Subota, 13.09.2014.

15:03

Od svađe EU i Rusije profitira SAD

Trgovinski rat izmedju Moskve i Brisela, koji se dodatno zaoštrava, doneće najveće finansijske probleme Rusiji i Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Od svaðe EU i Rusije profitira SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Zar nije

pre 9 godina

Od početka su Ameri na dobitku,sve se odvija onako kako oni žele.Evo par činjenica rusi i ukrajinci se tuku,sankcije uveliko nagrizaju rusiju,svi su protiv rusa,NATO se širi na istok,a ukrajina će ući pod okrilje zapada i još niz stvari.Pa neka netko kaže tko je na dobitku!

Jack

pre 9 godina

Ne SAD već NATO.

^Retko glup komentar. Kao kad biste rekli da ne ubija dzelat, nego sekira. NATO je samo orudje, sredstvo, ili mozda mislite da su u NATO neka nezavisna i demokratska tela, nezavisna od uticaja SAD?!

Alexander

pre 9 godina

,,ZMIJSKO LEGLO" je uvijek profitiralo i profitirat ce na tudjim nesrecama,zalosno je sto nivo kolektivne svijesti covjecanstva stagnira i srlja u propast!!

nikola

pre 9 godina

Ruska ekonomija ne trpi (za sada) nikakav pad. Ekonomija u celini trpi i rast jeste usporen (sada je negde na novu američkog rasta umesto na nivou kineskog). Neke grane padaju, neke rastu, u celini lak rast na ivici stagnacije, kao u ostatku Evrope.

beogradjanka

pre 9 godina

Pa naravno. Cilj osnivanja EU bio je da imamo u Evropi jednu jaku protiv silu Americi, a ispalo je da su opet potcinjeni SAD-u i rade svo sto im SAD nalozi....a Ameri samo skupljaju slag....
.

Pera Detlic

pre 9 godina

Naravno da je Evropa okupirana od SAD, ali zato što je ta ista nesposobna Evropa olako generisala dva svetska rata. Bezočno su se poklali, a onda su zvali te iste SAD da dođu i pomognu da se rat završi. I SAD su došle. Desetine hiljada američkih mladića ostavilo je živote na plažama Normandije. I sad se Evropa nešto pita. E, ne može. I naravno da ne može i ne treba. Nisu istorijski zaslužili da se išta pitaju.

NS

pre 9 godina

Eu je američki potrčko, bez vlastitih odluka !
smešni su skroz sa svojim komesarima ! Gomila bezveznih administrativnih pa..va sa ogromnim platama !

Aleksandar

pre 9 godina

Svakome ko želi da ostane iole realno informisan toplo preporučujem da preskaču članke koje potpisuju Tanjug i Rojters. Iz očiglednih razloga.

dzonikg

pre 9 godina

" Svetski analitičari navode da je ovaj novi paket sankcija EU potencijalno opasan za Rusku ekonomiju koja beleži drastičan pad.

Pokazatelji ruske privrede nisu nimalo svetli i govore da se Rusija "tetura na ivici recesije

"
Nek mi taj strucnjak objasni kakve veze imaju ove dve recenice jedna sa drugom..prva znaci da je gdp doziveo veliki pad (kao sto u hr pada zadnjih nekoliko godina) a druga na ivici recesije znaci da ima rast ali mali ali opet rast gdpa.

perasombor

pre 9 godina

Najzanimljivije je sto u isto vreme Izrael udvostrucuje izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju :) Sa jedne strane preko SAD pritisnu Evropu da obustavi prodaju hrane Rusiji, a sa druge strane sami udvostruce izvoz u Rusiju. Genijalno!

alexander roth

pre 9 godina

ne treba nikoga cuditi da su USA kao i do sada nasli te koji ce da vade kestenje iz vatre i da se Tom prilikom opasno opeku.tu je glavna eu koja je od postanka postala veliki konkurent americkim gigantdkih koncerna.francuzi srecni do suza su uskocili,mesto USA, u katastrofalnu avanturu napadom na libiju,da ne pisem o bezbroj drugih primera poltronstva vodecih politickih raznih poznatih vecih i sitnih zemalja.
sankcije ruskim nafto-gasnih gaganata ce dovesti samo do Toga da zimus moramo da drhtimo od hladnoce.zato onda ne treba da krivimo rusiju.ne samo to,ima tu masa drugih,neuracunljivih, poteza Koje ce doneti narodima
koji su "hrabro"usli u tu avanturu.ali,zivi bili pa videli.
rusija poasle katastrofalnog nestanka sssr je bila stavljena u skoro bezizlaznu situaciju iz Koje se hrabro izvukla samo zahvaljujuci njihovom putinu.tokom istorije je ista bila konfrontirana sa ogromnim problemima i ruski narod je imun na tako nesto,izdrzao je i ponovo se podigao.ali sta ce ostati od glavnih krivaca za tu ogromnu svetsku intrigu.to ce osetiti nove generacije.

