Ponedeljak, 15.09.2014.

13:21

Više neće pričati da idemo 42 km/h

U Srbiji će u naredne tri godine biti rekonstruisano ali i izgrađeno više od 400 kilometara pruga, izjavila je ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović.

Izvor: Beta

Više neæe prièati da idemo 42 km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Potomkinova sela

pre 9 godina

Sve smo modernizovali. Imamo nove pruge i vozove i Beograd na vodi i mnoge stvari ali samo na maketama od plastike i kartona.

Hank Moody

pre 9 godina

Da, da, da, kako da ne, možda u nekom srpskom SF filmu. A nisam baš upućen ali da li je reč o Zoranu Andjelkovicu-Bakiju? Ako jeste... nemam reči, sve je jasno.

KoLektor

pre 9 godina

Evo još "brzih pruga Srbije". Prošli put sam imao 11 godina, sada imam 35, a projekat isti... Pa, ovde samo slepac ne vidi da živimo da bismo jednog dana umrli!

zoran

pre 9 godina

Botovi, video sam neke komentare sa nula ne preporucujem avase sa dva tri za. Nije dovoljno samo salti komentare, morate i glasati.
ACA
.

draganche

pre 9 godina

Ja bih da vidim "je" umesto "će". Pa da lepo kazete "U Srbiji je u prethodne tri godine rekonstruisano ali i izgrađeno više od 400 kilometara pruga.". Iz rečenice je izbačeno par vragolančića kao sto su: će, naredne, biti.

narodu se ovo pljačkanje i propadanje svidja - samo udri!

pre 9 godina

al nas vi podcenjujete, za medalju
(dekile, 15. septembar 2014 17:17)

pogrešio si prijatelju,
oni nas PRECENJUJU, moze ovaj malouman narod jos gluposti i laži da proguta - dokaz za to su nedavni lokalni izbori!

masinovodja

pre 9 godina

Zelim da pojasnim onima koji neznaju u vezi izgradnje pruge. Kineska pruga ce da ide sasvim novom trasom i bice izdignuta betonskim stubovima iznad zemlje na visini 20-30m. Ko zeli neka vidi njihove pruge ukucajte na youtube Kineske zeleznice brzi vozovi. Taj super brzi voz ce na vratiti iz mrtvih jer ovo sada je reanimacija zeleznice! Mrkonjić i Velja treba da objasne na sudu sta su uradili od 94g do skoro sa milijardama za zeleznicu i kada se ispita gde su te pare, isti osude bicemo drzava.. Nadamo se da ce sto pre biti imenovan direktor jer ovo sto rade ova dvojica je isto sto je smenjeni radio! Nas masinovodje teraju da spavamo u neadekvatnim uslovima za odmor i kaznjavaju ako se zalimo te cemo pozvati inspekciju rada i sanitarnu da snimi kupatilo u NS kod nadzornika i u tim sobama izmeri buku od autobusa koji bruje ceo dan! Podnecemo tuzbe sudu,preko sindikata za mobing protiv rukovodilaca i sefova!

Radnik

pre 9 godina

Pa ne mozete 4 meseca od poplaava da sanirate kilometar pruge kod Lajkovca, da voz bar dobaci do Valjeva, da ne govorimo o rekonstrukciji u Gradcu. Samo price i demagogija. Kako vas vise nije sramota, da samo pricate, lazete i obecavate.

helen

pre 9 godina

Rekonstrukcija zeleznicke mrze je preko potreban Srbiji. Moramo da pratimo svetske standarde sto se tice brzine prevoza robe i ljudi. Smena generalnog direktora Zeleznica je dobar potez, sada se efikasnije radi u tom preduzecu.

zasta

pre 9 godina

Zeleznicki saobracaj nam je dotakao dno u svako smislu, mislim da je krajnje vreme da stane na noge iako ce neko reci ima bitnijih stvari, po meni je i ovo jedna od tih.

bezimena

pre 9 godina

"....prugu Beograd- Budumpešta koja će Srbiji, kako je ocenila, omogućiti da postane važan tranzitni pravac u regionu".

Kakav bre tranzitni pravac ako brzih pruga nema dalje od Beograda!?

Ali, i ovo je još jedna marketinška najava bez realnog osnova, jer bez studije izvodljivosti i pratećih elaborata , ne zna se koliko bi to koštalo i odakle pare da se takva pruga uradi, imajući u vidu da Srbija ne sme više ds se zadižuje ni za zimnicu!

pevac

pre 9 godina

Kako vas vise nije sramota? Evo ja imam pitanje da mi neko odgovori. Kako mislite da voz koji treba da ide 300 km/h tom brzinom predje Zezeljev most ili da udje u krivinu kod Vrbasa za koju nije namenjeno da primi tu brzinu? Da li zaista mislite da smo glupavi?

eu

pre 9 godina

umesto marketinga za Skroz Nesposobnu Stranku trebalo bi te ljude prebaciti u marketing za zeljeznicu. na brzinu kupiti nekoliko luksuznih vagona i poceti kampanju reklamiranja srpske zeljeznice sa naslovima povratak u proslost, srbija izmislila vremeplov! dodjite u 19 vek! brzina i stres su out, uzivajte u sporosti to je in! ako vam se posreci bicete ucesnik ucestalih obaranje rekorda: bgd subotica za vise 4 ,5 sata! ili rekord do budve za vise od 15 sati! uzivajte u pejzazu jer koliko SUTRA ce ,MOZDA, ovde biti gradjene fabrike snova i magli. dok drugi mastaju vi dozivite pionirske dane zeljenzice! ovi iz jevropa ima da dodju sa prtljazima punih novaca samo da dozive lakocu srpskog zivljenja u 19 veku.

