Sreda, 10.09.2014.

16:14

Ako priznaju Škotsku, moraju i Krim

Regionalni šef Krima Sergej Aksjonov istakao je da u slučaju priznavanja nezavisnosti Škotske to treba da se uradi i s Krimom.

Izvor: Tanjug

Ako priznaju Škotsku, moraju i Krim IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Бојан Илић

pre 9 godina

Najpre Srbija da prizna Kosovo onda kosovo mozda ce da prizna Krim
(Rama iz ciriha, 10. septembar 2014 22:15)

Нема потребе, небитно је!
Русија вас не признаје а и чини ми се да никад неће јер сте "пандорина кутија" која њима одговара да покажу свету моћ, нови светски поредак!:-)))
Глупо, некако незрело размишљање са твоје стране друже из Лангштрасе!:-)

proxima centauri

pre 9 godina

Ovi Vojvodjani me stvarno nerviraju.
Otcepljujte se vec jedanput, ako imate vecinu, i prestanite da nam pretite. I da, ne zaboravite da bi se i Madjari odcepili i ujedinili sa maticom. Mislite o tome.

iikols

pre 9 godina

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.
(nije da nije bilo volje za referendumom, 10. septembar 2014 17:04)

Tacno. I to je bila velika greska i zato se Srbija kotira na evropskoj politickoj sceni tako kako se kotira...
(Jakov, 10. septembar 2014 17:48)

ne samo radi toga... jer beograd nije niti prihvatil hrvatski referednum... nego je i potaknul stvaranje nepostojeceg entiteta RSK na teritoriju druge republike

Бомбос кратос

pre 9 godina

Логично. Ни Крим ни Шкотска нису отишли под бомбама, као Косово и Метохија.

slavija usko grlo

pre 9 godina

Posle ovih komentara - referendum za nezavisnost Vojvodine!
(Z, 10. septembar 2014 18:10)

Apsoluno podržavam. Ali kad skapirate da vas ne podržava ni 10% građana, hoćete li umuknuti već jednom?
(Srem, no alternative!, 10. septembar 2014 19:12)
Ne zna se ko ima vise "pristalica" - oni koji traze nezavisnost Vojvodine ili vi koji se zalazete za ukidanje autonomije. Pitanje je da li odvojeno ili zajedno imate 10%

Bear Brown

pre 9 godina

Ako se u Škotskoj sprovodi referendum o odvajanju, to znači da su oni sastavni deo nečega, isto kao i Krim. Škotska je država a Krim republika. Uvođenjem presedana u Međunarodno pravo 2008. godine je narušeno nešto što je bilo do tad jasno definisano i početak ere u kojoj ovu oblast regulišu moć sile i dobra volja.

igi

pre 9 godina

Ovi nam vredjaju inteligenciju!
Pa kako moze biti isto nezavisnost dobijena na slobodnom referendumu i okupacija dela susedne drzave od strane vojske druge drzave???

Srem, no alternative!

pre 9 godina

Posle ovih komentara - referendum za nezavisnost Vojvodine!
(Z, 10. septembar 2014 18:10)

Apsoluno podržavam. Ali kad skapirate da vas ne podržava ni 10% građana, hoćete li umuknuti već jednom?

Dragan

pre 9 godina

Kakvu to demokratiju propagiraju u EU, kada se sve odluke donose posto Merkelova iznese misljenje nemacke vlade.Od takve demokratije treba bezati i uskoro ce mnogi uvideti da je Eu stvorena samo da bi se zadovoljile dve tri clanice a za ostale nije ih briga.

ash

pre 9 godina

Nije isto. Škotska već jeste država u sklopu federalne unije. Referendum u Škotskoj priznaje i nadgleda država kojoj Škotska još pripada. U Škotskoj se sloboda medija, govora i izjašnjavanja stvarno poštuje i na delu. U Škotskoj je trenutno britanski premijer Kamerun i protivnici otcepljenja imaju svoju kampanju. Na Krimu ničeg od toga nije bilo.

seljadin

pre 9 godina

ma ko koga danas priznaje ? Cela Zapadna Evropa se ne moze pohvaliti postovanjem granica, tokom cele svoje istorije nisu postovali nikakve granice, od Australije do Kanade i Juzne Amerike, Afrike, Azije, sve su bile njihove osvojene teritorije.
Danas ne priznaju granice Rusiji, ni jednu, verujte da Rusija nema nuklearno oruzje prosli bi kao Srbija, Libija, Sirija, Irak, Avganistan... Prema tome u danasnjem i u nekadasnjem svetu jedini garant mira i bezbednosti je vojna moc, ko nema vojnu moc, taj ce proci kao americki indijanci pre 100 godina.... Uostalom mi smo videli ko danas poseduje rudnike na Kosovu i telekom Kosova, oni koji su odlucili o osvajanju Kosova i rudnika, a nasi Srbi su prosli kao Americki indijanci u rezervatima bez ikakvih prava....

Spinoza

pre 9 godina

"Bas tako,pa Kataloniju...pa Baskiju...pa Alzas,pa Korziku i tako.Idemo redom sad :)
(Ganja, 10. septembar 2014 16:44)"

Super, vidim da se raduješ odcepljenju delova Španije, države koja je odbila da prizna Kosovo. Našoj gluposti nema kraja, zato nam tako i ide.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Ljudi su zlo! Građani se razdvajaju i spajaju zbog boljeg sutra a političari iz čistih interesa. Na kraju si geografski predodređen da se družiš i posluješ sa okolinom, niko nije na marsu pa da se zauvek zaborave, samo je razlika kome ćeš posle plaćati komunalije i ko će ti davati na kašičicu. U eri informacija svi su svesni kako svet funkcioniše i kako ovo sve nema smisla sem da širi mržnju i zlo... obmane o bilo kakvom boljem životu sa tim spajanjem i razdvajanjen je šarena laža za jadno i izmanipulisano stanovništvo.

bengalka

pre 9 godina

Ja se ne secam da je na Kosovu raspisan bilo kakav referendum, zato sto on ne bi bio u skladu sa rezolucijom sb un-a, druga stvar koliko je Krim ukrajinski to mozete da vidite po jeziku koji se tamo prica, oni mogu da crtaju granice ali etnicki sastav i jezik ne mogu da menjaju, Berlin, slovenska rec, nisu ga germani tako nazvali, ali ako ga nisu nazvali mogu da ga otmu i pociste sa lica zemlje milione slovena koji su tamo ziveli. Najjaca stvar vi u Srbiji ne smete da povecate izvoz u Rusiju zbog solidarnosti sa Ukrajinom ali mi u Nemackoj mozemo, smesno, gde mi idemo, okrecemo ledja Evropi koju smo gradili a idemo u susret onoj protiv koje smo se borili.

