Utorak, 08.07.2014.

13:26

Šešelj u Hagu, ne prihvata uslove?

Nakon što je istekao rok za izjašnjavanje Vojislava Šešelja o uslovima Haškog tribunala, advokat Toma Fila kaže da to znači da će lider SRS ostati u pritvoru.

Izvor: Tanjug

Šešelj u Hagu, ne prihvata uslove? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Scenska Igra

pre 9 godina

Jednom nedokazana osoba sa kojom nema dogovora koliko stvari stoje, njegovo razmišljanje je oduvek bilo samo da pravi probleme i to mu uraslo u karakter. Očigledno mu porodica nije ni bitna a kamoli da poseduje želju da provede sa njima jer bi u tom slučaju prihvatio uslove.

Snežana Bocokić

pre 9 godina

Njegov način razmišljanja i bojkotovanja svega što je normalno tu se ništa ne može. Vlada je učinila sve što je moguće da se ogradi da ako dođe do toga da on ne ispoštuje uslove koje je Hag zatražio. To je sasvim njegova odluka i toliko o tome.

Alala

pre 9 godina

Šešelju je najbolje da se vrati Jadranki i deci.Šešelj je dosta vremena proveo u Ševiningenu i držan je 12 godina bez ikakvih dokaza. Šešlj se izborio za svoj narod i sada bi trebao da se vrati u Srbiju, i da prihvati uslove haškog tribunala. Haški tribunal neće dati novac koji je Šešelj tražio i neće ispuniti bilo kakvu uslove koje je Šešlj postavio Haškom tribunalu. On je bitku izgubio i mora da se pomiri sa činjenicom kada se vrati u Srbiju ne može da se vrati na političku scenu Srbiju. Šešelj mora da izabere porodicu.

mariana

pre 9 godina

Vlada je ponudila garancije i ogradila se u slucaju nepostovanja uslova Haga, Seselj to ne prihvata. Uradjeno je sve sto se moglo.

Pecaroš početnik

pre 9 godina

Šešelj je uvek nastupao iracionalno pa je bilo za očekivati da tako bude i sada,Vlada mu je izašla u susret ali on sam sebi nije prijatelj...

ličanin

pre 9 godina

(Marko, 8. jul 2014 14:34)
Oni koji žele da vode Srbiju napred moraju da usklađuju svoje stavove sa promenama koje se dešavaju u svetu, i to Vučić uspešno radi, a oni kojima je jedini cilj da preskoče cenzus i nikada ne preuzmu odgovornost za vođenje države, mogu da se čvrsto drže svojih antizapadnih stavova i to radi Šešelj, ali čisto sumnjam da sa takvim stavovima Radikali više i cenzus mogu preći.

ZA- DOGOVOR- POTREBNO - DVOJE

pre 9 godina

Sasvim ocekivana reakcija Vojislava Seselj, on bi sam sebe pogazio da je prihvatio uslove Hskog Tribunala, jer bi time ponistio one njegove strajkove gladju. Sto se mene tice nista novo i potpuno ocekivano. Dzaba je drzava davala ustupke kad nema obostrane volje za pustanje na preveremnu slobodu. Najvecu stetu ima porodica Seselj, i dalje ostaje zelje da svi budu zajedno.

Bili

pre 9 godina

Covek sam odlucuje o svojoj sudbini,on ima neke svoje principe,njegov povratak nebi promenuo nista na politickoj sceni Srbije,SRS bi i dalje bio na par procenata.

Homo politicus

pre 9 godina

U krivicnom pravu postoji nacelo indvidualne subjektivne odgovornosti sto znaci da ce svako odgovarati za one inkriminisane radnje koje je licno poduzeo sto je u direktnoj suprotnosti sa komandnom odgovornoscu koja smatra da np. ako Seselj sedi u Beogradu a neki vojnik ucini tesko ubistvo u Bosni za to krivicno delo ce odgovarati i Seselj i vojnik sto je apsolutno suludo po krivicnom pravu. Komandna odgovornost je izmisljena posle WW2 da bi ameri lakse obesili neke japanske generale ciji vojnici su cinili zlodela nad zarobljenicima .

Upomoć

pre 9 godina

"Fila smatra da Srbija treba da zatraži od Saveta bezbednosti UN da interveniše kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu, jer, kako navodi, država mora da zaštiti interese svojih građana."

Podržavam mišljenje gospodina File i predložio bih pokretanje peticije vladi i predsedniku, ukoliko sami ne pokrenu ovaj zahtev u Savetu bezbednosti.
Iako nikad nisam i nikad neću glasati za Šešelja i njegove partijske drugove, odmah bih podržao puštanje na slobodu svake osobe koja nije ubila ili silovala, a na robiji provede više od 10 godina.

Marko

pre 9 godina

Ne znam zbog cega iscudjavanje, hadzija te tuzi hadzija ti sudi. Mene vise boli to sto nemamo prava glasa i sto ne mozemo makar da dignemo glas kada neki nas gradjanin trpi neku nepravdu. Stvarno sto neki kazu sta obican smrtnik moze ocekivati od ove drzave. Zar se tako bori za prava svojih gradjanina.

sistem

pre 9 godina

Ma koliko ga ne volim, Srbija MORA da zastiti svoje gradjane!
Ma koliko ne zelim da ga cujem, pametan je covek.
Ma koliko ga drze u tom zatvoru, izaci ce, i verovatno uspeti da napravi promene u sistemu koji trenutno vlada.

SASA

pre 9 godina

Prvo su 3 godine jurili da ga uhapse, sad ce 3 godine juriti da ga se rese...
Ako ga i osude, najveca kazna koju moze dobiti za ono sto je optuzen, je vec davno istekla... Da nije pravio gluposti, kao objavljivanje imena svedoka, i nepostovanje suda, sto mu je dalo jos 3-4 godine extra, on bi vec pre 5 godina bio oslobodjen... A sad, ako ga oslobode, moraju mu i doplatiti, za godine koje je sedeo, nepotrebno...
Daleko od tog da je on nevin, ali daleko od tog i da je morao odlezati sve ove godine... hag je uspeo u njegovom slucaju da napravi absurd, posto su ga prvo optuzili za mnogo sta, sudili mu, pa su onda nakon par godina, smanjili optuznicu, posto su svatili da nema sanse da dokazu to sve, pa onda par godina posle, su morali promenti sudiju, jer je dokazano da je sudina bio pristrasan(!!!), pa su zapoceli iznova, pa onda, vise niko nije znao sta je sledece... Sad ga se pokusavaju resiti, jer znaju da svaka presuda za njega je oslobodjajuca, i da svaka presuda ce doneti njemu pravo da ih tuzi... Svejedno, kriv ili nevin, Hag je uspeo da samog sebe optuzi za svasta....
ALi to se desi, kada umesto sudjenja, sve se pretvori u otaljavanje vremena, jer svi dobro zaradjuju, i svaki dan znaci mnogo novaca..
Tuzno...

Zoki

pre 9 godina

@Andrija
Opstrukcija o kojoj govoriš je potpuno normalna, legitimno pravo optuženih bilo gde u svetu. Tribunal mu je u tome nesebično pomagao, setite se koliko je vremena izgubljeno zato što nisu udovoljili njegovom zahtevu da dobija dokumentaciju na srpskom jeziku i na papiru. Onda ti čuveni sporovi oko njegovih knjiga i "nepoštovanja suda", radi kojih je prekidan glavni pretres, a koji apsolutno nisu doleni nikakve rezultate.
Cela optužba protiv Šešelja je jedna velika papazjanija, jer se dobrim delom zasniva na urbanim legendama (tokom rata u BiH je svako mogao da se nazove i četnikom i dobrovoljcem) koje ne povezuju Šešelja sa konkretnim zločinima. A "udruženi zločinački poduhvat", ovako kako ga je Hag formulisao je još veća ludost.
Da ostavimo po strani Gotovinu i Orića, da ostavimo po strani Albance, kao i to da je NATO izuzet iz svega što se događalo 1999, mada je ratovao na tim prostorima... Činjenica je da je general Perišić oslobođen za granatiranje Mostara i Zadra, a Šešelj koji nije metak ispalio leži u pritvoru više od 10 godina. E radi te činjenice je haški tribunal kloaka svetskog pravosuđa.

drvobradi

pre 9 godina

@Kiselina
Nema tu ko sta zeli ili ne zeli. Samo sta kaze pravo, a u ovom slucaju on je izgleda nasao rupu. To sto su nazovi eminentni pravnici Haskog tribunala nesposobni, to je vec njihov problem. Na osnovu optuznice (presiroka i tesko dokaziva), vecini laika je bilo jasno da ne mogu da ga osude, izuzev ako ta presuda ne bude politicke prirode, a kamoli boljim pravnicima.

