Četvrtak, 25.09.2014.

13:44

Crne rupe zapravo ne postoje?

Izvor: Daily Mail

Crne rupe zapravo ne postoje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Vera

pre 9 godina

Jedina zaista naučna teorija koju sam do sada pročitala, i koja eksplicitno, do kraja naučno i razumljivo objašnjava fizičke fenomene, i koja razotkriva suštinu i razmere grešaka koje se uporno čine u poslednjih 100 godina, jeste fEMMe (koja se nalazi i u Narodnoj biblioteci Srbije)
Napisao naš čovek. Prvo sam na njegove tekstove naletela na Internetu (dovoljno je da u pretraživač ukucate „two photons whirl“ (zajedno sa navodnicima)), a da je izdao i zvaničnu monografiju sam otkrila tako što sam na sajtu http://www.vbs.rs/cobiss/ ukucala autorovo ime i prezime.
Ne radi se ni o kakvoj grandioznoj novoj ideji, nedokučicvoj „običnim smrtnicima“, koja stvari čini „jasnim“ samo visokoiluminatskoj eliti, već o razumnom i jasnom uočavanju nekolicine konkretnih, merljivih, fundamentalnih – i što je najlepše (ili: nažalost) – već davno poznatih fenomena i principa, iz kojih se jasno i dosledno izvodi sve ostalo.
Potreban nivo znanja je srednjoškolski – kao i za svaku zaista naučnu fundamentalnu postavku i objašnjenja osnovnih stvari (kao što su npr. Njutnovi zakoni, Ajnštajnovo objašnjenje fotoelektričnog efekta, i sl. jednostavne stvari).
Nije mi jasno kako to da o tome naša javnost još uvek ne zna.
Znam da ima „na tone“ novih teorija, i naučnih i tzv. crackpot-ovskih, ali ovo se zaista razlikuje od svega, na najlepši mogući način: sve je razumljivo, potpuno nespekulativno i logičko-matematičko-fizički nepobitno, dakle, zaista i do kraja naučno.
Možete sami da to procenite.

bice bolje

pre 9 godina

Dva koraka napred pa jedan nazad. Dvadeset godina slusamo i gledamo o crnim rupama kao najvecem otkricu u astronomiji i fizici. Sada sve to zguzvati i baciti. Sta sa kvazarima urusavanjem zvezda sa velikom masom au previse je ovo spekulacija.

Opinion

pre 9 godina

Pošto vidim da neki pominju Srbiju i crnu rupu, predlažem da se sledećem novosagrađenom graničnom prelazu dodeli ime "Horizont Događaja" :D

Bishop of Cardboard City

pre 9 godina

Radijacija koja jedina moze da napusti Crnu Rupu je, po recima Stephen Hawking-a, INFORMACIJA. Ona ima abstraktan oblik ("U pocetku je bila rec" - jevandjelje po Jovanu, poredjenja radi!)ali je u prevodu na srpski NAREDJENJE. Naredjenje da postoje jer pre toga nije bilo nicega. Sta drugo vreme i svetlo rade nego postoje. Ta naredba se kroz magmu, kamenje, vodu i dazdevnjake urezala i u nasu psihu i zato je nas najjaci instinkt - OPSTANAK.

zoki

pre 9 godina

za @nik-a... ala si se nalupao. Pre nego što izneseš svoje mišljenje, evo kraći spisak vrhunskih naučnika koji su bili religiozni: Amper, Bojl, Volta, Dekart, Darvin, Kelvin, Kepler, Kopernik, Koši, Lemark, Lajbnic, Mendeljejev, Morze, Njutn, Ojler, Om, Pupin, Paskal, Paster, Rentgen, Tesla, Tiho de Brahe, Faradej, Franklin, Hajgens i mnogi drugi. Zar su oni čuvali ovce? Kako te nije sramota da nas religiozne ljude tako ponižavaš? Al' šta očekivati od čoveka koji se ponosi što mu je otac majmun, i koji od škole ima verovatno užinu i veliki odmor!? Maks Plank- "Nije nikakva slučajnost što su upravo NAJVEĆI umovi svih vremena, ujedno bili i duboko religiozni".

Goran

pre 9 godina

Nisam ni naučnik, ni doktor bilo koje prirodne nauke, ali oduvek sam smatrao da teorija o tzv "Velikom prasku" nema veze s mozgom.
E sad, otkud ja kao laik imam pravo da se mešam u nešto što su mnoge pametne i stručne glave utvrdile kao izvesno?
E pa zato što mi logika kaže da kad se nešto širi mora da se širi u nešto. Dakle svemir nije beskonačan, ima svoj kraj, a to što su naše tehnološke mogućnosti u tom pogledu smešne pa ne možemo da dodjemo do kraja svemira, nešto je sasvim drugo.
I naravno, postavlja se još jedno logično pitanje: šta je to u šta se svemir i dalje širi? Na to pitanje ,apsolutno sam siguran, niko nema niti će bar u skorije vreme imati odgovor!

rupica na bradi

pre 9 godina

Zasucite malo rukave i tražite kako da se svetska populacija nahrani i napoji! Da nam rodi žito!!!
(D61, 25. septembar 2014 17:07)

Kakve veze ima astofizika sa: agronomijom, ratarstvom, mineralnim đubrivima, navodnjavanjem, genetskim inženjeringom, hebicidima, pesticidima, traktorima...

I naravno da "crne rupe" ne postoje. E, baš sam sada utučen. A ja mislio Tesla ih pronašao, pa ih onaj Edison sa svojim sijalicama sve te rupe obasjao, pa su sad to "bele rupe", samo da napakosti Tesli. Ehh.

rebel_45

pre 9 godina

"Ona tvrdi da kada zvezda umire, emituje radijaciju, poznatu kao Hokingova radijacija." - Ako ovo tvrdi onda to sigurno nije tačno.
Dok zvezda umire ona emituje sve moguće vrste radijacije osim Hokingove.
Kada od te umiruće zvezde nastane crna rupa, odnosno kada konačno "umre" , ta crna rupa je u stvari uzrok Hokingove radijacije.
Nema Hokingove radijacije dok nema crne rupe koja je krajnji produkt umiruće zvezde. Ta radijacija ne može biti uzrok gubitka mase zvezde pre nastanka crne rupe , a svaka druga može , čak mora. Sve ostale tvdnje će se jasnije videti u skoroj bućnosti. Kladim se u sitnu lovu da crne ipak postoje nevezano za veoma diskutabilni i duboko kontraverzni singularitet.
Ovde su malo pomešani uzroci i posledice , pa ponovo apelujem na novinare i sve ostale da provere šta prenose i da li ispravno prevode tekstove i izvode zaključke.
Pozdrav svima

trifo

pre 9 godina

Onaj koji bude imao hrabrosti da odbaci iluzionizam iz fizike, kao i da carobne linije sila zameni nekim tokom materije, a da energiju ne posmatra kao neki sveti gral nego kao prekomponovanje materije u najblize stabilno stanje i ne bude umetao 95% neceg nepoznatnog da bi mu model funkcionisao mozda i dodje do nekih odgovora... Zna li iko danas o cemu je to dodjavola Tesla pricao? Ah da on nije fizicar, nisam siguran ni da je zavrsio fakultet ili doktorirao...

Trovach

pre 9 godina

@Sima...Nepravilno je reci:"Nista nije postojalo pre velikog praska", jer se, u tom slucaju govori o proslosti koja zapravo i ne postoji. Pravilnije bi bilo:"Nista ne postoji pre velikog praska", mada je to jos teze shvatiti, jer mi razmisljamo o uzroku i posledici, ili, jos preciznije, o ulaganju i dobiti. Zato je coveku tesko da shvati da ne postoji ni vreme, ni prostor, a ni materija pre velikog praska, iako se to kosi sa nasim iskustvom. Pokusavam to da shvatim, ali moracu odustati pre nego sto poludim.

AlchemyDreamer

pre 9 godina

Singularitet ili tacka prekida znaci da funkcija u toj oblasti ili tacki nije definisana. Moze da ima bilo koju vrednost od plus do minus beskonacno, pa samim tim moze da bude super sabijena crna rupa ili prazna bela rupa. Nova teorija nije pobila Ajnštajna, kao što ni ovaj nije pobio Njutna. Samo nova saznanja dopunjuju prethodna. A nama Srbima bi najbolje bilo da nam neko pronadje naftu, pa da po ceo dan sedimo, uživamo, smišljamo razne teorije i najmerodavnije tumačimo svetska zbivanja.

sima

pre 9 godina

Kako neko može uopšte da koristi termin "trenutak nastanka univerzuma"? Još mi je manje jasno kako neko moze da proceni da je to bilo pre xx milijardi godina? Šta otkrili ste tačno koliki je univerzum i sve brzine njegovih procesa širenja/skupljanja pa ono t=s/v?

