Utorak, 12.08.2014.

16:17

Ovo su Jazidi

Na meti džihadista u Iraku našle su se, pored hrišćana, Kurda, umerenih islamista, i malo poznati narod Jazida, čije stradanje je potreslo svet

Izvor: Tanjug

Ovo su Jazidi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

loagicno?

pre 9 godina

Svi ratovi danasnjice su verski, samo to NIKO nece da prizna i nazove pravim imenom....... kao i cinjenicu da SAD sistematski unistava SVE koji joj se nadju na putu!

obavesten

pre 9 godina

Svaka akcija stvara jednaku reakciju. Amerikanci mogu da bombarduju po zelji te nesrecne zemlje,ali gledajuci svoje interese,zaboravljaju da su oni glavni krivci za sve. Naime,oni sebi daju za pravo da se ukljuce u svaki sukob,iako je na bl. istoku,skoro svaki duzeg trajanja nego sto postoji americka drzava.Ne mozes sukobe resavati tako sto ces oruzje dati jednima da ubijaju druge,a onda im okrenuti ledja i nadati se da ce ovi da odbace oruzje i posvete se miru kada ti vise ne budu trebali.
U drzavama starog sveta,sukobi su uglanom trajni. Mi se ne volimo sa hrvatima,ni oni sa nama,iako smo primorani da zivimo jedni sa drugima,trgujemo i komuniciramo sve do nekog sledeceg rata. Isto je i sa albancima na Kosovu.Posmatrati ove sukobe kao americku tinejdz seriju je glupo i neodgovorno,a to je nivo razmisljanja kojime se rukovodi americka vlada. Stvari su u sustini jezivo komplikovane !

just sayin

pre 9 godina

Ha, Kurdi. Amerima nije bio problem da naoruzavaju Turke koji satiru Kurde, al sad Iracani cine humanitarnu katastrofu, aj ih bombardujemo.
U isto vreme, Izraelci vrse pogrom Palestinaca, ali to je ok.
Kuda ide ovaj svet..

ii

pre 9 godina

amerikanci,britanci,francuzi su stvorili isis da bi smijenili sadama i gadafija.samo je nastao problem kad je isis stao na basarovu stranu i sve se okrenulo kao boomerang.sad imaju americko oruzje i idu do oslobodzenja palestine.obama je reagovao za 2 dana kad ginu krscani,a sto je 500 djece poginulo u palestini ,to se ne broji.steta je samo sto ce zbog americke politike platiti glavom neduzni,a oni u washingtonu nece sigurno............

blato

pre 9 godina

Interesantno je kako su odjednom zapadni mediji počeli da se interesuju za ovu zajednicu.Razne reportaže,ukljućenja sa terena su dobro poznata propaganda.Da li je to stvarno briga ili izgovor za vojnu intervenciju? S obzirom da ISIS već duže vreme kontroliše oko 30% Sirije,na kojoj više nema drugih religija i nacija,osim Sunitskih muslimana i sa koje je izbeglo preko 2 miliona Sirijaca,rekao bih da po sredi nisu ljudska prava u pitanju.A kad se setim da su pre skoro godinu dana SAD htele"humano"da intervenišu u Siriji,kako bi pomogle pobunjenike,ove koje sada bombarduju u Iraku,evidentno je da ovo nema veze sa humanošću Vašingtona.Isti scenario smo gledali pre godinu dana,samo je Asad optuživan za kršenje ljudskih prava,ratne zločine,ubijanje civila,a kulminacija je bila optužba za upotrebu hemijskog oružja iako nije bilo dokaza.Tada,kao i sada su pravljene reportaže o ubijanju civila i humanitarnoj katastrofi,uz akcenat da iza toga stoji Asadov režim.Šta se u međuvremenu desilo?Da li su borci za demokratiju i pobunjenci iz Sirije,kako su ih Vašington i zapadni mediji kategorisali,prešavši u Irak postali džihadisti i teroristi?Da li je nekoliki stotina ubijenih pripadnika ove grupe,važnije za zapad od desetine hiljada ubijenuh civila od strane iste vojne organizacije(ISIS)u Siriji?Samo,za razliku od Sirije gde su imali ista prava kao i Šiiti,Suniti u Iraku su od dolaska SAD-a i formiranja nove vlade u Iraku izgubili ljudska prava,koja su imali za vreme Sadama.Sigurno da vojna opcija nije rešenje,ali bi Šiitska većina,odnosno njeni politički lideri trebali da obezbede slobodu i jednakost bez obzira na naconalno poreklo.Na kraju da podsetim za stanje u Iraku je dobrim delom odgovorna SAD sa svojom intervencijom,međutim zapadni mediji o tome veoma malo govore.

poznata NATO humanost

pre 9 godina

@ Dijagnoza
Mozes ti da kazes da je te ludake stvorila i Milka Canic, to ne znaci da ce biti istina. Amerikanci ne samo da su ih naoruzali i podrzavali dok su se borili samo protiv Asada, nego su ih cak i nazivali "borcima za slobodu" u Siriji. Licemernije od toga ne moze.

drmatoriks

pre 9 godina

Jezivo je to što se dešava Jazidima. Želim im da se izbave iz ruku tih fanatika.

