Četvrtak, 23.10.2014.

12:14

Ima li ikad opravdanje da dete lupite po guzi?

Izvor: magazin.hr

Ima li ikad opravdanje da dete lupite po guzi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 9 godina

@Sale
Ne bih ja tebe varjacom, nego rukom ovom mojom neznom kao lopata, i ne dok izbrojim do tri vec odmah na jedan.

Trebalo bi sve roditelje koji udare svoju decu lupiti isto tako samo proporcijano njihovoj velicini. Pa ce nauciti zasto se deca ne tuku.

svasta

pre 9 godina

Mr. Realno, 24. oktobar 2014 16:07)

Iz batina dete nece nista "nauciti", vec ce steci uslovni refleks:
kada jacem nesto nije po volji, sagni.se, moze svaki cas da te udari
kada si ti jaci, udri kada ti nesto nije po volji.

I nista vise. A, da, i da je porodicni zivot drustvena obaveza koja se tesko podnosi, a deca su teret.

nego sta

pre 9 godina

Za Dejana M:
Roditelji koji godinu dana ne odu na roditeljski imaju problem u komunikaciji. To nije poverenje, već nezainteresovanost. A tukli dete verovatno nisu vaspitno, već iz osvete, kada su shvatili da ih je namagarčio. Mada je zaslužio batine.

Milos

pre 9 godina

Mene je mama lesila a tata me je branio, jedno vreme sam je mrzeo, ali kada sam odrastao I postao jaci od nje, sve to mi je bilo po malo smesno. Do sredine srednje skole iako vise nije mogla da me fizicki kaznjava sam imao I dalje negativno misljenje o njoj, ali hvala bogu ziva je I zdrava je I pokazala je I drugu stranu u kojoj je bila fer I iskrena prema meni I sve sto mi je trebalo uvek mi je omogucila. Sa druge strane otac koga sam mnogo vise voleo je ispao ponekad I kvaran I nije se nasao onda kada je bilo potrebno na kraju srednje pocetku fakulteta. Sada shvatam da ona nije znala kako da se nosi sa malim detetom plus su je mucili problemi na poslu, a tata je imao profesionalne probleme koji su se preneli na odnos sa zenom a kasnije I sa tinejdzerom sinom. Mi smo normalna porodica visoko obrazovinih koja I pored koliko toliko nadprosecnih primanja je imala svoje finansijske probleme koji su se postali I privatni(porodicni). Pretpostavljam da je to tako I u vecini drugih porodica. Najveci neprijatelj svih nas je siromastvo I teska situacija, to da znate, I kada shvatimo to I sve uzroke tog siromastva sva ostala vrata I vidici ce nam se otvoriti!!

Mr. Realno

pre 9 godina

Šta će dete naučiti iz ovog postupka?? Pa naučiće da će biti kažnjen kada u životu bude pravilo gluposti.
Ne kažem da treba namlatiti dete, ali ćuška, zabrana izlaska, zabrana gledanja tv. , zabrana korišćenja kompjutera ili tv. su veoma delotvorne.
Današnja deca su užasno nevaspitana, ne poštuju ni starije niti autoritet... A ni roditelji koji žele, ne stižu da se deci posvete jer rade kao crnci. Tužno neko vreme.....

Sale

pre 9 godina

Imam ćerku od 11 god i sina od 6 god. Dok su bili mali tu do 2 god. jednom sam im pokazao šta znači da brojim do 3. Dobili su varjačom batine i od onda je dovoljno samo da brojim do 2. Oni su zapamtili šta znači kada kažem TRI. Razgovor mnogo pomaže, pametna su danas deca.

Dejan M.

pre 9 godina

Auu evo ga i zapadni sistem obrazovanja.Moj komsija je slagao oca da je upisao srednju skolu lagao ga godinu dana i trosio pare.A kada je ovaj saznao,izlupao mu par samara.Doticni klinac je istog momenta prijavio oca i podneo tuzbu.A mali je sve imao,i pare i normalne roditelje.Hocete da kazete da je ovde problem u komunikaciji?

fangio_sd

pre 9 godina

Da imam vise slobodnog vremena ja bih znao sa decom.izadjem iz kuce u 8 a vratim se u 20,21h.kad da ih vaspitavam kad poginuh da im obezbedim kolko tolko normalan zivot.

