Aktuelno

Utorak, 28.10.2014.

15:34

Papa: Veliki prasak se dogodio; Bog nije mađioničar

Izvor: Independent

Papa: Veliki prasak se dogodio; Bog nije maðionièar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

260 Komentari

Sortiraj po:

Dia

pre 9 godina

Čitam Mirov tekst o tome kako je bog počeo da vlada teškom rukom od kada su se ono dvoje spandjali u Bašti; meni jedno bode oči odavno: u celom tom slučaju, onaj koji je sve zamutio- zmija (koja predstavlja političku pozadinu celog slučaja), biva kažnjena tako da do kraja vremena gmiže i puzi na stomaku?! Šta je do tada radila, letela?

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Ni Papa Franjo nije bezgrijesan, iako Vatikan bas to propagira. Katolik sam (Galeb, 30. oktobar 2014 12:04)

Vatikan nikad nije "propagirao" da je papa bezgresan i ako pravoslavci i ateisti zive u takvom uverenju, to se jos i da shvatiti, ali, kad tako sto kaze katolik, to znaci da "Vatikan" nesto traljavo "propagira". Dogma o papskoj nepogresivosti (obrati paznju - *nepogresivosti*, a ne bezgresnosti; katolik bi morao znati da je samo jedna smrtna osoba mogla biti bezgresna) nesto je sasvim drugo i ne znaci da je papa nepogresiv sta god i kad god da kaze. Ako pitas papu "koji je danas dan", a on se prebaci, pa ti u cetvrtak kaze da je sreda, nece biti sreda samo zato sto je to rekao papa. Wojtyla je pravio zivopisne greske na talijanskom; nije se talijanska gramatika promenila zato sto je papa nesto tako rekao. Nego znaci da moze da proglasi crkvenu dogmu, ukoliko najavi da ce koristiti "papsku nepogresivost", tj. da ce se obracati "ex cathedra" i... ukoliko to potom "crkvena zajednica prihvati" (inace se nece smatrati da je obracanje bilo ex cathedra, uprkos najavi; nijedan papa ne moze, na primer, na osnovu "papske nepogresivosti" da proglasi Lucifera za sveca), sto prilicno relativizira "papsku nepogresivost". Kad se ne obraca ex catedra, papa moze da pogresi, kao i svako drugi. U praksi se obracanje ex cathedra dogodilo samo dva put, danas je prakticno nezamislivo da bi se neki papa odlucio na tako sto i nema izgleda da bi se u doglednoj buducnosti to moglo promeniti.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Vrlo simpatican papa. Najzad da se i to prizna (m m)

Nikad katolicka Crkva nije ni negirala evoluciju. Nije je, naravno, ni zagovarala, ali, nije imala nista ni protiv te *teorije* (jer, teorija evolucije je bila i ostala - teorija, a teorije vaze dok ih naucna *otkrica* ne opovrgnu i u onolikoj meri u kojoj ih ne opovrgnu; to je bila dogma samo za staljinisticke komesare, ne i za biologe... i samo je u interpretaciji staljinistickih komesara "covek postao od majmuna"). Jednostavno, kad su katolicki teolozi razmotrili predmet, nisu nasli da je to u suprotnosti sa katolickom doktrinom (nego da se moze smestiti u okviru dopustenih granica) i nisu videli razloga da se Crkva u te stvari mesa. Prepustili su to nauci. Jedino sto, do Wojtyle, nijedan papa nije nije nasao za potrebno da o takvim stvarima govori. To ne znaci da tu i tamo neki biskup, ili neki katehet, nije mogao voditi svoj privatni krstaski rat protiv (u ovom slucaju) evolucionizma - nije svaki biskup, ili svaki katehet, vrhunski teolog, niti je katolicka doktrina sve sto veruje makar kakav biskup. I oni su ljudi - mogu da grese, mogu da ne znaju. E, ali, ovde imate agresivne ateiste, a neznalice, kojima se sve sto im je ikad, od dalekih skolskih dana, ovlas okrznulo uho, slilo u isti kos. Pa su im se tamo pomesali i kreacionizam i vestice i nekakve kornjace i Inkvizicija i ravne ploce i baba Vange... Pa kako sad njima objasniti da je zbrka u njihovoj glavi? Kako ce oni to shvatiti, kad im je u glavi - zbrka?

Zoran.hr

pre 9 godina

(Joca 011, 30. oktobar 2014 11:53)

Hvala na objasnjenju. Znaci teoloski zena ima veliki znacaj kod krscana. Pitanje je samo koliko to dolazi do izrazaja u crkvenim strukturama. To sigurno i ovisi o zemlji a ne o vjeri i religiji.

miro split

pre 9 godina

@Galeb
Nema nikakve ljutnje.Sad smo ja i ti lipo pokazali kako se sve nesuglasice mogu rješit dijalogon.
Bitno je da se slažemo oko Pape Franje velikog čovika.

Galeb

pre 9 godina

(miro split, 30. oktobar 2014 11:22)

Izvini, malo sam se "zaletio".
Usporedbe su u principu interesantne i smijesne, na pozitivan nacin.
Ni Papa Franjo nije bezgrijesan, iako Vatikan bas to propagira. Katolik sam i jako mi je drag ovaj Papa i shvacam da zeli pomiriti i heteroseksualce i homoseksualce, vjernike i nevjernike, ali neke stvari ne mogu podrzat, kao ni ideju, da komunizam bazira na temelju krscanstva. Iako on o tome razmislja samo simbolicno i ideoloski, komunizam i krscanstvo su dva svijeta. Ali mozda i nisam dovoljno pametan da ga shavtim, ipak je intelektualno daleko iznad prosjeka.

Pozdrav i bez ljutne na predhodni komentar.

miro split

pre 9 godina

Ja bi nastavija sa svojin izlaganjem tamo di me je drug Galeb prikinija.
Dakle ka šta san reka Isus ima osjećaja za probleme malog čovika i pokušava napravit perestrojku.On je protiv čistki i sprječava egzekuciju drugarice Marije i upućuje je na drugarsku samokritiku.Ipak u nekim stvrima ostaje tvrd i nepokolebljiv.Primjer je rastjerivanje trgovaca za najveći židovski praznik.Tu grješi jer u sve moš taknit,samo protok kapitala ne diraj.
Znamo šta posli toga sljedi.Najbliži suradnik je potkupljen šporkin imerijalističkim novcen,a neki od njegovih najbolji drugova se posipaju pepelon i u strahu za svoj život ga se odriču.
Dakle priča se poklapa,a nama ostaje da čekamo još i čudo uskrsnuća.
Kako sad stvari stoje sa ovon kapitalističkon ekonomijon mislin da je taj moment jako blizu,a i Papine poruke sve češće o tome govore.
Znan ja da nevjerne Tome u to neviruju,ali i oni se nekako moraju uklopit u ovu priču.

miro split

pre 9 godina

@Galeb
Stari nemoj se ljutit,ali ja se zabavljan i šalim.Samo imaš jedan problem jer je neko ovu usporedbu napravija ozbiljno i to Papa Franjo.
Njegove su riči da kršćanstvo i ideja komunizma nisu različiti jer im je u korjenu briga o siromašnima i potlačenima ,te da je komunizam tu ideju preuzeja od kršćanstva tako da mislin da poglavara jedne tako velike religije i nije baš lipo zvat idiotom,a ja stari opet ti kažem,ja se samo šalin i mislin da je to svakome očito.Ispričavan se ako si me ozbiljno shvatija pa te uvridila usporedba Tita i Mojsija.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Zoran,hr, 30. oktobar 2014 11:01)

I u Pravoslavlju je slično. Majka Božja, Bogorodica, poštuje se kao prva među Svetima. S desne strane ikonostasa u svakom hramu uvek je Bogorodica, dok je s leve uvek Hristos. Do Njega je uvek Sv.Jovan Krstitelj, a do Bogorodice je Svetitelj kome je posvećen hram.
(A evo dole, u 15:22, miro split piše po komunističkom uzoru: ''Majke ti božje Joco...''.)
.

miro split

pre 9 godina

@Joca011
Enti jarca zakačija si se na tekst o mome Papi,a sad kažeš da ga ne spominješ.Dobro, nema veze neću se sa tebon svađat jer vidin da nisi loš čovik.Pitaš me je li mi nešto triba od tebe.Triba.Vidin da u jednom svom komentaru spominješ čvarke,pa bi te pita pošto su oni u Srbiji.Stari ovdi kod mene su po zlato pari da ih prave od zlata.Dragi su mi,a opet mi se ne da za njih davat tolike novce.

Zoran,hr

pre 9 godina

Katolicka ili bilo koja druga religija na svojoj "evolutivno naprednoj" hijerarhijskoj ljestvici, zensko ljudsko bice tretira kao nizi stupanj evolucije - u papinstvu se dovoljno sjetiti Ivane/Jovane Orleanke.
"I sve cu da dam, samo svoj tron drugima ne dam" - Patrijarhat.
(saraya, 29. oktobar 2014 07:07)

Ocito niste bas nacitani sta se tice Katolicizma. Gospa, znaci Djevica Marija, ima izuzetno veliko znacenje kod katolika i zene bas zbog nje imaju posebnu ulogu. Cesto se moli upravo njoj, majci. Idite malo vise u zapadne zemlje pa cete vidjeti utjecaj zena u Crkvi. Previse prica napamet na ovom forumu punog predrasuda.

Joca 011

pre 9 godina

@ miro split

Tog tvoga, nit sam spomenuo nit me zanima. Tebi brate, ako treba nešto od mene, reci. Nemoj okolišati i meni objašnjavati kako ti on uređuje kuću. Nije mi zanimljivo, nisam te ni pitao.
.

miro split

pre 9 godina

Ja ka čovik i iskusni predratni komunist na ovu temu gledan ovako:
Stari zavjet je teški staljinizam i pokušaj boga da stvori čovika ka odgovornog radnog čovika koji će se žrtvovat za ideju idealnog društva.Normalno da je sve krenulo naopako kad se pojavija strani agent u obliku zmije i korupcijom u rajskom vrtu zavea prvo Evu,a onda i druga Adama.Tu je već krenulo nizbrdo jer je Bog onda uveja stroge disciplinske mjere za ovo dvoje drugova.Sam Bog nije imun na lip život ,pa u slučaju Abela i Kaina više cjeni žrtvu u obliku janjćića,nego kumpire i kukuruz.Što dovodi do bratubilačkog rata sa nesagledivin posljedicama.Bog mora pristupit velikim čistkama te se događaju progoni poput velikog potopa ,Sodome i Gomore.Iza tih velikih čistki veliki vođa je strahovito nepovjerljiv tako da od člana centralnog komiteta Abrahama traži da likvidira svog sina i tako dokaže svoju odanost ideji revolucije.Priča o Mojsiju je prava partizanska epopeja prelaska Neretve i obračuna sa klasnim neprijateljima.
Novi zavjet je tipična Latinskoamerička priča o komunizmu.Drug Isus izrasta iz ideje savršenog svita,ali on postaje disident i traži socijalizam ljudskog lika.Njegova tragična sudbina je zacrtana od samog početka.On je sa narodom,veseli se s njima sa svojin gerilskim odredom širi nadu među potlačenima,daje in kruh,ribu i ono najvažnije utjehu u vinu.
Na kraju Bog nalazi izdajnika u njegovin redovima i Isusa hapse i likvidiraju.Narod koji ga je slavija traži njegovu krv i odriče ga se.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Sve su to sekte, postoja bog ili ne, u sta god da verujete, jednu stbar je neophodno da naucite, kako god se zvala religija i crkva kojoj pripada njih definitivno nije napravio i ne vodi vas bog, nego korumpirani i profitom vodjeni covek, a ako nije korumpiran vec je tu zbog neke ideologije to je jos gore, takvi su definitivno opasniji.

Karolina

pre 9 godina

@Trovach
Stvarno ne znam sta je potrebno da bi ti razumeo. Ako treba da ti se nacrta, previse trazis. Po tebi, ako govorim istinu (znaci LOSE) o ALkaidi, onda vredjam sve muslimane??? Ako je tako, onda stvarno nemam sta da ti objasnjavam. A kim ja raspravljam...

Mesar Joca

pre 9 godina

Kavurmu vam vasu. Kakvi komentari. Svi pametniji od pape, a taj matorac zavrsio neke visoke visoke skole i valjda zna sta besedi. Joco, Joco (Joca 011, 29. oktobar 2014 15:21) imenjace, ti otkaci danas? Ti se zapenusi bas. Problem sa zenom? Nemoj biti toliko frustriran. Ne valja za srce. Ja ti otvoreno velim da je 2+2 cetiri i da nema boga.

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...'Ajde da stavimo tacku na ovu bezveznu raspravu. Citiram te:"Muka mi je kad vidim ovog "coveka" iz ove tzv "institucije", koliko su nam zla naneli, treba zabraniti sam pomen" (nisam nepismen, nego nije stavljena tacka). Sta to treba da znaci? Da li je papa "covek", a katolicka crkva "tzv "institucija""? Da li bi trebalo zabraniti svako pominjanje katolicke crkve? Kakvo zlo su ti katolici naneli? I na kraju, promasila si temu. Ovde se, sve do tvog komentara, raspravljalo o naucnim i verskim pogledima na istu stvar. Ako si se bas "zakacila" na neku zabranu, ja sam bas to hteo; da se ispostuju pravila objavljivanja komentara i da se ne objavljuju ksenofobni komentari. Ja takav komentar nikad nisam ostavio, jer ni ne razmisljam tako.

Aplauz

pre 9 godina

Trezven čovek koji koristi mozak može da bude samo agnostik. Ko veruje, taj automatski isključuje mozak. Sa druge strane nauka u sadašnjem stadijumu razvoja nije u stanju sve da objasni (pogotovo pitanja šta je bilo pre big banga ili pak savršen odnos u količini materije i antimaterije pri nastanku univerzuma, hipoteza o multiverzumu itd). Papa je to očigledno shvatio. Veoma hrabar i iskren čovek. Od mene svaka čast!

miro split

pre 9 godina

@Joca
Majke ti božje Joco koliko si ti ima iz matematike?Sto posto pet.Ja mislin da je tebi profesorica odma nakon prvog kontrolnog odustala od ispravljanja zadataka.Toliko si je jadnu udavija o tome koliko je dva plus dva da je jadna posumljala u svoje znanje predmeta koji predaje.
Šta si tolko ljubomoran na katolike?Ako je Papa Franjo nakon ovih pusti iljada godina odlučija renovirat malo onu nebesku kuću da nam život bude malo ugodniji na onom i ovom svitu šta ti piniš?Tebe niko ne tira da ulažeš i minjaš stvari u svojoj kući.
Mi ćemo sad malo prominit pločice,uvest savremeniju rasvjetu,spojit se na kanalizaciju,uvest kabelsku ,opiturat zidove i kupit zdravije postelje.Nema smisla da se krivimo na starim jogijima,očito su za ništa jer niko neče da spava na njima.Ovo kako je Papa Franjo zamislija renoviranje naše kuće je skroz dobro jer nas vraća korjenima smisla doma.
Da nam svima bude toplo i udobno u njemu.
Šta tu ima loše moj Joco,a ti ako se i dalje misliš krivit na slamarici niko ti ne brani.

Karolina

pre 9 godina

@Trovach/Trol

Ja mrznju prema drugacijim ljudima vidim samo u tvojimj komentarima, jer napadas ni krive ni duzne, samo zato sto si druge vere, pa mislis da ti do daje za pravo. Podsecas me na crnca kome je komsija belac kriv za to sto su ga otpustili s posla, zena ga napustila, taksi nece da mu stane, lale u dvoristu nisu procvatale itd...

Ko je ovde pomenuo tvoju veru??? Sta se busas u grudi?? Ko ti drma kavez, prijatelju??

Procitaj paljivo moj prvi komentar, pa opet razmisli. Jel tu nesto pise sto nije tacno? Jel se tu neko poziva na mrznju? Ako kazem da su nam nacisti naneli zla i da mi je muka od toga, jeL i to mozda govor mrznje? Ja jedini govor mrznje procitah od tebe koji spocitavas drugima koji su protiv genocida i povratka u mracno doba, da se sluze govorom mrznje i da te napadaju jer si druge vere. Hilter je bio nacista i zlocinac i sad ti treba da ga branis zato sto je bio katolik i da kazes da se ja sluzim govorom mrznje jer sam se usudio da to kazem za nekog katolika? Uopste nije poenta sto si ti katolik i sto je Hitler bio katolik (ili sta vec, nebitno). Zlocin je zlocin, a zlocinac je zlocinac. Upamti to, trebace ti kad opet rasudjujes.

Joca 011

pre 9 godina

... a kako ti to sve znaš ...
@ (George Carlin, 29. oktobar 2014 13:35)

Izvori saznanja o Bogu su: Sveto predanje, Sveto pismo, Crkva (Pravoslavna), dela Svetitelja, pouke Bogonadahnutih Otaca, i Život sam. Ali, sve to uz Božju volju da uopšte i dođemo do saznanja. Ukoliko Bog smatra da je rano, čovek ništa pravilno neće razumeti. Npr. i ovde ima dosta ljudi koji su čitali Sv. pismo i ostali ravnodušni. Ako čovek čita iz znatiželje ili iz potrebe da proširi svoje intelektualne vidike ili obrazovanost, ili da se pohvali svojom erudicijom, Bog, koji čoveka poznaje bolje nego on sam sebe, koji je čoveku bliži nego dah, bliži nego krvotok, ne dozvoljava da se Njegove tajne spoznaju. Takav čovek potom izjavljuje kako je Sv. pismo zbirka istorijskih spisa jevrejskog naroda, ili bajke ubogih pastira, ili podmetnuta svedočenja o ''zanesenjaku'' Isusu, ili se podsmevaju ''zmiji koja govori'' i slično. Neophodno je Bogu se pomoliti, a to, prirodno, može samo onaj koji veruje da On postoji. Po mom mišljenju, ovo je odlično rešeno. Tako da, polako, život donosi situacije u kojima duša zavapi i obrati se. Niko nije postao vernikom tako što je to rešio da bude. I niko nije lako i bezbolno. To je ''potres'' za dušu, da otkrije Istinu. Onu koja ga voli više nego iko na svetu, i Koja je Svemoćna.
.

goranv

pre 9 godina

Da mnogo je nezgodno kada neko i to sa najvišeg mesta kaže da ste mlatili praznu slamu ceo život. Ali budite srećni. Još imate vremena da ispravite zablude. Lepo vam covek kaze da su se zajebavali s vama dve hiljade godina i da eto. Trajalo je dokle je trajalo

goranv

pre 9 godina

Da mnogo je nezgodno kada neko i to sa najvišeg mesta kaže da ste mlatili praznu slamu ceo život. Ali budite srećni. Još imate vremena da ispravite zablude. Lepo vam covek kaze da su se zajebavali s vama dve hiljade godina i da eto. Trajalo je dokle je trajalo

IDCreationnn

pre 9 godina

Vidim da ovde neki postavljaju pitanje ko je stvorio Boga.Naravno,ovo pitanje nema smisla,jer ako će neko da ga stvori onda to nije Bog,on je stvoritelj a ne stvorenje.Znate,mnogi Boga traže u svemiru,to je kao kada bi konstruktora kompjutera tražili u njemu,dakle on je izvan svemira,on nije limitiran prostorom i vremenom.Naime,nešto mora postojati oduvek,ako samo materija postoji oduvek,onda nema života i nema zakona u svemiru ničega,kao što sam i objasnio dovoljno u prvom komentaru.Bitno je na kraju ipak reći da je Bog jedino ograničen zakonima logike,dakle ne deluje izvan zakona logike,a ovo kažem zato što mnogi postavljaju pitanje da li on može da stvori kamen kojeg ni sam ne može podignuti ,ako je svemoguć.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Aquarius, takodje:), 29. oktobar 2014 12:54)

Nisi razumela. Samo je Istina dostojna i upotrebljiva u našim životima i u ovom svetu. Sa najpribližnijom istinom, npr. da je 2+2=4,1, ne možeš se poslužiti ni u kakvu svrhu. Kako bi se u realnost oko nas uklopila New age ‘’tvrdnja’’ da je 2+2=4,1? Možeš li na temeljima takve matematike sagraditi kuću ili sačiniti računar? Tako isto i primitivno, dečje shvatanje da je poluistina moguće prihvatljivija od Istine, čemu može poslužiti? Nisi orginalna, i pojedine sekte slično tvrde – da su one’’nad Istinom’’, pa su se dosetili da od raznoraznih ‘’iznosača istine’’ uzimaju po parče istine, koje im se učini najlepše, i tako sintetišu vrhunsku istinu u koju veruju.
.

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...Da li si procitala uputstvo za ostavljanje komentara? Ja ne mrzim nikoga, ali me uzasava mrznja prema drugacijim ljudima.

IDCreationnn

pre 9 godina

@bzv-Što se tiče navodnih kontradikcija,preporučujem ti da posetiš teološki sajt ,,Svetlost istine" gde su ljudi odgovorili na sve,kako kažete,kontradikcije.Konkretno oko za oko ,zub za zub se kaže za ljude koji su ti naneli neku nepravdu ili bol i sl i ti naravno trebaš im vratiti istom merom,a ljubi bližnjeg svog znači bližnjeg svog,onaj ko ti je naneo neko zlo ti nije bližnji.Isus kaže ko tebe kamenom ti njega hlebom,ali to nije rekao svim ljudima,već samo nevaljalim ljudima koji su hteli da dižu pobunu protiv okupatora,a nisu se naučili poslušnosti Bogu,te su prvo morali protiv sebe da se pobune,pa tek onda.Što se tiče incesta,on pre globalnog nekonzistentnog potopa nije bio štetan jer nije bilo indukovanih mutacija,a posle potopa je bilo genetičkog opterećenja,mutacije gena koje su vezase sa X hromozom.Znamo da je ženski pol XX,ali je moguće i XY normalno,tu se dogodi kad se sa Y hromozoma otcepi deo sa SRY genom (delecija) i onda dođe do translokacije za X hromozom.Mi smatramo da je sve nastalo iz bogatog genetskog pula prvih jedinki i da su posledica varijacije koje su limitirane i koje nisu na nivou makro promena.Smatramo da je Bog dizajnirao genom Adama i Eve da bude srazmeran sa mehanizmima koji bi do biodiverziteta doveli,a potomstvo je vrlo često ostavljalo nove alele,naravno prvi par je imao mnogo heterozigotnih alela (različiti).

Protestant, bivsi katolik

pre 9 godina

Pre dosta godina, jos dok sam bio katolik, pala mi je u ruke katolicka biblijska enciklopedija. Na tekst o stvaranju, pisalo je: "Ovde je problem shvatiti stepen simbolizma u navedenom tekstu." Pa to je neverstvo. Isekao sam tu neciklopediju, kao protestanti katolicke knjige u 16-tom veku, i postao protestant. Ne stvari se jednostavno ne menjaju.

George Carlin

pre 9 godina

Reče Joca 011:"Kao što npr. računar kome je konstruktor sačinio i dao softver, ne može dokučitikonstruktorove istine.A Crkva je samo jedna, ona koja je od početka ostala ista. Nema dve.." I, ostade živ. Joco, a kako ti to sve znaš kada tvoj kostruktor to nije planirao? Šta tebe izdvaja od ostalih računara?

Mara

pre 9 godina

(Trbušić Branko, 29. oktobar 2014 12:43)
To sto ne znamo na mnoge stvari i dogadjaje odgovore, to ne znaci da je objasnjenje u "carobnom stapicu". Po tvome komentaru (i jos nekim) ispada da je ceo zivot samo teorija a jedino bog stvarnost. Mislim da je obrnuto. Ja ga nisam video i siguran sam da ga niko nije video. Mnogo lakse cu dokazati njegovo nepostojanje nego sto ces ti njegovo postojanje. Ti ces samo citirati nesto sto je vec neko napisao a ja cu prostom logikom razuma da ti kontriram. A s druge strane i da postoji meni nije potreban. Taj tvoj ili vas bog nikome nije doneo dobro. U njegovo ime ste pretvorili zivot na ovoj planeti u pakao. U stanju ste u njegovo ime da ubijete i najrodjene. Ili ga lose tumacite ili se on zeza sa nama pomerajuci nas kao sahovske figure iz dosade. Usvakom slucaju ja kazem da bog nepostoji, a ti i tebi slicni dokazite suprotno. Nemojte citirati nista, jer to su babske price nego konkretno cinjenicama!

Aquarius, takodje:)

pre 9 godina

@ (Joca 011, 29. oktobar 2014 11:25)
Joco, upravo ste dali fenomenalan primer. Pošto 2+2 jesu 4 (nisu ni 3,75 ni 6,34 ni 2,22, upravo srednja vrednost 4,1 jeste najpribližnija istini (onoj istini koju je covek, na savremenom nivou sopstvene evolucije uspeo da sagleda).

gajger

pre 9 godina

gay friendly papa koji veruje u evoluciju i veliki prasak...
Čekam samo kada će reći da ni reinkarnacija nije u suprotnosti sa svetim pismom!

Trbušić Branko

pre 9 godina

Jako žalosno! Evolucija je najveća glupost! Pa nije Bog iz "NEČEGA" stvorio nešto već je iz "NIČEGA" stvorio nešto!

"Gospodnjom su riječju nebesa sazdana i dahom usta Njegovih sva vojska njihova... Jer On reče-i SVE postade,naredi-i SVE se stvori"! Ps.33,6.9

Pazite,oni koji kažu da je sljepa slučajnost proizvela sve što vidimo u svijetu,kažu veliku apsurdnost,jer kako je velika apsurdnost tvrditi da je sljepa slučajnost proizvela inteligentna bića! A Papa je očito jako sljep,jer očito onda da vjeruje da je 5x5=25 SLUČAJNOST! A vrlo je jasno da slučajnost ne zna da je 5x5=25! Kada bi vam rekao da je moj mobitel nastao sam od sebe,da li bi mi vjerovali? Pa naravno da nebi! Pa kako? Niste u stanju prihvatiti da je moj bijedni mobitel nastao sam od sebe,a ubjeđujete me da je tako sa cijelim svemirom koji je mnogo kompleksniji! Nema sata bez urara,nema knjige bez pisca,nama svemira bez Uzročnika! A Bog je Uzrok nad uzrocima a koji je sam bez uzroka! Pozdrav.

Jesus is my gardener

pre 9 godina

@SMAK22
Ali zato dokaza da Bog postoji ima koliko hoces - pishe u Bibliji, skupu tekstova od pre 20 vekova koje je "Bog" napisao kroz neke ljude i skupio u knjigu u zelji da postane bestseler pisac. Ma vazi.

Joca 011

pre 9 godina

@ (goran, 29. oktobar 2014 11:30)

Pitao si samo za vernike u ''tako veliku istinu kao što je Bog'',
i o nedostatku saznanja najvećih umova ovog sveta, pa sam ti samo to odgovorio.
* * *
Um je čoveku dao Bog, da ga iskoristi pametno, u sagledavanje Istine.
U suprotnom se radi o zabludi, zamlaćivanju, stranputici, promašaju...
jer: ''Ko ne priznaje Istinu za Istinu, taj traži laž''.
A Papa ko Papa, koga briga šta on priča. Nas pravoslavce ne.
.

Серафим Зилот

pre 9 godina

@Karolina

Потпуно си у праву, кога је овде брига шта мисли вођа римске псеудо-цркве који је умислио да је Свети Петар а заправо је обични јеретик који служи сотони!

Joca 011

pre 9 godina

@ (Aquarius, takodje:)
To je new age. Papazjanija religija, u kojoj su svi po malo u pravu, pa Istina i ne postoji.
Služi da dezavuiše Istinu, slično kao Ekumenizam.
Kao kada bi od tvrdnji da su 2+2 jednaki 3,75, i da su 6,34, i da su2,22, itd.
pa uzeo srednju vrednost i utvrdio pomirljivu istinu da su 4,1.
.

Karolina

pre 9 godina

@Trovach
Nemoj nista da odgovaras. Tvoj komentar mrznje o izvrtanju recenog, zabrani komentara, slobodne misli i istine, sve govori o tebi kao coveku.

Богдан

pre 9 godina

”Велики прасак” је само једна од теорија настанка универзума и никако није нешто што је доказано, шта више, врло тешко је доказати нешто тако. Емпиријски докази који су потребни у математици, нпр, да би се нешто доказало имају далеко више критеријуме него ови после у физици и још далеко више него у биологији. Колико је тупава идеја интелигентног дизајна, толико ми је и тупава Дарвинове теорије постанка човека - не и теорије еволуције. Еволуција је чињеница а Дарвинов ”постанак човека” је теорија. За разлику од ових Римокатолика и Протестаната, Православна Црква никада није оспоравала теорију еволуције, па чак ни ултра конзервативна Руска Православна Црква то није спорила. Гугл претрага за "Orthodoxy about evolution" ће вам дати прегршт чланака и тумачења светих отаца где моје тврдње могу да се потврде. У самој Библији, у првој књизи Мојсијевој (књига постанка) доказ да се Бог служи еволуцијом, тј, механизмом еволуције где наређује Земљи да створи флору и фауну - дефакто све осим самог човека.

goran

pre 9 godina

Joca 011. Joco. Vernici su i oni što veruju u Zevsa, Ra, Alaha i još par hiljada drugih bogova. Tvrdiš da se i njima bog prikazivao ili je to ekskluziva hriscana ili sta ? Joco, niko nema problem s tvojom verom ali zao mi je. Znam da ovaj papski šamar strašno bridi. Nije lako prihvatiti da si se ceo život zamlaćivao. Zao mi je. Ali ne mogu ti pomoci ?

goran

pre 9 godina

Joca 011. Joco. Vernici su i oni što veruju u Zevsa, Ra, Alaha i još par hiljada drugih bogova. Tvrdiš da se i njima bog prikazivao ili je to ekskluziva hriscana ili sta ? Joco, niko nema problem s tvojom verom ali zao mi je. Znam da ovaj papski šamar strašno bridi. Nije lako prihvatiti da si se ceo život zamlaćivao. Zao mi je. Ali ne mogu ti pomoci ?

Aleksandar

pre 9 godina

Najveci problem vernika je taj sto su ograniceni, a i mnoge vodje raznih religija isto objasnjavaju na ogranicen nacin. Time dobijamo da cela religija sve ovo na ogranicen nacin opisuje. I Boga i stvaranje i sve zivo. Prevashodno, jer su Biblija, Tora i Kuran pisani pre jedno oko 2000 godina. I to za ljude tog doba. Tim ljudima nisi mogao da opises "leteci tanjir, sa elektromagnetnim pogonom, kojeg pokrece fusioni reaktor, u stanju da savije prostor", nego "svetleca kugla sa krilima".
Ili jos bolje, "stvori Bog Adama od prasine, a Evu od njegovog rebra" - danasnje vreme "stvori naucnik u laboratoriji set proteina od gradivnih elemenata, a potom i DNK. Koji je kontrolisano gajio u laboratoriji, dok nije iz njega napravio zivo bice. A potom je koristio DNK tog zivog bica da stvori suprotan pol. Radi druzenja i zabave iste vrste."

E to je nesto sto se tumaci u sadasnje vreme.

Sto se tice pravog Boga, e to je toliko kompleksno, da bi morali biti sam Bog, da bi shvatili sta je on ili ona...ili ono. Sta god da je. Ali, dovoljno znamo da to moze biti ceo svemir i ono sto ga ispunjava. Beskrajan, prelep, cudan i uvrnut. A ovaj Univerzum, u kojem zivimo, samo delic toga.

Treba prosiriti vidike, a ne ostati zatucan na samo jedno. I ne samo to, svi ovi "vernici" ne vide dalje od svojega iako im je sve stoji pred nosem, a ima jos toga sto nismo istrazili.

вјерник

pre 9 godina

Mени ово дјелује као убијање религије миц по миц. Као по оној причи о куваној жаби.

miro split

pre 9 godina

@Papa Franjo
A, ništa moj Franjo vidiš da ne ide.Povuci sve reforme jer je očito da se to Srbima ne sviđa i da ti ne viruju.
Nema smisla ako su oni protiv toga.

jednostavno

pre 9 godina

Neka mi neki vernik objasni zašto Adam i Eva imaju pupak?
 (av, 29. oktobar 2014 00:49)

A ko kaze da su imali pupak?
To nigde ne pise, pa onda je tvoja nedoumica resena.
Mi imamo pupak jer smo rodjeni, a ne stvoreni kao Adam i Eva.

Jasna

pre 9 godina

Zašto su ovi serbski sveznalci toliko osuli paljbu po Papi. Ne važi to za vas što Papa kaže. Što se toliko uzbuđujete? Čitajte svoje svete knjige i uživajte. Nema potrebe da ovde penite. Naravno da postoji Bog i da vas je sve stvorio i da upravlja svim i svačim. Vi ste božija deca i treba da imate razumevanja za ove zalutale ovce. Nemojte ubeđivati ljude okolo u svoja verovanja jer je njih izgleda iznedrila evolucija pa je i logično da razmišljaju na takav način. Opustite se. Mir božji :)

analiza

pre 9 godina

Biblija je kompilacija vekovnih mudrosti. Toj kompilaciji je pridodat BOG da stimulise ljude da slede te mudrosti i da ne srljaju u propast cineci drugacije. U danasnje doba ulaga boga nema nikakvu ulogu jer nas novi BOG je novac i srljanje u propast je nezaustavljivo.

Aquarius, takodje:)

pre 9 godina

Bravo Aquarius!
Dodala bih da se u svetu upravo dešava manje-više spontana globalizacija vere koja izvlači duhovnu suštinu iz svih velikih religija i pretpostavlja je svemu što ograničava ljudski duh. U tom smislu i sve više hrišćana (sada već masovno!) veruje da je došlo vreme koje prethodi silasku na zemlju duha svetoga i da Bog ne samo da postoji već se ogleda u nama samima! Usklađivanje ne samo Katoličke nego i Pravoslavne crkve sa navedenim je neophodno a vreme će vrlo brzo pokazati, pretpostavlja i sam njihov opstanak!

Sima

pre 9 godina

Veliki prasak i evolucija već dugo vremena nisu teorije već dokazane činjenice. Naravno, neki ljudi biraju da ignorišu činjenice i da ih nazivaju "samo teorijama" što je zlonamerno i neiskreno. Ne vidim kako su to zlonamernost i neiskrenost hrišćanske vrline??

Inače, veliki prasak i evolucija uopšte nisu nekompatibilni sa idejom Boga, osim ako ste jedan od onih morona koji sveto pismo tumače bukvalno.

Ja lično uopšte ne vidim problem u tome što verujem u Boga, a u isto vreme razumem veliki prasak i evoluciju. Zapravo, veliki prasak i evolucija samo ilustruju svu lepotu i grandioznost onoga što nazivamo Bogom.

Nestor

pre 9 godina

Bibliju su napisali ljudi.Napisali su je prema svom znanju i mastanju. Tada nisu mogli pisati price, romane o prvom ili drugom sv. ratu, o putovanju avionima, o holivudu... Nisu imali to iskustvo.Imali su sitne dogadjaje i svoju mastu.Jednoga dana neko je poceo da sakuplja te zapise i da ih slaze u jednu celinu.Tako stvorise bibliju.U ona vremena malo ljudi je znalo da cita i pise pa je ono malo pismenih zloupotrebilo svoje znanje i to pretvorilo u moc.U Hristovo vreme vladao je poloteizam.Svaka kuca, svako domacinstvo imalo je svog boga.Monoteizam je poceo da se radja posle Hrista postepeno se pretvarajuci u najmocniju religiju covecanstva.Biblija sadrzi mnoge stvari koje najveci verski fanatici ne znaju ili ne zele da znaju.Vatikan postepeno iznosi neke stvari za koje nikada ne bismo verovali da je moguce.Ne bih se cudio da jednoga dana otvoreno kaze da je "bog" najveca prevara.Sa druge strane nemojmo zaboraviti da je unutar hriscanstva pravoslavlje isto sto i katolicanstvo.Razlikuje se samo u nekim datumima i u tome sto je pravoslavlje konzervativnije.I 70% kurana je preuzeto iz biblije. Zalosno je sto u ovim religijama nema radosti.Kada udjete u crkvu docekuje vas hladnoca, patnja i bol.Jeste da crkva propagira ljubav.Ali kakvu ljubav? O ljubavi moze govoriti samo onaj ko ima iskustva u tome.Svestenici ne znaju sta je ljubav.Osecaj krivice nam ugradjuju odmah posle rodjenja.Za sve lose sto nam se desava sami smo krivi.A za ono dobro: hvala bogu!

Joca 011

pre 9 godina

... Baš me zanima ... vernici saznali ... a najveći umovi ovoga sveta nisu ...
@ (Goran, 29. oktobar 2014 08:19)

Istine (dogme) o Bogu saznaju se tako što ih sam Bog otkriva ljudima, na način i u onoj meri
koja je korisna ljudima za što potpunije postizanje smisla njihovog kratkovekog života na
ovoj planeti. Najveći umovi ovog sveta su tek samo toliko, stvorenja Božija. I prirodno je da im
njihova umnost, od Boga koncipirana i data, nije dovoljna za spoznaju velikih Božjih tajni.
Kao što npr. računar kome je konstruktor sačinio i dao softver, ne može dokučiti
konstruktorove istine.
A Crkva je samo jedna, ona koja je od početka ostala ista. Nema dve.
.

Mirjana

pre 9 godina

Svi mi kada nam je tesko, kada se desi nesto lose, cak i oni koji komentarisu da Boga nema, prvo sto kazemo je " Boze pomozi " ! Toliko o velikom prasku.

