Nedelja, 27.07.2014.

09:58

Da li će dugovi "pojesti" Kinu?

Ukupan teret dugova kineske ekonomije povećan je na više od 250 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Tanjug

Da li æe dugovi "pojesti" Kinu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

kuca

pre 9 godina

Nece jer je to nacin na koji svetska ekonomija funkcionise. Privredni rast je zaustavljen, mislim da ih to vise brine. Mnogo sse mi brinemo za Kinu, Ameriku, Rusiju, itd, Malo sebe da gledamo. Znam da se mnogima nece dopasti ali Amerika jos uvek ima duplo veci bruto nacionalni dohodak nego Kina , o drugim zemljama nebih da govorim. ne morates se sekirati ni za Ameriku, prezivece oni sigurno, za nas nisam sigurna.

neko iz mase

pre 9 godina

zar nije doskora bila prica kako kina ima preko 2000 milijardi deviznih rezervi, pa kako su oni najbolja ekonomija sveta, kako ce amerika propasti a kina procvetati i slicno"? samo budala moze misliti da je oporavak svetske ekonomije moguc bez USA

Ivana

pre 9 godina

Videli od Amerike koja je u dugovima milijardu posto od bruto prihoda pa krenuli i oni da prave virtuelnu drzavu. Cim su ameri dosli u Kinu i pokazali im kapitalizam i kako se prave lazi i virtuelna drzava odmah su Kinezi isto odradili.

Uzivaj dok mozes a kad pukne onda ti se j... za narod i gradjanski rat.

pametan

pre 9 godina

sve najrazvijenije zemlje osim Rusije imaju enormne dugove a Rusija ima sirovina najvise na svetu, pametnom dosta s kim treba da saradjuje i zaradjuje
(janke, 27. jul 2014 10:40)
Odakle ti da Rusija spada medju najrazvijenije zemlje?

Dejan V

pre 9 godina

A sto se svi lozite i mislite da cemo mi morati da dugove i kamate vracamo uopste?

Jedna dobra revolucija i nacionalizacija i jednostarni otpis dugova po osnovu krsenja osnovnih svetskih zakona i mesanja u unutrasnja pitanja i slobodu jedne nezavisne zemlje postavljanjem na silu MMFovih cinovnika da nas zaduzuju za sta postoje dokazi dovodi do toga da mi mozemo opusteno posle toga da trazimo da se te kriminalne tvorevine poput MMFa i Svetske banke trajno zatvore a svi zaposleni u njima uhapse i da ne vracamo nista nikome.

I sta nam mogu? Sta je bilo sa Kubom? Sve su ih iskulirali i jesu li umrli od gladi? Nisu ! Mozda ne zive kao kraljevi ali nisu ni nesrecni i imaju hrane, ribe i svega ostalog sto im je potrebno za prezivljavanje a to je najbitnije kada krene haos u svetu.

Mi barem imamo prirodnih resursa, vode i hrane pa necemo umreti od gladi, a to da ce neki stranac da mi u tim uslovima ogradi prostor i ne dozvoli da uzmem ono sto je moje u sopstvenoj zemlji nece da pije vodu. Uostalom videcete i sami. Kad izbije haos otimamo sve od tih krvopija i proterujemo ih iz zemlje jer svakom je drazi sopstveni zivot nego da brani nesto sto realno nije njegovo niti ce ikada biti !

Li Osvald

pre 9 godina

Za nepismene i neobrazovane botove: Kina je druga ekonomija sveta. Godisnji vojni budzet je premasio sto milijardi dolara (drugi iza sad). Prestici ce ameriku do 2020. a vi i dalje radite za 200 evra i lupajte minuse...

Nika

pre 9 godina

"jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44) "
------

Duguju porodici Rotshield koja vlada bankarstvom i svim vodecim bankama u svetu jos iz 16 veka kao prva banka u svetu sa sedistem u Nemackoj koja ima preko 200 clanova porodice od 16 veka pa naovamo inace su Jevreji sto se moze objasniti zasto su tako postojani i uticajni.Svaki od clanova porodice u kamatama ima preko milijardu dolara profita godisnje:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Rothschild_%28porodica%29

Raspitajte se o porodici "Rotshield" i koliko hiljade milijardi evra/dolara imaju.Samo na ime kamata.Ne dugova.Dug je dug.Govorimo o kamati.

"Ko je kome duzan?" je prvo pravilo kapitalizma.Ne "Ko koliko proizvodi i ko je koliko prodao i kome je prodao...".

"Ko je kome duzan?"

Objasnjenje 2:
Zasto je izbio gradjanski rat u Libiji odmah nakon kada je sada vec pokojni Gadafi vratio sav novac MMF-u?

Objasnjenje 3:
Zasto je Putin odmah po dolasku na vlast vratio sav dug MMF-u?

Objasnjenje 4:
Ko kontrolise MMF?Da nije porodica Rotshield?

EVo linka pa se nacitajte:

http://en.wikipedia.org/wiki/N_M_Rothschild_%26_Sons#History

Objasnjenje 5:
Ko je finansirao Obamine izbore u predizbornoj kampanji?

Pera Zdera?PAja Patak?Dusko Dugousko?