Igor

pre 9 godina

U nasem slucaju je veoma efikasna, kako smo je mi nazvali. soba za plakanje. Proces ide otprilike ovako. Krene da radi nesto sto ne bi trebalo, onda joj skrenemo paznju na to. Kazemo, nemoj to da radis, nije lepo, opasno je itd. zavisno od situacije. Onda ona, naravno tvrdoglavo nastavlja s tim. Tu se posvadjamo i po pravlu nastaje histerija i agresija zacinjena vristanjem i plakanjem. U tom trenutku, kazemo, u redu, sad ides u sobu za plakanje (najobicniji hodnik, mesto gde nema nista zanimljivo) zato sto si uradila to i to. Odvedemo je u hodnik i zatvorimo vrata. Plakanje traje 10 sekundi, cutanje 15 i otvaraju se vrata, onako polako. Tada je razgovor moguce obaviti u miru i lepo joj skrenuti paznju zasto nesto ne valja. Ovo je alternativna metoda koja veoma lako resava problem, ali ne bas uvek. Nekada jednostavno mora i klasicnom metodom.

mik

pre 9 godina

Ja moje dete vaspitavam bez batina ali nisam sigurna da je to bas uvek moguce. Jednostavno sam imala srece da je moje dete po prirodi mirno, a i ja bas nisam u fazonu da vicem stalno na njega tako da kada podignem glas ono to vrlo ozbiljno shvati. I to je tako bilo od malena, nema veze sto sa godinu dana ono mozda nije razumelo sve reci koje mu govorim ali je odlicno razumelo ton moga glasa i moje izraze lica. Inace i mene moje roditelji nisu tukli ali ne zato sto nisu bili nasilni, vec zato sto sam imala stariju sestru koju su lesili tako da sam naucila da vesto izbegavam batine.

Igor

pre 9 godina

@(marija, 23. oktobar 2014 19:56)
Pitacu te Marija za par godina kad dobijes svoje dete. To sto gledas decu svojih rodjaka i komsija nije dovoljno. Moras da imas svoje da bi rekla tako nesto.

strelac

pre 9 godina

Nek sledeci put napise sta umjesto batina :) samo pametuju a nista konkretno ne napisu,a da ne kazemo da nista nije ni djelotvorno. Nisam za batine i aliako nema nikakvog drugog resenja onda....i naravno sve objasniti djetetu zasto i zbog cega.

mimi

pre 9 godina

Iskreno, nikada u zivotu nisam dobila batine niti lagano lupanje po zadnjici, prilicno sam vaspitana i nemam problem u ponasanju. Jako puno faktora utice na ponasanje male dece, tako da mislim da je sve u posvecenosti roditelja i zajednickom dogovoru o tome sta dete sme ili ne sme, kako mu se ne bi davali raziciti signali. Najlakse je istuci dete ali takva vrsta kazne se bazira na fizickom kaznjavanju i stvaranjem neke vrste straha kod deteta. Deca razumeju vise nego sto mi mislimo, i treba da shvatimo da su njihova interesovanja ogromna i da su radoznalost i ispitivanje granica, u bilo kakvom smislu, nesto normalno i da se potrudimo da i mi shvatimo njih i da im na normalan nacin ukazemo na greske i opasnosti. Naravno, roditelji treba da shvate i to da ako im je dete razmazeno i pravi scene da je to iskljucivo njihova greska, tako da u tim slucajevima bolje kaznite sami sebe sto ste do toga doveli. Dete je slika i prilika roditelja i okruzenja, i nijedne batine to ne resavaju. Posvetite se deci i ona ce biti normalna i vaspitana. :)

