Ponedeljak, 04.08.2014.

00:00

"Oluja":19 godina od stradanja Srba

Na današnji dan navršava se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u kojoj je poginulo i nestalo 1.853 Srba.

Izvor: B92

"Oluja":19 godina od stradanja Srba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

dalmatinac

pre 9 godina

Neznam sto se uopce raspravljate oko ovoga svega triba da zalimo sve zrtve ovog sramotnog rata dozvolili smo da nas vode nepismeni i zaludeni domoljubi i sad kad je sve ovo proslo jos uvjek bijemo iste bitke misto da krenemo dalje u bolje sutra.Sada kad imamo svi neke granice izmedu nas zivimo ,trgujmo ,poslujmo ,ka svaki normalan svit.A jedno da vam kazem vama Hrvatima sjetite se sto ste uradili srbskom narodu 1941 do 1945ali eto opet taj srbski narod nije imao logore smrti i komore ni kame.

Бојан Илић

pre 9 godina

Kako ste vi Srbi kratkog pamčenja!?Ono što ste zakuhali i danas dan kusate.
(vukovarac, 04. avgust 2014 12:34)

Reče čovek iz EU gde lome dvojezične table...
Bio bi jako unosan biznis "potkivanje obraza"....

Svetlana

pre 9 godina

Tuzno je i porazavajuce sto nakon toliko vremena nisu kaznjeni odgovorni za sve zlocine, to dovoljno govori o postovanju regiona i sire prema nama

Vladimir Pula

pre 9 godina

Prošle godine ste napisali puno objektivniji članak. Al vec neko vrijeme po neobjektivnom izvještavanju iz Ukrajine vidim da je nesto pošlo krivo i u najvećem bastionu ozbiljnog novinarstva u Srbiji.
Npr. ""kao i da su predstavnici RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.""
Hrvatska strana je pred oluju ponudila srpskoj PREDAJU i mirnu teritorijalnu reintegraciju u ustavno-pravni poredak RH, (isti onaj koji je zadesio kasnije istočnu Slavoniju gdje nikome nije pala dlaka s glave, iako su došli krvoločni Hrvati), a Srpski predstavnici koji su se svega par dana prije toga bahatili sa vojnim paradama u RSK, su tada panično potpisali pojačanu varijantu plana Z4 koji Hrvatskoj strani vise nije dolazio u obzir (prošla baka s kolačima, promjenio se omjer snaga na terenu). Dakle katastrofalno vodstvo Srba u Hrvatskoj je platilo danak svojoj gluposti i bahatosti, a Srpski narod svojim egzodusom iz svoje domovine.
Znaci ovo sto je iznad citirano je izvrtanje istine. Potpisali su z4 koji im vise nije bio ponudjen, a odbili su da se predaju.
Sve sto sam napisao možete vidjeti u npr dokumentarcu RTSa Pad krajine (b92 je također imao par sjajnih dokumentaraca o ratu - Vukovar poslednji rez- mozda i uopce najbolji dokumentarac o Vukovaru).. Začuđujuće tragično, ali novinarstvo vam je bilo vjerodostojnije prije 10-15 godina nego danas. Uvjerite me da nisam u pravu i objavite komentar.

ivan

pre 9 godina

(Poreč, 4. avgust 2014 06:08)

Ne lupaj, B92 je uvek o Oluji realno pisao. B92 je pisao o stradanju Srba i u vreme kad je RTS o tome cutao jer je Milosevicu odgovaralo da se o tome sto manje zna.

A ja sam glup sto ti uopste bilo sta pisem, vas Hrvate samo tisina moze da natera da malo zacrvenite.

Petar

pre 9 godina

Sa njihove tacke gledista, dobili su rat i briga ih, mogu da slave. Sa nase tacke gledista, tragedija. Ko je kriv? Vlast je prodala hrvatske Srbe. Rat je trebalo ili izbeci ili isterati do kraja, a ne "cekaj dok se situacija ne okrene u njihovu korist". Da smo bili vise slozni a manje kolekcionari bele tehnike...

Da se ne zaboravi

pre 9 godina

Sve smo im dali,jezik,državu,krvarili dok su oni "kitili cvećem svakog osvajača".Ispadoše pametniji.Moji su poreklom iz slavonije.Poznajem ih.Slava i večni pomen svim nevinim žrtvana stradalim od ustaškog i neoustaškog režima.

Glas razuma

pre 9 godina

Žalosno je koliko je ovdje komentara punih mržnje prema Hrvatima. Za sudbinu krajišnika krivi su oni koji su ih nagovarali na oružanu pobunu, napade na policijske stanice, ubijanje i protjerivanje Hrvata ali i oni sami što su na to pristali, posebna je priča doslovno idiotizam vođa (Martić, Babić...) koje su sami izabrali i koji su sva mirovna rješenja (npr. plan Z4) odbili. Inače drugi koji su se oružano pobunili i izgubili rat npr. Čečeni, Kurdi i sl. prošli su mnogo, mnoogo gore nego krajišnici.

munz

pre 9 godina

Hrvati su nam braća - i neprijatelji. Ima i toga u ovom svetu. To ne zaboravljam. Oni uče svoje, mi svoje. Samo mi smeta raspirivanje novog bratstva i jedinstva gde njihove tvrtke i pojedinci bez problema posluju u mojoj zemlji. Prosto bih voleo da se kod nas razvije svest da JESMO krivi za mnogo štošta, ali da se NIKAD ne zaboravi ko je nad Srbima počinio najveći, vrlo organizovan genocid pre 70 godina... i ko je to isto ideološki nastavio 1990.

