Sreda, 16.07.2014.

09:01

SAD same protiv Rusije?

SAD razmišljaju o uvođenju unilateralnih sankcija Rusiji zbog Ukrajine, nakon sve većeg oklevanja Evrope u potezima protiv Moskve.

Izvor: Beta

SAD same protiv Rusije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Хроничар

pre 9 godina

XVIII век: Шведски краљ Карло XII напао Русију. Резултат: цар Петар Велики га потукао у бици код Полтаве, а Шведска изгубила статус регионалне силе.
XIX век: Наполеон напао Русију. Резултат: победа Русије, Наполеон умро у изгнанству на Светој Јелени.
XX век - Хитлер стигао скоро до Москве. Резултат: пораз Трећег Рајха и Хитлерово самоубиство.
XXI век - САД преко својих кијевских марионета напала Русију. Резултат - ;-) :-D :-).

tuman

pre 9 godina

razbija im se politika. evropa jos uvek slusa, ali je odavno jasno da ih americka megalomanska i konfliktna politika osvajanja sveta gura u opsane nevolje. evropa se jos veoma plasi americkog okupatora, ali je za nju sustinski bitno da se otrgne iz celicnog zagrljaja kontrole. u sustini, ametrika gura ka trecem svetskom ratu, a oni koji to vide nisu bas odusevljeni. na kraju ce, iako ima jos dosta do tada, ameri ostati sami. niko normalan im vise ne veruje, osim onih koje oni direktno placaju

from_HR

pre 9 godina

(o cemu vi pricate?,

Hahahahahah!!!!!!

Kakav dobar vic,odličan štoviše.Totalni raspad američke politike prema Rusiji,EU ne želi sankcije,nesmije ih uvesti,formira se BRICS banka,Putin je bukvalno osvojio Južnu Ameriku s ovim posjetom,Južni tok ponovo aktuelan,Ukrajinska vojska je bukvalno razbijena kod granice s Rusijom(bez da se Rusija umiješala)....
Totalni poraz - prazne prijetnje "nekakvim sankcijama" već nasmijavaju i same Amerikance,o izoliranosti Rusije da ne govorimo,ponovo se otvara ruska špijunska baza na Kubi,Nikaragva (Kina financira) gradi novi kanal Atlantik-Pacifik kao konkurencija panamskom kanalu(znamo tko kontrolira panamski kanal),Gazprom odbacuje dolar.... To su sve posljedice "obračuna" USA s Rusijom,Rusija im bukvalno razmontira politiku.Još jedino mogu proizvoditi krize po svijetu,tu su velesila - priznajem

Homo politicus

pre 9 godina

U prevodu "pozvali ruskog predsednika Vladimira Putina da ne pomaze rusima u Ukrajini". Pa Srbija pomaze svoj narod u Republici Srpskoj a da nece RF Rusima u Ukr.

Li Osvald

pre 9 godina

E moram opet za one koji toliko velicaju SAD! Ruzvelt je , da bi odobrio Britancima Zakon o zajmu i najmu, za naoruzanje, primorao Čercila da potpise Atlansku povelju (ukidanje kolonijalizma i razbijanje britanske kolonijalne moci i oslobadjanje naroda pod njima). Po zavrsetku rata , umesto Britanaca (slucajno?) ulogu svetskog policajca i eksploatatora preuzeo je americki kapital...i ne skida se sa grbace do dana danasnjeg. Samo toliko o americkom samarićanstvu i brizi za "slobodan svet"! Od '45. do danas nije bilo dana da Amerikanci nisu negde ratovali. Zato i imaju tolike nosace po okeanima sirom sveta! I tu su preuzeli primat od Engleza (Ko vlada morima, vlada svetom!).
A kao decak sam ih obozavao...

bura

pre 9 godina

Buke li buke. U staroj Grckoj, u vecini mesta bila je zabranjena neutralnost, po principu drugi ce da ginu, a ti ces da vristis kako si neutralan. Mislim da je neutralnost nemoguca, da je to rec ispraznjena od smisla. Uvek si na necijoj strani. Ta glupa rec je izmiljena u skladu sa potrebama ali tada je uveliko jezik i ono sto pricas odvojen od duse, pa u skladu sa tim svako sve moze da kaze i da nista ne znaci. Meni je izuzetno draga cinjenica da se posle izuzetne dominacije Imperije olicene u ubijanjima i razaranjima, Americke dakle, blizi kraj. I da prisustvujem istorijskom momentu, posle kojeg nista nece biti isto. Zaboravljate sporazum Kine i Rusije oko gasa, ugovor na kome je radjeno deceniju i po, i vise. I sve je to meni nebitno, bitna mi je samo jedna stvar u celoj ovoj buci a to da je Ideja pobuna moguca. S toga vidimo se na ulicama...

djole

pre 9 godina

He, he...Sad citam BBC u vezi sa tim novim famoznim sankcijama. E, one bi mogle da se odnose na to da Rusima ne daju kredite za razvoj. Interesnanto, posto RUsi ionako nece uzimate pare iz EU razvojne banke posto su zemlje BRICS-a napravile razvojnu banku juce, prekjuce. Znaci, sankicje su samo fora za medije.

dori

pre 9 godina

bas me interesuje kako ce im prici posle danasnje odluke bricsa o novoj svetskoj banci, i kako ce im sada ameri doskociti. dosta je bilo stampanja dolara bez pokrica, konstantno drzanje istog kao svetske valute broj 1 i izazivanja super kriza. ode zlato u kinu, rusiju i eu...

Zoran

pre 9 godina

Nemacka je drustvo kome treba se stremiti, a SAD je drustvo koje skoro i da nema vrednosti, a odrzava se pomocu sile. Pogledajte samo zdravstveni sistem, godisni odmori, neke zemlje posle SAD intervencije: Libija,Irak, Avganistan bice vam jasnije. Ovo vidjenje stvari je sprotivno od EU Citizenovo.

maktouf

pre 9 godina

Amerika to jednostavno mora.Garant je Ukrajinske ter.celovitosti i V.Britanija je stavila potpis 1994 na dokument iz Bukuresta tako da ce i ona slediti ameriku.Potpis su stavili i rusi kad im je Ukrajina vratila nuklearno naoruzanje ali su vojnom intervencijom i aneksijom Krima to prekrsili.Srbija ce se naci u problemu ako bude instrument ruske spoljne politike , tako da je i izolacija(nalazi se okruzena NATO) i sankcije neka moguca perspektiva.
(AAF, 16. jul 2014 12:36)

SAD su na štošta stavljalE potpis i mnogo čemu bile garant i, uglavnom, ništa od toga nisu ispoštovale. Tako da se taj njihov potpis i garancija mogu okačiti mačku o rep. Srbija je i pre ukrajinske krize bila okružena NATO zemljama i nikome ništa, a i Austrija je okružena NATO državama, pa nikome ništa. Finska deli zajedničku granicu i ne baš najprijateljskiju prošlost sa Rusijom, ali nisu tražili ni članstvo, a ni zaštitu NATO. Rusija, za razliku od nekih drugih država, ne traži od Srbija da bude njen "instrument". Mislim da Rusiji, da bi rešila ukrajinsku krizu u svoju korist, taj "instrement" nije neophodan.

o cemu vi pricate?

pre 9 godina

Amerika je na ukrajinskoj krizi bez ijednog ispaljenog metka potpuno ukrotila Rusiju i jasno joj pokazala gde ce joj biti mesto ako nastavi da izigrava nekakvu imperijalnu silu samo uz argumente oruzja i energenata koje poseduje, a sa drzavnom politikom istorijski prevazidjenom i neodrzivom za XXI vek - bar dok se Amerika i Zapad budu najvise pitali na svetu.

Rusi su ocas posla anektirali Krim, i onda krenuli u rutinsku akciju "oslobadjanja" mnogih oblasti na istoku i jugu te zemlje u kojima se nalaze svi milionski gradovi Ukrajine sem Kijeva (Donjeck, Harkov, Djepropetrovsk i Odesa), ocekujuci da ce se medjunarodna zajednica potpuno podeliti oko toga, ili u najgorem slucaju, da ce svet (Zapad pre svega) reagovati na to jos tunjavije nego sto su docekali slicne ruske projekte u Moldaviji (Pridnjestrovlje) ili Gruziji (Severna Osetija i Abhazija).

Ali cim su USA lupile sakom o stol, nikakvih znacajnih podela nije bilo, Rusija je preko noci postala najizolovanija u svojoj istoriji, a ispostavljena joj je i stravicna cena koja ce je sledovati ako ne koriguje svoju politiku i na duzi rok preuzme na sebe ulogu svetskog parije.

