Četvrtak, 31.07.2014.

08:42

Smanjili dozvoljenu brzinu, povećao se broj nesreća

Izvor: B92

Smanjili dozvoljenu brzinu, poveæao se broj nesreæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

fizicar

pre 9 godina

@ Nenad Lukic
,,Cak i da se 2 auta oba pri brzini 32Kmh sudare to je ekvivalent udara od 64Kmh u nepokretni objekt. ,,
Nenade, ako oba automobila idu 32km/h i da kazemo da su iste tezine,kod sudara oba primaju istu silu jer se oba guzvaju i rezultanta je kao da si
udario u zid sa 32km/h.Sabirale bi se brzine da recimo kola i zid idu
po 32km/h e onda bi na kola delovala sila kao da idu 64 km/h posto se zid ne bi guzvao i apsorbovao energiju.
Pozdrav

Zoran

pre 9 godina

Ja tvrdim da na putevima gde nema saobracaja gustog, gde je sve pravo i nenaseljeno, gde je auto malo jaci, manje od 80km na sat pravi vise nesreca nego 120 na sat. Eto ja u Americi cu da zaspim u autu od 3500 kubika i 300 konja na pravom putu , nigde duse okolo, pravo i maksimalno 80 na sat.

Nenad Lukic

pre 9 godina

"..Broj teskih saobracajnih udesa se povecao..". Nisam siguran sta smatraju teskim saobracajnim udesom pri brzini od 32Kmh. Da li je to udes sa povredjenim ljudima i povredama bilo kog stepena? Da li su to prelomi i teze ozlede? Smrt?
Cak i da se 2 auta oba pri brzini 32Kmh sudare to je ekvivalent udara od 64Kmh u nepokretni objekt. sigurnosni pojasevi potpuno obezbedjuju do brzine 50Kmh. O cemu se onda radi.

miodrag

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .
(Mladen, 31. jul 2014 12:55)

Vozila nisu fluid, od nekih drugih stvari zavisi kapacitet saobracajnica i raskrsnica, ako si zainteresovan za temu evo ti link pa prouci http://sjnavarro.files.wordpress.com/2008/08/highway_capacital_manual.pdf

Nikola

pre 9 godina

lazar@ U Irskoj su macije oci usrafljene na svim linijama na metar ipo/dva, sa obe strane puta, i po sredini. Sto stvara utisak kao da vozite po pisti. Vidljivost je do cak 150-200 metara, sa dobrim svetlima. Bocne trake su izrezbarene grubo, tako da kada naletite na nju, auto pocinje da zuji veoma glasno i vibrira, u slucaju da zaspite, moze da vas probudi/trgne. Osecaj voziti po takvim putevima je izvanredan ;-)

zenon

pre 9 godina

naravno i oni imaju svoje konsaltig agencije koji na osnovu kompjuterskih simulacija, i igrica smišljaju gluposti i serviraju nadležnima "fizibiliti" studije. ne vidim razlog zašto nisu ograničili brzinu na 20km/h ili 10. čak šta polako bi trebalo razmisliti i o vođenju obavezog trkača koji na određenoj udaljenosti ispred vozila trči mašući crvenom zastavom upozoravajuči ostale učesnike u nailasku automobila, naime takav je zakon bio na snazi u njihovom kraljevstu pre stotinak godina. tačno da i u nemačkoj imaju ograničenja na 30km/h, ali već u sporednim ulicama i između stambenih zgrada, gde si i onako na 100m od cilja.
sve u svemu, protraćili vreme, novać i ugrozoli živote ljudi zbog blesavih odluka. ako izuzmemo Srbiju (saobraćajna kultura tog nivoa ne postoji u rečniku), bezbednost ne zavisi od toga koliko brzo voziš, već KAKO

Milan

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .
(Mladen, 31. jul 2014 12:55)
Najbolje resenje,jos samo da ga primene.

Сава Мандић

pre 9 godina

Ограничење брзине као и контрола исте путем камера по путевима су као посебна тема обрађени у култној емисији Top Gear. Наравно, резултати су показали да безбедност саобраћаја није подигнута и да су, у ствари, добијени ефекти потпуно супротни. Сматрам да су у нашим условима, пресудни сасвим други фактори а пре свега вожња под дејством алкохола, умор и техничка неисправност возила. Ово последње бих чак ставио на прво место и сигуран сам да више од 50% возила у Србији не би прошло ванредни технички преглед због лоших гума или неисправних кочница. Са неисправним возилом и пијаним или уморним возачем, никакви прописи у смислу ограничења брзине не могу дати никакав ефекат. Осим тога, на заборављене знакови са ограничењем 20 на сат након завршених радова, можете наићи широм Србије који служе искључиво за пуњење буџета или џепова локалних чувара реда и закона..

Toma

pre 9 godina

Britanske vlasti su uvele ofraničenje na preporuku nekih saobraćajnih inženjera. Kako se smanjenje dozvoljene brzine kao loše, neka od istih inženjera traže objašnjenje zašto se to desilo?

Nebojša

pre 9 godina

Kod nas su ogrničenja brzine prečesta i mislim da to utiče na bezbednost. Ako pratite znake ograničenja koji se neprestano smenjuju, ne možete da obraćate pažnju na samu vožnju. Ne postoji vozač koji može u svakom trenutku da kaže koje je trnutno ograničenje.
Postoji znak sa ograničenjem od 80km posle koga dolazi znak sa ograničenjem od 40km - rastojanje 20 metara.

sasa

pre 9 godina

kao kad bi lecio kijavicu tako sto zapusis nos.

moze se to urediti ,ali treba to neko pametno da resi i da zakon bude isti za sve.

ovako samo pokusavaju da uzmu pare , kao i ono najavljeno smanjenje kolicine alkohola.nije problem onaj sa 0.3 nego onaj sa 1 a oni donose naopake zakone.

Milan

pre 9 godina

@Nemanja
Vozio sam i po nemackoj i po jos 20-tak evropskih drzava, dakle uzduz i popreko i tvrdim da obelezavanja puteva i ogranicavanja brzine nema nigde kao u Srbiji i bratskim joj zemljama. Tamo postoje zone usporenog saobracaja ali je svakom lako da shvati zasto je to potrebno, samo u srbiji ogranicenja stoje bez ikakvog povoda. Recimo pre dve nedelje u grckoj sam vozio prema drugom prstu, put prolazi kroz naseljena mesta ali je ogranicenje 70km/h a samo kod raskrsnica, semafora i na nepreglednijim mestima imate 50 km/h. U srbiji ceo put Sabac - Loznica je sa ogranicenjem 50km/h , cak i tamo gde su kuce po 100m od puta.

Zalutao...

pre 9 godina

@Nemanja

Ocigledno da posmatras saobracaj kao neki idealan sistem gde svi sve postuju, sto je nemoguce i nikad nece biti moguce, ni kod nas a i nigde u svetu.