IBJ

pre 9 godina

Dobro, i ja sam naučnik, doduše ne fizičar, i cenim validan (na dokazima zasnovan) naučni izazov. Možda je ovo prvi korak ka nekoj novoj kosmološkoj teoriji, ali treba tu još mnogo toga da bi se uzdrmao sadašnji kosmološki model. Na pr. treba da nam objasni kako nešto čega nema može da ima merljiv gravitacioni efekat, i u stelarnim, i u galaktičkim razmerama? Naime poznato je da pojedine zvezde imaju parnjake koji su "nevidljivi" savremenim teleskopima a imaju masu nakoliko puta veću od Sunca (tzv. "stelarne crne rupe"). Takođe je poznato da se u centrima gotovo svih galaksija nalaze masivni objekti koji dostižu mase od nekoliko miliona Sunčevih masa (tzv. "galaktičke crne rupe") i imaju odlučujući uticaj na sile koje održavaju pripadajuće zvezde na okupu. Nije mi baš jasna ni priča o tome kako se fenomen Hokingovog zračenja, koje je i samo još nepotpuno dokazan i vrlo specifičan kvantni fenomen, uklapa u scenario eksplodirajuće masivne zvezde.

mile

pre 9 godina

@Joca 011: Gde si ti procitao u tekstu da je dokazano da crne rupe ne postoje? Kako si samo siguran da ce ovaj racun da izdrzi proveru. Cak i da crna rupa ne moze da nastane po scenariju koji je ona razmatrala, ne znaci da ne moze da postoji neki drugi scenario. Za tvoju informaciju, experimentalno je dokazano da vrlo masivana crna rupa centru nas galaksije sigurno postoji. Astronomi (u infracrvenom delu spectra) mogu da direktno posmatraju kako zvezde prave zaokret od 180 stepeni kada prodju pored nje ili kada se emituju izuzetno energetski snopovi dok crna rupa prozdire materiju. Brojni su dokazi postojanja crnih rupa i u drugim galaksijama. I da,veliki prasak je dokazan experimentalno.

Ludi konj

pre 9 godina

@Nik
Da tako je, na svu srecu! Zato nam svet i izgleda ovako, zato sto crkva jos uvek ima potporu u narodu na osnovu necega sto je neko nekad napisao iz ciste dosade i dangubljenja dok je cuvao ovce, i duvanio konoplju. Na zalost, nije bio jedini no je imao konkurente sa susednih brda pa su se takmicili ko ce vecu budalastinu da izmisli, a ko pobedi, ovaj drugi mu cuva ovce mosec dana dok on uziva u ladovini ... I tako nastase sve svete knjige, i sva zamajavanja primitivnog ljudskog roda, odlican povod za ratove, razaranja, silovanja, mrznju , i odlicnu zaradu naravski.
Vjecnaja pamjat, pameti!

Zoran

pre 9 godina

Sve zavisi. Ako verujes u crne rupe, onda postoje, ako ne verujes onda ne postoje. Imate moderne vernike, a imate i one staromodne vernike.

Dejan

pre 9 godina

Jako je uzbudljivo citati komentare srpskih "znalaca", koji sve ovo vec odavno znaju, jer je "ocigledno", a naucnici koji ceo svoj zivot posvecuju ovoj temi su "slepi od ociju".

O srspki "naucnice", pre nego sto krenes da pametujes o crnim rupama, resi jednu diferencijalnu jednacinu (ne, nema veze sa diferencijalom). Bar za pocetak.

Zato nam je takva i drzava, sto svi sve znaju i za svaku temu su najpametniji. A ceo zapad je glup.

D61

pre 9 godina

LJUDI, da li vas stvarno interusuje koji je , hm, Djavo, bio prirodi da napravi ovu "planetu majmuna". Zasucite malo rukave i tražite kako da se svetska populacija nahrani i napoji! Da nam rodi žito!!!

Sasa

pre 9 godina

Opet otkrice koje potire ovo prethodno?? Samo bibliju jos niko nikad nije porekao
(Nik, 25. septembar 2014 14:07)

Mislis na tekst koji su pisalji pustinjski ljudi iz gvozdenog doba, isti ti koji su mislili da je zemlja ravna? Mozda je nije niko porekao jer ona sama sebe porice?

panjemaješ

pre 9 godina

Evo, računam ja onako, kao dva puta dva, minus pet, podeljeno sa sedam, i svemu tome dodam tri i po... Pa, sada čekam najnovije teorije srpskog relativiteta na ivici crne rupe!

dr Petrovic

pre 9 godina

Odavno pricam o toj logici o kojoj su pricali Tesla iOsava. Teorija etra i fraktalnog pritiska je apsolutno logicna i objasnjava upravo sve.

Vilogorski

pre 9 godina

Stvar je totalno prosta.
Objektivno postoji Vakuum i Higsovo polje, matematički označavani nulom (0) i jedinicom (1)! Pri stvaranju materijalnog sveta rezonantnim delovanjem ova dva komplementa nastaje materijalni svet.Sve ostalo je u Božijem ataru.

zoran S

pre 9 godina

Ko zna Sanskrit, te cita Vede u originalu, zna da su mudraci odavno rekli, kroz svoje isksutvo videli, nikada nije bilo nikakvog velikog praska. No, dobro. Nauka je jos uvek mlada, veoma mlada.
Danasnja nauka ne zna da li je obicno kokosije jaje zdravo ili nije; menjaju teorije svakih par nedelja, a ne da znaju nesto vise o Univerzumu.

alo!

pre 9 godina

Pojava koju ni zovemo crne rupe postoji I vidjene su ocima koje ovde svi navode kao presudne. A da li su singularitet ili ne je drugo pitanje.

BoKi

pre 9 godina

Uh ... a ima ovih koji strasno brane tvrdnju da je Ajnstajnu Mileva odradila matematiku - sad su u problemu - dal' da brane Milenine crne rupe ili Bibliju ili ... šta bi bilo najpatriotskije?

AntiAngloBot

pre 9 godina

E,sad ,šta ćemo sa takozvanom crnom materijom,tj. materijom koja fali u svemiru,bar ovom našem...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zabludeli sin, 25. septembar 2014 14:27)

Nemas problema, crna materija je ovde kod nas u javnim preduzecima i salterima, svi znaju da tu neko treba da radi ali kad god odes nikog nema...

mare

pre 9 godina

@Stefan Lazarevic,

ne vidim kako si povezao tamnu materiju i nepostojanje nule svih polja u kosmosu. Jel ti to znas nesto sto niko drugi ne zna ili sta?

Jedno je reci da je postoji mogucnost da nule svih polja ne postoje, ali ti za to kao imas dokaz. Nemas ti burazeru dokaz nizasta sto se univerzuma i crnih rupa tice, a posebno ne sto se tice tamne energije, materije ili "big freez-a"

anon

pre 9 godina

Hahaha koliko je ovih što sad tvrde kao "Pa znao sam ja to, naučnici nemaju pojma." Mogu da se kladim da 90% njih ne znaju ni da definišu kvark, a glavno da znaju šta postoji, a šta ne postoji u kosmosu.

lopatar

pre 9 godina

@ Teoreticar:

Da nema naucnika koji se bave svim i svacim, a cemu se obican narod cudi i cesto smeje, ne bi bilo nikakvog napretka. Od parne masine pa do tog uredjaja na kome si iskucao komentar - to je sve napravljeno zahvaljujuci ljudima kojima su u svoje vreme pipkali u mraku i bavili se nepoznatim stvarima i fenomenima.
Nauka je spor proces, sa neuporedivo vise promasaja nego pogodaka, koji ipak dovodi do odredjenih znanja koja se onda primene u zivotu. Nekada do te primene prodju vekovi, nekada decenije a nekada samo meseci, ali napredak je tu.

Sto ne znaci da nema mnogo ljudi koji bi trebalo da uhvate lopatu u ruke umesto sto ne rade nista, ali to se sigurno ne odnosi na naucnike.

Joca 011

pre 9 godina

Kako sad razuveriti one komentatore koji su zdušno branili rupe i singularitete i praskove,
za koje su tvrdili da su nesumnjivo, nepobitno i eksperimentalno dokazani?
Treba čovek da bude skeptičan prema svojim saznanjima
jer je ovaj svet prepun čudesa ispod nebesa.
.

Pero

pre 9 godina

Veoma je bitno napomenuti da su ovo samo preliminarni rezultati koji nisu prošli preispitivanje i proveru. Već postoje značajne primedbe od strane nekih fizičara u istom polju rada. Nažalost, sve više naučnika danas objavljuje svoje rezultate i drži konferencije za štampu pre nego što ih pošalju na proveru kao što je standardna procedura; nadaju se, valjda, svom trenutku slave, ali rezultat je samo zbunjena javnost koja nauku prati samo u dnevnim novinama.

bb

pre 9 godina

Treba sa rezervom uzimati vesti iz nauke, a i cesto i iz novih tehnologija. Cesto se pojavi neko ko bombasticno obori postojecu teoriju pa nakpn nekog vremena prizna da se zaeo u racunu. Kao sto je skoro bila vest o neutrinu koji trci brze od svetlosti.

