Nedelja, 02.11.2014.

10:40

Ne veruju koliko je benzin jeftin

Prizor koji ovih dana Amerikanci mogu da vide na benzinskim pumpama je toliko iznenađujuć da mnogi odlučuju da ga slikaju i podele na društvenim mrežama.

Izvor: Tanjug

Ne veruju koliko je benzin jeftin IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 9 godina

Da bi gospodi Aamerikancima gorivo bilo jeftino Amerika je morala da napadne nekoliko drzava koje imaju naftu, počevši od Libije.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@INEZ, 2. novembar 2014 21:41
U SAD postoji akciza, postoji i porez, postoji i u Srbiji, postoji u svim zemljama

Dakle pisete propagandne komentare koji nemaju nikakve veze sa istinom.

Ovde jeste rec o NISu, i jeste rec o propagandi.
NIS ima ubedljivo najveci cisti profit koji izvlaci iz nasih dzepova.

Da nema akciza na gorivo placao bi lecenje, skolovanje i sve ostalo iz svog dzepa. To sto platis kroz akcizu to i potrosis.

NIS je ekstraprofiter i kocnica razvoja Srbije, ciji ekstraprofit brane ovde ovi koji izmisljaju da porez ne postoji nigde osim u Srbiji.
Sam si rekao da NIS uvozi gorivo.
Kako onda gorivo poskupi svaki put kad cena nafte skoci, a ne pojeftini nikad kad cena nafte u svetu padne?

Zoran

pre 9 godina

Kod mene ovd je SAD je bilo do pre nekoliko meseci oko 3.5 dolara za galon. Sada je oko 2.7 za galon(3.79 litara).

U Kanadi niej tako a i u Evropi. Gde god je socijala dobra, drzava bi da namakbne sto vise preko poreza. I ovd eu SAD ce tako, ide ka tome. Bedan osecaj.

alienware

pre 9 godina

Cena nafte je sledeca,NYMEX,ICE WTI,ICE BRENT,od 80 do 85 $.Ameri su povecali proizvodnju za 20% ,a Arapima predstavljaju veliku konkurenciju i usled smanjen ocekivan rast u Kini i smanjenje potrosnje zbog novih automobila ,pickup na trzistima Amerike .Arapi nece da smanje proizvodnju jer se njima isplati da proizvedu za 70$, a znaju da ako cena ostane ovako za duze vreme da ce Ameri da zaustave proizvodnju (neme profita) .U Evropi je benzin skup ,sve drzave naplacuju veliki porez i time obezbedjuju novac za socialnu politiku ,penzije za armiju drzavih neradnika (nije Srbija sama u tome)Manje gledate Turske serije,brata razne pevaljke razgolicene po ekranima ,pa necete lupetati kako Ameri kradu naftu po svetu,i da vi radite za njih jer oni sve kradu .

Branislav

pre 9 godina

Litar najjeftinijeg mleka Megle u maksiju na akciji košta 88 dinara, a litar benzina 160 mislim. Međutim, nezaposlenost u Srbiji najmanje 30 %, bez obzira na budalaštine zvanične državne statistike, a prosečna plata 30000

Drakic

pre 9 godina

Pa šta se sekirate, biće i kod nas takva cena vrlo brzo. Čekajte da padne dinar na 150 i eto približne cene. Pod uslovom da ne podignu akcize.

Drakic

pre 9 godina

Gospode bože, a kod nas su samo akcize 80 dinara. Zato ne krivite Ruse benzin je bio toliko i dok je bio pod našima. Oduzmite akcize i eto cene kao u Americi. Ovakvu maržu što ova država naplaćuje to nema nigde u svetu. (preko polovine cene).Užas!

genije

pre 9 godina

Sad cu da nakupim minuse ali idiotluk je porediti cene goriva u usa i ne srbiji nego generalno evropi zbog potpuno razlicitog pristupa ekonomiji. I tome ko ima naftu...

KINEZ

pre 9 godina

@ ne cenzurisi,
Prvo u SAD ne postoji akciza pa još da se na akcizu plaća porez. Koliki je porez u SAD na benzin, nemam pojima ali ne verujem da je nešto veliki i verovatno se računa po galonu.
Ovde nije reč o NIS-u nego o našim lešinarima. Da nema akciza benzin bi sa PDV-om trebao da bude oko 90 maksimalno 95 din sa ovim cenama.
Kolika je marža NIS-a, verovatno duuplo veća nego u SAD. Međutim to nisu ista tržišta i iste ekonomije i nemojmo se zanositi. Još nešto veliki deo potreb SAD zadovoljava iz svojih izvora i ne zaboravi da je DOLAR njihova valuta.

Lopovska drzava srbistan

pre 9 godina

Litar benzina kosta kao litar mleka u Americi, oko 75 dinara.Plate su 20puta vece, znaci mi smo dno dna.Ma treba da nas jos vise zaj...vaju ovi prostaci na vlasti!!!

Darko

pre 9 godina

Ključna razlika je u poreskoj politici.Kod njih je akcenat na oporezivanju prihoda a ne potrošnje a svi koji misle da sami oni mogu da utiču na trziste naftnih derivata je smešno

Maki

pre 9 godina

Vidim i po komentarima da je svima jasno zasto je pala cena nafte. Da bi se na finjaka sankiconisala Rusija. I pored islamske drzave, haosa u Libiji i opste teske politicke situacije u svetu cena nafte pada??? Pa ranije je na samu pomisao nekakvog problema u tim zemljama vrednost crnog zlata rasla. Kome jos nije jasno?

Aca

pre 9 godina

Naš problem je što kod nas ne spuštaju kad pada barel
a kad se svetske cene podignu opet će da podi¿u..
Kao da je ugrađen neki jednosmerni ventil na cenu,
može da ide samo u jednom pravcu-na gore...

Srbistan

pre 9 godina

Jer nam cilj EU? U italiji je litar 200 din.. Zaduzujemo se kao ludi i to mora od neceg da se vraca pa je akciza i porez 100 din po litru.

mare

pre 9 godina

Super je USA, ali napisa jedan da su plate 10x veće što je naravno nonsens. Jeste galon jeftin, ali dosta Amera vozi pikapove koji troše dosta, a onda kad sa tom grdosijom putuješ na posao 1h-2h u jednom smeru baš je 'povoljno'. U USA je najnormalnije da ideš na koncert 3, 4 sata automobilom, cenu galona povežite sa razdaljinama koje prelaze.

aleks

pre 9 godina

Uvek je tako bilo u SAD jeftin benzin, jeftina hrana, skupe usluge, skupo lecenje, skupo dobro obrazovanje. U Evropi nije tako. Niko vam ne brani da odete za Ameriku.
I da, ratuju zbog toga naravno, cemu toliki minusi. Da ne sire demokratiju?

Miloš

pre 9 godina

Nije nikakva tajna da je razlog za visoku cenu benzina u Srbiji, kao uostalom i bilo gde u Evropi, visoko opterećenje akcizama. One čine više od polovine cene benzina. U Americi se porezi naplaćuju na drugom mestu, a ne na gorivu, a i SAD je generalno "jeftinija država" - zato nema besplatnog zdravstva, škole su veoma skupe, federalno penziono osiguranje je - u odnosu na BDP - ekstremno siromašno, itd.

TNT

pre 9 godina

@ Amerika je Amerika, a mi možemo da zahvalimo našim najvećim prijateljima rusima što kupiše NIS za šerpu ribe i sada nas još pljačkaju! Imamo najveće cene goriva na Balkanu.
(Aleksandar, 2. novembar 2014 14:37)

A cena GASA ili TNG pravilnije... narod skupe ugradnje, ateste, jedva platio, a OGROMNU cenu nekontrolisan kvalitet dobio... ??? Ma strasno, dokle vise narod da trpi DAHIJE ?

Sheik

pre 9 godina

Apsolutno je tačno da ne treba upoređivati Ameriku sa Srbijom ili bilo kojom zemljom Balkana u vezi goriva. Ali, hajde da upoređujemo Balkanske zemlje: Trenutna cena dizela (za to znam, jer to koristim) u Srbiji je 160 dinara, što je 1,345 EUR po litru. Cena dizela u Makedoniji je trenutno 63 denara ili 1,027 EUR po litru. To je otprilike 30% skuplji dizel u Srbiji nego u Makedoniji.
Može li neko da mi to objasni?

dudap

pre 9 godina

(Милорад Шућур, 2. novembar 2014 14:24)
Mozda Amerika nije toliko zavisna od drugih zemalja kada je u pitanju potrebna nafta, ali ono sto ti izmice je cinjenica da ista ta Amerika zavisi od nacina na koji se u svetu trguje naftom i ostalim dobrima. Americi je, za odrzavanje sopstvene ekonomije, nuzno da dolar ostane glavna valuta za trgovinu resursima i drugim dobrima. Ukoliko bi Amerika tj. dolar izgubio svoj status svetske rezervne valute, a trgovina u dolarima se drasticno smanjila, Ameri vise ne bi bili u stanju da vracaju svoje enormne dugove. Sto se tice hiperprodukcije nafte i pada cena, ovo je direktno upereno protiv Rusije i pokusaj je da se ruska ekonomija potpuno urusi. Svakako odrzavanje niskih cena nafte nije dugorocno, jer to ni Amerima ne odgovara, ali kratkorocno moze da im pomogne da postignu svoje prljave ciljeve.

Trta

pre 9 godina

Prva stvar,nije galon =3.8 l, nego 1galon = 4.5 l... U startu ste omanuli,tako da citava prica gubi smisao...
(vojo, 2. novembar 2014 14:48)

Zašto bi Amerikanci koristili britanske mere? Američki galon je 3,79 l a ti se informiši malo pre nego što drugima pametuješ.

Amerika zelmlja velika sa jeftinim gorivom i dobrim zivotom

pre 9 godina

@ne treba ti stručnjak, @Privrednik
Niti si ti strucnjak, niti si ti privrednik. Volite da pricate napamet bez ikakvog proveravanja cinjenica. Papir trpi sve,zar ne?
Ova cena goriva je sa SVIM taksama (federalna, drzavna, itd). Takse na gorivo u USA su 50 centi po galonu, plus svaka pumpa odredjuje svoju cenu i oni se ugradjuju oko $1 po galonu, plus county ili city tax (~7% ili vise). Moja zena (Amerikanka) mi je sada pokazala sliku sa svog telefona gde je slikala cenu goriva. Gde ja zivim, veliki grad, $2.70 po galonu. Kada se oduzmu takse i ugradjivanja dodje oko $1.11 po galonu. Sada se to podeli sa 3.78 to je oko $0.29 po litri. Sada se pretvori u EURO to je 23 euro centa po litri.
A koliko je u Srbiji? Pa puno kume jer braca Rusi treba da kupe svoje jahte i stanove po Londonu. Pa kako ce ako im ne pomongu Srbi. Bratski nema sta.

Benny Hill

pre 9 godina

zanimljivo je kad Nafta padala od 110 dolara na 80 na Berzi(negde 25% manje) cene spustili isto u americi.A kod nas?!Kod nas isto po toj ceni kupuju Naftaši na Berzi ali prodaju nam za nekih 2 dianra mannje,a realno benzin treba biti 30-40 dinara manje od pre 2 meseca.to
jest negde 110 120 dinara. za 95 bezolovni.Ali niko ne žuri da spusti cenu.

