Petak, 15.08.2014.

21:21

Kaspersky aplikacijom štiti Androidaše

Izvor: B92

Kaspersky aplikacijom štiti Androidaše IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Hrung

pre 9 godina

@Sale

Hvala na informaciji. Tačno, tada kada se to desilo imao sam Samsung Galaxy Note. Ne bih ja ni pomislio da se radi o virusu, al' mi tako rekao lik kod koga sam nosio fon. :)

Hrung

pre 9 godina

@konfuči

Jesam ja. U stvari, pretpostavljam da je bio virus. Skidao sam neke crack igrice sa nekih sajtova. Jednostavno mi se SD kartica zablokirala i ne mogu ništa da obrišem niti išta da stavim na karticu. Pokušao sam i da formatiram ali ne radi. Morao sam da je zamenim.

Gordan

pre 9 godina

IPHONE ne poznaje viruse. Viruse dibijaju samo nesigurne platforme kao sto je Android. Ko koristi Apple, dakle iOS, je siguran da ga virusi ne doticu! Ljudi, iPhone ne poznaje viruse!

Che

pre 9 godina

Sto se tiče toga da nema virusa na androidu ja sam svedok da ih ima, o čemu sam jednom ovde i pisao. Ali isto tako je istina da ni jedan antivirusni program ga ne blokira i ne štiti telefon i korisnika. Kad zakačite takav virus vrlo brzo ga sami otkrijete jer telefon nenormalno troši bateriju, greje se čak i kad je ugašen gps, 3 g i wi -fi. Telefon se nenormalno uspori i čini mi se kao da su sve aplikacije popaljena. Jedini lek je da telefon brišete na fabričko stanje posle čega se sve vraća u normalu. Srećom da mi se to desilo samo jednom.
(komšija, 16. avgust 2014 11:46)

virus se ne kaci, ne moze sam da se aktivira, korisnik je taj koji je dovoljno glup da ga aktivira pokretanjem.i to na windows platformi.

maliciozni virusi sluze da pokupe podatke korisnika, brojeve racuna, da masinu pretvore u zombi i sl, a ne da crpe nekome bateriju i greju telefon.

a to crpljenje baterije, grejanje i usporavanje nema veze sa virusima vec sa tobom kao korisnikom.
koristis lose optimizovane aplikacije, lose si optimizovao telefon, fejsbuk, vuber i slicne koje konstantno proveravaju sta je stiglo od vesti, komentara, lajkova, poruka i sl, verovatno imas i neku stariju verziju androida, google servisi su ti poblesavili, wakelock ti ubija bateriju.Sve se to resava i bez factory reseta, ali kad neko ne zna, to je odmah "virus".

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Moram i treci i poslednji put da komentarisem ovaj clanak, jer sam napokon skinuo i isprobao ovu aplikaciju. Dakle ona ne radi ono sto pise (ne skenira propuste) nego samo skenira koju verziju openSSL-a imate i androida imate pa u skladu sa tim napravi informaciju o ranjivosti. Medjutim, to nije ni priblizno tacno, jer cak iako imate losu verziju openSSL-a, ne morate biti ranjivi na HeartBleed (primer je cyanogenmod - koji koristim, ili HTC-ov sense 5; oni imaju los openssl ali je heartbleed protokol jednostavno disejblovan pa samim tim nije exploitable i pravi skeneri propusta ce to jasno uociti). Licno sam snifovao sam svoju mrezu da se uverim, dok jos nisam skontao o cemu se radi. Dalje, ova aplikacija ukoloko skonta da imate android stariji od 4.2.2 prijavice vam i Fake ID bug, medjutim neki proizvodjaci i custom romovi su patchovani (opet npr cm9) u medjuvremenu. Jedino za master key ne znam... Anyway, reklama je tu, na dnu ekrana tako da je u mom slucaju (sgs3 sa cm11) ova aplikacija obican adware jer me zastrasuje da sam ranjiv i predlaze neki software da skinem/kupim...

MileR

pre 9 godina

To sto virus ne vidite ili ne cujete, ne mora da implicira da ih nema.
Covek se prehladi a da ne zna za virus prethodno. Tako i telefon pa i antivirus.

