Petak, 01.08.2014.

19:04

Evo kako se sveti srpska IT firma

Nakon što mesecima nisu isplatili dogovoreni novac IT kompaniji za izradu sajta, preduzeće “Bora Kečić” juče je dočekalo neprijatno iznenađenje.

Izvor: 24sata

Evo kako se sveti srpska IT firma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Diletanti na sve strane

pre 9 godina

Naš vrednosni sistem je poremećen mnogo više nego što sam mislila. Po većini ovde ispada da je problem kod onoga koji je radio sajt, a ne onoga koji nije platio. A bunite se kada vam poslodavac ne isplati platu za odrađeno radno vreme? Vidim da je sajt ponovo aktivan. Da li je rađen u Word-u ili nečem drugom, apsolutno nije bitno. Kupac je birao dobavljača i treba da plati za isporučeno. Ako nije hteo da potpiše ugovor, onda on nije profesionalac i ne može da se brani time da, recimo, nisu ispunjene usmeno dogovorene obaveze. Sajt očigledno postoji!

AlekS

pre 9 godina

Hmm... ovde amaterizam vrišti, a kako je već neko napisao, to loše za struku. Ako pogledate trenutnu stranicu "U izradi", rađena je u Word-u?!! Uzet je šablon sa w3layouts.com? Koji profesionalac to sebi dozvoljava?!?

Da je posao rađen kako treba, ugovor i sve već pomenuto, problem bi možda i bio pod kontrolom. Ovako, sve mi ovo liči na klince koji su ponudili 200€ da naprave sajt... a ni to ne znaju da urade kako treba. Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.
(Vlada, 2. avgust 2014 11:14)

Tebi nije problem sto ti neko nije platio nego sto nije "napisan" ugovor i sto je obavestenje napisano u "Wordu" a ne nekom "megasega" programu. Ugovor u Srbiji, kao sto vec i vrapci znaju, ne vredi ni papira na kojima je napisan. Dokaz za to su hiljade duplo prodatih stanova od kojih je svaki kupljen bankarskim kreditom, sve overeno sa svim mogucim pecatima, svih mogucih oblika.

Jedino sto je garancja da ne budete prevareni je da uzmete novac unapred. 25% od ugovorene svote pre pocetka "radova", sledecih 50% po dinamici napredovanja i 15% PRE ISPORUKE. 10% se ostavlja kao osiguranje klijentu da ce se otkloniti nedostaci, ako se pojave. Naravno, tih 10% si vec naplatio kroz prethodnih 90% ali ostavlja dobar utisak.

Vlada Rolovic

pre 9 godina

IT firma se ne sveti, ona samo ohrabruje partnera da ispuni preuzete obaveze.
Znate onu staru americku "tiho pricaj i nosi motku sa sobom".

profesionalac

pre 9 godina

@(Vlada, 2. avgust 2014 11:14) Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.

Pa takvi nisu zabrinuti jer rade samo za strance gde im je naplata posla momentalna i veoma visoka a jos nemoraju ikoga da mole,vuku za rukav,jure od vrata do vrata i da im klijent spusta cenu rada nekim cenkanjem da se slucajno nepredomisli i ode drugima.

Profesionalci obicno imaju i PEJPAL racun otvoren u svetu gde im omogucava da svoje sveze radove,ideje,dizajne,sajtove i sve drugo...odmah plasiraju na online svetske poznate trgovinske mreze i dnevnom masovnom prodajom profitiraju tako da jednom zaradom odmah mogu da kupe stan i dobar auto.

A ono sto treba da zabrine web programere u Srbiji nije da neki posao bude neisplacen, vec kako da bude naplacen od svakodnevne pojave ovakvih ponuda kojih su sve vise i vise na besplatnim internet oglasima dostupnim svima...pogledajte.

https://www.google.rs/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=izrada%20besplatnih%20sajtova

Simerijanac Anarhista

pre 9 godina

nazalost ovo se desava cesto, ne samo kod nas nego i u svetu. nacin na koji je ova "it firma" reagovala je krajnje neprofesionalan i, da je firma u americe mogla bi da popije tuzbu zbog toga i plati penale. oni su isporucili projekat iako nije placen. od tog trenutka njihov klijent je vlasnik sajta, a ne oni, i svako obaranje sajta je kradja.

ono sto su trebali da urade je da registruju sajt i domen na svoje ime, i da lepo stave u ugovoru da kljient postaje vlasnik sajta u trenutno kada izvrsi uplatu za celokupan projekat 100%. da su to uradili, u tom slucaju bi oni i dalje bili vlasnici sajta i mogli da kace na njega sta god zele sve dok klijent ne plati. ovako, samo su sebi natovarili jos veci problem.

AlekS

pre 9 godina

niti ste vi mnogo pametni a izgleda mi, ni taj vas klijent. vi ste zavrsili "projekat", izgleda, bez ugovora, specifikacije i, na kraju, bez potpisanog sertifikata o prijemu radova (Acceptance). uklonili ste sadrzaj sajta sa adrese koja pripada klijentu? taj sadrzaj nije vasa imovina, deco draga, vec imovina vlasnika adrese, vaseg klijenta. to sto ste vi uradili se sudu bez problema moze predstaviti kao hakovanje, unistavanje imovine (ne samo materijalne), sprecavanje i/ili otezavanje poslovanja i time neostvarivanje dobiti, itd. ...
(ja, 2. avgust 2014 09:01)

Haha, slusaj ovoga. Zbog ovakvih stvari u Srbiji neikonista ne moze da uradi. Lopov ti ne plati robu a ti ne smes da mu je uzmes nazad bez pitanja jer ga "ometas u poslu". Cenim da je ovo misljenje jednog od cuvenih pravnika sa "onih" fakulteta.

A u Nemackoj rade ovako: projektantska firma iz jedne strane zemlje ne isplacuje vec nekoliko plata zaposlenima koji su svi mahom iz te strane zemlje. Ima nesto i likalaca, Nemaca. Jedan zaposleni, iz te strane zemlje, jednog petka posle posla menja kompjuterske lozinke na svim kompjuterima, ukljucujuci i serveru. U ponedeljak niko nista ne moze da radi. Covek trazi zaostale plate za sve zaposlene, firma poziva policiju. Dolazi policijski staresina, u pitanju je Berlin 1994, i posto shvata u cemu je stvar, naredjuje zatvaranje firme, sa pecacenjem ulaznih vrata, zutom trakom i ostali. POGODITE KADA SU STILI NOVCI ?

iskustvo uci

pre 9 godina

Ovde se spominju ugovori i specifikacije, vi ste neki partijski web dizajneri, to sto vi spominjete jako lepo zvuci i u Srbiji se moze videti samo u filmovima. Domaci narucioci beze kao djavo od krsta ako treba nesto potpisati. Mozes da biras ili nista od posla ili da se uzdas na srecu.

@umpah, ima lep dokumentarac kako je propala firma Ritam and Hyes, slicno tako. Sve na posebne zelje, ajd zameni sada ovo, pa sada ono pa se probije rok, budzet... I tako vodeca firma propadne. A ovde je kao dobar dan da ti domaci marketing majstori, uglavnom napirlitane partijske zenskice prodaju filozofije kada je sve gotovo.

Dragan Jove Torbica

pre 9 godina

E pa tako je to kad vi Boskici mislite da to tako moze, nikome u drzavi ne lezu pare na vreme a vi bi da zivite i uzivate bez obzira na sve.
Pa to tako ne ide, ali jos ste mladi, naucicete vremenom gde zivite, a sve to jer su stariji Boskici tako udesili.

Vlada

pre 9 godina

Hmm... ovde amaterizam vrišti, a kako je već neko napisao, to loše za struku. Ako pogledate trenutnu stranicu "U izradi", rađena je u Word-u?!! Uzet je šablon sa w3layouts.com? Koji profesionalac to sebi dozvoljava?!?

Da je posao rađen kako treba, ugovor i sve već pomenuto, problem bi možda i bio pod kontrolom. Ovako, sve mi ovo liči na klince koji su ponudili 200€ da naprave sajt... a ni to ne znaju da urade kako treba. Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.