Global

pre 9 godina

Cena po barelu nafte je pala zato sto su je ameri oborili. A obrili je da bi naneli novi udarac Rusiji. Rusija za razliku od drugih zemalja gro prihoda dobija iz nafte i gasa tako da je pad cene nafte zbog toga. Ako se sutra pomire eto cene opet gore jer im tako vise odgovara. Cena nafte je odavno vestacki podignuta upravo od strane Amera i Rusa tako da se ne glozite oko koske koju je neko bacio za svoj racun.

hijerarhija

pre 9 godina

(sumljicav, 2. novembar 2014 14:45)

Ne postoji nerealna cijena. Postoji cijena koja se formira na tržištu. Pad cijena nafte je svakako posljedica američke povećane proizvodnje, kao i saudijske. Saudiji odgovara pad cijena nafte jer prema procjenama petina, dakle 20% postrojenja koja se bave škriljcima, ne mogu poslovati s profitom u slučaju cijene ispod 80 dolara, a to im je golema konkurencija. Isto tako ovo je svojevrsni pritisak Saudije na Iran jer ovaj mjesec idu pregovori G5+1 o nuklearkama. Pad cijene najviše odgovara Kini koja je puno veći uvoznik nafte nego proizvođač. Treba još spomenuti Venecuelu koja će uskoro bankrotirati, jer im na naplatu stižu dugovi kojima je Chavez subvencionirao socijalu. Rusija sa smanjenjem rashoda može stagnirati 18 mjeseci sigurno, ali onda će morati sjesti za stol sa zapadnim zemljama inače idu u recesiju.
Uglavnom, Iran, Rusija i Venecuela su jaki na riječima, ali ipak zna se gdje su najjača sveučilišta na svijetu koja daju stručnjake. Ameri su im bez puno buke uvalili problem na kakav nisu računali, jer su sve te zemlje redom budžet bazirale na cijeni od najmanje 100 dolara. Zanimljivo je da su arapske zemlje tu bile opreznije pa su budžet planirale na cijeni barela od 70-80 dolara.

manitu

pre 9 godina

sta ti je hladni rat.. cena benzina pada zbog hladnog rata sa Rusima,znaci sve je politika,nigde tu nema i nije bilo ekonomije.. ne postoje samo ovce u torovima,ima ovaca koje misle da su slobodne..

ko ovde ne razmislja?

pre 9 godina

ljudi, u nemackoj je trenutno prosecna cena litra benzina 1,57 evra. da li mislite da i oni ne bi zeleli da im nafta kosta pola evra? cena goriva u americi je tolika zato sto oni bukvalno ratuju da bi ta cena bila tolika. svi ratovi koji vode sluze da bi njihov "average joe" placao naftu 73 dinara. da, nasi politicari su lopovi i gmazovi i to niko ne spori, ali ajmo malo inteligentnije komentare.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@ne treba ti stručnjak, 2. novembar 2014 12:01
Akcize i porez postoje svugde.

Prosečna cena benzina na pumpama u SAD je juče iznosila oko 73 dinara za litar.

Uporedite to sa NISovom cenom benzina u Srbiji i bice vam jasno kolika je NIS stetocina, kocnica razvoja Srbije i najveci ekstraprofiter.

fikus

pre 9 godina

za one koji ne znaju u Americi nema akciza na naftu i naftne derivate, za razliku od nase zemlje gde su akcize 80-90 dinara. Tako Ameri placaju 73 dinara litru benzina a Srbi 173 s ti sto ovih 100 odlaze za finansiranje javnog sektora

Aiii

pre 9 godina

Sipao sam nekoliko puta na diplomatsku karticu preko jednog prijatelja, 55% cijene su porezi i akcize koje CD ne placaju tako da me pun rezervoar ispadao oko 31-35€ (50 litara). Sipas litar sebi pa litar drzavi

Sasa

pre 9 godina

ovde je sve glupak do glupaka ili su sve provokatori
za one koji se "čude" što je kod nas benzin 150 neka pogledaju koliko je benzin po evropi pa neka onda napišu komentar...ili samo treba da siđu sa planine
(laza, 02. novembar 2014 11:59)

Postovani Lazo, jednu stvar si prevideo...cene benzina u Evropi jesu kao kod nas ali su prosecne plate mnogo vece...
U Sloveniji profesor ima 1200 eur platu a cena benzina ista kao kod nas..,u Drezdenu cena kao kod nas a prosecna plata 3500 eur...
Da li ti je sada jasno Lazo...

Ime i prezime!

pre 9 godina

Amerika je zemlja induvidualaca a Evropa pa i Srbija je zemlja socijalizacije.U Americi su pojedinacni prevoz i individua a u Evropi grupni prevoz!Zato imate cenu od 72 din u Amerci i Evropi od 155 din dok je u Italiji cena 200 din!Cena sirove nafte odredjuje berza pa imate transportne troskove i preradu sirove naftei, ona je ista a akcize odredjuje drzava!Sto jadnija drzava akciza veca jer nema kako drugacije drzava da zivi!

Realista

pre 9 godina

Uff... ala bi mi sad dobro seo jedan ROADTRIP po americi! Nazalost, vise nisam tamo vec se patim ovde k'o i svi ostali. Strava kako nam je loshe. Strava!

Aleksandar

pre 9 godina

Amerika je Amerika, a mi možemo da zahvalimo našim najvećim prijateljima rusima što kupiše NIS za šerpu ribe i sada nas još pljačkaju! Imamo najveće cene goriva na Balkanu.

Amer

pre 9 godina

Ljudi, sve je u porezu, Ameri Imaju dosta manje poreze od Evropljana, I naravno nezaboraviti I da su najveci proizvodjaci nafte, i potrosaci

exjustrucnjak

pre 9 godina

Evo vica iz osamdesetih:
Šta bi se desilo da se Jugoslavija (tada) iznenada nađe u pustinji?
Prvog dana bi zasedala vlada, a drugog dana bi poskupeo pesak.

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja verujem nasim politicarima kada kazu da ni veliko pojeftinjenje sirovine ne mora nuzno da se odrazi na cenu finalnog proizvoda, kao sto im verujem da i najmanje poskupljenje sirovine mora obavezno da se odrazi na konacnu cenu. Oni znaju, oni su politicari, a ja sam obican gradjanin koji to ne razume i zato mi oni to objasne tako da razumem. Ili mozda ne razumem...zbunio sam se.

Милорад Шућур

pre 9 godina

@(Tri galona demokratije, molim) Америка је тренутно највећи произвођач нафте у свету. Она је, дакако, и највећи потрошач и мислим да још увек производи мање него што потроши али је далеко мање зависна од блиског истока него икада. Не значи, наравно, да се она више не меша у политику других земаља али мање него пре. Европа је много више зависна од других земаља а Европска стабилност је још увек јако важна за САД.

daska

pre 9 godina

(Slox, 2. novembar 2014 12:11)

Cijeli svijet radi za Ameriku, kako da ne... U Americi smo mi Europljani predmet sprdnje kao veliki neradnici i lijenčine, toliko o tome.

sumljicav

pre 9 godina

Niska cena nafte je nerealna i i trenutna ,a osnovni cilj joj je udar na rusku ekonomiju .
Multinacionalne kompanje regulisu sve ,a Amerikanci su njeni misici .
Ogromna kolicina nafte dolazi trenutno ilegalno na trziste iz novoformirane Islamske drzave koja jaca pomocu Amerike .
Ni jedno SVETSKO ilegalno trziste ne moze postojati ,AKO NIJE POD KONTROLOM I ZASTITOM GOSPODARA SVETA .
To vazi za drogu ,ljudsko roblje i sada za naftu .
sve ima svoje logicno objasnjenje i trajat ce dok je u korist nasih gospodara .

trebalo bi

pre 9 godina

Napisao sam o ovom pojeftinjenju cena za 20% pre 3 dana i dobio sam minuse.Nadam se da su minusari pesaci i da ih nedodiruje zasto placamo skupl NJ e.Trazili smo I dali smo rusima ako nas kradu neka bude "bratski"

remic

pre 9 godina

trenutno dizel u nemackoj kosta izmedju 1,24 evra i 1,39 evra. cena se menja svaki cas, ali primecujem da cena konstantno pada. za vreme krize banaka 2008/9 godine je dizel kostao oko 1,65 evra.

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Šteta što mi gorivo uvozimo iz udaljenih galaksija, pa zbog transportnih troškova gorivo mora da poskupi. Svuda po svetu padaju cene ali to je zbog mnogo lošijeg kvaliteta goriva od našeg. (Đole, 02. novembar 2014 10:57)

Sigurno je gorivo kvalitetnije u Srbiji nego li u Americi ,Nemačkoj ili u nekoj od ozbiljnijih država.

Tajaga

pre 9 godina

Kod mene na Floridi u Tampa Bay-u, na mnogim Shell-ovim pumpama (na njima kupujem) je između $2.30-$2.50 za regular. Super je oko $0.60 skuplji.
Sjecam se kada sam za super placao i po $4.10 za galon, jos pre godinu i po.
Padu cene su zasigurno doprineli neki politički faktori, ali i povecena proizvodnja u USA, pa i sezona bez Hurricane-a u Gulf-u.

Goran

pre 9 godina

Gospodo "a kod nas 150" ne znam da li ste toliko naivni ili uniformisani ... Da bi ste sebi obezbedili cenu od 3 USD za barel neophodno je da imate odredjen broj nosača aviona i da ste u mogućnosti da vodite dva lokalna rata istovremeno ... Bože sačuvaj šta sve čovek mora da objašnjava ....

sanct

pre 9 godina

Koliko su ljudi širom aveta moralu da poubijaju da bi postigli ovu cenu?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (strasno, 2. novembar 2014 10:44)

SAD je inace najveci proizvodjac nafte na svijetu.

Jovan

pre 9 godina

Juce mi drug, koji se sprema da ide u Ameriku, prica da je gorivo duplo jeftinije nego ovde.
Bio sam malo skeptican, ali sada vidim da je u pravu.
Kako posle covek da ne ode!

Petar

pre 9 godina

Ne znam odakle ideja da se poredi srbija i USA. U usa,od njenog nastanka,postoji preduzetnicki mentalitet i poprilicno zdrava trzisna ekonomija. Dok mentalitet na balkanu je sasvim drugaciji,zasniva se na otimanju,prevari i ugnjetavanju. Radim sa amerima, kad je kriza bila 2008 (hipotakarna) i kad je Dow Jones drasticno pao, cene usluga su u najmanju ruku stagnirali,a dobrim delom i padale. Ovde je sasvim suprotno , jer je narod glup,ujmesto da prilagodi cenu,oni manjak komepnzuju povecanjem i dugorocnim smanjenjem potrosnje. Nema tu sta da se prica, ko je pametna pobegao je iz ovog brloga.

ne treba ti stručnjak

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.
(zemunac, 2. novembar 2014 11:21)
--
Ako uzmemo da je sad litar beenzina 150 din, oduzmi akcize i porez na benzi i kacize (što je protiv ustavno) cena 1L bi bila oko 77 dinara.
(cena benzina + 50 dinara akcize)+ (cena benzina + 50 dinara akcize)* 18% porez = oko 150 dinara
(77 + 50)+(77 + 50)* 18% = 149,86

kamarad

pre 9 godina

OVI STO TRAZE JEFTINIJI BENZIN NEKA POGLEDAJU KOLIKO JE OVE GODINE PAO DINAR U ODNOSU NA $ ( NAFTA SE KUPUJE ZA $ ) UMESTO STO LUPETAJU BEZ VEZE ,A KAD PRODJE NEDELJA STEDNJE I KOLIKO CE EURO DA SKOCI BOLJE DA I NE ZBORIM .

samurai

pre 9 godina

Evo u Berlinu kod havellanda.je vec par dana litar dizela1.19 evra. To nisam video od kad sam ovde tj. 5 godina. Fino,bas fino. punim kanistere. Pozdrav sa Havellpark_a.

