Petak, 11.07.2014.

12:43

Tri decenije "Hazarskog rečnika"

Izvor: Izvor: Tanjug

Tri decenije "Hazarskog reènika" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Pejtong

pre 9 godina

Pavić je genije. I naučite više da se Nobelova nagrada ne dobija za pojedinačno umetničko delo, nego za čitav umetnički opus.

proxima centauri

pre 9 godina

@(Onako samo usput, 11. jul 2014 22:04)

Mozda ce Vam biti zanimljivo ovo sto cu napisati.
Imam blisku prijateljicu iz mladosti, koja je lingvista, Slavista. ( ja nisam, samo volim da citam). Perfektno govori sva tri juznoslovenska jezika i sa dosta uspeha prevodi lepu knjizevnost na svoj jezik.
Ona mi kaze da vec 30 godina pokusava da DOBRO prevede Andrica ( smatra da prevodi koji postoje nisu dovoljno dobri) i da joj to ne uspeva.
Ne moze da postigne MONOLITNOST (citat) njegovog stila.

Onako samo usput

pre 9 godina

Za sve neupućene. Postoji suština i forma.Pisci kao Andrić,Crnjanski i ostali su se bavili suštinom, sudbinama naroda,mostova, a manje formom romana...Pisci forme kao što je Pavić su se bavili više oblikom romana,a manje suštinom. I Pavić je na tom polju dosta uradio."Hazardski rečnik" je pisan kao rečnik."Predeo slikan čajem" je pisan kao ukrštenica i može se čitati kako se želi...Verujem da u svetu postoji dosta pisaca koji se bave formom, ali ih ja nisam čitao jer su pretpostavljam teško prevodivi. Za sad je za mene Pavić neprevaziđen na polju forme romana.

oooooo

pre 9 godina

Dok sam sluzio vojsku od godinu dana, jedino sto sam poneo sa sobom je HR. Procitao sam je bar osam puta. Tada mi je preporucio moj drug koji u zivitu nije procitao dve i po knjige, ali je zna o odlomke napamet i to one koje je pronasao u svom zivotu.

bezimena

pre 9 godina

Za razumevanje nečijih reči morate da imate bogato životno iskustvo i zavidno obrazovanje. Nije isto čitati knjigu sa 17 godina i sa 27, o razumevanju knjige sa 57 godina da ne govorim. Ova knjiga se obrađuje kao lektira u četvrtom razredu srednje škole. Mislim da nije za taj uzrast, kao i mnoge druge, a koje su predviđene planom i programom.
Lana, šta si objavila od knjiga? Ne sećam se da sam čitala neko tvoje delo. Da nisi dobitnica Nobelove nagrade za književnost?

nora

pre 9 godina

Pavić je pored Kiša moj omiljeni pisac srpskog govornog područija...
Čitaoci ili vole ili ne vole Pavića.
Lično mislim da se srpska čitalačka publika deli na andrićevce i pavićevce i da je ova druga to po sopstvenom izboru.
Na opasku jednog od komentatora ove vesti da ima utisak da stalno čita istu knjigu kada čita Pavićeva dela...moram Vam reći da je to odlika vrhunske umetnosti...ideja,lucidnost,sloboda koja stalno teži materijalizaciji pojavljujući se u bezbroj naizgled potpuno kontradiktornih formi,a zapravo iste suštine,koju samo umetnost može da pokaže...

Goran

pre 9 godina

"Rečnik" opisuje Hazarsko pleme koje je "prešlo" u semite i kao takvo trenutno vlada svetom iz senke i taj roman nije mogao da dobije Nobela baš iz "tog" razloga.

Lana

pre 9 godina

@ Mukica pametnica!: To, erudito neprevaziđeni, raspali pa nek puknu dušmani, Maksim ti nije ravan što udara po diviziji, hiperovuliram od snage tvoje produhovljenosti, minimum šestorke ću izroditi budem li narednih dana oplođena. Vidim da bi se ti rado prihvatio tog poduhvata, ali ne verujem da imaš čime ili znaš kako, ali ne boj se, tu je onaj ko ima i zna zato praštaj. Nisi čuo da neko može imati bogato klasično obrazovanje i plitke ideje? Eto, meni Šešelj prvi pada na pamet u tom kontekstu. Ili Gebels. Ako si već u raskoraku sa hiperbolom, objasniću ti svoj doživljaj Pavićevog opusa sa stanovišta pop-kulture (nisam gadljiva ni na najki ni na koka-kolu, posebno onu u limenci, ali ti proizvodi se ne prodaju za nešto što nisu): pre nego što sam batalila cigare, bila sam veliki ljubitelj crvenog lakija. I tako jednom usled nedostatka istog u trafici, zatim kombinacije nepropisno parkiranih kola i manipulativnosti prekaljene prodavačice kupim crveni marlboro 100S, zapalim, povučem dim... i ništa. Ništa se ne dešava, sinapse miruju, acetilholin se ne luči. E, slična je situacija sa Pavićem, sve kao nešto, a u stvari ništa, gomila lepo upakovane forme bez prave suštine, kapiraš? A ako jednog dana njegove knjige i ksanaks prestanu da te rade, moja ti je preporuka da nađeš iskusnog psihijatra ili neurologa, verujem kako će biti više nego voljni da ti odrade jednu lobotomijicu onako ispod žita i mimo medicinske dokumentacije, biće ti lakše, a možda nađeš i neki novi, skriveni smisao u Pavićevim knjigama, ko zna. Ti razmisli pa mi javi, mogu ja to preko veze da ti završim. Ljubi te Lana.