ganDra

pre 9 godina

Evo sta kazu neki koji prave strategiju sto se tice energije na globalnom nivou. Zanimljivo. https://www.youtube.com/watch?v=18TCykZNgzM

Lesa

pre 9 godina

Ne SAD već NATO.Naime,EU kroz NATO isto tako ostvaruje svoje interese kao i SAD pa je zato ona i krenula uz podršku velikog brata u avanturu sa sankcijama Rusiji.Zato SAD traže od EU da se učipi malo više kada je u pitanju NATO jer SAD više nemaju para da sami finansiraju i tegle savez.Angeli je važno da se sa Rusijom ne konfrontira baš mnogo a da nekako odgovara zahtevima SAD.Međutim,danas je teško velikom da jednom guzom na dve stolice sedi.Ne biva to doveka.Dakle,NATO je u pitanju baš kao što je bio u pitanju kada se zakuvalo oko Jugoslavije.To da će u sukobu između EU i Rusije da profitira ili bar ne oseti ništa SAD je sasvim očekivano tj.krajnje očigledno.Problem koji EU ima je još isuviše velika zavisnost od SAD tj.NATO-a.SAD će težiti da održi i produbi tu zavisnost EU po svaku cenu pa i po cenu sukoba EU i Rusije.Doduše ja bih samo stao ispred geopolitičke karte i pogledao u Rusiju.Izvinite ali to ipak nije Srbija.Mislim da je glupo pretiti tolikoj zemlji ekonomskim sankcijama.Možda bi za EU bilo bolje da malo olabavi situaciju i pogleda u geopolitičku kartu tj.Rusiju.Amerikanci su to sigurno već uradili.Red je na EU da uradi isto.Možda bi bilo bolje još malo razmisliti i porazgovarati.Za sukob uvek ima vremena.Da sa EU vlada Miloš Obrenović on bi sigurno na predlog da se ide na Rusiju sankcijama odgovorio:"Hajte braćo iz Amerike,eto nas."

Žalosna Sova

pre 9 godina

Treba biti pozitivan. Ruska privreda treba da se nauči da stoji na svojim nogama. Veliki je svet, Kina ima i proizvodi sve. EU teba da plati cenu, sto veću to bolje. Brazil i ostale zemlje vec trljaju ruke. A Rusi ce dobijati jeftinije namirnice. Neće biti ruke između.

Vlada

pre 9 godina

Pa vidi se da USA diktira EU koga da stavi na crnu listu. Sasvim "slucajno" sve kompanije pod sankcijama nemaju ili imaju vrlo malo prisustvo u USA. Kao sto neko napisa pre par dana "Borice se Amerika sa Rusijom do zadnjeg Evropljanina".

iluzionista

pre 9 godina

Kratkoročno neće niko profitirati.Dugoročno,ako sankcije ostanu ili se povećaju,verovatno će profitirati zemlje koje nisu uključene u sva dešavanja oko sankcija.Vašington je profitirao na političkom planu,jer je uspeo da ubedi lidere EU,one najvažnije,da je SAD njihov zaštitnik od navodne opasnosti koja im preti od Rusije.Već sada su počele priče o hladnom ratu i tome da zemlje EU treba da povećaju svoje vojne budžete,što znači više novca za Američku vojnu industriju.Zatim Vašington može sukob da iskoristi kako bi Ruski gas,koji troši Evropa,zamenio TNG iz SAD-a.Sve će to dugoročno plaćati građani EU,što znači da izlaz iz ekonomske krize,u kojoj je od 2008-me godine,nije na vidiku.Sa druge strane Rusija će svoje energente,koji su značajan izvor prihoda za budžet,a koje je izvozila u EU,morati da izvozi na druga tržišta,a za to su potrebna velika ulaganja.Nadam se da do toga neće doći i da Evropa,a sa njom i mi,ne dozvoli da drugi odlučuju o njenoj sudbini,jer bi to moglo da odvede na periferiju svetskog razvoja.Svima je jasno da se centar svetske moći(ekononomske i političke)seli u Aziju.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Auh, bilo je tesko pogoditi?! Koji li je veliki strucnjak dosao do takvog epohalnog zakljucka? Pa draga gospodo to je americki "modus vivendi". Na tudjem zlu su, od kada postoje, gradili svoju srecu. Od iskrcavanja, kada su izgazili i pobili sve pred sobom pa do danas. Svet bez konflikata je "smrt" za SAD, posebno za njihov standard. Pronasli ljudi nacin da svoj parazitizam finansiraju tudjim radom i tako zive vec stotinak godina. Naravno da im ne odgovara EU, koja bi bila van njihove kontrole. Pa oni bi onda morali da stave "bravu" na sve svoje proizvodne pogone, koji su u principu na nivou "parnjaca". Vise potrose nego sto proizvedu. Njima bi jedan "dobar" rat u Ukrajini trebao "kao hleb". Tu bi se oni pojavili kao neko ko razmesta figure a stetu bi trpele evropske i ruske kompanije. Ustvari, SAD i ne mogu da pretrpe nikakvu ekonomsku stetu jer, postavlja se pitanje STA ONI,USTVARI PRIZVODE? Sem magle naravno i demagogije. Jedina eksportna grana je, zvuci paradoiksalno ali potpuno istinito, demokratija i rat. To je "paket" koji su spremmni da uruce bilo kojoj drzavi, kada se situacija smiri. Uvek se ide na nova podrucja i nove "projekte". A konsekvence su iste. Bez obzira da li vam prodaju "demokratiju" ili rat.

