Četvrtak, 07.08.2014.

13:48

BIRN: Koliko je platio Etihad, a koliko (Er) Srbija

Izvor: Beta

BIRN: Koliko je platio Etihad, a koliko (Er) Srbija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

munz

pre 9 godina

Vreme je tekst objavilo još 7. avgusta ( http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=1218776 ), a BIRN dokumenta još ranije. To je i ponukalo Premijera da uopšte izađe pred novinare gde je uradio šta? Napao Vreme, BIRN, kad već nije smeo EU, jer, eto, malkice finansiraju nezavisna istraživanja... Ne kažem da su ugovori dobri ili loši i da je Air Serbia strateški loša stvar, ali reakcija države je neurotična i prizemna. Zaista neko treba da objasni kako je dug bio 60 miliona evra, a onda "upakovan" na preko 200 miliona. Da li je tu neko nešto delao sa tim razlikama u stilu mnogih prethodnih vlasti? To je samo jedno od pitanja...

A paradajz duplo skuplji nego prosle godine

pre 9 godina

@Ekonomista
"s'obzirom na ekonomske mogucnosti i na njihovu uzlaznu putanju, koja ce trajati jos, nema razloga da svi ne budemo zadovoljni."§

Da, ja sam veoma zadovoljan, smanjen mi je, zbog uspeha AIR Serbie, porez na imovinu, nije mi poskupelo osiguranje kola, smanjen je i PDV na hranu sa 10 na 8%, pojeftinila je i pretplata za telefon !.
(

Da li je moguce?

pre 9 godina

E pre nego sto ista kazem zelim da naglasim da nisam niciji, ni zuti ni napredni i briga me za oboje. Svoj sam i reci cu da mi je muka od tendeciozne i huskacke novinarske etike pod plastom "sloboda govora" i ostalih pre*eravanja. Previse je providno da se uporno buse ugovori koji su napravljeni nakon pada DS-a a da pritom se NIS ne pominje, Sartid i tako dalje. Naravno da ugovor sa Etihadom nije sjajan i u neku ruku je stetan jer se manje vise poklonilo pola vlasnistva JAT-a. ALI ocigledno je da JAT nije mogao da opstane sam i da je ovo najbolje moguce u ovom trenutku. Sutra drzava moze da otkupi taj nihov deo ako se oseti sposobnom da vodi sama ovu kompaniju uspesno, za sta mislim da nikada nece biti sposobna jer je previse lopova u naseg naroda, valjda genetski predodredjeni. Pa nije poenta da li mi mozemo, jer evo kazem mozemo ali necemo jer nam je bitniji licni dzep a ne nacija. Tvrdim da nam poklone Koka Kolu da bi je unistili u roku od par godina. Ali da se vratim na ove "novinare", ja sam rusofil ali mogu slobodno da kazem da je NIS dat kriminalno jer se tu imalo sta dati i jer je to nacionalni resurs. Ne toliko NIS koliko rudno bogatstvo ove zemlje pa se pitam gde je bio Sloba Georgiev prepodobni i mirotocivi, a evo i dalje ima sansu da o tome rovari i pise. Dakle, providno huskacko i protiv odredjenih upereno noovinarstvo ne donosi nikome korist, narodu ne svakako. Kako za tolike godine ne cusmo nesto o Miskovicevim privatizacijama, bar o jednoj? A da on je posten!

Srdjan

pre 9 godina

Vazno je da je sve uradjeno za vreme"zutih" bilo i transparentno i povoljno za Srbiju a placacemo mi to decenijama samo neki to nikako da shvate

sumorni

pre 9 godina

"Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.
(zokili, 8. avgust 2014 01:17)"

Pa kad uložiš više od partnera u neki posao, onda si ti većinski vlasnik.

Jel ti to ima neke logike?

U ostatku čovečanstva se to podrazumeva.

Interesuje me za koliko para ispod žita je većinsko vlasništvo dato Etihadu, i ko je taj novac drpio, sve pričajući da je poštenjačina koja radi isključivo za Srbiju?

