Utorak, 19.08.2014.

13:57

Država "oštri strogoću" na "Danasu"

Kaznom od 5 miliona dinara za neispunjavanje zakonske obaveze o zapošljavanju osoba s invaliditetom, država "oštri strogoću" na listu Danas, kaže Zoran Panović.

Izvor: Beta

Država "oštri strogoæu" na "Danasu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Silver Surfer

pre 9 godina

Klasican pritisak na medije. A kod nas zakon moze i ovako u onako da se tumaci. Sve zavisi ko je u pitanju. Informer sigurno ne bi bio kaznjen ako bi ta ista inspekcija utvrdila da nemaju ni jedog zaposlenog invalida. Dali bi im neki rok da to isprave ili cak mozda ni to. S druge strane su oni koji prodju kao Danas, cak iako je procedura zadovoljena inspekcija moze sve to da ne prizna i rebne kaznu. A to je jasna poruka da treba da se zapitate kakva vam je uredjivacka politika i da bi trebalo da je promenite.
Kao sto mozete da vidite poslednjih dana glavni krivac sunovrata srpske ekonomije je tajno udruzenje kafedzija koje funkcionise na od davnina postavljenim pravilima, da se ne izdaje fiskalni racun i ne prijavljuju radnici. Ali, veliki mudrac koji vodu ovu Vladu, inace pravnik po struci, resio je da im doskoci. Katanac na radnju, kazna i obelezavanje kao sto su se nekad obelezavale jevrejske radnje u Nemackoj. Kamo Bogicevice milijarde duga za porez, stotine miliona Mitrovica i slicnih? Ali, raskrinkace mudrac kafedzije a razdragana svetina ima da klice. Ista ona koja je poverovala da ce se voziti dzabe u prevozu. I koja veruje da se invalidi ne smeju diskriminisati.

Sync

pre 9 godina

šta očekivati od vlade u kojoj su svi osobe sa invaliditetom, i koji novinarstvo zamišljaju poput Informera i Kurira, Pinka gde su urednici i novinari, čast izuzecima, ozbiljni invalidi sa neretko teškim psihosomatskim poremećajima.

Маринко

pre 9 godina

Оно што није успео да заврши као министар информисања и да урнише све, Вучић докусурује. Гласали сте, молим лепо. Терор тек почиње.

TalacPrivatnik

pre 9 godina

@mira, @invalid, @ostali...
Objasnite, molim vas potanko i detaljno, kakvo je drvo, koliko je, tacno koliko listova ima, grana, grancica, sve do poslednjeg detalja. Nije nam jasno. Coravi smo i slepi svi do jednoga. Drvo je najbitnije. Šumom neka se bave neki drugi. Mi cemo trositi vreme i resursurse na svako pojedinacno drvence do iznemoglosti.
Gospodo, zar vam vise nije dosta zamena teza, spinova, podvala, sveopšteg dezavuisanja, preveslavanja...
Suština ovde nije u potrebi da se štite ugrožene kategorije. Ta potreba se podrazumeva u svakom normalnom društvu i tu nema razgovora.
Problem je u načinu na koji država prebacuje svoje odgovornosti na realan sektor i primenjuje ih ucenama i drastičnom prinudom. Sa druge strane, najosnovnije obaveze nije u stanju da sprovede u normalnom postupku.
Porez je obavezan i tu nema rasprave. Ali pored poreza obavezni smo da posebno plaćamo kategorije koje nam je država natovarila: eko taksu, taksu za šume, taksu za puteve itd, itd.
Porez je dakle samo apanaža za prekomernu nezajažljivu nesposobnu državnu administraciju i ostale društveno-političke prilepke.
Nismo mi normalno društvo. Blago nama. Previše smo "obrazovani" i suviše "kvalifikovani" da bi smo se bavili suštinskim stvarima.
Ne postoji ekonomski, matematicki, fizički, pravni, naučni, nenaučni model koji ovakvu ludnicu može uspešno da izdrži.
Samo se vi bavite nijansama bele boje na zidu. Do iznemoglosi. Šta li ćete jadni vi da radite kada zida a ni šume više ne bude?

Tja.....

pre 9 godina

Firma nije u obavezi da zaposli osobe sa invaliditetom, ali onda mora da plaća dodatni novac ("penale", neko reče) u visini od jedne prosečne plate, na svakih 50 zaposlenih. Procedura zapošljavanja je komplikovana, pre svega jer zaposleni sam treba da se javi lekaru i pokrene proceduru. Jesmo hteli ljudska prava? E pa to košta.

Ivan

pre 9 godina

Radim u privatnoj firmi sa 400 zaposlenih, i po zakonu na svakih 50 radnika treba da zaposlis 1 invalidno lice. Ukoliko ne zaposlis invalidno lice, prilikom isplate zarada placa se naknada od 40-50 hiljada din u fond za pomoc invalidnim licima. Procedura nije komplikovana i ne traje vise meseci.

Velja

pre 9 godina

Radim u drzavnoj firmi i svih sest invalida koje imamo je stalno na bolovanju, a i mi ostali, nas cetvoro, polako postajemo invalidi, jer radimo i za njih, a ne postajemo, sa godinama, ni mladji ni zdraviji. Nisu oni krivi sto ne mogu da rade, ali drzava treba da nadje neko drugo resenje i za njih i za nas. U losim uslovima ni zdrav covek ne moze da radi!

jednom radikal uvek radikal

pre 9 godina

Pa neća valjda na Informeru, Kuriru, Našim novinama i sličnim gromadama novinarstva da trenira strogoću naš Vođa? Ipak on ima iskustva iz prošlog života sa njima.

Mia

pre 9 godina

Zakon je u najboljem duhu evropskih zakona. Oni koji misle da privatne firme nisu duzne da postuju ovakve stvari nisu u pravu, i privatne firme su deo drustva, a u drustvu ima i invalida zar ne? Besmisleno je pravdati bilo koga ko nije ispostovao zakon, sad za ovog vazi za ovog ne vazi, ne, zakon vazi za sve, a ako i neki drugi krse isti zakon treba i na njih ukazati.

mitsotakis

pre 9 godina

vlada republike srbije je svakako ispunila tu zakonsku obavezu, imaju invalide (u mozgu) na mestu predsednika vlade,ministra rada, i naravno ministra policije!

Nezaposleni gradjanin

pre 9 godina

Meni je intresatno da smo doneli zakon po kojem poslodavci koji imaju veci broj radnika moraju da imaju i jedan broj osoba sa invaliditetom u njihovoj kompaniji lii ce da placaju ogromne kazne zbog toga. Zar taj zakon, onda ne diskriminise ostale nezaposlene, jer favorizuje samo jednu grupu nezaposlene sa invaliditetom u zaposljavaju, ne secam se da je u bilo kome zakonu pisali da poslodavac ne sme da zaposli osobe sa invaliditetom, ali sad imamo jedan gde pise da ih mora zaposliiti i onda su drugi nezaposleni u neravnporavnom polozaju u drzavi gde imao preko 700 i vise hiljada nezaposlenih, a sa druge strane se naovdno borimo za ravnopravnost i jednakost svih.

Realko

pre 9 godina

Kada bi se zakon primenjivao na svaku firmu 99% njih bi trebalo da plati kaznu ali naravno ne mogu se svi kazniti nego samo oni na koje AV pokaze prstom

eccles

pre 9 godina

slazem se sa panovicem, osim u jednoj stvari, a to je nezaposljavanje osoba sa invaliditetom u drzavnoj upravi. cini se da tamo i nema zaposlenih bez nekog hendikepa, najcesce mentalnog i to vrlo ozbiljnog. imam utisak da je vecini to glavna, ako ne i jedina kvalifikacija.

ironiju na stranu, pa jel' neko iz redakcije stvarno mislio da ce crveno-crni ministar informisanja da vam se skine sa grbace sada kad je avanzovao u kalifa?!

guja

pre 9 godina

Ne brinite, setiće se oni i da vam uvale neki socijalni slučaj ako imate veliku gajbu. Šta će ti prazna soba, kad ljudi nemaju gde. Postoje prava i obaveze. Država treba da je pravna, jel tako. Ali ovi dunsteri prave obaveznu državu. Imaš samo obavezu prema državi. Invalidi treba samo fakultativno da rade, ako hoće. Država, tj. svi mi treba da ih zbrinemo, da im olakšamo život. Pa kreteni birokratski, koliko državnih ustanova ima prilaz za ljude u kolicima. Pa ni svaka bolnica nema. O sudovima da ne pričamo. Ali privatnici sve to moraju i to je ta obaveza. A da nas pregleda neka nezavisna lekarska komisija, proruska, proevropska, proamerička, promarsovska, ustanovila bi da smo svi mi privatnici invalidi. Što u mozak, što u noge, leđa, ruke... Ali nas spašava što nemamo vremena da odemo kod lekara, tako da i zaboravimo da smo invalidi. Privatna preduzetnica nema pravo na porodiljsko bolovanje. Država mrzi privatne preduzetnike, jer su uvek na vlasti unuci, praunuci boraca za radnička prava, koji u ovom slučaju znaju za prava, ali svoje obaveze zaboravljaju. I uvek dolaze novi koji su mnogo nemali, energiju rasipali na mržnju prema onima koji imaju, umesto da probaju da se zaimaju. Neko će reći treba da se radi. Ne, treba da se misli. Prvo je misao, pa rad, pa tek neka materija se stvori, novac, šta već. Ali dunsteri, pošto nemaju alatku za misao, preskaču proces proizvodnje i odma' se 'vataju za pare, materiju, ali tuđu. Ali čemu filozofija, sociologija, čemu ova analiza kad pismeno rešenje ne postoji. Postoji batina, revolucija, rušilačke demonstracije, tad dunsteri ukapiraju. Ova vlast, a i ona pre nje i pre i pre, sve više liči na pijanduru koja maltretira celu kafanu, neki izađu, neće da se kače, neki probaju na finjaka, neki se plaše, a na kraju popizde neki normalni momci (ko bi rek'o za njih), pa ogluve bitangu od batina i izšutiraju ga napolje. E to čeka ove dunstere. Kad se najmanje budu nadali. Jer nemaju alatku za misao.
Ako objavite ovo i neki dunster ispravno skonta da uzbunjujem javnost, slobodno prosledite moj mejl nadležnim službama, pravi je, nije lažan. A inače dunsteri mi ni najmanje ne smetaju, ni materijalno ni duhovno, ali zreli su za šišanje. Hvala na pažnji.

djole

pre 9 godina

Mada nema neke direktne veze sa ovim, trenutak je da se podsetimo kazni koje je rukovodstvao Kosarkaske lige Srbije izricalo treneru Partizana zato sto je u toku utakmica prve lige skidao sako i na taj nacin uticao da se ugled nase lige srozava. A koliko se samo taj ugled srozao u sezonama kada su upravljanje ligom i klubovima uzurpirali politicari i manipulatori tipa dr Nebojsa Covic.