Ove podele i kolebanja americkih EU saveznika odnose se na sledece korake, i na to treba li i dalje pritezati Ruse kada je izvesno da vec pustaju istok Ukrajine niz vodu, i kao izlaznu strategiju pokusace eventualno da zadrze Krim, gde su i inace u vecini, i koji im je relativno do skora i pripadao.

liberty

pre 9 godina

Pa uvek je i bila sama u odbrani slobodnog sveta. Da je čekala Evropu još bi trajo prvi svetski i ne bi bilo Kumanovske pobede, mislim naše.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Amerika je uvek bila sama u borbi protiv ruskih i inih bandita.To nije nista novo!Evropa je bila uz SAD samo onda kad joj je pretila opasnost ili kad je okupirana od strane Hitlera!I naravno kada ju je Amerika dizala iz pepela posle rata i branila od ruskih bandita koji su stigli na njene granice?

Iz neposrednog iskustva

pre 9 godina

Kada bi komentatori na ovom sajtu znali kakav stepen paničnog straha i užasa nastaje na bilo kome EU skupu kada se pojavi predstavnik Američke delegacje (ili cela delegacija) pa makar to bilo u statusu gosta ili posmatrača, ovako priglupe komentare ne bi pisali. Jako malo ljudi u Srbiji ima i okvirnu predstavu o Američkoj moći i uticaju na zapadnu Evropu koju je podigla iz pepela posle oba svetska rata i bez čije bi zaštite i nadzora opet neumitno utonula u istorijske sukobe i podele koje u njoj traju od pamtiveka.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ameri gube razum i osećaj realnosti, definitivno.
Oni postavljaju neke uslove Rusima, kao da je Rusija Nikaragva?
Da je Srbija u borbi protiv klasičnih kriminalaca Albanaca, dve trećine ilegalnih na KiM, bacila jednu bombu na Prištinu, Đakovicu ili sl, Beograd ne bi bio gađan "osiromašenim", već "najbogatijim" uraniumom i plutoniumom.
A misle da će Rusi(!) a ne "prorusi", iz nekadašnje Ukrajine pristati ikad više da žive pod režimom s Majdana, koji pokušava da ih fizički istrebi?
Čak je i "Evropi" jasno, osim Obami i njegovom pekinezeru Kameronu.
Sreća po čovečanstvo što, lagano, ali ipak vidljivo - "kauboji" ostaju u prašini, kao u špageti-vesternima.

EU Citizen

pre 9 godina

Onaj momak dole, sa malim "c", naravno, nisam ja (ja sam obično nešto opširniji :) ), ali dobro je izrazio suštinu: ova TANJUG-ova vest je čista budalaština, jer je Evropa, osim Nemačke i nekolicine njenih socijalističkih satelita, i te kako svesna ko su i šta su Rusi, i da bi, ako im se ne pokažu zubi, posle Ukrajine na red došli oni, pa će oštrije sankcije protiv Rusije sasvim sigurno biti uvedene, i to zajednički. Naravno, dugoročno ostaje pitanje šta će se desiti sa Nemačkom, ja lično mislim da je to jedna duboko trula zemlja, koja će pre ili kasnije, kada njen suludi socijalističko-birokratski sistem koji sada stagnira, počne da brže tone, pokazati svoje pravo lice, tradicionalno totalitarno i neprijateljsko prema liberalnim vrednostima zapadne civilizacije, i da će, verovatno u istom paket s Rusima, opet dobiti lekciju od koje će se oporavljati sedmdeset-osamdeset godina, ali za sada će frau Merkel sasvim sigurno leći na rudu i pooštriti sankcije putinovskoj mafiji.

AAF

pre 9 godina

Amerika to jednostavno mora.Garant je Ukrajinske ter.celovitosti i V.Britanija je stavila potpis 1994 na dokument iz Bukuresta tako da ce i ona slediti ameriku.Potpis su stavili i rusi kad im je Ukrajina vratila nuklearno naoruzanje ali su vojnom intervencijom i aneksijom Krima to prekrsili.Srbija ce se naci u problemu ako bude instrument ruske spoljne politike , tako da je i izolacija(nalazi se okruzena NATO) i sankcije neka moguca perspektiva.

Puškin

pre 9 godina

"Istovremeno, dok priprema novu strategiju i sprema sankcije bez podrške saveznika u Evropi, SAD nastavlja diplomatsku aktivnost i aktivno podržavanje režima u Kremlju."
Poštovana gospodine uredniče, u ovoj rečenici iz vašeg teksta nešto nije usklađen0o s osnovnim tonom napisa. Ispada da Ameri uvode sankcije Rusiji i istovremeno pružaju aktivnu podršku "režimu u Kremlju". Inače, ratobornim komentatorima na obje strane ponovno preporučam da pročitaju Krležinu novelu "Domobran Jambrek" (koji je usput i ratovao na ovim prostorima i vratio se kuće živ ali totalno obogaljen), možda se okanite ispraznog i opasnog flertovanja s avetima rata.

ax

pre 9 godina

Glupi Evropljani , ameri ih prvo uvlace u razne ratove po svetu da ih sto vise oslabe. Prodaju im svetsku kreizu i sa tim ih slabe. I sad na kraju namecu im konflikt za Rusijom da jos vise oslabe evropu. Pa gde im je pamet da stalno plesu kako ameri sviraj .

Porfirije

pre 9 godina

Tako je, samo oštro, kao usamljeni borac na braniku univerzalnih vrednosti ljudske civilizacije, kao Rambo, Captain America, Supermen, Spidermen, Paja Patak & Co.
Ma, i Evropi uvedite sankcije kada već nisu na main stream anti Ruskom talasu!
Da se zna ko je ovde Baja.

goranh

pre 9 godina

Nece biti odrzano Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.
(pogodite zasto, 16. jul 2014 12:24)

Pre će biti da na tom prvenstvu neće učestvovati SAD i par ostrva koje ih slušaju, a to ostali neće ni primetiti.

ko jel ja

pre 9 godina

kroz istoriju gledano, nema ko nije okrnjio zube na rusiju. tako ce isto biti i sa amerikom. rusija je sama sebi najveci neprijatelj i to sto ne koristi silu u dovoljnoj meri joj se moze osvetiti kada je ukrajina u pitanju.

samo urbano

pre 9 godina

" Bela kuća trpi sve oštrije kritike domaće javnosti, jer dosadašnji potezi nisu naterali ruskog predsednika Vladimira Putina da promeni stavove, a republikanci su sve glasniji u Senatu."

americka domaca javnost pojma nema gde je ukrajina i nema pojma da je tamo gradjanski rat, tako da me je ovaj pasus bas nasmejao :)

Petokraka je jaka

pre 9 godina

Najbolje da već jednom ta ammerička tvorevina uvede sankcije i Evropi, pa da napokon možemo da počnemo da razmišljamo o prednostima i manama u njenom sastavu.
Po mom ličnom mišljenju, osim ukidanja socijalizma, Evrlpa ne donosi ništa novo. Zadužujemo se još da bi plaćali stranim ulagačima da rade u našim halama, koje smo namerno ugasili - uvodimo kapitalizam.
Jabuka je rasečena. Pokušaj Amerike da je spoji neće uspeti. To što oni hoće da budu svetski bankar neće proći. KAPITALIZAM JE U STRAŠNOJ KRIZI. Inače ne bi pokušavali sve istočne zemlje da zaduže ili da ih SANKCIONIŠU.

Li Osvald

pre 9 godina

Bela kuca trpi sve vise kritika domace javnosti...to mora da su onih 60 miliona koji nemaju osnovnu zdravstvenu zastitu...a cujem da je Dzordz iz Alabame takodje, veoma oštar kriticar...

draganbb

pre 9 godina

Ako nekome nije bilo jasno zašto Putin ne interveniše u Rusiji, valjda je sada jasno. Ne intervenisanjem, dobija na svoju stranu Evropu, pravi rascep izmežu Amerike i Evrope, jer zašto bi ona uvodila sankncije Rusiji a time i sebi ako Rusija nije ušla u oružani sukob. Jeste da je cena stradanje u Ukrajini, ali bilo bi ga i sa intervencijom. Ruska igra je šah, poker američka, u šahu se misi 10 poteza unapred, žrtvuju figure da bi se matirao protivnik. Jedan od poteza je upravo osnivanje Svetske banke BRIKS. U očaju Amerika može samo da preti novim sankcijama. Rusija kaže hajde da se razvijamo i razvijamo svet, Ameriki, hajde da blokriamo i praivmo štetu.

