Aktuelno

Ponedeljak, 22.09.2014.

09:45

Svemirska letelica Mejven stigla na Mars

Izvor: B92

Svemirska letelica Mejven stigla na Mars IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

bingo

pre 9 godina

Sreca da su Marsianci odavno mrtvi jer bi bilo klanja za zemlju gore. Naravno sve u okviru demokratije. Rezervati ili 2 met ispod zemlje. ljudska vrsta je opasna i grabezljiva i sreca je za druge da smo smesteni daleko periferno u kosmosu od drugih mogucih civilizacija koje su daleko mentalno ispred nas. Drugi su sigurno razvili tehnologiju za podizanje kvalitete zivota a mi na Earth planeti razvijemo ratnu tehnologiju za bolje tamanjenje ljudi. Strasno, planeta bez morala i savesti.
Zato se nadam da nikada necemo sresti "svemirce" i prevariti ih kao indijance.......

Igor

pre 9 godina

@(Mislilac, 22. septembar 2014 15:59)
Mislis ti druze ali se pitam cime?
A sta kazes za sonde Voyager I koja je na 19.3 MILIJARDI kilometara i Voyager II koja je na 15.8 MILIJARDI kilometara? I to sa wireless tehnologijom iz 70tih? Cisto radi ilustracije, sonde su u svemir poslate 1977 godine i JOS UVEK RADE!

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 9 godina

Kako 711 mil. kilometara , a od sunca smo udaljeni nesto manje od 150 mil. km ???? (David, 22.09. 14:49)

Svemirski brodovi ne prevaljuju put od planete do planete po pravolinijskim najkracim putevima, nego po balistickoj krivoj, tzv. Hohmanovoj elipsi. Ona uz najmanje energije povezuje dve planete i omogucava ubacivanje u orbitu oko cilja uzimajuci u obzir i njegovo kretanje. Treba imati na umu da je sonda izbacena u medjuplanetarni prostor clan Suncevog sistema i zato se kao sve njene prirodne i vestacke sestre krece (veoma priblizno) po elipticnoj putanji. Zato je duzina puta koji je sonda presla po krivolinijskoj putanji znatno veca od razlike rastojanja Zemlje i Marsa od Sunca.

http://lasp.colorado.edu/home/maven/2013/12/04/maven-status-update-dec-3-2013/

Na ovoj slici je MAVENova putanja obojena plavo.

Petar

pre 9 godina

@Mislilac
Hehe, jeste, samo si zaboravio par detalja.
Ti svoj WiFi hvatas minijaturnom stapic antenom, a NASA koristi 'omanje' tanjir antene od 30-70 metara u precniku.
Takodje mnogi se pitaju kako sonde na Marsu imaju kameru od 1 MPixela, a njihova Lumnia 40tak. Pa zato sto je brzina prenosa SVIH podataka (informacije, telemetrija..) oko 36 Kb, znaci Dial-Up (jel se seca neko toga?).
Nije to nikakva spektakularna tehnologije, vec ono sto nas okruzuje.

Darko

pre 9 godina

Naravno, volim ovakve vesti, ali se nadam da ću dočekati misiju na Europa satelit Jupitera (nije preciziran datum, ali negde oko 2020-te očekuju prvu misiju).

Pre neki dan sam pogledao film Europa Report (2013), po svemu bolji i zanimljiviji od Gravity-ja, ali razlog zbog koga nije osvojio Oskara je verovatno u tome što je jeftiniji i što ne glume Bulokova i Kluni. Odličan SciFi koji preporučujem da pogledate, sa akcentom na nauku, uz malo fantastike, ali na osnovu realnih podataka o postojanju vode i termalne aktivnosti.

СумЉам, дакле постојим

pre 9 godina

"svi znaju da je ono sletanje na Mesec snimljeno u Holivud, i da su ceo svemir izmislili na kompjuteru. Zemlja je ravna ploča u to nema sumLje.
(sveti artiljerijski sinod, 22. septembar 2014 10:45)"

Ми смо помало неповерљиви осведочивши се у многобројне лажи ваших фаворита.
Али смо срећни да Ви и Вама слични немају сумЉе ...

Legionar

pre 9 godina

Mi smo eksperti da unistimo svaku vesto,pa i ovu,nasi "Tri karte za Holivud" (Rusi i Amerikanci) svadjama.
Ljudi,oni rade zajedno,Amerika prosledjuje Rusima podatke,a ovi njima pomazu u letovima....prestanite sa tripovanjem.

