Sreda, 09.07.2014.

09:03

Modernizacija vojske uz pomoć Rusa

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da je cilj da se modernizacija vojske uz pomoć ruskih partnera podigne na mnogo viši nivo.

Izvor: Tanjug

Modernizacija vojske uz pomoæ Rusa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Today

pre 9 godina

Ma koliko neki mislili da je vojska nebitan faktor za zemlju, varaju se. Ministar je lepo naglasio da treba iskoristiti neke od potencijala.Takodje, veoma je vazna i korisna saradnja sa Ruskom Federacijom.

Mladjan

pre 9 godina

Nekada smo zaista bili vojna sila, sada nismo ni priblizno na tom nivou ali bar mozemo nesto da poboljsamo, a rusija nam u tome moze mnogo pomoci.

Mladjan

pre 9 godina

Nekada smo zaista bili vojna sila, sada nismo ni priblizno na tom nivou ali bar mozemo nesto da poboljsamo, a rusija nam u tome moze mnogo pomoci.

Tapasija

pre 9 godina

Vojska je sastavni jako vazna za svaku drzavu, nasa vojna oprema je unistena i u jako losem stanju. Nasi vojnici su za vreme vremenskih nepogoda pokazali koliko su hrabri, i koliko je vojska vazna kao sastavni deo drzave. Sve pohvale za rad minstra Gasica.

bambi

pre 9 godina

Ako se setimo da nam je "ministar vojni" iz ere demokratije sluzio civilno vojsku, ne treba se cuditi zasto nam je ona u ovakvom stanju. Planska modernizacija je obavezna ali ne rentiranjem satelita vec na pravi nacin. Saradnja sa Rusijom ce biti veliki zamajac za nasu vojnu industriju.

Manojlo

pre 9 godina

U proteklih dva dana je dosta toga postignuto sa Rusima... Realno modernizacija vojske bi bila kruna uspeha pregovora u Moskvi.

Truman

pre 9 godina

Vojska je veoma bitan deo svake zemlje. Mora se uraditi sve kako bi bila na mnogo višem nivou. Us pomoć i saradnju Rusije, u mogućnosti smo da ostvarimo taj cilj.

von Braun

pre 9 godina

Rusija moze u izuzetno kratkom roku preporoditi i usavremeniti nasu ojadjenu vojsku a do to ne oseti kao teret. A kako je to ogromno trziste bice mesta za nasu namensku proizvodnju!

Alala

pre 9 godina

Prve investicije pokreću i vojnu industriju. Rusi zainteresovani da budu strateški partneri naše države i da se Srbija vojno i tehnički razvija. Vojna modernizacija je potrebna da bi Srbija i Rusija imale razvijen trgovinski sporazum i sve ono što Srbija bude proizvodila to će se pojaviti na ruskom tržištu. Srbiji su potrebni strateški partneri. Srbija jačati bilateralnu saradnju prema istoku i zapadu.

Boro9

pre 9 godina

Svaka ozbiljna država gleda da ima modernu vojsku i da ima što razvijeniju vojnu indrustriju. To na kraju krajeva donosi rastu ekonomije. Uz saradnju sa drugim zemljama mogu se praviti razni sistemi, primer je dobra saradnja zamljama nesvrstanih.

Miroslav Dim.

pre 9 godina

Vojska Srbije verovatno je moralno najzdraviji deo društva, i vojska ne sme tehnicki da zaostaje za vojskama u okruzenju, zato treba unaprediti vojnu opremu i naoružanje.

Kiza

pre 9 godina

Treba modernizovati vojsku, jer pre svega obezbeđuje spoljne granice zemlje, a drugo može pomoći i pokretanju točka ekonomije, njenom oporavku i razvoju. Treba prihvatiti i sarađivati sa svima koji mogu pomoći da se vojska modernizuje, a Rusija je jedna od zemalja koja će svakako dati u dome veliki doprinos.

katarina

pre 9 godina

Svaka drzava treba da ima jaku vojsku i dobro naoruzanje.
To ne znaci da cemo ratovati s nekim kako ovde pisete, a to sto se uz pomoc Rusije trebamo modernizovati ne znaci da idemo protiv eu.
Nasa saradnja sa Rusima je duga a i Rusija je jedna od jacih sila na svetu pa zasto se uz njihovu pomoc ne bi modernizovali...

Koka

pre 9 godina

Modernizacija, itekako! Vojska manjka za potrebama, narocito oko naoruzanja. Da se ranije razmisljalo o ovome ne bi smo ostajali bez camaca za spasavanje, koji su rasprodati za bagatelu jer se nije brinulo o njima i servisiralo na vreme.

aca

pre 9 godina

Srbija, obzirom na istoriju kao i ogranicene materijalne mogucnosti treba da ima odbrambenu vojnu doktrinu i razvije pre svega raketne jedinice i PVO sistemima zemlja-vazduh i zemlja-zemlja maksimalnog dejstva do 500-600km. Avioone treba da imamo u onoj meri da ne moramo da placamo drugim zemljama kontrolu naseg vazdusnog prostora a treba razviti jedinice poput SAJ, PTJ, granicnu policiju koje su u sastavu MUPa.
Kako nemamo para za statcnu vojsku a u zemlji naseg iskustva i tradicije ipak bi neki vojni predmeti trebalo da se izucavaju u srednjoj skoli uz obavezne vezbe u prirodi, eventualna kampovanja i bojeva gadjanja. Mozda to i ne mora ali ipak u ovoj zemlji je uvek bilo vazno da li je mladozenja za vojsku ili nije.
A vidim da se Gasic i lepa Zoka sekiraju pre svega za Fiat umesto da im u prvom planu bude PPU, Energoprojekt, Putevi Uzive, Planum, stocare, vocare a da Gorenje i Fiat budu malo posle obzirom da je srpski profit u konacnoj ceni proizvoda na 10-20% pa da ne teramo Ruse odmah da daju Italijanima i Slovencima 9000e da bi nama dali 2000e.
Ili nasi misle da su Rusi glupi i da ne znaju samo da uvezu Toyotu ili argentinski biftek?

istoričar

pre 9 godina

Da zarad ruskih geostrateskih opet ratujemo sa nato.
Da
Nije tragično bilo bi komično!
(madam x, 9. jul 2014 10:22)
Nikad Srbija nije ratovala zbog Ruskih geostrateških interesa već najčešće zbog sopstene gluposti i inaćenja! A u rat se ulazi da bi pobedili a ne da bi učestvovali!