Borec

pre 9 godina

@Poreč: Napisi konkretno sta ti u ovom clanku smeta? Sta tu nije tacno i tendenciozno? Jedno je da napravis zlocin, a drugo je da ga jos i slavis? Ovo je vrlo prikladna situcija da se opise onom narodnom narodnom "cega se pametan stidi, time se budala ponosi".

Бојан Илић

pre 9 godina

Među stradalima, prema podacima Veritasa, nalazi se 1.196 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 544 (29%) žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina. Takođe, prema podacima Veritasa, od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 951 lica, dok se na evidenciji nestalih još uvek vodi 894 osobe, među kojima je 632 civila (315 žena).

Jel' ovo ta "casna" borba Zoki?!
Ove ostale ljigavce i provokatore iz ljepe vase i da ne pitam, njima je to za ponos....

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

nasa tvrdoglavos nas je dovela tu gde jesmo,da smo samo 8 meseci ranije prihvatili plan z4 danas bi sve bilo drugacije,mozda bi i kosovo ostalo u sastavu srbije,u tim bitnim trenucima srbi nisu imali vodju nego smo slepo verovali milosevicu kojeg nije zanimalo nista sem vlasti,a igrao je na kartu nacionalizma koji se probudio kod naroda,tek danas 20 godina posle oluje vidimo gde smo mi ustvari i koliko je ta oluja ostavila traga u svima nama,nazalos nikada vise necemo povratiti te zemlje i srbija vise nikada nece biti ono sto je bila,mi smo u bukvalnom smislu zadnja rupa na svirali a sve zahvaljujuci ljudima koji su nas vodili i koji nas vode...neka je laka zemlja svim srbima nastradalim u oluji...

ZG_U_SRCU

pre 9 godina

Nekako zaboravljate da je sve počelo 1991 godine protjerivanjem preko 200.000 Hrvata i ostalih nesrba sa okupiranih područja. Nije taj rat trajao samo 3 dana koliko je Oluja trajala. I još nešto, nije izvršena nikakva agresija na "SAO krajnu" već su okupirana područja oslobođena tom akcijom. Tako se barem ta akcija naziva u cijelom svijetu, oslobodilačka. Dao sam si truda mada ne vjerujem da ćete ovaj upis objaviti

Бојан Илић

pre 9 godina

Ovaj tendenciozni tekst je dva koraka unazad u odnosu kako je B92 prošlih godina komentirao Oluju i ono što je ona de facto bila. Što je tome uzrok ? Da li promijena uređivačke politike pod pritiskom aktualne vlasti čiji su nositelji 90-tih imali svi znamo kakvu ulogu ili samo autocenzura novinara ?
(Poreč, 04. avgust 2014 06:08)

Da bi ti razumeo ovaj tekst mora da pogledas realnim ocima na ovo etnicko ciscenje a ne kao slavljenik!
Ukratko, da imas obraz kao tvoji zemljaci... aki nemas!
Ove godine ste otisli jedan nivo dalje:
"Mi ne slavimo 4.8. nego 5.8. ?!?
Obraz ra potkivanje....

Devil

pre 9 godina

Sramota da slave etničko čišćenje i zločin,ali izgleda da oni bolje i ne znaju.
Pokoj duši stradalima,želim svu sreću proteranima,da se nikada ne zaboravi, a i pravda je spora ali dostižna,zapamtite to braćo Krajišnici.

aaaaa

pre 9 godina

Za dvadesetogodisnjicu, zarad proslave jubileja treba napraviti spektakl. Ipak je u pitanju jubilej. Dakle, svi Srbi da se vrate, kako bi ponovo kreirali kolonu, koja ce defilovati do hrvatsko-Srpske granice, uz nadletanje borbenih aviona.

Uskok

pre 9 godina

Dobro je sto smo sacuvali glave, da se nismo spakovali, pobili bi nas 20-50 000, a mozda i vise i bilo bi " ujeo vuk magarca". Ovako, imamo nove zivote, familije, kuce, poslove.. I ne visi nam vise nad glavom Damoklov mač koji nam je u Hrvatskoj vijekovima visio, a boga mi i zamahnjivao i sjekao nas.
Slava poginulima i vječni mir mojoj braći u Hrvatskoj!!!

Pomirenje

pre 9 godina

Zločin koji se idalje slavi, verovatno jedini u evropi. Cutimo, zaboravljamo radi pomirenja, a oni nas uvek na svoje podsećaju. Da se ne zaboravi!

