Utorak, 30.09.2014.

19:25

Microsoftov naredni OS je Windows 10

Izvor: B92

Microsoftov naredni OS je Windows 10 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 9 godina

@ (neka hvala, 2. oktobar 2014 00:47)

Odakle ti ideja da bi na novom računaru iz 2014 brže radila video konverzija ako bi se koristio Windows 98?

Da li je Win98 pravljen da podrži 8GB RAM? Evo šta kaže MS: http://support2.microsoft.com/kb/304943

Citat: Windows Me and Windows 98 are not designed to handle more than 1 GB of RAM.


A da li Win98 podržava, na primer, četvorojezgreni Core i7 sa hyperthreadingom, što bi moderni OS-evi videli kao 8 jezgara? Pročitaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_9x%23CPU_and_bus_technologies

CItat: Windows 9x has no native support for hyper-threading, Data Execution Prevention, symmetric multiprocessing or multi-core processors.

Tako da, ako Win98 bude radio na nekoj novoj mašini, bez podrške za više jezgara i hyperthreading neće moći da koristi 8 virtuelnih jezgara na quad-core Core i7.

Pominje se tu i da Win98 ne dolazi sa podrškom ni za SATA hard diskove i USB, mada to za SATA i USB može da se reši instalacijom drajvera, ako si uz hardware dobio drajvere za Win98 na disketama... što teško da ćeš da nađeš za neki noviji hardware.


Ako imaš SSD i hoćeš podršku za TRIM (radi boljih performansi i da bi SSD duže trajao), to već ni WinXP ne podržava... novije verzije Windowsa, OS X-a i Linuxa imaju podršku za TRIM.


Možda bi na nekoj mašini sa Pentium 3 na 1GHz i 1GB RAM Win98 brže radio od nekih modernih desktop OS-eva jer bi za takvu mašinu moderan OS bio veliko opterećenje, ali Win98 za moderne mašine nije.

Student

pre 9 godina

@Stojko Izvinite, ali to što Vi ne znate da koristite Linux, ne znate šta je OS, šta je distribucija, šta je radno okruženje, to ne znači da Linux ne valja. Linux Mint je zasnovan na Ubuntu-u ili na Debian-u, pa tako postoje dve verzije Linux Minta (Linux Mint i LMDE). Linux Mint možete preuzeti u više varijanti u zavisnosti kakvo grafičko okruženje preferirate (XFCE, Mate, Cinnamon...). To se zove sloboda izbora. Ne moram da koristim interfejs koji mi Microsoft nametne nego mogu da izaberem i podesim interfejs kako hoću. Za to treba neko znanje, ali minimalno, samo problem je što "korisnici" računara kod nas znaju da igraju soliter na računaru i program brišu tako što obrišu ikonicu sa desktop-a, tu se njihovo znanje završava. Kernel nema potrebe dirati, programi se instaliraju lakše nego na Windows-u, jer svi programi su dostupni u Softver Centru (nešto slično Play Store-u na Androidu). LibreOffice me je spasao toliko puta, kada mi "savršeni" M$ Office zabaguje, pa ne mogu da rešim neki jednostavan problem. Windows ima svojih prednosti kod onih korisnika kojima je potreban neki specijalizovan softver koji je napravljen samo za Windows platformu. Pošto se Vi opterećujete fontom za titl u VLC playeru (font inače može da se promeni, ali opet je to izgleda "komplikovano"), odmah mogu da shvatim da računar koristite za upotrebu vrlo sofisticiranih softvera... Pozdrav

neka hvala

pre 9 godina

@Ivan
Bas tako.
Realno ima 5-6 razlicitih windoesa.
A kao sto sam napisao ako gledamo sve verzije ima ih 28 (ako sam dobro prebrojao).

Inace dobih dosta minusa, a samo sam napisao da svaka nova verzija ide na ustrb brzine.

Uzmite na primer dva identicna nova racunara.
Na jednom instalirajte osmicu, a na drugom na primer Windows 98.
Uzmite jedan dvd film i pokusajte sa istim programom da ga konvertujete u divx.
Pod osmicom ce to trajati oko sat vremena, a pod windowsom 98 manje od 10 minuta.
I sta mozemo zakljuciti iz toga?
To da vas racunar radi 6 puta sporije, samo zato sto ste mu instalirali najnoviji operativni sistem.
E sad zamislite da samo to radite na racunaru i da treba da konvertujete 1200 filmova.
Izgubicete 1000 sati zivota odnosno oko 40 dana samo zato sto koristite najnoviji windows.

Poenta je da sav razvoj hardvera svaki novi windows bukvalno pojede.

Jedan pentium 4 pod 98-com radi istom brzinom kao najjci racunar pod osmicom.

Cemu onda bacanje para na nove racunare kada ih upropsatite stavljanjem najnovije majkrosoftove zezalice.
Ionako niko od nas ne koristi ni 2% od mogucnosti svog racunara.

To je kao da kupte automobil koji ide 300 km/h pa mu stavite blokadu na 50 km/h.
Ja licno ne vidim u tome nikakvu logiku, sem obicnog pomodarstva.

Ivan

pre 9 godina

Ček, sad, redizajniraš explorer.exe i odjednom je to nova generacija sistema? Za novu generaciju je potrebno malo više... Skok je bio win 3.11 na 95, pa ME na XP i XP na Vista, ali posle je sve korekcija i nadogradnja viste...

q

pre 9 godina

10 je najvise zbog marketinga. Mnogo lepsi, prihvatljivi i sa vise opcija za reklamiranje. (9 je jako los broj u nekim kulturama. Japan,npr.)
Da, dobar je bio xp, 7 odlicna, na poslu koristim 8, i sasvim je dobar i brz. Koristio sam android na telefonu, mnogo me nervirao. Presao na lumiu 930 i uzivam. Ako uspeju da povezu OS na svim platformama kako treba, a kako su hteli i sa 8 (polu-uspesno), bice dobar. A i ova kombinacija best of 7 and 8.1, obecava.

ne razumem vas

pre 9 godina

Ni tehnical preview nije izasao, a vi vec pljujete, sacekajte finalnu verziju sledece godine pa onda komentarisite...
Isto je bilo za Win7, pljuvali ste do zla Boga, a sada ga svi koriste :)

Ivan ZG

pre 9 godina

KDE bazirani Linuxi ovo sve imaju bar 8 godina...ala kaskaju...
(UBUNTUMAN, 30. septembar 2014 21:19)

Windowsi imaju DirectX i sve igre na njemu napravljene. I najbolji razvojni alat ikad, Visual Studio. Imaju odnedavno čak i bolji shell scripting od Linuxa, Powershell. Da, da, time ste se ponosili, sad ste i tu zaostali.

Jedva cekam April

pre 9 godina

Da li vi kapirate da je ovo jedan OS za sve uredjaje. Da li ste svesni ove tehnoloske revolicije. Svaka cast kompaniji Microsoft. Steta sto ce sve biti predstavljeno cak u aprilu.

Александар Џунић

pre 9 godina

На кашичицу нам уваљују грам по грам побољшања, цеде паре, и завлаче старе апликације у новом руху, тако да се при свакој новотарији осећам као пред новим лавиринтом. Једно је сигурно, алати које користим, један по један отказује из године у годину. Одавно сам требао да пређем дефинитивно на линукс.

Ske

pre 9 godina

"A u cemu je problem ako vise programa radi u fullscreenu na jednom desktopu? Jel' probao mozda neko od autora teksta alt+tab?"

- Nije problem, i verujem da svi oni koriste i ALT-TAB, ali jednom kada probas multiple desktop, koristices i jedno i drugo.
Cak ili stavise, ja nalazim multiple desktop kao mnogo bolje resenje.

Dok sa ALT-TAB ili ALT-SFIFT-TAB idem levo ili desno aplikaciju po aplikaciju, na multiple desktopu mogu jednostavno da odaberem sta mi treba umesto da silujem tastaturu dok ne naidjem na aplikaciju koju zelim
http://picpaste.com/pics/NXobtwWV.1412140074.png

stesha

pre 9 godina

Hvala moderatorima B92 što ne objavljuju moje komentare. Iskreno mi je žao ako sam im povredio osećanja prema njihovim voljenim firmama Apple i Microsoft i sličnim. Ovim putem im želim da nastave da daju pare tim kompanijama, stožerima sveopšteg nikakvog napretka... :P

kobot

pre 9 godina

(nikola87, 30. septembar 2014 22:05) vista je zadnji los os koji su napravili.win8.1 je dosta bolji od win7,a win7 je fenomenalan.ako je problem start instaliras app.

priority #1

pre 9 godina

Ovo će biti Windows koji će ostati 10 za sva vremena i "updates" će biti besplatni. Međutim cena će ići po sistemu godišnje pretplate.

neka hvala

pre 9 godina

@windows1234
Ne znam gde si izbirajao tih 9 prethodnih windowsa?
Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Window XP, Vista, Windows 7 i Windows 8.
To bi bila neka gruba podela.
Opet ako izbrojimo sve verzije i podverzije windowsa (DOS i NT kernel, standardne i server verzije, 32 i 64-bitne verzije - ovo je dvadeset osma verzija windiwsa.

