Nedelja, 12.10.2014.

14:05

Rusi kupuju zlato, nešto se sprema

Rusija je naglo povećala otkup zlata na svetskom tržištu i u poslednjih pet meseci popunila zlatne rezerve, piše Ruski vesnik.

Izvor: Veèernji list

Rusi kupuju zlato, nešto se sprema IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

slavko

pre 9 godina

Normalno! Kad rubalj pada svi se plaše i hoče brzo da pozlate svoje ušteđevine. Onaj ko još drži rublje samo je ove godine izgubio več 15% a izgubit če još više. Kupujte zlato!

Batica

pre 9 godina

"Mozda su zato toliko zaineresovani i navalili na nasa nalazista u Boru i Majdanpeku preko njihovog Goldman Sachsa" (Neca, 13 oktobar)

Jeste Neco, Bas je tako! Amerika bi sigurno propala bez naseg zlata!

SMEdereVAC

pre 9 godina

Desilo se još nešto u međuvremenu!
enecuela je sa pokojnim Čavezom ,još pre ,skoro deceniju, sve svoje devizne rezerve unela u svoju zemlju i PROTOM JE BILA NAPADNUTA IZ SVIH SVETSKIH "MEDIJSKIH ORUĐA"!
U ISTO VREME I NEMAČKA TO ISTO RADI I POSAO JE ZAVRŠILA PROŠLE , ILI PRETPROŠLE GODINE, NARAVNO TIHO I NENAPADNUTA OD NIKOGA!
Bilo ,kao bilo, u slučaju "tumbanja2 "neke svetske valute" , najbolje će proći,oni koji imaju"domaću valutu" , pokrivenu zlatom i što manje te "svetske" koja se ljulja!
ps.Umalo da zaboravim,a da se i proveriti, Nemačka nije uništila ni jednu "svoju marku" koja je zamenjena evrom. Sve se uredno čuvaju!
zašto??!!
Pa "Švabo" razmišlja koju deceniju unapred!

GG

pre 9 godina

Istna je, da dok država prodaja, narod kupuje, jer je RUB u prostom padu prema ostalim valutama, zbog sankcija, pada nafte na berzama i visuke inflacije, koje Rusija nikad nije zaista zustavila.

Hladan ko Finac

pre 9 godina

@mujcinovic salih

Evo malo matematike. Rusija i Turska sve vise robe placaju u domacoj valuti a koeficijent obracuna dolar. Dakle, ako je pre mesec dana Turcin platio u rubljama vrednost od 1 dolara, platio je 36 rubalja, a sada placa 41 rublju. Je li sada malo jasnije? Naravno da ce Rusija, Kina, Indija, Turska, Brazil, Japan, J. Koreja... u svojim medjusobnim transakcijama polako da izbace dolar. Japanski Premijer i ruski Predsednik su se culi bar dva puta u roku od dva dana - cestitali jedan drugome rodjenane i razmenili skupocene poklone. Juce je sultan od Bahreina proveo prijatno popodne sa ruskim predsednikom. To je proces zato te zemlje kupuju ogromne kolicine zlata. Rusija vise u EU ne vidi pouzdanog partnera i svoje efektive u dolarima i evrima polako pretvara u stabilniju valutu. Ruske banke skracuju poslovanje na zapadu, zatvaraju se linije i Rusija se okrece evroazijskim projektima. Slabljenje rublje ima za posledicu - pad cene nafte. Rusija je ove godine u rezervni fond ubacila 400 milijardi RUB. I moze da izdrzi budzetske korisnike 4 godine na nema nikakvog priliva u budzet. ALI.. pad cena nafte ispod 90 US$ dovodi sve americke kompanije koje se bave skroljcima u BANKROT jer je proizvodna cena 1 barela te nafte 90US$! Ovo je strateski ekonomski rat na veoma duge staze. A Amerika pritiska OPEK da smanji proizvodnju kako bi skocila cena nafte i zastitila svoje kompanije, ali nece to da urade pre januara ocekujuci jos vise negativnih efekata na rusku ekonomiju.

ADAM

pre 9 godina

ko o cemu, srbi o propasti amerike... I tako vec vise od pila veka a predvidjam da ce isto biti bar jos jedno 200 godina :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (prokleta je amerika I zlato sto sja, 12. oktobar 2014 16:46)
Dok svi ne pobegnemo u Ameriku i Kanadu...

mikin

pre 9 godina

"Videćemo Ruse kad nafta bude 65-70$.
(med i mleko, 12. oktobar 2014 15:50) "
-------------------------------------
Mozda ces videti Ruse, ali tu cenu nafte neces nikad vise videti.
Cena od 12-15$ za barel je mogla biti onda kada je ona bila arapska a kada predje u ruke zapadnih mafijasa .... samo preko 100$ za barel.

boris4c

pre 9 godina

Neko je pitao koliko Srbija ima kilograma zlata. Prema zvanicnim podacima iz oktobra 2014. godine (Izvor: World Gold Council), Srbija trenutno raspolaze sa 17.2 tona zlata. Evo i uporedjenja sa zemljama regiona: Turska (511.7), Grcka (112.3), Rumunija (103.7), Bugarska (40.0), Makedonija (6.8), Slovenija (3.2), Madjarska (3.1), Bosna i Hercegovina (3.0), Albanija (1.6). Zvuci neverovatno, ali Hrvatska ne poseduje rezerve zlata, kao ni Crna Gora.

