Sreda, 17.09.2014.

17:07

BG: Novo ime Zagrebačkoj ulici

Gradsko veće Beograda utvrdilo je predlog da se Zagrebačka ulica na Savskom vencu ubuduće zove Ulica Koče Popovića.

Izvor: Beta

BG: Novo ime Zagrebaèkoj ulici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Jeste

pre 9 godina

Uzevsi u obzir sta je sve Zagreb radio u korist Srbima, koliko ih je proterao iz sebe (oko 30 hiljada) i iz zemlje ciji je glavni grad i bio (41-45) i 90 do danas, i politiku koju vodi prema nasem narodu, kao i ponasanje njegovog stanovnistva prema Srbiji, nije ni zasluzio ulicu u glavnom gradu zemlje Srba.

paj

pre 9 godina

zamislite da vas pita taksista "ocemo li kroz jamajcansku pa mongolskom u parisku ili cemo grckom preko bulevara recimo srpskih majki u parisku" :D

nesto slicno imate u pragu - tamo imate i beogradsku i zagrebacku i francusku, italijansku, englesku itd. imate ulicu gotovo svakog grada i drzave u evropi a i mnogo sire.

aleksandar grozni

pre 9 godina

Ja bih se slozio kada gradjani nebi morali da placaju zamenu licnih dokumenata,ovako pomisljam da iza svega stoi otimanje novaca od gradjana.A sto se tice drugog naziva,dokle bre vise crnogorstine u Srbiji zar nam nisu dovoljno zaprzili corbu od drugog rata pa sve do dana danasnjeg?.

diplomata

pre 9 godina

sramota....zašto ne vlajka stoiljkovića...bar se pošteno samoubio? ili milke planinc...bar je bila gospođa?
čuo sam da postoji ulica božina jovanovića od skora....to je tata onog što ima megatrend.....pa kumodrašku nazovite megatrend bulevar...ili megatrendska...s obzirom da je većina diploma današnjih političara upravo sa tog univerziteta...

qwq

pre 9 godina

tesko da ce da objave komentar, ali ... u Beogradu ima oko 200 ulica sa hrvatskim geografskim obelezljima ili njihovim poznatim licnostima. U Zagrebu nijedan vezan za Srbiju.
Cisto dusebriznici da imaju o cemu da razmisljaju.
Dosta junaka oslobodilackih ratova nema ulicu u Beogradu.
I NOB je deo srpske istorije koji se borio protiv nacizma koliko god nekome smetalo

Vojin

pre 9 godina

NE, NE i još jednom NE!!
Čemo to preimenovanje? Šta fali Zagrebu i Zagrebačkoj, šta nije u redu s time?
A Koči neka dodele neku drugu ulicu, i onako je preostalo dovoljno onih koje nose imena opskurnih komunističkih aktivista i "heroja" zavidnog učinka na polju kršenja ljudskih prava. Popović je bar bio neka vrsta intelektualcam iako je veoma aktivno doprineo dovođenju krvave diktature na vlast.
NE DIRAJTE ZAGREBAČKU ULICU!!

lahm

pre 9 godina

Od sada smo i zvanično isti kao i sve komšije! U Hrvatskoj su ulice sa asocijacijom na Srbiju i Srbe brzopotezno pobrisane. Isto se desilo u BiH i Kosovu. Mi u Beogradu smo dugo odolevali tome i držali se tradicije da se menjaju samo imena ulica koje su preimenovali komunisti i da one koje su gradili i imenovali komunisti se načelno ne menjaju. Prvo se odstupilo od pravila menjanjem Bul. Edvarda Kardelja u Bul. Nikole Teske, Lenjina u Pupina, AVNOJ-a u Zorana Đinđića, Georgiju Deža u Aleksinačkih rudara... To je ta novobeogradska priča. U centru su (legitimno) vraćana stara imena - Dečanska, Kralja Milana, Despota Stefana. U Zemunu je bilo svega - Tvornička je dugo odolevala, pa je preimenovana u Dubčekovu. I dalje postoje Dubrovačka, Štrosmajerova, Gospodska... KAKO GOD, ukidanje Zagrebačke je očigledno početak dehrvatizacije. Iz ugla politike i osećanja prema susedima, to je u redu. Iz ugla beogradske tradicije, kosmopolitanizma, doprinosa Hrvata Beogradu (nepobitno nije mali), to je uska i niska politika.