Zoran M.

pre 9 godina

Pre 3 godine sam zbog ovakvih stvari počeo praviti Ugovor o izradi web sajta te sam ga uspeo napraviti za jednu godinu te su njime obuhvaćene sve moguće stavke kao i ovakve situacije. Inače praktikujem da klijent, ako plaća u rate, prvu ratu plaća odmah po potpisivanju Ugovora a poslednju plaća pre puštanja web sajta u rad.
Ovakvih situacija (neplatiša) ima koliko oćete i nikad mi neće biti jasno zašto neki "poslovni" ljudi traže izradu sajta kad znaju d akubure sa novcem ili nemaju novca za poručenu uslugu.

monte-video

pre 9 godina

@ja... O kakvom ugovoru vi bre pričate kada se i dalje u ovoj državi plate isplaćuju na ruke, gde i dalje nema tendera i konkursa??? Niste vi odavde...! Onog trenutka kada se bude vrednovao ugovor, kada se preduzeće zatvori sudskom odlukom jer nisu sproveli tender i konkurs, tada će ova država biti PRAVNA i sigurnost u poslu će svi imati! Do tada, plivajte i preživljavajte.... A što se tiče @ja, on živi negde drugde gde je sve ovo normalno!

umpah

pre 9 godina

Pre vise godina sam radio sajt za britansku firmu, odbijali su da uplate ceo iznos jer sam kako su rekli probio rok. Rok jeste bio probijen, ali zato sto su oni svaki dan slali nove zahteve i izmene. Nakon sto sam poslao "goatse" mail na 10% mailova njihovih klijenata i pretio da cu svaki dan na sve adrese slati isti mail uplatili su ceo iznos.
Naravoucenije je da se ovo ne desava samo kod nas, zastitite se u startu tako sto cete jasno da definisete kad je posao gotov.

rh

pre 9 godina

na zalost mora ovako kad smo svi shvatili da nam je sudstvo go ..... i da im treba "vise od zivota" da rese i najednostavniji pravosudni problem

ja

pre 9 godina

niti ste vi mnogo pametni a izgleda mi, ni taj vas klijent. vi ste zavrsili "projekat", izgleda, bez ugovora, specifikacije i, na kraju, bez potpisanog sertifikata o prijemu radova (Acceptance). uklonili ste sadrzaj sajta sa adrese koja pripada klijentu? taj sadrzaj nije vasa imovina, deco draga, vec imovina vlasnika adrese, vaseg klijenta. to sto ste vi uradili se sudu bez problema moze predstaviti kao hakovanje, unistavanje imovine (ne samo materijalne), sprecavanje i/ili otezavanje poslovanja i time neostvarivanje dobiti, itd.
podrzavam vas u nastojanjima da naplatite svoj posao ali ovakvim postupcima, neprofesionalnoscu (naivnoscu, amaterizmom) u dogovaranju poslova (a po komentarima, niste jedini) degradirate svoju profesiju, spustate sami sebi cenu. cinite upravo ono sto su sebi ucinili gradjevinci i arhitekte: spustate prag minimalne cene i uslova poslivanja radom bez ugovora ili sa "labavim" ugovorima.
samo da dodam, kao neko ko za veliku svetsku telekomunikacionu kucu radi nabavku opreme i tehnoloskih usluga: nisam jos video ugovor o softverskim uslugama kraci od 30 strana, ne racunajuci anekse sa tehnickim i komercijalnim specifikacijama.

Dd

pre 9 godina

@ (bojan, 01. avgust 2014 20:50)

Kakvo "hakovanje" kad su mu oni administrirali sajt?

Inače, i lično sam se opekao što u izradi sajta, što softvera za razne firme i pojedince. I gasio sam sajtove, i brisao kod, i pretio tužbama sve da bih nekako izvukao svoje pare. U ovoj državi ni kod babe nema džabe, osim u ovoj struci. :(

Monopolista

pre 9 godina

Podrska za potez IT kompanije! Trebalo bi ispitati poslovannje doticne firme, mng je kriminalan kao i njihov odnos prema ljudima. Na sumnjiv nacina su dosli do nekoliko lokala u mom komsliluku(blok62) i poceli da ruse pregradne zidove, postavljaju kovane kapije ispred zgrade pregradjujuci prolaz komsijama, nadstresnice i sl. Na prijavu lokalnog odbornika, napali su ga preko zute stampe, pretili mu u pola noci, od zivota mu pakao napravili da bi na kraju istrajali po svome.

gogogo

pre 9 godina

Зато ја одавно радим веб дизајн за странце. Људи лепо плате и то фину кинту и никад проблема. Ови наши би сви хтели профи сајт за 100, 200€. Па не иде то тако.

McZ

pre 9 godina

Ja takve probleme rešavam suptilnije. S obzirom da sa većinom imam stalni mesečni angažman, ako uplata izostane u programu se na knjučnim mestima pojavljuje opskurna greška koja onemogućava ili otežava rad. A kad nazovu za intervenciju zahtevam prvo isplatu duga.

Ovako kako su ovi uradili mogu da dobiju tužbu.

Swedenonline

pre 9 godina

Domain name: borakecic.rs.
Domain status: Active
Registration date: 22.07.2008 07:49:26
Modification date: 24.06.2014 15:38:41
Expiration date: 22.07.2015 07:49:26
Registrar: BeotelNet-ISP d.o.o.

Owner: Bora Kečić AD
Address: Stevana Filipovića 113, Beograd, Serbia
ID Number: 17408003
Tax ID: 101017218

DNS: ns.beotel.net. - 
DNS: ns.beotel.rs. - 194.106.162.3

Administrative contact: Velimir Skočajić, Bora Kečić AD
Address: Pere Velimirovića 62, Beograd, Serbia

Technical contact: Velimir Skočajić, Bora Kečić AD
Address: Pere Velimirovića 62, Beograd, Serbia

Dakle, izmene od 24.6 ocigledno nisu izmirene. Cak i za zapadne norme je vreme fakture od 30 dana definitivno isteklo.

SerbiX

pre 9 godina

Još jedna slična situacija, za ugovoreni posao od dvadesetak dana, klijent je na veoma perfidan i bezobrazan način produžio izradu i posao na skoro dva meseca "izmeni i dodaj još samo ovo, čim završiš idem da izvršim uplatu" ili "ubaci ovih 100 artikala što sam ti poslao, čim vidim da si to uradio pare ti ležu na račun"...

http://www.estermoda.rs

Aj' Ti Sektor

pre 9 godina

Evo ti dobronamerna preporuka od kolega.

Ček lista kod ugovaranja poslova (bez obzira da li si fizičko ili pravno lice) je:

- dogovoriš posao
- napraviš specifikaciju šta su tražili
- potpišu specifikaciju
- napraviš ugovor pažljivo
- potpišete ugovor
- napraviš sajt
- potpišu zapisnik o isporučenoj "robi" i isporučiš
- čekaš da plate
- ne plate, pošalješ opomenu
- ne reaguju na opomenu, tužiš sudu
- brojiš pare.

Ukoliko imaš sve ovo gore pobrojano ne mora ni da se javlja na telefon. Sudu se predaje nalog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave i tu nema mnogo da se raspravlja. Sud u najvećem broju slučajeva samo da nalog da se skinu pare sa računa sa sve kamatom (koju ćeš naravno da tražiš). Neće oni onda ni da se spore jer znaju da su obrali zelen bostan u tom slučaju.

Ako nemaš sve ovo - eto ti za nauk da se ne ponovi.

Velibor

pre 9 godina

E kad se setim mog slucaja, posle 1god neplacanja, zapretim da cu ugasiti sajt, (ionako je isticao dimen i hosting), kad meni klijent, "dobro ajde platicu, ali da znas da ne volim kad me neko ucenjuje!"
Siti smo se isplakali od smeha u firmi i ugasili sajt i cekali uplatu :)

kolega web dizajner

pre 9 godina

A zasto firma koje je pravila sajt (da ne navodim ime sad) i potpisala se nema svoj sajt, tj linkovali su se prema domenu koji nisu ni registrovali... E zemljo Srbijo. Sve nomad do nomada :-)

bee

pre 9 godina

Ali zaboravljate.
OVO JE SRBIJA.
Ovde se nista ne placa na vreme i kako treba.
Srbi gledaju da se sto duze "voze" sa tudjim parama.
Treba da mole za svoj novac.
Eeee j...... Srbijo!

oda

pre 9 godina

Ljudi bre sta se maltretirate sa nasim raspalim trzistem. Jurite druga trzista, imate frilenserske sajtove gde za gotovo svaku struku ima po nesto. Klijenti iz celog sveta. Em' redovno placaju, em' su vece pare:
elance.com
odesk.com

xeno

pre 9 godina

hm... vec je drugi sadrzaj...
e sad...ne znam kako se to pravno gleda i ako oni vama nisu platili
ali cim ste neki sadrzaj postavili negde izgubili ste pravo da ga uklonite
zapravo uklanjanjem ste izvrshili ometanje rada prezentacije itd...

znachi cim neshto postavish na server klijenta nemash vishe pravo bez
izlichitog naloga i dozvole klijenta da brishesh ...

on prema tebi ima dug al to vishe nije tvoje nego njegovo ... samo ti nije platio :) ...