Baksuz1

pre 9 godina

Svi znamo da nemamo para za brzu modernizaciju vojske i ovakav nacin bi jedino bio prihvatljiv tj uz saradnju sa Rusijom jer je vecina tehnike i tehnologije poznata nasoj vojsci i daleko je jeftinija opcija.

Иван

pre 9 godina

С-300 или 400 и бар 15 нових ловаца бомбардера. То је минимум минимума ако смо озбиљна држава и мислимо за будућност и опстанак

Fulcrum

pre 9 godina

Ministar Gašić očigledno veruje u onu izreku da 1000 puta ponovljena laž postaje istina, pa nam stalno ponavlja priču o nabavci/modernizaciji nadajući se da će jedno jutro na Batajnici ugledati nove MiG-ove, koji će se sami od sebe stvoriti na stajnakama.

Vuk Samotnjak

pre 9 godina

Sve to lepo zvuci, kao sinu kada citam bajke. Kad ono... partneri, i zapadni i Rusi nas ostavise da bez gaca plivamo u moru kredita, pa ko se kako snadje. Sto je najtuznije, sve to je uradjeno uz pomoc domacih "partnera", i to bez ikakve griznje savesti.

Djordje

pre 9 godina

Ruske firme modernizuju vojsku, grade gasovod, grade pruge... Naravno niko ne vidi da su njihove cene daleko veće od drugih, ali oni daju kredite koje ćemo mi da vracamo. A dok ne vratimo pokupovace rudnike, Eps, Telekom i ko zna sta jos. Rezultat je postaćemo Ruska republika. E onda će Toma i Aca da izađu za govornicu i da kažu da je njihov posao završen samostalna Srbija više ne postoji.

M. N. Lazar

pre 9 godina

Sta li je ovaj covjek htio da kaze?
Ja sam procitao i shvatio da je izgovorio samo uobicajene, dnevno-politicke, olinjale, ... fraze(tine).

ficko21

pre 9 godina

Nadam se da do nikakvih ratova vise nece dolaziti,bar sto se nas tice,ali svakako da treba malo da modernizujemo ovu nasu,iovako prastaru vojsku.

crni domino

pre 9 godina

Bolje da nabavljamo oruzje od Severne Koreje!
PS: Kada uzimate oruzje od okupatora, uzmite i njihov staresinski kadar. On je besplatan!
Tada cemo najbrze u Evropu.
... samo nam jos oruzje fali, sve ostalo imamo!

Uniqlo

pre 9 godina

Sa Rusijom imamo dugu tradiciju dobrih odnosa, iz svih oblasti, pre svega iz ekonomije, kao i vojske, i tako i treba da ostanu u budućnosti.

Dar

pre 9 godina

Kakve veze ovaj ima s vojskom? Lik pravi kafu, čaj, ima neke televizije i benzinske pumpe, šta on zna o odbrani? Jedva čekam da potonemo.

miki_ns

pre 9 godina

U svakoj vesti "potpisan ugovor o Južnom toku". Pa o tom čudu je dosad izgleda ispotpisivano i potrošeno više papira nego što će sam gasovod biti dug. Svakih par meseci se nešto potpisuje. A zar ono nije bilo svečano varenje cevi pred izbore, hoćete da kažete da je to tad krenulo "bez papira". Ma cirkus sveopšti. Namenska industrija bi definitivno mogla da zarađuje, bar smo po tome nekad bili poznati, ali ja osim najava ništa konkretno ne vidim već godinama, a svake godine su "u perspektivi" veliki poslovi za namensku industriju. Ma kod nas se sve svelo na gostovanja po tv emisijama i kojekakve najave šta će biti - pa ajde već jednom i da vidimo to nešto. EPP kao model upravljanja državom - potpuno novi koncept - zaista.

Branko

pre 9 godina

Znači,ništa od ulaska u EU! Podmuklo se priklanjamo ruskim štetočinama,ali ipak smo sami sebi najveće štetočine.Samo sam čekao da čujem...ovo je ta vest.

London 94

pre 9 godina

Sve je ovo u redo. Razmena robe I usluga fantasticno. Sve dok ne bude ratno I huskacki. :/ vojno saradjivati.
Pa zar nismo pod NATO ambrelom?

Đoka

pre 9 godina

Jedna zadnjica - jedna stolica a - nipošto ne dve - i to naravno ruska, i vojne parade pred Skupštinom nema da omanu. A tek oni aeromitinzi u Batajnici!

Žalostan primer nedostatka osećanja za stvarnost a može biti i golog instinkta za opstanak. I tako to još otkada Miloš beše proteran u Vlašku...

