Utorak, 15.07.2014.

11:00

Danica Popović:Prvi reformski zakon

Profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beograd Danica Popović ocenila je da je novi Zakon o radu prvi reformski zakon koji će verovatno biti donet.

Izvor: Beta

Danica Popoviæ:Prvi reformski zakon IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

HLEB - SA - SEDAM - KORA

pre 9 godina

Ovo je jos jedan dokaz da je rec o kvalitetnom zakonu reformskog karaktera u skladu sa datim obecanjima prilikm izlaganja svog ekspozea u Narodnoj Skupstini Srbije Aleksandra Vucic kada je vlada izabrana. Iskrene cestitke uvazenoj profesorici Danici Popovic sto je zakon procitala, izvrsila studioznu analizu kao ekonomski strucnjak. Sto je na veoma lep nacin okarekterisala ponasanje DS koje nije primereno u opvom trenutku, nego je samo da se vlada napadne bez i jednog valjanog razloga.

Truman

pre 9 godina

Donošenje novog Zakona o radu će definitivno uticati na to da strani investitori započnu ulaganja u našu zemlju, a to je od ogromnog značaja za ekonomski oporavak Srbije. Definitivno smo na dobrom putu ka napretku.

Alala

pre 9 godina

Prvi put da je neko pohvalio reformski zakon. Zakn koji će za tri godine doneti ekonomski prosparitet i razvoj. Reforme predstavljaju pokretanje naše privrede, proizvodnje i industrije. Reforme su te koje izvlače državu iz krize i drago mi da je neko prepoznao kvalitet rada Aleksandra Vučića. Svi su protiv Zakona o radu jer su državu uništili i drago mi je da profesorka ekonomskog fakulteta zaista prepoznala pravi Zakon. Građani i jesu za reforme, i moraju da se primeni da bi Srbija bila ekonomski prosparitetna.

T

pre 9 godina

Ne razumem kakvu razliku ce novi zakon da promeni ista kad privatnici ionako ne postuju zakon a drzava ne namerava da otpusta bilo koga sem u prosveti.

neoliberalni feudi

pre 9 godina

Svi oni koji kude neoliberalni princip treba da budu svesni da u Srbiji on nije ni zaziveo. Ono sto smo mi imali u privredi , pa i celoj drzavi, je bio "svojevrsni feudalni liberalizam" koji je oznacava apsolutnu slobodu tajkuna da u svom domenu rade sve sto pozele. Od Srbije je napravljena "zatvorena" drzava u kojoj su pristup moci, finansijama i dobrima imali samo odredjeni privilegovani slojevi drustva. Slobodna inicijativa i investicije u mala i srednja preduzeca na slobodnom trzistu rada i kapitala su jedini izlaz za Srbiju.

Misko

pre 9 godina

Kad god pomislite da su SNS botovi najlosiji od sve dece dodjite na ovu stranicu i pogledajte kakvog sve lupetanja ima...

Zena iznela stav o jednom zakonu i odmah krecu ljudi iz mrtvog mora jednoumlja da projektuju zasto li je ona to napisala. Nema veze sto je bila kriticki nastrojena prema Vladi oduvek, i to ne samo ovoj Vladi, dakle to se zaboravlja cim pokaze da ima misljenje koje odstupa od nivoa blogera koji seju hejt i seire i kad treba i kad ne treba.

Sta ima lose u tome da kritikujete vlast kad radi lose i da ih pohvalite kad urade nesto sto je u javnom interesu? To treba da vazi za svaku vlast. Isto to vazi i za opoziciju. Ja stvarno ne vidim sta tu imam da zamerim profesorki osim da ulazim u to da li se sa njom slazem na teorijski. Sve sto je rekla mogao je da kaze bilo ko drugi i isto bi bilo O.K. ali ovde je izgleda u pitanju to sto nju neki dozivljavaju kao njima blisku pa valjda ocekuju od nje nekakav specijalan tretman plus klevetanje njihovih protivnika

marko

pre 9 godina

Zanimljivo pitanje: Zašto deca visokih komunističkih zvaničnika (Danica, B.Begovič, V.Gligorov...)toliko vole neoliberalnu ideologiju?

Pobuna protiv očeva? Potreba da se uvek bude na strani jačeg? Uživanje u tuđoj patnji?
Zamršena igra ideologije i genetike...

ovde nesto nestima!W9

pre 9 godina

Licno ne razumem o kojim dobrobitima Danica Popovic prica. Sta znaci nekome sto ce se lakse zaposliti u zemlji u kojoj radnicima stalno duguju plate. Nisam videla ni jedno obrazlozenje osim onog da ce nam novac pojesti neisplacene plate I otpremnine, ne razumem zar to sto se ljudima duguje ne treba da im se isplati ili kao univerzitetski profesor smatra da takav potez treba opravdati zakonom?

Dimitrijana

pre 9 godina

Profesorko trebalo bi da prepoznate sta je zakon a sta su dopune i izmene zakona. Ako ste prepoznali plagijat kod dr ministra, onda treba da prepoznate da je ovo Djindjicev zakon koji je dopunjen i izmenjen u onim delovima koji odgovaraju privatnicima.

tetreb

pre 9 godina

Profesorka zna znanje. Sviđa mi se što je "intelektualnoj" opoziciji skrenula pažnju da se ponašaju maloumno a podsetila da je Radulović dao ostavku upravo zbog ne donošenja ovog zakona i sada kad se zakon donosi pljuje po njemu. Jasan pokazatelj da to nisu partije koje se bave politikom zarad interesa svoje zemlje i njenih građana već samo male interesne grupe koje rade za svoje lične određene interese po štetu građana i države.

Gonzo

pre 9 godina

Sa ovim zakonom Pise nam se grcki scenario. Jos jedna pobeda neoliberalnih jastrebova uvijenih u desnicarski populizam (sns). Sta ima veze ionako smo svi robovi.

Zdravko Colic, ekonomista

pre 9 godina

Stvar je jasna, ovde nije rec o socijalnim reformama, vec o reformama kapitalizma. I to, naravno, nije dobro za radnicku klasu, ali je odlicno za povlascene drustvene slojeve. Profesorka je mozda strucnjak u ekonomiji, ali je na strani kapitalizma, sto drzim da je antihumana tendencija.

luka

pre 9 godina

Kad ćete vi da se zaposlite kod privatnika. Ako toliko volite privatni sektor, dajte otkaz na fakultetu pa na biro. Mada privatniku trebaju radnici a ne teoretičari.

Sid

pre 9 godina

Kao Profesor univerziteta mozda bi mogla da javno kaze da privreda izdrzava vanprivredu tj javni sektor i ako tu dodje do disbalansa, ne moze ni jedan zakon pomoci osim dovodjenja u balans privrede i javnog sektora.

CAO PROFESORKO CAO!

Бојан Илић

pre 9 godina

"Ako je (premijeru Aleksandru) Vučiću bila potreba predstava 'sa pucanjem i ostavkom' kako bi narod lakše prihvatio Zakon o radu - neka mu bude! Ovo zaista jeste prvi reformski zakon koji je trebalo doneti i koji će izgleda i biti donet", navela je Danica Popović.

Провалила те госпођа Поповић, Вучићу! :-)
Закон је Ђинђићев "плагијат", Немци су га одавно припремили само га је Вучић тек сад "провалио"!

Иди на штајгу. Мања је срамота.

pre 9 godina

Zakon o radu je definitivno neophodan za napredak i razvoj naše zemlje. On će sigurno privući veliki broj stranih investitora da napokon počnu sa ulaganjima u našu zemlju. Samo tako se možemo ekonomski oporaviti i krenuti ka boljitku.
(Kreker, 15. jul 2014 12:25)

Сад сам дошао из Беча. Једва сам прошао границу на Хоргошу. Инвеститори се гурају. Ври као у кошници. Чекају да се усвоји "реформски" закон па да нагрну.

Bot sam tim se dičim

pre 9 godina

Konacno da krenemo sa tim reformama! Ovog zakona treba da se plase samo oni koji su po burazerskoj osnovi zaposljavani po javnim preduzecima, a na zalost takvih je na hiljade!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (naca, 15. jul 2014 12:14)

Naprotiv ovog zakona treba da se plaše oni koje nisu zaposlile stranke!

dex

pre 9 godina

@kreker

Kako ce tacno zakon privuci investitore? Napisi mi tacno kako i zbog cega? Sa druge strane, znas kako, ima i Banglades velikih investitora, one najvece svetske kompanije, ali tamo rade za dolar. Vi koji hvalite zakon, isto kao i vas gazda, nemate jedan dan radnog staza, pa mozete da pricate svasta. Sto se tice profesorke, klasican neoliberal, ali bez zivotne prakse...

petar

pre 9 godina

Udade se (pardon prodade se) profesorka Dana Popovic. Lepo rece jednom Branko Dragas, ko radi na fakultetu a trubi o liberalizmu i slobodnom trzistu odmah ga isterati sa fakulteta i baciti na to trziste.

Ako je vec profesorki Dani dobar ovaj zakon ajde onda da za nju specijalno uvedemo jednu svajcarsju odredbu. U Svajcarskoj dragi moji citaoci nema redovnih profesora. Proverite ako ne verujete. Dakle tamo se potpise ugovor na 3 ili 5 godina i onda moras da objavis radove (naravno ne u Politici kao doticna nego u casopisima) ili moras da imas patente.

Ona je vec pokazala koliko je dosledna, verovatno se vidi za novog ministra finansija pa lupeta ovako.

Banezi

pre 9 godina

I tako Srbija postade raj za investitore koji ce da zaposljavaju mladu radnu snagu za 250 evrica mesecno. Nikad ovakva strategija nikom nije donela dobro. Zapamtite sta sam rekao. Samo razvoj iz baze odn. koncept autonomnog razvoja donosi boljitak nekom drustvu.

Koala

pre 9 godina

Zaboravili su još jednu činjenicu, a to je da se za vreme DS dešavalo da direktori javnog preduzeća, koji ojade to preduzeće uzmu otpremninu od par hiljada evra i da se posle samo par meseci zaposle u drugom javnom preduzeću. Dešavalo se i to da sam ja posle 27 godina radnog staža izbačena uz pretnje na ulicu i da mi je bačen pocepan kolektivni ugovor u lice, jer je preduzeće u kome sam radila kupio poznati srpski mafijaš koga sam tužila zbog nepravedne otpremnine koja je bila ispod zakonskog minimuma. I evo od 2008. godine nikako da se donese presuda. Tako da reforme zakona o radu ne odgovaraju samo onima koji su mogli da očekuju nešto "ispod žita" nama bez veze i para odgovara svaka poštena mogućnost da dođemo do bilo kakvog posla.

Ivan Zivanovic

pre 9 godina

Kako sada na prizeman način napadate profesorku. U ovoj zemlji je opasno misliti svojom glavom jer nekoj "klasi" moras da stanes na žulj a onda sledi razapinjanje na krst. Sve vise dobijam utisak da je 2000. godine pobedio komunizam po cetvrti put (I-Tito, II-Micunovic i studenti, III-Sloba i na kraju DOS) a sistem se ne menja.

ivan

pre 9 godina

Dana Popovic je dobar profesor, ali ona da se ozbiljno razume u realnu ekonomiju bila bi na trzistu a ne ceo zivot na budzetu. Ona nije dosledna. To sam video skoro kad je pisala onaj tekst o Mici Jovanovicu. Slazem se ja da je taj covek OL*S, ali trebala je gdja Dana da napise slican tekst i o nekim svojim kolegama sa ekonomskog fakulteta, jer i tamo ima sarlatana mozda i gorih nego sto je Mica.

Pajtic jeste populista i zuti prevrtljivac, ali Sasa Radulovic nista lose nije rekao. On je rekao da sektor treba kresati ali ne na ovaj nacin. Nije poenta da vi i dobrim i losim radnicima smanjite plate nego da odvojite prave radnike od partijskih kadrova i da te kadrove izbacite pa lepo na posten socijalni program.

Isto vazi i za penzije. Ne treba penzije smanjivati, nego treba procesljati ceo PIO jer smo svi svedoci da su mnogi zadnjih godina dobijali penzije (i obicne i invalidske). Izbaciti te viskove penzionera pa pravo na minimalnu penziju i onda nece morati da se smanjuju penzije pravim penzionerima.

Dalje je Radulovic predlagao ciscenje javnih preduzeca kroz koje curi godisnje 700-800 mil evra.