Dejan

pre 9 godina

Biblija? Zasto bi je neko i poricao? Prvo se mora dokazati njena tacnost, jer bez toga nema sta da se porice. Uostalom Biblija nije jedinstveno delo i nastajala je tokom vekova, uz ogromne izmene i gomilu autora. Sama sebe cesto porice. Ali treba je prvo procitati, sto mi skeptici (nisam ateista niti teista, iskljucivost je zaslepljenost) cesce cinimo pre donosenja suda. A sad najvaznije pitanje - kakve veze Biblija ima s ovom temom? Ona ne spominje crne rupe, niti ih (samim tim) negira. A ako je vec isticemo, citajmo je. Ne samo slusati tudja tumacenja, jer u njoj nema dzinovskih kornjaca i ravne Zemlje kao ploce. Doduse, ima i cudnijih stvari.

Jan Bibijan

pre 9 godina

Traljavo novinarstvo je jedan od najvecih neprijatelja nauke. Vec je odavno dokazano da crne rupe nisu "crne". To je Hoking objasnio u "Kratkoj istoriji vremena":
Vakuum u svemiru nije bez energije, vec se u njemu stalno desavaju kvantne fluktuacije, to jest, parovi cestica i anticestica se pojavljuju i nestaju u beskonacno kratkim vremenskim intervalima. To je dozvoljeno jer je zbir njihovih energija uvek nula, kao sto se minus i plus potiru u matematici. Medjutim, desava se da ponekad ti parovi nastanu na ivici crne rupe, takozvanom horizontu dogadjaja, i da npr. anticestica uleti u crnu rupu, a cestica ne. Cestica dalje nastavlja put u svemir, a anticestica ulazi u crnu rupu,sto zapravo oduzima masu crnoj rupi i tako se stice utisak da crne rupe emituju cestice. Sve crne rupe nakon milijardi i biliona godina mogu da izgube svoju masu potpuno pomocu Hokingove radijacije.

Pero

pre 9 godina

Zato - lopatu u ruke, pa cete videti kako se gomila zemlje pojavljuje kada kopate. To je bar sigurno.
(Teoreticar, 25. septembar 2014 14:41)

Teoretičaru, gasi taj kompjuter i lopatu u ruke, kad već ne prihvataš stvari koje su nastale na teorijskim osnovama.

Олеееее

pre 9 godina

Опет се враћамо на Теслу, који је још одавно тврдио да је Ајнштајн погрешио, али га нису схватали за озбиљно. Један човек је толико променио овај свет, а да су га подржавали и веровали у његове идеје, уместо што су му се подсмевали, планету би окренуо. Чак би и електрична кола имали пре почетка 2. Светског рата.

Stefan Lazarevic

pre 9 godina

Kao inzenjer dovoljno znam visu matematiku da bih odavno shvatio da ni singulariteti niti cista nula ne mogu postojati u stvarnom kosmosu i prirodi, vec da su samo apstraktne matematicka fikcije. Tesla je s pravom (videti jedan od ranijih brojeva Scientific American-a) tvrdio da je Ajnsatjn pogresio kad je ipak na kraju odustao od "etera" (tj. kosmoloske konstante) u svojoj opstoj teoriji relativnosti, jer ne mogu nigde u kosmosu postojati apsolutne nule tj. mesta gde su sve vrednosti svih polja nula. Najbolji dokaz za to je tamna energija, koja dovodi do ubrzanog sirenja kosmosa, koji se, po najnovijim teorijama, zavrsava "big freez"-om. Priroda je zaobljena, u njoj nema ni cistih nula ni singulariteta! Samo nam je matematika bila losa kad se smatralo da je ovo moguce. Doticna naucnica je ocigledno upotrebila bolju matematiku i dosla do pametnijih rezultata te joj svaka cast! I sam Hoking, tvorac teorije o crnim rupama kao singularitetima (zajedno sa Rodzerom Penrouzom) je odustao od takvih crnih rupa, vec ih sad zove braon rupe, tj. nisu skroz crne, jer nisu singulariteti. Ako je ova gospodja to i matematicki sad dokazala, a to Hoking pokusava vec decenijama, jos jednom joj svaka cast!

nn

pre 9 godina

postoji jedna knjiga zove se atlas,u njoj se nalazi karta sveta a ako malo dublje zaviri u knjigu naci ce kontinent zvanim evropa. u evropskom kontinentu postoji jedno poluostrvo zvano balkan u cijem se centru nalazi drzava zvana srbija. daljem proucavanjem shvatice da je drzava srbija pre 20 godina postala crna rupa,sto znaci da njen trud otpada u dokazivanju da crne rupe ne postoje a ostali naucnici su toliko obuzeti nebom da ne vide da imaju crnu rupu na sopstvenoj planeti...

hiper

pre 9 godina

Nikada egzaktna nauka neće otkriti istinu bez da se udruži s duhovnom naukom. Egzaktne nauke proučavaju samo materiju, a iza svakog materijalnoga oblika postoji ideja koja je duhovna tvorevina. Svemir je vječan u svom ponavljanju.da je naša civilizacije bila kao što je danas i prije 13 milijardi godina, tada bi isto tvrdili da je svemir nastao prije toliko milijardi godina. U to budite uvijereni, jer nešto što je vječno, što nije nastalo niti nestaje, ono je uvijek tu u vidu neuništive sile (svjesnosti).

zabludeli sin

pre 9 godina

e,koliko je samo dobrih SF romana,novela,filmova zasnovano na famoznoj crnoj rupi,koja mi je,uzgred bilo kazano,oduvek bila pomalo sumnjiva.E,sad ,šta ćemo sa takozvanom crnom materijom,tj. materijom koja fali u svemiru,bar ovom našem...

Hm

pre 9 godina

Iz ovog teksta samo ispada da crne rupe u praksi ne mogu da nastanu same od sebe, ali ih je i dalje moguce stvoriti dodavanjem mase. Verovatno nije dobro preveden ...

Teoreticar

pre 9 godina

Naravno da ne postoje.
A svi ti sto jedu hleb od nagadjanja, koja se zavrsavaju prihvatanjem kojekakvih strucnih grupa, to jest uspelim ubedjenjem grupe naucnika, neka cuvaju ovce.
To se vidi - imas bele, crne i to je to. Ovo sto se ne vidi - pa kako mogu da tvrde da zaista postoji.
Daleko je covecanstvo od toga. Sve je na nagadjanju i uspelijim, neprihvacenim ili prihvacenim teorijama.
Zato - lopatu u ruke, pa cete videti kako se gomila zemlje pojavljuje kada kopate. To je bar sigurno.

Stefan Lazarevic

pre 9 godina

Kao inzenjer dovoljno znam visu matematiku da bih odavno shvatio da ni singulariteti niti cista nula ne mogu postojati u stvarnom kosmosu i prirodi, vec da su samo apstraktne matematicka fikcije. Tesla je s pravom (videti jedan od ranijih brojeva Scientific American-a) tvrdio da je Ajnsatjn pogresio kad je ipak na kraju odustao od "etera" (tj. kosmoloske konstante) u svojoj opstoj teoriji relativnosti, jer ne mogu nigde u kosmosu postojati apsolutne nule tj. mesta gde su sve vrednosti svih polja nula. Najbolji dokaz za to je tamna energija, koja dovodi do ubrzanog sirenja kosmosa, koji se, po najnovijim teorijama, zavrsava "big freez"-om. Priroda je zaobljena, u njoj nema ni cistih nula ni singulariteta! Samo nam je matematika bila losa kad se smatralo da je ovo moguce. Doticna naucnica je ocigledno upotrebila bolju matematiku i dosla do pametnijih rezultata te joj svaka cast! I sam Hoking, tvorac teorije o crnim rupama kao singularitetima (zajedno sa Rodzerom Penrouzom) je odustao od takvih crnih rupa, vec ih sad zove braon rupe, tj. nisu skroz crne, jer nisu singulariteti. Ako je ova gospodja to i matematicki sad dokazala, a to Hoking pokusava vec decenijama, jos jednom joj svaka cast!

nn

pre 9 godina

postoji jedna knjiga zove se atlas,u njoj se nalazi karta sveta a ako malo dublje zaviri u knjigu naci ce kontinent zvanim evropa. u evropskom kontinentu postoji jedno poluostrvo zvano balkan u cijem se centru nalazi drzava zvana srbija. daljem proucavanjem shvatice da je drzava srbija pre 20 godina postala crna rupa,sto znaci da njen trud otpada u dokazivanju da crne rupe ne postoje a ostali naucnici su toliko obuzeti nebom da ne vide da imaju crnu rupu na sopstvenoj planeti...

Hm

pre 9 godina

Iz ovog teksta samo ispada da crne rupe u praksi ne mogu da nastanu same od sebe, ali ih je i dalje moguce stvoriti dodavanjem mase. Verovatno nije dobro preveden ...

Dejan

pre 9 godina

Biblija? Zasto bi je neko i poricao? Prvo se mora dokazati njena tacnost, jer bez toga nema sta da se porice. Uostalom Biblija nije jedinstveno delo i nastajala je tokom vekova, uz ogromne izmene i gomilu autora. Sama sebe cesto porice. Ali treba je prvo procitati, sto mi skeptici (nisam ateista niti teista, iskljucivost je zaslepljenost) cesce cinimo pre donosenja suda. A sad najvaznije pitanje - kakve veze Biblija ima s ovom temom? Ona ne spominje crne rupe, niti ih (samim tim) negira. A ako je vec isticemo, citajmo je. Ne samo slusati tudja tumacenja, jer u njoj nema dzinovskih kornjaca i ravne Zemlje kao ploce. Doduse, ima i cudnijih stvari.

zabludeli sin

pre 9 godina

e,koliko je samo dobrih SF romana,novela,filmova zasnovano na famoznoj crnoj rupi,koja mi je,uzgred bilo kazano,oduvek bila pomalo sumnjiva.E,sad ,šta ćemo sa takozvanom crnom materijom,tj. materijom koja fali u svemiru,bar ovom našem...

