Subota, 16.08.2014.

12:48

Vučić: Rusi razumeju naše poruke

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom da će Srbija znati da zaštiti odnose između te dve države.

Izvor: Beta

Vuèiæ: Rusi razumeju naše poruke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

niko_od_juče

pre 9 godina

Nismo ni mi ni Rusi od juče, jako dobro shvatamo opseg svakog postupka ili odluke. A najvažnije je da se poštujemo i da dileme nema oko namera prema onom drugom. Podrška premijeru i vladi za stav i način kako se nose sa spoljnopolitičkom situacijom u vezi krize u Ukrajini.

narax

pre 9 godina

Vlada zna šta mora da ispuni u odnosu na EU i zna kako da ne pređe granicu i ne ugrozi odnose sa Rusijom. Ništa tu više ne bih dodao!

PABLO

pre 9 godina

Ispitivanje ugovora sa NISom nije povezano sa Rusima,ugovor sa NIS om Ds nikada nije dao na javni uvid,kao ni mnoge druge.Jedino sta premijer zeli jeste da se uveri da li Srbija nije tim ugovorom ostecena.A sto se tice sankcija Srbija ih nikada nece uvesti Rusiji pre svega zbog ekonomskih razloga,pa na kraju i prijateljskih.

lazo90

pre 9 godina

Ambasador Rusije, Cepurin, je u razgovoru sa premijerom Vucicem istakao cinjenicu da je dobro sto je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, cime je potvrdjen korak napred u daljoj saradnji dve zemlje, sto nasoj zemlji zaista mnogo znaci.

krofna

pre 9 godina

Pohvaljeni su napori nase zemlje za mirno razresenje krize u Ukrajini i jos cu vise ucvrscene tradicionalno jake veze Srbije i Rusije, ovaj sastanak je bio veoma konstruktivan i veoma ce znaciti u razvijanju medjusobne saradnje u mnogim oblastima.

olovka

pre 9 godina

Sastanak ruskog ambasadora Cepurina i premijera Vucica je nasoj zemlji dobro dosao kao povratna informacija od strane Rusije po pitanju reakcije Rusije na srpsko odbijanje uvodjenje sankcija pomenutoj zemlji, cime je nasa zemlja pokazala da drzi do sebe do kraja po ovom pitanju.

DARKO - LAZOVIC

pre 9 godina

Nadam se da je danasnjim susretom ambasadora Cepurin i Aleksandra Vucic otklonjena i svaka pomisao da ce Srbija uvesti sankcije Rusiji. Po ko zna koji put je Vucic jasno rekao da Srbija to nece uraditi iz mnogo opravdanih razloga. Mislim da ce se tek sada pokazati koliko je ova odluka o neuvodjenju sankcija Rusiji ispravna za Srbiju i njene gradjane. Ovo je bio veliki test, kojeg smo sa uspehom polozili. St ne znaci da i dalje nece biti pritisaka, ako nikako drugacije ono pojedinacnih, ali nadam se da cemo uspeti svim izazovima da odolemo.

Pavle

pre 9 godina

Naši odnosi sa Rusijom se nimalo neće promeniti zbog istrage oko NIS-a koja je pokrenuta jer druga strana nije ništa kriva, oni kupuju ono što su naši ponudili a sad treba naći krivca ako postoji..

delfin

pre 9 godina

Srbija i Rusija su dve zemlje koje vec decenijama odrzavaju veoma prisne i prijateljske odnose, izmedju nasih drzava postoji medjusobno uvazavanje, zato i ne cudi odbijanje Srbije da se Rusiji uvedu sankcije, treba odrzavati jos slicnih sastanaka u buducnosti.

biser

pre 9 godina

Sastanak ambasadora Cepurina i premijera Vucica je od velikog znacaja za Srbiju, ovakvim razgovorima se jacaju nase medjusobne veze i treba ih sto cesce organizovati, takodje je dobro to sto je izrazena nada u unapredjenje odnosa na polju energetike i gradjevinske industrije.

bubamara

pre 9 godina

Cesti sastanci sa ruskim predstavnicima su za Srbiju veoma znacajni i predstavljaju i vise nego dobru sveobuhvatnu saradnju nas male drzave i Rusije, kao jedne veoma mocne sile. Cepurin je istakao cinjenicu da je Rusija zadovoljna stavom Srbije po pitanju neuvodjenja sankcija istoj.

frula

pre 9 godina

Nasa zemlja je zadrzala svoj stav povodom neuvodjenja sankcija Rusiji, sto oni veoma cene, kao sto se moze videti iz sastanka ambasadora Cepurina i premijera Vucica nema sumnje da ce se nasa dobra medjusobna saradnja nastaviti i dalje.

grleL

pre 9 godina

Srbija je istrajala u nameri da ne uvodi sankcije Rusiji iz dobro poznatih razloga, a dijalog Cepurina i Vucica je znak nastavka saradnje dve zemlje kao i poruka zahvalnosti Rusije za gora pomenuto pitanje.

Spectator

pre 9 godina

(dex, 16. avgust 2014 18:13)

Ni po jednoj tacki nisi opovrgao moje kontraargumente.
Odgovorio sam na tvoj poslednji komentar, ali ga nisu pustili.
Zao mi je sto si tako pun sebe, a nisi u pravu.

samo OPUŠTENO

pre 9 godina

Nema brige Rusi ne ispitujemo vašu stranu i nećemo ugovor poništavati,ali ćemo ove naše muljatore debelo kazniti da budu primer drugima da tako nešto nikada nikome ne padne da pustoše svoju zemlju.

Lalatovic

pre 9 godina

@Ddule
Jeste, sad da zalupimo vrata Cepurinu, pa onda ameru i nemcu, svaki put kad cujemo nesto sto nam se ne svidi, pa da se okrenemo nesvrstanima? Vucic vodi realnu politiku i trudi se, koliko vidim da balansira a ti bi mogao da se probudis. Nema vise Tita.

flasa

pre 9 godina

Srbija nece uvesti sankcije Rusiji i zalaze se za mirno i brzo resavanje krize u Ukrajini, to pokazuje da veoma cenimo dobre odnose koji postoje izmedju nase dve zemlje, a tako ce biti i u buducnosti, treba ocekivati ostvarivanje jos prisnije saradnje u razlicitim oblastima.

Luj

pre 9 godina

Srbiji je mesto u EU, to nam određuju geografski i mnogi drugi faktori ali svakako da to neće biti smetnja uspešnoj saradnji sa Rusijom, Emiratima, SAD-om i ostalima...

SNS prevaranti

pre 9 godina

Ajde ne lupetajte svi vi ove, ambasador je došao da pita Vučića oko istrage privatizacije NIS-a i da mu kaže da se konačno uozbilji, da ne pravi cirkus i kampanju, a preko Rusa...

AlekS

pre 9 godina

Da je Rusima jasno rekao to sto je imao da kaze onda Cepurin i Moskva ne bi bli iznenadjeni otvaranjem istrage. Bice da je pred njima manji od makovog zrna a jedino je hrabar kada nikoga od njih nema okolo.

cekajuci godoa

pre 9 godina

Jedino sto Vucic treba da radi jeste da nastavi da vodi spoljnu politiku kao sto je do sada vodio. Spoljna politika nam nikada nije bila energicnija i jaca, a neutralnost moramo da zadrzimo po svaku cenu, bez obzira na to koliko tesko bilo.

ABCD

pre 9 godina

Što bi rekao moj komšija lala " Mali smo ti mi ali drčni kad treba " nema tu šta da se razume poruka. Ako nemaš stav gaze te kao mrava. Konačno smo i to naučili.

vise se ne zakopcavamo na ledja

pre 9 godina

I ti si poceo kao Milosevic, sa zamenom teza!
Kada kazes: "Rusi razumeju nase poruke", to znaci da si ti dobro razumeo njihove poruke sta dalje da radis!

Ksenija

pre 9 godina

Niti je Rusija ista kao pre 15 i vise godina, a sta tek reci za Srbiju. Vreme menja stanje u zemljama, sukobi nastaju i nestaju, Vlade se menjaju. Prijateljstva i ekonomski interesi se grade i neguju, a sa pravim vodjama u zemlji sve tece mnogo lakse i svaka se nejasnoca brzo otklanja kao sto je to sada primer. To je sada i jedini put za dalju uspesnu saradnju.

Insomnia

pre 9 godina

Dobro je da jedna zemlja, koja je jedna od najvecih sila u svetu ima razumevanje u nase trenutno stanje u zemlji, da je njihovo misljenje suprotno, onda bi to bilo mnogo lose po nas i nasu drzavu !

fenicanska boginja

pre 9 godina

Ne samo Rusi, vec i svi ostali moraju sa shvate da smo drzava sa stavom i da moraju da nas postuju. Nekako smo dobili drugaciju sliku u svetu, vide nas svi kao drzavu vrednu postovanja, a to ranije slucaj nije bio.

Ddule

pre 9 godina

Jer ima ikoga da prevede na Srpski poruke naseg PV-a?

Cepurin preti indirektno nasu vladu, samo zato sto oce da pregleda sporazume oko NIS-a. Rusija ocigledno nece to! Pa kakva je to demokratija, bre, kad ambasador jedne strane zemlje moze da uceni celu Srbiju, a PV zuri da ga odmah prima na kavu. Ma, bre, da smo ozbiljna drzava, Cepurin bi morao da spakuje kofere i napusti nasu napacenu Srbiju za najkasnije 24 sata. Ali posto nisto prava drzava, nego neka vrsta parodije, onda svaki moze da nas uceni. Zalosno, bre!

Jeca AR

pre 9 godina

Kako god da se postavimo u spoljnoj politici, oramo voditi računa da očuvamo dobre odnose i sa istokom i sa zapadom. To je teško, i ovim se pokazuje da Rusi to znaju da cene.

evita

pre 9 godina

Pa nismo bas tako razumeli danasnji interview njegove ekselencije u Politici! Ovakva budalastina Vlade u ovom trenutku moze da proizvede katastrofu, narocito ako ne nadju pare da plate dugovanja drzavnih preduzeca NIS-u pa se zbog toga ne isplate dividende sada u avgustu. Botovi stoj, ne lupajte jer ne mozemo od vasih komentara da stignemo procitati pametne.

MajdaMM

pre 9 godina

Ne može se ni zbog čega narušiti prijateljstvo sa Rusijom, izuzetno je važno i nastaviti i poboljšati u svim sferama našu saradnju, al isto tako se od Rusije ni ne krije da Srbija ide putem EU, al da sankcije Rusiji ne planira, niti će ikada uvoditi Rusiji.

igor černi

pre 9 godina

Saradnja sa Rusijom našoj zemlji može doneti samo korist i boljitak. Naročito u ovom trenutku kada joj veliki broj zemalja uvodi sankcija, Srbija ima ogromnu šansu za još veći plasman robe na njihovo ogromno tržište.

bojler

pre 9 godina

Ovo je prvi sastanak dvojice zvanicnika Srbije i Rusije nakon neuvodjenja sankcija Rusiji od strane Srbije kao pokazatelj koliko Srbija ceni i postuje Rusiju, sto se nastavlja i ubuduce, a Cepurin je preneo Srbiji pozitivan znak od strane Rusije za nastavak saradnje dve drzave.

saraRU

pre 9 godina

Srbija vodi pametno svoju spoljnu politiku, i svoj stav i ističe i ne menja ga kako prema Moskvi, tako i što se tiče načina i plana da nastavi svoje kretanje na evropskom putu.Sa Rusijom se nastavljaju prijateljski i dobri odnosi i sasvim je za očekivanje da će se oni samo dodatno,povoljno po Srbiju i razvijati u narednom periodu.

mara

pre 9 godina

EU jeste naš spoljnopolitički prioritet, ali isto tako je u našem nacionalnom ineteresu i jačanje strateškog partnerstva sa Ruskom Federacijom

torba

pre 9 godina

Ni u kom slucaju sveopsta saradnja Srbije i Rusije ne sme biti pod znakom pitanja. Sastankom Cepurina i Vucica nasoj zemlji je preneta zahvalnost Rusije Srbiji kao i dokaz da se prijateljski i poslovni odnosi dve zemlje nastavljaju u buducnosti.

Lalovic Zeljka

pre 9 godina

Stav Srbije treba da bude takav da ne budemo nikom neprijatelji, ne mozemo se zamerati ni prijateljima ni ugroziti put u Evropu.

Maraja

pre 9 godina

Jos jedan pokazatelj da smo na dobrom putu. Odnosi sa Rusima kao i sa ostatkom sveta su nam podjednako bitni i treba se drzati neutralnog stava kada je u pitanju uvodjenje sankcija Rusiji.

jelka

pre 9 godina

Oko teme sastanka premijera Vucica i ambasadora Rusije Cepurina ne treba mnogo siriti sa pricom, jer je svaki razgovor Srbije i Rusije uvek u dobrom prijateljskom raspolozenju, a to, naravno, ne treba menjati. Samo treba nastaviti ovako dobrim tempom saradnje.

GS

pre 9 godina

Heh da su nasi pradedovi bilo pametni pa izgubili bitku na Ceru mi bi sada bili ugladjeni evropejci.
Uvek smo bili na strani gubitnika. Mi samo treba da se otresemo Runja I procvetati ce nam. Evropa I svet ce da sipaju pare s leva I desna.....Ako treba nastampace za nas euro ili dva.

desetka

pre 9 godina

Sastanak premijera Vucica i ruskog ambasadora Cepurina je pokazao zahvalnost Rusije Srbiji po pitanju neuvodjenja sankcija sa nase strane, sto je veoma znacajno, i predstavlja korak napred u odlicnim odnosima Srbije i Rusije.

vozac

pre 9 godina

Razgovor dvojice zvanicnika, Vucica i Cepurina je i podrazumevao pozitivan i konstruktivan dijalog bez ikakvih sumnji u dalje sveobuhvatne odnose. Dobro je sto je glavna tema bila neuvodjenje sankcija Rusiji jer je Srbija tim gestom pokazala koliko ceni i postuje Rusiju.

levac

pre 9 godina

Danas je premijeru ocitana lekcija da nema I nesme. biti nikakve provere u vezi NIS-a. I kraj zastiti se Rusija od bruke a I nasi drzavnici koji su bili akteri poklanjanja Rusima NIS-a.

mrak

pre 9 godina

Srbiji je velika cast sto je dobila poruke zahvalnosti od strane Rusije preko njenog ambasadora Cepurina, za neuvodjenje sankcija, sto bi u suprotnom znacilo veliku gresku sa srpske strane. Tokom razgovora Vucica i Cepurina je ponovljeno da se nastavlja pozitivna saradnja dve zemlje.

dex

pre 9 godina

@Spectator, 16. avgust 2014 15:43
lepo je sto si dao kontra argumente ali si "zaboravio" da das argumente. ti si prvi rekao da smo ovakvi kao mi "bez mozga" pa me intersuje zasto?
sto se tice kontraargumenata:
1. nimalo nisi u pravu. molim te da se prvo obrazujes. ovo sto tvrdis je apsolutna besmislica
2. molim te da sam procitas prvo sta si napisao. ne znam kakve to ima veze sa onim sto sam ja rekao. bez obzira na sve oni mogu da nas podrze ili ne. podrzavali su nas i pre krima a i posle a i ubuduce ce.
3. u poredjenju sa mmf i svetskom bankom ( proveri cije su to banke) to su super povoljni i veliki kreiti. da nam ne odgovaraju ne bi ih uzeli.
4. da podrzali su oni koji su stvarna vlast na kosovu a to je nato. ja tvrdim da je nemoguce da se to desavalo a da oni nista nisu znali. to je prica za naivne. na kraju su i dokazi unisteni.