miki

pre 9 godina

Pa samo slepac to nije video. Ameri su mnogo jaki u svojim sankcijama koje ne prelaze par stotina miliona, ali zato huskaju EU da gde lezi vise stotine milijardi u trgovini sa Rusijom. Pa Kosovo, Bosna, sve to Ameri napravise ne bi i dalje bili glavni.

risimovic

pre 9 godina

Dobra stvar je porast regionalizacije na uštrb globalizacije. Podaviše nas sa globalizacijom, koja je politički usmeravana iz USA. Ko bi uopšte ulagao u bivše istočnoevropske zemlje da je ostala SFRJ???

nesa

pre 9 godina

To i mala deca znaju, dakle svi osim gradjana EU kojima su ,,oprali,,mozak i veruju svemu sto ih kupljeni politicari EU od strane Amerike, filuju a u interesu je Amerike.

vk

pre 9 godina

Cisto sumnjam da ekonomski strucnjaci iz EU ne mogu da shvate ovo. Nazalost EU je bila i ostala americka kolonija.

Ako se ovo produzi i postane jos ozbiljnije, mi cemo imati ogromnu sansu da se ekonomski preporodimo u jako kratkom roku. Treba iskoristiti trgovinski sporazum sa Rusijom do maksimuma, a i on ce se pokazati kao pravi magnet za investitore. Isto tako, bice jeftinija roba iz zemalja EU, a i oni ce morati da pokazu kakvo-takvo razumevanje i podrsku (kakvu do sada nismo imali) da se ne bi potpuno okrenuli ka Rusiji, sto bi za njih bio ogroman problem.

Samo da nas drzavni vrh ne podlegne pritiscima i ne zameri se Rusuji, jer smo onda definitivno gotovi, u svakom mogucem smislu. EU nece hteti nasu robu jer i onako ima viska svoje, uspesne firme koje izvoze u Rusiju ce propasti, a i Rusi nam sigurno nece ostati duzni u ekonomskom i politickom smislu (Mi nismo jedna Nemacka koja moze da iznese to).

Prostor za balansiranje i te kako postoji, ali Vucic jednostavno nema kicmu za to (U vise prilika su mi stranci govorili kako im ljigavo, ponizno i pateticno deluje, i to ljudi iz zapadne Evrope. Kakav li efekat tek ima na malo "tvrdje" igrace, ne smem ni da zamislim)

kraja

pre 9 godina

"Od svađe EU i Rusije profitira SAD"

...sve je receno naslovom, sem cinjenice da amerika gura evropu u ovaj "rat"...
...americki privredni giganti nemaju nikakav problem sa sankcijama, niti bilo ko sme da im to pomene...
...da evropski lideri vode vise racuna o svojim zemljama, a manje o americkim interesima, od svega ovoga ne bi bilo nista...
...podsecanja radi, amerika je 1942. godine jos uvek ucestvovala u finansiranju i ubiranju profita iz nacisticke privrede...

kraja

pre 9 godina

"Od svađe EU i Rusije profitira SAD"

...sve je receno naslovom, sem cinjenice da amerika gura evropu u ovaj "rat"...
...americki privredni giganti nemaju nikakav problem sa sankcijama, niti bilo ko sme da im to pomene...
...da evropski lideri vode vise racuna o svojim zemljama, a manje o americkim interesima, od svega ovoga ne bi bilo nista...
...podsecanja radi, amerika je 1942. godine jos uvek ucestvovala u finansiranju i ubiranju profita iz nacisticke privrede...

vk

pre 9 godina

Cisto sumnjam da ekonomski strucnjaci iz EU ne mogu da shvate ovo. Nazalost EU je bila i ostala americka kolonija.

Ako se ovo produzi i postane jos ozbiljnije, mi cemo imati ogromnu sansu da se ekonomski preporodimo u jako kratkom roku. Treba iskoristiti trgovinski sporazum sa Rusijom do maksimuma, a i on ce se pokazati kao pravi magnet za investitore. Isto tako, bice jeftinija roba iz zemalja EU, a i oni ce morati da pokazu kakvo-takvo razumevanje i podrsku (kakvu do sada nismo imali) da se ne bi potpuno okrenuli ka Rusiji, sto bi za njih bio ogroman problem.