Ja zaista ne vidim nista lose u tom programu. Ovo bre ljudi nisu reforme. Reforma nije kad ti samo kazes "e nekad smo imali milijardu evra, sad imamo 900 miliona evra, dakle 10% manje plate". Reforme znace bolja raspodela novca koji imas, a to ovaj zakon ne predvidja. On i dalje tretira radnike kao brojeve, a ne kao dobre i lose.

antibot

pre 9 godina

hahahaha, umirem od smeha. botovi ocigledno ne znaju ko je gospodja danica popovic a normalno ne mogu da se sete sta ona o ovoj vlasti inace govori, pa lupaju pluseve samo tako.

Milan

pre 9 godina

novčano "podnosim" terete kojekakvih budalaština, koje su napravili političari, da bi se nakrali para, uz pomoć tajkuna. i dok sam ja "podnosio" ološ se bogatio. a sada opet ja da "podnosim teret"!? neće moći... nego, odredite tajkunima 50% imovine jednokratni porez, pa da vidiš para, neće nam trebati "zastrani" investitori...

EU Citizen

pre 9 godina

Gosođa Dana kao i uvek glas razuma. Nisam ljubitelj naprednjaka i na prethodnim izborima sam glasao za Radulovića, ali sada me je prvi put razočarao: zakon je možda nedovoljno radikalan u liberalizaciji tržišta rada, ali je prvi korak u pravom smeru od pada DS-ovog status quo režima i prvi Vučićev dobar potez, makar i iznuđen, pa ja mislim da to u ovoj zemlji arhaičnog socijalističkog treša koji vodi samo u bedu i beznađe treba podržati ko god da je njegov autor, a ne još podgrevati levičarski populizam koji nas je, zajedno sa udbaško-tajkunskim monopolima, i doveo ovde gde jesmo, na ivicu bankrota.

Bachi

pre 9 godina

Tekst sa sajta "Dosta je bilo" u kome ne vidim da se toliko kritikuje zakon o radu: http://dostajebilo.rs/novi-zakon-o-radu/ tako da ne znam čemu prozivanje Radulovića?

Rade

pre 9 godina

...Samo je jako bitno da ljudi shvate da treba da kupuju domaće inovativne proizvode, da podržavaju takve firme i njihove proizvode i usluge jer je to dobro za našu ekonomiju. Kupovina stranih šteti našoj ekonomiji. Na žalost sada naše tržište nema izbora, jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.
(Pametnjaković, 15. jul 2014 13:17)

Izvini, a šta da kupujemo ako, kako kažeš " jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.

zalim za svakim dinarom uplacenim u pio fond

pre 9 godina

Profesorku Popovic smatram strucnom, jasnom i konciznom. Zanima me: ZASTO nije pomenula Zakon o PIO?

Smatram da je najavljena izmena Zakona o PIO je sramna.

Osnovna intencija tog zakona je sledeca: treba po svaku cenu spreciti zene rodjene 1955, 1956 i 1957. ("bebi bum" generacije) da od 2015. steknu pravo na starosnu penziju.
Ko su te zene?
Vecina njih ima dvadesetak godina radnog staza i ostala je bez posla (bez ikakvih izgleda da taj posao ponovo nadju). One nemaju NIKAKAV status . Uglavnom nemaju ni socijalno osiguranje. Sede za tezgama, legalnim i nelegalnim po pijacama, ili rade na crno za desetak hiljada dinara.

One, prema tome, nemaju nista. Vlada jednim potezom odlaze njihov odlazak u penziju i time stedi nekoliko desetina hiljada penzija.

Sta ce biti drugacije 2020. godine? Nista, sem sto ce njih (s obzirom da su sve starije i bolesnije) biti manje.

Dame i gospodo ministri, vi se spremate za ubistvo s predumisljajem.

Imam 57 godina, visoko obrazovanje, samozaposlena sam vec 20 godina i imam prilican manevarski prostor, tako da me ovi Zakoni ne dodiruju previse, ali mi je vasa ideja JASNA i MUKA MI JE.

I na kraju, jos jedno pitanjce za profesorku. Sta ona misli o sledecoj slici: zena od 63 godine se pentra po skeli, ili silazi u saht (to sam ja)?

Profesorka, neke od nas nisu radni vek provele za katedrom i ocekujem da bar Vi,koja ste zena i imate pristup medijima, pomenete i TO.

NEUTRALNI POSMATRAC

pre 9 godina

Profesorka gresite,ovaj zakon je donet pre svega da bi SNS mogla da otpusta ljude iz drzavne uprave i po potrebi zaposljava svoje kadrove(BOTOVE).Privatnici i dan danas bez nekih velikih problema otpustaju zaposlene bez ili uz minimalne otpremnine.Da bi se smanjio javni sektor prvo treba otpustiti sve one koji su se zaposlili u javnom sektoru sa diplomama privatnih STAMPARIJA DIPLOMA I ZAKONOM ZABRANITI NJIHOVO ZAPOSLJAVANJE U JAVNOM SEKTORU,a TU IMA CLANOVA SVIH STRANAKA,ne samo SNS-a.Nakon toga treba otpustiti jos barem 300 000 clanova DS, G17+,SPS, DSS PUPS-a,i OSTALIH KRVOPIJA koji su zaposljavali svoje clanove u proteklih 25 godina I TO BEZ IKAKVIH OTPREMNINA JER I ONAKO VECINA NJIH NIJE NISTA I RADILA, VEC SAMO PODIZALA PLATU KOJA JE REDOVNO STIZALA SVAKOG PRVOG U MESECU, ZA RAZLIKU OD PRIVATNOG SEKTORA.

Marko

pre 9 godina

Zasto je zgranuta kritikama na zakon, sto se samog zakona tice zivi bili pa videli jer ce ga SNS svakako izglasati, ali nemojmo da glumatamo zaprepascenost zbog opravdanih kritika i opravdane zabrinutosti u vezi sa zakonom, to je pomalo licemerno, ja imam pravo da kritikujem zakon i smatram ga losim, tekst koji sam procitao mogu da smatram i nereformskim, da li profesorka daje sebi za pravo i smatra da je jedino njeno misljenje ispravno, siguran sam da mozemo naci 10 profesora koji ce reci da je zakon sustinski los.....tako da zaprepascenost doticne meni licno izgleda kao cisto SNS navijanje.

hm

pre 9 godina

Ne znam odakle joj da Radulovic napada novi zakon?!?! Na twiteru se to ne vidi, a i na njihovom sajtu postoji tekst (Dusana Pavlovica) koji je suprotan od ove tvrdnje.

Pametnjaković

pre 9 godina

Eto, onaj ko priča da bi tražnja pala ako se smanji javni sektor, lupeta, jer veličina otpremnine povećava tražnju. Svi ljudi, ako se to ikada dogodi uopšte, koji budu otpušteni ili napuštali javni sektor će moći da otvore nešto privatno od para otpremnine, jer će to sve biti velike sume novca, naročito za ljude koji su dugo radili. Pa čak i ako im nije ostalo puno do penzije, imaju oni decu, uložiće pare u njih. Mi možemo u vrlo kratkom roku da procvetamo što se tiče privatnog sektora. Samo je jako bitno da ljudi shvate da treba da kupuju domaće inovativne proizvode, da podržavaju takve firme i njihove proizvode i usluge jer je to dobro za našu ekonomiju. Kupovina stranih šteti našoj ekonomiji. Na žalost sada naše tržište nema izbora, jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.

see what I did there?

pre 9 godina

Ispravka - prvi pokusaj posle sada ce skoro 3 godine. Da li ce uspeti u tome - sumnjam. Zasto? Pa zato sto ne mogu sebe da menjaju, a od nas traze da sisamo vesla. Kada lepo prodaju svoje Audije, sruse svoje nelegalno izgradjene vikendice, odgovaraju za svoje postupke (tu ih ima ohoho pocevsi od predsednice skupstine pa onda svi redom ostali), odgovaraju za lazne diplome, onda cu im nesto verovati. Ovako, na lepe oci - pa nisu im ni oci lepe.

Milan Nis

pre 9 godina

Sasa Radulovic,istini za volju,nije ni kritikovao zakon o radu,ali nema razloga ni da ga hvali,jer mnogi elementi koje je on predlagao nisu prihvaceni i zakon je krnj i ostecen i tesko da ce nesto novo doneti u ovom obliku,a posebno sto niko nece da ga sprovodi.

Samo pitam ...

pre 9 godina

Jel' može neko da mi objasni šta je to reformsko i šta je to dobro u ovom zakonu? Izgleda da sam ja glup, pa nisam našao ni jedno ni drugo, iako sam ga pročitao dva puta. Koji to član zakona donosi bilo kakav boljitak za mene, za vas, vaše komšije, vaše roditelje ...? Koji član zakona će nam omogućiti bolji život? Ako bi neko mogao da mi pojasni, bio bih veoma zahvalan.

pedja

pre 9 godina

Voleo bih da je poštovana profesorka objasnila šta je u ovom zakonu reformsko i koje će benefite doneti državi i njenim podanicima i u kom roku. Po meni je zakon, ipak, više neoliberalan i jedino po tome može biti reformski, ali ne znači i da je dobar. Ukazao bih samo na notornu činjenicu da se i na zapadu ne gleda više blagonaklono na neoliberalizam. Uostalom, stranka Mire Cerara je glatko pobedila kod naših bivših sudržavljana. Siguran sam u to da je i njima neoliberalizma malo preko glave. Ipak treba sačuvati bar malo dostojanstva radnika i čoveka pre svega.

Kreker

pre 9 godina

Zakon o radu je definitivno neophodan za napredak i razvoj naše zemlje. On će sigurno privući veliki broj stranih investitora da napokon počnu sa ulaganjima u našu zemlju. Samo tako se možemo ekonomski oporaviti i krenuti ka boljitku.

Silver Surfer

pre 9 godina

Najvise volim poklonike neolibaralnih ideja zaposlene na drzavnom fakultetu. Onog momenta kada profesorka Popovic prihvati da na Ekonomskom fakultetu potpise ugovor na tri godine o cijem bi ponovnom obnavljanju sud dali studenti svojom ocenom, zatim broj objavljenih radova u sci casopisima (ne u Politici) kao i drugi strucni kriterijumi onda mozemo da razgovaramo sa istih polaznih tacaka. Ovako, kada zakon treba da vazi za mene a nece vaziti za nju kako da poverujem da je dobar. A i profesorka Popovic bi trebalo da zna da zakon ne zaposljava vec samo regulise odredjenu oblast. Kada postoji lako otpustanje u zemlji u kojoj ljudi hronicno traze posao i zbog toga pristaju na svakakva ponizenja, uz sudove ciju brzinu prilikom resavanja radnih sporova ne treba ni spominjati, onda, mozemo samo da ocekujemo da ce se poslodavci jos bahatije odnositi prema zaposlenima koje kao ni do sada niko nece stititi, ali ovoga puta nece moci da potraze pomoc ni u zakonu. Ali, sto bi za to brinula profesorka Popvic. Ona je na drzavnim jaslama.

Perun

pre 9 godina

Moram da se složim sa Gospođom Popović. Ima potpuno pravo da je ovo zaista prvi reformski zakon.Mene takođe čudi ponašanje Pajtića i Radulovića koji nisu u stanju da izreknu ni reč dobrog iako su se svojevremno zalagali za isto.

mARKO

pre 9 godina

Gde je to Radulović rekao nešto loše u vezi usvajanja Zakona o radu? On je govorio o tome da je loše da ostavljaju nenormalne privilegije "Reprezentativnim sindikatima". Nije on lud da demantuje sam sebe. Evo mnogo lepog objašnjenja koje je dao Dušan Pavlović

http://dostajebilo.rs/novi-zakon-o-radu/

krle - dron

pre 9 godina

Da li je moguce da se ona nije pridruzila Pajticu ??,kakva naucna elita takva i beda u narodu i drustvu,srbiji je potrebna mlada skolovana zdrava misao sposobna da prihvati neminovne promene koje naravno u parapamparcad lome zutu zabokrecinu.....

nenad bgd

pre 9 godina

Da je Radulovic rekao jednu reč hvale o novom zakonu, to bi bilo zloupotrebljeno u režimskim medijima po 'principu izvlačenja iz konteksta' kao 'eto, i Radulović podržao zakon'. Zbog sporosti u sprovođenju reformi, polovičnog ZOR i ogromne količine spinovanja oko svake sitnice koje vređa zdrav razum - zato nema lepih reči. Prof Dušan Pavlović je u svom blogu detaljno obrazložio stav Udruženja DJB po pitanju novog zakona.

