Ponedeljak, 29.09.2014.

09:24

Mašina pere 2.500 puta i to je kraj

Mobilni telefoni, šporeti, frižideri, mašine za veš i sitni kućni aparati nikada nisu bili pristupačniji, ali imaju sve kraći vek.

Izvor: Blic

Mašina pere 2.500 puta i to je kraj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

156 Komentari

Sortiraj po:

A zasto da ne

pre 9 godina

@Saul Goodman
Imam Siemens S4 godiste oko 1995-6. Dobio sam ga 2002-3 sa novom baterijom. Ne koristim ga, u svakodnevnoj upotrebi, odavno ali funkcionise jos uvek, redovno ga punim.

pera

pre 9 godina

Za neobavestene: Postoje 2 veka trajanja proizvoda: tehnicki i tehnoloski. Jedan se odnosi na zivotni vek proizvoda, odnosno do kada ce proizvod raditi a da se ne pokvari, a drugi je rok trajanja dok proizvod ne postane zastareo u tehnoloskom smislu. Za proizvodjaca je najbolje da se ta 2 roka trajanja poklapaju. Kako danas vrlo cesto izlaze novi modeli, kao i poboljsanja starih, nema vise potrebe da tehnicki vek proizvoda bude predugacak, jer i onako ce vlasnik svoj uredjaj zameniti za noviji. E sad, to sto mi ne zivimo u zemlji gde je moguce ici u korak sa novim tehnologijama, to je vec neki drugi problem...

Saul Goodman

pre 9 godina

ericsson 388 iz 1997 godine. ne manjam ga već 17 godina.
(ja samo razgovaram i dovoljno, 29. septembar 2014 11:20)
Decko, ne izmisljaj. Ne znam samo gde si kupio bateriju za taj antikvitet. Neces valjda reci da od 1997-e koristis istu bateriju? Baterije za takav model odavno se ne proizvode, a da kojim slucajem i nadjes "novu" takva baterija je neupotrebljiva jer je napravljena pre vise od deceniju. Ne razumem zasto lozis narod pricom kako koristis telefon iz 1997-e ...

Pokojni Toza

pre 9 godina

Da li neko kapira da uređaj iz 201. godine troši duplo manje od onog iz 197. godine. Od TV-a do štednjaka, svi savremeni uređaji imaju manju potrošnju, a veću efikasnost.
Pre par godina sam čuo sličnu glupost:
,,Pre trideset godina san svakih deset godina menjao gume, a danas ovaj moj menja na dve-tri godine."
Matori je vozio keca 3-4000km godišnje, držao ga u garaži i štedeo zimi. Njegov sin prelazi 40.000km godišnje (25K leti+15K zimi) i normalno je da vodi računa o gumama, jer vozi tonu i po gvožđa prosečno 130km/h.
Danas bi stari uređaji pravili mesečni račun za struju za 50% većim, pa sami izračunajte koliko bi to bilo na godišnjem ili garantnom nivou.

lemy

pre 9 godina

kod mojih bake i deke na selu pouzdano znam za Gorenje ves masinu 30 god. naravno uz neke sitne poravke,frizider Obodin 36 god. i grejalica iskra oko 30 god. to su bili proizvodjaci...

Tatko

pre 9 godina

Vi sa veš mašinama od 20+ godina: koliko više struje i vode trosi, koliko ostataka od sredstva za pranje vasa mašina proguta, mogli ste da kupujete svake trece godine novu.

dukiVrs

pre 9 godina

Od bele tehnike samo Miele. Jeste da su skupi (frizider oko soma evra) ali neverovatan kvalitet, 10g bez razmisljanja o kvarovima minimum.

Asparagus

pre 9 godina

Moj frizider Obodin ima 40 godina i zasluzio je da se preimenuje u Radiša jer je besprekoran i danas! U boji drveta je, ćoškast i oblepljen Somboled reklamom ali ne bih ga menjala, takav kvalitet se danas ne moze naći.

rex

pre 9 godina

kupio komljuter najbolji koji je win win imao da ponudi 60 i kusur hiljada, pre 5 godina. cetri jezgra, idalje je brzi od mnogih. dvd rom je crkao nakon 2 nedelje, idalje ga nisam popravio jer koristim net i usb. ekran sam platio18 hiljada 22 inca radi perfektno leti, zimi kad bude hladnije u sobi pali se i gasi sam od sebe prvih 20 min, dok se ne zagreje sta vec nikad mi nije bilo jasno zasto i niko nikad nije umeo da odgovori... u svakom slicaju toliko o teorijama zavera.

barba

pre 9 godina

Moja masina je kupljena 2000 g. za 500 DM, sto je tada bilo medju jeftinijim masinama. Poslednja serija Elinovih masina za ves. Pere u proseku pet puta nedeljno za moju cetvoroclanu porodicu. Samo je jednom promenjena pumpa jer je bila zaglavljena sa najlonom od papirne maramice!!!

Mida

pre 9 godina

Kao ovlašćeni serviser 30 brendova, odgovorno tvrdim da je čista dezinformacija da su elektronski uređaji softverski programirani da se pokvare nakon određenog vremenskog perioda. Jednostavno je, kvalitet ne valja. Teoretičari zavere nisu u pravu.

Irina

pre 9 godina

Četvoročlana smo porodica. Imamo Candy frižider iz 1991. i mašinu za sudove iz 1992. Oboje još uvek rade, na zaprepašćenje servisera, koji tvrdi isto što i pisac teksta!!! Pet godina maksimum... Ali zato postoji veš mašina od preko 200.000 din !!! Kupiti kupiti kupiti. :(

MM

pre 9 godina

Ok u redu je što sad prave kratkotrajnije a srazmerno jeftinije kućne aparate. Ali šta je sa automobilima? Većini je vek skraćen na 300 000 km a cena duplo veća nego pre 20 godina. Pritom su uveli razne fore za drastično povećanje cene velikih servisa: zupčasti kaiš, filter čestica...

uh zivote

pre 9 godina

Tacno,sve mi crklo u petogodisnjem roku,dodje majstor za klimu,kaze kompresor-to vam je 150 eura,ja pitah a jel ugradjujete polovni,majstor kaze pa to je polovni,i naravno odmah kes-:),heh.Ja na akciji nadjem klimu za nesto vise od 150,i to uz dvanaest mesecnih rata...tako da nam majstori vise ne trebaju,ako su mislili da ovajde uz ove bataljuge kratkog veka,koje uvaljuju nasem balkanskom trzistu.

misko

pre 9 godina

Da je Zastava samo bila kvalitetni auto i danas bu je kupovali..imam sad vozim auto FIAT prepun elektronike i sa majstorom sam postao kucni prijatelj...

Neko spolja

pre 9 godina

Komentari i iskustva, odnosno modernim rečnikom, dobre prakse korišćenja bele tehnike su mi ulepšali dan i potvrdili da smo najgenijalnija nacija na svetu. Bravo mi.

Zoki

pre 9 godina

Ova situacija odgovara proizvođačima, jer proizvode više. Odgovara i potrošačima, zato što za manje para mogu da kupe novu stvar. Pošto se roba proizvodi u zemljama sa jeftinom radnom snagom, jeftinije je sklopiti novi proizvod, nego rasklopiti postojeći radi servisiranja (u razvijenim zemljama, gde je radna snaga skuplja). Države naplate više PDV, dizajneri imaju priliku da naprve nove modele, itd.
Ovo je u ekološkom smislu katastrofalna situacija, jer negde mora da se odloži sav taj otpad koji stvaramo, a koji se u potpunosti ne može reciklirati. Upravo je to taj skriveni trošak na koji niko ne računa. Kada shvatimo da ćemo morati da zaposlimo bivše servisere da rastavljaju i sortiraju delove rashodovanih uređaja, možda ćemo razmišljati drugačije.
Međutim, ovde mora da se menja cela stvar odjednom, da bi se nešto zaista promenilo. Alternative su i danas moguće, Miele je odličan primer. Ali to znači da potrošač treba da bude speman da plati višestruko više za kvalitetan proizvod i da se odrekne onog zadovoljstva kada u kuću unosi novu stvar.

pex

pre 9 godina

Kupio sam Gorenje masinu pre 20 dana..eno je, puna vode dok ne radi..ja zvao call centar servisa, tamo me pravili budalom, kao curi vam cesma za dovod vode pa se ona puni!!!???? Pitam ja, majku mu jel postoji NESTO da ne da toj vodi da.udje u masinu, neki MOZDA elektroventil? A on meni - jel vi cujete sta vam pricam, curi vam cesmica...samo sam spustio slusalicu...

zorankokosijan

pre 9 godina

Ves masinu ako koristis 2 puta nedeljno na 2500 pranja izadje da moze da traje 24 godine. Ne valja ti kritika majstore novinarski !!!

perax

pre 9 godina

Ja isto imam štednjak Siemens iz 59e, radi ko nov, ništa nije menjano. Ali nije to suština. Suština je da roba bude potrošna, jer onda imate veći promet, veći novac je u igri, sam uređaj je jeftiniji, vama dostupniji, više novca je u igri za razvoj, konkurencija je veća, podstiče se razvoj novih tehnologija. I to je sve. Ne želim da mi uređaj traje večno, već da kad mi dosadi ili se pokvari mogu da kupim nov. Šta ja imam od toga što imam tv iz 78e koji je tada plaćen 3000 maraka na kredit (vrednost vikendice u to vreme) i radi kao nov? Šta da radim danas sa njim sa svih njegovih 4 mesta za memorisanje programa?! Hoću 3d LED 52 inča, ludilo! Za 5 godina će taj da me smori, ja ću hteti nešto peto!

mt

pre 9 godina

Moji roditelji imaju Bosch frižider kupljen sredinom šezdesetih godina prošlog veka, u Beogradu, kod Vuka (mislim da se u narodu radnja zvala kod "Tri čekića"). Frižider je bio rađen specijalno za SFRJ tržište sa posebnom zaštitom od oscilacija u naponskoj mreži. Za 50 godina korišćenja jednom je promenjen termostat i dva puta sijalica. Takvi se više ne prave.

Poznavalac

pre 9 godina

Nikada nisam voleo uredjaje sa puno elektronike! Bas zato sto sam elektronicar i programer, znam da se u njima krije ograniceno trajanje. Moguce je sve popraviti od elektronskih komponenti ali je materijal fuseraj cist... Lezajeva je sve manje u ves masinama i umesto njih idu biksne koje kad se razdrndaju, tesko ih je popraviti jer su kucista jako tankih zidova i strugom je skoro nemoguce obraditi i staviti lezaj. Mikrotalasnu je lako popraviti, toster takodje. Mikseri imaju slabe motore i nekvalitetnu plastiku, pregrevaju se i crkavaju, ne retko i izdime ili se zapale. Automobili su blago receno katastrofa, sve nekvalitetno i od elektronike i od delova. Zice su kao iz kineske radnje, dugmici isto. Imao sam prilika da popravljam prekidace u Audiu iz 2012-te, sve krcka i pucketa, pucaju zabice i drzaci pri prvom vadjenjenju iz table, uvija se sve i deformise. Ako vam crkne nesto u putu, mozete da izadjete iz kola, posipate benzinom i zapalite, sami ga necete popraviti nikada ako niste strucnjak. Drzite se starijih uredjaja i restaurirajte vase stare automobile, bolje i kvalitetnije necete voziti nikada vise. Manite se luksuza, to je za bogate koji imaju para za bacanje i odrzavanje tih plastikenaca. Ja vozim opel-a iz 1987 i nedavno je uradjena potpuno restauriranje od zica do motora. To na putu ne ostavlja vec 26 godina! A reno od majke iz 2005 godine se kvari 3 puta godisnje i odnosi 600 evra na popravke i delove. Eno ga na parkingu, nece videti registraciju dok sam ja tu!

voka

pre 9 godina

Mile je vrh,samo kod nas u Srbiji struja zeza pa moze posle 5 godina da rikne i da razocara.U firmi imam gorenje koja se minimum 3 puta dnevno koristi,nema sta joj nije promenjeno za 3-4 godine,ali popravka kod dobrog i pristupacnog majstora,sad je na redu elektronika,samo jos da je nadjem polovnu:-)

Potrošač

pre 9 godina

Proizvođači su se još oko 1930 dogvorili da ograniče koliko sijalice traju

O tome možete pročitati ovde
http://potrosackisavetnik.com/novi_laptop_31000_deo_za_njega_52000/

medicus

pre 9 godina

To pricam godinama!
Zato je i propao komunizam, jer su svi proizvodi bili vrhunskog kvaliteta, i trziste se brzo zasitilo. A uz zapadne pritiske i bez obrta ekonomije, nije bilo izlaza.
Svaka kuca danas ima neki proizvod iz SFRJ, SSSR, RČS i sl. koji radi, kao kad je kupljen pre 30-40 god.

sinisa

pre 9 godina

nije u pitanju samo zelja za profitom,jer u razvijenim zemljama ljudi svake tri do cetiri godine menjaju tehnicke uredjaje. prvo zbog mode i dizajana,a potom i zbog novih tehnologija koje se pojavljuju.

srđan, sombor

pre 9 godina

Moj TV u boji EI Niš je star tačno trideset godina i radi odlično. U njemu je ekran marke Toshiba, a ostali delovi su iz bivše Istočne Nemačke, tj. DDR. Kvario se nekoliko puta, ali su to bili sitni kvarovi. Što se tiče mobilnog telefona, pre par meseci sam kupio Sony xperia Z, i zadovoljan sam, ali telefon Nokia 3310 koji sam kupio pre 13 godina i koji mi je x puta padao na beton i dalje radi besprekorno. Na vikendicu sam odneo frižider Obod Cetinje koji je star preko 40 godina, i radi i dalje. Ako se tehnika pravilno koristi trajaće dosta dugo.

mali

pre 9 godina

Nekada si za video rekorder trebao da iskesiras oko 1000 maraka,a danas DVD plejer mozes da kupis za 20-30 eura,i naravno da ne mozes ocekivati podjednaku dugovecnost tih uredjaja. Nekada,ne tako davno,pojam je bio imati i jedan tv u kuci,a tada se navodno bolje zivelo,a danas skoro svi imamo tv u svakoj sobi,i naravno da je ta dostupnost tehnike morala ici na ustrb kvaliteta.

Zarko

pre 9 godina

Uzmes gorenje ili beko pa si miran 5 godina. Mada sa ves masinom beko nisam bio zadovoljan,dok sa kombinovanim friziderom sa sve česmicom jesam:-) Gorenje usisivas mi je radio 10min dok sad ves masina radi kao luda. Cenim kod proizvodja koji kupovinom u inostranstvu imate garanciju i u Srbiji a to su Rowenta,panasonic i bosch... Hteo sam da kupim sony telefon u madjarskoj,ali i da mu nesto malo fali mogu da ga bacim,samsung tv i sl.

kurajber

pre 9 godina

Taćno ali i nije?"mašina za veš kvari posle 2.500 pranja" to je skoro 7 godina,svakodnevnog pranja ili oko 30€ godišnje (pa toliko mesečno ode za cigarete)po meni to nije malo.Mobilni koristim po potrebi i menjam ga kada mi istekne paket i a stari još uvek radi.Kvalitet je slabiji ali je sve veći i kupoholičarski mentalitet, brži je i napredak tehnologije, dizajn i sve to utiče da se prave manje kvalitetne stvari, zato su i jeftinije.Dosta je bilo da kaput ili jakna traju 3-4 razreda škole(ja sam to iskusio).

abc

pre 9 godina

soni tv, star -+ 44 godine, jos ga pokojni deda kupio... pokvario se ove godine, majstor zamenio jedan otpornik, cena 350 dinara sve ukupno :)

Straitjacket

pre 9 godina

Ja moju veš mašinu osim za pranje veša koristim i za vrcanje meda, poslažem saće, uključim centrifugu a odvodno crevo strpam u kacu od kupusa. Malo se pumpa muči ali med bude prvoklasan.
Posle uključim jedan ciklus ispiranja i spremna je da se ponovo koristi za veš.

Sinko

pre 9 godina

Pogledajte dokumentarac Planned obsolence (planirana zastarelost). Uredjaji u bivsem socijalizmu su bili projektovani da rade 25-50 hiljada sati ako rade povremeno ili min 25 godina ako rade stalno. Zato stare Gorenje ves masine i Obod frizideri rade po 40-ak godina. Ali ti uredjaji trose mnogo vise struje i vode, tako da za nekoliko godina potrose vrednost novog uredjaja. Napredak nije los, problem je sto su novi uredjaji toliko nekvaliteni da ne mogu da izdrze ni period garancije. Kad vec propisuje svasta EU bi trebala propisati i minimalni vek uredjaja u kojem proizvodjac snosi sve troskove, takodjer u cenu uredjaja treba uracunati i ekoloske efekte njegove proizvodnje. U suprotnom citav tehnoloski napredak civilizacijski nema nikvu svrhu ako je cena uredjaja X cena energenata X ekoloski tosak = konstanta (naravno sem bogacenja kapitalista) i potpuno je neodrziv.

HRvat

pre 9 godina

DA problem je sa vrhunskom Miele da ce Vas masina pokopati. Raditi ce jos dugo poslije vas. Imao sam par kao njemackih bosch ali rinule jedna po jedna. Ali Miele vrti i vrti.....

marko

pre 9 godina

Moj saldo do sad:

Electrolux sporet - posle 4god crkao racunar/programator - pravi kratki spoj i ne rade dve ringle. Rerna istog proizvodjaca OK.
Bosch usisivac - posle 4 god sve sto je moglo na njemu se raspalo, polomilo...
nekoliko cattle/kuvala za vodu raznih proizvodjaca (philips, bosch...) crkla.
ves masina whirpool - tokom 4god vise manjih mehanickih popravki, programator stalno baguje i stopira u sred pranja.
Frizider Electrolux - 4god, za sada sve ok.
Bojler ariston - sve ok.
Mikser blender Bosch - polomljena plastika. Moze da se baci.
Telefon kucni Siemens - crkao.
Racunari - uglavnom sve djubre, osim Apple uredjaja pre 2007 i sada IPad 2 koji su vrhunskog kvalitetaa.
Mobilni telefoni - do sad jedino Nokia bez presedana, ostalo smece (iphone manje-vise, ja nisam imao srece).
Razni media plejeri - listom djubre koje crkne brzo.
Stereo i HiFi - Marantz - odlican kvalitet. Zvucnici engleske proizvodnje - takodje. Slusalice Sennheiser - los kvalitet, menjam prvom prilikom.

Prilikom kupovine biram uvek proizvode kvalitetnih proizvodjaca, viseg ili visokog cenovnog ranga, uvek bolje, kvalitetnije, modele.

crown tv - 7 godina bez problema

pre 9 godina

Onda kupujte manje poznate marke. Cisto sumnjam da su te leve firme toliko ovladale sa tehnologijom da mogu da ugrade gresku u aparat.

todos

pre 9 godina

Po komentarima vidim da se izracunao prosek sto je istina. Jedino povecanje ciklusa pranja je kad je malo dete u kuci. Onda se masina i kupuje da bude u garantnom roku dok je dete malo. Posle toga i red je da se nabavi druga. Sasvim dovoljno je da bela tehnika traje od 7-12 godina. Ne treba je ni drzati vise jer je i onako naspram nove tehnike dosta veliki potrosac. Stari zamrzivaci oni pre 30 godina trose i do 200KW struje mesecno. Pa kome to treba kad su tu uredjaji sa A+++ i stedljiviji.

diversity and tolerance

pre 9 godina

sipajte litar sirca od 20% jednom mesecno u ves masinu na programu od 90C i nema brige, nece se kvariti i bice ociscena i dezinfikovana. isto tako i za masinu za sudove.

Tehnicko lice

pre 9 godina

Svi mehanicki delovi su podlozni kvaru. Dosta zavisi od kvaliteta materijala koji se ugradjuju. Kupili gorenje sudomasinu, 3x puta se pokvarila u roku od mesec dana. Na kraju smo je vratili. Dobili novac nazad i kupili Bosch. Svaki dan radi bez problema a imamo je vec 3 godine. Imamo Gorenje ves masinu , radi vec 6 godina samo smo grejac zamenili zbog kamenca. Nisam dovoljno bogat da kupim jeftino.

gradjanin

pre 9 godina

Televizor 20000/(365 dana x 5sati)= ca. 11 godina
Masina za pranje 2500/(3 x 52 nedelje)= 16 godina

To su minimalni rokovi trajanja. A sigurno da je prosek bolji. I nije istina da se ne moze popraviti. Sve zavisi koji fabrikat se kupuje. Ako kupis neki levi iz Kine ili Istocne Evrope sansa je nikakva i ne isplati se.
Sta je problem?

