Utorak, 28.10.2014.

11:40

Kvar čim istekne garancija prevara?

<a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=09&dd=29&nav_id=905252" class="text-link" target= "_blank">Mnogi od nas su doživeli da se neki kućni aparat, ako ne i više njih, pokvari samo mesec dana nakon isticanja garancije. </a>

Izvor: Deutsche Welle

Kvar èim istekne garancija prevara? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Vasa Ladacki

pre 9 godina

@Kojot
ovo se imeni desilo isto sa Dellom, posle sam morao dakupim novu bateriju i zeni(drugi) nov laptop, ali ovaj put nisam Dellov, nedavno sam bio u prilici da uzmem povoljno njizin monitor 24" , ali nisam im zboravio pa nisam uzeo njihov.

Ovich

pre 9 godina

Svi bi hteli i jare i pare. Hocete da svi imate posao, a u isto vreme biste hteli da vam proizvodi koje kupujete traju dozivotno?

1) Usporeni razvoj tehnologije
- Prevelika potrosnja energije i drugih resoursa, gubljenje vremena....
2) Previsoka cena
3) Vecina bi koristila polovne uredjaje kao sto je danas slucaj u siromasnim zemljama, a u siromasnim zemljama bi ti proizvodi bili potpuno nepristupacni
4) Daleko manji broj radnih mesta vise dodatne vrednosti (inzenjera, programera, dizajnera, arhitekta....)

Uostalom u vecini slucajeva imate izbor. Zasto se zalite? Hocete auto koji traje? Izvolte Rolls Royce. Hocete mashinu za ves koja se nekvari? Izvolte V-Zug. Razlika je u ceni.

Sa moje tacke gledista, meni vise odgovara da imam auto koji traje 5 godina za 10 puta jeftiniju cenu nego auto koji traje 50 godina. Zasto? Pa u korak sam sa tehnoloskim napredkom, cesto ga menjam...

Ovaj model odgovara i kupcu i proizvodjacu i prodavcu.

grbavi

pre 9 godina

gorenje ves masina, 5 godina garancije, u tom roku izmenjeno bukvalno sve što se može promeniti. neće da greje vodu promenjen grejač posle garancije ne greje ni dalje promenjen programator ne greje ni dalje prekontrolisani vodovi i ništa dva majstora su rekla da ta mašina ne može da se popravi da greje vodu. crna rupa da li je ovo moguće.

Realno

pre 9 godina

Moram da pohvalim Black Horse, mada sam lako moguće izuzetak koji potvrđuje pravilo, jer mi je trajao 5 (PET) godina uz svakodnevnu vožnju na Golf 2D, samo nisam kupio 66 mAh koliko je "dovoljno", nego 74mAh. Nemam niti jedan razlog da lažem i hvalim ih.

Kojot

pre 9 godina

To jeste prevara. Meni su tako prodali nov Dell laptop u tadasnjoj prodavnici List Computers u Nemanjinoj, ali su ubacili neku staru bateriju koja je odmah po isteku garancije od 6 meseci "uginula".Laptop je odlican i dalje, ali eto to sa baterijom je slucaj za prijavu Udruzenju za zastitu potrosaca sto bismo i uradili da doticna prodavnica nije ugasena.

nn

pre 9 godina

Cist primer veka trajanja je moj tablet ASUS Nexus 7 prve generacije. Svima je opste poznato da ASUS uvek daje max 1 godinu garancije. Tacno posle 1 godine i 15 dana, zapadne u bootloop, a ne prepoznaje ga komp i nije vidljiv na ADB. Ali malo su se zajebali jer je u Srbiji minimalna garancija na bilo koji uredjaj 2 godine. Ima jos dva puna meseca do 2 godine i pokvario se 3 puta i jos jednom pre neki dan.

Bata

pre 9 godina

Koristim fen za bebe kupljen 1975. Do sada nijednom nije crk'o, eto ima 39 godina. Ne pise na njemu koja je marka, vec samo DDR (mozda je iz Istocne Nemacke). Mislim da je ovakav primer u danasnje vreme nezamisliv.
(M, 28. oktobar 2014 14:01)

35 godina neprekidno imate bebu u kući? I posle pričaju bela kuga...

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

(GT40, 28. oktobar 2014 13:16)
BH firma kako je ti zoves iliti TREPCA Sombor je pukla odavno tako da ovi ,,novi,, njijevi akumulatori uopste nisu novi vec reparacija starih.

Potrošač

pre 9 godina

Nije mi problem baciti fen od 1500 dinara posle 2-3 godine, ali ne mogu kola od 1.500.000 dinara da bacim jer mi treba 15 godina da ih zaradim.

Vojvodjanin

pre 9 godina

To se zove 'programirano trajanje'...
Ali postoji nacin da se proizvodjaci nateraju da to ne rade:
Umesto kupovine uredjaja treba ih davati u zakup, na otplatu... pa ce proizvodjac zaradjivati sve dok oni rade.
Naravno, zakup bi se smanjivao vremenom...
Istina bilo bi tesko organizovati prikupljanje otplate, ali bi se resio problem besmislene proizvodnje djubreta i potrosnja energije.