Privrednik

pre 9 godina

U Srbiji je Benzin najoporezovanija stavka-porezi,akcize,Pdv itd itd.U Americi toga ema.Zahvaljujuci tim porezima koje kupac placa svaki put kada kupuje gorivo,Ruski NIS je proglasen za najuspesniju firmu.Situacija je upravo obrnuta,Mi gradjani smo najuspesnija firma,a Rusi samo prosledjuju nase pare,nasem budzetu.

istina

pre 9 godina

Cena goriva u zapadnoj Evropi je vesoka zbog ekoloskog poreza,novac od toga se ulaze u zastitu zivotne sredine.I ako sirovu naftu placaju kao i mi.
Ameri "kupuju" mnogo jeftiniju sirovu naftu(Irak,Libija,Saudijska arabija itd)
Uz to nemaju tako visik eko porez.Kod njih je zastita zivotne sredine na poslednjem mestu.
Pitanje glasi:gde kod nas odlazi novac od eko poreza,sa sigurnoscu ne za zastitu zivotne sredine?

Slox

pre 9 godina

Alo ljudi!,ne krivite samo nase politicare.Svuda u Evropi je manje ili vise ista cena nafte,pa zar ne vidite da ceo svet rinta za Ameriku kako bi oni lepo ziveli,sve mi to placamo njihovo izivljavanje,oni voze ni manje ni vise automobile od 5000 ccm,i ne opterecuju se potrosnjom goriva,pa vi sada vidite zasto je cena u Americi takva kakva jeste.

diasporac

pre 9 godina

svi ste u pravu ali znate za 7 sestre (nafni koncerni) i odakle su a oni, drmaju sa svtskim naftnim trzistem a braca izazivaju krizu gde god naftu mogu da dobiju dzabe a evropljani su tu da samo aminuju, iako placaju sve trbali bi da pocnu da misle svojom glavom.

siniša

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.
(zemunac, 02. novembar 2014 11:21)

Ja ce ti objasnim!
Kao prvo, Amerika ima ogromne kolicine nafte na svojoj teritoriji.
Kao drugo, Amerika po gotovo celom arapskom svetu otima naftu za svoje potrebe.
Kao trece, mi naftu uvozimo.
Kao crtvrto, nespisobni politicari ne mogu da pikrenu privredu jer se kosi sa njihovim licnim interesima, a licni interes je iznad interesa nacije , pa onda rokaju akcize na energente kako bi nesto i drzava dobila.
Eto...
P.S. Cena benzina u RF je oko 25-30 rubalja sto je oko 60-70 din.
Nije samo na divljem zapadu niska cena..

Vlada

pre 9 godina

Cena jednog litra benzina kada izadje iz rafinerije kod nas je 70 dinara,sve ostalo su takse,akcize i porez pa vi sada vidite koliko gubimo.

doktors

pre 9 godina

Mislim da je vreme da se osim ispraznih komentara preduz,me nešto konkretno tipa okupirajmo pumpe ili još bolje okupirajmo rafinerije!Ti isti Amerikanci su prošle godine pravili haos zbog povećanja cene od svega nekoliko centi!Hocemo li konačno nešto naučiti od drugih i primeniti u praksi,ako čekamo da se seti neko od ovih lopova na vlasti bojim se a ćemo se nacekati!!!

jedino resenje

pre 9 godina

jedino resenje za nenormalno obaranje cene nafte zarad urusavanja ekonomije rusije koja je projektovana na 100 a ne na 73 jeste da rusi podignu cenu plina za evropske potrosace za 200% pa ce onda ti isti evropski potrosaci da pitaju amere sto oni da nadrljaju u americkim geopolitickim igrama..

pepedjape

pre 9 godina

zemunac,nije to do nasih strucnjaka i ekonomista,nego mislis li ti kada bi kod nas bila cena 73dinara da bi amerika zivela ovako,matori bliski istok i naftna polja su u rukama njihovih ljudi i oni upravljaju tim poljima i zato toliko kosta kod njih a nas pljackaju jer su oni tvorci IS drzave koja je stvorena zbog nafte kako bi mogli da vladaju svetom a ujedno u istom trenutku da Rusiji na globalnom trzistu spuste cenu nafte kako bi je oslabili jer su joj uveli svi sankcije i plus spustili cenu nafte sto samoj Rusiji ne odgovara nikako,sankcije plus niska cena izvoza nafte(glavni ruski
punjac budzeta uz gas)a bliski istok je konkurencija Rusije za naftu i eto resenja za jeftino gorivo u americi i usput slabljenje Rusije..Oni bi voleli i rade na tome da se Rusija i Evropa ne dogovore oko gasa sto opet samo njima odgovara,Rusija opet nema para od izvoza gasa evropi i puca polako,oni proizvode iz uljanih skriljaca..ali stace im medved na put nadajmo se tome,oni su "demokratski"pljackasi sveta..

Jovan

pre 9 godina

Kada uskladjuju cenu telefona ili RTS pretplate tu se upredjuju sa susednim zemljama i stalno nam poskupljuju. Sto se sada ne uporede sa Amerkinacima pa ne spuste cenu goriva na 73 dinara. Posto su kod nas plate 10 puta manje nego u Americi za istu vrstu posla sto onda srazmerno ne spuste cene? Ratel i gomila lopuza koje sede tamo u rukovodstvu tih agencije je kriv zasto je nama telefon poskupeo sa realnih 40 dinara na preko 600 ! Uvek imaju opravdanje da je cena u regionu skupupa pa sto sada ne pojeftine benzin na 73 dinara? Sta bi sa obecanjem da se ce uninuti RTS pretplata od septembra kad jos uvek istu naplacuju preko racuna za struju ? Imamo utisak da nam je bolje bilo pod trucima jer smo onda placali porez 10 % a ovo danas je bezobrazno skupo!

pepedjape

pre 9 godina

Za tee visoke akcize nisu krivi nasi ekonomisti strucnjaci nego bas ta amerika,hocete li shvatiti da je to reket od strane zapada pa kako bi oni ziveli lepi i dobro i vladali svetom ako bi i kod nas bilo tako jeftino gorivo i sve ostalo,a zarade kao njihove,ne bi mohli da rade sta hoce..pa ceo svet drze tako da bi upravljali i radili sta im se prohte,mnogi bi rekli da je ovo teorija zavere,a ja im kazem teorija namere...

Vlada

pre 9 godina

A kod nas... drp sistem. Litar preko 150, i niko se ne žali. Sve je dozvoljeno. Kada razmislim, možda i treba tako. Koliko je država pokvarena, toliko je narod u toj državi. U našem sucaju, samo je nebo granica za cenu goriva po litru.

balfasz

pre 9 godina

Jako lepo... svugde u svetu pada cena goriva, samo kod nas konstantno RASTE, a izgovor je visoka cena nafte na svetskom trzistu...
ne samo da nas lazu, nego im i verujemo...
Da nije tuzno, bilo bi smesno!

zemunac

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.

laza

pre 9 godina

ovde je sve glupak do glupaka ili su sve provokatori
za one koji se "čude" što je kod nas benzin 150 neka pogledaju koliko je benzin po evropi pa neka onda napišu komentar...ili samo treba da siđu sa planine

Zoran

pre 9 godina

Pustite amerikance tamo je trzisna ekonomija. Kod nas nema veze sta se dogadja na svetskoj berzi nafte, cena uvek raste, ako se smanji to je za 2 pare.

Đole

pre 9 godina

Šteta što mi gorivo uvozimo iz udaljenih galaksija, pa zbog transportnih troškova gorivo mora da poskupi. Svuda po svetu padaju cene ali to je zbog mnogo lošijeg kvaliteta goriva od našeg.

zemunac

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.

balfasz

pre 9 godina

Jako lepo... svugde u svetu pada cena goriva, samo kod nas konstantno RASTE, a izgovor je visoka cena nafte na svetskom trzistu...
ne samo da nas lazu, nego im i verujemo...
Da nije tuzno, bilo bi smesno!

Đole

pre 9 godina

Šteta što mi gorivo uvozimo iz udaljenih galaksija, pa zbog transportnih troškova gorivo mora da poskupi. Svuda po svetu padaju cene ali to je zbog mnogo lošijeg kvaliteta goriva od našeg.

Vlada

pre 9 godina

A kod nas... drp sistem. Litar preko 150, i niko se ne žali. Sve je dozvoljeno. Kada razmislim, možda i treba tako. Koliko je država pokvarena, toliko je narod u toj državi. U našem sucaju, samo je nebo granica za cenu goriva po litru.

Zoran

pre 9 godina

Pustite amerikance tamo je trzisna ekonomija. Kod nas nema veze sta se dogadja na svetskoj berzi nafte, cena uvek raste, ako se smanji to je za 2 pare.

Trta

pre 9 godina

Prva stvar,nije galon =3.8 l, nego 1galon = 4.5 l... U startu ste omanuli,tako da citava prica gubi smisao...
(vojo, 2. novembar 2014 14:48)

Zašto bi Amerikanci koristili britanske mere? Američki galon je 3,79 l a ti se informiši malo pre nego što drugima pametuješ.

Miloš

pre 9 godina

Nije nikakva tajna da je razlog za visoku cenu benzina u Srbiji, kao uostalom i bilo gde u Evropi, visoko opterećenje akcizama. One čine više od polovine cene benzina. U Americi se porezi naplaćuju na drugom mestu, a ne na gorivu, a i SAD je generalno "jeftinija država" - zato nema besplatnog zdravstva, škole su veoma skupe, federalno penziono osiguranje je - u odnosu na BDP - ekstremno siromašno, itd.

Sheik

pre 9 godina

Apsolutno je tačno da ne treba upoređivati Ameriku sa Srbijom ili bilo kojom zemljom Balkana u vezi goriva. Ali, hajde da upoređujemo Balkanske zemlje: Trenutna cena dizela (za to znam, jer to koristim) u Srbiji je 160 dinara, što je 1,345 EUR po litru. Cena dizela u Makedoniji je trenutno 63 denara ili 1,027 EUR po litru. To je otprilike 30% skuplji dizel u Srbiji nego u Makedoniji.
Može li neko da mi to objasni?

aleks

pre 9 godina

Uvek je tako bilo u SAD jeftin benzin, jeftina hrana, skupe usluge, skupo lecenje, skupo dobro obrazovanje. U Evropi nije tako. Niko vam ne brani da odete za Ameriku.
I da, ratuju zbog toga naravno, cemu toliki minusi. Da ne sire demokratiju?

Aca

pre 9 godina

Naš problem je što kod nas ne spuštaju kad pada barel
a kad se svetske cene podignu opet će da podi¿u..
Kao da je ugrađen neki jednosmerni ventil na cenu,
može da ide samo u jednom pravcu-na gore...