anticenzura

pre 9 godina

U Zagrebu je zivelo mnogo Srba i nema potrebe za menjanjem,a ako se vec menja onda su mogli naci neke druge likove cija ideologija i delovnje nije znacilo smrt Srba!
Koca i Peko su isto zlo za Srbe, poput onih koji su predstavljali Ndh!

nadrealista

pre 9 godina

Da li oni znaju da je taj čovek na Božić 1944.tražio od tadašnjih "saveznika",Amera da što žešće bombarduju Leskovac. Postoje dokumenta o tome.Oprosti im Bože, ne znaju šta rade.

Demos

pre 9 godina

Po koji put se menja?
I opet imena kojekakvih generala, dokle više ! ? Dajte malo imena pevačica i kriminalaca. Čisto malo za promenu, zbog zasluga !

Боле

pre 9 godina

Боље би им било да поправе инфраструктуру у граду него да мењају називе улица и тако стављају да додатни трошак грађане поменутух улица а и будућих...

King

pre 9 godina

@goran ns
Od koga ga oslobodile?? Od Beogradjana?
Ja bih to ipak nazvao pravim imenom: jednog zlocinackog okupatora - nacistickog zamenio je drugi isto tako zlocinacki okupator - komunisticki!

Ana

pre 9 godina

A jel imamo mi neke kulturne licnosti u ovoj zemlji ili samo vojnike?
(besna glista, 17. septembar 2014 17:13)
Izgleda da VISE nemamo, a ùi ako imamo, nisu medju komentatorima ove vesti.
A Koca Popovic je, sigurno, bio jedna od najkulturnijih licnosti koje smo imali.
Iz predratne porodice dobrostojecih intelektualaca, studirao filozofiju i pravo pre rata u Parizu, aktivan u nadrealistickom pokretu (ako znas uopste sta je to). Pod njegovom komandom probijene nemacke linije na Sutjesci. Osnovac FK Partizan. Je l' dovoljno za jednu kratku ulicu?

kontra

pre 9 godina

susjedi ne zamerite nam. ovo samo beogradska bolumenta pokazuje svoje pravo lice. ipak su oni zlobini saucesnici i naslednici. beogradski su koliko i ovi nasi u novom sadu novosadski. po kulturi , obrazovanju, vaspitanju, govoru i akcentu se vidi da su iz daleka dosli. ne brisu oni samo imena ulica vec i starosedeoce mesta gde se uvale.

Lucia

pre 9 godina

O, pa najlakse se time menja

O,pa najlakse je to promeniti gospodine Mali.Eto tako to pocinje. Promenite I cvece ,drvece....Ali pre toga promenite vodovod u gradu. A I zgrada geo zavoda van tone.Nasminkali ste je ,a sta sa temeljem.

zoran

pre 9 godina

Da je Koča Imao mu**, a prilika je imao milion, da rokne Broza i Kardelja kad je video šta spremaju, a video je jer je bio školovaniji i inteligentniji od njih, deo istorije Srba u Srbiji od sredine šesdesetih do danas bi bila dijametralno suprotna i ne bismo postali najomraženiji narod u Evropi.
E da jeste to uradio, dao bih mu ceo Bulevar. Ovako, ima brate Bora Todorović, recimo, ili Danilo Stojković, ili tako neko pa mu dajte tu Zagrebačku ako nemate drugu, mada ne vidim zašto je dirati uopšte. Ja bi ostavio to ime toj ulici baš za inat Hrvatima koji nemaju u Zagrebu Beogradsku niti bilo kakav pomen od ulice, trga, ćoškića, bandere... koji podseća na bilo šta što je u vezi sa Srbima i Srbijom....

Јован Маглов

pre 9 godina

Шта није у реду са овим народом дал ће икад схватити,боже сачувај докле више комунисти?

nbgd

pre 9 godina

Da li ovi uopšte znaju da ta ulica nosi ime Zagrebačka od kada je nastaila i trasirana, između dva rata?

Boe me sačuvaj od primitvaca i polusveta.

