Utorak, 16.09.2014.

08:50

Prošao sporazum s EU, važi od 2016.

Ukrajinski i Evropski parlament ratifikovao je sporazum o pridruživanju Ukrajine EU. Međutim, taj ugovor će stupiti na snagu tek 1. januara 2016. godine.

Izvor: B92

Prošao sporazum s EU, važi od 2016. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Skepticizam rulz!

pre 9 godina

Janukovič je bar Ukrajinac koji je suspendovao SSP. Sad su im SSP suspendovali EU i Rusija, i to pred izbore. Mučeni Ukrajinci, gore se igraju sa njima nego sa nama.

mambo italiano

pre 9 godina

Predizborni marketinški trik Ukrajunskih vlastodržaca.To me je podsetilo na naš slučaj,kada je Tadić,tačnije njegov potrčko Đelić,koji je bio potpredsednik Koštuničine vlade,potpisao SSP nekoliko dana pred izbore 2008-me godine.Iako sporazun stupa na snagu kada ga sve članice unije ratifikuju,mi smo ga od momenta potpisivanja primenjivali jednostrano.Naravno na našu štetu,jer smo gubili preko 200miliona evra godišnje,ali trebalo je Briselskim funkcionerima pokazati ko je njihov pravi partner u Srbiji.Naravno sa takvom štetočinskom politikom se nastavilo,a bilo je mnogo sličnih primera,koji su platili građanin Srbije.Ta praksa je nastavljena i sa ovom vladom.Ukrajinu će SSP koštati mnogo više nego Srbiju,a moguće i 10-tak puta,sobzirom na stanje u privredi.Ali dobro sami su(smo)izabrali tu politiku i nema kukanja.Radiš kako centrala u Briselu(Berlinu)odluči i samo možeš da se nadaš da će gazda biti darežljiv.A sloboda,demokratija,nezavisne institucije i mediji,jaka privreda...sve to više neće biti važno kada budemo u uniji.

Mare,NS

pre 9 godina

Znaci:Ukrajina ce postati clanica EU,kad potpise `pravno-obavezujuci dokument`(za koji niko ne zna ni sta je,ni kako izgleda,bas kao u nasem slucaju) sa Novorusijom!

Prethodno ce 25-30 godina sprovoditi reforme,da bi postala zemlja kandidat!

Onda ce se otvoriti prvo 35.poglavlje,koje ce se zadnje i zatvoriti,o normalizaciji odnosa sa Novorusima(opet niko ne zna sta to znaci)!

Sve u svemu ocekujem Ukrajinu u EU,oko 2050.g,a i to je pitanje,jer se nikad ne zna,kad ce neka nova `obojena revolucija` ili Majdan,da se dese u ovoj nesretnoj zemlji!

edukacija

pre 9 godina

Kako moze ssp biti ratifikovan ako drzava nije kandidat za ulazak u eu? I pre kandidature je potreban jos neki sporazumi, ne secam se tacno koji. Srbija je 2013te stupila u pregovore.

://

pre 9 godina

Igore, Nije njima Angela rekla da okrene ledja EU zato sto su siromasni (recimo primili su siromasnu Hrvatsku znajuci da ima jedan od najvecih dugova na svetu, Rumunija, Bugarska…) Razloг je jednostavno sto Nemci i Rusi suruju i ako im ovi daju gas kroz taj Severni tok, Rusi mogu da zadrze Ukrajinu. I ovaj datuм za 2016. im govori da ce imati podosta vremena da se preko Ukrajine samo cenkaju.

Jovan Ristic

pre 9 godina

@purgerman Nije 25, nego 35 poglavlja, a i procedura prijema u EU je složenija nego što si rekao, ali nije bitno. Bitno je da Ukrajinu niko ne želi u EU, ali je žele u NATO, da bi destabilizovali Rusiju.

србин ло

pre 9 godina

Не знам зашто се уопште и прича о пријему када га никад неће бити. Ово је сасвим обичан документ који смо ми пре скоро десет година потписали!

kraja

pre 9 godina

...sta to nas briga...
...mi vec za 10 godina otvaramo 693 poglavlje u pregovorima o, ovaj...
...zaboravio sam o cemu su pregovori, izvinjavam se...
...vidim da kod nekih to ide po americkom receptu - samo pokazu prstom...
...lepo je to srocila nulandova u onoj jednoj recenici "f.t.e."...

