Nedelja, 26.10.2014.

14:14

NBS: Imamo gubitak, ali...

NBS saopštila je da je gubitak koji je zabeležila u 2013. godini posledica kursnih i cenovnih razlika.

Izvor: Beta

NBS: Imamo gubitak, ali... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 9 godina

Kakve veze ima ko je šta završi o, već kako se ponaša i šta radi za dobrobit u ovom slučaju države. Bil Gejts, Stiv Džobs, Bafet pa ako hoćeš Tito, Panić nisu završili visokw škole ali su ostavili traga. Uvek bi pre zaposlio nekog od 22 godine sa lošijom diplomom nego nekog iskompleksiranog sa 30 godina i državnom diplomom. Osim ETF svi ostali fakulteti u Srbiji su smešni.

Bine centrisi

pre 9 godina

Doktor nauka ne sa Pristinskog univerziteta, vec sa FABUSa za koji je Megatrend MIT ili Harvard + 400 novozaposlenih "strucnjaka" SNS koji su se isticali u lepljenju plakata tokom predizborne kampanje sa iskustvom portira i kafe kuvarica, naknadno preko FABUSa, Megatrenda i Singidunuma okicenih diplomama pa proizvedenih u savetnike, sefove kabineta i direktore daju jedini rezultat koji mogu da postignu. ČABAR!

tanja

pre 9 godina

Kada cemo vise da vam vidimo ledja, najnesposobnija druzino na vrhu drzave? Naravno morali biste da odgovarate debelo za upropastavanje zemlje.

Zole Zorule

pre 9 godina

I samo još nešto. Za one koji se prave pametni. Izveštaj o poslovanju NBS stoji na sajtu NBS od maja ove godine. Ja sam ga još tada isčitao i sve mi je bilo jasno i razumljivo. Gde ste tada bili i na koju ste vest botovali, pa niste videli Izveštaj. Nego vama smeta što će i stranke dobiti manje para to jest manje apanaže. To vas boli!!! Baš vas briga za običnog čoveka inače bi ste ćutali i bar ne biste smetali ako već ne možete da pomognete.

Zole Zorule

pre 9 godina

Zašto niko ne spominje devizne rezerve - uvećane za 180 mln evra, uvećane zlatne rezerve za tonu, stabilan kurs, najniža inflacija u istoriji... To niko ne vidi. E, da mi je da se vratim dve godine nazad da pročitam vaše cenjene komentare kad je bio Šoškić ili još bolje Jelašić. Verovatno ste hvalili njihovu visprenost. Evro je još onda bio kao sada, inflacija preko 12%, javni dug za godinu dana povećan 12%. Sve rasprodato u bescenje, a sve propada. Ali ne, oni su prijavili dobitak, a zaboravljate da kad je prijavljen dobitak tu banku je 5 meseci do kraja vodila Jorgovanka i oborila evro sa 119,2 na 112!!! Građani su rekli na izborima šta misle o vašim jadnim komentarima i o vlasti koja je do toga dovela.

SNS je zlo

pre 9 godina

Sto se nije pohvalila koliko je gubitak? Rec je o 44,3 milijarde dinara! Ni na svom sajtu ne smejuju da ga objave od sramote. Cak se i tamo samo pravdaju. Nesposobna banda!
(Bah, 26. oktobar 2014 16:23)

Slažem se sa konstatacijom, samo da vas ispravim - SNS i Jorgovanka nisu napravili gubitak od 45 milijardi, ne, već skoro 100 milijardi, jer niste uračunali predhodni dobitak od oko 55 milijardi, koji je Šoškić napravio. Prema tome, kada saberete Šoškićev dobitak 55 milijardi i Jorgovankin gubitak od 45 milijardi dolazimo do ukupne štete od 100 milijardi - toliko nas košta (eksperiment- nesposobnost) sns i Jorgovanka. .

prosto k'o pasulj

pre 9 godina

Nema sustinske razlike ko je guverner. Jorgovanka, Soskic ili neko treci. Sam sistem je pogresan. NBS drzi novac u inostranim bankama uz kamatnu stopu od oko 1%, a izdaje drzavne zapise gde kupcima placa kamatu od oko 10%(navodim orijentacione iznose). Te iste inostrane banke gde NBS drzi novac taj novac plasiraju u kupovinu nasih drzavnih obveznica i zaradjenu razliku zadrzavaju. Koliko su te banke u plusu toliko je NBS u minusu.

