Petak, 19.09.2014.

09:11

Usluga notara: Overa i do 600.000

Građani koji uzimaju stambene kredite suočavaju se novim nametom od minimum 20.000 dinara za izradu i overu založne izjave.

Izvor: Novosti

Usluga notara: Overa i do 600.000 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

sada77

pre 9 godina

Bivša kancelarija i sedište g. AV u ulici Dimitrija Tucovića postaje Notarnica. Notari su njegov odgovor i zahvalnost što su ga pomagali tokom kampanje.

vladimir

pre 9 godina

Opet su odabrani dobili priliku da se bogate.
Ova zemlja je gora od cirkusa.
Tamo se čovek barem nasmeje,ovde može samo da plače.

lele

pre 9 godina

Objavite spisak notara, valjda je to javna informacija, dodajte samo i partijsku pripadnost, pbavezno, molim Vas !!! Da narod vidi sa kakvom bandom ima posla. Žuti i neobavešteni su bili mala deca za ove lopurde !

justin

pre 9 godina

E moj "Radiša" lepo si se potrudio I ovo napisao o taksama Notara u USA,isto to mogu I drugi da dostave iz Australije,Engleske I Francuske(ostale države NEpriznajem),ali šta to vredi kada je neki pametnjaković samo uzeo digitron I sračunao KOLIKO će se novca nakupiti.Cela rasprava je išla tajnovito o taksama se saznalo u novinama tek kad je zakon brzopotezno usvojen.Zemlj bez pravnog kontinuiteta od bar par stotina godina (kao naša)samo ovakvim glupostima može da se diči.Zaboravljamo da je naš pravni system prestao da postoji 1945g I da sve nakon toga je jedna veštačka marksističko lenjinistička papazjanija.Takođe isto I u ekonomiji.

nije zdravo biti alav

pre 9 godina

Pa nista, ili vratite cene od par stotina dinara za overu i par hiljada za sastavljanje ugovora ili ce biti ozbiljnih problema

bezimena

pre 9 godina

"Osim što sastavlja zapis, notar za njegovu zakonitost i verodostojnost odgovara i materijalno i disciplinski. Sve to ulazi u cenu".

Lepo nas vlast vuče za nos!
Disciplinska odgovornost = ukor razrednog starešine, a tek materijalna? Koliku imovinu mora da ima notar da bi se npr. naknadila šteta za samo dva loše odradjena kupoprodajna ugovora, ukupne vrednosti od recimo milion eura!?

Tarife i zarada notara prevazilaze zdravu pamet! SNS pljačka gradjane i ovo će dovesti, ne samo do pada iovako loše kupoprodaje nekretnina, veći i do pravljenja ugovora bez overe i knjiženja, što će opet dovesti do toga da ove stvari završe postupcima na sudu.

Podrška advokatima!

Gogi

pre 9 godina

Albanjija ima napredniji sistem notara a uveli pre 20 godina...i bas je jeftino...za ugovore i ostalo ali za dz.Za njima kasnimo 20 godina.

džigi -bau

pre 9 godina

Kretenizam.Smislio neki "mali radojica" uz pomoć digitrona kako da se zarade pare na NIŠTA.Samo da se lupi PEČAT.Ponovo će narod mastiljavom da sačinjava Testamente.

!!!!

pre 9 godina

Glasac sam SNS... al ovo sa notarima je veliki peh... opozicijo sad navalite samo da se ovo resi... a ne da protestujete zbog gluposti... notari treba da postoje... al sa mnogo manjom tarifom... njima ne sme da bude veca zarada od 5 6 hiljada evra mesecno... u ovom trenutku...

Utopismo se

pre 9 godina

Koji lopovluk,a narod ništa?!
(zk, 19. septembar 2014 10:54)

01. Advokati su u štrajku

02. Nezavisni policijski sindikat počinje štrajk 26.09.

03. Organizuje se "Marš poreskih obveznika" u subotu 20.09. u 12h ispred SKC-a, tako da nije da narod ništa ne preduzima.

Brano

pre 9 godina

Ovi što lupaju minuse, su negde zamrzli advokate ili priučene advokate, kao i svako od nas ko je imao potrebu za njima. Ali ove Notare će tek da mrze iz dna duše, da će im oni advokati biti prava nevinašca. Advokata si mogao da promeniš, a ovoga ne možeš jer je in postavljen za tvoju opštinu i postoji samo on i njegova tarifa, bez alternative, u slučaju da ti se ne dopadne. Pa da sačekamo da se broj gnevnih građana uveća pa ćemo zaboraviti ovu nesretnu epizodu sa notarima. A šta je sledeća medijska zabava, prodaja PKB prijatelju iz kalifata ili rekonstrukcija slavije sa šarenim svetlima i prskalicom u sredini !? Zbogom pameti.

Babin_zub

pre 9 godina

Ovo zvuci prosto nemoguce. Ako je ovo tacno ja sam ostao bez teksta. Pa rekose da ce cena usluge kod notara biti neznatno veca nego u sudu, a da se notari uvode kako bi se rasteretili sudovi.

A moze li se i dalje overavati u opstinama?

dragan

pre 9 godina

Ja prošle god sve overiou sudu za dvestotine dinara,nikakvi advokati i sl.Samo ja kao kupac i direktor firme od koga sam kupio stan otišli u sud gde su overili izjavu i to je to.Pre toga je stan bio na hipoteci.

Calculator

pre 9 godina

Oće nam početi vaditi i krv??? Kredit za stan...kuću...do 80 kvadrata...pare+4 litre krvi...naravno posudu obezbeđuje klijent! Možda ćemo i organe morati prodavati...da bi nastavili živeti u ovoj rupi!!! Gde ti je pamet glupi narode...

pex

pre 9 godina

Cek, cek...ako sam razumeo..uzmem kredit od 30.000, a onda notaru platim 25.000????? I od kredita mi ostane 5.000? A banci, po kamati vracam 40.000....jel tako? Ako je tako, alal im cufte! Narode glupi srpski, ako im i ovakve stvari prodju pa mi smo.....ma nema te reci...dno...

menjajte tarife ili notare

pre 9 godina

Treba pojasniti da li je to cena za sastavljanje (izjave, ugovora, ...) i overu ili i samo za overu.
Mislim, sramota je i jedno i drugo, ali za sastavljanje/izradu izjave/ugovora stvarno cena moze da bude veca (i advokati su naplacivali vise sastavljanje + overu nego samo overu) ali ako je tolika i za samo stavljanje potpisa i pecata, onda je to cist kriminal.

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Kratko i jasno-UKINUTI NOVOFORMIRANU EKIPU "HARAČLIJA" !
Ovakva služba i njen cenovnil U SULOBU SU SA ZDRAVOM LOGIKOM I ZDRAVIM RAZUMOM!
Molio bih "botiće"-da se izjasne po ovom mom predlogu!
Gospodo, kada vam neko kaže "da skačete u bunar",makar to bio i premijer,ili pak državni ekonomsko-pravni "stručnjak"-NEMOJTE SKAKATI-ŽIVOT JE SAMO JEDAN!

Puškin

pre 9 godina

Poštovana gospodo, ovo je toliko neshvatljivo, da ne može biti - istina! Ama, čega god se dohvatimo, u startu uprskamo!!! U Hrvatskoj postoje notari već duže vremena (javni bilježnici) i cijene usluga ( jedan moj poznanik koristio je iste prilikom ostavinske rasprave - a radi se o vrijednim nekretninama), nisu ni blizu ovim našim "evropskim". Zaboga, dokle ćemo se pravit pametni i izmišljati "toplu vodu", kad za to u svijetu već odavno postoje praktična i primjenjiva rješenja. Usput, zašto koristimo naziv "notari", kad imamo svoj narodni izraz "javni beležnik" ? Valjda ovaj prvi zvči više evropski, pa su onda "i cijene razumljivije" !
A naš standard !!!

Js

pre 9 godina

Nije Vucic izmislio nikakve notare, vec on ima u svojim redovima gomile lesinara kao i sve stranke. Oni sluze da otimaju sada sve vise, jer je sve manje materijala za ukrasti. Covek je sam u celoj prici i to je kao da ga nema.

Kali

pre 9 godina

Ukoliko su notari "izmisljeni" da olaksaju rad sudova,cene su morale ostati iste ili bar slicne. Ovako su notari tu samo da bi pljackali narod. I nenormalno mi je da se cene razlikuju u zavisnosti od vrednosti nekretnine-posao je isti,zasto bi cena bila drugacija??

zlo i naopako

pre 9 godina

Mi smo zemlja lenjih lopova-šuraka. Ovakve cene za usluge notata nema nigde u svetu. I zašto bi bili šta radio kod notara kad sve mogu da obavim u opštini, plus plaćam zaposlene u juvnom sektoru kroz poreze. Ko je dozvolio ovo iživljavanje?

Srx

pre 9 godina

Do sad je bilo kupis stan na kredit, isplatis jedan banci i taj koji si kupio. Sad jedan ide i notaru.

Kao prvo, tarife koje je predvideo zakon, trebale bi da budu maksimalne vrednosti, a da svaki notar moze da naplacuje manje od toga, ako zeli. To se zove konkurentnost!

Kao drugo, sudovi bi trebali da zadrze ove nadleznosti, pa ko zeli moze sve to da uradi i tamo. Pa kad notari budu jeftiniji, brzi i efikasniji od suda, svi ce ici kod notara.

SNS-ovci, ako stvarno zelite da uradite nesto dobro, a ne da omogucite grupici ljudi da se obogati na grbaci naroda, eto jednostavno resenje ovih problema.

Silver Surfer

pre 9 godina

Koliko je sinocna Vuciceva prica suplja najbolje prikazuje uvodjenje javnih beleznika. Koja je svrha uvodjenja neceg takvog ukoliko usluge overavanja poskupe i do 500 puta. Umesto da gleda da drzava pojeftini predstavnici vlasti kreiraju telo koje kao i privatni izvrsitelji imaju zakonsku dozvolu da pljackaju gradjane. Zasto Vucic nije objasnio koja je korist za gradjane od uvodjenja javnih beleznika osim formiranja jos jedne kaste koja ce se lako obogatiti na racun gradjana. Da li treba da dodam da je bliskost sa sadadnjom garniturom na vlasti bila glavna preporuka da bi postali javni beleznik.
Ne znam, da li je u skorije vreme vidjena vlast koja se tako oholo odnosi prema gradjanima. Ali, na kraju tako ce i proci. I demokrate su probale sa potkupljivanjem pa nisu uspele. Vucic ne shvata da ne moze sve da potkupi. A posto ce se u Srbiji ziveti sve teze tesko da ce dobro proci. Osim ako 2016. ne kaze da treba jos malo da se strpimo, do 2018. i da ce tad da nam krene uz grafikon koji ce da nam pokaze koliko je prethodna vlast u periodu od 2008. do 2012. zaduzila drzavu. Period od 2012. nece se racunati jer od kad su napredni na vlasti vreme stoji. To je jos jedan od fenomena koji krasi njihovu vlasti.

