Sreda, 10.09.2014.

14:51

Škoti, ne lomite mi srce, ostanite

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u Edinburgu da bi mu se "srce slomilo" ako bi Škoti na referendumu izglasali odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Tanjug

Škoti, ne lomite mi srce, ostanite IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

Slobodan

pre 9 godina

@Na ovom primeru se vidi ogromna razlika između Britanije i Srbije.
Tamo premijer izađe i kaže nemojte molim vas, slomićete mi srce. Ali ako izglasaju nezavisnost poštovaće to. U Srbiji kada je deo države hteo nezavisnost nisu molili stanovnike da se ne odvajaju, nego su poslali policiju i vojsku. Za referendum nisu hteli ni da čuju, što je na kraju donelo hiljade poginulih i desetine hiljada proteranih na obe strane.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Lala Po, 10. septembar 2014 16:07)
Dragi lalo Po,u rtvom komentaru je jedna bitna neistina-kad se deo Srbije-(Kosovo i Metohija) odvojilo,odvjilo se silom NATO oruzja,a nikada pre topga ta teritorija KiM nije bila drzava nikad nije imala drzavnost sa Skotskom je slucaj uveliko drugaiji-Skotska je bila samostalna zemlja vekovima pre ulaska(a znamo kakav je to ulazak bio(SILOM))) u Uniju sa Englezima-e u tome je razlika!

komandant Mark, Zalosna Sova i Blaf

pre 9 godina

Kada ste nam cepali Jugoslaviju, nisam se nesto naljutio, mislio sam da nam cinite uslugu kad vec sami ne znamo da se dogovorimo kao ljudi. E, ali kada ste mi maznuli Kosovo, e to je, dragi moj, jaaaaako bolelo. I jos boli, i bolece dok god ne bude opet moje (a bice pre nego sto ce se tebi vratiti Skotska). Videces i sam kako to izgleda za koji dan - welcome to the broken hearts band!

Бојан Илић

pre 9 godina

"Ovo je potpuno različito od opštih izbora: Ovo je odluka ne o narednih pet godina, već o narednom veku", naglasio je britanski premijer.

Остаће упамћен као премијер за време чијег мандата се "распала" Краљевина!
Флека за поколења!:-)

SunReiser

pre 9 godina

Za sve koji su zaboravili šta se i kako dešavalo u sfrj.SFRJ je po uređenju bila federacija šest ravnopravnih republika s tim da je Srbija kao najveća imala i dve pokrajine. Milošević predsednik republike Srbije i predsednik SPS-a naslednik KPS-a. Stipe Mesić hrvat poslednji predsednik SFRJ koji je svom snagom radio na raspadu iste. Ante Marković hrvat poslednji premijer SFRJ koji je bio za opstanak države i čini mi se ok lik. Nacionalizam u najgorem obliku je zahvatio i zarazio sve bez izuzetaka. Kada se sve ovo uzme u obzir naravno da nije trebao da ide Milošević nigde i nikoga da moli već da razmisli o konfederaciji koja je bila predložena. Ali šta je bilo bilo je ne ponovila se SFRJ.

Dogoville

pre 9 godina

Haha ko o cemu Srbi o Kosovu i raspadu Jugoslavije. Zaboravljate da je raspad Jugoslavije poceo iz Beograda nerazumnom politikom bez kompromisa! U Velikoj Britaniji niko ne ubija ili proganja Skote kao sto se radilo sa Albancima na Kosovu tako da uporedjivanja Kosovo- Skotska su vam vise nego smesna
(Marko)

Jos smesnije porediti sa BiH Hrvatskom Slovenijom i ostalim koje su vekovima drzave a bile u Jugi dva kratka - oba nesuspela pokusaja jedino moguca sa liderom tipa Tita i rezimom koji ispada a smo mi mrzili najvise. Malo objektivnosti za promenu ne bi skodilo nasim srcima i dusi. Da ne govorimo Kosovo i ostale niko nije molio nego pretio pre nego su i proglasile samostalnost na cuvenim srcanim dogadjanjima naroda i setajucim predsednistvom (znamo da se bijemo kazalo onomad i to je bila najneznija poruka).

Mile

pre 9 godina

Ja navijam da se Skotska odvoji! Jer, onda ce biti pravi trenutak da se otvori firma za proizvodnju zastava - kada ode Skotska, ode i ona plava farba na zastavi UK i bice bela. Ali to znaci da ce i Novi Zeland, Australija i sve one sitne drzavice sto imaju u gornjem levom uglu UK zastavu da promene plavu boju u belu. Bice velika potraznja za zastavama!

Miloš

pre 9 godina

Šta god bilo, ovo je lekcija za nas, za Ukrajince i Ruse i sve ostale kojima je prolivanje krvi prvih suseda i dojučerašnjih zemljaka bilo lakše od civilizovane kampanje i slobodnog izbora onih na koje će ta odluka najviše uticati, pa makar bila na momente patetična.

Da je Milošević ovako govorio 1991. na Trgu Bana Jelačića, Hrvatska bi verovatno opet izabrala nezavisnost, ali niko ne bi gurnut u strašan rat koji nas je sve i ljudski i ekonomski ozbiljno unazadio i - danas bismo najverovatnije bili najbolji prijatelji i ništa se suštinski ne bi promenilo.

zeka

pre 9 godina

nadam se da ce mo biti prvi koji ce priznati nezavisnost skotske. a i ambasadore da ne zaboravimo.
a ambasadu da im damo odmah preko od velike britanijske u bg. da se svaki dan gledaju kroz prozor.

Ena

pre 9 godina

@(faktoidi, 10. septembar 2014 15:44)
slabo se ovakvi komentar objave a i nema ko to da cuje i cita
sve je u mocvari, sta reci
a zajedljivost maksimalna

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Epa Braune vidi kako boli i Srce se cepa kada se od Drzave otkine deo? Kakoli je Srbe bolelo kada ste nas bombardovali i potom oteli Kosovo i Metohiju?!Boli i to tesko boli Braune! Aki neka da osetite i vi jedan "maleni"bol posle 300 godina!

Lala Po

pre 9 godina

Na ovom primeru se vidi ogromna razlika između Britanije i Srbije.
Tamo premijer izađe i kaže nemojte molim vas, slomićete mi srce. Ali ako izglasaju nezavisnost poštovaće to.
U Srbiji kada je deo države hteo nezavisnost nisu molili stanovnike da se ne odvajaju, nego su poslali policiju i vojsku. Za referendum nisu hteli ni da čuju, što je na kraju donelo hiljade poginulih i desetine hiljada proteranih na obe strane.

Komša

pre 9 godina

Sad kad Škoti odluče da ostanu da bi njihove budžetlije muzle Britaniju ispašće da su ostali jer ih je gospodin lepo molio.E,onda će svim državama koje se suočavaju sa separatizmom da preporuče svoj model ubedjivanja kao jedini demokratski.Ima da razmontiraju pola Evrope.I onda će i dalje da piju čaj u 5.
Kakav Ričard,kakvo Lavlje srce.Krho i lomljivo je srce budućnosti.
Kapa dole.

London_calling

pre 9 godina

Citam ove zlurade komentare iz Srbije i onda mi je opet jasno sto sam otisao. Ljudi gledajte bre svoja posla i gde zivite. Ovde se obican svet ne potresa mnogo oko odlaska Skotske.

anglophile

pre 9 godina

Moram opet da posaljem komentar jer nemogu da verujem kako ovde neki pisu,dali su nepismeni ili sta ja stvarno neznam,evo jos jedanput,ako Skoti odu i Irci i Velsanii i kad bi Engleska ostala sama uvek ama uvek bice velika svetska sila, sa svojih 58 miliona stanovnika i sa rastucim natalitetom i BDP-om od 2500 milijardi dolara, Engleska ce i dalje biti nuklearna sila,imace i dalje nosace aviona,jaku avijaciju,jaku vojsku koju ce i dalje da koristi na globalnom planu ako zatreba i dalje ce imati jaku ekonomiju i modernu industriju jer imaju mnogo jakih Multinacionalnih kopanija ,Engleski kapital ulozen je svugde u svetu u stotinama milijardi dolara.Sa Skotima,S Ircima i Velsanima BDP,se onda penje na 2800 milijardi,znaci kad bi oni svi otisli gubitak od 300 milijardi katastrofa zar ne .Ja bi zamolio moderatora da ovo objavi tako da ovi koji iz mrznje pisu da vide pravu realnost koju i onako verovatno znaju ali mrznja je mrznja.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Rat u Jugoslaviji je zavrsen 1991 godine,Hrvatska vec priznata 1992 godine bez Krajine,sto je Srbiju tako potreslo za kratki rat koji nije vodjen u Srbiji?Ko nastavio rat?

