Nedelja, 05.10.2014.

08:52

Da li dolazi kraj gejminga kakvog poznajemo?

Izvor: tportal.hr

Da li dolazi kraj gejminga kakvog poznajemo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Tal

pre 9 godina

Kad sam videla naslov mislila sam da se radi oko onog skandala sa Zoi Kvin. Drago mi je sto to nije u pitanju, smorili vise po ostalim sajtovima.

Ivan

pre 9 godina

Mozda mozemo igrati igrice i na privescima od kljuceva al tvrdim da nikad nece zamreti igre na konzolama i na PC-u. Ne moze meni jedan tablet da zameni visesatno igranje COD-a ili kucni turnir u PES-u sa drustvom i gajbom pivcuge :D

Marjan

pre 9 godina

Aha igrao sam prvi put pre dosta godina dok jos Sony nije kupio. Mnogo dobra stvar ali ako pocne masovno da se koristi nema posle nista od torenta.

www.Onlinezarada.rs

pre 9 godina

(Дража, 6. oktobar 2014 09:55)

U pravu je Electronic Arts. To jeste ARM ali je povukao razvoj procesora sa gpu i cpu funkcijama. A kada se to desilo pocela je i era smartfonova. Sve je pocelo sa izlaskom Intelovih huswell i ivy bridge procesora. Ti si prvi koji tvrdi da je Apple uticao na Intel iako sve govori da je obrnuto.

salekg

pre 9 godina

To nije tacno ja sam odigrao preko 2000 naslova ali Mass Effect trilogiju uvek mogu da igram fantasticna prica kao i Metro last light i 2033 i Stalker trilogija.

Дража

pre 9 godina

Kakve li samo veze ima Intel sa Ajfonom i pojavom "malih moćnih uređaja". To su Arm procesori koji veze nemaju s Intelom i Ajfon nikad ne bi postojao da je do Intel procesora.

Human

pre 9 godina

Tablet i gaming ne idu u istoj prici..kucam sa tableta nexus 7 ali igranje na tabletu je smejurija..a zasto bi kad 5 metra od mene stoji desktop sa 280x grafikom koja je brza 300 puta od ovog tableta i 47 inca tv i plus kontroler ili mis i tastatura ..u prvi mah sam instalirao igre na tablet ali to igras 5 minuta..sad sam vecinu pobrisao i tablet samo za citanje vesti a gaming destop zna se.

rango

pre 9 godina

Za streaming igara Ping sa serverom u Americi mora biti ispod 30 milisekundi, očekivati takav odziv od našeg interneta zvuči kao naučna fantastika tako da mislim da od ovoga kod nas nema ništa. Realno mi imamo brz Ping kad pingujemo servere u obližnjim zemljama i domaće servera, ali serveri u us u uvijek imaju sporiji ping

Wall Street

pre 9 godina

Dolazi kraj na zalost, a glavna pretnja su mobilne platforme. Kompleksnost igara se munjevitom brzinom priblizava onome sto gledamo na konzolama i PC-u (nisam rekao da su blizu nivoa PC-ja i konzola, rekao sam da se munjevito priblizava, put je dug). Veliki pomak je letos napravio Apple sa Metalom za A7 i A8. Jedva cekam da vidimo igru koja je od starta radjena da utilizuje Metal. Neke su vec azuurirane, ali nije to ono pravo. Verovatno nas ceka i neki slican odgovor androida, Mada njima ce biti tesko da na takav nacin kontrolisu hardware. To ce mozda biti ekskluziva za Nexus uredjaje sto bi ih popularizovalo. A treba im tako nesto, posto Nexus uredjaji i pored toga sto su fantasticni ne ostvariju neke znacajnije rezultate kada je prodaja u pitanju (ako sagledamo globalno trziste).

Electronic Art

pre 9 godina

Autor teksta treba da zna osnovni lanac ishrane u IT industriji a on glasi: Napredak u kompjuterskom hardveru se prenosi na pomake u konzolama tabletima itd. Nikako obratno. Smartphonovi i tableti su poceli da se proizvode tek kada je intel krenuo sa procesorima u arhitekturi od 32 nm (nanomilimetra) zatim 22nm i sada 20nm. To je otvorilo mogucnost pojave malih ali mocnih uredjaja poput iPhon-a itd. Do 2020 je najavljen napredak ka 16nm i 2030 10nm i tu ce se stati. Znaci racunari su osnov svega. Nekada su mi se smejali sto igram CS Dotu unesto da idem u klubove i lumpujem do zore. Danas svi sede u kafice piju kafu dok na smatfonu grade farme na fb ili pikaju angry birds ili tako neku retardiranu igru. A ja pijem cedevitu i pobednicki se smeskam razmisljajuci kako niko od njih ne zna osecaj 100 men raid Horde u WoW-u na bossa Ironforge. Ili celu noc pikanje CS 5na5 CW sa klanom. Eeee... Ko se zadnji smeje najsladje se smeje ;)

Dawngreeter

pre 9 godina

Ovako, znaci, izgledaju odjeci gamergate-a u domacim mainstream vestima. Pomalo bezveze.