Lana

pre 9 godina

Oni koji su uveli sankcije Rusije , sami su sebi presudili. Mi niti smo u poziciji, niti nam je bila namera da pokusamo tako nesto. Dugi niz godina koji je iza nas spracava nas u tome. U ovakvim trenucima pokazuju se pravi prijatelji.

s.

pre 9 godina

Realan "vitalni interes Srbije" je da odnose sa Rusijom postavi na potpuno nove osnove, izadje iz njenog gvozdenog zagrljaja, koji nas polako unistava.

weRUshka

pre 9 godina

Naši prijatelji razumeju naš put ka EU, a mi nikada ne bismo vekovno prijateljstvo,saradnju i gotovo bratsku vezu (kako između naše dve zemleja,tako i u odnosima među našim pravoslavnim narodima) ugrozili nečim kao što je uvođenje sankija.Vučić vodi politiku dobru za Srbiju, a stavove ume da iznese i u Moskvi i u briselu i takvi stavovi Srbije su i prihvaćeni, te nema ni pritisaka, niti ikakvih ultimatuma.

Mladen Filipovic

pre 9 godina

Evidentno je da se na Srbiju gleda drugacije i da je ugled nase drzave opravdano porastao na cemu se intenzivno radi i da odnos EU prema Srbiji ima velikog znacaja ali s druge strane mora se voditi racuna o prijateljstvu sa Rusijom, s kojom ne smemo zategnuti odnose izmedju ostalog i zbog ekonomije.

RodjO

pre 9 godina

Ruski ambasador je samo komentarisao najavljeno preispitivanje ugovora sa NIS-om a pojedini mediji su od toga napravila veštački skandal. Svako ima pravo na svoje mišljenje pa i ruski ambasador.

@Nikola PO 3

pre 9 godina

Nismo mi gluplji, vec su Rusi sa našim udbašima, i Miloševicem napravili plan po kome ce nas držati u apsolutnoj zavisnosti. Da nema njihove zasluge u svemu vec samo naše gluposti, mogu da komentarišu, kao što i cine samo delovi Udbe, DSS, i SPS.
To što narod nije znao, nije ni morao jer je dao poverenje nekoj vladi da raspolaže sa sve narodnim prirodnim resursima za dobro ove zemlje. A glupo je da vam bilo ko objašnjava ono što i sami znate. Ako u tome niste ucestvovali, gledali ste insider.
Vecina u ovoj zemlji bi bila za potpuni OTKLON od RUS, kao što je nekad govorio Koštunica za DS.

occam's razor

pre 9 godina

Nikad od Rusa nismo imali neke koristi. Ni kad su nam uveli sankcije, ni kad su nas bombardovali nisu se nešto zauzeli za nas. Da se ne vraćam u dalju istoriju kad su posle Balkanskog rata hteli da daju pola Srbije Bugarskoj pa su nas Austrijanci spasili te nesreće. Znate li šta su pravi prijatelji? To su Amerikanci kosovskim Šiptarima. Ratovali su za njih i napravili im državu. Ostvarili su im istorijski san da imaju državu. E kad tako nešto nama učine Rusi onda ću da počnem da ih smatram za prijatelje. Ovako, oni su nam lažni prijatelji a to je gore od neprijatelja. Ako nas već ne vole ni Zapad ni Rusi, normalno da treba da se priklonimo modernijem, normalnijem i naprednijem svetu, a to je naravno Zapad.

Deda Mile

pre 9 godina

Bese nekad nezavisna i postovana SFR Jugoslavija i u njoj Republika Srbija, u kojoj je ruski ambasador mogao samo da sanja da ga primi predsednik vlade, a nikako i nikada za jedan dan. U ocigledno okupiranoj Srbiji, srpski premijer je potrcao za manje od 24h da se izvinjava, razuverava, obecava,..Tuzno.

Lala

pre 9 godina

Jasan je naš stav, a zadovoljni su i jedni i drugi. Nisam siguran da su Nemci zadovoljni time što su morali da uvedu sankcije, pošto ulaganja i izvoza imaju u Ruskoj Federaciji

Mladen Filipovic

pre 9 godina

Evidentno je da se na Srbiju gleda drugacije i da je ugled nase drzave opravdano porastao na cemu se intenzivno radi i da odnos EU prema Srbiji ima velikog znacaja ali s druge strane mora se voditi racuna o prijateljstvu sa Rusijom, s kojom ne smemo zategnuti odnose izmedju ostalog i zbog ekonomije.

goran bb

pre 9 godina

Pitam sve one čiji je prvi ili najvažniji argument "Rusi su naša braća", kakva smo mi to braća? Po kojoj liniji, po kom osnovu, po kom srodstvu? Ako je u pitanju pavoslavna veza onda ćemo se mi slabo 'leba najesti od te rodbinske veze a sem toga u tom slučaju 50 godina nismo bili braća jer ni jedni ni drugi nisu smeli da pomenu veru od komunista u koje se i danas veliki deo zaklinje. Ako je pomoć u pitanju onda smo braća od dva oca i dve majke, bolje da smo kumovi, više bi nam pomogli jer malo njihovog bi nama bilo mnogo ali kao i kod zelenaša našoj braći sve što nam poklone moramo višestruko da vratimo. O nekoj drugoj pomoći pitajte one koji su ih zapamili '44 i '45. Sve ih manje ima da vam ispričaju istinu, iskoristite još malo vremena da vam otvore oči. Ima tu još puno toga i iz našeg vremena ali ako ne želite da se setite i da priznate sami sebi da braćom nazivate nekoga ko nas koristi, ko štiti one koji su doprineli našem propadanju i ko nas na fin način stavlja pred zid i svršen čin onda jednostavno ne želite da otvorite oči i živite u nekom drugom svetu. Pa oni ni sami sebe ne vole koliko ih mi volimo ali ZAŠTO??

Razumevanje

pre 9 godina

Osim što razume naš položaj, mislim da Rusija pre svega razume svoje interese i geopolitički položaj, što joj pomaže da ostvaruje svoju spoljnu politiku na prostoru Balkana.

AlekS

pre 9 godina

Istraga u vezi privatizacije NIS-e, nije zanimala Ruskog ambasadora.
(Natasa, 16. avgust 2014 16:40)

A sta bi "istraga" mogla da promeni u ugovoru o privatizaciji potpisanom pre 6 godina. Da nece mozda Vucic da ga ponistava ?

Timocanin

pre 9 godina

Pitam se samo kakvu smo korist do sada imali od EU integracija? Ne uzimam u obzir ukidanje viza i slično..
(Sandra, 16. avgust 2014 15:41)

Verovatno te ne interesuje, zato i ne znas. Odgovoricu ti samo na nivou moje opstine, i to samo od donacija:
- Obnova obdanista; sredjene fasade, nova stolarija, nov inventar u svim objekima (5)
- Obnova osnovnih skola - na dve skole izvedena kompletna sanacija, sa zamenom kompletne stolarije i krovova. Nabavljeno 60% novog inventara, sa osavremenjivanjem ucionica (kompjuteri, projektori, cak i 1 "smart" tabla") (3)
- Kompletna obnova objekta Doma za ucenike (1)
- Sanacija, obnova i povecanje kapaciteta gradskog vodovoda;
- 5 vozila gradske cistoce;
- 2 vatrogasna vozila;
- Realizovana obnova i presvlacenje skoro 100 km dotrajale putne mreze u celoj opstini.
- Konstantna podrska malim preduzecima bespovratnim sredstvima (naravno, treba da se radi, a ne da se sedi u kafanama da bi isti i opstali).
To je ono cega sam se setio u ovom trenutku, sigurno ima jos.
Naglasavam da je sve gore navedeno ostvareno iz DONACIJA, a ne kredita.
I nista od gore navedenog prethodno nije sredjivano od kraja 1980-tih.
Za druge gradove prosudite sami, svuda postoje table sa informacijama, ali sam primetio da su pocele da se sklanjaju. Zasto, to ne znam.

Stojan

pre 9 godina

Uradite nesto i pregovarajte sa Rusima da nam uzmu bar 300.000 nezaposlenih ljudi sa Biroa za nezaposlene.
Garantujem da tu ima ljudi koji su potrebni Rusiji i ruskoj privredi!

slavoljub

pre 9 godina

Ugovor sa NIsom je slika nase nemoci i inferiornosti.
U udzbenicima smo ucili kako nemamo naftu, i imamo malo gasa.Banatski dvor nismo bili u stanju da zavrsimo 20-30 godina. Nismo znali da zadihtujemo skladiste gasa. Volimo mnogo da pricamo,a malo znamo da uradimo.
Dosli su ljudi koji znaju da vade naftu, mi smo znali samo da busimo do 2000 metara, nikako ispod toga. Kada smo videli da ipak ima nafte kod nas proradila nam je zavist i racunica. Rusi su napravili kataliticki kreking i rafinerije koje su nam Ameri i kompanija razbili za vreme rata 99. Mi verovatno imamo prava na vecu rudnu rentu, ali do juce nismo ni znali da imamo naftu i gas.
S druge strane sta je bilo sa US Steelom. Kada su istopili vojnu opremu odjednom su postali nerentabilni i otisli su.
Sada se pominje Mital kao strateski partner u privatizaciji US steela.Pa taj Mital, kao nas veliki prijatelj, je isekao peci u magnohromu, pokrao sve sto je bilo teze od 300 kg i pobegao. Moramo da se cuvamo takvih prijatelja u ovo vucje vreme, u kome uopste nismo sigurni.
Ili nam nije dovoljno lekcija iz istorije, pa hocemo ponovo da se navlacimo na lovacke price i lazna prijateljstva.
Malo vise strategije u ova smutna vremena.

Nikola PO-3

pre 9 godina

jeste,nisu nas rusi bombardovali,postujem to.. ali zar mora rudna renta da bude 5%???kad je u Bugarskoj 12% a kod vas u Rusiji 22%.. zasto smo mi jedina zemlja koja u zajednickoj firmi sa rusima,a u vezi sa Juznim Tokom,ima manji paket akcija??? zar nas manje "vole" nego bugare koji su u NATO? e pa "braco" rusi tako se ne radi sa rodbinom :P
(dzon travolta, 16. avgust 2014 13:59)

Rusi nas nisu silovali da potpisujemo takve ugovore. Mi smo preglupi (ocigledno gluplji od Bugara) da citamo sta pise u tim ugovorima ili ne kapiramo sadrzaj tih istih. To sto mi Ruse silujemo, da su nam rodbina, da treba da nam pomazu, da vode ratove zbog nas, da nam poklanjaju avione, rakete, PVO...to nije ruski problem, to je nas problem. Pa nama je cak uspelo i Francuze da nazovemo nasim saveznicima pri cemu oni sami ne znaju da su nam ikada bili saveznici. Svako ko sa nama nesto ugovara brzo ukapira sa kim ima posla. Tako nam onda ugovori i izgledaju. Posle, da ne kazem sta...ajde, reci cu potpisa, nema kajanja.

perkan

pre 9 godina

Rusi su nasa braca i sa njima moramo graditi sve vrste saradnje...Sankcije uvedene Rusiji su dobra prilika za nas da udjemo na Rusko trziste i tamo se bolje pozicioniramo..

Bucko razmisljam

pre 9 godina

Vučić: Rusi razumeju naše poruke

Moj Acko, nije to problem, problem je sto i ZAPAD "vrlo dobro razume" sta Srbija porucuje Rusiji i sto ce se to gradjanima Srbije "obiti o glavu" !
Samo *** Aleksandar Vucic moze verovati da su svi na zapadu "slepi kod ociju" i da ne vide da se Srbija "svrstala uz Rusiju" i da ce svaki taj "izliv ljubavi" izmedju srpskih i ruskih "visokih zvanicnika" gradjani Srbije platiti IZOLACIJOM i dugogodisnjim zastojem Srbije u "jevropskim integracijama" ?

Spectator

pre 9 godina

...Vodim se isključivo ekonomskim i političkim interesima koji su:
1 rusi imaju snažno prisustvo u ekonomiji srbije i možemo sebi jako naskoditi
2 podržavaju nas oko kosova i rs.
3 dali su nam povoljne kredite
4 nisu podržali šiptare na kosovu da vade ljudima organe
ima sigurno još. pa navedu i ti neki argument ako ga imaš
(dex, 16. avgust 2014 14:12)

Dacu ti samo kontraargumente:
1. Osim NIS-a, nemaju skoro nikakvo drugo prisustvo u ekonomiji Srbije.
2. To sto nas podrzavaju oko Kosova ne znaci da ako im udarimo sankcije, nece promeniti misljenje. Dobili su Krim, tako da im je sad svejedno u kom trenutku ce ta podrska prestati, narocito ako im samo malo stanemo na zulj. U proslosti su nam desetinu puta zabili noz u ledja, zasto ne bi i sad? A i sta imamo mi od njihove podrske? Kosovo je IZGUBLJENO za sada, pa ko zna do kada. Ocigledno ne znate trenutnu situaciju u regionu.
3. Povoljni krediti? Povoljni KREDITI?!! Ja znam samo za jedan: 800 miliona $ za zeleznicu, sa uslovom da ruske firme ucestvuju u obnovi sa 80%. Napravite matematiku i shvaticete da ce privreda Srbije od 160 miliona (toliko nam ostaje kad se isplate ruske firme) kredita koje ce realno iskoristiti, morati da vrati svih 800+kamata koja je pozamasna. Cifra prelazi milijardu dolara.
4. Besmisleno. Zar je to neko podrzao?
Dovoljno je sto sam odgovorio na tvoje netacne tvrdnje. Lupajte minuse, ljubav je slepa, zato zaljubljeni bauljaju u mraku.

Junosa

pre 9 godina

Hvala Rusiji na konstruktivnom stavu ocuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, i sto pravo Srbije na postojanje na KiM brani u svim velikim medjunarodnim organizacijama.

PREISPITATI PA KOMENTARISATI NIJE STETNO PO ZDRAVLJE.

pre 9 godina

(dex, 16. avgust 2014 14:12...Kakvi su ti to argumenti o ekonomiji kada Srbija preko 90% izvoza i uvoza ima sa tim zapadom i onima koji su uveli sankcije Rusiji,pa podrska nevadjenju organa pa to ni kanibali ne bi podrzali a ne zapad a i sami Kosovari osnivaju sud a i osudjuju sve pa i to navodno vadjenje organa koje tek treba da se dokaze ako nam se vec i to ne obije o glavu kao i sve do sada.Nisam za sankcije nikome ali Rusi malo malo vrse invazije i osvajaju tudje teritorije a ovamo su protiv otimanja Kosova pa gde tu ima logike ali kad sve covek uzme u obzir politika je velika k.rva.zar ne.

