Ponedeljak, 27.10.2014.

17:25

BG kršio zakon, vrtići jeftiniji?

Grad Beograd od 1. januara naredne godine primenjivaće nove, niže cene boravka dece u državnim vrtićima.

Izvor: Tanjug

BG kršio zakon, vrtiæi jeftiniji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Paja

pre 9 godina

Mislim da postoji rešenje. NoVac i tako vise ne postoji jer je potrosen. Umesto toga neka grad izda vaucere u odgovarajucem iznosu sa kamatom i mogućnost da se njima plate gradske komunalne usluge, porez ili neka treća davanja.

RODITELJSKI FORUM

pre 9 godina

Postovani roditelji,nema potrebe da Vas brine to ce se striktno primeniti zakon,u ovom slucaju.Na ovaj nacin,tj proglasenjem ekonomske cene od oko 25.ooo dobijaju svi.roditelj placa 5000,ali i grad mora da uplati 80 posto odnosno 20.000 po detetu(do sada su placali 10.000).Znaci,novac je tu.Ostalo je samo da kroz Vase interesovanje za KVALITET BORAVKA DETETA U VRTICU ucestvujete vise u razvoju svog deteta.Znate li da postoji SAVET RODITELJA u Vasem vrticu?Vasoj grupi?Znate li ko Vas predstavlja?Sta odlucuje UMESTO VAS?Eto.razmislite....i,uzmite stvar u svoje ruke..sve najbolje

nikola

pre 9 godina

@A sta je sa kradjom zvanom "Porez na imovinu" ?

Beograd je jedinica lokalne samouprave, gradske opstine nisu... A ja imam dvoje dece u vrticu i placam 15 hiljada i voleo bih da se vi sa b92 i ostalih medija malo vise pozabavite temom prava roditelja na naknadu od grada posto je ovo necuveno znaci ja imam pravo na 5000x 24 meseca koliko vec deca idu a to nije mala para i to pod uslovom da oprostim kamatu...

A sta je sa kradjom zvanom "Porez na imovinu" ?

pre 9 godina

Ko laze taj i krade, ko krade taj ide u zatvor ! Da li je bas tako ? Nije grad Beograd krao, krali su ljudi iz lokalne samouprave sa imenom i prezimenom ! Neko je doneo odluku o kradji, neko ju je potpisao. Ako policija moze da juri svercere po autobusima za 72 dinara, moze da pronadje i onoga ko je godinama krao po 5000 po svakomdetetu svim roditeljima koja su imala decu u vrticima u Bg !

Uros

pre 9 godina

Država donese zakon da lokalna samouprava od svojih para treba nešto da subvencioniše. Ako država donese takav zakon neka obezbedi pare, a da ne pokušava da bude dobra preko tuđih leđa. Ovo je jednako onome kada je država propisivala cene nekih proizvoda i rezultat je bio da tih proizvoda nije bilo, jer se nikome nije isplatilo da proizvodi. Nemam ništa protiv cene vrtića koja će pokriti ekonomsku cenu. Biće manja od one u privatnom vrtiću, jer privatni treba i da zaradi.
Protiv sam svakog subvencionisanja na ovaj način.
Ako neko treba da dobije pare, neka ih dobije iz budžeta Republike Srbije i u jednakom iznosu, za istu materijalnu poziciju. Onaj u Beogradu i onaj u Vranju. Ako onome u Beogradu nije dovoljno nek se preseli tamo gde mu je dovoljno.

Toliko

pre 9 godina

Od kad su smenili Djilasa gradska vlast je donela odluka da sva deca moraju da budu primljena u vrtic. Efekat toga je da sad imate da 2 vaspitace odrzavaju grupe od po 40+ dece. Da li mozete da zamislite koliko neko pazi na vase dete ako jedna od njih mora u WC ili hitno da izadje ili nesto trece? Inace EU standard je 6-oro dece po vaspitaca u vanrednim okolnostima 7. Roditelji znaju koliko je nekad tesko i sa jednim detetom, a kamoli ove situacije. I to sve sa cenom od skoro 10,000din. Sad kad spuste na 5,000din mozete da ocekujete jos vise dece u grupi. Vesti iz obdanista o povredjivanjima, epidemijama i slicno ce biti redovne. Djilas je imao takav sistem kakav je imao nije bio pravedan to stoji ali je gradio svake godine po nekoliko obdanista pa je bilo izgledno da za 5-6 godina taj problem bude resen. Cisto za informaciju za poslednjih godinu dana od kad on nije na vlasti doslovno nijedno obdaniste nije ni zapoceto. Zavrseno je jedno koje je zapoceto jos u njegovo vreme. Ovo vlast je uradila bas ono sto su gradjani na izborima trazili, uslovi su sad isti za sve i cena ce da bude ekonomska. Ja zato njih i ne krivim, sto se mene tice ispunili su dato obecanje. Rezultat ce da bude propast sistema ali za to ovaj put nije kriva vlast.

zorica

pre 9 godina

nemoguca drzava krene da te pljacka jos u majcinoj utrobi a onda kroz obdaniste.pa skolu pa ti onda otima ono sto mukom stvaras,vadi ti iz cepa silom uvek si joj nesto duzan na kraju otimaju od penzije pa te cesto i upokojenog opljackaju a ti ako sve ovo ne izdrzis e onda si veliki drzavni izdajnik i neprijatelj.A koje kome neprijatelj drzava svom narodu ili narod drzavi

Alex

pre 9 godina

Placam punu cenu sta da radim ne zalim se. Pitanje ako pojeftini vrtic da li cu morati da pakujem dopune obroka sa detetom svako jutro. Hoce li seodraziti na kvalitet ishrane to pojeftinjenje?

Ivana

pre 9 godina

Stvarno strasno. Moje dete je islo u vrtic od 3.godine, placali smo punu cenu, stalno donosili i toalet papir, i salvete, i case, i vodu, i ne znam ni ja sta sve ne, a dete stalno bolesljivo, vaspitacice nezainteresovane... Pakao je poceo kad je dete dobilo vaske. Ja je ocistim, ona dobije opet, i tako ukrug jedno 4-5 puta. Na kraju sam ih prijavila, da bi se ispostavilo da roditelji ne ociste svoju decu, ili jednostavno ni ne prijave da dete ima vaske, vec ih samo dovedu, a ni sestra ih nije proveravala. Rec je o centralnoj gradskoj opstini, i mene sad zanima, hoce li mi vratiti novac koji smo preplatili, ili se barem izviniti sto su nas pokrali, ili ce opet biti puj pike ne vazi. A meni mogu odmah da smanje platu, a ubijam se od posla, i odgovaram svakodnevno za 4000 mlada zivota.