Podjednako je jezivo ono što se dešava hrišćanima u Iraku od istih progonitelja, a o tome niko u Srbiji ne piše http://www.bitno.net/vijesti/iracki-krscani-radije-cemo-umrijeti-nego-se-odreci-vjere/

aleksandars

pre 9 godina

Amerika je stvorila ISIS. Pošto je ISIS malo skrenuo ka Turskoj i Kurdima sada ih bombarduju samo da bi ih usmerili tamo gde su oni zamislili (protiv Asada u Siriji i protiv Irana).

Da ne verujes

pre 9 godina

"To je podstaklo američkog predsednika Baraka Obamu da pokrene najveću vojnu silu na svetu kako bi ih zaštitio."

Ovi Amerikanci su tako milosrdni! Milosrdni kao andjeli! Nemojte vise da bombardujete svet svojim milosrdjem, ako Boga znate!

Dijagnoza

pre 9 godina

(aleksandars, 12. avgust 2014 21:10)

A ja bih rekao da su ISIS stvorili Rusi da bi Amerikance obelezili kao glavne krivce za stanje u Iraku. I sad?

ubuntu@admin

pre 9 godina

zalosno za svaki ljudski zivot pa bilo koje vere da je ili cega vec. A kada ste spomenuli Nobela, meni je zao i njega kome oni daju Nobelovu nagradu jadni Nobel ogrece se po grobu. Strasno gde ide ovaj svet

gl. arhivator Đorđe Čvarkov

pre 9 godina

Tako je i Klinton '99. "sprečavao genocid", nad Albancima. Samo on nije dobio Nobela. Žao mi je Jazida, ali moraju uzeti oružje u ruke i sami se boriti za opstanak, ako budu čekali Nobelovca neće dobro proći pored ovih zveri koje su SAD i stvorile...

El Nebulozo

pre 9 godina

Da, da, da...
Ameri su potreseni žalosnom sudbinom ugnjetenih pa su odlučili da intervenišu.
Ma jok, to nema nikakve veze sa naftom.

Nikola Sidarta Sakjamuni Buda

pre 9 godina

Suma sumarum, jednostavna pravila njihove "religije" ne razlikuje se mnogo od pravila svih drugih "velikih" religija...judaizma, hriscanstva, islama. Ako se Jazidi mole djavolu, onda se i pomenute tri velike "svetske" religije mole djavolu. Jazidi se mole Bogu, istom Bogu kome se i Jevreji, Hriscani, Muslimane mole. Problem je sto niko od pomenutih ne zna sta radi. Spiritualno su svi dno dna. Zato nam je tako kako nam je.

aaa

pre 9 godina

Jazidi su 2007. kamenovali jednu 17ogodišnju devojku do smrti zato što se zabavljala sa muslimanom, a jedan od njih je sve to snimao mobilnim telefonom i ponosno okačio taj snimak na internet... Narod drevnih i ekstremno surovih verskih običaja i tradicija...

HanSolo

pre 9 godina

Žao mi je za te ljude.
Al kad obama i UN priča o žastiti onda se zna da njihovo bombardovanje nikakve veze nema sa žastiti.. To se samo radi o kontroli ulja i interesa u Iraku. Kad bi im bila ljudska života u pitanju oni bi ušli i u Siriju ali tamo nema nikakvog interesa.. To je ćinjenica..

Yezide friend

pre 9 godina

Vaša stranica u osnovi prenosi korektno šta drugi pišu, problem je samo to što oni pak pišu - izmišljotine. Ovo što ovde piše o religiji Yezida nema blage veze sa istinom. To znam jer sam jako dobro upozao jedan yezitski bračni par koji mi je mesecima pričao o svome narodu. Istina je samo da se Yezid postzaje rođenjem te nema mešanja, ulaska ili izlaska...

Stanje

pre 9 godina

Ovde imate link na originalni dokument koji su sami Yazidi napisali o stanju ljudskih prava na teritoriji na kojoj i sami žive: http://www.proasyl.de/fileadmin/proasyl/fm_redakteure/Presserkl_Anhaenge/Menschenrechte_Eziden_Irak.pdf Zaboravite ostale umotvorine.