Cinjenica je da ces svakim smanjenjem brzine smanjiti broj smrtnih slucajeva, ako SVI postuju pravila. Ako je ogranicenje 30, i svi voze

MA KOLIKO BILO CUDNO

pre 9 godina

Smanjenje brzine na odredjenim deonicama moze dovesti samo do - SUDARA! Ko zna da vozi, zna o cemu pricam. Za ove sto samo imaju dozvolu, zali Boze, oni to ne shvataju.

neccko

pre 9 godina

Mozda treba malo i razmisljati i o ogranicenjima brzine za razlicite kategorije vozila. Zamislite ogranicenje od 50 km/h, jedan obican auto i jednu cisternu punu goriva koje se krecu tom brzinom....Ko je opasniji kada napravi sudar? A niko nije krsio propise.... Hocu da kazem, da auto i ako ide 80 km/h je manje opasan u odnosu na cisternu, autobus sa decom, sleper .... koji vize 50 km/h

neccko

pre 9 godina

Postovanje ogranicenja brzine je presudno za bezbednost.... narocito u gradovima gde ima mnogo automobila
Danas je tehnologija toliko uznapredovala, da bi mogao da se napravi sistem elektronske kontrole ogranicenja brzine... Jednostavno, iz nekog "gradskog saobracajnog centra" se moze diktirati preko mobilnih mreza kojim delom grada se moze voziti kojom maksimalnom brzinom, pri cemu automobil slusa signal, i bez obzira koliko pritiskao papucica gasa i bez obzira da li imas 20 ili 520 konja, automobil ide 50 km/h (ili koliko je dozvoljeno) i gotovo.....

миодраг

pre 9 godina

(Johnny, 31. jul 2014 10:50)

Ево шта каже саобраћајна струка: Пешаци као рањива категорија учесника у саобраћају су веома угрожени, потребно је истаћи да с повећањем сударне брзине расте и ризик од настанка смртних последица:
• при брзини од 30 km/h гине 10% пешака;
• при брзини од 40 km/h гине 20% пешака;
• при брзини од 50 km/h гине 40% пешака;
• при брзини од 60 km/h гине 80% пешака;
• при брзини од 80 km/h шансе да пешак преживи су веома мале.
Одавде се може закључити зашто је брзина ограничена на 50 km/h у насељу, и 30 km/h у зони школе.

Smarty

pre 9 godina

Dzabe mi ovde razglabamo, kad nam resor saobracaja vode diletanti na svim nivoima. U Smederevu na pr. u glavnoj ulici koja ulazi u grad (mozete misliti koliko vozila prodje), "genijalno" su postavili usporivace ("lezece policajce") i to ako se ne varam ima ih cak 9 u par stotina metara. To bi isto bilo kao kada bi na Smederevskom putu, negde kod Malog mokrog luga postavili 9 lezecih policajaca. I zamislite onda divote od bezbednosti! Da ne pominjemo koliko stradalih trapova, lamela, kocnica, povecane potrosnje i sl.

Henri

pre 9 godina

Koji automobil može normalno da se vozi 30? Buba možda, Trabant, Peglica.
Ima drugih načina da se put učini bezbednijim, povećanje preglednosti, ograde, osvetljenje.. I 50 je tuga npr. na Novom Beogradu. Gde je ekološka svest, koliko se više troši goriva presporom vožnjom?

Nemanja

pre 9 godina

U prvi mah sam se iznenadio komentarima, a onda sam shvatio da su sasvim odgovarajući za trenutno stanje u Srbiji.
Prvo, sve sami stručnjaci. Iznositi neke ocene da smanjenje brzine ne doprinosi bezbednosti saobraćaja, a ne analizirati konkretno za koje mesto se to odnosi je vrlo površno. Naravno, bez adekvatne kaznene politike, nikakva ograničenja brzine neće pomoći.
Drugo, navodi se primer Nemačke i nekakvom principu da je cilj da se saobraćaj što brže odvija. Pa, u svakoj zemlji je to osnovni princip. To i nije neki poseban princip, već zdrav razum. A, i u toj istoj Nemačkoj postoje zone gde je maksimalna brzina 30km/h (Tempo-30-Zone). Šta ćemo sa tim? A, i probajte u toj istoj Nemačkoj da ne platite kaznu.
Treće, priča o stanju puteva i obeležavanju. Minimum jednom mesečno putujem nekom od magistrala u Srbiji i smatram da njihovo stanje nije odlično, ali da završava posao, a sporedni putevi su ti koji su zaista loši. Takođe, svaki od tih glavnih saobraćajnica je korektno obeležen. Poštujte to što je napisano i nema problema.
Četvrto, pristup smanjenju broja poginulih pešaka bezbednosnim merima na automibilima, a da ne razmišljamo previše o ograničenju brzine? Ha... Ha... Možda za 100 godina.
Peto, ni sam članak nije preteran informativan i temeljan, pa su možda i komentari zato takvi...
Možete mi pričati šta god želite, ali sam duboko ubeđen da je glavni uzrok saobraćajnih nesreća neprilagođena brzina, a to pre svega zbog loše kaznene politike i edukacije.

PSL

pre 9 godina

Ja bih ograničenje u gradovima stavio na 80km/h, a za prekoračenje te brzine makar i za kilometar na sat bih drao kaznama od po 200.000 dinara i više. I svuda kamere za snimanje brzine kretanja i kaznu salji u roku od dva dana. Kamere da prate i sve teške prekršaje tipa prolazak na crveno, nepropuštanje pešaka na pešačkom i takođe odmah kažnjavati i to oštro. Ovako samo usporavamo saobraćaj, ljudi su nervozniji, gleda se u brzinomer umesto u put i sl. a sa druge strane ludaci lete po 150 na sat kroz grad i nikom ništa. Mi pokušavamo da smanjenjem brzine kretanja smanjimo pravljenje drugih prekršaja, kao što su nepoštovanje svetlosne signalizacije, pešačkog prelaza, pune linije i još mnogih drugih. Oštro kažnjavaj prekršaje koji se čine, a brzinu pusti na miru, sami uslovi vožnje u gradu će je regulisati ako ti kazniš svaki auto koji pravi teške prekršaje.

Bre!

pre 9 godina

Kad neuki uzmu da uredjuju. Da da, i u Englesku ima neukih i lopova.
Preterano(nepotrebno) smanjenje brzine dovodi do povecanja broja dela bahate voznje i samim tim do povecanja broja nezgoda.

lol

pre 9 godina

Procitao sam da u jednoj USA drzavi nije postojalo ogranicenje brzino. Zbog pritiska morali su da uvedu. Ispostavilo se kao losa stvar, broj nesreca se uvecao. Spora voznja nije uvek i sigurna. Kad vozis na Novom beogradu 50km/h to je smesno, dok centar i slavija to je puno. Treba uvesti prilagodljiva ogranicenja u gradu, ne fiksna. Znaci negde u gradu da se vozi 30, negde 50, 60, 70, 80, 120...
Ima toga u Beogradu ali ne na realnom nivou.

Mladen

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .

PGF

pre 9 godina

Problem je u tome što se ograničenja brzine ne poštuju. Ja stvarno poštujem svako ograničenje, ali se zato iza mene stvori kolona vozila koji mi blicaju da idem brže, sviraju, prete mi prstom pri obilaženju, a kamioni sa prikolicom ponekad skrenu pri obilaženju tako da me obiđu tek za milimetar, u znak protesta. Na taj način, poštujući propise, ja ugrožavam bezbednost svoje porodice i samo čekam kad će mi neko zapucati na auto što poštujem ograničenja ili vozim 60 tamo gde je dozvoljeno 70 ili 80kmh. Uskoro ću o tome da snimim amaterski video klip pa ću postaviti na youtube.

Ja jesam malo stariji čika i u moje vreme ograničenja su bila samo u naseljenim mestima (60kmh), a van naselja, svako je vozio koliko auto može da mu razvije, bez bojazni od kažnjavanja jer ograničenja nisu postojala. Takođe, pešački prelazi su postojali da bi pešaci znali gde smeju da pređu ulicu, a ne da bi se ometao saobraćaj. Danas, vezan, preplašen od policije i kaznenih poena, kao i nabildovanih debelovratih likova u džipovima kojima smetam što sam izašao iz kuće, sa upaljenim svetlima u po bela dana, sa gepekom prepunim kompleta prve pomoći, sijalica, sajli, alata, svetlećih prsluka i aparata za gašenje požara - sedam za volan samo kad sam baš primoran.

Da ne govorim o punim linijama koje se protežu po savršeno preglednom putu i po 5-6 kilometara bez prestanka.

Dragan

pre 9 godina

Logicno je da i prespora voznja ugrozava saobracaj.Ko sporo vozi svi zele da ga preteknu cak i nesigurno jer im spora voznja stvara nervozu,prave se kolone...

Bojan

pre 9 godina

Ja na nekim deonicama u gradu svesno krsim ogranicenje zato sto zeleni talas na semaforima nije uskladjen sa ogranicenjem.

Bulevar Kralja Aleksandra, Sarajevska, bulevari na nbg... Svima je zeleni talas nastelovan na kretanje brzinom od 60-66 km/h, a ako vozis 50 km/h garantovano te hvataju semafori.

lazar

pre 9 godina

kod nas bi prvo trebalo naterati putare da obeleže put. Ako kod nas voziš lokalnim putevima po kiši i noću nemaš predstavu kuda ide put, gde je krivina i sl. Ako si u Madjarskoj vidiš kilometar napred. Znači može da se uradi.

Vladica

pre 9 godina

A da neko razmisli malo kako tako nerealno nisko ograničenje dovodi do povećanja gužve na saobraćajnici kao i povećane nervoze vozača jer moraju da voze sporije nego što bi invalidskim kolicima išli?!
Kola sve bezbednija u konstrukcionom pogledu i za vozače i za eventualne pešake na koja bi mogli naleteti, kočnice sve efikasnije a dozvoljena brzina se sve više i više smanjuje? Čekam samo kada će napraviti znak da vozač mora da izađe i gura auto na nekoj deonici.

Milan

pre 9 godina

Naravno, sto manje brzine veca guzva i vise nervoze. Slicno su prolazile i sve takve mere u Srbiji. Da li je mozda resenje zabraniti saobracaj, onda sigurno niko nece poginuti?
Treba usvojiti nemacki model gde je sve podredjeno sto brzem ali bezbednom protoku saobracaja a onda efikasno kaznjavati one koji krse tako postavljena pravila. Nije cilj kazniti nekoga zato sto vozi 50km/h gde je ogranicenje 40 jer on nije opasan vec onog sto vozi 100 ili kao sto smo u nesreci u NS videli cak 160km/h u sred grada!

Johnny

pre 9 godina

Apsolutno podržavam komentar Vladice! Činjenica je da je u naseljenim mestima u Srbiji smanjeno ograničenje brzine (sa 60 km/h na 50km/h) samo zbog "efikasnije naplate kazni" tj. otimanja novca "običnim smrtnicima", jer pomenuto smanjenje nije donelo ništa bolje u saobraćaju, naprotiv...!

Posebna priča su različiti aršini za različite ljude - mene zaustavi "čika milicajac" jer sam vozio 59 km/h i tretira me kao "nasilnika u saobraćaju", a pored nas proleti crni AUDI A6 sa zatamnjenim staklima, brzinom oko 100 km/h i njega ne zaustavi pod izgovorom da "ko zna, ko vozi taj AUDI?!"... SRAMOTNO I TUŽNO!!!

Vladica

pre 9 godina

A da neko razmisli malo kako tako nerealno nisko ograničenje dovodi do povećanja gužve na saobraćajnici kao i povećane nervoze vozača jer moraju da voze sporije nego što bi invalidskim kolicima išli?!
Kola sve bezbednija u konstrukcionom pogledu i za vozače i za eventualne pešake na koja bi mogli naleteti, kočnice sve efikasnije a dozvoljena brzina se sve više i više smanjuje? Čekam samo kada će napraviti znak da vozač mora da izađe i gura auto na nekoj deonici.

Johnny

pre 9 godina

Apsolutno podržavam komentar Vladice! Činjenica je da je u naseljenim mestima u Srbiji smanjeno ograničenje brzine (sa 60 km/h na 50km/h) samo zbog "efikasnije naplate kazni" tj. otimanja novca "običnim smrtnicima", jer pomenuto smanjenje nije donelo ništa bolje u saobraćaju, naprotiv...!

Posebna priča su različiti aršini za različite ljude - mene zaustavi "čika milicajac" jer sam vozio 59 km/h i tretira me kao "nasilnika u saobraćaju", a pored nas proleti crni AUDI A6 sa zatamnjenim staklima, brzinom oko 100 km/h i njega ne zaustavi pod izgovorom da "ko zna, ko vozi taj AUDI?!"... SRAMOTNO I TUŽNO!!!

PGF

pre 9 godina

Problem je u tome što se ograničenja brzine ne poštuju. Ja stvarno poštujem svako ograničenje, ali se zato iza mene stvori kolona vozila koji mi blicaju da idem brže, sviraju, prete mi prstom pri obilaženju, a kamioni sa prikolicom ponekad skrenu pri obilaženju tako da me obiđu tek za milimetar, u znak protesta. Na taj način, poštujući propise, ja ugrožavam bezbednost svoje porodice i samo čekam kad će mi neko zapucati na auto što poštujem ograničenja ili vozim 60 tamo gde je dozvoljeno 70 ili 80kmh. Uskoro ću o tome da snimim amaterski video klip pa ću postaviti na youtube.

