Utorak, 09.09.2014.

15:23

London u "ofanzivi" na Škotsku

Britanski premijer Dejvid Kameron, njegov saveznik iz partije liberalnih demokrata Nik Kleg i lider opozicije Ed Miliband sutra zajedno idu u Škotsku.

Izvor: B92

London u "ofanzivi" na Škotsku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

milan

pre 9 godina

skoti vise nisu skoti,sem zastave i par jela,oni su englezi i tacka,nemaju nikakve dodirne tacke sa skotima iz srednjeg veka,sem zemlje pod njima,isprepletani su sa englezima sto ekonomski sto politicki sto demografski,sto kulturno,toliko da bi otcepljenje skotske bilo kao pravljenje nove drzave...

Didi

pre 9 godina

Ufff, al' su se Englezi zabrinuli! Pa ne sprecava se neko da ode sedam dana pre odlaska. Da im je stvarno stalo, davno bi oni trckali po Skotskoj. Ovako, samo prave marketing i jedni i drugi, idu da se malo slikaju i drmnu koji viski bez taxe...davno su oni to sve uplanirali.

Vlada

pre 9 godina

Za one koji lupaju i porede Kosovo sa Skotskom ne znam sta da kazem uopste... Skotska je bila nezavisna zemlja do 1maja 1707 cini mi se. I sada ima veliku autonomiju jer Velika Britanija pa cak i Ujedinjeno Kraljevstvo(ko ne zna razliku sam je kriv ne mogu da objasnjavam sta je sta) vise moze da se smatra konfederacijom nego jednom zemljom. Meni je ovde zanimljivo sto otvara put americkim drzavama da mozda izvojevaju nezavisnost) a to zele sve juznjacke zemlje Arkanzas, Alabama, Luisiana, Dzordzija, Alabama, Misisipi, Severna Karolina i naravno Teksas gde su pokusali da postanu samostalni ali je to spreceno vrlo "demokratskim" metodama.

Rdule

pre 9 godina

Ako se Skotska odcepi krenuce lancano u celom svetu, a pogotovo u Evropi. Katalonija, Baskija, Veneto, Bavarija, Juzni Tirol, a nadam se i Republika Srpska. U svetu tu prednjace Kurdi vec duze vreme. Svasta ce se jos desavati.

Deki

pre 9 godina

Jednu predivnu zemlju ,u kojoj nam je svima bilo toplo i širiko su razbili.
Izmedju ostalih veliki udio u razbijanju Jugoslavije ima i Britanija,koja je odnila dati podrsku tadasnjoj JNA da izvrši puč i smeni sva republicka rukovodsva ,ako ne izboceg drugog onda da se ne dogodi krvorpolice u SFRJ
Sada im sikreno zelim da od VB ne ostane ni Londonska Grofovija

Sumadinac

pre 9 godina

Vidim mnogo hejterskih komentara koji porede ovaj referendum sa raspadom SFRJ ili otcepljenjem Kosova, pa mi nije jasno, kako ti isti ljudi ne vide i ogromnu razliku, koliko se civilizovano VB odnosi prema Škotskoj. Niti su poslali vojsku na Škotsku da zaštiti englesku manjinu, niti su referendum nazvali neustavnim, niti će biti rata, štogod da Škoti odluče. A Škotska je u sastavu VB mnogo duže nego što je Kosovo bilo u Srbiji, ili Hrvatska u Jugoslaviji... Zato je VB to što jeste, a mi smo ovo što smo. I zato će, najverovatnije, Škoti odlučiti da ostanu.
(ash, 09. septembar 2014 17:32)

.
.

1. Niti su Skoti diskriminisali, proterivali i ubijali Engleze (da jesu reci mi ti da li bi Englezi poslali vojsku?)
2. Po nasem tadasnjem ustavu federativne jedinice nisu same imale pravo na otcepljenje vec bi referendum bio odrzan u celoj federaciji po tom ustavu, Skoti su kao drzava usli u VB a u jugu su usle samo dve drzave kao drzave SRB i CG, ostale nikada nisu ni postojale kroz istoriju osim Bosne. Opet mi reci da li bi bili Skoti proglaseni za separatiste da ustav VB kaze da nemaju pravo na izbor otcepljenja?
3. Skotska nije duze u VB nego Kosovo (sto je i nemerljivo jer je jedna republika a drugo pokrajina).
4. Sportski pozdrav svima! :)

my way

pre 9 godina

Da, i dalje ce se zvati Velika Britanija, jer veliki broj bivsih kolonija i dalje priznaje kraljicu kao vladarku.
(dex, 9. septembar 2014 20:32)

Аман, држава се ни не зове Велика Британија, већ је тако народски зову по острву на којем су Енглеска, Шкотска и Велс. Право име државе је Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске. Ако се Шкотска отцепи заиста се поставља питање да ли ће њено име остати исто, пошто више неће одговарати географији. Какве колоније, какви бакрачи?

posmatrac

pre 9 godina

Setite se Skotlandjani kako je prosao vas Valas i sta su vam doticni radili, na laje kera sela radi vec sebe radi, nafta u moru bice skotska ako se odvojite.... Ne voli kruna nikog sem sebe i svoje interese. To su vam pokazali vekovima u nazad i pokazuju dan danas. No comment.

Država Škotska

pre 9 godina

Pa šta ako se otcepi ? Zar nema veze da li su državne zajednice zajodno u EU ili posebno ? Svojevremeno su nama u Srbiji govorili da je svejedno da li smo deo EU sa Kosovom ili bez njega pošto u toj EU ukidaju granice i ceo sistem je jedinstven ! Kakve su sad ovo lihvarske ucene od Engleza ?

Jozef

pre 9 godina

Imperija je osetila da gubi tlo pod nogama, pa ce sve uciniti da se dodvori, da ne izgubi svoj primat. Bolje tako, nego kao neki koji su slali tenkove i dobrovoljce.

Komša

pre 9 godina

Tradicionalne englesko-škotske trgovačke igre koje za nas nemaju značaj.Škoti tvrde pazar da bi što više ušićarili a Englezi se trude da im ne daju više nego što im se isplati.Verujem da škotski političari iskreno nisu za otcepljenje već one koji su za osamostaljenje upotrebljavaju da pojačaju ucenjivački potencijal. Budžetlije će opet da profitiraju i oni će sigurno glasati protiv.

counter strike v1.6

pre 9 godina

Ne bi Englezi naviijali da ostanu zajedno da nemaju veeelllliku korist od zajednistva, Englezi i sentimentalnost hahahaha kakav vic

baca

pre 9 godina

Ne šalju vojsku na Škotsku jer su rezultati glasanja već spremni. Nema tu nikakve neizvesnosti po Britaniju. Biće tesna pobeda ovih koji su protiv nezavisnosti. Svako ko je važan u procesu brojanja i rezultata je već kupljen ili ucenjen ponudom koju ne može da odbije. MI 5 i 6 znaju dobro kako se to radi. Šta mislite, da su Srbi ili Hrvati izmislili kako se manipuliše rezultatima glasanja? Zapad odavno zna kako se to radi, primeri su referendum Kvebeka u Kanadi ili čuveno brojanje predsedničkih glasova u Floridi. Zamalo, ali "zamalo" da rezultati budu iznenađujući, ali to "malo" je u stvari "nikada".
Nego, šta nas briga za to, mi u Srbiji imamo svoje probleme da rešavamo. Za dovođenje normalnog stanja u našem sudstvu, zdravstvu, školstvu nam ne smetaju ni ameri ni škoti, nego naši političari neće da zapnu da rade u korist naroda u Srbiji.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

48
Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.
(Mix, 09. septembar 2014 16:35)
60 54

- Broj minusa na ovaj tvoj komentar govori vise od rijeci kakav smo narod!