Nemam nista protiv unapredjenja, ali svaki novi windows automatski podrazumeva i mnogo jaci racunar.
Osecam da ce za ovaj windows 10 trebati jedno 8 GB rama, procesor od jedno 5 GH i graficka sa bar 2 GB memorije - da bi sve to radilo koliko toliko normalnom brzinom.
Ne znam koliko vas uopste ima racunare takvih perfomansi?
Ispada da MS direktno utice na prodaju novih racunara, jer cemo sada svi morati da pobacamo stare racunare u kontejnere i da kupujemo nove, da bi mogli da koristimo novi windows.

Ja sam i dalje na XP-u iako imam racunar solidnih karakteristika.
Jedini razlog za to je brzina. Pod Xp-om sve radi 3 puta brze nego pod osmicom.
Jedina prednost novijih windowsa je bolja drajverska podrska.
Ipak radije cu potrositi nekoliko sati na instaliranje drajvera za 5-6 uredjaja, nego da gubim dane i mesece zbog sporijeg rada.

Na kraju svaki noviji windows samo zaglupljuje korisnike. Osecam da su sa ovom desetkom dostigli granicu debiliteta. Sve sam radi, a na korisniku je da par puta klikne misem. To je kao da kupite najnoviji automobil u kojem cete samo sedeti, a on vas sam vozi.

Držqua

pre 9 godina

"pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V"

Nije tačno, za kopiranje se koristi Ctrl+C, to zna čak i Nebojša Stefanović

riko

pre 9 godina

@(nikola87, 30. septembar 2014 22:05)

Po čemu si zaključio da je Vista loša?
Čak šta više mnogo je prijatnija za rad nego win7.

Joca

pre 9 godina

Kolko god kukali ovi hejteri, biće ovo fino unapređenje za 8.1, barem prema prikazanom. Sutra se skida Technical Preview, pa ćemo da vidimo šta je i kako je. :D
Najjači su mi komentari tipa "10 će biti loš", a odgledali klip samo. Sve sami stručnjaci... :D

Marko

pre 9 godina

A kad se pobrlja nesto, kazes MS je kriv, i oni to poprave. Kad Ubuntu pobrlja, mozes da sednes i places
(Bee-Zon, 30. septembar 2014 20:09)

Ubuntu ima jako dobru tehničku podršku i u plaćenoj i u komjuniti varijanti. Win nema. Ima neke Induse kojima izdiktiraš serijski broj instalacije da bi ti savetovali da restartuješ komp.


Sa druge strane... imao sam Gentoo sa aptajmom preko godinu dana. Onda mu je crklo napajanje pa sam morao da ga restartujem. Šta će mi podrška za sistem koji uporno radi?

oki

pre 9 godina

hhaahahah koji kraljevi... dok se svi raspravljali dal ce 9 ili X ili samo windows ovi nadenuli 10... neka je 10 msm da to nikoga nije briga, vazno samo da je dobar

stesha

pre 9 godina

Pogledajmo dve najznačajnije "novine" Windows 10 sistema:

Prepoznatljivost i doslednost na svim uređajima = Ubuntu Convergence

Više radnih površina = skoro svako desktop okruženje za Linux poseduje ovu karakteristiku (razvijena pre više decenija od strane Xerox-a)

Dakle, obe ove funkcionalnosti već postoje. Ostale koje su pomenute su uglavnom u domenu poboljšanja postojećih funkcionalnosti prethodnih verzija sistema...


Pitanje: Šta novo donosi novi Windows?

Dejan

pre 9 godina

A sta fali XP-u.
Ako sam sa necim zadovoljan kako radi, zasto instalirati neke novotarije. Evo recimo, probao sam sve novije Office i yakljucio da mi je najlaksi rad na Office 2003 i vratio se.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Šta je sa ovim ljudima iz Majkrosofta? Pa nema ni godinu dana da je izašao Win 8.1. U čemu je poenta da se svakih godinu dana izbacuje novi OS? Ustvari znam - primoravaju poslovne korisnike da prelaze na nove i nove verzije OS-a i tako ubiraju harač.

dule

pre 9 godina

deseta verzija po redu, ako ne racunamo upgrade, nekomercijalne verzije, specijalne edicije i servere (medju njima i NT) : 3.11, 95, 98, Me, 2000, XP, Vista, 7, 8

Stojko

pre 9 godina

@Student
Evo ja sam probao da predjem na Linux.
Prvo sam citao razne forume gde je u proseku na 30 strana jedno 10 ljudi objasnjavalo kako je tih 12 distribucija koje oni koriste najbolje.
Neka dvojica spomenuse Linux Mint,on je u stvari Debian, tj Ubuntu ali ovaj ne salje tvoje privatne podatke Canonicalu majke mi, pa reko ajde. i ja odem na njihov sajt kad ono tamo samo 4 razlicite verzije poslednjeg izdanja Linux Minta.
I kao odaberem neku popularnu od te 4 i instaliram na konfiguraciju na kojoj je Win 8.1 radio sasvim ok, dual core cpu, 2gb ram, grafika sa 1gb ram i neki disk od 300tinjak gb, i dobijem sporiju masinu, verovatno moram da citam jos foruma i da podesavam neke parameter kernela ne bi li dobio par % brzine.
A ne lezi vraze, usput su se i neki prozivodjaci hardvera odrekli razvoja novih drajvera, sto sam saznao nakon citanja nekoliko kracih uputstava na raznim forumima, i jednog uspesnog pokusaja instalacije kad sam ostao bez grafickog okruzenja.
Osim toga tu je sjajni Libre Office, koji lici na Office 2003, a ipak sam morao da instaliram i Evolution, koji donekle podseca na Outlook 97.
Jedino sto je isto kao na WIndowsu je VLC, koji za moj ukus ima jako ruzan font za titlove.
Naravno, mogu ja da instaliram i Windows programe, ali inace sve radi sporije, a uz Wine i ruznije.
Ziveo nam Linux jos 100 godina pa ga mozda na desktop instalira i 2% korisnika.

Sin Bludimir

pre 9 godina

Oznaka 7 na Win bila je verzija kernela. 8 je imao Kernel 8, a 8.1 je isti Kernel koristio samo sto je bio 'poboljsan'.
Ocito je Kernel 9 preskocen, odnosno bila je naka radna verzija koja nije zazivela i preskocili su je.
Ovakvo davanje naziva meni ima vise smisla nego Leopard, Millenium isl.

bojan

pre 9 godina

1 April 2015. Beograd. Premijerno objavljujemo izlazak najnovije varijante operativnog sistema Windows oznake 10.1, odnosno OS W 10.1. Namerno ga nismo nazvali X da Vas ne podseća na dva najbolja operativna sistema ikada - XP i OS X.

Student

pre 9 godina

Bezbednost, prilagodljivost, sigurnost... mogućnost više desktopa... kopiranje u terminalu... sve to već odavno imam na Linux baziranim sistemima... Plus ništa od toga nisam platio... E sada ću verovatno zbog 10-tke da se vratim na Windows... kako da ne...:D

dzozey

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.
(TheNet, 30. septembar 2014 19:57)
Eto, to je problem. Nisu zaposlili tebe, najveceg analiticara i ispitivaca zelja kupaca, da im kaze ocigledno. Zato si ti milijarder, a oni su nezaposleni...cekaj...pa obrnuto je.

dzoni

pre 9 godina

Meni je smesno sto to predstavljaju kao novu verziju a to si mogao na osmici sa jednim programcicom koji se zove modern mix ..u stvari sve sto sam procitao vec odavno ima u programcima za win 8 stardock firme.

Xepoj

pre 9 godina

Ocekujem da za manje od godinu dana Microsoft prizna javno da ih je Linux ostavio iza sebe pola svetlosne godine ,a ovaj Win 10 je dokaz da su ostali bez ideja i valjanih inovacija i unapredjenja.

Nemanja

pre 9 godina

Xp dobar, vista losa, 7 dobar, 8 losa, 9 bi bila dobra, 10 ce biti losa...
(nikola87, 30. septembar 2014 22:05)
Hahahahahahaha :D Tacno :D

windows1234

pre 9 godina

Neki pitaju zasto windows 10? Pa zato sto je to deseti windows koji je napravljen. verovatno nakon osmice, 8.1 racunaju kao 9 verziju, i onda je ovo windows 10.

