Ponedeljak, 13.10.2014.

13:22

Istina o trudnoći nakon 40. godine

Izvor: Super žena

Istina o trudnoæi nakon 40. godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

bezimena

pre 9 godina

Žena je sposobna da zatrudni čak i kada uđe u menopauzu. Ono što me zanima jeste broj žena koje su izvršile abortus, a prešle su 40-u. Eto zašto nema dece u tim godinama. Ovo isto društvo prepuno "zadovoljnih i ponosnih" roditelja, dalo je sebi za pravo da postavlja standarde pristojnog vremena za rađanje. Žene je sramota da rađaju stare, ali to nije praksa koja traje poslednjih par decenija, tako je bilo i u vreme moje babe, i njene babe (inače, mamu je rodila u 37-oj, ja sam se rodila kada je imala 65, a doživela je da upišem fakultet, druga baba je rodila " na vreme", pa je se ne sećam). Zašto se smatra da je sramota roditi posle
35-e, ne znam, ali tako je. Ovakvim besmislenim tekstovima samo podgrevate mišljenje da žena ne može da zatrudni u 40-im, pa ne paze. Najveći procenat abortusa ne izvše maloletnice, ni one u 20-im,, ni karijeristkinje, ni mrziteljke dece, već ZRELE žene pred menopauzom. Vi ponosni roditelji ne da zvučite nezadovljno, depresivno, nezainteresovano, već kao da biste pobili ceo svet što ne možete da vratite vreme i ne rodite tu decu. Zvučite užasno i nimalo ne ulivate poverenje da govorite ono što stvarno osećate. Što se tiče sećanja i pripovedanja kakvi ste bili, aj' malo realnosti. Koliko je roditelja zaboravilo i kako im izgledaju deca jer ih ova ne posećuju? Koliko njih se sudi i tuži sa decom? Koliko njih decu nije videlo ni na samrti? Ovo sam doživela da vidim, majkE koje su umirale i dozivale sinove koji nisu došli ni na sahranu.

Sonja

pre 9 godina

Moja baba je rodila treće dete u 45-oj, a njena sestra u 47-j. Sve se dešavalo 1960-1962. Bilo je mnogo žena koje su rađale posle 40. Živela je u gradu na moru, bila profesor latinskog...

Aleksandra

pre 9 godina

Potpisan/a kao Realnost: dakle, opet o ženama koje odlažu materinstvo, pri tom zaboravljate da je u porastu muški sterilitet, a žene koje se leče od steriliteta, nisu u toj situaciji zato što odlažu materinstvo, nego zato što imaju neki fiziološki problem. Parovi koji se leče od steriliteta, leče se godinama, više od decenije, prema tome Vaše objašnjeje steriliteta je neprimereno. Sterilitet u našoj državi je postao opšti problem, to više nije intiman problem parova.

Sanela

pre 9 godina

Zasto oci koji su rano dobili decu i koja su vec odrasla govore da bi im sada bilo teze i da tako mora da je svima? Svakome je njegovo dete dobrodoslo kad god dodje, da li u dvadesetim ili tridesetim ili cetrdesetim. Nista nije ni lako ni tesko, zavisi od mnogo stvari. Kad je vase dete i zeljeno je, godine nemaju veze. Ne ide vam uz godinr nikakva garancija o zrelosti, o volji, o uspehu... Radjajte kada dodje vase vreme za to, a ivi koji vode polemiku o tudjim izborima neka se malo pozabave svojim zivotima, za promenu.

da da

pre 9 godina

@Pera trta i @tatatatira Evo moj svekar nije doziveo unucice jer je umro sa 38godina. 'Na vreme' je dobio dete u 24, ali niko ne zna koliko ce ko ziveti. Moja prababa docekala praunucice sa cerkine strane, nju rodila u 44, a zivela 97. Zivot je nepredvidiv. Bezveze je misliti da je samo jedno vreme za radjanje idealno, dok god moze da se rodi je dobro. Ja zelim veliku porodicu i sad u 30im cu dobiti trece dete, ali ako Bog da zdravlja pa i u 40im cetvrto, sto da ne. Lakse jeste ranije, ali ne znaci i bolje. Vazna je posvecenost i ljubav, a godine su samo broj.

masha prasha

pre 9 godina

Pametnije bi vam bilo da pisete o srpskim muskarcima koji beze od roditeljstva kao djavo od krsta a natalitet nam opada!90% trudnoca u Srbiji se desava slucajno!E to je strasno!Posle zene krive sto radjaju kasno!Kamo srece da i kod nas postoji mogucnost da zena sama ode na oplodnju,natalitet bi nam skocio u sekundi!

Realnost

pre 9 godina

Aleksandra, jedan od uzroka sve veceg steriliteta je upravo sve poodmaklija dob mladih wannabe majki. Ali, zene koje su "imale jedan odnos i ostale trudne" svoj slucaj stavljaju na nivo proseka.Na zalost, realnost je drugacija i one ne misle na hiljade parova koje prolaze skupe i mukotrpne procedure koje ce samo u malom postotku dovesti do trudnoce. Posao, porodica, kuca i dete se mnogo lakse izdrze sa 30 ili 35, nego sa 45 ili 50 godina. Mozete da negodujete, da negirate, da se ljutite, ali protiv prirode ne mozete.

Pera trta

pre 9 godina

(vesna, 14. oktobar 2014 07:34)

Па нек је са срећом, а унуци ако деца буду следили твој пример, ти нажалост унуке нећеш дочекати. Лично мислим да су деца велико благо, и ја сам сина добио касно тек са 30 година.

da da

pre 9 godina

@ne zaboravite savet Ne mogu da razumem ponos roditelja kad deca rade najnormalnije stvari. Majka sam, bilo mi je drago kad su prohodali, progovorili, ali ponos!? To su tako normalne stvari. Uz to ne razumem i zasto podcenjivati druge uspehe i uloge u zivotu i govoriti da je tako normalna stvar kao sto je biti majka uspeh. Uspeh je za zenu koja se borila sa sterilitetom i pored svih problema uspela.

ljubav je za sirotinju

pre 9 godina

@ Objavite komentar

Tacno tako. Najrazvijenije zemlje zapadne Evrope nemaju ni prostu reprodukciju. Zasto ??? Zbog visokog zivotnog standarda. Viseg nivoa obrazovanja , razlicitih potreba i mogucnosti da ih zadovolje a ne samo puku brigu o egzistenciji i razmnozavanju. I sta je lose i u hedonizmu i u egoizmu , ima ih u svakoj prosecnoj ljudskoj prirodi , sve je to posledica savremenog nacina zivota, tekovina civilizaciije.

imajte na umu

pre 9 godina

Muskarci, sta god uradili u zivotu na planu kariijere , ma koliko bili uspesni u poslu i ma koliko novca zaradili , ne moze se meriti sa zadovoljstvom koje ce vam pruziti stvaranje potomstva i briga o njemu. Priroda je uredila da ga stvarate zajedno sa zenama , kao i da ga gajite, vaspitavate i provodite vreme sa njim.

majka

pre 9 godina

Neverovatno koliko svako svoj slučaj pokušava da predstavi kao pravilo i da kritikuje ove "statistike". Drage moje, ovo su medicinske činjenice, a na statistike. Imam 50 godina i decu od preko 20. Radim, pitam se kako bih i fizički i psihički izdržavala s decom od 5 ili3 godine. Odlično se držim, ali sve ima svoje vreme.

Ne zaboravite savet

pre 9 godina

Žene, šta god uradile u životu na poslovnom i bilo kom drugom planu nikada nećete biti ponosne na sebe kao što ćete biti ponosne na svoje dete kada izgovori prvu reč, nauči da hoda itd. Veliki deo odgovornosti je naravno i na muškarcima, ali vi ste stub porodice.

Nije lako "naštelovati" godine kada će to da se desi, ali po mom skromnom mišljenju treba dati sve od sebe da to bude ranije - više ćete vremena u životu provesti sa svojim anđelima, bićete vitalnije bake kada dođe vreme da se igrate sa unucima.

Priroda nije opteretila roditelje podjednako ulogama u stvaranju novog života, a ni društvo se ne trudi dovoljno da se stvar malo izbalansira, ali verujte da mi je iskreno žao što ja svojoj supruzi nikada neću moći da pružim to što je ona meni rađanjem naše dece.

I da - definitivno idite češće u prirodu i vodite ljubav (i vi sa decom i vi bez njih)!

Aleksandra

pre 9 godina

Ovi tekstovi uvek polaze od pretpostavke da žena bira vreme kada će zatrudneti, potpuno zanemarujući parove koji se leče od steriliteta. Zašto toga nema u ovim tekstovima, ili se ignoriše činjenica da je sterilitet u porastu i da su klinike za VTO pune? Konkretno, naša država malo radi da pomogne parovima koji imaju problem sa sterilitetom. Treba ulagati u savremene metode, opremu i obuku lekara, a u krajnjoj liniji, državi je bolje da finansira (bar delimično) odlazak u strane klinike, gde je uspešnost znatno veća (što doprinosi natalitetu), nego što finansira pokušaje u Srbiji (ta svota je pola svote potrebne za strane klinike), čija je uspešnost niska. Ako političari stalno pričaju o natalitetu, onda treba i da preduzmu konkretne mere.

suze radosnice

pre 9 godina

Ja imam 30 godina.imam sopstven biznis i zenu i dvoje dece.Zena ne radi,jel smo se na to odlucili.Prvenstveno zbog toga sto je biti roditelj posao sam po sebi.Znaci ona je takoreci domacica,a ja obezbedjujem finansije.Cela moja plata je u njenim rukama.Ona odredjuje,uz dogovor sta ,kad i koliko treba da se pazari.
Skontao sam da je ona bolji racunovodja i ovako funkcionisemo najbolje.Budite realni i ne glumite i stvari ce doci na svoje mesto!

vesna

pre 9 godina

imam 41 godinu, dvoj
e dece I .... cekam trecu bebu (na kraju trudnoce sam). Sve tri trudnoce su prirodnim putem I dar su od Boga. Zasto onda neko da sudi sta je kasno a sta ne?

dzon travolta

pre 9 godina

bila to specijalna vrsta rata ili puka slucajnost nehoticno dostignutog nacina zivota,ali zene u Srbiji su pukle,vecina,bilo one bogate ili siromasne.. glavni problem je TV prijemnik i nemogucnost da pravilno filterise informacije koje dobija.. jacina jedne zemlje se ogleda kroz snagu zena,smesno ali istinito!

jojkic

pre 9 godina

Dragi @ (Necko, 13. oktobar 2014 18:43)
Ne sekiraj se uopšte. Kažeš da su oni propali u najavi u svojim dvadesetim.
Evo ja mogu da kažem koji se primičem četrdesetim, oni koji su se uzeli i imaju porodicu su isto propali, ko tvoji u dvadesetim, oni što se nisu oženili još više su propali bez ikakve karijere i često ni dana radnog staža. A ja koji imam posao, radno mesto u administraciji i stambeno sam obezbeđen, sam isto propao jer ne smatram luksuzem da imam pare da platim sebi kafu i nekome sa kim sam seo, i da imam pare da platim benzin do posla i nazad i to je to. Od svoje plate i karijere mogu da napišem samo propalo, kao i većina firmi i privrede u ovoj zemlji. A da ne govorim da nemam ni ženu, ni decu...
Tako da ti tvoji makar kad dodju u četrdesete imaće već odraslu decu, i imaće šansu još uvek sebi da grade svoj životni put i karijeru, dok većina (u koje spadam i ja) neće imati ništa, a verovatno i nikoga koji će ostati za njima da ih se seća , a vreme leti...