Миленко

pre 9 godina

O следећем треба размислити. Три стотине година уније, пре тога је шкотска династија села на енглески престо, а још раније бројни сукоби и ратови. Па, опет, Шкота има данас довољно да одлучују да ли ће и даље заједно или свако на своју страну. Иако Шкоти говоре енглески језик, а не шкотски. На Балкану, како ствари стоје сада и какве ће бити у будућности, Срба нема у Хрватској и Сарајеву, нити на Косову, Република Српска ће бити заиста потпуно српска, а шта ће бити у Црној Гори, тек ће се видети. А сви ови народи су опстали за време мрачних царевина, турске и аустријске. Када је створена заједничка држава Јужних Словена почело је истребљење некдашње браће. Толико о зрелости народа, овде и тамо.

zgubidan

pre 9 godina

@ faktoidi 16:02

... a može i poređenje kako je Hrvatska reagovala na pokušaj osamostaljenja Republike Srpske Krajine ili Bosna na pokušaj osamostaljenja Republike Srpske ili Kosovo* na pokušaj osamostaljenja severnog dela pokrajine ... Kako se samo uvek za primer uzima postupanje Srbije, kao da su svi ostali nevinašca i anđelčići...

Flash

pre 9 godina

Jos neke stvari ce se promeniti, osim fizickog odvajanja Skotske. Recimo, zauvek ce u istoriju otici cuvena britanska zastava (jer je ona plava pozadina na njoj ustvari Skotska zastava) a Velika Britanija vise nece biti Velika jer ce zauzimati samo 2/3 Britanskog ostrva.

Ako Škotska ode, nama u Srbiji će biti bolje...

pre 9 godina

Većina komentatora ne shvata da u ovom slučaju neće odlučivati škotski nacionalni romantizam, već puki pragmatizam (čitaj:"Da li će nam džepovi biti puniji u nezavisnoj državi ili kao delu UK"?) Tako razmišljaju ozbiljni, samosvesni narodi a ne oni nedo..bani koji se radije bave pitanjima identiteta, jezika, akademije nauka, večite ugroženosti od "onih drugih", crkvama i drugim "bitnim stvarima" kojima prehranjuju porodice i leče i školuju decu.

rimjob

pre 9 godina

@IvanP

do skoro su bile procene da će faliti 3-4% za nezavisnost ali se klima naglo promenila u poslednjih par nedelja. referendum sigurno uspeva i Škotska na moje veliko zadovoljstvo stiče nezavisnost. Zato se premijer engleske sad neuspešno rastrcao

Zoran

pre 9 godina

ne razumem taj mentalitet beskrajnih podela. ako se odcepi skotska ce postati siromasna i ekonomski nestabilna zemlja. zivela britanska imperija!
(duke of wellington, 9. septembar 2014 17:40)

Menjaju se vremena. Kad se Amerika otcepljivala od Britanije neki su isto tako mislili(citaj Kanadjani). Ali, vreme je pokazalo suprotno.

Ako je Amerika u padu, Britanije je ODAVNO u padu. Sve je ovo normalno.

Nele

pre 9 godina

Boze kako negledaju kako drugim drzavicama oduzimaju teritorije i razdvajaju narode, nesagledajuci posledice niti imaju skrupula prema drugima, sada kmece za Skotskom, ukoliko se Skotska odvoji, sto malo verujem jer znajuci malo njihovu istoriju( Englesku) , evropa ce se cepati kao stare novine na jakom vetru ludila.

Zoran

pre 9 godina

Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.
(Mix, 9. septembar 2014 16:35)

Ja ne vidim da su Hravti i Slovenci imali referendum. A vojska nije slata u Hravstku i Sloveniju, JNA je vec bila tamo od 1945..

D

pre 9 godina

A zasto skotski referendum niko ne poredi sa crnogorskim? Bikvalno je isti scenario, i verovatno ce se zavrsiti isto. Kakve veze ima Kosovska nezavisnost sa Skotskom? Kosovo je nasilno otcepljeno bez saglasnosti Beograda i bez referenduma, a ovde je britanski parlament dao saglasnost za samoopredeljenje, isto kao i mi 2006. godine

Nikola

pre 9 godina

Ne mislim da će Škotska otići.Ok, Britanija će sada raditi na marketingu,ali je glavni razlog činjenica da je škotsko društvo podeljeno.,Najtvrđi,Škoti su rimokatolici. Ali njih je je samo 25 posto. Protestanti su većinom protiv nezavisnosti.Trenutni odnos je 3 prema 1 u korist protestanata koji su protiv nezavisnosti.Misli mda će se ta razlika još povećavati.
Tako da....

ash

pre 9 godina

Vidim mnogo hejterskih komentara koji porede ovaj referendum sa raspadom SFRJ ili otcepljenjem Kosova, pa mi nije jasno, kako ti isti ljudi ne vide i ogromnu razliku, koliko se civilizovano VB odnosi prema Škotskoj. Niti su poslali vojsku na Škotsku da zaštiti englesku manjinu, niti su referendum nazvali neustavnim, niti će biti rata, štogod da Škoti odluče. A Škotska je u sastavu VB mnogo duže nego što je Kosovo bilo u Srbiji, ili Hrvatska u Jugoslaviji... Zato je VB to što jeste, a mi smo ovo što smo. I zato će, najverovatnije, Škoti odlučiti da ostanu.

duke of wellington

pre 9 godina

ne razumem taj mentalitet beskrajnih podela. ako se odcepi skotska ce postati siromasna i ekonomski nestabilna zemlja. zivela britanska imperija!

Mix

pre 9 godina

Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.

Lesa

pre 9 godina

Trinidad može Tobago ne može - Može i Škotska, da ne može ne bi raspisivali referendum samo je problem što u Škotskoj ima puno protestanata - lojalista koji su za uniju, par stotina godina Engleske hegemonije je napravilo takvu situaciju.

biraz

pre 9 godina

(bole, 9. septembar 2014 15:46)
ne lozi se, niko ne ide iz Rusije, u nju ce pre da udju.
A ove stare sklepane imperije koje su zivele na silu 400 godina ce da konacno propadnu. I to sve zato sto su starog saveznika izdali,

Небојша

pre 9 godina

Само да не крену да их тенковима убеђују. Или да почну да дају "подршку" лојалистима као у С. Ирској.

jole

pre 9 godina

Dobro pa "ofanzivu" staviste pod navodnike. Da je umesto Kamerona Milošević ne bi trebali nikakvi navodnici, nego bi gorela sela po Škotskoj, a na BBC bi se po ceo dan vrteli spotovi u kojima se s jedne strane vide ta sela u plamenu, a sa druge strane kako deda mazi unuke, uz šta bi išao komentar na srpskom i albanskom (pardon, engleskom): možete da birate!

London_calling

pre 9 godina

Vec su dobili sve. Imaju potpuno besplatno zdravstvo, univerziteti 3x jeftiniji nego u Engleskoj, i sve to mi finansiramo odavde. Znaci nikad u istoriji nije bilo da se manje razvijeni deo odvaja od razvijenijeg dela zemlje.

Skoti su dosadili i bogu i narodu i ja zelim da kazem ovim mojim Englezima ali ne znam kako da prevedem: "Ma bre daleko im lepa kuca."

Nislija

pre 9 godina

To sad idu u Skotsku, pa ko zna kad.
Kao i ovde kod nas, politicari se sete da dodju samo kad su izbori, do tad, Nis se spominje samo u narodnim pesmama i istoriji Prvog svetskog rata.