Pop

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.
(TheNet, 30. septembar 2014 19:57)
Nekad i sami komentari govore dosta o korisniku! Uradite nešto ozbiljno na Androidu, koji je to program ili apk koji to omogućuje, osim isecanja slika i sličnih gluposti. Naravno većina koristi OS za igre pa su zato i komentari takvi. Da si rekao Linux pa OK, ali Android?! A iOS se plaća i to mnogo vise nego W. Lično mislim da je Windows na dobrom putu a izbor imena je stvar marketinga, najvažnije je kako radi!

Cinjenica

pre 9 godina

Svi Windowsi posle XP-a su potpuni promasaj, hteo to neko da prizna ili ne. Toliki su promasaj da su XP morali nasilno da ubiju, jer nije hteo da umre. :)

ja

pre 9 godina

a je moze da se doplati pa da skinete sve morbidne novotarije od win98 ili xp naovamo pa da konacno dobijemo stabilan i brz os sa modernim kernelom i preglednim korisnickim interfejsom koji ima smisla ? primeceno je da svaka duga verzija windovsa valja. vist aje bila smece, w7 je solidan, w8 je djubre, w9 nece biti a w10 ce izgleda biti smece... hocemo w9 da ima isi gui kao windws xp ili eventualno windows7 nista vise!

bot 41

pre 9 godina

"Više radnih površina: Umesto da se previše aplikacija i datoteka preklapa na jednoj radnoj površini, lako je napraviti i prebaciti se između različitih radnih površina zbog različitih svrha i projekata – bez obzira da i je za ličnu ili poslovnu upotrebu ili za obe namene."

A u cemu je problem ako vise programa radi u fullscreenu na jednom desktopu? Jel' probao mozda neko od autora teksta alt+tab?

Sve u svemu, vrlo mlako... sedmica je i dalje zacementirana armiranim betonom kao nekada xp. Cak ni uvaljivanje os-a za dz nece pomoci.

Na poslu su mi zamenili racunar novim dell-om sa win 8.1, win7 pro je bio majka za ovo sto sada koristim.

Strunjčak

pre 9 godina

I ranije je lokacija foldera mogla da se kopira u komandni procesor. ALT+Space, E, P. Kome je to teško, neka se drži svoga Androida.

browser

pre 9 godina

Vise radnih povrsina je odlican i koristan dodatak. Zapravo genijalna ideja prekopirana od mac os-a. Nadam se da ce i prelazak sa jedne na drugu, trecu, sedmu biti jednako elegantan. Vjerovatno i hoce ako se bude koristio magic mouse. Samo da se moze i otvoriti vise instanci istog programa na razlicitim desktopim.

Ljuba

pre 9 godina

Ne treba mi ni Tojota ni Tesla, treba mi Ferari.
(racer, 30. septembar 2014 19:36)
Aha... Nisi "vozio" niti jedan od ovih a hoces ferari...

Goran

pre 9 godina

Kopiranje direktorijuma u CMD-u ?
Pre ce biti da su samo omogucili tastaturnom precicom ctr+v obican paste ... do sada je to radilo iskljucivo putem misa, desni klik pa...

Holy Smoke

pre 9 godina

Windows X. Tako su trebali da ga nazovu, pa se moze citati i kao rimsko X i kao iks:-) Sve u svemu, nadam se da ce biti besplatan za korisnike win 8. Taman da pobegnem od tog sugavog sistema.:-)
Win 7 i dalje najbolji!!!

Marx

pre 9 godina

Valjda je Microsoft naučio lekciju. Pusti ovako neku pričicu, onda sačekaju šta će naši stručnjaci reći u komentarima, pa na osnovu toga kreirati dalje pravce razvoja.

bojan

pre 9 godina

@TheNet kad android bude napravio os za server, pa da postoji mogucnost domena i svih ozbiljnih dodataka za poslovne korisnike, onda mogu da ga dele dzabe. Ovako, svaka ta licenca vredi te pare, ali ne za kucne korisnike koji racunare koriste za facebook i filmove. Vrlo prosto i jednostavno! Njima su bitni poslovni korisnici, i tu su velike pare.

Straitjacket

pre 9 godina

Izgleda da sam prespavao broj 9.
Valjda nisam propustio ništa bitno.
(Straitjacket, 30. septembar 2014 19:57)

Ne snalazim se baš najbolje sa srpskim jezikom.
Trebao sam napisati umesto:
Valjda nisam propustio ništa bitno.

Valjda nisam propustio NEŠTO bitno.

Pre neki dan na temu u BIZ sekciji ovog sajta, naslov je bio: "OD ČEGA NEMČKA STREPI", moj ogovor posle citiranja naslova je bio: DA NE KLONIRAJU ČERČILA.
Naravno da Nemci ne strepe od ne kloniranja Čerčila, oni bi trebali da se plaše kloniranja Čerčila.

No, čovek uči dok je živ, vremenom ću, nadam se, naučiti da razlikujem afirmaciju negacije od negacije afirmacije.

Bee-Zon

pre 9 godina

(TheNet, 30. septembar 2014 19:57) - Probaj da prebrojis firme po svetu koje koriste win, trebace ti godinu dana. Nije ono besplatno uvek najjeftinije. Nisu sve distribucije Linuksa dzaba. Podrska kosta, i to dosta. A kad se pobrlja nesto, kazes MS je kriv, i oni to poprave. Kad Ubuntu pobrlja, mozes da sednes i places

Kompajliranje kernela u konzoli preko arpaneta

pre 9 godina

"Naravno tu su i brojni noviteti za one „nestandardne“ korisnike pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V." Ako bi neko od eksperata mogao da protumaci ovu recenicu bio bih mu zahvalan.

TheNet

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.

dzozey

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.
(TheNet, 30. septembar 2014 19:57)
Eto, to je problem. Nisu zaposlili tebe, najveceg analiticara i ispitivaca zelja kupaca, da im kaze ocigledno. Zato si ti milijarder, a oni su nezaposleni...cekaj...pa obrnuto je.

TheNet

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.

Marx

pre 9 godina

Valjda je Microsoft naučio lekciju. Pusti ovako neku pričicu, onda sačekaju šta će naši stručnjaci reći u komentarima, pa na osnovu toga kreirati dalje pravce razvoja.

Sin Bludimir

pre 9 godina

Oznaka 7 na Win bila je verzija kernela. 8 je imao Kernel 8, a 8.1 je isti Kernel koristio samo sto je bio 'poboljsan'.
Ocito je Kernel 9 preskocen, odnosno bila je naka radna verzija koja nije zazivela i preskocili su je.
Ovakvo davanje naziva meni ima vise smisla nego Leopard, Millenium isl.

Bee-Zon

pre 9 godina

(TheNet, 30. septembar 2014 19:57) - Probaj da prebrojis firme po svetu koje koriste win, trebace ti godinu dana. Nije ono besplatno uvek najjeftinije. Nisu sve distribucije Linuksa dzaba. Podrska kosta, i to dosta. A kad se pobrlja nesto, kazes MS je kriv, i oni to poprave. Kad Ubuntu pobrlja, mozes da sednes i places

Pop

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.
(TheNet, 30. septembar 2014 19:57)
Nekad i sami komentari govore dosta o korisniku! Uradite nešto ozbiljno na Androidu, koji je to program ili apk koji to omogućuje, osim isecanja slika i sličnih gluposti. Naravno većina koristi OS za igre pa su zato i komentari takvi. Da si rekao Linux pa OK, ali Android?! A iOS se plaća i to mnogo vise nego W. Lično mislim da je Windows na dobrom putu a izbor imena je stvar marketinga, najvažnije je kako radi!

Student

pre 9 godina

Bezbednost, prilagodljivost, sigurnost... mogućnost više desktopa... kopiranje u terminalu... sve to već odavno imam na Linux baziranim sistemima... Plus ništa od toga nisam platio... E sada ću verovatno zbog 10-tke da se vratim na Windows... kako da ne...:D

Ljuba

pre 9 godina

Ne treba mi ni Tojota ni Tesla, treba mi Ferari.
(racer, 30. septembar 2014 19:36)
Aha... Nisi "vozio" niti jedan od ovih a hoces ferari...

windows1234

pre 9 godina

Neki pitaju zasto windows 10? Pa zato sto je to deseti windows koji je napravljen. verovatno nakon osmice, 8.1 racunaju kao 9 verziju, i onda je ovo windows 10.

