Aktuelno

Ponedeljak, 11.08.2014.

15:43

Uređaji za elektronsku naplatu putarine i na pumpama

Izvor: B92

Ureðaji za elektronsku naplatu putarine i na pumpama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

pametnjaković

pre 9 godina

Neka ih bolje iznajmljuju na graničnim prelazima - na ulasku u zemlju uzeo, na izlasku - vratio i platio. Tada bi smanjili gužve.

Mladen

pre 9 godina

Konstruktivan predlog . Za strance na granici mogu da iznajme tag dok su u tranzitu , za npr. 20 evra , zapisu se tablice i br. pasosa vozaca , racuna im se veca cena putarine i razliku dobiju kad vrate tag na drugoj granici .

Norveska

pre 9 godina

Koristimo ove uredjaje u Norveskoj. Nema rampi, nema nicega sem malog semafora. Ko koristi uredjaj ima popust, ko ne koristi uredjaj svakako dobije fakturu na kucnu adresu jer mu je ocitana tablica. Znaci ne postoji naplatna rampa sem na jednom mostu izmedju Svedske i Norveske de se naplacuje prelaz. Takodje bitna stvar je da taj uredjaj ovde kosta oko 2500 dinara pa vi vidite. E da, nema potrebe da ga dopunjavate jer samim tim sto ga imate imate i popust 10%, avsko idete kolima u Svedsku naprimer nece biti problem da vam i tamo ocita. Placa se jednom mesecno.

bgd

pre 9 godina

Naša posla.
Baš će stranac u tranzitu (a mi se hvalimo da smo zemlja veeelikog tranzita) da kupuje uređaj. Naši vole keš više od hleba.
Neće da uvedu vinjete pa to ti je...

Danica

pre 9 godina

@Dušan-na sajtu amss pišu veći popusti:
"Vrednost avansne uplate Popust
1.500,00 - 16.000,00 dinara 8.00%
16.001,00 - 80.000,00 dinara 10.00%
80.001,00 i više dinara 15.00%"

Doduše, tamo piše i ovo: "CENA TAG UREĐAJA JE 2.966,10 dinara +pdv".
Koje su prave cifre?

Aca

pre 9 godina

Ko ima atermicko vetrobransko staklo morace tak da koristi metodom ruka kroz prozor jer drugacije jedva radi ili ne radi. Ujedno predlazem da putarina poskupi bar 50% za vozace koji sa karticom stanu na prolaz gde se koristi ENP.

Popara

pre 9 godina

Koristim elektronsku putarinu i mogu slobodno reci da se isplati.Licno mislim da su Putevi suvise zakomplikovali sve ovo ali ipak ovo je Srbija,inace jedna od prednosti elektronske putarine je i ta sto preko zime ne morate otvarati prozor jer na primer meni se vise puta desilo da mi je pukao elektropodizac zato sto je staklo bilo zaledjeno.

Od skoro tag mogu koristiit i u drugom vozilu jer su izbacili obavezu da tablice moraju biti iste ali su zato smanjili popuste dok na primer u Bosni korisnik Acc taga ima popust 20 posto a dobija ga za 1 Marku ako uplati 30 maraka kredita.

Jos kad bi fizicki odvojili ove trake to bi bila prava milina koristiti ali nije ni ovako lose jer evo na primer ako stojite na 2 rampe po 2 minuta auto ce potrositi pola litra benzina a to je 80 dinara baceno u vetar ili ti recimo putarina od Jagodine do Paraćina pa sad vi vidite.

Ne razumem ove komentare protiv kad covek od ovoga moze samo imati koristi nikako stete.Jedino sto ce se pojaviti visak zaposlenih na naplatnim rampama.

Dragan

pre 9 godina

Evo mog polugodisnjeg iskustva sa TAG uredjajem.Koristim ga kao fizicko lice. Cena TAG uredjaja je 1950 dinara (sa PDV-om). Radi po principu kredita koji se dopunjuje. Do skoro je TAG uredjaj mogao da se kupi u Putevima Srbije, AMSS I tehnocoop-u. Mozda jos neka firma u srbiji ali to je to. Imalo ih je za kupiti na granicnim prelazima. Dopune do 10,000 dinara su dobijale 8% popusta tj na upaltu od 10,000 dobijes 10,800. Juce sam isao ponovo da dopunim I sada su to promenili. Tek za uplate preko 16,000 din dobijes popust od 4%. Nema online dopune, nema povezanosti na internet. Samo licno se dopunjuje. TAG je vezan za registraciju I ne moze se prebacivati sa vozilo na vozilo.
Elem, uredjaj nije bas mali ali nije ni toliko glomazan. Uklopi se lepo na soferku I skida se. Rampe po celoj srbiji su pokrivene. Prolazi se brzinom od 30km/h pored rampe (a moze I brze :) ) Ono sto je problem, jeste to sto se nas narod uvaljuje u krajnju desnu ENP kolonu pa pred samu rampu pokusava da se ubaci u levu traku. Na taj nachin napravi guzvu da u jeku turisticke sezone ipak na bubanj potpoku mora da se ceka malo, ali mnogo manje nego da cekas regularno.
Moj zakljucak je da se TAG isplati. Ne u smislu cene jer trosak od 1950 dinara sa ovakvim popustom necete pokriti za 10 godina. Isplati se samo zbog brzeg prolaska I toga da ne moras da stojis u mestu I cekas, trosis gorivo, nerviras se itd. Kada sam ga kupio bio sam skeptican ali posle pola godine sam veoma zadovoljan.

nemojsaddavampodrignemdapopadatesvi

pre 9 godina

dok god je dopuna ovog uredjaja tako jezivo komplikovana (dajte makar dopunu online!) i dok kapije za elektronsku naplatu i za cash/kartice nisu odvojene, kupovina istog nema nikakvog smisla. u japanu postoji slican uredjaj, ali se ne dopunjuje, nego u njega ubacite svoju platnu karticu i vozite a suma se skida sa kartice - nema potrebe za "dopunjavanjem". a moze i drugacije: vinjete su teska glupost, ali ih mozda treba uvesti za strance, a za domoroce - bolja je naplata nekakve takse prilikom registracije vozila koja bi vazila za sve puteve u zemlji i cao. najbolja resenja su i najjednostavnija.

