Četvrtak, 30.10.2014.

19:35

Đorđević: Provokacija Selakovića

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Dragoljub Đordević izjavio da AKS nije upoznata sa sadržinom predloženih promena zakona koje je usvojila Vlada.

Izvor: B92

Ðorðeviæ: Provokacija Selakoviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Aleksander

pre 9 godina

Hrvatski notari sastavljaju j.b. zapis kod kupoprodaje nepokretnosti, samo za lica koja nemaju poslovnu sposobost ili za gluve i neme. Imaju redovnu, običnu overu i solemnizaciju. Svako može da sastavi ugovor a notar da na ova dva načina overi.
ONO O ČEMU SELAKOVIĆ NE PRIČA JE NJIHOVO MULJANJE SA ZAPISNICIMA SA SKUPŠTINA AD. NOTARI POSTAVLJENI OD STRANE REŽIMA MORAJU DA IH SASTAVE I OVERE BEZ POGOVORA. NEPOSTOJECE SKUPŠTINE A POSTOJE ZAPISNICI. NEMA KVORUMA ALI IMA ZAPISNIKA. MOŽE U BESKRAJ!!!!!
TAJ DEO DO SADA ADVOKATURA NIJE DOTICALA!
SADA HOĆEMO!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tanja, 30. oktobar 2014 22:36)

Tanja je primetila ključnu stvar!
Dragi sugrađani da li ste svesni da nam je država oduzela poslovnu sposobnost i da smo po njoh i gluvi i slepi! Možda smo bili i gluvi i slepi kada smo ih birali, ali sada je krajnje vreme da progledamo!

NS

pre 9 godina

@kancelarija...
" Jesu u pravu advokati,apsolutno,jer nacin na koji ministar nastupa mi govori da nije nesto u redu sa njim"

Upravo tako. Covek se ponasa razdrazljivo i neuroticno. Definitivno na takvom mestu on ne treba da bude.

zemljisne knjige su javne

pre 9 godina

@Utisak

Sto se tice zemljisnih knjiga (gruntovnica) one su oduvek, barem sto se tice Vojvodine i za vreme Austrougarske imale javni znacaj, a samim tim bile su besplatne i dostupne svakom gradjaninu. Takodje i sve skice, katastarske mape i katastarske knjige (katastar) takodje su bile javne i dostupne svim zainteresovanim gradjanima. Ovo se odnosi samo na uvid u knjige o nekretninama, dok je na pismene izvode iz knjiga placana taksa. Eto i za vreme komunista u svako doba radnog vremena svako ko je bio zainteresovan za bilo kakvu kupoprodaju mogao je da izvrsi proveru i uvid u stanje nekretnina uz strucno lice koje je radilo na tim poslovima. Ako je nekada pristup knjigama o imovini i posedu bio besplatan ne vidim razlog da se i u ovom slucaju moze izvrsiti uvid ako su preneti u elektronske zapise. Druga je stvar sto se sada pokusava zakonom i notarima da da ekskluziva da su oni jedini strucni i obrazovani da tumace zemljisne i katastarske knjige pa im se zato pridaje veca vaznost s tim sto naprednjacke tzv sveznalice kroz zakon pokusavaju da narod naprave debilima i neznalicama a ujedno zainteresovanom narodu uskracuju pravo koje je oduvek postojalo.
Ako se knjige o nekretninama uredno vode i u njih belezi svaka promena putem ugovora ili sudskog resenja onda ne moze doci do dupliranja prodaje jedne te iste nekretninosti, sto zavisi od referenta a ne od notara.
Zainteresovane strane u kupoprodaji same su vrsile uvid i proveru u knjige bez advokata.

banana

pre 9 godina

Kako vam nije jasno, ovo je samo priprema za rasprodaju javnih preduzeća i njihovih nepokretnosti ( privatizacije Telekom, EPS,.....) jer ce vladajuca struktura preko notara da vrši potpunu kontrolu budućih prodaja. Sprema se najveća pljačka u istoriji IKADA. Pa valjda vam je jasno zašto se Selakovic protivi da beleznici samo overavaju, vec insistira da oni sačinjavaju ugovore (monopol). Pa tada bi se notari u svetu zvali Javni Sacinjivaci ugovora a ne javni beleznici. Ovo ima samo u Srbiji i BiH

katastarska cestica

pre 9 godina

Ja necu da mi notari naplacuju kao njihovu uslugu uvid u zemljisne knjige jer su te knjige javne i sve zainteresovane strane u kupoprodaji imaju pravo da besplatno izvrsi uvid u njih.
Mnogo nas naprednjacki radikali prave budalama i neznalicama kod donosenja ili dopuna nekih zakona i zato podrska advokatima i gradjanima koji hoce da imaju slobodu u kupovini i prodaji nekretnina, u samoodlucivanju ko ce im sastaviti ugovor i hocu da znam da li je zakonom ukinuto da stranka ima pravo da vrsi uvid u zemljisne knjige ili je i to dato kao ekskluzivno pravo opet samo notarima.

jagnje

pre 9 godina

uzimas od penzija,plata za deficit budzeta,istovremeno lisavas budzet ogromnih priliva od sudskih taksi, pravis milionere od 94 notara i jos 100 njih koji cekaju u redu...od tog novca finansiras stranku i svoje cinovnike...da li smo mi gradjani zaista tolike ovce!

Pedja

pre 9 godina

Sva sreca da je ovaj Selakovic ovakav kakav jeste... Inace bi se advokati podelili. Svako ko je glasao za SNS treba da se zapita posle izjava ovog coveka. Mucno do krajnosti.

