Nedelja, 14.09.2014.

16:56

Kina očerupala svoju zlatnu koku

Kina mora da ubrza ekonomske reforme i da ograniči dominaciju državnih kompanija ili će se u protivnom suočiti sa ekonomskim usporavanjem i potencijalnom krizom

Izvor: Tanjug

Kina oèerupala svoju zlatnu koku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

tajni recept za uspeh

pre 9 godina

Nisu potrebni nikakvi stručnjaci. Ja sam posle kraćeg razmišljanja došao do proverenog recepta za uspeh. Ako neka država hoće da procveta, trebalo bi samo da gleda šta mi radimo (Srbija), i da radi sve, ali baš sve suprotno. Blagostanje zagarantovano.

tik tak

pre 9 godina

Da bi razumeli šta se zaista dešava u ekonomiji, moramo da zaronimo ispod površine okeana novca i njegovih struja i da posmatramo šta te struje pokreće i šta one sa svoje strane pokreću. Novac sam po sebi nema nikakvu vrednost, on je samo dogovoreni način da se olakša konverzija i odredi odnos između različitih oblika ljudskih usluga i aktivnosti. Kada neka država ima veliki suficit razmene kao Kina, to znači da ona uspeva da obavlja neke usluge za ostatak sveta koje su u zbiru više vrednovane nego usluge koje svet obavlja za nju. Ali, pitanje svih pitanja je: da li i šta Kini treba iz ostatka sveta? Jer, ako Kina ima para, ono što njoj treba iz sveta će morati da poskupi, kako bi se uspostavila ravnoteža, ili će Kina morati da, kao Amerika danas, koja je nekad za svet bila ono što je Kina danas, postane vojna svetska supersila koja silom oružja sprečava rast cena onoga što njoj treba. Ustvari, mi znamo šta Kini treba: energenti, hrana, pitka voda. Ako njeni dužnici ne mogu to da kontrolišu i poskupe, Kina će ostati broj jedan. Ako pak to urade, doći će do velikog izumiranja u najsiromašnijim zemljama sveta, posle čega će ili doći do ispada niza zemalja iz sistema svetske trgovine i povratka na tradicionalnu agro ekonomiju osnovnog održanja, ili će doći do sloma svetskog monetarnog sistema i svetskog rata - borbe između Kine i njenih siromašnih i nerazvijenih saveznica protiv grupe zemalja koje danas kontrolišu svetske finansijske i investicione tokove.

џими

pre 9 godina

@mujcinovic salih - Da u kini nije dobro zakljucujem po ovome-u Srbiji nikad gore a kinezi dolaze i ostaju ovde.Istovremeno bar 80% Srba bi otislo u SAD da moze?Uzgred 2024 je daleko.

Салише, не закључуј више. Не иде ти од руке, а и замараш се беспотребно.

Miladin

pre 9 godina

Ne, nego ste svi presli da proizvodite u Kinu, pa je cena radne snage pocela da raste, pa vam to sad smeta jer vam usporava neprekidni, bolesni rast, na kome je kapitalizam realno zasnovan. Cim rasta nema, sve puca po savovima.

Insta sad?

Pandodjite u Srbiju. Ovde vam je proizvodnja besplatna barem prve 3 godine jer vamndrzava toliko placa radnu snagu...

mujcinovic salih

pre 9 godina

Kako je u kini ne znam,nisam bio.kako je u SAD znam bio sam vise puta.Da u kini nije dobro zakljucujem po ovome-u Srbiji nikad gore a kinezi dolaze i ostaju ovde.Istovremeno bar 80% Srba bi otislo u SAD da moze?Uzgred 2024 je daleko.

Strucnjak masinsko akusersko ekonomske struke

pre 9 godina

Cudo prirode koliko imamo strucnjaka za sva svetska pitanja. Od geostrateskih, ekonomskih do vojno-politickih. Samo, bojim se da vecina od njih ceka da deka dobije penziju pa da odu na pivo. Bez piva bi im ruka i zadrhtala kad bi trebali na globusu da pokazu mesto o kome iznose svoje misljenje. Cudi me, da se je nasa drzava odrekla usluga (ili nije) ovih eXperata. Zato smo tu gde smo.

EU Citizen

pre 9 godina

Kina je, geniji, već neko vreme na putu da prsne kao mehur od sapunice, i jedini razlog što se to još uvek nije desilo je rigidna državna kontrola ekonomije koja veštački udaljava krizu. Naravno, krize su u osnovi pozitivan fenomen, odnosno prirodne tržišne korekcije, i što ih više država veštački udaljava, to će dublje i razornije biti kada nastupe. Ja lično mislim da ekipa iz EU džabe savetuje, tu nema pomoći jer je problem (isto kao, uostalom, u toj istoj EU, čiji je hibridni model sa gomilom socijalističkih deformacija odsvirao svoje, i to je glavna nevolja, a ne privreda kao takva) političke prirode, Kina ulazi u fazu kada šrafciger-industrija i grubo mešanje države u ekonomiju više ne mogu da obezbefe konkurentnost, i neophodna joj je široka liberalizacija i otvaranje i ekonomije i društva, ali nema šanse da se desi, ili bar ne mirnim putem, jer će vladajuća mafija pre uništiti ekonomiju i zatvoriti zemlju po putinovskom modelu, nego da ispusti svoj monopol. Daj bože da se varam, ali svi znaci su tu...

мкг

pre 9 godina

Čuj, Privredna komora EU za Kinu skreće pažnju na mogući pad privrednih kretanja. Verovatno tu Privrednu komoru čine predstavnici Portugala, Grčke, Španije, Italije i ostalih uspešnih evropskih privreda.

smash

pre 9 godina

Sećam se da su ekonomski analitičari pre 15 godina prognozirali da će Kina do 2050-te biti najveća svetska privreda.Međutim po sadašnjim prognozama to će biti za 5 godina.Uspeli su ono što je malo ko očekivao,da održe veliki rast BDP-a više decenija.Imali su pametne lidere,koji su znali da se preko noći ne može obogatiti.Ekonomski bum je počeo još krajem 70-tih,a do pre pet godina rast BDP-a je bio dvocifren,što je bilo iznad svih očekivanja.Sada je preko 7%.Kritike sa strane(zapad)su konstantne,od toga da je Jen podcenjen,preko kritika upućene državnoj kontroli preduzeća,do kritika po pitanju uslova rada.Kina je kapitalistička država sa tržišnom ekonomijom u kojoj je država vlasnik mnogo preduzeća,ali daleko od toga da nema privatnog kapitala.Pa posle SAD-a najviše milijardera je u Kini,a pre 15 godina nije bilo nijednog.Kina je najveći svetski proizvođač i najveće tržište.Naravno sve ima svoj kraj,pa i Kinesko ekonomsko čudo.Zapad je ekonomski vrhunac doživeo 70-tih godina prošlog veka,a Kina će imati veliki rast bar još 30godina.