M

pre 9 godina

Koristim fen za bebe kupljen 1975. Do sada nijednom nije crk'o, eto ima 39 godina. Ne pise na njemu koja je marka, vec samo DDR (mozda je iz Istocne Nemacke). Mislim da je ovakav primer u danasnje vreme nezamisliv.

melnibone

pre 9 godina

Ima dokumentarac light bulb conspiracy. Moze da se pogleda i na YouTube. Radi se bas o veku trajanja uredjaja, i dogovoru proizvođača da se smanji radni vek.

Pera Zdera

pre 9 godina

To je sve tacno od kola,baterija, grejnih tela, duseka, rashladnih uredjaja, mobilnih telefon, menjaca, kamiona, delova, sijalica itd...treba zakonski nametnuti fabricke garancije u satima rada, a nesto vremenski mora da ima godinu dana garanciju,a nesto 5 godina itd...Zamor materijala kod mehanickih stvari nije nikakva filozofija! Treba samo kopirati I pratiti uredjenije drzave u trendovima. Oni su nosici ciklusa dobro, lose! Oni diktoraju procenat porodjaja, nivo bolesti, trajanje zivotnog veka tako da osnovne nase potrebe organizma su isto iskarene.

GT40

pre 9 godina

Black Horse akumulator u današnjim modernim automobilima traje nešto preko 1 mesec posle isteka garancije.Znači dve zime. Vrlo raširen primer. Mogu potvrditi i mnogi učesnici na forumu B92. Osim ako se javi neko iz same firme BH.

bre

pre 9 godina

jedna od opcija bi trebala biti da garancija traje 3 godine i uz reciklažu starog i doplatu za novi napredniji uređaj budete uvek sigurni da nećete ostati bez upotrebljivog uređaja, dobro vama , a dobro i proizvođaču. Tako će i cene urešaja biti na pristojnijem nivou. dokle god je igra ko će koga da prevari to neće biti ni na čiju korist.

Lepo ozelenela trava da pasemo....

pre 9 godina

Rodilo mi se dete, kupio novu mašinu za veš. Ono: pere, suši, 16 brzina, bubanj vrti na 15000 obrtaja, k'o formula 1, nečujna, nevidljiva...
Lepe pare sam je platio.
Nije prošlo tri meseca od isteka garancije (tri godine), ode sve u pivsku flašu.
Dodje majstor, otvorio mašinu - otišla štampana ploča. 150 evra nova. Naravno, poručuje se iz inostranstva + lova za ruke za ugradnju + nema garancije za ugradjen deo....
Ja, očajan, pitam ga šta da radim.
Kaže majstor: "Kupi novu mašinu, bez elektronike, najjeftiniju, da bude suva mehanika"
To i uradim. Nova mašina me koštala 150 evra, koliko i nova štampana ploča, bez ugradnje.
Mašina dan-danas bez greške i kvara radi.
Da ne ispadne, kao u onoj pretencioznoj priči, kako je pametan Srbin nadmudrio svetski poredak, ali gde ima manje elektronike, tu je i manje problema.
Ovo je moje iskustvo.

Stari Japanac

pre 9 godina

Kako to da su se pre 30-40 godina pravili frizideri i televizori koji mogu da traju citavu vecnost pa se te firme nisu pozatvarale? Ako se konkretan televizor dokazao kvalitetom i radi i posle 20 godina, logicno je da sam u medjuvremenu kupio i druge proizvode iste marke, a kupicu i novi model tog televizora jer je jednostavno tehnoloski zastareo. Pa bar je taj ciklus danas nevidjeno ubrzan. Ne mora da crkne da bih pozeleo da kupim novi. Tako se gradi lojalnost prema brendu.
Kako im se isplati sadasnja filozofija? Bas cu da kupim laptop iste marke ako mi je prethodni crkao odmah posle isteka garancije...Pa nikad vise nista necu kupiti od te firme! Ako su i ostali slicni, kupovacu svaki put drugi brend dok nesto ne zavredi da mu postanem lojalan.

Mile

pre 9 godina

Dobar primer su i masine za sudove. Sem limene kutije unutra je malo elektronikr i jedna pumpica za vodu. Kostaju sve preko 200 i nesto evra, odnos cene proizvodnje i prodaje je ogroman, a crkavaju veoma brzo. Zasto da placam nesto toliko ako ce da traje kratko? Dakle jeste prevara.
Pogotovo mobilni telefoni, oni su mozda i najbolji primer toga.

potrosac

pre 9 godina

JBL tako na primer ima rok 5godina i 1-3meseca (pricam o kucnom ozvucenju, ne za kola), 2 sub-a kupljena u razmaku od 6 meseci, oba su crkla tacno nakon 5 godina i 2 meseca (od datuma proizvodnje, ne kupovine). Odneo ja u ovlascen servis, kazu produvao zvucnike, ja rekao pa nikad nisu isli ni preko 50% a kamoli vise, i oni mene ubedjuju. Ja otisao kod svog majstora, on mi uradio za 80e i sad sviraju jos bolje. Slicna situacija sa samsung lcd tv-om, pocela slika da se deli na dva dela, otisao u ovlascen servis kazu 35k popravka (nakon sto su ga mesec dana drzali), otisao u obican servis za tv, naplatio mi covek 5k i jos mi dao garanciju na godinu dana. Tako i za pioneer i da ne nabrajam vise...