Sladjana

pre 9 godina

Uspešna sam žena sa završenim fakultetom i dobrim poslom. Želim porodicu ali do sad nisam upoznala muškarca koji takođe želi porodicu. Jel to moja krivica?! I na kraju treba da čitam ovakve tekstove,kao da je žena kriva za to što nema dece a ima 40. godina. Za tango je potrebno dvoje. Da ne govorim o tome da je Srbija prepuna muškaraca koji neće odgovornost i nikakve obaveze. Verovatno planiraju porodicu kada pređu 50 godina i da tad ožene neku od 25.Znam nekoliko takvih.

tatatatira

pre 9 godina

@savremeni deda
Nisi rodio vec napravio,to je mnogo lakse od radjanja! I samo me zanima gde ces biti kad tvoja deca budu prolazila kroz pubertet,mature male i velike,hoces li docekati da ih vidis udate/ozenjene,da li ces biti tu za njih kad dobiju svoju decu da im pomognes savetom,da se poigras sa unucima. Najlakse napraviti decu.Roditelj je taj koj treba da bude tu za svoje dete a ne da dete u najosetljivijim godinama vodi racuna o roditelju. Jer koliko god zivotne energije imao cinjenica je da ljudi posle 60 pocinju da poboljevaju od raznoraznih boljki i zdravlje im je mnogo osetljivije.

Jack

pre 9 godina

Trebalo je da naglasite da je ovako losa statistika uglavnom vezana za prvorotke, zene koje su vec radjale imaju daleko bolje sanse za uspeh.

mika

pre 9 godina

Tekst je poucan.Svaka cast zenama koje su u cetrdesetim dobile decu jer spadaju u tih deset posto srecnih.Ako gledate da dobijete i posao i nadjete odgovarajucu osobu ... i jos neke stvari da se poklope vi ste vec u 35 godini,a nedao bog da imate par godina problema da zatrudnite i vi ste vec u cetrdesetoj kada vise nemate prava da idete na vantelesnu o drzavnom trosku.A nedao bog i da nemate par hiljada evra da platite privatno vantelesnu.I sta ste uradili? Nista.Necete imati dece do kraja zivota.Svi mi mislimo da mozemo dok se ne suocimo sa problemom da se nista ne desava i pored nase zelje da imamo potomstvo.To mogu da vam ispricaju parovi koji imaju ovakvih problema.Dok vi cekate da se sve kockice sloze,a sto je nemiguce u Srbiji, vi ste vec napunili pedeset.Zato,stop abortusu i radite na bebama jer su one najvece dragocenosti ljudskog zivota.

Slavisa

pre 9 godina

Pa, one cesto nece u svom stomaku da nose svoje dete, nego placaju drugima da to za njih urade, a sad ce da nose doniranu jajnu celiju od ko zna koga i dobiju dete koje bioloski nije njihovo?! Jeste u pitanju vantelesna oplodnja, ali oplodjuju svoju jajnu celiju koju su zamrzle 15-ak godina ranije.

kaca

pre 9 godina

ja bih htela bebu, imam sada 39, ali i losu stitnu i dve reza na stomaku... i? ne znam da li smem da rizikujem sebe zbog andjela od 6 godina kojeg sam dobila kao sina prvenca... eto, iz straha nemam drugu bebu.

lila

pre 9 godina

Obožavam pametne žene, divne žene, koje razmišljaju, koje vole druge žene, koje su napisale komentare nad kojima oni loši i pakosni treba da se zamisle!
Kad vam je život namestio rađajte decu; ako ih želite, bolje ikada nego nikada! Pakosnici neka malo iskuliraju i razmisle zašto su toliko negativni i neka to poprave.

ljubav je za sirotinju

pre 9 godina

@ Objavite komentar

Najrazvijenije zemlje zapadne Evrope nemaju ni prostu reprodukciju. Zasto ? Zbog dobrog zivotnog standarda.

46

pre 9 godina

@Simonida

Uzivajte u trudnoci.
Ja sam rodila sa 46, morala sam da se "podmladim" odnosno da vezbama pomognem da budem elasticnija da bih mogla da ga pratim u parternim igrama.
Za sada jedini problem koji postoji je taj sto svi moji prijatelji imaju odraslu decu, a ne njegove vrsnjake sa kojima bi mogao da se druzi. Eto, resavamo i to, druzimo se sa mladjima...
Najvaznije je da ste mladi duhom, a dete ce vam pomoci u tome.

ne znam

pre 9 godina

Za decu je potrebno dvoje, ne samo mama. Ne volim sto se odmah osuje drvlje I kamenje od strane wannabe feministkinja iako su ovo osnovne medicinske cinjenice. Oko mene toliko ljudi se muci vantelesno da je to maltene pravilo jer ulazimo u 40te. Koliko hoces, nazalost. Imam dvoje dece, rodjene u kasnim tridesetim. Da sam ranije upoznao suprugu sigurno bih to uradio pre. Najgori su mi ovi sto se po 10 I vise godina razvlace...To je moj stav.

Nightwish

pre 9 godina

Karijera. I šta onda? Imaš para, ali dete u većini slučajeva ne može da se 'kupi'. Ako me razumete. Imam takav slučaj u porodici. Bliski rodjaci, puni kao brod, oboje prešli 40-tu, x puta pokušavali veštačku oplodnju i ništa. Ja za koji mesec punim 29, suprug 39, imamo troje dečice. Nisam završila fax, što ne znači da neću, suprug jeste. Imamo dovoljno, niko nam ne pomaže novčano. I recite mi, ko je tu na gubitku? Gradite porodicu, za karijeru nije kasno, za decu, nažalost, može da bude.

stručnjak

pre 9 godina

Samožive gistro karijeristkinje, koje se gade tradicionalnih vrednosti, ne žele da imaju decu, već Instagram, novi Ajfon, kuče....prosto je

Mama VTO bliznakinja

pre 9 godina

Teksta je pun generalizacije i zastarele statistike. Rodila sam bliznakinje sa 44 godine sa svojim jajnim celijama, kuma mi je prirodnim putem rodila kcerku sa pune 42 godine, ostala je trudna tri meseca posle pobacaja u trecem mesecu uzrokovanog padom. Dakle, dve trudnoce u šest meseci. Obe smo nosile i rodile lako, a puna bolnica mlasih zena na odrzavanju trudnoce. I da, nije lepo reći da su neke slavne zene rodile pomocu doniranih jajnih celija ako same to ne kažu i ako niste sigurni. Da nije i Ursula Anders pre 30 godina rodila sina u 47. godini uz pomoc donacije? Nije lepo da nas starije majke zbog ovakvih tekstova familija gleda sumnjičavo.

smesno

pre 9 godina

Ovde svi pametuju o karijerama zena. A niko ne pominje da ce ta deca koja treba da se rode imati i drugog roditelja , odnosno oca. I da je taj otac odgovoran za bavljenje decom isto kao i majka. I da ce i on kada posle svoje karijere iliti posla dodje kuci, morati i da skuva i da pospremi i da opere i da se pozabavi detetom. U suprotnom ne vidim razlog za zivot u dvoje.

ana

pre 9 godina

Ne treba niko da se ljudi, ovaj tekst nikoga ni za šta ne optužuje, , samo iznosi činjenica, koje ne važe samo za "normalan svet", već, na zalost, važe za ljudski rod. I opet, potpuno je nebitno što je nas majka rodila sa 45 ili sto je komšinica od 43 godine trudna. Ovaj tekst ne tretira neke druge probleme i komplikacije koje rastu geometrijskom progresijom posle 30. godine, kao trizomija 21 i mnoge druge. Znamo svi za realne probleme srpskog društva, ali, devojke, gledajte da to odradite bar pre četrdesete, i zbog deteta i zbog vas.

Amelie

pre 9 godina

Mene je mama rodila sa ~40god. Samohrana. Radila, i gradila i podizala. Kad sam mala bila grejala je vodu da me kupa jer nam bojler nije radio. Nikad nismo imali auto- svugde smo pesacile. I pored 8h posla dala mi je ogromnu ljubav i podrsku i uvek podrzavala i bodrila. Za neke svoje propuste u zivotu sama sam kriva. Sada zivim na zapadu ali neuporedivo sam srecnija kao dete bila. Detetu je potrebno pre svega puno puno ljubavi i pravilnog usmeravanja (kroz pozitivan licni primer). Kad ga iskleshesh u odgovornu individuu snaci ce se ono vec. Moja mama kaze- kad ti Bog da dushu, da ti i neku nafaku. :)

Kol

pre 9 godina

@(Ana-bg, 13. oktobar 2014 18:29)

Bravo za komentar, najlakse je napraviti dete to se moze i sa 13 godina, mnogo veci je problem odgajiti ga u zemlji kojoj zivimo!

Objavite komentar

pre 9 godina

Stalno se potencira loša ekonomska situacija za nedostatak dece i belu kugu... Kako objašnjavate da u zapadnoj evropi gde je standard daleko bolji i dalje je stanovništvo starije, npr Nemačka itd...
Znam da će mi žene sad zameriti i da postoji mogućnost da ovo bude šovinistička izjava ali rađanje dece uglavnom ima veze samo sa emancipacijom žena, nikako sa ekonomskom situacijom. Što pokazuje i činjenica da su najsiromašnije zemlje uglavnom sa ogromnim natalitetom, žene nemaju šta da rade nego da rađaju, uskraćuje im se školovanje, ne kažem da je to rešenje daleko od toga. Drugo, živimo u egoističnim i hedonističkim vremenima a žene nisu imune na to takođe. Treće ako uzmemo da je u Srbiji preko 150 000 abortusa onda šta reći...

Lace

pre 9 godina

Simonida, pre svega čestitam! Kada sam se ja rodila mama je imala 44, a tata 49. Nikada zbog te činjenice nije bilo problema - jedina razlika je što mi se čini da su moji roditelji bili za nijansu popustljiviji od drugih, na moje veliko zadovoljstvo.. Što se tiče mene - bez problema sam zatrudnela početkom godine (to govorim zbog istraživanja koja to dovode u pitanje kada je reč o deci starijih roditelja) i sad čekam bebu i završavam postdiplomske (ovo govorim zbog istraživanja koja plaše starije roditelje upozorenjima o budućim sposobnostima njihove dece). Dakle, uživajte u trudnoći i bebi kada stigne, i ne dozvolite da vas plaše statistikama sumnjive pouzdanosti.

ceca

pre 9 godina

Neposteno je pricati o tome kako su zene samozive, a niko da spomene kako u privatnim firmama uvijek na intervjuu za posao pitaju da li planirate udaju/radjanje djece i sl.
Karijera u nasim uslovima nije uvijek stvar zelje, nego potrebe. Naime, dosta zena bi se posvetilo djeci i radjanju, ali od jedne plate zaradjene u privatnom sektoru se ne moze zivjeti. Ne mozemo kritikovati (ako na to uopste i imamo pravo)iz istih razloga Hale Berry i npr. radnicu u trgovini, jer su zakasnile s radjanjem.

nnn

pre 9 godina

Ne bih volela da bilo koju zenu muz izdrzava. Muskarac koji te izdrzava te drzi u saci, uvek moras da moljakas za pare. Ako bi zene odustale od posla, onda bi i kvalitet obrazovanja opao, po sistemu, sto da se skolujem, udajem se i necu da radim i evo nas u srednjem veku. U fazi sam da pravim dete sa dragim, ali sam zavrsila fax i radim i ne bih to menjala nizasta. Jok, moljakacu cei zivot za pare, roditelje, muza i na kraju deca da me izdrzavaju, pa to je ponizavajuce.

Zonne

pre 9 godina

Koliko gluposti u jednom tekstu... Moja rodjena sestra je prirodnim putem ostala u drugom stanju u 45. godini, bez ikakvih problema iznela je trudnocu, lakse i od mnogih mojih mnogo mladjih drugarica, rodila zdravo i pravo dete i sada uziva u majcinstvu, vise od nekih mladjih, jer je to ono sto je zelela i na sta bila spremna.