Samo da nas drzavni vrh ne podlegne pritiscima i ne zameri se Rusuji, jer smo onda definitivno gotovi, u svakom mogucem smislu. EU nece hteti nasu robu jer i onako ima viska svoje, uspesne firme koje izvoze u Rusiju ce propasti, a i Rusi nam sigurno nece ostati duzni u ekonomskom i politickom smislu (Mi nismo jedna Nemacka koja moze da iznese to).

Prostor za balansiranje i te kako postoji, ali Vucic jednostavno nema kicmu za to (U vise prilika su mi stranci govorili kako im ljigavo, ponizno i pateticno deluje, i to ljudi iz zapadne Evrope. Kakav li efekat tek ima na malo "tvrdje" igrace, ne smem ni da zamislim)

nesa

pre 9 godina

To i mala deca znaju, dakle svi osim gradjana EU kojima su ,,oprali,,mozak i veruju svemu sto ih kupljeni politicari EU od strane Amerike, filuju a u interesu je Amerike.

perasombor

pre 9 godina

Najzanimljivije je sto u isto vreme Izrael udvostrucuje izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju :) Sa jedne strane preko SAD pritisnu Evropu da obustavi prodaju hrane Rusiji, a sa druge strane sami udvostruce izvoz u Rusiju. Genijalno!

NS

pre 9 godina

Eu je američki potrčko, bez vlastitih odluka !
smešni su skroz sa svojim komesarima ! Gomila bezveznih administrativnih pa..va sa ogromnim platama !

beogradjanka

pre 9 godina

Pa naravno. Cilj osnivanja EU bio je da imamo u Evropi jednu jaku protiv silu Americi, a ispalo je da su opet potcinjeni SAD-u i rade svo sto im SAD nalozi....a Ameri samo skupljaju slag....
.

Vlada

pre 9 godina

Pa vidi se da USA diktira EU koga da stavi na crnu listu. Sasvim "slucajno" sve kompanije pod sankcijama nemaju ili imaju vrlo malo prisustvo u USA. Kao sto neko napisa pre par dana "Borice se Amerika sa Rusijom do zadnjeg Evropljanina".

iluzionista

pre 9 godina

Kratkoročno neće niko profitirati.Dugoročno,ako sankcije ostanu ili se povećaju,verovatno će profitirati zemlje koje nisu uključene u sva dešavanja oko sankcija.Vašington je profitirao na političkom planu,jer je uspeo da ubedi lidere EU,one najvažnije,da je SAD njihov zaštitnik od navodne opasnosti koja im preti od Rusije.Već sada su počele priče o hladnom ratu i tome da zemlje EU treba da povećaju svoje vojne budžete,što znači više novca za Američku vojnu industriju.Zatim Vašington može sukob da iskoristi kako bi Ruski gas,koji troši Evropa,zamenio TNG iz SAD-a.Sve će to dugoročno plaćati građani EU,što znači da izlaz iz ekonomske krize,u kojoj je od 2008-me godine,nije na vidiku.Sa druge strane Rusija će svoje energente,koji su značajan izvor prihoda za budžet,a koje je izvozila u EU,morati da izvozi na druga tržišta,a za to su potrebna velika ulaganja.Nadam se da do toga neće doći i da Evropa,a sa njom i mi,ne dozvoli da drugi odlučuju o njenoj sudbini,jer bi to moglo da odvede na periferiju svetskog razvoja.Svima je jasno da se centar svetske moći(ekononomske i političke)seli u Aziju.

miki

pre 9 godina

Pa samo slepac to nije video. Ameri su mnogo jaki u svojim sankcijama koje ne prelaze par stotina miliona, ali zato huskaju EU da gde lezi vise stotine milijardi u trgovini sa Rusijom. Pa Kosovo, Bosna, sve to Ameri napravise ne bi i dalje bili glavni.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Auh, bilo je tesko pogoditi?! Koji li je veliki strucnjak dosao do takvog epohalnog zakljucka? Pa draga gospodo to je americki "modus vivendi". Na tudjem zlu su, od kada postoje, gradili svoju srecu. Od iskrcavanja, kada su izgazili i pobili sve pred sobom pa do danas. Svet bez konflikata je "smrt" za SAD, posebno za njihov standard. Pronasli ljudi nacin da svoj parazitizam finansiraju tudjim radom i tako zive vec stotinak godina. Naravno da im ne odgovara EU, koja bi bila van njihove kontrole. Pa oni bi onda morali da stave "bravu" na sve svoje proizvodne pogone, koji su u principu na nivou "parnjaca". Vise potrose nego sto proizvedu. Njima bi jedan "dobar" rat u Ukrajini trebao "kao hleb". Tu bi se oni pojavili kao neko ko razmesta figure a stetu bi trpele evropske i ruske kompanije. Ustvari, SAD i ne mogu da pretrpe nikakvu ekonomsku stetu jer, postavlja se pitanje STA ONI,USTVARI PRIZVODE? Sem magle naravno i demagogije. Jedina eksportna grana je, zvuci paradoiksalno ali potpuno istinito, demokratija i rat. To je "paket" koji su spremmni da uruce bilo kojoj drzavi, kada se situacija smiri. Uvek se ide na nova podrucja i nove "projekte". A konsekvence su iste. Bez obzira da li vam prodaju "demokratiju" ili rat.

