Subota, 13.09.2014.

14:05

Da li će opstati srednja klasa?

Srednja klasa od 1990. godine nestaje širom sveta, a najalarmantnija situacija od svih zemalja Evropske unije je u Belgiji i Irskoj.

Izvor: Tanjug

Da li æe opstati srednja klasa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 9 godina

Za nestanak srednje klase nije kriv kapitalista nego drzava sto je omogucila kapitalisti da se tako ponasa. Tajkunso-rodbinska veza unistava svako drustvo. Ja naprimer nemam nikakav problem sa kapitalizmom kakav je na Zapadu, gde se radi dosta, ali se taj rad nagradjuje i podstice. Ovde u javnim preduzecima kad pocnes da se malo vise zalazes maltene te popreko gledaju. U fazonu ne talasaj nego cuti, ne radi nista dodatno i primaj platu. Kod privatnika je opet katastrofa jer radnici nisu zasticeni, a poslovanje malih preduzetnika toliko otezano raznim birokratskim glupostima i velikim tajkunskim sistemima da ni to malo privatnika ne moze da kraj sa krajem sklopi.

Verujte mi, ne podrzavam izrabljivanje, ali radim 8 sati dnevno i trudim se prekovremeno i opet dobijam 2-3 puta nizu platu od neke salteruse ili nekog zadriglog opstinskog sluzbenika koji po ceo dan ne radi nista. Dok meritokratija ne pocne da se primenjuje nema nista od srednje klase. Uvek ce talog i prosecni profitirati od toga. I gde je tu pravda? Radicu i 10 sati, ali da me plati kako treba.

A tu je drzava glavni krivac. Nije stvorila dobru ekonomsku sredinu, nije smanjila drzavni aparat, nije raspustila stotine agencija vec samo pravi nove, nije stvorila ambijent za investicije, nije olaksala poslovanje. Da su sve ovo uradili i onda rekli da ce smanjiti plate ja bi rekao u redu. Ali nisu NISTA.

Vladimir

pre 9 godina

Samo jedna napomena - odrednica "srednja klasa" nema samo ekonomski smisao. Knjige nisu skupe (pogotovo starije). Zapravo, kada ne biste imali ni cvonjka, to bi bilo jedino što vam ostaje pristupačno.
Ni pozorište ni pokoji dobar koncert nisu nedostižni. Od sto kanala na TV-u sami birate šta ćete gledati. Na internetu možete da nađete odlične besplatne sadržaje, ali sami morate da ih potražite (još ako znate par jezika, i-haj!). Odnos prema obrazovanju. Odnos prema umetnosti.
Da li ćete kupiti malo skuplji auto, ili odraditi neki city break.
Da li ulažete u sebe, učite, nevezano od toga da li će vam ta znanja odmah i neposredno sutra doneti profit.
Da li tražite više od jednog instant izvora, ako želite da donesete sud o nekom zbivanju.
I tako dalje...
Na svu sreću, sve je to srednja klasa, a ne samo "zarada od-do".
U stvari, zaključujem da ova vest nikako nije od srednje klase, za srednju klasu. Totalno različiti kriterijumi su u pitanju.

darko

pre 9 godina

Srednja klasa je kod nas prestala da postoji još devedesetih, nakon raspada SFRJ, kolapsa privrede, sankcija, hiperinflacije i nezaposlenosti koja nije bila zabeležena od završetka Drugog svetskog rata (ako ne računamo posleratne godine). Propasti srednje klase su doprineli i oni koji nam sada pričaju o evropskim vrednostima, koji odjednom postsdoše veliki evropejci. Pokušaj ponovne uspostave srednje klase započetek je nakon demokratskih promena, kad' se verovalo da postoji šansa za ozbiljan oporavak srpske privrede. Ali, ni od toga nije bilo ništa. Svetska ekonomska kriza, koja nas je pogodila među poslednjima, ali žestoko, uništila je za sada svaku nadu da može biti bolje. Ipak, ako pogledamo plate u javnom sektoru, te uporedima sa privatnim, možemo laički reći da "srednja klasa" i dalje postoji. Naravno, to nije ni prineti onim primanjima, standardu i finansijskim mogućnostima iz sedemadesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, ako neko radi kod privatnika za 20.000din, a neko u javnoj ustanovi za 50 ili 100.000 din, onda svakako razlike postoje. Nerelana preplaćenost u javnom sektoru, u odnosu na mogućnosti buždeta, i ispodprosečna primanja u privatnom sektoru, dokazu su da ne samo nema srednje klase, već nema ni zdrave ekonomije. Ali, ma koliko dobijali, sa ove ili one strane, svi smo i dalje beda.

xRade

pre 9 godina

(Cilj ekonomije je da omogući bolji život svima, a ne enormno bogaćenje pojedinaca.
(Stojan, 13. septembar 2014 17:37))

Cilj ekonomije je da se KAPITALISTI obogate. Mi jos zivimo u ROBOVASNICKOM sistemu mnogo finjem u koje su nas ubacile pre svega banke. Ljudski zivot je postao potpuna besmislica. Rodis se, ucis, rintas, kupujes i kupujes i kupujes i na kraju umres. I sta si ceo zivot radio - KUPOVAO.

JaMenDo

pre 9 godina

Nema mesta ljudskosti i bliskosti. To je obecavao socijalizam.
Preovladava sistem koji hrani covekovu prirodu - "animal instinct", zivotinjsku prirodu.

Zapitajte se zasto ratovi zapavo nikada nisu prestali.
Nismo navikli da se volimo i zivimo u miru.

prokleta globalizacija

pre 9 godina

Koji kapitalizam, idemo u feudalizam. I to auto putom. Izazvali su sve krize i gomilu pretvorili u jeftinu radnu stoku. nema vise stalnog zaposlenja nego dok te treba. Iznajmi te na neko vrijeme i noga kad napravis posao. I Svedska i Njemacka je smanjila place. Industrijski poslovi su smece placeni. Ako nategnes 1600 eura...netto. A cijene ....

Milos

pre 9 godina

Hoće, samo je važno da nadležni povećaju namete i smanje plate :-).
Čini mi se da su to jedine mere se sprovode poslednjih 15 god.
Ahhh daaaa, svim funkcionerima nove mercedese ...

