Sreda, 17.09.2014.

07:20

Advokati u štrajku, pravosuđe staje

Advokati u Srbiji od danas stupaju u štrajk dok se ne ispune njihovi zahtevi za umanjenje paušalnog poreza i dok se ne izmeni više zakona.

Izvor: Beta

Advokati u štrajku, pravosuðe staje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

informišite se prvo

pre 9 godina

Kako će država da plaća službene odbrane ako se uvedu fiskalne kase pravilo je da se prilikom izdavanja računa i plaća, a država trenutno duguje po 2-3 godine.
Još jedna imformacija advokati su nudili prebianje potraživanja, ali država je to odbila. Evo ja dugujem 40000 za poreze, a meni duguju više od 20000 dinara.

Finance Consultant

pre 9 godina

Ovaj galimatijas je moguće jednostavno rešiti. Treba u isto vreme uraditi sledeće:
-Ukinuti javnobeležničku tarifu kao kategoriju
-Ukinuti advokatsku tarifu kao kategoriju
-Ukinuti tarife privatnih izvršitelja
-Ukinuti maksimalan broj javnih beležnika i izvršitelja vezano za broj stanovnika. Omogućiti svakom ko položi ispit da bude imenovan kao beležnik ili kao izvršitelj. Kod advokata ovo već postoji i to ne treba menjati
-Uvesti fiskalne kase i advokatima i notarima i izvršiteljima
-Ukinuti i advokatima i notarima i izvršiteljima pravo na paušalno oporezivanje
Benefiti koji bi nastali su sledeći:
-Povećao bi se broj advokata, notara i izvršitelja koji bi kroz zdravu konkurenciju morali maksimalno da snize cene što je benefit za gradjane, tako da bi se recimo Ugovori sastavljali za 1000 ili 2,000 dinara a overavali za 1000 RSD, što realno i ne treba da košta vise
-Građani ne bi čekali u redovima kod notara, a Ugovore bi sastavljali ili sami gradjani ili advokati ili notary po volji, a overavali bi samo notary
-Uvođenjem fiskalnih kasa evdentirao bi se promet koji je do sada bio na crno naraočito kod advokata
-Ukidanjem paušalnog oporezivanja svako bi plaćao poreze i doprinose prema ekonomskoj snazi, a same knjigovođe bi došle do novih klijenata
-Otvorila bi se nova radna mesta među notarima, izvršiteljima, advokatima i knjigovodjama
-Povećao bi se priliv u budžet

Brana

pre 9 godina

Pa dobro gospodo novinari, hoće li neko reći o konkretnim brojkama u RS dinarima? Poštedite nas procenata. Pa da uporedimo koliko to plaćaju, advokati, obućari, frizeri i ostali paušalci, a koliko kuća, stanova, automobila poseduju...

Boki

pre 9 godina

@adv. Aleksandar
Jel'ti mislis da se svi mi zakopcavamo na ledja?
Zamalo da me rasplaces pricom o zastiti klijenata.Svakome ko ima mozga,jasno je da se ta "advokatska tajna" odnosi isklucivo na vase novcanike i da ne zelite da placate porez na ono sto ste zaradili.
A imalo bi se sta naplatiti....

saška

pre 9 godina

Uvodjenjem obavezne fiskalizacije za sve advokate:
- država bi postala zainteresovana strana u odnosu advokat-klijent;
- praćenje tokova novca bi bilo korisno za rad svih državnih organa koji se bave organizovanim kriminalom i korupcijom, Komisije za sprečavanje pranja novca,..
- bila bi moguća unakrsna provera imovine i prihoda advokata pa se ne bi dogodilo da advokat ima 20 stanova a plaćao je neku crkavicu od poreza paušalno
- cene usluga bi možda u startu išle gore ali bi nakon kratkog vremena došlo do realnosti jer se učesnici na tržištu (usluga) po pravilu ponašaju racionalno; cene diktiraju ponuda i tražnja i kvalitet usluga ali tržište mora biti regulisano
Ovakvo stanje odgovara isključivo i samo lovcima u mutnom i korupciji a najveće gubitke trpe pošteni gradjani (i pošteni advokati) i budžet.

Lala iz Banata

pre 9 godina

Za ovih 18 dana, od kada su notari krenuli, bili su mi već 10-ak klijenata kojima su notar odbili da sačine ugovor iz raznih, najčešće nebuloznih razloga ili iz prostog neznanja.
Prosto ih upute na advokate, da advokati odrade sav posao, posto oni ne znaju, a potom, samo otkucaju tipski ugovor i naplate.
Pri tome, trpi stranka koja em plati advokatu, em plati notaru, dakle maltane duplu taksu, za ono sto advokat moze da odradu za mnogo manje novca, kada bi se advokatima dozvolilo da rade ugovore. Ovo sve, jer je u Srbiji 63% nekretnina nesređeno, i do ovih problema će dolaziti sve više, jer notar ne žele da naprave ugovor za nesređenu nekretninu.
Što se tiče ostalih razloga za štrajk, moje kolege su ovde već više puta objasnile, pa neću ponavljati njihove reči.

DPolitika

pre 9 godina

@ADVOKAT

Racun kucas po pruzenoj usluzi, znaci kada "tranzicionom" radniku zelis da ucinis uslugu kucaces racun po prijemu novca ne pre a ako imas preko 8 miliona prihoda tada moras biti u PDV sistemu pa i onada mozes isto da cinis usluge tako da ne izmisljas razloge koji ne piju vodu....

Usput gde si bio da strajkujes zbog velikih tarifa koje su razrezane, tada buna nije bilo pa sada kao cinite usluge....

Kada budes strajkovao zbog visokih cenovnika(advokatske tarife, cena overa itd) javi se do tada sedi dole imas JEDAN.

adv. Aleksandar

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogućstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.
(Mile, 17. septembar 2014 12:08)

Zato što evidentiranje svake radnje preko kase predstavlja kršenje advokatske tajne na relaciji advokat klijent. Treća lica (čitaj: Poreska uprava- Država) ne sme da ima uvida u to koju vrstu spora klijent vodi. Znam rećićete usluge su šifrovane, ali neko upoređivanjem otkucane cene i advokatske tarife može lako da zaključi koji je spor u pitanju: Da se neko razvodi, da li se lišava poslovne sposobnost, da li je nasilje u porodici, da li je kompromitujuće krivično delo , da li je izgubio posao itd. Neovlašćena lica mogu takve informacije da iskoriste. Pravo na advokatsku tajnu je Ustavom zajamčeno pravo svakog građanina, ako se ta tajna dovede u pitanje dolazi do povrede ljudskih prava. Ovde svi olako shvatamo naše lične podatke i informacije takvog tipa. Slušajte malo poverenika Šabića pa vidite šta on ima da kaže na tu temu.

Tek drugi deo je ovo što se odnosi na gratis rad al o tome je kolgea već govorio.

aaaaa

pre 9 godina

Dok strajk traje, to je sansa za advokate bez posla...

Mogu oni da se bune dok su stomaci puni, kad ogladne, lecice na rudu...

Isti sistem primeniti i na taksiste..

lena

pre 9 godina

Kako ko od Vas bude isao kod notara, kojima su data sumanuta ovlascenja, umesto da overavaju dokumenta....videcete...ja nisam advokat ali kada bih prodavala stan ili kupovala kucu, ZELIM IZBOR, necu da mi notar sastavlja ugovor...zelim da bude overen U SUDU !!! Ovo je Srbija, ne zaboravite...Pa ovom prilikom podrzite advokate, (posto na pr. kad su uvodjeni uteerivaci dugova niko se nije bunio...pa sad vidite sta se desilo sa tim)... a notarima je dato excluzivno pravo da sastavljaju ugovore, od kupoprodajnih, preko dozivotnog izdrzavanja...u ovoj drzavi? Pa cista namestaljka sljake... Zna se koji je posao notara, da overi dokument, ne da sastavlja ugovore. Uostalom valjda gradjanin to sam treba da izabere...ODUZETA JE SLOBODAN IZBOR.

olga

pre 9 godina

Da li se neko setio da istrazi koliko zaradjuje notar za jedan dan? E pa da znate min.10.000. Eura dnevno.Proverite podatke o visini dnevnih naplata taksi u osnovnim sudovima, pre uvodjenja notara pa razmislite, za toliko je manje para u budzetu.A steta je po drzavu jos veca jer ce ovo resenje sa monopolom notara zatvoriti 2/3 advokatskih kancelarija - koje kao poreski obveznici sa visokom strucnom spremom placaju svakog 15-tog u proseku cca 500 eura mesecno.

Sara

pre 9 godina

Mnogi ne znaju da je medju danasnjim advokatima u Srbiji mnogo mladih ljudi koji umesto da sede na Birou za nezaposlene izlaze sami na trziste i trude se da svojim radom bar nesto zarade.A ima mnogo onih koji sede na Biroima za nezaposlene i cekaju adekvatan posao jer,Boze moj,oni su zavrsili fakultete.
Takodje je mnogo i mladih zena.Zena advokat koju poznajem uzela je samo tri meseca porodiljskog odsustva(sto je inace normalno u SAD i Svajcarskoj)kako ne bi izgubila klijente,a sve,ali bukvalno sve,zene koje znam da rade u javnim preduzecima i drzavnoj upravi samo cekaju da zadrudne pa da sede kuci 9 meseci + jos godinu dana za platu koju im drzava placa.
Razmislite malo i o tome kad kritikujete advokate.Ko vas dere:advokati ili gomila preko veze zaposlenih u javnom sektoru??

Milica

pre 9 godina

Nije samo advokatima povecan porez. Meni je na Zvezdari za agenciju povecan 120%!!! A ukinuta sva pomoc i trudnicama i porodiljama, besplatna vestacka oplodnja,... Znaci, klasicna pljacka po principu "ako prodje, prodje".

Novosadjanka

pre 9 godina

Saska,ima svakakvih advokata,ali svaki se trudi da dobije spor a ne da ga izgubi jer je to jedini nacin da pridobije i nove klijente.Ponovo neznalice fiskalizacija advokata samo bi POVECALA CENE USLUGA a vec sad je Advokatska tarifa visoka.Iskljucivo i samo bi gradjani to platili.I da se udruze u Kancelarije(sto je neko spomenuo)to nema nikakve veze jer svaki advokat radio sam ili ne placa porez bilo pausalno bilo na stvarno utvrdjen prihod(vodjenjem knjiga).Sto se tice zatvaranja kancelarija MNOGI SU ADVOKATI ZATVORILI KANCELARIJE JER NEMA POSLA.To su samo price o enormnom zaradjivanju nekolicine advokata iz Beograda.A inace Advokatska Tarifa u Srbiji je smesna za onu u recimo Hrvatskoj a kamoli u nekoj zapadno evropskoj zemlji.

saška

pre 9 godina

Podrška advokatima?! Lihvari..Navikli da nemaju nikakvu odgovornost, ni finansijsku ni etičku a sad oni žrtve nepravde? Znam mnoge ljude koji su direktno oštećeni od advokata.Naplaćuju enormne cifre i procente svejedno dobili ili izgubili. Neki NAMERNO loše vode postupke da bi posle uzeli još para od klijenta za žalbeni postupak!!GLAVNI NOSIOCI KORUPCIJE U PRAVOSUDJU SU ADVOKATI Javna je tajna već decenijama da se preko advokata korumpiraju sudije i predsednici sudova, tačno se zna ko je sa kim dobar..Etika nula, Komora nula
Baš mi je drago što su im oduzeli poslove sa nekretninama, da zaboli i njih po džepu..
Treba im ukinuti paušalno i uvesti obavezu fiskalizacije svima zato što advokati i na pr. estetski hirurzi (a i ostali doktori) naplacuju desetine i stotine hiljada evra za svoje usluge a muljaju sa porezom i ništa ne plaćaju..A država demonstrira silu na onim mučenicima što prodaju veš na ulici

bezimena

pre 9 godina

Puna podrška advokatima, oni su jedini pravi branioci svih prava i sloboda u svakoj zemlji, pa kao što se bore za nas kada nam trebaju, imaju pravo da se bore i za sebe. U ovome što traže apsilutno su u pravu, i za dobrobit svih gradjana je da ih podrže!

p.s. Napred Vlado ne popustaj tim derikesama nikako. Ako im se ne svidja nek se otkazu ima dece koja su zavrsila prava.
(Marija, 17. septembar 2014 07:54)

Kaže se derikože, a to su ovi na vlasti, koji pored svih harača, samo još nisu opet uveli i danak u krvi.
Sledeće izrečeno je zaista nonsens. Ne postaje se advokat tako što se završi pravni fakultet, kao što se ne postaje hirurg tako što se završi med. fakultet!

Tventin

pre 9 godina

Pazi ti to, advokati se žale na visoke namete. Ne bi trebalo da im se ispune zahtevi, jer nisam čuo da postoji neki advokat koji živi na ivici siromaštva.

Magdalena

pre 9 godina

Pravosudje nikada nije bilo u gorem stanju! Sunovrat je poceo kada su pocele reforme pravosudja 2010. do tada nije nista valjalo od tada tek sacuvaj Boze. U pravosudju se ne zna "ni ko pije ni ko placa" i nadam se da ce advokati istrajati u svojim zahtevima, a to je izmedju ostalog i ostavka ministra!

ADVOKAT

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogućstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.
(Mile, 17. septembar 2014 12:08)

Zato što ja bez fiskalne kase primim tranzicionog jadnika koji je ostao bez posla i dogovorim se sa njim da probam da ga vratim na rad. Ako uspem, svoje usluge direktno naplatim od poslodavca, ako ne, nikom ništa. U svakom slučaju, od njega ne uzmem ni dinar. Kada isti taj jadnik dođe kod mene koji imam fiskalnu kasu, moram da mu otkucam račun i istovremeno naplatim 16.500 dinara za tužbu i 18.000 dinara za svako od ko zna koliko ročišta. Inače će poreznici u sudskom predmetu videti da sam zastupao tog klijenta, i neće mi verovati da sam radio gratis, već će me kazniti zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase.

A sada ti meni odgovori : Ako ostaneš bez posla ( ne dao Bog ), da li bi želeo da te zastupa advokat sa kasom ili advokat bez kase ???

Gospodjica

pre 9 godina

Neki drugi moraju da strajkuju gladju i blokiraju saobracajnice, jer drugacije se ne primecuje da rade, advokati ne moraju, oni samo prestanu sa radom i odmah se vidi!

Olga

pre 9 godina

Podržavam zahteve advokata.Stranački notari su monopolisti koji misle da se na brzinu obogate,ali neće moći; oni i nisu nikakva sigurnost da bi ljudi kod njih sklapali ugovore i plaćali astronomske cifre.Sklapajte ugovore kod advokata ne finansirajte preko tih foliranata stranke.