racerx

pre 9 godina

Ne daj boze da SNS-SPS modernizuje nesto! Ovo pricam kao neko ko se godinama zalaze za sveobuhvatnu modernizaciju vojske, za kupovinu savremenih borbenih aviona, sredstava veze, PVO sistema i oklopnih transportera. Rusi ce nam uvaliti MI-G29M2, koji je uzasan avion, to je sklepana verzija za slepacke bliskoistocne zemlje, koje su poznate po tome da im je RV i PVO oduvek bila trecerazredna po nivou borbene gotovosti, jer su imali lose kadrove, iako su imali ogromna sredstva i savremenu opremu (do sankcija). MIG-29M2 je derivat MIG-29K i ovde se u medijima lazno prestavlja kao MIG-35, a u pitanju je sasvim drugi avion. Pri tom pretvaranju iz K (palubne verzije) ostavljena je gomila nepotrebnih stvari sklopiva krila, ojacanja trapa za sletanje na palubu, pola mehanizma kuke... Sto unistava letne karakteristike, a nicemu ne sluzi. Izrada aviona je neverovatno nekvalitetna, kontrola jos gora, jer kompanija MIG vec decenijama nema velike izvozne, niti poslove sa ruskom vojskom. Ovde se imidz gradi na staroj slavi od pre 25 godina. Kokpit je amaterski uradjen, jer od 3 velika displeja samo 2 mogu da se vide istovremeno, posto palica zaklanja pogled, radar i motori su naravno slabiji od MIG-35, za koga se uporno izdaje. To je isto kao kada bi neko rekao da je osnovna ver Peugeot208 slabija verzija luksuzne ver 408. Ako idemo sa Rusima dajte pare i kupite SUHOJ, to je kvalitet. Inace MIG je toliko neprofesionalan da menja cenu odrzavanja iz meseca u mesec, kao i cenu delova.

haha

pre 9 godina

Da da, put u EU uz pomoc ruske vojske. U to samo jos veruju vasi botovi koje ste pozaposljavali. Mnogo realnije su ove cene koje podizete svaki dan za 50%.

nema para nema ni ljubavi

pre 9 godina

Ljudi koje vode Srbiju su mesavina glupavih ,bezobraznih, bezkrupuloznih zlonamernih ljudi koji uglavnom nemaju veze sa vodjenjem drzave, niti imaju viziju niti ih interesuje ista osim svog dzepa. I ,o da to nije skopcano samo sa narodnjacima posto ni zuti nisu bili nista bolji.
Da bi drzava imala dobru vojsku potrebne su pare.Nema para nema vojske.Tako da gospodin ministar moze da prica i sanja ,da lovi preprodavce krseva iz titovog doba da place za partizanskim tenkovima pretopljenim u nesto korisno al ako mu ostatak vlade nestvori bogato drustvo koje ima para za novu tehniku za cetri godine ustanovice da je isti ministar ko sto su bili i prethodni. A mozda se i ogrebe za neki pasnjak na Vozdovcu

General poručnik

pre 9 godina

Jedan od uslova za ulazak u Eu je i sposbnost države članice da obezbedi sigurno nebo. U suprotnom, naše nebo bi kontrolisala neka druga država članica EU i plaćali bi tu uskugu. Iz ovoga proističe jedno, prirodno, pitanje? Šta je jeftinije? Odgovor je jednostavan modernizacija RV i RV PVo Vojske Srbije.

Mameti

pre 9 godina

Aha, hoćemo u EU ali će nam Rusi modernizovati vojsku!? Pa nešto ove ptičice nisu razumele ili se Tadićev slogan "i Kosovo i EU" pretvorio u još gluplji Vučićev "i EU i ruski odbrambeni savez"?

p

pre 9 godina

srbija ocigledno nema bitnijih stvari za ulaganje, osim vojske, maketi nekih stranih gradova i 20 hiljada sluzbenih vozila. kada cete shvatiti da se nalazimo u rupi bez dna i da slobodno padamo vec decenijama? a da je lik koji je odgovoran za pad jos uvek glavni...

mico

pre 9 godina

Ako se,po Gasicu,Srbija zalaze za teritorijalni integritet Ukrajine to automatski znaci da osudjuje Rusiju koja je narusila njen integritet.Da li je nesto tako Vucic rekao Putinu?
A sto se vojske tice ne znam sta laici poput Gasica mogu korisno da urade!

Saks

pre 9 godina

Čekaj malo, čega je on ministar? Odbrane, privrede, saobraćaja, spoljnih poslova...?
I kako će naša vlada "modernizaciju vojske uz pomoć Rusa", pomiriti sa politikom približavanja EU i NATO?

Mene je već pomalo strah da čitam i slušam vesti zbog ovakve šizofrene politike.

A ni reakcije ne izostaju. Jutros je VOA, nije preterano reći, histerično komentarisala Vučićevu posetu Moskvi. A onda su posegli u ćup s botovima FHO pa su sledile desetominutne pretnje, kletve i zakletve oko rešavanja slučaja "zločina" nad braćom Bitići.

General poručnik

pre 9 godina

Jedan od uslova za ulazak u Eu je i sposbnost države članice da obezbedi sigurno nebo. U suprotnom, naše nebo bi kontrolisala neka druga država članica EU i plaćali bi tu uskugu. Iz ovoga proističe jedno, prirodno, pitanje? Šta je jeftinije? Odgovor je jednostavan modernizacija RV i RV PVo Vojske Srbije.

Иван

pre 9 godina

С-300 или 400 и бар 15 нових ловаца бомбардера. То је минимум минимума ако смо озбиљна држава и мислимо за будућност и опстанак

Baksuz1

pre 9 godina

Svi znamo da nemamo para za brzu modernizaciju vojske i ovakav nacin bi jedino bio prihvatljiv tj uz saradnju sa Rusijom jer je vecina tehnike i tehnologije poznata nasoj vojsci i daleko je jeftinija opcija.

Uniqlo

pre 9 godina

Sa Rusijom imamo dugu tradiciju dobrih odnosa, iz svih oblasti, pre svega iz ekonomije, kao i vojske, i tako i treba da ostanu u budućnosti.

ficko21

pre 9 godina

Nadam se da do nikakvih ratova vise nece dolaziti,bar sto se nas tice,ali svakako da treba malo da modernizujemo ovu nasu,iovako prastaru vojsku.

istoričar

pre 9 godina

Da zarad ruskih geostrateskih opet ratujemo sa nato.
Da
Nije tragično bilo bi komično!
(madam x, 9. jul 2014 10:22)
Nikad Srbija nije ratovala zbog Ruskih geostrateških interesa već najčešće zbog sopstene gluposti i inaćenja! A u rat se ulazi da bi pobedili a ne da bi učestvovali!

haha

pre 9 godina

Da da, put u EU uz pomoc ruske vojske. U to samo jos veruju vasi botovi koje ste pozaposljavali. Mnogo realnije su ove cene koje podizete svaki dan za 50%.