Vlada

pre 9 godina

Ovo kao u Severnoj Koreji, ministarka se slika sa radnicima i plebsom koji ponosno nosi narodne uniforme! Sledeći korak je da će žene morati da imaju iste frizure kao Zorana a muškarci kao Aca! U yeeeeeeee

Strucnjak

pre 9 godina

Ima tri papagaja u SNS-u.Samoreklameri. Jedan je onaj u Parlamentu Babic a drugi je Ministar Stefanovic koji hapsi,procesuira,istrazuje i usput obavestava javnost.Treca je Zorana.Sve zna. Naravno necemo se voziti 42 kilometara na sat vec 50 km na sat a najavljena pruga Budimpesta Beograd ce taj prosek podici na 60 kilometara na sat

novobeČejac

pre 9 godina

Fazon je u tome da to nisu samo PRIČE nego realnost...A pošto ti gospodična ne putuješ vozom i ne znaš!

P.S. Svrati do Novog Bečeja i da vidiš koliko ide na deonici do Zrenjanina (1h 30min, 40km!!! Pa izračunaj koliko tu ide) ;) Hvala Srbijo što nas voliš
.

bonaparta3

pre 9 godina

Neverovatno?!?! Gde su svi ovi vrli kritičati živeli sve ove godine? U kojoj zemlji? Upropaštavanje železnice počelo je '90 kada je SPS kadar uništio 80% a DS dokusurio. Sada, kada je neko konačno pokrenuo opravku pruga vi se izrugujete. Mislite da za tri dana ili tri godine može sve da se obnovi? Teško! Počelo se i uradi će se. Pruga Niš-Dimitrovgrad, je.predviđena za elektrifikaciju i kapitalni remont počev od ove godine. Tuneli su prošireni sada kreće postavljanje stubova za el.vuču i rekonstrukcija gornjeg stroja.

bonaparta3

pre 9 godina

Stara srpska priča, a'j se pljujemo to je popularno. Prvo g-do pažljivo pročitajte tekst. Govori se o rekonstrukciji i izgradnji pruga. Već su potpisani ugovori i realizacija ide za rekonstrukciju 360 km pruge na koridoru 10 i izgradnja 40 km pruge prema N.Sadu od S.Pazove sa povećanjem brzine na 200 km/h. Drugo g-do novinari Makiš ima 75 koloseka, a ne 48 s tim da je u prijemnoj grupi parka A 12 koloseka i otpremnom parku B 75 koloseka.

Mnogo pričate bajke

pre 9 godina

Ajd' ne mlati .

Vi samo hoćete da vam daju novac za izgradnju pruga.
Novac ćete potrošiti.
Pruge se raspadaju i

Vozićemo se brzinom 0 km/sat

micko

pre 9 godina

Pa da li vi mislite da smo mi toliki pajseri ? 400km da izgradite za 3 godine ? Ako vi izgradite preko 10km pruge za te 3 godine ima da istetoviram SNS po sred cela!

beovoz

pre 9 godina

Dobro, kada je ministarka obisla ovo mesto, mene zanima jel popravljen prekid pruge izmedju Lajkovca i Lazarevca, i da li sada voz moze da dobaci bar do Valjeva na pruzi Beograd-Bar?

pa posle kazite da Vlada nema strucnjake

pre 9 godina

I ja mislim da je to resenje. Ako prestanemo da pricamo da vozovi idu sporo, logicno je da ce se ubrzati. Osetljive su to zivotinje, sa njima mora nezno, mnogo bolje reaguju na pohvalu nego na kritiku. Kao i mleko, cim je propis promenjen, odmah je od nezdravog postalo zdravo. A da se neko inatio sa mlekom i nije promenio propis, ono bi, onako tvrdoglavo, i dalje bilo nezdravo. Slican problem imaju potomci Inka sa lamama. Ako ih pretovarite, ukopaju se u mesto i odbijaju da idu dalje. Ako ih vucete ili pokusavate na silu da ih pokrenete pljunuce vas! Ali ako im skinete malo tereta i pomazite ih po glavi, date im malo slatkisa i koju rec ohrabrenja, one se pokrenu i nastave da tegle.

syplh

pre 9 godina

Pa da bismo zaista bili važan tranzitni centar trebalo bi da se sredi i južni deo železničkog koridora 10. Pruga Beograd - Sofija (Istanbul) i pravac za Skoplje i Solun su podjednako važni, a u katastrofalnom su stanju.

zeleznicar

pre 9 godina

"Železnica radi mnogo bolje otkada je..." da radi mnogo bolje, ponovo se voze službeni automobili, ponovo se krade gorivo, ponovo se ide u inostranstvo. Oba izvršna direktora i presednik UO stari članovi JUL-a i SPS
Bravo Alek, bravo Zorana !

BGD

pre 9 godina

@ "Bez trunke savesti mogu reći da svi oni, koji u ovo iskreno veruju, nisu normalni.
(borislav, 15. septembar 2014 13:58) "

To su prazne priče nesposobnih političara.

Ne treba lagati narod i pričati ovakve nebulozne priče o "brzim prugama"

TXC

pre 9 godina

Samo lažna obećanja i demagogija...