vk

pre 9 godina

@MK

Gde, u Srbiji mozda? Definisi "drzavu"? (Posto vidim da je pominjes kao univerzalni aksiom) Vidim da si ti strucnjak kad je logika u pitanju, a i dobar poznavalac razlicitih ekonomskih i politickih sistema. Tretman radnika na poslu ne odredjuje njegov nadredjeni, vec statut firme. A u statutu pise da nadredjeni odredjuje tretman radnika. Kisu ne izazivaju temperaturne razlike u atmosferi, elektricni naboj i sl., vec gravitacija koja kapljice vode vuce na zemlju.

Homo politicus

pre 9 godina

Pusti snovi Evro kompanija...to se nece desiti nikada. Kina je ogromna zemlja sa populacijom i ekonomijom koja se meri u milijardama tako da se ne moze se porediti sa npr. jednom Nemackom od 80-ak miliona stanovnika.

pomorac

pre 9 godina

U prevodu - dajte nama. Zasto misle da drzava ne moze da vodi posao bolje od privatnika? Evo vidim kriza ih je bas pogodila za razliku od ostatka sviheta

zliMarsovac

pre 9 godina

Kina ce ocerupati zlatnu koku jedino ako povuce sve svoje pare iz USA banaka, ali samo u tom slucaju, koka ce biti USA banke, i ostace bez zlatnog papirnog kineskog perija..

vk

pre 9 godina

@Jelena, @zar nije tako?, Ђорђе i ostali.

Uspeh Kine lezi u tome sto su iskoristili sve slabosti neoliberalnog kapitalizma protiv njegovih kreatora i najvecih promotera. Iskoristili su alavost zapadnog kapitala i ekonomski model baziran na ubrzanom rastu i potrosnji, da prebace proizvodnju i tehnologiju kod sebe. Dozvolili su investicije, dozvolili su strane firme (sa sve nehumanim, zverskim i anti-covecanskim tretmanom radnika), ali je sve ostalo pod strogom kontrolom drzave koja se na kraju pita za sve. Isto tako, nisu dozvolili privatizaciju ekonomskih segmenata kriticnih za drzavu i drustvo (Mada pitanje je da li ce izdrzati razne "uticaje" u buducnosti)

Naravno da i dalje (uzajamno) zavise od USA i EU, USA zbog uloge svetskog reketasa (najveca vojska na svetu + rezerve u dolarima + stampanje novca bez pokrica), EU zbog "stare slave" (koncetracije kapitala prikupljenog vekovima pljackanja i eksploatacije drugih naroda i zemalja), ali Kina sve vise tezi ka nezavisnosti, sto upravo i jeste problem za prethodno navedene! Jer ako izgube ulogu "potrosaca" i vecitog kupca (mafijaskog bosa u slucaju USA), gube sve!

Uzasan polozaj radnika u Kini je upravo posledica neoliberalnog kapitalizma, ali taj model je u ovom slucaju samo jedna faza ekonomskog rata, a svaki rat ima svoje zrtve, nazalost. Ne kazem da je to sto su uradili idealno, niti humano, ali je bilo izuzetno promisljeno i u skladu sa njihovom filozofijom.

dzoni

pre 9 godina

Nista smesnije ne procitah ..EU ima negativan rast TJ PAD a Kina rast od 7.5% ..nije vam Kina Srbistan pa da budu cerupane da bi bile vama poklonjena.

Jelena

pre 9 godina

@vk - Vaša zapažanja su potpuno pogrešna. Malo je zemalja na svetu, a nijedna nije medju razvijenim zapadnim zemljama, u kojima radnici imaju manja prava od Kine. U to uključujem i Srbiju. Ispričaću Vam jednu istinitu anegdotu. Jedna čuvena kineska firma otvori predstavništvo u Evropi. U skladu sa njihovom kulturom zaposle i kuvara. Par godina kasnije, jedan zaposleni u računovodstvu primeti da kuvar nikada nije podigao platu. Pozove ga da upita o čemu se radi. Ispostavi se da je kuvar mislio da radi za smeštaj i hranu, koji su mu bili obezbedjeni. Kuvaru na kraj pameti da uz to zaslužuje i platu. I Vi pričate kako mi nismo konkurentni? Naravno, kada kineski radnik rado radi ni za šta.

zar nije tako?

pre 9 godina

vk@ europska unija je najveći ekonomski partner za Kinu, europske kompanije koje imaju fabrike i posluju tamo, su dovele do ovog ekonomskog procvata u Kini dobrim dijelom.

Ђорђе

pre 9 godina

@vk - Mozda si ti u pravu, vrijeme ce pokazati, ali nemojmo ignorisati razlog uspjeha drzavnog "socijalnog" kapitalizma (laboratorijskog po meni): postojanje neoliberalnog kapitalizma i zapadnog potrosackog drustva na cijem trzistu se prodaje jeftina roba proizvedena u Kini. Kada ne bi bilo americkog trzista, koje je osnovno trziste na kome Kina plasira svoju robu, Kineska ekonomija bi dozivjela momentalni krah. Isto tako bi americka ekonomija dozivjela krah kada ne bi bilo kineskih proizvoda. Oni zavise jedni od drugih, pa se nemojmo pretvarati da Kinezi imaju magicnu formulu.

Џони

pre 9 godina

@Dusan - Odavno je Peking trebao da zastiti prava svojih radnika, koji rade u necovecnim uslovima za crkavicu. Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!

Ако ти смета положај радника, боље би било да се задржиш у Србији, можда нешто корисно и буде од тебе. Кина је, како год то изгледало некоме, успела да, за пар деценија, неколико стотина милиона људи, преведе из најтежег сиромаштва, нама непојмљивог, до стања када ти људи постају потрошачи индустријске робе. Кинези су поднели огромне жртве током последњих неколико деценија али могу да буду потпуно сигурни да су те жртве поднели због сопственог добра и, посебно, због добра нових нараштаја.

dragan

pre 9 godina

Kinezi će po svome, a ne da slušaju tuđu Privrednu komoru, tako da nema šta da brinu. Poseb no što će jednoga dana sve biti žuta rasa (Tarabići).