Mislilac

pre 9 godina

Zavera u tehnologiji: Komunikacija sa istrazivackom sondom na 711 miliona kilometara od zemlje?! Hej?! 711 miliona?! A tehnologija na zemlji u smislu GSM i Wireless internet jedva i da funkcionisu koliko je signal slab! Bezicni net nam jedva dopire iz susedne prostorije kroz zid od 25cm a ovi kumuniciraju sa roverima i sondama na Mars-u... Dokaz je da ljudima nije dozvoljena ta tehnologija u cilju sprecavanja toka informacija i ogranicavanju iste! A sada zamislite u kojim sve sverama smo zavrnuti za tehnologiju koja bi resila sve probleme na planeti, od gladi i energije, do medicine i zdravlja! Mi smo kontrolisani i programirani robovi...

GoranR

pre 9 godina

Jos jedna u nizu bioskopskih predstava za nas ovce ... Alo bre ljudi, probudite se, kakav Mars, kakav Mesec, kakvo teraformiranje, pa oni se jedva u orbitu popenju

ja jesam

pre 9 godina

ljudozder iz Srbije


Nije bitno samo citati knjige..Ponekad procitas par vesti i vidis da se ne poklapaju stvari.
ako nosis djozluke ne znaci da si pametan!!!

Nebojsa

pre 9 godina

Kada bi otkrili neka rudna bogatstva na marsu koja su retka na zemlji to bi bio motiv više za ulaganje u svemirski program jer su trenutna ulaganja nedovoljna deluje smešno pre 40 godina smo bili na mesecu a u ovom trenutku u 2014 godini za takav poduhvat nismo sposobni barem ne u nekom skorijem periodu.

dule2

pre 9 godina

@bb Teraformiranje ce tehnoloski biti izvodljivo tek za 200-300 godina i to samo na Marsu i samo pod odredjenim uslovima. Mesec ima previse malu gravitaciju za teraformiranje. Takodje, Mesec je 10x negostoljubivije mesto od Marsa koji ima jednu kljucnu prednost a to su zalihe zaledjene vode. Bez vode nema poente da se kolonizuje planeta.

mile

pre 9 godina

@bb: Koliko razumemem, teraformiranje bi se radilo sa genetski modifikovanim bakterijama koje bi se poslale nekoliko godina ranije pre ljudske posade. Ne vidim kako bi to funcionisalo na Mesecu. Tehnoloski izazov putovanja ljudske posade do Meseca je resen pre 45 godina i sledeci veliki nereseni tehnoloski izazov je osvajanje Marsa. Na Mesec ce se ici ako bude bilo dovoljno razloga za to a ne da bi se dokazalo da je to moguce. Mars je svavako dosta interesantniji od Meseca ali je izazov i cena bar za red velicine veci.

milan-bgd

pre 9 godina

"Mejven će sledećeg meseca morati da "preživi" sudar sa kometom. Ali, istraživači kažu da postoji vrlo mala mogućnost da Mejven bude oštećen."

Rec je o kometi Sajding Spring za koju se, kad je otkrivena pre godinu i po dana kako hrli ka Marsu, mislilo da ce se sudariti sa Marsom i napraviti nepojmljivu katastrofu. Pracenje komete i preracunavanje njene orbite je pokazalo da do sudara nece doci, ali ce prolaz biti vrlo tesan. Taman da kometin rep sitnim i brzim cesticama zaspe orbitalne stanice koje kruze oko Marsa. Tu je i privremeno povecanje gustine gornjih slojeva Marsove atmosfere, koje bi moglo da poremeti putanje tih stanica. U svakom slucaju, ko prezivi - signal poslace.