Čisto radi poređenja, evo par primera iz zapadne Evrope sa železničkih relacija koje lično povremeno koristim:

Cirih-Pariz: udaljenost: 655 km, vreme putovanja: 4h -- prosečna brzina voza: 163 km/h

Pariz-Brisel: udaljenost 320 km, vreme putovanja: 1h 20min -- prosečna brzina voza: 240 km/h

London-Pariz: udaljenost: 450 km, vreme putovanja 2h 20min -- prosečna brzina voza: 195 km/h (u ovom slučaju prosečna brzina je manja nego što bi mogla da bude jer je tokom prolaza kroz tunel ispod Lamanša voz ograničen na "samo" 160km/h radi kontrole disipacije toplote iz motora u tunelu, inače bi bilo još brže).

U sva tri slučaja max brzina koju na nekim deonicama dostiže voz je oko 320 km/h. Pa ajd' sad da vas vidimo, Železnice Srbije.

I Sloba, kad mu je trebao predizborni materijal, je uvek potezao ili "brze pruge Srbije" ili je ponovo otvarao onaj tamo segment autoputa kod Subotice.

Homo politicus

pre 9 godina

Zar je trebalo cekati petnaest godina od "oslobodjenja" da gradjani dobiju normalnu prugu u Srbiji? Mozemo samo zamisliti gde su pare "nestajale" sve ove godine.

jovica

pre 9 godina

Ovo je najjaca vlada do sada, oni konstantno zidaju i grade u masti i u vremenskom odredjenju sledece godine .... Ali ovaj narod je jos jaci koji zivi u tom vremenu, a danas i sada ne vidi koliko je gluv, slep, go i bos.

Laik

pre 9 godina

Čestitka i podsećanje da je prva železnička pruga između dva grada u današnjoj Srbiji izgrađena još 1869. godine. Bila je to deonica Subotica-Sombor.

Ko je ovde lud

pre 9 godina

Jesam li ja dobro procitao???

"Ona je navela da Železnice nisu jedino javno preduzeće koje prima državne subvencije i da će se ubuduće voditi računa kako se one troše. "

Da li to znaci da se do sada nije vodilo racuna, zaista molim za odgovor?

Perko

pre 9 godina

U Srbiji je u prethodnih 30 godina trebalo da bude izgradjeno sve to i vise pa nije! A zemlja nikada nije bila u goroj finansijskoj situaciji a sada kada se smanjuju plate i kurs skace osoba koja je potpisala steta ugovor o gradnji vetroparka kojim je ostetila drzavu za 170 miliona ne deluje uopste ubedljivo kada ovo tvrdi.

Alooo

pre 9 godina

A sta cemo sa prugom Beograd-Nis? Ili jos gorom deonicom, Nis-Dimitrovgrad gde vozovi puze na pojedinim mestima 10km/h a dozvoljena brzina na celoj toj deonici nije vece od 50-60km/h? Pruga Nis-Dimitrovgrad je sramota za Srbiju! A vi samo gradite prugu do Budimpeste. Cesto se vozim medjunarodnim vozom Sofija-Beograd, koji je prepun stranaca, pored Turaka, cesto i Nemaca, Britanaca. Pa ti ljudi ne mogu da veruju da u u 21. veku postoji takva pruga kao sto je gore pomenuta! I oni te utiske nose dalje u svet. Sramota, sramota, sramota, jugoistocna Srbija se gusi zbog vas gore!

Milos

pre 9 godina

Je l' se vi to zezate?! O_o
Najavljujete kapitalne projekte, a pragovi na maltene svim deonicama su truli, zakivci zardjali a sine krive!

Anti Vucic Anti Demokrata

pre 9 godina

u svakom slucaju,kad dodju "brzi vozovi" ljudi ce poceti da pricaju

jao mnogo brzo ide,treba sporije,moze da se izleti sa sina itd.

micko

pre 9 godina

Pa da li vi mislite da smo mi toliki pajseri ? 400km da izgradite za 3 godine ? Ako vi izgradite preko 10km pruge za te 3 godine ima da istetoviram SNS po sred cela!

Alooo

pre 9 godina

A sta cemo sa prugom Beograd-Nis? Ili jos gorom deonicom, Nis-Dimitrovgrad gde vozovi puze na pojedinim mestima 10km/h a dozvoljena brzina na celoj toj deonici nije vece od 50-60km/h? Pruga Nis-Dimitrovgrad je sramota za Srbiju! A vi samo gradite prugu do Budimpeste. Cesto se vozim medjunarodnim vozom Sofija-Beograd, koji je prepun stranaca, pored Turaka, cesto i Nemaca, Britanaca. Pa ti ljudi ne mogu da veruju da u u 21. veku postoji takva pruga kao sto je gore pomenuta! I oni te utiske nose dalje u svet. Sramota, sramota, sramota, jugoistocna Srbija se gusi zbog vas gore!

zeleznicar

pre 9 godina

"Železnica radi mnogo bolje otkada je..." da radi mnogo bolje, ponovo se voze službeni automobili, ponovo se krade gorivo, ponovo se ide u inostranstvo. Oba izvršna direktora i presednik UO stari članovi JUL-a i SPS
Bravo Alek, bravo Zorana !

TXC

pre 9 godina

Samo lažna obećanja i demagogija...