Nadrealista

pre 9 godina

Imao je Koča još tri "čina" kja niste spomenuli, a najvažniji su: generalpukovnik, dvanaest godina ministar spoljnih poslova FNRJ i SFRJ i potpredednik SFRJ.

bzvz

pre 9 godina

Jel to onaj sto je vikao da razmazenu beogradsku decu treba poslati u prve redove na Sremskom frontu? Nije, to je njegov brat Peko Dapcevic, ali ista klapa.

King

pre 9 godina

Jel pitao iko gradjane koji zive u tim ulicama da li zele promenu naziva? Meni je nezamislivo da se u 2014. godini daju imena ulica po komunistickim zlikovcima i ubicama!!

pex

pre 9 godina

Da li to znaci da ce Gradsko vece snositi sve troskove zamene dokumenata gradjanstva koje zivi u ovim ulicama? S obzirom da je njima dunulo da menjaju nazive, neka uzmu ne sebe i da plate skoro 100 evra za zamenu svih dokumenata po coveku..

бгд

pre 9 godina

Радикалски полусвет, који се истуширао и скинуо беџеве, показује своје право лице.
Претварају Београд у паланку, киосци и дивља градња поново цветају, комунални неред је све већи, инфраструктура у распаду.

Али зато "усташке" називе улица у центру Београда неће да трпе!

krle - dron

pre 9 godina

Oba imena su za srbijance degutantna i neprihvatljiva,dok se u potpunosti neistrazi i obelodani GENOCID komunjarskih hordi 44-56 nad srbijancima ovakve stvari ce sluziti samo do novog krecenja,nazalost restlovi ozne- i dalje vrsljaju po gradu.....

Lepa ulica

pre 9 godina

... Ali zato ulica Danila Kisa ima samo jedan broj! Doduse, mislim da bi Kis najiskrenije bio protiv toga da se Zagrebacka preimenuje. Verujem da bi i Koca Popovic, najznacajniji politicar SFRJ, isto tako bio protv davanja njegovog imena ulici koja se zove Zagrebacka! To samo trenutnoj gradskoj vlasti nije jasno. Da bi me razumeli, reci cu samo: "Nemate osecaj za filing".

* da se razumemo - oganski ne podnosim ni opozijiju (ako tako nesto danas u politickom smislu uopste postoji)

Heroji Sutjeske

pre 9 godina

Lepo je što dvojica znamenitih generala konačno dobijaju svoje ulice, mada ostaje gorak ukus što to čine oni koji su rušili državu koju su ti generali stvarali (mislim na radikale svih boja i SPS...a za DSS se čudim da su se uopšte sa ovim predlogom saglasili). Donekle je nezgrapno i to što Koča dobija ulicu pored zgrada koje su mu pripadale, a kojih se odrekao posle rata. Nisu ga te zgrade obeležile, već njegova vojna i politička karijera u socijalističkoj Jugoslaviji.

Milan

pre 9 godina

Znaci ovi u Beogradu isti kao oni u Zagrebu.Zavedeni ideologijom.Dali to znaci da grad Zagreb ne postoji vise?E sad ce beogradska privreda da poraste 12% i za to su najvise zaluzeni odbornici grada!!

pex

pre 9 godina

Da li to znaci da ce Gradsko vece snositi sve troskove zamene dokumenata gradjanstva koje zivi u ovim ulicama? S obzirom da je njima dunulo da menjaju nazive, neka uzmu ne sebe i da plate skoro 100 evra za zamenu svih dokumenata po coveku..

бгд

pre 9 godina

Радикалски полусвет, који се истуширао и скинуо беџеве, показује своје право лице.
Претварају Београд у паланку, киосци и дивља градња поново цветају, комунални неред је све већи, инфраструктура у распаду.

Али зато "усташке" називе улица у центру Београда неће да трпе!

King

pre 9 godina

Jel pitao iko gradjane koji zive u tim ulicama da li zele promenu naziva? Meni je nezamislivo da se u 2014. godini daju imena ulica po komunistickim zlikovcima i ubicama!!

nbgd

pre 9 godina

Da li ovi uopšte znaju da ta ulica nosi ime Zagrebačka od kada je nastaila i trasirana, između dva rata?

