Subota, 23.08.2014.

11:29

SpaceX: Raketa eksplodirala na probnom letu (VIDEO)

Izvor: Beta

SpaceX: Raketa eksplodirala na probnom letu (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

mali korak za Amere ali ogroman za Ruje

pre 9 godina

Suska se da Rusi planiraju da za nekoliko decenija konacno lansiraju medjuplanetarnu letelicu posle visedecenijske pauze.

Beli anđeo

pre 9 godina

Nema šta rusofilima da bude toplo oko srca, ovo je bio jadan pokušaj da im priđu blizu po pitanju raketne tehnike, rusi su majka na tom polju i TO JE TO!

hypatija

pre 9 godina

Коментари на ову вест су више него детињасти. Какве везе има чија је ракета експлодирала или полетела? Код освајања свемира и његовог истраживања нису битне државе, јер когод са Земље стигао горе представља човечанство.Овакве шизофреничне коментаре могу да пишу само људи који су полуписмени или неписмени. Наука нема границе и она припада свима. Уместо да се средства улажу у овакве, сличне или још амбициозније пројекте на којима би радили сви заједно, новац се немилосрдно троши на ратове и убијање. Јадно.

mile

pre 9 godina

Kontaktirajte Ruse oko toga, da vam pojasne onako tehnoloski nazadni gde gresite
(maloicitao, 23. avgust 2014 12:19)

Na cijem operativnom sistemu si napisao svoj komentar : ruskom ili americkom ?

dragan

pre 9 godina

Na ovoj rampi se rade probna lansiranja veoma često, malte ne svakih par dana. Grashopper varijanta je trenutno na ispitivanjima i do sada je išao najviše do 1000 metara (ima na Youtube). E sad, jedino je pitanje da li su sada izgubili 9 motora što je prilično gadno, mada me ova priča da je imao samo 3 motora malo zbunjuje. Valjda bi sutra-preksutra trebalo da se lansira Asisat6 izistinski. Tada će ova vest pasti u zaborav.

Petar

pre 9 godina

@Miro
Miro se zeza, ali je u pravu. NASA je jedno javno preduzece sa svim manama bilo kog javnog preduzeca. Svojevremeno su imali kamere u postrojenju za sklapanje. Redovna scena je bila da 6 gleda, a jedan nesto radi (ne salim se!). Nazalost nema tu one NASA-e iz 60, pune znanja i entuzijazma. Ali nisu tu krivi zaposleni, vec njihovo rukovodstvo i politicari, naravno.
Za sve ljubitelje istorije svemirskih letova preporucujem igrano-dokumentarnu seriju iz 4 dela "Space Race"

grujo

pre 9 godina

Prošle godine 2. jula u Bajkonuru je eksplodirao ruski Proton-M. Dešava se. Jedino rusi i ameri imaju dovoljno sredstava, stručne ljude i želje za kosmičke letove. Ostali su veoma slabi. Mi nemamo dovoljno ni protivgradnih raketa.

miro split

pre 9 godina

Ovo postaje interesantno.Čemu danas zapravo služi NASA?Postavljaju razne teorije koje posli sedmicu dana demantiraju,maštaju o svemirskoj stanici na Marsu,pričaju bajke,a zapravo su impotentni i beskorisni.Privatne kompanije prave rakete,kapsule,vozila,opremu,letjelice i oni su zapravo budući vlasnici svemira i njegovih mogući bogastava.NASA je tu samo jedan lutak na daljinsko upravljanje kao i svi današnji državnici koji ispunjavaju želje krupnog kapitala.
Sve šta znaju ti veliki stručnjaci u NASE je nazvat na telefon i naručit par raketa u privatnika.Gospe ti ka da čevape naručuju.

obavesten

pre 9 godina

Inace je i Rusija imala slican program - Buran, ali nije zaziveo zbog raspada SSSR. A da je zaziveo i tu. bi bili uspesniji od USA, nema sumnje