Srđan CG

pre 9 godina

Crna Gora je Rusiji uvela sankcije u aprilu. Par dana nakon EU. To je izazvalo uznemirenje među hotelijerima i zaposlenima u turizmu. Mnogi su se uplašili da smo upravo prepolovili prihod od sezone Šta se desilo? Rusi su ovog ljeta došli u tolikom broju da je to zaprepastilo i najveće optimiste. Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije CG (koji su objavljeni prije neki dan) broj ruskih turista je po prvi put nadmašio broj turista iz Srbije i Rusi su tako zauzeli prvo mjesto na listi gostiju koji dođu u CG. Da iznenađenja ne hvali postarali su se i Ukrajinci, koji ovog ljeta izbili na treće mjesto i potisnuli iza sebe Bosance, i Kosovare i Makedonce. Toliko o sankcijama. Pozdrav iz Crne Gore.

Predrag Misic

pre 9 godina

Srbija bi mnogo izgubila kad bi pokvarila prijateljstvo sa Rusijom a nasa ekonomija bi najvise pretrpela tako da ne ugrozavajuci EU put, treba nastaviti sa prijateljskim odnosima sa Rusijom i to vrlo dobro uspeva nasem premijeru.

Sandra

pre 9 godina

(Bucko razmisljam, 16. avgust 2014 15:19)
Pitam se samo kakvu smo korist do sada imali od EU integracija? Ne uzimam u obzir ukidanje viza i slično..

imam

pre 9 godina

Rusija nas razume u svakom slucaju Vucic se dobro izrazio to je znak EU da mi hocemo ruse a ne njih najveca muka je u tome sto se tako dugo odugovlaci dajte vec jednom nemojte varat narod mi hocemo a u stvari Vucic Dacic hoce Rusiju pa uvek govorite da ce narod biti obavesten pa recite te onda cemo videti sta je narod izabro dosta je bilo muljanja daj da se jednom vec krene pa da znamo koji pravac ste izabrali

Deansgate

pre 9 godina

Meni je samo žao što imam osećaj da mi gajimo ljubav prema Rusiji kao što smo oduvek i kao što i treba ali sadašnja Rusija nije više carska majka Rusija nego zemlja teške mafije, ogromnog interesa i novca. I totalno ih boli uvo za neku tamo Srbijicu koja toj sadašnjoj Rusiji ne treba nista... žao bi mi bilo da se mi nešto dicimo odnosima a oni nas i ne spominju... Ako bude nešto konkretno a ne samo zahvalnost ambasadora u Beogradu od kojeg se to i očekuje, onda ću biti zadovoljan.

stanko

pre 9 godina

suvise smo mali kao zemlja za uvodjenje sankcija,zboga toga premijer je mudar politicar koji zna da je nasa buducnost u eu a s druge strane zbog povezanosti s ruskim narodom mi cemo biti uvek uz rusiju

dex

pre 9 godina

@ Spectator, 16. avgust 2014 13:33
..u stanju sam da vodim civilizovanu i argumentovanu konverzaciju. iako po tvom mišljenju nemam mozga (aludiras na nedostatak inteligencije) ja smatram da ne treba uvoditi sankcije rusiji bar do trenutka kada više ne budemo imali ikakvog izbora. vodim se isključivo ekonomskim i političkim interesima koji su:
1 rusi imaju snažno prisustvo u ekonomiji srbije i možemo sebi jako naskoditi
2 podržavaju nas oko kosova i rs.
3 dali su nam povoljne kredite
4 nisu podržali šiptare na kosovu da vade ljudima organe

......ima sigurno još.
pa navedu i ti neki argument ako ga imaš

Metuzalem

pre 9 godina

Nema nama pomoći. A kakvi smo, to ni ne zaslužujemo.
Sve što Veliki Vođa kaže je sušta negacija od onoga što radi, misli i što je prosta činjenica.
Evo recepta koji može pomoći prosečnim glasačima u Srbiji da učine nešto za svoje dobro na sledećim izborima:
Počnite da vodite dnevnik sa izjavama Velikog Vođe, a onda to pročitajte pred izbore.

lozac

pre 9 godina

Nemamo mi politiku u vezi toga, sutra kad se resi kriza oko Ukrajine i jednima i drugima necemo trebati, trgovace direktno a nas zaboraviti, a mi od hvala nemamo nikake koristi...

winston

pre 9 godina

Pogledajte te zemlje sto nisu za sankcije Moskvi. Kako one izgledaju, kakva njihova ekonomija. I onda pogledajte te zemlje sto su za sankcije. Mislim da to nesto govori.

gubernija

pre 9 godina

@Spectator
Mnogo smo u prošlosti grešili. Uvek na svoju štetu. Naročito u XX veku. Nepromišljeno smo birali pogrešnu stranu. Moramo da napravimo tačne kalkulacije i da izaberemo stranu gde možemo da ostvarimo svoje nacionalne interese i na dobrom smo putu...

Maxim

pre 9 godina

Mislim da će se tek pokazati koliko je ova odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ispravna za Srbiju i njene građane. Ovo je bio veliki test i siguran sam da smo ga položili.

dejan

pre 9 godina

Ja samo da kazem, iako se ne slazem sa unutrasnjom politikom Vucica i snsa, da im je spoljasnja dosta dobra... Pokusavamo da balansiramo, da budemo neutralni i za sad nam to uspeva. Sa jedne strane imamo Rusiju koja ce ceniti to sto nismo uveli sankcije, jer su svi drugi to uradili, Nemacka ce nas razumeti, i postajemo jedna od retkih zemalja koja sa Nemackom moze da saradjuje na polju Ruskog trzista, jer Nemci cuvaju Rusko trziste (mislim da je to sve izdogovarabi u Berlinu vec). Ostale zapadne zemlje ce zeleti da nas drze blizu, jer smo u dobrim odnosima sa najvecim ekonomskim igracima u Evropi. I onda odjednom postajemo znacajni na karti Evrope, i u daleko boljoj poziciji nego okolne zemlje. Sad je samo cilj da ne izigramo nicije poverenje. Po meni igra na ivici noza, ali iz koje moze mnogo da se profitira..

dzon travolta

pre 9 godina

jeste,nisu nas rusi bombardovali,postujem to.. ali zar mora rudna renta da bude 5%???kad je u Bugarskoj 12% a kod vas u Rusiji 22%.. zasto smo mi jedina zemlja koja u zajednickoj firmi sa rusima,a u vezi sa Juznim Tokom,ima manji paket akcija??? zar nas manje "vole" nego bugare koji su u NATO? e pa "braco" rusi tako se ne radi sa rodbinom :P

Napad ironije subotom

pre 9 godina

A ja mislio on isao kod ambasadora po packe sto je Nesa Dr Stefanovic otvorio neku istragu, kad ono saopstenje iz Vlade kaze drugacije. Hvala pres sluzbo Vlade, sad znam sta i kako treba da mislim

djuro

pre 9 godina

samo provocirajte zapad???

i hvalite se glupostima.

umesto da cutimo, gledamo svoja posla, mi stavljamo prst u oko

nista nismo naucili

a g. premijer zvani ribica!!!!!!

milenko

pre 9 godina

Ima vremena, mi uvek poslednji sve shvatimo! Mi znamo da se bunimo kada nas okupira jaci i ubija nasu decu, a kada se to isto desava u nekoj drugoj zemlji, mi trazimo neki srednji put- e pa gospodo, nema ga! U Ukrajini i Palestini ginu neduzni, dok Srbija sve to posmatra - neutralno!

Потребно је ипак више.

pre 9 godina

Svi ljudi sa iole malo mozga su za sankcije Rusiji!
I to sto pre!
(Spectator, 16. avgust 2014 13:33)

Ево с поносом нам се јавио представник врсте са иоле, али мало мозга.

Донбас

pre 9 godina

Svi ljudi sa iole malo mozga su za sankcije Rusiji!I to sto pre!
(Spectator, 16. avgust 2014 13:33)

Али тај мозак мора да ти ради!!! Теби очигледно не ради!!!!

Proucite malo Titovo vreme i tadasnju ekonomku politiku pa u pobede!

pre 9 godina

Ovo je jos jedna jedinstvena prilika da se usicari tj.zaradi kako vlada tako i pojedinci kao u najbolje vreme Milosevica gde je drzava imala veliku inflaciju ali se zaradjivalo na sve strane(od zajma za Srbiju do nezaduzivanja u svetu) a ova sansa sada da preko nas iz Rusije na zapad i obratno moze dovesti do velikog bogacenja pogotovo gasom normalno ako ima kao sto nema promucurenih glava u vladi kod nas jer da nije tako ne bi svako malo trcakali za mmf-om.

Mihajlo

pre 9 godina

Nema na cemu, ali nas je problem sto ce doci dan kad ce nam EU narediti da to ucinimo ako zelimo u taj savez. E tada ce se smejati svi oni kojima smo se mi smejali jer su to ucinili jer znaju da to moraju da ucine (npr. Crna Gora) kad su vec zacrtali taj put.

"Nas i Rusa..."

pre 9 godina

Srbija se, u svakoj (bilo kojoj) zajednici sa drugima, uvek ponašala kao ’l'enfant terrible’, nikada u skladu sa proklamovanim zajedničkim ciljevima. Uvek smo bili svojeglavi, tvrdoglavi i ‘antiprotivni’, plaćali za to visoku cenu i još se nismo opametili. Zato su svi i pobegli od nas. Opet se to vidi. Kao, hoćemu da budemo deo EU, ali da ne primenjujemo njenu politiku. Hoćemo u klub, ali da se ponašamo po svojoj volji. Teško da će nas takve uopšte i primiti u EU kuću: da im razorimo ionako slabašno jedinstvo? A zaslepljenost Srba Rusijom je, jednostavno, neobjašnjiva jer je neutemeljena na bilo kakvim objektivnim faktorima. Da se Tito nije ‘miroljubivo’ razišao sa Staljinom 1948. (što je još uvek enigma) i da su kod nas Sovjeti vladali pola veka kao drugde u istočnoj Evropi (umesto Titovog ‘zavodljivog kvazikomunizma’), danas bi svim Srbima bilo jasno gde im je mesto. Koje li kontradiktornosti: Tito je, zapravo, krivac za ovu ničim izazvanu opsesiju Rusijom!

cakana

pre 9 godina

Jadna je servilnost srpskog premijera koji je brze bolje potrcao da se sastane sa ruskim ambasadorom i "izgladi" nesporazum. Zalosno koliko je rukovodstvo Srbije daleko od "nezavisne i suverene zemlje".

Jeca AR

pre 9 godina

Kako god da se postavimo u spoljnoj politici, oramo voditi računa da očuvamo dobre odnose i sa istokom i sa zapadom. To je teško, i ovim se pokazuje da Rusi to znaju da cene.

igor černi

pre 9 godina

Saradnja sa Rusijom našoj zemlji može doneti samo korist i boljitak. Naročito u ovom trenutku kada joj veliki broj zemalja uvodi sankcija, Srbija ima ogromnu šansu za još veći plasman robe na njihovo ogromno tržište.

MajdaMM

pre 9 godina

Ne može se ni zbog čega narušiti prijateljstvo sa Rusijom, izuzetno je važno i nastaviti i poboljšati u svim sferama našu saradnju, al isto tako se od Rusije ni ne krije da Srbija ide putem EU, al da sankcije Rusiji ne planira, niti će ikada uvoditi Rusiji.

bojler

pre 9 godina

Ovo je prvi sastanak dvojice zvanicnika Srbije i Rusije nakon neuvodjenja sankcija Rusiji od strane Srbije kao pokazatelj koliko Srbija ceni i postuje Rusiju, sto se nastavlja i ubuduce, a Cepurin je preneo Srbiji pozitivan znak od strane Rusije za nastavak saradnje dve drzave.

fenicanska boginja

pre 9 godina

Ne samo Rusi, vec i svi ostali moraju sa shvate da smo drzava sa stavom i da moraju da nas postuju. Nekako smo dobili drugaciju sliku u svetu, vide nas svi kao drzavu vrednu postovanja, a to ranije slucaj nije bio.

Insomnia

pre 9 godina

Dobro je da jedna zemlja, koja je jedna od najvecih sila u svetu ima razumevanje u nase trenutno stanje u zemlji, da je njihovo misljenje suprotno, onda bi to bilo mnogo lose po nas i nasu drzavu !

Ksenija

pre 9 godina

Niti je Rusija ista kao pre 15 i vise godina, a sta tek reci za Srbiju. Vreme menja stanje u zemljama, sukobi nastaju i nestaju, Vlade se menjaju. Prijateljstva i ekonomski interesi se grade i neguju, a sa pravim vodjama u zemlji sve tece mnogo lakse i svaka se nejasnoca brzo otklanja kao sto je to sada primer. To je sada i jedini put za dalju uspesnu saradnju.

saraRU

pre 9 godina

Srbija vodi pametno svoju spoljnu politiku, i svoj stav i ističe i ne menja ga kako prema Moskvi, tako i što se tiče načina i plana da nastavi svoje kretanje na evropskom putu.Sa Rusijom se nastavljaju prijateljski i dobri odnosi i sasvim je za očekivanje da će se oni samo dodatno,povoljno po Srbiju i razvijati u narednom periodu.

Junosa

pre 9 godina

Hvala Rusiji na konstruktivnom stavu ocuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, i sto pravo Srbije na postojanje na KiM brani u svim velikim medjunarodnim organizacijama.

perkan

pre 9 godina

Rusi su nasa braca i sa njima moramo graditi sve vrste saradnje...Sankcije uvedene Rusiji su dobra prilika za nas da udjemo na Rusko trziste i tamo se bolje pozicioniramo..

Predrag Misic

pre 9 godina

Srbija bi mnogo izgubila kad bi pokvarila prijateljstvo sa Rusijom a nasa ekonomija bi najvise pretrpela tako da ne ugrozavajuci EU put, treba nastaviti sa prijateljskim odnosima sa Rusijom i to vrlo dobro uspeva nasem premijeru.

Maxim

pre 9 godina

Mislim da će se tek pokazati koliko je ova odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ispravna za Srbiju i njene građane. Ovo je bio veliki test i siguran sam da smo ga položili.

stanko

pre 9 godina

suvise smo mali kao zemlja za uvodjenje sankcija,zboga toga premijer je mudar politicar koji zna da je nasa buducnost u eu a s druge strane zbog povezanosti s ruskim narodom mi cemo biti uvek uz rusiju

Донбас

pre 9 godina

Svi ljudi sa iole malo mozga su za sankcije Rusiji!I to sto pre!
(Spectator, 16. avgust 2014 13:33)

Али тај мозак мора да ти ради!!! Теби очигледно не ради!!!!

dex

pre 9 godina

@ Spectator, 16. avgust 2014 13:33
..u stanju sam da vodim civilizovanu i argumentovanu konverzaciju. iako po tvom mišljenju nemam mozga (aludiras na nedostatak inteligencije) ja smatram da ne treba uvoditi sankcije rusiji bar do trenutka kada više ne budemo imali ikakvog izbora. vodim se isključivo ekonomskim i političkim interesima koji su:
1 rusi imaju snažno prisustvo u ekonomiji srbije i možemo sebi jako naskoditi
2 podržavaju nas oko kosova i rs.
3 dali su nam povoljne kredite
4 nisu podržali šiptare na kosovu da vade ljudima organe

......ima sigurno još.
pa navedu i ti neki argument ako ga imaš

goran bb

pre 9 godina

Pitam sve one čiji je prvi ili najvažniji argument "Rusi su naša braća", kakva smo mi to braća? Po kojoj liniji, po kom osnovu, po kom srodstvu? Ako je u pitanju pavoslavna veza onda ćemo se mi slabo 'leba najesti od te rodbinske veze a sem toga u tom slučaju 50 godina nismo bili braća jer ni jedni ni drugi nisu smeli da pomenu veru od komunista u koje se i danas veliki deo zaklinje. Ako je pomoć u pitanju onda smo braća od dva oca i dve majke, bolje da smo kumovi, više bi nam pomogli jer malo njihovog bi nama bilo mnogo ali kao i kod zelenaša našoj braći sve što nam poklone moramo višestruko da vratimo. O nekoj drugoj pomoći pitajte one koji su ih zapamili '44 i '45. Sve ih manje ima da vam ispričaju istinu, iskoristite još malo vremena da vam otvore oči. Ima tu još puno toga i iz našeg vremena ali ako ne želite da se setite i da priznate sami sebi da braćom nazivate nekoga ko nas koristi, ko štiti one koji su doprineli našem propadanju i ko nas na fin način stavlja pred zid i svršen čin onda jednostavno ne želite da otvorite oči i živite u nekom drugom svetu. Pa oni ni sami sebe ne vole koliko ih mi volimo ali ZAŠTO??