Jack

pre 9 godina

Ne SAD već NATO.

^Retko glup komentar. Kao kad biste rekli da ne ubija dzelat, nego sekira. NATO je samo orudje, sredstvo, ili mozda mislite da su u NATO neka nezavisna i demokratska tela, nezavisna od uticaja SAD?!

Aleksandar

pre 9 godina

Svakome ko želi da ostane iole realno informisan toplo preporučujem da preskaču članke koje potpisuju Tanjug i Rojters. Iz očiglednih razloga.

Alexander

pre 9 godina

,,ZMIJSKO LEGLO" je uvijek profitiralo i profitirat ce na tudjim nesrecama,zalosno je sto nivo kolektivne svijesti covjecanstva stagnira i srlja u propast!!

dzonikg

pre 9 godina

" Svetski analitičari navode da je ovaj novi paket sankcija EU potencijalno opasan za Rusku ekonomiju koja beleži drastičan pad.

Pokazatelji ruske privrede nisu nimalo svetli i govore da se Rusija "tetura na ivici recesije

"
Nek mi taj strucnjak objasni kakve veze imaju ove dve recenice jedna sa drugom..prva znaci da je gdp doziveo veliki pad (kao sto u hr pada zadnjih nekoliko godina) a druga na ivici recesije znaci da ima rast ali mali ali opet rast gdpa.

Žalosna Sova

pre 9 godina

Treba biti pozitivan. Ruska privreda treba da se nauči da stoji na svojim nogama. Veliki je svet, Kina ima i proizvodi sve. EU teba da plati cenu, sto veću to bolje. Brazil i ostale zemlje vec trljaju ruke. A Rusi ce dobijati jeftinije namirnice. Neće biti ruke između.

Pera Detlic

pre 9 godina

Naravno da je Evropa okupirana od SAD, ali zato što je ta ista nesposobna Evropa olako generisala dva svetska rata. Bezočno su se poklali, a onda su zvali te iste SAD da dođu i pomognu da se rat završi. I SAD su došle. Desetine hiljada američkih mladića ostavilo je živote na plažama Normandije. I sad se Evropa nešto pita. E, ne može. I naravno da ne može i ne treba. Nisu istorijski zaslužili da se išta pitaju.

Lesa

pre 9 godina

Ne SAD već NATO.Naime,EU kroz NATO isto tako ostvaruje svoje interese kao i SAD pa je zato ona i krenula uz podršku velikog brata u avanturu sa sankcijama Rusiji.Zato SAD traže od EU da se učipi malo više kada je u pitanju NATO jer SAD više nemaju para da sami finansiraju i tegle savez.Angeli je važno da se sa Rusijom ne konfrontira baš mnogo a da nekako odgovara zahtevima SAD.Međutim,danas je teško velikom da jednom guzom na dve stolice sedi.Ne biva to doveka.Dakle,NATO je u pitanju baš kao što je bio u pitanju kada se zakuvalo oko Jugoslavije.To da će u sukobu između EU i Rusije da profitira ili bar ne oseti ništa SAD je sasvim očekivano tj.krajnje očigledno.Problem koji EU ima je još isuviše velika zavisnost od SAD tj.NATO-a.SAD će težiti da održi i produbi tu zavisnost EU po svaku cenu pa i po cenu sukoba EU i Rusije.Doduše ja bih samo stao ispred geopolitičke karte i pogledao u Rusiju.Izvinite ali to ipak nije Srbija.Mislim da je glupo pretiti tolikoj zemlji ekonomskim sankcijama.Možda bi za EU bilo bolje da malo olabavi situaciju i pogleda u geopolitičku kartu tj.Rusiju.Amerikanci su to sigurno već uradili.Red je na EU da uradi isto.Možda bi bilo bolje još malo razmisliti i porazgovarati.Za sukob uvek ima vremena.Da sa EU vlada Miloš Obrenović on bi sigurno na predlog da se ide na Rusiju sankcijama odgovorio:"Hajte braćo iz Amerike,eto nas."

nikola

pre 9 godina

Ruska ekonomija ne trpi (za sada) nikakav pad. Ekonomija u celini trpi i rast jeste usporen (sada je negde na novu američkog rasta umesto na nivou kineskog). Neke grane padaju, neke rastu, u celini lak rast na ivici stagnacije, kao u ostatku Evrope.

risimovic

pre 9 godina

Dobra stvar je porast regionalizacije na uštrb globalizacije. Podaviše nas sa globalizacijom, koja je politički usmeravana iz USA. Ko bi uopšte ulagao u bivše istočnoevropske zemlje da je ostala SFRJ???