Ne, nije dosao kraj igrama, gejmerima ili gejmingu. Nista vise nego sto je dosao kraj klupskim izlascima i djuskanju uz muziku.

no 1

pre 9 godina

Meni je dosao kad mi je natureno da vodim sa sobom zenski lik 'viteza i borca i sefa borbene jedinice' , a sve po naredjenju feministickih lobija, a sto sve sluzi za dresuru novih generacija, kako su polovi 'jednaki' .
Na zalost vecina gejmera (pa i onih inteligentnih poput qzme je nasela na ovo i uopste ne kapiraju da igre sluze kao femi propagandno stivo za ispiranje mozga.

Sve je moglo da se zavrsi dodeljivanjem zenskog partnera sa ulogom, npr. neke princeze itd koju morate da stitite.
Ali.. femi lobiji su imali druge ideje.

Zole

pre 9 godina

Koje lud da ubije koku koja nosi zlatna jaja. Mikrosoft i SONY sigurno neće napravit nista revolucionarno da bi ulozili svoje sadasnje pozicije. Njima i ovako mnogo dobro ide i ne bi bilo dobro da eksperimentišu sa necim novim sto bi im ugrozilo sadasnji biznis. Revolucionarne promene moze samo da napravi neka nova kompanija u svetu video igara.

OldschoolGamer

pre 9 godina

1. Igre na tabletima i smartphoneovima su za za**banciju i noobove. Skil je sveden na 0!
2. Onog dana kada su Dota i LoL postali mainstream igre, počela je revolucija gejminga, ali na gore :( Nekada je Dota bila dobra samo za sprdnju posle nekoliko sati CS, UT ili WCIII, a sada se gejming sveo samo na D2 i LoL, ostalo kao da ne postoji?!

Omni

pre 9 godina

Naravno da je buducnost, sta se bunite oldtimeri, vashe (a i moje) vrijeme lagano prolazi. Evo i ja sam "gaming oldtimer" i ja sam igrao Heroje godinama, a i mnoge druge igre naravno, no vrijeme ide, stvari neumitno mijenjaju.
Evidentno je da ce gaming ici u pravcu koji se pominje u tekstu, svidjalo se to nekom ili ne. Konekcija nece biti neki problem, to je tehnikalija i pitanje vremena, ping takodje. Ovakvi servisi na koncu bice besplatni, a najveci otpor chinice prodavci hardware-a kako se lijepo pominje u tekstu. No to ce mozda usporiti ali ne i promijeniti stvari.
Realno je ochekivati da u buducnosti "kucni rachunar" bude tek terminal za odredjene servise. Posebno one gdje se zahtijeva high-end computing. A da li ce funkciju "terminala" obaljati ono shto sad znamo kao smartphone, tablet, rachunar integrisan u TV, ili neshto peto, svejedno potpuno.
Ne kazem da sam odushevljen ovakvim razvojem stvari, mada ima i dobrih strana, ali kako god, prilichno je izvjesno da ce upravo tako biti.

Zeleni Zub

pre 9 godina

Mislio sam neki ozbiljan tekst, a onda sma video Xbox i SPS... pa to mu je ozbiljan gejming koliko i igranje na tabletu... Trebalo bi redefinisati sta zapravo znaci "gaming"... i ako podrzavam da sto vise ljudi na ovoj planeti pika igre, pa makar to bile i domine, kad pomislim 'gaming' mislim 'competative' gaming kao Starcraft, CS, LoL, BF itd itd

Nemanja

pre 9 godina

Ponovo se ponavlja glupa priča od pre dva dana vezana za konzole,nije mi jasno kome uopšte pada na pamet da piše ovakve gluposti koje je izjavila budala poput analitičara Majkla Pathera ? Streaming(cloud) gaming ne može zameniti pc i konzole jel je velika razlika u iznajmljuju resursa odnosno zakupljivanju na određeni period i posedovanja hardvera i igrica trajno u svom vlasništvu!

zoran sm

pre 9 godina

Ovo je ista priča kao ona od pre par godina da TV umire, da PC nestaje i da je cloud vrhunsko data storage rešenje. Jedino što mogu na to da kažem da veću gomilu lupetanja nisam skoro pročitao. Čuj striming HD igara i igranje na nekom terminalu je teoriski moguće isto kao i Holodek što je neko spomenuo ali samo teoriski. Za tako nešte treba svaki dom da ima optiku i minimum 50-100 mbs protoka biće i to jednog dana, naravno biće tada i holodek. Igre na tabletima i mobilnim će ići napred samo onoliko koliko veličina tih uređaja dozvoli tj. do 7 inča :).

Nikola

pre 9 godina

Jedina moguca revolucija je da android krene protiv windowsa sto se treba ocekivati za 10-15god...ovo ostalo su gluposti.Dva prsta na tabletu nece da ugrozi ps i xbox.Ta revolucija koju pominjete je vec predstavljena u vidu nintendo wiiu,tablet koji sluzi kao konzola.A taj proizvod je fail,da bi uspeo tehnologija mora mnog mnogo vise da napreduje.Znaci taj proizvod koji opisujete kao buducnost,revolucija bi morao da izgleda kao obican tablet a da bude konzola koja ima performanse highend pc-a.