Dunja

pre 9 godina

Znalo se odmah na pocetku cele ove polemike oko pustanja Seselja na privremenu slobodu, da nece biti pusten, jer se sam izjasnio da ne prihvata uslove Haskog pribunala.

stojan-stole

pre 9 godina

Iskreno rečeno, ja kao običan gradjanin sam i očekivao ovakvu Šešeljevu odluku. On ne preza ni od koga, ni od čega, sve ih je u Hagu urnisao i ne sumnjam da bi bolje bilo kad se vrati. On sigurno ne bi ispoštovao predočene mu uslove i samo bi tragično bilo da ga ovde hapse zbog njegovog bahaćenja.

LUCIJA NIS

pre 9 godina

@ (Srdjan, 8. jul 2014 15:37)
Nije Vucic postavio uslove za pustanje Seselja, nego Hag. A Hag je trazio garancije od srpske vlade iako je Seselj rekao da ih nece ispostovati. O tome se radi.

gile

pre 9 godina

Zasto je Haradinaju prilikomm privremenog pustanja iz pritvora bilo dozvoljeno sve, pa i da se bavi politikom, a Seselju nije? Valjda su procedure iste za sve? I kome uopste smeta taj pajac, pa SRS nije vise nikakav ozbiljan politicki faktor. Kome to SRS sa svojom Karlovac-Karlobagfarsama dans uopste smeta i ko ih jos uzima za ozbiljno?

plata 20k RSD

pre 9 godina

Činjenica da se sam predao,dovoljna je osnova za puštanje na privremenu slobodu,ne podržavam neke njegove ideje,mada sve kod njega zvuči realno kad govori,poziva se na zakon i presedane,što se praktikuje u anglosaksonskom pravu, a ostao je zatvoren skoro 12 godina, normalan čovek, ako stavi sebe samo u mislima u sličnu situaciju, može samo da poludi, deluje zastrašujuće, pomislite da je to vaš otac,brat, sin...i pomislite da Policija po zakonu ima pravo da vas drži 24h, bez dokaza,slobodni ste?!, da je i lično ,svojom rukom pobio sve te ljude, ovo prelazi sve granice na svetskom nivou, shvatanja pravde i prava..... jadna Evropa, kad oni koji su sam vrh demokratije nisu umeli ovo da iznesu ,šta mi smrtnici da očekujemo?

shone

pre 9 godina

Sud u Hagu je namenjen da nanese veliku štetu Srbiji i nije merodavan . Država mora da reaguje jer je Šešelj njen građanin i bezpravno je zadržan u zatvoru ...

ko razume shvatice

pre 9 godina

Potpuno neshvatljiva odluka, nije mi jasno sta coveka natera na tako nerazumne odluke, umesto da izabere porodicu i mir, opredeljuje se da ostane u Hagu, a time nista nece postici, ovo je cista autodestrukcija.

Andrija

pre 9 godina

Jedini krivac za to što je Vojislav Šešelj toliko u pritvoru jest samo i isključivo on sam jer je njegov nastup bio isključivo opstrikcija sudskog postupka. On uopće nije osporio niti jedan navod optužnice i on očito Haag vidi kao garanciju svoje političke karijere.
Njemu je daleko bolje tamo gdje je nego što bi mu bilo u Srbiji, a pogotovo mu je bolje nego velikom broju građana Srbije danas ili njegovim žrtvama. Da se prema njemu odnose kako su se odnosili njegovi batinaši prema zarobljenicima to bi možda mogli razmatrati kao problem. Ovako, to je bijedan poziv na patetiku jednog od onih koji su direktno odgovorni za praktički sve probleme koje Srbija ima danas.

kolos

pre 9 godina

Na primeru Seselja ovaj zlocudni, robovlasnicki svet pokazuje kako ce proci oni koji su pametni i hrabri, a te osobine koriste bez njihove kontrole i interesa. Vidim da ima puno komentatora koji podrzavaju nastavak ove torture i seseljev ostanak u pritvoru. Donekle ih razumem, jer poblem posmatraju iz sfere licnog i osvetnickog, a to je svojstveno slabo obrazovanim osobama bez ikakviv intelektualnih vrednosti. Pojam pravde i istine su univerzalne ljudske vrednosti i za njih se moramo boriti cak i ako idu u prilog nasim neprijateljima. Samo tako ce ljudska civilizacija imati buducnost i svrhu postojanja. U protivnom, nepravda i nepravo ce postati matrica ponasanja koja ce pre ili kasnije doci do nas, slabih i nezasticenih.

Srdjan

pre 9 godina

Misljenja sam da je gospodin Aleksandar Vucic bio u pravu kada je postavio odredjene uslove za povratak Seselja iz Haga. Taj covek je opasan po Srbiju, kao i svi ljudi koji su bili u njegovoj stranci.

mozda da se desi juce

pre 9 godina

@skinbtaks
stvarno mislis da pouzdanje premijera moze poljuljati bilo ko,sada kad je potvrdjeno da mu Srbi najvise i u velikoj vecini veruju.

zika

pre 9 godina

zavrsna rec je odrzana pre dve godine i tri meseca. gde je presuda. ako se ne donese jos za dve godine i tri meseca. koji ce se sudija ako neko od ovih i bude ziv secati sedocenja viva voce. tolike godine kaznr zbog verbalog delikta i po narudzbi

doktor

pre 9 godina

Hoce Srbi i prosperitet,standard i Seselja iz Haga-kome je cilj da se obracuna sa Vucicem i Nikolicem po cenu Gradjanskog rata u Srbiji! Hoce Srbi sve moguce kontradiktornosti.Sta ce nam Seselj ,da krenemo u rat za Kosovo? Da nam podigne standard? Upristoji zemlju ,s pistoljem u ruci kao kad je pretio studentima? Svetski strucnjaci iz svih svera moraju da izucavaju pitanje STA SRBI HOCE

Aleksandar Veliki

pre 9 godina

Zasto bi dolazio kada su njegovi omladinci uzeli konce u ruke i sprovode sve njegove politicke fantazije. Srbija je na pravom putu da postane rupa u tepihu Evrope. Davi se u bedi bas kao na vrhuncu Seseljeve karijere. Sva sreca pa nemamo sa kime da ratujemo posto su nam svi uzeli sta su hteli.

mile

pre 9 godina

Iskompromitovao ih je maksimalno. To mu je valjda i bio cilj. Mene plasi jedna stvar,ako ovo danas rade njemu,sutra znaci mogu svakog drzavljanina Srbije da bace u okove preko 11 godina kao da smo u srednjem veku.Koji zakoni vaze za nas? Ovde se ne radi samo o Seselju.Kakav smo mi narod.Pa su nam posle drugi krivi za sve.

Pike i Hame

pre 9 godina

Zbog Šešelja i ovih na vlasti smo u debelom stanju. A mnogi priželjkuju ponovo 90-e. Da se tuđe pali, pljačka, siluje, ubija i ruši... I da se užasni zločini slave, umjesto da se osuđuju.

hrvat

pre 9 godina

Ja Vam najiskrenije zelim da ga puste i da vam bude preCjednik, pa da nastavite stazama stare slave iz 90tih. Izdrzi Vojvodo. I Hrvati, pardon Srbi katolici su uz tebe.

Lik

pre 9 godina

Ne volim ga ali mu skidam kapu! Takva doslednost pred najjačom silom sveta i to pred kraj života, teško bolestan...to će ostati zapisamo u istoriji kao večna sramota tzv. demokratskih zemalja sveta, njihov poraz i potpuna blamaža.

Prpich

pre 9 godina

Jasno je da je gospodina uhvatio strah od njegovih bivsih vernih,sada kad su neverni zna dobro da ce biti najirigorozniji i da mu je bolje gde je jer licna ''kukavicja jaja''su najopasnija.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Seselj;Covek gvozdenog ne ponizavajuceg PRINCIPA,pa makar ga i zivota kostalo!On Seselj koji ima Porodicu i nju zrtvue zbog prava i pravde, sto bi to neko do sada uradijo?!On sto kaze ne porice, nije lizalo mlakonja ulizica koji se bori samo za sebe po cenu prodavanja Otadzbine,nije i Svakamu cast i cest!!Avi puzavci koji ga mrzite vi mrzite i vlastitu Decu, a dalje da neduzim!!

Markec78

pre 9 godina

A lepo mu nudili uslovni otpust i kućni pritvor, nego on hteo da širi haos i nerede po Srbiji umesto da posle dugog niza godina bude sa svojom porodicom.

Cenzura komentara

pre 9 godina

izdrzace vojvoda sve ... pravi srpski narod je uz njega jer zna da on stiti interese srpskog naroda u tom fake haskom tribunalu.... smesno je da nema ili jedva da ima neka optuznica za zlocine nad srbima sa kosova, za stotine hiljada proteranih srba iz hrvatske a Srbi se samo osudjuju i oznacavaju kao genocidan narod... ovom coveku dici spomenik, a istorija neka sudi toj zlocinackoj haskoj bandi ....

bobi

pre 9 godina

Velika sramota za državu Srbiju, jer ne reaguje.
Možete da pričate o Šešelju šta god hoćete, on bi se i za Čedu Jovanovića borio da mu se ovako nešto dešava.