alexander roth

pre 9 godina

ne treba nikoga cuditi da su USA kao i do sada nasli te koji ce da vade kestenje iz vatre i da se Tom prilikom opasno opeku.tu je glavna eu koja je od postanka postala veliki konkurent americkim gigantdkih koncerna.francuzi srecni do suza su uskocili,mesto USA, u katastrofalnu avanturu napadom na libiju,da ne pisem o bezbroj drugih primera poltronstva vodecih politickih raznih poznatih vecih i sitnih zemalja.
sankcije ruskim nafto-gasnih gaganata ce dovesti samo do Toga da zimus moramo da drhtimo od hladnoce.zato onda ne treba da krivimo rusiju.ne samo to,ima tu masa drugih,neuracunljivih, poteza Koje ce doneti narodima
koji su "hrabro"usli u tu avanturu.ali,zivi bili pa videli.
rusija poasle katastrofalnog nestanka sssr je bila stavljena u skoro bezizlaznu situaciju iz Koje se hrabro izvukla samo zahvaljujuci njihovom putinu.tokom istorije je ista bila konfrontirana sa ogromnim problemima i ruski narod je imun na tako nesto,izdrzao je i ponovo se podigao.ali sta ce ostati od glavnih krivaca za tu ogromnu svetsku intrigu.to ce osetiti nove generacije.

ganDra

pre 9 godina

Evo sta kazu neki koji prave strategiju sto se tice energije na globalnom nivou. Zanimljivo. https://www.youtube.com/watch?v=18TCykZNgzM

Zar nije

pre 9 godina

Od početka su Ameri na dobitku,sve se odvija onako kako oni žele.Evo par činjenica rusi i ukrajinci se tuku,sankcije uveliko nagrizaju rusiju,svi su protiv rusa,NATO se širi na istok,a ukrajina će ući pod okrilje zapada i još niz stvari.Pa neka netko kaže tko je na dobitku!

Pera Detlic

pre 9 godina

Naravno da je Evropa okupirana od SAD, ali zato što je ta ista nesposobna Evropa olako generisala dva svetska rata. Bezočno su se poklali, a onda su zvali te iste SAD da dođu i pomognu da se rat završi. I SAD su došle. Desetine hiljada američkih mladića ostavilo je živote na plažama Normandije. I sad se Evropa nešto pita. E, ne može. I naravno da ne može i ne treba. Nisu istorijski zaslužili da se išta pitaju.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Auh, bilo je tesko pogoditi?! Koji li je veliki strucnjak dosao do takvog epohalnog zakljucka? Pa draga gospodo to je americki "modus vivendi". Na tudjem zlu su, od kada postoje, gradili svoju srecu. Od iskrcavanja, kada su izgazili i pobili sve pred sobom pa do danas. Svet bez konflikata je "smrt" za SAD, posebno za njihov standard. Pronasli ljudi nacin da svoj parazitizam finansiraju tudjim radom i tako zive vec stotinak godina. Naravno da im ne odgovara EU, koja bi bila van njihove kontrole. Pa oni bi onda morali da stave "bravu" na sve svoje proizvodne pogone, koji su u principu na nivou "parnjaca". Vise potrose nego sto proizvedu. Njima bi jedan "dobar" rat u Ukrajini trebao "kao hleb". Tu bi se oni pojavili kao neko ko razmesta figure a stetu bi trpele evropske i ruske kompanije. Ustvari, SAD i ne mogu da pretrpe nikakvu ekonomsku stetu jer, postavlja se pitanje STA ONI,USTVARI PRIZVODE? Sem magle naravno i demagogije. Jedina eksportna grana je, zvuci paradoiksalno ali potpuno istinito, demokratija i rat. To je "paket" koji su spremmni da uruce bilo kojoj drzavi, kada se situacija smiri. Uvek se ide na nova podrucja i nove "projekte". A konsekvence su iste. Bez obzira da li vam prodaju "demokratiju" ili rat.

nikola

pre 9 godina

Ruska ekonomija ne trpi (za sada) nikakav pad. Ekonomija u celini trpi i rast jeste usporen (sada je negde na novu američkog rasta umesto na nivou kineskog). Neke grane padaju, neke rastu, u celini lak rast na ivici stagnacije, kao u ostatku Evrope.

Žalosna Sova

pre 9 godina

Treba biti pozitivan. Ruska privreda treba da se nauči da stoji na svojim nogama. Veliki je svet, Kina ima i proizvodi sve. EU teba da plati cenu, sto veću to bolje. Brazil i ostale zemlje vec trljaju ruke. A Rusi ce dobijati jeftinije namirnice. Neće biti ruke između.

vk

pre 9 godina

Cisto sumnjam da ekonomski strucnjaci iz EU ne mogu da shvate ovo. Nazalost EU je bila i ostala americka kolonija.

Ako se ovo produzi i postane jos ozbiljnije, mi cemo imati ogromnu sansu da se ekonomski preporodimo u jako kratkom roku. Treba iskoristiti trgovinski sporazum sa Rusijom do maksimuma, a i on ce se pokazati kao pravi magnet za investitore. Isto tako, bice jeftinija roba iz zemalja EU, a i oni ce morati da pokazu kakvo-takvo razumevanje i podrsku (kakvu do sada nismo imali) da se ne bi potpuno okrenuli ka Rusiji, sto bi za njih bio ogroman problem.