Boe me sačuvaj od primitvaca i polusveta.

kontra

pre 9 godina

susjedi ne zamerite nam. ovo samo beogradska bolumenta pokazuje svoje pravo lice. ipak su oni zlobini saucesnici i naslednici. beogradski su koliko i ovi nasi u novom sadu novosadski. po kulturi , obrazovanju, vaspitanju, govoru i akcentu se vidi da su iz daleka dosli. ne brisu oni samo imena ulica vec i starosedeoce mesta gde se uvale.

krle - dron

pre 9 godina

Oba imena su za srbijance degutantna i neprihvatljiva,dok se u potpunosti neistrazi i obelodani GENOCID komunjarskih hordi 44-56 nad srbijancima ovakve stvari ce sluziti samo do novog krecenja,nazalost restlovi ozne- i dalje vrsljaju po gradu.....

Milan

pre 9 godina

Znaci ovi u Beogradu isti kao oni u Zagrebu.Zavedeni ideologijom.Dali to znaci da grad Zagreb ne postoji vise?E sad ce beogradska privreda da poraste 12% i za to su najvise zaluzeni odbornici grada!!

Heroji Sutjeske

pre 9 godina

Lepo je što dvojica znamenitih generala konačno dobijaju svoje ulice, mada ostaje gorak ukus što to čine oni koji su rušili državu koju su ti generali stvarali (mislim na radikale svih boja i SPS...a za DSS se čudim da su se uopšte sa ovim predlogom saglasili). Donekle je nezgrapno i to što Koča dobija ulicu pored zgrada koje su mu pripadale, a kojih se odrekao posle rata. Nisu ga te zgrade obeležile, već njegova vojna i politička karijera u socijalističkoj Jugoslaviji.

Боле

pre 9 godina

Боље би им било да поправе инфраструктуру у граду него да мењају називе улица и тако стављају да додатни трошак грађане поменутух улица а и будућих...

bzvz

pre 9 godina

Jel to onaj sto je vikao da razmazenu beogradsku decu treba poslati u prve redove na Sremskom frontu? Nije, to je njegov brat Peko Dapcevic, ali ista klapa.

Lepa ulica

pre 9 godina

... Ali zato ulica Danila Kisa ima samo jedan broj! Doduse, mislim da bi Kis najiskrenije bio protiv toga da se Zagrebacka preimenuje. Verujem da bi i Koca Popovic, najznacajniji politicar SFRJ, isto tako bio protv davanja njegovog imena ulici koja se zove Zagrebacka! To samo trenutnoj gradskoj vlasti nije jasno. Da bi me razumeli, reci cu samo: "Nemate osecaj za filing".

* da se razumemo - oganski ne podnosim ni opozijiju (ako tako nesto danas u politickom smislu uopste postoji)

zoran

pre 9 godina

Da je Koča Imao mu**, a prilika je imao milion, da rokne Broza i Kardelja kad je video šta spremaju, a video je jer je bio školovaniji i inteligentniji od njih, deo istorije Srba u Srbiji od sredine šesdesetih do danas bi bila dijametralno suprotna i ne bismo postali najomraženiji narod u Evropi.
E da jeste to uradio, dao bih mu ceo Bulevar. Ovako, ima brate Bora Todorović, recimo, ili Danilo Stojković, ili tako neko pa mu dajte tu Zagrebačku ako nemate drugu, mada ne vidim zašto je dirati uopšte. Ja bi ostavio to ime toj ulici baš za inat Hrvatima koji nemaju u Zagrebu Beogradsku niti bilo kakav pomen od ulice, trga, ćoškića, bandere... koji podseća na bilo šta što je u vezi sa Srbima i Srbijom....

Јован Маглов

pre 9 godina

Шта није у реду са овим народом дал ће икад схватити,боже сачувај докле више комунисти?