[link](spacecraft)
(mrki, 23. avgust 2014 17:09)
Tacno!
Za one koji to nisu znali ,Buran je jedina letilica koju je covek ikada napravio,da je uspela sama da sleti na kosmodrom u Bajkonuru,potpuno automatski,bez kontrole sa zemlje.Cak sam gledao i snimak gde pri sletanju zbog jakog vetra promasuje pistu,zatim se uspinje , pravi novi nalet ,a zatim uspesno i bezbedno slece.
Buran je imao svega nekoliko probnih letova,a napusten je zbog prestanka finasiranja zbog raspada SSSR-a.
Sto se tice visokih tehnologija,rusi su uvek bili u vrhu,a i danas su.
Sto se tice raketnih motora,tu su rusi br.1 ,pa jedno 5 mesta,pa svi ostali.Ovo nije rusofilstvo ili sl.budalastina,vec realnost.
Rusi koriste tehnologiju koja je razvijana jos 50' godina,znacajno unapredjenu,ali sustinski veoma staru.Koliko je dobra ,govori to sto se i danas koristi!
Amerikanci su slali ljude u svemir ,ali tek sad se vidi na kom je stupnju razvoja bila ta tehnologija.Da je bila toliko napredna,koristili bi je i danas,istina,znatno unapredjenu.Oni i dalje poseduju sve planove za svaku raketu koju su napravili.Ono sto nemaju jesu pare i neograniceno finasirenje koje su imali za vreme hladnog rata.Rusi imaju slican problem,ali i tehnologiju koja je ispred zapadne barem 50 decenija i koja radi!

Falcon

pre 9 godina

"(mrki, 23. avgust 2014 17:09) "

Mrki, ako nisi znao Buran je bio nista drugo nego kopija Space Shuttle-ova. Amerikanci nisu odustali od Space Shuttle. Jedini problem je bio skupo odrzavanje I zato je otisao u penziju. U medjuvremenu su napravili manji, jeftiniji i efikasniji "baby" space shuttle - Dream Chaser.
http://www.sncspace.com/ss_space_exploration.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Dream_Chaser
A tu je i vojna verzija Boeing X-37.
http://www.boeing.com/boeing/defense-space/ic/sis/x37b_otv/x37b_otv.page
Nemoj zaboraviti I Darpin - Falcon.
http://www.space.com/12604-darpa-hypersonic-glider-falcon-htv2-photos.html

Ameri imaju dosta

F9R

pre 9 godina

"Где су сада американофили да прокоментаришу изглед ракете, лансирну рампу која личи на зидарску скелу, да се питају да ли ова лимена цевурина стварно може да лети!? Експлодирала је јер су лимари користили румунски калај да саставе парчиће поцинкованог лима!"

Amerikanci su izuzetno prakticni ljudi ako nisi znao. U natecaju za Stage-1 motore Americke rakete Saturn V pored americkih I ostalih firmi ucestvovali su I rusi. Ponudili su RD-180 (varijacija RD-170 napravljena 1950 dakle cisto recikliranje) za 10 miliona. Americki motor RS-68 je kostao 15 miliona. Cista ekonomija. Ali zato sad placaju cenu.
A sad da te malo razocaram. Amerikanci imaju dovoljno RD-180 motora za naredne 2 godine tako da imaju dovoljno vremena da pokrenu proizvodnju svojih motora. Prosle sedmice rusi su isporucili dva motora za ULA Alabama pokusavajuci da spase sta se moze spasiti.
http://spaceflightnow.com/news/n1408/20rd180delivery/#.U_irrOl0yP4

Do kraja godine isporucice jos 6 motora, a do 2017 jos 27 motora koji su vec placeni I to je to. Amerikanci su odvojili 11 milijardi dolara za nabavku motora u narednih 10 godina ali od toga vise nema nista. Vec je ulozeno 220 miliona od tih 11 milijardi za pokretanje proizvodnje domaceg motora. Naucili su lekciju zauvek.

PS-Dali ova lansirna rampa sa slike tebi izgleda kao zidarska skela?

idete dalje

pre 9 godina

Pretpostavljam da Rusi prilikom lansiranja proracune rade siberom a ne pomocu USA cipova i ostale mikroelektronike koju smo mi Amerikanci izmislili i i dalje je drzimo pod kontrolom. O ostalim dostignucima necu ni da govorim i dalje smo tehnoloski najnaprednija zemlja na svetu.

mrki

pre 9 godina

"""Mozda nisi shvatio, ali ova tehnologija je daleko ispred onoga sto Rusi imaju. U pitanju su rakete za visekratnu upotrebu, sto znaci da raketa neostecena mora da se vrati na mesto odakle je poletela, napuni se gorivom i poleti ponovo. Rekao bih prilicno revolucionarno.
(Jashta, 23. avgust 2014 13:40)"""

Ja bih rekao da je daleko od revolucionarnog. Jesi li cuo za Spejs Satl? To je isto to. Samo se malo malo isto ovako raspadao, sa sve ljudskom posadom. zato je USA odustala od programa i placala rusima da im bezbedno salju ljude u kosmos.