Maja

pre 9 godina

i ta cinjenica je do sada uspesno skrivana?! bitno da se ona pravda vucicu sto je inflacija ispod ocekivane.. najurimo ove vajne "strucnjake" dok nismo bankrotirali skroz!

hoygen

pre 9 godina

Nije vam valjao Šoškić koji je bio stvarno ekspert u svom poslu, a doveli ste nju koja nikakvog bankarskog iskustva nije imala. Biti guverner je ozbiljan i odgovoran posao.

bre bre

pre 9 godina

pustite ljude da rade, vratite pay pal i promenite zakon o deviznom poslovanju, ne čerupajte svakog ko pokuša da uloži novac u privatni posao, ne finansirajte gubitaše, smanjite biroKRASTiju i pojednostavite propise. pojačajte pravnu sigurnost. Kad sve to uradite biće para za sve. Smanjenje plata i penzija je potez očajnika, bez rasta profita u privatnom sektoru nema ni oporavka. Svakim danom privatni sektor otpušta ljude u državnom sektoru se zapošljavaju novi , pa jeli to normalno?

ivon

pre 9 godina

Cekajte gospodo pa kako kursne razlike kada je stabilan dinar, u odnosu na sta on fluktuira kada nisu toliki pomeraji na svetskom trzistu. Mislim da bi neki krsteni novinar trebao da pozove ovu gospoDZu u emisiju da je malo uz gledaoce propita sta to ona prica. Samo pre emisije da uzme terapiju ;).

memorija

pre 9 godina

Gledajte...nikako mi nije jasno kako to NBS ima ili nema profit, prihod i slicno. To nije klasicna banka i ne moze da racuna kamate na NASE devizne rezerve kao svoj prihod. Ako je vec osnovana od strane drzave i za potrebe drzave i rukovodstvo bira drzava (tj. partije), to sve ide u korist drzave, to jest NAS! A oko Jorgovanke nemam komentara, cast piljarima, ali za njih nema mesta u makroekonomiji...

Upomoć

pre 9 godina

Kakve kursne razlike? Pa NBS određuje kurs i kursnu politiku. Ako kursna politika donosi gubitak mora da se menja. Bojim se da je problem mnogo ozbiljniji.

Visoki funkcioner vodeće stranke na čelu NBS (?)

Anti-BOTulin

pre 9 godina

"Prošle godine je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012. godini."


A, onda, u 2013. godini, dramatičan preokret - NBS "ostvaruje dobit" od tačno 0,0 dinara i ne mora da uplati ništa u budžet! Nešto mi tu sumnjivo.

Može li barem neka mrvica objašnjenja zašto je tako? Kako je moguće da jedne godine dobit bude 2,97 milijardi, a sledeće ama baš ništa?

Znam ja da je "svuda kriza" i tako to, i da mnogo bolje firme od NBS imaju pad profita, ali tako drastičan i brz sunovrat profita sigurno nema nijedna.

Objašnjenje može biti samo jedno (ako tih 2,97 milijardi nisu u stvari bile istog tipa kao onih Baćevićevih 10.000 milijardi):

- ili je ono o profitu za 2012 godinu bila obična laž, koja se više nije mogla preneti i ponoviti za 2013. godinu.

- ili ipak ima profita i za 2013. godinu ali "neko" to neće da prebaci u budžet, da bi te pare ostale "nepostojeće" i trošile se po nečijem ličnom nahođenju, bez podnošenja računa bilo kome.

Bah

pre 9 godina

Sto se nije pohvalila koliko je gubitak? Rec je o 44,3 milijarde dinara! Ni na svom sajtu ne smejuju da ga objave od sramote. Cak se i tamo samo pravdaju. Nesposobna banda!

provereno

pre 9 godina

Ma koga briga za gubitak....Važno je da za deset godina rada delite svakom radniku po 1000 evra, a za Novu 2014. Jorgovanka je svakog radnika počastila sa po 30000 dinara. Sram vas bilo!