Jack

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.
(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09)

Videli da kaplje sve manje kinte od "clanarine", pa resili da olabave malo sa pravilnikom. Mislim da se religija nikada nece iskoreniti, sve i kad bi civilizacija trajala narednih 5000 godina - a nece. Jer svedoci smo da je dovoljno da neukima i poluobrazovanima, pa cak i nekima koji imaju formalno obrazovanje, plasirati par teorija zavere, podgrejane "nezavisnim" studijama i "autenticnim" pricama sa interneta, pa tako danas imamo galopirajucu epidemiju gluposti koja se protivi vakcinisanju dece (jer izaziva autizam, ej!!!), lecenje gledanjem u sunce, haarp, chemtrails, i sta jos sve ne...

wer

pre 9 godina

nema ti ni b od price o bogu, vec cisto drzanje vlasti, duhovne i materijanle, i prilagodjavanje cinjenicama koje postanu toliko ocigledne da ni uber zadrti vernici ne mogu vise da veruju:

1) do juce su spaljivali za okruglu zemlju, pa se sada izvinjavaju
2) sada priznaju evoluciju, big bang
3) sutra ce priznati i da je cyborg bozije bice

no.52693

pre 9 godina

To I jeste najveci problem,kako on koji nije fizicar I koji nikad nije video jednacine koje opisuju veliki prasak moze da tvrdi da se to dogodilo?Pa cak ni najveci pobornici medju fizicarima uzimaju to sa rezervom,nijedan naucnik vam nece reci to se 100% dogodilo.Znaci on je (crkva) merodavan da bez ikakve sumnje kaze to je tako I tako I vernici operisani od sumnje I kriticnosti ce sve da progutaju.S druge strane su oni nacitani vernici koji bi glavu dali da su bas oni u pravu,papa tu truca,naucnici trucaju ali oni znaju bre!
Kad su pitali B.Rasela da li bi umro za svoja uverenja on je odgovorio: "Zasto bih,sta ako nisam u pravu?",inace jedan od najvecih filozofa 20. veka.
Ako vec tumacite nesto,drzite se cinjenica,a ne onoga sto bi vi voleli da je tacno.

Tafkal

pre 9 godina

@jedan obican vernik SPC: To ona SPC koja je blagoslovila bratoubilaclki rat 90ih, i blagosiljala puske, granate, municiju, to je samo najgore u poslednjih 20 god. Ili ima neka nova?

Trovach

pre 9 godina

@angie...Zajednicki predak coveka i simpanze je bio prokonzul, a on je bio majmun i on je bio predak svih covekolikih majmuna. Australopitekusi, ciji preci su se davno odvojili od predaka simpanzi se takodje smatraju (uspravnim) majmunima.

Drogon

pre 9 godina

Ako se desio veliki prasak i ako je zemlja stara oko 4.5 milijardi godina onda Bog ne postoji i TACKA. Sto znaci da ne postoji potreba za crkvama i religiskim organizacijama. Ali ja verujem u da je creacionizam tacan, da je svako slovo u bibliji poplocano cinjenicama

Бранислав

pre 9 godina

..ја нисам постао од мајмуна и не прихватам "теорију еволуције"..а они који Дарвинову теорију еволуције прихватају и себе сматрају потомцима мајмуна имају право да тако мисле укључујући и тзв. Светог оца - папу..нек он себе слободно сматра за потомка шимпанзе, орангутана..срећно му било..

Goran

pre 9 godina

Baš me zanima otkuda da su ovoliki vernici saznali tako veliku istinu kao što je Bog, a najveći umovi ovoga sveta nisu. Nešto tu ne štima. Biće da su ovi prvi u poprilično velikoj zabludi. Svaka čast za papu. Napokon nešto smisleno da proistekne iz crkve

saraya

pre 9 godina

Katolicka ili bilo koja druga religija na svojoj "evolutivno naprednoj" hijerarhijskoj ljestvici, zensko ljudsko bice tretira kao nizi stupanj evolucije - u papinstvu se dovoljno sjetiti Ivane/Jovane Orleanke.
"I sve cu da dam, samo svoj tron drugima ne dam" - Patrijarhat.

mister no

pre 9 godina

Firma ide u korak sa vremenom. Ne mozes ti u 21.veku, kad ljudi idu na mars, da uvaljuješ priču od pre 2000 godina. Firma se trudi da stvori prihvatljivi imidž za nova vremena i nova pokolenja. Samo nek se okrece turbina....

čovek

pre 9 godina

prvu krv ili smrt doneo je bog ... to su dogme htiščanstva ... po toj dogmi, sve živo na planeti funkcioniše pa i prncip lanca ishrane ... to su uzročno-posledične veze koje čak i dogma mora posedovati ... prncip Velikog Praska je funkcionalni model i početak univerzuma da li je u svim pojedinostima, baš onakav kako ga danas definišemo - verovatno nije ali suštinski je dokaziv i provereni model koji će se menjati u pojedinostima ... o lupetanjima pojedinih komentatora o održanju energije, vremenu i sl, nemam volje da pišem i verovatno nema ni svrhe ... da su hteli da nauče osnove, išli bi u škole a ne u crkve ...

Auuuu

pre 9 godina

Nisam ocekivala da mi jedan papa bude "kulji" lik od patrijarha, ali ovaj ne prestaje (pozitivno) da me iznenadjuje. Na zalost, ovaj nas novi patrijarh ne prestaje da me negativno iznenadjuje, zgrazavam se nad nekim njegovim stavovima i izjavama....p.s. Jedan je patrijarh Pavle!

xRade

pre 9 godina

A ko je stvorio Boga? (zlatko, 28. oktobar 2014 22:19)
BOGA je stvorio MALI Beng. Nego ako je nastao Bing Beng a Bog posle znaci da je bog vanzemaljac a mi smo mozda Genetski Modifikovani Zemaljci.

Hustla

pre 9 godina

Malo je to cudno, da sam Bog i da imam tu moc koja mu se pripisuje ne bih dozvolio da se zlo radja nego bi se radjalo samo dobro.
(Purgatorium, 28. oktobar 2014 22:45)

Dobro ne moze biti istinsko dobro ako ne pobedi iskusenje zlog.

slavonska lola

pre 9 godina

Sretan sam što je Papa Franjo jedan od nas tradicionalnih vjernika ili kratko, Agnostik.

Promjeniti će, ako ništa drugo, bar katoličku crkvu na bolje mjesto.

bzv

pre 9 godina

Ok, komentatorima ispod... Da razjasnimo nesto... Veliki prasak je NAUCNA CINJENICA! Ono sto se dovodi u pitanje je sta je bilo bas na samom pocetku i sta je bilo pre toga, pa tu sad ima prostora za razne spekulacije poput teorija srltrune, multiverse teorija etc. Ali svi dokazi ukazuju na to da je na pocetku sva 'energija' bila skoncentrisana na jednom mestu i onda se poput eksplozije (praska) pocela siriti... 'Bozija cestica' nema nikakve veze sa bogom, bojim se... Sto se tice raznih tumacenja Svetog pisma i toga da je tamo veliki prasak metaforicki predstavljen tako sto je bog lupio dlanom o dlan i onda odjednom bi svega... Kako interpretirate masovno krvoprolice u prvom delu, kako interpretirate sav incest i mazohizam u prvom delu, da li bog stvarno mrzi gejeve kao sto to kazu, kog je zapravo dana stvoreno sun e i da li je golijata ubio David ili njegov brat...? Sve te i mnoge kontradikcije i ne logicnosti, zasto u prvom delu bog kaze 'Oko za oko, zub za zub.' a u drugom 'Ljubi bliznjeg svoga.' i zasto ne postoji ni jedan empirijski dokaz iz vremena Hrista o njegovom postojanju (ako su Rimljani bili u necemu azurni, bili su u tome ko duguje koliko i koga su ubili/razapeli... ), i dokazi koji su nastali stotine pa i hiljade godina nakon necijeg postojanja i u pisanoj su formi se ne vaze. Ko je religiozan neka bude religiozan u svojim kucnim odajama, ko zeli da bude pametnica i pohvali se celom razredu kako je odgledao vlog na temu ateizma neka se vrati u osnovnu skolu, nas to ovde ne zanima. Na kraju niko nista ne moze da objasni, niko u nista nije siguran, sve ima smisla i nista nema smisla...

dunno

pre 9 godina

Katolicka crkva ima istoriju tretiranja Svetog pisma kao da je ustav ili sta vec pa malo/malo vrse amadmane, izvlace iz konteksta (malo cemo se u pocetku pozivati na relativnost vremena, ono sto nam odgovara tumacicemo u okvitima nauke a ostalo, kao na primer prava diskriminisanih grupa, tumacicemo literalno)... Samo pokusaj institucije da zadrzi svoju vaznost u vremenima kada je kocept vere skoro ne potreban. Cinjenica jeste da pre velikog praska nije bilo prostora i vremena, ako prostor i vreme ne postoje ne moze ni da postoji Bog koji je odgovoran za veliki prasak. I uostalom, ako je Bog zvemocno bice koje je moglo ljude da stvori u bilo kom trenutku, zasto nismo stvoreni ranije? Zar ne pokazuje to slabost istog? Sve u svemu, bolje da misli da je Bog odgovoran za veliki prasak nego da je kreacionista i da prica o tome kako je ljudsko oko savrseno.

irony

pre 9 godina

Ko je dokon trk na yt poslusajte jednog od najvecih stand-up komicara george carlina kako plasticno objasnjava religiju, boga, bibliju.

Peace & Love

pre 9 godina

Фирга: Узми бре ради нешто поштено. Изиграваш ми ту неког офуцаног плејбоја.
Боб: Да радим? Рад је господине претворио мајмуна у човека, а сада од човека прави коња. Ја мислим да сте ви негде на крају тог циклуса. Фирга: Слушај! Видиш ово ренде? Шушке ћу од тебе да направим! МРШ!

angie

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)

Hajde pre nego sto uopste komentarisete, procitajte barem osnovne pojmove o evoluciji, da ne biste ovakvo neznanje pisali. Covek nije nastao od majmuna, covek i majmun imaju zajednicke pretke. Evolucija se zasniva na principu pozitivne selekcije sucajnih promena. Tako da ne vidim kako bi u tom slucaju nastao slon.

lila

pre 9 godina

Ovaj papa je, apsolutno, diplomata - sve jeste i sve u isto vreme i nije. To mu se ne moze osporiti. Takodje, voli da se prica o njemu.

Aquarius

pre 9 godina

New age hriscanstvo :)
Ovo je mislim neki odgovor na posljedice globalizacije i uticaja daleko-istocnih religija: hinduizma i budizma koji se na zapadu malo "prepakuju" i kao takvi imaju dobru prijemcivost kod savremenog mladog covjeka.
Yoga, meditacija, mindfulness, power-of-now, vegetarijanstvo, citav taj new age pokret koji stapa u jedno nauku, religiju (rituale) i filozofiju.

Vjerovatno je zbog ovoga i bivsi Papa smjenjen (podnio ostavku), jer je bio previse krut i nije se uklapao u ovaj novi kurs.

STARI ZAVET

pre 9 godina

Први дан створена је светлост: "И рече Бог: Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог светлост да је добра; и растави Бог светлост од таме". Тај дан је дан један: из њега извиру и њему се враћају сви дани. (Јеврејска реч "јом" дан, може да значи одређени астрономски или неограничени временски период настанка света).

Шести дан створио је Бог стоку и ситне животиње и звери земаљске, по врстама њиховим.

На крају рече Бог: "Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи." Пресвета Тројица, Бог наш, створио је човека од праха земаљског, и удахнуо у њега дух живота. Прво је Бог створио Адама, па му је онда створио жену, "човечицу", Еву, да му буде помоћник на путу ка вечном циљу њиховог живота и живота свих створења. Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: Људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском Љубављу.

http://www.spc.rs/sr/stvaranje_sveta

Vernik

pre 9 godina

Od pape me ništa ne iznenađuje, on sam pokazuje šta je i ko je. Ono što me užasava je broj ljudi koji su zavedeni lažima o evoluciji. I još sebe nazivaju intelektualcima. Zaista smo propali, ali ne ekonomski i kulturno koliko moralno a iz te se žabokrečine nećemo nikad izvući. Intelektualci, ako nećete Bibliju bar pročitajte sve strane o teoriji evolucije, i one koji je podržavaju i oni koji je ne podržavaju. Proverite, pa sami procenite koje je verodostojnije, može vas iznenaditi koliko se može naučiti kad razmišljate kritički. Videćete da ni oko jedne stvari ne postoji naučni koncenzus u evoluciji svaki pojedinačni proces neki evolucionisti prihvataju a neki odbijaju. A da ne pričam o nezavisnim naučnicima. Da bi se evolucija i veliki prasak dogodili morao bi da se poruši veliki broj zakona prirode. A šanse da se sve ovo dogodi slučajno su toliko astronomske da cifre kojima se takve slučajnosti izražavaju samo za jedan proces evolucije je veći od ičega što mi možemo da pojmimo.

Slobo

pre 9 godina

Kakva hula na Boga - dobro , to nije nikakvo iznanedjenje za one koji citaju bibliju i koji prepoznaju papstvo i katolicku crkvu kao otpad od Boga , a i mnoge velike crkve je prate,to je evidentno i jasno kao dan.Naravno sam Sotona svojim duhom ih nadahnjuje i izgleda da se dan Hristovog povratka priblizio!

jmt

pre 9 godina

Ovo je stvarno zanimljivo.http://www.bitno.net/lifestyle/znanost-i-tehnologija/prica-o-sveceniku-koji-je-osmislio-teoriju-velikog-praska/

Relativnost i metafora

pre 9 godina

Danas zivimo u doba relativizacija svega i svacega da sano olaksamo sebi i drustvo u kome zivimo. Zalosno je kad kaze neko da kreacija ne postoji, a vamo "poznaje" Sveto Pismo. Ako pocinjes sa interpretacijom Bozje reci i relativizirati da nije bas tako kako je napisano, da je metafora, da se treba drukcije tumaciti, onda mozes relativizirati i drukcije tumaciti svaku rec, i 10 zapoveda, i istoriske likove da nisu istoriske i milion drugi stvari, pa onda imamo samodovoljnu veru i boga koji ce nam nama odgovarati, prizeman, bog-priroda i sta li jos vec...Bog nam pomogo +

kmnccc

pre 9 godina

Svaka čast za papu i njegovo delovanje. Svakim potezom me oduševi. Toliko je realan i normalan da je to retko videti među "običnim" ljudima.

Vracar

pre 9 godina

A ko je stvorio Boga?
(zlatko, 28. oktobar 2014 22:19)
Kratko, sazeto i najlogicnije pitanje! Mislim: ljudska masta, sujeverje, ljudska glupost, neznanje..... i sto neko ovde napisa: nije bog stvorio coveka nego je covek stvorio boga.

jolly

pre 9 godina

Da razjasnim svoj komentar, jer vidim da su ljudi pogresno razumeli argument. Ako je papa u pravu, onda je odsekao granu na kojoj sedi - ne samo on i njegova "sveta" stolica, vec i citavo hriscanstvo. Ovim je papa prakticno proglasio zrtvu Isusa Hrista (ciji je on navodno predstavnik na zemlji) uzaludnom, a samog Hrista proglasio za nekog ko je bio u zabludi sve vreme. Licno smatram da nacin na koji naucnici i vernici razumeju svet su dva razlicita i potpuno nekompatibilna pogleda na svet koji jedan drugog iskljucuju i pokusavati spajanje ta dva pogleda na svet je nemoguc posao tokom kog se ruse sami temelji svega sto hriscani veruju. A ja sam vernik i smatram Dawkinsa za apsolutnog sarlatana i ignoramusa kada je u pitanju teologija i hriscanska duhovnost.

Maki

pre 9 godina

Ja verujem da je Bog stvorio svet i to je moj licni stav.Postujem i misljenje onih koji misle da nije tako, kao i misljenje pripadnika drugih religija. Neka bude da je sve pocelo da se razvija od velikog praska, ali neka gospdin papa objasni ko je taj prasak pokrenuo, posto sigurno se nije desio sam od sebe. Molio bi ljude da ne prosipaju kako religije ne valjaju, kako samo lazu zamazuju oci ljudima. Svi se sad vade na price da nema religija, ne bi bilo razlika izmedju ljudi, bla, bla, prazne price. Religije se jako puno zloupotrebljavaju za lose svrhe i za necije licne ciljeve, ali da njih nema da koliko toliko budu kako neki kontrolori morala i ponasanja u danasnjem drustvu, ne smem ni da zamislim gde bi bili.

laza

pre 9 godina

iskreni vernici katolici povraćaju na ovog idiota
ali čitajući otkrovenje jovanovo nije ovaj lik iznenađenje, sve je lepo napisano o njemu

Hulk

pre 9 godina

(b, 28. oktobar 2014 21:09)
Drugar, ti nisi procitao bibliju. Mozda si je video samo na slici. Biblija nije pisana prostim jezikom! Zato se moze tumaciti na vise nacina. Do srednjeg veka bibliju su smeli da citaju i tumace samo svestenici.

Ime i Prezime

pre 9 godina

“Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, padamo u iskušenje da Boga zamislimo kao mađioničara sa čarobnim štapićem. Ali to nije tako”, rekao je papa Franja.
Sva je sreca da Knjigu postojanja svako moze slobodno tumaciti i filozofirati o njoj kako kome volja, i to je u redu.

igi

pre 9 godina

Na zalost nekima je jos uvek potrebno da veruju u neku visu silu koja vuce konce i kroji sudbinu, crkva zajedno sa religijom uvek je bila sredstvo za kontrolu velikih narodnih masa. Danas je to sve manje slucaj od tuda i ovakva izjava ovog bozjeg marketing menadzera.

jtm

pre 9 godina

Mene su od malena učili, i doma i u Crkvi da se Biblija ne smije shvaćati doslovno. Ono što piše o stvaranju svijeta je slikovito prikazano. Nikada s tim nisam imala problema kao i većina vjernika koje poznajem. Uglavnom problem imaju s tim ljudi koji uopće ne poznaju kršćanstvo, ovdje mislim i na pravoslavne i na katolike. Ogroman broj vrhunskih znanstvenika su istodobno i vjernici. Evo jedan primjer.http://www.bitno.net/lifestyle/znanost-i-tehnologija/max-planck-o-vjeri-i-znanosti/

ice9

pre 9 godina

Bog je zapravo najveca laz i obmana ljudskog roda kao takvog, sramota je da ima ljudi koji sebe ubedjuju da postoji nwki vrhovni kreator i mastermind i da se svi njihovi postupci negde beleze, ko ima i malo logike skapirace da su to ciste budalastine.

nikola

pre 9 godina

Ti verski poglavari i njihovi sledbenici treba da se bave svojim egom
Ego je zlo, zver itd
Ko je shvatio Hrista shvatio je sve
Crkve prodaju maglu
Kao i dzamije
Sve je podvala, i shvatli su tu ali kasno po njih
Jer tesko da ce slomiti svoj ego, trebali bi srusiti sve jednu religijsku gradjavinu, i postati obicni ljudi, oni koji idu pesice, ljudi bez ikakve zelje da bufu iznad drugog coveka
Bice to tesko, jer su navikli da im se ljube ruke
A lepo Isus upozorio ...

Kromanjonac

pre 9 godina

Za mnoge stvari i dogadjaje tokom davne proslosti nasi preci nisu imali objasnjenja pa su izmisljali a mozda i verovali u razna natprirodna cudesa.
Zemljotresi, poplave, grmljavine, cudesno periodicno poklapanje zvezda... za mnogo toga nije bilo pravog objasnjenja pa su izmislili boga. Bog za ovo, bog za ono... Ljudsko bice tj. covek je sujeveran. Za mnoga "bogovska" dogadjanja vec davno su nadjena prirodna objasnjenja ali su "neki" shvatili da na institucionalizaciji sujueverja tj religiji, mogu profitirati. Dajem sebi tu slobodu da kazem tj. ovde napisem da svestenici najmanje veruju u boga ali ga koriste kao sredstvo vladanja. Po njihovoj knjizi, knjiga nad knjigama bibliji, svestenstvo bi trebalo da bude olicenje skromnosti. A sta su oni? Dobro su uhranjeni, uzivaju u svim privilegijam koje im pozicija omogucava. Ako treba prete, ako treba mole. Sve po potrebi. Grade crkve, hramove, manastire... kunu se u Hrista, a taj Hrist se nikada nije molio u crkvi! Molio se pod vedrim nebom. Cudan je taj bog. Svi ga svojataju, kunu se u njegovu ljubav... i u njegovo ime ratuju, pljackaju, kolju, pale, zare, ubijaju... Dakle ne veruju u njega! Jer da veruju oni bi ga se plasili i postovali bi ga. Koliko miliona ljudi je u njegovo ime ubijalo i bivalo ubijeno? A on, nista? Objasnjenje, pa dao je coveku slobodnu volju. Pa cemu onda sluzi? Slast je za vlast i mocnike a patnja i kazna za obicne smrtnike? Nesto tu ipak ne stima. Razmislite!

Nikola

pre 9 godina

Dosta glupa izjava,razumem sta je hteo da kaze i zbog cega ali je to vrlo glupo uradio.Ocigledno je da papa pokusava da od vere napravi neku neobaveznu pop kulturu za mlade.Ok,na osnovu pomeranja kosmosa zakljucak je da je nastao iz velikog praska,ali sta je uslovilo da iz nicega nastane nesto.Bitno da se zna da je neko ko ima magicni stapic.Pa ispada da je saintologija jedina vera koja propoveda istinu tj. da smo vanzemljaski duhovi koji su nastanili zemaljska tela....

Srdjan Jovanovic

pre 9 godina

Mislim da se radi o sasvim logicnoj izjavi koja je dio savremene strategije Katolicke crkve u odnosu na najnovija naucna dostignuca. Katolicka crkva je pocela da veoma mudro koriguje svoja ucenja i da ih prilagodjava razvoju nauke. Dosljedno istrajavanje na objasnjavanju svijeta od prije nekoliko vijekova bio bio anahronizam. Upravo stoga, vec prije nekoliko decenija, Katolicka crkva pocinje da revidira ucenje da sve ono sto se dogadja na zemlji ili u svemiru predstavlja bozju volju jer bi bilo ocigledno da je u tom slucaju i svo zlo Bozja volja. Teolozi tada ostadose kod tvrdnje da je Bog stvoritelj, ali mu oduzese upravljacku moc. Danas, kako vidimo, Katolicka crkva ide dalje, pa priznaje evoluciju, cak i Veliki prasak, iako on nije potpuno dokazan. Ovom inteligentnom, da ne kazem lukavom taktikom, crkva iz svog ucenja jednostavno odbacuje ono je sto danasnjem covjeku, uzimajuci u obzir stepen naucnih saznanja, neprihvatljivo kao potpuni nonsens. Upravo ce dalji razvoj nauke u buducnosti, barem kod obrazovanog dijela populacije otvorenog za nove horizonte, ucvrscivati svijest da spoznaja svijeta moze biti zasnovana iskljucivo na nauci, a ne religiji. Ova Papina izjava je najbolji dokaz dominacije naucnog saznanja danas.

Misha

pre 9 godina

Pogledajmo kakav karakter ima "Bog" koji stvara svet i čoveka putem evolucije. Prvo, takav "Bog" nije sposoban da odmah stvori nešto savršeno. Anđeli njegovo delo ne komentarišu pesmom hvale i rečima: "I gle dobro beše veoma", već kažu "Ne valja! Mora još da se usavršava! Izgleda nejasno! Samo kao neka belančevinasta mrlja!" Zatim takav "Bog", da bi usavršio svoje delo, traži pomoć pukog slučaja, koji će da njegovo nesavršeno delo slučajno usavrši. Sam Bog otvara vrata kosmičkom zračenju ne bi li se pojavila neka "pozitivna" mutacija. A zatim "Bog" namerno stvara do krajnjih granica nepovoljne uslove koji će usmrtiti sve ostale jedinke te vrste, da bi bili selektovani samo pozitivni primerci. Tako prvi put dolazi smrt u svet i to od "Boga", a ne od đavola. Posmatrajući takvo delo stvaranja anđeli zaklanjaju svoje lice rukama, ne zato što ne mogu da podnesu otkrivenu Božju slavu, već zato što ne mogu da gledaju svojim očima kako milioni organizama stradaju u svom očaju i u razni nesrećama, ne bi li preživeli samo najizdržljiviji. I konačno, kada je stvaranje završeno, anđeli pevaju pesmu hvale ali ne "Bogu", već svetom slučaju koji je pomogao "Bogu" u stvaranju. Zatim pevaju i smrti, jer bez nje, bolji primerci ne bi bili selektovani. Eto u kakve gluposti veruje otpala crkva da bi se dodvorila svetu, jer joj je želja za moć i uticajem, važnija od ljubavi prema istini. Takvim shvatanjem su osporeni i Božja svemoć i Božji karakter ljubavi.

Purgatorium

pre 9 godina

(Lilit, 28. oktobar 2014 19:58)
U vasem komentaru osecam cinizam ali ipak mislim da ste blize istini od mnogih drugih komentatora. Medjutim, nije me toliko privukao vas komentar nego vas potpis. Ne znam da li vam je to pravo ime ili je nesto "drugo" u pitanju. Vecina vernika i nevernika pominju Adama i Evu kao prva ljudska bica koje je stvorio Bog i da je tako sve pocelo. Nije istina. Poceo je sa Adamom i Lilit. Adama i Lilit je stvorio iz praha. Posto su stvoreni od istog materijala Lilit je smatrala da je ravnopravna sa Adamom. Adam to nije mogao da podnese pa se zalio Bogu. Da bi mu udovoljio, Bog je odveo Lilit u raj i Adamu od njegovog rebra stvorio Evu. Posto je Eva stvorena od Adamovog dela tela, nize je rangirana i trebala je njemu da sluzi. Eva je radjala samo musku decu...
Ja bih na ovo dodao da je ovaj mitos ili legendu izmislio muskarac. Dakle covek, kao ljudsko bice je najsavrseniji, a unutar toga muskarac je savrseniji od zene. Onaj ko je prvi zaceo legendu o Adamu i Evi bio je totalni neznalica ili muski sovinista. Zbog mnogih losih zbivanja u ljudskoj istoriji u ime Boga, svestenstvo je objasnjavalo da je Bog dao coveku slobodnu volju a kazna ce stici tamo negde na nekom drugom svetu u nekom drugom zivotu. To vam je kao kada detetu od cetiri godine date da pojede cokoladu a kada je pojede izbijete mu zube zato sto je pojeo. Malo je to cudno, da sam Bog i da imam tu moc koja mu se pripisuje ne bih dozvolio da se zlo radja nego bi se radjalo samo dobro.

alcale

pre 9 godina

Najjaci utisak kada vidis da se ateisti Srbije sloze sa papom u prici kako nauka ima objasnjenje za nastanak univerzuma i zivota a najveci srpski naucnika i jedan u najvecih u istoriji covecanstva Nikola Tasla je bio UBEDJEN da bog postoji! Ono kada hoces da budes veci papa od pape a ispadnes *****.
Ja stvarno ne znam dali su ljudi ovde toliko limitirani da bar malo prate neke druge naucnike, one koji imaju iste argumente ali povezane sa bogom?
Jos nesto, uporno se brani nauka a pljuje po religiji, ok ne volim ni spc ni rimokatolicku, ali bre ljudi vi zaboravljate da su rerligije OSNOVALE dobar deo nauke!?! Pa astrologijom su se prvo bavili SVESTENICI, neka od njihovih istarzivanja i danas su primenjiva!
I daj iskulirajte sa mamjunima!

Stefan

pre 9 godina

Veliki trenutak za hrišćanstvotvo! Najzad jedan teolog koji vodi ka jedinjenju crkava, (po Vuku zakona), na zdravim osnovama. Hvala svetom Ocu na ovoj izjavi.

milos

pre 9 godina

Симбол вере почиње речима "Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог". Нигде се не спомиње велики прасак. У симболу вере је сажета суштина хришћанске вере. Како може овај "непогрешиви" човек да изјави овако нешто, а онда у његовој "цркви" да чита исти тај Симбол вере?

XXL

pre 9 godina

@ mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)

Ne znam odakle si, ali proveri kako se kod vas pise "ne zameram". Doduse, u vasim predelima mozda je i pravopis drugaciji...

Bic Bozji

pre 9 godina

To sto papa Franjo radi u Bibliji se naziva "golicanje usiju". Drugim recima, prica ono sto ljudima godi, tj. ono sto bi voleli da cuju, bez obzira da li je to istina ili ne. To se zove razvodnjavanje istine, sa ciljem pridobijanja sto veceg broja tzv. vernika. Ali zbog toga, i zbog mnogo gorih stvari koje se cine u redovima katolickog svestenstva, uskoro ce on i svi njegovi sledbenici poloziti Bogu racun!

metastaza

pre 9 godina

Ovo sam shvatio nesto kao da je Bog stvorio evoluciju i plus Papa prihvata teoriju velikog praska za koju mislim da jos uvek se diskutuje u naucnom svetu.

SMAK22

pre 9 godina

Papa pokusava da ovim glupostima pridobije vernike, pa zar treba vera da se prilagodjava ljudima ili ljudi veri?
Ne bi me cudilo da i ovaj nas patrijarh prizna ovako nesto, veliki prasak nije postojao nikada, za to nema dokaza, nikada ih nece ni biti.

ivanhoe

pre 9 godina

Bog ne moze biti skup zakona. Bog je iznad svih prirodnih zakona pa i zakona po kojima se odvija evolucija. Takodje, tvrdnja cuvenoga Hokinga da Bog ne postoji jer pre velikog praska nije bilo vremena u kome bi Bog mogao da egzistira je skandalozno logicki nekonziszentna za, mislio sam, najpametnijeg naucnika danasnjice. Jer ako Bogu treba vreme da bi postojao onda je vreme Bog. Bog ako postoji iznad je svega vidljivog i nevidljivog, nauci nedokuciv jer onaj koji bi saznao Boga postao bi veci od njega. Postao bi i sam Bog. Do Boga se mozda moze drugim misticnim putevima gde se on ne saznaje vec spoznaje, uspostavlja veza s njim. Nauka ce po mom skromnom misljenju stupiti na teren sustine sveta u kome zivimo onda kada pocne da shvata prirodu svesti i licnosti, uticaja duha na telo i sl. Ono sto je do sada bilo iskljucivo domet filozofije i religije. Materijalisticki orijentisana nauka ima svoje granice. Ona daje objasnjenje ali ne objasnjava razloge. Daje odgovore kako ali ne zasto. Pa i ako uspe da objasni kako je nastao zivot ne mo ze objasniti zasto. Jer nema nekog logicnog razloga. Zasto je nastala inteligencija? Amebe i bez nje sasvim lepo zive. Zaista velika pitanja koja je jos davno postavila filozofija i religija nisu ni zagrebana. Jos smo mladi i zeleni i ne znamo nista.

b

pre 9 godina

Biblija je pisana prostim jezikom da bi svi ljudi mogli da razumeju osnovne ideje. Kako je konkretno nastao univerzum nije ni moguce razumeti na nasem nivou inteligencije i percepcije. Pokusajte na primer jednom psu da objasnite kako funkcionise televizor. Covek jeste najinteligentnija zivotinja na ovoj planeti, ali u odnosu na visa bica i samog Boga mi smo na nivou mikroba. U tome i jeste problem sa covekom - isto kao sto pomenuti pas misli da je "najpametniji" na svetu i da sve okrece oko njega, isto to radi i covek.

ni po babu ni po stricevima vec po pravdi Boga istinoga

pre 9 godina

Evo sta ja mislim:

1. Bog svakako ne moze biti madjionicar sa carobnim stapicem jer je Bog bestelesan.
2. Bog je skup univerzalnih zakona i pravila koji se medjusobno
prozimaju i drze kosmos u ispravnom stanju. Veliki broj tih zakona je poznat i nama ljudima, na primer, zakon gravitacije, zakon odrzanja energije, moralni zakon...
3. Ovaj papa je samo jedan u dugom nizu sarlatana na celu neke od svetskih religija. Takvih je kroz istoriju bilo podjednako mnogo i u islamu i u budizmu, i u hriscanstvu(katolicizmu, pravoslavlju, protestantizmu i svim sektaskim ucenjima) i u bramanizmu...
4. Od vajkada je svestenstvo volelo moc i materijalna dobra iako ih ucenja koja propagiraju obavezuju da se ponasaju upravo suprotno.
5. Najveci deo tajni zivota i nastanka sveta skriven je iza onoga sto predstavljaju svetlost, ljubav, sloboda, vreme i naravno Bog.
6. Nasuprot tome, naucnici pokusavaju da odgonetnu istinu koristeci se racionalizacijom onoga sto vide oko sebe cime upadaju u zamku sopstvenih limita. Jer, nemoguce je racionalno objasniti nesto sto prevazilazi nase mogucnosti. Kao kada se od deteta trazi da objasni nesto oko sebe sto vidi. Ono daje obrazlozenje u koje veruje, a sa aspekta roditelja to objasnjenje deluje skroz detinjasto i nerealno.

S

pre 9 godina

Gospodi kojima je katolicka bolja od pravoslavne, niko ne brani da predjete tamo, ima cak i fora da za greh ne moras bas da se pokajes, vec izmolis 20 puta i jovo nanovo :) meni veru niko bolje nije mogao da prikaze od patrijarha Pavla.

marS

pre 9 godina

Relija je "nauka" о coveku, o njegovim manama i vrlinama, dobru i zlu koje u sebi nosi, o tome kako kakav odnos treba da ima prema sebi i prema drugima ne bi li svet ucinio boljim mesto. Sve ostalo, Adam, Eva, nastanak sveta, je samo prica koja je zapravo pozornica te pocetne ideje o ispravnom coveku.
U tom smislu sve sto je bilo pre coveka ne treba da bude za crkvu centralna tema. Njih pre svega treba da zanima covek i drustvo, a ne veliki prasak.

Codar

pre 9 godina

Kako ste smesni. A i papa sa vama. Bog je stvarao svojom silom i mudroscu a ne carobnim stapicem. Jedna eksplozija stvara haos a ne nesto slozeno. Jedan sat ili jedan auto nikada ne bi mogao nastati nekim praskom. Nauka samo potvrdjuje da postoji Stvoritelj.

mail

pre 9 godina

Lepo pise, da ce pred sudnji dan, prvi u veri da podrzi antihrista.
Evo dokaza http://www.youtube.com/watch?v=bcbloBA2Lek , sve moze covek sam da proveri, ne treba u nista da veruje, samo nek proveri. Nije dzaba udarila munja u Crkvu Svetog Petra kada su Benedikta oterali iz Vatikana. Znam da nista od ovoga necete objaviti, ali mozda posluzi spasenju onom ko prvi procita, pa se bar on zamisli.

Zoran Milic

pre 9 godina

Niti jedan naucnik zna ista o velikom prasku,nastanku svemira,crnim rupama...Naucnici nisu nikada ponudili dokaze o prelaznim vrstama,kojih bi moralo biti na milione ukoliko je teorija o evoluciji tacna. Takodje,crkva pokusava da se priblizi savremenom drustvu te modifikuje svoje stavove.

Steva

pre 9 godina

Naravno da Bog nije "mađioničar" ali je stvoritelj svega vidljivog i nevidljivig pa i nas grešnika,a ti nisi sluga Božiji nego si sluga sotonin bez obzira što nosiš papasku krunu i "blagosiljaš" i zato bolje da se skloniš sa tog mesta i više ne zamajavaš ljude.Ni tvoji prethodnici nisu bili bolji jer su bacali anateme,odnosno prokletstva na narode koji su bili "neposlušni" a vrh izopačenosti papske službe je što ste sebe proglašavali za namesnika sina Božijeg što vam i stoji upisano na papskoj kruni kao krajnje bogohulna poruka: "Vikarius Vili Dei".

nexus

pre 9 godina

@Петар Петровић Prvo da pravite razliku izmedju kreacionizma i tumacenja biblije. To sto vi kazete da je nedvosmisleno, to tvrde kreacionisti. Biblija se tumaci. Bozje vreme i nase nije isto, tako da te 7000 godina nisu ovozemaljske, drugo, godina traje dok se zemlja okrene oko sunca, mislis da je bog gledao kako se zemlja vrti oko sunca dok je stvarao univerzum?

Vaše ime

pre 9 godina

Narodski rečeno sam sebi je pljunuo u lice ovom izjavom.
Pogazio je 80% Biblijske ideje o nastanku sveta, tj svega.
Ali to i jeste problem u vezi religije. Svaki naučni argument, bilo kakav, oni uklope nekako u poetične reči iz Biblije. Tako da nije čudno što su prihvatili V.Prasak, jer o tome ''jasno'' piše i u bibliji.
Prihvatiće oni sve što nauka dokaže, ali uvek uz obrazloženje da je sve to već pisalo u svetoj knjizi, ali šatro nismo pravilno tumačili.
Stari zavet je već bukvalno odbačen od strane katolika, nebuloze u tom tekstu su tolike da i najveći vernici ne mogu da popuste razumu koji im ne dozvoljava da veruju u te gluposti, koje je pre mnogo vekova čovek napisao a ne deda mraz u centru univerzuma.

Fungicid

pre 9 godina

Šokiran sam. Evo pitanja za svetog oca:
"Zašto uopšte nešto postoji"?
Slutim da bi odgovor bio kako je nešto nastalo iz ničega pukom slučajnošću i spontanim sledom događaja.
Zar to nije bliže definiciji mađioničara?

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

“Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, padamo u iskušenje da Boga zamislimo kao mađioničara sa čarobnim štapićem. Ali to nije tako”, rekao je papa Franja.

Gopsodine Franjo, ako ste Vi i vasi na osnovu knjige o postojanju (genesis) ikada zamisljali da je Bog carobnim stapicem, ili nekom drugom magijom, stvorio svet, onda ste Vi u velikom problemu. Ne verujem da je iko ikada tako trivijalizovao pojam Boga, pa cak ni crkvena dogma. A ako jeste, onda dekretom rasformirati hriscanske crkve kao primitivne, neobrazovane i stetne. Hriscanska dogma je namerno zaobisla sustinu postajanja, koja vec milenijumima egzistira u prastarim religijama. U nasoj, slovenskoj mitologiji, svet se na pocetku definise kao malo nemerljivo jaje, u bezvremenom prostoru, da je ljubav ono sto je pokrenulo sirenje jajeta i da je tako nastao sav vidljiv i nevidljiv svet - vasiona. I to ucenje je, hriscanstvo krvlju i vatrom unistilo, da bi se sada posipali pepelom zarad jos malo opstanka u zemaljskom blagostanju.

Lilit

pre 9 godina

Paaaaaaaaaa, religija vec u startu ne stima. Adam i Eva! Imali su samo musku decu koja su se medjusobno ubijala. Onaj ko je preziveo.... jadna Eva. U startu pa vec incest!

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)


- Sa ovim komentarom si samo pokazao nivo obrazovabja i inteligencije.

dejan

pre 9 godina

Nauka i vera u onostrano nisu u suprotnosti pa su religioznost kod naučnika baš kao i visoko naučno obrazovanje kod klirika, logične i očekivane pojave. Istorijsko i kulturno nasleđe je takvo da i rimski papa mora da objašnjava osnovne stvari.

oporto2014

pre 9 godina

@jolly
A zasto pretpostvljas da katolicanstvo predstavlja celokupno hriscanstvo?
Vas veliki Dawkins (profesionalni ateista) je izjavio da uz tri velike
monoteisticke religije (judaizam, hriscanstvo i islam) postoji i cetvrta velika - mormonizam. Sramota za nekoga ko se izdaje za naucnika i i ntelektualca. Ajde vi i vas Richard malo obrazujte, pa onda ostavljajte komentare...

