Subota, 05.07.2014.

13:16

Šapić: Greškom nisam naveo izvor

Aleksandar Šapić odbacio je tvrdnje da je njegov doktorat plagijat, kao i da je nenamerno propustio da navede izvor u svom doktoratu.

Izvor: B92

Šapiæ: Greškom nisam naveo izvor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

226 Komentari

Sortiraj po:

Alala

pre 9 godina

Sve demokrate koje imaju doktorate da predaju komisiji. Peščanik je upravo novina doktora nauka iz demokratske stranke. Srbija ima najviše doktora nauka, a vidimo da demokrate pljuju po tuđem radu, branići njihove članove. Šapićev rad morati da se utvrdi pred komisijom. Sramota da funkcionere iz drugih stranaka napadate a ne gledate kakve radove imaju u svojoj stranci. Peščanik je uvek dostupan i tu se promovišu doktori nauka iz demokratske stranke.Da li je nečiji rad plagijat to treba komisija da utvrdi.

LICNA - U - NAPADU

pre 9 godina

Odbrana Aleksandra Sapica da je zaboravio da stavi izvor ne pije vodu, jer je to od najvaznijih elemenata. Doktorska disertacija Aleksandra Sapic je verovatno plagijat, ali je ono sto je sasvim ocigledno da je Al;eksandar Sapic, dozvolio je zbog svoje uspesne sportske karijere, da bude maksimalno iskoristen od strane Demokratske Stranke, kada im je trebao a sada je pusten niz more u camcu bez vesala.

Sivilo

pre 9 godina

Svasta sa ovim demokratama,ne bi me iznenadilo da okrive SNS za ovo i ako oni nemaju veze.Odbilo im se od glavu sto su napadali naprednjake.

ljubica

pre 9 godina

(Gale, 5. jul 2014 23:24)

Ovde su svi doktori nauka. Samo sto navedose svoje ime i prezime. Privatni univerziteti i jesu otvoreni da bi se njihovi vlasnici obogatili. A vlasnici su uglavnom iz sveta visokog obrazovanja i bliski strankama na vlasti. Brojni profesori sa BU su ucestvovali u tome i kao predavaci i kao mentori. A od 2000. god. to je bila demokratska stranka. Pa je i normalno da ima najvise njenih kadrova.

sidraš

pre 9 godina

Šapićeva doktorska disertacija je verovatno plagijat, ali je očigledno da je Šapić, zbog svoje uspešne sportske karijere, iskorišten od strane Demokratske Stranke, a sada je "pušten niz vodu".

Rajko

pre 9 godina

Proverio sam upravo navod Peščanika o prepisivanju strana 91-95 ovog ''doktorata'' iz članka izvesnog Mima Draškovića. I zaprepastio sam se - sve je istina, od a do š prepisano iz tog rada pet stranica bez navođenja izvora! Jedino je ijekavski original ovog članka prepravio na ekavski. Ovo je bruka i sramota za Srbiju, ako ne bude kažnjen zbog ovoga dotakli smo dno dna!
Osim toga, Šapić nema objavljen ni jedan rad na Kobsonu, a to je uslov za odbranu doktorata.
(Rajko, 5. jul 2014 21:36)

Neso

pre 9 godina

Dali u ovoj nasoj drzavi ima drugih problema osim plagijata?Meni se cini da se previse paznje poklanja necemu sto uopste nije vazno za zivot obicnog naroda. Raznorazni sajtovi i stampa podizu sebi rejting nevaznim stvarima. Koga je briga dal je Stefanovic Sapic itd.doktor ili nije vaznije je sta i kako rade za narod. Milos Obrenovic je bio nepismen, a stvorio je drzavu.

Pelcovani

pre 9 godina

Neverovatno je koliko čoveku malo treba da sa krova padne u podrum. Bio si vrhunski sportista, imaćeš ili već imaš decu, a ako te zdravlje posluži i unuke. I ovim plagijatom ili, narodski rečeno, lopovlukom (plagijator je u nauci isto što i lopov na pijaci, prodavnici...) si sebi natovario epitet i bruku, koja ima da te prati tokom čitavog života. A onda će i deca i unuci s punim pravom govoriti o ocu (dedi) kao lopovu.

Ali psiha čoveka je čudo - kada neko uobrazi da je Bog, onda mu zine d.... da bude i doktor i političar, i da igra sa zvezdama... Strašno!!!

CR7

pre 9 godina

Kako moze da se ne navede komplet literatuta? Znas ono Prezime, ime autora, naziv knjige, grad, godina izdanja... pa mene je nastavnica u osnovnoj mucila sto nisam lepo naveo literaturu i imao sam samo 2 knjige... posle sam 5 nekih nasao i sve moralo po ps-u da bude..

rosa u podne

pre 9 godina

Vec 15 godina ne zivim u Srbiji, tako da polako zaboravljam maternji jezik, suzava mi se fond reci, zaboravljam gramticka pravila, stil mi je sve vise pod uticajem ceskog jezika...