Čisto radi poređenja, evo par primera iz zapadne Evrope sa železničkih relacija koje lično povremeno koristim:

Cirih-Pariz: udaljenost: 655 km, vreme putovanja: 4h -- prosečna brzina voza: 163 km/h

Pariz-Brisel: udaljenost 320 km, vreme putovanja: 1h 20min -- prosečna brzina voza: 240 km/h

London-Pariz: udaljenost: 450 km, vreme putovanja 2h 20min -- prosečna brzina voza: 195 km/h (u ovom slučaju prosečna brzina je manja nego što bi mogla da bude jer je tokom prolaza kroz tunel ispod Lamanša voz ograničen na "samo" 160km/h radi kontrole disipacije toplote iz motora u tunelu, inače bi bilo još brže).

U sva tri slučaja max brzina koju na nekim deonicama dostiže voz je oko 320 km/h. Pa ajd' sad da vas vidimo, Železnice Srbije.

I Sloba, kad mu je trebao predizborni materijal, je uvek potezao ili "brze pruge Srbije" ili je ponovo otvarao onaj tamo segment autoputa kod Subotice.

Milos

pre 9 godina

Je l' se vi to zezate?! O_o
Najavljujete kapitalne projekte, a pragovi na maltene svim deonicama su truli, zakivci zardjali a sine krive!

Vlada

pre 9 godina

Ovo kao u Severnoj Koreji, ministarka se slika sa radnicima i plebsom koji ponosno nosi narodne uniforme! Sledeći korak je da će žene morati da imaju iste frizure kao Zorana a muškarci kao Aca! U yeeeeeeee

Ko je ovde lud

pre 9 godina

Jesam li ja dobro procitao???

"Ona je navela da Železnice nisu jedino javno preduzeće koje prima državne subvencije i da će se ubuduće voditi računa kako se one troše. "

Da li to znaci da se do sada nije vodilo racuna, zaista molim za odgovor?

Mnogo pričate bajke

pre 9 godina

Ajd' ne mlati .

Vi samo hoćete da vam daju novac za izgradnju pruga.
Novac ćete potrošiti.
Pruge se raspadaju i

Vozićemo se brzinom 0 km/sat

novobeČejac

pre 9 godina

Fazon je u tome da to nisu samo PRIČE nego realnost...A pošto ti gospodična ne putuješ vozom i ne znaš!

P.S. Svrati do Novog Bečeja i da vidiš koliko ide na deonici do Zrenjanina (1h 30min, 40km!!! Pa izračunaj koliko tu ide) ;) Hvala Srbijo što nas voliš
.

Radnik

pre 9 godina

Pa ne mozete 4 meseca od poplaava da sanirate kilometar pruge kod Lajkovca, da voz bar dobaci do Valjeva, da ne govorimo o rekonstrukciji u Gradcu. Samo price i demagogija. Kako vas vise nije sramota, da samo pricate, lazete i obecavate.

pa posle kazite da Vlada nema strucnjake

pre 9 godina

I ja mislim da je to resenje. Ako prestanemo da pricamo da vozovi idu sporo, logicno je da ce se ubrzati. Osetljive su to zivotinje, sa njima mora nezno, mnogo bolje reaguju na pohvalu nego na kritiku. Kao i mleko, cim je propis promenjen, odmah je od nezdravog postalo zdravo. A da se neko inatio sa mlekom i nije promenio propis, ono bi, onako tvrdoglavo, i dalje bilo nezdravo. Slican problem imaju potomci Inka sa lamama. Ako ih pretovarite, ukopaju se u mesto i odbijaju da idu dalje. Ako ih vucete ili pokusavate na silu da ih pokrenete pljunuce vas! Ali ako im skinete malo tereta i pomazite ih po glavi, date im malo slatkisa i koju rec ohrabrenja, one se pokrenu i nastave da tegle.

Strucnjak

pre 9 godina

Ima tri papagaja u SNS-u.Samoreklameri. Jedan je onaj u Parlamentu Babic a drugi je Ministar Stefanovic koji hapsi,procesuira,istrazuje i usput obavestava javnost.Treca je Zorana.Sve zna. Naravno necemo se voziti 42 kilometara na sat vec 50 km na sat a najavljena pruga Budimpesta Beograd ce taj prosek podici na 60 kilometara na sat

jovica

pre 9 godina

Ovo je najjaca vlada do sada, oni konstantno zidaju i grade u masti i u vremenskom odredjenju sledece godine .... Ali ovaj narod je jos jaci koji zivi u tom vremenu, a danas i sada ne vidi koliko je gluv, slep, go i bos.

narodu se ovo pljačkanje i propadanje svidja - samo udri!

pre 9 godina

al nas vi podcenjujete, za medalju
(dekile, 15. septembar 2014 17:17)

pogrešio si prijatelju,
oni nas PRECENJUJU, moze ovaj malouman narod jos gluposti i laži da proguta - dokaz za to su nedavni lokalni izbori!

beovoz

pre 9 godina

Dobro, kada je ministarka obisla ovo mesto, mene zanima jel popravljen prekid pruge izmedju Lajkovca i Lazarevca, i da li sada voz moze da dobaci bar do Valjeva na pruzi Beograd-Bar?

BGD

pre 9 godina

@ "Bez trunke savesti mogu reći da svi oni, koji u ovo iskreno veruju, nisu normalni.
(borislav, 15. septembar 2014 13:58) "

To su prazne priče nesposobnih političara.