Vesti u 20h

pre 9 godina

Za ove sto ne razumeju sta je pisac hteo da kaze i ko je bio. Knjiga je pateticni nacin da se opravda pretvaranje jedong naroda u drugi, u nasem slucaju posrbljavanje okolnih republika i naroda. Pavic je pripadao memorandumskom krugu Dobrice, Beckovica i ostalih saucesnika u idejnom projektu velike Srbije. Hvala na paznji i dovidjenja.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 9 godina

s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom. (Lana, 11. jul 2014 15:29)

I sto je bio informaticki napredan, pa je znao za hyperlinkove mnogo pre nego sto je postojao web (stavise, mislim i pre nego sto su se pojavili prvi programi koji su koristili hyperlinkove - to su bili neki tehnicki vodici za Atari; dakle, hyperlinkovi su tada, jos, postojali samo u teoriji, a Pavic je, eto, bio u toku), a tehnicka objasnjenja hyperjezika bila su razumljiva samo retkim posvecenim, dok su nama ostalima izgledala kao neka nedokuciva ("post-moderna") filozofija, meta-nesto, ko zna sta. Tako da je to sve izgledalo neverovatno fascinantno, nikad vidjeno. Da se to danas objavi u elekronskom formatu (normalno - s linkovima tamo gde se u tekstu upucuje na tu-i-tu odrednicu te-i-te knjige, onako kako je i zamisljeno) verujem da bi izgledalo - nista narocito. A na papiru - vidi se (danas) da nesto fali.

Mukica pametnica!

pre 9 godina

1.
...s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje...
2.
upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom.
3.Kad čujem reč "postmoderna", momentalno mi se formira čir na želucu.
(Lana, 11. jul 2014 15:29)
1.Nisam cuo neverovatniju izjavu,da neko ima bogato klasicno obrazovanje i plitke ideje.Svaka ti cast Lana.Ti isto kao i Pavic,pises u hiperbolama...smo ti iskazujes teznju da preterujes sa glupostima!
2.Pa ako nesto ili neko ima univerzalnu tezinu,makar i `kao`(kao recimo koka Kola,Najk,itd...a Pavic je daleko,daleko,daleko,daleko...univerzalniji od njih)zasto to ne bi upakovao i prodao?
3.A,kome ces ti nesrecnice da prodas tvoj cir na zelucu i kome uposte trebas takva?Bitno da ti znas da izlecis nas od Pavica i Pavica od postmoderne,a sto sebi ne znas da pomognes da se ne sakatis i ne ubogaljujes to nema veze...
E,Lana,Lana...kao i svaki neeticki psiholog,a ujedno i sovinista zaljubljen do usiju u zensku stranu sveta...preporucujem ti jednog poput mene.Da te dobro...nacita knjigama pred spavanje.Bajke neke lagane za pocetak,a posle mozda i nesto komplikovanije!Da prodje taj cir i u svetu zavlada mir(to je modifikovana zelja manekenki,one postomodernog doba punog stresa)!

proxima centauri

pre 9 godina

Kao neko ko bi pisce koji su pisali prozu na srpskom jeziku poredjao:
Andric, Selimovic, Kis i/ili Crnjanski prema Pavicu imam ambivalentan odnos.

"Hazarski recnik" je posebna knjiga u svakom smislu. Problem nastaje kada procitate vecinu Pavicevih knjiga, ka ja, na primer. Tada imate utisak da stalno citate jednu te istu knjigu. Na kraju zakljucite, da je u stvari, jedan talentovan covek krenuo putem pisca bestselera ( koliko je to moguce u nasim uslovima)i zavrsio u hiperprodukciji.

Recju,Hazarski recnik bi bio znatno vredniji, da nisu usledile druge knjige i nedvosmisleno pokazale da je Pavic pisac koji se vesto i dopadljivo igra recima i poetskim slikama. Osecate se lepo dok citate, a kada zatvorite korice knjige....nista.