ljudozder iz Srbije

pre 9 godina

Vidim neki su jedva docekali da pokazu svoje "znanje". Niko ovde nikada nije govorio da je slanje sonde u svemir prevara, to su radili Ameri i Rusi jos pre 30 godina, ali stavljati u isti kos ovaj poduhvat i slanje coveka na drugu planetu/satelit je blago receno bezobrazno. Kao sto rece neko, valjda je logicnije da prvo posalju posadu na Mesec, da naprave neku bazu tamo, da "provezbaju", pa tek posle nekoliko decenija da odu na Mars, ali mnogi su vec sigurni da ce oni poslati ljude na Mars za dve godine, verovatno 6 puta, postaviti tamo Americku zastavu i vratiti se bez jednog jedinog incidenta. Ovo istrazivanje pomocu sondi je prava slika danasnje nauke, a onaj Apollo program je bajka za malu decu i sprdanje sa Rusima. U 2014. godini ne mogu coveka da prebace na svemirsku stanicu a neki genijalci ovde tvrde da ce poslati coveka na Mars za dve godine. Jos jednom, rusenje Bliznakinja od strane Ali Babe i njegovih razbojnika, kao i igranje golfa na Mesecu pre 45 godina, nemojte uporedjivati sa istinskim naucnim dostignucima. Ne mesajte rivalitet Rusije i Amerike i razne politicke igre sa naukom.

ni po babu ni po stricevima

pre 9 godina

Ostrasceni rusofili moraju da pucaju od muke jer vec vise decenijama nema ni jedne ruske letelice na Marsu a nema izgleda ni da ce je uskoro biti. Kako da razumeju da Ameri ne mogu ni do ISS sami da stignu a na Marsu ce jos malo biti kao kod svoje kuce. (Jos malo bi trebala i indijska sonda da stigne ako se ne varam.)

dule

pre 9 godina

Svi druge nacije daju prognoze, obecanja i projekcije ali jedino su Amerikanci ozbiljni u nameri da posalju ljude na Mars i to su poceli da pokazuju. Ne znam koliko je realna ona holandska rijaliti ekspedicija u jednom pravcu "Mars One", mislim da od toga nema nista.

Bora

pre 9 godina

Tačnije, letelica "Mejven" nije stigla NA Mars, nego DO Marsa, pošto se neće spuštati na površinu. U svakom slučaju, srećno i uspešno!

bb

pre 9 godina

Zasto umesto Marsa ne nastaniti Mesec? Blize, jeftinije, ne mora da se ceka dve godine za misiju. Teraformiranje mora da se radi pa mora, atmosfera maltene ne postoji u oba slucaja. Pa kad se navezbaju u komsiluku nek idu na Mars.

sveti artiljerijski sinod

pre 9 godina

Evo opet ovi amerikanci napravili kompjutersku simulaciju nešto tu kao Mars kao istražuju ovo ono... svi znaju da je ono sletanje na Mesec snimljeno u Holivud, i da su ceo svemir izmislili na kompjuteru. Zemlja je ravna ploča u to nema sumLje.

Saša

pre 9 godina

ma cekaj kako sad to NASA radi, mora da je prevara! prvo moraju jos 15 puta da posalju ljude na mesec da ubede neverne tome pa onda moze nesto drugo.

posmatrac

pre 9 godina

Toliko interesovanja za planetu koja je totalno mrtva i na kojoj sem pustinje nema apsolutno nista, kako pokazuju ispitivanja, tako nam bar kazu. Interesantno.

sveti artiljerijski sinod

pre 9 godina

Evo opet ovi amerikanci napravili kompjutersku simulaciju nešto tu kao Mars kao istražuju ovo ono... svi znaju da je ono sletanje na Mesec snimljeno u Holivud, i da su ceo svemir izmislili na kompjuteru. Zemlja je ravna ploča u to nema sumLje.

Bora

pre 9 godina

Tačnije, letelica "Mejven" nije stigla NA Mars, nego DO Marsa, pošto se neće spuštati na površinu. U svakom slučaju, srećno i uspešno!

Saša

pre 9 godina

ma cekaj kako sad to NASA radi, mora da je prevara! prvo moraju jos 15 puta da posalju ljude na mesec da ubede neverne tome pa onda moze nesto drugo.

ni po babu ni po stricevima

pre 9 godina

Ostrasceni rusofili moraju da pucaju od muke jer vec vise decenijama nema ni jedne ruske letelice na Marsu a nema izgleda ni da ce je uskoro biti. Kako da razumeju da Ameri ne mogu ni do ISS sami da stignu a na Marsu ce jos malo biti kao kod svoje kuce. (Jos malo bi trebala i indijska sonda da stigne ako se ne varam.)