Dušan

pre 9 godina

"Cena TAG uređaja je: 1.625,00 dinara + PDV 325,00 dinara = 1.950,00 dinara"

takođe

Za avansnu uplatu dopuna TAG uređaja odobrava se sledeći popust:

"Vrednost avansne uplate unete u TAG
Popust na uneti iznos

10.000,00-25.000,00 dinara 4%
25.001,00-50.000,00 dinara 6%
50.001,00-100.000,00 dinara 8%
od 100.001,00 i više dinara 10% "

ne znam ko reče da ga izađe džabe TAG... možda ako uplatiš 50.000, a to prosečnom Srbinu ode za 20 godina na putarine...

obavešten

pre 9 godina

(smederevac, 11. avgust 2014 17:57) Da si otišao do Francuske i Italije video bi još neku naplatnu rampu, a u Austriji svaki duži tunel ima naplatnu rampu i vinjeta ti ne znači ništa za prolaz kroz tunel. Tag je ok stvar, zna da zabaguje ponekad, al za bilo kakvu nepravilnost u vezi uredjaja na naplatnoj rampi se popunjava obrazac koji se zove "Reklamacija". Cena uredjaja je 1950,00 dinara i piše na sajtu Puteva Srbije.

BBP

pre 9 godina

SAMO u nasoj drzavi postoji naplatna rampa na autoputevima, jer neki gospodin uzima deo tog kolaca i stavlja u svoj dzep da bi lepo letovao na Bahamima. Bio sam u Becu nedavno i prolazio kroz MAdjarsku i Nemacku. Svuda se kupuje nalepnica koja kosta 10e, i mozete voziti 7 dana koliko god hocete na autoputu. Apsolutno svaki segment ove drzave se potkrada.
(smederevac, 11. avgust 2014 17:57)

Nisi upravu, naplatne rampe postoje i u Makedoniji, Grckoj, Hrvatskoj, Francuskoj....

da da

pre 9 godina

Da,i onda na naplatnoj rampi u Pojatu otvore samo jednu izlaznu traku.Imao ili nemao tag čekaćeš.Dakle,opet nas prave magarcima. Jedino rešenje je porušiti naplatne rampe i uvesti vinjete! Ali,ovi lopovi to nikada neće dozvoliti!

S

pre 9 godina

Po informacijama sa sajta Puteva Srbije, cena tag uređaja je 1950 dinara, što je sumanuta cifra imajući u vidu kakav je uređaj u pitanju i način njegovog funkcionisanja. Pitanje je i gde sve može da se dopuni. Ipak, ono što je mene dotuklo i zbog čega sam odustao od ovog uređaja je savet da se uređaj umota u aluminijumsku foliju, ako se odlučite da i pored toga što imate tag uređaj, platite gotovinom ili karticom. Dakle, uređaj je toliko "napredan" da nema ni prekidač. Takođe je i prilično veliki. U pitanju je svakako zastarela tehnologija.

Neki preduslovi da ovo zaživi su - da se, pre svega, uređaj dobija besplatno (zašto treba da platimo da bismo plaćali, pa i putevi prave uštedu u angažovanom ljudstvu), da se dimenzije uređaja značajno smanje i da ima mogućnost dopune preko mobilnog telefona i platnom karticom preko Interneta. I naravno da ENP traka bude ENP traka, a ne kao onaj cirkus koji sam gledao sad u nedelju na Bubanj Potoku, ne zna se ko je u kojoj koloni i ko koga seče. ENP traci ne može da se priđe, i ista je dužina kolona na ENP traci i na ovoj "ručnoj".

Zex1

pre 9 godina

Kolika bi cena bila za vinjetu!? Ni oni sami ne bi mogli odrediti! 10 e za 7 dana, a od Bg do Nisa 6e, u jednom pravcu! Sta reci dalje ... da neko ode 2 ili ne daj Boze, 3 x i vrati se,za nedelju dana, njima bi srca popucala od muke! Da ne pricamo kroz celu drzavu, gde kosta oko 14 u jednom pravcu... u Rumuniji bila 3 e za nedelju, mada nema bas mnogo auto puta! Iz Smedereva jeftinije do Temisvara nego do Krusevca, a km. slicna! Bice dobro da nam ne uvedu vinjete za druge puteve, a autoput poskupe!

MRKI

pre 9 godina

Moram malo oko VINJETA. Vidite u Mađarskoj vinjeta racun 10 dana 13 evra. U Austriji na ulasku 10 dana 10 evra a ko ostaje duže u Beču vinjetu može naći za 7,50 evra 10 dana dok je godišnja VINJETA 75 EVRA za putnička kola. Ako neko ima vremena neka računa kolika je pitarina kod nas od Subotice do Makedonije ili od Šida do Makedonije. Mislim da je preko 10 evra u jednom pravcu. Što bi onda uvodili vinjete kad je ovo keš na ruke.

Zoran

pre 9 godina

"Korišćenje TAG uređaja omogućava naplatu putarine bez zaustavljanja na posebno obeleženim kanalima za naplatu, čime se izbegavaju zastoji u saobraćajnim špicevima"
Zvuci lepo ali u praksi je potpuno drugacije. Ako je iole malo veca guzva ne postoji mogucnost da se odmah pridje ENP rampi. U drugim zemljama postoji posebna traka vec 2-3 km pre velikih naplatnih rampi i koja je samo za vlasnike Tag uredjaja. Ja koristim ovaj uredjaj 6 meseci, odlicna stvar da u Srbiji postoji posebna traka koja ne sme biti blokirana a ovako je stvarno bezveze, automobili i kamioni sa Tag-om prave guzva a mogu samo da prodju.
Cena je 2.000 dinara za uredjaj koji nema rok vazenja, onda uplatis koliko para zelis. Sto vise uplatis imas veci popust. Ja sam koliko se secam uplatio 15.000 i dobio 8% popusta.

Trt-ponder

pre 9 godina

Treba vam ceo sistem kome je dovoljno da onaj što uđe u zemlju zalepi vinjetu i ima račun da je kupio istu a ne svako da kupuje neki transponder iz 80tih koji vam je uvalila neka rođakova firma...i šta će to na zmaju, to treba na ulazu i izlazu iz zemlje, jer mi srbi ionako nemamo pare za putovanja već gužve prave prolaznici inostrani...

Djordje Cvarkov

pre 9 godina

Odlicna stvar inace a posto je neko pomenuo da nema rezervisanih traka za korisnike ENP moracu da ga demantujem.

Na autoputu BGD Šid na svakoj stanici postoji slobodna naplatna ENP traka a slobodna ulazna postoji na svim vecim stanicama ovog autoputa.

Na Autoputu Bgd Nis rezervisane naplatne trake postoje svuda osim na Transpedu,Vrcinu,Umcarima,Vodnju,Kolarima,Markovcu,Lapovu i Aleksincu.
Slobodna ulazna na ovom autoputu postoji samo na Beogradu ,Nisu, i povremeno na Malom Pozarevcu (jednostavno ovaj autoput je pravljen 60 i 70 godina i nije se tada mislilo na prosirenje i modernizaciju saobracaja).

Na Autoputu BGD Subotica takodje postoje slobodne Enp Trake sem u slucaju kada je guzva tolika da policija jednostavno naredi da se i one otvore da bi se koliko toliko razbio cep na autoputu.