Necko

pre 9 godina

Moj brat se oženio sa 25 i dobio dete. On propali student i neradnik, žena 22 god. propali student u najavi, takođe bez posla. Sad gledaju u celu familiju i očekuju pomoć. Ja sam ipak za to da se prvo srede neke stvari u životu pa onda da se ide na planiranje porodice. Nisu jadna dece ničim kriva pa da ispuštaju zbog nezrelih roditelja koji bi se malo igrali mame i tate. Optimalno vreme za stvaranje porodice na zapadu je između 30. i 35. godine. Taman dok se završi fakultet, nađe posao i stekne neko iskustvo koje bi ženi omogućilo povratak na posao posle porođaja.

Ana-bg

pre 9 godina

Opet ovi tekstovi panike. Zemlja u kojoj zivimo ne dozvoljava da radjamo. Sta je sa ljudima koji nemaju pomoc roditelja ili stabilan posao. Kako ce ta deca rodjena ziveti, kao cigancici. Nije poenta samo roditi dete nego i dobro ga odgojiti. Mi smo ovde srozani u svakom pogledu !

Zbunjen brate

pre 9 godina

Moja zena prvatrudnoca sa 41 druga sa 43!!! tako da je dok malo pobrko loncice... svaki ginekolog ce reci da god nemaju veze vec nacin zivota...

P.S. obe trudnoce prirodnim putem... e sada dali je do moje zene mene ili komsije tu nisam strucam ;D

aleksandra

pre 9 godina

vecita zenska dilema,brak i deca ili karijera. koliko god se mi zene trudile da sve postignemo i na sva zvona oglasavamo svoje paralelne pobede na svim frontovima, prosto nije moguce i zivimo u lazi.

Feminizam na stranu,ali stvarno,koji mozak veruje u to da u 24h zena moze da odradi posao 8 sati,da provede kvalitetno! vreme sa decom,da se posveti muzu/partneru,da vodi brigu o domacinstvu(cak i da pola posla radi partner) i da uz to nadje vreme za sebe,za prijatelje,i za 8 sati neophodnog sna?! i da pritom lici na zenu a ne na babu.

BAJKA koju nam uvaljuju da bi se lose osecali. ja kao majka smatram da su deca jedan veliki posao i da im se treba adekvatno posvetiti,barem jedan roditelj,a drugi neka privredjuje,nebitno koji roditelj. ako oba roditelja rade,bio bi red da zarade da plate deci adekvatno odgajanje,kad vec oni nisu prisutni. nije dovoljno videti decu na dva sata dnevno,koliko ih zaposleni roditelji vide,pogotovo malu decu. to sto je kod nas praksa da babe i dede cuvaju unuke jer roditelji rade,cist je produkt poremecenog sistema gde se jedva prezivljava, i nikako ne donosi dobrobit nikome.

Na zalost,malo je drzava na ovom svetu koje mogu da omoguce svojim gradjanima da cetvoroclana porodica bar prosecno zivi od jedne prosecne plate(prosek nije samo prehraniti se,iako se u srbiji to podrazumeva pod prosekom!),pa svi rintaju kao mazge za sitan novac,deca prepustena sama sebi, i ko je tu srecan i zadovoljan svojim zivotom?

nnn

pre 9 godina

Nije sve u karijeri, ali ima dosta u finansijama za pristojan zivot porodice. Kad kazem pristojan, ne mislim na luxuz, vec stabilan izvor prihoda.

jadne žene

pre 9 godina

Čini se po današnjim temama da ženama posle 40 godina živmta treba zabraniti da živi i ispada da one kad pređu tu famoznu četrdesetu izgube na vrednosti kao žene!!!E pa dragi moji ja u svom komšiluku imam dve žene koje su rodile u 41 i 43!!!Sram vas bilo sa ovakvim tekstovima!!!

kale

pre 9 godina

Svi bi hteli karijeru ego manijaci kompleksasi.Radjajte u 60 ali to nije normalno baba devojke karijeristkinje ne birajte mnogo samo se opustite i radjajte normalnu decu na vreme niste princeze od Monaka...

nnn

pre 9 godina

Uvek je zena kriva...kriva kad zatrudni neplanirano, kriva i samoziva kad nece decu dok ne dobije posao. Svi muskarci vole decu i bracni zivot, ali preko zeninih ledja. Svi bi da prave potomke, ali niko nece odgovornost. I na kraju, mi smo samozive. Za tango je potrebno dvoje.

30 mi je godina

pre 9 godina

Jako mi je ružno kako se žene na neki način stalno okrivljuju zbog činjenice da sve kasnije i kasnije rađaju i sve manji i manji broj dece. To je odluka koja se uglavnom donosi u DVOJE, takođe to kad ćete roditi, ako ste iole odgovorni uključuje mnoge faktore koji su u Srbiji poražavajuće loši.

Retko kad čujem stvarnu, oštru kritiku sistema koji mnogim ženama onemogućava da postanu majke. Porodične vrednosti se brane jednom godišnje kad se spomene Parada ponosa.

Ovde žene rade po 8, 9, 10, 11 sati za smešne pare. I kad rode to dete na vreme, neće ga one vaspitavati jer neće imati kad, živeće u bedi, a svom detetu neće moći da obezbede nikakvu budućnost ili barem odgovarajuću početnu poziciji u trci zvanoj život. Ovo naravno ako imaju sreće da ih ne otpuste jer su zatrudnele i ako uopšte uspeju da se zaposle uprkos tome da hoće da rode i u tim su godinama.

Ne vidim poentu ovakvih tekstova koji ispričaju samo jednu stranu priče i u suštini su društveno autistični.

Moja generacija nije znala da su joj ukrali budućnost u potpunosti, deset godina mlađi od mene već znaju, šta će biti s onim mlađim, ne znam, ali mi je žao što svi mi živimo živote koje nismo zaslužili i vraćamo dugove iako se mi sami nismo zadužili.

savremen deda

pre 9 godina

Ko k aže da je teško, evo ja sam rodio u 54. godini zdrave blizance!
Posle toga još dvoje dece - jedno u 57 i jedno u 60 godini.
Planiram još dece a skoro mi je 70. Deca su blago.
Moguće je, zašto ne verovati svemu što biste želeli da je istina? Dakle samo uživajte u životu (koji je, jel, kratak, usw) i opušteno.

simonida

pre 9 godina

@…. licno pitanje, ako zelite da odgovorite: koliko imate godina i da li vam godine vasih roditelja predstavljaju problem? Pitam jer imam 42 godine, suprug 48, i u drugom stanju sam. Hvala

maja

pre 9 godina

Hm...ne ostaje se u drugom stanju tako lako? Moja dva nezasticena odnosa dadose moje dvoje dece. Shvatam da nije tako kod svakog ali ne opustajte se bas toliko...

jela

pre 9 godina

uzasavam se ovakvih komentara gde se zene osudjuju jer jure karijeru.o cemu vi pricate!!! nije u pitanju karijera vec egzistencija.na bolovanje zbog bolesti deteta mozete samo ako radite u drzavnim firmama.iako je zabranjeno,svi poslodavci pitaju da li cete radjati,da li planirate drugo dete,koliko vam je dete staro!da ne govorim koliko kosta sve sto je potrebno deci!potrebno,a ne luksuz!i ne odlucuje zena sama ukoliko ima partnera.jako je lose forsirati ovakve clanke gde se zene osudjuju i kritikuju.a usput,zove se super zena?!

.....

pre 9 godina

Mene je mama rodila sa 45 godina, pri tom nije imala oba jajnika, vec samo jedan ( drugi jajnik su joj izvadili par godina pre nego sto ce me roditi ), a tata je imao 49 godina. Tako da, da moguce je!

ja

pre 9 godina

u ovoj drzavi gde nema posla,nema nade da ce u skorije vreme biti bolje,gde se mladi odlucuju na brak jer im se slucajno omaklo da zatrudne a onda ih roditelji dotiraju,gde zene i kad imaju solidne prihode zbog straha da ne dobiju otkaz se teze odlucuju za decu,pa tesko...ovaj tekst vazi ali za neki razvijeni svet gde se moze normalno ziveti

30 mi je godina

pre 9 godina

Jako mi je ružno kako se žene na neki način stalno okrivljuju zbog činjenice da sve kasnije i kasnije rađaju i sve manji i manji broj dece. To je odluka koja se uglavnom donosi u DVOJE, takođe to kad ćete roditi, ako ste iole odgovorni uključuje mnoge faktore koji su u Srbiji poražavajuće loši.

Retko kad čujem stvarnu, oštru kritiku sistema koji mnogim ženama onemogućava da postanu majke. Porodične vrednosti se brane jednom godišnje kad se spomene Parada ponosa.

Ovde žene rade po 8, 9, 10, 11 sati za smešne pare. I kad rode to dete na vreme, neće ga one vaspitavati jer neće imati kad, živeće u bedi, a svom detetu neće moći da obezbede nikakvu budućnost ili barem odgovarajuću početnu poziciji u trci zvanoj život. Ovo naravno ako imaju sreće da ih ne otpuste jer su zatrudnele i ako uopšte uspeju da se zaposle uprkos tome da hoće da rode i u tim su godinama.

Ne vidim poentu ovakvih tekstova koji ispričaju samo jednu stranu priče i u suštini su društveno autistični.

Moja generacija nije znala da su joj ukrali budućnost u potpunosti, deset godina mlađi od mene već znaju, šta će biti s onim mlađim, ne znam, ali mi je žao što svi mi živimo živote koje nismo zaslužili i vraćamo dugove iako se mi sami nismo zadužili.

.....

pre 9 godina

Mene je mama rodila sa 45 godina, pri tom nije imala oba jajnika, vec samo jedan ( drugi jajnik su joj izvadili par godina pre nego sto ce me roditi ), a tata je imao 49 godina. Tako da, da moguce je!

nnn

pre 9 godina

Uvek je zena kriva...kriva kad zatrudni neplanirano, kriva i samoziva kad nece decu dok ne dobije posao. Svi muskarci vole decu i bracni zivot, ali preko zeninih ledja. Svi bi da prave potomke, ali niko nece odgovornost. I na kraju, mi smo samozive. Za tango je potrebno dvoje.

jadne žene

pre 9 godina

Čini se po današnjim temama da ženama posle 40 godina živmta treba zabraniti da živi i ispada da one kad pređu tu famoznu četrdesetu izgube na vrednosti kao žene!!!E pa dragi moji ja u svom komšiluku imam dve žene koje su rodile u 41 i 43!!!Sram vas bilo sa ovakvim tekstovima!!!

jela

pre 9 godina

uzasavam se ovakvih komentara gde se zene osudjuju jer jure karijeru.o cemu vi pricate!!! nije u pitanju karijera vec egzistencija.na bolovanje zbog bolesti deteta mozete samo ako radite u drzavnim firmama.iako je zabranjeno,svi poslodavci pitaju da li cete radjati,da li planirate drugo dete,koliko vam je dete staro!da ne govorim koliko kosta sve sto je potrebno deci!potrebno,a ne luksuz!i ne odlucuje zena sama ukoliko ima partnera.jako je lose forsirati ovakve clanke gde se zene osudjuju i kritikuju.a usput,zove se super zena?!

ja

pre 9 godina

u ovoj drzavi gde nema posla,nema nade da ce u skorije vreme biti bolje,gde se mladi odlucuju na brak jer im se slucajno omaklo da zatrudne a onda ih roditelji dotiraju,gde zene i kad imaju solidne prihode zbog straha da ne dobiju otkaz se teze odlucuju za decu,pa tesko...ovaj tekst vazi ali za neki razvijeni svet gde se moze normalno ziveti

Necko

pre 9 godina

Moj brat se oženio sa 25 i dobio dete. On propali student i neradnik, žena 22 god. propali student u najavi, takođe bez posla. Sad gledaju u celu familiju i očekuju pomoć. Ja sam ipak za to da se prvo srede neke stvari u životu pa onda da se ide na planiranje porodice. Nisu jadna dece ničim kriva pa da ispuštaju zbog nezrelih roditelja koji bi se malo igrali mame i tate. Optimalno vreme za stvaranje porodice na zapadu je između 30. i 35. godine. Taman dok se završi fakultet, nađe posao i stekne neko iskustvo koje bi ženi omogućilo povratak na posao posle porođaja.

smesno

pre 9 godina

Ovde svi pametuju o karijerama zena. A niko ne pominje da ce ta deca koja treba da se rode imati i drugog roditelja , odnosno oca. I da je taj otac odgovoran za bavljenje decom isto kao i majka. I da ce i on kada posle svoje karijere iliti posla dodje kuci, morati i da skuva i da pospremi i da opere i da se pozabavi detetom. U suprotnom ne vidim razlog za zivot u dvoje.

maja

pre 9 godina

Hm...ne ostaje se u drugom stanju tako lako? Moja dva nezasticena odnosa dadose moje dvoje dece. Shvatam da nije tako kod svakog ali ne opustajte se bas toliko...

nnn

pre 9 godina

Nije sve u karijeri, ali ima dosta u finansijama za pristojan zivot porodice. Kad kazem pristojan, ne mislim na luxuz, vec stabilan izvor prihoda.

aleksandra

pre 9 godina

vecita zenska dilema,brak i deca ili karijera. koliko god se mi zene trudile da sve postignemo i na sva zvona oglasavamo svoje paralelne pobede na svim frontovima, prosto nije moguce i zivimo u lazi.