Mirko

pre 9 godina

Neligitimna vlast ne moze da potpisuje tako vazne ugovore tako da ce posle parlamentarnih izbora (ako budu dozvoljeni svim gradjanima Ukrajine) ovaj cin biti ponovo razmatran i eventualno promenjen.

purgerman

pre 9 godina

Ukrajina jos ne moze biti primljena u EU tako dug dok ne uskladi svoje zakonodavstvo sa uakonima EU a to su 25 poglavlja.U medjuvremenu Ukrajina mora odrzati referendum na kojem narod odlucuje sa najmanje 50 % glasova +
1 glas da zele u EU ,tek onda se üpotpisuje zavrsni dokument i postaje ravnopavna clanica EU. Istu proceduru prolazi i Srbija i to su uslovi koje su prosle sve clanice EU, i tu nema nitko neke privilegije ,sve je pod znakom ravnopravnosti.Iz tog razloga su proglaseni i novi demokratski izbori,pod nadzorom QEPSA ( OSCE) i ostalih izbornih promatraca. Drugo je pitanje pristupanje NATO savezu.Tom vojnom savezu moze pristupiti svaka slobodna i neovisna drzava bez razlike dali je u EU ili ne . U slucaju
Ukrajine znaci ODMAH ,pa tako to vrijedi i za Srbiju. U tom slucaju drzave
vojnog NATO saveza imaju garanciju da iza njih stoji vrlo jaki vojni savez koji stiti svaku pojedinu drzavu,koja je u savezu. Kao primjer navodim Austriju, koja nije clanica Nato pakta.Poslije zavrsetka II.WW Austrija je bila okupirana od USA,Engleske,Francuske i Rusije i njihove vojne snage nalazile su se u Austriji.Prve 3 drzave napustile su Austriju,dok je Rusija postavila uvjet da Austrija ne smije pristupiti nekom vojnom savezu ,i tek je onda Rusija povukla svoju vojsku iz Austrije.Uvjeren sam da taj ugovor vrijedi jos i danas ! Danas je Austrija u EU ali ne u Nato savezu !Jasno ?

Ко је овде луд ?

pre 9 godina

Ако се ја не варам, Порошенко је скоро распустио украјински парламент. Који "парламент" је сада потписао "споразум" са ЕУ ???!!!

Igor

pre 9 godina

Angela Merkel je nedavno rekla da ne bi imala nista protiv da Ukrajina okrene ledja EU i prikljuci se nekom drugom savezu.Time je sve receno.Nemacka ne zeli jos 50 miliona bednih ljudi na vratu.

baksuz

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.
(Nenad, 16. septembar 2014 09:37)

Pa onda je i Srbija skoro spremna za ulazak.

Џони Неро

pre 9 godina

@joke - A price o fasizmu su uobicajena Ruska propaganda. Rusi su fasistima nazivali madjarska i ceska disidentska rukovodstva prije nego su poslali tenkove, fasistima su nazivali i nas Jugoslavene ononad '48. Oni to uvjek tako.

У тренутку, када и неки западни медији објављују слике и филмове на којима се виде украјински војници са кукастим крстевима на шлемовима и униформама, назвати ове тврдње руском пропагандом, јесте чак и непристојно. Мада, можда је проблем у томе што неко не зна да се ”руска” пише малим, а не великим почетним словом, али је, зато, чврсто изградио став.

joke

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.
(Nenad, 16. septembar 2014 09:37)

Cuj, nelegalno izabrani ili ne, nitko se u Ukrajini protiv njih ne buni osim dijela stanovnistva Donjecke oblasti. Dakle, ocito je da velika vecina Ukrajinaca zeli okretanje zapadu, a ne Rusiji.
A price o fasizmu su uobicajena Ruska propaganda. Rusi su fasistima nazivali madjarska i ceska disidentska rukovodstva prije nego su poslali tenkove, fasistima su nazivali i nas Jugoslavene ononad '48. Oni to uvjek tako.

mik

pre 9 godina

Koliko se ja sećam, SSP između EU i Srbije stupio je na snagu u septembru 2013. godine nakon decenije natezanja od Karadžića i Mladića do Kosova. Ovi likovi su u par meseci ukrali vlast, pobili stanovnike istočne Ukrajine, nikog nisu isporučili, nikakav sporazum potpisali sa osamostaljenim delom i dobili ekspres SSP? Samo zato jer su spremni da zarate sa Rusima? Neko nije normalan...