Milan

pre 9 godina

Apsolutno su u pravu advokati. Kod notara sam bila prošle nedelje i to je blagi užas. Pojma nemaju, zakazuju za dva meseca običnu overu, sve se čeka, sve je neorganizovano. Zakon je krajnje nakaradan jer ne razuem zasto monopol na pisanje, recimo kupoprodajnog ugovora.Za overu mi je jasno jer hoće država pare, ali zašto da čekam dva meseca da mi notar napiše ugovor kad mogu kao diplomirani pravnik i sama da ga sastavim, ako je vec po zakonu ugovor saglasnost dveju volja. Diskriminatorski Zakon o javnim beležnica treba što pre staviti van snage. Ovo za Selakovića su takođe u pravu. Dečko je možda bio dobar asistentet i to svega par meseci pre ministrovanja, ali sa praksom blage veze nema. Taj u sud nije ušao dva puta...

3cp0

pre 9 godina

Potrebno je da se advokati udruzuju, prave Advokatske Kancelarije... i PLACAJU POREZ isto kao i svaki građanin i preduzetnik u RS! Advokati su leglo malverzacija oko neplacanja poreza... ali zato, kad se uhvatiš za kvaku kod advokata, ode bar 100€, u kešu! Koji advokat plati i koliko plati porez? Naravno, provincijski advokati imaju manje posla, mada ni to nije pravilo... zato bi oni morali placati manji paušal... Naravno, ako bi se organizovali u Kancelarije, paušal i svi ostali troškovi bi im bili povoljniji, a usluga advokature kvalitetnija!

nema

pre 9 godina

Lepo je to smišljeno, sad ćemo da plaćamo advokatima da napišu ugovor, pa notarima da ga overe, pa drŸavi porez. To sve za naše dobro, da nas zaboga šaneri ne varaju. Pa nema gorih od drzave. Uzgred nešto ne čuh da se advokati bune što se procesi tegle godinama.

bar neko....

pre 9 godina

Bar neko pismen da stane ovoj bahatoj kamarili koja je zajahala pa nema ni granice ni mere.
Da je srece da im se i ostali pridruze. A ovi sto im uvode fiskalne kase, a navijaju za Evropu neka dodju ovde i vide koliko kosta jedno "dobar dan" kod advokata.

Mile

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogucstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.

Smarty

pre 9 godina

Sudeci po odnosima pluseva i minusa, advokati su se bas dobro pripremili za ovaj strajk, jer sigurno obicni citaoci ne lupaju minuse.
Puna podrska Drzavi da istraje u borbi protiv ovog zla, legla korupcije i nemorala.
Podrzao bih ja strajk advokata da se u zahtevima bore za uredjenu, pravnu drzavu i vladavinu zakona, efikasnije sudsvo... Svim zapolenima drzava uzima od zaradjenog 50%, jedino od advokata par %, jer se ne zna koliko zaradjuju. Kad budem procitao da je neki advokat propao i promenio zanimanje, poverovacu vam. Sad kad drzava zeli da ih priblizi normalnim ljudima ovi lesinari pisu: "nikoga mi ne vucemo za rukav da dodje kod nas"! Sta li vas uce na fakultetima kada ne znate da je ljude muka naterala da dodju kod vas, bas kao i kod doktora. A i ja svasta pitam, zar se ono protiv gotovo svih profesora pravnog fakulteta u KG ne vodi sudski postupak za mito? Cast izuzecima, ali advokati sa vecinom sudija predstavljaju moralno dno Srbije.
Bas me zanima koliko cete minusa udariti.

Milan Krstic

pre 9 godina

Advokatura je postala kasta za sebe i ona ce braniti svoj dinar zestoko bez obzira dal ima krize u drzavi ili nema...isto tako radi jos neka grupa ljudi u drzavi...sto se tice odavanja informacija ako dodje poreska u advokatsku kancelariju pa pogleda predmet,ta tvrdnja je presmesna...dovoljno je da se uzme podatak iz suda da li je rociste odrzano ili ne i da se vidi za koje delo...a o odavanju informacije treba pitati advokate koji ne samo svoje stranke obavestavaju za neke stvari vec i celu ekipu bandita (provereno)...o davanju saveta kako da se svedoci ne zelim ni da pricam jer cu se opet iznervirati...pitam se ima li obraza neko (ima al onjima ovde nije rec)...o zahvatanju advokata po pitanju branjenja po sluzbenoj duznosti isto ne zelim nista da kazem...nek se raspita nekokoliko drzava placa advokatima za te stvari...ADVOKATI nek vas je sramota...

Novosadjanka

pre 9 godina

Gradjani koji ovde dajete negativne komentare trebali bi da znate da cete instituciju notara tek osetiti na svojim ledjima i da se advokati ovim protestom bore i za vasa prava.Takse kod notara su nekoliko puta vise nego one koje su bile za overu kod sudova.Tacnije enormne su!A sastav i overa kupoprodajnog ugovora (i to onog najjednostavnijeg) traje i do 3 sata kod notara a do sada je trajala 10 minuta u sudu. Guzve su vec enormne a bice jos i gore jer ce notari voditi i ostavinske postupke koji su najmasovniji. Broj notara je smesan a radi se o povlascenim pojedincima koji ce sada zaradjivati milione. Do sada su se sudske takse slivale u budzet a sad ce u privatne dzepove "strucnjaka"-notara. Vecina advokata u Srbiji nisu nikakvi bogatasi vec oni pravnici koji nisu mogli da se zaposle u javnim preduzecima jer nisu imali vezu.
Reforma pravosudja DA, ALI NE OVAKVA!

milos

pre 9 godina

Iako ne mislim mnogo toga dobrog o advokatima i verujem da ovim strajkom oni brane svoje pozicije, ipak moram da kazem: KAPA DOLE! Svi treba da sledimo ovaj primer. Zaposleni u javnom i u privatnom sektoru, naucni i kulturni radnici, nezaposleni, studenti... Moramo pokazati ovom nakaradnom sistemu (koji nije smislio SNS, vec ga samo utvrdjuje po nalogu gazdi, posto nisu ni sposobni da smisle bilo sta) da NE MOZE! Ne moze otimacina od najugrozenijih, ne moze tzv solidarni porez, ne moze cokoladice u GSP i ne moze DILETANTIZAM da nas vodi. Bravo, advokati!

камен да проплаче

pre 9 godina

Немам ни времена, ни живаца да одговорим на пар коментара које су писали адвокати па ћу кратко. Јадни ви. Кад вас човек слуша сузе му крену на очи. Највећу дреку против увођења фискалних каса дизали сте ви и таксисти. Разлог? Исти ментални склоп.

lazar

pre 9 godina

Vidim da sve veći broj ljudi u Srbiji daje podršku advokatima i time je daju i samima sebi jer sve što država radi je protiv gradjana, samo što laici to često ne mogu da shvate. Ovaj štrajk mora da uspe jer je, prvo, u pitanju preživljavanje hiljade ljudi sa porodicama, a drugo, i sami građani su dobro shvatili haos koji je stvoren nakaradnim uvođenjem notarske profesije u Srbiji. Treće, i država zna šta je napravila i da će posledice po nju biti razorne. Zato nema odustajanja od štrajka, jer ne može se više dozvoliti golobradim mladićima i tek stasalim devojkama za udaju da ministruju i uređuju pravosuđe koje je u kolapsu.Dosta lakrdije u Srbiji i urušavanja onoga malo što nam je ostalo.

NOTATOR

pre 9 godina

Već mesec dana po medijima se šire hvalospevi na račun javnih beležnika: te biće efikasniji i brži, te biće veća pravna sigurnost, bez čekanja po redovima i slično. Vidi se da iza takvih natpisa stoji neko mnogo moćan kome je stalo da amortizuje nezadovoljstvo građana i na mala vrata ozakoni prebacivanje sudske delatnosti u privatne ruke. Naravno, javni beležnici niti su brži od suda, daleeeko od toga da su jevtiniji, a o pravnoj "sigurnosti" ćemo tek čitati feljtone, za godinu dana, po raznim tabloidima. Kada pročitam Pravilnik o tarifama javnih beležnika, prosto mi izgleda kao da se neko izmotava sa našim umovima i pravi nas idiotima. Svi znamo kakav se oduran soj ljudi bavi advokaturom i iako nikada nisam verovao da ću to reći: PODRŠKA ADVOKATIMA U BORBI PROTIV NOTARA.

???

pre 9 godina

Notar kada sačini ugovor preda primerke ugovornim stranama i svaka strana neka se snalazi sama, jer nije u obavezi da radi dalje. Advokat kada sačini ugovor, odmah predaje ugovor u katastar kako bi sprečio prodavca da napravi dupli ugovor ili neku drugu potencijalnu zloupotrebu, jer u suprotnom stranka može da tuži advokata. Na sve to, kada se pogleda notarska tarifa, vidi se da notar naplaćuje više od prosečne cene koju naplate advokati za sastavljanje ugovora. Sada je pitanje, ko onda pruža pouzdaniju i stručniju uslugu, notar ili advokat?

Mile

pre 9 godina

Sto se fiskalnih kasa tice ja kao advokat licno nemam nista protiv njihovog uvodjenja ali gradjani ne shvataju jednu stvar, u tom slucaju ce advokate morati da placaju odmah po svakom odrzanom rocistu a ne na kraju po naplati predmeta i vise ne bi bilo cenjkanja vec bi usluge bile po punoj tarifi, a ko to danas moze da plati? Takodje to bi znacilo da bi svaki radnik poreske uprave mogao da dodje u bilo koju adv. kancelariju i izvrsi uvud u bilo koj predmet a ko garantuje da poverljive informacije iz njega ne bi na volseban nacin zavrsile kod suprotne strane u tom sporu. I jos nesto , advokati placaju PDV kao i svi ostali kada predju propisan iznos, ali malo je takvih advokata koji puno zaradjuju.

Pera

pre 9 godina

Za porez su advokati samo delimicno u pravu. Treba im omoguciti da biraju da li ce voditi knjige ili biti pausalci. Nije korektno u drugoj polovini godine utvrditi znacajno vece poreze i obavezati ih da ih plate rektroaktivno od 1. januara. To je krajnje nekorektno. Moje misljenje je da ti porezi za veliku vecinu advokata nisu veliki ali da se bude jer nisu navikli da placaju porez, sto opet ne opravdava ovakvo ponasanje drzave.
Sto se tice ugrozavanja advokata pomocu Zakona o javnih beleznicima tu su u pravu. Narodu su ukinuli mogucnost da bira. Beleznicima su uveli monopol i sada naplacuju mnogo vise nego u zemljama koje su nama slicne. Overa potpisa se u nekim zemljama moze uraditi u posti, opstini ili kod javnog beleznika i ta usluga kosta nekoliko evra. Slicno kosta i overa fotokopije. Kod nas je sve to jako jako skupo i neprimereno nasem standardu.

e majko Srbijo

pre 9 godina

Sledece izbore izlazim sa porodicom, pre izbora cu ici sam po okolnim zgradama i moliti ljude da izadju na izbore. Nakaradnom sistemu se mora stati na put. Ovako vise ne moze.

Dragan Torbica

pre 9 godina

Da objasnim par stvari ovima koji kukaju na advokate i koji misle da su oni neke derikože. Iako je advokatura ugledna profesija, možda samo 3% advokatskih kancelarija u BG zaradjuju hiljade evra mesečno. Ne možete njih porediti sa npr advokatima, recimo iz Bora, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, često nisu imali dovoljno da zarade ni da plate porez, a sad im je to još skoro pa duplirano + smanjen posao uvodjenjem notara.

Drugo, vi što pričate kome advokati uopšte trebaju, ja ne kršim zakon, ste toliko mentalno ograničeni. Nemojte posle samo da trčite kod advokata kad treba da tužite za neku nepravdu, oko nasledstva, razvoda... ne ne, radite to sami bez advokata ako možete i umete.

Treće vi koji mislite da će fiskalne kase rešiti problem. Idite kod advokata komšije ili poznanika, ili bilo kojeg u blizini za neku uslugu i videćete koliko će da vam traži. Bar 3 puta manje nego što je tarifa. To rade zato što znaju da je narod bez para, a i oni da da uzmu bar neki dinar, imam komšiju advokata koji kaže da od dosta klijenta ne može da naplati ništa jer kad im on sve lepo završi oni kažu nemamo da platimo. I šta čovek da radi, ne isplati mu se nikako da tuži jer bi mu troškovi bili veći neko ta bedna zarada. Mora da odradi pa da se nada da će klijent da mu plati, kad je već ovakvo vreme bez posla i svega. A ako bi uveli fiksne kase, on bi lepo vama dao račun pa bi morao da vam naplati punu cenu po tarifi, pa vi vidite da li vam se to isplati.

I na kraju za stručnjake koji kažu nek svim advokatima koji štrajkuju oduzmu dozvole za rad ima mladih ljudi pravnika koji hoće da rade. Pa oni i za njih štrajkuju! Od čega će mlad advokat da krene kad im je već sad porez skoro kao dvostruka prosečna plata u Srbiji, ne računajući BG? Ako ovako ostane, niko više neće studirati da postane advokat, jednostavno su uništili advokatsku profesiju sa ovakvim nametima i zakonima.

Dakle kolege komentatori, molio bih vas da se malo raspitate o temi pre nego što krenete da pišete gluposti. Advokati imaju moju punu podršku, a i i svi ostali koji štrajkuju i bore se protiv nepravde.

Konrad

pre 9 godina

"Advokati u strajku, pravosudje staje", dakle simbioza.Ne mogu jedni bez drugih.Nekada su se krojili zakoni po njihovoj meri i nikada nije pobedjivala istina.Uvek je pobedjivala strana koja lepse laze.Ja radim za 26000 din. i po deset sati (i subotom), obavezan sam drzavi da placam sve namete a oni za 4-5 odstampanih redova uzimaju po 100 evra.Zena duzna 26 din. i oni joj nameste dug od 19000 din. Nikada ni ove ni prethodne vlasti nisu donosile zakon u korist obicnih gradjana.Donosili su zakone u svoju korist.Omogucavali su svom okruzenju prve milione, donosili su najkriminogenije zakone tako da se svaka mafijaska bagra mogla pozivati na njih.Tako ce biti i sada.Parlament je pun pravnika i sredice oni to.Vazno da se veliki vodja u pocetku malo buni (kobajagi) i da mu ulizice aplaudiraju.Postovani sugradjani (citaj: ovce) oni zive u drugom svetu.Mi im sluzimo samo da na izborima legalizujemo njihove lazi, pljacke i druge kriminalne rabote. Vazno je da im aplaudiramo kada nas lazu i potkradaju.Setite se toga kada za kilogram secera budete glasali za vaseg favorita na sledecim izborima.Razjedinili su narod.Nikada jedan zdravstveni radnik nece stati uz prosvetnog radika ako ovaj organizuje strajk ili obratno.Tako je u svim segmentima drustva.Nikada nece biti smenjeni, jer zato je potrebna kriticna masa.A ta kriticna masa je bez posla i sama se nikada nece znati organizovati.A oni gore su stvorili zastitni bedem oko sebe i svaki dan nam serviraju iz supljeg u prazno.