Adam Silver

pre 9 godina

Ovo je potez amerike koji svako sa malo mozga pozdravlja. Dakle mora se imati malo mozga pa bih zamolio napaljene klince koji se dive ruskoj mudroj politici puštanja svog naroda da gine da se ne oglašavaju.

Komentator

pre 9 godina

I, eto, za vreme "diktatora" Sadama, i ovaj drevni narod ziveo je, zajedno sa ostalima u Iraku, uz sve probleme.

Danas, Irak je druga rec za haos. Uvezena "demokratija" je otvorila sve Pandorine kutije, razotkrila stare animozitete, pokrenula lavine nacionalizma i radikalnih pokreta.

Ono sto je cinjenica - i umereni muslimani su na meti radikalnih muslimana, obracun sa njima ima jos veci intenzitet - to je obracun u kojem se oni, umereni, posmatraju kao izdajnici.

Sve ovo pokazuje da u danasnjem vremenu, na zalost, jos postoji srednjevekovna upotrebljivost religije i nacije u politicke svrhe.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ Zoran

U tekstu pise da su za vreme Sadama Huseina Jazidi raseljeni iz svojih naseobina kod planine Sindzar u oblasti siromasne resursima, dobili su arapska imena i morali su da govore arapski umesto kurdskog jezika. Stvarno ne znam sta je tu bilo dobro? Ali, mozda Vi mozete da mi objasnite.

absolutezero

pre 9 godina

O Jazidima sam citao pre vise od 30 godina u romanima Karla Maja. I u tim romanima su opisani kao mirni i posteni ljudi. Podrska svakome ko im na bilo koji nacin pomaze.

fg

pre 9 godina

Samo mala ispravka. Alavite ne treba tretirati kao posebnu religiju, jer je rec o ogranku siitskog islama. Druzi takodje poticu od siita, ali su vremenom distancirani od tradicionalnog islama

Јое

pre 9 godina

1. Барак Хусеин Обама покренуо војску да помогне Јазидима?
2. Барак Хусеин Обама покренуо војску да помогне?
3. Барак Хусеин обама покренуо војску?

Мени ово под три делује као дело "нобеловца".

Zoran

pre 9 godina

Ja mislim da su kod Sadama ziveli mnogo bolje nego kasnije i narocito sada pod ISIL. Ameri samo da opravdaju bombardovanje: Srbije, Libije i ....

Millennium

pre 9 godina

U ovom trenutku nije bitno da li je nekome stvarno stalo do njih ili ne, već je bitno da im se pomogne. Ja prosto ne mogu da zamislim normalnog čoveka koji je protiv toga. Gledao sam snimke, pun ih je internet, gde se vidi u kakvim uslovima i u kakvom strahu žive. Oni, i ostali, hrišćani, Kurdi itd. Mislim da bi više zemalja trebalo da uzme učešće u humanitarnim i vojnim akcijama. Ovi iz ISIS-a su bezumnici od kojih se i Al-Kaida kloni i ograđuje.

ens

pre 9 godina

Ovo je nevjerovatno :(,kao Musliman osudjujem sve ovo sto radi ova po**na ba*ra,koju ju Amerika i stvorila da ima neprijatelja i izgovor za rat bilo gdje,u Islamu nije dozvoljena prisila u vjeru,ubijanje neduznih:(,kako samo blate Islam ove radikalne grupe koje Amerika uz pomoc Izraela i S.Arabije stvara a idioti im se pridruzuju

absolutezero

pre 9 godina

O Jazidima sam citao pre vise od 30 godina u romanima Karla Maja. I u tim romanima su opisani kao mirni i posteni ljudi. Podrska svakome ko im na bilo koji nacin pomaze.

ens

pre 9 godina

Ovo je nevjerovatno :(,kao Musliman osudjujem sve ovo sto radi ova po**na ba*ra,koju ju Amerika i stvorila da ima neprijatelja i izgovor za rat bilo gdje,u Islamu nije dozvoljena prisila u vjeru,ubijanje neduznih:(,kako samo blate Islam ove radikalne grupe koje Amerika uz pomoc Izraela i S.Arabije stvara a idioti im se pridruzuju

Јое

pre 9 godina

1. Барак Хусеин Обама покренуо војску да помогне Јазидима?
2. Барак Хусеин Обама покренуо војску да помогне?
3. Барак Хусеин обама покренуо војску?

Мени ово под три делује као дело "нобеловца".

