Subota, 02.08.2014.

09:22

Usvojen set medijskih zakona

Poslanici Skupštine usvojili set medijskih zakona - Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o javnim medijskim servisima i Zakon o elektronskim medijima.

Izvor: Tanjug

Usvojen set medijskih zakona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

POPAJ

pre 9 godina

Ovaj set medijskih zakona je skup pravih evropskih zakona koji nasu zemlju priblizavaju EU, i koji su podrzali svi relevantni faktori kako u Srbiji tako i u svetu....

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 9 godina

Sta su mediji?

Pod medijem se, u smislu Zakonu o javnom informisanju i medijima, naročito podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su REGISTROVANI u Registru medija ... .

Mediji, u smislu ovog zakona nisu: platforme, poput internet foruma, društvenih mreža i drugih platformi koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova, niti bilo koja druga samostalna elektronska publikacija, poput blogova, veb-prezentacija i sličnih elektronskih prezentacija, OSIM AKO NISU REGISTROVANE u Registru medija ... .

Prema tome, Fejsbuk, Twiter i ostale društvene mreže, blogovi i forumi jesu mediji, po ovom zakonu, ukoliko su registrovaniI u Regustru medija.

BOBANA - RU 44

pre 9 godina

Mislim da je vec krajnje vreme da se nasa opozicija koja gotovo da i ne postoji se ugleda na kako drzave u koruzenju i regionu kako se opozicija ponasa. Dajte vec jednom budite realni, budite jednom prava opozicija i postujte ono sto ova vlast dobro radi. Naravno imate puno pravo da kritikujete ono sto nije dobro, ali to mora biti utemeljeno na bazi cinjenica. Zakoni koji su doneti su reformski, demokratski i samo ce unaprediti oblasti iz kojih poticu.

Oliver

pre 9 godina

Donošenje ovih zakona je u potpunosti neophodno i korisno za napredak naše zemlje u celosti. Aktuelna vlast se bori za slobodu medija, to je u više navrata i dokazala. Intenzivno se radi na suzbijanju cenzure, a to je definitivno najbitnije.

baki

pre 9 godina

Donosenje novih zakona bilo je neophodno, jer oni koji su bili na snazi davno su prevazidjeni, a mi kao kandidat za clanstvo u EU moramo zakone da prilagodjavamo prema evropskim.

milos

pre 9 godina

Jedva cekam kraj ovog rezima i ove nakaradne tvorevinr koju neki jos zovu drzavom. Ako ce gradjani da placaju RTS, onda je RTS u OBAVEZI da podnosi mesecni izvestaj na sta je otisla svaka para, do poslednje. To vazi i za Vladu i poslanike posto njihovu verbalnu dijareju i cerebralnu onaniju po nasim glavama placamo mi, gradjani. Naravno, placaju ih i tzv biznismeni ali to me ne zanima. Platu na racun dobijaju od svih nas, a na ruke sta primaju i od koga me bas briga. I zasto se jug i jugoistok Srbije vecito ignorise? Za par godina bice cudo u politickom krugu dvojke zasto neko hoce da se otcepi. Pa i treba da se raspadne ovaj hidrocefalus od drzave. Svaka cast Vucicu, predano radi na tome. Botovi, kus!

bezimena

pre 9 godina

"Taksu će plaćati svi građani i pravna lica koja imaju strujomer..."

Koliko mi je poznato tv program se još uvek ne može gledati na strujomeru, tako da ovu glupost možete da okačite mačku o rep.



Da piše kako će taksu plaćati svi gradjani i pravna lica koja imaju tv prijemnik to bi bilo ispravno rečeno.

Kako bilo, nakon vanrednih izbora, koji će uskoro, novoj Vladi predstoji nepotreban posao, da čisti bljuvotine koje će ostati iza ove.

Nuncaka021

pre 9 godina

Nama se sada donose zakoni koji su u skladu sa evropskim, ove zakone podzdravlja ceo svet, tako da nista lose ne vidim u dovodjenju istih, samo mogu da nam pomognu oko sprecavanja nekih stvari, koje su se radile godinama unazad!

Sosa

pre 9 godina

Molim vas ko Boga da cenzurisete vodjino pojavljivanje, barem ovo leto iako je kisovito da provedemo kao i uvek oslobodjeni od politicara. I ovu kisu lakse podnosim sedeci u kuci ali sto je mnogo mnogo je da svaki dan samo slusamo vodjine samohvalospeve, saopstenja i ostalo.
Koliko puta se upitam da li u Srbiji zivi jos neko osim vodje.
A o zakonima bilo kojim neko je rekao da se donose samo za sirotinju.

Pera Trta

pre 9 godina

Taksa na strujomer, za RTS? Opet? Sto ne na TV prijemnik? Sto ne kablovskim operaterima pa nek oni dizu cene usluga?
Necu da platim. Nemam TV.