Inace je i Rusija imala slican program - Buran, ali nije zaziveo zbog raspada SSSR. A da je zaziveo i tu. bi bili uspesniji od USA, nema sumnje

http://en.wikipedia.org/wiki/Buran_(spacecraft)

F9R

pre 9 godina

"Kontaktirajte Ruse oko toga, da vam pojasne onako tehnoloski nazadni gde gresite
(maloicitao, 23. avgust 2014 12:19) "

Tehnoloski nazadni...Na vasem mestu ja bih prvo proverio cinjenice pa onda komentarisao. Rusi im ne mogu pomoci I da hoce. Niko im ne moze pomoci. U pitanju je totalno nova tehnologija. Rusi koriste istu tehnologiji zadnjih 50 godina. Zamene par zica, dodaju vise goriva, ojacaju structure rakete , prefarbaju I dadnu novo ime. Eto nove rakete. F9R je nova platform koja bi se za razliku od danasnjih platformi imala mogucnost vracanja "Stage 1" rakete na zemlju uz pomoc trusters-a. Time bi se smanjila cena raketa I razbacivanje smeca po svemiru. "Stage 1" bi se posle renovacije ponovo koristio.
http://www.space.com/25567-spacexs-f9r-reusable-rocket-launches-on-1st-test-flight-video.html

Aktivirano je samounistenje rakete kad je otkrivena anomalija pri samom poletanju. Nista novo pri testiranju nove tehnologije.

cedomir

pre 9 godina

samo da iskljuce ovo samounistenje ako budu prevozili ljude. sa tamo nekim anomalijama se mozda moze preziveti a sa samounistenjem....

Перча Контраш

pre 9 godina

„Raketa privatne američke kompanije "SpaceX" eksplodirala je tokom probnog leta sa lokacije u Teksas, saopštila je kompanija koja pokušava da proizvede letelicu koja može da se vrati na Zemlju i da se više puta koristi“. Још један доказ да американци знају да направе одличне пегле, коњске чезе и аутомобиле, али не знају да направе најобичнију ракету! Руси су велемајстори у свемирској технологији, па је боље да американци и даље од њих купују ракетне моторе него да уништавају властите ракетодроме и људске посаде и да се брукају пред светом! Па они севернокорејци су бољи од ових американаца, јер њихове далекометне ракете лете бар 3 минута и падну у море! Где су сада американофили да прокоментаришу изглед ракете, лансирну рампу која личи на зидарску скелу, да се питају да ли ова лимена цевурина стварно може да лети!? Експлодирала је јер су лимари користили румунски калај да саставе парчиће поцинкованог лима!

Jashta

pre 9 godina

Mozda nisi shvatio, ali ova tehnologija je daleko ispred onoga sto Rusi imaju. U pitanju su rakete za visekratnu upotrebu, sto znaci da raketa neostecena mora da se vrati na mesto odakle je poletela, napuni se gorivom i poleti ponovo. Rekao bih prilicno revolucionarno.

velibor

pre 9 godina

SpaceX je inače u vlasništvu Elona Muska, osnivača PayPala i Tesla Motorsa. Čovjek je veliki vizionar i ja vjerujem u uspjeh svega što on zamisli.

Lala Po

pre 9 godina

Nijedan ozbiljan poduhvat nije uspeo iz prve bez greške. Bolje sad nek eksplodira dok još testiraju nego kad počne da leti sa ljudima.

Lala Po

pre 9 godina

Nijedan ozbiljan poduhvat nije uspeo iz prve bez greške. Bolje sad nek eksplodira dok još testiraju nego kad počne da leti sa ljudima.

velibor

pre 9 godina

SpaceX je inače u vlasništvu Elona Muska, osnivača PayPala i Tesla Motorsa. Čovjek je veliki vizionar i ja vjerujem u uspjeh svega što on zamisli.

Jashta

pre 9 godina

Mozda nisi shvatio, ali ova tehnologija je daleko ispred onoga sto Rusi imaju. U pitanju su rakete za visekratnu upotrebu, sto znaci da raketa neostecena mora da se vrati na mesto odakle je poletela, napuni se gorivom i poleti ponovo. Rekao bih prilicno revolucionarno.

grujo

pre 9 godina

Prošle godine 2. jula u Bajkonuru je eksplodirao ruski Proton-M. Dešava se. Jedino rusi i ameri imaju dovoljno sredstava, stručne ljude i želje za kosmičke letove. Ostali su veoma slabi. Mi nemamo dovoljno ni protivgradnih raketa.

miro split

pre 9 godina

Ovo postaje interesantno.Čemu danas zapravo služi NASA?Postavljaju razne teorije koje posli sedmicu dana demantiraju,maštaju o svemirskoj stanici na Marsu,pričaju bajke,a zapravo su impotentni i beskorisni.Privatne kompanije prave rakete,kapsule,vozila,opremu,letjelice i oni su zapravo budući vlasnici svemira i njegovih mogući bogastava.NASA je tu samo jedan lutak na daljinsko upravljanje kao i svi današnji državnici koji ispunjavaju želje krupnog kapitala.
Sve šta znaju ti veliki stručnjaci u NASE je nazvat na telefon i naručit par raketa u privatnika.Gospe ti ka da čevape naručuju.