Dar

pre 9 godina

Kakve veze ovaj ima s vojskom? Lik pravi kafu, čaj, ima neke televizije i benzinske pumpe, šta on zna o odbrani? Jedva čekam da potonemo.

Fulcrum

pre 9 godina

Ministar Gašić očigledno veruje u onu izreku da 1000 puta ponovljena laž postaje istina, pa nam stalno ponavlja priču o nabavci/modernizaciji nadajući se da će jedno jutro na Batajnici ugledati nove MiG-ove, koji će se sami od sebe stvoriti na stajnakama.

aca

pre 9 godina

Srbija, obzirom na istoriju kao i ogranicene materijalne mogucnosti treba da ima odbrambenu vojnu doktrinu i razvije pre svega raketne jedinice i PVO sistemima zemlja-vazduh i zemlja-zemlja maksimalnog dejstva do 500-600km. Avioone treba da imamo u onoj meri da ne moramo da placamo drugim zemljama kontrolu naseg vazdusnog prostora a treba razviti jedinice poput SAJ, PTJ, granicnu policiju koje su u sastavu MUPa.
Kako nemamo para za statcnu vojsku a u zemlji naseg iskustva i tradicije ipak bi neki vojni predmeti trebalo da se izucavaju u srednjoj skoli uz obavezne vezbe u prirodi, eventualna kampovanja i bojeva gadjanja. Mozda to i ne mora ali ipak u ovoj zemlji je uvek bilo vazno da li je mladozenja za vojsku ili nije.
A vidim da se Gasic i lepa Zoka sekiraju pre svega za Fiat umesto da im u prvom planu bude PPU, Energoprojekt, Putevi Uzive, Planum, stocare, vocare a da Gorenje i Fiat budu malo posle obzirom da je srpski profit u konacnoj ceni proizvoda na 10-20% pa da ne teramo Ruse odmah da daju Italijanima i Slovencima 9000e da bi nama dali 2000e.
Ili nasi misle da su Rusi glupi i da ne znaju samo da uvezu Toyotu ili argentinski biftek?

p

pre 9 godina

srbija ocigledno nema bitnijih stvari za ulaganje, osim vojske, maketi nekih stranih gradova i 20 hiljada sluzbenih vozila. kada cete shvatiti da se nalazimo u rupi bez dna i da slobodno padamo vec decenijama? a da je lik koji je odgovoran za pad jos uvek glavni...

nema para nema ni ljubavi

pre 9 godina

Ljudi koje vode Srbiju su mesavina glupavih ,bezobraznih, bezkrupuloznih zlonamernih ljudi koji uglavnom nemaju veze sa vodjenjem drzave, niti imaju viziju niti ih interesuje ista osim svog dzepa. I ,o da to nije skopcano samo sa narodnjacima posto ni zuti nisu bili nista bolji.
Da bi drzava imala dobru vojsku potrebne su pare.Nema para nema vojske.Tako da gospodin ministar moze da prica i sanja ,da lovi preprodavce krseva iz titovog doba da place za partizanskim tenkovima pretopljenim u nesto korisno al ako mu ostatak vlade nestvori bogato drustvo koje ima para za novu tehniku za cetri godine ustanovice da je isti ministar ko sto su bili i prethodni. A mozda se i ogrebe za neki pasnjak na Vozdovcu

Mameti

pre 9 godina

Aha, hoćemo u EU ali će nam Rusi modernizovati vojsku!? Pa nešto ove ptičice nisu razumele ili se Tadićev slogan "i Kosovo i EU" pretvorio u još gluplji Vučićev "i EU i ruski odbrambeni savez"?

racerx

pre 9 godina

Ne daj boze da SNS-SPS modernizuje nesto! Ovo pricam kao neko ko se godinama zalaze za sveobuhvatnu modernizaciju vojske, za kupovinu savremenih borbenih aviona, sredstava veze, PVO sistema i oklopnih transportera. Rusi ce nam uvaliti MI-G29M2, koji je uzasan avion, to je sklepana verzija za slepacke bliskoistocne zemlje, koje su poznate po tome da im je RV i PVO oduvek bila trecerazredna po nivou borbene gotovosti, jer su imali lose kadrove, iako su imali ogromna sredstva i savremenu opremu (do sankcija). MIG-29M2 je derivat MIG-29K i ovde se u medijima lazno prestavlja kao MIG-35, a u pitanju je sasvim drugi avion. Pri tom pretvaranju iz K (palubne verzije) ostavljena je gomila nepotrebnih stvari sklopiva krila, ojacanja trapa za sletanje na palubu, pola mehanizma kuke... Sto unistava letne karakteristike, a nicemu ne sluzi. Izrada aviona je neverovatno nekvalitetna, kontrola jos gora, jer kompanija MIG vec decenijama nema velike izvozne, niti poslove sa ruskom vojskom. Ovde se imidz gradi na staroj slavi od pre 25 godina. Kokpit je amaterski uradjen, jer od 3 velika displeja samo 2 mogu da se vide istovremeno, posto palica zaklanja pogled, radar i motori su naravno slabiji od MIG-35, za koga se uporno izdaje. To je isto kao kada bi neko rekao da je osnovna ver Peugeot208 slabija verzija luksuzne ver 408. Ako idemo sa Rusima dajte pare i kupite SUHOJ, to je kvalitet. Inace MIG je toliko neprofesionalan da menja cenu odrzavanja iz meseca u mesec, kao i cenu delova.

Branko

pre 9 godina

Znači,ništa od ulaska u EU! Podmuklo se priklanjamo ruskim štetočinama,ali ipak smo sami sebi najveće štetočine.Samo sam čekao da čujem...ovo je ta vest.

crni domino

pre 9 godina

Bolje da nabavljamo oruzje od Severne Koreje!
PS: Kada uzimate oruzje od okupatora, uzmite i njihov staresinski kadar. On je besplatan!
Tada cemo najbrze u Evropu.
... samo nam jos oruzje fali, sve ostalo imamo!