Zato pitam, frazu "notorne cinjenice" sada prvi put cujem, ali frazu "notorne lazi" sam cuo mnogo puta. Od kada je fraza "notorne cinjenice" usla u upotrebu?

Jos nesto, primetio sam i meni nepoznat glagol "smarati" da se vec dosta cesto koristi, ali nije mi bas jasno sta znaci.

mara

pre 9 godina

Ova izjava je smešna i ne bi prošla ni u obdaništu. Kao prvo, ovo govori o upoznatosti dotičnog sa izradom Diplomskog rada, kao drugo, govori dosta toga o samom mentoru, a kao treće, o komisiji. Sve ukupno, kada rezimiramo sve gore navedeno, postavlja se pitanje: "Kakav je to fakultet na kome je Šapić doktorirao?"

Duci0167Obren

pre 9 godina

Zasto motivi covece? Pa uhvacen si u bukvalnom prepisivanju necega sto je trebao da ti bude doktorat! Zaboravio? Kad odes u prodavnicu pa moze da se desi da zaboravis da kupis mleko ali ... Kazes "Izvinjavam se,izvolite tituli" i ako te sramota,odes negde u selo da zivis.

Gale

pre 9 godina

Da li je neka recenica preuzeta ili ne uz navodjenje izvora I nije toliko bitno. Bitno je da li iz tog doktorata proizilaze 2 rada sa SCI liste. Ako da tu je kraj. Ako ne to treba proveriti. E sad nemam vremena da objasnjavam sta je to SCI lista, posto vidim da ovde svi znaju sta je plagijat.

pao s marsa

pre 9 godina

A šta je sa mentorom dotične disertacije i članovima komisije pred kojima je branjena disertaciju? Da li su je oni uopšte pročitali? Ljudi od struke odmah primete kad nešto čitaju da li je to nešto novo ili puko "citiranje". Tako su ovi naši iz Londona i provalili ove naše novokomponovane doktore. Ko li je sledeći?

zm

pre 9 godina

Jeste, koristio si delove knjige ili bolje rečeno preveo čitava poglavlja i preuzeo ih kao da su tvoje delo. Aco, braco derane moj tršavi.

Antids

pre 9 godina

Ako će mo, kako je istina,onda moramo reći da je Šapić prvi pustio niz vodu DS, a sada mu oni vraćaju preko Peščanika. Ekspresno mu iskopaše disertaciju.

martin

pre 9 godina

Gledao sam jednu emisiju na TV....jedan clan stranke Rasima LJajica, inače je ranije vodio kviz na drzavnoj televiziji kaze
"ZAVRSIO SAM ELEKTROTEHNIKU, ALI DOKTORIRAO SAM EKONOMIJU"
Sada predaje na nekom privatnom unirvezitetu.
Da li neko moze da mi kaze, da li je to moguce, ja mislim NE.
(zoraqn, 5. jul 2014 18:49)
Naravno da je moguce. Mozes da upises postdiplomske studije na bilo kom fakultetu nakon zavrsetka osnovnih studija

Atina

pre 9 godina

Sto volim sto "doktoranti" pogrese u radu, "strucna" komisija ne pronadje gresku, a studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu l seminarski rad (za pisljiva 2 ESPB) na prepravku zbog nedovoljno izvora i fusnota! Sada svaki rad prolazi kroz Ephorus bazu, u seminarskom radu prepoznaje sadrzaj koji nije autorski (dakle, preuzet je) i ako nije pokriven izvorom kandidatu rad bude odbijen, za dalje posledice nisam sigurna. A razlika izmedju znacaja seminarskog i doktorskog rada je naravno ogromna.

rile67

pre 9 godina

Greska? Prema tome lopov koji istrci iz zlatare sa uzetim zlatom, ako ga uhvate moze da se pravda da je "zaboravio" da plati u zurbi!? Bravo za doktora!

Fratelo

pre 9 godina

Izvor je osnovna stvar koju svaki doktorat mora da ima. Ovo nije smeo da propusti. Ovde se očigledno radi o namernom propustu, u to nema sumnje. Ipak, neka se formira komisija koja će istražiti ovaj slučaj.

pox

pre 9 godina

"Želim da kažem nekoliko notornih činjenica..." Ovde bi učiteljica srpskog u 5. razredu dala jedinicu. a ne da taj đak još bude doktor. Ceo njegov tekst odiše manjkom stila i forme, da ne dam grublju ocenu. Činjenice se ne kažu, već se iznose ili izlažu. Pogotovo kad su "notorne"...

