Utorak, 26.08.2014.

15:40

"Platićete ulazak u EU 165 mlrd €"

Ukrajinu će prelazak na evropske trgovinske standarde u narednih deset godina koštati 165 milijardi evra, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u Minsku.

Izvor: B92

"Platiæete ulazak u EU 165 mlrd €" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

neko normalan

pre 9 godina

@Моке
Pa upravo o tome se i radi.
Nemci jesu ubili mnogo srba, jevreja i ostalih.
Samo to je bilo pre 70 godina.
Pa i turci su nas ubijali pre 500 godina, pa nesto ne primecujem da mrzis Tursku.
Dovoljno je da se pojavi jedan ludak koji ce zaludeti masu i da unisti pola sveta.
Tada se pojavio Hitler i znamo sta se desilo.
Kod nas se pojavio Milosevic pre 30 godina i znamo sta nam se desilo.
Sada imamo Putina i pametan covek vidi sta moze da se desi.
Za 20 godina ces kukati kako su nas rusi ubijali isto kao sto sada kukas kako su nas ubijali nemci.
Mozda srbi i nece kukati, ali mnogi narodi svakako hoce.
Zar ne primecujes da se Putin ponasa isto kao sto se ponasao Hitler u svojim pocecima?
Zlo treba zaustaviti na vreme, a ne kada postane kasno pa ceo svet mora da ratuje protiv tog zla.
Da li stvarno verujes da nacionalnost, veroispovest i bilo sta slicno odredjuje kakav ce neko covek biti?
Mozes da budes najbolji i najplemenitiji covek na svetu, a da tvoj rodjeni sin postane najsvirepiji ubica.
Mislis da rusi, samo zato sto su pravoslaci, ne mogu postati novi svetski fasisti?
E pa varas se, oni su upravo krenuli tim putem.
To je ono sto mnogi ovde ne razumeju i ne zele da vide.
Ne bih mogao da podrzim ovo sto Putin radi, sve i da mi je rodjeni otac, jer jednostavno to sto radi nije dobro ni za koga na ovom svetu.
Vodi ovu planetu u novi krvavi rat, a samo zbog svoje bolesne zelje za vlascu i moci.

Jack

pre 9 godina

Ta bajka o slobodnom tržištu od 500 miliona je samo bajka za slabije ekonomije. U toj EU vodeće ekonomije potiskuju slabije i od toga profitiraju.
(sns bot br. 458, 26. avgust 2014 18:21)

Zapravo, to ne ide po sistemu "nacionalnih ekonomija", korporacije su te koje dolaze na novo trziste i nemilosrdno ga osvajaju - potiskujuci ili kupujuci male igrace, dampingom, svim mogucim i nemogucim sredstvima za koja novopecene drzave clanice nemaju ama bas nikakvo resenje. Inace, apsolutno stoji sve o zabludi da drzava clanica dobija nova trzista.

brasa

pre 9 godina

ukrainu ce da kosta a ne evropu ona ce da profitira od zajmoma i naravno prelaska na nove tehnologije ali sto im je zapelo pa evropi treba 50tak miliona hriscana nezaboravite anketu u francuskoj svaki 6ti podrzava islamsku dzihadsku republiku irak ako se ovim tempom nastavi za 60 god engleska ce biti vecinsko muslimanska a od istog strepe i nemci austrijanci francuzi svedi i ostali ove godine po prvi put belci su manjina u americkim skolama e pa razmislite malo

Coco Bill

pre 9 godina

Evo ga !!! Sad će naši "Putinoljupci" kao i sve, što je do sad rekao dotični i ovo da proglese kao, mudro, Biblijsko, mesijansko proročanstvo. Onda sledi analiza te "mudrosti" da se dokaže kakao je sve drugo "strašno" i "podlo", a samo je ono što čini Rusija ispravno i pravo, jer ona se "brani". Naravno, tu će odmah i Srbiju da umešaju kako ide "pogrešnim putem" ne videći "mudro zborenje" dotičnog, kao i "veliku bratsku ljubav" majčice Rusije, naročito na ekonomskom planu.

Boki

pre 9 godina

@Gradjanin
Evo jos jedne cinjenice... Pa Italija je peta ekonomska sila u Evropi, s' obzirom da je Rusija za vreme Jeljcina bila ispod i ekonomski najlosije clanice EU moras priznati da je Putin napravio izuzetan uspeh...

mikin

pre 9 godina

" Sto vas boli to sto PRAVOSLAVNI Ukrajinci nece sa Rusijom. Bili, videli i nikad vise sa njima. Sto se tice Putinove matematike okaci to macki o rep, on je ne tako davno izracunao da im Ukrajina duguje i za otimanje Krima.
(Bratislav, 26. avgust 2014 22:57)"
------------------------------------
E vidis Bratislave, to je pravo velike sile. Da li ti je poznato sta se desavalo pocetkom sezdeseih proslog veka kada su Rusi poceli da se instaliraju na Kubi? Kako je reagovala Amerika? Ocenila je da su joj ugrozeni vitalni interesi i bezbednost i umalo nije doslo do treceg sv. rata. Totalno je nije zanimalo sto Kuba hoce sa Rusima. E vidis, ulogu Kube danas ima Ukrajina. Ne moze u NATO, ne mogu baze NATO u Ukrajini i Ruse uopste ne interesuje sto Ukrajinci to hoce. NE moze, jer su ugrozeni ruski interesi i njihova bezbednost. Da nisu reagovali sutra bi Ameri bili u Podmoskovlju. Ako mislis da ce Ameri vrsljati po Ukrajini a da Rusi gledaju, gdno se varas. Jedino pitanje je kako ce izgledati Ukrajina posle "kompromisa".

mile

pre 9 godina

"Platićete ulazak u EU 165 mlrd €"
----------------------------------
xe,xe,xe .... nije to pitanje vec je pitanje KOLIKO ce to zadovoljstvo kostati Srbiju!
ps obzirom da smo manji 6-7 puta po broju stanovnika od Ukrajine, nekih tricavih 25 mijardi €. Ma to ce PV obezbediti ustedom na platama i penzijama. Zato je i poceo odmah sada da skupi tu cifru do momenta kada budemo ulazili u EU .... opet cenzurisite.

dzoni

pre 9 godina

A ljudi i dalje ne kapiraju da zapad i dalje trazi kolonije samo sad na uvijeniji nacin..sad je to EU..ne treba ti pasos ali vise nemas spoljnu politiku vec samo klimas glavom kako nemac kaze ,nemac moze da ti uvozi bez carina al zato moras da udaris carine prema kini da bi nemac bio jeftiniji..a meni bi milion puta vise znacilo da nemam carinu prema kini..kad god mi nesto treba tamo narucim jer se tamo sve i proizvodi al me zato uvek na carini oderu ..,ako narucujes iz eu onda nema carine ali sta mene to briga jer danas se 99% stvari proizvodi u kini.
Samo da vas podsetim da je posle drugog svetsko rata i dalje pola sveta bilo kolonija zapadno evropskih zemalja i da su 20 godina vodili krvave ratove da se oslobode ..al zato su sad nasli srbiju i slicne tupadzije koji svesno hoce da budu kolonije.

Borka

pre 9 godina

Pored poznavanja Francuskog, Engleskog, Ruskog jezika , siromasni su komentari toliko ocigkednog naglog razvoja Rusije , Kine, nezaposlenost od 1% do 3%,preko milijarda I 300 miliona stanovnika, EU , jedva da sacuva poslednjih 10 godina prosek 12% nezapislenostim EU budjet nema pokrice, BERD , za razvoj crpi preko 37% obrt zdravog razvoja u Rusiji I Kini, drzavni budjeti svake clanice trpi ogfomne socijakne refirme jer su u minusu , sve dubljem, preko 40% licenci korporacija totalnu proizvodnju iselilo iz Evrope po drugim kontinentima , itd. Pogledajte prodavnice u Nemackoj, Britaniji, Italiji, Francuskoj, Austriju, Svedskoj, Norveskoj, preko 65% na etiketama poreklo proizvoda nije iz EU , ekonomski izvestaji same EU , plus manjak energenata, u prirodnim resursima, ogroman broj rudnika zatvoren jer nema rude , samo za kratku rezervu , ne duzu od 2.godine. Dokaz od 1992 do danas EU smanjila broj rudara 47%., kao I kolicinu ekspliatacije. Sa ovo malo proverenih informacija , pitajte svoje poznanike na zapadu , koliko im je stan opremljen od kuhinje , kupatila, itd sa *"made in Francuska, Nemacka, Italija, Britanija ,...itd. Razmislite kakva je tu obecana ekonomska buducnost u EU .Grdno se varaju oni koji nisu pogledali poslednjih 7.godina razvoj Rusije , Kine ,a gledali samo preko tv , naivno neznaju drzavni budjet uzastopno raste iznad pozitivne nule , EU Kvinta daleko ispod pozitivne nule u milijardama u deficitu, dugovima .

Александр Невскии

pre 9 godina

Људи јестел ви свесни да је Русија једна нуклеарна сила која може да збрише целу планету за мање од 20 минута. Да ли знате шта је потписано у мађарској 1994 године између Русије и САД када се Украјина добровољно одрекла нуклеарног арсенала и све те силне атомске бомбе предала Русији? Изгледа да не знате, али зато знате која земља има већи БДП, који није мерило богаства исте. Јесте Русија има БДП нешто већи од италије, али знате ли ВИ уопште колико је задужење те исте италије, а колико Русије. Изгледа да не знате, али зато упорно пиште о томе овде и ан многим другим порталима.

Да ли сте свесни да онај ко данас има ресурсе, а Русија их има највише на свету, контролише свет. Зашто америка ратује од 1945, где год има ресурса ето њих где уводе демократију. Руси иамју Сибир, који ето по некима треба да буде раздељен ан праведне части, јер је неправда да један народ управља са толким богаством. Значи имам стан опремљен и дође неки дрипац и каже еј друже, треа ми твој ТВ није у реду да га ти имаш а ја не....

Заборављате мајдан и да ли је то већина украјинаца који хоће у ту ЕУ у коју се ми кунемо, ако да нам је једини излазак, а у ствари представља ропство нас сиромашних, јер ми немамо са чиме да будемо конкуренти богатим земљама, а постали смо тржиште њихових производа.

Европа је једно дете са којим се поигравају сви редом....

depos

pre 9 godina

Ne kapiraju Vladimire oni to... oni su sad Srbija 2000-te. Najgore im predstoji...pored Rusije su bar imali neke sanse ali u EU ce postati ekonomska kolonija i politicki mrtvac. Jaka Ukrajina- nikad vise...
(nesa, 26. avgust 2014 23:45)

Prvo,nisu Srbija i Ukrajina u istoj situaciji.Srbija je okružena članicama ili kandidatima EU,dok Ukrajina nije.Drugo,najveći obim trgovine Srbija ima sa članicama EU,dok kada je Ukrajina u pitanju to su Rusija,Belorusija i Kazahstan.A treće,tek od 2008-me i dolaska Tadića na vlast Srbija je,pod parolom da EU nema alternativu,počela da vodi pogubnu politiku bezpogovornog priključenja EU i prestala da štiti državne interese.

Mali

pre 9 godina

Za @Lagunu evo ja zivim u Svedsku verujes kad cuju da je neko iz Srbije nije im milo bas zbog tih ratova koji su bili do juce.Kada vidis da se zale Albanc,Bosnjaci,Hrvati i ostale zemlje u okruzenju i sad kao odjednom zaboravis na sve.

Vlada

pre 9 godina

@Ljubivoje Treskić

Ajde Ljubivoje otvori atlas pa reci kolika je Rusija a kolika je obradiva povrsina?! Gluplji komentar nisam video u zadnje vreme, da nece mozda da seeju psenicu u sibiru gde leti ima 20 stepeni a zimi minus 40 bar?

Mare,NS

pre 9 godina

@""...Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.
(Vlada, 26. avgust 2014 21:43)""

Vlado brate, uvazavam tvoj komentar,kao i sve ostale,ali ti nikako nije trebalo ono "na vasu ogromnu zalost",ili "kad ste uvek na strani gubitnika",pa moram da te pitam,da li ti osecas da je Srbija tvoja zemlja,ili smo mi,koji drugacije mislimo od tebe manje vredni,ili ne daj boze,vanzemaljci!Svi smo mi,Srbija!Razmisli malo!

Futurama

pre 9 godina

Mislim da bi bilo interesantno da pogledamo malo i pokazatelje zemlje iz koje ova izjava dolazi.
Belorusija ima gotovo duplo veći GDP (nominalni u $) po stanovniku od Ukrajine (7550$ prema 3900$ i to pre ovih sukoba). Beloruska ekonomija je dobrim delom zasnovana na industrijskoj proizvodnji i energetski potpuno zavisna od uvoza za gas dok obezbedjuje oko 30% nafte. Sa druge strane imaju dobre takse od gasovoda i naftovoda. Treba imati u vidu i da je skoro 20% površine prema Ukrajini i dalje nedostupno zbog radioaktivnog zagadjenja od černobilske nesreće.
Ukrajina sa druge strane ima bogati Donjecki region, ogromna je žitnica i poseduje respektivnu aero/kosmičku industriju i 3x veće takse na gas od Belorusije. Prosto je neverovatno kako ništa od ovoga nije iskorišćeno. Zemlja se guši u korupciji, nepotizmu i lopovluku. Njihova sudbina sa kretanjem ka EU neće biti bolja od jedne Bugarske ili Rumunije koje imaju uporediv GPD sa Belorusijom.
Zašto? Zato što u EU uspevaju samo zemlje koje rade u svom interesu i čvrsto brane svoju ekonomiju (Češka, Slovenija, Poljska npr.). Ostale postaju izvor jeftine radne snage i dobijaju ulogu EU Kine.
Ovde treba uzeti u obzir da je Ukrajina sa svojih 40 miliona veći zalogaj od Rumunije i Bugarske zajedno što može značiti samo presipanje nekih industrija sa jednog na drugo mesto i pad standarda u RO i BG radi rasta onog u UA.

Phil

pre 9 godina

Svega sam se nacitao, ali da ce RU u EU. Mislim ljudi, bolje idite u radite nesto koristno ako nemate sta pametno da napisete :) Jos nisam cuo ni video da je neka nuklearna sila i pri tome najbogatija prirodnim resurisima usla u EU. Po dosadasnjoj praksi u EU ulaze samo propale drzave koje se nadaju povoljnom DE kreditu koji ce opet morati da vrate.

Gradjanin

pre 9 godina

@Kada preko 800 ljudi lupi minus na komentar koji konstatuje činjenice, a to je da Rusija zaista ima ekonomiju tek jedne Italije i činjenicu da građani EU u proseku jesu BOGATIJI (ne bogati, čitaj lepo) od građana Rusije, kao i da Ukrajinci JESU okrenuli leđa Rusiji, onda čovek stvarno treba da se zapita da li je okružen neracionalnim, zabluđenim i pre svega neobrazovanim, ozlojeđenim i neodraslim ljudima. Činjenice ne možete izmeniti lupanjem minusa, kao što ni srBski ponos nećete vratiti naivnim, Čvorovićkim veličanjem Rusije. Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.
(Vlada, 26. avgust 2014 21:43)

Vlado, minuse na cinjenice o Rusiji i toj bedi i jadu, ne lupaju ljudi, vec botovi. Dovoljan ti je verujem taj termin da razumes.

nesa

pre 9 godina

Ne kapiraju Vladimire oni to... oni su sad Srbija 2000-te. Najgore im predstoji...pored Rusije su bar imali neke sanse ali u EU ce postati ekonomska kolonija i politicki mrtvac. Jaka Ukrajina- nikad vise...

Srbin Eu

pre 9 godina

Vidite sta su Rusi tjs komunizam uradili samo s nasim narodom.
Mentalno posrtanje, politicka svest i informisanost na nivou deteta od osam godina. Setimo se Milosevicevih i Seseljevih glasaca.
Kad slusate i citate komentare nekog prosecnog gradjanina rusofila protiv zapada (u isto vreme taj sanja da radi i zivi na zapadu) , gomilu gluposti bez osnova, shvatite da je svaka cena niska. Samo da se nacija spasi zaglupljujuceg crvenog satanizma koji razara inteligenciju mase, i koji vuce poreklo iz Rusije.

Zoki

pre 9 godina

Nisam siguran da li se baš radi o 165 milijardi, ali ukrajinska privreda, ovakva kakva jeste, ne može da bude konkurentna na tržištu EU. Osnovni problemi su energetska efikasnost i produktivnost. Svi industrijski pogoni u Ukrajini su pravljeni za SSSR u kome je energija bila vrlo jeftina. Niko nije vodio računa o tome. Slično je i po pitanju produktivnosti. Ukrajinska roba je imala šanse na tržištu Rusije radi razlike u carinski u odnosu na ono što se uvozilo iz EU ili ostatka sveta. Ako Ukrajina bude plaćala energiju i carine kao svi ostali, nema apsolutno nikakve šanse ni na tržištu Rusije, ni na tržištu EU.
Ukrajina može da se izvuče iz toga izgradnjom novih industrijskih pogona i industrijalizacijom poljoprivrede.

xRade

pre 9 godina

Putin je uzeo KRIM Ukrajincima i podrzava separatiste koji se bore protiv Ukrajine za otcepljenje. I sad sta je tu SPORNO sto Ukrajina hoce u NATO? Putin je na tanjiru izrucio Ukrajinu NATO paktu. Preracunao se.

Bosanac

pre 9 godina

@Brane212, postavljas glupa pitanja koja nemaju ama bas nista sa mojim komentarom. Nekih 25 god. Poslije WWII, gdje su narodi EX YU pohrlili trbuhom za kruhom, u bratsku Rusiju ili u omrazenu Njemacku koja je unistila pola evrope? Niko od tih ljudi nije bio prisiljen kao Jevreji koje ti spominjes, nego ih je ocigledno prisilila Njemacka marka, a desavanja iz WWII su najkasnije zaboravili sa prvom kupovinom VW, BMW, MB ili Audija. Rijetko sam vidjao da su gastarbajteri dolazili sa Moskvic-em na "urlaub". Citirat cu za kraj jednog "starog ciku", "budala ide gdje ga srce vuce, pametan gdje mu je dobro" a ti sada na osnovu raznih statistika mozes zakljuciti gdje je bolje.