m

pre 9 godina

ja ne znam kako ja ispadoh normalna,pristojna,fina.... kako ne postadoh neka lujka,kriminalac,lopov.. mislim roditelji me nisu tukli,a kazete,mora, da bi postali ljudi,pa ja,onda,izgleda to nisam...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vecita tema.Svako od nas ima neko svoje misljenje,sto je sasvim normalno jer,ne postoji sablon,ne postoji pravilo po kome cemo vaspitavati decu. Prvo,svako dete je posebna licnost,prema kojoj treba postupati u skladu sa tom licnoscu.Moja deca su bila razlicita."Kao nebo i zemlja".Nikada nisam imao plan.Prilagodjavao sam se situaciji.Normlano je da sam u nekim trenucima,kada govor nije pomagao morao da upotrebim "silu" odnosno svoj fizicki autoritet.Verujte,svakom roditelju je najteze da kazni svoje dete.Naravno,kada to kazem mislim na normalne roditelje i isto takvu decu.Te batine,imam utisak,vise su mene bolele nego njih. Neki se zalazu da decu treba pustiti i ne sputavati?!Mislim da je to opasna iluzija.U ovom svetu,jos uvek postoje granice koje se moraju znati.Za dobro dece.Ziveo sam u brojnoj porodici gde su moja decja prava veoma cesto bila uskracivana.Zbog raznih okolnosti ali,kao dete nikada to nisam dozivljavao kao tragiku vec kao nesto sasvim normalno.Bio sam svestan da ce mi roditelji u okviru svojih mogucnosti dati sve ono najbolje.I ljubav,koja nam je u tom dobu nasusni hleb,i materijalno,u skladu sa mogucnostima.Oni,koji su u tom zajednickom dvoristu imali sve, obicno su to bili jedinci,oni koje majka nikada nije kaznila,oni kojima se po svaku cenu udovoljavalo izrasli su u sebicne monstrume,koji su prvo kinjili roditelje a onda i sve oko sebe.Prema tome,nema pravila. Zivot je satkan od meda i cemera."Smijesani najlakse se piju".

Iv@n@

pre 9 godina

Probala, nikakav efekat, jos gore, poceo je mene da udara u ljutnji trogodisnji sin jer misli da je to ok! Samo doslednost, zahteva mnogo smirenosti i zivaca, ali daje rezultate!

maja

pre 9 godina

@Maja

Batine dok su manji?! Manji od DVE GODINE?! Da li se vi salite? Treba tuci decu manju od dve godine? Zasto zaboga, pa to su bebe? Ne razumeju sta im pricate al zato ce razumeti batine? Zbog takvih kao sto ste vi nam i jeste drustvo otislo dodjavola...Nadam se samo da ipak nemate decu nego pricate napamet...Licno imam dvoje dece, jos su mali ali nismo ih nikad u zivotu udarili i ne vidimo za tim potrebu uopste.

marija

pre 9 godina

svi nam je jasno da su deca sve gora zbog nebrige i nezainteresovanih roditelja.batine kao vaspitna mera dokbsu manji,posle 2.godine deca sve razumeju i razgovor je dovoljan.

Bari1991

pre 9 godina

@qsveta

Apsolutno se slazem!!!Zbog ovakvog nacina razmisljanja i postoji toliko maloletnih,teskih kriminalaca.Nacin vaspitanja koji propagira doticni Fil,NIKAD ne moze od deteta da napravi ispravnog coveka,samo propalicu!

Osveta

pre 9 godina

Gluposti, odmereno i opravdano fizičko kažnjavanje u kombinaciji sa jasnim objašnjenjem greške je veoma efikasna vaspitna mera. Dete ne sme da bude fizički povredjeno, već treba da shvati vaspitnu meru.

Ovakve priče u prazno mogu da lupaju samo lažni magistri, doktori nauka i slično, kao i osobe koje nemaju decu, a prave se kao neki veliki pedagozi i slično ...

Osveta

pre 9 godina

Gluposti, odmereno i opravdano fizičko kažnjavanje u kombinaciji sa jasnim objašnjenjem greške je veoma efikasna vaspitna mera. Dete ne sme da bude fizički povredjeno, već treba da shvati vaspitnu meru.

Ovakve priče u prazno mogu da lupaju samo lažni magistri, doktori nauka i slično, kao i osobe koje nemaju decu, a prave se kao neki veliki pedagozi i slično ...

Bari1991

pre 9 godina

@qsveta

Apsolutno se slazem!!!Zbog ovakvog nacina razmisljanja i postoji toliko maloletnih,teskih kriminalaca.Nacin vaspitanja koji propagira doticni Fil,NIKAD ne moze od deteta da napravi ispravnog coveka,samo propalicu!

fangio_sd

pre 9 godina

Da imam vise slobodnog vremena ja bih znao sa decom.izadjem iz kuce u 8 a vratim se u 20,21h.kad da ih vaspitavam kad poginuh da im obezbedim kolko tolko normalan zivot.

Dejan M.

pre 9 godina

Auu evo ga i zapadni sistem obrazovanja.Moj komsija je slagao oca da je upisao srednju skolu lagao ga godinu dana i trosio pare.A kada je ovaj saznao,izlupao mu par samara.Doticni klinac je istog momenta prijavio oca i podneo tuzbu.A mali je sve imao,i pare i normalne roditelje.Hocete da kazete da je ovde problem u komunikaciji?