Stevica

pre 9 godina

"Kontroverza o Full HD igrama koje rade samo na jednoj platformi nove generacije povlači se gejmerskim sajtovima od izlaska Xboxa One i PlayStationa 4." Pa konzole li su tol'ko jadne? Mislim Full HD igre rade na mom PC-u iz 2012

Mr

pre 9 godina

Šta se sve nije najavljivalo, medjutim pojedinačne prognoze su jedno a industrija drugo. Cloud gaming je realno daleko zbog tehnologije a i kad zaživi, ne verujem da će biti veliki bum. Ništa se ni do sad nije desilo od jednom... :-)

ping of death

pre 9 godina

Ovo poredjenje da li cemo umesto pc-a i konzola sve vise igrati igre na tabletima je kao da ste rekli opada trend automobila sve vise cemo koristiti bicikle za prevoz, znaci totalna glupost
Cloud gaming nikakada nece biti sposoban da zameni pc bas zbog latencije koja za FPS igre mora da bude jako mala, sa trenutnim internetom i tehnologijom streaminga to je nemoguce
Veliki naslovi za FPS igre kao i razne strategije nemoguce je igrati na necem drugom osim sa tastaturom i misom, a sad da li cete ih povezivati na tablet i tako igrati mislim da ne
Igre koje se prave za telefone i tablete nikako nisu konkurencija velikim naslovima sa konzole i pc, iz prostog razloga sto su prolaznog fenomena, gde je angry birds a gde je cs,dota,bf,cod.........

mijak

pre 9 godina

Slažem se za holodek ali on sam služi da unapredi iskustvo i raznovrsnost igranja, a ne i kvalitet samih igara koji ja kao igrač tražim. Možda su me naslovi poput CoD, Crysis i drugih sličnih razmazili ali ja ne vidim kako će u neko skorije vreme mobilni uređaji zameniti PC ili konzolu. Iako se pominje strimovanje na mobilne uređaje opet je potreban jak hardver da to izvršava na baznom uređaju.

marko

pre 9 godina

Problem industrije igara, odnosno nas kao krajnjih korisnika, jeste ono ssto je delimiccno spomenuto u tekstu - pravljenje igara za ssiroke mase, da se ne koristi mozak, vech da svi mogu da igraju (i kupe) igru. Dokle god ima onih kojima je pricca ispred grafike i ssiroke publike, pravi igracci biche zadovoljni. A to da li je ona kod mene gajbi ili na dalekom serveru je apsolutno nebitno

cvrc

pre 9 godina

to se zove cloud gaming.
Sve sto vam treba je internet konekcija, sve hardverske proracune obavljaju racunari povezani i cloud servis, vama samo stize slika na uredjaj.
mozete da igrate AAA naslov na racunaru sa integrisanom grafikom, ili na laptopu...
20-30 dolara je mesecna usluga....

Milenko

pre 9 godina

Igrice su
me drze citavih godinu ipo dana mog zivota, ne razumem potrebu za laznim virtuelnim avanturama kada ih u zivotu mozes ziveti. Naravno ne toliko ekstremno kao na igricama, ali sasvim dovoljno da se dozivi pravi adrenalin i uzbudjenje.

cvrc

pre 9 godina

to se zove cloud gaming.
Sve sto vam treba je internet konekcija, sve hardverske proracune obavljaju racunari povezani i cloud servis, vama samo stize slika na uredjaj.
mozete da igrate AAA naslov na racunaru sa integrisanom grafikom, ili na laptopu...
20-30 dolara je mesecna usluga....

OldschoolGamer

pre 9 godina

1. Igre na tabletima i smartphoneovima su za za**banciju i noobove. Skil je sveden na 0!
2. Onog dana kada su Dota i LoL postali mainstream igre, počela je revolucija gejminga, ali na gore :( Nekada je Dota bila dobra samo za sprdnju posle nekoliko sati CS, UT ili WCIII, a sada se gejming sveo samo na D2 i LoL, ostalo kao da ne postoji?!

marko

pre 9 godina

Problem industrije igara, odnosno nas kao krajnjih korisnika, jeste ono ssto je delimiccno spomenuto u tekstu - pravljenje igara za ssiroke mase, da se ne koristi mozak, vech da svi mogu da igraju (i kupe) igru. Dokle god ima onih kojima je pricca ispred grafike i ssiroke publike, pravi igracci biche zadovoljni. A to da li je ona kod mene gajbi ili na dalekom serveru je apsolutno nebitno

zoran sm

pre 9 godina

Ovo je ista priča kao ona od pre par godina da TV umire, da PC nestaje i da je cloud vrhunsko data storage rešenje. Jedino što mogu na to da kažem da veću gomilu lupetanja nisam skoro pročitao. Čuj striming HD igara i igranje na nekom terminalu je teoriski moguće isto kao i Holodek što je neko spomenuo ali samo teoriski. Za tako nešte treba svaki dom da ima optiku i minimum 50-100 mbs protoka biće i to jednog dana, naravno biće tada i holodek. Igre na tabletima i mobilnim će ići napred samo onoliko koliko veličina tih uređaja dozvoli tj. do 7 inča :).