Luj

pre 9 godina

Srbiji je mesto u EU, to nam određuju geografski i mnogi drugi faktori ali svakako da to neće biti smetnja uspešnoj saradnji sa Rusijom, Emiratima, SAD-om i ostalima...

s.

pre 9 godina

Realan "vitalni interes Srbije" je da odnose sa Rusijom postavi na potpuno nove osnove, izadje iz njenog gvozdenog zagrljaja, koji nas polako unistava.

dex

pre 9 godina

@Spectator, 16. avgust 2014 15:43
lepo je sto si dao kontra argumente ali si "zaboravio" da das argumente. ti si prvi rekao da smo ovakvi kao mi "bez mozga" pa me intersuje zasto?
sto se tice kontraargumenata:
1. nimalo nisi u pravu. molim te da se prvo obrazujes. ovo sto tvrdis je apsolutna besmislica
2. molim te da sam procitas prvo sta si napisao. ne znam kakve to ima veze sa onim sto sam ja rekao. bez obzira na sve oni mogu da nas podrze ili ne. podrzavali su nas i pre krima a i posle a i ubuduce ce.
3. u poredjenju sa mmf i svetskom bankom ( proveri cije su to banke) to su super povoljni i veliki kreiti. da nam ne odgovaraju ne bi ih uzeli.
4. da podrzali su oni koji su stvarna vlast na kosovu a to je nato. ja tvrdim da je nemoguce da se to desavalo a da oni nista nisu znali. to je prica za naivne. na kraju su i dokazi unisteni.

dejan

pre 9 godina

Ja samo da kazem, iako se ne slazem sa unutrasnjom politikom Vucica i snsa, da im je spoljasnja dosta dobra... Pokusavamo da balansiramo, da budemo neutralni i za sad nam to uspeva. Sa jedne strane imamo Rusiju koja ce ceniti to sto nismo uveli sankcije, jer su svi drugi to uradili, Nemacka ce nas razumeti, i postajemo jedna od retkih zemalja koja sa Nemackom moze da saradjuje na polju Ruskog trzista, jer Nemci cuvaju Rusko trziste (mislim da je to sve izdogovarabi u Berlinu vec). Ostale zapadne zemlje ce zeleti da nas drze blizu, jer smo u dobrim odnosima sa najvecim ekonomskim igracima u Evropi. I onda odjednom postajemo znacajni na karti Evrope, i u daleko boljoj poziciji nego okolne zemlje. Sad je samo cilj da ne izigramo nicije poverenje. Po meni igra na ivici noza, ali iz koje moze mnogo da se profitira..

Mladen Filipovic

pre 9 godina

Evidentno je da se na Srbiju gleda drugacije i da je ugled nase drzave opravdano porastao na cemu se intenzivno radi i da odnos EU prema Srbiji ima velikog znacaja ali s druge strane mora se voditi racuna o prijateljstvu sa Rusijom, s kojom ne smemo zategnuti odnose izmedju ostalog i zbog ekonomije.

Lana

pre 9 godina

Oni koji su uveli sankcije Rusije , sami su sebi presudili. Mi niti smo u poziciji, niti nam je bila namera da pokusamo tako nesto. Dugi niz godina koji je iza nas spracava nas u tome. U ovakvim trenucima pokazuju se pravi prijatelji.

torba

pre 9 godina

Ni u kom slucaju sveopsta saradnja Srbije i Rusije ne sme biti pod znakom pitanja. Sastankom Cepurina i Vucica nasoj zemlji je preneta zahvalnost Rusije Srbiji kao i dokaz da se prijateljski i poslovni odnosi dve zemlje nastavljaju u buducnosti.

weRUshka

pre 9 godina

Naši prijatelji razumeju naš put ka EU, a mi nikada ne bismo vekovno prijateljstvo,saradnju i gotovo bratsku vezu (kako između naše dve zemleja,tako i u odnosima među našim pravoslavnim narodima) ugrozili nečim kao što je uvođenje sankija.Vučić vodi politiku dobru za Srbiju, a stavove ume da iznese i u Moskvi i u briselu i takvi stavovi Srbije su i prihvaćeni, te nema ni pritisaka, niti ikakvih ultimatuma.

desetka

pre 9 godina

Sastanak premijera Vucica i ruskog ambasadora Cepurina je pokazao zahvalnost Rusije Srbiji po pitanju neuvodjenja sankcija sa nase strane, sto je veoma znacajno, i predstavlja korak napred u odlicnim odnosima Srbije i Rusije.

Lala

pre 9 godina

Jasan je naš stav, a zadovoljni su i jedni i drugi. Nisam siguran da su Nemci zadovoljni time što su morali da uvedu sankcije, pošto ulaganja i izvoza imaju u Ruskoj Federaciji

RodjO

pre 9 godina

Ruski ambasador je samo komentarisao najavljeno preispitivanje ugovora sa NIS-om a pojedini mediji su od toga napravila veštački skandal. Svako ima pravo na svoje mišljenje pa i ruski ambasador.

Mladen Filipovic

pre 9 godina

Evidentno je da se na Srbiju gleda drugacije i da je ugled nase drzave opravdano porastao na cemu se intenzivno radi i da odnos EU prema Srbiji ima velikog znacaja ali s druge strane mora se voditi racuna o prijateljstvu sa Rusijom, s kojom ne smemo zategnuti odnose izmedju ostalog i zbog ekonomije.

flasa

pre 9 godina

Srbija nece uvesti sankcije Rusiji i zalaze se za mirno i brzo resavanje krize u Ukrajini, to pokazuje da veoma cenimo dobre odnose koji postoje izmedju nase dve zemlje, a tako ce biti i u buducnosti, treba ocekivati ostvarivanje jos prisnije saradnje u razlicitim oblastima.

Lalatovic

pre 9 godina

@Ddule
Jeste, sad da zalupimo vrata Cepurinu, pa onda ameru i nemcu, svaki put kad cujemo nesto sto nam se ne svidi, pa da se okrenemo nesvrstanima? Vucic vodi realnu politiku i trudi se, koliko vidim da balansira a ti bi mogao da se probudis. Nema vise Tita.

cekajuci godoa

pre 9 godina

Jedino sto Vucic treba da radi jeste da nastavi da vodi spoljnu politiku kao sto je do sada vodio. Spoljna politika nam nikada nije bila energicnija i jaca, a neutralnost moramo da zadrzimo po svaku cenu, bez obzira na to koliko tesko bilo.

Maraja

pre 9 godina

Jos jedan pokazatelj da smo na dobrom putu. Odnosi sa Rusima kao i sa ostatkom sveta su nam podjednako bitni i treba se drzati neutralnog stava kada je u pitanju uvodjenje sankcija Rusiji.

Потребно је ипак више.

pre 9 godina

Svi ljudi sa iole malo mozga su za sankcije Rusiji!
I to sto pre!
(Spectator, 16. avgust 2014 13:33)

Ево с поносом нам се јавио представник врсте са иоле, али мало мозга.

gubernija

pre 9 godina

@Spectator
Mnogo smo u prošlosti grešili. Uvek na svoju štetu. Naročito u XX veku. Nepromišljeno smo birali pogrešnu stranu. Moramo da napravimo tačne kalkulacije i da izaberemo stranu gde možemo da ostvarimo svoje nacionalne interese i na dobrom smo putu...

mara

pre 9 godina

EU jeste naš spoljnopolitički prioritet, ali isto tako je u našem nacionalnom ineteresu i jačanje strateškog partnerstva sa Ruskom Federacijom

vozac

pre 9 godina

Razgovor dvojice zvanicnika, Vucica i Cepurina je i podrazumevao pozitivan i konstruktivan dijalog bez ikakvih sumnji u dalje sveobuhvatne odnose. Dobro je sto je glavna tema bila neuvodjenje sankcija Rusiji jer je Srbija tim gestom pokazala koliko ceni i postuje Rusiju.

jelka

pre 9 godina

Oko teme sastanka premijera Vucica i ambasadora Rusije Cepurina ne treba mnogo siriti sa pricom, jer je svaki razgovor Srbije i Rusije uvek u dobrom prijateljskom raspolozenju, a to, naravno, ne treba menjati. Samo treba nastaviti ovako dobrim tempom saradnje.

Lalovic Zeljka

pre 9 godina

Stav Srbije treba da bude takav da ne budemo nikom neprijatelji, ne mozemo se zamerati ni prijateljima ni ugroziti put u Evropu.

mrak

pre 9 godina

Srbiji je velika cast sto je dobila poruke zahvalnosti od strane Rusije preko njenog ambasadora Cepurina, za neuvodjenje sankcija, sto bi u suprotnom znacilo veliku gresku sa srpske strane. Tokom razgovora Vucica i Cepurina je ponovljeno da se nastavlja pozitivna saradnja dve zemlje.

Timocanin

pre 9 godina

Pitam se samo kakvu smo korist do sada imali od EU integracija? Ne uzimam u obzir ukidanje viza i slično..
(Sandra, 16. avgust 2014 15:41)

Verovatno te ne interesuje, zato i ne znas. Odgovoricu ti samo na nivou moje opstine, i to samo od donacija:
- Obnova obdanista; sredjene fasade, nova stolarija, nov inventar u svim objekima (5)
- Obnova osnovnih skola - na dve skole izvedena kompletna sanacija, sa zamenom kompletne stolarije i krovova. Nabavljeno 60% novog inventara, sa osavremenjivanjem ucionica (kompjuteri, projektori, cak i 1 "smart" tabla") (3)
- Kompletna obnova objekta Doma za ucenike (1)
- Sanacija, obnova i povecanje kapaciteta gradskog vodovoda;
- 5 vozila gradske cistoce;
- 2 vatrogasna vozila;
- Realizovana obnova i presvlacenje skoro 100 km dotrajale putne mreze u celoj opstini.
- Konstantna podrska malim preduzecima bespovratnim sredstvima (naravno, treba da se radi, a ne da se sedi u kafanama da bi isti i opstali).
To je ono cega sam se setio u ovom trenutku, sigurno ima jos.
Naglasavam da je sve gore navedeno ostvareno iz DONACIJA, a ne kredita.
I nista od gore navedenog prethodno nije sredjivano od kraja 1980-tih.
Za druge gradove prosudite sami, svuda postoje table sa informacijama, ali sam primetio da su pocele da se sklanjaju. Zasto, to ne znam.

cakana

pre 9 godina

Jadna je servilnost srpskog premijera koji je brze bolje potrcao da se sastane sa ruskim ambasadorom i "izgladi" nesporazum. Zalosno koliko je rukovodstvo Srbije daleko od "nezavisne i suverene zemlje".

Sandra

pre 9 godina

(Bucko razmisljam, 16. avgust 2014 15:19)
Pitam se samo kakvu smo korist do sada imali od EU integracija? Ne uzimam u obzir ukidanje viza i slično..

Spectator

pre 9 godina

...Vodim se isključivo ekonomskim i političkim interesima koji su:
1 rusi imaju snažno prisustvo u ekonomiji srbije i možemo sebi jako naskoditi
2 podržavaju nas oko kosova i rs.
3 dali su nam povoljne kredite
4 nisu podržali šiptare na kosovu da vade ljudima organe
ima sigurno još. pa navedu i ti neki argument ako ga imaš
(dex, 16. avgust 2014 14:12)

Dacu ti samo kontraargumente:
1. Osim NIS-a, nemaju skoro nikakvo drugo prisustvo u ekonomiji Srbije.
2. To sto nas podrzavaju oko Kosova ne znaci da ako im udarimo sankcije, nece promeniti misljenje. Dobili su Krim, tako da im je sad svejedno u kom trenutku ce ta podrska prestati, narocito ako im samo malo stanemo na zulj. U proslosti su nam desetinu puta zabili noz u ledja, zasto ne bi i sad? A i sta imamo mi od njihove podrske? Kosovo je IZGUBLJENO za sada, pa ko zna do kada. Ocigledno ne znate trenutnu situaciju u regionu.
3. Povoljni krediti? Povoljni KREDITI?!! Ja znam samo za jedan: 800 miliona $ za zeleznicu, sa uslovom da ruske firme ucestvuju u obnovi sa 80%. Napravite matematiku i shvaticete da ce privreda Srbije od 160 miliona (toliko nam ostaje kad se isplate ruske firme) kredita koje ce realno iskoristiti, morati da vrati svih 800+kamata koja je pozamasna. Cifra prelazi milijardu dolara.
4. Besmisleno. Zar je to neko podrzao?
Dovoljno je sto sam odgovorio na tvoje netacne tvrdnje. Lupajte minuse, ljubav je slepa, zato zaljubljeni bauljaju u mraku.

Stojan

pre 9 godina

Uradite nesto i pregovarajte sa Rusima da nam uzmu bar 300.000 nezaposlenih ljudi sa Biroa za nezaposlene.
Garantujem da tu ima ljudi koji su potrebni Rusiji i ruskoj privredi!

Razumevanje

pre 9 godina

Osim što razume naš položaj, mislim da Rusija pre svega razume svoje interese i geopolitički položaj, što joj pomaže da ostvaruje svoju spoljnu politiku na prostoru Balkana.

Mihajlo

pre 9 godina

Nema na cemu, ali nas je problem sto ce doci dan kad ce nam EU narediti da to ucinimo ako zelimo u taj savez. E tada ce se smejati svi oni kojima smo se mi smejali jer su to ucinili jer znaju da to moraju da ucine (npr. Crna Gora) kad su vec zacrtali taj put.

milenko

pre 9 godina

Ima vremena, mi uvek poslednji sve shvatimo! Mi znamo da se bunimo kada nas okupira jaci i ubija nasu decu, a kada se to isto desava u nekoj drugoj zemlji, mi trazimo neki srednji put- e pa gospodo, nema ga! U Ukrajini i Palestini ginu neduzni, dok Srbija sve to posmatra - neutralno!