Koliko vidim, osim jednog lika, niko drugi to ne bi smeo da uradi.

pa dobro sta je novo

pre 9 godina

Svi znamo da nas je novi JAt kostao preko 300 miliona sa dugovima JAT-a.Drugo javna tajna je bila i deo ugovora u kome se Air Srbija oslobadja placanja obaveza Aerodromu Beograd zbog koji je aerodrom Beograd poslovao tj prihodovao mnogo manje sredstava nego inace.Svakom je jasno da je ovo kao i Beograd uz vodu posto na vodi ne da moze da bude samo jedna od prevara vladajucih.
Ne bi me zacudilo uskoro posto je i preduzece Beograd na vodi u sto posto vlasnistvu drzave(nigde se ne pominje vlasnik iz Emirata) da onih 4 milijarde sto nam se vodja onako glat zaduzi ne potrosi na to i lepo to sve prisvoji za sebe posto je i tu ugovor tajna a inace investitor oznacen kao svetski prevarant. Doduse i sadasnji su prevara . Osecam da ce nas Vodja kostati mnogo milijardi koje cemo mi placati

U.B.R.

pre 9 godina

Pozivam novinare da se raspitaju oko neuplacenih doprinosa pojedinim radnicima kompanije. Dobro je sto se nije dozvolio propast iste, ali je iritantno da se najosnovnije radnicima ne izmiri.

jatova golubica

pre 9 godina

Danas je to zdrava firma, na ponos svih nas. Firma koja puni državnu kasu a ne traži od nje. Pitam vas ako ste znali i mogli bolje što to onda niste uradili. Od svega najlakše je samo kritikovati.

Draga Tasta

pre 9 godina

Ne bih mnogo pridavao znacaja ovoj vesti,jer se radi o proceni istrazivacke agencije,a ne o zvanicnom dokumentu,tako da tesko da se to moze smatrati kao relevatni izvor informacije

uk

pre 9 godina

@zokili

Broj putnika nije veci, to mozes da proveris sa nekim ko radi u AirS. Prihodi mozda jesu veci (na pozitivnoj 0 po poslednjem izvestaju) verovatno zbog racionalizacije troskova i zbog toga sto u ugovoru izmedju vlade Srbije i Etihada stoji da Aerodrom Beograd nece naplacivati takse AirS. do kraja 2015 godine (sve dokumentovano).

http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/drzavna%20pomoc/Air%20Serbia.pdf

Strana 16. Prva stavka :
"ukljucujuci odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na aerodromu u beogradu....

Napomena da je prethodni direktor aerodroma uhapsen zato sto je davao povoljnije uslove Wizz-u.

JOVANCA

pre 9 godina

Kako se kaze da se od mlade vocke ne moze odmah peci rakija, vec mora da protekne vreme. Tako i mi treba da budemo svesni da nemozemo odmah ocekivati neki veliki profit, pa zar nismo imali jednog veliko gubitasa kao sto je bio JAT. Ono sto mozemo da ocekujemo i nadamo se ako smo vec dali toliki novac, za sad je bitno da kompanija dobro posluje, ukoliko se to desi naravno da cemo imati koristi od toga, napravljen je plan,strategija,novi menadzment,drugo poznato ime kompanije u celom svetu, ali kakvi smo mi kriticari odmah u startu smo skeptici. Pa svejedno mi taj novac ionako bi potrosili na gubitke, samo je sad drugi menadzment,prioritet mu je da napravi rezultate.

Do-U-Speak-Englsh

pre 9 godina

Evo, lupam i lupam glavu, ali nikako da shvatim, kakve veze britanski novinari imaju sa prodajom srpskog avio- preduzeća, nije da im od toga zavisi hoće li na miru popiti čaj u pet?! Iznose svoje viđenje, kako deluje, poprilično iskrivljeno, bez ikakvih argumenata, eto tako, jer im se može, valjda... Mora da je to onaj čuveni britanski humor.

zokili

pre 9 godina

Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.