Bojan

pre 9 godina

Ako se PPV bude ponovo zenio u sred mandata da li cemo onda moci da saznamo to bar iz tabloida? Svuda u svetu se zna kada se neka javna licnost vencava bez da se to njemu svidja ili ne. Jedino u Srbiji je medijski mrak i direktiva da ne sme rec da se napise. Po tome vidimo da u Srbiji vlada Brozovski sistem, onaj ko kontrolise ili "koordinira" UDB-u ima apsolutnu vlast u svim bitnim sferama drustva.

Luiz

pre 9 godina

"... od 2016. godine uvode se takse, koja će biti jedinstvena na celoj teritoriji Srbije " ...

"na celoj teritoriji Srbije" znači i na Kosovu, jel' tako? Ako nije tako, onda zakon ne obavezuje nikoga. Ustav zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu. Ustav kaže da je pravni poredak Republike Srbije jedinstven.

"Odluku o visini takse donose upravni odbori RTS i RTV zajednički na osnovu analize neto troškova obavljanja osnovne delatnosti najkasnije do 30. juna 2015. godine " ...

Po Ustavu (član 91. st. 2.) plaćanje poreza i drugih javnih dažbina zasniva se na egzistencijalnoj moći obveznika, a ne na indeksima cena ili nečijim proizvoljnim potrebama.

"Taksu će plaćati svi građani i pravna lica koja imaju strujomer " ...

Ponovo, neustavno! Već dva puta "palo". I opet će.

"Javni medijski servis vodi evidenciju obveznika plaćanja takse sa svim ličnim i drugim podacima predviđenim zakonom" ...

Samo po odobrenju i saglasnosti obveznika takse. Inače, opet neustavno. Pored toga, građanima se mora omogućiti izbor da li će taksu plaćati RTS-u ili RTV-u.

Član 194. Ustava kaže da je Ustav najviši pravni akt Republike Srbije i da svi zakoni i drugi opšti akti moraju biti saglasni sa njim.

Toliko o tome koliko "narodni" poslanici čitaju Ustav, koliko su upoznati sa njegovim odredbama, koliko su nam zakoni usklađeni sa najvišim pravnim aktom i ko sedi u Skupštini i izglasava zakone.

lex speciallis

pre 9 godina

Super posto mi u Nisu,KG-u,Vranju...necemo imati svoje lokalne medije a koji svi zajedno kostaju (kad je rec o platama na RTS I RTV)kao 30 plata ektremno placenih voditelja na ovim servisima, a posto ste nam ovde na jugu unistili(ne samo vi) i privredu i zivot, sada cemo da ostanemo i bez medija ili ce se pretvoriti u lokalne pinkove, pa necemo imati pojma sta se desava oko nas.Nemam ja nista protiv RTS I RTV volim BG I NS imam tamo mnogo prijatelja ali bravo Vucicu more toliko mi je svega preko glave da bih da mogu raspisao referendum za otcepljenje ostatka Srbije od BG I Vojvodine jer ipak vise volim moj Nis, bravo PV ,bravo ministre informisanja iz 1998.godine,od tebe nisam bolje ni ocekivao sve sa Sasom Mirkovicem i tvojom "politickom elitom".P.S.I da placam taksu za RTS da bih video 1 prilog dnevno iz Nisa ma ne pada mi napamet konfiskujte mi imovinu.

crni domino

pre 9 godina

Koji medijski zakoni!?
Koji zakon ce zabraniti moderatoru Naprednjaku da objavljuje samo komentare naprednjaka i onih koji pisu protiv DS i Nove Stranke, a da ne objavljuje komentare opozicije!?
U vreme interneta i mobilne telefonije ovo je vrlo vazan nacin formiranja javnog mnenja.

Vuk

pre 9 godina

a ko ce da kontrolise rts??ako narod placa rts neka svaki mesec javno prikazuju gde trose pare. I pod obavezno da im plate budu na republickom nivou a ne tamo neke nazovi zvezde da imaju plate po 500000 a na grbaci naroda koji jos malo nece imati ni za hleb.