1389

pre 9 godina

(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09) -"ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje."

Zar nije demokratija vladavina naroda? A mi smo kao demokratska drzava? Ima smisla kao i verovati u Boga i teoriju evolucije u isto vreme.

sasa jokic

pre 9 godina

Dobar je Franja, steta da se ranije nisu prilagodili stvarnosti i zauzeli mesto koje im pripada, a ne vodece. Mesto crkve je u pozadini, kao sigurna kuca za one koji se nisu snasli, kojima za to ne treba zamerati, vec im treba pomoci. U vremenu opste trke za ekonomskim opstankom, potrebna je jedna takva institucija.
Naravno, i oni su svesni da je nauka otisla suvise daleko, da bi se opstajalo na starim verovanjima i lagano se prilagodjavaju. To treba pozdrwviti, a ne kritikovati.

marv

pre 9 godina

@Ok kreacionisti, sta imate da kazete na ovo, a da ne ulazite u bullshit prodaje dushe djavolu?

Ovaj papa je car, pravi covek, primer poniznosti i logike. Ostace upamćen kao čovek koji pokusao da veru priblizi vremenu.
(Ministarstvo za lobotomizaciju, 28. oktobar 2014 16:59)

on samo hoce da pridobije i takve kao sto si ti

Muslim

pre 9 godina

Super. Katolicizam koji potvrdjuje teoriju evolucije - smijesno! Time je katolicizam izgubio jos vise na kredibilitetu.

Kako bi bilo da papu pitaju, recimo, kako se Mojsijev stap pretvorio u zmiju, kao dokaz Faraonu? Moze li to pretvaranje mozda objasniti sa teorijom evolucije?

vasilije knezevic

pre 9 godina

Potrebno je razumjeti zauvijek zapamtiti da su se sva ucenja sa pojavom hriscanstva i ucvrscavanjem
religije odvijala u tom domenu.Religija je,ustvari postala nesto kao pokrivac {zastitnik} svih ljudskih
djelatnosti i ne samo nauke-ucenja nego i umjetnosti i knjizevnosti.Pored svega toga religija
je uspostavila sopstvena misljenja o covjeku,bogu i svakodnevnim zbivanjima.Sve je islo glatko
do onoga trenutka kada je nauka ustvari pocela da negira crkvene dogme i prema tome postala
izvorni neprijatelj religije.Crkveni establisment je u pocetku neprijateljski reagovao da bi se
ta reakcija vremenom promijenila.Egzistencija crkve je bila u pitanju.Smijesno bi bilo ako jednoga
dana crkveni velikani, sam papa jedan od njih ,pocnu da promovisu ideju da bog ne postoji.
To ce se stvarno i dogoditi ako se egzistencija crkve dovede u pitanje.Upletanje crkve ili bilo koje
religije u nauku i naucna zbivanja nije na mjestu.Medjutim to upletanje ima svoj razlog i ustvari
je samoubilacko.Kada papa kaze da on vjeruje u veliki prasak ja pocinjem ozbiljno da sumnjam.
Mozda je polemika potrebna o stvarima za koje nauka nije sigurna .Crkva i religija uopste, ce
pokusavati da naprave nedoumicu jer im to u sadasnjem vremenu odgovara. I na kraju sve se
svodi na pitanje opstanka .Vremenom ce se to pitanje i rijesiti kada cilelo covjecanstvo postane
unifomno i humano.
vasilije knezevic 28 okt. 2014

Vojkan

pre 9 godina

ne postoji teorija zavere vec prava zavera,neverovatno,ovakva degradacija Boga od coveka sa toliko odgovornosti!!!Jako dobro smisljen plan Jezuita,kovan vekovima,sledeci korak je njihov pokusaj da izjednace coveka sa Bogom....sto bi rekao Cooper:obican reptil!molim Vas,usudite se da mi objavite komentar!

Ganja

pre 9 godina

(blah, 28. oktobar 2014 16:53)

tacno tako....meni totalno nebulozna izjava,moram priznati da sam jos zatecen...ne bih znao sa cime ovo da uporedim sad koliko je apsurdna u ovoj postavci izjava...pustimo ostrascene i zilote i ateiste,nebitno.Da li je nebuloznija zbog izjave vezano za Boga,za koga se smatra da je tvorac itd...da ga poredi sa madjionicarem ILI sto ovako nesto izjavljuje neko kome bi ovo trebala da bude polazna tacka kako god okrenes,ovo je srz sve vere jednog najobicnijeg hriscanina a kamoli Pape.
Za mene...jako cudno i zbunjujuce zasto se izjavljuje bas sada itd....

jasta

pre 9 godina

zamena teza!! Bog nije madjionicar, Bog je Bog! O cemu prica ovaj covek, u kog boga on veruje?? Ako njegovom bogu treba carobni stapic onda nije Bog, i ako robuje prirodi, onda nije Bog! Ja verujem u Apsolutnog Boga kome je sve moguce!

IDCreationnn

pre 9 godina

Naravno da nije moguće da život nastane od neživog,tako da Bog jednostavno mora da postoji.Postoji eksperiment gde su stvoreni neki monomeri (što naravno nije ni ž od života),npr nukleosidi,aminokiseline,a naravno iz eksperimenta je isključen kiseonik koji bi ih oksidisao,a i da nije bilo kiseonika ne bi bilo ozonskog omotača O3 pa bi UV zračenje destruktivno delovalo na organske molekule.Osim toga,pošto je bilo vodene pare i u toj pramordijalnoj atmosferi,fotoliza bi uz UV zračenje pocepala vodu na vodonik i kiseonik i tu se svaka priča o bilo kakvoj pomisli na abiogenezu završava.Ćelija je jako složen sistem gde svaki molekul ,hormon podlaže proveri pre nego uđe kroz glukotransporter,postoje enzimi koji rade po dizajnu jednostavno sakupljaju molekule šećera prenose do mitohondrija koja razlaže molekule i prerađuje da koriste ćeliji.U vreme Darvina smatralo se da je ćelija prosta belančavinasta kombinacija ugljenika,a zapravo je složenija od space shuttle.Veliki prasak nije moguć zato što ga pobija zakon održanja kinetičkog momenta i neke planete koje se kreću u suprotnom smeru ili u oba,a pobijaju ga i galaksije,čak i one za koje se kaže da su najstarije imaju spiralan oblik,svakako bi ga potpuno izgubile posle milijardu do 2 godine rotiranja,a i savršeno dizajnirani zakoni u svemiru.

andromeđanin

pre 9 godina

teorija evolucije je naucna cinjenica, veliki prasak je i dalje naucna hipoteza, mada je vecina pretpostavki tacna i ostalo je da se podese finese pre simuliranja, a bog je izmisljotina.

Maki

pre 9 godina

Od uvodjenja hrišćanstva kao glavne, a potom i jedine, religije u Rimu pocinje da pada mrak na svet. Ne zbog Isusa vec zbog careva, kraljeva i korumpiranog sveštenstva koji su stremili da sacuvaju poredak u kom oni uzivaju u svim privilegijama jer su blizi bogu. Dok je obican narod bio tu samo da sluzi i po potrebi gine u ratu kada se princevska familija posvadja. Svaka religija zeli da priblizi ljude. Poenta je uvek bila ljubi bližnjeg svog kao sebe samog. I kako se to posle iskrivi? Drago mi je sto je takav covek dosao na celo katolicke crkve. Jasna mu je poruka da zeli promene na bolje.

Владимир

pre 9 godina

Све што се дешава у природи је дело Божије, дешава се по његовом домостроју, и (не "али"!) све се дешава и објашњава законима природе, физике, хемије, билогоје... Наука и религијске догме су комплементарне.
Тако је од постанка света, па до његовог краја. Од првобитне уређености система до његовог хаоса и ентропије.
Пример: чак и нетрулежне мошти, или Благодатни огањ... прве су из праха настале у прах ће се вратити али знатно споријим процесом, а други (огањ) иако не пече, он греје...
Тако је и с дугом, освећеном водицом, итд...

Коментаре нисам читао. Претпостављам да има доста од (непросвећених) атеиста који Писмо нису отворили и по оном малограђанском маниру: упућени у све, а ни у шта се не удубљују - дају коментаре.

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...Ni sam ne znam sta da ti odgovorim. Toliko sam sokiran tvojim komentarom mrznje, da mi se bukvalno podigla kosa (osetio sam to). Evo, ja sam katolik i siguran sam da ti nikakvo zlo nisam naneo. B92 bi morala da zabrani ovakve komentare.

Miksa

pre 9 godina

Papa i katolici nemogu više da unijate pravoslavne,pa su počeli od boga da se odvajaju.Papa je sebe proglasio još pre 1000god za svemogućeg na zemlji od njega su nastale sekte u masonskom je društvu i sad soli pamet...

miro split

pre 9 godina

Moj Papa Franjo je u mladosti radija ka izbacivač i redar.
Izgleda da je odlučija iz crkve izbacit svu zatucanost,licimjerje,mržnju i laž.
Papa Ivan Pavao drugi je ima nadimak putnik,a ovi moj Papa Franjo bi triba imat nadimak izbacivač.
Neka ti dragi Bog da dug život i pontifikat,neka ti da bistru pamet i jake ruke da iz crkve i vjere izbaciš svu mržnju i izopačenost koja se nataložila kroz prošla stoljeća.
Nemoj sad kad san te podrža da mi se uspavaš moj Francek.Lipo nastavi onako kako smo se ja i ti dogovorili .

Ojroskeptik

pre 9 godina

Ne veruj Danajcima ni kada ti darove donose....

Ja bi rekao - ne veruj Latinima!

Isti je ovo vuk samo je jagnjecom kozom ogrnut. Ne verujem papinstvima, katolickoj crkvi, njihovom purgatorijumu, nepogresivosti....jedna je i jedina Sveta crkva Pravoslavna. Amin!

slavomir

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

Upravo tako !
Zato jos uvek sve prashti okolo-manji praskovi ali ubojiti !!!
....inace, kad bi mogao da verujem onda bih u budizam ili hinduizam... ili tako nesto...
Kako da se nadjem u tome da je prvo bila svetlost pa tek onda sunce, mesec i zvezde, kako u bibliji pise

sta je tu novo

pre 9 godina

Mi nismo nastali od majmuna,cimpanze i mi imamo istog pretka.Glupe su vam te fore kao "hahahaha mene je bog stvorio a vi koji vjerujete da ste nastali od majmuna hahahahah".Boga nema i to nije neka novost,to se zna vec 50tak godina.Zna i papa i vatikan i crkva sve to jako dobro al ko ce rec NE svim silnim milionima.

Trovach

pre 9 godina

@ Petar Petrovic... Da li si bas 100% siguran da tako pise u Bibliji? Koliko znam, do tog datuma je dosao jedan svestenik jednostavnim sabiranjem godina zivota i rodjenja potomaka Biblijskih licnosti+ onih 7 dana.

dex

pre 9 godina

wow wow wow.
pa palili ste ljude zbog ovakvih izjava.
ako prihvatate evoluciju šta je sa dušom? da li to znači da i bakterije imaju bar malo duše?
po meni ova izjava potpuno rusi crkvu....

sabahudin

pre 9 godina

apsolutno sumnjam u to da je papa Benedikt Ratzinger bio kreacionista. Covek je jedan od najuglednijih intelekualaca. glupa nagadjanja.

Петар Петровић

pre 9 godina

Папа је скочио сам себи у уста. Теорија еволуције захтева милионе година, велики прасак милијарде. А у Библији се недвосмислено каже да је свет створен пре 7524. године. Да је јеретик, познато је, сад још и ово.

zika

pre 9 godina

covek koji veruje da ga je bog stvorio njega je bog stvorio, covek koji smatra da je nastao od majmuna on je stvarno i nastao od majmuna. prema tome i ovaj papa ako smatra da je nastao od majmuna taj papa je i nastao od mamuna. mene je bog stvorio. kako da iz nicega nastane nesto to je suprotno zakonima fizike. veliki prasak se kosi sa zakonom o odrzanju energije

čovek

pre 9 godina

ovo je samo umivanje i nije vredno komentara ... religije imaju svoju istoriju koa je toliko mračna da bi je se trebali stideti ali ...
###
po ne znam koji put, ovi osprivači evolucije, zašto ste toliko ponosni na neznanje? ... godišnje se objavi barem oko 200,000 istra
ivanja koja potvrđuju i proširuju naša saznanja o evoluciji ... evolucija se dešava svuda oko nas ... ne postoji bolje dokumentovana teorija od evolucije ... ali ako čitate i onih par stotina hiljada objava na youtube i sl. zaludnim mestima čiji su autori sve renomirani sveznalci, onda je jasnije poreklo vašeg neznanja ... malo se infmišite i dajte svoj sud na osnovu čitanja i jedne i druge strane a ne prepričavanjem i ponavljanjem zbodnih poštapalica ... i sam čovek je simbioza različitih organizama, ne postoji "čist" čovek ... par Kg nakterija i virusa to je nešto što je sastavni deo čoveka i bez njih ne bi preživele ...

Trovach

pre 9 godina

@Petar...Od coveka ne moze postati slon jer slon vec postoji, a pogotovo se to ne moze desiti za 50 godina. Razmisli malo pre nego sto nesto izjavis.

Nenad BG

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.

Filantrop von Bogutovac

pre 9 godina

Ti znas sta se desilo?! Ovo mi se cini kao teznja ka modifikaciji njihovog "preduzeca" da bi pratili korak s vremenom. Sto se mene tice, svako neka ima svoju verziju Boga ili V. praska ili i jedno i drugo, sve dok to ne ugrozava razlicite rase, nacije i religije. Gajimo moralna nacela, gledajmo se kao braca i drustvo ce se konstantno razvijati, i naucno i intelektualno i materijalno i duhovno.

Trovach

pre 9 godina

To i ja stalno tvrdim. Teorija evolucije ne objasnjava nastanak zivog od nezivog, nego razvoj (na ovaj ili onaj nacin) stvorenog zivota. Sklon sam da poverujem da je za stvaranje prve zive celije, zbog neverovatne slozenosti, mozda i bio potreban inteligentan Tvorac, ali ako je On vecan ne vidim razlog da mu se toliko zuri. Nekoliko milijardi godina ni tamo ni 'vamo.

lokalni pop

pre 9 godina

E sad ce praznoverni veliko-vernici da se pogube (jer nemaju kapacitet da shvate o cemu ovaj prica), a ateisti i intelektualci ce malo vise da cene crkvu. Meni to izgleda kao progres, korak napred. Lepo je ovaj papa sve to izbalansirao.

22

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

"bar neki" vernik

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.
(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09)

I glupost je ljudsko pravo. I to najcesce upraznjavano.

mare

pre 9 godina

Koliko god se covek trudio, ne moze da dopre do konacene istine. Jer je limitiran. I niko se nije rodio niti ce se roditi bez tog limita. U suprotnom ne bi bio covek.

Dali bocek

pre 9 godina

Opasni su ovi vatikanski likovi; ali nazalost, nasa crkva ce u moru nauke i dalje ostati glupa, sramotna i nekomercijalna. Mislim da nasoj crkvi moze pomoci samo vladika Grigorije, onaj iz hercegovine. Nisam vernik, ali smatram da crkva ne ojacava brojnoscu, nego privlacenjem inteligentnih i obrazovanih, spregom nauke i stvarnosti sa tradicijom. E to rade ovi iz vatikana. Kad bi samo malo od njih naucili...

adam i eva

pre 9 godina

Naravno da Adam i Eva nisu stvarne licnosti,to je metafora u Bibliji za "prve ljude koje je Bog stvorio".Da su Adam i Eva stvarne licnosti kako bi onda ljudski rod opstao,njihova djeca,braca i sestre bi se razmnozavale i stvarale novu djecu itd.Mi bi svi onda bili plod jednog velikog incesta.Biblija je samo jako dobra napisana knjiga sa par istinitih dogadaja i onda vecinom nekih mitova i legendi koje nisu stvarne.

jolly

pre 9 godina

Ako je to tacno, onda ni Adam ni Eva nisu istorijske licnosti. Samim tim, ni pad u greh nije istorijski dogadjaj. Iz toga dalje sledi da je Isus Hristos, koji se zrtvovao za grehe covecanstva, zapravo bio u zabludi jer je umro zbog necega sto se nikada nije dogodilo. A ako je to tacno, onda je citavo hriscanstvo lazna religija i papa Franja je poglavar unutar te lazne religije i samim tim i prevarant. Otuda logicno proishodi pitanje: zasto bi iko ozbiljno shvatao bilo sta sto neki prevarant govori, bez obzira koliko smesnu kapu nosio i koliki kapital i uticaj predstavljao?

antikleriklarista

pre 9 godina

zasto jednostavno ne priznamo svi da su to velika pitanja i da nista nije istina?!? sve je obmana, ljudi se ubijaju na sve strane zbog razlicitih ubedjenja, boje koze, jezika, obicaja i ostalih gluposti.. istina je samo jedna, vazi za sve nas i jos je nedostizna, ovakve izjave i lupetanja samo dalje komplikuju.. kad bi neki ljudi znali da su ipak tako mali.. :)

blah

pre 9 godina

I onda nek mi neko kaze da je papa hriscanin... Jos mu samo fale izjave "Biblija je laz" i "Ja sam Bog"...pa da mu se svi klanjamo. Bilo koja CRKVA kao institucija je instrument manipulacije. "Sve je bajka" rece papa, i 2 milijarde katolika rekose, AMIN.

Moravsky

pre 9 godina

mikro i makro kosmos..

Možda je naš Univerzum koji je nastao iz Velikog Praska..samo jedna ćelija nekog našem mozgu nezamislivog Uma ili Kreacije ili..itd,a šta smo tek mi u tome Nezamislivom

lepo od pape što je pomirio ovu "debatu"

bzvz

pre 9 godina

Polako, Papo! Znamo da hoces da se dodvoris svojim ovcama koje su te napustile zbog nestasluka tvojih zaposlenih i drugih brljotina, i da zelis da ti se ovce vrate, ali ne mozes ti da budes veci katolik od pape. Naime, nisu svi naucnici saglasni da je sve nastalo iz Velikog praska, to je samo hipoteza. A, iskreni istrazivaci ce reci da ustvari oni pojma nemaju i kako i zasto je sve nastalo. Tako, Papika, lakse malo sa cepljenjem, Bog je jos uvek u igri.

Bravo Papa

pre 9 godina

Nadam se da će i naša vilika sveštenstva isto tako shvatiti da bog nije madjioničar! Isto toliko se nadam i da će pustiti našu decu na miru i prestati sa forsiranjem religiozne nastave u školama. Tek tada će proći vreme nametanja religije i nekakvih srednjevekovnih moralnih vrednosti i zavladati vreme tolerancije bez cenzure. Aleluja!

Nenad SU

pre 9 godina

Papa je ovom izjavom sam sebe rascinio jer vara cc jednu milijardu vernika koji nakon ovoga nemaju nikakvu obavezu prema njegovoj "Crkvi i veri".

Lazna naucna elita koja ga podrzava cini to iz koristoljublja, oni ne mogu mogu da se porede sa naucnicima tipa Njutn, Paskal, Tesla, Mendel koji su se naukom bavili zbog nauke, a ne zbog novca. Naravno svako moze da procita koji stav su oni zastupali u vezi "nastali smo od eksplozije" i slicnih gluposti.

Kad se pogleda slozenost ljudskog Dnk jasno je da to ne moze nastati slucajno kao sto ni automobil ne nastane slucajno vec ga covek napravi.

Molim ateiste da ne osipaju odmah paljbu vec da sagledaju i drugu stranu i sam sam bio skeptik pre 10god. Takodje sebe smatram prakticnim covekom, ne bi verovao i voleo nesto sto ne postoji. Od vestackih tvorevina volim samo Partizan i Juventus :-).

Lep pozdrav za sve dobre ljude.

m m

pre 9 godina

Vrlo simpatican papa. Najzad da se i to prizna, da su evolucija i veliki prasak stvarni. Iako je katolicka crkva ucinila mnogo zla vekovima protiv drugih, a i svojih, ovak papa je vedar pomak ka pozitivnim mislima.

Zao mi je sto crkva u Srbiji jos zivi u srednjem veku, i vuce sve svoje u tu mracnu rupu.

petar

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!

jedan obican vernik SPC

pre 9 godina

Drago mi je sto nasa Pravoslavna crkva nema veze s ovim ljudima i ovakvim nacinom pojmanja hriscanstva, niti je ikada imala veze sa inkvizicijama, pricama tipa "zemlja je ravna ploca", krstaskim ratovima, ubijanjima u ime crkve, nasilnim pokrstavanjima, progonima itd. To nije nikada bio, niti ce biti deo pravoslavnog pojmanja sveta, iako nase Nemanjice optuzuju za proterivanje bogumila o cemu postoje bajkovite predstave i krajnje magloviti izvori koji svi poticu iz inostranstva.
Nikada ljudski um nece biti u stanju da razume i pojmi Bozije sile koje su stvorile ovaj svet ma koliko se svi trudili. Nije nam dato kao stvorenim da spoznamo Tvorca, iako nam je On prilikom stvaranja dao slobodnu volju i materijalni svet da upravljamo njime.
Ajmo sada ateisticki botovi, lupajte minuse do mile volje!

DP

pre 9 godina

E ako je on rekao onda dobro. Svojevremeno ste spaljivali naučnike a sada sve što kažu nasilno usklađujete. Izgleda da se to klatno nikada neće smiriti.

Nkodim Ljutić

pre 9 godina

Ovaj čovek ne veruje u Boga, definitivno! Neki dan je pozvao gej popoulaciju u crkvu sad ne priznaje temelje hrišćanskog verovanja, stvaranje. Adame, Eva, žao mi je... ipak je majmun naš predak... mada ja ne bih da tako bude... a ko voli neka mu bude...

god of the gaps

pre 9 godina

Argument dizajna koji papa koristi moze se iskoristiti za svaki kreacionisticki mit koji je svaka kultura na Zemlji ikada imala (na primer, u Africi, Mbombo je osetio stomacnu mucninu i ispovracao svet). Papa nigde ne demonstrira zasto je bas potrebno da postoji tvorac. Istina je da njegov bog zivi samo u prazninama ljudskog naucnog neznanja.

JagodaGBP

pre 9 godina

ko je evolucija,ne moze vreme da ima dobar ukus,znaci postoji neki mozak,dva oka,nos,dva uha,dve ruke,dve noge...sto se tice delova tela ima gomila kombinacija i sad slucajno je ona prava,ne budite sabani.

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Ok kreacionisti, sta imate da kazete na ovo, a da ne ulazite u bullshit prodaje dushe djavolu?

Ovaj papa je car, pravi covek, primer poniznosti i logike. Ostace upamćen kao čovek koji pokusao da veru priblizi vremenu.

Zoran.hr

pre 9 godina

Pa ne znam bas ko uopce zamislja Boga kao nekakvog madjionicara? Veliki prasak i evolucija uopce ne idu protiv Boga. Zasto se vjernici odupiru tim teorijama? Iako teorija evolucije mozda nije 100% potvrdjena, ima smisla i dokaza. Ne znaci, da smo od "majmuna", kako neki misle. Za mene kao vjernika to nije nikakav problem. Znanost potvrdjuje, da mora postojati nesto vise od nas.

22

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

Boris

pre 9 godina

Dobar je ovaj novi papa, definitivno je učinio za kratko vreme, što u Vatikanu niko nije još od II vatikanskog koncila. Dok naše crkvene vlasti nisu mrdnule bar se malo prilagoditi svetu u kom živimo, što je neupitno, to je novi svet sa novim pravilima igre, ali SPC ostaje 800 godina na istom, tamo gde je bila od prvog dana, bez jasnih stajališta o bilo čemu u svetu u kom živimo.

bre bre

pre 9 godina

tako ga upravo religije i zamišljaju kao mađioničara sa čarobnim štapićem. ako bi bog postojao morao bi biti satkan od materije, antimaterije i energije koje već postoje u univerzumu, što znači da on ne može biti tvorac nečega što već postoji. ne može složena stvar postojati pre prostih stvari.

Washington

pre 9 godina

Crkva skontala da su ih ljudi provalili pa sad menjaju pravila.

Umesto konacno sami sebi da priznate da verujete u Boga jer se plasite smrti i da zavrsite sa tom pricom.

dusa

pre 9 godina

Vest od pre 70-ak godina... nista novo. Nisam cuo da se iko zgrozio u Vatikanu kad je papap ovo rekao. Sto se tice Benedikta, nemate dokaze za to sto tvrdite. Benedikt nije ni potvrdio ni negirao mogucnost kreacionizma. Prihvatite da teologija raste srazmerno Bozjem nadahnucu. Ovo je samo dokaz da ljudi ne poznaju katolicki nauk, kao sto je bio slucaj sa temom gej osoba . Naravno da je papa u pravu!

Данијел

pre 9 godina

Ко се уздиже на небо и ко хоће да спусти Христа на Земљу.Не треба прилагођавати Бога човеку већ човека Богу.Бог је исти јуче,данас и сутра, и какав је човек створен, такав је и данас.Нема еволуције!Грех је исти од постања до данас, док је Христос вечито млад. Не знам да ли је папа Фрања ово изјавио, али ако јесте онда подилази човеку а католичка црква то ради одвајкада.

Nenad BG

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.

jolly

pre 9 godina

Ako je to tacno, onda ni Adam ni Eva nisu istorijske licnosti. Samim tim, ni pad u greh nije istorijski dogadjaj. Iz toga dalje sledi da je Isus Hristos, koji se zrtvovao za grehe covecanstva, zapravo bio u zabludi jer je umro zbog necega sto se nikada nije dogodilo. A ako je to tacno, onda je citavo hriscanstvo lazna religija i papa Franja je poglavar unutar te lazne religije i samim tim i prevarant. Otuda logicno proishodi pitanje: zasto bi iko ozbiljno shvatao bilo sta sto neki prevarant govori, bez obzira koliko smesnu kapu nosio i koliki kapital i uticaj predstavljao?

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Ok kreacionisti, sta imate da kazete na ovo, a da ne ulazite u bullshit prodaje dushe djavolu?

Ovaj papa je car, pravi covek, primer poniznosti i logike. Ostace upamćen kao čovek koji pokusao da veru priblizi vremenu.

m m

pre 9 godina

Vrlo simpatican papa. Najzad da se i to prizna, da su evolucija i veliki prasak stvarni. Iako je katolicka crkva ucinila mnogo zla vekovima protiv drugih, a i svojih, ovak papa je vedar pomak ka pozitivnim mislima.

Zao mi je sto crkva u Srbiji jos zivi u srednjem veku, i vuce sve svoje u tu mracnu rupu.

Петар Петровић

pre 9 godina

Папа је скочио сам себи у уста. Теорија еволуције захтева милионе година, велики прасак милијарде. А у Библији се недвосмислено каже да је свет створен пре 7524. године. Да је јеретик, познато је, сад још и ово.

Zoran.hr

pre 9 godina

Pa ne znam bas ko uopce zamislja Boga kao nekakvog madjionicara? Veliki prasak i evolucija uopce ne idu protiv Boga. Zasto se vjernici odupiru tim teorijama? Iako teorija evolucije mozda nije 100% potvrdjena, ima smisla i dokaza. Ne znaci, da smo od "majmuna", kako neki misle. Za mene kao vjernika to nije nikakav problem. Znanost potvrdjuje, da mora postojati nesto vise od nas.

Boris

pre 9 godina

Dobar je ovaj novi papa, definitivno je učinio za kratko vreme, što u Vatikanu niko nije još od II vatikanskog koncila. Dok naše crkvene vlasti nisu mrdnule bar se malo prilagoditi svetu u kom živimo, što je neupitno, to je novi svet sa novim pravilima igre, ali SPC ostaje 800 godina na istom, tamo gde je bila od prvog dana, bez jasnih stajališta o bilo čemu u svetu u kom živimo.

blah

pre 9 godina

I onda nek mi neko kaze da je papa hriscanin... Jos mu samo fale izjave "Biblija je laz" i "Ja sam Bog"...pa da mu se svi klanjamo. Bilo koja CRKVA kao institucija je instrument manipulacije. "Sve je bajka" rece papa, i 2 milijarde katolika rekose, AMIN.

jedan obican vernik SPC

pre 9 godina

Drago mi je sto nasa Pravoslavna crkva nema veze s ovim ljudima i ovakvim nacinom pojmanja hriscanstva, niti je ikada imala veze sa inkvizicijama, pricama tipa "zemlja je ravna ploca", krstaskim ratovima, ubijanjima u ime crkve, nasilnim pokrstavanjima, progonima itd. To nije nikada bio, niti ce biti deo pravoslavnog pojmanja sveta, iako nase Nemanjice optuzuju za proterivanje bogumila o cemu postoje bajkovite predstave i krajnje magloviti izvori koji svi poticu iz inostranstva.
Nikada ljudski um nece biti u stanju da razume i pojmi Bozije sile koje su stvorile ovaj svet ma koliko se svi trudili. Nije nam dato kao stvorenim da spoznamo Tvorca, iako nam je On prilikom stvaranja dao slobodnu volju i materijalni svet da upravljamo njime.
Ajmo sada ateisticki botovi, lupajte minuse do mile volje!

Bravo Papa

pre 9 godina

Nadam se da će i naša vilika sveštenstva isto tako shvatiti da bog nije madjioničar! Isto toliko se nadam i da će pustiti našu decu na miru i prestati sa forsiranjem religiozne nastave u školama. Tek tada će proći vreme nametanja religije i nekakvih srednjevekovnih moralnih vrednosti i zavladati vreme tolerancije bez cenzure. Aleluja!

Washington

pre 9 godina

Crkva skontala da su ih ljudi provalili pa sad menjaju pravila.

Umesto konacno sami sebi da priznate da verujete u Boga jer se plasite smrti i da zavrsite sa tom pricom.

mare

pre 9 godina

Koliko god se covek trudio, ne moze da dopre do konacene istine. Jer je limitiran. I niko se nije rodio niti ce se roditi bez tog limita. U suprotnom ne bi bio covek.

Vaše ime

pre 9 godina

Narodski rečeno sam sebi je pljunuo u lice ovom izjavom.
Pogazio je 80% Biblijske ideje o nastanku sveta, tj svega.
Ali to i jeste problem u vezi religije. Svaki naučni argument, bilo kakav, oni uklope nekako u poetične reči iz Biblije. Tako da nije čudno što su prihvatili V.Prasak, jer o tome ''jasno'' piše i u bibliji.
Prihvatiće oni sve što nauka dokaže, ali uvek uz obrazloženje da je sve to već pisalo u svetoj knjizi, ali šatro nismo pravilno tumačili.
Stari zavet je već bukvalno odbačen od strane katolika, nebuloze u tom tekstu su tolike da i najveći vernici ne mogu da popuste razumu koji im ne dozvoljava da veruju u te gluposti, koje je pre mnogo vekova čovek napisao a ne deda mraz u centru univerzuma.

petar

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)


- Sa ovim komentarom si samo pokazao nivo obrazovabja i inteligencije.

Lilit

pre 9 godina

Paaaaaaaaaa, religija vec u startu ne stima. Adam i Eva! Imali su samo musku decu koja su se medjusobno ubijala. Onaj ko je preziveo.... jadna Eva. U startu pa vec incest!

Nenad SU

pre 9 godina

Papa je ovom izjavom sam sebe rascinio jer vara cc jednu milijardu vernika koji nakon ovoga nemaju nikakvu obavezu prema njegovoj "Crkvi i veri".

Lazna naucna elita koja ga podrzava cini to iz koristoljublja, oni ne mogu mogu da se porede sa naucnicima tipa Njutn, Paskal, Tesla, Mendel koji su se naukom bavili zbog nauke, a ne zbog novca. Naravno svako moze da procita koji stav su oni zastupali u vezi "nastali smo od eksplozije" i slicnih gluposti.

Kad se pogleda slozenost ljudskog Dnk jasno je da to ne moze nastati slucajno kao sto ni automobil ne nastane slucajno vec ga covek napravi.

Molim ateiste da ne osipaju odmah paljbu vec da sagledaju i drugu stranu i sam sam bio skeptik pre 10god. Takodje sebe smatram prakticnim covekom, ne bi verovao i voleo nesto sto ne postoji. Od vestackih tvorevina volim samo Partizan i Juventus :-).

Lep pozdrav za sve dobre ljude.

bre bre

pre 9 godina

tako ga upravo religije i zamišljaju kao mađioničara sa čarobnim štapićem. ako bi bog postojao morao bi biti satkan od materije, antimaterije i energije koje već postoje u univerzumu, što znači da on ne može biti tvorac nečega što već postoji. ne može složena stvar postojati pre prostih stvari.

Nkodim Ljutić

pre 9 godina

Ovaj čovek ne veruje u Boga, definitivno! Neki dan je pozvao gej popoulaciju u crkvu sad ne priznaje temelje hrišćanskog verovanja, stvaranje. Adame, Eva, žao mi je... ipak je majmun naš predak... mada ja ne bih da tako bude... a ko voli neka mu bude...

Данијел

pre 9 godina

Ко се уздиже на небо и ко хоће да спусти Христа на Земљу.Не треба прилагођавати Бога човеку већ човека Богу.Бог је исти јуче,данас и сутра, и какав је човек створен, такав је и данас.Нема еволуције!Грех је исти од постања до данас, док је Христос вечито млад. Не знам да ли је папа Фрања ово изјавио, али ако јесте онда подилази човеку а католичка црква то ради одвајкада.

god of the gaps

pre 9 godina

Argument dizajna koji papa koristi moze se iskoristiti za svaki kreacionisticki mit koji je svaka kultura na Zemlji ikada imala (na primer, u Africi, Mbombo je osetio stomacnu mucninu i ispovracao svet). Papa nigde ne demonstrira zasto je bas potrebno da postoji tvorac. Istina je da njegov bog zivi samo u prazninama ljudskog naucnog neznanja.

mister no

pre 9 godina

Firma ide u korak sa vremenom. Ne mozes ti u 21.veku, kad ljudi idu na mars, da uvaljuješ priču od pre 2000 godina. Firma se trudi da stvori prihvatljivi imidž za nova vremena i nova pokolenja. Samo nek se okrece turbina....

bzvz

pre 9 godina

Polako, Papo! Znamo da hoces da se dodvoris svojim ovcama koje su te napustile zbog nestasluka tvojih zaposlenih i drugih brljotina, i da zelis da ti se ovce vrate, ali ne mozes ti da budes veci katolik od pape. Naime, nisu svi naucnici saglasni da je sve nastalo iz Velikog praska, to je samo hipoteza. A, iskreni istrazivaci ce reci da ustvari oni pojma nemaju i kako i zasto je sve nastalo. Tako, Papika, lakse malo sa cepljenjem, Bog je jos uvek u igri.

Moravsky

pre 9 godina

mikro i makro kosmos..

Možda je naš Univerzum koji je nastao iz Velikog Praska..samo jedna ćelija nekog našem mozgu nezamislivog Uma ili Kreacije ili..itd,a šta smo tek mi u tome Nezamislivom

lepo od pape što je pomirio ovu "debatu"

S

pre 9 godina

Gospodi kojima je katolicka bolja od pravoslavne, niko ne brani da predjete tamo, ima cak i fora da za greh ne moras bas da se pokajes, vec izmolis 20 puta i jovo nanovo :) meni veru niko bolje nije mogao da prikaze od patrijarha Pavla.

DP

pre 9 godina

E ako je on rekao onda dobro. Svojevremeno ste spaljivali naučnike a sada sve što kažu nasilno usklađujete. Izgleda da se to klatno nikada neće smiriti.

Codar

pre 9 godina

Kako ste smesni. A i papa sa vama. Bog je stvarao svojom silom i mudroscu a ne carobnim stapicem. Jedna eksplozija stvara haos a ne nesto slozeno. Jedan sat ili jedan auto nikada ne bi mogao nastati nekim praskom. Nauka samo potvrdjuje da postoji Stvoritelj.

Steva

pre 9 godina

Naravno da Bog nije "mađioničar" ali je stvoritelj svega vidljivog i nevidljivig pa i nas grešnika,a ti nisi sluga Božiji nego si sluga sotonin bez obzira što nosiš papasku krunu i "blagosiljaš" i zato bolje da se skloniš sa tog mesta i više ne zamajavaš ljude.Ni tvoji prethodnici nisu bili bolji jer su bacali anateme,odnosno prokletstva na narode koji su bili "neposlušni" a vrh izopačenosti papske službe je što ste sebe proglašavali za namesnika sina Božijeg što vam i stoji upisano na papskoj kruni kao krajnje bogohulna poruka: "Vikarius Vili Dei".

miro split

pre 9 godina

Moj Papa Franjo je u mladosti radija ka izbacivač i redar.
Izgleda da je odlučija iz crkve izbacit svu zatucanost,licimjerje,mržnju i laž.
Papa Ivan Pavao drugi je ima nadimak putnik,a ovi moj Papa Franjo bi triba imat nadimak izbacivač.
Neka ti dragi Bog da dug život i pontifikat,neka ti da bistru pamet i jake ruke da iz crkve i vjere izbaciš svu mržnju i izopačenost koja se nataložila kroz prošla stoljeća.
Nemoj sad kad san te podrža da mi se uspavaš moj Francek.Lipo nastavi onako kako smo se ja i ti dogovorili .

b

pre 9 godina

Biblija je pisana prostim jezikom da bi svi ljudi mogli da razumeju osnovne ideje. Kako je konkretno nastao univerzum nije ni moguce razumeti na nasem nivou inteligencije i percepcije. Pokusajte na primer jednom psu da objasnite kako funkcionise televizor. Covek jeste najinteligentnija zivotinja na ovoj planeti, ali u odnosu na visa bica i samog Boga mi smo na nivou mikroba. U tome i jeste problem sa covekom - isto kao sto pomenuti pas misli da je "najpametniji" na svetu i da sve okrece oko njega, isto to radi i covek.