Radisa

pre 9 godina

Cene javnih beleznika u Vašintonu:

(1) The maximum fees a notary may charge for notarial acts are:
NOTARIAL ACT
FEE
Witnessing or attesting a signature
$10.00
Taking acknowledgement or verification upon oath or affirmation
$10.00
Certifying or attesting a copy
$10.00
Receiving or noting a protest of a negotiable instrument
$10.00
Being present at demand, tender, or deposit, and noting the same
$10.00
Administering an oath or affirmation
$10.00
Certifying that an event has occurred or an act has been performed
$10.00

Izvor: http://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=308-30-020

Brano

pre 9 godina

Notari su trebali da budu dodatna opcija i alternativa advokatima sa nižim tarifama, i u jednom prelaznom periodu da funkcionišu paralelno jer se tako radi sa svakom novinom zbog brojnih nepoznanica i u bilo kojoj drugoj oblasti, a ovde je neko jedva dočekao da šačica privilegovanih dobije monopol nad poslom koji je radilo 85.000 advokata, i da odvale narod od taksi krijući se iza državnih cenovnika. Podrška advokatima, ili će uspeti ili ih više neće biti. Tom logikom država može da uvede monopol nad svakim uslužnim poslom bilo gde, npr. Javni Pekari, i da zabrani privatnim pekarima da rade svoj posao, a da narod kupuje burek samo kod 50 Javnih Pekara, i da cenu propiše država pa bi burek bio 5.000din umesto 100din. U tome je suština problema kada ovakva država reši da tumači i primenjuje eu zakone.

Zdravko

pre 9 godina

Svi pre ovih su zaista bili sitne ribe u izmisljanju novih i bahatih nameta, smatram se civilizovanim i intelektualnim delom stanovnistva ali posle ove od niza odluka vlasti postajem potpuno siguran da se novi izbori sa ovima nece ni docekati, nece imati vremena da se od drveta naprave olovke.

bvc

pre 9 godina

Ovi sns-ovci nam zatvaraju zemlju sa svojim nametima. Ocigledno je da dobijaju instrukcije iz inostranstva, oni nisu pametni da smisle bilo sta pametno. Tesko nama.

Skeptik

pre 9 godina

Ma samo vi mrzite advokate,pa jsdan notar ce za mesec dana zaraditi koliko prosecan advokat za deset godina.Spremajte pare,trebace vam!

ja

pre 9 godina

muka mi je ove drzave,odabrani pojednci klepaju po usima a ne rade nista a mi ostali placamo a da ne znamo ni sta ni od cega. I sve pod izgovorom da je to tako i u EU. E pa nije bas tako!

Alex

pre 9 godina

"Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara. ".
Imam utisak da autor teksta namerno pravi ovakve greške? Ima ih ovakvih u svakom tekstu koji ste poslednjih dana objavili na ovu temu.

Oteto-prokleto

pre 9 godina

Znači pljačka ovog jadnog naroda se nastavlja...
Prvo privatni izvršitelji koji zadovoljno trljaju ruke kidišući kao hijene na prezaduženi narod, a sad i notari sa nenormalno visokim taksama...
Smanjuju plate i penzije, povećavaju poreze i sve moguće druge dažbine.....
Samo cedite, pazite šta ćete da iscedite

Pravnik

pre 9 godina

Zakon o Notarima tj javnom beleznistvu ce u mnogim odredbama biti osporeno pred ustavnim sudom. Oduzeto je pravo advokatima da sastavljaju ugovore.Notare su izmislili u Americi.Notar moze da bude svako stariji od 21 godinu i da nije osudjivan.On samo overava dokument gde oba klijenta izjavljuju da su razumeli ono sto je napisano i da ne potpisiju dokument pod prisilom

dr

pre 9 godina

Što niko nije objasnio koliko ide notaru a koliko državi od tih 600.000? Pljačkate narod bez maske i pištolja! Doktor vam radi za 46.000 a notar-šalteruša u sudu za milione mesečno ako ima dve tri ostavinska postupka u bogatijim familijama. Lopovi... Odoh u Norvešku ...

biće bolje

pre 9 godina

Ovo nikako ne sme da prođe pa kakve veze ima vrednost ugovora sa overom ugovora, ovo kao da je pisao neki zelenaš iz Šekspirovog vremena. Totalna krađa od strane države odonosno notera i podržavam protest advokata u nadi da će istrajati u svojim zahtevima jer ovo će imate velike posledice po sve nas ako zaživi. Tarifa koju je ministar nepravde propisao je neverovatna i ne može neko sada zbog nečijeg pečata i potpisa da plaća nešto 50 puta skuplje. Notari trebaju da ubrzaju i da pojeftine proces a ne da ima se da monopolski položaj i da se iživljavaju nad građanima.

Zoran

pre 9 godina

Kriminal,ovi nisu normalni!Pazi taksu su prozvali "nagrada"!Cene su na nivou mafijasa.Klasican reket.Otimacina ,lopovluk,bezakonje,pljacka.Lopovi,lopovi!

... jedna prosečna žena

pre 9 godina

Ne razumem zbog čega ova vest izaziva toliku pažnju, i deluje kao da "cela Srbija" ima posla kod notara ili je imala kod advokata.
Imam 56 godina, nikada u životu nisam bila kod advokata, a ne znam ni zbog čega bi mi notar bio potreban. Ne pravim i ne potpisujem ugovore, izjave, ne uzimam kredite.
Ako su naši ljudi tako siromašni, kao što se stalno ističe, otkud tolika priča o cenama advokatskih ili notarskih usluga? Kome to treba? Onima koji imaju pare? Frljaju se nekim sumama, desetine, stotine hiljada evra, ej! Pa na te sume i treba da plate. Ovde bi svi hteli nešto mufte.

Luna

pre 9 godina

Tarife nisu primerene primanjima u Srbiji. Vrednost imovine prilikom sastavljanja ugovora može i da se prikaže mnogo većom nego što jeste. Znači ja tužim notara koji je odgovoran ako ne prodam stan po vrednosti koja je uzeta u obzir prilikom sastavljanja ugovora o podeli imovine. Koliko od ovih taksa, nagrada ide državi?

stoper4

pre 9 godina

Sve je tačno što piše u tekstu. To što neko prosipa priču da je sa notarima jeftinije i brže, laže. Mnogo je sporije a troškovi su nenormalni.
Ja kad sam pre dve godine kupovao stan, supruga koja je pravnik po struci uradila ugovor, overio u sudu sa prodavcima i platio taksu od 230 dinara.
Sada više ne možeš sam da uradiš ili advokat da ti uradi, notari ti rade ugovor i naravno naplate ga jedno 10000 dinara.
Kako kod nas sve uvek ispadne naopako, nije mi jasno

ijugle

pre 9 godina

Pa nije valjda da sve što je zakonom odobreno ok. Ovo su javnolopovske izmišljene struke. Sve zajedno podseća na pokušaj Srbije da da se uklopi u sliku sredjene zemlje, a razvaljuje se od kradja i kraduckanja sopstvenog naroda. Sve u svemu notar je nepostojeće zanimanje. Mož'š misliti, pisari.

mjadjan

pre 9 godina

izmisljene usluge za izmisljena zanimanja. Da li iko shvata koliko je tanka linije izmedju uredjene zemlje i anarhije. Pocecemo da kupujemo stanove i zemlju baz ugovora uz zakletve nad nozevima i pistoljima, zbog alave manjine koja ne zna da radi nista, ali ima vlast u rukama.
Srbijo probudi se

Dejan

pre 9 godina

Kakva je ovo država da se overa založne izjave, što je posao od 2 minuta i koja je do sada koštala 500 dinara naplaćuje po ceni i do 100 puta većoj? Prvo osiguranje koje poskupi 45%, pa ova pljačka, dokle više?
Da li postiji mogućnost overe u sudu?
Sramota, šta reći

Boris

pre 9 godina

Selakovic i njegovi prijatelji, objavite imena notara i videcete o cemu se tu radi. Napredno nema sta, odrace nam kozu sa ledja i napunice svoje dzepove. Glasali ste, sada uzivajte dok sve ne pukne.

perko

pre 9 godina

Ja sam hirurg,i šta mi je sve propisano zakonom,a većina tih propisa se ne poštuje.Ali humanost je ono što me razlikuje od notara.

zbunjena

pre 9 godina

Izvinite, ali ja ovo ne razumem:
"...Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara. Neki klijenti kažu da su platili i više. ..."
Ovde ili fali neka nula ili je kompletno suludo.
Je l' može neko da objasni?

overivac

pre 9 godina

U ovom sam poslu godinama i mogu samo da kazem da je za sada ovo totalni promasaj iz prostog razloga sto stranke sada sklapaju fiktivne ugovore koje ne overavaju i opet smo uplovili u sivu zonu nekretnina.Najednostavnije resenje da se strankama dozvoli da izaberu gde ce da overe ugovore,pred nadleznim sudom,notarom opštinom ali pod uslovom da svaki ugovor ima stambilj advokatske kancelarije ili notara i time bi se znalo ko je radio ugovore i koliko da se obracuna porez npr advokatskoj kancelariji u vezi toga.Mnoga mesta nemaju notare i bilo bi totalno pogresno da se sad neko na silu izabere.U sudovima su sada velike guzve sudije koje su preuzele overu predali su svoje referade neki predmeti su zbog silnih reformi vec po peti sesti put promenili sudije.Cist primer je sklapanje testamenta gde su stranke placale 990 dinara a sada se placa 14.000 rsd i plus za svaku godinu tarifa koja zavisi od vrednosti testamenta.Mi jos nismo stigli na taj nivo nemamo plateznu moc tako da ne znam sta se htelo sa ovim???