Jakov

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(ex sns, 10. septembar 2014 16:30)

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.
(nije da nije bilo volje za referendumom, 10. septembar 2014 17:04)

Tacno. I to je bila velika greska i zato se Srbija kotira na evropskoj politickoj sceni tako kako se kotira...

martin

pre 9 godina

sto se svi prave ludi po pitanju Kosava i zaboravljaju da je Srpska policija i vojska pokusala da protera Albance sa Kosova...a pre toga Albanci nisu imali nikakva prava...npr.predsednik opstine Glogovac sa 99%Albanaca bio je pokojni moj sugradjanin Dobrosav Radovic...a takvih je primera na stotine,a koliko ja znam na Krimu u administraciji su radili svi oni koji danas rade...niko ih od strane Ukrajine i Kijeva nije dirao...dosli agenti KGB bande iz Kremlja i napravili rsum...ipak u Evropi ima demokratije mnogo vise nego sto vi odavde to vidite.idite tamo pa se u to uverite.Skotska je nezavisna drzava ili ti jedna od Kraljevstava koje su usle u sastav VB.sad to vise nece da bude i tacka.i Englezi su odobrili taj referendum...i ocemu vi pricate!Kosovo nije oteto vec dato narodu Kosova i oduzeto od Srpske komuno/nacionalisticke bande.

Jakov

pre 9 godina

Kako ovi Rusi vide stvari samo onako kako su oni zamislili! Koliko ja znam Skoti nisu okupirani niti im je neko banuo sa tenkovima i artiljerijom na teritoriju... A vi zluradnici sto vam je Rusija isprala mozak, jel priznajete nezavisnost Kosova konacno onda - jer ruska logika nalaze nezavisnost Kosova i suverenitet Kosovke drzave. Jel ima smesak na licu kada razmisljate o tome :)
ajdo dalje - Vojvodina na referendum!

hm

pre 9 godina

Da. Krim ima neverovatne veze sa Skotskom. Inace, Skotskoj je Engleska davnih dana priznala nezavisnost, ali im je istorija bila doslovno krvava.

CJ

pre 9 godina

Koga više zanimaju ta ujedinjena i odvajanja? To je ionako sve veštačko.Od Italije, Španije, Nemačke i VB može da se napravi novih 20 država. Realno, ako ću imati dobar život, ne zanima me da li ću živeti u Sremu, Vojvodini, Srbiji, Jugoslaviji, EU...

драган

pre 9 godina

Krim se odvojio od Ukrajine i pridružio Rusiji nakon kontroverznog referenduma u martu ove godine.

Зашто се и не каже да је ту нешто било спорно. Спорно је само то што је НАТО палнирао Крим за своју војну базу, али референдум их зезнуо.

Boki

pre 9 godina

Al' su se ovi utripovali kao da je Skotska bila sastavni deo Engleske... Skotska, Engleska, Vels i Severna Irska su zajedno u neko uniji koja se zove "Ujedinjeno Kraljevstvo- UK" ili "Velika Britanija". Nesto slicno cemu i Evropska Unija tezi. Poredjenje Skotske sa Krimom, Kosovom, Baskijom, Katalonijom i slicnim regionima je, blago receno, neozbiljno.

Milan

pre 9 godina

Čuj Škotska ima ustavno pravo, a Britanija i nema ustav. Ima pravo jer Škoti neće da trpe Englesku u ekonomskom i političkom smislu i da hoće mogu prekinuti sve veze sa njima. Ovako nude dogovor da budu država ali sa engleskim monarhom kao i sve zemlje Komonvelta. Rešenje koje i Britaniji odgovara više nego puna nezavisnost.

dex

pre 9 godina

@srao

Krim je jedno vreme bio nezavisna drzava, a veci deo svoje istorije je proveo u sastavu Rusije. Poklonjen je pre pedesetak godina Ukrajini dekretom Hruscova, a da narod niko nista nije ni pitao.

nije da nije bilo volje za referendumom

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(ex sns, 10. septembar 2014 16:30)

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.

123

pre 9 godina

"Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika nekog regiona donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. Ljudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku", istakao je Aksjonov.

Kako glupa rečenica. Po tom i Tatari na Krimu gdje su većina, imaju pravo na odvajanje od Krima.
(HHM, 10. septembar 2014 16:44)

Tatara na Krimu ima malo vise od 200hiljada a Rusa ima preko 1.5miliona. Malo istrazi podatke a ne da iznosis gluposti...

бт

pre 9 godina

Naravno da treba prihvatiti sve referendume, tj. želje određenih naroda da steknu nezavisnost ili se pripoje drugoj državi.
Kosovo - može.
Republika Srpska - može.
Raška oblast - može.
Vojvodina - može.
Škotska, Baskija, Katalonija, Južni Tirol, Somalilend, Istočni Timor...
...
(Mihailo, 10. septembar 2014 16:32)

Заборавио си и
САО Крајина (референдум одржан 1990.г.) - може.

pribil

pre 9 godina

Spojeni sudovi. Nego reci ce kako na krimu nije bilo demokratskih uslova i javne rasprave. A baskija i katalonija ,da ne kazem kvebek ili korzika, ili republika serbska? Leleeee...

Miki

pre 9 godina

Samo sto su Vojvodina i Srbija isti narod, a Skoti i Englezi razlicit, Kosovo i Srbija razlicit, Krim i Rusija isti narod. Ali Srbe treba pocepati na Vojvodinu i Srbiju, a ko ne vidi odakle se to kuva neka nauci istoriju!

ex sns

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.

bezimena

pre 9 godina

Smešan neki lik, iliti svaja li se budala bavi politikom.:)))
Škotska nije region, već DRŽAVA.