Panovic je kao pol.analiticar bio isuvise blag prema svojim dzelatima kada je gostovao u emisijama, gde je vrlo cesto zauzimao mesto u redu u kojem se utrkivalo ko ce vise da ocrni ex vlastodrsce. Ipak, treba mu pruziti podrsku inace cemo svi da kupujemo novine za 20 dinara sa dodatkom golih cica na svakoj neparnoj strani, ukljucujuci naslovnu.

Dragoslav iz Parcana

pre 9 godina

Bio sam otpusten i
nezaposlen 3 godine
Radio na crno....
3 god. po Sudovima....Pravosnazno resenje kaze da je firma duzna da mi nadoknadi troskove sudjenja, isplati zarade za period od 3 god.
i da me odmah vrati na posao.
Nezaposlen sam!
I dalje smo na sudu!
Gde je drzava da tako kazni mog poslodavca?

dennis kostadinovitch

pre 9 godina

list danas je jedan od najvecih zagovornika takozvanih evropskih vrednosti u srbiji. sada im se jedan takav potpuno besmislen zakon obija o glavu.

dijaspora

pre 9 godina

To vam je kao kad policija zaustavi Yuga i proverava papire navodno zbog brzine, a okolo zuje i jure dzipovi i mercedesi sa zamracenim staklima koje niko ne sme da zaustavi jer, jel'te, ne zna se ko je iza njih. Tako je to i za struju i za mnogo drugo. Neki ostaju nedodirljivi, a na nekima se lome koplja.

bezimena

pre 9 godina

Ko ce da prijavi i pokaznjava raznorazne agencije, savete, komisije, Skupstinu, pravosudje, javna preduzeca, RTS itd itd. itd. jer NE postuju Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom?


Koliko je ovaj zakon besmislen i neodrziv kada su u pitanju privatni vlasnici bilo kakve firme, toje tek za posebnu raspravu.

Kako bilo, evo nama originalnog AV, od dana ulaska u SNS bio je ionako samo losa i napacke okrenuta kopija samog sebe!

Spectator

pre 9 godina

Ko čita Danas (a ja ga čitam od prvog broja) jasno mu je da je do ovog kažnjavanja došlo zbog genijalnih karikatura Koraksa, kolumni draže Petrovića,Odalovićke, Devićke i drugih čiji je neprkosnoveni junak overlord kakao ga naziva Basara. E, izgleda da je overlord rešio da Danasu stane na rep kao što je to činio kada je bio ministar informisanja.

svetlanast.

pre 9 godina

Kaznjavanje Danas-a je ODMAZDA.
Citaoci i novinari nece imati nista od toga sto ce neko za deset godina reci da je pogresio - vec vidjeno.
U Srbiji je sve po zakonu, i pljacka drzave i gradjana, i zaposljavanje, i doktorati, i diplome, i vukovci, i placanje poreza, i zdravstvo i gradjevinarstvo i putna privreda, i Sariceva kupovina po Srbiji - sve je po zakonu - samo jos da Danas ispuni zakonsku obavezu...
Vesela Srbija.

Goran

pre 9 godina

Secam se kako je g-din Panovic u jednoj predizbornoj emisiji u kojoj su gostovali jos i Marko Blagojevic i Aleksandar Vucic, bio veoma uspesan cutolog i upijac misli novog nam vodje. E, zato mi nije zao. A i novom vodji je to uza struka da rebne medije novcano ili ih gasi.

Мр. Гоод

pre 9 godina

(SMEDEREVAC, 19. avgust 2014 16:46)
а што Ви не изађете на улицу, блокирате саобраћај, направите медиј који ће на сав глас критиковати власт...? Зашто очекујете од Пановића и његових колега да раде оно што Ви не радите?

slobodan

pre 9 godina

Ja ne mogu da verujem dokle smo mi dosli. Ne mogu da verujem da neko moze ovo da podrzava, pa cak i da je politicki aktivan kod vladajucih stranaka. Zasto poreska uprava ne pokrene izvrsne postupke protiv beka za neplacene poreze, onda protiv mitrovica, percevica, i da ne nabrajam dalje. U redu je da se zakon postuje, ali da li je u redu da se sprovodi ovako ocigledno selektivno. Da li je u redu da se zatvara Madera zbog jednog neprijavljenog radnika od njih 77. Po toj logici mogu pola Srbije da zatvore. Pa sta to znaci, jel treba da, kada se promeni vlast jednog dana, ti novi nastave isto ovako? Sta i ako kritikuju vlast. Pa vladajuca stranka ima rekordnu popularnost. Da li je moguce da im smeta i mali glas protiv da se cuje? Steta je sto se ovde, ako se ovako nastavi, nikada nece napraviti normalni drustveni odnosi. I cudi me da se niko ne plasi kasnijih posledica kada sidje sa vlasti. Izgleda da nam je elita daleko manje kvalitetna od naroda, kakav god on bio.

Aca

pre 9 godina

Ma dobro kazna nego 5 miliona.....
Meni to malo deluje kao previše....
Zakoni su takvi da svako može da popije kaznu ali ne mora...A cifre su tolke da mogu da unište bilo koji poso po potrebi....

mira

pre 9 godina

Podržavam ovu akciju protiv onih koji ne poštuju zakone koji su usmereni na pomoć invalidima. Danas-u, ćuti, plati kaznu, izvini se i zaposli kako i zakon kaže!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (potpuno, 19. avgust 2014 14:29)
Ocigledno da polovina komentatora, ukkjucujuci i tebe ni ne procita tekst, vec samo naslov. Ili vidi sta pisu ortaci, pa u istom stilu. Jer Danas jeste zaposlio, za razliku od drugih, dva indvalida, ali je PROCEDURA koju je izmislila nasa drzava komplikovana, pa im to nisu priznali. I reci mi, majstore, koliko invalida radi u Vladi, Skupstini ili SNSu?

Nenad

pre 9 godina

"5 miliona dinara za neispunjavanje zakonske obaveze o zapošljavanju osoba s invaliditetom". Sta Panovicu nije jasno, da li je prekrsio zakon? Jeste! Sta sada hoce, sta se buni i sta komentarise, da za njega zakon ne vazi, da mu progledaju kroz prste posto su "demokratski" list? Fuj!

Miroslav

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da postoji zakon koji tera NA SILU jednu privatnu firmu da nekog zaposli. Privatna preduzeća treba da zapošljavaju samo, jedino i isključivo onog kog žele. Tačka.

unikum

pre 9 godina

Au.... pa da li je moguće da Srbija ima toliko invalida. Ako sve firme imaju obavezu da prime po nekog pa to je baš cifra, ili je to namerno donet zakon kako bi neke firme ostale bez invalidnih lica i naravno bivale kažnjene, Samo se pitam? ....

depos

pre 9 godina

Sve je to u skladu sa evrointegracijama kojima zemlja stremi.Vučić ima veću podršku zapada nego što su je imali Đinđić,Koštunica i svi ostali lideri DOS-a.Jeste Vučić promenio ideologiju,ali je ostao populista i apsolutista,kome kršenje demokratije,ljudska prava i medijskih sloboda nisu problem.

danas za sutra

pre 9 godina

Vrhunska podrška Danasu, Listu - Heroju u vremenima vunenim.
Protiv ove i ovakve interesne grupe što kažnjava, pisalo se naveliko, argumentovano i tačno, ne tako davno.

CUBE

pre 9 godina

Radila sam u firmi koja je zaposlila osobu sa invaliditetom na izmisljeno radno mesto tako da taj radnik nista nije radio. Kasnije smo saznali dve kljucne stvari: Na osnovu preuzete osobe sa invaliditetom sa Biroa firma je dobila 10,000€ stimulacije od drzave.
Druga cinjenica VLASNIK NIJE UPLACIVAO OBAVEZNE POREZE I DOPRINOSE.
Poreska inspekcija niti bilo koja druga nikada u firmu nisu dosle.

toza

pre 9 godina

Totalno nakaradan zakon gde država svoje obaveze prebacuje na privredne subjekte. Postoji zakon o zabrani diskriminacije koji rešave problem i osoba sa invaliditetom tj. niko ne može biti diskriminisan po bilo kom osnovu pa ni po osnovu invaliditeta. Država je na ovaj način htela da prikupi još malo sredstava od privrede jer šta je drugo teranje privrednika da na svakih 50 zaposlenih moraju imati po jednu osobu sa invaliditetom. Zamislite da neko ko ima npr 10 zaposlenih i ko jedva sastavlja kraj sa krajem mora da zaposli još jednu dodatnu osobu kako bi ispoštovao ovaj zakon. Naravno privrednici mogu da se odluče da ne zaposle osobe sa invaliditetom ali onda na plaćaju mesečnu nadohnadu u visini minimalne mesečne zarade. Veliko je pitanje za vladu na koji način se koriste do sada prikupljena sredstva po tom osnovu. Takođe je tačno da ukoliko firma već ima zaposlene sa invaliditetom process dokazivanja je višemesečni.

Odliveni

pre 9 godina

Nista, sad su me naterali da kupim pretplatu na Danas. Vec duze planiram, ali nikad da i odradim. Sad bas hocu. Podrska Danasu - nije vam bilo lako ni za Slobe i Vucica, ne moze biti ni za Vucica i Dacica.

Boda

pre 9 godina

Danas je hvalio velikog vođu na sva usta, do one tačke kada je postao praktično nečitljiv. Nikakva razlika za mene danas ne postoji između Kurira, Informera i Danasa. Svi zajedno ste dno novinarstva i perjanice autocenzure.

maki

pre 9 godina

Ja sam preduzetnik i prosle godine sam platio 600000 rsd zbog iste teme. Mislim da je zakon los, ali ako su naplatili od mene, ne vidim razlog da oproste Danasu.Naprotiv

Invalid

pre 9 godina

"Danas" su jedine novine koje citam. Dobro sam upoznat sa odredbama zakona o obavezi zaposljavanja invalida, jer spadam u tu kategoriju. Veoma sam razocaran sto moj omiljeni list pripada velikom broju onih koji ignorisu zakon. Slazem se da zakon treba da bude jednak za sve i da treba proveriti da li su svi na isti nacin tretirani. Ipak, gorak utisak ostaje zbog pokusaja da se nepostovanje zakona prikrije politickim progonom. Ja sam papire vadio u jeku najvece guzve na samom pocetku kada ni nadlezni organi nisu znali kako to sve treba da funkcionise. Trebalo mi je nesto manje od dva meseca da ih izvadim, a firma u kojoj sam radio nije mogla da snosi nikakve posledice, jer odmah na pocetku dobijete papir kojim dokazujete da ste zapoceli proces. Mislim da Danas treba da prihvati odgovornost i promeni odnos prema zaposljavanju invalida, a da slobodni mediji u Srbiji treba da se ozbiljno posvete istrazivanju ove teme i stvarnim podacima koliko firmi u Srbiji ne postuje zakon i zasto nisu kaznjeni.