PS. Svako malo ponovo prelistam Kisove "Rane jade", omiljene delove "Travnicke hronike". Evo, danas cu posle 25 godina uzeti da ponovo procitam "Hazarski recnik". Bice zanimljivo, s obzirom na hiljade stranica koje sam od tada procitala.
Pozdrav vama, malobrojnima, koji imate potrebu da komentarisete ovakav clanak.

Georg

pre 9 godina

@Calyx: brate, tu je uvek Alan Ford, kad se umoris...

Inace, jedina knjiga, koja se moze uporedjivati sa 'Hazarskim recnikom' je 'Atlantida', B. Pekica.

Lana

pre 9 godina

@ Calyx: Ne boj se, nema tu mnogo šta da se razume, galimatijas istorijske romantike, popularne filozofije i mistike, dovoljno ti je da vidiš kako uglavnom privlači ljude koji čitaju Isidoru Bjelicu i Vesnu Dedić pa da ti bude jasno o kakvoj se knjizi radi, s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom. Kad čujem reč "postmoderna", momentalno mi se formira čir na želucu.

Majka Mara

pre 9 godina

Bože, kad se samo setim kako me je nosila ta knjiga.. Kvartet i Rečnik, dva oslonca razvoja ličnosti.. Ne sećam se ko je rekao: Pavić piše kako mi sanjamo..

Svet je lep kada sanjamo...al jos lepsi je kad se probudimo!

pre 9 godina

(Calyx, 11. jul 2014 13:36)
Ako razum trazis u umetnosti,onda bezi od nje glavom bez obzira.Za tebe su labaratorije,seciranje miseva,buckanje hemikalija,ili ako nisi ni za to, njiva,privatnik neki da mu radis za sitnu lovu...mani se umetnosti u svakom slucaju.Ili citaj rubriku sa vestima ili sportom,tamo ti je sve puno razuma!

Za one koji `razumeju` Pavica,meni je najlepsi opis na poledjinji jedne njegove knjige,gde su stavljani komentari njegovih savremenika i kolega,a komentar glasi:

`Onako kako mi sanjamo,tako Pavic misli!`

Najezio sam se kako ga je covek opisao kratko,a u taj opis celo postojanje stane!Mozda je nas kandidat za Nobela voleo i preferirao hiperbolu,ali najlepse stvari na svetu pisane su u parabolama.Ovaj kratki opis njega od strane kolege je dokaz tome.Jedna recenice govori vise od 1.000.000 romana.Ponovicu je(iako verujem da ni sam tvorac ovog opisa nije znao na sta ga je Pavic izazvao da izgovori...bar ne odmah):

`Onako kako mi sanjamo,tako Pavic misli!`

Djordje S

pre 9 godina

Najbolja knjiga koju sam ikad pročitao. Čitam je s vremena na vreme. Zaista mi je čudno kako nije dobio Nobela za Hazarski rečnik.

Danilo

pre 9 godina

Po meni, "Hazarski rečnik" je najbolja knjiga pisana na našem jeziku i jedna od najboljih koje sam ikada pročitao. Da je pisac pripadnik nekog većeg naroda, odavno bi dobio nobelovu nagradu

proxima centauri

pre 9 godina

Kao neko ko bi pisce koji su pisali prozu na srpskom jeziku poredjao:
Andric, Selimovic, Kis i/ili Crnjanski prema Pavicu imam ambivalentan odnos.

"Hazarski recnik" je posebna knjiga u svakom smislu. Problem nastaje kada procitate vecinu Pavicevih knjiga, ka ja, na primer. Tada imate utisak da stalno citate jednu te istu knjigu. Na kraju zakljucite, da je u stvari, jedan talentovan covek krenuo putem pisca bestselera ( koliko je to moguce u nasim uslovima)i zavrsio u hiperprodukciji.

Recju,Hazarski recnik bi bio znatno vredniji, da nisu usledile druge knjige i nedvosmisleno pokazale da je Pavic pisac koji se vesto i dopadljivo igra recima i poetskim slikama. Osecate se lepo dok citate, a kada zatvorite korice knjige....nista.

PS. Svako malo ponovo prelistam Kisove "Rane jade", omiljene delove "Travnicke hronike". Evo, danas cu posle 25 godina uzeti da ponovo procitam "Hazarski recnik". Bice zanimljivo, s obzirom na hiljade stranica koje sam od tada procitala.
Pozdrav vama, malobrojnima, koji imate potrebu da komentarisete ovakav clanak.