dule2

pre 9 godina

@bb Teraformiranje ce tehnoloski biti izvodljivo tek za 200-300 godina i to samo na Marsu i samo pod odredjenim uslovima. Mesec ima previse malu gravitaciju za teraformiranje. Takodje, Mesec je 10x negostoljubivije mesto od Marsa koji ima jednu kljucnu prednost a to su zalihe zaledjene vode. Bez vode nema poente da se kolonizuje planeta.

dule

pre 9 godina

Svi druge nacije daju prognoze, obecanja i projekcije ali jedino su Amerikanci ozbiljni u nameri da posalju ljude na Mars i to su poceli da pokazuju. Ne znam koliko je realna ona holandska rijaliti ekspedicija u jednom pravcu "Mars One", mislim da od toga nema nista.

milan-bgd

pre 9 godina

"Mejven će sledećeg meseca morati da "preživi" sudar sa kometom. Ali, istraživači kažu da postoji vrlo mala mogućnost da Mejven bude oštećen."

Rec je o kometi Sajding Spring za koju se, kad je otkrivena pre godinu i po dana kako hrli ka Marsu, mislilo da ce se sudariti sa Marsom i napraviti nepojmljivu katastrofu. Pracenje komete i preracunavanje njene orbite je pokazalo da do sudara nece doci, ali ce prolaz biti vrlo tesan. Taman da kometin rep sitnim i brzim cesticama zaspe orbitalne stanice koje kruze oko Marsa. Tu je i privremeno povecanje gustine gornjih slojeva Marsove atmosfere, koje bi moglo da poremeti putanje tih stanica. U svakom slucaju, ko prezivi - signal poslace.

bb

pre 9 godina

Zasto umesto Marsa ne nastaniti Mesec? Blize, jeftinije, ne mora da se ceka dve godine za misiju. Teraformiranje mora da se radi pa mora, atmosfera maltene ne postoji u oba slucaja. Pa kad se navezbaju u komsiluku nek idu na Mars.

posmatrac

pre 9 godina

Toliko interesovanja za planetu koja je totalno mrtva i na kojoj sem pustinje nema apsolutno nista, kako pokazuju ispitivanja, tako nam bar kazu. Interesantno.

mile

pre 9 godina

@bb: Koliko razumemem, teraformiranje bi se radilo sa genetski modifikovanim bakterijama koje bi se poslale nekoliko godina ranije pre ljudske posade. Ne vidim kako bi to funcionisalo na Mesecu. Tehnoloski izazov putovanja ljudske posade do Meseca je resen pre 45 godina i sledeci veliki nereseni tehnoloski izazov je osvajanje Marsa. Na Mesec ce se ici ako bude bilo dovoljno razloga za to a ne da bi se dokazalo da je to moguce. Mars je svavako dosta interesantniji od Meseca ali je izazov i cena bar za red velicine veci.

ljudozder iz Srbije

pre 9 godina

Vidim neki su jedva docekali da pokazu svoje "znanje". Niko ovde nikada nije govorio da je slanje sonde u svemir prevara, to su radili Ameri i Rusi jos pre 30 godina, ali stavljati u isti kos ovaj poduhvat i slanje coveka na drugu planetu/satelit je blago receno bezobrazno. Kao sto rece neko, valjda je logicnije da prvo posalju posadu na Mesec, da naprave neku bazu tamo, da "provezbaju", pa tek posle nekoliko decenija da odu na Mars, ali mnogi su vec sigurni da ce oni poslati ljude na Mars za dve godine, verovatno 6 puta, postaviti tamo Americku zastavu i vratiti se bez jednog jedinog incidenta. Ovo istrazivanje pomocu sondi je prava slika danasnje nauke, a onaj Apollo program je bajka za malu decu i sprdanje sa Rusima. U 2014. godini ne mogu coveka da prebace na svemirsku stanicu a neki genijalci ovde tvrde da ce poslati coveka na Mars za dve godine. Jos jednom, rusenje Bliznakinja od strane Ali Babe i njegovih razbojnika, kao i igranje golfa na Mesecu pre 45 godina, nemojte uporedjivati sa istinskim naucnim dostignucima. Ne mesajte rivalitet Rusije i Amerike i razne politicke igre sa naukom.