Перча Контраш

pre 9 godina

„Raketa privatne američke kompanije "SpaceX" eksplodirala je tokom probnog leta sa lokacije u Teksas, saopštila je kompanija koja pokušava da proizvede letelicu koja može da se vrati na Zemlju i da se više puta koristi“. Још један доказ да американци знају да направе одличне пегле, коњске чезе и аутомобиле, али не знају да направе најобичнију ракету! Руси су велемајстори у свемирској технологији, па је боље да американци и даље од њих купују ракетне моторе него да уништавају властите ракетодроме и људске посаде и да се брукају пред светом! Па они севернокорејци су бољи од ових американаца, јер њихове далекометне ракете лете бар 3 минута и падну у море! Где су сада американофили да прокоментаришу изглед ракете, лансирну рампу која личи на зидарску скелу, да се питају да ли ова лимена цевурина стварно може да лети!? Експлодирала је јер су лимари користили румунски калај да саставе парчиће поцинкованог лима!

obavesten

pre 9 godina

Inace je i Rusija imala slican program - Buran, ali nije zaziveo zbog raspada SSSR. A da je zaziveo i tu. bi bili uspesniji od USA, nema sumnje

[link](spacecraft)
(mrki, 23. avgust 2014 17:09)
Tacno!
Za one koji to nisu znali ,Buran je jedina letilica koju je covek ikada napravio,da je uspela sama da sleti na kosmodrom u Bajkonuru,potpuno automatski,bez kontrole sa zemlje.Cak sam gledao i snimak gde pri sletanju zbog jakog vetra promasuje pistu,zatim se uspinje , pravi novi nalet ,a zatim uspesno i bezbedno slece.
Buran je imao svega nekoliko probnih letova,a napusten je zbog prestanka finasiranja zbog raspada SSSR-a.
Sto se tice visokih tehnologija,rusi su uvek bili u vrhu,a i danas su.
Sto se tice raketnih motora,tu su rusi br.1 ,pa jedno 5 mesta,pa svi ostali.Ovo nije rusofilstvo ili sl.budalastina,vec realnost.
Rusi koriste tehnologiju koja je razvijana jos 50' godina,znacajno unapredjenu,ali sustinski veoma staru.Koliko je dobra ,govori to sto se i danas koristi!
Amerikanci su slali ljude u svemir ,ali tek sad se vidi na kom je stupnju razvoja bila ta tehnologija.Da je bila toliko napredna,koristili bi je i danas,istina,znatno unapredjenu.Oni i dalje poseduju sve planove za svaku raketu koju su napravili.Ono sto nemaju jesu pare i neograniceno finasirenje koje su imali za vreme hladnog rata.Rusi imaju slican problem,ali i tehnologiju koja je ispred zapadne barem 50 decenija i koja radi!

cedomir

pre 9 godina

samo da iskljuce ovo samounistenje ako budu prevozili ljude. sa tamo nekim anomalijama se mozda moze preziveti a sa samounistenjem....

F9R

pre 9 godina

"Kontaktirajte Ruse oko toga, da vam pojasne onako tehnoloski nazadni gde gresite
(maloicitao, 23. avgust 2014 12:19) "

Tehnoloski nazadni...Na vasem mestu ja bih prvo proverio cinjenice pa onda komentarisao. Rusi im ne mogu pomoci I da hoce. Niko im ne moze pomoci. U pitanju je totalno nova tehnologija. Rusi koriste istu tehnologiji zadnjih 50 godina. Zamene par zica, dodaju vise goriva, ojacaju structure rakete , prefarbaju I dadnu novo ime. Eto nove rakete. F9R je nova platform koja bi se za razliku od danasnjih platformi imala mogucnost vracanja "Stage 1" rakete na zemlju uz pomoc trusters-a. Time bi se smanjila cena raketa I razbacivanje smeca po svemiru. "Stage 1" bi se posle renovacije ponovo koristio.
http://www.space.com/25567-spacexs-f9r-reusable-rocket-launches-on-1st-test-flight-video.html

Aktivirano je samounistenje rakete kad je otkrivena anomalija pri samom poletanju. Nista novo pri testiranju nove tehnologije.