Ja jesam malo stariji čika i u moje vreme ograničenja su bila samo u naseljenim mestima (60kmh), a van naselja, svako je vozio koliko auto može da mu razvije, bez bojazni od kažnjavanja jer ograničenja nisu postojala. Takođe, pešački prelazi su postojali da bi pešaci znali gde smeju da pređu ulicu, a ne da bi se ometao saobraćaj. Danas, vezan, preplašen od policije i kaznenih poena, kao i nabildovanih debelovratih likova u džipovima kojima smetam što sam izašao iz kuće, sa upaljenim svetlima u po bela dana, sa gepekom prepunim kompleta prve pomoći, sijalica, sajli, alata, svetlećih prsluka i aparata za gašenje požara - sedam za volan samo kad sam baš primoran.

Da ne govorim o punim linijama koje se protežu po savršeno preglednom putu i po 5-6 kilometara bez prestanka.

Dragan

pre 9 godina

Logicno je da i prespora voznja ugrozava saobracaj.Ko sporo vozi svi zele da ga preteknu cak i nesigurno jer im spora voznja stvara nervozu,prave se kolone...

Milan

pre 9 godina

Naravno, sto manje brzine veca guzva i vise nervoze. Slicno su prolazile i sve takve mere u Srbiji. Da li je mozda resenje zabraniti saobracaj, onda sigurno niko nece poginuti?
Treba usvojiti nemacki model gde je sve podredjeno sto brzem ali bezbednom protoku saobracaja a onda efikasno kaznjavati one koji krse tako postavljena pravila. Nije cilj kazniti nekoga zato sto vozi 50km/h gde je ogranicenje 40 jer on nije opasan vec onog sto vozi 100 ili kao sto smo u nesreci u NS videli cak 160km/h u sred grada!

Bojan

pre 9 godina

Ja na nekim deonicama u gradu svesno krsim ogranicenje zato sto zeleni talas na semaforima nije uskladjen sa ogranicenjem.

Bulevar Kralja Aleksandra, Sarajevska, bulevari na nbg... Svima je zeleni talas nastelovan na kretanje brzinom od 60-66 km/h, a ako vozis 50 km/h garantovano te hvataju semafori.

lazar

pre 9 godina

kod nas bi prvo trebalo naterati putare da obeleže put. Ako kod nas voziš lokalnim putevima po kiši i noću nemaš predstavu kuda ide put, gde je krivina i sl. Ako si u Madjarskoj vidiš kilometar napred. Znači može da se uradi.

lol

pre 9 godina

Procitao sam da u jednoj USA drzavi nije postojalo ogranicenje brzino. Zbog pritiska morali su da uvedu. Ispostavilo se kao losa stvar, broj nesreca se uvecao. Spora voznja nije uvek i sigurna. Kad vozis na Novom beogradu 50km/h to je smesno, dok centar i slavija to je puno. Treba uvesti prilagodljiva ogranicenja u gradu, ne fiksna. Znaci negde u gradu da se vozi 30, negde 50, 60, 70, 80, 120...
Ima toga u Beogradu ali ne na realnom nivou.

Mladen

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .

Henri

pre 9 godina

Koji automobil može normalno da se vozi 30? Buba možda, Trabant, Peglica.
Ima drugih načina da se put učini bezbednijim, povećanje preglednosti, ograde, osvetljenje.. I 50 je tuga npr. na Novom Beogradu. Gde je ekološka svest, koliko se više troši goriva presporom vožnjom?

Smarty

pre 9 godina

Dzabe mi ovde razglabamo, kad nam resor saobracaja vode diletanti na svim nivoima. U Smederevu na pr. u glavnoj ulici koja ulazi u grad (mozete misliti koliko vozila prodje), "genijalno" su postavili usporivace ("lezece policajce") i to ako se ne varam ima ih cak 9 u par stotina metara. To bi isto bilo kao kada bi na Smederevskom putu, negde kod Malog mokrog luga postavili 9 lezecih policajaca. I zamislite onda divote od bezbednosti! Da ne pominjemo koliko stradalih trapova, lamela, kocnica, povecane potrosnje i sl.

PSL

pre 9 godina

Ja bih ograničenje u gradovima stavio na 80km/h, a za prekoračenje te brzine makar i za kilometar na sat bih drao kaznama od po 200.000 dinara i više. I svuda kamere za snimanje brzine kretanja i kaznu salji u roku od dva dana. Kamere da prate i sve teške prekršaje tipa prolazak na crveno, nepropuštanje pešaka na pešačkom i takođe odmah kažnjavati i to oštro. Ovako samo usporavamo saobraćaj, ljudi su nervozniji, gleda se u brzinomer umesto u put i sl. a sa druge strane ludaci lete po 150 na sat kroz grad i nikom ništa. Mi pokušavamo da smanjenjem brzine kretanja smanjimo pravljenje drugih prekršaja, kao što su nepoštovanje svetlosne signalizacije, pešačkog prelaza, pune linije i još mnogih drugih. Oštro kažnjavaj prekršaje koji se čine, a brzinu pusti na miru, sami uslovi vožnje u gradu će je regulisati ako ti kazniš svaki auto koji pravi teške prekršaje.

Nemanja

pre 9 godina

U prvi mah sam se iznenadio komentarima, a onda sam shvatio da su sasvim odgovarajući za trenutno stanje u Srbiji.
Prvo, sve sami stručnjaci. Iznositi neke ocene da smanjenje brzine ne doprinosi bezbednosti saobraćaja, a ne analizirati konkretno za koje mesto se to odnosi je vrlo površno. Naravno, bez adekvatne kaznene politike, nikakva ograničenja brzine neće pomoći.
Drugo, navodi se primer Nemačke i nekakvom principu da je cilj da se saobraćaj što brže odvija. Pa, u svakoj zemlji je to osnovni princip. To i nije neki poseban princip, već zdrav razum. A, i u toj istoj Nemačkoj postoje zone gde je maksimalna brzina 30km/h (Tempo-30-Zone). Šta ćemo sa tim? A, i probajte u toj istoj Nemačkoj da ne platite kaznu.
Treće, priča o stanju puteva i obeležavanju. Minimum jednom mesečno putujem nekom od magistrala u Srbiji i smatram da njihovo stanje nije odlično, ali da završava posao, a sporedni putevi su ti koji su zaista loši. Takođe, svaki od tih glavnih saobraćajnica je korektno obeležen. Poštujte to što je napisano i nema problema.
Četvrto, pristup smanjenju broja poginulih pešaka bezbednosnim merima na automibilima, a da ne razmišljamo previše o ograničenju brzine? Ha... Ha... Možda za 100 godina.
Peto, ni sam članak nije preteran informativan i temeljan, pa su možda i komentari zato takvi...
Možete mi pričati šta god želite, ali sam duboko ubeđen da je glavni uzrok saobraćajnih nesreća neprilagođena brzina, a to pre svega zbog loše kaznene politike i edukacije.

Bre!

pre 9 godina

Kad neuki uzmu da uredjuju. Da da, i u Englesku ima neukih i lopova.
Preterano(nepotrebno) smanjenje brzine dovodi do povecanja broja dela bahate voznje i samim tim do povecanja broja nezgoda.