Što se Putinovog poredjenja Krima i Kosova tiče, ok, neka on prizna Kosovo pa neka se potom javi..

jovan

pre 9 godina

i kosovo i skotska i svi koji se odvoje su eazlog da se prizna krim. iako nisu se libili da zbrisu sa aerodroma cim su naptavili dogovor. cerajte se

Z

pre 9 godina

Ima samo jedna mala razlika izmedju Skotske i Krima i Kosova, a to je da Skoti imaju pravo na referendum i drzava matica ne zabranjuje taj referendum, vec pokusava da da dovoljno razloga za ostanak u zajednickoj drzavi.

MileSavic

pre 9 godina

Moze...Moze svaka teritorija da se prizna kao suverena drzava ako je to u interesu velikih! Volja naroda, ugnjetavanje vecine, nasilje, rat...Sve moze ako centri moci procene da im odgovara, u suprotnom priznaju "celovitost" I "suverenitet". Upravo ta selektivnost koja dominira medjunarodnom politikom, donosi sukobe I ratove. Nepostovanje medjunarodnog prava, dogovora I UN na marginama, tumacenje drzavnosti od slucaja do slucaja vodi da zivimo u svetu punom tenzija, vecih I manjih sukoba. Dok se velike kompanije enormno bogate, bogatasi odredjuju sulude zakone do tad gladna sirotinja ratuje.

HHM

pre 9 godina

"Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika nekog regiona donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. Ljudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku", istakao je Aksjonov.

Kako glupa rečenica. Po tom i Tatari na Krimu gdje su većina, imaju pravo na odvajanje od Krima.

пейте за них!

pre 9 godina

To tek kada u Rusiji budu raspisali demokratski referendum o nezavisnosti Čečenije, pa kad budu priznali rezultate tog referenduma i, na kraju, kada budu priznali nezavisnost Čečenije - tada i samo tada će Rusi moći da pričaju ko šta treba. Ko šta mora, čak ni tada.

marko

pre 9 godina

Krim je "poklonjen" Ukrajini dekretom nekog predsednika SSSRa (Hruscova?), kao sto je i dekretom vojska poslata u Madjarsku ili Cehoslovacku. Pa da je doticni predsednik ziv, opet bi umro kad bi video kako se ceo zapadni svet ubi od podrzavanja neke njegove odluke. A podrzana je izgleda samo zato sto je protiv (bas) ruskog naroda. Ako smatram da je invazija na Cehoslovacku bila cisto s...nje, zasto bih smatrao da Krim ne treba da bude deo Rusije?

Mihailo

pre 9 godina

Naravno da treba prihvatiti sve referendume, tj. želje određenih naroda da steknu nezavisnost ili se pripoje drugoj državi.
Kosovo - može.
Republika Srpska - može.
Raška oblast - može.
Vojvodina - može.
Škotska, Baskija, Katalonija, Južni Tirol, Somalilend, Istočni Timor...

Kod god pokaže želju - organizovati referendum i na osnovu rezultata (samo na osnovu rezultata!!!), a ne toga da li to nekoj sili odgovara ili ne odgovara, menjati granice. Potom zatvoriti pitanje te oblasti/države na npr. sto godina. Niko se ne bi bunio ako je ljudski i civilizovano organizovano.

Rezultat

pre 9 godina

""
Predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći o situaciji u Ukrajini uporedio situaciju na Krimu i na Kosovu i naveo da ljudi imaju pravo da odrede svoju sudbinu.'' I sta sad ? znaci ako Zapad priznaje Krim, sto ce verovatno i uciniti, onda ce Rusija priznati Kosovo pa onda Skotsku i sledece godine i Kataloniju. Bravo, a mi sluzili svima (zapadu, istoku, rusima, kinezima, djavolu,... ) kao test-poligon.

Mare,NS

pre 9 godina

Nazalost,`duh je pusten iz boce` 1999.g,a `legalizacijom` tog cina,medjunarodno pravo se svelo na to,da je siledzijama sve dopusteno!
Kad mogu jedni,zasto ne bi mogli i drugi,treci....i sve tako redom,a sve na stetu malih drzava!
Kraj ovome se ne nazire,sve dok siledzija ne udari na nekog sebi ravnog,a onda se plasim,da ce ceo svet biti ugrozen!
Revidirajte gospodo,sve odluke,suprotne medjunarodnom pravu,bez obzira na koga se odnose i vratite se postovanju istog!!!

Mihailo

pre 9 godina

Naravno da treba prihvatiti sve referendume, tj. želje određenih naroda da steknu nezavisnost ili se pripoje drugoj državi.
Kosovo - može.
Republika Srpska - može.
Raška oblast - može.
Vojvodina - može.
Škotska, Baskija, Katalonija, Južni Tirol, Somalilend, Istočni Timor...

Kod god pokaže želju - organizovati referendum i na osnovu rezultata (samo na osnovu rezultata!!!), a ne toga da li to nekoj sili odgovara ili ne odgovara, menjati granice. Potom zatvoriti pitanje te oblasti/države na npr. sto godina. Niko se ne bi bunio ako je ljudski i civilizovano organizovano.

martin

pre 9 godina

sto se svi prave ludi po pitanju Kosava i zaboravljaju da je Srpska policija i vojska pokusala da protera Albance sa Kosova...a pre toga Albanci nisu imali nikakva prava...npr.predsednik opstine Glogovac sa 99%Albanaca bio je pokojni moj sugradjanin Dobrosav Radovic...a takvih je primera na stotine,a koliko ja znam na Krimu u administraciji su radili svi oni koji danas rade...niko ih od strane Ukrajine i Kijeva nije dirao...dosli agenti KGB bande iz Kremlja i napravili rsum...ipak u Evropi ima demokratije mnogo vise nego sto vi odavde to vidite.idite tamo pa se u to uverite.Skotska je nezavisna drzava ili ti jedna od Kraljevstava koje su usle u sastav VB.sad to vise nece da bude i tacka.i Englezi su odobrili taj referendum...i ocemu vi pricate!Kosovo nije oteto vec dato narodu Kosova i oduzeto od Srpske komuno/nacionalisticke bande.

Rezultat

pre 9 godina

""
Predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći o situaciji u Ukrajini uporedio situaciju na Krimu i na Kosovu i naveo da ljudi imaju pravo da odrede svoju sudbinu.'' I sta sad ? znaci ako Zapad priznaje Krim, sto ce verovatno i uciniti, onda ce Rusija priznati Kosovo pa onda Skotsku i sledece godine i Kataloniju. Bravo, a mi sluzili svima (zapadu, istoku, rusima, kinezima, djavolu,... ) kao test-poligon.

