Aktuelno

Četvrtak, 21.08.2014.

17:20

Windows XP i dalje na više od 16% računara

Izvor: B92

Windows XP i dalje na više od 16% raèunara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Zona

pre 9 godina

Vecini nezahtevnih korisnika zavrsi sve sto im treba. Pitao bih ove tzv. zahtevne korisnike, sta to njima zavrse 4 jegra gurana osmicom ? Znaci ta histerija, propaganda, i ludila razna oko svega ovoga je najveca ŠIŠAČINA ovaca ikada...i traje i ne misli da stane. Hoće da nas ubede da smo svi gamer geekovi i video editori da bi nam zavaljivali za skupe pare ono što nam ne treba i to pod ucenom pošto sklanjaju sa trzista ono sto nam treba.

obavesten

pre 9 godina

Inace svaki novi je sve gori i sve zahtevniji sto je odlika losih programera koji ga prave. Oni nisu bili cak u stanju da neke bugove koji se vuku preko 20 godina jos uvek rese !?!
Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih.
(Marko, 22. avgust 2014 20:32)

Evo dokaza u kolikim zabludama zive pojedinci!
Svaki od navedenih os-ova je bio veoma dobar u svoje vreme,na hardveru koji je tada bio aktuelan.98' ne bi ni mogao da dignes na modernom racunaru,jer vecina ne poseduje flopi disk,a on je bio neophodan,jer se instalacija butovala preko njega.Xp moze da se instalira,ali samo ako ste spremni da se odreknete vecine benefita koje nam donose novi hardveri,zato sto xp jednostavno ne podrzava nove tehnologije,losije je optimizovan i losije upravlja resursima.To je kao da kupis novog mercedesa,a u njega ubacis motor od juga,pa se cudis sto lose ide!
Opet ponavljam,xp moze da posluzi jos za mnogo toga,posta ima gomila starih masina u opticaju,koje jos nisu za bacanje,a na njima radi sasvim fino.
Svaki novi os,sa izuzetkom Viste,koja je imala drugaciji koncept i oslanjala se vise na graficke cipove,su bolji od predhodnika u svakom pogledu.Jednostavno,oni prate razvoj hardvera i iz njega izvlace maksimum.

Maks

pre 9 godina

@ (Marko, 22. avgust 2014 20:32)

MS nije imao verziju Windowsa koju su nazivali "Windows 97 OSR2"... imali su "Windows 95 OSR2" koji je izašao 1997, ali nekakav "Windows 97" nisu imali.

A što se tiče ovoga što si napisao "Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih"...

Da ti odgovorim... kao prvo, taj Windows 95 OSR2, koji ti nazivaš "Windows 97 OSR2" nema podršku za procesore koji imaju više od jednog jezgra... znači, taj OS ne bi koristio ni neki matori Core2Duo u potpunosti, a kamoli nešto poput četvorojezgrenog Core i7 Haswell procesora sa hyperthreadingom (sa 8 virtuelnih jezgara)...

Pored toga, OS-evi iz devedesetih i programi pisani za njih nisu pisani da koriste setove instrukcija poput SSE3 (iz 2004), SSE4 (iz 2006), AES (2008), AVX (2008)... i da ne nabrajam... a noviji setovi instrukcija znatno poboljšavaju performanse i štede resurse...

Ako software nije pisan da iskoristi više jezgra i nove instrukcije, ne bi imao neku fajdu ni od toga što procesor ima više jezgara, niti bi imao neku fajdu od tih novih instrukcija ako software to ne koristi uopšte.

Windows XP ima podršku za višejezgrene procesore, ali ni on ne podržava sve tehnologije koje najnovije mašine donose... primera radi, Windows XP nema podršku za TRIM, a podrška za TRIM je bitna da bi SSD imao bolje performanse i da bi duže trajao.

neutralni felsh

pre 9 godina

@ (despotveliki, 22. avgust 2014 11:43)

postovani, previse ste bukvalno shvatili moju (ocigledno ironicno hiperpolicnu, nadao sam se) primedbu o kaspersijskoj potrosnji 2gb rama i 30% quad core-a. uostalom, sami kazete da ste ga koristili sa zauzecem do 60mb ram-a, "pre pet godina". da podsetim, ako treba: pre pet godina je prosek light user konfiguracija imala od 512 do 1024mb ram-a, npr. tada prosecni browser sa punim rezervoarom plug in-ova nije trosio vise od 100-150 mb... izvinite, ali to je proporcionalno omanjem tenku na seoskoj benzinskoj pumpi.
nisam advanced user (kakvih ima i kakav ste, verujem, vi) moji komentarcici se vise obaziru na socijalne nuspojave tehno revolucije koja tece, sire antropoloski. sto ne znaci da u (skoroj) entuzijastik mladosti nisam trosio vreme i nerve za razne distribucije linuxa, od desktop varijanti pa do netbukova - da, mogu da kazem da me je jedino "easy peasy" lepo iznenadio... ali, govorio sam o ispod-prosek korisniku, koji ne bi mnogo da ceprka po promptovima ispod haube, koga ne zanima sminka i performanse: on zeli da nesto jednostavno radi, kad se vec jedva navikao na to... dakle, penzioneri sa posebnim kompjuterskim potrebama: jeste li probali nekom takvom da instalirate ikakav linux? verujte mi, tad cudjenje i potonja histerija postaju merne velicine, a instrument puca... pozdrav!

80's

pre 9 godina

Inace, svaki OS je dobar, a moze biti i los, ako ne znas da ga koristis, sto je slucaj sa vecinom "korisnika".
Mislim da jos nije napravljen OS za ovu vecinu.

Marko

pre 9 godina

Svi iskusni znalci kompjutera koji su u ovome od malih nogu znaju da su postojala 3 najbolja Windowsa. Prvi je bio win95 zatim je bio Windows 97 OSR2 a na kraju WinXP.

Realno najsolidniji je bio Windows 97OSR2 ali zbog kompatibilnosti sa programima je morao da bude zamenjen.

Inace svaki novi je sve gori i sve zahtevniji sto je odlika losih programera koji ga prave. Oni nisu bili cak u stanju da neke bugove koji se vuku preko 20 godina jos uvek rese !?!
Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih.

neutralni felsh

pre 9 godina

@ despotveliki, pokusajte narednoga puta da mu nacrtate. Verujte meni vi, bice vama lakse kao i njemu, ako uopste bude razumeo. :))
(Nesalomivi-novosadjanin, 22. avgust 2014 14:11)

preporuka nekog paint programa je tvoj prilog diskusiji? i sve to samo zato sto sam ti dobronamerno preporucio sta da uradis za svojim windowsom 22... trebalo je da ti kazem da ga instaliras u sopstveni motherboard ;)

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ despotveliki, pokusajte narednoga puta da mu nacrtate. Verujte meni vi, bice vama lakse kao i njemu, ako uopste bude razumeo. :))

zoran1965

pre 9 godina

(obavesten, 22. avgust 2014 12:36)
JBG nismo svi ko ti. čak i likovi koji ti uzimaju pare za instalaciju blokiraju automatsko ažuriranje, i kažu ti da se javiš za recimo, godinu dana da ti reinstaliraju sistem...
a sada ako si ti iznad toga...

obavesten

pre 9 godina

u tome i jeste problem u zemlji srbiji, osim par firmi mozda desetak osoba ima originalni Xp
i onda se nadju pametnjakovici koji nisu videli original, koji ...
(zoran1965, 22. avgust 2014 08:20)
Sad si me prosvetlio!
Ja sam ziveo u ubedjenju da je razlika izmedju originalnog windowsa i "narodne" verzije samo u tome sto si legalnu platio!

Ljudi toliko lupetaju kada misle da nesto znaju da je to strasno.Nikakva razlika ne postoji izmedju legalne i piratske verzije.Osmicu mozes skinuti gde hoces,mozes je instalirati,pa je legalno aktivirati kada kupis kljuc.To mozes uciniti preko neta,ili kod neke od firmi koje prodaju licence.Piratsku verziju aktiviras ka KMS-om i dobijes windows koji radi potpuno jednako kao i legalan,samo sto nisi platio ni dinar za njega.Ne kazem da je to ispravno,posto nije,nego da stvari tako stoje.
Windows je prilicno jeftin,ali su zato ostali softveri veoma skupi.Cad ,fotosop,office,korel.....su jezivo skupi i to je jedini razlog zasto mnogi koriste piratske verzije.Kada platis licencu,vezan si za taj softver godinama i malo je verovatno da ces ga menjati sve dok moze da posluzi,jer svaka promena zahteva novo ulaganje,sto firme bas i ne vole.Ista je prica i sa windows serverima za koga su licence veoma skupe,ali zato imaju besplatnu podrsku,dok je kod linuksa obrnuta prica i softver je besplatan,ali je podrska jezivo skupa.Normalno,obicnom korisnuku linuxa,podrska nije potrebna,tako da je za stare masine odlicno resenje.

despotveliki

pre 9 godina

@neutralni felsh

Postovani,
ukoliko vas komentar sagledam u celosti, sticem utisak da zaista znate o cemu govorite i da ste "advanced user"..osim dve NEISTINE:
#1 Kaspersky NE zauzima 2GB rade memorije i NE uposljava 30% quad-core resursa. Licno sam koristio KIS 5 godina (svake godine sam sa kolegama placao/obnavljao grupne licence) i zauzimao je izmedju 50 i 60MB RAM memorije, a 1-2% procesorskog resursa. Ne koristim vise nijedan AV..
#2 "..ili kakvim linuxom kome svaki cas nesto fali i otkaze?"
Da li je moguce da napisete ovako nesto?!? Da li ste skoro (u zadnjih pet godina, da vam dam prednost), ali iskreno, probali bilo koju Linux distribuciju kojom bi ste kao vasa majka na XP-u, "gajili farmu" ili " serovali slike saksija"?? Verujem da niste ;)
Korisnik sam dual boot Intel core 2 quad q9300 racunara (Win7 x64 + Xubuntu 14.04 x64).