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Sankcije?! Važi....

Jedan tanker je skoro do vrha nakrcao naftu kod Kerča, na Ruskoj obali Azovskog mora. Dakle nafta je ruska.

Zatim taj isti brod je otplovio do Malte gde je ukrcao još malo nafte u toj naftom "bogatoj" zemlji. Zapravo, u pitanju je malo libijske nafte. Papiri su promenjeni i sada je odjednom celokupna nafta u tom brodu malteška.

Najzad brod kreće na svoje putovanje preko Atlantika i pogodite gde prvo pristaje i iskrcava svoj celokupan teret? Korpuskristi, Amerika. Ovo je priča iz prve ruke. Toliko o sankcijama...

Čiča Miloje

pre 9 godina

SAD same neće biti sigurno. Tu je uvek stari dobri američki poltron, Velika Britanija, kada je u pitanju zabijanje noža u leđa Evrope.

ema

pre 9 godina

@UB40:
Jeste, BBC je objavio da BRICS prave razvojnu banku:
http://www.bbc.com/news/business-28317555
Inace,BBC je u poslednjih mesec dana malo promenio pristup krizi i Ukrajini, cini mi se. Nemojte svi biti sigurni da se nece i stav Britanije promeniti uskoro ako uvide korist. Ona maskota od ministra spoljnih poslova vise nece to biti. Mozda je i to razlog njegovog odlaska? Setitie se, Britanci su prvi izdali SAD prosle godine oko Sirije i bombardovanja. Mudar je to narod, nece oni u rat sa Rusijom "zbog plavih teta sa cudnim frizurama"sto rece neko od komentatora u nekim britanskim novinama pre par meseci.

@EU citizen:
Vi ste fanatik. Izuzetno smesan mali gastarbajter bez ikakve moci.Previse mojih sekundi potroseno na nesto tako isprazno.

dovla

pre 9 godina

mozze NATO,mozze raketna baza u Ukrajini...ali!!!..RECIPROCITET!..istog trenutka da se slozze da Kuba i Venecuela,i Nikaragva postanu chlanice ODKB(Organizacija dogovora o medjusobnoj bwzbednosti-istochni "nato"),i da se dopusti instaliranje raketnog shtita tog vojnog saveza u dotichnim zemljama!!!..Aaa???!..shta??!...neslazzete se???..mustre "bechke"!!!

Џони

pre 9 godina

Ако око нечега постоји консензус у САД и остатку света, то је да је ово најгора влада тј. председник кога су САД имале у двадесетом веку.

nebojsa

pre 9 godina

Polako ali sigurno, SAD gubi moc i uticaj na evropskom kontinentu, sto je dobro...ostali su im samo Britanci, koji sebe cini mi se i ne smatraju evropljanima...Angela M. sve vise naginje ka Rusiji uvidevsi istorijsku sansu da nakon 70 godina oslobodi Nemacku od uticaja SAD.

nesa

pre 9 godina

Neka cena se mora platiti..ali po ruskoj strategiji Novorusija ne sme pasti...ona je prirodna brana Ulasku Ukrajne u Nato a samim tim i zastitnik je Rusije.

Agronom iz Bačke

pre 9 godina

Neće Nemačka, Italija, Francuska, ... ??
Ima ko hoće: Tuvalu, Kiribati, Maršalska ostrva, Marijanska ostrva, Kukova ostrva, ...!

ub40

pre 9 godina

Inače, nigde nije objavljeno da su se članice BRICS-a dogovorile da otvore svoju svetsku banku, da više ne zavise od SAD (a to su Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika)

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Sasvim normalno. Amerikancima je "kao leba" potreban jedan "dobar" rat ili, makar, sporadični sukobi na granici sa Rusijom. Ta "čarkanja" se uvek mogu pretvoriti u veće sukobe i katastrofu po EU. Ne zaboravite da SAD žive od ekspanzionističkih ratova diljem planete. Rat je njihova glavna i najveća "eksportna" grana.Sada će se pristupiti davljenju i uvrtanju ušiju svojim marionetama u EU, poput odredjenih državolikih tvorevina nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije, da se pridruže ovom njihovom "demokratskom" embargu. Ako ne uspe sa Ukrajinom, tu je Makedonija ili Turska. Igre bez granica, zar ne? A sve u ime mira i demokratije?"

djole

pre 9 godina

Pa malo ste se zaigrali...zivela EU bez SAD (plus RU).
Marsh bre iz Evrope.Povedite i NATO, sigurno evropske zemlje umeju da naprave svoje odbrambene snage sto i jeste najvazniji momenat u spoljnoj ppolitici EU (koja inace ne postoji u pravo smislu reci, ali uz odbramabene snage bi postojala verovatno).

dzoni

pre 9 godina

Kazu nove sankcije rusiji zbog eskalacije sukoba a sa druge strane daju svu podrsku kijevu u granatoranju gradova istocne ukrajine.
Pitam ja kad ce ostre sankcije Americi zbog naoruzavanje sekaca glava u Siriji tzv ISIS kojo su sad samo prosirili secenje glava i na Irak.

Melenci

pre 9 godina

nije slucajno osnovana banka BRIKSa u Brazilu ovih dana.Rusi su na taj nacin samo pokazali da su znali da ce SAD svim silama zalagati za sankcije.Sto ameri ne rese problem sa Ukrajinom kad su jaci i bolji od rusa,sto ne prekinu ovo silno ubijanje i raaranje zemlje?Nece jer im rat odgovara kao i sa nama sto su radili.Oistili hangare od zastarele tehnologije,isprobali kasetne bombe i njihovo dejstvo na ljude ali uzivo ne na vezbi...Ovaj rat je strasno zlo za obe strane,a kraja nema.Zvuci poznato,kolone izbeglica,hiljade ubijenih,rusevine,beda.

ub40

pre 9 godina

Inače, nigde nije objavljeno da su se članice BRICS-a dogovorile da otvore svoju svetsku banku, da više ne zavise od SAD (a to su Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika)

djole

pre 9 godina

Pa malo ste se zaigrali...zivela EU bez SAD (plus RU).
Marsh bre iz Evrope.Povedite i NATO, sigurno evropske zemlje umeju da naprave svoje odbrambene snage sto i jeste najvazniji momenat u spoljnoj ppolitici EU (koja inace ne postoji u pravo smislu reci, ali uz odbramabene snage bi postojala verovatno).

Melenci

pre 9 godina

nije slucajno osnovana banka BRIKSa u Brazilu ovih dana.Rusi su na taj nacin samo pokazali da su znali da ce SAD svim silama zalagati za sankcije.Sto ameri ne rese problem sa Ukrajinom kad su jaci i bolji od rusa,sto ne prekinu ovo silno ubijanje i raaranje zemlje?Nece jer im rat odgovara kao i sa nama sto su radili.Oistili hangare od zastarele tehnologije,isprobali kasetne bombe i njihovo dejstvo na ljude ali uzivo ne na vezbi...Ovaj rat je strasno zlo za obe strane,a kraja nema.Zvuci poznato,kolone izbeglica,hiljade ubijenih,rusevine,beda.

dzoni

pre 9 godina

Kazu nove sankcije rusiji zbog eskalacije sukoba a sa druge strane daju svu podrsku kijevu u granatoranju gradova istocne ukrajine.
Pitam ja kad ce ostre sankcije Americi zbog naoruzavanje sekaca glava u Siriji tzv ISIS kojo su sad samo prosirili secenje glava i na Irak.

nebojsa

pre 9 godina

Polako ali sigurno, SAD gubi moc i uticaj na evropskom kontinentu, sto je dobro...ostali su im samo Britanci, koji sebe cini mi se i ne smatraju evropljanima...Angela M. sve vise naginje ka Rusiji uvidevsi istorijsku sansu da nakon 70 godina oslobodi Nemacku od uticaja SAD.

Agronom iz Bačke

pre 9 godina

Neće Nemačka, Italija, Francuska, ... ??
Ima ko hoće: Tuvalu, Kiribati, Maršalska ostrva, Marijanska ostrva, Kukova ostrva, ...!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Sasvim normalno. Amerikancima je "kao leba" potreban jedan "dobar" rat ili, makar, sporadični sukobi na granici sa Rusijom. Ta "čarkanja" se uvek mogu pretvoriti u veće sukobe i katastrofu po EU. Ne zaboravite da SAD žive od ekspanzionističkih ratova diljem planete. Rat je njihova glavna i najveća "eksportna" grana.Sada će se pristupiti davljenju i uvrtanju ušiju svojim marionetama u EU, poput odredjenih državolikih tvorevina nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije, da se pridruže ovom njihovom "demokratskom" embargu. Ako ne uspe sa Ukrajinom, tu je Makedonija ili Turska. Igre bez granica, zar ne? A sve u ime mira i demokratije?"