Boki

pre 9 godina

Zar Jorgovanka, zena ogromnog znanja i obrazovanja i jos veceg iskustva, da zabelezi minus?
Ma, ne verujem.
E, tako ce ova ekipa da ojadi celu Srbiju, necemo doci sebi narednih 20 godina.
Kvazistrucnjaci, kvaziintelektualci, ali vrhunski u punjenju svojih dzepova!

glas naroda

pre 9 godina

pa gospodja Jorgovanka mislim da nema kapaciteta da bude ni sef racunovodstva male firme,a kamo li guverner NBS!!!Njena obrazlozenja su na nivou domacice koja deli recepte za zimnicu

kakvi eksperti takvo i objasnjenje

pre 9 godina

Pa da, to sto su ostvarili rekordan gubitak je u stvari dobro po nas! Nismo ni sumnjali da rade samo u nasu korist.

sasha

pre 9 godina

Ma da... Šoškić koji nije valjao je imao dobit od 60 milijardi, a ekspert sa pristinkskog fakulteta Jorgovanka valja sa svojim minusom od 45 milijardi... Ej bre, to je razlika od skoro milijardu evra!!! Jos se i vade na cene zlata i odnos evra i dolara. Tri grama mozga niko u SNSu nema.

Kim Jong

pre 9 godina

Ha ha, kakvo objasnjenje. Oterali ste Soskica, eksperta, tehnokratu, ispljuvali ga bez ikakvog osnova pa doveli nekvalifikovanu osobu na cisto tehnicku funkciju, crno nam se pise i oni koji misle da gore biti ne moze ce se uskoro uveriti suprotno, ali sve zasluzujemo sto ce nas snaci. Nece biti ni plata ni penzija uskoro pa ce oni polupismeni glasaci shvatiti razliku izmedju figurativnog i doslovnog bankrota.

zeljko

pre 9 godina

Da li nama u 21. veku uopste treba centralna banka? Ako se malo udubite u materiju videcete da je ovakva centralna banka prevazidjena stvar i da je postala samo orudje politicara u svim drzavama. Emitovanjem i povlacenjem novca mogu da se bave i kompanije koje bi to radile mnogo efikasnije od guvernera/politicara! Inflacija je i ovako van kontrole bilo koje centralne banke!

Mićko

pre 9 godina

Knjigovodstvo i finansije imaju zakonitost... Svaki gubitak se kod nekog drugog iskaže i knjiži kao dobit. Još da znamo kod koga se u džep slio!!!

raja babeja

pre 9 godina

Ako ovo nije ogoljen primer nesposobnosti ove vlasti, onda neznam šta još treba da nam se desi da nam to bude jasno. I uzgred, sramotno izveštavanje o stanju u NBS ( prvo kao nema viška sredstava za uplatu u budžet (!), a tek onda vest o navodno malom gubitku; tipično za ovu vlast kod koje se zna samo ko će na kraju platiti ceh: narod.

D.POPOVIC

pre 9 godina

Gubici su najnormalnija posledica pljackanja drzave izmedju ostalog isplatom plata zaposlenim i postavljenim licima kao i clanovima saveta u 3-5 puta vecem iznosu od iznosa propisanog zakonom o platama drzavnih sluzbenika i cinovnika. Da li je bilo jos nekih pronevera, to bi trebalo da ispitaju UBPOK, Budzetska inspekcija, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za drzavu upravu.

Heisenberg

pre 9 godina

Koliko treba da si nesposoban (ili realnije - da kradeš) da bi Narodnu Banku doveo do gubitka??? Jorgovanka i radikali koji su je doveli su zlo.

sasha

pre 9 godina

Ma da... Šoškić koji nije valjao je imao dobit od 60 milijardi, a ekspert sa pristinkskog fakulteta Jorgovanka valja sa svojim minusom od 45 milijardi... Ej bre, to je razlika od skoro milijardu evra!!! Jos se i vade na cene zlata i odnos evra i dolara. Tri grama mozga niko u SNSu nema.

Kim Jong

pre 9 godina

Ha ha, kakvo objasnjenje. Oterali ste Soskica, eksperta, tehnokratu, ispljuvali ga bez ikakvog osnova pa doveli nekvalifikovanu osobu na cisto tehnicku funkciju, crno nam se pise i oni koji misle da gore biti ne moze ce se uskoro uveriti suprotno, ali sve zasluzujemo sto ce nas snaci. Nece biti ni plata ni penzija uskoro pa ce oni polupismeni glasaci shvatiti razliku izmedju figurativnog i doslovnog bankrota.