Crna rupa Srbija

pre 9 godina

Blago nama. Kao i obicno, pametni smo da je crnoj zemlji tesko i sve znamo, a narocito kako treba da radi Kina! Ma kakvi svetski strucnjaci. Oni su za srpsku pamet cisti diletanti, zar ne?
Samo se pitam kako je tako jedna pametna nacija kao sto smo mi, uspela sebe da nabije u tako duboku crnu rupu!

JaMenDo

pre 9 godina

@(Dusan, 14. septembar 2014 17:37)
"Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!"

Nisu krivi kapitalisti vec Crvena burzoazija koja sedi pod plastom socijalizma koji ne da nije realizovala nego joj nije padalo na pamet.
Sve sto su uradili jeste da su ojadili svoj sopstveni narod.Afrika u malom.

expert

pre 9 godina

u problemima do guse a savetuju bolje od sebe... kao kad bi srbija savetovala neku bogatiju i razvijeniju zemlju (tipa albanija, bugarska...)

vk

pre 9 godina

Grobari ekonomije dele lekcije jednoj od najperspektivnijih i najuspesnijih ekomonija u svetu. Drzavni (socijalni) kapitalizam se u skoro svakom segmentu pokazao superiornim u odnosu na tajkunsko-kartelski ("neoliberalni"), i to je ekonomski model buducnosti.

Kina je pocela da razvija veliku domacu potraznju i srednju klasu, radnici imaju sve veca prava i plate, ali kolonijalnim imperijama koje su Kinu zamislile kao zemlju robova to ne odgovara, pa hoce da je "reformisu" u pocetno stanje kada su morali da crnce za saku pirinca. Posto je transfer industrije i tehnologije vec uveliko izvrsen, ako izgube i status "potrosaca", ne bi me cudilo da dozive totalni ekonomski krah i da nekadasnji gospodari postanu robovi, odnosno da Kina postane najveci "poslodavac" u Evropi, od cega nije daleko jer Kineski kapital uveliko kupuje kompanije po starom kontinentu.

Pa zasto mislite da Evropske kompanije ne investiraju ozbiljno u Srbiju pored svih povoljnosti i skoro besplatne radne snage? Vec se sve svodi na usluzne delatnosti i kontrolu resursa i osnovnih potreba. A sa druge strane indirektno blokiraju investicije "dalekih" zemalja. Zato sto zele da nas zauvek drze na lancu.

vampirbg

pre 9 godina

Zamisli, evropska organizacija kaze da ce rast u Kini usporiti i da je, da bi se to sprecilo, potrebno da se trziste otvori za konkurenciju, npr iz Evrope? :)

Radoje

pre 9 godina

Ono jes', čim su Kinezi počeli da kajgane sa ovim našim naprednjacima, jasno je da će da prsnu. Nema tu šta da pričaju ovi iz EU, i njima je krenulo nizbrdo od kad su podržali ovu našu vlast.

Dusan

pre 9 godina

Posto na svim sajtovima vesti komentarisu strucnjaci koji se razumeju u sve, od vojnih pitanja, makro i mikroekonomije, berzanskog poslovanja do politickih zbivanja, garantujem da ce polovina komentara biti da je ovo jos jednna podvala zapadnih kompanija i da Kina ne treba da slusa ove savete...

A samo pogledajte realno. Kome se nikako ne isplati (sem Kinezima) da Kina upadne u krizu? Pa onima cije kompanije posluju u njoj. A to su vecinom evropske i americke kompanije.

Zato je Kini savetovano jos pre 10 godina (sto je ona delom i uradila) da uspori privredni rast, jer ce ovako vrlo brzo dogurati do svog maksimuma i ako ne napravi jos mesta za rast privatnog sektora, njena ekonomija nece imati gde da se siri. I nastupice recesija.

Samo se plasim kako ce vladajuca elita da se izbori sa ovim problemom. Jer ovo je samo ekonomski aspekt, koji ce sa sobom povuci i velike socijalne promene. Zastitu radnika, manji broj radnih casova, bolje placen radni sat i samim tim vecu platu. Sve to ce po mom skromnom misljenju dovesti do politickih promena, a to jednopartijskom sistemu ne ide na ruku.

Odavno je Peking trebao da zastiti prava svojih radnika, koji rade u necovecnim uslovima za crkavicu. Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!

vampirbg

pre 9 godina

Zamisli, evropska organizacija kaze da ce rast u Kini usporiti i da je, da bi se to sprecilo, potrebno da se trziste otvori za konkurenciju, npr iz Evrope? :)

Radoje

pre 9 godina

Ono jes', čim su Kinezi počeli da kajgane sa ovim našim naprednjacima, jasno je da će da prsnu. Nema tu šta da pričaju ovi iz EU, i njima je krenulo nizbrdo od kad su podržali ovu našu vlast.

Dusan

pre 9 godina

Posto na svim sajtovima vesti komentarisu strucnjaci koji se razumeju u sve, od vojnih pitanja, makro i mikroekonomije, berzanskog poslovanja do politickih zbivanja, garantujem da ce polovina komentara biti da je ovo jos jednna podvala zapadnih kompanija i da Kina ne treba da slusa ove savete...

A samo pogledajte realno. Kome se nikako ne isplati (sem Kinezima) da Kina upadne u krizu? Pa onima cije kompanije posluju u njoj. A to su vecinom evropske i americke kompanije.

Zato je Kini savetovano jos pre 10 godina (sto je ona delom i uradila) da uspori privredni rast, jer ce ovako vrlo brzo dogurati do svog maksimuma i ako ne napravi jos mesta za rast privatnog sektora, njena ekonomija nece imati gde da se siri. I nastupice recesija.

Samo se plasim kako ce vladajuca elita da se izbori sa ovim problemom. Jer ovo je samo ekonomski aspekt, koji ce sa sobom povuci i velike socijalne promene. Zastitu radnika, manji broj radnih casova, bolje placen radni sat i samim tim vecu platu. Sve to ce po mom skromnom misljenju dovesti do politickih promena, a to jednopartijskom sistemu ne ide na ruku.