M. N. Lazar

pre 9 godina

Sta li je ovaj covjek htio da kaze?
Ja sam procitao i shvatio da je izgovorio samo uobicajene, dnevno-politicke, olinjale, ... fraze(tine).

Djordje

pre 9 godina

Ruske firme modernizuju vojsku, grade gasovod, grade pruge... Naravno niko ne vidi da su njihove cene daleko veće od drugih, ali oni daju kredite koje ćemo mi da vracamo. A dok ne vratimo pokupovace rudnike, Eps, Telekom i ko zna sta jos. Rezultat je postaćemo Ruska republika. E onda će Toma i Aca da izađu za govornicu i da kažu da je njihov posao završen samostalna Srbija više ne postoji.

mico

pre 9 godina

Ako se,po Gasicu,Srbija zalaze za teritorijalni integritet Ukrajine to automatski znaci da osudjuje Rusiju koja je narusila njen integritet.Da li je nesto tako Vucic rekao Putinu?
A sto se vojske tice ne znam sta laici poput Gasica mogu korisno da urade!

London 94

pre 9 godina

Sve je ovo u redo. Razmena robe I usluga fantasticno. Sve dok ne bude ratno I huskacki. :/ vojno saradjivati.
Pa zar nismo pod NATO ambrelom?

miki_ns

pre 9 godina

U svakoj vesti "potpisan ugovor o Južnom toku". Pa o tom čudu je dosad izgleda ispotpisivano i potrošeno više papira nego što će sam gasovod biti dug. Svakih par meseci se nešto potpisuje. A zar ono nije bilo svečano varenje cevi pred izbore, hoćete da kažete da je to tad krenulo "bez papira". Ma cirkus sveopšti. Namenska industrija bi definitivno mogla da zarađuje, bar smo po tome nekad bili poznati, ali ja osim najava ništa konkretno ne vidim već godinama, a svake godine su "u perspektivi" veliki poslovi za namensku industriju. Ma kod nas se sve svelo na gostovanja po tv emisijama i kojekakve najave šta će biti - pa ajde već jednom i da vidimo to nešto. EPP kao model upravljanja državom - potpuno novi koncept - zaista.

katarina

pre 9 godina

Svaka drzava treba da ima jaku vojsku i dobro naoruzanje.
To ne znaci da cemo ratovati s nekim kako ovde pisete, a to sto se uz pomoc Rusije trebamo modernizovati ne znaci da idemo protiv eu.
Nasa saradnja sa Rusima je duga a i Rusija je jedna od jacih sila na svetu pa zasto se uz njihovu pomoc ne bi modernizovali...

Saks

pre 9 godina

Čekaj malo, čega je on ministar? Odbrane, privrede, saobraćaja, spoljnih poslova...?
I kako će naša vlada "modernizaciju vojske uz pomoć Rusa", pomiriti sa politikom približavanja EU i NATO?

Mene je već pomalo strah da čitam i slušam vesti zbog ovakve šizofrene politike.

A ni reakcije ne izostaju. Jutros je VOA, nije preterano reći, histerično komentarisala Vučićevu posetu Moskvi. A onda su posegli u ćup s botovima FHO pa su sledile desetominutne pretnje, kletve i zakletve oko rešavanja slučaja "zločina" nad braćom Bitići.

Đoka

pre 9 godina

Jedna zadnjica - jedna stolica a - nipošto ne dve - i to naravno ruska, i vojne parade pred Skupštinom nema da omanu. A tek oni aeromitinzi u Batajnici!

Žalostan primer nedostatka osećanja za stvarnost a može biti i golog instinkta za opstanak. I tako to još otkada Miloš beše proteran u Vlašku...

Vuk Samotnjak

pre 9 godina

Sve to lepo zvuci, kao sinu kada citam bajke. Kad ono... partneri, i zapadni i Rusi nas ostavise da bez gaca plivamo u moru kredita, pa ko se kako snadje. Sto je najtuznije, sve to je uradjeno uz pomoc domacih "partnera", i to bez ikakve griznje savesti.

Boro9

pre 9 godina

Svaka ozbiljna država gleda da ima modernu vojsku i da ima što razvijeniju vojnu indrustriju. To na kraju krajeva donosi rastu ekonomije. Uz saradnju sa drugim zemljama mogu se praviti razni sistemi, primer je dobra saradnja zamljama nesvrstanih.

Miroslav Dim.

pre 9 godina

Vojska Srbije verovatno je moralno najzdraviji deo društva, i vojska ne sme tehnicki da zaostaje za vojskama u okruzenju, zato treba unaprediti vojnu opremu i naoružanje.

Alala

pre 9 godina

Prve investicije pokreću i vojnu industriju. Rusi zainteresovani da budu strateški partneri naše države i da se Srbija vojno i tehnički razvija. Vojna modernizacija je potrebna da bi Srbija i Rusija imale razvijen trgovinski sporazum i sve ono što Srbija bude proizvodila to će se pojaviti na ruskom tržištu. Srbiji su potrebni strateški partneri. Srbija jačati bilateralnu saradnju prema istoku i zapadu.

Manojlo

pre 9 godina

U proteklih dva dana je dosta toga postignuto sa Rusima... Realno modernizacija vojske bi bila kruna uspeha pregovora u Moskvi.

Truman

pre 9 godina

Vojska je veoma bitan deo svake zemlje. Mora se uraditi sve kako bi bila na mnogo višem nivou. Us pomoć i saradnju Rusije, u mogućnosti smo da ostvarimo taj cilj.

bambi

pre 9 godina

Ako se setimo da nam je "ministar vojni" iz ere demokratije sluzio civilno vojsku, ne treba se cuditi zasto nam je ona u ovakvom stanju. Planska modernizacija je obavezna ali ne rentiranjem satelita vec na pravi nacin. Saradnja sa Rusijom ce biti veliki zamajac za nasu vojnu industriju.