Џони

pre 9 godina

Ако око нечега постоји консензус у САД и остатку света, то је да је ово најгора влада тј. председник кога су САД имале у двадесетом веку.

dovla

pre 9 godina

mozze NATO,mozze raketna baza u Ukrajini...ali!!!..RECIPROCITET!..istog trenutka da se slozze da Kuba i Venecuela,i Nikaragva postanu chlanice ODKB(Organizacija dogovora o medjusobnoj bwzbednosti-istochni "nato"),i da se dopusti instaliranje raketnog shtita tog vojnog saveza u dotichnim zemljama!!!..Aaa???!..shta??!...neslazzete se???..mustre "bechke"!!!

Čiča Miloje

pre 9 godina

SAD same neće biti sigurno. Tu je uvek stari dobri američki poltron, Velika Britanija, kada je u pitanju zabijanje noža u leđa Evrope.

samo urbano

pre 9 godina

" Bela kuća trpi sve oštrije kritike domaće javnosti, jer dosadašnji potezi nisu naterali ruskog predsednika Vladimira Putina da promeni stavove, a republikanci su sve glasniji u Senatu."

americka domaca javnost pojma nema gde je ukrajina i nema pojma da je tamo gradjanski rat, tako da me je ovaj pasus bas nasmejao :)

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Sankcije?! Važi....

Jedan tanker je skoro do vrha nakrcao naftu kod Kerča, na Ruskoj obali Azovskog mora. Dakle nafta je ruska.

Zatim taj isti brod je otplovio do Malte gde je ukrcao još malo nafte u toj naftom "bogatoj" zemlji. Zapravo, u pitanju je malo libijske nafte. Papiri su promenjeni i sada je odjednom celokupna nafta u tom brodu malteška.

Najzad brod kreće na svoje putovanje preko Atlantika i pogodite gde prvo pristaje i iskrcava svoj celokupan teret? Korpuskristi, Amerika. Ovo je priča iz prve ruke. Toliko o sankcijama...

ax

pre 9 godina

Glupi Evropljani , ameri ih prvo uvlace u razne ratove po svetu da ih sto vise oslabe. Prodaju im svetsku kreizu i sa tim ih slabe. I sad na kraju namecu im konflikt za Rusijom da jos vise oslabe evropu. Pa gde im je pamet da stalno plesu kako ameri sviraj .

nesa

pre 9 godina

Neka cena se mora platiti..ali po ruskoj strategiji Novorusija ne sme pasti...ona je prirodna brana Ulasku Ukrajne u Nato a samim tim i zastitnik je Rusije.

draganbb

pre 9 godina

Ako nekome nije bilo jasno zašto Putin ne interveniše u Rusiji, valjda je sada jasno. Ne intervenisanjem, dobija na svoju stranu Evropu, pravi rascep izmežu Amerike i Evrope, jer zašto bi ona uvodila sankncije Rusiji a time i sebi ako Rusija nije ušla u oružani sukob. Jeste da je cena stradanje u Ukrajini, ali bilo bi ga i sa intervencijom. Ruska igra je šah, poker američka, u šahu se misi 10 poteza unapred, žrtvuju figure da bi se matirao protivnik. Jedan od poteza je upravo osnivanje Svetske banke BRIKS. U očaju Amerika može samo da preti novim sankcijama. Rusija kaže hajde da se razvijamo i razvijamo svet, Ameriki, hajde da blokriamo i praivmo štetu.

ema

pre 9 godina

@UB40:
Jeste, BBC je objavio da BRICS prave razvojnu banku:
http://www.bbc.com/news/business-28317555
Inace,BBC je u poslednjih mesec dana malo promenio pristup krizi i Ukrajini, cini mi se. Nemojte svi biti sigurni da se nece i stav Britanije promeniti uskoro ako uvide korist. Ona maskota od ministra spoljnih poslova vise nece to biti. Mozda je i to razlog njegovog odlaska? Setitie se, Britanci su prvi izdali SAD prosle godine oko Sirije i bombardovanja. Mudar je to narod, nece oni u rat sa Rusijom "zbog plavih teta sa cudnim frizurama"sto rece neko od komentatora u nekim britanskim novinama pre par meseci.

@EU citizen:
Vi ste fanatik. Izuzetno smesan mali gastarbajter bez ikakve moci.Previse mojih sekundi potroseno na nesto tako isprazno.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ameri gube razum i osećaj realnosti, definitivno.
Oni postavljaju neke uslove Rusima, kao da je Rusija Nikaragva?
Da je Srbija u borbi protiv klasičnih kriminalaca Albanaca, dve trećine ilegalnih na KiM, bacila jednu bombu na Prištinu, Đakovicu ili sl, Beograd ne bi bio gađan "osiromašenim", već "najbogatijim" uraniumom i plutoniumom.
A misle da će Rusi(!) a ne "prorusi", iz nekadašnje Ukrajine pristati ikad više da žive pod režimom s Majdana, koji pokušava da ih fizički istrebi?
Čak je i "Evropi" jasno, osim Obami i njegovom pekinezeru Kameronu.
Sreća po čovečanstvo što, lagano, ali ipak vidljivo - "kauboji" ostaju u prašini, kao u špageti-vesternima.

Porfirije

pre 9 godina

Tako je, samo oštro, kao usamljeni borac na braniku univerzalnih vrednosti ljudske civilizacije, kao Rambo, Captain America, Supermen, Spidermen, Paja Patak & Co.
Ma, i Evropi uvedite sankcije kada već nisu na main stream anti Ruskom talasu!
Da se zna ko je ovde Baja.

goranh

pre 9 godina

Nece biti odrzano Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.
(pogodite zasto, 16. jul 2014 12:24)

Pre će biti da na tom prvenstvu neće učestvovati SAD i par ostrva koje ih slušaju, a to ostali neće ni primetiti.

Li Osvald

pre 9 godina

Bela kuca trpi sve vise kritika domace javnosti...to mora da su onih 60 miliona koji nemaju osnovnu zdravstvenu zastitu...a cujem da je Dzordz iz Alabame takodje, veoma oštar kriticar...

Petokraka je jaka

pre 9 godina

Najbolje da već jednom ta ammerička tvorevina uvede sankcije i Evropi, pa da napokon možemo da počnemo da razmišljamo o prednostima i manama u njenom sastavu.
Po mom ličnom mišljenju, osim ukidanja socijalizma, Evrlpa ne donosi ništa novo. Zadužujemo se još da bi plaćali stranim ulagačima da rade u našim halama, koje smo namerno ugasili - uvodimo kapitalizam.
Jabuka je rasečena. Pokušaj Amerike da je spoji neće uspeti. To što oni hoće da budu svetski bankar neće proći. KAPITALIZAM JE U STRAŠNOJ KRIZI. Inače ne bi pokušavali sve istočne zemlje da zaduže ili da ih SANKCIONIŠU.

dori

pre 9 godina

bas me interesuje kako ce im prici posle danasnje odluke bricsa o novoj svetskoj banci, i kako ce im sada ameri doskociti. dosta je bilo stampanja dolara bez pokrica, konstantno drzanje istog kao svetske valute broj 1 i izazivanja super kriza. ode zlato u kinu, rusiju i eu...

ko jel ja

pre 9 godina

kroz istoriju gledano, nema ko nije okrnjio zube na rusiju. tako ce isto biti i sa amerikom. rusija je sama sebi najveci neprijatelj i to sto ne koristi silu u dovoljnoj meri joj se moze osvetiti kada je ukrajina u pitanju.

from_HR

pre 9 godina

(o cemu vi pricate?,

Hahahahahah!!!!!!