Posrednici

pre 9 godina

(msc.Milos, 12. oktobar 2014 22:53)

Sam si rekao da je gas u Srbiji skuplji nego u Hrvatskoj zbog posredničkih firmi, pa kakve tov eze ima sa prijateljstvom Rusije? Posrednici su proizvod politike vlade Srbije, a ne Rusije.

samo polako

pre 9 godina

Zanimljivija strana priče je o tome ko im prodaje to zlato, i zašto. Vreme će pokazati čija strategija je smislenija u ovom periodu.

Tu je i pitanje bitkoina kao rezerve i špekulantskog goriva. Kao i zlato, ograničen resurs, a za razliku od zlata ne može se falsifikovati i praktično besplatno se skladišti i transportuje.

Brutus

pre 9 godina

Šta je cudno, Rusi zagužvali sa amerima, naravno da žele da se reše dolara kao valute, a to ne može samo tako što Putin naredi. Kupuju zlato da ojačaju rublju.

msc.Milos

pre 9 godina

Kao i ostale proizvodjace iste, Ameriku, Englesku i ostale piijavice koji sisaju tudje resurse kao da su njihovi.
(AlekS, 12. oktobar 2014 18:39)

Zasto su pijavice? Oni kupuju te resurse, to sto imaju umece da obire cenu, posteno ili ne, to je nesto drugo. Srbija recimo placa rusima gas vise nego recimo hrvatska (zbog posrednickih firmi), da nam onda rusi nisu braca jelte?? Mi od tih rusa samo stete imamo isto kao i od ovih EU vampira. Sve zbog nasih politicara zadnjih 100ak godina.

A vi sto stvarno mislite da amerika propada, zlato, skriljci itd. nemojte da ste smesni. Otvorili su ratista na nekoliko fronta, ruse su uhvatili gde boli i nece da puste. Propada istocna evropa a ne USA.... dolar je toliko ojacao u poslednje dve godine da ja sada za iste pare dobijam vecu vrednost za jedno 15ak % eto toliko o propadanju...

neca

pre 9 godina

Da se nesto sprema (rat) to svi vidimo ne grupise NATO trupe blizu Rusije dzabe. Amerikancima treba sibirsko zlato i dijamanti a to im Rusija nece dati kao na Aljasci. Mozda Ameri stvarno nemaju onih 8 hiljada tona zlata jer i Nemcima ne vracaju njihovih 3 hiljade duze vreme. Mozda su zato toliko zaineresovani i navalili na nasa nalazista u Boru i Majdanpeku preko njihovog Goldman Sachsa. Mi umesto da sami izvadimo to zlato i da i Srbija ima 5 hiljada tona, Mi cemo to lepo dati Amerikancima. Nema veze bitno da oni zaposle hiljadu radnika, a plata verovatno kao u Africkim rudnicma ?!

mski

pre 9 godina

@mukli
hhahaha....čovek ne zna čemu pre da se smeje od ovih ''najavljivača američke propasti''.... nije čak ni smšno, tuga i čemer od količine mržnje i neobrazovansti...

amerika i kina (zapamtite ruski podanici) , su najveći strateški partneri u današnjoj civilizaciji!

od uzajamnog sponzorstva i saradnji najvećih firmi u obe države koje medjusobno saradnjom šire tržišta po aziji odnosno s.americi...(samo recimo nba liga i kineska kosarkaska federscija okrenu medjudobno na desetine milijsrdi godišnje)..preko ogromnog broja kineskih doseljenika u usa do direktne saradnje dve države u raznim sferama privrede!

Kad cujem tvoje i moje mi je cudno

pre 9 godina

@med i mleko

Pa ako barel nafte padne ispod 90 US$ sve americke kompanije koje se bave dobijanjem nafte iz skriljaca istog trenutka bankrotiraju jer je cena vadjenja 90 US$ po barelu. Citate li vi americke vesti iz ekonomije?

AlekS

pre 9 godina

Videćemo Ruse kad nafta bude 65-70$.
(med i mleko, 12. oktobar 2014 15:50)

Kao i ostale proizvodjace iste, Ameriku, Englesku i ostale piijavice koji sisaju tudje resurse kao da su njihovi.

bg

pre 9 godina

Ne, Amerika nece propasti niti je iko to rekao

Ali Amerika nece biti najjaca ekonomska sila na svetu

Ako su se sami Ameri pomirili sa tim, onda i vi amerofili bi trebali :)

joca

pre 9 godina

ameri nemaju 8 tona, to je samo farsa, zadnjih 50 godina niko ne sme da pogleda u trezore FED-a, nemci potrazuju svoje zlato od amera zadnjih 20 godina ali ovi nedaju, ameri su pukli finansijski i samo iluzija njihovog bogatstva ih odrzava na povrsini, ipak su kao imperija suvise dugo postojali da bi propali preko noci, tim gore ce njima i nama biti kada stvarno zveknu o tlo a zveknuce ako ne ove onda sledece godine

Tradicija

pre 9 godina

Rusi cim nemaju sta da jedu bacaju po tradicije velike kolicine zlata na trziste i kupuju dobivenim novcem hranu. Napune sebi malo stomak i obore velikom ponudom cenu zlata. nista novo, vec je to vidjeno i zato im trebaju zlatne rezerve. Stedi bele pare za crne dane.