Jan Bibijan

pre 9 godina

Traljavo novinarstvo je jedan od najvecih neprijatelja nauke. Vec je odavno dokazano da crne rupe nisu "crne". To je Hoking objasnio u "Kratkoj istoriji vremena":
Vakuum u svemiru nije bez energije, vec se u njemu stalno desavaju kvantne fluktuacije, to jest, parovi cestica i anticestica se pojavljuju i nestaju u beskonacno kratkim vremenskim intervalima. To je dozvoljeno jer je zbir njihovih energija uvek nula, kao sto se minus i plus potiru u matematici. Medjutim, desava se da ponekad ti parovi nastanu na ivici crne rupe, takozvanom horizontu dogadjaja, i da npr. anticestica uleti u crnu rupu, a cestica ne. Cestica dalje nastavlja put u svemir, a anticestica ulazi u crnu rupu,sto zapravo oduzima masu crnoj rupi i tako se stice utisak da crne rupe emituju cestice. Sve crne rupe nakon milijardi i biliona godina mogu da izgube svoju masu potpuno pomocu Hokingove radijacije.

Pero

pre 9 godina

Zato - lopatu u ruke, pa cete videti kako se gomila zemlje pojavljuje kada kopate. To je bar sigurno.
(Teoreticar, 25. septembar 2014 14:41)

Teoretičaru, gasi taj kompjuter i lopatu u ruke, kad već ne prihvataš stvari koje su nastale na teorijskim osnovama.

Pero

pre 9 godina

Veoma je bitno napomenuti da su ovo samo preliminarni rezultati koji nisu prošli preispitivanje i proveru. Već postoje značajne primedbe od strane nekih fizičara u istom polju rada. Nažalost, sve više naučnika danas objavljuje svoje rezultate i drži konferencije za štampu pre nego što ih pošalju na proveru kao što je standardna procedura; nadaju se, valjda, svom trenutku slave, ali rezultat je samo zbunjena javnost koja nauku prati samo u dnevnim novinama.

anon

pre 9 godina

Hahaha koliko je ovih što sad tvrde kao "Pa znao sam ja to, naučnici nemaju pojma." Mogu da se kladim da 90% njih ne znaju ni da definišu kvark, a glavno da znaju šta postoji, a šta ne postoji u kosmosu.

bb

pre 9 godina

Treba sa rezervom uzimati vesti iz nauke, a i cesto i iz novih tehnologija. Cesto se pojavi neko ko bombasticno obori postojecu teoriju pa nakpn nekog vremena prizna da se zaeo u racunu. Kao sto je skoro bila vest o neutrinu koji trci brze od svetlosti.

Teoreticar

pre 9 godina

Naravno da ne postoje.
A svi ti sto jedu hleb od nagadjanja, koja se zavrsavaju prihvatanjem kojekakvih strucnih grupa, to jest uspelim ubedjenjem grupe naucnika, neka cuvaju ovce.
To se vidi - imas bele, crne i to je to. Ovo sto se ne vidi - pa kako mogu da tvrde da zaista postoji.
Daleko je covecanstvo od toga. Sve je na nagadjanju i uspelijim, neprihvacenim ili prihvacenim teorijama.
Zato - lopatu u ruke, pa cete videti kako se gomila zemlje pojavljuje kada kopate. To je bar sigurno.

Dejan

pre 9 godina

Jako je uzbudljivo citati komentare srpskih "znalaca", koji sve ovo vec odavno znaju, jer je "ocigledno", a naucnici koji ceo svoj zivot posvecuju ovoj temi su "slepi od ociju".

O srspki "naucnice", pre nego sto krenes da pametujes o crnim rupama, resi jednu diferencijalnu jednacinu (ne, nema veze sa diferencijalom). Bar za pocetak.

Zato nam je takva i drzava, sto svi sve znaju i za svaku temu su najpametniji. A ceo zapad je glup.

Олеееее

pre 9 godina

Опет се враћамо на Теслу, који је још одавно тврдио да је Ајнштајн погрешио, али га нису схватали за озбиљно. Један човек је толико променио овај свет, а да су га подржавали и веровали у његове идеје, уместо што су му се подсмевали, планету би окренуо. Чак би и електрична кола имали пре почетка 2. Светског рата.

AlchemyDreamer

pre 9 godina

Singularitet ili tacka prekida znaci da funkcija u toj oblasti ili tacki nije definisana. Moze da ima bilo koju vrednost od plus do minus beskonacno, pa samim tim moze da bude super sabijena crna rupa ili prazna bela rupa. Nova teorija nije pobila Ajnštajna, kao što ni ovaj nije pobio Njutna. Samo nova saznanja dopunjuju prethodna. A nama Srbima bi najbolje bilo da nam neko pronadje naftu, pa da po ceo dan sedimo, uživamo, smišljamo razne teorije i najmerodavnije tumačimo svetska zbivanja.

BoKi

pre 9 godina

Uh ... a ima ovih koji strasno brane tvrdnju da je Ajnstajnu Mileva odradila matematiku - sad su u problemu - dal' da brane Milenine crne rupe ili Bibliju ili ... šta bi bilo najpatriotskije?

hiper

pre 9 godina

Nikada egzaktna nauka neće otkriti istinu bez da se udruži s duhovnom naukom. Egzaktne nauke proučavaju samo materiju, a iza svakog materijalnoga oblika postoji ideja koja je duhovna tvorevina. Svemir je vječan u svom ponavljanju.da je naša civilizacije bila kao što je danas i prije 13 milijardi godina, tada bi isto tvrdili da je svemir nastao prije toliko milijardi godina. U to budite uvijereni, jer nešto što je vječno, što nije nastalo niti nestaje, ono je uvijek tu u vidu neuništive sile (svjesnosti).

rebel_45

pre 9 godina

"Ona tvrdi da kada zvezda umire, emituje radijaciju, poznatu kao Hokingova radijacija." - Ako ovo tvrdi onda to sigurno nije tačno.
Dok zvezda umire ona emituje sve moguće vrste radijacije osim Hokingove.
Kada od te umiruće zvezde nastane crna rupa, odnosno kada konačno "umre" , ta crna rupa je u stvari uzrok Hokingove radijacije.
Nema Hokingove radijacije dok nema crne rupe koja je krajnji produkt umiruće zvezde. Ta radijacija ne može biti uzrok gubitka mase zvezde pre nastanka crne rupe , a svaka druga može , čak mora. Sve ostale tvdnje će se jasnije videti u skoroj bućnosti. Kladim se u sitnu lovu da crne ipak postoje nevezano za veoma diskutabilni i duboko kontraverzni singularitet.
Ovde su malo pomešani uzroci i posledice , pa ponovo apelujem na novinare i sve ostale da provere šta prenose i da li ispravno prevode tekstove i izvode zaključke.
Pozdrav svima

Ludi konj

pre 9 godina

@Nik
Da tako je, na svu srecu! Zato nam svet i izgleda ovako, zato sto crkva jos uvek ima potporu u narodu na osnovu necega sto je neko nekad napisao iz ciste dosade i dangubljenja dok je cuvao ovce, i duvanio konoplju. Na zalost, nije bio jedini no je imao konkurente sa susednih brda pa su se takmicili ko ce vecu budalastinu da izmisli, a ko pobedi, ovaj drugi mu cuva ovce mosec dana dok on uziva u ladovini ... I tako nastase sve svete knjige, i sva zamajavanja primitivnog ljudskog roda, odlican povod za ratove, razaranja, silovanja, mrznju , i odlicnu zaradu naravski.
Vjecnaja pamjat, pameti!

lopatar

pre 9 godina

@ Teoreticar:

Da nema naucnika koji se bave svim i svacim, a cemu se obican narod cudi i cesto smeje, ne bi bilo nikakvog napretka. Od parne masine pa do tog uredjaja na kome si iskucao komentar - to je sve napravljeno zahvaljujuci ljudima kojima su u svoje vreme pipkali u mraku i bavili se nepoznatim stvarima i fenomenima.
Nauka je spor proces, sa neuporedivo vise promasaja nego pogodaka, koji ipak dovodi do odredjenih znanja koja se onda primene u zivotu. Nekada do te primene prodju vekovi, nekada decenije a nekada samo meseci, ali napredak je tu.

Sto ne znaci da nema mnogo ljudi koji bi trebalo da uhvate lopatu u ruke umesto sto ne rade nista, ali to se sigurno ne odnosi na naucnike.