Kakav dobar vic,odličan štoviše.Totalni raspad američke politike prema Rusiji,EU ne želi sankcije,nesmije ih uvesti,formira se BRICS banka,Putin je bukvalno osvojio Južnu Ameriku s ovim posjetom,Južni tok ponovo aktuelan,Ukrajinska vojska je bukvalno razbijena kod granice s Rusijom(bez da se Rusija umiješala)....
Totalni poraz - prazne prijetnje "nekakvim sankcijama" već nasmijavaju i same Amerikance,o izoliranosti Rusije da ne govorimo,ponovo se otvara ruska špijunska baza na Kubi,Nikaragva (Kina financira) gradi novi kanal Atlantik-Pacifik kao konkurencija panamskom kanalu(znamo tko kontrolira panamski kanal),Gazprom odbacuje dolar.... To su sve posljedice "obračuna" USA s Rusijom,Rusija im bukvalno razmontira politiku.Još jedino mogu proizvoditi krize po svijetu,tu su velesila - priznajem

Li Osvald

pre 9 godina

E moram opet za one koji toliko velicaju SAD! Ruzvelt je , da bi odobrio Britancima Zakon o zajmu i najmu, za naoruzanje, primorao Čercila da potpise Atlansku povelju (ukidanje kolonijalizma i razbijanje britanske kolonijalne moci i oslobadjanje naroda pod njima). Po zavrsetku rata , umesto Britanaca (slucajno?) ulogu svetskog policajca i eksploatatora preuzeo je americki kapital...i ne skida se sa grbace do dana danasnjeg. Samo toliko o americkom samarićanstvu i brizi za "slobodan svet"! Od '45. do danas nije bilo dana da Amerikanci nisu negde ratovali. Zato i imaju tolike nosace po okeanima sirom sveta! I tu su preuzeli primat od Engleza (Ko vlada morima, vlada svetom!).
A kao decak sam ih obozavao...

Puškin

pre 9 godina

"Istovremeno, dok priprema novu strategiju i sprema sankcije bez podrške saveznika u Evropi, SAD nastavlja diplomatsku aktivnost i aktivno podržavanje režima u Kremlju."
Poštovana gospodine uredniče, u ovoj rečenici iz vašeg teksta nešto nije usklađen0o s osnovnim tonom napisa. Ispada da Ameri uvode sankcije Rusiji i istovremeno pružaju aktivnu podršku "režimu u Kremlju". Inače, ratobornim komentatorima na obje strane ponovno preporučam da pročitaju Krležinu novelu "Domobran Jambrek" (koji je usput i ratovao na ovim prostorima i vratio se kuće živ ali totalno obogaljen), možda se okanite ispraznog i opasnog flertovanja s avetima rata.

djole

pre 9 godina

He, he...Sad citam BBC u vezi sa tim novim famoznim sankcijama. E, one bi mogle da se odnose na to da Rusima ne daju kredite za razvoj. Interesnanto, posto RUsi ionako nece uzimate pare iz EU razvojne banke posto su zemlje BRICS-a napravile razvojnu banku juce, prekjuce. Znaci, sankicje su samo fora za medije.

tuman

pre 9 godina

razbija im se politika. evropa jos uvek slusa, ali je odavno jasno da ih americka megalomanska i konfliktna politika osvajanja sveta gura u opsane nevolje. evropa se jos veoma plasi americkog okupatora, ali je za nju sustinski bitno da se otrgne iz celicnog zagrljaja kontrole. u sustini, ametrika gura ka trecem svetskom ratu, a oni koji to vide nisu bas odusevljeni. na kraju ce, iako ima jos dosta do tada, ameri ostati sami. niko normalan im vise ne veruje, osim onih koje oni direktno placaju

Хроничар

pre 9 godina

XVIII век: Шведски краљ Карло XII напао Русију. Резултат: цар Петар Велики га потукао у бици код Полтаве, а Шведска изгубила статус регионалне силе.
XIX век: Наполеон напао Русију. Резултат: победа Русије, Наполеон умро у изгнанству на Светој Јелени.
XX век - Хитлер стигао скоро до Москве. Резултат: пораз Трећег Рајха и Хитлерово самоубиство.
XXI век - САД преко својих кијевских марионета напала Русију. Резултат - ;-) :-D :-).

AAF

pre 9 godina

Amerika to jednostavno mora.Garant je Ukrajinske ter.celovitosti i V.Britanija je stavila potpis 1994 na dokument iz Bukuresta tako da ce i ona slediti ameriku.Potpis su stavili i rusi kad im je Ukrajina vratila nuklearno naoruzanje ali su vojnom intervencijom i aneksijom Krima to prekrsili.Srbija ce se naci u problemu ako bude instrument ruske spoljne politike , tako da je i izolacija(nalazi se okruzena NATO) i sankcije neka moguca perspektiva.

maktouf

pre 9 godina

Amerika to jednostavno mora.Garant je Ukrajinske ter.celovitosti i V.Britanija je stavila potpis 1994 na dokument iz Bukuresta tako da ce i ona slediti ameriku.Potpis su stavili i rusi kad im je Ukrajina vratila nuklearno naoruzanje ali su vojnom intervencijom i aneksijom Krima to prekrsili.Srbija ce se naci u problemu ako bude instrument ruske spoljne politike , tako da je i izolacija(nalazi se okruzena NATO) i sankcije neka moguca perspektiva.
(AAF, 16. jul 2014 12:36)

SAD su na štošta stavljalE potpis i mnogo čemu bile garant i, uglavnom, ništa od toga nisu ispoštovale. Tako da se taj njihov potpis i garancija mogu okačiti mačku o rep. Srbija je i pre ukrajinske krize bila okružena NATO zemljama i nikome ništa, a i Austrija je okružena NATO državama, pa nikome ništa. Finska deli zajedničku granicu i ne baš najprijateljskiju prošlost sa Rusijom, ali nisu tražili ni članstvo, a ni zaštitu NATO. Rusija, za razliku od nekih drugih država, ne traži od Srbija da bude njen "instrument". Mislim da Rusiji, da bi rešila ukrajinsku krizu u svoju korist, taj "instrement" nije neophodan.

Zoran

pre 9 godina

Nemacka je drustvo kome treba se stremiti, a SAD je drustvo koje skoro i da nema vrednosti, a odrzava se pomocu sile. Pogledajte samo zdravstveni sistem, godisni odmori, neke zemlje posle SAD intervencije: Libija,Irak, Avganistan bice vam jasnije. Ovo vidjenje stvari je sprotivno od EU Citizenovo.

Homo politicus

pre 9 godina

U prevodu "pozvali ruskog predsednika Vladimira Putina da ne pomaze rusima u Ukrajini". Pa Srbija pomaze svoj narod u Republici Srpskoj a da nece RF Rusima u Ukr.

liberty

pre 9 godina

Pa uvek je i bila sama u odbrani slobodnog sveta. Da je čekala Evropu još bi trajo prvi svetski i ne bi bilo Kumanovske pobede, mislim naše.

Iz neposrednog iskustva

pre 9 godina

Kada bi komentatori na ovom sajtu znali kakav stepen paničnog straha i užasa nastaje na bilo kome EU skupu kada se pojavi predstavnik Američke delegacje (ili cela delegacija) pa makar to bilo u statusu gosta ili posmatrača, ovako priglupe komentare ne bi pisali. Jako malo ljudi u Srbiji ima i okvirnu predstavu o Američkoj moći i uticaju na zapadnu Evropu koju je podigla iz pepela posle oba svetska rata i bez čije bi zaštite i nadzora opet neumitno utonula u istorijske sukobe i podele koje u njoj traju od pamtiveka.

o cemu vi pricate?

pre 9 godina

Amerika je na ukrajinskoj krizi bez ijednog ispaljenog metka potpuno ukrotila Rusiju i jasno joj pokazala gde ce joj biti mesto ako nastavi da izigrava nekakvu imperijalnu silu samo uz argumente oruzja i energenata koje poseduje, a sa drzavnom politikom istorijski prevazidjenom i neodrzivom za XXI vek - bar dok se Amerika i Zapad budu najvise pitali na svetu.

Rusi su ocas posla anektirali Krim, i onda krenuli u rutinsku akciju "oslobadjanja" mnogih oblasti na istoku i jugu te zemlje u kojima se nalaze svi milionski gradovi Ukrajine sem Kijeva (Donjeck, Harkov, Djepropetrovsk i Odesa), ocekujuci da ce se medjunarodna zajednica potpuno podeliti oko toga, ili u najgorem slucaju, da ce svet (Zapad pre svega) reagovati na to jos tunjavije nego sto su docekali slicne ruske projekte u Moldaviji (Pridnjestrovlje) ili Gruziji (Severna Osetija i Abhazija).

Ali cim su USA lupile sakom o stol, nikakvih znacajnih podela nije bilo, Rusija je preko noci postala najizolovanija u svojoj istoriji, a ispostavljena joj je i stravicna cena koja ce je sledovati ako ne koriguje svoju politiku i na duzi rok preuzme na sebe ulogu svetskog parije.