I ovakvi moralni beskičmenjaci nam vode državu?
Dobro smo i živi.

Muva

pre 9 godina

Ma sa covekom ne moze da se prica i to je to,da zeli da bude sa porodicom prihvatio bi te uslove...znaci da mu porodica nije bitna nego da pravi probleme samo.

Aleksa

pre 9 godina

Aktuelnoj vlasti u Srbiji ne odgovara da se Šešelj vrati u Srbiju.Vučić i Toma su njegova politička deca.A uvek je teško kad se deca odreknu oca naročito radi vlasti.

gradjanin

pre 9 godina

Sta je sa nasom drzavom? "Fila smatra da Srbija treba da zatraži od Saveta bezbednosti UN da interveniše kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu, jer, kako navodi, država mora da zaštiti interese svojih građana. "

ex sns

pre 9 godina

Sramota je bilo koga drzati zatvorenog bez presude 12 g. To je ja mislim za sada rekord jer cak i Mandelu su drzali 10 g u pritvoru ali ovo je 12 g a Mandela je bio zatocen u rezimu aparthejda- nedemokratskog rezima Juzne Afrike, a ovde se radi o vrhunskim sudijama i telu UN?!
Ili neka ga osude ili neka ga puste to je jedino resenje,s tim da ja mislim da je on trazio da ga osude?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Kako god okrenes Seselj je sramota Srbije.
(Vreme, 8. jul 2014 13:55
------
Srbija ima daleko većih sramota i štetočina od gospodina Šešelja, zbog kojih bi morala da se stidi i crveni. Oni su, nažalost, svoju mizeriju i duhovno siromaštvo podigli na najviši stupanj društvenih vrednosti zbog čega Srbija svakodnevno uživa u tom "blagostanju".

analitičar

pre 9 godina

Mudar je Voja, zna da ce presuda i sloboda uskoro, a onda ce da udari iz sve snage tamo gde treba i koga treba.
Zasto da picousni i kazandzija likuju nad njegovim "cuvanjem"!

Kiselina

pre 9 godina

Mislim da je problem sto njega niko ne zeli kod sebe...ni hag ni gradjani,pardon zeli ga mozda stranka mada juce se jedan izjasnio da se nada da nece prihvatiti uslove.

Prpich

pre 9 godina

Jasno je da je gospodina uhvatio strah od njegovih bivsih vernih,sada kad su neverni zna dobro da ce biti najirigorozniji i da mu je bolje gde je jer licna ''kukavicja jaja''su najopasnija.

kumnijedugme

pre 9 godina

Nekad je kum u Srbiji bio veoma vazan za porodicu. Zamislite da vas kum, brat ili otac, ode u Hag dobrovoljno i da posle 11 godina nema presude - ne smeju da ga osude jer nemaju zasto, a ne smeju da ga oslobode jer bi se obrukali i jer kumovi iz Srbije ne zele da ga vide ovde.
Da li bi vam i tada bilo svejdno kao i sada?
To je Srbija i to su Srbi. Znaju da postoji samo prvo koleno, deca, mozda zena, mozda rodjeni brat. Za ostale ih nije briga. Zato smo kao drustvo, izmedju ostalog, i propali i tu gde jesmo.

Veoma je jednostavno. Drzava, a ne ja ili Mika ili Pera, treba da kaze i zahteva a zna se od koga - ako je kriv osudite ga - kome se jos u belom svetu sudilo 11 godina.

Ako nije kriv pustite ga i tacka.

Tako bi uradile drzave ali ne i banana Republika Srbija. Znao sam cak neke koji su se ponosili svojom drzavom Srbijom, tj. svojom neinformisanoscu, misleci stvarno da smo mi kao neka drzava.

Pismenom je i ovo dosta.

Raps

pre 9 godina

O Seselju sve najgore ali 12 godina bez presude jeste politiciziranje i fasizam. Takva glupost bitno narusava sve tokovce demokratije pogotovo Holandije koja je preteca iste te demokratije. Da treba da odgovara za zlocine prema covecnost, takodje za zlocine prema Srbiji treba ali ne vise pred ovim sudom.

Gavrilo

pre 9 godina

Ovakva odluka haga je ocekivana. Drugog izbora nisu imali, pokusali su da se otarase Seselja, ali nasa vlada nije nasela! Ovaj poraz haga niko nije ocekivao i ova situacija je jako loss po njih!

dejan

pre 9 godina

Iskreno, ne volim Seselja, mislim da ume previse da potpali vatru, i da izazove, tako da definitivno nije za politicara i diplomatu. Alinje zato vrhunski pravnik, kojibdrzi do principa i nacela, i to i sad dokazuje... Zabiberio im je corbu samo tako....

Maja

pre 9 godina

Ovo je najstrasnije sto covek moze doziveti. ja ne znam dali jeste ilu nije kriv , za sta je ili nije kriv. a to ne znaju niti u tribunalu. tako da za mene je ovo najgori oblik zlocina protiv coveka. a zlocini se zlocinom ne resavaju. toliko. pametnome dosta.

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Prihvatanje uslova značilo bi da nastavlja ograničavanje slobode koja mu je već nametnuta. I ne samo to-bila bi to šansa za vlasti u Srbiji dvostruko profitiraju na njemu. Podržavam ga u ovoj odluci mada nisam njegov politiški simpatizer. Ali kad malo bolje razmislim o srpskim vlastima u poslednjih 25 godina on je za sve njih pacifista i izmislio svet.

Dule

pre 9 godina

On tamo ustvari uziva. Ovde bi pao u zaborav posle mesec dana ili bi ga svi ismevali (opravdano), a tamo je u centru paznje i uverio je sebe da se bori sam protiv svih.

Emilo

pre 9 godina

Nijesam njegov fan ali što je mnogo mnogo je! Poštuje li Hag prezumpciju nevinosti ili ona ne važi samo za Šešelja a za ove druge sve vaŽi!

Maja

pre 9 godina

Ovo je najstrasnije sto covek moze doziveti. ja ne znam dali jeste ilu nije kriv , za sta je ili nije kriv. a to ne znaju niti u tribunalu. tako da za mene je ovo najgori oblik zlocina protiv coveka. a zlocini se zlocinom ne resavaju. toliko. pametnome dosta.

Gavrilo

pre 9 godina

Ovakva odluka haga je ocekivana. Drugog izbora nisu imali, pokusali su da se otarase Seselja, ali nasa vlada nije nasela! Ovaj poraz haga niko nije ocekivao i ova situacija je jako loss po njih!

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Prihvatanje uslova značilo bi da nastavlja ograničavanje slobode koja mu je već nametnuta. I ne samo to-bila bi to šansa za vlasti u Srbiji dvostruko profitiraju na njemu. Podržavam ga u ovoj odluci mada nisam njegov politiški simpatizer. Ali kad malo bolje razmislim o srpskim vlastima u poslednjih 25 godina on je za sve njih pacifista i izmislio svet.

dejan

pre 9 godina

Iskreno, ne volim Seselja, mislim da ume previse da potpali vatru, i da izazove, tako da definitivno nije za politicara i diplomatu. Alinje zato vrhunski pravnik, kojibdrzi do principa i nacela, i to i sad dokazuje... Zabiberio im je corbu samo tako....

Markec78

pre 9 godina

A lepo mu nudili uslovni otpust i kućni pritvor, nego on hteo da širi haos i nerede po Srbiji umesto da posle dugog niza godina bude sa svojom porodicom.

Muva

pre 9 godina

Ma sa covekom ne moze da se prica i to je to,da zeli da bude sa porodicom prihvatio bi te uslove...znaci da mu porodica nije bitna nego da pravi probleme samo.

stojan-stole

pre 9 godina

Iskreno rečeno, ja kao običan gradjanin sam i očekivao ovakvu Šešeljevu odluku. On ne preza ni od koga, ni od čega, sve ih je u Hagu urnisao i ne sumnjam da bi bolje bilo kad se vrati. On sigurno ne bi ispoštovao predočene mu uslove i samo bi tragično bilo da ga ovde hapse zbog njegovog bahaćenja.

ko razume shvatice

pre 9 godina

Potpuno neshvatljiva odluka, nije mi jasno sta coveka natera na tako nerazumne odluke, umesto da izabere porodicu i mir, opredeljuje se da ostane u Hagu, a time nista nece postici, ovo je cista autodestrukcija.

Emilo

pre 9 godina

Nijesam njegov fan ali što je mnogo mnogo je! Poštuje li Hag prezumpciju nevinosti ili ona ne važi samo za Šešelja a za ove druge sve vaŽi!