Alex

pre 9 godina

Kupio sam polovne ves i sudo masine marke Miele! Po 150 eur svaka, kod nekog prodavca na Smederevskom putu! Ljudi, to mi je do sada najbolja investicija!!! Rade bez greske, tihi, min struja. Jedino je dizajn malo iz proslog veka, ali koga briga! Radice jos 20 godina! E, da i polovni Miele usisivac(2.000 din), radi godinama. Znaci samo Miele! PS Steve Jobs opisuje ovu marku u svojim memoarima :)
(Miele, 29. septembar 2014 11:40)


Miele je , prijatelju, Mercedes medju belom tehnikom.Dobar izbor.

Prvačić

pre 9 godina

Ako ves peremo 3 puta sedmicno, mesečno peremo 12 puta sto znaci za godinu dana peremo 144 puta, a za 10 godina 1440 puta. E sad mi nije jasno zasto se "brzo" kvare posle 2500 puta?

Ugursuz

pre 9 godina

Ima mnogo istine u ovom clanku. Pojedine proizvode prave od materijala koji propadaju bez obzira koristili ili ne uredjaj. Odnos proizvodjaca prema potrosacu je krajnje ponizavajuci. Jedan primer: Zena zivi u Nemckoj. Pre godinu dana kupila Samsungov usisivac i nekoliko kesa za prasinu. Kese iskoristila i ona bi da naruci nove. Nema, kazu "oni", to je vec zastareo model. Ove masine sa danasnjom tehnologijom nisu jeftine. Jeftine su za mamine i tatine sinove. Vecina ovih proizvoda dolazi iz PRC tj Kine. Gradjani u EU osecaju sve vecu odbojnost prema kineskim proizvodima. Nije trosak samo kupiti uredjaj. Trosak je i placanje usluga radi iskoristavanja istog. A trosak je unistavanje istog tog smeca. Pogledajte na sta nam lici zivotna sredina. Ali kao i uvek krajnji potrosac je kriv za sve. Proizvodjac daje citave knjizice uz proizvod. Od toga 2-3 stranice je uputstvo za upotrebu a ostalo su obaveze potrosaca. Dakle, proizvodjac pere ruke. Pocetkom ove godine sam kupio LED tv (necu da navedem marku uredjaja, posto mi ne placaju za reklamu). Od trenutka kada sam ga instalirao, nije prosao ni dan da nije radio najmanje 12 sati. Jednom prilikom je radio skoro dva dana, danju i nocu (zbog necega mu tajmer za automatsko iskljucivanje nije reagovao). Trosi 39 wati kada je ukljucen i 0,3 u stand by. Posto ne trosi mnogo struju, odlucio sam da ga maksimalno iskoristim u garantnom roku, pa da vidimo.

mile

pre 9 godina

To je kao obućar u malom selu. Ako pravi kvalitetnu obuću koja traje 5 godina, a njemu treba 2 godine da napravi po par za sve ljude u selu, on sam sebe izbacuje iz posla. Tako i proizvođači, prave proizvode da traju dovoljno dugo da ispune garanciju, a da ih pritom ne izbace iz posla. Dobrodošli u kapitalizam

Nikola

pre 9 godina

Zanimljivo je koliko se kuka na jeftinu i kratkotrajnu robu. Pa ima i skupih i dugotrajnih. Eno Miele bela tehnika, traje decenijama, a košta 2000€ veš mašina pa izvolite. Lako je kukati, a kad treba da date velike pare za kvalitet onda tetki treba da se odnese lek. Ja volim kvalitetno i uglavnom prednost dajem takvim stvarima, ali za taj odnos cena ću radije da kupim gorenje mašinu sa pet godina garancije i da je, ako treba, menjam na svakih pet godina. Za iste pare ću trideset godina da imam novu veš mašinu sa novim opcijama i uštedama struje i vode. Baš mi treba veš mašina koju će deca da mi nasleđuju...

Mirko

pre 9 godina

Pa to je opste poznata stvar. Samo sto se niko ne usudjuje da to nazove pravim imenom a to bi bila rec kriminal! SVE ama bas sve firme koje proizvode bilo kakvu tehniku sa elektronskim delovima namerno manipulisu produkte da bi se automatski "iskljucivali" najcesce odmah posle garancijskog perioda. Probni balon su to bili stampaci pre 15tak godina. Najobicniji poluprovodnicki cip brojac se ugradjuje u te aparate. Posle odbrojanog zadatog broja, simulise se kvar i "error" lampica se aktivira tako da je svaka upotreba stampaca onemogucena.

Alexa089

pre 9 godina

Drugaru crkne lezaj od bubnja u garanciji,zove servis "to ne spada u garanciju" ?!? Dobro,ode decko pita za drugi lezaj,ne moze da se menja,saliven,dobro,koliko nov bubanj 13 000 rsd,masina 21 000 i decko kupi novu... A da nije imala ni blizu 2500 pranja. Jednostavno industrija mora da radi,ja imam samsung tv star 20 god eno ga u garazi radi ko singerica a dana servisa nije video,sta mislite,hoce li ovi novi da izguraju toliko,m? Daj boze,ali tesko...

Gospodin-BG

pre 9 godina

(Trovach, 29. septembar 2014 11:16)

E nasmeja me sa komentarom tvojim oko limarije hahah i ja sam imao identican slucaj sa ocem i majkom koji su po svaku cenu zeleli da rade "limariju" na decenijama staroj Gorenje ves masini.
Mislim o Gorenju sve najlepse , stvarno je masina izgurala nevidjenu exploataciju za Ginisa, ali budzenje "limarije" na ves masini je nesto sto nisam zeleo da vidim.
Sve dok nisu otisli jedan vikend u posetu rodbini , e onda sam odmah te subote otisao i kupio novu ves masinu koje je placena oko 25 000 i fala bogu vec 3 godine radi kao zmaj bez ikakvog kvara sve lepo, sem sto majka i dalje iz samo njenih razloga tvrdi kako decenijama stara Gorenje masina pere bolje i da je bilo bolje da smo joj uradili limariju.

To se zovu srpska posla.

Danas imamo mobilne telefone koje platimo deci na jedvite muke - cekove pozajmice kako se ko snadje -koji kostaju i do 700 eura a ves masina koja kosta 3 puta manje od banalnog mobilnog telefona , e to nam je preskupo i ocekujemo da radi do kraja zivota uz eventualni dolazak Zike majstora koji ce da promeni gumu na masini i popije kafu.

Nikad nismo realni bili kao narod i nikad i necemo biti.

Pozdrav svima i sve naj!

Lale

pre 9 godina

(Miele, 29. septembar 2014 11:40)

Miele ima dizajn kao da je 1980. godina, ali to im je valjda i fora, kao svedeno, nista napucano. Zato su im masine neunistive.

xxx

pre 9 godina

Muz,beba.deda,baba i ja jednako 3 masine dnevno minimum(samo odeca ,a gde je posteljina ,cebici ,plisane igracke...itd)To je preko 1000 pranja godisnje .Skroz kapiram racunicu i pitam se sta ljudi peru u tri masine nedeljno?!

Cinjenica

pre 9 godina

Nista se u trajnosti nije promenilo u proteklih 40-50 godina. Razlika je samo u tome sto pre 40-50 godina nisu postojali sabanski proizvodjaci (WEG, FOX, VIVAX, ...) pa su ljudi kupovali iskljucivo proverene marke tehnicke robe uglavnom iz Nemacke, Japana kao sto su AEG, SIEMENS, BOSH, ... Ko u ovom pogledu nije promenio svoje navike, danas nema problema u pogledu pouzdanosti i roka trajanja ovih aparata.

Dsmra

pre 9 godina

E pa kupis masine za sudje za ves Miele, pa da vidis kako ce da radi 5 puta dnevno, 20 godina. Ali kosta 1500-2500€. 7-10 turskih Beko. Pa ko voli nek izvoli, sreca postoji sirok izbor

KOSTA1703

pre 9 godina

Najboolju sliku novog potrosackog drustva,dao je u svojim mladalackim danima jos , Nenad Canak(da bas onaj Nenad Canak) pisuci za tada poznati almanah SF literature SIRIUS pricu "Poslovni covek".
Poenta price odnosno slika drustva koje je u toj prici pokazao je ogledana u poslovnom coveku koji maloj deci prodaje sijamske macice,kao kucne ljubimce.
Macice tako genetski modifikovane da budu sto blize decjem idealu.
I onda se tim macicica kod prodaje, ugradi kapsula cijanida, koja se posle tri meseca rastvori(tri meseca je dovoljno vreme da se dete emocionalno veze za to mace) i ubije mace, a dete trazi novo itd itd.

To je otprilike drustvo ka kojem se krecemo.

METOHIJA

pre 9 godina

ja sam serviser i svim ljudima kojima se desi softverski kvar na vešmašini samo resetujem tajmer za broj uključenja ciklusa i na primer sve Candy mašine se programiraju na 1500 ciklusa kad se toliko opere mašina se blokira posle moje intervencije radi još 1500 ciklusa, samo je reprogramiram. to radim besplatno u svom servisu.

darkside

pre 9 godina

Idite malo po evropi, Nemačka recimo pa pogledajte cene premium mašina i ostalih kućnih aparata. Kao što je neko rekao: Miele, PRAVI Bosch itd. Pa vidite jel se isplati. Koštaju oko 2000 evrića...sumnjam da će da crknu za 2 godine. Hoćete jeftino u Srbistanu? E TO je cena koju onda plaćamo....

Miele

pre 9 godina

Kupio sam polovne ves i sudo masine marke Miele! Po 150 eur svaka, kod nekog prodavca na Smederevskom putu! Ljudi, to mi je do sada najbolja investicija!!! Rade bez greske, tihi, min struja. Jedino je dizajn malo iz proslog veka, ali koga briga! Radice jos 20 godina! E, da i polovni Miele usisivac(2.000 din), radi godinama. Znaci samo Miele! PS Steve Jobs opisuje ovu marku u svojim memoarima :)

pera

pre 9 godina

Te stare mašine su imale centrifugu od možda 400 obrtaja u minuti, sadašnje imaju bar 1000, količina veša je bila oko 4kg, sada oko 6-7. A daleko su jeftinije. Po meni je čudo tehnike što rade koliko rade za tu cenu.

Miele

pre 9 godina

Pre nekih 6-7 godina kupim Miele ves masinu, bila je papreno skupa, kontam trajace dugo, pa se isplati, jos redovno koristimo Calgon protiv kamenca, tako da su troskovi poprilicni.
Masina je oko 5 godina slusala odlicno, ali jednog dana krenu voda iz nje, sreca pa imamo sifon u kupatilu. Dosao majstor, cackao, kaze nekakvo crijevo otislo, ima dosta kamenca, pa je vjerovatno zbog njega otislo. Kazem mu da stalno upotrebljavamo Calgon, on mi rece da je od njega jos gore, sta sad jadan covek da radi, uglavnom vise ne kupujemo Calgon.
Masina je kasnije imala jos jedan kvar, neki manji dio je otisao, tako da na kraju i nisam preterano zadovoljan sa Miele, pogotovo sto moji roditelji jos uvjek koriste staru Gorenje, jeftina, obicna masina, za 15-20 godina mislim da su samo bravicu promjenili, a i kod njih je voda tvrda kao i kod mene.

Aleksandar

pre 9 godina

Kog crnog napretka tehnologije za ves masinu, bojler ili sporet?

Ves masina - bubanj, dozer, programator, termostat kuciste, tegovi, elektromotor.
Sporet - programator, grejaci, termostat, kuciste.
Bojler - grejac, termostat (sonda), kuciste.

Nisam uracunao zice.

Te stvari su radjene isto kao i danas, samo sto stavljaju neki "rok eliminator", da bi jos vise pravili djubre po planeti, da bi mi "kapitalisticki" kupili prakticno isto to.

leka

pre 9 godina

Pa jeste mnogim ves masina traje i po 20 godina ali se ja zato leti gusim u autobusu od opojnih mirisa. Vidim da se neki hvale kako masinu koriste 1 nedeljno na viseclanu porodicu. Moja majka u proseku masinu mesecno koristi oko 45 puta!!

moj slucaj

pre 9 godina

kupio sam bio dzambo frizider marke Ariston platio preko 1000 evra i pazi te tacno 366 dan se zacepila kapilara i crko motor. Pozvao sam ovlascene koji su mi rekli da motor i zamena kapilare kosta 500 evra ( inace motor kosta oko 8000 dinara a parce bakarne cevcice manje od 800 dinara plus prevoz 4000 dinara. Okrenuo sam svog majstora koji mi je ranije radio neke druge uredjanje i covek dosao pogledao i kaze da znam ovaj model svima se to desilo posle godinu i nesto dana. Zamenio je sve za manje od 150 evra i radio je neko vreme onda je crko jedan ventilator pa drugi da sam na kraju resio da ga bacim.Prosto nevredi kad je nesto djubre djubre je .

otkacheni

pre 9 godina

Problem je ova nasa srednjevekovna drzava i njeni stanovnici, koji aparate, kad im vise ne trebaju, bacaju u reke ili nonsalantno sutnu pored puta gde im se cefi!!!
(svetla buducnost, 29. septembar 2014 10:48)

Skupljamo staro gvozdje, stare motore, ves masine, akumulatore i ostale sekundarne sirovine. Cistimo dvorista, podrume, supe i odnosimo nepotrebne stvari.

Računica.

pre 9 godina

Kupio mašinu za veš za 250 EUR. Garancija ističe u Novembru, posle 5 godina. Kada to podelim na broj pranja (u proseku 3X nedeljno) dođe mi trošak 0.32 EUR, odnosno po današnjem kursu oko 38.5 dinara po jednom pranju veša. Pri tome je mašina sa tajmerom, tako da se veš pere po jeftinijoj struji čime se podosta uštedi na računu za struju.
Čim se pokvari ide na reciklažu, a ja odoh da kupim novu.

Jack

pre 9 godina

Ja projektujem elektronske uređaje. Uređaji se projektuju tako da rade neograničeno. Koliko dugo će raditi najviše zavisi od uslova eksploatacije. Ne bi ste verovali šta sve ljudi rade sa elektronskim uređajima i kako postupaju sa njima. Uređaj koji se redovno održava može da radi 10 godina bez problema.

Ljudi su navikli da teraju kola na redovan servis, da menjaju ulje, filtere... ali kada je reč o elektronskim ili električnim uređajima, od njih očekuju da rade bez ikakvog održavanja. To prosto nije moguće.
(Mika, 29. septembar 2014 10:29)

Kako ko, evo ja sam u avgustu zamenio i ulje i antifriz na televizoru, proslog meseca sam nosio bojler na veliki servis, a evo bas danas mi dolazi majstor da izbalansira trapove na ves-masini.

plazoje

pre 9 godina

Imam mašinu candy iz '65 u vikendici.Od stajanja je otišla guma i crevo,a inače ona i dalje dobro radi.Ne znam zašto sam ovo napisao,al' 'ajde...

grbo

pre 9 godina

Patike najpoznatijih proizvođača su sve lošije, kad sam bio 7.razred kupe mi roditelji Reebok patike, iznosam ih ceo 7.i 8. igrao fudbala njima, kad se omalile dao ocu, nosio ih jo 2 godine. Ovo danas mlađem bratu jedva izguraju celu godinu.

Iskustvo

pre 9 godina

Bosh masina za pranje i susenje vesa kupljena nekoliko dana nakon otvaranja novog Merkatora (11 godina). Radi u proseku 3 dana nedeljno. Do danas nije imala ni jedan kvar.

Jovan

pre 9 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

To nije nista cudno. Trebalo je jos dodati da to ne vazi za sve proizvode i proizvodjace.

Marko

pre 9 godina

Tacno tako. Na tv se pojavile neke sarene linije pri vrhu, mobilni naprasno ne vidi usb, masina za ves se buni zbog vlage pa crkne mozak. Satelit zvucnika otkaze bez povoda. Sve van garancije i sa obicnom upotrebom.

Trovach

pre 9 godina

Moji roditelji su pre 15-ak godina popravljali limariju (kao da je automobil u pitanju) na, vec tada staroj, "Gorenje" ves masini. Jos uvek radi, a pere vise puta nedeljno. Vec je bila namenjena za otpad jer je kuciste bilo zardjalo, ali posto mama nije bila zadovoljna kvalitetom pranja novije masine druge marke, ona stara je dobila jos jednu "sansu". Mi koristimo 2 frizidera starosti oko 40 godina. Nekada se sva roba pravila da traje, a sada nas proizvodjaci teraju da budemo rasipnici.

boki

pre 9 godina

Koliko para toliko muzike. Sve su to samo brojevi. Pa nije Nemac vise lud da pravi aute koji prelaze milione kilometara kao golf dvojka i mercedes 123.

srbin

pre 9 godina

Kad mi je crko TV kog sam platio 6500 na akciji, popravka je trebalo da košta 5000 din + majstor, pa sam naravno dodao 2000 i kupio nov...

Mika

pre 9 godina

Ja projektujem elektronske uređaje. Uređaji se projektuju tako da rade neograničeno. Koliko dugo će raditi najviše zavisi od uslova eksploatacije. Ne bi ste verovali šta sve ljudi rade sa elektronskim uređajima i kako postupaju sa njima. Uređaj koji se redovno održava može da radi 10 godina bez problema.

Ljudi su navikli da teraju kola na redovan servis, da menjaju ulje, filtere... ali kada je reč o elektronskim ili električnim uređajima, od njih očekuju da rade bez ikakvog održavanja. To prosto nije moguće.

ha

pre 9 godina

Novu ves masinu da pustis 2500 puta (oko 7,5 god svaki dan) na pun program a da ne odu lezajevi? Nema teoretske sanse! Vec posle oko 900 pustanja ce vrisnuti lzajevi, ili nesto drugo... U sustini je danasnja tehnika tesko smece, jer su to sve plasticni uredjaji š klase. Pogledajte nove frizidere u kojim je unutrasnjost (police) napravljena od plastike kao za neku jednokratnu ambalazu. Obavezno pre kupovine nekog tehnickog uredjaja pitajte prodavca da li na celukupan uredjaj vazi garancija od 5 god ili samo na pojedine delove uredjaja, posto se moze desiti da vam na 90 posto uredjaja ne vazi garancija! Na primer neki proizvodjaci ne daju garanciju na magnetnu tihtung gumu na frizideru (koja kosta 5000 din), dok je to kod drugih brendova normalno da ti zamene u garantnom roku.

nadopuna istraživanju

pre 9 godina

opet teorije zavjere....
kupite kvalitetan proizvod, malo skuplji pa će trajati
moje iskustvo
vešmašina zanussi, sa sušilicom, 750 eura, 15 godina, dvoje djece odraslo uz nju, niti jednog kvara do sada, niti kamenca nema
televizor, LG plasma, 1000 eur, 8 godina radi non stop, bez kvara
iphone 3G , sedam godina, padao milion puta, radi bez greške, čak i baterija original....
usput,
nakon desetak godima vrijeme je neke stvari promijeniti
tehnika ide brzo naprijed, jogi madraci, garderoba, higijenski je zamijeniti
to što imamo male plaće pa nam je to teško, to je neka druga priča oko koje se zapadnjaci ne brinu

Skeptik

pre 9 godina

Meni je najgore što i kad hoćeš da kupiš nešto kvalitetno što će dobro služiti i dugo trajati ne možeš. Viša cena nije garant kvaliteta nego samo dobre reklame (npr. iPhone) i jednostavno ste primorani da menjate većinu aparata na 5 godina.

Suze Radosnice

pre 9 godina

Kupio sam novu ves masinu, pre 6 godina.Imala je standardnu garanciju od 2 godine. Mi u proseku peremo ves 3 puta nedeljno. Za sada radi kao svajcarski sat.
Dalje sami izracunajte.

Razumni Čovek

pre 9 godina

Lepo je kad ono što je svima već poznato, dobije zvaničnu potvrdu. Što je to glupost koja proizvodi nepotrebnu potrošnju vremena, energije,i više đubreta, manje je važno od profita koje kompanija ostvari. Barem po trenutnom sistemu.
Bilo bi lepo kad bi neko uključio cenu recikliranja u cenu proizvoda. Možda bi se onda proizvodile dugotrajnije stvari i manje đubreta.

Jakovljevic

pre 9 godina

Kupio sam telefon kod mobilnog operatera i dobio garanciju od dve godine, odjednom je prestao da radi, kada je stigao sa servisa, odgovor je bio da su pronadjeni tragovi vlage, i da se garancija ponistava, iako ja tvrdim da nisam pokvasio telefon, ali ne znam kako to da dokazem. Mislim da operateri to namerno odbijaju garancije, da bi mi kupovali nove aparate.