Overlord

pre 9 godina

Nisam sklon kursadžijama dr mr iz sveta koji nas ovde u srbiji ponižavaju, KADA ĆE NJIHOVI radovi biti provereni od slova doslova, siguran sam da nisu čisti i besprelorni već resavci-
(DAN D, 5. jul 2014 18:22)

Izvoli: http://www.bookdepository.com/Extraterritorial-Application-Human-Rights-Treaties-Marko-Milanovic/9780199682256
Doktorska disertacija Marka Milanovića. Pa proveravaj.
Na tu istu disertaciju se poziva i Supreme Court of United Kingdom. Evo ovde:
http://www.bailii.org/uk/cases/UKSC/2010/29.html
Ja sam siguran da su NJIHOVI radovi i ČISTI i BESPREKORNI.
Mada, ako su tebi Kembridž i LSE kursevi i ako po tebi sa njih izlaze kursadžije, onda sam džabe sve ovo pisao.

zoraqn

pre 9 godina

Gledao sam jednu emisiju na TV....jedan clan stranke Rasima LJajica, inače je ranije vodio kviz na drzavnoj televiziji kaze
"ZAVRSIO SAM ELEKTROTEHNIKU, ALI DOKTORIRAO SAM EKONOMIJU"
Sada predaje na nekom privatnom unirvezitetu.
Da li neko moze da mi kaze, da li je to moguce, ja mislim NE.

DAN D

pre 9 godina

Nisam sklon kursadžijama dr mr iz sveta koji nas ovde u srbiji ponižavaju, KADA ĆE NJIHOVI radovi biti provereni od slova doslova, siguran sam da nisu čisti i besprelorni već resavci-

svetko

pre 9 godina

kad vas mojom pesnicom udarim u glavu izvinite toje bilo slucajno jer je ruka sama se podigla i udarila vas da sam ja to znao i bio svestan nebih to dozvolio do tad oprostite.

tender

pre 9 godina

Crni Sapic je samo jedan rasvetljen slucaj, mozes misliti kakvih li sve ima.
Bizarna neka vremena kad doktor nauka postajes preko debele veze, kradjom i podvaljivanjem tudjeg rada.
Kad bi neko uspeo da proveri sve nase "doktore nauka" verujem da u Riplijevoj knjizi ne bi bilo mesta za ostale slucajeve.

veerghoen

pre 9 godina

Ако си био страшан спортиста, не значи да си и одличан руководилац и функционер.

A gde je mentor?

pre 9 godina

Odijum javnosti se, s pravom, obrušio na gdina Šapića, ali on nije i jedini krivac. Glavni krivci su mentor disertacije i komisija pred kojom je ona (od)branjena! Doktorand može da ponudi bilo kakav tekst, ali zato je tu mentor koji sve mora da pažljivo pregleda, a naročito finalnu verziju. To isto, potom, moraju da urade i članovi komisije. Ne znam kako je moguće da mentoru (slučajno?) promakne krucijalni propust kandidata koji u zaključnim razmatranjima i ne pominje, a kamoli da potvrđuje ili odbacuje početne hipoteze?!? U suštini, ovakva disertacija nije ni dovršena, pa nije ni smela biti predmet usmene odbrane. Šta je na toj odbrani doktorand, zapravo, „branio“ – to znaju samo on, njegov mentor i članovi komisije, koji su valjda bili prisutni.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT" (bla, bla...)"

Šapicu, MENAGEMENT (sic) se piše "MANAGEMENT".

laki

pre 9 godina

Mađarski predsjednik podnio ostavku zbog plagijata (02. april 2012)
http://sandzakavaz.rs/svijet/madarski-predsjednik-podnio-ostavku-zbog-plagijata-02-april-2012/

Milan

pre 9 godina

U ovakvu situaciju su nas doveli kadrovi koji pozavrsavase drzavne(drustvene)fakultete a ne private.Teagedija traje od 90ih(ekonoimija,socijala,zdravstvo,skolstvo,vojska,sudstvo...).Mislim da [polako zamenjujemo treze I ulazimo u licne obracune.Nije valjda da sus svi drzavni (drustveni)fakulteti bajke I snovi???Cemu vodi ovakvo istrazivanje I kopanje po proslosti?Samo pitam.Pa 50% Srbije je glasalo za ovo sto ima.Pitam Pescanik,mozda bi bilo bolje da promenimo narod?

mihajlo

pre 9 godina

Ajde ne vadi se na sportski uspeh i trazis koje kakve uspehe. Svaka cast na sportskom uspehu ali nemoj da omalovazavas ostale koji su ulozili trud za to vreme dok si se ti bavijo sportom, u svoj doktorat kde nisu zaboravili da navedu tudji rad. Doktorat se predo takav kakav je, dobijo si potvrdjeno i to je zavrseni cin. Kod doktorata nema, zaboravijo sam, nemogu da se setim itd. Ili si mislo da ostali neznaju da koriste net i sve ostalo!? Doktorat ti je
plagiran, jel sa izvinjenjem i sam potvrdjujes gresku. Znaci sedi jedan. Vidimo se na drugom roku.

aleksandar

pre 9 godina

Samim tim sto kaze da ne razume zasto ga prozivaju "tamo neki intelektualci" jasno stavlja do znanja svakom ko je iole obrazovan da je njegov doktorat (blago receno) pisao neko drugi, na brzaka a on ga samo predao...
Takav tip doktorata bi trebalo da ima pridev "politicki" doktorat, kako bi svima bilo jasno na koji nacin i u kojoj ispostavi tamo nekog sega mega fakulteta je odbranjen.