Millennium

pre 9 godina

U ovom trenutku nije bitno da li je nekome stvarno stalo do njih ili ne, već je bitno da im se pomogne. Ja prosto ne mogu da zamislim normalnog čoveka koji je protiv toga. Gledao sam snimke, pun ih je internet, gde se vidi u kakvim uslovima i u kakvom strahu žive. Oni, i ostali, hrišćani, Kurdi itd. Mislim da bi više zemalja trebalo da uzme učešće u humanitarnim i vojnim akcijama. Ovi iz ISIS-a su bezumnici od kojih se i Al-Kaida kloni i ograđuje.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ Zoran

U tekstu pise da su za vreme Sadama Huseina Jazidi raseljeni iz svojih naseobina kod planine Sindzar u oblasti siromasne resursima, dobili su arapska imena i morali su da govore arapski umesto kurdskog jezika. Stvarno ne znam sta je tu bilo dobro? Ali, mozda Vi mozete da mi objasnite.

Komentator

pre 9 godina

I, eto, za vreme "diktatora" Sadama, i ovaj drevni narod ziveo je, zajedno sa ostalima u Iraku, uz sve probleme.

Danas, Irak je druga rec za haos. Uvezena "demokratija" je otvorila sve Pandorine kutije, razotkrila stare animozitete, pokrenula lavine nacionalizma i radikalnih pokreta.

Ono sto je cinjenica - i umereni muslimani su na meti radikalnih muslimana, obracun sa njima ima jos veci intenzitet - to je obracun u kojem se oni, umereni, posmatraju kao izdajnici.

Sve ovo pokazuje da u danasnjem vremenu, na zalost, jos postoji srednjevekovna upotrebljivost religije i nacije u politicke svrhe.

aaa

pre 9 godina

Jazidi su 2007. kamenovali jednu 17ogodišnju devojku do smrti zato što se zabavljala sa muslimanom, a jedan od njih je sve to snimao mobilnim telefonom i ponosno okačio taj snimak na internet... Narod drevnih i ekstremno surovih verskih običaja i tradicija...

El Nebulozo

pre 9 godina

Da, da, da...
Ameri su potreseni žalosnom sudbinom ugnjetenih pa su odlučili da intervenišu.
Ma jok, to nema nikakve veze sa naftom.

Nikola Sidarta Sakjamuni Buda

pre 9 godina

Suma sumarum, jednostavna pravila njihove "religije" ne razlikuje se mnogo od pravila svih drugih "velikih" religija...judaizma, hriscanstva, islama. Ako se Jazidi mole djavolu, onda se i pomenute tri velike "svetske" religije mole djavolu. Jazidi se mole Bogu, istom Bogu kome se i Jevreji, Hriscani, Muslimane mole. Problem je sto niko od pomenutih ne zna sta radi. Spiritualno su svi dno dna. Zato nam je tako kako nam je.

Zoran

pre 9 godina

Ja mislim da su kod Sadama ziveli mnogo bolje nego kasnije i narocito sada pod ISIL. Ameri samo da opravdaju bombardovanje: Srbije, Libije i ....

aleksandars

pre 9 godina

Amerika je stvorila ISIS. Pošto je ISIS malo skrenuo ka Turskoj i Kurdima sada ih bombarduju samo da bi ih usmerili tamo gde su oni zamislili (protiv Asada u Siriji i protiv Irana).

Yezide friend

pre 9 godina

Vaša stranica u osnovi prenosi korektno šta drugi pišu, problem je samo to što oni pak pišu - izmišljotine. Ovo što ovde piše o religiji Yezida nema blage veze sa istinom. To znam jer sam jako dobro upozao jedan yezitski bračni par koji mi je mesecima pričao o svome narodu. Istina je samo da se Yezid postzaje rođenjem te nema mešanja, ulaska ili izlaska...

Da ne verujes

pre 9 godina

"To je podstaklo američkog predsednika Baraka Obamu da pokrene najveću vojnu silu na svetu kako bi ih zaštitio."

Ovi Amerikanci su tako milosrdni! Milosrdni kao andjeli! Nemojte vise da bombardujete svet svojim milosrdjem, ako Boga znate!

fg

pre 9 godina

Samo mala ispravka. Alavite ne treba tretirati kao posebnu religiju, jer je rec o ogranku siitskog islama. Druzi takodje poticu od siita, ali su vremenom distancirani od tradicionalnog islama

Adam Silver

pre 9 godina

Ovo je potez amerike koji svako sa malo mozga pozdravlja. Dakle mora se imati malo mozga pa bih zamolio napaljene klince koji se dive ruskoj mudroj politici puštanja svog naroda da gine da se ne oglašavaju.

gl. arhivator Đorđe Čvarkov

pre 9 godina

Tako je i Klinton '99. "sprečavao genocid", nad Albancima. Samo on nije dobio Nobela. Žao mi je Jazida, ali moraju uzeti oružje u ruke i sami se boriti za opstanak, ako budu čekali Nobelovca neće dobro proći pored ovih zveri koje su SAD i stvorile...