Ajmo malo na kaficu pa u setnju.

dalibor

pre 9 godina

ovo sve nije realno,to je sve naduvano,a sve sto se preduva zna da pukne,trenutno je u opticaju nerealna ekonomija,ekonomija stampanja novca kao obicnog papira.neka niko nemisli na teoriju zavere,teorija zavere smo mi sami a ono sto se desava je realnost.ajd to sad ovako i prolazi nekako,al nemozete se zaduzivati do nebesa,zato sto ce novopristigle rate biti vece od mogucnosti servisiranja.naravno da to kinu nekaci jer ima ogroman bdp,kao sto nekaci ni ostale zemlje sa velikim bdp,ali moze da zakaci siromasne,koje u tom slucaju postaju taoci bogatih,i tada nam se desavaju razni zakoni o radu,stecaju,i ostale tzv reforme koje prvo pogode narod,a drzavni aparat ostaje u vlasnistvu mocnih investitora koji preko politickih struktura i upravljaju sa svim i svacim po sistemu uzmi ili ostavi,ako ostavis,gotov si.investitori svesno ulaze i u kinu i porobljavaju narod,koji mora da radi za male nadnice,a istovremeno kroz obveznice zaduzuju zemlju.tako kina postaje zapadno americka kolonija direkno zavisna od amerike jer i sama ima najvise kupljenih upravo americkih obveznica i njima najvise i duguje.problem ce nastati kad americki FED prestane da stampa pare,sto vec vise godina najavljuje,2015tu,godinu,tada ce kamate skociti drasticno,to naravno nije opasno za onog ko je stampao pare,ali je opasno za onog ih nema dovoljno,kao sto smo mi,rate kredita gradjana ce rapidno skociti,novac ce poskupeti,narod nece od cega imati da vraca kredite i eto nove krize.kreditno hipotekarne.onda ce se pojaviti licni bankar i uzece vam skoro sve.e to je realnost a ne teorija zavere.narode pamet u glavu po svakom pitanju,dokle god je cena naseg zaduzivanja ogromna,5,6,i 7 odsto,to znaci da ce tada biti preko 10,svakako to narod nece izdrzati.a cena zaduzenja skoro pa zavisi od sigurnosti i boniteta same drzave,a samim tim i kakvo je ekonomsko stanje u njoj.zato narode kad birate,pazite da nezaokruzite svoju propast

dalibor

pre 9 godina

to je zato sto je od 2008 me amerika pocela naglo da stampa dolare pod izgovorom spasavanja posrnulih ekonomija.pojavio se veliki broj dolara u svetu,pojavila se mogucnost uzimanja velike kolicine dolara kao kredita pod malim kamatama,malim jer ima previse novca u opticaju,vise od traznje.naravno,ta kamata je mala za sigurne i stabilne drzave i krece se oko 0 do 1posto,a za banana drzave kao Srbija idu do 8 posto.e tu je razlika u zaduzivanju nas i njih i uopste razlika u zaduzivanju.toliko para na svetu ima,da neznaju sta ce sa njima pa ih daju za dz,tu je cela fora,naravno ne nama nego njima,sigurnim zemljama.cela fora je u obicnom stampanju dolara.zbog tako jeftinog novca,jeftina je i proizvodnja.opet to nevazi za nas.to je americka zamisao....bezgranicno zaduzivanje jeftinim papirima,a kad to bude puklo....kuku nama...joj,sto puta joj....

Bane

pre 9 godina

jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44)
Uglavnom internacionalnim finansijskim institucijama i centralnim banka i onim zemljama koje su kupovale obveznice od njih ! Inace sav novac potice iz centralnih banaka koje stampaju novac od cistog vazduha i maltene sav novac koji postoji je zapravo dug ! Da nema duga ne bi bilo ni novca , tako da su centralne banke pravi vladari sveta .. Takav idiotizam tera ekonomiju na veciti eksponencijalni rast koji je apsolutno nemoguc ,tako da se krize desavaju s vremena na vreme i sve ce biti teze i teze ! DA , svet se nikada nece potpuno oporaviti od krize dok je ovog sistema ..Takodje glavni pokretac ove ovakve ekonomije je jeftina i dostupna energija u obliku nafte a kako je nje sve manje i kako bude postajala sve skuplja ,svet ce zestoko udariti o dno ! Kako je rekao jedan naucnik , danasnje generacije ce biti svedoci ogromnih promena mozda i najvecih ikada ! Dakle cela ekonomija je zasnovana na pretpostavci da su resursi na planeti zemlji beskonacni sto je naravno daleko od istine !

Aleksandar

pre 9 godina

Dakle cela ekonomija je zasnovana na pretpostavci da su resursi na planeti zemlji beskonacni sto je naravno daleko od istine !
(Bane, 27. jul 2014 13:40)

Mala ispravka - ekonomiju organizuju ekonomisti koji su i više nego svesni da resursi na planeti Zemlji nisu beskonačni. Pretpostavka je samo da ih ima dovoljno da preguraju prosečan životni vek jednog ekonomiste... 'Posle mene potop' filozofija...

A ako ne ovladamo održivom fuzijom ili napravimo novo naučno otkriće na magnitudi otkrića kvantne mehanike od pre manje od jednog veka - potop je i više nego izvestan za naših života.