StefanL

pre 9 godina

I Toni Bler i Gordnon Braun i Dejvid Kameron su, neverovatno, SVI Škoti, ali su svojom jadnom politikom bezrezervne podrške Americi i unžavanja nacionalnog identiteta Ujedinjenog Kraljevstva, pravljenja UKa marionetom SAD, najviše doprineli da jedan ponosan narod kao što su Škoti, želi da se otcepi.
Ali, i to je pravda! Neka sad "braća" Englezi kusaju malo sopstvene čorbe koju su zakuvali u Jugoslaviji, Srbiji, Ukrajini, Iraku, Libiji itd. Nadajmo se da će se Škoti otcepiti i ispraviti nepravdu koja traje još od Krvave Meri. A onda, Bože zdravlja, idu i Severna Irska, pa Vels!

tamo

pre 9 godina

A da se svi ujedinimo u planetarnu drzavu i zajedno radimo na napretku ljudske rase umesto da se stalno glozimo i cepkamo na osnovu tako odvratnog osecanja kao sto je nacionalizam? Nazalost samo san ...

Mare,NS

pre 9 godina

Skotlandjani nisu Foklandjani,pa ne cudi sto se arogancija i bahatost polako pretvaraju u paranoju i paniku!!!
(Mare,NS, 9. septembar 2014 15:44)

Dragi moj, na Foklandu 95% stanovništva čine Britanci,a od toga 81% su Škoti.Na referendumu ih je 94% glasalo za to da su deo UK.
(Relja, 9. septembar 2014 16:23)

Zaboravio si da kazes da na Foklandima ima svega par hiljada stanovnika(glasaca),tako da ti tvoji procenti nista ne znace.Ionako,nije prirodno,da ta ostrva ne pripadnu Argentini.Vreme kolonijalizma je davno proslo!

faktoidi

pre 9 godina

Skotska organizuje referendum i niko im ne preti. Ne idu paravojne formacije, ne aminuju biskupi progone...Umesto da stalno trubite o Kosovu, dobro poredjenje vam je kako je Srbija reagovala 90ih kad su krenule Slovenija i Hrvatska, kako kad je Kosovo htelo otcepljenje..
sve i da kazete kako je Kosovo kolevka Srba, to ne moze da opravda gubitak jednog zivota, a mi smo ih potrosili previse.
A sad se cudite sto Engleska sprovodi kampanju za svoje interese...eee pa ne valja bacati kamenje iz staklene kuce

milan

pre 9 godina

Ček ček pa i Jugoslavija je bila bolja zajedno pa ste je rasturili i još ste nam objasnili kako je to dobro i lepo za nas! A što se tiče granica tj. "borders" pa šta će da vam fali i nama ste ih namestili na svakih 100 km i levo i desno i gore i dole. Imamo više graničnih prelaza nego naplatnih rampi na putevima... Dolazi polako đavo po svoje dragi naši prijatelji.

pa šta se petljate

pre 9 godina

A koliko smo puta slušali od Britanskih političara u slučaju Kosova da svaki narod ima demokratsko pravo na samoopredelenje.

Relja

pre 9 godina

Skotlandjani nisu Foklandjani,pa ne cudi sto se arogancija i bahatost polako pretvaraju u paranoju i paniku!!!
(Mare,NS, 9. septembar 2014 15:44)

Dragi moj, na Foklandu 95% stanovništva čine Britanci,a od toga 81% su Škoti.Na referendumu ih je 94% glasalo za to da su deo UK.

Lazarenko

pre 9 godina

U, vidi al' su se rastrčali... Oni uvek "snažno podržavaju" nastajanje novih država, redovno "demonstriraju spremnost" da "robusnim prisustvom" brane suverenitet i teritorijalni integritet Borat enklavica koje prave po svetu.
A sad, to ispade negativna pojava kada puca po njihovim ledjima? Lepo je neki od naših "analitičara" rekao pre nekoliko godina - "Ko se zalaže za decentralizaciju, ili je strani agent ili je budala".

Čiča Miloje

pre 9 godina

Slušam samo ovih dana Engleze kako se igraju "štapa i šargarepe". Kao "ako ostanete dobićete veću autonomiju a ako ne onda nema ni funte, nema ni EU, itd." E pa da sam Škot i da me neko tako potcenjuje i ucenjuje, namerno bih glasao za nezavisnost.

IvanP

pre 9 godina

"Britanska vlada je za danas najavila i novi plan o proširenju autonomije Škotske, deset dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske."

A šta ih je ranije sprečavalo da urade isto? Engleska oholost?

Vladimir

pre 9 godina

Ako se Skotska otcepi, da li mi treba da se radujemo ili da tugujemo?
Ako moze Skotska, moze i Kosovo i Krim i Republika Srpska?
Prava dilema.
Meni se cini da ce vecina Srba da se raduje, jer ce ovo da dozive kao samar Englezima. U ovom slucaju, sebe ubrajam u vecinu :)

bole

pre 9 godina

nazalost ode i skotska... novi poredak je neminovan... sledi spanija, pa rusija (osim ako oni ne odluce da uguse to kako to umeju)... nije dobro...

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 9 godina

Neka se otcepe i Čarlsa izaberu za kralja. To je verovatno jedini način da postane kralj. Ko će njega u Engleskoj za kralja

IvanP

pre 9 godina

"Britanska vlada je za danas najavila i novi plan o proširenju autonomije Škotske, deset dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske."

A šta ih je ranije sprečavalo da urade isto? Engleska oholost?

milan

pre 9 godina

Ček ček pa i Jugoslavija je bila bolja zajedno pa ste je rasturili i još ste nam objasnili kako je to dobro i lepo za nas! A što se tiče granica tj. "borders" pa šta će da vam fali i nama ste ih namestili na svakih 100 km i levo i desno i gore i dole. Imamo više graničnih prelaza nego naplatnih rampi na putevima... Dolazi polako đavo po svoje dragi naši prijatelji.

pa šta se petljate

pre 9 godina

A koliko smo puta slušali od Britanskih političara u slučaju Kosova da svaki narod ima demokratsko pravo na samoopredelenje.

Zoran

pre 9 godina

Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.
(Mix, 9. septembar 2014 16:35)

Ja ne vidim da su Hravti i Slovenci imali referendum. A vojska nije slata u Hravstku i Sloveniju, JNA je vec bila tamo od 1945..

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 9 godina

Neka se otcepe i Čarlsa izaberu za kralja. To je verovatno jedini način da postane kralj. Ko će njega u Engleskoj za kralja

Vladimir

pre 9 godina

Ako se Skotska otcepi, da li mi treba da se radujemo ili da tugujemo?
Ako moze Skotska, moze i Kosovo i Krim i Republika Srpska?
Prava dilema.
Meni se cini da ce vecina Srba da se raduje, jer ce ovo da dozive kao samar Englezima. U ovom slucaju, sebe ubrajam u vecinu :)

Čiča Miloje

pre 9 godina

Slušam samo ovih dana Engleze kako se igraju "štapa i šargarepe". Kao "ako ostanete dobićete veću autonomiju a ako ne onda nema ni funte, nema ni EU, itd." E pa da sam Škot i da me neko tako potcenjuje i ucenjuje, namerno bih glasao za nezavisnost.