Ekonomista!

pre 9 godina

(moravica, 7. avgust 2014 15:51)

Nisi cuo za goodwill, da ti objasnim prosto, to je razlika izmedju racunovodstvene i trzisne vrednosti. Air Srbija, sa Etihadom ima vecu vrednost, nego sto bi imala bez njega. Veca vrednost znaci vecu mogucnost na trzistu. Da ne bih isao u dubiozu, ja sam presrecan zbog ovih ugovora, jer je Etihad jedna od najcenjenijih firmi na globalnom trzistu, koja belezi stalan rast vrednosti, s'obzirom na ekonomske mogucnosti i na njihovu uzlaznu putanju, koja ce trajati jos, nema razloga da svi ne budemo zadovoljni.

zokili

pre 9 godina

Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.

cupo

pre 9 godina

ako smo vec dali toliki novac za sad je bitno da er-srbija dobro posluje,napravljen je plan,strategija,novi menadzment,drugo poznato ime kompanije,mi taj novac ionako bi potrosili na gubitke samo je sad drugi menadzment,prioritet mu je da napravi rezultate.

avijacija

pre 9 godina

A šta mislimo kako će se utrapiti Železara Smederevo, kako će proći Galenika, Simpo...? Ni oni a ni JAT nisu ni blizu bili dobre “udavače”! Tako i prolaze. Nama je prevashodni cilj kako se rešiti gubitaša i pretvoriti ga u izvor prihoda. A dugove je trebalo platiti!

moravica

pre 9 godina

Vlada Srbije je te pare mogla dati i JAT-u i da ga ne privatizuje i on bi mogao tako da posluje kao Air Serbia, s tim da je razjurila bivse stetne direktore i sefove.

nada

pre 9 godina

Ko zna šta je sve potpisano, samo da gospodin premijer zauzme pozu, sklopi ruke , napravi dramsku pauzu , i da kaže kako je to dobro, ma sve mu verujem, još da mi to potvrde i DrNebojša Megatrend , i ministarka za sve Mihajlovićeva, milina!

cupo

pre 9 godina

ako smo vec dali toliki novac za sad je bitno da er-srbija dobro posluje,napravljen je plan,strategija,novi menadzment,drugo poznato ime kompanije,mi taj novac ionako bi potrosili na gubitke samo je sad drugi menadzment,prioritet mu je da napravi rezultate.

uk

pre 9 godina

@zokili

Broj putnika nije veci, to mozes da proveris sa nekim ko radi u AirS. Prihodi mozda jesu veci (na pozitivnoj 0 po poslednjem izvestaju) verovatno zbog racionalizacije troskova i zbog toga sto u ugovoru izmedju vlade Srbije i Etihada stoji da Aerodrom Beograd nece naplacivati takse AirS. do kraja 2015 godine (sve dokumentovano).

http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/drzavna%20pomoc/Air%20Serbia.pdf

Strana 16. Prva stavka :
"ukljucujuci odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na aerodromu u beogradu....

Napomena da je prethodni direktor aerodroma uhapsen zato sto je davao povoljnije uslove Wizz-u.

nada

pre 9 godina

Ko zna šta je sve potpisano, samo da gospodin premijer zauzme pozu, sklopi ruke , napravi dramsku pauzu , i da kaže kako je to dobro, ma sve mu verujem, još da mi to potvrde i DrNebojša Megatrend , i ministarka za sve Mihajlovićeva, milina!

moravica

pre 9 godina

Vlada Srbije je te pare mogla dati i JAT-u i da ga ne privatizuje i on bi mogao tako da posluje kao Air Serbia, s tim da je razjurila bivse stetne direktore i sefove.

pa dobro sta je novo

pre 9 godina

Svi znamo da nas je novi JAt kostao preko 300 miliona sa dugovima JAT-a.Drugo javna tajna je bila i deo ugovora u kome se Air Srbija oslobadja placanja obaveza Aerodromu Beograd zbog koji je aerodrom Beograd poslovao tj prihodovao mnogo manje sredstava nego inace.Svakom je jasno da je ovo kao i Beograd uz vodu posto na vodi ne da moze da bude samo jedna od prevara vladajucih.
Ne bi me zacudilo uskoro posto je i preduzece Beograd na vodi u sto posto vlasnistvu drzave(nigde se ne pominje vlasnik iz Emirata) da onih 4 milijarde sto nam se vodja onako glat zaduzi ne potrosi na to i lepo to sve prisvoji za sebe posto je i tu ugovor tajna a inace investitor oznacen kao svetski prevarant. Doduse i sadasnji su prevara . Osecam da ce nas Vodja kostati mnogo milijardi koje cemo mi placati

avijacija

pre 9 godina

A šta mislimo kako će se utrapiti Železara Smederevo, kako će proći Galenika, Simpo...? Ni oni a ni JAT nisu ni blizu bili dobre “udavače”! Tako i prolaze. Nama je prevashodni cilj kako se rešiti gubitaša i pretvoriti ga u izvor prihoda. A dugove je trebalo platiti!