Homo politicus

pre 9 godina

Komunisti su napravili pravno nasilje dolaskom na vlast, ali evo posle 94 godine u Srbiju se vraca javno beleznistvo. Treba napomenuti da su Hrvatska a narocito Slovenija u potpunosti preuzeli Zakon o javnim beleznicima Kraljevine Jugoslavije iz 1930. godine.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

U pitanju su velike pare koje je Selakovic svojim notarima obezbedio i sto on kao donaciju potom daju Sns.
Jesu u pravu advokati,apsolutno,jer nacin na koji ministar nastupa mi govori da nije nesto u redu sa njim.
Ne moze da brani to sto prica jer ovakav sistem nigde u Eu ne postoji,a pogotovo ne sa takvim cenama.
Neka se ovde prepise Nemacki,CH,Austrijski ili Slovenacki zakon.

Boban

pre 9 godina

Uocite ovaj detalj. Ministar veceras rece da su ove najnovije promene zakona planirane vec duze vreme i da te promene nisu zbog protesta advokata. A zakon je donet, odnosno stupio na snagu 1.09.2014. godine. A promene ovog zakona su planirane pre nego sto je zakon i donet?!? Znaci, na dan donosenja Zakona vec su bile u planu njegove izmene. A sto te ,planirane, izmene ne unese u Zakon kad je i donet pa ne bi morao da ga menja. Kad za mesec dana bude ponovo menjao Zakon opet ce reci da je i te izmene planirao mnogo ranije. I to je diplomirani pravnik, sacuvaj Boze.

Utisak

pre 9 godina

Razočaran sam držanjem advokata Đorđevića nakon jučerašnje izjave ministra.Nakon optužbi da su advokati vođeni interesima ,,tajkunskog advokata'' Đorđevića najmanje što je mogao da učini je da ili prekine pregovore ili ako advokati hoće da dalje pregovaraju da to rade preko drugog advokata.
Večeras je na RTS advokat Šoškić gotovo ćutao kao zaliven.
Još nešto što ministar pravde naglašava, sigurnost pravnog prometa nepokretnosti uvođenjem notara, a neoveravanjem tih ugovora kod suda,je netačno. Radi se u stvari o programima i dostupnosti baze podataka,što da je dostupno sudu bilo bi jednako sigurno,i to prvenstveno zavisno od činjenice da li taj program i u kojoj meri može da spreči odnosno otkrije eventualno već zaključen ugovor o prodaji iste nepokretnosti.

Tanja

pre 9 godina

Hrvatski notari sastavljaju j.b. zapis kod kupoprodaje nepokretnosti, samo za lica koja nemaju poslovnu sposobost ili za gluve i neme. Imaju redovnu, običnu overu i solemnizaciju. Svako može da sastavi ugovor a notar da na ova dva načina overi.
ONO O ČEMU SELAKOVIĆ NE PRIČA JE NJIHOVO MULJANJE SA ZAPISNICIMA SA SKUPŠTINA AD. NOTARI POSTAVLJENI OD STRANE REŽIMA MORAJU DA IH SASTAVE I OVERE BEZ POGOVORA. NEPOSTOJECE SKUPŠTINE A POSTOJE ZAPISNICI. NEMA KVORUMA ALI IMA ZAPISNIKA. MOŽE U BESKRAJ!!!!!
TAJ DEO DO SADA ADVOKATURA NIJE DOTICALA!
SADA HOĆEMO!

scout

pre 9 godina

Mene samo interesuje zbog cega se sada drzava na ovaj nacin odrice 100-postotne zarade a u korist notara koji ce u budzet uplacivati 30 posto od naplacenog dela? Jer po tome sto rece ministar tamo gde nema notara "njihov" posao obavljaju sudije tj. sudovi, gde ce u ovom slucaju biti povoljnije za nas stranke sta mislite? Ili to neko nas pravi magarcima?

Zoran Cudic

pre 9 godina

Da li je bilo gde na svetu, u jeku finansijske krize, moguce da se izvor prihoda jedne drzave, u odnosu 5% za troskove zaposlenih i 95% za drzavu,
prenosi na privatna lica, u odnosu 70% za notare 30% za drzavu (i to iznudjeno pritiskom advokatske branse - prvobitno je 100% bilo namenjeno notarima)? Neko je cinicno pogresno shvatio reformu javnog sektora i prenos drzavnih ovlascenja na privatni sektor.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Treba reci i to da je zakon iz 2011. naprasno i preko noci izmenjen po hitnom postupku, i to 31.8. koje izmene su stupile na snagu 1.9. i od tada advokati i strajkuju prakticno. Niko se nije bunio oko zakona iz 2011. jer taj zakon je ok,ali kada je izmenjen,te izmene su dale pravo samo notarima da sastavljaju ugovore,a prica oko novca je takodje vazna, jer ovde se radi o velikim parama koje se daju Sns kroz poklone i donacije.
Istovremeno je advokatima podigao poreze od 40-300% ?! Pa ko normalan bi sve to prihvato,obaska sto takva ovlascenja notara ne postoje nigde.

Zoki

pre 9 godina

@zrad
Zašto se svaka brljotina srpskih političara u poslednjih 14 godina pravda "evropskim standardima", od one čuvene poštanske sandučadi pa na dalje? Položaj notara u Evropi varira od zemlje do zemlje. Čak i u zemljama gde se određeni poslovi definišu kao zadatak notara, advokati registruju notarsku delatnost i onda pored advokatskih pružaju i notarske usluge.

Puna podrška advokatima!

nisliski mohikanac

pre 9 godina

Advokati su u pravu.
Privatizacija se sprovodi da bi donela bolju i jeftiniju uslugu,u ovom slucaju privatizacija usluga je donele enormno skuplju i katostrofalno losu uslugu.
Tako da smo najvece zrtve mi gradjani i zato treba da se ukljucimo u protest protiv notarskog monopola i bahatosti ministra pravde.

