Zanimljivosti

Utorak, 15.07.2014.

14:51

"Yugo - uspon i pad najgoreg automobila" i na srpskom

Izvor: B92

"Yugo - uspon i pad najgoreg automobila" i na srpskom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

todić nebojsa

pre 7 godina

Amerikanci imaju potpuno drugačiju percepciju automobila oni priznaju GM CHEVROLET FORD DODGE CHRUSLER a sve ostalo preziru ili bole rečeno osim FERARIJA PORŠEA BMW VOLVO MOŽE DA PRODJE KAO DRUGI AUTO

dragance

pre 9 godina

taj sto je pisao knjigu izgleda nikad nije seo u trabanta ili wartburga tako da bolje radi nesto drugo umesto sto pise knjige, jugo nije zlatan al ima mnogo gorih automobila od njega...

Mare

pre 9 godina

Kada se govori o Yugu veoma teško je izbeći emocije, jer je to ipak bio domaći automobil, a pored toga teško da postoji neki vozač u Srbiji koji sa njim nije imao iskustva, barem na polaganju vozačkog ispita, a velikom broju vozača je to bio i prvi automobil, pa su i emocije samim tim jače. Često se u svemu i preteruje manje ili više. Npr. jedan komentator reče da ga je vozio 150 km/h. Ne kažem da je to nemoguće, ali osećaj u Yugu pri 150 km/h se nikako ne može nazvati prijatnim. Buka je toliko nesnosna da se praktično ne može razgovarati, a neko dalje putovanje postaje toliko opterećujuće da brzinu jednostavno morate smanjiti. Hoću da kažem da je jedno neka maksimalna brzina, a realna vožnja nešto sasvim drugo, a za Yuga je to oko 80-90 km/h. Isto važi i za potrošnju. Na otvorenom pri 80-90 km/h potrošnja može biti oko 6,5 litara, ali to nikako ne može biti prosečna potrošnja kod Yuga, nema teoretske šanse. O bezbednosti je suvišno i govoriti, jer svaki sudar pri brzini većoj od 50 km/h može biti koban. Yugo na neki način jeste deo svih nas, ali ipak treba biti realan da na kraju Yugo ne ispadne jedan od boljih automobila u istoriji.

Bob

pre 9 godina

Za neke komentatore bilo bi dobra da sebi razjasne u koju klasu stane Yugo pre pustanja komentara
naime Yugo NIJE u klasi Golfa vec klasu nize dakle Yugo je u klasi Pola ako vec pricamo o VAG u klasu Golfa staje recimo Z 101 ili Alfa sud ili Kadet...iz tog razdoblja
A kao drugo oko dizajna Golfa 1 kojeg spominjete je dizajnirao naravcno Italian i to Giugaro zajedno sa Lanciom Delta i to 10 godina pre Yuga dakle Yugo je u startu imao zastareo dizajn kao primer Fiat Uno je dosao na trziste godinu pre Yuga pa pogledajte dizajn Una

Pera ložač

pre 9 godina

Ja sam sa svojim Yugom 55 (godište 1990) prešao za ovih 20-ak godina oko 230 hiljada kilometara i trajao bi još dugo, ali majska poplava ga potopi skoro do krova. Sada se borim da ga sredim, menjam šta moram na njemu, i već mogu da ga vozim. Uskoro bi trebalo da bude i ispravan toliko koliko je potrebno da prođe tehnički kada mi istekne registracija.
Možda nije ekonomski isplativ, možda nije ni udoban, sigurno je da nije ni lep, ali je moj. Do ove poplave nisam imao veće kvarove, postizao je brzinu do 150 km na čas, trošio je oko 7 litara supera na 100 km. Da postoji novi Yugo 55 ponovo bi ga kupio ali samo ako je kvalitet izrade kao što je bio do početka devedesetih...
PS. Da pomenem jednu činjenicu, amortizacija i trošak po pređenom kilometru za svo vreme upotrebe (a rekoh da sam prešeo oko 230 hiljada kilometara) kod nijednog automobila nije niži.

Komentar

pre 9 godina

Na ovoj rang listi Yugo zauzima tek 8. poziciju na listi 10 najgorih automobila koji su se ikada prodavali u SAD:

http://www.latimes.com/business/autos/la-fi-top-ten-worst-cars-pictures-new-photogallery.html

Ali zato, na ovoj listi je najgori automobil koji se pojavio u 20. veku:

http://auto.howstuffworks.com/10-worst-cars-of-the-20th-century.htm#page=10

Tadija

pre 9 godina

@niki Nemojmo preterivati, Golf 1 je dosta veći auto od Yuga i ja ih ne bih baš svrstao u istu klasu. S obzirom da sam vozio i Yuga, a naročito Golf-a 1 (7 godina), ipak je Golf 1 značajno bolji auto u svakom pogledu. Limarija je bolja iako je daleko od idealne, motori su neuporedivo bolji, trapovi takođe, enterijer je lepši i deluje dosta ozbiljnije, auto je dosta veći itd. Tačno je da ni Golf 1 nije Bog zna šta, naročito ne za današnje standarde, ali upoređivati Golfa 1 i Yuga je već preterivanje. Realno jedine dobre stvari kod Yuga su bile cena i raspoloživost delova i servisa, kao i jeftino održavanje. Sve ostalo je bilo tragično, ružan, nebezbedan, sklon kvarovima i brzom propadanju limarije i motora itd. To opet ne znači da je najlošiji auto u istoriji. Možda je najlošiji od onih koji su se uvozili u Ameriku, ali ne verujem da je najlošiji generalno.

Nesa

pre 9 godina

Yugoo.... pa on pojma nema sta je dobro gorivo, sto se tice ulja ako ga se neko seti za dan drzavnosti seti ako ne nikom nista :) , nema pojma sta je ivicnjak ...makadam... rupa... ide svuda i pentra se svuda. Gotovo da nema kuce koja ga nije tovarila kao magarca ... svercovali benzin ... gradili kuce ... vozili cement.. pesak .. blokove i td. Najlosiji auto??? ma dajte... LEGENDAAA!!!

niki

pre 9 godina

yugo kad je napravljen bio je konkurent golu 1, recite mi sta je ili po cemu je golf 1 bolji od yuga?????? e sad, sto su ga oni proizvodili i kad je golf izbacio golf 5 to je druga stvar, yugo je bio dobar auto za svoje vreme, jednostavno vreme ga je pregazilo i to je to, nista drugo!!

Jovan Pozarevac

pre 9 godina

Moj ćale vozi Mercedes e200 iz 2001 i prosle godine za generalku morao da plati oko 200€.A ja koji vozim 4 godine mog Jugića za svoj jedini servis dao 9000 din.Da ne pominjem koliko je jednostavan za vožnju i parkiranje.

Aleksandar77

pre 9 godina

Yugo kad je dizajniran i kad se poceo prodavati za onu radnicku klasu i narode Yugoslavije je bio idealno prevozno srestvo od tacke A do tacke B.
Volio bih da mi neko u Americi pokaze na putu Hundaji akcent star 10 god ako moze da ga nadje opste ili KIA vozila stara preko 10 godina.

Nesa

pre 9 godina

E kad bi Amerikanci znali koliko je za vreme sankcija taj Yugo prevozao benzina ,po 600 ..700 litara, sto Amerinakci voze u kamionima, i po kakvim se bespucima pentrao i i dalje ide ne daje puno a puno i ne trazi. Pa njihovi lomovi od auta bi se odavno raspali, pa ne bi pisali ovakve clanke ...

Nesa

pre 9 godina

Obzirom da je za auto potreban put a mi imamo nesto sto lici na puteve kao i da je pola Srbije neasfaltirano.
Verujem da je svako od nas imao potrebu da se ispenje nekim podasutim "putevima" ili necim sto kao lici na put po rurarlin predelina nase Srbije svoga sela i td ..... ma generalno gde prodjose strana auta prodje i nas Yugo, gde je prosao Yugo i gde se sve nije pentrao, pola stranih vozila bi pocrkalo...prokuvalo i polomilo i vesanje...
A to sto zadnji grejaci stakla sluze za grejanje kad se ugasi... ma ugasi se onima koji neznaju sta je bicikla (popravlja se kao bicikla) toliko je prost i funkcionalan da nema sta ni da se pokvari hehe

eda mi je

pre 9 godina

Da u nekoj onoj američkoj emisiji, neko prikaže friziranoj jugića za nacionalnu klasu, pa da im onako pun sebe pokazuje motorski prostor, i priča o 1000 kubika i (ne znam)100 konja, kako juri i prede....
Kapiram da bi gledaoci(ovi što im je gradski auto od 6500cc) tražili lekarsu pomoć. A ko ih šiša...

Prijatelj

pre 9 godina

@.....jeli bre prijatelju, pošto vidim da se sećaš do juros, a vidim da imaš internet, ukucaj GOLF 1, pa mi objasni neke spektakularne razluke u dizajnu, obliku itd, pošto vidim da se "razumeš u dizajnu". I uporedi sa maseratijem, kog verovatno voziš. Unapred zahvalan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (guja, 16. jul 2014 11:18)

Poštovani gospodine Guja,

Golf 1 je prestao da se proizvodi još 1983, u tome i jeste osnovni problem koji ima Yugo.

guja

pre 9 godina

Najgluplji dizajn ikada. Kako da kažem oblik, linija ...je toliko nemaštovita i baš me živo interesuje ko je to dizajnirao. Tom tipu je zakonom trebalo doživotno zabraniti da bilo šta kreativno radi. Da......


.....jeli bre prijatelju, pošto vidim da se sećaš do juros, a vidim da imaš internet, ukucaj GOLF 1, pa mi objasni neke spektakularne razluke u dizajnu, obliku itd, pošto vidim da se "razumeš u dizajnu". I uporedi sa maseratijem, kog verovatno voziš. Unapred zahvalan.

Srdjan

pre 9 godina

Druzim se sa mojim Jugisom vec nekoliko godina i to sto sam ga kupio mi je jedna od najboljih odluka u zadnjih nekoliko godina. Moze da mu prigovori samo neko ko pati od toga da vozi neku marku. Spretan po gradu, mali potrosac, jeftini delovi a ponesto sam i ja naucio da radim po njemu. Pre par meseci me je odvezao do Austrije i nazad bez problema. Kad bude iskocio na oglasima neki pristojniji, obavezno kupujem i kabriolet verziju.

dukiVrs

pre 9 godina

Hteli mi ili ne od Yuga pobeci ne mozemo. Ima nas dosta koji smo u Auto Skolama ucili voznju na yugicima, sve je to imalo svoju car.

Vuk79

pre 9 godina

Vozio sam yugo skoro godinu dana i dobro se sećam da se smrti takom vožnje nisam plašio čak mislim i da sam je priželjkivao ne bi li prestao osećaj koji je uvek bio tu tokom vožnje tog "automobila "

ortakov

pre 9 godina

Kakav god da je bio a nije bio toliko loš,sve do poslednjeg šrafa je pravljeno u jednoj državi. Svi su mogli da ga kupe i da ga voze. Dovoljno je brz ako voziš prema ograničenjima i uz male dorade vrlo dobro može da služi. Ja vozim jugo i nikada se nije pokvario ili me ostavio negde na putu. Imam i drugi auto ali jugo mi nekako dobro služi,jeftina registracija, održavanje normalno i za ove puteve po BG (ležeći policajci, rupe,šahte i sl.) nema bolje, ustvari, nije me briga, ceo prednji trap sa majsorom i štelovanjem 50€ a to je jednom u 3 - 4 godine!? Mene interesuje da li bi još uvek postojalo tržište za taj auto? Koliko komada godišnje treba da se proizvede da bi proizvodnja imala svoju ekonomsku logiku? Ubeđen sam da bi i pored sve ove krize postojalo tržište i da bi bilo isplatljivije da se proizvodi nego 500L. Ali, pošto je okupacija, to nije dozvoljeno!

djole

pre 9 godina

moj prvi auto koji sam kupio bio je 101 iz 1972 moje godiste bio presao oko40000 od prvog vlasnika ,tada mi je rekao kada ga je kupio proizvodio se u Zastavi jedan dnevno , a ja sam ga uzeo 1993 za 1650 maraka a za te pare mogao sam ladno da uzmem i 10 godina mladji ,nisam znao sta da radim on nece da skine nista a kec crven ocuvan lep ma nek ide zivot,cuvam ga i danas preso 65000 pali ko mina a za sve ove godine zamenio auspuh membranu i gume , sad imam bmw ,reno espace ,nivu ali kec je kec i moja prva ljubav ,mozda po meni malo bolji od yuga ali sigurno ne najgori kako pisu ovi vise njihovi nego nasi, asta misle ameri o yugu bas me .....

petrasv72

pre 9 godina

sasvim korektan, bombastičan i lako pamtljiv naziv knjige.
kako bi zvucalo napr. "uspon i pad jednog od najgorih automobila i istoriji"?
bzvz.
tema je već nešto drugo...