Odavno je Peking trebao da zastiti prava svojih radnika, koji rade u necovecnim uslovima za crkavicu. Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!

vk

pre 9 godina

Grobari ekonomije dele lekcije jednoj od najperspektivnijih i najuspesnijih ekomonija u svetu. Drzavni (socijalni) kapitalizam se u skoro svakom segmentu pokazao superiornim u odnosu na tajkunsko-kartelski ("neoliberalni"), i to je ekonomski model buducnosti.

Kina je pocela da razvija veliku domacu potraznju i srednju klasu, radnici imaju sve veca prava i plate, ali kolonijalnim imperijama koje su Kinu zamislile kao zemlju robova to ne odgovara, pa hoce da je "reformisu" u pocetno stanje kada su morali da crnce za saku pirinca. Posto je transfer industrije i tehnologije vec uveliko izvrsen, ako izgube i status "potrosaca", ne bi me cudilo da dozive totalni ekonomski krah i da nekadasnji gospodari postanu robovi, odnosno da Kina postane najveci "poslodavac" u Evropi, od cega nije daleko jer Kineski kapital uveliko kupuje kompanije po starom kontinentu.

Pa zasto mislite da Evropske kompanije ne investiraju ozbiljno u Srbiju pored svih povoljnosti i skoro besplatne radne snage? Vec se sve svodi na usluzne delatnosti i kontrolu resursa i osnovnih potreba. A sa druge strane indirektno blokiraju investicije "dalekih" zemalja. Zato sto zele da nas zauvek drze na lancu.

Crna rupa Srbija

pre 9 godina

Blago nama. Kao i obicno, pametni smo da je crnoj zemlji tesko i sve znamo, a narocito kako treba da radi Kina! Ma kakvi svetski strucnjaci. Oni su za srpsku pamet cisti diletanti, zar ne?
Samo se pitam kako je tako jedna pametna nacija kao sto smo mi, uspela sebe da nabije u tako duboku crnu rupu!

dzoni

pre 9 godina

Nista smesnije ne procitah ..EU ima negativan rast TJ PAD a Kina rast od 7.5% ..nije vam Kina Srbistan pa da budu cerupane da bi bile vama poklonjena.

Џони

pre 9 godina

@Dusan - Odavno je Peking trebao da zastiti prava svojih radnika, koji rade u necovecnim uslovima za crkavicu. Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!

Ако ти смета положај радника, боље би било да се задржиш у Србији, можда нешто корисно и буде од тебе. Кина је, како год то изгледало некоме, успела да, за пар деценија, неколико стотина милиона људи, преведе из најтежег сиромаштва, нама непојмљивог, до стања када ти људи постају потрошачи индустријске робе. Кинези су поднели огромне жртве током последњих неколико деценија али могу да буду потпуно сигурни да су те жртве поднели због сопственог добра и, посебно, због добра нових нараштаја.

vk

pre 9 godina

@Jelena, @zar nije tako?, Ђорђе i ostali.

Uspeh Kine lezi u tome sto su iskoristili sve slabosti neoliberalnog kapitalizma protiv njegovih kreatora i najvecih promotera. Iskoristili su alavost zapadnog kapitala i ekonomski model baziran na ubrzanom rastu i potrosnji, da prebace proizvodnju i tehnologiju kod sebe. Dozvolili su investicije, dozvolili su strane firme (sa sve nehumanim, zverskim i anti-covecanskim tretmanom radnika), ali je sve ostalo pod strogom kontrolom drzave koja se na kraju pita za sve. Isto tako, nisu dozvolili privatizaciju ekonomskih segmenata kriticnih za drzavu i drustvo (Mada pitanje je da li ce izdrzati razne "uticaje" u buducnosti)

Naravno da i dalje (uzajamno) zavise od USA i EU, USA zbog uloge svetskog reketasa (najveca vojska na svetu + rezerve u dolarima + stampanje novca bez pokrica), EU zbog "stare slave" (koncetracije kapitala prikupljenog vekovima pljackanja i eksploatacije drugih naroda i zemalja), ali Kina sve vise tezi ka nezavisnosti, sto upravo i jeste problem za prethodno navedene! Jer ako izgube ulogu "potrosaca" i vecitog kupca (mafijaskog bosa u slucaju USA), gube sve!

Uzasan polozaj radnika u Kini je upravo posledica neoliberalnog kapitalizma, ali taj model je u ovom slucaju samo jedna faza ekonomskog rata, a svaki rat ima svoje zrtve, nazalost. Ne kazem da je to sto su uradili idealno, niti humano, ali je bilo izuzetno promisljeno i u skladu sa njihovom filozofijom.

pomorac

pre 9 godina

U prevodu - dajte nama. Zasto misle da drzava ne moze da vodi posao bolje od privatnika? Evo vidim kriza ih je bas pogodila za razliku od ostatka sviheta

JaMenDo

pre 9 godina

@(Dusan, 14. septembar 2014 17:37)
"Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!"

Nisu krivi kapitalisti vec Crvena burzoazija koja sedi pod plastom socijalizma koji ne da nije realizovala nego joj nije padalo na pamet.
Sve sto su uradili jeste da su ojadili svoj sopstveni narod.Afrika u malom.

Ђорђе

pre 9 godina

@vk - Mozda si ti u pravu, vrijeme ce pokazati, ali nemojmo ignorisati razlog uspjeha drzavnog "socijalnog" kapitalizma (laboratorijskog po meni): postojanje neoliberalnog kapitalizma i zapadnog potrosackog drustva na cijem trzistu se prodaje jeftina roba proizvedena u Kini. Kada ne bi bilo americkog trzista, koje je osnovno trziste na kome Kina plasira svoju robu, Kineska ekonomija bi dozivjela momentalni krah. Isto tako bi americka ekonomija dozivjela krah kada ne bi bilo kineskih proizvoda. Oni zavise jedni od drugih, pa se nemojmo pretvarati da Kinezi imaju magicnu formulu.