Igor

pre 9 godina

Kod grafickih kartica u racunaru recimo, naprave karticu koja kosta 200e a na njoj namontiraju ventilator koji posle 2-3 godine crkne. Jednostavno se raspadne od rada, pukne plastika od koje je napravljen, i naravno crkne i graficka kartica. Kod jeftinije klase kartica, osovina ventilatora je napravljena od plastike! Pa kom idiotu je na pamet palo da osovinu pravi od plastike!?
Poenta je da ne moraju uopste da posezu za softverskim resenjima, brojacima i sl. jer je to lako dokazivo. Napravice neki deo, od koga zavisi rad celokupnog uredjaja, toliko slabim tako da njegovim defektom posle odredjenog vremena dolazi do veceg kvara uredjaja. Onda ce vam u servisu reci da niste propisno to odrzavali i kraj. Crkla krava a niko nije kriv.

Djoshica

pre 9 godina

Ovaj problem bi mogao da se reši deklarisanjem radnog veka uredjaja. Da bude utisnut vek trajanja, u skladu sa cenom, i reciklažnom kategorijom. Tako da imate u vidu, da li je taj uredjaj samo prolazna etapa u lancu brzog razvoja, i naravno uz zamenu za recikliranje dobijete popust na sledeći noviji uredjaj. Ako želite pouzdanije aparate, cenovni rang bi bio višestruko veći. Naravno i garantni period podignut na 10 god.

JV

pre 9 godina

Stara poznata prica... Vrhunski inzenjering danasnjice nije napraviti nesto da traje, to je vec odavno moguce. Dokaz za to su svemitske stanice i sateliti, kao i avioni koji traju decenijama. Pun pogodak je upravo ovo o cemu se prica, tajming otkaza i kvara uredjaja, kao i cena i rezim odrzavanja. To je ono sto gigantima donosi mnogo vise profita nego sam proizvod. Autoindustrija je pravi primer. Prodajom jednog novog vozila, fabrika zaradi par stotina eura, na dan kada je isti prodat, dok servisiranjem i popravkom hiljade.

skene

pre 9 godina

Zato kupujem najeftinije sa sto duzom garancijom. Kad crkne bacis, kupis novo i tako... Nije vise marka=kvalitet. Sve je sklapano u Kini samo nalepleno ime. Naravno ne trpam bespotrebne uređaje...

bunker.

pre 9 godina

Zbog toga je propala SFRJ. Svinsu imali frizkdere stare po 25 godina, a nisu imali potrebe da ih kupe. Takonse urusila ekonomija. Da ekonomija nije postala sebicna, ne binse urusila. Danas je jos nesto drugacije. kupis tv za 100evra! Pa koliko ocekujes da traje? Moj frizider od 350e radi skoro 10god bez greske.

Nikola

pre 9 godina

Meni crkao TV pre par godina na dan isteka garancije, nisam mogao da verujem kad sam našao garantni list :) i odneo ga odmah i popravili ga.

IT

pre 9 godina

Ovo takođe važi za televizore i najvećim delom kompjutere i kompjuterske opreme kojima je lako manipulisati softverom i tempirati ga da otkaže posle garancije.. ništa čudno, čak naprotiv, dobra ideja ..

Marko

pre 9 godina

Kao sto je rekao Tesla:"Kapitalizam je kao vatra, ako se pusti da gori bez kontrole, zapalice ceo svet."
Ovakvim poslovanjem su gradjani na gubitku, ali i cela planeta posto se zagadjuje bez preterane potrebe. Na dobitku su samo kapitalisti. Nadam se da ce cela EU poduzeti nesto protiv alavih kompanija. Na primer ves masina zbog namernog minijaturnog kvara ide kompletna na smetliste (i reciklaza zagadjuje), umesto da je konstruisana tako da moze lako da se popravi.

Luka

pre 9 godina

Bravo! Samo treba imati hrabrosti pa se suprotstaviti trendu potršačkog društva i konstantnom otimanju para. Zašto novi Mercedesi ne traju kao model 123, poznata gasterbajterka?

Igor

pre 9 godina

Kod grafickih kartica u racunaru recimo, naprave karticu koja kosta 200e a na njoj namontiraju ventilator koji posle 2-3 godine crkne. Jednostavno se raspadne od rada, pukne plastika od koje je napravljen, i naravno crkne i graficka kartica. Kod jeftinije klase kartica, osovina ventilatora je napravljena od plastike! Pa kom idiotu je na pamet palo da osovinu pravi od plastike!?
Poenta je da ne moraju uopste da posezu za softverskim resenjima, brojacima i sl. jer je to lako dokazivo. Napravice neki deo, od koga zavisi rad celokupnog uredjaja, toliko slabim tako da njegovim defektom posle odredjenog vremena dolazi do veceg kvara uredjaja. Onda ce vam u servisu reci da niste propisno to odrzavali i kraj. Crkla krava a niko nije kriv.

Luka

pre 9 godina

Bravo! Samo treba imati hrabrosti pa se suprotstaviti trendu potršačkog društva i konstantnom otimanju para. Zašto novi Mercedesi ne traju kao model 123, poznata gasterbajterka?