Cuore

pre 9 godina

Prvi auto mi je bio yugo..uff kakva sreca kad sam ga kupio,nema tu sta da se prica kanta je..ali tako sam se lepo vozio...plin jeftini delovi..za grad je super..sta god da se desi neces se mnogo iznervirati..

drmatoriks

pre 9 godina

Amerikanci nemaju pojma šta sve postoji u ostatku sveta, a i ne zanima ih, sami su sebi dovoljni. U poređenju sa njihovim fudbalskim stadionima na 4 točka, skromni Jugo je bio mali i loš. U poređenju sa kineskim Geely-jem koji ni u Srbiji nije dobio atest ili nemačkim Warburgom i Trabantom i poljskim Polonezom i čehoslovačkom Škodom 1000S, Jugo je zmaj. Vozio sam Juga 6 godina, šta je sve prevezao i gde je prošao, to mnoga "bolja" kola ne bi uspela. Jugo je herojski auto.

Zoran

pre 9 godina

Citam ove komentare i dolazim do zakljucka da su u pravu i oni sto "lupaju" pluseve i oni sto "lupaju" minuse.
O cemu se radi? O tome da pojam...automobil, mi, Srbi i "ostatak sveta" ne posmatramo na isti nacin. Cim nesto ima cetiri tocka i volan, to je za nas...auto. A "oni", "oni" hoce i servo volan, i ESP i klimu i 5* i...Ma razmazeni neki svet!

DinoNYC

pre 9 godina

Polagao sam obuku i vozacki na Yugu 45. U komisiji do mene tip od 125kg (inace komsija i super covjek), a na zadnjem sicu jos dvojca iz komisije.

Ja mlad i poletan (18 godina), sve je super funkcionisalo dok nije bilo kretanje pod rucnom na brdu a u autu jedno 400 kila "zivog mesa". Srecom komsija (duple pedale) malo doda gasa vise nego sto sam ja, inace bi se ugasio motor.

I jos da kazem da su mi u komsiji bili Musliman, Srbin i Hrvat (sto tad nisam ni znao nit me tad/ niti sad zanimalo, ali eto da spomenem kako smo nekad ipak super zivjeli skupa).

Ja sam tad Yuga 45 (o 55-tici da ne pricam) mogao samo da sanjam. Otac je trazio da mi kupi "peglicu" polovnu negdje, no na kraju smo "djelili" njegovog Fiat-a 131 Mirafiori kojeg je 1990-te uvezao iz Italije.

Upropastili smo (SFRJ) drzavu, svu, pa i auto industriju. Imali smo mi dovoljno inzinjera i strucnjaka da pravimo odlicna ne samo auta, vec i mnoge druge stvari.

Problem je u tome sto smo imali mnogo vise idiota koji su glasali u ex-Yu tako kako su glasali, pa sada "lideri regiona" lade ja.a u Cavtatu i pametuju o stranim investicijama koje "traze ekonomsku i zakonodvanu sigurnost" dok su oni - "lideri regiona" - ti koji sve opustosise i opljackase.

Kakav god da je bio Yugo - pravili smo ga sami, i mogli su ga radnici priustiti. Sta danas prave ex-yu drzave? Koje auto? Koliko stanovnika moze prisutiti novo auto?

A ovaj sto je napisao knjigu....tuga...

Basser

pre 9 godina

Bio nam je dobar dok smo ponosno ziveli od svojih plata a poslednjih dvadeset i pet godina olovnog sivila tera nas da pljujemo na sva usta jer nas najveci uspeh je jeftin uvoz polovnjaka.

gorchilo

pre 9 godina

@svima koji se nalupase gluposti
Prvi auto koji sam nov kupio bio je YUGO TEMPO 1.1. Kupio ga davne '99 za kes pare. Presao Neverovatnih 320000 km, menjanja mu samo bregasta na nekih 120000, verovali ili ne ne duva I ne trosi ulje. 2004 mu ugrafio plin, trosi ko upaljac. U medjuvremenu sam kupio polovni Megane 1.9 dci, vozio ga godinu dana I prodao, sto rece ovaj, svanulo mi kad sam ga se otarasio. YUGO ostao. Nakon toga kupio FIAT GrandePunto MultiJet, ali se od YUGA ne rastajem. Sluzi mi za voznju po gradu, ne kvari se, a I kad nesto crkne, delovi 'na kiosku'. Vozicu ga dok se ne raspadne. A po meni najgori auto na svetu je onaj Sovjetski ZAPOROZAC. Ko ima dovoljno godina setice se.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Najgluplji dizajn ikada. Kako da kažem oblik, linija ...je toliko nemaštovita i baš me živo interesuje ko je to dizajnirao. Tom tipu je zakonom trebalo doživotno zabraniti da bilo šta kreativno radi. Dakle, oblik auta je totalna sprdnja. Jednom rečju opasno ružan auto. Da su dali deci do IV razreda da crtaju kola i da su odatle odabrali neko rešenje bilo bi milion puta bolje nego ovo. Kažu ljudi automobili iz sedamdeseti i osamdesetih su njegova konkurencija. Sve ok, neka pogledaju kkao su izgledali automobili i tada. Mnogo stariji od Juga je recimo Ostin. To je lep dizajn. Fića je šmekerica, Diana i Buba su nekako kul, Reno 4 zrači nekim oldtajmerskim duhom..Pa i Trabant na onim katalozima sa ribama izgleda nekako perverzno ako ništa drugo. Jugo je potpuno bez bilo kakvog šmeka, fazona, fore. Ako je zadatak bio da se napravi auto koji svojim estetikom ne treba da izazove bilo kakvu emociju onda je dizajner Juga napravio remek delo.

sve se vraca sve se placa

pre 9 godina

Nije najgori, jer u to doba kad je proizvodjen 70tih, 80tih bio je to sasvim dobaar autic..:) msm ako cemo tako najgori su oni prvi automobuli sto su se vozili u doba prvog sv. rata...

Zoran

pre 9 godina

Pa nisam ja bas siguran da je on toliko los koliko se prica. Isao sam u okolini Atlanente kod nekog sitnog prodavca automobila da pogledam jedan auto. Video sam sta sam hteo, a onda usao u prostoriju gde su stari kadilaci, korvete i tako ti automobili iz 1950 i neke. Gledam i u jednom uglu mi se ucinilo da sam preleteo pogledom preko neceg poznatog. Vratim se, JUGO. Odmah krenem ka njemu, covek za mmnom. Stvarno Jugo. Unutra nema sedista, samo sipke za ojacanje jer se koristio za trke, neke zice vire odnekuid. Pogledam cenu, oko 8000 dolara bio. Aaaaaa, ima moj otac jedan ovakav, kazem ja, jos ga vozi. A sto ovoliko skupo? E pa taj bio na TV-u, kaze covek.

To je bilo pre 2 godine.

sone

pre 9 godina

Videli bi vi sta je Jugo da nije bilo rata. Rasturili nas zato sto smo bili nezavisni od drugih. Nema stvari koje nije proizvodila SFRJ. Sad moras da kupis Philips peglu, Candy masinu, Samsung tv, mrtvu polovnu Corsu. Taj Jugo je izasao 80 godine i problem je samo u tome sto se proizvodio do 2008. Zastava bi danas bila cudo da nije bilo rata, uporedite Floridu koja je nastala '86. sa Citroenom BX koji je njena klasa ili Renoom ili ne daj Boze Skodom Favorit ili Dacijom. Pa Florida je bila lutka! Kako smo glupi ispali... Eto vam sad drzave pa sipajte patriotizam u traktor.

igop

pre 9 godina

jel citate vi ljudi I jedan tekst pazljivo I do kraja??? Lepo pise fa se covek pozabavio ovom interesantnom tematikom I hteo da ustanovi zasto je Yugo "proglasen za najgori iako to nije bio". A budimo iskreni, nije daleko od toga. Da nije bio srpski/jugoslovenski 90% vas bi tvrdilo da je bio najgori.

bogdan

pre 9 godina

Sticajem okolnosti poznajem autora iz perioda ludih 90-ih kada je bio na studijama u NS. Kako se tek odusevio kad je prvibput video Ficu!!!

cko

pre 9 godina

Ja se ne sećam da je Brus Vilis u Umri muški vozio neki Ford, Ševrolet ili nešto tome slično. On i L Džekson cepaju Yugića pa Merca... dva najbolja auta... :-)

Realan posmatrac

pre 9 godina

Yugo je poboljsani Fiat 127 i niko ko se razume u automobile nije mogao da ga proglasi najgorim. Narocito luksuzni model namenjen americkom trzistu.

gk

pre 9 godina

Procitao sam englesko izdanje i zaista uzivao citajuci. Knjiga obiluje zanimljivim podacima i pod utiskom sam da je autor uspesno postavio avanturu zvanu Yugo America u siri socio ekonomski kontekst SFRJ i americko potrosacko drustvo. Inace, knjiga objasnjava kako su neke okolnosti (lose marketinsko pozicioniranje, inertno rukovodstvo Zastave, megalomanija Malkolma Brikllina, itd.) prevagnule nad generalno dobrim i prihvatljivim proizvodom i dovele citav projekat do propasti. Zanimljivo je da je u to vreme Hyundai imao svoje prve korake na americkom tlu, i prosto je nemoguce ne zamisliti se za trenutak gde smo mogli da budemo da je samo bilo mnogo vise pameti na brdovitom Balkanu.

edge

pre 9 godina

Moj jugo, primera radi, 87 god. znaci 27 god. star sa predjenih 270 000 milja (za americko trziste) radi jos uvek kao sat, nikad problem sa njim nisam imao za sve ove godine. Nikad garaziran, vozen i po kisi i po snegu i blatu i jos uvek se dobro drzi. A da ne pricam sta je sve preterao od tereta za sve ove godine. Bez razmisljanja bi kupio novog kad bi se jos uvek proizvodio...

knez

pre 9 godina

Kad Amer kaze 'najgori u istoriji' on misli najgori u istoriji njihove zemlje. A to onda postaje vrlo subjektivna ocena. Jer, ne zaboravite, na to isto trziste se taj isti Wartburg nikad nije ni pojavio. O Ladi ili staroj Skodi da i ne govorimo.

Boban

pre 9 godina

Ako se pravo godiste i ako ste citali u ono vreme najbolju YU auto reviju dakle slovenacki Automagazin
znali bi da su u tom magazinu odmah na pocetku posla dakle vec 1985 sa argumentima ubili (kao) posao stoleca, naravno niko nije slusao novinare jer ipak zna se ko je odgovoran za buducnost
a mozda se i secate komentara zastavinog rukovodstva da ce Yugo da rastura niskom cenom (pst i kvalitetom) jer tamo (US) postoji samo jos jedna konkurentna kola u toj ceni od neki zutih koreanaca koje se zove Hyunday al nema sanse prema nama

caki69

pre 9 godina

moj yugo 45 je iz 1992 prvi sam vlasnik i jos uvek nema koroziju i ne cuvam ga u garazu nego napolje.radi bezprekorno.samo sam tri puta menjao pumpu za gorivo i to je to

Milan

pre 9 godina

ljudi moj otac vozi yugo 55 iz 1992, u perfektnom je stanju, skoro da se nije kvario nijednom

ljudi moji, yugo je konstruisan sredinom sedamdesetih godina, prodavao se od 1978 ili 2979, a ''najveci'' medju najvecima golf vam je izasao 1974, pa nismo mi zaostajali, i yugo je bio kvalitetno vozilo ,ali sta kad se raspala yugoslavija i prekinute su sve veze sa dobavljacima, sankcije, bombardovanje

koje je ovo licemrje, on inam nametnuli sankcije, bombardovali nas i potom ismevaju nas proizvod, to stvarno nije u redu, auto je iamo tu nesrecu da je dugo pravljen samo, a u pocetku nije nimalo zaostajao kvalitetom

Nikola STOJADIN-ovic

pre 9 godina

Polozio sam 1987. Godinu dana pre toga, a i posle toga, vozio sam Stojadina, Zastavu 101. Deset godina je bila stara, kupio sam je u Sloveniji, za 900 maraka. Bila je, za moje tadasnje prohteve, metak. Voleo sam je iznad svega. U isto vreme, bio sam u prilici i par YUGO-a da isprobam. Ni jedan nije mogao da se meri sa mojim Stojadinom. Moj Stojadin je, po cimanju, ubrzanju bio na nivou Golfa, dvojke. Nikada necu zaboraviti taj auto. Danas, vozim Hondu Akord, 2,2 L, dizel, 150 KS, i volim je. Parira svakom Mercedesu, BMW-u, Audiju, do 160 KS, ali Stojadina nikada necu zaboraviti. YUGO nikada nije bio tema u mom zivotu.

magareće uši

pre 9 godina

Dosta više sa tom glupom famom o Jugu. Taj automobil nije bio ni blizu najgorih,u vreme nastanka kao auto A segmenta,potpuno u proseku klase,a najveća ironija je da Amerikanci bilo koji auto proglašavaju lošim.Oni prave sjajne automobile?

Gale

pre 9 godina

Nakon predjenih 40.000km obavezna generalka motora .
(Edi, 15. jul 2014 15:47)

Ne bih rekao da je baš obavezna. Ili si baksuz, ili ne znaš da voziš. Na mom jugiću sam tek na 90.000 km radio polugeneralku koja me je koštala 250 DM.