Feminizam na stranu,ali stvarno,koji mozak veruje u to da u 24h zena moze da odradi posao 8 sati,da provede kvalitetno! vreme sa decom,da se posveti muzu/partneru,da vodi brigu o domacinstvu(cak i da pola posla radi partner) i da uz to nadje vreme za sebe,za prijatelje,i za 8 sati neophodnog sna?! i da pritom lici na zenu a ne na babu.

BAJKA koju nam uvaljuju da bi se lose osecali. ja kao majka smatram da su deca jedan veliki posao i da im se treba adekvatno posvetiti,barem jedan roditelj,a drugi neka privredjuje,nebitno koji roditelj. ako oba roditelja rade,bio bi red da zarade da plate deci adekvatno odgajanje,kad vec oni nisu prisutni. nije dovoljno videti decu na dva sata dnevno,koliko ih zaposleni roditelji vide,pogotovo malu decu. to sto je kod nas praksa da babe i dede cuvaju unuke jer roditelji rade,cist je produkt poremecenog sistema gde se jedva prezivljava, i nikako ne donosi dobrobit nikome.

Na zalost,malo je drzava na ovom svetu koje mogu da omoguce svojim gradjanima da cetvoroclana porodica bar prosecno zivi od jedne prosecne plate(prosek nije samo prehraniti se,iako se u srbiji to podrazumeva pod prosekom!),pa svi rintaju kao mazge za sitan novac,deca prepustena sama sebi, i ko je tu srecan i zadovoljan svojim zivotom?

simonida

pre 9 godina

@…. licno pitanje, ako zelite da odgovorite: koliko imate godina i da li vam godine vasih roditelja predstavljaju problem? Pitam jer imam 42 godine, suprug 48, i u drugom stanju sam. Hvala

Zonne

pre 9 godina

Koliko gluposti u jednom tekstu... Moja rodjena sestra je prirodnim putem ostala u drugom stanju u 45. godini, bez ikakvih problema iznela je trudnocu, lakse i od mnogih mojih mnogo mladjih drugarica, rodila zdravo i pravo dete i sada uziva u majcinstvu, vise od nekih mladjih, jer je to ono sto je zelela i na sta bila spremna.

Zbunjen brate

pre 9 godina

Moja zena prvatrudnoca sa 41 druga sa 43!!! tako da je dok malo pobrko loncice... svaki ginekolog ce reci da god nemaju veze vec nacin zivota...

P.S. obe trudnoce prirodnim putem... e sada dali je do moje zene mene ili komsije tu nisam strucam ;D

ceca

pre 9 godina

Neposteno je pricati o tome kako su zene samozive, a niko da spomene kako u privatnim firmama uvijek na intervjuu za posao pitaju da li planirate udaju/radjanje djece i sl.
Karijera u nasim uslovima nije uvijek stvar zelje, nego potrebe. Naime, dosta zena bi se posvetilo djeci i radjanju, ali od jedne plate zaradjene u privatnom sektoru se ne moze zivjeti. Ne mozemo kritikovati (ako na to uopste i imamo pravo)iz istih razloga Hale Berry i npr. radnicu u trgovini, jer su zakasnile s radjanjem.

Lace

pre 9 godina

Simonida, pre svega čestitam! Kada sam se ja rodila mama je imala 44, a tata 49. Nikada zbog te činjenice nije bilo problema - jedina razlika je što mi se čini da su moji roditelji bili za nijansu popustljiviji od drugih, na moje veliko zadovoljstvo.. Što se tiče mene - bez problema sam zatrudnela početkom godine (to govorim zbog istraživanja koja to dovode u pitanje kada je reč o deci starijih roditelja) i sad čekam bebu i završavam postdiplomske (ovo govorim zbog istraživanja koja plaše starije roditelje upozorenjima o budućim sposobnostima njihove dece). Dakle, uživajte u trudnoći i bebi kada stigne, i ne dozvolite da vas plaše statistikama sumnjive pouzdanosti.

Ana-bg

pre 9 godina

Opet ovi tekstovi panike. Zemlja u kojoj zivimo ne dozvoljava da radjamo. Sta je sa ljudima koji nemaju pomoc roditelja ili stabilan posao. Kako ce ta deca rodjena ziveti, kao cigancici. Nije poenta samo roditi dete nego i dobro ga odgojiti. Mi smo ovde srozani u svakom pogledu !

nnn

pre 9 godina

Ne bih volela da bilo koju zenu muz izdrzava. Muskarac koji te izdrzava te drzi u saci, uvek moras da moljakas za pare. Ako bi zene odustale od posla, onda bi i kvalitet obrazovanja opao, po sistemu, sto da se skolujem, udajem se i necu da radim i evo nas u srednjem veku. U fazi sam da pravim dete sa dragim, ali sam zavrsila fax i radim i ne bih to menjala nizasta. Jok, moljakacu cei zivot za pare, roditelje, muza i na kraju deca da me izdrzavaju, pa to je ponizavajuce.

vesna

pre 9 godina

imam 41 godinu, dvoj
e dece I .... cekam trecu bebu (na kraju trudnoce sam). Sve tri trudnoce su prirodnim putem I dar su od Boga. Zasto onda neko da sudi sta je kasno a sta ne?

46

pre 9 godina

@Simonida

Uzivajte u trudnoci.
Ja sam rodila sa 46, morala sam da se "podmladim" odnosno da vezbama pomognem da budem elasticnija da bih mogla da ga pratim u parternim igrama.
Za sada jedini problem koji postoji je taj sto svi moji prijatelji imaju odraslu decu, a ne njegove vrsnjake sa kojima bi mogao da se druzi. Eto, resavamo i to, druzimo se sa mladjima...
Najvaznije je da ste mladi duhom, a dete ce vam pomoci u tome.

ana

pre 9 godina

Ne treba niko da se ljudi, ovaj tekst nikoga ni za šta ne optužuje, , samo iznosi činjenica, koje ne važe samo za "normalan svet", već, na zalost, važe za ljudski rod. I opet, potpuno je nebitno što je nas majka rodila sa 45 ili sto je komšinica od 43 godine trudna. Ovaj tekst ne tretira neke druge probleme i komplikacije koje rastu geometrijskom progresijom posle 30. godine, kao trizomija 21 i mnoge druge. Znamo svi za realne probleme srpskog društva, ali, devojke, gledajte da to odradite bar pre četrdesete, i zbog deteta i zbog vas.

masha prasha

pre 9 godina

Pametnije bi vam bilo da pisete o srpskim muskarcima koji beze od roditeljstva kao djavo od krsta a natalitet nam opada!90% trudnoca u Srbiji se desava slucajno!E to je strasno!Posle zene krive sto radjaju kasno!Kamo srece da i kod nas postoji mogucnost da zena sama ode na oplodnju,natalitet bi nam skocio u sekundi!

Sladjana

pre 9 godina

Uspešna sam žena sa završenim fakultetom i dobrim poslom. Želim porodicu ali do sad nisam upoznala muškarca koji takođe želi porodicu. Jel to moja krivica?! I na kraju treba da čitam ovakve tekstove,kao da je žena kriva za to što nema dece a ima 40. godina. Za tango je potrebno dvoje. Da ne govorim o tome da je Srbija prepuna muškaraca koji neće odgovornost i nikakve obaveze. Verovatno planiraju porodicu kada pređu 50 godina i da tad ožene neku od 25.Znam nekoliko takvih.

da da

pre 9 godina

@Pera trta i @tatatatira Evo moj svekar nije doziveo unucice jer je umro sa 38godina. 'Na vreme' je dobio dete u 24, ali niko ne zna koliko ce ko ziveti. Moja prababa docekala praunucice sa cerkine strane, nju rodila u 44, a zivela 97. Zivot je nepredvidiv. Bezveze je misliti da je samo jedno vreme za radjanje idealno, dok god moze da se rodi je dobro. Ja zelim veliku porodicu i sad u 30im cu dobiti trece dete, ali ako Bog da zdravlja pa i u 40im cetvrto, sto da ne. Lakse jeste ranije, ali ne znaci i bolje. Vazna je posvecenost i ljubav, a godine su samo broj.

Mama VTO bliznakinja

pre 9 godina

Teksta je pun generalizacije i zastarele statistike. Rodila sam bliznakinje sa 44 godine sa svojim jajnim celijama, kuma mi je prirodnim putem rodila kcerku sa pune 42 godine, ostala je trudna tri meseca posle pobacaja u trecem mesecu uzrokovanog padom. Dakle, dve trudnoce u šest meseci. Obe smo nosile i rodile lako, a puna bolnica mlasih zena na odrzavanju trudnoce. I da, nije lepo reći da su neke slavne zene rodile pomocu doniranih jajnih celija ako same to ne kažu i ako niste sigurni. Da nije i Ursula Anders pre 30 godina rodila sina u 47. godini uz pomoc donacije? Nije lepo da nas starije majke zbog ovakvih tekstova familija gleda sumnjičavo.

bezimena

pre 9 godina

Žena je sposobna da zatrudni čak i kada uđe u menopauzu. Ono što me zanima jeste broj žena koje su izvršile abortus, a prešle su 40-u. Eto zašto nema dece u tim godinama. Ovo isto društvo prepuno "zadovoljnih i ponosnih" roditelja, dalo je sebi za pravo da postavlja standarde pristojnog vremena za rađanje. Žene je sramota da rađaju stare, ali to nije praksa koja traje poslednjih par decenija, tako je bilo i u vreme moje babe, i njene babe (inače, mamu je rodila u 37-oj, ja sam se rodila kada je imala 65, a doživela je da upišem fakultet, druga baba je rodila " na vreme", pa je se ne sećam). Zašto se smatra da je sramota roditi posle
35-e, ne znam, ali tako je. Ovakvim besmislenim tekstovima samo podgrevate mišljenje da žena ne može da zatrudni u 40-im, pa ne paze. Najveći procenat abortusa ne izvše maloletnice, ni one u 20-im,, ni karijeristkinje, ni mrziteljke dece, već ZRELE žene pred menopauzom. Vi ponosni roditelji ne da zvučite nezadovljno, depresivno, nezainteresovano, već kao da biste pobili ceo svet što ne možete da vratite vreme i ne rodite tu decu. Zvučite užasno i nimalo ne ulivate poverenje da govorite ono što stvarno osećate. Što se tiče sećanja i pripovedanja kakvi ste bili, aj' malo realnosti. Koliko je roditelja zaboravilo i kako im izgledaju deca jer ih ova ne posećuju? Koliko njih se sudi i tuži sa decom? Koliko njih decu nije videlo ni na samrti? Ovo sam doživela da vidim, majkE koje su umirale i dozivale sinove koji nisu došli ni na sahranu.