Aleksandar

pre 9 godina

Zalosno objasnjenje. Moja cerka je nedavno odbranila diplomski ali nije zaboravila da navede nijedan ``izvor``, bilo pisani ili sa interneta. Za svaki preuzet podatak je dala fusnotu ( ima ih oko 200)a Sapic je ``zaboravio da navede celu knjigu``.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ajd što je doktorat plagijat, nego što se sada postavlja pitanje kako je moguće da mentor to nije primetio, kako komisija nije primetila, a svi oni dobijaju po primerak, pre odbrane rada. Srbija je ipak sprdnja, nemojmo se zavaravati ovde, lažemo i druge, a i sebe. U Srbiji jednostavno niko ne zna ništa da radi kako treba, pa čak ni jednostavne rutinske poslove. A kako i da znaju kad su zaposleni preko partijskih i drugih veza. To nam se svima sve više i više obija o glavu, ne bi me čudilo da Srbija potpuno nestane za manje od 10 godina, jer je već i sad diskutabilno njeno postojanje.

Jovana

pre 9 godina

Nasa zemlja je zemlja muljanja. Svi muljaju, i politicari i narod i lekari i pekari. Svako pokusava da prodje sto lakse i jeftinije. Svako ko je ovde napisao komentar nekoga u svom zivotu mulja. Mozda devojku ili muza ili mozda direktora. Da smo i mi radili diplomski il doktorat i mi bi muljali, prepisivali, menjali red reci. Ne znam sta nam je to cudno kad smo svi takvi. Ove stvari se ne resavaju pojedinacno vec podizanjem svesti kod naroda o opstim normama ponasanja pa ce posledica toga biti da se u ovakve stvari ne sumnja.

v

pre 9 godina

Primer kako veliki ljudi postaju mali. Bio je car, a sada ga razvlace sa pravom po blatu. Za mene ovo nije nikavo iznenadjenje, ko ga je pratio na tviteru, mogao je svakodnevno da se smeje njegovim izjavama, a narocito njegovoj gramatici i nacinu pisanja koji ne prilici jednom gimnazijalcu, a kamo li doktoru. Ko ke sve danas doktor, drago mi je sto ja nisam medju njima.

Uki

pre 9 godina

,,Notorne činjenice su da nikada ništa nelegalno i nemoralno nisam uradio kroz čitavu svoju životnu karijeru, bila ona sportska, školska, univerzitetska ili politička.''

Da li sećate OI u Pekingu i tuče sa Šefikom nakon čega su izbačeni iz reprezetacije?

racerx

pre 9 godina

ja ne znam sta se svi lozite da su Shapic dr. Gangula i Stefanovic dr. Nasli krivi za neko plagijatorstvo. Zar neko zaista misli da su oni iskucali jedno jedino slovo, ne na svojim doktoratima i master radovima, nego na seminarskim? Kriv je neki lik,kome su dali da im za 2000 evrica napise rad, cak nije verovatno ni on kriv, jer mu je receno odakle da ga prepise, posto za ozbiljan doktora treba min 4-5 god i veoma pametno dupe, a boga mi i glava, a ko ce da placa tolike troskove. Krivi su u stvari ovi sto su napisali svoje doktorate a pamet u dupe i glavu im se ne istrosi pa u dokonosti krenuli da kontrolisu "kolege". Salu na stranu, svaka cast ljudima! raskrinkajte bagru, doktori!!!!!

Sercan

pre 9 godina

@Uki, ma bravo majstore.
Čitajući njegovo pravdanje prvo mi je to palo na pamet.
Šapić i svi ostali plagijatori su uradili to sa namerom da bi se okoristili o sistem. Da imaju veće plate, jer zakonski veća stručna sprema jednako bolja plata. Znali su gospoda šta rade. Da je države vratili bi svaku paru koju su ukrali (jer to je lopovluk) i odgovarali za laž i prevaru.
Moramo stvari nazivati pravim imenima da bi smo razlikovali dobro od zla.

ja sam veliki dr mr

pre 9 godina

Ima pacovi kod veliki ko svinjodeti od po kilo dve ko zec!
A sta vi radite?
Ja sam u penziji!
Gde ste radili?
Pa dobro ja nisam nigde radio!
Pa kako ste penzioner?
MA JA SAM VELIKI DR MR :)

Milos

pre 9 godina

Sta li ti je trebalo da se muvas u politiku? Bolje je bilo da si ostao sportista da te pamtimo po necemu dobrom. Ti da budes doktor nauka je jako malo verovatno, jednostavno niti imas vokabular niti dovoljno znanja.
P.S. Kada te je u TV duelu pre dve-tri godine Jeremic desetkovao, trebao si da se povuces iz politike, moj OEBS-u!