економија из сокака

pre 9 godina

(Milos, 27. jul 2014 11:18)

Знам многе који су добијали кредите без проблема јер су банке процениле да су способни да их врате. Све је било идеално док нису изгубили ту способност.

država

pre 9 godina

(janke, 27. jul 2014 10:40)

Što je tu pametnome dosta? Zadužuje se onaj tko se može zadužiti. Da meni netko ponudi 500.000 eura za financiranje neke moje ideje, ja bih se momentalno zadužio. Međutim, ne mogu se zadužiti jer sam siromašan.

Ozbiljno se zadužuju samo bogati. Nama siromašnima je ostalo da se zadužujemo za kupnju potrošnih stvari, automobila i slično. Taj dug je maltene nebitan u odnosu na investicije koje čine najveći postotak zaduživanja. Srećom to je i najbitniji dio zaduživanja u ozbiljnim državama kao što su SAD i slično. U banana državama na Balkanu se zadužujemo da bi otplatili plaće javnim službama i da bi otplatili stare dugove. Moraš shvatiti da nije isto zaduživanje u SAD-u i u Srbiji i Hrvatskoj. Tamo se zadužuju i vraćaju dugove, dapače, investitori imaju toliko povjerenja da se još više zadužuju. Mi krpamo kraj s krajem.

Što se tiče Rusije, nije ni čudno da im je dug tako nizak kad ni u šta ni ne investiraju. Samo vade naftu.

Milos

pre 9 godina

@janke pa dobro, ako je suditi po toj bulevarskoj ekonomiji onda da. Nije sve tako jednostavno u stvarnosti. Ako država može da se zadužuje, i to toliko, to je obično signal poverenja u sposobnost te države da vrati novac. Nije važno koliki ti je dug, važno je da li sisposoban da ga servisiraš. Isto tako, nije bitno da li imaš viškove od resursa, bitno je da li ih pametno upotrebljavaš.

fxx

pre 9 godina

To nije javni dug drzave vec ukup dug, tako da je besmisleno pricati o tome na ovaj nacin. Pojednostavljeno gledano, stranac dodje u kinu, osnuje preduzece i ulozi veliku lovu u izgradnju fabrike. Tu lovu obezbedi preko kreditnih linija i eto tog duga koji se spominje u tekstu. Pre bih taj dug nazvao znakom ogromnih investicija u kinesku privredu.

javni dug kine je oko 20% gdp. Dok je u razvijenim evropskim zemljama neki prosek 70-100, ne razunajuci "sirovinske baze" kao norvesku, rusiju i slicno gde se krece od 5-10

lale

pre 9 godina

@janke,
kao prvo, Rusija se ne ubraja u najrazvijenije zemlje vec u zemlje u razvoju.
A kao drugo, klimava ti je ta logika. Jeste da je Rusija bogata sirovinama ali u vecini slucajeva je ovisna od zapadne tehnologije za eksploataciju i transport tih sirovina.

bendower

pre 9 godina

jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44)

Svima koji su kupovali drzavne obveznice (bankama, penzionim fondovima, privatnim i pravnim investitorima) i stranim kreditorima (MMF, EBDR, vladama). Nije sav dug medjudrzavni tako da je moguce da su sve drzave na planeti zaduzene. U razvijenim drzavama najveci deo duga je unutrasnji - drzava duguje sopstvenim gradjanima.

janke

pre 9 godina

sve najrazvijenije zemlje osim Rusije imaju enormne dugove a Rusija ima sirovina najvise na svetu, pametnom dosta s kim treba da saradjuje i zaradjuje

bendower

pre 9 godina

jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44)

Svima koji su kupovali drzavne obveznice (bankama, penzionim fondovima, privatnim i pravnim investitorima) i stranim kreditorima (MMF, EBDR, vladama). Nije sav dug medjudrzavni tako da je moguce da su sve drzave na planeti zaduzene. U razvijenim drzavama najveci deo duga je unutrasnji - drzava duguje sopstvenim gradjanima.

fxx

pre 9 godina

To nije javni dug drzave vec ukup dug, tako da je besmisleno pricati o tome na ovaj nacin. Pojednostavljeno gledano, stranac dodje u kinu, osnuje preduzece i ulozi veliku lovu u izgradnju fabrike. Tu lovu obezbedi preko kreditnih linija i eto tog duga koji se spominje u tekstu. Pre bih taj dug nazvao znakom ogromnih investicija u kinesku privredu.

javni dug kine je oko 20% gdp. Dok je u razvijenim evropskim zemljama neki prosek 70-100, ne razunajuci "sirovinske baze" kao norvesku, rusiju i slicno gde se krece od 5-10

država

pre 9 godina

(janke, 27. jul 2014 10:40)

Što je tu pametnome dosta? Zadužuje se onaj tko se može zadužiti. Da meni netko ponudi 500.000 eura za financiranje neke moje ideje, ja bih se momentalno zadužio. Međutim, ne mogu se zadužiti jer sam siromašan.