Andrija

pre 9 godina

Jedini krivac za to što je Vojislav Šešelj toliko u pritvoru jest samo i isključivo on sam jer je njegov nastup bio isključivo opstrikcija sudskog postupka. On uopće nije osporio niti jedan navod optužnice i on očito Haag vidi kao garanciju svoje političke karijere.
Njemu je daleko bolje tamo gdje je nego što bi mu bilo u Srbiji, a pogotovo mu je bolje nego velikom broju građana Srbije danas ili njegovim žrtvama. Da se prema njemu odnose kako su se odnosili njegovi batinaši prema zarobljenicima to bi možda mogli razmatrati kao problem. Ovako, to je bijedan poziv na patetiku jednog od onih koji su direktno odgovorni za praktički sve probleme koje Srbija ima danas.

Srdjan

pre 9 godina

Misljenja sam da je gospodin Aleksandar Vucic bio u pravu kada je postavio odredjene uslove za povratak Seselja iz Haga. Taj covek je opasan po Srbiju, kao i svi ljudi koji su bili u njegovoj stranci.

doktor

pre 9 godina

Hoce Srbi i prosperitet,standard i Seselja iz Haga-kome je cilj da se obracuna sa Vucicem i Nikolicem po cenu Gradjanskog rata u Srbiji! Hoce Srbi sve moguce kontradiktornosti.Sta ce nam Seselj ,da krenemo u rat za Kosovo? Da nam podigne standard? Upristoji zemlju ,s pistoljem u ruci kao kad je pretio studentima? Svetski strucnjaci iz svih svera moraju da izucavaju pitanje STA SRBI HOCE

LUCIJA NIS

pre 9 godina

@ (Srdjan, 8. jul 2014 15:37)
Nije Vucic postavio uslove za pustanje Seselja, nego Hag. A Hag je trazio garancije od srpske vlade iako je Seselj rekao da ih nece ispostovati. O tome se radi.

mozda da se desi juce

pre 9 godina

@skinbtaks
stvarno mislis da pouzdanje premijera moze poljuljati bilo ko,sada kad je potvrdjeno da mu Srbi najvise i u velikoj vecini veruju.

Kiselina

pre 9 godina

Mislim da je problem sto njega niko ne zeli kod sebe...ni hag ni gradjani,pardon zeli ga mozda stranka mada juce se jedan izjasnio da se nada da nece prihvatiti uslove.

Bili

pre 9 godina

Covek sam odlucuje o svojoj sudbini,on ima neke svoje principe,njegov povratak nebi promenuo nista na politickoj sceni Srbije,SRS bi i dalje bio na par procenata.

Upomoć

pre 9 godina

"Fila smatra da Srbija treba da zatraži od Saveta bezbednosti UN da interveniše kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu, jer, kako navodi, država mora da zaštiti interese svojih građana."

Podržavam mišljenje gospodina File i predložio bih pokretanje peticije vladi i predsedniku, ukoliko sami ne pokrenu ovaj zahtev u Savetu bezbednosti.
Iako nikad nisam i nikad neću glasati za Šešelja i njegove partijske drugove, odmah bih podržao puštanje na slobodu svake osobe koja nije ubila ili silovala, a na robiji provede više od 10 godina.

Lik

pre 9 godina

Ne volim ga ali mu skidam kapu! Takva doslednost pred najjačom silom sveta i to pred kraj života, teško bolestan...to će ostati zapisamo u istoriji kao večna sramota tzv. demokratskih zemalja sveta, njihov poraz i potpuna blamaža.

ličanin

pre 9 godina

(Marko, 8. jul 2014 14:34)
Oni koji žele da vode Srbiju napred moraju da usklađuju svoje stavove sa promenama koje se dešavaju u svetu, i to Vučić uspešno radi, a oni kojima je jedini cilj da preskoče cenzus i nikada ne preuzmu odgovornost za vođenje države, mogu da se čvrsto drže svojih antizapadnih stavova i to radi Šešelj, ali čisto sumnjam da sa takvim stavovima Radikali više i cenzus mogu preći.

Raps

pre 9 godina

O Seselju sve najgore ali 12 godina bez presude jeste politiciziranje i fasizam. Takva glupost bitno narusava sve tokovce demokratije pogotovo Holandije koja je preteca iste te demokratije. Da treba da odgovara za zlocine prema covecnost, takodje za zlocine prema Srbiji treba ali ne vise pred ovim sudom.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Kako god okrenes Seselj je sramota Srbije.
(Vreme, 8. jul 2014 13:55
------
Srbija ima daleko većih sramota i štetočina od gospodina Šešelja, zbog kojih bi morala da se stidi i crveni. Oni su, nažalost, svoju mizeriju i duhovno siromaštvo podigli na najviši stupanj društvenih vrednosti zbog čega Srbija svakodnevno uživa u tom "blagostanju".

analitičar

pre 9 godina

Mudar je Voja, zna da ce presuda i sloboda uskoro, a onda ce da udari iz sve snage tamo gde treba i koga treba.
Zasto da picousni i kazandzija likuju nad njegovim "cuvanjem"!

bobi

pre 9 godina

Velika sramota za državu Srbiju, jer ne reaguje.
Možete da pričate o Šešelju šta god hoćete, on bi se i za Čedu Jovanovića borio da mu se ovako nešto dešava.

I ovakvi moralni beskičmenjaci nam vode državu?
Dobro smo i živi.

kumnijedugme

pre 9 godina

Nekad je kum u Srbiji bio veoma vazan za porodicu. Zamislite da vas kum, brat ili otac, ode u Hag dobrovoljno i da posle 11 godina nema presude - ne smeju da ga osude jer nemaju zasto, a ne smeju da ga oslobode jer bi se obrukali i jer kumovi iz Srbije ne zele da ga vide ovde.
Da li bi vam i tada bilo svejdno kao i sada?
To je Srbija i to su Srbi. Znaju da postoji samo prvo koleno, deca, mozda zena, mozda rodjeni brat. Za ostale ih nije briga. Zato smo kao drustvo, izmedju ostalog, i propali i tu gde jesmo.

Veoma je jednostavno. Drzava, a ne ja ili Mika ili Pera, treba da kaze i zahteva a zna se od koga - ako je kriv osudite ga - kome se jos u belom svetu sudilo 11 godina.

Ako nije kriv pustite ga i tacka.

Tako bi uradile drzave ali ne i banana Republika Srbija. Znao sam cak neke koji su se ponosili svojom drzavom Srbijom, tj. svojom neinformisanoscu, misleci stvarno da smo mi kao neka drzava.

Pismenom je i ovo dosta.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Seselj;Covek gvozdenog ne ponizavajuceg PRINCIPA,pa makar ga i zivota kostalo!On Seselj koji ima Porodicu i nju zrtvue zbog prava i pravde, sto bi to neko do sada uradijo?!On sto kaze ne porice, nije lizalo mlakonja ulizica koji se bori samo za sebe po cenu prodavanja Otadzbine,nije i Svakamu cast i cest!!Avi puzavci koji ga mrzite vi mrzite i vlastitu Decu, a dalje da neduzim!!

mile

pre 9 godina

Iskompromitovao ih je maksimalno. To mu je valjda i bio cilj. Mene plasi jedna stvar,ako ovo danas rade njemu,sutra znaci mogu svakog drzavljanina Srbije da bace u okove preko 11 godina kao da smo u srednjem veku.Koji zakoni vaze za nas? Ovde se ne radi samo o Seselju.Kakav smo mi narod.Pa su nam posle drugi krivi za sve.

ex sns

pre 9 godina

Sramota je bilo koga drzati zatvorenog bez presude 12 g. To je ja mislim za sada rekord jer cak i Mandelu su drzali 10 g u pritvoru ali ovo je 12 g a Mandela je bio zatocen u rezimu aparthejda- nedemokratskog rezima Juzne Afrike, a ovde se radi o vrhunskim sudijama i telu UN?!
Ili neka ga osude ili neka ga puste to je jedino resenje,s tim da ja mislim da je on trazio da ga osude?

Dule

pre 9 godina

On tamo ustvari uziva. Ovde bi pao u zaborav posle mesec dana ili bi ga svi ismevali (opravdano), a tamo je u centru paznje i uverio je sebe da se bori sam protiv svih.

Aleksa

pre 9 godina

Aktuelnoj vlasti u Srbiji ne odgovara da se Šešelj vrati u Srbiju.Vučić i Toma su njegova politička deca.A uvek je teško kad se deca odreknu oca naročito radi vlasti.