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

Ako dotična gospođa hvali zakon, siguran sam da se radnicima crno piše. Ona je jefan od glavnih eksponenata neoliberalne ekonomske misli u Srbiji i poklonik boga zvanog 'slobodna ruka tržišta'. Pa gospođo, ceneći da ste vaše dr titule zaradili bez dana radnog staža u privredi, odnosno da ste sav svoj radni vek proveli na budžetu, zamolio bih vas da nam na ličnom primeru pokažete kako je taj zakon u stvari dobar za sve zaposlene u Srbiji. Dakle, zamolio bih vas da na period od bar pet godina napustite vaše radno mesto na fakultetu, predate vaše diplome na biro za zapošljavanje i sačekate da vas pošteni srpski poslodavac pozove da vašim nesumnjivim znanjem podržite i poboljšate rad njegovog privatnog preduzeća. U suprotnom, molim vas da usta držite zatvorenim. Vi, vama slični i gomila vaših studenata od srpske ekonomije napravili ste svinjac u kome, ako ste svinja, savršeno funkcionišete. Ako niste morate dobrano poprimiti mirise i boju istog da bi vas svinje prihvatile kao sebi potčinjenog. U slučaju da imate ambiciju da poslujeta, a niste svinja ili niste poprimili tu boju i taj miris, dotični će se osećati ugroženo i u najboljem slučaju neće vas pustiti da uđete u obor, a u onom lošijem uvući će vas i proždreti. Dakle gospođo, napustite malo siguran državni posao i državni dinar, spustite se u svinjac koji ste napravili i svojim doktorskim znanjem ga počistite. Ili, u suprotnom, jednostavno ćutite.

Mita

pre 9 godina

Ok,slažem se i nadam se da će se i njoj,i ne samo njoj,nego svima smanjiti plate,a ne samo penzosima...Takođe pare od školarine,moraju da idu u zajednički budžet,a ne na fakultet,pa da onda oni dele pare,kao da je njihov fakultet,a ne državni.Ovaj teret moramo SVI da podnesemo!

Kali

pre 9 godina

Ja sam ovu zenu veoma postovala dok nisam procitala ovaj tekst. Ocigledno i ona ima neku svoju firmu, cim se zalaze za novi zakon koji stiti samo poslodavce..

Prof. dr. Danica Popović - opozicija kakva nam je potrebna!

pre 9 godina

Bravo profesorka!

Iako sam itekako opozicija u skoro svemu što rade SNS-ovci: demagogija pre svega u beskonačnim količinama, poštujem kada neko jeste konstruktivna opozicija, kao što je to prof. Dana.

nit, nit

pre 9 godina

niti su ala pajtic najpismeniji deo bilo cega niti ih treba uzimati za primer. kad pocnu da snose odgovornost za rezultate svoga rada, svi bas svi koji su se lose bavili politikom nek tada argumentuju ono sto imaju.

Predlagac

pre 9 godina

Zasto npr drzava ne bi donela zakon da je otpremnina npr 200 evra po godini. Tako bi npr svi koji su se zaposlili od 2000 godine (kada je poceo masovan rast javnog sektora tj zaposljavanje preko stranke, roditelja, rdobine, prijatelja) dobili npr ako bi bili otpusteni 2015 godine po 3000 evra. Ovako neki primaju plate od 500 tinak evra sto na godisnjem nivou dodje npr 6000 evra sto je duplo vise i da se uvede da npr u nacionalnoj sluzbi bude ovako ko ima pravo na novcanu nadoknadu za III stepen prima godinu dana 10000 dinara kolika je otprilike socijalna pomoc za jednoclano domacinstvo, za IV 12000 dinra, V i VI 14000, VII 18000 dinara, preziveli bi jer imaju i dobijenu otpremninu od 200 evra po godini. Mnogi nezaposleni ne primaju ni dinar pomoci od drzave.

Žarko

pre 9 godina

Koje otpremnine? Zašto otpremnine? Kome otpremnine?

Kada je bilo ko iz privatnog sektora dobio normalnu otpremninu? (većina je dobila jedno veliko ništa).

Zašto govoriti bravo onome ko tvrdoglavo povuče 10 ili 20 pogrešnih poteza i onda u totalnoj iznudici, u 5 posle 12, kada je već sateran uza zid povuče ono što je sam odbijao mesecima.

Duci0167

pre 9 godina

Ok zeno iz SNS-a,ok. Smanji dozivljaj. DS "Hleb od 3 dinara,kao radikali" hahaha pa ovi na vlasti su obecavali hleb od 3 dinara i to su ti isti radikali.

Ivan

pre 9 godina

Kako bi bilo da Ekonomski fakultet upisuje onoliko studenata koliko je potrebno trzistu rada. Pa da prema tom broju i bude finansiran iz budzeta. Mozda je i to deo paketa reformi potrebnih ovoj drzavi. 1350 samo u Beogradu.49ww6

naca

pre 9 godina

Konacno da krenemo sa tim reformama! Ovog zakona treba da se plase samo oni koji su po burazerskoj osnovi zaposljavani po javnim preduzecima, a na zalost takvih je na hiljade!!

о корупцији на истом да не причсм

pre 9 godina

Колико економских "стручњака" у земљи која је банкротирала! Да ли се професоркс запитала какви дипломци излазе са њеног факултета?

mirella

pre 9 godina

Profesorka pokaza svima, pa i nabedjenim reformatorima iz DS i "Dosta je bilo", sta znaci nepristrasnost i autoritet znanja. Bravo za hrabrost da se pokaze da strucnost mora da bude na prvom mestu.

Petar

pre 9 godina

Tek mi ona sad nije jasna.Kakav reformski zakon profesorka??? Poslodavac moze da vam da otkaz bez ikakvog obrazlozenja. Da vam radno vreme bude od 12h-24h. Da vam ne da da iskoristite slobodne dane. Da vam smanji platu kad god zazeli. Gde je tu reforski zakon. Mislite da bi ovakav zakon prosao u Nemackoj koja je nasem premijeru zemlja vodilja.
Ovo je zakon za Vijetnam i Banglades koji omogucava da radnici budu roba.

ZLOBEX

pre 9 godina

..."jer bi otpremnine verovatno "pojele" svu uštedu od smanjenih plata i penzija"...
Zar se ipak smanjuju plate i penzije? A onol'ki hvalospevi rudara na nov zakon o njihovom radu.

Plissken

pre 9 godina

Tekst zvuči kao da ga je pisala vlasnica plantaže na jugu Amerike početkom 19. veka.. U fazonu, dajte ljudi, pa biti rob je jedna potpuno normalna stvar..

U realnosti - naravno u pitanju je "ekspertski" partijski kadar..

Konstruktivni deo komentara: Trenutni zakon o radu je kriminalan i pun rupa, novi će zakrpiti neke od tih rupa i donosi regulaciju nekih stvarno bitnih aspekata. Ali jedan profesor ne sme sebi da dozvoli da u tekstu izostavi da je taj isti zakon, sa druge strane, pun drakonskih pravila koja se mogu porediti sa Tejlorovskim kapitalizimom sa kraja tog istog 19. veka, nakon što su crni robovi zamenjeni robovima svih boja.

sasha

pre 9 godina

A da objavite vi nekada intervju sa nekim ko ne viri Vučiću iz zadnjice? Svaki dan naručeni intervjui sa nekim kvazi stručnjacima koji nas ubeđuju da nam je super.

Satara

pre 9 godina

Pajtic i ekipa da nekom cestitaju,ajte molim vas.Njima je najvaznije da populistickim idejama produze zivot svojoj dibidus stranci,a na necemu sto je dobro ni na kraj pameti im nije da cestitaju.

e majko Srbijo

pre 9 godina

Paradoks: Ekonomiju u Srbiji,kao i pravo u Srbiji,najvise ljudi studira,izucava, a ni trunke od pravne drzave i zdrave ekonomije. I sam studiram ekonomiju i muka mi je vise posle 5 godina studiranja i zadrzavanja na drzavnom fakultetu posle kojeg nista necu ni znati da radim.

Slobodni gradjanin

pre 9 godina

U Srbiji mozes biti vredan, posten i strucan...ali ako se neko nameraci na tvoje radno mesto, tesko da ga iko moze odbraniti. Ovim zakonom se to legalizuje. Ovo je legalan nacin kako da SNS otpusti postene ljude i zaposli svoje clanove! Profesorka, ovde ce biti zloupotrebe zakona!!! Vreme ce pokazati!

Mita

pre 9 godina

Ok,slažem se i nadam se da će se i njoj,i ne samo njoj,nego svima smanjiti plate,a ne samo penzosima...Takođe pare od školarine,moraju da idu u zajednički budžet,a ne na fakultet,pa da onda oni dele pare,kao da je njihov fakultet,a ne državni.Ovaj teret moramo SVI da podnesemo!

Silver Surfer

pre 9 godina

Najvise volim poklonike neolibaralnih ideja zaposlene na drzavnom fakultetu. Onog momenta kada profesorka Popovic prihvati da na Ekonomskom fakultetu potpise ugovor na tri godine o cijem bi ponovnom obnavljanju sud dali studenti svojom ocenom, zatim broj objavljenih radova u sci casopisima (ne u Politici) kao i drugi strucni kriterijumi onda mozemo da razgovaramo sa istih polaznih tacaka. Ovako, kada zakon treba da vazi za mene a nece vaziti za nju kako da poverujem da je dobar. A i profesorka Popovic bi trebalo da zna da zakon ne zaposljava vec samo regulise odredjenu oblast. Kada postoji lako otpustanje u zemlji u kojoj ljudi hronicno traze posao i zbog toga pristaju na svakakva ponizenja, uz sudove ciju brzinu prilikom resavanja radnih sporova ne treba ni spominjati, onda, mozemo samo da ocekujemo da ce se poslodavci jos bahatije odnositi prema zaposlenima koje kao ni do sada niko nece stititi, ali ovoga puta nece moci da potraze pomoc ni u zakonu. Ali, sto bi za to brinula profesorka Popvic. Ona je na drzavnim jaslama.

Pametnjaković

pre 9 godina

Eto, onaj ko priča da bi tražnja pala ako se smanji javni sektor, lupeta, jer veličina otpremnine povećava tražnju. Svi ljudi, ako se to ikada dogodi uopšte, koji budu otpušteni ili napuštali javni sektor će moći da otvore nešto privatno od para otpremnine, jer će to sve biti velike sume novca, naročito za ljude koji su dugo radili. Pa čak i ako im nije ostalo puno do penzije, imaju oni decu, uložiće pare u njih. Mi možemo u vrlo kratkom roku da procvetamo što se tiče privatnog sektora. Samo je jako bitno da ljudi shvate da treba da kupuju domaće inovativne proizvode, da podržavaju takve firme i njihove proizvode i usluge jer je to dobro za našu ekonomiju. Kupovina stranih šteti našoj ekonomiji. Na žalost sada naše tržište nema izbora, jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

Ako dotična gospođa hvali zakon, siguran sam da se radnicima crno piše. Ona je jefan od glavnih eksponenata neoliberalne ekonomske misli u Srbiji i poklonik boga zvanog 'slobodna ruka tržišta'. Pa gospođo, ceneći da ste vaše dr titule zaradili bez dana radnog staža u privredi, odnosno da ste sav svoj radni vek proveli na budžetu, zamolio bih vas da nam na ličnom primeru pokažete kako je taj zakon u stvari dobar za sve zaposlene u Srbiji. Dakle, zamolio bih vas da na period od bar pet godina napustite vaše radno mesto na fakultetu, predate vaše diplome na biro za zapošljavanje i sačekate da vas pošteni srpski poslodavac pozove da vašim nesumnjivim znanjem podržite i poboljšate rad njegovog privatnog preduzeća. U suprotnom, molim vas da usta držite zatvorenim. Vi, vama slični i gomila vaših studenata od srpske ekonomije napravili ste svinjac u kome, ako ste svinja, savršeno funkcionišete. Ako niste morate dobrano poprimiti mirise i boju istog da bi vas svinje prihvatile kao sebi potčinjenog. U slučaju da imate ambiciju da poslujeta, a niste svinja ili niste poprimili tu boju i taj miris, dotični će se osećati ugroženo i u najboljem slučaju neće vas pustiti da uđete u obor, a u onom lošijem uvući će vas i proždreti. Dakle gospođo, napustite malo siguran državni posao i državni dinar, spustite se u svinjac koji ste napravili i svojim doktorskim znanjem ga počistite. Ili, u suprotnom, jednostavno ćutite.