Fungicid

pre 9 godina

Šokiran sam. Evo pitanja za svetog oca:
"Zašto uopšte nešto postoji"?
Slutim da bi odgovor bio kako je nešto nastalo iz ničega pukom slučajnošću i spontanim sledom događaja.
Zar to nije bliže definiciji mađioničara?

antikleriklarista

pre 9 godina

zasto jednostavno ne priznamo svi da su to velika pitanja i da nista nije istina?!? sve je obmana, ljudi se ubijaju na sve strane zbog razlicitih ubedjenja, boje koze, jezika, obicaja i ostalih gluposti.. istina je samo jedna, vazi za sve nas i jos je nedostizna, ovakve izjave i lupetanja samo dalje komplikuju.. kad bi neki ljudi znali da su ipak tako mali.. :)

Auuuu

pre 9 godina

Nisam ocekivala da mi jedan papa bude "kulji" lik od patrijarha, ali ovaj ne prestaje (pozitivno) da me iznenadjuje. Na zalost, ovaj nas novi patrijarh ne prestaje da me negativno iznenadjuje, zgrazavam se nad nekim njegovim stavovima i izjavama....p.s. Jedan je patrijarh Pavle!

Trovach

pre 9 godina

@Petar...Od coveka ne moze postati slon jer slon vec postoji, a pogotovo se to ne moze desiti za 50 godina. Razmisli malo pre nego sto nesto izjavis.

ni po babu ni po stricevima vec po pravdi Boga istinoga

pre 9 godina

Evo sta ja mislim:

1. Bog svakako ne moze biti madjionicar sa carobnim stapicem jer je Bog bestelesan.
2. Bog je skup univerzalnih zakona i pravila koji se medjusobno
prozimaju i drze kosmos u ispravnom stanju. Veliki broj tih zakona je poznat i nama ljudima, na primer, zakon gravitacije, zakon odrzanja energije, moralni zakon...
3. Ovaj papa je samo jedan u dugom nizu sarlatana na celu neke od svetskih religija. Takvih je kroz istoriju bilo podjednako mnogo i u islamu i u budizmu, i u hriscanstvu(katolicizmu, pravoslavlju, protestantizmu i svim sektaskim ucenjima) i u bramanizmu...
4. Od vajkada je svestenstvo volelo moc i materijalna dobra iako ih ucenja koja propagiraju obavezuju da se ponasaju upravo suprotno.
5. Najveci deo tajni zivota i nastanka sveta skriven je iza onoga sto predstavljaju svetlost, ljubav, sloboda, vreme i naravno Bog.
6. Nasuprot tome, naucnici pokusavaju da odgonetnu istinu koristeci se racionalizacijom onoga sto vide oko sebe cime upadaju u zamku sopstvenih limita. Jer, nemoguce je racionalno objasniti nesto sto prevazilazi nase mogucnosti. Kao kada se od deteta trazi da objasni nesto oko sebe sto vidi. Ono daje obrazlozenje u koje veruje, a sa aspekta roditelja to objasnjenje deluje skroz detinjasto i nerealno.

ivanhoe

pre 9 godina

Bog ne moze biti skup zakona. Bog je iznad svih prirodnih zakona pa i zakona po kojima se odvija evolucija. Takodje, tvrdnja cuvenoga Hokinga da Bog ne postoji jer pre velikog praska nije bilo vremena u kome bi Bog mogao da egzistira je skandalozno logicki nekonziszentna za, mislio sam, najpametnijeg naucnika danasnjice. Jer ako Bogu treba vreme da bi postojao onda je vreme Bog. Bog ako postoji iznad je svega vidljivog i nevidljivog, nauci nedokuciv jer onaj koji bi saznao Boga postao bi veci od njega. Postao bi i sam Bog. Do Boga se mozda moze drugim misticnim putevima gde se on ne saznaje vec spoznaje, uspostavlja veza s njim. Nauka ce po mom skromnom misljenju stupiti na teren sustine sveta u kome zivimo onda kada pocne da shvata prirodu svesti i licnosti, uticaja duha na telo i sl. Ono sto je do sada bilo iskljucivo domet filozofije i religije. Materijalisticki orijentisana nauka ima svoje granice. Ona daje objasnjenje ali ne objasnjava razloge. Daje odgovore kako ali ne zasto. Pa i ako uspe da objasni kako je nastao zivot ne mo ze objasniti zasto. Jer nema nekog logicnog razloga. Zasto je nastala inteligencija? Amebe i bez nje sasvim lepo zive. Zaista velika pitanja koja je jos davno postavila filozofija i religija nisu ni zagrebana. Jos smo mladi i zeleni i ne znamo nista.

Srdjan Jovanovic

pre 9 godina

Mislim da se radi o sasvim logicnoj izjavi koja je dio savremene strategije Katolicke crkve u odnosu na najnovija naucna dostignuca. Katolicka crkva je pocela da veoma mudro koriguje svoja ucenja i da ih prilagodjava razvoju nauke. Dosljedno istrajavanje na objasnjavanju svijeta od prije nekoliko vijekova bio bio anahronizam. Upravo stoga, vec prije nekoliko decenija, Katolicka crkva pocinje da revidira ucenje da sve ono sto se dogadja na zemlji ili u svemiru predstavlja bozju volju jer bi bilo ocigledno da je u tom slucaju i svo zlo Bozja volja. Teolozi tada ostadose kod tvrdnje da je Bog stvoritelj, ali mu oduzese upravljacku moc. Danas, kako vidimo, Katolicka crkva ide dalje, pa priznaje evoluciju, cak i Veliki prasak, iako on nije potpuno dokazan. Ovom inteligentnom, da ne kazem lukavom taktikom, crkva iz svog ucenja jednostavno odbacuje ono je sto danasnjem covjeku, uzimajuci u obzir stepen naucnih saznanja, neprihvatljivo kao potpuni nonsens. Upravo ce dalji razvoj nauke u buducnosti, barem kod obrazovanog dijela populacije otvorenog za nove horizonte, ucvrscivati svijest da spoznaja svijeta moze biti zasnovana iskljucivo na nauci, a ne religiji. Ova Papina izjava je najbolji dokaz dominacije naucnog saznanja danas.

Владимир

pre 9 godina

Све што се дешава у природи је дело Божије, дешава се по његовом домостроју, и (не "али"!) све се дешава и објашњава законима природе, физике, хемије, билогоје... Наука и религијске догме су комплементарне.
Тако је од постанка света, па до његовог краја. Од првобитне уређености система до његовог хаоса и ентропије.
Пример: чак и нетрулежне мошти, или Благодатни огањ... прве су из праха настале у прах ће се вратити али знатно споријим процесом, а други (огањ) иако не пече, он греје...
Тако је и с дугом, освећеном водицом, итд...

Коментаре нисам читао. Претпостављам да има доста од (непросвећених) атеиста који Писмо нису отворили и по оном малограђанском маниру: упућени у све, а ни у шта се не удубљују - дају коментаре.

jasta

pre 9 godina

zamena teza!! Bog nije madjionicar, Bog je Bog! O cemu prica ovaj covek, u kog boga on veruje?? Ako njegovom bogu treba carobni stapic onda nije Bog, i ako robuje prirodi, onda nije Bog! Ja verujem u Apsolutnog Boga kome je sve moguce!

dusa

pre 9 godina

Vest od pre 70-ak godina... nista novo. Nisam cuo da se iko zgrozio u Vatikanu kad je papap ovo rekao. Sto se tice Benedikta, nemate dokaze za to sto tvrdite. Benedikt nije ni potvrdio ni negirao mogucnost kreacionizma. Prihvatite da teologija raste srazmerno Bozjem nadahnucu. Ovo je samo dokaz da ljudi ne poznaju katolicki nauk, kao sto je bio slucaj sa temom gej osoba . Naravno da je papa u pravu!

marv

pre 9 godina

@Ok kreacionisti, sta imate da kazete na ovo, a da ne ulazite u bullshit prodaje dushe djavolu?

Ovaj papa je car, pravi covek, primer poniznosti i logike. Ostace upamćen kao čovek koji pokusao da veru priblizi vremenu.
(Ministarstvo za lobotomizaciju, 28. oktobar 2014 16:59)

on samo hoce da pridobije i takve kao sto si ti

Misha

pre 9 godina

Pogledajmo kakav karakter ima "Bog" koji stvara svet i čoveka putem evolucije. Prvo, takav "Bog" nije sposoban da odmah stvori nešto savršeno. Anđeli njegovo delo ne komentarišu pesmom hvale i rečima: "I gle dobro beše veoma", već kažu "Ne valja! Mora još da se usavršava! Izgleda nejasno! Samo kao neka belančevinasta mrlja!" Zatim takav "Bog", da bi usavršio svoje delo, traži pomoć pukog slučaja, koji će da njegovo nesavršeno delo slučajno usavrši. Sam Bog otvara vrata kosmičkom zračenju ne bi li se pojavila neka "pozitivna" mutacija. A zatim "Bog" namerno stvara do krajnjih granica nepovoljne uslove koji će usmrtiti sve ostale jedinke te vrste, da bi bili selektovani samo pozitivni primerci. Tako prvi put dolazi smrt u svet i to od "Boga", a ne od đavola. Posmatrajući takvo delo stvaranja anđeli zaklanjaju svoje lice rukama, ne zato što ne mogu da podnesu otkrivenu Božju slavu, već zato što ne mogu da gledaju svojim očima kako milioni organizama stradaju u svom očaju i u razni nesrećama, ne bi li preživeli samo najizdržljiviji. I konačno, kada je stvaranje završeno, anđeli pevaju pesmu hvale ali ne "Bogu", već svetom slučaju koji je pomogao "Bogu" u stvaranju. Zatim pevaju i smrti, jer bez nje, bolji primerci ne bi bili selektovani. Eto u kakve gluposti veruje otpala crkva da bi se dodvorila svetu, jer joj je želja za moć i uticajem, važnija od ljubavi prema istini. Takvim shvatanjem su osporeni i Božja svemoć i Božji karakter ljubavi.

alcale

pre 9 godina

Najjaci utisak kada vidis da se ateisti Srbije sloze sa papom u prici kako nauka ima objasnjenje za nastanak univerzuma i zivota a najveci srpski naucnika i jedan u najvecih u istoriji covecanstva Nikola Tasla je bio UBEDJEN da bog postoji! Ono kada hoces da budes veci papa od pape a ispadnes *****.
Ja stvarno ne znam dali su ljudi ovde toliko limitirani da bar malo prate neke druge naucnike, one koji imaju iste argumente ali povezane sa bogom?
Jos nesto, uporno se brani nauka a pljuje po religiji, ok ne volim ni spc ni rimokatolicku, ali bre ljudi vi zaboravljate da su rerligije OSNOVALE dobar deo nauke!?! Pa astrologijom su se prvo bavili SVESTENICI, neka od njihovih istarzivanja i danas su primenjiva!
I daj iskulirajte sa mamjunima!

Purgatorium

pre 9 godina

(Lilit, 28. oktobar 2014 19:58)
U vasem komentaru osecam cinizam ali ipak mislim da ste blize istini od mnogih drugih komentatora. Medjutim, nije me toliko privukao vas komentar nego vas potpis. Ne znam da li vam je to pravo ime ili je nesto "drugo" u pitanju. Vecina vernika i nevernika pominju Adama i Evu kao prva ljudska bica koje je stvorio Bog i da je tako sve pocelo. Nije istina. Poceo je sa Adamom i Lilit. Adama i Lilit je stvorio iz praha. Posto su stvoreni od istog materijala Lilit je smatrala da je ravnopravna sa Adamom. Adam to nije mogao da podnese pa se zalio Bogu. Da bi mu udovoljio, Bog je odveo Lilit u raj i Adamu od njegovog rebra stvorio Evu. Posto je Eva stvorena od Adamovog dela tela, nize je rangirana i trebala je njemu da sluzi. Eva je radjala samo musku decu...
Ja bih na ovo dodao da je ovaj mitos ili legendu izmislio muskarac. Dakle covek, kao ljudsko bice je najsavrseniji, a unutar toga muskarac je savrseniji od zene. Onaj ko je prvi zaceo legendu o Adamu i Evi bio je totalni neznalica ili muski sovinista. Zbog mnogih losih zbivanja u ljudskoj istoriji u ime Boga, svestenstvo je objasnjavalo da je Bog dao coveku slobodnu volju a kazna ce stici tamo negde na nekom drugom svetu u nekom drugom zivotu. To vam je kao kada detetu od cetiri godine date da pojede cokoladu a kada je pojede izbijete mu zube zato sto je pojeo. Malo je to cudno, da sam Bog i da imam tu moc koja mu se pripisuje ne bih dozvolio da se zlo radja nego bi se radjalo samo dobro.

wer

pre 9 godina

nema ti ni b od price o bogu, vec cisto drzanje vlasti, duhovne i materijanle, i prilagodjavanje cinjenicama koje postanu toliko ocigledne da ni uber zadrti vernici ne mogu vise da veruju:

1) do juce su spaljivali za okruglu zemlju, pa se sada izvinjavaju
2) sada priznaju evoluciju, big bang
3) sutra ce priznati i da je cyborg bozije bice

sabahudin

pre 9 godina

apsolutno sumnjam u to da je papa Benedikt Ratzinger bio kreacionista. Covek je jedan od najuglednijih intelekualaca. glupa nagadjanja.

lokalni pop

pre 9 godina

E sad ce praznoverni veliko-vernici da se pogube (jer nemaju kapacitet da shvate o cemu ovaj prica), a ateisti i intelektualci ce malo vise da cene crkvu. Meni to izgleda kao progres, korak napred. Lepo je ovaj papa sve to izbalansirao.

22

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

jtm

pre 9 godina

Mene su od malena učili, i doma i u Crkvi da se Biblija ne smije shvaćati doslovno. Ono što piše o stvaranju svijeta je slikovito prikazano. Nikada s tim nisam imala problema kao i većina vjernika koje poznajem. Uglavnom problem imaju s tim ljudi koji uopće ne poznaju kršćanstvo, ovdje mislim i na pravoslavne i na katolike. Ogroman broj vrhunskih znanstvenika su istodobno i vjernici. Evo jedan primjer.http://www.bitno.net/lifestyle/znanost-i-tehnologija/max-planck-o-vjeri-i-znanosti/

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...Ni sam ne znam sta da ti odgovorim. Toliko sam sokiran tvojim komentarom mrznje, da mi se bukvalno podigla kosa (osetio sam to). Evo, ja sam katolik i siguran sam da ti nikakvo zlo nisam naneo. B92 bi morala da zabrani ovakve komentare.

Miksa

pre 9 godina

Papa i katolici nemogu više da unijate pravoslavne,pa su počeli od boga da se odvajaju.Papa je sebe proglasio još pre 1000god za svemogućeg na zemlji od njega su nastale sekte u masonskom je društvu i sad soli pamet...

Ojroskeptik

pre 9 godina

Ne veruj Danajcima ni kada ti darove donose....

Ja bi rekao - ne veruj Latinima!

Isti je ovo vuk samo je jagnjecom kozom ogrnut. Ne verujem papinstvima, katolickoj crkvi, njihovom purgatorijumu, nepogresivosti....jedna je i jedina Sveta crkva Pravoslavna. Amin!

nexus

pre 9 godina

@Петар Петровић Prvo da pravite razliku izmedju kreacionizma i tumacenja biblije. To sto vi kazete da je nedvosmisleno, to tvrde kreacionisti. Biblija se tumaci. Bozje vreme i nase nije isto, tako da te 7000 godina nisu ovozemaljske, drugo, godina traje dok se zemlja okrene oko sunca, mislis da je bog gledao kako se zemlja vrti oko sunca dok je stvarao univerzum?

adam i eva

pre 9 godina

Naravno da Adam i Eva nisu stvarne licnosti,to je metafora u Bibliji za "prve ljude koje je Bog stvorio".Da su Adam i Eva stvarne licnosti kako bi onda ljudski rod opstao,njihova djeca,braca i sestre bi se razmnozavale i stvarale novu djecu itd.Mi bi svi onda bili plod jednog velikog incesta.Biblija je samo jako dobra napisana knjiga sa par istinitih dogadaja i onda vecinom nekih mitova i legendi koje nisu stvarne.

Vojkan

pre 9 godina

ne postoji teorija zavere vec prava zavera,neverovatno,ovakva degradacija Boga od coveka sa toliko odgovornosti!!!Jako dobro smisljen plan Jezuita,kovan vekovima,sledeci korak je njihov pokusaj da izjednace coveka sa Bogom....sto bi rekao Cooper:obican reptil!molim Vas,usudite se da mi objavite komentar!

Kromanjonac

pre 9 godina

Za mnoge stvari i dogadjaje tokom davne proslosti nasi preci nisu imali objasnjenja pa su izmisljali a mozda i verovali u razna natprirodna cudesa.
Zemljotresi, poplave, grmljavine, cudesno periodicno poklapanje zvezda... za mnogo toga nije bilo pravog objasnjenja pa su izmislili boga. Bog za ovo, bog za ono... Ljudsko bice tj. covek je sujeveran. Za mnoga "bogovska" dogadjanja vec davno su nadjena prirodna objasnjenja ali su "neki" shvatili da na institucionalizaciji sujueverja tj religiji, mogu profitirati. Dajem sebi tu slobodu da kazem tj. ovde napisem da svestenici najmanje veruju u boga ali ga koriste kao sredstvo vladanja. Po njihovoj knjizi, knjiga nad knjigama bibliji, svestenstvo bi trebalo da bude olicenje skromnosti. A sta su oni? Dobro su uhranjeni, uzivaju u svim privilegijam koje im pozicija omogucava. Ako treba prete, ako treba mole. Sve po potrebi. Grade crkve, hramove, manastire... kunu se u Hrista, a taj Hrist se nikada nije molio u crkvi! Molio se pod vedrim nebom. Cudan je taj bog. Svi ga svojataju, kunu se u njegovu ljubav... i u njegovo ime ratuju, pljackaju, kolju, pale, zare, ubijaju... Dakle ne veruju u njega! Jer da veruju oni bi ga se plasili i postovali bi ga. Koliko miliona ljudi je u njegovo ime ubijalo i bivalo ubijeno? A on, nista? Objasnjenje, pa dao je coveku slobodnu volju. Pa cemu onda sluzi? Slast je za vlast i mocnike a patnja i kazna za obicne smrtnike? Nesto tu ipak ne stima. Razmislite!

Bic Bozji

pre 9 godina

To sto papa Franjo radi u Bibliji se naziva "golicanje usiju". Drugim recima, prica ono sto ljudima godi, tj. ono sto bi voleli da cuju, bez obzira da li je to istina ili ne. To se zove razvodnjavanje istine, sa ciljem pridobijanja sto veceg broja tzv. vernika. Ali zbog toga, i zbog mnogo gorih stvari koje se cine u redovima katolickog svestenstva, uskoro ce on i svi njegovi sledbenici poloziti Bogu racun!

dex

pre 9 godina

wow wow wow.
pa palili ste ljude zbog ovakvih izjava.
ako prihvatate evoluciju šta je sa dušom? da li to znači da i bakterije imaju bar malo duše?
po meni ova izjava potpuno rusi crkvu....

sasa jokic

pre 9 godina

Dobar je Franja, steta da se ranije nisu prilagodili stvarnosti i zauzeli mesto koje im pripada, a ne vodece. Mesto crkve je u pozadini, kao sigurna kuca za one koji se nisu snasli, kojima za to ne treba zamerati, vec im treba pomoci. U vremenu opste trke za ekonomskim opstankom, potrebna je jedna takva institucija.
Naravno, i oni su svesni da je nauka otisla suvise daleko, da bi se opstajalo na starim verovanjima i lagano se prilagodjavaju. To treba pozdrwviti, a ne kritikovati.

22

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

angie

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)

Hajde pre nego sto uopste komentarisete, procitajte barem osnovne pojmove o evoluciji, da ne biste ovakvo neznanje pisali. Covek nije nastao od majmuna, covek i majmun imaju zajednicke pretke. Evolucija se zasniva na principu pozitivne selekcije sucajnih promena. Tako da ne vidim kako bi u tom slucaju nastao slon.

Zoran Milic

pre 9 godina

Niti jedan naucnik zna ista o velikom prasku,nastanku svemira,crnim rupama...Naucnici nisu nikada ponudili dokaze o prelaznim vrstama,kojih bi moralo biti na milione ukoliko je teorija o evoluciji tacna. Takodje,crkva pokusava da se priblizi savremenom drustvu te modifikuje svoje stavove.

IDCreationnn

pre 9 godina

Naravno da nije moguće da život nastane od neživog,tako da Bog jednostavno mora da postoji.Postoji eksperiment gde su stvoreni neki monomeri (što naravno nije ni ž od života),npr nukleosidi,aminokiseline,a naravno iz eksperimenta je isključen kiseonik koji bi ih oksidisao,a i da nije bilo kiseonika ne bi bilo ozonskog omotača O3 pa bi UV zračenje destruktivno delovalo na organske molekule.Osim toga,pošto je bilo vodene pare i u toj pramordijalnoj atmosferi,fotoliza bi uz UV zračenje pocepala vodu na vodonik i kiseonik i tu se svaka priča o bilo kakvoj pomisli na abiogenezu završava.Ćelija je jako složen sistem gde svaki molekul ,hormon podlaže proveri pre nego uđe kroz glukotransporter,postoje enzimi koji rade po dizajnu jednostavno sakupljaju molekule šećera prenose do mitohondrija koja razlaže molekule i prerađuje da koriste ćeliji.U vreme Darvina smatralo se da je ćelija prosta belančavinasta kombinacija ugljenika,a zapravo je složenija od space shuttle.Veliki prasak nije moguć zato što ga pobija zakon održanja kinetičkog momenta i neke planete koje se kreću u suprotnom smeru ili u oba,a pobijaju ga i galaksije,čak i one za koje se kaže da su najstarije imaju spiralan oblik,svakako bi ga potpuno izgubile posle milijardu do 2 godine rotiranja,a i savršeno dizajnirani zakoni u svemiru.

Maki

pre 9 godina

Od uvodjenja hrišćanstva kao glavne, a potom i jedine, religije u Rimu pocinje da pada mrak na svet. Ne zbog Isusa vec zbog careva, kraljeva i korumpiranog sveštenstva koji su stremili da sacuvaju poredak u kom oni uzivaju u svim privilegijama jer su blizi bogu. Dok je obican narod bio tu samo da sluzi i po potrebi gine u ratu kada se princevska familija posvadja. Svaka religija zeli da priblizi ljude. Poenta je uvek bila ljubi bližnjeg svog kao sebe samog. I kako se to posle iskrivi? Drago mi je sto je takav covek dosao na celo katolicke crkve. Jasna mu je poruka da zeli promene na bolje.

Muslim

pre 9 godina

Super. Katolicizam koji potvrdjuje teoriju evolucije - smijesno! Time je katolicizam izgubio jos vise na kredibilitetu.

Kako bi bilo da papu pitaju, recimo, kako se Mojsijev stap pretvorio u zmiju, kao dokaz Faraonu? Moze li to pretvaranje mozda objasniti sa teorijom evolucije?

milos

pre 9 godina

Симбол вере почиње речима "Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог". Нигде се не спомиње велики прасак. У симболу вере је сажета суштина хришћанске вере. Како може овај "непогрешиви" човек да изјави овако нешто, а онда у његовој "цркви" да чита исти тај Симбол вере?

slavonska lola

pre 9 godina

Sretan sam što je Papa Franjo jedan od nas tradicionalnih vjernika ili kratko, Agnostik.

Promjeniti će, ako ništa drugo, bar katoličku crkvu na bolje mjesto.

nikola

pre 9 godina

Ti verski poglavari i njihovi sledbenici treba da se bave svojim egom
Ego je zlo, zver itd
Ko je shvatio Hrista shvatio je sve
Crkve prodaju maglu
Kao i dzamije
Sve je podvala, i shvatli su tu ali kasno po njih
Jer tesko da ce slomiti svoj ego, trebali bi srusiti sve jednu religijsku gradjavinu, i postati obicni ljudi, oni koji idu pesice, ljudi bez ikakve zelje da bufu iznad drugog coveka
Bice to tesko, jer su navikli da im se ljube ruke
A lepo Isus upozorio ...

marS

pre 9 godina

Relija je "nauka" о coveku, o njegovim manama i vrlinama, dobru i zlu koje u sebi nosi, o tome kako kakav odnos treba da ima prema sebi i prema drugima ne bi li svet ucinio boljim mesto. Sve ostalo, Adam, Eva, nastanak sveta, je samo prica koja je zapravo pozornica te pocetne ideje o ispravnom coveku.
U tom smislu sve sto je bilo pre coveka ne treba da bude za crkvu centralna tema. Njih pre svega treba da zanima covek i drustvo, a ne veliki prasak.

mail

pre 9 godina

Lepo pise, da ce pred sudnji dan, prvi u veri da podrzi antihrista.
Evo dokaza http://www.youtube.com/watch?v=bcbloBA2Lek , sve moze covek sam da proveri, ne treba u nista da veruje, samo nek proveri. Nije dzaba udarila munja u Crkvu Svetog Petra kada su Benedikta oterali iz Vatikana. Znam da nista od ovoga necete objaviti, ali mozda posluzi spasenju onom ko prvi procita, pa se bar on zamisli.

saraya

pre 9 godina

Katolicka ili bilo koja druga religija na svojoj "evolutivno naprednoj" hijerarhijskoj ljestvici, zensko ljudsko bice tretira kao nizi stupanj evolucije - u papinstvu se dovoljno sjetiti Ivane/Jovane Orleanke.
"I sve cu da dam, samo svoj tron drugima ne dam" - Patrijarhat.

Drogon

pre 9 godina

Ako se desio veliki prasak i ako je zemlja stara oko 4.5 milijardi godina onda Bog ne postoji i TACKA. Sto znaci da ne postoji potreba za crkvama i religiskim organizacijama. Ali ja verujem u da je creacionizam tacan, da je svako slovo u bibliji poplocano cinjenicama

no.52693

pre 9 godina

To I jeste najveci problem,kako on koji nije fizicar I koji nikad nije video jednacine koje opisuju veliki prasak moze da tvrdi da se to dogodilo?Pa cak ni najveci pobornici medju fizicarima uzimaju to sa rezervom,nijedan naucnik vam nece reci to se 100% dogodilo.Znaci on je (crkva) merodavan da bez ikakve sumnje kaze to je tako I tako I vernici operisani od sumnje I kriticnosti ce sve da progutaju.S druge strane su oni nacitani vernici koji bi glavu dali da su bas oni u pravu,papa tu truca,naucnici trucaju ali oni znaju bre!
Kad su pitali B.Rasela da li bi umro za svoja uverenja on je odgovorio: "Zasto bih,sta ako nisam u pravu?",inace jedan od najvecih filozofa 20. veka.
Ako vec tumacite nesto,drzite se cinjenica,a ne onoga sto bi vi voleli da je tacno.

JagodaGBP

pre 9 godina

ko je evolucija,ne moze vreme da ima dobar ukus,znaci postoji neki mozak,dva oka,nos,dva uha,dve ruke,dve noge...sto se tice delova tela ima gomila kombinacija i sad slucajno je ona prava,ne budite sabani.

Trovach

pre 9 godina

To i ja stalno tvrdim. Teorija evolucije ne objasnjava nastanak zivog od nezivog, nego razvoj (na ovaj ili onaj nacin) stvorenog zivota. Sklon sam da poverujem da je za stvaranje prve zive celije, zbog neverovatne slozenosti, mozda i bio potreban inteligentan Tvorac, ali ako je On vecan ne vidim razlog da mu se toliko zuri. Nekoliko milijardi godina ni tamo ni 'vamo.

čovek

pre 9 godina

ovo je samo umivanje i nije vredno komentara ... religije imaju svoju istoriju koa je toliko mračna da bi je se trebali stideti ali ...
###
po ne znam koji put, ovi osprivači evolucije, zašto ste toliko ponosni na neznanje? ... godišnje se objavi barem oko 200,000 istra
ivanja koja potvrđuju i proširuju naša saznanja o evoluciji ... evolucija se dešava svuda oko nas ... ne postoji bolje dokumentovana teorija od evolucije ... ali ako čitate i onih par stotina hiljada objava na youtube i sl. zaludnim mestima čiji su autori sve renomirani sveznalci, onda je jasnije poreklo vašeg neznanja ... malo se infmišite i dajte svoj sud na osnovu čitanja i jedne i druge strane a ne prepričavanjem i ponavljanjem zbodnih poštapalica ... i sam čovek je simbioza različitih organizama, ne postoji "čist" čovek ... par Kg nakterija i virusa to je nešto što je sastavni deo čoveka i bez njih ne bi preživele ...

Hustla

pre 9 godina

Malo je to cudno, da sam Bog i da imam tu moc koja mu se pripisuje ne bih dozvolio da se zlo radja nego bi se radjalo samo dobro.
(Purgatorium, 28. oktobar 2014 22:45)

Dobro ne moze biti istinsko dobro ako ne pobedi iskusenje zlog.

sta je tu novo

pre 9 godina

Mi nismo nastali od majmuna,cimpanze i mi imamo istog pretka.Glupe su vam te fore kao "hahahaha mene je bog stvorio a vi koji vjerujete da ste nastali od majmuna hahahahah".Boga nema i to nije neka novost,to se zna vec 50tak godina.Zna i papa i vatikan i crkva sve to jako dobro al ko ce rec NE svim silnim milionima.

andromeđanin

pre 9 godina

teorija evolucije je naucna cinjenica, veliki prasak je i dalje naucna hipoteza, mada je vecina pretpostavki tacna i ostalo je da se podese finese pre simuliranja, a bog je izmisljotina.

Stefan

pre 9 godina

Veliki trenutak za hrišćanstvotvo! Najzad jedan teolog koji vodi ka jedinjenju crkava, (po Vuku zakona), na zdravim osnovama. Hvala svetom Ocu na ovoj izjavi.

igi

pre 9 godina

Na zalost nekima je jos uvek potrebno da veruju u neku visu silu koja vuce konce i kroji sudbinu, crkva zajedno sa religijom uvek je bila sredstvo za kontrolu velikih narodnih masa. Danas je to sve manje slucaj od tuda i ovakva izjava ovog bozjeg marketing menadzera.

bzv

pre 9 godina

Ok, komentatorima ispod... Da razjasnimo nesto... Veliki prasak je NAUCNA CINJENICA! Ono sto se dovodi u pitanje je sta je bilo bas na samom pocetku i sta je bilo pre toga, pa tu sad ima prostora za razne spekulacije poput teorija srltrune, multiverse teorija etc. Ali svi dokazi ukazuju na to da je na pocetku sva 'energija' bila skoncentrisana na jednom mestu i onda se poput eksplozije (praska) pocela siriti... 'Bozija cestica' nema nikakve veze sa bogom, bojim se... Sto se tice raznih tumacenja Svetog pisma i toga da je tamo veliki prasak metaforicki predstavljen tako sto je bog lupio dlanom o dlan i onda odjednom bi svega... Kako interpretirate masovno krvoprolice u prvom delu, kako interpretirate sav incest i mazohizam u prvom delu, da li bog stvarno mrzi gejeve kao sto to kazu, kog je zapravo dana stvoreno sun e i da li je golijata ubio David ili njegov brat...? Sve te i mnoge kontradikcije i ne logicnosti, zasto u prvom delu bog kaze 'Oko za oko, zub za zub.' a u drugom 'Ljubi bliznjeg svoga.' i zasto ne postoji ni jedan empirijski dokaz iz vremena Hrista o njegovom postojanju (ako su Rimljani bili u necemu azurni, bili su u tome ko duguje koliko i koga su ubili/razapeli... ), i dokazi koji su nastali stotine pa i hiljade godina nakon necijeg postojanja i u pisanoj su formi se ne vaze. Ko je religiozan neka bude religiozan u svojim kucnim odajama, ko zeli da bude pametnica i pohvali se celom razredu kako je odgledao vlog na temu ateizma neka se vrati u osnovnu skolu, nas to ovde ne zanima. Na kraju niko nista ne moze da objasni, niko u nista nije siguran, sve ima smisla i nista nema smisla...

Sima

pre 9 godina

Veliki prasak i evolucija već dugo vremena nisu teorije već dokazane činjenice. Naravno, neki ljudi biraju da ignorišu činjenice i da ih nazivaju "samo teorijama" što je zlonamerno i neiskreno. Ne vidim kako su to zlonamernost i neiskrenost hrišćanske vrline??

Inače, veliki prasak i evolucija uopšte nisu nekompatibilni sa idejom Boga, osim ako ste jedan od onih morona koji sveto pismo tumače bukvalno.

Ja lično uopšte ne vidim problem u tome što verujem u Boga, a u isto vreme razumem veliki prasak i evoluciju. Zapravo, veliki prasak i evolucija samo ilustruju svu lepotu i grandioznost onoga što nazivamo Bogom.

"bar neki" vernik

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.
(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09)

I glupost je ljudsko pravo. I to najcesce upraznjavano.

Filantrop von Bogutovac

pre 9 godina

Ti znas sta se desilo?! Ovo mi se cini kao teznja ka modifikaciji njihovog "preduzeca" da bi pratili korak s vremenom. Sto se mene tice, svako neka ima svoju verziju Boga ili V. praska ili i jedno i drugo, sve dok to ne ugrozava razlicite rase, nacije i religije. Gajimo moralna nacela, gledajmo se kao braca i drustvo ce se konstantno razvijati, i naucno i intelektualno i materijalno i duhovno.

Vracar

pre 9 godina

A ko je stvorio Boga?
(zlatko, 28. oktobar 2014 22:19)
Kratko, sazeto i najlogicnije pitanje! Mislim: ljudska masta, sujeverje, ljudska glupost, neznanje..... i sto neko ovde napisa: nije bog stvorio coveka nego je covek stvorio boga.

Goran

pre 9 godina

Baš me zanima otkuda da su ovoliki vernici saznali tako veliku istinu kao što je Bog, a najveći umovi ovoga sveta nisu. Nešto tu ne štima. Biće da su ovi prvi u poprilično velikoj zabludi. Svaka čast za papu. Napokon nešto smisleno da proistekne iz crkve

Tafkal

pre 9 godina

@jedan obican vernik SPC: To ona SPC koja je blagoslovila bratoubilaclki rat 90ih, i blagosiljala puske, granate, municiju, to je samo najgore u poslednjih 20 god. Ili ima neka nova?

Dali bocek

pre 9 godina

Opasni su ovi vatikanski likovi; ali nazalost, nasa crkva ce u moru nauke i dalje ostati glupa, sramotna i nekomercijalna. Mislim da nasoj crkvi moze pomoci samo vladika Grigorije, onaj iz hercegovine. Nisam vernik, ali smatram da crkva ne ojacava brojnoscu, nego privlacenjem inteligentnih i obrazovanih, spregom nauke i stvarnosti sa tradicijom. E to rade ovi iz vatikana. Kad bi samo malo od njih naucili...

XXL

pre 9 godina

@ mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)

Ne znam odakle si, ali proveri kako se kod vas pise "ne zameram". Doduse, u vasim predelima mozda je i pravopis drugaciji...

Slobo

pre 9 godina

Kakva hula na Boga - dobro , to nije nikakvo iznanedjenje za one koji citaju bibliju i koji prepoznaju papstvo i katolicku crkvu kao otpad od Boga , a i mnoge velike crkve je prate,to je evidentno i jasno kao dan.Naravno sam Sotona svojim duhom ih nadahnjuje i izgleda da se dan Hristovog povratka priblizio!

Aquarius

pre 9 godina

New age hriscanstvo :)
Ovo je mislim neki odgovor na posljedice globalizacije i uticaja daleko-istocnih religija: hinduizma i budizma koji se na zapadu malo "prepakuju" i kao takvi imaju dobru prijemcivost kod savremenog mladog covjeka.
Yoga, meditacija, mindfulness, power-of-now, vegetarijanstvo, citav taj new age pokret koji stapa u jedno nauku, religiju (rituale) i filozofiju.

Vjerovatno je zbog ovoga i bivsi Papa smjenjen (podnio ostavku), jer je bio previse krut i nije se uklapao u ovaj novi kurs.

Trovach

pre 9 godina

@ Petar Petrovic... Da li si bas 100% siguran da tako pise u Bibliji? Koliko znam, do tog datuma je dosao jedan svestenik jednostavnim sabiranjem godina zivota i rodjenja potomaka Biblijskih licnosti+ onih 7 dana.

Nestor

pre 9 godina

Bibliju su napisali ljudi.Napisali su je prema svom znanju i mastanju. Tada nisu mogli pisati price, romane o prvom ili drugom sv. ratu, o putovanju avionima, o holivudu... Nisu imali to iskustvo.Imali su sitne dogadjaje i svoju mastu.Jednoga dana neko je poceo da sakuplja te zapise i da ih slaze u jednu celinu.Tako stvorise bibliju.U ona vremena malo ljudi je znalo da cita i pise pa je ono malo pismenih zloupotrebilo svoje znanje i to pretvorilo u moc.U Hristovo vreme vladao je poloteizam.Svaka kuca, svako domacinstvo imalo je svog boga.Monoteizam je poceo da se radja posle Hrista postepeno se pretvarajuci u najmocniju religiju covecanstva.Biblija sadrzi mnoge stvari koje najveci verski fanatici ne znaju ili ne zele da znaju.Vatikan postepeno iznosi neke stvari za koje nikada ne bismo verovali da je moguce.Ne bih se cudio da jednoga dana otvoreno kaze da je "bog" najveca prevara.Sa druge strane nemojmo zaboraviti da je unutar hriscanstva pravoslavlje isto sto i katolicanstvo.Razlikuje se samo u nekim datumima i u tome sto je pravoslavlje konzervativnije.I 70% kurana je preuzeto iz biblije. Zalosno je sto u ovim religijama nema radosti.Kada udjete u crkvu docekuje vas hladnoca, patnja i bol.Jeste da crkva propagira ljubav.Ali kakvu ljubav? O ljubavi moze govoriti samo onaj ko ima iskustva u tome.Svestenici ne znaju sta je ljubav.Osecaj krivice nam ugradjuju odmah posle rodjenja.Za sve lose sto nam se desava sami smo krivi.A za ono dobro: hvala bogu!

Mirjana

pre 9 godina

Svi mi kada nam je tesko, kada se desi nesto lose, cak i oni koji komentarisu da Boga nema, prvo sto kazemo je " Boze pomozi " ! Toliko o velikom prasku.

lila

pre 9 godina

Ovaj papa je, apsolutno, diplomata - sve jeste i sve u isto vreme i nije. To mu se ne moze osporiti. Takodje, voli da se prica o njemu.

jednostavno

pre 9 godina

Neka mi neki vernik objasni zašto Adam i Eva imaju pupak?
 (av, 29. oktobar 2014 00:49)

A ko kaze da su imali pupak?
To nigde ne pise, pa onda je tvoja nedoumica resena.
Mi imamo pupak jer smo rodjeni, a ne stvoreni kao Adam i Eva.

Серафим Зилот

pre 9 godina

@Karolina

Потпуно си у праву, кога је овде брига шта мисли вођа римске псеудо-цркве који је умислио да је Свети Петар а заправо је обични јеретик који служи сотони!