D

pre 9 godina

A zasto skotski referendum niko ne poredi sa crnogorskim? Bikvalno je isti scenario, i verovatno ce se zavrsiti isto. Kakve veze ima Kosovska nezavisnost sa Skotskom? Kosovo je nasilno otcepljeno bez saglasnosti Beograda i bez referenduma, a ovde je britanski parlament dao saglasnost za samoopredeljenje, isto kao i mi 2006. godine

StefanL

pre 9 godina

I Toni Bler i Gordnon Braun i Dejvid Kameron su, neverovatno, SVI Škoti, ali su svojom jadnom politikom bezrezervne podrške Americi i unžavanja nacionalnog identiteta Ujedinjenog Kraljevstva, pravljenja UKa marionetom SAD, najviše doprineli da jedan ponosan narod kao što su Škoti, želi da se otcepi.
Ali, i to je pravda! Neka sad "braća" Englezi kusaju malo sopstvene čorbe koju su zakuvali u Jugoslaviji, Srbiji, Ukrajini, Iraku, Libiji itd. Nadajmo se da će se Škoti otcepiti i ispraviti nepravdu koja traje još od Krvave Meri. A onda, Bože zdravlja, idu i Severna Irska, pa Vels!

Nislija

pre 9 godina

To sad idu u Skotsku, pa ko zna kad.
Kao i ovde kod nas, politicari se sete da dodju samo kad su izbori, do tad, Nis se spominje samo u narodnim pesmama i istoriji Prvog svetskog rata.

rimjob

pre 9 godina

@IvanP

do skoro su bile procene da će faliti 3-4% za nezavisnost ali se klima naglo promenila u poslednjih par nedelja. referendum sigurno uspeva i Škotska na moje veliko zadovoljstvo stiče nezavisnost. Zato se premijer engleske sad neuspešno rastrcao

Mare,NS

pre 9 godina

Skotlandjani nisu Foklandjani,pa ne cudi sto se arogancija i bahatost polako pretvaraju u paranoju i paniku!!!
(Mare,NS, 9. septembar 2014 15:44)

Dragi moj, na Foklandu 95% stanovništva čine Britanci,a od toga 81% su Škoti.Na referendumu ih je 94% glasalo za to da su deo UK.
(Relja, 9. septembar 2014 16:23)

Zaboravio si da kazes da na Foklandima ima svega par hiljada stanovnika(glasaca),tako da ti tvoji procenti nista ne znace.Ionako,nije prirodno,da ta ostrva ne pripadnu Argentini.Vreme kolonijalizma je davno proslo!

Ako Škotska ode, nama u Srbiji će biti bolje...

pre 9 godina

Većina komentatora ne shvata da u ovom slučaju neće odlučivati škotski nacionalni romantizam, već puki pragmatizam (čitaj:"Da li će nam džepovi biti puniji u nezavisnoj državi ili kao delu UK"?) Tako razmišljaju ozbiljni, samosvesni narodi a ne oni nedo..bani koji se radije bave pitanjima identiteta, jezika, akademije nauka, večite ugroženosti od "onih drugih", crkvama i drugim "bitnim stvarima" kojima prehranjuju porodice i leče i školuju decu.

Небојша

pre 9 godina

Само да не крену да их тенковима убеђују. Или да почну да дају "подршку" лојалистима као у С. Ирској.

biraz

pre 9 godina

(bole, 9. septembar 2014 15:46)
ne lozi se, niko ne ide iz Rusije, u nju ce pre da udju.
A ove stare sklepane imperije koje su zivele na silu 400 godina ce da konacno propadnu. I to sve zato sto su starog saveznika izdali,

Mix

pre 9 godina

Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.

ash

pre 9 godina

Vidim mnogo hejterskih komentara koji porede ovaj referendum sa raspadom SFRJ ili otcepljenjem Kosova, pa mi nije jasno, kako ti isti ljudi ne vide i ogromnu razliku, koliko se civilizovano VB odnosi prema Škotskoj. Niti su poslali vojsku na Škotsku da zaštiti englesku manjinu, niti su referendum nazvali neustavnim, niti će biti rata, štogod da Škoti odluče. A Škotska je u sastavu VB mnogo duže nego što je Kosovo bilo u Srbiji, ili Hrvatska u Jugoslaviji... Zato je VB to što jeste, a mi smo ovo što smo. I zato će, najverovatnije, Škoti odlučiti da ostanu.

Zoran

pre 9 godina

ne razumem taj mentalitet beskrajnih podela. ako se odcepi skotska ce postati siromasna i ekonomski nestabilna zemlja. zivela britanska imperija!
(duke of wellington, 9. septembar 2014 17:40)

Menjaju se vremena. Kad se Amerika otcepljivala od Britanije neki su isto tako mislili(citaj Kanadjani). Ali, vreme je pokazalo suprotno.

Ako je Amerika u padu, Britanije je ODAVNO u padu. Sve je ovo normalno.

Lesa

pre 9 godina

Trinidad može Tobago ne može - Može i Škotska, da ne može ne bi raspisivali referendum samo je problem što u Škotskoj ima puno protestanata - lojalista koji su za uniju, par stotina godina Engleske hegemonije je napravilo takvu situaciju.

bole

pre 9 godina

nazalost ode i skotska... novi poredak je neminovan... sledi spanija, pa rusija (osim ako oni ne odluce da uguse to kako to umeju)... nije dobro...

faktoidi

pre 9 godina

Skotska organizuje referendum i niko im ne preti. Ne idu paravojne formacije, ne aminuju biskupi progone...Umesto da stalno trubite o Kosovu, dobro poredjenje vam je kako je Srbija reagovala 90ih kad su krenule Slovenija i Hrvatska, kako kad je Kosovo htelo otcepljenje..
sve i da kazete kako je Kosovo kolevka Srba, to ne moze da opravda gubitak jednog zivota, a mi smo ih potrosili previse.
A sad se cudite sto Engleska sprovodi kampanju za svoje interese...eee pa ne valja bacati kamenje iz staklene kuce

Lazarenko

pre 9 godina

U, vidi al' su se rastrčali... Oni uvek "snažno podržavaju" nastajanje novih država, redovno "demonstriraju spremnost" da "robusnim prisustvom" brane suverenitet i teritorijalni integritet Borat enklavica koje prave po svetu.
A sad, to ispade negativna pojava kada puca po njihovim ledjima? Lepo je neki od naših "analitičara" rekao pre nekoliko godina - "Ko se zalaže za decentralizaciju, ili je strani agent ili je budala".

jole

pre 9 godina

Dobro pa "ofanzivu" staviste pod navodnike. Da je umesto Kamerona Milošević ne bi trebali nikakvi navodnici, nego bi gorela sela po Škotskoj, a na BBC bi se po ceo dan vrteli spotovi u kojima se s jedne strane vide ta sela u plamenu, a sa druge strane kako deda mazi unuke, uz šta bi išao komentar na srpskom i albanskom (pardon, engleskom): možete da birate!

baca

pre 9 godina

Ne šalju vojsku na Škotsku jer su rezultati glasanja već spremni. Nema tu nikakve neizvesnosti po Britaniju. Biće tesna pobeda ovih koji su protiv nezavisnosti. Svako ko je važan u procesu brojanja i rezultata je već kupljen ili ucenjen ponudom koju ne može da odbije. MI 5 i 6 znaju dobro kako se to radi. Šta mislite, da su Srbi ili Hrvati izmislili kako se manipuliše rezultatima glasanja? Zapad odavno zna kako se to radi, primeri su referendum Kvebeka u Kanadi ili čuveno brojanje predsedničkih glasova u Floridi. Zamalo, ali "zamalo" da rezultati budu iznenađujući, ali to "malo" je u stvari "nikada".
Nego, šta nas briga za to, mi u Srbiji imamo svoje probleme da rešavamo. Za dovođenje normalnog stanja u našem sudstvu, zdravstvu, školstvu nam ne smetaju ni ameri ni škoti, nego naši političari neće da zapnu da rade u korist naroda u Srbiji.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

48
Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.
(Mix, 09. septembar 2014 16:35)
60 54

- Broj minusa na ovaj tvoj komentar govori vise od rijeci kakav smo narod!

tamo

pre 9 godina

A da se svi ujedinimo u planetarnu drzavu i zajedno radimo na napretku ljudske rase umesto da se stalno glozimo i cepkamo na osnovu tako odvratnog osecanja kao sto je nacionalizam? Nazalost samo san ...

zgubidan

pre 9 godina

@ faktoidi 16:02

... a može i poređenje kako je Hrvatska reagovala na pokušaj osamostaljenja Republike Srpske Krajine ili Bosna na pokušaj osamostaljenja Republike Srpske ili Kosovo* na pokušaj osamostaljenja severnog dela pokrajine ... Kako se samo uvek za primer uzima postupanje Srbije, kao da su svi ostali nevinašca i anđelčići...