A.

pre 9 godina

Moj jučerašnji komentar na jednu vest:
On je istakao i da Agencija podržava inicijativu Srpske napredne stranke kojim bi se sredstva iz budžeta, namenjena finansiranju političkih partija, smanjila za 35 odsto.

Molim Agenciju da proveri, da li možda notari od svoje zarade finansiraju SNS?
Malo mi je čudno da SNS toliko insistira da NE MENJA zakon o notarima (jedino oni mogu da sačinjavaju ugovore) i baš sada se setila da smanji prihod iz budžeta za stranke, a to nije recimo učinila ranije, iako su od 2012. na vlasti.
(A., 30. oktobar 2014 11:22)

U ovoj vesti:
"Izmenama se uvodi i novi namet beležnicima od 30 odsto zarade koji će biti usmeren na poboljšanje rada sudova."

majka mladog advokata

pre 9 godina

Ko trenutno gleda shvata da je ovo sizifov posao.Pa ljudi ovo je bilo strasno!Siroti Soskic je zabezeknut ovom bezobrastinom a i mi sa njim....
TESKO NAMA!

socijalista

pre 9 godina

Advokati su u pravu. Vlada,ministar i vladajuca vecina se bave prljavim trikovima. Samo tonu sve vise u zivo blato... Ne bi me iznenadilo da padne vlada zbog ovog kolapsa pravosudja

milan1

pre 9 godina

ovo je demonstracija sile radikalskog ministra Selakovica koji nema nikakvog iskustva u pravosudju. On je zaista zasluzio da bude smenjen. Pa nije razgovor ministra i advokata pijaca da se cenkaju
Dragi advokati, izdrzite, pasce on ko' kruska...

zrad

pre 9 godina

Zakon o notarima je usvojen još 2011 godine, a sada je samo usklađen sa evropskim normama. Zašto advokati tada nisu protestvovali? Da li se pravi razlog štrajka nalazi u činjenici da je nekoliko asdvokatskih kancelarija izgubilo posao oko zastupanja nekih velikih kompanija?

Silver Surfer

pre 9 godina

Mi smo stvarno u jednoj vrsti diktature. Samo kod nas moze da se donese neki zakon, koji je usput potpuno na stetu gradjana, a onda da se menja bukvalno preko noci. Opet, na stetu gradjana i u cilju diskreditovanja advokatske profesije.
A samo se zapitajte kolike su zarade javnih beleznika kad im se uvodi namet od 30% radi poboljsanja rada sudova.
Selakovic je uz Stefanovica jedan od najtragicnijih ministara iz SNS garniture. Ako oni prezive rekonstrukciju, ne znam, ko ce da leti.
Mada, tvrdoglavo drzanje pojedinih ministara kostalo je vlasti DS. To bi trebalo da imaju na umu.

Lee

pre 9 godina

Znači da advokati nisu digli frku VI NIKAD NE BISTE ZATRAŽILI OD NOTARA DA DEO PRIHODA OD TAKSI UPLAĆUJU U BUDŽET. Koga zanima, može pogledati skupštinski transkript kako ministar Selaković obrazlaže izmene Zakona od 2013 potrebom DA SE OMOGUĆI EKONOMSKA OPRAVDANOST notarske delatnosti.

Advokatski pripravnik

pre 9 godina

Gospodine Djordjevicu, proverite i da li je tacna sledeca informacija. U kabinetu ministra Selakovica je sastavljana lista za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava. Kada je lista vracena iz Strazbura zbog jedne kandidatkinje, na njeno mesto je stavio sudiju koja nije ni ucestvovala na konkursu. Ako je tacna ova informacija (a lako je proveriti), samo to je dovoljno da bude razresen funkcije.

Rastko

pre 9 godina

Selakovic je jedan obican primerak nepismenih radikala.Sramota je ko je sve ministar u Srbiji.Kad bude rekonstrukcija pustite onog vaseg aduta iz Surcina da vodi neki resor!!!

Rastko

pre 9 godina

Selakovic je jedan obican primerak nepismenih radikala.Sramota je ko je sve ministar u Srbiji.Kad bude rekonstrukcija pustite onog vaseg aduta iz Surcina da vodi neki resor!!!

Advokatski pripravnik

pre 9 godina

Gospodine Djordjevicu, proverite i da li je tacna sledeca informacija. U kabinetu ministra Selakovica je sastavljana lista za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava. Kada je lista vracena iz Strazbura zbog jedne kandidatkinje, na njeno mesto je stavio sudiju koja nije ni ucestvovala na konkursu. Ako je tacna ova informacija (a lako je proveriti), samo to je dovoljno da bude razresen funkcije.

Lee

pre 9 godina

Znači da advokati nisu digli frku VI NIKAD NE BISTE ZATRAŽILI OD NOTARA DA DEO PRIHODA OD TAKSI UPLAĆUJU U BUDŽET. Koga zanima, može pogledati skupštinski transkript kako ministar Selaković obrazlaže izmene Zakona od 2013 potrebom DA SE OMOGUĆI EKONOMSKA OPRAVDANOST notarske delatnosti.