Sopenhauer

pre 9 godina

A ko je ukinuo pa ponovo uveo pretplatu prethodnih 12 godina? Pa Demokrate, te iste Demokrate koje se sada bune protiv takse za tv pretplatu. Javni servis mora da se finasira preko pretplate, tj. takse. To je tako u svim zemljama EU, a mi ako tezimo istoj moramo da pratimo standarde.

sasa

pre 9 godina

Ooo jeeee, sada ce umesto drzave privatnici da poseduju medije. Bas ce bito "objektivno i profesionalno", hahaha. Setimo se Ruperta Murdocka i njegovog britanskog lista News of the World, sada ce takvi da nam kupuju medije, ili mozda neki domaci privatnici koji su do juce svercovali naftu i cigarete. Novi zakon je trebao da zabrani paparace i zutu stampu odnosno zatupljivanje naroda, novine treba da se tretiraju kao TV sa nacionalnom frekvencijom jer se prodaju na celoj teritoriji zemlje, to znaci da mediji imaju edukativni i moralni karakter a ne samo profitabilni. Ako TV stanica ne moze da prikazuje golotinju kako im se prohte, zasto novine mogu? Ja posecujem nudisticku plazu, nisam konzervativan ali sam protiv zute stampe jer zaista jeste zatupljivanje naroda. Mediji moraju da imaju drustvenu odgovornost a ne da se rasprodaju bogatasima koji ce da prikazuju golotinju ne bi li narod kupio novine.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Pre svakog zakona (bilo kog) se tupi kako je to prava stvar, nece biti ovoga i onoga, bla bla... I posle svakog kao po pravilu bude jos gore. Ako nema moralnog opravdanja uvek se poziva na zakon. A zakoni se pisu po potrebi pojedinaca i opet, kao po pravilu, po potrebi olosa. Setite se, jevreje su ubijali po zakonu.

Aleksa

pre 9 godina

Pada vlada zbog tv-a...
Nemam para posle plaćanja dadžbina dete da izvedem na sladoled, a radimo i supruga i ja ko udarnici.
Kirija 150€
Grejanje 7000din
Telekom fiksni 600din
Mobilni X2 1000din
Internet 1600din
Tv 1000din
Zajednički troškovi 500din
EPS 4000-5000din
Škola boravak 4000din
Engleski 1500din
Sport za dete 1500din
Školski pribor, knjige, odeća, obuća ???
Hrana???
Gradski prevoz???
Možda je puno gore navedeno nekome luksuz, ja na to gledam kao osnovne potrebe.
Moja plata minimalac sa prekovremenim 23.000din
Supruga sa prekovremenim 33.000din
Nikad nećemo imati svoj stan, auto.
Na more smo otišli drugi put za 12 godina braka na kredit.
I još da plaćam nekakvu taksu za nemam pojma šta i kome.
6.000 din godišnje nije malo za NIŠTA! r
Molim skupštinu da mi namesti antenu, ne čujem/vidirm šta razglabaju po kožnim sedejkama.
Zatarabiti RTS pa rasipati zaposlene po novootvorenim fabrikama koje -prenose mi drugi- spominju po teletabis emisijama.

Natalija

pre 9 godina

Pošto nema cenzure, sad od 9.30-10h na Studiju B nije bilo slobodne evrope,
Zamisli šta bi bilo da ima cenzure!
Ps. Sinoć je na tzv. Javnom servisu posle ponoći davan film, koji nije za javno prikazivanje,jer obiluje nasiljem. Sa kakvim pravom, A moral da i ne spominjemo, je moguće da jedan javni servis to sme i može nekažnjeno da prikazuje.
I oni zakoni koji postoje se ne primenjuju...

Johny...

pre 9 godina

Koji licemeri pa taksa je isto kao i porez ili bio koji drugi namet...sto bi rekli Turci harac... Hvale se time kao da kad uvedu taksu nece traziti 500 din. svaki mesec bukvalno ni za sta... Sramota...

Sopenhauer

pre 9 godina

A ko je ukinuo pa ponovo uveo pretplatu prethodnih 12 godina? Pa Demokrate, te iste Demokrate koje se sada bune protiv takse za tv pretplatu. Javni servis mora da se finasira preko pretplate, tj. takse. To je tako u svim zemljama EU, a mi ako tezimo istoj moramo da pratimo standarde.

Nuncaka021

pre 9 godina

Nama se sada donose zakoni koji su u skladu sa evropskim, ove zakone podzdravlja ceo svet, tako da nista lose ne vidim u dovodjenju istih, samo mogu da nam pomognu oko sprecavanja nekih stvari, koje su se radile godinama unazad!

Aleksa

pre 9 godina

Pada vlada zbog tv-a...
Nemam para posle plaćanja dadžbina dete da izvedem na sladoled, a radimo i supruga i ja ko udarnici.
Kirija 150€
Grejanje 7000din
Telekom fiksni 600din
Mobilni X2 1000din
Internet 1600din
Tv 1000din
Zajednički troškovi 500din
EPS 4000-5000din
Škola boravak 4000din
Engleski 1500din
Sport za dete 1500din
Školski pribor, knjige, odeća, obuća ???
Hrana???
Gradski prevoz???
Možda je puno gore navedeno nekome luksuz, ja na to gledam kao osnovne potrebe.
Moja plata minimalac sa prekovremenim 23.000din
Supruga sa prekovremenim 33.000din
Nikad nećemo imati svoj stan, auto.
Na more smo otišli drugi put za 12 godina braka na kredit.
I još da plaćam nekakvu taksu za nemam pojma šta i kome.
6.000 din godišnje nije malo za NIŠTA! r
Molim skupštinu da mi namesti antenu, ne čujem/vidirm šta razglabaju po kožnim sedejkama.
Zatarabiti RTS pa rasipati zaposlene po novootvorenim fabrikama koje -prenose mi drugi- spominju po teletabis emisijama.