Миленко

pre 9 godina

O следећем треба размислити. Три стотине година уније, пре тога је шкотска династија села на енглески престо, а још раније бројни сукоби и ратови. Па, опет, Шкота има данас довољно да одлучују да ли ће и даље заједно или свако на своју страну. Иако Шкоти говоре енглески језик, а не шкотски. На Балкану, како ствари стоје сада и какве ће бити у будућности, Срба нема у Хрватској и Сарајеву, нити на Косову, Република Српска ће бити заиста потпуно српска, а шта ће бити у Црној Гори, тек ће се видети. А сви ови народи су опстали за време мрачних царевина, турске и аустријске. Када је створена заједничка држава Јужних Словена почело је истребљење некдашње браће. Толико о зрелости народа, овде и тамо.

Nele

pre 9 godina

Boze kako negledaju kako drugim drzavicama oduzimaju teritorije i razdvajaju narode, nesagledajuci posledice niti imaju skrupula prema drugima, sada kmece za Skotskom, ukoliko se Skotska odvoji, sto malo verujem jer znajuci malo njihovu istoriju( Englesku) , evropa ce se cepati kao stare novine na jakom vetru ludila.

Flash

pre 9 godina

Jos neke stvari ce se promeniti, osim fizickog odvajanja Skotske. Recimo, zauvek ce u istoriju otici cuvena britanska zastava (jer je ona plava pozadina na njoj ustvari Skotska zastava) a Velika Britanija vise nece biti Velika jer ce zauzimati samo 2/3 Britanskog ostrva.

London_calling

pre 9 godina

Vec su dobili sve. Imaju potpuno besplatno zdravstvo, univerziteti 3x jeftiniji nego u Engleskoj, i sve to mi finansiramo odavde. Znaci nikad u istoriji nije bilo da se manje razvijeni deo odvaja od razvijenijeg dela zemlje.

Skoti su dosadili i bogu i narodu i ja zelim da kazem ovim mojim Englezima ali ne znam kako da prevedem: "Ma bre daleko im lepa kuca."

Rdule

pre 9 godina

Ako se Skotska odcepi krenuce lancano u celom svetu, a pogotovo u Evropi. Katalonija, Baskija, Veneto, Bavarija, Juzni Tirol, a nadam se i Republika Srpska. U svetu tu prednjace Kurdi vec duze vreme. Svasta ce se jos desavati.

counter strike v1.6

pre 9 godina

Ne bi Englezi naviijali da ostanu zajedno da nemaju veeelllliku korist od zajednistva, Englezi i sentimentalnost hahahaha kakav vic

Relja

pre 9 godina

Skotlandjani nisu Foklandjani,pa ne cudi sto se arogancija i bahatost polako pretvaraju u paranoju i paniku!!!
(Mare,NS, 9. septembar 2014 15:44)

Dragi moj, na Foklandu 95% stanovništva čine Britanci,a od toga 81% su Škoti.Na referendumu ih je 94% glasalo za to da su deo UK.

duke of wellington

pre 9 godina

ne razumem taj mentalitet beskrajnih podela. ako se odcepi skotska ce postati siromasna i ekonomski nestabilna zemlja. zivela britanska imperija!

Nikola

pre 9 godina

Ne mislim da će Škotska otići.Ok, Britanija će sada raditi na marketingu,ali je glavni razlog činjenica da je škotsko društvo podeljeno.,Najtvrđi,Škoti su rimokatolici. Ali njih je je samo 25 posto. Protestanti su većinom protiv nezavisnosti.Trenutni odnos je 3 prema 1 u korist protestanata koji su protiv nezavisnosti.Misli mda će se ta razlika još povećavati.
Tako da....

Komša

pre 9 godina

Tradicionalne englesko-škotske trgovačke igre koje za nas nemaju značaj.Škoti tvrde pazar da bi što više ušićarili a Englezi se trude da im ne daju više nego što im se isplati.Verujem da škotski političari iskreno nisu za otcepljenje već one koji su za osamostaljenje upotrebljavaju da pojačaju ucenjivački potencijal. Budžetlije će opet da profitiraju i oni će sigurno glasati protiv.

Država Škotska

pre 9 godina

Pa šta ako se otcepi ? Zar nema veze da li su državne zajednice zajodno u EU ili posebno ? Svojevremeno su nama u Srbiji govorili da je svejedno da li smo deo EU sa Kosovom ili bez njega pošto u toj EU ukidaju granice i ceo sistem je jedinstven ! Kakve su sad ovo lihvarske ucene od Engleza ?

posmatrac

pre 9 godina

Setite se Skotlandjani kako je prosao vas Valas i sta su vam doticni radili, na laje kera sela radi vec sebe radi, nafta u moru bice skotska ako se odvojite.... Ne voli kruna nikog sem sebe i svoje interese. To su vam pokazali vekovima u nazad i pokazuju dan danas. No comment.

Sumadinac

pre 9 godina

Vidim mnogo hejterskih komentara koji porede ovaj referendum sa raspadom SFRJ ili otcepljenjem Kosova, pa mi nije jasno, kako ti isti ljudi ne vide i ogromnu razliku, koliko se civilizovano VB odnosi prema Škotskoj. Niti su poslali vojsku na Škotsku da zaštiti englesku manjinu, niti su referendum nazvali neustavnim, niti će biti rata, štogod da Škoti odluče. A Škotska je u sastavu VB mnogo duže nego što je Kosovo bilo u Srbiji, ili Hrvatska u Jugoslaviji... Zato je VB to što jeste, a mi smo ovo što smo. I zato će, najverovatnije, Škoti odlučiti da ostanu.
(ash, 09. septembar 2014 17:32)

.
.

1. Niti su Skoti diskriminisali, proterivali i ubijali Engleze (da jesu reci mi ti da li bi Englezi poslali vojsku?)
2. Po nasem tadasnjem ustavu federativne jedinice nisu same imale pravo na otcepljenje vec bi referendum bio odrzan u celoj federaciji po tom ustavu, Skoti su kao drzava usli u VB a u jugu su usle samo dve drzave kao drzave SRB i CG, ostale nikada nisu ni postojale kroz istoriju osim Bosne. Opet mi reci da li bi bili Skoti proglaseni za separatiste da ustav VB kaze da nemaju pravo na izbor otcepljenja?
3. Skotska nije duze u VB nego Kosovo (sto je i nemerljivo jer je jedna republika a drugo pokrajina).
4. Sportski pozdrav svima! :)

Vlada

pre 9 godina

Za one koji lupaju i porede Kosovo sa Skotskom ne znam sta da kazem uopste... Skotska je bila nezavisna zemlja do 1maja 1707 cini mi se. I sada ima veliku autonomiju jer Velika Britanija pa cak i Ujedinjeno Kraljevstvo(ko ne zna razliku sam je kriv ne mogu da objasnjavam sta je sta) vise moze da se smatra konfederacijom nego jednom zemljom. Meni je ovde zanimljivo sto otvara put americkim drzavama da mozda izvojevaju nezavisnost) a to zele sve juznjacke zemlje Arkanzas, Alabama, Luisiana, Dzordzija, Alabama, Misisipi, Severna Karolina i naravno Teksas gde su pokusali da postanu samostalni ali je to spreceno vrlo "demokratskim" metodama.