Pozdrav za sve ove koji traze vinjete ali ponavljam vreme vinjete je proslo jer su fondovi za odrzavanje puteva vecine zemalja prazni a uvodjenje putarine moze biti vrlo skakljivo političko pitanje (primer Nemačka) jedini odzivi sistem je direktna naplata korisniku onoliko para koliko je nesto i koristio a tagovi su tu jedna vrsta spone koja to vrlo efikasno premoscava.Definitvno svi bi voleli vinjetu naprimer za potrosnju struje platis 10 eura a koristis koliko hoces,nazalost nema toga vise jer je doslo vreme za svodjnje racuna...

Barba

pre 9 godina

Uopšte mi ne ide u glavu zbog čega Putevi Srbije nisu prtomovisali Tag i ENP i ranije. Toliko je korisna sprava, a faktički je i ne platiš ništa jer dobiješ popust na putarinu, pa kada sabereš i oduzmeš, Tag te ne košta ništa.
O uštedi vremena na naplatnim rampama zaista ne želim da komentarišem. Perfektno radi, jedino poludim na putu za NS gde često na ENP prolaz puste i "obočne" pa moraš da stojiš u redu. ALi zato prelazak na Bubanj potoku ili bilo gde drugde... Pesma!

milan

pre 9 godina

bravo za ulaznu rampu u bgd iz niša. Sve ostale nemaju smisla jer su predviđene i za enp i običnu naplatu. Pored toga za izlaz iz beograda svi ulaze u samo dve trake tako da enp opet nema smisla.

vrabac

pre 9 godina

A vinjete konacno? Al tad ne bi moglo da se kraducka.. A e75 vise liči na seosku džadu nego autoput al to nema veze, deri raju dok ćuti

Dalekovid

pre 9 godina

Dobra ideja samo na vreme treba upozoriti ljude da tag ureddjaj ne smeju koristiti na prvoj sledecoj stanici ako na njemu nemaju validan ulaz.Na primer covek krene i Mladenovca za Beograd i na ovde navedenoj pumpi u Malom Požarevcu mu ponude da kupi tag.Čovek ga kupi postavi na sofersajbnu i pravac Beograd ,medjutim na Beogradskoj rampi ako ode na ENP traku uredja ce mu skinuti kazneni iznos putarine od 1080 dinara zato sto je na ulaznoj stanici nije imao tag.Sistem takvo vozilo vidi kao vozilo koje je uslo na divljem izlazu i posto se proces naplate odvija automatski on ce automatski ostati bez 1080 dinara koliko iznosi kaznena tarifa.

Znaci ako kupite tag na nekoj od pumpi a vec ste usli na autoput sa karticom morate sa karticom i izaci a tag koristite prvi sledeci put (stim sto ga morate zastiti od slucajnog ocitavanja tako sto ce te ga drzati u kutiji ispod sedista.A ako vam se bas zuri izadjite sa autoputa na prvoj sledecoj naplatnoj stanici platite po kartici koju vec imate a zatim montirajte tag na Soferku i ponovo udjite na autoput ali sada kao novi ENP korisnik...

Srećno !!!

srednji vek

pre 9 godina

U Srbiji,izgleda NE POSYOJE DRUGE PUMPE OSIM RUSKIH.
ZASTO JE KUPOVINA I DOPUNA TAG-a toliko komplikovana.Zasto se ne moze dopuniti putem mreze mobilnih operatera/svih,a ne samo Telekom Srbije/.
Zasto se konacno ne uvedu VINJETE.
DVE NAJKOMPLIKOVANIJE STVARI ZA TURISTE U SRBIJI SU ELEKTRONSKA NAPLATA I KUPOVINA POSTANSKIH MARKICA DA BI NEKO POSLAO RAZGLRDNICU ILI CESTITKU.SRBIJAPUTI POSTA SU U SREDNJEM VEKU.

smederevac

pre 9 godina

SAMO u nasoj drzavi postoji naplatna rampa na autoputevima, jer neki gospodin uzima deo tog kolaca i stavlja u svoj dzep da bi lepo letovao na Bahamima. Bio sam u Becu nedavno i prolazio kroz MAdjarsku i Nemacku. Svuda se kupuje nalepnica koja kosta 10e, i mozete voziti 7 dana koliko god hocete na autoputu. Apsolutno svaki segment ove drzave se potkrada.

Nenad

pre 9 godina

Jos da edukuju bahate vozace koji nemaju tag.Da ne ulaze u traku za ENP(a lepo je obelezeno).Jer se tako stvaraju jos vece guzve. o
Ovako nemam nikakvih beneficija, a platio sam debelo..

Dalekovid

pre 9 godina

Dobra ideja samo na vreme treba upozoriti ljude da tag ureddjaj ne smeju koristiti na prvoj sledecoj stanici ako na njemu nemaju validan ulaz.Na primer covek krene i Mladenovca za Beograd i na ovde navedenoj pumpi u Malom Požarevcu mu ponude da kupi tag.Čovek ga kupi postavi na sofersajbnu i pravac Beograd ,medjutim na Beogradskoj rampi ako ode na ENP traku uredja ce mu skinuti kazneni iznos putarine od 1080 dinara zato sto je na ulaznoj stanici nije imao tag.Sistem takvo vozilo vidi kao vozilo koje je uslo na divljem izlazu i posto se proces naplate odvija automatski on ce automatski ostati bez 1080 dinara koliko iznosi kaznena tarifa.

Znaci ako kupite tag na nekoj od pumpi a vec ste usli na autoput sa karticom morate sa karticom i izaci a tag koristite prvi sledeci put (stim sto ga morate zastiti od slucajnog ocitavanja tako sto ce te ga drzati u kutiji ispod sedista.A ako vam se bas zuri izadjite sa autoputa na prvoj sledecoj naplatnoj stanici platite po kartici koju vec imate a zatim montirajte tag na Soferku i ponovo udjite na autoput ali sada kao novi ENP korisnik...

Srećno !!!

vrabac

pre 9 godina

A vinjete konacno? Al tad ne bi moglo da se kraducka.. A e75 vise liči na seosku džadu nego autoput al to nema veze, deri raju dok ćuti

srednji vek

pre 9 godina

U Srbiji,izgleda NE POSYOJE DRUGE PUMPE OSIM RUSKIH.
ZASTO JE KUPOVINA I DOPUNA TAG-a toliko komplikovana.Zasto se ne moze dopuniti putem mreze mobilnih operatera/svih,a ne samo Telekom Srbije/.
Zasto se konacno ne uvedu VINJETE.
DVE NAJKOMPLIKOVANIJE STVARI ZA TURISTE U SRBIJI SU ELEKTRONSKA NAPLATA I KUPOVINA POSTANSKIH MARKICA DA BI NEKO POSLAO RAZGLRDNICU ILI CESTITKU.SRBIJAPUTI POSTA SU U SREDNJEM VEKU.