EU

pre 9 godina

I bez obzira sto nema definisane granice i sto je ekonomija u kolapsu, EU je prigrlila UKR, bez uslova i ostalo. Geostrategija je glavni motiv za donosenje odluka u svetu. Opet, ne bi smeli da se zalimo - tako su i YU gledali kroz prste 40-ak godina jer smo bila na paravom mestu u dato vreme... kada se stvar promenila - izgubili smo taj satus i nikog nije bila briga... Sto ne znaci da se stavri nece promeniti i kada EU (iz ko zna kog razloga) bude potrebna Srbija - primice nas expres za 6 meseci... A do tada...

goran

pre 9 godina

Дакле споразум о придруживању између Европске уније и Украјине ступа на снагу тек крајем 2015,какав је ово тек сада преокрет?
Европска унија тек што је поново пооштрила санкције против Русије како би Москву приморала да уступи у сукобу у источној Украјини, а убрзо потом Брисел и Кијев одлажу планирано спровођење Споразума о слободној трговини, који представља основу за евроинтеграције Украјине,изгледа да је жеља била да се добије на времену како би се у обзир узеле руске примедбе,одлука је донета у Бриселу, после састанка европског комесара за трговину Карела Де Гухта и надлежних министара из Кијева и Москве, разговор је био кратак, али је резултат веома значајан,Брисел и Кијев одлажу пуну имплементацију споразума до краја 2015,тиме би требало да се избегне царински рат са Русијом, a истовремено постоји и нада да се тако може наћи мирно решење у источној Украјини...
Москва има више од 2.000 замерки на споразум Украјине и док се све то не рашчисти, конфликт у источној Украјини може се замрзнути,јер са Евроазијском унијом,а посебно Царинском унијом koју је направила са бившим совјетским републикама,Москва је одавно представила контра-концепт Европској унији,а у њега се не уклапа Украјина под доминатним утицајем Брисела...
Европски парламент и украјински парламент желе да ратификују Споразум о придруживању,али битни делови уговора су замрзнути,по свему судећи Европска унија је поклекла под притиском Москве,очигледно да европске Украјине може бити само уз сагласност Русије...

delija

pre 9 godina

haha koja je poenta potpisa ako se primena odlaze za mozda 2016? Oni ce u EU kada mi postanemo deo evrozone i budemo predsedavali njome :D

Nenad

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.

mik

pre 9 godina

Koliko se ja sećam, SSP između EU i Srbije stupio je na snagu u septembru 2013. godine nakon decenije natezanja od Karadžića i Mladića do Kosova. Ovi likovi su u par meseci ukrali vlast, pobili stanovnike istočne Ukrajine, nikog nisu isporučili, nikakav sporazum potpisali sa osamostaljenim delom i dobili ekspres SSP? Samo zato jer su spremni da zarate sa Rusima? Neko nije normalan...

Nenad

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.

Џони Неро

pre 9 godina

@joke - A price o fasizmu su uobicajena Ruska propaganda. Rusi su fasistima nazivali madjarska i ceska disidentska rukovodstva prije nego su poslali tenkove, fasistima su nazivali i nas Jugoslavene ononad '48. Oni to uvjek tako.

У тренутку, када и неки западни медији објављују слике и филмове на којима се виде украјински војници са кукастим крстевима на шлемовима и униформама, назвати ове тврдње руском пропагандом, јесте чак и непристојно. Мада, можда је проблем у томе што неко не зна да се ”руска” пише малим, а не великим почетним словом, али је, зато, чврсто изградио став.

baksuz

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.
(Nenad, 16. septembar 2014 09:37)

Pa onda je i Srbija skoro spremna za ulazak.