Poreč

pre 9 godina

Ovaj tendenciozni tekst je dva koraka unazad u odnosu kako je B92 prošlih godina komentirao Oluju i ono što je ona de facto bila. Što je tome uzrok ? Da li promijena uređivačke politike pod pritiskom aktualne vlasti čiji su nositelji 90-tih imali svi znamo kakvu ulogu ili samo autocenzura novinara ?

glory

pre 9 godina

Iz godine u godinu dolazi obljetnica Oluje,dolaze novinski clanci, a na njih komentari. Ne mjenja se nista, uvijek isto. I sa jedne i sa druge strane. Dokle cemo tako? Milorad Pupovac je cestit covjek, a nije mu laka uloga. U sendvicu, mora dobro paziti sto ce reci, izjaviti, motre ga obije strane. A obije strane su - njegove. I HR Srbi i HR Sabor. Samo ti Milorade ustraj na istini, nemoj se pokolebati. Od pocetka svoje karijere si cist, korektan, posten, realan. E, da su barem svi u Saboru kao ti...

stevan

pre 9 godina

Bio sam deo te kolone, danas zivim na drugom kraju sveta. Sta reci posle svega i pronaci prave reci za ono sto nam se desilo. Problem je mnogo dublji, i taj rat nije trebao nikad poceti. Ako nismo mogli ziveti zajedno trebali smo se razici kao ljudi (mi Srbi da imamo prava ista kao svaki Hrvat) kao sto ja danas imam kao Australijanac srpskog porekla. To nazalost Hrvatskoj nije odgovaralo, i sprovedena je ona ista politika koju je nekad predvodio Ante Pavelic. Nismo ni mi cvecke, daleko od toga, ali kako neko moze proslavljati "dan zahvalnosti i pobede" onog dana kad su proterali 250 hiljada ljudi. A da, izvinjavam se...nisu oni proterali, nego smo mi sami otisli. Stavise, trebali smo ostati i docekati "junacku" Hrvatsku vojsku koja ulazi i prazna mesta, pali srpska sela, maltretira i ubija goloruke srpske civile. Ceka se pametan stidi, time se budala ponosi.

Бојан Илић

pre 9 godina

Лака земља невиним људима и правда за протеране који још увек немају пристојан живот!
На част ЕУ "чланици"!
Душманима горе од најгорег!!

Stevan

pre 9 godina

Слава страдалима и саосећање породицама несталих и расељених. Правда је спора али достижна!

Лима

pre 9 godina

Јасеновац 2 део. Међународно право је умрло заједно са Србима мучки страдалим у ХР. и никад за њих правде неће бити.

doktor

pre 9 godina

pogledajte te ljude na slikama,sve "vojnik do vojnika".. Tuzno! Isto osudjujem i one Srbe sto su proterivali Hrvate,da ne bude zabune... Al,bar nismo praznik proglasili

Ja

pre 9 godina

Ne treba traziti od Hrvatske da ne slavi ovu operaciju "oluja". Naprotiv. RTS treba da direktno prenosi drzavnu proslavu "oluje". Posto je skolski raspust, treba tu proslavu nasnimiti i posvetiti svake godine prvi skolski cas gledanju tog snimka. To treba raditi dokle god se sahovnica vijori u Kninu.

...

pre 9 godina

покој им и саучешће свим њиховим породицама и расељенима, да се никад не заборави и да почне да се учи у српским школама као још један у низу страдања српског народа (2. великог од стране хрватских фашиста)

Futog

pre 9 godina

Strasnoo sto se u susednoj zemlji slavi Oluja, Klice se zlocincima, pozdizu se spomenici "braniteljima", a ovde ako kazes nesto odma si nacionalista ili fasistaa!!! NIKAD ZABORAVITI!!!

stevan

pre 9 godina

Bio sam deo te kolone, danas zivim na drugom kraju sveta. Sta reci posle svega i pronaci prave reci za ono sto nam se desilo. Problem je mnogo dublji, i taj rat nije trebao nikad poceti. Ako nismo mogli ziveti zajedno trebali smo se razici kao ljudi (mi Srbi da imamo prava ista kao svaki Hrvat) kao sto ja danas imam kao Australijanac srpskog porekla. To nazalost Hrvatskoj nije odgovaralo, i sprovedena je ona ista politika koju je nekad predvodio Ante Pavelic. Nismo ni mi cvecke, daleko od toga, ali kako neko moze proslavljati "dan zahvalnosti i pobede" onog dana kad su proterali 250 hiljada ljudi. A da, izvinjavam se...nisu oni proterali, nego smo mi sami otisli. Stavise, trebali smo ostati i docekati "junacku" Hrvatsku vojsku koja ulazi i prazna mesta, pali srpska sela, maltretira i ubija goloruke srpske civile. Ceka se pametan stidi, time se budala ponosi.

Uskok

pre 9 godina

Dobro je sto smo sacuvali glave, da se nismo spakovali, pobili bi nas 20-50 000, a mozda i vise i bilo bi " ujeo vuk magarca". Ovako, imamo nove zivote, familije, kuce, poslove.. I ne visi nam vise nad glavom Damoklov mač koji nam je u Hrvatskoj vijekovima visio, a boga mi i zamahnjivao i sjekao nas.
Slava poginulima i vječni mir mojoj braći u Hrvatskoj!!!