Deki

pre 9 godina

Jednu predivnu zemlju ,u kojoj nam je svima bilo toplo i širiko su razbili.
Izmedju ostalih veliki udio u razbijanju Jugoslavije ima i Britanija,koja je odnila dati podrsku tadasnjoj JNA da izvrši puč i smeni sva republicka rukovodsva ,ako ne izboceg drugog onda da se ne dogodi krvorpolice u SFRJ
Sada im sikreno zelim da od VB ne ostane ni Londonska Grofovija

my way

pre 9 godina

Da, i dalje ce se zvati Velika Britanija, jer veliki broj bivsih kolonija i dalje priznaje kraljicu kao vladarku.
(dex, 9. septembar 2014 20:32)

Аман, држава се ни не зове Велика Британија, већ је тако народски зову по острву на којем су Енглеска, Шкотска и Велс. Право име државе је Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске. Ако се Шкотска отцепи заиста се поставља питање да ли ће њено име остати исто, пошто више неће одговарати географији. Какве колоније, какви бакрачи?

Jozef

pre 9 godina

Imperija je osetila da gubi tlo pod nogama, pa ce sve uciniti da se dodvori, da ne izgubi svoj primat. Bolje tako, nego kao neki koji su slali tenkove i dobrovoljce.

Didi

pre 9 godina

Ufff, al' su se Englezi zabrinuli! Pa ne sprecava se neko da ode sedam dana pre odlaska. Da im je stvarno stalo, davno bi oni trckali po Skotskoj. Ovako, samo prave marketing i jedni i drugi, idu da se malo slikaju i drmnu koji viski bez taxe...davno su oni to sve uplanirali.

milan

pre 9 godina

skoti vise nisu skoti,sem zastave i par jela,oni su englezi i tacka,nemaju nikakve dodirne tacke sa skotima iz srednjeg veka,sem zemlje pod njima,isprepletani su sa englezima sto ekonomski sto politicki sto demografski,sto kulturno,toliko da bi otcepljenje skotske bilo kao pravljenje nove drzave...

duke of wellington

pre 9 godina

ne razumem taj mentalitet beskrajnih podela. ako se odcepi skotska ce postati siromasna i ekonomski nestabilna zemlja. zivela britanska imperija!

bole

pre 9 godina

nazalost ode i skotska... novi poredak je neminovan... sledi spanija, pa rusija (osim ako oni ne odluce da uguse to kako to umeju)... nije dobro...

ash

pre 9 godina

Vidim mnogo hejterskih komentara koji porede ovaj referendum sa raspadom SFRJ ili otcepljenjem Kosova, pa mi nije jasno, kako ti isti ljudi ne vide i ogromnu razliku, koliko se civilizovano VB odnosi prema Škotskoj. Niti su poslali vojsku na Škotsku da zaštiti englesku manjinu, niti su referendum nazvali neustavnim, niti će biti rata, štogod da Škoti odluče. A Škotska je u sastavu VB mnogo duže nego što je Kosovo bilo u Srbiji, ili Hrvatska u Jugoslaviji... Zato je VB to što jeste, a mi smo ovo što smo. I zato će, najverovatnije, Škoti odlučiti da ostanu.

faktoidi

pre 9 godina

Skotska organizuje referendum i niko im ne preti. Ne idu paravojne formacije, ne aminuju biskupi progone...Umesto da stalno trubite o Kosovu, dobro poredjenje vam je kako je Srbija reagovala 90ih kad su krenule Slovenija i Hrvatska, kako kad je Kosovo htelo otcepljenje..
sve i da kazete kako je Kosovo kolevka Srba, to ne moze da opravda gubitak jednog zivota, a mi smo ih potrosili previse.
A sad se cudite sto Engleska sprovodi kampanju za svoje interese...eee pa ne valja bacati kamenje iz staklene kuce

London_calling

pre 9 godina

Vec su dobili sve. Imaju potpuno besplatno zdravstvo, univerziteti 3x jeftiniji nego u Engleskoj, i sve to mi finansiramo odavde. Znaci nikad u istoriji nije bilo da se manje razvijeni deo odvaja od razvijenijeg dela zemlje.

Skoti su dosadili i bogu i narodu i ja zelim da kazem ovim mojim Englezima ali ne znam kako da prevedem: "Ma bre daleko im lepa kuca."

Mix

pre 9 godina

Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.

jole

pre 9 godina

Dobro pa "ofanzivu" staviste pod navodnike. Da je umesto Kamerona Milošević ne bi trebali nikakvi navodnici, nego bi gorela sela po Škotskoj, a na BBC bi se po ceo dan vrteli spotovi u kojima se s jedne strane vide ta sela u plamenu, a sa druge strane kako deda mazi unuke, uz šta bi išao komentar na srpskom i albanskom (pardon, engleskom): možete da birate!

Zoran

pre 9 godina

Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.
(Mix, 9. septembar 2014 16:35)

Ja ne vidim da su Hravti i Slovenci imali referendum. A vojska nije slata u Hravstku i Sloveniju, JNA je vec bila tamo od 1945..

tamo

pre 9 godina

A da se svi ujedinimo u planetarnu drzavu i zajedno radimo na napretku ljudske rase umesto da se stalno glozimo i cepkamo na osnovu tako odvratnog osecanja kao sto je nacionalizam? Nazalost samo san ...

Relja

pre 9 godina

Skotlandjani nisu Foklandjani,pa ne cudi sto se arogancija i bahatost polako pretvaraju u paranoju i paniku!!!
(Mare,NS, 9. septembar 2014 15:44)

Dragi moj, na Foklandu 95% stanovništva čine Britanci,a od toga 81% su Škoti.Na referendumu ih je 94% glasalo za to da su deo UK.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

48
Ja ne vidim da je Kameron poslao vojsku na SKOTSKU,zato sto bi da se otcepi,samo im porucuju da im je bolje zajedno. Kamo srece da smo se mi u bivsoj SFRJ tako rastali.
(Mix, 09. septembar 2014 16:35)
60 54

- Broj minusa na ovaj tvoj komentar govori vise od rijeci kakav smo narod!

Nikola

pre 9 godina

Ne mislim da će Škotska otići.Ok, Britanija će sada raditi na marketingu,ali je glavni razlog činjenica da je škotsko društvo podeljeno.,Najtvrđi,Škoti su rimokatolici. Ali njih je je samo 25 posto. Protestanti su većinom protiv nezavisnosti.Trenutni odnos je 3 prema 1 u korist protestanata koji su protiv nezavisnosti.Misli mda će se ta razlika još povećavati.
Tako da....

Ako Škotska ode, nama u Srbiji će biti bolje...

pre 9 godina

Većina komentatora ne shvata da u ovom slučaju neće odlučivati škotski nacionalni romantizam, već puki pragmatizam (čitaj:"Da li će nam džepovi biti puniji u nezavisnoj državi ili kao delu UK"?) Tako razmišljaju ozbiljni, samosvesni narodi a ne oni nedo..bani koji se radije bave pitanjima identiteta, jezika, akademije nauka, večite ugroženosti od "onih drugih", crkvama i drugim "bitnim stvarima" kojima prehranjuju porodice i leče i školuju decu.

milan

pre 9 godina

Ček ček pa i Jugoslavija je bila bolja zajedno pa ste je rasturili i još ste nam objasnili kako je to dobro i lepo za nas! A što se tiče granica tj. "borders" pa šta će da vam fali i nama ste ih namestili na svakih 100 km i levo i desno i gore i dole. Imamo više graničnih prelaza nego naplatnih rampi na putevima... Dolazi polako đavo po svoje dragi naši prijatelji.