Goran Kikinda

pre 9 godina

nebranim proizvodjače tehnike ali :52 nedelje u godini x 2 pranja nedeljno je 104 pranja godisnje podeli na 2500 pranja = 24godine ...malo li je !? televizor 20000 sati 8 sati dnevno x 365 dana = 2920 sati je 6,8 godina ( ni moja mama penzionerka negleda TV 8 sati dnevno i svaki dan ...) , tv 26 inča je oko 20000 din , nekada kako se pozivaju iz udruzenja potrošača , tv 51-55 cm je koštao 5-6 dobrih plata , kvario svake godine , menjao ekran svake 4 godine i nije se gledao TV 8 sati dnevno .Danas sa napretkom tehnike , ko voli za 10 godina imali smo bum plazma , pa lcd sada led ...ko nas tera da pratimo modu !

Abre

pre 9 godina

Moja makina ima 13 godina. Pere otprilike jednom nedeljno, dakle manje od 700 puta je oprala. Ako će trajati još tri puta toliko - pa malo li je? Ako se dobro sećam, plaćena je ne više od 300 evra.

ја

pre 9 godina

Мени је ово скроз ок. Сећам се раније, кад су уређаји били квалитетнији, били су екстра скупи. Морао си дебело да одвајаш, да би нешто могао да купиш. Рецимо, код мене у кући никада није постојао видео рекордер јер је био јако скуп, телевизор смо `87 купили нешто једва преко "платног списка", сећам се да му је цена била астрономска, покојни Sharp. Тако да између приступачности и века трајања ја бирам приступачност, јер шта ће ми "квалитетан" уређај ако могу само да га гледам у радњи.

svetla buducnost

pre 9 godina

To je pošast zvana kapitalizam i prekomerna potrošnja, sve te stvari postaju otpad i zagađuju okolinu, o tome niko ne brine. Žalosno je u šta smo se pretvorili, mašinerija za trošenje, otrovani smo reklamama i naša svrha je samo da konzumiramo njihove proizvode kao ovce. Vlada masovno zatupljivnje a novac i stvari postaju jedino merilo vrednosti.
(biće bolje, 29. septembar 2014 10:07)

Mani ti truli kapitalizam, tamo se masine i svi aparati recikliraju i ne zagadjuju okolinu!

Problem je ova nasa srednjevekovna drzava i njeni stanovnici, koji aparate, kad im vise ne trebaju, bacaju u reke ili nonsalantno sutnu pored puta gde im se cefi!!!

Igor

pre 9 godina

Eeeee, a meni zena kaze, a sto ne kupimo novu ves masinu, ova pocela cesto da se kvari, znas one sa dugmicima. Samo pritisnes i ona sve sama radi. Hocemo zeno da menjamo masinu, ali kad se ova totalno ne raspadne. Kad se pokvari ima da je popravljamo sta god da je u pitanju, ali necemo da kupimo drugu.

mihajlo

pre 9 godina

To se zna vec po odavno. Medjutim sta se radi, da se to poboljsa!? Pitacu proizvodjace malo kasnije, kad pojeftinj 3D print, dali ce onda virtualnu stvar da naprave.

Srdjan

pre 9 godina

Pa mašina ako pere 2500 pranja, to je 50 godina ako veš perete jednom nedeljno. Ako je dva puta nedeljno, onda je to 25 godina, u čemu je problem?
Isto važi i za tv, mobilni... U svakom slucaju toliko brzo napreduju da će tv danas posle 10 godina biti totalno zastareo, a mobilni za 3 godine.
To je napredak.
A druga stvar, ranije je veš mašina bila INVESTCIJA, koštala je boga oca, kao i drugi aparati, pa je zato bilo "isplativo" popravljati.

Izmedju dva zla

pre 9 godina

Не знаш шта је горе - зло комунизма где су сви имали све али је све био крш и беда, или демократија где сви могу да имају све (ако имају паре) али се све квари и не траје дуго. Ужас.

kalendar

pre 9 godina

Ko kaze da nema masine koje rade dugo ? Imate Miele kuhinjski pribor,ali normalnoi cena mu je takva.Takva Miele masina kosta bar 2.000eura.I da li ce te kupiti ovu masinu ako znate da postoji ? Ne, vecina nece.Znaci izbor postoji.
S druge strane moda i dizajn je stigao i kod tehnike.I ljudi vole i zele da budu u trendu i da im je okruzenje sa tehnikom lepo i napredno.Tako da nema smisla da tehnika traju duze od 2 godine ( i to je puno ).U Americi su sproveli istrazivanja i dosli do zakljucka da na primeru bezicnih telefona nema smisla praviti garanciju duze od 6 meseci.Razlog je taj sto u 6 meseci se na trzistu pojave novi modeli i lepsi i kupci zele da im takvi stoje u kuci.Samo u srbiji se uzme ves masina i drzi 30 godina ali ne zbog kvaliteta nego zbog bede.Dovoljno je pogledati kako su crni i vestacki zubi kod nas jer ih nose po 10 -20 godina a na zapadu se menjaju na svakih 5 godina.Toliko o kvalitetu i garanciji.

ppv

pre 9 godina

Ima istine u ovom clanku, ali opet ne zavisi dugotrajnost proizvoda samo od proizvodjaca. Sa svojim minimalnim poznavanjem tehnike i zdravim razumom sam tokom godina sreo toliko cepanica od ljudi kojima ne bih dao kliker, a kamoli ves masinu ili, ne daj Boze, racunar na koriscenje. Stalno neki fantomski problemi, neke gluposti. Htedoh reci da ima nesto i do korisnika. :-)

toto

pre 9 godina

2500 pranja je skoro 7 godina svakodnevnog pranja veša!
Pošto ovaj intenzitet pranja retko ko ima (osim višečlanih domaćinstava sa većim brojem dece)ispada da veš mašina traje minimum 10 i više godina.
Pa koliko treba da traje jedan ovakav uređaj da bi bili zadovoljni?

Nemanja

pre 9 godina

Imam Candy masinu, iz 98' godine, koja se nijednom nije pokvarila. S obzirom da je to iz perioda kada su vec poceli da prave nemerne greske i da spustaju kvalitet, sve vise mislim da sam dobio greskom neki prototip :)
Salu na stranu, ali to je stvarno smesno. Ok je da najeftinije stvari kratko traju, da bi ljudima bile prisupacnije, al nisam nesto primetio ni da su najskuplji modeli imuni na probleme...

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Znači pametnije je kupiti povoljniji model od nekog skupljeg jer oba traju ne duže od garancije? Sem ukoliko nemate viška para pa vam je svejedno. Zaboravimo na izreku 'ako ne znaš šta je dobro ti kupi šta je skupo', došla su neka 'moderna' vremena...

živko

pre 9 godina

akumulator za auto mi se pokvario, pogledam garanciju, istekla pre 40 dana. mobilni trokira, ne čuje se, baguje, (već. 3x popravljan u garantnom roku) nema ni godinu i po, nakon svake reklamacije radi još gore, katasrofa! još malo pa ćemo imati uredjaje za jednokratnu upotrebu, ne smem da pomislim šta se desi sa malolitraznim vozilima koja imaju sve više konja i turbina, nakon par godina vožnje.

dzoni

pre 9 godina

Nemam bolji dokaz nego kod mene u porodici.. Fen Gorenje.. Moja majka kupila pre 30 godina.. I danas radi kao i prvi dan i koristi se svaki dan. U medjuvremenu smo samo u zadnjih 10 godina kupili 10 drugih fenova.. Od kineskih do najpoznatih marki.. Svi crknu posle max 2-3 godine..isti slucaj sa usisivacima.. Jedno 6-7 smo promenili zadnjih 10 god a onaj sloboda star 30 godina i ako izgleda ruzno i koscasto radi kao i prvi dan.

biće bolje

pre 9 godina

To je pošast zvana kapitalizam i prekomerna potrošnja, sve te stvari postaju otpad i zagađuju okolinu, o tome niko ne brine. Žalosno je u šta smo se pretvorili, mašinerija za trošenje, otrovani smo reklamama i naša svrha je samo da konzumiramo njihove proizvode kao ovce. Vlada masovno zatupljivnje a novac i stvari postaju jedino merilo vrednosti.

vоodo

pre 9 godina

Treba napomeuti da najjači brendovi uvek imaju i premium linije (ovo važi čak i za računare i komponente)koje su dosta skuplje, nekad i višestruko. E te preimum linije traju dugo i kvalitet im je blizak onom nekadašnjem.

Andjela

pre 9 godina

Sve je ovo u redu i razumljivo, i nije problem to,
jer se tehnoloska evolucija ubrzala i sve je brza.
Prosto pratimo razvoj.

Problem je otpad, jer mesecno pravimo milione tona
elektronskog, elektricnog optada, koji treba reciklirati.

To je sustina problema.

gfhh

pre 9 godina

Ako prosecna porodica ukljucuje masinu svaki drugi
dan, to je 180 puta godisnje, pa bi masina trajala oko 15 godina. To nije malo i mislim da se radi o gresci u proceni.

Teodosije

pre 9 godina

2500 pranja? Ako se ves masina koristi jednom svaki drugi dan, ispada da ce trajati 5000 dana, odnosno skoro 14 godina... sta je tu sporno!? ako neko mozda trazi amatersku masinu a zeli da moze da mu pere svaki dan dva puta dnevno, onda je na korak udaljen od profesionalne perionice, i logicno je da mu masina nece dugo trajati, a pri tom je pitanje da li bi mu se skuplja i trajnija vise isplatila... jer obicno ne traju onoliko duze koliko su skuplje...

future

pre 9 godina

Jedan od slucajeva sve losijeg kvaliteta je i Mercedes (koji je bio sinonim za pouzdanost i kvalitet), a cijena ostala cak ista.Uvjerio sam se licno...Kao sto je navedeno u tekstu, sve dok ne istekne garancija, a poslije neka je sa srecom

Kupujem ja njih a ne oni mene

pre 9 godina

Ako Vam masina pere 3 puta nedeljno ona pere godisnje 156 puta. to je minimum 16 godina trajanja. Uz pravilno koriscenje svakog uredjaja rok se moze jos malo produziti znaci 20 godina. Ako posle 20 godina ne mozete da kupite masinu onda je to veliki Vas problem. Inace jednu masinu sam koristio 20 godina i posle sam kupio drugu koja je jos bolja i ona traje vec 12 godina bez kvarova. I nadam se da ce raditi jos deset i da cu kasnije uzeti i trecu. I naravno da ce da se kvare. U covekovoj biti je da kupuje novo jednostavno tako smo programirani i na tome se zasniva ekonomija.

mare

pre 9 godina

Odvoji i sad 3 prosecne plate za masinu za ves, kao sto je moja mama pre 40 godina odvojila, pa ces videti da ce da traje dugo! Ljudi ocekuju da plate 20.000 masinu za ves i da im traje 20 godina, pa ne moze. Ima i sada marki kao sto je npr. Miele, koji svoje uradjaje testira na radni vek od preko 20 godina, ali zato ne mozes da kupis njihovu masinu za ves za ispod 1000 evra. Nista ne kosta dzabe mnogo, i ja bih najradije opremio kucu sa Miele ili Siemens aparatima, ali je problem sto za jedan njihov uradjaj mogu da opremim celu kuhinju sa uradjajima drugih proizvodjaca. Koliko para, toliko muzike! Vazda bilo. :)

Nenad

pre 9 godina

Ljudi su toliko nerealni da je to neverovatno. Platite ves masinu 200 evra i sve i da perete ves svaki dan, po ovoj proceni pranja masina ce vam trajati 6 do 7 godina. Ako zelite da vam masine traju kao nekad, onda ih i platite kao nekad, cirka 500 -1000 evra.

srbenda a ne komunjara

pre 9 godina

(biće bolje, 29. septembar 2014 10:07)
pa ništa ondak, ti se lepo preseli u neku pećinu na prokletijama i peri veš u potoku, da bi im doakao

masak

pre 9 godina

ako bi masina koja bi radila 20 godina kostala 400e mislim da je bolje kupiti 2 koje kostaju po 250 a traju po 10god. I zbog higijene a i kao sto ste rekli..napreduje tehnika...trose manje vode,struje,bolje peru,itd.

Lale

pre 9 godina

Suludim tempom se menjaju tehnologije. Ko hoce da kupi televizor, mora da ode na planinu i meditira par dana, kako bi doneo pravi izbor. High Definition,pa 3D, pa 4K, pa zakrivljeni...menjaju tehnologiju na 6 meseci. Nekad se znalo, al' crno-beli, al' kolor i gotovo.

matematicar

pre 9 godina

Hm, ako peremo svaki dan (a to ne radimo), to je 365 puta u godini. Za 10 god, to je 3600. Da kazemo da peremo 3 puta nedeljno (sto je mozda open puno) X52 nedelje = 156 u godini. Za 10 godina 1560.
2500 bi bilo je za oko 16 godina. Malo li je?

Pera Zdera

pre 9 godina

Kupili masinu domaceg proizvodjaca, garancija 5 godina, u medjuvremenu dve bebe, pamucne pelene, prala i otkuvavala svaki dan po bar dva puta. Posle 4 godine, promenili grejac, racunar i jednom se pregrejala. Serviseri svaki put dosli sutradan. Na kraju vrata izrdjala - proizvodjac odlucio da zameni masinu (vrate pare). Posle 4 godine imamo novu ves masinu istog proizvodjaca iz Valjeva i dvoje dece bez pelena. I veoma smo zadovoljni.

okneS

pre 9 godina

100% tačno. U kuci imam mašinu koja već 13 godina pere neumorno. Galami, rasipa vodu, troši struju, zauzima veliki prostor alu se ne kvari. Brat je sebi uzeo novu pre 3 godine koja je sve sto moja nije ali mu majstor kampuje u kuci.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Nista cudno, taj trend je poceo 2000 godine. Zato sto su pravili kvalitetne stvari propali su Gruding i Telefunken(ono sto se sada proizbodi pod tim imenom u Turskoj ne racunamo jer su poceli od skora sa koriste ta imena).

mik

pre 9 godina

Pa dobro neka ves masina opere tih 2500 puta, nemam nista protiv. Ja masinu ukljucujem u proseku 3 puta nedeljno znaci potrajace mi nekih 16 godina.

toto

pre 9 godina

2500 pranja je skoro 7 godina svakodnevnog pranja veša!
Pošto ovaj intenzitet pranja retko ko ima (osim višečlanih domaćinstava sa većim brojem dece)ispada da veš mašina traje minimum 10 i više godina.
Pa koliko treba da traje jedan ovakav uređaj da bi bili zadovoljni?

Srdjan

pre 9 godina

Pa mašina ako pere 2500 pranja, to je 50 godina ako veš perete jednom nedeljno. Ako je dva puta nedeljno, onda je to 25 godina, u čemu je problem?
Isto važi i za tv, mobilni... U svakom slucaju toliko brzo napreduju da će tv danas posle 10 godina biti totalno zastareo, a mobilni za 3 godine.
To je napredak.
A druga stvar, ranije je veš mašina bila INVESTCIJA, koštala je boga oca, kao i drugi aparati, pa je zato bilo "isplativo" popravljati.

Jack

pre 9 godina

Ja projektujem elektronske uređaje. Uređaji se projektuju tako da rade neograničeno. Koliko dugo će raditi najviše zavisi od uslova eksploatacije. Ne bi ste verovali šta sve ljudi rade sa elektronskim uređajima i kako postupaju sa njima. Uređaj koji se redovno održava može da radi 10 godina bez problema.

Ljudi su navikli da teraju kola na redovan servis, da menjaju ulje, filtere... ali kada je reč o elektronskim ili električnim uređajima, od njih očekuju da rade bez ikakvog održavanja. To prosto nije moguće.
(Mika, 29. septembar 2014 10:29)

Kako ko, evo ja sam u avgustu zamenio i ulje i antifriz na televizoru, proslog meseca sam nosio bojler na veliki servis, a evo bas danas mi dolazi majstor da izbalansira trapove na ves-masini.

svetla buducnost

pre 9 godina

To je pošast zvana kapitalizam i prekomerna potrošnja, sve te stvari postaju otpad i zagađuju okolinu, o tome niko ne brine. Žalosno je u šta smo se pretvorili, mašinerija za trošenje, otrovani smo reklamama i naša svrha je samo da konzumiramo njihove proizvode kao ovce. Vlada masovno zatupljivnje a novac i stvari postaju jedino merilo vrednosti.
(biće bolje, 29. septembar 2014 10:07)

Mani ti truli kapitalizam, tamo se masine i svi aparati recikliraju i ne zagadjuju okolinu!

Problem je ova nasa srednjevekovna drzava i njeni stanovnici, koji aparate, kad im vise ne trebaju, bacaju u reke ili nonsalantno sutnu pored puta gde im se cefi!!!

mare

pre 9 godina

Odvoji i sad 3 prosecne plate za masinu za ves, kao sto je moja mama pre 40 godina odvojila, pa ces videti da ce da traje dugo! Ljudi ocekuju da plate 20.000 masinu za ves i da im traje 20 godina, pa ne moze. Ima i sada marki kao sto je npr. Miele, koji svoje uradjaje testira na radni vek od preko 20 godina, ali zato ne mozes da kupis njihovu masinu za ves za ispod 1000 evra. Nista ne kosta dzabe mnogo, i ja bih najradije opremio kucu sa Miele ili Siemens aparatima, ali je problem sto za jedan njihov uradjaj mogu da opremim celu kuhinju sa uradjajima drugih proizvodjaca. Koliko para, toliko muzike! Vazda bilo. :)

Suze Radosnice

pre 9 godina

Kupio sam novu ves masinu, pre 6 godina.Imala je standardnu garanciju od 2 godine. Mi u proseku peremo ves 3 puta nedeljno. Za sada radi kao svajcarski sat.
Dalje sami izracunajte.

biće bolje

pre 9 godina

To je pošast zvana kapitalizam i prekomerna potrošnja, sve te stvari postaju otpad i zagađuju okolinu, o tome niko ne brine. Žalosno je u šta smo se pretvorili, mašinerija za trošenje, otrovani smo reklamama i naša svrha je samo da konzumiramo njihove proizvode kao ovce. Vlada masovno zatupljivnje a novac i stvari postaju jedino merilo vrednosti.

Miele

pre 9 godina

Kupio sam polovne ves i sudo masine marke Miele! Po 150 eur svaka, kod nekog prodavca na Smederevskom putu! Ljudi, to mi je do sada najbolja investicija!!! Rade bez greske, tihi, min struja. Jedino je dizajn malo iz proslog veka, ali koga briga! Radice jos 20 godina! E, da i polovni Miele usisivac(2.000 din), radi godinama. Znaci samo Miele! PS Steve Jobs opisuje ovu marku u svojim memoarima :)

ја

pre 9 godina

Мени је ово скроз ок. Сећам се раније, кад су уређаји били квалитетнији, били су екстра скупи. Морао си дебело да одвајаш, да би нешто могао да купиш. Рецимо, код мене у кући никада није постојао видео рекордер јер је био јако скуп, телевизор смо `87 купили нешто једва преко "платног списка", сећам се да му је цена била астрономска, покојни Sharp. Тако да између приступачности и века трајања ја бирам приступачност, јер шта ће ми "квалитетан" уређај ако могу само да га гледам у радњи.

Lale

pre 9 godina

Suludim tempom se menjaju tehnologije. Ko hoce da kupi televizor, mora da ode na planinu i meditira par dana, kako bi doneo pravi izbor. High Definition,pa 3D, pa 4K, pa zakrivljeni...menjaju tehnologiju na 6 meseci. Nekad se znalo, al' crno-beli, al' kolor i gotovo.

vоodo

pre 9 godina

Treba napomeuti da najjači brendovi uvek imaju i premium linije (ovo važi čak i za računare i komponente)koje su dosta skuplje, nekad i višestruko. E te preimum linije traju dugo i kvalitet im je blizak onom nekadašnjem.

dzoni

pre 9 godina

Nemam bolji dokaz nego kod mene u porodici.. Fen Gorenje.. Moja majka kupila pre 30 godina.. I danas radi kao i prvi dan i koristi se svaki dan. U medjuvremenu smo samo u zadnjih 10 godina kupili 10 drugih fenova.. Od kineskih do najpoznatih marki.. Svi crknu posle max 2-3 godine..isti slucaj sa usisivacima.. Jedno 6-7 smo promenili zadnjih 10 god a onaj sloboda star 30 godina i ako izgleda ruzno i koscasto radi kao i prvi dan.

Mika

pre 9 godina

Ja projektujem elektronske uređaje. Uređaji se projektuju tako da rade neograničeno. Koliko dugo će raditi najviše zavisi od uslova eksploatacije. Ne bi ste verovali šta sve ljudi rade sa elektronskim uređajima i kako postupaju sa njima. Uređaj koji se redovno održava može da radi 10 godina bez problema.