Pomirenje

pre 9 godina

Zločin koji se idalje slavi, verovatno jedini u evropi. Cutimo, zaboravljamo radi pomirenja, a oni nas uvek na svoje podsećaju. Da se ne zaboravi!

Futog

pre 9 godina

Strasnoo sto se u susednoj zemlji slavi Oluja, Klice se zlocincima, pozdizu se spomenici "braniteljima", a ovde ako kazes nesto odma si nacionalista ili fasistaa!!! NIKAD ZABORAVITI!!!

Ja

pre 9 godina

Ne treba traziti od Hrvatske da ne slavi ovu operaciju "oluja". Naprotiv. RTS treba da direktno prenosi drzavnu proslavu "oluje". Posto je skolski raspust, treba tu proslavu nasnimiti i posvetiti svake godine prvi skolski cas gledanju tog snimka. To treba raditi dokle god se sahovnica vijori u Kninu.

Poreč

pre 9 godina

Ovaj tendenciozni tekst je dva koraka unazad u odnosu kako je B92 prošlih godina komentirao Oluju i ono što je ona de facto bila. Što je tome uzrok ? Da li promijena uređivačke politike pod pritiskom aktualne vlasti čiji su nositelji 90-tih imali svi znamo kakvu ulogu ili samo autocenzura novinara ?

Лима

pre 9 godina

Јасеновац 2 део. Међународно право је умрло заједно са Србима мучки страдалим у ХР. и никад за њих правде неће бити.

aaaaa

pre 9 godina

Za dvadesetogodisnjicu, zarad proslave jubileja treba napraviti spektakl. Ipak je u pitanju jubilej. Dakle, svi Srbi da se vrate, kako bi ponovo kreirali kolonu, koja ce defilovati do hrvatsko-Srpske granice, uz nadletanje borbenih aviona.

doktor

pre 9 godina

pogledajte te ljude na slikama,sve "vojnik do vojnika".. Tuzno! Isto osudjujem i one Srbe sto su proterivali Hrvate,da ne bude zabune... Al,bar nismo praznik proglasili

Бојан Илић

pre 9 godina

Лака земља невиним људима и правда за протеране који још увек немају пристојан живот!
На част ЕУ "чланици"!
Душманима горе од најгорег!!

ZG_U_SRCU

pre 9 godina

Nekako zaboravljate da je sve počelo 1991 godine protjerivanjem preko 200.000 Hrvata i ostalih nesrba sa okupiranih područja. Nije taj rat trajao samo 3 dana koliko je Oluja trajala. I još nešto, nije izvršena nikakva agresija na "SAO krajnu" već su okupirana područja oslobođena tom akcijom. Tako se barem ta akcija naziva u cijelom svijetu, oslobodilačka. Dao sam si truda mada ne vjerujem da ćete ovaj upis objaviti

...

pre 9 godina

покој им и саучешће свим њиховим породицама и расељенима, да се никад не заборави и да почне да се учи у српским школама као још један у низу страдања српског народа (2. великог од стране хрватских фашиста)

Glas razuma

pre 9 godina

Žalosno je koliko je ovdje komentara punih mržnje prema Hrvatima. Za sudbinu krajišnika krivi su oni koji su ih nagovarali na oružanu pobunu, napade na policijske stanice, ubijanje i protjerivanje Hrvata ali i oni sami što su na to pristali, posebna je priča doslovno idiotizam vođa (Martić, Babić...) koje su sami izabrali i koji su sva mirovna rješenja (npr. plan Z4) odbili. Inače drugi koji su se oružano pobunili i izgubili rat npr. Čečeni, Kurdi i sl. prošli su mnogo, mnoogo gore nego krajišnici.

Stevan

pre 9 godina

Слава страдалима и саосећање породицама несталих и расељених. Правда је спора али достижна!

glory

pre 9 godina

Iz godine u godinu dolazi obljetnica Oluje,dolaze novinski clanci, a na njih komentari. Ne mjenja se nista, uvijek isto. I sa jedne i sa druge strane. Dokle cemo tako? Milorad Pupovac je cestit covjek, a nije mu laka uloga. U sendvicu, mora dobro paziti sto ce reci, izjaviti, motre ga obije strane. A obije strane su - njegove. I HR Srbi i HR Sabor. Samo ti Milorade ustraj na istini, nemoj se pokolebati. Od pocetka svoje karijere si cist, korektan, posten, realan. E, da su barem svi u Saboru kao ti...

Petar

pre 9 godina

Sa njihove tacke gledista, dobili su rat i briga ih, mogu da slave. Sa nase tacke gledista, tragedija. Ko je kriv? Vlast je prodala hrvatske Srbe. Rat je trebalo ili izbeci ili isterati do kraja, a ne "cekaj dok se situacija ne okrene u njihovu korist". Da smo bili vise slozni a manje kolekcionari bele tehnike...