Милош

pre 9 godina

Радио сам као програмер код једног приватника, иначе и професора БУ. Дуговао нам је плату за 3-4 месеца и увек смишљао разлог зашто нема пара чак и када наплати посао. На крају смо шифровани цео код и отишли кућама: шифру је добио након исплате.

milan

pre 9 godina

ok ... ali drzava treba da stavi prst na celo cemu jij sluze sudovi.

sta ce biti ako sada ta firma pokrene postupak pred sudom za narusavanje ugleda i izmaklu dobit iz istog razloga a kao argument navede da nisu dovili pismenu ni sudsku opomenu.

zaboravljate da je kaznjivo uzimati pravdu u svoje ruke ... koliko god da ste u pravu.

zdravko

pre 9 godina

Kada ne platis telefon, iskljuce ti odlazne pozive, kada ne platis struju, iseku je, itd...
Zasto bi sa programerima bilo drugacije? Iskljuce ti sajt, jer dok ga ne platis nije tvoj.
I programeri treba od necega da zive.

xTx

pre 9 godina

Pa sto je najgore to je samo trenutno da se takvim bahatim neplatisama moze nauditi. Vlasnik sajta je uvek pravno lice, a administrator je neko koga on postavlja. Dovoljno je da sa hostingom gde je locirao sajt promeni ugovor i postavi novog administratora!

pr0gr4m3r

pre 9 godina

Svaka cast programerima. Lepo i kulturno receno.

Developeru je mozda bolje(pametnije) bilo da mu je samo bekapovao i izbrisao ceo kod i bazu i zapretio neplatisi da ce da mu ga vrati prilikom uplate.
A onda da mu da kod kad dobije svoj novac. I odmah razilazak, nema odrzavanja, nema vise razvoja - sa takvim ljudima ne vredi saradjivati.

Dva puta sam imao isti problem(kupac ne placa vec hoce da mi plati kad uradim jos nesto) i oba puta sam uzeo deo para koji sam mogao i prekinuo bilo kakvu saradnju...sad radim samo sa Amerima. Oni tacno znaju sta traze, traze mnogo ali i placaju na vreme.

p0zz svima normalnima

bojan

pre 9 godina

Po meni ne bi smeli da im hakuju sajt jer ih mogu tuziti za propuatenu dobit, otezavanje poslovanja i sl. Postoje drugi nacini da se to naplati, preko suda naravno. Kada bi ja svakom ko mi ne olati uzeo robu nastao bi haos. To sto su hakovali je ciat bezobrazluk.

Adminka

pre 9 godina

Mi, ITjevci nemamo ni njive, ni livade, nego znanje koje naplaćujemo, a bagra nije navikla da plaća znanje.
I mene povremeno zezaju slični, ali shvate da ne mogu dugo.

monte-video

pre 9 godina

Prijateljeva drugarica koja je pravila sajt za firmu indoprema, na sličan način su se osvetili pomenutoj firmi posle nekoliko meseca kuknjave, odugovlačenja, nedogovorenih ispravki. Napravili novi sajt s nekoliko rečenica gde su objasnili zašto ne radi sajt i uputstvo sledećem web programeru da traži novac unapred...

Treba bezati iz ove rupetine od drzave sto pre na vreme

pre 9 godina

Imao sam i ja slicnog pacijenta istina pre 5-6 godina covek je fudbalski menadzer u zacetku inace registrovani preduzetnik za trgovinu mladim fudbalskim talentima.Bio u pitanju kompletan sajt za kupovinu i prodaju mladih fudbalskih talenata sa juga Srbije ali kasnije je to uzelo maha i preko tog sajta sklapao ugovore i sa ostalim ex yu republikama Makedonijom,Bosnom,Hrvatskom cak i Kosovom,

Ukupno sto je platio od sajta je 25 puta 2 oko 50 evra koji je vec prvih 30 dana bio na top 10 pretrage kako u Srbiji tako i u Nemackoj za termine pretrage a sam sajt je jako lepo bio optimizovan.Ugovorena cena je bila 450 evra.Kompletan logotip,15 strana i na srpskom i na nemackom jeziku.

Ubrzo po lansiranju sajta preko tog sajta prodaje 2-3 dobra fudbalera iz Srbije"petlica" za koje nije platio ni dinara a koji su ga nasli isto preko mog sajta. za cirka 12 hiljade evra jednog u Nemackoj drugo u Francuskoj.

JA lepo sacekam molim"pare kada ce "? Kaze "sad ce".

Dolazi novim renom koji je kupio od mog sajta tacnije transakcija od mog sajta i kaze"Decko hoces ti da radis ili da se selis iz ovog grada"?

Srbinu od tada nista vise ne nudim.I da mi plati.Samo USA,Germany,France,Netherlands,England i Sweden.

I da mi plate isto kao u normalnim drzavama.Srbinu nista vise nemam nameru da radim.Ni za jedan jedini evro.Ni za hiljadu ni za deset hiljada evra.

referent

pre 9 godina

,,prvo registrujte firmu i onda vam NE MOGU NISTA,,

Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha
E sinko, očigledno ti nemaš registrovanu firmu, inače bi znao u Srbiji, kad radiš sa velikim sistemima kako se prolazi. Evo ja radim u takvoj firmi -u restrukturiranju , u nabavci. Čik ponudi nam nešto na odloženo, pa ćeš videti da je naplata i posle meseci kašnjenja, srećna naplata (ako naplatiš uopšte) . Nisu naravno ni privatne firme bolje, kupci nam isto duguju, duguju i duguju ... Samo što brže propadnu, pa to postane i ne naplativo (u prevodu ne treba im web site) :D

Nenad

pre 9 godina

AJMO PALJBA po svima FREELANCERI, prvo registrujte firmu i onda vam NE MOGU NISTA kao i ovim momcima, kada sam registrovao firmu NIJEDAN JEDINI klijent me nije mogao zeznuti. CIM pokusa odma pretim advokatima i ugovorom...


BRAVO MOMCI i DEVOJKE treba da se stane na put bahatim balkancima koji izrabljuju nas dizajnere i codere DOSTA VISHE

Nenad

pre 9 godina

AJMO PALJBA po svima FREELANCERI, prvo registrujte firmu i onda vam NE MOGU NISTA kao i ovim momcima, kada sam registrovao firmu NIJEDAN JEDINI klijent me nije mogao zeznuti. CIM pokusa odma pretim advokatima i ugovorom...


BRAVO MOMCI i DEVOJKE treba da se stane na put bahatim balkancima koji izrabljuju nas dizajnere i codere DOSTA VISHE

monte-video

pre 9 godina

Prijateljeva drugarica koja je pravila sajt za firmu indoprema, na sličan način su se osvetili pomenutoj firmi posle nekoliko meseca kuknjave, odugovlačenja, nedogovorenih ispravki. Napravili novi sajt s nekoliko rečenica gde su objasnili zašto ne radi sajt i uputstvo sledećem web programeru da traži novac unapred...

Aj' Ti Sektor

pre 9 godina

Evo ti dobronamerna preporuka od kolega.

Ček lista kod ugovaranja poslova (bez obzira da li si fizičko ili pravno lice) je:

- dogovoriš posao
- napraviš specifikaciju šta su tražili
- potpišu specifikaciju
- napraviš ugovor pažljivo
- potpišete ugovor
- napraviš sajt
- potpišu zapisnik o isporučenoj "robi" i isporučiš
- čekaš da plate
- ne plate, pošalješ opomenu
- ne reaguju na opomenu, tužiš sudu
- brojiš pare.

Ukoliko imaš sve ovo gore pobrojano ne mora ni da se javlja na telefon. Sudu se predaje nalog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave i tu nema mnogo da se raspravlja. Sud u najvećem broju slučajeva samo da nalog da se skinu pare sa računa sa sve kamatom (koju ćeš naravno da tražiš). Neće oni onda ni da se spore jer znaju da su obrali zelen bostan u tom slučaju.

Ako nemaš sve ovo - eto ti za nauk da se ne ponovi.

Treba bezati iz ove rupetine od drzave sto pre na vreme

pre 9 godina

Imao sam i ja slicnog pacijenta istina pre 5-6 godina covek je fudbalski menadzer u zacetku inace registrovani preduzetnik za trgovinu mladim fudbalskim talentima.Bio u pitanju kompletan sajt za kupovinu i prodaju mladih fudbalskih talenata sa juga Srbije ali kasnije je to uzelo maha i preko tog sajta sklapao ugovore i sa ostalim ex yu republikama Makedonijom,Bosnom,Hrvatskom cak i Kosovom,

Ukupno sto je platio od sajta je 25 puta 2 oko 50 evra koji je vec prvih 30 dana bio na top 10 pretrage kako u Srbiji tako i u Nemackoj za termine pretrage a sam sajt je jako lepo bio optimizovan.Ugovorena cena je bila 450 evra.Kompletan logotip,15 strana i na srpskom i na nemackom jeziku.