Jelena

pre 9 godina

@vk - Vaša zapažanja su potpuno pogrešna. Malo je zemalja na svetu, a nijedna nije medju razvijenim zapadnim zemljama, u kojima radnici imaju manja prava od Kine. U to uključujem i Srbiju. Ispričaću Vam jednu istinitu anegdotu. Jedna čuvena kineska firma otvori predstavništvo u Evropi. U skladu sa njihovom kulturom zaposle i kuvara. Par godina kasnije, jedan zaposleni u računovodstvu primeti da kuvar nikada nije podigao platu. Pozove ga da upita o čemu se radi. Ispostavi se da je kuvar mislio da radi za smeštaj i hranu, koji su mu bili obezbedjeni. Kuvaru na kraj pameti da uz to zaslužuje i platu. I Vi pričate kako mi nismo konkurentni? Naravno, kada kineski radnik rado radi ni za šta.

smash

pre 9 godina

Sećam se da su ekonomski analitičari pre 15 godina prognozirali da će Kina do 2050-te biti najveća svetska privreda.Međutim po sadašnjim prognozama to će biti za 5 godina.Uspeli su ono što je malo ko očekivao,da održe veliki rast BDP-a više decenija.Imali su pametne lidere,koji su znali da se preko noći ne može obogatiti.Ekonomski bum je počeo još krajem 70-tih,a do pre pet godina rast BDP-a je bio dvocifren,što je bilo iznad svih očekivanja.Sada je preko 7%.Kritike sa strane(zapad)su konstantne,od toga da je Jen podcenjen,preko kritika upućene državnoj kontroli preduzeća,do kritika po pitanju uslova rada.Kina je kapitalistička država sa tržišnom ekonomijom u kojoj je država vlasnik mnogo preduzeća,ali daleko od toga da nema privatnog kapitala.Pa posle SAD-a najviše milijardera je u Kini,a pre 15 godina nije bilo nijednog.Kina je najveći svetski proizvođač i najveće tržište.Naravno sve ima svoj kraj,pa i Kinesko ekonomsko čudo.Zapad je ekonomski vrhunac doživeo 70-tih godina prošlog veka,a Kina će imati veliki rast bar još 30godina.

zliMarsovac

pre 9 godina

Kina ce ocerupati zlatnu koku jedino ako povuce sve svoje pare iz USA banaka, ali samo u tom slucaju, koka ce biti USA banke, i ostace bez zlatnog papirnog kineskog perija..

zar nije tako?

pre 9 godina

vk@ europska unija je najveći ekonomski partner za Kinu, europske kompanije koje imaju fabrike i posluju tamo, su dovele do ovog ekonomskog procvata u Kini dobrim dijelom.

expert

pre 9 godina

u problemima do guse a savetuju bolje od sebe... kao kad bi srbija savetovala neku bogatiju i razvijeniju zemlju (tipa albanija, bugarska...)

мкг

pre 9 godina

Čuj, Privredna komora EU za Kinu skreće pažnju na mogući pad privrednih kretanja. Verovatno tu Privrednu komoru čine predstavnici Portugala, Grčke, Španije, Italije i ostalih uspešnih evropskih privreda.

dragan

pre 9 godina

Kinezi će po svome, a ne da slušaju tuđu Privrednu komoru, tako da nema šta da brinu. Poseb no što će jednoga dana sve biti žuta rasa (Tarabići).

Homo politicus

pre 9 godina

Pusti snovi Evro kompanija...to se nece desiti nikada. Kina je ogromna zemlja sa populacijom i ekonomijom koja se meri u milijardama tako da se ne moze se porediti sa npr. jednom Nemackom od 80-ak miliona stanovnika.

vk

pre 9 godina

@MK

Gde, u Srbiji mozda? Definisi "drzavu"? (Posto vidim da je pominjes kao univerzalni aksiom) Vidim da si ti strucnjak kad je logika u pitanju, a i dobar poznavalac razlicitih ekonomskih i politickih sistema. Tretman radnika na poslu ne odredjuje njegov nadredjeni, vec statut firme. A u statutu pise da nadredjeni odredjuje tretman radnika. Kisu ne izazivaju temperaturne razlike u atmosferi, elektricni naboj i sl., vec gravitacija koja kapljice vode vuce na zemlju.

Miladin

pre 9 godina

Ne, nego ste svi presli da proizvodite u Kinu, pa je cena radne snage pocela da raste, pa vam to sad smeta jer vam usporava neprekidni, bolesni rast, na kome je kapitalizam realno zasnovan. Cim rasta nema, sve puca po savovima.

Insta sad?

Pandodjite u Srbiju. Ovde vam je proizvodnja besplatna barem prve 3 godine jer vamndrzava toliko placa radnu snagu...

џими

pre 9 godina

@mujcinovic salih - Da u kini nije dobro zakljucujem po ovome-u Srbiji nikad gore a kinezi dolaze i ostaju ovde.Istovremeno bar 80% Srba bi otislo u SAD da moze?Uzgred 2024 je daleko.

Салише, не закључуј више. Не иде ти од руке, а и замараш се беспотребно.

EU Citizen

pre 9 godina

Kina je, geniji, već neko vreme na putu da prsne kao mehur od sapunice, i jedini razlog što se to još uvek nije desilo je rigidna državna kontrola ekonomije koja veštački udaljava krizu. Naravno, krize su u osnovi pozitivan fenomen, odnosno prirodne tržišne korekcije, i što ih više država veštački udaljava, to će dublje i razornije biti kada nastupe. Ja lično mislim da ekipa iz EU džabe savetuje, tu nema pomoći jer je problem (isto kao, uostalom, u toj istoj EU, čiji je hibridni model sa gomilom socijalističkih deformacija odsvirao svoje, i to je glavna nevolja, a ne privreda kao takva) političke prirode, Kina ulazi u fazu kada šrafciger-industrija i grubo mešanje države u ekonomiju više ne mogu da obezbefe konkurentnost, i neophodna joj je široka liberalizacija i otvaranje i ekonomije i društva, ali nema šanse da se desi, ili bar ne mirnim putem, jer će vladajuća mafija pre uništiti ekonomiju i zatvoriti zemlju po putinovskom modelu, nego da ispusti svoj monopol. Daj bože da se varam, ali svi znaci su tu...

mujcinovic salih

pre 9 godina

Kako je u kini ne znam,nisam bio.kako je u SAD znam bio sam vise puta.Da u kini nije dobro zakljucujem po ovome-u Srbiji nikad gore a kinezi dolaze i ostaju ovde.Istovremeno bar 80% Srba bi otislo u SAD da moze?Uzgred 2024 je daleko.

tajni recept za uspeh

pre 9 godina

Nisu potrebni nikakvi stručnjaci. Ja sam posle kraćeg razmišljanja došao do proverenog recepta za uspeh. Ako neka država hoće da procveta, trebalo bi samo da gleda šta mi radimo (Srbija), i da radi sve, ali baš sve suprotno. Blagostanje zagarantovano.