Heisenberg

pre 9 godina

Koliko treba da si nesposoban (ili realnije - da kradeš) da bi Narodnu Banku doveo do gubitka??? Jorgovanka i radikali koji su je doveli su zlo.

glas naroda

pre 9 godina

pa gospodja Jorgovanka mislim da nema kapaciteta da bude ni sef racunovodstva male firme,a kamo li guverner NBS!!!Njena obrazlozenja su na nivou domacice koja deli recepte za zimnicu

Bah

pre 9 godina

Sto se nije pohvalila koliko je gubitak? Rec je o 44,3 milijarde dinara! Ni na svom sajtu ne smejuju da ga objave od sramote. Cak se i tamo samo pravdaju. Nesposobna banda!

Boki

pre 9 godina

Zar Jorgovanka, zena ogromnog znanja i obrazovanja i jos veceg iskustva, da zabelezi minus?
Ma, ne verujem.
E, tako ce ova ekipa da ojadi celu Srbiju, necemo doci sebi narednih 20 godina.
Kvazistrucnjaci, kvaziintelektualci, ali vrhunski u punjenju svojih dzepova!

provereno

pre 9 godina

Ma koga briga za gubitak....Važno je da za deset godina rada delite svakom radniku po 1000 evra, a za Novu 2014. Jorgovanka je svakog radnika počastila sa po 30000 dinara. Sram vas bilo!

raja babeja

pre 9 godina

Ako ovo nije ogoljen primer nesposobnosti ove vlasti, onda neznam šta još treba da nam se desi da nam to bude jasno. I uzgred, sramotno izveštavanje o stanju u NBS ( prvo kao nema viška sredstava za uplatu u budžet (!), a tek onda vest o navodno malom gubitku; tipično za ovu vlast kod koje se zna samo ko će na kraju platiti ceh: narod.

ivon

pre 9 godina

Cekajte gospodo pa kako kursne razlike kada je stabilan dinar, u odnosu na sta on fluktuira kada nisu toliki pomeraji na svetskom trzistu. Mislim da bi neki krsteni novinar trebao da pozove ovu gospoDZu u emisiju da je malo uz gledaoce propita sta to ona prica. Samo pre emisije da uzme terapiju ;).

Upomoć

pre 9 godina

Kakve kursne razlike? Pa NBS određuje kurs i kursnu politiku. Ako kursna politika donosi gubitak mora da se menja. Bojim se da je problem mnogo ozbiljniji.

Visoki funkcioner vodeće stranke na čelu NBS (?)

kakvi eksperti takvo i objasnjenje

pre 9 godina

Pa da, to sto su ostvarili rekordan gubitak je u stvari dobro po nas! Nismo ni sumnjali da rade samo u nasu korist.

Mićko

pre 9 godina

Knjigovodstvo i finansije imaju zakonitost... Svaki gubitak se kod nekog drugog iskaže i knjiži kao dobit. Još da znamo kod koga se u džep slio!!!

D.POPOVIC

pre 9 godina

Gubici su najnormalnija posledica pljackanja drzave izmedju ostalog isplatom plata zaposlenim i postavljenim licima kao i clanovima saveta u 3-5 puta vecem iznosu od iznosa propisanog zakonom o platama drzavnih sluzbenika i cinovnika. Da li je bilo jos nekih pronevera, to bi trebalo da ispitaju UBPOK, Budzetska inspekcija, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za drzavu upravu.

Anti-BOTulin

pre 9 godina

"Prošle godine je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012. godini."


A, onda, u 2013. godini, dramatičan preokret - NBS "ostvaruje dobit" od tačno 0,0 dinara i ne mora da uplati ništa u budžet! Nešto mi tu sumnjivo.

Može li barem neka mrvica objašnjenja zašto je tako? Kako je moguće da jedne godine dobit bude 2,97 milijardi, a sledeće ama baš ništa?

Znam ja da je "svuda kriza" i tako to, i da mnogo bolje firme od NBS imaju pad profita, ali tako drastičan i brz sunovrat profita sigurno nema nijedna.

Objašnjenje može biti samo jedno (ako tih 2,97 milijardi nisu u stvari bile istog tipa kao onih Baćevićevih 10.000 milijardi):

- ili je ono o profitu za 2012 godinu bila obična laž, koja se više nije mogla preneti i ponoviti za 2013. godinu.

- ili ipak ima profita i za 2013. godinu ali "neko" to neće da prebaci u budžet, da bi te pare ostale "nepostojeće" i trošile se po nečijem ličnom nahođenju, bez podnošenja računa bilo kome.

bre bre

pre 9 godina

pustite ljude da rade, vratite pay pal i promenite zakon o deviznom poslovanju, ne čerupajte svakog ko pokuša da uloži novac u privatni posao, ne finansirajte gubitaše, smanjite biroKRASTiju i pojednostavite propise. pojačajte pravnu sigurnost. Kad sve to uradite biće para za sve. Smanjenje plata i penzija je potez očajnika, bez rasta profita u privatnom sektoru nema ni oporavka. Svakim danom privatni sektor otpušta ljude u državnom sektoru se zapošljavaju novi , pa jeli to normalno?