Trt-ponder

pre 9 godina

Treba vam ceo sistem kome je dovoljno da onaj što uđe u zemlju zalepi vinjetu i ima račun da je kupio istu a ne svako da kupuje neki transponder iz 80tih koji vam je uvalila neka rođakova firma...i šta će to na zmaju, to treba na ulazu i izlazu iz zemlje, jer mi srbi ionako nemamo pare za putovanja već gužve prave prolaznici inostrani...

smederevac

pre 9 godina

SAMO u nasoj drzavi postoji naplatna rampa na autoputevima, jer neki gospodin uzima deo tog kolaca i stavlja u svoj dzep da bi lepo letovao na Bahamima. Bio sam u Becu nedavno i prolazio kroz MAdjarsku i Nemacku. Svuda se kupuje nalepnica koja kosta 10e, i mozete voziti 7 dana koliko god hocete na autoputu. Apsolutno svaki segment ove drzave se potkrada.

Nenad

pre 9 godina

Jos da edukuju bahate vozace koji nemaju tag.Da ne ulaze u traku za ENP(a lepo je obelezeno).Jer se tako stvaraju jos vece guzve. o
Ovako nemam nikakvih beneficija, a platio sam debelo..

Barba

pre 9 godina

Uopšte mi ne ide u glavu zbog čega Putevi Srbije nisu prtomovisali Tag i ENP i ranije. Toliko je korisna sprava, a faktički je i ne platiš ništa jer dobiješ popust na putarinu, pa kada sabereš i oduzmeš, Tag te ne košta ništa.
O uštedi vremena na naplatnim rampama zaista ne želim da komentarišem. Perfektno radi, jedino poludim na putu za NS gde često na ENP prolaz puste i "obočne" pa moraš da stojiš u redu. ALi zato prelazak na Bubanj potoku ili bilo gde drugde... Pesma!

S

pre 9 godina

Po informacijama sa sajta Puteva Srbije, cena tag uređaja je 1950 dinara, što je sumanuta cifra imajući u vidu kakav je uređaj u pitanju i način njegovog funkcionisanja. Pitanje je i gde sve može da se dopuni. Ipak, ono što je mene dotuklo i zbog čega sam odustao od ovog uređaja je savet da se uređaj umota u aluminijumsku foliju, ako se odlučite da i pored toga što imate tag uređaj, platite gotovinom ili karticom. Dakle, uređaj je toliko "napredan" da nema ni prekidač. Takođe je i prilično veliki. U pitanju je svakako zastarela tehnologija.

Neki preduslovi da ovo zaživi su - da se, pre svega, uređaj dobija besplatno (zašto treba da platimo da bismo plaćali, pa i putevi prave uštedu u angažovanom ljudstvu), da se dimenzije uređaja značajno smanje i da ima mogućnost dopune preko mobilnog telefona i platnom karticom preko Interneta. I naravno da ENP traka bude ENP traka, a ne kao onaj cirkus koji sam gledao sad u nedelju na Bubanj Potoku, ne zna se ko je u kojoj koloni i ko koga seče. ENP traci ne može da se priđe, i ista je dužina kolona na ENP traci i na ovoj "ručnoj".

BBP

pre 9 godina

SAMO u nasoj drzavi postoji naplatna rampa na autoputevima, jer neki gospodin uzima deo tog kolaca i stavlja u svoj dzep da bi lepo letovao na Bahamima. Bio sam u Becu nedavno i prolazio kroz MAdjarsku i Nemacku. Svuda se kupuje nalepnica koja kosta 10e, i mozete voziti 7 dana koliko god hocete na autoputu. Apsolutno svaki segment ove drzave se potkrada.
(smederevac, 11. avgust 2014 17:57)

Nisi upravu, naplatne rampe postoje i u Makedoniji, Grckoj, Hrvatskoj, Francuskoj....

Dragan

pre 9 godina

Evo mog polugodisnjeg iskustva sa TAG uredjajem.Koristim ga kao fizicko lice. Cena TAG uredjaja je 1950 dinara (sa PDV-om). Radi po principu kredita koji se dopunjuje. Do skoro je TAG uredjaj mogao da se kupi u Putevima Srbije, AMSS I tehnocoop-u. Mozda jos neka firma u srbiji ali to je to. Imalo ih je za kupiti na granicnim prelazima. Dopune do 10,000 dinara su dobijale 8% popusta tj na upaltu od 10,000 dobijes 10,800. Juce sam isao ponovo da dopunim I sada su to promenili. Tek za uplate preko 16,000 din dobijes popust od 4%. Nema online dopune, nema povezanosti na internet. Samo licno se dopunjuje. TAG je vezan za registraciju I ne moze se prebacivati sa vozilo na vozilo.
Elem, uredjaj nije bas mali ali nije ni toliko glomazan. Uklopi se lepo na soferku I skida se. Rampe po celoj srbiji su pokrivene. Prolazi se brzinom od 30km/h pored rampe (a moze I brze :) ) Ono sto je problem, jeste to sto se nas narod uvaljuje u krajnju desnu ENP kolonu pa pred samu rampu pokusava da se ubaci u levu traku. Na taj nachin napravi guzvu da u jeku turisticke sezone ipak na bubanj potpoku mora da se ceka malo, ali mnogo manje nego da cekas regularno.
Moj zakljucak je da se TAG isplati. Ne u smislu cene jer trosak od 1950 dinara sa ovakvim popustom necete pokriti za 10 godina. Isplati se samo zbog brzeg prolaska I toga da ne moras da stojis u mestu I cekas, trosis gorivo, nerviras se itd. Kada sam ga kupio bio sam skeptican ali posle pola godine sam veoma zadovoljan.

Zex1

pre 9 godina

Kolika bi cena bila za vinjetu!? Ni oni sami ne bi mogli odrediti! 10 e za 7 dana, a od Bg do Nisa 6e, u jednom pravcu! Sta reci dalje ... da neko ode 2 ili ne daj Boze, 3 x i vrati se,za nedelju dana, njima bi srca popucala od muke! Da ne pricamo kroz celu drzavu, gde kosta oko 14 u jednom pravcu... u Rumuniji bila 3 e za nedelju, mada nema bas mnogo auto puta! Iz Smedereva jeftinije do Temisvara nego do Krusevca, a km. slicna! Bice dobro da nam ne uvedu vinjete za druge puteve, a autoput poskupe!