Tezak bogatas

pre 9 godina

Ziveo sam sa zenom u Beogradu i radio kao programer za neke strance. Zaradjivao 1400 EUR mesecno ali zena nije imala posao. Smatrao sam nas za srednju klasu. Ziveli smo u iznajmljenoj garsonjeri od 28 kvadrata, vozili smo Ford Fiesticu - po svim kriterijumima i parametrima rec je o autu iz B segmenta (klasa malih automobila). Na more smo isli nekad u CG, nekad u Grcku. To je PRAVA srednja klasa. Imalo se da se plati sve oko stana i kola, da se pristojno hranimo i odevamo ali BMW, Mercedes, jahta i letovanje na Maldivima je bio san. Ali drzava Srbija je uporno mene smatrala bogatasem i pokusavala da mi nabacuje nove i nove poreze. Rekao sam zbogom i evo nas sad na trulom zapadu gde me drzava tretira kao srednju klasu, sto de facto i jesam.

marko

pre 9 godina

Hajde malo da spomenemo radničku klasu, koja takođe više ne postoji.Radnička klasa je pretvorena u robovsku klasu. Ja sam 6,5 godina radio u putarskoj firmi, na ivičnjacima i tamponiranju, ponekad sam imao i po 300 radnih sati mesečno, a asfalteri i vozači i više od toga. Platu nismo primali po br. radnih sati, nego su nam šefovi i tehnički direktor (srednja klasa, inženjeri) zadojeni velikom platom i odrešenih ruku od "gazde", određivali koliko ćemo da primimo. Primam 32-35 000 npr. a onda se šefu učini da sam ga pogledao popreko, pa naredna plata za 300 sati, bude 23 000. Terala nas je srednja klasa po krvi, dan i noć, mimo zakona o prekovremeno radu, samo da bi oni imali 1000 evrića plus bonus za pre roka, a i da bi se dokazali gazdi kako eto "oni rade", a direktori ko zna koliko su primali. Tol'ko o srednjoj klasi u Srbiji.

tamo

pre 9 godina

I u Americi je isto. Toj srednjoj klasi na zapadu je pricano da joj je komunizam najveci neprijatelj pa je posle pobede u hladnom ratu i pada gvozdene zavese, doslo do dramaticnog povecanja konkurencije u svetu i dobar deo poslova srednje klase je prebacen u iste te zemlje neprijatelje u hladnom ratu. Pobedom u hladnom ratu sebi otezas zivot - o ironije.
Naravno za bogatune kapitaliste to ne vazi posto oni samo imaju manje troskove.

miloradebekrijosvesinjivepropio

pre 9 godina

@(Paklena pomorandza,

Hajde, nemoj da si takav(kva)! Uživaj gledajući i navijajući za Ameri..., ovaj naše košarkaše protiv Amerike. Mi imamo državni sport najbolji na svetu, kao nekad SSSR ili NDR, i debelo ga plaćamo. Kad zemlja nema ništa drugo vredno, narodu se pravi zabava u vidu nacionalnog sporta a to košta. Pa, uživaj, popij i pivo, ako imaš para da ga nabaviš!

Louigi

pre 9 godina

Srednje klase vise nema nigde u svetu jedino u americi postoji neka vrsta koju ja licno nazivam nisko-srednja klasa koja ce otici u siromastvo za jedno 30-40 godina.

Potpuno netacno za Irsku

pre 9 godina

da odumire srednja klasa...naprotiv, ovde drzava i te kako vodi racuna o srednjoj klasi kroz progresivno oporezivanje svih primanja iznad 45000 E bruto. Dakle netacno. Ako kojim slucajem ostanete bez posla drzava izdvaja oko 6 meseci po 600 E za vas plus imate besplatnu prekfalifikaciju a u nekim slucajevima drzava dotira placanje stana i sl.

Diego

pre 9 godina

@zoki, vk i drugi

Niste procitali tekst do kraja, 12% je opao udeo srednje klase, 9% je porastao udeo visoke, a 3% nize. To znaci da je od tih 12%, 2/3 preslo (odnosno uznapredovalo) u visoku klasu, a 1/3 pala u nizu. Sta je trebalo, da kazu "ne, necemo mi da zivimo lepse i bolje nego cemo zbog drustvenih implikacija namerno da ostanemo gde jesmo"? Srbijo medj' sljivama...

Jovan Galtić

pre 9 godina

Nisu krivi ni tehnologija ni automatizacija. Srednja klasa razvija se tamo gde su navjeće ekonomske slobode. Tamo gde se ukidaju ekonomske slobode i uvodi državna regulacija privrede ona nestaje. U komunističkim i socijalističkim zemljama (gde nije bilo ekonomskih sloboda) ona se nikada nije ni razvila, već js postojala "viša bedna klasa" državi lojalnih službenika čiji standard života nije bio ni blizu onome što se na zapadu naziva "srednja klasa".

U EU najveći uništitelj blagostanja i "srednje klase" je socijalistička politika koja se članicama EU diktira iz Brisela.

Ukratko...

ljubisa

pre 9 godina

srednje klase vise nema jer vise nije potrebna kapitalistima. nekada je srednja klasa bila tampon zona izmedju bogatih i siromasnih a sada su ulogu tampon zone preuzeli razni celebrity, sportski asovi i sve ostale poznate licnosti koje imaju nenormalno vise para od nas obicnih smrtnika a mi ih "i pored toga" gotivimo.
da bi se postigla veca razlika izmedju bogatih i siromasnih (cime bogatasi sve vise teze ali oprezno da to ne dovede do svetske revolucije) potrebno je namiriti i tampon zonu. posto je srednja klasa bila brojcano ogromna tako je i bilo nemoguce da bogatasi postanu ovako ultra bogati kao sto su sada jer bi zahtevalo da se namiri ogroman broj ljudi a onda za bogatase ne bi ostalo ovoliko. onda je ulogu tampon zone preuzela mnogo manja grupa koju je moguce ekonomski pribliziti bogatasima a da bogatasima ostane ovoliko a i da siromasnima i dalje ostane nada da i oni mogu uspeti kao sto su uspeli ovi iz tampon zone.

s

pre 9 godina

Kad nestane, nestaje i zivot na planeti, jer ce izbiti oruzani sukobi sirom sveta, tim i bogati ce zbog nestabilnosti i svega ostalog osatati bez bogatstva jer nestabilnost vodi pucanju ekonomije, automatski pucanju valute i nakraju kao finis pucanju privrede. Zbog toga se i vode ratovi bogatih nad siromasnima (u vidu zemalja(privreda)) jer niko nije imun na tako nesto. Bogate zemlje ne zele da se njihovi gradjani late hladno-vrucih alatki pa krenu na njih same.....Sve u svemu nije to tako bas jednostavno!