F9R

pre 9 godina

"Где су сада американофили да прокоментаришу изглед ракете, лансирну рампу која личи на зидарску скелу, да се питају да ли ова лимена цевурина стварно може да лети!? Експлодирала је јер су лимари користили румунски калај да саставе парчиће поцинкованог лима!"

Amerikanci su izuzetno prakticni ljudi ako nisi znao. U natecaju za Stage-1 motore Americke rakete Saturn V pored americkih I ostalih firmi ucestvovali su I rusi. Ponudili su RD-180 (varijacija RD-170 napravljena 1950 dakle cisto recikliranje) za 10 miliona. Americki motor RS-68 je kostao 15 miliona. Cista ekonomija. Ali zato sad placaju cenu.
A sad da te malo razocaram. Amerikanci imaju dovoljno RD-180 motora za naredne 2 godine tako da imaju dovoljno vremena da pokrenu proizvodnju svojih motora. Prosle sedmice rusi su isporucili dva motora za ULA Alabama pokusavajuci da spase sta se moze spasiti.
http://spaceflightnow.com/news/n1408/20rd180delivery/#.U_irrOl0yP4

Do kraja godine isporucice jos 6 motora, a do 2017 jos 27 motora koji su vec placeni I to je to. Amerikanci su odvojili 11 milijardi dolara za nabavku motora u narednih 10 godina ali od toga vise nema nista. Vec je ulozeno 220 miliona od tih 11 milijardi za pokretanje proizvodnje domaceg motora. Naucili su lekciju zauvek.

PS-Dali ova lansirna rampa sa slike tebi izgleda kao zidarska skela?

hypatija

pre 9 godina

Коментари на ову вест су више него детињасти. Какве везе има чија је ракета експлодирала или полетела? Код освајања свемира и његовог истраживања нису битне државе, јер когод са Земље стигао горе представља човечанство.Овакве шизофреничне коментаре могу да пишу само људи који су полуписмени или неписмени. Наука нема границе и она припада свима. Уместо да се средства улажу у овакве, сличне или још амбициозније пројекте на којима би радили сви заједно, новац се немилосрдно троши на ратове и убијање. Јадно.

mrki

pre 9 godina

"""Mozda nisi shvatio, ali ova tehnologija je daleko ispred onoga sto Rusi imaju. U pitanju su rakete za visekratnu upotrebu, sto znaci da raketa neostecena mora da se vrati na mesto odakle je poletela, napuni se gorivom i poleti ponovo. Rekao bih prilicno revolucionarno.
(Jashta, 23. avgust 2014 13:40)"""

Ja bih rekao da je daleko od revolucionarnog. Jesi li cuo za Spejs Satl? To je isto to. Samo se malo malo isto ovako raspadao, sa sve ljudskom posadom. zato je USA odustala od programa i placala rusima da im bezbedno salju ljude u kosmos.

Inace je i Rusija imala slican program - Buran, ali nije zaziveo zbog raspada SSSR. A da je zaziveo i tu. bi bili uspesniji od USA, nema sumnje

http://en.wikipedia.org/wiki/Buran_(spacecraft)

Falcon

pre 9 godina

"(mrki, 23. avgust 2014 17:09) "

Mrki, ako nisi znao Buran je bio nista drugo nego kopija Space Shuttle-ova. Amerikanci nisu odustali od Space Shuttle. Jedini problem je bio skupo odrzavanje I zato je otisao u penziju. U medjuvremenu su napravili manji, jeftiniji i efikasniji "baby" space shuttle - Dream Chaser.
http://www.sncspace.com/ss_space_exploration.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Dream_Chaser
A tu je i vojna verzija Boeing X-37.
http://www.boeing.com/boeing/defense-space/ic/sis/x37b_otv/x37b_otv.page
Nemoj zaboraviti I Darpin - Falcon.
http://www.space.com/12604-darpa-hypersonic-glider-falcon-htv2-photos.html

Ameri imaju dosta

mile

pre 9 godina

Kontaktirajte Ruse oko toga, da vam pojasne onako tehnoloski nazadni gde gresite
(maloicitao, 23. avgust 2014 12:19)

Na cijem operativnom sistemu si napisao svoj komentar : ruskom ili americkom ?

idete dalje

pre 9 godina

Pretpostavljam da Rusi prilikom lansiranja proracune rade siberom a ne pomocu USA cipova i ostale mikroelektronike koju smo mi Amerikanci izmislili i i dalje je drzimo pod kontrolom. O ostalim dostignucima necu ni da govorim i dalje smo tehnoloski najnaprednija zemlja na svetu.