Macedoroman

pre 9 godina

Jedan moj dobar prijatelj, Amer, koji je na prst u d..e sa brojnim ljudima u svetu na visokim društvenim pozicijama, neposredno pre izbijanja ukrajinske krize, uz klopu i dobro vino se "otvori" i reče da je do skoro mislio da su Srbi najgluplji narod na svetu ali da su ih sada prestigli Ukrajinci. Tad ga nisam skapirao, ali sada sve mi je jasno.

Bratislav

pre 9 godina

@Vlada: Mislite da Rusija "treba da teži da se priključi EU", a ne bi li EU mogla da tezi da se prikljuci Rusiji? Gledano geografski i demografski, Rusija je 4 puta veca od citave EU, na jednoj strani se morskom granicom granici sa Japanom i Aljaskom a na drugoj sa Norveskom i na par stotina kilometara od Berlina i u njoj zivi preko 160 naroda i etnickih grupa. Na drugoj strani imamo udruzenje u cijem sastavu su zemlje tipa Luksemburga, Irske, Slovenije ili Estonije koje imaju manje stanovnika od Moskve ili Petrograda. I ko tu kome treba da se "prikljuci"?
(ha, 26. avgust 2014 18:37)
Molim te objasni malo ovo DEMOGRAFSKI cetiri puta veca od EU! Sto vas boli to sto PRAVOSLAVNI Ukrajinci nece sa Rusijom. Bili, videli i nikad vise sa njima. Sto se tice Putinove matematike okaci to macki o rep, on je ne tako davno izracunao da im Ukrajina duguje i za otimanje Krima.

Bosanac

pre 9 godina

@Laguna, procitaj ponovo moj post i obrati paznju kako sam napisao "fasisticka", mozda onda i razumijes sta sam htio da kazem. Drugo, prije nego pocnes pricati o islamskoj deklaraciji ne smijes zaboraviti Nacertanije i Memorandum. A sto se tice ovih sto idu u "Dzihad", mozemo i o tome al' sta to ima zajednicko sa temom o kojoj komentarisemo?

Xenox

pre 9 godina

@(mladen, 26. avgust 2014 20:11)
Захтјева да ни једна Русији сусједна држава не улази у ЕУ ни у НАТО, а кад би то могао постићи онда би захтијевао да ни сусједне државе својих сусједа не улазе.

Ni Amerikanci ne dozvoljavaju da Rusi imaju svoje vojne baze u njihovoj blizini. Tako ni Putin ne želi Nato u Ukrajini. Ovim svetom vladaju velike sile, nema ljubavi, nema pravde - sila odlučuje o sudbini slabijih. Ko odlučuje u EU? Sada Španija, Hrvatska, Poljska i drugi trpe najviše od posledica ruskog embarga, ali morale su da usaglase svoju spoljnu politiku sa EU. Nemačka je velika zemlja i velika ekonomska sila, sigurno je da će joj lakše biti nego drugim zemljama EU. Da ne pričamo o Srbiji, koja je krenula ka EU, a zadržala bi, iz ekonomskih razloga, trgovinske odnose sa Rusijom. Ali, već je stigao signal iz Evrope da treba da se uzdrži od izvoza većeg obima u Rusiju. Dakle, ko je šef? Ko odlučuje? Jači.

danda

pre 9 godina

Boze Bojane sta nam naprica. Pa da li si ti svesan gde su danas rumunija, Bugarska, estonija, letonija, litvanija, Madjarska?? pa to je kvantni skok u kom god hoces smislu od vremena vladavine ruske cizme. To su sada sve preporodjene zemlje. Googlaj malo pa pogledaj te balticke zemljice pa ih uporedi sa nama. pa onda reci gde smo mi a gde oni, ili pitaj rumune kako su ziveli pre 20-30 godina. Samo lupetate i velicate ruse. pitao bih vas ja da ste bili pod ruskom cizmo kao oni da li bi danas tolika ljubav bila.

Моке

pre 9 godina

@Bosanac.
Друже ја не знам како да ти објасним ако ти већ до сад није јасно, могу ја да живим у сред Берлина са платом од 10.000 евра, али ћу и даље да волим и поштујем више Русе, зашто ? па ја не знам како да ти објасним ако ниси схватио до сада, види узми неки слободан дан па на гуглу укуцај појмове "Старо Сајмиште, Јасеновац, Маутхаузен, Аушвиц.." и тако редом доћи ћеш до невероватног сазнања да су Немци побили Срба у последњих сто година бројне величине као укупно становништво БиХ данас ! А да би тај број био још много већи да није било Руса. ТО СУ СТРАХОВИТЕ ЧИЊНИЦЕ.

Z

pre 9 godina

Zasto jedna zemlja ogromnog prostranstva i bogatstva ne moze da proizvede sama ono sto joj treba? Kao da ne mogu da proizvode meso i jabuke, pa to je elementarno. Ne mogu jer im je sve naopako. I svi koji ce im biti sluge, jer oni nemaju saveznike nego samo sluge, ce morati tako. Nasi lopovi se dive njihovim ali ne smeju tamo jer ce biti zbrisani. Zato mozes samo slusati kako je super u Rusiji ali neces videti da je neko od tih koji tako pricaju tamo i otisao. Ode siromah da se vrati jos siromasniji, ako se vrati...

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Onaj ko ulazi u EU gubi suverenitet i on je onda beznacajan u medjunarodnoj politici, da li nismo videli tri eu ministra Nemacke ,Francuske i Poljske,s njihovim sporazumom u Ukrajini, beznacajani, macku o rep stavi, a u Srbiji se upinju da budu beznacajni ,jada nece nego na suvu granu.

Vlada

pre 9 godina

Kada preko 800 ljudi lupi minus na komentar koji konstatuje činjenice, a to je da Rusija zaista ima ekonomiju tek jedne Italije i činjenicu da građani EU u proseku jesu BOGATIJI (ne bogati, čitaj lepo) od građana Rusije, kao i da Ukrajinci JESU okrenuli leđa Rusiji, onda čovek stvarno treba da se zapita da li je okružen neracionalnim, zabluđenim i pre svega neobrazovanim, ozlojeđenim i neodraslim ljudima. Činjenice ne možete izmeniti lupanjem minusa, kao što ni srBski ponos nećete vratiti naivnim, Čvorovićkim veličanjem Rusije. Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.

Srbin

pre 9 godina

@@Bosanac
Vidis kako si se prevario.. Zapadna evropa odavno ne prima strane radnike jer i sama grca u nezaposlenosti.. U Rusiji samo u nekoliko zadnjih godina je doslo nekoliko miliona radnika uglavnom iz bivsih SSSR republika ali i oko 70 000 Srba.. Za vas Bosance ne znam... Rusija je cela ogromno gradiliste.. Npr cak 6 od 10 najvecih oblakodera u Evropi se nalaze u Moskvi.
Pa cak i nasi zdravstveni radnici su isli da rade u Libiju dok nisu ubili Gadafija samo jer su mu dugovali pare a ne on njima.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 26. avgust 2014 19:36)

O cemu ti pises sa sve potpisanim americkim nadimkom (a zovu te tako, nisi izmislio saiguran sam) i americkim androidom?? U Rusiju otislo da radi 70.000 srba??????? PA VECU BUDALASTINU NISAM CUO. Jeste ali na po mesec dva i to ukupnou zadnjih dvadeset godina.

Ko se to od Srba preselio da zivi u Moskvi a da pre toga nije bio clan SPS-a i JUL-a pa se tamo nakrao, a licno znam takve primere, ne samo Mirjanu Markovic, dokazanog narucioca ubistava! Znam i neke mnogo ispod nje u toj hijerarhiji JUL-a da sad zive tamo. Samo dj.... su POBEGLA tamo, a ne otisla da zive.

Niko normalan (pa i rusi bogati ne zive tamo) ne ide u Rusiju da zivi.
Na desetine hiljada ruskih zena PLACE DA SE UDA NA ZAPAD. Pa googlajte. Jel toliko tesko suociti se sa istinom?? Ne mogu da verujem koliko lupate, jos u to pocinjete da verujete.

zoran

pre 9 godina

@Mare,NS

Deder, Mare, života ti, reci mi kome je EU dala tolike pare u svojoj dugoj i bogatoj istoriji. A da nije tražila zauzvrat tri puta toliko... Živiš u snovima moj novosadski prijatelju.

Dragan

pre 9 godina

Halo, Srbi, manite se svetske politike. Pocistite prvo u sopstvenom dvoristu. Ne razumete ni svoju sopstvenu, a hocete da resavate svetska pitanja. Pocnite da radite za pocetak.

Bili, vid'li!

pre 9 godina

Pa jes, i ovde se stalno trubilo da ce MOMENTALNO da propadne svaka ex-Yu republika koja se otcepi od "majke" Srbije, a ovamo svima njima mnogo bolje bez nas, a mi u dubokim go*nima u crnoj rupi bez dna!

Deda Mirko

pre 9 godina

Ovde ne treba toliko potencirati odnos Ukrajine i Rusije,mada nije zanemarljiv,nego gledati malo dalje i dublje.Ukrajina je samo sredstvo SAD da okrene celu Evropu protiv Rusije i da krene u konačan napad i osvajanje ove prebogate zemlje.Sami to ne mogu pa su zato osnovali NATO a i neće da imaju ogromne ljudske gubitke već će na prvu liniju da šalju sve ostale a oni će da guraju tehniku. Zamislili su da drugi ginu a oni da uz CNN i koka kolu gledaju sve iz daleka. Ako se Evropa tj.politička elita koja je vodi ne opameti,loše se piše svima nama. Amerika igra prljavu igru koju treba odbaciti. Već par nedelja nema nikakvih vesti o obaranju Malezijskog aviona, od trenutka kada je objavljeno da je isti verovatno oborio ukrajinski borbeni avion koji je bio u neposrednoj blizini.

Laguna

pre 9 godina

Za Bosanca, evo zivim u Austriji, ljudi samo ćekaju da muslimani odu iz Austrije. Dodju u Austriju, zemlja njima daje sve, a oni idu u dzihad ratovati, zive od socijale, nisu integrirani, mrze zapadnu kulturu.... Inače ako već pričaš o fašistama, pričaj o Bakiru Izetbegoviću i o Aliji, koji je napisao islamsku dzihadsku deklaraciju. Gotovo u svim muslimanskim zemljama se ratuje. Od Libije pa do Iraka. Muslimanski svet nije izašao iz Srednjeg veka.

mladen

pre 9 godina

Путин би хтјео да заустави неизбјежно уједињење европских држава и народа. Умјесто да сарађује са Европом и Америком као природним савезницима, глуми неку силу, а нема ни људског ни финансијског потенцијала за то, на крају ни идеолошког. Захтјева да ни једна Русији сусједна држава не улази у ЕУ ни у НАТО, а кад би то могао постићи онда би захтијевао да ни сусједне државе својих сусједа не улазе. Тако би као прогутао пола Европе а за узврат нуди празну причу. Глупост, разбиће се или заглавити вилице, јер превише хоће да прождре.

Baja patak

pre 9 godina

300 godina su kolonije "izgrađivane" od strane civilizovanih Evropljana, pa gde su sad, a u zadnjih 40 godina ponovo grle kolonije al ovaj put pod velom "ljudskih prava i demokratije". Umesto pušaka i bičeva koriste banke i njihovo oružje koje je strašnije i pogubnije od bombi, a zove multiplicirana kamata, tj najprostije rečeno na npr 100 din. mogu da izdaju kredit od 100 din, sledećih 100, ukupno imaju 200 na ulaznoj strani, a izdaju ukupno 300 din kredita i tako do unedogled dok se sistem ne uruši kao Dafina i Jezda. Cenu će platiti sirotinja zemljištem, kućama i nažalost glavama. Rat je najprofitabilniji biznis kojim se bave političari. Rusija ne sme nasesti na igranku i ući u otvoreni rat već mora svoje usluge da fakturiše EU I TO SA KAMATOM. Da li bi Kosovo bilo "država" da je zapad morao da plati 200 milijardi? Da li će bankari gubiti pare na ukrajinskom putu sunovrata u EU? Da li će radnici i seljaci u EU rado deo zarade dati Ukrajini? Da li će veselo ići u vojsku da brane Ukrajinu od nje same? Da li će građani EU veselo praviti skloništa od aviobombi i raketa? Odgovor je 'da' ako se pitaju Amerikanci, ali stara poslovica kaže: Bogat vojci daje vola, a siromašan sina.

333

pre 9 godina

Sloboda Ukrajine, od mafijaškog, nacional-boljševičkog režima u Moskvi, jednostavno nema cenu. Tragedija je što se Ukrajinci ranije nisu dozvali pameti i ušli u NATO, pa im se ništa od ovog ne bi desilo("spontana pobuna naroda", pristiglog iz Rusije, zajedno sa gomilom vojne opreme). Pogledajte pribaltičke republike. I tamo bi ruski kolonisti probali isto, ali zna se šta bi im sledilo, u slučaju da sa reči pređu na dela. Ovako samo plaču i kukaju na ugroženost i diskriminaciju, a nikom ne pada na pamet da se vrati u Rusiju, odakle su i došli za vreme SSSR-a.

neki novi rasPutini

pre 9 godina

Da sam na Putinovom mestu bilo bi me sramota da ovo izjavim. Sam je priznao koliko je Ukrajina pod Moskvom zaostala za Evropom i koliko će sad da je košta modernizacija društva. Međutim, on se još sa time i javno hvali što je Neverovatna KGB glupost. I dalje lepi trulu demagogiju na svoju staru trulu demagogiju bez imalo mozga i izgleda na uspeh. Budale za te njegove bajke van Srbije i Rusije više nigde nema da nađe. A i to je samo još pitanje sata, dok i zadnjima nešto ne dođe iz donjeg dela leđa u glavu.

Brane212

pre 9 godina

@Bosanac:

A u čijim je "odmaralištima" bilo najviše Jevreja u vreme WWII ?
Da li to znači da je to zato što su se tamo najbolje osećali ?

ivanhoe

pre 9 godina

A zasto tebi kao strancu toliko smeta sta ce tamo neka druga drzava da radi sa sebe? Ovo me jako podsjeca na fasiste iz Srbije koji meni govore da Bosna ne postoji, da nikada nije postojala i da ja ne postojim, da sam sve to samo umislio. (Bosanac, 26. avgust 2014 17:32)

Putin im nista ne zabranjuje vec lepo covek kaze da ako krenu tim putem nece imati povlascen status vec kao i svaka druga clanica EU. To ceka i Srbiju zato mi ne bismo trebali tamo ici.
Bosnu i Bosance niko ne negira, Bosna je postojala vekovima uz Zetu(danas CG), Rasku(danas Srbija) i ima pravo na drzavnost koliko i Srbija. Ono sto je cinjenica je sa su sve te zemlje bile deo srpskog nacionalnog korpusa. To su cinjenice svidjale se tebi ili ne. Stavise, skoro sa sigurnoscu se moze tvrditi da su se svi Sloveni nekada zvali Srbima a do danas su to ime zadrzali jos samo Luzicki Srbi u Nemackoj i mi. Svidjalo ti se ili ne to je tako.

Luzer

pre 9 godina

E đe nađe onih 5, Putine jadan i bolan ne bio? Da zaokružimo na 160? Može? Ovi Rusi sve znaju, samo ih pitaj istog časa dobijaš odgovor, pogrešan. Koliko mi još mislimo da sa njima gubimo vreme. Pokojni Đinđić je jednom rekao da je Srbija izgubila čitav jedan vek, izgleda da je na redu sledeći. Mnogo pametnih duhovitih misli je stizalo od njega. Da je ostao živ, možda bi kod njega Toma sedeo u klupi, dao Bog, nešto i naučio. Ovako, umesto s knjigom pod miškom, osta Toma s lopatom...

Tandrkanje

pre 9 godina

Pa većina komentara koji pljuju ili uče Putina šta treba da radi zaboravljaju da je ta ista Rusija do juče bila skoro potpuno otvorena zemlja u koju je pohrlila gomila svetskih kompanija bez ikakvih problema. Ali te iste zemlje se nisu odrekla principa da ta velika i nuklearna sila mora da "igra" prema njihovim pravilima. Setimo se Libije, Iraka, Irana, Sirije itd., te ovo može, pa ovo vam je zabranjeno, ovo može da isporučite ovo ne može. itd itd. Ukrajina je došla kao kruna svega. I šta ste očekivali da je Rusija ista što i Srbija, Kuba ili S. Koreja. Ljudi iz ove ili bilo koje zemlje, spustite se na zemlju i pogledajte stvarima u "oči". Da ne dužim pretrpeće rusi očigledno velike štete ali vidim da i ovi "slobodni" samo što ne zasplaču što ne mogu dalje kao pre.

nn

pre 9 godina

(T, 26. avgust 2014 16:40)

Jedan od boljih komentara. I ja sam siguran da bi se sve slicno odigralo kao sa narandzastima. Rusi su u velikoj meri odgovorni za ovaj rusvaj, koji su ipak izazvali "zapadni partneri", jer nisu zadrzali stalozenost.

Ovakvo ponasanje se moze smatrati racionalinim jedino ako Putin zna nesto sto obicni ljudi ne mogu da naslute.

Mare,NS

pre 9 godina

E, Vladimire, Vladimire! Pa ti zaboravio da im je EU obecala cak 300-400 miliona, ako potpisu sporazum!
Zato te molim da se ispravis, jer ce Ukrajina izgubiti samo 164,5 milijardi! Plus onih 16-17 milijardi, sto si im davao, pre "demokratskog" vojnog udara! Vrlo pametan potez,nove ukrajinske vlasti!

my way

pre 9 godina

Још један потврда генијалности наше политичкo-тајкунске елите. Ми смо потпуно уништили нашу економију, производњу, извоз у све земље, па и Русију у коју имамо могућност да извозимо без царина, тако да сад и Русија и ЕУ и Америка и сви остали на све 4 стране света могу само да нам пљуну под прозор, нико нама не може да нанесе губитке и уцењује нас.

dzoni

pre 9 godina

@Bosanac
Vidis kako si se prevario.. Zapadna evropa odavno ne prima strane radnike jer i sama grca u nezaposlenosti.. U Rusiji samo u nekoliko zadnjih godina je doslo nekoliko miliona radnika uglavnom iz bivsih SSSR republika ali i oko 70 000 Srba.. Za vas Bosance ne znam... Rusija je cela ogromno gradiliste.. Npr cak 6 od 10 najvecih oblakodera u Evropi se nalaze u Moskvi.
Pa cak i nasi zdravstveni radnici su isli da rade u Libiju dok nisu ubili Gadafija samo jer su mu dugovali pare a ne on njima.