Silver Surfer

pre 9 godina

Mi smo stvarno u jednoj vrsti diktature. Samo kod nas moze da se donese neki zakon, koji je usput potpuno na stetu gradjana, a onda da se menja bukvalno preko noci. Opet, na stetu gradjana i u cilju diskreditovanja advokatske profesije.
A samo se zapitajte kolike su zarade javnih beleznika kad im se uvodi namet od 30% radi poboljsanja rada sudova.
Selakovic je uz Stefanovica jedan od najtragicnijih ministara iz SNS garniture. Ako oni prezive rekonstrukciju, ne znam, ko ce da leti.
Mada, tvrdoglavo drzanje pojedinih ministara kostalo je vlasti DS. To bi trebalo da imaju na umu.

milan1

pre 9 godina

ovo je demonstracija sile radikalskog ministra Selakovica koji nema nikakvog iskustva u pravosudju. On je zaista zasluzio da bude smenjen. Pa nije razgovor ministra i advokata pijaca da se cenkaju
Dragi advokati, izdrzite, pasce on ko' kruska...

socijalista

pre 9 godina

Advokati su u pravu. Vlada,ministar i vladajuca vecina se bave prljavim trikovima. Samo tonu sve vise u zivo blato... Ne bi me iznenadilo da padne vlada zbog ovog kolapsa pravosudja

nisliski mohikanac

pre 9 godina

Advokati su u pravu.
Privatizacija se sprovodi da bi donela bolju i jeftiniju uslugu,u ovom slucaju privatizacija usluga je donele enormno skuplju i katostrofalno losu uslugu.
Tako da smo najvece zrtve mi gradjani i zato treba da se ukljucimo u protest protiv notarskog monopola i bahatosti ministra pravde.

majka mladog advokata

pre 9 godina

Ko trenutno gleda shvata da je ovo sizifov posao.Pa ljudi ovo je bilo strasno!Siroti Soskic je zabezeknut ovom bezobrastinom a i mi sa njim....
TESKO NAMA!

Zoki

pre 9 godina

@zrad
Zašto se svaka brljotina srpskih političara u poslednjih 14 godina pravda "evropskim standardima", od one čuvene poštanske sandučadi pa na dalje? Položaj notara u Evropi varira od zemlje do zemlje. Čak i u zemljama gde se određeni poslovi definišu kao zadatak notara, advokati registruju notarsku delatnost i onda pored advokatskih pružaju i notarske usluge.

Puna podrška advokatima!

Boban

pre 9 godina

Uocite ovaj detalj. Ministar veceras rece da su ove najnovije promene zakona planirane vec duze vreme i da te promene nisu zbog protesta advokata. A zakon je donet, odnosno stupio na snagu 1.09.2014. godine. A promene ovog zakona su planirane pre nego sto je zakon i donet?!? Znaci, na dan donosenja Zakona vec su bile u planu njegove izmene. A sto te ,planirane, izmene ne unese u Zakon kad je i donet pa ne bi morao da ga menja. Kad za mesec dana bude ponovo menjao Zakon opet ce reci da je i te izmene planirao mnogo ranije. I to je diplomirani pravnik, sacuvaj Boze.

A.

pre 9 godina

Moj jučerašnji komentar na jednu vest:
On je istakao i da Agencija podržava inicijativu Srpske napredne stranke kojim bi se sredstva iz budžeta, namenjena finansiranju političkih partija, smanjila za 35 odsto.

Molim Agenciju da proveri, da li možda notari od svoje zarade finansiraju SNS?
Malo mi je čudno da SNS toliko insistira da NE MENJA zakon o notarima (jedino oni mogu da sačinjavaju ugovore) i baš sada se setila da smanji prihod iz budžeta za stranke, a to nije recimo učinila ranije, iako su od 2012. na vlasti.
(A., 30. oktobar 2014 11:22)

U ovoj vesti:
"Izmenama se uvodi i novi namet beležnicima od 30 odsto zarade koji će biti usmeren na poboljšanje rada sudova."

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

U pitanju su velike pare koje je Selakovic svojim notarima obezbedio i sto on kao donaciju potom daju Sns.
Jesu u pravu advokati,apsolutno,jer nacin na koji ministar nastupa mi govori da nije nesto u redu sa njim.
Ne moze da brani to sto prica jer ovakav sistem nigde u Eu ne postoji,a pogotovo ne sa takvim cenama.
Neka se ovde prepise Nemacki,CH,Austrijski ili Slovenacki zakon.

Pedja

pre 9 godina

Sva sreca da je ovaj Selakovic ovakav kakav jeste... Inace bi se advokati podelili. Svako ko je glasao za SNS treba da se zapita posle izjava ovog coveka. Mucno do krajnosti.

Tanja

pre 9 godina

Hrvatski notari sastavljaju j.b. zapis kod kupoprodaje nepokretnosti, samo za lica koja nemaju poslovnu sposobost ili za gluve i neme. Imaju redovnu, običnu overu i solemnizaciju. Svako može da sastavi ugovor a notar da na ova dva načina overi.
ONO O ČEMU SELAKOVIĆ NE PRIČA JE NJIHOVO MULJANJE SA ZAPISNICIMA SA SKUPŠTINA AD. NOTARI POSTAVLJENI OD STRANE REŽIMA MORAJU DA IH SASTAVE I OVERE BEZ POGOVORA. NEPOSTOJECE SKUPŠTINE A POSTOJE ZAPISNICI. NEMA KVORUMA ALI IMA ZAPISNIKA. MOŽE U BESKRAJ!!!!!
TAJ DEO DO SADA ADVOKATURA NIJE DOTICALA!
SADA HOĆEMO!

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Treba reci i to da je zakon iz 2011. naprasno i preko noci izmenjen po hitnom postupku, i to 31.8. koje izmene su stupile na snagu 1.9. i od tada advokati i strajkuju prakticno. Niko se nije bunio oko zakona iz 2011. jer taj zakon je ok,ali kada je izmenjen,te izmene su dale pravo samo notarima da sastavljaju ugovore,a prica oko novca je takodje vazna, jer ovde se radi o velikim parama koje se daju Sns kroz poklone i donacije.
Istovremeno je advokatima podigao poreze od 40-300% ?! Pa ko normalan bi sve to prihvato,obaska sto takva ovlascenja notara ne postoje nigde.

scout

pre 9 godina

Mene samo interesuje zbog cega se sada drzava na ovaj nacin odrice 100-postotne zarade a u korist notara koji ce u budzet uplacivati 30 posto od naplacenog dela? Jer po tome sto rece ministar tamo gde nema notara "njihov" posao obavljaju sudije tj. sudovi, gde ce u ovom slucaju biti povoljnije za nas stranke sta mislite? Ili to neko nas pravi magarcima?