OSI

pre 9 godina

Prvo i prvo, nije politicki korektno ljude nazivati invalidima, vec se kaze osobe sa invaliditetom (skr. OSI).
Kao drugo, ovakav Zakon o zaposljavanju OSI potpuno je nedelotvoran, cak i nepotreban u danasnjoj Srbiji. Naime, prvo sto se ne primenjuje, a i kada se primeni, ne zna se tacno gde idu tzv. penali. Po tom zakonu svaki poslodavac na svakih 20 radnika mora da zaposli invalida ili da placa tzv. penale. Sta se desava sa onima koji imaju, recimo 23 radnika, a proces proizvodnje nije prilagodljiv za osobe sa invaliditetom. Taj poslodavac bi trebalo da placa penale. Medjutim, gazda lepo otpusti cetvoro radnika, ustedi pare, a ostali radnici bivaju ekstra optereceni ... (Nemojte misliti da se ovo ne desava, itekako se desava.)
Predlozio bih da se kriterijumi za dobijanje statusa osoba sa invaliditetom poostre, ali i da svako sa invaliditetom dobije sredstva za zivot ...

EU Citizen

pre 9 godina

Ne znam šta je gore, da li iz EU nametnuta zakonska obaveza koja nameće firmama koga će i kako da zapošljavaju po antitržišnim političkim kriterijumima od maligne ljudskopravaško-socijalističke sorte (ništa protiv invalida, naravno, ali ništa ni za njih, to su za mene, ako su u stanju da obavljaju posao zaposleni kao i svaki drugi, i bilo kakvo posebno zakonodavstvo vezano za njih smatram za nasilje nad poslodavcima i diskriminaciju ostalih zaposlenih) , ili, odozgo na to, očigledna politička zloupotreba ovih zakona od strane aktuelne vlasti za kažnjavanje opozicionih i kritičkih medija.

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Pa "sinovac"-počni da je kritikuješ oštrije-"naoštri pero" - "IZAĐI NA ULICU"-AKO SMEŠ??!!
Nemoj da se "žališ", samo kada si lično ugrožen-NAROD GRCA, INSTITUCIJE SU SAMO "BLEDA SENKA" NORMALNOG-DRŽAVA PREZADUŽENA I NESPOSOBNA DA VRAĆA KREDITE-REALNI SEKTOR ,POLJOPRIVREDA-"DESETKOVANI"-dosta je bilo "lajt" kritike i pisanja!!!
Novinarstvo je dobrim delom zaslužno,što zbog "ćutanja"-što zbog nepostojanja" istraživačkog-pravog"-što zbog "plaćenika"-što se ova srpska "saga" ovoliko produbila i produžila!!!
Priznaj ,AKO SMEŠ?!
Za početak-SEBI-ISPRED OGLEDALA-BIĆE TI LAKŠE.

toma

pre 9 godina

to sto danas objavljuje koraksa ne cini ga nezavisnim medijem, isto kao sto i somborcevi stripovi ne cine blic nezavisnim medijem.
u oba slucaja radi se o rezimskim medijima. jedino sto eto u danasu se moze cuti i neko misljenje koje odudara od trenutne SNS hipnoze, i ne lincuju ljude po novinama, ali evidentno da je i to nedopustivo i da sad placaju kaznu zbog toga.

danijel

pre 9 godina

Neka plati Corax pa posle neka pita Vučića da li je to u redu? Danas mu je obezbedio slobodu rada i izražavanja. Tako je radio nekada Milošević sa Borbom!!! Mada je sada gore jer nema altrenative.

veteran

pre 9 godina

Vucic kao 90-tih kad je kao ministar informisanja u Slobinoj vladi izricao drakonske kazne i plenio stamparije novinskim kucama koje su se usudile da napisu istinu i usprotive se Milosevicevoj diktaturi!

Zlatko

pre 9 godina

Kapiram da je sve super.

Realno u Kuriru, Informeru i na TV Pink ima sigurno dovoljno zaposlenih sa invaliditetom.

Mentalnim.

E moj premijeru ...

izborko

pre 9 godina

Gospodo iz Danasa,prvi ste za Evropu. Sta bi bilo da ste u Svajcarskoj,Austriji...? Zasto gledate druge sada kada je kazna stigla?
Zasto na invalide gledate takvim ocima,zasto ih niste zaposlili......

Za primer drugima

pre 9 godina

...koji ne pisu kao Kurir i Informer. A pitanje za B92: gde je izvestaj sa konferencije za stampu Sase Radulovica povodom stetnih ugovora sa Arapima za JAT i prodaju zemlje u Vojvodini? Da ste lepo izvestavali narod bi cuo da je od 5 ugovora objavljeno 2, i koja 3 nisu objavljena i sve lepo i jasno. Ovako i b92 ucestvuje u kreiranju mraka u Srbiji, doduse ne kao Kurir Informer i Pink ali ima svoj doprinos.

kik

pre 9 godina

ako je moja firma platila ovu kaznu, ako znam makar još 10 istih firmi, i ako je činjenica da mi svi treba da plaćamo penale za nezapošljavanje lica sa invaliditetom - jer takav je zakon - ne vidim zašto i vi ne bi ste plaćali. jer ste vi novinari,možeš misliti, pa be morate.

Marko

pre 9 godina

Selektivna pravda je nepravda. Ovo je cista kazna. Prvo ih je premijer etiketirao kao 'Miskoviceve novine' a sada ovo. I posle nema pritisaka na medije. Ma ne nikako.

Dragan

pre 9 godina

Pitam gospodina Vucica: "Zasto nije kaznjen goaspodin Mitrovic i firma "Pink" koja duguje milijarde za poreze i doprinose?
zasto im se prinudno ne naplate ti dugovi?
Da li je to ono ste gradjanima obecali?
Hvala.

Slobodan

pre 9 godina

Sta to znaci? Da ce po zakonu morati da otpuste nekog zdravog, koji im odgovara, da bi zaposlili invalida, kako ne bi platili kaznu? Ispravite me ako gresim, ali je ovo toliko bolesno, da bolesnije ne moze biti!!!

potpuno

pre 9 godina

Podržavam ovu akciju protiv onih koji ne poštuju zakone koji su usmereni na pomoć invalidima. Danas-u, ćuti, plati kaznu, izvini se i zaposli kako i zakon kaže!!!

Prle

pre 9 godina

Pa naravno ... Samo gledajte: ministar informisanja je poceo svoje, ovi ostali su se na vreme autocenzurisali ... A Danas smatram poslednjom slobodnim medijom u ovoj zemlji ...

Dragan

pre 9 godina

Pitam gospodina Vucica: "Zasto nije kaznjen goaspodin Mitrovic i firma "Pink" koja duguje milijarde za poreze i doprinose?
zasto im se prinudno ne naplate ti dugovi?
Da li je to ono ste gradjanima obecali?
Hvala.

Zlatko

pre 9 godina

Kapiram da je sve super.

Realno u Kuriru, Informeru i na TV Pink ima sigurno dovoljno zaposlenih sa invaliditetom.

Mentalnim.

E moj premijeru ...

Za primer drugima

pre 9 godina

...koji ne pisu kao Kurir i Informer. A pitanje za B92: gde je izvestaj sa konferencije za stampu Sase Radulovica povodom stetnih ugovora sa Arapima za JAT i prodaju zemlje u Vojvodini? Da ste lepo izvestavali narod bi cuo da je od 5 ugovora objavljeno 2, i koja 3 nisu objavljena i sve lepo i jasno. Ovako i b92 ucestvuje u kreiranju mraka u Srbiji, doduse ne kao Kurir Informer i Pink ali ima svoj doprinos.

Prle

pre 9 godina

Pa naravno ... Samo gledajte: ministar informisanja je poceo svoje, ovi ostali su se na vreme autocenzurisali ... A Danas smatram poslednjom slobodnim medijom u ovoj zemlji ...

Marko

pre 9 godina

Selektivna pravda je nepravda. Ovo je cista kazna. Prvo ih je premijer etiketirao kao 'Miskoviceve novine' a sada ovo. I posle nema pritisaka na medije. Ma ne nikako.

veteran

pre 9 godina

Vucic kao 90-tih kad je kao ministar informisanja u Slobinoj vladi izricao drakonske kazne i plenio stamparije novinskim kucama koje su se usudile da napisu istinu i usprotive se Milosevicevoj diktaturi!

Slobodan

pre 9 godina

Sta to znaci? Da ce po zakonu morati da otpuste nekog zdravog, koji im odgovara, da bi zaposlili invalida, kako ne bi platili kaznu? Ispravite me ako gresim, ali je ovo toliko bolesno, da bolesnije ne moze biti!!!

danijel

pre 9 godina

Neka plati Corax pa posle neka pita Vučića da li je to u redu? Danas mu je obezbedio slobodu rada i izražavanja. Tako je radio nekada Milošević sa Borbom!!! Mada je sada gore jer nema altrenative.

Spectator

pre 9 godina

Ko čita Danas (a ja ga čitam od prvog broja) jasno mu je da je do ovog kažnjavanja došlo zbog genijalnih karikatura Koraksa, kolumni draže Petrovića,Odalovićke, Devićke i drugih čiji je neprkosnoveni junak overlord kakao ga naziva Basara. E, izgleda da je overlord rešio da Danasu stane na rep kao što je to činio kada je bio ministar informisanja.