Ubrzo po lansiranju sajta preko tog sajta prodaje 2-3 dobra fudbalera iz Srbije"petlica" za koje nije platio ni dinara a koji su ga nasli isto preko mog sajta. za cirka 12 hiljade evra jednog u Nemackoj drugo u Francuskoj.

JA lepo sacekam molim"pare kada ce "? Kaze "sad ce".

Dolazi novim renom koji je kupio od mog sajta tacnije transakcija od mog sajta i kaze"Decko hoces ti da radis ili da se selis iz ovog grada"?

Srbinu od tada nista vise ne nudim.I da mi plati.Samo USA,Germany,France,Netherlands,England i Sweden.

I da mi plate isto kao u normalnim drzavama.Srbinu nista vise nemam nameru da radim.Ni za jedan jedini evro.Ni za hiljadu ni za deset hiljada evra.

Милош

pre 9 godina

Радио сам као програмер код једног приватника, иначе и професора БУ. Дуговао нам је плату за 3-4 месеца и увек смишљао разлог зашто нема пара чак и када наплати посао. На крају смо шифровани цео код и отишли кућама: шифру је добио након исплате.

Velibor

pre 9 godina

E kad se setim mog slucaja, posle 1god neplacanja, zapretim da cu ugasiti sajt, (ionako je isticao dimen i hosting), kad meni klijent, "dobro ajde platicu, ali da znas da ne volim kad me neko ucenjuje!"
Siti smo se isplakali od smeha u firmi i ugasili sajt i cekali uplatu :)

Adminka

pre 9 godina

Mi, ITjevci nemamo ni njive, ni livade, nego znanje koje naplaćujemo, a bagra nije navikla da plaća znanje.
I mene povremeno zezaju slični, ali shvate da ne mogu dugo.

zdravko

pre 9 godina

Kada ne platis telefon, iskljuce ti odlazne pozive, kada ne platis struju, iseku je, itd...
Zasto bi sa programerima bilo drugacije? Iskljuce ti sajt, jer dok ga ne platis nije tvoj.
I programeri treba od necega da zive.

bee

pre 9 godina

Ali zaboravljate.
OVO JE SRBIJA.
Ovde se nista ne placa na vreme i kako treba.
Srbi gledaju da se sto duze "voze" sa tudjim parama.
Treba da mole za svoj novac.
Eeee j...... Srbijo!

pr0gr4m3r

pre 9 godina

Svaka cast programerima. Lepo i kulturno receno.

Developeru je mozda bolje(pametnije) bilo da mu je samo bekapovao i izbrisao ceo kod i bazu i zapretio neplatisi da ce da mu ga vrati prilikom uplate.
A onda da mu da kod kad dobije svoj novac. I odmah razilazak, nema odrzavanja, nema vise razvoja - sa takvim ljudima ne vredi saradjivati.

Dva puta sam imao isti problem(kupac ne placa vec hoce da mi plati kad uradim jos nesto) i oba puta sam uzeo deo para koji sam mogao i prekinuo bilo kakvu saradnju...sad radim samo sa Amerima. Oni tacno znaju sta traze, traze mnogo ali i placaju na vreme.

p0zz svima normalnima

oda

pre 9 godina

Ljudi bre sta se maltretirate sa nasim raspalim trzistem. Jurite druga trzista, imate frilenserske sajtove gde za gotovo svaku struku ima po nesto. Klijenti iz celog sveta. Em' redovno placaju, em' su vece pare:
elance.com
odesk.com

referent

pre 9 godina

,,prvo registrujte firmu i onda vam NE MOGU NISTA,,

Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha
E sinko, očigledno ti nemaš registrovanu firmu, inače bi znao u Srbiji, kad radiš sa velikim sistemima kako se prolazi. Evo ja radim u takvoj firmi -u restrukturiranju , u nabavci. Čik ponudi nam nešto na odloženo, pa ćeš videti da je naplata i posle meseci kašnjenja, srećna naplata (ako naplatiš uopšte) . Nisu naravno ni privatne firme bolje, kupci nam isto duguju, duguju i duguju ... Samo što brže propadnu, pa to postane i ne naplativo (u prevodu ne treba im web site) :D

kolega web dizajner

pre 9 godina

A zasto firma koje je pravila sajt (da ne navodim ime sad) i potpisala se nema svoj sajt, tj linkovali su se prema domenu koji nisu ni registrovali... E zemljo Srbijo. Sve nomad do nomada :-)

milan

pre 9 godina

ok ... ali drzava treba da stavi prst na celo cemu jij sluze sudovi.

sta ce biti ako sada ta firma pokrene postupak pred sudom za narusavanje ugleda i izmaklu dobit iz istog razloga a kao argument navede da nisu dovili pismenu ni sudsku opomenu.

zaboravljate da je kaznjivo uzimati pravdu u svoje ruke ... koliko god da ste u pravu.

McZ

pre 9 godina

Ja takve probleme rešavam suptilnije. S obzirom da sa većinom imam stalni mesečni angažman, ako uplata izostane u programu se na knjučnim mestima pojavljuje opskurna greška koja onemogućava ili otežava rad. A kad nazovu za intervenciju zahtevam prvo isplatu duga.

Ovako kako su ovi uradili mogu da dobiju tužbu.

Monopolista

pre 9 godina

Podrska za potez IT kompanije! Trebalo bi ispitati poslovannje doticne firme, mng je kriminalan kao i njihov odnos prema ljudima. Na sumnjiv nacina su dosli do nekoliko lokala u mom komsliluku(blok62) i poceli da ruse pregradne zidove, postavljaju kovane kapije ispred zgrade pregradjujuci prolaz komsijama, nadstresnice i sl. Na prijavu lokalnog odbornika, napali su ga preko zute stampe, pretili mu u pola noci, od zivota mu pakao napravili da bi na kraju istrajali po svome.

Dd

pre 9 godina

@ (bojan, 01. avgust 2014 20:50)

Kakvo "hakovanje" kad su mu oni administrirali sajt?

Inače, i lično sam se opekao što u izradi sajta, što softvera za razne firme i pojedince. I gasio sam sajtove, i brisao kod, i pretio tužbama sve da bih nekako izvukao svoje pare. U ovoj državi ni kod babe nema džabe, osim u ovoj struci. :(

gogogo

pre 9 godina

Зато ја одавно радим веб дизајн за странце. Људи лепо плате и то фину кинту и никад проблема. Ови наши би сви хтели профи сајт за 100, 200€. Па не иде то тако.

ja

pre 9 godina

niti ste vi mnogo pametni a izgleda mi, ni taj vas klijent. vi ste zavrsili "projekat", izgleda, bez ugovora, specifikacije i, na kraju, bez potpisanog sertifikata o prijemu radova (Acceptance). uklonili ste sadrzaj sajta sa adrese koja pripada klijentu? taj sadrzaj nije vasa imovina, deco draga, vec imovina vlasnika adrese, vaseg klijenta. to sto ste vi uradili se sudu bez problema moze predstaviti kao hakovanje, unistavanje imovine (ne samo materijalne), sprecavanje i/ili otezavanje poslovanja i time neostvarivanje dobiti, itd.
podrzavam vas u nastojanjima da naplatite svoj posao ali ovakvim postupcima, neprofesionalnoscu (naivnoscu, amaterizmom) u dogovaranju poslova (a po komentarima, niste jedini) degradirate svoju profesiju, spustate sami sebi cenu. cinite upravo ono sto su sebi ucinili gradjevinci i arhitekte: spustate prag minimalne cene i uslova poslivanja radom bez ugovora ili sa "labavim" ugovorima.
samo da dodam, kao neko ko za veliku svetsku telekomunikacionu kucu radi nabavku opreme i tehnoloskih usluga: nisam jos video ugovor o softverskim uslugama kraci od 30 strana, ne racunajuci anekse sa tehnickim i komercijalnim specifikacijama.

xTx

pre 9 godina

Pa sto je najgore to je samo trenutno da se takvim bahatim neplatisama moze nauditi. Vlasnik sajta je uvek pravno lice, a administrator je neko koga on postavlja. Dovoljno je da sa hostingom gde je locirao sajt promeni ugovor i postavi novog administratora!