Stojan

pre 9 godina

Mora da opstane!
Cilj ekonomije je da omogući bolji život svima, a ne enormno bogaćenje pojedinaca. Inače ćemo proći kao Atlantida!

zoki

pre 9 godina

Za nestanak srednje klase je kriv kapitalista iz vise klase, vlasnik fabrike, firme itd. koji po svaku cenu pokusava da nadje nacin da radnike plati sto manje , selivsi se u zemlje sa jeftinijom radnom snagom (Kina, Istocna Evropa) ne misleci pri tom na svoju zemlju i ne spustajuci cenu proizvoda zarad sto veceg profita. Ili drugim recima kada lokalni bizmismen kupi nova kola od 100000 eu (a ima ih vec troje ) , 10 porodica ostaje gladno i jedva prezivljava .

Realan

pre 9 godina

Mi nemamo srednju klasu, mi smo gola beda, ili ovi gornji sojevi... politicari i mafija, lud srednja, kad Vucic pocinje i iz usta zalogaje da nam vadi!

vk

pre 9 godina

Padom Komunizma pocela je da pada i srednja klasa, interesantno. Posto nemaju ideoloskog konkurenta, stari gospodari vracaju feudalizam na mala vrata (posto je kapitalizam vremenski ogranicen sistem). Izgleda da je negde od 2000, istorija pocela da ide unazad, i to ubrzanim tempom.

dzon travolta

pre 9 godina

odumire poslednji branik demokratije,a to je srednja klasa.. na kraju ce ostati samo gospodari i robovi.. to se ciljalo i to ce se i pogoditi..

Paklena pomorandza

pre 9 godina

U Srbiji tesko mnogo je ljudi ove godine zavrsilo na ulici uprkos naprednjackim hvalospevima verujte tako je, sve je stalo i sve je mrtvo od privrede pa do sporta, beda prava !!!!

Dragan

pre 9 godina

Procena po mom sudu:
Godinama je siva eminencija (vladari iz senke) davala neopravdane kredite državama. Tako su skoro sve države u dužničkom ropstvu.
Svih tih godina su vlasti izvlačile keš po sefovima i egzotičnim ostrvima. Po procenama samo iz EU leži 22 triliona evra, i ne obrće se kapital.
Stvarni vladari zaustavili dotok novca, sad plaćamo dugove. Pošto ovi koji su izvlačili lovu nemaju nameru da je vrate u sistem, došli smo do smanjenja keša u opticaju.
Koliko mi se čini ovako će biti sve dok kritična masa gladnih i siromašnih ne krene u juriš.

anticenzura

pre 9 godina

Kako ovaj svet se razvija,sve vise mislim da ce Amerika i Engleska postati proleterske...nije dobro,20% zivi zivot,a 80% stanovnika na planeti je na ivici ili siromasno!

lex speciallis

pre 9 godina

Mislite da li ce ponovo oziveti, posto je unistena a njeno unistavanje pocelo 90-ih, nastavilo se "privatizacijama" od 2000. a sudeci po neoliberalnom kapitalizmu koga se polako odricu mnoge razvijene zemlje zapada a koga i dalje i to radikalno vodi PV,po novim zakonima i merama od kojih ce nam "sutra biti bolje"(sutra malo) ne vidi se naznaka za srednju klasu.Kada bi neka vlast samo htela da radi za poboljsanje zivota i standarda bilo bi i srednje klase,jer je upravo srednja klasa, koja je pretvorena u sirotinju, stub ekonomije svake zemlje, bilo bi nam i te kako bolje.U Srbiji trenutno postoji sirotinja-ex srednja i bogati ljudi koji su se u Srbiji narvno obogatili "postenim mukotrpnim i teskim radom".

Гргур

pre 9 godina

Средња класа без намета у виду стамбеног кредита ће потрајати још десетак година, она са стамбеним има да рикне отприлике негде кад евро буде 150 дин. Како је кренуло, ценим до краја 2015. тј. за годину дана.

zoki

pre 9 godina

Za nestanak srednje klase je kriv kapitalista iz vise klase, vlasnik fabrike, firme itd. koji po svaku cenu pokusava da nadje nacin da radnike plati sto manje , selivsi se u zemlje sa jeftinijom radnom snagom (Kina, Istocna Evropa) ne misleci pri tom na svoju zemlju i ne spustajuci cenu proizvoda zarad sto veceg profita. Ili drugim recima kada lokalni bizmismen kupi nova kola od 100000 eu (a ima ih vec troje ) , 10 porodica ostaje gladno i jedva prezivljava .

dzon travolta

pre 9 godina

odumire poslednji branik demokratije,a to je srednja klasa.. na kraju ce ostati samo gospodari i robovi.. to se ciljalo i to ce se i pogoditi..

Tezak bogatas

pre 9 godina

Ziveo sam sa zenom u Beogradu i radio kao programer za neke strance. Zaradjivao 1400 EUR mesecno ali zena nije imala posao. Smatrao sam nas za srednju klasu. Ziveli smo u iznajmljenoj garsonjeri od 28 kvadrata, vozili smo Ford Fiesticu - po svim kriterijumima i parametrima rec je o autu iz B segmenta (klasa malih automobila). Na more smo isli nekad u CG, nekad u Grcku. To je PRAVA srednja klasa. Imalo se da se plati sve oko stana i kola, da se pristojno hranimo i odevamo ali BMW, Mercedes, jahta i letovanje na Maldivima je bio san. Ali drzava Srbija je uporno mene smatrala bogatasem i pokusavala da mi nabacuje nove i nove poreze. Rekao sam zbogom i evo nas sad na trulom zapadu gde me drzava tretira kao srednju klasu, sto de facto i jesam.

vk

pre 9 godina

Padom Komunizma pocela je da pada i srednja klasa, interesantno. Posto nemaju ideoloskog konkurenta, stari gospodari vracaju feudalizam na mala vrata (posto je kapitalizam vremenski ogranicen sistem). Izgleda da je negde od 2000, istorija pocela da ide unazad, i to ubrzanim tempom.