Koka

pre 9 godina

Modernizacija, itekako! Vojska manjka za potrebama, narocito oko naoruzanja. Da se ranije razmisljalo o ovome ne bi smo ostajali bez camaca za spasavanje, koji su rasprodati za bagatelu jer se nije brinulo o njima i servisiralo na vreme.

Kiza

pre 9 godina

Treba modernizovati vojsku, jer pre svega obezbeđuje spoljne granice zemlje, a drugo može pomoći i pokretanju točka ekonomije, njenom oporavku i razvoju. Treba prihvatiti i sarađivati sa svima koji mogu pomoći da se vojska modernizuje, a Rusija je jedna od zemalja koja će svakako dati u dome veliki doprinos.

von Braun

pre 9 godina

Rusija moze u izuzetno kratkom roku preporoditi i usavremeniti nasu ojadjenu vojsku a do to ne oseti kao teret. A kako je to ogromno trziste bice mesta za nasu namensku proizvodnju!

Tapasija

pre 9 godina

Vojska je sastavni jako vazna za svaku drzavu, nasa vojna oprema je unistena i u jako losem stanju. Nasi vojnici su za vreme vremenskih nepogoda pokazali koliko su hrabri, i koliko je vojska vazna kao sastavni deo drzave. Sve pohvale za rad minstra Gasica.

Mladjan

pre 9 godina

Nekada smo zaista bili vojna sila, sada nismo ni priblizno na tom nivou ali bar mozemo nesto da poboljsamo, a rusija nam u tome moze mnogo pomoci.

Mladjan

pre 9 godina

Nekada smo zaista bili vojna sila, sada nismo ni priblizno na tom nivou ali bar mozemo nesto da poboljsamo, a rusija nam u tome moze mnogo pomoci.

Today

pre 9 godina

Ma koliko neki mislili da je vojska nebitan faktor za zemlju, varaju se. Ministar je lepo naglasio da treba iskoristiti neke od potencijala.Takodje, veoma je vazna i korisna saradnja sa Ruskom Federacijom.

Djordje

pre 9 godina

Ruske firme modernizuju vojsku, grade gasovod, grade pruge... Naravno niko ne vidi da su njihove cene daleko veće od drugih, ali oni daju kredite koje ćemo mi da vracamo. A dok ne vratimo pokupovace rudnike, Eps, Telekom i ko zna sta jos. Rezultat je postaćemo Ruska republika. E onda će Toma i Aca da izađu za govornicu i da kažu da je njihov posao završen samostalna Srbija više ne postoji.

Dar

pre 9 godina

Kakve veze ovaj ima s vojskom? Lik pravi kafu, čaj, ima neke televizije i benzinske pumpe, šta on zna o odbrani? Jedva čekam da potonemo.

miki_ns

pre 9 godina

U svakoj vesti "potpisan ugovor o Južnom toku". Pa o tom čudu je dosad izgleda ispotpisivano i potrošeno više papira nego što će sam gasovod biti dug. Svakih par meseci se nešto potpisuje. A zar ono nije bilo svečano varenje cevi pred izbore, hoćete da kažete da je to tad krenulo "bez papira". Ma cirkus sveopšti. Namenska industrija bi definitivno mogla da zarađuje, bar smo po tome nekad bili poznati, ali ja osim najava ništa konkretno ne vidim već godinama, a svake godine su "u perspektivi" veliki poslovi za namensku industriju. Ma kod nas se sve svelo na gostovanja po tv emisijama i kojekakve najave šta će biti - pa ajde već jednom i da vidimo to nešto. EPP kao model upravljanja državom - potpuno novi koncept - zaista.

Đoka

pre 9 godina

Jedna zadnjica - jedna stolica a - nipošto ne dve - i to naravno ruska, i vojne parade pred Skupštinom nema da omanu. A tek oni aeromitinzi u Batajnici!

Žalostan primer nedostatka osećanja za stvarnost a može biti i golog instinkta za opstanak. I tako to još otkada Miloš beše proteran u Vlašku...

haha

pre 9 godina

Da da, put u EU uz pomoc ruske vojske. U to samo jos veruju vasi botovi koje ste pozaposljavali. Mnogo realnije su ove cene koje podizete svaki dan za 50%.

M. N. Lazar

pre 9 godina

Sta li je ovaj covjek htio da kaze?
Ja sam procitao i shvatio da je izgovorio samo uobicajene, dnevno-politicke, olinjale, ... fraze(tine).

Fulcrum

pre 9 godina

Ministar Gašić očigledno veruje u onu izreku da 1000 puta ponovljena laž postaje istina, pa nam stalno ponavlja priču o nabavci/modernizaciji nadajući se da će jedno jutro na Batajnici ugledati nove MiG-ove, koji će se sami od sebe stvoriti na stajnakama.

p

pre 9 godina

srbija ocigledno nema bitnijih stvari za ulaganje, osim vojske, maketi nekih stranih gradova i 20 hiljada sluzbenih vozila. kada cete shvatiti da se nalazimo u rupi bez dna i da slobodno padamo vec decenijama? a da je lik koji je odgovoran za pad jos uvek glavni...