Cenzura komentara

pre 9 godina

izdrzace vojvoda sve ... pravi srpski narod je uz njega jer zna da on stiti interese srpskog naroda u tom fake haskom tribunalu.... smesno je da nema ili jedva da ima neka optuznica za zlocine nad srbima sa kosova, za stotine hiljada proteranih srba iz hrvatske a Srbi se samo osudjuju i oznacavaju kao genocidan narod... ovom coveku dici spomenik, a istorija neka sudi toj zlocinackoj haskoj bandi ....

gradjanin

pre 9 godina

Sta je sa nasom drzavom? "Fila smatra da Srbija treba da zatraži od Saveta bezbednosti UN da interveniše kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu, jer, kako navodi, država mora da zaštiti interese svojih građana. "

zika

pre 9 godina

zavrsna rec je odrzana pre dve godine i tri meseca. gde je presuda. ako se ne donese jos za dve godine i tri meseca. koji ce se sudija ako neko od ovih i bude ziv secati sedocenja viva voce. tolike godine kaznr zbog verbalog delikta i po narudzbi

hrvat

pre 9 godina

Ja Vam najiskrenije zelim da ga puste i da vam bude preCjednik, pa da nastavite stazama stare slave iz 90tih. Izdrzi Vojvodo. I Hrvati, pardon Srbi katolici su uz tebe.

plata 20k RSD

pre 9 godina

Činjenica da se sam predao,dovoljna je osnova za puštanje na privremenu slobodu,ne podržavam neke njegove ideje,mada sve kod njega zvuči realno kad govori,poziva se na zakon i presedane,što se praktikuje u anglosaksonskom pravu, a ostao je zatvoren skoro 12 godina, normalan čovek, ako stavi sebe samo u mislima u sličnu situaciju, može samo da poludi, deluje zastrašujuće, pomislite da je to vaš otac,brat, sin...i pomislite da Policija po zakonu ima pravo da vas drži 24h, bez dokaza,slobodni ste?!, da je i lično ,svojom rukom pobio sve te ljude, ovo prelazi sve granice na svetskom nivou, shvatanja pravde i prava..... jadna Evropa, kad oni koji su sam vrh demokratije nisu umeli ovo da iznesu ,šta mi smrtnici da očekujemo?

Pike i Hame

pre 9 godina

Zbog Šešelja i ovih na vlasti smo u debelom stanju. A mnogi priželjkuju ponovo 90-e. Da se tuđe pali, pljačka, siluje, ubija i ruši... I da se užasni zločini slave, umjesto da se osuđuju.

kolos

pre 9 godina

Na primeru Seselja ovaj zlocudni, robovlasnicki svet pokazuje kako ce proci oni koji su pametni i hrabri, a te osobine koriste bez njihove kontrole i interesa. Vidim da ima puno komentatora koji podrzavaju nastavak ove torture i seseljev ostanak u pritvoru. Donekle ih razumem, jer poblem posmatraju iz sfere licnog i osvetnickog, a to je svojstveno slabo obrazovanim osobama bez ikakviv intelektualnih vrednosti. Pojam pravde i istine su univerzalne ljudske vrednosti i za njih se moramo boriti cak i ako idu u prilog nasim neprijateljima. Samo tako ce ljudska civilizacija imati buducnost i svrhu postojanja. U protivnom, nepravda i nepravo ce postati matrica ponasanja koja ce pre ili kasnije doci do nas, slabih i nezasticenih.

Aleksandar Veliki

pre 9 godina

Zasto bi dolazio kada su njegovi omladinci uzeli konce u ruke i sprovode sve njegove politicke fantazije. Srbija je na pravom putu da postane rupa u tepihu Evrope. Davi se u bedi bas kao na vrhuncu Seseljeve karijere. Sva sreca pa nemamo sa kime da ratujemo posto su nam svi uzeli sta su hteli.

gile

pre 9 godina

Zasto je Haradinaju prilikomm privremenog pustanja iz pritvora bilo dozvoljeno sve, pa i da se bavi politikom, a Seselju nije? Valjda su procedure iste za sve? I kome uopste smeta taj pajac, pa SRS nije vise nikakav ozbiljan politicki faktor. Kome to SRS sa svojom Karlovac-Karlobagfarsama dans uopste smeta i ko ih jos uzima za ozbiljno?

drvobradi

pre 9 godina

@Kiselina
Nema tu ko sta zeli ili ne zeli. Samo sta kaze pravo, a u ovom slucaju on je izgleda nasao rupu. To sto su nazovi eminentni pravnici Haskog tribunala nesposobni, to je vec njihov problem. Na osnovu optuznice (presiroka i tesko dokaziva), vecini laika je bilo jasno da ne mogu da ga osude, izuzev ako ta presuda ne bude politicke prirode, a kamoli boljim pravnicima.

Dunja

pre 9 godina

Znalo se odmah na pocetku cele ove polemike oko pustanja Seselja na privremenu slobodu, da nece biti pusten, jer se sam izjasnio da ne prihvata uslove Haskog pribunala.

shone

pre 9 godina

Sud u Hagu je namenjen da nanese veliku štetu Srbiji i nije merodavan . Država mora da reaguje jer je Šešelj njen građanin i bezpravno je zadržan u zatvoru ...

Prpich

pre 9 godina

Jasno je da je gospodina uhvatio strah od njegovih bivsih vernih,sada kad su neverni zna dobro da ce biti najirigorozniji i da mu je bolje gde je jer licna ''kukavicja jaja''su najopasnija.

Marko

pre 9 godina

Ne znam zbog cega iscudjavanje, hadzija te tuzi hadzija ti sudi. Mene vise boli to sto nemamo prava glasa i sto ne mozemo makar da dignemo glas kada neki nas gradjanin trpi neku nepravdu. Stvarno sto neki kazu sta obican smrtnik moze ocekivati od ove drzave. Zar se tako bori za prava svojih gradjanina.

Prpich

pre 9 godina

Jasno je da je gospodina uhvatio strah od njegovih bivsih vernih,sada kad su neverni zna dobro da ce biti najirigorozniji i da mu je bolje gde je jer licna ''kukavicja jaja''su najopasnija.

sistem

pre 9 godina

Ma koliko ga ne volim, Srbija MORA da zastiti svoje gradjane!
Ma koliko ne zelim da ga cujem, pametan je covek.
Ma koliko ga drze u tom zatvoru, izaci ce, i verovatno uspeti da napravi promene u sistemu koji trenutno vlada.

Zoki

pre 9 godina

@Andrija
Opstrukcija o kojoj govoriš je potpuno normalna, legitimno pravo optuženih bilo gde u svetu. Tribunal mu je u tome nesebično pomagao, setite se koliko je vremena izgubljeno zato što nisu udovoljili njegovom zahtevu da dobija dokumentaciju na srpskom jeziku i na papiru. Onda ti čuveni sporovi oko njegovih knjiga i "nepoštovanja suda", radi kojih je prekidan glavni pretres, a koji apsolutno nisu doleni nikakve rezultate.
Cela optužba protiv Šešelja je jedna velika papazjanija, jer se dobrim delom zasniva na urbanim legendama (tokom rata u BiH je svako mogao da se nazove i četnikom i dobrovoljcem) koje ne povezuju Šešelja sa konkretnim zločinima. A "udruženi zločinački poduhvat", ovako kako ga je Hag formulisao je još veća ludost.
Da ostavimo po strani Gotovinu i Orića, da ostavimo po strani Albance, kao i to da je NATO izuzet iz svega što se događalo 1999, mada je ratovao na tim prostorima... Činjenica je da je general Perišić oslobođen za granatiranje Mostara i Zadra, a Šešelj koji nije metak ispalio leži u pritvoru više od 10 godina. E radi te činjenice je haški tribunal kloaka svetskog pravosuđa.

SASA

pre 9 godina

Prvo su 3 godine jurili da ga uhapse, sad ce 3 godine juriti da ga se rese...
Ako ga i osude, najveca kazna koju moze dobiti za ono sto je optuzen, je vec davno istekla... Da nije pravio gluposti, kao objavljivanje imena svedoka, i nepostovanje suda, sto mu je dalo jos 3-4 godine extra, on bi vec pre 5 godina bio oslobodjen... A sad, ako ga oslobode, moraju mu i doplatiti, za godine koje je sedeo, nepotrebno...
Daleko od tog da je on nevin, ali daleko od tog i da je morao odlezati sve ove godine... hag je uspeo u njegovom slucaju da napravi absurd, posto su ga prvo optuzili za mnogo sta, sudili mu, pa su onda nakon par godina, smanjili optuznicu, posto su svatili da nema sanse da dokazu to sve, pa onda par godina posle, su morali promenti sudiju, jer je dokazano da je sudina bio pristrasan(!!!), pa su zapoceli iznova, pa onda, vise niko nije znao sta je sledece... Sad ga se pokusavaju resiti, jer znaju da svaka presuda za njega je oslobodjajuca, i da svaka presuda ce doneti njemu pravo da ih tuzi... Svejedno, kriv ili nevin, Hag je uspeo da samog sebe optuzi za svasta....
ALi to se desi, kada umesto sudjenja, sve se pretvori u otaljavanje vremena, jer svi dobro zaradjuju, i svaki dan znaci mnogo novaca..
Tuzno...

mariana

pre 9 godina

Vlada je ponudila garancije i ogradila se u slucaju nepostovanja uslova Haga, Seselj to ne prihvata. Uradjeno je sve sto se moglo.