U.B.R.

pre 9 godina

Pozivam novinare da se raspitaju oko neuplacenih doprinosa pojedinim radnicima kompanije. Dobro je sto se nije dozvolio propast iste, ali je iritantno da se najosnovnije radnicima ne izmiri.

Ekonomista!

pre 9 godina

(moravica, 7. avgust 2014 15:51)

Nisi cuo za goodwill, da ti objasnim prosto, to je razlika izmedju racunovodstvene i trzisne vrednosti. Air Srbija, sa Etihadom ima vecu vrednost, nego sto bi imala bez njega. Veca vrednost znaci vecu mogucnost na trzistu. Da ne bih isao u dubiozu, ja sam presrecan zbog ovih ugovora, jer je Etihad jedna od najcenjenijih firmi na globalnom trzistu, koja belezi stalan rast vrednosti, s'obzirom na ekonomske mogucnosti i na njihovu uzlaznu putanju, koja ce trajati jos, nema razloga da svi ne budemo zadovoljni.

sumorni

pre 9 godina

"Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.
(zokili, 8. avgust 2014 01:17)"

Pa kad uložiš više od partnera u neki posao, onda si ti većinski vlasnik.

Jel ti to ima neke logike?

U ostatku čovečanstva se to podrazumeva.

Interesuje me za koliko para ispod žita je većinsko vlasništvo dato Etihadu, i ko je taj novac drpio, sve pričajući da je poštenjačina koja radi isključivo za Srbiju?

Koliko vidim, osim jednog lika, niko drugi to ne bi smeo da uradi.

zokili

pre 9 godina

Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.

Do-U-Speak-Englsh

pre 9 godina

Evo, lupam i lupam glavu, ali nikako da shvatim, kakve veze britanski novinari imaju sa prodajom srpskog avio- preduzeća, nije da im od toga zavisi hoće li na miru popiti čaj u pet?! Iznose svoje viđenje, kako deluje, poprilično iskrivljeno, bez ikakvih argumenata, eto tako, jer im se može, valjda... Mora da je to onaj čuveni britanski humor.

JOVANCA

pre 9 godina

Kako se kaze da se od mlade vocke ne moze odmah peci rakija, vec mora da protekne vreme. Tako i mi treba da budemo svesni da nemozemo odmah ocekivati neki veliki profit, pa zar nismo imali jednog veliko gubitasa kao sto je bio JAT. Ono sto mozemo da ocekujemo i nadamo se ako smo vec dali toliki novac, za sad je bitno da kompanija dobro posluje, ukoliko se to desi naravno da cemo imati koristi od toga, napravljen je plan,strategija,novi menadzment,drugo poznato ime kompanije u celom svetu, ali kakvi smo mi kriticari odmah u startu smo skeptici. Pa svejedno mi taj novac ionako bi potrosili na gubitke, samo je sad drugi menadzment,prioritet mu je da napravi rezultate.

Draga Tasta

pre 9 godina

Ne bih mnogo pridavao znacaja ovoj vesti,jer se radi o proceni istrazivacke agencije,a ne o zvanicnom dokumentu,tako da tesko da se to moze smatrati kao relevatni izvor informacije

zokili

pre 9 godina

Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.

jatova golubica

pre 9 godina

Danas je to zdrava firma, na ponos svih nas. Firma koja puni državnu kasu a ne traži od nje. Pitam vas ako ste znali i mogli bolje što to onda niste uradili. Od svega najlakše je samo kritikovati.

A paradajz duplo skuplji nego prosle godine

pre 9 godina

@Ekonomista
"s'obzirom na ekonomske mogucnosti i na njihovu uzlaznu putanju, koja ce trajati jos, nema razloga da svi ne budemo zadovoljni."§

Da, ja sam veoma zadovoljan, smanjen mi je, zbog uspeha AIR Serbie, porez na imovinu, nije mi poskupelo osiguranje kola, smanjen je i PDV na hranu sa 10 na 8%, pojeftinila je i pretplata za telefon !.
(

Da li je moguce?