Ove podele i kolebanja americkih EU saveznika odnose se na sledece korake, i na to treba li i dalje pritezati Ruse kada je izvesno da vec pustaju istok Ukrajine niz vodu, i kao izlaznu strategiju pokusace eventualno da zadrze Krim, gde su i inace u vecini, i koji im je relativno do skora i pripadao.

bura

pre 9 godina

Buke li buke. U staroj Grckoj, u vecini mesta bila je zabranjena neutralnost, po principu drugi ce da ginu, a ti ces da vristis kako si neutralan. Mislim da je neutralnost nemoguca, da je to rec ispraznjena od smisla. Uvek si na necijoj strani. Ta glupa rec je izmiljena u skladu sa potrebama ali tada je uveliko jezik i ono sto pricas odvojen od duse, pa u skladu sa tim svako sve moze da kaze i da nista ne znaci. Meni je izuzetno draga cinjenica da se posle izuzetne dominacije Imperije olicene u ubijanjima i razaranjima, Americke dakle, blizi kraj. I da prisustvujem istorijskom momentu, posle kojeg nista nece biti isto. Zaboravljate sporazum Kine i Rusije oko gasa, ugovor na kome je radjeno deceniju i po, i vise. I sve je to meni nebitno, bitna mi je samo jedna stvar u celoj ovoj buci a to da je Ideja pobuna moguca. S toga vidimo se na ulicama...

EU Citizen

pre 9 godina

Onaj momak dole, sa malim "c", naravno, nisam ja (ja sam obično nešto opširniji :) ), ali dobro je izrazio suštinu: ova TANJUG-ova vest je čista budalaština, jer je Evropa, osim Nemačke i nekolicine njenih socijalističkih satelita, i te kako svesna ko su i šta su Rusi, i da bi, ako im se ne pokažu zubi, posle Ukrajine na red došli oni, pa će oštrije sankcije protiv Rusije sasvim sigurno biti uvedene, i to zajednički. Naravno, dugoročno ostaje pitanje šta će se desiti sa Nemačkom, ja lično mislim da je to jedna duboko trula zemlja, koja će pre ili kasnije, kada njen suludi socijalističko-birokratski sistem koji sada stagnira, počne da brže tone, pokazati svoje pravo lice, tradicionalno totalitarno i neprijateljsko prema liberalnim vrednostima zapadne civilizacije, i da će, verovatno u istom paket s Rusima, opet dobiti lekciju od koje će se oporavljati sedmdeset-osamdeset godina, ali za sada će frau Merkel sasvim sigurno leći na rudu i pooštriti sankcije putinovskoj mafiji.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Amerika je uvek bila sama u borbi protiv ruskih i inih bandita.To nije nista novo!Evropa je bila uz SAD samo onda kad joj je pretila opasnost ili kad je okupirana od strane Hitlera!I naravno kada ju je Amerika dizala iz pepela posle rata i branila od ruskih bandita koji su stigli na njene granice?

o cemu vi pricate?

pre 9 godina

Amerika je na ukrajinskoj krizi bez ijednog ispaljenog metka potpuno ukrotila Rusiju i jasno joj pokazala gde ce joj biti mesto ako nastavi da izigrava nekakvu imperijalnu silu samo uz argumente oruzja i energenata koje poseduje, a sa drzavnom politikom istorijski prevazidjenom i neodrzivom za XXI vek - bar dok se Amerika i Zapad budu najvise pitali na svetu.

Rusi su ocas posla anektirali Krim, i onda krenuli u rutinsku akciju "oslobadjanja" mnogih oblasti na istoku i jugu te zemlje u kojima se nalaze svi milionski gradovi Ukrajine sem Kijeva (Donjeck, Harkov, Djepropetrovsk i Odesa), ocekujuci da ce se medjunarodna zajednica potpuno podeliti oko toga, ili u najgorem slucaju, da ce svet (Zapad pre svega) reagovati na to jos tunjavije nego sto su docekali slicne ruske projekte u Moldaviji (Pridnjestrovlje) ili Gruziji (Severna Osetija i Abhazija).

Ali cim su USA lupile sakom o stol, nikakvih znacajnih podela nije bilo, Rusija je preko noci postala najizolovanija u svojoj istoriji, a ispostavljena joj je i stravicna cena koja ce je sledovati ako ne koriguje svoju politiku i na duzi rok preuzme na sebe ulogu svetskog parije.

Ove podele i kolebanja americkih EU saveznika odnose se na sledece korake, i na to treba li i dalje pritezati Ruse kada je izvesno da vec pustaju istok Ukrajine niz vodu, i kao izlaznu strategiju pokusace eventualno da zadrze Krim, gde su i inace u vecini, i koji im je relativno do skora i pripadao.

EU Citizen

pre 9 godina

Onaj momak dole, sa malim "c", naravno, nisam ja (ja sam obično nešto opširniji :) ), ali dobro je izrazio suštinu: ova TANJUG-ova vest je čista budalaština, jer je Evropa, osim Nemačke i nekolicine njenih socijalističkih satelita, i te kako svesna ko su i šta su Rusi, i da bi, ako im se ne pokažu zubi, posle Ukrajine na red došli oni, pa će oštrije sankcije protiv Rusije sasvim sigurno biti uvedene, i to zajednički. Naravno, dugoročno ostaje pitanje šta će se desiti sa Nemačkom, ja lično mislim da je to jedna duboko trula zemlja, koja će pre ili kasnije, kada njen suludi socijalističko-birokratski sistem koji sada stagnira, počne da brže tone, pokazati svoje pravo lice, tradicionalno totalitarno i neprijateljsko prema liberalnim vrednostima zapadne civilizacije, i da će, verovatno u istom paket s Rusima, opet dobiti lekciju od koje će se oporavljati sedmdeset-osamdeset godina, ali za sada će frau Merkel sasvim sigurno leći na rudu i pooštriti sankcije putinovskoj mafiji.

AAF

pre 9 godina

Amerika to jednostavno mora.Garant je Ukrajinske ter.celovitosti i V.Britanija je stavila potpis 1994 na dokument iz Bukuresta tako da ce i ona slediti ameriku.Potpis su stavili i rusi kad im je Ukrajina vratila nuklearno naoruzanje ali su vojnom intervencijom i aneksijom Krima to prekrsili.Srbija ce se naci u problemu ako bude instrument ruske spoljne politike , tako da je i izolacija(nalazi se okruzena NATO) i sankcije neka moguca perspektiva.

Iz neposrednog iskustva

pre 9 godina

Kada bi komentatori na ovom sajtu znali kakav stepen paničnog straha i užasa nastaje na bilo kome EU skupu kada se pojavi predstavnik Američke delegacje (ili cela delegacija) pa makar to bilo u statusu gosta ili posmatrača, ovako priglupe komentare ne bi pisali. Jako malo ljudi u Srbiji ima i okvirnu predstavu o Američkoj moći i uticaju na zapadnu Evropu koju je podigla iz pepela posle oba svetska rata i bez čije bi zaštite i nadzora opet neumitno utonula u istorijske sukobe i podele koje u njoj traju od pamtiveka.

liberty

pre 9 godina

Pa uvek je i bila sama u odbrani slobodnog sveta. Da je čekala Evropu još bi trajo prvi svetski i ne bi bilo Kumanovske pobede, mislim naše.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Amerika je uvek bila sama u borbi protiv ruskih i inih bandita.To nije nista novo!Evropa je bila uz SAD samo onda kad joj je pretila opasnost ili kad je okupirana od strane Hitlera!I naravno kada ju je Amerika dizala iz pepela posle rata i branila od ruskih bandita koji su stigli na njene granice?