Johny...

pre 9 godina

Koji licemeri pa taksa je isto kao i porez ili bio koji drugi namet...sto bi rekli Turci harac... Hvale se time kao da kad uvedu taksu nece traziti 500 din. svaki mesec bukvalno ni za sta... Sramota...

sasa

pre 9 godina

Ooo jeeee, sada ce umesto drzave privatnici da poseduju medije. Bas ce bito "objektivno i profesionalno", hahaha. Setimo se Ruperta Murdocka i njegovog britanskog lista News of the World, sada ce takvi da nam kupuju medije, ili mozda neki domaci privatnici koji su do juce svercovali naftu i cigarete. Novi zakon je trebao da zabrani paparace i zutu stampu odnosno zatupljivanje naroda, novine treba da se tretiraju kao TV sa nacionalnom frekvencijom jer se prodaju na celoj teritoriji zemlje, to znaci da mediji imaju edukativni i moralni karakter a ne samo profitabilni. Ako TV stanica ne moze da prikazuje golotinju kako im se prohte, zasto novine mogu? Ja posecujem nudisticku plazu, nisam konzervativan ali sam protiv zute stampe jer zaista jeste zatupljivanje naroda. Mediji moraju da imaju drustvenu odgovornost a ne da se rasprodaju bogatasima koji ce da prikazuju golotinju ne bi li narod kupio novine.

Natalija

pre 9 godina

Pošto nema cenzure, sad od 9.30-10h na Studiju B nije bilo slobodne evrope,
Zamisli šta bi bilo da ima cenzure!
Ps. Sinoć je na tzv. Javnom servisu posle ponoći davan film, koji nije za javno prikazivanje,jer obiluje nasiljem. Sa kakvim pravom, A moral da i ne spominjemo, je moguće da jedan javni servis to sme i može nekažnjeno da prikazuje.
I oni zakoni koji postoje se ne primenjuju...

Vuk

pre 9 godina

a ko ce da kontrolise rts??ako narod placa rts neka svaki mesec javno prikazuju gde trose pare. I pod obavezno da im plate budu na republickom nivou a ne tamo neke nazovi zvezde da imaju plate po 500000 a na grbaci naroda koji jos malo nece imati ni za hleb.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Pre svakog zakona (bilo kog) se tupi kako je to prava stvar, nece biti ovoga i onoga, bla bla... I posle svakog kao po pravilu bude jos gore. Ako nema moralnog opravdanja uvek se poziva na zakon. A zakoni se pisu po potrebi pojedinaca i opet, kao po pravilu, po potrebi olosa. Setite se, jevreje su ubijali po zakonu.

Sosa

pre 9 godina

Molim vas ko Boga da cenzurisete vodjino pojavljivanje, barem ovo leto iako je kisovito da provedemo kao i uvek oslobodjeni od politicara. I ovu kisu lakse podnosim sedeci u kuci ali sto je mnogo mnogo je da svaki dan samo slusamo vodjine samohvalospeve, saopstenja i ostalo.
Koliko puta se upitam da li u Srbiji zivi jos neko osim vodje.
A o zakonima bilo kojim neko je rekao da se donose samo za sirotinju.

Luiz

pre 9 godina

"... od 2016. godine uvode se takse, koja će biti jedinstvena na celoj teritoriji Srbije " ...

"na celoj teritoriji Srbije" znači i na Kosovu, jel' tako? Ako nije tako, onda zakon ne obavezuje nikoga. Ustav zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu. Ustav kaže da je pravni poredak Republike Srbije jedinstven.

"Odluku o visini takse donose upravni odbori RTS i RTV zajednički na osnovu analize neto troškova obavljanja osnovne delatnosti najkasnije do 30. juna 2015. godine " ...

Po Ustavu (član 91. st. 2.) plaćanje poreza i drugih javnih dažbina zasniva se na egzistencijalnoj moći obveznika, a ne na indeksima cena ili nečijim proizvoljnim potrebama.

"Taksu će plaćati svi građani i pravna lica koja imaju strujomer " ...

Ponovo, neustavno! Već dva puta "palo". I opet će.

"Javni medijski servis vodi evidenciju obveznika plaćanja takse sa svim ličnim i drugim podacima predviđenim zakonom" ...