Vuk Samotnjak

pre 9 godina

Sve to lepo zvuci, kao sinu kada citam bajke. Kad ono... partneri, i zapadni i Rusi nas ostavise da bez gaca plivamo u moru kredita, pa ko se kako snadje. Sto je najtuznije, sve to je uradjeno uz pomoc domacih "partnera", i to bez ikakve griznje savesti.

aca

pre 9 godina

Srbija, obzirom na istoriju kao i ogranicene materijalne mogucnosti treba da ima odbrambenu vojnu doktrinu i razvije pre svega raketne jedinice i PVO sistemima zemlja-vazduh i zemlja-zemlja maksimalnog dejstva do 500-600km. Avioone treba da imamo u onoj meri da ne moramo da placamo drugim zemljama kontrolu naseg vazdusnog prostora a treba razviti jedinice poput SAJ, PTJ, granicnu policiju koje su u sastavu MUPa.
Kako nemamo para za statcnu vojsku a u zemlji naseg iskustva i tradicije ipak bi neki vojni predmeti trebalo da se izucavaju u srednjoj skoli uz obavezne vezbe u prirodi, eventualna kampovanja i bojeva gadjanja. Mozda to i ne mora ali ipak u ovoj zemlji je uvek bilo vazno da li je mladozenja za vojsku ili nije.
A vidim da se Gasic i lepa Zoka sekiraju pre svega za Fiat umesto da im u prvom planu bude PPU, Energoprojekt, Putevi Uzive, Planum, stocare, vocare a da Gorenje i Fiat budu malo posle obzirom da je srpski profit u konacnoj ceni proizvoda na 10-20% pa da ne teramo Ruse odmah da daju Italijanima i Slovencima 9000e da bi nama dali 2000e.
Ili nasi misle da su Rusi glupi i da ne znaju samo da uvezu Toyotu ili argentinski biftek?

Saks

pre 9 godina

Čekaj malo, čega je on ministar? Odbrane, privrede, saobraćaja, spoljnih poslova...?
I kako će naša vlada "modernizaciju vojske uz pomoć Rusa", pomiriti sa politikom približavanja EU i NATO?

Mene je već pomalo strah da čitam i slušam vesti zbog ovakve šizofrene politike.

A ni reakcije ne izostaju. Jutros je VOA, nije preterano reći, histerično komentarisala Vučićevu posetu Moskvi. A onda su posegli u ćup s botovima FHO pa su sledile desetominutne pretnje, kletve i zakletve oko rešavanja slučaja "zločina" nad braćom Bitići.

Mameti

pre 9 godina

Aha, hoćemo u EU ali će nam Rusi modernizovati vojsku!? Pa nešto ove ptičice nisu razumele ili se Tadićev slogan "i Kosovo i EU" pretvorio u još gluplji Vučićev "i EU i ruski odbrambeni savez"?

mico

pre 9 godina

Ako se,po Gasicu,Srbija zalaze za teritorijalni integritet Ukrajine to automatski znaci da osudjuje Rusiju koja je narusila njen integritet.Da li je nesto tako Vucic rekao Putinu?
A sto se vojske tice ne znam sta laici poput Gasica mogu korisno da urade!

racerx

pre 9 godina

Ne daj boze da SNS-SPS modernizuje nesto! Ovo pricam kao neko ko se godinama zalaze za sveobuhvatnu modernizaciju vojske, za kupovinu savremenih borbenih aviona, sredstava veze, PVO sistema i oklopnih transportera. Rusi ce nam uvaliti MI-G29M2, koji je uzasan avion, to je sklepana verzija za slepacke bliskoistocne zemlje, koje su poznate po tome da im je RV i PVO oduvek bila trecerazredna po nivou borbene gotovosti, jer su imali lose kadrove, iako su imali ogromna sredstva i savremenu opremu (do sankcija). MIG-29M2 je derivat MIG-29K i ovde se u medijima lazno prestavlja kao MIG-35, a u pitanju je sasvim drugi avion. Pri tom pretvaranju iz K (palubne verzije) ostavljena je gomila nepotrebnih stvari sklopiva krila, ojacanja trapa za sletanje na palubu, pola mehanizma kuke... Sto unistava letne karakteristike, a nicemu ne sluzi. Izrada aviona je neverovatno nekvalitetna, kontrola jos gora, jer kompanija MIG vec decenijama nema velike izvozne, niti poslove sa ruskom vojskom. Ovde se imidz gradi na staroj slavi od pre 25 godina. Kokpit je amaterski uradjen, jer od 3 velika displeja samo 2 mogu da se vide istovremeno, posto palica zaklanja pogled, radar i motori su naravno slabiji od MIG-35, za koga se uporno izdaje. To je isto kao kada bi neko rekao da je osnovna ver Peugeot208 slabija verzija luksuzne ver 408. Ako idemo sa Rusima dajte pare i kupite SUHOJ, to je kvalitet. Inace MIG je toliko neprofesionalan da menja cenu odrzavanja iz meseca u mesec, kao i cenu delova.

nema para nema ni ljubavi

pre 9 godina

Ljudi koje vode Srbiju su mesavina glupavih ,bezobraznih, bezkrupuloznih zlonamernih ljudi koji uglavnom nemaju veze sa vodjenjem drzave, niti imaju viziju niti ih interesuje ista osim svog dzepa. I ,o da to nije skopcano samo sa narodnjacima posto ni zuti nisu bili nista bolji.
Da bi drzava imala dobru vojsku potrebne su pare.Nema para nema vojske.Tako da gospodin ministar moze da prica i sanja ,da lovi preprodavce krseva iz titovog doba da place za partizanskim tenkovima pretopljenim u nesto korisno al ako mu ostatak vlade nestvori bogato drustvo koje ima para za novu tehniku za cetri godine ustanovice da je isti ministar ko sto su bili i prethodni. A mozda se i ogrebe za neki pasnjak na Vozdovcu

Branko

pre 9 godina

Znači,ništa od ulaska u EU! Podmuklo se priklanjamo ruskim štetočinama,ali ipak smo sami sebi najveće štetočine.Samo sam čekao da čujem...ovo je ta vest.

crni domino

pre 9 godina

Bolje da nabavljamo oruzje od Severne Koreje!
PS: Kada uzimate oruzje od okupatora, uzmite i njihov staresinski kadar. On je besplatan!
Tada cemo najbrze u Evropu.
... samo nam jos oruzje fali, sve ostalo imamo!