Petar

pre 9 godina

@Miro
Miro se zeza, ali je u pravu. NASA je jedno javno preduzece sa svim manama bilo kog javnog preduzeca. Svojevremeno su imali kamere u postrojenju za sklapanje. Redovna scena je bila da 6 gleda, a jedan nesto radi (ne salim se!). Nazalost nema tu one NASA-e iz 60, pune znanja i entuzijazma. Ali nisu tu krivi zaposleni, vec njihovo rukovodstvo i politicari, naravno.
Za sve ljubitelje istorije svemirskih letova preporucujem igrano-dokumentarnu seriju iz 4 dela "Space Race"

dragan

pre 9 godina

Na ovoj rampi se rade probna lansiranja veoma često, malte ne svakih par dana. Grashopper varijanta je trenutno na ispitivanjima i do sada je išao najviše do 1000 metara (ima na Youtube). E sad, jedino je pitanje da li su sada izgubili 9 motora što je prilično gadno, mada me ova priča da je imao samo 3 motora malo zbunjuje. Valjda bi sutra-preksutra trebalo da se lansira Asisat6 izistinski. Tada će ova vest pasti u zaborav.

mali korak za Amere ali ogroman za Ruje

pre 9 godina

Suska se da Rusi planiraju da za nekoliko decenija konacno lansiraju medjuplanetarnu letelicu posle visedecenijske pauze.

Beli anđeo

pre 9 godina

Nema šta rusofilima da bude toplo oko srca, ovo je bio jadan pokušaj da im priđu blizu po pitanju raketne tehnike, rusi su majka na tom polju i TO JE TO!

Перча Контраш

pre 9 godina

„Raketa privatne američke kompanije "SpaceX" eksplodirala je tokom probnog leta sa lokacije u Teksas, saopštila je kompanija koja pokušava da proizvede letelicu koja može da se vrati na Zemlju i da se više puta koristi“. Још један доказ да американци знају да направе одличне пегле, коњске чезе и аутомобиле, али не знају да направе најобичнију ракету! Руси су велемајстори у свемирској технологији, па је боље да американци и даље од њих купују ракетне моторе него да уништавају властите ракетодроме и људске посаде и да се брукају пред светом! Па они севернокорејци су бољи од ових американаца, јер њихове далекометне ракете лете бар 3 минута и падну у море! Где су сада американофили да прокоментаришу изглед ракете, лансирну рампу која личи на зидарску скелу, да се питају да ли ова лимена цевурина стварно може да лети!? Експлодирала је јер су лимари користили румунски калај да саставе парчиће поцинкованог лима!

obavesten

pre 9 godina

Inace je i Rusija imala slican program - Buran, ali nije zaziveo zbog raspada SSSR. A da je zaziveo i tu. bi bili uspesniji od USA, nema sumnje

[link](spacecraft)
(mrki, 23. avgust 2014 17:09)
Tacno!
Za one koji to nisu znali ,Buran je jedina letilica koju je covek ikada napravio,da je uspela sama da sleti na kosmodrom u Bajkonuru,potpuno automatski,bez kontrole sa zemlje.Cak sam gledao i snimak gde pri sletanju zbog jakog vetra promasuje pistu,zatim se uspinje , pravi novi nalet ,a zatim uspesno i bezbedno slece.
Buran je imao svega nekoliko probnih letova,a napusten je zbog prestanka finasiranja zbog raspada SSSR-a.
Sto se tice visokih tehnologija,rusi su uvek bili u vrhu,a i danas su.
Sto se tice raketnih motora,tu su rusi br.1 ,pa jedno 5 mesta,pa svi ostali.Ovo nije rusofilstvo ili sl.budalastina,vec realnost.
Rusi koriste tehnologiju koja je razvijana jos 50' godina,znacajno unapredjenu,ali sustinski veoma staru.Koliko je dobra ,govori to sto se i danas koristi!
Amerikanci su slali ljude u svemir ,ali tek sad se vidi na kom je stupnju razvoja bila ta tehnologija.Da je bila toliko napredna,koristili bi je i danas,istina,znatno unapredjenu.Oni i dalje poseduju sve planove za svaku raketu koju su napravili.Ono sto nemaju jesu pare i neograniceno finasirenje koje su imali za vreme hladnog rata.Rusi imaju slican problem,ali i tehnologiju koja je ispred zapadne barem 50 decenija i koja radi!

idete dalje

pre 9 godina

Pretpostavljam da Rusi prilikom lansiranja proracune rade siberom a ne pomocu USA cipova i ostale mikroelektronike koju smo mi Amerikanci izmislili i i dalje je drzimo pod kontrolom. O ostalim dostignucima necu ni da govorim i dalje smo tehnoloski najnaprednija zemlja na svetu.