Ne treba lagati narod i pričati ovakve nebulozne priče o "brzim prugama"

eu

pre 9 godina

umesto marketinga za Skroz Nesposobnu Stranku trebalo bi te ljude prebaciti u marketing za zeljeznicu. na brzinu kupiti nekoliko luksuznih vagona i poceti kampanju reklamiranja srpske zeljeznice sa naslovima povratak u proslost, srbija izmislila vremeplov! dodjite u 19 vek! brzina i stres su out, uzivajte u sporosti to je in! ako vam se posreci bicete ucesnik ucestalih obaranje rekorda: bgd subotica za vise 4 ,5 sata! ili rekord do budve za vise od 15 sati! uzivajte u pejzazu jer koliko SUTRA ce ,MOZDA, ovde biti gradjene fabrike snova i magli. dok drugi mastaju vi dozivite pionirske dane zeljenzice! ovi iz jevropa ima da dodju sa prtljazima punih novaca samo da dozive lakocu srpskog zivljenja u 19 veku.

bezimena

pre 9 godina

"....prugu Beograd- Budumpešta koja će Srbiji, kako je ocenila, omogućiti da postane važan tranzitni pravac u regionu".

Kakav bre tranzitni pravac ako brzih pruga nema dalje od Beograda!?

Ali, i ovo je još jedna marketinška najava bez realnog osnova, jer bez studije izvodljivosti i pratećih elaborata , ne zna se koliko bi to koštalo i odakle pare da se takva pruga uradi, imajući u vidu da Srbija ne sme više ds se zadižuje ni za zimnicu!

Perko

pre 9 godina

U Srbiji je u prethodnih 30 godina trebalo da bude izgradjeno sve to i vise pa nije! A zemlja nikada nije bila u goroj finansijskoj situaciji a sada kada se smanjuju plate i kurs skace osoba koja je potpisala steta ugovor o gradnji vetroparka kojim je ostetila drzavu za 170 miliona ne deluje uopste ubedljivo kada ovo tvrdi.

pevac

pre 9 godina

Kako vas vise nije sramota? Evo ja imam pitanje da mi neko odgovori. Kako mislite da voz koji treba da ide 300 km/h tom brzinom predje Zezeljev most ili da udje u krivinu kod Vrbasa za koju nije namenjeno da primi tu brzinu? Da li zaista mislite da smo glupavi?

draganche

pre 9 godina

Ja bih da vidim "je" umesto "će". Pa da lepo kazete "U Srbiji je u prethodne tri godine rekonstruisano ali i izgrađeno više od 400 kilometara pruga.". Iz rečenice je izbačeno par vragolančića kao sto su: će, naredne, biti.

Laik

pre 9 godina

Čestitka i podsećanje da je prva železnička pruga između dva grada u današnjoj Srbiji izgrađena još 1869. godine. Bila je to deonica Subotica-Sombor.

masinovodja

pre 9 godina

Zelim da pojasnim onima koji neznaju u vezi izgradnje pruge. Kineska pruga ce da ide sasvim novom trasom i bice izdignuta betonskim stubovima iznad zemlje na visini 20-30m. Ko zeli neka vidi njihove pruge ukucajte na youtube Kineske zeleznice brzi vozovi. Taj super brzi voz ce na vratiti iz mrtvih jer ovo sada je reanimacija zeleznice! Mrkonjić i Velja treba da objasne na sudu sta su uradili od 94g do skoro sa milijardama za zeleznicu i kada se ispita gde su te pare, isti osude bicemo drzava.. Nadamo se da ce sto pre biti imenovan direktor jer ovo sto rade ova dvojica je isto sto je smenjeni radio! Nas masinovodje teraju da spavamo u neadekvatnim uslovima za odmor i kaznjavaju ako se zalimo te cemo pozvati inspekciju rada i sanitarnu da snimi kupatilo u NS kod nadzornika i u tim sobama izmeri buku od autobusa koji bruje ceo dan! Podnecemo tuzbe sudu,preko sindikata za mobing protiv rukovodilaca i sefova!

syplh

pre 9 godina

Pa da bismo zaista bili važan tranzitni centar trebalo bi da se sredi i južni deo železničkog koridora 10. Pruga Beograd - Sofija (Istanbul) i pravac za Skoplje i Solun su podjednako važni, a u katastrofalnom su stanju.

KoLektor

pre 9 godina

Evo još "brzih pruga Srbije". Prošli put sam imao 11 godina, sada imam 35, a projekat isti... Pa, ovde samo slepac ne vidi da živimo da bismo jednog dana umrli!

Anti Vucic Anti Demokrata

pre 9 godina

u svakom slucaju,kad dodju "brzi vozovi" ljudi ce poceti da pricaju

jao mnogo brzo ide,treba sporije,moze da se izleti sa sina itd.

Homo politicus

pre 9 godina

Zar je trebalo cekati petnaest godina od "oslobodjenja" da gradjani dobiju normalnu prugu u Srbiji? Mozemo samo zamisliti gde su pare "nestajale" sve ove godine.

zoran

pre 9 godina

Botovi, video sam neke komentare sa nula ne preporucujem avase sa dva tri za. Nije dovoljno samo salti komentare, morate i glasati.
ACA
.

bonaparta3

pre 9 godina

Neverovatno?!?! Gde su svi ovi vrli kritičati živeli sve ove godine? U kojoj zemlji? Upropaštavanje železnice počelo je '90 kada je SPS kadar uništio 80% a DS dokusurio. Sada, kada je neko konačno pokrenuo opravku pruga vi se izrugujete. Mislite da za tri dana ili tri godine može sve da se obnovi? Teško! Počelo se i uradi će se. Pruga Niš-Dimitrovgrad, je.predviđena za elektrifikaciju i kapitalni remont počev od ove godine. Tuneli su prošireni sada kreće postavljanje stubova za el.vuču i rekonstrukcija gornjeg stroja.

zasta

pre 9 godina

Zeleznicki saobracaj nam je dotakao dno u svako smislu, mislim da je krajnje vreme da stane na noge iako ce neko reci ima bitnijih stvari, po meni je i ovo jedna od tih.