Alala

pre 9 godina

Šešelju je najbolje da se vrati Jadranki i deci.Šešelj je dosta vremena proveo u Ševiningenu i držan je 12 godina bez ikakvih dokaza. Šešlj se izborio za svoj narod i sada bi trebao da se vrati u Srbiju, i da prihvati uslove haškog tribunala. Haški tribunal neće dati novac koji je Šešelj tražio i neće ispuniti bilo kakvu uslove koje je Šešlj postavio Haškom tribunalu. On je bitku izgubio i mora da se pomiri sa činjenicom kada se vrati u Srbiju ne može da se vrati na političku scenu Srbiju. Šešelj mora da izabere porodicu.

Homo politicus

pre 9 godina

U krivicnom pravu postoji nacelo indvidualne subjektivne odgovornosti sto znaci da ce svako odgovarati za one inkriminisane radnje koje je licno poduzeo sto je u direktnoj suprotnosti sa komandnom odgovornoscu koja smatra da np. ako Seselj sedi u Beogradu a neki vojnik ucini tesko ubistvo u Bosni za to krivicno delo ce odgovarati i Seselj i vojnik sto je apsolutno suludo po krivicnom pravu. Komandna odgovornost je izmisljena posle WW2 da bi ameri lakse obesili neke japanske generale ciji vojnici su cinili zlodela nad zarobljenicima .

ZA- DOGOVOR- POTREBNO - DVOJE

pre 9 godina

Sasvim ocekivana reakcija Vojislava Seselj, on bi sam sebe pogazio da je prihvatio uslove Hskog Tribunala, jer bi time ponistio one njegove strajkove gladju. Sto se mene tice nista novo i potpuno ocekivano. Dzaba je drzava davala ustupke kad nema obostrane volje za pustanje na preveremnu slobodu. Najvecu stetu ima porodica Seselj, i dalje ostaje zelje da svi budu zajedno.

Pecaroš početnik

pre 9 godina

Šešelj je uvek nastupao iracionalno pa je bilo za očekivati da tako bude i sada,Vlada mu je izašla u susret ali on sam sebi nije prijatelj...

Scenska Igra

pre 9 godina

Jednom nedokazana osoba sa kojom nema dogovora koliko stvari stoje, njegovo razmišljanje je oduvek bilo samo da pravi probleme i to mu uraslo u karakter. Očigledno mu porodica nije ni bitna a kamoli da poseduje želju da provede sa njima jer bi u tom slučaju prihvatio uslove.

Snežana Bocokić

pre 9 godina

Njegov način razmišljanja i bojkotovanja svega što je normalno tu se ništa ne može. Vlada je učinila sve što je moguće da se ogradi da ako dođe do toga da on ne ispoštuje uslove koje je Hag zatražio. To je sasvim njegova odluka i toliko o tome.

hrvat

pre 9 godina

Ja Vam najiskrenije zelim da ga puste i da vam bude preCjednik, pa da nastavite stazama stare slave iz 90tih. Izdrzi Vojvodo. I Hrvati, pardon Srbi katolici su uz tebe.

analitičar

pre 9 godina

Mudar je Voja, zna da ce presuda i sloboda uskoro, a onda ce da udari iz sve snage tamo gde treba i koga treba.
Zasto da picousni i kazandzija likuju nad njegovim "cuvanjem"!

kumnijedugme

pre 9 godina

Nekad je kum u Srbiji bio veoma vazan za porodicu. Zamislite da vas kum, brat ili otac, ode u Hag dobrovoljno i da posle 11 godina nema presude - ne smeju da ga osude jer nemaju zasto, a ne smeju da ga oslobode jer bi se obrukali i jer kumovi iz Srbije ne zele da ga vide ovde.
Da li bi vam i tada bilo svejdno kao i sada?
To je Srbija i to su Srbi. Znaju da postoji samo prvo koleno, deca, mozda zena, mozda rodjeni brat. Za ostale ih nije briga. Zato smo kao drustvo, izmedju ostalog, i propali i tu gde jesmo.

Veoma je jednostavno. Drzava, a ne ja ili Mika ili Pera, treba da kaze i zahteva a zna se od koga - ako je kriv osudite ga - kome se jos u belom svetu sudilo 11 godina.

Ako nije kriv pustite ga i tacka.

Tako bi uradile drzave ali ne i banana Republika Srbija. Znao sam cak neke koji su se ponosili svojom drzavom Srbijom, tj. svojom neinformisanoscu, misleci stvarno da smo mi kao neka drzava.

Pismenom je i ovo dosta.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 9 godina

Seselj;Covek gvozdenog ne ponizavajuceg PRINCIPA,pa makar ga i zivota kostalo!On Seselj koji ima Porodicu i nju zrtvue zbog prava i pravde, sto bi to neko do sada uradijo?!On sto kaze ne porice, nije lizalo mlakonja ulizica koji se bori samo za sebe po cenu prodavanja Otadzbine,nije i Svakamu cast i cest!!Avi puzavci koji ga mrzite vi mrzite i vlastitu Decu, a dalje da neduzim!!

Aleksandar Veliki

pre 9 godina

Zasto bi dolazio kada su njegovi omladinci uzeli konce u ruke i sprovode sve njegove politicke fantazije. Srbija je na pravom putu da postane rupa u tepihu Evrope. Davi se u bedi bas kao na vrhuncu Seseljeve karijere. Sva sreca pa nemamo sa kime da ratujemo posto su nam svi uzeli sta su hteli.

plata 20k RSD

pre 9 godina

Činjenica da se sam predao,dovoljna je osnova za puštanje na privremenu slobodu,ne podržavam neke njegove ideje,mada sve kod njega zvuči realno kad govori,poziva se na zakon i presedane,što se praktikuje u anglosaksonskom pravu, a ostao je zatvoren skoro 12 godina, normalan čovek, ako stavi sebe samo u mislima u sličnu situaciju, može samo da poludi, deluje zastrašujuće, pomislite da je to vaš otac,brat, sin...i pomislite da Policija po zakonu ima pravo da vas drži 24h, bez dokaza,slobodni ste?!, da je i lično ,svojom rukom pobio sve te ljude, ovo prelazi sve granice na svetskom nivou, shvatanja pravde i prava..... jadna Evropa, kad oni koji su sam vrh demokratije nisu umeli ovo da iznesu ,šta mi smrtnici da očekujemo?

zika

pre 9 godina

zavrsna rec je odrzana pre dve godine i tri meseca. gde je presuda. ako se ne donese jos za dve godine i tri meseca. koji ce se sudija ako neko od ovih i bude ziv secati sedocenja viva voce. tolike godine kaznr zbog verbalog delikta i po narudzbi

drvobradi

pre 9 godina

@Kiselina
Nema tu ko sta zeli ili ne zeli. Samo sta kaze pravo, a u ovom slucaju on je izgleda nasao rupu. To sto su nazovi eminentni pravnici Haskog tribunala nesposobni, to je vec njihov problem. Na osnovu optuznice (presiroka i tesko dokaziva), vecini laika je bilo jasno da ne mogu da ga osude, izuzev ako ta presuda ne bude politicke prirode, a kamoli boljim pravnicima.

Aleksa

pre 9 godina

Aktuelnoj vlasti u Srbiji ne odgovara da se Šešelj vrati u Srbiju.Vučić i Toma su njegova politička deca.A uvek je teško kad se deca odreknu oca naročito radi vlasti.

Dunja

pre 9 godina

Znalo se odmah na pocetku cele ove polemike oko pustanja Seselja na privremenu slobodu, da nece biti pusten, jer se sam izjasnio da ne prihvata uslove Haskog pribunala.

shone

pre 9 godina

Sud u Hagu je namenjen da nanese veliku štetu Srbiji i nije merodavan . Država mora da reaguje jer je Šešelj njen građanin i bezpravno je zadržan u zatvoru ...

mile

pre 9 godina

Iskompromitovao ih je maksimalno. To mu je valjda i bio cilj. Mene plasi jedna stvar,ako ovo danas rade njemu,sutra znaci mogu svakog drzavljanina Srbije da bace u okove preko 11 godina kao da smo u srednjem veku.Koji zakoni vaze za nas? Ovde se ne radi samo o Seselju.Kakav smo mi narod.Pa su nam posle drugi krivi za sve.

kolos

pre 9 godina

Na primeru Seselja ovaj zlocudni, robovlasnicki svet pokazuje kako ce proci oni koji su pametni i hrabri, a te osobine koriste bez njihove kontrole i interesa. Vidim da ima puno komentatora koji podrzavaju nastavak ove torture i seseljev ostanak u pritvoru. Donekle ih razumem, jer poblem posmatraju iz sfere licnog i osvetnickog, a to je svojstveno slabo obrazovanim osobama bez ikakviv intelektualnih vrednosti. Pojam pravde i istine su univerzalne ljudske vrednosti i za njih se moramo boriti cak i ako idu u prilog nasim neprijateljima. Samo tako ce ljudska civilizacija imati buducnost i svrhu postojanja. U protivnom, nepravda i nepravo ce postati matrica ponasanja koja ce pre ili kasnije doci do nas, slabih i nezasticenih.