Danilo

pre 9 godina

Po meni, "Hazarski rečnik" je najbolja knjiga pisana na našem jeziku i jedna od najboljih koje sam ikada pročitao. Da je pisac pripadnik nekog većeg naroda, odavno bi dobio nobelovu nagradu

Lana

pre 9 godina

@ Calyx: Ne boj se, nema tu mnogo šta da se razume, galimatijas istorijske romantike, popularne filozofije i mistike, dovoljno ti je da vidiš kako uglavnom privlači ljude koji čitaju Isidoru Bjelicu i Vesnu Dedić pa da ti bude jasno o kakvoj se knjizi radi, s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom. Kad čujem reč "postmoderna", momentalno mi se formira čir na želucu.

Mukica pametnica!

pre 9 godina

1.
...s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje...
2.
upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom.
3.Kad čujem reč "postmoderna", momentalno mi se formira čir na želucu.
(Lana, 11. jul 2014 15:29)
1.Nisam cuo neverovatniju izjavu,da neko ima bogato klasicno obrazovanje i plitke ideje.Svaka ti cast Lana.Ti isto kao i Pavic,pises u hiperbolama...smo ti iskazujes teznju da preterujes sa glupostima!
2.Pa ako nesto ili neko ima univerzalnu tezinu,makar i `kao`(kao recimo koka Kola,Najk,itd...a Pavic je daleko,daleko,daleko,daleko...univerzalniji od njih)zasto to ne bi upakovao i prodao?
3.A,kome ces ti nesrecnice da prodas tvoj cir na zelucu i kome uposte trebas takva?Bitno da ti znas da izlecis nas od Pavica i Pavica od postmoderne,a sto sebi ne znas da pomognes da se ne sakatis i ne ubogaljujes to nema veze...
E,Lana,Lana...kao i svaki neeticki psiholog,a ujedno i sovinista zaljubljen do usiju u zensku stranu sveta...preporucujem ti jednog poput mene.Da te dobro...nacita knjigama pred spavanje.Bajke neke lagane za pocetak,a posle mozda i nesto komplikovanije!Da prodje taj cir i u svetu zavlada mir(to je modifikovana zelja manekenki,one postomodernog doba punog stresa)!

Djordje S

pre 9 godina

Najbolja knjiga koju sam ikad pročitao. Čitam je s vremena na vreme. Zaista mi je čudno kako nije dobio Nobela za Hazarski rečnik.

Majka Mara

pre 9 godina

Bože, kad se samo setim kako me je nosila ta knjiga.. Kvartet i Rečnik, dva oslonca razvoja ličnosti.. Ne sećam se ko je rekao: Pavić piše kako mi sanjamo..

Svet je lep kada sanjamo...al jos lepsi je kad se probudimo!

pre 9 godina

(Calyx, 11. jul 2014 13:36)
Ako razum trazis u umetnosti,onda bezi od nje glavom bez obzira.Za tebe su labaratorije,seciranje miseva,buckanje hemikalija,ili ako nisi ni za to, njiva,privatnik neki da mu radis za sitnu lovu...mani se umetnosti u svakom slucaju.Ili citaj rubriku sa vestima ili sportom,tamo ti je sve puno razuma!

Za one koji `razumeju` Pavica,meni je najlepsi opis na poledjinji jedne njegove knjige,gde su stavljani komentari njegovih savremenika i kolega,a komentar glasi:

`Onako kako mi sanjamo,tako Pavic misli!`

Najezio sam se kako ga je covek opisao kratko,a u taj opis celo postojanje stane!Mozda je nas kandidat za Nobela voleo i preferirao hiperbolu,ali najlepse stvari na svetu pisane su u parabolama.Ovaj kratki opis njega od strane kolege je dokaz tome.Jedna recenice govori vise od 1.000.000 romana.Ponovicu je(iako verujem da ni sam tvorac ovog opisa nije znao na sta ga je Pavic izazvao da izgovori...bar ne odmah):

`Onako kako mi sanjamo,tako Pavic misli!`

Onako samo usput

pre 9 godina

Za sve neupućene. Postoji suština i forma.Pisci kao Andrić,Crnjanski i ostali su se bavili suštinom, sudbinama naroda,mostova, a manje formom romana...Pisci forme kao što je Pavić su se bavili više oblikom romana,a manje suštinom. I Pavić je na tom polju dosta uradio."Hazardski rečnik" je pisan kao rečnik."Predeo slikan čajem" je pisan kao ukrštenica i može se čitati kako se želi...Verujem da u svetu postoji dosta pisaca koji se bave formom, ali ih ja nisam čitao jer su pretpostavljam teško prevodivi. Za sad je za mene Pavić neprevaziđen na polju forme romana.