Džoni

pre 9 godina

Jeste a Amer bi za malo više od 3000 dolara koliko je tamo koštao da uzme neki kvalitet?!?! E pa ne može. Nije bio kvalitetan ali je zato svaki Amerikanac mogao da ga kupi od dvonedeljne plate!

Saks

pre 9 godina

Jesu se izrugivali svemu i svačemu, dok se mehur od sapunice zvani - američki kapitalistički san - nije rasplinuo preko noći. Sada je i taj Jugić nedostižan za trećinu američke osirotele nacije. Rugala se ruga...

Nindza

pre 9 godina

Yugo jeste trash, ali je obavljao svoju funkciju. Svi su vozili Yuga, i da nisu njega, ne bi nista ni vozili. Efektivna upotrebljivost kroz njegovu istoriju je vise nego impresivna.

dezintegracija

pre 9 godina

Ko je polagao vozački na Jugu, taj je spreman na sve ...
(Hoću 150 pluseva, 15. jul 2014 16:00)

Meni je tokom polaganja na Jugu ostao menjac u ruci, sva sreca ostao ostao u drugoj pa klaj klaj do kuce...

Pedja

pre 9 godina

Zamislite Juga na dobrim putevima,sa uvek dobrim gumama i sa sipanjem pravog goriva i ne sipanja crne Optime vec kvalitetnog ulja.Daleko je od najgoreg automobila.Nije ni najbolji,ali traje preko 20 godina sa svim losim stvarima koje sam nabrojao

zastavin sin

pre 9 godina

Da, da, najgori. Propaganda je jace i ubojitije oruzje od svakog poluscanog zrna. U vreme kad je Yugo projektovan nitivje bio ruzan niti zaostao. Zastavi je nedostajala sistemska podrska drzave koja je vec polovinom 80-ih pocela ekonomski da posrce. Podsetio bih i da je 1974. Zastavin 101 bio odabran za auto decenije u Evropi. Da ne pominjem da je u Kragujevcu bilo skoro nemoguce naci porodicu ciji bar 1 clan nije zaradjivao koru hleba u Zastavi, da su Rumuni i Cesi svojim autoindustrijama zadrzali imena, iako su u ono vreme daleko kaskali za Zastavom. Poklonili smo nase Fiat-u, ugasili ime, a sklopili za javnost cenzurisani ugovor po kome ce drzava subvencionisati proizvodnju Fiat automobila do sudnjega dana. Gospodine pisce, pod takvim uslovima i Zastava bi mogla da danas proizvodi. Zasatava za sve Kragujevcane nije bila samo fabrika, bila je najlepsi deo nasih zivota, sa svojom gradskom bastom, odmaralistima na primorju i ohridskom jezeru, fabrika koja je imala ERC po najvisim evropskim standardima koji je sravnjen sa zemljom 1999. od istih tih kojima smo poklonoli fabriku deceniju kasnije. Amerikance srpskog porekla, ne pljuj po svom, jer pljujes po sebi.

ja

pre 9 godina

kakvi su njihovi automobili sa kraja devedesetih dodge-vi i cryslery krbuljetine plastika enterijera kao kod juga iz 82 god,oni kao imaju nesto dobro

dzoni

pre 9 godina

Dal je najgori ne znam ali ovde u KG jos uvek 30% ljudi i dalje vozi juga i ako za iste i manje pare mogu da kupe strani auto isto godiste ..npr BMW osamdeset neko godiste polovan kosta kod nas kao i Yugo isto godiste pa opet ljudi i dalje pre voze yuga ..razlog jedno 10 puta jeftinije odrzavanja.

vanja

pre 9 godina

Kada se Yugo poceo proizvoditi pocetkom 80tih, nije mnogo zaostajao sa konkurencijom. U ovoj knjizi se Yugo uporedjuje sa autima novije generacije. Konkurenti Yuga su auta sa kraja 70tih i pocetka 80tih! Npr golf 1 itd.

vlada

pre 9 godina

Italijanski dizajn,domaci rad, da su upotrebili kiju vijugu u mozgu I pratili trendove u auto industriji jos dugo bi se proizvodio,ali nisu hteli mozak zamarati.

Unknown

pre 9 godina

Po cemu je to najgori?Ja jos uvek imam juga koji je star skoro 30 godina,i jos uvek radi kao sat.nikad me na putu nije ostavio,ja neznam o cemu ovaj prica...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Možemo mi da se batrgamo koliko hoćemo ali, lekcija zvana "Jugo" mogla bi da nam posluži da promenimo svest i neka naša ukorenjena shvatanja koja vuku korene još iz turskog ili austrougarskog doba, kada je svaki naš rad bio okrenut ka šteti. Šteti prema turskoj carevini ili Austro-Ugarskoj monarhiji. Tada smo proizvodili škart da bi naštetili svojim porobljivačima, da bi okrnjili moć svojih tirana. Nažalost, i danas je država, ali sada naša, kod većine Srba pojam tiranije i ropstva, uprkos tome što tu državu činimo mi, Srbi i svi gradjani Srbije. Jugo se proizvodio toliko godina a da na njemu nije promenjeno AMA BAŠ NIŠTA?! Neka plastika i to ona bolja je zamenjena plastikom lošijeg kvaliteta ali, suština je ostala ista. Još 100 godina da se proizvodio Srbi bi ga pravili na isti način. Jer, zašto bilo šta menjati kada to neko kupuje?! Jugo bi mogao da nas nauči da se svaki proizvod usavršava i unapredjuje. Da je svaki dan borba za napredak i prosperitet. Da više nema Turaka i da smo ostali mi. Sami sa sobom. Ima i gorih automobila ali, oni ne treba da nas se tiču.

nostalgija

pre 9 godina

Yugo je bio i ostao deo našeg standarda života i zarada i šteta što se više ne proizvodi, a i nije bio najgori, samo mu je trebalo malo više kozmetike eksterijera i interijera.

dovla

pre 9 godina

Nije bio los, uporediv sa subkompaktima koji su nastali u istoh epohi, krajem 70tih. Jeftin, a sluzio je svrsi. 800000 Jugica je prodato, od toga 150000 u USA, gde je uglavnom vozen kao second car - da odes do samoposluge, ili da klinci odu do faksa. Na kraju ga je pregazilo vreme, kao i svaki drugi automobil. Ova knjiga je glupost.

đux

pre 9 godina

Naravno da nije najgori. Bilo je daleko lošijih automobila u istoriji auto industrije. Mislim da i danas iz nekih fabrika izlaze automobili lošiji od jugića.

11

pre 9 godina

Da da da najgori automobil u istoriji... al on idalje ide tera jes malo klacka buci al ide nece da te izda
da da da najgori automobil u istoriji

Miroslav

pre 9 godina

Džejson Vujić: "On je postao širi društveni fenomen, predmet interesovanja umetnika, filmski protagonista - i najzad književna tema"

pa zahvaljujuci nasem Yugu i ti napisa nesto, a i culo se tvoje ime

mrzi me ali...

pre 9 godina

Kao i zemlja od koje je ime dobio. Ko je nije od starta voleo i bio srecan sto je ima, za njega je bila najgora. Predrasuda je najgora bolest.
Mada nekima ama bas nista ne valja i sve mrze.
Ma mrzi me da vam dalje objasnjavam.

risus sardonicus

pre 9 godina

ja vozim zastavu GX iz '88 godine. to je prva zastava koja je nosila amblem YUGO u cast njegovog uspeha u SAD. evo 26 godina i jedne generalne na 100 hiljada kasnije (sad ima skoro 150), sluzi me odlicno, al ruku na srce lepo ga i pazim. prava je steta sto i 101 nije izvozen u SAD, u evropi narocito u engleskoj, francuskoj i holandiji je bio vrlo primamljiv zbog bogatije opreme (drugacije ins. table, vinil krov, magnezijumske i alu felne kasetofoni blaupunkt...) i kvaliteta izrade (izvozni modeli su bili bar 3 puta bolje radjeni). volim ja i jugica, al 101 mi je u srcu, vozicu ga vala dok se ne raspadne.
a sto se vujica tice, garant je juga video samo u drowning mona, die hard i nekim slicicama.

Vlada

pre 9 godina

da li je najgori ili ne, to nije vazno..vazno je da je to poslednji auto koji je Srbin mogao da kupi nov od svoje plate..e to je zalosno, to govori gde zivimo i od cega i sa koliko malo

Izdajnik

pre 9 godina

Dzejson Vujic...? aahahahahhaha.... pazi najgori auto? pa sto cate ne pisa o americkim automobilima? pa jel nemacki varburg bolji bio? glupostima nigde kraja...

Mики

pre 9 godina

Ма нека се гони са тим насловом. Југо америка је био пристојсн, чак веома добар аутомобил. Без икакве сумње је био квалитетнији од великог броја одвратних и непоузданих америчких аутомобила, али је захтевао велики заокрет на тржишту ка малим возилима што није могло тада да се постигне. Американци вероватно ни данас не купују многа малих аутомобила.

Vlada

pre 9 godina

da li je najgori ili ne, to nije vazno..vazno je da je to poslednji auto koji je Srbin mogao da kupi nov od svoje plate..e to je zalosno, to govori gde zivimo i od cega i sa koliko malo

Unknown

pre 9 godina

Po cemu je to najgori?Ja jos uvek imam juga koji je star skoro 30 godina,i jos uvek radi kao sat.nikad me na putu nije ostavio,ja neznam o cemu ovaj prica...

Miroslav

pre 9 godina

Džejson Vujić: "On je postao širi društveni fenomen, predmet interesovanja umetnika, filmski protagonista - i najzad književna tema"

pa zahvaljujuci nasem Yugu i ti napisa nesto, a i culo se tvoje ime

đux

pre 9 godina

Naravno da nije najgori. Bilo je daleko lošijih automobila u istoriji auto industrije. Mislim da i danas iz nekih fabrika izlaze automobili lošiji od jugića.

Izdajnik

pre 9 godina

Dzejson Vujic...? aahahahahhaha.... pazi najgori auto? pa sto cate ne pisa o americkim automobilima? pa jel nemacki varburg bolji bio? glupostima nigde kraja...

nostalgija

pre 9 godina

Yugo je bio i ostao deo našeg standarda života i zarada i šteta što se više ne proizvodi, a i nije bio najgori, samo mu je trebalo malo više kozmetike eksterijera i interijera.

11

pre 9 godina

Da da da najgori automobil u istoriji... al on idalje ide tera jes malo klacka buci al ide nece da te izda
da da da najgori automobil u istoriji

DinoNYC

pre 9 godina

Polagao sam obuku i vozacki na Yugu 45. U komisiji do mene tip od 125kg (inace komsija i super covjek), a na zadnjem sicu jos dvojca iz komisije.

Ja mlad i poletan (18 godina), sve je super funkcionisalo dok nije bilo kretanje pod rucnom na brdu a u autu jedno 400 kila "zivog mesa". Srecom komsija (duple pedale) malo doda gasa vise nego sto sam ja, inace bi se ugasio motor.

I jos da kazem da su mi u komsiji bili Musliman, Srbin i Hrvat (sto tad nisam ni znao nit me tad/ niti sad zanimalo, ali eto da spomenem kako smo nekad ipak super zivjeli skupa).

Ja sam tad Yuga 45 (o 55-tici da ne pricam) mogao samo da sanjam. Otac je trazio da mi kupi "peglicu" polovnu negdje, no na kraju smo "djelili" njegovog Fiat-a 131 Mirafiori kojeg je 1990-te uvezao iz Italije.

Upropastili smo (SFRJ) drzavu, svu, pa i auto industriju. Imali smo mi dovoljno inzinjera i strucnjaka da pravimo odlicna ne samo auta, vec i mnoge druge stvari.

Problem je u tome sto smo imali mnogo vise idiota koji su glasali u ex-Yu tako kako su glasali, pa sada "lideri regiona" lade ja.a u Cavtatu i pametuju o stranim investicijama koje "traze ekonomsku i zakonodvanu sigurnost" dok su oni - "lideri regiona" - ti koji sve opustosise i opljackase.

Kakav god da je bio Yugo - pravili smo ga sami, i mogli su ga radnici priustiti. Sta danas prave ex-yu drzave? Koje auto? Koliko stanovnika moze prisutiti novo auto?

A ovaj sto je napisao knjigu....tuga...