Platon

pre 9 godina

Ovom strajku treba sve institucije da se pridruze, da se oglase i studenti, da se izadje na ulice i trazi smena svih ovih nesposobnih baraba koji iniciraju donosenje ovih nakaradnih zakona za pljackanje zemlje i naroda. Nista u drzavi ne funkcionise kako treba, koliko treba lose da bude da bi se konacno cuo glas naroda?

ds

pre 9 godina

Ljudi, shvatite da bi uvodjenje fiskalnih kasa bilo lose sto za advokate to i za stanke. Ako bi uveli kase onda bi morali da nam naplate (nerealnu) cenu po tarifi, pa bismo morali da placamo mnogo vise nego sada njihove usluge. Advokatima su kase nezgodne jer to znaci da bi morali svaki cas da idu do svoje kancelarije da otkucaju racun, a oni cesto rade na terenu i po firmama.

generalni štrajk

pre 9 godina

Doktori i profesori gledajte od njih kako se traže prava, a ne da ćuteći gledate kako postajete najniži sloj u društvu po plati. I svaka priča o krizi, štednji i smanjenju plata je potpuno besmislena kad vodeće stranke zapošljavaju i dalje masovno svoje članove da ništa ne rade!

dik

pre 9 godina

Da li ljudi uopste znaju sta su ovi uradili sa notarima? Pa ukinuli su overu u sudu, a sudske takse koje su placane na dnevnom nivou su MILIONI dinara i te pare bukvalno uzeli iz budzeta i dali u dzepove privatnika! Naravno, deo para kojeg sad ljudi daju notarima ide drzavi, ali ide samo PDV, dok ostalu zaradu (bolje reci reket) notari zadrzavaju, da ne kazem vracaju tamo gde treba... Ipak treba se oduziti nekome ko ih je tu postavio. I sad primoravaju ljude (pa cak i advokate!!!) da im ugovore sastavljaju notari, jer je drzava preko noci odlucila da od ponedeljka samo notari znaju da sastave kupoprodajni ugovor. Zamislite ponizenja za advokate? Pa naravno da ce da strajkuju. Od svega meni je najdrazi zahtev za smenu ministra, koji ne da nije nista bolji od Malovicke nego je jos na sve njene mane i prepotentan. Izem ti drzavu u kojoj advokati strajkuju!

Zrtva srpskog pravosudja

pre 9 godina

PUna podrska... Kakva crna reforma pravosodjua, sest meseci mi se produzio sudski spor gde sam ostecen za milion dinara, a sudovi i sudije se drugi put za tri godine sele s kraja na kraj grada. TAko je to kada dovedu nekog iz Nove Varosi da bude ministar pravde, koji je i na fakultetu vazio za cudaka s kojim niko nije hteo da se druzi. Dosta vise eksperimenata. Srbija moze da bude uredjena drzava, ali mora da se zna red i da svoj sistem uradimo po uzoru ne neke pametnije i uredjenije zemlje cije pravosudje uspesno funkcionse stotinama godina. A kod nas je pravosudje samo paravan da mogu da vas kradu i vi posle godinama na sudu dokazujete da vas je neko pokrao, iako je ocigledno.

Đomla

pre 9 godina

Advokatima treba ukinuti poreze, a povećati poreze ostalim građanima. Možda bi trebalo da im obezbedimo i subvencije, jer po njihovim poreskim prijavama i prijavljenim prihodima - oni su čista socijala i oduvek su to bili.

Krstic

pre 9 godina

Trenutno sam u CG i trebao sam obaviti neki posao kod notara, pa to je milina, zavrsite predvidjeni posao za pola sata. Nisu nikakav bauk, sve sto zarade prijave i na to placaju porez, kakav pausal. Advokati treba obavezno da imaju fiskalne kase, pa ako malo zaradjuju, mali ce im biti I porez.

vlada 5

pre 9 godina

Podrška advokatima. Smena Selakovića odmah i revizija postupka izbora javnih beležnika, kao i polaganja beležničkih ispita. Ukidanje tkz. Pravosudne akademije. Pornađite napokon ministra koji je pre funkcije makar zakoračio u sud ili adv. kancelariju.

adv.Jelena

pre 9 godina

Da vam objasnim, posto ocigledno o advokaturi komentarusu oni koji o tome nista ne znaju, a i ocigledno o malo cemu nesto znaju.
Kao prvo advokatima niko ne moze da daje otkaz, jer to nisu drzavni sluzbenici, vec je to jedna samostalna delatnost.
Drugo dozvole za bavaljenje advokaturom daje Advokatska komora, pa ona jedina moze i da oduzme dozvolu za bavaljenje tom delatnoscu, a posto je ta ista Advokatska komora pozvala u strajk, zabranu bavljenja tom delatnoscu moze dobiti samo onaj advokat koji bi prekrsio obavezu strajka i radio.
Trece bilo je pokusaja da se uvedu fiskalne kase advokatima, ali to nije proslo, jer nigde u svetu advokati nemaju fiskalne kase, sto je Svetska komora advokata potvrdila.
Cetvrto svi znate koliko advokati zaradjuju, a ne zanima vas koliki su troskovi jedne advokatske kancelarije.
Peto advokati nikoga ne vuku za rukav da dodje kod njih, na ta vrata sami dolazite, ako su vam "derikoze" i ako njihova pomoc nikome nije potrebna sta trazite tu?
Sesto neki advokati i jesu u sistemu pdv-a, u zavisnosti od prometa, ali i taj pdv od 20% placaju stranke, jer se njihove usluge poskupljuju za stavku PDV!
Advokatima ni do sada nije bilo lako da izadju sa porezom na kraj, ako porez bude veci povecace se cene usluga, a broj zaposlenog osoblja i pripravnika bice redukovan, pa ce pripravnika-volontera biti mnogo vise nego sada.
Toliko, pa ako hocete da objavite objavte komentar.

maloicitao

pre 9 godina

Sve je stalo samo cene i porezi rastu....
P.S. Apelujem da se advokatima besplatno podele fiskalne kase...
(Siroti nezasticeni advokati, 17. septembar 2014 08:07)

Ko o cemu neki o kasama...ocigledno da ne razumes da je problem mnogo siri i tice se svih ljudi

Johny...

pre 9 godina

Velika podrska posebno u vezi monopola notara jer je bas sraman zakon donesen... Nadajmo se da ce rezim priznati i ispraviti svoju gresku....

Janko

pre 9 godina

Zahtevi su vise manje nerealni.Slazem se samo sa zahtevom za smanjenje pausalnog poreza jer jedino pogoduje velikim advokatskim kancelarijama,pretezno iz Beograda i Novog Sada,dok advokate iz provincije,i ovako osakacene uvodjenjem notarijata dodatno steti.Uvedite sistem fiskalne kase,pa da vidimo.

bravo

pre 9 godina

Advokati vode borbu za sve gradjane,pdizanje poreza za 100 i više posto u vremenu kada gradjani nemaju para je sramota, na kraju bi se te poreske obaveze odrazile na poskupljenje usluga sto ponovo mi plaćamo.
Uvodjenje notara sa ovakvim ovlašćenjima, dovešće do toga da će ljudi uskoro podizati kredit za njihove usluge.
Masa pravnika u firmama će ostati bez posla zbog notara.
Samo pogledajte strukturu notara i biće vam sve jasno vezano za njihovu stručnost, pa ljudi birali su policajce za notare.
Ovakva ovlašćenja notari nigde nemaju.

Mladen

pre 9 godina

Posto je pravosudje u pitanju mogli bi ste u tekstu sa obzirom da je dnevni preporucite sta sme da se komentarise da bi objavili komentare.

Paušalac

pre 9 godina

A da se advokati lepo presele na PDV sistem, pa će plaćati tačno koliko zarade? Ili barem koliko prijave. Ah, da, naša država nema snage da ih prekontroliše, niti da uvede bruto plate svim građanima (što bi rešilo većinu problema države sa neprijavljivanjem poreza), pa će sada da se natežu.

Иван

pre 9 godina

Ово што траже око нотара (јавних бележника) су 100% управу! Мој другар је јуче требао да прода стан у згради коју је градио и онда је отишао у суд да овери купопродајни уговор, а они су рекли да то више не може и послали га код нотара.

33.000 дин му је овлашћени нотар тражио јер више уговор који сами напишете не служи ничему па макар и 100% технички био исправан него морате код нотара да вам он закаже за 15 дана, да прекуца исти тај уговор, да га одштампа и узме вам 300е... Чак и ако вам адвокат напише комплетан уговор, ви морате код нотара да он то опет откуца...

Био би ред да Вучић, ако се већ представља као месија овог народа, отпусти 100.000 државних службеника и тако реши проблем буџета, уместо што измишља овакве глупости и пљачка народ!

Благи ужас!

Mladen

pre 9 godina

Posto je pravosudje u pitanju mogli bi ste u tekstu sa obzirom da je dnevni preporucite sta sme da se komentarise da bi objavili komentare.

nesa

pre 9 godina

Kao i sve do sada,nasa vlast je donela nakaradni zakon o notarima,umanjila prihode za budzet,podigla visinu naknade drasticno,donela ogromne prihode notarima,a notari su morali da budu i politicki podobni,da dobro plate i da u narednih 5 godinaa placaju procente zarade stranci...Ovo je sve istina i skandal sta rade sa ovom drzavom.

jovica

pre 9 godina

Auuuu pa rodjaci, kod nas pravosudje stoji odavno, vas protest bi imao svrhu kada bi trajao oko sedam godina koliko je prosecno vreme trajanja postupka u drzavi. Pod dva, cim vi budete davali fisklani racun, a ne trazili metodom odokativnog skidanja koze sa ledja, mozda, napominjem mozda i naravno mozda cu moci blagonaklono da gledam vase protest. Potom, institucija javnih beleznika vas je potresla a milione onih koji traze pravdu, koja je postala preskupa za dostizanje, NIJE. I na kraju, kada znate da pravite svoje cenovnike i tom prilikom nikoga ne pitate, pa evo gospodo platite sada malo.

Иван

pre 9 godina

Ово што траже око нотара (јавних бележника) су 100% управу! Мој другар је јуче требао да прода стан у згради коју је градио и онда је отишао у суд да овери купопродајни уговор, а они су рекли да то више не може и послали га код нотара.

33.000 дин му је овлашћени нотар тражио јер више уговор који сами напишете не служи ничему па макар и 100% технички био исправан него морате код нотара да вам он закаже за 15 дана, да прекуца исти тај уговор, да га одштампа и узме вам 300е... Чак и ако вам адвокат напише комплетан уговор, ви морате код нотара да он то опет откуца...

Био би ред да Вучић, ако се већ представља као месија овог народа, отпусти 100.000 државних службеника и тако реши проблем буџета, уместо што измишља овакве глупости и пљачка народ!

Благи ужас!

nesa

pre 9 godina

Kao i sve do sada,nasa vlast je donela nakaradni zakon o notarima,umanjila prihode za budzet,podigla visinu naknade drasticno,donela ogromne prihode notarima,a notari su morali da budu i politicki podobni,da dobro plate i da u narednih 5 godinaa placaju procente zarade stranci...Ovo je sve istina i skandal sta rade sa ovom drzavom.

bravo

pre 9 godina

Advokati vode borbu za sve gradjane,pdizanje poreza za 100 i više posto u vremenu kada gradjani nemaju para je sramota, na kraju bi se te poreske obaveze odrazile na poskupljenje usluga sto ponovo mi plaćamo.
Uvodjenje notara sa ovakvim ovlašćenjima, dovešće do toga da će ljudi uskoro podizati kredit za njihove usluge.
Masa pravnika u firmama će ostati bez posla zbog notara.
Samo pogledajte strukturu notara i biće vam sve jasno vezano za njihovu stručnost, pa ljudi birali su policajce za notare.
Ovakva ovlašćenja notari nigde nemaju.

Johny...

pre 9 godina

Velika podrska posebno u vezi monopola notara jer je bas sraman zakon donesen... Nadajmo se da ce rezim priznati i ispraviti svoju gresku....

Novosadjanka

pre 9 godina

Gradjani koji ovde dajete negativne komentare trebali bi da znate da cete instituciju notara tek osetiti na svojim ledjima i da se advokati ovim protestom bore i za vasa prava.Takse kod notara su nekoliko puta vise nego one koje su bile za overu kod sudova.Tacnije enormne su!A sastav i overa kupoprodajnog ugovora (i to onog najjednostavnijeg) traje i do 3 sata kod notara a do sada je trajala 10 minuta u sudu. Guzve su vec enormne a bice jos i gore jer ce notari voditi i ostavinske postupke koji su najmasovniji. Broj notara je smesan a radi se o povlascenim pojedincima koji ce sada zaradjivati milione. Do sada su se sudske takse slivale u budzet a sad ce u privatne dzepove "strucnjaka"-notara. Vecina advokata u Srbiji nisu nikakvi bogatasi vec oni pravnici koji nisu mogli da se zaposle u javnim preduzecima jer nisu imali vezu.
Reforma pravosudja DA, ALI NE OVAKVA!

Milan

pre 9 godina

Apsolutno su u pravu advokati. Kod notara sam bila prošle nedelje i to je blagi užas. Pojma nemaju, zakazuju za dva meseca običnu overu, sve se čeka, sve je neorganizovano. Zakon je krajnje nakaradan jer ne razuem zasto monopol na pisanje, recimo kupoprodajnog ugovora.Za overu mi je jasno jer hoće država pare, ali zašto da čekam dva meseca da mi notar napiše ugovor kad mogu kao diplomirani pravnik i sama da ga sastavim, ako je vec po zakonu ugovor saglasnost dveju volja. Diskriminatorski Zakon o javnim beležnica treba što pre staviti van snage. Ovo za Selakovića su takođe u pravu. Dečko je možda bio dobar asistentet i to svega par meseci pre ministrovanja, ali sa praksom blage veze nema. Taj u sud nije ušao dva puta...

dik

pre 9 godina

Da li ljudi uopste znaju sta su ovi uradili sa notarima? Pa ukinuli su overu u sudu, a sudske takse koje su placane na dnevnom nivou su MILIONI dinara i te pare bukvalno uzeli iz budzeta i dali u dzepove privatnika! Naravno, deo para kojeg sad ljudi daju notarima ide drzavi, ali ide samo PDV, dok ostalu zaradu (bolje reci reket) notari zadrzavaju, da ne kazem vracaju tamo gde treba... Ipak treba se oduziti nekome ko ih je tu postavio. I sad primoravaju ljude (pa cak i advokate!!!) da im ugovore sastavljaju notari, jer je drzava preko noci odlucila da od ponedeljka samo notari znaju da sastave kupoprodajni ugovor. Zamislite ponizenja za advokate? Pa naravno da ce da strajkuju. Od svega meni je najdrazi zahtev za smenu ministra, koji ne da nije nista bolji od Malovicke nego je jos na sve njene mane i prepotentan. Izem ti drzavu u kojoj advokati strajkuju!

lazar

pre 9 godina

Vidim da sve veći broj ljudi u Srbiji daje podršku advokatima i time je daju i samima sebi jer sve što država radi je protiv gradjana, samo što laici to često ne mogu da shvate. Ovaj štrajk mora da uspe jer je, prvo, u pitanju preživljavanje hiljade ljudi sa porodicama, a drugo, i sami građani su dobro shvatili haos koji je stvoren nakaradnim uvođenjem notarske profesije u Srbiji. Treće, i država zna šta je napravila i da će posledice po nju biti razorne. Zato nema odustajanja od štrajka, jer ne može se više dozvoliti golobradim mladićima i tek stasalim devojkama za udaju da ministruju i uređuju pravosuđe koje je u kolapsu.Dosta lakrdije u Srbiji i urušavanja onoga malo što nam je ostalo.