Nebojsa

pre 9 godina

Kada bi otkrili neka rudna bogatstva na marsu koja su retka na zemlji to bi bio motiv više za ulaganje u svemirski program jer su trenutna ulaganja nedovoljna deluje smešno pre 40 godina smo bili na mesecu a u ovom trenutku u 2014 godini za takav poduhvat nismo sposobni barem ne u nekom skorijem periodu.

Petar

pre 9 godina

@Mislilac
Hehe, jeste, samo si zaboravio par detalja.
Ti svoj WiFi hvatas minijaturnom stapic antenom, a NASA koristi 'omanje' tanjir antene od 30-70 metara u precniku.
Takodje mnogi se pitaju kako sonde na Marsu imaju kameru od 1 MPixela, a njihova Lumnia 40tak. Pa zato sto je brzina prenosa SVIH podataka (informacije, telemetrija..) oko 36 Kb, znaci Dial-Up (jel se seca neko toga?).
Nije to nikakva spektakularna tehnologije, vec ono sto nas okruzuje.

Legionar

pre 9 godina

Mi smo eksperti da unistimo svaku vesto,pa i ovu,nasi "Tri karte za Holivud" (Rusi i Amerikanci) svadjama.
Ljudi,oni rade zajedno,Amerika prosledjuje Rusima podatke,a ovi njima pomazu u letovima....prestanite sa tripovanjem.

ja jesam

pre 9 godina

ljudozder iz Srbije


Nije bitno samo citati knjige..Ponekad procitas par vesti i vidis da se ne poklapaju stvari.
ako nosis djozluke ne znaci da si pametan!!!

Darko

pre 9 godina

Naravno, volim ovakve vesti, ali se nadam da ću dočekati misiju na Europa satelit Jupitera (nije preciziran datum, ali negde oko 2020-te očekuju prvu misiju).

Pre neki dan sam pogledao film Europa Report (2013), po svemu bolji i zanimljiviji od Gravity-ja, ali razlog zbog koga nije osvojio Oskara je verovatno u tome što je jeftiniji i što ne glume Bulokova i Kluni. Odličan SciFi koji preporučujem da pogledate, sa akcentom na nauku, uz malo fantastike, ali na osnovu realnih podataka o postojanju vode i termalne aktivnosti.

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 9 godina

Kako 711 mil. kilometara , a od sunca smo udaljeni nesto manje od 150 mil. km ???? (David, 22.09. 14:49)

Svemirski brodovi ne prevaljuju put od planete do planete po pravolinijskim najkracim putevima, nego po balistickoj krivoj, tzv. Hohmanovoj elipsi. Ona uz najmanje energije povezuje dve planete i omogucava ubacivanje u orbitu oko cilja uzimajuci u obzir i njegovo kretanje. Treba imati na umu da je sonda izbacena u medjuplanetarni prostor clan Suncevog sistema i zato se kao sve njene prirodne i vestacke sestre krece (veoma priblizno) po elipticnoj putanji. Zato je duzina puta koji je sonda presla po krivolinijskoj putanji znatno veca od razlike rastojanja Zemlje i Marsa od Sunca.

http://lasp.colorado.edu/home/maven/2013/12/04/maven-status-update-dec-3-2013/

Na ovoj slici je MAVENova putanja obojena plavo.

Mislilac

pre 9 godina

Zavera u tehnologiji: Komunikacija sa istrazivackom sondom na 711 miliona kilometara od zemlje?! Hej?! 711 miliona?! A tehnologija na zemlji u smislu GSM i Wireless internet jedva i da funkcionisu koliko je signal slab! Bezicni net nam jedva dopire iz susedne prostorije kroz zid od 25cm a ovi kumuniciraju sa roverima i sondama na Mars-u... Dokaz je da ljudima nije dozvoljena ta tehnologija u cilju sprecavanja toka informacija i ogranicavanju iste! A sada zamislite u kojim sve sverama smo zavrnuti za tehnologiju koja bi resila sve probleme na planeti, od gladi i energije, do medicine i zdravlja! Mi smo kontrolisani i programirani robovi...

СумЉам, дакле постојим

pre 9 godina

"svi znaju da je ono sletanje na Mesec snimljeno u Holivud, i da su ceo svemir izmislili na kompjuteru. Zemlja je ravna ploča u to nema sumLje.
(sveti artiljerijski sinod, 22. septembar 2014 10:45)"

Ми смо помало неповерљиви осведочивши се у многобројне лажи ваших фаворита.
Али смо срећни да Ви и Вама слични немају сумЉе ...