Napad ironije subotom

pre 9 godina

A ja mislio on isao kod ambasadora po packe sto je Nesa Dr Stefanovic otvorio neku istragu, kad ono saopstenje iz Vlade kaze drugacije. Hvala pres sluzbo Vlade, sad znam sta i kako treba da mislim

Bucko razmisljam

pre 9 godina

Vučić: Rusi razumeju naše poruke

Moj Acko, nije to problem, problem je sto i ZAPAD "vrlo dobro razume" sta Srbija porucuje Rusiji i sto ce se to gradjanima Srbije "obiti o glavu" !
Samo *** Aleksandar Vucic moze verovati da su svi na zapadu "slepi kod ociju" i da ne vide da se Srbija "svrstala uz Rusiju" i da ce svaki taj "izliv ljubavi" izmedju srpskih i ruskih "visokih zvanicnika" gradjani Srbije platiti IZOLACIJOM i dugogodisnjim zastojem Srbije u "jevropskim integracijama" ?

djuro

pre 9 godina

samo provocirajte zapad???

i hvalite se glupostima.

umesto da cutimo, gledamo svoja posla, mi stavljamo prst u oko

nista nismo naucili

a g. premijer zvani ribica!!!!!!

Deansgate

pre 9 godina

Meni je samo žao što imam osećaj da mi gajimo ljubav prema Rusiji kao što smo oduvek i kao što i treba ali sadašnja Rusija nije više carska majka Rusija nego zemlja teške mafije, ogromnog interesa i novca. I totalno ih boli uvo za neku tamo Srbijicu koja toj sadašnjoj Rusiji ne treba nista... žao bi mi bilo da se mi nešto dicimo odnosima a oni nas i ne spominju... Ako bude nešto konkretno a ne samo zahvalnost ambasadora u Beogradu od kojeg se to i očekuje, onda ću biti zadovoljan.

Metuzalem

pre 9 godina

Nema nama pomoći. A kakvi smo, to ni ne zaslužujemo.
Sve što Veliki Vođa kaže je sušta negacija od onoga što radi, misli i što je prosta činjenica.
Evo recepta koji može pomoći prosečnim glasačima u Srbiji da učine nešto za svoje dobro na sledećim izborima:
Počnite da vodite dnevnik sa izjavama Velikog Vođe, a onda to pročitajte pred izbore.

Nikola PO-3

pre 9 godina

jeste,nisu nas rusi bombardovali,postujem to.. ali zar mora rudna renta da bude 5%???kad je u Bugarskoj 12% a kod vas u Rusiji 22%.. zasto smo mi jedina zemlja koja u zajednickoj firmi sa rusima,a u vezi sa Juznim Tokom,ima manji paket akcija??? zar nas manje "vole" nego bugare koji su u NATO? e pa "braco" rusi tako se ne radi sa rodbinom :P
(dzon travolta, 16. avgust 2014 13:59)

Rusi nas nisu silovali da potpisujemo takve ugovore. Mi smo preglupi (ocigledno gluplji od Bugara) da citamo sta pise u tim ugovorima ili ne kapiramo sadrzaj tih istih. To sto mi Ruse silujemo, da su nam rodbina, da treba da nam pomazu, da vode ratove zbog nas, da nam poklanjaju avione, rakete, PVO...to nije ruski problem, to je nas problem. Pa nama je cak uspelo i Francuze da nazovemo nasim saveznicima pri cemu oni sami ne znaju da su nam ikada bili saveznici. Svako ko sa nama nesto ugovara brzo ukapira sa kim ima posla. Tako nam onda ugovori i izgledaju. Posle, da ne kazem sta...ajde, reci cu potpisa, nema kajanja.

"Nas i Rusa..."

pre 9 godina

Srbija se, u svakoj (bilo kojoj) zajednici sa drugima, uvek ponašala kao ’l'enfant terrible’, nikada u skladu sa proklamovanim zajedničkim ciljevima. Uvek smo bili svojeglavi, tvrdoglavi i ‘antiprotivni’, plaćali za to visoku cenu i još se nismo opametili. Zato su svi i pobegli od nas. Opet se to vidi. Kao, hoćemu da budemo deo EU, ali da ne primenjujemo njenu politiku. Hoćemo u klub, ali da se ponašamo po svojoj volji. Teško da će nas takve uopšte i primiti u EU kuću: da im razorimo ionako slabašno jedinstvo? A zaslepljenost Srba Rusijom je, jednostavno, neobjašnjiva jer je neutemeljena na bilo kakvim objektivnim faktorima. Da se Tito nije ‘miroljubivo’ razišao sa Staljinom 1948. (što je još uvek enigma) i da su kod nas Sovjeti vladali pola veka kao drugde u istočnoj Evropi (umesto Titovog ‘zavodljivog kvazikomunizma’), danas bi svim Srbima bilo jasno gde im je mesto. Koje li kontradiktornosti: Tito je, zapravo, krivac za ovu ničim izazvanu opsesiju Rusijom!

slavoljub

pre 9 godina

Ugovor sa NIsom je slika nase nemoci i inferiornosti.
U udzbenicima smo ucili kako nemamo naftu, i imamo malo gasa.Banatski dvor nismo bili u stanju da zavrsimo 20-30 godina. Nismo znali da zadihtujemo skladiste gasa. Volimo mnogo da pricamo,a malo znamo da uradimo.
Dosli su ljudi koji znaju da vade naftu, mi smo znali samo da busimo do 2000 metara, nikako ispod toga. Kada smo videli da ipak ima nafte kod nas proradila nam je zavist i racunica. Rusi su napravili kataliticki kreking i rafinerije koje su nam Ameri i kompanija razbili za vreme rata 99. Mi verovatno imamo prava na vecu rudnu rentu, ali do juce nismo ni znali da imamo naftu i gas.
S druge strane sta je bilo sa US Steelom. Kada su istopili vojnu opremu odjednom su postali nerentabilni i otisli su.
Sada se pominje Mital kao strateski partner u privatizaciji US steela.Pa taj Mital, kao nas veliki prijatelj, je isekao peci u magnohromu, pokrao sve sto je bilo teze od 300 kg i pobegao. Moramo da se cuvamo takvih prijatelja u ovo vucje vreme, u kome uopste nismo sigurni.
Ili nam nije dovoljno lekcija iz istorije, pa hocemo ponovo da se navlacimo na lovacke price i lazna prijateljstva.
Malo vise strategije u ova smutna vremena.

winston

pre 9 godina

Pogledajte te zemlje sto nisu za sankcije Moskvi. Kako one izgledaju, kakva njihova ekonomija. I onda pogledajte te zemlje sto su za sankcije. Mislim da to nesto govori.

dzon travolta

pre 9 godina

jeste,nisu nas rusi bombardovali,postujem to.. ali zar mora rudna renta da bude 5%???kad je u Bugarskoj 12% a kod vas u Rusiji 22%.. zasto smo mi jedina zemlja koja u zajednickoj firmi sa rusima,a u vezi sa Juznim Tokom,ima manji paket akcija??? zar nas manje "vole" nego bugare koji su u NATO? e pa "braco" rusi tako se ne radi sa rodbinom :P

occam's razor

pre 9 godina

Nikad od Rusa nismo imali neke koristi. Ni kad su nam uveli sankcije, ni kad su nas bombardovali nisu se nešto zauzeli za nas. Da se ne vraćam u dalju istoriju kad su posle Balkanskog rata hteli da daju pola Srbije Bugarskoj pa su nas Austrijanci spasili te nesreće. Znate li šta su pravi prijatelji? To su Amerikanci kosovskim Šiptarima. Ratovali su za njih i napravili im državu. Ostvarili su im istorijski san da imaju državu. E kad tako nešto nama učine Rusi onda ću da počnem da ih smatram za prijatelje. Ovako, oni su nam lažni prijatelji a to je gore od neprijatelja. Ako nas već ne vole ni Zapad ni Rusi, normalno da treba da se priklonimo modernijem, normalnijem i naprednijem svetu, a to je naravno Zapad.

vise se ne zakopcavamo na ledja

pre 9 godina

I ti si poceo kao Milosevic, sa zamenom teza!
Kada kazes: "Rusi razumeju nase poruke", to znaci da si ti dobro razumeo njihove poruke sta dalje da radis!

lozac

pre 9 godina

Nemamo mi politiku u vezi toga, sutra kad se resi kriza oko Ukrajine i jednima i drugima necemo trebati, trgovace direktno a nas zaboraviti, a mi od hvala nemamo nikake koristi...

Srđan CG

pre 9 godina

Crna Gora je Rusiji uvela sankcije u aprilu. Par dana nakon EU. To je izazvalo uznemirenje među hotelijerima i zaposlenima u turizmu. Mnogi su se uplašili da smo upravo prepolovili prihod od sezone Šta se desilo? Rusi su ovog ljeta došli u tolikom broju da je to zaprepastilo i najveće optimiste. Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije CG (koji su objavljeni prije neki dan) broj ruskih turista je po prvi put nadmašio broj turista iz Srbije i Rusi su tako zauzeli prvo mjesto na listi gostiju koji dođu u CG. Da iznenađenja ne hvali postarali su se i Ukrajinci, koji ovog ljeta izbili na treće mjesto i potisnuli iza sebe Bosance, i Kosovare i Makedonce. Toliko o sankcijama. Pozdrav iz Crne Gore.

levac

pre 9 godina

Danas je premijeru ocitana lekcija da nema I nesme. biti nikakve provere u vezi NIS-a. I kraj zastiti se Rusija od bruke a I nasi drzavnici koji su bili akteri poklanjanja Rusima NIS-a.

Deda Mile

pre 9 godina

Bese nekad nezavisna i postovana SFR Jugoslavija i u njoj Republika Srbija, u kojoj je ruski ambasador mogao samo da sanja da ga primi predsednik vlade, a nikako i nikada za jedan dan. U ocigledno okupiranoj Srbiji, srpski premijer je potrcao za manje od 24h da se izvinjava, razuverava, obecava,..Tuzno.

PREISPITATI PA KOMENTARISATI NIJE STETNO PO ZDRAVLJE.

pre 9 godina

(dex, 16. avgust 2014 14:12...Kakvi su ti to argumenti o ekonomiji kada Srbija preko 90% izvoza i uvoza ima sa tim zapadom i onima koji su uveli sankcije Rusiji,pa podrska nevadjenju organa pa to ni kanibali ne bi podrzali a ne zapad a i sami Kosovari osnivaju sud a i osudjuju sve pa i to navodno vadjenje organa koje tek treba da se dokaze ako nam se vec i to ne obije o glavu kao i sve do sada.Nisam za sankcije nikome ali Rusi malo malo vrse invazije i osvajaju tudje teritorije a ovamo su protiv otimanja Kosova pa gde tu ima logike ali kad sve covek uzme u obzir politika je velika k.rva.zar ne.

SNS prevaranti

pre 9 godina

Ajde ne lupetajte svi vi ove, ambasador je došao da pita Vučića oko istrage privatizacije NIS-a i da mu kaže da se konačno uozbilji, da ne pravi cirkus i kampanju, a preko Rusa...

@Nikola PO 3

pre 9 godina

Nismo mi gluplji, vec su Rusi sa našim udbašima, i Miloševicem napravili plan po kome ce nas držati u apsolutnoj zavisnosti. Da nema njihove zasluge u svemu vec samo naše gluposti, mogu da komentarišu, kao što i cine samo delovi Udbe, DSS, i SPS.
To što narod nije znao, nije ni morao jer je dao poverenje nekoj vladi da raspolaže sa sve narodnim prirodnim resursima za dobro ove zemlje. A glupo je da vam bilo ko objašnjava ono što i sami znate. Ako u tome niste ucestvovali, gledali ste insider.
Vecina u ovoj zemlji bi bila za potpuni OTKLON od RUS, kao što je nekad govorio Koštunica za DS.

evita

pre 9 godina

Pa nismo bas tako razumeli danasnji interview njegove ekselencije u Politici! Ovakva budalastina Vlade u ovom trenutku moze da proizvede katastrofu, narocito ako ne nadju pare da plate dugovanja drzavnih preduzeca NIS-u pa se zbog toga ne isplate dividende sada u avgustu. Botovi stoj, ne lupajte jer ne mozemo od vasih komentara da stignemo procitati pametne.

Ddule

pre 9 godina

Jer ima ikoga da prevede na Srpski poruke naseg PV-a?

Cepurin preti indirektno nasu vladu, samo zato sto oce da pregleda sporazume oko NIS-a. Rusija ocigledno nece to! Pa kakva je to demokratija, bre, kad ambasador jedne strane zemlje moze da uceni celu Srbiju, a PV zuri da ga odmah prima na kavu. Ma, bre, da smo ozbiljna drzava, Cepurin bi morao da spakuje kofere i napusti nasu napacenu Srbiju za najkasnije 24 sata. Ali posto nisto prava drzava, nego neka vrsta parodije, onda svaki moze da nas uceni. Zalosno, bre!

GS

pre 9 godina

Heh da su nasi pradedovi bilo pametni pa izgubili bitku na Ceru mi bi sada bili ugladjeni evropejci.
Uvek smo bili na strani gubitnika. Mi samo treba da se otresemo Runja I procvetati ce nam. Evropa I svet ce da sipaju pare s leva I desna.....Ako treba nastampace za nas euro ili dva.

AlekS

pre 9 godina

Da je Rusima jasno rekao to sto je imao da kaze onda Cepurin i Moskva ne bi bli iznenadjeni otvaranjem istrage. Bice da je pred njima manji od makovog zrna a jedino je hrabar kada nikoga od njih nema okolo.

AlekS

pre 9 godina

Istraga u vezi privatizacije NIS-e, nije zanimala Ruskog ambasadora.
(Natasa, 16. avgust 2014 16:40)

A sta bi "istraga" mogla da promeni u ugovoru o privatizaciji potpisanom pre 6 godina. Da nece mozda Vucic da ga ponistava ?

Proucite malo Titovo vreme i tadasnju ekonomku politiku pa u pobede!

pre 9 godina

Ovo je jos jedna jedinstvena prilika da se usicari tj.zaradi kako vlada tako i pojedinci kao u najbolje vreme Milosevica gde je drzava imala veliku inflaciju ali se zaradjivalo na sve strane(od zajma za Srbiju do nezaduzivanja u svetu) a ova sansa sada da preko nas iz Rusije na zapad i obratno moze dovesti do velikog bogacenja pogotovo gasom normalno ako ima kao sto nema promucurenih glava u vladi kod nas jer da nije tako ne bi svako malo trcakali za mmf-om.

imam

pre 9 godina

Rusija nas razume u svakom slucaju Vucic se dobro izrazio to je znak EU da mi hocemo ruse a ne njih najveca muka je u tome sto se tako dugo odugovlaci dajte vec jednom nemojte varat narod mi hocemo a u stvari Vucic Dacic hoce Rusiju pa uvek govorite da ce narod biti obavesten pa recite te onda cemo videti sta je narod izabro dosta je bilo muljanja daj da se jednom vec krene pa da znamo koji pravac ste izabrali

ABCD

pre 9 godina

Što bi rekao moj komšija lala " Mali smo ti mi ali drčni kad treba " nema tu šta da se razume poruka. Ako nemaš stav gaze te kao mrava. Konačno smo i to naučili.