Sonja

pre 9 godina

Moja baba je rodila treće dete u 45-oj, a njena sestra u 47-j. Sve se dešavalo 1960-1962. Bilo je mnogo žena koje su rađale posle 40. Živela je u gradu na moru, bila profesor latinskog...

Objavite komentar

pre 9 godina

Stalno se potencira loša ekonomska situacija za nedostatak dece i belu kugu... Kako objašnjavate da u zapadnoj evropi gde je standard daleko bolji i dalje je stanovništvo starije, npr Nemačka itd...
Znam da će mi žene sad zameriti i da postoji mogućnost da ovo bude šovinistička izjava ali rađanje dece uglavnom ima veze samo sa emancipacijom žena, nikako sa ekonomskom situacijom. Što pokazuje i činjenica da su najsiromašnije zemlje uglavnom sa ogromnim natalitetom, žene nemaju šta da rade nego da rađaju, uskraćuje im se školovanje, ne kažem da je to rešenje daleko od toga. Drugo, živimo u egoističnim i hedonističkim vremenima a žene nisu imune na to takođe. Treće ako uzmemo da je u Srbiji preko 150 000 abortusa onda šta reći...

Amelie

pre 9 godina

Mene je mama rodila sa ~40god. Samohrana. Radila, i gradila i podizala. Kad sam mala bila grejala je vodu da me kupa jer nam bojler nije radio. Nikad nismo imali auto- svugde smo pesacile. I pored 8h posla dala mi je ogromnu ljubav i podrsku i uvek podrzavala i bodrila. Za neke svoje propuste u zivotu sama sam kriva. Sada zivim na zapadu ali neuporedivo sam srecnija kao dete bila. Detetu je potrebno pre svega puno puno ljubavi i pravilnog usmeravanja (kroz pozitivan licni primer). Kad ga iskleshesh u odgovornu individuu snaci ce se ono vec. Moja mama kaze- kad ti Bog da dushu, da ti i neku nafaku. :)

kale

pre 9 godina

Svi bi hteli karijeru ego manijaci kompleksasi.Radjajte u 60 ali to nije normalno baba devojke karijeristkinje ne birajte mnogo samo se opustite i radjajte normalnu decu na vreme niste princeze od Monaka...

Sanela

pre 9 godina

Zasto oci koji su rano dobili decu i koja su vec odrasla govore da bi im sada bilo teze i da tako mora da je svima? Svakome je njegovo dete dobrodoslo kad god dodje, da li u dvadesetim ili tridesetim ili cetrdesetim. Nista nije ni lako ni tesko, zavisi od mnogo stvari. Kad je vase dete i zeljeno je, godine nemaju veze. Ne ide vam uz godinr nikakva garancija o zrelosti, o volji, o uspehu... Radjajte kada dodje vase vreme za to, a ivi koji vode polemiku o tudjim izborima neka se malo pozabave svojim zivotima, za promenu.

da da

pre 9 godina

@ne zaboravite savet Ne mogu da razumem ponos roditelja kad deca rade najnormalnije stvari. Majka sam, bilo mi je drago kad su prohodali, progovorili, ali ponos!? To su tako normalne stvari. Uz to ne razumem i zasto podcenjivati druge uspehe i uloge u zivotu i govoriti da je tako normalna stvar kao sto je biti majka uspeh. Uspeh je za zenu koja se borila sa sterilitetom i pored svih problema uspela.

lila

pre 9 godina

Obožavam pametne žene, divne žene, koje razmišljaju, koje vole druge žene, koje su napisale komentare nad kojima oni loši i pakosni treba da se zamisle!
Kad vam je život namestio rađajte decu; ako ih želite, bolje ikada nego nikada! Pakosnici neka malo iskuliraju i razmisle zašto su toliko negativni i neka to poprave.

suze radosnice

pre 9 godina

Ja imam 30 godina.imam sopstven biznis i zenu i dvoje dece.Zena ne radi,jel smo se na to odlucili.Prvenstveno zbog toga sto je biti roditelj posao sam po sebi.Znaci ona je takoreci domacica,a ja obezbedjujem finansije.Cela moja plata je u njenim rukama.Ona odredjuje,uz dogovor sta ,kad i koliko treba da se pazari.
Skontao sam da je ona bolji racunovodja i ovako funkcionisemo najbolje.Budite realni i ne glumite i stvari ce doci na svoje mesto!

Aleksandra

pre 9 godina

Ovi tekstovi uvek polaze od pretpostavke da žena bira vreme kada će zatrudneti, potpuno zanemarujući parove koji se leče od steriliteta. Zašto toga nema u ovim tekstovima, ili se ignoriše činjenica da je sterilitet u porastu i da su klinike za VTO pune? Konkretno, naša država malo radi da pomogne parovima koji imaju problem sa sterilitetom. Treba ulagati u savremene metode, opremu i obuku lekara, a u krajnjoj liniji, državi je bolje da finansira (bar delimično) odlazak u strane klinike, gde je uspešnost znatno veća (što doprinosi natalitetu), nego što finansira pokušaje u Srbiji (ta svota je pola svote potrebne za strane klinike), čija je uspešnost niska. Ako političari stalno pričaju o natalitetu, onda treba i da preduzmu konkretne mere.

jojkic

pre 9 godina

Dragi @ (Necko, 13. oktobar 2014 18:43)
Ne sekiraj se uopšte. Kažeš da su oni propali u najavi u svojim dvadesetim.
Evo ja mogu da kažem koji se primičem četrdesetim, oni koji su se uzeli i imaju porodicu su isto propali, ko tvoji u dvadesetim, oni što se nisu oženili još više su propali bez ikakve karijere i često ni dana radnog staža. A ja koji imam posao, radno mesto u administraciji i stambeno sam obezbeđen, sam isto propao jer ne smatram luksuzem da imam pare da platim sebi kafu i nekome sa kim sam seo, i da imam pare da platim benzin do posla i nazad i to je to. Od svoje plate i karijere mogu da napišem samo propalo, kao i većina firmi i privrede u ovoj zemlji. A da ne govorim da nemam ni ženu, ni decu...
Tako da ti tvoji makar kad dodju u četrdesete imaće već odraslu decu, i imaće šansu još uvek sebi da grade svoj životni put i karijeru, dok većina (u koje spadam i ja) neće imati ništa, a verovatno i nikoga koji će ostati za njima da ih se seća , a vreme leti...

Ne zaboravite savet

pre 9 godina

Žene, šta god uradile u životu na poslovnom i bilo kom drugom planu nikada nećete biti ponosne na sebe kao što ćete biti ponosne na svoje dete kada izgovori prvu reč, nauči da hoda itd. Veliki deo odgovornosti je naravno i na muškarcima, ali vi ste stub porodice.

Nije lako "naštelovati" godine kada će to da se desi, ali po mom skromnom mišljenju treba dati sve od sebe da to bude ranije - više ćete vremena u životu provesti sa svojim anđelima, bićete vitalnije bake kada dođe vreme da se igrate sa unucima.

Priroda nije opteretila roditelje podjednako ulogama u stvaranju novog života, a ni društvo se ne trudi dovoljno da se stvar malo izbalansira, ali verujte da mi je iskreno žao što ja svojoj supruzi nikada neću moći da pružim to što je ona meni rađanjem naše dece.

I da - definitivno idite češće u prirodu i vodite ljubav (i vi sa decom i vi bez njih)!

savremen deda

pre 9 godina

Ko k aže da je teško, evo ja sam rodio u 54. godini zdrave blizance!
Posle toga još dvoje dece - jedno u 57 i jedno u 60 godini.
Planiram još dece a skoro mi je 70. Deca su blago.
Moguće je, zašto ne verovati svemu što biste želeli da je istina? Dakle samo uživajte u životu (koji je, jel, kratak, usw) i opušteno.

Kol

pre 9 godina

@(Ana-bg, 13. oktobar 2014 18:29)

Bravo za komentar, najlakse je napraviti dete to se moze i sa 13 godina, mnogo veci je problem odgajiti ga u zemlji kojoj zivimo!

Aleksandra

pre 9 godina

Potpisan/a kao Realnost: dakle, opet o ženama koje odlažu materinstvo, pri tom zaboravljate da je u porastu muški sterilitet, a žene koje se leče od steriliteta, nisu u toj situaciji zato što odlažu materinstvo, nego zato što imaju neki fiziološki problem. Parovi koji se leče od steriliteta, leče se godinama, više od decenije, prema tome Vaše objašnjeje steriliteta je neprimereno. Sterilitet u našoj državi je postao opšti problem, to više nije intiman problem parova.

majka

pre 9 godina

Neverovatno koliko svako svoj slučaj pokušava da predstavi kao pravilo i da kritikuje ove "statistike". Drage moje, ovo su medicinske činjenice, a na statistike. Imam 50 godina i decu od preko 20. Radim, pitam se kako bih i fizički i psihički izdržavala s decom od 5 ili3 godine. Odlično se držim, ali sve ima svoje vreme.

ljubav je za sirotinju

pre 9 godina

@ Objavite komentar

Tacno tako. Najrazvijenije zemlje zapadne Evrope nemaju ni prostu reprodukciju. Zasto ??? Zbog visokog zivotnog standarda. Viseg nivoa obrazovanja , razlicitih potreba i mogucnosti da ih zadovolje a ne samo puku brigu o egzistenciji i razmnozavanju. I sta je lose i u hedonizmu i u egoizmu , ima ih u svakoj prosecnoj ljudskoj prirodi , sve je to posledica savremenog nacina zivota, tekovina civilizaciije.

imajte na umu

pre 9 godina

Muskarci, sta god uradili u zivotu na planu kariijere , ma koliko bili uspesni u poslu i ma koliko novca zaradili , ne moze se meriti sa zadovoljstvom koje ce vam pruziti stvaranje potomstva i briga o njemu. Priroda je uredila da ga stvarate zajedno sa zenama , kao i da ga gajite, vaspitavate i provodite vreme sa njim.

kaca

pre 9 godina

ja bih htela bebu, imam sada 39, ali i losu stitnu i dve reza na stomaku... i? ne znam da li smem da rizikujem sebe zbog andjela od 6 godina kojeg sam dobila kao sina prvenca... eto, iz straha nemam drugu bebu.

ne znam

pre 9 godina

Za decu je potrebno dvoje, ne samo mama. Ne volim sto se odmah osuje drvlje I kamenje od strane wannabe feministkinja iako su ovo osnovne medicinske cinjenice. Oko mene toliko ljudi se muci vantelesno da je to maltene pravilo jer ulazimo u 40te. Koliko hoces, nazalost. Imam dvoje dece, rodjene u kasnim tridesetim. Da sam ranije upoznao suprugu sigurno bih to uradio pre. Najgori su mi ovi sto se po 10 I vise godina razvlace...To je moj stav.

dzon travolta

pre 9 godina

bila to specijalna vrsta rata ili puka slucajnost nehoticno dostignutog nacina zivota,ali zene u Srbiji su pukle,vecina,bilo one bogate ili siromasne.. glavni problem je TV prijemnik i nemogucnost da pravilno filterise informacije koje dobija.. jacina jedne zemlje se ogleda kroz snagu zena,smesno ali istinito!