Igor

pre 9 godina

@(Mislilac, 22. septembar 2014 15:59)
Mislis ti druze ali se pitam cime?
A sta kazes za sonde Voyager I koja je na 19.3 MILIJARDI kilometara i Voyager II koja je na 15.8 MILIJARDI kilometara? I to sa wireless tehnologijom iz 70tih? Cisto radi ilustracije, sonde su u svemir poslate 1977 godine i JOS UVEK RADE!

GoranR

pre 9 godina

Jos jedna u nizu bioskopskih predstava za nas ovce ... Alo bre ljudi, probudite se, kakav Mars, kakav Mesec, kakvo teraformiranje, pa oni se jedva u orbitu popenju

bingo

pre 9 godina

Sreca da su Marsianci odavno mrtvi jer bi bilo klanja za zemlju gore. Naravno sve u okviru demokratije. Rezervati ili 2 met ispod zemlje. ljudska vrsta je opasna i grabezljiva i sreca je za druge da smo smesteni daleko periferno u kosmosu od drugih mogucih civilizacija koje su daleko mentalno ispred nas. Drugi su sigurno razvili tehnologiju za podizanje kvalitete zivota a mi na Earth planeti razvijemo ratnu tehnologiju za bolje tamanjenje ljudi. Strasno, planeta bez morala i savesti.
Zato se nadam da nikada necemo sresti "svemirce" i prevariti ih kao indijance.......

bb

pre 9 godina

Zasto umesto Marsa ne nastaniti Mesec? Blize, jeftinije, ne mora da se ceka dve godine za misiju. Teraformiranje mora da se radi pa mora, atmosfera maltene ne postoji u oba slucaja. Pa kad se navezbaju u komsiluku nek idu na Mars.

ljudozder iz Srbije

pre 9 godina

Vidim neki su jedva docekali da pokazu svoje "znanje". Niko ovde nikada nije govorio da je slanje sonde u svemir prevara, to su radili Ameri i Rusi jos pre 30 godina, ali stavljati u isti kos ovaj poduhvat i slanje coveka na drugu planetu/satelit je blago receno bezobrazno. Kao sto rece neko, valjda je logicnije da prvo posalju posadu na Mesec, da naprave neku bazu tamo, da "provezbaju", pa tek posle nekoliko decenija da odu na Mars, ali mnogi su vec sigurni da ce oni poslati ljude na Mars za dve godine, verovatno 6 puta, postaviti tamo Americku zastavu i vratiti se bez jednog jedinog incidenta. Ovo istrazivanje pomocu sondi je prava slika danasnje nauke, a onaj Apollo program je bajka za malu decu i sprdanje sa Rusima. U 2014. godini ne mogu coveka da prebace na svemirsku stanicu a neki genijalci ovde tvrde da ce poslati coveka na Mars za dve godine. Jos jednom, rusenje Bliznakinja od strane Ali Babe i njegovih razbojnika, kao i igranje golfa na Mesecu pre 45 godina, nemojte uporedjivati sa istinskim naucnim dostignucima. Ne mesajte rivalitet Rusije i Amerike i razne politicke igre sa naukom.

posmatrac

pre 9 godina

Toliko interesovanja za planetu koja je totalno mrtva i na kojoj sem pustinje nema apsolutno nista, kako pokazuju ispitivanja, tako nam bar kazu. Interesantno.

sveti artiljerijski sinod

pre 9 godina

Evo opet ovi amerikanci napravili kompjutersku simulaciju nešto tu kao Mars kao istražuju ovo ono... svi znaju da je ono sletanje na Mesec snimljeno u Holivud, i da su ceo svemir izmislili na kompjuteru. Zemlja je ravna ploča u to nema sumLje.

Saša

pre 9 godina

ma cekaj kako sad to NASA radi, mora da je prevara! prvo moraju jos 15 puta da posalju ljude na mesec da ubede neverne tome pa onda moze nesto drugo.

ni po babu ni po stricevima

pre 9 godina

Ostrasceni rusofili moraju da pucaju od muke jer vec vise decenijama nema ni jedne ruske letelice na Marsu a nema izgleda ni da ce je uskoro biti. Kako da razumeju da Ameri ne mogu ni do ISS sami da stignu a na Marsu ce jos malo biti kao kod svoje kuce. (Jos malo bi trebala i indijska sonda da stigne ako se ne varam.)