Spectator

pre 9 godina

(dex, 16. avgust 2014 18:13)

Ni po jednoj tacki nisi opovrgao moje kontraargumente.
Odgovorio sam na tvoj poslednji komentar, ali ga nisu pustili.
Zao mi je sto si tako pun sebe, a nisi u pravu.

samo OPUŠTENO

pre 9 godina

Nema brige Rusi ne ispitujemo vašu stranu i nećemo ugovor poništavati,ali ćemo ove naše muljatore debelo kazniti da budu primer drugima da tako nešto nikada nikome ne padne da pustoše svoju zemlju.

DARKO - LAZOVIC

pre 9 godina

Nadam se da je danasnjim susretom ambasadora Cepurin i Aleksandra Vucic otklonjena i svaka pomisao da ce Srbija uvesti sankcije Rusiji. Po ko zna koji put je Vucic jasno rekao da Srbija to nece uraditi iz mnogo opravdanih razloga. Mislim da ce se tek sada pokazati koliko je ova odluka o neuvodjenju sankcija Rusiji ispravna za Srbiju i njene gradjane. Ovo je bio veliki test, kojeg smo sa uspehom polozili. St ne znaci da i dalje nece biti pritisaka, ako nikako drugacije ono pojedinacnih, ali nadam se da cemo uspeti svim izazovima da odolemo.

PABLO

pre 9 godina

Ispitivanje ugovora sa NISom nije povezano sa Rusima,ugovor sa NIS om Ds nikada nije dao na javni uvid,kao ni mnoge druge.Jedino sta premijer zeli jeste da se uveri da li Srbija nije tim ugovorom ostecena.A sto se tice sankcija Srbija ih nikada nece uvesti Rusiji pre svega zbog ekonomskih razloga,pa na kraju i prijateljskih.

grleL

pre 9 godina

Srbija je istrajala u nameri da ne uvodi sankcije Rusiji iz dobro poznatih razloga, a dijalog Cepurina i Vucica je znak nastavka saradnje dve zemlje kao i poruka zahvalnosti Rusije za gora pomenuto pitanje.

frula

pre 9 godina

Nasa zemlja je zadrzala svoj stav povodom neuvodjenja sankcija Rusiji, sto oni veoma cene, kao sto se moze videti iz sastanka ambasadora Cepurina i premijera Vucica nema sumnje da ce se nasa dobra medjusobna saradnja nastaviti i dalje.

bubamara

pre 9 godina

Cesti sastanci sa ruskim predstavnicima su za Srbiju veoma znacajni i predstavljaju i vise nego dobru sveobuhvatnu saradnju nas male drzave i Rusije, kao jedne veoma mocne sile. Cepurin je istakao cinjenicu da je Rusija zadovoljna stavom Srbije po pitanju neuvodjenja sankcija istoj.

delfin

pre 9 godina

Srbija i Rusija su dve zemlje koje vec decenijama odrzavaju veoma prisne i prijateljske odnose, izmedju nasih drzava postoji medjusobno uvazavanje, zato i ne cudi odbijanje Srbije da se Rusiji uvedu sankcije, treba odrzavati jos slicnih sastanaka u buducnosti.

biser

pre 9 godina

Sastanak ambasadora Cepurina i premijera Vucica je od velikog znacaja za Srbiju, ovakvim razgovorima se jacaju nase medjusobne veze i treba ih sto cesce organizovati, takodje je dobro to sto je izrazena nada u unapredjenje odnosa na polju energetike i gradjevinske industrije.

Pavle

pre 9 godina

Naši odnosi sa Rusijom se nimalo neće promeniti zbog istrage oko NIS-a koja je pokrenuta jer druga strana nije ništa kriva, oni kupuju ono što su naši ponudili a sad treba naći krivca ako postoji..

olovka

pre 9 godina

Sastanak ruskog ambasadora Cepurina i premijera Vucica je nasoj zemlji dobro dosao kao povratna informacija od strane Rusije po pitanju reakcije Rusije na srpsko odbijanje uvodjenje sankcija pomenutoj zemlji, cime je nasa zemlja pokazala da drzi do sebe do kraja po ovom pitanju.

lazo90

pre 9 godina

Ambasador Rusije, Cepurin, je u razgovoru sa premijerom Vucicem istakao cinjenicu da je dobro sto je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, cime je potvrdjen korak napred u daljoj saradnji dve zemlje, sto nasoj zemlji zaista mnogo znaci.

krofna

pre 9 godina

Pohvaljeni su napori nase zemlje za mirno razresenje krize u Ukrajini i jos cu vise ucvrscene tradicionalno jake veze Srbije i Rusije, ovaj sastanak je bio veoma konstruktivan i veoma ce znaciti u razvijanju medjusobne saradnje u mnogim oblastima.

narax

pre 9 godina

Vlada zna šta mora da ispuni u odnosu na EU i zna kako da ne pređe granicu i ne ugrozi odnose sa Rusijom. Ništa tu više ne bih dodao!

niko_od_juče

pre 9 godina

Nismo ni mi ni Rusi od juče, jako dobro shvatamo opseg svakog postupka ili odluke. A najvažnije je da se poštujemo i da dileme nema oko namera prema onom drugom. Podrška premijeru i vladi za stav i način kako se nose sa spoljnopolitičkom situacijom u vezi krize u Ukrajini.

evita

pre 9 godina

Pa nismo bas tako razumeli danasnji interview njegove ekselencije u Politici! Ovakva budalastina Vlade u ovom trenutku moze da proizvede katastrofu, narocito ako ne nadju pare da plate dugovanja drzavnih preduzeca NIS-u pa se zbog toga ne isplate dividende sada u avgustu. Botovi stoj, ne lupajte jer ne mozemo od vasih komentara da stignemo procitati pametne.

vise se ne zakopcavamo na ledja

pre 9 godina

I ti si poceo kao Milosevic, sa zamenom teza!
Kada kazes: "Rusi razumeju nase poruke", to znaci da si ti dobro razumeo njihove poruke sta dalje da radis!

Ddule

pre 9 godina

Jer ima ikoga da prevede na Srpski poruke naseg PV-a?

Cepurin preti indirektno nasu vladu, samo zato sto oce da pregleda sporazume oko NIS-a. Rusija ocigledno nece to! Pa kakva je to demokratija, bre, kad ambasador jedne strane zemlje moze da uceni celu Srbiju, a PV zuri da ga odmah prima na kavu. Ma, bre, da smo ozbiljna drzava, Cepurin bi morao da spakuje kofere i napusti nasu napacenu Srbiju za najkasnije 24 sata. Ali posto nisto prava drzava, nego neka vrsta parodije, onda svaki moze da nas uceni. Zalosno, bre!

Spectator

pre 9 godina

...Vodim se isključivo ekonomskim i političkim interesima koji su:
1 rusi imaju snažno prisustvo u ekonomiji srbije i možemo sebi jako naskoditi
2 podržavaju nas oko kosova i rs.
3 dali su nam povoljne kredite
4 nisu podržali šiptare na kosovu da vade ljudima organe
ima sigurno još. pa navedu i ti neki argument ako ga imaš
(dex, 16. avgust 2014 14:12)

Dacu ti samo kontraargumente:
1. Osim NIS-a, nemaju skoro nikakvo drugo prisustvo u ekonomiji Srbije.
2. To sto nas podrzavaju oko Kosova ne znaci da ako im udarimo sankcije, nece promeniti misljenje. Dobili su Krim, tako da im je sad svejedno u kom trenutku ce ta podrska prestati, narocito ako im samo malo stanemo na zulj. U proslosti su nam desetinu puta zabili noz u ledja, zasto ne bi i sad? A i sta imamo mi od njihove podrske? Kosovo je IZGUBLJENO za sada, pa ko zna do kada. Ocigledno ne znate trenutnu situaciju u regionu.
3. Povoljni krediti? Povoljni KREDITI?!! Ja znam samo za jedan: 800 miliona $ za zeleznicu, sa uslovom da ruske firme ucestvuju u obnovi sa 80%. Napravite matematiku i shvaticete da ce privreda Srbije od 160 miliona (toliko nam ostaje kad se isplate ruske firme) kredita koje ce realno iskoristiti, morati da vrati svih 800+kamata koja je pozamasna. Cifra prelazi milijardu dolara.
4. Besmisleno. Zar je to neko podrzao?
Dovoljno je sto sam odgovorio na tvoje netacne tvrdnje. Lupajte minuse, ljubav je slepa, zato zaljubljeni bauljaju u mraku.

Bucko razmisljam

pre 9 godina

Vučić: Rusi razumeju naše poruke

Moj Acko, nije to problem, problem je sto i ZAPAD "vrlo dobro razume" sta Srbija porucuje Rusiji i sto ce se to gradjanima Srbije "obiti o glavu" !
Samo *** Aleksandar Vucic moze verovati da su svi na zapadu "slepi kod ociju" i da ne vide da se Srbija "svrstala uz Rusiju" i da ce svaki taj "izliv ljubavi" izmedju srpskih i ruskih "visokih zvanicnika" gradjani Srbije platiti IZOLACIJOM i dugogodisnjim zastojem Srbije u "jevropskim integracijama" ?

Metuzalem

pre 9 godina

Nema nama pomoći. A kakvi smo, to ni ne zaslužujemo.
Sve što Veliki Vođa kaže je sušta negacija od onoga što radi, misli i što je prosta činjenica.
Evo recepta koji može pomoći prosečnim glasačima u Srbiji da učine nešto za svoje dobro na sledećim izborima:
Počnite da vodite dnevnik sa izjavama Velikog Vođe, a onda to pročitajte pred izbore.

cakana

pre 9 godina

Jadna je servilnost srpskog premijera koji je brze bolje potrcao da se sastane sa ruskim ambasadorom i "izgladi" nesporazum. Zalosno koliko je rukovodstvo Srbije daleko od "nezavisne i suverene zemlje".

Proucite malo Titovo vreme i tadasnju ekonomku politiku pa u pobede!

pre 9 godina

Ovo je jos jedna jedinstvena prilika da se usicari tj.zaradi kako vlada tako i pojedinci kao u najbolje vreme Milosevica gde je drzava imala veliku inflaciju ali se zaradjivalo na sve strane(od zajma za Srbiju do nezaduzivanja u svetu) a ova sansa sada da preko nas iz Rusije na zapad i obratno moze dovesti do velikog bogacenja pogotovo gasom normalno ako ima kao sto nema promucurenih glava u vladi kod nas jer da nije tako ne bi svako malo trcakali za mmf-om.

@Nikola PO 3

pre 9 godina

Nismo mi gluplji, vec su Rusi sa našim udbašima, i Miloševicem napravili plan po kome ce nas držati u apsolutnoj zavisnosti. Da nema njihove zasluge u svemu vec samo naše gluposti, mogu da komentarišu, kao što i cine samo delovi Udbe, DSS, i SPS.
To što narod nije znao, nije ni morao jer je dao poverenje nekoj vladi da raspolaže sa sve narodnim prirodnim resursima za dobro ove zemlje. A glupo je da vam bilo ko objašnjava ono što i sami znate. Ako u tome niste ucestvovali, gledali ste insider.
Vecina u ovoj zemlji bi bila za potpuni OTKLON od RUS, kao što je nekad govorio Koštunica za DS.

GS

pre 9 godina

Heh da su nasi pradedovi bilo pametni pa izgubili bitku na Ceru mi bi sada bili ugladjeni evropejci.
Uvek smo bili na strani gubitnika. Mi samo treba da se otresemo Runja I procvetati ce nam. Evropa I svet ce da sipaju pare s leva I desna.....Ako treba nastampace za nas euro ili dva.

djuro

pre 9 godina

samo provocirajte zapad???

i hvalite se glupostima.

umesto da cutimo, gledamo svoja posla, mi stavljamo prst u oko

nista nismo naucili

a g. premijer zvani ribica!!!!!!

Deda Mile

pre 9 godina

Bese nekad nezavisna i postovana SFR Jugoslavija i u njoj Republika Srbija, u kojoj je ruski ambasador mogao samo da sanja da ga primi predsednik vlade, a nikako i nikada za jedan dan. U ocigledno okupiranoj Srbiji, srpski premijer je potrcao za manje od 24h da se izvinjava, razuverava, obecava,..Tuzno.

occam's razor

pre 9 godina

Nikad od Rusa nismo imali neke koristi. Ni kad su nam uveli sankcije, ni kad su nas bombardovali nisu se nešto zauzeli za nas. Da se ne vraćam u dalju istoriju kad su posle Balkanskog rata hteli da daju pola Srbije Bugarskoj pa su nas Austrijanci spasili te nesreće. Znate li šta su pravi prijatelji? To su Amerikanci kosovskim Šiptarima. Ratovali su za njih i napravili im državu. Ostvarili su im istorijski san da imaju državu. E kad tako nešto nama učine Rusi onda ću da počnem da ih smatram za prijatelje. Ovako, oni su nam lažni prijatelji a to je gore od neprijatelja. Ako nas već ne vole ni Zapad ni Rusi, normalno da treba da se priklonimo modernijem, normalnijem i naprednijem svetu, a to je naravno Zapad.

AlekS

pre 9 godina

Istraga u vezi privatizacije NIS-e, nije zanimala Ruskog ambasadora.
(Natasa, 16. avgust 2014 16:40)

A sta bi "istraga" mogla da promeni u ugovoru o privatizaciji potpisanom pre 6 godina. Da nece mozda Vucic da ga ponistava ?

levac

pre 9 godina

Danas je premijeru ocitana lekcija da nema I nesme. biti nikakve provere u vezi NIS-a. I kraj zastiti se Rusija od bruke a I nasi drzavnici koji su bili akteri poklanjanja Rusima NIS-a.

Napad ironije subotom

pre 9 godina

A ja mislio on isao kod ambasadora po packe sto je Nesa Dr Stefanovic otvorio neku istragu, kad ono saopstenje iz Vlade kaze drugacije. Hvala pres sluzbo Vlade, sad znam sta i kako treba da mislim

SNS prevaranti

pre 9 godina

Ajde ne lupetajte svi vi ove, ambasador je došao da pita Vučića oko istrage privatizacije NIS-a i da mu kaže da se konačno uozbilji, da ne pravi cirkus i kampanju, a preko Rusa...

"Nas i Rusa..."

pre 9 godina

Srbija se, u svakoj (bilo kojoj) zajednici sa drugima, uvek ponašala kao ’l'enfant terrible’, nikada u skladu sa proklamovanim zajedničkim ciljevima. Uvek smo bili svojeglavi, tvrdoglavi i ‘antiprotivni’, plaćali za to visoku cenu i još se nismo opametili. Zato su svi i pobegli od nas. Opet se to vidi. Kao, hoćemu da budemo deo EU, ali da ne primenjujemo njenu politiku. Hoćemo u klub, ali da se ponašamo po svojoj volji. Teško da će nas takve uopšte i primiti u EU kuću: da im razorimo ionako slabašno jedinstvo? A zaslepljenost Srba Rusijom je, jednostavno, neobjašnjiva jer je neutemeljena na bilo kakvim objektivnim faktorima. Da se Tito nije ‘miroljubivo’ razišao sa Staljinom 1948. (što je još uvek enigma) i da su kod nas Sovjeti vladali pola veka kao drugde u istočnoj Evropi (umesto Titovog ‘zavodljivog kvazikomunizma’), danas bi svim Srbima bilo jasno gde im je mesto. Koje li kontradiktornosti: Tito je, zapravo, krivac za ovu ničim izazvanu opsesiju Rusijom!