Lucia

pre 9 godina

O, pa najlakse se time menja

O,pa najlakse je to promeniti gospodine Mali.Eto tako to pocinje. Promenite I cvece ,drvece....Ali pre toga promenite vodovod u gradu. A I zgrada geo zavoda van tone.Nasminkali ste je ,a sta sa temeljem.

lahm

pre 9 godina

Od sada smo i zvanično isti kao i sve komšije! U Hrvatskoj su ulice sa asocijacijom na Srbiju i Srbe brzopotezno pobrisane. Isto se desilo u BiH i Kosovu. Mi u Beogradu smo dugo odolevali tome i držali se tradicije da se menjaju samo imena ulica koje su preimenovali komunisti i da one koje su gradili i imenovali komunisti se načelno ne menjaju. Prvo se odstupilo od pravila menjanjem Bul. Edvarda Kardelja u Bul. Nikole Teske, Lenjina u Pupina, AVNOJ-a u Zorana Đinđića, Georgiju Deža u Aleksinačkih rudara... To je ta novobeogradska priča. U centru su (legitimno) vraćana stara imena - Dečanska, Kralja Milana, Despota Stefana. U Zemunu je bilo svega - Tvornička je dugo odolevala, pa je preimenovana u Dubčekovu. I dalje postoje Dubrovačka, Štrosmajerova, Gospodska... KAKO GOD, ukidanje Zagrebačke je očigledno početak dehrvatizacije. Iz ugla politike i osećanja prema susedima, to je u redu. Iz ugla beogradske tradicije, kosmopolitanizma, doprinosa Hrvata Beogradu (nepobitno nije mali), to je uska i niska politika.

King

pre 9 godina

@goran ns
Od koga ga oslobodile?? Od Beogradjana?
Ja bih to ipak nazvao pravim imenom: jednog zlocinackog okupatora - nacistickog zamenio je drugi isto tako zlocinacki okupator - komunisticki!

anticenzura

pre 9 godina

U Zagrebu je zivelo mnogo Srba i nema potrebe za menjanjem,a ako se vec menja onda su mogli naci neke druge likove cija ideologija i delovnje nije znacilo smrt Srba!
Koca i Peko su isto zlo za Srbe, poput onih koji su predstavljali Ndh!

Ana

pre 9 godina

A jel imamo mi neke kulturne licnosti u ovoj zemlji ili samo vojnike?
(besna glista, 17. septembar 2014 17:13)
Izgleda da VISE nemamo, a ùi ako imamo, nisu medju komentatorima ove vesti.
A Koca Popovic je, sigurno, bio jedna od najkulturnijih licnosti koje smo imali.
Iz predratne porodice dobrostojecih intelektualaca, studirao filozofiju i pravo pre rata u Parizu, aktivan u nadrealistickom pokretu (ako znas uopste sta je to). Pod njegovom komandom probijene nemacke linije na Sutjesci. Osnovac FK Partizan. Je l' dovoljno za jednu kratku ulicu?

Demos

pre 9 godina

Po koji put se menja?
I opet imena kojekakvih generala, dokle više ! ? Dajte malo imena pevačica i kriminalaca. Čisto malo za promenu, zbog zasluga !

nadrealista

pre 9 godina

Da li oni znaju da je taj čovek na Božić 1944.tražio od tadašnjih "saveznika",Amera da što žešće bombarduju Leskovac. Postoje dokumenta o tome.Oprosti im Bože, ne znaju šta rade.

Vojin

pre 9 godina

NE, NE i još jednom NE!!
Čemo to preimenovanje? Šta fali Zagrebu i Zagrebačkoj, šta nije u redu s time?
A Koči neka dodele neku drugu ulicu, i onako je preostalo dovoljno onih koje nose imena opskurnih komunističkih aktivista i "heroja" zavidnog učinka na polju kršenja ljudskih prava. Popović je bar bio neka vrsta intelektualcam iako je veoma aktivno doprineo dovođenju krvave diktature na vlast.
NE DIRAJTE ZAGREBAČKU ULICU!!

Nadrealista

pre 9 godina

Imao je Koča još tri "čina" kja niste spomenuli, a najvažniji su: generalpukovnik, dvanaest godina ministar spoljnih poslova FNRJ i SFRJ i potpredednik SFRJ.

paj

pre 9 godina

zamislite da vas pita taksista "ocemo li kroz jamajcansku pa mongolskom u parisku ili cemo grckom preko bulevara recimo srpskih majki u parisku" :D

nesto slicno imate u pragu - tamo imate i beogradsku i zagrebacku i francusku, italijansku, englesku itd. imate ulicu gotovo svakog grada i drzave u evropi a i mnogo sire.