SerbiX

pre 9 godina

Još jedna slična situacija, za ugovoreni posao od dvadesetak dana, klijent je na veoma perfidan i bezobrazan način produžio izradu i posao na skoro dva meseca "izmeni i dodaj još samo ovo, čim završiš idem da izvršim uplatu" ili "ubaci ovih 100 artikala što sam ti poslao, čim vidim da si to uradio pare ti ležu na račun"...

http://www.estermoda.rs

umpah

pre 9 godina

Pre vise godina sam radio sajt za britansku firmu, odbijali su da uplate ceo iznos jer sam kako su rekli probio rok. Rok jeste bio probijen, ali zato sto su oni svaki dan slali nove zahteve i izmene. Nakon sto sam poslao "goatse" mail na 10% mailova njihovih klijenata i pretio da cu svaki dan na sve adrese slati isti mail uplatili su ceo iznos.
Naravoucenije je da se ovo ne desava samo kod nas, zastitite se u startu tako sto cete jasno da definisete kad je posao gotov.

Zoran M.

pre 9 godina

Pre 3 godine sam zbog ovakvih stvari počeo praviti Ugovor o izradi web sajta te sam ga uspeo napraviti za jednu godinu te su njime obuhvaćene sve moguće stavke kao i ovakve situacije. Inače praktikujem da klijent, ako plaća u rate, prvu ratu plaća odmah po potpisivanju Ugovora a poslednju plaća pre puštanja web sajta u rad.
Ovakvih situacija (neplatiša) ima koliko oćete i nikad mi neće biti jasno zašto neki "poslovni" ljudi traže izradu sajta kad znaju d akubure sa novcem ili nemaju novca za poručenu uslugu.

xeno

pre 9 godina

hm... vec je drugi sadrzaj...
e sad...ne znam kako se to pravno gleda i ako oni vama nisu platili
ali cim ste neki sadrzaj postavili negde izgubili ste pravo da ga uklonite
zapravo uklanjanjem ste izvrshili ometanje rada prezentacije itd...

znachi cim neshto postavish na server klijenta nemash vishe pravo bez
izlichitog naloga i dozvole klijenta da brishesh ...

on prema tebi ima dug al to vishe nije tvoje nego njegovo ... samo ti nije platio :) ...

Vlada Rolovic

pre 9 godina

IT firma se ne sveti, ona samo ohrabruje partnera da ispuni preuzete obaveze.
Znate onu staru americku "tiho pricaj i nosi motku sa sobom".

AlekS

pre 9 godina

niti ste vi mnogo pametni a izgleda mi, ni taj vas klijent. vi ste zavrsili "projekat", izgleda, bez ugovora, specifikacije i, na kraju, bez potpisanog sertifikata o prijemu radova (Acceptance). uklonili ste sadrzaj sajta sa adrese koja pripada klijentu? taj sadrzaj nije vasa imovina, deco draga, vec imovina vlasnika adrese, vaseg klijenta. to sto ste vi uradili se sudu bez problema moze predstaviti kao hakovanje, unistavanje imovine (ne samo materijalne), sprecavanje i/ili otezavanje poslovanja i time neostvarivanje dobiti, itd. ...
(ja, 2. avgust 2014 09:01)

Haha, slusaj ovoga. Zbog ovakvih stvari u Srbiji neikonista ne moze da uradi. Lopov ti ne plati robu a ti ne smes da mu je uzmes nazad bez pitanja jer ga "ometas u poslu". Cenim da je ovo misljenje jednog od cuvenih pravnika sa "onih" fakulteta.

A u Nemackoj rade ovako: projektantska firma iz jedne strane zemlje ne isplacuje vec nekoliko plata zaposlenima koji su svi mahom iz te strane zemlje. Ima nesto i likalaca, Nemaca. Jedan zaposleni, iz te strane zemlje, jednog petka posle posla menja kompjuterske lozinke na svim kompjuterima, ukljucujuci i serveru. U ponedeljak niko nista ne moze da radi. Covek trazi zaostale plate za sve zaposlene, firma poziva policiju. Dolazi policijski staresina, u pitanju je Berlin 1994, i posto shvata u cemu je stvar, naredjuje zatvaranje firme, sa pecacenjem ulaznih vrata, zutom trakom i ostali. POGODITE KADA SU STILI NOVCI ?

Swedenonline

pre 9 godina

Domain name: borakecic.rs.
Domain status: Active
Registration date: 22.07.2008 07:49:26
Modification date: 24.06.2014 15:38:41
Expiration date: 22.07.2015 07:49:26
Registrar: BeotelNet-ISP d.o.o.

Owner: Bora Kečić AD
Address: Stevana Filipovića 113, Beograd, Serbia
ID Number: 17408003
Tax ID: 101017218

DNS: ns.beotel.net. - 
DNS: ns.beotel.rs. - 194.106.162.3

Administrative contact: Velimir Skočajić, Bora Kečić AD
Address: Pere Velimirovića 62, Beograd, Serbia

Technical contact: Velimir Skočajić, Bora Kečić AD
Address: Pere Velimirovića 62, Beograd, Serbia

Dakle, izmene od 24.6 ocigledno nisu izmirene. Cak i za zapadne norme je vreme fakture od 30 dana definitivno isteklo.

rh

pre 9 godina

na zalost mora ovako kad smo svi shvatili da nam je sudstvo go ..... i da im treba "vise od zivota" da rese i najednostavniji pravosudni problem

monte-video

pre 9 godina

@ja... O kakvom ugovoru vi bre pričate kada se i dalje u ovoj državi plate isplaćuju na ruke, gde i dalje nema tendera i konkursa??? Niste vi odavde...! Onog trenutka kada se bude vrednovao ugovor, kada se preduzeće zatvori sudskom odlukom jer nisu sproveli tender i konkurs, tada će ova država biti PRAVNA i sigurnost u poslu će svi imati! Do tada, plivajte i preživljavajte.... A što se tiče @ja, on živi negde drugde gde je sve ovo normalno!

bojan

pre 9 godina

Po meni ne bi smeli da im hakuju sajt jer ih mogu tuziti za propuatenu dobit, otezavanje poslovanja i sl. Postoje drugi nacini da se to naplati, preko suda naravno. Kada bi ja svakom ko mi ne olati uzeo robu nastao bi haos. To sto su hakovali je ciat bezobrazluk.

AlekS

pre 9 godina

Hmm... ovde amaterizam vrišti, a kako je već neko napisao, to loše za struku. Ako pogledate trenutnu stranicu "U izradi", rađena je u Word-u?!! Uzet je šablon sa w3layouts.com? Koji profesionalac to sebi dozvoljava?!?

Da je posao rađen kako treba, ugovor i sve već pomenuto, problem bi možda i bio pod kontrolom. Ovako, sve mi ovo liči na klince koji su ponudili 200€ da naprave sajt... a ni to ne znaju da urade kako treba. Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.
(Vlada, 2. avgust 2014 11:14)

Tebi nije problem sto ti neko nije platio nego sto nije "napisan" ugovor i sto je obavestenje napisano u "Wordu" a ne nekom "megasega" programu. Ugovor u Srbiji, kao sto vec i vrapci znaju, ne vredi ni papira na kojima je napisan. Dokaz za to su hiljade duplo prodatih stanova od kojih je svaki kupljen bankarskim kreditom, sve overeno sa svim mogucim pecatima, svih mogucih oblika.

Jedino sto je garancja da ne budete prevareni je da uzmete novac unapred. 25% od ugovorene svote pre pocetka "radova", sledecih 50% po dinamici napredovanja i 15% PRE ISPORUKE. 10% se ostavlja kao osiguranje klijentu da ce se otkloniti nedostaci, ako se pojave. Naravno, tih 10% si vec naplatio kroz prethodnih 90% ali ostavlja dobar utisak.

Vlada

pre 9 godina

Hmm... ovde amaterizam vrišti, a kako je već neko napisao, to loše za struku. Ako pogledate trenutnu stranicu "U izradi", rađena je u Word-u?!! Uzet je šablon sa w3layouts.com? Koji profesionalac to sebi dozvoljava?!?

Da je posao rađen kako treba, ugovor i sve već pomenuto, problem bi možda i bio pod kontrolom. Ovako, sve mi ovo liči na klince koji su ponudili 200€ da naprave sajt... a ni to ne znaju da urade kako treba. Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.

profesionalac

pre 9 godina

@(Vlada, 2. avgust 2014 11:14) Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.

Pa takvi nisu zabrinuti jer rade samo za strance gde im je naplata posla momentalna i veoma visoka a jos nemoraju ikoga da mole,vuku za rukav,jure od vrata do vrata i da im klijent spusta cenu rada nekim cenkanjem da se slucajno nepredomisli i ode drugima.

Profesionalci obicno imaju i PEJPAL racun otvoren u svetu gde im omogucava da svoje sveze radove,ideje,dizajne,sajtove i sve drugo...odmah plasiraju na online svetske poznate trgovinske mreze i dnevnom masovnom prodajom profitiraju tako da jednom zaradom odmah mogu da kupe stan i dobar auto.