Ozbiljno se zadužuju samo bogati. Nama siromašnima je ostalo da se zadužujemo za kupnju potrošnih stvari, automobila i slično. Taj dug je maltene nebitan u odnosu na investicije koje čine najveći postotak zaduživanja. Srećom to je i najbitniji dio zaduživanja u ozbiljnim državama kao što su SAD i slično. U banana državama na Balkanu se zadužujemo da bi otplatili plaće javnim službama i da bi otplatili stare dugove. Moraš shvatiti da nije isto zaduživanje u SAD-u i u Srbiji i Hrvatskoj. Tamo se zadužuju i vraćaju dugove, dapače, investitori imaju toliko povjerenja da se još više zadužuju. Mi krpamo kraj s krajem.

Što se tiče Rusije, nije ni čudno da im je dug tako nizak kad ni u šta ni ne investiraju. Samo vade naftu.

lale

pre 9 godina

@janke,
kao prvo, Rusija se ne ubraja u najrazvijenije zemlje vec u zemlje u razvoju.
A kao drugo, klimava ti je ta logika. Jeste da je Rusija bogata sirovinama ali u vecini slucajeva je ovisna od zapadne tehnologije za eksploataciju i transport tih sirovina.

janke

pre 9 godina

sve najrazvijenije zemlje osim Rusije imaju enormne dugove a Rusija ima sirovina najvise na svetu, pametnom dosta s kim treba da saradjuje i zaradjuje

Milos

pre 9 godina

@janke pa dobro, ako je suditi po toj bulevarskoj ekonomiji onda da. Nije sve tako jednostavno u stvarnosti. Ako država može da se zadužuje, i to toliko, to je obično signal poverenja u sposobnost te države da vrati novac. Nije važno koliki ti je dug, važno je da li sisposoban da ga servisiraš. Isto tako, nije bitno da li imaš viškove od resursa, bitno je da li ih pametno upotrebljavaš.

Bane

pre 9 godina

jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44)
Uglavnom internacionalnim finansijskim institucijama i centralnim banka i onim zemljama koje su kupovale obveznice od njih ! Inace sav novac potice iz centralnih banaka koje stampaju novac od cistog vazduha i maltene sav novac koji postoji je zapravo dug ! Da nema duga ne bi bilo ni novca , tako da su centralne banke pravi vladari sveta .. Takav idiotizam tera ekonomiju na veciti eksponencijalni rast koji je apsolutno nemoguc ,tako da se krize desavaju s vremena na vreme i sve ce biti teze i teze ! DA , svet se nikada nece potpuno oporaviti od krize dok je ovog sistema ..Takodje glavni pokretac ove ovakve ekonomije je jeftina i dostupna energija u obliku nafte a kako je nje sve manje i kako bude postajala sve skuplja ,svet ce zestoko udariti o dno ! Kako je rekao jedan naucnik , danasnje generacije ce biti svedoci ogromnih promena mozda i najvecih ikada ! Dakle cela ekonomija je zasnovana na pretpostavci da su resursi na planeti zemlji beskonacni sto je naravno daleko od istine !

pametan

pre 9 godina

sve najrazvijenije zemlje osim Rusije imaju enormne dugove a Rusija ima sirovina najvise na svetu, pametnom dosta s kim treba da saradjuje i zaradjuje
(janke, 27. jul 2014 10:40)
Odakle ti da Rusija spada medju najrazvijenije zemlje?

Li Osvald

pre 9 godina

Za nepismene i neobrazovane botove: Kina je druga ekonomija sveta. Godisnji vojni budzet je premasio sto milijardi dolara (drugi iza sad). Prestici ce ameriku do 2020. a vi i dalje radite za 200 evra i lupajte minuse...

dalibor

pre 9 godina

to je zato sto je od 2008 me amerika pocela naglo da stampa dolare pod izgovorom spasavanja posrnulih ekonomija.pojavio se veliki broj dolara u svetu,pojavila se mogucnost uzimanja velike kolicine dolara kao kredita pod malim kamatama,malim jer ima previse novca u opticaju,vise od traznje.naravno,ta kamata je mala za sigurne i stabilne drzave i krece se oko 0 do 1posto,a za banana drzave kao Srbija idu do 8 posto.e tu je razlika u zaduzivanju nas i njih i uopste razlika u zaduzivanju.toliko para na svetu ima,da neznaju sta ce sa njima pa ih daju za dz,tu je cela fora,naravno ne nama nego njima,sigurnim zemljama.cela fora je u obicnom stampanju dolara.zbog tako jeftinog novca,jeftina je i proizvodnja.opet to nevazi za nas.to je americka zamisao....bezgranicno zaduzivanje jeftinim papirima,a kad to bude puklo....kuku nama...joj,sto puta joj....

економија из сокака

pre 9 godina

(Milos, 27. jul 2014 11:18)

Знам многе који су добијали кредите без проблема јер су банке процениле да су способни да их врате. Све је било идеално док нису изгубили ту способност.

Nika

pre 9 godina

"jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44) "
------

Duguju porodici Rotshield koja vlada bankarstvom i svim vodecim bankama u svetu jos iz 16 veka kao prva banka u svetu sa sedistem u Nemackoj koja ima preko 200 clanova porodice od 16 veka pa naovamo inace su Jevreji sto se moze objasniti zasto su tako postojani i uticajni.Svaki od clanova porodice u kamatama ima preko milijardu dolara profita godisnje:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Rothschild_%28porodica%29

Raspitajte se o porodici "Rotshield" i koliko hiljade milijardi evra/dolara imaju.Samo na ime kamata.Ne dugova.Dug je dug.Govorimo o kamati.