Z

pre 9 godina

Ima samo jedna mala razlika izmedju Skotske i Krima i Kosova, a to je da Skoti imaju pravo na referendum i drzava matica ne zabranjuje taj referendum, vec pokusava da da dovoljno razloga za ostanak u zajednickoj drzavi.

пейте за них!

pre 9 godina

To tek kada u Rusiji budu raspisali demokratski referendum o nezavisnosti Čečenije, pa kad budu priznali rezultate tog referenduma i, na kraju, kada budu priznali nezavisnost Čečenije - tada i samo tada će Rusi moći da pričaju ko šta treba. Ko šta mora, čak ni tada.

ash

pre 9 godina

Nije isto. Škotska već jeste država u sklopu federalne unije. Referendum u Škotskoj priznaje i nadgleda država kojoj Škotska još pripada. U Škotskoj se sloboda medija, govora i izjašnjavanja stvarno poštuje i na delu. U Škotskoj je trenutno britanski premijer Kamerun i protivnici otcepljenja imaju svoju kampanju. Na Krimu ničeg od toga nije bilo.

Mare,NS

pre 9 godina

Nazalost,`duh je pusten iz boce` 1999.g,a `legalizacijom` tog cina,medjunarodno pravo se svelo na to,da je siledzijama sve dopusteno!
Kad mogu jedni,zasto ne bi mogli i drugi,treci....i sve tako redom,a sve na stetu malih drzava!
Kraj ovome se ne nazire,sve dok siledzija ne udari na nekog sebi ravnog,a onda se plasim,da ce ceo svet biti ugrozen!
Revidirajte gospodo,sve odluke,suprotne medjunarodnom pravu,bez obzira na koga se odnose i vratite se postovanju istog!!!

ex sns

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.

HHM

pre 9 godina

"Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika nekog regiona donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. Ljudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku", istakao je Aksjonov.

Kako glupa rečenica. Po tom i Tatari na Krimu gdje su većina, imaju pravo na odvajanje od Krima.

MileSavic

pre 9 godina

Moze...Moze svaka teritorija da se prizna kao suverena drzava ako je to u interesu velikih! Volja naroda, ugnjetavanje vecine, nasilje, rat...Sve moze ako centri moci procene da im odgovara, u suprotnom priznaju "celovitost" I "suverenitet". Upravo ta selektivnost koja dominira medjunarodnom politikom, donosi sukobe I ratove. Nepostovanje medjunarodnog prava, dogovora I UN na marginama, tumacenje drzavnosti od slucaja do slucaja vodi da zivimo u svetu punom tenzija, vecih I manjih sukoba. Dok se velike kompanije enormno bogate, bogatasi odredjuju sulude zakone do tad gladna sirotinja ratuje.

bezimena

pre 9 godina

Smešan neki lik, iliti svaja li se budala bavi politikom.:)))
Škotska nije region, već DRŽAVA.

Što se Putinovog poredjenja Krima i Kosova tiče, ok, neka on prizna Kosovo pa neka se potom javi..

Srem, no alternative!

pre 9 godina

Posle ovih komentara - referendum za nezavisnost Vojvodine!
(Z, 10. septembar 2014 18:10)

Apsoluno podržavam. Ali kad skapirate da vas ne podržava ni 10% građana, hoćete li umuknuti već jednom?

Jakov

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(ex sns, 10. septembar 2014 16:30)

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.
(nije da nije bilo volje za referendumom, 10. septembar 2014 17:04)

Tacno. I to je bila velika greska i zato se Srbija kotira na evropskoj politickoj sceni tako kako se kotira...

CJ

pre 9 godina

Koga više zanimaju ta ujedinjena i odvajanja? To je ionako sve veštačko.Od Italije, Španije, Nemačke i VB može da se napravi novih 20 država. Realno, ako ću imati dobar život, ne zanima me da li ću živeti u Sremu, Vojvodini, Srbiji, Jugoslaviji, EU...

Jakov

pre 9 godina

Kako ovi Rusi vide stvari samo onako kako su oni zamislili! Koliko ja znam Skoti nisu okupirani niti im je neko banuo sa tenkovima i artiljerijom na teritoriju... A vi zluradnici sto vam je Rusija isprala mozak, jel priznajete nezavisnost Kosova konacno onda - jer ruska logika nalaze nezavisnost Kosova i suverenitet Kosovke drzave. Jel ima smesak na licu kada razmisljate o tome :)
ajdo dalje - Vojvodina na referendum!

бт

pre 9 godina

Naravno da treba prihvatiti sve referendume, tj. želje određenih naroda da steknu nezavisnost ili se pripoje drugoj državi.
Kosovo - može.
Republika Srpska - može.
Raška oblast - može.
Vojvodina - može.
Škotska, Baskija, Katalonija, Južni Tirol, Somalilend, Istočni Timor...
...
(Mihailo, 10. septembar 2014 16:32)

Заборавио си и
САО Крајина (референдум одржан 1990.г.) - може.

Spinoza

pre 9 godina

"Bas tako,pa Kataloniju...pa Baskiju...pa Alzas,pa Korziku i tako.Idemo redom sad :)
(Ganja, 10. septembar 2014 16:44)"

Super, vidim da se raduješ odcepljenju delova Španije, države koja je odbila da prizna Kosovo. Našoj gluposti nema kraja, zato nam tako i ide.

dex

pre 9 godina

@srao

Krim je jedno vreme bio nezavisna drzava, a veci deo svoje istorije je proveo u sastavu Rusije. Poklonjen je pre pedesetak godina Ukrajini dekretom Hruscova, a da narod niko nista nije ni pitao.

slavija usko grlo

pre 9 godina

Posle ovih komentara - referendum za nezavisnost Vojvodine!
(Z, 10. septembar 2014 18:10)

Apsoluno podržavam. Ali kad skapirate da vas ne podržava ni 10% građana, hoćete li umuknuti već jednom?
(Srem, no alternative!, 10. septembar 2014 19:12)
Ne zna se ko ima vise "pristalica" - oni koji traze nezavisnost Vojvodine ili vi koji se zalazete za ukidanje autonomije. Pitanje je da li odvojeno ili zajedno imate 10%

igi

pre 9 godina

Ovi nam vredjaju inteligenciju!
Pa kako moze biti isto nezavisnost dobijena na slobodnom referendumu i okupacija dela susedne drzave od strane vojske druge drzave???