Adam

pre 9 godina

Kako Putko ima vremena da racuna drugim zemljama sta im se isplati? Zelim Ukrajincima svetlu evropsku buducnost. Za sto godina Rusi su ih pobili bezmalo 1oo.ooo.ooo. Sto gladju sto olovom. Normalan narod moze da sagleda ko su mu prijatelji a ko neprijatelji

ha

pre 9 godina

@Vlada: Mislite da Rusija "treba da teži da se priključi EU", a ne bi li EU mogla da tezi da se prikljuci Rusiji? Gledano geografski i demografski, Rusija je 4 puta veca od citave EU, na jednoj strani se morskom granicom granici sa Japanom i Aljaskom a na drugoj sa Norveskom i na par stotina kilometara od Berlina i u njoj zivi preko 160 naroda i etnickih grupa. Na drugoj strani imamo udruzenje u cijem sastavu su zemlje tipa Luksemburga, Irske, Slovenije ili Estonije koje imaju manje stanovnika od Moskve ili Petrograda. I ko tu kome treba da se "prikljuci"?

Bosanac

pre 9 godina

Gdje ono boravi najvise azilanata u Evropi, u omrazenoj Njemackoj ili bratskoj Rusiji? Gdje ono radi najvise "gastarbajtera", u omrazenoj Njemackoj ili bratskoj Rusiji? Gdje se smjestilo najvise Srpskih izbjeglica iz 90-ih, na "fasistickom" zapadu ili bratskoj Rusiji? Prestanite da "ke.ate" jer bi sutra da imate priliku svi pristali na zivot na zapadu, Rusiju bi zaboravili prije nego sto bi kapiju zatvorili za sobom. Da ne ispadne da imam nesto protiv Rusije, Putina gotivim od prvog dana, covjek jednostavni ima "damu"!

neki novi Rasputini

pre 9 godina

Bitno je da se novi Rasputin brine za Ukrajince više od njih samih. Definitivno. Šta znaju oni šta je za njih bolje kad imaju Rasputine da se o njima besplatno brinu.

Srdjina skola

pre 9 godina

Jok nego ce Rusija da daje povlascen status Ukrajini u kojoj pucisti urlicu o klanju Moskalja i proterivanju. Jednostavno , odnos kao i sa npr Poljskom ( koja je tamo gde UKR nece biti za 20 god ) , cena gasa 500$ , 15-20% carine na sve UKR proizvode koji se izvoze u Rusiju,Belorusiju i Kazahstan ( 200+ mil potrosaca i 2/3 UKR izvoza ) pa ce Rusija imati cist profit 15-20% od 2/3 svega sto se proizvodi u UKR , nikakvi povlasceni ugovori fabrikama u UKR koje proizvode opremu armije CIS drzava (a UKR fabrike su u 10 god imali narudzbine od 15 mlrd$) i takodje nikakvi povlasceni krediti Ukrajincima nego ista ili veca kamata kao da se obrate na zapadu i nikakvo ulaganje drzave u privredu UKR i naravno obilazak UKR juznim tokom (Severni i Juzni tok pokrivaju svu potraznju u Evropi za gasom iz Rusije), a u ime ranijih prijateljskih odnosa bi bilo lepo da Rusi ponude Ukrajini da zakupi mornaricku bazu na Krimu, jer su Ukrajinci njima to "prijateljski" cinili za stotine miliona dolara godisnje.

Vojska Novorusije se kupa na moru i zadnjih dana prolazi ko nozem kroz puter gde god da krene, stize grejna sezona u Kijev za 20 dana a oni vec nemaju cime da greju toplu vodu , citava industrija stoji a privreda propada i ako se ovako nastavi Porazenko moze da pocne da razmislja o azilu. Ove godine je fabrika u Zaprozju proizvela 3 (TRI) automobila dok je prosle godine u Moskvi prodavala 4 na dan a kurs je zadnjih dana Janukovica bio 7,5 grivni za dolar a danas je 14 grivni za dolar.

sns bot br. 458

pre 9 godina

Ta bajka o slobodnom tržištu od 500 miliona je samo bajka za slabije ekonomije. U toj EU vodeće ekonomije potiskuju slabije i od toga profitiraju.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

(Adam, 26. avgust 2014 18:20)
Kažeš Rusi su za zadnjih 100 godina pobili oko 100 miliona ljudi?! Veću nebulozu odavno nisam pročitao! Razumem da neko kao ti ne voli Ruse, ali bas toliko neistina...Ajde, za nas znatiželjne, molim lepo napravi specifikaciju tih 100 miliona "pobijenih", po mogućnosti sa odgovarajućim linkovima kao dokaz. Unapred hvala!

PiZdanec

pre 9 godina

Ukrainci,ne slusajte ovog demagoga,nego put u slobodni svet.Putilo,nije rekao da su vasim potpisivanjem ugovora sa EU,najveci udarac trpe njegovi "Ortaci" iz KOperativa "OZERO".

niki

pre 9 godina

Ovaj gospodin pise o trzistu od 500 miliona bogatih ljudi samo mi nije jasno gde je to trziste nije valjda da misli na Poljsku,Bugarsku,Rumuniju,Grcku,Spaniju i da vise ne nabrajam tj.sto radnici iz zapadne evrope vuku na grbaci i dobijaju donacije od poreza koji oni placaju a firme sa zapada dobijaju djabe trziste u tim zemljama,a o ovoj rujini od drzave Ukrajini necu ni da pricam.Potpuno se slazem sa naslovima u evropskim novinama koji kazu da je sudbina evrope ovog momenta u rukama Putina i ekonomski i bezbedonoso i smatram ga razumnim covekom jer da smo krenuli putem koji su mnogi pametnjakovici prizeljkivali sad bi krvavi rat imali u evropi,a Amerikanci i Englezi bi uzivali.

dada

pre 9 godina

Sadasnji ukrajinski politicari su potplaceni od Zapada da urade to sto treba da urade. Njih bas briga za Ukrajinu, ukrajince i ukrajnsku privredu, oni gledaju samo svoj interes. Uostalom, tako je i kod nas. Pa kada Zapad sve otkupi, onda nece biti vise ni Ukrajine, samo nove kolonije i vazalne teritorije zapada. I onda ce da krenu na Ruske resurse, ovo sa ukrajinom je samo priprema.

Dzo

pre 9 godina

500 miliona bogatih ljudi. Sine ovo mora da je sala. Jel znas koja je razlika u prosecnoj plati siromasnih zemalja EU i bogatih. Malo se informisi.E moj decko. Daleko su Evropljani od bogatih makar jedan veci deo od tvoje cifre. Mozda ima 100mil. dobrostojecih a jos 400 mil. bede i jeftine radne snage da pumpaju dzepove ovih 100 mil. A o tapijama na proizvode da ne govorim. Moci ces da izvozis samo ono sto ti dozvole. Jer zemlje clanice koje su prve usle imaju Monopol na odredjenim sirovinama. Dok ostale moraju da cekaju oko 15-20 godina da bi dobile te povlastice da izvoze odredjene sirovine. Sto znaci to? Pa niko nece cekati toliko da bi to proizvodio. Znaci tradicija uzgajanja, proizvodnje nekih sirovina ce da se izgubi u velikom broju nerazvijenih clanica EU. One ce da se bave poljoprovredom i da hrane EU. Dok ce ozbiljna industrija kompletno biti pod kontrolom visokorazvijenih osnivaca unije. Pa ti vidi kome ce da ide pogaca a kome mrvice. Sama razlika u prosecnoj plati od zemlje do zemlje EU govori ti o neravnopravnosti ako zelis da vidis.

xim

pre 9 godina

A ti se brines za nase gradjanje. Kad su nasi gradjani, vecina njih, imali uopste razum? Pa oni i u svojoj zemlji glasaju za tajkune i kriminalne politicare.

Bosanac

pre 9 godina

A zasto tebi kao strancu toliko smeta sta ce tamo neka druga drzava da radi sa sebe?
Ovo me jako podsjeca na fasiste iz Srbije koji meni govore da Bosna ne postoji, da nikada nije postojala i da ja ne postojim, da sam sve to samo umislio.

Brano

pre 9 godina

Obožavam ovog čoveka ! E da ove naše marionete imaju makar mrvicu njegove mudrosti, karaktera i moći, živeli bi bolje nego u Titovo vreme, ali avaj

Bojan @Vlada evrofil

pre 9 godina

A u EU nemaju oligarhe i tajkune, sve samo med i mleko?
Ukrajina moze da se okrece EU trzistu od 400mil stanovnika ali proci ce slicno kao sto su prosle Bugarska, Rumunija, Grcka, Estonija, Litvanija, Letonija, Madjarska i druge jadne zemlje.

T

pre 9 godina

Sve sto je Putin trebalo da radi posle dogadjaja na Majdanu je da saceka par godina i da na izborima opet pobedi njegov kandidat. Tako je vec bila narandzasta revolucija pa je vec na sledecim izborima pobedio Janukovic. Posle aneksije Krima i rata u Donbasu, Rusija je izgubila Ukrajinu kao saveznika zauvek.

Ljubivoje Treskić

pre 9 godina

Da li gospodin Putin ima pravo da Ukrajinu podseća koliko će je koštati priključenje EU?
Ko će, medjutim, g. Putina podsetiti da istih tih 156 milijardi eura Rusija - prostorno najveća zemlja na svetu - za nekoliko godina potroši za uvoz hrane koju ne može da proizvede sama?

Kragujevac

pre 9 godina

Ne tandrljajte. Kakva ekonomija EU od 500 milijardi necega? Govorite o EU kao o zemlji sto ona uopste nije. Realno je govoriti o posebnim clanicama EU i njihovim posebnim ekonomijama. Kada bude izbora u plebsu za izvrsne (i ostale) organe EU i kada ta EU ima jasnu ekonomsku/vojnu/politicku doktrinu onda mozete govoriti o necemu racionalnom cemu bi trebalo Ukrajina i svi mi da tezimo. Ovako oni od Ruskih sluga postaju sluge Nemaca (ne EU). Umesto da biraju da iz jednog loseg predju u bolje oni srljaju iz jedne lose situacije u drugu. Ko u Ukr. profitira? Lokalni tajkuni i niko drugi. A vi pro-tzv-EU i pro-Rus navijaci i ostali trabanti olabavite malo i ne trolujte

Vlada

pre 9 godina

Ukrajina je izabrala da krene ka slobodnjom tržištu od 500 miliona bogatijih ljudi naspram slobodnog tržišta od 120 miliona siromašnijih ljudi i to je to. Rusija jeste velika i relativno bogata resursima, ali ipak ima ekonomiju tek nešto veću od italijanske, a Itaija je samo jedna od mnogih zemalja EU. Primera radi, Nemačka sama ima 50% veću ekonomiju od Rusije, dok je ukupan BDP EU zemalja neuporedivo veći od ruskog. To je realnost i Rusija treba s tim da se pomiri.

Na kraju, Rusija i sama treba da teži da se priključi EU. Tada bi se njen glas čuo mnogo više i Evropa bi konačno bila kompletna pose vekova ratova. Samo, to ne odgovara ruskim oligarsima i tajkunima i to je suština cele priče. A naši građani koji se upljuvaše braneći Rusiju ne kapiraju da staju na stranu ruskih tajkunčina.

Srbija

pre 9 godina

Ja sam negde procitao da Ukrajina od ukupnog izvoza 70% ode u Rusiju. Od Rusije dobijaju [sic!] dosta povoljniju cenu gasa, jednostavno ekonomski su tesno vezani za Rusiju, a ovi njihovi politicari (profasiti) resili da idu u Evropsku Uniju pa makar imali vesestruku stetu za vec siromasnu Ukrajinu. Ne znam samo kada okrenu ledja Rusiji kako i gde misle da prodaju svoje "konkurentne" proizvode, na trzistu Evropske Unije nema sta da traze.

Srbija

pre 9 godina

Ja sam negde procitao da Ukrajina od ukupnog izvoza 70% ode u Rusiju. Od Rusije dobijaju [sic!] dosta povoljniju cenu gasa, jednostavno ekonomski su tesno vezani za Rusiju, a ovi njihovi politicari (profasiti) resili da idu u Evropsku Uniju pa makar imali vesestruku stetu za vec siromasnu Ukrajinu. Ne znam samo kada okrenu ledja Rusiji kako i gde misle da prodaju svoje "konkurentne" proizvode, na trzistu Evropske Unije nema sta da traze.

Vlada

pre 9 godina

Ukrajina je izabrala da krene ka slobodnjom tržištu od 500 miliona bogatijih ljudi naspram slobodnog tržišta od 120 miliona siromašnijih ljudi i to je to. Rusija jeste velika i relativno bogata resursima, ali ipak ima ekonomiju tek nešto veću od italijanske, a Itaija je samo jedna od mnogih zemalja EU. Primera radi, Nemačka sama ima 50% veću ekonomiju od Rusije, dok je ukupan BDP EU zemalja neuporedivo veći od ruskog. To je realnost i Rusija treba s tim da se pomiri.

Na kraju, Rusija i sama treba da teži da se priključi EU. Tada bi se njen glas čuo mnogo više i Evropa bi konačno bila kompletna pose vekova ratova. Samo, to ne odgovara ruskim oligarsima i tajkunima i to je suština cele priče. A naši građani koji se upljuvaše braneći Rusiju ne kapiraju da staju na stranu ruskih tajkunčina.

sns bot br. 458

pre 9 godina

Ta bajka o slobodnom tržištu od 500 miliona je samo bajka za slabije ekonomije. U toj EU vodeće ekonomije potiskuju slabije i od toga profitiraju.

Dzo

pre 9 godina

500 miliona bogatih ljudi. Sine ovo mora da je sala. Jel znas koja je razlika u prosecnoj plati siromasnih zemalja EU i bogatih. Malo se informisi.E moj decko. Daleko su Evropljani od bogatih makar jedan veci deo od tvoje cifre. Mozda ima 100mil. dobrostojecih a jos 400 mil. bede i jeftine radne snage da pumpaju dzepove ovih 100 mil. A o tapijama na proizvode da ne govorim. Moci ces da izvozis samo ono sto ti dozvole. Jer zemlje clanice koje su prve usle imaju Monopol na odredjenim sirovinama. Dok ostale moraju da cekaju oko 15-20 godina da bi dobile te povlastice da izvoze odredjene sirovine. Sto znaci to? Pa niko nece cekati toliko da bi to proizvodio. Znaci tradicija uzgajanja, proizvodnje nekih sirovina ce da se izgubi u velikom broju nerazvijenih clanica EU. One ce da se bave poljoprovredom i da hrane EU. Dok ce ozbiljna industrija kompletno biti pod kontrolom visokorazvijenih osnivaca unije. Pa ti vidi kome ce da ide pogaca a kome mrvice. Sama razlika u prosecnoj plati od zemlje do zemlje EU govori ti o neravnopravnosti ako zelis da vidis.

Laguna

pre 9 godina

Za Bosanca, evo zivim u Austriji, ljudi samo ćekaju da muslimani odu iz Austrije. Dodju u Austriju, zemlja njima daje sve, a oni idu u dzihad ratovati, zive od socijale, nisu integrirani, mrze zapadnu kulturu.... Inače ako već pričaš o fašistama, pričaj o Bakiru Izetbegoviću i o Aliji, koji je napisao islamsku dzihadsku deklaraciju. Gotovo u svim muslimanskim zemljama se ratuje. Od Libije pa do Iraka. Muslimanski svet nije izašao iz Srednjeg veka.

Bojan @Vlada evrofil

pre 9 godina

A u EU nemaju oligarhe i tajkune, sve samo med i mleko?
Ukrajina moze da se okrece EU trzistu od 400mil stanovnika ali proci ce slicno kao sto su prosle Bugarska, Rumunija, Grcka, Estonija, Litvanija, Letonija, Madjarska i druge jadne zemlje.

ivanhoe

pre 9 godina

A zasto tebi kao strancu toliko smeta sta ce tamo neka druga drzava da radi sa sebe? Ovo me jako podsjeca na fasiste iz Srbije koji meni govore da Bosna ne postoji, da nikada nije postojala i da ja ne postojim, da sam sve to samo umislio. (Bosanac, 26. avgust 2014 17:32)

Putin im nista ne zabranjuje vec lepo covek kaze da ako krenu tim putem nece imati povlascen status vec kao i svaka druga clanica EU. To ceka i Srbiju zato mi ne bismo trebali tamo ici.
Bosnu i Bosance niko ne negira, Bosna je postojala vekovima uz Zetu(danas CG), Rasku(danas Srbija) i ima pravo na drzavnost koliko i Srbija. Ono sto je cinjenica je sa su sve te zemlje bile deo srpskog nacionalnog korpusa. To su cinjenice svidjale se tebi ili ne. Stavise, skoro sa sigurnoscu se moze tvrditi da su se svi Sloveni nekada zvali Srbima a do danas su to ime zadrzali jos samo Luzicki Srbi u Nemackoj i mi. Svidjalo ti se ili ne to je tako.

dada

pre 9 godina

Sadasnji ukrajinski politicari su potplaceni od Zapada da urade to sto treba da urade. Njih bas briga za Ukrajinu, ukrajince i ukrajnsku privredu, oni gledaju samo svoj interes. Uostalom, tako je i kod nas. Pa kada Zapad sve otkupi, onda nece biti vise ni Ukrajine, samo nove kolonije i vazalne teritorije zapada. I onda ce da krenu na Ruske resurse, ovo sa ukrajinom je samo priprema.

niki

pre 9 godina

Ovaj gospodin pise o trzistu od 500 miliona bogatih ljudi samo mi nije jasno gde je to trziste nije valjda da misli na Poljsku,Bugarsku,Rumuniju,Grcku,Spaniju i da vise ne nabrajam tj.sto radnici iz zapadne evrope vuku na grbaci i dobijaju donacije od poreza koji oni placaju a firme sa zapada dobijaju djabe trziste u tim zemljama,a o ovoj rujini od drzave Ukrajini necu ni da pricam.Potpuno se slazem sa naslovima u evropskim novinama koji kazu da je sudbina evrope ovog momenta u rukama Putina i ekonomski i bezbedonoso i smatram ga razumnim covekom jer da smo krenuli putem koji su mnogi pametnjakovici prizeljkivali sad bi krvavi rat imali u evropi,a Amerikanci i Englezi bi uzivali.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

(Adam, 26. avgust 2014 18:20)
Kažeš Rusi su za zadnjih 100 godina pobili oko 100 miliona ljudi?! Veću nebulozu odavno nisam pročitao! Razumem da neko kao ti ne voli Ruse, ali bas toliko neistina...Ajde, za nas znatiželjne, molim lepo napravi specifikaciju tih 100 miliona "pobijenih", po mogućnosti sa odgovarajućim linkovima kao dokaz. Unapred hvala!