AlekS

pre 9 godina

Da je Rusima jasno rekao to sto je imao da kaze onda Cepurin i Moskva ne bi bli iznenadjeni otvaranjem istrage. Bice da je pred njima manji od makovog zrna a jedino je hrabar kada nikoga od njih nema okolo.

lozac

pre 9 godina

Nemamo mi politiku u vezi toga, sutra kad se resi kriza oko Ukrajine i jednima i drugima necemo trebati, trgovace direktno a nas zaboraviti, a mi od hvala nemamo nikake koristi...

winston

pre 9 godina

Pogledajte te zemlje sto nisu za sankcije Moskvi. Kako one izgledaju, kakva njihova ekonomija. I onda pogledajte te zemlje sto su za sankcije. Mislim da to nesto govori.

Nikola PO-3

pre 9 godina

jeste,nisu nas rusi bombardovali,postujem to.. ali zar mora rudna renta da bude 5%???kad je u Bugarskoj 12% a kod vas u Rusiji 22%.. zasto smo mi jedina zemlja koja u zajednickoj firmi sa rusima,a u vezi sa Juznim Tokom,ima manji paket akcija??? zar nas manje "vole" nego bugare koji su u NATO? e pa "braco" rusi tako se ne radi sa rodbinom :P
(dzon travolta, 16. avgust 2014 13:59)

Rusi nas nisu silovali da potpisujemo takve ugovore. Mi smo preglupi (ocigledno gluplji od Bugara) da citamo sta pise u tim ugovorima ili ne kapiramo sadrzaj tih istih. To sto mi Ruse silujemo, da su nam rodbina, da treba da nam pomazu, da vode ratove zbog nas, da nam poklanjaju avione, rakete, PVO...to nije ruski problem, to je nas problem. Pa nama je cak uspelo i Francuze da nazovemo nasim saveznicima pri cemu oni sami ne znaju da su nam ikada bili saveznici. Svako ko sa nama nesto ugovara brzo ukapira sa kim ima posla. Tako nam onda ugovori i izgledaju. Posle, da ne kazem sta...ajde, reci cu potpisa, nema kajanja.

Deansgate

pre 9 godina

Meni je samo žao što imam osećaj da mi gajimo ljubav prema Rusiji kao što smo oduvek i kao što i treba ali sadašnja Rusija nije više carska majka Rusija nego zemlja teške mafije, ogromnog interesa i novca. I totalno ih boli uvo za neku tamo Srbijicu koja toj sadašnjoj Rusiji ne treba nista... žao bi mi bilo da se mi nešto dicimo odnosima a oni nas i ne spominju... Ako bude nešto konkretno a ne samo zahvalnost ambasadora u Beogradu od kojeg se to i očekuje, onda ću biti zadovoljan.

dzon travolta

pre 9 godina

jeste,nisu nas rusi bombardovali,postujem to.. ali zar mora rudna renta da bude 5%???kad je u Bugarskoj 12% a kod vas u Rusiji 22%.. zasto smo mi jedina zemlja koja u zajednickoj firmi sa rusima,a u vezi sa Juznim Tokom,ima manji paket akcija??? zar nas manje "vole" nego bugare koji su u NATO? e pa "braco" rusi tako se ne radi sa rodbinom :P

Srđan CG

pre 9 godina

Crna Gora je Rusiji uvela sankcije u aprilu. Par dana nakon EU. To je izazvalo uznemirenje među hotelijerima i zaposlenima u turizmu. Mnogi su se uplašili da smo upravo prepolovili prihod od sezone Šta se desilo? Rusi su ovog ljeta došli u tolikom broju da je to zaprepastilo i najveće optimiste. Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije CG (koji su objavljeni prije neki dan) broj ruskih turista je po prvi put nadmašio broj turista iz Srbije i Rusi su tako zauzeli prvo mjesto na listi gostiju koji dođu u CG. Da iznenađenja ne hvali postarali su se i Ukrajinci, koji ovog ljeta izbili na treće mjesto i potisnuli iza sebe Bosance, i Kosovare i Makedonce. Toliko o sankcijama. Pozdrav iz Crne Gore.

milenko

pre 9 godina

Ima vremena, mi uvek poslednji sve shvatimo! Mi znamo da se bunimo kada nas okupira jaci i ubija nasu decu, a kada se to isto desava u nekoj drugoj zemlji, mi trazimo neki srednji put- e pa gospodo, nema ga! U Ukrajini i Palestini ginu neduzni, dok Srbija sve to posmatra - neutralno!

slavoljub

pre 9 godina

Ugovor sa NIsom je slika nase nemoci i inferiornosti.
U udzbenicima smo ucili kako nemamo naftu, i imamo malo gasa.Banatski dvor nismo bili u stanju da zavrsimo 20-30 godina. Nismo znali da zadihtujemo skladiste gasa. Volimo mnogo da pricamo,a malo znamo da uradimo.
Dosli su ljudi koji znaju da vade naftu, mi smo znali samo da busimo do 2000 metara, nikako ispod toga. Kada smo videli da ipak ima nafte kod nas proradila nam je zavist i racunica. Rusi su napravili kataliticki kreking i rafinerije koje su nam Ameri i kompanija razbili za vreme rata 99. Mi verovatno imamo prava na vecu rudnu rentu, ali do juce nismo ni znali da imamo naftu i gas.
S druge strane sta je bilo sa US Steelom. Kada su istopili vojnu opremu odjednom su postali nerentabilni i otisli su.
Sada se pominje Mital kao strateski partner u privatizaciji US steela.Pa taj Mital, kao nas veliki prijatelj, je isekao peci u magnohromu, pokrao sve sto je bilo teze od 300 kg i pobegao. Moramo da se cuvamo takvih prijatelja u ovo vucje vreme, u kome uopste nismo sigurni.
Ili nam nije dovoljno lekcija iz istorije, pa hocemo ponovo da se navlacimo na lovacke price i lazna prijateljstva.
Malo vise strategije u ova smutna vremena.

PREISPITATI PA KOMENTARISATI NIJE STETNO PO ZDRAVLJE.

pre 9 godina

(dex, 16. avgust 2014 14:12...Kakvi su ti to argumenti o ekonomiji kada Srbija preko 90% izvoza i uvoza ima sa tim zapadom i onima koji su uveli sankcije Rusiji,pa podrska nevadjenju organa pa to ni kanibali ne bi podrzali a ne zapad a i sami Kosovari osnivaju sud a i osudjuju sve pa i to navodno vadjenje organa koje tek treba da se dokaze ako nam se vec i to ne obije o glavu kao i sve do sada.Nisam za sankcije nikome ali Rusi malo malo vrse invazije i osvajaju tudje teritorije a ovamo su protiv otimanja Kosova pa gde tu ima logike ali kad sve covek uzme u obzir politika je velika k.rva.zar ne.

imam

pre 9 godina

Rusija nas razume u svakom slucaju Vucic se dobro izrazio to je znak EU da mi hocemo ruse a ne njih najveca muka je u tome sto se tako dugo odugovlaci dajte vec jednom nemojte varat narod mi hocemo a u stvari Vucic Dacic hoce Rusiju pa uvek govorite da ce narod biti obavesten pa recite te onda cemo videti sta je narod izabro dosta je bilo muljanja daj da se jednom vec krene pa da znamo koji pravac ste izabrali

Mihajlo

pre 9 godina

Nema na cemu, ali nas je problem sto ce doci dan kad ce nam EU narediti da to ucinimo ako zelimo u taj savez. E tada ce se smejati svi oni kojima smo se mi smejali jer su to ucinili jer znaju da to moraju da ucine (npr. Crna Gora) kad su vec zacrtali taj put.

dejan

pre 9 godina

Ja samo da kazem, iako se ne slazem sa unutrasnjom politikom Vucica i snsa, da im je spoljasnja dosta dobra... Pokusavamo da balansiramo, da budemo neutralni i za sad nam to uspeva. Sa jedne strane imamo Rusiju koja ce ceniti to sto nismo uveli sankcije, jer su svi drugi to uradili, Nemacka ce nas razumeti, i postajemo jedna od retkih zemalja koja sa Nemackom moze da saradjuje na polju Ruskog trzista, jer Nemci cuvaju Rusko trziste (mislim da je to sve izdogovarabi u Berlinu vec). Ostale zapadne zemlje ce zeleti da nas drze blizu, jer smo u dobrim odnosima sa najvecim ekonomskim igracima u Evropi. I onda odjednom postajemo znacajni na karti Evrope, i u daleko boljoj poziciji nego okolne zemlje. Sad je samo cilj da ne izigramo nicije poverenje. Po meni igra na ivici noza, ali iz koje moze mnogo da se profitira..

fenicanska boginja

pre 9 godina

Ne samo Rusi, vec i svi ostali moraju sa shvate da smo drzava sa stavom i da moraju da nas postuju. Nekako smo dobili drugaciju sliku u svetu, vide nas svi kao drzavu vrednu postovanja, a to ranije slucaj nije bio.

perkan

pre 9 godina

Rusi su nasa braca i sa njima moramo graditi sve vrste saradnje...Sankcije uvedene Rusiji su dobra prilika za nas da udjemo na Rusko trziste i tamo se bolje pozicioniramo..

Maxim

pre 9 godina

Mislim da će se tek pokazati koliko je ova odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ispravna za Srbiju i njene građane. Ovo je bio veliki test i siguran sam da smo ga položili.

Junosa

pre 9 godina

Hvala Rusiji na konstruktivnom stavu ocuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, i sto pravo Srbije na postojanje na KiM brani u svim velikim medjunarodnim organizacijama.

Sandra

pre 9 godina

(Bucko razmisljam, 16. avgust 2014 15:19)
Pitam se samo kakvu smo korist do sada imali od EU integracija? Ne uzimam u obzir ukidanje viza i slično..

Донбас

pre 9 godina

Svi ljudi sa iole malo mozga su za sankcije Rusiji!I to sto pre!
(Spectator, 16. avgust 2014 13:33)

Али тај мозак мора да ти ради!!! Теби очигледно не ради!!!!

Потребно је ипак више.

pre 9 godina

Svi ljudi sa iole malo mozga su za sankcije Rusiji!
I to sto pre!
(Spectator, 16. avgust 2014 13:33)

Ево с поносом нам се јавио представник врсте са иоле, али мало мозга.

dex

pre 9 godina

@ Spectator, 16. avgust 2014 13:33
..u stanju sam da vodim civilizovanu i argumentovanu konverzaciju. iako po tvom mišljenju nemam mozga (aludiras na nedostatak inteligencije) ja smatram da ne treba uvoditi sankcije rusiji bar do trenutka kada više ne budemo imali ikakvog izbora. vodim se isključivo ekonomskim i političkim interesima koji su:
1 rusi imaju snažno prisustvo u ekonomiji srbije i možemo sebi jako naskoditi
2 podržavaju nas oko kosova i rs.
3 dali su nam povoljne kredite
4 nisu podržali šiptare na kosovu da vade ljudima organe

......ima sigurno još.
pa navedu i ti neki argument ako ga imaš

Predrag Misic

pre 9 godina

Srbija bi mnogo izgubila kad bi pokvarila prijateljstvo sa Rusijom a nasa ekonomija bi najvise pretrpela tako da ne ugrozavajuci EU put, treba nastaviti sa prijateljskim odnosima sa Rusijom i to vrlo dobro uspeva nasem premijeru.

torba

pre 9 godina

Ni u kom slucaju sveopsta saradnja Srbije i Rusije ne sme biti pod znakom pitanja. Sastankom Cepurina i Vucica nasoj zemlji je preneta zahvalnost Rusije Srbiji kao i dokaz da se prijateljski i poslovni odnosi dve zemlje nastavljaju u buducnosti.

stanko

pre 9 godina

suvise smo mali kao zemlja za uvodjenje sankcija,zboga toga premijer je mudar politicar koji zna da je nasa buducnost u eu a s druge strane zbog povezanosti s ruskim narodom mi cemo biti uvek uz rusiju

Timocanin

pre 9 godina

Pitam se samo kakvu smo korist do sada imali od EU integracija? Ne uzimam u obzir ukidanje viza i slično..
(Sandra, 16. avgust 2014 15:41)

Verovatno te ne interesuje, zato i ne znas. Odgovoricu ti samo na nivou moje opstine, i to samo od donacija:
- Obnova obdanista; sredjene fasade, nova stolarija, nov inventar u svim objekima (5)
- Obnova osnovnih skola - na dve skole izvedena kompletna sanacija, sa zamenom kompletne stolarije i krovova. Nabavljeno 60% novog inventara, sa osavremenjivanjem ucionica (kompjuteri, projektori, cak i 1 "smart" tabla") (3)
- Kompletna obnova objekta Doma za ucenike (1)
- Sanacija, obnova i povecanje kapaciteta gradskog vodovoda;
- 5 vozila gradske cistoce;
- 2 vatrogasna vozila;
- Realizovana obnova i presvlacenje skoro 100 km dotrajale putne mreze u celoj opstini.
- Konstantna podrska malim preduzecima bespovratnim sredstvima (naravno, treba da se radi, a ne da se sedi u kafanama da bi isti i opstali).
To je ono cega sam se setio u ovom trenutku, sigurno ima jos.
Naglasavam da je sve gore navedeno ostvareno iz DONACIJA, a ne kredita.
I nista od gore navedenog prethodno nije sredjivano od kraja 1980-tih.
Za druge gradove prosudite sami, svuda postoje table sa informacijama, ali sam primetio da su pocele da se sklanjaju. Zasto, to ne znam.

Ksenija

pre 9 godina

Niti je Rusija ista kao pre 15 i vise godina, a sta tek reci za Srbiju. Vreme menja stanje u zemljama, sukobi nastaju i nestaju, Vlade se menjaju. Prijateljstva i ekonomski interesi se grade i neguju, a sa pravim vodjama u zemlji sve tece mnogo lakse i svaka se nejasnoca brzo otklanja kao sto je to sada primer. To je sada i jedini put za dalju uspesnu saradnju.

desetka

pre 9 godina

Sastanak premijera Vucica i ruskog ambasadora Cepurina je pokazao zahvalnost Rusije Srbiji po pitanju neuvodjenja sankcija sa nase strane, sto je veoma znacajno, i predstavlja korak napred u odlicnim odnosima Srbije i Rusije.

gubernija

pre 9 godina

@Spectator
Mnogo smo u prošlosti grešili. Uvek na svoju štetu. Naročito u XX veku. Nepromišljeno smo birali pogrešnu stranu. Moramo da napravimo tačne kalkulacije i da izaberemo stranu gde možemo da ostvarimo svoje nacionalne interese i na dobrom smo putu...