Marko

pre 9 godina

Ne znam zbog cega iscudjavanje, hadzija te tuzi hadzija ti sudi. Mene vise boli to sto nemamo prava glasa i sto ne mozemo makar da dignemo glas kada neki nas gradjanin trpi neku nepravdu. Stvarno sto neki kazu sta obican smrtnik moze ocekivati od ove drzave. Zar se tako bori za prava svojih gradjanina.

Homo politicus

pre 9 godina

U krivicnom pravu postoji nacelo indvidualne subjektivne odgovornosti sto znaci da ce svako odgovarati za one inkriminisane radnje koje je licno poduzeo sto je u direktnoj suprotnosti sa komandnom odgovornoscu koja smatra da np. ako Seselj sedi u Beogradu a neki vojnik ucini tesko ubistvo u Bosni za to krivicno delo ce odgovarati i Seselj i vojnik sto je apsolutno suludo po krivicnom pravu. Komandna odgovornost je izmisljena posle WW2 da bi ameri lakse obesili neke japanske generale ciji vojnici su cinili zlodela nad zarobljenicima .

gradjanin

pre 9 godina

Sta je sa nasom drzavom? "Fila smatra da Srbija treba da zatraži od Saveta bezbednosti UN da interveniše kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu, jer, kako navodi, država mora da zaštiti interese svojih građana. "

Dule

pre 9 godina

On tamo ustvari uziva. Ovde bi pao u zaborav posle mesec dana ili bi ga svi ismevali (opravdano), a tamo je u centru paznje i uverio je sebe da se bori sam protiv svih.

Prpich

pre 9 godina

Jasno je da je gospodina uhvatio strah od njegovih bivsih vernih,sada kad su neverni zna dobro da ce biti najirigorozniji i da mu je bolje gde je jer licna ''kukavicja jaja''su najopasnija.

sistem

pre 9 godina

Ma koliko ga ne volim, Srbija MORA da zastiti svoje gradjane!
Ma koliko ne zelim da ga cujem, pametan je covek.
Ma koliko ga drze u tom zatvoru, izaci ce, i verovatno uspeti da napravi promene u sistemu koji trenutno vlada.

Zoki

pre 9 godina

@Andrija
Opstrukcija o kojoj govoriš je potpuno normalna, legitimno pravo optuženih bilo gde u svetu. Tribunal mu je u tome nesebično pomagao, setite se koliko je vremena izgubljeno zato što nisu udovoljili njegovom zahtevu da dobija dokumentaciju na srpskom jeziku i na papiru. Onda ti čuveni sporovi oko njegovih knjiga i "nepoštovanja suda", radi kojih je prekidan glavni pretres, a koji apsolutno nisu doleni nikakve rezultate.
Cela optužba protiv Šešelja je jedna velika papazjanija, jer se dobrim delom zasniva na urbanim legendama (tokom rata u BiH je svako mogao da se nazove i četnikom i dobrovoljcem) koje ne povezuju Šešelja sa konkretnim zločinima. A "udruženi zločinački poduhvat", ovako kako ga je Hag formulisao je još veća ludost.
Da ostavimo po strani Gotovinu i Orića, da ostavimo po strani Albance, kao i to da je NATO izuzet iz svega što se događalo 1999, mada je ratovao na tim prostorima... Činjenica je da je general Perišić oslobođen za granatiranje Mostara i Zadra, a Šešelj koji nije metak ispalio leži u pritvoru više od 10 godina. E radi te činjenice je haški tribunal kloaka svetskog pravosuđa.

SASA

pre 9 godina

Prvo su 3 godine jurili da ga uhapse, sad ce 3 godine juriti da ga se rese...
Ako ga i osude, najveca kazna koju moze dobiti za ono sto je optuzen, je vec davno istekla... Da nije pravio gluposti, kao objavljivanje imena svedoka, i nepostovanje suda, sto mu je dalo jos 3-4 godine extra, on bi vec pre 5 godina bio oslobodjen... A sad, ako ga oslobode, moraju mu i doplatiti, za godine koje je sedeo, nepotrebno...
Daleko od tog da je on nevin, ali daleko od tog i da je morao odlezati sve ove godine... hag je uspeo u njegovom slucaju da napravi absurd, posto su ga prvo optuzili za mnogo sta, sudili mu, pa su onda nakon par godina, smanjili optuznicu, posto su svatili da nema sanse da dokazu to sve, pa onda par godina posle, su morali promenti sudiju, jer je dokazano da je sudina bio pristrasan(!!!), pa su zapoceli iznova, pa onda, vise niko nije znao sta je sledece... Sad ga se pokusavaju resiti, jer znaju da svaka presuda za njega je oslobodjajuca, i da svaka presuda ce doneti njemu pravo da ih tuzi... Svejedno, kriv ili nevin, Hag je uspeo da samog sebe optuzi za svasta....
ALi to se desi, kada umesto sudjenja, sve se pretvori u otaljavanje vremena, jer svi dobro zaradjuju, i svaki dan znaci mnogo novaca..
Tuzno...

Markec78

pre 9 godina

A lepo mu nudili uslovni otpust i kućni pritvor, nego on hteo da širi haos i nerede po Srbiji umesto da posle dugog niza godina bude sa svojom porodicom.

Muva

pre 9 godina

Ma sa covekom ne moze da se prica i to je to,da zeli da bude sa porodicom prihvatio bi te uslove...znaci da mu porodica nije bitna nego da pravi probleme samo.

Cenzura komentara

pre 9 godina

izdrzace vojvoda sve ... pravi srpski narod je uz njega jer zna da on stiti interese srpskog naroda u tom fake haskom tribunalu.... smesno je da nema ili jedva da ima neka optuznica za zlocine nad srbima sa kosova, za stotine hiljada proteranih srba iz hrvatske a Srbi se samo osudjuju i oznacavaju kao genocidan narod... ovom coveku dici spomenik, a istorija neka sudi toj zlocinackoj haskoj bandi ....

Srdjan

pre 9 godina

Misljenja sam da je gospodin Aleksandar Vucic bio u pravu kada je postavio odredjene uslove za povratak Seselja iz Haga. Taj covek je opasan po Srbiju, kao i svi ljudi koji su bili u njegovoj stranci.

Maja

pre 9 godina

Ovo je najstrasnije sto covek moze doziveti. ja ne znam dali jeste ilu nije kriv , za sta je ili nije kriv. a to ne znaju niti u tribunalu. tako da za mene je ovo najgori oblik zlocina protiv coveka. a zlocini se zlocinom ne resavaju. toliko. pametnome dosta.

Prpich

pre 9 godina

Jasno je da je gospodina uhvatio strah od njegovih bivsih vernih,sada kad su neverni zna dobro da ce biti najirigorozniji i da mu je bolje gde je jer licna ''kukavicja jaja''su najopasnija.

mozda da se desi juce

pre 9 godina

@skinbtaks
stvarno mislis da pouzdanje premijera moze poljuljati bilo ko,sada kad je potvrdjeno da mu Srbi najvise i u velikoj vecini veruju.

dejan

pre 9 godina

Iskreno, ne volim Seselja, mislim da ume previse da potpali vatru, i da izazove, tako da definitivno nije za politicara i diplomatu. Alinje zato vrhunski pravnik, kojibdrzi do principa i nacela, i to i sad dokazuje... Zabiberio im je corbu samo tako....

Pike i Hame

pre 9 godina

Zbog Šešelja i ovih na vlasti smo u debelom stanju. A mnogi priželjkuju ponovo 90-e. Da se tuđe pali, pljačka, siluje, ubija i ruši... I da se užasni zločini slave, umjesto da se osuđuju.

ko razume shvatice

pre 9 godina

Potpuno neshvatljiva odluka, nije mi jasno sta coveka natera na tako nerazumne odluke, umesto da izabere porodicu i mir, opredeljuje se da ostane u Hagu, a time nista nece postici, ovo je cista autodestrukcija.

doktor

pre 9 godina

Hoce Srbi i prosperitet,standard i Seselja iz Haga-kome je cilj da se obracuna sa Vucicem i Nikolicem po cenu Gradjanskog rata u Srbiji! Hoce Srbi sve moguce kontradiktornosti.Sta ce nam Seselj ,da krenemo u rat za Kosovo? Da nam podigne standard? Upristoji zemlju ,s pistoljem u ruci kao kad je pretio studentima? Svetski strucnjaci iz svih svera moraju da izucavaju pitanje STA SRBI HOCE

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Prihvatanje uslova značilo bi da nastavlja ograničavanje slobode koja mu je već nametnuta. I ne samo to-bila bi to šansa za vlasti u Srbiji dvostruko profitiraju na njemu. Podržavam ga u ovoj odluci mada nisam njegov politiški simpatizer. Ali kad malo bolje razmislim o srpskim vlastima u poslednjih 25 godina on je za sve njih pacifista i izmislio svet.