Zoran Cudic

pre 9 godina

Da li je bilo gde na svetu, u jeku finansijske krize, moguce da se izvor prihoda jedne drzave, u odnosu 5% za troskove zaposlenih i 95% za drzavu,
prenosi na privatna lica, u odnosu 70% za notare 30% za drzavu (i to iznudjeno pritiskom advokatske branse - prvobitno je 100% bilo namenjeno notarima)? Neko je cinicno pogresno shvatio reformu javnog sektora i prenos drzavnih ovlascenja na privatni sektor.

jagnje

pre 9 godina

uzimas od penzija,plata za deficit budzeta,istovremeno lisavas budzet ogromnih priliva od sudskih taksi, pravis milionere od 94 notara i jos 100 njih koji cekaju u redu...od tog novca finansiras stranku i svoje cinovnike...da li smo mi gradjani zaista tolike ovce!

Utisak

pre 9 godina

Razočaran sam držanjem advokata Đorđevića nakon jučerašnje izjave ministra.Nakon optužbi da su advokati vođeni interesima ,,tajkunskog advokata'' Đorđevića najmanje što je mogao da učini je da ili prekine pregovore ili ako advokati hoće da dalje pregovaraju da to rade preko drugog advokata.
Večeras je na RTS advokat Šoškić gotovo ćutao kao zaliven.
Još nešto što ministar pravde naglašava, sigurnost pravnog prometa nepokretnosti uvođenjem notara, a neoveravanjem tih ugovora kod suda,je netačno. Radi se u stvari o programima i dostupnosti baze podataka,što da je dostupno sudu bilo bi jednako sigurno,i to prvenstveno zavisno od činjenice da li taj program i u kojoj meri može da spreči odnosno otkrije eventualno već zaključen ugovor o prodaji iste nepokretnosti.

zrad

pre 9 godina

Zakon o notarima je usvojen još 2011 godine, a sada je samo usklađen sa evropskim normama. Zašto advokati tada nisu protestvovali? Da li se pravi razlog štrajka nalazi u činjenici da je nekoliko asdvokatskih kancelarija izgubilo posao oko zastupanja nekih velikih kompanija?

katastarska cestica

pre 9 godina

Ja necu da mi notari naplacuju kao njihovu uslugu uvid u zemljisne knjige jer su te knjige javne i sve zainteresovane strane u kupoprodaji imaju pravo da besplatno izvrsi uvid u njih.
Mnogo nas naprednjacki radikali prave budalama i neznalicama kod donosenja ili dopuna nekih zakona i zato podrska advokatima i gradjanima koji hoce da imaju slobodu u kupovini i prodaji nekretnina, u samoodlucivanju ko ce im sastaviti ugovor i hocu da znam da li je zakonom ukinuto da stranka ima pravo da vrsi uvid u zemljisne knjige ili je i to dato kao ekskluzivno pravo opet samo notarima.

banana

pre 9 godina

Kako vam nije jasno, ovo je samo priprema za rasprodaju javnih preduzeća i njihovih nepokretnosti ( privatizacije Telekom, EPS,.....) jer ce vladajuca struktura preko notara da vrši potpunu kontrolu budućih prodaja. Sprema se najveća pljačka u istoriji IKADA. Pa valjda vam je jasno zašto se Selakovic protivi da beleznici samo overavaju, vec insistira da oni sačinjavaju ugovore (monopol). Pa tada bi se notari u svetu zvali Javni Sacinjivaci ugovora a ne javni beleznici. Ovo ima samo u Srbiji i BiH

Homo politicus

pre 9 godina

Komunisti su napravili pravno nasilje dolaskom na vlast, ali evo posle 94 godine u Srbiju se vraca javno beleznistvo. Treba napomenuti da su Hrvatska a narocito Slovenija u potpunosti preuzeli Zakon o javnim beleznicima Kraljevine Jugoslavije iz 1930. godine.

zemljisne knjige su javne

pre 9 godina

@Utisak

Sto se tice zemljisnih knjiga (gruntovnica) one su oduvek, barem sto se tice Vojvodine i za vreme Austrougarske imale javni znacaj, a samim tim bile su besplatne i dostupne svakom gradjaninu. Takodje i sve skice, katastarske mape i katastarske knjige (katastar) takodje su bile javne i dostupne svim zainteresovanim gradjanima. Ovo se odnosi samo na uvid u knjige o nekretninama, dok je na pismene izvode iz knjiga placana taksa. Eto i za vreme komunista u svako doba radnog vremena svako ko je bio zainteresovan za bilo kakvu kupoprodaju mogao je da izvrsi proveru i uvid u stanje nekretnina uz strucno lice koje je radilo na tim poslovima. Ako je nekada pristup knjigama o imovini i posedu bio besplatan ne vidim razlog da se i u ovom slucaju moze izvrsiti uvid ako su preneti u elektronske zapise. Druga je stvar sto se sada pokusava zakonom i notarima da da ekskluziva da su oni jedini strucni i obrazovani da tumace zemljisne i katastarske knjige pa im se zato pridaje veca vaznost s tim sto naprednjacke tzv sveznalice kroz zakon pokusavaju da narod naprave debilima i neznalicama a ujedno zainteresovanom narodu uskracuju pravo koje je oduvek postojalo.
Ako se knjige o nekretninama uredno vode i u njih belezi svaka promena putem ugovora ili sudskog resenja onda ne moze doci do dupliranja prodaje jedne te iste nekretninosti, sto zavisi od referenta a ne od notara.
Zainteresovane strane u kupoprodaji same su vrsile uvid i proveru u knjige bez advokata.