Igor

pre 9 godina

Angela Merkel je nedavno rekla da ne bi imala nista protiv da Ukrajina okrene ledja EU i prikljuci se nekom drugom savezu.Time je sve receno.Nemacka ne zeli jos 50 miliona bednih ljudi na vratu.

Ко је овде луд ?

pre 9 godina

Ако се ја не варам, Порошенко је скоро распустио украјински парламент. Који "парламент" је сада потписао "споразум" са ЕУ ???!!!

EU

pre 9 godina

I bez obzira sto nema definisane granice i sto je ekonomija u kolapsu, EU je prigrlila UKR, bez uslova i ostalo. Geostrategija je glavni motiv za donosenje odluka u svetu. Opet, ne bi smeli da se zalimo - tako su i YU gledali kroz prste 40-ak godina jer smo bila na paravom mestu u dato vreme... kada se stvar promenila - izgubili smo taj satus i nikog nije bila briga... Sto ne znaci da se stavri nece promeniti i kada EU (iz ko zna kog razloga) bude potrebna Srbija - primice nas expres za 6 meseci... A do tada...

goran

pre 9 godina

Дакле споразум о придруживању између Европске уније и Украјине ступа на снагу тек крајем 2015,какав је ово тек сада преокрет?
Европска унија тек што је поново пооштрила санкције против Русије како би Москву приморала да уступи у сукобу у источној Украјини, а убрзо потом Брисел и Кијев одлажу планирано спровођење Споразума о слободној трговини, који представља основу за евроинтеграције Украјине,изгледа да је жеља била да се добије на времену како би се у обзир узеле руске примедбе,одлука је донета у Бриселу, после састанка европског комесара за трговину Карела Де Гухта и надлежних министара из Кијева и Москве, разговор је био кратак, али је резултат веома значајан,Брисел и Кијев одлажу пуну имплементацију споразума до краја 2015,тиме би требало да се избегне царински рат са Русијом, a истовремено постоји и нада да се тако може наћи мирно решење у источној Украјини...
Москва има више од 2.000 замерки на споразум Украјине и док се све то не рашчисти, конфликт у источној Украјини може се замрзнути,јер са Евроазијском унијом,а посебно Царинском унијом koју је направила са бившим совјетским републикама,Москва је одавно представила контра-концепт Европској унији,а у њега се не уклапа Украјина под доминатним утицајем Брисела...
Европски парламент и украјински парламент желе да ратификују Споразум о придруживању,али битни делови уговора су замрзнути,по свему судећи Европска унија је поклекла под притиском Москве,очигледно да европске Украјине може бити само уз сагласност Русије...

kraja

pre 9 godina

...sta to nas briga...
...mi vec za 10 godina otvaramo 693 poglavlje u pregovorima o, ovaj...
...zaboravio sam o cemu su pregovori, izvinjavam se...
...vidim da kod nekih to ide po americkom receptu - samo pokazu prstom...
...lepo je to srocila nulandova u onoj jednoj recenici "f.t.e."...

delija

pre 9 godina

haha koja je poenta potpisa ako se primena odlaze za mozda 2016? Oni ce u EU kada mi postanemo deo evrozone i budemo predsedavali njome :D

joke

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.
(Nenad, 16. septembar 2014 09:37)

Cuj, nelegalno izabrani ili ne, nitko se u Ukrajini protiv njih ne buni osim dijela stanovnistva Donjecke oblasti. Dakle, ocito je da velika vecina Ukrajinaca zeli okretanje zapadu, a ne Rusiji.
A price o fasizmu su uobicajena Ruska propaganda. Rusi su fasistima nazivali madjarska i ceska disidentska rukovodstva prije nego su poslali tenkove, fasistima su nazivali i nas Jugoslavene ononad '48. Oni to uvjek tako.

Mirko

pre 9 godina

Neligitimna vlast ne moze da potpisuje tako vazne ugovore tako da ce posle parlamentarnih izbora (ako budu dozvoljeni svim gradjanima Ukrajine) ovaj cin biti ponovo razmatran i eventualno promenjen.