diplomata

pre 9 godina

sramota....zašto ne vlajka stoiljkovića...bar se pošteno samoubio? ili milke planinc...bar je bila gospođa?
čuo sam da postoji ulica božina jovanovića od skora....to je tata onog što ima megatrend.....pa kumodrašku nazovite megatrend bulevar...ili megatrendska...s obzirom da je većina diploma današnjih političara upravo sa tog univerziteta...

aleksandar grozni

pre 9 godina

Ja bih se slozio kada gradjani nebi morali da placaju zamenu licnih dokumenata,ovako pomisljam da iza svega stoi otimanje novaca od gradjana.A sto se tice drugog naziva,dokle bre vise crnogorstine u Srbiji zar nam nisu dovoljno zaprzili corbu od drugog rata pa sve do dana danasnjeg?.

qwq

pre 9 godina

tesko da ce da objave komentar, ali ... u Beogradu ima oko 200 ulica sa hrvatskim geografskim obelezljima ili njihovim poznatim licnostima. U Zagrebu nijedan vezan za Srbiju.
Cisto dusebriznici da imaju o cemu da razmisljaju.
Dosta junaka oslobodilackih ratova nema ulicu u Beogradu.
I NOB je deo srpske istorije koji se borio protiv nacizma koliko god nekome smetalo

Jeste

pre 9 godina

Uzevsi u obzir sta je sve Zagreb radio u korist Srbima, koliko ih je proterao iz sebe (oko 30 hiljada) i iz zemlje ciji je glavni grad i bio (41-45) i 90 do danas, i politiku koju vodi prema nasem narodu, kao i ponasanje njegovog stanovnistva prema Srbiji, nije ni zasluzio ulicu u glavnom gradu zemlje Srba.

krle - dron

pre 9 godina

Oba imena su za srbijance degutantna i neprihvatljiva,dok se u potpunosti neistrazi i obelodani GENOCID komunjarskih hordi 44-56 nad srbijancima ovakve stvari ce sluziti samo do novog krecenja,nazalost restlovi ozne- i dalje vrsljaju po gradu.....

King

pre 9 godina

Jel pitao iko gradjane koji zive u tim ulicama da li zele promenu naziva? Meni je nezamislivo da se u 2014. godini daju imena ulica po komunistickim zlikovcima i ubicama!!

Heroji Sutjeske

pre 9 godina

Lepo je što dvojica znamenitih generala konačno dobijaju svoje ulice, mada ostaje gorak ukus što to čine oni koji su rušili državu koju su ti generali stvarali (mislim na radikale svih boja i SPS...a za DSS se čudim da su se uopšte sa ovim predlogom saglasili). Donekle je nezgrapno i to što Koča dobija ulicu pored zgrada koje su mu pripadale, a kojih se odrekao posle rata. Nisu ga te zgrade obeležile, već njegova vojna i politička karijera u socijalističkoj Jugoslaviji.

бгд

pre 9 godina

Радикалски полусвет, који се истуширао и скинуо беџеве, показује своје право лице.
Претварају Београд у паланку, киосци и дивља градња поново цветају, комунални неред је све већи, инфраструктура у распаду.

Али зато "усташке" називе улица у центру Београда неће да трпе!

Milan

pre 9 godina

Znaci ovi u Beogradu isti kao oni u Zagrebu.Zavedeni ideologijom.Dali to znaci da grad Zagreb ne postoji vise?E sad ce beogradska privreda da poraste 12% i za to su najvise zaluzeni odbornici grada!!

King

pre 9 godina

@goran ns
Od koga ga oslobodile?? Od Beogradjana?
Ja bih to ipak nazvao pravim imenom: jednog zlocinackog okupatora - nacistickog zamenio je drugi isto tako zlocinacki okupator - komunisticki!

kontra

pre 9 godina

susjedi ne zamerite nam. ovo samo beogradska bolumenta pokazuje svoje pravo lice. ipak su oni zlobini saucesnici i naslednici. beogradski su koliko i ovi nasi u novom sadu novosadski. po kulturi , obrazovanju, vaspitanju, govoru i akcentu se vidi da su iz daleka dosli. ne brisu oni samo imena ulica vec i starosedeoce mesta gde se uvale.