Bine centrisi

pre 9 godina

Doktor nauka ne sa Pristinskog univerziteta, vec sa FABUSa za koji je Megatrend MIT ili Harvard + 400 novozaposlenih "strucnjaka" SNS koji su se isticali u lepljenju plakata tokom predizborne kampanje sa iskustvom portira i kafe kuvarica, naknadno preko FABUSa, Megatrenda i Singidunuma okicenih diplomama pa proizvedenih u savetnike, sefove kabineta i direktore daju jedini rezultat koji mogu da postignu. ČABAR!

zeljko

pre 9 godina

Da li nama u 21. veku uopste treba centralna banka? Ako se malo udubite u materiju videcete da je ovakva centralna banka prevazidjena stvar i da je postala samo orudje politicara u svim drzavama. Emitovanjem i povlacenjem novca mogu da se bave i kompanije koje bi to radile mnogo efikasnije od guvernera/politicara! Inflacija je i ovako van kontrole bilo koje centralne banke!

memorija

pre 9 godina

Gledajte...nikako mi nije jasno kako to NBS ima ili nema profit, prihod i slicno. To nije klasicna banka i ne moze da racuna kamate na NASE devizne rezerve kao svoj prihod. Ako je vec osnovana od strane drzave i za potrebe drzave i rukovodstvo bira drzava (tj. partije), to sve ide u korist drzave, to jest NAS! A oko Jorgovanke nemam komentara, cast piljarima, ali za njih nema mesta u makroekonomiji...

SNS je zlo

pre 9 godina

Sto se nije pohvalila koliko je gubitak? Rec je o 44,3 milijarde dinara! Ni na svom sajtu ne smejuju da ga objave od sramote. Cak se i tamo samo pravdaju. Nesposobna banda!
(Bah, 26. oktobar 2014 16:23)

Slažem se sa konstatacijom, samo da vas ispravim - SNS i Jorgovanka nisu napravili gubitak od 45 milijardi, ne, već skoro 100 milijardi, jer niste uračunali predhodni dobitak od oko 55 milijardi, koji je Šoškić napravio. Prema tome, kada saberete Šoškićev dobitak 55 milijardi i Jorgovankin gubitak od 45 milijardi dolazimo do ukupne štete od 100 milijardi - toliko nas košta (eksperiment- nesposobnost) sns i Jorgovanka. .

tanja

pre 9 godina

Kada cemo vise da vam vidimo ledja, najnesposobnija druzino na vrhu drzave? Naravno morali biste da odgovarate debelo za upropastavanje zemlje.

hoygen

pre 9 godina

Nije vam valjao Šoškić koji je bio stvarno ekspert u svom poslu, a doveli ste nju koja nikakvog bankarskog iskustva nije imala. Biti guverner je ozbiljan i odgovoran posao.

Maja

pre 9 godina

i ta cinjenica je do sada uspesno skrivana?! bitno da se ona pravda vucicu sto je inflacija ispod ocekivane.. najurimo ove vajne "strucnjake" dok nismo bankrotirali skroz!

prosto k'o pasulj

pre 9 godina

Nema sustinske razlike ko je guverner. Jorgovanka, Soskic ili neko treci. Sam sistem je pogresan. NBS drzi novac u inostranim bankama uz kamatnu stopu od oko 1%, a izdaje drzavne zapise gde kupcima placa kamatu od oko 10%(navodim orijentacione iznose). Te iste inostrane banke gde NBS drzi novac taj novac plasiraju u kupovinu nasih drzavnih obveznica i zaradjenu razliku zadrzavaju. Koliko su te banke u plusu toliko je NBS u minusu.

Zole Zorule

pre 9 godina

I samo još nešto. Za one koji se prave pametni. Izveštaj o poslovanju NBS stoji na sajtu NBS od maja ove godine. Ja sam ga još tada isčitao i sve mi je bilo jasno i razumljivo. Gde ste tada bili i na koju ste vest botovali, pa niste videli Izveštaj. Nego vama smeta što će i stranke dobiti manje para to jest manje apanaže. To vas boli!!! Baš vas briga za običnog čoveka inače bi ste ćutali i bar ne biste smetali ako već ne možete da pomognete.