čovek

pre 9 godina

prvu krv ili smrt doneo je bog ... to su dogme htiščanstva ... po toj dogmi, sve živo na planeti funkcioniše pa i prncip lanca ishrane ... to su uzročno-posledične veze koje čak i dogma mora posedovati ... prncip Velikog Praska je funkcionalni model i početak univerzuma da li je u svim pojedinostima, baš onakav kako ga danas definišemo - verovatno nije ali suštinski je dokaziv i provereni model koji će se menjati u pojedinostima ... o lupetanjima pojedinih komentatora o održanju energije, vremenu i sl, nemam volje da pišem i verovatno nema ni svrhe ... da su hteli da nauče osnove, išli bi u škole a ne u crkve ...

Бранислав

pre 9 godina

..ја нисам постао од мајмуна и не прихватам "теорију еволуције"..а они који Дарвинову теорију еволуције прихватају и себе сматрају потомцима мајмуна имају право да тако мисле укључујући и тзв. Светог оца - папу..нек он себе слободно сматра за потомка шимпанзе, орангутана..срећно му било..

Dia

pre 9 godina

Čitam Mirov tekst o tome kako je bog počeo da vlada teškom rukom od kada su se ono dvoje spandjali u Bašti; meni jedno bode oči odavno: u celom tom slučaju, onaj koji je sve zamutio- zmija (koja predstavlja političku pozadinu celog slučaja), biva kažnjena tako da do kraja vremena gmiže i puzi na stomaku?! Šta je do tada radila, letela?

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

“Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, padamo u iskušenje da Boga zamislimo kao mađioničara sa čarobnim štapićem. Ali to nije tako”, rekao je papa Franja.

Gopsodine Franjo, ako ste Vi i vasi na osnovu knjige o postojanju (genesis) ikada zamisljali da je Bog carobnim stapicem, ili nekom drugom magijom, stvorio svet, onda ste Vi u velikom problemu. Ne verujem da je iko ikada tako trivijalizovao pojam Boga, pa cak ni crkvena dogma. A ako jeste, onda dekretom rasformirati hriscanske crkve kao primitivne, neobrazovane i stetne. Hriscanska dogma je namerno zaobisla sustinu postajanja, koja vec milenijumima egzistira u prastarim religijama. U nasoj, slovenskoj mitologiji, svet se na pocetku definise kao malo nemerljivo jaje, u bezvremenom prostoru, da je ljubav ono sto je pokrenulo sirenje jajeta i da je tako nastao sav vidljiv i nevidljiv svet - vasiona. I to ucenje je, hriscanstvo krvlju i vatrom unistilo, da bi se sada posipali pepelom zarad jos malo opstanka u zemaljskom blagostanju.

SMAK22

pre 9 godina

Papa pokusava da ovim glupostima pridobije vernike, pa zar treba vera da se prilagodjava ljudima ili ljudi veri?
Ne bi me cudilo da i ovaj nas patrijarh prizna ovako nesto, veliki prasak nije postojao nikada, za to nema dokaza, nikada ih nece ni biti.

metastaza

pre 9 godina

Ovo sam shvatio nesto kao da je Bog stvorio evoluciju i plus Papa prihvata teoriju velikog praska za koju mislim da jos uvek se diskutuje u naucnom svetu.

STARI ZAVET

pre 9 godina

Први дан створена је светлост: "И рече Бог: Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог светлост да је добра; и растави Бог светлост од таме". Тај дан је дан један: из њега извиру и њему се враћају сви дани. (Јеврејска реч "јом" дан, може да значи одређени астрономски или неограничени временски период настанка света).

Шести дан створио је Бог стоку и ситне животиње и звери земаљске, по врстама њиховим.

На крају рече Бог: "Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи." Пресвета Тројица, Бог наш, створио је човека од праха земаљског, и удахнуо у њега дух живота. Прво је Бог створио Адама, па му је онда створио жену, "човечицу", Еву, да му буде помоћник на путу ка вечном циљу њиховог живота и живота свих створења. Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: Људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском Љубављу.

http://www.spc.rs/sr/stvaranje_sveta

Peace & Love

pre 9 godina

Фирга: Узми бре ради нешто поштено. Изиграваш ми ту неког офуцаног плејбоја.
Боб: Да радим? Рад је господине претворио мајмуна у човека, а сада од човека прави коња. Ја мислим да сте ви негде на крају тог циклуса. Фирга: Слушај! Видиш ово ренде? Шушке ћу од тебе да направим! МРШ!

zika

pre 9 godina

covek koji veruje da ga je bog stvorio njega je bog stvorio, covek koji smatra da je nastao od majmuna on je stvarno i nastao od majmuna. prema tome i ovaj papa ako smatra da je nastao od majmuna taj papa je i nastao od mamuna. mene je bog stvorio. kako da iz nicega nastane nesto to je suprotno zakonima fizike. veliki prasak se kosi sa zakonom o odrzanju energije

ice9

pre 9 godina

Bog je zapravo najveca laz i obmana ljudskog roda kao takvog, sramota je da ima ljudi koji sebe ubedjuju da postoji nwki vrhovni kreator i mastermind i da se svi njihovi postupci negde beleze, ko ima i malo logike skapirace da su to ciste budalastine.

laza

pre 9 godina

iskreni vernici katolici povraćaju na ovog idiota
ali čitajući otkrovenje jovanovo nije ovaj lik iznenađenje, sve je lepo napisano o njemu

Aleksandar

pre 9 godina

Najveci problem vernika je taj sto su ograniceni, a i mnoge vodje raznih religija isto objasnjavaju na ogranicen nacin. Time dobijamo da cela religija sve ovo na ogranicen nacin opisuje. I Boga i stvaranje i sve zivo. Prevashodno, jer su Biblija, Tora i Kuran pisani pre jedno oko 2000 godina. I to za ljude tog doba. Tim ljudima nisi mogao da opises "leteci tanjir, sa elektromagnetnim pogonom, kojeg pokrece fusioni reaktor, u stanju da savije prostor", nego "svetleca kugla sa krilima".
Ili jos bolje, "stvori Bog Adama od prasine, a Evu od njegovog rebra" - danasnje vreme "stvori naucnik u laboratoriji set proteina od gradivnih elemenata, a potom i DNK. Koji je kontrolisano gajio u laboratoriji, dok nije iz njega napravio zivo bice. A potom je koristio DNK tog zivog bica da stvori suprotan pol. Radi druzenja i zabave iste vrste."

E to je nesto sto se tumaci u sadasnje vreme.

Sto se tice pravog Boga, e to je toliko kompleksno, da bi morali biti sam Bog, da bi shvatili sta je on ili ona...ili ono. Sta god da je. Ali, dovoljno znamo da to moze biti ceo svemir i ono sto ga ispunjava. Beskrajan, prelep, cudan i uvrnut. A ovaj Univerzum, u kojem zivimo, samo delic toga.

Treba prosiriti vidike, a ne ostati zatucan na samo jedno. I ne samo to, svi ovi "vernici" ne vide dalje od svojega iako im je sve stoji pred nosem, a ima jos toga sto nismo istrazili.

slavomir

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

Upravo tako !
Zato jos uvek sve prashti okolo-manji praskovi ali ubojiti !!!
....inace, kad bi mogao da verujem onda bih u budizam ili hinduizam... ili tako nesto...
Kako da se nadjem u tome da je prvo bila svetlost pa tek onda sunce, mesec i zvezde, kako u bibliji pise

Maki

pre 9 godina

Ja verujem da je Bog stvorio svet i to je moj licni stav.Postujem i misljenje onih koji misle da nije tako, kao i misljenje pripadnika drugih religija. Neka bude da je sve pocelo da se razvija od velikog praska, ali neka gospdin papa objasni ko je taj prasak pokrenuo, posto sigurno se nije desio sam od sebe. Molio bi ljude da ne prosipaju kako religije ne valjaju, kako samo lazu zamazuju oci ljudima. Svi se sad vade na price da nema religija, ne bi bilo razlika izmedju ljudi, bla, bla, prazne price. Religije se jako puno zloupotrebljavaju za lose svrhe i za necije licne ciljeve, ali da njih nema da koliko toliko budu kako neki kontrolori morala i ponasanja u danasnjem drustvu, ne smem ni da zamislim gde bi bili.

Trovach

pre 9 godina

@angie...Zajednicki predak coveka i simpanze je bio prokonzul, a on je bio majmun i on je bio predak svih covekolikih majmuna. Australopitekusi, ciji preci su se davno odvojili od predaka simpanzi se takodje smatraju (uspravnim) majmunima.

Karolina

pre 9 godina

@Trovach/Trol

Ja mrznju prema drugacijim ljudima vidim samo u tvojimj komentarima, jer napadas ni krive ni duzne, samo zato sto si druge vere, pa mislis da ti do daje za pravo. Podsecas me na crnca kome je komsija belac kriv za to sto su ga otpustili s posla, zena ga napustila, taksi nece da mu stane, lale u dvoristu nisu procvatale itd...

Ko je ovde pomenuo tvoju veru??? Sta se busas u grudi?? Ko ti drma kavez, prijatelju??

Procitaj paljivo moj prvi komentar, pa opet razmisli. Jel tu nesto pise sto nije tacno? Jel se tu neko poziva na mrznju? Ako kazem da su nam nacisti naneli zla i da mi je muka od toga, jeL i to mozda govor mrznje? Ja jedini govor mrznje procitah od tebe koji spocitavas drugima koji su protiv genocida i povratka u mracno doba, da se sluze govorom mrznje i da te napadaju jer si druge vere. Hilter je bio nacista i zlocinac i sad ti treba da ga branis zato sto je bio katolik i da kazes da se ja sluzim govorom mrznje jer sam se usudio da to kazem za nekog katolika? Uopste nije poenta sto si ti katolik i sto je Hitler bio katolik (ili sta vec, nebitno). Zlocin je zlocin, a zlocinac je zlocinac. Upamti to, trebace ti kad opet rasudjujes.

miro split

pre 9 godina

@Joca
Majke ti božje Joco koliko si ti ima iz matematike?Sto posto pet.Ja mislin da je tebi profesorica odma nakon prvog kontrolnog odustala od ispravljanja zadataka.Toliko si je jadnu udavija o tome koliko je dva plus dva da je jadna posumljala u svoje znanje predmeta koji predaje.
Šta si tolko ljubomoran na katolike?Ako je Papa Franjo nakon ovih pusti iljada godina odlučija renovirat malo onu nebesku kuću da nam život bude malo ugodniji na onom i ovom svitu šta ti piniš?Tebe niko ne tira da ulažeš i minjaš stvari u svojoj kući.
Mi ćemo sad malo prominit pločice,uvest savremeniju rasvjetu,spojit se na kanalizaciju,uvest kabelsku ,opiturat zidove i kupit zdravije postelje.Nema smisla da se krivimo na starim jogijima,očito su za ništa jer niko neče da spava na njima.Ovo kako je Papa Franjo zamislija renoviranje naše kuće je skroz dobro jer nas vraća korjenima smisla doma.
Da nam svima bude toplo i udobno u njemu.
Šta tu ima loše moj Joco,a ti ako se i dalje misliš krivit na slamarici niko ti ne brani.

Relativnost i metafora

pre 9 godina

Danas zivimo u doba relativizacija svega i svacega da sano olaksamo sebi i drustvo u kome zivimo. Zalosno je kad kaze neko da kreacija ne postoji, a vamo "poznaje" Sveto Pismo. Ako pocinjes sa interpretacijom Bozje reci i relativizirati da nije bas tako kako je napisano, da je metafora, da se treba drukcije tumaciti, onda mozes relativizirati i drukcije tumaciti svaku rec, i 10 zapoveda, i istoriske likove da nisu istoriske i milion drugi stvari, pa onda imamo samodovoljnu veru i boga koji ce nam nama odgovarati, prizeman, bog-priroda i sta li jos vec...Bog nam pomogo +

Vernik

pre 9 godina

Od pape me ništa ne iznenađuje, on sam pokazuje šta je i ko je. Ono što me užasava je broj ljudi koji su zavedeni lažima o evoluciji. I još sebe nazivaju intelektualcima. Zaista smo propali, ali ne ekonomski i kulturno koliko moralno a iz te se žabokrečine nećemo nikad izvući. Intelektualci, ako nećete Bibliju bar pročitajte sve strane o teoriji evolucije, i one koji je podržavaju i oni koji je ne podržavaju. Proverite, pa sami procenite koje je verodostojnije, može vas iznenaditi koliko se može naučiti kad razmišljate kritički. Videćete da ni oko jedne stvari ne postoji naučni koncenzus u evoluciji svaki pojedinačni proces neki evolucionisti prihvataju a neki odbijaju. A da ne pričam o nezavisnim naučnicima. Da bi se evolucija i veliki prasak dogodili morao bi da se poruši veliki broj zakona prirode. A šanse da se sve ovo dogodi slučajno su toliko astronomske da cifre kojima se takve slučajnosti izražavaju samo za jedan proces evolucije je veći od ičega što mi možemo da pojmimo.

xRade

pre 9 godina

A ko je stvorio Boga? (zlatko, 28. oktobar 2014 22:19)
BOGA je stvorio MALI Beng. Nego ako je nastao Bing Beng a Bog posle znaci da je bog vanzemaljac a mi smo mozda Genetski Modifikovani Zemaljci.

Jasna

pre 9 godina

Zašto su ovi serbski sveznalci toliko osuli paljbu po Papi. Ne važi to za vas što Papa kaže. Što se toliko uzbuđujete? Čitajte svoje svete knjige i uživajte. Nema potrebe da ovde penite. Naravno da postoji Bog i da vas je sve stvorio i da upravlja svim i svačim. Vi ste božija deca i treba da imate razumevanja za ove zalutale ovce. Nemojte ubeđivati ljude okolo u svoja verovanja jer je njih izgleda iznedrila evolucija pa je i logično da razmišljaju na takav način. Opustite se. Mir božji :)

miro split

pre 9 godina

@Papa Franjo
A, ništa moj Franjo vidiš da ne ide.Povuci sve reforme jer je očito da se to Srbima ne sviđa i da ti ne viruju.
Nema smisla ako su oni protiv toga.

Hulk

pre 9 godina

(b, 28. oktobar 2014 21:09)
Drugar, ti nisi procitao bibliju. Mozda si je video samo na slici. Biblija nije pisana prostim jezikom! Zato se moze tumaciti na vise nacina. Do srednjeg veka bibliju su smeli da citaju i tumace samo svestenici.

dunno

pre 9 godina

Katolicka crkva ima istoriju tretiranja Svetog pisma kao da je ustav ili sta vec pa malo/malo vrse amadmane, izvlace iz konteksta (malo cemo se u pocetku pozivati na relativnost vremena, ono sto nam odgovara tumacicemo u okvitima nauke a ostalo, kao na primer prava diskriminisanih grupa, tumacicemo literalno)... Samo pokusaj institucije da zadrzi svoju vaznost u vremenima kada je kocept vere skoro ne potreban. Cinjenica jeste da pre velikog praska nije bilo prostora i vremena, ako prostor i vreme ne postoje ne moze ni da postoji Bog koji je odgovoran za veliki prasak. I uostalom, ako je Bog zvemocno bice koje je moglo ljude da stvori u bilo kom trenutku, zasto nismo stvoreni ranije? Zar ne pokazuje to slabost istog? Sve u svemu, bolje da misli da je Bog odgovoran za veliki prasak nego da je kreacionista i da prica o tome kako je ljudsko oko savrseno.

kmnccc

pre 9 godina

Svaka čast za papu i njegovo delovanje. Svakim potezom me oduševi. Toliko je realan i normalan da je to retko videti među "običnim" ljudima.

Karolina

pre 9 godina

@Trovach
Stvarno ne znam sta je potrebno da bi ti razumeo. Ako treba da ti se nacrta, previse trazis. Po tebi, ako govorim istinu (znaci LOSE) o ALkaidi, onda vredjam sve muslimane??? Ako je tako, onda stvarno nemam sta da ti objasnjavam. A kim ja raspravljam...

Ganja

pre 9 godina

(blah, 28. oktobar 2014 16:53)

tacno tako....meni totalno nebulozna izjava,moram priznati da sam jos zatecen...ne bih znao sa cime ovo da uporedim sad koliko je apsurdna u ovoj postavci izjava...pustimo ostrascene i zilote i ateiste,nebitno.Da li je nebuloznija zbog izjave vezano za Boga,za koga se smatra da je tvorac itd...da ga poredi sa madjionicarem ILI sto ovako nesto izjavljuje neko kome bi ovo trebala da bude polazna tacka kako god okrenes,ovo je srz sve vere jednog najobicnijeg hriscanina a kamoli Pape.
Za mene...jako cudno i zbunjujuce zasto se izjavljuje bas sada itd....

dejan

pre 9 godina

Nauka i vera u onostrano nisu u suprotnosti pa su religioznost kod naučnika baš kao i visoko naučno obrazovanje kod klirika, logične i očekivane pojave. Istorijsko i kulturno nasleđe je takvo da i rimski papa mora da objašnjava osnovne stvari.

jolly

pre 9 godina

Da razjasnim svoj komentar, jer vidim da su ljudi pogresno razumeli argument. Ako je papa u pravu, onda je odsekao granu na kojoj sedi - ne samo on i njegova "sveta" stolica, vec i citavo hriscanstvo. Ovim je papa prakticno proglasio zrtvu Isusa Hrista (ciji je on navodno predstavnik na zemlji) uzaludnom, a samog Hrista proglasio za nekog ko je bio u zabludi sve vreme. Licno smatram da nacin na koji naucnici i vernici razumeju svet su dva razlicita i potpuno nekompatibilna pogleda na svet koji jedan drugog iskljucuju i pokusavati spajanje ta dva pogleda na svet je nemoguc posao tokom kog se ruse sami temelji svega sto hriscani veruju. A ja sam vernik i smatram Dawkinsa za apsolutnog sarlatana i ignoramusa kada je u pitanju teologija i hriscanska duhovnost.

Karolina

pre 9 godina

@Trovach
Nemoj nista da odgovaras. Tvoj komentar mrznje o izvrtanju recenog, zabrani komentara, slobodne misli i istine, sve govori o tebi kao coveku.

Trbušić Branko

pre 9 godina

Jako žalosno! Evolucija je najveća glupost! Pa nije Bog iz "NEČEGA" stvorio nešto već je iz "NIČEGA" stvorio nešto!

"Gospodnjom su riječju nebesa sazdana i dahom usta Njegovih sva vojska njihova... Jer On reče-i SVE postade,naredi-i SVE se stvori"! Ps.33,6.9

Pazite,oni koji kažu da je sljepa slučajnost proizvela sve što vidimo u svijetu,kažu veliku apsurdnost,jer kako je velika apsurdnost tvrditi da je sljepa slučajnost proizvela inteligentna bića! A Papa je očito jako sljep,jer očito onda da vjeruje da je 5x5=25 SLUČAJNOST! A vrlo je jasno da slučajnost ne zna da je 5x5=25! Kada bi vam rekao da je moj mobitel nastao sam od sebe,da li bi mi vjerovali? Pa naravno da nebi! Pa kako? Niste u stanju prihvatiti da je moj bijedni mobitel nastao sam od sebe,a ubjeđujete me da je tako sa cijelim svemirom koji je mnogo kompleksniji! Nema sata bez urara,nema knjige bez pisca,nama svemira bez Uzročnika! A Bog je Uzrok nad uzrocima a koji je sam bez uzroka! Pozdrav.

goranv

pre 9 godina

Da mnogo je nezgodno kada neko i to sa najvišeg mesta kaže da ste mlatili praznu slamu ceo život. Ali budite srećni. Još imate vremena da ispravite zablude. Lepo vam covek kaze da su se zajebavali s vama dve hiljade godina i da eto. Trajalo je dokle je trajalo

вјерник

pre 9 godina

Mени ово дјелује као убијање религије миц по миц. Као по оној причи о куваној жаби.

oporto2014

pre 9 godina

@jolly
A zasto pretpostvljas da katolicanstvo predstavlja celokupno hriscanstvo?
Vas veliki Dawkins (profesionalni ateista) je izjavio da uz tri velike
monoteisticke religije (judaizam, hriscanstvo i islam) postoji i cetvrta velika - mormonizam. Sramota za nekoga ko se izdaje za naucnika i i ntelektualca. Ajde vi i vas Richard malo obrazujte, pa onda ostavljajte komentare...

Mara

pre 9 godina

(Trbušić Branko, 29. oktobar 2014 12:43)
To sto ne znamo na mnoge stvari i dogadjaje odgovore, to ne znaci da je objasnjenje u "carobnom stapicu". Po tvome komentaru (i jos nekim) ispada da je ceo zivot samo teorija a jedino bog stvarnost. Mislim da je obrnuto. Ja ga nisam video i siguran sam da ga niko nije video. Mnogo lakse cu dokazati njegovo nepostojanje nego sto ces ti njegovo postojanje. Ti ces samo citirati nesto sto je vec neko napisao a ja cu prostom logikom razuma da ti kontriram. A s druge strane i da postoji meni nije potreban. Taj tvoj ili vas bog nikome nije doneo dobro. U njegovo ime ste pretvorili zivot na ovoj planeti u pakao. U stanju ste u njegovo ime da ubijete i najrodjene. Ili ga lose tumacite ili se on zeza sa nama pomerajuci nas kao sahovske figure iz dosade. Usvakom slucaju ja kazem da bog nepostoji, a ti i tebi slicni dokazite suprotno. Nemojte citirati nista, jer to su babske price nego konkretno cinjenicama!

George Carlin

pre 9 godina

Reče Joca 011:"Kao što npr. računar kome je konstruktor sačinio i dao softver, ne može dokučitikonstruktorove istine.A Crkva je samo jedna, ona koja je od početka ostala ista. Nema dve.." I, ostade živ. Joco, a kako ti to sve znaš kada tvoj kostruktor to nije planirao? Šta tebe izdvaja od ostalih računara?

goranv

pre 9 godina

Da mnogo je nezgodno kada neko i to sa najvišeg mesta kaže da ste mlatili praznu slamu ceo život. Ali budite srećni. Još imate vremena da ispravite zablude. Lepo vam covek kaze da su se zajebavali s vama dve hiljade godina i da eto. Trajalo je dokle je trajalo

Mesar Joca

pre 9 godina

Kavurmu vam vasu. Kakvi komentari. Svi pametniji od pape, a taj matorac zavrsio neke visoke visoke skole i valjda zna sta besedi. Joco, Joco (Joca 011, 29. oktobar 2014 15:21) imenjace, ti otkaci danas? Ti se zapenusi bas. Problem sa zenom? Nemoj biti toliko frustriran. Ne valja za srce. Ja ti otvoreno velim da je 2+2 cetiri i da nema boga.

irony

pre 9 godina

Ko je dokon trk na yt poslusajte jednog od najvecih stand-up komicara george carlina kako plasticno objasnjava religiju, boga, bibliju.

Богдан

pre 9 godina

”Велики прасак” је само једна од теорија настанка универзума и никако није нешто што је доказано, шта више, врло тешко је доказати нешто тако. Емпиријски докази који су потребни у математици, нпр, да би се нешто доказало имају далеко више критеријуме него ови после у физици и још далеко више него у биологији. Колико је тупава идеја интелигентног дизајна, толико ми је и тупава Дарвинове теорије постанка човека - не и теорије еволуције. Еволуција је чињеница а Дарвинов ”постанак човека” је теорија. За разлику од ових Римокатолика и Протестаната, Православна Црква никада није оспоравала теорију еволуције, па чак ни ултра конзервативна Руска Православна Црква то није спорила. Гугл претрага за "Orthodoxy about evolution" ће вам дати прегршт чланака и тумачења светих отаца где моје тврдње могу да се потврде. У самој Библији, у првој књизи Мојсијевој (књига постанка) доказ да се Бог служи еволуцијом, тј, механизмом еволуције где наређује Земљи да створи флору и фауну - дефакто све осим самог човека.

goran

pre 9 godina

Joca 011. Joco. Vernici su i oni što veruju u Zevsa, Ra, Alaha i još par hiljada drugih bogova. Tvrdiš da se i njima bog prikazivao ili je to ekskluziva hriscana ili sta ? Joco, niko nema problem s tvojom verom ali zao mi je. Znam da ovaj papski šamar strašno bridi. Nije lako prihvatiti da si se ceo život zamlaćivao. Zao mi je. Ali ne mogu ti pomoci ?

goran

pre 9 godina

Joca 011. Joco. Vernici su i oni što veruju u Zevsa, Ra, Alaha i još par hiljada drugih bogova. Tvrdiš da se i njima bog prikazivao ili je to ekskluziva hriscana ili sta ? Joco, niko nema problem s tvojom verom ali zao mi je. Znam da ovaj papski šamar strašno bridi. Nije lako prihvatiti da si se ceo život zamlaćivao. Zao mi je. Ali ne mogu ti pomoci ?

gajger

pre 9 godina

gay friendly papa koji veruje u evoluciju i veliki prasak...
Čekam samo kada će reći da ni reinkarnacija nije u suprotnosti sa svetim pismom!

Joca 011

pre 9 godina

... a kako ti to sve znaš ...
@ (George Carlin, 29. oktobar 2014 13:35)

Izvori saznanja o Bogu su: Sveto predanje, Sveto pismo, Crkva (Pravoslavna), dela Svetitelja, pouke Bogonadahnutih Otaca, i Život sam. Ali, sve to uz Božju volju da uopšte i dođemo do saznanja. Ukoliko Bog smatra da je rano, čovek ništa pravilno neće razumeti. Npr. i ovde ima dosta ljudi koji su čitali Sv. pismo i ostali ravnodušni. Ako čovek čita iz znatiželje ili iz potrebe da proširi svoje intelektualne vidike ili obrazovanost, ili da se pohvali svojom erudicijom, Bog, koji čoveka poznaje bolje nego on sam sebe, koji je čoveku bliži nego dah, bliži nego krvotok, ne dozvoljava da se Njegove tajne spoznaju. Takav čovek potom izjavljuje kako je Sv. pismo zbirka istorijskih spisa jevrejskog naroda, ili bajke ubogih pastira, ili podmetnuta svedočenja o ''zanesenjaku'' Isusu, ili se podsmevaju ''zmiji koja govori'' i slično. Neophodno je Bogu se pomoliti, a to, prirodno, može samo onaj koji veruje da On postoji. Po mom mišljenju, ovo je odlično rešeno. Tako da, polako, život donosi situacije u kojima duša zavapi i obrati se. Niko nije postao vernikom tako što je to rešio da bude. I niko nije lako i bezbolno. To je ''potres'' za dušu, da otkrije Istinu. Onu koja ga voli više nego iko na svetu, i Koja je Svemoćna.
.

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...'Ajde da stavimo tacku na ovu bezveznu raspravu. Citiram te:"Muka mi je kad vidim ovog "coveka" iz ove tzv "institucije", koliko su nam zla naneli, treba zabraniti sam pomen" (nisam nepismen, nego nije stavljena tacka). Sta to treba da znaci? Da li je papa "covek", a katolicka crkva "tzv "institucija""? Da li bi trebalo zabraniti svako pominjanje katolicke crkve? Kakvo zlo su ti katolici naneli? I na kraju, promasila si temu. Ovde se, sve do tvog komentara, raspravljalo o naucnim i verskim pogledima na istu stvar. Ako si se bas "zakacila" na neku zabranu, ja sam bas to hteo; da se ispostuju pravila objavljivanja komentara i da se ne objavljuju ksenofobni komentari. Ja takav komentar nikad nisam ostavio, jer ni ne razmisljam tako.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Potrebno je razumjeti zauvijek zapamtiti da su se sva ucenja sa pojavom hriscanstva i ucvrscavanjem
religije odvijala u tom domenu.Religija je,ustvari postala nesto kao pokrivac {zastitnik} svih ljudskih
djelatnosti i ne samo nauke-ucenja nego i umjetnosti i knjizevnosti.Pored svega toga religija
je uspostavila sopstvena misljenja o covjeku,bogu i svakodnevnim zbivanjima.Sve je islo glatko
do onoga trenutka kada je nauka ustvari pocela da negira crkvene dogme i prema tome postala
izvorni neprijatelj religije.Crkveni establisment je u pocetku neprijateljski reagovao da bi se
ta reakcija vremenom promijenila.Egzistencija crkve je bila u pitanju.Smijesno bi bilo ako jednoga
dana crkveni velikani, sam papa jedan od njih ,pocnu da promovisu ideju da bog ne postoji.
To ce se stvarno i dogoditi ako se egzistencija crkve dovede u pitanje.Upletanje crkve ili bilo koje
religije u nauku i naucna zbivanja nije na mjestu.Medjutim to upletanje ima svoj razlog i ustvari
je samoubilacko.Kada papa kaze da on vjeruje u veliki prasak ja pocinjem ozbiljno da sumnjam.
Mozda je polemika potrebna o stvarima za koje nauka nije sigurna .Crkva i religija uopste, ce
pokusavati da naprave nedoumicu jer im to u sadasnjem vremenu odgovara. I na kraju sve se
svodi na pitanje opstanka .Vremenom ce se to pitanje i rijesiti kada cilelo covjecanstvo postane
unifomno i humano.
vasilije knezevic 28 okt. 2014

1389

pre 9 godina

(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09) -"ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje."

Zar nije demokratija vladavina naroda? A mi smo kao demokratska drzava? Ima smisla kao i verovati u Boga i teoriju evolucije u isto vreme.

Nikola

pre 9 godina

Dosta glupa izjava,razumem sta je hteo da kaze i zbog cega ali je to vrlo glupo uradio.Ocigledno je da papa pokusava da od vere napravi neku neobaveznu pop kulturu za mlade.Ok,na osnovu pomeranja kosmosa zakljucak je da je nastao iz velikog praska,ali sta je uslovilo da iz nicega nastane nesto.Bitno da se zna da je neko ko ima magicni stapic.Pa ispada da je saintologija jedina vera koja propoveda istinu tj. da smo vanzemljaski duhovi koji su nastanili zemaljska tela....

Ime i Prezime

pre 9 godina

“Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, padamo u iskušenje da Boga zamislimo kao mađioničara sa čarobnim štapićem. Ali to nije tako”, rekao je papa Franja.
Sva je sreca da Knjigu postojanja svako moze slobodno tumaciti i filozofirati o njoj kako kome volja, i to je u redu.

analiza

pre 9 godina

Biblija je kompilacija vekovnih mudrosti. Toj kompilaciji je pridodat BOG da stimulise ljude da slede te mudrosti i da ne srljaju u propast cineci drugacije. U danasnje doba ulaga boga nema nikakvu ulogu jer nas novi BOG je novac i srljanje u propast je nezaustavljivo.

Joca 011

pre 9 godina

@ (goran, 29. oktobar 2014 11:30)

Pitao si samo za vernike u ''tako veliku istinu kao što je Bog'',
i o nedostatku saznanja najvećih umova ovog sveta, pa sam ti samo to odgovorio.
* * *
Um je čoveku dao Bog, da ga iskoristi pametno, u sagledavanje Istine.
U suprotnom se radi o zabludi, zamlaćivanju, stranputici, promašaju...
jer: ''Ko ne priznaje Istinu za Istinu, taj traži laž''.
A Papa ko Papa, koga briga šta on priča. Nas pravoslavce ne.
.

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Sve su to sekte, postoja bog ili ne, u sta god da verujete, jednu stbar je neophodno da naucite, kako god se zvala religija i crkva kojoj pripada njih definitivno nije napravio i ne vodi vas bog, nego korumpirani i profitom vodjeni covek, a ako nije korumpiran vec je tu zbog neke ideologije to je jos gore, takvi su definitivno opasniji.

miro split

pre 9 godina

@Galeb
Stari nemoj se ljutit,ali ja se zabavljan i šalim.Samo imaš jedan problem jer je neko ovu usporedbu napravija ozbiljno i to Papa Franjo.
Njegove su riči da kršćanstvo i ideja komunizma nisu različiti jer im je u korjenu briga o siromašnima i potlačenima ,te da je komunizam tu ideju preuzeja od kršćanstva tako da mislin da poglavara jedne tako velike religije i nije baš lipo zvat idiotom,a ja stari opet ti kažem,ja se samo šalin i mislin da je to svakome očito.Ispričavan se ako si me ozbiljno shvatija pa te uvridila usporedba Tita i Mojsija.

Jack

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.
(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09)

Videli da kaplje sve manje kinte od "clanarine", pa resili da olabave malo sa pravilnikom. Mislim da se religija nikada nece iskoreniti, sve i kad bi civilizacija trajala narednih 5000 godina - a nece. Jer svedoci smo da je dovoljno da neukima i poluobrazovanima, pa cak i nekima koji imaju formalno obrazovanje, plasirati par teorija zavere, podgrejane "nezavisnim" studijama i "autenticnim" pricama sa interneta, pa tako danas imamo galopirajucu epidemiju gluposti koja se protivi vakcinisanju dece (jer izaziva autizam, ej!!!), lecenje gledanjem u sunce, haarp, chemtrails, i sta jos sve ne...

Joca 011

pre 9 godina

... Baš me zanima ... vernici saznali ... a najveći umovi ovoga sveta nisu ...
@ (Goran, 29. oktobar 2014 08:19)

Istine (dogme) o Bogu saznaju se tako što ih sam Bog otkriva ljudima, na način i u onoj meri
koja je korisna ljudima za što potpunije postizanje smisla njihovog kratkovekog života na
ovoj planeti. Najveći umovi ovog sveta su tek samo toliko, stvorenja Božija. I prirodno je da im
njihova umnost, od Boga koncipirana i data, nije dovoljna za spoznaju velikih Božjih tajni.
Kao što npr. računar kome je konstruktor sačinio i dao softver, ne može dokučiti
konstruktorove istine.
A Crkva je samo jedna, ona koja je od početka ostala ista. Nema dve.
.

Jesus is my gardener

pre 9 godina

@SMAK22
Ali zato dokaza da Bog postoji ima koliko hoces - pishe u Bibliji, skupu tekstova od pre 20 vekova koje je "Bog" napisao kroz neke ljude i skupio u knjigu u zelji da postane bestseler pisac. Ma vazi.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Ni Papa Franjo nije bezgrijesan, iako Vatikan bas to propagira. Katolik sam (Galeb, 30. oktobar 2014 12:04)

Vatikan nikad nije "propagirao" da je papa bezgresan i ako pravoslavci i ateisti zive u takvom uverenju, to se jos i da shvatiti, ali, kad tako sto kaze katolik, to znaci da "Vatikan" nesto traljavo "propagira". Dogma o papskoj nepogresivosti (obrati paznju - *nepogresivosti*, a ne bezgresnosti; katolik bi morao znati da je samo jedna smrtna osoba mogla biti bezgresna) nesto je sasvim drugo i ne znaci da je papa nepogresiv sta god i kad god da kaze. Ako pitas papu "koji je danas dan", a on se prebaci, pa ti u cetvrtak kaze da je sreda, nece biti sreda samo zato sto je to rekao papa. Wojtyla je pravio zivopisne greske na talijanskom; nije se talijanska gramatika promenila zato sto je papa nesto tako rekao. Nego znaci da moze da proglasi crkvenu dogmu, ukoliko najavi da ce koristiti "papsku nepogresivost", tj. da ce se obracati "ex cathedra" i... ukoliko to potom "crkvena zajednica prihvati" (inace se nece smatrati da je obracanje bilo ex cathedra, uprkos najavi; nijedan papa ne moze, na primer, na osnovu "papske nepogresivosti" da proglasi Lucifera za sveca), sto prilicno relativizira "papsku nepogresivost". Kad se ne obraca ex catedra, papa moze da pogresi, kao i svako drugi. U praksi se obracanje ex cathedra dogodilo samo dva put, danas je prakticno nezamislivo da bi se neki papa odlucio na tako sto i nema izgleda da bi se u doglednoj buducnosti to moglo promeniti.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Aquarius, takodje:)
To je new age. Papazjanija religija, u kojoj su svi po malo u pravu, pa Istina i ne postoji.
Služi da dezavuiše Istinu, slično kao Ekumenizam.
Kao kada bi od tvrdnji da su 2+2 jednaki 3,75, i da su 6,34, i da su2,22, itd.
pa uzeo srednju vrednost i utvrdio pomirljivu istinu da su 4,1.
.

IDCreationnn

pre 9 godina

Vidim da ovde neki postavljaju pitanje ko je stvorio Boga.Naravno,ovo pitanje nema smisla,jer ako će neko da ga stvori onda to nije Bog,on je stvoritelj a ne stvorenje.Znate,mnogi Boga traže u svemiru,to je kao kada bi konstruktora kompjutera tražili u njemu,dakle on je izvan svemira,on nije limitiran prostorom i vremenom.Naime,nešto mora postojati oduvek,ako samo materija postoji oduvek,onda nema života i nema zakona u svemiru ničega,kao što sam i objasnio dovoljno u prvom komentaru.Bitno je na kraju ipak reći da je Bog jedino ograničen zakonima logike,dakle ne deluje izvan zakona logike,a ovo kažem zato što mnogi postavljaju pitanje da li on može da stvori kamen kojeg ni sam ne može podignuti ,ako je svemoguć.