Lana

pre 9 godina

@ Mukica pametnica!: To, erudito neprevaziđeni, raspali pa nek puknu dušmani, Maksim ti nije ravan što udara po diviziji, hiperovuliram od snage tvoje produhovljenosti, minimum šestorke ću izroditi budem li narednih dana oplođena. Vidim da bi se ti rado prihvatio tog poduhvata, ali ne verujem da imaš čime ili znaš kako, ali ne boj se, tu je onaj ko ima i zna zato praštaj. Nisi čuo da neko može imati bogato klasično obrazovanje i plitke ideje? Eto, meni Šešelj prvi pada na pamet u tom kontekstu. Ili Gebels. Ako si već u raskoraku sa hiperbolom, objasniću ti svoj doživljaj Pavićevog opusa sa stanovišta pop-kulture (nisam gadljiva ni na najki ni na koka-kolu, posebno onu u limenci, ali ti proizvodi se ne prodaju za nešto što nisu): pre nego što sam batalila cigare, bila sam veliki ljubitelj crvenog lakija. I tako jednom usled nedostatka istog u trafici, zatim kombinacije nepropisno parkiranih kola i manipulativnosti prekaljene prodavačice kupim crveni marlboro 100S, zapalim, povučem dim... i ništa. Ništa se ne dešava, sinapse miruju, acetilholin se ne luči. E, slična je situacija sa Pavićem, sve kao nešto, a u stvari ništa, gomila lepo upakovane forme bez prave suštine, kapiraš? A ako jednog dana njegove knjige i ksanaks prestanu da te rade, moja ti je preporuka da nađeš iskusnog psihijatra ili neurologa, verujem kako će biti više nego voljni da ti odrade jednu lobotomijicu onako ispod žita i mimo medicinske dokumentacije, biće ti lakše, a možda nađeš i neki novi, skriveni smisao u Pavićevim knjigama, ko zna. Ti razmisli pa mi javi, mogu ja to preko veze da ti završim. Ljubi te Lana.

bezimena

pre 9 godina

Za razumevanje nečijih reči morate da imate bogato životno iskustvo i zavidno obrazovanje. Nije isto čitati knjigu sa 17 godina i sa 27, o razumevanju knjige sa 57 godina da ne govorim. Ova knjiga se obrađuje kao lektira u četvrtom razredu srednje škole. Mislim da nije za taj uzrast, kao i mnoge druge, a koje su predviđene planom i programom.
Lana, šta si objavila od knjiga? Ne sećam se da sam čitala neko tvoje delo. Da nisi dobitnica Nobelove nagrade za književnost?

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 9 godina

s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom. (Lana, 11. jul 2014 15:29)

I sto je bio informaticki napredan, pa je znao za hyperlinkove mnogo pre nego sto je postojao web (stavise, mislim i pre nego sto su se pojavili prvi programi koji su koristili hyperlinkove - to su bili neki tehnicki vodici za Atari; dakle, hyperlinkovi su tada, jos, postojali samo u teoriji, a Pavic je, eto, bio u toku), a tehnicka objasnjenja hyperjezika bila su razumljiva samo retkim posvecenim, dok su nama ostalima izgledala kao neka nedokuciva ("post-moderna") filozofija, meta-nesto, ko zna sta. Tako da je to sve izgledalo neverovatno fascinantno, nikad vidjeno. Da se to danas objavi u elekronskom formatu (normalno - s linkovima tamo gde se u tekstu upucuje na tu-i-tu odrednicu te-i-te knjige, onako kako je i zamisljeno) verujem da bi izgledalo - nista narocito. A na papiru - vidi se (danas) da nesto fali.

Georg

pre 9 godina

@Calyx: brate, tu je uvek Alan Ford, kad se umoris...

Inace, jedina knjiga, koja se moze uporedjivati sa 'Hazarskim recnikom' je 'Atlantida', B. Pekica.

Goran

pre 9 godina

"Rečnik" opisuje Hazarsko pleme koje je "prešlo" u semite i kao takvo trenutno vlada svetom iz senke i taj roman nije mogao da dobije Nobela baš iz "tog" razloga.

oooooo

pre 9 godina

Dok sam sluzio vojsku od godinu dana, jedino sto sam poneo sa sobom je HR. Procitao sam je bar osam puta. Tada mi je preporucio moj drug koji u zivitu nije procitao dve i po knjige, ali je zna o odlomke napamet i to one koje je pronasao u svom zivotu.

nora

pre 9 godina

Pavić je pored Kiša moj omiljeni pisac srpskog govornog područija...
Čitaoci ili vole ili ne vole Pavića.
Lično mislim da se srpska čitalačka publika deli na andrićevce i pavićevce i da je ova druga to po sopstvenom izboru.
Na opasku jednog od komentatora ove vesti da ima utisak da stalno čita istu knjigu kada čita Pavićeva dela...moram Vam reći da je to odlika vrhunske umetnosti...ideja,lucidnost,sloboda koja stalno teži materijalizaciji pojavljujući se u bezbroj naizgled potpuno kontradiktornih formi,a zapravo iste suštine,koju samo umetnost može da pokaže...