Samo po odobrenju i saglasnosti obveznika takse. Inače, opet neustavno. Pored toga, građanima se mora omogućiti izbor da li će taksu plaćati RTS-u ili RTV-u.

Član 194. Ustava kaže da je Ustav najviši pravni akt Republike Srbije i da svi zakoni i drugi opšti akti moraju biti saglasni sa njim.

Toliko o tome koliko "narodni" poslanici čitaju Ustav, koliko su upoznati sa njegovim odredbama, koliko su nam zakoni usklađeni sa najvišim pravnim aktom i ko sedi u Skupštini i izglasava zakone.

Pera Trta

pre 9 godina

Taksa na strujomer, za RTS? Opet? Sto ne na TV prijemnik? Sto ne kablovskim operaterima pa nek oni dizu cene usluga?
Necu da platim. Nemam TV.

crni domino

pre 9 godina

Koji medijski zakoni!?
Koji zakon ce zabraniti moderatoru Naprednjaku da objavljuje samo komentare naprednjaka i onih koji pisu protiv DS i Nove Stranke, a da ne objavljuje komentare opozicije!?
U vreme interneta i mobilne telefonije ovo je vrlo vazan nacin formiranja javnog mnenja.

Bojan

pre 9 godina

Ako se PPV bude ponovo zenio u sred mandata da li cemo onda moci da saznamo to bar iz tabloida? Svuda u svetu se zna kada se neka javna licnost vencava bez da se to njemu svidja ili ne. Jedino u Srbiji je medijski mrak i direktiva da ne sme rec da se napise. Po tome vidimo da u Srbiji vlada Brozovski sistem, onaj ko kontrolise ili "koordinira" UDB-u ima apsolutnu vlast u svim bitnim sferama drustva.

lex speciallis

pre 9 godina

Super posto mi u Nisu,KG-u,Vranju...necemo imati svoje lokalne medije a koji svi zajedno kostaju (kad je rec o platama na RTS I RTV)kao 30 plata ektremno placenih voditelja na ovim servisima, a posto ste nam ovde na jugu unistili(ne samo vi) i privredu i zivot, sada cemo da ostanemo i bez medija ili ce se pretvoriti u lokalne pinkove, pa necemo imati pojma sta se desava oko nas.Nemam ja nista protiv RTS I RTV volim BG I NS imam tamo mnogo prijatelja ali bravo Vucicu more toliko mi je svega preko glave da bih da mogu raspisao referendum za otcepljenje ostatka Srbije od BG I Vojvodine jer ipak vise volim moj Nis, bravo PV ,bravo ministre informisanja iz 1998.godine,od tebe nisam bolje ni ocekivao sve sa Sasom Mirkovicem i tvojom "politickom elitom".P.S.I da placam taksu za RTS da bih video 1 prilog dnevno iz Nisa ma ne pada mi napamet konfiskujte mi imovinu.

bezimena

pre 9 godina

"Taksu će plaćati svi građani i pravna lica koja imaju strujomer..."

Koliko mi je poznato tv program se još uvek ne može gledati na strujomeru, tako da ovu glupost možete da okačite mačku o rep.



Da piše kako će taksu plaćati svi gradjani i pravna lica koja imaju tv prijemnik to bi bilo ispravno rečeno.

Kako bilo, nakon vanrednih izbora, koji će uskoro, novoj Vladi predstoji nepotreban posao, da čisti bljuvotine koje će ostati iza ove.

milos

pre 9 godina

Jedva cekam kraj ovog rezima i ove nakaradne tvorevinr koju neki jos zovu drzavom. Ako ce gradjani da placaju RTS, onda je RTS u OBAVEZI da podnosi mesecni izvestaj na sta je otisla svaka para, do poslednje. To vazi i za Vladu i poslanike posto njihovu verbalnu dijareju i cerebralnu onaniju po nasim glavama placamo mi, gradjani. Naravno, placaju ih i tzv biznismeni ali to me ne zanima. Platu na racun dobijaju od svih nas, a na ruke sta primaju i od koga me bas briga. I zasto se jug i jugoistok Srbije vecito ignorise? Za par godina bice cudo u politickom krugu dvojke zasto neko hoce da se otcepi. Pa i treba da se raspadne ovaj hidrocefalus od drzave. Svaka cast Vucicu, predano radi na tome. Botovi, kus!

BOBANA - RU 44

pre 9 godina

Mislim da je vec krajnje vreme da se nasa opozicija koja gotovo da i ne postoji se ugleda na kako drzave u koruzenju i regionu kako se opozicija ponasa. Dajte vec jednom budite realni, budite jednom prava opozicija i postujte ono sto ova vlast dobro radi. Naravno imate puno pravo da kritikujete ono sto nije dobro, ali to mora biti utemeljeno na bazi cinjenica. Zakoni koji su doneti su reformski, demokratski i samo ce unaprediti oblasti iz kojih poticu.