Samo da nas drzavni vrh ne podlegne pritiscima i ne zameri se Rusuji, jer smo onda definitivno gotovi, u svakom mogucem smislu. EU nece hteti nasu robu jer i onako ima viska svoje, uspesne firme koje izvoze u Rusiju ce propasti, a i Rusi nam sigurno nece ostati duzni u ekonomskom i politickom smislu (Mi nismo jedna Nemacka koja moze da iznese to).

Prostor za balansiranje i te kako postoji, ali Vucic jednostavno nema kicmu za to (U vise prilika su mi stranci govorili kako im ljigavo, ponizno i pateticno deluje, i to ljudi iz zapadne Evrope. Kakav li efekat tek ima na malo "tvrdje" igrace, ne smem ni da zamislim)

kraja

pre 9 godina

"Od svađe EU i Rusije profitira SAD"

...sve je receno naslovom, sem cinjenice da amerika gura evropu u ovaj "rat"...
...americki privredni giganti nemaju nikakav problem sa sankcijama, niti bilo ko sme da im to pomene...
...da evropski lideri vode vise racuna o svojim zemljama, a manje o americkim interesima, od svega ovoga ne bi bilo nista...
...podsecanja radi, amerika je 1942. godine jos uvek ucestvovala u finansiranju i ubiranju profita iz nacisticke privrede...

nesa

pre 9 godina

To i mala deca znaju, dakle svi osim gradjana EU kojima su ,,oprali,,mozak i veruju svemu sto ih kupljeni politicari EU od strane Amerike, filuju a u interesu je Amerike.

Lesa

pre 9 godina

Ne SAD već NATO.Naime,EU kroz NATO isto tako ostvaruje svoje interese kao i SAD pa je zato ona i krenula uz podršku velikog brata u avanturu sa sankcijama Rusiji.Zato SAD traže od EU da se učipi malo više kada je u pitanju NATO jer SAD više nemaju para da sami finansiraju i tegle savez.Angeli je važno da se sa Rusijom ne konfrontira baš mnogo a da nekako odgovara zahtevima SAD.Međutim,danas je teško velikom da jednom guzom na dve stolice sedi.Ne biva to doveka.Dakle,NATO je u pitanju baš kao što je bio u pitanju kada se zakuvalo oko Jugoslavije.To da će u sukobu između EU i Rusije da profitira ili bar ne oseti ništa SAD je sasvim očekivano tj.krajnje očigledno.Problem koji EU ima je još isuviše velika zavisnost od SAD tj.NATO-a.SAD će težiti da održi i produbi tu zavisnost EU po svaku cenu pa i po cenu sukoba EU i Rusije.Doduše ja bih samo stao ispred geopolitičke karte i pogledao u Rusiju.Izvinite ali to ipak nije Srbija.Mislim da je glupo pretiti tolikoj zemlji ekonomskim sankcijama.Možda bi za EU bilo bolje da malo olabavi situaciju i pogleda u geopolitičku kartu tj.Rusiju.Amerikanci su to sigurno već uradili.Red je na EU da uradi isto.Možda bi bilo bolje još malo razmisliti i porazgovarati.Za sukob uvek ima vremena.Da sa EU vlada Miloš Obrenović on bi sigurno na predlog da se ide na Rusiju sankcijama odgovorio:"Hajte braćo iz Amerike,eto nas."

NS

pre 9 godina

Eu je američki potrčko, bez vlastitih odluka !
smešni su skroz sa svojim komesarima ! Gomila bezveznih administrativnih pa..va sa ogromnim platama !

beogradjanka

pre 9 godina

Pa naravno. Cilj osnivanja EU bio je da imamo u Evropi jednu jaku protiv silu Americi, a ispalo je da su opet potcinjeni SAD-u i rade svo sto im SAD nalozi....a Ameri samo skupljaju slag....
.

miki

pre 9 godina

Pa samo slepac to nije video. Ameri su mnogo jaki u svojim sankcijama koje ne prelaze par stotina miliona, ali zato huskaju EU da gde lezi vise stotine milijardi u trgovini sa Rusijom. Pa Kosovo, Bosna, sve to Ameri napravise ne bi i dalje bili glavni.