IvanP

pre 9 godina

"Britanska vlada je za danas najavila i novi plan o proširenju autonomije Škotske, deset dana pre održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske."

A šta ih je ranije sprečavalo da urade isto? Engleska oholost?

biraz

pre 9 godina

(bole, 9. septembar 2014 15:46)
ne lozi se, niko ne ide iz Rusije, u nju ce pre da udju.
A ove stare sklepane imperije koje su zivele na silu 400 godina ce da konacno propadnu. I to sve zato sto su starog saveznika izdali,

StefanL

pre 9 godina

I Toni Bler i Gordnon Braun i Dejvid Kameron su, neverovatno, SVI Škoti, ali su svojom jadnom politikom bezrezervne podrške Americi i unžavanja nacionalnog identiteta Ujedinjenog Kraljevstva, pravljenja UKa marionetom SAD, najviše doprineli da jedan ponosan narod kao što su Škoti, želi da se otcepi.
Ali, i to je pravda! Neka sad "braća" Englezi kusaju malo sopstvene čorbe koju su zakuvali u Jugoslaviji, Srbiji, Ukrajini, Iraku, Libiji itd. Nadajmo se da će se Škoti otcepiti i ispraviti nepravdu koja traje još od Krvave Meri. A onda, Bože zdravlja, idu i Severna Irska, pa Vels!

Mare,NS

pre 9 godina

Skotlandjani nisu Foklandjani,pa ne cudi sto se arogancija i bahatost polako pretvaraju u paranoju i paniku!!!
(Mare,NS, 9. septembar 2014 15:44)

Dragi moj, na Foklandu 95% stanovništva čine Britanci,a od toga 81% su Škoti.Na referendumu ih je 94% glasalo za to da su deo UK.
(Relja, 9. septembar 2014 16:23)

Zaboravio si da kazes da na Foklandima ima svega par hiljada stanovnika(glasaca),tako da ti tvoji procenti nista ne znace.Ionako,nije prirodno,da ta ostrva ne pripadnu Argentini.Vreme kolonijalizma je davno proslo!

Vladimir

pre 9 godina

Ako se Skotska otcepi, da li mi treba da se radujemo ili da tugujemo?
Ako moze Skotska, moze i Kosovo i Krim i Republika Srpska?
Prava dilema.
Meni se cini da ce vecina Srba da se raduje, jer ce ovo da dozive kao samar Englezima. U ovom slucaju, sebe ubrajam u vecinu :)

Pera pisar iz administrativnog odeljenja

pre 9 godina

Neka se otcepe i Čarlsa izaberu za kralja. To je verovatno jedini način da postane kralj. Ko će njega u Engleskoj za kralja

rimjob

pre 9 godina

@IvanP

do skoro su bile procene da će faliti 3-4% za nezavisnost ali se klima naglo promenila u poslednjih par nedelja. referendum sigurno uspeva i Škotska na moje veliko zadovoljstvo stiče nezavisnost. Zato se premijer engleske sad neuspešno rastrcao

Čiča Miloje

pre 9 godina

Slušam samo ovih dana Engleze kako se igraju "štapa i šargarepe". Kao "ako ostanete dobićete veću autonomiju a ako ne onda nema ni funte, nema ni EU, itd." E pa da sam Škot i da me neko tako potcenjuje i ucenjuje, namerno bih glasao za nezavisnost.

Миленко

pre 9 godina

O следећем треба размислити. Три стотине година уније, пре тога је шкотска династија села на енглески престо, а још раније бројни сукоби и ратови. Па, опет, Шкота има данас довољно да одлучују да ли ће и даље заједно или свако на своју страну. Иако Шкоти говоре енглески језик, а не шкотски. На Балкану, како ствари стоје сада и какве ће бити у будућности, Срба нема у Хрватској и Сарајеву, нити на Косову, Република Српска ће бити заиста потпуно српска, а шта ће бити у Црној Гори, тек ће се видети. А сви ови народи су опстали за време мрачних царевина, турске и аустријске. Када је створена заједничка држава Јужних Словена почело је истребљење некдашње браће. Толико о зрелости народа, овде и тамо.

pa šta se petljate

pre 9 godina

A koliko smo puta slušali od Britanskih političara u slučaju Kosova da svaki narod ima demokratsko pravo na samoopredelenje.

D

pre 9 godina

A zasto skotski referendum niko ne poredi sa crnogorskim? Bikvalno je isti scenario, i verovatno ce se zavrsiti isto. Kakve veze ima Kosovska nezavisnost sa Skotskom? Kosovo je nasilno otcepljeno bez saglasnosti Beograda i bez referenduma, a ovde je britanski parlament dao saglasnost za samoopredeljenje, isto kao i mi 2006. godine

Nele

pre 9 godina

Boze kako negledaju kako drugim drzavicama oduzimaju teritorije i razdvajaju narode, nesagledajuci posledice niti imaju skrupula prema drugima, sada kmece za Skotskom, ukoliko se Skotska odvoji, sto malo verujem jer znajuci malo njihovu istoriju( Englesku) , evropa ce se cepati kao stare novine na jakom vetru ludila.

Zoran

pre 9 godina

ne razumem taj mentalitet beskrajnih podela. ako se odcepi skotska ce postati siromasna i ekonomski nestabilna zemlja. zivela britanska imperija!
(duke of wellington, 9. septembar 2014 17:40)

Menjaju se vremena. Kad se Amerika otcepljivala od Britanije neki su isto tako mislili(citaj Kanadjani). Ali, vreme je pokazalo suprotno.

Ako je Amerika u padu, Britanije je ODAVNO u padu. Sve je ovo normalno.

Komša

pre 9 godina

Tradicionalne englesko-škotske trgovačke igre koje za nas nemaju značaj.Škoti tvrde pazar da bi što više ušićarili a Englezi se trude da im ne daju više nego što im se isplati.Verujem da škotski političari iskreno nisu za otcepljenje već one koji su za osamostaljenje upotrebljavaju da pojačaju ucenjivački potencijal. Budžetlije će opet da profitiraju i oni će sigurno glasati protiv.

Небојша

pre 9 godina

Само да не крену да их тенковима убеђују. Или да почну да дају "подршку" лојалистима као у С. Ирској.

zgubidan

pre 9 godina

@ faktoidi 16:02

... a može i poređenje kako je Hrvatska reagovala na pokušaj osamostaljenja Republike Srpske Krajine ili Bosna na pokušaj osamostaljenja Republike Srpske ili Kosovo* na pokušaj osamostaljenja severnog dela pokrajine ... Kako se samo uvek za primer uzima postupanje Srbije, kao da su svi ostali nevinašca i anđelčići...