Strucnjak masinsko akusersko ekonomske struke

pre 9 godina

Cudo prirode koliko imamo strucnjaka za sva svetska pitanja. Od geostrateskih, ekonomskih do vojno-politickih. Samo, bojim se da vecina od njih ceka da deka dobije penziju pa da odu na pivo. Bez piva bi im ruka i zadrhtala kad bi trebali na globusu da pokazu mesto o kome iznose svoje misljenje. Cudi me, da se je nasa drzava odrekla usluga (ili nije) ovih eXperata. Zato smo tu gde smo.

tik tak

pre 9 godina

Da bi razumeli šta se zaista dešava u ekonomiji, moramo da zaronimo ispod površine okeana novca i njegovih struja i da posmatramo šta te struje pokreće i šta one sa svoje strane pokreću. Novac sam po sebi nema nikakvu vrednost, on je samo dogovoreni način da se olakša konverzija i odredi odnos između različitih oblika ljudskih usluga i aktivnosti. Kada neka država ima veliki suficit razmene kao Kina, to znači da ona uspeva da obavlja neke usluge za ostatak sveta koje su u zbiru više vrednovane nego usluge koje svet obavlja za nju. Ali, pitanje svih pitanja je: da li i šta Kini treba iz ostatka sveta? Jer, ako Kina ima para, ono što njoj treba iz sveta će morati da poskupi, kako bi se uspostavila ravnoteža, ili će Kina morati da, kao Amerika danas, koja je nekad za svet bila ono što je Kina danas, postane vojna svetska supersila koja silom oružja sprečava rast cena onoga što njoj treba. Ustvari, mi znamo šta Kini treba: energenti, hrana, pitka voda. Ako njeni dužnici ne mogu to da kontrolišu i poskupe, Kina će ostati broj jedan. Ako pak to urade, doći će do velikog izumiranja u najsiromašnijim zemljama sveta, posle čega će ili doći do ispada niza zemalja iz sistema svetske trgovine i povratka na tradicionalnu agro ekonomiju osnovnog održanja, ili će doći do sloma svetskog monetarnog sistema i svetskog rata - borbe između Kine i njenih siromašnih i nerazvijenih saveznica protiv grupe zemalja koje danas kontrolišu svetske finansijske i investicione tokove.

Dusan

pre 9 godina

Posto na svim sajtovima vesti komentarisu strucnjaci koji se razumeju u sve, od vojnih pitanja, makro i mikroekonomije, berzanskog poslovanja do politickih zbivanja, garantujem da ce polovina komentara biti da je ovo jos jednna podvala zapadnih kompanija i da Kina ne treba da slusa ove savete...

A samo pogledajte realno. Kome se nikako ne isplati (sem Kinezima) da Kina upadne u krizu? Pa onima cije kompanije posluju u njoj. A to su vecinom evropske i americke kompanije.

Zato je Kini savetovano jos pre 10 godina (sto je ona delom i uradila) da uspori privredni rast, jer ce ovako vrlo brzo dogurati do svog maksimuma i ako ne napravi jos mesta za rast privatnog sektora, njena ekonomija nece imati gde da se siri. I nastupice recesija.

Samo se plasim kako ce vladajuca elita da se izbori sa ovim problemom. Jer ovo je samo ekonomski aspekt, koji ce sa sobom povuci i velike socijalne promene. Zastitu radnika, manji broj radnih casova, bolje placen radni sat i samim tim vecu platu. Sve to ce po mom skromnom misljenju dovesti do politickih promena, a to jednopartijskom sistemu ne ide na ruku.

Odavno je Peking trebao da zastiti prava svojih radnika, koji rade u necovecnim uslovima za crkavicu. Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!

vampirbg

pre 9 godina

Zamisli, evropska organizacija kaze da ce rast u Kini usporiti i da je, da bi se to sprecilo, potrebno da se trziste otvori za konkurenciju, npr iz Evrope? :)

vk

pre 9 godina

Grobari ekonomije dele lekcije jednoj od najperspektivnijih i najuspesnijih ekomonija u svetu. Drzavni (socijalni) kapitalizam se u skoro svakom segmentu pokazao superiornim u odnosu na tajkunsko-kartelski ("neoliberalni"), i to je ekonomski model buducnosti.

Kina je pocela da razvija veliku domacu potraznju i srednju klasu, radnici imaju sve veca prava i plate, ali kolonijalnim imperijama koje su Kinu zamislile kao zemlju robova to ne odgovara, pa hoce da je "reformisu" u pocetno stanje kada su morali da crnce za saku pirinca. Posto je transfer industrije i tehnologije vec uveliko izvrsen, ako izgube i status "potrosaca", ne bi me cudilo da dozive totalni ekonomski krah i da nekadasnji gospodari postanu robovi, odnosno da Kina postane najveci "poslodavac" u Evropi, od cega nije daleko jer Kineski kapital uveliko kupuje kompanije po starom kontinentu.

Pa zasto mislite da Evropske kompanije ne investiraju ozbiljno u Srbiju pored svih povoljnosti i skoro besplatne radne snage? Vec se sve svodi na usluzne delatnosti i kontrolu resursa i osnovnih potreba. A sa druge strane indirektno blokiraju investicije "dalekih" zemalja. Zato sto zele da nas zauvek drze na lancu.

JaMenDo

pre 9 godina

@(Dusan, 14. septembar 2014 17:37)
"Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!"

Nisu krivi kapitalisti vec Crvena burzoazija koja sedi pod plastom socijalizma koji ne da nije realizovala nego joj nije padalo na pamet.
Sve sto su uradili jeste da su ojadili svoj sopstveni narod.Afrika u malom.

Homo politicus

pre 9 godina

Pusti snovi Evro kompanija...to se nece desiti nikada. Kina je ogromna zemlja sa populacijom i ekonomijom koja se meri u milijardama tako da se ne moze se porediti sa npr. jednom Nemackom od 80-ak miliona stanovnika.

dzoni

pre 9 godina

Nista smesnije ne procitah ..EU ima negativan rast TJ PAD a Kina rast od 7.5% ..nije vam Kina Srbistan pa da budu cerupane da bi bile vama poklonjena.

Radoje

pre 9 godina

Ono jes', čim su Kinezi počeli da kajgane sa ovim našim naprednjacima, jasno je da će da prsnu. Nema tu šta da pričaju ovi iz EU, i njima je krenulo nizbrdo od kad su podržali ovu našu vlast.

zliMarsovac

pre 9 godina

Kina ce ocerupati zlatnu koku jedino ako povuce sve svoje pare iz USA banaka, ali samo u tom slucaju, koka ce biti USA banke, i ostace bez zlatnog papirnog kineskog perija..