Ilija

pre 9 godina

Ja ću vrlo kratko. Poštovani roditelji,
idite na stranicu "Harač za obdanište (vrtić, predškolska ustanova) - Beograd" koja se nalazi na društvenoj mreži "Facebook" i na istoj ćete naći sve odgovore na Vaša pitanja. U pitanju je stranica koju vodi roditelj, pokretač celokupnog procesa ustanovljavanja nezakonitog postupanja lokalnih samouprava, prilikom određivanja učešća roditelja u ekonomskoj ceni po detetu u predškolskim ustanovama čiji su osnivači te iste lokalne samouprave. Na stranici možete videti dopise koji su poslati nadležnim organima, kao i odgovore na njih.

alienware

pre 9 godina

Koja nepravda,ovde samo oni roditelji sa malim primanjima ili na socialu imaju pravo na subvenciju u gradskim vrticima.Ostali placaju trzisnu cenu.

!?!??!Koga, čega...

pre 9 godina

Ja se već odavno čudim kako to kolege iz moje firme koji žive u Staroj Pazovi plaćaju za obdanište 3000+ bez obzira na visinu primanja a ja za dvoje dece evo sada kako su smanjili popust za drugo dete 17000+ ! Samo slušam ove što im je 9000 taman. Čiji budžet ovo može da izdrži gde su računi hrana i odeća. Ja sam već ozbiljno pomišljala da se preselim u Pazovu platim 10000 manje i još izdam stan u Beogradu i u debelom sam plusu. Sad mi je sve jasno. Što se tiče zakona ne bi se iznenadila da ga naprasno od 1og januara promene pa da opet budemo na 9700 ćiribu ćiriba podesiš procente i eto ti! Samo slušam ovo o nivou usluge, pa nisam ja BRE pisala zakone ko vas je terao da pišete 20% e za te pare MORATE da obezbedite uslove, dosta više jeftinog politikantstva (koji god da ste ne ineresuje me) i praznih priča stanite već jednom iz onoga što piše u zakonima. Sedite razmislite šta pišete dovedite nekog ko zna da napravi konstrukciju. Dosta više lupetanja po papiru a u stvarnosti kako se ko snadje! Poštujte sopstvene zakone!!! O tome se ovde radi nije ni čudo što ima ovoliko prevara i korupcije kad država prva ne poštuje samu sebe već stalno nekom majka a nekom maćeha!

Hm

pre 9 godina

Jedini problem kod vrtica je sto dece zarazena dolaze i onda se razboljevaju ostala deca, pa prakticno ne postoji situacija da su sva deca zdrava. To sto sam rekao da je jedini problem, ne znaci da je taj problem mali. Naprotiv! To je ogroman problem!
(moje ime, 27. oktobar 2014 18:02)

Razvijaju imunitet tako. Bice zdraviji kada porastu ...

Zoran

pre 9 godina

Pa razliku je lako nadoknaditi. Tri godine sam placao 4 puta skuplje znaci sleduje mi jedna godina besplatno. samo se bojim kao rasprodaje sad ce da poskupe za 300% pa ti 20% dodje kao i dosad .

bezimena

pre 9 godina

i to se jednostavno resi!svi roditelji iz jednog vrtica angazuju advokata i tuze drzavu!!!pare nazad!!!!lopovi!!!!
(brzi, 27. oktobar 2014 19:45)

Ne državu, već onoga ko je kršio zakon a to je GRAD. Mali, da nije mali, podneo bi najzad ostavku, ali pustio je korenje i širi se k'o ambrozija, tako da će morati da bude iščupan, uskoro, kad mu napućeni mentor zglajzne.

saf

pre 9 godina

"rekao je Verbić i naveo da roditelji Ministarstvu mogu i dalje da ukazuju na ove nezakonitosti."

Pa nisu roditelji izvrsna vlast,zakonodavna tela,inspektori...
Sta Vas 800k radi gospodo?

Silver Surfer

pre 9 godina

Plate i penzije mogu odmah da se umanje, ali cena vrtica tek od naredne godine. Kada je u korist gradjana onda to moze i da saceka.

Ksenija

pre 9 godina

(moje ime, 27. oktobar 2014 18:02)

Ipak niste dali odgovor na pitanje zasto ne odmah vec "kao" od januara. Koja je razlika? Ako se sada u proseku placa 5000 kako vi to kazete, placace se i u januaru. Sta ce se do januara promeniti? A da im je kasa vec dovoljno napunjena uopste ne brinem jer skandalozno mnogo para uzimaju za vrtice. Da dodam da mi kao roditelji donosimo i papir i ubruse i vlazne maramice i case i sta god da nam zatraze. Ne znam ciji budzet moze da izdrzi 9 700 koje sad placamo kao punu cenu za jedno dete. Nego, ovo je samo prica za malu decu i nista se nece promeniti kao sto se nikad nista i ne menja.

Jbs takvu drzavu

pre 9 godina

A sta je sa treceim detetom za koje po zakonu se ne placa boravak u vrticu a u praksi vrtici na sve nacine izbegavaju da prime tu decu?
Kad ce se to dovesti u red?
Bezobrazluk I lopovija, puna USTA drzavi price o beloj kugi a sdruge strane ta ista drzava se trudi iz petnih zila ne da je zaustavi nego Jos vise da je poveca.

sava

pre 9 godina

Ministar Verbic je rekao kad su doneti zakoni, ali nije rekao da se primenjuju od 2014/2015. godine.
Kragujevac je uvek prvi u primeni zakona.
Valjda će i dalje ostati tako.

Vrtic Bajka

pre 9 godina

Pa ni sa ovim cenama nemaju dovoljno vaspitaca,leti pogotovo (po 45-ro u grupi).Od roditelja se trazi da donose listove da deca crtaju,maramice,ubruse i toalet papir.Pre neki dan je organizovano skupljanje novca za krecenje.

Sta cemo tek da dobijemo za 5000 din.kad ni sa ovom cenom nemogu da se skrpe.