Washington

pre 9 godina

Nenavođenje izvora greškom se zove - plagijat.
(stručnjak, 5. jul 2014 13:28)

Tacno. U Americi bi za ovo delo dobio sut kartu iz faksa, pa bi morao da se bori godinama ako ikad ponovo zeli da se vrati u bilo koji fakultet da studira!

Uzeti tudje reci i predstaviti ih kao svoje, JOS U DOKTORATU!!!!!! Alo brate, pa ja nisam ni magistar a ovaj DOKTOR ne zna da navede izvor kad uzme necije reci.

ALI u ovoj zemlji kradja i lopovluk su normalne stvari. Lud je bilo ko ko je iskren. Ko nadje pare pa vrati, ko plati voznju autobusom, ko placa struju, racune, itd. Samo su pametni lopovi i neiskreni ljudi.

Nikola

pre 9 godina

Kada sam bio u Nisu pre nekoliko eseci upoznao sam lika koji je izuzetno inteligentan ali nema posao. Izdrzava se pisanjem diplomskih, seminarskih i master radova a trenutno pise i jedan doktorat po narudzbini. Ja sam doktor nauka iz hemije, doktorirao sam u inostranstvu i bilo mi je fascinantno da ovaj lik pokriva sve oblasti, i prirodne i drustvene nauke, mada doktorat "pise" iz drustvenih nauka. Ovakvi ljudi postoje i u inostranstvu ali su "specijalizovani" za odredjene oblasti, nisu "univerzalni". To ukazuje koliko je kontrola radova od strane profesora u Srbiji losa.
A objasnjenje gospodina Sapica je intelektualna sramota.

Zoran

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.
(Genije, 5. jul 2014 13:25)

Genijalac to što je neko napravio vrhunske rezultate u sportu ne daje mu za pravo da krade. Nadam se da će tvoj genijalni um pre ili kasnije shvatiti razliku kao što je, koliko vidim, ukapirao da pare ne rastu na drvetu.

crazy processor

pre 9 godina

Vaterpolo reprezentacija je bila bolja pre njega, a bolja je i posle njega. O njegovoj velicini govori njegov timski duh u disciplini koja koja zavisi od tima, dzaba medalje kad je udario na svoje. Sto se tice doktorata o tome mogu reci da covek mora posvetiti dobrih deset godina da bi naucio oblast za koju ce biti ekspert, obzirom da je Sapic bio dobar profesionalni sportista u njegov doktorat mogu da poveruju samo ljudi koji nisu ucili nista...

Aca faca

pre 9 godina

Gde su sad SNS botovi da lupaju minuse? Jel i ovo napad protiv reformi i Srbiji? Budalastina... Union i Megatrend medjutim nisu najgori. Sta je sa Privrednom akademijom u Novom Sadu koja je jos pre nekoliko godina pominjana kao stamparija diploma? Ili sa Evropskim univerzitetom u Beogradu? Pozivam nadlezne drzavne organe da provere sve stecene diplome sa ovaih privatnih kvazifakulteta ali i sa raznoraznih isturenih odeljenja drzavnih fakulteta, kao i da vec jednom odluce da li je bilo korupcije u aferi Indeks.

brainwash

pre 9 godina

Plagijat je ocigledan i jedni pravi potez bi bila ostavka na mesto predsednika opstine kao i na sve javne funkcije, kao i eventualna druga krivicno-pravna odgovornost.

smeker

pre 9 godina

Sta je ovde Sapic kriv.Uradio je rad kako je znao,krivi su oni sto su ga ocenjivali i titulu dodelili.Pescanik pocinje pomalo da juri vestice...

Bulevarac

pre 9 godina

HAHAHA Greškom nisam naveo izvor, ne jednu rečenicu, nego čitave stranice, koje sam prevodio sa Engleskog, od reči do reči prevedene... i ne samo jednog autora, i ostale autore je mukica zaboravio da navade :) Možda on misli da bi ukoliko stavi navode, doktorat bio korektan :)

Grada

pre 9 godina

Clanovi komisije za doktorat nisu cinovnici u opstini ili sudu koji overavaju autenticnost dokumenata. Software koji to radi je veoma skup I dozvoljava se sa samo u profesionalne svrhe. To sto ustanove u kojima rade saradnici Pescanika to dozvoljavaju nasim "naucnicima" je lepa stvar makar i kostalo budzet i poreske obveznike Velike Britanije.
Nisam siguran da pored svih belosvetskih ala koji upravljaju ovim svetom treba dozvoliti i "naucnicima" da zloupotrebljavaju svoju poziciju. Uostalom kojim "naukama" se bave i saradnici Pescanika, kada imaju vremena za naucnik istrazivanjima o plagijatima. Da bi se malo priblizili politarima u Srbiji, urusice kredibilitet svih diploma u Srbija (ako se kopira doktorat, moze i master I maturski rad). Tako ce na kraju da iseku i grane na kojima oni sede pa ce im sutra kolega Rumun na Birmingemu uzeti poziciju, jer su oni iz zemlje gde je sve plagijat do plagijata. Na kraju da li ocinsvo moze podvesti pod formu plagijata, i sta bi se tu tek desilo.

igor

pre 9 godina

Gosn Sapicu, studentima maltene poniste seminarski ili vrate na doradu, neki cak i sednu na kicmu kad se ne navede izvor. U doktoratu to ne sme da se desi ni u ludilu. Zato ja za sebe kazem da ne zasluzujem ni master, o doktoratu da ne pricam. Nekad se znalo ko je magistar, a danas se trguje masterom.