Ljudi su navikli da teraju kola na redovan servis, da menjaju ulje, filtere... ali kada je reč o elektronskim ili električnim uređajima, od njih očekuju da rade bez ikakvog održavanja. To prosto nije moguće.

nadopuna istraživanju

pre 9 godina

opet teorije zavjere....
kupite kvalitetan proizvod, malo skuplji pa će trajati
moje iskustvo
vešmašina zanussi, sa sušilicom, 750 eura, 15 godina, dvoje djece odraslo uz nju, niti jednog kvara do sada, niti kamenca nema
televizor, LG plasma, 1000 eur, 8 godina radi non stop, bez kvara
iphone 3G , sedam godina, padao milion puta, radi bez greške, čak i baterija original....
usput,
nakon desetak godima vrijeme je neke stvari promijeniti
tehnika ide brzo naprijed, jogi madraci, garderoba, higijenski je zamijeniti
to što imamo male plaće pa nam je to teško, to je neka druga priča oko koje se zapadnjaci ne brinu

Andjela

pre 9 godina

Sve je ovo u redu i razumljivo, i nije problem to,
jer se tehnoloska evolucija ubrzala i sve je brza.
Prosto pratimo razvoj.

Problem je otpad, jer mesecno pravimo milione tona
elektronskog, elektricnog optada, koji treba reciklirati.

To je sustina problema.

mt

pre 9 godina

Moji roditelji imaju Bosch frižider kupljen sredinom šezdesetih godina prošlog veka, u Beogradu, kod Vuka (mislim da se u narodu radnja zvala kod "Tri čekića"). Frižider je bio rađen specijalno za SFRJ tržište sa posebnom zaštitom od oscilacija u naponskoj mreži. Za 50 godina korišćenja jednom je promenjen termostat i dva puta sijalica. Takvi se više ne prave.

zorankokosijan

pre 9 godina

Ves masinu ako koristis 2 puta nedeljno na 2500 pranja izadje da moze da traje 24 godine. Ne valja ti kritika majstore novinarski !!!

Poznavalac

pre 9 godina

Nikada nisam voleo uredjaje sa puno elektronike! Bas zato sto sam elektronicar i programer, znam da se u njima krije ograniceno trajanje. Moguce je sve popraviti od elektronskih komponenti ali je materijal fuseraj cist... Lezajeva je sve manje u ves masinama i umesto njih idu biksne koje kad se razdrndaju, tesko ih je popraviti jer su kucista jako tankih zidova i strugom je skoro nemoguce obraditi i staviti lezaj. Mikrotalasnu je lako popraviti, toster takodje. Mikseri imaju slabe motore i nekvalitetnu plastiku, pregrevaju se i crkavaju, ne retko i izdime ili se zapale. Automobili su blago receno katastrofa, sve nekvalitetno i od elektronike i od delova. Zice su kao iz kineske radnje, dugmici isto. Imao sam prilika da popravljam prekidace u Audiu iz 2012-te, sve krcka i pucketa, pucaju zabice i drzaci pri prvom vadjenjenju iz table, uvija se sve i deformise. Ako vam crkne nesto u putu, mozete da izadjete iz kola, posipate benzinom i zapalite, sami ga necete popraviti nikada ako niste strucnjak. Drzite se starijih uredjaja i restaurirajte vase stare automobile, bolje i kvalitetnije necete voziti nikada vise. Manite se luksuza, to je za bogate koji imaju para za bacanje i odrzavanje tih plastikenaca. Ja vozim opel-a iz 1987 i nedavno je uradjena potpuno restauriranje od zica do motora. To na putu ne ostavlja vec 26 godina! A reno od majke iz 2005 godine se kvari 3 puta godisnje i odnosi 600 evra na popravke i delove. Eno ga na parkingu, nece videti registraciju dok sam ja tu!

METOHIJA

pre 9 godina

ja sam serviser i svim ljudima kojima se desi softverski kvar na vešmašini samo resetujem tajmer za broj uključenja ciklusa i na primer sve Candy mašine se programiraju na 1500 ciklusa kad se toliko opere mašina se blokira posle moje intervencije radi još 1500 ciklusa, samo je reprogramiram. to radim besplatno u svom servisu.

mali

pre 9 godina

Nekada si za video rekorder trebao da iskesiras oko 1000 maraka,a danas DVD plejer mozes da kupis za 20-30 eura,i naravno da ne mozes ocekivati podjednaku dugovecnost tih uredjaja. Nekada,ne tako davno,pojam je bio imati i jedan tv u kuci,a tada se navodno bolje zivelo,a danas skoro svi imamo tv u svakoj sobi,i naravno da je ta dostupnost tehnike morala ici na ustrb kvaliteta.

ppv

pre 9 godina

Ima istine u ovom clanku, ali opet ne zavisi dugotrajnost proizvoda samo od proizvodjaca. Sa svojim minimalnim poznavanjem tehnike i zdravim razumom sam tokom godina sreo toliko cepanica od ljudi kojima ne bih dao kliker, a kamoli ves masinu ili, ne daj Boze, racunar na koriscenje. Stalno neki fantomski problemi, neke gluposti. Htedoh reci da ima nesto i do korisnika. :-)

Aleksandar

pre 9 godina

Kog crnog napretka tehnologije za ves masinu, bojler ili sporet?

Ves masina - bubanj, dozer, programator, termostat kuciste, tegovi, elektromotor.
Sporet - programator, grejaci, termostat, kuciste.
Bojler - grejac, termostat (sonda), kuciste.

Nisam uracunao zice.

Te stvari su radjene isto kao i danas, samo sto stavljaju neki "rok eliminator", da bi jos vise pravili djubre po planeti, da bi mi "kapitalisticki" kupili prakticno isto to.

Kupujem ja njih a ne oni mene

pre 9 godina

Ako Vam masina pere 3 puta nedeljno ona pere godisnje 156 puta. to je minimum 16 godina trajanja. Uz pravilno koriscenje svakog uredjaja rok se moze jos malo produziti znaci 20 godina. Ako posle 20 godina ne mozete da kupite masinu onda je to veliki Vas problem. Inace jednu masinu sam koristio 20 godina i posle sam kupio drugu koja je jos bolja i ona traje vec 12 godina bez kvarova. I nadam se da ce raditi jos deset i da cu kasnije uzeti i trecu. I naravno da ce da se kvare. U covekovoj biti je da kupuje novo jednostavno tako smo programirani i na tome se zasniva ekonomija.

matematicar

pre 9 godina

Hm, ako peremo svaki dan (a to ne radimo), to je 365 puta u godini. Za 10 god, to je 3600. Da kazemo da peremo 3 puta nedeljno (sto je mozda open puno) X52 nedelje = 156 u godini. Za 10 godina 1560.
2500 bi bilo je za oko 16 godina. Malo li je?

perax

pre 9 godina

Ja isto imam štednjak Siemens iz 59e, radi ko nov, ništa nije menjano. Ali nije to suština. Suština je da roba bude potrošna, jer onda imate veći promet, veći novac je u igri, sam uređaj je jeftiniji, vama dostupniji, više novca je u igri za razvoj, konkurencija je veća, podstiče se razvoj novih tehnologija. I to je sve. Ne želim da mi uređaj traje večno, već da kad mi dosadi ili se pokvari mogu da kupim nov. Šta ja imam od toga što imam tv iz 78e koji je tada plaćen 3000 maraka na kredit (vrednost vikendice u to vreme) i radi kao nov? Šta da radim danas sa njim sa svih njegovih 4 mesta za memorisanje programa?! Hoću 3d LED 52 inča, ludilo! Za 5 godina će taj da me smori, ja ću hteti nešto peto!

pera

pre 9 godina

Te stare mašine su imale centrifugu od možda 400 obrtaja u minuti, sadašnje imaju bar 1000, količina veša je bila oko 4kg, sada oko 6-7. A daleko su jeftinije. Po meni je čudo tehnike što rade koliko rade za tu cenu.

Jakovljevic

pre 9 godina

Kupio sam telefon kod mobilnog operatera i dobio garanciju od dve godine, odjednom je prestao da radi, kada je stigao sa servisa, odgovor je bio da su pronadjeni tragovi vlage, i da se garancija ponistava, iako ja tvrdim da nisam pokvasio telefon, ali ne znam kako to da dokazem. Mislim da operateri to namerno odbijaju garancije, da bi mi kupovali nove aparate.

otkacheni

pre 9 godina

Problem je ova nasa srednjevekovna drzava i njeni stanovnici, koji aparate, kad im vise ne trebaju, bacaju u reke ili nonsalantno sutnu pored puta gde im se cefi!!!
(svetla buducnost, 29. septembar 2014 10:48)

Skupljamo staro gvozdje, stare motore, ves masine, akumulatore i ostale sekundarne sirovine. Cistimo dvorista, podrume, supe i odnosimo nepotrebne stvari.

Računica.

pre 9 godina

Kupio mašinu za veš za 250 EUR. Garancija ističe u Novembru, posle 5 godina. Kada to podelim na broj pranja (u proseku 3X nedeljno) dođe mi trošak 0.32 EUR, odnosno po današnjem kursu oko 38.5 dinara po jednom pranju veša. Pri tome je mašina sa tajmerom, tako da se veš pere po jeftinijoj struji čime se podosta uštedi na računu za struju.
Čim se pokvari ide na reciklažu, a ja odoh da kupim novu.

pex

pre 9 godina

Kupio sam Gorenje masinu pre 20 dana..eno je, puna vode dok ne radi..ja zvao call centar servisa, tamo me pravili budalom, kao curi vam cesma za dovod vode pa se ona puni!!!???? Pitam ja, majku mu jel postoji NESTO da ne da toj vodi da.udje u masinu, neki MOZDA elektroventil? A on meni - jel vi cujete sta vam pricam, curi vam cesmica...samo sam spustio slusalicu...

Pera Zdera

pre 9 godina

Kupili masinu domaceg proizvodjaca, garancija 5 godina, u medjuvremenu dve bebe, pamucne pelene, prala i otkuvavala svaki dan po bar dva puta. Posle 4 godine, promenili grejac, racunar i jednom se pregrejala. Serviseri svaki put dosli sutradan. Na kraju vrata izrdjala - proizvodjac odlucio da zameni masinu (vrate pare). Posle 4 godine imamo novu ves masinu istog proizvodjaca iz Valjeva i dvoje dece bez pelena. I veoma smo zadovoljni.

leka

pre 9 godina

Pa jeste mnogim ves masina traje i po 20 godina ali se ja zato leti gusim u autobusu od opojnih mirisa. Vidim da se neki hvale kako masinu koriste 1 nedeljno na viseclanu porodicu. Moja majka u proseku masinu mesecno koristi oko 45 puta!!

Miele

pre 9 godina

Pre nekih 6-7 godina kupim Miele ves masinu, bila je papreno skupa, kontam trajace dugo, pa se isplati, jos redovno koristimo Calgon protiv kamenca, tako da su troskovi poprilicni.
Masina je oko 5 godina slusala odlicno, ali jednog dana krenu voda iz nje, sreca pa imamo sifon u kupatilu. Dosao majstor, cackao, kaze nekakvo crijevo otislo, ima dosta kamenca, pa je vjerovatno zbog njega otislo. Kazem mu da stalno upotrebljavamo Calgon, on mi rece da je od njega jos gore, sta sad jadan covek da radi, uglavnom vise ne kupujemo Calgon.
Masina je kasnije imala jos jedan kvar, neki manji dio je otisao, tako da na kraju i nisam preterano zadovoljan sa Miele, pogotovo sto moji roditelji jos uvjek koriste staru Gorenje, jeftina, obicna masina, za 15-20 godina mislim da su samo bravicu promjenili, a i kod njih je voda tvrda kao i kod mene.

Mida

pre 9 godina

Kao ovlašćeni serviser 30 brendova, odgovorno tvrdim da je čista dezinformacija da su elektronski uređaji softverski programirani da se pokvare nakon određenog vremenskog perioda. Jednostavno je, kvalitet ne valja. Teoretičari zavere nisu u pravu.

KOSTA1703

pre 9 godina

Najboolju sliku novog potrosackog drustva,dao je u svojim mladalackim danima jos , Nenad Canak(da bas onaj Nenad Canak) pisuci za tada poznati almanah SF literature SIRIUS pricu "Poslovni covek".
Poenta price odnosno slika drustva koje je u toj prici pokazao je ogledana u poslovnom coveku koji maloj deci prodaje sijamske macice,kao kucne ljubimce.
Macice tako genetski modifikovane da budu sto blize decjem idealu.
I onda se tim macicica kod prodaje, ugradi kapsula cijanida, koja se posle tri meseca rastvori(tri meseca je dovoljno vreme da se dete emocionalno veze za to mace) i ubije mace, a dete trazi novo itd itd.

To je otprilike drustvo ka kojem se krecemo.

masak

pre 9 godina

ako bi masina koja bi radila 20 godina kostala 400e mislim da je bolje kupiti 2 koje kostaju po 250 a traju po 10god. I zbog higijene a i kao sto ste rekli..napreduje tehnika...trose manje vode,struje,bolje peru,itd.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Nista cudno, taj trend je poceo 2000 godine. Zato sto su pravili kvalitetne stvari propali su Gruding i Telefunken(ono sto se sada proizbodi pod tim imenom u Turskoj ne racunamo jer su poceli od skora sa koriste ta imena).

misko

pre 9 godina

Da je Zastava samo bila kvalitetni auto i danas bu je kupovali..imam sad vozim auto FIAT prepun elektronike i sa majstorom sam postao kucni prijatelj...

future

pre 9 godina

Jedan od slucajeva sve losijeg kvaliteta je i Mercedes (koji je bio sinonim za pouzdanost i kvalitet), a cijena ostala cak ista.Uvjerio sam se licno...Kao sto je navedeno u tekstu, sve dok ne istekne garancija, a poslije neka je sa srecom

srđan, sombor

pre 9 godina

Moj TV u boji EI Niš je star tačno trideset godina i radi odlično. U njemu je ekran marke Toshiba, a ostali delovi su iz bivše Istočne Nemačke, tj. DDR. Kvario se nekoliko puta, ali su to bili sitni kvarovi. Što se tiče mobilnog telefona, pre par meseci sam kupio Sony xperia Z, i zadovoljan sam, ali telefon Nokia 3310 koji sam kupio pre 13 godina i koji mi je x puta padao na beton i dalje radi besprekorno. Na vikendicu sam odneo frižider Obod Cetinje koji je star preko 40 godina, i radi i dalje. Ako se tehnika pravilno koristi trajaće dosta dugo.

medicus

pre 9 godina

To pricam godinama!
Zato je i propao komunizam, jer su svi proizvodi bili vrhunskog kvaliteta, i trziste se brzo zasitilo. A uz zapadne pritiske i bez obrta ekonomije, nije bilo izlaza.
Svaka kuca danas ima neki proizvod iz SFRJ, SSSR, RČS i sl. koji radi, kao kad je kupljen pre 30-40 god.

plazoje

pre 9 godina

Imam mašinu candy iz '65 u vikendici.Od stajanja je otišla guma i crevo,a inače ona i dalje dobro radi.Ne znam zašto sam ovo napisao,al' 'ajde...

boki

pre 9 godina

Koliko para toliko muzike. Sve su to samo brojevi. Pa nije Nemac vise lud da pravi aute koji prelaze milione kilometara kao golf dvojka i mercedes 123.

mik

pre 9 godina

Pa dobro neka ves masina opere tih 2500 puta, nemam nista protiv. Ja masinu ukljucujem u proseku 3 puta nedeljno znaci potrajace mi nekih 16 godina.

Gospodin-BG

pre 9 godina

(Trovach, 29. septembar 2014 11:16)

E nasmeja me sa komentarom tvojim oko limarije hahah i ja sam imao identican slucaj sa ocem i majkom koji su po svaku cenu zeleli da rade "limariju" na decenijama staroj Gorenje ves masini.
Mislim o Gorenju sve najlepse , stvarno je masina izgurala nevidjenu exploataciju za Ginisa, ali budzenje "limarije" na ves masini je nesto sto nisam zeleo da vidim.
Sve dok nisu otisli jedan vikend u posetu rodbini , e onda sam odmah te subote otisao i kupio novu ves masinu koje je placena oko 25 000 i fala bogu vec 3 godine radi kao zmaj bez ikakvog kvara sve lepo, sem sto majka i dalje iz samo njenih razloga tvrdi kako decenijama stara Gorenje masina pere bolje i da je bilo bolje da smo joj uradili limariju.

To se zovu srpska posla.

Danas imamo mobilne telefone koje platimo deci na jedvite muke - cekove pozajmice kako se ko snadje -koji kostaju i do 700 eura a ves masina koja kosta 3 puta manje od banalnog mobilnog telefona , e to nam je preskupo i ocekujemo da radi do kraja zivota uz eventualni dolazak Zike majstora koji ce da promeni gumu na masini i popije kafu.

Nikad nismo realni bili kao narod i nikad i necemo biti.

Pozdrav svima i sve naj!

Dsmra

pre 9 godina

E pa kupis masine za sudje za ves Miele, pa da vidis kako ce da radi 5 puta dnevno, 20 godina. Ali kosta 1500-2500€. 7-10 turskih Beko. Pa ko voli nek izvoli, sreca postoji sirok izbor

mihajlo

pre 9 godina

To se zna vec po odavno. Medjutim sta se radi, da se to poboljsa!? Pitacu proizvodjace malo kasnije, kad pojeftinj 3D print, dali ce onda virtualnu stvar da naprave.

moj slucaj

pre 9 godina

kupio sam bio dzambo frizider marke Ariston platio preko 1000 evra i pazi te tacno 366 dan se zacepila kapilara i crko motor. Pozvao sam ovlascene koji su mi rekli da motor i zamena kapilare kosta 500 evra ( inace motor kosta oko 8000 dinara a parce bakarne cevcice manje od 800 dinara plus prevoz 4000 dinara. Okrenuo sam svog majstora koji mi je ranije radio neke druge uredjanje i covek dosao pogledao i kaze da znam ovaj model svima se to desilo posle godinu i nesto dana. Zamenio je sve za manje od 150 evra i radio je neko vreme onda je crko jedan ventilator pa drugi da sam na kraju resio da ga bacim.Prosto nevredi kad je nesto djubre djubre je .

uh zivote

pre 9 godina

Tacno,sve mi crklo u petogodisnjem roku,dodje majstor za klimu,kaze kompresor-to vam je 150 eura,ja pitah a jel ugradjujete polovni,majstor kaze pa to je polovni,i naravno odmah kes-:),heh.Ja na akciji nadjem klimu za nesto vise od 150,i to uz dvanaest mesecnih rata...tako da nam majstori vise ne trebaju,ako su mislili da ovajde uz ove bataljuge kratkog veka,koje uvaljuju nasem balkanskom trzistu.

srbenda a ne komunjara

pre 9 godina

(biće bolje, 29. septembar 2014 10:07)
pa ništa ondak, ti se lepo preseli u neku pećinu na prokletijama i peri veš u potoku, da bi im doakao

ha

pre 9 godina

Novu ves masinu da pustis 2500 puta (oko 7,5 god svaki dan) na pun program a da ne odu lezajevi? Nema teoretske sanse! Vec posle oko 900 pustanja ce vrisnuti lzajevi, ili nesto drugo... U sustini je danasnja tehnika tesko smece, jer su to sve plasticni uredjaji š klase. Pogledajte nove frizidere u kojim je unutrasnjost (police) napravljena od plastike kao za neku jednokratnu ambalazu. Obavezno pre kupovine nekog tehnickog uredjaja pitajte prodavca da li na celukupan uredjaj vazi garancija od 5 god ili samo na pojedine delove uredjaja, posto se moze desiti da vam na 90 posto uredjaja ne vazi garancija! Na primer neki proizvodjaci ne daju garanciju na magnetnu tihtung gumu na frizideru (koja kosta 5000 din), dok je to kod drugih brendova normalno da ti zamene u garantnom roku.

Zoki

pre 9 godina

Ova situacija odgovara proizvođačima, jer proizvode više. Odgovara i potrošačima, zato što za manje para mogu da kupe novu stvar. Pošto se roba proizvodi u zemljama sa jeftinom radnom snagom, jeftinije je sklopiti novi proizvod, nego rasklopiti postojeći radi servisiranja (u razvijenim zemljama, gde je radna snaga skuplja). Države naplate više PDV, dizajneri imaju priliku da naprve nove modele, itd.
Ovo je u ekološkom smislu katastrofalna situacija, jer negde mora da se odloži sav taj otpad koji stvaramo, a koji se u potpunosti ne može reciklirati. Upravo je to taj skriveni trošak na koji niko ne računa. Kada shvatimo da ćemo morati da zaposlimo bivše servisere da rastavljaju i sortiraju delove rashodovanih uređaja, možda ćemo razmišljati drugačije.
Međutim, ovde mora da se menja cela stvar odjednom, da bi se nešto zaista promenilo. Alternative su i danas moguće, Miele je odličan primer. Ali to znači da potrošač treba da bude speman da plati višestruko više za kvalitetan proizvod i da se odrekne onog zadovoljstva kada u kuću unosi novu stvar.