Brano

pre 9 godina

Obožavam ovog čoveka ! E da ove naše marionete imaju makar mrvicu njegove mudrosti, karaktera i moći, živeli bi bolje nego u Titovo vreme, ali avaj

dzoni

pre 9 godina

@Bosanac
Vidis kako si se prevario.. Zapadna evropa odavno ne prima strane radnike jer i sama grca u nezaposlenosti.. U Rusiji samo u nekoliko zadnjih godina je doslo nekoliko miliona radnika uglavnom iz bivsih SSSR republika ali i oko 70 000 Srba.. Za vas Bosance ne znam... Rusija je cela ogromno gradiliste.. Npr cak 6 od 10 najvecih oblakodera u Evropi se nalaze u Moskvi.
Pa cak i nasi zdravstveni radnici su isli da rade u Libiju dok nisu ubili Gadafija samo jer su mu dugovali pare a ne on njima.

Mare,NS

pre 9 godina

E, Vladimire, Vladimire! Pa ti zaboravio da im je EU obecala cak 300-400 miliona, ako potpisu sporazum!
Zato te molim da se ispravis, jer ce Ukrajina izgubiti samo 164,5 milijardi! Plus onih 16-17 milijardi, sto si im davao, pre "demokratskog" vojnog udara! Vrlo pametan potez,nove ukrajinske vlasti!

Vlada

pre 9 godina

Kada preko 800 ljudi lupi minus na komentar koji konstatuje činjenice, a to je da Rusija zaista ima ekonomiju tek jedne Italije i činjenicu da građani EU u proseku jesu BOGATIJI (ne bogati, čitaj lepo) od građana Rusije, kao i da Ukrajinci JESU okrenuli leđa Rusiji, onda čovek stvarno treba da se zapita da li je okružen neracionalnim, zabluđenim i pre svega neobrazovanim, ozlojeđenim i neodraslim ljudima. Činjenice ne možete izmeniti lupanjem minusa, kao što ni srBski ponos nećete vratiti naivnim, Čvorovićkim veličanjem Rusije. Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.

Bosanac

pre 9 godina

Gdje ono boravi najvise azilanata u Evropi, u omrazenoj Njemackoj ili bratskoj Rusiji? Gdje ono radi najvise "gastarbajtera", u omrazenoj Njemackoj ili bratskoj Rusiji? Gdje se smjestilo najvise Srpskih izbjeglica iz 90-ih, na "fasistickom" zapadu ili bratskoj Rusiji? Prestanite da "ke.ate" jer bi sutra da imate priliku svi pristali na zivot na zapadu, Rusiju bi zaboravili prije nego sto bi kapiju zatvorili za sobom. Da ne ispadne da imam nesto protiv Rusije, Putina gotivim od prvog dana, covjek jednostavni ima "damu"!

Adam

pre 9 godina

Kako Putko ima vremena da racuna drugim zemljama sta im se isplati? Zelim Ukrajincima svetlu evropsku buducnost. Za sto godina Rusi su ih pobili bezmalo 1oo.ooo.ooo. Sto gladju sto olovom. Normalan narod moze da sagleda ko su mu prijatelji a ko neprijatelji

Kragujevac

pre 9 godina

Ne tandrljajte. Kakva ekonomija EU od 500 milijardi necega? Govorite o EU kao o zemlji sto ona uopste nije. Realno je govoriti o posebnim clanicama EU i njihovim posebnim ekonomijama. Kada bude izbora u plebsu za izvrsne (i ostale) organe EU i kada ta EU ima jasnu ekonomsku/vojnu/politicku doktrinu onda mozete govoriti o necemu racionalnom cemu bi trebalo Ukrajina i svi mi da tezimo. Ovako oni od Ruskih sluga postaju sluge Nemaca (ne EU). Umesto da biraju da iz jednog loseg predju u bolje oni srljaju iz jedne lose situacije u drugu. Ko u Ukr. profitira? Lokalni tajkuni i niko drugi. A vi pro-tzv-EU i pro-Rus navijaci i ostali trabanti olabavite malo i ne trolujte

Srdjina skola

pre 9 godina

Jok nego ce Rusija da daje povlascen status Ukrajini u kojoj pucisti urlicu o klanju Moskalja i proterivanju. Jednostavno , odnos kao i sa npr Poljskom ( koja je tamo gde UKR nece biti za 20 god ) , cena gasa 500$ , 15-20% carine na sve UKR proizvode koji se izvoze u Rusiju,Belorusiju i Kazahstan ( 200+ mil potrosaca i 2/3 UKR izvoza ) pa ce Rusija imati cist profit 15-20% od 2/3 svega sto se proizvodi u UKR , nikakvi povlasceni ugovori fabrikama u UKR koje proizvode opremu armije CIS drzava (a UKR fabrike su u 10 god imali narudzbine od 15 mlrd$) i takodje nikakvi povlasceni krediti Ukrajincima nego ista ili veca kamata kao da se obrate na zapadu i nikakvo ulaganje drzave u privredu UKR i naravno obilazak UKR juznim tokom (Severni i Juzni tok pokrivaju svu potraznju u Evropi za gasom iz Rusije), a u ime ranijih prijateljskih odnosa bi bilo lepo da Rusi ponude Ukrajini da zakupi mornaricku bazu na Krimu, jer su Ukrajinci njima to "prijateljski" cinili za stotine miliona dolara godisnje.

Vojska Novorusije se kupa na moru i zadnjih dana prolazi ko nozem kroz puter gde god da krene, stize grejna sezona u Kijev za 20 dana a oni vec nemaju cime da greju toplu vodu , citava industrija stoji a privreda propada i ako se ovako nastavi Porazenko moze da pocne da razmislja o azilu. Ove godine je fabrika u Zaprozju proizvela 3 (TRI) automobila dok je prosle godine u Moskvi prodavala 4 na dan a kurs je zadnjih dana Janukovica bio 7,5 grivni za dolar a danas je 14 grivni za dolar.

Dragan

pre 9 godina

Halo, Srbi, manite se svetske politike. Pocistite prvo u sopstvenom dvoristu. Ne razumete ni svoju sopstvenu, a hocete da resavate svetska pitanja. Pocnite da radite za pocetak.

Tandrkanje

pre 9 godina

Pa većina komentara koji pljuju ili uče Putina šta treba da radi zaboravljaju da je ta ista Rusija do juče bila skoro potpuno otvorena zemlja u koju je pohrlila gomila svetskih kompanija bez ikakvih problema. Ali te iste zemlje se nisu odrekla principa da ta velika i nuklearna sila mora da "igra" prema njihovim pravilima. Setimo se Libije, Iraka, Irana, Sirije itd., te ovo može, pa ovo vam je zabranjeno, ovo može da isporučite ovo ne može. itd itd. Ukrajina je došla kao kruna svega. I šta ste očekivali da je Rusija ista što i Srbija, Kuba ili S. Koreja. Ljudi iz ove ili bilo koje zemlje, spustite se na zemlju i pogledajte stvarima u "oči". Da ne dužim pretrpeće rusi očigledno velike štete ali vidim da i ovi "slobodni" samo što ne zasplaču što ne mogu dalje kao pre.

xim

pre 9 godina

A ti se brines za nase gradjanje. Kad su nasi gradjani, vecina njih, imali uopste razum? Pa oni i u svojoj zemlji glasaju za tajkune i kriminalne politicare.

PiZdanec

pre 9 godina

Ukrainci,ne slusajte ovog demagoga,nego put u slobodni svet.Putilo,nije rekao da su vasim potpisivanjem ugovora sa EU,najveci udarac trpe njegovi "Ortaci" iz KOperativa "OZERO".

ha

pre 9 godina

@Vlada: Mislite da Rusija "treba da teži da se priključi EU", a ne bi li EU mogla da tezi da se prikljuci Rusiji? Gledano geografski i demografski, Rusija je 4 puta veca od citave EU, na jednoj strani se morskom granicom granici sa Japanom i Aljaskom a na drugoj sa Norveskom i na par stotina kilometara od Berlina i u njoj zivi preko 160 naroda i etnickih grupa. Na drugoj strani imamo udruzenje u cijem sastavu su zemlje tipa Luksemburga, Irske, Slovenije ili Estonije koje imaju manje stanovnika od Moskve ili Petrograda. I ko tu kome treba da se "prikljuci"?

depos

pre 9 godina

Ne kapiraju Vladimire oni to... oni su sad Srbija 2000-te. Najgore im predstoji...pored Rusije su bar imali neke sanse ali u EU ce postati ekonomska kolonija i politicki mrtvac. Jaka Ukrajina- nikad vise...
(nesa, 26. avgust 2014 23:45)

Prvo,nisu Srbija i Ukrajina u istoj situaciji.Srbija je okružena članicama ili kandidatima EU,dok Ukrajina nije.Drugo,najveći obim trgovine Srbija ima sa članicama EU,dok kada je Ukrajina u pitanju to su Rusija,Belorusija i Kazahstan.A treće,tek od 2008-me i dolaska Tadića na vlast Srbija je,pod parolom da EU nema alternativu,počela da vodi pogubnu politiku bezpogovornog priključenja EU i prestala da štiti državne interese.

my way

pre 9 godina

Још један потврда генијалности наше политичкo-тајкунске елите. Ми смо потпуно уништили нашу економију, производњу, извоз у све земље, па и Русију у коју имамо могућност да извозимо без царина, тако да сад и Русија и ЕУ и Америка и сви остали на све 4 стране света могу само да нам пљуну под прозор, нико нама не може да нанесе губитке и уцењује нас.

Bosanac

pre 9 godina

A zasto tebi kao strancu toliko smeta sta ce tamo neka druga drzava da radi sa sebe?
Ovo me jako podsjeca na fasiste iz Srbije koji meni govore da Bosna ne postoji, da nikada nije postojala i da ja ne postojim, da sam sve to samo umislio.

Srbin

pre 9 godina

@@Bosanac
Vidis kako si se prevario.. Zapadna evropa odavno ne prima strane radnike jer i sama grca u nezaposlenosti.. U Rusiji samo u nekoliko zadnjih godina je doslo nekoliko miliona radnika uglavnom iz bivsih SSSR republika ali i oko 70 000 Srba.. Za vas Bosance ne znam... Rusija je cela ogromno gradiliste.. Npr cak 6 od 10 najvecih oblakodera u Evropi se nalaze u Moskvi.
Pa cak i nasi zdravstveni radnici su isli da rade u Libiju dok nisu ubili Gadafija samo jer su mu dugovali pare a ne on njima.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 26. avgust 2014 19:36)

O cemu ti pises sa sve potpisanim americkim nadimkom (a zovu te tako, nisi izmislio saiguran sam) i americkim androidom?? U Rusiju otislo da radi 70.000 srba??????? PA VECU BUDALASTINU NISAM CUO. Jeste ali na po mesec dva i to ukupnou zadnjih dvadeset godina.

Ko se to od Srba preselio da zivi u Moskvi a da pre toga nije bio clan SPS-a i JUL-a pa se tamo nakrao, a licno znam takve primere, ne samo Mirjanu Markovic, dokazanog narucioca ubistava! Znam i neke mnogo ispod nje u toj hijerarhiji JUL-a da sad zive tamo. Samo dj.... su POBEGLA tamo, a ne otisla da zive.

Niko normalan (pa i rusi bogati ne zive tamo) ne ide u Rusiju da zivi.
Na desetine hiljada ruskih zena PLACE DA SE UDA NA ZAPAD. Pa googlajte. Jel toliko tesko suociti se sa istinom?? Ne mogu da verujem koliko lupate, jos u to pocinjete da verujete.

Brane212

pre 9 godina

@Bosanac:

A u čijim je "odmaralištima" bilo najviše Jevreja u vreme WWII ?
Da li to znači da je to zato što su se tamo najbolje osećali ?

T

pre 9 godina

Sve sto je Putin trebalo da radi posle dogadjaja na Majdanu je da saceka par godina i da na izborima opet pobedi njegov kandidat. Tako je vec bila narandzasta revolucija pa je vec na sledecim izborima pobedio Janukovic. Posle aneksije Krima i rata u Donbasu, Rusija je izgubila Ukrajinu kao saveznika zauvek.

Ljubivoje Treskić

pre 9 godina

Da li gospodin Putin ima pravo da Ukrajinu podseća koliko će je koštati priključenje EU?
Ko će, medjutim, g. Putina podsetiti da istih tih 156 milijardi eura Rusija - prostorno najveća zemlja na svetu - za nekoliko godina potroši za uvoz hrane koju ne može da proizvede sama?

Z

pre 9 godina

Zasto jedna zemlja ogromnog prostranstva i bogatstva ne moze da proizvede sama ono sto joj treba? Kao da ne mogu da proizvode meso i jabuke, pa to je elementarno. Ne mogu jer im je sve naopako. I svi koji ce im biti sluge, jer oni nemaju saveznike nego samo sluge, ce morati tako. Nasi lopovi se dive njihovim ali ne smeju tamo jer ce biti zbrisani. Zato mozes samo slusati kako je super u Rusiji ali neces videti da je neko od tih koji tako pricaju tamo i otisao. Ode siromah da se vrati jos siromasniji, ako se vrati...

Luzer

pre 9 godina

E đe nađe onih 5, Putine jadan i bolan ne bio? Da zaokružimo na 160? Može? Ovi Rusi sve znaju, samo ih pitaj istog časa dobijaš odgovor, pogrešan. Koliko mi još mislimo da sa njima gubimo vreme. Pokojni Đinđić je jednom rekao da je Srbija izgubila čitav jedan vek, izgleda da je na redu sledeći. Mnogo pametnih duhovitih misli je stizalo od njega. Da je ostao živ, možda bi kod njega Toma sedeo u klupi, dao Bog, nešto i naučio. Ovako, umesto s knjigom pod miškom, osta Toma s lopatom...

neki novi Rasputini

pre 9 godina

Bitno je da se novi Rasputin brine za Ukrajince više od njih samih. Definitivno. Šta znaju oni šta je za njih bolje kad imaju Rasputine da se o njima besplatno brinu.

Моке

pre 9 godina

@Bosanac.
Друже ја не знам како да ти објасним ако ти већ до сад није јасно, могу ја да живим у сред Берлина са платом од 10.000 евра, али ћу и даље да волим и поштујем више Русе, зашто ? па ја не знам како да ти објасним ако ниси схватио до сада, види узми неки слободан дан па на гуглу укуцај појмове "Старо Сајмиште, Јасеновац, Маутхаузен, Аушвиц.." и тако редом доћи ћеш до невероватног сазнања да су Немци побили Срба у последњих сто година бројне величине као укупно становништво БиХ данас ! А да би тај број био још много већи да није било Руса. ТО СУ СТРАХОВИТЕ ЧИЊНИЦЕ.

Deda Mirko

pre 9 godina

Ovde ne treba toliko potencirati odnos Ukrajine i Rusije,mada nije zanemarljiv,nego gledati malo dalje i dublje.Ukrajina je samo sredstvo SAD da okrene celu Evropu protiv Rusije i da krene u konačan napad i osvajanje ove prebogate zemlje.Sami to ne mogu pa su zato osnovali NATO a i neće da imaju ogromne ljudske gubitke već će na prvu liniju da šalju sve ostale a oni će da guraju tehniku. Zamislili su da drugi ginu a oni da uz CNN i koka kolu gledaju sve iz daleka. Ako se Evropa tj.politička elita koja je vodi ne opameti,loše se piše svima nama. Amerika igra prljavu igru koju treba odbaciti. Već par nedelja nema nikakvih vesti o obaranju Malezijskog aviona, od trenutka kada je objavljeno da je isti verovatno oborio ukrajinski borbeni avion koji je bio u neposrednoj blizini.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Onaj ko ulazi u EU gubi suverenitet i on je onda beznacajan u medjunarodnoj politici, da li nismo videli tri eu ministra Nemacke ,Francuske i Poljske,s njihovim sporazumom u Ukrajini, beznacajani, macku o rep stavi, a u Srbiji se upinju da budu beznacajni ,jada nece nego na suvu granu.

Macedoroman

pre 9 godina

Jedan moj dobar prijatelj, Amer, koji je na prst u d..e sa brojnim ljudima u svetu na visokim društvenim pozicijama, neposredno pre izbijanja ukrajinske krize, uz klopu i dobro vino se "otvori" i reče da je do skoro mislio da su Srbi najgluplji narod na svetu ali da su ih sada prestigli Ukrajinci. Tad ga nisam skapirao, ali sada sve mi je jasno.

Mare,NS

pre 9 godina

@""...Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.
(Vlada, 26. avgust 2014 21:43)""

Vlado brate, uvazavam tvoj komentar,kao i sve ostale,ali ti nikako nije trebalo ono "na vasu ogromnu zalost",ili "kad ste uvek na strani gubitnika",pa moram da te pitam,da li ti osecas da je Srbija tvoja zemlja,ili smo mi,koji drugacije mislimo od tebe manje vredni,ili ne daj boze,vanzemaljci!Svi smo mi,Srbija!Razmisli malo!