Milan

pre 9 godina

@Nemanja
Vozio sam i po nemackoj i po jos 20-tak evropskih drzava, dakle uzduz i popreko i tvrdim da obelezavanja puteva i ogranicavanja brzine nema nigde kao u Srbiji i bratskim joj zemljama. Tamo postoje zone usporenog saobracaja ali je svakom lako da shvati zasto je to potrebno, samo u srbiji ogranicenja stoje bez ikakvog povoda. Recimo pre dve nedelje u grckoj sam vozio prema drugom prstu, put prolazi kroz naseljena mesta ali je ogranicenje 70km/h a samo kod raskrsnica, semafora i na nepreglednijim mestima imate 50 km/h. U srbiji ceo put Sabac - Loznica je sa ogranicenjem 50km/h , cak i tamo gde su kuce po 100m od puta.

миодраг

pre 9 godina

(Johnny, 31. jul 2014 10:50)

Ево шта каже саобраћајна струка: Пешаци као рањива категорија учесника у саобраћају су веома угрожени, потребно је истаћи да с повећањем сударне брзине расте и ризик од настанка смртних последица:
• при брзини од 30 km/h гине 10% пешака;
• при брзини од 40 km/h гине 20% пешака;
• при брзини од 50 km/h гине 40% пешака;
• при брзини од 60 km/h гине 80% пешака;
• при брзини од 80 km/h шансе да пешак преживи су веома мале.
Одавде се може закључити зашто је брзина ограничена на 50 km/h у насељу, и 30 km/h у зони школе.

Nebojša

pre 9 godina

Kod nas su ogrničenja brzine prečesta i mislim da to utiče na bezbednost. Ako pratite znake ograničenja koji se neprestano smenjuju, ne možete da obraćate pažnju na samu vožnju. Ne postoji vozač koji može u svakom trenutku da kaže koje je trnutno ograničenje.
Postoji znak sa ograničenjem od 80km posle koga dolazi znak sa ograničenjem od 40km - rastojanje 20 metara.

Nikola

pre 9 godina

lazar@ U Irskoj su macije oci usrafljene na svim linijama na metar ipo/dva, sa obe strane puta, i po sredini. Sto stvara utisak kao da vozite po pisti. Vidljivost je do cak 150-200 metara, sa dobrim svetlima. Bocne trake su izrezbarene grubo, tako da kada naletite na nju, auto pocinje da zuji veoma glasno i vibrira, u slucaju da zaspite, moze da vas probudi/trgne. Osecaj voziti po takvim putevima je izvanredan ;-)

fizicar

pre 9 godina

@ Nenad Lukic
,,Cak i da se 2 auta oba pri brzini 32Kmh sudare to je ekvivalent udara od 64Kmh u nepokretni objekt. ,,
Nenade, ako oba automobila idu 32km/h i da kazemo da su iste tezine,kod sudara oba primaju istu silu jer se oba guzvaju i rezultanta je kao da si
udario u zid sa 32km/h.Sabirale bi se brzine da recimo kola i zid idu
po 32km/h e onda bi na kola delovala sila kao da idu 64 km/h posto se zid ne bi guzvao i apsorbovao energiju.
Pozdrav

Сава Мандић

pre 9 godina

Ограничење брзине као и контрола исте путем камера по путевима су као посебна тема обрађени у култној емисији Top Gear. Наравно, резултати су показали да безбедност саобраћаја није подигнута и да су, у ствари, добијени ефекти потпуно супротни. Сматрам да су у нашим условима, пресудни сасвим други фактори а пре свега вожња под дејством алкохола, умор и техничка неисправност возила. Ово последње бих чак ставио на прво место и сигуран сам да више од 50% возила у Србији не би прошло ванредни технички преглед због лоших гума или неисправних кочница. Са неисправним возилом и пијаним или уморним возачем, никакви прописи у смислу ограничења брзине не могу дати никакав ефекат. Осим тога, на заборављене знакови са ограничењем 20 на сат након завршених радова, можете наићи широм Србије који служе искључиво за пуњење буџета или џепова локалних чувара реда и закона..

zenon

pre 9 godina

naravno i oni imaju svoje konsaltig agencije koji na osnovu kompjuterskih simulacija, i igrica smišljaju gluposti i serviraju nadležnima "fizibiliti" studije. ne vidim razlog zašto nisu ograničili brzinu na 20km/h ili 10. čak šta polako bi trebalo razmisliti i o vođenju obavezog trkača koji na određenoj udaljenosti ispred vozila trči mašući crvenom zastavom upozoravajuči ostale učesnike u nailasku automobila, naime takav je zakon bio na snazi u njihovom kraljevstu pre stotinak godina. tačno da i u nemačkoj imaju ograničenja na 30km/h, ali već u sporednim ulicama i između stambenih zgrada, gde si i onako na 100m od cilja.
sve u svemu, protraćili vreme, novać i ugrozoli živote ljudi zbog blesavih odluka. ako izuzmemo Srbiju (saobraćajna kultura tog nivoa ne postoji u rečniku), bezbednost ne zavisi od toga koliko brzo voziš, već KAKO

miodrag

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .
(Mladen, 31. jul 2014 12:55)

Vozila nisu fluid, od nekih drugih stvari zavisi kapacitet saobracajnica i raskrsnica, ako si zainteresovan za temu evo ti link pa prouci http://sjnavarro.files.wordpress.com/2008/08/highway_capacital_manual.pdf

Zoran

pre 9 godina

Ja tvrdim da na putevima gde nema saobracaja gustog, gde je sve pravo i nenaseljeno, gde je auto malo jaci, manje od 80km na sat pravi vise nesreca nego 120 na sat. Eto ja u Americi cu da zaspim u autu od 3500 kubika i 300 konja na pravom putu , nigde duse okolo, pravo i maksimalno 80 na sat.

MA KOLIKO BILO CUDNO

pre 9 godina

Smanjenje brzine na odredjenim deonicama moze dovesti samo do - SUDARA! Ko zna da vozi, zna o cemu pricam. Za ove sto samo imaju dozvolu, zali Boze, oni to ne shvataju.

neccko

pre 9 godina

Mozda treba malo i razmisljati i o ogranicenjima brzine za razlicite kategorije vozila. Zamislite ogranicenje od 50 km/h, jedan obican auto i jednu cisternu punu goriva koje se krecu tom brzinom....Ko je opasniji kada napravi sudar? A niko nije krsio propise.... Hocu da kazem, da auto i ako ide 80 km/h je manje opasan u odnosu na cisternu, autobus sa decom, sleper .... koji vize 50 km/h

sasa

pre 9 godina

kao kad bi lecio kijavicu tako sto zapusis nos.

moze se to urediti ,ali treba to neko pametno da resi i da zakon bude isti za sve.

ovako samo pokusavaju da uzmu pare , kao i ono najavljeno smanjenje kolicine alkohola.nije problem onaj sa 0.3 nego onaj sa 1 a oni donose naopake zakone.

Toma

pre 9 godina

Britanske vlasti su uvele ofraničenje na preporuku nekih saobraćajnih inženjera. Kako se smanjenje dozvoljene brzine kao loše, neka od istih inženjera traže objašnjenje zašto se to desilo?