mijak

pre 9 godina

Slažem se za holodek ali on sam služi da unapredi iskustvo i raznovrsnost igranja, a ne i kvalitet samih igara koji ja kao igrač tražim. Možda su me naslovi poput CoD, Crysis i drugih sličnih razmazili ali ja ne vidim kako će u neko skorije vreme mobilni uređaji zameniti PC ili konzolu. Iako se pominje strimovanje na mobilne uređaje opet je potreban jak hardver da to izvršava na baznom uređaju.

ping of death

pre 9 godina

Ovo poredjenje da li cemo umesto pc-a i konzola sve vise igrati igre na tabletima je kao da ste rekli opada trend automobila sve vise cemo koristiti bicikle za prevoz, znaci totalna glupost
Cloud gaming nikakada nece biti sposoban da zameni pc bas zbog latencije koja za FPS igre mora da bude jako mala, sa trenutnim internetom i tehnologijom streaminga to je nemoguce
Veliki naslovi za FPS igre kao i razne strategije nemoguce je igrati na necem drugom osim sa tastaturom i misom, a sad da li cete ih povezivati na tablet i tako igrati mislim da ne
Igre koje se prave za telefone i tablete nikako nisu konkurencija velikim naslovima sa konzole i pc, iz prostog razloga sto su prolaznog fenomena, gde je angry birds a gde je cs,dota,bf,cod.........

Electronic Art

pre 9 godina

Autor teksta treba da zna osnovni lanac ishrane u IT industriji a on glasi: Napredak u kompjuterskom hardveru se prenosi na pomake u konzolama tabletima itd. Nikako obratno. Smartphonovi i tableti su poceli da se proizvode tek kada je intel krenuo sa procesorima u arhitekturi od 32 nm (nanomilimetra) zatim 22nm i sada 20nm. To je otvorilo mogucnost pojave malih ali mocnih uredjaja poput iPhon-a itd. Do 2020 je najavljen napredak ka 16nm i 2030 10nm i tu ce se stati. Znaci racunari su osnov svega. Nekada su mi se smejali sto igram CS Dotu unesto da idem u klubove i lumpujem do zore. Danas svi sede u kafice piju kafu dok na smatfonu grade farme na fb ili pikaju angry birds ili tako neku retardiranu igru. A ja pijem cedevitu i pobednicki se smeskam razmisljajuci kako niko od njih ne zna osecaj 100 men raid Horde u WoW-u na bossa Ironforge. Ili celu noc pikanje CS 5na5 CW sa klanom. Eeee... Ko se zadnji smeje najsladje se smeje ;)

Zole

pre 9 godina

Koje lud da ubije koku koja nosi zlatna jaja. Mikrosoft i SONY sigurno neće napravit nista revolucionarno da bi ulozili svoje sadasnje pozicije. Njima i ovako mnogo dobro ide i ne bi bilo dobro da eksperimentišu sa necim novim sto bi im ugrozilo sadasnji biznis. Revolucionarne promene moze samo da napravi neka nova kompanija u svetu video igara.

Stevica

pre 9 godina

"Kontroverza o Full HD igrama koje rade samo na jednoj platformi nove generacije povlači se gejmerskim sajtovima od izlaska Xboxa One i PlayStationa 4." Pa konzole li su tol'ko jadne? Mislim Full HD igre rade na mom PC-u iz 2012

Dawngreeter

pre 9 godina

Ovako, znaci, izgledaju odjeci gamergate-a u domacim mainstream vestima. Pomalo bezveze.

Ne, nije dosao kraj igrama, gejmerima ili gejmingu. Nista vise nego sto je dosao kraj klupskim izlascima i djuskanju uz muziku.

Nemanja

pre 9 godina

Ponovo se ponavlja glupa priča od pre dva dana vezana za konzole,nije mi jasno kome uopšte pada na pamet da piše ovakve gluposti koje je izjavila budala poput analitičara Majkla Pathera ? Streaming(cloud) gaming ne može zameniti pc i konzole jel je velika razlika u iznajmljuju resursa odnosno zakupljivanju na određeni period i posedovanja hardvera i igrica trajno u svom vlasništvu!