NOTATOR

pre 9 godina

Već mesec dana po medijima se šire hvalospevi na račun javnih beležnika: te biće efikasniji i brži, te biće veća pravna sigurnost, bez čekanja po redovima i slično. Vidi se da iza takvih natpisa stoji neko mnogo moćan kome je stalo da amortizuje nezadovoljstvo građana i na mala vrata ozakoni prebacivanje sudske delatnosti u privatne ruke. Naravno, javni beležnici niti su brži od suda, daleeeko od toga da su jevtiniji, a o pravnoj "sigurnosti" ćemo tek čitati feljtone, za godinu dana, po raznim tabloidima. Kada pročitam Pravilnik o tarifama javnih beležnika, prosto mi izgleda kao da se neko izmotava sa našim umovima i pravi nas idiotima. Svi znamo kakav se oduran soj ljudi bavi advokaturom i iako nikada nisam verovao da ću to reći: PODRŠKA ADVOKATIMA U BORBI PROTIV NOTARA.

adv.Jelena

pre 9 godina

Da vam objasnim, posto ocigledno o advokaturi komentarusu oni koji o tome nista ne znaju, a i ocigledno o malo cemu nesto znaju.
Kao prvo advokatima niko ne moze da daje otkaz, jer to nisu drzavni sluzbenici, vec je to jedna samostalna delatnost.
Drugo dozvole za bavaljenje advokaturom daje Advokatska komora, pa ona jedina moze i da oduzme dozvolu za bavaljenje tom delatnoscu, a posto je ta ista Advokatska komora pozvala u strajk, zabranu bavljenja tom delatnoscu moze dobiti samo onaj advokat koji bi prekrsio obavezu strajka i radio.
Trece bilo je pokusaja da se uvedu fiskalne kase advokatima, ali to nije proslo, jer nigde u svetu advokati nemaju fiskalne kase, sto je Svetska komora advokata potvrdila.
Cetvrto svi znate koliko advokati zaradjuju, a ne zanima vas koliki su troskovi jedne advokatske kancelarije.
Peto advokati nikoga ne vuku za rukav da dodje kod njih, na ta vrata sami dolazite, ako su vam "derikoze" i ako njihova pomoc nikome nije potrebna sta trazite tu?
Sesto neki advokati i jesu u sistemu pdv-a, u zavisnosti od prometa, ali i taj pdv od 20% placaju stranke, jer se njihove usluge poskupljuju za stavku PDV!
Advokatima ni do sada nije bilo lako da izadju sa porezom na kraj, ako porez bude veci povecace se cene usluga, a broj zaposlenog osoblja i pripravnika bice redukovan, pa ce pripravnika-volontera biti mnogo vise nego sada.
Toliko, pa ako hocete da objavite objavte komentar.

Dragan Torbica

pre 9 godina

Da objasnim par stvari ovima koji kukaju na advokate i koji misle da su oni neke derikože. Iako je advokatura ugledna profesija, možda samo 3% advokatskih kancelarija u BG zaradjuju hiljade evra mesečno. Ne možete njih porediti sa npr advokatima, recimo iz Bora, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, često nisu imali dovoljno da zarade ni da plate porez, a sad im je to još skoro pa duplirano + smanjen posao uvodjenjem notara.

Drugo, vi što pričate kome advokati uopšte trebaju, ja ne kršim zakon, ste toliko mentalno ograničeni. Nemojte posle samo da trčite kod advokata kad treba da tužite za neku nepravdu, oko nasledstva, razvoda... ne ne, radite to sami bez advokata ako možete i umete.

Treće vi koji mislite da će fiskalne kase rešiti problem. Idite kod advokata komšije ili poznanika, ili bilo kojeg u blizini za neku uslugu i videćete koliko će da vam traži. Bar 3 puta manje nego što je tarifa. To rade zato što znaju da je narod bez para, a i oni da da uzmu bar neki dinar, imam komšiju advokata koji kaže da od dosta klijenta ne može da naplati ništa jer kad im on sve lepo završi oni kažu nemamo da platimo. I šta čovek da radi, ne isplati mu se nikako da tuži jer bi mu troškovi bili veći neko ta bedna zarada. Mora da odradi pa da se nada da će klijent da mu plati, kad je već ovakvo vreme bez posla i svega. A ako bi uveli fiksne kase, on bi lepo vama dao račun pa bi morao da vam naplati punu cenu po tarifi, pa vi vidite da li vam se to isplati.

I na kraju za stručnjake koji kažu nek svim advokatima koji štrajkuju oduzmu dozvole za rad ima mladih ljudi pravnika koji hoće da rade. Pa oni i za njih štrajkuju! Od čega će mlad advokat da krene kad im je već sad porez skoro kao dvostruka prosečna plata u Srbiji, ne računajući BG? Ako ovako ostane, niko više neće studirati da postane advokat, jednostavno su uništili advokatsku profesiju sa ovakvim nametima i zakonima.

Dakle kolege komentatori, molio bih vas da se malo raspitate o temi pre nego što krenete da pišete gluposti. Advokati imaju moju punu podršku, a i i svi ostali koji štrajkuju i bore se protiv nepravde.

vlada 5

pre 9 godina

Podrška advokatima. Smena Selakovića odmah i revizija postupka izbora javnih beležnika, kao i polaganja beležničkih ispita. Ukidanje tkz. Pravosudne akademije. Pornađite napokon ministra koji je pre funkcije makar zakoračio u sud ili adv. kancelariju.

Mile

pre 9 godina

Sto se fiskalnih kasa tice ja kao advokat licno nemam nista protiv njihovog uvodjenja ali gradjani ne shvataju jednu stvar, u tom slucaju ce advokate morati da placaju odmah po svakom odrzanom rocistu a ne na kraju po naplati predmeta i vise ne bi bilo cenjkanja vec bi usluge bile po punoj tarifi, a ko to danas moze da plati? Takodje to bi znacilo da bi svaki radnik poreske uprave mogao da dodje u bilo koju adv. kancelariju i izvrsi uvud u bilo koj predmet a ko garantuje da poverljive informacije iz njega ne bi na volseban nacin zavrsile kod suprotne strane u tom sporu. I jos nesto , advokati placaju PDV kao i svi ostali kada predju propisan iznos, ali malo je takvih advokata koji puno zaradjuju.

milos

pre 9 godina

Iako ne mislim mnogo toga dobrog o advokatima i verujem da ovim strajkom oni brane svoje pozicije, ipak moram da kazem: KAPA DOLE! Svi treba da sledimo ovaj primer. Zaposleni u javnom i u privatnom sektoru, naucni i kulturni radnici, nezaposleni, studenti... Moramo pokazati ovom nakaradnom sistemu (koji nije smislio SNS, vec ga samo utvrdjuje po nalogu gazdi, posto nisu ni sposobni da smisle bilo sta) da NE MOZE! Ne moze otimacina od najugrozenijih, ne moze tzv solidarni porez, ne moze cokoladice u GSP i ne moze DILETANTIZAM da nas vodi. Bravo, advokati!

???

pre 9 godina

Notar kada sačini ugovor preda primerke ugovornim stranama i svaka strana neka se snalazi sama, jer nije u obavezi da radi dalje. Advokat kada sačini ugovor, odmah predaje ugovor u katastar kako bi sprečio prodavca da napravi dupli ugovor ili neku drugu potencijalnu zloupotrebu, jer u suprotnom stranka može da tuži advokata. Na sve to, kada se pogleda notarska tarifa, vidi se da notar naplaćuje više od prosečne cene koju naplate advokati za sastavljanje ugovora. Sada je pitanje, ko onda pruža pouzdaniju i stručniju uslugu, notar ili advokat?

Pera

pre 9 godina

Za porez su advokati samo delimicno u pravu. Treba im omoguciti da biraju da li ce voditi knjige ili biti pausalci. Nije korektno u drugoj polovini godine utvrditi znacajno vece poreze i obavezati ih da ih plate rektroaktivno od 1. januara. To je krajnje nekorektno. Moje misljenje je da ti porezi za veliku vecinu advokata nisu veliki ali da se bude jer nisu navikli da placaju porez, sto opet ne opravdava ovakvo ponasanje drzave.
Sto se tice ugrozavanja advokata pomocu Zakona o javnih beleznicima tu su u pravu. Narodu su ukinuli mogucnost da bira. Beleznicima su uveli monopol i sada naplacuju mnogo vise nego u zemljama koje su nama slicne. Overa potpisa se u nekim zemljama moze uraditi u posti, opstini ili kod javnog beleznika i ta usluga kosta nekoliko evra. Slicno kosta i overa fotokopije. Kod nas je sve to jako jako skupo i neprimereno nasem standardu.

bar neko....

pre 9 godina

Bar neko pismen da stane ovoj bahatoj kamarili koja je zajahala pa nema ni granice ni mere.
Da je srece da im se i ostali pridruze. A ovi sto im uvode fiskalne kase, a navijaju za Evropu neka dodju ovde i vide koliko kosta jedno "dobar dan" kod advokata.

generalni štrajk

pre 9 godina

Doktori i profesori gledajte od njih kako se traže prava, a ne da ćuteći gledate kako postajete najniži sloj u društvu po plati. I svaka priča o krizi, štednji i smanjenju plata je potpuno besmislena kad vodeće stranke zapošljavaju i dalje masovno svoje članove da ništa ne rade!

jovica

pre 9 godina

Auuuu pa rodjaci, kod nas pravosudje stoji odavno, vas protest bi imao svrhu kada bi trajao oko sedam godina koliko je prosecno vreme trajanja postupka u drzavi. Pod dva, cim vi budete davali fisklani racun, a ne trazili metodom odokativnog skidanja koze sa ledja, mozda, napominjem mozda i naravno mozda cu moci blagonaklono da gledam vase protest. Potom, institucija javnih beleznika vas je potresla a milione onih koji traze pravdu, koja je postala preskupa za dostizanje, NIJE. I na kraju, kada znate da pravite svoje cenovnike i tom prilikom nikoga ne pitate, pa evo gospodo platite sada malo.

Olga

pre 9 godina

Podržavam zahteve advokata.Stranački notari su monopolisti koji misle da se na brzinu obogate,ali neće moći; oni i nisu nikakva sigurnost da bi ljudi kod njih sklapali ugovore i plaćali astronomske cifre.Sklapajte ugovore kod advokata ne finansirajte preko tih foliranata stranke.

lena

pre 9 godina

Kako ko od Vas bude isao kod notara, kojima su data sumanuta ovlascenja, umesto da overavaju dokumenta....videcete...ja nisam advokat ali kada bih prodavala stan ili kupovala kucu, ZELIM IZBOR, necu da mi notar sastavlja ugovor...zelim da bude overen U SUDU !!! Ovo je Srbija, ne zaboravite...Pa ovom prilikom podrzite advokate, (posto na pr. kad su uvodjeni uteerivaci dugova niko se nije bunio...pa sad vidite sta se desilo sa tim)... a notarima je dato excluzivno pravo da sastavljaju ugovore, od kupoprodajnih, preko dozivotnog izdrzavanja...u ovoj drzavi? Pa cista namestaljka sljake... Zna se koji je posao notara, da overi dokument, ne da sastavlja ugovore. Uostalom valjda gradjanin to sam treba da izabere...ODUZETA JE SLOBODAN IZBOR.

Zrtva srpskog pravosudja

pre 9 godina

PUna podrska... Kakva crna reforma pravosodjua, sest meseci mi se produzio sudski spor gde sam ostecen za milion dinara, a sudovi i sudije se drugi put za tri godine sele s kraja na kraj grada. TAko je to kada dovedu nekog iz Nove Varosi da bude ministar pravde, koji je i na fakultetu vazio za cudaka s kojim niko nije hteo da se druzi. Dosta vise eksperimenata. Srbija moze da bude uredjena drzava, ali mora da se zna red i da svoj sistem uradimo po uzoru ne neke pametnije i uredjenije zemlje cije pravosudje uspesno funkcionse stotinama godina. A kod nas je pravosudje samo paravan da mogu da vas kradu i vi posle godinama na sudu dokazujete da vas je neko pokrao, iako je ocigledno.

e majko Srbijo

pre 9 godina

Sledece izbore izlazim sa porodicom, pre izbora cu ici sam po okolnim zgradama i moliti ljude da izadju na izbore. Nakaradnom sistemu se mora stati na put. Ovako vise ne moze.

Paušalac

pre 9 godina

A da se advokati lepo presele na PDV sistem, pa će plaćati tačno koliko zarade? Ili barem koliko prijave. Ah, da, naša država nema snage da ih prekontroliše, niti da uvede bruto plate svim građanima (što bi rešilo većinu problema države sa neprijavljivanjem poreza), pa će sada da se natežu.

ds

pre 9 godina

Ljudi, shvatite da bi uvodjenje fiskalnih kasa bilo lose sto za advokate to i za stanke. Ako bi uveli kase onda bi morali da nam naplate (nerealnu) cenu po tarifi, pa bismo morali da placamo mnogo vise nego sada njihove usluge. Advokatima su kase nezgodne jer to znaci da bi morali svaki cas da idu do svoje kancelarije da otkucaju racun, a oni cesto rade na terenu i po firmama.

Sara

pre 9 godina

Mnogi ne znaju da je medju danasnjim advokatima u Srbiji mnogo mladih ljudi koji umesto da sede na Birou za nezaposlene izlaze sami na trziste i trude se da svojim radom bar nesto zarade.A ima mnogo onih koji sede na Biroima za nezaposlene i cekaju adekvatan posao jer,Boze moj,oni su zavrsili fakultete.
Takodje je mnogo i mladih zena.Zena advokat koju poznajem uzela je samo tri meseca porodiljskog odsustva(sto je inace normalno u SAD i Svajcarskoj)kako ne bi izgubila klijente,a sve,ali bukvalno sve,zene koje znam da rade u javnim preduzecima i drzavnoj upravi samo cekaju da zadrudne pa da sede kuci 9 meseci + jos godinu dana za platu koju im drzava placa.
Razmislite malo i o tome kad kritikujete advokate.Ko vas dere:advokati ili gomila preko veze zaposlenih u javnom sektoru??