NS

pre 9 godina

@kancelarija...
" Jesu u pravu advokati,apsolutno,jer nacin na koji ministar nastupa mi govori da nije nesto u redu sa njim"

Upravo tako. Covek se ponasa razdrazljivo i neuroticno. Definitivno na takvom mestu on ne treba da bude.

Aleksander

pre 9 godina

Hrvatski notari sastavljaju j.b. zapis kod kupoprodaje nepokretnosti, samo za lica koja nemaju poslovnu sposobost ili za gluve i neme. Imaju redovnu, običnu overu i solemnizaciju. Svako može da sastavi ugovor a notar da na ova dva načina overi.
ONO O ČEMU SELAKOVIĆ NE PRIČA JE NJIHOVO MULJANJE SA ZAPISNICIMA SA SKUPŠTINA AD. NOTARI POSTAVLJENI OD STRANE REŽIMA MORAJU DA IH SASTAVE I OVERE BEZ POGOVORA. NEPOSTOJECE SKUPŠTINE A POSTOJE ZAPISNICI. NEMA KVORUMA ALI IMA ZAPISNIKA. MOŽE U BESKRAJ!!!!!
TAJ DEO DO SADA ADVOKATURA NIJE DOTICALA!
SADA HOĆEMO!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tanja, 30. oktobar 2014 22:36)

Tanja je primetila ključnu stvar!
Dragi sugrađani da li ste svesni da nam je država oduzela poslovnu sposobnost i da smo po njoh i gluvi i slepi! Možda smo bili i gluvi i slepi kada smo ih birali, ali sada je krajnje vreme da progledamo!

zrad

pre 9 godina

Zakon o notarima je usvojen još 2011 godine, a sada je samo usklađen sa evropskim normama. Zašto advokati tada nisu protestvovali? Da li se pravi razlog štrajka nalazi u činjenici da je nekoliko asdvokatskih kancelarija izgubilo posao oko zastupanja nekih velikih kompanija?

Homo politicus

pre 9 godina

Komunisti su napravili pravno nasilje dolaskom na vlast, ali evo posle 94 godine u Srbiju se vraca javno beleznistvo. Treba napomenuti da su Hrvatska a narocito Slovenija u potpunosti preuzeli Zakon o javnim beleznicima Kraljevine Jugoslavije iz 1930. godine.

socijalista

pre 9 godina

Advokati su u pravu. Vlada,ministar i vladajuca vecina se bave prljavim trikovima. Samo tonu sve vise u zivo blato... Ne bi me iznenadilo da padne vlada zbog ovog kolapsa pravosudja

Rastko

pre 9 godina

Selakovic je jedan obican primerak nepismenih radikala.Sramota je ko je sve ministar u Srbiji.Kad bude rekonstrukcija pustite onog vaseg aduta iz Surcina da vodi neki resor!!!

Advokatski pripravnik

pre 9 godina

Gospodine Djordjevicu, proverite i da li je tacna sledeca informacija. U kabinetu ministra Selakovica je sastavljana lista za naseg sudiju za Evropski sud za ljudska prava. Kada je lista vracena iz Strazbura zbog jedne kandidatkinje, na njeno mesto je stavio sudiju koja nije ni ucestvovala na konkursu. Ako je tacna ova informacija (a lako je proveriti), samo to je dovoljno da bude razresen funkcije.

nisliski mohikanac

pre 9 godina

Advokati su u pravu.
Privatizacija se sprovodi da bi donela bolju i jeftiniju uslugu,u ovom slucaju privatizacija usluga je donele enormno skuplju i katostrofalno losu uslugu.
Tako da smo najvece zrtve mi gradjani i zato treba da se ukljucimo u protest protiv notarskog monopola i bahatosti ministra pravde.

Zoki

pre 9 godina

@zrad
Zašto se svaka brljotina srpskih političara u poslednjih 14 godina pravda "evropskim standardima", od one čuvene poštanske sandučadi pa na dalje? Položaj notara u Evropi varira od zemlje do zemlje. Čak i u zemljama gde se određeni poslovi definišu kao zadatak notara, advokati registruju notarsku delatnost i onda pored advokatskih pružaju i notarske usluge.

Puna podrška advokatima!

majka mladog advokata

pre 9 godina

Ko trenutno gleda shvata da je ovo sizifov posao.Pa ljudi ovo je bilo strasno!Siroti Soskic je zabezeknut ovom bezobrastinom a i mi sa njim....
TESKO NAMA!

milan1

pre 9 godina

ovo je demonstracija sile radikalskog ministra Selakovica koji nema nikakvog iskustva u pravosudju. On je zaista zasluzio da bude smenjen. Pa nije razgovor ministra i advokata pijaca da se cenkaju
Dragi advokati, izdrzite, pasce on ko' kruska...

Utisak

pre 9 godina

Razočaran sam držanjem advokata Đorđevića nakon jučerašnje izjave ministra.Nakon optužbi da su advokati vođeni interesima ,,tajkunskog advokata'' Đorđevića najmanje što je mogao da učini je da ili prekine pregovore ili ako advokati hoće da dalje pregovaraju da to rade preko drugog advokata.
Večeras je na RTS advokat Šoškić gotovo ćutao kao zaliven.
Još nešto što ministar pravde naglašava, sigurnost pravnog prometa nepokretnosti uvođenjem notara, a neoveravanjem tih ugovora kod suda,je netačno. Radi se u stvari o programima i dostupnosti baze podataka,što da je dostupno sudu bilo bi jednako sigurno,i to prvenstveno zavisno od činjenice da li taj program i u kojoj meri može da spreči odnosno otkrije eventualno već zaključen ugovor o prodaji iste nepokretnosti.