Phil

pre 9 godina

Svega sam se nacitao, ali da ce RU u EU. Mislim ljudi, bolje idite u radite nesto koristno ako nemate sta pametno da napisete :) Jos nisam cuo ni video da je neka nuklearna sila i pri tome najbogatija prirodnim resurisima usla u EU. Po dosadasnjoj praksi u EU ulaze samo propale drzave koje se nadaju povoljnom DE kreditu koji ce opet morati da vrate.

Baja patak

pre 9 godina

300 godina su kolonije "izgrađivane" od strane civilizovanih Evropljana, pa gde su sad, a u zadnjih 40 godina ponovo grle kolonije al ovaj put pod velom "ljudskih prava i demokratije". Umesto pušaka i bičeva koriste banke i njihovo oružje koje je strašnije i pogubnije od bombi, a zove multiplicirana kamata, tj najprostije rečeno na npr 100 din. mogu da izdaju kredit od 100 din, sledećih 100, ukupno imaju 200 na ulaznoj strani, a izdaju ukupno 300 din kredita i tako do unedogled dok se sistem ne uruši kao Dafina i Jezda. Cenu će platiti sirotinja zemljištem, kućama i nažalost glavama. Rat je najprofitabilniji biznis kojim se bave političari. Rusija ne sme nasesti na igranku i ući u otvoreni rat već mora svoje usluge da fakturiše EU I TO SA KAMATOM. Da li bi Kosovo bilo "država" da je zapad morao da plati 200 milijardi? Da li će bankari gubiti pare na ukrajinskom putu sunovrata u EU? Da li će radnici i seljaci u EU rado deo zarade dati Ukrajini? Da li će veselo ići u vojsku da brane Ukrajinu od nje same? Da li će građani EU veselo praviti skloništa od aviobombi i raketa? Odgovor je 'da' ako se pitaju Amerikanci, ali stara poslovica kaže: Bogat vojci daje vola, a siromašan sina.

Zoki

pre 9 godina

Nisam siguran da li se baš radi o 165 milijardi, ali ukrajinska privreda, ovakva kakva jeste, ne može da bude konkurentna na tržištu EU. Osnovni problemi su energetska efikasnost i produktivnost. Svi industrijski pogoni u Ukrajini su pravljeni za SSSR u kome je energija bila vrlo jeftina. Niko nije vodio računa o tome. Slično je i po pitanju produktivnosti. Ukrajinska roba je imala šanse na tržištu Rusije radi razlike u carinski u odnosu na ono što se uvozilo iz EU ili ostatka sveta. Ako Ukrajina bude plaćala energiju i carine kao svi ostali, nema apsolutno nikakve šanse ni na tržištu Rusije, ni na tržištu EU.
Ukrajina može da se izvuče iz toga izgradnjom novih industrijskih pogona i industrijalizacijom poljoprivrede.

Gradjanin

pre 9 godina

@Kada preko 800 ljudi lupi minus na komentar koji konstatuje činjenice, a to je da Rusija zaista ima ekonomiju tek jedne Italije i činjenicu da građani EU u proseku jesu BOGATIJI (ne bogati, čitaj lepo) od građana Rusije, kao i da Ukrajinci JESU okrenuli leđa Rusiji, onda čovek stvarno treba da se zapita da li je okružen neracionalnim, zabluđenim i pre svega neobrazovanim, ozlojeđenim i neodraslim ljudima. Činjenice ne možete izmeniti lupanjem minusa, kao što ni srBski ponos nećete vratiti naivnim, Čvorovićkim veličanjem Rusije. Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.
(Vlada, 26. avgust 2014 21:43)

Vlado, minuse na cinjenice o Rusiji i toj bedi i jadu, ne lupaju ljudi, vec botovi. Dovoljan ti je verujem taj termin da razumes.

Bili, vid'li!

pre 9 godina

Pa jes, i ovde se stalno trubilo da ce MOMENTALNO da propadne svaka ex-Yu republika koja se otcepi od "majke" Srbije, a ovamo svima njima mnogo bolje bez nas, a mi u dubokim go*nima u crnoj rupi bez dna!

Jack

pre 9 godina

Ta bajka o slobodnom tržištu od 500 miliona je samo bajka za slabije ekonomije. U toj EU vodeće ekonomije potiskuju slabije i od toga profitiraju.
(sns bot br. 458, 26. avgust 2014 18:21)

Zapravo, to ne ide po sistemu "nacionalnih ekonomija", korporacije su te koje dolaze na novo trziste i nemilosrdno ga osvajaju - potiskujuci ili kupujuci male igrace, dampingom, svim mogucim i nemogucim sredstvima za koja novopecene drzave clanice nemaju ama bas nikakvo resenje. Inace, apsolutno stoji sve o zabludi da drzava clanica dobija nova trzista.

mikin

pre 9 godina

" Sto vas boli to sto PRAVOSLAVNI Ukrajinci nece sa Rusijom. Bili, videli i nikad vise sa njima. Sto se tice Putinove matematike okaci to macki o rep, on je ne tako davno izracunao da im Ukrajina duguje i za otimanje Krima.
(Bratislav, 26. avgust 2014 22:57)"
------------------------------------
E vidis Bratislave, to je pravo velike sile. Da li ti je poznato sta se desavalo pocetkom sezdeseih proslog veka kada su Rusi poceli da se instaliraju na Kubi? Kako je reagovala Amerika? Ocenila je da su joj ugrozeni vitalni interesi i bezbednost i umalo nije doslo do treceg sv. rata. Totalno je nije zanimalo sto Kuba hoce sa Rusima. E vidis, ulogu Kube danas ima Ukrajina. Ne moze u NATO, ne mogu baze NATO u Ukrajini i Ruse uopste ne interesuje sto Ukrajinci to hoce. NE moze, jer su ugrozeni ruski interesi i njihova bezbednost. Da nisu reagovali sutra bi Ameri bili u Podmoskovlju. Ako mislis da ce Ameri vrsljati po Ukrajini a da Rusi gledaju, gdno se varas. Jedino pitanje je kako ce izgledati Ukrajina posle "kompromisa".

neki novi rasPutini

pre 9 godina

Da sam na Putinovom mestu bilo bi me sramota da ovo izjavim. Sam je priznao koliko je Ukrajina pod Moskvom zaostala za Evropom i koliko će sad da je košta modernizacija društva. Međutim, on se još sa time i javno hvali što je Neverovatna KGB glupost. I dalje lepi trulu demagogiju na svoju staru trulu demagogiju bez imalo mozga i izgleda na uspeh. Budale za te njegove bajke van Srbije i Rusije više nigde nema da nađe. A i to je samo još pitanje sata, dok i zadnjima nešto ne dođe iz donjeg dela leđa u glavu.

Futurama

pre 9 godina

Mislim da bi bilo interesantno da pogledamo malo i pokazatelje zemlje iz koje ova izjava dolazi.
Belorusija ima gotovo duplo veći GDP (nominalni u $) po stanovniku od Ukrajine (7550$ prema 3900$ i to pre ovih sukoba). Beloruska ekonomija je dobrim delom zasnovana na industrijskoj proizvodnji i energetski potpuno zavisna od uvoza za gas dok obezbedjuje oko 30% nafte. Sa druge strane imaju dobre takse od gasovoda i naftovoda. Treba imati u vidu i da je skoro 20% površine prema Ukrajini i dalje nedostupno zbog radioaktivnog zagadjenja od černobilske nesreće.
Ukrajina sa druge strane ima bogati Donjecki region, ogromna je žitnica i poseduje respektivnu aero/kosmičku industriju i 3x veće takse na gas od Belorusije. Prosto je neverovatno kako ništa od ovoga nije iskorišćeno. Zemlja se guši u korupciji, nepotizmu i lopovluku. Njihova sudbina sa kretanjem ka EU neće biti bolja od jedne Bugarske ili Rumunije koje imaju uporediv GPD sa Belorusijom.
Zašto? Zato što u EU uspevaju samo zemlje koje rade u svom interesu i čvrsto brane svoju ekonomiju (Češka, Slovenija, Poljska npr.). Ostale postaju izvor jeftine radne snage i dobijaju ulogu EU Kine.
Ovde treba uzeti u obzir da je Ukrajina sa svojih 40 miliona veći zalogaj od Rumunije i Bugarske zajedno što može značiti samo presipanje nekih industrija sa jednog na drugo mesto i pad standarda u RO i BG radi rasta onog u UA.

333

pre 9 godina

Sloboda Ukrajine, od mafijaškog, nacional-boljševičkog režima u Moskvi, jednostavno nema cenu. Tragedija je što se Ukrajinci ranije nisu dozvali pameti i ušli u NATO, pa im se ništa od ovog ne bi desilo("spontana pobuna naroda", pristiglog iz Rusije, zajedno sa gomilom vojne opreme). Pogledajte pribaltičke republike. I tamo bi ruski kolonisti probali isto, ali zna se šta bi im sledilo, u slučaju da sa reči pređu na dela. Ovako samo plaču i kukaju na ugroženost i diskriminaciju, a nikom ne pada na pamet da se vrati u Rusiju, odakle su i došli za vreme SSSR-a.

Srbin Eu

pre 9 godina

Vidite sta su Rusi tjs komunizam uradili samo s nasim narodom.
Mentalno posrtanje, politicka svest i informisanost na nivou deteta od osam godina. Setimo se Milosevicevih i Seseljevih glasaca.
Kad slusate i citate komentare nekog prosecnog gradjanina rusofila protiv zapada (u isto vreme taj sanja da radi i zivi na zapadu) , gomilu gluposti bez osnova, shvatite da je svaka cena niska. Samo da se nacija spasi zaglupljujuceg crvenog satanizma koji razara inteligenciju mase, i koji vuce poreklo iz Rusije.

nesa

pre 9 godina

Ne kapiraju Vladimire oni to... oni su sad Srbija 2000-te. Najgore im predstoji...pored Rusije su bar imali neke sanse ali u EU ce postati ekonomska kolonija i politicki mrtvac. Jaka Ukrajina- nikad vise...

zoran

pre 9 godina

@Mare,NS

Deder, Mare, života ti, reci mi kome je EU dala tolike pare u svojoj dugoj i bogatoj istoriji. A da nije tražila zauzvrat tri puta toliko... Živiš u snovima moj novosadski prijatelju.

Coco Bill

pre 9 godina

Evo ga !!! Sad će naši "Putinoljupci" kao i sve, što je do sad rekao dotični i ovo da proglese kao, mudro, Biblijsko, mesijansko proročanstvo. Onda sledi analiza te "mudrosti" da se dokaže kakao je sve drugo "strašno" i "podlo", a samo je ono što čini Rusija ispravno i pravo, jer ona se "brani". Naravno, tu će odmah i Srbiju da umešaju kako ide "pogrešnim putem" ne videći "mudro zborenje" dotičnog, kao i "veliku bratsku ljubav" majčice Rusije, naročito na ekonomskom planu.

Boki

pre 9 godina

@Gradjanin
Evo jos jedne cinjenice... Pa Italija je peta ekonomska sila u Evropi, s' obzirom da je Rusija za vreme Jeljcina bila ispod i ekonomski najlosije clanice EU moras priznati da je Putin napravio izuzetan uspeh...

Xenox

pre 9 godina

@(mladen, 26. avgust 2014 20:11)
Захтјева да ни једна Русији сусједна држава не улази у ЕУ ни у НАТО, а кад би то могао постићи онда би захтијевао да ни сусједне државе својих сусједа не улазе.

Ni Amerikanci ne dozvoljavaju da Rusi imaju svoje vojne baze u njihovoj blizini. Tako ni Putin ne želi Nato u Ukrajini. Ovim svetom vladaju velike sile, nema ljubavi, nema pravde - sila odlučuje o sudbini slabijih. Ko odlučuje u EU? Sada Španija, Hrvatska, Poljska i drugi trpe najviše od posledica ruskog embarga, ali morale su da usaglase svoju spoljnu politiku sa EU. Nemačka je velika zemlja i velika ekonomska sila, sigurno je da će joj lakše biti nego drugim zemljama EU. Da ne pričamo o Srbiji, koja je krenula ka EU, a zadržala bi, iz ekonomskih razloga, trgovinske odnose sa Rusijom. Ali, već je stigao signal iz Evrope da treba da se uzdrži od izvoza većeg obima u Rusiju. Dakle, ko je šef? Ko odlučuje? Jači.

Vlada

pre 9 godina

@Ljubivoje Treskić

Ajde Ljubivoje otvori atlas pa reci kolika je Rusija a kolika je obradiva povrsina?! Gluplji komentar nisam video u zadnje vreme, da nece mozda da seeju psenicu u sibiru gde leti ima 20 stepeni a zimi minus 40 bar?

danda

pre 9 godina

Boze Bojane sta nam naprica. Pa da li si ti svesan gde su danas rumunija, Bugarska, estonija, letonija, litvanija, Madjarska?? pa to je kvantni skok u kom god hoces smislu od vremena vladavine ruske cizme. To su sada sve preporodjene zemlje. Googlaj malo pa pogledaj te balticke zemljice pa ih uporedi sa nama. pa onda reci gde smo mi a gde oni, ili pitaj rumune kako su ziveli pre 20-30 godina. Samo lupetate i velicate ruse. pitao bih vas ja da ste bili pod ruskom cizmo kao oni da li bi danas tolika ljubav bila.

nn

pre 9 godina

(T, 26. avgust 2014 16:40)

Jedan od boljih komentara. I ja sam siguran da bi se sve slicno odigralo kao sa narandzastima. Rusi su u velikoj meri odgovorni za ovaj rusvaj, koji su ipak izazvali "zapadni partneri", jer nisu zadrzali stalozenost.

Ovakvo ponasanje se moze smatrati racionalinim jedino ako Putin zna nesto sto obicni ljudi ne mogu da naslute.

Александр Невскии

pre 9 godina

Људи јестел ви свесни да је Русија једна нуклеарна сила која може да збрише целу планету за мање од 20 минута. Да ли знате шта је потписано у мађарској 1994 године између Русије и САД када се Украјина добровољно одрекла нуклеарног арсенала и све те силне атомске бомбе предала Русији? Изгледа да не знате, али зато знате која земља има већи БДП, који није мерило богаства исте. Јесте Русија има БДП нешто већи од италије, али знате ли ВИ уопште колико је задужење те исте италије, а колико Русије. Изгледа да не знате, али зато упорно пиште о томе овде и ан многим другим порталима.

Да ли сте свесни да онај ко данас има ресурсе, а Русија их има највише на свету, контролише свет. Зашто америка ратује од 1945, где год има ресурса ето њих где уводе демократију. Руси иамју Сибир, који ето по некима треба да буде раздељен ан праведне части, јер је неправда да један народ управља са толким богаством. Значи имам стан опремљен и дође неки дрипац и каже еј друже, треа ми твој ТВ није у реду да га ти имаш а ја не....

Заборављате мајдан и да ли је то већина украјинаца који хоће у ту ЕУ у коју се ми кунемо, ако да нам је једини излазак, а у ствари представља ропство нас сиромашних, јер ми немамо са чиме да будемо конкуренти богатим земљама, а постали смо тржиште њихових производа.

Европа је једно дете са којим се поигравају сви редом....

Mali

pre 9 godina

Za @Lagunu evo ja zivim u Svedsku verujes kad cuju da je neko iz Srbije nije im milo bas zbog tih ratova koji su bili do juce.Kada vidis da se zale Albanc,Bosnjaci,Hrvati i ostale zemlje u okruzenju i sad kao odjednom zaboravis na sve.

mladen

pre 9 godina

Путин би хтјео да заустави неизбјежно уједињење европских држава и народа. Умјесто да сарађује са Европом и Америком као природним савезницима, глуми неку силу, а нема ни људског ни финансијског потенцијала за то, на крају ни идеолошког. Захтјева да ни једна Русији сусједна држава не улази у ЕУ ни у НАТО, а кад би то могао постићи онда би захтијевао да ни сусједне државе својих сусједа не улазе. Тако би као прогутао пола Европе а за узврат нуди празну причу. Глупост, разбиће се или заглавити вилице, јер превише хоће да прождре.

xRade

pre 9 godina

Putin je uzeo KRIM Ukrajincima i podrzava separatiste koji se bore protiv Ukrajine za otcepljenje. I sad sta je tu SPORNO sto Ukrajina hoce u NATO? Putin je na tanjiru izrucio Ukrajinu NATO paktu. Preracunao se.