Pedja

pre 9 godina

Zamislite Juga na dobrim putevima,sa uvek dobrim gumama i sa sipanjem pravog goriva i ne sipanja crne Optime vec kvalitetnog ulja.Daleko je od najgoreg automobila.Nije ni najbolji,ali traje preko 20 godina sa svim losim stvarima koje sam nabrojao

Nindza

pre 9 godina

Yugo jeste trash, ali je obavljao svoju funkciju. Svi su vozili Yuga, i da nisu njega, ne bi nista ni vozili. Efektivna upotrebljivost kroz njegovu istoriju je vise nego impresivna.

vanja

pre 9 godina

Kada se Yugo poceo proizvoditi pocetkom 80tih, nije mnogo zaostajao sa konkurencijom. U ovoj knjizi se Yugo uporedjuje sa autima novije generacije. Konkurenti Yuga su auta sa kraja 70tih i pocetka 80tih! Npr golf 1 itd.

dzoni

pre 9 godina

Dal je najgori ne znam ali ovde u KG jos uvek 30% ljudi i dalje vozi juga i ako za iste i manje pare mogu da kupe strani auto isto godiste ..npr BMW osamdeset neko godiste polovan kosta kod nas kao i Yugo isto godiste pa opet ljudi i dalje pre voze yuga ..razlog jedno 10 puta jeftinije odrzavanja.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Možemo mi da se batrgamo koliko hoćemo ali, lekcija zvana "Jugo" mogla bi da nam posluži da promenimo svest i neka naša ukorenjena shvatanja koja vuku korene još iz turskog ili austrougarskog doba, kada je svaki naš rad bio okrenut ka šteti. Šteti prema turskoj carevini ili Austro-Ugarskoj monarhiji. Tada smo proizvodili škart da bi naštetili svojim porobljivačima, da bi okrnjili moć svojih tirana. Nažalost, i danas je država, ali sada naša, kod većine Srba pojam tiranije i ropstva, uprkos tome što tu državu činimo mi, Srbi i svi gradjani Srbije. Jugo se proizvodio toliko godina a da na njemu nije promenjeno AMA BAŠ NIŠTA?! Neka plastika i to ona bolja je zamenjena plastikom lošijeg kvaliteta ali, suština je ostala ista. Još 100 godina da se proizvodio Srbi bi ga pravili na isti način. Jer, zašto bilo šta menjati kada to neko kupuje?! Jugo bi mogao da nas nauči da se svaki proizvod usavršava i unapredjuje. Da je svaki dan borba za napredak i prosperitet. Da više nema Turaka i da smo ostali mi. Sami sa sobom. Ima i gorih automobila ali, oni ne treba da nas se tiču.

dovla

pre 9 godina

Nije bio los, uporediv sa subkompaktima koji su nastali u istoh epohi, krajem 70tih. Jeftin, a sluzio je svrsi. 800000 Jugica je prodato, od toga 150000 u USA, gde je uglavnom vozen kao second car - da odes do samoposluge, ili da klinci odu do faksa. Na kraju ga je pregazilo vreme, kao i svaki drugi automobil. Ova knjiga je glupost.

sone

pre 9 godina

Videli bi vi sta je Jugo da nije bilo rata. Rasturili nas zato sto smo bili nezavisni od drugih. Nema stvari koje nije proizvodila SFRJ. Sad moras da kupis Philips peglu, Candy masinu, Samsung tv, mrtvu polovnu Corsu. Taj Jugo je izasao 80 godine i problem je samo u tome sto se proizvodio do 2008. Zastava bi danas bila cudo da nije bilo rata, uporedite Floridu koja je nastala '86. sa Citroenom BX koji je njena klasa ili Renoom ili ne daj Boze Skodom Favorit ili Dacijom. Pa Florida je bila lutka! Kako smo glupi ispali... Eto vam sad drzave pa sipajte patriotizam u traktor.

risus sardonicus

pre 9 godina

ja vozim zastavu GX iz '88 godine. to je prva zastava koja je nosila amblem YUGO u cast njegovog uspeha u SAD. evo 26 godina i jedne generalne na 100 hiljada kasnije (sad ima skoro 150), sluzi me odlicno, al ruku na srce lepo ga i pazim. prava je steta sto i 101 nije izvozen u SAD, u evropi narocito u engleskoj, francuskoj i holandiji je bio vrlo primamljiv zbog bogatije opreme (drugacije ins. table, vinil krov, magnezijumske i alu felne kasetofoni blaupunkt...) i kvaliteta izrade (izvozni modeli su bili bar 3 puta bolje radjeni). volim ja i jugica, al 101 mi je u srcu, vozicu ga vala dok se ne raspadne.
a sto se vujica tice, garant je juga video samo u drowning mona, die hard i nekim slicicama.

Džoni

pre 9 godina

Jeste a Amer bi za malo više od 3000 dolara koliko je tamo koštao da uzme neki kvalitet?!?! E pa ne može. Nije bio kvalitetan ali je zato svaki Amerikanac mogao da ga kupi od dvonedeljne plate!

drmatoriks

pre 9 godina

Amerikanci nemaju pojma šta sve postoji u ostatku sveta, a i ne zanima ih, sami su sebi dovoljni. U poređenju sa njihovim fudbalskim stadionima na 4 točka, skromni Jugo je bio mali i loš. U poređenju sa kineskim Geely-jem koji ni u Srbiji nije dobio atest ili nemačkim Warburgom i Trabantom i poljskim Polonezom i čehoslovačkom Škodom 1000S, Jugo je zmaj. Vozio sam Juga 6 godina, šta je sve prevezao i gde je prošao, to mnoga "bolja" kola ne bi uspela. Jugo je herojski auto.

ja

pre 9 godina

kakvi su njihovi automobili sa kraja devedesetih dodge-vi i cryslery krbuljetine plastika enterijera kao kod juga iz 82 god,oni kao imaju nesto dobro

gorchilo

pre 9 godina

@svima koji se nalupase gluposti
Prvi auto koji sam nov kupio bio je YUGO TEMPO 1.1. Kupio ga davne '99 za kes pare. Presao Neverovatnih 320000 km, menjanja mu samo bregasta na nekih 120000, verovali ili ne ne duva I ne trosi ulje. 2004 mu ugrafio plin, trosi ko upaljac. U medjuvremenu sam kupio polovni Megane 1.9 dci, vozio ga godinu dana I prodao, sto rece ovaj, svanulo mi kad sam ga se otarasio. YUGO ostao. Nakon toga kupio FIAT GrandePunto MultiJet, ali se od YUGA ne rastajem. Sluzi mi za voznju po gradu, ne kvari se, a I kad nesto crkne, delovi 'na kiosku'. Vozicu ga dok se ne raspadne. A po meni najgori auto na svetu je onaj Sovjetski ZAPOROZAC. Ko ima dovoljno godina setice se.

vlada

pre 9 godina

Italijanski dizajn,domaci rad, da su upotrebili kiju vijugu u mozgu I pratili trendove u auto industriji jos dugo bi se proizvodio,ali nisu hteli mozak zamarati.

mrzi me ali...

pre 9 godina

Kao i zemlja od koje je ime dobio. Ko je nije od starta voleo i bio srecan sto je ima, za njega je bila najgora. Predrasuda je najgora bolest.
Mada nekima ama bas nista ne valja i sve mrze.
Ma mrzi me da vam dalje objasnjavam.

Mики

pre 9 godina

Ма нека се гони са тим насловом. Југо америка је био пристојсн, чак веома добар аутомобил. Без икакве сумње је био квалитетнији од великог броја одвратних и непоузданих америчких аутомобила, али је захтевао велики заокрет на тржишту ка малим возилима што није могло тада да се постигне. Американци вероватно ни данас не купују многа малих аутомобила.

Basser

pre 9 godina

Bio nam je dobar dok smo ponosno ziveli od svojih plata a poslednjih dvadeset i pet godina olovnog sivila tera nas da pljujemo na sva usta jer nas najveci uspeh je jeftin uvoz polovnjaka.

ortakov

pre 9 godina

Kakav god da je bio a nije bio toliko loš,sve do poslednjeg šrafa je pravljeno u jednoj državi. Svi su mogli da ga kupe i da ga voze. Dovoljno je brz ako voziš prema ograničenjima i uz male dorade vrlo dobro može da služi. Ja vozim jugo i nikada se nije pokvario ili me ostavio negde na putu. Imam i drugi auto ali jugo mi nekako dobro služi,jeftina registracija, održavanje normalno i za ove puteve po BG (ležeći policajci, rupe,šahte i sl.) nema bolje, ustvari, nije me briga, ceo prednji trap sa majsorom i štelovanjem 50€ a to je jednom u 3 - 4 godine!? Mene interesuje da li bi još uvek postojalo tržište za taj auto? Koliko komada godišnje treba da se proizvede da bi proizvodnja imala svoju ekonomsku logiku? Ubeđen sam da bi i pored sve ove krize postojalo tržište i da bi bilo isplatljivije da se proizvodi nego 500L. Ali, pošto je okupacija, to nije dozvoljeno!

Nesa

pre 9 godina

E kad bi Amerikanci znali koliko je za vreme sankcija taj Yugo prevozao benzina ,po 600 ..700 litara, sto Amerinakci voze u kamionima, i po kakvim se bespucima pentrao i i dalje ide ne daje puno a puno i ne trazi. Pa njihovi lomovi od auta bi se odavno raspali, pa ne bi pisali ovakve clanke ...

Zoran

pre 9 godina

Pa nisam ja bas siguran da je on toliko los koliko se prica. Isao sam u okolini Atlanente kod nekog sitnog prodavca automobila da pogledam jedan auto. Video sam sta sam hteo, a onda usao u prostoriju gde su stari kadilaci, korvete i tako ti automobili iz 1950 i neke. Gledam i u jednom uglu mi se ucinilo da sam preleteo pogledom preko neceg poznatog. Vratim se, JUGO. Odmah krenem ka njemu, covek za mmnom. Stvarno Jugo. Unutra nema sedista, samo sipke za ojacanje jer se koristio za trke, neke zice vire odnekuid. Pogledam cenu, oko 8000 dolara bio. Aaaaaa, ima moj otac jedan ovakav, kazem ja, jos ga vozi. A sto ovoliko skupo? E pa taj bio na TV-u, kaze covek.

To je bilo pre 2 godine.

cko

pre 9 godina

Ja se ne sećam da je Brus Vilis u Umri muški vozio neki Ford, Ševrolet ili nešto tome slično. On i L Džekson cepaju Yugića pa Merca... dva najbolja auta... :-)

gk

pre 9 godina

Procitao sam englesko izdanje i zaista uzivao citajuci. Knjiga obiluje zanimljivim podacima i pod utiskom sam da je autor uspesno postavio avanturu zvanu Yugo America u siri socio ekonomski kontekst SFRJ i americko potrosacko drustvo. Inace, knjiga objasnjava kako su neke okolnosti (lose marketinsko pozicioniranje, inertno rukovodstvo Zastave, megalomanija Malkolma Brikllina, itd.) prevagnule nad generalno dobrim i prihvatljivim proizvodom i dovele citav projekat do propasti. Zanimljivo je da je u to vreme Hyundai imao svoje prve korake na americkom tlu, i prosto je nemoguce ne zamisliti se za trenutak gde smo mogli da budemo da je samo bilo mnogo vise pameti na brdovitom Balkanu.

Cuore

pre 9 godina

Prvi auto mi je bio yugo..uff kakva sreca kad sam ga kupio,nema tu sta da se prica kanta je..ali tako sam se lepo vozio...plin jeftini delovi..za grad je super..sta god da se desi neces se mnogo iznervirati..

dezintegracija

pre 9 godina

Ko je polagao vozački na Jugu, taj je spreman na sve ...
(Hoću 150 pluseva, 15. jul 2014 16:00)

Meni je tokom polaganja na Jugu ostao menjac u ruci, sva sreca ostao ostao u drugoj pa klaj klaj do kuce...

guja

pre 9 godina

Najgluplji dizajn ikada. Kako da kažem oblik, linija ...je toliko nemaštovita i baš me živo interesuje ko je to dizajnirao. Tom tipu je zakonom trebalo doživotno zabraniti da bilo šta kreativno radi. Da......


.....jeli bre prijatelju, pošto vidim da se sećaš do juros, a vidim da imaš internet, ukucaj GOLF 1, pa mi objasni neke spektakularne razluke u dizajnu, obliku itd, pošto vidim da se "razumeš u dizajnu". I uporedi sa maseratijem, kog verovatno voziš. Unapred zahvalan.

zastavin sin

pre 9 godina

Da, da, najgori. Propaganda je jace i ubojitije oruzje od svakog poluscanog zrna. U vreme kad je Yugo projektovan nitivje bio ruzan niti zaostao. Zastavi je nedostajala sistemska podrska drzave koja je vec polovinom 80-ih pocela ekonomski da posrce. Podsetio bih i da je 1974. Zastavin 101 bio odabran za auto decenije u Evropi. Da ne pominjem da je u Kragujevcu bilo skoro nemoguce naci porodicu ciji bar 1 clan nije zaradjivao koru hleba u Zastavi, da su Rumuni i Cesi svojim autoindustrijama zadrzali imena, iako su u ono vreme daleko kaskali za Zastavom. Poklonili smo nase Fiat-u, ugasili ime, a sklopili za javnost cenzurisani ugovor po kome ce drzava subvencionisati proizvodnju Fiat automobila do sudnjega dana. Gospodine pisce, pod takvim uslovima i Zastava bi mogla da danas proizvodi. Zasatava za sve Kragujevcane nije bila samo fabrika, bila je najlepsi deo nasih zivota, sa svojom gradskom bastom, odmaralistima na primorju i ohridskom jezeru, fabrika koja je imala ERC po najvisim evropskim standardima koji je sravnjen sa zemljom 1999. od istih tih kojima smo poklonoli fabriku deceniju kasnije. Amerikance srpskog porekla, ne pljuj po svom, jer pljujes po sebi.