Vesti u 20h

pre 9 godina

Za ove sto ne razumeju sta je pisac hteo da kaze i ko je bio. Knjiga je pateticni nacin da se opravda pretvaranje jedong naroda u drugi, u nasem slucaju posrbljavanje okolnih republika i naroda. Pavic je pripadao memorandumskom krugu Dobrice, Beckovica i ostalih saucesnika u idejnom projektu velike Srbije. Hvala na paznji i dovidjenja.

proxima centauri

pre 9 godina

@(Onako samo usput, 11. jul 2014 22:04)

Mozda ce Vam biti zanimljivo ovo sto cu napisati.
Imam blisku prijateljicu iz mladosti, koja je lingvista, Slavista. ( ja nisam, samo volim da citam). Perfektno govori sva tri juznoslovenska jezika i sa dosta uspeha prevodi lepu knjizevnost na svoj jezik.
Ona mi kaze da vec 30 godina pokusava da DOBRO prevede Andrica ( smatra da prevodi koji postoje nisu dovoljno dobri) i da joj to ne uspeva.
Ne moze da postigne MONOLITNOST (citat) njegovog stila.

Pejtong

pre 9 godina

Pavić je genije. I naučite više da se Nobelova nagrada ne dobija za pojedinačno umetničko delo, nego za čitav umetnički opus.

Lana

pre 9 godina

@ Calyx: Ne boj se, nema tu mnogo šta da se razume, galimatijas istorijske romantike, popularne filozofije i mistike, dovoljno ti je da vidiš kako uglavnom privlači ljude koji čitaju Isidoru Bjelicu i Vesnu Dedić pa da ti bude jasno o kakvoj se knjizi radi, s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom. Kad čujem reč "postmoderna", momentalno mi se formira čir na želucu.

Vesti u 20h

pre 9 godina

Za ove sto ne razumeju sta je pisac hteo da kaze i ko je bio. Knjiga je pateticni nacin da se opravda pretvaranje jedong naroda u drugi, u nasem slucaju posrbljavanje okolnih republika i naroda. Pavic je pripadao memorandumskom krugu Dobrice, Beckovica i ostalih saucesnika u idejnom projektu velike Srbije. Hvala na paznji i dovidjenja.

Danilo

pre 9 godina

Po meni, "Hazarski rečnik" je najbolja knjiga pisana na našem jeziku i jedna od najboljih koje sam ikada pročitao. Da je pisac pripadnik nekog većeg naroda, odavno bi dobio nobelovu nagradu

Mukica pametnica!

pre 9 godina

1.
...s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje...
2.
upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom.
3.Kad čujem reč "postmoderna", momentalno mi se formira čir na želucu.
(Lana, 11. jul 2014 15:29)
1.Nisam cuo neverovatniju izjavu,da neko ima bogato klasicno obrazovanje i plitke ideje.Svaka ti cast Lana.Ti isto kao i Pavic,pises u hiperbolama...smo ti iskazujes teznju da preterujes sa glupostima!
2.Pa ako nesto ili neko ima univerzalnu tezinu,makar i `kao`(kao recimo koka Kola,Najk,itd...a Pavic je daleko,daleko,daleko,daleko...univerzalniji od njih)zasto to ne bi upakovao i prodao?
3.A,kome ces ti nesrecnice da prodas tvoj cir na zelucu i kome uposte trebas takva?Bitno da ti znas da izlecis nas od Pavica i Pavica od postmoderne,a sto sebi ne znas da pomognes da se ne sakatis i ne ubogaljujes to nema veze...
E,Lana,Lana...kao i svaki neeticki psiholog,a ujedno i sovinista zaljubljen do usiju u zensku stranu sveta...preporucujem ti jednog poput mene.Da te dobro...nacita knjigama pred spavanje.Bajke neke lagane za pocetak,a posle mozda i nesto komplikovanije!Da prodje taj cir i u svetu zavlada mir(to je modifikovana zelja manekenki,one postomodernog doba punog stresa)!

Djordje S

pre 9 godina

Najbolja knjiga koju sam ikad pročitao. Čitam je s vremena na vreme. Zaista mi je čudno kako nije dobio Nobela za Hazarski rečnik.