poznata NATO humanost

pre 9 godina

@ Dijagnoza
Mozes ti da kazes da je te ludake stvorila i Milka Canic, to ne znaci da ce biti istina. Amerikanci ne samo da su ih naoruzali i podrzavali dok su se borili samo protiv Asada, nego su ih cak i nazivali "borcima za slobodu" u Siriji. Licemernije od toga ne moze.

ubuntu@admin

pre 9 godina

zalosno za svaki ljudski zivot pa bilo koje vere da je ili cega vec. A kada ste spomenuli Nobela, meni je zao i njega kome oni daju Nobelovu nagradu jadni Nobel ogrece se po grobu. Strasno gde ide ovaj svet

drmatoriks

pre 9 godina

Jezivo je to što se dešava Jazidima. Želim im da se izbave iz ruku tih fanatika.

Podjednako je jezivo ono što se dešava hrišćanima u Iraku od istih progonitelja, a o tome niko u Srbiji ne piše http://www.bitno.net/vijesti/iracki-krscani-radije-cemo-umrijeti-nego-se-odreci-vjere/

blato

pre 9 godina

Interesantno je kako su odjednom zapadni mediji počeli da se interesuju za ovu zajednicu.Razne reportaže,ukljućenja sa terena su dobro poznata propaganda.Da li je to stvarno briga ili izgovor za vojnu intervenciju? S obzirom da ISIS već duže vreme kontroliše oko 30% Sirije,na kojoj više nema drugih religija i nacija,osim Sunitskih muslimana i sa koje je izbeglo preko 2 miliona Sirijaca,rekao bih da po sredi nisu ljudska prava u pitanju.A kad se setim da su pre skoro godinu dana SAD htele"humano"da intervenišu u Siriji,kako bi pomogle pobunjenike,ove koje sada bombarduju u Iraku,evidentno je da ovo nema veze sa humanošću Vašingtona.Isti scenario smo gledali pre godinu dana,samo je Asad optuživan za kršenje ljudskih prava,ratne zločine,ubijanje civila,a kulminacija je bila optužba za upotrebu hemijskog oružja iako nije bilo dokaza.Tada,kao i sada su pravljene reportaže o ubijanju civila i humanitarnoj katastrofi,uz akcenat da iza toga stoji Asadov režim.Šta se u međuvremenu desilo?Da li su borci za demokratiju i pobunjenci iz Sirije,kako su ih Vašington i zapadni mediji kategorisali,prešavši u Irak postali džihadisti i teroristi?Da li je nekoliki stotina ubijenih pripadnika ove grupe,važnije za zapad od desetine hiljada ubijenuh civila od strane iste vojne organizacije(ISIS)u Siriji?Samo,za razliku od Sirije gde su imali ista prava kao i Šiiti,Suniti u Iraku su od dolaska SAD-a i formiranja nove vlade u Iraku izgubili ljudska prava,koja su imali za vreme Sadama.Sigurno da vojna opcija nije rešenje,ali bi Šiitska većina,odnosno njeni politički lideri trebali da obezbede slobodu i jednakost bez obzira na naconalno poreklo.Na kraju da podsetim za stanje u Iraku je dobrim delom odgovorna SAD sa svojom intervencijom,međutim zapadni mediji o tome veoma malo govore.

Stanje

pre 9 godina

Ovde imate link na originalni dokument koji su sami Yazidi napisali o stanju ljudskih prava na teritoriji na kojoj i sami žive: http://www.proasyl.de/fileadmin/proasyl/fm_redakteure/Presserkl_Anhaenge/Menschenrechte_Eziden_Irak.pdf Zaboravite ostale umotvorine.

Dijagnoza

pre 9 godina

(aleksandars, 12. avgust 2014 21:10)

A ja bih rekao da su ISIS stvorili Rusi da bi Amerikance obelezili kao glavne krivce za stanje u Iraku. I sad?

HanSolo

pre 9 godina

Žao mi je za te ljude.
Al kad obama i UN priča o žastiti onda se zna da njihovo bombardovanje nikakve veze nema sa žastiti.. To se samo radi o kontroli ulja i interesa u Iraku. Kad bi im bila ljudska života u pitanju oni bi ušli i u Siriju ali tamo nema nikakvog interesa.. To je ćinjenica..

just sayin

pre 9 godina

Ha, Kurdi. Amerima nije bio problem da naoruzavaju Turke koji satiru Kurde, al sad Iracani cine humanitarnu katastrofu, aj ih bombardujemo.
U isto vreme, Izraelci vrse pogrom Palestinaca, ali to je ok.
Kuda ide ovaj svet..

loagicno?

pre 9 godina

Svi ratovi danasnjice su verski, samo to NIKO nece da prizna i nazove pravim imenom....... kao i cinjenicu da SAD sistematski unistava SVE koji joj se nadju na putu!