Nemanja

pre 9 godina

Imam Candy masinu, iz 98' godine, koja se nijednom nije pokvarila. S obzirom da je to iz perioda kada su vec poceli da prave nemerne greske i da spustaju kvalitet, sve vise mislim da sam dobio greskom neki prototip :)
Salu na stranu, ali to je stvarno smesno. Ok je da najeftinije stvari kratko traju, da bi ljudima bile prisupacnije, al nisam nesto primetio ni da su najskuplji modeli imuni na probleme...

Teodosije

pre 9 godina

2500 pranja? Ako se ves masina koristi jednom svaki drugi dan, ispada da ce trajati 5000 dana, odnosno skoro 14 godina... sta je tu sporno!? ako neko mozda trazi amatersku masinu a zeli da moze da mu pere svaki dan dva puta dnevno, onda je na korak udaljen od profesionalne perionice, i logicno je da mu masina nece dugo trajati, a pri tom je pitanje da li bi mu se skuplja i trajnija vise isplatila... jer obicno ne traju onoliko duze koliko su skuplje...

Iskustvo

pre 9 godina

Bosh masina za pranje i susenje vesa kupljena nekoliko dana nakon otvaranja novog Merkatora (11 godina). Radi u proseku 3 dana nedeljno. Do danas nije imala ni jedan kvar.

kalendar

pre 9 godina

Ko kaze da nema masine koje rade dugo ? Imate Miele kuhinjski pribor,ali normalnoi cena mu je takva.Takva Miele masina kosta bar 2.000eura.I da li ce te kupiti ovu masinu ako znate da postoji ? Ne, vecina nece.Znaci izbor postoji.
S druge strane moda i dizajn je stigao i kod tehnike.I ljudi vole i zele da budu u trendu i da im je okruzenje sa tehnikom lepo i napredno.Tako da nema smisla da tehnika traju duze od 2 godine ( i to je puno ).U Americi su sproveli istrazivanja i dosli do zakljucka da na primeru bezicnih telefona nema smisla praviti garanciju duze od 6 meseci.Razlog je taj sto u 6 meseci se na trzistu pojave novi modeli i lepsi i kupci zele da im takvi stoje u kuci.Samo u srbiji se uzme ves masina i drzi 30 godina ali ne zbog kvaliteta nego zbog bede.Dovoljno je pogledati kako su crni i vestacki zubi kod nas jer ih nose po 10 -20 godina a na zapadu se menjaju na svakih 5 godina.Toliko o kvalitetu i garanciji.

srbin

pre 9 godina

Kad mi je crko TV kog sam platio 6500 na akciji, popravka je trebalo da košta 5000 din + majstor, pa sam naravno dodao 2000 i kupio nov...

abc

pre 9 godina

soni tv, star -+ 44 godine, jos ga pokojni deda kupio... pokvario se ove godine, majstor zamenio jedan otpornik, cena 350 dinara sve ukupno :)

gfhh

pre 9 godina

Ako prosecna porodica ukljucuje masinu svaki drugi
dan, to je 180 puta godisnje, pa bi masina trajala oko 15 godina. To nije malo i mislim da se radi o gresci u proceni.

sinisa

pre 9 godina

nije u pitanju samo zelja za profitom,jer u razvijenim zemljama ljudi svake tri do cetiri godine menjaju tehnicke uredjaje. prvo zbog mode i dizajana,a potom i zbog novih tehnologija koje se pojavljuju.

Izmedju dva zla

pre 9 godina

Не знаш шта је горе - зло комунизма где су сви имали све али је све био крш и беда, или демократија где сви могу да имају све (ако имају паре) али се све квари и не траје дуго. Ужас.

Nenad

pre 9 godina

Ljudi su toliko nerealni da je to neverovatno. Platite ves masinu 200 evra i sve i da perete ves svaki dan, po ovoj proceni pranja masina ce vam trajati 6 do 7 godina. Ako zelite da vam masine traju kao nekad, onda ih i platite kao nekad, cirka 500 -1000 evra.

Trovach

pre 9 godina

Moji roditelji su pre 15-ak godina popravljali limariju (kao da je automobil u pitanju) na, vec tada staroj, "Gorenje" ves masini. Jos uvek radi, a pere vise puta nedeljno. Vec je bila namenjena za otpad jer je kuciste bilo zardjalo, ali posto mama nije bila zadovoljna kvalitetom pranja novije masine druge marke, ona stara je dobila jos jednu "sansu". Mi koristimo 2 frizidera starosti oko 40 godina. Nekada se sva roba pravila da traje, a sada nas proizvodjaci teraju da budemo rasipnici.

Skeptik

pre 9 godina

Meni je najgore što i kad hoćeš da kupiš nešto kvalitetno što će dobro služiti i dugo trajati ne možeš. Viša cena nije garant kvaliteta nego samo dobre reklame (npr. iPhone) i jednostavno ste primorani da menjate većinu aparata na 5 godina.

Abre

pre 9 godina

Moja makina ima 13 godina. Pere otprilike jednom nedeljno, dakle manje od 700 puta je oprala. Ako će trajati još tri puta toliko - pa malo li je? Ako se dobro sećam, plaćena je ne više od 300 evra.

gradjanin

pre 9 godina

Televizor 20000/(365 dana x 5sati)= ca. 11 godina
Masina za pranje 2500/(3 x 52 nedelje)= 16 godina

To su minimalni rokovi trajanja. A sigurno da je prosek bolji. I nije istina da se ne moze popraviti. Sve zavisi koji fabrikat se kupuje. Ako kupis neki levi iz Kine ili Istocne Evrope sansa je nikakva i ne isplati se.
Sta je problem?

MM

pre 9 godina

Ok u redu je što sad prave kratkotrajnije a srazmerno jeftinije kućne aparate. Ali šta je sa automobilima? Većini je vek skraćen na 300 000 km a cena duplo veća nego pre 20 godina. Pritom su uveli razne fore za drastično povećanje cene velikih servisa: zupčasti kaiš, filter čestica...

okneS

pre 9 godina

100% tačno. U kuci imam mašinu koja već 13 godina pere neumorno. Galami, rasipa vodu, troši struju, zauzima veliki prostor alu se ne kvari. Brat je sebi uzeo novu pre 3 godine koja je sve sto moja nije ali mu majstor kampuje u kuci.

Razumni Čovek

pre 9 godina

Lepo je kad ono što je svima već poznato, dobije zvaničnu potvrdu. Što je to glupost koja proizvodi nepotrebnu potrošnju vremena, energije,i više đubreta, manje je važno od profita koje kompanija ostvari. Barem po trenutnom sistemu.
Bilo bi lepo kad bi neko uključio cenu recikliranja u cenu proizvoda. Možda bi se onda proizvodile dugotrajnije stvari i manje đubreta.

Potrošač

pre 9 godina

Proizvođači su se još oko 1930 dogvorili da ograniče koliko sijalice traju

O tome možete pročitati ovde
http://potrosackisavetnik.com/novi_laptop_31000_deo_za_njega_52000/

Nikola

pre 9 godina

Zanimljivo je koliko se kuka na jeftinu i kratkotrajnu robu. Pa ima i skupih i dugotrajnih. Eno Miele bela tehnika, traje decenijama, a košta 2000€ veš mašina pa izvolite. Lako je kukati, a kad treba da date velike pare za kvalitet onda tetki treba da se odnese lek. Ja volim kvalitetno i uglavnom prednost dajem takvim stvarima, ali za taj odnos cena ću radije da kupim gorenje mašinu sa pet godina garancije i da je, ako treba, menjam na svakih pet godina. Za iste pare ću trideset godina da imam novu veš mašinu sa novim opcijama i uštedama struje i vode. Baš mi treba veš mašina koju će deca da mi nasleđuju...

mile

pre 9 godina

To je kao obućar u malom selu. Ako pravi kvalitetnu obuću koja traje 5 godina, a njemu treba 2 godine da napravi po par za sve ljude u selu, on sam sebe izbacuje iz posla. Tako i proizvođači, prave proizvode da traju dovoljno dugo da ispune garanciju, a da ih pritom ne izbace iz posla. Dobrodošli u kapitalizam

živko

pre 9 godina

akumulator za auto mi se pokvario, pogledam garanciju, istekla pre 40 dana. mobilni trokira, ne čuje se, baguje, (već. 3x popravljan u garantnom roku) nema ni godinu i po, nakon svake reklamacije radi još gore, katasrofa! još malo pa ćemo imati uredjaje za jednokratnu upotrebu, ne smem da pomislim šta se desi sa malolitraznim vozilima koja imaju sve više konja i turbina, nakon par godina vožnje.

Alex

pre 9 godina

Kupio sam polovne ves i sudo masine marke Miele! Po 150 eur svaka, kod nekog prodavca na Smederevskom putu! Ljudi, to mi je do sada najbolja investicija!!! Rade bez greske, tihi, min struja. Jedino je dizajn malo iz proslog veka, ali koga briga! Radice jos 20 godina! E, da i polovni Miele usisivac(2.000 din), radi godinama. Znaci samo Miele! PS Steve Jobs opisuje ovu marku u svojim memoarima :)
(Miele, 29. septembar 2014 11:40)


Miele je , prijatelju, Mercedes medju belom tehnikom.Dobar izbor.

Goran Kikinda

pre 9 godina

nebranim proizvodjače tehnike ali :52 nedelje u godini x 2 pranja nedeljno je 104 pranja godisnje podeli na 2500 pranja = 24godine ...malo li je !? televizor 20000 sati 8 sati dnevno x 365 dana = 2920 sati je 6,8 godina ( ni moja mama penzionerka negleda TV 8 sati dnevno i svaki dan ...) , tv 26 inča je oko 20000 din , nekada kako se pozivaju iz udruzenja potrošača , tv 51-55 cm je koštao 5-6 dobrih plata , kvario svake godine , menjao ekran svake 4 godine i nije se gledao TV 8 sati dnevno .Danas sa napretkom tehnike , ko voli za 10 godina imali smo bum plazma , pa lcd sada led ...ko nas tera da pratimo modu !

grbo

pre 9 godina

Patike najpoznatijih proizvođača su sve lošije, kad sam bio 7.razred kupe mi roditelji Reebok patike, iznosam ih ceo 7.i 8. igrao fudbala njima, kad se omalile dao ocu, nosio ih jo 2 godine. Ovo danas mlađem bratu jedva izguraju celu godinu.

Straitjacket

pre 9 godina

Ja moju veš mašinu osim za pranje veša koristim i za vrcanje meda, poslažem saće, uključim centrifugu a odvodno crevo strpam u kacu od kupusa. Malo se pumpa muči ali med bude prvoklasan.
Posle uključim jedan ciklus ispiranja i spremna je da se ponovo koristi za veš.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Znači pametnije je kupiti povoljniji model od nekog skupljeg jer oba traju ne duže od garancije? Sem ukoliko nemate viška para pa vam je svejedno. Zaboravimo na izreku 'ako ne znaš šta je dobro ti kupi šta je skupo', došla su neka 'moderna' vremena...

Sinko

pre 9 godina

Pogledajte dokumentarac Planned obsolence (planirana zastarelost). Uredjaji u bivsem socijalizmu su bili projektovani da rade 25-50 hiljada sati ako rade povremeno ili min 25 godina ako rade stalno. Zato stare Gorenje ves masine i Obod frizideri rade po 40-ak godina. Ali ti uredjaji trose mnogo vise struje i vode, tako da za nekoliko godina potrose vrednost novog uredjaja. Napredak nije los, problem je sto su novi uredjaji toliko nekvaliteni da ne mogu da izdrze ni period garancije. Kad vec propisuje svasta EU bi trebala propisati i minimalni vek uredjaja u kojem proizvodjac snosi sve troskove, takodjer u cenu uredjaja treba uracunati i ekoloske efekte njegove proizvodnje. U suprotnom citav tehnoloski napredak civilizacijski nema nikvu svrhu ako je cena uredjaja X cena energenata X ekoloski tosak = konstanta (naravno sem bogacenja kapitalista) i potpuno je neodrziv.

Marko

pre 9 godina

Tacno tako. Na tv se pojavile neke sarene linije pri vrhu, mobilni naprasno ne vidi usb, masina za ves se buni zbog vlage pa crkne mozak. Satelit zvucnika otkaze bez povoda. Sve van garancije i sa obicnom upotrebom.

Lale

pre 9 godina

(Miele, 29. septembar 2014 11:40)

Miele ima dizajn kao da je 1980. godina, ali to im je valjda i fora, kao svedeno, nista napucano. Zato su im masine neunistive.

Irina

pre 9 godina

Četvoročlana smo porodica. Imamo Candy frižider iz 1991. i mašinu za sudove iz 1992. Oboje još uvek rade, na zaprepašćenje servisera, koji tvrdi isto što i pisac teksta!!! Pet godina maksimum... Ali zato postoji veš mašina od preko 200.000 din !!! Kupiti kupiti kupiti. :(

crown tv - 7 godina bez problema

pre 9 godina

Onda kupujte manje poznate marke. Cisto sumnjam da su te leve firme toliko ovladale sa tehnologijom da mogu da ugrade gresku u aparat.

Alexa089

pre 9 godina

Drugaru crkne lezaj od bubnja u garanciji,zove servis "to ne spada u garanciju" ?!? Dobro,ode decko pita za drugi lezaj,ne moze da se menja,saliven,dobro,koliko nov bubanj 13 000 rsd,masina 21 000 i decko kupi novu... A da nije imala ni blizu 2500 pranja. Jednostavno industrija mora da radi,ja imam samsung tv star 20 god eno ga u garazi radi ko singerica a dana servisa nije video,sta mislite,hoce li ovi novi da izguraju toliko,m? Daj boze,ali tesko...

todos

pre 9 godina

Po komentarima vidim da se izracunao prosek sto je istina. Jedino povecanje ciklusa pranja je kad je malo dete u kuci. Onda se masina i kupuje da bude u garantnom roku dok je dete malo. Posle toga i red je da se nabavi druga. Sasvim dovoljno je da bela tehnika traje od 7-12 godina. Ne treba je ni drzati vise jer je i onako naspram nove tehnike dosta veliki potrosac. Stari zamrzivaci oni pre 30 godina trose i do 200KW struje mesecno. Pa kome to treba kad su tu uredjaji sa A+++ i stedljiviji.

darkside

pre 9 godina

Idite malo po evropi, Nemačka recimo pa pogledajte cene premium mašina i ostalih kućnih aparata. Kao što je neko rekao: Miele, PRAVI Bosch itd. Pa vidite jel se isplati. Koštaju oko 2000 evrića...sumnjam da će da crknu za 2 godine. Hoćete jeftino u Srbistanu? E TO je cena koju onda plaćamo....

Prvačić

pre 9 godina

Ako ves peremo 3 puta sedmicno, mesečno peremo 12 puta sto znaci za godinu dana peremo 144 puta, a za 10 godina 1440 puta. E sad mi nije jasno zasto se "brzo" kvare posle 2500 puta?

Jovan

pre 9 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

To nije nista cudno. Trebalo je jos dodati da to ne vazi za sve proizvode i proizvodjace.

voka

pre 9 godina

Mile je vrh,samo kod nas u Srbiji struja zeza pa moze posle 5 godina da rikne i da razocara.U firmi imam gorenje koja se minimum 3 puta dnevno koristi,nema sta joj nije promenjeno za 3-4 godine,ali popravka kod dobrog i pristupacnog majstora,sad je na redu elektronika,samo jos da je nadjem polovnu:-)

Tehnicko lice

pre 9 godina

Svi mehanicki delovi su podlozni kvaru. Dosta zavisi od kvaliteta materijala koji se ugradjuju. Kupili gorenje sudomasinu, 3x puta se pokvarila u roku od mesec dana. Na kraju smo je vratili. Dobili novac nazad i kupili Bosch. Svaki dan radi bez problema a imamo je vec 3 godine. Imamo Gorenje ves masinu , radi vec 6 godina samo smo grejac zamenili zbog kamenca. Nisam dovoljno bogat da kupim jeftino.

Neko spolja

pre 9 godina

Komentari i iskustva, odnosno modernim rečnikom, dobre prakse korišćenja bele tehnike su mi ulepšali dan i potvrdili da smo najgenijalnija nacija na svetu. Bravo mi.

Mirko

pre 9 godina

Pa to je opste poznata stvar. Samo sto se niko ne usudjuje da to nazove pravim imenom a to bi bila rec kriminal! SVE ama bas sve firme koje proizvode bilo kakvu tehniku sa elektronskim delovima namerno manipulisu produkte da bi se automatski "iskljucivali" najcesce odmah posle garancijskog perioda. Probni balon su to bili stampaci pre 15tak godina. Najobicniji poluprovodnicki cip brojac se ugradjuje u te aparate. Posle odbrojanog zadatog broja, simulise se kvar i "error" lampica se aktivira tako da je svaka upotreba stampaca onemogucena.

Igor

pre 9 godina

Eeeee, a meni zena kaze, a sto ne kupimo novu ves masinu, ova pocela cesto da se kvari, znas one sa dugmicima. Samo pritisnes i ona sve sama radi. Hocemo zeno da menjamo masinu, ali kad se ova totalno ne raspadne. Kad se pokvari ima da je popravljamo sta god da je u pitanju, ali necemo da kupimo drugu.

kurajber

pre 9 godina

Taćno ali i nije?"mašina za veš kvari posle 2.500 pranja" to je skoro 7 godina,svakodnevnog pranja ili oko 30€ godišnje (pa toliko mesečno ode za cigarete)po meni to nije malo.Mobilni koristim po potrebi i menjam ga kada mi istekne paket i a stari još uvek radi.Kvalitet je slabiji ali je sve veći i kupoholičarski mentalitet, brži je i napredak tehnologije, dizajn i sve to utiče da se prave manje kvalitetne stvari, zato su i jeftinije.Dosta je bilo da kaput ili jakna traju 3-4 razreda škole(ja sam to iskusio).

Ugursuz

pre 9 godina

Ima mnogo istine u ovom clanku. Pojedine proizvode prave od materijala koji propadaju bez obzira koristili ili ne uredjaj. Odnos proizvodjaca prema potrosacu je krajnje ponizavajuci. Jedan primer: Zena zivi u Nemckoj. Pre godinu dana kupila Samsungov usisivac i nekoliko kesa za prasinu. Kese iskoristila i ona bi da naruci nove. Nema, kazu "oni", to je vec zastareo model. Ove masine sa danasnjom tehnologijom nisu jeftine. Jeftine su za mamine i tatine sinove. Vecina ovih proizvoda dolazi iz PRC tj Kine. Gradjani u EU osecaju sve vecu odbojnost prema kineskim proizvodima. Nije trosak samo kupiti uredjaj. Trosak je i placanje usluga radi iskoristavanja istog. A trosak je unistavanje istog tog smeca. Pogledajte na sta nam lici zivotna sredina. Ali kao i uvek krajnji potrosac je kriv za sve. Proizvodjac daje citave knjizice uz proizvod. Od toga 2-3 stranice je uputstvo za upotrebu a ostalo su obaveze potrosaca. Dakle, proizvodjac pere ruke. Pocetkom ove godine sam kupio LED tv (necu da navedem marku uredjaja, posto mi ne placaju za reklamu). Od trenutka kada sam ga instalirao, nije prosao ni dan da nije radio najmanje 12 sati. Jednom prilikom je radio skoro dva dana, danju i nocu (zbog necega mu tajmer za automatsko iskljucivanje nije reagovao). Trosi 39 wati kada je ukljucen i 0,3 u stand by. Posto ne trosi mnogo struju, odlucio sam da ga maksimalno iskoristim u garantnom roku, pa da vidimo.

diversity and tolerance

pre 9 godina

sipajte litar sirca od 20% jednom mesecno u ves masinu na programu od 90C i nema brige, nece se kvariti i bice ociscena i dezinfikovana. isto tako i za masinu za sudove.

HRvat

pre 9 godina

DA problem je sa vrhunskom Miele da ce Vas masina pokopati. Raditi ce jos dugo poslije vas. Imao sam par kao njemackih bosch ali rinule jedna po jedna. Ali Miele vrti i vrti.....

xxx

pre 9 godina

Muz,beba.deda,baba i ja jednako 3 masine dnevno minimum(samo odeca ,a gde je posteljina ,cebici ,plisane igracke...itd)To je preko 1000 pranja godisnje .Skroz kapiram racunicu i pitam se sta ljudi peru u tri masine nedeljno?!