London 94

pre 9 godina

Sve je ovo u redo. Razmena robe I usluga fantasticno. Sve dok ne bude ratno I huskacki. :/ vojno saradjivati.
Pa zar nismo pod NATO ambrelom?

istoričar

pre 9 godina

Da zarad ruskih geostrateskih opet ratujemo sa nato.
Da
Nije tragično bilo bi komično!
(madam x, 9. jul 2014 10:22)
Nikad Srbija nije ratovala zbog Ruskih geostrateških interesa već najčešće zbog sopstene gluposti i inaćenja! A u rat se ulazi da bi pobedili a ne da bi učestvovali!

General poručnik

pre 9 godina

Jedan od uslova za ulazak u Eu je i sposbnost države članice da obezbedi sigurno nebo. U suprotnom, naše nebo bi kontrolisala neka druga država članica EU i plaćali bi tu uskugu. Iz ovoga proističe jedno, prirodno, pitanje? Šta je jeftinije? Odgovor je jednostavan modernizacija RV i RV PVo Vojske Srbije.

ficko21

pre 9 godina

Nadam se da do nikakvih ratova vise nece dolaziti,bar sto se nas tice,ali svakako da treba malo da modernizujemo ovu nasu,iovako prastaru vojsku.

Uniqlo

pre 9 godina

Sa Rusijom imamo dugu tradiciju dobrih odnosa, iz svih oblasti, pre svega iz ekonomije, kao i vojske, i tako i treba da ostanu u budućnosti.

Иван

pre 9 godina

С-300 или 400 и бар 15 нових ловаца бомбардера. То је минимум минимума ако смо озбиљна држава и мислимо за будућност и опстанак

Baksuz1

pre 9 godina

Svi znamo da nemamo para za brzu modernizaciju vojske i ovakav nacin bi jedino bio prihvatljiv tj uz saradnju sa Rusijom jer je vecina tehnike i tehnologije poznata nasoj vojsci i daleko je jeftinija opcija.

Koka

pre 9 godina

Modernizacija, itekako! Vojska manjka za potrebama, narocito oko naoruzanja. Da se ranije razmisljalo o ovome ne bi smo ostajali bez camaca za spasavanje, koji su rasprodati za bagatelu jer se nije brinulo o njima i servisiralo na vreme.

Kiza

pre 9 godina

Treba modernizovati vojsku, jer pre svega obezbeđuje spoljne granice zemlje, a drugo može pomoći i pokretanju točka ekonomije, njenom oporavku i razvoju. Treba prihvatiti i sarađivati sa svima koji mogu pomoći da se vojska modernizuje, a Rusija je jedna od zemalja koja će svakako dati u dome veliki doprinos.

katarina

pre 9 godina

Svaka drzava treba da ima jaku vojsku i dobro naoruzanje.
To ne znaci da cemo ratovati s nekim kako ovde pisete, a to sto se uz pomoc Rusije trebamo modernizovati ne znaci da idemo protiv eu.
Nasa saradnja sa Rusima je duga a i Rusija je jedna od jacih sila na svetu pa zasto se uz njihovu pomoc ne bi modernizovali...

Miroslav Dim.

pre 9 godina

Vojska Srbije verovatno je moralno najzdraviji deo društva, i vojska ne sme tehnicki da zaostaje za vojskama u okruzenju, zato treba unaprediti vojnu opremu i naoružanje.

von Braun

pre 9 godina

Rusija moze u izuzetno kratkom roku preporoditi i usavremeniti nasu ojadjenu vojsku a do to ne oseti kao teret. A kako je to ogromno trziste bice mesta za nasu namensku proizvodnju!

Alala

pre 9 godina

Prve investicije pokreću i vojnu industriju. Rusi zainteresovani da budu strateški partneri naše države i da se Srbija vojno i tehnički razvija. Vojna modernizacija je potrebna da bi Srbija i Rusija imale razvijen trgovinski sporazum i sve ono što Srbija bude proizvodila to će se pojaviti na ruskom tržištu. Srbiji su potrebni strateški partneri. Srbija jačati bilateralnu saradnju prema istoku i zapadu.

Manojlo

pre 9 godina

U proteklih dva dana je dosta toga postignuto sa Rusima... Realno modernizacija vojske bi bila kruna uspeha pregovora u Moskvi.

Truman

pre 9 godina

Vojska je veoma bitan deo svake zemlje. Mora se uraditi sve kako bi bila na mnogo višem nivou. Us pomoć i saradnju Rusije, u mogućnosti smo da ostvarimo taj cilj.

bambi

pre 9 godina

Ako se setimo da nam je "ministar vojni" iz ere demokratije sluzio civilno vojsku, ne treba se cuditi zasto nam je ona u ovakvom stanju. Planska modernizacija je obavezna ali ne rentiranjem satelita vec na pravi nacin. Saradnja sa Rusijom ce biti veliki zamajac za nasu vojnu industriju.

Tapasija

pre 9 godina

Vojska je sastavni jako vazna za svaku drzavu, nasa vojna oprema je unistena i u jako losem stanju. Nasi vojnici su za vreme vremenskih nepogoda pokazali koliko su hrabri, i koliko je vojska vazna kao sastavni deo drzave. Sve pohvale za rad minstra Gasica.

Mladjan

pre 9 godina

Nekada smo zaista bili vojna sila, sada nismo ni priblizno na tom nivou ali bar mozemo nesto da poboljsamo, a rusija nam u tome moze mnogo pomoci.

Boro9

pre 9 godina

Svaka ozbiljna država gleda da ima modernu vojsku i da ima što razvijeniju vojnu indrustriju. To na kraju krajeva donosi rastu ekonomije. Uz saradnju sa drugim zemljama mogu se praviti razni sistemi, primer je dobra saradnja zamljama nesvrstanih.

Mladjan

pre 9 godina

Nekada smo zaista bili vojna sila, sada nismo ni priblizno na tom nivou ali bar mozemo nesto da poboljsamo, a rusija nam u tome moze mnogo pomoci.

Today

pre 9 godina

Ma koliko neki mislili da je vojska nebitan faktor za zemlju, varaju se. Ministar je lepo naglasio da treba iskoristiti neke od potencijala.Takodje, veoma je vazna i korisna saradnja sa Ruskom Federacijom.