BGD

pre 9 godina

Svet definitivno koraca ka III svetskom ratu. Vec se vrse pregrupisavanja, zarista su svuda po svetu, dolar skace, sto i jeste cilj amera, rezerve se skupljaju, pitanje je vremena kad ce... Odnosi su zaostreni, nema se kud, utaban je put...Celi svet je bure baruta

hm

pre 9 godina

Ne sprema se nista vec zlato jedno vreme pada. Opet ce spekulanti po bankama i drzavama da zarade na racun naroda, a narod kao narod, navija dok mu vunu skidaju sa ledja.

prokleta je amerika I zlato sto sja

pre 9 godina

ko o cemu, srbi o propasti amerike... I tako vec vise od pila veka a predvidjam da ce isto biti bar jos jedno 200 godina :)

Al su Srbi pametni pa znaju da ruse dolar

pre 9 godina

Ajde molim vas, rezervna valuta, smena dolara i ostale gluposti. Pa pitajte obicnog Rusa koja mu je valuta izbora - samo dolar priznaju i nista vise.

miki

pre 9 godina

Da, pominje se u ozbiljnoj literaturi ta tema, ali niko ne daje odgovor zasto kupuju zlato. SIgurno je da nista ne rade bez razloga. Vrlo moguce da je to zato sto ce da ruse dolar (to su vec poceli, Kina -RU gas nece imati veze sa petro dolarom). To je jedna vazna i pametna stvar je su SAD na foru uzimale ogromnu lovu od drugog svetskog rata.Priznacete, nisu zasluzili da uzimaju lovu bez pokrica.

slonovi i misevi

pre 9 godina

ja propasce amerika sa 8000 tona naspram ruskih 1000
toliko su puta jaci od rusa.a s obzirom da mi imamo 12 tona,racunajte koliko su jaci od nas onda..

dobra zemja

pre 9 godina

Prijatelj je bio 6 meseci u istočnom Sibiru,gde je naša firma pravila fabriku za preradu zlata i dijamanata.Taj gradić ima par stotina stanovnika( uglavnom potomci nekadašnjih logoraša i zatvorenika)i dve prodavnice,koje se snabdevaju jednom nedeljno.Najbliži grad Magadan je preko 500km.Puta naravno nema,zašto bi pravili put,ako bi transport bio nekoliko vozila mesečno.Takođe uslovi nisu za život,pritisak oko 600 mb,a temperatura zimi do -50 stepeni,ali ima nalazišta zlata i dijamanata.Svo zlato koje se iskopa na teritoriji Rusije otkupljuje država,isto kao i u Srbiji,gde NBS otkupljuje zlato iz Bora i Majdanpeka.

Washington

pre 9 godina

Vratice se "zlatni standard", pojavice se nova svetska valuta (Kina&Rusija) koja ce imati pokrice u zlatu i sa kojom ce moci da trguju naftom, tj. gasom..., a ne kao do sada samo u USD.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mukli, 12. oktobar 2014 14:46)

Pa nisu kinezi ludi Srbi pa da se samo okrenu poslovanju sa Rusijom. Kina vise ima koristi od Zapada nego od Rusije, otvoreni su za saradnju i sa jednim i sa drugim.

Бојан Илић

pre 9 godina

Да сви Швајцарци престану да раде, 70 година би могли да живе само од резерви!
То је држава!
Руси се спремају да владају светом, ништа посебно!

mukli

pre 9 godina

Vratice se "zlatni standard", pojavice se nova svetska valuta (Kina&Rusija) koja ce imati pokrice u zlatu i sa kojom ce moci da trguju naftom, tj. gasom..., a ne kao do sada samo u USD.

Бојан Илић

pre 9 godina

Да сви Швајцарци престану да раде, 70 година би могли да живе само од резерви!
То је држава!
Руси се спремају да владају светом, ништа посебно!

neca

pre 9 godina

Da se nesto sprema (rat) to svi vidimo ne grupise NATO trupe blizu Rusije dzabe. Amerikancima treba sibirsko zlato i dijamanti a to im Rusija nece dati kao na Aljasci. Mozda Ameri stvarno nemaju onih 8 hiljada tona zlata jer i Nemcima ne vracaju njihovih 3 hiljade duze vreme. Mozda su zato toliko zaineresovani i navalili na nasa nalazista u Boru i Majdanpeku preko njihovog Goldman Sachsa. Mi umesto da sami izvadimo to zlato i da i Srbija ima 5 hiljada tona, Mi cemo to lepo dati Amerikancima. Nema veze bitno da oni zaposle hiljadu radnika, a plata verovatno kao u Africkim rudnicma ?!

mukli

pre 9 godina

Vratice se "zlatni standard", pojavice se nova svetska valuta (Kina&Rusija) koja ce imati pokrice u zlatu i sa kojom ce moci da trguju naftom, tj. gasom..., a ne kao do sada samo u USD.