Milan

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .
(Mladen, 31. jul 2014 12:55)
Najbolje resenje,jos samo da ga primene.

neccko

pre 9 godina

Postovanje ogranicenja brzine je presudno za bezbednost.... narocito u gradovima gde ima mnogo automobila
Danas je tehnologija toliko uznapredovala, da bi mogao da se napravi sistem elektronske kontrole ogranicenja brzine... Jednostavno, iz nekog "gradskog saobracajnog centra" se moze diktirati preko mobilnih mreza kojim delom grada se moze voziti kojom maksimalnom brzinom, pri cemu automobil slusa signal, i bez obzira koliko pritiskao papucica gasa i bez obzira da li imas 20 ili 520 konja, automobil ide 50 km/h (ili koliko je dozvoljeno) i gotovo.....

Zalutao...

pre 9 godina

@Nemanja

Ocigledno da posmatras saobracaj kao neki idealan sistem gde svi sve postuju, sto je nemoguce i nikad nece biti moguce, ni kod nas a i nigde u svetu.

Cinjenica je da ces svakim smanjenjem brzine smanjiti broj smrtnih slucajeva, ako SVI postuju pravila. Ako je ogranicenje 30, i svi voze

Nenad Lukic

pre 9 godina

"..Broj teskih saobracajnih udesa se povecao..". Nisam siguran sta smatraju teskim saobracajnim udesom pri brzini od 32Kmh. Da li je to udes sa povredjenim ljudima i povredama bilo kog stepena? Da li su to prelomi i teze ozlede? Smrt?
Cak i da se 2 auta oba pri brzini 32Kmh sudare to je ekvivalent udara od 64Kmh u nepokretni objekt. sigurnosni pojasevi potpuno obezbedjuju do brzine 50Kmh. O cemu se onda radi.

Nemanja

pre 9 godina

U prvi mah sam se iznenadio komentarima, a onda sam shvatio da su sasvim odgovarajući za trenutno stanje u Srbiji.
Prvo, sve sami stručnjaci. Iznositi neke ocene da smanjenje brzine ne doprinosi bezbednosti saobraćaja, a ne analizirati konkretno za koje mesto se to odnosi je vrlo površno. Naravno, bez adekvatne kaznene politike, nikakva ograničenja brzine neće pomoći.
Drugo, navodi se primer Nemačke i nekakvom principu da je cilj da se saobraćaj što brže odvija. Pa, u svakoj zemlji je to osnovni princip. To i nije neki poseban princip, već zdrav razum. A, i u toj istoj Nemačkoj postoje zone gde je maksimalna brzina 30km/h (Tempo-30-Zone). Šta ćemo sa tim? A, i probajte u toj istoj Nemačkoj da ne platite kaznu.
Treće, priča o stanju puteva i obeležavanju. Minimum jednom mesečno putujem nekom od magistrala u Srbiji i smatram da njihovo stanje nije odlično, ali da završava posao, a sporedni putevi su ti koji su zaista loši. Takođe, svaki od tih glavnih saobraćajnica je korektno obeležen. Poštujte to što je napisano i nema problema.
Četvrto, pristup smanjenju broja poginulih pešaka bezbednosnim merima na automibilima, a da ne razmišljamo previše o ograničenju brzine? Ha... Ha... Možda za 100 godina.
Peto, ni sam članak nije preteran informativan i temeljan, pa su možda i komentari zato takvi...
Možete mi pričati šta god želite, ali sam duboko ubeđen da je glavni uzrok saobraćajnih nesreća neprilagođena brzina, a to pre svega zbog loše kaznene politike i edukacije.

PSL

pre 9 godina

Ja bih ograničenje u gradovima stavio na 80km/h, a za prekoračenje te brzine makar i za kilometar na sat bih drao kaznama od po 200.000 dinara i više. I svuda kamere za snimanje brzine kretanja i kaznu salji u roku od dva dana. Kamere da prate i sve teške prekršaje tipa prolazak na crveno, nepropuštanje pešaka na pešačkom i takođe odmah kažnjavati i to oštro. Ovako samo usporavamo saobraćaj, ljudi su nervozniji, gleda se u brzinomer umesto u put i sl. a sa druge strane ludaci lete po 150 na sat kroz grad i nikom ništa. Mi pokušavamo da smanjenjem brzine kretanja smanjimo pravljenje drugih prekršaja, kao što su nepoštovanje svetlosne signalizacije, pešačkog prelaza, pune linije i još mnogih drugih. Oštro kažnjavaj prekršaje koji se čine, a brzinu pusti na miru, sami uslovi vožnje u gradu će je regulisati ako ti kazniš svaki auto koji pravi teške prekršaje.

Vladica

pre 9 godina

A da neko razmisli malo kako tako nerealno nisko ograničenje dovodi do povećanja gužve na saobraćajnici kao i povećane nervoze vozača jer moraju da voze sporije nego što bi invalidskim kolicima išli?!
Kola sve bezbednija u konstrukcionom pogledu i za vozače i za eventualne pešake na koja bi mogli naleteti, kočnice sve efikasnije a dozvoljena brzina se sve više i više smanjuje? Čekam samo kada će napraviti znak da vozač mora da izađe i gura auto na nekoj deonici.

PGF

pre 9 godina

Problem je u tome što se ograničenja brzine ne poštuju. Ja stvarno poštujem svako ograničenje, ali se zato iza mene stvori kolona vozila koji mi blicaju da idem brže, sviraju, prete mi prstom pri obilaženju, a kamioni sa prikolicom ponekad skrenu pri obilaženju tako da me obiđu tek za milimetar, u znak protesta. Na taj način, poštujući propise, ja ugrožavam bezbednost svoje porodice i samo čekam kad će mi neko zapucati na auto što poštujem ograničenja ili vozim 60 tamo gde je dozvoljeno 70 ili 80kmh. Uskoro ću o tome da snimim amaterski video klip pa ću postaviti na youtube.

Ja jesam malo stariji čika i u moje vreme ograničenja su bila samo u naseljenim mestima (60kmh), a van naselja, svako je vozio koliko auto može da mu razvije, bez bojazni od kažnjavanja jer ograničenja nisu postojala. Takođe, pešački prelazi su postojali da bi pešaci znali gde smeju da pređu ulicu, a ne da bi se ometao saobraćaj. Danas, vezan, preplašen od policije i kaznenih poena, kao i nabildovanih debelovratih likova u džipovima kojima smetam što sam izašao iz kuće, sa upaljenim svetlima u po bela dana, sa gepekom prepunim kompleta prve pomoći, sijalica, sajli, alata, svetlećih prsluka i aparata za gašenje požara - sedam za volan samo kad sam baš primoran.

Da ne govorim o punim linijama koje se protežu po savršeno preglednom putu i po 5-6 kilometara bez prestanka.