Cinjenica

pre 9 godina

Svi Windowsi posle XP-a su potpuni promasaj, hteo to neko da prizna ili ne. Toliki su promasaj da su XP morali nasilno da ubiju, jer nije hteo da umre. :)

Kompajliranje kernela u konzoli preko arpaneta

pre 9 godina

"Naravno tu su i brojni noviteti za one „nestandardne“ korisnike pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V." Ako bi neko od eksperata mogao da protumaci ovu recenicu bio bih mu zahvalan.

Goran

pre 9 godina

Kopiranje direktorijuma u CMD-u ?
Pre ce biti da su samo omogucili tastaturnom precicom ctr+v obican paste ... do sada je to radilo iskljucivo putem misa, desni klik pa...

bojan

pre 9 godina

@TheNet kad android bude napravio os za server, pa da postoji mogucnost domena i svih ozbiljnih dodataka za poslovne korisnike, onda mogu da ga dele dzabe. Ovako, svaka ta licenca vredi te pare, ali ne za kucne korisnike koji racunare koriste za facebook i filmove. Vrlo prosto i jednostavno! Njima su bitni poslovni korisnici, i tu su velike pare.

bot 41

pre 9 godina

"Više radnih površina: Umesto da se previše aplikacija i datoteka preklapa na jednoj radnoj površini, lako je napraviti i prebaciti se između različitih radnih površina zbog različitih svrha i projekata – bez obzira da i je za ličnu ili poslovnu upotrebu ili za obe namene."

A u cemu je problem ako vise programa radi u fullscreenu na jednom desktopu? Jel' probao mozda neko od autora teksta alt+tab?

Sve u svemu, vrlo mlako... sedmica je i dalje zacementirana armiranim betonom kao nekada xp. Cak ni uvaljivanje os-a za dz nece pomoci.

Na poslu su mi zamenili racunar novim dell-om sa win 8.1, win7 pro je bio majka za ovo sto sada koristim.

ja

pre 9 godina

a je moze da se doplati pa da skinete sve morbidne novotarije od win98 ili xp naovamo pa da konacno dobijemo stabilan i brz os sa modernim kernelom i preglednim korisnickim interfejsom koji ima smisla ? primeceno je da svaka duga verzija windovsa valja. vist aje bila smece, w7 je solidan, w8 je djubre, w9 nece biti a w10 ce izgleda biti smece... hocemo w9 da ima isi gui kao windws xp ili eventualno windows7 nista vise!

Straitjacket

pre 9 godina

Izgleda da sam prespavao broj 9.
Valjda nisam propustio ništa bitno.
(Straitjacket, 30. septembar 2014 19:57)

Ne snalazim se baš najbolje sa srpskim jezikom.
Trebao sam napisati umesto:
Valjda nisam propustio ništa bitno.

Valjda nisam propustio NEŠTO bitno.

Pre neki dan na temu u BIZ sekciji ovog sajta, naslov je bio: "OD ČEGA NEMČKA STREPI", moj ogovor posle citiranja naslova je bio: DA NE KLONIRAJU ČERČILA.
Naravno da Nemci ne strepe od ne kloniranja Čerčila, oni bi trebali da se plaše kloniranja Čerčila.

No, čovek uči dok je živ, vremenom ću, nadam se, naučiti da razlikujem afirmaciju negacije od negacije afirmacije.

Holy Smoke

pre 9 godina

Windows X. Tako su trebali da ga nazovu, pa se moze citati i kao rimsko X i kao iks:-) Sve u svemu, nadam se da ce biti besplatan za korisnike win 8. Taman da pobegnem od tog sugavog sistema.:-)
Win 7 i dalje najbolji!!!

ne razumem vas

pre 9 godina

Ni tehnical preview nije izasao, a vi vec pljujete, sacekajte finalnu verziju sledece godine pa onda komentarisite...
Isto je bilo za Win7, pljuvali ste do zla Boga, a sada ga svi koriste :)

Strunjčak

pre 9 godina

I ranije je lokacija foldera mogla da se kopira u komandni procesor. ALT+Space, E, P. Kome je to teško, neka se drži svoga Androida.

browser

pre 9 godina

Vise radnih povrsina je odlican i koristan dodatak. Zapravo genijalna ideja prekopirana od mac os-a. Nadam se da ce i prelazak sa jedne na drugu, trecu, sedmu biti jednako elegantan. Vjerovatno i hoce ako se bude koristio magic mouse. Samo da se moze i otvoriti vise instanci istog programa na razlicitim desktopim.

Ivan ZG

pre 9 godina

KDE bazirani Linuxi ovo sve imaju bar 8 godina...ala kaskaju...
(UBUNTUMAN, 30. septembar 2014 21:19)

Windowsi imaju DirectX i sve igre na njemu napravljene. I najbolji razvojni alat ikad, Visual Studio. Imaju odnedavno čak i bolji shell scripting od Linuxa, Powershell. Da, da, time ste se ponosili, sad ste i tu zaostali.

Stojko

pre 9 godina

@Student
Evo ja sam probao da predjem na Linux.
Prvo sam citao razne forume gde je u proseku na 30 strana jedno 10 ljudi objasnjavalo kako je tih 12 distribucija koje oni koriste najbolje.
Neka dvojica spomenuse Linux Mint,on je u stvari Debian, tj Ubuntu ali ovaj ne salje tvoje privatne podatke Canonicalu majke mi, pa reko ajde. i ja odem na njihov sajt kad ono tamo samo 4 razlicite verzije poslednjeg izdanja Linux Minta.
I kao odaberem neku popularnu od te 4 i instaliram na konfiguraciju na kojoj je Win 8.1 radio sasvim ok, dual core cpu, 2gb ram, grafika sa 1gb ram i neki disk od 300tinjak gb, i dobijem sporiju masinu, verovatno moram da citam jos foruma i da podesavam neke parameter kernela ne bi li dobio par % brzine.
A ne lezi vraze, usput su se i neki prozivodjaci hardvera odrekli razvoja novih drajvera, sto sam saznao nakon citanja nekoliko kracih uputstava na raznim forumima, i jednog uspesnog pokusaja instalacije kad sam ostao bez grafickog okruzenja.
Osim toga tu je sjajni Libre Office, koji lici na Office 2003, a ipak sam morao da instaliram i Evolution, koji donekle podseca na Outlook 97.
Jedino sto je isto kao na WIndowsu je VLC, koji za moj ukus ima jako ruzan font za titlove.
Naravno, mogu ja da instaliram i Windows programe, ali inace sve radi sporije, a uz Wine i ruznije.
Ziveo nam Linux jos 100 godina pa ga mozda na desktop instalira i 2% korisnika.

Jedva cekam April

pre 9 godina

Da li vi kapirate da je ovo jedan OS za sve uredjaje. Da li ste svesni ove tehnoloske revolicije. Svaka cast kompaniji Microsoft. Steta sto ce sve biti predstavljeno cak u aprilu.

q

pre 9 godina

10 je najvise zbog marketinga. Mnogo lepsi, prihvatljivi i sa vise opcija za reklamiranje. (9 je jako los broj u nekim kulturama. Japan,npr.)
Da, dobar je bio xp, 7 odlicna, na poslu koristim 8, i sasvim je dobar i brz. Koristio sam android na telefonu, mnogo me nervirao. Presao na lumiu 930 i uzivam. Ako uspeju da povezu OS na svim platformama kako treba, a kako su hteli i sa 8 (polu-uspesno), bice dobar. A i ova kombinacija best of 7 and 8.1, obecava.

stesha

pre 9 godina

Hvala moderatorima B92 što ne objavljuju moje komentare. Iskreno mi je žao ako sam im povredio osećanja prema njihovim voljenim firmama Apple i Microsoft i sličnim. Ovim putem im želim da nastave da daju pare tim kompanijama, stožerima sveopšteg nikakvog napretka... :P

neka hvala

pre 9 godina

@windows1234
Ne znam gde si izbirajao tih 9 prethodnih windowsa?
Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Window XP, Vista, Windows 7 i Windows 8.
To bi bila neka gruba podela.
Opet ako izbrojimo sve verzije i podverzije windowsa (DOS i NT kernel, standardne i server verzije, 32 i 64-bitne verzije - ovo je dvadeset osma verzija windiwsa.

Nemam nista protiv unapredjenja, ali svaki novi windows automatski podrazumeva i mnogo jaci racunar.
Osecam da ce za ovaj windows 10 trebati jedno 8 GB rama, procesor od jedno 5 GH i graficka sa bar 2 GB memorije - da bi sve to radilo koliko toliko normalnom brzinom.
Ne znam koliko vas uopste ima racunare takvih perfomansi?
Ispada da MS direktno utice na prodaju novih racunara, jer cemo sada svi morati da pobacamo stare racunare u kontejnere i da kupujemo nove, da bi mogli da koristimo novi windows.