dobra zemja

pre 9 godina

Prijatelj je bio 6 meseci u istočnom Sibiru,gde je naša firma pravila fabriku za preradu zlata i dijamanata.Taj gradić ima par stotina stanovnika( uglavnom potomci nekadašnjih logoraša i zatvorenika)i dve prodavnice,koje se snabdevaju jednom nedeljno.Najbliži grad Magadan je preko 500km.Puta naravno nema,zašto bi pravili put,ako bi transport bio nekoliko vozila mesečno.Takođe uslovi nisu za život,pritisak oko 600 mb,a temperatura zimi do -50 stepeni,ali ima nalazišta zlata i dijamanata.Svo zlato koje se iskopa na teritoriji Rusije otkupljuje država,isto kao i u Srbiji,gde NBS otkupljuje zlato iz Bora i Majdanpeka.

miki

pre 9 godina

Da, pominje se u ozbiljnoj literaturi ta tema, ali niko ne daje odgovor zasto kupuju zlato. SIgurno je da nista ne rade bez razloga. Vrlo moguce da je to zato sto ce da ruse dolar (to su vec poceli, Kina -RU gas nece imati veze sa petro dolarom). To je jedna vazna i pametna stvar je su SAD na foru uzimale ogromnu lovu od drugog svetskog rata.Priznacete, nisu zasluzili da uzimaju lovu bez pokrica.

Washington

pre 9 godina

Vratice se "zlatni standard", pojavice se nova svetska valuta (Kina&Rusija) koja ce imati pokrice u zlatu i sa kojom ce moci da trguju naftom, tj. gasom..., a ne kao do sada samo u USD.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mukli, 12. oktobar 2014 14:46)

Pa nisu kinezi ludi Srbi pa da se samo okrenu poslovanju sa Rusijom. Kina vise ima koristi od Zapada nego od Rusije, otvoreni su za saradnju i sa jednim i sa drugim.

bg

pre 9 godina

Ne, Amerika nece propasti niti je iko to rekao

Ali Amerika nece biti najjaca ekonomska sila na svetu

Ako su se sami Ameri pomirili sa tim, onda i vi amerofili bi trebali :)

BGD

pre 9 godina

Svet definitivno koraca ka III svetskom ratu. Vec se vrse pregrupisavanja, zarista su svuda po svetu, dolar skace, sto i jeste cilj amera, rezerve se skupljaju, pitanje je vremena kad ce... Odnosi su zaostreni, nema se kud, utaban je put...Celi svet je bure baruta

slonovi i misevi

pre 9 godina

ja propasce amerika sa 8000 tona naspram ruskih 1000
toliko su puta jaci od rusa.a s obzirom da mi imamo 12 tona,racunajte koliko su jaci od nas onda..

joca

pre 9 godina

ameri nemaju 8 tona, to je samo farsa, zadnjih 50 godina niko ne sme da pogleda u trezore FED-a, nemci potrazuju svoje zlato od amera zadnjih 20 godina ali ovi nedaju, ameri su pukli finansijski i samo iluzija njihovog bogatstva ih odrzava na povrsini, ipak su kao imperija suvise dugo postojali da bi propali preko noci, tim gore ce njima i nama biti kada stvarno zveknu o tlo a zveknuce ako ne ove onda sledece godine

prokleta je amerika I zlato sto sja

pre 9 godina

ko o cemu, srbi o propasti amerike... I tako vec vise od pila veka a predvidjam da ce isto biti bar jos jedno 200 godina :)

Kad cujem tvoje i moje mi je cudno

pre 9 godina

@med i mleko

Pa ako barel nafte padne ispod 90 US$ sve americke kompanije koje se bave dobijanjem nafte iz skriljaca istog trenutka bankrotiraju jer je cena vadjenja 90 US$ po barelu. Citate li vi americke vesti iz ekonomije?

AlekS

pre 9 godina

Videćemo Ruse kad nafta bude 65-70$.
(med i mleko, 12. oktobar 2014 15:50)

Kao i ostale proizvodjace iste, Ameriku, Englesku i ostale piijavice koji sisaju tudje resurse kao da su njihovi.

Al su Srbi pametni pa znaju da ruse dolar

pre 9 godina

Ajde molim vas, rezervna valuta, smena dolara i ostale gluposti. Pa pitajte obicnog Rusa koja mu je valuta izbora - samo dolar priznaju i nista vise.

hm

pre 9 godina

Ne sprema se nista vec zlato jedno vreme pada. Opet ce spekulanti po bankama i drzavama da zarade na racun naroda, a narod kao narod, navija dok mu vunu skidaju sa ledja.

mski

pre 9 godina

@mukli
hhahaha....čovek ne zna čemu pre da se smeje od ovih ''najavljivača američke propasti''.... nije čak ni smšno, tuga i čemer od količine mržnje i neobrazovansti...

amerika i kina (zapamtite ruski podanici) , su najveći strateški partneri u današnjoj civilizaciji!

od uzajamnog sponzorstva i saradnji najvećih firmi u obe države koje medjusobno saradnjom šire tržišta po aziji odnosno s.americi...(samo recimo nba liga i kineska kosarkaska federscija okrenu medjudobno na desetine milijsrdi godišnje)..preko ogromnog broja kineskih doseljenika u usa do direktne saradnje dve države u raznim sferama privrede!

Brutus

pre 9 godina

Šta je cudno, Rusi zagužvali sa amerima, naravno da žele da se reše dolara kao valute, a to ne može samo tako što Putin naredi. Kupuju zlato da ojačaju rublju.