Johnny

pre 9 godina

Apsolutno podržavam komentar Vladice! Činjenica je da je u naseljenim mestima u Srbiji smanjeno ograničenje brzine (sa 60 km/h na 50km/h) samo zbog "efikasnije naplate kazni" tj. otimanja novca "običnim smrtnicima", jer pomenuto smanjenje nije donelo ništa bolje u saobraćaju, naprotiv...!

Posebna priča su različiti aršini za različite ljude - mene zaustavi "čika milicajac" jer sam vozio 59 km/h i tretira me kao "nasilnika u saobraćaju", a pored nas proleti crni AUDI A6 sa zatamnjenim staklima, brzinom oko 100 km/h i njega ne zaustavi pod izgovorom da "ko zna, ko vozi taj AUDI?!"... SRAMOTNO I TUŽNO!!!

Henri

pre 9 godina

Koji automobil može normalno da se vozi 30? Buba možda, Trabant, Peglica.
Ima drugih načina da se put učini bezbednijim, povećanje preglednosti, ograde, osvetljenje.. I 50 je tuga npr. na Novom Beogradu. Gde je ekološka svest, koliko se više troši goriva presporom vožnjom?

Nenad Lukic

pre 9 godina

"..Broj teskih saobracajnih udesa se povecao..". Nisam siguran sta smatraju teskim saobracajnim udesom pri brzini od 32Kmh. Da li je to udes sa povredjenim ljudima i povredama bilo kog stepena? Da li su to prelomi i teze ozlede? Smrt?
Cak i da se 2 auta oba pri brzini 32Kmh sudare to je ekvivalent udara od 64Kmh u nepokretni objekt. sigurnosni pojasevi potpuno obezbedjuju do brzine 50Kmh. O cemu se onda radi.

Mladen

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .

lol

pre 9 godina

Procitao sam da u jednoj USA drzavi nije postojalo ogranicenje brzino. Zbog pritiska morali su da uvedu. Ispostavilo se kao losa stvar, broj nesreca se uvecao. Spora voznja nije uvek i sigurna. Kad vozis na Novom beogradu 50km/h to je smesno, dok centar i slavija to je puno. Treba uvesti prilagodljiva ogranicenja u gradu, ne fiksna. Znaci negde u gradu da se vozi 30, negde 50, 60, 70, 80, 120...
Ima toga u Beogradu ali ne na realnom nivou.

neccko

pre 9 godina

Postovanje ogranicenja brzine je presudno za bezbednost.... narocito u gradovima gde ima mnogo automobila
Danas je tehnologija toliko uznapredovala, da bi mogao da se napravi sistem elektronske kontrole ogranicenja brzine... Jednostavno, iz nekog "gradskog saobracajnog centra" se moze diktirati preko mobilnih mreza kojim delom grada se moze voziti kojom maksimalnom brzinom, pri cemu automobil slusa signal, i bez obzira koliko pritiskao papucica gasa i bez obzira da li imas 20 ili 520 konja, automobil ide 50 km/h (ili koliko je dozvoljeno) i gotovo.....

Bojan

pre 9 godina

Ja na nekim deonicama u gradu svesno krsim ogranicenje zato sto zeleni talas na semaforima nije uskladjen sa ogranicenjem.

Bulevar Kralja Aleksandra, Sarajevska, bulevari na nbg... Svima je zeleni talas nastelovan na kretanje brzinom od 60-66 km/h, a ako vozis 50 km/h garantovano te hvataju semafori.

Bre!

pre 9 godina

Kad neuki uzmu da uredjuju. Da da, i u Englesku ima neukih i lopova.
Preterano(nepotrebno) smanjenje brzine dovodi do povecanja broja dela bahate voznje i samim tim do povecanja broja nezgoda.

Smarty

pre 9 godina

Dzabe mi ovde razglabamo, kad nam resor saobracaja vode diletanti na svim nivoima. U Smederevu na pr. u glavnoj ulici koja ulazi u grad (mozete misliti koliko vozila prodje), "genijalno" su postavili usporivace ("lezece policajce") i to ako se ne varam ima ih cak 9 u par stotina metara. To bi isto bilo kao kada bi na Smederevskom putu, negde kod Malog mokrog luga postavili 9 lezecih policajaca. I zamislite onda divote od bezbednosti! Da ne pominjemo koliko stradalih trapova, lamela, kocnica, povecane potrosnje i sl.

Milan

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .
(Mladen, 31. jul 2014 12:55)
Najbolje resenje,jos samo da ga primene.

Dragan

pre 9 godina

Logicno je da i prespora voznja ugrozava saobracaj.Ko sporo vozi svi zele da ga preteknu cak i nesigurno jer im spora voznja stvara nervozu,prave se kolone...

Zalutao...

pre 9 godina

@Nemanja

Ocigledno da posmatras saobracaj kao neki idealan sistem gde svi sve postuju, sto je nemoguce i nikad nece biti moguce, ni kod nas a i nigde u svetu.

Cinjenica je da ces svakim smanjenjem brzine smanjiti broj smrtnih slucajeva, ako SVI postuju pravila. Ako je ogranicenje 30, i svi voze

Zoran

pre 9 godina

Ja tvrdim da na putevima gde nema saobracaja gustog, gde je sve pravo i nenaseljeno, gde je auto malo jaci, manje od 80km na sat pravi vise nesreca nego 120 na sat. Eto ja u Americi cu da zaspim u autu od 3500 kubika i 300 konja na pravom putu , nigde duse okolo, pravo i maksimalno 80 na sat.

Milan

pre 9 godina

Naravno, sto manje brzine veca guzva i vise nervoze. Slicno su prolazile i sve takve mere u Srbiji. Da li je mozda resenje zabraniti saobracaj, onda sigurno niko nece poginuti?
Treba usvojiti nemacki model gde je sve podredjeno sto brzem ali bezbednom protoku saobracaja a onda efikasno kaznjavati one koji krse tako postavljena pravila. Nije cilj kazniti nekoga zato sto vozi 50km/h gde je ogranicenje 40 jer on nije opasan vec onog sto vozi 100 ili kao sto smo u nesreci u NS videli cak 160km/h u sred grada!

MA KOLIKO BILO CUDNO

pre 9 godina

Smanjenje brzine na odredjenim deonicama moze dovesti samo do - SUDARA! Ko zna da vozi, zna o cemu pricam. Za ove sto samo imaju dozvolu, zali Boze, oni to ne shvataju.