obavesten

pre 9 godina

Svaka akcija stvara jednaku reakciju. Amerikanci mogu da bombarduju po zelji te nesrecne zemlje,ali gledajuci svoje interese,zaboravljaju da su oni glavni krivci za sve. Naime,oni sebi daju za pravo da se ukljuce u svaki sukob,iako je na bl. istoku,skoro svaki duzeg trajanja nego sto postoji americka drzava.Ne mozes sukobe resavati tako sto ces oruzje dati jednima da ubijaju druge,a onda im okrenuti ledja i nadati se da ce ovi da odbace oruzje i posvete se miru kada ti vise ne budu trebali.
U drzavama starog sveta,sukobi su uglanom trajni. Mi se ne volimo sa hrvatima,ni oni sa nama,iako smo primorani da zivimo jedni sa drugima,trgujemo i komuniciramo sve do nekog sledeceg rata. Isto je i sa albancima na Kosovu.Posmatrati ove sukobe kao americku tinejdz seriju je glupo i neodgovorno,a to je nivo razmisljanja kojime se rukovodi americka vlada. Stvari su u sustini jezivo komplikovane !

ii

pre 9 godina

amerikanci,britanci,francuzi su stvorili isis da bi smijenili sadama i gadafija.samo je nastao problem kad je isis stao na basarovu stranu i sve se okrenulo kao boomerang.sad imaju americko oruzje i idu do oslobodzenja palestine.obama je reagovao za 2 dana kad ginu krscani,a sto je 500 djece poginulo u palestini ,to se ne broji.steta je samo sto ce zbog americke politike platiti glavom neduzni,a oni u washingtonu nece sigurno............

Јое

pre 9 godina

1. Барак Хусеин Обама покренуо војску да помогне Јазидима?
2. Барак Хусеин Обама покренуо војску да помогне?
3. Барак Хусеин обама покренуо војску?

Мени ово под три делује као дело "нобеловца".

Zoran

pre 9 godina

Ja mislim da su kod Sadama ziveli mnogo bolje nego kasnije i narocito sada pod ISIL. Ameri samo da opravdaju bombardovanje: Srbije, Libije i ....

gl. arhivator Đorđe Čvarkov

pre 9 godina

Tako je i Klinton '99. "sprečavao genocid", nad Albancima. Samo on nije dobio Nobela. Žao mi je Jazida, ali moraju uzeti oružje u ruke i sami se boriti za opstanak, ako budu čekali Nobelovca neće dobro proći pored ovih zveri koje su SAD i stvorile...

Adam Silver

pre 9 godina

Ovo je potez amerike koji svako sa malo mozga pozdravlja. Dakle mora se imati malo mozga pa bih zamolio napaljene klince koji se dive ruskoj mudroj politici puštanja svog naroda da gine da se ne oglašavaju.

Dijagnoza

pre 9 godina

(aleksandars, 12. avgust 2014 21:10)

A ja bih rekao da su ISIS stvorili Rusi da bi Amerikance obelezili kao glavne krivce za stanje u Iraku. I sad?

ens

pre 9 godina

Ovo je nevjerovatno :(,kao Musliman osudjujem sve ovo sto radi ova po**na ba*ra,koju ju Amerika i stvorila da ima neprijatelja i izgovor za rat bilo gdje,u Islamu nije dozvoljena prisila u vjeru,ubijanje neduznih:(,kako samo blate Islam ove radikalne grupe koje Amerika uz pomoc Izraela i S.Arabije stvara a idioti im se pridruzuju

El Nebulozo

pre 9 godina

Da, da, da...
Ameri su potreseni žalosnom sudbinom ugnjetenih pa su odlučili da intervenišu.
Ma jok, to nema nikakve veze sa naftom.

Da ne verujes

pre 9 godina

"To je podstaklo američkog predsednika Baraka Obamu da pokrene najveću vojnu silu na svetu kako bi ih zaštitio."

Ovi Amerikanci su tako milosrdni! Milosrdni kao andjeli! Nemojte vise da bombardujete svet svojim milosrdjem, ako Boga znate!

aleksandars

pre 9 godina

Amerika je stvorila ISIS. Pošto je ISIS malo skrenuo ka Turskoj i Kurdima sada ih bombarduju samo da bi ih usmerili tamo gde su oni zamislili (protiv Asada u Siriji i protiv Irana).

Komentator

pre 9 godina

I, eto, za vreme "diktatora" Sadama, i ovaj drevni narod ziveo je, zajedno sa ostalima u Iraku, uz sve probleme.

Danas, Irak je druga rec za haos. Uvezena "demokratija" je otvorila sve Pandorine kutije, razotkrila stare animozitete, pokrenula lavine nacionalizma i radikalnih pokreta.