Marko

pre 9 godina

Kakve veze ima ko je šta završi o, već kako se ponaša i šta radi za dobrobit u ovom slučaju države. Bil Gejts, Stiv Džobs, Bafet pa ako hoćeš Tito, Panić nisu završili visokw škole ali su ostavili traga. Uvek bi pre zaposlio nekog od 22 godine sa lošijom diplomom nego nekog iskompleksiranog sa 30 godina i državnom diplomom. Osim ETF svi ostali fakulteti u Srbiji su smešni.

Zole Zorule

pre 9 godina

Zašto niko ne spominje devizne rezerve - uvećane za 180 mln evra, uvećane zlatne rezerve za tonu, stabilan kurs, najniža inflacija u istoriji... To niko ne vidi. E, da mi je da se vratim dve godine nazad da pročitam vaše cenjene komentare kad je bio Šoškić ili još bolje Jelašić. Verovatno ste hvalili njihovu visprenost. Evro je još onda bio kao sada, inflacija preko 12%, javni dug za godinu dana povećan 12%. Sve rasprodato u bescenje, a sve propada. Ali ne, oni su prijavili dobitak, a zaboravljate da kad je prijavljen dobitak tu banku je 5 meseci do kraja vodila Jorgovanka i oborila evro sa 119,2 na 112!!! Građani su rekli na izborima šta misle o vašim jadnim komentarima i o vlasti koja je do toga dovela.

Zole Zorule

pre 9 godina

Zašto niko ne spominje devizne rezerve - uvećane za 180 mln evra, uvećane zlatne rezerve za tonu, stabilan kurs, najniža inflacija u istoriji... To niko ne vidi. E, da mi je da se vratim dve godine nazad da pročitam vaše cenjene komentare kad je bio Šoškić ili još bolje Jelašić. Verovatno ste hvalili njihovu visprenost. Evro je još onda bio kao sada, inflacija preko 12%, javni dug za godinu dana povećan 12%. Sve rasprodato u bescenje, a sve propada. Ali ne, oni su prijavili dobitak, a zaboravljate da kad je prijavljen dobitak tu banku je 5 meseci do kraja vodila Jorgovanka i oborila evro sa 119,2 na 112!!! Građani su rekli na izborima šta misle o vašim jadnim komentarima i o vlasti koja je do toga dovela.

Marko

pre 9 godina

Kakve veze ima ko je šta završi o, već kako se ponaša i šta radi za dobrobit u ovom slučaju države. Bil Gejts, Stiv Džobs, Bafet pa ako hoćeš Tito, Panić nisu završili visokw škole ali su ostavili traga. Uvek bi pre zaposlio nekog od 22 godine sa lošijom diplomom nego nekog iskompleksiranog sa 30 godina i državnom diplomom. Osim ETF svi ostali fakulteti u Srbiji su smešni.

Zole Zorule

pre 9 godina

I samo još nešto. Za one koji se prave pametni. Izveštaj o poslovanju NBS stoji na sajtu NBS od maja ove godine. Ja sam ga još tada isčitao i sve mi je bilo jasno i razumljivo. Gde ste tada bili i na koju ste vest botovali, pa niste videli Izveštaj. Nego vama smeta što će i stranke dobiti manje para to jest manje apanaže. To vas boli!!! Baš vas briga za običnog čoveka inače bi ste ćutali i bar ne biste smetali ako već ne možete da pomognete.

zeljko

pre 9 godina

Da li nama u 21. veku uopste treba centralna banka? Ako se malo udubite u materiju videcete da je ovakva centralna banka prevazidjena stvar i da je postala samo orudje politicara u svim drzavama. Emitovanjem i povlacenjem novca mogu da se bave i kompanije koje bi to radile mnogo efikasnije od guvernera/politicara! Inflacija je i ovako van kontrole bilo koje centralne banke!

sasha

pre 9 godina

Ma da... Šoškić koji nije valjao je imao dobit od 60 milijardi, a ekspert sa pristinkskog fakulteta Jorgovanka valja sa svojim minusom od 45 milijardi... Ej bre, to je razlika od skoro milijardu evra!!! Jos se i vade na cene zlata i odnos evra i dolara. Tri grama mozga niko u SNSu nema.

memorija

pre 9 godina

Gledajte...nikako mi nije jasno kako to NBS ima ili nema profit, prihod i slicno. To nije klasicna banka i ne moze da racuna kamate na NASE devizne rezerve kao svoj prihod. Ako je vec osnovana od strane drzave i za potrebe drzave i rukovodstvo bira drzava (tj. partije), to sve ide u korist drzave, to jest NAS! A oko Jorgovanke nemam komentara, cast piljarima, ali za njih nema mesta u makroekonomiji...