Takodje moje pisanje ne implicira da je Android ranjiv. Ili da nije.
Use i u svoje kljuse. Svi ste iskusili Windows tako da znate sta vam je ciniti.

komšija

pre 9 godina

Sto se tiče toga da nema virusa na androidu ja sam svedok da ih ima, o čemu sam jednom ovde i pisao. Ali isto tako je istina da ni jedan antivirusni program ga ne blokira i ne štiti telefon i korisnika. Kad zakačite takav virus vrlo brzo ga sami otkrijete jer telefon nenormalno troši bateriju, greje se čak i kad je ugašen gps, 3 g i wi -fi. Telefon se nenormalno uspori i čini mi se kao da su sve aplikacije popaljena. Jedini lek je da telefon brišete na fabričko stanje posle čega se sve vraća u normalu. Srećom da mi se to desilo samo jednom.

kvak

pre 9 godina

Sjajni su ovi koji se u komentarima predstavljaju kao stručnjaci pa daju savet, ali najbolji su oni koji takav savet prihvate jer smatraju da ih je dao stručnjak.

Maks

pre 9 godina

@ (Milasin, 15. avgust 2014 22:05)

Šta "A iPhoneovci?!??"?

Kao što u na slici iz članka piše i u članku piše, taj "Kaspersky Fake ID scanner" skenira Android uređaje za "Fake ID", "Heartbleed" i "MasterKey" ranjivosti...

Ako pročitaš neki članak o tome koji su sistemi bili ugroženi tim ranjivostima, možeš da saznaš da se takozvana "Heartbleed" ranjivost odnosila na sisteme koji su koristili neke verzije OpenSSL-a (Apple je prestao da koristi OpenSSL na iOS i OS X još pre nego što je taj propust otkriven, tako da verzije OpenSSL-a kod kojih je taj propust otkriven nisu ni bile uključene u OS X i iOS... evo dokaz: http://appleinsider.com/articles/14/04/18/how-apple-dodged-the-heartbleed-bullet pa pročitaj)... takozvani "Fake ID" propust se odnosi na propust u nekim verzijama Androida pre KitKata i odnosio se na način na koji Android aplikacije identifikuju, a takozvani "MasterKey" propust se odnosio na način na koji se Android aplikacije verifikuju pri instalaciji na Android uređaj.

Tako da, iPhone nije ni bio ugrožen tim ranjivostima jer niti koristi OpenSSL, niti primenjuje isti sistem za identifikaciju aplikacija kao Android, niti primenjuje isti sistem za verifikaciju aplikacija kao Android.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

I jos da dodam, ko ima Fake ID bug a proizvodjac nije izdao zakrpu, moze ga sam zakrpiti preko besplatnog modula za Xposed Framework (uslov je da vam je uredjaj root-ovan i da imate instaliran xposed framework)

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Takodje i naplacuje poruke za daljinsku kontrolu (lokaciju, deaktivaciju, upravljanje ksrivenim sadrzajima) u iznosu od 40 RSD po komadu pa ko voli nek izvoli, meni je bez veze jer ima drugih softvera koji rade isti posao bez da salju SMS u medjunarodnom saobracaju vec ide direktno ili u lokalnom tako meni da samo skinu po jedan besplatni SMS.

User013

pre 9 godina

"Da bi sprečio širu zloupotrebu ovih mana, Kaspersky Lab je napravio Kaspersky Free Fake ID Scanner - alatku koja omogućava korisnicima Android uređaja da ih skeniraju i osiguraju se da ni jedna aplikacija koja je instalirana na njihovom uređaju ne moze iskoristiti njihove podatke."
Pa ajde evo pogledajte u listi aplikacija Google Chrome, ima pristup kameri moze da snima video i audio. Ne kazem da Google to radi, ceo operativni sistem je njohov mogu da rade sta zele ali sta ce web browseru ove dozvole? Isto tako gomila drugih aplikacija koje isto traze razne dozvole ne znam ni sam zasto. Koristim android i ne bih ga menjao za ios ili windows (jedino ako bih bas imao priliku cisto da isprobam mozda bi mi se i svideli) mada mi neke stvari nikada nece biti jasne.