Platon

pre 9 godina

Ovom strajku treba sve institucije da se pridruze, da se oglase i studenti, da se izadje na ulice i trazi smena svih ovih nesposobnih baraba koji iniciraju donosenje ovih nakaradnih zakona za pljackanje zemlje i naroda. Nista u drzavi ne funkcionise kako treba, koliko treba lose da bude da bi se konacno cuo glas naroda?

ADVOKAT

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogućstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.
(Mile, 17. septembar 2014 12:08)

Zato što ja bez fiskalne kase primim tranzicionog jadnika koji je ostao bez posla i dogovorim se sa njim da probam da ga vratim na rad. Ako uspem, svoje usluge direktno naplatim od poslodavca, ako ne, nikom ništa. U svakom slučaju, od njega ne uzmem ni dinar. Kada isti taj jadnik dođe kod mene koji imam fiskalnu kasu, moram da mu otkucam račun i istovremeno naplatim 16.500 dinara za tužbu i 18.000 dinara za svako od ko zna koliko ročišta. Inače će poreznici u sudskom predmetu videti da sam zastupao tog klijenta, i neće mi verovati da sam radio gratis, već će me kazniti zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase.

A sada ti meni odgovori : Ako ostaneš bez posla ( ne dao Bog ), da li bi želeo da te zastupa advokat sa kasom ili advokat bez kase ???

bezimena

pre 9 godina

Puna podrška advokatima, oni su jedini pravi branioci svih prava i sloboda u svakoj zemlji, pa kao što se bore za nas kada nam trebaju, imaju pravo da se bore i za sebe. U ovome što traže apsilutno su u pravu, i za dobrobit svih gradjana je da ih podrže!

p.s. Napred Vlado ne popustaj tim derikesama nikako. Ako im se ne svidja nek se otkazu ima dece koja su zavrsila prava.
(Marija, 17. septembar 2014 07:54)

Kaže se derikože, a to su ovi na vlasti, koji pored svih harača, samo još nisu opet uveli i danak u krvi.
Sledeće izrečeno je zaista nonsens. Ne postaje se advokat tako što se završi pravni fakultet, kao što se ne postaje hirurg tako što se završi med. fakultet!

Novosadjanka

pre 9 godina

Saska,ima svakakvih advokata,ali svaki se trudi da dobije spor a ne da ga izgubi jer je to jedini nacin da pridobije i nove klijente.Ponovo neznalice fiskalizacija advokata samo bi POVECALA CENE USLUGA a vec sad je Advokatska tarifa visoka.Iskljucivo i samo bi gradjani to platili.I da se udruze u Kancelarije(sto je neko spomenuo)to nema nikakve veze jer svaki advokat radio sam ili ne placa porez bilo pausalno bilo na stvarno utvrdjen prihod(vodjenjem knjiga).Sto se tice zatvaranja kancelarija MNOGI SU ADVOKATI ZATVORILI KANCELARIJE JER NEMA POSLA.To su samo price o enormnom zaradjivanju nekolicine advokata iz Beograda.A inace Advokatska Tarifa u Srbiji je smesna za onu u recimo Hrvatskoj a kamoli u nekoj zapadno evropskoj zemlji.

Magdalena

pre 9 godina

Pravosudje nikada nije bilo u gorem stanju! Sunovrat je poceo kada su pocele reforme pravosudja 2010. do tada nije nista valjalo od tada tek sacuvaj Boze. U pravosudju se ne zna "ni ko pije ni ko placa" i nadam se da ce advokati istrajati u svojim zahtevima, a to je izmedju ostalog i ostavka ministra!

olga

pre 9 godina

Da li se neko setio da istrazi koliko zaradjuje notar za jedan dan? E pa da znate min.10.000. Eura dnevno.Proverite podatke o visini dnevnih naplata taksi u osnovnim sudovima, pre uvodjenja notara pa razmislite, za toliko je manje para u budzetu.A steta je po drzavu jos veca jer ce ovo resenje sa monopolom notara zatvoriti 2/3 advokatskih kancelarija - koje kao poreski obveznici sa visokom strucnom spremom placaju svakog 15-tog u proseku cca 500 eura mesecno.

Lala iz Banata

pre 9 godina

Za ovih 18 dana, od kada su notari krenuli, bili su mi već 10-ak klijenata kojima su notar odbili da sačine ugovor iz raznih, najčešće nebuloznih razloga ili iz prostog neznanja.
Prosto ih upute na advokate, da advokati odrade sav posao, posto oni ne znaju, a potom, samo otkucaju tipski ugovor i naplate.
Pri tome, trpi stranka koja em plati advokatu, em plati notaru, dakle maltane duplu taksu, za ono sto advokat moze da odradu za mnogo manje novca, kada bi se advokatima dozvolilo da rade ugovore. Ovo sve, jer je u Srbiji 63% nekretnina nesređeno, i do ovih problema će dolaziti sve više, jer notar ne žele da naprave ugovor za nesređenu nekretninu.
Što se tiče ostalih razloga za štrajk, moje kolege su ovde već više puta objasnile, pa neću ponavljati njihove reči.

Mladen

pre 9 godina

Posto je pravosudje u pitanju mogli bi ste u tekstu sa obzirom da je dnevni preporucite sta sme da se komentarise da bi objavili komentare.

maloicitao

pre 9 godina

Sve je stalo samo cene i porezi rastu....
P.S. Apelujem da se advokatima besplatno podele fiskalne kase...
(Siroti nezasticeni advokati, 17. septembar 2014 08:07)

Ko o cemu neki o kasama...ocigledno da ne razumes da je problem mnogo siri i tice se svih ljudi

Mladen

pre 9 godina

Posto je pravosudje u pitanju mogli bi ste u tekstu sa obzirom da je dnevni preporucite sta sme da se komentarise da bi objavili komentare.

Milica

pre 9 godina

Nije samo advokatima povecan porez. Meni je na Zvezdari za agenciju povecan 120%!!! A ukinuta sva pomoc i trudnicama i porodiljama, besplatna vestacka oplodnja,... Znaci, klasicna pljacka po principu "ako prodje, prodje".

adv. Aleksandar

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogućstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.
(Mile, 17. septembar 2014 12:08)

Zato što evidentiranje svake radnje preko kase predstavlja kršenje advokatske tajne na relaciji advokat klijent. Treća lica (čitaj: Poreska uprava- Država) ne sme da ima uvida u to koju vrstu spora klijent vodi. Znam rećićete usluge su šifrovane, ali neko upoređivanjem otkucane cene i advokatske tarife može lako da zaključi koji je spor u pitanju: Da se neko razvodi, da li se lišava poslovne sposobnost, da li je nasilje u porodici, da li je kompromitujuće krivično delo , da li je izgubio posao itd. Neovlašćena lica mogu takve informacije da iskoriste. Pravo na advokatsku tajnu je Ustavom zajamčeno pravo svakog građanina, ako se ta tajna dovede u pitanje dolazi do povrede ljudskih prava. Ovde svi olako shvatamo naše lične podatke i informacije takvog tipa. Slušajte malo poverenika Šabića pa vidite šta on ima da kaže na tu temu.

Tek drugi deo je ovo što se odnosi na gratis rad al o tome je kolgea već govorio.

saška

pre 9 godina

Podrška advokatima?! Lihvari..Navikli da nemaju nikakvu odgovornost, ni finansijsku ni etičku a sad oni žrtve nepravde? Znam mnoge ljude koji su direktno oštećeni od advokata.Naplaćuju enormne cifre i procente svejedno dobili ili izgubili. Neki NAMERNO loše vode postupke da bi posle uzeli još para od klijenta za žalbeni postupak!!GLAVNI NOSIOCI KORUPCIJE U PRAVOSUDJU SU ADVOKATI Javna je tajna već decenijama da se preko advokata korumpiraju sudije i predsednici sudova, tačno se zna ko je sa kim dobar..Etika nula, Komora nula
Baš mi je drago što su im oduzeli poslove sa nekretninama, da zaboli i njih po džepu..
Treba im ukinuti paušalno i uvesti obavezu fiskalizacije svima zato što advokati i na pr. estetski hirurzi (a i ostali doktori) naplacuju desetine i stotine hiljada evra za svoje usluge a muljaju sa porezom i ništa ne plaćaju..A država demonstrira silu na onim mučenicima što prodaju veš na ulici

Gospodjica

pre 9 godina

Neki drugi moraju da strajkuju gladju i blokiraju saobracajnice, jer drugacije se ne primecuje da rade, advokati ne moraju, oni samo prestanu sa radom i odmah se vidi!

камен да проплаче

pre 9 godina

Немам ни времена, ни живаца да одговорим на пар коментара које су писали адвокати па ћу кратко. Јадни ви. Кад вас човек слуша сузе му крену на очи. Највећу дреку против увођења фискалних каса дизали сте ви и таксисти. Разлог? Исти ментални склоп.

Konrad

pre 9 godina

"Advokati u strajku, pravosudje staje", dakle simbioza.Ne mogu jedni bez drugih.Nekada su se krojili zakoni po njihovoj meri i nikada nije pobedjivala istina.Uvek je pobedjivala strana koja lepse laze.Ja radim za 26000 din. i po deset sati (i subotom), obavezan sam drzavi da placam sve namete a oni za 4-5 odstampanih redova uzimaju po 100 evra.Zena duzna 26 din. i oni joj nameste dug od 19000 din. Nikada ni ove ni prethodne vlasti nisu donosile zakon u korist obicnih gradjana.Donosili su zakone u svoju korist.Omogucavali su svom okruzenju prve milione, donosili su najkriminogenije zakone tako da se svaka mafijaska bagra mogla pozivati na njih.Tako ce biti i sada.Parlament je pun pravnika i sredice oni to.Vazno da se veliki vodja u pocetku malo buni (kobajagi) i da mu ulizice aplaudiraju.Postovani sugradjani (citaj: ovce) oni zive u drugom svetu.Mi im sluzimo samo da na izborima legalizujemo njihove lazi, pljacke i druge kriminalne rabote. Vazno je da im aplaudiramo kada nas lazu i potkradaju.Setite se toga kada za kilogram secera budete glasali za vaseg favorita na sledecim izborima.Razjedinili su narod.Nikada jedan zdravstveni radnik nece stati uz prosvetnog radika ako ovaj organizuje strajk ili obratno.Tako je u svim segmentima drustva.Nikada nece biti smenjeni, jer zato je potrebna kriticna masa.A ta kriticna masa je bez posla i sama se nikada nece znati organizovati.A oni gore su stvorili zastitni bedem oko sebe i svaki dan nam serviraju iz supljeg u prazno.

Smarty

pre 9 godina

Sudeci po odnosima pluseva i minusa, advokati su se bas dobro pripremili za ovaj strajk, jer sigurno obicni citaoci ne lupaju minuse.
Puna podrska Drzavi da istraje u borbi protiv ovog zla, legla korupcije i nemorala.
Podrzao bih ja strajk advokata da se u zahtevima bore za uredjenu, pravnu drzavu i vladavinu zakona, efikasnije sudsvo... Svim zapolenima drzava uzima od zaradjenog 50%, jedino od advokata par %, jer se ne zna koliko zaradjuju. Kad budem procitao da je neki advokat propao i promenio zanimanje, poverovacu vam. Sad kad drzava zeli da ih priblizi normalnim ljudima ovi lesinari pisu: "nikoga mi ne vucemo za rukav da dodje kod nas"! Sta li vas uce na fakultetima kada ne znate da je ljude muka naterala da dodju kod vas, bas kao i kod doktora. A i ja svasta pitam, zar se ono protiv gotovo svih profesora pravnog fakulteta u KG ne vodi sudski postupak za mito? Cast izuzecima, ali advokati sa vecinom sudija predstavljaju moralno dno Srbije.
Bas me zanima koliko cete minusa udariti.

Janko

pre 9 godina

Zahtevi su vise manje nerealni.Slazem se samo sa zahtevom za smanjenje pausalnog poreza jer jedino pogoduje velikim advokatskim kancelarijama,pretezno iz Beograda i Novog Sada,dok advokate iz provincije,i ovako osakacene uvodjenjem notarijata dodatno steti.Uvedite sistem fiskalne kase,pa da vidimo.

Boki

pre 9 godina

@adv. Aleksandar
Jel'ti mislis da se svi mi zakopcavamo na ledja?
Zamalo da me rasplaces pricom o zastiti klijenata.Svakome ko ima mozga,jasno je da se ta "advokatska tajna" odnosi isklucivo na vase novcanike i da ne zelite da placate porez na ono sto ste zaradili.
A imalo bi se sta naplatiti....

Krstic

pre 9 godina

Trenutno sam u CG i trebao sam obaviti neki posao kod notara, pa to je milina, zavrsite predvidjeni posao za pola sata. Nisu nikakav bauk, sve sto zarade prijave i na to placaju porez, kakav pausal. Advokati treba obavezno da imaju fiskalne kase, pa ako malo zaradjuju, mali ce im biti I porez.

Đomla

pre 9 godina

Advokatima treba ukinuti poreze, a povećati poreze ostalim građanima. Možda bi trebalo da im obezbedimo i subvencije, jer po njihovim poreskim prijavama i prijavljenim prihodima - oni su čista socijala i oduvek su to bili.

Milan Krstic

pre 9 godina

Advokatura je postala kasta za sebe i ona ce braniti svoj dinar zestoko bez obzira dal ima krize u drzavi ili nema...isto tako radi jos neka grupa ljudi u drzavi...sto se tice odavanja informacija ako dodje poreska u advokatsku kancelariju pa pogleda predmet,ta tvrdnja je presmesna...dovoljno je da se uzme podatak iz suda da li je rociste odrzano ili ne i da se vidi za koje delo...a o odavanju informacije treba pitati advokate koji ne samo svoje stranke obavestavaju za neke stvari vec i celu ekipu bandita (provereno)...o davanju saveta kako da se svedoci ne zelim ni da pricam jer cu se opet iznervirati...pitam se ima li obraza neko (ima al onjima ovde nije rec)...o zahvatanju advokata po pitanju branjenja po sluzbenoj duznosti isto ne zelim nista da kazem...nek se raspita nekokoliko drzava placa advokatima za te stvari...ADVOKATI nek vas je sramota...

saška

pre 9 godina

Uvodjenjem obavezne fiskalizacije za sve advokate:
- država bi postala zainteresovana strana u odnosu advokat-klijent;
- praćenje tokova novca bi bilo korisno za rad svih državnih organa koji se bave organizovanim kriminalom i korupcijom, Komisije za sprečavanje pranja novca,..
- bila bi moguća unakrsna provera imovine i prihoda advokata pa se ne bi dogodilo da advokat ima 20 stanova a plaćao je neku crkavicu od poreza paušalno
- cene usluga bi možda u startu išle gore ali bi nakon kratkog vremena došlo do realnosti jer se učesnici na tržištu (usluga) po pravilu ponašaju racionalno; cene diktiraju ponuda i tražnja i kvalitet usluga ali tržište mora biti regulisano
Ovakvo stanje odgovara isključivo i samo lovcima u mutnom i korupciji a najveće gubitke trpe pošteni gradjani (i pošteni advokati) i budžet.