Kim Jong

pre 9 godina

Ha ha, kakvo objasnjenje. Oterali ste Soskica, eksperta, tehnokratu, ispljuvali ga bez ikakvog osnova pa doveli nekvalifikovanu osobu na cisto tehnicku funkciju, crno nam se pise i oni koji misle da gore biti ne moze ce se uskoro uveriti suprotno, ali sve zasluzujemo sto ce nas snaci. Nece biti ni plata ni penzija uskoro pa ce oni polupismeni glasaci shvatiti razliku izmedju figurativnog i doslovnog bankrota.

provereno

pre 9 godina

Ma koga briga za gubitak....Važno je da za deset godina rada delite svakom radniku po 1000 evra, a za Novu 2014. Jorgovanka je svakog radnika počastila sa po 30000 dinara. Sram vas bilo!

prosto k'o pasulj

pre 9 godina

Nema sustinske razlike ko je guverner. Jorgovanka, Soskic ili neko treci. Sam sistem je pogresan. NBS drzi novac u inostranim bankama uz kamatnu stopu od oko 1%, a izdaje drzavne zapise gde kupcima placa kamatu od oko 10%(navodim orijentacione iznose). Te iste inostrane banke gde NBS drzi novac taj novac plasiraju u kupovinu nasih drzavnih obveznica i zaradjenu razliku zadrzavaju. Koliko su te banke u plusu toliko je NBS u minusu.

raja babeja

pre 9 godina

Ako ovo nije ogoljen primer nesposobnosti ove vlasti, onda neznam šta još treba da nam se desi da nam to bude jasno. I uzgred, sramotno izveštavanje o stanju u NBS ( prvo kao nema viška sredstava za uplatu u budžet (!), a tek onda vest o navodno malom gubitku; tipično za ovu vlast kod koje se zna samo ko će na kraju platiti ceh: narod.

Bine centrisi

pre 9 godina

Doktor nauka ne sa Pristinskog univerziteta, vec sa FABUSa za koji je Megatrend MIT ili Harvard + 400 novozaposlenih "strucnjaka" SNS koji su se isticali u lepljenju plakata tokom predizborne kampanje sa iskustvom portira i kafe kuvarica, naknadno preko FABUSa, Megatrenda i Singidunuma okicenih diplomama pa proizvedenih u savetnike, sefove kabineta i direktore daju jedini rezultat koji mogu da postignu. ČABAR!

D.POPOVIC

pre 9 godina

Gubici su najnormalnija posledica pljackanja drzave izmedju ostalog isplatom plata zaposlenim i postavljenim licima kao i clanovima saveta u 3-5 puta vecem iznosu od iznosa propisanog zakonom o platama drzavnih sluzbenika i cinovnika. Da li je bilo jos nekih pronevera, to bi trebalo da ispitaju UBPOK, Budzetska inspekcija, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za drzavu upravu.

Anti-BOTulin

pre 9 godina

"Prošle godine je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012. godini."


A, onda, u 2013. godini, dramatičan preokret - NBS "ostvaruje dobit" od tačno 0,0 dinara i ne mora da uplati ništa u budžet! Nešto mi tu sumnjivo.

Može li barem neka mrvica objašnjenja zašto je tako? Kako je moguće da jedne godine dobit bude 2,97 milijardi, a sledeće ama baš ništa?

Znam ja da je "svuda kriza" i tako to, i da mnogo bolje firme od NBS imaju pad profita, ali tako drastičan i brz sunovrat profita sigurno nema nijedna.

Objašnjenje može biti samo jedno (ako tih 2,97 milijardi nisu u stvari bile istog tipa kao onih Baćevićevih 10.000 milijardi):

- ili je ono o profitu za 2012 godinu bila obična laž, koja se više nije mogla preneti i ponoviti za 2013. godinu.

- ili ipak ima profita i za 2013. godinu ali "neko" to neće da prebaci u budžet, da bi te pare ostale "nepostojeće" i trošile se po nečijem ličnom nahođenju, bez podnošenja računa bilo kome.