Vlada Jova

pre 9 godina

Uvođenje notara u Srpsko pravo može se definisati sa narodnom poslovicom: "Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu". Neprimereno uvođenje ovog instituta u sasvim u pogrešno vreme što će narušiti ustavom zagarantovanu ravnopravnost građana kao i ukinuti siromaško pravo, što će dovesti do paralisanja rada mnogih privrednih činilaca. Uvođenje bodovne vrednosti bez ikakvog smisla za realnost i vreme u kome živi narod dovešće do lančanog paralisanja rada mnogih subjekata. Građevine jer se dobija jedan veliki namet kod kupivne stanova, uzimanja kredita jer ko će platiti ove takse koje su na nivou harača. Sa druge strane kad se vidi ko je dobio licence svodi se na to da je uvođenje notara u Srbiji svesno nabacivanje posla pojedincima po nekim partijsko-kumovsko-prijateljskim linijama. Opet, u vreme besparice neshvatljivo je da se država odriče taksi kojima bi punila budžet u korist privatnika. Svojevremeno je samo overa u Palati pravde donosila državi preko 2 miliona EUR mesečno u budžet verovali ili ne. Ako se htelo sa uvođenjem notara cene su trebale da budu 5 puta manje ili da se svaki ugovor može overiti kako kod notara tako kod suda. Ovako dobićemo ponovo ugovore sa svedocima, potvrđivanje ugovora s svedocima u vanparnici a sve u cilju traženja rupa u zakonu kako bi se izbegao notarski reket. Još jedna ustanova koja će umesto pravne sigurnosti dovesti do još veće pravne nesigurnosti.

Davor

pre 9 godina

Singapur
Novi Zeland
S.A.D.
Velika Britanija
Danska
Irska
Kanada
Australija
Norveška
Georgija

To su zemlje u kojima nije potrebno ići notaru (legalnom lopovu) i njemu plaćati za sastavljanje osnivačkog akta. Notarima je prioritet "nagrada", a ne pomaganje preduzetnicima. Ljudi, idite, pitajte bilo koga ko živi vani, da li će mu notar naplatiti svoje usluge? Hoće, ali samo kopiranje, ne i uslugu...pa u pitanju je javna služba, kod nas se i to privatizovalo. Strašno!

Oliva

pre 9 godina

Osim što sastavlja zapis, notar za njegovu zakonitost i verodostojnost odgovara i materijalno i disciplinski. Sve to ulazi u cenu.

Tako je u nekoj pravnoj i normalnoj drzavi, bas hocu da vidim nase notare, listom izabrane na partijskoj osnovi, da li ce odgovarati za bilo sta kad zabrljaju!!!

Zak Zek

pre 9 godina

Ceo sistem sa notarom i overom je pogresno i preskupo postavljen. Ovo nema veze sa stvarnošću. Napravili su nauku od overe ugovora i drugih dokumenata. Notari trebaju samo da overavaju isprave koje su drugi sačinili i ništa više. Pravni promet treba da bude brži ali i jeftiniji uvođenjem notara. Ako im se dozvoli da i sačinjavaju dokumenta to mora da se posebno plati, mada po ustavu oni nemaju nadležnost za pružanje pranve pomoći. Visina taksi i naknade za notare je ogromna i napravljena je na veštački način. Verovatno kako bi odredjene političke strukture koje su većinu notara postavile delile zajednički kolač. I dalje se kod nas radi po sistemu plate afričke cene svemirske. Ovo nema veze sa životom i realnošću, kao i cela politika koja se vodi. Kao da je cilj da se sopstveni narod kazni. Ko preživi pričaće.

marv

pre 9 godina

Mislio sam polako da pakujem kofere, ali vidim da cu morati da se ubrzam... Kad odlucis da napustis ovu "zemlju" ovakve vesti postanu jako smesne... hehehehe evropo stizem!

isous

pre 9 godina

Jesu li ovi ozbiljni!?! Notari pripada polovina u vrednosti prema bla bla tarifi od ugovora o poklonu izmedju roditelja i dece:-))? Nadam se da je to lose izvuceno. Sta, poklone mi roditelji npr. auto koji ima vrednost 4000 Eur a ka notaru 2000? Sigurno sam pogresno razumeo. U svakom slucaju, ako se sa ovim nametima ne ubrzaju procedure, onda je ovo najozbiljnija pljacka i opet dohrana za drzavni administraciju.

pets

pre 9 godina

Sram vas bre bilo!

Podizem kredit jer drugacije ne mogu, jedva sam nakrpio (pozajmio) koliko mi treba, ti mi sad smanjujes platu i moram da pozajmim jos 600e da idem kod tvojih notara. Dokle Vucicu?

milan

pre 9 godina

Kako će notar da odgovara materijalno za verodostojnost sastavljenog zapisa? Teško da će prodajom celokupne imovine notara, koja se sastoji od jednog računara, štampača, fotokopir uređaja, jednog stola i dve stolice, moći da nadoknadi milionsku štetu koju može da napravi!

Darko

pre 9 godina

Da li se ove izjave još uvek mogu overiti u sudu s obzirom da postoji neki prelazni period kada i notari i sud rade paralelno? Hvala

KolapsKvazidrzava

pre 9 godina

E ovo su važne teme, ovo treba da su udarne vesti. Političari su skinuli kozu sa ledja naroda, to rade već 25g. i uporno nam pričaju da je to za naše dobro. Ona servilna voditeljka je o ovome trebala da pita Vucica juče, a ne da učestvuje u njegovoj samopromociji i dezavuisanju raje. Pricao je kao da je prekljuce došao na vlast, pa jadan, nije nizašta odgovoran, a ubiše nas povecanjima poreza i nametima.

nev

pre 9 godina

Slazem se da je ovo sa notarima glupost ali ova izjava je smesna:
" Bankari tvrde da nisu naplaćivali izradu založne izjave za uspostavljanje hipoteke, jer je, kako kažu, to bio deo redovnog posla u toku sačinjavanja kompletne dokumentacije za odobrenje stambenog ili nekog drugog kredita sa hipotekom."
A to sto su naplacivali % od kredita na ime troskova? Svejedno je dali to zvali kako god ali naplacivali ste svoj procenat i guranje ove price da bi nastavili da obezbedjujete deo zarade nemojte zamagljivati ovim. Slazem se da nesme biti monopola ali nemojmo izigravati naivce ali ovako igrate jer ce smanjiti vas % zarade jer ce smanjiti vase trziste jer sa duplim cenama nece biti korisnika pa ce te morati smanjivati vase cene/zaradu.
Ako vec uvode notare onda to treba na drugi nacin odraditi a slazem se da drzavni sluzbenici moraju odgovarati za svoje Namerne greske uz uvodjenja pravila koje ce onemoguciti slucajne uz postovanje istih. Ako nepostuju onda kazna i za sluzbenika ali i onog koji kontrolise istog.
Bilo bi fino da za saski text mora postojati potpis novinara i urednika koji odobrio objavljivanje pa da narod stekne sopstvenu sliku ko je ciji lobista/igrac....

insajder

pre 9 godina

evo prilike za Insajder da napravi novi serijal: "Notarska pljačka"!

šalu na stranu, ovo jeste pljačka - cilj uvođenja notara je bio da se deo poslova sa sudova prebaci na notare a ne da se grupici ljudi ubace ogromne pare u džep!

imaju li notari srca

pre 9 godina

>>Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara.
pa sta ce mi takav kredit kada cu sve pare od njega dati notaru

insajder

pre 9 godina

evo prilike za Insajder da napravi novi serijal: "Notarska pljačka"!

šalu na stranu, ovo jeste pljačka - cilj uvođenja notara je bio da se deo poslova sa sudova prebaci na notare a ne da se grupici ljudi ubace ogromne pare u džep!

Boris

pre 9 godina

Selakovic i njegovi prijatelji, objavite imena notara i videcete o cemu se tu radi. Napredno nema sta, odrace nam kozu sa ledja i napunice svoje dzepove. Glasali ste, sada uzivajte dok sve ne pukne.

dr

pre 9 godina

Što niko nije objasnio koliko ide notaru a koliko državi od tih 600.000? Pljačkate narod bez maske i pištolja! Doktor vam radi za 46.000 a notar-šalteruša u sudu za milione mesečno ako ima dve tri ostavinska postupka u bogatijim familijama. Lopovi... Odoh u Norvešku ...

milan

pre 9 godina

Kako će notar da odgovara materijalno za verodostojnost sastavljenog zapisa? Teško da će prodajom celokupne imovine notara, koja se sastoji od jednog računara, štampača, fotokopir uređaja, jednog stola i dve stolice, moći da nadoknadi milionsku štetu koju može da napravi!

Davor

pre 9 godina

Singapur
Novi Zeland
S.A.D.
Velika Britanija
Danska
Irska
Kanada
Australija
Norveška
Georgija

To su zemlje u kojima nije potrebno ići notaru (legalnom lopovu) i njemu plaćati za sastavljanje osnivačkog akta. Notarima je prioritet "nagrada", a ne pomaganje preduzetnicima. Ljudi, idite, pitajte bilo koga ko živi vani, da li će mu notar naplatiti svoje usluge? Hoće, ali samo kopiranje, ne i uslugu...pa u pitanju je javna služba, kod nas se i to privatizovalo. Strašno!

Darko

pre 9 godina

Da li se ove izjave još uvek mogu overiti u sudu s obzirom da postoji neki prelazni period kada i notari i sud rade paralelno? Hvala

Zak Zek

pre 9 godina

Ceo sistem sa notarom i overom je pogresno i preskupo postavljen. Ovo nema veze sa stvarnošću. Napravili su nauku od overe ugovora i drugih dokumenata. Notari trebaju samo da overavaju isprave koje su drugi sačinili i ništa više. Pravni promet treba da bude brži ali i jeftiniji uvođenjem notara. Ako im se dozvoli da i sačinjavaju dokumenta to mora da se posebno plati, mada po ustavu oni nemaju nadležnost za pružanje pranve pomoći. Visina taksi i naknade za notare je ogromna i napravljena je na veštački način. Verovatno kako bi odredjene političke strukture koje su većinu notara postavile delile zajednički kolač. I dalje se kod nas radi po sistemu plate afričke cene svemirske. Ovo nema veze sa životom i realnošću, kao i cela politika koja se vodi. Kao da je cilj da se sopstveni narod kazni. Ko preživi pričaće.