Mile

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogucstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.

Tventin

pre 9 godina

Pazi ti to, advokati se žale na visoke namete. Ne bi trebalo da im se ispune zahtevi, jer nisam čuo da postoji neki advokat koji živi na ivici siromaštva.

aaaaa

pre 9 godina

Dok strajk traje, to je sansa za advokate bez posla...

Mogu oni da se bune dok su stomaci puni, kad ogladne, lecice na rudu...

Isti sistem primeniti i na taksiste..

nema

pre 9 godina

Lepo je to smišljeno, sad ćemo da plaćamo advokatima da napišu ugovor, pa notarima da ga overe, pa drŸavi porez. To sve za naše dobro, da nas zaboga šaneri ne varaju. Pa nema gorih od drzave. Uzgred nešto ne čuh da se advokati bune što se procesi tegle godinama.

3cp0

pre 9 godina

Potrebno je da se advokati udruzuju, prave Advokatske Kancelarije... i PLACAJU POREZ isto kao i svaki građanin i preduzetnik u RS! Advokati su leglo malverzacija oko neplacanja poreza... ali zato, kad se uhvatiš za kvaku kod advokata, ode bar 100€, u kešu! Koji advokat plati i koliko plati porez? Naravno, provincijski advokati imaju manje posla, mada ni to nije pravilo... zato bi oni morali placati manji paušal... Naravno, ako bi se organizovali u Kancelarije, paušal i svi ostali troškovi bi im bili povoljniji, a usluga advokature kvalitetnija!

DPolitika

pre 9 godina

@ADVOKAT

Racun kucas po pruzenoj usluzi, znaci kada "tranzicionom" radniku zelis da ucinis uslugu kucaces racun po prijemu novca ne pre a ako imas preko 8 miliona prihoda tada moras biti u PDV sistemu pa i onada mozes isto da cinis usluge tako da ne izmisljas razloge koji ne piju vodu....

Usput gde si bio da strajkujes zbog velikih tarifa koje su razrezane, tada buna nije bilo pa sada kao cinite usluge....

Kada budes strajkovao zbog visokih cenovnika(advokatske tarife, cena overa itd) javi se do tada sedi dole imas JEDAN.

informišite se prvo

pre 9 godina

Kako će država da plaća službene odbrane ako se uvedu fiskalne kase pravilo je da se prilikom izdavanja računa i plaća, a država trenutno duguje po 2-3 godine.
Još jedna imformacija advokati su nudili prebianje potraživanja, ali država je to odbila. Evo ja dugujem 40000 za poreze, a meni duguju više od 20000 dinara.

Brana

pre 9 godina

Pa dobro gospodo novinari, hoće li neko reći o konkretnim brojkama u RS dinarima? Poštedite nas procenata. Pa da uporedimo koliko to plaćaju, advokati, obućari, frizeri i ostali paušalci, a koliko kuća, stanova, automobila poseduju...

Finance Consultant

pre 9 godina

Ovaj galimatijas je moguće jednostavno rešiti. Treba u isto vreme uraditi sledeće:
-Ukinuti javnobeležničku tarifu kao kategoriju
-Ukinuti advokatsku tarifu kao kategoriju
-Ukinuti tarife privatnih izvršitelja
-Ukinuti maksimalan broj javnih beležnika i izvršitelja vezano za broj stanovnika. Omogućiti svakom ko položi ispit da bude imenovan kao beležnik ili kao izvršitelj. Kod advokata ovo već postoji i to ne treba menjati
-Uvesti fiskalne kase i advokatima i notarima i izvršiteljima
-Ukinuti i advokatima i notarima i izvršiteljima pravo na paušalno oporezivanje
Benefiti koji bi nastali su sledeći:
-Povećao bi se broj advokata, notara i izvršitelja koji bi kroz zdravu konkurenciju morali maksimalno da snize cene što je benefit za gradjane, tako da bi se recimo Ugovori sastavljali za 1000 ili 2,000 dinara a overavali za 1000 RSD, što realno i ne treba da košta vise
-Građani ne bi čekali u redovima kod notara, a Ugovore bi sastavljali ili sami gradjani ili advokati ili notary po volji, a overavali bi samo notary
-Uvođenjem fiskalnih kasa evdentirao bi se promet koji je do sada bio na crno naraočito kod advokata
-Ukidanjem paušalnog oporezivanja svako bi plaćao poreze i doprinose prema ekonomskoj snazi, a same knjigovođe bi došle do novih klijenata
-Otvorila bi se nova radna mesta među notarima, izvršiteljima, advokatima i knjigovodjama
-Povećao bi se priliv u budžet

камен да проплаче

pre 9 godina

Немам ни времена, ни живаца да одговорим на пар коментара које су писали адвокати па ћу кратко. Јадни ви. Кад вас човек слуша сузе му крену на очи. Највећу дреку против увођења фискалних каса дизали сте ви и таксисти. Разлог? Исти ментални склоп.

Smarty

pre 9 godina

Sudeci po odnosima pluseva i minusa, advokati su se bas dobro pripremili za ovaj strajk, jer sigurno obicni citaoci ne lupaju minuse.
Puna podrska Drzavi da istraje u borbi protiv ovog zla, legla korupcije i nemorala.
Podrzao bih ja strajk advokata da se u zahtevima bore za uredjenu, pravnu drzavu i vladavinu zakona, efikasnije sudsvo... Svim zapolenima drzava uzima od zaradjenog 50%, jedino od advokata par %, jer se ne zna koliko zaradjuju. Kad budem procitao da je neki advokat propao i promenio zanimanje, poverovacu vam. Sad kad drzava zeli da ih priblizi normalnim ljudima ovi lesinari pisu: "nikoga mi ne vucemo za rukav da dodje kod nas"! Sta li vas uce na fakultetima kada ne znate da je ljude muka naterala da dodju kod vas, bas kao i kod doktora. A i ja svasta pitam, zar se ono protiv gotovo svih profesora pravnog fakulteta u KG ne vodi sudski postupak za mito? Cast izuzecima, ali advokati sa vecinom sudija predstavljaju moralno dno Srbije.
Bas me zanima koliko cete minusa udariti.

saška

pre 9 godina

Podrška advokatima?! Lihvari..Navikli da nemaju nikakvu odgovornost, ni finansijsku ni etičku a sad oni žrtve nepravde? Znam mnoge ljude koji su direktno oštećeni od advokata.Naplaćuju enormne cifre i procente svejedno dobili ili izgubili. Neki NAMERNO loše vode postupke da bi posle uzeli još para od klijenta za žalbeni postupak!!GLAVNI NOSIOCI KORUPCIJE U PRAVOSUDJU SU ADVOKATI Javna je tajna već decenijama da se preko advokata korumpiraju sudije i predsednici sudova, tačno se zna ko je sa kim dobar..Etika nula, Komora nula
Baš mi je drago što su im oduzeli poslove sa nekretninama, da zaboli i njih po džepu..
Treba im ukinuti paušalno i uvesti obavezu fiskalizacije svima zato što advokati i na pr. estetski hirurzi (a i ostali doktori) naplacuju desetine i stotine hiljada evra za svoje usluge a muljaju sa porezom i ništa ne plaćaju..A država demonstrira silu na onim mučenicima što prodaju veš na ulici

Milan Krstic

pre 9 godina

Advokatura je postala kasta za sebe i ona ce braniti svoj dinar zestoko bez obzira dal ima krize u drzavi ili nema...isto tako radi jos neka grupa ljudi u drzavi...sto se tice odavanja informacija ako dodje poreska u advokatsku kancelariju pa pogleda predmet,ta tvrdnja je presmesna...dovoljno je da se uzme podatak iz suda da li je rociste odrzano ili ne i da se vidi za koje delo...a o odavanju informacije treba pitati advokate koji ne samo svoje stranke obavestavaju za neke stvari vec i celu ekipu bandita (provereno)...o davanju saveta kako da se svedoci ne zelim ni da pricam jer cu se opet iznervirati...pitam se ima li obraza neko (ima al onjima ovde nije rec)...o zahvatanju advokata po pitanju branjenja po sluzbenoj duznosti isto ne zelim nista da kazem...nek se raspita nekokoliko drzava placa advokatima za te stvari...ADVOKATI nek vas je sramota...

Krstic

pre 9 godina

Trenutno sam u CG i trebao sam obaviti neki posao kod notara, pa to je milina, zavrsite predvidjeni posao za pola sata. Nisu nikakav bauk, sve sto zarade prijave i na to placaju porez, kakav pausal. Advokati treba obavezno da imaju fiskalne kase, pa ako malo zaradjuju, mali ce im biti I porez.

Paušalac

pre 9 godina

A da se advokati lepo presele na PDV sistem, pa će plaćati tačno koliko zarade? Ili barem koliko prijave. Ah, da, naša država nema snage da ih prekontroliše, niti da uvede bruto plate svim građanima (što bi rešilo većinu problema države sa neprijavljivanjem poreza), pa će sada da se natežu.

jovica

pre 9 godina

Auuuu pa rodjaci, kod nas pravosudje stoji odavno, vas protest bi imao svrhu kada bi trajao oko sedam godina koliko je prosecno vreme trajanja postupka u drzavi. Pod dva, cim vi budete davali fisklani racun, a ne trazili metodom odokativnog skidanja koze sa ledja, mozda, napominjem mozda i naravno mozda cu moci blagonaklono da gledam vase protest. Potom, institucija javnih beleznika vas je potresla a milione onih koji traze pravdu, koja je postala preskupa za dostizanje, NIJE. I na kraju, kada znate da pravite svoje cenovnike i tom prilikom nikoga ne pitate, pa evo gospodo platite sada malo.

Janko

pre 9 godina

Zahtevi su vise manje nerealni.Slazem se samo sa zahtevom za smanjenje pausalnog poreza jer jedino pogoduje velikim advokatskim kancelarijama,pretezno iz Beograda i Novog Sada,dok advokate iz provincije,i ovako osakacene uvodjenjem notarijata dodatno steti.Uvedite sistem fiskalne kase,pa da vidimo.

Tventin

pre 9 godina

Pazi ti to, advokati se žale na visoke namete. Ne bi trebalo da im se ispune zahtevi, jer nisam čuo da postoji neki advokat koji živi na ivici siromaštva.

Đomla

pre 9 godina

Advokatima treba ukinuti poreze, a povećati poreze ostalim građanima. Možda bi trebalo da im obezbedimo i subvencije, jer po njihovim poreskim prijavama i prijavljenim prihodima - oni su čista socijala i oduvek su to bili.

3cp0

pre 9 godina

Potrebno je da se advokati udruzuju, prave Advokatske Kancelarije... i PLACAJU POREZ isto kao i svaki građanin i preduzetnik u RS! Advokati su leglo malverzacija oko neplacanja poreza... ali zato, kad se uhvatiš za kvaku kod advokata, ode bar 100€, u kešu! Koji advokat plati i koliko plati porez? Naravno, provincijski advokati imaju manje posla, mada ni to nije pravilo... zato bi oni morali placati manji paušal... Naravno, ako bi se organizovali u Kancelarije, paušal i svi ostali troškovi bi im bili povoljniji, a usluga advokature kvalitetnija!

Boki

pre 9 godina

@adv. Aleksandar
Jel'ti mislis da se svi mi zakopcavamo na ledja?
Zamalo da me rasplaces pricom o zastiti klijenata.Svakome ko ima mozga,jasno je da se ta "advokatska tajna" odnosi isklucivo na vase novcanike i da ne zelite da placate porez na ono sto ste zaradili.
A imalo bi se sta naplatiti....

aaaaa

pre 9 godina

Dok strajk traje, to je sansa za advokate bez posla...

Mogu oni da se bune dok su stomaci puni, kad ogladne, lecice na rudu...

Isti sistem primeniti i na taksiste..

Mile

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogucstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.

nema

pre 9 godina

Lepo je to smišljeno, sad ćemo da plaćamo advokatima da napišu ugovor, pa notarima da ga overe, pa drŸavi porez. To sve za naše dobro, da nas zaboga šaneri ne varaju. Pa nema gorih od drzave. Uzgred nešto ne čuh da se advokati bune što se procesi tegle godinama.

DPolitika

pre 9 godina

@ADVOKAT

Racun kucas po pruzenoj usluzi, znaci kada "tranzicionom" radniku zelis da ucinis uslugu kucaces racun po prijemu novca ne pre a ako imas preko 8 miliona prihoda tada moras biti u PDV sistemu pa i onada mozes isto da cinis usluge tako da ne izmisljas razloge koji ne piju vodu....

Usput gde si bio da strajkujes zbog velikih tarifa koje su razrezane, tada buna nije bilo pa sada kao cinite usluge....

Kada budes strajkovao zbog visokih cenovnika(advokatske tarife, cena overa itd) javi se do tada sedi dole imas JEDAN.

saška

pre 9 godina

Uvodjenjem obavezne fiskalizacije za sve advokate:
- država bi postala zainteresovana strana u odnosu advokat-klijent;
- praćenje tokova novca bi bilo korisno za rad svih državnih organa koji se bave organizovanim kriminalom i korupcijom, Komisije za sprečavanje pranja novca,..
- bila bi moguća unakrsna provera imovine i prihoda advokata pa se ne bi dogodilo da advokat ima 20 stanova a plaćao je neku crkavicu od poreza paušalno
- cene usluga bi možda u startu išle gore ali bi nakon kratkog vremena došlo do realnosti jer se učesnici na tržištu (usluga) po pravilu ponašaju racionalno; cene diktiraju ponuda i tražnja i kvalitet usluga ali tržište mora biti regulisano
Ovakvo stanje odgovara isključivo i samo lovcima u mutnom i korupciji a najveće gubitke trpe pošteni gradjani (i pošteni advokati) i budžet.