Sta rade sns-ovci?

ivan

pre 9 godina

Dajte ljudi,kakva je ovo propaganda i koji ce medij da objektivno izvestava o ovome? Pa kakve su ovo lazei? Pa do sad jeste puna cena vrtica bila koliko kazu ali su svi imali popuste i vecina je placala ispod ovih 5000 dinara po detetu. Ovo je povoljnije samo za bogate i jos jedan udar na siromasnije gradjene u Beogradu. Kakvo crno pojeftinjenje, pa meni ce po novom skociti vrtic za dvoje dece za vise od 3000 dinara. Koga lazes Verbicu i jadan ovaj narod ako veruje tebi i Vucicu. Pa mali je vec ukinuo benificije koje je Djilas davao. Sad i ovo. I posle pricaju o natalitetu. Pa vi se svim silama trudite da natalitet u Srba opadne.

pa sad

pre 9 godina

U Kragujevcu nema mesta za vise od hiljadu malisana, npr. oba roditelja zaposlena a dete ne primaju. Ko ce to da resi, zar niko nije odgovoran??

sakupljam minuse

pre 9 godina

Ja placam vrtic 10000 din pa ako je ova informacija tacna ja cu biti presrecan. Ipak mislim da se uzalud nadamo, iskustvo govori da u ovoj zemlji nikad nista nije pojeftinilo ali i ako gresim sigurno nije pojeftinilo 50-100% koliko najavljuju.

roditelj

pre 9 godina

Kao neko ko od septembra placa 2x10k jer je 300din obezbedjenje radujem se ovome. Ali opet te pare moraju doci odnekuda, odakle? Samo se nadam da nece smanjiti vec dosta nivo usluge, 40 dece u grupi, ishrana diskutabilna ali pretezno ok.

Vaske

pre 9 godina

Nije realno da ovako malo placam vrtic. Moze u zakonu da pise i da placam 1% ali svi znamo da su budzeti gradova i opstina u debelim minusima, i ako se ovo usvoji to znaci samo da ce se smanjiti broj vrtica i broj zaposlenih u njima. Bolje da placam 9000 i da ne brinem za dete nego 5000 pa da bude 1 vaspitacica na njih 30.

moje ime

pre 9 godina

Odgovor za ove sto pitaju zasto ne od 1. novembra.

Pa zato sto je sada prosecna cena vrtica i niza od tih 5000, jer ima masa onih koji vrtic placa 1000 ili 2000 dinara.

Sada ce izjednaciti svima na 5000 dinara.
Znaci, nekom ce biti jeftinije, ali ce mnogima ipak biti skuplje nego do sada.

Sve u svemu, mislim da 5000 nije mnogo za vrtic ako se zna da ce tamo dete da ima 3 ili 4 obroka.

Koliko bi inace kostalo da neko kuci hrani dete? Sigurno ne manje, a verovatno i vise. Plus imate boravak deteta.

Jedini problem kod vrtica je sto dece zarazena dolaze i onda se razboljevaju ostala deca, pa prakticno ne postoji situacija da su sva deca zdrava. To sto sam rekao da je jedini problem, ne znaci da je taj problem mali. Naprotiv! To je ogroman problem!

nenad

pre 9 godina

A Krusevac, veci lopovluk nisam video nego u krusevackim vrticima ljudi sami odredjuju neke akontacije. Upisao dete u avg. pocetkom meseca pocelo redovno da ide od 1 sep. ja moram da platim kazu ceo avg. Ne razumem I to kad ne ode opravdano ne vidim nigde da je odbijeno haooossssss

greenbay

pre 9 godina

A koliko juče je gradski sekretar gospođa Đurić izjavila kako grad Beograd izlazi u susret roditeljima što se popusta tiče i više nego zakon nalaže, a ispade suprotno da nas "kraduckaju godinama". I bivša i sadašnja vlast. Za nas korisnike sjaho Kurta uzjahao Murta. Toliko o poštenju gradske vlasti i iskrene brige o najmlađima.

Zoran

pre 9 godina

Prošle godine 12 meseci sam plaćao punu cenu od 9.700,00 dinara (od septembra 2013 - do septembra 2014), ove godine znači još 4 meseca, puna cena, interesuje me ko će da mi nadoknadi razliku!
I nikom ništa! Kao i uvek!

niksha

pre 9 godina

A sto od 1.januara, sto ne odmah?
Utvrdjeno je da nas kradu, ovi vuckovi jos ukinuli sve zive popuste na vrtice i ja sada treba da im poklonim 10-15 hiljada za dvoje dece do kraja godine?!

Zoran

pre 9 godina

Prošle godine 12 meseci sam plaćao punu cenu od 9.700,00 dinara (od septembra 2013 - do septembra 2014), ove godine znači još 4 meseca, puna cena, interesuje me ko će da mi nadoknadi razliku!
I nikom ništa! Kao i uvek!

niksha

pre 9 godina

A sto od 1.januara, sto ne odmah?
Utvrdjeno je da nas kradu, ovi vuckovi jos ukinuli sve zive popuste na vrtice i ja sada treba da im poklonim 10-15 hiljada za dvoje dece do kraja godine?!

Silver Surfer

pre 9 godina

Plate i penzije mogu odmah da se umanje, ali cena vrtica tek od naredne godine. Kada je u korist gradjana onda to moze i da saceka.

Ksenija

pre 9 godina

(moje ime, 27. oktobar 2014 18:02)

Ipak niste dali odgovor na pitanje zasto ne odmah vec "kao" od januara. Koja je razlika? Ako se sada u proseku placa 5000 kako vi to kazete, placace se i u januaru. Sta ce se do januara promeniti? A da im je kasa vec dovoljno napunjena uopste ne brinem jer skandalozno mnogo para uzimaju za vrtice. Da dodam da mi kao roditelji donosimo i papir i ubruse i vlazne maramice i case i sta god da nam zatraze. Ne znam ciji budzet moze da izdrzi 9 700 koje sad placamo kao punu cenu za jedno dete. Nego, ovo je samo prica za malu decu i nista se nece promeniti kao sto se nikad nista i ne menja.

Vrtic Bajka

pre 9 godina

Pa ni sa ovim cenama nemaju dovoljno vaspitaca,leti pogotovo (po 45-ro u grupi).Od roditelja se trazi da donose listove da deca crtaju,maramice,ubruse i toalet papir.Pre neki dan je organizovano skupljanje novca za krecenje.