Miloš

pre 9 godina

Alo, od početka 2010 koristim Android telefone, instaliram svakakve romove, skidam sve moguće krekove aplikacija i nisam uhvatio virus do sada. To su glupe priče, a da postoje, postoje, ali ne znam kakav stručnjak treba da budeš da pokupiš virus na Androidu. Moj savet je da batalite to jer samo usporavate telefon, a ništa vam ne koristi.

vampir

pre 9 godina

Redovno pratim XDA forum i još uvek nisam video da je neko našao virus na androidu. Samo jednom sam video da je nekom antivirus prijavio da su podešavanja (settings.apk) neki virus što nema veze s mozgom i to je to. Neću da koristim nikakav antivirus dok neko ne nađe neki stvaran virus na androidu.
Do krađe podataka može da dođe samo putem neke aplikacije tipa facebook koja zahteva previše dozvola koje narušavaju lične podatke.
A heartbleed na androidu 4.1.1 je kod većine telefona zakrpljen kao i masterkey bug još sredinom prošle godine.

zmitjkoe

pre 9 godina

A iPhoneovci?!??
(Milasin, 15. avgust 2014 22:05)

A iPhoneovci sta? Virus da udje u iOS i Apple ekosistem? Pojescu pred tobom svaki "zarazeni" iPhone. Pitaj gospodina Kasperskog koliko je profitirao od Apple platforme.

MisterZ

pre 9 godina

Sta ce vam bilo koji antivirus na androidu? Zbog vibera, messengera i sms poruka i youtube-a? Zasta drugo i koristite android telefon, vecina vas??? Smesno je komentarisati uopste! Kaspersky, kao i na racunaru, tako i na mobilom telefonu pokoci sve zivo, guta vam RAM memoriju i opeterecuje processor pa samim tim trosi 30% bateriju, samo on! Ja svoj telefon koristim sve do zadnje funkcije jer sam programer. Imam Nexus 7 za testiranje aplikacija i sve radim na njemu, od testiranja aplikacija do skidanja raznih gluposti u cilju proveravanja bezbednosti mojih aplikacija. Telefon teram do granice izdrzljivosti i nijednom nisam naleteo na maliciozni virus za koji bi vam trebao antivrus ako sve skidate uredno sa PlayStore-a. Ja vam tvrdim kao ekspert da su svi antivirusi na Play Store-u placebo po korisnika, osecaj bezbednosti samo! Sa druge strane gledano, ako vas vec zanima, antivirus prati sav vas rad na telefonu i salje ga na analizu a za uzvrat vam se u telefonu pojavljuju reklame koje nude bas onaj sadrzaj zasta i najcesce koristite telefon na internetu. Dakle, antivirus ima sve privilegije da pristupi svim vasim informacijama na telefonu pa vas ID salje i istoriju prodaje oglasivacima! Slobodno stavite antivirus, neka vam pokoci sve zivo, meni ni iz dzepa ni u dzep. Ovo vam je samo savet, na vama je...

sx

pre 9 godina

Ne nasedajte na ove vesti. Nije Android Windows pa da svaka app može da brlja po sistemu. Kasperski skener samo može da skenira spisak instaliranih aplikacija i da ga pošalje na njihov server. Tamo imaju bazu o svim aplikacijama i za svaku app ponešto napisano.
Nemojte trošiti vreme sa ovakvim aplikacijama, kao ni sa čuvarima baterije, teračima komaraca, raznim system cleanerima, ...

MisterZ

pre 9 godina

Sta ce vam bilo koji antivirus na androidu? Zbog vibera, messengera i sms poruka i youtube-a? Zasta drugo i koristite android telefon, vecina vas??? Smesno je komentarisati uopste! Kaspersky, kao i na racunaru, tako i na mobilom telefonu pokoci sve zivo, guta vam RAM memoriju i opeterecuje processor pa samim tim trosi 30% bateriju, samo on! Ja svoj telefon koristim sve do zadnje funkcije jer sam programer. Imam Nexus 7 za testiranje aplikacija i sve radim na njemu, od testiranja aplikacija do skidanja raznih gluposti u cilju proveravanja bezbednosti mojih aplikacija. Telefon teram do granice izdrzljivosti i nijednom nisam naleteo na maliciozni virus za koji bi vam trebao antivrus ako sve skidate uredno sa PlayStore-a. Ja vam tvrdim kao ekspert da su svi antivirusi na Play Store-u placebo po korisnika, osecaj bezbednosti samo! Sa druge strane gledano, ako vas vec zanima, antivirus prati sav vas rad na telefonu i salje ga na analizu a za uzvrat vam se u telefonu pojavljuju reklame koje nude bas onaj sadrzaj zasta i najcesce koristite telefon na internetu. Dakle, antivirus ima sve privilegije da pristupi svim vasim informacijama na telefonu pa vas ID salje i istoriju prodaje oglasivacima! Slobodno stavite antivirus, neka vam pokoci sve zivo, meni ni iz dzepa ni u dzep. Ovo vam je samo savet, na vama je...