Ana

pre 9 godina

A jel imamo mi neke kulturne licnosti u ovoj zemlji ili samo vojnike?
(besna glista, 17. septembar 2014 17:13)
Izgleda da VISE nemamo, a ùi ako imamo, nisu medju komentatorima ove vesti.
A Koca Popovic je, sigurno, bio jedna od najkulturnijih licnosti koje smo imali.
Iz predratne porodice dobrostojecih intelektualaca, studirao filozofiju i pravo pre rata u Parizu, aktivan u nadrealistickom pokretu (ako znas uopste sta je to). Pod njegovom komandom probijene nemacke linije na Sutjesci. Osnovac FK Partizan. Je l' dovoljno za jednu kratku ulicu?

Vojin

pre 9 godina

NE, NE i još jednom NE!!
Čemo to preimenovanje? Šta fali Zagrebu i Zagrebačkoj, šta nije u redu s time?
A Koči neka dodele neku drugu ulicu, i onako je preostalo dovoljno onih koje nose imena opskurnih komunističkih aktivista i "heroja" zavidnog učinka na polju kršenja ljudskih prava. Popović je bar bio neka vrsta intelektualcam iako je veoma aktivno doprineo dovođenju krvave diktature na vlast.
NE DIRAJTE ZAGREBAČKU ULICU!!

zoran

pre 9 godina

Da je Koča Imao mu**, a prilika je imao milion, da rokne Broza i Kardelja kad je video šta spremaju, a video je jer je bio školovaniji i inteligentniji od njih, deo istorije Srba u Srbiji od sredine šesdesetih do danas bi bila dijametralno suprotna i ne bismo postali najomraženiji narod u Evropi.
E da jeste to uradio, dao bih mu ceo Bulevar. Ovako, ima brate Bora Todorović, recimo, ili Danilo Stojković, ili tako neko pa mu dajte tu Zagrebačku ako nemate drugu, mada ne vidim zašto je dirati uopšte. Ja bi ostavio to ime toj ulici baš za inat Hrvatima koji nemaju u Zagrebu Beogradsku niti bilo kakav pomen od ulice, trga, ćoškića, bandere... koji podseća na bilo šta što je u vezi sa Srbima i Srbijom....

Јован Маглов

pre 9 godina

Шта није у реду са овим народом дал ће икад схватити,боже сачувај докле више комунисти?

anticenzura

pre 9 godina

U Zagrebu je zivelo mnogo Srba i nema potrebe za menjanjem,a ako se vec menja onda su mogli naci neke druge likove cija ideologija i delovnje nije znacilo smrt Srba!
Koca i Peko su isto zlo za Srbe, poput onih koji su predstavljali Ndh!

bzvz

pre 9 godina

Jel to onaj sto je vikao da razmazenu beogradsku decu treba poslati u prve redove na Sremskom frontu? Nije, to je njegov brat Peko Dapcevic, ali ista klapa.

nbgd

pre 9 godina

Da li ovi uopšte znaju da ta ulica nosi ime Zagrebačka od kada je nastaila i trasirana, između dva rata?

Boe me sačuvaj od primitvaca i polusveta.

pex

pre 9 godina

Da li to znaci da ce Gradsko vece snositi sve troskove zamene dokumenata gradjanstva koje zivi u ovim ulicama? S obzirom da je njima dunulo da menjaju nazive, neka uzmu ne sebe i da plate skoro 100 evra za zamenu svih dokumenata po coveku..

lahm

pre 9 godina

Od sada smo i zvanično isti kao i sve komšije! U Hrvatskoj su ulice sa asocijacijom na Srbiju i Srbe brzopotezno pobrisane. Isto se desilo u BiH i Kosovu. Mi u Beogradu smo dugo odolevali tome i držali se tradicije da se menjaju samo imena ulica koje su preimenovali komunisti i da one koje su gradili i imenovali komunisti se načelno ne menjaju. Prvo se odstupilo od pravila menjanjem Bul. Edvarda Kardelja u Bul. Nikole Teske, Lenjina u Pupina, AVNOJ-a u Zorana Đinđića, Georgiju Deža u Aleksinačkih rudara... To je ta novobeogradska priča. U centru su (legitimno) vraćana stara imena - Dečanska, Kralja Milana, Despota Stefana. U Zemunu je bilo svega - Tvornička je dugo odolevala, pa je preimenovana u Dubčekovu. I dalje postoje Dubrovačka, Štrosmajerova, Gospodska... KAKO GOD, ukidanje Zagrebačke je očigledno početak dehrvatizacije. Iz ugla politike i osećanja prema susedima, to je u redu. Iz ugla beogradske tradicije, kosmopolitanizma, doprinosa Hrvata Beogradu (nepobitno nije mali), to je uska i niska politika.