Џони

pre 9 godina

Ако око нечега постоји консензус у САД и остатку света, то је да је ово најгора влада тј. председник кога су САД имале у двадесетом веку.

djole

pre 9 godina

Pa malo ste se zaigrali...zivela EU bez SAD (plus RU).
Marsh bre iz Evrope.Povedite i NATO, sigurno evropske zemlje umeju da naprave svoje odbrambene snage sto i jeste najvazniji momenat u spoljnoj ppolitici EU (koja inace ne postoji u pravo smislu reci, ali uz odbramabene snage bi postojala verovatno).

ub40

pre 9 godina

Inače, nigde nije objavljeno da su se članice BRICS-a dogovorile da otvore svoju svetsku banku, da više ne zavise od SAD (a to su Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika)

Melenci

pre 9 godina

nije slucajno osnovana banka BRIKSa u Brazilu ovih dana.Rusi su na taj nacin samo pokazali da su znali da ce SAD svim silama zalagati za sankcije.Sto ameri ne rese problem sa Ukrajinom kad su jaci i bolji od rusa,sto ne prekinu ovo silno ubijanje i raaranje zemlje?Nece jer im rat odgovara kao i sa nama sto su radili.Oistili hangare od zastarele tehnologije,isprobali kasetne bombe i njihovo dejstvo na ljude ali uzivo ne na vezbi...Ovaj rat je strasno zlo za obe strane,a kraja nema.Zvuci poznato,kolone izbeglica,hiljade ubijenih,rusevine,beda.

samo urbano

pre 9 godina

" Bela kuća trpi sve oštrije kritike domaće javnosti, jer dosadašnji potezi nisu naterali ruskog predsednika Vladimira Putina da promeni stavove, a republikanci su sve glasniji u Senatu."

americka domaca javnost pojma nema gde je ukrajina i nema pojma da je tamo gradjanski rat, tako da me je ovaj pasus bas nasmejao :)

ema

pre 9 godina

@UB40:
Jeste, BBC je objavio da BRICS prave razvojnu banku:
http://www.bbc.com/news/business-28317555
Inace,BBC je u poslednjih mesec dana malo promenio pristup krizi i Ukrajini, cini mi se. Nemojte svi biti sigurni da se nece i stav Britanije promeniti uskoro ako uvide korist. Ona maskota od ministra spoljnih poslova vise nece to biti. Mozda je i to razlog njegovog odlaska? Setitie se, Britanci su prvi izdali SAD prosle godine oko Sirije i bombardovanja. Mudar je to narod, nece oni u rat sa Rusijom "zbog plavih teta sa cudnim frizurama"sto rece neko od komentatora u nekim britanskim novinama pre par meseci.

@EU citizen:
Vi ste fanatik. Izuzetno smesan mali gastarbajter bez ikakve moci.Previse mojih sekundi potroseno na nesto tako isprazno.

nebojsa

pre 9 godina

Polako ali sigurno, SAD gubi moc i uticaj na evropskom kontinentu, sto je dobro...ostali su im samo Britanci, koji sebe cini mi se i ne smatraju evropljanima...Angela M. sve vise naginje ka Rusiji uvidevsi istorijsku sansu da nakon 70 godina oslobodi Nemacku od uticaja SAD.

dovla

pre 9 godina

mozze NATO,mozze raketna baza u Ukrajini...ali!!!..RECIPROCITET!..istog trenutka da se slozze da Kuba i Venecuela,i Nikaragva postanu chlanice ODKB(Organizacija dogovora o medjusobnoj bwzbednosti-istochni "nato"),i da se dopusti instaliranje raketnog shtita tog vojnog saveza u dotichnim zemljama!!!..Aaa???!..shta??!...neslazzete se???..mustre "bechke"!!!

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ameri gube razum i osećaj realnosti, definitivno.
Oni postavljaju neke uslove Rusima, kao da je Rusija Nikaragva?
Da je Srbija u borbi protiv klasičnih kriminalaca Albanaca, dve trećine ilegalnih na KiM, bacila jednu bombu na Prištinu, Đakovicu ili sl, Beograd ne bi bio gađan "osiromašenim", već "najbogatijim" uraniumom i plutoniumom.
A misle da će Rusi(!) a ne "prorusi", iz nekadašnje Ukrajine pristati ikad više da žive pod režimom s Majdana, koji pokušava da ih fizički istrebi?
Čak je i "Evropi" jasno, osim Obami i njegovom pekinezeru Kameronu.
Sreća po čovečanstvo što, lagano, ali ipak vidljivo - "kauboji" ostaju u prašini, kao u špageti-vesternima.

Petokraka je jaka

pre 9 godina

Najbolje da već jednom ta ammerička tvorevina uvede sankcije i Evropi, pa da napokon možemo da počnemo da razmišljamo o prednostima i manama u njenom sastavu.
Po mom ličnom mišljenju, osim ukidanja socijalizma, Evrlpa ne donosi ništa novo. Zadužujemo se još da bi plaćali stranim ulagačima da rade u našim halama, koje smo namerno ugasili - uvodimo kapitalizam.
Jabuka je rasečena. Pokušaj Amerike da je spoji neće uspeti. To što oni hoće da budu svetski bankar neće proći. KAPITALIZAM JE U STRAŠNOJ KRIZI. Inače ne bi pokušavali sve istočne zemlje da zaduže ili da ih SANKCIONIŠU.

ax

pre 9 godina

Glupi Evropljani , ameri ih prvo uvlace u razne ratove po svetu da ih sto vise oslabe. Prodaju im svetsku kreizu i sa tim ih slabe. I sad na kraju namecu im konflikt za Rusijom da jos vise oslabe evropu. Pa gde im je pamet da stalno plesu kako ameri sviraj .

dzoni

pre 9 godina

Kazu nove sankcije rusiji zbog eskalacije sukoba a sa druge strane daju svu podrsku kijevu u granatoranju gradova istocne ukrajine.
Pitam ja kad ce ostre sankcije Americi zbog naoruzavanje sekaca glava u Siriji tzv ISIS kojo su sad samo prosirili secenje glava i na Irak.

draganbb

pre 9 godina

Ako nekome nije bilo jasno zašto Putin ne interveniše u Rusiji, valjda je sada jasno. Ne intervenisanjem, dobija na svoju stranu Evropu, pravi rascep izmežu Amerike i Evrope, jer zašto bi ona uvodila sankncije Rusiji a time i sebi ako Rusija nije ušla u oružani sukob. Jeste da je cena stradanje u Ukrajini, ali bilo bi ga i sa intervencijom. Ruska igra je šah, poker američka, u šahu se misi 10 poteza unapred, žrtvuju figure da bi se matirao protivnik. Jedan od poteza je upravo osnivanje Svetske banke BRIKS. U očaju Amerika može samo da preti novim sankcijama. Rusija kaže hajde da se razvijamo i razvijamo svet, Ameriki, hajde da blokriamo i praivmo štetu.

Puškin

pre 9 godina

"Istovremeno, dok priprema novu strategiju i sprema sankcije bez podrške saveznika u Evropi, SAD nastavlja diplomatsku aktivnost i aktivno podržavanje režima u Kremlju."
Poštovana gospodine uredniče, u ovoj rečenici iz vašeg teksta nešto nije usklađen0o s osnovnim tonom napisa. Ispada da Ameri uvode sankcije Rusiji i istovremeno pružaju aktivnu podršku "režimu u Kremlju". Inače, ratobornim komentatorima na obje strane ponovno preporučam da pročitaju Krležinu novelu "Domobran Jambrek" (koji je usput i ratovao na ovim prostorima i vratio se kuće živ ali totalno obogaljen), možda se okanite ispraznog i opasnog flertovanja s avetima rata.

Porfirije

pre 9 godina

Tako je, samo oštro, kao usamljeni borac na braniku univerzalnih vrednosti ljudske civilizacije, kao Rambo, Captain America, Supermen, Spidermen, Paja Patak & Co.
Ma, i Evropi uvedite sankcije kada već nisu na main stream anti Ruskom talasu!
Da se zna ko je ovde Baja.

Čiča Miloje

pre 9 godina

SAD same neće biti sigurno. Tu je uvek stari dobri američki poltron, Velika Britanija, kada je u pitanju zabijanje noža u leđa Evrope.

Li Osvald

pre 9 godina

Bela kuca trpi sve vise kritika domace javnosti...to mora da su onih 60 miliona koji nemaju osnovnu zdravstvenu zastitu...a cujem da je Dzordz iz Alabame takodje, veoma oštar kriticar...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Sasvim normalno. Amerikancima je "kao leba" potreban jedan "dobar" rat ili, makar, sporadični sukobi na granici sa Rusijom. Ta "čarkanja" se uvek mogu pretvoriti u veće sukobe i katastrofu po EU. Ne zaboravite da SAD žive od ekspanzionističkih ratova diljem planete. Rat je njihova glavna i najveća "eksportna" grana.Sada će se pristupiti davljenju i uvrtanju ušiju svojim marionetama u EU, poput odredjenih državolikih tvorevina nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije, da se pridruže ovom njihovom "demokratskom" embargu. Ako ne uspe sa Ukrajinom, tu je Makedonija ili Turska. Igre bez granica, zar ne? A sve u ime mira i demokratije?"

ko jel ja

pre 9 godina

kroz istoriju gledano, nema ko nije okrnjio zube na rusiju. tako ce isto biti i sa amerikom. rusija je sama sebi najveci neprijatelj i to sto ne koristi silu u dovoljnoj meri joj se moze osvetiti kada je ukrajina u pitanju.

goranh

pre 9 godina

Nece biti odrzano Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.
(pogodite zasto, 16. jul 2014 12:24)

Pre će biti da na tom prvenstvu neće učestvovati SAD i par ostrva koje ih slušaju, a to ostali neće ni primetiti.