sx

pre 9 godina

Ne nasedajte na ove vesti. Nije Android Windows pa da svaka app može da brlja po sistemu. Kasperski skener samo može da skenira spisak instaliranih aplikacija i da ga pošalje na njihov server. Tamo imaju bazu o svim aplikacijama i za svaku app ponešto napisano.
Nemojte trošiti vreme sa ovakvim aplikacijama, kao ni sa čuvarima baterije, teračima komaraca, raznim system cleanerima, ...

Miloš

pre 9 godina

Alo, od početka 2010 koristim Android telefone, instaliram svakakve romove, skidam sve moguće krekove aplikacija i nisam uhvatio virus do sada. To su glupe priče, a da postoje, postoje, ali ne znam kakav stručnjak treba da budeš da pokupiš virus na Androidu. Moj savet je da batalite to jer samo usporavate telefon, a ništa vam ne koristi.

vampir

pre 9 godina

Redovno pratim XDA forum i još uvek nisam video da je neko našao virus na androidu. Samo jednom sam video da je nekom antivirus prijavio da su podešavanja (settings.apk) neki virus što nema veze s mozgom i to je to. Neću da koristim nikakav antivirus dok neko ne nađe neki stvaran virus na androidu.
Do krađe podataka može da dođe samo putem neke aplikacije tipa facebook koja zahteva previše dozvola koje narušavaju lične podatke.
A heartbleed na androidu 4.1.1 je kod većine telefona zakrpljen kao i masterkey bug još sredinom prošle godine.

User013

pre 9 godina

"Da bi sprečio širu zloupotrebu ovih mana, Kaspersky Lab je napravio Kaspersky Free Fake ID Scanner - alatku koja omogućava korisnicima Android uređaja da ih skeniraju i osiguraju se da ni jedna aplikacija koja je instalirana na njihovom uređaju ne moze iskoristiti njihove podatke."
Pa ajde evo pogledajte u listi aplikacija Google Chrome, ima pristup kameri moze da snima video i audio. Ne kazem da Google to radi, ceo operativni sistem je njohov mogu da rade sta zele ali sta ce web browseru ove dozvole? Isto tako gomila drugih aplikacija koje isto traze razne dozvole ne znam ni sam zasto. Koristim android i ne bih ga menjao za ios ili windows (jedino ako bih bas imao priliku cisto da isprobam mozda bi mi se i svideli) mada mi neke stvari nikada nece biti jasne.

Che

pre 9 godina

Sto se tiče toga da nema virusa na androidu ja sam svedok da ih ima, o čemu sam jednom ovde i pisao. Ali isto tako je istina da ni jedan antivirusni program ga ne blokira i ne štiti telefon i korisnika. Kad zakačite takav virus vrlo brzo ga sami otkrijete jer telefon nenormalno troši bateriju, greje se čak i kad je ugašen gps, 3 g i wi -fi. Telefon se nenormalno uspori i čini mi se kao da su sve aplikacije popaljena. Jedini lek je da telefon brišete na fabričko stanje posle čega se sve vraća u normalu. Srećom da mi se to desilo samo jednom.
(komšija, 16. avgust 2014 11:46)

virus se ne kaci, ne moze sam da se aktivira, korisnik je taj koji je dovoljno glup da ga aktivira pokretanjem.i to na windows platformi.

maliciozni virusi sluze da pokupe podatke korisnika, brojeve racuna, da masinu pretvore u zombi i sl, a ne da crpe nekome bateriju i greju telefon.

a to crpljenje baterije, grejanje i usporavanje nema veze sa virusima vec sa tobom kao korisnikom.
koristis lose optimizovane aplikacije, lose si optimizovao telefon, fejsbuk, vuber i slicne koje konstantno proveravaju sta je stiglo od vesti, komentara, lajkova, poruka i sl, verovatno imas i neku stariju verziju androida, google servisi su ti poblesavili, wakelock ti ubija bateriju.Sve se to resava i bez factory reseta, ali kad neko ne zna, to je odmah "virus".