Flash

pre 9 godina

Jos neke stvari ce se promeniti, osim fizickog odvajanja Skotske. Recimo, zauvek ce u istoriju otici cuvena britanska zastava (jer je ona plava pozadina na njoj ustvari Skotska zastava) a Velika Britanija vise nece biti Velika jer ce zauzimati samo 2/3 Britanskog ostrva.

baca

pre 9 godina

Ne šalju vojsku na Škotsku jer su rezultati glasanja već spremni. Nema tu nikakve neizvesnosti po Britaniju. Biće tesna pobeda ovih koji su protiv nezavisnosti. Svako ko je važan u procesu brojanja i rezultata je već kupljen ili ucenjen ponudom koju ne može da odbije. MI 5 i 6 znaju dobro kako se to radi. Šta mislite, da su Srbi ili Hrvati izmislili kako se manipuliše rezultatima glasanja? Zapad odavno zna kako se to radi, primeri su referendum Kvebeka u Kanadi ili čuveno brojanje predsedničkih glasova u Floridi. Zamalo, ali "zamalo" da rezultati budu iznenađujući, ali to "malo" je u stvari "nikada".
Nego, šta nas briga za to, mi u Srbiji imamo svoje probleme da rešavamo. Za dovođenje normalnog stanja u našem sudstvu, zdravstvu, školstvu nam ne smetaju ni ameri ni škoti, nego naši političari neće da zapnu da rade u korist naroda u Srbiji.

Nislija

pre 9 godina

To sad idu u Skotsku, pa ko zna kad.
Kao i ovde kod nas, politicari se sete da dodju samo kad su izbori, do tad, Nis se spominje samo u narodnim pesmama i istoriji Prvog svetskog rata.

Rdule

pre 9 godina

Ako se Skotska odcepi krenuce lancano u celom svetu, a pogotovo u Evropi. Katalonija, Baskija, Veneto, Bavarija, Juzni Tirol, a nadam se i Republika Srpska. U svetu tu prednjace Kurdi vec duze vreme. Svasta ce se jos desavati.

Lazarenko

pre 9 godina

U, vidi al' su se rastrčali... Oni uvek "snažno podržavaju" nastajanje novih država, redovno "demonstriraju spremnost" da "robusnim prisustvom" brane suverenitet i teritorijalni integritet Borat enklavica koje prave po svetu.
A sad, to ispade negativna pojava kada puca po njihovim ledjima? Lepo je neki od naših "analitičara" rekao pre nekoliko godina - "Ko se zalaže za decentralizaciju, ili je strani agent ili je budala".

milan

pre 9 godina

skoti vise nisu skoti,sem zastave i par jela,oni su englezi i tacka,nemaju nikakve dodirne tacke sa skotima iz srednjeg veka,sem zemlje pod njima,isprepletani su sa englezima sto ekonomski sto politicki sto demografski,sto kulturno,toliko da bi otcepljenje skotske bilo kao pravljenje nove drzave...

Lesa

pre 9 godina

Trinidad može Tobago ne može - Može i Škotska, da ne može ne bi raspisivali referendum samo je problem što u Škotskoj ima puno protestanata - lojalista koji su za uniju, par stotina godina Engleske hegemonije je napravilo takvu situaciju.

Vlada

pre 9 godina

Za one koji lupaju i porede Kosovo sa Skotskom ne znam sta da kazem uopste... Skotska je bila nezavisna zemlja do 1maja 1707 cini mi se. I sada ima veliku autonomiju jer Velika Britanija pa cak i Ujedinjeno Kraljevstvo(ko ne zna razliku sam je kriv ne mogu da objasnjavam sta je sta) vise moze da se smatra konfederacijom nego jednom zemljom. Meni je ovde zanimljivo sto otvara put americkim drzavama da mozda izvojevaju nezavisnost) a to zele sve juznjacke zemlje Arkanzas, Alabama, Luisiana, Dzordzija, Alabama, Misisipi, Severna Karolina i naravno Teksas gde su pokusali da postanu samostalni ali je to spreceno vrlo "demokratskim" metodama.

Deki

pre 9 godina

Jednu predivnu zemlju ,u kojoj nam je svima bilo toplo i širiko su razbili.
Izmedju ostalih veliki udio u razbijanju Jugoslavije ima i Britanija,koja je odnila dati podrsku tadasnjoj JNA da izvrši puč i smeni sva republicka rukovodsva ,ako ne izboceg drugog onda da se ne dogodi krvorpolice u SFRJ
Sada im sikreno zelim da od VB ne ostane ni Londonska Grofovija

Sumadinac

pre 9 godina

Vidim mnogo hejterskih komentara koji porede ovaj referendum sa raspadom SFRJ ili otcepljenjem Kosova, pa mi nije jasno, kako ti isti ljudi ne vide i ogromnu razliku, koliko se civilizovano VB odnosi prema Škotskoj. Niti su poslali vojsku na Škotsku da zaštiti englesku manjinu, niti su referendum nazvali neustavnim, niti će biti rata, štogod da Škoti odluče. A Škotska je u sastavu VB mnogo duže nego što je Kosovo bilo u Srbiji, ili Hrvatska u Jugoslaviji... Zato je VB to što jeste, a mi smo ovo što smo. I zato će, najverovatnije, Škoti odlučiti da ostanu.
(ash, 09. septembar 2014 17:32)

.
.

1. Niti su Skoti diskriminisali, proterivali i ubijali Engleze (da jesu reci mi ti da li bi Englezi poslali vojsku?)
2. Po nasem tadasnjem ustavu federativne jedinice nisu same imale pravo na otcepljenje vec bi referendum bio odrzan u celoj federaciji po tom ustavu, Skoti su kao drzava usli u VB a u jugu su usle samo dve drzave kao drzave SRB i CG, ostale nikada nisu ni postojale kroz istoriju osim Bosne. Opet mi reci da li bi bili Skoti proglaseni za separatiste da ustav VB kaze da nemaju pravo na izbor otcepljenja?
3. Skotska nije duze u VB nego Kosovo (sto je i nemerljivo jer je jedna republika a drugo pokrajina).
4. Sportski pozdrav svima! :)

posmatrac

pre 9 godina

Setite se Skotlandjani kako je prosao vas Valas i sta su vam doticni radili, na laje kera sela radi vec sebe radi, nafta u moru bice skotska ako se odvojite.... Ne voli kruna nikog sem sebe i svoje interese. To su vam pokazali vekovima u nazad i pokazuju dan danas. No comment.

counter strike v1.6

pre 9 godina

Ne bi Englezi naviijali da ostanu zajedno da nemaju veeelllliku korist od zajednistva, Englezi i sentimentalnost hahahaha kakav vic

Država Škotska

pre 9 godina

Pa šta ako se otcepi ? Zar nema veze da li su državne zajednice zajodno u EU ili posebno ? Svojevremeno su nama u Srbiji govorili da je svejedno da li smo deo EU sa Kosovom ili bez njega pošto u toj EU ukidaju granice i ceo sistem je jedinstven ! Kakve su sad ovo lihvarske ucene od Engleza ?

Jozef

pre 9 godina

Imperija je osetila da gubi tlo pod nogama, pa ce sve uciniti da se dodvori, da ne izgubi svoj primat. Bolje tako, nego kao neki koji su slali tenkove i dobrovoljce.

my way

pre 9 godina

Da, i dalje ce se zvati Velika Britanija, jer veliki broj bivsih kolonija i dalje priznaje kraljicu kao vladarku.
(dex, 9. septembar 2014 20:32)

Аман, држава се ни не зове Велика Британија, већ је тако народски зову по острву на којем су Енглеска, Шкотска и Велс. Право име државе је Уједињено Краљевство Велике Британије и Северне Ирске. Ако се Шкотска отцепи заиста се поставља питање да ли ће њено име остати исто, пошто више неће одговарати географији. Какве колоније, какви бакрачи?

Didi

pre 9 godina

Ufff, al' su se Englezi zabrinuli! Pa ne sprecava se neko da ode sedam dana pre odlaska. Da im je stvarno stalo, davno bi oni trckali po Skotskoj. Ovako, samo prave marketing i jedni i drugi, idu da se malo slikaju i drmnu koji viski bez taxe...davno su oni to sve uplanirali.