Cinjenica

pre 9 godina

Nista se u trajnosti nije promenilo u proteklih 40-50 godina. Razlika je samo u tome sto pre 40-50 godina nisu postojali sabanski proizvodjaci (WEG, FOX, VIVAX, ...) pa su ljudi kupovali iskljucivo proverene marke tehnicke robe uglavnom iz Nemacke, Japana kao sto su AEG, SIEMENS, BOSH, ... Ko u ovom pogledu nije promenio svoje navike, danas nema problema u pogledu pouzdanosti i roka trajanja ovih aparata.

marko

pre 9 godina

Moj saldo do sad:

Electrolux sporet - posle 4god crkao racunar/programator - pravi kratki spoj i ne rade dve ringle. Rerna istog proizvodjaca OK.
Bosch usisivac - posle 4 god sve sto je moglo na njemu se raspalo, polomilo...
nekoliko cattle/kuvala za vodu raznih proizvodjaca (philips, bosch...) crkla.
ves masina whirpool - tokom 4god vise manjih mehanickih popravki, programator stalno baguje i stopira u sred pranja.
Frizider Electrolux - 4god, za sada sve ok.
Bojler ariston - sve ok.
Mikser blender Bosch - polomljena plastika. Moze da se baci.
Telefon kucni Siemens - crkao.
Racunari - uglavnom sve djubre, osim Apple uredjaja pre 2007 i sada IPad 2 koji su vrhunskog kvalitetaa.
Mobilni telefoni - do sad jedino Nokia bez presedana, ostalo smece (iphone manje-vise, ja nisam imao srece).
Razni media plejeri - listom djubre koje crkne brzo.
Stereo i HiFi - Marantz - odlican kvalitet. Zvucnici engleske proizvodnje - takodje. Slusalice Sennheiser - los kvalitet, menjam prvom prilikom.

Prilikom kupovine biram uvek proizvode kvalitetnih proizvodjaca, viseg ili visokog cenovnog ranga, uvek bolje, kvalitetnije, modele.

Saul Goodman

pre 9 godina

ericsson 388 iz 1997 godine. ne manjam ga već 17 godina.
(ja samo razgovaram i dovoljno, 29. septembar 2014 11:20)
Decko, ne izmisljaj. Ne znam samo gde si kupio bateriju za taj antikvitet. Neces valjda reci da od 1997-e koristis istu bateriju? Baterije za takav model odavno se ne proizvode, a da kojim slucajem i nadjes "novu" takva baterija je neupotrebljiva jer je napravljena pre vise od deceniju. Ne razumem zasto lozis narod pricom kako koristis telefon iz 1997-e ...

Zarko

pre 9 godina

Uzmes gorenje ili beko pa si miran 5 godina. Mada sa ves masinom beko nisam bio zadovoljan,dok sa kombinovanim friziderom sa sve česmicom jesam:-) Gorenje usisivas mi je radio 10min dok sad ves masina radi kao luda. Cenim kod proizvodja koji kupovinom u inostranstvu imate garanciju i u Srbiji a to su Rowenta,panasonic i bosch... Hteo sam da kupim sony telefon u madjarskoj,ali i da mu nesto malo fali mogu da ga bacim,samsung tv i sl.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Da li neko kapira da uređaj iz 201. godine troši duplo manje od onog iz 197. godine. Od TV-a do štednjaka, svi savremeni uređaji imaju manju potrošnju, a veću efikasnost.
Pre par godina sam čuo sličnu glupost:
,,Pre trideset godina san svakih deset godina menjao gume, a danas ovaj moj menja na dve-tri godine."
Matori je vozio keca 3-4000km godišnje, držao ga u garaži i štedeo zimi. Njegov sin prelazi 40.000km godišnje (25K leti+15K zimi) i normalno je da vodi računa o gumama, jer vozi tonu i po gvožđa prosečno 130km/h.
Danas bi stari uređaji pravili mesečni račun za struju za 50% većim, pa sami izračunajte koliko bi to bilo na godišnjem ili garantnom nivou.

rex

pre 9 godina

kupio komljuter najbolji koji je win win imao da ponudi 60 i kusur hiljada, pre 5 godina. cetri jezgra, idalje je brzi od mnogih. dvd rom je crkao nakon 2 nedelje, idalje ga nisam popravio jer koristim net i usb. ekran sam platio18 hiljada 22 inca radi perfektno leti, zimi kad bude hladnije u sobi pali se i gasi sam od sebe prvih 20 min, dok se ne zagreje sta vec nikad mi nije bilo jasno zasto i niko nikad nije umeo da odgovori... u svakom slicaju toliko o teorijama zavera.

Asparagus

pre 9 godina

Moj frizider Obodin ima 40 godina i zasluzio je da se preimenuje u Radiša jer je besprekoran i danas! U boji drveta je, ćoškast i oblepljen Somboled reklamom ali ne bih ga menjala, takav kvalitet se danas ne moze naći.

lemy

pre 9 godina

kod mojih bake i deke na selu pouzdano znam za Gorenje ves masinu 30 god. naravno uz neke sitne poravke,frizider Obodin 36 god. i grejalica iskra oko 30 god. to su bili proizvodjaci...

Tatko

pre 9 godina

Vi sa veš mašinama od 20+ godina: koliko više struje i vode trosi, koliko ostataka od sredstva za pranje vasa mašina proguta, mogli ste da kupujete svake trece godine novu.

pera

pre 9 godina

Za neobavestene: Postoje 2 veka trajanja proizvoda: tehnicki i tehnoloski. Jedan se odnosi na zivotni vek proizvoda, odnosno do kada ce proizvod raditi a da se ne pokvari, a drugi je rok trajanja dok proizvod ne postane zastareo u tehnoloskom smislu. Za proizvodjaca je najbolje da se ta 2 roka trajanja poklapaju. Kako danas vrlo cesto izlaze novi modeli, kao i poboljsanja starih, nema vise potrebe da tehnicki vek proizvoda bude predugacak, jer i onako ce vlasnik svoj uredjaj zameniti za noviji. E sad, to sto mi ne zivimo u zemlji gde je moguce ici u korak sa novim tehnologijama, to je vec neki drugi problem...

dukiVrs

pre 9 godina

Od bele tehnike samo Miele. Jeste da su skupi (frizider oko soma evra) ali neverovatan kvalitet, 10g bez razmisljanja o kvarovima minimum.

A zasto da ne

pre 9 godina

@Saul Goodman
Imam Siemens S4 godiste oko 1995-6. Dobio sam ga 2002-3 sa novom baterijom. Ne koristim ga, u svakodnevnoj upotrebi, odavno ali funkcionise jos uvek, redovno ga punim.

barba

pre 9 godina

Moja masina je kupljena 2000 g. za 500 DM, sto je tada bilo medju jeftinijim masinama. Poslednja serija Elinovih masina za ves. Pere u proseku pet puta nedeljno za moju cetvoroclanu porodicu. Samo je jednom promenjena pumpa jer je bila zaglavljena sa najlonom od papirne maramice!!!

biće bolje

pre 9 godina

To je pošast zvana kapitalizam i prekomerna potrošnja, sve te stvari postaju otpad i zagađuju okolinu, o tome niko ne brine. Žalosno je u šta smo se pretvorili, mašinerija za trošenje, otrovani smo reklamama i naša svrha je samo da konzumiramo njihove proizvode kao ovce. Vlada masovno zatupljivnje a novac i stvari postaju jedino merilo vrednosti.

Jack

pre 9 godina

Ja projektujem elektronske uređaje. Uređaji se projektuju tako da rade neograničeno. Koliko dugo će raditi najviše zavisi od uslova eksploatacije. Ne bi ste verovali šta sve ljudi rade sa elektronskim uređajima i kako postupaju sa njima. Uređaj koji se redovno održava može da radi 10 godina bez problema.

Ljudi su navikli da teraju kola na redovan servis, da menjaju ulje, filtere... ali kada je reč o elektronskim ili električnim uređajima, od njih očekuju da rade bez ikakvog održavanja. To prosto nije moguće.
(Mika, 29. septembar 2014 10:29)

Kako ko, evo ja sam u avgustu zamenio i ulje i antifriz na televizoru, proslog meseca sam nosio bojler na veliki servis, a evo bas danas mi dolazi majstor da izbalansira trapove na ves-masini.

Igor

pre 9 godina

Eeeee, a meni zena kaze, a sto ne kupimo novu ves masinu, ova pocela cesto da se kvari, znas one sa dugmicima. Samo pritisnes i ona sve sama radi. Hocemo zeno da menjamo masinu, ali kad se ova totalno ne raspadne. Kad se pokvari ima da je popravljamo sta god da je u pitanju, ali necemo da kupimo drugu.

xxx

pre 9 godina

Muz,beba.deda,baba i ja jednako 3 masine dnevno minimum(samo odeca ,a gde je posteljina ,cebici ,plisane igracke...itd)To je preko 1000 pranja godisnje .Skroz kapiram racunicu i pitam se sta ljudi peru u tri masine nedeljno?!

toto

pre 9 godina

2500 pranja je skoro 7 godina svakodnevnog pranja veša!
Pošto ovaj intenzitet pranja retko ko ima (osim višečlanih domaćinstava sa većim brojem dece)ispada da veš mašina traje minimum 10 i više godina.
Pa koliko treba da traje jedan ovakav uređaj da bi bili zadovoljni?

leka

pre 9 godina

Pa jeste mnogim ves masina traje i po 20 godina ali se ja zato leti gusim u autobusu od opojnih mirisa. Vidim da se neki hvale kako masinu koriste 1 nedeljno na viseclanu porodicu. Moja majka u proseku masinu mesecno koristi oko 45 puta!!

marko

pre 9 godina

Moj saldo do sad:

Electrolux sporet - posle 4god crkao racunar/programator - pravi kratki spoj i ne rade dve ringle. Rerna istog proizvodjaca OK.
Bosch usisivac - posle 4 god sve sto je moglo na njemu se raspalo, polomilo...
nekoliko cattle/kuvala za vodu raznih proizvodjaca (philips, bosch...) crkla.
ves masina whirpool - tokom 4god vise manjih mehanickih popravki, programator stalno baguje i stopira u sred pranja.
Frizider Electrolux - 4god, za sada sve ok.
Bojler ariston - sve ok.
Mikser blender Bosch - polomljena plastika. Moze da se baci.
Telefon kucni Siemens - crkao.
Racunari - uglavnom sve djubre, osim Apple uredjaja pre 2007 i sada IPad 2 koji su vrhunskog kvalitetaa.
Mobilni telefoni - do sad jedino Nokia bez presedana, ostalo smece (iphone manje-vise, ja nisam imao srece).
Razni media plejeri - listom djubre koje crkne brzo.
Stereo i HiFi - Marantz - odlican kvalitet. Zvucnici engleske proizvodnje - takodje. Slusalice Sennheiser - los kvalitet, menjam prvom prilikom.

Prilikom kupovine biram uvek proizvode kvalitetnih proizvodjaca, viseg ili visokog cenovnog ranga, uvek bolje, kvalitetnije, modele.

Poznavalac

pre 9 godina

Nikada nisam voleo uredjaje sa puno elektronike! Bas zato sto sam elektronicar i programer, znam da se u njima krije ograniceno trajanje. Moguce je sve popraviti od elektronskih komponenti ali je materijal fuseraj cist... Lezajeva je sve manje u ves masinama i umesto njih idu biksne koje kad se razdrndaju, tesko ih je popraviti jer su kucista jako tankih zidova i strugom je skoro nemoguce obraditi i staviti lezaj. Mikrotalasnu je lako popraviti, toster takodje. Mikseri imaju slabe motore i nekvalitetnu plastiku, pregrevaju se i crkavaju, ne retko i izdime ili se zapale. Automobili su blago receno katastrofa, sve nekvalitetno i od elektronike i od delova. Zice su kao iz kineske radnje, dugmici isto. Imao sam prilika da popravljam prekidace u Audiu iz 2012-te, sve krcka i pucketa, pucaju zabice i drzaci pri prvom vadjenjenju iz table, uvija se sve i deformise. Ako vam crkne nesto u putu, mozete da izadjete iz kola, posipate benzinom i zapalite, sami ga necete popraviti nikada ako niste strucnjak. Drzite se starijih uredjaja i restaurirajte vase stare automobile, bolje i kvalitetnije necete voziti nikada vise. Manite se luksuza, to je za bogate koji imaju para za bacanje i odrzavanje tih plastikenaca. Ja vozim opel-a iz 1987 i nedavno je uradjena potpuno restauriranje od zica do motora. To na putu ne ostavlja vec 26 godina! A reno od majke iz 2005 godine se kvari 3 puta godisnje i odnosi 600 evra na popravke i delove. Eno ga na parkingu, nece videti registraciju dok sam ja tu!

Aleksandar

pre 9 godina

Kog crnog napretka tehnologije za ves masinu, bojler ili sporet?

Ves masina - bubanj, dozer, programator, termostat kuciste, tegovi, elektromotor.
Sporet - programator, grejaci, termostat, kuciste.
Bojler - grejac, termostat (sonda), kuciste.

Nisam uracunao zice.

Te stvari su radjene isto kao i danas, samo sto stavljaju neki "rok eliminator", da bi jos vise pravili djubre po planeti, da bi mi "kapitalisticki" kupili prakticno isto to.

Srdjan

pre 9 godina

Pa mašina ako pere 2500 pranja, to je 50 godina ako veš perete jednom nedeljno. Ako je dva puta nedeljno, onda je to 25 godina, u čemu je problem?
Isto važi i za tv, mobilni... U svakom slucaju toliko brzo napreduju da će tv danas posle 10 godina biti totalno zastareo, a mobilni za 3 godine.
To je napredak.
A druga stvar, ranije je veš mašina bila INVESTCIJA, koštala je boga oca, kao i drugi aparati, pa je zato bilo "isplativo" popravljati.

kalendar

pre 9 godina

Ko kaze da nema masine koje rade dugo ? Imate Miele kuhinjski pribor,ali normalnoi cena mu je takva.Takva Miele masina kosta bar 2.000eura.I da li ce te kupiti ovu masinu ako znate da postoji ? Ne, vecina nece.Znaci izbor postoji.
S druge strane moda i dizajn je stigao i kod tehnike.I ljudi vole i zele da budu u trendu i da im je okruzenje sa tehnikom lepo i napredno.Tako da nema smisla da tehnika traju duze od 2 godine ( i to je puno ).U Americi su sproveli istrazivanja i dosli do zakljucka da na primeru bezicnih telefona nema smisla praviti garanciju duze od 6 meseci.Razlog je taj sto u 6 meseci se na trzistu pojave novi modeli i lepsi i kupci zele da im takvi stoje u kuci.Samo u srbiji se uzme ves masina i drzi 30 godina ali ne zbog kvaliteta nego zbog bede.Dovoljno je pogledati kako su crni i vestacki zubi kod nas jer ih nose po 10 -20 godina a na zapadu se menjaju na svakih 5 godina.Toliko o kvalitetu i garanciji.

srđan, sombor

pre 9 godina

Moj TV u boji EI Niš je star tačno trideset godina i radi odlično. U njemu je ekran marke Toshiba, a ostali delovi su iz bivše Istočne Nemačke, tj. DDR. Kvario se nekoliko puta, ali su to bili sitni kvarovi. Što se tiče mobilnog telefona, pre par meseci sam kupio Sony xperia Z, i zadovoljan sam, ali telefon Nokia 3310 koji sam kupio pre 13 godina i koji mi je x puta padao na beton i dalje radi besprekorno. Na vikendicu sam odneo frižider Obod Cetinje koji je star preko 40 godina, i radi i dalje. Ako se tehnika pravilno koristi trajaće dosta dugo.

medicus

pre 9 godina

To pricam godinama!
Zato je i propao komunizam, jer su svi proizvodi bili vrhunskog kvaliteta, i trziste se brzo zasitilo. A uz zapadne pritiske i bez obrta ekonomije, nije bilo izlaza.
Svaka kuca danas ima neki proizvod iz SFRJ, SSSR, RČS i sl. koji radi, kao kad je kupljen pre 30-40 god.

Izmedju dva zla

pre 9 godina

Не знаш шта је горе - зло комунизма где су сви имали све али је све био крш и беда, или демократија где сви могу да имају све (ако имају паре) али се све квари и не траје дуго. Ужас.

svetla buducnost

pre 9 godina

To je pošast zvana kapitalizam i prekomerna potrošnja, sve te stvari postaju otpad i zagađuju okolinu, o tome niko ne brine. Žalosno je u šta smo se pretvorili, mašinerija za trošenje, otrovani smo reklamama i naša svrha je samo da konzumiramo njihove proizvode kao ovce. Vlada masovno zatupljivnje a novac i stvari postaju jedino merilo vrednosti.
(biće bolje, 29. septembar 2014 10:07)

Mani ti truli kapitalizam, tamo se masine i svi aparati recikliraju i ne zagadjuju okolinu!

Problem je ova nasa srednjevekovna drzava i njeni stanovnici, koji aparate, kad im vise ne trebaju, bacaju u reke ili nonsalantno sutnu pored puta gde im se cefi!!!

Mida

pre 9 godina

Kao ovlašćeni serviser 30 brendova, odgovorno tvrdim da je čista dezinformacija da su elektronski uređaji softverski programirani da se pokvare nakon određenog vremenskog perioda. Jednostavno je, kvalitet ne valja. Teoretičari zavere nisu u pravu.

Mika

pre 9 godina

Ja projektujem elektronske uređaje. Uređaji se projektuju tako da rade neograničeno. Koliko dugo će raditi najviše zavisi od uslova eksploatacije. Ne bi ste verovali šta sve ljudi rade sa elektronskim uređajima i kako postupaju sa njima. Uređaj koji se redovno održava može da radi 10 godina bez problema.

Ljudi su navikli da teraju kola na redovan servis, da menjaju ulje, filtere... ali kada je reč o elektronskim ili električnim uređajima, od njih očekuju da rade bez ikakvog održavanja. To prosto nije moguće.

Kupujem ja njih a ne oni mene

pre 9 godina

Ako Vam masina pere 3 puta nedeljno ona pere godisnje 156 puta. to je minimum 16 godina trajanja. Uz pravilno koriscenje svakog uredjaja rok se moze jos malo produziti znaci 20 godina. Ako posle 20 godina ne mozete da kupite masinu onda je to veliki Vas problem. Inace jednu masinu sam koristio 20 godina i posle sam kupio drugu koja je jos bolja i ona traje vec 12 godina bez kvarova. I nadam se da ce raditi jos deset i da cu kasnije uzeti i trecu. I naravno da ce da se kvare. U covekovoj biti je da kupuje novo jednostavno tako smo programirani i na tome se zasniva ekonomija.

Miele

pre 9 godina

Kupio sam polovne ves i sudo masine marke Miele! Po 150 eur svaka, kod nekog prodavca na Smederevskom putu! Ljudi, to mi je do sada najbolja investicija!!! Rade bez greske, tihi, min struja. Jedino je dizajn malo iz proslog veka, ali koga briga! Radice jos 20 godina! E, da i polovni Miele usisivac(2.000 din), radi godinama. Znaci samo Miele! PS Steve Jobs opisuje ovu marku u svojim memoarima :)

Straitjacket

pre 9 godina

Ja moju veš mašinu osim za pranje veša koristim i za vrcanje meda, poslažem saće, uključim centrifugu a odvodno crevo strpam u kacu od kupusa. Malo se pumpa muči ali med bude prvoklasan.
Posle uključim jedan ciklus ispiranja i spremna je da se ponovo koristi za veš.

dzoni

pre 9 godina

Nemam bolji dokaz nego kod mene u porodici.. Fen Gorenje.. Moja majka kupila pre 30 godina.. I danas radi kao i prvi dan i koristi se svaki dan. U medjuvremenu smo samo u zadnjih 10 godina kupili 10 drugih fenova.. Od kineskih do najpoznatih marki.. Svi crknu posle max 2-3 godine..isti slucaj sa usisivacima.. Jedno 6-7 smo promenili zadnjih 10 god a onaj sloboda star 30 godina i ako izgleda ruzno i koscasto radi kao i prvi dan.

KOSTA1703

pre 9 godina

Najboolju sliku novog potrosackog drustva,dao je u svojim mladalackim danima jos , Nenad Canak(da bas onaj Nenad Canak) pisuci za tada poznati almanah SF literature SIRIUS pricu "Poslovni covek".
Poenta price odnosno slika drustva koje je u toj prici pokazao je ogledana u poslovnom coveku koji maloj deci prodaje sijamske macice,kao kucne ljubimce.
Macice tako genetski modifikovane da budu sto blize decjem idealu.
I onda se tim macicica kod prodaje, ugradi kapsula cijanida, koja se posle tri meseca rastvori(tri meseca je dovoljno vreme da se dete emocionalno veze za to mace) i ubije mace, a dete trazi novo itd itd.