Jovan Ristic

pre 9 godina

@purgerman Nije 25, nego 35 poglavlja, a i procedura prijema u EU je složenija nego što si rekao, ali nije bitno. Bitno je da Ukrajinu niko ne želi u EU, ali je žele u NATO, da bi destabilizovali Rusiju.

mambo italiano

pre 9 godina

Predizborni marketinški trik Ukrajunskih vlastodržaca.To me je podsetilo na naš slučaj,kada je Tadić,tačnije njegov potrčko Đelić,koji je bio potpredsednik Koštuničine vlade,potpisao SSP nekoliko dana pred izbore 2008-me godine.Iako sporazun stupa na snagu kada ga sve članice unije ratifikuju,mi smo ga od momenta potpisivanja primenjivali jednostrano.Naravno na našu štetu,jer smo gubili preko 200miliona evra godišnje,ali trebalo je Briselskim funkcionerima pokazati ko je njihov pravi partner u Srbiji.Naravno sa takvom štetočinskom politikom se nastavilo,a bilo je mnogo sličnih primera,koji su platili građanin Srbije.Ta praksa je nastavljena i sa ovom vladom.Ukrajinu će SSP koštati mnogo više nego Srbiju,a moguće i 10-tak puta,sobzirom na stanje u privredi.Ali dobro sami su(smo)izabrali tu politiku i nema kukanja.Radiš kako centrala u Briselu(Berlinu)odluči i samo možeš da se nadaš da će gazda biti darežljiv.A sloboda,demokratija,nezavisne institucije i mediji,jaka privreda...sve to više neće biti važno kada budemo u uniji.

србин ло

pre 9 godina

Не знам зашто се уопште и прича о пријему када га никад неће бити. Ово је сасвим обичан документ који смо ми пре скоро десет година потписали!

Mare,NS

pre 9 godina

Znaci:Ukrajina ce postati clanica EU,kad potpise `pravno-obavezujuci dokument`(za koji niko ne zna ni sta je,ni kako izgleda,bas kao u nasem slucaju) sa Novorusijom!

Prethodno ce 25-30 godina sprovoditi reforme,da bi postala zemlja kandidat!

Onda ce se otvoriti prvo 35.poglavlje,koje ce se zadnje i zatvoriti,o normalizaciji odnosa sa Novorusima(opet niko ne zna sta to znaci)!

Sve u svemu ocekujem Ukrajinu u EU,oko 2050.g,a i to je pitanje,jer se nikad ne zna,kad ce neka nova `obojena revolucija` ili Majdan,da se dese u ovoj nesretnoj zemlji!

purgerman

pre 9 godina

Ukrajina jos ne moze biti primljena u EU tako dug dok ne uskladi svoje zakonodavstvo sa uakonima EU a to su 25 poglavlja.U medjuvremenu Ukrajina mora odrzati referendum na kojem narod odlucuje sa najmanje 50 % glasova +
1 glas da zele u EU ,tek onda se üpotpisuje zavrsni dokument i postaje ravnopavna clanica EU. Istu proceduru prolazi i Srbija i to su uslovi koje su prosle sve clanice EU, i tu nema nitko neke privilegije ,sve je pod znakom ravnopravnosti.Iz tog razloga su proglaseni i novi demokratski izbori,pod nadzorom QEPSA ( OSCE) i ostalih izbornih promatraca. Drugo je pitanje pristupanje NATO savezu.Tom vojnom savezu moze pristupiti svaka slobodna i neovisna drzava bez razlike dali je u EU ili ne . U slucaju
Ukrajine znaci ODMAH ,pa tako to vrijedi i za Srbiju. U tom slucaju drzave
vojnog NATO saveza imaju garanciju da iza njih stoji vrlo jaki vojni savez koji stiti svaku pojedinu drzavu,koja je u savezu. Kao primjer navodim Austriju, koja nije clanica Nato pakta.Poslije zavrsetka II.WW Austrija je bila okupirana od USA,Engleske,Francuske i Rusije i njihove vojne snage nalazile su se u Austriji.Prve 3 drzave napustile su Austriju,dok je Rusija postavila uvjet da Austrija ne smije pristupiti nekom vojnom savezu ,i tek je onda Rusija povukla svoju vojsku iz Austrije.Uvjeren sam da taj ugovor vrijedi jos i danas ! Danas je Austrija u EU ali ne u Nato savezu !Jasno ?