POPAJ

pre 9 godina

Ovaj set medijskih zakona je skup pravih evropskih zakona koji nasu zemlju priblizavaju EU, i koji su podrzali svi relevantni faktori kako u Srbiji tako i u svetu....

baki

pre 9 godina

Donosenje novih zakona bilo je neophodno, jer oni koji su bili na snazi davno su prevazidjeni, a mi kao kandidat za clanstvo u EU moramo zakone da prilagodjavamo prema evropskim.

Oliver

pre 9 godina

Donošenje ovih zakona je u potpunosti neophodno i korisno za napredak naše zemlje u celosti. Aktuelna vlast se bori za slobodu medija, to je u više navrata i dokazala. Intenzivno se radi na suzbijanju cenzure, a to je definitivno najbitnije.

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 9 godina

Sta su mediji?

Pod medijem se, u smislu Zakonu o javnom informisanju i medijima, naročito podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su REGISTROVANI u Registru medija ... .

Mediji, u smislu ovog zakona nisu: platforme, poput internet foruma, društvenih mreža i drugih platformi koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova, niti bilo koja druga samostalna elektronska publikacija, poput blogova, veb-prezentacija i sličnih elektronskih prezentacija, OSIM AKO NISU REGISTROVANE u Registru medija ... .

Prema tome, Fejsbuk, Twiter i ostale društvene mreže, blogovi i forumi jesu mediji, po ovom zakonu, ukoliko su registrovaniI u Regustru medija.

Vuk

pre 9 godina

a ko ce da kontrolise rts??ako narod placa rts neka svaki mesec javno prikazuju gde trose pare. I pod obavezno da im plate budu na republickom nivou a ne tamo neke nazovi zvezde da imaju plate po 500000 a na grbaci naroda koji jos malo nece imati ni za hleb.

Aleksa

pre 9 godina

Pada vlada zbog tv-a...
Nemam para posle plaćanja dadžbina dete da izvedem na sladoled, a radimo i supruga i ja ko udarnici.
Kirija 150€
Grejanje 7000din
Telekom fiksni 600din
Mobilni X2 1000din
Internet 1600din
Tv 1000din
Zajednički troškovi 500din
EPS 4000-5000din
Škola boravak 4000din
Engleski 1500din
Sport za dete 1500din
Školski pribor, knjige, odeća, obuća ???
Hrana???
Gradski prevoz???
Možda je puno gore navedeno nekome luksuz, ja na to gledam kao osnovne potrebe.
Moja plata minimalac sa prekovremenim 23.000din
Supruga sa prekovremenim 33.000din
Nikad nećemo imati svoj stan, auto.
Na more smo otišli drugi put za 12 godina braka na kredit.
I još da plaćam nekakvu taksu za nemam pojma šta i kome.
6.000 din godišnje nije malo za NIŠTA! r
Molim skupštinu da mi namesti antenu, ne čujem/vidirm šta razglabaju po kožnim sedejkama.
Zatarabiti RTS pa rasipati zaposlene po novootvorenim fabrikama koje -prenose mi drugi- spominju po teletabis emisijama.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Pre svakog zakona (bilo kog) se tupi kako je to prava stvar, nece biti ovoga i onoga, bla bla... I posle svakog kao po pravilu bude jos gore. Ako nema moralnog opravdanja uvek se poziva na zakon. A zakoni se pisu po potrebi pojedinaca i opet, kao po pravilu, po potrebi olosa. Setite se, jevreje su ubijali po zakonu.

lex speciallis

pre 9 godina

Super posto mi u Nisu,KG-u,Vranju...necemo imati svoje lokalne medije a koji svi zajedno kostaju (kad je rec o platama na RTS I RTV)kao 30 plata ektremno placenih voditelja na ovim servisima, a posto ste nam ovde na jugu unistili(ne samo vi) i privredu i zivot, sada cemo da ostanemo i bez medija ili ce se pretvoriti u lokalne pinkove, pa necemo imati pojma sta se desava oko nas.Nemam ja nista protiv RTS I RTV volim BG I NS imam tamo mnogo prijatelja ali bravo Vucicu more toliko mi je svega preko glave da bih da mogu raspisao referendum za otcepljenje ostatka Srbije od BG I Vojvodine jer ipak vise volim moj Nis, bravo PV ,bravo ministre informisanja iz 1998.godine,od tebe nisam bolje ni ocekivao sve sa Sasom Mirkovicem i tvojom "politickom elitom".P.S.I da placam taksu za RTS da bih video 1 prilog dnevno iz Nisa ma ne pada mi napamet konfiskujte mi imovinu.