Hank Moody

pre 9 godina

Da, da, da, kako da ne, možda u nekom srpskom SF filmu. A nisam baš upućen ali da li je reč o Zoranu Andjelkovicu-Bakiju? Ako jeste... nemam reči, sve je jasno.

bonaparta3

pre 9 godina

Stara srpska priča, a'j se pljujemo to je popularno. Prvo g-do pažljivo pročitajte tekst. Govori se o rekonstrukciji i izgradnji pruga. Već su potpisani ugovori i realizacija ide za rekonstrukciju 360 km pruge na koridoru 10 i izgradnja 40 km pruge prema N.Sadu od S.Pazove sa povećanjem brzine na 200 km/h. Drugo g-do novinari Makiš ima 75 koloseka, a ne 48 s tim da je u prijemnoj grupi parka A 12 koloseka i otpremnom parku B 75 koloseka.

helen

pre 9 godina

Rekonstrukcija zeleznicke mrze je preko potreban Srbiji. Moramo da pratimo svetske standarde sto se tice brzine prevoza robe i ljudi. Smena generalnog direktora Zeleznica je dobar potez, sada se efikasnije radi u tom preduzecu.

Potomkinova sela

pre 9 godina

Sve smo modernizovali. Imamo nove pruge i vozove i Beograd na vodi i mnoge stvari ali samo na maketama od plastike i kartona.

bonaparta3

pre 9 godina

Neverovatno?!?! Gde su svi ovi vrli kritičati živeli sve ove godine? U kojoj zemlji? Upropaštavanje železnice počelo je '90 kada je SPS kadar uništio 80% a DS dokusurio. Sada, kada je neko konačno pokrenuo opravku pruga vi se izrugujete. Mislite da za tri dana ili tri godine može sve da se obnovi? Teško! Počelo se i uradi će se. Pruga Niš-Dimitrovgrad, je.predviđena za elektrifikaciju i kapitalni remont počev od ove godine. Tuneli su prošireni sada kreće postavljanje stubova za el.vuču i rekonstrukcija gornjeg stroja.

helen

pre 9 godina

Rekonstrukcija zeleznicke mrze je preko potreban Srbiji. Moramo da pratimo svetske standarde sto se tice brzine prevoza robe i ljudi. Smena generalnog direktora Zeleznica je dobar potez, sada se efikasnije radi u tom preduzecu.

bonaparta3

pre 9 godina

Stara srpska priča, a'j se pljujemo to je popularno. Prvo g-do pažljivo pročitajte tekst. Govori se o rekonstrukciji i izgradnji pruga. Već su potpisani ugovori i realizacija ide za rekonstrukciju 360 km pruge na koridoru 10 i izgradnja 40 km pruge prema N.Sadu od S.Pazove sa povećanjem brzine na 200 km/h. Drugo g-do novinari Makiš ima 75 koloseka, a ne 48 s tim da je u prijemnoj grupi parka A 12 koloseka i otpremnom parku B 75 koloseka.

Anti Vucic Anti Demokrata

pre 9 godina

u svakom slucaju,kad dodju "brzi vozovi" ljudi ce poceti da pricaju

jao mnogo brzo ide,treba sporije,moze da se izleti sa sina itd.

zasta

pre 9 godina

Zeleznicki saobracaj nam je dotakao dno u svako smislu, mislim da je krajnje vreme da stane na noge iako ce neko reci ima bitnijih stvari, po meni je i ovo jedna od tih.

Homo politicus

pre 9 godina

Zar je trebalo cekati petnaest godina od "oslobodjenja" da gradjani dobiju normalnu prugu u Srbiji? Mozemo samo zamisliti gde su pare "nestajale" sve ove godine.

masinovodja

pre 9 godina

Zelim da pojasnim onima koji neznaju u vezi izgradnje pruge. Kineska pruga ce da ide sasvim novom trasom i bice izdignuta betonskim stubovima iznad zemlje na visini 20-30m. Ko zeli neka vidi njihove pruge ukucajte na youtube Kineske zeleznice brzi vozovi. Taj super brzi voz ce na vratiti iz mrtvih jer ovo sada je reanimacija zeleznice! Mrkonjić i Velja treba da objasne na sudu sta su uradili od 94g do skoro sa milijardama za zeleznicu i kada se ispita gde su te pare, isti osude bicemo drzava.. Nadamo se da ce sto pre biti imenovan direktor jer ovo sto rade ova dvojica je isto sto je smenjeni radio! Nas masinovodje teraju da spavamo u neadekvatnim uslovima za odmor i kaznjavaju ako se zalimo te cemo pozvati inspekciju rada i sanitarnu da snimi kupatilo u NS kod nadzornika i u tim sobama izmeri buku od autobusa koji bruje ceo dan! Podnecemo tuzbe sudu,preko sindikata za mobing protiv rukovodilaca i sefova!