Realnost

pre 9 godina

Aleksandra, jedan od uzroka sve veceg steriliteta je upravo sve poodmaklija dob mladih wannabe majki. Ali, zene koje su "imale jedan odnos i ostale trudne" svoj slucaj stavljaju na nivo proseka.Na zalost, realnost je drugacija i one ne misle na hiljade parova koje prolaze skupe i mukotrpne procedure koje ce samo u malom postotku dovesti do trudnoce. Posao, porodica, kuca i dete se mnogo lakse izdrze sa 30 ili 35, nego sa 45 ili 50 godina. Mozete da negodujete, da negirate, da se ljutite, ali protiv prirode ne mozete.

Jack

pre 9 godina

Trebalo je da naglasite da je ovako losa statistika uglavnom vezana za prvorotke, zene koje su vec radjale imaju daleko bolje sanse za uspeh.

mika

pre 9 godina

Tekst je poucan.Svaka cast zenama koje su u cetrdesetim dobile decu jer spadaju u tih deset posto srecnih.Ako gledate da dobijete i posao i nadjete odgovarajucu osobu ... i jos neke stvari da se poklope vi ste vec u 35 godini,a nedao bog da imate par godina problema da zatrudnite i vi ste vec u cetrdesetoj kada vise nemate prava da idete na vantelesnu o drzavnom trosku.A nedao bog i da nemate par hiljada evra da platite privatno vantelesnu.I sta ste uradili? Nista.Necete imati dece do kraja zivota.Svi mi mislimo da mozemo dok se ne suocimo sa problemom da se nista ne desava i pored nase zelje da imamo potomstvo.To mogu da vam ispricaju parovi koji imaju ovakvih problema.Dok vi cekate da se sve kockice sloze,a sto je nemiguce u Srbiji, vi ste vec napunili pedeset.Zato,stop abortusu i radite na bebama jer su one najvece dragocenosti ljudskog zivota.

Nightwish

pre 9 godina

Karijera. I šta onda? Imaš para, ali dete u većini slučajeva ne može da se 'kupi'. Ako me razumete. Imam takav slučaj u porodici. Bliski rodjaci, puni kao brod, oboje prešli 40-tu, x puta pokušavali veštačku oplodnju i ništa. Ja za koji mesec punim 29, suprug 39, imamo troje dečice. Nisam završila fax, što ne znači da neću, suprug jeste. Imamo dovoljno, niko nam ne pomaže novčano. I recite mi, ko je tu na gubitku? Gradite porodicu, za karijeru nije kasno, za decu, nažalost, može da bude.

stručnjak

pre 9 godina

Samožive gistro karijeristkinje, koje se gade tradicionalnih vrednosti, ne žele da imaju decu, već Instagram, novi Ajfon, kuče....prosto je

ljubav je za sirotinju

pre 9 godina

@ Objavite komentar

Najrazvijenije zemlje zapadne Evrope nemaju ni prostu reprodukciju. Zasto ? Zbog dobrog zivotnog standarda.

tatatatira

pre 9 godina

@savremeni deda
Nisi rodio vec napravio,to je mnogo lakse od radjanja! I samo me zanima gde ces biti kad tvoja deca budu prolazila kroz pubertet,mature male i velike,hoces li docekati da ih vidis udate/ozenjene,da li ces biti tu za njih kad dobiju svoju decu da im pomognes savetom,da se poigras sa unucima. Najlakse napraviti decu.Roditelj je taj koj treba da bude tu za svoje dete a ne da dete u najosetljivijim godinama vodi racuna o roditelju. Jer koliko god zivotne energije imao cinjenica je da ljudi posle 60 pocinju da poboljevaju od raznoraznih boljki i zdravlje im je mnogo osetljivije.

Pera trta

pre 9 godina

(vesna, 14. oktobar 2014 07:34)

Па нек је са срећом, а унуци ако деца буду следили твој пример, ти нажалост унуке нећеш дочекати. Лично мислим да су деца велико благо, и ја сам сина добио касно тек са 30 година.

Slavisa

pre 9 godina

Pa, one cesto nece u svom stomaku da nose svoje dete, nego placaju drugima da to za njih urade, a sad ce da nose doniranu jajnu celiju od ko zna koga i dobiju dete koje bioloski nije njihovo?! Jeste u pitanju vantelesna oplodnja, ali oplodjuju svoju jajnu celiju koju su zamrzle 15-ak godina ranije.

kale

pre 9 godina

Svi bi hteli karijeru ego manijaci kompleksasi.Radjajte u 60 ali to nije normalno baba devojke karijeristkinje ne birajte mnogo samo se opustite i radjajte normalnu decu na vreme niste princeze od Monaka...

savremen deda

pre 9 godina

Ko k aže da je teško, evo ja sam rodio u 54. godini zdrave blizance!
Posle toga još dvoje dece - jedno u 57 i jedno u 60 godini.
Planiram još dece a skoro mi je 70. Deca su blago.
Moguće je, zašto ne verovati svemu što biste želeli da je istina? Dakle samo uživajte u životu (koji je, jel, kratak, usw) i opušteno.

Objavite komentar

pre 9 godina

Stalno se potencira loša ekonomska situacija za nedostatak dece i belu kugu... Kako objašnjavate da u zapadnoj evropi gde je standard daleko bolji i dalje je stanovništvo starije, npr Nemačka itd...
Znam da će mi žene sad zameriti i da postoji mogućnost da ovo bude šovinistička izjava ali rađanje dece uglavnom ima veze samo sa emancipacijom žena, nikako sa ekonomskom situacijom. Što pokazuje i činjenica da su najsiromašnije zemlje uglavnom sa ogromnim natalitetom, žene nemaju šta da rade nego da rađaju, uskraćuje im se školovanje, ne kažem da je to rešenje daleko od toga. Drugo, živimo u egoističnim i hedonističkim vremenima a žene nisu imune na to takođe. Treće ako uzmemo da je u Srbiji preko 150 000 abortusa onda šta reći...

Pera trta

pre 9 godina

(vesna, 14. oktobar 2014 07:34)

Па нек је са срећом, а унуци ако деца буду следили твој пример, ти нажалост унуке нећеш дочекати. Лично мислим да су деца велико благо, и ја сам сина добио касно тек са 30 година.

majka

pre 9 godina

Neverovatno koliko svako svoj slučaj pokušava da predstavi kao pravilo i da kritikuje ove "statistike". Drage moje, ovo su medicinske činjenice, a na statistike. Imam 50 godina i decu od preko 20. Radim, pitam se kako bih i fizički i psihički izdržavala s decom od 5 ili3 godine. Odlično se držim, ali sve ima svoje vreme.

ana

pre 9 godina

Ne treba niko da se ljudi, ovaj tekst nikoga ni za šta ne optužuje, , samo iznosi činjenica, koje ne važe samo za "normalan svet", već, na zalost, važe za ljudski rod. I opet, potpuno je nebitno što je nas majka rodila sa 45 ili sto je komšinica od 43 godine trudna. Ovaj tekst ne tretira neke druge probleme i komplikacije koje rastu geometrijskom progresijom posle 30. godine, kao trizomija 21 i mnoge druge. Znamo svi za realne probleme srpskog društva, ali, devojke, gledajte da to odradite bar pre četrdesete, i zbog deteta i zbog vas.

stručnjak

pre 9 godina

Samožive gistro karijeristkinje, koje se gade tradicionalnih vrednosti, ne žele da imaju decu, već Instagram, novi Ajfon, kuče....prosto je

Realnost

pre 9 godina

Aleksandra, jedan od uzroka sve veceg steriliteta je upravo sve poodmaklija dob mladih wannabe majki. Ali, zene koje su "imale jedan odnos i ostale trudne" svoj slucaj stavljaju na nivo proseka.Na zalost, realnost je drugacija i one ne misle na hiljade parova koje prolaze skupe i mukotrpne procedure koje ce samo u malom postotku dovesti do trudnoce. Posao, porodica, kuca i dete se mnogo lakse izdrze sa 30 ili 35, nego sa 45 ili 50 godina. Mozete da negodujete, da negirate, da se ljutite, ali protiv prirode ne mozete.

jadne žene

pre 9 godina

Čini se po današnjim temama da ženama posle 40 godina živmta treba zabraniti da živi i ispada da one kad pređu tu famoznu četrdesetu izgube na vrednosti kao žene!!!E pa dragi moji ja u svom komšiluku imam dve žene koje su rodile u 41 i 43!!!Sram vas bilo sa ovakvim tekstovima!!!

Nightwish

pre 9 godina

Karijera. I šta onda? Imaš para, ali dete u većini slučajeva ne može da se 'kupi'. Ako me razumete. Imam takav slučaj u porodici. Bliski rodjaci, puni kao brod, oboje prešli 40-tu, x puta pokušavali veštačku oplodnju i ništa. Ja za koji mesec punim 29, suprug 39, imamo troje dečice. Nisam završila fax, što ne znači da neću, suprug jeste. Imamo dovoljno, niko nam ne pomaže novčano. I recite mi, ko je tu na gubitku? Gradite porodicu, za karijeru nije kasno, za decu, nažalost, može da bude.

dzon travolta

pre 9 godina

bila to specijalna vrsta rata ili puka slucajnost nehoticno dostignutog nacina zivota,ali zene u Srbiji su pukle,vecina,bilo one bogate ili siromasne.. glavni problem je TV prijemnik i nemogucnost da pravilno filterise informacije koje dobija.. jacina jedne zemlje se ogleda kroz snagu zena,smesno ali istinito!

Ne zaboravite savet

pre 9 godina

Žene, šta god uradile u životu na poslovnom i bilo kom drugom planu nikada nećete biti ponosne na sebe kao što ćete biti ponosne na svoje dete kada izgovori prvu reč, nauči da hoda itd. Veliki deo odgovornosti je naravno i na muškarcima, ali vi ste stub porodice.

Nije lako "naštelovati" godine kada će to da se desi, ali po mom skromnom mišljenju treba dati sve od sebe da to bude ranije - više ćete vremena u životu provesti sa svojim anđelima, bićete vitalnije bake kada dođe vreme da se igrate sa unucima.

Priroda nije opteretila roditelje podjednako ulogama u stvaranju novog života, a ni društvo se ne trudi dovoljno da se stvar malo izbalansira, ali verujte da mi je iskreno žao što ja svojoj supruzi nikada neću moći da pružim to što je ona meni rađanjem naše dece.

I da - definitivno idite češće u prirodu i vodite ljubav (i vi sa decom i vi bez njih)!

suze radosnice

pre 9 godina

Ja imam 30 godina.imam sopstven biznis i zenu i dvoje dece.Zena ne radi,jel smo se na to odlucili.Prvenstveno zbog toga sto je biti roditelj posao sam po sebi.Znaci ona je takoreci domacica,a ja obezbedjujem finansije.Cela moja plata je u njenim rukama.Ona odredjuje,uz dogovor sta ,kad i koliko treba da se pazari.
Skontao sam da je ona bolji racunovodja i ovako funkcionisemo najbolje.Budite realni i ne glumite i stvari ce doci na svoje mesto!

Zonne

pre 9 godina

Koliko gluposti u jednom tekstu... Moja rodjena sestra je prirodnim putem ostala u drugom stanju u 45. godini, bez ikakvih problema iznela je trudnocu, lakse i od mnogih mojih mnogo mladjih drugarica, rodila zdravo i pravo dete i sada uziva u majcinstvu, vise od nekih mladjih, jer je to ono sto je zelela i na sta bila spremna.

tatatatira

pre 9 godina

@savremeni deda
Nisi rodio vec napravio,to je mnogo lakse od radjanja! I samo me zanima gde ces biti kad tvoja deca budu prolazila kroz pubertet,mature male i velike,hoces li docekati da ih vidis udate/ozenjene,da li ces biti tu za njih kad dobiju svoju decu da im pomognes savetom,da se poigras sa unucima. Najlakse napraviti decu.Roditelj je taj koj treba da bude tu za svoje dete a ne da dete u najosetljivijim godinama vodi racuna o roditelju. Jer koliko god zivotne energije imao cinjenica je da ljudi posle 60 pocinju da poboljevaju od raznoraznih boljki i zdravlje im je mnogo osetljivije.

maja

pre 9 godina

Hm...ne ostaje se u drugom stanju tako lako? Moja dva nezasticena odnosa dadose moje dvoje dece. Shvatam da nije tako kod svakog ali ne opustajte se bas toliko...

nnn

pre 9 godina

Ne bih volela da bilo koju zenu muz izdrzava. Muskarac koji te izdrzava te drzi u saci, uvek moras da moljakas za pare. Ako bi zene odustale od posla, onda bi i kvalitet obrazovanja opao, po sistemu, sto da se skolujem, udajem se i necu da radim i evo nas u srednjem veku. U fazi sam da pravim dete sa dragim, ali sam zavrsila fax i radim i ne bih to menjala nizasta. Jok, moljakacu cei zivot za pare, roditelje, muza i na kraju deca da me izdrzavaju, pa to je ponizavajuce.