Petar

pre 9 godina

Ne znam odakle ideja da se poredi srbija i USA. U usa,od njenog nastanka,postoji preduzetnicki mentalitet i poprilicno zdrava trzisna ekonomija. Dok mentalitet na balkanu je sasvim drugaciji,zasniva se na otimanju,prevari i ugnjetavanju. Radim sa amerima, kad je kriza bila 2008 (hipotakarna) i kad je Dow Jones drasticno pao, cene usluga su u najmanju ruku stagnirali,a dobrim delom i padale. Ovde je sasvim suprotno , jer je narod glup,ujmesto da prilagodi cenu,oni manjak komepnzuju povecanjem i dugorocnim smanjenjem potrosnje. Nema tu sta da se prica, ko je pametna pobegao je iz ovog brloga.

siniša

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.
(zemunac, 02. novembar 2014 11:21)

Ja ce ti objasnim!
Kao prvo, Amerika ima ogromne kolicine nafte na svojoj teritoriji.
Kao drugo, Amerika po gotovo celom arapskom svetu otima naftu za svoje potrebe.
Kao trece, mi naftu uvozimo.
Kao crtvrto, nespisobni politicari ne mogu da pikrenu privredu jer se kosi sa njihovim licnim interesima, a licni interes je iznad interesa nacije , pa onda rokaju akcize na energente kako bi nesto i drzava dobila.
Eto...
P.S. Cena benzina u RF je oko 25-30 rubalja sto je oko 60-70 din.
Nije samo na divljem zapadu niska cena..

Sasa

pre 9 godina

ovde je sve glupak do glupaka ili su sve provokatori
za one koji se "čude" što je kod nas benzin 150 neka pogledaju koliko je benzin po evropi pa neka onda napišu komentar...ili samo treba da siđu sa planine
(laza, 02. novembar 2014 11:59)

Postovani Lazo, jednu stvar si prevideo...cene benzina u Evropi jesu kao kod nas ali su prosecne plate mnogo vece...
U Sloveniji profesor ima 1200 eur platu a cena benzina ista kao kod nas..,u Drezdenu cena kao kod nas a prosecna plata 3500 eur...
Da li ti je sada jasno Lazo...

manitu

pre 9 godina

sta ti je hladni rat.. cena benzina pada zbog hladnog rata sa Rusima,znaci sve je politika,nigde tu nema i nije bilo ekonomije.. ne postoje samo ovce u torovima,ima ovaca koje misle da su slobodne..

Benny Hill

pre 9 godina

zanimljivo je kad Nafta padala od 110 dolara na 80 na Berzi(negde 25% manje) cene spustili isto u americi.A kod nas?!Kod nas isto po toj ceni kupuju Naftaši na Berzi ali prodaju nam za nekih 2 dianra mannje,a realno benzin treba biti 30-40 dinara manje od pre 2 meseca.to
jest negde 110 120 dinara. za 95 bezolovni.Ali niko ne žuri da spusti cenu.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@ne treba ti stručnjak, 2. novembar 2014 12:01
Akcize i porez postoje svugde.

Prosečna cena benzina na pumpama u SAD je juče iznosila oko 73 dinara za litar.

Uporedite to sa NISovom cenom benzina u Srbiji i bice vam jasno kolika je NIS stetocina, kocnica razvoja Srbije i najveci ekstraprofiter.

Privrednik

pre 9 godina

U Srbiji je Benzin najoporezovanija stavka-porezi,akcize,Pdv itd itd.U Americi toga ema.Zahvaljujuci tim porezima koje kupac placa svaki put kada kupuje gorivo,Ruski NIS je proglasen za najuspesniju firmu.Situacija je upravo obrnuta,Mi gradjani smo najuspesnija firma,a Rusi samo prosledjuju nase pare,nasem budzetu.

hijerarhija

pre 9 godina

(sumljicav, 2. novembar 2014 14:45)

Ne postoji nerealna cijena. Postoji cijena koja se formira na tržištu. Pad cijena nafte je svakako posljedica američke povećane proizvodnje, kao i saudijske. Saudiji odgovara pad cijena nafte jer prema procjenama petina, dakle 20% postrojenja koja se bave škriljcima, ne mogu poslovati s profitom u slučaju cijene ispod 80 dolara, a to im je golema konkurencija. Isto tako ovo je svojevrsni pritisak Saudije na Iran jer ovaj mjesec idu pregovori G5+1 o nuklearkama. Pad cijene najviše odgovara Kini koja je puno veći uvoznik nafte nego proizvođač. Treba još spomenuti Venecuelu koja će uskoro bankrotirati, jer im na naplatu stižu dugovi kojima je Chavez subvencionirao socijalu. Rusija sa smanjenjem rashoda može stagnirati 18 mjeseci sigurno, ali onda će morati sjesti za stol sa zapadnim zemljama inače idu u recesiju.
Uglavnom, Iran, Rusija i Venecuela su jaki na riječima, ali ipak zna se gdje su najjača sveučilišta na svijetu koja daju stručnjake. Ameri su im bez puno buke uvalili problem na kakav nisu računali, jer su sve te zemlje redom budžet bazirale na cijeni od najmanje 100 dolara. Zanimljivo je da su arapske zemlje tu bile opreznije pa su budžet planirale na cijeni barela od 70-80 dolara.

TNT

pre 9 godina

@ Amerika je Amerika, a mi možemo da zahvalimo našim najvećim prijateljima rusima što kupiše NIS za šerpu ribe i sada nas još pljačkaju! Imamo najveće cene goriva na Balkanu.
(Aleksandar, 2. novembar 2014 14:37)

A cena GASA ili TNG pravilnije... narod skupe ugradnje, ateste, jedva platio, a OGROMNU cenu nekontrolisan kvalitet dobio... ??? Ma strasno, dokle vise narod da trpi DAHIJE ?

exjustrucnjak

pre 9 godina

Evo vica iz osamdesetih:
Šta bi se desilo da se Jugoslavija (tada) iznenada nađe u pustinji?
Prvog dana bi zasedala vlada, a drugog dana bi poskupeo pesak.

Amerika zelmlja velika sa jeftinim gorivom i dobrim zivotom

pre 9 godina

@ne treba ti stručnjak, @Privrednik
Niti si ti strucnjak, niti si ti privrednik. Volite da pricate napamet bez ikakvog proveravanja cinjenica. Papir trpi sve,zar ne?
Ova cena goriva je sa SVIM taksama (federalna, drzavna, itd). Takse na gorivo u USA su 50 centi po galonu, plus svaka pumpa odredjuje svoju cenu i oni se ugradjuju oko $1 po galonu, plus county ili city tax (~7% ili vise). Moja zena (Amerikanka) mi je sada pokazala sliku sa svog telefona gde je slikala cenu goriva. Gde ja zivim, veliki grad, $2.70 po galonu. Kada se oduzmu takse i ugradjivanja dodje oko $1.11 po galonu. Sada se to podeli sa 3.78 to je oko $0.29 po litri. Sada se pretvori u EURO to je 23 euro centa po litri.
A koliko je u Srbiji? Pa puno kume jer braca Rusi treba da kupe svoje jahte i stanove po Londonu. Pa kako ce ako im ne pomongu Srbi. Bratski nema sta.

Maki

pre 9 godina

Vidim i po komentarima da je svima jasno zasto je pala cena nafte. Da bi se na finjaka sankiconisala Rusija. I pored islamske drzave, haosa u Libiji i opste teske politicke situacije u svetu cena nafte pada??? Pa ranije je na samu pomisao nekakvog problema u tim zemljama vrednost crnog zlata rasla. Kome jos nije jasno?

Realista

pre 9 godina

Uff... ala bi mi sad dobro seo jedan ROADTRIP po americi! Nazalost, vise nisam tamo vec se patim ovde k'o i svi ostali. Strava kako nam je loshe. Strava!

Aleksandar

pre 9 godina

Amerika je Amerika, a mi možemo da zahvalimo našim najvećim prijateljima rusima što kupiše NIS za šerpu ribe i sada nas još pljačkaju! Imamo najveće cene goriva na Balkanu.

Vlada

pre 9 godina

Cena jednog litra benzina kada izadje iz rafinerije kod nas je 70 dinara,sve ostalo su takse,akcize i porez pa vi sada vidite koliko gubimo.

Jovan

pre 9 godina

Kada uskladjuju cenu telefona ili RTS pretplate tu se upredjuju sa susednim zemljama i stalno nam poskupljuju. Sto se sada ne uporede sa Amerkinacima pa ne spuste cenu goriva na 73 dinara. Posto su kod nas plate 10 puta manje nego u Americi za istu vrstu posla sto onda srazmerno ne spuste cene? Ratel i gomila lopuza koje sede tamo u rukovodstvu tih agencije je kriv zasto je nama telefon poskupeo sa realnih 40 dinara na preko 600 ! Uvek imaju opravdanje da je cena u regionu skupupa pa sto sada ne pojeftine benzin na 73 dinara? Sta bi sa obecanjem da se ce uninuti RTS pretplata od septembra kad jos uvek istu naplacuju preko racuna za struju ? Imamo utisak da nam je bolje bilo pod trucima jer smo onda placali porez 10 % a ovo danas je bezobrazno skupo!

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja verujem nasim politicarima kada kazu da ni veliko pojeftinjenje sirovine ne mora nuzno da se odrazi na cenu finalnog proizvoda, kao sto im verujem da i najmanje poskupljenje sirovine mora obavezno da se odrazi na konacnu cenu. Oni znaju, oni su politicari, a ja sam obican gradjanin koji to ne razume i zato mi oni to objasne tako da razumem. Ili mozda ne razumem...zbunio sam se.

Drakic

pre 9 godina

Gospode bože, a kod nas su samo akcize 80 dinara. Zato ne krivite Ruse benzin je bio toliko i dok je bio pod našima. Oduzmite akcize i eto cene kao u Americi. Ovakvu maržu što ova država naplaćuje to nema nigde u svetu. (preko polovine cene).Užas!

ko ovde ne razmislja?

pre 9 godina

ljudi, u nemackoj je trenutno prosecna cena litra benzina 1,57 evra. da li mislite da i oni ne bi zeleli da im nafta kosta pola evra? cena goriva u americi je tolika zato sto oni bukvalno ratuju da bi ta cena bila tolika. svi ratovi koji vode sluze da bi njihov "average joe" placao naftu 73 dinara. da, nasi politicari su lopovi i gmazovi i to niko ne spori, ali ajmo malo inteligentnije komentare.

samurai

pre 9 godina

Evo u Berlinu kod havellanda.je vec par dana litar dizela1.19 evra. To nisam video od kad sam ovde tj. 5 godina. Fino,bas fino. punim kanistere. Pozdrav sa Havellpark_a.

fikus

pre 9 godina

za one koji ne znaju u Americi nema akciza na naftu i naftne derivate, za razliku od nase zemlje gde su akcize 80-90 dinara. Tako Ameri placaju 73 dinara litru benzina a Srbi 173 s ti sto ovih 100 odlaze za finansiranje javnog sektora

Aiii

pre 9 godina

Sipao sam nekoliko puta na diplomatsku karticu preko jednog prijatelja, 55% cijene su porezi i akcize koje CD ne placaju tako da me pun rezervoar ispadao oko 31-35€ (50 litara). Sipas litar sebi pa litar drzavi

Tajaga

pre 9 godina

Kod mene na Floridi u Tampa Bay-u, na mnogim Shell-ovim pumpama (na njima kupujem) je između $2.30-$2.50 za regular. Super je oko $0.60 skuplji.
Sjecam se kada sam za super placao i po $4.10 za galon, jos pre godinu i po.
Padu cene su zasigurno doprineli neki politički faktori, ali i povecena proizvodnja u USA, pa i sezona bez Hurricane-a u Gulf-u.

sanct

pre 9 godina

Koliko su ljudi širom aveta moralu da poubijaju da bi postigli ovu cenu?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (strasno, 2. novembar 2014 10:44)

SAD je inace najveci proizvodjac nafte na svijetu.

trebalo bi

pre 9 godina

Napisao sam o ovom pojeftinjenju cena za 20% pre 3 dana i dobio sam minuse.Nadam se da su minusari pesaci i da ih nedodiruje zasto placamo skupl NJ e.Trazili smo I dali smo rusima ako nas kradu neka bude "bratski"

Global

pre 9 godina

Cena po barelu nafte je pala zato sto su je ameri oborili. A obrili je da bi naneli novi udarac Rusiji. Rusija za razliku od drugih zemalja gro prihoda dobija iz nafte i gasa tako da je pad cene nafte zbog toga. Ako se sutra pomire eto cene opet gore jer im tako vise odgovara. Cena nafte je odavno vestacki podignuta upravo od strane Amera i Rusa tako da se ne glozite oko koske koju je neko bacio za svoj racun.