Pravnik

pre 9 godina

Zakon o Notarima tj javnom beleznistvu ce u mnogim odredbama biti osporeno pred ustavnim sudom. Oduzeto je pravo advokatima da sastavljaju ugovore.Notare su izmislili u Americi.Notar moze da bude svako stariji od 21 godinu i da nije osudjivan.On samo overava dokument gde oba klijenta izjavljuju da su razumeli ono sto je napisano i da ne potpisiju dokument pod prisilom

Brano

pre 9 godina

Notari su trebali da budu dodatna opcija i alternativa advokatima sa nižim tarifama, i u jednom prelaznom periodu da funkcionišu paralelno jer se tako radi sa svakom novinom zbog brojnih nepoznanica i u bilo kojoj drugoj oblasti, a ovde je neko jedva dočekao da šačica privilegovanih dobije monopol nad poslom koji je radilo 85.000 advokata, i da odvale narod od taksi krijući se iza državnih cenovnika. Podrška advokatima, ili će uspeti ili ih više neće biti. Tom logikom država može da uvede monopol nad svakim uslužnim poslom bilo gde, npr. Javni Pekari, i da zabrani privatnim pekarima da rade svoj posao, a da narod kupuje burek samo kod 50 Javnih Pekara, i da cenu propiše država pa bi burek bio 5.000din umesto 100din. U tome je suština problema kada ovakva država reši da tumači i primenjuje eu zakone.

pets

pre 9 godina

Sram vas bre bilo!

Podizem kredit jer drugacije ne mogu, jedva sam nakrpio (pozajmio) koliko mi treba, ti mi sad smanjujes platu i moram da pozajmim jos 600e da idem kod tvojih notara. Dokle Vucicu?

Srx

pre 9 godina

Do sad je bilo kupis stan na kredit, isplatis jedan banci i taj koji si kupio. Sad jedan ide i notaru.

Kao prvo, tarife koje je predvideo zakon, trebale bi da budu maksimalne vrednosti, a da svaki notar moze da naplacuje manje od toga, ako zeli. To se zove konkurentnost!

Kao drugo, sudovi bi trebali da zadrze ove nadleznosti, pa ko zeli moze sve to da uradi i tamo. Pa kad notari budu jeftiniji, brzi i efikasniji od suda, svi ce ici kod notara.

SNS-ovci, ako stvarno zelite da uradite nesto dobro, a ne da omogucite grupici ljudi da se obogati na grbaci naroda, eto jednostavno resenje ovih problema.

imaju li notari srca

pre 9 godina

>>Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara.
pa sta ce mi takav kredit kada cu sve pare od njega dati notaru

Skeptik

pre 9 godina

Ma samo vi mrzite advokate,pa jsdan notar ce za mesec dana zaraditi koliko prosecan advokat za deset godina.Spremajte pare,trebace vam!

perko

pre 9 godina

Ja sam hirurg,i šta mi je sve propisano zakonom,a većina tih propisa se ne poštuje.Ali humanost je ono što me razlikuje od notara.

Zoran

pre 9 godina

Kriminal,ovi nisu normalni!Pazi taksu su prozvali "nagrada"!Cene su na nivou mafijasa.Klasican reket.Otimacina ,lopovluk,bezakonje,pljacka.Lopovi,lopovi!

Dejan

pre 9 godina

Kakva je ovo država da se overa založne izjave, što je posao od 2 minuta i koja je do sada koštala 500 dinara naplaćuje po ceni i do 100 puta većoj? Prvo osiguranje koje poskupi 45%, pa ova pljačka, dokle više?
Da li postiji mogućnost overe u sudu?
Sramota, šta reći

mjadjan

pre 9 godina

izmisljene usluge za izmisljena zanimanja. Da li iko shvata koliko je tanka linije izmedju uredjene zemlje i anarhije. Pocecemo da kupujemo stanove i zemlju baz ugovora uz zakletve nad nozevima i pistoljima, zbog alave manjine koja ne zna da radi nista, ali ima vlast u rukama.
Srbijo probudi se

zlo i naopako

pre 9 godina

Mi smo zemlja lenjih lopova-šuraka. Ovakve cene za usluge notata nema nigde u svetu. I zašto bi bili šta radio kod notara kad sve mogu da obavim u opštini, plus plaćam zaposlene u juvnom sektoru kroz poreze. Ko je dozvolio ovo iživljavanje?

Brano

pre 9 godina

Ovi što lupaju minuse, su negde zamrzli advokate ili priučene advokate, kao i svako od nas ko je imao potrebu za njima. Ali ove Notare će tek da mrze iz dna duše, da će im oni advokati biti prava nevinašca. Advokata si mogao da promeniš, a ovoga ne možeš jer je in postavljen za tvoju opštinu i postoji samo on i njegova tarifa, bez alternative, u slučaju da ti se ne dopadne. Pa da sačekamo da se broj gnevnih građana uveća pa ćemo zaboraviti ovu nesretnu epizodu sa notarima. A šta je sledeća medijska zabava, prodaja PKB prijatelju iz kalifata ili rekonstrukcija slavije sa šarenim svetlima i prskalicom u sredini !? Zbogom pameti.

Oteto-prokleto

pre 9 godina

Znači pljačka ovog jadnog naroda se nastavlja...
Prvo privatni izvršitelji koji zadovoljno trljaju ruke kidišući kao hijene na prezaduženi narod, a sad i notari sa nenormalno visokim taksama...
Smanjuju plate i penzije, povećavaju poreze i sve moguće druge dažbine.....
Samo cedite, pazite šta ćete da iscedite

Radisa

pre 9 godina

Cene javnih beleznika u Vašintonu:

(1) The maximum fees a notary may charge for notarial acts are:
NOTARIAL ACT
FEE
Witnessing or attesting a signature
$10.00
Taking acknowledgement or verification upon oath or affirmation
$10.00
Certifying or attesting a copy
$10.00
Receiving or noting a protest of a negotiable instrument
$10.00
Being present at demand, tender, or deposit, and noting the same
$10.00
Administering an oath or affirmation
$10.00
Certifying that an event has occurred or an act has been performed
$10.00

Izvor: http://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=308-30-020

KolapsKvazidrzava

pre 9 godina

E ovo su važne teme, ovo treba da su udarne vesti. Političari su skinuli kozu sa ledja naroda, to rade već 25g. i uporno nam pričaju da je to za naše dobro. Ona servilna voditeljka je o ovome trebala da pita Vucica juče, a ne da učestvuje u njegovoj samopromociji i dezavuisanju raje. Pricao je kao da je prekljuce došao na vlast, pa jadan, nije nizašta odgovoran, a ubiše nas povecanjima poreza i nametima.

Oliva

pre 9 godina

Osim što sastavlja zapis, notar za njegovu zakonitost i verodostojnost odgovara i materijalno i disciplinski. Sve to ulazi u cenu.

Tako je u nekoj pravnoj i normalnoj drzavi, bas hocu da vidim nase notare, listom izabrane na partijskoj osnovi, da li ce odgovarati za bilo sta kad zabrljaju!!!

Silver Surfer

pre 9 godina

Koliko je sinocna Vuciceva prica suplja najbolje prikazuje uvodjenje javnih beleznika. Koja je svrha uvodjenja neceg takvog ukoliko usluge overavanja poskupe i do 500 puta. Umesto da gleda da drzava pojeftini predstavnici vlasti kreiraju telo koje kao i privatni izvrsitelji imaju zakonsku dozvolu da pljackaju gradjane. Zasto Vucic nije objasnio koja je korist za gradjane od uvodjenja javnih beleznika osim formiranja jos jedne kaste koja ce se lako obogatiti na racun gradjana. Da li treba da dodam da je bliskost sa sadadnjom garniturom na vlasti bila glavna preporuka da bi postali javni beleznik.
Ne znam, da li je u skorije vreme vidjena vlast koja se tako oholo odnosi prema gradjanima. Ali, na kraju tako ce i proci. I demokrate su probale sa potkupljivanjem pa nisu uspele. Vucic ne shvata da ne moze sve da potkupi. A posto ce se u Srbiji ziveti sve teze tesko da ce dobro proci. Osim ako 2016. ne kaze da treba jos malo da se strpimo, do 2018. i da ce tad da nam krene uz grafikon koji ce da nam pokaze koliko je prethodna vlast u periodu od 2008. do 2012. zaduzila drzavu. Period od 2012. nece se racunati jer od kad su napredni na vlasti vreme stoji. To je jos jedan od fenomena koji krasi njihovu vlasti.

overivac

pre 9 godina

U ovom sam poslu godinama i mogu samo da kazem da je za sada ovo totalni promasaj iz prostog razloga sto stranke sada sklapaju fiktivne ugovore koje ne overavaju i opet smo uplovili u sivu zonu nekretnina.Najednostavnije resenje da se strankama dozvoli da izaberu gde ce da overe ugovore,pred nadleznim sudom,notarom opštinom ali pod uslovom da svaki ugovor ima stambilj advokatske kancelarije ili notara i time bi se znalo ko je radio ugovore i koliko da se obracuna porez npr advokatskoj kancelariji u vezi toga.Mnoga mesta nemaju notare i bilo bi totalno pogresno da se sad neko na silu izabere.U sudovima su sada velike guzve sudije koje su preuzele overu predali su svoje referade neki predmeti su zbog silnih reformi vec po peti sesti put promenili sudije.Cist primer je sklapanje testamenta gde su stranke placale 990 dinara a sada se placa 14.000 rsd i plus za svaku godinu tarifa koja zavisi od vrednosti testamenta.Mi jos nismo stigli na taj nivo nemamo plateznu moc tako da ne znam sta se htelo sa ovim???

vladimir

pre 9 godina

Opet su odabrani dobili priliku da se bogate.
Ova zemlja je gora od cirkusa.
Tamo se čovek barem nasmeje,ovde može samo da plače.

marv

pre 9 godina

Mislio sam polako da pakujem kofere, ali vidim da cu morati da se ubrzam... Kad odlucis da napustis ovu "zemlju" ovakve vesti postanu jako smesne... hehehehe evropo stizem!

Utopismo se

pre 9 godina

Koji lopovluk,a narod ništa?!
(zk, 19. septembar 2014 10:54)

01. Advokati su u štrajku

02. Nezavisni policijski sindikat počinje štrajk 26.09.

03. Organizuje se "Marš poreskih obveznika" u subotu 20.09. u 12h ispred SKC-a, tako da nije da narod ništa ne preduzima.

Calculator

pre 9 godina

Oće nam početi vaditi i krv??? Kredit za stan...kuću...do 80 kvadrata...pare+4 litre krvi...naravno posudu obezbeđuje klijent! Možda ćemo i organe morati prodavati...da bi nastavili živeti u ovoj rupi!!! Gde ti je pamet glupi narode...