Mr

pre 9 godina

Šta se sve nije najavljivalo, medjutim pojedinačne prognoze su jedno a industrija drugo. Cloud gaming je realno daleko zbog tehnologije a i kad zaživi, ne verujem da će biti veliki bum. Ništa se ni do sad nije desilo od jednom... :-)

Nikola

pre 9 godina

Jedina moguca revolucija je da android krene protiv windowsa sto se treba ocekivati za 10-15god...ovo ostalo su gluposti.Dva prsta na tabletu nece da ugrozi ps i xbox.Ta revolucija koju pominjete je vec predstavljena u vidu nintendo wiiu,tablet koji sluzi kao konzola.A taj proizvod je fail,da bi uspeo tehnologija mora mnog mnogo vise da napreduje.Znaci taj proizvod koji opisujete kao buducnost,revolucija bi morao da izgleda kao obican tablet a da bude konzola koja ima performanse highend pc-a.

Human

pre 9 godina

Tablet i gaming ne idu u istoj prici..kucam sa tableta nexus 7 ali igranje na tabletu je smejurija..a zasto bi kad 5 metra od mene stoji desktop sa 280x grafikom koja je brza 300 puta od ovog tableta i 47 inca tv i plus kontroler ili mis i tastatura ..u prvi mah sam instalirao igre na tablet ali to igras 5 minuta..sad sam vecinu pobrisao i tablet samo za citanje vesti a gaming destop zna se.

Omni

pre 9 godina

Naravno da je buducnost, sta se bunite oldtimeri, vashe (a i moje) vrijeme lagano prolazi. Evo i ja sam "gaming oldtimer" i ja sam igrao Heroje godinama, a i mnoge druge igre naravno, no vrijeme ide, stvari neumitno mijenjaju.
Evidentno je da ce gaming ici u pravcu koji se pominje u tekstu, svidjalo se to nekom ili ne. Konekcija nece biti neki problem, to je tehnikalija i pitanje vremena, ping takodje. Ovakvi servisi na koncu bice besplatni, a najveci otpor chinice prodavci hardware-a kako se lijepo pominje u tekstu. No to ce mozda usporiti ali ne i promijeniti stvari.
Realno je ochekivati da u buducnosti "kucni rachunar" bude tek terminal za odredjene servise. Posebno one gdje se zahtijeva high-end computing. A da li ce funkciju "terminala" obaljati ono shto sad znamo kao smartphone, tablet, rachunar integrisan u TV, ili neshto peto, svejedno potpuno.
Ne kazem da sam odushevljen ovakvim razvojem stvari, mada ima i dobrih strana, ali kako god, prilichno je izvjesno da ce upravo tako biti.

Milenko

pre 9 godina

Igrice su
me drze citavih godinu ipo dana mog zivota, ne razumem potrebu za laznim virtuelnim avanturama kada ih u zivotu mozes ziveti. Naravno ne toliko ekstremno kao na igricama, ali sasvim dovoljno da se dozivi pravi adrenalin i uzbudjenje.

salekg

pre 9 godina

To nije tacno ja sam odigrao preko 2000 naslova ali Mass Effect trilogiju uvek mogu da igram fantasticna prica kao i Metro last light i 2033 i Stalker trilogija.

no 1

pre 9 godina

Meni je dosao kad mi je natureno da vodim sa sobom zenski lik 'viteza i borca i sefa borbene jedinice' , a sve po naredjenju feministickih lobija, a sto sve sluzi za dresuru novih generacija, kako su polovi 'jednaki' .
Na zalost vecina gejmera (pa i onih inteligentnih poput qzme je nasela na ovo i uopste ne kapiraju da igre sluze kao femi propagandno stivo za ispiranje mozga.

Sve je moglo da se zavrsi dodeljivanjem zenskog partnera sa ulogom, npr. neke princeze itd koju morate da stitite.
Ali.. femi lobiji su imali druge ideje.

Zeleni Zub

pre 9 godina

Mislio sam neki ozbiljan tekst, a onda sma video Xbox i SPS... pa to mu je ozbiljan gejming koliko i igranje na tabletu... Trebalo bi redefinisati sta zapravo znaci "gaming"... i ako podrzavam da sto vise ljudi na ovoj planeti pika igre, pa makar to bile i domine, kad pomislim 'gaming' mislim 'competative' gaming kao Starcraft, CS, LoL, BF itd itd

rango

pre 9 godina

Za streaming igara Ping sa serverom u Americi mora biti ispod 30 milisekundi, očekivati takav odziv od našeg interneta zvuči kao naučna fantastika tako da mislim da od ovoga kod nas nema ništa. Realno mi imamo brz Ping kad pingujemo servere u obližnjim zemljama i domaće servera, ali serveri u us u uvijek imaju sporiji ping

Дража

pre 9 godina

Kakve li samo veze ima Intel sa Ajfonom i pojavom "malih moćnih uređaja". To su Arm procesori koji veze nemaju s Intelom i Ajfon nikad ne bi postojao da je do Intel procesora.