Trovach

pre 9 godina

@Sima...Nepravilno je reci:"Nista nije postojalo pre velikog praska", jer se, u tom slucaju govori o proslosti koja zapravo i ne postoji. Pravilnije bi bilo:"Nista ne postoji pre velikog praska", mada je to jos teze shvatiti, jer mi razmisljamo o uzroku i posledici, ili, jos preciznije, o ulaganju i dobiti. Zato je coveku tesko da shvati da ne postoji ni vreme, ni prostor, a ni materija pre velikog praska, iako se to kosi sa nasim iskustvom. Pokusavam to da shvatim, ali moracu odustati pre nego sto poludim.

zoki

pre 9 godina

za @nik-a... ala si se nalupao. Pre nego što izneseš svoje mišljenje, evo kraći spisak vrhunskih naučnika koji su bili religiozni: Amper, Bojl, Volta, Dekart, Darvin, Kelvin, Kepler, Kopernik, Koši, Lemark, Lajbnic, Mendeljejev, Morze, Njutn, Ojler, Om, Pupin, Paskal, Paster, Rentgen, Tesla, Tiho de Brahe, Faradej, Franklin, Hajgens i mnogi drugi. Zar su oni čuvali ovce? Kako te nije sramota da nas religiozne ljude tako ponižavaš? Al' šta očekivati od čoveka koji se ponosi što mu je otac majmun, i koji od škole ima verovatno užinu i veliki odmor!? Maks Plank- "Nije nikakva slučajnost što su upravo NAJVEĆI umovi svih vremena, ujedno bili i duboko religiozni".

Sasa

pre 9 godina

Opet otkrice koje potire ovo prethodno?? Samo bibliju jos niko nikad nije porekao
(Nik, 25. septembar 2014 14:07)

Mislis na tekst koji su pisalji pustinjski ljudi iz gvozdenog doba, isti ti koji su mislili da je zemlja ravna? Mozda je nije niko porekao jer ona sama sebe porice?

Vera

pre 9 godina

Jedina zaista naučna teorija koju sam do sada pročitala, i koja eksplicitno, do kraja naučno i razumljivo objašnjava fizičke fenomene, i koja razotkriva suštinu i razmere grešaka koje se uporno čine u poslednjih 100 godina, jeste fEMMe (koja se nalazi i u Narodnoj biblioteci Srbije)
Napisao naš čovek. Prvo sam na njegove tekstove naletela na Internetu (dovoljno je da u pretraživač ukucate „two photons whirl“ (zajedno sa navodnicima)), a da je izdao i zvaničnu monografiju sam otkrila tako što sam na sajtu http://www.vbs.rs/cobiss/ ukucala autorovo ime i prezime.
Ne radi se ni o kakvoj grandioznoj novoj ideji, nedokučicvoj „običnim smrtnicima“, koja stvari čini „jasnim“ samo visokoiluminatskoj eliti, već o razumnom i jasnom uočavanju nekolicine konkretnih, merljivih, fundamentalnih – i što je najlepše (ili: nažalost) – već davno poznatih fenomena i principa, iz kojih se jasno i dosledno izvodi sve ostalo.
Potreban nivo znanja je srednjoškolski – kao i za svaku zaista naučnu fundamentalnu postavku i objašnjenja osnovnih stvari (kao što su npr. Njutnovi zakoni, Ajnštajnovo objašnjenje fotoelektričnog efekta, i sl. jednostavne stvari).
Nije mi jasno kako to da o tome naša javnost još uvek ne zna.
Znam da ima „na tone“ novih teorija, i naučnih i tzv. crackpot-ovskih, ali ovo se zaista razlikuje od svega, na najlepši mogući način: sve je razumljivo, potpuno nespekulativno i logičko-matematičko-fizički nepobitno, dakle, zaista i do kraja naučno.
Možete sami da to procenite.

AntiAngloBot

pre 9 godina

E,sad ,šta ćemo sa takozvanom crnom materijom,tj. materijom koja fali u svemiru,bar ovom našem...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zabludeli sin, 25. septembar 2014 14:27)

Nemas problema, crna materija je ovde kod nas u javnim preduzecima i salterima, svi znaju da tu neko treba da radi ali kad god odes nikog nema...

zoran S

pre 9 godina

Ko zna Sanskrit, te cita Vede u originalu, zna da su mudraci odavno rekli, kroz svoje isksutvo videli, nikada nije bilo nikakvog velikog praska. No, dobro. Nauka je jos uvek mlada, veoma mlada.
Danasnja nauka ne zna da li je obicno kokosije jaje zdravo ili nije; menjaju teorije svakih par nedelja, a ne da znaju nesto vise o Univerzumu.

IBJ

pre 9 godina

Dobro, i ja sam naučnik, doduše ne fizičar, i cenim validan (na dokazima zasnovan) naučni izazov. Možda je ovo prvi korak ka nekoj novoj kosmološkoj teoriji, ali treba tu još mnogo toga da bi se uzdrmao sadašnji kosmološki model. Na pr. treba da nam objasni kako nešto čega nema može da ima merljiv gravitacioni efekat, i u stelarnim, i u galaktičkim razmerama? Naime poznato je da pojedine zvezde imaju parnjake koji su "nevidljivi" savremenim teleskopima a imaju masu nakoliko puta veću od Sunca (tzv. "stelarne crne rupe"). Takođe je poznato da se u centrima gotovo svih galaksija nalaze masivni objekti koji dostižu mase od nekoliko miliona Sunčevih masa (tzv. "galaktičke crne rupe") i imaju odlučujući uticaj na sile koje održavaju pripadajuće zvezde na okupu. Nije mi baš jasna ni priča o tome kako se fenomen Hokingovog zračenja, koje je i samo još nepotpuno dokazan i vrlo specifičan kvantni fenomen, uklapa u scenario eksplodirajuće masivne zvezde.

mare

pre 9 godina

@Stefan Lazarevic,

ne vidim kako si povezao tamnu materiju i nepostojanje nule svih polja u kosmosu. Jel ti to znas nesto sto niko drugi ne zna ili sta?

Jedno je reci da je postoji mogucnost da nule svih polja ne postoje, ali ti za to kao imas dokaz. Nemas ti burazeru dokaz nizasta sto se univerzuma i crnih rupa tice, a posebno ne sto se tice tamne energije, materije ili "big freez-a"

mile

pre 9 godina

@Joca 011: Gde si ti procitao u tekstu da je dokazano da crne rupe ne postoje? Kako si samo siguran da ce ovaj racun da izdrzi proveru. Cak i da crna rupa ne moze da nastane po scenariju koji je ona razmatrala, ne znaci da ne moze da postoji neki drugi scenario. Za tvoju informaciju, experimentalno je dokazano da vrlo masivana crna rupa centru nas galaksije sigurno postoji. Astronomi (u infracrvenom delu spectra) mogu da direktno posmatraju kako zvezde prave zaokret od 180 stepeni kada prodju pored nje ili kada se emituju izuzetno energetski snopovi dok crna rupa prozdire materiju. Brojni su dokazi postojanja crnih rupa i u drugim galaksijama. I da,veliki prasak je dokazan experimentalno.

Opinion

pre 9 godina

Pošto vidim da neki pominju Srbiju i crnu rupu, predlažem da se sledećem novosagrađenom graničnom prelazu dodeli ime "Horizont Događaja" :D

Joca 011

pre 9 godina

Kako sad razuveriti one komentatore koji su zdušno branili rupe i singularitete i praskove,
za koje su tvrdili da su nesumnjivo, nepobitno i eksperimentalno dokazani?
Treba čovek da bude skeptičan prema svojim saznanjima
jer je ovaj svet prepun čudesa ispod nebesa.
.

alo!

pre 9 godina

Pojava koju ni zovemo crne rupe postoji I vidjene su ocima koje ovde svi navode kao presudne. A da li su singularitet ili ne je drugo pitanje.

rupica na bradi

pre 9 godina

Zasucite malo rukave i tražite kako da se svetska populacija nahrani i napoji! Da nam rodi žito!!!
(D61, 25. septembar 2014 17:07)

Kakve veze ima astofizika sa: agronomijom, ratarstvom, mineralnim đubrivima, navodnjavanjem, genetskim inženjeringom, hebicidima, pesticidima, traktorima...

I naravno da "crne rupe" ne postoje. E, baš sam sada utučen. A ja mislio Tesla ih pronašao, pa ih onaj Edison sa svojim sijalicama sve te rupe obasjao, pa su sad to "bele rupe", samo da napakosti Tesli. Ehh.

Zoran

pre 9 godina

Sve zavisi. Ako verujes u crne rupe, onda postoje, ako ne verujes onda ne postoje. Imate moderne vernike, a imate i one staromodne vernike.

Vilogorski

pre 9 godina

Stvar je totalno prosta.
Objektivno postoji Vakuum i Higsovo polje, matematički označavani nulom (0) i jedinicom (1)! Pri stvaranju materijalnog sveta rezonantnim delovanjem ova dva komplementa nastaje materijalni svet.Sve ostalo je u Božijem ataru.

trifo

pre 9 godina

Onaj koji bude imao hrabrosti da odbaci iluzionizam iz fizike, kao i da carobne linije sila zameni nekim tokom materije, a da energiju ne posmatra kao neki sveti gral nego kao prekomponovanje materije u najblize stabilno stanje i ne bude umetao 95% neceg nepoznatnog da bi mu model funkcionisao mozda i dodje do nekih odgovora... Zna li iko danas o cemu je to dodjavola Tesla pricao? Ah da on nije fizicar, nisam siguran ni da je zavrsio fakultet ili doktorirao...

sima

pre 9 godina

Kako neko može uopšte da koristi termin "trenutak nastanka univerzuma"? Još mi je manje jasno kako neko moze da proceni da je to bilo pre xx milijardi godina? Šta otkrili ste tačno koliki je univerzum i sve brzine njegovih procesa širenja/skupljanja pa ono t=s/v?