Vladimir Pula

pre 9 godina

Prošle godine ste napisali puno objektivniji članak. Al vec neko vrijeme po neobjektivnom izvještavanju iz Ukrajine vidim da je nesto pošlo krivo i u najvećem bastionu ozbiljnog novinarstva u Srbiji.
Npr. ""kao i da su predstavnici RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.""
Hrvatska strana je pred oluju ponudila srpskoj PREDAJU i mirnu teritorijalnu reintegraciju u ustavno-pravni poredak RH, (isti onaj koji je zadesio kasnije istočnu Slavoniju gdje nikome nije pala dlaka s glave, iako su došli krvoločni Hrvati), a Srpski predstavnici koji su se svega par dana prije toga bahatili sa vojnim paradama u RSK, su tada panično potpisali pojačanu varijantu plana Z4 koji Hrvatskoj strani vise nije dolazio u obzir (prošla baka s kolačima, promjenio se omjer snaga na terenu). Dakle katastrofalno vodstvo Srba u Hrvatskoj je platilo danak svojoj gluposti i bahatosti, a Srpski narod svojim egzodusom iz svoje domovine.
Znaci ovo sto je iznad citirano je izvrtanje istine. Potpisali su z4 koji im vise nije bio ponudjen, a odbili su da se predaju.
Sve sto sam napisao možete vidjeti u npr dokumentarcu RTSa Pad krajine (b92 je također imao par sjajnih dokumentaraca o ratu - Vukovar poslednji rez- mozda i uopce najbolji dokumentarac o Vukovaru).. Začuđujuće tragično, ali novinarstvo vam je bilo vjerodostojnije prije 10-15 godina nego danas. Uvjerite me da nisam u pravu i objavite komentar.

Da se ne zaboravi

pre 9 godina

Sve smo im dali,jezik,državu,krvarili dok su oni "kitili cvećem svakog osvajača".Ispadoše pametniji.Moji su poreklom iz slavonije.Poznajem ih.Slava i večni pomen svim nevinim žrtvana stradalim od ustaškog i neoustaškog režima.

munz

pre 9 godina

Hrvati su nam braća - i neprijatelji. Ima i toga u ovom svetu. To ne zaboravljam. Oni uče svoje, mi svoje. Samo mi smeta raspirivanje novog bratstva i jedinstva gde njihove tvrtke i pojedinci bez problema posluju u mojoj zemlji. Prosto bih voleo da se kod nas razvije svest da JESMO krivi za mnogo štošta, ali da se NIKAD ne zaboravi ko je nad Srbima počinio najveći, vrlo organizovan genocid pre 70 godina... i ko je to isto ideološki nastavio 1990.

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

nasa tvrdoglavos nas je dovela tu gde jesmo,da smo samo 8 meseci ranije prihvatili plan z4 danas bi sve bilo drugacije,mozda bi i kosovo ostalo u sastavu srbije,u tim bitnim trenucima srbi nisu imali vodju nego smo slepo verovali milosevicu kojeg nije zanimalo nista sem vlasti,a igrao je na kartu nacionalizma koji se probudio kod naroda,tek danas 20 godina posle oluje vidimo gde smo mi ustvari i koliko je ta oluja ostavila traga u svima nama,nazalos nikada vise necemo povratiti te zemlje i srbija vise nikada nece biti ono sto je bila,mi smo u bukvalnom smislu zadnja rupa na svirali a sve zahvaljujuci ljudima koji su nas vodili i koji nas vode...neka je laka zemlja svim srbima nastradalim u oluji...

Бојан Илић

pre 9 godina

Ovaj tendenciozni tekst je dva koraka unazad u odnosu kako je B92 prošlih godina komentirao Oluju i ono što je ona de facto bila. Što je tome uzrok ? Da li promijena uređivačke politike pod pritiskom aktualne vlasti čiji su nositelji 90-tih imali svi znamo kakvu ulogu ili samo autocenzura novinara ?
(Poreč, 04. avgust 2014 06:08)

Da bi ti razumeo ovaj tekst mora da pogledas realnim ocima na ovo etnicko ciscenje a ne kao slavljenik!
Ukratko, da imas obraz kao tvoji zemljaci... aki nemas!
Ove godine ste otisli jedan nivo dalje:
"Mi ne slavimo 4.8. nego 5.8. ?!?
Obraz ra potkivanje....

ivan

pre 9 godina

(Poreč, 4. avgust 2014 06:08)

Ne lupaj, B92 je uvek o Oluji realno pisao. B92 je pisao o stradanju Srba i u vreme kad je RTS o tome cutao jer je Milosevicu odgovaralo da se o tome sto manje zna.

A ja sam glup sto ti uopste bilo sta pisem, vas Hrvate samo tisina moze da natera da malo zacrvenite.

Бојан Илић

pre 9 godina

Među stradalima, prema podacima Veritasa, nalazi se 1.196 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 544 (29%) žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina. Takođe, prema podacima Veritasa, od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 951 lica, dok se na evidenciji nestalih još uvek vodi 894 osobe, među kojima je 632 civila (315 žena).

Jel' ovo ta "casna" borba Zoki?!
Ove ostale ljigavce i provokatore iz ljepe vase i da ne pitam, njima je to za ponos....