mrki

pre 9 godina

"""Mozda nisi shvatio, ali ova tehnologija je daleko ispred onoga sto Rusi imaju. U pitanju su rakete za visekratnu upotrebu, sto znaci da raketa neostecena mora da se vrati na mesto odakle je poletela, napuni se gorivom i poleti ponovo. Rekao bih prilicno revolucionarno.
(Jashta, 23. avgust 2014 13:40)"""

Ja bih rekao da je daleko od revolucionarnog. Jesi li cuo za Spejs Satl? To je isto to. Samo se malo malo isto ovako raspadao, sa sve ljudskom posadom. zato je USA odustala od programa i placala rusima da im bezbedno salju ljude u kosmos.

Inace je i Rusija imala slican program - Buran, ali nije zaziveo zbog raspada SSSR. A da je zaziveo i tu. bi bili uspesniji od USA, nema sumnje

http://en.wikipedia.org/wiki/Buran_(spacecraft)

Jashta

pre 9 godina

Mozda nisi shvatio, ali ova tehnologija je daleko ispred onoga sto Rusi imaju. U pitanju su rakete za visekratnu upotrebu, sto znaci da raketa neostecena mora da se vrati na mesto odakle je poletela, napuni se gorivom i poleti ponovo. Rekao bih prilicno revolucionarno.

velibor

pre 9 godina

SpaceX je inače u vlasništvu Elona Muska, osnivača PayPala i Tesla Motorsa. Čovjek je veliki vizionar i ja vjerujem u uspjeh svega što on zamisli.

F9R

pre 9 godina

"Где су сада американофили да прокоментаришу изглед ракете, лансирну рампу која личи на зидарску скелу, да се питају да ли ова лимена цевурина стварно може да лети!? Експлодирала је јер су лимари користили румунски калај да саставе парчиће поцинкованог лима!"

Amerikanci su izuzetno prakticni ljudi ako nisi znao. U natecaju za Stage-1 motore Americke rakete Saturn V pored americkih I ostalih firmi ucestvovali su I rusi. Ponudili su RD-180 (varijacija RD-170 napravljena 1950 dakle cisto recikliranje) za 10 miliona. Americki motor RS-68 je kostao 15 miliona. Cista ekonomija. Ali zato sad placaju cenu.
A sad da te malo razocaram. Amerikanci imaju dovoljno RD-180 motora za naredne 2 godine tako da imaju dovoljno vremena da pokrenu proizvodnju svojih motora. Prosle sedmice rusi su isporucili dva motora za ULA Alabama pokusavajuci da spase sta se moze spasiti.
http://spaceflightnow.com/news/n1408/20rd180delivery/#.U_irrOl0yP4

Do kraja godine isporucice jos 6 motora, a do 2017 jos 27 motora koji su vec placeni I to je to. Amerikanci su odvojili 11 milijardi dolara za nabavku motora u narednih 10 godina ali od toga vise nema nista. Vec je ulozeno 220 miliona od tih 11 milijardi za pokretanje proizvodnje domaceg motora. Naucili su lekciju zauvek.

PS-Dali ova lansirna rampa sa slike tebi izgleda kao zidarska skela?

miro split

pre 9 godina

Ovo postaje interesantno.Čemu danas zapravo služi NASA?Postavljaju razne teorije koje posli sedmicu dana demantiraju,maštaju o svemirskoj stanici na Marsu,pričaju bajke,a zapravo su impotentni i beskorisni.Privatne kompanije prave rakete,kapsule,vozila,opremu,letjelice i oni su zapravo budući vlasnici svemira i njegovih mogući bogastava.NASA je tu samo jedan lutak na daljinsko upravljanje kao i svi današnji državnici koji ispunjavaju želje krupnog kapitala.
Sve šta znaju ti veliki stručnjaci u NASE je nazvat na telefon i naručit par raketa u privatnika.Gospe ti ka da čevape naručuju.