Goran

pre 9 godina

Nisam ni naučnik, ni doktor bilo koje prirodne nauke, ali oduvek sam smatrao da teorija o tzv "Velikom prasku" nema veze s mozgom.
E sad, otkud ja kao laik imam pravo da se mešam u nešto što su mnoge pametne i stručne glave utvrdile kao izvesno?
E pa zato što mi logika kaže da kad se nešto širi mora da se širi u nešto. Dakle svemir nije beskonačan, ima svoj kraj, a to što su naše tehnološke mogućnosti u tom pogledu smešne pa ne možemo da dodjemo do kraja svemira, nešto je sasvim drugo.
I naravno, postavlja se još jedno logično pitanje: šta je to u šta se svemir i dalje širi? Na to pitanje ,apsolutno sam siguran, niko nema niti će bar u skorije vreme imati odgovor!

bice bolje

pre 9 godina

Dva koraka napred pa jedan nazad. Dvadeset godina slusamo i gledamo o crnim rupama kao najvecem otkricu u astronomiji i fizici. Sada sve to zguzvati i baciti. Sta sa kvazarima urusavanjem zvezda sa velikom masom au previse je ovo spekulacija.

D61

pre 9 godina

LJUDI, da li vas stvarno interusuje koji je , hm, Djavo, bio prirodi da napravi ovu "planetu majmuna". Zasucite malo rukave i tražite kako da se svetska populacija nahrani i napoji! Da nam rodi žito!!!

panjemaješ

pre 9 godina

Evo, računam ja onako, kao dva puta dva, minus pet, podeljeno sa sedam, i svemu tome dodam tri i po... Pa, sada čekam najnovije teorije srpskog relativiteta na ivici crne rupe!

dr Petrovic

pre 9 godina

Odavno pricam o toj logici o kojoj su pricali Tesla iOsava. Teorija etra i fraktalnog pritiska je apsolutno logicna i objasnjava upravo sve.

Bishop of Cardboard City

pre 9 godina

Radijacija koja jedina moze da napusti Crnu Rupu je, po recima Stephen Hawking-a, INFORMACIJA. Ona ima abstraktan oblik ("U pocetku je bila rec" - jevandjelje po Jovanu, poredjenja radi!)ali je u prevodu na srpski NAREDJENJE. Naredjenje da postoje jer pre toga nije bilo nicega. Sta drugo vreme i svetlo rade nego postoje. Ta naredba se kroz magmu, kamenje, vodu i dazdevnjake urezala i u nasu psihu i zato je nas najjaci instinkt - OPSTANAK.

Teoreticar

pre 9 godina

Naravno da ne postoje.
A svi ti sto jedu hleb od nagadjanja, koja se zavrsavaju prihvatanjem kojekakvih strucnih grupa, to jest uspelim ubedjenjem grupe naucnika, neka cuvaju ovce.
To se vidi - imas bele, crne i to je to. Ovo sto se ne vidi - pa kako mogu da tvrde da zaista postoji.
Daleko je covecanstvo od toga. Sve je na nagadjanju i uspelijim, neprihvacenim ili prihvacenim teorijama.
Zato - lopatu u ruke, pa cete videti kako se gomila zemlje pojavljuje kada kopate. To je bar sigurno.

nn

pre 9 godina

postoji jedna knjiga zove se atlas,u njoj se nalazi karta sveta a ako malo dublje zaviri u knjigu naci ce kontinent zvanim evropa. u evropskom kontinentu postoji jedno poluostrvo zvano balkan u cijem se centru nalazi drzava zvana srbija. daljem proucavanjem shvatice da je drzava srbija pre 20 godina postala crna rupa,sto znaci da njen trud otpada u dokazivanju da crne rupe ne postoje a ostali naucnici su toliko obuzeti nebom da ne vide da imaju crnu rupu na sopstvenoj planeti...

hiper

pre 9 godina

Nikada egzaktna nauka neće otkriti istinu bez da se udruži s duhovnom naukom. Egzaktne nauke proučavaju samo materiju, a iza svakog materijalnoga oblika postoji ideja koja je duhovna tvorevina. Svemir je vječan u svom ponavljanju.da je naša civilizacije bila kao što je danas i prije 13 milijardi godina, tada bi isto tvrdili da je svemir nastao prije toliko milijardi godina. U to budite uvijereni, jer nešto što je vječno, što nije nastalo niti nestaje, ono je uvijek tu u vidu neuništive sile (svjesnosti).

Stefan Lazarevic

pre 9 godina

Kao inzenjer dovoljno znam visu matematiku da bih odavno shvatio da ni singulariteti niti cista nula ne mogu postojati u stvarnom kosmosu i prirodi, vec da su samo apstraktne matematicka fikcije. Tesla je s pravom (videti jedan od ranijih brojeva Scientific American-a) tvrdio da je Ajnsatjn pogresio kad je ipak na kraju odustao od "etera" (tj. kosmoloske konstante) u svojoj opstoj teoriji relativnosti, jer ne mogu nigde u kosmosu postojati apsolutne nule tj. mesta gde su sve vrednosti svih polja nula. Najbolji dokaz za to je tamna energija, koja dovodi do ubrzanog sirenja kosmosa, koji se, po najnovijim teorijama, zavrsava "big freez"-om. Priroda je zaobljena, u njoj nema ni cistih nula ni singulariteta! Samo nam je matematika bila losa kad se smatralo da je ovo moguce. Doticna naucnica je ocigledno upotrebila bolju matematiku i dosla do pametnijih rezultata te joj svaka cast! I sam Hoking, tvorac teorije o crnim rupama kao singularitetima (zajedno sa Rodzerom Penrouzom) je odustao od takvih crnih rupa, vec ih sad zove braon rupe, tj. nisu skroz crne, jer nisu singulariteti. Ako je ova gospodja to i matematicki sad dokazala, a to Hoking pokusava vec decenijama, jos jednom joj svaka cast!

Олеееее

pre 9 godina

Опет се враћамо на Теслу, који је још одавно тврдио да је Ајнштајн погрешио, али га нису схватали за озбиљно. Један човек је толико променио овај свет, а да су га подржавали и веровали у његове идеје, уместо што су му се подсмевали, планету би окренуо. Чак би и електрична кола имали пре почетка 2. Светског рата.

Joca 011

pre 9 godina

Kako sad razuveriti one komentatore koji su zdušno branili rupe i singularitete i praskove,
za koje su tvrdili da su nesumnjivo, nepobitno i eksperimentalno dokazani?
Treba čovek da bude skeptičan prema svojim saznanjima
jer je ovaj svet prepun čudesa ispod nebesa.
.

zoki

pre 9 godina

za @nik-a... ala si se nalupao. Pre nego što izneseš svoje mišljenje, evo kraći spisak vrhunskih naučnika koji su bili religiozni: Amper, Bojl, Volta, Dekart, Darvin, Kelvin, Kepler, Kopernik, Koši, Lemark, Lajbnic, Mendeljejev, Morze, Njutn, Ojler, Om, Pupin, Paskal, Paster, Rentgen, Tesla, Tiho de Brahe, Faradej, Franklin, Hajgens i mnogi drugi. Zar su oni čuvali ovce? Kako te nije sramota da nas religiozne ljude tako ponižavaš? Al' šta očekivati od čoveka koji se ponosi što mu je otac majmun, i koji od škole ima verovatno užinu i veliki odmor!? Maks Plank- "Nije nikakva slučajnost što su upravo NAJVEĆI umovi svih vremena, ujedno bili i duboko religiozni".

zoran S

pre 9 godina

Ko zna Sanskrit, te cita Vede u originalu, zna da su mudraci odavno rekli, kroz svoje isksutvo videli, nikada nije bilo nikakvog velikog praska. No, dobro. Nauka je jos uvek mlada, veoma mlada.
Danasnja nauka ne zna da li je obicno kokosije jaje zdravo ili nije; menjaju teorije svakih par nedelja, a ne da znaju nesto vise o Univerzumu.

trifo

pre 9 godina

Onaj koji bude imao hrabrosti da odbaci iluzionizam iz fizike, kao i da carobne linije sila zameni nekim tokom materije, a da energiju ne posmatra kao neki sveti gral nego kao prekomponovanje materije u najblize stabilno stanje i ne bude umetao 95% neceg nepoznatnog da bi mu model funkcionisao mozda i dodje do nekih odgovora... Zna li iko danas o cemu je to dodjavola Tesla pricao? Ah da on nije fizicar, nisam siguran ni da je zavrsio fakultet ili doktorirao...

sima

pre 9 godina

Kako neko može uopšte da koristi termin "trenutak nastanka univerzuma"? Još mi je manje jasno kako neko moze da proceni da je to bilo pre xx milijardi godina? Šta otkrili ste tačno koliki je univerzum i sve brzine njegovih procesa širenja/skupljanja pa ono t=s/v?