Dragoslav iz Parcana

pre 9 godina

Bio sam otpusten i
nezaposlen 3 godine
Radio na crno....
3 god. po Sudovima....Pravosnazno resenje kaze da je firma duzna da mi nadoknadi troskove sudjenja, isplati zarade za period od 3 god.
i da me odmah vrati na posao.
Nezaposlen sam!
I dalje smo na sudu!
Gde je drzava da tako kazni mog poslodavca?

mira

pre 9 godina

Podržavam ovu akciju protiv onih koji ne poštuju zakone koji su usmereni na pomoć invalidima. Danas-u, ćuti, plati kaznu, izvini se i zaposli kako i zakon kaže!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (potpuno, 19. avgust 2014 14:29)
Ocigledno da polovina komentatora, ukkjucujuci i tebe ni ne procita tekst, vec samo naslov. Ili vidi sta pisu ortaci, pa u istom stilu. Jer Danas jeste zaposlio, za razliku od drugih, dva indvalida, ali je PROCEDURA koju je izmislila nasa drzava komplikovana, pa im to nisu priznali. I reci mi, majstore, koliko invalida radi u Vladi, Skupstini ili SNSu?

dijaspora

pre 9 godina

To vam je kao kad policija zaustavi Yuga i proverava papire navodno zbog brzine, a okolo zuje i jure dzipovi i mercedesi sa zamracenim staklima koje niko ne sme da zaustavi jer, jel'te, ne zna se ko je iza njih. Tako je to i za struju i za mnogo drugo. Neki ostaju nedodirljivi, a na nekima se lome koplja.

toma

pre 9 godina

to sto danas objavljuje koraksa ne cini ga nezavisnim medijem, isto kao sto i somborcevi stripovi ne cine blic nezavisnim medijem.
u oba slucaja radi se o rezimskim medijima. jedino sto eto u danasu se moze cuti i neko misljenje koje odudara od trenutne SNS hipnoze, i ne lincuju ljude po novinama, ali evidentno da je i to nedopustivo i da sad placaju kaznu zbog toga.

svetlanast.

pre 9 godina

Kaznjavanje Danas-a je ODMAZDA.
Citaoci i novinari nece imati nista od toga sto ce neko za deset godina reci da je pogresio - vec vidjeno.
U Srbiji je sve po zakonu, i pljacka drzave i gradjana, i zaposljavanje, i doktorati, i diplome, i vukovci, i placanje poreza, i zdravstvo i gradjevinarstvo i putna privreda, i Sariceva kupovina po Srbiji - sve je po zakonu - samo jos da Danas ispuni zakonsku obavezu...
Vesela Srbija.

Miroslav

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da postoji zakon koji tera NA SILU jednu privatnu firmu da nekog zaposli. Privatna preduzeća treba da zapošljavaju samo, jedino i isključivo onog kog žele. Tačka.

bezimena

pre 9 godina

Ko ce da prijavi i pokaznjava raznorazne agencije, savete, komisije, Skupstinu, pravosudje, javna preduzeca, RTS itd itd. itd. jer NE postuju Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom?


Koliko je ovaj zakon besmislen i neodrziv kada su u pitanju privatni vlasnici bilo kakve firme, toje tek za posebnu raspravu.

Kako bilo, evo nama originalnog AV, od dana ulaska u SNS bio je ionako samo losa i napacke okrenuta kopija samog sebe!

slobodan

pre 9 godina

Ja ne mogu da verujem dokle smo mi dosli. Ne mogu da verujem da neko moze ovo da podrzava, pa cak i da je politicki aktivan kod vladajucih stranaka. Zasto poreska uprava ne pokrene izvrsne postupke protiv beka za neplacene poreze, onda protiv mitrovica, percevica, i da ne nabrajam dalje. U redu je da se zakon postuje, ali da li je u redu da se sprovodi ovako ocigledno selektivno. Da li je u redu da se zatvara Madera zbog jednog neprijavljenog radnika od njih 77. Po toj logici mogu pola Srbije da zatvore. Pa sta to znaci, jel treba da, kada se promeni vlast jednog dana, ti novi nastave isto ovako? Sta i ako kritikuju vlast. Pa vladajuca stranka ima rekordnu popularnost. Da li je moguce da im smeta i mali glas protiv da se cuje? Steta je sto se ovde, ako se ovako nastavi, nikada nece napraviti normalni drustveni odnosi. I cudi me da se niko ne plasi kasnijih posledica kada sidje sa vlasti. Izgleda da nam je elita daleko manje kvalitetna od naroda, kakav god on bio.

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Pa "sinovac"-počni da je kritikuješ oštrije-"naoštri pero" - "IZAĐI NA ULICU"-AKO SMEŠ??!!
Nemoj da se "žališ", samo kada si lično ugrožen-NAROD GRCA, INSTITUCIJE SU SAMO "BLEDA SENKA" NORMALNOG-DRŽAVA PREZADUŽENA I NESPOSOBNA DA VRAĆA KREDITE-REALNI SEKTOR ,POLJOPRIVREDA-"DESETKOVANI"-dosta je bilo "lajt" kritike i pisanja!!!
Novinarstvo je dobrim delom zaslužno,što zbog "ćutanja"-što zbog nepostojanja" istraživačkog-pravog"-što zbog "plaćenika"-što se ova srpska "saga" ovoliko produbila i produžila!!!
Priznaj ,AKO SMEŠ?!
Za početak-SEBI-ISPRED OGLEDALA-BIĆE TI LAKŠE.

Goran

pre 9 godina

Secam se kako je g-din Panovic u jednoj predizbornoj emisiji u kojoj su gostovali jos i Marko Blagojevic i Aleksandar Vucic, bio veoma uspesan cutolog i upijac misli novog nam vodje. E, zato mi nije zao. A i novom vodji je to uza struka da rebne medije novcano ili ih gasi.

Aca

pre 9 godina

Ma dobro kazna nego 5 miliona.....
Meni to malo deluje kao previše....
Zakoni su takvi da svako može da popije kaznu ali ne mora...A cifre su tolke da mogu da unište bilo koji poso po potrebi....

Мр. Гоод

pre 9 godina

(SMEDEREVAC, 19. avgust 2014 16:46)
а што Ви не изађете на улицу, блокирате саобраћај, направите медиј који ће на сав глас критиковати власт...? Зашто очекујете од Пановића и његових колега да раде оно што Ви не радите?

danas za sutra

pre 9 godina

Vrhunska podrška Danasu, Listu - Heroju u vremenima vunenim.
Protiv ove i ovakve interesne grupe što kažnjava, pisalo se naveliko, argumentovano i tačno, ne tako davno.

Odliveni

pre 9 godina

Nista, sad su me naterali da kupim pretplatu na Danas. Vec duze planiram, ali nikad da i odradim. Sad bas hocu. Podrska Danasu - nije vam bilo lako ni za Slobe i Vucica, ne moze biti ni za Vucica i Dacica.

CUBE

pre 9 godina

Radila sam u firmi koja je zaposlila osobu sa invaliditetom na izmisljeno radno mesto tako da taj radnik nista nije radio. Kasnije smo saznali dve kljucne stvari: Na osnovu preuzete osobe sa invaliditetom sa Biroa firma je dobila 10,000€ stimulacije od drzave.
Druga cinjenica VLASNIK NIJE UPLACIVAO OBAVEZNE POREZE I DOPRINOSE.
Poreska inspekcija niti bilo koja druga nikada u firmu nisu dosle.

depos

pre 9 godina

Sve je to u skladu sa evrointegracijama kojima zemlja stremi.Vučić ima veću podršku zapada nego što su je imali Đinđić,Koštunica i svi ostali lideri DOS-a.Jeste Vučić promenio ideologiju,ali je ostao populista i apsolutista,kome kršenje demokratije,ljudska prava i medijskih sloboda nisu problem.

unikum

pre 9 godina

Au.... pa da li je moguće da Srbija ima toliko invalida. Ako sve firme imaju obavezu da prime po nekog pa to je baš cifra, ili je to namerno donet zakon kako bi neke firme ostale bez invalidnih lica i naravno bivale kažnjene, Samo se pitam? ....

OSI

pre 9 godina

Prvo i prvo, nije politicki korektno ljude nazivati invalidima, vec se kaze osobe sa invaliditetom (skr. OSI).
Kao drugo, ovakav Zakon o zaposljavanju OSI potpuno je nedelotvoran, cak i nepotreban u danasnjoj Srbiji. Naime, prvo sto se ne primenjuje, a i kada se primeni, ne zna se tacno gde idu tzv. penali. Po tom zakonu svaki poslodavac na svakih 20 radnika mora da zaposli invalida ili da placa tzv. penale. Sta se desava sa onima koji imaju, recimo 23 radnika, a proces proizvodnje nije prilagodljiv za osobe sa invaliditetom. Taj poslodavac bi trebalo da placa penale. Medjutim, gazda lepo otpusti cetvoro radnika, ustedi pare, a ostali radnici bivaju ekstra optereceni ... (Nemojte misliti da se ovo ne desava, itekako se desava.)
Predlozio bih da se kriterijumi za dobijanje statusa osoba sa invaliditetom poostre, ali i da svako sa invaliditetom dobije sredstva za zivot ...

toza

pre 9 godina

Totalno nakaradan zakon gde država svoje obaveze prebacuje na privredne subjekte. Postoji zakon o zabrani diskriminacije koji rešave problem i osoba sa invaliditetom tj. niko ne može biti diskriminisan po bilo kom osnovu pa ni po osnovu invaliditeta. Država je na ovaj način htela da prikupi još malo sredstava od privrede jer šta je drugo teranje privrednika da na svakih 50 zaposlenih moraju imati po jednu osobu sa invaliditetom. Zamislite da neko ko ima npr 10 zaposlenih i ko jedva sastavlja kraj sa krajem mora da zaposli još jednu dodatnu osobu kako bi ispoštovao ovaj zakon. Naravno privrednici mogu da se odluče da ne zaposle osobe sa invaliditetom ali onda na plaćaju mesečnu nadohnadu u visini minimalne mesečne zarade. Veliko je pitanje za vladu na koji način se koriste do sada prikupljena sredstva po tom osnovu. Takođe je tačno da ukoliko firma već ima zaposlene sa invaliditetom process dokazivanja je višemesečni.

kik

pre 9 godina

ako je moja firma platila ovu kaznu, ako znam makar još 10 istih firmi, i ako je činjenica da mi svi treba da plaćamo penale za nezapošljavanje lica sa invaliditetom - jer takav je zakon - ne vidim zašto i vi ne bi ste plaćali. jer ste vi novinari,možeš misliti, pa be morate.

potpuno

pre 9 godina

Podržavam ovu akciju protiv onih koji ne poštuju zakone koji su usmereni na pomoć invalidima. Danas-u, ćuti, plati kaznu, izvini se i zaposli kako i zakon kaže!!!