Necko

pre 9 godina

Moj brat se oženio sa 25 i dobio dete. On propali student i neradnik, žena 22 god. propali student u najavi, takođe bez posla. Sad gledaju u celu familiju i očekuju pomoć. Ja sam ipak za to da se prvo srede neke stvari u životu pa onda da se ide na planiranje porodice. Nisu jadna dece ničim kriva pa da ispuštaju zbog nezrelih roditelja koji bi se malo igrali mame i tate. Optimalno vreme za stvaranje porodice na zapadu je između 30. i 35. godine. Taman dok se završi fakultet, nađe posao i stekne neko iskustvo koje bi ženi omogućilo povratak na posao posle porođaja.

.....

pre 9 godina

Mene je mama rodila sa 45 godina, pri tom nije imala oba jajnika, vec samo jedan ( drugi jajnik su joj izvadili par godina pre nego sto ce me roditi ), a tata je imao 49 godina. Tako da, da moguce je!

mika

pre 9 godina

Tekst je poucan.Svaka cast zenama koje su u cetrdesetim dobile decu jer spadaju u tih deset posto srecnih.Ako gledate da dobijete i posao i nadjete odgovarajucu osobu ... i jos neke stvari da se poklope vi ste vec u 35 godini,a nedao bog da imate par godina problema da zatrudnite i vi ste vec u cetrdesetoj kada vise nemate prava da idete na vantelesnu o drzavnom trosku.A nedao bog i da nemate par hiljada evra da platite privatno vantelesnu.I sta ste uradili? Nista.Necete imati dece do kraja zivota.Svi mi mislimo da mozemo dok se ne suocimo sa problemom da se nista ne desava i pored nase zelje da imamo potomstvo.To mogu da vam ispricaju parovi koji imaju ovakvih problema.Dok vi cekate da se sve kockice sloze,a sto je nemiguce u Srbiji, vi ste vec napunili pedeset.Zato,stop abortusu i radite na bebama jer su one najvece dragocenosti ljudskog zivota.

Slavisa

pre 9 godina

Pa, one cesto nece u svom stomaku da nose svoje dete, nego placaju drugima da to za njih urade, a sad ce da nose doniranu jajnu celiju od ko zna koga i dobiju dete koje bioloski nije njihovo?! Jeste u pitanju vantelesna oplodnja, ali oplodjuju svoju jajnu celiju koju su zamrzle 15-ak godina ranije.

nnn

pre 9 godina

Uvek je zena kriva...kriva kad zatrudni neplanirano, kriva i samoziva kad nece decu dok ne dobije posao. Svi muskarci vole decu i bracni zivot, ali preko zeninih ledja. Svi bi da prave potomke, ali niko nece odgovornost. I na kraju, mi smo samozive. Za tango je potrebno dvoje.

jela

pre 9 godina

uzasavam se ovakvih komentara gde se zene osudjuju jer jure karijeru.o cemu vi pricate!!! nije u pitanju karijera vec egzistencija.na bolovanje zbog bolesti deteta mozete samo ako radite u drzavnim firmama.iako je zabranjeno,svi poslodavci pitaju da li cete radjati,da li planirate drugo dete,koliko vam je dete staro!da ne govorim koliko kosta sve sto je potrebno deci!potrebno,a ne luksuz!i ne odlucuje zena sama ukoliko ima partnera.jako je lose forsirati ovakve clanke gde se zene osudjuju i kritikuju.a usput,zove se super zena?!

ja

pre 9 godina

u ovoj drzavi gde nema posla,nema nade da ce u skorije vreme biti bolje,gde se mladi odlucuju na brak jer im se slucajno omaklo da zatrudne a onda ih roditelji dotiraju,gde zene i kad imaju solidne prihode zbog straha da ne dobiju otkaz se teze odlucuju za decu,pa tesko...ovaj tekst vazi ali za neki razvijeni svet gde se moze normalno ziveti

ne znam

pre 9 godina

Za decu je potrebno dvoje, ne samo mama. Ne volim sto se odmah osuje drvlje I kamenje od strane wannabe feministkinja iako su ovo osnovne medicinske cinjenice. Oko mene toliko ljudi se muci vantelesno da je to maltene pravilo jer ulazimo u 40te. Koliko hoces, nazalost. Imam dvoje dece, rodjene u kasnim tridesetim. Da sam ranije upoznao suprugu sigurno bih to uradio pre. Najgori su mi ovi sto se po 10 I vise godina razvlace...To je moj stav.

30 mi je godina

pre 9 godina

Jako mi je ružno kako se žene na neki način stalno okrivljuju zbog činjenice da sve kasnije i kasnije rađaju i sve manji i manji broj dece. To je odluka koja se uglavnom donosi u DVOJE, takođe to kad ćete roditi, ako ste iole odgovorni uključuje mnoge faktore koji su u Srbiji poražavajuće loši.

Retko kad čujem stvarnu, oštru kritiku sistema koji mnogim ženama onemogućava da postanu majke. Porodične vrednosti se brane jednom godišnje kad se spomene Parada ponosa.

Ovde žene rade po 8, 9, 10, 11 sati za smešne pare. I kad rode to dete na vreme, neće ga one vaspitavati jer neće imati kad, živeće u bedi, a svom detetu neće moći da obezbede nikakvu budućnost ili barem odgovarajuću početnu poziciji u trci zvanoj život. Ovo naravno ako imaju sreće da ih ne otpuste jer su zatrudnele i ako uopšte uspeju da se zaposle uprkos tome da hoće da rode i u tim su godinama.

Ne vidim poentu ovakvih tekstova koji ispričaju samo jednu stranu priče i u suštini su društveno autistični.

Moja generacija nije znala da su joj ukrali budućnost u potpunosti, deset godina mlađi od mene već znaju, šta će biti s onim mlađim, ne znam, ali mi je žao što svi mi živimo živote koje nismo zaslužili i vraćamo dugove iako se mi sami nismo zadužili.

smesno

pre 9 godina

Ovde svi pametuju o karijerama zena. A niko ne pominje da ce ta deca koja treba da se rode imati i drugog roditelja , odnosno oca. I da je taj otac odgovoran za bavljenje decom isto kao i majka. I da ce i on kada posle svoje karijere iliti posla dodje kuci, morati i da skuva i da pospremi i da opere i da se pozabavi detetom. U suprotnom ne vidim razlog za zivot u dvoje.

ljubav je za sirotinju

pre 9 godina

@ Objavite komentar

Tacno tako. Najrazvijenije zemlje zapadne Evrope nemaju ni prostu reprodukciju. Zasto ??? Zbog visokog zivotnog standarda. Viseg nivoa obrazovanja , razlicitih potreba i mogucnosti da ih zadovolje a ne samo puku brigu o egzistenciji i razmnozavanju. I sta je lose i u hedonizmu i u egoizmu , ima ih u svakoj prosecnoj ljudskoj prirodi , sve je to posledica savremenog nacina zivota, tekovina civilizaciije.

Zbunjen brate

pre 9 godina

Moja zena prvatrudnoca sa 41 druga sa 43!!! tako da je dok malo pobrko loncice... svaki ginekolog ce reci da god nemaju veze vec nacin zivota...

P.S. obe trudnoce prirodnim putem... e sada dali je do moje zene mene ili komsije tu nisam strucam ;D

Lace

pre 9 godina

Simonida, pre svega čestitam! Kada sam se ja rodila mama je imala 44, a tata 49. Nikada zbog te činjenice nije bilo problema - jedina razlika je što mi se čini da su moji roditelji bili za nijansu popustljiviji od drugih, na moje veliko zadovoljstvo.. Što se tiče mene - bez problema sam zatrudnela početkom godine (to govorim zbog istraživanja koja to dovode u pitanje kada je reč o deci starijih roditelja) i sad čekam bebu i završavam postdiplomske (ovo govorim zbog istraživanja koja plaše starije roditelje upozorenjima o budućim sposobnostima njihove dece). Dakle, uživajte u trudnoći i bebi kada stigne, i ne dozvolite da vas plaše statistikama sumnjive pouzdanosti.

jojkic

pre 9 godina

Dragi @ (Necko, 13. oktobar 2014 18:43)
Ne sekiraj se uopšte. Kažeš da su oni propali u najavi u svojim dvadesetim.
Evo ja mogu da kažem koji se primičem četrdesetim, oni koji su se uzeli i imaju porodicu su isto propali, ko tvoji u dvadesetim, oni što se nisu oženili još više su propali bez ikakve karijere i često ni dana radnog staža. A ja koji imam posao, radno mesto u administraciji i stambeno sam obezbeđen, sam isto propao jer ne smatram luksuzem da imam pare da platim sebi kafu i nekome sa kim sam seo, i da imam pare da platim benzin do posla i nazad i to je to. Od svoje plate i karijere mogu da napišem samo propalo, kao i većina firmi i privrede u ovoj zemlji. A da ne govorim da nemam ni ženu, ni decu...
Tako da ti tvoji makar kad dodju u četrdesete imaće već odraslu decu, i imaće šansu još uvek sebi da grade svoj životni put i karijeru, dok većina (u koje spadam i ja) neće imati ništa, a verovatno i nikoga koji će ostati za njima da ih se seća , a vreme leti...

aleksandra

pre 9 godina

vecita zenska dilema,brak i deca ili karijera. koliko god se mi zene trudile da sve postignemo i na sva zvona oglasavamo svoje paralelne pobede na svim frontovima, prosto nije moguce i zivimo u lazi.

Feminizam na stranu,ali stvarno,koji mozak veruje u to da u 24h zena moze da odradi posao 8 sati,da provede kvalitetno! vreme sa decom,da se posveti muzu/partneru,da vodi brigu o domacinstvu(cak i da pola posla radi partner) i da uz to nadje vreme za sebe,za prijatelje,i za 8 sati neophodnog sna?! i da pritom lici na zenu a ne na babu.

BAJKA koju nam uvaljuju da bi se lose osecali. ja kao majka smatram da su deca jedan veliki posao i da im se treba adekvatno posvetiti,barem jedan roditelj,a drugi neka privredjuje,nebitno koji roditelj. ako oba roditelja rade,bio bi red da zarade da plate deci adekvatno odgajanje,kad vec oni nisu prisutni. nije dovoljno videti decu na dva sata dnevno,koliko ih zaposleni roditelji vide,pogotovo malu decu. to sto je kod nas praksa da babe i dede cuvaju unuke jer roditelji rade,cist je produkt poremecenog sistema gde se jedva prezivljava, i nikako ne donosi dobrobit nikome.

Na zalost,malo je drzava na ovom svetu koje mogu da omoguce svojim gradjanima da cetvoroclana porodica bar prosecno zivi od jedne prosecne plate(prosek nije samo prehraniti se,iako se u srbiji to podrazumeva pod prosekom!),pa svi rintaju kao mazge za sitan novac,deca prepustena sama sebi, i ko je tu srecan i zadovoljan svojim zivotom?