Aplauz

pre 9 godina

Trezven čovek koji koristi mozak može da bude samo agnostik. Ko veruje, taj automatski isključuje mozak. Sa druge strane nauka u sadašnjem stadijumu razvoja nije u stanju sve da objasni (pogotovo pitanja šta je bilo pre big banga ili pak savršen odnos u količini materije i antimaterije pri nastanku univerzuma, hipoteza o multiverzumu itd). Papa je to očigledno shvatio. Veoma hrabar i iskren čovek. Od mene svaka čast!

miro split

pre 9 godina

Ja ka čovik i iskusni predratni komunist na ovu temu gledan ovako:
Stari zavjet je teški staljinizam i pokušaj boga da stvori čovika ka odgovornog radnog čovika koji će se žrtvovat za ideju idealnog društva.Normalno da je sve krenulo naopako kad se pojavija strani agent u obliku zmije i korupcijom u rajskom vrtu zavea prvo Evu,a onda i druga Adama.Tu je već krenulo nizbrdo jer je Bog onda uveja stroge disciplinske mjere za ovo dvoje drugova.Sam Bog nije imun na lip život ,pa u slučaju Abela i Kaina više cjeni žrtvu u obliku janjćića,nego kumpire i kukuruz.Što dovodi do bratubilačkog rata sa nesagledivin posljedicama.Bog mora pristupit velikim čistkama te se događaju progoni poput velikog potopa ,Sodome i Gomore.Iza tih velikih čistki veliki vođa je strahovito nepovjerljiv tako da od člana centralnog komiteta Abrahama traži da likvidira svog sina i tako dokaže svoju odanost ideji revolucije.Priča o Mojsiju je prava partizanska epopeja prelaska Neretve i obračuna sa klasnim neprijateljima.
Novi zavjet je tipična Latinskoamerička priča o komunizmu.Drug Isus izrasta iz ideje savršenog svita,ali on postaje disident i traži socijalizam ljudskog lika.Njegova tragična sudbina je zacrtana od samog početka.On je sa narodom,veseli se s njima sa svojin gerilskim odredom širi nadu među potlačenima,daje in kruh,ribu i ono najvažnije utjehu u vinu.
Na kraju Bog nalazi izdajnika u njegovin redovima i Isusa hapse i likvidiraju.Narod koji ga je slavija traži njegovu krv i odriče ga se.

miro split

pre 9 godina

Ja bi nastavija sa svojin izlaganjem tamo di me je drug Galeb prikinija.
Dakle ka šta san reka Isus ima osjećaja za probleme malog čovika i pokušava napravit perestrojku.On je protiv čistki i sprječava egzekuciju drugarice Marije i upućuje je na drugarsku samokritiku.Ipak u nekim stvrima ostaje tvrd i nepokolebljiv.Primjer je rastjerivanje trgovaca za najveći židovski praznik.Tu grješi jer u sve moš taknit,samo protok kapitala ne diraj.
Znamo šta posli toga sljedi.Najbliži suradnik je potkupljen šporkin imerijalističkim novcen,a neki od njegovih najbolji drugova se posipaju pepelon i u strahu za svoj život ga se odriču.
Dakle priča se poklapa,a nama ostaje da čekamo još i čudo uskrsnuća.
Kako sad stvari stoje sa ovon kapitalističkon ekonomijon mislin da je taj moment jako blizu,a i Papine poruke sve češće o tome govore.
Znan ja da nevjerne Tome u to neviruju,ali i oni se nekako moraju uklopit u ovu priču.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Vrlo simpatican papa. Najzad da se i to prizna (m m)

Nikad katolicka Crkva nije ni negirala evoluciju. Nije je, naravno, ni zagovarala, ali, nije imala nista ni protiv te *teorije* (jer, teorija evolucije je bila i ostala - teorija, a teorije vaze dok ih naucna *otkrica* ne opovrgnu i u onolikoj meri u kojoj ih ne opovrgnu; to je bila dogma samo za staljinisticke komesare, ne i za biologe... i samo je u interpretaciji staljinistickih komesara "covek postao od majmuna"). Jednostavno, kad su katolicki teolozi razmotrili predmet, nisu nasli da je to u suprotnosti sa katolickom doktrinom (nego da se moze smestiti u okviru dopustenih granica) i nisu videli razloga da se Crkva u te stvari mesa. Prepustili su to nauci. Jedino sto, do Wojtyle, nijedan papa nije nije nasao za potrebno da o takvim stvarima govori. To ne znaci da tu i tamo neki biskup, ili neki katehet, nije mogao voditi svoj privatni krstaski rat protiv (u ovom slucaju) evolucionizma - nije svaki biskup, ili svaki katehet, vrhunski teolog, niti je katolicka doktrina sve sto veruje makar kakav biskup. I oni su ljudi - mogu da grese, mogu da ne znaju. E, ali, ovde imate agresivne ateiste, a neznalice, kojima se sve sto im je ikad, od dalekih skolskih dana, ovlas okrznulo uho, slilo u isti kos. Pa su im se tamo pomesali i kreacionizam i vestice i nekakve kornjace i Inkvizicija i ravne ploce i baba Vange... Pa kako sad njima objasniti da je zbrka u njihovoj glavi? Kako ce oni to shvatiti, kad im je u glavi - zbrka?

jmt

pre 9 godina

Ovo je stvarno zanimljivo.http://www.bitno.net/lifestyle/znanost-i-tehnologija/prica-o-sveceniku-koji-je-osmislio-teoriju-velikog-praska/

Aquarius, takodje:)

pre 9 godina

Bravo Aquarius!
Dodala bih da se u svetu upravo dešava manje-više spontana globalizacija vere koja izvlači duhovnu suštinu iz svih velikih religija i pretpostavlja je svemu što ograničava ljudski duh. U tom smislu i sve više hrišćana (sada već masovno!) veruje da je došlo vreme koje prethodi silasku na zemlju duha svetoga i da Bog ne samo da postoji već se ogleda u nama samima! Usklađivanje ne samo Katoličke nego i Pravoslavne crkve sa navedenim je neophodno a vreme će vrlo brzo pokazati, pretpostavlja i sam njihov opstanak!

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...Da li si procitala uputstvo za ostavljanje komentara? Ja ne mrzim nikoga, ali me uzasava mrznja prema drugacijim ljudima.

Zoran,hr

pre 9 godina

Katolicka ili bilo koja druga religija na svojoj "evolutivno naprednoj" hijerarhijskoj ljestvici, zensko ljudsko bice tretira kao nizi stupanj evolucije - u papinstvu se dovoljno sjetiti Ivane/Jovane Orleanke.
"I sve cu da dam, samo svoj tron drugima ne dam" - Patrijarhat.
(saraya, 29. oktobar 2014 07:07)

Ocito niste bas nacitani sta se tice Katolicizma. Gospa, znaci Djevica Marija, ima izuzetno veliko znacenje kod katolika i zene bas zbog nje imaju posebnu ulogu. Cesto se moli upravo njoj, majci. Idite malo vise u zapadne zemlje pa cete vidjeti utjecaj zena u Crkvi. Previse prica napamet na ovom forumu punog predrasuda.

miro split

pre 9 godina

@Joca011
Enti jarca zakačija si se na tekst o mome Papi,a sad kažeš da ga ne spominješ.Dobro, nema veze neću se sa tebon svađat jer vidin da nisi loš čovik.Pitaš me je li mi nešto triba od tebe.Triba.Vidin da u jednom svom komentaru spominješ čvarke,pa bi te pita pošto su oni u Srbiji.Stari ovdi kod mene su po zlato pari da ih prave od zlata.Dragi su mi,a opet mi se ne da za njih davat tolike novce.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Zoran,hr, 30. oktobar 2014 11:01)

I u Pravoslavlju je slično. Majka Božja, Bogorodica, poštuje se kao prva među Svetima. S desne strane ikonostasa u svakom hramu uvek je Bogorodica, dok je s leve uvek Hristos. Do Njega je uvek Sv.Jovan Krstitelj, a do Bogorodice je Svetitelj kome je posvećen hram.
(A evo dole, u 15:22, miro split piše po komunističkom uzoru: ''Majke ti božje Joco...''.)
.

miro split

pre 9 godina

@Galeb
Nema nikakve ljutnje.Sad smo ja i ti lipo pokazali kako se sve nesuglasice mogu rješit dijalogon.
Bitno je da se slažemo oko Pape Franje velikog čovika.

Aquarius, takodje:)

pre 9 godina

@ (Joca 011, 29. oktobar 2014 11:25)
Joco, upravo ste dali fenomenalan primer. Pošto 2+2 jesu 4 (nisu ni 3,75 ni 6,34 ni 2,22, upravo srednja vrednost 4,1 jeste najpribližnija istini (onoj istini koju je covek, na savremenom nivou sopstvene evolucije uspeo da sagleda).

Protestant, bivsi katolik

pre 9 godina

Pre dosta godina, jos dok sam bio katolik, pala mi je u ruke katolicka biblijska enciklopedija. Na tekst o stvaranju, pisalo je: "Ovde je problem shvatiti stepen simbolizma u navedenom tekstu." Pa to je neverstvo. Isekao sam tu neciklopediju, kao protestanti katolicke knjige u 16-tom veku, i postao protestant. Ne stvari se jednostavno ne menjaju.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Aquarius, takodje:), 29. oktobar 2014 12:54)

Nisi razumela. Samo je Istina dostojna i upotrebljiva u našim životima i u ovom svetu. Sa najpribližnijom istinom, npr. da je 2+2=4,1, ne možeš se poslužiti ni u kakvu svrhu. Kako bi se u realnost oko nas uklopila New age ‘’tvrdnja’’ da je 2+2=4,1? Možeš li na temeljima takve matematike sagraditi kuću ili sačiniti računar? Tako isto i primitivno, dečje shvatanje da je poluistina moguće prihvatljivija od Istine, čemu može poslužiti? Nisi orginalna, i pojedine sekte slično tvrde – da su one’’nad Istinom’’, pa su se dosetili da od raznoraznih ‘’iznosača istine’’ uzimaju po parče istine, koje im se učini najlepše, i tako sintetišu vrhunsku istinu u koju veruju.
.

Galeb

pre 9 godina

(miro split, 30. oktobar 2014 11:22)

Izvini, malo sam se "zaletio".
Usporedbe su u principu interesantne i smijesne, na pozitivan nacin.
Ni Papa Franjo nije bezgrijesan, iako Vatikan bas to propagira. Katolik sam i jako mi je drag ovaj Papa i shvacam da zeli pomiriti i heteroseksualce i homoseksualce, vjernike i nevjernike, ali neke stvari ne mogu podrzat, kao ni ideju, da komunizam bazira na temelju krscanstva. Iako on o tome razmislja samo simbolicno i ideoloski, komunizam i krscanstvo su dva svijeta. Ali mozda i nisam dovoljno pametan da ga shavtim, ipak je intelektualno daleko iznad prosjeka.

Pozdrav i bez ljutne na predhodni komentar.

Zoran.hr

pre 9 godina

(Joca 011, 30. oktobar 2014 11:53)

Hvala na objasnjenju. Znaci teoloski zena ima veliki znacaj kod krscana. Pitanje je samo koliko to dolazi do izrazaja u crkvenim strukturama. To sigurno i ovisi o zemlji a ne o vjeri i religiji.

IDCreationnn

pre 9 godina

@bzv-Što se tiče navodnih kontradikcija,preporučujem ti da posetiš teološki sajt ,,Svetlost istine" gde su ljudi odgovorili na sve,kako kažete,kontradikcije.Konkretno oko za oko ,zub za zub se kaže za ljude koji su ti naneli neku nepravdu ili bol i sl i ti naravno trebaš im vratiti istom merom,a ljubi bližnjeg svog znači bližnjeg svog,onaj ko ti je naneo neko zlo ti nije bližnji.Isus kaže ko tebe kamenom ti njega hlebom,ali to nije rekao svim ljudima,već samo nevaljalim ljudima koji su hteli da dižu pobunu protiv okupatora,a nisu se naučili poslušnosti Bogu,te su prvo morali protiv sebe da se pobune,pa tek onda.Što se tiče incesta,on pre globalnog nekonzistentnog potopa nije bio štetan jer nije bilo indukovanih mutacija,a posle potopa je bilo genetičkog opterećenja,mutacije gena koje su vezase sa X hromozom.Znamo da je ženski pol XX,ali je moguće i XY normalno,tu se dogodi kad se sa Y hromozoma otcepi deo sa SRY genom (delecija) i onda dođe do translokacije za X hromozom.Mi smatramo da je sve nastalo iz bogatog genetskog pula prvih jedinki i da su posledica varijacije koje su limitirane i koje nisu na nivou makro promena.Smatramo da je Bog dizajnirao genom Adama i Eve da bude srazmeran sa mehanizmima koji bi do biodiverziteta doveli,a potomstvo je vrlo često ostavljalo nove alele,naravno prvi par je imao mnogo heterozigotnih alela (različiti).

Joca 011

pre 9 godina

@ miro split

Tog tvoga, nit sam spomenuo nit me zanima. Tebi brate, ako treba nešto od mene, reci. Nemoj okolišati i meni objašnjavati kako ti on uređuje kuću. Nije mi zanimljivo, nisam te ni pitao.
.

petar

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!

jedan obican vernik SPC

pre 9 godina

Drago mi je sto nasa Pravoslavna crkva nema veze s ovim ljudima i ovakvim nacinom pojmanja hriscanstva, niti je ikada imala veze sa inkvizicijama, pricama tipa "zemlja je ravna ploca", krstaskim ratovima, ubijanjima u ime crkve, nasilnim pokrstavanjima, progonima itd. To nije nikada bio, niti ce biti deo pravoslavnog pojmanja sveta, iako nase Nemanjice optuzuju za proterivanje bogumila o cemu postoje bajkovite predstave i krajnje magloviti izvori koji svi poticu iz inostranstva.
Nikada ljudski um nece biti u stanju da razume i pojmi Bozije sile koje su stvorile ovaj svet ma koliko se svi trudili. Nije nam dato kao stvorenim da spoznamo Tvorca, iako nam je On prilikom stvaranja dao slobodnu volju i materijalni svet da upravljamo njime.
Ajmo sada ateisticki botovi, lupajte minuse do mile volje!

22

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

Nkodim Ljutić

pre 9 godina

Ovaj čovek ne veruje u Boga, definitivno! Neki dan je pozvao gej popoulaciju u crkvu sad ne priznaje temelje hrišćanskog verovanja, stvaranje. Adame, Eva, žao mi je... ipak je majmun naš predak... mada ja ne bih da tako bude... a ko voli neka mu bude...

Nenad BG

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.

22

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

Данијел

pre 9 godina

Ко се уздиже на небо и ко хоће да спусти Христа на Земљу.Не треба прилагођавати Бога човеку већ човека Богу.Бог је исти јуче,данас и сутра, и какав је човек створен, такав је и данас.Нема еволуције!Грех је исти од постања до данас, док је Христос вечито млад. Не знам да ли је папа Фрања ово изјавио, али ако јесте онда подилази човеку а католичка црква то ради одвајкада.

jolly

pre 9 godina

Ako je to tacno, onda ni Adam ni Eva nisu istorijske licnosti. Samim tim, ni pad u greh nije istorijski dogadjaj. Iz toga dalje sledi da je Isus Hristos, koji se zrtvovao za grehe covecanstva, zapravo bio u zabludi jer je umro zbog necega sto se nikada nije dogodilo. A ako je to tacno, onda je citavo hriscanstvo lazna religija i papa Franja je poglavar unutar te lazne religije i samim tim i prevarant. Otuda logicno proishodi pitanje: zasto bi iko ozbiljno shvatao bilo sta sto neki prevarant govori, bez obzira koliko smesnu kapu nosio i koliki kapital i uticaj predstavljao?

blah

pre 9 godina

I onda nek mi neko kaze da je papa hriscanin... Jos mu samo fale izjave "Biblija je laz" i "Ja sam Bog"...pa da mu se svi klanjamo. Bilo koja CRKVA kao institucija je instrument manipulacije. "Sve je bajka" rece papa, i 2 milijarde katolika rekose, AMIN.

Петар Петровић

pre 9 godina

Папа је скочио сам себи у уста. Теорија еволуције захтева милионе година, велики прасак милијарде. А у Библији се недвосмислено каже да је свет створен пре 7524. године. Да је јеретик, познато је, сад још и ово.

Nenad SU

pre 9 godina

Papa je ovom izjavom sam sebe rascinio jer vara cc jednu milijardu vernika koji nakon ovoga nemaju nikakvu obavezu prema njegovoj "Crkvi i veri".

Lazna naucna elita koja ga podrzava cini to iz koristoljublja, oni ne mogu mogu da se porede sa naucnicima tipa Njutn, Paskal, Tesla, Mendel koji su se naukom bavili zbog nauke, a ne zbog novca. Naravno svako moze da procita koji stav su oni zastupali u vezi "nastali smo od eksplozije" i slicnih gluposti.

Kad se pogleda slozenost ljudskog Dnk jasno je da to ne moze nastati slucajno kao sto ni automobil ne nastane slucajno vec ga covek napravi.

Molim ateiste da ne osipaju odmah paljbu vec da sagledaju i drugu stranu i sam sam bio skeptik pre 10god. Takodje sebe smatram prakticnim covekom, ne bi verovao i voleo nesto sto ne postoji. Od vestackih tvorevina volim samo Partizan i Juventus :-).

Lep pozdrav za sve dobre ljude.

bzvz

pre 9 godina

Polako, Papo! Znamo da hoces da se dodvoris svojim ovcama koje su te napustile zbog nestasluka tvojih zaposlenih i drugih brljotina, i da zelis da ti se ovce vrate, ali ne mozes ti da budes veci katolik od pape. Naime, nisu svi naucnici saglasni da je sve nastalo iz Velikog praska, to je samo hipoteza. A, iskreni istrazivaci ce reci da ustvari oni pojma nemaju i kako i zasto je sve nastalo. Tako, Papika, lakse malo sa cepljenjem, Bog je jos uvek u igri.

JagodaGBP

pre 9 godina

ko je evolucija,ne moze vreme da ima dobar ukus,znaci postoji neki mozak,dva oka,nos,dva uha,dve ruke,dve noge...sto se tice delova tela ima gomila kombinacija i sad slucajno je ona prava,ne budite sabani.

Zoran.hr

pre 9 godina

Pa ne znam bas ko uopce zamislja Boga kao nekakvog madjionicara? Veliki prasak i evolucija uopce ne idu protiv Boga. Zasto se vjernici odupiru tim teorijama? Iako teorija evolucije mozda nije 100% potvrdjena, ima smisla i dokaza. Ne znaci, da smo od "majmuna", kako neki misle. Za mene kao vjernika to nije nikakav problem. Znanost potvrdjuje, da mora postojati nesto vise od nas.

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Ok kreacionisti, sta imate da kazete na ovo, a da ne ulazite u bullshit prodaje dushe djavolu?

Ovaj papa je car, pravi covek, primer poniznosti i logike. Ostace upamćen kao čovek koji pokusao da veru priblizi vremenu.

Steva

pre 9 godina

Naravno da Bog nije "mađioničar" ali je stvoritelj svega vidljivog i nevidljivig pa i nas grešnika,a ti nisi sluga Božiji nego si sluga sotonin bez obzira što nosiš papasku krunu i "blagosiljaš" i zato bolje da se skloniš sa tog mesta i više ne zamajavaš ljude.Ni tvoji prethodnici nisu bili bolji jer su bacali anateme,odnosno prokletstva na narode koji su bili "neposlušni" a vrh izopačenosti papske službe je što ste sebe proglašavali za namesnika sina Božijeg što vam i stoji upisano na papskoj kruni kao krajnje bogohulna poruka: "Vikarius Vili Dei".

alcale

pre 9 godina

Najjaci utisak kada vidis da se ateisti Srbije sloze sa papom u prici kako nauka ima objasnjenje za nastanak univerzuma i zivota a najveci srpski naucnika i jedan u najvecih u istoriji covecanstva Nikola Tasla je bio UBEDJEN da bog postoji! Ono kada hoces da budes veci papa od pape a ispadnes *****.
Ja stvarno ne znam dali su ljudi ovde toliko limitirani da bar malo prate neke druge naucnike, one koji imaju iste argumente ali povezane sa bogom?
Jos nesto, uporno se brani nauka a pljuje po religiji, ok ne volim ni spc ni rimokatolicku, ali bre ljudi vi zaboravljate da su rerligije OSNOVALE dobar deo nauke!?! Pa astrologijom su se prvo bavili SVESTENICI, neka od njihovih istarzivanja i danas su primenjiva!
I daj iskulirajte sa mamjunima!

Бранислав

pre 9 godina

..ја нисам постао од мајмуна и не прихватам "теорију еволуције"..а они који Дарвинову теорију еволуције прихватају и себе сматрају потомцима мајмуна имају право да тако мисле укључујући и тзв. Светог оца - папу..нек он себе слободно сматра за потомка шимпанзе, орангутана..срећно му било..

S

pre 9 godina

Gospodi kojima je katolicka bolja od pravoslavne, niko ne brani da predjete tamo, ima cak i fora da za greh ne moras bas da se pokajes, vec izmolis 20 puta i jovo nanovo :) meni veru niko bolje nije mogao da prikaze od patrijarha Pavla.

Vaše ime

pre 9 godina

Narodski rečeno sam sebi je pljunuo u lice ovom izjavom.
Pogazio je 80% Biblijske ideje o nastanku sveta, tj svega.
Ali to i jeste problem u vezi religije. Svaki naučni argument, bilo kakav, oni uklope nekako u poetične reči iz Biblije. Tako da nije čudno što su prihvatili V.Prasak, jer o tome ''jasno'' piše i u bibliji.
Prihvatiće oni sve što nauka dokaže, ali uvek uz obrazloženje da je sve to već pisalo u svetoj knjizi, ali šatro nismo pravilno tumačili.
Stari zavet je već bukvalno odbačen od strane katolika, nebuloze u tom tekstu su tolike da i najveći vernici ne mogu da popuste razumu koji im ne dozvoljava da veruju u te gluposti, koje je pre mnogo vekova čovek napisao a ne deda mraz u centru univerzuma.

ni po babu ni po stricevima vec po pravdi Boga istinoga

pre 9 godina

Evo sta ja mislim:

1. Bog svakako ne moze biti madjionicar sa carobnim stapicem jer je Bog bestelesan.
2. Bog je skup univerzalnih zakona i pravila koji se medjusobno
prozimaju i drze kosmos u ispravnom stanju. Veliki broj tih zakona je poznat i nama ljudima, na primer, zakon gravitacije, zakon odrzanja energije, moralni zakon...
3. Ovaj papa je samo jedan u dugom nizu sarlatana na celu neke od svetskih religija. Takvih je kroz istoriju bilo podjednako mnogo i u islamu i u budizmu, i u hriscanstvu(katolicizmu, pravoslavlju, protestantizmu i svim sektaskim ucenjima) i u bramanizmu...
4. Od vajkada je svestenstvo volelo moc i materijalna dobra iako ih ucenja koja propagiraju obavezuju da se ponasaju upravo suprotno.
5. Najveci deo tajni zivota i nastanka sveta skriven je iza onoga sto predstavljaju svetlost, ljubav, sloboda, vreme i naravno Bog.
6. Nasuprot tome, naucnici pokusavaju da odgonetnu istinu koristeci se racionalizacijom onoga sto vide oko sebe cime upadaju u zamku sopstvenih limita. Jer, nemoguce je racionalno objasniti nesto sto prevazilazi nase mogucnosti. Kao kada se od deteta trazi da objasni nesto oko sebe sto vidi. Ono daje obrazlozenje u koje veruje, a sa aspekta roditelja to objasnjenje deluje skroz detinjasto i nerealno.

m m

pre 9 godina

Vrlo simpatican papa. Najzad da se i to prizna, da su evolucija i veliki prasak stvarni. Iako je katolicka crkva ucinila mnogo zla vekovima protiv drugih, a i svojih, ovak papa je vedar pomak ka pozitivnim mislima.

Zao mi je sto crkva u Srbiji jos zivi u srednjem veku, i vuce sve svoje u tu mracnu rupu.

Purgatorium

pre 9 godina

(Lilit, 28. oktobar 2014 19:58)
U vasem komentaru osecam cinizam ali ipak mislim da ste blize istini od mnogih drugih komentatora. Medjutim, nije me toliko privukao vas komentar nego vas potpis. Ne znam da li vam je to pravo ime ili je nesto "drugo" u pitanju. Vecina vernika i nevernika pominju Adama i Evu kao prva ljudska bica koje je stvorio Bog i da je tako sve pocelo. Nije istina. Poceo je sa Adamom i Lilit. Adama i Lilit je stvorio iz praha. Posto su stvoreni od istog materijala Lilit je smatrala da je ravnopravna sa Adamom. Adam to nije mogao da podnese pa se zalio Bogu. Da bi mu udovoljio, Bog je odveo Lilit u raj i Adamu od njegovog rebra stvorio Evu. Posto je Eva stvorena od Adamovog dela tela, nize je rangirana i trebala je njemu da sluzi. Eva je radjala samo musku decu...
Ja bih na ovo dodao da je ovaj mitos ili legendu izmislio muskarac. Dakle covek, kao ljudsko bice je najsavrseniji, a unutar toga muskarac je savrseniji od zene. Onaj ko je prvi zaceo legendu o Adamu i Evi bio je totalni neznalica ili muski sovinista. Zbog mnogih losih zbivanja u ljudskoj istoriji u ime Boga, svestenstvo je objasnjavalo da je Bog dao coveku slobodnu volju a kazna ce stici tamo negde na nekom drugom svetu u nekom drugom zivotu. To vam je kao kada detetu od cetiri godine date da pojede cokoladu a kada je pojede izbijete mu zube zato sto je pojeo. Malo je to cudno, da sam Bog i da imam tu moc koja mu se pripisuje ne bih dozvolio da se zlo radja nego bi se radjalo samo dobro.

zika

pre 9 godina

covek koji veruje da ga je bog stvorio njega je bog stvorio, covek koji smatra da je nastao od majmuna on je stvarno i nastao od majmuna. prema tome i ovaj papa ako smatra da je nastao od majmuna taj papa je i nastao od mamuna. mene je bog stvorio. kako da iz nicega nastane nesto to je suprotno zakonima fizike. veliki prasak se kosi sa zakonom o odrzanju energije

Codar

pre 9 godina

Kako ste smesni. A i papa sa vama. Bog je stvarao svojom silom i mudroscu a ne carobnim stapicem. Jedna eksplozija stvara haos a ne nesto slozeno. Jedan sat ili jedan auto nikada ne bi mogao nastati nekim praskom. Nauka samo potvrdjuje da postoji Stvoritelj.

Fungicid

pre 9 godina

Šokiran sam. Evo pitanja za svetog oca:
"Zašto uopšte nešto postoji"?
Slutim da bi odgovor bio kako je nešto nastalo iz ničega pukom slučajnošću i spontanim sledom događaja.
Zar to nije bliže definiciji mađioničara?

sabahudin

pre 9 godina

apsolutno sumnjam u to da je papa Benedikt Ratzinger bio kreacionista. Covek je jedan od najuglednijih intelekualaca. glupa nagadjanja.

Ojroskeptik

pre 9 godina

Ne veruj Danajcima ni kada ti darove donose....

Ja bi rekao - ne veruj Latinima!

Isti je ovo vuk samo je jagnjecom kozom ogrnut. Ne verujem papinstvima, katolickoj crkvi, njihovom purgatorijumu, nepogresivosti....jedna je i jedina Sveta crkva Pravoslavna. Amin!

Washington

pre 9 godina

Crkva skontala da su ih ljudi provalili pa sad menjaju pravila.

Umesto konacno sami sebi da priznate da verujete u Boga jer se plasite smrti i da zavrsite sa tom pricom.

Zoran Milic

pre 9 godina

Niti jedan naucnik zna ista o velikom prasku,nastanku svemira,crnim rupama...Naucnici nisu nikada ponudili dokaze o prelaznim vrstama,kojih bi moralo biti na milione ukoliko je teorija o evoluciji tacna. Takodje,crkva pokusava da se priblizi savremenom drustvu te modifikuje svoje stavove.

Muslim

pre 9 godina

Super. Katolicizam koji potvrdjuje teoriju evolucije - smijesno! Time je katolicizam izgubio jos vise na kredibilitetu.

Kako bi bilo da papu pitaju, recimo, kako se Mojsijev stap pretvorio u zmiju, kao dokaz Faraonu? Moze li to pretvaranje mozda objasniti sa teorijom evolucije?

Bravo Papa

pre 9 godina

Nadam se da će i naša vilika sveštenstva isto tako shvatiti da bog nije madjioničar! Isto toliko se nadam i da će pustiti našu decu na miru i prestati sa forsiranjem religiozne nastave u školama. Tek tada će proći vreme nametanja religije i nekakvih srednjevekovnih moralnih vrednosti i zavladati vreme tolerancije bez cenzure. Aleluja!

Vojkan

pre 9 godina

ne postoji teorija zavere vec prava zavera,neverovatno,ovakva degradacija Boga od coveka sa toliko odgovornosti!!!Jako dobro smisljen plan Jezuita,kovan vekovima,sledeci korak je njihov pokusaj da izjednace coveka sa Bogom....sto bi rekao Cooper:obican reptil!molim Vas,usudite se da mi objavite komentar!

Stefan

pre 9 godina

Veliki trenutak za hrišćanstvotvo! Najzad jedan teolog koji vodi ka jedinjenju crkava, (po Vuku zakona), na zdravim osnovama. Hvala svetom Ocu na ovoj izjavi.

bre bre

pre 9 godina

tako ga upravo religije i zamišljaju kao mađioničara sa čarobnim štapićem. ako bi bog postojao morao bi biti satkan od materije, antimaterije i energije koje već postoje u univerzumu, što znači da on ne može biti tvorac nečega što već postoji. ne može složena stvar postojati pre prostih stvari.

god of the gaps

pre 9 godina

Argument dizajna koji papa koristi moze se iskoristiti za svaki kreacionisticki mit koji je svaka kultura na Zemlji ikada imala (na primer, u Africi, Mbombo je osetio stomacnu mucninu i ispovracao svet). Papa nigde ne demonstrira zasto je bas potrebno da postoji tvorac. Istina je da njegov bog zivi samo u prazninama ljudskog naucnog neznanja.

SMAK22

pre 9 godina

Papa pokusava da ovim glupostima pridobije vernike, pa zar treba vera da se prilagodjava ljudima ili ljudi veri?
Ne bi me cudilo da i ovaj nas patrijarh prizna ovako nesto, veliki prasak nije postojao nikada, za to nema dokaza, nikada ih nece ni biti.

dusa

pre 9 godina

Vest od pre 70-ak godina... nista novo. Nisam cuo da se iko zgrozio u Vatikanu kad je papap ovo rekao. Sto se tice Benedikta, nemate dokaze za to sto tvrdite. Benedikt nije ni potvrdio ni negirao mogucnost kreacionizma. Prihvatite da teologija raste srazmerno Bozjem nadahnucu. Ovo je samo dokaz da ljudi ne poznaju katolicki nauk, kao sto je bio slucaj sa temom gej osoba . Naravno da je papa u pravu!

Boris

pre 9 godina

Dobar je ovaj novi papa, definitivno je učinio za kratko vreme, što u Vatikanu niko nije još od II vatikanskog koncila. Dok naše crkvene vlasti nisu mrdnule bar se malo prilagoditi svetu u kom živimo, što je neupitno, to je novi svet sa novim pravilima igre, ali SPC ostaje 800 godina na istom, tamo gde je bila od prvog dana, bez jasnih stajališta o bilo čemu u svetu u kom živimo.

Lilit

pre 9 godina

Paaaaaaaaaa, religija vec u startu ne stima. Adam i Eva! Imali su samo musku decu koja su se medjusobno ubijala. Onaj ko je preziveo.... jadna Eva. U startu pa vec incest!

mare

pre 9 godina

Koliko god se covek trudio, ne moze da dopre do konacene istine. Jer je limitiran. I niko se nije rodio niti ce se roditi bez tog limita. U suprotnom ne bi bio covek.

IDCreationnn

pre 9 godina

Naravno da nije moguće da život nastane od neživog,tako da Bog jednostavno mora da postoji.Postoji eksperiment gde su stvoreni neki monomeri (što naravno nije ni ž od života),npr nukleosidi,aminokiseline,a naravno iz eksperimenta je isključen kiseonik koji bi ih oksidisao,a i da nije bilo kiseonika ne bi bilo ozonskog omotača O3 pa bi UV zračenje destruktivno delovalo na organske molekule.Osim toga,pošto je bilo vodene pare i u toj pramordijalnoj atmosferi,fotoliza bi uz UV zračenje pocepala vodu na vodonik i kiseonik i tu se svaka priča o bilo kakvoj pomisli na abiogenezu završava.Ćelija je jako složen sistem gde svaki molekul ,hormon podlaže proveri pre nego uđe kroz glukotransporter,postoje enzimi koji rade po dizajnu jednostavno sakupljaju molekule šećera prenose do mitohondrija koja razlaže molekule i prerađuje da koriste ćeliji.U vreme Darvina smatralo se da je ćelija prosta belančavinasta kombinacija ugljenika,a zapravo je složenija od space shuttle.Veliki prasak nije moguć zato što ga pobija zakon održanja kinetičkog momenta i neke planete koje se kreću u suprotnom smeru ili u oba,a pobijaju ga i galaksije,čak i one za koje se kaže da su najstarije imaju spiralan oblik,svakako bi ga potpuno izgubile posle milijardu do 2 godine rotiranja,a i savršeno dizajnirani zakoni u svemiru.

jasta

pre 9 godina

zamena teza!! Bog nije madjionicar, Bog je Bog! O cemu prica ovaj covek, u kog boga on veruje?? Ako njegovom bogu treba carobni stapic onda nije Bog, i ako robuje prirodi, onda nije Bog! Ja verujem u Apsolutnog Boga kome je sve moguce!

Miksa

pre 9 godina

Papa i katolici nemogu više da unijate pravoslavne,pa su počeli od boga da se odvajaju.Papa je sebe proglasio još pre 1000god za svemogućeg na zemlji od njega su nastale sekte u masonskom je društvu i sad soli pamet...

marv

pre 9 godina

@Ok kreacionisti, sta imate da kazete na ovo, a da ne ulazite u bullshit prodaje dushe djavolu?

Ovaj papa je car, pravi covek, primer poniznosti i logike. Ostace upamćen kao čovek koji pokusao da veru priblizi vremenu.
(Ministarstvo za lobotomizaciju, 28. oktobar 2014 16:59)

on samo hoce da pridobije i takve kao sto si ti

Slobo

pre 9 godina

Kakva hula na Boga - dobro , to nije nikakvo iznanedjenje za one koji citaju bibliju i koji prepoznaju papstvo i katolicku crkvu kao otpad od Boga , a i mnoge velike crkve je prate,to je evidentno i jasno kao dan.Naravno sam Sotona svojim duhom ih nadahnjuje i izgleda da se dan Hristovog povratka priblizio!

Владимир

pre 9 godina

Све што се дешава у природи је дело Божије, дешава се по његовом домостроју, и (не "али"!) све се дешава и објашњава законима природе, физике, хемије, билогоје... Наука и религијске догме су комплементарне.
Тако је од постанка света, па до његовог краја. Од првобитне уређености система до његовог хаоса и ентропије.
Пример: чак и нетрулежне мошти, или Благодатни огањ... прве су из праха настале у прах ће се вратити али знатно споријим процесом, а други (огањ) иако не пече, он греје...
Тако је и с дугом, освећеном водицом, итд...

Коментаре нисам читао. Претпостављам да има доста од (непросвећених) атеиста који Писмо нису отворили и по оном малограђанском маниру: упућени у све, а ни у шта се не удубљују - дају коментаре.

nexus

pre 9 godina

@Петар Петровић Prvo da pravite razliku izmedju kreacionizma i tumacenja biblije. To sto vi kazete da je nedvosmisleno, to tvrde kreacionisti. Biblija se tumaci. Bozje vreme i nase nije isto, tako da te 7000 godina nisu ovozemaljske, drugo, godina traje dok se zemlja okrene oko sunca, mislis da je bog gledao kako se zemlja vrti oko sunca dok je stvarao univerzum?

antikleriklarista

pre 9 godina

zasto jednostavno ne priznamo svi da su to velika pitanja i da nista nije istina?!? sve je obmana, ljudi se ubijaju na sve strane zbog razlicitih ubedjenja, boje koze, jezika, obicaja i ostalih gluposti.. istina je samo jedna, vazi za sve nas i jos je nedostizna, ovakve izjave i lupetanja samo dalje komplikuju.. kad bi neki ljudi znali da su ipak tako mali.. :)

Bic Bozji

pre 9 godina

To sto papa Franjo radi u Bibliji se naziva "golicanje usiju". Drugim recima, prica ono sto ljudima godi, tj. ono sto bi voleli da cuju, bez obzira da li je to istina ili ne. To se zove razvodnjavanje istine, sa ciljem pridobijanja sto veceg broja tzv. vernika. Ali zbog toga, i zbog mnogo gorih stvari koje se cine u redovima katolickog svestenstva, uskoro ce on i svi njegovi sledbenici poloziti Bogu racun!

Jakobinac u ostavci

pre 9 godina

“Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, padamo u iskušenje da Boga zamislimo kao mađioničara sa čarobnim štapićem. Ali to nije tako”, rekao je papa Franja.

Gopsodine Franjo, ako ste Vi i vasi na osnovu knjige o postojanju (genesis) ikada zamisljali da je Bog carobnim stapicem, ili nekom drugom magijom, stvorio svet, onda ste Vi u velikom problemu. Ne verujem da je iko ikada tako trivijalizovao pojam Boga, pa cak ni crkvena dogma. A ako jeste, onda dekretom rasformirati hriscanske crkve kao primitivne, neobrazovane i stetne. Hriscanska dogma je namerno zaobisla sustinu postajanja, koja vec milenijumima egzistira u prastarim religijama. U nasoj, slovenskoj mitologiji, svet se na pocetku definise kao malo nemerljivo jaje, u bezvremenom prostoru, da je ljubav ono sto je pokrenulo sirenje jajeta i da je tako nastao sav vidljiv i nevidljiv svet - vasiona. I to ucenje je, hriscanstvo krvlju i vatrom unistilo, da bi se sada posipali pepelom zarad jos malo opstanka u zemaljskom blagostanju.

sta je tu novo

pre 9 godina

Mi nismo nastali od majmuna,cimpanze i mi imamo istog pretka.Glupe su vam te fore kao "hahahaha mene je bog stvorio a vi koji vjerujete da ste nastali od majmuna hahahahah".Boga nema i to nije neka novost,to se zna vec 50tak godina.Zna i papa i vatikan i crkva sve to jako dobro al ko ce rec NE svim silnim milionima.

The Count of Monte Cristo

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)


- Sa ovim komentarom si samo pokazao nivo obrazovabja i inteligencije.

mail

pre 9 godina

Lepo pise, da ce pred sudnji dan, prvi u veri da podrzi antihrista.
Evo dokaza http://www.youtube.com/watch?v=bcbloBA2Lek , sve moze covek sam da proveri, ne treba u nista da veruje, samo nek proveri. Nije dzaba udarila munja u Crkvu Svetog Petra kada su Benedikta oterali iz Vatikana. Znam da nista od ovoga necete objaviti, ali mozda posluzi spasenju onom ko prvi procita, pa se bar on zamisli.

laza

pre 9 godina

iskreni vernici katolici povraćaju na ovog idiota
ali čitajući otkrovenje jovanovo nije ovaj lik iznenađenje, sve je lepo napisano o njemu

Vracar

pre 9 godina

A ko je stvorio Boga?
(zlatko, 28. oktobar 2014 22:19)
Kratko, sazeto i najlogicnije pitanje! Mislim: ljudska masta, sujeverje, ljudska glupost, neznanje..... i sto neko ovde napisa: nije bog stvorio coveka nego je covek stvorio boga.

igi

pre 9 godina

Na zalost nekima je jos uvek potrebno da veruju u neku visu silu koja vuce konce i kroji sudbinu, crkva zajedno sa religijom uvek je bila sredstvo za kontrolu velikih narodnih masa. Danas je to sve manje slucaj od tuda i ovakva izjava ovog bozjeg marketing menadzera.