Bosanac

pre 9 godina

@Brane212, postavljas glupa pitanja koja nemaju ama bas nista sa mojim komentarom. Nekih 25 god. Poslije WWII, gdje su narodi EX YU pohrlili trbuhom za kruhom, u bratsku Rusiju ili u omrazenu Njemacku koja je unistila pola evrope? Niko od tih ljudi nije bio prisiljen kao Jevreji koje ti spominjes, nego ih je ocigledno prisilila Njemacka marka, a desavanja iz WWII su najkasnije zaboravili sa prvom kupovinom VW, BMW, MB ili Audija. Rijetko sam vidjao da su gastarbajteri dolazili sa Moskvic-em na "urlaub". Citirat cu za kraj jednog "starog ciku", "budala ide gdje ga srce vuce, pametan gdje mu je dobro" a ti sada na osnovu raznih statistika mozes zakljuciti gdje je bolje.

brasa

pre 9 godina

ukrainu ce da kosta a ne evropu ona ce da profitira od zajmoma i naravno prelaska na nove tehnologije ali sto im je zapelo pa evropi treba 50tak miliona hriscana nezaboravite anketu u francuskoj svaki 6ti podrzava islamsku dzihadsku republiku irak ako se ovim tempom nastavi za 60 god engleska ce biti vecinsko muslimanska a od istog strepe i nemci austrijanci francuzi svedi i ostali ove godine po prvi put belci su manjina u americkim skolama e pa razmislite malo

Bratislav

pre 9 godina

@Vlada: Mislite da Rusija "treba da teži da se priključi EU", a ne bi li EU mogla da tezi da se prikljuci Rusiji? Gledano geografski i demografski, Rusija je 4 puta veca od citave EU, na jednoj strani se morskom granicom granici sa Japanom i Aljaskom a na drugoj sa Norveskom i na par stotina kilometara od Berlina i u njoj zivi preko 160 naroda i etnickih grupa. Na drugoj strani imamo udruzenje u cijem sastavu su zemlje tipa Luksemburga, Irske, Slovenije ili Estonije koje imaju manje stanovnika od Moskve ili Petrograda. I ko tu kome treba da se "prikljuci"?
(ha, 26. avgust 2014 18:37)
Molim te objasni malo ovo DEMOGRAFSKI cetiri puta veca od EU! Sto vas boli to sto PRAVOSLAVNI Ukrajinci nece sa Rusijom. Bili, videli i nikad vise sa njima. Sto se tice Putinove matematike okaci to macki o rep, on je ne tako davno izracunao da im Ukrajina duguje i za otimanje Krima.

mile

pre 9 godina

"Platićete ulazak u EU 165 mlrd €"
----------------------------------
xe,xe,xe .... nije to pitanje vec je pitanje KOLIKO ce to zadovoljstvo kostati Srbiju!
ps obzirom da smo manji 6-7 puta po broju stanovnika od Ukrajine, nekih tricavih 25 mijardi €. Ma to ce PV obezbediti ustedom na platama i penzijama. Zato je i poceo odmah sada da skupi tu cifru do momenta kada budemo ulazili u EU .... opet cenzurisite.

dzoni

pre 9 godina

A ljudi i dalje ne kapiraju da zapad i dalje trazi kolonije samo sad na uvijeniji nacin..sad je to EU..ne treba ti pasos ali vise nemas spoljnu politiku vec samo klimas glavom kako nemac kaze ,nemac moze da ti uvozi bez carina al zato moras da udaris carine prema kini da bi nemac bio jeftiniji..a meni bi milion puta vise znacilo da nemam carinu prema kini..kad god mi nesto treba tamo narucim jer se tamo sve i proizvodi al me zato uvek na carini oderu ..,ako narucujes iz eu onda nema carine ali sta mene to briga jer danas se 99% stvari proizvodi u kini.
Samo da vas podsetim da je posle drugog svetsko rata i dalje pola sveta bilo kolonija zapadno evropskih zemalja i da su 20 godina vodili krvave ratove da se oslobode ..al zato su sad nasli srbiju i slicne tupadzije koji svesno hoce da budu kolonije.

Bosanac

pre 9 godina

@Laguna, procitaj ponovo moj post i obrati paznju kako sam napisao "fasisticka", mozda onda i razumijes sta sam htio da kazem. Drugo, prije nego pocnes pricati o islamskoj deklaraciji ne smijes zaboraviti Nacertanije i Memorandum. A sto se tice ovih sto idu u "Dzihad", mozemo i o tome al' sta to ima zajednicko sa temom o kojoj komentarisemo?

Borka

pre 9 godina

Pored poznavanja Francuskog, Engleskog, Ruskog jezika , siromasni su komentari toliko ocigkednog naglog razvoja Rusije , Kine, nezaposlenost od 1% do 3%,preko milijarda I 300 miliona stanovnika, EU , jedva da sacuva poslednjih 10 godina prosek 12% nezapislenostim EU budjet nema pokrice, BERD , za razvoj crpi preko 37% obrt zdravog razvoja u Rusiji I Kini, drzavni budjeti svake clanice trpi ogfomne socijakne refirme jer su u minusu , sve dubljem, preko 40% licenci korporacija totalnu proizvodnju iselilo iz Evrope po drugim kontinentima , itd. Pogledajte prodavnice u Nemackoj, Britaniji, Italiji, Francuskoj, Austriju, Svedskoj, Norveskoj, preko 65% na etiketama poreklo proizvoda nije iz EU , ekonomski izvestaji same EU , plus manjak energenata, u prirodnim resursima, ogroman broj rudnika zatvoren jer nema rude , samo za kratku rezervu , ne duzu od 2.godine. Dokaz od 1992 do danas EU smanjila broj rudara 47%., kao I kolicinu ekspliatacije. Sa ovo malo proverenih informacija , pitajte svoje poznanike na zapadu , koliko im je stan opremljen od kuhinje , kupatila, itd sa *"made in Francuska, Nemacka, Italija, Britanija ,...itd. Razmislite kakva je tu obecana ekonomska buducnost u EU .Grdno se varaju oni koji nisu pogledali poslednjih 7.godina razvoj Rusije , Kine ,a gledali samo preko tv , naivno neznaju drzavni budjet uzastopno raste iznad pozitivne nule , EU Kvinta daleko ispod pozitivne nule u milijardama u deficitu, dugovima .

neko normalan

pre 9 godina

@Моке
Pa upravo o tome se i radi.
Nemci jesu ubili mnogo srba, jevreja i ostalih.
Samo to je bilo pre 70 godina.
Pa i turci su nas ubijali pre 500 godina, pa nesto ne primecujem da mrzis Tursku.
Dovoljno je da se pojavi jedan ludak koji ce zaludeti masu i da unisti pola sveta.
Tada se pojavio Hitler i znamo sta se desilo.
Kod nas se pojavio Milosevic pre 30 godina i znamo sta nam se desilo.
Sada imamo Putina i pametan covek vidi sta moze da se desi.
Za 20 godina ces kukati kako su nas rusi ubijali isto kao sto sada kukas kako su nas ubijali nemci.
Mozda srbi i nece kukati, ali mnogi narodi svakako hoce.
Zar ne primecujes da se Putin ponasa isto kao sto se ponasao Hitler u svojim pocecima?
Zlo treba zaustaviti na vreme, a ne kada postane kasno pa ceo svet mora da ratuje protiv tog zla.
Da li stvarno verujes da nacionalnost, veroispovest i bilo sta slicno odredjuje kakav ce neko covek biti?
Mozes da budes najbolji i najplemenitiji covek na svetu, a da tvoj rodjeni sin postane najsvirepiji ubica.
Mislis da rusi, samo zato sto su pravoslaci, ne mogu postati novi svetski fasisti?
E pa varas se, oni su upravo krenuli tim putem.
To je ono sto mnogi ovde ne razumeju i ne zele da vide.
Ne bih mogao da podrzim ovo sto Putin radi, sve i da mi je rodjeni otac, jer jednostavno to sto radi nije dobro ni za koga na ovom svetu.
Vodi ovu planetu u novi krvavi rat, a samo zbog svoje bolesne zelje za vlascu i moci.

Vlada

pre 9 godina

Ukrajina je izabrala da krene ka slobodnjom tržištu od 500 miliona bogatijih ljudi naspram slobodnog tržišta od 120 miliona siromašnijih ljudi i to je to. Rusija jeste velika i relativno bogata resursima, ali ipak ima ekonomiju tek nešto veću od italijanske, a Itaija je samo jedna od mnogih zemalja EU. Primera radi, Nemačka sama ima 50% veću ekonomiju od Rusije, dok je ukupan BDP EU zemalja neuporedivo veći od ruskog. To je realnost i Rusija treba s tim da se pomiri.

Na kraju, Rusija i sama treba da teži da se priključi EU. Tada bi se njen glas čuo mnogo više i Evropa bi konačno bila kompletna pose vekova ratova. Samo, to ne odgovara ruskim oligarsima i tajkunima i to je suština cele priče. A naši građani koji se upljuvaše braneći Rusiju ne kapiraju da staju na stranu ruskih tajkunčina.

Adam

pre 9 godina

Kako Putko ima vremena da racuna drugim zemljama sta im se isplati? Zelim Ukrajincima svetlu evropsku buducnost. Za sto godina Rusi su ih pobili bezmalo 1oo.ooo.ooo. Sto gladju sto olovom. Normalan narod moze da sagleda ko su mu prijatelji a ko neprijatelji

Srbija

pre 9 godina

Ja sam negde procitao da Ukrajina od ukupnog izvoza 70% ode u Rusiju. Od Rusije dobijaju [sic!] dosta povoljniju cenu gasa, jednostavno ekonomski su tesno vezani za Rusiju, a ovi njihovi politicari (profasiti) resili da idu u Evropsku Uniju pa makar imali vesestruku stetu za vec siromasnu Ukrajinu. Ne znam samo kada okrenu ledja Rusiji kako i gde misle da prodaju svoje "konkurentne" proizvode, na trzistu Evropske Unije nema sta da traze.

Bosanac

pre 9 godina

A zasto tebi kao strancu toliko smeta sta ce tamo neka druga drzava da radi sa sebe?
Ovo me jako podsjeca na fasiste iz Srbije koji meni govore da Bosna ne postoji, da nikada nije postojala i da ja ne postojim, da sam sve to samo umislio.

PiZdanec

pre 9 godina

Ukrainci,ne slusajte ovog demagoga,nego put u slobodni svet.Putilo,nije rekao da su vasim potpisivanjem ugovora sa EU,najveci udarac trpe njegovi "Ortaci" iz KOperativa "OZERO".

Vlada

pre 9 godina

Kada preko 800 ljudi lupi minus na komentar koji konstatuje činjenice, a to je da Rusija zaista ima ekonomiju tek jedne Italije i činjenicu da građani EU u proseku jesu BOGATIJI (ne bogati, čitaj lepo) od građana Rusije, kao i da Ukrajinci JESU okrenuli leđa Rusiji, onda čovek stvarno treba da se zapita da li je okružen neracionalnim, zabluđenim i pre svega neobrazovanim, ozlojeđenim i neodraslim ljudima. Činjenice ne možete izmeniti lupanjem minusa, kao što ni srBski ponos nećete vratiti naivnim, Čvorovićkim veličanjem Rusije. Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.

Bosanac

pre 9 godina

Gdje ono boravi najvise azilanata u Evropi, u omrazenoj Njemackoj ili bratskoj Rusiji? Gdje ono radi najvise "gastarbajtera", u omrazenoj Njemackoj ili bratskoj Rusiji? Gdje se smjestilo najvise Srpskih izbjeglica iz 90-ih, na "fasistickom" zapadu ili bratskoj Rusiji? Prestanite da "ke.ate" jer bi sutra da imate priliku svi pristali na zivot na zapadu, Rusiju bi zaboravili prije nego sto bi kapiju zatvorili za sobom. Da ne ispadne da imam nesto protiv Rusije, Putina gotivim od prvog dana, covjek jednostavni ima "damu"!

T

pre 9 godina

Sve sto je Putin trebalo da radi posle dogadjaja na Majdanu je da saceka par godina i da na izborima opet pobedi njegov kandidat. Tako je vec bila narandzasta revolucija pa je vec na sledecim izborima pobedio Janukovic. Posle aneksije Krima i rata u Donbasu, Rusija je izgubila Ukrajinu kao saveznika zauvek.

Ljubivoje Treskić

pre 9 godina

Da li gospodin Putin ima pravo da Ukrajinu podseća koliko će je koštati priključenje EU?
Ko će, medjutim, g. Putina podsetiti da istih tih 156 milijardi eura Rusija - prostorno najveća zemlja na svetu - za nekoliko godina potroši za uvoz hrane koju ne može da proizvede sama?

Brano

pre 9 godina

Obožavam ovog čoveka ! E da ove naše marionete imaju makar mrvicu njegove mudrosti, karaktera i moći, živeli bi bolje nego u Titovo vreme, ali avaj

Luzer

pre 9 godina

E đe nađe onih 5, Putine jadan i bolan ne bio? Da zaokružimo na 160? Može? Ovi Rusi sve znaju, samo ih pitaj istog časa dobijaš odgovor, pogrešan. Koliko mi još mislimo da sa njima gubimo vreme. Pokojni Đinđić je jednom rekao da je Srbija izgubila čitav jedan vek, izgleda da je na redu sledeći. Mnogo pametnih duhovitih misli je stizalo od njega. Da je ostao živ, možda bi kod njega Toma sedeo u klupi, dao Bog, nešto i naučio. Ovako, umesto s knjigom pod miškom, osta Toma s lopatom...

neki novi Rasputini

pre 9 godina

Bitno je da se novi Rasputin brine za Ukrajince više od njih samih. Definitivno. Šta znaju oni šta je za njih bolje kad imaju Rasputine da se o njima besplatno brinu.

ivanhoe

pre 9 godina

A zasto tebi kao strancu toliko smeta sta ce tamo neka druga drzava da radi sa sebe? Ovo me jako podsjeca na fasiste iz Srbije koji meni govore da Bosna ne postoji, da nikada nije postojala i da ja ne postojim, da sam sve to samo umislio. (Bosanac, 26. avgust 2014 17:32)

Putin im nista ne zabranjuje vec lepo covek kaze da ako krenu tim putem nece imati povlascen status vec kao i svaka druga clanica EU. To ceka i Srbiju zato mi ne bismo trebali tamo ici.
Bosnu i Bosance niko ne negira, Bosna je postojala vekovima uz Zetu(danas CG), Rasku(danas Srbija) i ima pravo na drzavnost koliko i Srbija. Ono sto je cinjenica je sa su sve te zemlje bile deo srpskog nacionalnog korpusa. To su cinjenice svidjale se tebi ili ne. Stavise, skoro sa sigurnoscu se moze tvrditi da su se svi Sloveni nekada zvali Srbima a do danas su to ime zadrzali jos samo Luzicki Srbi u Nemackoj i mi. Svidjalo ti se ili ne to je tako.

Dzo

pre 9 godina

500 miliona bogatih ljudi. Sine ovo mora da je sala. Jel znas koja je razlika u prosecnoj plati siromasnih zemalja EU i bogatih. Malo se informisi.E moj decko. Daleko su Evropljani od bogatih makar jedan veci deo od tvoje cifre. Mozda ima 100mil. dobrostojecih a jos 400 mil. bede i jeftine radne snage da pumpaju dzepove ovih 100 mil. A o tapijama na proizvode da ne govorim. Moci ces da izvozis samo ono sto ti dozvole. Jer zemlje clanice koje su prve usle imaju Monopol na odredjenim sirovinama. Dok ostale moraju da cekaju oko 15-20 godina da bi dobile te povlastice da izvoze odredjene sirovine. Sto znaci to? Pa niko nece cekati toliko da bi to proizvodio. Znaci tradicija uzgajanja, proizvodnje nekih sirovina ce da se izgubi u velikom broju nerazvijenih clanica EU. One ce da se bave poljoprovredom i da hrane EU. Dok ce ozbiljna industrija kompletno biti pod kontrolom visokorazvijenih osnivaca unije. Pa ti vidi kome ce da ide pogaca a kome mrvice. Sama razlika u prosecnoj plati od zemlje do zemlje EU govori ti o neravnopravnosti ako zelis da vidis.

Bojan @Vlada evrofil

pre 9 godina

A u EU nemaju oligarhe i tajkune, sve samo med i mleko?
Ukrajina moze da se okrece EU trzistu od 400mil stanovnika ali proci ce slicno kao sto su prosle Bugarska, Rumunija, Grcka, Estonija, Litvanija, Letonija, Madjarska i druge jadne zemlje.

Srbin Eu

pre 9 godina

Vidite sta su Rusi tjs komunizam uradili samo s nasim narodom.
Mentalno posrtanje, politicka svest i informisanost na nivou deteta od osam godina. Setimo se Milosevicevih i Seseljevih glasaca.
Kad slusate i citate komentare nekog prosecnog gradjanina rusofila protiv zapada (u isto vreme taj sanja da radi i zivi na zapadu) , gomilu gluposti bez osnova, shvatite da je svaka cena niska. Samo da se nacija spasi zaglupljujuceg crvenog satanizma koji razara inteligenciju mase, i koji vuce poreklo iz Rusije.

sns bot br. 458

pre 9 godina

Ta bajka o slobodnom tržištu od 500 miliona je samo bajka za slabije ekonomije. U toj EU vodeće ekonomije potiskuju slabije i od toga profitiraju.

ha

pre 9 godina

@Vlada: Mislite da Rusija "treba da teži da se priključi EU", a ne bi li EU mogla da tezi da se prikljuci Rusiji? Gledano geografski i demografski, Rusija je 4 puta veca od citave EU, na jednoj strani se morskom granicom granici sa Japanom i Aljaskom a na drugoj sa Norveskom i na par stotina kilometara od Berlina i u njoj zivi preko 160 naroda i etnickih grupa. Na drugoj strani imamo udruzenje u cijem sastavu su zemlje tipa Luksemburga, Irske, Slovenije ili Estonije koje imaju manje stanovnika od Moskve ili Petrograda. I ko tu kome treba da se "prikljuci"?

Gradjanin

pre 9 godina

@Kada preko 800 ljudi lupi minus na komentar koji konstatuje činjenice, a to je da Rusija zaista ima ekonomiju tek jedne Italije i činjenicu da građani EU u proseku jesu BOGATIJI (ne bogati, čitaj lepo) od građana Rusije, kao i da Ukrajinci JESU okrenuli leđa Rusiji, onda čovek stvarno treba da se zapita da li je okružen neracionalnim, zabluđenim i pre svega neobrazovanim, ozlojeđenim i neodraslim ljudima. Činjenice ne možete izmeniti lupanjem minusa, kao što ni srBski ponos nećete vratiti naivnim, Čvorovićkim veličanjem Rusije. Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.
(Vlada, 26. avgust 2014 21:43)

Vlado, minuse na cinjenice o Rusiji i toj bedi i jadu, ne lupaju ljudi, vec botovi. Dovoljan ti je verujem taj termin da razumes.

Srbin

pre 9 godina

@@Bosanac
Vidis kako si se prevario.. Zapadna evropa odavno ne prima strane radnike jer i sama grca u nezaposlenosti.. U Rusiji samo u nekoliko zadnjih godina je doslo nekoliko miliona radnika uglavnom iz bivsih SSSR republika ali i oko 70 000 Srba.. Za vas Bosance ne znam... Rusija je cela ogromno gradiliste.. Npr cak 6 od 10 najvecih oblakodera u Evropi se nalaze u Moskvi.
Pa cak i nasi zdravstveni radnici su isli da rade u Libiju dok nisu ubili Gadafija samo jer su mu dugovali pare a ne on njima.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (dzoni, 26. avgust 2014 19:36)

O cemu ti pises sa sve potpisanim americkim nadimkom (a zovu te tako, nisi izmislio saiguran sam) i americkim androidom?? U Rusiju otislo da radi 70.000 srba??????? PA VECU BUDALASTINU NISAM CUO. Jeste ali na po mesec dva i to ukupnou zadnjih dvadeset godina.