Paklena pomorandza

pre 9 godina

U Srbiji tesko mnogo je ljudi ove godine zavrsilo na ulici uprkos naprednjackim hvalospevima verujte tako je, sve je stalo i sve je mrtvo od privrede pa do sporta, beda prava !!!!

marko

pre 9 godina

Hajde malo da spomenemo radničku klasu, koja takođe više ne postoji.Radnička klasa je pretvorena u robovsku klasu. Ja sam 6,5 godina radio u putarskoj firmi, na ivičnjacima i tamponiranju, ponekad sam imao i po 300 radnih sati mesečno, a asfalteri i vozači i više od toga. Platu nismo primali po br. radnih sati, nego su nam šefovi i tehnički direktor (srednja klasa, inženjeri) zadojeni velikom platom i odrešenih ruku od "gazde", određivali koliko ćemo da primimo. Primam 32-35 000 npr. a onda se šefu učini da sam ga pogledao popreko, pa naredna plata za 300 sati, bude 23 000. Terala nas je srednja klasa po krvi, dan i noć, mimo zakona o prekovremeno radu, samo da bi oni imali 1000 evrića plus bonus za pre roka, a i da bi se dokazali gazdi kako eto "oni rade", a direktori ko zna koliko su primali. Tol'ko o srednjoj klasi u Srbiji.

Realan

pre 9 godina

Mi nemamo srednju klasu, mi smo gola beda, ili ovi gornji sojevi... politicari i mafija, lud srednja, kad Vucic pocinje i iz usta zalogaje da nam vadi!

Dragan

pre 9 godina

Procena po mom sudu:
Godinama je siva eminencija (vladari iz senke) davala neopravdane kredite državama. Tako su skoro sve države u dužničkom ropstvu.
Svih tih godina su vlasti izvlačile keš po sefovima i egzotičnim ostrvima. Po procenama samo iz EU leži 22 triliona evra, i ne obrće se kapital.
Stvarni vladari zaustavili dotok novca, sad plaćamo dugove. Pošto ovi koji su izvlačili lovu nemaju nameru da je vrate u sistem, došli smo do smanjenja keša u opticaju.
Koliko mi se čini ovako će biti sve dok kritična masa gladnih i siromašnih ne krene u juriš.

Гргур

pre 9 godina

Средња класа без намета у виду стамбеног кредита ће потрајати још десетак година, она са стамбеним има да рикне отприлике негде кад евро буде 150 дин. Како је кренуло, ценим до краја 2015. тј. за годину дана.

lex speciallis

pre 9 godina

Mislite da li ce ponovo oziveti, posto je unistena a njeno unistavanje pocelo 90-ih, nastavilo se "privatizacijama" od 2000. a sudeci po neoliberalnom kapitalizmu koga se polako odricu mnoge razvijene zemlje zapada a koga i dalje i to radikalno vodi PV,po novim zakonima i merama od kojih ce nam "sutra biti bolje"(sutra malo) ne vidi se naznaka za srednju klasu.Kada bi neka vlast samo htela da radi za poboljsanje zivota i standarda bilo bi i srednje klase,jer je upravo srednja klasa, koja je pretvorena u sirotinju, stub ekonomije svake zemlje, bilo bi nam i te kako bolje.U Srbiji trenutno postoji sirotinja-ex srednja i bogati ljudi koji su se u Srbiji narvno obogatili "postenim mukotrpnim i teskim radom".

tamo

pre 9 godina

I u Americi je isto. Toj srednjoj klasi na zapadu je pricano da joj je komunizam najveci neprijatelj pa je posle pobede u hladnom ratu i pada gvozdene zavese, doslo do dramaticnog povecanja konkurencije u svetu i dobar deo poslova srednje klase je prebacen u iste te zemlje neprijatelje u hladnom ratu. Pobedom u hladnom ratu sebi otezas zivot - o ironije.
Naravno za bogatune kapitaliste to ne vazi posto oni samo imaju manje troskove.

ljubisa

pre 9 godina

srednje klase vise nema jer vise nije potrebna kapitalistima. nekada je srednja klasa bila tampon zona izmedju bogatih i siromasnih a sada su ulogu tampon zone preuzeli razni celebrity, sportski asovi i sve ostale poznate licnosti koje imaju nenormalno vise para od nas obicnih smrtnika a mi ih "i pored toga" gotivimo.
da bi se postigla veca razlika izmedju bogatih i siromasnih (cime bogatasi sve vise teze ali oprezno da to ne dovede do svetske revolucije) potrebno je namiriti i tampon zonu. posto je srednja klasa bila brojcano ogromna tako je i bilo nemoguce da bogatasi postanu ovako ultra bogati kao sto su sada jer bi zahtevalo da se namiri ogroman broj ljudi a onda za bogatase ne bi ostalo ovoliko. onda je ulogu tampon zone preuzela mnogo manja grupa koju je moguce ekonomski pribliziti bogatasima a da bogatasima ostane ovoliko a i da siromasnima i dalje ostane nada da i oni mogu uspeti kao sto su uspeli ovi iz tampon zone.

xRade

pre 9 godina

(Cilj ekonomije je da omogući bolji život svima, a ne enormno bogaćenje pojedinaca.
(Stojan, 13. septembar 2014 17:37))

Cilj ekonomije je da se KAPITALISTI obogate. Mi jos zivimo u ROBOVASNICKOM sistemu mnogo finjem u koje su nas ubacile pre svega banke. Ljudski zivot je postao potpuna besmislica. Rodis se, ucis, rintas, kupujes i kupujes i kupujes i na kraju umres. I sta si ceo zivot radio - KUPOVAO.

anticenzura

pre 9 godina

Kako ovaj svet se razvija,sve vise mislim da ce Amerika i Engleska postati proleterske...nije dobro,20% zivi zivot,a 80% stanovnika na planeti je na ivici ili siromasno!