Bah

pre 9 godina

Sto se nije pohvalila koliko je gubitak? Rec je o 44,3 milijarde dinara! Ni na svom sajtu ne smejuju da ga objave od sramote. Cak se i tamo samo pravdaju. Nesposobna banda!

Upomoć

pre 9 godina

Kakve kursne razlike? Pa NBS određuje kurs i kursnu politiku. Ako kursna politika donosi gubitak mora da se menja. Bojim se da je problem mnogo ozbiljniji.

Visoki funkcioner vodeće stranke na čelu NBS (?)

glas naroda

pre 9 godina

pa gospodja Jorgovanka mislim da nema kapaciteta da bude ni sef racunovodstva male firme,a kamo li guverner NBS!!!Njena obrazlozenja su na nivou domacice koja deli recepte za zimnicu

ivon

pre 9 godina

Cekajte gospodo pa kako kursne razlike kada je stabilan dinar, u odnosu na sta on fluktuira kada nisu toliki pomeraji na svetskom trzistu. Mislim da bi neki krsteni novinar trebao da pozove ovu gospoDZu u emisiju da je malo uz gledaoce propita sta to ona prica. Samo pre emisije da uzme terapiju ;).

Maja

pre 9 godina

i ta cinjenica je do sada uspesno skrivana?! bitno da se ona pravda vucicu sto je inflacija ispod ocekivane.. najurimo ove vajne "strucnjake" dok nismo bankrotirali skroz!

SNS je zlo

pre 9 godina

Sto se nije pohvalila koliko je gubitak? Rec je o 44,3 milijarde dinara! Ni na svom sajtu ne smejuju da ga objave od sramote. Cak se i tamo samo pravdaju. Nesposobna banda!
(Bah, 26. oktobar 2014 16:23)

Slažem se sa konstatacijom, samo da vas ispravim - SNS i Jorgovanka nisu napravili gubitak od 45 milijardi, ne, već skoro 100 milijardi, jer niste uračunali predhodni dobitak od oko 55 milijardi, koji je Šoškić napravio. Prema tome, kada saberete Šoškićev dobitak 55 milijardi i Jorgovankin gubitak od 45 milijardi dolazimo do ukupne štete od 100 milijardi - toliko nas košta (eksperiment- nesposobnost) sns i Jorgovanka. .

hoygen

pre 9 godina

Nije vam valjao Šoškić koji je bio stvarno ekspert u svom poslu, a doveli ste nju koja nikakvog bankarskog iskustva nije imala. Biti guverner je ozbiljan i odgovoran posao.

Heisenberg

pre 9 godina

Koliko treba da si nesposoban (ili realnije - da kradeš) da bi Narodnu Banku doveo do gubitka??? Jorgovanka i radikali koji su je doveli su zlo.

Mićko

pre 9 godina

Knjigovodstvo i finansije imaju zakonitost... Svaki gubitak se kod nekog drugog iskaže i knjiži kao dobit. Još da znamo kod koga se u džep slio!!!

Boki

pre 9 godina

Zar Jorgovanka, zena ogromnog znanja i obrazovanja i jos veceg iskustva, da zabelezi minus?
Ma, ne verujem.
E, tako ce ova ekipa da ojadi celu Srbiju, necemo doci sebi narednih 20 godina.
Kvazistrucnjaci, kvaziintelektualci, ali vrhunski u punjenju svojih dzepova!

tanja

pre 9 godina

Kada cemo vise da vam vidimo ledja, najnesposobnija druzino na vrhu drzave? Naravno morali biste da odgovarate debelo za upropastavanje zemlje.

kakvi eksperti takvo i objasnjenje

pre 9 godina

Pa da, to sto su ostvarili rekordan gubitak je u stvari dobro po nas! Nismo ni sumnjali da rade samo u nasu korist.

bre bre

pre 9 godina

pustite ljude da rade, vratite pay pal i promenite zakon o deviznom poslovanju, ne čerupajte svakog ko pokuša da uloži novac u privatni posao, ne finansirajte gubitaše, smanjite biroKRASTiju i pojednostavite propise. pojačajte pravnu sigurnost. Kad sve to uradite biće para za sve. Smanjenje plata i penzija je potez očajnika, bez rasta profita u privatnom sektoru nema ni oporavka. Svakim danom privatni sektor otpušta ljude u državnom sektoru se zapošljavaju novi , pa jeli to normalno?