Tradicija

pre 9 godina

Rusi cim nemaju sta da jedu bacaju po tradicije velike kolicine zlata na trziste i kupuju dobivenim novcem hranu. Napune sebi malo stomak i obore velikom ponudom cenu zlata. nista novo, vec je to vidjeno i zato im trebaju zlatne rezerve. Stedi bele pare za crne dane.

msc.Milos

pre 9 godina

Kao i ostale proizvodjace iste, Ameriku, Englesku i ostale piijavice koji sisaju tudje resurse kao da su njihovi.
(AlekS, 12. oktobar 2014 18:39)

Zasto su pijavice? Oni kupuju te resurse, to sto imaju umece da obire cenu, posteno ili ne, to je nesto drugo. Srbija recimo placa rusima gas vise nego recimo hrvatska (zbog posrednickih firmi), da nam onda rusi nisu braca jelte?? Mi od tih rusa samo stete imamo isto kao i od ovih EU vampira. Sve zbog nasih politicara zadnjih 100ak godina.

A vi sto stvarno mislite da amerika propada, zlato, skriljci itd. nemojte da ste smesni. Otvorili su ratista na nekoliko fronta, ruse su uhvatili gde boli i nece da puste. Propada istocna evropa a ne USA.... dolar je toliko ojacao u poslednje dve godine da ja sada za iste pare dobijam vecu vrednost za jedno 15ak % eto toliko o propadanju...

boris4c

pre 9 godina

Neko je pitao koliko Srbija ima kilograma zlata. Prema zvanicnim podacima iz oktobra 2014. godine (Izvor: World Gold Council), Srbija trenutno raspolaze sa 17.2 tona zlata. Evo i uporedjenja sa zemljama regiona: Turska (511.7), Grcka (112.3), Rumunija (103.7), Bugarska (40.0), Makedonija (6.8), Slovenija (3.2), Madjarska (3.1), Bosna i Hercegovina (3.0), Albanija (1.6). Zvuci neverovatno, ali Hrvatska ne poseduje rezerve zlata, kao ni Crna Gora.

Posrednici

pre 9 godina

(msc.Milos, 12. oktobar 2014 22:53)

Sam si rekao da je gas u Srbiji skuplji nego u Hrvatskoj zbog posredničkih firmi, pa kakve tov eze ima sa prijateljstvom Rusije? Posrednici su proizvod politike vlade Srbije, a ne Rusije.

ADAM

pre 9 godina

ko o cemu, srbi o propasti amerike... I tako vec vise od pila veka a predvidjam da ce isto biti bar jos jedno 200 godina :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (prokleta je amerika I zlato sto sja, 12. oktobar 2014 16:46)
Dok svi ne pobegnemo u Ameriku i Kanadu...

mikin

pre 9 godina

"Videćemo Ruse kad nafta bude 65-70$.
(med i mleko, 12. oktobar 2014 15:50) "
-------------------------------------
Mozda ces videti Ruse, ali tu cenu nafte neces nikad vise videti.
Cena od 12-15$ za barel je mogla biti onda kada je ona bila arapska a kada predje u ruke zapadnih mafijasa .... samo preko 100$ za barel.

Hladan ko Finac

pre 9 godina

@mujcinovic salih

Evo malo matematike. Rusija i Turska sve vise robe placaju u domacoj valuti a koeficijent obracuna dolar. Dakle, ako je pre mesec dana Turcin platio u rubljama vrednost od 1 dolara, platio je 36 rubalja, a sada placa 41 rublju. Je li sada malo jasnije? Naravno da ce Rusija, Kina, Indija, Turska, Brazil, Japan, J. Koreja... u svojim medjusobnim transakcijama polako da izbace dolar. Japanski Premijer i ruski Predsednik su se culi bar dva puta u roku od dva dana - cestitali jedan drugome rodjenane i razmenili skupocene poklone. Juce je sultan od Bahreina proveo prijatno popodne sa ruskim predsednikom. To je proces zato te zemlje kupuju ogromne kolicine zlata. Rusija vise u EU ne vidi pouzdanog partnera i svoje efektive u dolarima i evrima polako pretvara u stabilniju valutu. Ruske banke skracuju poslovanje na zapadu, zatvaraju se linije i Rusija se okrece evroazijskim projektima. Slabljenje rublje ima za posledicu - pad cene nafte. Rusija je ove godine u rezervni fond ubacila 400 milijardi RUB. I moze da izdrzi budzetske korisnike 4 godine na nema nikakvog priliva u budzet. ALI.. pad cena nafte ispod 90 US$ dovodi sve americke kompanije koje se bave skroljcima u BANKROT jer je proizvodna cena 1 barela te nafte 90US$! Ovo je strateski ekonomski rat na veoma duge staze. A Amerika pritiska OPEK da smanji proizvodnju kako bi skocila cena nafte i zastitila svoje kompanije, ali nece to da urade pre januara ocekujuci jos vise negativnih efekata na rusku ekonomiju.

samo polako

pre 9 godina

Zanimljivija strana priče je o tome ko im prodaje to zlato, i zašto. Vreme će pokazati čija strategija je smislenija u ovom periodu.

Tu je i pitanje bitkoina kao rezerve i špekulantskog goriva. Kao i zlato, ograničen resurs, a za razliku od zlata ne može se falsifikovati i praktično besplatno se skladišti i transportuje.