Pozdrav svima

TarabaTri

pre 9 godina

@keyboard soldier zavisi od kompa do kompa, neki i imaju xp ali ja sam pre tri dana bio i video kako pale komp, a ono, gle cuda, pise lepo Windows 95. Pa im je onda trebalo jedno 10 minuta dok provale kako da upale odredjeni program. Tako da nemoj da govoris kako je to cista nebuloza nego pogledaj malo.

mrki

pre 9 godina

Instalirao poslednji xp sa sp3 na procesoru sempron 1,6ghz. Jedva se vukao. Toliko je postao prenatrpan, a ranije verzije xp-a koristio bez problema. Presao sam na neki jednostavnij linux jer masina sluzi za net, ofis i filmove.

Dual boot

pre 9 godina

@neutralni flesh - postoji nesto sto se zove dual boot (vise operativnih sistema na jednoj masini), pa prilikom pokretanja mozes da odaberes koji OS ces da pokrenes.

ja

pre 9 godina

ja sam ga debelo platio za firmu, necu ga menjati zbog sminke... sve radi na xp-u odlicno. uvrtanje ruke da predjemo na win8 ne moze da upali jer ne vracaju pare za xp

Petar

pre 9 godina

Bavim se konstrukcijom i izradom elektronskih modula za upravljanje procesima u industrijskoj proizvodnji.

Za svoj posao koristim 3 računara na kojima je instaliran XP.
Koristim nekoliko licenciranih softvera za namenu dizajna elektronskih kola, elektronskih štampanih ploča i programiranje mikrokontrolera.

Sve je preko 10 godina perfektno funkcionisalo. Jedino sam te softvere UpDate-ovao, jer su njihova unapređenja uticala na lakši rad i bolji kvalitet finalnog proizvoda. Promena OS-a ne bi mi donela nikakve kvalitativne promene u radu, pa ga nikada nisam menjao. Verovatno ću XP koristiti još veoma dugo, jer ne vidim razlog da ga menjam.
Nema to nikakve veze sa nostalgijom i navikama. Jednostavno, ono što dobro radi treba i koristiti. A oni koji stalno skaču sa jednog sistema na drugi obično i nisu ljudi koji rade završavaju posao, već im je glavna preokupacija lov na nove sisteme i njihova instalacija.

Doktor

pre 9 godina

Za stare računare (Sempron, Celeron D) sa grafičkom do 128 MB i 500 MB RAM-a koji su godinama koristili WinXP preporučujem Linux.
Ja sam se iz radoznalosti prebacijo na Ubuntu 12.04 čim je izašao (prvo USB Live) malo eksperimentisao (navikaovao se na Gnome okruženje. Posle par meseci instalirao ga i do sad ga nisam ni jednom reinstalirao (što nije bio slučaj sa XP-om), radi k'o zmaj. Čak mogu da gledam i 720p HD filmove (što nije bilo moguće na XP-u). Za još starije računare koji koriste win95, preporučujem Precise Puppy, koji veoma liči na isti a komp brže radi.
Zašto bi neko u firmi koristio legalan ili NElegalan XP? Za skoro svaki win. program postoji linux alternativa koja izgleda i radi vrlo slično, a u drugom slučaju na linux-u postoji i WineHQ (nešto kao emulator)da bi se pokrenuli Windows aplikacije. Ako imate legalnu firmu bitna je odgovornost pre svega!
Ili besplatan Liunx bez menjanja hardvera i malo prilagođavanja razmišljanja radnika na novo okruženje i besplatne programe (ko zna u Microsoft Office-u znaće i u Libre Office-u), ili nov hardver i nova licenca za Windows 7 i prateće programe i...(posle nekog vremena Win 8, 9,10... i novi programi, nov hardver).
Jasno je šta je bio moj izbor :)

zoran1965

pre 9 godina

Kupio sam svoj lap top jos 2006 sa instaliranim Win XP, koji nisam NIKADA reinstalirao i nemam antivirus program!!!! Samo redovno koristim CCleaner.
(barba, 21. avgust 2014 21:40)
u tome i jeste problem u zemlji srbiji, osim par firmi mozda desetak osoba ima originalni Xp
i onda se nadju pametnjakovici koji nisu videli original, koji ...

Salej.

pre 9 godina

Ja ga i dalje koristim. Imam u kancelariji i novi windows, kao I mac book. Ali, takvo savršenstvo lakoće rukovanja, nema niko kao XP. Najiskrenije

Maks

pre 9 godina

@ (jedan je zivot, 21. avgust 2014 21:28)
Upravo tako... XP nije za nove mašine... ne znam zašto si dobio gomilu minusa što si to napisao, kada XP nema podršku za mnoge nove tehnologije (ne mislim samo na to što novije verzije nekih programa koje donoese neka unapređenja ne podržavaju Windows XP, nego mislim i na tehnologije poput "Timer Coalescing" koje su pravljene da efikasnije koriste nove mašine).

@ (TarabaTri, 21. avgust 2014 19:19)
Možda imaju Windows XP sa "classic" temom... koliko se sećam, devedesetih u domu zdravlja Niš nisu ni imali računare po ordinacijama, nego su ih dobili tek dve hiljade i neke godine... a ako su dve hiljade i neke kupovali računare, onda ne bi bilo logično da stavljaju Win95.

@ (miljan, 21. avgust 2014 20:05)
To što je MS prestao da prodaje Windows XP ne znači da ne moraš da ga kupiš ako hoćeš da ga koristiš kao glavni OS, nego da ako hoćeš da ga kupiš da bi morao da tražiš po prodavnicama da li je ostao neki Windows XP u originalnom pakovanju koji nisu prodali.

Za mašine koje imaju neki noviji Windows, a hoće da koriste Windows XP u virtuelnoj mašini, MS daje "image" za virtuelne mašine besplatno, ali to je AKO imaš neki noviji Windows.

Ako hoćeš legalan OS besplatno, onda ili pređi na Linux ili na neki BSD... ili kupi neki polovan Mac jeftino koji ispunjava "minimum system requirements" za Mavericks (Apple daje Mavericks besplatno, ali ne dozvoljavaju instalaciju na ne-Apple mašine)... ima takvih mašina i za oko 200 eur.

Goki56

pre 9 godina

Potpuno razumem ljude. XP je bio jednostavniji i logicniji od prve verzije 8-ce.

Meni licno Windows 8 je bio dobar samo u jednome. Konacno me ubedio da predjem na Mac kompjutere i za to cu mu biti vecno zahvalan. Vrlo je mala sansa, bolje reci nikakva, da se posle Mac-a vratim PC i Windows-u.

neutralni felsh

pre 9 godina

@ ana, mogu ja da ti pondim W22, sjajan je. Ne pada, radi kao sat....
To odluci, da li ces cekati devetku ili odmah da predjes na dvadesetdvojku.
:)
(Nesalomivi-novosadjanin, 21. avgust 2014 21:20)

komunikacija se ne razlikuje od ostalih fenomena u zivotu: ako ne znas da kazes nesto pristojno, mnogo je bolje da ne kazes nista. u suprotnom, postoji velika mogucnost da taj tvoj win 22 nikad ne instaliras nigde, nego da nastavis sam da se igras sa njim. sto ipak ima brojnih prednisti, npr. bar ti ne treba antivirus ;)

1+1=10

pre 9 godina

A to je još uvek nekih 15% više korisnika nego što koristi Linux.
(loller, 21. avgust 2014 17:27)

Линукс данас покреће трећину уређаја који излазе на Интернет, па могу мирне душе јавно да закључим да је @loller заједљива незналица.

Keri

pre 9 godina

Pa komp je 2003godiste a nema se para za novo, pa xp mi je jedino i sasvim dobro resenje... A komp me i danas dobro sluzi za net i igre do 2006godine... Sigurno su mnogi u ovoj situaciji...