Vlada Jova

pre 9 godina

Uvođenje notara u Srpsko pravo može se definisati sa narodnom poslovicom: "Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu". Neprimereno uvođenje ovog instituta u sasvim u pogrešno vreme što će narušiti ustavom zagarantovanu ravnopravnost građana kao i ukinuti siromaško pravo, što će dovesti do paralisanja rada mnogih privrednih činilaca. Uvođenje bodovne vrednosti bez ikakvog smisla za realnost i vreme u kome živi narod dovešće do lančanog paralisanja rada mnogih subjekata. Građevine jer se dobija jedan veliki namet kod kupivne stanova, uzimanja kredita jer ko će platiti ove takse koje su na nivou harača. Sa druge strane kad se vidi ko je dobio licence svodi se na to da je uvođenje notara u Srbiji svesno nabacivanje posla pojedincima po nekim partijsko-kumovsko-prijateljskim linijama. Opet, u vreme besparice neshvatljivo je da se država odriče taksi kojima bi punila budžet u korist privatnika. Svojevremeno je samo overa u Palati pravde donosila državi preko 2 miliona EUR mesečno u budžet verovali ili ne. Ako se htelo sa uvođenjem notara cene su trebale da budu 5 puta manje ili da se svaki ugovor može overiti kako kod notara tako kod suda. Ovako dobićemo ponovo ugovore sa svedocima, potvrđivanje ugovora s svedocima u vanparnici a sve u cilju traženja rupa u zakonu kako bi se izbegao notarski reket. Još jedna ustanova koja će umesto pravne sigurnosti dovesti do još veće pravne nesigurnosti.

biće bolje

pre 9 godina

Ovo nikako ne sme da prođe pa kakve veze ima vrednost ugovora sa overom ugovora, ovo kao da je pisao neki zelenaš iz Šekspirovog vremena. Totalna krađa od strane države odonosno notera i podržavam protest advokata u nadi da će istrajati u svojim zahtevima jer ovo će imate velike posledice po sve nas ako zaživi. Tarifa koju je ministar nepravde propisao je neverovatna i ne može neko sada zbog nečijeg pečata i potpisa da plaća nešto 50 puta skuplje. Notari trebaju da ubrzaju i da pojeftine proces a ne da ima se da monopolski položaj i da se iživljavaju nad građanima.

stoper4

pre 9 godina

Sve je tačno što piše u tekstu. To što neko prosipa priču da je sa notarima jeftinije i brže, laže. Mnogo je sporije a troškovi su nenormalni.
Ja kad sam pre dve godine kupovao stan, supruga koja je pravnik po struci uradila ugovor, overio u sudu sa prodavcima i platio taksu od 230 dinara.
Sada više ne možeš sam da uradiš ili advokat da ti uradi, notari ti rade ugovor i naravno naplate ga jedno 10000 dinara.
Kako kod nas sve uvek ispadne naopako, nije mi jasno

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Kratko i jasno-UKINUTI NOVOFORMIRANU EKIPU "HARAČLIJA" !
Ovakva služba i njen cenovnil U SULOBU SU SA ZDRAVOM LOGIKOM I ZDRAVIM RAZUMOM!
Molio bih "botiće"-da se izjasne po ovom mom predlogu!
Gospodo, kada vam neko kaže "da skačete u bunar",makar to bio i premijer,ili pak državni ekonomsko-pravni "stručnjak"-NEMOJTE SKAKATI-ŽIVOT JE SAMO JEDAN!

pex

pre 9 godina

Cek, cek...ako sam razumeo..uzmem kredit od 30.000, a onda notaru platim 25.000????? I od kredita mi ostane 5.000? A banci, po kamati vracam 40.000....jel tako? Ako je tako, alal im cufte! Narode glupi srpski, ako im i ovakve stvari prodju pa mi smo.....ma nema te reci...dno...

lele

pre 9 godina

Objavite spisak notara, valjda je to javna informacija, dodajte samo i partijsku pripadnost, pbavezno, molim Vas !!! Da narod vidi sa kakvom bandom ima posla. Žuti i neobavešteni su bili mala deca za ove lopurde !

ijugle

pre 9 godina

Pa nije valjda da sve što je zakonom odobreno ok. Ovo su javnolopovske izmišljene struke. Sve zajedno podseća na pokušaj Srbije da da se uklopi u sliku sredjene zemlje, a razvaljuje se od kradja i kraduckanja sopstvenog naroda. Sve u svemu notar je nepostojeće zanimanje. Mož'š misliti, pisari.

Kali

pre 9 godina

Ukoliko su notari "izmisljeni" da olaksaju rad sudova,cene su morale ostati iste ili bar slicne. Ovako su notari tu samo da bi pljackali narod. I nenormalno mi je da se cene razlikuju u zavisnosti od vrednosti nekretnine-posao je isti,zasto bi cena bila drugacija??

Luna

pre 9 godina

Tarife nisu primerene primanjima u Srbiji. Vrednost imovine prilikom sastavljanja ugovora može i da se prikaže mnogo većom nego što jeste. Znači ja tužim notara koji je odgovoran ako ne prodam stan po vrednosti koja je uzeta u obzir prilikom sastavljanja ugovora o podeli imovine. Koliko od ovih taksa, nagrada ide državi?

Puškin

pre 9 godina

Poštovana gospodo, ovo je toliko neshvatljivo, da ne može biti - istina! Ama, čega god se dohvatimo, u startu uprskamo!!! U Hrvatskoj postoje notari već duže vremena (javni bilježnici) i cijene usluga ( jedan moj poznanik koristio je iste prilikom ostavinske rasprave - a radi se o vrijednim nekretninama), nisu ni blizu ovim našim "evropskim". Zaboga, dokle ćemo se pravit pametni i izmišljati "toplu vodu", kad za to u svijetu već odavno postoje praktična i primjenjiva rješenja. Usput, zašto koristimo naziv "notari", kad imamo svoj narodni izraz "javni beležnik" ? Valjda ovaj prvi zvči više evropski, pa su onda "i cijene razumljivije" !
A naš standard !!!

zbunjena

pre 9 godina

Izvinite, ali ja ovo ne razumem:
"...Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara. Neki klijenti kažu da su platili i više. ..."
Ovde ili fali neka nula ili je kompletno suludo.
Je l' može neko da objasni?

Zdravko

pre 9 godina

Svi pre ovih su zaista bili sitne ribe u izmisljanju novih i bahatih nameta, smatram se civilizovanim i intelektualnim delom stanovnistva ali posle ove od niza odluka vlasti postajem potpuno siguran da se novi izbori sa ovima nece ni docekati, nece imati vremena da se od drveta naprave olovke.

dragan

pre 9 godina

Ja prošle god sve overiou sudu za dvestotine dinara,nikakvi advokati i sl.Samo ja kao kupac i direktor firme od koga sam kupio stan otišli u sud gde su overili izjavu i to je to.Pre toga je stan bio na hipoteci.

bezimena

pre 9 godina

"Osim što sastavlja zapis, notar za njegovu zakonitost i verodostojnost odgovara i materijalno i disciplinski. Sve to ulazi u cenu".

Lepo nas vlast vuče za nos!
Disciplinska odgovornost = ukor razrednog starešine, a tek materijalna? Koliku imovinu mora da ima notar da bi se npr. naknadila šteta za samo dva loše odradjena kupoprodajna ugovora, ukupne vrednosti od recimo milion eura!?

Tarife i zarada notara prevazilaze zdravu pamet! SNS pljačka gradjane i ovo će dovesti, ne samo do pada iovako loše kupoprodaje nekretnina, veći i do pravljenja ugovora bez overe i knjiženja, što će opet dovesti do toga da ove stvari završe postupcima na sudu.

Podrška advokatima!

Babin_zub

pre 9 godina

Ovo zvuci prosto nemoguce. Ako je ovo tacno ja sam ostao bez teksta. Pa rekose da ce cena usluge kod notara biti neznatno veca nego u sudu, a da se notari uvode kako bi se rasteretili sudovi.

A moze li se i dalje overavati u opstinama?

bvc

pre 9 godina

Ovi sns-ovci nam zatvaraju zemlju sa svojim nametima. Ocigledno je da dobijaju instrukcije iz inostranstva, oni nisu pametni da smisle bilo sta pametno. Tesko nama.

džigi -bau

pre 9 godina

Kretenizam.Smislio neki "mali radojica" uz pomoć digitrona kako da se zarade pare na NIŠTA.Samo da se lupi PEČAT.Ponovo će narod mastiljavom da sačinjava Testamente.

isous

pre 9 godina

Jesu li ovi ozbiljni!?! Notari pripada polovina u vrednosti prema bla bla tarifi od ugovora o poklonu izmedju roditelja i dece:-))? Nadam se da je to lose izvuceno. Sta, poklone mi roditelji npr. auto koji ima vrednost 4000 Eur a ka notaru 2000? Sigurno sam pogresno razumeo. U svakom slucaju, ako se sa ovim nametima ne ubrzaju procedure, onda je ovo najozbiljnija pljacka i opet dohrana za drzavni administraciju.

ja

pre 9 godina

muka mi je ove drzave,odabrani pojednci klepaju po usima a ne rade nista a mi ostali placamo a da ne znamo ni sta ni od cega. I sve pod izgovorom da je to tako i u EU. E pa nije bas tako!

Gogi

pre 9 godina

Albanjija ima napredniji sistem notara a uveli pre 20 godina...i bas je jeftino...za ugovore i ostalo ali za dz.Za njima kasnimo 20 godina.

nije zdravo biti alav

pre 9 godina

Pa nista, ili vratite cene od par stotina dinara za overu i par hiljada za sastavljanje ugovora ili ce biti ozbiljnih problema

justin

pre 9 godina

E moj "Radiša" lepo si se potrudio I ovo napisao o taksama Notara u USA,isto to mogu I drugi da dostave iz Australije,Engleske I Francuske(ostale države NEpriznajem),ali šta to vredi kada je neki pametnjaković samo uzeo digitron I sračunao KOLIKO će se novca nakupiti.Cela rasprava je išla tajnovito o taksama se saznalo u novinama tek kad je zakon brzopotezno usvojen.Zemlj bez pravnog kontinuiteta od bar par stotina godina (kao naša)samo ovakvim glupostima može da se diči.Zaboravljamo da je naš pravni system prestao da postoji 1945g I da sve nakon toga je jedna veštačka marksističko lenjinistička papazjanija.Takođe isto I u ekonomiji.

menjajte tarife ili notare

pre 9 godina

Treba pojasniti da li je to cena za sastavljanje (izjave, ugovora, ...) i overu ili i samo za overu.
Mislim, sramota je i jedno i drugo, ali za sastavljanje/izradu izjave/ugovora stvarno cena moze da bude veca (i advokati su naplacivali vise sastavljanje + overu nego samo overu) ali ako je tolika i za samo stavljanje potpisa i pecata, onda je to cist kriminal.