Wall Street

pre 9 godina

Dolazi kraj na zalost, a glavna pretnja su mobilne platforme. Kompleksnost igara se munjevitom brzinom priblizava onome sto gledamo na konzolama i PC-u (nisam rekao da su blizu nivoa PC-ja i konzola, rekao sam da se munjevito priblizava, put je dug). Veliki pomak je letos napravio Apple sa Metalom za A7 i A8. Jedva cekam da vidimo igru koja je od starta radjena da utilizuje Metal. Neke su vec azuurirane, ali nije to ono pravo. Verovatno nas ceka i neki slican odgovor androida, Mada njima ce biti tesko da na takav nacin kontrolisu hardware. To ce mozda biti ekskluziva za Nexus uredjaje sto bi ih popularizovalo. A treba im tako nesto, posto Nexus uredjaji i pored toga sto su fantasticni ne ostvariju neke znacajnije rezultate kada je prodaja u pitanju (ako sagledamo globalno trziste).

Ivan

pre 9 godina

Mozda mozemo igrati igrice i na privescima od kljuceva al tvrdim da nikad nece zamreti igre na konzolama i na PC-u. Ne moze meni jedan tablet da zameni visesatno igranje COD-a ili kucni turnir u PES-u sa drustvom i gajbom pivcuge :D

www.Onlinezarada.rs

pre 9 godina

(Дража, 6. oktobar 2014 09:55)

U pravu je Electronic Arts. To jeste ARM ali je povukao razvoj procesora sa gpu i cpu funkcijama. A kada se to desilo pocela je i era smartfonova. Sve je pocelo sa izlaskom Intelovih huswell i ivy bridge procesora. Ti si prvi koji tvrdi da je Apple uticao na Intel iako sve govori da je obrnuto.

Marjan

pre 9 godina

Aha igrao sam prvi put pre dosta godina dok jos Sony nije kupio. Mnogo dobra stvar ali ako pocne masovno da se koristi nema posle nista od torenta.

Tal

pre 9 godina

Kad sam videla naslov mislila sam da se radi oko onog skandala sa Zoi Kvin. Drago mi je sto to nije u pitanju, smorili vise po ostalim sajtovima.

Milenko

pre 9 godina

Igrice su
me drze citavih godinu ipo dana mog zivota, ne razumem potrebu za laznim virtuelnim avanturama kada ih u zivotu mozes ziveti. Naravno ne toliko ekstremno kao na igricama, ali sasvim dovoljno da se dozivi pravi adrenalin i uzbudjenje.

Zeleni Zub

pre 9 godina

Mislio sam neki ozbiljan tekst, a onda sma video Xbox i SPS... pa to mu je ozbiljan gejming koliko i igranje na tabletu... Trebalo bi redefinisati sta zapravo znaci "gaming"... i ako podrzavam da sto vise ljudi na ovoj planeti pika igre, pa makar to bile i domine, kad pomislim 'gaming' mislim 'competative' gaming kao Starcraft, CS, LoL, BF itd itd

Omni

pre 9 godina

Naravno da je buducnost, sta se bunite oldtimeri, vashe (a i moje) vrijeme lagano prolazi. Evo i ja sam "gaming oldtimer" i ja sam igrao Heroje godinama, a i mnoge druge igre naravno, no vrijeme ide, stvari neumitno mijenjaju.
Evidentno je da ce gaming ici u pravcu koji se pominje u tekstu, svidjalo se to nekom ili ne. Konekcija nece biti neki problem, to je tehnikalija i pitanje vremena, ping takodje. Ovakvi servisi na koncu bice besplatni, a najveci otpor chinice prodavci hardware-a kako se lijepo pominje u tekstu. No to ce mozda usporiti ali ne i promijeniti stvari.
Realno je ochekivati da u buducnosti "kucni rachunar" bude tek terminal za odredjene servise. Posebno one gdje se zahtijeva high-end computing. A da li ce funkciju "terminala" obaljati ono shto sad znamo kao smartphone, tablet, rachunar integrisan u TV, ili neshto peto, svejedno potpuno.
Ne kazem da sam odushevljen ovakvim razvojem stvari, mada ima i dobrih strana, ali kako god, prilichno je izvjesno da ce upravo tako biti.

Wall Street

pre 9 godina

Dolazi kraj na zalost, a glavna pretnja su mobilne platforme. Kompleksnost igara se munjevitom brzinom priblizava onome sto gledamo na konzolama i PC-u (nisam rekao da su blizu nivoa PC-ja i konzola, rekao sam da se munjevito priblizava, put je dug). Veliki pomak je letos napravio Apple sa Metalom za A7 i A8. Jedva cekam da vidimo igru koja je od starta radjena da utilizuje Metal. Neke su vec azuurirane, ali nije to ono pravo. Verovatno nas ceka i neki slican odgovor androida, Mada njima ce biti tesko da na takav nacin kontrolisu hardware. To ce mozda biti ekskluziva za Nexus uredjaje sto bi ih popularizovalo. A treba im tako nesto, posto Nexus uredjaji i pored toga sto su fantasticni ne ostvariju neke znacajnije rezultate kada je prodaja u pitanju (ako sagledamo globalno trziste).

no 1

pre 9 godina

Meni je dosao kad mi je natureno da vodim sa sobom zenski lik 'viteza i borca i sefa borbene jedinice' , a sve po naredjenju feministickih lobija, a sto sve sluzi za dresuru novih generacija, kako su polovi 'jednaki' .
Na zalost vecina gejmera (pa i onih inteligentnih poput qzme je nasela na ovo i uopste ne kapiraju da igre sluze kao femi propagandno stivo za ispiranje mozga.