Laik

pre 9 godina

Čestitka i podsećanje da je prva železnička pruga između dva grada u današnjoj Srbiji izgrađena još 1869. godine. Bila je to deonica Subotica-Sombor.

Alooo

pre 9 godina

A sta cemo sa prugom Beograd-Nis? Ili jos gorom deonicom, Nis-Dimitrovgrad gde vozovi puze na pojedinim mestima 10km/h a dozvoljena brzina na celoj toj deonici nije vece od 50-60km/h? Pruga Nis-Dimitrovgrad je sramota za Srbiju! A vi samo gradite prugu do Budimpeste. Cesto se vozim medjunarodnim vozom Sofija-Beograd, koji je prepun stranaca, pored Turaka, cesto i Nemaca, Britanaca. Pa ti ljudi ne mogu da veruju da u u 21. veku postoji takva pruga kao sto je gore pomenuta! I oni te utiske nose dalje u svet. Sramota, sramota, sramota, jugoistocna Srbija se gusi zbog vas gore!

pevac

pre 9 godina

Kako vas vise nije sramota? Evo ja imam pitanje da mi neko odgovori. Kako mislite da voz koji treba da ide 300 km/h tom brzinom predje Zezeljev most ili da udje u krivinu kod Vrbasa za koju nije namenjeno da primi tu brzinu? Da li zaista mislite da smo glupavi?

Mnogo pričate bajke

pre 9 godina

Ajd' ne mlati .

Vi samo hoćete da vam daju novac za izgradnju pruga.
Novac ćete potrošiti.
Pruge se raspadaju i

Vozićemo se brzinom 0 km/sat

eu

pre 9 godina

umesto marketinga za Skroz Nesposobnu Stranku trebalo bi te ljude prebaciti u marketing za zeljeznicu. na brzinu kupiti nekoliko luksuznih vagona i poceti kampanju reklamiranja srpske zeljeznice sa naslovima povratak u proslost, srbija izmislila vremeplov! dodjite u 19 vek! brzina i stres su out, uzivajte u sporosti to je in! ako vam se posreci bicete ucesnik ucestalih obaranje rekorda: bgd subotica za vise 4 ,5 sata! ili rekord do budve za vise od 15 sati! uzivajte u pejzazu jer koliko SUTRA ce ,MOZDA, ovde biti gradjene fabrike snova i magli. dok drugi mastaju vi dozivite pionirske dane zeljenzice! ovi iz jevropa ima da dodju sa prtljazima punih novaca samo da dozive lakocu srpskog zivljenja u 19 veku.

Perko

pre 9 godina

U Srbiji je u prethodnih 30 godina trebalo da bude izgradjeno sve to i vise pa nije! A zemlja nikada nije bila u goroj finansijskoj situaciji a sada kada se smanjuju plate i kurs skace osoba koja je potpisala steta ugovor o gradnji vetroparka kojim je ostetila drzavu za 170 miliona ne deluje uopste ubedljivo kada ovo tvrdi.

TXC

pre 9 godina

Samo lažna obećanja i demagogija...

Čisto radi poređenja, evo par primera iz zapadne Evrope sa železničkih relacija koje lično povremeno koristim:

Cirih-Pariz: udaljenost: 655 km, vreme putovanja: 4h -- prosečna brzina voza: 163 km/h

Pariz-Brisel: udaljenost 320 km, vreme putovanja: 1h 20min -- prosečna brzina voza: 240 km/h

London-Pariz: udaljenost: 450 km, vreme putovanja 2h 20min -- prosečna brzina voza: 195 km/h (u ovom slučaju prosečna brzina je manja nego što bi mogla da bude jer je tokom prolaza kroz tunel ispod Lamanša voz ograničen na "samo" 160km/h radi kontrole disipacije toplote iz motora u tunelu, inače bi bilo još brže).

U sva tri slučaja max brzina koju na nekim deonicama dostiže voz je oko 320 km/h. Pa ajd' sad da vas vidimo, Železnice Srbije.

I Sloba, kad mu je trebao predizborni materijal, je uvek potezao ili "brze pruge Srbije" ili je ponovo otvarao onaj tamo segment autoputa kod Subotice.

micko

pre 9 godina

Pa da li vi mislite da smo mi toliki pajseri ? 400km da izgradite za 3 godine ? Ako vi izgradite preko 10km pruge za te 3 godine ima da istetoviram SNS po sred cela!

syplh

pre 9 godina

Pa da bismo zaista bili važan tranzitni centar trebalo bi da se sredi i južni deo železničkog koridora 10. Pruga Beograd - Sofija (Istanbul) i pravac za Skoplje i Solun su podjednako važni, a u katastrofalnom su stanju.

jovica

pre 9 godina

Ovo je najjaca vlada do sada, oni konstantno zidaju i grade u masti i u vremenskom odredjenju sledece godine .... Ali ovaj narod je jos jaci koji zivi u tom vremenu, a danas i sada ne vidi koliko je gluv, slep, go i bos.

Strucnjak

pre 9 godina

Ima tri papagaja u SNS-u.Samoreklameri. Jedan je onaj u Parlamentu Babic a drugi je Ministar Stefanovic koji hapsi,procesuira,istrazuje i usput obavestava javnost.Treca je Zorana.Sve zna. Naravno necemo se voziti 42 kilometara na sat vec 50 km na sat a najavljena pruga Budimpesta Beograd ce taj prosek podici na 60 kilometara na sat

zoran

pre 9 godina

Botovi, video sam neke komentare sa nula ne preporucujem avase sa dva tri za. Nije dovoljno samo salti komentare, morate i glasati.
ACA
.

zeleznicar

pre 9 godina

"Železnica radi mnogo bolje otkada je..." da radi mnogo bolje, ponovo se voze službeni automobili, ponovo se krade gorivo, ponovo se ide u inostranstvo. Oba izvršna direktora i presednik UO stari članovi JUL-a i SPS
Bravo Alek, bravo Zorana !