Marko

pre 9 godina

Haha ko o cemu Srbi o Kosovu i raspadu Jugoslavije. Zaboravljate da je raspad Jugoslavije poceo iz Beograda nerazumnom politikom bez kompromisa! U Velikoj Britaniji niko ne ubija ili proganja Skote kao sto se radilo sa Albancima na Kosovu tako da uporedjivanja Kosovo- Skotska su vam vise nego smesna

prorok

pre 9 godina

Rodjen sam u drzavi koja vise ne postoji! Zasto sad prica ima ovakav tok kad ste nekad govorili drugacije? Vasu bol razumem ali se nadam da i Vi razumete sad moju ili bolje reci nasu bol! Zelim da napomenem da zivim i radim daleko od mog grada (u tudjini) sa normalnim ljudima koji imaju razlicita imena! Anel, Dzemo, Ante, Janez, Ipce, Rade, Dalibor! Svi zalimo za onim sto vise nemamo! Sad pokusaj da razumijes kako je nama koji smo bili nekad nesto a danas smo niko i nista. Hvala.

T&T

pre 9 godina

Cek malo, patetika od arogantnih Engleza?
Hmmm to je novo.... ne secam se da su bili ovako pateticni, pardon "emotivni" kada su rasturali tudje drzave...

faktoidi

pre 9 godina

Slusajte botovi slobini, niko vam nije kriv za raspad Jugoslavije do par komunistickih aparatcika koji su hteli svu vlast ali ne i da se modernizuju. Dojadili su mi vise vasi ignorantski komentari. Samo biste nekog spolja krivili a mnogo vam je prijao dodatak dnevniku i piratizovani film svaki dan na Politici. Sloba vam je spustio plate na 2 marke i opet ste mu klicali. Sad tako i za ovog sto se pravi da hoda po vodi. Nema vama spasa, a ni meni sa vama. Vi i ne razumete velicinu i znacaj Engleske, iako je i ovaj referendum samo jos jedna potvrda te velicine. Inostranstvo ste videli na sverc turama po Madjarskoj i Grckoj. I sad nalazite da iz svog mulja dajete zajedljive komentare...evo vam ide parada, spremite kamenice, taman da malo prosetate

Лиман

pre 9 godina

Они тамо имају поглавицу Сломљено Срце а ми овде поглавицу Меко Срце. Глобално село. Слобода за Шкотску.

Zoran danilovic

pre 9 godina

Gospodine Kamerune, iskreno se nadam da che Skoti izglasati nezavisnost iz mnogih, pre svega istorijskih razloga. Tlacili ste ih, porobljavali i ubijali i na razne druge nacine unistavali. Sada, u ovom istrorijskom trenutku vama se 'lomi srce' ? U tipicno engleskom, dakle ne britanskom vec engleskom stilu, vas ni malo nije bolelo srce kada su ginula deca u Gazi , vec ste u to isto vreme u Tel Avivu, gde ste bili u zvanicnoj poseti, gromko izjavili kako je Britanija bila i bice veliki prijatelj i uvek na strani Izraela ?! Slucajno sam gledao vash govor na bbc'u, i verujte mi da sam osecao stid . Mislim da se to zove 'transfer blama' , koga vi , kao ni srca koje vam je po vashem recima sada u opasnosti da se slomi od strane Skota - nemate. Skote voli ceo svet, a Engleze ? Kada je vas predhodnik Bler sa bivsim americkim predsednikom Klintonom rusio ovu nasu nesretnu Jugoslaviju, kako ste se osecali ? Vidite, zbog vas i vama slicnih politicara svet u globalu bar , i ne voli Engleze. Arogantni, bahati, umisljeni...sve sto Skoti nisu. Ziveo,sam dugi niz godina u Juznoj Africi i imam mnogo prijatelja skota, svi gotovo bez izuzetka su bili sjajni momci i dobri prijatelji. Ne kazem da medju Englezima nema dobrih ljudi, daleko od toga, ali po meni i videchemo koliko josh miliona Skota za neki dan, Skotska treba da postane suverena zemlja. It is time. Napred Skotska, Srbija je uz vas, uvek ce i biti.

zoran

pre 9 godina

Zivim u U.K podosta godina i jos ne sretoh Shkota koji bi zajedno sa Engleskom. Tako da sasvim sigurno, 100%, Shkotska je nezavisna posle 18. ovog meseca. Nije samo porblem, za Kameruna i kraljicu, ovo odvajanje, vec Vels i S.Irska koje su rekle da prate ova deshavanja pa ce postupiti u skladu sa rezultatima referenduma u Shkotskoj. Drugim rechima, odvajanje ce se nastaviti. To je OZBILJAN problem za Engleze. No, kako sejesh, tako zanjesh. Shta da se radi.

anti spam

pre 9 godina

Klasika, srBi podrzavaju nezavisnost Skotske... Sve u korist svoje stete, uvek i svuda.
Nama je bre odlicno, savrseno kako bi trebalo da bude

Imemoje

pre 9 godina

Vrlo patetično. Škoti treba da se osamostale. Sam vodiš svoju državu i ako ima problema sam si kriv za to, a ne ovako se nadaš da će neko odlučiti najbolje za tebe, jer ipak Škota ima dosta malo u odnosu na Engleze.

darth Neshko

pre 9 godina

hmm, iako je licemerno, ipak tako se to radi, fino, pomalo pateticno, ali drzavnicki, a ne kao neki pre jedno dvadesetak godina, ako hocete da idete idite al mi prvo da balvanima obelezimo sta nece d ide. Ali mi nismo englezj... a ni oni nisu sorabi, jer da jesu izabrali bi neku gajdasku boraniju tipa troterovih, pa bi imali ratove cicaka, posto su imali ratove ruza, nekako u vreme kada smo se mi turcima uvlacili pod kozu..

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

Ne mogu se praviti paralele izmedju Skotske i Kosova, odnosno izmedju nekog drugog dela Srbije i Velsa. To su drzave koje su deo ujedinjenog kraljevstva, drzave koje imaju vekovne nacije, ne regioni niti oblici separatizma, odnosno deo nacije koji zeli nesto drugo biti. Ovde niko Engleskoj ne uzima sto je njeno, dok je sa Srbijom i kosovom bilo drugacije. Ne mogu verovati u to, koliko komentara ima koji porede ova dva slucaja. Jedan je najveci presedan ikada (kosovo), koji je zapadni blok podrzao u potpunosti, a drugi je slucaj drzava koja je priznata u svojim granicama. Unitarna Britanija odavno vec ne postoji. Skotska mora biti nezavisna, ukoliko to njeni gradjani zele, jer nije region niti je oblast. Drzava je u sklopu jednoga kraljevstva, njeno je pravo da istupi ukoliko joj isto vise nije odgovarajuce.

Čerčil

pre 9 godina

Mislio sam da posle Tonija Blera ostaje sivilo...ali ovaj je izgleda na putu da bude još gori...kakav blam da ovakav čovek bude premijer Ujedinjenog Kraljevstva...kakva sramota...