Ja sam i dalje na XP-u iako imam racunar solidnih karakteristika.
Jedini razlog za to je brzina. Pod Xp-om sve radi 3 puta brze nego pod osmicom.
Jedina prednost novijih windowsa je bolja drajverska podrska.
Ipak radije cu potrositi nekoliko sati na instaliranje drajvera za 5-6 uredjaja, nego da gubim dane i mesece zbog sporijeg rada.

Na kraju svaki noviji windows samo zaglupljuje korisnike. Osecam da su sa ovom desetkom dostigli granicu debiliteta. Sve sam radi, a na korisniku je da par puta klikne misem. To je kao da kupite najnoviji automobil u kojem cete samo sedeti, a on vas sam vozi.

Držqua

pre 9 godina

"pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V"

Nije tačno, za kopiranje se koristi Ctrl+C, to zna čak i Nebojša Stefanović

Dejan

pre 9 godina

A sta fali XP-u.
Ako sam sa necim zadovoljan kako radi, zasto instalirati neke novotarije. Evo recimo, probao sam sve novije Office i yakljucio da mi je najlaksi rad na Office 2003 i vratio se.

Xepoj

pre 9 godina

Ocekujem da za manje od godinu dana Microsoft prizna javno da ih je Linux ostavio iza sebe pola svetlosne godine ,a ovaj Win 10 je dokaz da su ostali bez ideja i valjanih inovacija i unapredjenja.

Ivan

pre 9 godina

Ček, sad, redizajniraš explorer.exe i odjednom je to nova generacija sistema? Za novu generaciju je potrebno malo više... Skok je bio win 3.11 na 95, pa ME na XP i XP na Vista, ali posle je sve korekcija i nadogradnja viste...

Nemanja

pre 9 godina

Xp dobar, vista losa, 7 dobar, 8 losa, 9 bi bila dobra, 10 ce biti losa...
(nikola87, 30. septembar 2014 22:05)
Hahahahahahaha :D Tacno :D

stesha

pre 9 godina

Pogledajmo dve najznačajnije "novine" Windows 10 sistema:

Prepoznatljivost i doslednost na svim uređajima = Ubuntu Convergence

Više radnih površina = skoro svako desktop okruženje za Linux poseduje ovu karakteristiku (razvijena pre više decenija od strane Xerox-a)

Dakle, obe ove funkcionalnosti već postoje. Ostale koje su pomenute su uglavnom u domenu poboljšanja postojećih funkcionalnosti prethodnih verzija sistema...


Pitanje: Šta novo donosi novi Windows?

dule

pre 9 godina

deseta verzija po redu, ako ne racunamo upgrade, nekomercijalne verzije, specijalne edicije i servere (medju njima i NT) : 3.11, 95, 98, Me, 2000, XP, Vista, 7, 8

Joca

pre 9 godina

Kolko god kukali ovi hejteri, biće ovo fino unapređenje za 8.1, barem prema prikazanom. Sutra se skida Technical Preview, pa ćemo da vidimo šta je i kako je. :D
Najjači su mi komentari tipa "10 će biti loš", a odgledali klip samo. Sve sami stručnjaci... :D

Čiča Miloje

pre 9 godina

Šta je sa ovim ljudima iz Majkrosofta? Pa nema ni godinu dana da je izašao Win 8.1. U čemu je poenta da se svakih godinu dana izbacuje novi OS? Ustvari znam - primoravaju poslovne korisnike da prelaze na nove i nove verzije OS-a i tako ubiraju harač.

kobot

pre 9 godina

(nikola87, 30. septembar 2014 22:05) vista je zadnji los os koji su napravili.win8.1 je dosta bolji od win7,a win7 je fenomenalan.ako je problem start instaliras app.

Александар Џунић

pre 9 godina

На кашичицу нам уваљују грам по грам побољшања, цеде паре, и завлаче старе апликације у новом руху, тако да се при свакој новотарији осећам као пред новим лавиринтом. Једно је сигурно, алати које користим, један по један отказује из године у годину. Одавно сам требао да пређем дефинитивно на линукс.

neka hvala

pre 9 godina

@Ivan
Bas tako.
Realno ima 5-6 razlicitih windoesa.
A kao sto sam napisao ako gledamo sve verzije ima ih 28 (ako sam dobro prebrojao).

Inace dobih dosta minusa, a samo sam napisao da svaka nova verzija ide na ustrb brzine.

Uzmite na primer dva identicna nova racunara.
Na jednom instalirajte osmicu, a na drugom na primer Windows 98.
Uzmite jedan dvd film i pokusajte sa istim programom da ga konvertujete u divx.
Pod osmicom ce to trajati oko sat vremena, a pod windowsom 98 manje od 10 minuta.
I sta mozemo zakljuciti iz toga?
To da vas racunar radi 6 puta sporije, samo zato sto ste mu instalirali najnoviji operativni sistem.
E sad zamislite da samo to radite na racunaru i da treba da konvertujete 1200 filmova.
Izgubicete 1000 sati zivota odnosno oko 40 dana samo zato sto koristite najnoviji windows.

Poenta je da sav razvoj hardvera svaki novi windows bukvalno pojede.

Jedan pentium 4 pod 98-com radi istom brzinom kao najjci racunar pod osmicom.

Cemu onda bacanje para na nove racunare kada ih upropsatite stavljanjem najnovije majkrosoftove zezalice.
Ionako niko od nas ne koristi ni 2% od mogucnosti svog racunara.

To je kao da kupte automobil koji ide 300 km/h pa mu stavite blokadu na 50 km/h.
Ja licno ne vidim u tome nikakvu logiku, sem obicnog pomodarstva.

dzoni

pre 9 godina

Meni je smesno sto to predstavljaju kao novu verziju a to si mogao na osmici sa jednim programcicom koji se zove modern mix ..u stvari sve sto sam procitao vec odavno ima u programcima za win 8 stardock firme.

Marko

pre 9 godina

A kad se pobrlja nesto, kazes MS je kriv, i oni to poprave. Kad Ubuntu pobrlja, mozes da sednes i places
(Bee-Zon, 30. septembar 2014 20:09)

Ubuntu ima jako dobru tehničku podršku i u plaćenoj i u komjuniti varijanti. Win nema. Ima neke Induse kojima izdiktiraš serijski broj instalacije da bi ti savetovali da restartuješ komp.


Sa druge strane... imao sam Gentoo sa aptajmom preko godinu dana. Onda mu je crklo napajanje pa sam morao da ga restartujem. Šta će mi podrška za sistem koji uporno radi?

oki

pre 9 godina

hhaahahah koji kraljevi... dok se svi raspravljali dal ce 9 ili X ili samo windows ovi nadenuli 10... neka je 10 msm da to nikoga nije briga, vazno samo da je dobar

Ske

pre 9 godina

"A u cemu je problem ako vise programa radi u fullscreenu na jednom desktopu? Jel' probao mozda neko od autora teksta alt+tab?"

- Nije problem, i verujem da svi oni koriste i ALT-TAB, ali jednom kada probas multiple desktop, koristices i jedno i drugo.
Cak ili stavise, ja nalazim multiple desktop kao mnogo bolje resenje.

Dok sa ALT-TAB ili ALT-SFIFT-TAB idem levo ili desno aplikaciju po aplikaciju, na multiple desktopu mogu jednostavno da odaberem sta mi treba umesto da silujem tastaturu dok ne naidjem na aplikaciju koju zelim
http://picpaste.com/pics/NXobtwWV.1412140074.png

Student

pre 9 godina

@Stojko Izvinite, ali to što Vi ne znate da koristite Linux, ne znate šta je OS, šta je distribucija, šta je radno okruženje, to ne znači da Linux ne valja. Linux Mint je zasnovan na Ubuntu-u ili na Debian-u, pa tako postoje dve verzije Linux Minta (Linux Mint i LMDE). Linux Mint možete preuzeti u više varijanti u zavisnosti kakvo grafičko okruženje preferirate (XFCE, Mate, Cinnamon...). To se zove sloboda izbora. Ne moram da koristim interfejs koji mi Microsoft nametne nego mogu da izaberem i podesim interfejs kako hoću. Za to treba neko znanje, ali minimalno, samo problem je što "korisnici" računara kod nas znaju da igraju soliter na računaru i program brišu tako što obrišu ikonicu sa desktop-a, tu se njihovo znanje završava. Kernel nema potrebe dirati, programi se instaliraju lakše nego na Windows-u, jer svi programi su dostupni u Softver Centru (nešto slično Play Store-u na Androidu). LibreOffice me je spasao toliko puta, kada mi "savršeni" M$ Office zabaguje, pa ne mogu da rešim neki jednostavan problem. Windows ima svojih prednosti kod onih korisnika kojima je potreban neki specijalizovan softver koji je napravljen samo za Windows platformu. Pošto se Vi opterećujete fontom za titl u VLC playeru (font inače može da se promeni, ali opet je to izgleda "komplikovano"), odmah mogu da shvatim da računar koristite za upotrebu vrlo sofisticiranih softvera... Pozdrav

Maks

pre 9 godina

@ (neka hvala, 2. oktobar 2014 00:47)

Odakle ti ideja da bi na novom računaru iz 2014 brže radila video konverzija ako bi se koristio Windows 98?