Bojan

pre 9 godina

Ako se PPV bude ponovo zenio u sred mandata da li cemo onda moci da saznamo to bar iz tabloida? Svuda u svetu se zna kada se neka javna licnost vencava bez da se to njemu svidja ili ne. Jedino u Srbiji je medijski mrak i direktiva da ne sme rec da se napise. Po tome vidimo da u Srbiji vlada Brozovski sistem, onaj ko kontrolise ili "koordinira" UDB-u ima apsolutnu vlast u svim bitnim sferama drustva.

crni domino

pre 9 godina

Koji medijski zakoni!?
Koji zakon ce zabraniti moderatoru Naprednjaku da objavljuje samo komentare naprednjaka i onih koji pisu protiv DS i Nove Stranke, a da ne objavljuje komentare opozicije!?
U vreme interneta i mobilne telefonije ovo je vrlo vazan nacin formiranja javnog mnenja.

Sosa

pre 9 godina

Molim vas ko Boga da cenzurisete vodjino pojavljivanje, barem ovo leto iako je kisovito da provedemo kao i uvek oslobodjeni od politicara. I ovu kisu lakse podnosim sedeci u kuci ali sto je mnogo mnogo je da svaki dan samo slusamo vodjine samohvalospeve, saopstenja i ostalo.
Koliko puta se upitam da li u Srbiji zivi jos neko osim vodje.
A o zakonima bilo kojim neko je rekao da se donose samo za sirotinju.

Pera Trta

pre 9 godina

Taksa na strujomer, za RTS? Opet? Sto ne na TV prijemnik? Sto ne kablovskim operaterima pa nek oni dizu cene usluga?
Necu da platim. Nemam TV.

sasa

pre 9 godina

Ooo jeeee, sada ce umesto drzave privatnici da poseduju medije. Bas ce bito "objektivno i profesionalno", hahaha. Setimo se Ruperta Murdocka i njegovog britanskog lista News of the World, sada ce takvi da nam kupuju medije, ili mozda neki domaci privatnici koji su do juce svercovali naftu i cigarete. Novi zakon je trebao da zabrani paparace i zutu stampu odnosno zatupljivanje naroda, novine treba da se tretiraju kao TV sa nacionalnom frekvencijom jer se prodaju na celoj teritoriji zemlje, to znaci da mediji imaju edukativni i moralni karakter a ne samo profitabilni. Ako TV stanica ne moze da prikazuje golotinju kako im se prohte, zasto novine mogu? Ja posecujem nudisticku plazu, nisam konzervativan ali sam protiv zute stampe jer zaista jeste zatupljivanje naroda. Mediji moraju da imaju drustvenu odgovornost a ne da se rasprodaju bogatasima koji ce da prikazuju golotinju ne bi li narod kupio novine.

Luiz

pre 9 godina

"... od 2016. godine uvode se takse, koja će biti jedinstvena na celoj teritoriji Srbije " ...

"na celoj teritoriji Srbije" znači i na Kosovu, jel' tako? Ako nije tako, onda zakon ne obavezuje nikoga. Ustav zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu. Ustav kaže da je pravni poredak Republike Srbije jedinstven.

"Odluku o visini takse donose upravni odbori RTS i RTV zajednički na osnovu analize neto troškova obavljanja osnovne delatnosti najkasnije do 30. juna 2015. godine " ...

Po Ustavu (član 91. st. 2.) plaćanje poreza i drugih javnih dažbina zasniva se na egzistencijalnoj moći obveznika, a ne na indeksima cena ili nečijim proizvoljnim potrebama.

"Taksu će plaćati svi građani i pravna lica koja imaju strujomer " ...

Ponovo, neustavno! Već dva puta "palo". I opet će.

"Javni medijski servis vodi evidenciju obveznika plaćanja takse sa svim ličnim i drugim podacima predviđenim zakonom" ...

Samo po odobrenju i saglasnosti obveznika takse. Inače, opet neustavno. Pored toga, građanima se mora omogućiti izbor da li će taksu plaćati RTS-u ili RTV-u.

Član 194. Ustava kaže da je Ustav najviši pravni akt Republike Srbije i da svi zakoni i drugi opšti akti moraju biti saglasni sa njim.

Toliko o tome koliko "narodni" poslanici čitaju Ustav, koliko su upoznati sa njegovim odredbama, koliko su nam zakoni usklađeni sa najvišim pravnim aktom i ko sedi u Skupštini i izglasava zakone.