Miki

pre 9 godina

To je izbor Skota.Ako budu zeleli da se otcepe ucinice to,ako ne ne.Samo treba skrenuti paznju da se sve u Britaniji,Cehoslovackoj i SSSR sto se tice raspada desilo mirno.Samo kod nas je bilo rata...Da li su to Amerikanci i dalje krivi ili je u nama nesto?

Englez

pre 9 godina

Posto zivim u Engleskoj vec godinama, znam za prostu racunicu:
Ako se Skoti odvoje, laburisti tesko da ce ikad opet dobiti izbore jer je znacajan broj njihovih biraca u Skotskoj dok konzervativci nemaju nikakvu podrsku.
Tako da Kameronu, kao lideru konzervativne partije ovo u stvari odgovara...

gvatemala

pre 9 godina

pocinje da mi se dopada ovaj kamerun - ako bude neophodan jezicak na vagi za nezavisnost skotske - onda ce to biti njegova odbojna retorika - i inace ga u skotskoj niko ne voli - tako da polako pocinjem da verujem u dobre vesti iz nezavisne skotske

Darijan

pre 9 godina

Ovako se zadrzava deo drzave u uniji: pruzenom rukom, emocijama, ustupcima, kompromisom, lobiranjem, a ne ucenama, oruzjem, granatama, kao sto je radio Milosevic devedesetih, a Putin danas. Od Britanaca treba uciti i sa njima biti u savezu, a ne sa Rusima, koji vas uvek iskoriste i napuste kad je njima to u interesu, a sto nasa istorija potvrdjuje.

Popokatepetl

pre 9 godina

Iako sam zagrizeni Delija,sad bi mu super legla neka obrada onog grobarskog-Uzalud trud,dzaba ti sve,ti Skote molis,al' opet ne ide dos'o je kraj moj Dejvide,nista od kraljevstva vec do godine.Kraljica i kralj i imperije,opljackan svet,pomoc Amerike,umire nada,gotov je san,Skot ce biti opet nezavistan.

zlocko

pre 9 godina

Pratim po stranim sajtovima vesti o ovome, čini mi se da su Škoti odlučni da izglasaju "Yes".
A manje više prilikom svakog komentara, Škoti političare iz Londona opisuju kao "muža koji je očajan i koji ženi ne želi da da razvod." Sa druge strane, ni Englezi nisu ravnodušni, ali vidim da bi i oni voleli da se razdvoje, valjda uglavnom zbog finansija ( to ne znam nisam toliko upućen ).
U svakom slučaju, Škotima sve najbolje, pa neka bude kako oni odluče.
Da li će da im bude bolje ili ne, videćemo, o tome ne možemo da sudimo ni vi ni ja iz Srbije.
U svakom slučaju, neka sve prođe fer i korektno, pa ako budu izglasali nezavisnog, da pozdravimo najmlađu novu (staru) državu u Evropi.

Pozdrav svima :)

Karma

pre 9 godina

Zaigrala mecka i pred njihovim vratima, gde su im sada one price o "pravu naroda na samoopredeljenje" koje vazi na Kosovu, ali ne na Krimu, jao jao mangupi zapadnjacki...

my way

pre 9 godina

Јао, каква срцепарајућа изјава, да није одмах након тога директне претње везане за фунту скоро па да и дирне човека. Стварно сте много тога дивног урадили заједно, другима сте ломили срца, душе, тела, огњишта, државе...

Aca Znalac

pre 9 godina

Kako ovo tumačiti. Engleska je bila jedan od zaverenika u borbi za raspad one Jugoslavije, a sada Kameron plače, moli, kumi Škote da ostanu u njihovoj zajednici zvanoj Rajomuni. E Englezi vidite da dođe i red da se vi raspadnete iako po meni Škoti čine krivu stvar i bolje bi im bilo da su sa Engleskom. Samo na papirologiju (LK, izvodi iz knjige rođenih i umrlih, raznorazne dozvole, pa onda indeksi, pa knjižice za osnovno, usmereno i ostalo obrazovanje, pa zdravstvene knjižice sa grbom Škotske odnosno Engleske, pa štampanje novog škotskog novca i mislim tako to).Imaju i jedni i drugi da potroše silne milijarde funata engleskih i škotskih.

cp o

pre 9 godina

Hhahaha, kakav naslov-tipican licemerno-podmuklo engleski. Skoti, ne nasedajte vekovima na engleske podvale. Uzmite samostalnost, pa posle radite sa njom sta vam volja

Zoran Popovic

pre 9 godina

Iako sacica vas ismejava engleskog premijera zbog komentara, iako se ja nazalost slazem sa vecinom komentatora ovde da su Englezi cinicni i prevejani u internacionalnoj politici, jedna stvar je sigurna: njihov premijer govori o slomljenom srcu i moli kao razuman civilizovan covek da Skotska ostane u uniji i preti realnim reprekusijama administrativne prirode dok Sloveni na Balklanu i na Karpatima ne mole i razgovaraju nego odmah kolju po staroj slovenskoj: "Ti ces da se otcepljuses?!? More j...cu ti kevu i zapalicu ti sve pa i da ja izgorim sa tobom!" Toliko o civilizacijskom napretku na cetiri strane sveta.

Sinisa

pre 9 godina

Kulturno i civilizovano nema sta. Da to resava Putin ili Milosevic vec bi optuzio Skote da ugrozavaju prava engleske manjine u Skotskojj

Boki

pre 9 godina

Bolje nemoj da nabrajs koje ste to stvari uradili "zajedno",bila bi to istorija krvi i suza ugnjetenih i ekspoatisanih naroda sirom sveta kroz vekove....

Boki

pre 9 godina

Bolje nemoj da nabrajs koje ste to stvari uradili "zajedno",bila bi to istorija krvi i suza ugnjetenih i ekspoatisanih naroda sirom sveta kroz vekove....

Karma

pre 9 godina

Zaigrala mecka i pred njihovim vratima, gde su im sada one price o "pravu naroda na samoopredeljenje" koje vazi na Kosovu, ali ne na Krimu, jao jao mangupi zapadnjacki...

cp o

pre 9 godina

Hhahaha, kakav naslov-tipican licemerno-podmuklo engleski. Skoti, ne nasedajte vekovima na engleske podvale. Uzmite samostalnost, pa posle radite sa njom sta vam volja

Čerčil

pre 9 godina

Mislio sam da posle Tonija Blera ostaje sivilo...ali ovaj je izgleda na putu da bude još gori...kakav blam da ovakav čovek bude premijer Ujedinjenog Kraljevstva...kakva sramota...

zlocko

pre 9 godina

Pratim po stranim sajtovima vesti o ovome, čini mi se da su Škoti odlučni da izglasaju "Yes".
A manje više prilikom svakog komentara, Škoti političare iz Londona opisuju kao "muža koji je očajan i koji ženi ne želi da da razvod." Sa druge strane, ni Englezi nisu ravnodušni, ali vidim da bi i oni voleli da se razdvoje, valjda uglavnom zbog finansija ( to ne znam nisam toliko upućen ).
U svakom slučaju, Škotima sve najbolje, pa neka bude kako oni odluče.
Da li će da im bude bolje ili ne, videćemo, o tome ne možemo da sudimo ni vi ni ja iz Srbije.
U svakom slučaju, neka sve prođe fer i korektno, pa ako budu izglasali nezavisnog, da pozdravimo najmlađu novu (staru) državu u Evropi.

Pozdrav svima :)

Englez

pre 9 godina

Posto zivim u Engleskoj vec godinama, znam za prostu racunicu:
Ako se Skoti odvoje, laburisti tesko da ce ikad opet dobiti izbore jer je znacajan broj njihovih biraca u Skotskoj dok konzervativci nemaju nikakvu podrsku.
Tako da Kameronu, kao lideru konzervativne partije ovo u stvari odgovara...

gvatemala

pre 9 godina

pocinje da mi se dopada ovaj kamerun - ako bude neophodan jezicak na vagi za nezavisnost skotske - onda ce to biti njegova odbojna retorika - i inace ga u skotskoj niko ne voli - tako da polako pocinjem da verujem u dobre vesti iz nezavisne skotske

Popokatepetl

pre 9 godina

Iako sam zagrizeni Delija,sad bi mu super legla neka obrada onog grobarskog-Uzalud trud,dzaba ti sve,ti Skote molis,al' opet ne ide dos'o je kraj moj Dejvide,nista od kraljevstva vec do godine.Kraljica i kralj i imperije,opljackan svet,pomoc Amerike,umire nada,gotov je san,Skot ce biti opet nezavistan.