Milos

pre 9 godina

Windows xp sam koristio od 2006 do 2009 godine koji je to krs znaci udje virus za par sati posle sasvim nove instalacije xp-a,znaci blue screen i blue screen i tako ceo dan a jedini nacin da radi kako treba je da se instalira ponovo....onda sam presao na sedmicu i daleko bolje radi i stabilnije i dan danas je koristim naravno udje neki virus tu i tamo ali ne pada ceo sistem kao na windows xp samo idem na restore ili avast pobrise viruse i radi kao nov....znaci evo par godina bez problema radi inace nisam hteo da predjem na osmicu cekao sam windows 9 koji uskoro stize:) jer je osmica vise za tablete i laptopove po meni...

barba

pre 9 godina

Kupio sam svoj lap top jos 2006 sa instaliranim Win XP, koji nisam NIKADA reinstalirao i nemam antivirus program!!!! Samo redovno koristim CCleaner.

Hrung

pre 9 godina

Zato što je za jednostavne stvari najbolji. Ko ga koristi za Office, internet, muziku, filmove, poneku igru (ne ove novije) i sl. nema potrebe da ide na novije verzije, 7 i 8. K'o što neko reče: if it ain't broken, don't fix it. :)

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ ana, mogu ja da ti pondim W22, sjajan je. Ne pada, radi kao sat....
To odluci, da li ces cekati devetku ili odmah da predjes na dvadesetdvojku.
:)

keyboard soldier 07/08

pre 9 godina

Dom Zdravlja u Nisu koristi Windows 95, sa kojim se jedva snalaze...
(TarabaTri, 21. avgust 2014 19:19)

Sticajem okolnosti sam tamo bio u civilnoj 2007/08, pa znam da su tada imali xp.
Osim ako se u medjuvremenu nisu vratili na win95, tvoje tvrdjenje cista nebuloza.

neutralni felsh

pre 9 godina

kasperski, mirodjija u svakoj corbi. naravno da ce nonstop pistati i vristati da su stari os-ovi opasni za skupljanje virusa, kad nikad nisu uspeli da onu svoju antivirus mrcinu optimizuju kako valja. kome onda da je ugrade, kad joj treba 2gb ram-a i 30% prosecnog quad core resursa da bi radila kako valja, da ne koci i nervira korisnika.
jer, vidi cuda, neki n-lite light xp teras na 1gb rama uz kakav sempron ili dupli atom i pasivno hladjenu tihu integral grafichicu, stavis mu kakav jaci dopunski firewall i ide ko mini moris u gradskoj vrevi, mp4 u full hd ladno, a cak ni tradicional resursno bezobrazni adobe flash player mu ne moze skoro nista.
ne znam, taj ms i ostali nikako da shvate, postoji pozamasna (ciljna) grupa ljudi koji su se jedva navikla i na xp. mislim pre svega na interfejs... i sta sad da rade ti ljudi, tehnicki dosta analfabetni, recimo moja mama, stari penzos i silver surfer? da ratuje sa cudno sklepanim toolbarom na w7, ili kakvim linuxom kome svaki cas nesto fali i otkaze? o w8, nema ni govora, sta ce penzioneru 64-bit mashina, da gaji farmu i shareuje slike saksija sa cvecem na fb, o navikavanju da ne pricam.
sto ne naprave neki win ili os uopste koji ima enviroment gradaciju, kao npr launcheri na androidu. npr trostepenu: xp, w7 i w8 (inace meni omiljeni, posle perioda kuknjave i navikavanja), pa kliknes ili podesis kako te volja: mami chekiras xp i resio si se glupih telefonskih pitanja.
tajna upornom user odolevanju xp-a je bas u toj kritikovanoj njegovoj dugovecnosti - masa nekad "nenavikljivih" se najzad navikla, a kad ne menja os tad ne menja ni hardver tojest komp: nego guraj sempron i gb rama dok se ne uhvati paucina. virusi ionako vise vole nove os-ove, jer ko danas ima nov os od njega i mozes nesto ukrasti. gde da se mlate po vijetnamu, srbiji i ostalim rajevima za penzionere i decu pauperizovanih roditelja.

Sale

pre 9 godina

Aleksandre, pročitaj tekst pre komentarisanja... oko 20% korisnika u Španiji (a ona nije Srbija). Stvarno ne razumem tu potrebu da se pljune po Srbiji čak i kada tekst nema veze sa Srbijom. Mogli bi to uskoro da uvrste u medicinu kao sindrom.

bez imena

pre 9 godina

http://www.iexplo1t.com/2014/05/winxpupdates.html
Evo kako i dalje da koristite XP, mada ja u svakom slucaju preporucujem Linix ili Win 7

Aleksandar

pre 9 godina

Tih 16% je u Srbiji ovde se ljudi lako vezuju i mnogo nostalgičara. Mogu sve i na njemu da odrade ionako tapkaju u mestu pa im je svejedno

Vladimir

pre 9 godina

Мени су све виртуелне машине Windows XP. Звучи помало невероватно, имајући у виду све муке које нам је задавао од свог "рођења", па до sp3, али пред сам крај је био прилично стабилан и брз. Још увек има најбољи однос захтевност/брзина, осим можда неких мини линукса... У сваком случају, оперативни систем који је обележио значајан део мог професионалног живота.

iCho

pre 9 godina

To su većinom računari koji služe da upravljaju raznim mašinama za koje ne postoje drajveri ili softver za neko novije izdanje Windows-a.
Između ostalog, i slabe mašine koje mnogim ljudima završavaju posao (office, net i sl.)

obavesten

pre 9 godina

Iako je Xp djubre u odnosu na osmicu,ipak cu ga koristiti jos prilicno dugo,zapravo sve dok imam u firmi par krseva,koji mi sluze za neke specificne namene.To su masine koje sluze kao print habovi,umesto NAS-ova i sl. i radice tako sve dok ne crknu potpuno.Odavno nisu za neki ozbiljan rad,ali za ove namene sluze savrseno.
Na novijim racunarima koristim sedmicu ,a sada i osmicu,koja radi zaista sjajno.Iskreno,jos nisam primetio neki veci problem sa njom,a zapravno na istoj konfiguraciji je i znacajno brza od sedmice,zbog bolje optimizacije.
Ljudi se loze da xp valja i u pravu su,ali samo ako su stare masine u pitanju.Na novima nema sta da trazi!
Samo idiot moze da instalira xp na masinu sa 8 gb rama,i3 procesorom ili jacim i novijom plocom!Iskreno ,isprobao sam i to,ali je rezultat vise nego jadan...

Vladimir

pre 9 godina

Мени су све виртуелне машине Windows XP. Звучи помало невероватно, имајући у виду све муке које нам је задавао од свог "рођења", па до sp3, али пред сам крај је био прилично стабилан и брз. Још увек има најбољи однос захтевност/брзина, осим можда неких мини линукса... У сваком случају, оперативни систем који је обележио значајан део мог професионалног живота.

Keri

pre 9 godina

Pa komp je 2003godiste a nema se para za novo, pa xp mi je jedino i sasvim dobro resenje... A komp me i danas dobro sluzi za net i igre do 2006godine... Sigurno su mnogi u ovoj situaciji...

neutralni felsh

pre 9 godina

kasperski, mirodjija u svakoj corbi. naravno da ce nonstop pistati i vristati da su stari os-ovi opasni za skupljanje virusa, kad nikad nisu uspeli da onu svoju antivirus mrcinu optimizuju kako valja. kome onda da je ugrade, kad joj treba 2gb ram-a i 30% prosecnog quad core resursa da bi radila kako valja, da ne koci i nervira korisnika.
jer, vidi cuda, neki n-lite light xp teras na 1gb rama uz kakav sempron ili dupli atom i pasivno hladjenu tihu integral grafichicu, stavis mu kakav jaci dopunski firewall i ide ko mini moris u gradskoj vrevi, mp4 u full hd ladno, a cak ni tradicional resursno bezobrazni adobe flash player mu ne moze skoro nista.
ne znam, taj ms i ostali nikako da shvate, postoji pozamasna (ciljna) grupa ljudi koji su se jedva navikla i na xp. mislim pre svega na interfejs... i sta sad da rade ti ljudi, tehnicki dosta analfabetni, recimo moja mama, stari penzos i silver surfer? da ratuje sa cudno sklepanim toolbarom na w7, ili kakvim linuxom kome svaki cas nesto fali i otkaze? o w8, nema ni govora, sta ce penzioneru 64-bit mashina, da gaji farmu i shareuje slike saksija sa cvecem na fb, o navikavanju da ne pricam.
sto ne naprave neki win ili os uopste koji ima enviroment gradaciju, kao npr launcheri na androidu. npr trostepenu: xp, w7 i w8 (inace meni omiljeni, posle perioda kuknjave i navikavanja), pa kliknes ili podesis kako te volja: mami chekiras xp i resio si se glupih telefonskih pitanja.
tajna upornom user odolevanju xp-a je bas u toj kritikovanoj njegovoj dugovecnosti - masa nekad "nenavikljivih" se najzad navikla, a kad ne menja os tad ne menja ni hardver tojest komp: nego guraj sempron i gb rama dok se ne uhvati paucina. virusi ionako vise vole nove os-ove, jer ko danas ima nov os od njega i mozes nesto ukrasti. gde da se mlate po vijetnamu, srbiji i ostalim rajevima za penzionere i decu pauperizovanih roditelja.

iCho

pre 9 godina

To su većinom računari koji služe da upravljaju raznim mašinama za koje ne postoje drajveri ili softver za neko novije izdanje Windows-a.
Između ostalog, i slabe mašine koje mnogim ljudima završavaju posao (office, net i sl.)