Skepticizam rulz!

pre 9 godina

Janukovič je bar Ukrajinac koji je suspendovao SSP. Sad su im SSP suspendovali EU i Rusija, i to pred izbore. Mučeni Ukrajinci, gore se igraju sa njima nego sa nama.

://

pre 9 godina

Igore, Nije njima Angela rekla da okrene ledja EU zato sto su siromasni (recimo primili su siromasnu Hrvatsku znajuci da ima jedan od najvecih dugova na svetu, Rumunija, Bugarska…) Razloг je jednostavno sto Nemci i Rusi suruju i ako im ovi daju gas kroz taj Severni tok, Rusi mogu da zadrze Ukrajinu. I ovaj datuм za 2016. im govori da ce imati podosta vremena da se preko Ukrajine samo cenkaju.

edukacija

pre 9 godina

Kako moze ssp biti ratifikovan ako drzava nije kandidat za ulazak u eu? I pre kandidature je potreban jos neki sporazumi, ne secam se tacno koji. Srbija je 2013te stupila u pregovore.

joke

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.
(Nenad, 16. septembar 2014 09:37)

Cuj, nelegalno izabrani ili ne, nitko se u Ukrajini protiv njih ne buni osim dijela stanovnistva Donjecke oblasti. Dakle, ocito je da velika vecina Ukrajinaca zeli okretanje zapadu, a ne Rusiji.
A price o fasizmu su uobicajena Ruska propaganda. Rusi su fasistima nazivali madjarska i ceska disidentska rukovodstva prije nego su poslali tenkove, fasistima su nazivali i nas Jugoslavene ononad '48. Oni to uvjek tako.

Џони Неро

pre 9 godina

@joke - A price o fasizmu su uobicajena Ruska propaganda. Rusi su fasistima nazivali madjarska i ceska disidentska rukovodstva prije nego su poslali tenkove, fasistima su nazivali i nas Jugoslavene ononad '48. Oni to uvjek tako.

У тренутку, када и неки западни медији објављују слике и филмове на којима се виде украјински војници са кукастим крстевима на шлемовима и униформама, назвати ове тврдње руском пропагандом, јесте чак и непристојно. Мада, можда је проблем у томе што неко не зна да се ”руска” пише малим, а не великим почетним словом, али је, зато, чврсто изградио став.

mik

pre 9 godina

Koliko se ja sećam, SSP između EU i Srbije stupio je na snagu u septembru 2013. godine nakon decenije natezanja od Karadžića i Mladića do Kosova. Ovi likovi su u par meseci ukrali vlast, pobili stanovnike istočne Ukrajine, nikog nisu isporučili, nikakav sporazum potpisali sa osamostaljenim delom i dobili ekspres SSP? Samo zato jer su spremni da zarate sa Rusima? Neko nije normalan...

Nenad

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.

delija

pre 9 godina

haha koja je poenta potpisa ako se primena odlaze za mozda 2016? Oni ce u EU kada mi postanemo deo evrozone i budemo predsedavali njome :D

EU

pre 9 godina

I bez obzira sto nema definisane granice i sto je ekonomija u kolapsu, EU je prigrlila UKR, bez uslova i ostalo. Geostrategija je glavni motiv za donosenje odluka u svetu. Opet, ne bi smeli da se zalimo - tako su i YU gledali kroz prste 40-ak godina jer smo bila na paravom mestu u dato vreme... kada se stvar promenila - izgubili smo taj satus i nikog nije bila briga... Sto ne znaci da se stavri nece promeniti i kada EU (iz ko zna kog razloga) bude potrebna Srbija - primice nas expres za 6 meseci... A do tada...