Igor

pre 9 godina

U nasem slucaju je veoma efikasna, kako smo je mi nazvali. soba za plakanje. Proces ide otprilike ovako. Krene da radi nesto sto ne bi trebalo, onda joj skrenemo paznju na to. Kazemo, nemoj to da radis, nije lepo, opasno je itd. zavisno od situacije. Onda ona, naravno tvrdoglavo nastavlja s tim. Tu se posvadjamo i po pravlu nastaje histerija i agresija zacinjena vristanjem i plakanjem. U tom trenutku, kazemo, u redu, sad ides u sobu za plakanje (najobicniji hodnik, mesto gde nema nista zanimljivo) zato sto si uradila to i to. Odvedemo je u hodnik i zatvorimo vrata. Plakanje traje 10 sekundi, cutanje 15 i otvaraju se vrata, onako polako. Tada je razgovor moguce obaviti u miru i lepo joj skrenuti paznju zasto nesto ne valja. Ovo je alternativna metoda koja veoma lako resava problem, ali ne bas uvek. Nekada jednostavno mora i klasicnom metodom.

marija

pre 9 godina

svi nam je jasno da su deca sve gora zbog nebrige i nezainteresovanih roditelja.batine kao vaspitna mera dokbsu manji,posle 2.godine deca sve razumeju i razgovor je dovoljan.

mik

pre 9 godina

Ja moje dete vaspitavam bez batina ali nisam sigurna da je to bas uvek moguce. Jednostavno sam imala srece da je moje dete po prirodi mirno, a i ja bas nisam u fazonu da vicem stalno na njega tako da kada podignem glas ono to vrlo ozbiljno shvati. I to je tako bilo od malena, nema veze sto sa godinu dana ono mozda nije razumelo sve reci koje mu govorim ali je odlicno razumelo ton moga glasa i moje izraze lica. Inace i mene moje roditelji nisu tukli ali ne zato sto nisu bili nasilni, vec zato sto sam imala stariju sestru koju su lesili tako da sam naucila da vesto izbegavam batine.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vecita tema.Svako od nas ima neko svoje misljenje,sto je sasvim normalno jer,ne postoji sablon,ne postoji pravilo po kome cemo vaspitavati decu. Prvo,svako dete je posebna licnost,prema kojoj treba postupati u skladu sa tom licnoscu.Moja deca su bila razlicita."Kao nebo i zemlja".Nikada nisam imao plan.Prilagodjavao sam se situaciji.Normlano je da sam u nekim trenucima,kada govor nije pomagao morao da upotrebim "silu" odnosno svoj fizicki autoritet.Verujte,svakom roditelju je najteze da kazni svoje dete.Naravno,kada to kazem mislim na normalne roditelje i isto takvu decu.Te batine,imam utisak,vise su mene bolele nego njih. Neki se zalazu da decu treba pustiti i ne sputavati?!Mislim da je to opasna iluzija.U ovom svetu,jos uvek postoje granice koje se moraju znati.Za dobro dece.Ziveo sam u brojnoj porodici gde su moja decja prava veoma cesto bila uskracivana.Zbog raznih okolnosti ali,kao dete nikada to nisam dozivljavao kao tragiku vec kao nesto sasvim normalno.Bio sam svestan da ce mi roditelji u okviru svojih mogucnosti dati sve ono najbolje.I ljubav,koja nam je u tom dobu nasusni hleb,i materijalno,u skladu sa mogucnostima.Oni,koji su u tom zajednickom dvoristu imali sve, obicno su to bili jedinci,oni koje majka nikada nije kaznila,oni kojima se po svaku cenu udovoljavalo izrasli su u sebicne monstrume,koji su prvo kinjili roditelje a onda i sve oko sebe.Prema tome,nema pravila. Zivot je satkan od meda i cemera."Smijesani najlakse se piju".

maja

pre 9 godina

@Maja

Batine dok su manji?! Manji od DVE GODINE?! Da li se vi salite? Treba tuci decu manju od dve godine? Zasto zaboga, pa to su bebe? Ne razumeju sta im pricate al zato ce razumeti batine? Zbog takvih kao sto ste vi nam i jeste drustvo otislo dodjavola...Nadam se samo da ipak nemate decu nego pricate napamet...Licno imam dvoje dece, jos su mali ali nismo ih nikad u zivotu udarili i ne vidimo za tim potrebu uopste.