Prijatelj

pre 9 godina

@.....jeli bre prijatelju, pošto vidim da se sećaš do juros, a vidim da imaš internet, ukucaj GOLF 1, pa mi objasni neke spektakularne razluke u dizajnu, obliku itd, pošto vidim da se "razumeš u dizajnu". I uporedi sa maseratijem, kog verovatno voziš. Unapred zahvalan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (guja, 16. jul 2014 11:18)

Poštovani gospodine Guja,

Golf 1 je prestao da se proizvodi još 1983, u tome i jeste osnovni problem koji ima Yugo.

Realan posmatrac

pre 9 godina

Yugo je poboljsani Fiat 127 i niko ko se razume u automobile nije mogao da ga proglasi najgorim. Narocito luksuzni model namenjen americkom trzistu.

Srdjan

pre 9 godina

Druzim se sa mojim Jugisom vec nekoliko godina i to sto sam ga kupio mi je jedna od najboljih odluka u zadnjih nekoliko godina. Moze da mu prigovori samo neko ko pati od toga da vozi neku marku. Spretan po gradu, mali potrosac, jeftini delovi a ponesto sam i ja naucio da radim po njemu. Pre par meseci me je odvezao do Austrije i nazad bez problema. Kad bude iskocio na oglasima neki pristojniji, obavezno kupujem i kabriolet verziju.

Zoran

pre 9 godina

Citam ove komentare i dolazim do zakljucka da su u pravu i oni sto "lupaju" pluseve i oni sto "lupaju" minuse.
O cemu se radi? O tome da pojam...automobil, mi, Srbi i "ostatak sveta" ne posmatramo na isti nacin. Cim nesto ima cetiri tocka i volan, to je za nas...auto. A "oni", "oni" hoce i servo volan, i ESP i klimu i 5* i...Ma razmazeni neki svet!

djole

pre 9 godina

moj prvi auto koji sam kupio bio je 101 iz 1972 moje godiste bio presao oko40000 od prvog vlasnika ,tada mi je rekao kada ga je kupio proizvodio se u Zastavi jedan dnevno , a ja sam ga uzeo 1993 za 1650 maraka a za te pare mogao sam ladno da uzmem i 10 godina mladji ,nisam znao sta da radim on nece da skine nista a kec crven ocuvan lep ma nek ide zivot,cuvam ga i danas preso 65000 pali ko mina a za sve ove godine zamenio auspuh membranu i gume , sad imam bmw ,reno espace ,nivu ali kec je kec i moja prva ljubav ,mozda po meni malo bolji od yuga ali sigurno ne najgori kako pisu ovi vise njihovi nego nasi, asta misle ameri o yugu bas me .....

bogdan

pre 9 godina

Sticajem okolnosti poznajem autora iz perioda ludih 90-ih kada je bio na studijama u NS. Kako se tek odusevio kad je prvibput video Ficu!!!

sve se vraca sve se placa

pre 9 godina

Nije najgori, jer u to doba kad je proizvodjen 70tih, 80tih bio je to sasvim dobaar autic..:) msm ako cemo tako najgori su oni prvi automobuli sto su se vozili u doba prvog sv. rata...

eda mi je

pre 9 godina

Da u nekoj onoj američkoj emisiji, neko prikaže friziranoj jugića za nacionalnu klasu, pa da im onako pun sebe pokazuje motorski prostor, i priča o 1000 kubika i (ne znam)100 konja, kako juri i prede....
Kapiram da bi gledaoci(ovi što im je gradski auto od 6500cc) tražili lekarsu pomoć. A ko ih šiša...

knez

pre 9 godina

Kad Amer kaze 'najgori u istoriji' on misli najgori u istoriji njihove zemlje. A to onda postaje vrlo subjektivna ocena. Jer, ne zaboravite, na to isto trziste se taj isti Wartburg nikad nije ni pojavio. O Ladi ili staroj Skodi da i ne govorimo.

magareće uši

pre 9 godina

Dosta više sa tom glupom famom o Jugu. Taj automobil nije bio ni blizu najgorih,u vreme nastanka kao auto A segmenta,potpuno u proseku klase,a najveća ironija je da Amerikanci bilo koji auto proglašavaju lošim.Oni prave sjajne automobile?

Gale

pre 9 godina

Nakon predjenih 40.000km obavezna generalka motora .
(Edi, 15. jul 2014 15:47)

Ne bih rekao da je baš obavezna. Ili si baksuz, ili ne znaš da voziš. Na mom jugiću sam tek na 90.000 km radio polugeneralku koja me je koštala 250 DM.

Saks

pre 9 godina

Jesu se izrugivali svemu i svačemu, dok se mehur od sapunice zvani - američki kapitalistički san - nije rasplinuo preko noći. Sada je i taj Jugić nedostižan za trećinu američke osirotele nacije. Rugala se ruga...

dukiVrs

pre 9 godina

Hteli mi ili ne od Yuga pobeci ne mozemo. Ima nas dosta koji smo u Auto Skolama ucili voznju na yugicima, sve je to imalo svoju car.

edge

pre 9 godina

Moj jugo, primera radi, 87 god. znaci 27 god. star sa predjenih 270 000 milja (za americko trziste) radi jos uvek kao sat, nikad problem sa njim nisam imao za sve ove godine. Nikad garaziran, vozen i po kisi i po snegu i blatu i jos uvek se dobro drzi. A da ne pricam sta je sve preterao od tereta za sve ove godine. Bez razmisljanja bi kupio novog kad bi se jos uvek proizvodio...

Boban

pre 9 godina

Ako se pravo godiste i ako ste citali u ono vreme najbolju YU auto reviju dakle slovenacki Automagazin
znali bi da su u tom magazinu odmah na pocetku posla dakle vec 1985 sa argumentima ubili (kao) posao stoleca, naravno niko nije slusao novinare jer ipak zna se ko je odgovoran za buducnost
a mozda se i secate komentara zastavinog rukovodstva da ce Yugo da rastura niskom cenom (pst i kvalitetom) jer tamo (US) postoji samo jos jedna konkurentna kola u toj ceni od neki zutih koreanaca koje se zove Hyunday al nema sanse prema nama

Nesa

pre 9 godina

Yugoo.... pa on pojma nema sta je dobro gorivo, sto se tice ulja ako ga se neko seti za dan drzavnosti seti ako ne nikom nista :) , nema pojma sta je ivicnjak ...makadam... rupa... ide svuda i pentra se svuda. Gotovo da nema kuce koja ga nije tovarila kao magarca ... svercovali benzin ... gradili kuce ... vozili cement.. pesak .. blokove i td. Najlosiji auto??? ma dajte... LEGENDAAA!!!

Milan

pre 9 godina

ljudi moj otac vozi yugo 55 iz 1992, u perfektnom je stanju, skoro da se nije kvario nijednom

ljudi moji, yugo je konstruisan sredinom sedamdesetih godina, prodavao se od 1978 ili 2979, a ''najveci'' medju najvecima golf vam je izasao 1974, pa nismo mi zaostajali, i yugo je bio kvalitetno vozilo ,ali sta kad se raspala yugoslavija i prekinute su sve veze sa dobavljacima, sankcije, bombardovanje

koje je ovo licemrje, on inam nametnuli sankcije, bombardovali nas i potom ismevaju nas proizvod, to stvarno nije u redu, auto je iamo tu nesrecu da je dugo pravljen samo, a u pocetku nije nimalo zaostajao kvalitetom

igop

pre 9 godina

jel citate vi ljudi I jedan tekst pazljivo I do kraja??? Lepo pise fa se covek pozabavio ovom interesantnom tematikom I hteo da ustanovi zasto je Yugo "proglasen za najgori iako to nije bio". A budimo iskreni, nije daleko od toga. Da nije bio srpski/jugoslovenski 90% vas bi tvrdilo da je bio najgori.

caki69

pre 9 godina

moj yugo 45 je iz 1992 prvi sam vlasnik i jos uvek nema koroziju i ne cuvam ga u garazu nego napolje.radi bezprekorno.samo sam tri puta menjao pumpu za gorivo i to je to

Aleksandar77

pre 9 godina

Yugo kad je dizajniran i kad se poceo prodavati za onu radnicku klasu i narode Yugoslavije je bio idealno prevozno srestvo od tacke A do tacke B.
Volio bih da mi neko u Americi pokaze na putu Hundaji akcent star 10 god ako moze da ga nadje opste ili KIA vozila stara preko 10 godina.

niki

pre 9 godina

yugo kad je napravljen bio je konkurent golu 1, recite mi sta je ili po cemu je golf 1 bolji od yuga?????? e sad, sto su ga oni proizvodili i kad je golf izbacio golf 5 to je druga stvar, yugo je bio dobar auto za svoje vreme, jednostavno vreme ga je pregazilo i to je to, nista drugo!!

Nikola STOJADIN-ovic

pre 9 godina

Polozio sam 1987. Godinu dana pre toga, a i posle toga, vozio sam Stojadina, Zastavu 101. Deset godina je bila stara, kupio sam je u Sloveniji, za 900 maraka. Bila je, za moje tadasnje prohteve, metak. Voleo sam je iznad svega. U isto vreme, bio sam u prilici i par YUGO-a da isprobam. Ni jedan nije mogao da se meri sa mojim Stojadinom. Moj Stojadin je, po cimanju, ubrzanju bio na nivou Golfa, dvojke. Nikada necu zaboraviti taj auto. Danas, vozim Hondu Akord, 2,2 L, dizel, 150 KS, i volim je. Parira svakom Mercedesu, BMW-u, Audiju, do 160 KS, ali Stojadina nikada necu zaboraviti. YUGO nikada nije bio tema u mom zivotu.

Mare

pre 9 godina

Kada se govori o Yugu veoma teško je izbeći emocije, jer je to ipak bio domaći automobil, a pored toga teško da postoji neki vozač u Srbiji koji sa njim nije imao iskustva, barem na polaganju vozačkog ispita, a velikom broju vozača je to bio i prvi automobil, pa su i emocije samim tim jače. Često se u svemu i preteruje manje ili više. Npr. jedan komentator reče da ga je vozio 150 km/h. Ne kažem da je to nemoguće, ali osećaj u Yugu pri 150 km/h se nikako ne može nazvati prijatnim. Buka je toliko nesnosna da se praktično ne može razgovarati, a neko dalje putovanje postaje toliko opterećujuće da brzinu jednostavno morate smanjiti. Hoću da kažem da je jedno neka maksimalna brzina, a realna vožnja nešto sasvim drugo, a za Yuga je to oko 80-90 km/h. Isto važi i za potrošnju. Na otvorenom pri 80-90 km/h potrošnja može biti oko 6,5 litara, ali to nikako ne može biti prosečna potrošnja kod Yuga, nema teoretske šanse. O bezbednosti je suvišno i govoriti, jer svaki sudar pri brzini većoj od 50 km/h može biti koban. Yugo na neki način jeste deo svih nas, ali ipak treba biti realan da na kraju Yugo ne ispadne jedan od boljih automobila u istoriji.

Vuk79

pre 9 godina

Vozio sam yugo skoro godinu dana i dobro se sećam da se smrti takom vožnje nisam plašio čak mislim i da sam je priželjkivao ne bi li prestao osećaj koji je uvek bio tu tokom vožnje tog "automobila "

Tadija

pre 9 godina

@niki Nemojmo preterivati, Golf 1 je dosta veći auto od Yuga i ja ih ne bih baš svrstao u istu klasu. S obzirom da sam vozio i Yuga, a naročito Golf-a 1 (7 godina), ipak je Golf 1 značajno bolji auto u svakom pogledu. Limarija je bolja iako je daleko od idealne, motori su neuporedivo bolji, trapovi takođe, enterijer je lepši i deluje dosta ozbiljnije, auto je dosta veći itd. Tačno je da ni Golf 1 nije Bog zna šta, naročito ne za današnje standarde, ali upoređivati Golfa 1 i Yuga je već preterivanje. Realno jedine dobre stvari kod Yuga su bile cena i raspoloživost delova i servisa, kao i jeftino održavanje. Sve ostalo je bilo tragično, ružan, nebezbedan, sklon kvarovima i brzom propadanju limarije i motora itd. To opet ne znači da je najlošiji auto u istoriji. Možda je najlošiji od onih koji su se uvozili u Ameriku, ali ne verujem da je najlošiji generalno.