GoranR

pre 9 godina

Jos jedna u nizu bioskopskih predstava za nas ovce ... Alo bre ljudi, probudite se, kakav Mars, kakav Mesec, kakvo teraformiranje, pa oni se jedva u orbitu popenju

Mislilac

pre 9 godina

Zavera u tehnologiji: Komunikacija sa istrazivackom sondom na 711 miliona kilometara od zemlje?! Hej?! 711 miliona?! A tehnologija na zemlji u smislu GSM i Wireless internet jedva i da funkcionisu koliko je signal slab! Bezicni net nam jedva dopire iz susedne prostorije kroz zid od 25cm a ovi kumuniciraju sa roverima i sondama na Mars-u... Dokaz je da ljudima nije dozvoljena ta tehnologija u cilju sprecavanja toka informacija i ogranicavanju iste! A sada zamislite u kojim sve sverama smo zavrnuti za tehnologiju koja bi resila sve probleme na planeti, od gladi i energije, do medicine i zdravlja! Mi smo kontrolisani i programirani robovi...

СумЉам, дакле постојим

pre 9 godina

"svi znaju da je ono sletanje na Mesec snimljeno u Holivud, i da su ceo svemir izmislili na kompjuteru. Zemlja je ravna ploča u to nema sumLje.
(sveti artiljerijski sinod, 22. septembar 2014 10:45)"

Ми смо помало неповерљиви осведочивши се у многобројне лажи ваших фаворита.
Али смо срећни да Ви и Вама слични немају сумЉе ...

Bora

pre 9 godina

Tačnije, letelica "Mejven" nije stigla NA Mars, nego DO Marsa, pošto se neće spuštati na površinu. U svakom slučaju, srećno i uspešno!

dule

pre 9 godina

Svi druge nacije daju prognoze, obecanja i projekcije ali jedino su Amerikanci ozbiljni u nameri da posalju ljude na Mars i to su poceli da pokazuju. Ne znam koliko je realna ona holandska rijaliti ekspedicija u jednom pravcu "Mars One", mislim da od toga nema nista.

Nebojsa

pre 9 godina

Kada bi otkrili neka rudna bogatstva na marsu koja su retka na zemlji to bi bio motiv više za ulaganje u svemirski program jer su trenutna ulaganja nedovoljna deluje smešno pre 40 godina smo bili na mesecu a u ovom trenutku u 2014 godini za takav poduhvat nismo sposobni barem ne u nekom skorijem periodu.

ja jesam

pre 9 godina

ljudozder iz Srbije


Nije bitno samo citati knjige..Ponekad procitas par vesti i vidis da se ne poklapaju stvari.
ako nosis djozluke ne znaci da si pametan!!!

dule2

pre 9 godina

@bb Teraformiranje ce tehnoloski biti izvodljivo tek za 200-300 godina i to samo na Marsu i samo pod odredjenim uslovima. Mesec ima previse malu gravitaciju za teraformiranje. Takodje, Mesec je 10x negostoljubivije mesto od Marsa koji ima jednu kljucnu prednost a to su zalihe zaledjene vode. Bez vode nema poente da se kolonizuje planeta.

Darko

pre 9 godina

Naravno, volim ovakve vesti, ali se nadam da ću dočekati misiju na Europa satelit Jupitera (nije preciziran datum, ali negde oko 2020-te očekuju prvu misiju).

Pre neki dan sam pogledao film Europa Report (2013), po svemu bolji i zanimljiviji od Gravity-ja, ali razlog zbog koga nije osvojio Oskara je verovatno u tome što je jeftiniji i što ne glume Bulokova i Kluni. Odličan SciFi koji preporučujem da pogledate, sa akcentom na nauku, uz malo fantastike, ali na osnovu realnih podataka o postojanju vode i termalne aktivnosti.

bingo

pre 9 godina

Sreca da su Marsianci odavno mrtvi jer bi bilo klanja za zemlju gore. Naravno sve u okviru demokratije. Rezervati ili 2 met ispod zemlje. ljudska vrsta je opasna i grabezljiva i sreca je za druge da smo smesteni daleko periferno u kosmosu od drugih mogucih civilizacija koje su daleko mentalno ispred nas. Drugi su sigurno razvili tehnologiju za podizanje kvalitete zivota a mi na Earth planeti razvijemo ratnu tehnologiju za bolje tamanjenje ljudi. Strasno, planeta bez morala i savesti.
Zato se nadam da nikada necemo sresti "svemirce" i prevariti ih kao indijance.......

milan-bgd

pre 9 godina

"Mejven će sledećeg meseca morati da "preživi" sudar sa kometom. Ali, istraživači kažu da postoji vrlo mala mogućnost da Mejven bude oštećen."