Konrad

pre 9 godina

"Advokati u strajku, pravosudje staje", dakle simbioza.Ne mogu jedni bez drugih.Nekada su se krojili zakoni po njihovoj meri i nikada nije pobedjivala istina.Uvek je pobedjivala strana koja lepse laze.Ja radim za 26000 din. i po deset sati (i subotom), obavezan sam drzavi da placam sve namete a oni za 4-5 odstampanih redova uzimaju po 100 evra.Zena duzna 26 din. i oni joj nameste dug od 19000 din. Nikada ni ove ni prethodne vlasti nisu donosile zakon u korist obicnih gradjana.Donosili su zakone u svoju korist.Omogucavali su svom okruzenju prve milione, donosili su najkriminogenije zakone tako da se svaka mafijaska bagra mogla pozivati na njih.Tako ce biti i sada.Parlament je pun pravnika i sredice oni to.Vazno da se veliki vodja u pocetku malo buni (kobajagi) i da mu ulizice aplaudiraju.Postovani sugradjani (citaj: ovce) oni zive u drugom svetu.Mi im sluzimo samo da na izborima legalizujemo njihove lazi, pljacke i druge kriminalne rabote. Vazno je da im aplaudiramo kada nas lazu i potkradaju.Setite se toga kada za kilogram secera budete glasali za vaseg favorita na sledecim izborima.Razjedinili su narod.Nikada jedan zdravstveni radnik nece stati uz prosvetnog radika ako ovaj organizuje strajk ili obratno.Tako je u svim segmentima drustva.Nikada nece biti smenjeni, jer zato je potrebna kriticna masa.A ta kriticna masa je bez posla i sama se nikada nece znati organizovati.A oni gore su stvorili zastitni bedem oko sebe i svaki dan nam serviraju iz supljeg u prazno.

bravo

pre 9 godina

Advokati vode borbu za sve gradjane,pdizanje poreza za 100 i više posto u vremenu kada gradjani nemaju para je sramota, na kraju bi se te poreske obaveze odrazile na poskupljenje usluga sto ponovo mi plaćamo.
Uvodjenje notara sa ovakvim ovlašćenjima, dovešće do toga da će ljudi uskoro podizati kredit za njihove usluge.
Masa pravnika u firmama će ostati bez posla zbog notara.
Samo pogledajte strukturu notara i biće vam sve jasno vezano za njihovu stručnost, pa ljudi birali su policajce za notare.
Ovakva ovlašćenja notari nigde nemaju.

maloicitao

pre 9 godina

Sve je stalo samo cene i porezi rastu....
P.S. Apelujem da se advokatima besplatno podele fiskalne kase...
(Siroti nezasticeni advokati, 17. septembar 2014 08:07)

Ko o cemu neki o kasama...ocigledno da ne razumes da je problem mnogo siri i tice se svih ljudi

Finance Consultant

pre 9 godina

Ovaj galimatijas je moguće jednostavno rešiti. Treba u isto vreme uraditi sledeće:
-Ukinuti javnobeležničku tarifu kao kategoriju
-Ukinuti advokatsku tarifu kao kategoriju
-Ukinuti tarife privatnih izvršitelja
-Ukinuti maksimalan broj javnih beležnika i izvršitelja vezano za broj stanovnika. Omogućiti svakom ko položi ispit da bude imenovan kao beležnik ili kao izvršitelj. Kod advokata ovo već postoji i to ne treba menjati
-Uvesti fiskalne kase i advokatima i notarima i izvršiteljima
-Ukinuti i advokatima i notarima i izvršiteljima pravo na paušalno oporezivanje
Benefiti koji bi nastali su sledeći:
-Povećao bi se broj advokata, notara i izvršitelja koji bi kroz zdravu konkurenciju morali maksimalno da snize cene što je benefit za gradjane, tako da bi se recimo Ugovori sastavljali za 1000 ili 2,000 dinara a overavali za 1000 RSD, što realno i ne treba da košta vise
-Građani ne bi čekali u redovima kod notara, a Ugovore bi sastavljali ili sami gradjani ili advokati ili notary po volji, a overavali bi samo notary
-Uvođenjem fiskalnih kasa evdentirao bi se promet koji je do sada bio na crno naraočito kod advokata
-Ukidanjem paušalnog oporezivanja svako bi plaćao poreze i doprinose prema ekonomskoj snazi, a same knjigovođe bi došle do novih klijenata
-Otvorila bi se nova radna mesta među notarima, izvršiteljima, advokatima i knjigovodjama
-Povećao bi se priliv u budžet

Иван

pre 9 godina

Ово што траже око нотара (јавних бележника) су 100% управу! Мој другар је јуче требао да прода стан у згради коју је градио и онда је отишао у суд да овери купопродајни уговор, а они су рекли да то више не може и послали га код нотара.

33.000 дин му је овлашћени нотар тражио јер више уговор који сами напишете не служи ничему па макар и 100% технички био исправан него морате код нотара да вам он закаже за 15 дана, да прекуца исти тај уговор, да га одштампа и узме вам 300е... Чак и ако вам адвокат напише комплетан уговор, ви морате код нотара да он то опет откуца...

Био би ред да Вучић, ако се већ представља као месија овог народа, отпусти 100.000 државних службеника и тако реши проблем буџета, уместо што измишља овакве глупости и пљачка народ!

Благи ужас!

adv.Jelena

pre 9 godina

Da vam objasnim, posto ocigledno o advokaturi komentarusu oni koji o tome nista ne znaju, a i ocigledno o malo cemu nesto znaju.
Kao prvo advokatima niko ne moze da daje otkaz, jer to nisu drzavni sluzbenici, vec je to jedna samostalna delatnost.
Drugo dozvole za bavaljenje advokaturom daje Advokatska komora, pa ona jedina moze i da oduzme dozvolu za bavaljenje tom delatnoscu, a posto je ta ista Advokatska komora pozvala u strajk, zabranu bavljenja tom delatnoscu moze dobiti samo onaj advokat koji bi prekrsio obavezu strajka i radio.
Trece bilo je pokusaja da se uvedu fiskalne kase advokatima, ali to nije proslo, jer nigde u svetu advokati nemaju fiskalne kase, sto je Svetska komora advokata potvrdila.
Cetvrto svi znate koliko advokati zaradjuju, a ne zanima vas koliki su troskovi jedne advokatske kancelarije.
Peto advokati nikoga ne vuku za rukav da dodje kod njih, na ta vrata sami dolazite, ako su vam "derikoze" i ako njihova pomoc nikome nije potrebna sta trazite tu?
Sesto neki advokati i jesu u sistemu pdv-a, u zavisnosti od prometa, ali i taj pdv od 20% placaju stranke, jer se njihove usluge poskupljuju za stavku PDV!
Advokatima ni do sada nije bilo lako da izadju sa porezom na kraj, ako porez bude veci povecace se cene usluga, a broj zaposlenog osoblja i pripravnika bice redukovan, pa ce pripravnika-volontera biti mnogo vise nego sada.
Toliko, pa ako hocete da objavite objavte komentar.

ds

pre 9 godina

Ljudi, shvatite da bi uvodjenje fiskalnih kasa bilo lose sto za advokate to i za stanke. Ako bi uveli kase onda bi morali da nam naplate (nerealnu) cenu po tarifi, pa bismo morali da placamo mnogo vise nego sada njihove usluge. Advokatima su kase nezgodne jer to znaci da bi morali svaki cas da idu do svoje kancelarije da otkucaju racun, a oni cesto rade na terenu i po firmama.

Mile

pre 9 godina

Sto se fiskalnih kasa tice ja kao advokat licno nemam nista protiv njihovog uvodjenja ali gradjani ne shvataju jednu stvar, u tom slucaju ce advokate morati da placaju odmah po svakom odrzanom rocistu a ne na kraju po naplati predmeta i vise ne bi bilo cenjkanja vec bi usluge bile po punoj tarifi, a ko to danas moze da plati? Takodje to bi znacilo da bi svaki radnik poreske uprave mogao da dodje u bilo koju adv. kancelariju i izvrsi uvud u bilo koj predmet a ko garantuje da poverljive informacije iz njega ne bi na volseban nacin zavrsile kod suprotne strane u tom sporu. I jos nesto , advokati placaju PDV kao i svi ostali kada predju propisan iznos, ali malo je takvih advokata koji puno zaradjuju.

bar neko....

pre 9 godina

Bar neko pismen da stane ovoj bahatoj kamarili koja je zajahala pa nema ni granice ni mere.
Da je srece da im se i ostali pridruze. A ovi sto im uvode fiskalne kase, a navijaju za Evropu neka dodju ovde i vide koliko kosta jedno "dobar dan" kod advokata.

lazar

pre 9 godina

Vidim da sve veći broj ljudi u Srbiji daje podršku advokatima i time je daju i samima sebi jer sve što država radi je protiv gradjana, samo što laici to često ne mogu da shvate. Ovaj štrajk mora da uspe jer je, prvo, u pitanju preživljavanje hiljade ljudi sa porodicama, a drugo, i sami građani su dobro shvatili haos koji je stvoren nakaradnim uvođenjem notarske profesije u Srbiji. Treće, i država zna šta je napravila i da će posledice po nju biti razorne. Zato nema odustajanja od štrajka, jer ne može se više dozvoliti golobradim mladićima i tek stasalim devojkama za udaju da ministruju i uređuju pravosuđe koje je u kolapsu.Dosta lakrdije u Srbiji i urušavanja onoga malo što nam je ostalo.

Brana

pre 9 godina

Pa dobro gospodo novinari, hoće li neko reći o konkretnim brojkama u RS dinarima? Poštedite nas procenata. Pa da uporedimo koliko to plaćaju, advokati, obućari, frizeri i ostali paušalci, a koliko kuća, stanova, automobila poseduju...

nesa

pre 9 godina

Kao i sve do sada,nasa vlast je donela nakaradni zakon o notarima,umanjila prihode za budzet,podigla visinu naknade drasticno,donela ogromne prihode notarima,a notari su morali da budu i politicki podobni,da dobro plate i da u narednih 5 godinaa placaju procente zarade stranci...Ovo je sve istina i skandal sta rade sa ovom drzavom.

Johny...

pre 9 godina

Velika podrska posebno u vezi monopola notara jer je bas sraman zakon donesen... Nadajmo se da ce rezim priznati i ispraviti svoju gresku....

ADVOKAT

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogućstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.
(Mile, 17. septembar 2014 12:08)

Zato što ja bez fiskalne kase primim tranzicionog jadnika koji je ostao bez posla i dogovorim se sa njim da probam da ga vratim na rad. Ako uspem, svoje usluge direktno naplatim od poslodavca, ako ne, nikom ništa. U svakom slučaju, od njega ne uzmem ni dinar. Kada isti taj jadnik dođe kod mene koji imam fiskalnu kasu, moram da mu otkucam račun i istovremeno naplatim 16.500 dinara za tužbu i 18.000 dinara za svako od ko zna koliko ročišta. Inače će poreznici u sudskom predmetu videti da sam zastupao tog klijenta, i neće mi verovati da sam radio gratis, već će me kazniti zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase.

A sada ti meni odgovori : Ako ostaneš bez posla ( ne dao Bog ), da li bi želeo da te zastupa advokat sa kasom ili advokat bez kase ???

Sara

pre 9 godina

Mnogi ne znaju da je medju danasnjim advokatima u Srbiji mnogo mladih ljudi koji umesto da sede na Birou za nezaposlene izlaze sami na trziste i trude se da svojim radom bar nesto zarade.A ima mnogo onih koji sede na Biroima za nezaposlene i cekaju adekvatan posao jer,Boze moj,oni su zavrsili fakultete.
Takodje je mnogo i mladih zena.Zena advokat koju poznajem uzela je samo tri meseca porodiljskog odsustva(sto je inace normalno u SAD i Svajcarskoj)kako ne bi izgubila klijente,a sve,ali bukvalno sve,zene koje znam da rade u javnim preduzecima i drzavnoj upravi samo cekaju da zadrudne pa da sede kuci 9 meseci + jos godinu dana za platu koju im drzava placa.
Razmislite malo i o tome kad kritikujete advokate.Ko vas dere:advokati ili gomila preko veze zaposlenih u javnom sektoru??

adv. Aleksandar

pre 9 godina

Da li neko moze da mi objasni, po mogućstvu advokat, zasto se protive fiskalnim kasama, a da objasnjenje nije tipa "bez fiskalnih kasa smo van kontrole i mozemo vise/lakse da zaradjujemo/naplacujemo"? Hvala.
(Mile, 17. septembar 2014 12:08)

Zato što evidentiranje svake radnje preko kase predstavlja kršenje advokatske tajne na relaciji advokat klijent. Treća lica (čitaj: Poreska uprava- Država) ne sme da ima uvida u to koju vrstu spora klijent vodi. Znam rećićete usluge su šifrovane, ali neko upoređivanjem otkucane cene i advokatske tarife može lako da zaključi koji je spor u pitanju: Da se neko razvodi, da li se lišava poslovne sposobnost, da li je nasilje u porodici, da li je kompromitujuće krivično delo , da li je izgubio posao itd. Neovlašćena lica mogu takve informacije da iskoriste. Pravo na advokatsku tajnu je Ustavom zajamčeno pravo svakog građanina, ako se ta tajna dovede u pitanje dolazi do povrede ljudskih prava. Ovde svi olako shvatamo naše lične podatke i informacije takvog tipa. Slušajte malo poverenika Šabića pa vidite šta on ima da kaže na tu temu.

Tek drugi deo je ovo što se odnosi na gratis rad al o tome je kolgea već govorio.

vlada 5

pre 9 godina

Podrška advokatima. Smena Selakovića odmah i revizija postupka izbora javnih beležnika, kao i polaganja beležničkih ispita. Ukidanje tkz. Pravosudne akademije. Pornađite napokon ministra koji je pre funkcije makar zakoračio u sud ili adv. kancelariju.

dik

pre 9 godina

Da li ljudi uopste znaju sta su ovi uradili sa notarima? Pa ukinuli su overu u sudu, a sudske takse koje su placane na dnevnom nivou su MILIONI dinara i te pare bukvalno uzeli iz budzeta i dali u dzepove privatnika! Naravno, deo para kojeg sad ljudi daju notarima ide drzavi, ali ide samo PDV, dok ostalu zaradu (bolje reci reket) notari zadrzavaju, da ne kazem vracaju tamo gde treba... Ipak treba se oduziti nekome ko ih je tu postavio. I sad primoravaju ljude (pa cak i advokate!!!) da im ugovore sastavljaju notari, jer je drzava preko noci odlucila da od ponedeljka samo notari znaju da sastave kupoprodajni ugovor. Zamislite ponizenja za advokate? Pa naravno da ce da strajkuju. Od svega meni je najdrazi zahtev za smenu ministra, koji ne da nije nista bolji od Malovicke nego je jos na sve njene mane i prepotentan. Izem ti drzavu u kojoj advokati strajkuju!

Dragan Torbica

pre 9 godina

Da objasnim par stvari ovima koji kukaju na advokate i koji misle da su oni neke derikože. Iako je advokatura ugledna profesija, možda samo 3% advokatskih kancelarija u BG zaradjuju hiljade evra mesečno. Ne možete njih porediti sa npr advokatima, recimo iz Bora, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, često nisu imali dovoljno da zarade ni da plate porez, a sad im je to još skoro pa duplirano + smanjen posao uvodjenjem notara.

Drugo, vi što pričate kome advokati uopšte trebaju, ja ne kršim zakon, ste toliko mentalno ograničeni. Nemojte posle samo da trčite kod advokata kad treba da tužite za neku nepravdu, oko nasledstva, razvoda... ne ne, radite to sami bez advokata ako možete i umete.