Da li je Win98 pravljen da podrži 8GB RAM? Evo šta kaže MS: http://support2.microsoft.com/kb/304943

Citat: Windows Me and Windows 98 are not designed to handle more than 1 GB of RAM.


A da li Win98 podržava, na primer, četvorojezgreni Core i7 sa hyperthreadingom, što bi moderni OS-evi videli kao 8 jezgara? Pročitaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_9x%23CPU_and_bus_technologies

CItat: Windows 9x has no native support for hyper-threading, Data Execution Prevention, symmetric multiprocessing or multi-core processors.

Tako da, ako Win98 bude radio na nekoj novoj mašini, bez podrške za više jezgara i hyperthreading neće moći da koristi 8 virtuelnih jezgara na quad-core Core i7.

Pominje se tu i da Win98 ne dolazi sa podrškom ni za SATA hard diskove i USB, mada to za SATA i USB može da se reši instalacijom drajvera, ako si uz hardware dobio drajvere za Win98 na disketama... što teško da ćeš da nađeš za neki noviji hardware.


Ako imaš SSD i hoćeš podršku za TRIM (radi boljih performansi i da bi SSD duže trajao), to već ni WinXP ne podržava... novije verzije Windowsa, OS X-a i Linuxa imaju podršku za TRIM.


Možda bi na nekoj mašini sa Pentium 3 na 1GHz i 1GB RAM Win98 brže radio od nekih modernih desktop OS-eva jer bi za takvu mašinu moderan OS bio veliko opterećenje, ali Win98 za moderne mašine nije.

bojan

pre 9 godina

1 April 2015. Beograd. Premijerno objavljujemo izlazak najnovije varijante operativnog sistema Windows oznake 10.1, odnosno OS W 10.1. Namerno ga nismo nazvali X da Vas ne podseća na dva najbolja operativna sistema ikada - XP i OS X.

riko

pre 9 godina

@(nikola87, 30. septembar 2014 22:05)

Po čemu si zaključio da je Vista loša?
Čak šta više mnogo je prijatnija za rad nego win7.

priority #1

pre 9 godina

Ovo će biti Windows koji će ostati 10 za sva vremena i "updates" će biti besplatni. Međutim cena će ići po sistemu godišnje pretplate.

TheNet

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.

Student

pre 9 godina

Bezbednost, prilagodljivost, sigurnost... mogućnost više desktopa... kopiranje u terminalu... sve to već odavno imam na Linux baziranim sistemima... Plus ništa od toga nisam platio... E sada ću verovatno zbog 10-tke da se vratim na Windows... kako da ne...:D

Cinjenica

pre 9 godina

Svi Windowsi posle XP-a su potpuni promasaj, hteo to neko da prizna ili ne. Toliki su promasaj da su XP morali nasilno da ubiju, jer nije hteo da umre. :)

bot 41

pre 9 godina

"Više radnih površina: Umesto da se previše aplikacija i datoteka preklapa na jednoj radnoj površini, lako je napraviti i prebaciti se između različitih radnih površina zbog različitih svrha i projekata – bez obzira da i je za ličnu ili poslovnu upotrebu ili za obe namene."

A u cemu je problem ako vise programa radi u fullscreenu na jednom desktopu? Jel' probao mozda neko od autora teksta alt+tab?

Sve u svemu, vrlo mlako... sedmica je i dalje zacementirana armiranim betonom kao nekada xp. Cak ni uvaljivanje os-a za dz nece pomoci.

Na poslu su mi zamenili racunar novim dell-om sa win 8.1, win7 pro je bio majka za ovo sto sada koristim.

browser

pre 9 godina

Vise radnih povrsina je odlican i koristan dodatak. Zapravo genijalna ideja prekopirana od mac os-a. Nadam se da ce i prelazak sa jedne na drugu, trecu, sedmu biti jednako elegantan. Vjerovatno i hoce ako se bude koristio magic mouse. Samo da se moze i otvoriti vise instanci istog programa na razlicitim desktopim.

ja

pre 9 godina

a je moze da se doplati pa da skinete sve morbidne novotarije od win98 ili xp naovamo pa da konacno dobijemo stabilan i brz os sa modernim kernelom i preglednim korisnickim interfejsom koji ima smisla ? primeceno je da svaka duga verzija windovsa valja. vist aje bila smece, w7 je solidan, w8 je djubre, w9 nece biti a w10 ce izgleda biti smece... hocemo w9 da ima isi gui kao windws xp ili eventualno windows7 nista vise!

dzozey

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.
(TheNet, 30. septembar 2014 19:57)
Eto, to je problem. Nisu zaposlili tebe, najveceg analiticara i ispitivaca zelja kupaca, da im kaze ocigledno. Zato si ti milijarder, a oni su nezaposleni...cekaj...pa obrnuto je.

Straitjacket

pre 9 godina

Izgleda da sam prespavao broj 9.
Valjda nisam propustio ništa bitno.
(Straitjacket, 30. septembar 2014 19:57)

Ne snalazim se baš najbolje sa srpskim jezikom.
Trebao sam napisati umesto:
Valjda nisam propustio ništa bitno.

Valjda nisam propustio NEŠTO bitno.

Pre neki dan na temu u BIZ sekciji ovog sajta, naslov je bio: "OD ČEGA NEMČKA STREPI", moj ogovor posle citiranja naslova je bio: DA NE KLONIRAJU ČERČILA.
Naravno da Nemci ne strepe od ne kloniranja Čerčila, oni bi trebali da se plaše kloniranja Čerčila.

No, čovek uči dok je živ, vremenom ću, nadam se, naučiti da razlikujem afirmaciju negacije od negacije afirmacije.

Strunjčak

pre 9 godina

I ranije je lokacija foldera mogla da se kopira u komandni procesor. ALT+Space, E, P. Kome je to teško, neka se drži svoga Androida.

Sin Bludimir

pre 9 godina

Oznaka 7 na Win bila je verzija kernela. 8 je imao Kernel 8, a 8.1 je isti Kernel koristio samo sto je bio 'poboljsan'.
Ocito je Kernel 9 preskocen, odnosno bila je naka radna verzija koja nije zazivela i preskocili su je.
Ovakvo davanje naziva meni ima vise smisla nego Leopard, Millenium isl.

Holy Smoke

pre 9 godina

Windows X. Tako su trebali da ga nazovu, pa se moze citati i kao rimsko X i kao iks:-) Sve u svemu, nadam se da ce biti besplatan za korisnike win 8. Taman da pobegnem od tog sugavog sistema.:-)
Win 7 i dalje najbolji!!!

Bee-Zon

pre 9 godina

(TheNet, 30. septembar 2014 19:57) - Probaj da prebrojis firme po svetu koje koriste win, trebace ti godinu dana. Nije ono besplatno uvek najjeftinije. Nisu sve distribucije Linuksa dzaba. Podrska kosta, i to dosta. A kad se pobrlja nesto, kazes MS je kriv, i oni to poprave. Kad Ubuntu pobrlja, mozes da sednes i places

Александар Џунић

pre 9 godina

На кашичицу нам уваљују грам по грам побољшања, цеде паре, и завлаче старе апликације у новом руху, тако да се при свакој новотарији осећам као пред новим лавиринтом. Једно је сигурно, алати које користим, један по један отказује из године у годину. Одавно сам требао да пређем дефинитивно на линукс.

neka hvala

pre 9 godina

@windows1234
Ne znam gde si izbirajao tih 9 prethodnih windowsa?
Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Window XP, Vista, Windows 7 i Windows 8.
To bi bila neka gruba podela.
Opet ako izbrojimo sve verzije i podverzije windowsa (DOS i NT kernel, standardne i server verzije, 32 i 64-bitne verzije - ovo je dvadeset osma verzija windiwsa.

Nemam nista protiv unapredjenja, ali svaki novi windows automatski podrazumeva i mnogo jaci racunar.
Osecam da ce za ovaj windows 10 trebati jedno 8 GB rama, procesor od jedno 5 GH i graficka sa bar 2 GB memorije - da bi sve to radilo koliko toliko normalnom brzinom.
Ne znam koliko vas uopste ima racunare takvih perfomansi?
Ispada da MS direktno utice na prodaju novih racunara, jer cemo sada svi morati da pobacamo stare racunare u kontejnere i da kupujemo nove, da bi mogli da koristimo novi windows.