Rec je o kometi Sajding Spring za koju se, kad je otkrivena pre godinu i po dana kako hrli ka Marsu, mislilo da ce se sudariti sa Marsom i napraviti nepojmljivu katastrofu. Pracenje komete i preracunavanje njene orbite je pokazalo da do sudara nece doci, ali ce prolaz biti vrlo tesan. Taman da kometin rep sitnim i brzim cesticama zaspe orbitalne stanice koje kruze oko Marsa. Tu je i privremeno povecanje gustine gornjih slojeva Marsove atmosfere, koje bi moglo da poremeti putanje tih stanica. U svakom slucaju, ko prezivi - signal poslace.

mile

pre 9 godina

@bb: Koliko razumemem, teraformiranje bi se radilo sa genetski modifikovanim bakterijama koje bi se poslale nekoliko godina ranije pre ljudske posade. Ne vidim kako bi to funcionisalo na Mesecu. Tehnoloski izazov putovanja ljudske posade do Meseca je resen pre 45 godina i sledeci veliki nereseni tehnoloski izazov je osvajanje Marsa. Na Mesec ce se ici ako bude bilo dovoljno razloga za to a ne da bi se dokazalo da je to moguce. Mars je svavako dosta interesantniji od Meseca ali je izazov i cena bar za red velicine veci.

Legionar

pre 9 godina

Mi smo eksperti da unistimo svaku vesto,pa i ovu,nasi "Tri karte za Holivud" (Rusi i Amerikanci) svadjama.
Ljudi,oni rade zajedno,Amerika prosledjuje Rusima podatke,a ovi njima pomazu u letovima....prestanite sa tripovanjem.

Petar

pre 9 godina

@Mislilac
Hehe, jeste, samo si zaboravio par detalja.
Ti svoj WiFi hvatas minijaturnom stapic antenom, a NASA koristi 'omanje' tanjir antene od 30-70 metara u precniku.
Takodje mnogi se pitaju kako sonde na Marsu imaju kameru od 1 MPixela, a njihova Lumnia 40tak. Pa zato sto je brzina prenosa SVIH podataka (informacije, telemetrija..) oko 36 Kb, znaci Dial-Up (jel se seca neko toga?).
Nije to nikakva spektakularna tehnologije, vec ono sto nas okruzuje.

milan-bgd, iz drugog pokusaja

pre 9 godina

Kako 711 mil. kilometara , a od sunca smo udaljeni nesto manje od 150 mil. km ???? (David, 22.09. 14:49)

Svemirski brodovi ne prevaljuju put od planete do planete po pravolinijskim najkracim putevima, nego po balistickoj krivoj, tzv. Hohmanovoj elipsi. Ona uz najmanje energije povezuje dve planete i omogucava ubacivanje u orbitu oko cilja uzimajuci u obzir i njegovo kretanje. Treba imati na umu da je sonda izbacena u medjuplanetarni prostor clan Suncevog sistema i zato se kao sve njene prirodne i vestacke sestre krece (veoma priblizno) po elipticnoj putanji. Zato je duzina puta koji je sonda presla po krivolinijskoj putanji znatno veca od razlike rastojanja Zemlje i Marsa od Sunca.

http://lasp.colorado.edu/home/maven/2013/12/04/maven-status-update-dec-3-2013/

Na ovoj slici je MAVENova putanja obojena plavo.

Igor

pre 9 godina

@(Mislilac, 22. septembar 2014 15:59)
Mislis ti druze ali se pitam cime?
A sta kazes za sonde Voyager I koja je na 19.3 MILIJARDI kilometara i Voyager II koja je na 15.8 MILIJARDI kilometara? I to sa wireless tehnologijom iz 70tih? Cisto radi ilustracije, sonde su u svemir poslate 1977 godine i JOS UVEK RADE!