SMEdereVAC

pre 9 godina

Desilo se još nešto u međuvremenu!
enecuela je sa pokojnim Čavezom ,još pre ,skoro deceniju, sve svoje devizne rezerve unela u svoju zemlju i PROTOM JE BILA NAPADNUTA IZ SVIH SVETSKIH "MEDIJSKIH ORUĐA"!
U ISTO VREME I NEMAČKA TO ISTO RADI I POSAO JE ZAVRŠILA PROŠLE , ILI PRETPROŠLE GODINE, NARAVNO TIHO I NENAPADNUTA OD NIKOGA!
Bilo ,kao bilo, u slučaju "tumbanja2 "neke svetske valute" , najbolje će proći,oni koji imaju"domaću valutu" , pokrivenu zlatom i što manje te "svetske" koja se ljulja!
ps.Umalo da zaboravim,a da se i proveriti, Nemačka nije uništila ni jednu "svoju marku" koja je zamenjena evrom. Sve se uredno čuvaju!
zašto??!!
Pa "Švabo" razmišlja koju deceniju unapred!

slavko

pre 9 godina

Normalno! Kad rubalj pada svi se plaše i hoče brzo da pozlate svoje ušteđevine. Onaj ko još drži rublje samo je ove godine izgubio več 15% a izgubit če još više. Kupujte zlato!

Batica

pre 9 godina

"Mozda su zato toliko zaineresovani i navalili na nasa nalazista u Boru i Majdanpeku preko njihovog Goldman Sachsa" (Neca, 13 oktobar)

Jeste Neco, Bas je tako! Amerika bi sigurno propala bez naseg zlata!

GG

pre 9 godina

Istna je, da dok država prodaja, narod kupuje, jer je RUB u prostom padu prema ostalim valutama, zbog sankcija, pada nafte na berzama i visuke inflacije, koje Rusija nikad nije zaista zustavila.

Tradicija

pre 9 godina

Rusi cim nemaju sta da jedu bacaju po tradicije velike kolicine zlata na trziste i kupuju dobivenim novcem hranu. Napune sebi malo stomak i obore velikom ponudom cenu zlata. nista novo, vec je to vidjeno i zato im trebaju zlatne rezerve. Stedi bele pare za crne dane.

mski

pre 9 godina

@mukli
hhahaha....čovek ne zna čemu pre da se smeje od ovih ''najavljivača američke propasti''.... nije čak ni smšno, tuga i čemer od količine mržnje i neobrazovansti...

amerika i kina (zapamtite ruski podanici) , su najveći strateški partneri u današnjoj civilizaciji!

od uzajamnog sponzorstva i saradnji najvećih firmi u obe države koje medjusobno saradnjom šire tržišta po aziji odnosno s.americi...(samo recimo nba liga i kineska kosarkaska federscija okrenu medjudobno na desetine milijsrdi godišnje)..preko ogromnog broja kineskih doseljenika u usa do direktne saradnje dve države u raznim sferama privrede!

slonovi i misevi

pre 9 godina

ja propasce amerika sa 8000 tona naspram ruskih 1000
toliko su puta jaci od rusa.a s obzirom da mi imamo 12 tona,racunajte koliko su jaci od nas onda..

Бојан Илић

pre 9 godina

Да сви Швајцарци престану да раде, 70 година би могли да живе само од резерви!
То је држава!
Руси се спремају да владају светом, ништа посебно!

Al su Srbi pametni pa znaju da ruse dolar

pre 9 godina

Ajde molim vas, rezervna valuta, smena dolara i ostale gluposti. Pa pitajte obicnog Rusa koja mu je valuta izbora - samo dolar priznaju i nista vise.

prokleta je amerika I zlato sto sja

pre 9 godina

ko o cemu, srbi o propasti amerike... I tako vec vise od pila veka a predvidjam da ce isto biti bar jos jedno 200 godina :)

mukli

pre 9 godina

Vratice se "zlatni standard", pojavice se nova svetska valuta (Kina&Rusija) koja ce imati pokrice u zlatu i sa kojom ce moci da trguju naftom, tj. gasom..., a ne kao do sada samo u USD.

joca

pre 9 godina

ameri nemaju 8 tona, to je samo farsa, zadnjih 50 godina niko ne sme da pogleda u trezore FED-a, nemci potrazuju svoje zlato od amera zadnjih 20 godina ali ovi nedaju, ameri su pukli finansijski i samo iluzija njihovog bogatstva ih odrzava na povrsini, ipak su kao imperija suvise dugo postojali da bi propali preko noci, tim gore ce njima i nama biti kada stvarno zveknu o tlo a zveknuce ako ne ove onda sledece godine

Washington

pre 9 godina

Vratice se "zlatni standard", pojavice se nova svetska valuta (Kina&Rusija) koja ce imati pokrice u zlatu i sa kojom ce moci da trguju naftom, tj. gasom..., a ne kao do sada samo u USD.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mukli, 12. oktobar 2014 14:46)

Pa nisu kinezi ludi Srbi pa da se samo okrenu poslovanju sa Rusijom. Kina vise ima koristi od Zapada nego od Rusije, otvoreni su za saradnju i sa jednim i sa drugim.