!!!!

pre 9 godina

Glasac sam SNS... al ovo sa notarima je veliki peh... opozicijo sad navalite samo da se ovo resi... a ne da protestujete zbog gluposti... notari treba da postoje... al sa mnogo manjom tarifom... njima ne sme da bude veca zarada od 5 6 hiljada evra mesecno... u ovom trenutku...

Js

pre 9 godina

Nije Vucic izmislio nikakve notare, vec on ima u svojim redovima gomile lesinara kao i sve stranke. Oni sluze da otimaju sada sve vise, jer je sve manje materijala za ukrasti. Covek je sam u celoj prici i to je kao da ga nema.

Alex

pre 9 godina

"Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara. ".
Imam utisak da autor teksta namerno pravi ovakve greške? Ima ih ovakvih u svakom tekstu koji ste poslednjih dana objavili na ovu temu.

nev

pre 9 godina

Slazem se da je ovo sa notarima glupost ali ova izjava je smesna:
" Bankari tvrde da nisu naplaćivali izradu založne izjave za uspostavljanje hipoteke, jer je, kako kažu, to bio deo redovnog posla u toku sačinjavanja kompletne dokumentacije za odobrenje stambenog ili nekog drugog kredita sa hipotekom."
A to sto su naplacivali % od kredita na ime troskova? Svejedno je dali to zvali kako god ali naplacivali ste svoj procenat i guranje ove price da bi nastavili da obezbedjujete deo zarade nemojte zamagljivati ovim. Slazem se da nesme biti monopola ali nemojmo izigravati naivce ali ovako igrate jer ce smanjiti vas % zarade jer ce smanjiti vase trziste jer sa duplim cenama nece biti korisnika pa ce te morati smanjivati vase cene/zaradu.
Ako vec uvode notare onda to treba na drugi nacin odraditi a slazem se da drzavni sluzbenici moraju odgovarati za svoje Namerne greske uz uvodjenja pravila koje ce onemoguciti slucajne uz postovanje istih. Ako nepostuju onda kazna i za sluzbenika ali i onog koji kontrolise istog.
Bilo bi fino da za saski text mora postojati potpis novinara i urednika koji odobrio objavljivanje pa da narod stekne sopstvenu sliku ko je ciji lobista/igrac....

... jedna prosečna žena

pre 9 godina

Ne razumem zbog čega ova vest izaziva toliku pažnju, i deluje kao da "cela Srbija" ima posla kod notara ili je imala kod advokata.
Imam 56 godina, nikada u životu nisam bila kod advokata, a ne znam ni zbog čega bi mi notar bio potreban. Ne pravim i ne potpisujem ugovore, izjave, ne uzimam kredite.
Ako su naši ljudi tako siromašni, kao što se stalno ističe, otkud tolika priča o cenama advokatskih ili notarskih usluga? Kome to treba? Onima koji imaju pare? Frljaju se nekim sumama, desetine, stotine hiljada evra, ej! Pa na te sume i treba da plate. Ovde bi svi hteli nešto mufte.

sada77

pre 9 godina

Bivša kancelarija i sedište g. AV u ulici Dimitrija Tucovića postaje Notarnica. Notari su njegov odgovor i zahvalnost što su ga pomagali tokom kampanje.

... jedna prosečna žena

pre 9 godina

Ne razumem zbog čega ova vest izaziva toliku pažnju, i deluje kao da "cela Srbija" ima posla kod notara ili je imala kod advokata.
Imam 56 godina, nikada u životu nisam bila kod advokata, a ne znam ni zbog čega bi mi notar bio potreban. Ne pravim i ne potpisujem ugovore, izjave, ne uzimam kredite.
Ako su naši ljudi tako siromašni, kao što se stalno ističe, otkud tolika priča o cenama advokatskih ili notarskih usluga? Kome to treba? Onima koji imaju pare? Frljaju se nekim sumama, desetine, stotine hiljada evra, ej! Pa na te sume i treba da plate. Ovde bi svi hteli nešto mufte.

Js

pre 9 godina

Nije Vucic izmislio nikakve notare, vec on ima u svojim redovima gomile lesinara kao i sve stranke. Oni sluze da otimaju sada sve vise, jer je sve manje materijala za ukrasti. Covek je sam u celoj prici i to je kao da ga nema.

Alex

pre 9 godina

"Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara. ".
Imam utisak da autor teksta namerno pravi ovakve greške? Ima ih ovakvih u svakom tekstu koji ste poslednjih dana objavili na ovu temu.

!!!!

pre 9 godina

Glasac sam SNS... al ovo sa notarima je veliki peh... opozicijo sad navalite samo da se ovo resi... a ne da protestujete zbog gluposti... notari treba da postoje... al sa mnogo manjom tarifom... njima ne sme da bude veca zarada od 5 6 hiljada evra mesecno... u ovom trenutku...

isous

pre 9 godina

Jesu li ovi ozbiljni!?! Notari pripada polovina u vrednosti prema bla bla tarifi od ugovora o poklonu izmedju roditelja i dece:-))? Nadam se da je to lose izvuceno. Sta, poklone mi roditelji npr. auto koji ima vrednost 4000 Eur a ka notaru 2000? Sigurno sam pogresno razumeo. U svakom slucaju, ako se sa ovim nametima ne ubrzaju procedure, onda je ovo najozbiljnija pljacka i opet dohrana za drzavni administraciju.

Skeptik

pre 9 godina

Ma samo vi mrzite advokate,pa jsdan notar ce za mesec dana zaraditi koliko prosecan advokat za deset godina.Spremajte pare,trebace vam!

pex

pre 9 godina

Cek, cek...ako sam razumeo..uzmem kredit od 30.000, a onda notaru platim 25.000????? I od kredita mi ostane 5.000? A banci, po kamati vracam 40.000....jel tako? Ako je tako, alal im cufte! Narode glupi srpski, ako im i ovakve stvari prodju pa mi smo.....ma nema te reci...dno...

Darko

pre 9 godina

Da li se ove izjave još uvek mogu overiti u sudu s obzirom da postoji neki prelazni period kada i notari i sud rade paralelno? Hvala

milan

pre 9 godina

Kako će notar da odgovara materijalno za verodostojnost sastavljenog zapisa? Teško da će prodajom celokupne imovine notara, koja se sastoji od jednog računara, štampača, fotokopir uređaja, jednog stola i dve stolice, moći da nadoknadi milionsku štetu koju može da napravi!

pets

pre 9 godina

Sram vas bre bilo!

Podizem kredit jer drugacije ne mogu, jedva sam nakrpio (pozajmio) koliko mi treba, ti mi sad smanjujes platu i moram da pozajmim jos 600e da idem kod tvojih notara. Dokle Vucicu?

Pravnik

pre 9 godina

Zakon o Notarima tj javnom beleznistvu ce u mnogim odredbama biti osporeno pred ustavnim sudom. Oduzeto je pravo advokatima da sastavljaju ugovore.Notare su izmislili u Americi.Notar moze da bude svako stariji od 21 godinu i da nije osudjivan.On samo overava dokument gde oba klijenta izjavljuju da su razumeli ono sto je napisano i da ne potpisiju dokument pod prisilom

Brano

pre 9 godina

Notari su trebali da budu dodatna opcija i alternativa advokatima sa nižim tarifama, i u jednom prelaznom periodu da funkcionišu paralelno jer se tako radi sa svakom novinom zbog brojnih nepoznanica i u bilo kojoj drugoj oblasti, a ovde je neko jedva dočekao da šačica privilegovanih dobije monopol nad poslom koji je radilo 85.000 advokata, i da odvale narod od taksi krijući se iza državnih cenovnika. Podrška advokatima, ili će uspeti ili ih više neće biti. Tom logikom država može da uvede monopol nad svakim uslužnim poslom bilo gde, npr. Javni Pekari, i da zabrani privatnim pekarima da rade svoj posao, a da narod kupuje burek samo kod 50 Javnih Pekara, i da cenu propiše država pa bi burek bio 5.000din umesto 100din. U tome je suština problema kada ovakva država reši da tumači i primenjuje eu zakone.

Zdravko

pre 9 godina

Svi pre ovih su zaista bili sitne ribe u izmisljanju novih i bahatih nameta, smatram se civilizovanim i intelektualnim delom stanovnistva ali posle ove od niza odluka vlasti postajem potpuno siguran da se novi izbori sa ovima nece ni docekati, nece imati vremena da se od drveta naprave olovke.

justin

pre 9 godina

E moj "Radiša" lepo si se potrudio I ovo napisao o taksama Notara u USA,isto to mogu I drugi da dostave iz Australije,Engleske I Francuske(ostale države NEpriznajem),ali šta to vredi kada je neki pametnjaković samo uzeo digitron I sračunao KOLIKO će se novca nakupiti.Cela rasprava je išla tajnovito o taksama se saznalo u novinama tek kad je zakon brzopotezno usvojen.Zemlj bez pravnog kontinuiteta od bar par stotina godina (kao naša)samo ovakvim glupostima može da se diči.Zaboravljamo da je naš pravni system prestao da postoji 1945g I da sve nakon toga je jedna veštačka marksističko lenjinistička papazjanija.Takođe isto I u ekonomiji.

KolapsKvazidrzava

pre 9 godina

E ovo su važne teme, ovo treba da su udarne vesti. Političari su skinuli kozu sa ledja naroda, to rade već 25g. i uporno nam pričaju da je to za naše dobro. Ona servilna voditeljka je o ovome trebala da pita Vucica juče, a ne da učestvuje u njegovoj samopromociji i dezavuisanju raje. Pricao je kao da je prekljuce došao na vlast, pa jadan, nije nizašta odgovoran, a ubiše nas povecanjima poreza i nametima.

Oteto-prokleto

pre 9 godina

Znači pljačka ovog jadnog naroda se nastavlja...
Prvo privatni izvršitelji koji zadovoljno trljaju ruke kidišući kao hijene na prezaduženi narod, a sad i notari sa nenormalno visokim taksama...
Smanjuju plate i penzije, povećavaju poreze i sve moguće druge dažbine.....
Samo cedite, pazite šta ćete da iscedite

perko

pre 9 godina

Ja sam hirurg,i šta mi je sve propisano zakonom,a većina tih propisa se ne poštuje.Ali humanost je ono što me razlikuje od notara.