Imemoje

pre 9 godina

Vrlo patetično. Škoti treba da se osamostale. Sam vodiš svoju državu i ako ima problema sam si kriv za to, a ne ovako se nadaš da će neko odlučiti najbolje za tebe, jer ipak Škota ima dosta malo u odnosu na Engleze.

Zoran danilovic

pre 9 godina

Gospodine Kamerune, iskreno se nadam da che Skoti izglasati nezavisnost iz mnogih, pre svega istorijskih razloga. Tlacili ste ih, porobljavali i ubijali i na razne druge nacine unistavali. Sada, u ovom istrorijskom trenutku vama se 'lomi srce' ? U tipicno engleskom, dakle ne britanskom vec engleskom stilu, vas ni malo nije bolelo srce kada su ginula deca u Gazi , vec ste u to isto vreme u Tel Avivu, gde ste bili u zvanicnoj poseti, gromko izjavili kako je Britanija bila i bice veliki prijatelj i uvek na strani Izraela ?! Slucajno sam gledao vash govor na bbc'u, i verujte mi da sam osecao stid . Mislim da se to zove 'transfer blama' , koga vi , kao ni srca koje vam je po vashem recima sada u opasnosti da se slomi od strane Skota - nemate. Skote voli ceo svet, a Engleze ? Kada je vas predhodnik Bler sa bivsim americkim predsednikom Klintonom rusio ovu nasu nesretnu Jugoslaviju, kako ste se osecali ? Vidite, zbog vas i vama slicnih politicara svet u globalu bar , i ne voli Engleze. Arogantni, bahati, umisljeni...sve sto Skoti nisu. Ziveo,sam dugi niz godina u Juznoj Africi i imam mnogo prijatelja skota, svi gotovo bez izuzetka su bili sjajni momci i dobri prijatelji. Ne kazem da medju Englezima nema dobrih ljudi, daleko od toga, ali po meni i videchemo koliko josh miliona Skota za neki dan, Skotska treba da postane suverena zemlja. It is time. Napred Skotska, Srbija je uz vas, uvek ce i biti.

faktoidi

pre 9 godina

Slusajte botovi slobini, niko vam nije kriv za raspad Jugoslavije do par komunistickih aparatcika koji su hteli svu vlast ali ne i da se modernizuju. Dojadili su mi vise vasi ignorantski komentari. Samo biste nekog spolja krivili a mnogo vam je prijao dodatak dnevniku i piratizovani film svaki dan na Politici. Sloba vam je spustio plate na 2 marke i opet ste mu klicali. Sad tako i za ovog sto se pravi da hoda po vodi. Nema vama spasa, a ni meni sa vama. Vi i ne razumete velicinu i znacaj Engleske, iako je i ovaj referendum samo jos jedna potvrda te velicine. Inostranstvo ste videli na sverc turama po Madjarskoj i Grckoj. I sad nalazite da iz svog mulja dajete zajedljive komentare...evo vam ide parada, spremite kamenice, taman da malo prosetate

Лиман

pre 9 godina

Они тамо имају поглавицу Сломљено Срце а ми овде поглавицу Меко Срце. Глобално село. Слобода за Шкотску.

my way

pre 9 godina

Јао, каква срцепарајућа изјава, да није одмах након тога директне претње везане за фунту скоро па да и дирне човека. Стварно сте много тога дивног урадили заједно, другима сте ломили срца, душе, тела, огњишта, државе...

Aca Znalac

pre 9 godina

Kako ovo tumačiti. Engleska je bila jedan od zaverenika u borbi za raspad one Jugoslavije, a sada Kameron plače, moli, kumi Škote da ostanu u njihovoj zajednici zvanoj Rajomuni. E Englezi vidite da dođe i red da se vi raspadnete iako po meni Škoti čine krivu stvar i bolje bi im bilo da su sa Engleskom. Samo na papirologiju (LK, izvodi iz knjige rođenih i umrlih, raznorazne dozvole, pa onda indeksi, pa knjižice za osnovno, usmereno i ostalo obrazovanje, pa zdravstvene knjižice sa grbom Škotske odnosno Engleske, pa štampanje novog škotskog novca i mislim tako to).Imaju i jedni i drugi da potroše silne milijarde funata engleskih i škotskih.

T&T

pre 9 godina

Cek malo, patetika od arogantnih Engleza?
Hmmm to je novo.... ne secam se da su bili ovako pateticni, pardon "emotivni" kada su rasturali tudje drzave...

zoran

pre 9 godina

Zivim u U.K podosta godina i jos ne sretoh Shkota koji bi zajedno sa Engleskom. Tako da sasvim sigurno, 100%, Shkotska je nezavisna posle 18. ovog meseca. Nije samo porblem, za Kameruna i kraljicu, ovo odvajanje, vec Vels i S.Irska koje su rekle da prate ova deshavanja pa ce postupiti u skladu sa rezultatima referenduma u Shkotskoj. Drugim rechima, odvajanje ce se nastaviti. To je OZBILJAN problem za Engleze. No, kako sejesh, tako zanjesh. Shta da se radi.

Mile

pre 9 godina

Ja navijam da se Skotska odvoji! Jer, onda ce biti pravi trenutak da se otvori firma za proizvodnju zastava - kada ode Skotska, ode i ona plava farba na zastavi UK i bice bela. Ali to znaci da ce i Novi Zeland, Australija i sve one sitne drzavice sto imaju u gornjem levom uglu UK zastavu da promene plavu boju u belu. Bice velika potraznja za zastavama!

zeka

pre 9 godina

nadam se da ce mo biti prvi koji ce priznati nezavisnost skotske. a i ambasadore da ne zaboravimo.
a ambasadu da im damo odmah preko od velike britanijske u bg. da se svaki dan gledaju kroz prozor.

Miloš

pre 9 godina

Šta god bilo, ovo je lekcija za nas, za Ukrajince i Ruse i sve ostale kojima je prolivanje krvi prvih suseda i dojučerašnjih zemljaka bilo lakše od civilizovane kampanje i slobodnog izbora onih na koje će ta odluka najviše uticati, pa makar bila na momente patetična.

Da je Milošević ovako govorio 1991. na Trgu Bana Jelačića, Hrvatska bi verovatno opet izabrala nezavisnost, ali niko ne bi gurnut u strašan rat koji nas je sve i ljudski i ekonomski ozbiljno unazadio i - danas bismo najverovatnije bili najbolji prijatelji i ništa se suštinski ne bi promenilo.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Epa Braune vidi kako boli i Srce se cepa kada se od Drzave otkine deo? Kakoli je Srbe bolelo kada ste nas bombardovali i potom oteli Kosovo i Metohiju?!Boli i to tesko boli Braune! Aki neka da osetite i vi jedan "maleni"bol posle 300 godina!

Zoran Popovic

pre 9 godina

Iako sacica vas ismejava engleskog premijera zbog komentara, iako se ja nazalost slazem sa vecinom komentatora ovde da su Englezi cinicni i prevejani u internacionalnoj politici, jedna stvar je sigurna: njihov premijer govori o slomljenom srcu i moli kao razuman civilizovan covek da Skotska ostane u uniji i preti realnim reprekusijama administrativne prirode dok Sloveni na Balklanu i na Karpatima ne mole i razgovaraju nego odmah kolju po staroj slovenskoj: "Ti ces da se otcepljuses?!? More j...cu ti kevu i zapalicu ti sve pa i da ja izgorim sa tobom!" Toliko o civilizacijskom napretku na cetiri strane sveta.

anti spam

pre 9 godina

Klasika, srBi podrzavaju nezavisnost Skotske... Sve u korist svoje stete, uvek i svuda.
Nama je bre odlicno, savrseno kako bi trebalo da bude

Miki

pre 9 godina

To je izbor Skota.Ako budu zeleli da se otcepe ucinice to,ako ne ne.Samo treba skrenuti paznju da se sve u Britaniji,Cehoslovackoj i SSSR sto se tice raspada desilo mirno.Samo kod nas je bilo rata...Da li su to Amerikanci i dalje krivi ili je u nama nesto?