Mr. Realno

pre 9 godina

Šta će dete naučiti iz ovog postupka?? Pa naučiće da će biti kažnjen kada u životu bude pravilo gluposti.
Ne kažem da treba namlatiti dete, ali ćuška, zabrana izlaska, zabrana gledanja tv. , zabrana korišćenja kompjutera ili tv. su veoma delotvorne.
Današnja deca su užasno nevaspitana, ne poštuju ni starije niti autoritet... A ni roditelji koji žele, ne stižu da se deci posvete jer rade kao crnci. Tužno neko vreme.....

m

pre 9 godina

ja ne znam kako ja ispadoh normalna,pristojna,fina.... kako ne postadoh neka lujka,kriminalac,lopov.. mislim roditelji me nisu tukli,a kazete,mora, da bi postali ljudi,pa ja,onda,izgleda to nisam...

Sale

pre 9 godina

Imam ćerku od 11 god i sina od 6 god. Dok su bili mali tu do 2 god. jednom sam im pokazao šta znači da brojim do 3. Dobili su varjačom batine i od onda je dovoljno samo da brojim do 2. Oni su zapamtili šta znači kada kažem TRI. Razgovor mnogo pomaže, pametna su danas deca.

Iv@n@

pre 9 godina

Probala, nikakav efekat, jos gore, poceo je mene da udara u ljutnji trogodisnji sin jer misli da je to ok! Samo doslednost, zahteva mnogo smirenosti i zivaca, ali daje rezultate!

mimi

pre 9 godina

Iskreno, nikada u zivotu nisam dobila batine niti lagano lupanje po zadnjici, prilicno sam vaspitana i nemam problem u ponasanju. Jako puno faktora utice na ponasanje male dece, tako da mislim da je sve u posvecenosti roditelja i zajednickom dogovoru o tome sta dete sme ili ne sme, kako mu se ne bi davali raziciti signali. Najlakse je istuci dete ali takva vrsta kazne se bazira na fizickom kaznjavanju i stvaranjem neke vrste straha kod deteta. Deca razumeju vise nego sto mi mislimo, i treba da shvatimo da su njihova interesovanja ogromna i da su radoznalost i ispitivanje granica, u bilo kakvom smislu, nesto normalno i da se potrudimo da i mi shvatimo njih i da im na normalan nacin ukazemo na greske i opasnosti. Naravno, roditelji treba da shvate i to da ako im je dete razmazeno i pravi scene da je to iskljucivo njihova greska, tako da u tim slucajevima bolje kaznite sami sebe sto ste do toga doveli. Dete je slika i prilika roditelja i okruzenja, i nijedne batine to ne resavaju. Posvetite se deci i ona ce biti normalna i vaspitana. :)

Igor

pre 9 godina

@(marija, 23. oktobar 2014 19:56)
Pitacu te Marija za par godina kad dobijes svoje dete. To sto gledas decu svojih rodjaka i komsija nije dovoljno. Moras da imas svoje da bi rekla tako nesto.

Milos

pre 9 godina

Mene je mama lesila a tata me je branio, jedno vreme sam je mrzeo, ali kada sam odrastao I postao jaci od nje, sve to mi je bilo po malo smesno. Do sredine srednje skole iako vise nije mogla da me fizicki kaznjava sam imao I dalje negativno misljenje o njoj, ali hvala bogu ziva je I zdrava je I pokazala je I drugu stranu u kojoj je bila fer I iskrena prema meni I sve sto mi je trebalo uvek mi je omogucila. Sa druge strane otac koga sam mnogo vise voleo je ispao ponekad I kvaran I nije se nasao onda kada je bilo potrebno na kraju srednje pocetku fakulteta. Sada shvatam da ona nije znala kako da se nosi sa malim detetom plus su je mucili problemi na poslu, a tata je imao profesionalne probleme koji su se preneli na odnos sa zenom a kasnije I sa tinejdzerom sinom. Mi smo normalna porodica visoko obrazovinih koja I pored koliko toliko nadprosecnih primanja je imala svoje finansijske probleme koji su se postali I privatni(porodicni). Pretpostavljam da je to tako I u vecini drugih porodica. Najveci neprijatelj svih nas je siromastvo I teska situacija, to da znate, I kada shvatimo to I sve uzroke tog siromastva sva ostala vrata I vidici ce nam se otvoriti!!