MRKI

pre 9 godina

Moram malo oko VINJETA. Vidite u Mađarskoj vinjeta racun 10 dana 13 evra. U Austriji na ulasku 10 dana 10 evra a ko ostaje duže u Beču vinjetu može naći za 7,50 evra 10 dana dok je godišnja VINJETA 75 EVRA za putnička kola. Ako neko ima vremena neka računa kolika je pitarina kod nas od Subotice do Makedonije ili od Šida do Makedonije. Mislim da je preko 10 evra u jednom pravcu. Što bi onda uvodili vinjete kad je ovo keš na ruke.

milan

pre 9 godina

bravo za ulaznu rampu u bgd iz niša. Sve ostale nemaju smisla jer su predviđene i za enp i običnu naplatu. Pored toga za izlaz iz beograda svi ulaze u samo dve trake tako da enp opet nema smisla.

da da

pre 9 godina

Da,i onda na naplatnoj rampi u Pojatu otvore samo jednu izlaznu traku.Imao ili nemao tag čekaćeš.Dakle,opet nas prave magarcima. Jedino rešenje je porušiti naplatne rampe i uvesti vinjete! Ali,ovi lopovi to nikada neće dozvoliti!

obavešten

pre 9 godina

(smederevac, 11. avgust 2014 17:57) Da si otišao do Francuske i Italije video bi još neku naplatnu rampu, a u Austriji svaki duži tunel ima naplatnu rampu i vinjeta ti ne znači ništa za prolaz kroz tunel. Tag je ok stvar, zna da zabaguje ponekad, al za bilo kakvu nepravilnost u vezi uredjaja na naplatnoj rampi se popunjava obrazac koji se zove "Reklamacija". Cena uredjaja je 1950,00 dinara i piše na sajtu Puteva Srbije.

Dušan

pre 9 godina

"Cena TAG uređaja je: 1.625,00 dinara + PDV 325,00 dinara = 1.950,00 dinara"

takođe

Za avansnu uplatu dopuna TAG uređaja odobrava se sledeći popust:

"Vrednost avansne uplate unete u TAG
Popust na uneti iznos

10.000,00-25.000,00 dinara 4%
25.001,00-50.000,00 dinara 6%
50.001,00-100.000,00 dinara 8%
od 100.001,00 i više dinara 10% "

ne znam ko reče da ga izađe džabe TAG... možda ako uplatiš 50.000, a to prosečnom Srbinu ode za 20 godina na putarine...

Aca

pre 9 godina

Ko ima atermicko vetrobransko staklo morace tak da koristi metodom ruka kroz prozor jer drugacije jedva radi ili ne radi. Ujedno predlazem da putarina poskupi bar 50% za vozace koji sa karticom stanu na prolaz gde se koristi ENP.

bgd

pre 9 godina

Naša posla.
Baš će stranac u tranzitu (a mi se hvalimo da smo zemlja veeelikog tranzita) da kupuje uređaj. Naši vole keš više od hleba.
Neće da uvedu vinjete pa to ti je...

nemojsaddavampodrignemdapopadatesvi

pre 9 godina

dok god je dopuna ovog uredjaja tako jezivo komplikovana (dajte makar dopunu online!) i dok kapije za elektronsku naplatu i za cash/kartice nisu odvojene, kupovina istog nema nikakvog smisla. u japanu postoji slican uredjaj, ali se ne dopunjuje, nego u njega ubacite svoju platnu karticu i vozite a suma se skida sa kartice - nema potrebe za "dopunjavanjem". a moze i drugacije: vinjete su teska glupost, ali ih mozda treba uvesti za strance, a za domoroce - bolja je naplata nekakve takse prilikom registracije vozila koja bi vazila za sve puteve u zemlji i cao. najbolja resenja su i najjednostavnija.

Popara

pre 9 godina

Koristim elektronsku putarinu i mogu slobodno reci da se isplati.Licno mislim da su Putevi suvise zakomplikovali sve ovo ali ipak ovo je Srbija,inace jedna od prednosti elektronske putarine je i ta sto preko zime ne morate otvarati prozor jer na primer meni se vise puta desilo da mi je pukao elektropodizac zato sto je staklo bilo zaledjeno.

Od skoro tag mogu koristiit i u drugom vozilu jer su izbacili obavezu da tablice moraju biti iste ali su zato smanjili popuste dok na primer u Bosni korisnik Acc taga ima popust 20 posto a dobija ga za 1 Marku ako uplati 30 maraka kredita.

Jos kad bi fizicki odvojili ove trake to bi bila prava milina koristiti ali nije ni ovako lose jer evo na primer ako stojite na 2 rampe po 2 minuta auto ce potrositi pola litra benzina a to je 80 dinara baceno u vetar ili ti recimo putarina od Jagodine do Paraćina pa sad vi vidite.

Ne razumem ove komentare protiv kad covek od ovoga moze samo imati koristi nikako stete.Jedino sto ce se pojaviti visak zaposlenih na naplatnim rampama.

Djordje Cvarkov

pre 9 godina

Odlicna stvar inace a posto je neko pomenuo da nema rezervisanih traka za korisnike ENP moracu da ga demantujem.

Na autoputu BGD Šid na svakoj stanici postoji slobodna naplatna ENP traka a slobodna ulazna postoji na svim vecim stanicama ovog autoputa.

Na Autoputu Bgd Nis rezervisane naplatne trake postoje svuda osim na Transpedu,Vrcinu,Umcarima,Vodnju,Kolarima,Markovcu,Lapovu i Aleksincu.
Slobodna ulazna na ovom autoputu postoji samo na Beogradu ,Nisu, i povremeno na Malom Pozarevcu (jednostavno ovaj autoput je pravljen 60 i 70 godina i nije se tada mislilo na prosirenje i modernizaciju saobracaja).

Na Autoputu BGD Subotica takodje postoje slobodne Enp Trake sem u slucaju kada je guzva tolika da policija jednostavno naredi da se i one otvore da bi se koliko toliko razbio cep na autoputu.

Pozdrav za sve ove koji traze vinjete ali ponavljam vreme vinjete je proslo jer su fondovi za odrzavanje puteva vecine zemalja prazni a uvodjenje putarine moze biti vrlo skakljivo političko pitanje (primer Nemačka) jedini odzivi sistem je direktna naplata korisniku onoliko para koliko je nesto i koristio a tagovi su tu jedna vrsta spone koja to vrlo efikasno premoscava.Definitvno svi bi voleli vinjetu naprimer za potrosnju struje platis 10 eura a koristis koliko hoces,nazalost nema toga vise jer je doslo vreme za svodjnje racuna...