Sale

pre 9 godina

Aleksandre, pročitaj tekst pre komentarisanja... oko 20% korisnika u Španiji (a ona nije Srbija). Stvarno ne razumem tu potrebu da se pljune po Srbiji čak i kada tekst nema veze sa Srbijom. Mogli bi to uskoro da uvrste u medicinu kao sindrom.

keyboard soldier 07/08

pre 9 godina

Dom Zdravlja u Nisu koristi Windows 95, sa kojim se jedva snalaze...
(TarabaTri, 21. avgust 2014 19:19)

Sticajem okolnosti sam tamo bio u civilnoj 2007/08, pa znam da su tada imali xp.
Osim ako se u medjuvremenu nisu vratili na win95, tvoje tvrdjenje cista nebuloza.

obavesten

pre 9 godina

Iako je Xp djubre u odnosu na osmicu,ipak cu ga koristiti jos prilicno dugo,zapravo sve dok imam u firmi par krseva,koji mi sluze za neke specificne namene.To su masine koje sluze kao print habovi,umesto NAS-ova i sl. i radice tako sve dok ne crknu potpuno.Odavno nisu za neki ozbiljan rad,ali za ove namene sluze savrseno.
Na novijim racunarima koristim sedmicu ,a sada i osmicu,koja radi zaista sjajno.Iskreno,jos nisam primetio neki veci problem sa njom,a zapravno na istoj konfiguraciji je i znacajno brza od sedmice,zbog bolje optimizacije.
Ljudi se loze da xp valja i u pravu su,ali samo ako su stare masine u pitanju.Na novima nema sta da trazi!
Samo idiot moze da instalira xp na masinu sa 8 gb rama,i3 procesorom ili jacim i novijom plocom!Iskreno ,isprobao sam i to,ali je rezultat vise nego jadan...

barba

pre 9 godina

Kupio sam svoj lap top jos 2006 sa instaliranim Win XP, koji nisam NIKADA reinstalirao i nemam antivirus program!!!! Samo redovno koristim CCleaner.

Hrung

pre 9 godina

Zato što je za jednostavne stvari najbolji. Ko ga koristi za Office, internet, muziku, filmove, poneku igru (ne ove novije) i sl. nema potrebe da ide na novije verzije, 7 i 8. K'o što neko reče: if it ain't broken, don't fix it. :)

Aleksandar

pre 9 godina

Tih 16% je u Srbiji ovde se ljudi lako vezuju i mnogo nostalgičara. Mogu sve i na njemu da odrade ionako tapkaju u mestu pa im je svejedno

neutralni felsh

pre 9 godina

@ ana, mogu ja da ti pondim W22, sjajan je. Ne pada, radi kao sat....
To odluci, da li ces cekati devetku ili odmah da predjes na dvadesetdvojku.
:)
(Nesalomivi-novosadjanin, 21. avgust 2014 21:20)

komunikacija se ne razlikuje od ostalih fenomena u zivotu: ako ne znas da kazes nesto pristojno, mnogo je bolje da ne kazes nista. u suprotnom, postoji velika mogucnost da taj tvoj win 22 nikad ne instaliras nigde, nego da nastavis sam da se igras sa njim. sto ipak ima brojnih prednisti, npr. bar ti ne treba antivirus ;)

Petar

pre 9 godina

Bavim se konstrukcijom i izradom elektronskih modula za upravljanje procesima u industrijskoj proizvodnji.

Za svoj posao koristim 3 računara na kojima je instaliran XP.
Koristim nekoliko licenciranih softvera za namenu dizajna elektronskih kola, elektronskih štampanih ploča i programiranje mikrokontrolera.

Sve je preko 10 godina perfektno funkcionisalo. Jedino sam te softvere UpDate-ovao, jer su njihova unapređenja uticala na lakši rad i bolji kvalitet finalnog proizvoda. Promena OS-a ne bi mi donela nikakve kvalitativne promene u radu, pa ga nikada nisam menjao. Verovatno ću XP koristiti još veoma dugo, jer ne vidim razlog da ga menjam.
Nema to nikakve veze sa nostalgijom i navikama. Jednostavno, ono što dobro radi treba i koristiti. A oni koji stalno skaču sa jednog sistema na drugi obično i nisu ljudi koji rade završavaju posao, već im je glavna preokupacija lov na nove sisteme i njihova instalacija.

ja

pre 9 godina

ja sam ga debelo platio za firmu, necu ga menjati zbog sminke... sve radi na xp-u odlicno. uvrtanje ruke da predjemo na win8 ne moze da upali jer ne vracaju pare za xp

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ ana, mogu ja da ti pondim W22, sjajan je. Ne pada, radi kao sat....
To odluci, da li ces cekati devetku ili odmah da predjes na dvadesetdvojku.
:)

Milos

pre 9 godina

Windows xp sam koristio od 2006 do 2009 godine koji je to krs znaci udje virus za par sati posle sasvim nove instalacije xp-a,znaci blue screen i blue screen i tako ceo dan a jedini nacin da radi kako treba je da se instalira ponovo....onda sam presao na sedmicu i daleko bolje radi i stabilnije i dan danas je koristim naravno udje neki virus tu i tamo ali ne pada ceo sistem kao na windows xp samo idem na restore ili avast pobrise viruse i radi kao nov....znaci evo par godina bez problema radi inace nisam hteo da predjem na osmicu cekao sam windows 9 koji uskoro stize:) jer je osmica vise za tablete i laptopove po meni...

obavesten

pre 9 godina

u tome i jeste problem u zemlji srbiji, osim par firmi mozda desetak osoba ima originalni Xp
i onda se nadju pametnjakovici koji nisu videli original, koji ...
(zoran1965, 22. avgust 2014 08:20)
Sad si me prosvetlio!
Ja sam ziveo u ubedjenju da je razlika izmedju originalnog windowsa i "narodne" verzije samo u tome sto si legalnu platio!

Ljudi toliko lupetaju kada misle da nesto znaju da je to strasno.Nikakva razlika ne postoji izmedju legalne i piratske verzije.Osmicu mozes skinuti gde hoces,mozes je instalirati,pa je legalno aktivirati kada kupis kljuc.To mozes uciniti preko neta,ili kod neke od firmi koje prodaju licence.Piratsku verziju aktiviras ka KMS-om i dobijes windows koji radi potpuno jednako kao i legalan,samo sto nisi platio ni dinar za njega.Ne kazem da je to ispravno,posto nije,nego da stvari tako stoje.
Windows je prilicno jeftin,ali su zato ostali softveri veoma skupi.Cad ,fotosop,office,korel.....su jezivo skupi i to je jedini razlog zasto mnogi koriste piratske verzije.Kada platis licencu,vezan si za taj softver godinama i malo je verovatno da ces ga menjati sve dok moze da posluzi,jer svaka promena zahteva novo ulaganje,sto firme bas i ne vole.Ista je prica i sa windows serverima za koga su licence veoma skupe,ali zato imaju besplatnu podrsku,dok je kod linuksa obrnuta prica i softver je besplatan,ali je podrska jezivo skupa.Normalno,obicnom korisnuku linuxa,podrska nije potrebna,tako da je za stare masine odlicno resenje.

Salej.

pre 9 godina

Ja ga i dalje koristim. Imam u kancelariji i novi windows, kao I mac book. Ali, takvo savršenstvo lakoće rukovanja, nema niko kao XP. Najiskrenije

bez imena

pre 9 godina

http://www.iexplo1t.com/2014/05/winxpupdates.html
Evo kako i dalje da koristite XP, mada ja u svakom slucaju preporucujem Linix ili Win 7

Dual boot

pre 9 godina

@neutralni flesh - postoji nesto sto se zove dual boot (vise operativnih sistema na jednoj masini), pa prilikom pokretanja mozes da odaberes koji OS ces da pokrenes.

mrki

pre 9 godina

Instalirao poslednji xp sa sp3 na procesoru sempron 1,6ghz. Jedva se vukao. Toliko je postao prenatrpan, a ranije verzije xp-a koristio bez problema. Presao sam na neki jednostavnij linux jer masina sluzi za net, ofis i filmove.

obavesten

pre 9 godina

Inace svaki novi je sve gori i sve zahtevniji sto je odlika losih programera koji ga prave. Oni nisu bili cak u stanju da neke bugove koji se vuku preko 20 godina jos uvek rese !?!
Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih.
(Marko, 22. avgust 2014 20:32)

Evo dokaza u kolikim zabludama zive pojedinci!
Svaki od navedenih os-ova je bio veoma dobar u svoje vreme,na hardveru koji je tada bio aktuelan.98' ne bi ni mogao da dignes na modernom racunaru,jer vecina ne poseduje flopi disk,a on je bio neophodan,jer se instalacija butovala preko njega.Xp moze da se instalira,ali samo ako ste spremni da se odreknete vecine benefita koje nam donose novi hardveri,zato sto xp jednostavno ne podrzava nove tehnologije,losije je optimizovan i losije upravlja resursima.To je kao da kupis novog mercedesa,a u njega ubacis motor od juga,pa se cudis sto lose ide!
Opet ponavljam,xp moze da posluzi jos za mnogo toga,posta ima gomila starih masina u opticaju,koje jos nisu za bacanje,a na njima radi sasvim fino.
Svaki novi os,sa izuzetkom Viste,koja je imala drugaciji koncept i oslanjala se vise na graficke cipove,su bolji od predhodnika u svakom pogledu.Jednostavno,oni prate razvoj hardvera i iz njega izvlace maksimum.