Boda

pre 9 godina

Danas je hvalio velikog vođu na sva usta, do one tačke kada je postao praktično nečitljiv. Nikakva razlika za mene danas ne postoji između Kurira, Informera i Danasa. Svi zajedno ste dno novinarstva i perjanice autocenzure.

izborko

pre 9 godina

Gospodo iz Danasa,prvi ste za Evropu. Sta bi bilo da ste u Svajcarskoj,Austriji...? Zasto gledate druge sada kada je kazna stigla?
Zasto na invalide gledate takvim ocima,zasto ih niste zaposlili......

dennis kostadinovitch

pre 9 godina

list danas je jedan od najvecih zagovornika takozvanih evropskih vrednosti u srbiji. sada im se jedan takav potpuno besmislen zakon obija o glavu.

EU Citizen

pre 9 godina

Ne znam šta je gore, da li iz EU nametnuta zakonska obaveza koja nameće firmama koga će i kako da zapošljavaju po antitržišnim političkim kriterijumima od maligne ljudskopravaško-socijalističke sorte (ništa protiv invalida, naravno, ali ništa ni za njih, to su za mene, ako su u stanju da obavljaju posao zaposleni kao i svaki drugi, i bilo kakvo posebno zakonodavstvo vezano za njih smatram za nasilje nad poslodavcima i diskriminaciju ostalih zaposlenih) , ili, odozgo na to, očigledna politička zloupotreba ovih zakona od strane aktuelne vlasti za kažnjavanje opozicionih i kritičkih medija.

maki

pre 9 godina

Ja sam preduzetnik i prosle godine sam platio 600000 rsd zbog iste teme. Mislim da je zakon los, ali ako su naplatili od mene, ne vidim razlog da oproste Danasu.Naprotiv

Invalid

pre 9 godina

"Danas" su jedine novine koje citam. Dobro sam upoznat sa odredbama zakona o obavezi zaposljavanja invalida, jer spadam u tu kategoriju. Veoma sam razocaran sto moj omiljeni list pripada velikom broju onih koji ignorisu zakon. Slazem se da zakon treba da bude jednak za sve i da treba proveriti da li su svi na isti nacin tretirani. Ipak, gorak utisak ostaje zbog pokusaja da se nepostovanje zakona prikrije politickim progonom. Ja sam papire vadio u jeku najvece guzve na samom pocetku kada ni nadlezni organi nisu znali kako to sve treba da funkcionise. Trebalo mi je nesto manje od dva meseca da ih izvadim, a firma u kojoj sam radio nije mogla da snosi nikakve posledice, jer odmah na pocetku dobijete papir kojim dokazujete da ste zapoceli proces. Mislim da Danas treba da prihvati odgovornost i promeni odnos prema zaposljavanju invalida, a da slobodni mediji u Srbiji treba da se ozbiljno posvete istrazivanju ove teme i stvarnim podacima koliko firmi u Srbiji ne postuje zakon i zasto nisu kaznjeni.

Silver Surfer

pre 9 godina

Klasican pritisak na medije. A kod nas zakon moze i ovako u onako da se tumaci. Sve zavisi ko je u pitanju. Informer sigurno ne bi bio kaznjen ako bi ta ista inspekcija utvrdila da nemaju ni jedog zaposlenog invalida. Dali bi im neki rok da to isprave ili cak mozda ni to. S druge strane su oni koji prodju kao Danas, cak iako je procedura zadovoljena inspekcija moze sve to da ne prizna i rebne kaznu. A to je jasna poruka da treba da se zapitate kakva vam je uredjivacka politika i da bi trebalo da je promenite.
Kao sto mozete da vidite poslednjih dana glavni krivac sunovrata srpske ekonomije je tajno udruzenje kafedzija koje funkcionise na od davnina postavljenim pravilima, da se ne izdaje fiskalni racun i ne prijavljuju radnici. Ali, veliki mudrac koji vodu ovu Vladu, inace pravnik po struci, resio je da im doskoci. Katanac na radnju, kazna i obelezavanje kao sto su se nekad obelezavale jevrejske radnje u Nemackoj. Kamo Bogicevice milijarde duga za porez, stotine miliona Mitrovica i slicnih? Ali, raskrinkace mudrac kafedzije a razdragana svetina ima da klice. Ista ona koja je poverovala da ce se voziti dzabe u prevozu. I koja veruje da se invalidi ne smeju diskriminisati.

Sync

pre 9 godina

šta očekivati od vlade u kojoj su svi osobe sa invaliditetom, i koji novinarstvo zamišljaju poput Informera i Kurira, Pinka gde su urednici i novinari, čast izuzecima, ozbiljni invalidi sa neretko teškim psihosomatskim poremećajima.

mitsotakis

pre 9 godina

vlada republike srbije je svakako ispunila tu zakonsku obavezu, imaju invalide (u mozgu) na mestu predsednika vlade,ministra rada, i naravno ministra policije!

Маринко

pre 9 godina

Оно што није успео да заврши као министар информисања и да урнише све, Вучић докусурује. Гласали сте, молим лепо. Терор тек почиње.

jednom radikal uvek radikal

pre 9 godina

Pa neća valjda na Informeru, Kuriru, Našim novinama i sličnim gromadama novinarstva da trenira strogoću naš Vođa? Ipak on ima iskustva iz prošlog života sa njima.

Nenad

pre 9 godina

"5 miliona dinara za neispunjavanje zakonske obaveze o zapošljavanju osoba s invaliditetom". Sta Panovicu nije jasno, da li je prekrsio zakon? Jeste! Sta sada hoce, sta se buni i sta komentarise, da za njega zakon ne vazi, da mu progledaju kroz prste posto su "demokratski" list? Fuj!

guja

pre 9 godina

Ne brinite, setiće se oni i da vam uvale neki socijalni slučaj ako imate veliku gajbu. Šta će ti prazna soba, kad ljudi nemaju gde. Postoje prava i obaveze. Država treba da je pravna, jel tako. Ali ovi dunsteri prave obaveznu državu. Imaš samo obavezu prema državi. Invalidi treba samo fakultativno da rade, ako hoće. Država, tj. svi mi treba da ih zbrinemo, da im olakšamo život. Pa kreteni birokratski, koliko državnih ustanova ima prilaz za ljude u kolicima. Pa ni svaka bolnica nema. O sudovima da ne pričamo. Ali privatnici sve to moraju i to je ta obaveza. A da nas pregleda neka nezavisna lekarska komisija, proruska, proevropska, proamerička, promarsovska, ustanovila bi da smo svi mi privatnici invalidi. Što u mozak, što u noge, leđa, ruke... Ali nas spašava što nemamo vremena da odemo kod lekara, tako da i zaboravimo da smo invalidi. Privatna preduzetnica nema pravo na porodiljsko bolovanje. Država mrzi privatne preduzetnike, jer su uvek na vlasti unuci, praunuci boraca za radnička prava, koji u ovom slučaju znaju za prava, ali svoje obaveze zaboravljaju. I uvek dolaze novi koji su mnogo nemali, energiju rasipali na mržnju prema onima koji imaju, umesto da probaju da se zaimaju. Neko će reći treba da se radi. Ne, treba da se misli. Prvo je misao, pa rad, pa tek neka materija se stvori, novac, šta već. Ali dunsteri, pošto nemaju alatku za misao, preskaču proces proizvodnje i odma' se 'vataju za pare, materiju, ali tuđu. Ali čemu filozofija, sociologija, čemu ova analiza kad pismeno rešenje ne postoji. Postoji batina, revolucija, rušilačke demonstracije, tad dunsteri ukapiraju. Ova vlast, a i ona pre nje i pre i pre, sve više liči na pijanduru koja maltretira celu kafanu, neki izađu, neće da se kače, neki probaju na finjaka, neki se plaše, a na kraju popizde neki normalni momci (ko bi rek'o za njih), pa ogluve bitangu od batina i izšutiraju ga napolje. E to čeka ove dunstere. Kad se najmanje budu nadali. Jer nemaju alatku za misao.
Ako objavite ovo i neki dunster ispravno skonta da uzbunjujem javnost, slobodno prosledite moj mejl nadležnim službama, pravi je, nije lažan. A inače dunsteri mi ni najmanje ne smetaju, ni materijalno ni duhovno, ali zreli su za šišanje. Hvala na pažnji.

TalacPrivatnik

pre 9 godina

@mira, @invalid, @ostali...
Objasnite, molim vas potanko i detaljno, kakvo je drvo, koliko je, tacno koliko listova ima, grana, grancica, sve do poslednjeg detalja. Nije nam jasno. Coravi smo i slepi svi do jednoga. Drvo je najbitnije. Šumom neka se bave neki drugi. Mi cemo trositi vreme i resursurse na svako pojedinacno drvence do iznemoglosti.
Gospodo, zar vam vise nije dosta zamena teza, spinova, podvala, sveopšteg dezavuisanja, preveslavanja...
Suština ovde nije u potrebi da se štite ugrožene kategorije. Ta potreba se podrazumeva u svakom normalnom društvu i tu nema razgovora.
Problem je u načinu na koji država prebacuje svoje odgovornosti na realan sektor i primenjuje ih ucenama i drastičnom prinudom. Sa druge strane, najosnovnije obaveze nije u stanju da sprovede u normalnom postupku.
Porez je obavezan i tu nema rasprave. Ali pored poreza obavezni smo da posebno plaćamo kategorije koje nam je država natovarila: eko taksu, taksu za šume, taksu za puteve itd, itd.
Porez je dakle samo apanaža za prekomernu nezajažljivu nesposobnu državnu administraciju i ostale društveno-političke prilepke.
Nismo mi normalno društvo. Blago nama. Previše smo "obrazovani" i suviše "kvalifikovani" da bi smo se bavili suštinskim stvarima.
Ne postoji ekonomski, matematicki, fizički, pravni, naučni, nenaučni model koji ovakvu ludnicu može uspešno da izdrži.
Samo se vi bavite nijansama bele boje na zidu. Do iznemoglosi. Šta li ćete jadni vi da radite kada zida a ni šume više ne bude?

eccles

pre 9 godina

slazem se sa panovicem, osim u jednoj stvari, a to je nezaposljavanje osoba sa invaliditetom u drzavnoj upravi. cini se da tamo i nema zaposlenih bez nekog hendikepa, najcesce mentalnog i to vrlo ozbiljnog. imam utisak da je vecini to glavna, ako ne i jedina kvalifikacija.

ironiju na stranu, pa jel' neko iz redakcije stvarno mislio da ce crveno-crni ministar informisanja da vam se skine sa grbace sada kad je avanzovao u kalifa?!