Perun

pre 9 godina

Moram da se složim sa Gospođom Popović. Ima potpuno pravo da je ovo zaista prvi reformski zakon.Mene takođe čudi ponašanje Pajtića i Radulovića koji nisu u stanju da izreknu ni reč dobrog iako su se svojevremno zalagali za isto.

mirella

pre 9 godina

Profesorka pokaza svima, pa i nabedjenim reformatorima iz DS i "Dosta je bilo", sta znaci nepristrasnost i autoritet znanja. Bravo za hrabrost da se pokaze da strucnost mora da bude na prvom mestu.

tetreb

pre 9 godina

Profesorka zna znanje. Sviđa mi se što je "intelektualnoj" opoziciji skrenula pažnju da se ponašaju maloumno a podsetila da je Radulović dao ostavku upravo zbog ne donošenja ovog zakona i sada kad se zakon donosi pljuje po njemu. Jasan pokazatelj da to nisu partije koje se bave politikom zarad interesa svoje zemlje i njenih građana već samo male interesne grupe koje rade za svoje lične određene interese po štetu građana i države.

naca

pre 9 godina

Konacno da krenemo sa tim reformama! Ovog zakona treba da se plase samo oni koji su po burazerskoj osnovi zaposljavani po javnim preduzecima, a na zalost takvih je na hiljade!!

Satara

pre 9 godina

Pajtic i ekipa da nekom cestitaju,ajte molim vas.Njima je najvaznije da populistickim idejama produze zivot svojoj dibidus stranci,a na necemu sto je dobro ni na kraj pameti im nije da cestitaju.

nit, nit

pre 9 godina

niti su ala pajtic najpismeniji deo bilo cega niti ih treba uzimati za primer. kad pocnu da snose odgovornost za rezultate svoga rada, svi bas svi koji su se lose bavili politikom nek tada argumentuju ono sto imaju.

Ivan Zivanovic

pre 9 godina

Kako sada na prizeman način napadate profesorku. U ovoj zemlji je opasno misliti svojom glavom jer nekoj "klasi" moras da stanes na žulj a onda sledi razapinjanje na krst. Sve vise dobijam utisak da je 2000. godine pobedio komunizam po cetvrti put (I-Tito, II-Micunovic i studenti, III-Sloba i na kraju DOS) a sistem se ne menja.

EU Citizen

pre 9 godina

Gosođa Dana kao i uvek glas razuma. Nisam ljubitelj naprednjaka i na prethodnim izborima sam glasao za Radulovića, ali sada me je prvi put razočarao: zakon je možda nedovoljno radikalan u liberalizaciji tržišta rada, ali je prvi korak u pravom smeru od pada DS-ovog status quo režima i prvi Vučićev dobar potez, makar i iznuđen, pa ja mislim da to u ovoj zemlji arhaičnog socijalističkog treša koji vodi samo u bedu i beznađe treba podržati ko god da je njegov autor, a ne još podgrevati levičarski populizam koji nas je, zajedno sa udbaško-tajkunskim monopolima, i doveo ovde gde jesmo, na ivicu bankrota.

krle - dron

pre 9 godina

Da li je moguce da se ona nije pridruzila Pajticu ??,kakva naucna elita takva i beda u narodu i drustvu,srbiji je potrebna mlada skolovana zdrava misao sposobna da prihvati neminovne promene koje naravno u parapamparcad lome zutu zabokrecinu.....

Koala

pre 9 godina

Zaboravili su još jednu činjenicu, a to je da se za vreme DS dešavalo da direktori javnog preduzeća, koji ojade to preduzeće uzmu otpremninu od par hiljada evra i da se posle samo par meseci zaposle u drugom javnom preduzeću. Dešavalo se i to da sam ja posle 27 godina radnog staža izbačena uz pretnje na ulicu i da mi je bačen pocepan kolektivni ugovor u lice, jer je preduzeće u kome sam radila kupio poznati srpski mafijaš koga sam tužila zbog nepravedne otpremnine koja je bila ispod zakonskog minimuma. I evo od 2008. godine nikako da se donese presuda. Tako da reforme zakona o radu ne odgovaraju samo onima koji su mogli da očekuju nešto "ispod žita" nama bez veze i para odgovara svaka poštena mogućnost da dođemo do bilo kakvog posla.

Kreker

pre 9 godina

Zakon o radu je definitivno neophodan za napredak i razvoj naše zemlje. On će sigurno privući veliki broj stranih investitora da napokon počnu sa ulaganjima u našu zemlju. Samo tako se možemo ekonomski oporaviti i krenuti ka boljitku.

Samo pitam ...

pre 9 godina

Jel' može neko da mi objasni šta je to reformsko i šta je to dobro u ovom zakonu? Izgleda da sam ja glup, pa nisam našao ni jedno ni drugo, iako sam ga pročitao dva puta. Koji to član zakona donosi bilo kakav boljitak za mene, za vas, vaše komšije, vaše roditelje ...? Koji član zakona će nam omogućiti bolji život? Ako bi neko mogao da mi pojasni, bio bih veoma zahvalan.

pedja

pre 9 godina

Voleo bih da je poštovana profesorka objasnila šta je u ovom zakonu reformsko i koje će benefite doneti državi i njenim podanicima i u kom roku. Po meni je zakon, ipak, više neoliberalan i jedino po tome može biti reformski, ali ne znači i da je dobar. Ukazao bih samo na notornu činjenicu da se i na zapadu ne gleda više blagonaklono na neoliberalizam. Uostalom, stranka Mire Cerara je glatko pobedila kod naših bivših sudržavljana. Siguran sam u to da je i njima neoliberalizma malo preko glave. Ipak treba sačuvati bar malo dostojanstva radnika i čoveka pre svega.

Milan Nis

pre 9 godina

Sasa Radulovic,istini za volju,nije ni kritikovao zakon o radu,ali nema razloga ni da ga hvali,jer mnogi elementi koje je on predlagao nisu prihvaceni i zakon je krnj i ostecen i tesko da ce nesto novo doneti u ovom obliku,a posebno sto niko nece da ga sprovodi.

Petar

pre 9 godina

Tek mi ona sad nije jasna.Kakav reformski zakon profesorka??? Poslodavac moze da vam da otkaz bez ikakvog obrazlozenja. Da vam radno vreme bude od 12h-24h. Da vam ne da da iskoristite slobodne dane. Da vam smanji platu kad god zazeli. Gde je tu reforski zakon. Mislite da bi ovakav zakon prosao u Nemackoj koja je nasem premijeru zemlja vodilja.
Ovo je zakon za Vijetnam i Banglades koji omogucava da radnici budu roba.

see what I did there?

pre 9 godina

Ispravka - prvi pokusaj posle sada ce skoro 3 godine. Da li ce uspeti u tome - sumnjam. Zasto? Pa zato sto ne mogu sebe da menjaju, a od nas traze da sisamo vesla. Kada lepo prodaju svoje Audije, sruse svoje nelegalno izgradjene vikendice, odgovaraju za svoje postupke (tu ih ima ohoho pocevsi od predsednice skupstine pa onda svi redom ostali), odgovaraju za lazne diplome, onda cu im nesto verovati. Ovako, na lepe oci - pa nisu im ni oci lepe.

Duci0167

pre 9 godina

Ok zeno iz SNS-a,ok. Smanji dozivljaj. DS "Hleb od 3 dinara,kao radikali" hahaha pa ovi na vlasti su obecavali hleb od 3 dinara i to su ti isti radikali.

о корупцији на истом да не причсм

pre 9 godina

Колико економских "стручњака" у земљи која је банкротирала! Да ли се професоркс запитала какви дипломци излазе са њеног факултета?

Ivan

pre 9 godina

Kako bi bilo da Ekonomski fakultet upisuje onoliko studenata koliko je potrebno trzistu rada. Pa da prema tom broju i bude finansiran iz budzeta. Mozda je i to deo paketa reformi potrebnih ovoj drzavi. 1350 samo u Beogradu.49ww6

sasha

pre 9 godina

A da objavite vi nekada intervju sa nekim ko ne viri Vučiću iz zadnjice? Svaki dan naručeni intervjui sa nekim kvazi stručnjacima koji nas ubeđuju da nam je super.

Kali

pre 9 godina

Ja sam ovu zenu veoma postovala dok nisam procitala ovaj tekst. Ocigledno i ona ima neku svoju firmu, cim se zalaze za novi zakon koji stiti samo poslodavce..

Plissken

pre 9 godina

Tekst zvuči kao da ga je pisala vlasnica plantaže na jugu Amerike početkom 19. veka.. U fazonu, dajte ljudi, pa biti rob je jedna potpuno normalna stvar..

U realnosti - naravno u pitanju je "ekspertski" partijski kadar..

Konstruktivni deo komentara: Trenutni zakon o radu je kriminalan i pun rupa, novi će zakrpiti neke od tih rupa i donosi regulaciju nekih stvarno bitnih aspekata. Ali jedan profesor ne sme sebi da dozvoli da u tekstu izostavi da je taj isti zakon, sa druge strane, pun drakonskih pravila koja se mogu porediti sa Tejlorovskim kapitalizimom sa kraja tog istog 19. veka, nakon što su crni robovi zamenjeni robovima svih boja.

e majko Srbijo

pre 9 godina

Paradoks: Ekonomiju u Srbiji,kao i pravo u Srbiji,najvise ljudi studira,izucava, a ni trunke od pravne drzave i zdrave ekonomije. I sam studiram ekonomiju i muka mi je vise posle 5 godina studiranja i zadrzavanja na drzavnom fakultetu posle kojeg nista necu ni znati da radim.

Slobodni gradjanin

pre 9 godina

U Srbiji mozes biti vredan, posten i strucan...ali ako se neko nameraci na tvoje radno mesto, tesko da ga iko moze odbraniti. Ovim zakonom se to legalizuje. Ovo je legalan nacin kako da SNS otpusti postene ljude i zaposli svoje clanove! Profesorka, ovde ce biti zloupotrebe zakona!!! Vreme ce pokazati!

nenad bgd

pre 9 godina

Da je Radulovic rekao jednu reč hvale o novom zakonu, to bi bilo zloupotrebljeno u režimskim medijima po 'principu izvlačenja iz konteksta' kao 'eto, i Radulović podržao zakon'. Zbog sporosti u sprovođenju reformi, polovičnog ZOR i ogromne količine spinovanja oko svake sitnice koje vređa zdrav razum - zato nema lepih reči. Prof Dušan Pavlović je u svom blogu detaljno obrazložio stav Udruženja DJB po pitanju novog zakona.

mARKO

pre 9 godina

Gde je to Radulović rekao nešto loše u vezi usvajanja Zakona o radu? On je govorio o tome da je loše da ostavljaju nenormalne privilegije "Reprezentativnim sindikatima". Nije on lud da demantuje sam sebe. Evo mnogo lepog objašnjenja koje je dao Dušan Pavlović

http://dostajebilo.rs/novi-zakon-o-radu/

zalim za svakim dinarom uplacenim u pio fond

pre 9 godina

Profesorku Popovic smatram strucnom, jasnom i konciznom. Zanima me: ZASTO nije pomenula Zakon o PIO?

Smatram da je najavljena izmena Zakona o PIO je sramna.

Osnovna intencija tog zakona je sledeca: treba po svaku cenu spreciti zene rodjene 1955, 1956 i 1957. ("bebi bum" generacije) da od 2015. steknu pravo na starosnu penziju.
Ko su te zene?
Vecina njih ima dvadesetak godina radnog staza i ostala je bez posla (bez ikakvih izgleda da taj posao ponovo nadju). One nemaju NIKAKAV status . Uglavnom nemaju ni socijalno osiguranje. Sede za tezgama, legalnim i nelegalnim po pijacama, ili rade na crno za desetak hiljada dinara.

One, prema tome, nemaju nista. Vlada jednim potezom odlaze njihov odlazak u penziju i time stedi nekoliko desetina hiljada penzija.

Sta ce biti drugacije 2020. godine? Nista, sem sto ce njih (s obzirom da su sve starije i bolesnije) biti manje.

Dame i gospodo ministri, vi se spremate za ubistvo s predumisljajem.

Imam 57 godina, visoko obrazovanje, samozaposlena sam vec 20 godina i imam prilican manevarski prostor, tako da me ovi Zakoni ne dodiruju previse, ali mi je vasa ideja JASNA i MUKA MI JE.