Jovan

pre 9 godina

Juce mi drug, koji se sprema da ide u Ameriku, prica da je gorivo duplo jeftinije nego ovde.
Bio sam malo skeptican, ali sada vidim da je u pravu.
Kako posle covek da ne ode!

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Šteta što mi gorivo uvozimo iz udaljenih galaksija, pa zbog transportnih troškova gorivo mora da poskupi. Svuda po svetu padaju cene ali to je zbog mnogo lošijeg kvaliteta goriva od našeg. (Đole, 02. novembar 2014 10:57)

Sigurno je gorivo kvalitetnije u Srbiji nego li u Americi ,Nemačkoj ili u nekoj od ozbiljnijih država.

doktors

pre 9 godina

Mislim da je vreme da se osim ispraznih komentara preduz,me nešto konkretno tipa okupirajmo pumpe ili još bolje okupirajmo rafinerije!Ti isti Amerikanci su prošle godine pravili haos zbog povećanja cene od svega nekoliko centi!Hocemo li konačno nešto naučiti od drugih i primeniti u praksi,ako čekamo da se seti neko od ovih lopova na vlasti bojim se a ćemo se nacekati!!!

Lopovska drzava srbistan

pre 9 godina

Litar benzina kosta kao litar mleka u Americi, oko 75 dinara.Plate su 20puta vece, znaci mi smo dno dna.Ma treba da nas jos vise zaj...vaju ovi prostaci na vlasti!!!

Srbistan

pre 9 godina

Jer nam cilj EU? U italiji je litar 200 din.. Zaduzujemo se kao ludi i to mora od neceg da se vraca pa je akciza i porez 100 din po litru.

istina

pre 9 godina

Cena goriva u zapadnoj Evropi je vesoka zbog ekoloskog poreza,novac od toga se ulaze u zastitu zivotne sredine.I ako sirovu naftu placaju kao i mi.
Ameri "kupuju" mnogo jeftiniju sirovu naftu(Irak,Libija,Saudijska arabija itd)
Uz to nemaju tako visik eko porez.Kod njih je zastita zivotne sredine na poslednjem mestu.
Pitanje glasi:gde kod nas odlazi novac od eko poreza,sa sigurnoscu ne za zastitu zivotne sredine?

daska

pre 9 godina

(Slox, 2. novembar 2014 12:11)

Cijeli svijet radi za Ameriku, kako da ne... U Americi smo mi Europljani predmet sprdnje kao veliki neradnici i lijenčine, toliko o tome.

ne treba ti stručnjak

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.
(zemunac, 2. novembar 2014 11:21)
--
Ako uzmemo da je sad litar beenzina 150 din, oduzmi akcize i porez na benzi i kacize (što je protiv ustavno) cena 1L bi bila oko 77 dinara.
(cena benzina + 50 dinara akcize)+ (cena benzina + 50 dinara akcize)* 18% porez = oko 150 dinara
(77 + 50)+(77 + 50)* 18% = 149,86

sumljicav

pre 9 godina

Niska cena nafte je nerealna i i trenutna ,a osnovni cilj joj je udar na rusku ekonomiju .
Multinacionalne kompanje regulisu sve ,a Amerikanci su njeni misici .
Ogromna kolicina nafte dolazi trenutno ilegalno na trziste iz novoformirane Islamske drzave koja jaca pomocu Amerike .
Ni jedno SVETSKO ilegalno trziste ne moze postojati ,AKO NIJE POD KONTROLOM I ZASTITOM GOSPODARA SVETA .
To vazi za drogu ,ljudsko roblje i sada za naftu .
sve ima svoje logicno objasnjenje i trajat ce dok je u korist nasih gospodara .

Amer

pre 9 godina

Ljudi, sve je u porezu, Ameri Imaju dosta manje poreze od Evropljana, I naravno nezaboraviti I da su najveci proizvodjaci nafte, i potrosaci

Ime i prezime!

pre 9 godina

Amerika je zemlja induvidualaca a Evropa pa i Srbija je zemlja socijalizacije.U Americi su pojedinacni prevoz i individua a u Evropi grupni prevoz!Zato imate cenu od 72 din u Amerci i Evropi od 155 din dok je u Italiji cena 200 din!Cena sirove nafte odredjuje berza pa imate transportne troskove i preradu sirove naftei, ona je ista a akcize odredjuje drzava!Sto jadnija drzava akciza veca jer nema kako drugacije drzava da zivi!

Slox

pre 9 godina

Alo ljudi!,ne krivite samo nase politicare.Svuda u Evropi je manje ili vise ista cena nafte,pa zar ne vidite da ceo svet rinta za Ameriku kako bi oni lepo ziveli,sve mi to placamo njihovo izivljavanje,oni voze ni manje ni vise automobile od 5000 ccm,i ne opterecuju se potrosnjom goriva,pa vi sada vidite zasto je cena u Americi takva kakva jeste.

remic

pre 9 godina

trenutno dizel u nemackoj kosta izmedju 1,24 evra i 1,39 evra. cena se menja svaki cas, ali primecujem da cena konstantno pada. za vreme krize banaka 2008/9 godine je dizel kostao oko 1,65 evra.

Goran

pre 9 godina

Gospodo "a kod nas 150" ne znam da li ste toliko naivni ili uniformisani ... Da bi ste sebi obezbedili cenu od 3 USD za barel neophodno je da imate odredjen broj nosača aviona i da ste u mogućnosti da vodite dva lokalna rata istovremeno ... Bože sačuvaj šta sve čovek mora da objašnjava ....

dudap

pre 9 godina

(Милорад Шућур, 2. novembar 2014 14:24)
Mozda Amerika nije toliko zavisna od drugih zemalja kada je u pitanju potrebna nafta, ali ono sto ti izmice je cinjenica da ista ta Amerika zavisi od nacina na koji se u svetu trguje naftom i ostalim dobrima. Americi je, za odrzavanje sopstvene ekonomije, nuzno da dolar ostane glavna valuta za trgovinu resursima i drugim dobrima. Ukoliko bi Amerika tj. dolar izgubio svoj status svetske rezervne valute, a trgovina u dolarima se drasticno smanjila, Ameri vise ne bi bili u stanju da vracaju svoje enormne dugove. Sto se tice hiperprodukcije nafte i pada cena, ovo je direktno upereno protiv Rusije i pokusaj je da se ruska ekonomija potpuno urusi. Svakako odrzavanje niskih cena nafte nije dugorocno, jer to ni Amerima ne odgovara, ali kratkorocno moze da im pomogne da postignu svoje prljave ciljeve.

pepedjape

pre 9 godina

zemunac,nije to do nasih strucnjaka i ekonomista,nego mislis li ti kada bi kod nas bila cena 73dinara da bi amerika zivela ovako,matori bliski istok i naftna polja su u rukama njihovih ljudi i oni upravljaju tim poljima i zato toliko kosta kod njih a nas pljackaju jer su oni tvorci IS drzave koja je stvorena zbog nafte kako bi mogli da vladaju svetom a ujedno u istom trenutku da Rusiji na globalnom trzistu spuste cenu nafte kako bi je oslabili jer su joj uveli svi sankcije i plus spustili cenu nafte sto samoj Rusiji ne odgovara nikako,sankcije plus niska cena izvoza nafte(glavni ruski
punjac budzeta uz gas)a bliski istok je konkurencija Rusije za naftu i eto resenja za jeftino gorivo u americi i usput slabljenje Rusije..Oni bi voleli i rade na tome da se Rusija i Evropa ne dogovore oko gasa sto opet samo njima odgovara,Rusija opet nema para od izvoza gasa evropi i puca polako,oni proizvode iz uljanih skriljaca..ali stace im medved na put nadajmo se tome,oni su "demokratski"pljackasi sveta..

Милорад Шућур

pre 9 godina

@(Tri galona demokratije, molim) Америка је тренутно највећи произвођач нафте у свету. Она је, дакако, и највећи потрошач и мислим да још увек производи мање него што потроши али је далеко мање зависна од блиског истока него икада. Не значи, наравно, да се она више не меша у политику других земаља али мање него пре. Европа је много више зависна од других земаља а Европска стабилност је још увек јако важна за САД.

Drakic

pre 9 godina

Pa šta se sekirate, biće i kod nas takva cena vrlo brzo. Čekajte da padne dinar na 150 i eto približne cene. Pod uslovom da ne podignu akcize.

KINEZ

pre 9 godina

@ ne cenzurisi,
Prvo u SAD ne postoji akciza pa još da se na akcizu plaća porez. Koliki je porez u SAD na benzin, nemam pojima ali ne verujem da je nešto veliki i verovatno se računa po galonu.
Ovde nije reč o NIS-u nego o našim lešinarima. Da nema akciza benzin bi sa PDV-om trebao da bude oko 90 maksimalno 95 din sa ovim cenama.
Kolika je marža NIS-a, verovatno duuplo veća nego u SAD. Međutim to nisu ista tržišta i iste ekonomije i nemojmo se zanositi. Još nešto veliki deo potreb SAD zadovoljava iz svojih izvora i ne zaboravi da je DOLAR njihova valuta.

jedino resenje

pre 9 godina

jedino resenje za nenormalno obaranje cene nafte zarad urusavanja ekonomije rusije koja je projektovana na 100 a ne na 73 jeste da rusi podignu cenu plina za evropske potrosace za 200% pa ce onda ti isti evropski potrosaci da pitaju amere sto oni da nadrljaju u americkim geopolitickim igrama..

laza

pre 9 godina

ovde je sve glupak do glupaka ili su sve provokatori
za one koji se "čude" što je kod nas benzin 150 neka pogledaju koliko je benzin po evropi pa neka onda napišu komentar...ili samo treba da siđu sa planine

genije

pre 9 godina

Sad cu da nakupim minuse ali idiotluk je porediti cene goriva u usa i ne srbiji nego generalno evropi zbog potpuno razlicitog pristupa ekonomiji. I tome ko ima naftu...

mare

pre 9 godina

Super je USA, ali napisa jedan da su plate 10x veće što je naravno nonsens. Jeste galon jeftin, ali dosta Amera vozi pikapove koji troše dosta, a onda kad sa tom grdosijom putuješ na posao 1h-2h u jednom smeru baš je 'povoljno'. U USA je najnormalnije da ideš na koncert 3, 4 sata automobilom, cenu galona povežite sa razdaljinama koje prelaze.

kamarad

pre 9 godina

OVI STO TRAZE JEFTINIJI BENZIN NEKA POGLEDAJU KOLIKO JE OVE GODINE PAO DINAR U ODNOSU NA $ ( NAFTA SE KUPUJE ZA $ ) UMESTO STO LUPETAJU BEZ VEZE ,A KAD PRODJE NEDELJA STEDNJE I KOLIKO CE EURO DA SKOCI BOLJE DA I NE ZBORIM .

pepedjape

pre 9 godina

Za tee visoke akcize nisu krivi nasi ekonomisti strucnjaci nego bas ta amerika,hocete li shvatiti da je to reket od strane zapada pa kako bi oni ziveli lepi i dobro i vladali svetom ako bi i kod nas bilo tako jeftino gorivo i sve ostalo,a zarade kao njihove,ne bi mohli da rade sta hoce..pa ceo svet drze tako da bi upravljali i radili sta im se prohte,mnogi bi rekli da je ovo teorija zavere,a ja im kazem teorija namere...

diasporac

pre 9 godina

svi ste u pravu ali znate za 7 sestre (nafni koncerni) i odakle su a oni, drmaju sa svtskim naftnim trzistem a braca izazivaju krizu gde god naftu mogu da dobiju dzabe a evropljani su tu da samo aminuju, iako placaju sve trbali bi da pocnu da misle svojom glavom.