Realko

pre 9 godina

Kada bi se zakon primenjivao na svaku firmu 99% njih bi trebalo da plati kaznu ali naravno ne mogu se svi kazniti nego samo oni na koje AV pokaze prstom

Velja

pre 9 godina

Radim u drzavnoj firmi i svih sest invalida koje imamo je stalno na bolovanju, a i mi ostali, nas cetvoro, polako postajemo invalidi, jer radimo i za njih, a ne postajemo, sa godinama, ni mladji ni zdraviji. Nisu oni krivi sto ne mogu da rade, ali drzava treba da nadje neko drugo resenje i za njih i za nas. U losim uslovima ni zdrav covek ne moze da radi!

djole

pre 9 godina

Mada nema neke direktne veze sa ovim, trenutak je da se podsetimo kazni koje je rukovodstvao Kosarkaske lige Srbije izricalo treneru Partizana zato sto je u toku utakmica prve lige skidao sako i na taj nacin uticao da se ugled nase lige srozava. A koliko se samo taj ugled srozao u sezonama kada su upravljanje ligom i klubovima uzurpirali politicari i manipulatori tipa dr Nebojsa Covic.

Panovic je kao pol.analiticar bio isuvise blag prema svojim dzelatima kada je gostovao u emisijama, gde je vrlo cesto zauzimao mesto u redu u kojem se utrkivalo ko ce vise da ocrni ex vlastodrsce. Ipak, treba mu pruziti podrsku inace cemo svi da kupujemo novine za 20 dinara sa dodatkom golih cica na svakoj neparnoj strani, ukljucujuci naslovnu.

Nezaposleni gradjanin

pre 9 godina

Meni je intresatno da smo doneli zakon po kojem poslodavci koji imaju veci broj radnika moraju da imaju i jedan broj osoba sa invaliditetom u njihovoj kompaniji lii ce da placaju ogromne kazne zbog toga. Zar taj zakon, onda ne diskriminise ostale nezaposlene, jer favorizuje samo jednu grupu nezaposlene sa invaliditetom u zaposljavaju, ne secam se da je u bilo kome zakonu pisali da poslodavac ne sme da zaposli osobe sa invaliditetom, ali sad imamo jedan gde pise da ih mora zaposliiti i onda su drugi nezaposleni u neravnporavnom polozaju u drzavi gde imao preko 700 i vise hiljada nezaposlenih, a sa druge strane se naovdno borimo za ravnopravnost i jednakost svih.

Ivan

pre 9 godina

Radim u privatnoj firmi sa 400 zaposlenih, i po zakonu na svakih 50 radnika treba da zaposlis 1 invalidno lice. Ukoliko ne zaposlis invalidno lice, prilikom isplate zarada placa se naknada od 40-50 hiljada din u fond za pomoc invalidnim licima. Procedura nije komplikovana i ne traje vise meseci.

Tja.....

pre 9 godina

Firma nije u obavezi da zaposli osobe sa invaliditetom, ali onda mora da plaća dodatni novac ("penale", neko reče) u visini od jedne prosečne plate, na svakih 50 zaposlenih. Procedura zapošljavanja je komplikovana, pre svega jer zaposleni sam treba da se javi lekaru i pokrene proceduru. Jesmo hteli ljudska prava? E pa to košta.

Mia

pre 9 godina

Zakon je u najboljem duhu evropskih zakona. Oni koji misle da privatne firme nisu duzne da postuju ovakve stvari nisu u pravu, i privatne firme su deo drustva, a u drustvu ima i invalida zar ne? Besmisleno je pravdati bilo koga ko nije ispostovao zakon, sad za ovog vazi za ovog ne vazi, ne, zakon vazi za sve, a ako i neki drugi krse isti zakon treba i na njih ukazati.

potpuno

pre 9 godina

Podržavam ovu akciju protiv onih koji ne poštuju zakone koji su usmereni na pomoć invalidima. Danas-u, ćuti, plati kaznu, izvini se i zaposli kako i zakon kaže!!!

izborko

pre 9 godina

Gospodo iz Danasa,prvi ste za Evropu. Sta bi bilo da ste u Svajcarskoj,Austriji...? Zasto gledate druge sada kada je kazna stigla?
Zasto na invalide gledate takvim ocima,zasto ih niste zaposlili......

kik

pre 9 godina

ako je moja firma platila ovu kaznu, ako znam makar još 10 istih firmi, i ako je činjenica da mi svi treba da plaćamo penale za nezapošljavanje lica sa invaliditetom - jer takav je zakon - ne vidim zašto i vi ne bi ste plaćali. jer ste vi novinari,možeš misliti, pa be morate.

Nenad

pre 9 godina

"5 miliona dinara za neispunjavanje zakonske obaveze o zapošljavanju osoba s invaliditetom". Sta Panovicu nije jasno, da li je prekrsio zakon? Jeste! Sta sada hoce, sta se buni i sta komentarise, da za njega zakon ne vazi, da mu progledaju kroz prste posto su "demokratski" list? Fuj!

dennis kostadinovitch

pre 9 godina

list danas je jedan od najvecih zagovornika takozvanih evropskih vrednosti u srbiji. sada im se jedan takav potpuno besmislen zakon obija o glavu.

maki

pre 9 godina

Ja sam preduzetnik i prosle godine sam platio 600000 rsd zbog iste teme. Mislim da je zakon los, ali ako su naplatili od mene, ne vidim razlog da oproste Danasu.Naprotiv

Invalid

pre 9 godina

"Danas" su jedine novine koje citam. Dobro sam upoznat sa odredbama zakona o obavezi zaposljavanja invalida, jer spadam u tu kategoriju. Veoma sam razocaran sto moj omiljeni list pripada velikom broju onih koji ignorisu zakon. Slazem se da zakon treba da bude jednak za sve i da treba proveriti da li su svi na isti nacin tretirani. Ipak, gorak utisak ostaje zbog pokusaja da se nepostovanje zakona prikrije politickim progonom. Ja sam papire vadio u jeku najvece guzve na samom pocetku kada ni nadlezni organi nisu znali kako to sve treba da funkcionise. Trebalo mi je nesto manje od dva meseca da ih izvadim, a firma u kojoj sam radio nije mogla da snosi nikakve posledice, jer odmah na pocetku dobijete papir kojim dokazujete da ste zapoceli proces. Mislim da Danas treba da prihvati odgovornost i promeni odnos prema zaposljavanju invalida, a da slobodni mediji u Srbiji treba da se ozbiljno posvete istrazivanju ove teme i stvarnim podacima koliko firmi u Srbiji ne postuje zakon i zasto nisu kaznjeni.

Boda

pre 9 godina

Danas je hvalio velikog vođu na sva usta, do one tačke kada je postao praktično nečitljiv. Nikakva razlika za mene danas ne postoji između Kurira, Informera i Danasa. Svi zajedno ste dno novinarstva i perjanice autocenzure.

Slobodan

pre 9 godina

Sta to znaci? Da ce po zakonu morati da otpuste nekog zdravog, koji im odgovara, da bi zaposlili invalida, kako ne bi platili kaznu? Ispravite me ako gresim, ali je ovo toliko bolesno, da bolesnije ne moze biti!!!

toma

pre 9 godina

to sto danas objavljuje koraksa ne cini ga nezavisnim medijem, isto kao sto i somborcevi stripovi ne cine blic nezavisnim medijem.
u oba slucaja radi se o rezimskim medijima. jedino sto eto u danasu se moze cuti i neko misljenje koje odudara od trenutne SNS hipnoze, i ne lincuju ljude po novinama, ali evidentno da je i to nedopustivo i da sad placaju kaznu zbog toga.

Goran

pre 9 godina

Secam se kako je g-din Panovic u jednoj predizbornoj emisiji u kojoj su gostovali jos i Marko Blagojevic i Aleksandar Vucic, bio veoma uspesan cutolog i upijac misli novog nam vodje. E, zato mi nije zao. A i novom vodji je to uza struka da rebne medije novcano ili ih gasi.

Zlatko

pre 9 godina

Kapiram da je sve super.

Realno u Kuriru, Informeru i na TV Pink ima sigurno dovoljno zaposlenih sa invaliditetom.

Mentalnim.

E moj premijeru ...

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Pa "sinovac"-počni da je kritikuješ oštrije-"naoštri pero" - "IZAĐI NA ULICU"-AKO SMEŠ??!!
Nemoj da se "žališ", samo kada si lično ugrožen-NAROD GRCA, INSTITUCIJE SU SAMO "BLEDA SENKA" NORMALNOG-DRŽAVA PREZADUŽENA I NESPOSOBNA DA VRAĆA KREDITE-REALNI SEKTOR ,POLJOPRIVREDA-"DESETKOVANI"-dosta je bilo "lajt" kritike i pisanja!!!
Novinarstvo je dobrim delom zaslužno,što zbog "ćutanja"-što zbog nepostojanja" istraživačkog-pravog"-što zbog "plaćenika"-što se ova srpska "saga" ovoliko produbila i produžila!!!
Priznaj ,AKO SMEŠ?!
Za početak-SEBI-ISPRED OGLEDALA-BIĆE TI LAKŠE.

Prle

pre 9 godina

Pa naravno ... Samo gledajte: ministar informisanja je poceo svoje, ovi ostali su se na vreme autocenzurisali ... A Danas smatram poslednjom slobodnim medijom u ovoj zemlji ...

danijel

pre 9 godina

Neka plati Corax pa posle neka pita Vučića da li je to u redu? Danas mu je obezbedio slobodu rada i izražavanja. Tako je radio nekada Milošević sa Borbom!!! Mada je sada gore jer nema altrenative.

Marko

pre 9 godina

Selektivna pravda je nepravda. Ovo je cista kazna. Prvo ih je premijer etiketirao kao 'Miskoviceve novine' a sada ovo. I posle nema pritisaka na medije. Ma ne nikako.

veteran

pre 9 godina

Vucic kao 90-tih kad je kao ministar informisanja u Slobinoj vladi izricao drakonske kazne i plenio stamparije novinskim kucama koje su se usudile da napisu istinu i usprotive se Milosevicevoj diktaturi!

EU Citizen

pre 9 godina

Ne znam šta je gore, da li iz EU nametnuta zakonska obaveza koja nameće firmama koga će i kako da zapošljavaju po antitržišnim političkim kriterijumima od maligne ljudskopravaško-socijalističke sorte (ništa protiv invalida, naravno, ali ništa ni za njih, to su za mene, ako su u stanju da obavljaju posao zaposleni kao i svaki drugi, i bilo kakvo posebno zakonodavstvo vezano za njih smatram za nasilje nad poslodavcima i diskriminaciju ostalih zaposlenih) , ili, odozgo na to, očigledna politička zloupotreba ovih zakona od strane aktuelne vlasti za kažnjavanje opozicionih i kritičkih medija.