komšija

pre 9 godina

Sto se tiče toga da nema virusa na androidu ja sam svedok da ih ima, o čemu sam jednom ovde i pisao. Ali isto tako je istina da ni jedan antivirusni program ga ne blokira i ne štiti telefon i korisnika. Kad zakačite takav virus vrlo brzo ga sami otkrijete jer telefon nenormalno troši bateriju, greje se čak i kad je ugašen gps, 3 g i wi -fi. Telefon se nenormalno uspori i čini mi se kao da su sve aplikacije popaljena. Jedini lek je da telefon brišete na fabričko stanje posle čega se sve vraća u normalu. Srećom da mi se to desilo samo jednom.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Moram i treci i poslednji put da komentarisem ovaj clanak, jer sam napokon skinuo i isprobao ovu aplikaciju. Dakle ona ne radi ono sto pise (ne skenira propuste) nego samo skenira koju verziju openSSL-a imate i androida imate pa u skladu sa tim napravi informaciju o ranjivosti. Medjutim, to nije ni priblizno tacno, jer cak iako imate losu verziju openSSL-a, ne morate biti ranjivi na HeartBleed (primer je cyanogenmod - koji koristim, ili HTC-ov sense 5; oni imaju los openssl ali je heartbleed protokol jednostavno disejblovan pa samim tim nije exploitable i pravi skeneri propusta ce to jasno uociti). Licno sam snifovao sam svoju mrezu da se uverim, dok jos nisam skontao o cemu se radi. Dalje, ova aplikacija ukoloko skonta da imate android stariji od 4.2.2 prijavice vam i Fake ID bug, medjutim neki proizvodjaci i custom romovi su patchovani (opet npr cm9) u medjuvremenu. Jedino za master key ne znam... Anyway, reklama je tu, na dnu ekrana tako da je u mom slucaju (sgs3 sa cm11) ova aplikacija obican adware jer me zastrasuje da sam ranjiv i predlaze neki software da skinem/kupim...

zmitjkoe

pre 9 godina

A iPhoneovci?!??
(Milasin, 15. avgust 2014 22:05)

A iPhoneovci sta? Virus da udje u iOS i Apple ekosistem? Pojescu pred tobom svaki "zarazeni" iPhone. Pitaj gospodina Kasperskog koliko je profitirao od Apple platforme.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Takodje i naplacuje poruke za daljinsku kontrolu (lokaciju, deaktivaciju, upravljanje ksrivenim sadrzajima) u iznosu od 40 RSD po komadu pa ko voli nek izvoli, meni je bez veze jer ima drugih softvera koji rade isti posao bez da salju SMS u medjunarodnom saobracaju vec ide direktno ili u lokalnom tako meni da samo skinu po jedan besplatni SMS.

Maks

pre 9 godina

@ (Milasin, 15. avgust 2014 22:05)

Šta "A iPhoneovci?!??"?

Kao što u na slici iz članka piše i u članku piše, taj "Kaspersky Fake ID scanner" skenira Android uređaje za "Fake ID", "Heartbleed" i "MasterKey" ranjivosti...

Ako pročitaš neki članak o tome koji su sistemi bili ugroženi tim ranjivostima, možeš da saznaš da se takozvana "Heartbleed" ranjivost odnosila na sisteme koji su koristili neke verzije OpenSSL-a (Apple je prestao da koristi OpenSSL na iOS i OS X još pre nego što je taj propust otkriven, tako da verzije OpenSSL-a kod kojih je taj propust otkriven nisu ni bile uključene u OS X i iOS... evo dokaz: http://appleinsider.com/articles/14/04/18/how-apple-dodged-the-heartbleed-bullet pa pročitaj)... takozvani "Fake ID" propust se odnosi na propust u nekim verzijama Androida pre KitKata i odnosio se na način na koji Android aplikacije identifikuju, a takozvani "MasterKey" propust se odnosio na način na koji se Android aplikacije verifikuju pri instalaciji na Android uređaj.

Tako da, iPhone nije ni bio ugrožen tim ranjivostima jer niti koristi OpenSSL, niti primenjuje isti sistem za identifikaciju aplikacija kao Android, niti primenjuje isti sistem za verifikaciju aplikacija kao Android.

kvak

pre 9 godina

Sjajni su ovi koji se u komentarima predstavljaju kao stručnjaci pa daju savet, ali najbolji su oni koji takav savet prihvate jer smatraju da ih je dao stručnjak.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

I jos da dodam, ko ima Fake ID bug a proizvodjac nije izdao zakrpu, moze ga sam zakrpiti preko besplatnog modula za Xposed Framework (uslov je da vam je uredjaj root-ovan i da imate instaliran xposed framework)

MileR

pre 9 godina

To sto virus ne vidite ili ne cujete, ne mora da implicira da ih nema.
Covek se prehladi a da ne zna za virus prethodno. Tako i telefon pa i antivirus.