Ono sto je cinjenica - i umereni muslimani su na meti radikalnih muslimana, obracun sa njima ima jos veci intenzitet - to je obracun u kojem se oni, umereni, posmatraju kao izdajnici.

Sve ovo pokazuje da u danasnjem vremenu, na zalost, jos postoji srednjevekovna upotrebljivost religije i nacije u politicke svrhe.

HanSolo

pre 9 godina

Žao mi je za te ljude.
Al kad obama i UN priča o žastiti onda se zna da njihovo bombardovanje nikakve veze nema sa žastiti.. To se samo radi o kontroli ulja i interesa u Iraku. Kad bi im bila ljudska života u pitanju oni bi ušli i u Siriju ali tamo nema nikakvog interesa.. To je ćinjenica..

aaa

pre 9 godina

Jazidi su 2007. kamenovali jednu 17ogodišnju devojku do smrti zato što se zabavljala sa muslimanom, a jedan od njih je sve to snimao mobilnim telefonom i ponosno okačio taj snimak na internet... Narod drevnih i ekstremno surovih verskih običaja i tradicija...

Nikola Sidarta Sakjamuni Buda

pre 9 godina

Suma sumarum, jednostavna pravila njihove "religije" ne razlikuje se mnogo od pravila svih drugih "velikih" religija...judaizma, hriscanstva, islama. Ako se Jazidi mole djavolu, onda se i pomenute tri velike "svetske" religije mole djavolu. Jazidi se mole Bogu, istom Bogu kome se i Jevreji, Hriscani, Muslimane mole. Problem je sto niko od pomenutih ne zna sta radi. Spiritualno su svi dno dna. Zato nam je tako kako nam je.

blato

pre 9 godina

Interesantno je kako su odjednom zapadni mediji počeli da se interesuju za ovu zajednicu.Razne reportaže,ukljućenja sa terena su dobro poznata propaganda.Da li je to stvarno briga ili izgovor za vojnu intervenciju? S obzirom da ISIS već duže vreme kontroliše oko 30% Sirije,na kojoj više nema drugih religija i nacija,osim Sunitskih muslimana i sa koje je izbeglo preko 2 miliona Sirijaca,rekao bih da po sredi nisu ljudska prava u pitanju.A kad se setim da su pre skoro godinu dana SAD htele"humano"da intervenišu u Siriji,kako bi pomogle pobunjenike,ove koje sada bombarduju u Iraku,evidentno je da ovo nema veze sa humanošću Vašingtona.Isti scenario smo gledali pre godinu dana,samo je Asad optuživan za kršenje ljudskih prava,ratne zločine,ubijanje civila,a kulminacija je bila optužba za upotrebu hemijskog oružja iako nije bilo dokaza.Tada,kao i sada su pravljene reportaže o ubijanju civila i humanitarnoj katastrofi,uz akcenat da iza toga stoji Asadov režim.Šta se u međuvremenu desilo?Da li su borci za demokratiju i pobunjenci iz Sirije,kako su ih Vašington i zapadni mediji kategorisali,prešavši u Irak postali džihadisti i teroristi?Da li je nekoliki stotina ubijenih pripadnika ove grupe,važnije za zapad od desetine hiljada ubijenuh civila od strane iste vojne organizacije(ISIS)u Siriji?Samo,za razliku od Sirije gde su imali ista prava kao i Šiiti,Suniti u Iraku su od dolaska SAD-a i formiranja nove vlade u Iraku izgubili ljudska prava,koja su imali za vreme Sadama.Sigurno da vojna opcija nije rešenje,ali bi Šiitska većina,odnosno njeni politički lideri trebali da obezbede slobodu i jednakost bez obzira na naconalno poreklo.Na kraju da podsetim za stanje u Iraku je dobrim delom odgovorna SAD sa svojom intervencijom,međutim zapadni mediji o tome veoma malo govore.

poznata NATO humanost

pre 9 godina

@ Dijagnoza
Mozes ti da kazes da je te ludake stvorila i Milka Canic, to ne znaci da ce biti istina. Amerikanci ne samo da su ih naoruzali i podrzavali dok su se borili samo protiv Asada, nego su ih cak i nazivali "borcima za slobodu" u Siriji. Licemernije od toga ne moze.