Emilo

pre 9 godina

Nijesam njegov fan ali što je mnogo mnogo je! Poštuje li Hag prezumpciju nevinosti ili ona ne važi samo za Šešelja a za ove druge sve vaŽi!

Kiselina

pre 9 godina

Mislim da je problem sto njega niko ne zeli kod sebe...ni hag ni gradjani,pardon zeli ga mozda stranka mada juce se jedan izjasnio da se nada da nece prihvatiti uslove.

Andrija

pre 9 godina

Jedini krivac za to što je Vojislav Šešelj toliko u pritvoru jest samo i isključivo on sam jer je njegov nastup bio isključivo opstrikcija sudskog postupka. On uopće nije osporio niti jedan navod optužnice i on očito Haag vidi kao garanciju svoje političke karijere.
Njemu je daleko bolje tamo gdje je nego što bi mu bilo u Srbiji, a pogotovo mu je bolje nego velikom broju građana Srbije danas ili njegovim žrtvama. Da se prema njemu odnose kako su se odnosili njegovi batinaši prema zarobljenicima to bi možda mogli razmatrati kao problem. Ovako, to je bijedan poziv na patetiku jednog od onih koji su direktno odgovorni za praktički sve probleme koje Srbija ima danas.

Raps

pre 9 godina

O Seselju sve najgore ali 12 godina bez presude jeste politiciziranje i fasizam. Takva glupost bitno narusava sve tokovce demokratije pogotovo Holandije koja je preteca iste te demokratije. Da treba da odgovara za zlocine prema covecnost, takodje za zlocine prema Srbiji treba ali ne vise pred ovim sudom.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Kako god okrenes Seselj je sramota Srbije.
(Vreme, 8. jul 2014 13:55
------
Srbija ima daleko većih sramota i štetočina od gospodina Šešelja, zbog kojih bi morala da se stidi i crveni. Oni su, nažalost, svoju mizeriju i duhovno siromaštvo podigli na najviši stupanj društvenih vrednosti zbog čega Srbija svakodnevno uživa u tom "blagostanju".

bobi

pre 9 godina

Velika sramota za državu Srbiju, jer ne reaguje.
Možete da pričate o Šešelju šta god hoćete, on bi se i za Čedu Jovanovića borio da mu se ovako nešto dešava.

I ovakvi moralni beskičmenjaci nam vode državu?
Dobro smo i živi.

Lik

pre 9 godina

Ne volim ga ali mu skidam kapu! Takva doslednost pred najjačom silom sveta i to pred kraj života, teško bolestan...to će ostati zapisamo u istoriji kao večna sramota tzv. demokratskih zemalja sveta, njihov poraz i potpuna blamaža.

Gavrilo

pre 9 godina

Ovakva odluka haga je ocekivana. Drugog izbora nisu imali, pokusali su da se otarase Seselja, ali nasa vlada nije nasela! Ovaj poraz haga niko nije ocekivao i ova situacija je jako loss po njih!

ex sns

pre 9 godina

Sramota je bilo koga drzati zatvorenog bez presude 12 g. To je ja mislim za sada rekord jer cak i Mandelu su drzali 10 g u pritvoru ali ovo je 12 g a Mandela je bio zatocen u rezimu aparthejda- nedemokratskog rezima Juzne Afrike, a ovde se radi o vrhunskim sudijama i telu UN?!
Ili neka ga osude ili neka ga puste to je jedino resenje,s tim da ja mislim da je on trazio da ga osude?

LUCIJA NIS

pre 9 godina

@ (Srdjan, 8. jul 2014 15:37)
Nije Vucic postavio uslove za pustanje Seselja, nego Hag. A Hag je trazio garancije od srpske vlade iako je Seselj rekao da ih nece ispostovati. O tome se radi.

gile

pre 9 godina

Zasto je Haradinaju prilikomm privremenog pustanja iz pritvora bilo dozvoljeno sve, pa i da se bavi politikom, a Seselju nije? Valjda su procedure iste za sve? I kome uopste smeta taj pajac, pa SRS nije vise nikakav ozbiljan politicki faktor. Kome to SRS sa svojom Karlovac-Karlobagfarsama dans uopste smeta i ko ih jos uzima za ozbiljno?

stojan-stole

pre 9 godina

Iskreno rečeno, ja kao običan gradjanin sam i očekivao ovakvu Šešeljevu odluku. On ne preza ni od koga, ni od čega, sve ih je u Hagu urnisao i ne sumnjam da bi bolje bilo kad se vrati. On sigurno ne bi ispoštovao predočene mu uslove i samo bi tragično bilo da ga ovde hapse zbog njegovog bahaćenja.

Alala

pre 9 godina

Šešelju je najbolje da se vrati Jadranki i deci.Šešelj je dosta vremena proveo u Ševiningenu i držan je 12 godina bez ikakvih dokaza. Šešlj se izborio za svoj narod i sada bi trebao da se vrati u Srbiju, i da prihvati uslove haškog tribunala. Haški tribunal neće dati novac koji je Šešelj tražio i neće ispuniti bilo kakvu uslove koje je Šešlj postavio Haškom tribunalu. On je bitku izgubio i mora da se pomiri sa činjenicom kada se vrati u Srbiju ne može da se vrati na političku scenu Srbiju. Šešelj mora da izabere porodicu.

Bili

pre 9 godina

Covek sam odlucuje o svojoj sudbini,on ima neke svoje principe,njegov povratak nebi promenuo nista na politickoj sceni Srbije,SRS bi i dalje bio na par procenata.

ličanin

pre 9 godina

(Marko, 8. jul 2014 14:34)
Oni koji žele da vode Srbiju napred moraju da usklađuju svoje stavove sa promenama koje se dešavaju u svetu, i to Vučić uspešno radi, a oni kojima je jedini cilj da preskoče cenzus i nikada ne preuzmu odgovornost za vođenje države, mogu da se čvrsto drže svojih antizapadnih stavova i to radi Šešelj, ali čisto sumnjam da sa takvim stavovima Radikali više i cenzus mogu preći.

Pecaroš početnik

pre 9 godina

Šešelj je uvek nastupao iracionalno pa je bilo za očekivati da tako bude i sada,Vlada mu je izašla u susret ali on sam sebi nije prijatelj...

mariana

pre 9 godina

Vlada je ponudila garancije i ogradila se u slucaju nepostovanja uslova Haga, Seselj to ne prihvata. Uradjeno je sve sto se moglo.

ZA- DOGOVOR- POTREBNO - DVOJE

pre 9 godina

Sasvim ocekivana reakcija Vojislava Seselj, on bi sam sebe pogazio da je prihvatio uslove Hskog Tribunala, jer bi time ponistio one njegove strajkove gladju. Sto se mene tice nista novo i potpuno ocekivano. Dzaba je drzava davala ustupke kad nema obostrane volje za pustanje na preveremnu slobodu. Najvecu stetu ima porodica Seselj, i dalje ostaje zelje da svi budu zajedno.

Snežana Bocokić

pre 9 godina

Njegov način razmišljanja i bojkotovanja svega što je normalno tu se ništa ne može. Vlada je učinila sve što je moguće da se ogradi da ako dođe do toga da on ne ispoštuje uslove koje je Hag zatražio. To je sasvim njegova odluka i toliko o tome.

Upomoć

pre 9 godina

"Fila smatra da Srbija treba da zatraži od Saveta bezbednosti UN da interveniše kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu, jer, kako navodi, država mora da zaštiti interese svojih građana."

Podržavam mišljenje gospodina File i predložio bih pokretanje peticije vladi i predsedniku, ukoliko sami ne pokrenu ovaj zahtev u Savetu bezbednosti.
Iako nikad nisam i nikad neću glasati za Šešelja i njegove partijske drugove, odmah bih podržao puštanje na slobodu svake osobe koja nije ubila ili silovala, a na robiji provede više od 10 godina.

Scenska Igra

pre 9 godina

Jednom nedokazana osoba sa kojom nema dogovora koliko stvari stoje, njegovo razmišljanje je oduvek bilo samo da pravi probleme i to mu uraslo u karakter. Očigledno mu porodica nije ni bitna a kamoli da poseduje želju da provede sa njima jer bi u tom slučaju prihvatio uslove.