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Sankcije?! Važi....

Jedan tanker je skoro do vrha nakrcao naftu kod Kerča, na Ruskoj obali Azovskog mora. Dakle nafta je ruska.

Zatim taj isti brod je otplovio do Malte gde je ukrcao još malo nafte u toj naftom "bogatoj" zemlji. Zapravo, u pitanju je malo libijske nafte. Papiri su promenjeni i sada je odjednom celokupna nafta u tom brodu malteška.

Najzad brod kreće na svoje putovanje preko Atlantika i pogodite gde prvo pristaje i iskrcava svoj celokupan teret? Korpuskristi, Amerika. Ovo je priča iz prve ruke. Toliko o sankcijama...

dori

pre 9 godina

bas me interesuje kako ce im prici posle danasnje odluke bricsa o novoj svetskoj banci, i kako ce im sada ameri doskociti. dosta je bilo stampanja dolara bez pokrica, konstantno drzanje istog kao svetske valute broj 1 i izazivanja super kriza. ode zlato u kinu, rusiju i eu...

djole

pre 9 godina

He, he...Sad citam BBC u vezi sa tim novim famoznim sankcijama. E, one bi mogle da se odnose na to da Rusima ne daju kredite za razvoj. Interesnanto, posto RUsi ionako nece uzimate pare iz EU razvojne banke posto su zemlje BRICS-a napravile razvojnu banku juce, prekjuce. Znaci, sankicje su samo fora za medije.

from_HR

pre 9 godina

(o cemu vi pricate?,

Hahahahahah!!!!!!

Kakav dobar vic,odličan štoviše.Totalni raspad američke politike prema Rusiji,EU ne želi sankcije,nesmije ih uvesti,formira se BRICS banka,Putin je bukvalno osvojio Južnu Ameriku s ovim posjetom,Južni tok ponovo aktuelan,Ukrajinska vojska je bukvalno razbijena kod granice s Rusijom(bez da se Rusija umiješala)....
Totalni poraz - prazne prijetnje "nekakvim sankcijama" već nasmijavaju i same Amerikance,o izoliranosti Rusije da ne govorimo,ponovo se otvara ruska špijunska baza na Kubi,Nikaragva (Kina financira) gradi novi kanal Atlantik-Pacifik kao konkurencija panamskom kanalu(znamo tko kontrolira panamski kanal),Gazprom odbacuje dolar.... To su sve posljedice "obračuna" USA s Rusijom,Rusija im bukvalno razmontira politiku.Još jedino mogu proizvoditi krize po svijetu,tu su velesila - priznajem

Agronom iz Bačke

pre 9 godina

Neće Nemačka, Italija, Francuska, ... ??
Ima ko hoće: Tuvalu, Kiribati, Maršalska ostrva, Marijanska ostrva, Kukova ostrva, ...!

nesa

pre 9 godina

Neka cena se mora platiti..ali po ruskoj strategiji Novorusija ne sme pasti...ona je prirodna brana Ulasku Ukrajne u Nato a samim tim i zastitnik je Rusije.

tuman

pre 9 godina

razbija im se politika. evropa jos uvek slusa, ali je odavno jasno da ih americka megalomanska i konfliktna politika osvajanja sveta gura u opsane nevolje. evropa se jos veoma plasi americkog okupatora, ali je za nju sustinski bitno da se otrgne iz celicnog zagrljaja kontrole. u sustini, ametrika gura ka trecem svetskom ratu, a oni koji to vide nisu bas odusevljeni. na kraju ce, iako ima jos dosta do tada, ameri ostati sami. niko normalan im vise ne veruje, osim onih koje oni direktno placaju

Li Osvald

pre 9 godina

E moram opet za one koji toliko velicaju SAD! Ruzvelt je , da bi odobrio Britancima Zakon o zajmu i najmu, za naoruzanje, primorao Čercila da potpise Atlansku povelju (ukidanje kolonijalizma i razbijanje britanske kolonijalne moci i oslobadjanje naroda pod njima). Po zavrsetku rata , umesto Britanaca (slucajno?) ulogu svetskog policajca i eksploatatora preuzeo je americki kapital...i ne skida se sa grbace do dana danasnjeg. Samo toliko o americkom samarićanstvu i brizi za "slobodan svet"! Od '45. do danas nije bilo dana da Amerikanci nisu negde ratovali. Zato i imaju tolike nosace po okeanima sirom sveta! I tu su preuzeli primat od Engleza (Ko vlada morima, vlada svetom!).
A kao decak sam ih obozavao...

Zoran

pre 9 godina

Nemacka je drustvo kome treba se stremiti, a SAD je drustvo koje skoro i da nema vrednosti, a odrzava se pomocu sile. Pogledajte samo zdravstveni sistem, godisni odmori, neke zemlje posle SAD intervencije: Libija,Irak, Avganistan bice vam jasnije. Ovo vidjenje stvari je sprotivno od EU Citizenovo.

bura

pre 9 godina

Buke li buke. U staroj Grckoj, u vecini mesta bila je zabranjena neutralnost, po principu drugi ce da ginu, a ti ces da vristis kako si neutralan. Mislim da je neutralnost nemoguca, da je to rec ispraznjena od smisla. Uvek si na necijoj strani. Ta glupa rec je izmiljena u skladu sa potrebama ali tada je uveliko jezik i ono sto pricas odvojen od duse, pa u skladu sa tim svako sve moze da kaze i da nista ne znaci. Meni je izuzetno draga cinjenica da se posle izuzetne dominacije Imperije olicene u ubijanjima i razaranjima, Americke dakle, blizi kraj. I da prisustvujem istorijskom momentu, posle kojeg nista nece biti isto. Zaboravljate sporazum Kine i Rusije oko gasa, ugovor na kome je radjeno deceniju i po, i vise. I sve je to meni nebitno, bitna mi je samo jedna stvar u celoj ovoj buci a to da je Ideja pobuna moguca. S toga vidimo se na ulicama...

Хроничар

pre 9 godina

XVIII век: Шведски краљ Карло XII напао Русију. Резултат: цар Петар Велики га потукао у бици код Полтаве, а Шведска изгубила статус регионалне силе.
XIX век: Наполеон напао Русију. Резултат: победа Русије, Наполеон умро у изгнанству на Светој Јелени.
XX век - Хитлер стигао скоро до Москве. Резултат: пораз Трећег Рајха и Хитлерово самоубиство.
XXI век - САД преко својих кијевских марионета напала Русију. Резултат - ;-) :-D :-).

maktouf

pre 9 godina

Amerika to jednostavno mora.Garant je Ukrajinske ter.celovitosti i V.Britanija je stavila potpis 1994 na dokument iz Bukuresta tako da ce i ona slediti ameriku.Potpis su stavili i rusi kad im je Ukrajina vratila nuklearno naoruzanje ali su vojnom intervencijom i aneksijom Krima to prekrsili.Srbija ce se naci u problemu ako bude instrument ruske spoljne politike , tako da je i izolacija(nalazi se okruzena NATO) i sankcije neka moguca perspektiva.
(AAF, 16. jul 2014 12:36)

SAD su na štošta stavljalE potpis i mnogo čemu bile garant i, uglavnom, ništa od toga nisu ispoštovale. Tako da se taj njihov potpis i garancija mogu okačiti mačku o rep. Srbija je i pre ukrajinske krize bila okružena NATO zemljama i nikome ništa, a i Austrija je okružena NATO državama, pa nikome ništa. Finska deli zajedničku granicu i ne baš najprijateljskiju prošlost sa Rusijom, ali nisu tražili ni članstvo, a ni zaštitu NATO. Rusija, za razliku od nekih drugih država, ne traži od Srbija da bude njen "instrument". Mislim da Rusiji, da bi rešila ukrajinsku krizu u svoju korist, taj "instrement" nije neophodan.

Homo politicus

pre 9 godina

U prevodu "pozvali ruskog predsednika Vladimira Putina da ne pomaze rusima u Ukrajini". Pa Srbija pomaze svoj narod u Republici Srpskoj a da nece RF Rusima u Ukr.