I na kraju, jos jedno pitanjce za profesorku. Sta ona misli o sledecoj slici: zena od 63 godine se pentra po skeli, ili silazi u saht (to sam ja)?

Profesorka, neke od nas nisu radni vek provele za katedrom i ocekujem da bar Vi,koja ste zena i imate pristup medijima, pomenete i TO.

Žarko

pre 9 godina

Koje otpremnine? Zašto otpremnine? Kome otpremnine?

Kada je bilo ko iz privatnog sektora dobio normalnu otpremninu? (većina je dobila jedno veliko ništa).

Zašto govoriti bravo onome ko tvrdoglavo povuče 10 ili 20 pogrešnih poteza i onda u totalnoj iznudici, u 5 posle 12, kada je već sateran uza zid povuče ono što je sam odbijao mesecima.

ZLOBEX

pre 9 godina

..."jer bi otpremnine verovatno "pojele" svu uštedu od smanjenih plata i penzija"...
Zar se ipak smanjuju plate i penzije? A onol'ki hvalospevi rudara na nov zakon o njihovom radu.

Иди на штајгу. Мања је срамота.

pre 9 godina

Zakon o radu je definitivno neophodan za napredak i razvoj naše zemlje. On će sigurno privući veliki broj stranih investitora da napokon počnu sa ulaganjima u našu zemlju. Samo tako se možemo ekonomski oporaviti i krenuti ka boljitku.
(Kreker, 15. jul 2014 12:25)

Сад сам дошао из Беча. Једва сам прошао границу на Хоргошу. Инвеститори се гурају. Ври као у кошници. Чекају да се усвоји "реформски" закон па да нагрну.

petar

pre 9 godina

Udade se (pardon prodade se) profesorka Dana Popovic. Lepo rece jednom Branko Dragas, ko radi na fakultetu a trubi o liberalizmu i slobodnom trzistu odmah ga isterati sa fakulteta i baciti na to trziste.

Ako je vec profesorki Dani dobar ovaj zakon ajde onda da za nju specijalno uvedemo jednu svajcarsju odredbu. U Svajcarskoj dragi moji citaoci nema redovnih profesora. Proverite ako ne verujete. Dakle tamo se potpise ugovor na 3 ili 5 godina i onda moras da objavis radove (naravno ne u Politici kao doticna nego u casopisima) ili moras da imas patente.

Ona je vec pokazala koliko je dosledna, verovatno se vidi za novog ministra finansija pa lupeta ovako.

ivan

pre 9 godina

Dana Popovic je dobar profesor, ali ona da se ozbiljno razume u realnu ekonomiju bila bi na trzistu a ne ceo zivot na budzetu. Ona nije dosledna. To sam video skoro kad je pisala onaj tekst o Mici Jovanovicu. Slazem se ja da je taj covek OL*S, ali trebala je gdja Dana da napise slican tekst i o nekim svojim kolegama sa ekonomskog fakulteta, jer i tamo ima sarlatana mozda i gorih nego sto je Mica.

Pajtic jeste populista i zuti prevrtljivac, ali Sasa Radulovic nista lose nije rekao. On je rekao da sektor treba kresati ali ne na ovaj nacin. Nije poenta da vi i dobrim i losim radnicima smanjite plate nego da odvojite prave radnike od partijskih kadrova i da te kadrove izbacite pa lepo na posten socijalni program.

Isto vazi i za penzije. Ne treba penzije smanjivati, nego treba procesljati ceo PIO jer smo svi svedoci da su mnogi zadnjih godina dobijali penzije (i obicne i invalidske). Izbaciti te viskove penzionera pa pravo na minimalnu penziju i onda nece morati da se smanjuju penzije pravim penzionerima.

Dalje je Radulovic predlagao ciscenje javnih preduzeca kroz koje curi godisnje 700-800 mil evra.

Ja zaista ne vidim nista lose u tom programu. Ovo bre ljudi nisu reforme. Reforma nije kad ti samo kazes "e nekad smo imali milijardu evra, sad imamo 900 miliona evra, dakle 10% manje plate". Reforme znace bolja raspodela novca koji imas, a to ovaj zakon ne predvidja. On i dalje tretira radnike kao brojeve, a ne kao dobre i lose.

luka

pre 9 godina

Kad ćete vi da se zaposlite kod privatnika. Ako toliko volite privatni sektor, dajte otkaz na fakultetu pa na biro. Mada privatniku trebaju radnici a ne teoretičari.

Bot sam tim se dičim

pre 9 godina

Konacno da krenemo sa tim reformama! Ovog zakona treba da se plase samo oni koji su po burazerskoj osnovi zaposljavani po javnim preduzecima, a na zalost takvih je na hiljade!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (naca, 15. jul 2014 12:14)

Naprotiv ovog zakona treba da se plaše oni koje nisu zaposlile stranke!

Prof. dr. Danica Popović - opozicija kakva nam je potrebna!

pre 9 godina

Bravo profesorka!

Iako sam itekako opozicija u skoro svemu što rade SNS-ovci: demagogija pre svega u beskonačnim količinama, poštujem kada neko jeste konstruktivna opozicija, kao što je to prof. Dana.

Milan

pre 9 godina

novčano "podnosim" terete kojekakvih budalaština, koje su napravili političari, da bi se nakrali para, uz pomoć tajkuna. i dok sam ja "podnosio" ološ se bogatio. a sada opet ja da "podnosim teret"!? neće moći... nego, odredite tajkunima 50% imovine jednokratni porez, pa da vidiš para, neće nam trebati "zastrani" investitori...

dex

pre 9 godina

@kreker

Kako ce tacno zakon privuci investitore? Napisi mi tacno kako i zbog cega? Sa druge strane, znas kako, ima i Banglades velikih investitora, one najvece svetske kompanije, ali tamo rade za dolar. Vi koji hvalite zakon, isto kao i vas gazda, nemate jedan dan radnog staza, pa mozete da pricate svasta. Sto se tice profesorke, klasican neoliberal, ali bez zivotne prakse...

Banezi

pre 9 godina

I tako Srbija postade raj za investitore koji ce da zaposljavaju mladu radnu snagu za 250 evrica mesecno. Nikad ovakva strategija nikom nije donela dobro. Zapamtite sta sam rekao. Samo razvoj iz baze odn. koncept autonomnog razvoja donosi boljitak nekom drustvu.

Gonzo

pre 9 godina

Sa ovim zakonom Pise nam se grcki scenario. Jos jedna pobeda neoliberalnih jastrebova uvijenih u desnicarski populizam (sns). Sta ima veze ionako smo svi robovi.

Бојан Илић

pre 9 godina

"Ako je (premijeru Aleksandru) Vučiću bila potreba predstava 'sa pucanjem i ostavkom' kako bi narod lakše prihvatio Zakon o radu - neka mu bude! Ovo zaista jeste prvi reformski zakon koji je trebalo doneti i koji će izgleda i biti donet", navela je Danica Popović.

Провалила те госпођа Поповић, Вучићу! :-)
Закон је Ђинђићев "плагијат", Немци су га одавно припремили само га је Вучић тек сад "провалио"!

Zdravko Colic, ekonomista

pre 9 godina

Stvar je jasna, ovde nije rec o socijalnim reformama, vec o reformama kapitalizma. I to, naravno, nije dobro za radnicku klasu, ali je odlicno za povlascene drustvene slojeve. Profesorka je mozda strucnjak u ekonomiji, ali je na strani kapitalizma, sto drzim da je antihumana tendencija.

Predlagac

pre 9 godina

Zasto npr drzava ne bi donela zakon da je otpremnina npr 200 evra po godini. Tako bi npr svi koji su se zaposlili od 2000 godine (kada je poceo masovan rast javnog sektora tj zaposljavanje preko stranke, roditelja, rdobine, prijatelja) dobili npr ako bi bili otpusteni 2015 godine po 3000 evra. Ovako neki primaju plate od 500 tinak evra sto na godisnjem nivou dodje npr 6000 evra sto je duplo vise i da se uvede da npr u nacionalnoj sluzbi bude ovako ko ima pravo na novcanu nadoknadu za III stepen prima godinu dana 10000 dinara kolika je otprilike socijalna pomoc za jednoclano domacinstvo, za IV 12000 dinra, V i VI 14000, VII 18000 dinara, preziveli bi jer imaju i dobijenu otpremninu od 200 evra po godini. Mnogi nezaposleni ne primaju ni dinar pomoci od drzave.

antibot

pre 9 godina

hahahaha, umirem od smeha. botovi ocigledno ne znaju ko je gospodja danica popovic a normalno ne mogu da se sete sta ona o ovoj vlasti inace govori, pa lupaju pluseve samo tako.

Sid

pre 9 godina

Kao Profesor univerziteta mozda bi mogla da javno kaze da privreda izdrzava vanprivredu tj javni sektor i ako tu dodje do disbalansa, ne moze ni jedan zakon pomoci osim dovodjenja u balans privrede i javnog sektora.

CAO PROFESORKO CAO!

Bachi

pre 9 godina

Tekst sa sajta "Dosta je bilo" u kome ne vidim da se toliko kritikuje zakon o radu: http://dostajebilo.rs/novi-zakon-o-radu/ tako da ne znam čemu prozivanje Radulovića?

Rade

pre 9 godina

...Samo je jako bitno da ljudi shvate da treba da kupuju domaće inovativne proizvode, da podržavaju takve firme i njihove proizvode i usluge jer je to dobro za našu ekonomiju. Kupovina stranih šteti našoj ekonomiji. Na žalost sada naše tržište nema izbora, jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.
(Pametnjaković, 15. jul 2014 13:17)

Izvini, a šta da kupujemo ako, kako kažeš " jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.

NEUTRALNI POSMATRAC

pre 9 godina

Profesorka gresite,ovaj zakon je donet pre svega da bi SNS mogla da otpusta ljude iz drzavne uprave i po potrebi zaposljava svoje kadrove(BOTOVE).Privatnici i dan danas bez nekih velikih problema otpustaju zaposlene bez ili uz minimalne otpremnine.Da bi se smanjio javni sektor prvo treba otpustiti sve one koji su se zaposlili u javnom sektoru sa diplomama privatnih STAMPARIJA DIPLOMA I ZAKONOM ZABRANITI NJIHOVO ZAPOSLJAVANJE U JAVNOM SEKTORU,a TU IMA CLANOVA SVIH STRANAKA,ne samo SNS-a.Nakon toga treba otpustiti jos barem 300 000 clanova DS, G17+,SPS, DSS PUPS-a,i OSTALIH KRVOPIJA koji su zaposljavali svoje clanove u proteklih 25 godina I TO BEZ IKAKVIH OTPREMNINA JER I ONAKO VECINA NJIH NIJE NISTA I RADILA, VEC SAMO PODIZALA PLATU KOJA JE REDOVNO STIZALA SVAKOG PRVOG U MESECU, ZA RAZLIKU OD PRIVATNOG SEKTORA.

marko

pre 9 godina

Zanimljivo pitanje: Zašto deca visokih komunističkih zvaničnika (Danica, B.Begovič, V.Gligorov...)toliko vole neoliberalnu ideologiju?

Pobuna protiv očeva? Potreba da se uvek bude na strani jačeg? Uživanje u tuđoj patnji?
Zamršena igra ideologije i genetike...

hm

pre 9 godina

Ne znam odakle joj da Radulovic napada novi zakon?!?! Na twiteru se to ne vidi, a i na njihovom sajtu postoji tekst (Dusana Pavlovica) koji je suprotan od ove tvrdnje.

ovde nesto nestima!W9

pre 9 godina

Licno ne razumem o kojim dobrobitima Danica Popovic prica. Sta znaci nekome sto ce se lakse zaposliti u zemlji u kojoj radnicima stalno duguju plate. Nisam videla ni jedno obrazlozenje osim onog da ce nam novac pojesti neisplacene plate I otpremnine, ne razumem zar to sto se ljudima duguje ne treba da im se isplati ili kao univerzitetski profesor smatra da takav potez treba opravdati zakonom?

Dimitrijana

pre 9 godina

Profesorko trebalo bi da prepoznate sta je zakon a sta su dopune i izmene zakona. Ako ste prepoznali plagijat kod dr ministra, onda treba da prepoznate da je ovo Djindjicev zakon koji je dopunjen i izmenjen u onim delovima koji odgovaraju privatnicima.