Zoran

pre 9 godina

"Korišćenje TAG uređaja omogućava naplatu putarine bez zaustavljanja na posebno obeleženim kanalima za naplatu, čime se izbegavaju zastoji u saobraćajnim špicevima"
Zvuci lepo ali u praksi je potpuno drugacije. Ako je iole malo veca guzva ne postoji mogucnost da se odmah pridje ENP rampi. U drugim zemljama postoji posebna traka vec 2-3 km pre velikih naplatnih rampi i koja je samo za vlasnike Tag uredjaja. Ja koristim ovaj uredjaj 6 meseci, odlicna stvar da u Srbiji postoji posebna traka koja ne sme biti blokirana a ovako je stvarno bezveze, automobili i kamioni sa Tag-om prave guzva a mogu samo da prodju.
Cena je 2.000 dinara za uredjaj koji nema rok vazenja, onda uplatis koliko para zelis. Sto vise uplatis imas veci popust. Ja sam koliko se secam uplatio 15.000 i dobio 8% popusta.

Norveska

pre 9 godina

Koristimo ove uredjaje u Norveskoj. Nema rampi, nema nicega sem malog semafora. Ko koristi uredjaj ima popust, ko ne koristi uredjaj svakako dobije fakturu na kucnu adresu jer mu je ocitana tablica. Znaci ne postoji naplatna rampa sem na jednom mostu izmedju Svedske i Norveske de se naplacuje prelaz. Takodje bitna stvar je da taj uredjaj ovde kosta oko 2500 dinara pa vi vidite. E da, nema potrebe da ga dopunjavate jer samim tim sto ga imate imate i popust 10%, avsko idete kolima u Svedsku naprimer nece biti problem da vam i tamo ocita. Placa se jednom mesecno.

Mladen

pre 9 godina

Konstruktivan predlog . Za strance na granici mogu da iznajme tag dok su u tranzitu , za npr. 20 evra , zapisu se tablice i br. pasosa vozaca , racuna im se veca cena putarine i razliku dobiju kad vrate tag na drugoj granici .

pametnjaković

pre 9 godina

Neka ih bolje iznajmljuju na graničnim prelazima - na ulasku u zemlju uzeo, na izlasku - vratio i platio. Tada bi smanjili gužve.

Danica

pre 9 godina

@Dušan-na sajtu amss pišu veći popusti:
"Vrednost avansne uplate Popust
1.500,00 - 16.000,00 dinara 8.00%
16.001,00 - 80.000,00 dinara 10.00%
80.001,00 i više dinara 15.00%"

Doduše, tamo piše i ovo: "CENA TAG UREĐAJA JE 2.966,10 dinara +pdv".
Koje su prave cifre?

smederevac

pre 9 godina

SAMO u nasoj drzavi postoji naplatna rampa na autoputevima, jer neki gospodin uzima deo tog kolaca i stavlja u svoj dzep da bi lepo letovao na Bahamima. Bio sam u Becu nedavno i prolazio kroz MAdjarsku i Nemacku. Svuda se kupuje nalepnica koja kosta 10e, i mozete voziti 7 dana koliko god hocete na autoputu. Apsolutno svaki segment ove drzave se potkrada.

nemojsaddavampodrignemdapopadatesvi

pre 9 godina

dok god je dopuna ovog uredjaja tako jezivo komplikovana (dajte makar dopunu online!) i dok kapije za elektronsku naplatu i za cash/kartice nisu odvojene, kupovina istog nema nikakvog smisla. u japanu postoji slican uredjaj, ali se ne dopunjuje, nego u njega ubacite svoju platnu karticu i vozite a suma se skida sa kartice - nema potrebe za "dopunjavanjem". a moze i drugacije: vinjete su teska glupost, ali ih mozda treba uvesti za strance, a za domoroce - bolja je naplata nekakve takse prilikom registracije vozila koja bi vazila za sve puteve u zemlji i cao. najbolja resenja su i najjednostavnija.

srednji vek

pre 9 godina

U Srbiji,izgleda NE POSYOJE DRUGE PUMPE OSIM RUSKIH.
ZASTO JE KUPOVINA I DOPUNA TAG-a toliko komplikovana.Zasto se ne moze dopuniti putem mreze mobilnih operatera/svih,a ne samo Telekom Srbije/.
Zasto se konacno ne uvedu VINJETE.
DVE NAJKOMPLIKOVANIJE STVARI ZA TURISTE U SRBIJI SU ELEKTRONSKA NAPLATA I KUPOVINA POSTANSKIH MARKICA DA BI NEKO POSLAO RAZGLRDNICU ILI CESTITKU.SRBIJAPUTI POSTA SU U SREDNJEM VEKU.

Popara

pre 9 godina

Koristim elektronsku putarinu i mogu slobodno reci da se isplati.Licno mislim da su Putevi suvise zakomplikovali sve ovo ali ipak ovo je Srbija,inace jedna od prednosti elektronske putarine je i ta sto preko zime ne morate otvarati prozor jer na primer meni se vise puta desilo da mi je pukao elektropodizac zato sto je staklo bilo zaledjeno.

Od skoro tag mogu koristiit i u drugom vozilu jer su izbacili obavezu da tablice moraju biti iste ali su zato smanjili popuste dok na primer u Bosni korisnik Acc taga ima popust 20 posto a dobija ga za 1 Marku ako uplati 30 maraka kredita.

Jos kad bi fizicki odvojili ove trake to bi bila prava milina koristiti ali nije ni ovako lose jer evo na primer ako stojite na 2 rampe po 2 minuta auto ce potrositi pola litra benzina a to je 80 dinara baceno u vetar ili ti recimo putarina od Jagodine do Paraćina pa sad vi vidite.

Ne razumem ove komentare protiv kad covek od ovoga moze samo imati koristi nikako stete.Jedino sto ce se pojaviti visak zaposlenih na naplatnim rampama.

Trt-ponder

pre 9 godina

Treba vam ceo sistem kome je dovoljno da onaj što uđe u zemlju zalepi vinjetu i ima račun da je kupio istu a ne svako da kupuje neki transponder iz 80tih koji vam je uvalila neka rođakova firma...i šta će to na zmaju, to treba na ulazu i izlazu iz zemlje, jer mi srbi ionako nemamo pare za putovanja već gužve prave prolaznici inostrani...

Djordje Cvarkov

pre 9 godina

Odlicna stvar inace a posto je neko pomenuo da nema rezervisanih traka za korisnike ENP moracu da ga demantujem.

Na autoputu BGD Šid na svakoj stanici postoji slobodna naplatna ENP traka a slobodna ulazna postoji na svim vecim stanicama ovog autoputa.

Na Autoputu Bgd Nis rezervisane naplatne trake postoje svuda osim na Transpedu,Vrcinu,Umcarima,Vodnju,Kolarima,Markovcu,Lapovu i Aleksincu.
Slobodna ulazna na ovom autoputu postoji samo na Beogradu ,Nisu, i povremeno na Malom Pozarevcu (jednostavno ovaj autoput je pravljen 60 i 70 godina i nije se tada mislilo na prosirenje i modernizaciju saobracaja).