Ko se to od Srba preselio da zivi u Moskvi a da pre toga nije bio clan SPS-a i JUL-a pa se tamo nakrao, a licno znam takve primere, ne samo Mirjanu Markovic, dokazanog narucioca ubistava! Znam i neke mnogo ispod nje u toj hijerarhiji JUL-a da sad zive tamo. Samo dj.... su POBEGLA tamo, a ne otisla da zive.

Niko normalan (pa i rusi bogati ne zive tamo) ne ide u Rusiju da zivi.
Na desetine hiljada ruskih zena PLACE DA SE UDA NA ZAPAD. Pa googlajte. Jel toliko tesko suociti se sa istinom?? Ne mogu da verujem koliko lupate, jos u to pocinjete da verujete.

dzoni

pre 9 godina

@Bosanac
Vidis kako si se prevario.. Zapadna evropa odavno ne prima strane radnike jer i sama grca u nezaposlenosti.. U Rusiji samo u nekoliko zadnjih godina je doslo nekoliko miliona radnika uglavnom iz bivsih SSSR republika ali i oko 70 000 Srba.. Za vas Bosance ne znam... Rusija je cela ogromno gradiliste.. Npr cak 6 od 10 najvecih oblakodera u Evropi se nalaze u Moskvi.
Pa cak i nasi zdravstveni radnici su isli da rade u Libiju dok nisu ubili Gadafija samo jer su mu dugovali pare a ne on njima.

Z

pre 9 godina

Zasto jedna zemlja ogromnog prostranstva i bogatstva ne moze da proizvede sama ono sto joj treba? Kao da ne mogu da proizvode meso i jabuke, pa to je elementarno. Ne mogu jer im je sve naopako. I svi koji ce im biti sluge, jer oni nemaju saveznike nego samo sluge, ce morati tako. Nasi lopovi se dive njihovim ali ne smeju tamo jer ce biti zbrisani. Zato mozes samo slusati kako je super u Rusiji ali neces videti da je neko od tih koji tako pricaju tamo i otisao. Ode siromah da se vrati jos siromasniji, ako se vrati...

mladen

pre 9 godina

Путин би хтјео да заустави неизбјежно уједињење европских држава и народа. Умјесто да сарађује са Европом и Америком као природним савезницима, глуми неку силу, а нема ни људског ни финансијског потенцијала за то, на крају ни идеолошког. Захтјева да ни једна Русији сусједна држава не улази у ЕУ ни у НАТО, а кад би то могао постићи онда би захтијевао да ни сусједне државе својих сусједа не улазе. Тако би као прогутао пола Европе а за узврат нуди празну причу. Глупост, разбиће се или заглавити вилице, јер превише хоће да прождре.

neki novi rasPutini

pre 9 godina

Da sam na Putinovom mestu bilo bi me sramota da ovo izjavim. Sam je priznao koliko je Ukrajina pod Moskvom zaostala za Evropom i koliko će sad da je košta modernizacija društva. Međutim, on se još sa time i javno hvali što je Neverovatna KGB glupost. I dalje lepi trulu demagogiju na svoju staru trulu demagogiju bez imalo mozga i izgleda na uspeh. Budale za te njegove bajke van Srbije i Rusije više nigde nema da nađe. A i to je samo još pitanje sata, dok i zadnjima nešto ne dođe iz donjeg dela leđa u glavu.

333

pre 9 godina

Sloboda Ukrajine, od mafijaškog, nacional-boljševičkog režima u Moskvi, jednostavno nema cenu. Tragedija je što se Ukrajinci ranije nisu dozvali pameti i ušli u NATO, pa im se ništa od ovog ne bi desilo("spontana pobuna naroda", pristiglog iz Rusije, zajedno sa gomilom vojne opreme). Pogledajte pribaltičke republike. I tamo bi ruski kolonisti probali isto, ali zna se šta bi im sledilo, u slučaju da sa reči pređu na dela. Ovako samo plaču i kukaju na ugroženost i diskriminaciju, a nikom ne pada na pamet da se vrati u Rusiju, odakle su i došli za vreme SSSR-a.

dada

pre 9 godina

Sadasnji ukrajinski politicari su potplaceni od Zapada da urade to sto treba da urade. Njih bas briga za Ukrajinu, ukrajince i ukrajnsku privredu, oni gledaju samo svoj interes. Uostalom, tako je i kod nas. Pa kada Zapad sve otkupi, onda nece biti vise ni Ukrajine, samo nove kolonije i vazalne teritorije zapada. I onda ce da krenu na Ruske resurse, ovo sa ukrajinom je samo priprema.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

(Adam, 26. avgust 2014 18:20)
Kažeš Rusi su za zadnjih 100 godina pobili oko 100 miliona ljudi?! Veću nebulozu odavno nisam pročitao! Razumem da neko kao ti ne voli Ruse, ali bas toliko neistina...Ajde, za nas znatiželjne, molim lepo napravi specifikaciju tih 100 miliona "pobijenih", po mogućnosti sa odgovarajućim linkovima kao dokaz. Unapred hvala!

Mare,NS

pre 9 godina

E, Vladimire, Vladimire! Pa ti zaboravio da im je EU obecala cak 300-400 miliona, ako potpisu sporazum!
Zato te molim da se ispravis, jer ce Ukrajina izgubiti samo 164,5 milijardi! Plus onih 16-17 milijardi, sto si im davao, pre "demokratskog" vojnog udara! Vrlo pametan potez,nove ukrajinske vlasti!

niki

pre 9 godina

Ovaj gospodin pise o trzistu od 500 miliona bogatih ljudi samo mi nije jasno gde je to trziste nije valjda da misli na Poljsku,Bugarsku,Rumuniju,Grcku,Spaniju i da vise ne nabrajam tj.sto radnici iz zapadne evrope vuku na grbaci i dobijaju donacije od poreza koji oni placaju a firme sa zapada dobijaju djabe trziste u tim zemljama,a o ovoj rujini od drzave Ukrajini necu ni da pricam.Potpuno se slazem sa naslovima u evropskim novinama koji kazu da je sudbina evrope ovog momenta u rukama Putina i ekonomski i bezbedonoso i smatram ga razumnim covekom jer da smo krenuli putem koji su mnogi pametnjakovici prizeljkivali sad bi krvavi rat imali u evropi,a Amerikanci i Englezi bi uzivali.

Srdjina skola

pre 9 godina

Jok nego ce Rusija da daje povlascen status Ukrajini u kojoj pucisti urlicu o klanju Moskalja i proterivanju. Jednostavno , odnos kao i sa npr Poljskom ( koja je tamo gde UKR nece biti za 20 god ) , cena gasa 500$ , 15-20% carine na sve UKR proizvode koji se izvoze u Rusiju,Belorusiju i Kazahstan ( 200+ mil potrosaca i 2/3 UKR izvoza ) pa ce Rusija imati cist profit 15-20% od 2/3 svega sto se proizvodi u UKR , nikakvi povlasceni ugovori fabrikama u UKR koje proizvode opremu armije CIS drzava (a UKR fabrike su u 10 god imali narudzbine od 15 mlrd$) i takodje nikakvi povlasceni krediti Ukrajincima nego ista ili veca kamata kao da se obrate na zapadu i nikakvo ulaganje drzave u privredu UKR i naravno obilazak UKR juznim tokom (Severni i Juzni tok pokrivaju svu potraznju u Evropi za gasom iz Rusije), a u ime ranijih prijateljskih odnosa bi bilo lepo da Rusi ponude Ukrajini da zakupi mornaricku bazu na Krimu, jer su Ukrajinci njima to "prijateljski" cinili za stotine miliona dolara godisnje.

Vojska Novorusije se kupa na moru i zadnjih dana prolazi ko nozem kroz puter gde god da krene, stize grejna sezona u Kijev za 20 dana a oni vec nemaju cime da greju toplu vodu , citava industrija stoji a privreda propada i ako se ovako nastavi Porazenko moze da pocne da razmislja o azilu. Ove godine je fabrika u Zaprozju proizvela 3 (TRI) automobila dok je prosle godine u Moskvi prodavala 4 na dan a kurs je zadnjih dana Janukovica bio 7,5 grivni za dolar a danas je 14 grivni za dolar.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Onaj ko ulazi u EU gubi suverenitet i on je onda beznacajan u medjunarodnoj politici, da li nismo videli tri eu ministra Nemacke ,Francuske i Poljske,s njihovim sporazumom u Ukrajini, beznacajani, macku o rep stavi, a u Srbiji se upinju da budu beznacajni ,jada nece nego na suvu granu.

depos

pre 9 godina

Ne kapiraju Vladimire oni to... oni su sad Srbija 2000-te. Najgore im predstoji...pored Rusije su bar imali neke sanse ali u EU ce postati ekonomska kolonija i politicki mrtvac. Jaka Ukrajina- nikad vise...
(nesa, 26. avgust 2014 23:45)

Prvo,nisu Srbija i Ukrajina u istoj situaciji.Srbija je okružena članicama ili kandidatima EU,dok Ukrajina nije.Drugo,najveći obim trgovine Srbija ima sa članicama EU,dok kada je Ukrajina u pitanju to su Rusija,Belorusija i Kazahstan.A treće,tek od 2008-me i dolaska Tadića na vlast Srbija je,pod parolom da EU nema alternativu,počela da vodi pogubnu politiku bezpogovornog priključenja EU i prestala da štiti državne interese.

Kragujevac

pre 9 godina

Ne tandrljajte. Kakva ekonomija EU od 500 milijardi necega? Govorite o EU kao o zemlji sto ona uopste nije. Realno je govoriti o posebnim clanicama EU i njihovim posebnim ekonomijama. Kada bude izbora u plebsu za izvrsne (i ostale) organe EU i kada ta EU ima jasnu ekonomsku/vojnu/politicku doktrinu onda mozete govoriti o necemu racionalnom cemu bi trebalo Ukrajina i svi mi da tezimo. Ovako oni od Ruskih sluga postaju sluge Nemaca (ne EU). Umesto da biraju da iz jednog loseg predju u bolje oni srljaju iz jedne lose situacije u drugu. Ko u Ukr. profitira? Lokalni tajkuni i niko drugi. A vi pro-tzv-EU i pro-Rus navijaci i ostali trabanti olabavite malo i ne trolujte

Coco Bill

pre 9 godina

Evo ga !!! Sad će naši "Putinoljupci" kao i sve, što je do sad rekao dotični i ovo da proglese kao, mudro, Biblijsko, mesijansko proročanstvo. Onda sledi analiza te "mudrosti" da se dokaže kakao je sve drugo "strašno" i "podlo", a samo je ono što čini Rusija ispravno i pravo, jer ona se "brani". Naravno, tu će odmah i Srbiju da umešaju kako ide "pogrešnim putem" ne videći "mudro zborenje" dotičnog, kao i "veliku bratsku ljubav" majčice Rusije, naročito na ekonomskom planu.

Bratislav

pre 9 godina

@Vlada: Mislite da Rusija "treba da teži da se priključi EU", a ne bi li EU mogla da tezi da se prikljuci Rusiji? Gledano geografski i demografski, Rusija je 4 puta veca od citave EU, na jednoj strani se morskom granicom granici sa Japanom i Aljaskom a na drugoj sa Norveskom i na par stotina kilometara od Berlina i u njoj zivi preko 160 naroda i etnickih grupa. Na drugoj strani imamo udruzenje u cijem sastavu su zemlje tipa Luksemburga, Irske, Slovenije ili Estonije koje imaju manje stanovnika od Moskve ili Petrograda. I ko tu kome treba da se "prikljuci"?
(ha, 26. avgust 2014 18:37)
Molim te objasni malo ovo DEMOGRAFSKI cetiri puta veca od EU! Sto vas boli to sto PRAVOSLAVNI Ukrajinci nece sa Rusijom. Bili, videli i nikad vise sa njima. Sto se tice Putinove matematike okaci to macki o rep, on je ne tako davno izracunao da im Ukrajina duguje i za otimanje Krima.

zoran

pre 9 godina

@Mare,NS

Deder, Mare, života ti, reci mi kome je EU dala tolike pare u svojoj dugoj i bogatoj istoriji. A da nije tražila zauzvrat tri puta toliko... Živiš u snovima moj novosadski prijatelju.

nesa

pre 9 godina

Ne kapiraju Vladimire oni to... oni su sad Srbija 2000-te. Najgore im predstoji...pored Rusije su bar imali neke sanse ali u EU ce postati ekonomska kolonija i politicki mrtvac. Jaka Ukrajina- nikad vise...

Laguna

pre 9 godina

Za Bosanca, evo zivim u Austriji, ljudi samo ćekaju da muslimani odu iz Austrije. Dodju u Austriju, zemlja njima daje sve, a oni idu u dzihad ratovati, zive od socijale, nisu integrirani, mrze zapadnu kulturu.... Inače ako već pričaš o fašistama, pričaj o Bakiru Izetbegoviću i o Aliji, koji je napisao islamsku dzihadsku deklaraciju. Gotovo u svim muslimanskim zemljama se ratuje. Od Libije pa do Iraka. Muslimanski svet nije izašao iz Srednjeg veka.

Baja patak

pre 9 godina

300 godina su kolonije "izgrađivane" od strane civilizovanih Evropljana, pa gde su sad, a u zadnjih 40 godina ponovo grle kolonije al ovaj put pod velom "ljudskih prava i demokratije". Umesto pušaka i bičeva koriste banke i njihovo oružje koje je strašnije i pogubnije od bombi, a zove multiplicirana kamata, tj najprostije rečeno na npr 100 din. mogu da izdaju kredit od 100 din, sledećih 100, ukupno imaju 200 na ulaznoj strani, a izdaju ukupno 300 din kredita i tako do unedogled dok se sistem ne uruši kao Dafina i Jezda. Cenu će platiti sirotinja zemljištem, kućama i nažalost glavama. Rat je najprofitabilniji biznis kojim se bave političari. Rusija ne sme nasesti na igranku i ući u otvoreni rat već mora svoje usluge da fakturiše EU I TO SA KAMATOM. Da li bi Kosovo bilo "država" da je zapad morao da plati 200 milijardi? Da li će bankari gubiti pare na ukrajinskom putu sunovrata u EU? Da li će radnici i seljaci u EU rado deo zarade dati Ukrajini? Da li će veselo ići u vojsku da brane Ukrajinu od nje same? Da li će građani EU veselo praviti skloništa od aviobombi i raketa? Odgovor je 'da' ako se pitaju Amerikanci, ali stara poslovica kaže: Bogat vojci daje vola, a siromašan sina.

Phil

pre 9 godina

Svega sam se nacitao, ali da ce RU u EU. Mislim ljudi, bolje idite u radite nesto koristno ako nemate sta pametno da napisete :) Jos nisam cuo ni video da je neka nuklearna sila i pri tome najbogatija prirodnim resurisima usla u EU. Po dosadasnjoj praksi u EU ulaze samo propale drzave koje se nadaju povoljnom DE kreditu koji ce opet morati da vrate.

Mali

pre 9 godina

Za @Lagunu evo ja zivim u Svedsku verujes kad cuju da je neko iz Srbije nije im milo bas zbog tih ratova koji su bili do juce.Kada vidis da se zale Albanc,Bosnjaci,Hrvati i ostale zemlje u okruzenju i sad kao odjednom zaboravis na sve.

xRade

pre 9 godina

Putin je uzeo KRIM Ukrajincima i podrzava separatiste koji se bore protiv Ukrajine za otcepljenje. I sad sta je tu SPORNO sto Ukrajina hoce u NATO? Putin je na tanjiru izrucio Ukrajinu NATO paktu. Preracunao se.

Моке

pre 9 godina

@Bosanac.
Друже ја не знам како да ти објасним ако ти већ до сад није јасно, могу ја да живим у сред Берлина са платом од 10.000 евра, али ћу и даље да волим и поштујем више Русе, зашто ? па ја не знам како да ти објасним ако ниси схватио до сада, види узми неки слободан дан па на гуглу укуцај појмове "Старо Сајмиште, Јасеновац, Маутхаузен, Аушвиц.." и тако редом доћи ћеш до невероватног сазнања да су Немци побили Срба у последњих сто година бројне величине као укупно становништво БиХ данас ! А да би тај број био још много већи да није било Руса. ТО СУ СТРАХОВИТЕ ЧИЊНИЦЕ.

Deda Mirko

pre 9 godina

Ovde ne treba toliko potencirati odnos Ukrajine i Rusije,mada nije zanemarljiv,nego gledati malo dalje i dublje.Ukrajina je samo sredstvo SAD da okrene celu Evropu protiv Rusije i da krene u konačan napad i osvajanje ove prebogate zemlje.Sami to ne mogu pa su zato osnovali NATO a i neće da imaju ogromne ljudske gubitke već će na prvu liniju da šalju sve ostale a oni će da guraju tehniku. Zamislili su da drugi ginu a oni da uz CNN i koka kolu gledaju sve iz daleka. Ako se Evropa tj.politička elita koja je vodi ne opameti,loše se piše svima nama. Amerika igra prljavu igru koju treba odbaciti. Već par nedelja nema nikakvih vesti o obaranju Malezijskog aviona, od trenutka kada je objavljeno da je isti verovatno oborio ukrajinski borbeni avion koji je bio u neposrednoj blizini.

Tandrkanje

pre 9 godina

Pa većina komentara koji pljuju ili uče Putina šta treba da radi zaboravljaju da je ta ista Rusija do juče bila skoro potpuno otvorena zemlja u koju je pohrlila gomila svetskih kompanija bez ikakvih problema. Ali te iste zemlje se nisu odrekla principa da ta velika i nuklearna sila mora da "igra" prema njihovim pravilima. Setimo se Libije, Iraka, Irana, Sirije itd., te ovo može, pa ovo vam je zabranjeno, ovo može da isporučite ovo ne može. itd itd. Ukrajina je došla kao kruna svega. I šta ste očekivali da je Rusija ista što i Srbija, Kuba ili S. Koreja. Ljudi iz ove ili bilo koje zemlje, spustite se na zemlju i pogledajte stvarima u "oči". Da ne dužim pretrpeće rusi očigledno velike štete ali vidim da i ovi "slobodni" samo što ne zasplaču što ne mogu dalje kao pre.

my way

pre 9 godina

Још један потврда генијалности наше политичкo-тајкунске елите. Ми смо потпуно уништили нашу економију, производњу, извоз у све земље, па и Русију у коју имамо могућност да извозимо без царина, тако да сад и Русија и ЕУ и Америка и сви остали на све 4 стране света могу само да нам пљуну под прозор, нико нама не може да нанесе губитке и уцењује нас.