Lament

pre 9 godina

Ovo me opravdanje me podseca na drugaricu iz gimanzije koja nije procitala "Lament nad Beogradom" i rekla profesoru da je neko iscepao stranice :-) (knjigu je,navodno, uzela iz biblioteke).
Dobila je jedinicu.

mlekadzija

pre 9 godina

Ocekujem istu ostrinu u napadu na tezu A.Sapica (ako je stvarno plagijat( kao sto je bilo nedavno sa tezom ministra. Budite principijelni...

Gangula

pre 9 godina

Sramno je napadati čoveka koji je toliko dao ovoj napaćenoj zemlji. Kada je bilo najteže, donosio nam je najlepše vesti. Aco, uz tebe smo.

hianlki

pre 9 godina

Pa dobro, mozda sam i ja nekad zzlzlzlzlzlzzzlll, zaboravio da navedem izvor al dobro desi se pogresi covek.
I da si zaboravio slucajno, to je plagijat i trebao je da ti bude odbijen rad, covece radis doktorat ne pismeni iz Srpskog! Al dobro cim su ti u komisiji bili teletabisi nista cudno.

bgd

pre 9 godina

Veći problem za Srbiju od njegovog prepisanog doktorata (na-idi-mi-dođi-mi fakultetu i iz nekog ćiribu-ćiriba predmeta) je to što je on predsednik najveće opštine u zemlji i podpredsednik nekada respektabilne stranke.

I niko ga nije ni pitao za sportsku karijeru.
Taj deo života je ostavio iza sebe kada je ušao u politiku.

evgenij

pre 9 godina

ovaj covek je legenda vaterpola ono sto je pele u fudbalu dzordan u kosarci..ne znam sta mu je sve to trebalo..nije sramota ne zavrsiti faks pogotovu ne ako si u svom poslu najbolji na svetu kao sto je on bio..

alo

pre 9 godina

ma nije problem kod tih njihovih doktorata ak one navedu literaturu koj usu koristili problem je sto su prepisival izi te literature. Ta literatura moze sam oneka smernica da m bude ali problem je i plagijat je ako iskorostis makara jednu recenicu iz te druge literature. Znaci vas rad NE SME da ima nijednu jdinu recenicu koja je istovetna nekoj koja je vec objavljena. Znam sigurno da nasi kad " pisu" nisu u stanju ni da promene malo na svoj nacin jer radi mu ustanovi koja objavljuje radove nassih strucnjaka. STa im vredi sto navedu po 120 knjiga u literaturi koju su koristili kad su iz svake od tih knjiga prepisali po nekoliko paragrafa. Nije tu samo nasa nego i strana. Pa kad bi stranci uzel inase radove da ispregledaju bil obi tuzbi samo tako. od najmanjih radova koj ise pojavljuju naraznim semonarima do radova za odbranu doktorskih disertacija a o diplomskim radovima da ne pricam

Aleksandar

pre 9 godina

O Nou,ako se tako ne piše na Engleskom neka dr.Šapić ispravi.Kako su smeli tako DRSKO da ispituju nečiji rad koji sa velikom mukom plaćen.....

APV

pre 9 godina

Sapicu,sportska karijera je jedno,ali doktorantska disertacija nevezano za tvoju profesiju je u totalu budalastina.To sto si ti veliki sportista,ne podrazumeva da si hirurg i da mozes odmah u operacionu salu.
Lazno predstavljanje je tesko krivicno delo

uni on

pre 9 godina

mladenovacki union i dalje stancuje i deli sakom i kapom. diplome masteri doktorati. a okolo ice i pice na racun skole. ispred guzva ali se niko ne plasi ispita. nema brzinskog poslednjeg preslisavanja... fakultet 0

Iandeb

pre 9 godina

@strucnjak:

Ne, nego bezobzirno predstavljanje rada i rezultata drugih naucnika kao svog je plagijat. Ljudi nisu roboti, mogu da naprave previd. Postoji granica koju nadlezna tela moraju povuci, gde ovakva vrsta gresaka postaje plagijat. Ne znam koliko su propustenih referenci nasli Sapicu i gde (jedna referenca u uvodu i jedna referenca u zakljucima su potpuno drugacije tezine), ne ulazim u to da li je njegov rad pravi plagijat ili nije, samo smatram da je ta vrsta rasudjivanja "tvoj rad sadrzi vise od nula nepomenutih referenci" totalno zlonamerna.