Devil

pre 9 godina

Sramota da slave etničko čišćenje i zločin,ali izgleda da oni bolje i ne znaju.
Pokoj duši stradalima,želim svu sreću proteranima,da se nikada ne zaboravi, a i pravda je spora ali dostižna,zapamtite to braćo Krajišnici.

Borec

pre 9 godina

@Poreč: Napisi konkretno sta ti u ovom clanku smeta? Sta tu nije tacno i tendenciozno? Jedno je da napravis zlocin, a drugo je da ga jos i slavis? Ovo je vrlo prikladna situcija da se opise onom narodnom narodnom "cega se pametan stidi, time se budala ponosi".

Бојан Илић

pre 9 godina

Kako ste vi Srbi kratkog pamčenja!?Ono što ste zakuhali i danas dan kusate.
(vukovarac, 04. avgust 2014 12:34)

Reče čovek iz EU gde lome dvojezične table...
Bio bi jako unosan biznis "potkivanje obraza"....

dalmatinac

pre 9 godina

Neznam sto se uopce raspravljate oko ovoga svega triba da zalimo sve zrtve ovog sramotnog rata dozvolili smo da nas vode nepismeni i zaludeni domoljubi i sad kad je sve ovo proslo jos uvjek bijemo iste bitke misto da krenemo dalje u bolje sutra.Sada kad imamo svi neke granice izmedu nas zivimo ,trgujmo ,poslujmo ,ka svaki normalan svit.A jedno da vam kazem vama Hrvatima sjetite se sto ste uradili srbskom narodu 1941 do 1945ali eto opet taj srbski narod nije imao logore smrti i komore ni kame.

Svetlana

pre 9 godina

Tuzno je i porazavajuce sto nakon toliko vremena nisu kaznjeni odgovorni za sve zlocine, to dovoljno govori o postovanju regiona i sire prema nama

Poreč

pre 9 godina

Ovaj tendenciozni tekst je dva koraka unazad u odnosu kako je B92 prošlih godina komentirao Oluju i ono što je ona de facto bila. Što je tome uzrok ? Da li promijena uređivačke politike pod pritiskom aktualne vlasti čiji su nositelji 90-tih imali svi znamo kakvu ulogu ili samo autocenzura novinara ?

stevan

pre 9 godina

Bio sam deo te kolone, danas zivim na drugom kraju sveta. Sta reci posle svega i pronaci prave reci za ono sto nam se desilo. Problem je mnogo dublji, i taj rat nije trebao nikad poceti. Ako nismo mogli ziveti zajedno trebali smo se razici kao ljudi (mi Srbi da imamo prava ista kao svaki Hrvat) kao sto ja danas imam kao Australijanac srpskog porekla. To nazalost Hrvatskoj nije odgovaralo, i sprovedena je ona ista politika koju je nekad predvodio Ante Pavelic. Nismo ni mi cvecke, daleko od toga, ali kako neko moze proslavljati "dan zahvalnosti i pobede" onog dana kad su proterali 250 hiljada ljudi. A da, izvinjavam se...nisu oni proterali, nego smo mi sami otisli. Stavise, trebali smo ostati i docekati "junacku" Hrvatsku vojsku koja ulazi i prazna mesta, pali srpska sela, maltretira i ubija goloruke srpske civile. Ceka se pametan stidi, time se budala ponosi.

Pomirenje

pre 9 godina

Zločin koji se idalje slavi, verovatno jedini u evropi. Cutimo, zaboravljamo radi pomirenja, a oni nas uvek na svoje podsećaju. Da se ne zaboravi!

Uskok

pre 9 godina

Dobro je sto smo sacuvali glave, da se nismo spakovali, pobili bi nas 20-50 000, a mozda i vise i bilo bi " ujeo vuk magarca". Ovako, imamo nove zivote, familije, kuce, poslove.. I ne visi nam vise nad glavom Damoklov mač koji nam je u Hrvatskoj vijekovima visio, a boga mi i zamahnjivao i sjekao nas.
Slava poginulima i vječni mir mojoj braći u Hrvatskoj!!!

Futog

pre 9 godina

Strasnoo sto se u susednoj zemlji slavi Oluja, Klice se zlocincima, pozdizu se spomenici "braniteljima", a ovde ako kazes nesto odma si nacionalista ili fasistaa!!! NIKAD ZABORAVITI!!!

glory

pre 9 godina

Iz godine u godinu dolazi obljetnica Oluje,dolaze novinski clanci, a na njih komentari. Ne mjenja se nista, uvijek isto. I sa jedne i sa druge strane. Dokle cemo tako? Milorad Pupovac je cestit covjek, a nije mu laka uloga. U sendvicu, mora dobro paziti sto ce reci, izjaviti, motre ga obije strane. A obije strane su - njegove. I HR Srbi i HR Sabor. Samo ti Milorade ustraj na istini, nemoj se pokolebati. Od pocetka svoje karijere si cist, korektan, posten, realan. E, da su barem svi u Saboru kao ti...