Doktor

pre 9 godina

Za stare računare (Sempron, Celeron D) sa grafičkom do 128 MB i 500 MB RAM-a koji su godinama koristili WinXP preporučujem Linux.
Ja sam se iz radoznalosti prebacijo na Ubuntu 12.04 čim je izašao (prvo USB Live) malo eksperimentisao (navikaovao se na Gnome okruženje. Posle par meseci instalirao ga i do sad ga nisam ni jednom reinstalirao (što nije bio slučaj sa XP-om), radi k'o zmaj. Čak mogu da gledam i 720p HD filmove (što nije bilo moguće na XP-u). Za još starije računare koji koriste win95, preporučujem Precise Puppy, koji veoma liči na isti a komp brže radi.
Zašto bi neko u firmi koristio legalan ili NElegalan XP? Za skoro svaki win. program postoji linux alternativa koja izgleda i radi vrlo slično, a u drugom slučaju na linux-u postoji i WineHQ (nešto kao emulator)da bi se pokrenuli Windows aplikacije. Ako imate legalnu firmu bitna je odgovornost pre svega!
Ili besplatan Liunx bez menjanja hardvera i malo prilagođavanja razmišljanja radnika na novo okruženje i besplatne programe (ko zna u Microsoft Office-u znaće i u Libre Office-u), ili nov hardver i nova licenca za Windows 7 i prateće programe i...(posle nekog vremena Win 8, 9,10... i novi programi, nov hardver).
Jasno je šta je bio moj izbor :)

despotveliki

pre 9 godina

@neutralni felsh

Postovani,
ukoliko vas komentar sagledam u celosti, sticem utisak da zaista znate o cemu govorite i da ste "advanced user"..osim dve NEISTINE:
#1 Kaspersky NE zauzima 2GB rade memorije i NE uposljava 30% quad-core resursa. Licno sam koristio KIS 5 godina (svake godine sam sa kolegama placao/obnavljao grupne licence) i zauzimao je izmedju 50 i 60MB RAM memorije, a 1-2% procesorskog resursa. Ne koristim vise nijedan AV..
#2 "..ili kakvim linuxom kome svaki cas nesto fali i otkaze?"
Da li je moguce da napisete ovako nesto?!? Da li ste skoro (u zadnjih pet godina, da vam dam prednost), ali iskreno, probali bilo koju Linux distribuciju kojom bi ste kao vasa majka na XP-u, "gajili farmu" ili " serovali slike saksija"?? Verujem da niste ;)
Korisnik sam dual boot Intel core 2 quad q9300 racunara (Win7 x64 + Xubuntu 14.04 x64).

Pozdrav svima

Maks

pre 9 godina

@ (Marko, 22. avgust 2014 20:32)

MS nije imao verziju Windowsa koju su nazivali "Windows 97 OSR2"... imali su "Windows 95 OSR2" koji je izašao 1997, ali nekakav "Windows 97" nisu imali.

A što se tiče ovoga što si napisao "Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih"...

Da ti odgovorim... kao prvo, taj Windows 95 OSR2, koji ti nazivaš "Windows 97 OSR2" nema podršku za procesore koji imaju više od jednog jezgra... znači, taj OS ne bi koristio ni neki matori Core2Duo u potpunosti, a kamoli nešto poput četvorojezgrenog Core i7 Haswell procesora sa hyperthreadingom (sa 8 virtuelnih jezgara)...

Pored toga, OS-evi iz devedesetih i programi pisani za njih nisu pisani da koriste setove instrukcija poput SSE3 (iz 2004), SSE4 (iz 2006), AES (2008), AVX (2008)... i da ne nabrajam... a noviji setovi instrukcija znatno poboljšavaju performanse i štede resurse...

Ako software nije pisan da iskoristi više jezgra i nove instrukcije, ne bi imao neku fajdu ni od toga što procesor ima više jezgara, niti bi imao neku fajdu od tih novih instrukcija ako software to ne koristi uopšte.

Windows XP ima podršku za višejezgrene procesore, ali ni on ne podržava sve tehnologije koje najnovije mašine donose... primera radi, Windows XP nema podršku za TRIM, a podrška za TRIM je bitna da bi SSD imao bolje performanse i da bi duže trajao.

zoran1965

pre 9 godina

(obavesten, 22. avgust 2014 12:36)
JBG nismo svi ko ti. čak i likovi koji ti uzimaju pare za instalaciju blokiraju automatsko ažuriranje, i kažu ti da se javiš za recimo, godinu dana da ti reinstaliraju sistem...
a sada ako si ti iznad toga...

neutralni felsh

pre 9 godina

@ despotveliki, pokusajte narednoga puta da mu nacrtate. Verujte meni vi, bice vama lakse kao i njemu, ako uopste bude razumeo. :))
(Nesalomivi-novosadjanin, 22. avgust 2014 14:11)

preporuka nekog paint programa je tvoj prilog diskusiji? i sve to samo zato sto sam ti dobronamerno preporucio sta da uradis za svojim windowsom 22... trebalo je da ti kazem da ga instaliras u sopstveni motherboard ;)

neutralni felsh

pre 9 godina

@ (despotveliki, 22. avgust 2014 11:43)

postovani, previse ste bukvalno shvatili moju (ocigledno ironicno hiperpolicnu, nadao sam se) primedbu o kaspersijskoj potrosnji 2gb rama i 30% quad core-a. uostalom, sami kazete da ste ga koristili sa zauzecem do 60mb ram-a, "pre pet godina". da podsetim, ako treba: pre pet godina je prosek light user konfiguracija imala od 512 do 1024mb ram-a, npr. tada prosecni browser sa punim rezervoarom plug in-ova nije trosio vise od 100-150 mb... izvinite, ali to je proporcionalno omanjem tenku na seoskoj benzinskoj pumpi.
nisam advanced user (kakvih ima i kakav ste, verujem, vi) moji komentarcici se vise obaziru na socijalne nuspojave tehno revolucije koja tece, sire antropoloski. sto ne znaci da u (skoroj) entuzijastik mladosti nisam trosio vreme i nerve za razne distribucije linuxa, od desktop varijanti pa do netbukova - da, mogu da kazem da me je jedino "easy peasy" lepo iznenadio... ali, govorio sam o ispod-prosek korisniku, koji ne bi mnogo da ceprka po promptovima ispod haube, koga ne zanima sminka i performanse: on zeli da nesto jednostavno radi, kad se vec jedva navikao na to... dakle, penzioneri sa posebnim kompjuterskim potrebama: jeste li probali nekom takvom da instalirate ikakav linux? verujte mi, tad cudjenje i potonja histerija postaju merne velicine, a instrument puca... pozdrav!

Zona

pre 9 godina

Vecini nezahtevnih korisnika zavrsi sve sto im treba. Pitao bih ove tzv. zahtevne korisnike, sta to njima zavrse 4 jegra gurana osmicom ? Znaci ta histerija, propaganda, i ludila razna oko svega ovoga je najveca ŠIŠAČINA ovaca ikada...i traje i ne misli da stane. Hoće da nas ubede da smo svi gamer geekovi i video editori da bi nam zavaljivali za skupe pare ono što nam ne treba i to pod ucenom pošto sklanjaju sa trzista ono sto nam treba.

1+1=10

pre 9 godina

A to je još uvek nekih 15% više korisnika nego što koristi Linux.
(loller, 21. avgust 2014 17:27)

Линукс данас покреће трећину уређаја који излазе на Интернет, па могу мирне душе јавно да закључим да је @loller заједљива незналица.

Goki56

pre 9 godina

Potpuno razumem ljude. XP je bio jednostavniji i logicniji od prve verzije 8-ce.

Meni licno Windows 8 je bio dobar samo u jednome. Konacno me ubedio da predjem na Mac kompjutere i za to cu mu biti vecno zahvalan. Vrlo je mala sansa, bolje reci nikakva, da se posle Mac-a vratim PC i Windows-u.

zoran1965

pre 9 godina

Kupio sam svoj lap top jos 2006 sa instaliranim Win XP, koji nisam NIKADA reinstalirao i nemam antivirus program!!!! Samo redovno koristim CCleaner.
(barba, 21. avgust 2014 21:40)
u tome i jeste problem u zemlji srbiji, osim par firmi mozda desetak osoba ima originalni Xp
i onda se nadju pametnjakovici koji nisu videli original, koji ...