Bili, vid'li!

pre 9 godina

Pa jes, i ovde se stalno trubilo da ce MOMENTALNO da propadne svaka ex-Yu republika koja se otcepi od "majke" Srbije, a ovamo svima njima mnogo bolje bez nas, a mi u dubokim go*nima u crnoj rupi bez dna!

Mare,NS

pre 9 godina

@""...Ne pitajte se zašto je Srbija slepo crevo Evrope, kad ste uvek na strani gubitnika, što Rusija jeste, kao i Srbija, na vašu ogromnu žalost.
(Vlada, 26. avgust 2014 21:43)""

Vlado brate, uvazavam tvoj komentar,kao i sve ostale,ali ti nikako nije trebalo ono "na vasu ogromnu zalost",ili "kad ste uvek na strani gubitnika",pa moram da te pitam,da li ti osecas da je Srbija tvoja zemlja,ili smo mi,koji drugacije mislimo od tebe manje vredni,ili ne daj boze,vanzemaljci!Svi smo mi,Srbija!Razmisli malo!

nn

pre 9 godina

(T, 26. avgust 2014 16:40)

Jedan od boljih komentara. I ja sam siguran da bi se sve slicno odigralo kao sa narandzastima. Rusi su u velikoj meri odgovorni za ovaj rusvaj, koji su ipak izazvali "zapadni partneri", jer nisu zadrzali stalozenost.

Ovakvo ponasanje se moze smatrati racionalinim jedino ako Putin zna nesto sto obicni ljudi ne mogu da naslute.

Dragan

pre 9 godina

Halo, Srbi, manite se svetske politike. Pocistite prvo u sopstvenom dvoristu. Ne razumete ni svoju sopstvenu, a hocete da resavate svetska pitanja. Pocnite da radite za pocetak.

Brane212

pre 9 godina

@Bosanac:

A u čijim je "odmaralištima" bilo najviše Jevreja u vreme WWII ?
Da li to znači da je to zato što su se tamo najbolje osećali ?

Macedoroman

pre 9 godina

Jedan moj dobar prijatelj, Amer, koji je na prst u d..e sa brojnim ljudima u svetu na visokim društvenim pozicijama, neposredno pre izbijanja ukrajinske krize, uz klopu i dobro vino se "otvori" i reče da je do skoro mislio da su Srbi najgluplji narod na svetu ali da su ih sada prestigli Ukrajinci. Tad ga nisam skapirao, ali sada sve mi je jasno.

mikin

pre 9 godina

" Sto vas boli to sto PRAVOSLAVNI Ukrajinci nece sa Rusijom. Bili, videli i nikad vise sa njima. Sto se tice Putinove matematike okaci to macki o rep, on je ne tako davno izracunao da im Ukrajina duguje i za otimanje Krima.
(Bratislav, 26. avgust 2014 22:57)"
------------------------------------
E vidis Bratislave, to je pravo velike sile. Da li ti je poznato sta se desavalo pocetkom sezdeseih proslog veka kada su Rusi poceli da se instaliraju na Kubi? Kako je reagovala Amerika? Ocenila je da su joj ugrozeni vitalni interesi i bezbednost i umalo nije doslo do treceg sv. rata. Totalno je nije zanimalo sto Kuba hoce sa Rusima. E vidis, ulogu Kube danas ima Ukrajina. Ne moze u NATO, ne mogu baze NATO u Ukrajini i Ruse uopste ne interesuje sto Ukrajinci to hoce. NE moze, jer su ugrozeni ruski interesi i njihova bezbednost. Da nisu reagovali sutra bi Ameri bili u Podmoskovlju. Ako mislis da ce Ameri vrsljati po Ukrajini a da Rusi gledaju, gdno se varas. Jedino pitanje je kako ce izgledati Ukrajina posle "kompromisa".

danda

pre 9 godina

Boze Bojane sta nam naprica. Pa da li si ti svesan gde su danas rumunija, Bugarska, estonija, letonija, litvanija, Madjarska?? pa to je kvantni skok u kom god hoces smislu od vremena vladavine ruske cizme. To su sada sve preporodjene zemlje. Googlaj malo pa pogledaj te balticke zemljice pa ih uporedi sa nama. pa onda reci gde smo mi a gde oni, ili pitaj rumune kako su ziveli pre 20-30 godina. Samo lupetate i velicate ruse. pitao bih vas ja da ste bili pod ruskom cizmo kao oni da li bi danas tolika ljubav bila.

Vlada

pre 9 godina

@Ljubivoje Treskić

Ajde Ljubivoje otvori atlas pa reci kolika je Rusija a kolika je obradiva povrsina?! Gluplji komentar nisam video u zadnje vreme, da nece mozda da seeju psenicu u sibiru gde leti ima 20 stepeni a zimi minus 40 bar?

Boki

pre 9 godina

@Gradjanin
Evo jos jedne cinjenice... Pa Italija je peta ekonomska sila u Evropi, s' obzirom da je Rusija za vreme Jeljcina bila ispod i ekonomski najlosije clanice EU moras priznati da je Putin napravio izuzetan uspeh...

Bosanac

pre 9 godina

@Brane212, postavljas glupa pitanja koja nemaju ama bas nista sa mojim komentarom. Nekih 25 god. Poslije WWII, gdje su narodi EX YU pohrlili trbuhom za kruhom, u bratsku Rusiju ili u omrazenu Njemacku koja je unistila pola evrope? Niko od tih ljudi nije bio prisiljen kao Jevreji koje ti spominjes, nego ih je ocigledno prisilila Njemacka marka, a desavanja iz WWII su najkasnije zaboravili sa prvom kupovinom VW, BMW, MB ili Audija. Rijetko sam vidjao da su gastarbajteri dolazili sa Moskvic-em na "urlaub". Citirat cu za kraj jednog "starog ciku", "budala ide gdje ga srce vuce, pametan gdje mu je dobro" a ti sada na osnovu raznih statistika mozes zakljuciti gdje je bolje.

Александр Невскии

pre 9 godina

Људи јестел ви свесни да је Русија једна нуклеарна сила која може да збрише целу планету за мање од 20 минута. Да ли знате шта је потписано у мађарској 1994 године између Русије и САД када се Украјина добровољно одрекла нуклеарног арсенала и све те силне атомске бомбе предала Русији? Изгледа да не знате, али зато знате која земља има већи БДП, који није мерило богаства исте. Јесте Русија има БДП нешто већи од италије, али знате ли ВИ уопште колико је задужење те исте италије, а колико Русије. Изгледа да не знате, али зато упорно пиште о томе овде и ан многим другим порталима.

Да ли сте свесни да онај ко данас има ресурсе, а Русија их има највише на свету, контролише свет. Зашто америка ратује од 1945, где год има ресурса ето њих где уводе демократију. Руси иамју Сибир, који ето по некима треба да буде раздељен ан праведне части, јер је неправда да један народ управља са толким богаством. Значи имам стан опремљен и дође неки дрипац и каже еј друже, треа ми твој ТВ није у реду да га ти имаш а ја не....

Заборављате мајдан и да ли је то већина украјинаца који хоће у ту ЕУ у коју се ми кунемо, ако да нам је једини излазак, а у ствари представља ропство нас сиромашних, јер ми немамо са чиме да будемо конкуренти богатим земљама, а постали смо тржиште њихових производа.

Европа је једно дете са којим се поигравају сви редом....

mile

pre 9 godina

"Platićete ulazak u EU 165 mlrd €"
----------------------------------
xe,xe,xe .... nije to pitanje vec je pitanje KOLIKO ce to zadovoljstvo kostati Srbiju!
ps obzirom da smo manji 6-7 puta po broju stanovnika od Ukrajine, nekih tricavih 25 mijardi €. Ma to ce PV obezbediti ustedom na platama i penzijama. Zato je i poceo odmah sada da skupi tu cifru do momenta kada budemo ulazili u EU .... opet cenzurisite.

xim

pre 9 godina

A ti se brines za nase gradjanje. Kad su nasi gradjani, vecina njih, imali uopste razum? Pa oni i u svojoj zemlji glasaju za tajkune i kriminalne politicare.

Futurama

pre 9 godina

Mislim da bi bilo interesantno da pogledamo malo i pokazatelje zemlje iz koje ova izjava dolazi.
Belorusija ima gotovo duplo veći GDP (nominalni u $) po stanovniku od Ukrajine (7550$ prema 3900$ i to pre ovih sukoba). Beloruska ekonomija je dobrim delom zasnovana na industrijskoj proizvodnji i energetski potpuno zavisna od uvoza za gas dok obezbedjuje oko 30% nafte. Sa druge strane imaju dobre takse od gasovoda i naftovoda. Treba imati u vidu i da je skoro 20% površine prema Ukrajini i dalje nedostupno zbog radioaktivnog zagadjenja od černobilske nesreće.
Ukrajina sa druge strane ima bogati Donjecki region, ogromna je žitnica i poseduje respektivnu aero/kosmičku industriju i 3x veće takse na gas od Belorusije. Prosto je neverovatno kako ništa od ovoga nije iskorišćeno. Zemlja se guši u korupciji, nepotizmu i lopovluku. Njihova sudbina sa kretanjem ka EU neće biti bolja od jedne Bugarske ili Rumunije koje imaju uporediv GPD sa Belorusijom.
Zašto? Zato što u EU uspevaju samo zemlje koje rade u svom interesu i čvrsto brane svoju ekonomiju (Češka, Slovenija, Poljska npr.). Ostale postaju izvor jeftine radne snage i dobijaju ulogu EU Kine.
Ovde treba uzeti u obzir da je Ukrajina sa svojih 40 miliona veći zalogaj od Rumunije i Bugarske zajedno što može značiti samo presipanje nekih industrija sa jednog na drugo mesto i pad standarda u RO i BG radi rasta onog u UA.

dzoni

pre 9 godina

A ljudi i dalje ne kapiraju da zapad i dalje trazi kolonije samo sad na uvijeniji nacin..sad je to EU..ne treba ti pasos ali vise nemas spoljnu politiku vec samo klimas glavom kako nemac kaze ,nemac moze da ti uvozi bez carina al zato moras da udaris carine prema kini da bi nemac bio jeftiniji..a meni bi milion puta vise znacilo da nemam carinu prema kini..kad god mi nesto treba tamo narucim jer se tamo sve i proizvodi al me zato uvek na carini oderu ..,ako narucujes iz eu onda nema carine ali sta mene to briga jer danas se 99% stvari proizvodi u kini.
Samo da vas podsetim da je posle drugog svetsko rata i dalje pola sveta bilo kolonija zapadno evropskih zemalja i da su 20 godina vodili krvave ratove da se oslobode ..al zato su sad nasli srbiju i slicne tupadzije koji svesno hoce da budu kolonije.

Bosanac

pre 9 godina

@Laguna, procitaj ponovo moj post i obrati paznju kako sam napisao "fasisticka", mozda onda i razumijes sta sam htio da kazem. Drugo, prije nego pocnes pricati o islamskoj deklaraciji ne smijes zaboraviti Nacertanije i Memorandum. A sto se tice ovih sto idu u "Dzihad", mozemo i o tome al' sta to ima zajednicko sa temom o kojoj komentarisemo?

Borka

pre 9 godina

Pored poznavanja Francuskog, Engleskog, Ruskog jezika , siromasni su komentari toliko ocigkednog naglog razvoja Rusije , Kine, nezaposlenost od 1% do 3%,preko milijarda I 300 miliona stanovnika, EU , jedva da sacuva poslednjih 10 godina prosek 12% nezapislenostim EU budjet nema pokrice, BERD , za razvoj crpi preko 37% obrt zdravog razvoja u Rusiji I Kini, drzavni budjeti svake clanice trpi ogfomne socijakne refirme jer su u minusu , sve dubljem, preko 40% licenci korporacija totalnu proizvodnju iselilo iz Evrope po drugim kontinentima , itd. Pogledajte prodavnice u Nemackoj, Britaniji, Italiji, Francuskoj, Austriju, Svedskoj, Norveskoj, preko 65% na etiketama poreklo proizvoda nije iz EU , ekonomski izvestaji same EU , plus manjak energenata, u prirodnim resursima, ogroman broj rudnika zatvoren jer nema rude , samo za kratku rezervu , ne duzu od 2.godine. Dokaz od 1992 do danas EU smanjila broj rudara 47%., kao I kolicinu ekspliatacije. Sa ovo malo proverenih informacija , pitajte svoje poznanike na zapadu , koliko im je stan opremljen od kuhinje , kupatila, itd sa *"made in Francuska, Nemacka, Italija, Britanija ,...itd. Razmislite kakva je tu obecana ekonomska buducnost u EU .Grdno se varaju oni koji nisu pogledali poslednjih 7.godina razvoj Rusije , Kine ,a gledali samo preko tv , naivno neznaju drzavni budjet uzastopno raste iznad pozitivne nule , EU Kvinta daleko ispod pozitivne nule u milijardama u deficitu, dugovima .

Jack

pre 9 godina

Ta bajka o slobodnom tržištu od 500 miliona je samo bajka za slabije ekonomije. U toj EU vodeće ekonomije potiskuju slabije i od toga profitiraju.
(sns bot br. 458, 26. avgust 2014 18:21)

Zapravo, to ne ide po sistemu "nacionalnih ekonomija", korporacije su te koje dolaze na novo trziste i nemilosrdno ga osvajaju - potiskujuci ili kupujuci male igrace, dampingom, svim mogucim i nemogucim sredstvima za koja novopecene drzave clanice nemaju ama bas nikakvo resenje. Inace, apsolutno stoji sve o zabludi da drzava clanica dobija nova trzista.

neko normalan

pre 9 godina

@Моке
Pa upravo o tome se i radi.
Nemci jesu ubili mnogo srba, jevreja i ostalih.
Samo to je bilo pre 70 godina.
Pa i turci su nas ubijali pre 500 godina, pa nesto ne primecujem da mrzis Tursku.
Dovoljno je da se pojavi jedan ludak koji ce zaludeti masu i da unisti pola sveta.
Tada se pojavio Hitler i znamo sta se desilo.
Kod nas se pojavio Milosevic pre 30 godina i znamo sta nam se desilo.
Sada imamo Putina i pametan covek vidi sta moze da se desi.
Za 20 godina ces kukati kako su nas rusi ubijali isto kao sto sada kukas kako su nas ubijali nemci.
Mozda srbi i nece kukati, ali mnogi narodi svakako hoce.
Zar ne primecujes da se Putin ponasa isto kao sto se ponasao Hitler u svojim pocecima?
Zlo treba zaustaviti na vreme, a ne kada postane kasno pa ceo svet mora da ratuje protiv tog zla.
Da li stvarno verujes da nacionalnost, veroispovest i bilo sta slicno odredjuje kakav ce neko covek biti?
Mozes da budes najbolji i najplemenitiji covek na svetu, a da tvoj rodjeni sin postane najsvirepiji ubica.
Mislis da rusi, samo zato sto su pravoslaci, ne mogu postati novi svetski fasisti?
E pa varas se, oni su upravo krenuli tim putem.
To je ono sto mnogi ovde ne razumeju i ne zele da vide.
Ne bih mogao da podrzim ovo sto Putin radi, sve i da mi je rodjeni otac, jer jednostavno to sto radi nije dobro ni za koga na ovom svetu.
Vodi ovu planetu u novi krvavi rat, a samo zbog svoje bolesne zelje za vlascu i moci.

brasa

pre 9 godina

ukrainu ce da kosta a ne evropu ona ce da profitira od zajmoma i naravno prelaska na nove tehnologije ali sto im je zapelo pa evropi treba 50tak miliona hriscana nezaboravite anketu u francuskoj svaki 6ti podrzava islamsku dzihadsku republiku irak ako se ovim tempom nastavi za 60 god engleska ce biti vecinsko muslimanska a od istog strepe i nemci austrijanci francuzi svedi i ostali ove godine po prvi put belci su manjina u americkim skolama e pa razmislite malo

Xenox

pre 9 godina

@(mladen, 26. avgust 2014 20:11)
Захтјева да ни једна Русији сусједна држава не улази у ЕУ ни у НАТО, а кад би то могао постићи онда би захтијевао да ни сусједне државе својих сусједа не улазе.

Ni Amerikanci ne dozvoljavaju da Rusi imaju svoje vojne baze u njihovoj blizini. Tako ni Putin ne želi Nato u Ukrajini. Ovim svetom vladaju velike sile, nema ljubavi, nema pravde - sila odlučuje o sudbini slabijih. Ko odlučuje u EU? Sada Španija, Hrvatska, Poljska i drugi trpe najviše od posledica ruskog embarga, ali morale su da usaglase svoju spoljnu politiku sa EU. Nemačka je velika zemlja i velika ekonomska sila, sigurno je da će joj lakše biti nego drugim zemljama EU. Da ne pričamo o Srbiji, koja je krenula ka EU, a zadržala bi, iz ekonomskih razloga, trgovinske odnose sa Rusijom. Ali, već je stigao signal iz Evrope da treba da se uzdrži od izvoza većeg obima u Rusiju. Dakle, ko je šef? Ko odlučuje? Jači.

Zoki

pre 9 godina

Nisam siguran da li se baš radi o 165 milijardi, ali ukrajinska privreda, ovakva kakva jeste, ne može da bude konkurentna na tržištu EU. Osnovni problemi su energetska efikasnost i produktivnost. Svi industrijski pogoni u Ukrajini su pravljeni za SSSR u kome je energija bila vrlo jeftina. Niko nije vodio računa o tome. Slično je i po pitanju produktivnosti. Ukrajinska roba je imala šanse na tržištu Rusije radi razlike u carinski u odnosu na ono što se uvozilo iz EU ili ostatka sveta. Ako Ukrajina bude plaćala energiju i carine kao svi ostali, nema apsolutno nikakve šanse ni na tržištu Rusije, ni na tržištu EU.
Ukrajina može da se izvuče iz toga izgradnjom novih industrijskih pogona i industrijalizacijom poljoprivrede.