Takodje moje pisanje ne implicira da je Android ranjiv. Ili da nije.
Use i u svoje kljuse. Svi ste iskusili Windows tako da znate sta vam je ciniti.

Gordan

pre 9 godina

IPHONE ne poznaje viruse. Viruse dibijaju samo nesigurne platforme kao sto je Android. Ko koristi Apple, dakle iOS, je siguran da ga virusi ne doticu! Ljudi, iPhone ne poznaje viruse!

Hrung

pre 9 godina

@Sale

Hvala na informaciji. Tačno, tada kada se to desilo imao sam Samsung Galaxy Note. Ne bih ja ni pomislio da se radi o virusu, al' mi tako rekao lik kod koga sam nosio fon. :)

Hrung

pre 9 godina

@konfuči

Jesam ja. U stvari, pretpostavljam da je bio virus. Skidao sam neke crack igrice sa nekih sajtova. Jednostavno mi se SD kartica zablokirala i ne mogu ništa da obrišem niti išta da stavim na karticu. Pokušao sam i da formatiram ali ne radi. Morao sam da je zamenim.

Gordan

pre 9 godina

IPHONE ne poznaje viruse. Viruse dibijaju samo nesigurne platforme kao sto je Android. Ko koristi Apple, dakle iOS, je siguran da ga virusi ne doticu! Ljudi, iPhone ne poznaje viruse!

zmitjkoe

pre 9 godina

A iPhoneovci?!??
(Milasin, 15. avgust 2014 22:05)

A iPhoneovci sta? Virus da udje u iOS i Apple ekosistem? Pojescu pred tobom svaki "zarazeni" iPhone. Pitaj gospodina Kasperskog koliko je profitirao od Apple platforme.

komšija

pre 9 godina

Sto se tiče toga da nema virusa na androidu ja sam svedok da ih ima, o čemu sam jednom ovde i pisao. Ali isto tako je istina da ni jedan antivirusni program ga ne blokira i ne štiti telefon i korisnika. Kad zakačite takav virus vrlo brzo ga sami otkrijete jer telefon nenormalno troši bateriju, greje se čak i kad je ugašen gps, 3 g i wi -fi. Telefon se nenormalno uspori i čini mi se kao da su sve aplikacije popaljena. Jedini lek je da telefon brišete na fabričko stanje posle čega se sve vraća u normalu. Srećom da mi se to desilo samo jednom.

kvak

pre 9 godina

Sjajni su ovi koji se u komentarima predstavljaju kao stručnjaci pa daju savet, ali najbolji su oni koji takav savet prihvate jer smatraju da ih je dao stručnjak.

sx

pre 9 godina

Ne nasedajte na ove vesti. Nije Android Windows pa da svaka app može da brlja po sistemu. Kasperski skener samo može da skenira spisak instaliranih aplikacija i da ga pošalje na njihov server. Tamo imaju bazu o svim aplikacijama i za svaku app ponešto napisano.
Nemojte trošiti vreme sa ovakvim aplikacijama, kao ni sa čuvarima baterije, teračima komaraca, raznim system cleanerima, ...

User013

pre 9 godina

"Da bi sprečio širu zloupotrebu ovih mana, Kaspersky Lab je napravio Kaspersky Free Fake ID Scanner - alatku koja omogućava korisnicima Android uređaja da ih skeniraju i osiguraju se da ni jedna aplikacija koja je instalirana na njihovom uređaju ne moze iskoristiti njihove podatke."
Pa ajde evo pogledajte u listi aplikacija Google Chrome, ima pristup kameri moze da snima video i audio. Ne kazem da Google to radi, ceo operativni sistem je njohov mogu da rade sta zele ali sta ce web browseru ove dozvole? Isto tako gomila drugih aplikacija koje isto traze razne dozvole ne znam ni sam zasto. Koristim android i ne bih ga menjao za ios ili windows (jedino ako bih bas imao priliku cisto da isprobam mozda bi mi se i svideli) mada mi neke stvari nikada nece biti jasne.