Nadrealista

pre 9 godina

Imao je Koča još tri "čina" kja niste spomenuli, a najvažniji su: generalpukovnik, dvanaest godina ministar spoljnih poslova FNRJ i SFRJ i potpredednik SFRJ.

nadrealista

pre 9 godina

Da li oni znaju da je taj čovek na Božić 1944.tražio od tadašnjih "saveznika",Amera da što žešće bombarduju Leskovac. Postoje dokumenta o tome.Oprosti im Bože, ne znaju šta rade.

Lepa ulica

pre 9 godina

... Ali zato ulica Danila Kisa ima samo jedan broj! Doduse, mislim da bi Kis najiskrenije bio protiv toga da se Zagrebacka preimenuje. Verujem da bi i Koca Popovic, najznacajniji politicar SFRJ, isto tako bio protv davanja njegovog imena ulici koja se zove Zagrebacka! To samo trenutnoj gradskoj vlasti nije jasno. Da bi me razumeli, reci cu samo: "Nemate osecaj za filing".

* da se razumemo - oganski ne podnosim ni opozijiju (ako tako nesto danas u politickom smislu uopste postoji)

Demos

pre 9 godina

Po koji put se menja?
I opet imena kojekakvih generala, dokle više ! ? Dajte malo imena pevačica i kriminalaca. Čisto malo za promenu, zbog zasluga !

Lucia

pre 9 godina

O, pa najlakse se time menja

O,pa najlakse je to promeniti gospodine Mali.Eto tako to pocinje. Promenite I cvece ,drvece....Ali pre toga promenite vodovod u gradu. A I zgrada geo zavoda van tone.Nasminkali ste je ,a sta sa temeljem.

qwq

pre 9 godina

tesko da ce da objave komentar, ali ... u Beogradu ima oko 200 ulica sa hrvatskim geografskim obelezljima ili njihovim poznatim licnostima. U Zagrebu nijedan vezan za Srbiju.
Cisto dusebriznici da imaju o cemu da razmisljaju.
Dosta junaka oslobodilackih ratova nema ulicu u Beogradu.
I NOB je deo srpske istorije koji se borio protiv nacizma koliko god nekome smetalo

aleksandar grozni

pre 9 godina

Ja bih se slozio kada gradjani nebi morali da placaju zamenu licnih dokumenata,ovako pomisljam da iza svega stoi otimanje novaca od gradjana.A sto se tice drugog naziva,dokle bre vise crnogorstine u Srbiji zar nam nisu dovoljno zaprzili corbu od drugog rata pa sve do dana danasnjeg?.

Боле

pre 9 godina

Боље би им било да поправе инфраструктуру у граду него да мењају називе улица и тако стављају да додатни трошак грађане поменутух улица а и будућих...

Jeste

pre 9 godina

Uzevsi u obzir sta je sve Zagreb radio u korist Srbima, koliko ih je proterao iz sebe (oko 30 hiljada) i iz zemlje ciji je glavni grad i bio (41-45) i 90 do danas, i politiku koju vodi prema nasem narodu, kao i ponasanje njegovog stanovnistva prema Srbiji, nije ni zasluzio ulicu u glavnom gradu zemlje Srba.

paj

pre 9 godina

zamislite da vas pita taksista "ocemo li kroz jamajcansku pa mongolskom u parisku ili cemo grckom preko bulevara recimo srpskih majki u parisku" :D

nesto slicno imate u pragu - tamo imate i beogradsku i zagrebacku i francusku, italijansku, englesku itd. imate ulicu gotovo svakog grada i drzave u evropi a i mnogo sire.

diplomata

pre 9 godina

sramota....zašto ne vlajka stoiljkovića...bar se pošteno samoubio? ili milke planinc...bar je bila gospođa?
čuo sam da postoji ulica božina jovanovića od skora....to je tata onog što ima megatrend.....pa kumodrašku nazovite megatrend bulevar...ili megatrendska...s obzirom da je većina diploma današnjih političara upravo sa tog univerziteta...