Igor

pre 9 godina

Angela Merkel je nedavno rekla da ne bi imala nista protiv da Ukrajina okrene ledja EU i prikljuci se nekom drugom savezu.Time je sve receno.Nemacka ne zeli jos 50 miliona bednih ljudi na vratu.

purgerman

pre 9 godina

Ukrajina jos ne moze biti primljena u EU tako dug dok ne uskladi svoje zakonodavstvo sa uakonima EU a to su 25 poglavlja.U medjuvremenu Ukrajina mora odrzati referendum na kojem narod odlucuje sa najmanje 50 % glasova +
1 glas da zele u EU ,tek onda se üpotpisuje zavrsni dokument i postaje ravnopavna clanica EU. Istu proceduru prolazi i Srbija i to su uslovi koje su prosle sve clanice EU, i tu nema nitko neke privilegije ,sve je pod znakom ravnopravnosti.Iz tog razloga su proglaseni i novi demokratski izbori,pod nadzorom QEPSA ( OSCE) i ostalih izbornih promatraca. Drugo je pitanje pristupanje NATO savezu.Tom vojnom savezu moze pristupiti svaka slobodna i neovisna drzava bez razlike dali je u EU ili ne . U slucaju
Ukrajine znaci ODMAH ,pa tako to vrijedi i za Srbiju. U tom slucaju drzave
vojnog NATO saveza imaju garanciju da iza njih stoji vrlo jaki vojni savez koji stiti svaku pojedinu drzavu,koja je u savezu. Kao primjer navodim Austriju, koja nije clanica Nato pakta.Poslije zavrsetka II.WW Austrija je bila okupirana od USA,Engleske,Francuske i Rusije i njihove vojne snage nalazile su se u Austriji.Prve 3 drzave napustile su Austriju,dok je Rusija postavila uvjet da Austrija ne smije pristupiti nekom vojnom savezu ,i tek je onda Rusija povukla svoju vojsku iz Austrije.Uvjeren sam da taj ugovor vrijedi jos i danas ! Danas je Austrija u EU ali ne u Nato savezu !Jasno ?

goran

pre 9 godina

Дакле споразум о придруживању између Европске уније и Украјине ступа на снагу тек крајем 2015,какав је ово тек сада преокрет?
Европска унија тек што је поново пооштрила санкције против Русије како би Москву приморала да уступи у сукобу у источној Украјини, а убрзо потом Брисел и Кијев одлажу планирано спровођење Споразума о слободној трговини, који представља основу за евроинтеграције Украјине,изгледа да је жеља била да се добије на времену како би се у обзир узеле руске примедбе,одлука је донета у Бриселу, после састанка европског комесара за трговину Карела Де Гухта и надлежних министара из Кијева и Москве, разговор је био кратак, али је резултат веома значајан,Брисел и Кијев одлажу пуну имплементацију споразума до краја 2015,тиме би требало да се избегне царински рат са Русијом, a истовремено постоји и нада да се тако може наћи мирно решење у источној Украјини...
Москва има више од 2.000 замерки на споразум Украјине и док се све то не рашчисти, конфликт у источној Украјини може се замрзнути,јер са Евроазијском унијом,а посебно Царинском унијом koју је направила са бившим совјетским републикама,Москва је одавно представила контра-концепт Европској унији,а у њега се не уклапа Украјина под доминатним утицајем Брисела...
Европски парламент и украјински парламент желе да ратификују Споразум о придруживању,али битни делови уговора су замрзнути,по свему судећи Европска унија је поклекла под притиском Москве,очигледно да европске Украјине може бити само уз сагласност Русије...

baksuz

pre 9 godina

Nelegalno izabrana vlast, sumnjivi likovi u parlamentu, rat koji jos uvek traje, ekonomija otisla do djavola... To su izgleda neki novi uslovi da drzava bude primljena u EU.
(Nenad, 16. septembar 2014 09:37)

Pa onda je i Srbija skoro spremna za ulazak.

Ко је овде луд ?

pre 9 godina

Ако се ја не варам, Порошенко је скоро распустио украјински парламент. Који "парламент" је сада потписао "споразум" са ЕУ ???!!!