Na Autoputu BGD Subotica takodje postoje slobodne Enp Trake sem u slucaju kada je guzva tolika da policija jednostavno naredi da se i one otvore da bi se koliko toliko razbio cep na autoputu.

Pozdrav za sve ove koji traze vinjete ali ponavljam vreme vinjete je proslo jer su fondovi za odrzavanje puteva vecine zemalja prazni a uvodjenje putarine moze biti vrlo skakljivo političko pitanje (primer Nemačka) jedini odzivi sistem je direktna naplata korisniku onoliko para koliko je nesto i koristio a tagovi su tu jedna vrsta spone koja to vrlo efikasno premoscava.Definitvno svi bi voleli vinjetu naprimer za potrosnju struje platis 10 eura a koristis koliko hoces,nazalost nema toga vise jer je doslo vreme za svodjnje racuna...

Aca

pre 9 godina

Ko ima atermicko vetrobransko staklo morace tak da koristi metodom ruka kroz prozor jer drugacije jedva radi ili ne radi. Ujedno predlazem da putarina poskupi bar 50% za vozace koji sa karticom stanu na prolaz gde se koristi ENP.

Nenad

pre 9 godina

Jos da edukuju bahate vozace koji nemaju tag.Da ne ulaze u traku za ENP(a lepo je obelezeno).Jer se tako stvaraju jos vece guzve. o
Ovako nemam nikakvih beneficija, a platio sam debelo..

Dalekovid

pre 9 godina

Dobra ideja samo na vreme treba upozoriti ljude da tag ureddjaj ne smeju koristiti na prvoj sledecoj stanici ako na njemu nemaju validan ulaz.Na primer covek krene i Mladenovca za Beograd i na ovde navedenoj pumpi u Malom Požarevcu mu ponude da kupi tag.Čovek ga kupi postavi na sofersajbnu i pravac Beograd ,medjutim na Beogradskoj rampi ako ode na ENP traku uredja ce mu skinuti kazneni iznos putarine od 1080 dinara zato sto je na ulaznoj stanici nije imao tag.Sistem takvo vozilo vidi kao vozilo koje je uslo na divljem izlazu i posto se proces naplate odvija automatski on ce automatski ostati bez 1080 dinara koliko iznosi kaznena tarifa.

Znaci ako kupite tag na nekoj od pumpi a vec ste usli na autoput sa karticom morate sa karticom i izaci a tag koristite prvi sledeci put (stim sto ga morate zastiti od slucajnog ocitavanja tako sto ce te ga drzati u kutiji ispod sedista.A ako vam se bas zuri izadjite sa autoputa na prvoj sledecoj naplatnoj stanici platite po kartici koju vec imate a zatim montirajte tag na Soferku i ponovo udjite na autoput ali sada kao novi ENP korisnik...

Srećno !!!

BBP

pre 9 godina

SAMO u nasoj drzavi postoji naplatna rampa na autoputevima, jer neki gospodin uzima deo tog kolaca i stavlja u svoj dzep da bi lepo letovao na Bahamima. Bio sam u Becu nedavno i prolazio kroz MAdjarsku i Nemacku. Svuda se kupuje nalepnica koja kosta 10e, i mozete voziti 7 dana koliko god hocete na autoputu. Apsolutno svaki segment ove drzave se potkrada.
(smederevac, 11. avgust 2014 17:57)

Nisi upravu, naplatne rampe postoje i u Makedoniji, Grckoj, Hrvatskoj, Francuskoj....

Barba

pre 9 godina

Uopšte mi ne ide u glavu zbog čega Putevi Srbije nisu prtomovisali Tag i ENP i ranije. Toliko je korisna sprava, a faktički je i ne platiš ništa jer dobiješ popust na putarinu, pa kada sabereš i oduzmeš, Tag te ne košta ništa.
O uštedi vremena na naplatnim rampama zaista ne želim da komentarišem. Perfektno radi, jedino poludim na putu za NS gde često na ENP prolaz puste i "obočne" pa moraš da stojiš u redu. ALi zato prelazak na Bubanj potoku ili bilo gde drugde... Pesma!

MRKI

pre 9 godina

Moram malo oko VINJETA. Vidite u Mađarskoj vinjeta racun 10 dana 13 evra. U Austriji na ulasku 10 dana 10 evra a ko ostaje duže u Beču vinjetu može naći za 7,50 evra 10 dana dok je godišnja VINJETA 75 EVRA za putnička kola. Ako neko ima vremena neka računa kolika je pitarina kod nas od Subotice do Makedonije ili od Šida do Makedonije. Mislim da je preko 10 evra u jednom pravcu. Što bi onda uvodili vinjete kad je ovo keš na ruke.

obavešten

pre 9 godina

(smederevac, 11. avgust 2014 17:57) Da si otišao do Francuske i Italije video bi još neku naplatnu rampu, a u Austriji svaki duži tunel ima naplatnu rampu i vinjeta ti ne znači ništa za prolaz kroz tunel. Tag je ok stvar, zna da zabaguje ponekad, al za bilo kakvu nepravilnost u vezi uredjaja na naplatnoj rampi se popunjava obrazac koji se zove "Reklamacija". Cena uredjaja je 1950,00 dinara i piše na sajtu Puteva Srbije.

Dragan

pre 9 godina

Evo mog polugodisnjeg iskustva sa TAG uredjajem.Koristim ga kao fizicko lice. Cena TAG uredjaja je 1950 dinara (sa PDV-om). Radi po principu kredita koji se dopunjuje. Do skoro je TAG uredjaj mogao da se kupi u Putevima Srbije, AMSS I tehnocoop-u. Mozda jos neka firma u srbiji ali to je to. Imalo ih je za kupiti na granicnim prelazima. Dopune do 10,000 dinara su dobijale 8% popusta tj na upaltu od 10,000 dobijes 10,800. Juce sam isao ponovo da dopunim I sada su to promenili. Tek za uplate preko 16,000 din dobijes popust od 4%. Nema online dopune, nema povezanosti na internet. Samo licno se dopunjuje. TAG je vezan za registraciju I ne moze se prebacivati sa vozilo na vozilo.
Elem, uredjaj nije bas mali ali nije ni toliko glomazan. Uklopi se lepo na soferku I skida se. Rampe po celoj srbiji su pokrivene. Prolazi se brzinom od 30km/h pored rampe (a moze I brze :) ) Ono sto je problem, jeste to sto se nas narod uvaljuje u krajnju desnu ENP kolonu pa pred samu rampu pokusava da se ubaci u levu traku. Na taj nachin napravi guzvu da u jeku turisticke sezone ipak na bubanj potpoku mora da se ceka malo, ali mnogo manje nego da cekas regularno.
Moj zakljucak je da se TAG isplati. Ne u smislu cene jer trosak od 1950 dinara sa ovakvim popustom necete pokriti za 10 godina. Isplati se samo zbog brzeg prolaska I toga da ne moras da stojis u mestu I cekas, trosis gorivo, nerviras se itd. Kada sam ga kupio bio sam skeptican ali posle pola godine sam veoma zadovoljan.