Lala Po

pre 9 godina

Na ovom primeru se vidi ogromna razlika između Britanije i Srbije.
Tamo premijer izađe i kaže nemojte molim vas, slomićete mi srce. Ali ako izglasaju nezavisnost poštovaće to.
U Srbiji kada je deo države hteo nezavisnost nisu molili stanovnike da se ne odvajaju, nego su poslali policiju i vojsku. Za referendum nisu hteli ni da čuju, što je na kraju donelo hiljade poginulih i desetine hiljada proteranih na obe strane.

prorok

pre 9 godina

Rodjen sam u drzavi koja vise ne postoji! Zasto sad prica ima ovakav tok kad ste nekad govorili drugacije? Vasu bol razumem ali se nadam da i Vi razumete sad moju ili bolje reci nasu bol! Zelim da napomenem da zivim i radim daleko od mog grada (u tudjini) sa normalnim ljudima koji imaju razlicita imena! Anel, Dzemo, Ante, Janez, Ipce, Rade, Dalibor! Svi zalimo za onim sto vise nemamo! Sad pokusaj da razumijes kako je nama koji smo bili nekad nesto a danas smo niko i nista. Hvala.

Darijan

pre 9 godina

Ovako se zadrzava deo drzave u uniji: pruzenom rukom, emocijama, ustupcima, kompromisom, lobiranjem, a ne ucenama, oruzjem, granatama, kao sto je radio Milosevic devedesetih, a Putin danas. Od Britanaca treba uciti i sa njima biti u savezu, a ne sa Rusima, koji vas uvek iskoriste i napuste kad je njima to u interesu, a sto nasa istorija potvrdjuje.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

Ne mogu se praviti paralele izmedju Skotske i Kosova, odnosno izmedju nekog drugog dela Srbije i Velsa. To su drzave koje su deo ujedinjenog kraljevstva, drzave koje imaju vekovne nacije, ne regioni niti oblici separatizma, odnosno deo nacije koji zeli nesto drugo biti. Ovde niko Engleskoj ne uzima sto je njeno, dok je sa Srbijom i kosovom bilo drugacije. Ne mogu verovati u to, koliko komentara ima koji porede ova dva slucaja. Jedan je najveci presedan ikada (kosovo), koji je zapadni blok podrzao u potpunosti, a drugi je slucaj drzava koja je priznata u svojim granicama. Unitarna Britanija odavno vec ne postoji. Skotska mora biti nezavisna, ukoliko to njeni gradjani zele, jer nije region niti je oblast. Drzava je u sklopu jednoga kraljevstva, njeno je pravo da istupi ukoliko joj isto vise nije odgovarajuce.

London_calling

pre 9 godina

Citam ove zlurade komentare iz Srbije i onda mi je opet jasno sto sam otisao. Ljudi gledajte bre svoja posla i gde zivite. Ovde se obican svet ne potresa mnogo oko odlaska Skotske.

komandant Mark, Zalosna Sova i Blaf

pre 9 godina

Kada ste nam cepali Jugoslaviju, nisam se nesto naljutio, mislio sam da nam cinite uslugu kad vec sami ne znamo da se dogovorimo kao ljudi. E, ali kada ste mi maznuli Kosovo, e to je, dragi moj, jaaaaako bolelo. I jos boli, i bolece dok god ne bude opet moje (a bice pre nego sto ce se tebi vratiti Skotska). Videces i sam kako to izgleda za koji dan - welcome to the broken hearts band!

Бојан Илић

pre 9 godina

"Ovo je potpuno različito od opštih izbora: Ovo je odluka ne o narednih pet godina, već o narednom veku", naglasio je britanski premijer.

Остаће упамћен као премијер за време чијег мандата се "распала" Краљевина!
Флека за поколења!:-)

SunReiser

pre 9 godina

Za sve koji su zaboravili šta se i kako dešavalo u sfrj.SFRJ je po uređenju bila federacija šest ravnopravnih republika s tim da je Srbija kao najveća imala i dve pokrajine. Milošević predsednik republike Srbije i predsednik SPS-a naslednik KPS-a. Stipe Mesić hrvat poslednji predsednik SFRJ koji je svom snagom radio na raspadu iste. Ante Marković hrvat poslednji premijer SFRJ koji je bio za opstanak države i čini mi se ok lik. Nacionalizam u najgorem obliku je zahvatio i zarazio sve bez izuzetaka. Kada se sve ovo uzme u obzir naravno da nije trebao da ide Milošević nigde i nikoga da moli već da razmisli o konfederaciji koja je bila predložena. Ali šta je bilo bilo je ne ponovila se SFRJ.

Marko

pre 9 godina

Haha ko o cemu Srbi o Kosovu i raspadu Jugoslavije. Zaboravljate da je raspad Jugoslavije poceo iz Beograda nerazumnom politikom bez kompromisa! U Velikoj Britaniji niko ne ubija ili proganja Skote kao sto se radilo sa Albancima na Kosovu tako da uporedjivanja Kosovo- Skotska su vam vise nego smesna

Komša

pre 9 godina

Sad kad Škoti odluče da ostanu da bi njihove budžetlije muzle Britaniju ispašće da su ostali jer ih je gospodin lepo molio.E,onda će svim državama koje se suočavaju sa separatizmom da preporuče svoj model ubedjivanja kao jedini demokratski.Ima da razmontiraju pola Evrope.I onda će i dalje da piju čaj u 5.
Kakav Ričard,kakvo Lavlje srce.Krho i lomljivo je srce budućnosti.
Kapa dole.

Sinisa

pre 9 godina

Kulturno i civilizovano nema sta. Da to resava Putin ili Milosevic vec bi optuzio Skote da ugrozavaju prava engleske manjine u Skotskojj

anglophile

pre 9 godina

Moram opet da posaljem komentar jer nemogu da verujem kako ovde neki pisu,dali su nepismeni ili sta ja stvarno neznam,evo jos jedanput,ako Skoti odu i Irci i Velsanii i kad bi Engleska ostala sama uvek ama uvek bice velika svetska sila, sa svojih 58 miliona stanovnika i sa rastucim natalitetom i BDP-om od 2500 milijardi dolara, Engleska ce i dalje biti nuklearna sila,imace i dalje nosace aviona,jaku avijaciju,jaku vojsku koju ce i dalje da koristi na globalnom planu ako zatreba i dalje ce imati jaku ekonomiju i modernu industriju jer imaju mnogo jakih Multinacionalnih kopanija ,Engleski kapital ulozen je svugde u svetu u stotinama milijardi dolara.Sa Skotima,S Ircima i Velsanima BDP,se onda penje na 2800 milijardi,znaci kad bi oni svi otisli gubitak od 300 milijardi katastrofa zar ne .Ja bi zamolio moderatora da ovo objavi tako da ovi koji iz mrznje pisu da vide pravu realnost koju i onako verovatno znaju ali mrznja je mrznja.

darth Neshko

pre 9 godina

hmm, iako je licemerno, ipak tako se to radi, fino, pomalo pateticno, ali drzavnicki, a ne kao neki pre jedno dvadesetak godina, ako hocete da idete idite al mi prvo da balvanima obelezimo sta nece d ide. Ali mi nismo englezj... a ni oni nisu sorabi, jer da jesu izabrali bi neku gajdasku boraniju tipa troterovih, pa bi imali ratove cicaka, posto su imali ratove ruza, nekako u vreme kada smo se mi turcima uvlacili pod kozu..