Maks

pre 9 godina

@ (Milasin, 15. avgust 2014 22:05)

Šta "A iPhoneovci?!??"?

Kao što u na slici iz članka piše i u članku piše, taj "Kaspersky Fake ID scanner" skenira Android uređaje za "Fake ID", "Heartbleed" i "MasterKey" ranjivosti...

Ako pročitaš neki članak o tome koji su sistemi bili ugroženi tim ranjivostima, možeš da saznaš da se takozvana "Heartbleed" ranjivost odnosila na sisteme koji su koristili neke verzije OpenSSL-a (Apple je prestao da koristi OpenSSL na iOS i OS X još pre nego što je taj propust otkriven, tako da verzije OpenSSL-a kod kojih je taj propust otkriven nisu ni bile uključene u OS X i iOS... evo dokaz: http://appleinsider.com/articles/14/04/18/how-apple-dodged-the-heartbleed-bullet pa pročitaj)... takozvani "Fake ID" propust se odnosi na propust u nekim verzijama Androida pre KitKata i odnosio se na način na koji Android aplikacije identifikuju, a takozvani "MasterKey" propust se odnosio na način na koji se Android aplikacije verifikuju pri instalaciji na Android uređaj.

Tako da, iPhone nije ni bio ugrožen tim ranjivostima jer niti koristi OpenSSL, niti primenjuje isti sistem za identifikaciju aplikacija kao Android, niti primenjuje isti sistem za verifikaciju aplikacija kao Android.

MisterZ

pre 9 godina

Sta ce vam bilo koji antivirus na androidu? Zbog vibera, messengera i sms poruka i youtube-a? Zasta drugo i koristite android telefon, vecina vas??? Smesno je komentarisati uopste! Kaspersky, kao i na racunaru, tako i na mobilom telefonu pokoci sve zivo, guta vam RAM memoriju i opeterecuje processor pa samim tim trosi 30% bateriju, samo on! Ja svoj telefon koristim sve do zadnje funkcije jer sam programer. Imam Nexus 7 za testiranje aplikacija i sve radim na njemu, od testiranja aplikacija do skidanja raznih gluposti u cilju proveravanja bezbednosti mojih aplikacija. Telefon teram do granice izdrzljivosti i nijednom nisam naleteo na maliciozni virus za koji bi vam trebao antivrus ako sve skidate uredno sa PlayStore-a. Ja vam tvrdim kao ekspert da su svi antivirusi na Play Store-u placebo po korisnika, osecaj bezbednosti samo! Sa druge strane gledano, ako vas vec zanima, antivirus prati sav vas rad na telefonu i salje ga na analizu a za uzvrat vam se u telefonu pojavljuju reklame koje nude bas onaj sadrzaj zasta i najcesce koristite telefon na internetu. Dakle, antivirus ima sve privilegije da pristupi svim vasim informacijama na telefonu pa vas ID salje i istoriju prodaje oglasivacima! Slobodno stavite antivirus, neka vam pokoci sve zivo, meni ni iz dzepa ni u dzep. Ovo vam je samo savet, na vama je...

vampir

pre 9 godina

Redovno pratim XDA forum i još uvek nisam video da je neko našao virus na androidu. Samo jednom sam video da je nekom antivirus prijavio da su podešavanja (settings.apk) neki virus što nema veze s mozgom i to je to. Neću da koristim nikakav antivirus dok neko ne nađe neki stvaran virus na androidu.
Do krađe podataka može da dođe samo putem neke aplikacije tipa facebook koja zahteva previše dozvola koje narušavaju lične podatke.
A heartbleed na androidu 4.1.1 je kod većine telefona zakrpljen kao i masterkey bug još sredinom prošle godine.

Miloš

pre 9 godina

Alo, od početka 2010 koristim Android telefone, instaliram svakakve romove, skidam sve moguće krekove aplikacija i nisam uhvatio virus do sada. To su glupe priče, a da postoje, postoje, ali ne znam kakav stručnjak treba da budeš da pokupiš virus na Androidu. Moj savet je da batalite to jer samo usporavate telefon, a ništa vam ne koristi.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Takodje i naplacuje poruke za daljinsku kontrolu (lokaciju, deaktivaciju, upravljanje ksrivenim sadrzajima) u iznosu od 40 RSD po komadu pa ko voli nek izvoli, meni je bez veze jer ima drugih softvera koji rade isti posao bez da salju SMS u medjunarodnom saobracaju vec ide direktno ili u lokalnom tako meni da samo skinu po jedan besplatni SMS.