Vernik

pre 9 godina

Od pape me ništa ne iznenađuje, on sam pokazuje šta je i ko je. Ono što me užasava je broj ljudi koji su zavedeni lažima o evoluciji. I još sebe nazivaju intelektualcima. Zaista smo propali, ali ne ekonomski i kulturno koliko moralno a iz te se žabokrečine nećemo nikad izvući. Intelektualci, ako nećete Bibliju bar pročitajte sve strane o teoriji evolucije, i one koji je podržavaju i oni koji je ne podržavaju. Proverite, pa sami procenite koje je verodostojnije, može vas iznenaditi koliko se može naučiti kad razmišljate kritički. Videćete da ni oko jedne stvari ne postoji naučni koncenzus u evoluciji svaki pojedinačni proces neki evolucionisti prihvataju a neki odbijaju. A da ne pričam o nezavisnim naučnicima. Da bi se evolucija i veliki prasak dogodili morao bi da se poruši veliki broj zakona prirode. A šanse da se sve ovo dogodi slučajno su toliko astronomske da cifre kojima se takve slučajnosti izražavaju samo za jedan proces evolucije je veći od ičega što mi možemo da pojmimo.

Dali bocek

pre 9 godina

Opasni su ovi vatikanski likovi; ali nazalost, nasa crkva ce u moru nauke i dalje ostati glupa, sramotna i nekomercijalna. Mislim da nasoj crkvi moze pomoci samo vladika Grigorije, onaj iz hercegovine. Nisam vernik, ali smatram da crkva ne ojacava brojnoscu, nego privlacenjem inteligentnih i obrazovanih, spregom nauke i stvarnosti sa tradicijom. E to rade ovi iz vatikana. Kad bi samo malo od njih naucili...

andromeđanin

pre 9 godina

teorija evolucije je naucna cinjenica, veliki prasak je i dalje naucna hipoteza, mada je vecina pretpostavki tacna i ostalo je da se podese finese pre simuliranja, a bog je izmisljotina.

oporto2014

pre 9 godina

@jolly
A zasto pretpostvljas da katolicanstvo predstavlja celokupno hriscanstvo?
Vas veliki Dawkins (profesionalni ateista) je izjavio da uz tri velike
monoteisticke religije (judaizam, hriscanstvo i islam) postoji i cetvrta velika - mormonizam. Sramota za nekoga ko se izdaje za naucnika i i ntelektualca. Ajde vi i vas Richard malo obrazujte, pa onda ostavljajte komentare...

miro split

pre 9 godina

Moj Papa Franjo je u mladosti radija ka izbacivač i redar.
Izgleda da je odlučija iz crkve izbacit svu zatucanost,licimjerje,mržnju i laž.
Papa Ivan Pavao drugi je ima nadimak putnik,a ovi moj Papa Franjo bi triba imat nadimak izbacivač.
Neka ti dragi Bog da dug život i pontifikat,neka ti da bistru pamet i jake ruke da iz crkve i vjere izbaciš svu mržnju i izopačenost koja se nataložila kroz prošla stoljeća.
Nemoj sad kad san te podrža da mi se uspavaš moj Francek.Lipo nastavi onako kako smo se ja i ti dogovorili .

Drogon

pre 9 godina

Ako se desio veliki prasak i ako je zemlja stara oko 4.5 milijardi godina onda Bog ne postoji i TACKA. Sto znaci da ne postoji potreba za crkvama i religiskim organizacijama. Ali ja verujem u da je creacionizam tacan, da je svako slovo u bibliji poplocano cinjenicama

DP

pre 9 godina

E ako je on rekao onda dobro. Svojevremeno ste spaljivali naučnike a sada sve što kažu nasilno usklađujete. Izgleda da se to klatno nikada neće smiriti.

milos

pre 9 godina

Симбол вере почиње речима "Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог". Нигде се не спомиње велики прасак. У симболу вере је сажета суштина хришћанске вере. Како може овај "непогрешиви" човек да изјави овако нешто, а онда у његовој "цркви" да чита исти тај Симбол вере?

XXL

pre 9 godina

@ mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)

Ne znam odakle si, ali proveri kako se kod vas pise "ne zameram". Doduse, u vasim predelima mozda je i pravopis drugaciji...

Hustla

pre 9 godina

Malo je to cudno, da sam Bog i da imam tu moc koja mu se pripisuje ne bih dozvolio da se zlo radja nego bi se radjalo samo dobro.
(Purgatorium, 28. oktobar 2014 22:45)

Dobro ne moze biti istinsko dobro ako ne pobedi iskusenje zlog.

Goran

pre 9 godina

Baš me zanima otkuda da su ovoliki vernici saznali tako veliku istinu kao što je Bog, a najveći umovi ovoga sveta nisu. Nešto tu ne štima. Biće da su ovi prvi u poprilično velikoj zabludi. Svaka čast za papu. Napokon nešto smisleno da proistekne iz crkve

lokalni pop

pre 9 godina

E sad ce praznoverni veliko-vernici da se pogube (jer nemaju kapacitet da shvate o cemu ovaj prica), a ateisti i intelektualci ce malo vise da cene crkvu. Meni to izgleda kao progres, korak napred. Lepo je ovaj papa sve to izbalansirao.

"bar neki" vernik

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.
(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09)

I glupost je ljudsko pravo. I to najcesce upraznjavano.

adam i eva

pre 9 godina

Naravno da Adam i Eva nisu stvarne licnosti,to je metafora u Bibliji za "prve ljude koje je Bog stvorio".Da su Adam i Eva stvarne licnosti kako bi onda ljudski rod opstao,njihova djeca,braca i sestre bi se razmnozavale i stvarale novu djecu itd.Mi bi svi onda bili plod jednog velikog incesta.Biblija je samo jako dobra napisana knjiga sa par istinitih dogadaja i onda vecinom nekih mitova i legendi koje nisu stvarne.

bzv

pre 9 godina

Ok, komentatorima ispod... Da razjasnimo nesto... Veliki prasak je NAUCNA CINJENICA! Ono sto se dovodi u pitanje je sta je bilo bas na samom pocetku i sta je bilo pre toga, pa tu sad ima prostora za razne spekulacije poput teorija srltrune, multiverse teorija etc. Ali svi dokazi ukazuju na to da je na pocetku sva 'energija' bila skoncentrisana na jednom mestu i onda se poput eksplozije (praska) pocela siriti... 'Bozija cestica' nema nikakve veze sa bogom, bojim se... Sto se tice raznih tumacenja Svetog pisma i toga da je tamo veliki prasak metaforicki predstavljen tako sto je bog lupio dlanom o dlan i onda odjednom bi svega... Kako interpretirate masovno krvoprolice u prvom delu, kako interpretirate sav incest i mazohizam u prvom delu, da li bog stvarno mrzi gejeve kao sto to kazu, kog je zapravo dana stvoreno sun e i da li je golijata ubio David ili njegov brat...? Sve te i mnoge kontradikcije i ne logicnosti, zasto u prvom delu bog kaze 'Oko za oko, zub za zub.' a u drugom 'Ljubi bliznjeg svoga.' i zasto ne postoji ni jedan empirijski dokaz iz vremena Hrista o njegovom postojanju (ako su Rimljani bili u necemu azurni, bili su u tome ko duguje koliko i koga su ubili/razapeli... ), i dokazi koji su nastali stotine pa i hiljade godina nakon necijeg postojanja i u pisanoj su formi se ne vaze. Ko je religiozan neka bude religiozan u svojim kucnim odajama, ko zeli da bude pametnica i pohvali se celom razredu kako je odgledao vlog na temu ateizma neka se vrati u osnovnu skolu, nas to ovde ne zanima. Na kraju niko nista ne moze da objasni, niko u nista nije siguran, sve ima smisla i nista nema smisla...

Auuuu

pre 9 godina

Nisam ocekivala da mi jedan papa bude "kulji" lik od patrijarha, ali ovaj ne prestaje (pozitivno) da me iznenadjuje. Na zalost, ovaj nas novi patrijarh ne prestaje da me negativno iznenadjuje, zgrazavam se nad nekim njegovim stavovima i izjavama....p.s. Jedan je patrijarh Pavle!

Tafkal

pre 9 godina

@jedan obican vernik SPC: To ona SPC koja je blagoslovila bratoubilaclki rat 90ih, i blagosiljala puske, granate, municiju, to je samo najgore u poslednjih 20 god. Ili ima neka nova?

b

pre 9 godina

Biblija je pisana prostim jezikom da bi svi ljudi mogli da razumeju osnovne ideje. Kako je konkretno nastao univerzum nije ni moguce razumeti na nasem nivou inteligencije i percepcije. Pokusajte na primer jednom psu da objasnite kako funkcionise televizor. Covek jeste najinteligentnija zivotinja na ovoj planeti, ali u odnosu na visa bica i samog Boga mi smo na nivou mikroba. U tome i jeste problem sa covekom - isto kao sto pomenuti pas misli da je "najpametniji" na svetu i da sve okrece oko njega, isto to radi i covek.

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...Ni sam ne znam sta da ti odgovorim. Toliko sam sokiran tvojim komentarom mrznje, da mi se bukvalno podigla kosa (osetio sam to). Evo, ja sam katolik i siguran sam da ti nikakvo zlo nisam naneo. B92 bi morala da zabrani ovakve komentare.

Kromanjonac

pre 9 godina

Za mnoge stvari i dogadjaje tokom davne proslosti nasi preci nisu imali objasnjenja pa su izmisljali a mozda i verovali u razna natprirodna cudesa.
Zemljotresi, poplave, grmljavine, cudesno periodicno poklapanje zvezda... za mnogo toga nije bilo pravog objasnjenja pa su izmislili boga. Bog za ovo, bog za ono... Ljudsko bice tj. covek je sujeveran. Za mnoga "bogovska" dogadjanja vec davno su nadjena prirodna objasnjenja ali su "neki" shvatili da na institucionalizaciji sujueverja tj religiji, mogu profitirati. Dajem sebi tu slobodu da kazem tj. ovde napisem da svestenici najmanje veruju u boga ali ga koriste kao sredstvo vladanja. Po njihovoj knjizi, knjiga nad knjigama bibliji, svestenstvo bi trebalo da bude olicenje skromnosti. A sta su oni? Dobro su uhranjeni, uzivaju u svim privilegijam koje im pozicija omogucava. Ako treba prete, ako treba mole. Sve po potrebi. Grade crkve, hramove, manastire... kunu se u Hrista, a taj Hrist se nikada nije molio u crkvi! Molio se pod vedrim nebom. Cudan je taj bog. Svi ga svojataju, kunu se u njegovu ljubav... i u njegovo ime ratuju, pljackaju, kolju, pale, zare, ubijaju... Dakle ne veruju u njega! Jer da veruju oni bi ga se plasili i postovali bi ga. Koliko miliona ljudi je u njegovo ime ubijalo i bivalo ubijeno? A on, nista? Objasnjenje, pa dao je coveku slobodnu volju. Pa cemu onda sluzi? Slast je za vlast i mocnike a patnja i kazna za obicne smrtnike? Nesto tu ipak ne stima. Razmislite!

nikola

pre 9 godina

Ti verski poglavari i njihovi sledbenici treba da se bave svojim egom
Ego je zlo, zver itd
Ko je shvatio Hrista shvatio je sve
Crkve prodaju maglu
Kao i dzamije
Sve je podvala, i shvatli su tu ali kasno po njih
Jer tesko da ce slomiti svoj ego, trebali bi srusiti sve jednu religijsku gradjavinu, i postati obicni ljudi, oni koji idu pesice, ljudi bez ikakve zelje da bufu iznad drugog coveka
Bice to tesko, jer su navikli da im se ljube ruke
A lepo Isus upozorio ...

Srdjan Jovanovic

pre 9 godina

Mislim da se radi o sasvim logicnoj izjavi koja je dio savremene strategije Katolicke crkve u odnosu na najnovija naucna dostignuca. Katolicka crkva je pocela da veoma mudro koriguje svoja ucenja i da ih prilagodjava razvoju nauke. Dosljedno istrajavanje na objasnjavanju svijeta od prije nekoliko vijekova bio bio anahronizam. Upravo stoga, vec prije nekoliko decenija, Katolicka crkva pocinje da revidira ucenje da sve ono sto se dogadja na zemlji ili u svemiru predstavlja bozju volju jer bi bilo ocigledno da je u tom slucaju i svo zlo Bozja volja. Teolozi tada ostadose kod tvrdnje da je Bog stvoritelj, ali mu oduzese upravljacku moc. Danas, kako vidimo, Katolicka crkva ide dalje, pa priznaje evoluciju, cak i Veliki prasak, iako on nije potpuno dokazan. Ovom inteligentnom, da ne kazem lukavom taktikom, crkva iz svog ucenja jednostavno odbacuje ono je sto danasnjem covjeku, uzimajuci u obzir stepen naucnih saznanja, neprihvatljivo kao potpuni nonsens. Upravo ce dalji razvoj nauke u buducnosti, barem kod obrazovanog dijela populacije otvorenog za nove horizonte, ucvrscivati svijest da spoznaja svijeta moze biti zasnovana iskljucivo na nauci, a ne religiji. Ova Papina izjava je najbolji dokaz dominacije naucnog saznanja danas.

ice9

pre 9 godina

Bog je zapravo najveca laz i obmana ljudskog roda kao takvog, sramota je da ima ljudi koji sebe ubedjuju da postoji nwki vrhovni kreator i mastermind i da se svi njihovi postupci negde beleze, ko ima i malo logike skapirace da su to ciste budalastine.

xRade

pre 9 godina

A ko je stvorio Boga? (zlatko, 28. oktobar 2014 22:19)
BOGA je stvorio MALI Beng. Nego ako je nastao Bing Beng a Bog posle znaci da je bog vanzemaljac a mi smo mozda Genetski Modifikovani Zemaljci.

čovek

pre 9 godina

prvu krv ili smrt doneo je bog ... to su dogme htiščanstva ... po toj dogmi, sve živo na planeti funkcioniše pa i prncip lanca ishrane ... to su uzročno-posledične veze koje čak i dogma mora posedovati ... prncip Velikog Praska je funkcionalni model i početak univerzuma da li je u svim pojedinostima, baš onakav kako ga danas definišemo - verovatno nije ali suštinski je dokaziv i provereni model koji će se menjati u pojedinostima ... o lupetanjima pojedinih komentatora o održanju energije, vremenu i sl, nemam volje da pišem i verovatno nema ni svrhe ... da su hteli da nauče osnove, išli bi u škole a ne u crkve ...

mister no

pre 9 godina

Firma ide u korak sa vremenom. Ne mozes ti u 21.veku, kad ljudi idu na mars, da uvaljuješ priču od pre 2000 godina. Firma se trudi da stvori prihvatljivi imidž za nova vremena i nova pokolenja. Samo nek se okrece turbina....

Jasna

pre 9 godina

Zašto su ovi serbski sveznalci toliko osuli paljbu po Papi. Ne važi to za vas što Papa kaže. Što se toliko uzbuđujete? Čitajte svoje svete knjige i uživajte. Nema potrebe da ovde penite. Naravno da postoji Bog i da vas je sve stvorio i da upravlja svim i svačim. Vi ste božija deca i treba da imate razumevanja za ove zalutale ovce. Nemojte ubeđivati ljude okolo u svoja verovanja jer je njih izgleda iznedrila evolucija pa je i logično da razmišljaju na takav način. Opustite se. Mir božji :)

Moravsky

pre 9 godina

mikro i makro kosmos..

Možda je naš Univerzum koji je nastao iz Velikog Praska..samo jedna ćelija nekog našem mozgu nezamislivog Uma ili Kreacije ili..itd,a šta smo tek mi u tome Nezamislivom

lepo od pape što je pomirio ovu "debatu"

Ganja

pre 9 godina

(blah, 28. oktobar 2014 16:53)

tacno tako....meni totalno nebulozna izjava,moram priznati da sam jos zatecen...ne bih znao sa cime ovo da uporedim sad koliko je apsurdna u ovoj postavci izjava...pustimo ostrascene i zilote i ateiste,nebitno.Da li je nebuloznija zbog izjave vezano za Boga,za koga se smatra da je tvorac itd...da ga poredi sa madjionicarem ILI sto ovako nesto izjavljuje neko kome bi ovo trebala da bude polazna tacka kako god okrenes,ovo je srz sve vere jednog najobicnijeg hriscanina a kamoli Pape.
Za mene...jako cudno i zbunjujuce zasto se izjavljuje bas sada itd....

sasa jokic

pre 9 godina

Dobar je Franja, steta da se ranije nisu prilagodili stvarnosti i zauzeli mesto koje im pripada, a ne vodece. Mesto crkve je u pozadini, kao sigurna kuca za one koji se nisu snasli, kojima za to ne treba zamerati, vec im treba pomoci. U vremenu opste trke za ekonomskim opstankom, potrebna je jedna takva institucija.
Naravno, i oni su svesni da je nauka otisla suvise daleko, da bi se opstajalo na starim verovanjima i lagano se prilagodjavaju. To treba pozdrwviti, a ne kritikovati.

kmnccc

pre 9 godina

Svaka čast za papu i njegovo delovanje. Svakim potezom me oduševi. Toliko je realan i normalan da je to retko videti među "običnim" ljudima.

Mirjana

pre 9 godina

Svi mi kada nam je tesko, kada se desi nesto lose, cak i oni koji komentarisu da Boga nema, prvo sto kazemo je " Boze pomozi " ! Toliko o velikom prasku.

Trovach

pre 9 godina

To i ja stalno tvrdim. Teorija evolucije ne objasnjava nastanak zivog od nezivog, nego razvoj (na ovaj ili onaj nacin) stvorenog zivota. Sklon sam da poverujem da je za stvaranje prve zive celije, zbog neverovatne slozenosti, mozda i bio potreban inteligentan Tvorac, ali ako je On vecan ne vidim razlog da mu se toliko zuri. Nekoliko milijardi godina ni tamo ni 'vamo.

Misha

pre 9 godina

Pogledajmo kakav karakter ima "Bog" koji stvara svet i čoveka putem evolucije. Prvo, takav "Bog" nije sposoban da odmah stvori nešto savršeno. Anđeli njegovo delo ne komentarišu pesmom hvale i rečima: "I gle dobro beše veoma", već kažu "Ne valja! Mora još da se usavršava! Izgleda nejasno! Samo kao neka belančevinasta mrlja!" Zatim takav "Bog", da bi usavršio svoje delo, traži pomoć pukog slučaja, koji će da njegovo nesavršeno delo slučajno usavrši. Sam Bog otvara vrata kosmičkom zračenju ne bi li se pojavila neka "pozitivna" mutacija. A zatim "Bog" namerno stvara do krajnjih granica nepovoljne uslove koji će usmrtiti sve ostale jedinke te vrste, da bi bili selektovani samo pozitivni primerci. Tako prvi put dolazi smrt u svet i to od "Boga", a ne od đavola. Posmatrajući takvo delo stvaranja anđeli zaklanjaju svoje lice rukama, ne zato što ne mogu da podnesu otkrivenu Božju slavu, već zato što ne mogu da gledaju svojim očima kako milioni organizama stradaju u svom očaju i u razni nesrećama, ne bi li preživeli samo najizdržljiviji. I konačno, kada je stvaranje završeno, anđeli pevaju pesmu hvale ali ne "Bogu", već svetom slučaju koji je pomogao "Bogu" u stvaranju. Zatim pevaju i smrti, jer bez nje, bolji primerci ne bi bili selektovani. Eto u kakve gluposti veruje otpala crkva da bi se dodvorila svetu, jer joj je želja za moć i uticajem, važnija od ljubavi prema istini. Takvim shvatanjem su osporeni i Božja svemoć i Božji karakter ljubavi.

STARI ZAVET

pre 9 godina

Први дан створена је светлост: "И рече Бог: Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог светлост да је добра; и растави Бог светлост од таме". Тај дан је дан један: из њега извиру и њему се враћају сви дани. (Јеврејска реч "јом" дан, може да значи одређени астрономски или неограничени временски период настанка света).

Шести дан створио је Бог стоку и ситне животиње и звери земаљске, по врстама њиховим.

На крају рече Бог: "Да начинимо човека по лику и подобију Нашем, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од целе земље и од свих животиња што се мичу по земљи." Пресвета Тројица, Бог наш, створио је човека од праха земаљског, и удахнуо у њега дух живота. Прво је Бог створио Адама, па му је онда створио жену, "човечицу", Еву, да му буде помоћник на путу ка вечном циљу њиховог живота и живота свих створења. Човек и човечанство постају тако тајанствена слика у којој се огледа Света Тројица: Људи су створени да се узајамно воле и испуне несебичном божанском Љубављу.

http://www.spc.rs/sr/stvaranje_sveta

Maki

pre 9 godina

Od uvodjenja hrišćanstva kao glavne, a potom i jedine, religije u Rimu pocinje da pada mrak na svet. Ne zbog Isusa vec zbog careva, kraljeva i korumpiranog sveštenstva koji su stremili da sacuvaju poredak u kom oni uzivaju u svim privilegijama jer su blizi bogu. Dok je obican narod bio tu samo da sluzi i po potrebi gine u ratu kada se princevska familija posvadja. Svaka religija zeli da priblizi ljude. Poenta je uvek bila ljubi bližnjeg svog kao sebe samog. I kako se to posle iskrivi? Drago mi je sto je takav covek dosao na celo katolicke crkve. Jasna mu je poruka da zeli promene na bolje.

1389

pre 9 godina

(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09) -"ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje."

Zar nije demokratija vladavina naroda? A mi smo kao demokratska drzava? Ima smisla kao i verovati u Boga i teoriju evolucije u isto vreme.

jolly

pre 9 godina

Da razjasnim svoj komentar, jer vidim da su ljudi pogresno razumeli argument. Ako je papa u pravu, onda je odsekao granu na kojoj sedi - ne samo on i njegova "sveta" stolica, vec i citavo hriscanstvo. Ovim je papa prakticno proglasio zrtvu Isusa Hrista (ciji je on navodno predstavnik na zemlji) uzaludnom, a samog Hrista proglasio za nekog ko je bio u zabludi sve vreme. Licno smatram da nacin na koji naucnici i vernici razumeju svet su dva razlicita i potpuno nekompatibilna pogleda na svet koji jedan drugog iskljucuju i pokusavati spajanje ta dva pogleda na svet je nemoguc posao tokom kog se ruse sami temelji svega sto hriscani veruju. A ja sam vernik i smatram Dawkinsa za apsolutnog sarlatana i ignoramusa kada je u pitanju teologija i hriscanska duhovnost.

wer

pre 9 godina

nema ti ni b od price o bogu, vec cisto drzanje vlasti, duhovne i materijanle, i prilagodjavanje cinjenicama koje postanu toliko ocigledne da ni uber zadrti vernici ne mogu vise da veruju:

1) do juce su spaljivali za okruglu zemlju, pa se sada izvinjavaju
2) sada priznaju evoluciju, big bang
3) sutra ce priznati i da je cyborg bozije bice

dex

pre 9 godina

wow wow wow.
pa palili ste ljude zbog ovakvih izjava.
ako prihvatate evoluciju šta je sa dušom? da li to znači da i bakterije imaju bar malo duše?
po meni ova izjava potpuno rusi crkvu....

slavomir

pre 9 godina

Ni islam ne negira veliki prasak da se desio,ali ne u smislu da je to slucajno,vec je kao stvaranje zemlje je uslovljeno time.Fizicari i Hemicari znaju.
tako da Allah uzviseni to spominje u Kur'anu.(Zar ne znaju nevjernici,da su zemlja i nebes bili jedna celina ,pa smo ih mi rastavili(veliki prasak),a zatim ih sastavili)Ko je to mogao da zna pre 14 vekova,ni jedan covek.Ali Allah,istina je!

Upravo tako !
Zato jos uvek sve prashti okolo-manji praskovi ali ubojiti !!!
....inace, kad bi mogao da verujem onda bih u budizam ili hinduizam... ili tako nesto...
Kako da se nadjem u tome da je prvo bila svetlost pa tek onda sunce, mesec i zvezde, kako u bibliji pise

vasilije knezevic

pre 9 godina

Potrebno je razumjeti zauvijek zapamtiti da su se sva ucenja sa pojavom hriscanstva i ucvrscavanjem
religije odvijala u tom domenu.Religija je,ustvari postala nesto kao pokrivac {zastitnik} svih ljudskih
djelatnosti i ne samo nauke-ucenja nego i umjetnosti i knjizevnosti.Pored svega toga religija
je uspostavila sopstvena misljenja o covjeku,bogu i svakodnevnim zbivanjima.Sve je islo glatko
do onoga trenutka kada je nauka ustvari pocela da negira crkvene dogme i prema tome postala
izvorni neprijatelj religije.Crkveni establisment je u pocetku neprijateljski reagovao da bi se
ta reakcija vremenom promijenila.Egzistencija crkve je bila u pitanju.Smijesno bi bilo ako jednoga
dana crkveni velikani, sam papa jedan od njih ,pocnu da promovisu ideju da bog ne postoji.
To ce se stvarno i dogoditi ako se egzistencija crkve dovede u pitanje.Upletanje crkve ili bilo koje
religije u nauku i naucna zbivanja nije na mjestu.Medjutim to upletanje ima svoj razlog i ustvari
je samoubilacko.Kada papa kaze da on vjeruje u veliki prasak ja pocinjem ozbiljno da sumnjam.
Mozda je polemika potrebna o stvarima za koje nauka nije sigurna .Crkva i religija uopste, ce
pokusavati da naprave nedoumicu jer im to u sadasnjem vremenu odgovara. I na kraju sve se
svodi na pitanje opstanka .Vremenom ce se to pitanje i rijesiti kada cilelo covjecanstvo postane
unifomno i humano.
vasilije knezevic 28 okt. 2014

jtm

pre 9 godina

Mene su od malena učili, i doma i u Crkvi da se Biblija ne smije shvaćati doslovno. Ono što piše o stvaranju svijeta je slikovito prikazano. Nikada s tim nisam imala problema kao i većina vjernika koje poznajem. Uglavnom problem imaju s tim ljudi koji uopće ne poznaju kršćanstvo, ovdje mislim i na pravoslavne i na katolike. Ogroman broj vrhunskih znanstvenika su istodobno i vjernici. Evo jedan primjer.http://www.bitno.net/lifestyle/znanost-i-tehnologija/max-planck-o-vjeri-i-znanosti/

Maki

pre 9 godina

Ja verujem da je Bog stvorio svet i to je moj licni stav.Postujem i misljenje onih koji misle da nije tako, kao i misljenje pripadnika drugih religija. Neka bude da je sve pocelo da se razvija od velikog praska, ali neka gospdin papa objasni ko je taj prasak pokrenuo, posto sigurno se nije desio sam od sebe. Molio bi ljude da ne prosipaju kako religije ne valjaju, kako samo lazu zamazuju oci ljudima. Svi se sad vade na price da nema religija, ne bi bilo razlika izmedju ljudi, bla, bla, prazne price. Religije se jako puno zloupotrebljavaju za lose svrhe i za necije licne ciljeve, ali da njih nema da koliko toliko budu kako neki kontrolori morala i ponasanja u danasnjem drustvu, ne smem ni da zamislim gde bi bili.

slavonska lola

pre 9 godina

Sretan sam što je Papa Franjo jedan od nas tradicionalnih vjernika ili kratko, Agnostik.

Promjeniti će, ako ništa drugo, bar katoličku crkvu na bolje mjesto.

IDCreationnn

pre 9 godina

@bzv-Što se tiče navodnih kontradikcija,preporučujem ti da posetiš teološki sajt ,,Svetlost istine" gde su ljudi odgovorili na sve,kako kažete,kontradikcije.Konkretno oko za oko ,zub za zub se kaže za ljude koji su ti naneli neku nepravdu ili bol i sl i ti naravno trebaš im vratiti istom merom,a ljubi bližnjeg svog znači bližnjeg svog,onaj ko ti je naneo neko zlo ti nije bližnji.Isus kaže ko tebe kamenom ti njega hlebom,ali to nije rekao svim ljudima,već samo nevaljalim ljudima koji su hteli da dižu pobunu protiv okupatora,a nisu se naučili poslušnosti Bogu,te su prvo morali protiv sebe da se pobune,pa tek onda.Što se tiče incesta,on pre globalnog nekonzistentnog potopa nije bio štetan jer nije bilo indukovanih mutacija,a posle potopa je bilo genetičkog opterećenja,mutacije gena koje su vezase sa X hromozom.Znamo da je ženski pol XX,ali je moguće i XY normalno,tu se dogodi kad se sa Y hromozoma otcepi deo sa SRY genom (delecija) i onda dođe do translokacije za X hromozom.Mi smatramo da je sve nastalo iz bogatog genetskog pula prvih jedinki i da su posledica varijacije koje su limitirane i koje nisu na nivou makro promena.Smatramo da je Bog dizajnirao genom Adama i Eve da bude srazmeran sa mehanizmima koji bi do biodiverziteta doveli,a potomstvo je vrlo često ostavljalo nove alele,naravno prvi par je imao mnogo heterozigotnih alela (različiti).

ivanhoe

pre 9 godina

Bog ne moze biti skup zakona. Bog je iznad svih prirodnih zakona pa i zakona po kojima se odvija evolucija. Takodje, tvrdnja cuvenoga Hokinga da Bog ne postoji jer pre velikog praska nije bilo vremena u kome bi Bog mogao da egzistira je skandalozno logicki nekonziszentna za, mislio sam, najpametnijeg naucnika danasnjice. Jer ako Bogu treba vreme da bi postojao onda je vreme Bog. Bog ako postoji iznad je svega vidljivog i nevidljivog, nauci nedokuciv jer onaj koji bi saznao Boga postao bi veci od njega. Postao bi i sam Bog. Do Boga se mozda moze drugim misticnim putevima gde se on ne saznaje vec spoznaje, uspostavlja veza s njim. Nauka ce po mom skromnom misljenju stupiti na teren sustine sveta u kome zivimo onda kada pocne da shvata prirodu svesti i licnosti, uticaja duha na telo i sl. Ono sto je do sada bilo iskljucivo domet filozofije i religije. Materijalisticki orijentisana nauka ima svoje granice. Ona daje objasnjenje ali ne objasnjava razloge. Daje odgovore kako ali ne zasto. Pa i ako uspe da objasni kako je nastao zivot ne mo ze objasniti zasto. Jer nema nekog logicnog razloga. Zasto je nastala inteligencija? Amebe i bez nje sasvim lepo zive. Zaista velika pitanja koja je jos davno postavila filozofija i religija nisu ni zagrebana. Jos smo mladi i zeleni i ne znamo nista.

Joca 011

pre 9 godina

... Baš me zanima ... vernici saznali ... a najveći umovi ovoga sveta nisu ...
@ (Goran, 29. oktobar 2014 08:19)

Istine (dogme) o Bogu saznaju se tako što ih sam Bog otkriva ljudima, na način i u onoj meri
koja je korisna ljudima za što potpunije postizanje smisla njihovog kratkovekog života na
ovoj planeti. Najveći umovi ovog sveta su tek samo toliko, stvorenja Božija. I prirodno je da im
njihova umnost, od Boga koncipirana i data, nije dovoljna za spoznaju velikih Božjih tajni.
Kao što npr. računar kome je konstruktor sačinio i dao softver, ne može dokučiti
konstruktorove istine.
A Crkva je samo jedna, ona koja je od početka ostala ista. Nema dve.
.

Sima

pre 9 godina

Veliki prasak i evolucija već dugo vremena nisu teorije već dokazane činjenice. Naravno, neki ljudi biraju da ignorišu činjenice i da ih nazivaju "samo teorijama" što je zlonamerno i neiskreno. Ne vidim kako su to zlonamernost i neiskrenost hrišćanske vrline??

Inače, veliki prasak i evolucija uopšte nisu nekompatibilni sa idejom Boga, osim ako ste jedan od onih morona koji sveto pismo tumače bukvalno.

Ja lično uopšte ne vidim problem u tome što verujem u Boga, a u isto vreme razumem veliki prasak i evoluciju. Zapravo, veliki prasak i evolucija samo ilustruju svu lepotu i grandioznost onoga što nazivamo Bogom.

Aquarius, takodje:)

pre 9 godina

Bravo Aquarius!
Dodala bih da se u svetu upravo dešava manje-više spontana globalizacija vere koja izvlači duhovnu suštinu iz svih velikih religija i pretpostavlja je svemu što ograničava ljudski duh. U tom smislu i sve više hrišćana (sada već masovno!) veruje da je došlo vreme koje prethodi silasku na zemlju duha svetoga i da Bog ne samo da postoji već se ogleda u nama samima! Usklađivanje ne samo Katoličke nego i Pravoslavne crkve sa navedenim je neophodno a vreme će vrlo brzo pokazati, pretpostavlja i sam njihov opstanak!

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...Da li si procitala uputstvo za ostavljanje komentara? Ja ne mrzim nikoga, ali me uzasava mrznja prema drugacijim ljudima.

Trovach

pre 9 godina

@Karolina...'Ajde da stavimo tacku na ovu bezveznu raspravu. Citiram te:"Muka mi je kad vidim ovog "coveka" iz ove tzv "institucije", koliko su nam zla naneli, treba zabraniti sam pomen" (nisam nepismen, nego nije stavljena tacka). Sta to treba da znaci? Da li je papa "covek", a katolicka crkva "tzv "institucija""? Da li bi trebalo zabraniti svako pominjanje katolicke crkve? Kakvo zlo su ti katolici naneli? I na kraju, promasila si temu. Ovde se, sve do tvog komentara, raspravljalo o naucnim i verskim pogledima na istu stvar. Ako si se bas "zakacila" na neku zabranu, ja sam bas to hteo; da se ispostuju pravila objavljivanja komentara i da se ne objavljuju ksenofobni komentari. Ja takav komentar nikad nisam ostavio, jer ni ne razmisljam tako.

marS

pre 9 godina

Relija je "nauka" о coveku, o njegovim manama i vrlinama, dobru i zlu koje u sebi nosi, o tome kako kakav odnos treba da ima prema sebi i prema drugima ne bi li svet ucinio boljim mesto. Sve ostalo, Adam, Eva, nastanak sveta, je samo prica koja je zapravo pozornica te pocetne ideje o ispravnom coveku.
U tom smislu sve sto je bilo pre coveka ne treba da bude za crkvu centralna tema. Njih pre svega treba da zanima covek i drustvo, a ne veliki prasak.

irony

pre 9 godina

Ko je dokon trk na yt poslusajte jednog od najvecih stand-up komicara george carlina kako plasticno objasnjava religiju, boga, bibliju.

goran

pre 9 godina

Joca 011. Joco. Vernici su i oni što veruju u Zevsa, Ra, Alaha i još par hiljada drugih bogova. Tvrdiš da se i njima bog prikazivao ili je to ekskluziva hriscana ili sta ? Joco, niko nema problem s tvojom verom ali zao mi je. Znam da ovaj papski šamar strašno bridi. Nije lako prihvatiti da si se ceo život zamlaćivao. Zao mi je. Ali ne mogu ti pomoci ?

Protestant, bivsi katolik

pre 9 godina

Pre dosta godina, jos dok sam bio katolik, pala mi je u ruke katolicka biblijska enciklopedija. Na tekst o stvaranju, pisalo je: "Ovde je problem shvatiti stepen simbolizma u navedenom tekstu." Pa to je neverstvo. Isekao sam tu neciklopediju, kao protestanti katolicke knjige u 16-tom veku, i postao protestant. Ne stvari se jednostavno ne menjaju.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Vrlo simpatican papa. Najzad da se i to prizna (m m)

Nikad katolicka Crkva nije ni negirala evoluciju. Nije je, naravno, ni zagovarala, ali, nije imala nista ni protiv te *teorije* (jer, teorija evolucije je bila i ostala - teorija, a teorije vaze dok ih naucna *otkrica* ne opovrgnu i u onolikoj meri u kojoj ih ne opovrgnu; to je bila dogma samo za staljinisticke komesare, ne i za biologe... i samo je u interpretaciji staljinistickih komesara "covek postao od majmuna"). Jednostavno, kad su katolicki teolozi razmotrili predmet, nisu nasli da je to u suprotnosti sa katolickom doktrinom (nego da se moze smestiti u okviru dopustenih granica) i nisu videli razloga da se Crkva u te stvari mesa. Prepustili su to nauci. Jedino sto, do Wojtyle, nijedan papa nije nije nasao za potrebno da o takvim stvarima govori. To ne znaci da tu i tamo neki biskup, ili neki katehet, nije mogao voditi svoj privatni krstaski rat protiv (u ovom slucaju) evolucionizma - nije svaki biskup, ili svaki katehet, vrhunski teolog, niti je katolicka doktrina sve sto veruje makar kakav biskup. I oni su ljudi - mogu da grese, mogu da ne znaju. E, ali, ovde imate agresivne ateiste, a neznalice, kojima se sve sto im je ikad, od dalekih skolskih dana, ovlas okrznulo uho, slilo u isti kos. Pa su im se tamo pomesali i kreacionizam i vestice i nekakve kornjace i Inkvizicija i ravne ploce i baba Vange... Pa kako sad njima objasniti da je zbrka u njihovoj glavi? Kako ce oni to shvatiti, kad im je u glavi - zbrka?

Filantrop von Bogutovac

pre 9 godina

Ti znas sta se desilo?! Ovo mi se cini kao teznja ka modifikaciji njihovog "preduzeca" da bi pratili korak s vremenom. Sto se mene tice, svako neka ima svoju verziju Boga ili V. praska ili i jedno i drugo, sve dok to ne ugrozava razlicite rase, nacije i religije. Gajimo moralna nacela, gledajmo se kao braca i drustvo ce se konstantno razvijati, i naucno i intelektualno i materijalno i duhovno.

no.52693

pre 9 godina

To I jeste najveci problem,kako on koji nije fizicar I koji nikad nije video jednacine koje opisuju veliki prasak moze da tvrdi da se to dogodilo?Pa cak ni najveci pobornici medju fizicarima uzimaju to sa rezervom,nijedan naucnik vam nece reci to se 100% dogodilo.Znaci on je (crkva) merodavan da bez ikakve sumnje kaze to je tako I tako I vernici operisani od sumnje I kriticnosti ce sve da progutaju.S druge strane su oni nacitani vernici koji bi glavu dali da su bas oni u pravu,papa tu truca,naucnici trucaju ali oni znaju bre!
Kad su pitali B.Rasela da li bi umro za svoja uverenja on je odgovorio: "Zasto bih,sta ako nisam u pravu?",inace jedan od najvecih filozofa 20. veka.
Ako vec tumacite nesto,drzite se cinjenica,a ne onoga sto bi vi voleli da je tacno.