A ono sto treba da zabrine web programere u Srbiji nije da neki posao bude neisplacen, vec kako da bude naplacen od svakodnevne pojave ovakvih ponuda kojih su sve vise i vise na besplatnim internet oglasima dostupnim svima...pogledajte.

https://www.google.rs/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=izrada%20besplatnih%20sajtova

Dragan Jove Torbica

pre 9 godina

E pa tako je to kad vi Boskici mislite da to tako moze, nikome u drzavi ne lezu pare na vreme a vi bi da zivite i uzivate bez obzira na sve.
Pa to tako ne ide, ali jos ste mladi, naucicete vremenom gde zivite, a sve to jer su stariji Boskici tako udesili.

Simerijanac Anarhista

pre 9 godina

nazalost ovo se desava cesto, ne samo kod nas nego i u svetu. nacin na koji je ova "it firma" reagovala je krajnje neprofesionalan i, da je firma u americe mogla bi da popije tuzbu zbog toga i plati penale. oni su isporucili projekat iako nije placen. od tog trenutka njihov klijent je vlasnik sajta, a ne oni, i svako obaranje sajta je kradja.

ono sto su trebali da urade je da registruju sajt i domen na svoje ime, i da lepo stave u ugovoru da kljient postaje vlasnik sajta u trenutno kada izvrsi uplatu za celokupan projekat 100%. da su to uradili, u tom slucaju bi oni i dalje bili vlasnici sajta i mogli da kace na njega sta god zele sve dok klijent ne plati. ovako, samo su sebi natovarili jos veci problem.

iskustvo uci

pre 9 godina

Ovde se spominju ugovori i specifikacije, vi ste neki partijski web dizajneri, to sto vi spominjete jako lepo zvuci i u Srbiji se moze videti samo u filmovima. Domaci narucioci beze kao djavo od krsta ako treba nesto potpisati. Mozes da biras ili nista od posla ili da se uzdas na srecu.

@umpah, ima lep dokumentarac kako je propala firma Ritam and Hyes, slicno tako. Sve na posebne zelje, ajd zameni sada ovo, pa sada ono pa se probije rok, budzet... I tako vodeca firma propadne. A ovde je kao dobar dan da ti domaci marketing majstori, uglavnom napirlitane partijske zenskice prodaju filozofije kada je sve gotovo.

Diletanti na sve strane

pre 9 godina

Naš vrednosni sistem je poremećen mnogo više nego što sam mislila. Po većini ovde ispada da je problem kod onoga koji je radio sajt, a ne onoga koji nije platio. A bunite se kada vam poslodavac ne isplati platu za odrađeno radno vreme? Vidim da je sajt ponovo aktivan. Da li je rađen u Word-u ili nečem drugom, apsolutno nije bitno. Kupac je birao dobavljača i treba da plati za isporučeno. Ako nije hteo da potpiše ugovor, onda on nije profesionalac i ne može da se brani time da, recimo, nisu ispunjene usmeno dogovorene obaveze. Sajt očigledno postoji!

bojan

pre 9 godina

Po meni ne bi smeli da im hakuju sajt jer ih mogu tuziti za propuatenu dobit, otezavanje poslovanja i sl. Postoje drugi nacini da se to naplati, preko suda naravno. Kada bi ja svakom ko mi ne olati uzeo robu nastao bi haos. To sto su hakovali je ciat bezobrazluk.

xeno

pre 9 godina

hm... vec je drugi sadrzaj...
e sad...ne znam kako se to pravno gleda i ako oni vama nisu platili
ali cim ste neki sadrzaj postavili negde izgubili ste pravo da ga uklonite
zapravo uklanjanjem ste izvrshili ometanje rada prezentacije itd...

znachi cim neshto postavish na server klijenta nemash vishe pravo bez
izlichitog naloga i dozvole klijenta da brishesh ...

on prema tebi ima dug al to vishe nije tvoje nego njegovo ... samo ti nije platio :) ...

Nenad

pre 9 godina

AJMO PALJBA po svima FREELANCERI, prvo registrujte firmu i onda vam NE MOGU NISTA kao i ovim momcima, kada sam registrovao firmu NIJEDAN JEDINI klijent me nije mogao zeznuti. CIM pokusa odma pretim advokatima i ugovorom...


BRAVO MOMCI i DEVOJKE treba da se stane na put bahatim balkancima koji izrabljuju nas dizajnere i codere DOSTA VISHE

ja

pre 9 godina

niti ste vi mnogo pametni a izgleda mi, ni taj vas klijent. vi ste zavrsili "projekat", izgleda, bez ugovora, specifikacije i, na kraju, bez potpisanog sertifikata o prijemu radova (Acceptance). uklonili ste sadrzaj sajta sa adrese koja pripada klijentu? taj sadrzaj nije vasa imovina, deco draga, vec imovina vlasnika adrese, vaseg klijenta. to sto ste vi uradili se sudu bez problema moze predstaviti kao hakovanje, unistavanje imovine (ne samo materijalne), sprecavanje i/ili otezavanje poslovanja i time neostvarivanje dobiti, itd.
podrzavam vas u nastojanjima da naplatite svoj posao ali ovakvim postupcima, neprofesionalnoscu (naivnoscu, amaterizmom) u dogovaranju poslova (a po komentarima, niste jedini) degradirate svoju profesiju, spustate sami sebi cenu. cinite upravo ono sto su sebi ucinili gradjevinci i arhitekte: spustate prag minimalne cene i uslova poslivanja radom bez ugovora ili sa "labavim" ugovorima.
samo da dodam, kao neko ko za veliku svetsku telekomunikacionu kucu radi nabavku opreme i tehnoloskih usluga: nisam jos video ugovor o softverskim uslugama kraci od 30 strana, ne racunajuci anekse sa tehnickim i komercijalnim specifikacijama.

Vlada

pre 9 godina

Hmm... ovde amaterizam vrišti, a kako je već neko napisao, to loše za struku. Ako pogledate trenutnu stranicu "U izradi", rađena je u Word-u?!! Uzet je šablon sa w3layouts.com? Koji profesionalac to sebi dozvoljava?!?

Da je posao rađen kako treba, ugovor i sve već pomenuto, problem bi možda i bio pod kontrolom. Ovako, sve mi ovo liči na klince koji su ponudili 200€ da naprave sajt... a ni to ne znaju da urade kako treba. Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.

milan

pre 9 godina

ok ... ali drzava treba da stavi prst na celo cemu jij sluze sudovi.

sta ce biti ako sada ta firma pokrene postupak pred sudom za narusavanje ugleda i izmaklu dobit iz istog razloga a kao argument navede da nisu dovili pismenu ni sudsku opomenu.

zaboravljate da je kaznjivo uzimati pravdu u svoje ruke ... koliko god da ste u pravu.

Treba bezati iz ove rupetine od drzave sto pre na vreme

pre 9 godina

Imao sam i ja slicnog pacijenta istina pre 5-6 godina covek je fudbalski menadzer u zacetku inace registrovani preduzetnik za trgovinu mladim fudbalskim talentima.Bio u pitanju kompletan sajt za kupovinu i prodaju mladih fudbalskih talenata sa juga Srbije ali kasnije je to uzelo maha i preko tog sajta sklapao ugovore i sa ostalim ex yu republikama Makedonijom,Bosnom,Hrvatskom cak i Kosovom,

Ukupno sto je platio od sajta je 25 puta 2 oko 50 evra koji je vec prvih 30 dana bio na top 10 pretrage kako u Srbiji tako i u Nemackoj za termine pretrage a sam sajt je jako lepo bio optimizovan.Ugovorena cena je bila 450 evra.Kompletan logotip,15 strana i na srpskom i na nemackom jeziku.

Ubrzo po lansiranju sajta preko tog sajta prodaje 2-3 dobra fudbalera iz Srbije"petlica" za koje nije platio ni dinara a koji su ga nasli isto preko mog sajta. za cirka 12 hiljade evra jednog u Nemackoj drugo u Francuskoj.

JA lepo sacekam molim"pare kada ce "? Kaze "sad ce".

Dolazi novim renom koji je kupio od mog sajta tacnije transakcija od mog sajta i kaze"Decko hoces ti da radis ili da se selis iz ovog grada"?

Srbinu od tada nista vise ne nudim.I da mi plati.Samo USA,Germany,France,Netherlands,England i Sweden.

I da mi plate isto kao u normalnim drzavama.Srbinu nista vise nemam nameru da radim.Ni za jedan jedini evro.Ni za hiljadu ni za deset hiljada evra.

kolega web dizajner

pre 9 godina

A zasto firma koje je pravila sajt (da ne navodim ime sad) i potpisala se nema svoj sajt, tj linkovali su se prema domenu koji nisu ni registrovali... E zemljo Srbijo. Sve nomad do nomada :-)

Aj' Ti Sektor

pre 9 godina

Evo ti dobronamerna preporuka od kolega.