Stari Japanac

pre 9 godina

Kako to da su se pre 30-40 godina pravili frizideri i televizori koji mogu da traju citavu vecnost pa se te firme nisu pozatvarale? Ako se konkretan televizor dokazao kvalitetom i radi i posle 20 godina, logicno je da sam u medjuvremenu kupio i druge proizvode iste marke, a kupicu i novi model tog televizora jer je jednostavno tehnoloski zastareo. Pa bar je taj ciklus danas nevidjeno ubrzan. Ne mora da crkne da bih pozeleo da kupim novi. Tako se gradi lojalnost prema brendu.
Kako im se isplati sadasnja filozofija? Bas cu da kupim laptop iste marke ako mi je prethodni crkao odmah posle isteka garancije...Pa nikad vise nista necu kupiti od te firme! Ako su i ostali slicni, kupovacu svaki put drugi brend dok nesto ne zavredi da mu postanem lojalan.

potrosac

pre 9 godina

JBL tako na primer ima rok 5godina i 1-3meseca (pricam o kucnom ozvucenju, ne za kola), 2 sub-a kupljena u razmaku od 6 meseci, oba su crkla tacno nakon 5 godina i 2 meseca (od datuma proizvodnje, ne kupovine). Odneo ja u ovlascen servis, kazu produvao zvucnike, ja rekao pa nikad nisu isli ni preko 50% a kamoli vise, i oni mene ubedjuju. Ja otisao kod svog majstora, on mi uradio za 80e i sad sviraju jos bolje. Slicna situacija sa samsung lcd tv-om, pocela slika da se deli na dva dela, otisao u ovlascen servis kazu 35k popravka (nakon sto su ga mesec dana drzali), otisao u obican servis za tv, naplatio mi covek 5k i jos mi dao garanciju na godinu dana. Tako i za pioneer i da ne nabrajam vise...

GT40

pre 9 godina

Black Horse akumulator u današnjim modernim automobilima traje nešto preko 1 mesec posle isteka garancije.Znači dve zime. Vrlo raširen primer. Mogu potvrditi i mnogi učesnici na forumu B92. Osim ako se javi neko iz same firme BH.

Nikola

pre 9 godina

Meni crkao TV pre par godina na dan isteka garancije, nisam mogao da verujem kad sam našao garantni list :) i odneo ga odmah i popravili ga.

JV

pre 9 godina

Stara poznata prica... Vrhunski inzenjering danasnjice nije napraviti nesto da traje, to je vec odavno moguce. Dokaz za to su svemitske stanice i sateliti, kao i avioni koji traju decenijama. Pun pogodak je upravo ovo o cemu se prica, tajming otkaza i kvara uredjaja, kao i cena i rezim odrzavanja. To je ono sto gigantima donosi mnogo vise profita nego sam proizvod. Autoindustrija je pravi primer. Prodajom jednog novog vozila, fabrika zaradi par stotina eura, na dan kada je isti prodat, dok servisiranjem i popravkom hiljade.

Marko

pre 9 godina

Kao sto je rekao Tesla:"Kapitalizam je kao vatra, ako se pusti da gori bez kontrole, zapalice ceo svet."
Ovakvim poslovanjem su gradjani na gubitku, ali i cela planeta posto se zagadjuje bez preterane potrebe. Na dobitku su samo kapitalisti. Nadam se da ce cela EU poduzeti nesto protiv alavih kompanija. Na primer ves masina zbog namernog minijaturnog kvara ide kompletna na smetliste (i reciklaza zagadjuje), umesto da je konstruisana tako da moze lako da se popravi.

skene

pre 9 godina

Zato kupujem najeftinije sa sto duzom garancijom. Kad crkne bacis, kupis novo i tako... Nije vise marka=kvalitet. Sve je sklapano u Kini samo nalepleno ime. Naravno ne trpam bespotrebne uređaje...

IT

pre 9 godina

Ovo takođe važi za televizore i najvećim delom kompjutere i kompjuterske opreme kojima je lako manipulisati softverom i tempirati ga da otkaže posle garancije.. ništa čudno, čak naprotiv, dobra ideja ..

Mile

pre 9 godina

Dobar primer su i masine za sudove. Sem limene kutije unutra je malo elektronikr i jedna pumpica za vodu. Kostaju sve preko 200 i nesto evra, odnos cene proizvodnje i prodaje je ogroman, a crkavaju veoma brzo. Zasto da placam nesto toliko ako ce da traje kratko? Dakle jeste prevara.
Pogotovo mobilni telefoni, oni su mozda i najbolji primer toga.

Djoshica

pre 9 godina

Ovaj problem bi mogao da se reši deklarisanjem radnog veka uredjaja. Da bude utisnut vek trajanja, u skladu sa cenom, i reciklažnom kategorijom. Tako da imate u vidu, da li je taj uredjaj samo prolazna etapa u lancu brzog razvoja, i naravno uz zamenu za recikliranje dobijete popust na sledeći noviji uredjaj. Ako želite pouzdanije aparate, cenovni rang bi bio višestruko veći. Naravno i garantni period podignut na 10 god.

bre

pre 9 godina

jedna od opcija bi trebala biti da garancija traje 3 godine i uz reciklažu starog i doplatu za novi napredniji uređaj budete uvek sigurni da nećete ostati bez upotrebljivog uređaja, dobro vama , a dobro i proizvođaču. Tako će i cene urešaja biti na pristojnijem nivou. dokle god je igra ko će koga da prevari to neće biti ni na čiju korist.