Sta cemo tek da dobijemo za 5000 din.kad ni sa ovom cenom nemogu da se skrpe.

Sta rade sns-ovci?

greenbay

pre 9 godina

A koliko juče je gradski sekretar gospođa Đurić izjavila kako grad Beograd izlazi u susret roditeljima što se popusta tiče i više nego zakon nalaže, a ispade suprotno da nas "kraduckaju godinama". I bivša i sadašnja vlast. Za nas korisnike sjaho Kurta uzjahao Murta. Toliko o poštenju gradske vlasti i iskrene brige o najmlađima.

Jbs takvu drzavu

pre 9 godina

A sta je sa treceim detetom za koje po zakonu se ne placa boravak u vrticu a u praksi vrtici na sve nacine izbegavaju da prime tu decu?
Kad ce se to dovesti u red?
Bezobrazluk I lopovija, puna USTA drzavi price o beloj kugi a sdruge strane ta ista drzava se trudi iz petnih zila ne da je zaustavi nego Jos vise da je poveca.

moje ime

pre 9 godina

Odgovor za ove sto pitaju zasto ne od 1. novembra.

Pa zato sto je sada prosecna cena vrtica i niza od tih 5000, jer ima masa onih koji vrtic placa 1000 ili 2000 dinara.

Sada ce izjednaciti svima na 5000 dinara.
Znaci, nekom ce biti jeftinije, ali ce mnogima ipak biti skuplje nego do sada.

Sve u svemu, mislim da 5000 nije mnogo za vrtic ako se zna da ce tamo dete da ima 3 ili 4 obroka.

Koliko bi inace kostalo da neko kuci hrani dete? Sigurno ne manje, a verovatno i vise. Plus imate boravak deteta.

Jedini problem kod vrtica je sto dece zarazena dolaze i onda se razboljevaju ostala deca, pa prakticno ne postoji situacija da su sva deca zdrava. To sto sam rekao da je jedini problem, ne znaci da je taj problem mali. Naprotiv! To je ogroman problem!

sakupljam minuse

pre 9 godina

Ja placam vrtic 10000 din pa ako je ova informacija tacna ja cu biti presrecan. Ipak mislim da se uzalud nadamo, iskustvo govori da u ovoj zemlji nikad nista nije pojeftinilo ali i ako gresim sigurno nije pojeftinilo 50-100% koliko najavljuju.

Vaske

pre 9 godina

Nije realno da ovako malo placam vrtic. Moze u zakonu da pise i da placam 1% ali svi znamo da su budzeti gradova i opstina u debelim minusima, i ako se ovo usvoji to znaci samo da ce se smanjiti broj vrtica i broj zaposlenih u njima. Bolje da placam 9000 i da ne brinem za dete nego 5000 pa da bude 1 vaspitacica na njih 30.

pa sad

pre 9 godina

U Kragujevcu nema mesta za vise od hiljadu malisana, npr. oba roditelja zaposlena a dete ne primaju. Ko ce to da resi, zar niko nije odgovoran??

saf

pre 9 godina

"rekao je Verbić i naveo da roditelji Ministarstvu mogu i dalje da ukazuju na ove nezakonitosti."

Pa nisu roditelji izvrsna vlast,zakonodavna tela,inspektori...
Sta Vas 800k radi gospodo?

roditelj

pre 9 godina

Kao neko ko od septembra placa 2x10k jer je 300din obezbedjenje radujem se ovome. Ali opet te pare moraju doci odnekuda, odakle? Samo se nadam da nece smanjiti vec dosta nivo usluge, 40 dece u grupi, ishrana diskutabilna ali pretezno ok.

ivan

pre 9 godina

Dajte ljudi,kakva je ovo propaganda i koji ce medij da objektivno izvestava o ovome? Pa kakve su ovo lazei? Pa do sad jeste puna cena vrtica bila koliko kazu ali su svi imali popuste i vecina je placala ispod ovih 5000 dinara po detetu. Ovo je povoljnije samo za bogate i jos jedan udar na siromasnije gradjene u Beogradu. Kakvo crno pojeftinjenje, pa meni ce po novom skociti vrtic za dvoje dece za vise od 3000 dinara. Koga lazes Verbicu i jadan ovaj narod ako veruje tebi i Vucicu. Pa mali je vec ukinuo benificije koje je Djilas davao. Sad i ovo. I posle pricaju o natalitetu. Pa vi se svim silama trudite da natalitet u Srba opadne.

bezimena

pre 9 godina

i to se jednostavno resi!svi roditelji iz jednog vrtica angazuju advokata i tuze drzavu!!!pare nazad!!!!lopovi!!!!
(brzi, 27. oktobar 2014 19:45)

Ne državu, već onoga ko je kršio zakon a to je GRAD. Mali, da nije mali, podneo bi najzad ostavku, ali pustio je korenje i širi se k'o ambrozija, tako da će morati da bude iščupan, uskoro, kad mu napućeni mentor zglajzne.

nenad

pre 9 godina

A Krusevac, veci lopovluk nisam video nego u krusevackim vrticima ljudi sami odredjuju neke akontacije. Upisao dete u avg. pocetkom meseca pocelo redovno da ide od 1 sep. ja moram da platim kazu ceo avg. Ne razumem I to kad ne ode opravdano ne vidim nigde da je odbijeno haooossssss

!?!??!Koga, čega...

pre 9 godina

Ja se već odavno čudim kako to kolege iz moje firme koji žive u Staroj Pazovi plaćaju za obdanište 3000+ bez obzira na visinu primanja a ja za dvoje dece evo sada kako su smanjili popust za drugo dete 17000+ ! Samo slušam ove što im je 9000 taman. Čiji budžet ovo može da izdrži gde su računi hrana i odeća. Ja sam već ozbiljno pomišljala da se preselim u Pazovu platim 10000 manje i još izdam stan u Beogradu i u debelom sam plusu. Sad mi je sve jasno. Što se tiče zakona ne bi se iznenadila da ga naprasno od 1og januara promene pa da opet budemo na 9700 ćiribu ćiriba podesiš procente i eto ti! Samo slušam ovo o nivou usluge, pa nisam ja BRE pisala zakone ko vas je terao da pišete 20% e za te pare MORATE da obezbedite uslove, dosta više jeftinog politikantstva (koji god da ste ne ineresuje me) i praznih priča stanite već jednom iz onoga što piše u zakonima. Sedite razmislite šta pišete dovedite nekog ko zna da napravi konstrukciju. Dosta više lupetanja po papiru a u stvarnosti kako se ko snadje! Poštujte sopstvene zakone!!! O tome se ovde radi nije ni čudo što ima ovoliko prevara i korupcije kad država prva ne poštuje samu sebe već stalno nekom majka a nekom maćeha!