Pera ložač

pre 9 godina

Ja sam sa svojim Yugom 55 (godište 1990) prešao za ovih 20-ak godina oko 230 hiljada kilometara i trajao bi još dugo, ali majska poplava ga potopi skoro do krova. Sada se borim da ga sredim, menjam šta moram na njemu, i već mogu da ga vozim. Uskoro bi trebalo da bude i ispravan toliko koliko je potrebno da prođe tehnički kada mi istekne registracija.
Možda nije ekonomski isplativ, možda nije ni udoban, sigurno je da nije ni lep, ali je moj. Do ove poplave nisam imao veće kvarove, postizao je brzinu do 150 km na čas, trošio je oko 7 litara supera na 100 km. Da postoji novi Yugo 55 ponovo bi ga kupio ali samo ako je kvalitet izrade kao što je bio do početka devedesetih...
PS. Da pomenem jednu činjenicu, amortizacija i trošak po pređenom kilometru za svo vreme upotrebe (a rekoh da sam prešeo oko 230 hiljada kilometara) kod nijednog automobila nije niži.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Najgluplji dizajn ikada. Kako da kažem oblik, linija ...je toliko nemaštovita i baš me živo interesuje ko je to dizajnirao. Tom tipu je zakonom trebalo doživotno zabraniti da bilo šta kreativno radi. Dakle, oblik auta je totalna sprdnja. Jednom rečju opasno ružan auto. Da su dali deci do IV razreda da crtaju kola i da su odatle odabrali neko rešenje bilo bi milion puta bolje nego ovo. Kažu ljudi automobili iz sedamdeseti i osamdesetih su njegova konkurencija. Sve ok, neka pogledaju kkao su izgledali automobili i tada. Mnogo stariji od Juga je recimo Ostin. To je lep dizajn. Fića je šmekerica, Diana i Buba su nekako kul, Reno 4 zrači nekim oldtajmerskim duhom..Pa i Trabant na onim katalozima sa ribama izgleda nekako perverzno ako ništa drugo. Jugo je potpuno bez bilo kakvog šmeka, fazona, fore. Ako je zadatak bio da se napravi auto koji svojim estetikom ne treba da izazove bilo kakvu emociju onda je dizajner Juga napravio remek delo.

Nesa

pre 9 godina

Obzirom da je za auto potreban put a mi imamo nesto sto lici na puteve kao i da je pola Srbije neasfaltirano.
Verujem da je svako od nas imao potrebu da se ispenje nekim podasutim "putevima" ili necim sto kao lici na put po rurarlin predelina nase Srbije svoga sela i td ..... ma generalno gde prodjose strana auta prodje i nas Yugo, gde je prosao Yugo i gde se sve nije pentrao, pola stranih vozila bi pocrkalo...prokuvalo i polomilo i vesanje...
A to sto zadnji grejaci stakla sluze za grejanje kad se ugasi... ma ugasi se onima koji neznaju sta je bicikla (popravlja se kao bicikla) toliko je prost i funkcionalan da nema sta ni da se pokvari hehe

Jovan Pozarevac

pre 9 godina

Moj ćale vozi Mercedes e200 iz 2001 i prosle godine za generalku morao da plati oko 200€.A ja koji vozim 4 godine mog Jugića za svoj jedini servis dao 9000 din.Da ne pominjem koliko je jednostavan za vožnju i parkiranje.

petrasv72

pre 9 godina

sasvim korektan, bombastičan i lako pamtljiv naziv knjige.
kako bi zvucalo napr. "uspon i pad jednog od najgorih automobila i istoriji"?
bzvz.
tema je već nešto drugo...

Bob

pre 9 godina

Za neke komentatore bilo bi dobra da sebi razjasne u koju klasu stane Yugo pre pustanja komentara
naime Yugo NIJE u klasi Golfa vec klasu nize dakle Yugo je u klasi Pola ako vec pricamo o VAG u klasu Golfa staje recimo Z 101 ili Alfa sud ili Kadet...iz tog razdoblja
A kao drugo oko dizajna Golfa 1 kojeg spominjete je dizajnirao naravcno Italian i to Giugaro zajedno sa Lanciom Delta i to 10 godina pre Yuga dakle Yugo je u startu imao zastareo dizajn kao primer Fiat Uno je dosao na trziste godinu pre Yuga pa pogledajte dizajn Una

Komentar

pre 9 godina

Na ovoj rang listi Yugo zauzima tek 8. poziciju na listi 10 najgorih automobila koji su se ikada prodavali u SAD:

http://www.latimes.com/business/autos/la-fi-top-ten-worst-cars-pictures-new-photogallery.html

Ali zato, na ovoj listi je najgori automobil koji se pojavio u 20. veku:

http://auto.howstuffworks.com/10-worst-cars-of-the-20th-century.htm#page=10

dragance

pre 9 godina

taj sto je pisao knjigu izgleda nikad nije seo u trabanta ili wartburga tako da bolje radi nesto drugo umesto sto pise knjige, jugo nije zlatan al ima mnogo gorih automobila od njega...

todić nebojsa

pre 7 godina

Amerikanci imaju potpuno drugačiju percepciju automobila oni priznaju GM CHEVROLET FORD DODGE CHRUSLER a sve ostalo preziru ili bole rečeno osim FERARIJA PORŠEA BMW VOLVO MOŽE DA PRODJE KAO DRUGI AUTO

Unknown

pre 9 godina

Po cemu je to najgori?Ja jos uvek imam juga koji je star skoro 30 godina,i jos uvek radi kao sat.nikad me na putu nije ostavio,ja neznam o cemu ovaj prica...

Izdajnik

pre 9 godina

Dzejson Vujic...? aahahahahhaha.... pazi najgori auto? pa sto cate ne pisa o americkim automobilima? pa jel nemacki varburg bolji bio? glupostima nigde kraja...

NemanjaVac8

pre 9 godina

Najgluplji dizajn ikada. Kako da kažem oblik, linija ...je toliko nemaštovita i baš me živo interesuje ko je to dizajnirao. Tom tipu je zakonom trebalo doživotno zabraniti da bilo šta kreativno radi. Dakle, oblik auta je totalna sprdnja. Jednom rečju opasno ružan auto. Da su dali deci do IV razreda da crtaju kola i da su odatle odabrali neko rešenje bilo bi milion puta bolje nego ovo. Kažu ljudi automobili iz sedamdeseti i osamdesetih su njegova konkurencija. Sve ok, neka pogledaju kkao su izgledali automobili i tada. Mnogo stariji od Juga je recimo Ostin. To je lep dizajn. Fića je šmekerica, Diana i Buba su nekako kul, Reno 4 zrači nekim oldtajmerskim duhom..Pa i Trabant na onim katalozima sa ribama izgleda nekako perverzno ako ništa drugo. Jugo je potpuno bez bilo kakvog šmeka, fazona, fore. Ako je zadatak bio da se napravi auto koji svojim estetikom ne treba da izazove bilo kakvu emociju onda je dizajner Juga napravio remek delo.

11

pre 9 godina

Da da da najgori automobil u istoriji... al on idalje ide tera jes malo klacka buci al ide nece da te izda
da da da najgori automobil u istoriji

đux

pre 9 godina

Naravno da nije najgori. Bilo je daleko lošijih automobila u istoriji auto industrije. Mislim da i danas iz nekih fabrika izlaze automobili lošiji od jugića.

nostalgija

pre 9 godina

Yugo je bio i ostao deo našeg standarda života i zarada i šteta što se više ne proizvodi, a i nije bio najgori, samo mu je trebalo malo više kozmetike eksterijera i interijera.

Miroslav

pre 9 godina

Džejson Vujić: "On je postao širi društveni fenomen, predmet interesovanja umetnika, filmski protagonista - i najzad književna tema"

pa zahvaljujuci nasem Yugu i ti napisa nesto, a i culo se tvoje ime

dezintegracija

pre 9 godina

Ko je polagao vozački na Jugu, taj je spreman na sve ...
(Hoću 150 pluseva, 15. jul 2014 16:00)

Meni je tokom polaganja na Jugu ostao menjac u ruci, sva sreca ostao ostao u drugoj pa klaj klaj do kuce...

Vuk79

pre 9 godina

Vozio sam yugo skoro godinu dana i dobro se sećam da se smrti takom vožnje nisam plašio čak mislim i da sam je priželjkivao ne bi li prestao osećaj koji je uvek bio tu tokom vožnje tog "automobila "

niki

pre 9 godina

yugo kad je napravljen bio je konkurent golu 1, recite mi sta je ili po cemu je golf 1 bolji od yuga?????? e sad, sto su ga oni proizvodili i kad je golf izbacio golf 5 to je druga stvar, yugo je bio dobar auto za svoje vreme, jednostavno vreme ga je pregazilo i to je to, nista drugo!!

Vlada

pre 9 godina

da li je najgori ili ne, to nije vazno..vazno je da je to poslednji auto koji je Srbin mogao da kupi nov od svoje plate..e to je zalosno, to govori gde zivimo i od cega i sa koliko malo

Saks

pre 9 godina

Jesu se izrugivali svemu i svačemu, dok se mehur od sapunice zvani - američki kapitalistički san - nije rasplinuo preko noći. Sada je i taj Jugić nedostižan za trećinu američke osirotele nacije. Rugala se ruga...

guja

pre 9 godina

Najgluplji dizajn ikada. Kako da kažem oblik, linija ...je toliko nemaštovita i baš me živo interesuje ko je to dizajnirao. Tom tipu je zakonom trebalo doživotno zabraniti da bilo šta kreativno radi. Da......


.....jeli bre prijatelju, pošto vidim da se sećaš do juros, a vidim da imaš internet, ukucaj GOLF 1, pa mi objasni neke spektakularne razluke u dizajnu, obliku itd, pošto vidim da se "razumeš u dizajnu". I uporedi sa maseratijem, kog verovatno voziš. Unapred zahvalan.

Mики

pre 9 godina

Ма нека се гони са тим насловом. Југо америка је био пристојсн, чак веома добар аутомобил. Без икакве сумње је био квалитетнији од великог броја одвратних и непоузданих америчких аутомобила, али је захтевао велики заокрет на тржишту ка малим возилима што није могло тада да се постигне. Американци вероватно ни данас не купују многа малих аутомобила.

sone

pre 9 godina

Videli bi vi sta je Jugo da nije bilo rata. Rasturili nas zato sto smo bili nezavisni od drugih. Nema stvari koje nije proizvodila SFRJ. Sad moras da kupis Philips peglu, Candy masinu, Samsung tv, mrtvu polovnu Corsu. Taj Jugo je izasao 80 godine i problem je samo u tome sto se proizvodio do 2008. Zastava bi danas bila cudo da nije bilo rata, uporedite Floridu koja je nastala '86. sa Citroenom BX koji je njena klasa ili Renoom ili ne daj Boze Skodom Favorit ili Dacijom. Pa Florida je bila lutka! Kako smo glupi ispali... Eto vam sad drzave pa sipajte patriotizam u traktor.

zastavin sin

pre 9 godina

Da, da, najgori. Propaganda je jace i ubojitije oruzje od svakog poluscanog zrna. U vreme kad je Yugo projektovan nitivje bio ruzan niti zaostao. Zastavi je nedostajala sistemska podrska drzave koja je vec polovinom 80-ih pocela ekonomski da posrce. Podsetio bih i da je 1974. Zastavin 101 bio odabran za auto decenije u Evropi. Da ne pominjem da je u Kragujevcu bilo skoro nemoguce naci porodicu ciji bar 1 clan nije zaradjivao koru hleba u Zastavi, da su Rumuni i Cesi svojim autoindustrijama zadrzali imena, iako su u ono vreme daleko kaskali za Zastavom. Poklonili smo nase Fiat-u, ugasili ime, a sklopili za javnost cenzurisani ugovor po kome ce drzava subvencionisati proizvodnju Fiat automobila do sudnjega dana. Gospodine pisce, pod takvim uslovima i Zastava bi mogla da danas proizvodi. Zasatava za sve Kragujevcane nije bila samo fabrika, bila je najlepsi deo nasih zivota, sa svojom gradskom bastom, odmaralistima na primorju i ohridskom jezeru, fabrika koja je imala ERC po najvisim evropskim standardima koji je sravnjen sa zemljom 1999. od istih tih kojima smo poklonoli fabriku deceniju kasnije. Amerikance srpskog porekla, ne pljuj po svom, jer pljujes po sebi.

ja

pre 9 godina

kakvi su njihovi automobili sa kraja devedesetih dodge-vi i cryslery krbuljetine plastika enterijera kao kod juga iz 82 god,oni kao imaju nesto dobro

Džoni

pre 9 godina

Jeste a Amer bi za malo više od 3000 dolara koliko je tamo koštao da uzme neki kvalitet?!?! E pa ne može. Nije bio kvalitetan ali je zato svaki Amerikanac mogao da ga kupi od dvonedeljne plate!

Pedja

pre 9 godina

Zamislite Juga na dobrim putevima,sa uvek dobrim gumama i sa sipanjem pravog goriva i ne sipanja crne Optime vec kvalitetnog ulja.Daleko je od najgoreg automobila.Nije ni najbolji,ali traje preko 20 godina sa svim losim stvarima koje sam nabrojao

Nikola STOJADIN-ovic

pre 9 godina

Polozio sam 1987. Godinu dana pre toga, a i posle toga, vozio sam Stojadina, Zastavu 101. Deset godina je bila stara, kupio sam je u Sloveniji, za 900 maraka. Bila je, za moje tadasnje prohteve, metak. Voleo sam je iznad svega. U isto vreme, bio sam u prilici i par YUGO-a da isprobam. Ni jedan nije mogao da se meri sa mojim Stojadinom. Moj Stojadin je, po cimanju, ubrzanju bio na nivou Golfa, dvojke. Nikada necu zaboraviti taj auto. Danas, vozim Hondu Akord, 2,2 L, dizel, 150 KS, i volim je. Parira svakom Mercedesu, BMW-u, Audiju, do 160 KS, ali Stojadina nikada necu zaboraviti. YUGO nikada nije bio tema u mom zivotu.

igop

pre 9 godina

jel citate vi ljudi I jedan tekst pazljivo I do kraja??? Lepo pise fa se covek pozabavio ovom interesantnom tematikom I hteo da ustanovi zasto je Yugo "proglasen za najgori iako to nije bio". A budimo iskreni, nije daleko od toga. Da nije bio srpski/jugoslovenski 90% vas bi tvrdilo da je bio najgori.