prokleta globalizacija

pre 9 godina

Koji kapitalizam, idemo u feudalizam. I to auto putom. Izazvali su sve krize i gomilu pretvorili u jeftinu radnu stoku. nema vise stalnog zaposlenja nego dok te treba. Iznajmi te na neko vrijeme i noga kad napravis posao. I Svedska i Njemacka je smanjila place. Industrijski poslovi su smece placeni. Ako nategnes 1600 eura...netto. A cijene ....

darko

pre 9 godina

Srednja klasa je kod nas prestala da postoji još devedesetih, nakon raspada SFRJ, kolapsa privrede, sankcija, hiperinflacije i nezaposlenosti koja nije bila zabeležena od završetka Drugog svetskog rata (ako ne računamo posleratne godine). Propasti srednje klase su doprineli i oni koji nam sada pričaju o evropskim vrednostima, koji odjednom postsdoše veliki evropejci. Pokušaj ponovne uspostave srednje klase započetek je nakon demokratskih promena, kad' se verovalo da postoji šansa za ozbiljan oporavak srpske privrede. Ali, ni od toga nije bilo ništa. Svetska ekonomska kriza, koja nas je pogodila među poslednjima, ali žestoko, uništila je za sada svaku nadu da može biti bolje. Ipak, ako pogledamo plate u javnom sektoru, te uporedima sa privatnim, možemo laički reći da "srednja klasa" i dalje postoji. Naravno, to nije ni prineti onim primanjima, standardu i finansijskim mogućnostima iz sedemadesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, ako neko radi kod privatnika za 20.000din, a neko u javnoj ustanovi za 50 ili 100.000 din, onda svakako razlike postoje. Nerelana preplaćenost u javnom sektoru, u odnosu na mogućnosti buždeta, i ispodprosečna primanja u privatnom sektoru, dokazu su da ne samo nema srednje klase, već nema ni zdrave ekonomije. Ali, ma koliko dobijali, sa ove ili one strane, svi smo i dalje beda.

miloradebekrijosvesinjivepropio

pre 9 godina

@(Paklena pomorandza,

Hajde, nemoj da si takav(kva)! Uživaj gledajući i navijajući za Ameri..., ovaj naše košarkaše protiv Amerike. Mi imamo državni sport najbolji na svetu, kao nekad SSSR ili NDR, i debelo ga plaćamo. Kad zemlja nema ništa drugo vredno, narodu se pravi zabava u vidu nacionalnog sporta a to košta. Pa, uživaj, popij i pivo, ako imaš para da ga nabaviš!

Vladimir

pre 9 godina

Samo jedna napomena - odrednica "srednja klasa" nema samo ekonomski smisao. Knjige nisu skupe (pogotovo starije). Zapravo, kada ne biste imali ni cvonjka, to bi bilo jedino što vam ostaje pristupačno.
Ni pozorište ni pokoji dobar koncert nisu nedostižni. Od sto kanala na TV-u sami birate šta ćete gledati. Na internetu možete da nađete odlične besplatne sadržaje, ali sami morate da ih potražite (još ako znate par jezika, i-haj!). Odnos prema obrazovanju. Odnos prema umetnosti.
Da li ćete kupiti malo skuplji auto, ili odraditi neki city break.
Da li ulažete u sebe, učite, nevezano od toga da li će vam ta znanja odmah i neposredno sutra doneti profit.
Da li tražite više od jednog instant izvora, ako želite da donesete sud o nekom zbivanju.
I tako dalje...
Na svu sreću, sve je to srednja klasa, a ne samo "zarada od-do".
U stvari, zaključujem da ova vest nikako nije od srednje klase, za srednju klasu. Totalno različiti kriterijumi su u pitanju.

Louigi

pre 9 godina

Srednje klase vise nema nigde u svetu jedino u americi postoji neka vrsta koju ja licno nazivam nisko-srednja klasa koja ce otici u siromastvo za jedno 30-40 godina.

Diego

pre 9 godina

@zoki, vk i drugi

Niste procitali tekst do kraja, 12% je opao udeo srednje klase, 9% je porastao udeo visoke, a 3% nize. To znaci da je od tih 12%, 2/3 preslo (odnosno uznapredovalo) u visoku klasu, a 1/3 pala u nizu. Sta je trebalo, da kazu "ne, necemo mi da zivimo lepse i bolje nego cemo zbog drustvenih implikacija namerno da ostanemo gde jesmo"? Srbijo medj' sljivama...

s

pre 9 godina

Kad nestane, nestaje i zivot na planeti, jer ce izbiti oruzani sukobi sirom sveta, tim i bogati ce zbog nestabilnosti i svega ostalog osatati bez bogatstva jer nestabilnost vodi pucanju ekonomije, automatski pucanju valute i nakraju kao finis pucanju privrede. Zbog toga se i vode ratovi bogatih nad siromasnima (u vidu zemalja(privreda)) jer niko nije imun na tako nesto. Bogate zemlje ne zele da se njihovi gradjani late hladno-vrucih alatki pa krenu na njih same.....Sve u svemu nije to tako bas jednostavno!

JaMenDo

pre 9 godina

Nema mesta ljudskosti i bliskosti. To je obecavao socijalizam.
Preovladava sistem koji hrani covekovu prirodu - "animal instinct", zivotinjsku prirodu.

Zapitajte se zasto ratovi zapavo nikada nisu prestali.
Nismo navikli da se volimo i zivimo u miru.

Milos

pre 9 godina

Hoće, samo je važno da nadležni povećaju namete i smanje plate :-).
Čini mi se da su to jedine mere se sprovode poslednjih 15 god.
Ahhh daaaa, svim funkcionerima nove mercedese ...

Jovan Galtić

pre 9 godina

Nisu krivi ni tehnologija ni automatizacija. Srednja klasa razvija se tamo gde su navjeće ekonomske slobode. Tamo gde se ukidaju ekonomske slobode i uvodi državna regulacija privrede ona nestaje. U komunističkim i socijalističkim zemljama (gde nije bilo ekonomskih sloboda) ona se nikada nije ni razvila, već js postojala "viša bedna klasa" državi lojalnih službenika čiji standard života nije bio ni blizu onome što se na zapadu naziva "srednja klasa".

U EU najveći uništitelj blagostanja i "srednje klase" je socijalistička politika koja se članicama EU diktira iz Brisela.

Ukratko...