To je otprilike drustvo ka kojem se krecemo.

Cinjenica

pre 9 godina

Nista se u trajnosti nije promenilo u proteklih 40-50 godina. Razlika je samo u tome sto pre 40-50 godina nisu postojali sabanski proizvodjaci (WEG, FOX, VIVAX, ...) pa su ljudi kupovali iskljucivo proverene marke tehnicke robe uglavnom iz Nemacke, Japana kao sto su AEG, SIEMENS, BOSH, ... Ko u ovom pogledu nije promenio svoje navike, danas nema problema u pogledu pouzdanosti i roka trajanja ovih aparata.

ја

pre 9 godina

Мени је ово скроз ок. Сећам се раније, кад су уређаји били квалитетнији, били су екстра скупи. Морао си дебело да одвајаш, да би нешто могао да купиш. Рецимо, код мене у кући никада није постојао видео рекордер јер је био јако скуп, телевизор смо `87 купили нешто једва преко "платног списка", сећам се да му је цена била астрономска, покојни Sharp. Тако да између приступачности и века трајања ја бирам приступачност, јер шта ће ми "квалитетан" уређај ако могу само да га гледам у радњи.

MM

pre 9 godina

Ok u redu je što sad prave kratkotrajnije a srazmerno jeftinije kućne aparate. Ali šta je sa automobilima? Većini je vek skraćen na 300 000 km a cena duplo veća nego pre 20 godina. Pritom su uveli razne fore za drastično povećanje cene velikih servisa: zupčasti kaiš, filter čestica...

METOHIJA

pre 9 godina

ja sam serviser i svim ljudima kojima se desi softverski kvar na vešmašini samo resetujem tajmer za broj uključenja ciklusa i na primer sve Candy mašine se programiraju na 1500 ciklusa kad se toliko opere mašina se blokira posle moje intervencije radi još 1500 ciklusa, samo je reprogramiram. to radim besplatno u svom servisu.

nadopuna istraživanju

pre 9 godina

opet teorije zavjere....
kupite kvalitetan proizvod, malo skuplji pa će trajati
moje iskustvo
vešmašina zanussi, sa sušilicom, 750 eura, 15 godina, dvoje djece odraslo uz nju, niti jednog kvara do sada, niti kamenca nema
televizor, LG plasma, 1000 eur, 8 godina radi non stop, bez kvara
iphone 3G , sedam godina, padao milion puta, radi bez greške, čak i baterija original....
usput,
nakon desetak godima vrijeme je neke stvari promijeniti
tehnika ide brzo naprijed, jogi madraci, garderoba, higijenski je zamijeniti
to što imamo male plaće pa nam je to teško, to je neka druga priča oko koje se zapadnjaci ne brinu

Miele

pre 9 godina

Pre nekih 6-7 godina kupim Miele ves masinu, bila je papreno skupa, kontam trajace dugo, pa se isplati, jos redovno koristimo Calgon protiv kamenca, tako da su troskovi poprilicni.
Masina je oko 5 godina slusala odlicno, ali jednog dana krenu voda iz nje, sreca pa imamo sifon u kupatilu. Dosao majstor, cackao, kaze nekakvo crijevo otislo, ima dosta kamenca, pa je vjerovatno zbog njega otislo. Kazem mu da stalno upotrebljavamo Calgon, on mi rece da je od njega jos gore, sta sad jadan covek da radi, uglavnom vise ne kupujemo Calgon.
Masina je kasnije imala jos jedan kvar, neki manji dio je otisao, tako da na kraju i nisam preterano zadovoljan sa Miele, pogotovo sto moji roditelji jos uvjek koriste staru Gorenje, jeftina, obicna masina, za 15-20 godina mislim da su samo bravicu promjenili, a i kod njih je voda tvrda kao i kod mene.

sinisa

pre 9 godina

nije u pitanju samo zelja za profitom,jer u razvijenim zemljama ljudi svake tri do cetiri godine menjaju tehnicke uredjaje. prvo zbog mode i dizajana,a potom i zbog novih tehnologija koje se pojavljuju.

Abre

pre 9 godina

Moja makina ima 13 godina. Pere otprilike jednom nedeljno, dakle manje od 700 puta je oprala. Ako će trajati još tri puta toliko - pa malo li je? Ako se dobro sećam, plaćena je ne više od 300 evra.

zorankokosijan

pre 9 godina

Ves masinu ako koristis 2 puta nedeljno na 2500 pranja izadje da moze da traje 24 godine. Ne valja ti kritika majstore novinarski !!!

perax

pre 9 godina

Ja isto imam štednjak Siemens iz 59e, radi ko nov, ništa nije menjano. Ali nije to suština. Suština je da roba bude potrošna, jer onda imate veći promet, veći novac je u igri, sam uređaj je jeftiniji, vama dostupniji, više novca je u igri za razvoj, konkurencija je veća, podstiče se razvoj novih tehnologija. I to je sve. Ne želim da mi uređaj traje večno, već da kad mi dosadi ili se pokvari mogu da kupim nov. Šta ja imam od toga što imam tv iz 78e koji je tada plaćen 3000 maraka na kredit (vrednost vikendice u to vreme) i radi kao nov? Šta da radim danas sa njim sa svih njegovih 4 mesta za memorisanje programa?! Hoću 3d LED 52 inča, ludilo! Za 5 godina će taj da me smori, ja ću hteti nešto peto!

mihajlo

pre 9 godina

To se zna vec po odavno. Medjutim sta se radi, da se to poboljsa!? Pitacu proizvodjace malo kasnije, kad pojeftinj 3D print, dali ce onda virtualnu stvar da naprave.

Trovach

pre 9 godina

Moji roditelji su pre 15-ak godina popravljali limariju (kao da je automobil u pitanju) na, vec tada staroj, "Gorenje" ves masini. Jos uvek radi, a pere vise puta nedeljno. Vec je bila namenjena za otpad jer je kuciste bilo zardjalo, ali posto mama nije bila zadovoljna kvalitetom pranja novije masine druge marke, ona stara je dobila jos jednu "sansu". Mi koristimo 2 frizidera starosti oko 40 godina. Nekada se sva roba pravila da traje, a sada nas proizvodjaci teraju da budemo rasipnici.

mali

pre 9 godina

Nekada si za video rekorder trebao da iskesiras oko 1000 maraka,a danas DVD plejer mozes da kupis za 20-30 eura,i naravno da ne mozes ocekivati podjednaku dugovecnost tih uredjaja. Nekada,ne tako davno,pojam je bio imati i jedan tv u kuci,a tada se navodno bolje zivelo,a danas skoro svi imamo tv u svakoj sobi,i naravno da je ta dostupnost tehnike morala ici na ustrb kvaliteta.

misko

pre 9 godina

Da je Zastava samo bila kvalitetni auto i danas bu je kupovali..imam sad vozim auto FIAT prepun elektronike i sa majstorom sam postao kucni prijatelj...

masak

pre 9 godina

ako bi masina koja bi radila 20 godina kostala 400e mislim da je bolje kupiti 2 koje kostaju po 250 a traju po 10god. I zbog higijene a i kao sto ste rekli..napreduje tehnika...trose manje vode,struje,bolje peru,itd.

okneS

pre 9 godina

100% tačno. U kuci imam mašinu koja već 13 godina pere neumorno. Galami, rasipa vodu, troši struju, zauzima veliki prostor alu se ne kvari. Brat je sebi uzeo novu pre 3 godine koja je sve sto moja nije ali mu majstor kampuje u kuci.

ppv

pre 9 godina

Ima istine u ovom clanku, ali opet ne zavisi dugotrajnost proizvoda samo od proizvodjaca. Sa svojim minimalnim poznavanjem tehnike i zdravim razumom sam tokom godina sreo toliko cepanica od ljudi kojima ne bih dao kliker, a kamoli ves masinu ili, ne daj Boze, racunar na koriscenje. Stalno neki fantomski problemi, neke gluposti. Htedoh reci da ima nesto i do korisnika. :-)

darkside

pre 9 godina

Idite malo po evropi, Nemačka recimo pa pogledajte cene premium mašina i ostalih kućnih aparata. Kao što je neko rekao: Miele, PRAVI Bosch itd. Pa vidite jel se isplati. Koštaju oko 2000 evrića...sumnjam da će da crknu za 2 godine. Hoćete jeftino u Srbistanu? E TO je cena koju onda plaćamo....

Nikola

pre 9 godina

Zanimljivo je koliko se kuka na jeftinu i kratkotrajnu robu. Pa ima i skupih i dugotrajnih. Eno Miele bela tehnika, traje decenijama, a košta 2000€ veš mašina pa izvolite. Lako je kukati, a kad treba da date velike pare za kvalitet onda tetki treba da se odnese lek. Ja volim kvalitetno i uglavnom prednost dajem takvim stvarima, ali za taj odnos cena ću radije da kupim gorenje mašinu sa pet godina garancije i da je, ako treba, menjam na svakih pet godina. Za iste pare ću trideset godina da imam novu veš mašinu sa novim opcijama i uštedama struje i vode. Baš mi treba veš mašina koju će deca da mi nasleđuju...

diversity and tolerance

pre 9 godina

sipajte litar sirca od 20% jednom mesecno u ves masinu na programu od 90C i nema brige, nece se kvariti i bice ociscena i dezinfikovana. isto tako i za masinu za sudove.

Sinko

pre 9 godina

Pogledajte dokumentarac Planned obsolence (planirana zastarelost). Uredjaji u bivsem socijalizmu su bili projektovani da rade 25-50 hiljada sati ako rade povremeno ili min 25 godina ako rade stalno. Zato stare Gorenje ves masine i Obod frizideri rade po 40-ak godina. Ali ti uredjaji trose mnogo vise struje i vode, tako da za nekoliko godina potrose vrednost novog uredjaja. Napredak nije los, problem je sto su novi uredjaji toliko nekvaliteni da ne mogu da izdrze ni period garancije. Kad vec propisuje svasta EU bi trebala propisati i minimalni vek uredjaja u kojem proizvodjac snosi sve troskove, takodjer u cenu uredjaja treba uracunati i ekoloske efekte njegove proizvodnje. U suprotnom citav tehnoloski napredak civilizacijski nema nikvu svrhu ako je cena uredjaja X cena energenata X ekoloski tosak = konstanta (naravno sem bogacenja kapitalista) i potpuno je neodrziv.

Tehnicko lice

pre 9 godina

Svi mehanicki delovi su podlozni kvaru. Dosta zavisi od kvaliteta materijala koji se ugradjuju. Kupili gorenje sudomasinu, 3x puta se pokvarila u roku od mesec dana. Na kraju smo je vratili. Dobili novac nazad i kupili Bosch. Svaki dan radi bez problema a imamo je vec 3 godine. Imamo Gorenje ves masinu , radi vec 6 godina samo smo grejac zamenili zbog kamenca. Nisam dovoljno bogat da kupim jeftino.

Potrošač

pre 9 godina

Proizvođači su se još oko 1930 dogvorili da ograniče koliko sijalice traju

O tome možete pročitati ovde
http://potrosackisavetnik.com/novi_laptop_31000_deo_za_njega_52000/

Skeptik

pre 9 godina

Meni je najgore što i kad hoćeš da kupiš nešto kvalitetno što će dobro služiti i dugo trajati ne možeš. Viša cena nije garant kvaliteta nego samo dobre reklame (npr. iPhone) i jednostavno ste primorani da menjate većinu aparata na 5 godina.

Neko spolja

pre 9 godina

Komentari i iskustva, odnosno modernim rečnikom, dobre prakse korišćenja bele tehnike su mi ulepšali dan i potvrdili da smo najgenijalnija nacija na svetu. Bravo mi.

Suze Radosnice

pre 9 godina

Kupio sam novu ves masinu, pre 6 godina.Imala je standardnu garanciju od 2 godine. Mi u proseku peremo ves 3 puta nedeljno. Za sada radi kao svajcarski sat.
Dalje sami izracunajte.

Jakovljevic

pre 9 godina

Kupio sam telefon kod mobilnog operatera i dobio garanciju od dve godine, odjednom je prestao da radi, kada je stigao sa servisa, odgovor je bio da su pronadjeni tragovi vlage, i da se garancija ponistava, iako ja tvrdim da nisam pokvasio telefon, ali ne znam kako to da dokazem. Mislim da operateri to namerno odbijaju garancije, da bi mi kupovali nove aparate.

boki

pre 9 godina

Koliko para toliko muzike. Sve su to samo brojevi. Pa nije Nemac vise lud da pravi aute koji prelaze milione kilometara kao golf dvojka i mercedes 123.

srbenda a ne komunjara

pre 9 godina

(biće bolje, 29. septembar 2014 10:07)
pa ništa ondak, ti se lepo preseli u neku pećinu na prokletijama i peri veš u potoku, da bi im doakao

Marko

pre 9 godina

Tacno tako. Na tv se pojavile neke sarene linije pri vrhu, mobilni naprasno ne vidi usb, masina za ves se buni zbog vlage pa crkne mozak. Satelit zvucnika otkaze bez povoda. Sve van garancije i sa obicnom upotrebom.

future

pre 9 godina

Jedan od slucajeva sve losijeg kvaliteta je i Mercedes (koji je bio sinonim za pouzdanost i kvalitet), a cijena ostala cak ista.Uvjerio sam se licno...Kao sto je navedeno u tekstu, sve dok ne istekne garancija, a poslije neka je sa srecom

ha

pre 9 godina

Novu ves masinu da pustis 2500 puta (oko 7,5 god svaki dan) na pun program a da ne odu lezajevi? Nema teoretske sanse! Vec posle oko 900 pustanja ce vrisnuti lzajevi, ili nesto drugo... U sustini je danasnja tehnika tesko smece, jer su to sve plasticni uredjaji š klase. Pogledajte nove frizidere u kojim je unutrasnjost (police) napravljena od plastike kao za neku jednokratnu ambalazu. Obavezno pre kupovine nekog tehnickog uredjaja pitajte prodavca da li na celukupan uredjaj vazi garancija od 5 god ili samo na pojedine delove uredjaja, posto se moze desiti da vam na 90 posto uredjaja ne vazi garancija! Na primer neki proizvodjaci ne daju garanciju na magnetnu tihtung gumu na frizideru (koja kosta 5000 din), dok je to kod drugih brendova normalno da ti zamene u garantnom roku.

Lale

pre 9 godina

Suludim tempom se menjaju tehnologije. Ko hoce da kupi televizor, mora da ode na planinu i meditira par dana, kako bi doneo pravi izbor. High Definition,pa 3D, pa 4K, pa zakrivljeni...menjaju tehnologiju na 6 meseci. Nekad se znalo, al' crno-beli, al' kolor i gotovo.

Pera Zdera

pre 9 godina

Kupili masinu domaceg proizvodjaca, garancija 5 godina, u medjuvremenu dve bebe, pamucne pelene, prala i otkuvavala svaki dan po bar dva puta. Posle 4 godine, promenili grejac, racunar i jednom se pregrejala. Serviseri svaki put dosli sutradan. Na kraju vrata izrdjala - proizvodjac odlucio da zameni masinu (vrate pare). Posle 4 godine imamo novu ves masinu istog proizvodjaca iz Valjeva i dvoje dece bez pelena. I veoma smo zadovoljni.

Teodosije

pre 9 godina

2500 pranja? Ako se ves masina koristi jednom svaki drugi dan, ispada da ce trajati 5000 dana, odnosno skoro 14 godina... sta je tu sporno!? ako neko mozda trazi amatersku masinu a zeli da moze da mu pere svaki dan dva puta dnevno, onda je na korak udaljen od profesionalne perionice, i logicno je da mu masina nece dugo trajati, a pri tom je pitanje da li bi mu se skuplja i trajnija vise isplatila... jer obicno ne traju onoliko duze koliko su skuplje...

Dsmra

pre 9 godina

E pa kupis masine za sudje za ves Miele, pa da vidis kako ce da radi 5 puta dnevno, 20 godina. Ali kosta 1500-2500€. 7-10 turskih Beko. Pa ko voli nek izvoli, sreca postoji sirok izbor

Zarko

pre 9 godina

Uzmes gorenje ili beko pa si miran 5 godina. Mada sa ves masinom beko nisam bio zadovoljan,dok sa kombinovanim friziderom sa sve česmicom jesam:-) Gorenje usisivas mi je radio 10min dok sad ves masina radi kao luda. Cenim kod proizvodja koji kupovinom u inostranstvu imate garanciju i u Srbiji a to su Rowenta,panasonic i bosch... Hteo sam da kupim sony telefon u madjarskoj,ali i da mu nesto malo fali mogu da ga bacim,samsung tv i sl.

Goran Kikinda

pre 9 godina

nebranim proizvodjače tehnike ali :52 nedelje u godini x 2 pranja nedeljno je 104 pranja godisnje podeli na 2500 pranja = 24godine ...malo li je !? televizor 20000 sati 8 sati dnevno x 365 dana = 2920 sati je 6,8 godina ( ni moja mama penzionerka negleda TV 8 sati dnevno i svaki dan ...) , tv 26 inča je oko 20000 din , nekada kako se pozivaju iz udruzenja potrošača , tv 51-55 cm je koštao 5-6 dobrih plata , kvario svake godine , menjao ekran svake 4 godine i nije se gledao TV 8 sati dnevno .Danas sa napretkom tehnike , ko voli za 10 godina imali smo bum plazma , pa lcd sada led ...ko nas tera da pratimo modu !

mare

pre 9 godina

Odvoji i sad 3 prosecne plate za masinu za ves, kao sto je moja mama pre 40 godina odvojila, pa ces videti da ce da traje dugo! Ljudi ocekuju da plate 20.000 masinu za ves i da im traje 20 godina, pa ne moze. Ima i sada marki kao sto je npr. Miele, koji svoje uradjaje testira na radni vek od preko 20 godina, ali zato ne mozes da kupis njihovu masinu za ves za ispod 1000 evra. Nista ne kosta dzabe mnogo, i ja bih najradije opremio kucu sa Miele ili Siemens aparatima, ali je problem sto za jedan njihov uradjaj mogu da opremim celu kuhinju sa uradjajima drugih proizvodjaca. Koliko para, toliko muzike! Vazda bilo. :)

vоodo

pre 9 godina

Treba napomeuti da najjači brendovi uvek imaju i premium linije (ovo važi čak i za računare i komponente)koje su dosta skuplje, nekad i višestruko. E te preimum linije traju dugo i kvalitet im je blizak onom nekadašnjem.

Iskustvo

pre 9 godina

Bosh masina za pranje i susenje vesa kupljena nekoliko dana nakon otvaranja novog Merkatora (11 godina). Radi u proseku 3 dana nedeljno. Do danas nije imala ni jedan kvar.

Mirko

pre 9 godina

Pa to je opste poznata stvar. Samo sto se niko ne usudjuje da to nazove pravim imenom a to bi bila rec kriminal! SVE ama bas sve firme koje proizvode bilo kakvu tehniku sa elektronskim delovima namerno manipulisu produkte da bi se automatski "iskljucivali" najcesce odmah posle garancijskog perioda. Probni balon su to bili stampaci pre 15tak godina. Najobicniji poluprovodnicki cip brojac se ugradjuje u te aparate. Posle odbrojanog zadatog broja, simulise se kvar i "error" lampica se aktivira tako da je svaka upotreba stampaca onemogucena.

Prvačić

pre 9 godina

Ako ves peremo 3 puta sedmicno, mesečno peremo 12 puta sto znaci za godinu dana peremo 144 puta, a za 10 godina 1440 puta. E sad mi nije jasno zasto se "brzo" kvare posle 2500 puta?

abc

pre 9 godina

soni tv, star -+ 44 godine, jos ga pokojni deda kupio... pokvario se ove godine, majstor zamenio jedan otpornik, cena 350 dinara sve ukupno :)

gradjanin

pre 9 godina

Televizor 20000/(365 dana x 5sati)= ca. 11 godina
Masina za pranje 2500/(3 x 52 nedelje)= 16 godina

To su minimalni rokovi trajanja. A sigurno da je prosek bolji. I nije istina da se ne moze popraviti. Sve zavisi koji fabrikat se kupuje. Ako kupis neki levi iz Kine ili Istocne Evrope sansa je nikakva i ne isplati se.
Sta je problem?

uh zivote

pre 9 godina

Tacno,sve mi crklo u petogodisnjem roku,dodje majstor za klimu,kaze kompresor-to vam je 150 eura,ja pitah a jel ugradjujete polovni,majstor kaze pa to je polovni,i naravno odmah kes-:),heh.Ja na akciji nadjem klimu za nesto vise od 150,i to uz dvanaest mesecnih rata...tako da nam majstori vise ne trebaju,ako su mislili da ovajde uz ove bataljuge kratkog veka,koje uvaljuju nasem balkanskom trzistu.