strelac

pre 9 godina

Nek sledeci put napise sta umjesto batina :) samo pametuju a nista konkretno ne napisu,a da ne kazemo da nista nije ni djelotvorno. Nisam za batine i aliako nema nikakvog drugog resenja onda....i naravno sve objasniti djetetu zasto i zbog cega.

nego sta

pre 9 godina

Za Dejana M:
Roditelji koji godinu dana ne odu na roditeljski imaju problem u komunikaciji. To nije poverenje, već nezainteresovanost. A tukli dete verovatno nisu vaspitno, već iz osvete, kada su shvatili da ih je namagarčio. Mada je zaslužio batine.

svasta

pre 9 godina

Mr. Realno, 24. oktobar 2014 16:07)

Iz batina dete nece nista "nauciti", vec ce steci uslovni refleks:
kada jacem nesto nije po volji, sagni.se, moze svaki cas da te udari
kada si ti jaci, udri kada ti nesto nije po volji.

I nista vise. A, da, i da je porodicni zivot drustvena obaveza koja se tesko podnosi, a deca su teret.

Mirko

pre 9 godina

@Sale
Ne bih ja tebe varjacom, nego rukom ovom mojom neznom kao lopata, i ne dok izbrojim do tri vec odmah na jedan.

Trebalo bi sve roditelje koji udare svoju decu lupiti isto tako samo proporcijano njihovoj velicini. Pa ce nauciti zasto se deca ne tuku.

marija

pre 9 godina

svi nam je jasno da su deca sve gora zbog nebrige i nezainteresovanih roditelja.batine kao vaspitna mera dokbsu manji,posle 2.godine deca sve razumeju i razgovor je dovoljan.

Osveta

pre 9 godina

Gluposti, odmereno i opravdano fizičko kažnjavanje u kombinaciji sa jasnim objašnjenjem greške je veoma efikasna vaspitna mera. Dete ne sme da bude fizički povredjeno, već treba da shvati vaspitnu meru.

Ovakve priče u prazno mogu da lupaju samo lažni magistri, doktori nauka i slično, kao i osobe koje nemaju decu, a prave se kao neki veliki pedagozi i slično ...

Bari1991

pre 9 godina

@qsveta

Apsolutno se slazem!!!Zbog ovakvog nacina razmisljanja i postoji toliko maloletnih,teskih kriminalaca.Nacin vaspitanja koji propagira doticni Fil,NIKAD ne moze od deteta da napravi ispravnog coveka,samo propalicu!

Sale

pre 9 godina

Imam ćerku od 11 god i sina od 6 god. Dok su bili mali tu do 2 god. jednom sam im pokazao šta znači da brojim do 3. Dobili su varjačom batine i od onda je dovoljno samo da brojim do 2. Oni su zapamtili šta znači kada kažem TRI. Razgovor mnogo pomaže, pametna su danas deca.

m

pre 9 godina

ja ne znam kako ja ispadoh normalna,pristojna,fina.... kako ne postadoh neka lujka,kriminalac,lopov.. mislim roditelji me nisu tukli,a kazete,mora, da bi postali ljudi,pa ja,onda,izgleda to nisam...

maja

pre 9 godina

@Maja

Batine dok su manji?! Manji od DVE GODINE?! Da li se vi salite? Treba tuci decu manju od dve godine? Zasto zaboga, pa to su bebe? Ne razumeju sta im pricate al zato ce razumeti batine? Zbog takvih kao sto ste vi nam i jeste drustvo otislo dodjavola...Nadam se samo da ipak nemate decu nego pricate napamet...Licno imam dvoje dece, jos su mali ali nismo ih nikad u zivotu udarili i ne vidimo za tim potrebu uopste.

Iv@n@

pre 9 godina

Probala, nikakav efekat, jos gore, poceo je mene da udara u ljutnji trogodisnji sin jer misli da je to ok! Samo doslednost, zahteva mnogo smirenosti i zivaca, ali daje rezultate!