Voleo bih da se skeniraju sve disertacije BU od osnivanja do danas, pa da vidimo koliko njih je plagijat po tvom tumacenju.

ha..

pre 9 godina

A šta njemu sve to treba, nije mi jasno uopšte..!? Zaradio novac pošteno, nesumnjivo kvalitetan sportista, zaradio i penziju sportsku.. Kakav bre doktorar i politika? Gangula, bre!?

бт

pre 9 godina

Ако би то што је Шапић рекао било довољно да се скину сумње са његовог доктората онда појам плагијат уопште не би постојао. Свакоме на свету ко у свом докторату препише нечије идеје а прикаже их као своје (јер ако се не цитира извор то се аутоматски подразумева) било би касније довољно да се због тога једноставно и лако, као Шапић овом приликом извини и да каже како даље о томе неће да дискутује. Позивање на његову спортску каријеру је тек тежак промашај (и покушај њене злоупотребе) јер то је исто као када би возач заустављен због проласка на црвено питао полицију како су уопште могли да посумњају да је он направио прекршај када као студент никада није преписивао на испитима. И смешно и жалосно у исто време.

Genije

pre 9 godina

I samo da dodam da Pescanik treba da se pozabavi malo predsednickom diplomom. I kako je polagao ispit u isto vreme kada je bio u Nemackoj. Nesto mi se cini da Pescanik ne sme da dira Vucica i Nikolica. Dalje je jasno ko je iza njih.

Disertacija?

pre 9 godina

Problem je mnogo ozbiljniji! Nezavisno od toga da li je tekst plagijat i u kojoj meri, on – kao takav – teško da zadovoljava kriterijume doktorske disertacije. Već na pravi pogled vidi se da, po strukturi, sadržaju i načinu obrade, više liči na udžbenik ili priručnik. Tom utisku još više doprinosi nedostatak akademske opremljenosti teksta, kao i neuobičajeno mali broj navedenih referenci (67). Što se tiče referenci, ogromna većina je samo navedena na kraju rada, ali se – osim par izuzetaka – ne pominje i u tekstu. Rad ovog autora (ko god on bio) očigledno nema ni teorijskog ni empirijskog istraživanja, zbog čega je i „Zaključak“ vrlo „razuđen“, neodređen, uopšten i bez navođenja jesu li hipoteze sa početka rada (str. 2-3) uopšte i dokazane!?! Primera radi, ako je jedna od hipoteza bila da „Nivo satisfakcije individualnih potrošača predstavlja glavni faktor zadržavanja postojećih i privlačenja novih korisnika” kako je ona ispitana i dokazana ili ne?

Profesor

pre 9 godina

Niste problem ti i tvoja greska vec sto je doktorat potvrdila institucija koja nije u stanju da primeti ne samo tvoje vec bilo cije greske.

Cunami

pre 9 godina

Ej bre ne pises sastav za treci osnovne...to je doktorski rad, tu ne smije da bude greske... Tu ste krivi i ti i mentor i komisija i fakultet na koji si doktoriro jer to ne smije da prodje...naravno ako je slucajna greka

aneks ugovora

pre 9 godina

Predlažem da novinari krenu lakšim putem i objave članak o nekom političkom funkcioneru koji nije plagijator. Ako takvog uopšte ima.

NemanjaBB

pre 9 godina

O strucnosti komisije toliko, na dva nacina se vidi da su nesposobni za to sto rade:
1) Nisu skontali da si ubacio fraze iz drugih doktorata
2) Skontali su da si ubacio, a opet te nisu oborili zbog toga

I eto, takvi danas dodeljuju diplome, doktorate itd itd..

Dimitrije

pre 9 godina

Mnogi su muckali,ali nazalost mi nemamo drzavne instrumente koji se bave ovakvim stvarima i onda pojedinci moraju da nam "otvaraju" oci. O cemu mi da pricamo kad imamo predsednika drzave sa blago receno sumnjivom diplomom.

mudrac

pre 9 godina

Sta sve moze da prodje kao odgovor u ovoj zemlji, pa to je neverovatno! Bar od tebe Sapicu kao izvrsnog sportiste nisam ocekivao ovo, jer bi ti nabolje trebao da znas sta je ferplej!

Banezi

pre 9 godina

Nije problem sto je neko neobrazovan vec sto je iskompleksiran zbog toga. Ako ne mozes da zavrsis drzavni faks na vreme, sta ti treba da pod stare dane bacas pare na razne Megatrendove i Unione i njihove lazne diplome i disertacije. Kao da mi ne znamo da su to smesni fakulteti.

Genije

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.

tranzicija

pre 9 godina

Kad se sve skupi na gomilu, nije problem u individualnim osobama, vec u sistemu. Mnoge stvari se kod nas rade bez lose namere ali bez preciznosti i odgovornosti u izvedbi. Potrebna je reforma skolstva, kao i jasna i nedvosmislena uputstva za pisanje naucnih radova.