Lepo ozelenela trava da pasemo....

pre 9 godina

Rodilo mi se dete, kupio novu mašinu za veš. Ono: pere, suši, 16 brzina, bubanj vrti na 15000 obrtaja, k'o formula 1, nečujna, nevidljiva...
Lepe pare sam je platio.
Nije prošlo tri meseca od isteka garancije (tri godine), ode sve u pivsku flašu.
Dodje majstor, otvorio mašinu - otišla štampana ploča. 150 evra nova. Naravno, poručuje se iz inostranstva + lova za ruke za ugradnju + nema garancije za ugradjen deo....
Ja, očajan, pitam ga šta da radim.
Kaže majstor: "Kupi novu mašinu, bez elektronike, najjeftiniju, da bude suva mehanika"
To i uradim. Nova mašina me koštala 150 evra, koliko i nova štampana ploča, bez ugradnje.
Mašina dan-danas bez greške i kvara radi.
Da ne ispadne, kao u onoj pretencioznoj priči, kako je pametan Srbin nadmudrio svetski poredak, ali gde ima manje elektronike, tu je i manje problema.
Ovo je moje iskustvo.

Potrošač

pre 9 godina

Nije mi problem baciti fen od 1500 dinara posle 2-3 godine, ali ne mogu kola od 1.500.000 dinara da bacim jer mi treba 15 godina da ih zaradim.

M

pre 9 godina

Koristim fen za bebe kupljen 1975. Do sada nijednom nije crk'o, eto ima 39 godina. Ne pise na njemu koja je marka, vec samo DDR (mozda je iz Istocne Nemacke). Mislim da je ovakav primer u danasnje vreme nezamisliv.

bunker.

pre 9 godina

Zbog toga je propala SFRJ. Svinsu imali frizkdere stare po 25 godina, a nisu imali potrebe da ih kupe. Takonse urusila ekonomija. Da ekonomija nije postala sebicna, ne binse urusila. Danas je jos nesto drugacije. kupis tv za 100evra! Pa koliko ocekujes da traje? Moj frizider od 350e radi skoro 10god bez greske.

Bata

pre 9 godina

Koristim fen za bebe kupljen 1975. Do sada nijednom nije crk'o, eto ima 39 godina. Ne pise na njemu koja je marka, vec samo DDR (mozda je iz Istocne Nemacke). Mislim da je ovakav primer u danasnje vreme nezamisliv.
(M, 28. oktobar 2014 14:01)

35 godina neprekidno imate bebu u kući? I posle pričaju bela kuga...

melnibone

pre 9 godina

Ima dokumentarac light bulb conspiracy. Moze da se pogleda i na YouTube. Radi se bas o veku trajanja uredjaja, i dogovoru proizvođača da se smanji radni vek.

Vojvodjanin

pre 9 godina

To se zove 'programirano trajanje'...
Ali postoji nacin da se proizvodjaci nateraju da to ne rade:
Umesto kupovine uredjaja treba ih davati u zakup, na otplatu... pa ce proizvodjac zaradjivati sve dok oni rade.
Naravno, zakup bi se smanjivao vremenom...
Istina bilo bi tesko organizovati prikupljanje otplate, ali bi se resio problem besmislene proizvodnje djubreta i potrosnja energije.

nn

pre 9 godina

Cist primer veka trajanja je moj tablet ASUS Nexus 7 prve generacije. Svima je opste poznato da ASUS uvek daje max 1 godinu garancije. Tacno posle 1 godine i 15 dana, zapadne u bootloop, a ne prepoznaje ga komp i nije vidljiv na ADB. Ali malo su se zajebali jer je u Srbiji minimalna garancija na bilo koji uredjaj 2 godine. Ima jos dva puna meseca do 2 godine i pokvario se 3 puta i jos jednom pre neki dan.

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

(GT40, 28. oktobar 2014 13:16)
BH firma kako je ti zoves iliti TREPCA Sombor je pukla odavno tako da ovi ,,novi,, njijevi akumulatori uopste nisu novi vec reparacija starih.

Pera Zdera

pre 9 godina

To je sve tacno od kola,baterija, grejnih tela, duseka, rashladnih uredjaja, mobilnih telefon, menjaca, kamiona, delova, sijalica itd...treba zakonski nametnuti fabricke garancije u satima rada, a nesto vremenski mora da ima godinu dana garanciju,a nesto 5 godina itd...Zamor materijala kod mehanickih stvari nije nikakva filozofija! Treba samo kopirati I pratiti uredjenije drzave u trendovima. Oni su nosici ciklusa dobro, lose! Oni diktoraju procenat porodjaja, nivo bolesti, trajanje zivotnog veka tako da osnovne nase potrebe organizma su isto iskarene.

Kojot

pre 9 godina

To jeste prevara. Meni su tako prodali nov Dell laptop u tadasnjoj prodavnici List Computers u Nemanjinoj, ali su ubacili neku staru bateriju koja je odmah po isteku garancije od 6 meseci "uginula".Laptop je odlican i dalje, ali eto to sa baterijom je slucaj za prijavu Udruzenju za zastitu potrosaca sto bismo i uradili da doticna prodavnica nije ugasena.

grbavi

pre 9 godina

gorenje ves masina, 5 godina garancije, u tom roku izmenjeno bukvalno sve što se može promeniti. neće da greje vodu promenjen grejač posle garancije ne greje ni dalje promenjen programator ne greje ni dalje prekontrolisani vodovi i ništa dva majstora su rekla da ta mašina ne može da se popravi da greje vodu. crna rupa da li je ovo moguće.