Maks

pre 9 godina

@ (jedan je zivot, 21. avgust 2014 21:28)
Upravo tako... XP nije za nove mašine... ne znam zašto si dobio gomilu minusa što si to napisao, kada XP nema podršku za mnoge nove tehnologije (ne mislim samo na to što novije verzije nekih programa koje donoese neka unapređenja ne podržavaju Windows XP, nego mislim i na tehnologije poput "Timer Coalescing" koje su pravljene da efikasnije koriste nove mašine).

@ (TarabaTri, 21. avgust 2014 19:19)
Možda imaju Windows XP sa "classic" temom... koliko se sećam, devedesetih u domu zdravlja Niš nisu ni imali računare po ordinacijama, nego su ih dobili tek dve hiljade i neke godine... a ako su dve hiljade i neke kupovali računare, onda ne bi bilo logično da stavljaju Win95.

@ (miljan, 21. avgust 2014 20:05)
To što je MS prestao da prodaje Windows XP ne znači da ne moraš da ga kupiš ako hoćeš da ga koristiš kao glavni OS, nego da ako hoćeš da ga kupiš da bi morao da tražiš po prodavnicama da li je ostao neki Windows XP u originalnom pakovanju koji nisu prodali.

Za mašine koje imaju neki noviji Windows, a hoće da koriste Windows XP u virtuelnoj mašini, MS daje "image" za virtuelne mašine besplatno, ali to je AKO imaš neki noviji Windows.

Ako hoćeš legalan OS besplatno, onda ili pređi na Linux ili na neki BSD... ili kupi neki polovan Mac jeftino koji ispunjava "minimum system requirements" za Mavericks (Apple daje Mavericks besplatno, ali ne dozvoljavaju instalaciju na ne-Apple mašine)... ima takvih mašina i za oko 200 eur.

80's

pre 9 godina

Inace, svaki OS je dobar, a moze biti i los, ako ne znas da ga koristis, sto je slucaj sa vecinom "korisnika".
Mislim da jos nije napravljen OS za ovu vecinu.

TarabaTri

pre 9 godina

@keyboard soldier zavisi od kompa do kompa, neki i imaju xp ali ja sam pre tri dana bio i video kako pale komp, a ono, gle cuda, pise lepo Windows 95. Pa im je onda trebalo jedno 10 minuta dok provale kako da upale odredjeni program. Tako da nemoj da govoris kako je to cista nebuloza nego pogledaj malo.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ despotveliki, pokusajte narednoga puta da mu nacrtate. Verujte meni vi, bice vama lakse kao i njemu, ako uopste bude razumeo. :))

Marko

pre 9 godina

Svi iskusni znalci kompjutera koji su u ovome od malih nogu znaju da su postojala 3 najbolja Windowsa. Prvi je bio win95 zatim je bio Windows 97 OSR2 a na kraju WinXP.

Realno najsolidniji je bio Windows 97OSR2 ali zbog kompatibilnosti sa programima je morao da bude zamenjen.

Inace svaki novi je sve gori i sve zahtevniji sto je odlika losih programera koji ga prave. Oni nisu bili cak u stanju da neke bugove koji se vuku preko 20 godina jos uvek rese !?!
Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih.

Milos

pre 9 godina

Windows xp sam koristio od 2006 do 2009 godine koji je to krs znaci udje virus za par sati posle sasvim nove instalacije xp-a,znaci blue screen i blue screen i tako ceo dan a jedini nacin da radi kako treba je da se instalira ponovo....onda sam presao na sedmicu i daleko bolje radi i stabilnije i dan danas je koristim naravno udje neki virus tu i tamo ali ne pada ceo sistem kao na windows xp samo idem na restore ili avast pobrise viruse i radi kao nov....znaci evo par godina bez problema radi inace nisam hteo da predjem na osmicu cekao sam windows 9 koji uskoro stize:) jer je osmica vise za tablete i laptopove po meni...

Aleksandar

pre 9 godina

Tih 16% je u Srbiji ovde se ljudi lako vezuju i mnogo nostalgičara. Mogu sve i na njemu da odrade ionako tapkaju u mestu pa im je svejedno

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ ana, mogu ja da ti pondim W22, sjajan je. Ne pada, radi kao sat....
To odluci, da li ces cekati devetku ili odmah da predjes na dvadesetdvojku.
:)

barba

pre 9 godina

Kupio sam svoj lap top jos 2006 sa instaliranim Win XP, koji nisam NIKADA reinstalirao i nemam antivirus program!!!! Samo redovno koristim CCleaner.

obavesten

pre 9 godina

Iako je Xp djubre u odnosu na osmicu,ipak cu ga koristiti jos prilicno dugo,zapravo sve dok imam u firmi par krseva,koji mi sluze za neke specificne namene.To su masine koje sluze kao print habovi,umesto NAS-ova i sl. i radice tako sve dok ne crknu potpuno.Odavno nisu za neki ozbiljan rad,ali za ove namene sluze savrseno.
Na novijim racunarima koristim sedmicu ,a sada i osmicu,koja radi zaista sjajno.Iskreno,jos nisam primetio neki veci problem sa njom,a zapravno na istoj konfiguraciji je i znacajno brza od sedmice,zbog bolje optimizacije.
Ljudi se loze da xp valja i u pravu su,ali samo ako su stare masine u pitanju.Na novima nema sta da trazi!
Samo idiot moze da instalira xp na masinu sa 8 gb rama,i3 procesorom ili jacim i novijom plocom!Iskreno ,isprobao sam i to,ali je rezultat vise nego jadan...

neutralni felsh

pre 9 godina

kasperski, mirodjija u svakoj corbi. naravno da ce nonstop pistati i vristati da su stari os-ovi opasni za skupljanje virusa, kad nikad nisu uspeli da onu svoju antivirus mrcinu optimizuju kako valja. kome onda da je ugrade, kad joj treba 2gb ram-a i 30% prosecnog quad core resursa da bi radila kako valja, da ne koci i nervira korisnika.
jer, vidi cuda, neki n-lite light xp teras na 1gb rama uz kakav sempron ili dupli atom i pasivno hladjenu tihu integral grafichicu, stavis mu kakav jaci dopunski firewall i ide ko mini moris u gradskoj vrevi, mp4 u full hd ladno, a cak ni tradicional resursno bezobrazni adobe flash player mu ne moze skoro nista.
ne znam, taj ms i ostali nikako da shvate, postoji pozamasna (ciljna) grupa ljudi koji su se jedva navikla i na xp. mislim pre svega na interfejs... i sta sad da rade ti ljudi, tehnicki dosta analfabetni, recimo moja mama, stari penzos i silver surfer? da ratuje sa cudno sklepanim toolbarom na w7, ili kakvim linuxom kome svaki cas nesto fali i otkaze? o w8, nema ni govora, sta ce penzioneru 64-bit mashina, da gaji farmu i shareuje slike saksija sa cvecem na fb, o navikavanju da ne pricam.
sto ne naprave neki win ili os uopste koji ima enviroment gradaciju, kao npr launcheri na androidu. npr trostepenu: xp, w7 i w8 (inace meni omiljeni, posle perioda kuknjave i navikavanja), pa kliknes ili podesis kako te volja: mami chekiras xp i resio si se glupih telefonskih pitanja.
tajna upornom user odolevanju xp-a je bas u toj kritikovanoj njegovoj dugovecnosti - masa nekad "nenavikljivih" se najzad navikla, a kad ne menja os tad ne menja ni hardver tojest komp: nego guraj sempron i gb rama dok se ne uhvati paucina. virusi ionako vise vole nove os-ove, jer ko danas ima nov os od njega i mozes nesto ukrasti. gde da se mlate po vijetnamu, srbiji i ostalim rajevima za penzionere i decu pauperizovanih roditelja.

Nesalomivi-novosadjanin

pre 9 godina

@ despotveliki, pokusajte narednoga puta da mu nacrtate. Verujte meni vi, bice vama lakse kao i njemu, ako uopste bude razumeo. :))

bez imena

pre 9 godina

http://www.iexplo1t.com/2014/05/winxpupdates.html
Evo kako i dalje da koristite XP, mada ja u svakom slucaju preporucujem Linix ili Win 7

Hrung

pre 9 godina

Zato što je za jednostavne stvari najbolji. Ko ga koristi za Office, internet, muziku, filmove, poneku igru (ne ove novije) i sl. nema potrebe da ide na novije verzije, 7 i 8. K'o što neko reče: if it ain't broken, don't fix it. :)

keyboard soldier 07/08

pre 9 godina

Dom Zdravlja u Nisu koristi Windows 95, sa kojim se jedva snalaze...
(TarabaTri, 21. avgust 2014 19:19)

Sticajem okolnosti sam tamo bio u civilnoj 2007/08, pa znam da su tada imali xp.
Osim ako se u medjuvremenu nisu vratili na win95, tvoje tvrdjenje cista nebuloza.

despotveliki

pre 9 godina

@neutralni felsh

Postovani,
ukoliko vas komentar sagledam u celosti, sticem utisak da zaista znate o cemu govorite i da ste "advanced user"..osim dve NEISTINE:
#1 Kaspersky NE zauzima 2GB rade memorije i NE uposljava 30% quad-core resursa. Licno sam koristio KIS 5 godina (svake godine sam sa kolegama placao/obnavljao grupne licence) i zauzimao je izmedju 50 i 60MB RAM memorije, a 1-2% procesorskog resursa. Ne koristim vise nijedan AV..
#2 "..ili kakvim linuxom kome svaki cas nesto fali i otkaze?"
Da li je moguce da napisete ovako nesto?!? Da li ste skoro (u zadnjih pet godina, da vam dam prednost), ali iskreno, probali bilo koju Linux distribuciju kojom bi ste kao vasa majka na XP-u, "gajili farmu" ili " serovali slike saksija"?? Verujem da niste ;)
Korisnik sam dual boot Intel core 2 quad q9300 racunara (Win7 x64 + Xubuntu 14.04 x64).