Dejan M.

pre 9 godina

Auu evo ga i zapadni sistem obrazovanja.Moj komsija je slagao oca da je upisao srednju skolu lagao ga godinu dana i trosio pare.A kada je ovaj saznao,izlupao mu par samara.Doticni klinac je istog momenta prijavio oca i podneo tuzbu.A mali je sve imao,i pare i normalne roditelje.Hocete da kazete da je ovde problem u komunikaciji?

mimi

pre 9 godina

Iskreno, nikada u zivotu nisam dobila batine niti lagano lupanje po zadnjici, prilicno sam vaspitana i nemam problem u ponasanju. Jako puno faktora utice na ponasanje male dece, tako da mislim da je sve u posvecenosti roditelja i zajednickom dogovoru o tome sta dete sme ili ne sme, kako mu se ne bi davali raziciti signali. Najlakse je istuci dete ali takva vrsta kazne se bazira na fizickom kaznjavanju i stvaranjem neke vrste straha kod deteta. Deca razumeju vise nego sto mi mislimo, i treba da shvatimo da su njihova interesovanja ogromna i da su radoznalost i ispitivanje granica, u bilo kakvom smislu, nesto normalno i da se potrudimo da i mi shvatimo njih i da im na normalan nacin ukazemo na greske i opasnosti. Naravno, roditelji treba da shvate i to da ako im je dete razmazeno i pravi scene da je to iskljucivo njihova greska, tako da u tim slucajevima bolje kaznite sami sebe sto ste do toga doveli. Dete je slika i prilika roditelja i okruzenja, i nijedne batine to ne resavaju. Posvetite se deci i ona ce biti normalna i vaspitana. :)

svasta

pre 9 godina

Mr. Realno, 24. oktobar 2014 16:07)

Iz batina dete nece nista "nauciti", vec ce steci uslovni refleks:
kada jacem nesto nije po volji, sagni.se, moze svaki cas da te udari
kada si ti jaci, udri kada ti nesto nije po volji.

I nista vise. A, da, i da je porodicni zivot drustvena obaveza koja se tesko podnosi, a deca su teret.

strelac

pre 9 godina

Nek sledeci put napise sta umjesto batina :) samo pametuju a nista konkretno ne napisu,a da ne kazemo da nista nije ni djelotvorno. Nisam za batine i aliako nema nikakvog drugog resenja onda....i naravno sve objasniti djetetu zasto i zbog cega.

Igor

pre 9 godina

@(marija, 23. oktobar 2014 19:56)
Pitacu te Marija za par godina kad dobijes svoje dete. To sto gledas decu svojih rodjaka i komsija nije dovoljno. Moras da imas svoje da bi rekla tako nesto.

Mr. Realno

pre 9 godina

Šta će dete naučiti iz ovog postupka?? Pa naučiće da će biti kažnjen kada u životu bude pravilo gluposti.
Ne kažem da treba namlatiti dete, ali ćuška, zabrana izlaska, zabrana gledanja tv. , zabrana korišćenja kompjutera ili tv. su veoma delotvorne.
Današnja deca su užasno nevaspitana, ne poštuju ni starije niti autoritet... A ni roditelji koji žele, ne stižu da se deci posvete jer rade kao crnci. Tužno neko vreme.....

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Vecita tema.Svako od nas ima neko svoje misljenje,sto je sasvim normalno jer,ne postoji sablon,ne postoji pravilo po kome cemo vaspitavati decu. Prvo,svako dete je posebna licnost,prema kojoj treba postupati u skladu sa tom licnoscu.Moja deca su bila razlicita."Kao nebo i zemlja".Nikada nisam imao plan.Prilagodjavao sam se situaciji.Normlano je da sam u nekim trenucima,kada govor nije pomagao morao da upotrebim "silu" odnosno svoj fizicki autoritet.Verujte,svakom roditelju je najteze da kazni svoje dete.Naravno,kada to kazem mislim na normalne roditelje i isto takvu decu.Te batine,imam utisak,vise su mene bolele nego njih. Neki se zalazu da decu treba pustiti i ne sputavati?!Mislim da je to opasna iluzija.U ovom svetu,jos uvek postoje granice koje se moraju znati.Za dobro dece.Ziveo sam u brojnoj porodici gde su moja decja prava veoma cesto bila uskracivana.Zbog raznih okolnosti ali,kao dete nikada to nisam dozivljavao kao tragiku vec kao nesto sasvim normalno.Bio sam svestan da ce mi roditelji u okviru svojih mogucnosti dati sve ono najbolje.I ljubav,koja nam je u tom dobu nasusni hleb,i materijalno,u skladu sa mogucnostima.Oni,koji su u tom zajednickom dvoristu imali sve, obicno su to bili jedinci,oni koje majka nikada nije kaznila,oni kojima se po svaku cenu udovoljavalo izrasli su u sebicne monstrume,koji su prvo kinjili roditelje a onda i sve oko sebe.Prema tome,nema pravila. Zivot je satkan od meda i cemera."Smijesani najlakse se piju".