Lee

pre 9 godina

Znači da advokati nisu digli frku VI NIKAD NE BISTE ZATRAŽILI OD NOTARA DA DEO PRIHODA OD TAKSI UPLAĆUJU U BUDŽET. Koga zanima, može pogledati skupštinski transkript kako ministar Selaković obrazlaže izmene Zakona od 2013 potrebom DA SE OMOGUĆI EKONOMSKA OPRAVDANOST notarske delatnosti.

Silver Surfer

pre 9 godina

Mi smo stvarno u jednoj vrsti diktature. Samo kod nas moze da se donese neki zakon, koji je usput potpuno na stetu gradjana, a onda da se menja bukvalno preko noci. Opet, na stetu gradjana i u cilju diskreditovanja advokatske profesije.
A samo se zapitajte kolike su zarade javnih beleznika kad im se uvodi namet od 30% radi poboljsanja rada sudova.
Selakovic je uz Stefanovica jedan od najtragicnijih ministara iz SNS garniture. Ako oni prezive rekonstrukciju, ne znam, ko ce da leti.
Mada, tvrdoglavo drzanje pojedinih ministara kostalo je vlasti DS. To bi trebalo da imaju na umu.

A.

pre 9 godina

Moj jučerašnji komentar na jednu vest:
On je istakao i da Agencija podržava inicijativu Srpske napredne stranke kojim bi se sredstva iz budžeta, namenjena finansiranju političkih partija, smanjila za 35 odsto.

Molim Agenciju da proveri, da li možda notari od svoje zarade finansiraju SNS?
Malo mi je čudno da SNS toliko insistira da NE MENJA zakon o notarima (jedino oni mogu da sačinjavaju ugovore) i baš sada se setila da smanji prihod iz budžeta za stranke, a to nije recimo učinila ranije, iako su od 2012. na vlasti.
(A., 30. oktobar 2014 11:22)

U ovoj vesti:
"Izmenama se uvodi i novi namet beležnicima od 30 odsto zarade koji će biti usmeren na poboljšanje rada sudova."

Pedja

pre 9 godina

Sva sreca da je ovaj Selakovic ovakav kakav jeste... Inace bi se advokati podelili. Svako ko je glasao za SNS treba da se zapita posle izjava ovog coveka. Mucno do krajnosti.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Treba reci i to da je zakon iz 2011. naprasno i preko noci izmenjen po hitnom postupku, i to 31.8. koje izmene su stupile na snagu 1.9. i od tada advokati i strajkuju prakticno. Niko se nije bunio oko zakona iz 2011. jer taj zakon je ok,ali kada je izmenjen,te izmene su dale pravo samo notarima da sastavljaju ugovore,a prica oko novca je takodje vazna, jer ovde se radi o velikim parama koje se daju Sns kroz poklone i donacije.
Istovremeno je advokatima podigao poreze od 40-300% ?! Pa ko normalan bi sve to prihvato,obaska sto takva ovlascenja notara ne postoje nigde.

jagnje

pre 9 godina

uzimas od penzija,plata za deficit budzeta,istovremeno lisavas budzet ogromnih priliva od sudskih taksi, pravis milionere od 94 notara i jos 100 njih koji cekaju u redu...od tog novca finansiras stranku i svoje cinovnike...da li smo mi gradjani zaista tolike ovce!

Tanja

pre 9 godina

Hrvatski notari sastavljaju j.b. zapis kod kupoprodaje nepokretnosti, samo za lica koja nemaju poslovnu sposobost ili za gluve i neme. Imaju redovnu, običnu overu i solemnizaciju. Svako može da sastavi ugovor a notar da na ova dva načina overi.
ONO O ČEMU SELAKOVIĆ NE PRIČA JE NJIHOVO MULJANJE SA ZAPISNICIMA SA SKUPŠTINA AD. NOTARI POSTAVLJENI OD STRANE REŽIMA MORAJU DA IH SASTAVE I OVERE BEZ POGOVORA. NEPOSTOJECE SKUPŠTINE A POSTOJE ZAPISNICI. NEMA KVORUMA ALI IMA ZAPISNIKA. MOŽE U BESKRAJ!!!!!
TAJ DEO DO SADA ADVOKATURA NIJE DOTICALA!
SADA HOĆEMO!

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

U pitanju su velike pare koje je Selakovic svojim notarima obezbedio i sto on kao donaciju potom daju Sns.
Jesu u pravu advokati,apsolutno,jer nacin na koji ministar nastupa mi govori da nije nesto u redu sa njim.
Ne moze da brani to sto prica jer ovakav sistem nigde u Eu ne postoji,a pogotovo ne sa takvim cenama.
Neka se ovde prepise Nemacki,CH,Austrijski ili Slovenacki zakon.

Boban

pre 9 godina

Uocite ovaj detalj. Ministar veceras rece da su ove najnovije promene zakona planirane vec duze vreme i da te promene nisu zbog protesta advokata. A zakon je donet, odnosno stupio na snagu 1.09.2014. godine. A promene ovog zakona su planirane pre nego sto je zakon i donet?!? Znaci, na dan donosenja Zakona vec su bile u planu njegove izmene. A sto te ,planirane, izmene ne unese u Zakon kad je i donet pa ne bi morao da ga menja. Kad za mesec dana bude ponovo menjao Zakon opet ce reci da je i te izmene planirao mnogo ranije. I to je diplomirani pravnik, sacuvaj Boze.