Jovan Pozarevac

pre 9 godina

Moj ćale vozi Mercedes e200 iz 2001 i prosle godine za generalku morao da plati oko 200€.A ja koji vozim 4 godine mog Jugića za svoj jedini servis dao 9000 din.Da ne pominjem koliko je jednostavan za vožnju i parkiranje.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Možemo mi da se batrgamo koliko hoćemo ali, lekcija zvana "Jugo" mogla bi da nam posluži da promenimo svest i neka naša ukorenjena shvatanja koja vuku korene još iz turskog ili austrougarskog doba, kada je svaki naš rad bio okrenut ka šteti. Šteti prema turskoj carevini ili Austro-Ugarskoj monarhiji. Tada smo proizvodili škart da bi naštetili svojim porobljivačima, da bi okrnjili moć svojih tirana. Nažalost, i danas je država, ali sada naša, kod većine Srba pojam tiranije i ropstva, uprkos tome što tu državu činimo mi, Srbi i svi gradjani Srbije. Jugo se proizvodio toliko godina a da na njemu nije promenjeno AMA BAŠ NIŠTA?! Neka plastika i to ona bolja je zamenjena plastikom lošijeg kvaliteta ali, suština je ostala ista. Još 100 godina da se proizvodio Srbi bi ga pravili na isti način. Jer, zašto bilo šta menjati kada to neko kupuje?! Jugo bi mogao da nas nauči da se svaki proizvod usavršava i unapredjuje. Da je svaki dan borba za napredak i prosperitet. Da više nema Turaka i da smo ostali mi. Sami sa sobom. Ima i gorih automobila ali, oni ne treba da nas se tiču.

risus sardonicus

pre 9 godina

ja vozim zastavu GX iz '88 godine. to je prva zastava koja je nosila amblem YUGO u cast njegovog uspeha u SAD. evo 26 godina i jedne generalne na 100 hiljada kasnije (sad ima skoro 150), sluzi me odlicno, al ruku na srce lepo ga i pazim. prava je steta sto i 101 nije izvozen u SAD, u evropi narocito u engleskoj, francuskoj i holandiji je bio vrlo primamljiv zbog bogatije opreme (drugacije ins. table, vinil krov, magnezijumske i alu felne kasetofoni blaupunkt...) i kvaliteta izrade (izvozni modeli su bili bar 3 puta bolje radjeni). volim ja i jugica, al 101 mi je u srcu, vozicu ga vala dok se ne raspadne.
a sto se vujica tice, garant je juga video samo u drowning mona, die hard i nekim slicicama.

dovla

pre 9 godina

Nije bio los, uporediv sa subkompaktima koji su nastali u istoh epohi, krajem 70tih. Jeftin, a sluzio je svrsi. 800000 Jugica je prodato, od toga 150000 u USA, gde je uglavnom vozen kao second car - da odes do samoposluge, ili da klinci odu do faksa. Na kraju ga je pregazilo vreme, kao i svaki drugi automobil. Ova knjiga je glupost.

dzoni

pre 9 godina

Dal je najgori ne znam ali ovde u KG jos uvek 30% ljudi i dalje vozi juga i ako za iste i manje pare mogu da kupe strani auto isto godiste ..npr BMW osamdeset neko godiste polovan kosta kod nas kao i Yugo isto godiste pa opet ljudi i dalje pre voze yuga ..razlog jedno 10 puta jeftinije odrzavanja.

Milan

pre 9 godina

ljudi moj otac vozi yugo 55 iz 1992, u perfektnom je stanju, skoro da se nije kvario nijednom

ljudi moji, yugo je konstruisan sredinom sedamdesetih godina, prodavao se od 1978 ili 2979, a ''najveci'' medju najvecima golf vam je izasao 1974, pa nismo mi zaostajali, i yugo je bio kvalitetno vozilo ,ali sta kad se raspala yugoslavija i prekinute su sve veze sa dobavljacima, sankcije, bombardovanje

koje je ovo licemrje, on inam nametnuli sankcije, bombardovali nas i potom ismevaju nas proizvod, to stvarno nije u redu, auto je iamo tu nesrecu da je dugo pravljen samo, a u pocetku nije nimalo zaostajao kvalitetom

petrasv72

pre 9 godina

sasvim korektan, bombastičan i lako pamtljiv naziv knjige.
kako bi zvucalo napr. "uspon i pad jednog od najgorih automobila i istoriji"?
bzvz.
tema je već nešto drugo...

Srdjan

pre 9 godina

Druzim se sa mojim Jugisom vec nekoliko godina i to sto sam ga kupio mi je jedna od najboljih odluka u zadnjih nekoliko godina. Moze da mu prigovori samo neko ko pati od toga da vozi neku marku. Spretan po gradu, mali potrosac, jeftini delovi a ponesto sam i ja naucio da radim po njemu. Pre par meseci me je odvezao do Austrije i nazad bez problema. Kad bude iskocio na oglasima neki pristojniji, obavezno kupujem i kabriolet verziju.

Nindza

pre 9 godina

Yugo jeste trash, ali je obavljao svoju funkciju. Svi su vozili Yuga, i da nisu njega, ne bi nista ni vozili. Efektivna upotrebljivost kroz njegovu istoriju je vise nego impresivna.

Nesa

pre 9 godina

E kad bi Amerikanci znali koliko je za vreme sankcija taj Yugo prevozao benzina ,po 600 ..700 litara, sto Amerinakci voze u kamionima, i po kakvim se bespucima pentrao i i dalje ide ne daje puno a puno i ne trazi. Pa njihovi lomovi od auta bi se odavno raspali, pa ne bi pisali ovakve clanke ...

mrzi me ali...

pre 9 godina

Kao i zemlja od koje je ime dobio. Ko je nije od starta voleo i bio srecan sto je ima, za njega je bila najgora. Predrasuda je najgora bolest.
Mada nekima ama bas nista ne valja i sve mrze.
Ma mrzi me da vam dalje objasnjavam.

drmatoriks

pre 9 godina

Amerikanci nemaju pojma šta sve postoji u ostatku sveta, a i ne zanima ih, sami su sebi dovoljni. U poređenju sa njihovim fudbalskim stadionima na 4 točka, skromni Jugo je bio mali i loš. U poređenju sa kineskim Geely-jem koji ni u Srbiji nije dobio atest ili nemačkim Warburgom i Trabantom i poljskim Polonezom i čehoslovačkom Škodom 1000S, Jugo je zmaj. Vozio sam Juga 6 godina, šta je sve prevezao i gde je prošao, to mnoga "bolja" kola ne bi uspela. Jugo je herojski auto.

ortakov

pre 9 godina

Kakav god da je bio a nije bio toliko loš,sve do poslednjeg šrafa je pravljeno u jednoj državi. Svi su mogli da ga kupe i da ga voze. Dovoljno je brz ako voziš prema ograničenjima i uz male dorade vrlo dobro može da služi. Ja vozim jugo i nikada se nije pokvario ili me ostavio negde na putu. Imam i drugi auto ali jugo mi nekako dobro služi,jeftina registracija, održavanje normalno i za ove puteve po BG (ležeći policajci, rupe,šahte i sl.) nema bolje, ustvari, nije me briga, ceo prednji trap sa majsorom i štelovanjem 50€ a to je jednom u 3 - 4 godine!? Mene interesuje da li bi još uvek postojalo tržište za taj auto? Koliko komada godišnje treba da se proizvede da bi proizvodnja imala svoju ekonomsku logiku? Ubeđen sam da bi i pored sve ove krize postojalo tržište i da bi bilo isplatljivije da se proizvodi nego 500L. Ali, pošto je okupacija, to nije dozvoljeno!

Prijatelj

pre 9 godina

@.....jeli bre prijatelju, pošto vidim da se sećaš do juros, a vidim da imaš internet, ukucaj GOLF 1, pa mi objasni neke spektakularne razluke u dizajnu, obliku itd, pošto vidim da se "razumeš u dizajnu". I uporedi sa maseratijem, kog verovatno voziš. Unapred zahvalan.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (guja, 16. jul 2014 11:18)

Poštovani gospodine Guja,

Golf 1 je prestao da se proizvodi još 1983, u tome i jeste osnovni problem koji ima Yugo.

sve se vraca sve se placa

pre 9 godina

Nije najgori, jer u to doba kad je proizvodjen 70tih, 80tih bio je to sasvim dobaar autic..:) msm ako cemo tako najgori su oni prvi automobuli sto su se vozili u doba prvog sv. rata...

DinoNYC

pre 9 godina

Polagao sam obuku i vozacki na Yugu 45. U komisiji do mene tip od 125kg (inace komsija i super covjek), a na zadnjem sicu jos dvojca iz komisije.

Ja mlad i poletan (18 godina), sve je super funkcionisalo dok nije bilo kretanje pod rucnom na brdu a u autu jedno 400 kila "zivog mesa". Srecom komsija (duple pedale) malo doda gasa vise nego sto sam ja, inace bi se ugasio motor.

I jos da kazem da su mi u komsiji bili Musliman, Srbin i Hrvat (sto tad nisam ni znao nit me tad/ niti sad zanimalo, ali eto da spomenem kako smo nekad ipak super zivjeli skupa).

Ja sam tad Yuga 45 (o 55-tici da ne pricam) mogao samo da sanjam. Otac je trazio da mi kupi "peglicu" polovnu negdje, no na kraju smo "djelili" njegovog Fiat-a 131 Mirafiori kojeg je 1990-te uvezao iz Italije.

Upropastili smo (SFRJ) drzavu, svu, pa i auto industriju. Imali smo mi dovoljno inzinjera i strucnjaka da pravimo odlicna ne samo auta, vec i mnoge druge stvari.

Problem je u tome sto smo imali mnogo vise idiota koji su glasali u ex-Yu tako kako su glasali, pa sada "lideri regiona" lade ja.a u Cavtatu i pametuju o stranim investicijama koje "traze ekonomsku i zakonodvanu sigurnost" dok su oni - "lideri regiona" - ti koji sve opustosise i opljackase.

Kakav god da je bio Yugo - pravili smo ga sami, i mogli su ga radnici priustiti. Sta danas prave ex-yu drzave? Koje auto? Koliko stanovnika moze prisutiti novo auto?

A ovaj sto je napisao knjigu....tuga...

Zoran

pre 9 godina

Citam ove komentare i dolazim do zakljucka da su u pravu i oni sto "lupaju" pluseve i oni sto "lupaju" minuse.
O cemu se radi? O tome da pojam...automobil, mi, Srbi i "ostatak sveta" ne posmatramo na isti nacin. Cim nesto ima cetiri tocka i volan, to je za nas...auto. A "oni", "oni" hoce i servo volan, i ESP i klimu i 5* i...Ma razmazeni neki svet!

vlada

pre 9 godina

Italijanski dizajn,domaci rad, da su upotrebili kiju vijugu u mozgu I pratili trendove u auto industriji jos dugo bi se proizvodio,ali nisu hteli mozak zamarati.

vanja

pre 9 godina

Kada se Yugo poceo proizvoditi pocetkom 80tih, nije mnogo zaostajao sa konkurencijom. U ovoj knjizi se Yugo uporedjuje sa autima novije generacije. Konkurenti Yuga su auta sa kraja 70tih i pocetka 80tih! Npr golf 1 itd.

caki69

pre 9 godina

moj yugo 45 je iz 1992 prvi sam vlasnik i jos uvek nema koroziju i ne cuvam ga u garazu nego napolje.radi bezprekorno.samo sam tri puta menjao pumpu za gorivo i to je to

cko

pre 9 godina

Ja se ne sećam da je Brus Vilis u Umri muški vozio neki Ford, Ševrolet ili nešto tome slično. On i L Džekson cepaju Yugića pa Merca... dva najbolja auta... :-)

gorchilo

pre 9 godina

@svima koji se nalupase gluposti
Prvi auto koji sam nov kupio bio je YUGO TEMPO 1.1. Kupio ga davne '99 za kes pare. Presao Neverovatnih 320000 km, menjanja mu samo bregasta na nekih 120000, verovali ili ne ne duva I ne trosi ulje. 2004 mu ugrafio plin, trosi ko upaljac. U medjuvremenu sam kupio polovni Megane 1.9 dci, vozio ga godinu dana I prodao, sto rece ovaj, svanulo mi kad sam ga se otarasio. YUGO ostao. Nakon toga kupio FIAT GrandePunto MultiJet, ali se od YUGA ne rastajem. Sluzi mi za voznju po gradu, ne kvari se, a I kad nesto crkne, delovi 'na kiosku'. Vozicu ga dok se ne raspadne. A po meni najgori auto na svetu je onaj Sovjetski ZAPOROZAC. Ko ima dovoljno godina setice se.

djole

pre 9 godina

moj prvi auto koji sam kupio bio je 101 iz 1972 moje godiste bio presao oko40000 od prvog vlasnika ,tada mi je rekao kada ga je kupio proizvodio se u Zastavi jedan dnevno , a ja sam ga uzeo 1993 za 1650 maraka a za te pare mogao sam ladno da uzmem i 10 godina mladji ,nisam znao sta da radim on nece da skine nista a kec crven ocuvan lep ma nek ide zivot,cuvam ga i danas preso 65000 pali ko mina a za sve ove godine zamenio auspuh membranu i gume , sad imam bmw ,reno espace ,nivu ali kec je kec i moja prva ljubav ,mozda po meni malo bolji od yuga ali sigurno ne najgori kako pisu ovi vise njihovi nego nasi, asta misle ameri o yugu bas me .....