драган

pre 9 godina

Krim se odvojio od Ukrajine i pridružio Rusiji nakon kontroverznog referenduma u martu ove godine.

Зашто се и не каже да је ту нешто било спорно. Спорно је само то што је НАТО палнирао Крим за своју војну базу, али референдум их зезнуо.

Bear Brown

pre 9 godina

Ako se u Škotskoj sprovodi referendum o odvajanju, to znači da su oni sastavni deo nečega, isto kao i Krim. Škotska je država a Krim republika. Uvođenjem presedana u Međunarodno pravo 2008. godine je narušeno nešto što je bilo do tad jasno definisano i početak ere u kojoj ovu oblast regulišu moć sile i dobra volja.

Dragan

pre 9 godina

Kakvu to demokratiju propagiraju u EU, kada se sve odluke donose posto Merkelova iznese misljenje nemacke vlade.Od takve demokratije treba bezati i uskoro ce mnogi uvideti da je Eu stvorena samo da bi se zadovoljile dve tri clanice a za ostale nije ih briga.

seljadin

pre 9 godina

ma ko koga danas priznaje ? Cela Zapadna Evropa se ne moze pohvaliti postovanjem granica, tokom cele svoje istorije nisu postovali nikakve granice, od Australije do Kanade i Juzne Amerike, Afrike, Azije, sve su bile njihove osvojene teritorije.
Danas ne priznaju granice Rusiji, ni jednu, verujte da Rusija nema nuklearno oruzje prosli bi kao Srbija, Libija, Sirija, Irak, Avganistan... Prema tome u danasnjem i u nekadasnjem svetu jedini garant mira i bezbednosti je vojna moc, ko nema vojnu moc, taj ce proci kao americki indijanci pre 100 godina.... Uostalom mi smo videli ko danas poseduje rudnike na Kosovu i telekom Kosova, oni koji su odlucili o osvajanju Kosova i rudnika, a nasi Srbi su prosli kao Americki indijanci u rezervatima bez ikakvih prava....

123

pre 9 godina

"Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika nekog regiona donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. Ljudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku", istakao je Aksjonov.

Kako glupa rečenica. Po tom i Tatari na Krimu gdje su većina, imaju pravo na odvajanje od Krima.
(HHM, 10. septembar 2014 16:44)

Tatara na Krimu ima malo vise od 200hiljada a Rusa ima preko 1.5miliona. Malo istrazi podatke a ne da iznosis gluposti...

nije da nije bilo volje za referendumom

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(ex sns, 10. septembar 2014 16:30)

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.

Boki

pre 9 godina

Al' su se ovi utripovali kao da je Skotska bila sastavni deo Engleske... Skotska, Engleska, Vels i Severna Irska su zajedno u neko uniji koja se zove "Ujedinjeno Kraljevstvo- UK" ili "Velika Britanija". Nesto slicno cemu i Evropska Unija tezi. Poredjenje Skotske sa Krimom, Kosovom, Baskijom, Katalonijom i slicnim regionima je, blago receno, neozbiljno.

proxima centauri

pre 9 godina

Ovi Vojvodjani me stvarno nerviraju.
Otcepljujte se vec jedanput, ako imate vecinu, i prestanite da nam pretite. I da, ne zaboravite da bi se i Madjari odcepili i ujedinili sa maticom. Mislite o tome.

Miki

pre 9 godina

Samo sto su Vojvodina i Srbija isti narod, a Skoti i Englezi razlicit, Kosovo i Srbija razlicit, Krim i Rusija isti narod. Ali Srbe treba pocepati na Vojvodinu i Srbiju, a ko ne vidi odakle se to kuva neka nauci istoriju!

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Ljudi su zlo! Građani se razdvajaju i spajaju zbog boljeg sutra a političari iz čistih interesa. Na kraju si geografski predodređen da se družiš i posluješ sa okolinom, niko nije na marsu pa da se zauvek zaborave, samo je razlika kome ćeš posle plaćati komunalije i ko će ti davati na kašičicu. U eri informacija svi su svesni kako svet funkcioniše i kako ovo sve nema smisla sem da širi mržnju i zlo... obmane o bilo kakvom boljem životu sa tim spajanjem i razdvajanjen je šarena laža za jadno i izmanipulisano stanovništvo.

marko

pre 9 godina

Krim je "poklonjen" Ukrajini dekretom nekog predsednika SSSRa (Hruscova?), kao sto je i dekretom vojska poslata u Madjarsku ili Cehoslovacku. Pa da je doticni predsednik ziv, opet bi umro kad bi video kako se ceo zapadni svet ubi od podrzavanja neke njegove odluke. A podrzana je izgleda samo zato sto je protiv (bas) ruskog naroda. Ako smatram da je invazija na Cehoslovacku bila cisto s...nje, zasto bih smatrao da Krim ne treba da bude deo Rusije?

hm

pre 9 godina

Da. Krim ima neverovatne veze sa Skotskom. Inace, Skotskoj je Engleska davnih dana priznala nezavisnost, ali im je istorija bila doslovno krvava.

jovan

pre 9 godina

i kosovo i skotska i svi koji se odvoje su eazlog da se prizna krim. iako nisu se libili da zbrisu sa aerodroma cim su naptavili dogovor. cerajte se

bengalka

pre 9 godina

Ja se ne secam da je na Kosovu raspisan bilo kakav referendum, zato sto on ne bi bio u skladu sa rezolucijom sb un-a, druga stvar koliko je Krim ukrajinski to mozete da vidite po jeziku koji se tamo prica, oni mogu da crtaju granice ali etnicki sastav i jezik ne mogu da menjaju, Berlin, slovenska rec, nisu ga germani tako nazvali, ali ako ga nisu nazvali mogu da ga otmu i pociste sa lica zemlje milione slovena koji su tamo ziveli. Najjaca stvar vi u Srbiji ne smete da povecate izvoz u Rusiju zbog solidarnosti sa Ukrajinom ali mi u Nemackoj mozemo, smesno, gde mi idemo, okrecemo ledja Evropi koju smo gradili a idemo u susret onoj protiv koje smo se borili.