Marko

pre 9 godina

Zasto je zgranuta kritikama na zakon, sto se samog zakona tice zivi bili pa videli jer ce ga SNS svakako izglasati, ali nemojmo da glumatamo zaprepascenost zbog opravdanih kritika i opravdane zabrinutosti u vezi sa zakonom, to je pomalo licemerno, ja imam pravo da kritikujem zakon i smatram ga losim, tekst koji sam procitao mogu da smatram i nereformskim, da li profesorka daje sebi za pravo i smatra da je jedino njeno misljenje ispravno, siguran sam da mozemo naci 10 profesora koji ce reci da je zakon sustinski los.....tako da zaprepascenost doticne meni licno izgleda kao cisto SNS navijanje.

neoliberalni feudi

pre 9 godina

Svi oni koji kude neoliberalni princip treba da budu svesni da u Srbiji on nije ni zaziveo. Ono sto smo mi imali u privredi , pa i celoj drzavi, je bio "svojevrsni feudalni liberalizam" koji je oznacava apsolutnu slobodu tajkuna da u svom domenu rade sve sto pozele. Od Srbije je napravljena "zatvorena" drzava u kojoj su pristup moci, finansijama i dobrima imali samo odredjeni privilegovani slojevi drustva. Slobodna inicijativa i investicije u mala i srednja preduzeca na slobodnom trzistu rada i kapitala su jedini izlaz za Srbiju.

Misko

pre 9 godina

Kad god pomislite da su SNS botovi najlosiji od sve dece dodjite na ovu stranicu i pogledajte kakvog sve lupetanja ima...

Zena iznela stav o jednom zakonu i odmah krecu ljudi iz mrtvog mora jednoumlja da projektuju zasto li je ona to napisala. Nema veze sto je bila kriticki nastrojena prema Vladi oduvek, i to ne samo ovoj Vladi, dakle to se zaboravlja cim pokaze da ima misljenje koje odstupa od nivoa blogera koji seju hejt i seire i kad treba i kad ne treba.

Sta ima lose u tome da kritikujete vlast kad radi lose i da ih pohvalite kad urade nesto sto je u javnom interesu? To treba da vazi za svaku vlast. Isto to vazi i za opoziciju. Ja stvarno ne vidim sta tu imam da zamerim profesorki osim da ulazim u to da li se sa njom slazem na teorijski. Sve sto je rekla mogao je da kaze bilo ko drugi i isto bi bilo O.K. ali ovde je izgleda u pitanju to sto nju neki dozivljavaju kao njima blisku pa valjda ocekuju od nje nekakav specijalan tretman plus klevetanje njihovih protivnika

T

pre 9 godina

Ne razumem kakvu razliku ce novi zakon da promeni ista kad privatnici ionako ne postuju zakon a drzava ne namerava da otpusta bilo koga sem u prosveti.

Alala

pre 9 godina

Prvi put da je neko pohvalio reformski zakon. Zakn koji će za tri godine doneti ekonomski prosparitet i razvoj. Reforme predstavljaju pokretanje naše privrede, proizvodnje i industrije. Reforme su te koje izvlače državu iz krize i drago mi da je neko prepoznao kvalitet rada Aleksandra Vučića. Svi su protiv Zakona o radu jer su državu uništili i drago mi je da profesorka ekonomskog fakulteta zaista prepoznala pravi Zakon. Građani i jesu za reforme, i moraju da se primeni da bi Srbija bila ekonomski prosparitetna.

HLEB - SA - SEDAM - KORA

pre 9 godina

Ovo je jos jedan dokaz da je rec o kvalitetnom zakonu reformskog karaktera u skladu sa datim obecanjima prilikm izlaganja svog ekspozea u Narodnoj Skupstini Srbije Aleksandra Vucic kada je vlada izabrana. Iskrene cestitke uvazenoj profesorici Danici Popovic sto je zakon procitala, izvrsila studioznu analizu kao ekonomski strucnjak. Sto je na veoma lep nacin okarekterisala ponasanje DS koje nije primereno u opvom trenutku, nego je samo da se vlada napadne bez i jednog valjanog razloga.

Truman

pre 9 godina

Donošenje novog Zakona o radu će definitivno uticati na to da strani investitori započnu ulaganja u našu zemlju, a to je od ogromnog značaja za ekonomski oporavak Srbije. Definitivno smo na dobrom putu ka napretku.

Štilcovana Katabolcna

pre 9 godina

Ako dotična gospođa hvali zakon, siguran sam da se radnicima crno piše. Ona je jefan od glavnih eksponenata neoliberalne ekonomske misli u Srbiji i poklonik boga zvanog 'slobodna ruka tržišta'. Pa gospođo, ceneći da ste vaše dr titule zaradili bez dana radnog staža u privredi, odnosno da ste sav svoj radni vek proveli na budžetu, zamolio bih vas da nam na ličnom primeru pokažete kako je taj zakon u stvari dobar za sve zaposlene u Srbiji. Dakle, zamolio bih vas da na period od bar pet godina napustite vaše radno mesto na fakultetu, predate vaše diplome na biro za zapošljavanje i sačekate da vas pošteni srpski poslodavac pozove da vašim nesumnjivim znanjem podržite i poboljšate rad njegovog privatnog preduzeća. U suprotnom, molim vas da usta držite zatvorenim. Vi, vama slični i gomila vaših studenata od srpske ekonomije napravili ste svinjac u kome, ako ste svinja, savršeno funkcionišete. Ako niste morate dobrano poprimiti mirise i boju istog da bi vas svinje prihvatile kao sebi potčinjenog. U slučaju da imate ambiciju da poslujeta, a niste svinja ili niste poprimili tu boju i taj miris, dotični će se osećati ugroženo i u najboljem slučaju neće vas pustiti da uđete u obor, a u onom lošijem uvući će vas i proždreti. Dakle gospođo, napustite malo siguran državni posao i državni dinar, spustite se u svinjac koji ste napravili i svojim doktorskim znanjem ga počistite. Ili, u suprotnom, jednostavno ćutite.

Silver Surfer

pre 9 godina

Najvise volim poklonike neolibaralnih ideja zaposlene na drzavnom fakultetu. Onog momenta kada profesorka Popovic prihvati da na Ekonomskom fakultetu potpise ugovor na tri godine o cijem bi ponovnom obnavljanju sud dali studenti svojom ocenom, zatim broj objavljenih radova u sci casopisima (ne u Politici) kao i drugi strucni kriterijumi onda mozemo da razgovaramo sa istih polaznih tacaka. Ovako, kada zakon treba da vazi za mene a nece vaziti za nju kako da poverujem da je dobar. A i profesorka Popovic bi trebalo da zna da zakon ne zaposljava vec samo regulise odredjenu oblast. Kada postoji lako otpustanje u zemlji u kojoj ljudi hronicno traze posao i zbog toga pristaju na svakakva ponizenja, uz sudove ciju brzinu prilikom resavanja radnih sporova ne treba ni spominjati, onda, mozemo samo da ocekujemo da ce se poslodavci jos bahatije odnositi prema zaposlenima koje kao ni do sada niko nece stititi, ali ovoga puta nece moci da potraze pomoc ni u zakonu. Ali, sto bi za to brinula profesorka Popvic. Ona je na drzavnim jaslama.

Samo pitam ...

pre 9 godina

Jel' može neko da mi objasni šta je to reformsko i šta je to dobro u ovom zakonu? Izgleda da sam ja glup, pa nisam našao ni jedno ni drugo, iako sam ga pročitao dva puta. Koji to član zakona donosi bilo kakav boljitak za mene, za vas, vaše komšije, vaše roditelje ...? Koji član zakona će nam omogućiti bolji život? Ako bi neko mogao da mi pojasni, bio bih veoma zahvalan.

Plissken

pre 9 godina

Tekst zvuči kao da ga je pisala vlasnica plantaže na jugu Amerike početkom 19. veka.. U fazonu, dajte ljudi, pa biti rob je jedna potpuno normalna stvar..

U realnosti - naravno u pitanju je "ekspertski" partijski kadar..

Konstruktivni deo komentara: Trenutni zakon o radu je kriminalan i pun rupa, novi će zakrpiti neke od tih rupa i donosi regulaciju nekih stvarno bitnih aspekata. Ali jedan profesor ne sme sebi da dozvoli da u tekstu izostavi da je taj isti zakon, sa druge strane, pun drakonskih pravila koja se mogu porediti sa Tejlorovskim kapitalizimom sa kraja tog istog 19. veka, nakon što su crni robovi zamenjeni robovima svih boja.

sasha

pre 9 godina

A da objavite vi nekada intervju sa nekim ko ne viri Vučiću iz zadnjice? Svaki dan naručeni intervjui sa nekim kvazi stručnjacima koji nas ubeđuju da nam je super.

Marko

pre 9 godina

Zasto je zgranuta kritikama na zakon, sto se samog zakona tice zivi bili pa videli jer ce ga SNS svakako izglasati, ali nemojmo da glumatamo zaprepascenost zbog opravdanih kritika i opravdane zabrinutosti u vezi sa zakonom, to je pomalo licemerno, ja imam pravo da kritikujem zakon i smatram ga losim, tekst koji sam procitao mogu da smatram i nereformskim, da li profesorka daje sebi za pravo i smatra da je jedino njeno misljenje ispravno, siguran sam da mozemo naci 10 profesora koji ce reci da je zakon sustinski los.....tako da zaprepascenost doticne meni licno izgleda kao cisto SNS navijanje.

Duci0167

pre 9 godina

Ok zeno iz SNS-a,ok. Smanji dozivljaj. DS "Hleb od 3 dinara,kao radikali" hahaha pa ovi na vlasti su obecavali hleb od 3 dinara i to su ti isti radikali.

Petar

pre 9 godina

Tek mi ona sad nije jasna.Kakav reformski zakon profesorka??? Poslodavac moze da vam da otkaz bez ikakvog obrazlozenja. Da vam radno vreme bude od 12h-24h. Da vam ne da da iskoristite slobodne dane. Da vam smanji platu kad god zazeli. Gde je tu reforski zakon. Mislite da bi ovakav zakon prosao u Nemackoj koja je nasem premijeru zemlja vodilja.
Ovo je zakon za Vijetnam i Banglades koji omogucava da radnici budu roba.

marko

pre 9 godina

Zanimljivo pitanje: Zašto deca visokih komunističkih zvaničnika (Danica, B.Begovič, V.Gligorov...)toliko vole neoliberalnu ideologiju?

Pobuna protiv očeva? Potreba da se uvek bude na strani jačeg? Uživanje u tuđoj patnji?
Zamršena igra ideologije i genetike...

ovde nesto nestima!W9

pre 9 godina

Licno ne razumem o kojim dobrobitima Danica Popovic prica. Sta znaci nekome sto ce se lakse zaposliti u zemlji u kojoj radnicima stalno duguju plate. Nisam videla ni jedno obrazlozenje osim onog da ce nam novac pojesti neisplacene plate I otpremnine, ne razumem zar to sto se ljudima duguje ne treba da im se isplati ili kao univerzitetski profesor smatra da takav potez treba opravdati zakonom?

Slobodni gradjanin

pre 9 godina

U Srbiji mozes biti vredan, posten i strucan...ali ako se neko nameraci na tvoje radno mesto, tesko da ga iko moze odbraniti. Ovim zakonom se to legalizuje. Ovo je legalan nacin kako da SNS otpusti postene ljude i zaposli svoje clanove! Profesorka, ovde ce biti zloupotrebe zakona!!! Vreme ce pokazati!

e majko Srbijo

pre 9 godina

Paradoks: Ekonomiju u Srbiji,kao i pravo u Srbiji,najvise ljudi studira,izucava, a ni trunke od pravne drzave i zdrave ekonomije. I sam studiram ekonomiju i muka mi je vise posle 5 godina studiranja i zadrzavanja na drzavnom fakultetu posle kojeg nista necu ni znati da radim.

Kali

pre 9 godina

Ja sam ovu zenu veoma postovala dok nisam procitala ovaj tekst. Ocigledno i ona ima neku svoju firmu, cim se zalaze za novi zakon koji stiti samo poslodavce..

Milan Nis

pre 9 godina

Sasa Radulovic,istini za volju,nije ni kritikovao zakon o radu,ali nema razloga ni da ga hvali,jer mnogi elementi koje je on predlagao nisu prihvaceni i zakon je krnj i ostecen i tesko da ce nesto novo doneti u ovom obliku,a posebno sto niko nece da ga sprovodi.