миодраг

pre 9 godina

(Johnny, 31. jul 2014 10:50)

Ево шта каже саобраћајна струка: Пешаци као рањива категорија учесника у саобраћају су веома угрожени, потребно је истаћи да с повећањем сударне брзине расте и ризик од настанка смртних последица:
• при брзини од 30 km/h гине 10% пешака;
• при брзини од 40 km/h гине 20% пешака;
• при брзини од 50 km/h гине 40% пешака;
• при брзини од 60 km/h гине 80% пешака;
• при брзини од 80 km/h шансе да пешак преживи су веома мале.
Одавде се може закључити зашто је брзина ограничена на 50 km/h у насељу, и 30 km/h у зони школе.

neccko

pre 9 godina

Mozda treba malo i razmisljati i o ogranicenjima brzine za razlicite kategorije vozila. Zamislite ogranicenje od 50 km/h, jedan obican auto i jednu cisternu punu goriva koje se krecu tom brzinom....Ko je opasniji kada napravi sudar? A niko nije krsio propise.... Hocu da kazem, da auto i ako ide 80 km/h je manje opasan u odnosu na cisternu, autobus sa decom, sleper .... koji vize 50 km/h

sasa

pre 9 godina

kao kad bi lecio kijavicu tako sto zapusis nos.

moze se to urediti ,ali treba to neko pametno da resi i da zakon bude isti za sve.

ovako samo pokusavaju da uzmu pare , kao i ono najavljeno smanjenje kolicine alkohola.nije problem onaj sa 0.3 nego onaj sa 1 a oni donose naopake zakone.

Nebojša

pre 9 godina

Kod nas su ogrničenja brzine prečesta i mislim da to utiče na bezbednost. Ako pratite znake ograničenja koji se neprestano smenjuju, ne možete da obraćate pažnju na samu vožnju. Ne postoji vozač koji može u svakom trenutku da kaže koje je trnutno ograničenje.
Postoji znak sa ograničenjem od 80km posle koga dolazi znak sa ograničenjem od 40km - rastojanje 20 metara.

zenon

pre 9 godina

naravno i oni imaju svoje konsaltig agencije koji na osnovu kompjuterskih simulacija, i igrica smišljaju gluposti i serviraju nadležnima "fizibiliti" studije. ne vidim razlog zašto nisu ograničili brzinu na 20km/h ili 10. čak šta polako bi trebalo razmisliti i o vođenju obavezog trkača koji na određenoj udaljenosti ispred vozila trči mašući crvenom zastavom upozoravajuči ostale učesnike u nailasku automobila, naime takav je zakon bio na snazi u njihovom kraljevstu pre stotinak godina. tačno da i u nemačkoj imaju ograničenja na 30km/h, ali već u sporednim ulicama i između stambenih zgrada, gde si i onako na 100m od cilja.
sve u svemu, protraćili vreme, novać i ugrozoli živote ljudi zbog blesavih odluka. ako izuzmemo Srbiju (saobraćajna kultura tog nivoa ne postoji u rečniku), bezbednost ne zavisi od toga koliko brzo voziš, već KAKO

lazar

pre 9 godina

kod nas bi prvo trebalo naterati putare da obeleže put. Ako kod nas voziš lokalnim putevima po kiši i noću nemaš predstavu kuda ide put, gde je krivina i sl. Ako si u Madjarskoj vidiš kilometar napred. Znači može da se uradi.

Milan

pre 9 godina

@Nemanja
Vozio sam i po nemackoj i po jos 20-tak evropskih drzava, dakle uzduz i popreko i tvrdim da obelezavanja puteva i ogranicavanja brzine nema nigde kao u Srbiji i bratskim joj zemljama. Tamo postoje zone usporenog saobracaja ali je svakom lako da shvati zasto je to potrebno, samo u srbiji ogranicenja stoje bez ikakvog povoda. Recimo pre dve nedelje u grckoj sam vozio prema drugom prstu, put prolazi kroz naseljena mesta ali je ogranicenje 70km/h a samo kod raskrsnica, semafora i na nepreglednijim mestima imate 50 km/h. U srbiji ceo put Sabac - Loznica je sa ogranicenjem 50km/h , cak i tamo gde su kuce po 100m od puta.

Сава Мандић

pre 9 godina

Ограничење брзине као и контрола исте путем камера по путевима су као посебна тема обрађени у култној емисији Top Gear. Наравно, резултати су показали да безбедност саобраћаја није подигнута и да су, у ствари, добијени ефекти потпуно супротни. Сматрам да су у нашим условима, пресудни сасвим други фактори а пре свега вожња под дејством алкохола, умор и техничка неисправност возила. Ово последње бих чак ставио на прво место и сигуран сам да више од 50% возила у Србији не би прошло ванредни технички преглед због лоших гума или неисправних кочница. Са неисправним возилом и пијаним или уморним возачем, никакви прописи у смислу ограничења брзине не могу дати никакав ефекат. Осим тога, на заборављене знакови са ограничењем 20 на сат након завршених радова, можете наићи широм Србије који служе искључиво за пуњење буџета или џепова локалних чувара реда и закона..

Toma

pre 9 godina

Britanske vlasti su uvele ofraničenje na preporuku nekih saobraćajnih inženjera. Kako se smanjenje dozvoljene brzine kao loše, neka od istih inženjera traže objašnjenje zašto se to desilo?

Nikola

pre 9 godina

lazar@ U Irskoj su macije oci usrafljene na svim linijama na metar ipo/dva, sa obe strane puta, i po sredini. Sto stvara utisak kao da vozite po pisti. Vidljivost je do cak 150-200 metara, sa dobrim svetlima. Bocne trake su izrezbarene grubo, tako da kada naletite na nju, auto pocinje da zuji veoma glasno i vibrira, u slucaju da zaspite, moze da vas probudi/trgne. Osecaj voziti po takvim putevima je izvanredan ;-)

miodrag

pre 9 godina

Malo fizike - protok je broj vozila u sekundi. Ako se smanji brzina , smanjuje se protok a raste pritisak (Bernulijeva jednacina P*V=Nm*R*T).
Na mestima gde se zahteva veliki protok , po definiciji nema pesaka , treba povecati brzinu da bi se smanjile guzve - autoput kroz Beograd i Brankov most . Ako vozila idu sporo blizu su jedna drugom i izmedju nema mesta da se vozilu ukljuci (ulivanje od Zeleznike na Gazeli) . Dakle Gazela ogranicenje 120 u krajnjoj levoj za vozila u tranzitu , 80 u druge 2 sa minimalnom brzon od 50 km/h jer nema smisla da GSP tupi 50 na autoputu ; preko Brankovog 100 u levoj , 80 u srednjoj i 50 u zutoj o odmah ce biti mnogo manje guzve .
(Mladen, 31. jul 2014 12:55)

Vozila nisu fluid, od nekih drugih stvari zavisi kapacitet saobracajnica i raskrsnica, ako si zainteresovan za temu evo ti link pa prouci http://sjnavarro.files.wordpress.com/2008/08/highway_capacital_manual.pdf

fizicar

pre 9 godina

@ Nenad Lukic
,,Cak i da se 2 auta oba pri brzini 32Kmh sudare to je ekvivalent udara od 64Kmh u nepokretni objekt. ,,
Nenade, ako oba automobila idu 32km/h i da kazemo da su iste tezine,kod sudara oba primaju istu silu jer se oba guzvaju i rezultanta je kao da si
udario u zid sa 32km/h.Sabirale bi se brzine da recimo kola i zid idu
po 32km/h e onda bi na kola delovala sila kao da idu 64 km/h posto se zid ne bi guzvao i apsorbovao energiju.
Pozdrav