Milan

pre 9 godina

Čuj Škotska ima ustavno pravo, a Britanija i nema ustav. Ima pravo jer Škoti neće da trpe Englesku u ekonomskom i političkom smislu i da hoće mogu prekinuti sve veze sa njima. Ovako nude dogovor da budu država ali sa engleskim monarhom kao i sve zemlje Komonvelta. Rešenje koje i Britaniji odgovara više nego puna nezavisnost.

Бомбос кратос

pre 9 godina

Логично. Ни Крим ни Шкотска нису отишли под бомбама, као Косово и Метохија.

iikols

pre 9 godina

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.
(nije da nije bilo volje za referendumom, 10. septembar 2014 17:04)

Tacno. I to je bila velika greska i zato se Srbija kotira na evropskoj politickoj sceni tako kako se kotira...
(Jakov, 10. septembar 2014 17:48)

ne samo radi toga... jer beograd nije niti prihvatil hrvatski referednum... nego je i potaknul stvaranje nepostojeceg entiteta RSK na teritoriju druge republike

pribil

pre 9 godina

Spojeni sudovi. Nego reci ce kako na krimu nije bilo demokratskih uslova i javne rasprave. A baskija i katalonija ,da ne kazem kvebek ili korzika, ili republika serbska? Leleeee...

Бојан Илић

pre 9 godina

Najpre Srbija da prizna Kosovo onda kosovo mozda ce da prizna Krim
(Rama iz ciriha, 10. septembar 2014 22:15)

Нема потребе, небитно је!
Русија вас не признаје а и чини ми се да никад неће јер сте "пандорина кутија" која њима одговара да покажу свету моћ, нови светски поредак!:-)))
Глупо, некако незрело размишљање са твоје стране друже из Лангштрасе!:-)

martin

pre 9 godina

sto se svi prave ludi po pitanju Kosava i zaboravljaju da je Srpska policija i vojska pokusala da protera Albance sa Kosova...a pre toga Albanci nisu imali nikakva prava...npr.predsednik opstine Glogovac sa 99%Albanaca bio je pokojni moj sugradjanin Dobrosav Radovic...a takvih je primera na stotine,a koliko ja znam na Krimu u administraciji su radili svi oni koji danas rade...niko ih od strane Ukrajine i Kijeva nije dirao...dosli agenti KGB bande iz Kremlja i napravili rsum...ipak u Evropi ima demokratije mnogo vise nego sto vi odavde to vidite.idite tamo pa se u to uverite.Skotska je nezavisna drzava ili ti jedna od Kraljevstava koje su usle u sastav VB.sad to vise nece da bude i tacka.i Englezi su odobrili taj referendum...i ocemu vi pricate!Kosovo nije oteto vec dato narodu Kosova i oduzeto od Srpske komuno/nacionalisticke bande.

пейте за них!

pre 9 godina

To tek kada u Rusiji budu raspisali demokratski referendum o nezavisnosti Čečenije, pa kad budu priznali rezultate tog referenduma i, na kraju, kada budu priznali nezavisnost Čečenije - tada i samo tada će Rusi moći da pričaju ko šta treba. Ko šta mora, čak ni tada.

HHM

pre 9 godina

"Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika nekog regiona donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. Ljudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku", istakao je Aksjonov.

Kako glupa rečenica. Po tom i Tatari na Krimu gdje su većina, imaju pravo na odvajanje od Krima.

ex sns

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.

Mihailo

pre 9 godina

Naravno da treba prihvatiti sve referendume, tj. želje određenih naroda da steknu nezavisnost ili se pripoje drugoj državi.
Kosovo - može.
Republika Srpska - može.
Raška oblast - može.
Vojvodina - može.
Škotska, Baskija, Katalonija, Južni Tirol, Somalilend, Istočni Timor...

Kod god pokaže želju - organizovati referendum i na osnovu rezultata (samo na osnovu rezultata!!!), a ne toga da li to nekoj sili odgovara ili ne odgovara, menjati granice. Potom zatvoriti pitanje te oblasti/države na npr. sto godina. Niko se ne bi bunio ako je ljudski i civilizovano organizovano.

Srem, no alternative!

pre 9 godina

Posle ovih komentara - referendum za nezavisnost Vojvodine!
(Z, 10. septembar 2014 18:10)

Apsoluno podržavam. Ali kad skapirate da vas ne podržava ni 10% građana, hoćete li umuknuti već jednom?

igi

pre 9 godina

Ovi nam vredjaju inteligenciju!
Pa kako moze biti isto nezavisnost dobijena na slobodnom referendumu i okupacija dela susedne drzave od strane vojske druge drzave???

Mare,NS

pre 9 godina

Nazalost,`duh je pusten iz boce` 1999.g,a `legalizacijom` tog cina,medjunarodno pravo se svelo na to,da je siledzijama sve dopusteno!
Kad mogu jedni,zasto ne bi mogli i drugi,treci....i sve tako redom,a sve na stetu malih drzava!
Kraj ovome se ne nazire,sve dok siledzija ne udari na nekog sebi ravnog,a onda se plasim,da ce ceo svet biti ugrozen!
Revidirajte gospodo,sve odluke,suprotne medjunarodnom pravu,bez obzira na koga se odnose i vratite se postovanju istog!!!

123

pre 9 godina

"Ukoliko u bilo kojoj zemlji većina stanovnika nekog regiona donese odluku o svojoj nezavisnoj državnosti, onda ja lično to podržavam. Ljudi koji žive na određenom mestu bolje razumeju procese koji se tu odvijaju i njihovo je pravo da donesu takvu odluku", istakao je Aksjonov.

Kako glupa rečenica. Po tom i Tatari na Krimu gdje su većina, imaju pravo na odvajanje od Krima.
(HHM, 10. septembar 2014 16:44)

Tatara na Krimu ima malo vise od 200hiljada a Rusa ima preko 1.5miliona. Malo istrazi podatke a ne da iznosis gluposti...

bezimena

pre 9 godina

Smešan neki lik, iliti svaja li se budala bavi politikom.:)))
Škotska nije region, već DRŽAVA.

Što se Putinovog poredjenja Krima i Kosova tiče, ok, neka on prizna Kosovo pa neka se potom javi..