Treće vi koji mislite da će fiskalne kase rešiti problem. Idite kod advokata komšije ili poznanika, ili bilo kojeg u blizini za neku uslugu i videćete koliko će da vam traži. Bar 3 puta manje nego što je tarifa. To rade zato što znaju da je narod bez para, a i oni da da uzmu bar neki dinar, imam komšiju advokata koji kaže da od dosta klijenta ne može da naplati ništa jer kad im on sve lepo završi oni kažu nemamo da platimo. I šta čovek da radi, ne isplati mu se nikako da tuži jer bi mu troškovi bili veći neko ta bedna zarada. Mora da odradi pa da se nada da će klijent da mu plati, kad je već ovakvo vreme bez posla i svega. A ako bi uveli fiksne kase, on bi lepo vama dao račun pa bi morao da vam naplati punu cenu po tarifi, pa vi vidite da li vam se to isplati.

I na kraju za stručnjake koji kažu nek svim advokatima koji štrajkuju oduzmu dozvole za rad ima mladih ljudi pravnika koji hoće da rade. Pa oni i za njih štrajkuju! Od čega će mlad advokat da krene kad im je već sad porez skoro kao dvostruka prosečna plata u Srbiji, ne računajući BG? Ako ovako ostane, niko više neće studirati da postane advokat, jednostavno su uništili advokatsku profesiju sa ovakvim nametima i zakonima.

Dakle kolege komentatori, molio bih vas da se malo raspitate o temi pre nego što krenete da pišete gluposti. Advokati imaju moju punu podršku, a i i svi ostali koji štrajkuju i bore se protiv nepravde.

bezimena

pre 9 godina

Puna podrška advokatima, oni su jedini pravi branioci svih prava i sloboda u svakoj zemlji, pa kao što se bore za nas kada nam trebaju, imaju pravo da se bore i za sebe. U ovome što traže apsilutno su u pravu, i za dobrobit svih gradjana je da ih podrže!

p.s. Napred Vlado ne popustaj tim derikesama nikako. Ako im se ne svidja nek se otkazu ima dece koja su zavrsila prava.
(Marija, 17. septembar 2014 07:54)

Kaže se derikože, a to su ovi na vlasti, koji pored svih harača, samo još nisu opet uveli i danak u krvi.
Sledeće izrečeno je zaista nonsens. Ne postaje se advokat tako što se završi pravni fakultet, kao što se ne postaje hirurg tako što se završi med. fakultet!

Novosadjanka

pre 9 godina

Gradjani koji ovde dajete negativne komentare trebali bi da znate da cete instituciju notara tek osetiti na svojim ledjima i da se advokati ovim protestom bore i za vasa prava.Takse kod notara su nekoliko puta vise nego one koje su bile za overu kod sudova.Tacnije enormne su!A sastav i overa kupoprodajnog ugovora (i to onog najjednostavnijeg) traje i do 3 sata kod notara a do sada je trajala 10 minuta u sudu. Guzve su vec enormne a bice jos i gore jer ce notari voditi i ostavinske postupke koji su najmasovniji. Broj notara je smesan a radi se o povlascenim pojedincima koji ce sada zaradjivati milione. Do sada su se sudske takse slivale u budzet a sad ce u privatne dzepove "strucnjaka"-notara. Vecina advokata u Srbiji nisu nikakvi bogatasi vec oni pravnici koji nisu mogli da se zaposle u javnim preduzecima jer nisu imali vezu.
Reforma pravosudja DA, ALI NE OVAKVA!

Olga

pre 9 godina

Podržavam zahteve advokata.Stranački notari su monopolisti koji misle da se na brzinu obogate,ali neće moći; oni i nisu nikakva sigurnost da bi ljudi kod njih sklapali ugovore i plaćali astronomske cifre.Sklapajte ugovore kod advokata ne finansirajte preko tih foliranata stranke.

NOTATOR

pre 9 godina

Već mesec dana po medijima se šire hvalospevi na račun javnih beležnika: te biće efikasniji i brži, te biće veća pravna sigurnost, bez čekanja po redovima i slično. Vidi se da iza takvih natpisa stoji neko mnogo moćan kome je stalo da amortizuje nezadovoljstvo građana i na mala vrata ozakoni prebacivanje sudske delatnosti u privatne ruke. Naravno, javni beležnici niti su brži od suda, daleeeko od toga da su jevtiniji, a o pravnoj "sigurnosti" ćemo tek čitati feljtone, za godinu dana, po raznim tabloidima. Kada pročitam Pravilnik o tarifama javnih beležnika, prosto mi izgleda kao da se neko izmotava sa našim umovima i pravi nas idiotima. Svi znamo kakav se oduran soj ljudi bavi advokaturom i iako nikada nisam verovao da ću to reći: PODRŠKA ADVOKATIMA U BORBI PROTIV NOTARA.

Milica

pre 9 godina

Nije samo advokatima povecan porez. Meni je na Zvezdari za agenciju povecan 120%!!! A ukinuta sva pomoc i trudnicama i porodiljama, besplatna vestacka oplodnja,... Znaci, klasicna pljacka po principu "ako prodje, prodje".

milos

pre 9 godina

Iako ne mislim mnogo toga dobrog o advokatima i verujem da ovim strajkom oni brane svoje pozicije, ipak moram da kazem: KAPA DOLE! Svi treba da sledimo ovaj primer. Zaposleni u javnom i u privatnom sektoru, naucni i kulturni radnici, nezaposleni, studenti... Moramo pokazati ovom nakaradnom sistemu (koji nije smislio SNS, vec ga samo utvrdjuje po nalogu gazdi, posto nisu ni sposobni da smisle bilo sta) da NE MOZE! Ne moze otimacina od najugrozenijih, ne moze tzv solidarni porez, ne moze cokoladice u GSP i ne moze DILETANTIZAM da nas vodi. Bravo, advokati!

Lala iz Banata

pre 9 godina

Za ovih 18 dana, od kada su notari krenuli, bili su mi već 10-ak klijenata kojima su notar odbili da sačine ugovor iz raznih, najčešće nebuloznih razloga ili iz prostog neznanja.
Prosto ih upute na advokate, da advokati odrade sav posao, posto oni ne znaju, a potom, samo otkucaju tipski ugovor i naplate.
Pri tome, trpi stranka koja em plati advokatu, em plati notaru, dakle maltane duplu taksu, za ono sto advokat moze da odradu za mnogo manje novca, kada bi se advokatima dozvolilo da rade ugovore. Ovo sve, jer je u Srbiji 63% nekretnina nesređeno, i do ovih problema će dolaziti sve više, jer notar ne žele da naprave ugovor za nesređenu nekretninu.
Što se tiče ostalih razloga za štrajk, moje kolege su ovde već više puta objasnile, pa neću ponavljati njihove reči.

Zrtva srpskog pravosudja

pre 9 godina

PUna podrska... Kakva crna reforma pravosodjua, sest meseci mi se produzio sudski spor gde sam ostecen za milion dinara, a sudovi i sudije se drugi put za tri godine sele s kraja na kraj grada. TAko je to kada dovedu nekog iz Nove Varosi da bude ministar pravde, koji je i na fakultetu vazio za cudaka s kojim niko nije hteo da se druzi. Dosta vise eksperimenata. Srbija moze da bude uredjena drzava, ali mora da se zna red i da svoj sistem uradimo po uzoru ne neke pametnije i uredjenije zemlje cije pravosudje uspesno funkcionse stotinama godina. A kod nas je pravosudje samo paravan da mogu da vas kradu i vi posle godinama na sudu dokazujete da vas je neko pokrao, iako je ocigledno.

Gospodjica

pre 9 godina

Neki drugi moraju da strajkuju gladju i blokiraju saobracajnice, jer drugacije se ne primecuje da rade, advokati ne moraju, oni samo prestanu sa radom i odmah se vidi!

Novosadjanka

pre 9 godina

Saska,ima svakakvih advokata,ali svaki se trudi da dobije spor a ne da ga izgubi jer je to jedini nacin da pridobije i nove klijente.Ponovo neznalice fiskalizacija advokata samo bi POVECALA CENE USLUGA a vec sad je Advokatska tarifa visoka.Iskljucivo i samo bi gradjani to platili.I da se udruze u Kancelarije(sto je neko spomenuo)to nema nikakve veze jer svaki advokat radio sam ili ne placa porez bilo pausalno bilo na stvarno utvrdjen prihod(vodjenjem knjiga).Sto se tice zatvaranja kancelarija MNOGI SU ADVOKATI ZATVORILI KANCELARIJE JER NEMA POSLA.To su samo price o enormnom zaradjivanju nekolicine advokata iz Beograda.A inace Advokatska Tarifa u Srbiji je smesna za onu u recimo Hrvatskoj a kamoli u nekoj zapadno evropskoj zemlji.

olga

pre 9 godina

Da li se neko setio da istrazi koliko zaradjuje notar za jedan dan? E pa da znate min.10.000. Eura dnevno.Proverite podatke o visini dnevnih naplata taksi u osnovnim sudovima, pre uvodjenja notara pa razmislite, za toliko je manje para u budzetu.A steta je po drzavu jos veca jer ce ovo resenje sa monopolom notara zatvoriti 2/3 advokatskih kancelarija - koje kao poreski obveznici sa visokom strucnom spremom placaju svakog 15-tog u proseku cca 500 eura mesecno.

Mladen

pre 9 godina

Posto je pravosudje u pitanju mogli bi ste u tekstu sa obzirom da je dnevni preporucite sta sme da se komentarise da bi objavili komentare.

Platon

pre 9 godina

Ovom strajku treba sve institucije da se pridruze, da se oglase i studenti, da se izadje na ulice i trazi smena svih ovih nesposobnih baraba koji iniciraju donosenje ovih nakaradnih zakona za pljackanje zemlje i naroda. Nista u drzavi ne funkcionise kako treba, koliko treba lose da bude da bi se konacno cuo glas naroda?

Milan

pre 9 godina

Apsolutno su u pravu advokati. Kod notara sam bila prošle nedelje i to je blagi užas. Pojma nemaju, zakazuju za dva meseca običnu overu, sve se čeka, sve je neorganizovano. Zakon je krajnje nakaradan jer ne razuem zasto monopol na pisanje, recimo kupoprodajnog ugovora.Za overu mi je jasno jer hoće država pare, ali zašto da čekam dva meseca da mi notar napiše ugovor kad mogu kao diplomirani pravnik i sama da ga sastavim, ako je vec po zakonu ugovor saglasnost dveju volja. Diskriminatorski Zakon o javnim beležnica treba što pre staviti van snage. Ovo za Selakovića su takođe u pravu. Dečko je možda bio dobar asistentet i to svega par meseci pre ministrovanja, ali sa praksom blage veze nema. Taj u sud nije ušao dva puta...

Mladen

pre 9 godina

Posto je pravosudje u pitanju mogli bi ste u tekstu sa obzirom da je dnevni preporucite sta sme da se komentarise da bi objavili komentare.

generalni štrajk

pre 9 godina

Doktori i profesori gledajte od njih kako se traže prava, a ne da ćuteći gledate kako postajete najniži sloj u društvu po plati. I svaka priča o krizi, štednji i smanjenju plata je potpuno besmislena kad vodeće stranke zapošljavaju i dalje masovno svoje članove da ništa ne rade!

Pera

pre 9 godina

Za porez su advokati samo delimicno u pravu. Treba im omoguciti da biraju da li ce voditi knjige ili biti pausalci. Nije korektno u drugoj polovini godine utvrditi znacajno vece poreze i obavezati ih da ih plate rektroaktivno od 1. januara. To je krajnje nekorektno. Moje misljenje je da ti porezi za veliku vecinu advokata nisu veliki ali da se bude jer nisu navikli da placaju porez, sto opet ne opravdava ovakvo ponasanje drzave.
Sto se tice ugrozavanja advokata pomocu Zakona o javnih beleznicima tu su u pravu. Narodu su ukinuli mogucnost da bira. Beleznicima su uveli monopol i sada naplacuju mnogo vise nego u zemljama koje su nama slicne. Overa potpisa se u nekim zemljama moze uraditi u posti, opstini ili kod javnog beleznika i ta usluga kosta nekoliko evra. Slicno kosta i overa fotokopije. Kod nas je sve to jako jako skupo i neprimereno nasem standardu.

lena

pre 9 godina

Kako ko od Vas bude isao kod notara, kojima su data sumanuta ovlascenja, umesto da overavaju dokumenta....videcete...ja nisam advokat ali kada bih prodavala stan ili kupovala kucu, ZELIM IZBOR, necu da mi notar sastavlja ugovor...zelim da bude overen U SUDU !!! Ovo je Srbija, ne zaboravite...Pa ovom prilikom podrzite advokate, (posto na pr. kad su uvodjeni uteerivaci dugova niko se nije bunio...pa sad vidite sta se desilo sa tim)... a notarima je dato excluzivno pravo da sastavljaju ugovore, od kupoprodajnih, preko dozivotnog izdrzavanja...u ovoj drzavi? Pa cista namestaljka sljake... Zna se koji je posao notara, da overi dokument, ne da sastavlja ugovore. Uostalom valjda gradjanin to sam treba da izabere...ODUZETA JE SLOBODAN IZBOR.

???

pre 9 godina

Notar kada sačini ugovor preda primerke ugovornim stranama i svaka strana neka se snalazi sama, jer nije u obavezi da radi dalje. Advokat kada sačini ugovor, odmah predaje ugovor u katastar kako bi sprečio prodavca da napravi dupli ugovor ili neku drugu potencijalnu zloupotrebu, jer u suprotnom stranka može da tuži advokata. Na sve to, kada se pogleda notarska tarifa, vidi se da notar naplaćuje više od prosečne cene koju naplate advokati za sastavljanje ugovora. Sada je pitanje, ko onda pruža pouzdaniju i stručniju uslugu, notar ili advokat?

e majko Srbijo

pre 9 godina

Sledece izbore izlazim sa porodicom, pre izbora cu ici sam po okolnim zgradama i moliti ljude da izadju na izbore. Nakaradnom sistemu se mora stati na put. Ovako vise ne moze.

Magdalena

pre 9 godina

Pravosudje nikada nije bilo u gorem stanju! Sunovrat je poceo kada su pocele reforme pravosudja 2010. do tada nije nista valjalo od tada tek sacuvaj Boze. U pravosudju se ne zna "ni ko pije ni ko placa" i nadam se da ce advokati istrajati u svojim zahtevima, a to je izmedju ostalog i ostavka ministra!

informišite se prvo

pre 9 godina

Kako će država da plaća službene odbrane ako se uvedu fiskalne kase pravilo je da se prilikom izdavanja računa i plaća, a država trenutno duguje po 2-3 godine.
Još jedna imformacija advokati su nudili prebianje potraživanja, ali država je to odbila. Evo ja dugujem 40000 za poreze, a meni duguju više od 20000 dinara.