Lana

pre 9 godina

@ Mukica pametnica!: To, erudito neprevaziđeni, raspali pa nek puknu dušmani, Maksim ti nije ravan što udara po diviziji, hiperovuliram od snage tvoje produhovljenosti, minimum šestorke ću izroditi budem li narednih dana oplođena. Vidim da bi se ti rado prihvatio tog poduhvata, ali ne verujem da imaš čime ili znaš kako, ali ne boj se, tu je onaj ko ima i zna zato praštaj. Nisi čuo da neko može imati bogato klasično obrazovanje i plitke ideje? Eto, meni Šešelj prvi pada na pamet u tom kontekstu. Ili Gebels. Ako si već u raskoraku sa hiperbolom, objasniću ti svoj doživljaj Pavićevog opusa sa stanovišta pop-kulture (nisam gadljiva ni na najki ni na koka-kolu, posebno onu u limenci, ali ti proizvodi se ne prodaju za nešto što nisu): pre nego što sam batalila cigare, bila sam veliki ljubitelj crvenog lakija. I tako jednom usled nedostatka istog u trafici, zatim kombinacije nepropisno parkiranih kola i manipulativnosti prekaljene prodavačice kupim crveni marlboro 100S, zapalim, povučem dim... i ništa. Ništa se ne dešava, sinapse miruju, acetilholin se ne luči. E, slična je situacija sa Pavićem, sve kao nešto, a u stvari ništa, gomila lepo upakovane forme bez prave suštine, kapiraš? A ako jednog dana njegove knjige i ksanaks prestanu da te rade, moja ti je preporuka da nađeš iskusnog psihijatra ili neurologa, verujem kako će biti više nego voljni da ti odrade jednu lobotomijicu onako ispod žita i mimo medicinske dokumentacije, biće ti lakše, a možda nađeš i neki novi, skriveni smisao u Pavićevim knjigama, ko zna. Ti razmisli pa mi javi, mogu ja to preko veze da ti završim. Ljubi te Lana.

Georg

pre 9 godina

@Calyx: brate, tu je uvek Alan Ford, kad se umoris...

Inace, jedina knjiga, koja se moze uporedjivati sa 'Hazarskim recnikom' je 'Atlantida', B. Pekica.

bezimena

pre 9 godina

Za razumevanje nečijih reči morate da imate bogato životno iskustvo i zavidno obrazovanje. Nije isto čitati knjigu sa 17 godina i sa 27, o razumevanju knjige sa 57 godina da ne govorim. Ova knjiga se obrađuje kao lektira u četvrtom razredu srednje škole. Mislim da nije za taj uzrast, kao i mnoge druge, a koje su predviđene planom i programom.
Lana, šta si objavila od knjiga? Ne sećam se da sam čitala neko tvoje delo. Da nisi dobitnica Nobelove nagrade za književnost?

Majka Mara

pre 9 godina

Bože, kad se samo setim kako me je nosila ta knjiga.. Kvartet i Rečnik, dva oslonca razvoja ličnosti.. Ne sećam se ko je rekao: Pavić piše kako mi sanjamo..

Svet je lep kada sanjamo...al jos lepsi je kad se probudimo!

pre 9 godina

(Calyx, 11. jul 2014 13:36)
Ako razum trazis u umetnosti,onda bezi od nje glavom bez obzira.Za tebe su labaratorije,seciranje miseva,buckanje hemikalija,ili ako nisi ni za to, njiva,privatnik neki da mu radis za sitnu lovu...mani se umetnosti u svakom slucaju.Ili citaj rubriku sa vestima ili sportom,tamo ti je sve puno razuma!

Za one koji `razumeju` Pavica,meni je najlepsi opis na poledjinji jedne njegove knjige,gde su stavljani komentari njegovih savremenika i kolega,a komentar glasi:

`Onako kako mi sanjamo,tako Pavic misli!`

Najezio sam se kako ga je covek opisao kratko,a u taj opis celo postojanje stane!Mozda je nas kandidat za Nobela voleo i preferirao hiperbolu,ali najlepse stvari na svetu pisane su u parabolama.Ovaj kratki opis njega od strane kolege je dokaz tome.Jedna recenice govori vise od 1.000.000 romana.Ponovicu je(iako verujem da ni sam tvorac ovog opisa nije znao na sta ga je Pavic izazvao da izgovori...bar ne odmah):

`Onako kako mi sanjamo,tako Pavic misli!`

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 9 godina

s tom razlikom što je Pavić imao bogato klasično obrazovanje koje mu je omogućilo da svoje plitke ideje upakuje i proda kao misli sa dubokom i suštinskom, univerzalnom estetskom težinom. (Lana, 11. jul 2014 15:29)

I sto je bio informaticki napredan, pa je znao za hyperlinkove mnogo pre nego sto je postojao web (stavise, mislim i pre nego sto su se pojavili prvi programi koji su koristili hyperlinkove - to su bili neki tehnicki vodici za Atari; dakle, hyperlinkovi su tada, jos, postojali samo u teoriji, a Pavic je, eto, bio u toku), a tehnicka objasnjenja hyperjezika bila su razumljiva samo retkim posvecenim, dok su nama ostalima izgledala kao neka nedokuciva ("post-moderna") filozofija, meta-nesto, ko zna sta. Tako da je to sve izgledalo neverovatno fascinantno, nikad vidjeno. Da se to danas objavi u elekronskom formatu (normalno - s linkovima tamo gde se u tekstu upucuje na tu-i-tu odrednicu te-i-te knjige, onako kako je i zamisljeno) verujem da bi izgledalo - nista narocito. A na papiru - vidi se (danas) da nesto fali.