Z

pre 9 godina

Ima samo jedna mala razlika izmedju Skotske i Krima i Kosova, a to je da Skoti imaju pravo na referendum i drzava matica ne zabranjuje taj referendum, vec pokusava da da dovoljno razloga za ostanak u zajednickoj drzavi.

ash

pre 9 godina

Nije isto. Škotska već jeste država u sklopu federalne unije. Referendum u Škotskoj priznaje i nadgleda država kojoj Škotska još pripada. U Škotskoj se sloboda medija, govora i izjašnjavanja stvarno poštuje i na delu. U Škotskoj je trenutno britanski premijer Kamerun i protivnici otcepljenja imaju svoju kampanju. Na Krimu ničeg od toga nije bilo.

драган

pre 9 godina

Krim se odvojio od Ukrajine i pridružio Rusiji nakon kontroverznog referenduma u martu ove godine.

Зашто се и не каже да је ту нешто било спорно. Спорно је само то што је НАТО палнирао Крим за своју војну базу, али референдум их зезнуо.

Dragan

pre 9 godina

Kakvu to demokratiju propagiraju u EU, kada se sve odluke donose posto Merkelova iznese misljenje nemacke vlade.Od takve demokratije treba bezati i uskoro ce mnogi uvideti da je Eu stvorena samo da bi se zadovoljile dve tri clanice a za ostale nije ih briga.

iikols

pre 9 godina

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.
(nije da nije bilo volje za referendumom, 10. septembar 2014 17:04)

Tacno. I to je bila velika greska i zato se Srbija kotira na evropskoj politickoj sceni tako kako se kotira...
(Jakov, 10. septembar 2014 17:48)

ne samo radi toga... jer beograd nije niti prihvatil hrvatski referednum... nego je i potaknul stvaranje nepostojeceg entiteta RSK na teritoriju druge republike

Jakov

pre 9 godina

Kako ovi Rusi vide stvari samo onako kako su oni zamislili! Koliko ja znam Skoti nisu okupirani niti im je neko banuo sa tenkovima i artiljerijom na teritoriju... A vi zluradnici sto vam je Rusija isprala mozak, jel priznajete nezavisnost Kosova konacno onda - jer ruska logika nalaze nezavisnost Kosova i suverenitet Kosovke drzave. Jel ima smesak na licu kada razmisljate o tome :)
ajdo dalje - Vojvodina na referendum!

бт

pre 9 godina

Naravno da treba prihvatiti sve referendume, tj. želje određenih naroda da steknu nezavisnost ili se pripoje drugoj državi.
Kosovo - može.
Republika Srpska - može.
Raška oblast - može.
Vojvodina - može.
Škotska, Baskija, Katalonija, Južni Tirol, Somalilend, Istočni Timor...
...
(Mihailo, 10. septembar 2014 16:32)

Заборавио си и
САО Крајина (референдум одржан 1990.г.) - може.

Jakov

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(ex sns, 10. septembar 2014 16:30)

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.
(nije da nije bilo volje za referendumom, 10. septembar 2014 17:04)

Tacno. I to je bila velika greska i zato se Srbija kotira na evropskoj politickoj sceni tako kako se kotira...

jovan

pre 9 godina

i kosovo i skotska i svi koji se odvoje su eazlog da se prizna krim. iako nisu se libili da zbrisu sa aerodroma cim su naptavili dogovor. cerajte se

Spinoza

pre 9 godina

"Bas tako,pa Kataloniju...pa Baskiju...pa Alzas,pa Korziku i tako.Idemo redom sad :)
(Ganja, 10. septembar 2014 16:44)"

Super, vidim da se raduješ odcepljenju delova Španije, države koja je odbila da prizna Kosovo. Našoj gluposti nema kraja, zato nam tako i ide.

bengalka

pre 9 godina

Ja se ne secam da je na Kosovu raspisan bilo kakav referendum, zato sto on ne bi bio u skladu sa rezolucijom sb un-a, druga stvar koliko je Krim ukrajinski to mozete da vidite po jeziku koji se tamo prica, oni mogu da crtaju granice ali etnicki sastav i jezik ne mogu da menjaju, Berlin, slovenska rec, nisu ga germani tako nazvali, ali ako ga nisu nazvali mogu da ga otmu i pociste sa lica zemlje milione slovena koji su tamo ziveli. Najjaca stvar vi u Srbiji ne smete da povecate izvoz u Rusiju zbog solidarnosti sa Ukrajinom ali mi u Nemackoj mozemo, smesno, gde mi idemo, okrecemo ledja Evropi koju smo gradili a idemo u susret onoj protiv koje smo se borili.

Miki

pre 9 godina

Samo sto su Vojvodina i Srbija isti narod, a Skoti i Englezi razlicit, Kosovo i Srbija razlicit, Krim i Rusija isti narod. Ali Srbe treba pocepati na Vojvodinu i Srbiju, a ko ne vidi odakle se to kuva neka nauci istoriju!

Rezultat

pre 9 godina

""
Predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći o situaciji u Ukrajini uporedio situaciju na Krimu i na Kosovu i naveo da ljudi imaju pravo da odrede svoju sudbinu.'' I sta sad ? znaci ako Zapad priznaje Krim, sto ce verovatno i uciniti, onda ce Rusija priznati Kosovo pa onda Skotsku i sledece godine i Kataloniju. Bravo, a mi sluzili svima (zapadu, istoku, rusima, kinezima, djavolu,... ) kao test-poligon.

dex

pre 9 godina

@srao

Krim je jedno vreme bio nezavisna drzava, a veci deo svoje istorije je proveo u sastavu Rusije. Poklonjen je pre pedesetak godina Ukrajini dekretom Hruscova, a da narod niko nista nije ni pitao.

seljadin

pre 9 godina

ma ko koga danas priznaje ? Cela Zapadna Evropa se ne moze pohvaliti postovanjem granica, tokom cele svoje istorije nisu postovali nikakve granice, od Australije do Kanade i Juzne Amerike, Afrike, Azije, sve su bile njihove osvojene teritorije.
Danas ne priznaju granice Rusiji, ni jednu, verujte da Rusija nema nuklearno oruzje prosli bi kao Srbija, Libija, Sirija, Irak, Avganistan... Prema tome u danasnjem i u nekadasnjem svetu jedini garant mira i bezbednosti je vojna moc, ko nema vojnu moc, taj ce proci kao americki indijanci pre 100 godina.... Uostalom mi smo videli ko danas poseduje rudnike na Kosovu i telekom Kosova, oni koji su odlucili o osvajanju Kosova i rudnika, a nasi Srbi su prosli kao Americki indijanci u rezervatima bez ikakvih prava....

marko

pre 9 godina

Krim je "poklonjen" Ukrajini dekretom nekog predsednika SSSRa (Hruscova?), kao sto je i dekretom vojska poslata u Madjarsku ili Cehoslovacku. Pa da je doticni predsednik ziv, opet bi umro kad bi video kako se ceo zapadni svet ubi od podrzavanja neke njegove odluke. A podrzana je izgleda samo zato sto je protiv (bas) ruskog naroda. Ako smatram da je invazija na Cehoslovacku bila cisto s...nje, zasto bih smatrao da Krim ne treba da bude deo Rusije?

proxima centauri

pre 9 godina

Ovi Vojvodjani me stvarno nerviraju.
Otcepljujte se vec jedanput, ako imate vecinu, i prestanite da nam pretite. I da, ne zaboravite da bi se i Madjari odcepili i ujedinili sa maticom. Mislite o tome.