Ja sam i dalje na XP-u iako imam racunar solidnih karakteristika.
Jedini razlog za to je brzina. Pod Xp-om sve radi 3 puta brze nego pod osmicom.
Jedina prednost novijih windowsa je bolja drajverska podrska.
Ipak radije cu potrositi nekoliko sati na instaliranje drajvera za 5-6 uredjaja, nego da gubim dane i mesece zbog sporijeg rada.

Na kraju svaki noviji windows samo zaglupljuje korisnike. Osecam da su sa ovom desetkom dostigli granicu debiliteta. Sve sam radi, a na korisniku je da par puta klikne misem. To je kao da kupite najnoviji automobil u kojem cete samo sedeti, a on vas sam vozi.

windows1234

pre 9 godina

Neki pitaju zasto windows 10? Pa zato sto je to deseti windows koji je napravljen. verovatno nakon osmice, 8.1 racunaju kao 9 verziju, i onda je ovo windows 10.

Ivan

pre 9 godina

Ček, sad, redizajniraš explorer.exe i odjednom je to nova generacija sistema? Za novu generaciju je potrebno malo više... Skok je bio win 3.11 na 95, pa ME na XP i XP na Vista, ali posle je sve korekcija i nadogradnja viste...

Kompajliranje kernela u konzoli preko arpaneta

pre 9 godina

"Naravno tu su i brojni noviteti za one „nestandardne“ korisnike pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V." Ako bi neko od eksperata mogao da protumaci ovu recenicu bio bih mu zahvalan.

bojan

pre 9 godina

@TheNet kad android bude napravio os za server, pa da postoji mogucnost domena i svih ozbiljnih dodataka za poslovne korisnike, onda mogu da ga dele dzabe. Ovako, svaka ta licenca vredi te pare, ali ne za kucne korisnike koji racunare koriste za facebook i filmove. Vrlo prosto i jednostavno! Njima su bitni poslovni korisnici, i tu su velike pare.

Pop

pre 9 godina

Najveci uspeh postici ce ako ga budu davali za dzabe. U vreme Androida, iOS-a i sve veceg udela Chromebook-a i web aplikacija niko nece da kupi jos jedan Windows bez obzira koji mu broj zalepili.
(TheNet, 30. septembar 2014 19:57)
Nekad i sami komentari govore dosta o korisniku! Uradite nešto ozbiljno na Androidu, koji je to program ili apk koji to omogućuje, osim isecanja slika i sličnih gluposti. Naravno većina koristi OS za igre pa su zato i komentari takvi. Da si rekao Linux pa OK, ali Android?! A iOS se plaća i to mnogo vise nego W. Lično mislim da je Windows na dobrom putu a izbor imena je stvar marketinga, najvažnije je kako radi!

Xepoj

pre 9 godina

Ocekujem da za manje od godinu dana Microsoft prizna javno da ih je Linux ostavio iza sebe pola svetlosne godine ,a ovaj Win 10 je dokaz da su ostali bez ideja i valjanih inovacija i unapredjenja.

riko

pre 9 godina

@(nikola87, 30. septembar 2014 22:05)

Po čemu si zaključio da je Vista loša?
Čak šta više mnogo je prijatnija za rad nego win7.

Goran

pre 9 godina

Kopiranje direktorijuma u CMD-u ?
Pre ce biti da su samo omogucili tastaturnom precicom ctr+v obican paste ... do sada je to radilo iskljucivo putem misa, desni klik pa...

Ljuba

pre 9 godina

Ne treba mi ni Tojota ni Tesla, treba mi Ferari.
(racer, 30. septembar 2014 19:36)
Aha... Nisi "vozio" niti jedan od ovih a hoces ferari...

bojan

pre 9 godina

1 April 2015. Beograd. Premijerno objavljujemo izlazak najnovije varijante operativnog sistema Windows oznake 10.1, odnosno OS W 10.1. Namerno ga nismo nazvali X da Vas ne podseća na dva najbolja operativna sistema ikada - XP i OS X.

Marx

pre 9 godina

Valjda je Microsoft naučio lekciju. Pusti ovako neku pričicu, onda sačekaju šta će naši stručnjaci reći u komentarima, pa na osnovu toga kreirati dalje pravce razvoja.

Stojko

pre 9 godina

@Student
Evo ja sam probao da predjem na Linux.
Prvo sam citao razne forume gde je u proseku na 30 strana jedno 10 ljudi objasnjavalo kako je tih 12 distribucija koje oni koriste najbolje.
Neka dvojica spomenuse Linux Mint,on je u stvari Debian, tj Ubuntu ali ovaj ne salje tvoje privatne podatke Canonicalu majke mi, pa reko ajde. i ja odem na njihov sajt kad ono tamo samo 4 razlicite verzije poslednjeg izdanja Linux Minta.
I kao odaberem neku popularnu od te 4 i instaliram na konfiguraciju na kojoj je Win 8.1 radio sasvim ok, dual core cpu, 2gb ram, grafika sa 1gb ram i neki disk od 300tinjak gb, i dobijem sporiju masinu, verovatno moram da citam jos foruma i da podesavam neke parameter kernela ne bi li dobio par % brzine.
A ne lezi vraze, usput su se i neki prozivodjaci hardvera odrekli razvoja novih drajvera, sto sam saznao nakon citanja nekoliko kracih uputstava na raznim forumima, i jednog uspesnog pokusaja instalacije kad sam ostao bez grafickog okruzenja.
Osim toga tu je sjajni Libre Office, koji lici na Office 2003, a ipak sam morao da instaliram i Evolution, koji donekle podseca na Outlook 97.
Jedino sto je isto kao na WIndowsu je VLC, koji za moj ukus ima jako ruzan font za titlove.
Naravno, mogu ja da instaliram i Windows programe, ali inace sve radi sporije, a uz Wine i ruznije.
Ziveo nam Linux jos 100 godina pa ga mozda na desktop instalira i 2% korisnika.

stesha

pre 9 godina

Pogledajmo dve najznačajnije "novine" Windows 10 sistema:

Prepoznatljivost i doslednost na svim uređajima = Ubuntu Convergence

Više radnih površina = skoro svako desktop okruženje za Linux poseduje ovu karakteristiku (razvijena pre više decenija od strane Xerox-a)

Dakle, obe ove funkcionalnosti već postoje. Ostale koje su pomenute su uglavnom u domenu poboljšanja postojećih funkcionalnosti prethodnih verzija sistema...


Pitanje: Šta novo donosi novi Windows?

Marko

pre 9 godina

A kad se pobrlja nesto, kazes MS je kriv, i oni to poprave. Kad Ubuntu pobrlja, mozes da sednes i places
(Bee-Zon, 30. septembar 2014 20:09)

Ubuntu ima jako dobru tehničku podršku i u plaćenoj i u komjuniti varijanti. Win nema. Ima neke Induse kojima izdiktiraš serijski broj instalacije da bi ti savetovali da restartuješ komp.


Sa druge strane... imao sam Gentoo sa aptajmom preko godinu dana. Onda mu je crklo napajanje pa sam morao da ga restartujem. Šta će mi podrška za sistem koji uporno radi?

Dejan

pre 9 godina

A sta fali XP-u.
Ako sam sa necim zadovoljan kako radi, zasto instalirati neke novotarije. Evo recimo, probao sam sve novije Office i yakljucio da mi je najlaksi rad na Office 2003 i vratio se.

stesha

pre 9 godina

Hvala moderatorima B92 što ne objavljuju moje komentare. Iskreno mi je žao ako sam im povredio osećanja prema njihovim voljenim firmama Apple i Microsoft i sličnim. Ovim putem im želim da nastave da daju pare tim kompanijama, stožerima sveopšteg nikakvog napretka... :P

Ivan ZG

pre 9 godina

KDE bazirani Linuxi ovo sve imaju bar 8 godina...ala kaskaju...
(UBUNTUMAN, 30. septembar 2014 21:19)

Windowsi imaju DirectX i sve igre na njemu napravljene. I najbolji razvojni alat ikad, Visual Studio. Imaju odnedavno čak i bolji shell scripting od Linuxa, Powershell. Da, da, time ste se ponosili, sad ste i tu zaostali.

neka hvala

pre 9 godina

@Ivan
Bas tako.
Realno ima 5-6 razlicitih windoesa.
A kao sto sam napisao ako gledamo sve verzije ima ih 28 (ako sam dobro prebrojao).

Inace dobih dosta minusa, a samo sam napisao da svaka nova verzija ide na ustrb brzine.