Tatko

pre 9 godina

Vi sa veš mašinama od 20+ godina: koliko više struje i vode trosi, koliko ostataka od sredstva za pranje vasa mašina proguta, mogli ste da kupujete svake trece godine novu.

matematicar

pre 9 godina

Hm, ako peremo svaki dan (a to ne radimo), to je 365 puta u godini. Za 10 god, to je 3600. Da kazemo da peremo 3 puta nedeljno (sto je mozda open puno) X52 nedelje = 156 u godini. Za 10 godina 1560.
2500 bi bilo je za oko 16 godina. Malo li je?

živko

pre 9 godina

akumulator za auto mi se pokvario, pogledam garanciju, istekla pre 40 dana. mobilni trokira, ne čuje se, baguje, (već. 3x popravljan u garantnom roku) nema ni godinu i po, nakon svake reklamacije radi još gore, katasrofa! još malo pa ćemo imati uredjaje za jednokratnu upotrebu, ne smem da pomislim šta se desi sa malolitraznim vozilima koja imaju sve više konja i turbina, nakon par godina vožnje.

Jovan

pre 9 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

To nije nista cudno. Trebalo je jos dodati da to ne vazi za sve proizvode i proizvodjace.

pera

pre 9 godina

Te stare mašine su imale centrifugu od možda 400 obrtaja u minuti, sadašnje imaju bar 1000, količina veša je bila oko 4kg, sada oko 6-7. A daleko su jeftinije. Po meni je čudo tehnike što rade koliko rade za tu cenu.

todos

pre 9 godina

Po komentarima vidim da se izracunao prosek sto je istina. Jedino povecanje ciklusa pranja je kad je malo dete u kuci. Onda se masina i kupuje da bude u garantnom roku dok je dete malo. Posle toga i red je da se nabavi druga. Sasvim dovoljno je da bela tehnika traje od 7-12 godina. Ne treba je ni drzati vise jer je i onako naspram nove tehnike dosta veliki potrosac. Stari zamrzivaci oni pre 30 godina trose i do 200KW struje mesecno. Pa kome to treba kad su tu uredjaji sa A+++ i stedljiviji.

crown tv - 7 godina bez problema

pre 9 godina

Onda kupujte manje poznate marke. Cisto sumnjam da su te leve firme toliko ovladale sa tehnologijom da mogu da ugrade gresku u aparat.

voka

pre 9 godina

Mile je vrh,samo kod nas u Srbiji struja zeza pa moze posle 5 godina da rikne i da razocara.U firmi imam gorenje koja se minimum 3 puta dnevno koristi,nema sta joj nije promenjeno za 3-4 godine,ali popravka kod dobrog i pristupacnog majstora,sad je na redu elektronika,samo jos da je nadjem polovnu:-)

Irina

pre 9 godina

Četvoročlana smo porodica. Imamo Candy frižider iz 1991. i mašinu za sudove iz 1992. Oboje još uvek rade, na zaprepašćenje servisera, koji tvrdi isto što i pisac teksta!!! Pet godina maksimum... Ali zato postoji veš mašina od preko 200.000 din !!! Kupiti kupiti kupiti. :(

Nenad

pre 9 godina

Ljudi su toliko nerealni da je to neverovatno. Platite ves masinu 200 evra i sve i da perete ves svaki dan, po ovoj proceni pranja masina ce vam trajati 6 do 7 godina. Ako zelite da vam masine traju kao nekad, onda ih i platite kao nekad, cirka 500 -1000 evra.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Znači pametnije je kupiti povoljniji model od nekog skupljeg jer oba traju ne duže od garancije? Sem ukoliko nemate viška para pa vam je svejedno. Zaboravimo na izreku 'ako ne znaš šta je dobro ti kupi šta je skupo', došla su neka 'moderna' vremena...

mile

pre 9 godina

To je kao obućar u malom selu. Ako pravi kvalitetnu obuću koja traje 5 godina, a njemu treba 2 godine da napravi po par za sve ljude u selu, on sam sebe izbacuje iz posla. Tako i proizvođači, prave proizvode da traju dovoljno dugo da ispune garanciju, a da ih pritom ne izbace iz posla. Dobrodošli u kapitalizam

kurajber

pre 9 godina

Taćno ali i nije?"mašina za veš kvari posle 2.500 pranja" to je skoro 7 godina,svakodnevnog pranja ili oko 30€ godišnje (pa toliko mesečno ode za cigarete)po meni to nije malo.Mobilni koristim po potrebi i menjam ga kada mi istekne paket i a stari još uvek radi.Kvalitet je slabiji ali je sve veći i kupoholičarski mentalitet, brži je i napredak tehnologije, dizajn i sve to utiče da se prave manje kvalitetne stvari, zato su i jeftinije.Dosta je bilo da kaput ili jakna traju 3-4 razreda škole(ja sam to iskusio).

HRvat

pre 9 godina

DA problem je sa vrhunskom Miele da ce Vas masina pokopati. Raditi ce jos dugo poslije vas. Imao sam par kao njemackih bosch ali rinule jedna po jedna. Ali Miele vrti i vrti.....

mt

pre 9 godina

Moji roditelji imaju Bosch frižider kupljen sredinom šezdesetih godina prošlog veka, u Beogradu, kod Vuka (mislim da se u narodu radnja zvala kod "Tri čekića"). Frižider je bio rađen specijalno za SFRJ tržište sa posebnom zaštitom od oscilacija u naponskoj mreži. Za 50 godina korišćenja jednom je promenjen termostat i dva puta sijalica. Takvi se više ne prave.

Andjela

pre 9 godina

Sve je ovo u redu i razumljivo, i nije problem to,
jer se tehnoloska evolucija ubrzala i sve je brza.
Prosto pratimo razvoj.

Problem je otpad, jer mesecno pravimo milione tona
elektronskog, elektricnog optada, koji treba reciklirati.

To je sustina problema.

Razumni Čovek

pre 9 godina

Lepo je kad ono što je svima već poznato, dobije zvaničnu potvrdu. Što je to glupost koja proizvodi nepotrebnu potrošnju vremena, energije,i više đubreta, manje je važno od profita koje kompanija ostvari. Barem po trenutnom sistemu.
Bilo bi lepo kad bi neko uključio cenu recikliranja u cenu proizvoda. Možda bi se onda proizvodile dugotrajnije stvari i manje đubreta.

moj slucaj

pre 9 godina

kupio sam bio dzambo frizider marke Ariston platio preko 1000 evra i pazi te tacno 366 dan se zacepila kapilara i crko motor. Pozvao sam ovlascene koji su mi rekli da motor i zamena kapilare kosta 500 evra ( inace motor kosta oko 8000 dinara a parce bakarne cevcice manje od 800 dinara plus prevoz 4000 dinara. Okrenuo sam svog majstora koji mi je ranije radio neke druge uredjanje i covek dosao pogledao i kaze da znam ovaj model svima se to desilo posle godinu i nesto dana. Zamenio je sve za manje od 150 evra i radio je neko vreme onda je crko jedan ventilator pa drugi da sam na kraju resio da ga bacim.Prosto nevredi kad je nesto djubre djubre je .

Računica.

pre 9 godina

Kupio mašinu za veš za 250 EUR. Garancija ističe u Novembru, posle 5 godina. Kada to podelim na broj pranja (u proseku 3X nedeljno) dođe mi trošak 0.32 EUR, odnosno po današnjem kursu oko 38.5 dinara po jednom pranju veša. Pri tome je mašina sa tajmerom, tako da se veš pere po jeftinijoj struji čime se podosta uštedi na računu za struju.
Čim se pokvari ide na reciklažu, a ja odoh da kupim novu.

pex

pre 9 godina

Kupio sam Gorenje masinu pre 20 dana..eno je, puna vode dok ne radi..ja zvao call centar servisa, tamo me pravili budalom, kao curi vam cesma za dovod vode pa se ona puni!!!???? Pitam ja, majku mu jel postoji NESTO da ne da toj vodi da.udje u masinu, neki MOZDA elektroventil? A on meni - jel vi cujete sta vam pricam, curi vam cesmica...samo sam spustio slusalicu...

Asparagus

pre 9 godina

Moj frizider Obodin ima 40 godina i zasluzio je da se preimenuje u Radiša jer je besprekoran i danas! U boji drveta je, ćoškast i oblepljen Somboled reklamom ali ne bih ga menjala, takav kvalitet se danas ne moze naći.

srbin

pre 9 godina

Kad mi je crko TV kog sam platio 6500 na akciji, popravka je trebalo da košta 5000 din + majstor, pa sam naravno dodao 2000 i kupio nov...

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Nista cudno, taj trend je poceo 2000 godine. Zato sto su pravili kvalitetne stvari propali su Gruding i Telefunken(ono sto se sada proizbodi pod tim imenom u Turskoj ne racunamo jer su poceli od skora sa koriste ta imena).

gfhh

pre 9 godina

Ako prosecna porodica ukljucuje masinu svaki drugi
dan, to je 180 puta godisnje, pa bi masina trajala oko 15 godina. To nije malo i mislim da se radi o gresci u proceni.

mik

pre 9 godina

Pa dobro neka ves masina opere tih 2500 puta, nemam nista protiv. Ja masinu ukljucujem u proseku 3 puta nedeljno znaci potrajace mi nekih 16 godina.

plazoje

pre 9 godina

Imam mašinu candy iz '65 u vikendici.Od stajanja je otišla guma i crevo,a inače ona i dalje dobro radi.Ne znam zašto sam ovo napisao,al' 'ajde...

otkacheni

pre 9 godina

Problem je ova nasa srednjevekovna drzava i njeni stanovnici, koji aparate, kad im vise ne trebaju, bacaju u reke ili nonsalantno sutnu pored puta gde im se cefi!!!
(svetla buducnost, 29. septembar 2014 10:48)

Skupljamo staro gvozdje, stare motore, ves masine, akumulatore i ostale sekundarne sirovine. Cistimo dvorista, podrume, supe i odnosimo nepotrebne stvari.

grbo

pre 9 godina

Patike najpoznatijih proizvođača su sve lošije, kad sam bio 7.razred kupe mi roditelji Reebok patike, iznosam ih ceo 7.i 8. igrao fudbala njima, kad se omalile dao ocu, nosio ih jo 2 godine. Ovo danas mlađem bratu jedva izguraju celu godinu.

Ugursuz

pre 9 godina

Ima mnogo istine u ovom clanku. Pojedine proizvode prave od materijala koji propadaju bez obzira koristili ili ne uredjaj. Odnos proizvodjaca prema potrosacu je krajnje ponizavajuci. Jedan primer: Zena zivi u Nemckoj. Pre godinu dana kupila Samsungov usisivac i nekoliko kesa za prasinu. Kese iskoristila i ona bi da naruci nove. Nema, kazu "oni", to je vec zastareo model. Ove masine sa danasnjom tehnologijom nisu jeftine. Jeftine su za mamine i tatine sinove. Vecina ovih proizvoda dolazi iz PRC tj Kine. Gradjani u EU osecaju sve vecu odbojnost prema kineskim proizvodima. Nije trosak samo kupiti uredjaj. Trosak je i placanje usluga radi iskoristavanja istog. A trosak je unistavanje istog tog smeca. Pogledajte na sta nam lici zivotna sredina. Ali kao i uvek krajnji potrosac je kriv za sve. Proizvodjac daje citave knjizice uz proizvod. Od toga 2-3 stranice je uputstvo za upotrebu a ostalo su obaveze potrosaca. Dakle, proizvodjac pere ruke. Pocetkom ove godine sam kupio LED tv (necu da navedem marku uredjaja, posto mi ne placaju za reklamu). Od trenutka kada sam ga instalirao, nije prosao ni dan da nije radio najmanje 12 sati. Jednom prilikom je radio skoro dva dana, danju i nocu (zbog necega mu tajmer za automatsko iskljucivanje nije reagovao). Trosi 39 wati kada je ukljucen i 0,3 u stand by. Posto ne trosi mnogo struju, odlucio sam da ga maksimalno iskoristim u garantnom roku, pa da vidimo.

Alexa089

pre 9 godina

Drugaru crkne lezaj od bubnja u garanciji,zove servis "to ne spada u garanciju" ?!? Dobro,ode decko pita za drugi lezaj,ne moze da se menja,saliven,dobro,koliko nov bubanj 13 000 rsd,masina 21 000 i decko kupi novu... A da nije imala ni blizu 2500 pranja. Jednostavno industrija mora da radi,ja imam samsung tv star 20 god eno ga u garazi radi ko singerica a dana servisa nije video,sta mislite,hoce li ovi novi da izguraju toliko,m? Daj boze,ali tesko...

Alex

pre 9 godina

Kupio sam polovne ves i sudo masine marke Miele! Po 150 eur svaka, kod nekog prodavca na Smederevskom putu! Ljudi, to mi je do sada najbolja investicija!!! Rade bez greske, tihi, min struja. Jedino je dizajn malo iz proslog veka, ali koga briga! Radice jos 20 godina! E, da i polovni Miele usisivac(2.000 din), radi godinama. Znaci samo Miele! PS Steve Jobs opisuje ovu marku u svojim memoarima :)
(Miele, 29. septembar 2014 11:40)


Miele je , prijatelju, Mercedes medju belom tehnikom.Dobar izbor.

Gospodin-BG

pre 9 godina

(Trovach, 29. septembar 2014 11:16)

E nasmeja me sa komentarom tvojim oko limarije hahah i ja sam imao identican slucaj sa ocem i majkom koji su po svaku cenu zeleli da rade "limariju" na decenijama staroj Gorenje ves masini.
Mislim o Gorenju sve najlepse , stvarno je masina izgurala nevidjenu exploataciju za Ginisa, ali budzenje "limarije" na ves masini je nesto sto nisam zeleo da vidim.
Sve dok nisu otisli jedan vikend u posetu rodbini , e onda sam odmah te subote otisao i kupio novu ves masinu koje je placena oko 25 000 i fala bogu vec 3 godine radi kao zmaj bez ikakvog kvara sve lepo, sem sto majka i dalje iz samo njenih razloga tvrdi kako decenijama stara Gorenje masina pere bolje i da je bilo bolje da smo joj uradili limariju.

To se zovu srpska posla.

Danas imamo mobilne telefone koje platimo deci na jedvite muke - cekove pozajmice kako se ko snadje -koji kostaju i do 700 eura a ves masina koja kosta 3 puta manje od banalnog mobilnog telefona , e to nam je preskupo i ocekujemo da radi do kraja zivota uz eventualni dolazak Zike majstora koji ce da promeni gumu na masini i popije kafu.

Nikad nismo realni bili kao narod i nikad i necemo biti.

Pozdrav svima i sve naj!

Lale

pre 9 godina

(Miele, 29. septembar 2014 11:40)

Miele ima dizajn kao da je 1980. godina, ali to im je valjda i fora, kao svedeno, nista napucano. Zato su im masine neunistive.

dukiVrs

pre 9 godina

Od bele tehnike samo Miele. Jeste da su skupi (frizider oko soma evra) ali neverovatan kvalitet, 10g bez razmisljanja o kvarovima minimum.

pera

pre 9 godina

Za neobavestene: Postoje 2 veka trajanja proizvoda: tehnicki i tehnoloski. Jedan se odnosi na zivotni vek proizvoda, odnosno do kada ce proizvod raditi a da se ne pokvari, a drugi je rok trajanja dok proizvod ne postane zastareo u tehnoloskom smislu. Za proizvodjaca je najbolje da se ta 2 roka trajanja poklapaju. Kako danas vrlo cesto izlaze novi modeli, kao i poboljsanja starih, nema vise potrebe da tehnicki vek proizvoda bude predugacak, jer i onako ce vlasnik svoj uredjaj zameniti za noviji. E sad, to sto mi ne zivimo u zemlji gde je moguce ici u korak sa novim tehnologijama, to je vec neki drugi problem...

Saul Goodman

pre 9 godina

ericsson 388 iz 1997 godine. ne manjam ga već 17 godina.
(ja samo razgovaram i dovoljno, 29. septembar 2014 11:20)
Decko, ne izmisljaj. Ne znam samo gde si kupio bateriju za taj antikvitet. Neces valjda reci da od 1997-e koristis istu bateriju? Baterije za takav model odavno se ne proizvode, a da kojim slucajem i nadjes "novu" takva baterija je neupotrebljiva jer je napravljena pre vise od deceniju. Ne razumem zasto lozis narod pricom kako koristis telefon iz 1997-e ...

Nemanja

pre 9 godina

Imam Candy masinu, iz 98' godine, koja se nijednom nije pokvarila. S obzirom da je to iz perioda kada su vec poceli da prave nemerne greske i da spustaju kvalitet, sve vise mislim da sam dobio greskom neki prototip :)
Salu na stranu, ali to je stvarno smesno. Ok je da najeftinije stvari kratko traju, da bi ljudima bile prisupacnije, al nisam nesto primetio ni da su najskuplji modeli imuni na probleme...

Zoki

pre 9 godina

Ova situacija odgovara proizvođačima, jer proizvode više. Odgovara i potrošačima, zato što za manje para mogu da kupe novu stvar. Pošto se roba proizvodi u zemljama sa jeftinom radnom snagom, jeftinije je sklopiti novi proizvod, nego rasklopiti postojeći radi servisiranja (u razvijenim zemljama, gde je radna snaga skuplja). Države naplate više PDV, dizajneri imaju priliku da naprve nove modele, itd.
Ovo je u ekološkom smislu katastrofalna situacija, jer negde mora da se odloži sav taj otpad koji stvaramo, a koji se u potpunosti ne može reciklirati. Upravo je to taj skriveni trošak na koji niko ne računa. Kada shvatimo da ćemo morati da zaposlimo bivše servisere da rastavljaju i sortiraju delove rashodovanih uređaja, možda ćemo razmišljati drugačije.
Međutim, ovde mora da se menja cela stvar odjednom, da bi se nešto zaista promenilo. Alternative su i danas moguće, Miele je odličan primer. Ali to znači da potrošač treba da bude speman da plati višestruko više za kvalitetan proizvod i da se odrekne onog zadovoljstva kada u kuću unosi novu stvar.

rex

pre 9 godina

kupio komljuter najbolji koji je win win imao da ponudi 60 i kusur hiljada, pre 5 godina. cetri jezgra, idalje je brzi od mnogih. dvd rom je crkao nakon 2 nedelje, idalje ga nisam popravio jer koristim net i usb. ekran sam platio18 hiljada 22 inca radi perfektno leti, zimi kad bude hladnije u sobi pali se i gasi sam od sebe prvih 20 min, dok se ne zagreje sta vec nikad mi nije bilo jasno zasto i niko nikad nije umeo da odgovori... u svakom slicaju toliko o teorijama zavera.

Pokojni Toza

pre 9 godina

Da li neko kapira da uređaj iz 201. godine troši duplo manje od onog iz 197. godine. Od TV-a do štednjaka, svi savremeni uređaji imaju manju potrošnju, a veću efikasnost.
Pre par godina sam čuo sličnu glupost:
,,Pre trideset godina san svakih deset godina menjao gume, a danas ovaj moj menja na dve-tri godine."
Matori je vozio keca 3-4000km godišnje, držao ga u garaži i štedeo zimi. Njegov sin prelazi 40.000km godišnje (25K leti+15K zimi) i normalno je da vodi računa o gumama, jer vozi tonu i po gvožđa prosečno 130km/h.
Danas bi stari uređaji pravili mesečni račun za struju za 50% većim, pa sami izračunajte koliko bi to bilo na godišnjem ili garantnom nivou.

barba

pre 9 godina

Moja masina je kupljena 2000 g. za 500 DM, sto je tada bilo medju jeftinijim masinama. Poslednja serija Elinovih masina za ves. Pere u proseku pet puta nedeljno za moju cetvoroclanu porodicu. Samo je jednom promenjena pumpa jer je bila zaglavljena sa najlonom od papirne maramice!!!

lemy

pre 9 godina

kod mojih bake i deke na selu pouzdano znam za Gorenje ves masinu 30 god. naravno uz neke sitne poravke,frizider Obodin 36 god. i grejalica iskra oko 30 god. to su bili proizvodjaci...

A zasto da ne

pre 9 godina

@Saul Goodman
Imam Siemens S4 godiste oko 1995-6. Dobio sam ga 2002-3 sa novom baterijom. Ne koristim ga, u svakodnevnoj upotrebi, odavno ali funkcionise jos uvek, redovno ga punim.