Jelena

pre 9 godina

@vk - Vaša zapažanja su potpuno pogrešna. Malo je zemalja na svetu, a nijedna nije medju razvijenim zapadnim zemljama, u kojima radnici imaju manja prava od Kine. U to uključujem i Srbiju. Ispričaću Vam jednu istinitu anegdotu. Jedna čuvena kineska firma otvori predstavništvo u Evropi. U skladu sa njihovom kulturom zaposle i kuvara. Par godina kasnije, jedan zaposleni u računovodstvu primeti da kuvar nikada nije podigao platu. Pozove ga da upita o čemu se radi. Ispostavi se da je kuvar mislio da radi za smeštaj i hranu, koji su mu bili obezbedjeni. Kuvaru na kraj pameti da uz to zaslužuje i platu. I Vi pričate kako mi nismo konkurentni? Naravno, kada kineski radnik rado radi ni za šta.

vk

pre 9 godina

@Jelena, @zar nije tako?, Ђорђе i ostali.

Uspeh Kine lezi u tome sto su iskoristili sve slabosti neoliberalnog kapitalizma protiv njegovih kreatora i najvecih promotera. Iskoristili su alavost zapadnog kapitala i ekonomski model baziran na ubrzanom rastu i potrosnji, da prebace proizvodnju i tehnologiju kod sebe. Dozvolili su investicije, dozvolili su strane firme (sa sve nehumanim, zverskim i anti-covecanskim tretmanom radnika), ali je sve ostalo pod strogom kontrolom drzave koja se na kraju pita za sve. Isto tako, nisu dozvolili privatizaciju ekonomskih segmenata kriticnih za drzavu i drustvo (Mada pitanje je da li ce izdrzati razne "uticaje" u buducnosti)

Naravno da i dalje (uzajamno) zavise od USA i EU, USA zbog uloge svetskog reketasa (najveca vojska na svetu + rezerve u dolarima + stampanje novca bez pokrica), EU zbog "stare slave" (koncetracije kapitala prikupljenog vekovima pljackanja i eksploatacije drugih naroda i zemalja), ali Kina sve vise tezi ka nezavisnosti, sto upravo i jeste problem za prethodno navedene! Jer ako izgube ulogu "potrosaca" i vecitog kupca (mafijaskog bosa u slucaju USA), gube sve!

Uzasan polozaj radnika u Kini je upravo posledica neoliberalnog kapitalizma, ali taj model je u ovom slucaju samo jedna faza ekonomskog rata, a svaki rat ima svoje zrtve, nazalost. Ne kazem da je to sto su uradili idealno, niti humano, ali je bilo izuzetno promisljeno i u skladu sa njihovom filozofijom.

smash

pre 9 godina

Sećam se da su ekonomski analitičari pre 15 godina prognozirali da će Kina do 2050-te biti najveća svetska privreda.Međutim po sadašnjim prognozama to će biti za 5 godina.Uspeli su ono što je malo ko očekivao,da održe veliki rast BDP-a više decenija.Imali su pametne lidere,koji su znali da se preko noći ne može obogatiti.Ekonomski bum je počeo još krajem 70-tih,a do pre pet godina rast BDP-a je bio dvocifren,što je bilo iznad svih očekivanja.Sada je preko 7%.Kritike sa strane(zapad)su konstantne,od toga da je Jen podcenjen,preko kritika upućene državnoj kontroli preduzeća,do kritika po pitanju uslova rada.Kina je kapitalistička država sa tržišnom ekonomijom u kojoj je država vlasnik mnogo preduzeća,ali daleko od toga da nema privatnog kapitala.Pa posle SAD-a najviše milijardera je u Kini,a pre 15 godina nije bilo nijednog.Kina je najveći svetski proizvođač i najveće tržište.Naravno sve ima svoj kraj,pa i Kinesko ekonomsko čudo.Zapad je ekonomski vrhunac doživeo 70-tih godina prošlog veka,a Kina će imati veliki rast bar još 30godina.

dragan

pre 9 godina

Kinezi će po svome, a ne da slušaju tuđu Privrednu komoru, tako da nema šta da brinu. Poseb no što će jednoga dana sve biti žuta rasa (Tarabići).

Crna rupa Srbija

pre 9 godina

Blago nama. Kao i obicno, pametni smo da je crnoj zemlji tesko i sve znamo, a narocito kako treba da radi Kina! Ma kakvi svetski strucnjaci. Oni su za srpsku pamet cisti diletanti, zar ne?
Samo se pitam kako je tako jedna pametna nacija kao sto smo mi, uspela sebe da nabije u tako duboku crnu rupu!

Џони

pre 9 godina

@Dusan - Odavno je Peking trebao da zastiti prava svojih radnika, koji rade u necovecnim uslovima za crkavicu. Neko ce reci da su kapitalisti sto ih zaposljavaju krivi. Ali nisu! Kriva je drzava sto ih nije zastitila zato sto je htela na njihovoj grbaci da dize svoju privredu. Dosta je bilo!

Ако ти смета положај радника, боље би било да се задржиш у Србији, можда нешто корисно и буде од тебе. Кина је, како год то изгледало некоме, успела да, за пар деценија, неколико стотина милиона људи, преведе из најтежег сиромаштва, нама непојмљивог, до стања када ти људи постају потрошачи индустријске робе. Кинези су поднели огромне жртве током последњих неколико деценија али могу да буду потпуно сигурни да су те жртве поднели због сопственог добра и, посебно, због добра нових нараштаја.

pomorac

pre 9 godina

U prevodu - dajte nama. Zasto misle da drzava ne moze da vodi posao bolje od privatnika? Evo vidim kriza ih je bas pogodila za razliku od ostatka sviheta

zar nije tako?

pre 9 godina

vk@ europska unija je najveći ekonomski partner za Kinu, europske kompanije koje imaju fabrike i posluju tamo, su dovele do ovog ekonomskog procvata u Kini dobrim dijelom.

expert

pre 9 godina

u problemima do guse a savetuju bolje od sebe... kao kad bi srbija savetovala neku bogatiju i razvijeniju zemlju (tipa albanija, bugarska...)