Sve je moglo da se zavrsi dodeljivanjem zenskog partnera sa ulogom, npr. neke princeze itd koju morate da stitite.
Ali.. femi lobiji su imali druge ideje.

Electronic Art

pre 9 godina

Autor teksta treba da zna osnovni lanac ishrane u IT industriji a on glasi: Napredak u kompjuterskom hardveru se prenosi na pomake u konzolama tabletima itd. Nikako obratno. Smartphonovi i tableti su poceli da se proizvode tek kada je intel krenuo sa procesorima u arhitekturi od 32 nm (nanomilimetra) zatim 22nm i sada 20nm. To je otvorilo mogucnost pojave malih ali mocnih uredjaja poput iPhon-a itd. Do 2020 je najavljen napredak ka 16nm i 2030 10nm i tu ce se stati. Znaci racunari su osnov svega. Nekada su mi se smejali sto igram CS Dotu unesto da idem u klubove i lumpujem do zore. Danas svi sede u kafice piju kafu dok na smatfonu grade farme na fb ili pikaju angry birds ili tako neku retardiranu igru. A ja pijem cedevitu i pobednicki se smeskam razmisljajuci kako niko od njih ne zna osecaj 100 men raid Horde u WoW-u na bossa Ironforge. Ili celu noc pikanje CS 5na5 CW sa klanom. Eeee... Ko se zadnji smeje najsladje se smeje ;)

marko

pre 9 godina

Problem industrije igara, odnosno nas kao krajnjih korisnika, jeste ono ssto je delimiccno spomenuto u tekstu - pravljenje igara za ssiroke mase, da se ne koristi mozak, vech da svi mogu da igraju (i kupe) igru. Dokle god ima onih kojima je pricca ispred grafike i ssiroke publike, pravi igracci biche zadovoljni. A to da li je ona kod mene gajbi ili na dalekom serveru je apsolutno nebitno

OldschoolGamer

pre 9 godina

1. Igre na tabletima i smartphoneovima su za za**banciju i noobove. Skil je sveden na 0!
2. Onog dana kada su Dota i LoL postali mainstream igre, počela je revolucija gejminga, ali na gore :( Nekada je Dota bila dobra samo za sprdnju posle nekoliko sati CS, UT ili WCIII, a sada se gejming sveo samo na D2 i LoL, ostalo kao da ne postoji?!

cvrc

pre 9 godina

to se zove cloud gaming.
Sve sto vam treba je internet konekcija, sve hardverske proracune obavljaju racunari povezani i cloud servis, vama samo stize slika na uredjaj.
mozete da igrate AAA naslov na racunaru sa integrisanom grafikom, ili na laptopu...
20-30 dolara je mesecna usluga....

mijak

pre 9 godina

Slažem se za holodek ali on sam služi da unapredi iskustvo i raznovrsnost igranja, a ne i kvalitet samih igara koji ja kao igrač tražim. Možda su me naslovi poput CoD, Crysis i drugih sličnih razmazili ali ja ne vidim kako će u neko skorije vreme mobilni uređaji zameniti PC ili konzolu. Iako se pominje strimovanje na mobilne uređaje opet je potreban jak hardver da to izvršava na baznom uređaju.

Nikola

pre 9 godina

Jedina moguca revolucija je da android krene protiv windowsa sto se treba ocekivati za 10-15god...ovo ostalo su gluposti.Dva prsta na tabletu nece da ugrozi ps i xbox.Ta revolucija koju pominjete je vec predstavljena u vidu nintendo wiiu,tablet koji sluzi kao konzola.A taj proizvod je fail,da bi uspeo tehnologija mora mnog mnogo vise da napreduje.Znaci taj proizvod koji opisujete kao buducnost,revolucija bi morao da izgleda kao obican tablet a da bude konzola koja ima performanse highend pc-a.

Stevica

pre 9 godina

"Kontroverza o Full HD igrama koje rade samo na jednoj platformi nove generacije povlači se gejmerskim sajtovima od izlaska Xboxa One i PlayStationa 4." Pa konzole li su tol'ko jadne? Mislim Full HD igre rade na mom PC-u iz 2012

salekg

pre 9 godina

To nije tacno ja sam odigrao preko 2000 naslova ali Mass Effect trilogiju uvek mogu da igram fantasticna prica kao i Metro last light i 2033 i Stalker trilogija.