Goran

pre 9 godina

"Rečnik" opisuje Hazarsko pleme koje je "prešlo" u semite i kao takvo trenutno vlada svetom iz senke i taj roman nije mogao da dobije Nobela baš iz "tog" razloga.

nora

pre 9 godina

Pavić je pored Kiša moj omiljeni pisac srpskog govornog područija...
Čitaoci ili vole ili ne vole Pavića.
Lično mislim da se srpska čitalačka publika deli na andrićevce i pavićevce i da je ova druga to po sopstvenom izboru.
Na opasku jednog od komentatora ove vesti da ima utisak da stalno čita istu knjigu kada čita Pavićeva dela...moram Vam reći da je to odlika vrhunske umetnosti...ideja,lucidnost,sloboda koja stalno teži materijalizaciji pojavljujući se u bezbroj naizgled potpuno kontradiktornih formi,a zapravo iste suštine,koju samo umetnost može da pokaže...

proxima centauri

pre 9 godina

Kao neko ko bi pisce koji su pisali prozu na srpskom jeziku poredjao:
Andric, Selimovic, Kis i/ili Crnjanski prema Pavicu imam ambivalentan odnos.

"Hazarski recnik" je posebna knjiga u svakom smislu. Problem nastaje kada procitate vecinu Pavicevih knjiga, ka ja, na primer. Tada imate utisak da stalno citate jednu te istu knjigu. Na kraju zakljucite, da je u stvari, jedan talentovan covek krenuo putem pisca bestselera ( koliko je to moguce u nasim uslovima)i zavrsio u hiperprodukciji.

Recju,Hazarski recnik bi bio znatno vredniji, da nisu usledile druge knjige i nedvosmisleno pokazale da je Pavic pisac koji se vesto i dopadljivo igra recima i poetskim slikama. Osecate se lepo dok citate, a kada zatvorite korice knjige....nista.

PS. Svako malo ponovo prelistam Kisove "Rane jade", omiljene delove "Travnicke hronike". Evo, danas cu posle 25 godina uzeti da ponovo procitam "Hazarski recnik". Bice zanimljivo, s obzirom na hiljade stranica koje sam od tada procitala.
Pozdrav vama, malobrojnima, koji imate potrebu da komentarisete ovakav clanak.

Onako samo usput

pre 9 godina

Za sve neupućene. Postoji suština i forma.Pisci kao Andrić,Crnjanski i ostali su se bavili suštinom, sudbinama naroda,mostova, a manje formom romana...Pisci forme kao što je Pavić su se bavili više oblikom romana,a manje suštinom. I Pavić je na tom polju dosta uradio."Hazardski rečnik" je pisan kao rečnik."Predeo slikan čajem" je pisan kao ukrštenica i može se čitati kako se želi...Verujem da u svetu postoji dosta pisaca koji se bave formom, ali ih ja nisam čitao jer su pretpostavljam teško prevodivi. Za sad je za mene Pavić neprevaziđen na polju forme romana.

proxima centauri

pre 9 godina

@(Onako samo usput, 11. jul 2014 22:04)

Mozda ce Vam biti zanimljivo ovo sto cu napisati.
Imam blisku prijateljicu iz mladosti, koja je lingvista, Slavista. ( ja nisam, samo volim da citam). Perfektno govori sva tri juznoslovenska jezika i sa dosta uspeha prevodi lepu knjizevnost na svoj jezik.
Ona mi kaze da vec 30 godina pokusava da DOBRO prevede Andrica ( smatra da prevodi koji postoje nisu dovoljno dobri) i da joj to ne uspeva.
Ne moze da postigne MONOLITNOST (citat) njegovog stila.

oooooo

pre 9 godina

Dok sam sluzio vojsku od godinu dana, jedino sto sam poneo sa sobom je HR. Procitao sam je bar osam puta. Tada mi je preporucio moj drug koji u zivitu nije procitao dve i po knjige, ali je zna o odlomke napamet i to one koje je pronasao u svom zivotu.

Pejtong

pre 9 godina

Pavić je genije. I naučite više da se Nobelova nagrada ne dobija za pojedinačno umetničko delo, nego za čitav umetnički opus.