Ja

pre 9 godina

Ne treba traziti od Hrvatske da ne slavi ovu operaciju "oluja". Naprotiv. RTS treba da direktno prenosi drzavnu proslavu "oluje". Posto je skolski raspust, treba tu proslavu nasnimiti i posvetiti svake godine prvi skolski cas gledanju tog snimka. To treba raditi dokle god se sahovnica vijori u Kninu.

aaaaa

pre 9 godina

Za dvadesetogodisnjicu, zarad proslave jubileja treba napraviti spektakl. Ipak je u pitanju jubilej. Dakle, svi Srbi da se vrate, kako bi ponovo kreirali kolonu, koja ce defilovati do hrvatsko-Srpske granice, uz nadletanje borbenih aviona.

ivan

pre 9 godina

(Poreč, 4. avgust 2014 06:08)

Ne lupaj, B92 je uvek o Oluji realno pisao. B92 je pisao o stradanju Srba i u vreme kad je RTS o tome cutao jer je Milosevicu odgovaralo da se o tome sto manje zna.

A ja sam glup sto ti uopste bilo sta pisem, vas Hrvate samo tisina moze da natera da malo zacrvenite.

Лима

pre 9 godina

Јасеновац 2 део. Међународно право је умрло заједно са Србима мучки страдалим у ХР. и никад за њих правде неће бити.

Da se ne zaboravi

pre 9 godina

Sve smo im dali,jezik,državu,krvarili dok su oni "kitili cvećem svakog osvajača".Ispadoše pametniji.Moji su poreklom iz slavonije.Poznajem ih.Slava i večni pomen svim nevinim žrtvana stradalim od ustaškog i neoustaškog režima.

ZG_U_SRCU

pre 9 godina

Nekako zaboravljate da je sve počelo 1991 godine protjerivanjem preko 200.000 Hrvata i ostalih nesrba sa okupiranih područja. Nije taj rat trajao samo 3 dana koliko je Oluja trajala. I još nešto, nije izvršena nikakva agresija na "SAO krajnu" već su okupirana područja oslobođena tom akcijom. Tako se barem ta akcija naziva u cijelom svijetu, oslobodilačka. Dao sam si truda mada ne vjerujem da ćete ovaj upis objaviti

doktor

pre 9 godina

pogledajte te ljude na slikama,sve "vojnik do vojnika".. Tuzno! Isto osudjujem i one Srbe sto su proterivali Hrvate,da ne bude zabune... Al,bar nismo praznik proglasili

Бојан Илић

pre 9 godina

Лака земља невиним људима и правда за протеране који још увек немају пристојан живот!
На част ЕУ "чланици"!
Душманима горе од најгорег!!

...

pre 9 godina

покој им и саучешће свим њиховим породицама и расељенима, да се никад не заборави и да почне да се учи у српским школама као још један у низу страдања српског народа (2. великог од стране хрватских фашиста)

Glas razuma

pre 9 godina

Žalosno je koliko je ovdje komentara punih mržnje prema Hrvatima. Za sudbinu krajišnika krivi su oni koji su ih nagovarali na oružanu pobunu, napade na policijske stanice, ubijanje i protjerivanje Hrvata ali i oni sami što su na to pristali, posebna je priča doslovno idiotizam vođa (Martić, Babić...) koje su sami izabrali i koji su sva mirovna rješenja (npr. plan Z4) odbili. Inače drugi koji su se oružano pobunili i izgubili rat npr. Čečeni, Kurdi i sl. prošli su mnogo, mnoogo gore nego krajišnici.

Бојан Илић

pre 9 godina

Ovaj tendenciozni tekst je dva koraka unazad u odnosu kako je B92 prošlih godina komentirao Oluju i ono što je ona de facto bila. Što je tome uzrok ? Da li promijena uređivačke politike pod pritiskom aktualne vlasti čiji su nositelji 90-tih imali svi znamo kakvu ulogu ili samo autocenzura novinara ?
(Poreč, 04. avgust 2014 06:08)

Da bi ti razumeo ovaj tekst mora da pogledas realnim ocima na ovo etnicko ciscenje a ne kao slavljenik!
Ukratko, da imas obraz kao tvoji zemljaci... aki nemas!
Ove godine ste otisli jedan nivo dalje:
"Mi ne slavimo 4.8. nego 5.8. ?!?
Obraz ra potkivanje....

Devil

pre 9 godina

Sramota da slave etničko čišćenje i zločin,ali izgleda da oni bolje i ne znaju.
Pokoj duši stradalima,želim svu sreću proteranima,da se nikada ne zaboravi, a i pravda je spora ali dostižna,zapamtite to braćo Krajišnici.

Бојан Илић

pre 9 godina

Među stradalima, prema podacima Veritasa, nalazi se 1.196 (65%) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 544 (29%) žena, od kojih su oko četiri petine bile osobe starije od 60 godina. Takođe, prema podacima Veritasa, od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 951 lica, dok se na evidenciji nestalih još uvek vodi 894 osobe, među kojima je 632 civila (315 žena).