Bachi

pre 9 godina

Tekst sa sajta "Dosta je bilo" u kome ne vidim da se toliko kritikuje zakon o radu: http://dostajebilo.rs/novi-zakon-o-radu/ tako da ne znam čemu prozivanje Radulovića?

pedja

pre 9 godina

Voleo bih da je poštovana profesorka objasnila šta je u ovom zakonu reformsko i koje će benefite doneti državi i njenim podanicima i u kom roku. Po meni je zakon, ipak, više neoliberalan i jedino po tome može biti reformski, ali ne znači i da je dobar. Ukazao bih samo na notornu činjenicu da se i na zapadu ne gleda više blagonaklono na neoliberalizam. Uostalom, stranka Mire Cerara je glatko pobedila kod naših bivših sudržavljana. Siguran sam u to da je i njima neoliberalizma malo preko glave. Ipak treba sačuvati bar malo dostojanstva radnika i čoveka pre svega.

о корупцији на истом да не причсм

pre 9 godina

Колико економских "стручњака" у земљи која је банкротирала! Да ли се професоркс запитала какви дипломци излазе са њеног факултета?

ZLOBEX

pre 9 godina

..."jer bi otpremnine verovatno "pojele" svu uštedu od smanjenih plata i penzija"...
Zar se ipak smanjuju plate i penzije? A onol'ki hvalospevi rudara na nov zakon o njihovom radu.

see what I did there?

pre 9 godina

Ispravka - prvi pokusaj posle sada ce skoro 3 godine. Da li ce uspeti u tome - sumnjam. Zasto? Pa zato sto ne mogu sebe da menjaju, a od nas traze da sisamo vesla. Kada lepo prodaju svoje Audije, sruse svoje nelegalno izgradjene vikendice, odgovaraju za svoje postupke (tu ih ima ohoho pocevsi od predsednice skupstine pa onda svi redom ostali), odgovaraju za lazne diplome, onda cu im nesto verovati. Ovako, na lepe oci - pa nisu im ni oci lepe.

petar

pre 9 godina

Udade se (pardon prodade se) profesorka Dana Popovic. Lepo rece jednom Branko Dragas, ko radi na fakultetu a trubi o liberalizmu i slobodnom trzistu odmah ga isterati sa fakulteta i baciti na to trziste.

Ako je vec profesorki Dani dobar ovaj zakon ajde onda da za nju specijalno uvedemo jednu svajcarsju odredbu. U Svajcarskoj dragi moji citaoci nema redovnih profesora. Proverite ako ne verujete. Dakle tamo se potpise ugovor na 3 ili 5 godina i onda moras da objavis radove (naravno ne u Politici kao doticna nego u casopisima) ili moras da imas patente.

Ona je vec pokazala koliko je dosledna, verovatno se vidi za novog ministra finansija pa lupeta ovako.

Dimitrijana

pre 9 godina

Profesorko trebalo bi da prepoznate sta je zakon a sta su dopune i izmene zakona. Ako ste prepoznali plagijat kod dr ministra, onda treba da prepoznate da je ovo Djindjicev zakon koji je dopunjen i izmenjen u onim delovima koji odgovaraju privatnicima.

hm

pre 9 godina

Ne znam odakle joj da Radulovic napada novi zakon?!?! Na twiteru se to ne vidi, a i na njihovom sajtu postoji tekst (Dusana Pavlovica) koji je suprotan od ove tvrdnje.

ivan

pre 9 godina

Dana Popovic je dobar profesor, ali ona da se ozbiljno razume u realnu ekonomiju bila bi na trzistu a ne ceo zivot na budzetu. Ona nije dosledna. To sam video skoro kad je pisala onaj tekst o Mici Jovanovicu. Slazem se ja da je taj covek OL*S, ali trebala je gdja Dana da napise slican tekst i o nekim svojim kolegama sa ekonomskog fakulteta, jer i tamo ima sarlatana mozda i gorih nego sto je Mica.

Pajtic jeste populista i zuti prevrtljivac, ali Sasa Radulovic nista lose nije rekao. On je rekao da sektor treba kresati ali ne na ovaj nacin. Nije poenta da vi i dobrim i losim radnicima smanjite plate nego da odvojite prave radnike od partijskih kadrova i da te kadrove izbacite pa lepo na posten socijalni program.

Isto vazi i za penzije. Ne treba penzije smanjivati, nego treba procesljati ceo PIO jer smo svi svedoci da su mnogi zadnjih godina dobijali penzije (i obicne i invalidske). Izbaciti te viskove penzionera pa pravo na minimalnu penziju i onda nece morati da se smanjuju penzije pravim penzionerima.

Dalje je Radulovic predlagao ciscenje javnih preduzeca kroz koje curi godisnje 700-800 mil evra.

Ja zaista ne vidim nista lose u tom programu. Ovo bre ljudi nisu reforme. Reforma nije kad ti samo kazes "e nekad smo imali milijardu evra, sad imamo 900 miliona evra, dakle 10% manje plate". Reforme znace bolja raspodela novca koji imas, a to ovaj zakon ne predvidja. On i dalje tretira radnike kao brojeve, a ne kao dobre i lose.

Gonzo

pre 9 godina

Sa ovim zakonom Pise nam se grcki scenario. Jos jedna pobeda neoliberalnih jastrebova uvijenih u desnicarski populizam (sns). Sta ima veze ionako smo svi robovi.

Žarko

pre 9 godina

Koje otpremnine? Zašto otpremnine? Kome otpremnine?

Kada je bilo ko iz privatnog sektora dobio normalnu otpremninu? (većina je dobila jedno veliko ništa).

Zašto govoriti bravo onome ko tvrdoglavo povuče 10 ili 20 pogrešnih poteza i onda u totalnoj iznudici, u 5 posle 12, kada je već sateran uza zid povuče ono što je sam odbijao mesecima.

mARKO

pre 9 godina

Gde je to Radulović rekao nešto loše u vezi usvajanja Zakona o radu? On je govorio o tome da je loše da ostavljaju nenormalne privilegije "Reprezentativnim sindikatima". Nije on lud da demantuje sam sebe. Evo mnogo lepog objašnjenja koje je dao Dušan Pavlović

http://dostajebilo.rs/novi-zakon-o-radu/

antibot

pre 9 godina

hahahaha, umirem od smeha. botovi ocigledno ne znaju ko je gospodja danica popovic a normalno ne mogu da se sete sta ona o ovoj vlasti inace govori, pa lupaju pluseve samo tako.

Sid

pre 9 godina

Kao Profesor univerziteta mozda bi mogla da javno kaze da privreda izdrzava vanprivredu tj javni sektor i ako tu dodje do disbalansa, ne moze ni jedan zakon pomoci osim dovodjenja u balans privrede i javnog sektora.

CAO PROFESORKO CAO!

luka

pre 9 godina

Kad ćete vi da se zaposlite kod privatnika. Ako toliko volite privatni sektor, dajte otkaz na fakultetu pa na biro. Mada privatniku trebaju radnici a ne teoretičari.

Иди на штајгу. Мања је срамота.

pre 9 godina

Zakon o radu je definitivno neophodan za napredak i razvoj naše zemlje. On će sigurno privući veliki broj stranih investitora da napokon počnu sa ulaganjima u našu zemlju. Samo tako se možemo ekonomski oporaviti i krenuti ka boljitku.
(Kreker, 15. jul 2014 12:25)

Сад сам дошао из Беча. Једва сам прошао границу на Хоргошу. Инвеститори се гурају. Ври као у кошници. Чекају да се усвоји "реформски" закон па да нагрну.

Bot sam tim se dičim

pre 9 godina

Konacno da krenemo sa tim reformama! Ovog zakona treba da se plase samo oni koji su po burazerskoj osnovi zaposljavani po javnim preduzecima, a na zalost takvih je na hiljade!!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (naca, 15. jul 2014 12:14)

Naprotiv ovog zakona treba da se plaše oni koje nisu zaposlile stranke!

Бојан Илић

pre 9 godina

"Ako je (premijeru Aleksandru) Vučiću bila potreba predstava 'sa pucanjem i ostavkom' kako bi narod lakše prihvatio Zakon o radu - neka mu bude! Ovo zaista jeste prvi reformski zakon koji je trebalo doneti i koji će izgleda i biti donet", navela je Danica Popović.

Провалила те госпођа Поповић, Вучићу! :-)
Закон је Ђинђићев "плагијат", Немци су га одавно припремили само га је Вучић тек сад "провалио"!

dex

pre 9 godina

@kreker

Kako ce tacno zakon privuci investitore? Napisi mi tacno kako i zbog cega? Sa druge strane, znas kako, ima i Banglades velikih investitora, one najvece svetske kompanije, ali tamo rade za dolar. Vi koji hvalite zakon, isto kao i vas gazda, nemate jedan dan radnog staza, pa mozete da pricate svasta. Sto se tice profesorke, klasican neoliberal, ali bez zivotne prakse...

Zdravko Colic, ekonomista

pre 9 godina

Stvar je jasna, ovde nije rec o socijalnim reformama, vec o reformama kapitalizma. I to, naravno, nije dobro za radnicku klasu, ali je odlicno za povlascene drustvene slojeve. Profesorka je mozda strucnjak u ekonomiji, ali je na strani kapitalizma, sto drzim da je antihumana tendencija.

Perun

pre 9 godina

Moram da se složim sa Gospođom Popović. Ima potpuno pravo da je ovo zaista prvi reformski zakon.Mene takođe čudi ponašanje Pajtića i Radulovića koji nisu u stanju da izreknu ni reč dobrog iako su se svojevremno zalagali za isto.

Banezi

pre 9 godina

I tako Srbija postade raj za investitore koji ce da zaposljavaju mladu radnu snagu za 250 evrica mesecno. Nikad ovakva strategija nikom nije donela dobro. Zapamtite sta sam rekao. Samo razvoj iz baze odn. koncept autonomnog razvoja donosi boljitak nekom drustvu.

NEUTRALNI POSMATRAC

pre 9 godina

Profesorka gresite,ovaj zakon je donet pre svega da bi SNS mogla da otpusta ljude iz drzavne uprave i po potrebi zaposljava svoje kadrove(BOTOVE).Privatnici i dan danas bez nekih velikih problema otpustaju zaposlene bez ili uz minimalne otpremnine.Da bi se smanjio javni sektor prvo treba otpustiti sve one koji su se zaposlili u javnom sektoru sa diplomama privatnih STAMPARIJA DIPLOMA I ZAKONOM ZABRANITI NJIHOVO ZAPOSLJAVANJE U JAVNOM SEKTORU,a TU IMA CLANOVA SVIH STRANAKA,ne samo SNS-a.Nakon toga treba otpustiti jos barem 300 000 clanova DS, G17+,SPS, DSS PUPS-a,i OSTALIH KRVOPIJA koji su zaposljavali svoje clanove u proteklih 25 godina I TO BEZ IKAKVIH OTPREMNINA JER I ONAKO VECINA NJIH NIJE NISTA I RADILA, VEC SAMO PODIZALA PLATU KOJA JE REDOVNO STIZALA SVAKOG PRVOG U MESECU, ZA RAZLIKU OD PRIVATNOG SEKTORA.

zalim za svakim dinarom uplacenim u pio fond

pre 9 godina

Profesorku Popovic smatram strucnom, jasnom i konciznom. Zanima me: ZASTO nije pomenula Zakon o PIO?

Smatram da je najavljena izmena Zakona o PIO je sramna.

Osnovna intencija tog zakona je sledeca: treba po svaku cenu spreciti zene rodjene 1955, 1956 i 1957. ("bebi bum" generacije) da od 2015. steknu pravo na starosnu penziju.
Ko su te zene?
Vecina njih ima dvadesetak godina radnog staza i ostala je bez posla (bez ikakvih izgleda da taj posao ponovo nadju). One nemaju NIKAKAV status . Uglavnom nemaju ni socijalno osiguranje. Sede za tezgama, legalnim i nelegalnim po pijacama, ili rade na crno za desetak hiljada dinara.

One, prema tome, nemaju nista. Vlada jednim potezom odlaze njihov odlazak u penziju i time stedi nekoliko desetina hiljada penzija.

Sta ce biti drugacije 2020. godine? Nista, sem sto ce njih (s obzirom da su sve starije i bolesnije) biti manje.

Dame i gospodo ministri, vi se spremate za ubistvo s predumisljajem.

Imam 57 godina, visoko obrazovanje, samozaposlena sam vec 20 godina i imam prilican manevarski prostor, tako da me ovi Zakoni ne dodiruju previse, ali mi je vasa ideja JASNA i MUKA MI JE.