Pozdrav svima

Vladimir

pre 9 godina

Мени су све виртуелне машине Windows XP. Звучи помало невероватно, имајући у виду све муке које нам је задавао од свог "рођења", па до sp3, али пред сам крај је био прилично стабилан и брз. Још увек има најбољи однос захтевност/брзина, осим можда неких мини линукса... У сваком случају, оперативни систем који је обележио значајан део мог професионалног живота.

iCho

pre 9 godina

To su većinom računari koji služe da upravljaju raznim mašinama za koje ne postoje drajveri ili softver za neko novije izdanje Windows-a.
Između ostalog, i slabe mašine koje mnogim ljudima završavaju posao (office, net i sl.)

Sale

pre 9 godina

Aleksandre, pročitaj tekst pre komentarisanja... oko 20% korisnika u Španiji (a ona nije Srbija). Stvarno ne razumem tu potrebu da se pljune po Srbiji čak i kada tekst nema veze sa Srbijom. Mogli bi to uskoro da uvrste u medicinu kao sindrom.

Keri

pre 9 godina

Pa komp je 2003godiste a nema se para za novo, pa xp mi je jedino i sasvim dobro resenje... A komp me i danas dobro sluzi za net i igre do 2006godine... Sigurno su mnogi u ovoj situaciji...

1+1=10

pre 9 godina

A to je još uvek nekih 15% više korisnika nego što koristi Linux.
(loller, 21. avgust 2014 17:27)

Линукс данас покреће трећину уређаја који излазе на Интернет, па могу мирне душе јавно да закључим да је @loller заједљива незналица.

zoran1965

pre 9 godina

Kupio sam svoj lap top jos 2006 sa instaliranim Win XP, koji nisam NIKADA reinstalirao i nemam antivirus program!!!! Samo redovno koristim CCleaner.
(barba, 21. avgust 2014 21:40)
u tome i jeste problem u zemlji srbiji, osim par firmi mozda desetak osoba ima originalni Xp
i onda se nadju pametnjakovici koji nisu videli original, koji ...

Salej.

pre 9 godina

Ja ga i dalje koristim. Imam u kancelariji i novi windows, kao I mac book. Ali, takvo savršenstvo lakoće rukovanja, nema niko kao XP. Najiskrenije

Goki56

pre 9 godina

Potpuno razumem ljude. XP je bio jednostavniji i logicniji od prve verzije 8-ce.

Meni licno Windows 8 je bio dobar samo u jednome. Konacno me ubedio da predjem na Mac kompjutere i za to cu mu biti vecno zahvalan. Vrlo je mala sansa, bolje reci nikakva, da se posle Mac-a vratim PC i Windows-u.

Petar

pre 9 godina

Bavim se konstrukcijom i izradom elektronskih modula za upravljanje procesima u industrijskoj proizvodnji.

Za svoj posao koristim 3 računara na kojima je instaliran XP.
Koristim nekoliko licenciranih softvera za namenu dizajna elektronskih kola, elektronskih štampanih ploča i programiranje mikrokontrolera.

Sve je preko 10 godina perfektno funkcionisalo. Jedino sam te softvere UpDate-ovao, jer su njihova unapređenja uticala na lakši rad i bolji kvalitet finalnog proizvoda. Promena OS-a ne bi mi donela nikakve kvalitativne promene u radu, pa ga nikada nisam menjao. Verovatno ću XP koristiti još veoma dugo, jer ne vidim razlog da ga menjam.
Nema to nikakve veze sa nostalgijom i navikama. Jednostavno, ono što dobro radi treba i koristiti. A oni koji stalno skaču sa jednog sistema na drugi obično i nisu ljudi koji rade završavaju posao, već im je glavna preokupacija lov na nove sisteme i njihova instalacija.

obavesten

pre 9 godina

u tome i jeste problem u zemlji srbiji, osim par firmi mozda desetak osoba ima originalni Xp
i onda se nadju pametnjakovici koji nisu videli original, koji ...
(zoran1965, 22. avgust 2014 08:20)
Sad si me prosvetlio!
Ja sam ziveo u ubedjenju da je razlika izmedju originalnog windowsa i "narodne" verzije samo u tome sto si legalnu platio!

Ljudi toliko lupetaju kada misle da nesto znaju da je to strasno.Nikakva razlika ne postoji izmedju legalne i piratske verzije.Osmicu mozes skinuti gde hoces,mozes je instalirati,pa je legalno aktivirati kada kupis kljuc.To mozes uciniti preko neta,ili kod neke od firmi koje prodaju licence.Piratsku verziju aktiviras ka KMS-om i dobijes windows koji radi potpuno jednako kao i legalan,samo sto nisi platio ni dinar za njega.Ne kazem da je to ispravno,posto nije,nego da stvari tako stoje.
Windows je prilicno jeftin,ali su zato ostali softveri veoma skupi.Cad ,fotosop,office,korel.....su jezivo skupi i to je jedini razlog zasto mnogi koriste piratske verzije.Kada platis licencu,vezan si za taj softver godinama i malo je verovatno da ces ga menjati sve dok moze da posluzi,jer svaka promena zahteva novo ulaganje,sto firme bas i ne vole.Ista je prica i sa windows serverima za koga su licence veoma skupe,ali zato imaju besplatnu podrsku,dok je kod linuksa obrnuta prica i softver je besplatan,ali je podrska jezivo skupa.Normalno,obicnom korisnuku linuxa,podrska nije potrebna,tako da je za stare masine odlicno resenje.

Marko

pre 9 godina

Svi iskusni znalci kompjutera koji su u ovome od malih nogu znaju da su postojala 3 najbolja Windowsa. Prvi je bio win95 zatim je bio Windows 97 OSR2 a na kraju WinXP.

Realno najsolidniji je bio Windows 97OSR2 ali zbog kompatibilnosti sa programima je morao da bude zamenjen.

Inace svaki novi je sve gori i sve zahtevniji sto je odlika losih programera koji ga prave. Oni nisu bili cak u stanju da neke bugove koji se vuku preko 20 godina jos uvek rese !?!
Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih.

Zona

pre 9 godina

Vecini nezahtevnih korisnika zavrsi sve sto im treba. Pitao bih ove tzv. zahtevne korisnike, sta to njima zavrse 4 jegra gurana osmicom ? Znaci ta histerija, propaganda, i ludila razna oko svega ovoga je najveca ŠIŠAČINA ovaca ikada...i traje i ne misli da stane. Hoće da nas ubede da smo svi gamer geekovi i video editori da bi nam zavaljivali za skupe pare ono što nam ne treba i to pod ucenom pošto sklanjaju sa trzista ono sto nam treba.

Maks

pre 9 godina

@ (jedan je zivot, 21. avgust 2014 21:28)
Upravo tako... XP nije za nove mašine... ne znam zašto si dobio gomilu minusa što si to napisao, kada XP nema podršku za mnoge nove tehnologije (ne mislim samo na to što novije verzije nekih programa koje donoese neka unapređenja ne podržavaju Windows XP, nego mislim i na tehnologije poput "Timer Coalescing" koje su pravljene da efikasnije koriste nove mašine).

@ (TarabaTri, 21. avgust 2014 19:19)
Možda imaju Windows XP sa "classic" temom... koliko se sećam, devedesetih u domu zdravlja Niš nisu ni imali računare po ordinacijama, nego su ih dobili tek dve hiljade i neke godine... a ako su dve hiljade i neke kupovali računare, onda ne bi bilo logično da stavljaju Win95.

@ (miljan, 21. avgust 2014 20:05)
To što je MS prestao da prodaje Windows XP ne znači da ne moraš da ga kupiš ako hoćeš da ga koristiš kao glavni OS, nego da ako hoćeš da ga kupiš da bi morao da tražiš po prodavnicama da li je ostao neki Windows XP u originalnom pakovanju koji nisu prodali.

Za mašine koje imaju neki noviji Windows, a hoće da koriste Windows XP u virtuelnoj mašini, MS daje "image" za virtuelne mašine besplatno, ali to je AKO imaš neki noviji Windows.

Ako hoćeš legalan OS besplatno, onda ili pređi na Linux ili na neki BSD... ili kupi neki polovan Mac jeftino koji ispunjava "minimum system requirements" za Mavericks (Apple daje Mavericks besplatno, ali ne dozvoljavaju instalaciju na ne-Apple mašine)... ima takvih mašina i za oko 200 eur.