Igor

pre 9 godina

U nasem slucaju je veoma efikasna, kako smo je mi nazvali. soba za plakanje. Proces ide otprilike ovako. Krene da radi nesto sto ne bi trebalo, onda joj skrenemo paznju na to. Kazemo, nemoj to da radis, nije lepo, opasno je itd. zavisno od situacije. Onda ona, naravno tvrdoglavo nastavlja s tim. Tu se posvadjamo i po pravlu nastaje histerija i agresija zacinjena vristanjem i plakanjem. U tom trenutku, kazemo, u redu, sad ides u sobu za plakanje (najobicniji hodnik, mesto gde nema nista zanimljivo) zato sto si uradila to i to. Odvedemo je u hodnik i zatvorimo vrata. Plakanje traje 10 sekundi, cutanje 15 i otvaraju se vrata, onako polako. Tada je razgovor moguce obaviti u miru i lepo joj skrenuti paznju zasto nesto ne valja. Ovo je alternativna metoda koja veoma lako resava problem, ali ne bas uvek. Nekada jednostavno mora i klasicnom metodom.

mik

pre 9 godina

Ja moje dete vaspitavam bez batina ali nisam sigurna da je to bas uvek moguce. Jednostavno sam imala srece da je moje dete po prirodi mirno, a i ja bas nisam u fazonu da vicem stalno na njega tako da kada podignem glas ono to vrlo ozbiljno shvati. I to je tako bilo od malena, nema veze sto sa godinu dana ono mozda nije razumelo sve reci koje mu govorim ali je odlicno razumelo ton moga glasa i moje izraze lica. Inace i mene moje roditelji nisu tukli ali ne zato sto nisu bili nasilni, vec zato sto sam imala stariju sestru koju su lesili tako da sam naucila da vesto izbegavam batine.

nego sta

pre 9 godina

Za Dejana M:
Roditelji koji godinu dana ne odu na roditeljski imaju problem u komunikaciji. To nije poverenje, već nezainteresovanost. A tukli dete verovatno nisu vaspitno, već iz osvete, kada su shvatili da ih je namagarčio. Mada je zaslužio batine.

Mirko

pre 9 godina

@Sale
Ne bih ja tebe varjacom, nego rukom ovom mojom neznom kao lopata, i ne dok izbrojim do tri vec odmah na jedan.

Trebalo bi sve roditelje koji udare svoju decu lupiti isto tako samo proporcijano njihovoj velicini. Pa ce nauciti zasto se deca ne tuku.

fangio_sd

pre 9 godina

Da imam vise slobodnog vremena ja bih znao sa decom.izadjem iz kuce u 8 a vratim se u 20,21h.kad da ih vaspitavam kad poginuh da im obezbedim kolko tolko normalan zivot.

Milos

pre 9 godina

Mene je mama lesila a tata me je branio, jedno vreme sam je mrzeo, ali kada sam odrastao I postao jaci od nje, sve to mi je bilo po malo smesno. Do sredine srednje skole iako vise nije mogla da me fizicki kaznjava sam imao I dalje negativno misljenje o njoj, ali hvala bogu ziva je I zdrava je I pokazala je I drugu stranu u kojoj je bila fer I iskrena prema meni I sve sto mi je trebalo uvek mi je omogucila. Sa druge strane otac koga sam mnogo vise voleo je ispao ponekad I kvaran I nije se nasao onda kada je bilo potrebno na kraju srednje pocetku fakulteta. Sada shvatam da ona nije znala kako da se nosi sa malim detetom plus su je mucili problemi na poslu, a tata je imao profesionalne probleme koji su se preneli na odnos sa zenom a kasnije I sa tinejdzerom sinom. Mi smo normalna porodica visoko obrazovinih koja I pored koliko toliko nadprosecnih primanja je imala svoje finansijske probleme koji su se postali I privatni(porodicni). Pretpostavljam da je to tako I u vecini drugih porodica. Najveci neprijatelj svih nas je siromastvo I teska situacija, to da znate, I kada shvatimo to I sve uzroke tog siromastva sva ostala vrata I vidici ce nam se otvoriti!!