"Ko je kome duzan?" je prvo pravilo kapitalizma.Ne "Ko koliko proizvodi i ko je koliko prodao i kome je prodao...".

"Ko je kome duzan?"

Objasnjenje 2:
Zasto je izbio gradjanski rat u Libiji odmah nakon kada je sada vec pokojni Gadafi vratio sav novac MMF-u?

Objasnjenje 3:
Zasto je Putin odmah po dolasku na vlast vratio sav dug MMF-u?

Objasnjenje 4:
Ko kontrolise MMF?Da nije porodica Rotshield?

EVo linka pa se nacitajte:

http://en.wikipedia.org/wiki/N_M_Rothschild_%26_Sons#History

Objasnjenje 5:
Ko je finansirao Obamine izbore u predizbornoj kampanji?

Pera Zdera?PAja Patak?Dusko Dugousko?

Ajmo malo na kaficu pa u setnju.

Aleksandar

pre 9 godina

Dakle cela ekonomija je zasnovana na pretpostavci da su resursi na planeti zemlji beskonacni sto je naravno daleko od istine !
(Bane, 27. jul 2014 13:40)

Mala ispravka - ekonomiju organizuju ekonomisti koji su i više nego svesni da resursi na planeti Zemlji nisu beskonačni. Pretpostavka je samo da ih ima dovoljno da preguraju prosečan životni vek jednog ekonomiste... 'Posle mene potop' filozofija...

A ako ne ovladamo održivom fuzijom ili napravimo novo naučno otkriće na magnitudi otkrića kvantne mehanike od pre manje od jednog veka - potop je i više nego izvestan za naših života.

Dejan V

pre 9 godina

A sto se svi lozite i mislite da cemo mi morati da dugove i kamate vracamo uopste?

Jedna dobra revolucija i nacionalizacija i jednostarni otpis dugova po osnovu krsenja osnovnih svetskih zakona i mesanja u unutrasnja pitanja i slobodu jedne nezavisne zemlje postavljanjem na silu MMFovih cinovnika da nas zaduzuju za sta postoje dokazi dovodi do toga da mi mozemo opusteno posle toga da trazimo da se te kriminalne tvorevine poput MMFa i Svetske banke trajno zatvore a svi zaposleni u njima uhapse i da ne vracamo nista nikome.

I sta nam mogu? Sta je bilo sa Kubom? Sve su ih iskulirali i jesu li umrli od gladi? Nisu ! Mozda ne zive kao kraljevi ali nisu ni nesrecni i imaju hrane, ribe i svega ostalog sto im je potrebno za prezivljavanje a to je najbitnije kada krene haos u svetu.

Mi barem imamo prirodnih resursa, vode i hrane pa necemo umreti od gladi, a to da ce neki stranac da mi u tim uslovima ogradi prostor i ne dozvoli da uzmem ono sto je moje u sopstvenoj zemlji nece da pije vodu. Uostalom videcete i sami. Kad izbije haos otimamo sve od tih krvopija i proterujemo ih iz zemlje jer svakom je drazi sopstveni zivot nego da brani nesto sto realno nije njegovo niti ce ikada biti !

dalibor

pre 9 godina

ovo sve nije realno,to je sve naduvano,a sve sto se preduva zna da pukne,trenutno je u opticaju nerealna ekonomija,ekonomija stampanja novca kao obicnog papira.neka niko nemisli na teoriju zavere,teorija zavere smo mi sami a ono sto se desava je realnost.ajd to sad ovako i prolazi nekako,al nemozete se zaduzivati do nebesa,zato sto ce novopristigle rate biti vece od mogucnosti servisiranja.naravno da to kinu nekaci jer ima ogroman bdp,kao sto nekaci ni ostale zemlje sa velikim bdp,ali moze da zakaci siromasne,koje u tom slucaju postaju taoci bogatih,i tada nam se desavaju razni zakoni o radu,stecaju,i ostale tzv reforme koje prvo pogode narod,a drzavni aparat ostaje u vlasnistvu mocnih investitora koji preko politickih struktura i upravljaju sa svim i svacim po sistemu uzmi ili ostavi,ako ostavis,gotov si.investitori svesno ulaze i u kinu i porobljavaju narod,koji mora da radi za male nadnice,a istovremeno kroz obveznice zaduzuju zemlju.tako kina postaje zapadno americka kolonija direkno zavisna od amerike jer i sama ima najvise kupljenih upravo americkih obveznica i njima najvise i duguje.problem ce nastati kad americki FED prestane da stampa pare,sto vec vise godina najavljuje,2015tu,godinu,tada ce kamate skociti drasticno,to naravno nije opasno za onog ko je stampao pare,ali je opasno za onog ih nema dovoljno,kao sto smo mi,rate kredita gradjana ce rapidno skociti,novac ce poskupeti,narod nece od cega imati da vraca kredite i eto nove krize.kreditno hipotekarne.onda ce se pojaviti licni bankar i uzece vam skoro sve.e to je realnost a ne teorija zavere.narode pamet u glavu po svakom pitanju,dokle god je cena naseg zaduzivanja ogromna,5,6,i 7 odsto,to znaci da ce tada biti preko 10,svakako to narod nece izdrzati.a cena zaduzenja skoro pa zavisi od sigurnosti i boniteta same drzave,a samim tim i kakvo je ekonomsko stanje u njoj.zato narode kad birate,pazite da nezaokruzite svoju propast

Ivana

pre 9 godina

Videli od Amerike koja je u dugovima milijardu posto od bruto prihoda pa krenuli i oni da prave virtuelnu drzavu. Cim su ameri dosli u Kinu i pokazali im kapitalizam i kako se prave lazi i virtuelna drzava odmah su Kinezi isto odradili.