Darko

pre 9 godina

Ključna razlika je u poreskoj politici.Kod njih je akcenat na oporezivanju prihoda a ne potrošnje a svi koji misle da sami oni mogu da utiču na trziste naftnih derivata je smešno

Branislav

pre 9 godina

Litar najjeftinijeg mleka Megle u maksiju na akciji košta 88 dinara, a litar benzina 160 mislim. Međutim, nezaposlenost u Srbiji najmanje 30 %, bez obzira na budalaštine zvanične državne statistike, a prosečna plata 30000

alienware

pre 9 godina

Cena nafte je sledeca,NYMEX,ICE WTI,ICE BRENT,od 80 do 85 $.Ameri su povecali proizvodnju za 20% ,a Arapima predstavljaju veliku konkurenciju i usled smanjen ocekivan rast u Kini i smanjenje potrosnje zbog novih automobila ,pickup na trzistima Amerike .Arapi nece da smanje proizvodnju jer se njima isplati da proizvedu za 70$, a znaju da ako cena ostane ovako za duze vreme da ce Ameri da zaustave proizvodnju (neme profita) .U Evropi je benzin skup ,sve drzave naplacuju veliki porez i time obezbedjuju novac za socialnu politiku ,penzije za armiju drzavih neradnika (nije Srbija sama u tome)Manje gledate Turske serije,brata razne pevaljke razgolicene po ekranima ,pa necete lupetati kako Ameri kradu naftu po svetu,i da vi radite za njih jer oni sve kradu .

Zoran

pre 9 godina

Kod mene ovd je SAD je bilo do pre nekoliko meseci oko 3.5 dolara za galon. Sada je oko 2.7 za galon(3.79 litara).

U Kanadi niej tako a i u Evropi. Gde god je socijala dobra, drzava bi da namakbne sto vise preko poreza. I ovd eu SAD ce tako, ide ka tome. Bedan osecaj.

Marko

pre 9 godina

Da bi gospodi Aamerikancima gorivo bilo jeftino Amerika je morala da napadne nekoliko drzava koje imaju naftu, počevši od Libije.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@INEZ, 2. novembar 2014 21:41
U SAD postoji akciza, postoji i porez, postoji i u Srbiji, postoji u svim zemljama

Dakle pisete propagandne komentare koji nemaju nikakve veze sa istinom.

Ovde jeste rec o NISu, i jeste rec o propagandi.
NIS ima ubedljivo najveci cisti profit koji izvlaci iz nasih dzepova.

Da nema akciza na gorivo placao bi lecenje, skolovanje i sve ostalo iz svog dzepa. To sto platis kroz akcizu to i potrosis.

NIS je ekstraprofiter i kocnica razvoja Srbije, ciji ekstraprofit brane ovde ovi koji izmisljaju da porez ne postoji nigde osim u Srbiji.
Sam si rekao da NIS uvozi gorivo.
Kako onda gorivo poskupi svaki put kad cena nafte skoci, a ne pojeftini nikad kad cena nafte u svetu padne?

ko ovde ne razmislja?

pre 9 godina

ljudi, u nemackoj je trenutno prosecna cena litra benzina 1,57 evra. da li mislite da i oni ne bi zeleli da im nafta kosta pola evra? cena goriva u americi je tolika zato sto oni bukvalno ratuju da bi ta cena bila tolika. svi ratovi koji vode sluze da bi njihov "average joe" placao naftu 73 dinara. da, nasi politicari su lopovi i gmazovi i to niko ne spori, ali ajmo malo inteligentnije komentare.

mare

pre 9 godina

Super je USA, ali napisa jedan da su plate 10x veće što je naravno nonsens. Jeste galon jeftin, ali dosta Amera vozi pikapove koji troše dosta, a onda kad sa tom grdosijom putuješ na posao 1h-2h u jednom smeru baš je 'povoljno'. U USA je najnormalnije da ideš na koncert 3, 4 sata automobilom, cenu galona povežite sa razdaljinama koje prelaze.

laza

pre 9 godina

ovde je sve glupak do glupaka ili su sve provokatori
za one koji se "čude" što je kod nas benzin 150 neka pogledaju koliko je benzin po evropi pa neka onda napišu komentar...ili samo treba da siđu sa planine

zemunac

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.

Slox

pre 9 godina

Alo ljudi!,ne krivite samo nase politicare.Svuda u Evropi je manje ili vise ista cena nafte,pa zar ne vidite da ceo svet rinta za Ameriku kako bi oni lepo ziveli,sve mi to placamo njihovo izivljavanje,oni voze ni manje ni vise automobile od 5000 ccm,i ne opterecuju se potrosnjom goriva,pa vi sada vidite zasto je cena u Americi takva kakva jeste.

pepedjape

pre 9 godina

Za tee visoke akcize nisu krivi nasi ekonomisti strucnjaci nego bas ta amerika,hocete li shvatiti da je to reket od strane zapada pa kako bi oni ziveli lepi i dobro i vladali svetom ako bi i kod nas bilo tako jeftino gorivo i sve ostalo,a zarade kao njihove,ne bi mohli da rade sta hoce..pa ceo svet drze tako da bi upravljali i radili sta im se prohte,mnogi bi rekli da je ovo teorija zavere,a ja im kazem teorija namere...

aleks

pre 9 godina

Uvek je tako bilo u SAD jeftin benzin, jeftina hrana, skupe usluge, skupo lecenje, skupo dobro obrazovanje. U Evropi nije tako. Niko vam ne brani da odete za Ameriku.
I da, ratuju zbog toga naravno, cemu toliki minusi. Da ne sire demokratiju?

kamarad

pre 9 godina

OVI STO TRAZE JEFTINIJI BENZIN NEKA POGLEDAJU KOLIKO JE OVE GODINE PAO DINAR U ODNOSU NA $ ( NAFTA SE KUPUJE ZA $ ) UMESTO STO LUPETAJU BEZ VEZE ,A KAD PRODJE NEDELJA STEDNJE I KOLIKO CE EURO DA SKOCI BOLJE DA I NE ZBORIM .

Goran

pre 9 godina

Gospodo "a kod nas 150" ne znam da li ste toliko naivni ili uniformisani ... Da bi ste sebi obezbedili cenu od 3 USD za barel neophodno je da imate odredjen broj nosača aviona i da ste u mogućnosti da vodite dva lokalna rata istovremeno ... Bože sačuvaj šta sve čovek mora da objašnjava ....

ne cenzurisi

pre 9 godina

@ne treba ti stručnjak, 2. novembar 2014 12:01
Akcize i porez postoje svugde.

Prosečna cena benzina na pumpama u SAD je juče iznosila oko 73 dinara za litar.

Uporedite to sa NISovom cenom benzina u Srbiji i bice vam jasno kolika je NIS stetocina, kocnica razvoja Srbije i najveci ekstraprofiter.

sumljicav

pre 9 godina

Niska cena nafte je nerealna i i trenutna ,a osnovni cilj joj je udar na rusku ekonomiju .
Multinacionalne kompanje regulisu sve ,a Amerikanci su njeni misici .
Ogromna kolicina nafte dolazi trenutno ilegalno na trziste iz novoformirane Islamske drzave koja jaca pomocu Amerike .
Ni jedno SVETSKO ilegalno trziste ne moze postojati ,AKO NIJE POD KONTROLOM I ZASTITOM GOSPODARA SVETA .
To vazi za drogu ,ljudsko roblje i sada za naftu .
sve ima svoje logicno objasnjenje i trajat ce dok je u korist nasih gospodara .

pepedjape

pre 9 godina

zemunac,nije to do nasih strucnjaka i ekonomista,nego mislis li ti kada bi kod nas bila cena 73dinara da bi amerika zivela ovako,matori bliski istok i naftna polja su u rukama njihovih ljudi i oni upravljaju tim poljima i zato toliko kosta kod njih a nas pljackaju jer su oni tvorci IS drzave koja je stvorena zbog nafte kako bi mogli da vladaju svetom a ujedno u istom trenutku da Rusiji na globalnom trzistu spuste cenu nafte kako bi je oslabili jer su joj uveli svi sankcije i plus spustili cenu nafte sto samoj Rusiji ne odgovara nikako,sankcije plus niska cena izvoza nafte(glavni ruski
punjac budzeta uz gas)a bliski istok je konkurencija Rusije za naftu i eto resenja za jeftino gorivo u americi i usput slabljenje Rusije..Oni bi voleli i rade na tome da se Rusija i Evropa ne dogovore oko gasa sto opet samo njima odgovara,Rusija opet nema para od izvoza gasa evropi i puca polako,oni proizvode iz uljanih skriljaca..ali stace im medved na put nadajmo se tome,oni su "demokratski"pljackasi sveta..

Amerika zelmlja velika sa jeftinim gorivom i dobrim zivotom

pre 9 godina

@ne treba ti stručnjak, @Privrednik
Niti si ti strucnjak, niti si ti privrednik. Volite da pricate napamet bez ikakvog proveravanja cinjenica. Papir trpi sve,zar ne?
Ova cena goriva je sa SVIM taksama (federalna, drzavna, itd). Takse na gorivo u USA su 50 centi po galonu, plus svaka pumpa odredjuje svoju cenu i oni se ugradjuju oko $1 po galonu, plus county ili city tax (~7% ili vise). Moja zena (Amerikanka) mi je sada pokazala sliku sa svog telefona gde je slikala cenu goriva. Gde ja zivim, veliki grad, $2.70 po galonu. Kada se oduzmu takse i ugradjivanja dodje oko $1.11 po galonu. Sada se to podeli sa 3.78 to je oko $0.29 po litri. Sada se pretvori u EURO to je 23 euro centa po litri.
A koliko je u Srbiji? Pa puno kume jer braca Rusi treba da kupe svoje jahte i stanove po Londonu. Pa kako ce ako im ne pomongu Srbi. Bratski nema sta.

siniša

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.
(zemunac, 02. novembar 2014 11:21)

Ja ce ti objasnim!
Kao prvo, Amerika ima ogromne kolicine nafte na svojoj teritoriji.
Kao drugo, Amerika po gotovo celom arapskom svetu otima naftu za svoje potrebe.
Kao trece, mi naftu uvozimo.
Kao crtvrto, nespisobni politicari ne mogu da pikrenu privredu jer se kosi sa njihovim licnim interesima, a licni interes je iznad interesa nacije , pa onda rokaju akcize na energente kako bi nesto i drzava dobila.
Eto...
P.S. Cena benzina u RF je oko 25-30 rubalja sto je oko 60-70 din.
Nije samo na divljem zapadu niska cena..