MileSavic

pre 9 godina

Moze...Moze svaka teritorija da se prizna kao suverena drzava ako je to u interesu velikih! Volja naroda, ugnjetavanje vecine, nasilje, rat...Sve moze ako centri moci procene da im odgovara, u suprotnom priznaju "celovitost" I "suverenitet". Upravo ta selektivnost koja dominira medjunarodnom politikom, donosi sukobe I ratove. Nepostovanje medjunarodnog prava, dogovora I UN na marginama, tumacenje drzavnosti od slucaja do slucaja vodi da zivimo u svetu punom tenzija, vecih I manjih sukoba. Dok se velike kompanije enormno bogate, bogatasi odredjuju sulude zakone do tad gladna sirotinja ratuje.

CJ

pre 9 godina

Koga više zanimaju ta ujedinjena i odvajanja? To je ionako sve veštačko.Od Italije, Španije, Nemačke i VB može da se napravi novih 20 država. Realno, ako ću imati dobar život, ne zanima me da li ću živeti u Sremu, Vojvodini, Srbiji, Jugoslaviji, EU...

Boki

pre 9 godina

Al' su se ovi utripovali kao da je Skotska bila sastavni deo Engleske... Skotska, Engleska, Vels i Severna Irska su zajedno u neko uniji koja se zove "Ujedinjeno Kraljevstvo- UK" ili "Velika Britanija". Nesto slicno cemu i Evropska Unija tezi. Poredjenje Skotske sa Krimom, Kosovom, Baskijom, Katalonijom i slicnim regionima je, blago receno, neozbiljno.

nije da nije bilo volje za referendumom

pre 9 godina

Razlika je u tome sto Skotsku niko nije okupirao niti je referendum raspisan na silu,nego u dogovoru sa Londonom.Mi isto kazemo za Kosovo da nije bilo nikakvog dogovora sa Bgd niti je bilo referenduma, mego je silom proglasena nezavisnost,a to su razlike koje su velike.London je mirnim putem Skotskoj dao pravo da odluci.Krim nije nista dogovarao sa Kijevom, nego kad su Rusi usli tamo,za 15 dana su raspisali referendum.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(ex sns, 10. septembar 2014 16:30)

Beograd nikada nije zeleo da dozvoli referendum za Kosovo. Jer da je raspisan, na osnovu strukture stanovnistva, Kosovo bi se ocepilo iste sekunde bez ikakvih tenzija.

Бојан Илић

pre 9 godina

Najpre Srbija da prizna Kosovo onda kosovo mozda ce da prizna Krim
(Rama iz ciriha, 10. septembar 2014 22:15)

Нема потребе, небитно је!
Русија вас не признаје а и чини ми се да никад неће јер сте "пандорина кутија" која њима одговара да покажу свету моћ, нови светски поредак!:-)))
Глупо, некако незрело размишљање са твоје стране друже из Лангштрасе!:-)

pribil

pre 9 godina

Spojeni sudovi. Nego reci ce kako na krimu nije bilo demokratskih uslova i javne rasprave. A baskija i katalonija ,da ne kazem kvebek ili korzika, ili republika serbska? Leleeee...

Milan

pre 9 godina

Čuj Škotska ima ustavno pravo, a Britanija i nema ustav. Ima pravo jer Škoti neće da trpe Englesku u ekonomskom i političkom smislu i da hoće mogu prekinuti sve veze sa njima. Ovako nude dogovor da budu država ali sa engleskim monarhom kao i sve zemlje Komonvelta. Rešenje koje i Britaniji odgovara više nego puna nezavisnost.

slavija usko grlo

pre 9 godina

Posle ovih komentara - referendum za nezavisnost Vojvodine!
(Z, 10. septembar 2014 18:10)

Apsoluno podržavam. Ali kad skapirate da vas ne podržava ni 10% građana, hoćete li umuknuti već jednom?
(Srem, no alternative!, 10. septembar 2014 19:12)
Ne zna se ko ima vise "pristalica" - oni koji traze nezavisnost Vojvodine ili vi koji se zalazete za ukidanje autonomije. Pitanje je da li odvojeno ili zajedno imate 10%

Bear Brown

pre 9 godina

Ako se u Škotskoj sprovodi referendum o odvajanju, to znači da su oni sastavni deo nečega, isto kao i Krim. Škotska je država a Krim republika. Uvođenjem presedana u Međunarodno pravo 2008. godine je narušeno nešto što je bilo do tad jasno definisano i početak ere u kojoj ovu oblast regulišu moć sile i dobra volja.

Бомбос кратос

pre 9 godina

Логично. Ни Крим ни Шкотска нису отишли под бомбама, као Косово и Метохија.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Ljudi su zlo! Građani se razdvajaju i spajaju zbog boljeg sutra a političari iz čistih interesa. Na kraju si geografski predodređen da se družiš i posluješ sa okolinom, niko nije na marsu pa da se zauvek zaborave, samo je razlika kome ćeš posle plaćati komunalije i ko će ti davati na kašičicu. U eri informacija svi su svesni kako svet funkcioniše i kako ovo sve nema smisla sem da širi mržnju i zlo... obmane o bilo kakvom boljem životu sa tim spajanjem i razdvajanjen je šarena laža za jadno i izmanipulisano stanovništvo.

hm

pre 9 godina

Da. Krim ima neverovatne veze sa Skotskom. Inace, Skotskoj je Engleska davnih dana priznala nezavisnost, ali im je istorija bila doslovno krvava.