Uzivaj dok mozes a kad pukne onda ti se j... za narod i gradjanski rat.

neko iz mase

pre 9 godina

zar nije doskora bila prica kako kina ima preko 2000 milijardi deviznih rezervi, pa kako su oni najbolja ekonomija sveta, kako ce amerika propasti a kina procvetati i slicno"? samo budala moze misliti da je oporavak svetske ekonomije moguc bez USA

kuca

pre 9 godina

Nece jer je to nacin na koji svetska ekonomija funkcionise. Privredni rast je zaustavljen, mislim da ih to vise brine. Mnogo sse mi brinemo za Kinu, Ameriku, Rusiju, itd, Malo sebe da gledamo. Znam da se mnogima nece dopasti ali Amerika jos uvek ima duplo veci bruto nacionalni dohodak nego Kina , o drugim zemljama nebih da govorim. ne morates se sekirati ni za Ameriku, prezivece oni sigurno, za nas nisam sigurna.

janke

pre 9 godina

sve najrazvijenije zemlje osim Rusije imaju enormne dugove a Rusija ima sirovina najvise na svetu, pametnom dosta s kim treba da saradjuje i zaradjuje

Dejan V

pre 9 godina

A sto se svi lozite i mislite da cemo mi morati da dugove i kamate vracamo uopste?

Jedna dobra revolucija i nacionalizacija i jednostarni otpis dugova po osnovu krsenja osnovnih svetskih zakona i mesanja u unutrasnja pitanja i slobodu jedne nezavisne zemlje postavljanjem na silu MMFovih cinovnika da nas zaduzuju za sta postoje dokazi dovodi do toga da mi mozemo opusteno posle toga da trazimo da se te kriminalne tvorevine poput MMFa i Svetske banke trajno zatvore a svi zaposleni u njima uhapse i da ne vracamo nista nikome.

I sta nam mogu? Sta je bilo sa Kubom? Sve su ih iskulirali i jesu li umrli od gladi? Nisu ! Mozda ne zive kao kraljevi ali nisu ni nesrecni i imaju hrane, ribe i svega ostalog sto im je potrebno za prezivljavanje a to je najbitnije kada krene haos u svetu.

Mi barem imamo prirodnih resursa, vode i hrane pa necemo umreti od gladi, a to da ce neki stranac da mi u tim uslovima ogradi prostor i ne dozvoli da uzmem ono sto je moje u sopstvenoj zemlji nece da pije vodu. Uostalom videcete i sami. Kad izbije haos otimamo sve od tih krvopija i proterujemo ih iz zemlje jer svakom je drazi sopstveni zivot nego da brani nesto sto realno nije njegovo niti ce ikada biti !

Nika

pre 9 godina

"jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44) "
------

Duguju porodici Rotshield koja vlada bankarstvom i svim vodecim bankama u svetu jos iz 16 veka kao prva banka u svetu sa sedistem u Nemackoj koja ima preko 200 clanova porodice od 16 veka pa naovamo inace su Jevreji sto se moze objasniti zasto su tako postojani i uticajni.Svaki od clanova porodice u kamatama ima preko milijardu dolara profita godisnje:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Rothschild_%28porodica%29

Raspitajte se o porodici "Rotshield" i koliko hiljade milijardi evra/dolara imaju.Samo na ime kamata.Ne dugova.Dug je dug.Govorimo o kamati.

"Ko je kome duzan?" je prvo pravilo kapitalizma.Ne "Ko koliko proizvodi i ko je koliko prodao i kome je prodao...".

"Ko je kome duzan?"

Objasnjenje 2:
Zasto je izbio gradjanski rat u Libiji odmah nakon kada je sada vec pokojni Gadafi vratio sav novac MMF-u?

Objasnjenje 3:
Zasto je Putin odmah po dolasku na vlast vratio sav dug MMF-u?

Objasnjenje 4:
Ko kontrolise MMF?Da nije porodica Rotshield?

EVo linka pa se nacitajte:

http://en.wikipedia.org/wiki/N_M_Rothschild_%26_Sons#History

Objasnjenje 5:
Ko je finansirao Obamine izbore u predizbornoj kampanji?

Pera Zdera?PAja Patak?Dusko Dugousko?

Ajmo malo na kaficu pa u setnju.

lale

pre 9 godina

@janke,
kao prvo, Rusija se ne ubraja u najrazvijenije zemlje vec u zemlje u razvoju.
A kao drugo, klimava ti je ta logika. Jeste da je Rusija bogata sirovinama ali u vecini slucajeva je ovisna od zapadne tehnologije za eksploataciju i transport tih sirovina.