Ena

pre 9 godina

@(faktoidi, 10. septembar 2014 15:44)
slabo se ovakvi komentar objave a i nema ko to da cuje i cita
sve je u mocvari, sta reci
a zajedljivost maksimalna

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Rat u Jugoslaviji je zavrsen 1991 godine,Hrvatska vec priznata 1992 godine bez Krajine,sto je Srbiju tako potreslo za kratki rat koji nije vodjen u Srbiji?Ko nastavio rat?

Dogoville

pre 9 godina

Haha ko o cemu Srbi o Kosovu i raspadu Jugoslavije. Zaboravljate da je raspad Jugoslavije poceo iz Beograda nerazumnom politikom bez kompromisa! U Velikoj Britaniji niko ne ubija ili proganja Skote kao sto se radilo sa Albancima na Kosovu tako da uporedjivanja Kosovo- Skotska su vam vise nego smesna
(Marko)

Jos smesnije porediti sa BiH Hrvatskom Slovenijom i ostalim koje su vekovima drzave a bile u Jugi dva kratka - oba nesuspela pokusaja jedino moguca sa liderom tipa Tita i rezimom koji ispada a smo mi mrzili najvise. Malo objektivnosti za promenu ne bi skodilo nasim srcima i dusi. Da ne govorimo Kosovo i ostale niko nije molio nego pretio pre nego su i proglasile samostalnost na cuvenim srcanim dogadjanjima naroda i setajucim predsednistvom (znamo da se bijemo kazalo onomad i to je bila najneznija poruka).

Slobodan

pre 9 godina

@Na ovom primeru se vidi ogromna razlika između Britanije i Srbije.
Tamo premijer izađe i kaže nemojte molim vas, slomićete mi srce. Ali ako izglasaju nezavisnost poštovaće to. U Srbiji kada je deo države hteo nezavisnost nisu molili stanovnike da se ne odvajaju, nego su poslali policiju i vojsku. Za referendum nisu hteli ni da čuju, što je na kraju donelo hiljade poginulih i desetine hiljada proteranih na obe strane.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Lala Po, 10. septembar 2014 16:07)
Dragi lalo Po,u rtvom komentaru je jedna bitna neistina-kad se deo Srbije-(Kosovo i Metohija) odvojilo,odvjilo se silom NATO oruzja,a nikada pre topga ta teritorija KiM nije bila drzava nikad nije imala drzavnost sa Skotskom je slucaj uveliko drugaiji-Skotska je bila samostalna zemlja vekovima pre ulaska(a znamo kakav je to ulazak bio(SILOM))) u Uniju sa Englezima-e u tome je razlika!

anti spam

pre 9 godina

Klasika, srBi podrzavaju nezavisnost Skotske... Sve u korist svoje stete, uvek i svuda.
Nama je bre odlicno, savrseno kako bi trebalo da bude

Darijan

pre 9 godina

Ovako se zadrzava deo drzave u uniji: pruzenom rukom, emocijama, ustupcima, kompromisom, lobiranjem, a ne ucenama, oruzjem, granatama, kao sto je radio Milosevic devedesetih, a Putin danas. Od Britanaca treba uciti i sa njima biti u savezu, a ne sa Rusima, koji vas uvek iskoriste i napuste kad je njima to u interesu, a sto nasa istorija potvrdjuje.

faktoidi

pre 9 godina

Slusajte botovi slobini, niko vam nije kriv za raspad Jugoslavije do par komunistickih aparatcika koji su hteli svu vlast ali ne i da se modernizuju. Dojadili su mi vise vasi ignorantski komentari. Samo biste nekog spolja krivili a mnogo vam je prijao dodatak dnevniku i piratizovani film svaki dan na Politici. Sloba vam je spustio plate na 2 marke i opet ste mu klicali. Sad tako i za ovog sto se pravi da hoda po vodi. Nema vama spasa, a ni meni sa vama. Vi i ne razumete velicinu i znacaj Engleske, iako je i ovaj referendum samo jos jedna potvrda te velicine. Inostranstvo ste videli na sverc turama po Madjarskoj i Grckoj. I sad nalazite da iz svog mulja dajete zajedljive komentare...evo vam ide parada, spremite kamenice, taman da malo prosetate

London_calling

pre 9 godina

Citam ove zlurade komentare iz Srbije i onda mi je opet jasno sto sam otisao. Ljudi gledajte bre svoja posla i gde zivite. Ovde se obican svet ne potresa mnogo oko odlaska Skotske.

anglophile

pre 9 godina

Moram opet da posaljem komentar jer nemogu da verujem kako ovde neki pisu,dali su nepismeni ili sta ja stvarno neznam,evo jos jedanput,ako Skoti odu i Irci i Velsanii i kad bi Engleska ostala sama uvek ama uvek bice velika svetska sila, sa svojih 58 miliona stanovnika i sa rastucim natalitetom i BDP-om od 2500 milijardi dolara, Engleska ce i dalje biti nuklearna sila,imace i dalje nosace aviona,jaku avijaciju,jaku vojsku koju ce i dalje da koristi na globalnom planu ako zatreba i dalje ce imati jaku ekonomiju i modernu industriju jer imaju mnogo jakih Multinacionalnih kopanija ,Engleski kapital ulozen je svugde u svetu u stotinama milijardi dolara.Sa Skotima,S Ircima i Velsanima BDP,se onda penje na 2800 milijardi,znaci kad bi oni svi otisli gubitak od 300 milijardi katastrofa zar ne .Ja bi zamolio moderatora da ovo objavi tako da ovi koji iz mrznje pisu da vide pravu realnost koju i onako verovatno znaju ali mrznja je mrznja.

Marko

pre 9 godina

Haha ko o cemu Srbi o Kosovu i raspadu Jugoslavije. Zaboravljate da je raspad Jugoslavije poceo iz Beograda nerazumnom politikom bez kompromisa! U Velikoj Britaniji niko ne ubija ili proganja Skote kao sto se radilo sa Albancima na Kosovu tako da uporedjivanja Kosovo- Skotska su vam vise nego smesna

Dogoville

pre 9 godina

Haha ko o cemu Srbi o Kosovu i raspadu Jugoslavije. Zaboravljate da je raspad Jugoslavije poceo iz Beograda nerazumnom politikom bez kompromisa! U Velikoj Britaniji niko ne ubija ili proganja Skote kao sto se radilo sa Albancima na Kosovu tako da uporedjivanja Kosovo- Skotska su vam vise nego smesna
(Marko)

Jos smesnije porediti sa BiH Hrvatskom Slovenijom i ostalim koje su vekovima drzave a bile u Jugi dva kratka - oba nesuspela pokusaja jedino moguca sa liderom tipa Tita i rezimom koji ispada a smo mi mrzili najvise. Malo objektivnosti za promenu ne bi skodilo nasim srcima i dusi. Da ne govorimo Kosovo i ostale niko nije molio nego pretio pre nego su i proglasile samostalnost na cuvenim srcanim dogadjanjima naroda i setajucim predsednistvom (znamo da se bijemo kazalo onomad i to je bila najneznija poruka).

Lala Po

pre 9 godina

Na ovom primeru se vidi ogromna razlika između Britanije i Srbije.
Tamo premijer izađe i kaže nemojte molim vas, slomićete mi srce. Ali ako izglasaju nezavisnost poštovaće to.
U Srbiji kada je deo države hteo nezavisnost nisu molili stanovnike da se ne odvajaju, nego su poslali policiju i vojsku. Za referendum nisu hteli ni da čuju, što je na kraju donelo hiljade poginulih i desetine hiljada proteranih na obe strane.