Nemanja

pre 9 godina

Ponovo se ponavlja glupa priča od pre dva dana vezana za konzole,nije mi jasno kome uopšte pada na pamet da piše ovakve gluposti koje je izjavila budala poput analitičara Majkla Pathera ? Streaming(cloud) gaming ne može zameniti pc i konzole jel je velika razlika u iznajmljuju resursa odnosno zakupljivanju na određeni period i posedovanja hardvera i igrica trajno u svom vlasništvu!

zoran sm

pre 9 godina

Ovo je ista priča kao ona od pre par godina da TV umire, da PC nestaje i da je cloud vrhunsko data storage rešenje. Jedino što mogu na to da kažem da veću gomilu lupetanja nisam skoro pročitao. Čuj striming HD igara i igranje na nekom terminalu je teoriski moguće isto kao i Holodek što je neko spomenuo ali samo teoriski. Za tako nešte treba svaki dom da ima optiku i minimum 50-100 mbs protoka biće i to jednog dana, naravno biće tada i holodek. Igre na tabletima i mobilnim će ići napred samo onoliko koliko veličina tih uređaja dozvoli tj. do 7 inča :).

Zole

pre 9 godina

Koje lud da ubije koku koja nosi zlatna jaja. Mikrosoft i SONY sigurno neće napravit nista revolucionarno da bi ulozili svoje sadasnje pozicije. Njima i ovako mnogo dobro ide i ne bi bilo dobro da eksperimentišu sa necim novim sto bi im ugrozilo sadasnji biznis. Revolucionarne promene moze samo da napravi neka nova kompanija u svetu video igara.

ping of death

pre 9 godina

Ovo poredjenje da li cemo umesto pc-a i konzola sve vise igrati igre na tabletima je kao da ste rekli opada trend automobila sve vise cemo koristiti bicikle za prevoz, znaci totalna glupost
Cloud gaming nikakada nece biti sposoban da zameni pc bas zbog latencije koja za FPS igre mora da bude jako mala, sa trenutnim internetom i tehnologijom streaminga to je nemoguce
Veliki naslovi za FPS igre kao i razne strategije nemoguce je igrati na necem drugom osim sa tastaturom i misom, a sad da li cete ih povezivati na tablet i tako igrati mislim da ne
Igre koje se prave za telefone i tablete nikako nisu konkurencija velikim naslovima sa konzole i pc, iz prostog razloga sto su prolaznog fenomena, gde je angry birds a gde je cs,dota,bf,cod.........

rango

pre 9 godina

Za streaming igara Ping sa serverom u Americi mora biti ispod 30 milisekundi, očekivati takav odziv od našeg interneta zvuči kao naučna fantastika tako da mislim da od ovoga kod nas nema ništa. Realno mi imamo brz Ping kad pingujemo servere u obližnjim zemljama i domaće servera, ali serveri u us u uvijek imaju sporiji ping

Human

pre 9 godina

Tablet i gaming ne idu u istoj prici..kucam sa tableta nexus 7 ali igranje na tabletu je smejurija..a zasto bi kad 5 metra od mene stoji desktop sa 280x grafikom koja je brza 300 puta od ovog tableta i 47 inca tv i plus kontroler ili mis i tastatura ..u prvi mah sam instalirao igre na tablet ali to igras 5 minuta..sad sam vecinu pobrisao i tablet samo za citanje vesti a gaming destop zna se.

Дража

pre 9 godina

Kakve li samo veze ima Intel sa Ajfonom i pojavom "malih moćnih uređaja". To su Arm procesori koji veze nemaju s Intelom i Ajfon nikad ne bi postojao da je do Intel procesora.

Ivan

pre 9 godina

Mozda mozemo igrati igrice i na privescima od kljuceva al tvrdim da nikad nece zamreti igre na konzolama i na PC-u. Ne moze meni jedan tablet da zameni visesatno igranje COD-a ili kucni turnir u PES-u sa drustvom i gajbom pivcuge :D

Mr

pre 9 godina

Šta se sve nije najavljivalo, medjutim pojedinačne prognoze su jedno a industrija drugo. Cloud gaming je realno daleko zbog tehnologije a i kad zaživi, ne verujem da će biti veliki bum. Ništa se ni do sad nije desilo od jednom... :-)

Dawngreeter

pre 9 godina

Ovako, znaci, izgledaju odjeci gamergate-a u domacim mainstream vestima. Pomalo bezveze.

Ne, nije dosao kraj igrama, gejmerima ili gejmingu. Nista vise nego sto je dosao kraj klupskim izlascima i djuskanju uz muziku.

www.Onlinezarada.rs

pre 9 godina

(Дража, 6. oktobar 2014 09:55)

U pravu je Electronic Arts. To jeste ARM ali je povukao razvoj procesora sa gpu i cpu funkcijama. A kada se to desilo pocela je i era smartfonova. Sve je pocelo sa izlaskom Intelovih huswell i ivy bridge procesora. Ti si prvi koji tvrdi da je Apple uticao na Intel iako sve govori da je obrnuto.

Marjan

pre 9 godina

Aha igrao sam prvi put pre dosta godina dok jos Sony nije kupio. Mnogo dobra stvar ali ako pocne masovno da se koristi nema posle nista od torenta.

Tal

pre 9 godina

Kad sam videla naslov mislila sam da se radi oko onog skandala sa Zoi Kvin. Drago mi je sto to nije u pitanju, smorili vise po ostalim sajtovima.