Potpuno netacno za Irsku

pre 9 godina

da odumire srednja klasa...naprotiv, ovde drzava i te kako vodi racuna o srednjoj klasi kroz progresivno oporezivanje svih primanja iznad 45000 E bruto. Dakle netacno. Ako kojim slucajem ostanete bez posla drzava izdvaja oko 6 meseci po 600 E za vas plus imate besplatnu prekfalifikaciju a u nekim slucajevima drzava dotira placanje stana i sl.

Stojan

pre 9 godina

Mora da opstane!
Cilj ekonomije je da omogući bolji život svima, a ne enormno bogaćenje pojedinaca. Inače ćemo proći kao Atlantida!

Dusan

pre 9 godina

Za nestanak srednje klase nije kriv kapitalista nego drzava sto je omogucila kapitalisti da se tako ponasa. Tajkunso-rodbinska veza unistava svako drustvo. Ja naprimer nemam nikakav problem sa kapitalizmom kakav je na Zapadu, gde se radi dosta, ali se taj rad nagradjuje i podstice. Ovde u javnim preduzecima kad pocnes da se malo vise zalazes maltene te popreko gledaju. U fazonu ne talasaj nego cuti, ne radi nista dodatno i primaj platu. Kod privatnika je opet katastrofa jer radnici nisu zasticeni, a poslovanje malih preduzetnika toliko otezano raznim birokratskim glupostima i velikim tajkunskim sistemima da ni to malo privatnika ne moze da kraj sa krajem sklopi.

Verujte mi, ne podrzavam izrabljivanje, ali radim 8 sati dnevno i trudim se prekovremeno i opet dobijam 2-3 puta nizu platu od neke salteruse ili nekog zadriglog opstinskog sluzbenika koji po ceo dan ne radi nista. Dok meritokratija ne pocne da se primenjuje nema nista od srednje klase. Uvek ce talog i prosecni profitirati od toga. I gde je tu pravda? Radicu i 10 sati, ali da me plati kako treba.

A tu je drzava glavni krivac. Nije stvorila dobru ekonomsku sredinu, nije smanjila drzavni aparat, nije raspustila stotine agencija vec samo pravi nove, nije stvorila ambijent za investicije, nije olaksala poslovanje. Da su sve ovo uradili i onda rekli da ce smanjiti plate ja bi rekao u redu. Ali nisu NISTA.

Jovan Galtić

pre 9 godina

Nisu krivi ni tehnologija ni automatizacija. Srednja klasa razvija se tamo gde su navjeće ekonomske slobode. Tamo gde se ukidaju ekonomske slobode i uvodi državna regulacija privrede ona nestaje. U komunističkim i socijalističkim zemljama (gde nije bilo ekonomskih sloboda) ona se nikada nije ni razvila, već js postojala "viša bedna klasa" državi lojalnih službenika čiji standard života nije bio ni blizu onome što se na zapadu naziva "srednja klasa".

U EU najveći uništitelj blagostanja i "srednje klase" je socijalistička politika koja se članicama EU diktira iz Brisela.

Ukratko...

zoki

pre 9 godina

Za nestanak srednje klase je kriv kapitalista iz vise klase, vlasnik fabrike, firme itd. koji po svaku cenu pokusava da nadje nacin da radnike plati sto manje , selivsi se u zemlje sa jeftinijom radnom snagom (Kina, Istocna Evropa) ne misleci pri tom na svoju zemlju i ne spustajuci cenu proizvoda zarad sto veceg profita. Ili drugim recima kada lokalni bizmismen kupi nova kola od 100000 eu (a ima ih vec troje ) , 10 porodica ostaje gladno i jedva prezivljava .

Diego

pre 9 godina

@zoki, vk i drugi

Niste procitali tekst do kraja, 12% je opao udeo srednje klase, 9% je porastao udeo visoke, a 3% nize. To znaci da je od tih 12%, 2/3 preslo (odnosno uznapredovalo) u visoku klasu, a 1/3 pala u nizu. Sta je trebalo, da kazu "ne, necemo mi da zivimo lepse i bolje nego cemo zbog drustvenih implikacija namerno da ostanemo gde jesmo"? Srbijo medj' sljivama...

marko

pre 9 godina

Hajde malo da spomenemo radničku klasu, koja takođe više ne postoji.Radnička klasa je pretvorena u robovsku klasu. Ja sam 6,5 godina radio u putarskoj firmi, na ivičnjacima i tamponiranju, ponekad sam imao i po 300 radnih sati mesečno, a asfalteri i vozači i više od toga. Platu nismo primali po br. radnih sati, nego su nam šefovi i tehnički direktor (srednja klasa, inženjeri) zadojeni velikom platom i odrešenih ruku od "gazde", određivali koliko ćemo da primimo. Primam 32-35 000 npr. a onda se šefu učini da sam ga pogledao popreko, pa naredna plata za 300 sati, bude 23 000. Terala nas je srednja klasa po krvi, dan i noć, mimo zakona o prekovremeno radu, samo da bi oni imali 1000 evrića plus bonus za pre roka, a i da bi se dokazali gazdi kako eto "oni rade", a direktori ko zna koliko su primali. Tol'ko o srednjoj klasi u Srbiji.

vk

pre 9 godina

Padom Komunizma pocela je da pada i srednja klasa, interesantno. Posto nemaju ideoloskog konkurenta, stari gospodari vracaju feudalizam na mala vrata (posto je kapitalizam vremenski ogranicen sistem). Izgleda da je negde od 2000, istorija pocela da ide unazad, i to ubrzanim tempom.

miloradebekrijosvesinjivepropio

pre 9 godina

@(Paklena pomorandza,

Hajde, nemoj da si takav(kva)! Uživaj gledajući i navijajući za Ameri..., ovaj naše košarkaše protiv Amerike. Mi imamo državni sport najbolji na svetu, kao nekad SSSR ili NDR, i debelo ga plaćamo. Kad zemlja nema ništa drugo vredno, narodu se pravi zabava u vidu nacionalnog sporta a to košta. Pa, uživaj, popij i pivo, ako imaš para da ga nabaviš!

prokleta globalizacija

pre 9 godina

Koji kapitalizam, idemo u feudalizam. I to auto putom. Izazvali su sve krize i gomilu pretvorili u jeftinu radnu stoku. nema vise stalnog zaposlenja nego dok te treba. Iznajmi te na neko vrijeme i noga kad napravis posao. I Svedska i Njemacka je smanjila place. Industrijski poslovi su smece placeni. Ako nategnes 1600 eura...netto. A cijene ....

xRade

pre 9 godina

(Cilj ekonomije je da omogući bolji život svima, a ne enormno bogaćenje pojedinaca.
(Stojan, 13. septembar 2014 17:37))

Cilj ekonomije je da se KAPITALISTI obogate. Mi jos zivimo u ROBOVASNICKOM sistemu mnogo finjem u koje su nas ubacile pre svega banke. Ljudski zivot je postao potpuna besmislica. Rodis se, ucis, rintas, kupujes i kupujes i kupujes i na kraju umres. I sta si ceo zivot radio - KUPOVAO.