Ivana

pre 9 godina

Stvarno strasno. Moje dete je islo u vrtic od 3.godine, placali smo punu cenu, stalno donosili i toalet papir, i salvete, i case, i vodu, i ne znam ni ja sta sve ne, a dete stalno bolesljivo, vaspitacice nezainteresovane... Pakao je poceo kad je dete dobilo vaske. Ja je ocistim, ona dobije opet, i tako ukrug jedno 4-5 puta. Na kraju sam ih prijavila, da bi se ispostavilo da roditelji ne ociste svoju decu, ili jednostavno ni ne prijave da dete ima vaske, vec ih samo dovedu, a ni sestra ih nije proveravala. Rec je o centralnoj gradskoj opstini, i mene sad zanima, hoce li mi vratiti novac koji smo preplatili, ili se barem izviniti sto su nas pokrali, ili ce opet biti puj pike ne vazi. A meni mogu odmah da smanje platu, a ubijam se od posla, i odgovaram svakodnevno za 4000 mlada zivota.

sava

pre 9 godina

Ministar Verbic je rekao kad su doneti zakoni, ali nije rekao da se primenjuju od 2014/2015. godine.
Kragujevac je uvek prvi u primeni zakona.
Valjda će i dalje ostati tako.

Zoran

pre 9 godina

Pa razliku je lako nadoknaditi. Tri godine sam placao 4 puta skuplje znaci sleduje mi jedna godina besplatno. samo se bojim kao rasprodaje sad ce da poskupe za 300% pa ti 20% dodje kao i dosad .

Hm

pre 9 godina

Jedini problem kod vrtica je sto dece zarazena dolaze i onda se razboljevaju ostala deca, pa prakticno ne postoji situacija da su sva deca zdrava. To sto sam rekao da je jedini problem, ne znaci da je taj problem mali. Naprotiv! To je ogroman problem!
(moje ime, 27. oktobar 2014 18:02)

Razvijaju imunitet tako. Bice zdraviji kada porastu ...

Ilija

pre 9 godina

Ja ću vrlo kratko. Poštovani roditelji,
idite na stranicu "Harač za obdanište (vrtić, predškolska ustanova) - Beograd" koja se nalazi na društvenoj mreži "Facebook" i na istoj ćete naći sve odgovore na Vaša pitanja. U pitanju je stranica koju vodi roditelj, pokretač celokupnog procesa ustanovljavanja nezakonitog postupanja lokalnih samouprava, prilikom određivanja učešća roditelja u ekonomskoj ceni po detetu u predškolskim ustanovama čiji su osnivači te iste lokalne samouprave. Na stranici možete videti dopise koji su poslati nadležnim organima, kao i odgovore na njih.

Toliko

pre 9 godina

Od kad su smenili Djilasa gradska vlast je donela odluka da sva deca moraju da budu primljena u vrtic. Efekat toga je da sad imate da 2 vaspitace odrzavaju grupe od po 40+ dece. Da li mozete da zamislite koliko neko pazi na vase dete ako jedna od njih mora u WC ili hitno da izadje ili nesto trece? Inace EU standard je 6-oro dece po vaspitaca u vanrednim okolnostima 7. Roditelji znaju koliko je nekad tesko i sa jednim detetom, a kamoli ove situacije. I to sve sa cenom od skoro 10,000din. Sad kad spuste na 5,000din mozete da ocekujete jos vise dece u grupi. Vesti iz obdanista o povredjivanjima, epidemijama i slicno ce biti redovne. Djilas je imao takav sistem kakav je imao nije bio pravedan to stoji ali je gradio svake godine po nekoliko obdanista pa je bilo izgledno da za 5-6 godina taj problem bude resen. Cisto za informaciju za poslednjih godinu dana od kad on nije na vlasti doslovno nijedno obdaniste nije ni zapoceto. Zavrseno je jedno koje je zapoceto jos u njegovo vreme. Ovo vlast je uradila bas ono sto su gradjani na izborima trazili, uslovi su sad isti za sve i cena ce da bude ekonomska. Ja zato njih i ne krivim, sto se mene tice ispunili su dato obecanje. Rezultat ce da bude propast sistema ali za to ovaj put nije kriva vlast.

A sta je sa kradjom zvanom "Porez na imovinu" ?

pre 9 godina

Ko laze taj i krade, ko krade taj ide u zatvor ! Da li je bas tako ? Nije grad Beograd krao, krali su ljudi iz lokalne samouprave sa imenom i prezimenom ! Neko je doneo odluku o kradji, neko ju je potpisao. Ako policija moze da juri svercere po autobusima za 72 dinara, moze da pronadje i onoga ko je godinama krao po 5000 po svakomdetetu svim roditeljima koja su imala decu u vrticima u Bg !

Alex

pre 9 godina

Placam punu cenu sta da radim ne zalim se. Pitanje ako pojeftini vrtic da li cu morati da pakujem dopune obroka sa detetom svako jutro. Hoce li seodraziti na kvalitet ishrane to pojeftinjenje?

alienware

pre 9 godina

Koja nepravda,ovde samo oni roditelji sa malim primanjima ili na socialu imaju pravo na subvenciju u gradskim vrticima.Ostali placaju trzisnu cenu.

zorica

pre 9 godina

nemoguca drzava krene da te pljacka jos u majcinoj utrobi a onda kroz obdaniste.pa skolu pa ti onda otima ono sto mukom stvaras,vadi ti iz cepa silom uvek si joj nesto duzan na kraju otimaju od penzije pa te cesto i upokojenog opljackaju a ti ako sve ovo ne izdrzis e onda si veliki drzavni izdajnik i neprijatelj.A koje kome neprijatelj drzava svom narodu ili narod drzavi

nikola

pre 9 godina

@A sta je sa kradjom zvanom "Porez na imovinu" ?

Beograd je jedinica lokalne samouprave, gradske opstine nisu... A ja imam dvoje dece u vrticu i placam 15 hiljada i voleo bih da se vi sa b92 i ostalih medija malo vise pozabavite temom prava roditelja na naknadu od grada posto je ovo necuveno znaci ja imam pravo na 5000x 24 meseca koliko vec deca idu a to nije mala para i to pod uslovom da oprostim kamatu...