pre 9 godina

E pre nego sto ista kazem zelim da naglasim da nisam niciji, ni zuti ni napredni i briga me za oboje. Svoj sam i reci cu da mi je muka od tendeciozne i huskacke novinarske etike pod plastom "sloboda govora" i ostalih pre*eravanja. Previse je providno da se uporno buse ugovori koji su napravljeni nakon pada DS-a a da pritom se NIS ne pominje, Sartid i tako dalje. Naravno da ugovor sa Etihadom nije sjajan i u neku ruku je stetan jer se manje vise poklonilo pola vlasnistva JAT-a. ALI ocigledno je da JAT nije mogao da opstane sam i da je ovo najbolje moguce u ovom trenutku. Sutra drzava moze da otkupi taj nihov deo ako se oseti sposobnom da vodi sama ovu kompaniju uspesno, za sta mislim da nikada nece biti sposobna jer je previse lopova u naseg naroda, valjda genetski predodredjeni. Pa nije poenta da li mi mozemo, jer evo kazem mozemo ali necemo jer nam je bitniji licni dzep a ne nacija. Tvrdim da nam poklone Koka Kolu da bi je unistili u roku od par godina. Ali da se vratim na ove "novinare", ja sam rusofil ali mogu slobodno da kazem da je NIS dat kriminalno jer se tu imalo sta dati i jer je to nacionalni resurs. Ne toliko NIS koliko rudno bogatstvo ove zemlje pa se pitam gde je bio Sloba Georgiev prepodobni i mirotocivi, a evo i dalje ima sansu da o tome rovari i pise. Dakle, providno huskacko i protiv odredjenih upereno noovinarstvo ne donosi nikome korist, narodu ne svakako. Kako za tolike godine ne cusmo nesto o Miskovicevim privatizacijama, bar o jednoj? A da on je posten!

Srdjan

pre 9 godina

Vazno je da je sve uradjeno za vreme"zutih" bilo i transparentno i povoljno za Srbiju a placacemo mi to decenijama samo neki to nikako da shvate

munz

pre 9 godina

Vreme je tekst objavilo još 7. avgusta ( http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=1218776 ), a BIRN dokumenta još ranije. To je i ponukalo Premijera da uopšte izađe pred novinare gde je uradio šta? Napao Vreme, BIRN, kad već nije smeo EU, jer, eto, malkice finansiraju nezavisna istraživanja... Ne kažem da su ugovori dobri ili loši i da je Air Serbia strateški loša stvar, ali reakcija države je neurotična i prizemna. Zaista neko treba da objasni kako je dug bio 60 miliona evra, a onda "upakovan" na preko 200 miliona. Da li je tu neko nešto delao sa tim razlikama u stilu mnogih prethodnih vlasti? To je samo jedno od pitanja...

moravica

pre 9 godina

Vlada Srbije je te pare mogla dati i JAT-u i da ga ne privatizuje i on bi mogao tako da posluje kao Air Serbia, s tim da je razjurila bivse stetne direktore i sefove.

nada

pre 9 godina

Ko zna šta je sve potpisano, samo da gospodin premijer zauzme pozu, sklopi ruke , napravi dramsku pauzu , i da kaže kako je to dobro, ma sve mu verujem, još da mi to potvrde i DrNebojša Megatrend , i ministarka za sve Mihajlovićeva, milina!

avijacija

pre 9 godina

A šta mislimo kako će se utrapiti Železara Smederevo, kako će proći Galenika, Simpo...? Ni oni a ni JAT nisu ni blizu bili dobre “udavače”! Tako i prolaze. Nama je prevashodni cilj kako se rešiti gubitaša i pretvoriti ga u izvor prihoda. A dugove je trebalo platiti!

Draga Tasta

pre 9 godina

Ne bih mnogo pridavao znacaja ovoj vesti,jer se radi o proceni istrazivacke agencije,a ne o zvanicnom dokumentu,tako da tesko da se to moze smatrati kao relevatni izvor informacije

jatova golubica

pre 9 godina

Danas je to zdrava firma, na ponos svih nas. Firma koja puni državnu kasu a ne traži od nje. Pitam vas ako ste znali i mogli bolje što to onda niste uradili. Od svega najlakše je samo kritikovati.

cupo

pre 9 godina

ako smo vec dali toliki novac za sad je bitno da er-srbija dobro posluje,napravljen je plan,strategija,novi menadzment,drugo poznato ime kompanije,mi taj novac ionako bi potrosili na gubitke samo je sad drugi menadzment,prioritet mu je da napravi rezultate.