Sinisa

pre 9 godina

Kulturno i civilizovano nema sta. Da to resava Putin ili Milosevic vec bi optuzio Skote da ugrozavaju prava engleske manjine u Skotskojj

Karma

pre 9 godina

Zaigrala mecka i pred njihovim vratima, gde su im sada one price o "pravu naroda na samoopredeljenje" koje vazi na Kosovu, ali ne na Krimu, jao jao mangupi zapadnjacki...

Miloš

pre 9 godina

Šta god bilo, ovo je lekcija za nas, za Ukrajince i Ruse i sve ostale kojima je prolivanje krvi prvih suseda i dojučerašnjih zemljaka bilo lakše od civilizovane kampanje i slobodnog izbora onih na koje će ta odluka najviše uticati, pa makar bila na momente patetična.

Da je Milošević ovako govorio 1991. na Trgu Bana Jelačića, Hrvatska bi verovatno opet izabrala nezavisnost, ali niko ne bi gurnut u strašan rat koji nas je sve i ljudski i ekonomski ozbiljno unazadio i - danas bismo najverovatnije bili najbolji prijatelji i ništa se suštinski ne bi promenilo.

darth Neshko

pre 9 godina

hmm, iako je licemerno, ipak tako se to radi, fino, pomalo pateticno, ali drzavnicki, a ne kao neki pre jedno dvadesetak godina, ako hocete da idete idite al mi prvo da balvanima obelezimo sta nece d ide. Ali mi nismo englezj... a ni oni nisu sorabi, jer da jesu izabrali bi neku gajdasku boraniju tipa troterovih, pa bi imali ratove cicaka, posto su imali ratove ruza, nekako u vreme kada smo se mi turcima uvlacili pod kozu..

Zoran Popovic

pre 9 godina

Iako sacica vas ismejava engleskog premijera zbog komentara, iako se ja nazalost slazem sa vecinom komentatora ovde da su Englezi cinicni i prevejani u internacionalnoj politici, jedna stvar je sigurna: njihov premijer govori o slomljenom srcu i moli kao razuman civilizovan covek da Skotska ostane u uniji i preti realnim reprekusijama administrativne prirode dok Sloveni na Balklanu i na Karpatima ne mole i razgovaraju nego odmah kolju po staroj slovenskoj: "Ti ces da se otcepljuses?!? More j...cu ti kevu i zapalicu ti sve pa i da ja izgorim sa tobom!" Toliko o civilizacijskom napretku na cetiri strane sveta.

Popokatepetl

pre 9 godina

Iako sam zagrizeni Delija,sad bi mu super legla neka obrada onog grobarskog-Uzalud trud,dzaba ti sve,ti Skote molis,al' opet ne ide dos'o je kraj moj Dejvide,nista od kraljevstva vec do godine.Kraljica i kralj i imperije,opljackan svet,pomoc Amerike,umire nada,gotov je san,Skot ce biti opet nezavistan.

Boki

pre 9 godina

Bolje nemoj da nabrajs koje ste to stvari uradili "zajedno",bila bi to istorija krvi i suza ugnjetenih i ekspoatisanih naroda sirom sveta kroz vekove....

Ena

pre 9 godina

@(faktoidi, 10. septembar 2014 15:44)
slabo se ovakvi komentar objave a i nema ko to da cuje i cita
sve je u mocvari, sta reci
a zajedljivost maksimalna

Čerčil

pre 9 godina

Mislio sam da posle Tonija Blera ostaje sivilo...ali ovaj je izgleda na putu da bude još gori...kakav blam da ovakav čovek bude premijer Ujedinjenog Kraljevstva...kakva sramota...

Zoran danilovic

pre 9 godina

Gospodine Kamerune, iskreno se nadam da che Skoti izglasati nezavisnost iz mnogih, pre svega istorijskih razloga. Tlacili ste ih, porobljavali i ubijali i na razne druge nacine unistavali. Sada, u ovom istrorijskom trenutku vama se 'lomi srce' ? U tipicno engleskom, dakle ne britanskom vec engleskom stilu, vas ni malo nije bolelo srce kada su ginula deca u Gazi , vec ste u to isto vreme u Tel Avivu, gde ste bili u zvanicnoj poseti, gromko izjavili kako je Britanija bila i bice veliki prijatelj i uvek na strani Izraela ?! Slucajno sam gledao vash govor na bbc'u, i verujte mi da sam osecao stid . Mislim da se to zove 'transfer blama' , koga vi , kao ni srca koje vam je po vashem recima sada u opasnosti da se slomi od strane Skota - nemate. Skote voli ceo svet, a Engleze ? Kada je vas predhodnik Bler sa bivsim americkim predsednikom Klintonom rusio ovu nasu nesretnu Jugoslaviju, kako ste se osecali ? Vidite, zbog vas i vama slicnih politicara svet u globalu bar , i ne voli Engleze. Arogantni, bahati, umisljeni...sve sto Skoti nisu. Ziveo,sam dugi niz godina u Juznoj Africi i imam mnogo prijatelja skota, svi gotovo bez izuzetka su bili sjajni momci i dobri prijatelji. Ne kazem da medju Englezima nema dobrih ljudi, daleko od toga, ali po meni i videchemo koliko josh miliona Skota za neki dan, Skotska treba da postane suverena zemlja. It is time. Napred Skotska, Srbija je uz vas, uvek ce i biti.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

Ne mogu se praviti paralele izmedju Skotske i Kosova, odnosno izmedju nekog drugog dela Srbije i Velsa. To su drzave koje su deo ujedinjenog kraljevstva, drzave koje imaju vekovne nacije, ne regioni niti oblici separatizma, odnosno deo nacije koji zeli nesto drugo biti. Ovde niko Engleskoj ne uzima sto je njeno, dok je sa Srbijom i kosovom bilo drugacije. Ne mogu verovati u to, koliko komentara ima koji porede ova dva slucaja. Jedan je najveci presedan ikada (kosovo), koji je zapadni blok podrzao u potpunosti, a drugi je slucaj drzava koja je priznata u svojim granicama. Unitarna Britanija odavno vec ne postoji. Skotska mora biti nezavisna, ukoliko to njeni gradjani zele, jer nije region niti je oblast. Drzava je u sklopu jednoga kraljevstva, njeno je pravo da istupi ukoliko joj isto vise nije odgovarajuce.

cp o

pre 9 godina

Hhahaha, kakav naslov-tipican licemerno-podmuklo engleski. Skoti, ne nasedajte vekovima na engleske podvale. Uzmite samostalnost, pa posle radite sa njom sta vam volja

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Epa Braune vidi kako boli i Srce se cepa kada se od Drzave otkine deo? Kakoli je Srbe bolelo kada ste nas bombardovali i potom oteli Kosovo i Metohiju?!Boli i to tesko boli Braune! Aki neka da osetite i vi jedan "maleni"bol posle 300 godina!

Imemoje

pre 9 godina

Vrlo patetično. Škoti treba da se osamostale. Sam vodiš svoju državu i ako ima problema sam si kriv za to, a ne ovako se nadaš da će neko odlučiti najbolje za tebe, jer ipak Škota ima dosta malo u odnosu na Engleze.

Aca Znalac

pre 9 godina

Kako ovo tumačiti. Engleska je bila jedan od zaverenika u borbi za raspad one Jugoslavije, a sada Kameron plače, moli, kumi Škote da ostanu u njihovoj zajednici zvanoj Rajomuni. E Englezi vidite da dođe i red da se vi raspadnete iako po meni Škoti čine krivu stvar i bolje bi im bilo da su sa Engleskom. Samo na papirologiju (LK, izvodi iz knjige rođenih i umrlih, raznorazne dozvole, pa onda indeksi, pa knjižice za osnovno, usmereno i ostalo obrazovanje, pa zdravstvene knjižice sa grbom Škotske odnosno Engleske, pa štampanje novog škotskog novca i mislim tako to).Imaju i jedni i drugi da potroše silne milijarde funata engleskih i škotskih.

zeka

pre 9 godina

nadam se da ce mo biti prvi koji ce priznati nezavisnost skotske. a i ambasadore da ne zaboravimo.
a ambasadu da im damo odmah preko od velike britanijske u bg. da se svaki dan gledaju kroz prozor.