RODITELJSKI FORUM

pre 9 godina

Postovani roditelji,nema potrebe da Vas brine to ce se striktno primeniti zakon,u ovom slucaju.Na ovaj nacin,tj proglasenjem ekonomske cene od oko 25.ooo dobijaju svi.roditelj placa 5000,ali i grad mora da uplati 80 posto odnosno 20.000 po detetu(do sada su placali 10.000).Znaci,novac je tu.Ostalo je samo da kroz Vase interesovanje za KVALITET BORAVKA DETETA U VRTICU ucestvujete vise u razvoju svog deteta.Znate li da postoji SAVET RODITELJA u Vasem vrticu?Vasoj grupi?Znate li ko Vas predstavlja?Sta odlucuje UMESTO VAS?Eto.razmislite....i,uzmite stvar u svoje ruke..sve najbolje

Paja

pre 9 godina

Mislim da postoji rešenje. NoVac i tako vise ne postoji jer je potrosen. Umesto toga neka grad izda vaucere u odgovarajucem iznosu sa kamatom i mogućnost da se njima plate gradske komunalne usluge, porez ili neka treća davanja.

Uros

pre 9 godina

Država donese zakon da lokalna samouprava od svojih para treba nešto da subvencioniše. Ako država donese takav zakon neka obezbedi pare, a da ne pokušava da bude dobra preko tuđih leđa. Ovo je jednako onome kada je država propisivala cene nekih proizvoda i rezultat je bio da tih proizvoda nije bilo, jer se nikome nije isplatilo da proizvodi. Nemam ništa protiv cene vrtića koja će pokriti ekonomsku cenu. Biće manja od one u privatnom vrtiću, jer privatni treba i da zaradi.
Protiv sam svakog subvencionisanja na ovaj način.
Ako neko treba da dobije pare, neka ih dobije iz budžeta Republike Srbije i u jednakom iznosu, za istu materijalnu poziciju. Onaj u Beogradu i onaj u Vranju. Ako onome u Beogradu nije dovoljno nek se preseli tamo gde mu je dovoljno.

Vaske

pre 9 godina

Nije realno da ovako malo placam vrtic. Moze u zakonu da pise i da placam 1% ali svi znamo da su budzeti gradova i opstina u debelim minusima, i ako se ovo usvoji to znaci samo da ce se smanjiti broj vrtica i broj zaposlenih u njima. Bolje da placam 9000 i da ne brinem za dete nego 5000 pa da bude 1 vaspitacica na njih 30.

ivan

pre 9 godina

Dajte ljudi,kakva je ovo propaganda i koji ce medij da objektivno izvestava o ovome? Pa kakve su ovo lazei? Pa do sad jeste puna cena vrtica bila koliko kazu ali su svi imali popuste i vecina je placala ispod ovih 5000 dinara po detetu. Ovo je povoljnije samo za bogate i jos jedan udar na siromasnije gradjene u Beogradu. Kakvo crno pojeftinjenje, pa meni ce po novom skociti vrtic za dvoje dece za vise od 3000 dinara. Koga lazes Verbicu i jadan ovaj narod ako veruje tebi i Vucicu. Pa mali je vec ukinuo benificije koje je Djilas davao. Sad i ovo. I posle pricaju o natalitetu. Pa vi se svim silama trudite da natalitet u Srba opadne.

moje ime

pre 9 godina

Odgovor za ove sto pitaju zasto ne od 1. novembra.

Pa zato sto je sada prosecna cena vrtica i niza od tih 5000, jer ima masa onih koji vrtic placa 1000 ili 2000 dinara.

Sada ce izjednaciti svima na 5000 dinara.
Znaci, nekom ce biti jeftinije, ali ce mnogima ipak biti skuplje nego do sada.

Sve u svemu, mislim da 5000 nije mnogo za vrtic ako se zna da ce tamo dete da ima 3 ili 4 obroka.

Koliko bi inace kostalo da neko kuci hrani dete? Sigurno ne manje, a verovatno i vise. Plus imate boravak deteta.

Jedini problem kod vrtica je sto dece zarazena dolaze i onda se razboljevaju ostala deca, pa prakticno ne postoji situacija da su sva deca zdrava. To sto sam rekao da je jedini problem, ne znaci da je taj problem mali. Naprotiv! To je ogroman problem!

Alex

pre 9 godina

Placam punu cenu sta da radim ne zalim se. Pitanje ako pojeftini vrtic da li cu morati da pakujem dopune obroka sa detetom svako jutro. Hoce li seodraziti na kvalitet ishrane to pojeftinjenje?

Vrtic Bajka

pre 9 godina

Pa ni sa ovim cenama nemaju dovoljno vaspitaca,leti pogotovo (po 45-ro u grupi).Od roditelja se trazi da donose listove da deca crtaju,maramice,ubruse i toalet papir.Pre neki dan je organizovano skupljanje novca za krecenje.

Sta cemo tek da dobijemo za 5000 din.kad ni sa ovom cenom nemogu da se skrpe.

Sta rade sns-ovci?

RODITELJSKI FORUM

pre 9 godina

Postovani roditelji,nema potrebe da Vas brine to ce se striktno primeniti zakon,u ovom slucaju.Na ovaj nacin,tj proglasenjem ekonomske cene od oko 25.ooo dobijaju svi.roditelj placa 5000,ali i grad mora da uplati 80 posto odnosno 20.000 po detetu(do sada su placali 10.000).Znaci,novac je tu.Ostalo je samo da kroz Vase interesovanje za KVALITET BORAVKA DETETA U VRTICU ucestvujete vise u razvoju svog deteta.Znate li da postoji SAVET RODITELJA u Vasem vrticu?Vasoj grupi?Znate li ko Vas predstavlja?Sta odlucuje UMESTO VAS?Eto.razmislite....i,uzmite stvar u svoje ruke..sve najbolje

Hm

pre 9 godina

Jedini problem kod vrtica je sto dece zarazena dolaze i onda se razboljevaju ostala deca, pa prakticno ne postoji situacija da su sva deca zdrava. To sto sam rekao da je jedini problem, ne znaci da je taj problem mali. Naprotiv! To je ogroman problem!
(moje ime, 27. oktobar 2014 18:02)

Razvijaju imunitet tako. Bice zdraviji kada porastu ...