Jel' ovo ta "casna" borba Zoki?!
Ove ostale ljigavce i provokatore iz ljepe vase i da ne pitam, njima je to za ponos....

munz

pre 9 godina

Hrvati su nam braća - i neprijatelji. Ima i toga u ovom svetu. To ne zaboravljam. Oni uče svoje, mi svoje. Samo mi smeta raspirivanje novog bratstva i jedinstva gde njihove tvrtke i pojedinci bez problema posluju u mojoj zemlji. Prosto bih voleo da se kod nas razvije svest da JESMO krivi za mnogo štošta, ali da se NIKAD ne zaboravi ko je nad Srbima počinio najveći, vrlo organizovan genocid pre 70 godina... i ko je to isto ideološki nastavio 1990.

Бојан Илић

pre 9 godina

Kako ste vi Srbi kratkog pamčenja!?Ono što ste zakuhali i danas dan kusate.
(vukovarac, 04. avgust 2014 12:34)

Reče čovek iz EU gde lome dvojezične table...
Bio bi jako unosan biznis "potkivanje obraza"....

Stevan

pre 9 godina

Слава страдалима и саосећање породицама несталих и расељених. Правда је спора али достижна!

Borec

pre 9 godina

@Poreč: Napisi konkretno sta ti u ovom clanku smeta? Sta tu nije tacno i tendenciozno? Jedno je da napravis zlocin, a drugo je da ga jos i slavis? Ovo je vrlo prikladna situcija da se opise onom narodnom narodnom "cega se pametan stidi, time se budala ponosi".

Vladimir Pula

pre 9 godina

Prošle godine ste napisali puno objektivniji članak. Al vec neko vrijeme po neobjektivnom izvještavanju iz Ukrajine vidim da je nesto pošlo krivo i u najvećem bastionu ozbiljnog novinarstva u Srbiji.
Npr. ""kao i da su predstavnici RSK u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom razrešenju.""
Hrvatska strana je pred oluju ponudila srpskoj PREDAJU i mirnu teritorijalnu reintegraciju u ustavno-pravni poredak RH, (isti onaj koji je zadesio kasnije istočnu Slavoniju gdje nikome nije pala dlaka s glave, iako su došli krvoločni Hrvati), a Srpski predstavnici koji su se svega par dana prije toga bahatili sa vojnim paradama u RSK, su tada panično potpisali pojačanu varijantu plana Z4 koji Hrvatskoj strani vise nije dolazio u obzir (prošla baka s kolačima, promjenio se omjer snaga na terenu). Dakle katastrofalno vodstvo Srba u Hrvatskoj je platilo danak svojoj gluposti i bahatosti, a Srpski narod svojim egzodusom iz svoje domovine.
Znaci ovo sto je iznad citirano je izvrtanje istine. Potpisali su z4 koji im vise nije bio ponudjen, a odbili su da se predaju.
Sve sto sam napisao možete vidjeti u npr dokumentarcu RTSa Pad krajine (b92 je također imao par sjajnih dokumentaraca o ratu - Vukovar poslednji rez- mozda i uopce najbolji dokumentarac o Vukovaru).. Začuđujuće tragično, ali novinarstvo vam je bilo vjerodostojnije prije 10-15 godina nego danas. Uvjerite me da nisam u pravu i objavite komentar.

dalmatinac

pre 9 godina

Neznam sto se uopce raspravljate oko ovoga svega triba da zalimo sve zrtve ovog sramotnog rata dozvolili smo da nas vode nepismeni i zaludeni domoljubi i sad kad je sve ovo proslo jos uvjek bijemo iste bitke misto da krenemo dalje u bolje sutra.Sada kad imamo svi neke granice izmedu nas zivimo ,trgujmo ,poslujmo ,ka svaki normalan svit.A jedno da vam kazem vama Hrvatima sjetite se sto ste uradili srbskom narodu 1941 do 1945ali eto opet taj srbski narod nije imao logore smrti i komore ni kame.

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

nasa tvrdoglavos nas je dovela tu gde jesmo,da smo samo 8 meseci ranije prihvatili plan z4 danas bi sve bilo drugacije,mozda bi i kosovo ostalo u sastavu srbije,u tim bitnim trenucima srbi nisu imali vodju nego smo slepo verovali milosevicu kojeg nije zanimalo nista sem vlasti,a igrao je na kartu nacionalizma koji se probudio kod naroda,tek danas 20 godina posle oluje vidimo gde smo mi ustvari i koliko je ta oluja ostavila traga u svima nama,nazalos nikada vise necemo povratiti te zemlje i srbija vise nikada nece biti ono sto je bila,mi smo u bukvalnom smislu zadnja rupa na svirali a sve zahvaljujuci ljudima koji su nas vodili i koji nas vode...neka je laka zemlja svim srbima nastradalim u oluji...

Petar

pre 9 godina

Sa njihove tacke gledista, dobili su rat i briga ih, mogu da slave. Sa nase tacke gledista, tragedija. Ko je kriv? Vlast je prodala hrvatske Srbe. Rat je trebalo ili izbeci ili isterati do kraja, a ne "cekaj dok se situacija ne okrene u njihovu korist". Da smo bili vise slozni a manje kolekcionari bele tehnike...

Svetlana

pre 9 godina

Tuzno je i porazavajuce sto nakon toliko vremena nisu kaznjeni odgovorni za sve zlocine, to dovoljno govori o postovanju regiona i sire prema nama