Li Osvald

pre 9 godina

Za nepismene i neobrazovane botove: Kina je druga ekonomija sveta. Godisnji vojni budzet je premasio sto milijardi dolara (drugi iza sad). Prestici ce ameriku do 2020. a vi i dalje radite za 200 evra i lupajte minuse...

fxx

pre 9 godina

To nije javni dug drzave vec ukup dug, tako da je besmisleno pricati o tome na ovaj nacin. Pojednostavljeno gledano, stranac dodje u kinu, osnuje preduzece i ulozi veliku lovu u izgradnju fabrike. Tu lovu obezbedi preko kreditnih linija i eto tog duga koji se spominje u tekstu. Pre bih taj dug nazvao znakom ogromnih investicija u kinesku privredu.

javni dug kine je oko 20% gdp. Dok je u razvijenim evropskim zemljama neki prosek 70-100, ne razunajuci "sirovinske baze" kao norvesku, rusiju i slicno gde se krece od 5-10

pametan

pre 9 godina

sve najrazvijenije zemlje osim Rusije imaju enormne dugove a Rusija ima sirovina najvise na svetu, pametnom dosta s kim treba da saradjuje i zaradjuje
(janke, 27. jul 2014 10:40)
Odakle ti da Rusija spada medju najrazvijenije zemlje?

dalibor

pre 9 godina

to je zato sto je od 2008 me amerika pocela naglo da stampa dolare pod izgovorom spasavanja posrnulih ekonomija.pojavio se veliki broj dolara u svetu,pojavila se mogucnost uzimanja velike kolicine dolara kao kredita pod malim kamatama,malim jer ima previse novca u opticaju,vise od traznje.naravno,ta kamata je mala za sigurne i stabilne drzave i krece se oko 0 do 1posto,a za banana drzave kao Srbija idu do 8 posto.e tu je razlika u zaduzivanju nas i njih i uopste razlika u zaduzivanju.toliko para na svetu ima,da neznaju sta ce sa njima pa ih daju za dz,tu je cela fora,naravno ne nama nego njima,sigurnim zemljama.cela fora je u obicnom stampanju dolara.zbog tako jeftinog novca,jeftina je i proizvodnja.opet to nevazi za nas.to je americka zamisao....bezgranicno zaduzivanje jeftinim papirima,a kad to bude puklo....kuku nama...joj,sto puta joj....

Ivana

pre 9 godina

Videli od Amerike koja je u dugovima milijardu posto od bruto prihoda pa krenuli i oni da prave virtuelnu drzavu. Cim su ameri dosli u Kinu i pokazali im kapitalizam i kako se prave lazi i virtuelna drzava odmah su Kinezi isto odradili.

Uzivaj dok mozes a kad pukne onda ti se j... za narod i gradjanski rat.

država

pre 9 godina

(janke, 27. jul 2014 10:40)

Što je tu pametnome dosta? Zadužuje se onaj tko se može zadužiti. Da meni netko ponudi 500.000 eura za financiranje neke moje ideje, ja bih se momentalno zadužio. Međutim, ne mogu se zadužiti jer sam siromašan.

Ozbiljno se zadužuju samo bogati. Nama siromašnima je ostalo da se zadužujemo za kupnju potrošnih stvari, automobila i slično. Taj dug je maltene nebitan u odnosu na investicije koje čine najveći postotak zaduživanja. Srećom to je i najbitniji dio zaduživanja u ozbiljnim državama kao što su SAD i slično. U banana državama na Balkanu se zadužujemo da bi otplatili plaće javnim službama i da bi otplatili stare dugove. Moraš shvatiti da nije isto zaduživanje u SAD-u i u Srbiji i Hrvatskoj. Tamo se zadužuju i vraćaju dugove, dapače, investitori imaju toliko povjerenja da se još više zadužuju. Mi krpamo kraj s krajem.

Što se tiče Rusije, nije ni čudno da im je dug tako nizak kad ni u šta ni ne investiraju. Samo vade naftu.

Milos

pre 9 godina

@janke pa dobro, ako je suditi po toj bulevarskoj ekonomiji onda da. Nije sve tako jednostavno u stvarnosti. Ako država može da se zadužuje, i to toliko, to je obično signal poverenja u sposobnost te države da vrati novac. Nije važno koliki ti je dug, važno je da li sisposoban da ga servisiraš. Isto tako, nije bitno da li imaš viškove od resursa, bitno je da li ih pametno upotrebljavaš.