Do-U-Speak-Englsh

pre 9 godina

Evo, lupam i lupam glavu, ali nikako da shvatim, kakve veze britanski novinari imaju sa prodajom srpskog avio- preduzeća, nije da im od toga zavisi hoće li na miru popiti čaj u pet?! Iznose svoje viđenje, kako deluje, poprilično iskrivljeno, bez ikakvih argumenata, eto tako, jer im se može, valjda... Mora da je to onaj čuveni britanski humor.

zokili

pre 9 godina

Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.

JOVANCA

pre 9 godina

Kako se kaze da se od mlade vocke ne moze odmah peci rakija, vec mora da protekne vreme. Tako i mi treba da budemo svesni da nemozemo odmah ocekivati neki veliki profit, pa zar nismo imali jednog veliko gubitasa kao sto je bio JAT. Ono sto mozemo da ocekujemo i nadamo se ako smo vec dali toliki novac, za sad je bitno da kompanija dobro posluje, ukoliko se to desi naravno da cemo imati koristi od toga, napravljen je plan,strategija,novi menadzment,drugo poznato ime kompanije u celom svetu, ali kakvi smo mi kriticari odmah u startu smo skeptici. Pa svejedno mi taj novac ionako bi potrosili na gubitke, samo je sad drugi menadzment,prioritet mu je da napravi rezultate.

zokili

pre 9 godina

Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.

Ekonomista!

pre 9 godina

(moravica, 7. avgust 2014 15:51)

Nisi cuo za goodwill, da ti objasnim prosto, to je razlika izmedju racunovodstvene i trzisne vrednosti. Air Srbija, sa Etihadom ima vecu vrednost, nego sto bi imala bez njega. Veca vrednost znaci vecu mogucnost na trzistu. Da ne bih isao u dubiozu, ja sam presrecan zbog ovih ugovora, jer je Etihad jedna od najcenjenijih firmi na globalnom trzistu, koja belezi stalan rast vrednosti, s'obzirom na ekonomske mogucnosti i na njihovu uzlaznu putanju, koja ce trajati jos, nema razloga da svi ne budemo zadovoljni.

Srdjan

pre 9 godina

Vazno je da je sve uradjeno za vreme"zutih" bilo i transparentno i povoljno za Srbiju a placacemo mi to decenijama samo neki to nikako da shvate

uk

pre 9 godina

@zokili

Broj putnika nije veci, to mozes da proveris sa nekim ko radi u AirS. Prihodi mozda jesu veci (na pozitivnoj 0 po poslednjem izvestaju) verovatno zbog racionalizacije troskova i zbog toga sto u ugovoru izmedju vlade Srbije i Etihada stoji da Aerodrom Beograd nece naplacivati takse AirS. do kraja 2015 godine (sve dokumentovano).

http://www.mfin.gov.rs/UserFiles/File/drzavna%20pomoc/Air%20Serbia.pdf

Strana 16. Prva stavka :
"ukljucujuci odricanje od prihoda od aerodromskih taksi na aerodromu u beogradu....

Napomena da je prethodni direktor aerodroma uhapsen zato sto je davao povoljnije uslove Wizz-u.

U.B.R.

pre 9 godina

Pozivam novinare da se raspitaju oko neuplacenih doprinosa pojedinim radnicima kompanije. Dobro je sto se nije dozvolio propast iste, ali je iritantno da se najosnovnije radnicima ne izmiri.

pa dobro sta je novo

pre 9 godina

Svi znamo da nas je novi JAt kostao preko 300 miliona sa dugovima JAT-a.Drugo javna tajna je bila i deo ugovora u kome se Air Srbija oslobadja placanja obaveza Aerodromu Beograd zbog koji je aerodrom Beograd poslovao tj prihodovao mnogo manje sredstava nego inace.Svakom je jasno da je ovo kao i Beograd uz vodu posto na vodi ne da moze da bude samo jedna od prevara vladajucih.
Ne bi me zacudilo uskoro posto je i preduzece Beograd na vodi u sto posto vlasnistvu drzave(nigde se ne pominje vlasnik iz Emirata) da onih 4 milijarde sto nam se vodja onako glat zaduzi ne potrosi na to i lepo to sve prisvoji za sebe posto je i tu ugovor tajna a inace investitor oznacen kao svetski prevarant. Doduse i sadasnji su prevara . Osecam da ce nas Vodja kostati mnogo milijardi koje cemo mi placati