Davor

pre 9 godina

Singapur
Novi Zeland
S.A.D.
Velika Britanija
Danska
Irska
Kanada
Australija
Norveška
Georgija

To su zemlje u kojima nije potrebno ići notaru (legalnom lopovu) i njemu plaćati za sastavljanje osnivačkog akta. Notarima je prioritet "nagrada", a ne pomaganje preduzetnicima. Ljudi, idite, pitajte bilo koga ko živi vani, da li će mu notar naplatiti svoje usluge? Hoće, ali samo kopiranje, ne i uslugu...pa u pitanju je javna služba, kod nas se i to privatizovalo. Strašno!

dr

pre 9 godina

Što niko nije objasnio koliko ide notaru a koliko državi od tih 600.000? Pljačkate narod bez maske i pištolja! Doktor vam radi za 46.000 a notar-šalteruša u sudu za milione mesečno ako ima dve tri ostavinska postupka u bogatijim familijama. Lopovi... Odoh u Norvešku ...

Puškin

pre 9 godina

Poštovana gospodo, ovo je toliko neshvatljivo, da ne može biti - istina! Ama, čega god se dohvatimo, u startu uprskamo!!! U Hrvatskoj postoje notari već duže vremena (javni bilježnici) i cijene usluga ( jedan moj poznanik koristio je iste prilikom ostavinske rasprave - a radi se o vrijednim nekretninama), nisu ni blizu ovim našim "evropskim". Zaboga, dokle ćemo se pravit pametni i izmišljati "toplu vodu", kad za to u svijetu već odavno postoje praktična i primjenjiva rješenja. Usput, zašto koristimo naziv "notari", kad imamo svoj narodni izraz "javni beležnik" ? Valjda ovaj prvi zvči više evropski, pa su onda "i cijene razumljivije" !
A naš standard !!!

zlo i naopako

pre 9 godina

Mi smo zemlja lenjih lopova-šuraka. Ovakve cene za usluge notata nema nigde u svetu. I zašto bi bili šta radio kod notara kad sve mogu da obavim u opštini, plus plaćam zaposlene u juvnom sektoru kroz poreze. Ko je dozvolio ovo iživljavanje?

menjajte tarife ili notare

pre 9 godina

Treba pojasniti da li je to cena za sastavljanje (izjave, ugovora, ...) i overu ili i samo za overu.
Mislim, sramota je i jedno i drugo, ali za sastavljanje/izradu izjave/ugovora stvarno cena moze da bude veca (i advokati su naplacivali vise sastavljanje + overu nego samo overu) ali ako je tolika i za samo stavljanje potpisa i pecata, onda je to cist kriminal.

Gogi

pre 9 godina

Albanjija ima napredniji sistem notara a uveli pre 20 godina...i bas je jeftino...za ugovore i ostalo ali za dz.Za njima kasnimo 20 godina.

bezimena

pre 9 godina

"Osim što sastavlja zapis, notar za njegovu zakonitost i verodostojnost odgovara i materijalno i disciplinski. Sve to ulazi u cenu".

Lepo nas vlast vuče za nos!
Disciplinska odgovornost = ukor razrednog starešine, a tek materijalna? Koliku imovinu mora da ima notar da bi se npr. naknadila šteta za samo dva loše odradjena kupoprodajna ugovora, ukupne vrednosti od recimo milion eura!?

Tarife i zarada notara prevazilaze zdravu pamet! SNS pljačka gradjane i ovo će dovesti, ne samo do pada iovako loše kupoprodaje nekretnina, veći i do pravljenja ugovora bez overe i knjiženja, što će opet dovesti do toga da ove stvari završe postupcima na sudu.

Podrška advokatima!

lele

pre 9 godina

Objavite spisak notara, valjda je to javna informacija, dodajte samo i partijsku pripadnost, pbavezno, molim Vas !!! Da narod vidi sa kakvom bandom ima posla. Žuti i neobavešteni su bili mala deca za ove lopurde !

insajder

pre 9 godina

evo prilike za Insajder da napravi novi serijal: "Notarska pljačka"!

šalu na stranu, ovo jeste pljačka - cilj uvođenja notara je bio da se deo poslova sa sudova prebaci na notare a ne da se grupici ljudi ubace ogromne pare u džep!

nev

pre 9 godina

Slazem se da je ovo sa notarima glupost ali ova izjava je smesna:
" Bankari tvrde da nisu naplaćivali izradu založne izjave za uspostavljanje hipoteke, jer je, kako kažu, to bio deo redovnog posla u toku sačinjavanja kompletne dokumentacije za odobrenje stambenog ili nekog drugog kredita sa hipotekom."
A to sto su naplacivali % od kredita na ime troskova? Svejedno je dali to zvali kako god ali naplacivali ste svoj procenat i guranje ove price da bi nastavili da obezbedjujete deo zarade nemojte zamagljivati ovim. Slazem se da nesme biti monopola ali nemojmo izigravati naivce ali ovako igrate jer ce smanjiti vas % zarade jer ce smanjiti vase trziste jer sa duplim cenama nece biti korisnika pa ce te morati smanjivati vase cene/zaradu.
Ako vec uvode notare onda to treba na drugi nacin odraditi a slazem se da drzavni sluzbenici moraju odgovarati za svoje Namerne greske uz uvodjenja pravila koje ce onemoguciti slucajne uz postovanje istih. Ako nepostuju onda kazna i za sluzbenika ali i onog koji kontrolise istog.
Bilo bi fino da za saski text mora postojati potpis novinara i urednika koji odobrio objavljivanje pa da narod stekne sopstvenu sliku ko je ciji lobista/igrac....

Zak Zek

pre 9 godina

Ceo sistem sa notarom i overom je pogresno i preskupo postavljen. Ovo nema veze sa stvarnošću. Napravili su nauku od overe ugovora i drugih dokumenata. Notari trebaju samo da overavaju isprave koje su drugi sačinili i ništa više. Pravni promet treba da bude brži ali i jeftiniji uvođenjem notara. Ako im se dozvoli da i sačinjavaju dokumenta to mora da se posebno plati, mada po ustavu oni nemaju nadležnost za pružanje pranve pomoći. Visina taksi i naknade za notare je ogromna i napravljena je na veštački način. Verovatno kako bi odredjene političke strukture koje su većinu notara postavile delile zajednički kolač. I dalje se kod nas radi po sistemu plate afričke cene svemirske. Ovo nema veze sa životom i realnošću, kao i cela politika koja se vodi. Kao da je cilj da se sopstveni narod kazni. Ko preživi pričaće.

imaju li notari srca

pre 9 godina

>>Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara.
pa sta ce mi takav kredit kada cu sve pare od njega dati notaru

marv

pre 9 godina

Mislio sam polako da pakujem kofere, ali vidim da cu morati da se ubrzam... Kad odlucis da napustis ovu "zemlju" ovakve vesti postanu jako smesne... hehehehe evropo stizem!

Boris

pre 9 godina

Selakovic i njegovi prijatelji, objavite imena notara i videcete o cemu se tu radi. Napredno nema sta, odrace nam kozu sa ledja i napunice svoje dzepove. Glasali ste, sada uzivajte dok sve ne pukne.

zbunjena

pre 9 godina

Izvinite, ali ja ovo ne razumem:
"...Tako notarski zapis za kredit od 30.000 dinara košta 25.200 dinara. Neki klijenti kažu da su platili i više. ..."
Ovde ili fali neka nula ili je kompletno suludo.
Je l' može neko da objasni?

mjadjan

pre 9 godina

izmisljene usluge za izmisljena zanimanja. Da li iko shvata koliko je tanka linije izmedju uredjene zemlje i anarhije. Pocecemo da kupujemo stanove i zemlju baz ugovora uz zakletve nad nozevima i pistoljima, zbog alave manjine koja ne zna da radi nista, ali ima vlast u rukama.
Srbijo probudi se

Dejan

pre 9 godina

Kakva je ovo država da se overa založne izjave, što je posao od 2 minuta i koja je do sada koštala 500 dinara naplaćuje po ceni i do 100 puta većoj? Prvo osiguranje koje poskupi 45%, pa ova pljačka, dokle više?
Da li postiji mogućnost overe u sudu?
Sramota, šta reći

ijugle

pre 9 godina

Pa nije valjda da sve što je zakonom odobreno ok. Ovo su javnolopovske izmišljene struke. Sve zajedno podseća na pokušaj Srbije da da se uklopi u sliku sredjene zemlje, a razvaljuje se od kradja i kraduckanja sopstvenog naroda. Sve u svemu notar je nepostojeće zanimanje. Mož'š misliti, pisari.

ja

pre 9 godina

muka mi je ove drzave,odabrani pojednci klepaju po usima a ne rade nista a mi ostali placamo a da ne znamo ni sta ni od cega. I sve pod izgovorom da je to tako i u EU. E pa nije bas tako!

stoper4

pre 9 godina

Sve je tačno što piše u tekstu. To što neko prosipa priču da je sa notarima jeftinije i brže, laže. Mnogo je sporije a troškovi su nenormalni.
Ja kad sam pre dve godine kupovao stan, supruga koja je pravnik po struci uradila ugovor, overio u sudu sa prodavcima i platio taksu od 230 dinara.
Sada više ne možeš sam da uradiš ili advokat da ti uradi, notari ti rade ugovor i naravno naplate ga jedno 10000 dinara.
Kako kod nas sve uvek ispadne naopako, nije mi jasno

Vlada Jova

pre 9 godina

Uvođenje notara u Srpsko pravo može se definisati sa narodnom poslovicom: "Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu". Neprimereno uvođenje ovog instituta u sasvim u pogrešno vreme što će narušiti ustavom zagarantovanu ravnopravnost građana kao i ukinuti siromaško pravo, što će dovesti do paralisanja rada mnogih privrednih činilaca. Uvođenje bodovne vrednosti bez ikakvog smisla za realnost i vreme u kome živi narod dovešće do lančanog paralisanja rada mnogih subjekata. Građevine jer se dobija jedan veliki namet kod kupivne stanova, uzimanja kredita jer ko će platiti ove takse koje su na nivou harača. Sa druge strane kad se vidi ko je dobio licence svodi se na to da je uvođenje notara u Srbiji svesno nabacivanje posla pojedincima po nekim partijsko-kumovsko-prijateljskim linijama. Opet, u vreme besparice neshvatljivo je da se država odriče taksi kojima bi punila budžet u korist privatnika. Svojevremeno je samo overa u Palati pravde donosila državi preko 2 miliona EUR mesečno u budžet verovali ili ne. Ako se htelo sa uvođenjem notara cene su trebale da budu 5 puta manje ili da se svaki ugovor može overiti kako kod notara tako kod suda. Ovako dobićemo ponovo ugovore sa svedocima, potvrđivanje ugovora s svedocima u vanparnici a sve u cilju traženja rupa u zakonu kako bi se izbegao notarski reket. Još jedna ustanova koja će umesto pravne sigurnosti dovesti do još veće pravne nesigurnosti.