Goran

pre 9 godina

Nisam ni naučnik, ni doktor bilo koje prirodne nauke, ali oduvek sam smatrao da teorija o tzv "Velikom prasku" nema veze s mozgom.
E sad, otkud ja kao laik imam pravo da se mešam u nešto što su mnoge pametne i stručne glave utvrdile kao izvesno?
E pa zato što mi logika kaže da kad se nešto širi mora da se širi u nešto. Dakle svemir nije beskonačan, ima svoj kraj, a to što su naše tehnološke mogućnosti u tom pogledu smešne pa ne možemo da dodjemo do kraja svemira, nešto je sasvim drugo.
I naravno, postavlja se još jedno logično pitanje: šta je to u šta se svemir i dalje širi? Na to pitanje ,apsolutno sam siguran, niko nema niti će bar u skorije vreme imati odgovor!

zabludeli sin

pre 9 godina

e,koliko je samo dobrih SF romana,novela,filmova zasnovano na famoznoj crnoj rupi,koja mi je,uzgred bilo kazano,oduvek bila pomalo sumnjiva.E,sad ,šta ćemo sa takozvanom crnom materijom,tj. materijom koja fali u svemiru,bar ovom našem...

Vilogorski

pre 9 godina

Stvar je totalno prosta.
Objektivno postoji Vakuum i Higsovo polje, matematički označavani nulom (0) i jedinicom (1)! Pri stvaranju materijalnog sveta rezonantnim delovanjem ova dva komplementa nastaje materijalni svet.Sve ostalo je u Božijem ataru.

dr Petrovic

pre 9 godina

Odavno pricam o toj logici o kojoj su pricali Tesla iOsava. Teorija etra i fraktalnog pritiska je apsolutno logicna i objasnjava upravo sve.

Dejan

pre 9 godina

Biblija? Zasto bi je neko i poricao? Prvo se mora dokazati njena tacnost, jer bez toga nema sta da se porice. Uostalom Biblija nije jedinstveno delo i nastajala je tokom vekova, uz ogromne izmene i gomilu autora. Sama sebe cesto porice. Ali treba je prvo procitati, sto mi skeptici (nisam ateista niti teista, iskljucivost je zaslepljenost) cesce cinimo pre donosenja suda. A sad najvaznije pitanje - kakve veze Biblija ima s ovom temom? Ona ne spominje crne rupe, niti ih (samim tim) negira. A ako je vec isticemo, citajmo je. Ne samo slusati tudja tumacenja, jer u njoj nema dzinovskih kornjaca i ravne Zemlje kao ploce. Doduse, ima i cudnijih stvari.

Bishop of Cardboard City

pre 9 godina

Radijacija koja jedina moze da napusti Crnu Rupu je, po recima Stephen Hawking-a, INFORMACIJA. Ona ima abstraktan oblik ("U pocetku je bila rec" - jevandjelje po Jovanu, poredjenja radi!)ali je u prevodu na srpski NAREDJENJE. Naredjenje da postoje jer pre toga nije bilo nicega. Sta drugo vreme i svetlo rade nego postoje. Ta naredba se kroz magmu, kamenje, vodu i dazdevnjake urezala i u nasu psihu i zato je nas najjaci instinkt - OPSTANAK.

Ludi konj

pre 9 godina

@Nik
Da tako je, na svu srecu! Zato nam svet i izgleda ovako, zato sto crkva jos uvek ima potporu u narodu na osnovu necega sto je neko nekad napisao iz ciste dosade i dangubljenja dok je cuvao ovce, i duvanio konoplju. Na zalost, nije bio jedini no je imao konkurente sa susednih brda pa su se takmicili ko ce vecu budalastinu da izmisli, a ko pobedi, ovaj drugi mu cuva ovce mosec dana dok on uziva u ladovini ... I tako nastase sve svete knjige, i sva zamajavanja primitivnog ljudskog roda, odlican povod za ratove, razaranja, silovanja, mrznju , i odlicnu zaradu naravski.
Vjecnaja pamjat, pameti!

Sasa

pre 9 godina

Opet otkrice koje potire ovo prethodno?? Samo bibliju jos niko nikad nije porekao
(Nik, 25. septembar 2014 14:07)

Mislis na tekst koji su pisalji pustinjski ljudi iz gvozdenog doba, isti ti koji su mislili da je zemlja ravna? Mozda je nije niko porekao jer ona sama sebe porice?

Hm

pre 9 godina

Iz ovog teksta samo ispada da crne rupe u praksi ne mogu da nastanu same od sebe, ali ih je i dalje moguce stvoriti dodavanjem mase. Verovatno nije dobro preveden ...

D61

pre 9 godina

LJUDI, da li vas stvarno interusuje koji je , hm, Djavo, bio prirodi da napravi ovu "planetu majmuna". Zasucite malo rukave i tražite kako da se svetska populacija nahrani i napoji! Da nam rodi žito!!!

Zoran

pre 9 godina

Sve zavisi. Ako verujes u crne rupe, onda postoje, ako ne verujes onda ne postoje. Imate moderne vernike, a imate i one staromodne vernike.

Pero

pre 9 godina

Zato - lopatu u ruke, pa cete videti kako se gomila zemlje pojavljuje kada kopate. To je bar sigurno.
(Teoreticar, 25. septembar 2014 14:41)

Teoretičaru, gasi taj kompjuter i lopatu u ruke, kad već ne prihvataš stvari koje su nastale na teorijskim osnovama.

panjemaješ

pre 9 godina

Evo, računam ja onako, kao dva puta dva, minus pet, podeljeno sa sedam, i svemu tome dodam tri i po... Pa, sada čekam najnovije teorije srpskog relativiteta na ivici crne rupe!

Jan Bibijan

pre 9 godina

Traljavo novinarstvo je jedan od najvecih neprijatelja nauke. Vec je odavno dokazano da crne rupe nisu "crne". To je Hoking objasnio u "Kratkoj istoriji vremena":
Vakuum u svemiru nije bez energije, vec se u njemu stalno desavaju kvantne fluktuacije, to jest, parovi cestica i anticestica se pojavljuju i nestaju u beskonacno kratkim vremenskim intervalima. To je dozvoljeno jer je zbir njihovih energija uvek nula, kao sto se minus i plus potiru u matematici. Medjutim, desava se da ponekad ti parovi nastanu na ivici crne rupe, takozvanom horizontu dogadjaja, i da npr. anticestica uleti u crnu rupu, a cestica ne. Cestica dalje nastavlja put u svemir, a anticestica ulazi u crnu rupu,sto zapravo oduzima masu crnoj rupi i tako se stice utisak da crne rupe emituju cestice. Sve crne rupe nakon milijardi i biliona godina mogu da izgube svoju masu potpuno pomocu Hokingove radijacije.

anon

pre 9 godina

Hahaha koliko je ovih što sad tvrde kao "Pa znao sam ja to, naučnici nemaju pojma." Mogu da se kladim da 90% njih ne znaju ni da definišu kvark, a glavno da znaju šta postoji, a šta ne postoji u kosmosu.

Dejan

pre 9 godina

Jako je uzbudljivo citati komentare srpskih "znalaca", koji sve ovo vec odavno znaju, jer je "ocigledno", a naucnici koji ceo svoj zivot posvecuju ovoj temi su "slepi od ociju".

O srspki "naucnice", pre nego sto krenes da pametujes o crnim rupama, resi jednu diferencijalnu jednacinu (ne, nema veze sa diferencijalom). Bar za pocetak.

Zato nam je takva i drzava, sto svi sve znaju i za svaku temu su najpametniji. A ceo zapad je glup.

BoKi

pre 9 godina

Uh ... a ima ovih koji strasno brane tvrdnju da je Ajnstajnu Mileva odradila matematiku - sad su u problemu - dal' da brane Milenine crne rupe ili Bibliju ili ... šta bi bilo najpatriotskije?

bice bolje

pre 9 godina

Dva koraka napred pa jedan nazad. Dvadeset godina slusamo i gledamo o crnim rupama kao najvecem otkricu u astronomiji i fizici. Sada sve to zguzvati i baciti. Sta sa kvazarima urusavanjem zvezda sa velikom masom au previse je ovo spekulacija.

Pero

pre 9 godina

Veoma je bitno napomenuti da su ovo samo preliminarni rezultati koji nisu prošli preispitivanje i proveru. Već postoje značajne primedbe od strane nekih fizičara u istom polju rada. Nažalost, sve više naučnika danas objavljuje svoje rezultate i drži konferencije za štampu pre nego što ih pošalju na proveru kao što je standardna procedura; nadaju se, valjda, svom trenutku slave, ali rezultat je samo zbunjena javnost koja nauku prati samo u dnevnim novinama.

bb

pre 9 godina

Treba sa rezervom uzimati vesti iz nauke, a i cesto i iz novih tehnologija. Cesto se pojavi neko ko bombasticno obori postojecu teoriju pa nakpn nekog vremena prizna da se zaeo u racunu. Kao sto je skoro bila vest o neutrinu koji trci brze od svetlosti.