Uros

pre 9 godina

Država donese zakon da lokalna samouprava od svojih para treba nešto da subvencioniše. Ako država donese takav zakon neka obezbedi pare, a da ne pokušava da bude dobra preko tuđih leđa. Ovo je jednako onome kada je država propisivala cene nekih proizvoda i rezultat je bio da tih proizvoda nije bilo, jer se nikome nije isplatilo da proizvodi. Nemam ništa protiv cene vrtića koja će pokriti ekonomsku cenu. Biće manja od one u privatnom vrtiću, jer privatni treba i da zaradi.
Protiv sam svakog subvencionisanja na ovaj način.
Ako neko treba da dobije pare, neka ih dobije iz budžeta Republike Srbije i u jednakom iznosu, za istu materijalnu poziciju. Onaj u Beogradu i onaj u Vranju. Ako onome u Beogradu nije dovoljno nek se preseli tamo gde mu je dovoljno.

Zoran

pre 9 godina

Prošle godine 12 meseci sam plaćao punu cenu od 9.700,00 dinara (od septembra 2013 - do septembra 2014), ove godine znači još 4 meseca, puna cena, interesuje me ko će da mi nadoknadi razliku!
I nikom ništa! Kao i uvek!

greenbay

pre 9 godina

A koliko juče je gradski sekretar gospođa Đurić izjavila kako grad Beograd izlazi u susret roditeljima što se popusta tiče i više nego zakon nalaže, a ispade suprotno da nas "kraduckaju godinama". I bivša i sadašnja vlast. Za nas korisnike sjaho Kurta uzjahao Murta. Toliko o poštenju gradske vlasti i iskrene brige o najmlađima.

sakupljam minuse

pre 9 godina

Ja placam vrtic 10000 din pa ako je ova informacija tacna ja cu biti presrecan. Ipak mislim da se uzalud nadamo, iskustvo govori da u ovoj zemlji nikad nista nije pojeftinilo ali i ako gresim sigurno nije pojeftinilo 50-100% koliko najavljuju.

nenad

pre 9 godina

A Krusevac, veci lopovluk nisam video nego u krusevackim vrticima ljudi sami odredjuju neke akontacije. Upisao dete u avg. pocetkom meseca pocelo redovno da ide od 1 sep. ja moram da platim kazu ceo avg. Ne razumem I to kad ne ode opravdano ne vidim nigde da je odbijeno haooossssss

roditelj

pre 9 godina

Kao neko ko od septembra placa 2x10k jer je 300din obezbedjenje radujem se ovome. Ali opet te pare moraju doci odnekuda, odakle? Samo se nadam da nece smanjiti vec dosta nivo usluge, 40 dece u grupi, ishrana diskutabilna ali pretezno ok.

Ivana

pre 9 godina

Stvarno strasno. Moje dete je islo u vrtic od 3.godine, placali smo punu cenu, stalno donosili i toalet papir, i salvete, i case, i vodu, i ne znam ni ja sta sve ne, a dete stalno bolesljivo, vaspitacice nezainteresovane... Pakao je poceo kad je dete dobilo vaske. Ja je ocistim, ona dobije opet, i tako ukrug jedno 4-5 puta. Na kraju sam ih prijavila, da bi se ispostavilo da roditelji ne ociste svoju decu, ili jednostavno ni ne prijave da dete ima vaske, vec ih samo dovedu, a ni sestra ih nije proveravala. Rec je o centralnoj gradskoj opstini, i mene sad zanima, hoce li mi vratiti novac koji smo preplatili, ili se barem izviniti sto su nas pokrali, ili ce opet biti puj pike ne vazi. A meni mogu odmah da smanje platu, a ubijam se od posla, i odgovaram svakodnevno za 4000 mlada zivota.

Toliko

pre 9 godina

Od kad su smenili Djilasa gradska vlast je donela odluka da sva deca moraju da budu primljena u vrtic. Efekat toga je da sad imate da 2 vaspitace odrzavaju grupe od po 40+ dece. Da li mozete da zamislite koliko neko pazi na vase dete ako jedna od njih mora u WC ili hitno da izadje ili nesto trece? Inace EU standard je 6-oro dece po vaspitaca u vanrednim okolnostima 7. Roditelji znaju koliko je nekad tesko i sa jednim detetom, a kamoli ove situacije. I to sve sa cenom od skoro 10,000din. Sad kad spuste na 5,000din mozete da ocekujete jos vise dece u grupi. Vesti iz obdanista o povredjivanjima, epidemijama i slicno ce biti redovne. Djilas je imao takav sistem kakav je imao nije bio pravedan to stoji ali je gradio svake godine po nekoliko obdanista pa je bilo izgledno da za 5-6 godina taj problem bude resen. Cisto za informaciju za poslednjih godinu dana od kad on nije na vlasti doslovno nijedno obdaniste nije ni zapoceto. Zavrseno je jedno koje je zapoceto jos u njegovo vreme. Ovo vlast je uradila bas ono sto su gradjani na izborima trazili, uslovi su sad isti za sve i cena ce da bude ekonomska. Ja zato njih i ne krivim, sto se mene tice ispunili su dato obecanje. Rezultat ce da bude propast sistema ali za to ovaj put nije kriva vlast.

niksha

pre 9 godina

A sto od 1.januara, sto ne odmah?
Utvrdjeno je da nas kradu, ovi vuckovi jos ukinuli sve zive popuste na vrtice i ja sada treba da im poklonim 10-15 hiljada za dvoje dece do kraja godine?!

sava

pre 9 godina

Ministar Verbic je rekao kad su doneti zakoni, ali nije rekao da se primenjuju od 2014/2015. godine.
Kragujevac je uvek prvi u primeni zakona.
Valjda će i dalje ostati tako.

bezimena

pre 9 godina

i to se jednostavno resi!svi roditelji iz jednog vrtica angazuju advokata i tuze drzavu!!!pare nazad!!!!lopovi!!!!
(brzi, 27. oktobar 2014 19:45)

Ne državu, već onoga ko je kršio zakon a to je GRAD. Mali, da nije mali, podneo bi najzad ostavku, ali pustio je korenje i širi se k'o ambrozija, tako da će morati da bude iščupan, uskoro, kad mu napućeni mentor zglajzne.

saf

pre 9 godina

"rekao je Verbić i naveo da roditelji Ministarstvu mogu i dalje da ukazuju na ove nezakonitosti."