Alexander

pre 9 godina

,,ZMIJSKO LEGLO" je uvijek profitiralo i profitirat ce na tudjim nesrecama,zalosno je sto nivo kolektivne svijesti covjecanstva stagnira i srlja u propast!!

iluzionista

pre 9 godina

Kratkoročno neće niko profitirati.Dugoročno,ako sankcije ostanu ili se povećaju,verovatno će profitirati zemlje koje nisu uključene u sva dešavanja oko sankcija.Vašington je profitirao na političkom planu,jer je uspeo da ubedi lidere EU,one najvažnije,da je SAD njihov zaštitnik od navodne opasnosti koja im preti od Rusije.Već sada su počele priče o hladnom ratu i tome da zemlje EU treba da povećaju svoje vojne budžete,što znači više novca za Američku vojnu industriju.Zatim Vašington može sukob da iskoristi kako bi Ruski gas,koji troši Evropa,zamenio TNG iz SAD-a.Sve će to dugoročno plaćati građani EU,što znači da izlaz iz ekonomske krize,u kojoj je od 2008-me godine,nije na vidiku.Sa druge strane Rusija će svoje energente,koji su značajan izvor prihoda za budžet,a koje je izvozila u EU,morati da izvozi na druga tržišta,a za to su potrebna velika ulaganja.Nadam se da do toga neće doći i da Evropa,a sa njom i mi,ne dozvoli da drugi odlučuju o njenoj sudbini,jer bi to moglo da odvede na periferiju svetskog razvoja.Svima je jasno da se centar svetske moći(ekononomske i političke)seli u Aziju.

perasombor

pre 9 godina

Najzanimljivije je sto u isto vreme Izrael udvostrucuje izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju :) Sa jedne strane preko SAD pritisnu Evropu da obustavi prodaju hrane Rusiji, a sa druge strane sami udvostruce izvoz u Rusiju. Genijalno!

alexander roth

pre 9 godina

ne treba nikoga cuditi da su USA kao i do sada nasli te koji ce da vade kestenje iz vatre i da se Tom prilikom opasno opeku.tu je glavna eu koja je od postanka postala veliki konkurent americkim gigantdkih koncerna.francuzi srecni do suza su uskocili,mesto USA, u katastrofalnu avanturu napadom na libiju,da ne pisem o bezbroj drugih primera poltronstva vodecih politickih raznih poznatih vecih i sitnih zemalja.
sankcije ruskim nafto-gasnih gaganata ce dovesti samo do Toga da zimus moramo da drhtimo od hladnoce.zato onda ne treba da krivimo rusiju.ne samo to,ima tu masa drugih,neuracunljivih, poteza Koje ce doneti narodima
koji su "hrabro"usli u tu avanturu.ali,zivi bili pa videli.
rusija poasle katastrofalnog nestanka sssr je bila stavljena u skoro bezizlaznu situaciju iz Koje se hrabro izvukla samo zahvaljujuci njihovom putinu.tokom istorije je ista bila konfrontirana sa ogromnim problemima i ruski narod je imun na tako nesto,izdrzao je i ponovo se podigao.ali sta ce ostati od glavnih krivaca za tu ogromnu svetsku intrigu.to ce osetiti nove generacije.

Vlada

pre 9 godina

Pa vidi se da USA diktira EU koga da stavi na crnu listu. Sasvim "slucajno" sve kompanije pod sankcijama nemaju ili imaju vrlo malo prisustvo u USA. Kao sto neko napisa pre par dana "Borice se Amerika sa Rusijom do zadnjeg Evropljanina".

dzonikg

pre 9 godina

" Svetski analitičari navode da je ovaj novi paket sankcija EU potencijalno opasan za Rusku ekonomiju koja beleži drastičan pad.

Pokazatelji ruske privrede nisu nimalo svetli i govore da se Rusija "tetura na ivici recesije

"
Nek mi taj strucnjak objasni kakve veze imaju ove dve recenice jedna sa drugom..prva znaci da je gdp doziveo veliki pad (kao sto u hr pada zadnjih nekoliko godina) a druga na ivici recesije znaci da ima rast ali mali ali opet rast gdpa.

Aleksandar

pre 9 godina

Svakome ko želi da ostane iole realno informisan toplo preporučujem da preskaču članke koje potpisuju Tanjug i Rojters. Iz očiglednih razloga.

Jack

pre 9 godina

Ne SAD već NATO.

^Retko glup komentar. Kao kad biste rekli da ne ubija dzelat, nego sekira. NATO je samo orudje, sredstvo, ili mozda mislite da su u NATO neka nezavisna i demokratska tela, nezavisna od uticaja SAD?!

risimovic

pre 9 godina

Dobra stvar je porast regionalizacije na uštrb globalizacije. Podaviše nas sa globalizacijom, koja je politički usmeravana iz USA. Ko bi uopšte ulagao u bivše istočnoevropske zemlje da je ostala SFRJ???

Zar nije

pre 9 godina

Od početka su Ameri na dobitku,sve se odvija onako kako oni žele.Evo par činjenica rusi i ukrajinci se tuku,sankcije uveliko nagrizaju rusiju,svi su protiv rusa,NATO se širi na istok,a ukrajina će ući pod okrilje zapada i još niz stvari.Pa neka netko kaže tko je na dobitku!

ganDra

pre 9 godina

Evo sta kazu neki koji prave strategiju sto se tice energije na globalnom nivou. Zanimljivo. https://www.youtube.com/watch?v=18TCykZNgzM