Bane

pre 9 godina

jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44)
Uglavnom internacionalnim finansijskim institucijama i centralnim banka i onim zemljama koje su kupovale obveznice od njih ! Inace sav novac potice iz centralnih banaka koje stampaju novac od cistog vazduha i maltene sav novac koji postoji je zapravo dug ! Da nema duga ne bi bilo ni novca , tako da su centralne banke pravi vladari sveta .. Takav idiotizam tera ekonomiju na veciti eksponencijalni rast koji je apsolutno nemoguc ,tako da se krize desavaju s vremena na vreme i sve ce biti teze i teze ! DA , svet se nikada nece potpuno oporaviti od krize dok je ovog sistema ..Takodje glavni pokretac ove ovakve ekonomije je jeftina i dostupna energija u obliku nafte a kako je nje sve manje i kako bude postajala sve skuplja ,svet ce zestoko udariti o dno ! Kako je rekao jedan naucnik , danasnje generacije ce biti svedoci ogromnih promena mozda i najvecih ikada ! Dakle cela ekonomija je zasnovana na pretpostavci da su resursi na planeti zemlji beskonacni sto je naravno daleko od istine !

bendower

pre 9 godina

jako me zanima kome duguju sve te zemlje - Kina, Amerika, Japan? Marsovcima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milan, 27. jul 2014 10:44)

Svima koji su kupovali drzavne obveznice (bankama, penzionim fondovima, privatnim i pravnim investitorima) i stranim kreditorima (MMF, EBDR, vladama). Nije sav dug medjudrzavni tako da je moguce da su sve drzave na planeti zaduzene. U razvijenim drzavama najveci deo duga je unutrasnji - drzava duguje sopstvenim gradjanima.

економија из сокака

pre 9 godina

(Milos, 27. jul 2014 11:18)

Знам многе који су добијали кредите без проблема јер су банке процениле да су способни да их врате. Све је било идеално док нису изгубили ту способност.

Aleksandar

pre 9 godina

Dakle cela ekonomija je zasnovana na pretpostavci da su resursi na planeti zemlji beskonacni sto je naravno daleko od istine !
(Bane, 27. jul 2014 13:40)

Mala ispravka - ekonomiju organizuju ekonomisti koji su i više nego svesni da resursi na planeti Zemlji nisu beskonačni. Pretpostavka je samo da ih ima dovoljno da preguraju prosečan životni vek jednog ekonomiste... 'Posle mene potop' filozofija...

A ako ne ovladamo održivom fuzijom ili napravimo novo naučno otkriće na magnitudi otkrića kvantne mehanike od pre manje od jednog veka - potop je i više nego izvestan za naših života.

dalibor

pre 9 godina

ovo sve nije realno,to je sve naduvano,a sve sto se preduva zna da pukne,trenutno je u opticaju nerealna ekonomija,ekonomija stampanja novca kao obicnog papira.neka niko nemisli na teoriju zavere,teorija zavere smo mi sami a ono sto se desava je realnost.ajd to sad ovako i prolazi nekako,al nemozete se zaduzivati do nebesa,zato sto ce novopristigle rate biti vece od mogucnosti servisiranja.naravno da to kinu nekaci jer ima ogroman bdp,kao sto nekaci ni ostale zemlje sa velikim bdp,ali moze da zakaci siromasne,koje u tom slucaju postaju taoci bogatih,i tada nam se desavaju razni zakoni o radu,stecaju,i ostale tzv reforme koje prvo pogode narod,a drzavni aparat ostaje u vlasnistvu mocnih investitora koji preko politickih struktura i upravljaju sa svim i svacim po sistemu uzmi ili ostavi,ako ostavis,gotov si.investitori svesno ulaze i u kinu i porobljavaju narod,koji mora da radi za male nadnice,a istovremeno kroz obveznice zaduzuju zemlju.tako kina postaje zapadno americka kolonija direkno zavisna od amerike jer i sama ima najvise kupljenih upravo americkih obveznica i njima najvise i duguje.problem ce nastati kad americki FED prestane da stampa pare,sto vec vise godina najavljuje,2015tu,godinu,tada ce kamate skociti drasticno,to naravno nije opasno za onog ko je stampao pare,ali je opasno za onog ih nema dovoljno,kao sto smo mi,rate kredita gradjana ce rapidno skociti,novac ce poskupeti,narod nece od cega imati da vraca kredite i eto nove krize.kreditno hipotekarne.onda ce se pojaviti licni bankar i uzece vam skoro sve.e to je realnost a ne teorija zavere.narode pamet u glavu po svakom pitanju,dokle god je cena naseg zaduzivanja ogromna,5,6,i 7 odsto,to znaci da ce tada biti preko 10,svakako to narod nece izdrzati.a cena zaduzenja skoro pa zavisi od sigurnosti i boniteta same drzave,a samim tim i kakvo je ekonomsko stanje u njoj.zato narode kad birate,pazite da nezaokruzite svoju propast

neko iz mase

pre 9 godina

zar nije doskora bila prica kako kina ima preko 2000 milijardi deviznih rezervi, pa kako su oni najbolja ekonomija sveta, kako ce amerika propasti a kina procvetati i slicno"? samo budala moze misliti da je oporavak svetske ekonomije moguc bez USA

kuca

pre 9 godina

Nece jer je to nacin na koji svetska ekonomija funkcionise. Privredni rast je zaustavljen, mislim da ih to vise brine. Mnogo sse mi brinemo za Kinu, Ameriku, Rusiju, itd, Malo sebe da gledamo. Znam da se mnogima nece dopasti ali Amerika jos uvek ima duplo veci bruto nacionalni dohodak nego Kina , o drugim zemljama nebih da govorim. ne morates se sekirati ni za Ameriku, prezivece oni sigurno, za nas nisam sigurna.