Spectator

pre 9 godina

Ko čita Danas (a ja ga čitam od prvog broja) jasno mu je da je do ovog kažnjavanja došlo zbog genijalnih karikatura Koraksa, kolumni draže Petrovića,Odalovićke, Devićke i drugih čiji je neprkosnoveni junak overlord kakao ga naziva Basara. E, izgleda da je overlord rešio da Danasu stane na rep kao što je to činio kada je bio ministar informisanja.

OSI

pre 9 godina

Prvo i prvo, nije politicki korektno ljude nazivati invalidima, vec se kaze osobe sa invaliditetom (skr. OSI).
Kao drugo, ovakav Zakon o zaposljavanju OSI potpuno je nedelotvoran, cak i nepotreban u danasnjoj Srbiji. Naime, prvo sto se ne primenjuje, a i kada se primeni, ne zna se tacno gde idu tzv. penali. Po tom zakonu svaki poslodavac na svakih 20 radnika mora da zaposli invalida ili da placa tzv. penale. Sta se desava sa onima koji imaju, recimo 23 radnika, a proces proizvodnje nije prilagodljiv za osobe sa invaliditetom. Taj poslodavac bi trebalo da placa penale. Medjutim, gazda lepo otpusti cetvoro radnika, ustedi pare, a ostali radnici bivaju ekstra optereceni ... (Nemojte misliti da se ovo ne desava, itekako se desava.)
Predlozio bih da se kriterijumi za dobijanje statusa osoba sa invaliditetom poostre, ali i da svako sa invaliditetom dobije sredstva za zivot ...

Miroslav

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da postoji zakon koji tera NA SILU jednu privatnu firmu da nekog zaposli. Privatna preduzeća treba da zapošljavaju samo, jedino i isključivo onog kog žele. Tačka.

Za primer drugima

pre 9 godina

...koji ne pisu kao Kurir i Informer. A pitanje za B92: gde je izvestaj sa konferencije za stampu Sase Radulovica povodom stetnih ugovora sa Arapima za JAT i prodaju zemlje u Vojvodini? Da ste lepo izvestavali narod bi cuo da je od 5 ugovora objavljeno 2, i koja 3 nisu objavljena i sve lepo i jasno. Ovako i b92 ucestvuje u kreiranju mraka u Srbiji, doduse ne kao Kurir Informer i Pink ali ima svoj doprinos.

unikum

pre 9 godina

Au.... pa da li je moguće da Srbija ima toliko invalida. Ako sve firme imaju obavezu da prime po nekog pa to je baš cifra, ili je to namerno donet zakon kako bi neke firme ostale bez invalidnih lica i naravno bivale kažnjene, Samo se pitam? ....

Dragan

pre 9 godina

Pitam gospodina Vucica: "Zasto nije kaznjen goaspodin Mitrovic i firma "Pink" koja duguje milijarde za poreze i doprinose?
zasto im se prinudno ne naplate ti dugovi?
Da li je to ono ste gradjanima obecali?
Hvala.

Мр. Гоод

pre 9 godina

(SMEDEREVAC, 19. avgust 2014 16:46)
а што Ви не изађете на улицу, блокирате саобраћај, направите медиј који ће на сав глас критиковати власт...? Зашто очекујете од Пановића и његових колега да раде оно што Ви не радите?

Mia

pre 9 godina

Zakon je u najboljem duhu evropskih zakona. Oni koji misle da privatne firme nisu duzne da postuju ovakve stvari nisu u pravu, i privatne firme su deo drustva, a u drustvu ima i invalida zar ne? Besmisleno je pravdati bilo koga ko nije ispostovao zakon, sad za ovog vazi za ovog ne vazi, ne, zakon vazi za sve, a ako i neki drugi krse isti zakon treba i na njih ukazati.

toza

pre 9 godina

Totalno nakaradan zakon gde država svoje obaveze prebacuje na privredne subjekte. Postoji zakon o zabrani diskriminacije koji rešave problem i osoba sa invaliditetom tj. niko ne može biti diskriminisan po bilo kom osnovu pa ni po osnovu invaliditeta. Država je na ovaj način htela da prikupi još malo sredstava od privrede jer šta je drugo teranje privrednika da na svakih 50 zaposlenih moraju imati po jednu osobu sa invaliditetom. Zamislite da neko ko ima npr 10 zaposlenih i ko jedva sastavlja kraj sa krajem mora da zaposli još jednu dodatnu osobu kako bi ispoštovao ovaj zakon. Naravno privrednici mogu da se odluče da ne zaposle osobe sa invaliditetom ali onda na plaćaju mesečnu nadohnadu u visini minimalne mesečne zarade. Veliko je pitanje za vladu na koji način se koriste do sada prikupljena sredstva po tom osnovu. Takođe je tačno da ukoliko firma već ima zaposlene sa invaliditetom process dokazivanja je višemesečni.

danas za sutra

pre 9 godina

Vrhunska podrška Danasu, Listu - Heroju u vremenima vunenim.
Protiv ove i ovakve interesne grupe što kažnjava, pisalo se naveliko, argumentovano i tačno, ne tako davno.

mira

pre 9 godina

Podržavam ovu akciju protiv onih koji ne poštuju zakone koji su usmereni na pomoć invalidima. Danas-u, ćuti, plati kaznu, izvini se i zaposli kako i zakon kaže!!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (potpuno, 19. avgust 2014 14:29)
Ocigledno da polovina komentatora, ukkjucujuci i tebe ni ne procita tekst, vec samo naslov. Ili vidi sta pisu ortaci, pa u istom stilu. Jer Danas jeste zaposlio, za razliku od drugih, dva indvalida, ali je PROCEDURA koju je izmislila nasa drzava komplikovana, pa im to nisu priznali. I reci mi, majstore, koliko invalida radi u Vladi, Skupstini ili SNSu?

svetlanast.

pre 9 godina

Kaznjavanje Danas-a je ODMAZDA.
Citaoci i novinari nece imati nista od toga sto ce neko za deset godina reci da je pogresio - vec vidjeno.
U Srbiji je sve po zakonu, i pljacka drzave i gradjana, i zaposljavanje, i doktorati, i diplome, i vukovci, i placanje poreza, i zdravstvo i gradjevinarstvo i putna privreda, i Sariceva kupovina po Srbiji - sve je po zakonu - samo jos da Danas ispuni zakonsku obavezu...
Vesela Srbija.

Tja.....

pre 9 godina

Firma nije u obavezi da zaposli osobe sa invaliditetom, ali onda mora da plaća dodatni novac ("penale", neko reče) u visini od jedne prosečne plate, na svakih 50 zaposlenih. Procedura zapošljavanja je komplikovana, pre svega jer zaposleni sam treba da se javi lekaru i pokrene proceduru. Jesmo hteli ljudska prava? E pa to košta.

depos

pre 9 godina

Sve je to u skladu sa evrointegracijama kojima zemlja stremi.Vučić ima veću podršku zapada nego što su je imali Đinđić,Koštunica i svi ostali lideri DOS-a.Jeste Vučić promenio ideologiju,ali je ostao populista i apsolutista,kome kršenje demokratije,ljudska prava i medijskih sloboda nisu problem.

dijaspora

pre 9 godina

To vam je kao kad policija zaustavi Yuga i proverava papire navodno zbog brzine, a okolo zuje i jure dzipovi i mercedesi sa zamracenim staklima koje niko ne sme da zaustavi jer, jel'te, ne zna se ko je iza njih. Tako je to i za struju i za mnogo drugo. Neki ostaju nedodirljivi, a na nekima se lome koplja.

Odliveni

pre 9 godina

Nista, sad su me naterali da kupim pretplatu na Danas. Vec duze planiram, ali nikad da i odradim. Sad bas hocu. Podrska Danasu - nije vam bilo lako ni za Slobe i Vucica, ne moze biti ni za Vucica i Dacica.

Dragoslav iz Parcana

pre 9 godina

Bio sam otpusten i
nezaposlen 3 godine
Radio na crno....
3 god. po Sudovima....Pravosnazno resenje kaze da je firma duzna da mi nadoknadi troskove sudjenja, isplati zarade za period od 3 god.
i da me odmah vrati na posao.
Nezaposlen sam!
I dalje smo na sudu!
Gde je drzava da tako kazni mog poslodavca?

bezimena

pre 9 godina

Ko ce da prijavi i pokaznjava raznorazne agencije, savete, komisije, Skupstinu, pravosudje, javna preduzeca, RTS itd itd. itd. jer NE postuju Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom?


Koliko je ovaj zakon besmislen i neodrziv kada su u pitanju privatni vlasnici bilo kakve firme, toje tek za posebnu raspravu.

Kako bilo, evo nama originalnog AV, od dana ulaska u SNS bio je ionako samo losa i napacke okrenuta kopija samog sebe!

Ivan

pre 9 godina

Radim u privatnoj firmi sa 400 zaposlenih, i po zakonu na svakih 50 radnika treba da zaposlis 1 invalidno lice. Ukoliko ne zaposlis invalidno lice, prilikom isplate zarada placa se naknada od 40-50 hiljada din u fond za pomoc invalidnim licima. Procedura nije komplikovana i ne traje vise meseci.

CUBE

pre 9 godina

Radila sam u firmi koja je zaposlila osobu sa invaliditetom na izmisljeno radno mesto tako da taj radnik nista nije radio. Kasnije smo saznali dve kljucne stvari: Na osnovu preuzete osobe sa invaliditetom sa Biroa firma je dobila 10,000€ stimulacije od drzave.
Druga cinjenica VLASNIK NIJE UPLACIVAO OBAVEZNE POREZE I DOPRINOSE.
Poreska inspekcija niti bilo koja druga nikada u firmu nisu dosle.

slobodan

pre 9 godina

Ja ne mogu da verujem dokle smo mi dosli. Ne mogu da verujem da neko moze ovo da podrzava, pa cak i da je politicki aktivan kod vladajucih stranaka. Zasto poreska uprava ne pokrene izvrsne postupke protiv beka za neplacene poreze, onda protiv mitrovica, percevica, i da ne nabrajam dalje. U redu je da se zakon postuje, ali da li je u redu da se sprovodi ovako ocigledno selektivno. Da li je u redu da se zatvara Madera zbog jednog neprijavljenog radnika od njih 77. Po toj logici mogu pola Srbije da zatvore. Pa sta to znaci, jel treba da, kada se promeni vlast jednog dana, ti novi nastave isto ovako? Sta i ako kritikuju vlast. Pa vladajuca stranka ima rekordnu popularnost. Da li je moguce da im smeta i mali glas protiv da se cuje? Steta je sto se ovde, ako se ovako nastavi, nikada nece napraviti normalni drustveni odnosi. I cudi me da se niko ne plasi kasnijih posledica kada sidje sa vlasti. Izgleda da nam je elita daleko manje kvalitetna od naroda, kakav god on bio.