Đole

pre 9 godina

Šteta što mi gorivo uvozimo iz udaljenih galaksija, pa zbog transportnih troškova gorivo mora da poskupi. Svuda po svetu padaju cene ali to je zbog mnogo lošijeg kvaliteta goriva od našeg.

jedino resenje

pre 9 godina

jedino resenje za nenormalno obaranje cene nafte zarad urusavanja ekonomije rusije koja je projektovana na 100 a ne na 73 jeste da rusi podignu cenu plina za evropske potrosace za 200% pa ce onda ti isti evropski potrosaci da pitaju amere sto oni da nadrljaju u americkim geopolitickim igrama..

sanct

pre 9 godina

Koliko su ljudi širom aveta moralu da poubijaju da bi postigli ovu cenu?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (strasno, 2. novembar 2014 10:44)

SAD je inace najveci proizvodjac nafte na svijetu.

Miloš

pre 9 godina

Nije nikakva tajna da je razlog za visoku cenu benzina u Srbiji, kao uostalom i bilo gde u Evropi, visoko opterećenje akcizama. One čine više od polovine cene benzina. U Americi se porezi naplaćuju na drugom mestu, a ne na gorivu, a i SAD je generalno "jeftinija država" - zato nema besplatnog zdravstva, škole su veoma skupe, federalno penziono osiguranje je - u odnosu na BDP - ekstremno siromašno, itd.

dudap

pre 9 godina

(Милорад Шућур, 2. novembar 2014 14:24)
Mozda Amerika nije toliko zavisna od drugih zemalja kada je u pitanju potrebna nafta, ali ono sto ti izmice je cinjenica da ista ta Amerika zavisi od nacina na koji se u svetu trguje naftom i ostalim dobrima. Americi je, za odrzavanje sopstvene ekonomije, nuzno da dolar ostane glavna valuta za trgovinu resursima i drugim dobrima. Ukoliko bi Amerika tj. dolar izgubio svoj status svetske rezervne valute, a trgovina u dolarima se drasticno smanjila, Ameri vise ne bi bili u stanju da vracaju svoje enormne dugove. Sto se tice hiperprodukcije nafte i pada cena, ovo je direktno upereno protiv Rusije i pokusaj je da se ruska ekonomija potpuno urusi. Svakako odrzavanje niskih cena nafte nije dugorocno, jer to ni Amerima ne odgovara, ali kratkorocno moze da im pomogne da postignu svoje prljave ciljeve.

hijerarhija

pre 9 godina

(sumljicav, 2. novembar 2014 14:45)

Ne postoji nerealna cijena. Postoji cijena koja se formira na tržištu. Pad cijena nafte je svakako posljedica američke povećane proizvodnje, kao i saudijske. Saudiji odgovara pad cijena nafte jer prema procjenama petina, dakle 20% postrojenja koja se bave škriljcima, ne mogu poslovati s profitom u slučaju cijene ispod 80 dolara, a to im je golema konkurencija. Isto tako ovo je svojevrsni pritisak Saudije na Iran jer ovaj mjesec idu pregovori G5+1 o nuklearkama. Pad cijene najviše odgovara Kini koja je puno veći uvoznik nafte nego proizvođač. Treba još spomenuti Venecuelu koja će uskoro bankrotirati, jer im na naplatu stižu dugovi kojima je Chavez subvencionirao socijalu. Rusija sa smanjenjem rashoda može stagnirati 18 mjeseci sigurno, ali onda će morati sjesti za stol sa zapadnim zemljama inače idu u recesiju.
Uglavnom, Iran, Rusija i Venecuela su jaki na riječima, ali ipak zna se gdje su najjača sveučilišta na svijetu koja daju stručnjake. Ameri su im bez puno buke uvalili problem na kakav nisu računali, jer su sve te zemlje redom budžet bazirale na cijeni od najmanje 100 dolara. Zanimljivo je da su arapske zemlje tu bile opreznije pa su budžet planirale na cijeni barela od 70-80 dolara.

Zoran

pre 9 godina

Pustite amerikance tamo je trzisna ekonomija. Kod nas nema veze sta se dogadja na svetskoj berzi nafte, cena uvek raste, ako se smanji to je za 2 pare.

Aleksandar

pre 9 godina

Amerika je Amerika, a mi možemo da zahvalimo našim najvećim prijateljima rusima što kupiše NIS za šerpu ribe i sada nas još pljačkaju! Imamo najveće cene goriva na Balkanu.

Maki

pre 9 godina

Vidim i po komentarima da je svima jasno zasto je pala cena nafte. Da bi se na finjaka sankiconisala Rusija. I pored islamske drzave, haosa u Libiji i opste teske politicke situacije u svetu cena nafte pada??? Pa ranije je na samu pomisao nekakvog problema u tim zemljama vrednost crnog zlata rasla. Kome jos nije jasno?

balfasz

pre 9 godina

Jako lepo... svugde u svetu pada cena goriva, samo kod nas konstantno RASTE, a izgovor je visoka cena nafte na svetskom trzistu...
ne samo da nas lazu, nego im i verujemo...
Da nije tuzno, bilo bi smesno!

daska

pre 9 godina

(Slox, 2. novembar 2014 12:11)

Cijeli svijet radi za Ameriku, kako da ne... U Americi smo mi Europljani predmet sprdnje kao veliki neradnici i lijenčine, toliko o tome.

diasporac

pre 9 godina

svi ste u pravu ali znate za 7 sestre (nafni koncerni) i odakle su a oni, drmaju sa svtskim naftnim trzistem a braca izazivaju krizu gde god naftu mogu da dobiju dzabe a evropljani su tu da samo aminuju, iako placaju sve trbali bi da pocnu da misle svojom glavom.

Privrednik

pre 9 godina

U Srbiji je Benzin najoporezovanija stavka-porezi,akcize,Pdv itd itd.U Americi toga ema.Zahvaljujuci tim porezima koje kupac placa svaki put kada kupuje gorivo,Ruski NIS je proglasen za najuspesniju firmu.Situacija je upravo obrnuta,Mi gradjani smo najuspesnija firma,a Rusi samo prosledjuju nase pare,nasem budzetu.

trebalo bi

pre 9 godina

Napisao sam o ovom pojeftinjenju cena za 20% pre 3 dana i dobio sam minuse.Nadam se da su minusari pesaci i da ih nedodiruje zasto placamo skupl NJ e.Trazili smo I dali smo rusima ako nas kradu neka bude "bratski"

Ерик,Пенсилванија

pre 9 godina

Šteta što mi gorivo uvozimo iz udaljenih galaksija, pa zbog transportnih troškova gorivo mora da poskupi. Svuda po svetu padaju cene ali to je zbog mnogo lošijeg kvaliteta goriva od našeg. (Đole, 02. novembar 2014 10:57)

Sigurno je gorivo kvalitetnije u Srbiji nego li u Americi ,Nemačkoj ili u nekoj od ozbiljnijih država.

manitu

pre 9 godina

sta ti je hladni rat.. cena benzina pada zbog hladnog rata sa Rusima,znaci sve je politika,nigde tu nema i nije bilo ekonomije.. ne postoje samo ovce u torovima,ima ovaca koje misle da su slobodne..

Vlada

pre 9 godina

A kod nas... drp sistem. Litar preko 150, i niko se ne žali. Sve je dozvoljeno. Kada razmislim, možda i treba tako. Koliko je država pokvarena, toliko je narod u toj državi. U našem sucaju, samo je nebo granica za cenu goriva po litru.

istina

pre 9 godina

Cena goriva u zapadnoj Evropi je vesoka zbog ekoloskog poreza,novac od toga se ulaze u zastitu zivotne sredine.I ako sirovu naftu placaju kao i mi.
Ameri "kupuju" mnogo jeftiniju sirovu naftu(Irak,Libija,Saudijska arabija itd)
Uz to nemaju tako visik eko porez.Kod njih je zastita zivotne sredine na poslednjem mestu.
Pitanje glasi:gde kod nas odlazi novac od eko poreza,sa sigurnoscu ne za zastitu zivotne sredine?

Srbistan

pre 9 godina

Jer nam cilj EU? U italiji je litar 200 din.. Zaduzujemo se kao ludi i to mora od neceg da se vraca pa je akciza i porez 100 din po litru.

Jovan

pre 9 godina

Juce mi drug, koji se sprema da ide u Ameriku, prica da je gorivo duplo jeftinije nego ovde.
Bio sam malo skeptican, ali sada vidim da je u pravu.
Kako posle covek da ne ode!

Sasa

pre 9 godina

ovde je sve glupak do glupaka ili su sve provokatori
za one koji se "čude" što je kod nas benzin 150 neka pogledaju koliko je benzin po evropi pa neka onda napišu komentar...ili samo treba da siđu sa planine
(laza, 02. novembar 2014 11:59)

Postovani Lazo, jednu stvar si prevideo...cene benzina u Evropi jesu kao kod nas ali su prosecne plate mnogo vece...
U Sloveniji profesor ima 1200 eur platu a cena benzina ista kao kod nas..,u Drezdenu cena kao kod nas a prosecna plata 3500 eur...
Da li ti je sada jasno Lazo...

Global

pre 9 godina

Cena po barelu nafte je pala zato sto su je ameri oborili. A obrili je da bi naneli novi udarac Rusiji. Rusija za razliku od drugih zemalja gro prihoda dobija iz nafte i gasa tako da je pad cene nafte zbog toga. Ako se sutra pomire eto cene opet gore jer im tako vise odgovara. Cena nafte je odavno vestacki podignuta upravo od strane Amera i Rusa tako da se ne glozite oko koske koju je neko bacio za svoj racun.

samurai

pre 9 godina

Evo u Berlinu kod havellanda.je vec par dana litar dizela1.19 evra. To nisam video od kad sam ovde tj. 5 godina. Fino,bas fino. punim kanistere. Pozdrav sa Havellpark_a.

Petar

pre 9 godina

Ne znam odakle ideja da se poredi srbija i USA. U usa,od njenog nastanka,postoji preduzetnicki mentalitet i poprilicno zdrava trzisna ekonomija. Dok mentalitet na balkanu je sasvim drugaciji,zasniva se na otimanju,prevari i ugnjetavanju. Radim sa amerima, kad je kriza bila 2008 (hipotakarna) i kad je Dow Jones drasticno pao, cene usluga su u najmanju ruku stagnirali,a dobrim delom i padale. Ovde je sasvim suprotno , jer je narod glup,ujmesto da prilagodi cenu,oni manjak komepnzuju povecanjem i dugorocnim smanjenjem potrosnje. Nema tu sta da se prica, ko je pametna pobegao je iz ovog brloga.

Sheik

pre 9 godina

Apsolutno je tačno da ne treba upoređivati Ameriku sa Srbijom ili bilo kojom zemljom Balkana u vezi goriva. Ali, hajde da upoređujemo Balkanske zemlje: Trenutna cena dizela (za to znam, jer to koristim) u Srbiji je 160 dinara, što je 1,345 EUR po litru. Cena dizela u Makedoniji je trenutno 63 denara ili 1,027 EUR po litru. To je otprilike 30% skuplji dizel u Srbiji nego u Makedoniji.
Može li neko da mi to objasni?

Ime i prezime!

pre 9 godina

Amerika je zemlja induvidualaca a Evropa pa i Srbija je zemlja socijalizacije.U Americi su pojedinacni prevoz i individua a u Evropi grupni prevoz!Zato imate cenu od 72 din u Amerci i Evropi od 155 din dok je u Italiji cena 200 din!Cena sirove nafte odredjuje berza pa imate transportne troskove i preradu sirove naftei, ona je ista a akcize odredjuje drzava!Sto jadnija drzava akciza veca jer nema kako drugacije drzava da zivi!