Dragan

pre 9 godina

Procena po mom sudu:
Godinama je siva eminencija (vladari iz senke) davala neopravdane kredite državama. Tako su skoro sve države u dužničkom ropstvu.
Svih tih godina su vlasti izvlačile keš po sefovima i egzotičnim ostrvima. Po procenama samo iz EU leži 22 triliona evra, i ne obrće se kapital.
Stvarni vladari zaustavili dotok novca, sad plaćamo dugove. Pošto ovi koji su izvlačili lovu nemaju nameru da je vrate u sistem, došli smo do smanjenja keša u opticaju.
Koliko mi se čini ovako će biti sve dok kritična masa gladnih i siromašnih ne krene u juriš.

Tezak bogatas

pre 9 godina

Ziveo sam sa zenom u Beogradu i radio kao programer za neke strance. Zaradjivao 1400 EUR mesecno ali zena nije imala posao. Smatrao sam nas za srednju klasu. Ziveli smo u iznajmljenoj garsonjeri od 28 kvadrata, vozili smo Ford Fiesticu - po svim kriterijumima i parametrima rec je o autu iz B segmenta (klasa malih automobila). Na more smo isli nekad u CG, nekad u Grcku. To je PRAVA srednja klasa. Imalo se da se plati sve oko stana i kola, da se pristojno hranimo i odevamo ali BMW, Mercedes, jahta i letovanje na Maldivima je bio san. Ali drzava Srbija je uporno mene smatrala bogatasem i pokusavala da mi nabacuje nove i nove poreze. Rekao sam zbogom i evo nas sad na trulom zapadu gde me drzava tretira kao srednju klasu, sto de facto i jesam.

lex speciallis

pre 9 godina

Mislite da li ce ponovo oziveti, posto je unistena a njeno unistavanje pocelo 90-ih, nastavilo se "privatizacijama" od 2000. a sudeci po neoliberalnom kapitalizmu koga se polako odricu mnoge razvijene zemlje zapada a koga i dalje i to radikalno vodi PV,po novim zakonima i merama od kojih ce nam "sutra biti bolje"(sutra malo) ne vidi se naznaka za srednju klasu.Kada bi neka vlast samo htela da radi za poboljsanje zivota i standarda bilo bi i srednje klase,jer je upravo srednja klasa, koja je pretvorena u sirotinju, stub ekonomije svake zemlje, bilo bi nam i te kako bolje.U Srbiji trenutno postoji sirotinja-ex srednja i bogati ljudi koji su se u Srbiji narvno obogatili "postenim mukotrpnim i teskim radom".

Stojan

pre 9 godina

Mora da opstane!
Cilj ekonomije je da omogući bolji život svima, a ne enormno bogaćenje pojedinaca. Inače ćemo proći kao Atlantida!

tamo

pre 9 godina

I u Americi je isto. Toj srednjoj klasi na zapadu je pricano da joj je komunizam najveci neprijatelj pa je posle pobede u hladnom ratu i pada gvozdene zavese, doslo do dramaticnog povecanja konkurencije u svetu i dobar deo poslova srednje klase je prebacen u iste te zemlje neprijatelje u hladnom ratu. Pobedom u hladnom ratu sebi otezas zivot - o ironije.
Naravno za bogatune kapitaliste to ne vazi posto oni samo imaju manje troskove.

Vladimir

pre 9 godina

Samo jedna napomena - odrednica "srednja klasa" nema samo ekonomski smisao. Knjige nisu skupe (pogotovo starije). Zapravo, kada ne biste imali ni cvonjka, to bi bilo jedino što vam ostaje pristupačno.
Ni pozorište ni pokoji dobar koncert nisu nedostižni. Od sto kanala na TV-u sami birate šta ćete gledati. Na internetu možete da nađete odlične besplatne sadržaje, ali sami morate da ih potražite (još ako znate par jezika, i-haj!). Odnos prema obrazovanju. Odnos prema umetnosti.
Da li ćete kupiti malo skuplji auto, ili odraditi neki city break.
Da li ulažete u sebe, učite, nevezano od toga da li će vam ta znanja odmah i neposredno sutra doneti profit.
Da li tražite više od jednog instant izvora, ako želite da donesete sud o nekom zbivanju.
I tako dalje...
Na svu sreću, sve je to srednja klasa, a ne samo "zarada od-do".
U stvari, zaključujem da ova vest nikako nije od srednje klase, za srednju klasu. Totalno različiti kriterijumi su u pitanju.

Paklena pomorandza

pre 9 godina

U Srbiji tesko mnogo je ljudi ove godine zavrsilo na ulici uprkos naprednjackim hvalospevima verujte tako je, sve je stalo i sve je mrtvo od privrede pa do sporta, beda prava !!!!

dzon travolta

pre 9 godina

odumire poslednji branik demokratije,a to je srednja klasa.. na kraju ce ostati samo gospodari i robovi.. to se ciljalo i to ce se i pogoditi..

s

pre 9 godina

Kad nestane, nestaje i zivot na planeti, jer ce izbiti oruzani sukobi sirom sveta, tim i bogati ce zbog nestabilnosti i svega ostalog osatati bez bogatstva jer nestabilnost vodi pucanju ekonomije, automatski pucanju valute i nakraju kao finis pucanju privrede. Zbog toga se i vode ratovi bogatih nad siromasnima (u vidu zemalja(privreda)) jer niko nije imun na tako nesto. Bogate zemlje ne zele da se njihovi gradjani late hladno-vrucih alatki pa krenu na njih same.....Sve u svemu nije to tako bas jednostavno!