I na kraju, jos jedno pitanjce za profesorku. Sta ona misli o sledecoj slici: zena od 63 godine se pentra po skeli, ili silazi u saht (to sam ja)?

Profesorka, neke od nas nisu radni vek provele za katedrom i ocekujem da bar Vi,koja ste zena i imate pristup medijima, pomenete i TO.

mirella

pre 9 godina

Profesorka pokaza svima, pa i nabedjenim reformatorima iz DS i "Dosta je bilo", sta znaci nepristrasnost i autoritet znanja. Bravo za hrabrost da se pokaze da strucnost mora da bude na prvom mestu.

Ivan

pre 9 godina

Kako bi bilo da Ekonomski fakultet upisuje onoliko studenata koliko je potrebno trzistu rada. Pa da prema tom broju i bude finansiran iz budzeta. Mozda je i to deo paketa reformi potrebnih ovoj drzavi. 1350 samo u Beogradu.49ww6

Rade

pre 9 godina

...Samo je jako bitno da ljudi shvate da treba da kupuju domaće inovativne proizvode, da podržavaju takve firme i njihove proizvode i usluge jer je to dobro za našu ekonomiju. Kupovina stranih šteti našoj ekonomiji. Na žalost sada naše tržište nema izbora, jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.
(Pametnjaković, 15. jul 2014 13:17)

Izvini, a šta da kupujemo ako, kako kažeš " jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.

Pametnjaković

pre 9 godina

Eto, onaj ko priča da bi tražnja pala ako se smanji javni sektor, lupeta, jer veličina otpremnine povećava tražnju. Svi ljudi, ako se to ikada dogodi uopšte, koji budu otpušteni ili napuštali javni sektor će moći da otvore nešto privatno od para otpremnine, jer će to sve biti velike sume novca, naročito za ljude koji su dugo radili. Pa čak i ako im nije ostalo puno do penzije, imaju oni decu, uložiće pare u njih. Mi možemo u vrlo kratkom roku da procvetamo što se tiče privatnog sektora. Samo je jako bitno da ljudi shvate da treba da kupuju domaće inovativne proizvode, da podržavaju takve firme i njihove proizvode i usluge jer je to dobro za našu ekonomiju. Kupovina stranih šteti našoj ekonomiji. Na žalost sada naše tržište nema izbora, jer se kod nas skoro ništa ne proizvodi, a ono što se proizvodi nije korisno niti inovativno niti kvalitetno.

Kreker

pre 9 godina

Zakon o radu je definitivno neophodan za napredak i razvoj naše zemlje. On će sigurno privući veliki broj stranih investitora da napokon počnu sa ulaganjima u našu zemlju. Samo tako se možemo ekonomski oporaviti i krenuti ka boljitku.

Milan

pre 9 godina

novčano "podnosim" terete kojekakvih budalaština, koje su napravili političari, da bi se nakrali para, uz pomoć tajkuna. i dok sam ja "podnosio" ološ se bogatio. a sada opet ja da "podnosim teret"!? neće moći... nego, odredite tajkunima 50% imovine jednokratni porez, pa da vidiš para, neće nam trebati "zastrani" investitori...

naca

pre 9 godina

Konacno da krenemo sa tim reformama! Ovog zakona treba da se plase samo oni koji su po burazerskoj osnovi zaposljavani po javnim preduzecima, a na zalost takvih je na hiljade!!

nenad bgd

pre 9 godina

Da je Radulovic rekao jednu reč hvale o novom zakonu, to bi bilo zloupotrebljeno u režimskim medijima po 'principu izvlačenja iz konteksta' kao 'eto, i Radulović podržao zakon'. Zbog sporosti u sprovođenju reformi, polovičnog ZOR i ogromne količine spinovanja oko svake sitnice koje vređa zdrav razum - zato nema lepih reči. Prof Dušan Pavlović je u svom blogu detaljno obrazložio stav Udruženja DJB po pitanju novog zakona.

Prof. dr. Danica Popović - opozicija kakva nam je potrebna!

pre 9 godina

Bravo profesorka!

Iako sam itekako opozicija u skoro svemu što rade SNS-ovci: demagogija pre svega u beskonačnim količinama, poštujem kada neko jeste konstruktivna opozicija, kao što je to prof. Dana.

Satara

pre 9 godina

Pajtic i ekipa da nekom cestitaju,ajte molim vas.Njima je najvaznije da populistickim idejama produze zivot svojoj dibidus stranci,a na necemu sto je dobro ni na kraj pameti im nije da cestitaju.

krle - dron

pre 9 godina

Da li je moguce da se ona nije pridruzila Pajticu ??,kakva naucna elita takva i beda u narodu i drustvu,srbiji je potrebna mlada skolovana zdrava misao sposobna da prihvati neminovne promene koje naravno u parapamparcad lome zutu zabokrecinu.....

nit, nit

pre 9 godina

niti su ala pajtic najpismeniji deo bilo cega niti ih treba uzimati za primer. kad pocnu da snose odgovornost za rezultate svoga rada, svi bas svi koji su se lose bavili politikom nek tada argumentuju ono sto imaju.

Mita

pre 9 godina

Ok,slažem se i nadam se da će se i njoj,i ne samo njoj,nego svima smanjiti plate,a ne samo penzosima...Takođe pare od školarine,moraju da idu u zajednički budžet,a ne na fakultet,pa da onda oni dele pare,kao da je njihov fakultet,a ne državni.Ovaj teret moramo SVI da podnesemo!

EU Citizen

pre 9 godina

Gosođa Dana kao i uvek glas razuma. Nisam ljubitelj naprednjaka i na prethodnim izborima sam glasao za Radulovića, ali sada me je prvi put razočarao: zakon je možda nedovoljno radikalan u liberalizaciji tržišta rada, ali je prvi korak u pravom smeru od pada DS-ovog status quo režima i prvi Vučićev dobar potez, makar i iznuđen, pa ja mislim da to u ovoj zemlji arhaičnog socijalističkog treša koji vodi samo u bedu i beznađe treba podržati ko god da je njegov autor, a ne još podgrevati levičarski populizam koji nas je, zajedno sa udbaško-tajkunskim monopolima, i doveo ovde gde jesmo, na ivicu bankrota.

tetreb

pre 9 godina

Profesorka zna znanje. Sviđa mi se što je "intelektualnoj" opoziciji skrenula pažnju da se ponašaju maloumno a podsetila da je Radulović dao ostavku upravo zbog ne donošenja ovog zakona i sada kad se zakon donosi pljuje po njemu. Jasan pokazatelj da to nisu partije koje se bave politikom zarad interesa svoje zemlje i njenih građana već samo male interesne grupe koje rade za svoje lične određene interese po štetu građana i države.

Ivan Zivanovic

pre 9 godina

Kako sada na prizeman način napadate profesorku. U ovoj zemlji je opasno misliti svojom glavom jer nekoj "klasi" moras da stanes na žulj a onda sledi razapinjanje na krst. Sve vise dobijam utisak da je 2000. godine pobedio komunizam po cetvrti put (I-Tito, II-Micunovic i studenti, III-Sloba i na kraju DOS) a sistem se ne menja.

Misko

pre 9 godina

Kad god pomislite da su SNS botovi najlosiji od sve dece dodjite na ovu stranicu i pogledajte kakvog sve lupetanja ima...

Zena iznela stav o jednom zakonu i odmah krecu ljudi iz mrtvog mora jednoumlja da projektuju zasto li je ona to napisala. Nema veze sto je bila kriticki nastrojena prema Vladi oduvek, i to ne samo ovoj Vladi, dakle to se zaboravlja cim pokaze da ima misljenje koje odstupa od nivoa blogera koji seju hejt i seire i kad treba i kad ne treba.

Sta ima lose u tome da kritikujete vlast kad radi lose i da ih pohvalite kad urade nesto sto je u javnom interesu? To treba da vazi za svaku vlast. Isto to vazi i za opoziciju. Ja stvarno ne vidim sta tu imam da zamerim profesorki osim da ulazim u to da li se sa njom slazem na teorijski. Sve sto je rekla mogao je da kaze bilo ko drugi i isto bi bilo O.K. ali ovde je izgleda u pitanju to sto nju neki dozivljavaju kao njima blisku pa valjda ocekuju od nje nekakav specijalan tretman plus klevetanje njihovih protivnika

Koala

pre 9 godina

Zaboravili su još jednu činjenicu, a to je da se za vreme DS dešavalo da direktori javnog preduzeća, koji ojade to preduzeće uzmu otpremninu od par hiljada evra i da se posle samo par meseci zaposle u drugom javnom preduzeću. Dešavalo se i to da sam ja posle 27 godina radnog staža izbačena uz pretnje na ulicu i da mi je bačen pocepan kolektivni ugovor u lice, jer je preduzeće u kome sam radila kupio poznati srpski mafijaš koga sam tužila zbog nepravedne otpremnine koja je bila ispod zakonskog minimuma. I evo od 2008. godine nikako da se donese presuda. Tako da reforme zakona o radu ne odgovaraju samo onima koji su mogli da očekuju nešto "ispod žita" nama bez veze i para odgovara svaka poštena mogućnost da dođemo do bilo kakvog posla.

Predlagac

pre 9 godina

Zasto npr drzava ne bi donela zakon da je otpremnina npr 200 evra po godini. Tako bi npr svi koji su se zaposlili od 2000 godine (kada je poceo masovan rast javnog sektora tj zaposljavanje preko stranke, roditelja, rdobine, prijatelja) dobili npr ako bi bili otpusteni 2015 godine po 3000 evra. Ovako neki primaju plate od 500 tinak evra sto na godisnjem nivou dodje npr 6000 evra sto je duplo vise i da se uvede da npr u nacionalnoj sluzbi bude ovako ko ima pravo na novcanu nadoknadu za III stepen prima godinu dana 10000 dinara kolika je otprilike socijalna pomoc za jednoclano domacinstvo, za IV 12000 dinra, V i VI 14000, VII 18000 dinara, preziveli bi jer imaju i dobijenu otpremninu od 200 evra po godini. Mnogi nezaposleni ne primaju ni dinar pomoci od drzave.

Alala

pre 9 godina

Prvi put da je neko pohvalio reformski zakon. Zakn koji će za tri godine doneti ekonomski prosparitet i razvoj. Reforme predstavljaju pokretanje naše privrede, proizvodnje i industrije. Reforme su te koje izvlače državu iz krize i drago mi da je neko prepoznao kvalitet rada Aleksandra Vučića. Svi su protiv Zakona o radu jer su državu uništili i drago mi je da profesorka ekonomskog fakulteta zaista prepoznala pravi Zakon. Građani i jesu za reforme, i moraju da se primeni da bi Srbija bila ekonomski prosparitetna.

neoliberalni feudi

pre 9 godina

Svi oni koji kude neoliberalni princip treba da budu svesni da u Srbiji on nije ni zaziveo. Ono sto smo mi imali u privredi , pa i celoj drzavi, je bio "svojevrsni feudalni liberalizam" koji je oznacava apsolutnu slobodu tajkuna da u svom domenu rade sve sto pozele. Od Srbije je napravljena "zatvorena" drzava u kojoj su pristup moci, finansijama i dobrima imali samo odredjeni privilegovani slojevi drustva. Slobodna inicijativa i investicije u mala i srednja preduzeca na slobodnom trzistu rada i kapitala su jedini izlaz za Srbiju.

Truman

pre 9 godina

Donošenje novog Zakona o radu će definitivno uticati na to da strani investitori započnu ulaganja u našu zemlju, a to je od ogromnog značaja za ekonomski oporavak Srbije. Definitivno smo na dobrom putu ka napretku.

HLEB - SA - SEDAM - KORA

pre 9 godina

Ovo je jos jedan dokaz da je rec o kvalitetnom zakonu reformskog karaktera u skladu sa datim obecanjima prilikm izlaganja svog ekspozea u Narodnoj Skupstini Srbije Aleksandra Vucic kada je vlada izabrana. Iskrene cestitke uvazenoj profesorici Danici Popovic sto je zakon procitala, izvrsila studioznu analizu kao ekonomski strucnjak. Sto je na veoma lep nacin okarekterisala ponasanje DS koje nije primereno u opvom trenutku, nego je samo da se vlada napadne bez i jednog valjanog razloga.

T

pre 9 godina

Ne razumem kakvu razliku ce novi zakon da promeni ista kad privatnici ionako ne postuju zakon a drzava ne namerava da otpusta bilo koga sem u prosveti.