Jack

pre 9 godina

Trebalo je da naglasite da je ovako losa statistika uglavnom vezana za prvorotke, zene koje su vec radjale imaju daleko bolje sanse za uspeh.

Ana-bg

pre 9 godina

Opet ovi tekstovi panike. Zemlja u kojoj zivimo ne dozvoljava da radjamo. Sta je sa ljudima koji nemaju pomoc roditelja ili stabilan posao. Kako ce ta deca rodjena ziveti, kao cigancici. Nije poenta samo roditi dete nego i dobro ga odgojiti. Mi smo ovde srozani u svakom pogledu !

vesna

pre 9 godina

imam 41 godinu, dvoj
e dece I .... cekam trecu bebu (na kraju trudnoce sam). Sve tri trudnoce su prirodnim putem I dar su od Boga. Zasto onda neko da sudi sta je kasno a sta ne?

simonida

pre 9 godina

@…. licno pitanje, ako zelite da odgovorite: koliko imate godina i da li vam godine vasih roditelja predstavljaju problem? Pitam jer imam 42 godine, suprug 48, i u drugom stanju sam. Hvala

ljubav je za sirotinju

pre 9 godina

@ Objavite komentar

Najrazvijenije zemlje zapadne Evrope nemaju ni prostu reprodukciju. Zasto ? Zbog dobrog zivotnog standarda.

imajte na umu

pre 9 godina

Muskarci, sta god uradili u zivotu na planu kariijere , ma koliko bili uspesni u poslu i ma koliko novca zaradili , ne moze se meriti sa zadovoljstvom koje ce vam pruziti stvaranje potomstva i briga o njemu. Priroda je uredila da ga stvarate zajedno sa zenama , kao i da ga gajite, vaspitavate i provodite vreme sa njim.

kaca

pre 9 godina

ja bih htela bebu, imam sada 39, ali i losu stitnu i dve reza na stomaku... i? ne znam da li smem da rizikujem sebe zbog andjela od 6 godina kojeg sam dobila kao sina prvenca... eto, iz straha nemam drugu bebu.

Aleksandra

pre 9 godina

Ovi tekstovi uvek polaze od pretpostavke da žena bira vreme kada će zatrudneti, potpuno zanemarujući parove koji se leče od steriliteta. Zašto toga nema u ovim tekstovima, ili se ignoriše činjenica da je sterilitet u porastu i da su klinike za VTO pune? Konkretno, naša država malo radi da pomogne parovima koji imaju problem sa sterilitetom. Treba ulagati u savremene metode, opremu i obuku lekara, a u krajnjoj liniji, državi je bolje da finansira (bar delimično) odlazak u strane klinike, gde je uspešnost znatno veća (što doprinosi natalitetu), nego što finansira pokušaje u Srbiji (ta svota je pola svote potrebne za strane klinike), čija je uspešnost niska. Ako političari stalno pričaju o natalitetu, onda treba i da preduzmu konkretne mere.

da da

pre 9 godina

@Pera trta i @tatatatira Evo moj svekar nije doziveo unucice jer je umro sa 38godina. 'Na vreme' je dobio dete u 24, ali niko ne zna koliko ce ko ziveti. Moja prababa docekala praunucice sa cerkine strane, nju rodila u 44, a zivela 97. Zivot je nepredvidiv. Bezveze je misliti da je samo jedno vreme za radjanje idealno, dok god moze da se rodi je dobro. Ja zelim veliku porodicu i sad u 30im cu dobiti trece dete, ali ako Bog da zdravlja pa i u 40im cetvrto, sto da ne. Lakse jeste ranije, ali ne znaci i bolje. Vazna je posvecenost i ljubav, a godine su samo broj.

Sonja

pre 9 godina

Moja baba je rodila treće dete u 45-oj, a njena sestra u 47-j. Sve se dešavalo 1960-1962. Bilo je mnogo žena koje su rađale posle 40. Živela je u gradu na moru, bila profesor latinskog...

nnn

pre 9 godina

Nije sve u karijeri, ali ima dosta u finansijama za pristojan zivot porodice. Kad kazem pristojan, ne mislim na luxuz, vec stabilan izvor prihoda.

ceca

pre 9 godina

Neposteno je pricati o tome kako su zene samozive, a niko da spomene kako u privatnim firmama uvijek na intervjuu za posao pitaju da li planirate udaju/radjanje djece i sl.
Karijera u nasim uslovima nije uvijek stvar zelje, nego potrebe. Naime, dosta zena bi se posvetilo djeci i radjanju, ali od jedne plate zaradjene u privatnom sektoru se ne moze zivjeti. Ne mozemo kritikovati (ako na to uopste i imamo pravo)iz istih razloga Hale Berry i npr. radnicu u trgovini, jer su zakasnile s radjanjem.

Amelie

pre 9 godina

Mene je mama rodila sa ~40god. Samohrana. Radila, i gradila i podizala. Kad sam mala bila grejala je vodu da me kupa jer nam bojler nije radio. Nikad nismo imali auto- svugde smo pesacile. I pored 8h posla dala mi je ogromnu ljubav i podrsku i uvek podrzavala i bodrila. Za neke svoje propuste u zivotu sama sam kriva. Sada zivim na zapadu ali neuporedivo sam srecnija kao dete bila. Detetu je potrebno pre svega puno puno ljubavi i pravilnog usmeravanja (kroz pozitivan licni primer). Kad ga iskleshesh u odgovornu individuu snaci ce se ono vec. Moja mama kaze- kad ti Bog da dushu, da ti i neku nafaku. :)

masha prasha

pre 9 godina

Pametnije bi vam bilo da pisete o srpskim muskarcima koji beze od roditeljstva kao djavo od krsta a natalitet nam opada!90% trudnoca u Srbiji se desava slucajno!E to je strasno!Posle zene krive sto radjaju kasno!Kamo srece da i kod nas postoji mogucnost da zena sama ode na oplodnju,natalitet bi nam skocio u sekundi!

Aleksandra

pre 9 godina

Potpisan/a kao Realnost: dakle, opet o ženama koje odlažu materinstvo, pri tom zaboravljate da je u porastu muški sterilitet, a žene koje se leče od steriliteta, nisu u toj situaciji zato što odlažu materinstvo, nego zato što imaju neki fiziološki problem. Parovi koji se leče od steriliteta, leče se godinama, više od decenije, prema tome Vaše objašnjeje steriliteta je neprimereno. Sterilitet u našoj državi je postao opšti problem, to više nije intiman problem parova.

Sanela

pre 9 godina

Zasto oci koji su rano dobili decu i koja su vec odrasla govore da bi im sada bilo teze i da tako mora da je svima? Svakome je njegovo dete dobrodoslo kad god dodje, da li u dvadesetim ili tridesetim ili cetrdesetim. Nista nije ni lako ni tesko, zavisi od mnogo stvari. Kad je vase dete i zeljeno je, godine nemaju veze. Ne ide vam uz godinr nikakva garancija o zrelosti, o volji, o uspehu... Radjajte kada dodje vase vreme za to, a ivi koji vode polemiku o tudjim izborima neka se malo pozabave svojim zivotima, za promenu.

bezimena

pre 9 godina

Žena je sposobna da zatrudni čak i kada uđe u menopauzu. Ono što me zanima jeste broj žena koje su izvršile abortus, a prešle su 40-u. Eto zašto nema dece u tim godinama. Ovo isto društvo prepuno "zadovoljnih i ponosnih" roditelja, dalo je sebi za pravo da postavlja standarde pristojnog vremena za rađanje. Žene je sramota da rađaju stare, ali to nije praksa koja traje poslednjih par decenija, tako je bilo i u vreme moje babe, i njene babe (inače, mamu je rodila u 37-oj, ja sam se rodila kada je imala 65, a doživela je da upišem fakultet, druga baba je rodila " na vreme", pa je se ne sećam). Zašto se smatra da je sramota roditi posle
35-e, ne znam, ali tako je. Ovakvim besmislenim tekstovima samo podgrevate mišljenje da žena ne može da zatrudni u 40-im, pa ne paze. Najveći procenat abortusa ne izvše maloletnice, ni one u 20-im,, ni karijeristkinje, ni mrziteljke dece, već ZRELE žene pred menopauzom. Vi ponosni roditelji ne da zvučite nezadovljno, depresivno, nezainteresovano, već kao da biste pobili ceo svet što ne možete da vratite vreme i ne rodite tu decu. Zvučite užasno i nimalo ne ulivate poverenje da govorite ono što stvarno osećate. Što se tiče sećanja i pripovedanja kakvi ste bili, aj' malo realnosti. Koliko je roditelja zaboravilo i kako im izgledaju deca jer ih ova ne posećuju? Koliko njih se sudi i tuži sa decom? Koliko njih decu nije videlo ni na samrti? Ovo sam doživela da vidim, majkE koje su umirale i dozivale sinove koji nisu došli ni na sahranu.

Mama VTO bliznakinja

pre 9 godina

Teksta je pun generalizacije i zastarele statistike. Rodila sam bliznakinje sa 44 godine sa svojim jajnim celijama, kuma mi je prirodnim putem rodila kcerku sa pune 42 godine, ostala je trudna tri meseca posle pobacaja u trecem mesecu uzrokovanog padom. Dakle, dve trudnoce u šest meseci. Obe smo nosile i rodile lako, a puna bolnica mlasih zena na odrzavanju trudnoce. I da, nije lepo reći da su neke slavne zene rodile pomocu doniranih jajnih celija ako same to ne kažu i ako niste sigurni. Da nije i Ursula Anders pre 30 godina rodila sina u 47. godini uz pomoc donacije? Nije lepo da nas starije majke zbog ovakvih tekstova familija gleda sumnjičavo.

lila

pre 9 godina

Obožavam pametne žene, divne žene, koje razmišljaju, koje vole druge žene, koje su napisale komentare nad kojima oni loši i pakosni treba da se zamisle!
Kad vam je život namestio rađajte decu; ako ih želite, bolje ikada nego nikada! Pakosnici neka malo iskuliraju i razmisle zašto su toliko negativni i neka to poprave.

da da

pre 9 godina

@ne zaboravite savet Ne mogu da razumem ponos roditelja kad deca rade najnormalnije stvari. Majka sam, bilo mi je drago kad su prohodali, progovorili, ali ponos!? To su tako normalne stvari. Uz to ne razumem i zasto podcenjivati druge uspehe i uloge u zivotu i govoriti da je tako normalna stvar kao sto je biti majka uspeh. Uspeh je za zenu koja se borila sa sterilitetom i pored svih problema uspela.

46

pre 9 godina

@Simonida

Uzivajte u trudnoci.
Ja sam rodila sa 46, morala sam da se "podmladim" odnosno da vezbama pomognem da budem elasticnija da bih mogla da ga pratim u parternim igrama.
Za sada jedini problem koji postoji je taj sto svi moji prijatelji imaju odraslu decu, a ne njegove vrsnjake sa kojima bi mogao da se druzi. Eto, resavamo i to, druzimo se sa mladjima...
Najvaznije je da ste mladi duhom, a dete ce vam pomoci u tome.

Sladjana

pre 9 godina

Uspešna sam žena sa završenim fakultetom i dobrim poslom. Želim porodicu ali do sad nisam upoznala muškarca koji takođe želi porodicu. Jel to moja krivica?! I na kraju treba da čitam ovakve tekstove,kao da je žena kriva za to što nema dece a ima 40. godina. Za tango je potrebno dvoje. Da ne govorim o tome da je Srbija prepuna muškaraca koji neće odgovornost i nikakve obaveze. Verovatno planiraju porodicu kada pređu 50 godina i da tad ožene neku od 25.Znam nekoliko takvih.

Kol

pre 9 godina

@(Ana-bg, 13. oktobar 2014 18:29)

Bravo za komentar, najlakse je napraviti dete to se moze i sa 13 godina, mnogo veci je problem odgajiti ga u zemlji kojoj zivimo!