Aleksandar

pre 9 godina

Najveci problem vernika je taj sto su ograniceni, a i mnoge vodje raznih religija isto objasnjavaju na ogranicen nacin. Time dobijamo da cela religija sve ovo na ogranicen nacin opisuje. I Boga i stvaranje i sve zivo. Prevashodno, jer su Biblija, Tora i Kuran pisani pre jedno oko 2000 godina. I to za ljude tog doba. Tim ljudima nisi mogao da opises "leteci tanjir, sa elektromagnetnim pogonom, kojeg pokrece fusioni reaktor, u stanju da savije prostor", nego "svetleca kugla sa krilima".
Ili jos bolje, "stvori Bog Adama od prasine, a Evu od njegovog rebra" - danasnje vreme "stvori naucnik u laboratoriji set proteina od gradivnih elemenata, a potom i DNK. Koji je kontrolisano gajio u laboratoriji, dok nije iz njega napravio zivo bice. A potom je koristio DNK tog zivog bica da stvori suprotan pol. Radi druzenja i zabave iste vrste."

E to je nesto sto se tumaci u sadasnje vreme.

Sto se tice pravog Boga, e to je toliko kompleksno, da bi morali biti sam Bog, da bi shvatili sta je on ili ona...ili ono. Sta god da je. Ali, dovoljno znamo da to moze biti ceo svemir i ono sto ga ispunjava. Beskrajan, prelep, cudan i uvrnut. A ovaj Univerzum, u kojem zivimo, samo delic toga.

Treba prosiriti vidike, a ne ostati zatucan na samo jedno. I ne samo to, svi ovi "vernici" ne vide dalje od svojega iako im je sve stoji pred nosem, a ima jos toga sto nismo istrazili.

Богдан

pre 9 godina

”Велики прасак” је само једна од теорија настанка универзума и никако није нешто што је доказано, шта више, врло тешко је доказати нешто тако. Емпиријски докази који су потребни у математици, нпр, да би се нешто доказало имају далеко више критеријуме него ови после у физици и још далеко више него у биологији. Колико је тупава идеја интелигентног дизајна, толико ми је и тупава Дарвинове теорије постанка човека - не и теорије еволуције. Еволуција је чињеница а Дарвинов ”постанак човека” је теорија. За разлику од ових Римокатолика и Протестаната, Православна Црква никада није оспоравала теорију еволуције, па чак ни ултра конзервативна Руска Православна Црква то није спорила. Гугл претрага за "Orthodoxy about evolution" ће вам дати прегршт чланака и тумачења светих отаца где моје тврдње могу да се потврде. У самој Библији, у првој књизи Мојсијевој (књига постанка) доказ да се Бог служи еволуцијом, тј, механизмом еволуције где наређује Земљи да створи флору и фауну - дефакто све осим самог човека.

Aplauz

pre 9 godina

Trezven čovek koji koristi mozak može da bude samo agnostik. Ko veruje, taj automatski isključuje mozak. Sa druge strane nauka u sadašnjem stadijumu razvoja nije u stanju sve da objasni (pogotovo pitanja šta je bilo pre big banga ili pak savršen odnos u količini materije i antimaterije pri nastanku univerzuma, hipoteza o multiverzumu itd). Papa je to očigledno shvatio. Veoma hrabar i iskren čovek. Od mene svaka čast!

Relativnost i metafora

pre 9 godina

Danas zivimo u doba relativizacija svega i svacega da sano olaksamo sebi i drustvo u kome zivimo. Zalosno je kad kaze neko da kreacija ne postoji, a vamo "poznaje" Sveto Pismo. Ako pocinjes sa interpretacijom Bozje reci i relativizirati da nije bas tako kako je napisano, da je metafora, da se treba drukcije tumaciti, onda mozes relativizirati i drukcije tumaciti svaku rec, i 10 zapoveda, i istoriske likove da nisu istoriske i milion drugi stvari, pa onda imamo samodovoljnu veru i boga koji ce nam nama odgovarati, prizeman, bog-priroda i sta li jos vec...Bog nam pomogo +

analiza

pre 9 godina

Biblija je kompilacija vekovnih mudrosti. Toj kompilaciji je pridodat BOG da stimulise ljude da slede te mudrosti i da ne srljaju u propast cineci drugacije. U danasnje doba ulaga boga nema nikakvu ulogu jer nas novi BOG je novac i srljanje u propast je nezaustavljivo.

Karolina

pre 9 godina

@Trovach
Nemoj nista da odgovaras. Tvoj komentar mrznje o izvrtanju recenog, zabrani komentara, slobodne misli i istine, sve govori o tebi kao coveku.

Trbušić Branko

pre 9 godina

Jako žalosno! Evolucija je najveća glupost! Pa nije Bog iz "NEČEGA" stvorio nešto već je iz "NIČEGA" stvorio nešto!

"Gospodnjom su riječju nebesa sazdana i dahom usta Njegovih sva vojska njihova... Jer On reče-i SVE postade,naredi-i SVE se stvori"! Ps.33,6.9

Pazite,oni koji kažu da je sljepa slučajnost proizvela sve što vidimo u svijetu,kažu veliku apsurdnost,jer kako je velika apsurdnost tvrditi da je sljepa slučajnost proizvela inteligentna bića! A Papa je očito jako sljep,jer očito onda da vjeruje da je 5x5=25 SLUČAJNOST! A vrlo je jasno da slučajnost ne zna da je 5x5=25! Kada bi vam rekao da je moj mobitel nastao sam od sebe,da li bi mi vjerovali? Pa naravno da nebi! Pa kako? Niste u stanju prihvatiti da je moj bijedni mobitel nastao sam od sebe,a ubjeđujete me da je tako sa cijelim svemirom koji je mnogo kompleksniji! Nema sata bez urara,nema knjige bez pisca,nama svemira bez Uzročnika! A Bog je Uzrok nad uzrocima a koji je sam bez uzroka! Pozdrav.

Mara

pre 9 godina

(Trbušić Branko, 29. oktobar 2014 12:43)
To sto ne znamo na mnoge stvari i dogadjaje odgovore, to ne znaci da je objasnjenje u "carobnom stapicu". Po tvome komentaru (i jos nekim) ispada da je ceo zivot samo teorija a jedino bog stvarnost. Mislim da je obrnuto. Ja ga nisam video i siguran sam da ga niko nije video. Mnogo lakse cu dokazati njegovo nepostojanje nego sto ces ti njegovo postojanje. Ti ces samo citirati nesto sto je vec neko napisao a ja cu prostom logikom razuma da ti kontriram. A s druge strane i da postoji meni nije potreban. Taj tvoj ili vas bog nikome nije doneo dobro. U njegovo ime ste pretvorili zivot na ovoj planeti u pakao. U stanju ste u njegovo ime da ubijete i najrodjene. Ili ga lose tumacite ili se on zeza sa nama pomerajuci nas kao sahovske figure iz dosade. Usvakom slucaju ja kazem da bog nepostoji, a ti i tebi slicni dokazite suprotno. Nemojte citirati nista, jer to su babske price nego konkretno cinjenicama!

Karolina

pre 9 godina

@Trovach/Trol

Ja mrznju prema drugacijim ljudima vidim samo u tvojimj komentarima, jer napadas ni krive ni duzne, samo zato sto si druge vere, pa mislis da ti do daje za pravo. Podsecas me na crnca kome je komsija belac kriv za to sto su ga otpustili s posla, zena ga napustila, taksi nece da mu stane, lale u dvoristu nisu procvatale itd...

Ko je ovde pomenuo tvoju veru??? Sta se busas u grudi?? Ko ti drma kavez, prijatelju??

Procitaj paljivo moj prvi komentar, pa opet razmisli. Jel tu nesto pise sto nije tacno? Jel se tu neko poziva na mrznju? Ako kazem da su nam nacisti naneli zla i da mi je muka od toga, jeL i to mozda govor mrznje? Ja jedini govor mrznje procitah od tebe koji spocitavas drugima koji su protiv genocida i povratka u mracno doba, da se sluze govorom mrznje i da te napadaju jer si druge vere. Hilter je bio nacista i zlocinac i sad ti treba da ga branis zato sto je bio katolik i da kazes da se ja sluzim govorom mrznje jer sam se usudio da to kazem za nekog katolika? Uopste nije poenta sto si ti katolik i sto je Hitler bio katolik (ili sta vec, nebitno). Zlocin je zlocin, a zlocinac je zlocinac. Upamti to, trebace ti kad opet rasudjujes.

Joca 011

pre 9 godina

... a kako ti to sve znaš ...
@ (George Carlin, 29. oktobar 2014 13:35)

Izvori saznanja o Bogu su: Sveto predanje, Sveto pismo, Crkva (Pravoslavna), dela Svetitelja, pouke Bogonadahnutih Otaca, i Život sam. Ali, sve to uz Božju volju da uopšte i dođemo do saznanja. Ukoliko Bog smatra da je rano, čovek ništa pravilno neće razumeti. Npr. i ovde ima dosta ljudi koji su čitali Sv. pismo i ostali ravnodušni. Ako čovek čita iz znatiželje ili iz potrebe da proširi svoje intelektualne vidike ili obrazovanost, ili da se pohvali svojom erudicijom, Bog, koji čoveka poznaje bolje nego on sam sebe, koji je čoveku bliži nego dah, bliži nego krvotok, ne dozvoljava da se Njegove tajne spoznaju. Takav čovek potom izjavljuje kako je Sv. pismo zbirka istorijskih spisa jevrejskog naroda, ili bajke ubogih pastira, ili podmetnuta svedočenja o ''zanesenjaku'' Isusu, ili se podsmevaju ''zmiji koja govori'' i slično. Neophodno je Bogu se pomoliti, a to, prirodno, može samo onaj koji veruje da On postoji. Po mom mišljenju, ovo je odlično rešeno. Tako da, polako, život donosi situacije u kojima duša zavapi i obrati se. Niko nije postao vernikom tako što je to rešio da bude. I niko nije lako i bezbolno. To je ''potres'' za dušu, da otkrije Istinu. Onu koja ga voli više nego iko na svetu, i Koja je Svemoćna.
.

nisam ja, ja je

pre 9 godina

Ni Papa Franjo nije bezgrijesan, iako Vatikan bas to propagira. Katolik sam (Galeb, 30. oktobar 2014 12:04)

Vatikan nikad nije "propagirao" da je papa bezgresan i ako pravoslavci i ateisti zive u takvom uverenju, to se jos i da shvatiti, ali, kad tako sto kaze katolik, to znaci da "Vatikan" nesto traljavo "propagira". Dogma o papskoj nepogresivosti (obrati paznju - *nepogresivosti*, a ne bezgresnosti; katolik bi morao znati da je samo jedna smrtna osoba mogla biti bezgresna) nesto je sasvim drugo i ne znaci da je papa nepogresiv sta god i kad god da kaze. Ako pitas papu "koji je danas dan", a on se prebaci, pa ti u cetvrtak kaze da je sreda, nece biti sreda samo zato sto je to rekao papa. Wojtyla je pravio zivopisne greske na talijanskom; nije se talijanska gramatika promenila zato sto je papa nesto tako rekao. Nego znaci da moze da proglasi crkvenu dogmu, ukoliko najavi da ce koristiti "papsku nepogresivost", tj. da ce se obracati "ex cathedra" i... ukoliko to potom "crkvena zajednica prihvati" (inace se nece smatrati da je obracanje bilo ex cathedra, uprkos najavi; nijedan papa ne moze, na primer, na osnovu "papske nepogresivosti" da proglasi Lucifera za sveca), sto prilicno relativizira "papsku nepogresivost". Kad se ne obraca ex catedra, papa moze da pogresi, kao i svako drugi. U praksi se obracanje ex cathedra dogodilo samo dva put, danas je prakticno nezamislivo da bi se neki papa odlucio na tako sto i nema izgleda da bi se u doglednoj buducnosti to moglo promeniti.

čovek

pre 9 godina

ovo je samo umivanje i nije vredno komentara ... religije imaju svoju istoriju koa je toliko mračna da bi je se trebali stideti ali ...
###
po ne znam koji put, ovi osprivači evolucije, zašto ste toliko ponosni na neznanje? ... godišnje se objavi barem oko 200,000 istra
ivanja koja potvrđuju i proširuju naša saznanja o evoluciji ... evolucija se dešava svuda oko nas ... ne postoji bolje dokumentovana teorija od evolucije ... ali ako čitate i onih par stotina hiljada objava na youtube i sl. zaludnim mestima čiji su autori sve renomirani sveznalci, onda je jasnije poreklo vašeg neznanja ... malo se infmišite i dajte svoj sud na osnovu čitanja i jedne i druge strane a ne prepričavanjem i ponavljanjem zbodnih poštapalica ... i sam čovek je simbioza različitih organizama, ne postoji "čist" čovek ... par Kg nakterija i virusa to je nešto što je sastavni deo čoveka i bez njih ne bi preživele ...

dejan

pre 9 godina

Nauka i vera u onostrano nisu u suprotnosti pa su religioznost kod naučnika baš kao i visoko naučno obrazovanje kod klirika, logične i očekivane pojave. Istorijsko i kulturno nasleđe je takvo da i rimski papa mora da objašnjava osnovne stvari.

Nikola

pre 9 godina

Dosta glupa izjava,razumem sta je hteo da kaze i zbog cega ali je to vrlo glupo uradio.Ocigledno je da papa pokusava da od vere napravi neku neobaveznu pop kulturu za mlade.Ok,na osnovu pomeranja kosmosa zakljucak je da je nastao iz velikog praska,ali sta je uslovilo da iz nicega nastane nesto.Bitno da se zna da je neko ko ima magicni stapic.Pa ispada da je saintologija jedina vera koja propoveda istinu tj. da smo vanzemljaski duhovi koji su nastanili zemaljska tela....

Aquarius

pre 9 godina

New age hriscanstvo :)
Ovo je mislim neki odgovor na posljedice globalizacije i uticaja daleko-istocnih religija: hinduizma i budizma koji se na zapadu malo "prepakuju" i kao takvi imaju dobru prijemcivost kod savremenog mladog covjeka.
Yoga, meditacija, mindfulness, power-of-now, vegetarijanstvo, citav taj new age pokret koji stapa u jedno nauku, religiju (rituale) i filozofiju.

Vjerovatno je zbog ovoga i bivsi Papa smjenjen (podnio ostavku), jer je bio previse krut i nije se uklapao u ovaj novi kurs.

dunno

pre 9 godina

Katolicka crkva ima istoriju tretiranja Svetog pisma kao da je ustav ili sta vec pa malo/malo vrse amadmane, izvlace iz konteksta (malo cemo se u pocetku pozivati na relativnost vremena, ono sto nam odgovara tumacicemo u okvitima nauke a ostalo, kao na primer prava diskriminisanih grupa, tumacicemo literalno)... Samo pokusaj institucije da zadrzi svoju vaznost u vremenima kada je kocept vere skoro ne potreban. Cinjenica jeste da pre velikog praska nije bilo prostora i vremena, ako prostor i vreme ne postoje ne moze ni da postoji Bog koji je odgovoran za veliki prasak. I uostalom, ako je Bog zvemocno bice koje je moglo ljude da stvori u bilo kom trenutku, zasto nismo stvoreni ranije? Zar ne pokazuje to slabost istog? Sve u svemu, bolje da misli da je Bog odgovoran za veliki prasak nego da je kreacionista i da prica o tome kako je ljudsko oko savrseno.

saraya

pre 9 godina

Katolicka ili bilo koja druga religija na svojoj "evolutivno naprednoj" hijerarhijskoj ljestvici, zensko ljudsko bice tretira kao nizi stupanj evolucije - u papinstvu se dovoljno sjetiti Ivane/Jovane Orleanke.
"I sve cu da dam, samo svoj tron drugima ne dam" - Patrijarhat.

Jack

pre 9 godina

Sta sve crkve nece uraditi ne bi li bar nekog vernika zadrzali u 21. veku. Odjednom Bog nema carobni stapic, a vernike do sada zaglupljivali srednjevekovnim bajkama. Objavite komentar, ovo je sekularna demokratska drzava gde svako ima pravo da iznese misljenje.
(Nenad BG, 28. oktobar 2014 17:09)

Videli da kaplje sve manje kinte od "clanarine", pa resili da olabave malo sa pravilnikom. Mislim da se religija nikada nece iskoreniti, sve i kad bi civilizacija trajala narednih 5000 godina - a nece. Jer svedoci smo da je dovoljno da neukima i poluobrazovanima, pa cak i nekima koji imaju formalno obrazovanje, plasirati par teorija zavere, podgrejane "nezavisnim" studijama i "autenticnim" pricama sa interneta, pa tako danas imamo galopirajucu epidemiju gluposti koja se protivi vakcinisanju dece (jer izaziva autizam, ej!!!), lecenje gledanjem u sunce, haarp, chemtrails, i sta jos sve ne...

Nestor

pre 9 godina

Bibliju su napisali ljudi.Napisali su je prema svom znanju i mastanju. Tada nisu mogli pisati price, romane o prvom ili drugom sv. ratu, o putovanju avionima, o holivudu... Nisu imali to iskustvo.Imali su sitne dogadjaje i svoju mastu.Jednoga dana neko je poceo da sakuplja te zapise i da ih slaze u jednu celinu.Tako stvorise bibliju.U ona vremena malo ljudi je znalo da cita i pise pa je ono malo pismenih zloupotrebilo svoje znanje i to pretvorilo u moc.U Hristovo vreme vladao je poloteizam.Svaka kuca, svako domacinstvo imalo je svog boga.Monoteizam je poceo da se radja posle Hrista postepeno se pretvarajuci u najmocniju religiju covecanstva.Biblija sadrzi mnoge stvari koje najveci verski fanatici ne znaju ili ne zele da znaju.Vatikan postepeno iznosi neke stvari za koje nikada ne bismo verovali da je moguce.Ne bih se cudio da jednoga dana otvoreno kaze da je "bog" najveca prevara.Sa druge strane nemojmo zaboraviti da je unutar hriscanstva pravoslavlje isto sto i katolicanstvo.Razlikuje se samo u nekim datumima i u tome sto je pravoslavlje konzervativnije.I 70% kurana je preuzeto iz biblije. Zalosno je sto u ovim religijama nema radosti.Kada udjete u crkvu docekuje vas hladnoca, patnja i bol.Jeste da crkva propagira ljubav.Ali kakvu ljubav? O ljubavi moze govoriti samo onaj ko ima iskustva u tome.Svestenici ne znaju sta je ljubav.Osecaj krivice nam ugradjuju odmah posle rodjenja.Za sve lose sto nam se desava sami smo krivi.A za ono dobro: hvala bogu!

jednostavno

pre 9 godina

Neka mi neki vernik objasni zašto Adam i Eva imaju pupak?
 (av, 29. oktobar 2014 00:49)

A ko kaze da su imali pupak?
To nigde ne pise, pa onda je tvoja nedoumica resena.
Mi imamo pupak jer smo rodjeni, a ne stvoreni kao Adam i Eva.

miro split

pre 9 godina

@Papa Franjo
A, ništa moj Franjo vidiš da ne ide.Povuci sve reforme jer je očito da se to Srbima ne sviđa i da ti ne viruju.
Nema smisla ako su oni protiv toga.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Aquarius, takodje:)
To je new age. Papazjanija religija, u kojoj su svi po malo u pravu, pa Istina i ne postoji.
Služi da dezavuiše Istinu, slično kao Ekumenizam.
Kao kada bi od tvrdnji da su 2+2 jednaki 3,75, i da su 6,34, i da su2,22, itd.
pa uzeo srednju vrednost i utvrdio pomirljivu istinu da su 4,1.
.

Серафим Зилот

pre 9 godina

@Karolina

Потпуно си у праву, кога је овде брига шта мисли вођа римске псеудо-цркве који је умислио да је Свети Петар а заправо је обични јеретик који служи сотони!

Aquarius, takodje:)

pre 9 godina

@ (Joca 011, 29. oktobar 2014 11:25)
Joco, upravo ste dali fenomenalan primer. Pošto 2+2 jesu 4 (nisu ni 3,75 ni 6,34 ni 2,22, upravo srednja vrednost 4,1 jeste najpribližnija istini (onoj istini koju je covek, na savremenom nivou sopstvene evolucije uspeo da sagleda).

goranv

pre 9 godina

Da mnogo je nezgodno kada neko i to sa najvišeg mesta kaže da ste mlatili praznu slamu ceo život. Ali budite srećni. Još imate vremena da ispravite zablude. Lepo vam covek kaze da su se zajebavali s vama dve hiljade godina i da eto. Trajalo je dokle je trajalo

Mesar Joca

pre 9 godina

Kavurmu vam vasu. Kakvi komentari. Svi pametniji od pape, a taj matorac zavrsio neke visoke visoke skole i valjda zna sta besedi. Joco, Joco (Joca 011, 29. oktobar 2014 15:21) imenjace, ti otkaci danas? Ti se zapenusi bas. Problem sa zenom? Nemoj biti toliko frustriran. Ne valja za srce. Ja ti otvoreno velim da je 2+2 cetiri i da nema boga.

Joca 011

pre 9 godina

@ miro split

Tog tvoga, nit sam spomenuo nit me zanima. Tebi brate, ako treba nešto od mene, reci. Nemoj okolišati i meni objašnjavati kako ti on uređuje kuću. Nije mi zanimljivo, nisam te ni pitao.
.

angie

pre 9 godina

Po teoriji evolucije od majmuna je postao covjek a za 50 godina bi od covjeka trebao postati slon !!! Ma dajte ljudi ... mozda neko za sebe smatra da je postao od majmuna a ja mu to nezamjeram, mozda kada se pogleda u ogledalo i stvarno lici na majmuna. Postoji samo jedna istina a to je BOG !!
(petar, 28. oktobar 2014 16:19)

Hajde pre nego sto uopste komentarisete, procitajte barem osnovne pojmove o evoluciji, da ne biste ovakvo neznanje pisali. Covek nije nastao od majmuna, covek i majmun imaju zajednicke pretke. Evolucija se zasniva na principu pozitivne selekcije sucajnih promena. Tako da ne vidim kako bi u tom slucaju nastao slon.

goran

pre 9 godina

Joca 011. Joco. Vernici su i oni što veruju u Zevsa, Ra, Alaha i još par hiljada drugih bogova. Tvrdiš da se i njima bog prikazivao ili je to ekskluziva hriscana ili sta ? Joco, niko nema problem s tvojom verom ali zao mi je. Znam da ovaj papski šamar strašno bridi. Nije lako prihvatiti da si se ceo život zamlaćivao. Zao mi je. Ali ne mogu ti pomoci ?

IDCreationnn

pre 9 godina

Vidim da ovde neki postavljaju pitanje ko je stvorio Boga.Naravno,ovo pitanje nema smisla,jer ako će neko da ga stvori onda to nije Bog,on je stvoritelj a ne stvorenje.Znate,mnogi Boga traže u svemiru,to je kao kada bi konstruktora kompjutera tražili u njemu,dakle on je izvan svemira,on nije limitiran prostorom i vremenom.Naime,nešto mora postojati oduvek,ako samo materija postoji oduvek,onda nema života i nema zakona u svemiru ničega,kao što sam i objasnio dovoljno u prvom komentaru.Bitno je na kraju ipak reći da je Bog jedino ograničen zakonima logike,dakle ne deluje izvan zakona logike,a ovo kažem zato što mnogi postavljaju pitanje da li on može da stvori kamen kojeg ni sam ne može podignuti ,ako je svemoguć.

Joca 011

pre 9 godina

@ (Zoran,hr, 30. oktobar 2014 11:01)

I u Pravoslavlju je slično. Majka Božja, Bogorodica, poštuje se kao prva među Svetima. S desne strane ikonostasa u svakom hramu uvek je Bogorodica, dok je s leve uvek Hristos. Do Njega je uvek Sv.Jovan Krstitelj, a do Bogorodice je Svetitelj kome je posvećen hram.
(A evo dole, u 15:22, miro split piše po komunističkom uzoru: ''Majke ti božje Joco...''.)
.

Trovach

pre 9 godina

@Petar...Od coveka ne moze postati slon jer slon vec postoji, a pogotovo se to ne moze desiti za 50 godina. Razmisli malo pre nego sto nesto izjavis.

metastaza

pre 9 godina

Ovo sam shvatio nesto kao da je Bog stvorio evoluciju i plus Papa prihvata teoriju velikog praska za koju mislim da jos uvek se diskutuje u naucnom svetu.

Hulk

pre 9 godina

(b, 28. oktobar 2014 21:09)
Drugar, ti nisi procitao bibliju. Mozda si je video samo na slici. Biblija nije pisana prostim jezikom! Zato se moze tumaciti na vise nacina. Do srednjeg veka bibliju su smeli da citaju i tumace samo svestenici.

Trovach

pre 9 godina

@angie...Zajednicki predak coveka i simpanze je bio prokonzul, a on je bio majmun i on je bio predak svih covekolikih majmuna. Australopitekusi, ciji preci su se davno odvojili od predaka simpanzi se takodje smatraju (uspravnim) majmunima.

Jesus is my gardener

pre 9 godina

@SMAK22
Ali zato dokaza da Bog postoji ima koliko hoces - pishe u Bibliji, skupu tekstova od pre 20 vekova koje je "Bog" napisao kroz neke ljude i skupio u knjigu u zelji da postane bestseler pisac. Ma vazi.

gajger

pre 9 godina

gay friendly papa koji veruje u evoluciju i veliki prasak...
Čekam samo kada će reći da ni reinkarnacija nije u suprotnosti sa svetim pismom!

Joca 011

pre 9 godina

@ (Aquarius, takodje:), 29. oktobar 2014 12:54)

Nisi razumela. Samo je Istina dostojna i upotrebljiva u našim životima i u ovom svetu. Sa najpribližnijom istinom, npr. da je 2+2=4,1, ne možeš se poslužiti ni u kakvu svrhu. Kako bi se u realnost oko nas uklopila New age ‘’tvrdnja’’ da je 2+2=4,1? Možeš li na temeljima takve matematike sagraditi kuću ili sačiniti računar? Tako isto i primitivno, dečje shvatanje da je poluistina moguće prihvatljivija od Istine, čemu može poslužiti? Nisi orginalna, i pojedine sekte slično tvrde – da su one’’nad Istinom’’, pa su se dosetili da od raznoraznih ‘’iznosača istine’’ uzimaju po parče istine, koje im se učini najlepše, i tako sintetišu vrhunsku istinu u koju veruju.
.

goranv

pre 9 godina

Da mnogo je nezgodno kada neko i to sa najvišeg mesta kaže da ste mlatili praznu slamu ceo život. Ali budite srećni. Još imate vremena da ispravite zablude. Lepo vam covek kaze da su se zajebavali s vama dve hiljade godina i da eto. Trajalo je dokle je trajalo

Karolina

pre 9 godina

@Trovach
Stvarno ne znam sta je potrebno da bi ti razumeo. Ako treba da ti se nacrta, previse trazis. Po tebi, ako govorim istinu (znaci LOSE) o ALkaidi, onda vredjam sve muslimane??? Ako je tako, onda stvarno nemam sta da ti objasnjavam. A kim ja raspravljam...

anarchymeansfreedom

pre 9 godina

Sve su to sekte, postoja bog ili ne, u sta god da verujete, jednu stbar je neophodno da naucite, kako god se zvala religija i crkva kojoj pripada njih definitivno nije napravio i ne vodi vas bog, nego korumpirani i profitom vodjeni covek, a ako nije korumpiran vec je tu zbog neke ideologije to je jos gore, takvi su definitivno opasniji.

miro split

pre 9 godina

Ja bi nastavija sa svojin izlaganjem tamo di me je drug Galeb prikinija.
Dakle ka šta san reka Isus ima osjećaja za probleme malog čovika i pokušava napravit perestrojku.On je protiv čistki i sprječava egzekuciju drugarice Marije i upućuje je na drugarsku samokritiku.Ipak u nekim stvrima ostaje tvrd i nepokolebljiv.Primjer je rastjerivanje trgovaca za najveći židovski praznik.Tu grješi jer u sve moš taknit,samo protok kapitala ne diraj.
Znamo šta posli toga sljedi.Najbliži suradnik je potkupljen šporkin imerijalističkim novcen,a neki od njegovih najbolji drugova se posipaju pepelon i u strahu za svoj život ga se odriču.
Dakle priča se poklapa,a nama ostaje da čekamo još i čudo uskrsnuća.
Kako sad stvari stoje sa ovon kapitalističkon ekonomijon mislin da je taj moment jako blizu,a i Papine poruke sve češće o tome govore.
Znan ja da nevjerne Tome u to neviruju,ali i oni se nekako moraju uklopit u ovu priču.

Trovach

pre 9 godina

@ Petar Petrovic... Da li si bas 100% siguran da tako pise u Bibliji? Koliko znam, do tog datuma je dosao jedan svestenik jednostavnim sabiranjem godina zivota i rodjenja potomaka Biblijskih licnosti+ onih 7 dana.

Ime i Prezime

pre 9 godina

“Kada čitamo o nastanku sveta u Knjizi postanja, padamo u iskušenje da Boga zamislimo kao mađioničara sa čarobnim štapićem. Ali to nije tako”, rekao je papa Franja.
Sva je sreca da Knjigu postojanja svako moze slobodno tumaciti i filozofirati o njoj kako kome volja, i to je u redu.

lila

pre 9 godina

Ovaj papa je, apsolutno, diplomata - sve jeste i sve u isto vreme i nije. To mu se ne moze osporiti. Takodje, voli da se prica o njemu.

Peace & Love

pre 9 godina

Фирга: Узми бре ради нешто поштено. Изиграваш ми ту неког офуцаног плејбоја.
Боб: Да радим? Рад је господине претворио мајмуна у човека, а сада од човека прави коња. Ја мислим да сте ви негде на крају тог циклуса. Фирга: Слушај! Видиш ово ренде? Шушке ћу од тебе да направим! МРШ!

Joca 011

pre 9 godina

@ (goran, 29. oktobar 2014 11:30)

Pitao si samo za vernike u ''tako veliku istinu kao što je Bog'',
i o nedostatku saznanja najvećih umova ovog sveta, pa sam ti samo to odgovorio.
* * *
Um je čoveku dao Bog, da ga iskoristi pametno, u sagledavanje Istine.
U suprotnom se radi o zabludi, zamlaćivanju, stranputici, promašaju...
jer: ''Ko ne priznaje Istinu za Istinu, taj traži laž''.
A Papa ko Papa, koga briga šta on priča. Nas pravoslavce ne.
.

miro split

pre 9 godina

Ja ka čovik i iskusni predratni komunist na ovu temu gledan ovako:
Stari zavjet je teški staljinizam i pokušaj boga da stvori čovika ka odgovornog radnog čovika koji će se žrtvovat za ideju idealnog društva.Normalno da je sve krenulo naopako kad se pojavija strani agent u obliku zmije i korupcijom u rajskom vrtu zavea prvo Evu,a onda i druga Adama.Tu je već krenulo nizbrdo jer je Bog onda uveja stroge disciplinske mjere za ovo dvoje drugova.Sam Bog nije imun na lip život ,pa u slučaju Abela i Kaina više cjeni žrtvu u obliku janjćića,nego kumpire i kukuruz.Što dovodi do bratubilačkog rata sa nesagledivin posljedicama.Bog mora pristupit velikim čistkama te se događaju progoni poput velikog potopa ,Sodome i Gomore.Iza tih velikih čistki veliki vođa je strahovito nepovjerljiv tako da od člana centralnog komiteta Abrahama traži da likvidira svog sina i tako dokaže svoju odanost ideji revolucije.Priča o Mojsiju je prava partizanska epopeja prelaska Neretve i obračuna sa klasnim neprijateljima.
Novi zavjet je tipična Latinskoamerička priča o komunizmu.Drug Isus izrasta iz ideje savršenog svita,ali on postaje disident i traži socijalizam ljudskog lika.Njegova tragična sudbina je zacrtana od samog početka.On je sa narodom,veseli se s njima sa svojin gerilskim odredom širi nadu među potlačenima,daje in kruh,ribu i ono najvažnije utjehu u vinu.
Na kraju Bog nalazi izdajnika u njegovin redovima i Isusa hapse i likvidiraju.Narod koji ga je slavija traži njegovu krv i odriče ga se.

Zoran,hr

pre 9 godina

Katolicka ili bilo koja druga religija na svojoj "evolutivno naprednoj" hijerarhijskoj ljestvici, zensko ljudsko bice tretira kao nizi stupanj evolucije - u papinstvu se dovoljno sjetiti Ivane/Jovane Orleanke.
"I sve cu da dam, samo svoj tron drugima ne dam" - Patrijarhat.
(saraya, 29. oktobar 2014 07:07)

Ocito niste bas nacitani sta se tice Katolicizma. Gospa, znaci Djevica Marija, ima izuzetno veliko znacenje kod katolika i zene bas zbog nje imaju posebnu ulogu. Cesto se moli upravo njoj, majci. Idite malo vise u zapadne zemlje pa cete vidjeti utjecaj zena u Crkvi. Previse prica napamet na ovom forumu punog predrasuda.

Galeb

pre 9 godina

(miro split, 30. oktobar 2014 11:22)

Izvini, malo sam se "zaletio".
Usporedbe su u principu interesantne i smijesne, na pozitivan nacin.
Ni Papa Franjo nije bezgrijesan, iako Vatikan bas to propagira. Katolik sam i jako mi je drag ovaj Papa i shvacam da zeli pomiriti i heteroseksualce i homoseksualce, vjernike i nevjernike, ali neke stvari ne mogu podrzat, kao ni ideju, da komunizam bazira na temelju krscanstva. Iako on o tome razmislja samo simbolicno i ideoloski, komunizam i krscanstvo su dva svijeta. Ali mozda i nisam dovoljno pametan da ga shavtim, ipak je intelektualno daleko iznad prosjeka.

Pozdrav i bez ljutne na predhodni komentar.

miro split

pre 9 godina

@Galeb
Nema nikakve ljutnje.Sad smo ja i ti lipo pokazali kako se sve nesuglasice mogu rješit dijalogon.
Bitno je da se slažemo oko Pape Franje velikog čovika.

вјерник

pre 9 godina

Mени ово дјелује као убијање религије миц по миц. Као по оној причи о куваној жаби.

miro split

pre 9 godina

@Joca011
Enti jarca zakačija si se na tekst o mome Papi,a sad kažeš da ga ne spominješ.Dobro, nema veze neću se sa tebon svađat jer vidin da nisi loš čovik.Pitaš me je li mi nešto triba od tebe.Triba.Vidin da u jednom svom komentaru spominješ čvarke,pa bi te pita pošto su oni u Srbiji.Stari ovdi kod mene su po zlato pari da ih prave od zlata.Dragi su mi,a opet mi se ne da za njih davat tolike novce.

Dia

pre 9 godina

Čitam Mirov tekst o tome kako je bog počeo da vlada teškom rukom od kada su se ono dvoje spandjali u Bašti; meni jedno bode oči odavno: u celom tom slučaju, onaj koji je sve zamutio- zmija (koja predstavlja političku pozadinu celog slučaja), biva kažnjena tako da do kraja vremena gmiže i puzi na stomaku?! Šta je do tada radila, letela?

jmt

pre 9 godina

Ovo je stvarno zanimljivo.http://www.bitno.net/lifestyle/znanost-i-tehnologija/prica-o-sveceniku-koji-je-osmislio-teoriju-velikog-praska/

George Carlin

pre 9 godina

Reče Joca 011:"Kao što npr. računar kome je konstruktor sačinio i dao softver, ne može dokučitikonstruktorove istine.A Crkva je samo jedna, ona koja je od početka ostala ista. Nema dve.." I, ostade živ. Joco, a kako ti to sve znaš kada tvoj kostruktor to nije planirao? Šta tebe izdvaja od ostalih računara?

miro split

pre 9 godina

@Joca
Majke ti božje Joco koliko si ti ima iz matematike?Sto posto pet.Ja mislin da je tebi profesorica odma nakon prvog kontrolnog odustala od ispravljanja zadataka.Toliko si je jadnu udavija o tome koliko je dva plus dva da je jadna posumljala u svoje znanje predmeta koji predaje.
Šta si tolko ljubomoran na katolike?Ako je Papa Franjo nakon ovih pusti iljada godina odlučija renovirat malo onu nebesku kuću da nam život bude malo ugodniji na onom i ovom svitu šta ti piniš?Tebe niko ne tira da ulažeš i minjaš stvari u svojoj kući.
Mi ćemo sad malo prominit pločice,uvest savremeniju rasvjetu,spojit se na kanalizaciju,uvest kabelsku ,opiturat zidove i kupit zdravije postelje.Nema smisla da se krivimo na starim jogijima,očito su za ništa jer niko neče da spava na njima.Ovo kako je Papa Franjo zamislija renoviranje naše kuće je skroz dobro jer nas vraća korjenima smisla doma.
Da nam svima bude toplo i udobno u njemu.
Šta tu ima loše moj Joco,a ti ako se i dalje misliš krivit na slamarici niko ti ne brani.

miro split

pre 9 godina

@Galeb
Stari nemoj se ljutit,ali ja se zabavljan i šalim.Samo imaš jedan problem jer je neko ovu usporedbu napravija ozbiljno i to Papa Franjo.
Njegove su riči da kršćanstvo i ideja komunizma nisu različiti jer im je u korjenu briga o siromašnima i potlačenima ,te da je komunizam tu ideju preuzeja od kršćanstva tako da mislin da poglavara jedne tako velike religije i nije baš lipo zvat idiotom,a ja stari opet ti kažem,ja se samo šalin i mislin da je to svakome očito.Ispričavan se ako si me ozbiljno shvatija pa te uvridila usporedba Tita i Mojsija.

Zoran.hr

pre 9 godina

(Joca 011, 30. oktobar 2014 11:53)

Hvala na objasnjenju. Znaci teoloski zena ima veliki znacaj kod krscana. Pitanje je samo koliko to dolazi do izrazaja u crkvenim strukturama. To sigurno i ovisi o zemlji a ne o vjeri i religiji.