Ovich

pre 9 godina

Svi bi hteli i jare i pare. Hocete da svi imate posao, a u isto vreme biste hteli da vam proizvodi koje kupujete traju dozivotno?

1) Usporeni razvoj tehnologije
- Prevelika potrosnja energije i drugih resoursa, gubljenje vremena....
2) Previsoka cena
3) Vecina bi koristila polovne uredjaje kao sto je danas slucaj u siromasnim zemljama, a u siromasnim zemljama bi ti proizvodi bili potpuno nepristupacni
4) Daleko manji broj radnih mesta vise dodatne vrednosti (inzenjera, programera, dizajnera, arhitekta....)

Uostalom u vecini slucajeva imate izbor. Zasto se zalite? Hocete auto koji traje? Izvolte Rolls Royce. Hocete mashinu za ves koja se nekvari? Izvolte V-Zug. Razlika je u ceni.

Sa moje tacke gledista, meni vise odgovara da imam auto koji traje 5 godina za 10 puta jeftiniju cenu nego auto koji traje 50 godina. Zasto? Pa u korak sam sa tehnoloskim napredkom, cesto ga menjam...

Ovaj model odgovara i kupcu i proizvodjacu i prodavcu.

Vasa Ladacki

pre 9 godina

@Kojot
ovo se imeni desilo isto sa Dellom, posle sam morao dakupim novu bateriju i zeni(drugi) nov laptop, ali ovaj put nisam Dellov, nedavno sam bio u prilici da uzmem povoljno njizin monitor 24" , ali nisam im zboravio pa nisam uzeo njihov.

Realno

pre 9 godina

Moram da pohvalim Black Horse, mada sam lako moguće izuzetak koji potvrđuje pravilo, jer mi je trajao 5 (PET) godina uz svakodnevnu vožnju na Golf 2D, samo nisam kupio 66 mAh koliko je "dovoljno", nego 74mAh. Nemam niti jedan razlog da lažem i hvalim ih.

bunker.

pre 9 godina

Zbog toga je propala SFRJ. Svinsu imali frizkdere stare po 25 godina, a nisu imali potrebe da ih kupe. Takonse urusila ekonomija. Da ekonomija nije postala sebicna, ne binse urusila. Danas je jos nesto drugacije. kupis tv za 100evra! Pa koliko ocekujes da traje? Moj frizider od 350e radi skoro 10god bez greske.

IT

pre 9 godina

Ovo takođe važi za televizore i najvećim delom kompjutere i kompjuterske opreme kojima je lako manipulisati softverom i tempirati ga da otkaže posle garancije.. ništa čudno, čak naprotiv, dobra ideja ..

Stari Japanac

pre 9 godina

Kako to da su se pre 30-40 godina pravili frizideri i televizori koji mogu da traju citavu vecnost pa se te firme nisu pozatvarale? Ako se konkretan televizor dokazao kvalitetom i radi i posle 20 godina, logicno je da sam u medjuvremenu kupio i druge proizvode iste marke, a kupicu i novi model tog televizora jer je jednostavno tehnoloski zastareo. Pa bar je taj ciklus danas nevidjeno ubrzan. Ne mora da crkne da bih pozeleo da kupim novi. Tako se gradi lojalnost prema brendu.
Kako im se isplati sadasnja filozofija? Bas cu da kupim laptop iste marke ako mi je prethodni crkao odmah posle isteka garancije...Pa nikad vise nista necu kupiti od te firme! Ako su i ostali slicni, kupovacu svaki put drugi brend dok nesto ne zavredi da mu postanem lojalan.

Mile

pre 9 godina

Dobar primer su i masine za sudove. Sem limene kutije unutra je malo elektronikr i jedna pumpica za vodu. Kostaju sve preko 200 i nesto evra, odnos cene proizvodnje i prodaje je ogroman, a crkavaju veoma brzo. Zasto da placam nesto toliko ako ce da traje kratko? Dakle jeste prevara.
Pogotovo mobilni telefoni, oni su mozda i najbolji primer toga.

GT40

pre 9 godina

Black Horse akumulator u današnjim modernim automobilima traje nešto preko 1 mesec posle isteka garancije.Znači dve zime. Vrlo raširen primer. Mogu potvrditi i mnogi učesnici na forumu B92. Osim ako se javi neko iz same firme BH.

skene

pre 9 godina

Zato kupujem najeftinije sa sto duzom garancijom. Kad crkne bacis, kupis novo i tako... Nije vise marka=kvalitet. Sve je sklapano u Kini samo nalepleno ime. Naravno ne trpam bespotrebne uređaje...

Igor

pre 9 godina

Kod grafickih kartica u racunaru recimo, naprave karticu koja kosta 200e a na njoj namontiraju ventilator koji posle 2-3 godine crkne. Jednostavno se raspadne od rada, pukne plastika od koje je napravljen, i naravno crkne i graficka kartica. Kod jeftinije klase kartica, osovina ventilatora je napravljena od plastike! Pa kom idiotu je na pamet palo da osovinu pravi od plastike!?
Poenta je da ne moraju uopste da posezu za softverskim resenjima, brojacima i sl. jer je to lako dokazivo. Napravice neki deo, od koga zavisi rad celokupnog uredjaja, toliko slabim tako da njegovim defektom posle odredjenog vremena dolazi do veceg kvara uredjaja. Onda ce vam u servisu reci da niste propisno to odrzavali i kraj. Crkla krava a niko nije kriv.