Ђорђе

pre 9 godina

@vk - Mozda si ti u pravu, vrijeme ce pokazati, ali nemojmo ignorisati razlog uspjeha drzavnog "socijalnog" kapitalizma (laboratorijskog po meni): postojanje neoliberalnog kapitalizma i zapadnog potrosackog drustva na cijem trzistu se prodaje jeftina roba proizvedena u Kini. Kada ne bi bilo americkog trzista, koje je osnovno trziste na kome Kina plasira svoju robu, Kineska ekonomija bi dozivjela momentalni krah. Isto tako bi americka ekonomija dozivjela krah kada ne bi bilo kineskih proizvoda. Oni zavise jedni od drugih, pa se nemojmo pretvarati da Kinezi imaju magicnu formulu.

мкг

pre 9 godina

Čuj, Privredna komora EU za Kinu skreće pažnju na mogući pad privrednih kretanja. Verovatno tu Privrednu komoru čine predstavnici Portugala, Grčke, Španije, Italije i ostalih uspešnih evropskih privreda.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Kako je u kini ne znam,nisam bio.kako je u SAD znam bio sam vise puta.Da u kini nije dobro zakljucujem po ovome-u Srbiji nikad gore a kinezi dolaze i ostaju ovde.Istovremeno bar 80% Srba bi otislo u SAD da moze?Uzgred 2024 je daleko.

EU Citizen

pre 9 godina

Kina je, geniji, već neko vreme na putu da prsne kao mehur od sapunice, i jedini razlog što se to još uvek nije desilo je rigidna državna kontrola ekonomije koja veštački udaljava krizu. Naravno, krize su u osnovi pozitivan fenomen, odnosno prirodne tržišne korekcije, i što ih više država veštački udaljava, to će dublje i razornije biti kada nastupe. Ja lično mislim da ekipa iz EU džabe savetuje, tu nema pomoći jer je problem (isto kao, uostalom, u toj istoj EU, čiji je hibridni model sa gomilom socijalističkih deformacija odsvirao svoje, i to je glavna nevolja, a ne privreda kao takva) političke prirode, Kina ulazi u fazu kada šrafciger-industrija i grubo mešanje države u ekonomiju više ne mogu da obezbefe konkurentnost, i neophodna joj je široka liberalizacija i otvaranje i ekonomije i društva, ali nema šanse da se desi, ili bar ne mirnim putem, jer će vladajuća mafija pre uništiti ekonomiju i zatvoriti zemlju po putinovskom modelu, nego da ispusti svoj monopol. Daj bože da se varam, ali svi znaci su tu...

vk

pre 9 godina

@MK

Gde, u Srbiji mozda? Definisi "drzavu"? (Posto vidim da je pominjes kao univerzalni aksiom) Vidim da si ti strucnjak kad je logika u pitanju, a i dobar poznavalac razlicitih ekonomskih i politickih sistema. Tretman radnika na poslu ne odredjuje njegov nadredjeni, vec statut firme. A u statutu pise da nadredjeni odredjuje tretman radnika. Kisu ne izazivaju temperaturne razlike u atmosferi, elektricni naboj i sl., vec gravitacija koja kapljice vode vuce na zemlju.

Strucnjak masinsko akusersko ekonomske struke

pre 9 godina

Cudo prirode koliko imamo strucnjaka za sva svetska pitanja. Od geostrateskih, ekonomskih do vojno-politickih. Samo, bojim se da vecina od njih ceka da deka dobije penziju pa da odu na pivo. Bez piva bi im ruka i zadrhtala kad bi trebali na globusu da pokazu mesto o kome iznose svoje misljenje. Cudi me, da se je nasa drzava odrekla usluga (ili nije) ovih eXperata. Zato smo tu gde smo.

џими

pre 9 godina

@mujcinovic salih - Da u kini nije dobro zakljucujem po ovome-u Srbiji nikad gore a kinezi dolaze i ostaju ovde.Istovremeno bar 80% Srba bi otislo u SAD da moze?Uzgred 2024 je daleko.

Салише, не закључуј више. Не иде ти од руке, а и замараш се беспотребно.

Miladin

pre 9 godina

Ne, nego ste svi presli da proizvodite u Kinu, pa je cena radne snage pocela da raste, pa vam to sad smeta jer vam usporava neprekidni, bolesni rast, na kome je kapitalizam realno zasnovan. Cim rasta nema, sve puca po savovima.

Insta sad?

Pandodjite u Srbiju. Ovde vam je proizvodnja besplatna barem prve 3 godine jer vamndrzava toliko placa radnu snagu...

tik tak

pre 9 godina

Da bi razumeli šta se zaista dešava u ekonomiji, moramo da zaronimo ispod površine okeana novca i njegovih struja i da posmatramo šta te struje pokreće i šta one sa svoje strane pokreću. Novac sam po sebi nema nikakvu vrednost, on je samo dogovoreni način da se olakša konverzija i odredi odnos između različitih oblika ljudskih usluga i aktivnosti. Kada neka država ima veliki suficit razmene kao Kina, to znači da ona uspeva da obavlja neke usluge za ostatak sveta koje su u zbiru više vrednovane nego usluge koje svet obavlja za nju. Ali, pitanje svih pitanja je: da li i šta Kini treba iz ostatka sveta? Jer, ako Kina ima para, ono što njoj treba iz sveta će morati da poskupi, kako bi se uspostavila ravnoteža, ili će Kina morati da, kao Amerika danas, koja je nekad za svet bila ono što je Kina danas, postane vojna svetska supersila koja silom oružja sprečava rast cena onoga što njoj treba. Ustvari, mi znamo šta Kini treba: energenti, hrana, pitka voda. Ako njeni dužnici ne mogu to da kontrolišu i poskupe, Kina će ostati broj jedan. Ako pak to urade, doći će do velikog izumiranja u najsiromašnijim zemljama sveta, posle čega će ili doći do ispada niza zemalja iz sistema svetske trgovine i povratka na tradicionalnu agro ekonomiju osnovnog održanja, ili će doći do sloma svetskog monetarnog sistema i svetskog rata - borbe između Kine i njenih siromašnih i nerazvijenih saveznica protiv grupe zemalja koje danas kontrolišu svetske finansijske i investicione tokove.

tajni recept za uspeh

pre 9 godina

Nisu potrebni nikakvi stručnjaci. Ja sam posle kraćeg razmišljanja došao do proverenog recepta za uspeh. Ako neka država hoće da procveta, trebalo bi samo da gleda šta mi radimo (Srbija), i da radi sve, ali baš sve suprotno. Blagostanje zagarantovano.