Aca

pre 9 godina

Ma dobro kazna nego 5 miliona.....
Meni to malo deluje kao previše....
Zakoni su takvi da svako može da popije kaznu ali ne mora...A cifre su tolke da mogu da unište bilo koji poso po potrebi....

Realko

pre 9 godina

Kada bi se zakon primenjivao na svaku firmu 99% njih bi trebalo da plati kaznu ali naravno ne mogu se svi kazniti nego samo oni na koje AV pokaze prstom

eccles

pre 9 godina

slazem se sa panovicem, osim u jednoj stvari, a to je nezaposljavanje osoba sa invaliditetom u drzavnoj upravi. cini se da tamo i nema zaposlenih bez nekog hendikepa, najcesce mentalnog i to vrlo ozbiljnog. imam utisak da je vecini to glavna, ako ne i jedina kvalifikacija.

ironiju na stranu, pa jel' neko iz redakcije stvarno mislio da ce crveno-crni ministar informisanja da vam se skine sa grbace sada kad je avanzovao u kalifa?!

Nezaposleni gradjanin

pre 9 godina

Meni je intresatno da smo doneli zakon po kojem poslodavci koji imaju veci broj radnika moraju da imaju i jedan broj osoba sa invaliditetom u njihovoj kompaniji lii ce da placaju ogromne kazne zbog toga. Zar taj zakon, onda ne diskriminise ostale nezaposlene, jer favorizuje samo jednu grupu nezaposlene sa invaliditetom u zaposljavaju, ne secam se da je u bilo kome zakonu pisali da poslodavac ne sme da zaposli osobe sa invaliditetom, ali sad imamo jedan gde pise da ih mora zaposliiti i onda su drugi nezaposleni u neravnporavnom polozaju u drzavi gde imao preko 700 i vise hiljada nezaposlenih, a sa druge strane se naovdno borimo za ravnopravnost i jednakost svih.

mitsotakis

pre 9 godina

vlada republike srbije je svakako ispunila tu zakonsku obavezu, imaju invalide (u mozgu) na mestu predsednika vlade,ministra rada, i naravno ministra policije!

Velja

pre 9 godina

Radim u drzavnoj firmi i svih sest invalida koje imamo je stalno na bolovanju, a i mi ostali, nas cetvoro, polako postajemo invalidi, jer radimo i za njih, a ne postajemo, sa godinama, ni mladji ni zdraviji. Nisu oni krivi sto ne mogu da rade, ali drzava treba da nadje neko drugo resenje i za njih i za nas. U losim uslovima ni zdrav covek ne moze da radi!

Silver Surfer

pre 9 godina

Klasican pritisak na medije. A kod nas zakon moze i ovako u onako da se tumaci. Sve zavisi ko je u pitanju. Informer sigurno ne bi bio kaznjen ako bi ta ista inspekcija utvrdila da nemaju ni jedog zaposlenog invalida. Dali bi im neki rok da to isprave ili cak mozda ni to. S druge strane su oni koji prodju kao Danas, cak iako je procedura zadovoljena inspekcija moze sve to da ne prizna i rebne kaznu. A to je jasna poruka da treba da se zapitate kakva vam je uredjivacka politika i da bi trebalo da je promenite.
Kao sto mozete da vidite poslednjih dana glavni krivac sunovrata srpske ekonomije je tajno udruzenje kafedzija koje funkcionise na od davnina postavljenim pravilima, da se ne izdaje fiskalni racun i ne prijavljuju radnici. Ali, veliki mudrac koji vodu ovu Vladu, inace pravnik po struci, resio je da im doskoci. Katanac na radnju, kazna i obelezavanje kao sto su se nekad obelezavale jevrejske radnje u Nemackoj. Kamo Bogicevice milijarde duga za porez, stotine miliona Mitrovica i slicnih? Ali, raskrinkace mudrac kafedzije a razdragana svetina ima da klice. Ista ona koja je poverovala da ce se voziti dzabe u prevozu. I koja veruje da se invalidi ne smeju diskriminisati.

TalacPrivatnik

pre 9 godina

@mira, @invalid, @ostali...
Objasnite, molim vas potanko i detaljno, kakvo je drvo, koliko je, tacno koliko listova ima, grana, grancica, sve do poslednjeg detalja. Nije nam jasno. Coravi smo i slepi svi do jednoga. Drvo je najbitnije. Šumom neka se bave neki drugi. Mi cemo trositi vreme i resursurse na svako pojedinacno drvence do iznemoglosti.
Gospodo, zar vam vise nije dosta zamena teza, spinova, podvala, sveopšteg dezavuisanja, preveslavanja...
Suština ovde nije u potrebi da se štite ugrožene kategorije. Ta potreba se podrazumeva u svakom normalnom društvu i tu nema razgovora.
Problem je u načinu na koji država prebacuje svoje odgovornosti na realan sektor i primenjuje ih ucenama i drastičnom prinudom. Sa druge strane, najosnovnije obaveze nije u stanju da sprovede u normalnom postupku.
Porez je obavezan i tu nema rasprave. Ali pored poreza obavezni smo da posebno plaćamo kategorije koje nam je država natovarila: eko taksu, taksu za šume, taksu za puteve itd, itd.
Porez je dakle samo apanaža za prekomernu nezajažljivu nesposobnu državnu administraciju i ostale društveno-političke prilepke.
Nismo mi normalno društvo. Blago nama. Previše smo "obrazovani" i suviše "kvalifikovani" da bi smo se bavili suštinskim stvarima.
Ne postoji ekonomski, matematicki, fizički, pravni, naučni, nenaučni model koji ovakvu ludnicu može uspešno da izdrži.
Samo se vi bavite nijansama bele boje na zidu. Do iznemoglosi. Šta li ćete jadni vi da radite kada zida a ni šume više ne bude?

Sync

pre 9 godina

šta očekivati od vlade u kojoj su svi osobe sa invaliditetom, i koji novinarstvo zamišljaju poput Informera i Kurira, Pinka gde su urednici i novinari, čast izuzecima, ozbiljni invalidi sa neretko teškim psihosomatskim poremećajima.

guja

pre 9 godina

Ne brinite, setiće se oni i da vam uvale neki socijalni slučaj ako imate veliku gajbu. Šta će ti prazna soba, kad ljudi nemaju gde. Postoje prava i obaveze. Država treba da je pravna, jel tako. Ali ovi dunsteri prave obaveznu državu. Imaš samo obavezu prema državi. Invalidi treba samo fakultativno da rade, ako hoće. Država, tj. svi mi treba da ih zbrinemo, da im olakšamo život. Pa kreteni birokratski, koliko državnih ustanova ima prilaz za ljude u kolicima. Pa ni svaka bolnica nema. O sudovima da ne pričamo. Ali privatnici sve to moraju i to je ta obaveza. A da nas pregleda neka nezavisna lekarska komisija, proruska, proevropska, proamerička, promarsovska, ustanovila bi da smo svi mi privatnici invalidi. Što u mozak, što u noge, leđa, ruke... Ali nas spašava što nemamo vremena da odemo kod lekara, tako da i zaboravimo da smo invalidi. Privatna preduzetnica nema pravo na porodiljsko bolovanje. Država mrzi privatne preduzetnike, jer su uvek na vlasti unuci, praunuci boraca za radnička prava, koji u ovom slučaju znaju za prava, ali svoje obaveze zaboravljaju. I uvek dolaze novi koji su mnogo nemali, energiju rasipali na mržnju prema onima koji imaju, umesto da probaju da se zaimaju. Neko će reći treba da se radi. Ne, treba da se misli. Prvo je misao, pa rad, pa tek neka materija se stvori, novac, šta već. Ali dunsteri, pošto nemaju alatku za misao, preskaču proces proizvodnje i odma' se 'vataju za pare, materiju, ali tuđu. Ali čemu filozofija, sociologija, čemu ova analiza kad pismeno rešenje ne postoji. Postoji batina, revolucija, rušilačke demonstracije, tad dunsteri ukapiraju. Ova vlast, a i ona pre nje i pre i pre, sve više liči na pijanduru koja maltretira celu kafanu, neki izađu, neće da se kače, neki probaju na finjaka, neki se plaše, a na kraju popizde neki normalni momci (ko bi rek'o za njih), pa ogluve bitangu od batina i izšutiraju ga napolje. E to čeka ove dunstere. Kad se najmanje budu nadali. Jer nemaju alatku za misao.
Ako objavite ovo i neki dunster ispravno skonta da uzbunjujem javnost, slobodno prosledite moj mejl nadležnim službama, pravi je, nije lažan. A inače dunsteri mi ni najmanje ne smetaju, ni materijalno ni duhovno, ali zreli su za šišanje. Hvala na pažnji.

djole

pre 9 godina

Mada nema neke direktne veze sa ovim, trenutak je da se podsetimo kazni koje je rukovodstvao Kosarkaske lige Srbije izricalo treneru Partizana zato sto je u toku utakmica prve lige skidao sako i na taj nacin uticao da se ugled nase lige srozava. A koliko se samo taj ugled srozao u sezonama kada su upravljanje ligom i klubovima uzurpirali politicari i manipulatori tipa dr Nebojsa Covic.

Panovic je kao pol.analiticar bio isuvise blag prema svojim dzelatima kada je gostovao u emisijama, gde je vrlo cesto zauzimao mesto u redu u kojem se utrkivalo ko ce vise da ocrni ex vlastodrsce. Ipak, treba mu pruziti podrsku inace cemo svi da kupujemo novine za 20 dinara sa dodatkom golih cica na svakoj neparnoj strani, ukljucujuci naslovnu.

jednom radikal uvek radikal

pre 9 godina

Pa neća valjda na Informeru, Kuriru, Našim novinama i sličnim gromadama novinarstva da trenira strogoću naš Vođa? Ipak on ima iskustva iz prošlog života sa njima.

Маринко

pre 9 godina

Оно што није успео да заврши као министар информисања и да урнише све, Вучић докусурује. Гласали сте, молим лепо. Терор тек почиње.