Gale

pre 9 godina

Nakon predjenih 40.000km obavezna generalka motora .
(Edi, 15. jul 2014 15:47)

Ne bih rekao da je baš obavezna. Ili si baksuz, ili ne znaš da voziš. Na mom jugiću sam tek na 90.000 km radio polugeneralku koja me je koštala 250 DM.

edge

pre 9 godina

Moj jugo, primera radi, 87 god. znaci 27 god. star sa predjenih 270 000 milja (za americko trziste) radi jos uvek kao sat, nikad problem sa njim nisam imao za sve ove godine. Nikad garaziran, vozen i po kisi i po snegu i blatu i jos uvek se dobro drzi. A da ne pricam sta je sve preterao od tereta za sve ove godine. Bez razmisljanja bi kupio novog kad bi se jos uvek proizvodio...

Realan posmatrac

pre 9 godina

Yugo je poboljsani Fiat 127 i niko ko se razume u automobile nije mogao da ga proglasi najgorim. Narocito luksuzni model namenjen americkom trzistu.

Aleksandar77

pre 9 godina

Yugo kad je dizajniran i kad se poceo prodavati za onu radnicku klasu i narode Yugoslavije je bio idealno prevozno srestvo od tacke A do tacke B.
Volio bih da mi neko u Americi pokaze na putu Hundaji akcent star 10 god ako moze da ga nadje opste ili KIA vozila stara preko 10 godina.

magareće uši

pre 9 godina

Dosta više sa tom glupom famom o Jugu. Taj automobil nije bio ni blizu najgorih,u vreme nastanka kao auto A segmenta,potpuno u proseku klase,a najveća ironija je da Amerikanci bilo koji auto proglašavaju lošim.Oni prave sjajne automobile?

Cuore

pre 9 godina

Prvi auto mi je bio yugo..uff kakva sreca kad sam ga kupio,nema tu sta da se prica kanta je..ali tako sam se lepo vozio...plin jeftini delovi..za grad je super..sta god da se desi neces se mnogo iznervirati..

Nesa

pre 9 godina

Yugoo.... pa on pojma nema sta je dobro gorivo, sto se tice ulja ako ga se neko seti za dan drzavnosti seti ako ne nikom nista :) , nema pojma sta je ivicnjak ...makadam... rupa... ide svuda i pentra se svuda. Gotovo da nema kuce koja ga nije tovarila kao magarca ... svercovali benzin ... gradili kuce ... vozili cement.. pesak .. blokove i td. Najlosiji auto??? ma dajte... LEGENDAAA!!!

dukiVrs

pre 9 godina

Hteli mi ili ne od Yuga pobeci ne mozemo. Ima nas dosta koji smo u Auto Skolama ucili voznju na yugicima, sve je to imalo svoju car.

eda mi je

pre 9 godina

Da u nekoj onoj američkoj emisiji, neko prikaže friziranoj jugića za nacionalnu klasu, pa da im onako pun sebe pokazuje motorski prostor, i priča o 1000 kubika i (ne znam)100 konja, kako juri i prede....
Kapiram da bi gledaoci(ovi što im je gradski auto od 6500cc) tražili lekarsu pomoć. A ko ih šiša...

Mare

pre 9 godina

Kada se govori o Yugu veoma teško je izbeći emocije, jer je to ipak bio domaći automobil, a pored toga teško da postoji neki vozač u Srbiji koji sa njim nije imao iskustva, barem na polaganju vozačkog ispita, a velikom broju vozača je to bio i prvi automobil, pa su i emocije samim tim jače. Često se u svemu i preteruje manje ili više. Npr. jedan komentator reče da ga je vozio 150 km/h. Ne kažem da je to nemoguće, ali osećaj u Yugu pri 150 km/h se nikako ne može nazvati prijatnim. Buka je toliko nesnosna da se praktično ne može razgovarati, a neko dalje putovanje postaje toliko opterećujuće da brzinu jednostavno morate smanjiti. Hoću da kažem da je jedno neka maksimalna brzina, a realna vožnja nešto sasvim drugo, a za Yuga je to oko 80-90 km/h. Isto važi i za potrošnju. Na otvorenom pri 80-90 km/h potrošnja može biti oko 6,5 litara, ali to nikako ne može biti prosečna potrošnja kod Yuga, nema teoretske šanse. O bezbednosti je suvišno i govoriti, jer svaki sudar pri brzini većoj od 50 km/h može biti koban. Yugo na neki način jeste deo svih nas, ali ipak treba biti realan da na kraju Yugo ne ispadne jedan od boljih automobila u istoriji.

Zoran

pre 9 godina

Pa nisam ja bas siguran da je on toliko los koliko se prica. Isao sam u okolini Atlanente kod nekog sitnog prodavca automobila da pogledam jedan auto. Video sam sta sam hteo, a onda usao u prostoriju gde su stari kadilaci, korvete i tako ti automobili iz 1950 i neke. Gledam i u jednom uglu mi se ucinilo da sam preleteo pogledom preko neceg poznatog. Vratim se, JUGO. Odmah krenem ka njemu, covek za mmnom. Stvarno Jugo. Unutra nema sedista, samo sipke za ojacanje jer se koristio za trke, neke zice vire odnekuid. Pogledam cenu, oko 8000 dolara bio. Aaaaaa, ima moj otac jedan ovakav, kazem ja, jos ga vozi. A sto ovoliko skupo? E pa taj bio na TV-u, kaze covek.

To je bilo pre 2 godine.

Nesa

pre 9 godina

Obzirom da je za auto potreban put a mi imamo nesto sto lici na puteve kao i da je pola Srbije neasfaltirano.
Verujem da je svako od nas imao potrebu da se ispenje nekim podasutim "putevima" ili necim sto kao lici na put po rurarlin predelina nase Srbije svoga sela i td ..... ma generalno gde prodjose strana auta prodje i nas Yugo, gde je prosao Yugo i gde se sve nije pentrao, pola stranih vozila bi pocrkalo...prokuvalo i polomilo i vesanje...
A to sto zadnji grejaci stakla sluze za grejanje kad se ugasi... ma ugasi se onima koji neznaju sta je bicikla (popravlja se kao bicikla) toliko je prost i funkcionalan da nema sta ni da se pokvari hehe

Tadija

pre 9 godina

@niki Nemojmo preterivati, Golf 1 je dosta veći auto od Yuga i ja ih ne bih baš svrstao u istu klasu. S obzirom da sam vozio i Yuga, a naročito Golf-a 1 (7 godina), ipak je Golf 1 značajno bolji auto u svakom pogledu. Limarija je bolja iako je daleko od idealne, motori su neuporedivo bolji, trapovi takođe, enterijer je lepši i deluje dosta ozbiljnije, auto je dosta veći itd. Tačno je da ni Golf 1 nije Bog zna šta, naročito ne za današnje standarde, ali upoređivati Golfa 1 i Yuga je već preterivanje. Realno jedine dobre stvari kod Yuga su bile cena i raspoloživost delova i servisa, kao i jeftino održavanje. Sve ostalo je bilo tragično, ružan, nebezbedan, sklon kvarovima i brzom propadanju limarije i motora itd. To opet ne znači da je najlošiji auto u istoriji. Možda je najlošiji od onih koji su se uvozili u Ameriku, ali ne verujem da je najlošiji generalno.

Boban

pre 9 godina

Ako se pravo godiste i ako ste citali u ono vreme najbolju YU auto reviju dakle slovenacki Automagazin
znali bi da su u tom magazinu odmah na pocetku posla dakle vec 1985 sa argumentima ubili (kao) posao stoleca, naravno niko nije slusao novinare jer ipak zna se ko je odgovoran za buducnost
a mozda se i secate komentara zastavinog rukovodstva da ce Yugo da rastura niskom cenom (pst i kvalitetom) jer tamo (US) postoji samo jos jedna konkurentna kola u toj ceni od neki zutih koreanaca koje se zove Hyunday al nema sanse prema nama

Bob

pre 9 godina

Za neke komentatore bilo bi dobra da sebi razjasne u koju klasu stane Yugo pre pustanja komentara
naime Yugo NIJE u klasi Golfa vec klasu nize dakle Yugo je u klasi Pola ako vec pricamo o VAG u klasu Golfa staje recimo Z 101 ili Alfa sud ili Kadet...iz tog razdoblja
A kao drugo oko dizajna Golfa 1 kojeg spominjete je dizajnirao naravcno Italian i to Giugaro zajedno sa Lanciom Delta i to 10 godina pre Yuga dakle Yugo je u startu imao zastareo dizajn kao primer Fiat Uno je dosao na trziste godinu pre Yuga pa pogledajte dizajn Una

gk

pre 9 godina

Procitao sam englesko izdanje i zaista uzivao citajuci. Knjiga obiluje zanimljivim podacima i pod utiskom sam da je autor uspesno postavio avanturu zvanu Yugo America u siri socio ekonomski kontekst SFRJ i americko potrosacko drustvo. Inace, knjiga objasnjava kako su neke okolnosti (lose marketinsko pozicioniranje, inertno rukovodstvo Zastave, megalomanija Malkolma Brikllina, itd.) prevagnule nad generalno dobrim i prihvatljivim proizvodom i dovele citav projekat do propasti. Zanimljivo je da je u to vreme Hyundai imao svoje prve korake na americkom tlu, i prosto je nemoguce ne zamisliti se za trenutak gde smo mogli da budemo da je samo bilo mnogo vise pameti na brdovitom Balkanu.

bogdan

pre 9 godina

Sticajem okolnosti poznajem autora iz perioda ludih 90-ih kada je bio na studijama u NS. Kako se tek odusevio kad je prvibput video Ficu!!!

Pera ložač

pre 9 godina

Ja sam sa svojim Yugom 55 (godište 1990) prešao za ovih 20-ak godina oko 230 hiljada kilometara i trajao bi još dugo, ali majska poplava ga potopi skoro do krova. Sada se borim da ga sredim, menjam šta moram na njemu, i već mogu da ga vozim. Uskoro bi trebalo da bude i ispravan toliko koliko je potrebno da prođe tehnički kada mi istekne registracija.
Možda nije ekonomski isplativ, možda nije ni udoban, sigurno je da nije ni lep, ali je moj. Do ove poplave nisam imao veće kvarove, postizao je brzinu do 150 km na čas, trošio je oko 7 litara supera na 100 km. Da postoji novi Yugo 55 ponovo bi ga kupio ali samo ako je kvalitet izrade kao što je bio do početka devedesetih...
PS. Da pomenem jednu činjenicu, amortizacija i trošak po pređenom kilometru za svo vreme upotrebe (a rekoh da sam prešeo oko 230 hiljada kilometara) kod nijednog automobila nije niži.

dragance

pre 9 godina

taj sto je pisao knjigu izgleda nikad nije seo u trabanta ili wartburga tako da bolje radi nesto drugo umesto sto pise knjige, jugo nije zlatan al ima mnogo gorih automobila od njega...

knez

pre 9 godina

Kad Amer kaze 'najgori u istoriji' on misli najgori u istoriji njihove zemlje. A to onda postaje vrlo subjektivna ocena. Jer, ne zaboravite, na to isto trziste se taj isti Wartburg nikad nije ni pojavio. O Ladi ili staroj Skodi da i ne govorimo.

Basser

pre 9 godina

Bio nam je dobar dok smo ponosno ziveli od svojih plata a poslednjih dvadeset i pet godina olovnog sivila tera nas da pljujemo na sva usta jer nas najveci uspeh je jeftin uvoz polovnjaka.

Komentar

pre 9 godina

Na ovoj rang listi Yugo zauzima tek 8. poziciju na listi 10 najgorih automobila koji su se ikada prodavali u SAD:

http://www.latimes.com/business/autos/la-fi-top-ten-worst-cars-pictures-new-photogallery.html

Ali zato, na ovoj listi je najgori automobil koji se pojavio u 20. veku:

http://auto.howstuffworks.com/10-worst-cars-of-the-20th-century.htm#page=10

todić nebojsa

pre 7 godina

Amerikanci imaju potpuno drugačiju percepciju automobila oni priznaju GM CHEVROLET FORD DODGE CHRUSLER a sve ostalo preziru ili bole rečeno osim FERARIJA PORŠEA BMW VOLVO MOŽE DA PRODJE KAO DRUGI AUTO