Englez

pre 9 godina

Posto zivim u Engleskoj vec godinama, znam za prostu racunicu:
Ako se Skoti odvoje, laburisti tesko da ce ikad opet dobiti izbore jer je znacajan broj njihovih biraca u Skotskoj dok konzervativci nemaju nikakvu podrsku.
Tako da Kameronu, kao lideru konzervativne partije ovo u stvari odgovara...

prorok

pre 9 godina

Rodjen sam u drzavi koja vise ne postoji! Zasto sad prica ima ovakav tok kad ste nekad govorili drugacije? Vasu bol razumem ali se nadam da i Vi razumete sad moju ili bolje reci nasu bol! Zelim da napomenem da zivim i radim daleko od mog grada (u tudjini) sa normalnim ljudima koji imaju razlicita imena! Anel, Dzemo, Ante, Janez, Ipce, Rade, Dalibor! Svi zalimo za onim sto vise nemamo! Sad pokusaj da razumijes kako je nama koji smo bili nekad nesto a danas smo niko i nista. Hvala.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Rat u Jugoslaviji je zavrsen 1991 godine,Hrvatska vec priznata 1992 godine bez Krajine,sto je Srbiju tako potreslo za kratki rat koji nije vodjen u Srbiji?Ko nastavio rat?

T&T

pre 9 godina

Cek malo, patetika od arogantnih Engleza?
Hmmm to je novo.... ne secam se da su bili ovako pateticni, pardon "emotivni" kada su rasturali tudje drzave...

komandant Mark, Zalosna Sova i Blaf

pre 9 godina

Kada ste nam cepali Jugoslaviju, nisam se nesto naljutio, mislio sam da nam cinite uslugu kad vec sami ne znamo da se dogovorimo kao ljudi. E, ali kada ste mi maznuli Kosovo, e to je, dragi moj, jaaaaako bolelo. I jos boli, i bolece dok god ne bude opet moje (a bice pre nego sto ce se tebi vratiti Skotska). Videces i sam kako to izgleda za koji dan - welcome to the broken hearts band!

Miki

pre 9 godina

To je izbor Skota.Ako budu zeleli da se otcepe ucinice to,ako ne ne.Samo treba skrenuti paznju da se sve u Britaniji,Cehoslovackoj i SSSR sto se tice raspada desilo mirno.Samo kod nas je bilo rata...Da li su to Amerikanci i dalje krivi ili je u nama nesto?

gvatemala

pre 9 godina

pocinje da mi se dopada ovaj kamerun - ako bude neophodan jezicak na vagi za nezavisnost skotske - onda ce to biti njegova odbojna retorika - i inace ga u skotskoj niko ne voli - tako da polako pocinjem da verujem u dobre vesti iz nezavisne skotske

Лиман

pre 9 godina

Они тамо имају поглавицу Сломљено Срце а ми овде поглавицу Меко Срце. Глобално село. Слобода за Шкотску.

zoran

pre 9 godina

Zivim u U.K podosta godina i jos ne sretoh Shkota koji bi zajedno sa Engleskom. Tako da sasvim sigurno, 100%, Shkotska je nezavisna posle 18. ovog meseca. Nije samo porblem, za Kameruna i kraljicu, ovo odvajanje, vec Vels i S.Irska koje su rekle da prate ova deshavanja pa ce postupiti u skladu sa rezultatima referenduma u Shkotskoj. Drugim rechima, odvajanje ce se nastaviti. To je OZBILJAN problem za Engleze. No, kako sejesh, tako zanjesh. Shta da se radi.

zlocko

pre 9 godina

Pratim po stranim sajtovima vesti o ovome, čini mi se da su Škoti odlučni da izglasaju "Yes".
A manje više prilikom svakog komentara, Škoti političare iz Londona opisuju kao "muža koji je očajan i koji ženi ne želi da da razvod." Sa druge strane, ni Englezi nisu ravnodušni, ali vidim da bi i oni voleli da se razdvoje, valjda uglavnom zbog finansija ( to ne znam nisam toliko upućen ).
U svakom slučaju, Škotima sve najbolje, pa neka bude kako oni odluče.
Da li će da im bude bolje ili ne, videćemo, o tome ne možemo da sudimo ni vi ni ja iz Srbije.
U svakom slučaju, neka sve prođe fer i korektno, pa ako budu izglasali nezavisnog, da pozdravimo najmlađu novu (staru) državu u Evropi.

Pozdrav svima :)

my way

pre 9 godina

Јао, каква срцепарајућа изјава, да није одмах након тога директне претње везане за фунту скоро па да и дирне човека. Стварно сте много тога дивног урадили заједно, другима сте ломили срца, душе, тела, огњишта, државе...

SunReiser

pre 9 godina

Za sve koji su zaboravili šta se i kako dešavalo u sfrj.SFRJ je po uređenju bila federacija šest ravnopravnih republika s tim da je Srbija kao najveća imala i dve pokrajine. Milošević predsednik republike Srbije i predsednik SPS-a naslednik KPS-a. Stipe Mesić hrvat poslednji predsednik SFRJ koji je svom snagom radio na raspadu iste. Ante Marković hrvat poslednji premijer SFRJ koji je bio za opstanak države i čini mi se ok lik. Nacionalizam u najgorem obliku je zahvatio i zarazio sve bez izuzetaka. Kada se sve ovo uzme u obzir naravno da nije trebao da ide Milošević nigde i nikoga da moli već da razmisli o konfederaciji koja je bila predložena. Ali šta je bilo bilo je ne ponovila se SFRJ.

Бојан Илић

pre 9 godina

"Ovo je potpuno različito od opštih izbora: Ovo je odluka ne o narednih pet godina, već o narednom veku", naglasio je britanski premijer.

Остаће упамћен као премијер за време чијег мандата се "распала" Краљевина!
Флека за поколења!:-)

Komša

pre 9 godina

Sad kad Škoti odluče da ostanu da bi njihove budžetlije muzle Britaniju ispašće da su ostali jer ih je gospodin lepo molio.E,onda će svim državama koje se suočavaju sa separatizmom da preporuče svoj model ubedjivanja kao jedini demokratski.Ima da razmontiraju pola Evrope.I onda će i dalje da piju čaj u 5.
Kakav Ričard,kakvo Lavlje srce.Krho i lomljivo je srce budućnosti.
Kapa dole.

Mile

pre 9 godina

Ja navijam da se Skotska odvoji! Jer, onda ce biti pravi trenutak da se otvori firma za proizvodnju zastava - kada ode Skotska, ode i ona plava farba na zastavi UK i bice bela. Ali to znaci da ce i Novi Zeland, Australija i sve one sitne drzavice sto imaju u gornjem levom uglu UK zastavu da promene plavu boju u belu. Bice velika potraznja za zastavama!

Slobodan

pre 9 godina

@Na ovom primeru se vidi ogromna razlika između Britanije i Srbije.
Tamo premijer izađe i kaže nemojte molim vas, slomićete mi srce. Ali ako izglasaju nezavisnost poštovaće to. U Srbiji kada je deo države hteo nezavisnost nisu molili stanovnike da se ne odvajaju, nego su poslali policiju i vojsku. Za referendum nisu hteli ni da čuju, što je na kraju donelo hiljade poginulih i desetine hiljada proteranih na obe strane.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Lala Po, 10. septembar 2014 16:07)
Dragi lalo Po,u rtvom komentaru je jedna bitna neistina-kad se deo Srbije-(Kosovo i Metohija) odvojilo,odvjilo se silom NATO oruzja,a nikada pre topga ta teritorija KiM nije bila drzava nikad nije imala drzavnost sa Skotskom je slucaj uveliko drugaiji-Skotska je bila samostalna zemlja vekovima pre ulaska(a znamo kakav je to ulazak bio(SILOM))) u Uniju sa Englezima-e u tome je razlika!