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Kratko i jasno-UKINUTI NOVOFORMIRANU EKIPU "HARAČLIJA" !
Ovakva služba i njen cenovnil U SULOBU SU SA ZDRAVOM LOGIKOM I ZDRAVIM RAZUMOM!
Molio bih "botiće"-da se izjasne po ovom mom predlogu!
Gospodo, kada vam neko kaže "da skačete u bunar",makar to bio i premijer,ili pak državni ekonomsko-pravni "stručnjak"-NEMOJTE SKAKATI-ŽIVOT JE SAMO JEDAN!

Kali

pre 9 godina

Ukoliko su notari "izmisljeni" da olaksaju rad sudova,cene su morale ostati iste ili bar slicne. Ovako su notari tu samo da bi pljackali narod. I nenormalno mi je da se cene razlikuju u zavisnosti od vrednosti nekretnine-posao je isti,zasto bi cena bila drugacija??

Silver Surfer

pre 9 godina

Koliko je sinocna Vuciceva prica suplja najbolje prikazuje uvodjenje javnih beleznika. Koja je svrha uvodjenja neceg takvog ukoliko usluge overavanja poskupe i do 500 puta. Umesto da gleda da drzava pojeftini predstavnici vlasti kreiraju telo koje kao i privatni izvrsitelji imaju zakonsku dozvolu da pljackaju gradjane. Zasto Vucic nije objasnio koja je korist za gradjane od uvodjenja javnih beleznika osim formiranja jos jedne kaste koja ce se lako obogatiti na racun gradjana. Da li treba da dodam da je bliskost sa sadadnjom garniturom na vlasti bila glavna preporuka da bi postali javni beleznik.
Ne znam, da li je u skorije vreme vidjena vlast koja se tako oholo odnosi prema gradjanima. Ali, na kraju tako ce i proci. I demokrate su probale sa potkupljivanjem pa nisu uspele. Vucic ne shvata da ne moze sve da potkupi. A posto ce se u Srbiji ziveti sve teze tesko da ce dobro proci. Osim ako 2016. ne kaze da treba jos malo da se strpimo, do 2018. i da ce tad da nam krene uz grafikon koji ce da nam pokaze koliko je prethodna vlast u periodu od 2008. do 2012. zaduzila drzavu. Period od 2012. nece se racunati jer od kad su napredni na vlasti vreme stoji. To je jos jedan od fenomena koji krasi njihovu vlasti.

Srx

pre 9 godina

Do sad je bilo kupis stan na kredit, isplatis jedan banci i taj koji si kupio. Sad jedan ide i notaru.

Kao prvo, tarife koje je predvideo zakon, trebale bi da budu maksimalne vrednosti, a da svaki notar moze da naplacuje manje od toga, ako zeli. To se zove konkurentnost!

Kao drugo, sudovi bi trebali da zadrze ove nadleznosti, pa ko zeli moze sve to da uradi i tamo. Pa kad notari budu jeftiniji, brzi i efikasniji od suda, svi ce ici kod notara.

SNS-ovci, ako stvarno zelite da uradite nesto dobro, a ne da omogucite grupici ljudi da se obogati na grbaci naroda, eto jednostavno resenje ovih problema.

bvc

pre 9 godina

Ovi sns-ovci nam zatvaraju zemlju sa svojim nametima. Ocigledno je da dobijaju instrukcije iz inostranstva, oni nisu pametni da smisle bilo sta pametno. Tesko nama.

Radisa

pre 9 godina

Cene javnih beleznika u Vašintonu:

(1) The maximum fees a notary may charge for notarial acts are:
NOTARIAL ACT
FEE
Witnessing or attesting a signature
$10.00
Taking acknowledgement or verification upon oath or affirmation
$10.00
Certifying or attesting a copy
$10.00
Receiving or noting a protest of a negotiable instrument
$10.00
Being present at demand, tender, or deposit, and noting the same
$10.00
Administering an oath or affirmation
$10.00
Certifying that an event has occurred or an act has been performed
$10.00

Izvor: http://app.leg.wa.gov/wac/default.aspx?cite=308-30-020

dragan

pre 9 godina

Ja prošle god sve overiou sudu za dvestotine dinara,nikakvi advokati i sl.Samo ja kao kupac i direktor firme od koga sam kupio stan otišli u sud gde su overili izjavu i to je to.Pre toga je stan bio na hipoteci.

Oliva

pre 9 godina

Osim što sastavlja zapis, notar za njegovu zakonitost i verodostojnost odgovara i materijalno i disciplinski. Sve to ulazi u cenu.

Tako je u nekoj pravnoj i normalnoj drzavi, bas hocu da vidim nase notare, listom izabrane na partijskoj osnovi, da li ce odgovarati za bilo sta kad zabrljaju!!!

biće bolje

pre 9 godina

Ovo nikako ne sme da prođe pa kakve veze ima vrednost ugovora sa overom ugovora, ovo kao da je pisao neki zelenaš iz Šekspirovog vremena. Totalna krađa od strane države odonosno notera i podržavam protest advokata u nadi da će istrajati u svojim zahtevima jer ovo će imate velike posledice po sve nas ako zaživi. Tarifa koju je ministar nepravde propisao je neverovatna i ne može neko sada zbog nečijeg pečata i potpisa da plaća nešto 50 puta skuplje. Notari trebaju da ubrzaju i da pojeftine proces a ne da ima se da monopolski položaj i da se iživljavaju nad građanima.

overivac

pre 9 godina

U ovom sam poslu godinama i mogu samo da kazem da je za sada ovo totalni promasaj iz prostog razloga sto stranke sada sklapaju fiktivne ugovore koje ne overavaju i opet smo uplovili u sivu zonu nekretnina.Najednostavnije resenje da se strankama dozvoli da izaberu gde ce da overe ugovore,pred nadleznim sudom,notarom opštinom ali pod uslovom da svaki ugovor ima stambilj advokatske kancelarije ili notara i time bi se znalo ko je radio ugovore i koliko da se obracuna porez npr advokatskoj kancelariji u vezi toga.Mnoga mesta nemaju notare i bilo bi totalno pogresno da se sad neko na silu izabere.U sudovima su sada velike guzve sudije koje su preuzele overu predali su svoje referade neki predmeti su zbog silnih reformi vec po peti sesti put promenili sudije.Cist primer je sklapanje testamenta gde su stranke placale 990 dinara a sada se placa 14.000 rsd i plus za svaku godinu tarifa koja zavisi od vrednosti testamenta.Mi jos nismo stigli na taj nivo nemamo plateznu moc tako da ne znam sta se htelo sa ovim???

Luna

pre 9 godina

Tarife nisu primerene primanjima u Srbiji. Vrednost imovine prilikom sastavljanja ugovora može i da se prikaže mnogo većom nego što jeste. Znači ja tužim notara koji je odgovoran ako ne prodam stan po vrednosti koja je uzeta u obzir prilikom sastavljanja ugovora o podeli imovine. Koliko od ovih taksa, nagrada ide državi?

Zoran

pre 9 godina

Kriminal,ovi nisu normalni!Pazi taksu su prozvali "nagrada"!Cene su na nivou mafijasa.Klasican reket.Otimacina ,lopovluk,bezakonje,pljacka.Lopovi,lopovi!

Babin_zub

pre 9 godina

Ovo zvuci prosto nemoguce. Ako je ovo tacno ja sam ostao bez teksta. Pa rekose da ce cena usluge kod notara biti neznatno veca nego u sudu, a da se notari uvode kako bi se rasteretili sudovi.

A moze li se i dalje overavati u opstinama?

Utopismo se

pre 9 godina

Koji lopovluk,a narod ništa?!
(zk, 19. septembar 2014 10:54)

01. Advokati su u štrajku

02. Nezavisni policijski sindikat počinje štrajk 26.09.

03. Organizuje se "Marš poreskih obveznika" u subotu 20.09. u 12h ispred SKC-a, tako da nije da narod ništa ne preduzima.

Calculator

pre 9 godina

Oće nam početi vaditi i krv??? Kredit za stan...kuću...do 80 kvadrata...pare+4 litre krvi...naravno posudu obezbeđuje klijent! Možda ćemo i organe morati prodavati...da bi nastavili živeti u ovoj rupi!!! Gde ti je pamet glupi narode...

Brano

pre 9 godina

Ovi što lupaju minuse, su negde zamrzli advokate ili priučene advokate, kao i svako od nas ko je imao potrebu za njima. Ali ove Notare će tek da mrze iz dna duše, da će im oni advokati biti prava nevinašca. Advokata si mogao da promeniš, a ovoga ne možeš jer je in postavljen za tvoju opštinu i postoji samo on i njegova tarifa, bez alternative, u slučaju da ti se ne dopadne. Pa da sačekamo da se broj gnevnih građana uveća pa ćemo zaboraviti ovu nesretnu epizodu sa notarima. A šta je sledeća medijska zabava, prodaja PKB prijatelju iz kalifata ili rekonstrukcija slavije sa šarenim svetlima i prskalicom u sredini !? Zbogom pameti.

džigi -bau

pre 9 godina

Kretenizam.Smislio neki "mali radojica" uz pomoć digitrona kako da se zarade pare na NIŠTA.Samo da se lupi PEČAT.Ponovo će narod mastiljavom da sačinjava Testamente.

vladimir

pre 9 godina

Opet su odabrani dobili priliku da se bogate.
Ova zemlja je gora od cirkusa.
Tamo se čovek barem nasmeje,ovde može samo da plače.

nije zdravo biti alav

pre 9 godina

Pa nista, ili vratite cene od par stotina dinara za overu i par hiljada za sastavljanje ugovora ili ce biti ozbiljnih problema

sada77

pre 9 godina

Bivša kancelarija i sedište g. AV u ulici Dimitrija Tucovića postaje Notarnica. Notari su njegov odgovor i zahvalnost što su ga pomagali tokom kampanje.