BGD

pre 9 godina

@ "Bez trunke savesti mogu reći da svi oni, koji u ovo iskreno veruju, nisu normalni.
(borislav, 15. septembar 2014 13:58) "

To su prazne priče nesposobnih političara.

Ne treba lagati narod i pričati ovakve nebulozne priče o "brzim prugama"

Vlada

pre 9 godina

Ovo kao u Severnoj Koreji, ministarka se slika sa radnicima i plebsom koji ponosno nosi narodne uniforme! Sledeći korak je da će žene morati da imaju iste frizure kao Zorana a muškarci kao Aca! U yeeeeeeee

draganche

pre 9 godina

Ja bih da vidim "je" umesto "će". Pa da lepo kazete "U Srbiji je u prethodne tri godine rekonstruisano ali i izgrađeno više od 400 kilometara pruga.". Iz rečenice je izbačeno par vragolančića kao sto su: će, naredne, biti.

Milos

pre 9 godina

Je l' se vi to zezate?! O_o
Najavljujete kapitalne projekte, a pragovi na maltene svim deonicama su truli, zakivci zardjali a sine krive!

pa posle kazite da Vlada nema strucnjake

pre 9 godina

I ja mislim da je to resenje. Ako prestanemo da pricamo da vozovi idu sporo, logicno je da ce se ubrzati. Osetljive su to zivotinje, sa njima mora nezno, mnogo bolje reaguju na pohvalu nego na kritiku. Kao i mleko, cim je propis promenjen, odmah je od nezdravog postalo zdravo. A da se neko inatio sa mlekom i nije promenio propis, ono bi, onako tvrdoglavo, i dalje bilo nezdravo. Slican problem imaju potomci Inka sa lamama. Ako ih pretovarite, ukopaju se u mesto i odbijaju da idu dalje. Ako ih vucete ili pokusavate na silu da ih pokrenete pljunuce vas! Ali ako im skinete malo tereta i pomazite ih po glavi, date im malo slatkisa i koju rec ohrabrenja, one se pokrenu i nastave da tegle.

novobeČejac

pre 9 godina

Fazon je u tome da to nisu samo PRIČE nego realnost...A pošto ti gospodična ne putuješ vozom i ne znaš!

P.S. Svrati do Novog Bečeja i da vidiš koliko ide na deonici do Zrenjanina (1h 30min, 40km!!! Pa izračunaj koliko tu ide) ;) Hvala Srbijo što nas voliš
.

Ko je ovde lud

pre 9 godina

Jesam li ja dobro procitao???

"Ona je navela da Železnice nisu jedino javno preduzeće koje prima državne subvencije i da će se ubuduće voditi računa kako se one troše. "

Da li to znaci da se do sada nije vodilo racuna, zaista molim za odgovor?

beovoz

pre 9 godina

Dobro, kada je ministarka obisla ovo mesto, mene zanima jel popravljen prekid pruge izmedju Lajkovca i Lazarevca, i da li sada voz moze da dobaci bar do Valjeva na pruzi Beograd-Bar?

bezimena

pre 9 godina

"....prugu Beograd- Budumpešta koja će Srbiji, kako je ocenila, omogućiti da postane važan tranzitni pravac u regionu".

Kakav bre tranzitni pravac ako brzih pruga nema dalje od Beograda!?

Ali, i ovo je još jedna marketinška najava bez realnog osnova, jer bez studije izvodljivosti i pratećih elaborata , ne zna se koliko bi to koštalo i odakle pare da se takva pruga uradi, imajući u vidu da Srbija ne sme više ds se zadižuje ni za zimnicu!

Radnik

pre 9 godina

Pa ne mozete 4 meseca od poplaava da sanirate kilometar pruge kod Lajkovca, da voz bar dobaci do Valjeva, da ne govorimo o rekonstrukciji u Gradcu. Samo price i demagogija. Kako vas vise nije sramota, da samo pricate, lazete i obecavate.

narodu se ovo pljačkanje i propadanje svidja - samo udri!

pre 9 godina

al nas vi podcenjujete, za medalju
(dekile, 15. septembar 2014 17:17)

pogrešio si prijatelju,
oni nas PRECENJUJU, moze ovaj malouman narod jos gluposti i laži da proguta - dokaz za to su nedavni lokalni izbori!

KoLektor

pre 9 godina

Evo još "brzih pruga Srbije". Prošli put sam imao 11 godina, sada imam 35, a projekat isti... Pa, ovde samo slepac ne vidi da živimo da bismo jednog dana umrli!

Hank Moody

pre 9 godina

Da, da, da, kako da ne, možda u nekom srpskom SF filmu. A nisam baš upućen ali da li je reč o Zoranu Andjelkovicu-Bakiju? Ako jeste... nemam reči, sve je jasno.

Potomkinova sela

pre 9 godina

Sve smo modernizovali. Imamo nove pruge i vozove i Beograd na vodi i mnoge stvari ali samo na maketama od plastike i kartona.