Vojvodjanin

pre 9 godina

To se zove 'programirano trajanje'...
Ali postoji nacin da se proizvodjaci nateraju da to ne rade:
Umesto kupovine uredjaja treba ih davati u zakup, na otplatu... pa ce proizvodjac zaradjivati sve dok oni rade.
Naravno, zakup bi se smanjivao vremenom...
Istina bilo bi tesko organizovati prikupljanje otplate, ali bi se resio problem besmislene proizvodnje djubreta i potrosnja energije.

Luka

pre 9 godina

Bravo! Samo treba imati hrabrosti pa se suprotstaviti trendu potršačkog društva i konstantnom otimanju para. Zašto novi Mercedesi ne traju kao model 123, poznata gasterbajterka?

Bata

pre 9 godina

Koristim fen za bebe kupljen 1975. Do sada nijednom nije crk'o, eto ima 39 godina. Ne pise na njemu koja je marka, vec samo DDR (mozda je iz Istocne Nemacke). Mislim da je ovakav primer u danasnje vreme nezamisliv.
(M, 28. oktobar 2014 14:01)

35 godina neprekidno imate bebu u kući? I posle pričaju bela kuga...

Ovich

pre 9 godina

Svi bi hteli i jare i pare. Hocete da svi imate posao, a u isto vreme biste hteli da vam proizvodi koje kupujete traju dozivotno?

1) Usporeni razvoj tehnologije
- Prevelika potrosnja energije i drugih resoursa, gubljenje vremena....
2) Previsoka cena
3) Vecina bi koristila polovne uredjaje kao sto je danas slucaj u siromasnim zemljama, a u siromasnim zemljama bi ti proizvodi bili potpuno nepristupacni
4) Daleko manji broj radnih mesta vise dodatne vrednosti (inzenjera, programera, dizajnera, arhitekta....)

Uostalom u vecini slucajeva imate izbor. Zasto se zalite? Hocete auto koji traje? Izvolte Rolls Royce. Hocete mashinu za ves koja se nekvari? Izvolte V-Zug. Razlika je u ceni.

Sa moje tacke gledista, meni vise odgovara da imam auto koji traje 5 godina za 10 puta jeftiniju cenu nego auto koji traje 50 godina. Zasto? Pa u korak sam sa tehnoloskim napredkom, cesto ga menjam...

Ovaj model odgovara i kupcu i proizvodjacu i prodavcu.

potrosac

pre 9 godina

JBL tako na primer ima rok 5godina i 1-3meseca (pricam o kucnom ozvucenju, ne za kola), 2 sub-a kupljena u razmaku od 6 meseci, oba su crkla tacno nakon 5 godina i 2 meseca (od datuma proizvodnje, ne kupovine). Odneo ja u ovlascen servis, kazu produvao zvucnike, ja rekao pa nikad nisu isli ni preko 50% a kamoli vise, i oni mene ubedjuju. Ja otisao kod svog majstora, on mi uradio za 80e i sad sviraju jos bolje. Slicna situacija sa samsung lcd tv-om, pocela slika da se deli na dva dela, otisao u ovlascen servis kazu 35k popravka (nakon sto su ga mesec dana drzali), otisao u obican servis za tv, naplatio mi covek 5k i jos mi dao garanciju na godinu dana. Tako i za pioneer i da ne nabrajam vise...

Nikola

pre 9 godina

Meni crkao TV pre par godina na dan isteka garancije, nisam mogao da verujem kad sam našao garantni list :) i odneo ga odmah i popravili ga.

Djoshica

pre 9 godina

Ovaj problem bi mogao da se reši deklarisanjem radnog veka uredjaja. Da bude utisnut vek trajanja, u skladu sa cenom, i reciklažnom kategorijom. Tako da imate u vidu, da li je taj uredjaj samo prolazna etapa u lancu brzog razvoja, i naravno uz zamenu za recikliranje dobijete popust na sledeći noviji uredjaj. Ako želite pouzdanije aparate, cenovni rang bi bio višestruko veći. Naravno i garantni period podignut na 10 god.

Marko

pre 9 godina

Kao sto je rekao Tesla:"Kapitalizam je kao vatra, ako se pusti da gori bez kontrole, zapalice ceo svet."
Ovakvim poslovanjem su gradjani na gubitku, ali i cela planeta posto se zagadjuje bez preterane potrebe. Na dobitku su samo kapitalisti. Nadam se da ce cela EU poduzeti nesto protiv alavih kompanija. Na primer ves masina zbog namernog minijaturnog kvara ide kompletna na smetliste (i reciklaza zagadjuje), umesto da je konstruisana tako da moze lako da se popravi.

bre

pre 9 godina

jedna od opcija bi trebala biti da garancija traje 3 godine i uz reciklažu starog i doplatu za novi napredniji uređaj budete uvek sigurni da nećete ostati bez upotrebljivog uređaja, dobro vama , a dobro i proizvođaču. Tako će i cene urešaja biti na pristojnijem nivou. dokle god je igra ko će koga da prevari to neće biti ni na čiju korist.