Ček lista kod ugovaranja poslova (bez obzira da li si fizičko ili pravno lice) je:

- dogovoriš posao
- napraviš specifikaciju šta su tražili
- potpišu specifikaciju
- napraviš ugovor pažljivo
- potpišete ugovor
- napraviš sajt
- potpišu zapisnik o isporučenoj "robi" i isporučiš
- čekaš da plate
- ne plate, pošalješ opomenu
- ne reaguju na opomenu, tužiš sudu
- brojiš pare.

Ukoliko imaš sve ovo gore pobrojano ne mora ni da se javlja na telefon. Sudu se predaje nalog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave i tu nema mnogo da se raspravlja. Sud u najvećem broju slučajeva samo da nalog da se skinu pare sa računa sa sve kamatom (koju ćeš naravno da tražiš). Neće oni onda ni da se spore jer znaju da su obrali zelen bostan u tom slučaju.

Ako nemaš sve ovo - eto ti za nauk da se ne ponovi.

bee

pre 9 godina

Ali zaboravljate.
OVO JE SRBIJA.
Ovde se nista ne placa na vreme i kako treba.
Srbi gledaju da se sto duze "voze" sa tudjim parama.
Treba da mole za svoj novac.
Eeee j...... Srbijo!

Simerijanac Anarhista

pre 9 godina

nazalost ovo se desava cesto, ne samo kod nas nego i u svetu. nacin na koji je ova "it firma" reagovala je krajnje neprofesionalan i, da je firma u americe mogla bi da popije tuzbu zbog toga i plati penale. oni su isporucili projekat iako nije placen. od tog trenutka njihov klijent je vlasnik sajta, a ne oni, i svako obaranje sajta je kradja.

ono sto su trebali da urade je da registruju sajt i domen na svoje ime, i da lepo stave u ugovoru da kljient postaje vlasnik sajta u trenutno kada izvrsi uplatu za celokupan projekat 100%. da su to uradili, u tom slucaju bi oni i dalje bili vlasnici sajta i mogli da kace na njega sta god zele sve dok klijent ne plati. ovako, samo su sebi natovarili jos veci problem.

xTx

pre 9 godina

Pa sto je najgore to je samo trenutno da se takvim bahatim neplatisama moze nauditi. Vlasnik sajta je uvek pravno lice, a administrator je neko koga on postavlja. Dovoljno je da sa hostingom gde je locirao sajt promeni ugovor i postavi novog administratora!

zdravko

pre 9 godina

Kada ne platis telefon, iskljuce ti odlazne pozive, kada ne platis struju, iseku je, itd...
Zasto bi sa programerima bilo drugacije? Iskljuce ti sajt, jer dok ga ne platis nije tvoj.
I programeri treba od necega da zive.

AlekS

pre 9 godina

niti ste vi mnogo pametni a izgleda mi, ni taj vas klijent. vi ste zavrsili "projekat", izgleda, bez ugovora, specifikacije i, na kraju, bez potpisanog sertifikata o prijemu radova (Acceptance). uklonili ste sadrzaj sajta sa adrese koja pripada klijentu? taj sadrzaj nije vasa imovina, deco draga, vec imovina vlasnika adrese, vaseg klijenta. to sto ste vi uradili se sudu bez problema moze predstaviti kao hakovanje, unistavanje imovine (ne samo materijalne), sprecavanje i/ili otezavanje poslovanja i time neostvarivanje dobiti, itd. ...
(ja, 2. avgust 2014 09:01)

Haha, slusaj ovoga. Zbog ovakvih stvari u Srbiji neikonista ne moze da uradi. Lopov ti ne plati robu a ti ne smes da mu je uzmes nazad bez pitanja jer ga "ometas u poslu". Cenim da je ovo misljenje jednog od cuvenih pravnika sa "onih" fakulteta.

A u Nemackoj rade ovako: projektantska firma iz jedne strane zemlje ne isplacuje vec nekoliko plata zaposlenima koji su svi mahom iz te strane zemlje. Ima nesto i likalaca, Nemaca. Jedan zaposleni, iz te strane zemlje, jednog petka posle posla menja kompjuterske lozinke na svim kompjuterima, ukljucujuci i serveru. U ponedeljak niko nista ne moze da radi. Covek trazi zaostale plate za sve zaposlene, firma poziva policiju. Dolazi policijski staresina, u pitanju je Berlin 1994, i posto shvata u cemu je stvar, naredjuje zatvaranje firme, sa pecacenjem ulaznih vrata, zutom trakom i ostali. POGODITE KADA SU STILI NOVCI ?

referent

pre 9 godina

,,prvo registrujte firmu i onda vam NE MOGU NISTA,,

Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha
E sinko, očigledno ti nemaš registrovanu firmu, inače bi znao u Srbiji, kad radiš sa velikim sistemima kako se prolazi. Evo ja radim u takvoj firmi -u restrukturiranju , u nabavci. Čik ponudi nam nešto na odloženo, pa ćeš videti da je naplata i posle meseci kašnjenja, srećna naplata (ako naplatiš uopšte) . Nisu naravno ni privatne firme bolje, kupci nam isto duguju, duguju i duguju ... Samo što brže propadnu, pa to postane i ne naplativo (u prevodu ne treba im web site) :D

Velibor

pre 9 godina

E kad se setim mog slucaja, posle 1god neplacanja, zapretim da cu ugasiti sajt, (ionako je isticao dimen i hosting), kad meni klijent, "dobro ajde platicu, ali da znas da ne volim kad me neko ucenjuje!"
Siti smo se isplakali od smeha u firmi i ugasili sajt i cekali uplatu :)

Swedenonline

pre 9 godina

Domain name: borakecic.rs.
Domain status: Active
Registration date: 22.07.2008 07:49:26
Modification date: 24.06.2014 15:38:41
Expiration date: 22.07.2015 07:49:26
Registrar: BeotelNet-ISP d.o.o.

Owner: Bora Kečić AD
Address: Stevana Filipovića 113, Beograd, Serbia
ID Number: 17408003
Tax ID: 101017218

DNS: ns.beotel.net. - 
DNS: ns.beotel.rs. - 194.106.162.3

Administrative contact: Velimir Skočajić, Bora Kečić AD
Address: Pere Velimirovića 62, Beograd, Serbia

Technical contact: Velimir Skočajić, Bora Kečić AD
Address: Pere Velimirovića 62, Beograd, Serbia

Dakle, izmene od 24.6 ocigledno nisu izmirene. Cak i za zapadne norme je vreme fakture od 30 dana definitivno isteklo.

Dragan Jove Torbica

pre 9 godina

E pa tako je to kad vi Boskici mislite da to tako moze, nikome u drzavi ne lezu pare na vreme a vi bi da zivite i uzivate bez obzira na sve.
Pa to tako ne ide, ali jos ste mladi, naucicete vremenom gde zivite, a sve to jer su stariji Boskici tako udesili.

monte-video

pre 9 godina

Prijateljeva drugarica koja je pravila sajt za firmu indoprema, na sličan način su se osvetili pomenutoj firmi posle nekoliko meseca kuknjave, odugovlačenja, nedogovorenih ispravki. Napravili novi sajt s nekoliko rečenica gde su objasnili zašto ne radi sajt i uputstvo sledećem web programeru da traži novac unapred...

oda

pre 9 godina

Ljudi bre sta se maltretirate sa nasim raspalim trzistem. Jurite druga trzista, imate frilenserske sajtove gde za gotovo svaku struku ima po nesto. Klijenti iz celog sveta. Em' redovno placaju, em' su vece pare:
elance.com
odesk.com

McZ

pre 9 godina

Ja takve probleme rešavam suptilnije. S obzirom da sa većinom imam stalni mesečni angažman, ako uplata izostane u programu se na knjučnim mestima pojavljuje opskurna greška koja onemogućava ili otežava rad. A kad nazovu za intervenciju zahtevam prvo isplatu duga.

Ovako kako su ovi uradili mogu da dobiju tužbu.

Dd

pre 9 godina

@ (bojan, 01. avgust 2014 20:50)

Kakvo "hakovanje" kad su mu oni administrirali sajt?