Zex1

pre 9 godina

Kolika bi cena bila za vinjetu!? Ni oni sami ne bi mogli odrediti! 10 e za 7 dana, a od Bg do Nisa 6e, u jednom pravcu! Sta reci dalje ... da neko ode 2 ili ne daj Boze, 3 x i vrati se,za nedelju dana, njima bi srca popucala od muke! Da ne pricamo kroz celu drzavu, gde kosta oko 14 u jednom pravcu... u Rumuniji bila 3 e za nedelju, mada nema bas mnogo auto puta! Iz Smedereva jeftinije do Temisvara nego do Krusevca, a km. slicna! Bice dobro da nam ne uvedu vinjete za druge puteve, a autoput poskupe!

da da

pre 9 godina

Da,i onda na naplatnoj rampi u Pojatu otvore samo jednu izlaznu traku.Imao ili nemao tag čekaćeš.Dakle,opet nas prave magarcima. Jedino rešenje je porušiti naplatne rampe i uvesti vinjete! Ali,ovi lopovi to nikada neće dozvoliti!

vrabac

pre 9 godina

A vinjete konacno? Al tad ne bi moglo da se kraducka.. A e75 vise liči na seosku džadu nego autoput al to nema veze, deri raju dok ćuti

Zoran

pre 9 godina

"Korišćenje TAG uređaja omogućava naplatu putarine bez zaustavljanja na posebno obeleženim kanalima za naplatu, čime se izbegavaju zastoji u saobraćajnim špicevima"
Zvuci lepo ali u praksi je potpuno drugacije. Ako je iole malo veca guzva ne postoji mogucnost da se odmah pridje ENP rampi. U drugim zemljama postoji posebna traka vec 2-3 km pre velikih naplatnih rampi i koja je samo za vlasnike Tag uredjaja. Ja koristim ovaj uredjaj 6 meseci, odlicna stvar da u Srbiji postoji posebna traka koja ne sme biti blokirana a ovako je stvarno bezveze, automobili i kamioni sa Tag-om prave guzva a mogu samo da prodju.
Cena je 2.000 dinara za uredjaj koji nema rok vazenja, onda uplatis koliko para zelis. Sto vise uplatis imas veci popust. Ja sam koliko se secam uplatio 15.000 i dobio 8% popusta.

S

pre 9 godina

Po informacijama sa sajta Puteva Srbije, cena tag uređaja je 1950 dinara, što je sumanuta cifra imajući u vidu kakav je uređaj u pitanju i način njegovog funkcionisanja. Pitanje je i gde sve može da se dopuni. Ipak, ono što je mene dotuklo i zbog čega sam odustao od ovog uređaja je savet da se uređaj umota u aluminijumsku foliju, ako se odlučite da i pored toga što imate tag uređaj, platite gotovinom ili karticom. Dakle, uređaj je toliko "napredan" da nema ni prekidač. Takođe je i prilično veliki. U pitanju je svakako zastarela tehnologija.

Neki preduslovi da ovo zaživi su - da se, pre svega, uređaj dobija besplatno (zašto treba da platimo da bismo plaćali, pa i putevi prave uštedu u angažovanom ljudstvu), da se dimenzije uređaja značajno smanje i da ima mogućnost dopune preko mobilnog telefona i platnom karticom preko Interneta. I naravno da ENP traka bude ENP traka, a ne kao onaj cirkus koji sam gledao sad u nedelju na Bubanj Potoku, ne zna se ko je u kojoj koloni i ko koga seče. ENP traci ne može da se priđe, i ista je dužina kolona na ENP traci i na ovoj "ručnoj".

Danica

pre 9 godina

@Dušan-na sajtu amss pišu veći popusti:
"Vrednost avansne uplate Popust
1.500,00 - 16.000,00 dinara 8.00%
16.001,00 - 80.000,00 dinara 10.00%
80.001,00 i više dinara 15.00%"

Doduše, tamo piše i ovo: "CENA TAG UREĐAJA JE 2.966,10 dinara +pdv".
Koje su prave cifre?

bgd

pre 9 godina

Naša posla.
Baš će stranac u tranzitu (a mi se hvalimo da smo zemlja veeelikog tranzita) da kupuje uređaj. Naši vole keš više od hleba.
Neće da uvedu vinjete pa to ti je...

Mladen

pre 9 godina

Konstruktivan predlog . Za strance na granici mogu da iznajme tag dok su u tranzitu , za npr. 20 evra , zapisu se tablice i br. pasosa vozaca , racuna im se veca cena putarine i razliku dobiju kad vrate tag na drugoj granici .

pametnjaković

pre 9 godina

Neka ih bolje iznajmljuju na graničnim prelazima - na ulasku u zemlju uzeo, na izlasku - vratio i platio. Tada bi smanjili gužve.

milan

pre 9 godina

bravo za ulaznu rampu u bgd iz niša. Sve ostale nemaju smisla jer su predviđene i za enp i običnu naplatu. Pored toga za izlaz iz beograda svi ulaze u samo dve trake tako da enp opet nema smisla.

Dušan

pre 9 godina

"Cena TAG uređaja je: 1.625,00 dinara + PDV 325,00 dinara = 1.950,00 dinara"

takođe

Za avansnu uplatu dopuna TAG uređaja odobrava se sledeći popust:

"Vrednost avansne uplate unete u TAG
Popust na uneti iznos

10.000,00-25.000,00 dinara 4%
25.001,00-50.000,00 dinara 6%
50.001,00-100.000,00 dinara 8%
od 100.001,00 i više dinara 10% "

ne znam ko reče da ga izađe džabe TAG... možda ako uplatiš 50.000, a to prosečnom Srbinu ode za 20 godina na putarine...

Norveska

pre 9 godina

Koristimo ove uredjaje u Norveskoj. Nema rampi, nema nicega sem malog semafora. Ko koristi uredjaj ima popust, ko ne koristi uredjaj svakako dobije fakturu na kucnu adresu jer mu je ocitana tablica. Znaci ne postoji naplatna rampa sem na jednom mostu izmedju Svedske i Norveske de se naplacuje prelaz. Takodje bitna stvar je da taj uredjaj ovde kosta oko 2500 dinara pa vi vidite. E da, nema potrebe da ga dopunjavate jer samim tim sto ga imate imate i popust 10%, avsko idete kolima u Svedsku naprimer nece biti problem da vam i tamo ocita. Placa se jednom mesecno.