Pa nisu roditelji izvrsna vlast,zakonodavna tela,inspektori...
Sta Vas 800k radi gospodo?

!?!??!Koga, čega...

pre 9 godina

Ja se već odavno čudim kako to kolege iz moje firme koji žive u Staroj Pazovi plaćaju za obdanište 3000+ bez obzira na visinu primanja a ja za dvoje dece evo sada kako su smanjili popust za drugo dete 17000+ ! Samo slušam ove što im je 9000 taman. Čiji budžet ovo može da izdrži gde su računi hrana i odeća. Ja sam već ozbiljno pomišljala da se preselim u Pazovu platim 10000 manje i još izdam stan u Beogradu i u debelom sam plusu. Sad mi je sve jasno. Što se tiče zakona ne bi se iznenadila da ga naprasno od 1og januara promene pa da opet budemo na 9700 ćiribu ćiriba podesiš procente i eto ti! Samo slušam ovo o nivou usluge, pa nisam ja BRE pisala zakone ko vas je terao da pišete 20% e za te pare MORATE da obezbedite uslove, dosta više jeftinog politikantstva (koji god da ste ne ineresuje me) i praznih priča stanite već jednom iz onoga što piše u zakonima. Sedite razmislite šta pišete dovedite nekog ko zna da napravi konstrukciju. Dosta više lupetanja po papiru a u stvarnosti kako se ko snadje! Poštujte sopstvene zakone!!! O tome se ovde radi nije ni čudo što ima ovoliko prevara i korupcije kad država prva ne poštuje samu sebe već stalno nekom majka a nekom maćeha!

alienware

pre 9 godina

Koja nepravda,ovde samo oni roditelji sa malim primanjima ili na socialu imaju pravo na subvenciju u gradskim vrticima.Ostali placaju trzisnu cenu.

Ilija

pre 9 godina

Ja ću vrlo kratko. Poštovani roditelji,
idite na stranicu "Harač za obdanište (vrtić, predškolska ustanova) - Beograd" koja se nalazi na društvenoj mreži "Facebook" i na istoj ćete naći sve odgovore na Vaša pitanja. U pitanju je stranica koju vodi roditelj, pokretač celokupnog procesa ustanovljavanja nezakonitog postupanja lokalnih samouprava, prilikom određivanja učešća roditelja u ekonomskoj ceni po detetu u predškolskim ustanovama čiji su osnivači te iste lokalne samouprave. Na stranici možete videti dopise koji su poslati nadležnim organima, kao i odgovore na njih.

Jbs takvu drzavu

pre 9 godina

A sta je sa treceim detetom za koje po zakonu se ne placa boravak u vrticu a u praksi vrtici na sve nacine izbegavaju da prime tu decu?
Kad ce se to dovesti u red?
Bezobrazluk I lopovija, puna USTA drzavi price o beloj kugi a sdruge strane ta ista drzava se trudi iz petnih zila ne da je zaustavi nego Jos vise da je poveca.

Silver Surfer

pre 9 godina

Plate i penzije mogu odmah da se umanje, ali cena vrtica tek od naredne godine. Kada je u korist gradjana onda to moze i da saceka.

Zoran

pre 9 godina

Pa razliku je lako nadoknaditi. Tri godine sam placao 4 puta skuplje znaci sleduje mi jedna godina besplatno. samo se bojim kao rasprodaje sad ce da poskupe za 300% pa ti 20% dodje kao i dosad .

pa sad

pre 9 godina

U Kragujevcu nema mesta za vise od hiljadu malisana, npr. oba roditelja zaposlena a dete ne primaju. Ko ce to da resi, zar niko nije odgovoran??

Ksenija

pre 9 godina

(moje ime, 27. oktobar 2014 18:02)

Ipak niste dali odgovor na pitanje zasto ne odmah vec "kao" od januara. Koja je razlika? Ako se sada u proseku placa 5000 kako vi to kazete, placace se i u januaru. Sta ce se do januara promeniti? A da im je kasa vec dovoljno napunjena uopste ne brinem jer skandalozno mnogo para uzimaju za vrtice. Da dodam da mi kao roditelji donosimo i papir i ubruse i vlazne maramice i case i sta god da nam zatraze. Ne znam ciji budzet moze da izdrzi 9 700 koje sad placamo kao punu cenu za jedno dete. Nego, ovo je samo prica za malu decu i nista se nece promeniti kao sto se nikad nista i ne menja.

zorica

pre 9 godina

nemoguca drzava krene da te pljacka jos u majcinoj utrobi a onda kroz obdaniste.pa skolu pa ti onda otima ono sto mukom stvaras,vadi ti iz cepa silom uvek si joj nesto duzan na kraju otimaju od penzije pa te cesto i upokojenog opljackaju a ti ako sve ovo ne izdrzis e onda si veliki drzavni izdajnik i neprijatelj.A koje kome neprijatelj drzava svom narodu ili narod drzavi

A sta je sa kradjom zvanom "Porez na imovinu" ?

pre 9 godina

Ko laze taj i krade, ko krade taj ide u zatvor ! Da li je bas tako ? Nije grad Beograd krao, krali su ljudi iz lokalne samouprave sa imenom i prezimenom ! Neko je doneo odluku o kradji, neko ju je potpisao. Ako policija moze da juri svercere po autobusima za 72 dinara, moze da pronadje i onoga ko je godinama krao po 5000 po svakomdetetu svim roditeljima koja su imala decu u vrticima u Bg !

nikola

pre 9 godina

@A sta je sa kradjom zvanom "Porez na imovinu" ?

Beograd je jedinica lokalne samouprave, gradske opstine nisu... A ja imam dvoje dece u vrticu i placam 15 hiljada i voleo bih da se vi sa b92 i ostalih medija malo vise pozabavite temom prava roditelja na naknadu od grada posto je ovo necuveno znaci ja imam pravo na 5000x 24 meseca koliko vec deca idu a to nije mala para i to pod uslovom da oprostim kamatu...

Paja

pre 9 godina

Mislim da postoji rešenje. NoVac i tako vise ne postoji jer je potrosen. Umesto toga neka grad izda vaucere u odgovarajucem iznosu sa kamatom i mogućnost da se njima plate gradske komunalne usluge, porez ili neka treća davanja.