BGD

pre 9 godina

Svet definitivno koraca ka III svetskom ratu. Vec se vrse pregrupisavanja, zarista su svuda po svetu, dolar skace, sto i jeste cilj amera, rezerve se skupljaju, pitanje je vremena kad ce... Odnosi su zaostreni, nema se kud, utaban je put...Celi svet je bure baruta

msc.Milos

pre 9 godina

Kao i ostale proizvodjace iste, Ameriku, Englesku i ostale piijavice koji sisaju tudje resurse kao da su njihovi.
(AlekS, 12. oktobar 2014 18:39)

Zasto su pijavice? Oni kupuju te resurse, to sto imaju umece da obire cenu, posteno ili ne, to je nesto drugo. Srbija recimo placa rusima gas vise nego recimo hrvatska (zbog posrednickih firmi), da nam onda rusi nisu braca jelte?? Mi od tih rusa samo stete imamo isto kao i od ovih EU vampira. Sve zbog nasih politicara zadnjih 100ak godina.

A vi sto stvarno mislite da amerika propada, zlato, skriljci itd. nemojte da ste smesni. Otvorili su ratista na nekoliko fronta, ruse su uhvatili gde boli i nece da puste. Propada istocna evropa a ne USA.... dolar je toliko ojacao u poslednje dve godine da ja sada za iste pare dobijam vecu vrednost za jedno 15ak % eto toliko o propadanju...

bg

pre 9 godina

Ne, Amerika nece propasti niti je iko to rekao

Ali Amerika nece biti najjaca ekonomska sila na svetu

Ako su se sami Ameri pomirili sa tim, onda i vi amerofili bi trebali :)

neca

pre 9 godina

Da se nesto sprema (rat) to svi vidimo ne grupise NATO trupe blizu Rusije dzabe. Amerikancima treba sibirsko zlato i dijamanti a to im Rusija nece dati kao na Aljasci. Mozda Ameri stvarno nemaju onih 8 hiljada tona zlata jer i Nemcima ne vracaju njihovih 3 hiljade duze vreme. Mozda su zato toliko zaineresovani i navalili na nasa nalazista u Boru i Majdanpeku preko njihovog Goldman Sachsa. Mi umesto da sami izvadimo to zlato i da i Srbija ima 5 hiljada tona, Mi cemo to lepo dati Amerikancima. Nema veze bitno da oni zaposle hiljadu radnika, a plata verovatno kao u Africkim rudnicma ?!

AlekS

pre 9 godina

Videćemo Ruse kad nafta bude 65-70$.
(med i mleko, 12. oktobar 2014 15:50)

Kao i ostale proizvodjace iste, Ameriku, Englesku i ostale piijavice koji sisaju tudje resurse kao da su njihovi.

Kad cujem tvoje i moje mi je cudno

pre 9 godina

@med i mleko

Pa ako barel nafte padne ispod 90 US$ sve americke kompanije koje se bave dobijanjem nafte iz skriljaca istog trenutka bankrotiraju jer je cena vadjenja 90 US$ po barelu. Citate li vi americke vesti iz ekonomije?

miki

pre 9 godina

Da, pominje se u ozbiljnoj literaturi ta tema, ali niko ne daje odgovor zasto kupuju zlato. SIgurno je da nista ne rade bez razloga. Vrlo moguce da je to zato sto ce da ruse dolar (to su vec poceli, Kina -RU gas nece imati veze sa petro dolarom). To je jedna vazna i pametna stvar je su SAD na foru uzimale ogromnu lovu od drugog svetskog rata.Priznacete, nisu zasluzili da uzimaju lovu bez pokrica.

dobra zemja

pre 9 godina

Prijatelj je bio 6 meseci u istočnom Sibiru,gde je naša firma pravila fabriku za preradu zlata i dijamanata.Taj gradić ima par stotina stanovnika( uglavnom potomci nekadašnjih logoraša i zatvorenika)i dve prodavnice,koje se snabdevaju jednom nedeljno.Najbliži grad Magadan je preko 500km.Puta naravno nema,zašto bi pravili put,ako bi transport bio nekoliko vozila mesečno.Takođe uslovi nisu za život,pritisak oko 600 mb,a temperatura zimi do -50 stepeni,ali ima nalazišta zlata i dijamanata.Svo zlato koje se iskopa na teritoriji Rusije otkupljuje država,isto kao i u Srbiji,gde NBS otkupljuje zlato iz Bora i Majdanpeka.

hm

pre 9 godina

Ne sprema se nista vec zlato jedno vreme pada. Opet ce spekulanti po bankama i drzavama da zarade na racun naroda, a narod kao narod, navija dok mu vunu skidaju sa ledja.

Brutus

pre 9 godina

Šta je cudno, Rusi zagužvali sa amerima, naravno da žele da se reše dolara kao valute, a to ne može samo tako što Putin naredi. Kupuju zlato da ojačaju rublju.

ADAM

pre 9 godina

ko o cemu, srbi o propasti amerike... I tako vec vise od pila veka a predvidjam da ce isto biti bar jos jedno 200 godina :)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (prokleta je amerika I zlato sto sja, 12. oktobar 2014 16:46)
Dok svi ne pobegnemo u Ameriku i Kanadu...

mikin

pre 9 godina

"Videćemo Ruse kad nafta bude 65-70$.
(med i mleko, 12. oktobar 2014 15:50) "
-------------------------------------
Mozda ces videti Ruse, ali tu cenu nafte neces nikad vise videti.
Cena od 12-15$ za barel je mogla biti onda kada je ona bila arapska a kada predje u ruke zapadnih mafijasa .... samo preko 100$ za barel.