Lepo ozelenela trava da pasemo....

pre 9 godina

Rodilo mi se dete, kupio novu mašinu za veš. Ono: pere, suši, 16 brzina, bubanj vrti na 15000 obrtaja, k'o formula 1, nečujna, nevidljiva...
Lepe pare sam je platio.
Nije prošlo tri meseca od isteka garancije (tri godine), ode sve u pivsku flašu.
Dodje majstor, otvorio mašinu - otišla štampana ploča. 150 evra nova. Naravno, poručuje se iz inostranstva + lova za ruke za ugradnju + nema garancije za ugradjen deo....
Ja, očajan, pitam ga šta da radim.
Kaže majstor: "Kupi novu mašinu, bez elektronike, najjeftiniju, da bude suva mehanika"
To i uradim. Nova mašina me koštala 150 evra, koliko i nova štampana ploča, bez ugradnje.
Mašina dan-danas bez greške i kvara radi.
Da ne ispadne, kao u onoj pretencioznoj priči, kako je pametan Srbin nadmudrio svetski poredak, ali gde ima manje elektronike, tu je i manje problema.
Ovo je moje iskustvo.

M

pre 9 godina

Koristim fen za bebe kupljen 1975. Do sada nijednom nije crk'o, eto ima 39 godina. Ne pise na njemu koja je marka, vec samo DDR (mozda je iz Istocne Nemacke). Mislim da je ovakav primer u danasnje vreme nezamisliv.

Pera Zdera

pre 9 godina

To je sve tacno od kola,baterija, grejnih tela, duseka, rashladnih uredjaja, mobilnih telefon, menjaca, kamiona, delova, sijalica itd...treba zakonski nametnuti fabricke garancije u satima rada, a nesto vremenski mora da ima godinu dana garanciju,a nesto 5 godina itd...Zamor materijala kod mehanickih stvari nije nikakva filozofija! Treba samo kopirati I pratiti uredjenije drzave u trendovima. Oni su nosici ciklusa dobro, lose! Oni diktoraju procenat porodjaja, nivo bolesti, trajanje zivotnog veka tako da osnovne nase potrebe organizma su isto iskarene.

melnibone

pre 9 godina

Ima dokumentarac light bulb conspiracy. Moze da se pogleda i na YouTube. Radi se bas o veku trajanja uredjaja, i dogovoru proizvođača da se smanji radni vek.

Potrošač

pre 9 godina

Nije mi problem baciti fen od 1500 dinara posle 2-3 godine, ali ne mogu kola od 1.500.000 dinara da bacim jer mi treba 15 godina da ih zaradim.

JV

pre 9 godina

Stara poznata prica... Vrhunski inzenjering danasnjice nije napraviti nesto da traje, to je vec odavno moguce. Dokaz za to su svemitske stanice i sateliti, kao i avioni koji traju decenijama. Pun pogodak je upravo ovo o cemu se prica, tajming otkaza i kvara uredjaja, kao i cena i rezim odrzavanja. To je ono sto gigantima donosi mnogo vise profita nego sam proizvod. Autoindustrija je pravi primer. Prodajom jednog novog vozila, fabrika zaradi par stotina eura, na dan kada je isti prodat, dok servisiranjem i popravkom hiljade.

Mister G (SNS BOT)

pre 9 godina

(GT40, 28. oktobar 2014 13:16)
BH firma kako je ti zoves iliti TREPCA Sombor je pukla odavno tako da ovi ,,novi,, njijevi akumulatori uopste nisu novi vec reparacija starih.

nn

pre 9 godina

Cist primer veka trajanja je moj tablet ASUS Nexus 7 prve generacije. Svima je opste poznato da ASUS uvek daje max 1 godinu garancije. Tacno posle 1 godine i 15 dana, zapadne u bootloop, a ne prepoznaje ga komp i nije vidljiv na ADB. Ali malo su se zajebali jer je u Srbiji minimalna garancija na bilo koji uredjaj 2 godine. Ima jos dva puna meseca do 2 godine i pokvario se 3 puta i jos jednom pre neki dan.

Kojot

pre 9 godina

To jeste prevara. Meni su tako prodali nov Dell laptop u tadasnjoj prodavnici List Computers u Nemanjinoj, ali su ubacili neku staru bateriju koja je odmah po isteku garancije od 6 meseci "uginula".Laptop je odlican i dalje, ali eto to sa baterijom je slucaj za prijavu Udruzenju za zastitu potrosaca sto bismo i uradili da doticna prodavnica nije ugasena.

Realno

pre 9 godina

Moram da pohvalim Black Horse, mada sam lako moguće izuzetak koji potvrđuje pravilo, jer mi je trajao 5 (PET) godina uz svakodnevnu vožnju na Golf 2D, samo nisam kupio 66 mAh koliko je "dovoljno", nego 74mAh. Nemam niti jedan razlog da lažem i hvalim ih.

grbavi

pre 9 godina

gorenje ves masina, 5 godina garancije, u tom roku izmenjeno bukvalno sve što se može promeniti. neće da greje vodu promenjen grejač posle garancije ne greje ni dalje promenjen programator ne greje ni dalje prekontrolisani vodovi i ništa dva majstora su rekla da ta mašina ne može da se popravi da greje vodu. crna rupa da li je ovo moguće.

Vasa Ladacki

pre 9 godina

@Kojot
ovo se imeni desilo isto sa Dellom, posle sam morao dakupim novu bateriju i zeni(drugi) nov laptop, ali ovaj put nisam Dellov, nedavno sam bio u prilici da uzmem povoljno njizin monitor 24" , ali nisam im zboravio pa nisam uzeo njihov.