AlchemyDreamer

pre 9 godina

Singularitet ili tacka prekida znaci da funkcija u toj oblasti ili tacki nije definisana. Moze da ima bilo koju vrednost od plus do minus beskonacno, pa samim tim moze da bude super sabijena crna rupa ili prazna bela rupa. Nova teorija nije pobila Ajnštajna, kao što ni ovaj nije pobio Njutna. Samo nova saznanja dopunjuju prethodna. A nama Srbima bi najbolje bilo da nam neko pronadje naftu, pa da po ceo dan sedimo, uživamo, smišljamo razne teorije i najmerodavnije tumačimo svetska zbivanja.

Vera

pre 9 godina

Jedina zaista naučna teorija koju sam do sada pročitala, i koja eksplicitno, do kraja naučno i razumljivo objašnjava fizičke fenomene, i koja razotkriva suštinu i razmere grešaka koje se uporno čine u poslednjih 100 godina, jeste fEMMe (koja se nalazi i u Narodnoj biblioteci Srbije)
Napisao naš čovek. Prvo sam na njegove tekstove naletela na Internetu (dovoljno je da u pretraživač ukucate „two photons whirl“ (zajedno sa navodnicima)), a da je izdao i zvaničnu monografiju sam otkrila tako što sam na sajtu http://www.vbs.rs/cobiss/ ukucala autorovo ime i prezime.
Ne radi se ni o kakvoj grandioznoj novoj ideji, nedokučicvoj „običnim smrtnicima“, koja stvari čini „jasnim“ samo visokoiluminatskoj eliti, već o razumnom i jasnom uočavanju nekolicine konkretnih, merljivih, fundamentalnih – i što je najlepše (ili: nažalost) – već davno poznatih fenomena i principa, iz kojih se jasno i dosledno izvodi sve ostalo.
Potreban nivo znanja je srednjoškolski – kao i za svaku zaista naučnu fundamentalnu postavku i objašnjenja osnovnih stvari (kao što su npr. Njutnovi zakoni, Ajnštajnovo objašnjenje fotoelektričnog efekta, i sl. jednostavne stvari).
Nije mi jasno kako to da o tome naša javnost još uvek ne zna.
Znam da ima „na tone“ novih teorija, i naučnih i tzv. crackpot-ovskih, ali ovo se zaista razlikuje od svega, na najlepši mogući način: sve je razumljivo, potpuno nespekulativno i logičko-matematičko-fizički nepobitno, dakle, zaista i do kraja naučno.
Možete sami da to procenite.

mile

pre 9 godina

@Joca 011: Gde si ti procitao u tekstu da je dokazano da crne rupe ne postoje? Kako si samo siguran da ce ovaj racun da izdrzi proveru. Cak i da crna rupa ne moze da nastane po scenariju koji je ona razmatrala, ne znaci da ne moze da postoji neki drugi scenario. Za tvoju informaciju, experimentalno je dokazano da vrlo masivana crna rupa centru nas galaksije sigurno postoji. Astronomi (u infracrvenom delu spectra) mogu da direktno posmatraju kako zvezde prave zaokret od 180 stepeni kada prodju pored nje ili kada se emituju izuzetno energetski snopovi dok crna rupa prozdire materiju. Brojni su dokazi postojanja crnih rupa i u drugim galaksijama. I da,veliki prasak je dokazan experimentalno.

IBJ

pre 9 godina

Dobro, i ja sam naučnik, doduše ne fizičar, i cenim validan (na dokazima zasnovan) naučni izazov. Možda je ovo prvi korak ka nekoj novoj kosmološkoj teoriji, ali treba tu još mnogo toga da bi se uzdrmao sadašnji kosmološki model. Na pr. treba da nam objasni kako nešto čega nema može da ima merljiv gravitacioni efekat, i u stelarnim, i u galaktičkim razmerama? Naime poznato je da pojedine zvezde imaju parnjake koji su "nevidljivi" savremenim teleskopima a imaju masu nakoliko puta veću od Sunca (tzv. "stelarne crne rupe"). Takođe je poznato da se u centrima gotovo svih galaksija nalaze masivni objekti koji dostižu mase od nekoliko miliona Sunčevih masa (tzv. "galaktičke crne rupe") i imaju odlučujući uticaj na sile koje održavaju pripadajuće zvezde na okupu. Nije mi baš jasna ni priča o tome kako se fenomen Hokingovog zračenja, koje je i samo još nepotpuno dokazan i vrlo specifičan kvantni fenomen, uklapa u scenario eksplodirajuće masivne zvezde.

Trovach

pre 9 godina

@Sima...Nepravilno je reci:"Nista nije postojalo pre velikog praska", jer se, u tom slucaju govori o proslosti koja zapravo i ne postoji. Pravilnije bi bilo:"Nista ne postoji pre velikog praska", mada je to jos teze shvatiti, jer mi razmisljamo o uzroku i posledici, ili, jos preciznije, o ulaganju i dobiti. Zato je coveku tesko da shvati da ne postoji ni vreme, ni prostor, a ni materija pre velikog praska, iako se to kosi sa nasim iskustvom. Pokusavam to da shvatim, ali moracu odustati pre nego sto poludim.

rebel_45

pre 9 godina

"Ona tvrdi da kada zvezda umire, emituje radijaciju, poznatu kao Hokingova radijacija." - Ako ovo tvrdi onda to sigurno nije tačno.
Dok zvezda umire ona emituje sve moguće vrste radijacije osim Hokingove.
Kada od te umiruće zvezde nastane crna rupa, odnosno kada konačno "umre" , ta crna rupa je u stvari uzrok Hokingove radijacije.
Nema Hokingove radijacije dok nema crne rupe koja je krajnji produkt umiruće zvezde. Ta radijacija ne može biti uzrok gubitka mase zvezde pre nastanka crne rupe , a svaka druga može , čak mora. Sve ostale tvdnje će se jasnije videti u skoroj bućnosti. Kladim se u sitnu lovu da crne ipak postoje nevezano za veoma diskutabilni i duboko kontraverzni singularitet.
Ovde su malo pomešani uzroci i posledice , pa ponovo apelujem na novinare i sve ostale da provere šta prenose i da li ispravno prevode tekstove i izvode zaključke.
Pozdrav svima

rupica na bradi

pre 9 godina

Zasucite malo rukave i tražite kako da se svetska populacija nahrani i napoji! Da nam rodi žito!!!
(D61, 25. septembar 2014 17:07)

Kakve veze ima astofizika sa: agronomijom, ratarstvom, mineralnim đubrivima, navodnjavanjem, genetskim inženjeringom, hebicidima, pesticidima, traktorima...

I naravno da "crne rupe" ne postoje. E, baš sam sada utučen. A ja mislio Tesla ih pronašao, pa ih onaj Edison sa svojim sijalicama sve te rupe obasjao, pa su sad to "bele rupe", samo da napakosti Tesli. Ehh.

mare

pre 9 godina

@Stefan Lazarevic,

ne vidim kako si povezao tamnu materiju i nepostojanje nule svih polja u kosmosu. Jel ti to znas nesto sto niko drugi ne zna ili sta?

Jedno je reci da je postoji mogucnost da nule svih polja ne postoje, ali ti za to kao imas dokaz. Nemas ti burazeru dokaz nizasta sto se univerzuma i crnih rupa tice, a posebno ne sto se tice tamne energije, materije ili "big freez-a"

AntiAngloBot

pre 9 godina

E,sad ,šta ćemo sa takozvanom crnom materijom,tj. materijom koja fali u svemiru,bar ovom našem...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (zabludeli sin, 25. septembar 2014 14:27)

Nemas problema, crna materija je ovde kod nas u javnim preduzecima i salterima, svi znaju da tu neko treba da radi ali kad god odes nikog nema...

alo!

pre 9 godina

Pojava koju ni zovemo crne rupe postoji I vidjene su ocima koje ovde svi navode kao presudne. A da li su singularitet ili ne je drugo pitanje.

lopatar

pre 9 godina

@ Teoreticar:

Da nema naucnika koji se bave svim i svacim, a cemu se obican narod cudi i cesto smeje, ne bi bilo nikakvog napretka. Od parne masine pa do tog uredjaja na kome si iskucao komentar - to je sve napravljeno zahvaljujuci ljudima kojima su u svoje vreme pipkali u mraku i bavili se nepoznatim stvarima i fenomenima.
Nauka je spor proces, sa neuporedivo vise promasaja nego pogodaka, koji ipak dovodi do odredjenih znanja koja se onda primene u zivotu. Nekada do te primene prodju vekovi, nekada decenije a nekada samo meseci, ali napredak je tu.

Sto ne znaci da nema mnogo ljudi koji bi trebalo da uhvate lopatu u ruke umesto sto ne rade nista, ali to se sigurno ne odnosi na naucnike.

Opinion

pre 9 godina

Pošto vidim da neki pominju Srbiju i crnu rupu, predlažem da se sledećem novosagrađenom graničnom prelazu dodeli ime "Horizont Događaja" :D