Mirko

pre 9 godina

Neligitimna vlast ne moze da potpisuje tako vazne ugovore tako da ce posle parlamentarnih izbora (ako budu dozvoljeni svim gradjanima Ukrajine) ovaj cin biti ponovo razmatran i eventualno promenjen.

kraja

pre 9 godina

...sta to nas briga...
...mi vec za 10 godina otvaramo 693 poglavlje u pregovorima o, ovaj...
...zaboravio sam o cemu su pregovori, izvinjavam se...
...vidim da kod nekih to ide po americkom receptu - samo pokazu prstom...
...lepo je to srocila nulandova u onoj jednoj recenici "f.t.e."...

edukacija

pre 9 godina

Kako moze ssp biti ratifikovan ako drzava nije kandidat za ulazak u eu? I pre kandidature je potreban jos neki sporazumi, ne secam se tacno koji. Srbija je 2013te stupila u pregovore.

србин ло

pre 9 godina

Не знам зашто се уопште и прича о пријему када га никад неће бити. Ово је сасвим обичан документ који смо ми пре скоро десет година потписали!

://

pre 9 godina

Igore, Nije njima Angela rekla da okrene ledja EU zato sto su siromasni (recimo primili su siromasnu Hrvatsku znajuci da ima jedan od najvecih dugova na svetu, Rumunija, Bugarska…) Razloг je jednostavno sto Nemci i Rusi suruju i ako im ovi daju gas kroz taj Severni tok, Rusi mogu da zadrze Ukrajinu. I ovaj datuм za 2016. im govori da ce imati podosta vremena da se preko Ukrajine samo cenkaju.

Jovan Ristic

pre 9 godina

@purgerman Nije 25, nego 35 poglavlja, a i procedura prijema u EU je složenija nego što si rekao, ali nije bitno. Bitno je da Ukrajinu niko ne želi u EU, ali je žele u NATO, da bi destabilizovali Rusiju.

Mare,NS

pre 9 godina

Znaci:Ukrajina ce postati clanica EU,kad potpise `pravno-obavezujuci dokument`(za koji niko ne zna ni sta je,ni kako izgleda,bas kao u nasem slucaju) sa Novorusijom!

Prethodno ce 25-30 godina sprovoditi reforme,da bi postala zemlja kandidat!

Onda ce se otvoriti prvo 35.poglavlje,koje ce se zadnje i zatvoriti,o normalizaciji odnosa sa Novorusima(opet niko ne zna sta to znaci)!

Sve u svemu ocekujem Ukrajinu u EU,oko 2050.g,a i to je pitanje,jer se nikad ne zna,kad ce neka nova `obojena revolucija` ili Majdan,da se dese u ovoj nesretnoj zemlji!

Skepticizam rulz!

pre 9 godina

Janukovič je bar Ukrajinac koji je suspendovao SSP. Sad su im SSP suspendovali EU i Rusija, i to pred izbore. Mučeni Ukrajinci, gore se igraju sa njima nego sa nama.

mambo italiano

pre 9 godina

Predizborni marketinški trik Ukrajunskih vlastodržaca.To me je podsetilo na naš slučaj,kada je Tadić,tačnije njegov potrčko Đelić,koji je bio potpredsednik Koštuničine vlade,potpisao SSP nekoliko dana pred izbore 2008-me godine.Iako sporazun stupa na snagu kada ga sve članice unije ratifikuju,mi smo ga od momenta potpisivanja primenjivali jednostrano.Naravno na našu štetu,jer smo gubili preko 200miliona evra godišnje,ali trebalo je Briselskim funkcionerima pokazati ko je njihov pravi partner u Srbiji.Naravno sa takvom štetočinskom politikom se nastavilo,a bilo je mnogo sličnih primera,koji su platili građanin Srbije.Ta praksa je nastavljena i sa ovom vladom.Ukrajinu će SSP koštati mnogo više nego Srbiju,a moguće i 10-tak puta,sobzirom na stanje u privredi.Ali dobro sami su(smo)izabrali tu politiku i nema kukanja.Radiš kako centrala u Briselu(Berlinu)odluči i samo možeš da se nadaš da će gazda biti darežljiv.A sloboda,demokratija,nezavisne institucije i mediji,jaka privreda...sve to više neće biti važno kada budemo u uniji.