ljubisa

pre 9 godina

srednje klase vise nema jer vise nije potrebna kapitalistima. nekada je srednja klasa bila tampon zona izmedju bogatih i siromasnih a sada su ulogu tampon zone preuzeli razni celebrity, sportski asovi i sve ostale poznate licnosti koje imaju nenormalno vise para od nas obicnih smrtnika a mi ih "i pored toga" gotivimo.
da bi se postigla veca razlika izmedju bogatih i siromasnih (cime bogatasi sve vise teze ali oprezno da to ne dovede do svetske revolucije) potrebno je namiriti i tampon zonu. posto je srednja klasa bila brojcano ogromna tako je i bilo nemoguce da bogatasi postanu ovako ultra bogati kao sto su sada jer bi zahtevalo da se namiri ogroman broj ljudi a onda za bogatase ne bi ostalo ovoliko. onda je ulogu tampon zone preuzela mnogo manja grupa koju je moguce ekonomski pribliziti bogatasima a da bogatasima ostane ovoliko a i da siromasnima i dalje ostane nada da i oni mogu uspeti kao sto su uspeli ovi iz tampon zone.

Гргур

pre 9 godina

Средња класа без намета у виду стамбеног кредита ће потрајати још десетак година, она са стамбеним има да рикне отприлике негде кад евро буде 150 дин. Како је кренуло, ценим до краја 2015. тј. за годину дана.

Realan

pre 9 godina

Mi nemamo srednju klasu, mi smo gola beda, ili ovi gornji sojevi... politicari i mafija, lud srednja, kad Vucic pocinje i iz usta zalogaje da nam vadi!

Potpuno netacno za Irsku

pre 9 godina

da odumire srednja klasa...naprotiv, ovde drzava i te kako vodi racuna o srednjoj klasi kroz progresivno oporezivanje svih primanja iznad 45000 E bruto. Dakle netacno. Ako kojim slucajem ostanete bez posla drzava izdvaja oko 6 meseci po 600 E za vas plus imate besplatnu prekfalifikaciju a u nekim slucajevima drzava dotira placanje stana i sl.

anticenzura

pre 9 godina

Kako ovaj svet se razvija,sve vise mislim da ce Amerika i Engleska postati proleterske...nije dobro,20% zivi zivot,a 80% stanovnika na planeti je na ivici ili siromasno!

Milos

pre 9 godina

Hoće, samo je važno da nadležni povećaju namete i smanje plate :-).
Čini mi se da su to jedine mere se sprovode poslednjih 15 god.
Ahhh daaaa, svim funkcionerima nove mercedese ...

JaMenDo

pre 9 godina

Nema mesta ljudskosti i bliskosti. To je obecavao socijalizam.
Preovladava sistem koji hrani covekovu prirodu - "animal instinct", zivotinjsku prirodu.

Zapitajte se zasto ratovi zapavo nikada nisu prestali.
Nismo navikli da se volimo i zivimo u miru.

darko

pre 9 godina

Srednja klasa je kod nas prestala da postoji još devedesetih, nakon raspada SFRJ, kolapsa privrede, sankcija, hiperinflacije i nezaposlenosti koja nije bila zabeležena od završetka Drugog svetskog rata (ako ne računamo posleratne godine). Propasti srednje klase su doprineli i oni koji nam sada pričaju o evropskim vrednostima, koji odjednom postsdoše veliki evropejci. Pokušaj ponovne uspostave srednje klase započetek je nakon demokratskih promena, kad' se verovalo da postoji šansa za ozbiljan oporavak srpske privrede. Ali, ni od toga nije bilo ništa. Svetska ekonomska kriza, koja nas je pogodila među poslednjima, ali žestoko, uništila je za sada svaku nadu da može biti bolje. Ipak, ako pogledamo plate u javnom sektoru, te uporedima sa privatnim, možemo laički reći da "srednja klasa" i dalje postoji. Naravno, to nije ni prineti onim primanjima, standardu i finansijskim mogućnostima iz sedemadesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, ako neko radi kod privatnika za 20.000din, a neko u javnoj ustanovi za 50 ili 100.000 din, onda svakako razlike postoje. Nerelana preplaćenost u javnom sektoru, u odnosu na mogućnosti buždeta, i ispodprosečna primanja u privatnom sektoru, dokazu su da ne samo nema srednje klase, već nema ni zdrave ekonomije. Ali, ma koliko dobijali, sa ove ili one strane, svi smo i dalje beda.

Louigi

pre 9 godina

Srednje klase vise nema nigde u svetu jedino u americi postoji neka vrsta koju ja licno nazivam nisko-srednja klasa koja ce otici u siromastvo za jedno 30-40 godina.

Dusan

pre 9 godina

Za nestanak srednje klase nije kriv kapitalista nego drzava sto je omogucila kapitalisti da se tako ponasa. Tajkunso-rodbinska veza unistava svako drustvo. Ja naprimer nemam nikakav problem sa kapitalizmom kakav je na Zapadu, gde se radi dosta, ali se taj rad nagradjuje i podstice. Ovde u javnim preduzecima kad pocnes da se malo vise zalazes maltene te popreko gledaju. U fazonu ne talasaj nego cuti, ne radi nista dodatno i primaj platu. Kod privatnika je opet katastrofa jer radnici nisu zasticeni, a poslovanje malih preduzetnika toliko otezano raznim birokratskim glupostima i velikim tajkunskim sistemima da ni to malo privatnika ne moze da kraj sa krajem sklopi.

Verujte mi, ne podrzavam izrabljivanje, ali radim 8 sati dnevno i trudim se prekovremeno i opet dobijam 2-3 puta nizu platu od neke salteruse ili nekog zadriglog opstinskog sluzbenika koji po ceo dan ne radi nista. Dok meritokratija ne pocne da se primenjuje nema nista od srednje klase. Uvek ce talog i prosecni profitirati od toga. I gde je tu pravda? Radicu i 10 sati, ali da me plati kako treba.

A tu je drzava glavni krivac. Nije stvorila dobru ekonomsku sredinu, nije smanjila drzavni aparat, nije raspustila stotine agencija vec samo pravi nove, nije stvorila ambijent za investicije, nije olaksala poslovanje. Da su sve ovo uradili i onda rekli da ce smanjiti plate ja bi rekao u redu. Ali nisu NISTA.