Natalija

pre 9 godina

Pošto nema cenzure, sad od 9.30-10h na Studiju B nije bilo slobodne evrope,
Zamisli šta bi bilo da ima cenzure!
Ps. Sinoć je na tzv. Javnom servisu posle ponoći davan film, koji nije za javno prikazivanje,jer obiluje nasiljem. Sa kakvim pravom, A moral da i ne spominjemo, je moguće da jedan javni servis to sme i može nekažnjeno da prikazuje.
I oni zakoni koji postoje se ne primenjuju...

milos

pre 9 godina

Jedva cekam kraj ovog rezima i ove nakaradne tvorevinr koju neki jos zovu drzavom. Ako ce gradjani da placaju RTS, onda je RTS u OBAVEZI da podnosi mesecni izvestaj na sta je otisla svaka para, do poslednje. To vazi i za Vladu i poslanike posto njihovu verbalnu dijareju i cerebralnu onaniju po nasim glavama placamo mi, gradjani. Naravno, placaju ih i tzv biznismeni ali to me ne zanima. Platu na racun dobijaju od svih nas, a na ruke sta primaju i od koga me bas briga. I zasto se jug i jugoistok Srbije vecito ignorise? Za par godina bice cudo u politickom krugu dvojke zasto neko hoce da se otcepi. Pa i treba da se raspadne ovaj hidrocefalus od drzave. Svaka cast Vucicu, predano radi na tome. Botovi, kus!

bezimena

pre 9 godina

"Taksu će plaćati svi građani i pravna lica koja imaju strujomer..."

Koliko mi je poznato tv program se još uvek ne može gledati na strujomeru, tako da ovu glupost možete da okačite mačku o rep.



Da piše kako će taksu plaćati svi gradjani i pravna lica koja imaju tv prijemnik to bi bilo ispravno rečeno.

Kako bilo, nakon vanrednih izbora, koji će uskoro, novoj Vladi predstoji nepotreban posao, da čisti bljuvotine koje će ostati iza ove.

Johny...

pre 9 godina

Koji licemeri pa taksa je isto kao i porez ili bio koji drugi namet...sto bi rekli Turci harac... Hvale se time kao da kad uvedu taksu nece traziti 500 din. svaki mesec bukvalno ni za sta... Sramota...

Nuncaka021

pre 9 godina

Nama se sada donose zakoni koji su u skladu sa evropskim, ove zakone podzdravlja ceo svet, tako da nista lose ne vidim u dovodjenju istih, samo mogu da nam pomognu oko sprecavanja nekih stvari, koje su se radile godinama unazad!

Sopenhauer

pre 9 godina

A ko je ukinuo pa ponovo uveo pretplatu prethodnih 12 godina? Pa Demokrate, te iste Demokrate koje se sada bune protiv takse za tv pretplatu. Javni servis mora da se finasira preko pretplate, tj. takse. To je tako u svim zemljama EU, a mi ako tezimo istoj moramo da pratimo standarde.

baki

pre 9 godina

Donosenje novih zakona bilo je neophodno, jer oni koji su bili na snazi davno su prevazidjeni, a mi kao kandidat za clanstvo u EU moramo zakone da prilagodjavamo prema evropskim.

Oliver

pre 9 godina

Donošenje ovih zakona je u potpunosti neophodno i korisno za napredak naše zemlje u celosti. Aktuelna vlast se bori za slobodu medija, to je u više navrata i dokazala. Intenzivno se radi na suzbijanju cenzure, a to je definitivno najbitnije.

BOBANA - RU 44

pre 9 godina

Mislim da je vec krajnje vreme da se nasa opozicija koja gotovo da i ne postoji se ugleda na kako drzave u koruzenju i regionu kako se opozicija ponasa. Dajte vec jednom budite realni, budite jednom prava opozicija i postujte ono sto ova vlast dobro radi. Naravno imate puno pravo da kritikujete ono sto nije dobro, ali to mora biti utemeljeno na bazi cinjenica. Zakoni koji su doneti su reformski, demokratski i samo ce unaprediti oblasti iz kojih poticu.

Dejan R. Popovic, dipl. inz.

pre 9 godina

Sta su mediji?

Pod medijem se, u smislu Zakonu o javnom informisanju i medijima, naročito podrazumevaju dnevne i periodične novine, servis novinske agencije, radio-program i televizijski program i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su REGISTROVANI u Registru medija ... .

Mediji, u smislu ovog zakona nisu: platforme, poput internet foruma, društvenih mreža i drugih platformi koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova, niti bilo koja druga samostalna elektronska publikacija, poput blogova, veb-prezentacija i sličnih elektronskih prezentacija, OSIM AKO NISU REGISTROVANE u Registru medija ... .

Prema tome, Fejsbuk, Twiter i ostale društvene mreže, blogovi i forumi jesu mediji, po ovom zakonu, ukoliko su registrovaniI u Regustru medija.

POPAJ

pre 9 godina

Ovaj set medijskih zakona je skup pravih evropskih zakona koji nasu zemlju priblizavaju EU, i koji su podrzali svi relevantni faktori kako u Srbiji tako i u svetu....