Doktor

pre 9 godina

Za stare računare (Sempron, Celeron D) sa grafičkom do 128 MB i 500 MB RAM-a koji su godinama koristili WinXP preporučujem Linux.
Ja sam se iz radoznalosti prebacijo na Ubuntu 12.04 čim je izašao (prvo USB Live) malo eksperimentisao (navikaovao se na Gnome okruženje. Posle par meseci instalirao ga i do sad ga nisam ni jednom reinstalirao (što nije bio slučaj sa XP-om), radi k'o zmaj. Čak mogu da gledam i 720p HD filmove (što nije bilo moguće na XP-u). Za još starije računare koji koriste win95, preporučujem Precise Puppy, koji veoma liči na isti a komp brže radi.
Zašto bi neko u firmi koristio legalan ili NElegalan XP? Za skoro svaki win. program postoji linux alternativa koja izgleda i radi vrlo slično, a u drugom slučaju na linux-u postoji i WineHQ (nešto kao emulator)da bi se pokrenuli Windows aplikacije. Ako imate legalnu firmu bitna je odgovornost pre svega!
Ili besplatan Liunx bez menjanja hardvera i malo prilagođavanja razmišljanja radnika na novo okruženje i besplatne programe (ko zna u Microsoft Office-u znaće i u Libre Office-u), ili nov hardver i nova licenca za Windows 7 i prateće programe i...(posle nekog vremena Win 8, 9,10... i novi programi, nov hardver).
Jasno je šta je bio moj izbor :)

ja

pre 9 godina

ja sam ga debelo platio za firmu, necu ga menjati zbog sminke... sve radi na xp-u odlicno. uvrtanje ruke da predjemo na win8 ne moze da upali jer ne vracaju pare za xp

mrki

pre 9 godina

Instalirao poslednji xp sa sp3 na procesoru sempron 1,6ghz. Jedva se vukao. Toliko je postao prenatrpan, a ranije verzije xp-a koristio bez problema. Presao sam na neki jednostavnij linux jer masina sluzi za net, ofis i filmove.

TarabaTri

pre 9 godina

@keyboard soldier zavisi od kompa do kompa, neki i imaju xp ali ja sam pre tri dana bio i video kako pale komp, a ono, gle cuda, pise lepo Windows 95. Pa im je onda trebalo jedno 10 minuta dok provale kako da upale odredjeni program. Tako da nemoj da govoris kako je to cista nebuloza nego pogledaj malo.

80's

pre 9 godina

Inace, svaki OS je dobar, a moze biti i los, ako ne znas da ga koristis, sto je slucaj sa vecinom "korisnika".
Mislim da jos nije napravljen OS za ovu vecinu.

obavesten

pre 9 godina

Inace svaki novi je sve gori i sve zahtevniji sto je odlika losih programera koji ga prave. Oni nisu bili cak u stanju da neke bugove koji se vuku preko 20 godina jos uvek rese !?!
Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih.
(Marko, 22. avgust 2014 20:32)

Evo dokaza u kolikim zabludama zive pojedinci!
Svaki od navedenih os-ova je bio veoma dobar u svoje vreme,na hardveru koji je tada bio aktuelan.98' ne bi ni mogao da dignes na modernom racunaru,jer vecina ne poseduje flopi disk,a on je bio neophodan,jer se instalacija butovala preko njega.Xp moze da se instalira,ali samo ako ste spremni da se odreknete vecine benefita koje nam donose novi hardveri,zato sto xp jednostavno ne podrzava nove tehnologije,losije je optimizovan i losije upravlja resursima.To je kao da kupis novog mercedesa,a u njega ubacis motor od juga,pa se cudis sto lose ide!
Opet ponavljam,xp moze da posluzi jos za mnogo toga,posta ima gomila starih masina u opticaju,koje jos nisu za bacanje,a na njima radi sasvim fino.
Svaki novi os,sa izuzetkom Viste,koja je imala drugaciji koncept i oslanjala se vise na graficke cipove,su bolji od predhodnika u svakom pogledu.Jednostavno,oni prate razvoj hardvera i iz njega izvlace maksimum.

neutralni felsh

pre 9 godina

@ ana, mogu ja da ti pondim W22, sjajan je. Ne pada, radi kao sat....
To odluci, da li ces cekati devetku ili odmah da predjes na dvadesetdvojku.
:)
(Nesalomivi-novosadjanin, 21. avgust 2014 21:20)

komunikacija se ne razlikuje od ostalih fenomena u zivotu: ako ne znas da kazes nesto pristojno, mnogo je bolje da ne kazes nista. u suprotnom, postoji velika mogucnost da taj tvoj win 22 nikad ne instaliras nigde, nego da nastavis sam da se igras sa njim. sto ipak ima brojnih prednisti, npr. bar ti ne treba antivirus ;)

Dual boot

pre 9 godina

@neutralni flesh - postoji nesto sto se zove dual boot (vise operativnih sistema na jednoj masini), pa prilikom pokretanja mozes da odaberes koji OS ces da pokrenes.

zoran1965

pre 9 godina

(obavesten, 22. avgust 2014 12:36)
JBG nismo svi ko ti. čak i likovi koji ti uzimaju pare za instalaciju blokiraju automatsko ažuriranje, i kažu ti da se javiš za recimo, godinu dana da ti reinstaliraju sistem...
a sada ako si ti iznad toga...

Maks

pre 9 godina

@ (Marko, 22. avgust 2014 20:32)

MS nije imao verziju Windowsa koju su nazivali "Windows 97 OSR2"... imali su "Windows 95 OSR2" koji je izašao 1997, ali nekakav "Windows 97" nisu imali.

A što se tiče ovoga što si napisao "Kada bi ste na najnoviju masinu stavili Windows XP ili jos bolje Windows 97 OSR2 shvatili bi ste koliko gresite i koliko su stare verzije brze od novijih"...

Da ti odgovorim... kao prvo, taj Windows 95 OSR2, koji ti nazivaš "Windows 97 OSR2" nema podršku za procesore koji imaju više od jednog jezgra... znači, taj OS ne bi koristio ni neki matori Core2Duo u potpunosti, a kamoli nešto poput četvorojezgrenog Core i7 Haswell procesora sa hyperthreadingom (sa 8 virtuelnih jezgara)...

Pored toga, OS-evi iz devedesetih i programi pisani za njih nisu pisani da koriste setove instrukcija poput SSE3 (iz 2004), SSE4 (iz 2006), AES (2008), AVX (2008)... i da ne nabrajam... a noviji setovi instrukcija znatno poboljšavaju performanse i štede resurse...

Ako software nije pisan da iskoristi više jezgra i nove instrukcije, ne bi imao neku fajdu ni od toga što procesor ima više jezgara, niti bi imao neku fajdu od tih novih instrukcija ako software to ne koristi uopšte.

Windows XP ima podršku za višejezgrene procesore, ali ni on ne podržava sve tehnologije koje najnovije mašine donose... primera radi, Windows XP nema podršku za TRIM, a podrška za TRIM je bitna da bi SSD imao bolje performanse i da bi duže trajao.

neutralni felsh

pre 9 godina

@ despotveliki, pokusajte narednoga puta da mu nacrtate. Verujte meni vi, bice vama lakse kao i njemu, ako uopste bude razumeo. :))
(Nesalomivi-novosadjanin, 22. avgust 2014 14:11)

preporuka nekog paint programa je tvoj prilog diskusiji? i sve to samo zato sto sam ti dobronamerno preporucio sta da uradis za svojim windowsom 22... trebalo je da ti kazem da ga instaliras u sopstveni motherboard ;)

neutralni felsh

pre 9 godina

@ (despotveliki, 22. avgust 2014 11:43)

postovani, previse ste bukvalno shvatili moju (ocigledno ironicno hiperpolicnu, nadao sam se) primedbu o kaspersijskoj potrosnji 2gb rama i 30% quad core-a. uostalom, sami kazete da ste ga koristili sa zauzecem do 60mb ram-a, "pre pet godina". da podsetim, ako treba: pre pet godina je prosek light user konfiguracija imala od 512 do 1024mb ram-a, npr. tada prosecni browser sa punim rezervoarom plug in-ova nije trosio vise od 100-150 mb... izvinite, ali to je proporcionalno omanjem tenku na seoskoj benzinskoj pumpi.
nisam advanced user (kakvih ima i kakav ste, verujem, vi) moji komentarcici se vise obaziru na socijalne nuspojave tehno revolucije koja tece, sire antropoloski. sto ne znaci da u (skoroj) entuzijastik mladosti nisam trosio vreme i nerve za razne distribucije linuxa, od desktop varijanti pa do netbukova - da, mogu da kazem da me je jedino "easy peasy" lepo iznenadio... ali, govorio sam o ispod-prosek korisniku, koji ne bi mnogo da ceprka po promptovima ispod haube, koga ne zanima sminka i performanse: on zeli da nesto jednostavno radi, kad se vec jedva navikao na to... dakle, penzioneri sa posebnim kompjuterskim potrebama: jeste li probali nekom takvom da instalirate ikakav linux? verujte mi, tad cudjenje i potonja histerija postaju merne velicine, a instrument puca... pozdrav!