Che

pre 9 godina

Sto se tiče toga da nema virusa na androidu ja sam svedok da ih ima, o čemu sam jednom ovde i pisao. Ali isto tako je istina da ni jedan antivirusni program ga ne blokira i ne štiti telefon i korisnika. Kad zakačite takav virus vrlo brzo ga sami otkrijete jer telefon nenormalno troši bateriju, greje se čak i kad je ugašen gps, 3 g i wi -fi. Telefon se nenormalno uspori i čini mi se kao da su sve aplikacije popaljena. Jedini lek je da telefon brišete na fabričko stanje posle čega se sve vraća u normalu. Srećom da mi se to desilo samo jednom.
(komšija, 16. avgust 2014 11:46)

virus se ne kaci, ne moze sam da se aktivira, korisnik je taj koji je dovoljno glup da ga aktivira pokretanjem.i to na windows platformi.

maliciozni virusi sluze da pokupe podatke korisnika, brojeve racuna, da masinu pretvore u zombi i sl, a ne da crpe nekome bateriju i greju telefon.

a to crpljenje baterije, grejanje i usporavanje nema veze sa virusima vec sa tobom kao korisnikom.
koristis lose optimizovane aplikacije, lose si optimizovao telefon, fejsbuk, vuber i slicne koje konstantno proveravaju sta je stiglo od vesti, komentara, lajkova, poruka i sl, verovatno imas i neku stariju verziju androida, google servisi su ti poblesavili, wakelock ti ubija bateriju.Sve se to resava i bez factory reseta, ali kad neko ne zna, to je odmah "virus".

MileR

pre 9 godina

To sto virus ne vidite ili ne cujete, ne mora da implicira da ih nema.
Covek se prehladi a da ne zna za virus prethodno. Tako i telefon pa i antivirus.

Takodje moje pisanje ne implicira da je Android ranjiv. Ili da nije.
Use i u svoje kljuse. Svi ste iskusili Windows tako da znate sta vam je ciniti.

Sajber van der Luster

pre 9 godina

I jos da dodam, ko ima Fake ID bug a proizvodjac nije izdao zakrpu, moze ga sam zakrpiti preko besplatnog modula za Xposed Framework (uslov je da vam je uredjaj root-ovan i da imate instaliran xposed framework)

Sajber van der Luster

pre 9 godina

Moram i treci i poslednji put da komentarisem ovaj clanak, jer sam napokon skinuo i isprobao ovu aplikaciju. Dakle ona ne radi ono sto pise (ne skenira propuste) nego samo skenira koju verziju openSSL-a imate i androida imate pa u skladu sa tim napravi informaciju o ranjivosti. Medjutim, to nije ni priblizno tacno, jer cak iako imate losu verziju openSSL-a, ne morate biti ranjivi na HeartBleed (primer je cyanogenmod - koji koristim, ili HTC-ov sense 5; oni imaju los openssl ali je heartbleed protokol jednostavno disejblovan pa samim tim nije exploitable i pravi skeneri propusta ce to jasno uociti). Licno sam snifovao sam svoju mrezu da se uverim, dok jos nisam skontao o cemu se radi. Dalje, ova aplikacija ukoloko skonta da imate android stariji od 4.2.2 prijavice vam i Fake ID bug, medjutim neki proizvodjaci i custom romovi su patchovani (opet npr cm9) u medjuvremenu. Jedino za master key ne znam... Anyway, reklama je tu, na dnu ekrana tako da je u mom slucaju (sgs3 sa cm11) ova aplikacija obican adware jer me zastrasuje da sam ranjiv i predlaze neki software da skinem/kupim...

Hrung

pre 9 godina

@konfuči

Jesam ja. U stvari, pretpostavljam da je bio virus. Skidao sam neke crack igrice sa nekih sajtova. Jednostavno mi se SD kartica zablokirala i ne mogu ništa da obrišem niti išta da stavim na karticu. Pokušao sam i da formatiram ali ne radi. Morao sam da je zamenim.

Hrung

pre 9 godina

@Sale

Hvala na informaciji. Tačno, tada kada se to desilo imao sam Samsung Galaxy Note. Ne bih ja ni pomislio da se radi o virusu, al' mi tako rekao lik kod koga sam nosio fon. :)