Uzmite na primer dva identicna nova racunara.
Na jednom instalirajte osmicu, a na drugom na primer Windows 98.
Uzmite jedan dvd film i pokusajte sa istim programom da ga konvertujete u divx.
Pod osmicom ce to trajati oko sat vremena, a pod windowsom 98 manje od 10 minuta.
I sta mozemo zakljuciti iz toga?
To da vas racunar radi 6 puta sporije, samo zato sto ste mu instalirali najnoviji operativni sistem.
E sad zamislite da samo to radite na racunaru i da treba da konvertujete 1200 filmova.
Izgubicete 1000 sati zivota odnosno oko 40 dana samo zato sto koristite najnoviji windows.

Poenta je da sav razvoj hardvera svaki novi windows bukvalno pojede.

Jedan pentium 4 pod 98-com radi istom brzinom kao najjci racunar pod osmicom.

Cemu onda bacanje para na nove racunare kada ih upropsatite stavljanjem najnovije majkrosoftove zezalice.
Ionako niko od nas ne koristi ni 2% od mogucnosti svog racunara.

To je kao da kupte automobil koji ide 300 km/h pa mu stavite blokadu na 50 km/h.
Ja licno ne vidim u tome nikakvu logiku, sem obicnog pomodarstva.

Nemanja

pre 9 godina

Xp dobar, vista losa, 7 dobar, 8 losa, 9 bi bila dobra, 10 ce biti losa...
(nikola87, 30. septembar 2014 22:05)
Hahahahahahaha :D Tacno :D

dzoni

pre 9 godina

Meni je smesno sto to predstavljaju kao novu verziju a to si mogao na osmici sa jednim programcicom koji se zove modern mix ..u stvari sve sto sam procitao vec odavno ima u programcima za win 8 stardock firme.

q

pre 9 godina

10 je najvise zbog marketinga. Mnogo lepsi, prihvatljivi i sa vise opcija za reklamiranje. (9 je jako los broj u nekim kulturama. Japan,npr.)
Da, dobar je bio xp, 7 odlicna, na poslu koristim 8, i sasvim je dobar i brz. Koristio sam android na telefonu, mnogo me nervirao. Presao na lumiu 930 i uzivam. Ako uspeju da povezu OS na svim platformama kako treba, a kako su hteli i sa 8 (polu-uspesno), bice dobar. A i ova kombinacija best of 7 and 8.1, obecava.

Čiča Miloje

pre 9 godina

Šta je sa ovim ljudima iz Majkrosofta? Pa nema ni godinu dana da je izašao Win 8.1. U čemu je poenta da se svakih godinu dana izbacuje novi OS? Ustvari znam - primoravaju poslovne korisnike da prelaze na nove i nove verzije OS-a i tako ubiraju harač.

Joca

pre 9 godina

Kolko god kukali ovi hejteri, biće ovo fino unapređenje za 8.1, barem prema prikazanom. Sutra se skida Technical Preview, pa ćemo da vidimo šta je i kako je. :D
Najjači su mi komentari tipa "10 će biti loš", a odgledali klip samo. Sve sami stručnjaci... :D

kobot

pre 9 godina

(nikola87, 30. septembar 2014 22:05) vista je zadnji los os koji su napravili.win8.1 je dosta bolji od win7,a win7 je fenomenalan.ako je problem start instaliras app.

dule

pre 9 godina

deseta verzija po redu, ako ne racunamo upgrade, nekomercijalne verzije, specijalne edicije i servere (medju njima i NT) : 3.11, 95, 98, Me, 2000, XP, Vista, 7, 8

priority #1

pre 9 godina

Ovo će biti Windows koji će ostati 10 za sva vremena i "updates" će biti besplatni. Međutim cena će ići po sistemu godišnje pretplate.

ne razumem vas

pre 9 godina

Ni tehnical preview nije izasao, a vi vec pljujete, sacekajte finalnu verziju sledece godine pa onda komentarisite...
Isto je bilo za Win7, pljuvali ste do zla Boga, a sada ga svi koriste :)

Student

pre 9 godina

@Stojko Izvinite, ali to što Vi ne znate da koristite Linux, ne znate šta je OS, šta je distribucija, šta je radno okruženje, to ne znači da Linux ne valja. Linux Mint je zasnovan na Ubuntu-u ili na Debian-u, pa tako postoje dve verzije Linux Minta (Linux Mint i LMDE). Linux Mint možete preuzeti u više varijanti u zavisnosti kakvo grafičko okruženje preferirate (XFCE, Mate, Cinnamon...). To se zove sloboda izbora. Ne moram da koristim interfejs koji mi Microsoft nametne nego mogu da izaberem i podesim interfejs kako hoću. Za to treba neko znanje, ali minimalno, samo problem je što "korisnici" računara kod nas znaju da igraju soliter na računaru i program brišu tako što obrišu ikonicu sa desktop-a, tu se njihovo znanje završava. Kernel nema potrebe dirati, programi se instaliraju lakše nego na Windows-u, jer svi programi su dostupni u Softver Centru (nešto slično Play Store-u na Androidu). LibreOffice me je spasao toliko puta, kada mi "savršeni" M$ Office zabaguje, pa ne mogu da rešim neki jednostavan problem. Windows ima svojih prednosti kod onih korisnika kojima je potreban neki specijalizovan softver koji je napravljen samo za Windows platformu. Pošto se Vi opterećujete fontom za titl u VLC playeru (font inače može da se promeni, ali opet je to izgleda "komplikovano"), odmah mogu da shvatim da računar koristite za upotrebu vrlo sofisticiranih softvera... Pozdrav

oki

pre 9 godina

hhaahahah koji kraljevi... dok se svi raspravljali dal ce 9 ili X ili samo windows ovi nadenuli 10... neka je 10 msm da to nikoga nije briga, vazno samo da je dobar

Držqua

pre 9 godina

"pa je tako sada moguće kopirati direktorijume u komandi prompt uz pomoć komande Ctrl+V"

Nije tačno, za kopiranje se koristi Ctrl+C, to zna čak i Nebojša Stefanović

Ske

pre 9 godina

"A u cemu je problem ako vise programa radi u fullscreenu na jednom desktopu? Jel' probao mozda neko od autora teksta alt+tab?"

- Nije problem, i verujem da svi oni koriste i ALT-TAB, ali jednom kada probas multiple desktop, koristices i jedno i drugo.
Cak ili stavise, ja nalazim multiple desktop kao mnogo bolje resenje.

Dok sa ALT-TAB ili ALT-SFIFT-TAB idem levo ili desno aplikaciju po aplikaciju, na multiple desktopu mogu jednostavno da odaberem sta mi treba umesto da silujem tastaturu dok ne naidjem na aplikaciju koju zelim
http://picpaste.com/pics/NXobtwWV.1412140074.png

Jedva cekam April

pre 9 godina

Da li vi kapirate da je ovo jedan OS za sve uredjaje. Da li ste svesni ove tehnoloske revolicije. Svaka cast kompaniji Microsoft. Steta sto ce sve biti predstavljeno cak u aprilu.

Maks

pre 9 godina

@ (neka hvala, 2. oktobar 2014 00:47)

Odakle ti ideja da bi na novom računaru iz 2014 brže radila video konverzija ako bi se koristio Windows 98?

Da li je Win98 pravljen da podrži 8GB RAM? Evo šta kaže MS: http://support2.microsoft.com/kb/304943

Citat: Windows Me and Windows 98 are not designed to handle more than 1 GB of RAM.


A da li Win98 podržava, na primer, četvorojezgreni Core i7 sa hyperthreadingom, što bi moderni OS-evi videli kao 8 jezgara? Pročitaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_9x%23CPU_and_bus_technologies

CItat: Windows 9x has no native support for hyper-threading, Data Execution Prevention, symmetric multiprocessing or multi-core processors.

Tako da, ako Win98 bude radio na nekoj novoj mašini, bez podrške za više jezgara i hyperthreading neće moći da koristi 8 virtuelnih jezgara na quad-core Core i7.

Pominje se tu i da Win98 ne dolazi sa podrškom ni za SATA hard diskove i USB, mada to za SATA i USB može da se reši instalacijom drajvera, ako si uz hardware dobio drajvere za Win98 na disketama... što teško da ćeš da nađeš za neki noviji hardware.


Ako imaš SSD i hoćeš podršku za TRIM (radi boljih performansi i da bi SSD duže trajao), to već ni WinXP ne podržava... novije verzije Windowsa, OS X-a i Linuxa imaju podršku za TRIM.


Možda bi na nekoj mašini sa Pentium 3 na 1GHz i 1GB RAM Win98 brže radio od nekih modernih desktop OS-eva jer bi za takvu mašinu moderan OS bio veliko opterećenje, ali Win98 za moderne mašine nije.