sumorni

pre 9 godina

"Sve ovo su neproverene informacije, pa cak i da je novinska istrazivacka mreza u pravu Srbija je vlasnik ER Srbije i sasvim je normalno da mi ulozimo vise, pa niko nece doci sa strane, pokloniti nam novac i reci ovo je bespovratno, bitno je da je Etihad pomogao da se obnovi flota poveca broj putnika i da su prihodi znatno veci, bez njih pitanje je da li bi danas imali nacionalnog avioprevoznika.
(zokili, 8. avgust 2014 01:17)"

Pa kad uložiš više od partnera u neki posao, onda si ti većinski vlasnik.

Jel ti to ima neke logike?

U ostatku čovečanstva se to podrazumeva.

Interesuje me za koliko para ispod žita je većinsko vlasništvo dato Etihadu, i ko je taj novac drpio, sve pričajući da je poštenjačina koja radi isključivo za Srbiju?

Koliko vidim, osim jednog lika, niko drugi to ne bi smeo da uradi.

Da li je moguce?

pre 9 godina

E pre nego sto ista kazem zelim da naglasim da nisam niciji, ni zuti ni napredni i briga me za oboje. Svoj sam i reci cu da mi je muka od tendeciozne i huskacke novinarske etike pod plastom "sloboda govora" i ostalih pre*eravanja. Previse je providno da se uporno buse ugovori koji su napravljeni nakon pada DS-a a da pritom se NIS ne pominje, Sartid i tako dalje. Naravno da ugovor sa Etihadom nije sjajan i u neku ruku je stetan jer se manje vise poklonilo pola vlasnistva JAT-a. ALI ocigledno je da JAT nije mogao da opstane sam i da je ovo najbolje moguce u ovom trenutku. Sutra drzava moze da otkupi taj nihov deo ako se oseti sposobnom da vodi sama ovu kompaniju uspesno, za sta mislim da nikada nece biti sposobna jer je previse lopova u naseg naroda, valjda genetski predodredjeni. Pa nije poenta da li mi mozemo, jer evo kazem mozemo ali necemo jer nam je bitniji licni dzep a ne nacija. Tvrdim da nam poklone Koka Kolu da bi je unistili u roku od par godina. Ali da se vratim na ove "novinare", ja sam rusofil ali mogu slobodno da kazem da je NIS dat kriminalno jer se tu imalo sta dati i jer je to nacionalni resurs. Ne toliko NIS koliko rudno bogatstvo ove zemlje pa se pitam gde je bio Sloba Georgiev prepodobni i mirotocivi, a evo i dalje ima sansu da o tome rovari i pise. Dakle, providno huskacko i protiv odredjenih upereno noovinarstvo ne donosi nikome korist, narodu ne svakako. Kako za tolike godine ne cusmo nesto o Miskovicevim privatizacijama, bar o jednoj? A da on je posten!

A paradajz duplo skuplji nego prosle godine

pre 9 godina

@Ekonomista
"s'obzirom na ekonomske mogucnosti i na njihovu uzlaznu putanju, koja ce trajati jos, nema razloga da svi ne budemo zadovoljni."§

Da, ja sam veoma zadovoljan, smanjen mi je, zbog uspeha AIR Serbie, porez na imovinu, nije mi poskupelo osiguranje kola, smanjen je i PDV na hranu sa 10 na 8%, pojeftinila je i pretplata za telefon !.
(

munz

pre 9 godina

Vreme je tekst objavilo još 7. avgusta ( http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=1218776 ), a BIRN dokumenta još ranije. To je i ponukalo Premijera da uopšte izađe pred novinare gde je uradio šta? Napao Vreme, BIRN, kad već nije smeo EU, jer, eto, malkice finansiraju nezavisna istraživanja... Ne kažem da su ugovori dobri ili loši i da je Air Serbia strateški loša stvar, ali reakcija države je neurotična i prizemna. Zaista neko treba da objasni kako je dug bio 60 miliona evra, a onda "upakovan" na preko 200 miliona. Da li je tu neko nešto delao sa tim razlikama u stilu mnogih prethodnih vlasti? To je samo jedno od pitanja...