Realista

pre 9 godina

Uff... ala bi mi sad dobro seo jedan ROADTRIP po americi! Nazalost, vise nisam tamo vec se patim ovde k'o i svi ostali. Strava kako nam je loshe. Strava!

Jovan

pre 9 godina

Kada uskladjuju cenu telefona ili RTS pretplate tu se upredjuju sa susednim zemljama i stalno nam poskupljuju. Sto se sada ne uporede sa Amerkinacima pa ne spuste cenu goriva na 73 dinara. Posto su kod nas plate 10 puta manje nego u Americi za istu vrstu posla sto onda srazmerno ne spuste cene? Ratel i gomila lopuza koje sede tamo u rukovodstvu tih agencije je kriv zasto je nama telefon poskupeo sa realnih 40 dinara na preko 600 ! Uvek imaju opravdanje da je cena u regionu skupupa pa sto sada ne pojeftine benzin na 73 dinara? Sta bi sa obecanjem da se ce uninuti RTS pretplata od septembra kad jos uvek istu naplacuju preko racuna za struju ? Imamo utisak da nam je bolje bilo pod trucima jer smo onda placali porez 10 % a ovo danas je bezobrazno skupo!

Милорад Шућур

pre 9 godina

@(Tri galona demokratije, molim) Америка је тренутно највећи произвођач нафте у свету. Она је, дакако, и највећи потрошач и мислим да још увек производи мање него што потроши али је далеко мање зависна од блиског истока него икада. Не значи, наравно, да се она више не меша у политику других земаља али мање него пре. Европа је много више зависна од других земаља а Европска стабилност је још увек јако важна за САД.

exjustrucnjak

pre 9 godina

Evo vica iz osamdesetih:
Šta bi se desilo da se Jugoslavija (tada) iznenada nađe u pustinji?
Prvog dana bi zasedala vlada, a drugog dana bi poskupeo pesak.

Benny Hill

pre 9 godina

zanimljivo je kad Nafta padala od 110 dolara na 80 na Berzi(negde 25% manje) cene spustili isto u americi.A kod nas?!Kod nas isto po toj ceni kupuju Naftaši na Berzi ali prodaju nam za nekih 2 dianra mannje,a realno benzin treba biti 30-40 dinara manje od pre 2 meseca.to
jest negde 110 120 dinara. za 95 bezolovni.Ali niko ne žuri da spusti cenu.

TNT

pre 9 godina

@ Amerika je Amerika, a mi možemo da zahvalimo našim najvećim prijateljima rusima što kupiše NIS za šerpu ribe i sada nas još pljačkaju! Imamo najveće cene goriva na Balkanu.
(Aleksandar, 2. novembar 2014 14:37)

A cena GASA ili TNG pravilnije... narod skupe ugradnje, ateste, jedva platio, a OGROMNU cenu nekontrolisan kvalitet dobio... ??? Ma strasno, dokle vise narod da trpi DAHIJE ?

doktors

pre 9 godina

Mislim da je vreme da se osim ispraznih komentara preduz,me nešto konkretno tipa okupirajmo pumpe ili još bolje okupirajmo rafinerije!Ti isti Amerikanci su prošle godine pravili haos zbog povećanja cene od svega nekoliko centi!Hocemo li konačno nešto naučiti od drugih i primeniti u praksi,ako čekamo da se seti neko od ovih lopova na vlasti bojim se a ćemo se nacekati!!!

Trta

pre 9 godina

Prva stvar,nije galon =3.8 l, nego 1galon = 4.5 l... U startu ste omanuli,tako da citava prica gubi smisao...
(vojo, 2. novembar 2014 14:48)

Zašto bi Amerikanci koristili britanske mere? Američki galon je 3,79 l a ti se informiši malo pre nego što drugima pametuješ.

Drakic

pre 9 godina

Gospode bože, a kod nas su samo akcize 80 dinara. Zato ne krivite Ruse benzin je bio toliko i dok je bio pod našima. Oduzmite akcize i eto cene kao u Americi. Ovakvu maržu što ova država naplaćuje to nema nigde u svetu. (preko polovine cene).Užas!

Tajaga

pre 9 godina

Kod mene na Floridi u Tampa Bay-u, na mnogim Shell-ovim pumpama (na njima kupujem) je između $2.30-$2.50 za regular. Super je oko $0.60 skuplji.
Sjecam se kada sam za super placao i po $4.10 za galon, jos pre godinu i po.
Padu cene su zasigurno doprineli neki politički faktori, ali i povecena proizvodnja u USA, pa i sezona bez Hurricane-a u Gulf-u.

Aiii

pre 9 godina

Sipao sam nekoliko puta na diplomatsku karticu preko jednog prijatelja, 55% cijene su porezi i akcize koje CD ne placaju tako da me pun rezervoar ispadao oko 31-35€ (50 litara). Sipas litar sebi pa litar drzavi

MunzeLjux

pre 9 godina

Ja verujem nasim politicarima kada kazu da ni veliko pojeftinjenje sirovine ne mora nuzno da se odrazi na cenu finalnog proizvoda, kao sto im verujem da i najmanje poskupljenje sirovine mora obavezno da se odrazi na konacnu cenu. Oni znaju, oni su politicari, a ja sam obican gradjanin koji to ne razume i zato mi oni to objasne tako da razumem. Ili mozda ne razumem...zbunio sam se.

Amer

pre 9 godina

Ljudi, sve je u porezu, Ameri Imaju dosta manje poreze od Evropljana, I naravno nezaboraviti I da su najveci proizvodjaci nafte, i potrosaci

Vlada

pre 9 godina

Cena jednog litra benzina kada izadje iz rafinerije kod nas je 70 dinara,sve ostalo su takse,akcize i porez pa vi sada vidite koliko gubimo.

fikus

pre 9 godina

za one koji ne znaju u Americi nema akciza na naftu i naftne derivate, za razliku od nase zemlje gde su akcize 80-90 dinara. Tako Ameri placaju 73 dinara litru benzina a Srbi 173 s ti sto ovih 100 odlaze za finansiranje javnog sektora

ne treba ti stručnjak

pre 9 godina

Cena benzina u Americi je 73 dinara za litar.
Ajde sada da mi domaci ekonomski strucnjaci, ministri i ostali objasne nasu cenu od 150 dinara. I dokle tolike akcize.
(zemunac, 2. novembar 2014 11:21)
--
Ako uzmemo da je sad litar beenzina 150 din, oduzmi akcize i porez na benzi i kacize (što je protiv ustavno) cena 1L bi bila oko 77 dinara.
(cena benzina + 50 dinara akcize)+ (cena benzina + 50 dinara akcize)* 18% porez = oko 150 dinara
(77 + 50)+(77 + 50)* 18% = 149,86

genije

pre 9 godina

Sad cu da nakupim minuse ali idiotluk je porediti cene goriva u usa i ne srbiji nego generalno evropi zbog potpuno razlicitog pristupa ekonomiji. I tome ko ima naftu...

Marko

pre 9 godina

Da bi gospodi Aamerikancima gorivo bilo jeftino Amerika je morala da napadne nekoliko drzava koje imaju naftu, počevši od Libije.

ne cenzurisi

pre 9 godina

@INEZ, 2. novembar 2014 21:41
U SAD postoji akciza, postoji i porez, postoji i u Srbiji, postoji u svim zemljama

Dakle pisete propagandne komentare koji nemaju nikakve veze sa istinom.

Ovde jeste rec o NISu, i jeste rec o propagandi.
NIS ima ubedljivo najveci cisti profit koji izvlaci iz nasih dzepova.

Da nema akciza na gorivo placao bi lecenje, skolovanje i sve ostalo iz svog dzepa. To sto platis kroz akcizu to i potrosis.

NIS je ekstraprofiter i kocnica razvoja Srbije, ciji ekstraprofit brane ovde ovi koji izmisljaju da porez ne postoji nigde osim u Srbiji.
Sam si rekao da NIS uvozi gorivo.
Kako onda gorivo poskupi svaki put kad cena nafte skoci, a ne pojeftini nikad kad cena nafte u svetu padne?

Lopovska drzava srbistan

pre 9 godina

Litar benzina kosta kao litar mleka u Americi, oko 75 dinara.Plate su 20puta vece, znaci mi smo dno dna.Ma treba da nas jos vise zaj...vaju ovi prostaci na vlasti!!!

KINEZ

pre 9 godina

@ ne cenzurisi,
Prvo u SAD ne postoji akciza pa još da se na akcizu plaća porez. Koliki je porez u SAD na benzin, nemam pojima ali ne verujem da je nešto veliki i verovatno se računa po galonu.
Ovde nije reč o NIS-u nego o našim lešinarima. Da nema akciza benzin bi sa PDV-om trebao da bude oko 90 maksimalno 95 din sa ovim cenama.
Kolika je marža NIS-a, verovatno duuplo veća nego u SAD. Međutim to nisu ista tržišta i iste ekonomije i nemojmo se zanositi. Još nešto veliki deo potreb SAD zadovoljava iz svojih izvora i ne zaboravi da je DOLAR njihova valuta.

remic

pre 9 godina

trenutno dizel u nemackoj kosta izmedju 1,24 evra i 1,39 evra. cena se menja svaki cas, ali primecujem da cena konstantno pada. za vreme krize banaka 2008/9 godine je dizel kostao oko 1,65 evra.

Aca

pre 9 godina

Naš problem je što kod nas ne spuštaju kad pada barel
a kad se svetske cene podignu opet će da podi¿u..
Kao da je ugrađen neki jednosmerni ventil na cenu,
može da ide samo u jednom pravcu-na gore...

Darko

pre 9 godina

Ključna razlika je u poreskoj politici.Kod njih je akcenat na oporezivanju prihoda a ne potrošnje a svi koji misle da sami oni mogu da utiču na trziste naftnih derivata je smešno

Zoran

pre 9 godina

Kod mene ovd je SAD je bilo do pre nekoliko meseci oko 3.5 dolara za galon. Sada je oko 2.7 za galon(3.79 litara).

U Kanadi niej tako a i u Evropi. Gde god je socijala dobra, drzava bi da namakbne sto vise preko poreza. I ovd eu SAD ce tako, ide ka tome. Bedan osecaj.

Drakic

pre 9 godina

Pa šta se sekirate, biće i kod nas takva cena vrlo brzo. Čekajte da padne dinar na 150 i eto približne cene. Pod uslovom da ne podignu akcize.

Branislav

pre 9 godina

Litar najjeftinijeg mleka Megle u maksiju na akciji košta 88 dinara, a litar benzina 160 mislim. Međutim, nezaposlenost u Srbiji najmanje 30 %, bez obzira na budalaštine zvanične državne statistike, a prosečna plata 30000

alienware

pre 9 godina

Cena nafte je sledeca,NYMEX,ICE WTI,ICE BRENT,od 80 do 85 $.Ameri su povecali proizvodnju za 20% ,a Arapima predstavljaju veliku konkurenciju i usled smanjen ocekivan rast u Kini i smanjenje potrosnje zbog novih automobila ,pickup na trzistima Amerike .Arapi nece da smanje proizvodnju jer se njima isplati da proizvedu za 70$, a znaju da ako cena ostane ovako za duze vreme da ce Ameri da zaustave proizvodnju (neme profita) .U Evropi je benzin skup ,sve drzave naplacuju veliki porez i time obezbedjuju novac za socialnu politiku ,penzije za armiju drzavih neradnika (nije Srbija sama u tome)Manje gledate Turske serije,brata razne pevaljke razgolicene po ekranima ,pa necete lupetati kako Ameri kradu naftu po svetu,i da vi radite za njih jer oni sve kradu .