Jeca AR

pre 9 godina

Kako god da se postavimo u spoljnoj politici, oramo voditi računa da očuvamo dobre odnose i sa istokom i sa zapadom. To je teško, i ovim se pokazuje da Rusi to znaju da cene.

bojler

pre 9 godina

Ovo je prvi sastanak dvojice zvanicnika Srbije i Rusije nakon neuvodjenja sankcija Rusiji od strane Srbije kao pokazatelj koliko Srbija ceni i postuje Rusiju, sto se nastavlja i ubuduce, a Cepurin je preneo Srbiji pozitivan znak od strane Rusije za nastavak saradnje dve drzave.

saraRU

pre 9 godina

Srbija vodi pametno svoju spoljnu politiku, i svoj stav i ističe i ne menja ga kako prema Moskvi, tako i što se tiče načina i plana da nastavi svoje kretanje na evropskom putu.Sa Rusijom se nastavljaju prijateljski i dobri odnosi i sasvim je za očekivanje da će se oni samo dodatno,povoljno po Srbiju i razvijati u narednom periodu.

RodjO

pre 9 godina

Ruski ambasador je samo komentarisao najavljeno preispitivanje ugovora sa NIS-om a pojedini mediji su od toga napravila veštački skandal. Svako ima pravo na svoje mišljenje pa i ruski ambasador.

Insomnia

pre 9 godina

Dobro je da jedna zemlja, koja je jedna od najvecih sila u svetu ima razumevanje u nase trenutno stanje u zemlji, da je njihovo misljenje suprotno, onda bi to bilo mnogo lose po nas i nasu drzavu !

Luj

pre 9 godina

Srbiji je mesto u EU, to nam određuju geografski i mnogi drugi faktori ali svakako da to neće biti smetnja uspešnoj saradnji sa Rusijom, Emiratima, SAD-om i ostalima...

Razumevanje

pre 9 godina

Osim što razume naš položaj, mislim da Rusija pre svega razume svoje interese i geopolitički položaj, što joj pomaže da ostvaruje svoju spoljnu politiku na prostoru Balkana.

igor černi

pre 9 godina

Saradnja sa Rusijom našoj zemlji može doneti samo korist i boljitak. Naročito u ovom trenutku kada joj veliki broj zemalja uvodi sankcija, Srbija ima ogromnu šansu za još veći plasman robe na njihovo ogromno tržište.

Mladen Filipovic

pre 9 godina

Evidentno je da se na Srbiju gleda drugacije i da je ugled nase drzave opravdano porastao na cemu se intenzivno radi i da odnos EU prema Srbiji ima velikog znacaja ali s druge strane mora se voditi racuna o prijateljstvu sa Rusijom, s kojom ne smemo zategnuti odnose izmedju ostalog i zbog ekonomije.

goran bb

pre 9 godina

Pitam sve one čiji je prvi ili najvažniji argument "Rusi su naša braća", kakva smo mi to braća? Po kojoj liniji, po kom osnovu, po kom srodstvu? Ako je u pitanju pavoslavna veza onda ćemo se mi slabo 'leba najesti od te rodbinske veze a sem toga u tom slučaju 50 godina nismo bili braća jer ni jedni ni drugi nisu smeli da pomenu veru od komunista u koje se i danas veliki deo zaklinje. Ako je pomoć u pitanju onda smo braća od dva oca i dve majke, bolje da smo kumovi, više bi nam pomogli jer malo njihovog bi nama bilo mnogo ali kao i kod zelenaša našoj braći sve što nam poklone moramo višestruko da vratimo. O nekoj drugoj pomoći pitajte one koji su ih zapamili '44 i '45. Sve ih manje ima da vam ispričaju istinu, iskoristite još malo vremena da vam otvore oči. Ima tu još puno toga i iz našeg vremena ali ako ne želite da se setite i da priznate sami sebi da braćom nazivate nekoga ko nas koristi, ko štiti one koji su doprineli našem propadanju i ko nas na fin način stavlja pred zid i svršen čin onda jednostavno ne želite da otvorite oči i živite u nekom drugom svetu. Pa oni ni sami sebe ne vole koliko ih mi volimo ali ZAŠTO??

weRUshka

pre 9 godina

Naši prijatelji razumeju naš put ka EU, a mi nikada ne bismo vekovno prijateljstvo,saradnju i gotovo bratsku vezu (kako između naše dve zemleja,tako i u odnosima među našim pravoslavnim narodima) ugrozili nečim kao što je uvođenje sankija.Vučić vodi politiku dobru za Srbiju, a stavove ume da iznese i u Moskvi i u briselu i takvi stavovi Srbije su i prihvaćeni, te nema ni pritisaka, niti ikakvih ultimatuma.

Maraja

pre 9 godina

Jos jedan pokazatelj da smo na dobrom putu. Odnosi sa Rusima kao i sa ostatkom sveta su nam podjednako bitni i treba se drzati neutralnog stava kada je u pitanju uvodjenje sankcija Rusiji.

MajdaMM

pre 9 godina

Ne može se ni zbog čega narušiti prijateljstvo sa Rusijom, izuzetno je važno i nastaviti i poboljšati u svim sferama našu saradnju, al isto tako se od Rusije ni ne krije da Srbija ide putem EU, al da sankcije Rusiji ne planira, niti će ikada uvoditi Rusiji.

Mladen Filipovic

pre 9 godina

Evidentno je da se na Srbiju gleda drugacije i da je ugled nase drzave opravdano porastao na cemu se intenzivno radi i da odnos EU prema Srbiji ima velikog znacaja ali s druge strane mora se voditi racuna o prijateljstvu sa Rusijom, s kojom ne smemo zategnuti odnose izmedju ostalog i zbog ekonomije.

s.

pre 9 godina

Realan "vitalni interes Srbije" je da odnose sa Rusijom postavi na potpuno nove osnove, izadje iz njenog gvozdenog zagrljaja, koji nas polako unistava.

Lana

pre 9 godina

Oni koji su uveli sankcije Rusije , sami su sebi presudili. Mi niti smo u poziciji, niti nam je bila namera da pokusamo tako nesto. Dugi niz godina koji je iza nas spracava nas u tome. U ovakvim trenucima pokazuju se pravi prijatelji.

cekajuci godoa

pre 9 godina

Jedino sto Vucic treba da radi jeste da nastavi da vodi spoljnu politiku kao sto je do sada vodio. Spoljna politika nam nikada nije bila energicnija i jaca, a neutralnost moramo da zadrzimo po svaku cenu, bez obzira na to koliko tesko bilo.

Stojan

pre 9 godina

Uradite nesto i pregovarajte sa Rusima da nam uzmu bar 300.000 nezaposlenih ljudi sa Biroa za nezaposlene.
Garantujem da tu ima ljudi koji su potrebni Rusiji i ruskoj privredi!

dex

pre 9 godina

@Spectator, 16. avgust 2014 15:43
lepo je sto si dao kontra argumente ali si "zaboravio" da das argumente. ti si prvi rekao da smo ovakvi kao mi "bez mozga" pa me intersuje zasto?
sto se tice kontraargumenata:
1. nimalo nisi u pravu. molim te da se prvo obrazujes. ovo sto tvrdis je apsolutna besmislica
2. molim te da sam procitas prvo sta si napisao. ne znam kakve to ima veze sa onim sto sam ja rekao. bez obzira na sve oni mogu da nas podrze ili ne. podrzavali su nas i pre krima a i posle a i ubuduce ce.
3. u poredjenju sa mmf i svetskom bankom ( proveri cije su to banke) to su super povoljni i veliki kreiti. da nam ne odgovaraju ne bi ih uzeli.
4. da podrzali su oni koji su stvarna vlast na kosovu a to je nato. ja tvrdim da je nemoguce da se to desavalo a da oni nista nisu znali. to je prica za naivne. na kraju su i dokazi unisteni.

mrak

pre 9 godina

Srbiji je velika cast sto je dobila poruke zahvalnosti od strane Rusije preko njenog ambasadora Cepurina, za neuvodjenje sankcija, sto bi u suprotnom znacilo veliku gresku sa srpske strane. Tokom razgovora Vucica i Cepurina je ponovljeno da se nastavlja pozitivna saradnja dve zemlje.

Lala

pre 9 godina

Jasan je naš stav, a zadovoljni su i jedni i drugi. Nisam siguran da su Nemci zadovoljni time što su morali da uvedu sankcije, pošto ulaganja i izvoza imaju u Ruskoj Federaciji

jelka

pre 9 godina

Oko teme sastanka premijera Vucica i ambasadora Rusije Cepurina ne treba mnogo siriti sa pricom, jer je svaki razgovor Srbije i Rusije uvek u dobrom prijateljskom raspolozenju, a to, naravno, ne treba menjati. Samo treba nastaviti ovako dobrim tempom saradnje.

vozac

pre 9 godina

Razgovor dvojice zvanicnika, Vucica i Cepurina je i podrazumevao pozitivan i konstruktivan dijalog bez ikakvih sumnji u dalje sveobuhvatne odnose. Dobro je sto je glavna tema bila neuvodjenje sankcija Rusiji jer je Srbija tim gestom pokazala koliko ceni i postuje Rusiju.

mara

pre 9 godina

EU jeste naš spoljnopolitički prioritet, ali isto tako je u našem nacionalnom ineteresu i jačanje strateškog partnerstva sa Ruskom Federacijom

ABCD

pre 9 godina

Što bi rekao moj komšija lala " Mali smo ti mi ali drčni kad treba " nema tu šta da se razume poruka. Ako nemaš stav gaze te kao mrava. Konačno smo i to naučili.

Lalovic Zeljka

pre 9 godina

Stav Srbije treba da bude takav da ne budemo nikom neprijatelji, ne mozemo se zamerati ni prijateljima ni ugroziti put u Evropu.

Lalatovic

pre 9 godina

@Ddule
Jeste, sad da zalupimo vrata Cepurinu, pa onda ameru i nemcu, svaki put kad cujemo nesto sto nam se ne svidi, pa da se okrenemo nesvrstanima? Vucic vodi realnu politiku i trudi se, koliko vidim da balansira a ti bi mogao da se probudis. Nema vise Tita.

grleL

pre 9 godina

Srbija je istrajala u nameri da ne uvodi sankcije Rusiji iz dobro poznatih razloga, a dijalog Cepurina i Vucica je znak nastavka saradnje dve zemlje kao i poruka zahvalnosti Rusije za gora pomenuto pitanje.

flasa

pre 9 godina

Srbija nece uvesti sankcije Rusiji i zalaze se za mirno i brzo resavanje krize u Ukrajini, to pokazuje da veoma cenimo dobre odnose koji postoje izmedju nase dve zemlje, a tako ce biti i u buducnosti, treba ocekivati ostvarivanje jos prisnije saradnje u razlicitim oblastima.

frula

pre 9 godina

Nasa zemlja je zadrzala svoj stav povodom neuvodjenja sankcija Rusiji, sto oni veoma cene, kao sto se moze videti iz sastanka ambasadora Cepurina i premijera Vucica nema sumnje da ce se nasa dobra medjusobna saradnja nastaviti i dalje.

bubamara

pre 9 godina

Cesti sastanci sa ruskim predstavnicima su za Srbiju veoma znacajni i predstavljaju i vise nego dobru sveobuhvatnu saradnju nas male drzave i Rusije, kao jedne veoma mocne sile. Cepurin je istakao cinjenicu da je Rusija zadovoljna stavom Srbije po pitanju neuvodjenja sankcija istoj.

delfin

pre 9 godina

Srbija i Rusija su dve zemlje koje vec decenijama odrzavaju veoma prisne i prijateljske odnose, izmedju nasih drzava postoji medjusobno uvazavanje, zato i ne cudi odbijanje Srbije da se Rusiji uvedu sankcije, treba odrzavati jos slicnih sastanaka u buducnosti.

Spectator

pre 9 godina

(dex, 16. avgust 2014 18:13)

Ni po jednoj tacki nisi opovrgao moje kontraargumente.
Odgovorio sam na tvoj poslednji komentar, ali ga nisu pustili.
Zao mi je sto si tako pun sebe, a nisi u pravu.

biser

pre 9 godina

Sastanak ambasadora Cepurina i premijera Vucica je od velikog znacaja za Srbiju, ovakvim razgovorima se jacaju nase medjusobne veze i treba ih sto cesce organizovati, takodje je dobro to sto je izrazena nada u unapredjenje odnosa na polju energetike i gradjevinske industrije.

Pavle

pre 9 godina

Naši odnosi sa Rusijom se nimalo neće promeniti zbog istrage oko NIS-a koja je pokrenuta jer druga strana nije ništa kriva, oni kupuju ono što su naši ponudili a sad treba naći krivca ako postoji..

DARKO - LAZOVIC

pre 9 godina

Nadam se da je danasnjim susretom ambasadora Cepurin i Aleksandra Vucic otklonjena i svaka pomisao da ce Srbija uvesti sankcije Rusiji. Po ko zna koji put je Vucic jasno rekao da Srbija to nece uraditi iz mnogo opravdanih razloga. Mislim da ce se tek sada pokazati koliko je ova odluka o neuvodjenju sankcija Rusiji ispravna za Srbiju i njene gradjane. Ovo je bio veliki test, kojeg smo sa uspehom polozili. St ne znaci da i dalje nece biti pritisaka, ako nikako drugacije ono pojedinacnih, ali nadam se da cemo uspeti svim izazovima da odolemo.

krofna

pre 9 godina

Pohvaljeni su napori nase zemlje za mirno razresenje krize u Ukrajini i jos cu vise ucvrscene tradicionalno jake veze Srbije i Rusije, ovaj sastanak je bio veoma konstruktivan i veoma ce znaciti u razvijanju medjusobne saradnje u mnogim oblastima.

samo OPUŠTENO

pre 9 godina

Nema brige Rusi ne ispitujemo vašu stranu i nećemo ugovor poništavati,ali ćemo ove naše muljatore debelo kazniti da budu primer drugima da tako nešto nikada nikome ne padne da pustoše svoju zemlju.

olovka

pre 9 godina

Sastanak ruskog ambasadora Cepurina i premijera Vucica je nasoj zemlji dobro dosao kao povratna informacija od strane Rusije po pitanju reakcije Rusije na srpsko odbijanje uvodjenje sankcija pomenutoj zemlji, cime je nasa zemlja pokazala da drzi do sebe do kraja po ovom pitanju.

lazo90

pre 9 godina

Ambasador Rusije, Cepurin, je u razgovoru sa premijerom Vucicem istakao cinjenicu da je dobro sto je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, cime je potvrdjen korak napred u daljoj saradnji dve zemlje, sto nasoj zemlji zaista mnogo znaci.

PABLO

pre 9 godina

Ispitivanje ugovora sa NISom nije povezano sa Rusima,ugovor sa NIS om Ds nikada nije dao na javni uvid,kao ni mnoge druge.Jedino sta premijer zeli jeste da se uveri da li Srbija nije tim ugovorom ostecena.A sto se tice sankcija Srbija ih nikada nece uvesti Rusiji pre svega zbog ekonomskih razloga,pa na kraju i prijateljskih.

narax

pre 9 godina

Vlada zna šta mora da ispuni u odnosu na EU i zna kako da ne pređe granicu i ne ugrozi odnose sa Rusijom. Ništa tu više ne bih dodao!

niko_od_juče

pre 9 godina

Nismo ni mi ni Rusi od juče, jako dobro shvatamo opseg svakog postupka ili odluke. A najvažnije je da se poštujemo i da dileme nema oko namera prema onom drugom. Podrška premijeru i vladi za stav i način kako se nose sa spoljnopolitičkom situacijom u vezi krize u Ukrajini.