Falcon

pre 9 godina

"(mrki, 23. avgust 2014 17:09) "

Mrki, ako nisi znao Buran je bio nista drugo nego kopija Space Shuttle-ova. Amerikanci nisu odustali od Space Shuttle. Jedini problem je bio skupo odrzavanje I zato je otisao u penziju. U medjuvremenu su napravili manji, jeftiniji i efikasniji "baby" space shuttle - Dream Chaser.
http://www.sncspace.com/ss_space_exploration.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Dream_Chaser
A tu je i vojna verzija Boeing X-37.
http://www.boeing.com/boeing/defense-space/ic/sis/x37b_otv/x37b_otv.page
Nemoj zaboraviti I Darpin - Falcon.
http://www.space.com/12604-darpa-hypersonic-glider-falcon-htv2-photos.html

Ameri imaju dosta

F9R

pre 9 godina

"Kontaktirajte Ruse oko toga, da vam pojasne onako tehnoloski nazadni gde gresite
(maloicitao, 23. avgust 2014 12:19) "

Tehnoloski nazadni...Na vasem mestu ja bih prvo proverio cinjenice pa onda komentarisao. Rusi im ne mogu pomoci I da hoce. Niko im ne moze pomoci. U pitanju je totalno nova tehnologija. Rusi koriste istu tehnologiji zadnjih 50 godina. Zamene par zica, dodaju vise goriva, ojacaju structure rakete , prefarbaju I dadnu novo ime. Eto nove rakete. F9R je nova platform koja bi se za razliku od danasnjih platformi imala mogucnost vracanja "Stage 1" rakete na zemlju uz pomoc trusters-a. Time bi se smanjila cena raketa I razbacivanje smeca po svemiru. "Stage 1" bi se posle renovacije ponovo koristio.
http://www.space.com/25567-spacexs-f9r-reusable-rocket-launches-on-1st-test-flight-video.html

Aktivirano je samounistenje rakete kad je otkrivena anomalija pri samom poletanju. Nista novo pri testiranju nove tehnologije.

Beli anđeo

pre 9 godina

Nema šta rusofilima da bude toplo oko srca, ovo je bio jadan pokušaj da im priđu blizu po pitanju raketne tehnike, rusi su majka na tom polju i TO JE TO!

Lala Po

pre 9 godina

Nijedan ozbiljan poduhvat nije uspeo iz prve bez greške. Bolje sad nek eksplodira dok još testiraju nego kad počne da leti sa ljudima.

cedomir

pre 9 godina

samo da iskljuce ovo samounistenje ako budu prevozili ljude. sa tamo nekim anomalijama se mozda moze preziveti a sa samounistenjem....

mile

pre 9 godina

Kontaktirajte Ruse oko toga, da vam pojasne onako tehnoloski nazadni gde gresite
(maloicitao, 23. avgust 2014 12:19)

Na cijem operativnom sistemu si napisao svoj komentar : ruskom ili americkom ?

mali korak za Amere ali ogroman za Ruje

pre 9 godina

Suska se da Rusi planiraju da za nekoliko decenija konacno lansiraju medjuplanetarnu letelicu posle visedecenijske pauze.

grujo

pre 9 godina

Prošle godine 2. jula u Bajkonuru je eksplodirao ruski Proton-M. Dešava se. Jedino rusi i ameri imaju dovoljno sredstava, stručne ljude i želje za kosmičke letove. Ostali su veoma slabi. Mi nemamo dovoljno ni protivgradnih raketa.

Petar

pre 9 godina

@Miro
Miro se zeza, ali je u pravu. NASA je jedno javno preduzece sa svim manama bilo kog javnog preduzeca. Svojevremeno su imali kamere u postrojenju za sklapanje. Redovna scena je bila da 6 gleda, a jedan nesto radi (ne salim se!). Nazalost nema tu one NASA-e iz 60, pune znanja i entuzijazma. Ali nisu tu krivi zaposleni, vec njihovo rukovodstvo i politicari, naravno.
Za sve ljubitelje istorije svemirskih letova preporucujem igrano-dokumentarnu seriju iz 4 dela "Space Race"

dragan

pre 9 godina

Na ovoj rampi se rade probna lansiranja veoma često, malte ne svakih par dana. Grashopper varijanta je trenutno na ispitivanjima i do sada je išao najviše do 1000 metara (ima na Youtube). E sad, jedino je pitanje da li su sada izgubili 9 motora što je prilično gadno, mada me ova priča da je imao samo 3 motora malo zbunjuje. Valjda bi sutra-preksutra trebalo da se lansira Asisat6 izistinski. Tada će ova vest pasti u zaborav.

hypatija

pre 9 godina

Коментари на ову вест су више него детињасти. Какве везе има чија је ракета експлодирала или полетела? Код освајања свемира и његовог истраживања нису битне државе, јер когод са Земље стигао горе представља човечанство.Овакве шизофреничне коментаре могу да пишу само људи који су полуписмени или неписмени. Наука нема границе и она припада свима. Уместо да се средства улажу у овакве, сличне или још амбициозније пројекте на којима би радили сви заједно, новац се немилосрдно троши на ратове и убијање. Јадно.