Inače, i lično sam se opekao što u izradi sajta, što softvera za razne firme i pojedince. I gasio sam sajtove, i brisao kod, i pretio tužbama sve da bih nekako izvukao svoje pare. U ovoj državi ni kod babe nema džabe, osim u ovoj struci. :(

Monopolista

pre 9 godina

Podrska za potez IT kompanije! Trebalo bi ispitati poslovannje doticne firme, mng je kriminalan kao i njihov odnos prema ljudima. Na sumnjiv nacina su dosli do nekoliko lokala u mom komsliluku(blok62) i poceli da ruse pregradne zidove, postavljaju kovane kapije ispred zgrade pregradjujuci prolaz komsijama, nadstresnice i sl. Na prijavu lokalnog odbornika, napali su ga preko zute stampe, pretili mu u pola noci, od zivota mu pakao napravili da bi na kraju istrajali po svome.

profesionalac

pre 9 godina

@(Vlada, 2. avgust 2014 11:14) Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.

Pa takvi nisu zabrinuti jer rade samo za strance gde im je naplata posla momentalna i veoma visoka a jos nemoraju ikoga da mole,vuku za rukav,jure od vrata do vrata i da im klijent spusta cenu rada nekim cenkanjem da se slucajno nepredomisli i ode drugima.

Profesionalci obicno imaju i PEJPAL racun otvoren u svetu gde im omogucava da svoje sveze radove,ideje,dizajne,sajtove i sve drugo...odmah plasiraju na online svetske poznate trgovinske mreze i dnevnom masovnom prodajom profitiraju tako da jednom zaradom odmah mogu da kupe stan i dobar auto.

A ono sto treba da zabrine web programere u Srbiji nije da neki posao bude neisplacen, vec kako da bude naplacen od svakodnevne pojave ovakvih ponuda kojih su sve vise i vise na besplatnim internet oglasima dostupnim svima...pogledajte.

https://www.google.rs/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=izrada%20besplatnih%20sajtova

Vlada Rolovic

pre 9 godina

IT firma se ne sveti, ona samo ohrabruje partnera da ispuni preuzete obaveze.
Znate onu staru americku "tiho pricaj i nosi motku sa sobom".

pr0gr4m3r

pre 9 godina

Svaka cast programerima. Lepo i kulturno receno.

Developeru je mozda bolje(pametnije) bilo da mu je samo bekapovao i izbrisao ceo kod i bazu i zapretio neplatisi da ce da mu ga vrati prilikom uplate.
A onda da mu da kod kad dobije svoj novac. I odmah razilazak, nema odrzavanja, nema vise razvoja - sa takvim ljudima ne vredi saradjivati.

Dva puta sam imao isti problem(kupac ne placa vec hoce da mi plati kad uradim jos nesto) i oba puta sam uzeo deo para koji sam mogao i prekinuo bilo kakvu saradnju...sad radim samo sa Amerima. Oni tacno znaju sta traze, traze mnogo ali i placaju na vreme.

p0zz svima normalnima

Милош

pre 9 godina

Радио сам као програмер код једног приватника, иначе и професора БУ. Дуговао нам је плату за 3-4 месеца и увек смишљао разлог зашто нема пара чак и када наплати посао. На крају смо шифровани цео код и отишли кућама: шифру је добио након исплате.

monte-video

pre 9 godina

@ja... O kakvom ugovoru vi bre pričate kada se i dalje u ovoj državi plate isplaćuju na ruke, gde i dalje nema tendera i konkursa??? Niste vi odavde...! Onog trenutka kada se bude vrednovao ugovor, kada se preduzeće zatvori sudskom odlukom jer nisu sproveli tender i konkurs, tada će ova država biti PRAVNA i sigurnost u poslu će svi imati! Do tada, plivajte i preživljavajte.... A što se tiče @ja, on živi negde drugde gde je sve ovo normalno!

Adminka

pre 9 godina

Mi, ITjevci nemamo ni njive, ni livade, nego znanje koje naplaćujemo, a bagra nije navikla da plaća znanje.
I mene povremeno zezaju slični, ali shvate da ne mogu dugo.

Zoran M.

pre 9 godina

Pre 3 godine sam zbog ovakvih stvari počeo praviti Ugovor o izradi web sajta te sam ga uspeo napraviti za jednu godinu te su njime obuhvaćene sve moguće stavke kao i ovakve situacije. Inače praktikujem da klijent, ako plaća u rate, prvu ratu plaća odmah po potpisivanju Ugovora a poslednju plaća pre puštanja web sajta u rad.
Ovakvih situacija (neplatiša) ima koliko oćete i nikad mi neće biti jasno zašto neki "poslovni" ljudi traže izradu sajta kad znaju d akubure sa novcem ili nemaju novca za poručenu uslugu.

AlekS

pre 9 godina

Hmm... ovde amaterizam vrišti, a kako je već neko napisao, to loše za struku. Ako pogledate trenutnu stranicu "U izradi", rađena je u Word-u?!! Uzet je šablon sa w3layouts.com? Koji profesionalac to sebi dozvoljava?!?

Da je posao rađen kako treba, ugovor i sve već pomenuto, problem bi možda i bio pod kontrolom. Ovako, sve mi ovo liči na klince koji su ponudili 200€ da naprave sajt... a ni to ne znaju da urade kako treba. Problem je što time samo obezvređuju prave web sajt profesionalce i dizajnere.
(Vlada, 2. avgust 2014 11:14)

Tebi nije problem sto ti neko nije platio nego sto nije "napisan" ugovor i sto je obavestenje napisano u "Wordu" a ne nekom "megasega" programu. Ugovor u Srbiji, kao sto vec i vrapci znaju, ne vredi ni papira na kojima je napisan. Dokaz za to su hiljade duplo prodatih stanova od kojih je svaki kupljen bankarskim kreditom, sve overeno sa svim mogucim pecatima, svih mogucih oblika.

Jedino sto je garancja da ne budete prevareni je da uzmete novac unapred. 25% od ugovorene svote pre pocetka "radova", sledecih 50% po dinamici napredovanja i 15% PRE ISPORUKE. 10% se ostavlja kao osiguranje klijentu da ce se otkloniti nedostaci, ako se pojave. Naravno, tih 10% si vec naplatio kroz prethodnih 90% ali ostavlja dobar utisak.

gogogo

pre 9 godina

Зато ја одавно радим веб дизајн за странце. Људи лепо плате и то фину кинту и никад проблема. Ови наши би сви хтели профи сајт за 100, 200€. Па не иде то тако.

rh

pre 9 godina

na zalost mora ovako kad smo svi shvatili da nam je sudstvo go ..... i da im treba "vise od zivota" da rese i najednostavniji pravosudni problem

SerbiX

pre 9 godina

Još jedna slična situacija, za ugovoreni posao od dvadesetak dana, klijent je na veoma perfidan i bezobrazan način produžio izradu i posao na skoro dva meseca "izmeni i dodaj još samo ovo, čim završiš idem da izvršim uplatu" ili "ubaci ovih 100 artikala što sam ti poslao, čim vidim da si to uradio pare ti ležu na račun"...

http://www.estermoda.rs

umpah

pre 9 godina

Pre vise godina sam radio sajt za britansku firmu, odbijali su da uplate ceo iznos jer sam kako su rekli probio rok. Rok jeste bio probijen, ali zato sto su oni svaki dan slali nove zahteve i izmene. Nakon sto sam poslao "goatse" mail na 10% mailova njihovih klijenata i pretio da cu svaki dan na sve adrese slati isti mail uplatili su ceo iznos.
Naravoucenije je da se ovo ne desava samo kod nas, zastitite se u startu tako sto cete jasno da definisete kad je posao gotov.

iskustvo uci

pre 9 godina

Ovde se spominju ugovori i specifikacije, vi ste neki partijski web dizajneri, to sto vi spominjete jako lepo zvuci i u Srbiji se moze videti samo u filmovima. Domaci narucioci beze kao djavo od krsta ako treba nesto potpisati. Mozes da biras ili nista od posla ili da se uzdas na srecu.

@umpah, ima lep dokumentarac kako je propala firma Ritam and Hyes, slicno tako. Sve na posebne zelje, ajd zameni sada ovo, pa sada ono pa se probije rok, budzet... I tako vodeca firma propadne. A ovde je kao dobar dan da ti domaci marketing majstori, uglavnom napirlitane partijske zenskice prodaju filozofije kada je sve gotovo.

Diletanti na sve strane

pre 9 godina

Naš vrednosni sistem je poremećen mnogo više nego što sam mislila. Po većini ovde ispada da je problem kod onoga koji je radio sajt, a ne onoga koji nije platio. A bunite se kada vam poslodavac ne isplati platu za odrađeno radno vreme? Vidim da je sajt ponovo aktivan. Da li je rađen u Word-u ili nečem drugom, apsolutno nije bitno. Kupac je birao dobavljača i treba da plati za isporučeno. Ako nije hteo da potpiše ugovor, onda on nije profesionalac i ne može da se brani time da, recimo, nisu ispunjene usmeno dogovorene obaveze. Sajt očigledno postoji!