Hladan ko Finac

pre 9 godina

@mujcinovic salih

Evo malo matematike. Rusija i Turska sve vise robe placaju u domacoj valuti a koeficijent obracuna dolar. Dakle, ako je pre mesec dana Turcin platio u rubljama vrednost od 1 dolara, platio je 36 rubalja, a sada placa 41 rublju. Je li sada malo jasnije? Naravno da ce Rusija, Kina, Indija, Turska, Brazil, Japan, J. Koreja... u svojim medjusobnim transakcijama polako da izbace dolar. Japanski Premijer i ruski Predsednik su se culi bar dva puta u roku od dva dana - cestitali jedan drugome rodjenane i razmenili skupocene poklone. Juce je sultan od Bahreina proveo prijatno popodne sa ruskim predsednikom. To je proces zato te zemlje kupuju ogromne kolicine zlata. Rusija vise u EU ne vidi pouzdanog partnera i svoje efektive u dolarima i evrima polako pretvara u stabilniju valutu. Ruske banke skracuju poslovanje na zapadu, zatvaraju se linije i Rusija se okrece evroazijskim projektima. Slabljenje rublje ima za posledicu - pad cene nafte. Rusija je ove godine u rezervni fond ubacila 400 milijardi RUB. I moze da izdrzi budzetske korisnike 4 godine na nema nikakvog priliva u budzet. ALI.. pad cena nafte ispod 90 US$ dovodi sve americke kompanije koje se bave skroljcima u BANKROT jer je proizvodna cena 1 barela te nafte 90US$! Ovo je strateski ekonomski rat na veoma duge staze. A Amerika pritiska OPEK da smanji proizvodnju kako bi skocila cena nafte i zastitila svoje kompanije, ali nece to da urade pre januara ocekujuci jos vise negativnih efekata na rusku ekonomiju.

samo polako

pre 9 godina

Zanimljivija strana priče je o tome ko im prodaje to zlato, i zašto. Vreme će pokazati čija strategija je smislenija u ovom periodu.

Tu je i pitanje bitkoina kao rezerve i špekulantskog goriva. Kao i zlato, ograničen resurs, a za razliku od zlata ne može se falsifikovati i praktično besplatno se skladišti i transportuje.

slavko

pre 9 godina

Normalno! Kad rubalj pada svi se plaše i hoče brzo da pozlate svoje ušteđevine. Onaj ko još drži rublje samo je ove godine izgubio več 15% a izgubit če još više. Kupujte zlato!

Posrednici

pre 9 godina

(msc.Milos, 12. oktobar 2014 22:53)

Sam si rekao da je gas u Srbiji skuplji nego u Hrvatskoj zbog posredničkih firmi, pa kakve tov eze ima sa prijateljstvom Rusije? Posrednici su proizvod politike vlade Srbije, a ne Rusije.

Batica

pre 9 godina

"Mozda su zato toliko zaineresovani i navalili na nasa nalazista u Boru i Majdanpeku preko njihovog Goldman Sachsa" (Neca, 13 oktobar)

Jeste Neco, Bas je tako! Amerika bi sigurno propala bez naseg zlata!

SMEdereVAC

pre 9 godina

Desilo se još nešto u međuvremenu!
enecuela je sa pokojnim Čavezom ,još pre ,skoro deceniju, sve svoje devizne rezerve unela u svoju zemlju i PROTOM JE BILA NAPADNUTA IZ SVIH SVETSKIH "MEDIJSKIH ORUĐA"!
U ISTO VREME I NEMAČKA TO ISTO RADI I POSAO JE ZAVRŠILA PROŠLE , ILI PRETPROŠLE GODINE, NARAVNO TIHO I NENAPADNUTA OD NIKOGA!
Bilo ,kao bilo, u slučaju "tumbanja2 "neke svetske valute" , najbolje će proći,oni koji imaju"domaću valutu" , pokrivenu zlatom i što manje te "svetske" koja se ljulja!
ps.Umalo da zaboravim,a da se i proveriti, Nemačka nije uništila ni jednu "svoju marku" koja je zamenjena evrom. Sve se uredno čuvaju!
zašto??!!
Pa "Švabo" razmišlja koju deceniju unapred!

GG

pre 9 godina

Istna je, da dok država prodaja, narod kupuje, jer je RUB u prostom padu prema ostalim valutama, zbog sankcija, pada nafte na berzama i visuke inflacije, koje Rusija nikad nije zaista zustavila.

boris4c

pre 9 godina

Neko je pitao koliko Srbija ima kilograma zlata. Prema zvanicnim podacima iz oktobra 2014. godine (Izvor: World Gold Council), Srbija trenutno raspolaze sa 17.2 tona zlata. Evo i uporedjenja sa zemljama regiona: Turska (511.7), Grcka (112.3), Rumunija (103.7), Bugarska (40.0), Makedonija (6.8), Slovenija (3.2), Madjarska (3.1), Bosna i Hercegovina (3.0), Albanija (1.6). Zvuci neverovatno, ali Hrvatska ne poseduje rezerve zlata, kao ni Crna Gora.