Millennium

pre 9 godina

U ovom trenutku nije bitno da li je nekome stvarno stalo do njih ili ne, već je bitno da im se pomogne. Ja prosto ne mogu da zamislim normalnog čoveka koji je protiv toga. Gledao sam snimke, pun ih je internet, gde se vidi u kakvim uslovima i u kakvom strahu žive. Oni, i ostali, hrišćani, Kurdi itd. Mislim da bi više zemalja trebalo da uzme učešće u humanitarnim i vojnim akcijama. Ovi iz ISIS-a su bezumnici od kojih se i Al-Kaida kloni i ograđuje.

ubuntu@admin

pre 9 godina

zalosno za svaki ljudski zivot pa bilo koje vere da je ili cega vec. A kada ste spomenuli Nobela, meni je zao i njega kome oni daju Nobelovu nagradu jadni Nobel ogrece se po grobu. Strasno gde ide ovaj svet

Yezide friend

pre 9 godina

Vaša stranica u osnovi prenosi korektno šta drugi pišu, problem je samo to što oni pak pišu - izmišljotine. Ovo što ovde piše o religiji Yezida nema blage veze sa istinom. To znam jer sam jako dobro upozao jedan yezitski bračni par koji mi je mesecima pričao o svome narodu. Istina je samo da se Yezid postzaje rođenjem te nema mešanja, ulaska ili izlaska...

Silver Surfer

pre 9 godina

@ Zoran

U tekstu pise da su za vreme Sadama Huseina Jazidi raseljeni iz svojih naseobina kod planine Sindzar u oblasti siromasne resursima, dobili su arapska imena i morali su da govore arapski umesto kurdskog jezika. Stvarno ne znam sta je tu bilo dobro? Ali, mozda Vi mozete da mi objasnite.

ii

pre 9 godina

amerikanci,britanci,francuzi su stvorili isis da bi smijenili sadama i gadafija.samo je nastao problem kad je isis stao na basarovu stranu i sve se okrenulo kao boomerang.sad imaju americko oruzje i idu do oslobodzenja palestine.obama je reagovao za 2 dana kad ginu krscani,a sto je 500 djece poginulo u palestini ,to se ne broji.steta je samo sto ce zbog americke politike platiti glavom neduzni,a oni u washingtonu nece sigurno............

absolutezero

pre 9 godina

O Jazidima sam citao pre vise od 30 godina u romanima Karla Maja. I u tim romanima su opisani kao mirni i posteni ljudi. Podrska svakome ko im na bilo koji nacin pomaze.

fg

pre 9 godina

Samo mala ispravka. Alavite ne treba tretirati kao posebnu religiju, jer je rec o ogranku siitskog islama. Druzi takodje poticu od siita, ali su vremenom distancirani od tradicionalnog islama

loagicno?

pre 9 godina

Svi ratovi danasnjice su verski, samo to NIKO nece da prizna i nazove pravim imenom....... kao i cinjenicu da SAD sistematski unistava SVE koji joj se nadju na putu!

drmatoriks

pre 9 godina

Jezivo je to što se dešava Jazidima. Želim im da se izbave iz ruku tih fanatika.

Podjednako je jezivo ono što se dešava hrišćanima u Iraku od istih progonitelja, a o tome niko u Srbiji ne piše http://www.bitno.net/vijesti/iracki-krscani-radije-cemo-umrijeti-nego-se-odreci-vjere/

obavesten

pre 9 godina

Svaka akcija stvara jednaku reakciju. Amerikanci mogu da bombarduju po zelji te nesrecne zemlje,ali gledajuci svoje interese,zaboravljaju da su oni glavni krivci za sve. Naime,oni sebi daju za pravo da se ukljuce u svaki sukob,iako je na bl. istoku,skoro svaki duzeg trajanja nego sto postoji americka drzava.Ne mozes sukobe resavati tako sto ces oruzje dati jednima da ubijaju druge,a onda im okrenuti ledja i nadati se da ce ovi da odbace oruzje i posvete se miru kada ti vise ne budu trebali.
U drzavama starog sveta,sukobi su uglanom trajni. Mi se ne volimo sa hrvatima,ni oni sa nama,iako smo primorani da zivimo jedni sa drugima,trgujemo i komuniciramo sve do nekog sledeceg rata. Isto je i sa albancima na Kosovu.Posmatrati ove sukobe kao americku tinejdz seriju je glupo i neodgovorno,a to je nivo razmisljanja kojime se rukovodi americka vlada. Stvari su u sustini jezivo komplikovane !

just sayin

pre 9 godina

Ha, Kurdi. Amerima nije bio problem da naoruzavaju Turke koji satiru Kurde, al sad Iracani cine humanitarnu katastrofu, aj ih bombardujemo.
U isto vreme, Izraelci vrse pogrom Palestinaca, ali to je ok.
Kuda ide ovaj svet..

Stanje

pre 9 godina

Ovde imate link na originalni dokument koji su sami Yazidi napisali o stanju ljudskih prava na teritoriji na kojoj i sami žive: http://www.proasyl.de/fileadmin/proasyl/fm_redakteure/Presserkl_Anhaenge/Menschenrechte_Eziden_Irak.pdf Zaboravite ostale umotvorine.