Zoran Cudic

pre 9 godina

Da li je bilo gde na svetu, u jeku finansijske krize, moguce da se izvor prihoda jedne drzave, u odnosu 5% za troskove zaposlenih i 95% za drzavu,
prenosi na privatna lica, u odnosu 70% za notare 30% za drzavu (i to iznudjeno pritiskom advokatske branse - prvobitno je 100% bilo namenjeno notarima)? Neko je cinicno pogresno shvatio reformu javnog sektora i prenos drzavnih ovlascenja na privatni sektor.

scout

pre 9 godina

Mene samo interesuje zbog cega se sada drzava na ovaj nacin odrice 100-postotne zarade a u korist notara koji ce u budzet uplacivati 30 posto od naplacenog dela? Jer po tome sto rece ministar tamo gde nema notara "njihov" posao obavljaju sudije tj. sudovi, gde ce u ovom slucaju biti povoljnije za nas stranke sta mislite? Ili to neko nas pravi magarcima?

banana

pre 9 godina

Kako vam nije jasno, ovo je samo priprema za rasprodaju javnih preduzeća i njihovih nepokretnosti ( privatizacije Telekom, EPS,.....) jer ce vladajuca struktura preko notara da vrši potpunu kontrolu budućih prodaja. Sprema se najveća pljačka u istoriji IKADA. Pa valjda vam je jasno zašto se Selakovic protivi da beleznici samo overavaju, vec insistira da oni sačinjavaju ugovore (monopol). Pa tada bi se notari u svetu zvali Javni Sacinjivaci ugovora a ne javni beleznici. Ovo ima samo u Srbiji i BiH

zemljisne knjige su javne

pre 9 godina

@Utisak

Sto se tice zemljisnih knjiga (gruntovnica) one su oduvek, barem sto se tice Vojvodine i za vreme Austrougarske imale javni znacaj, a samim tim bile su besplatne i dostupne svakom gradjaninu. Takodje i sve skice, katastarske mape i katastarske knjige (katastar) takodje su bile javne i dostupne svim zainteresovanim gradjanima. Ovo se odnosi samo na uvid u knjige o nekretninama, dok je na pismene izvode iz knjiga placana taksa. Eto i za vreme komunista u svako doba radnog vremena svako ko je bio zainteresovan za bilo kakvu kupoprodaju mogao je da izvrsi proveru i uvid u stanje nekretnina uz strucno lice koje je radilo na tim poslovima. Ako je nekada pristup knjigama o imovini i posedu bio besplatan ne vidim razlog da se i u ovom slucaju moze izvrsiti uvid ako su preneti u elektronske zapise. Druga je stvar sto se sada pokusava zakonom i notarima da da ekskluziva da su oni jedini strucni i obrazovani da tumace zemljisne i katastarske knjige pa im se zato pridaje veca vaznost s tim sto naprednjacke tzv sveznalice kroz zakon pokusavaju da narod naprave debilima i neznalicama a ujedno zainteresovanom narodu uskracuju pravo koje je oduvek postojalo.
Ako se knjige o nekretninama uredno vode i u njih belezi svaka promena putem ugovora ili sudskog resenja onda ne moze doci do dupliranja prodaje jedne te iste nekretninosti, sto zavisi od referenta a ne od notara.
Zainteresovane strane u kupoprodaji same su vrsile uvid i proveru u knjige bez advokata.

katastarska cestica

pre 9 godina

Ja necu da mi notari naplacuju kao njihovu uslugu uvid u zemljisne knjige jer su te knjige javne i sve zainteresovane strane u kupoprodaji imaju pravo da besplatno izvrsi uvid u njih.
Mnogo nas naprednjacki radikali prave budalama i neznalicama kod donosenja ili dopuna nekih zakona i zato podrska advokatima i gradjanima koji hoce da imaju slobodu u kupovini i prodaji nekretnina, u samoodlucivanju ko ce im sastaviti ugovor i hocu da znam da li je zakonom ukinuto da stranka ima pravo da vrsi uvid u zemljisne knjige ili je i to dato kao ekskluzivno pravo opet samo notarima.

NS

pre 9 godina

@kancelarija...
" Jesu u pravu advokati,apsolutno,jer nacin na koji ministar nastupa mi govori da nije nesto u redu sa njim"

Upravo tako. Covek se ponasa razdrazljivo i neuroticno. Definitivno na takvom mestu on ne treba da bude.

Aleksander

pre 9 godina

Hrvatski notari sastavljaju j.b. zapis kod kupoprodaje nepokretnosti, samo za lica koja nemaju poslovnu sposobost ili za gluve i neme. Imaju redovnu, običnu overu i solemnizaciju. Svako može da sastavi ugovor a notar da na ova dva načina overi.
ONO O ČEMU SELAKOVIĆ NE PRIČA JE NJIHOVO MULJANJE SA ZAPISNICIMA SA SKUPŠTINA AD. NOTARI POSTAVLJENI OD STRANE REŽIMA MORAJU DA IH SASTAVE I OVERE BEZ POGOVORA. NEPOSTOJECE SKUPŠTINE A POSTOJE ZAPISNICI. NEMA KVORUMA ALI IMA ZAPISNIKA. MOŽE U BESKRAJ!!!!!
TAJ DEO DO SADA ADVOKATURA NIJE DOTICALA!
SADA HOĆEMO!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Tanja, 30. oktobar 2014 22:36)

Tanja je primetila ključnu stvar!
Dragi sugrađani da li ste svesni da nam je država oduzela poslovnu sposobnost i da smo po njoh i gluvi i slepi! Možda smo bili i gluvi i slepi kada smo ih birali, ali sada je krajnje vreme da progledamo!