Diplomac

pre 9 godina

Spremam diplomski, pred kraj sam, i moj mentor je odbio da procita/korwgira textualni deo dok ne navedem izvore na zadnjoj strani. Toliko.

Koje Ime?

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT"...sinko ti nisi ni procitao tu knjigu, nego trazi pare nazad od ljudi koji su te zeznuli!!!

esmin

pre 9 godina

Teleprompter piše da javnost sumnja da je Rasim Ljajic završio fakultet. Voleo bih da procitam nešto opširnije o tome na vašem sajtu. Pozdrav

Neće tu biti ni jedne prave diplome ni doktorata

pre 9 godina

Ovo je vrzino kolo koje kad počne da se odmotava - tek onda ćemo videti koliko smo truli. Doktorati se u svetu pišu godinama a diplome dobijaju na redovnim studijama uglavnom.

Na prste će moći da se prebroje oni koji imaju prave diplome, ovoj aferi neće biti kraja. Ili to, ili ćemo kao država biti izbačeni sa liste svih institucija koje priznaju diplome.

S obzirom na naše "rezultate" kao društva u celini, ovo treba da bude sve samo ne iznenađenje.

Šapić ne ume suvislu rečenicu da složi i to je činjenica a njegovom diplomom i njenom validnošću neka se bave nadležni, ja nisam merodavan.

Patrick

pre 9 godina

Da, to je otprilike isto kao ono u osnovnoj skoli: "Imam domaci, ali sam ga zaboravio kod kuce". -Dakle, nemas domaci. Jedan.
"Zaboravio sam da navedem izvor.."- Plagirao si. Jedan.

Mare

pre 9 godina

Puna podrska ovim ljudima sto proveravaju doktorske i master teze, pokradose nam i unistise drzavu razni plagijatori, sve sami doktori, zato nam i jeste tako kako nam je!

astrofizika

pre 9 godina

Nije bilo moralno ni to sto si se tukao sa saigracima Vaterpolo reprezentacije Srbije iz tadasnje tvoje originalne sportske karijere. Ne brini brzo se ovde sve zaboravlja.

Spale

pre 9 godina

Ne, ne, ne sad izgovori, ne vadjenje. Bolje ćuti, bolje ništa ne progovaraj, nego da daješ besmislene izgovore u koje ne veruje ni oni što su prošli pored fakulteta. Ako želiš da se pravdaš, razmisli, ne reaguj odmah, pokušaj da se koncentrišeš na odgovor. Nemoj kao Mića da pričaš sve i svašta i na kraju ovi još više nagaze i raskomadaju te do kraja.
A gospoda iz Peščanika bi sad morali da malo pročešljaju i predsednika države. Ajde da vidimo kako je gosn precednik diplomirao. Kad je polagao ispite, kod kojih profesora i sve redom. Kad to budete do kraja razobličili onda zaslužujete sve komplimente ovog jadnog naroda. Cepajte samo.

Necu_u_Tor

pre 9 godina

Apsolutno ne mislim da je u pitanju sitan propust. Apsolutno mislim da je covek, iz samo njemu znanih razloga, resio da iz fantasticne sportske karijere krene drugim putem i tu dolazimo do problema. Niti je imao vremena, niti znanja da kako treba zavrsi fakultet, a kamo li nesto vise, o doktoratu da ne pricam.

Ko god ima iole znanjka o tome sta bi doktorat, normalan doktorat, trebalo da bude, zna o cemu pisem.

Ovako, Sapic je resio da to uradi. Ne ulazeci u pricu potplacivanja i usluga, kojij je mozda bilo, a mozda i ne, ne znam ali smem da sumnjam, naisao je bednike(da, bednike, nemojte cenzurisati) i stvar gotova. Napisao covek nesto u rangu seminarskog rada, verovatno su prilikom pregleda malo zamaskirane supljine i eto doktorata. Devalvacija pojma doktorata, etika prema kolegama, postovanje institucije - ma sve je to nebitno...

Pored tog ljigavog cina, ovo ima i drugu dimenziju. Dimenziju propadanja demokratske stranke. Meni je konkretno cinjenica da je u njoj napredovao covek koji je ovako stekao doktorat bila poslednja kap u casi, kap koja mi je potvrdila da je od stranke koja je bar nesto dobro znacila ostala gomila sljama, estrada ravna pinku, kuriru i informeru, "ja tebi ti meni" ravna SPS-u, nista nije sveto ala SNS...

I prosto ne znam kako jos par ljudi tamo ne shvata koliko je upravo cin guranja Sapica i slicnih u prvi plan uticao da DS izgubi ono glavno uporiste - ljude koji jos uvek znaju znacenje reci "moral".

mirko

pre 9 godina

Čovek ladno PREVEO celo poglavlje, a pravda se da nije naveo izvor. Hej! Doktore! Pa ovo je smešno i tužno na šta na liči obrazovanje u Srbiji.

Sasa

pre 9 godina

Ovo se desava kada covek ima nerealna ocekivanja od samog sebe. Sam si izabrao da budes sportista i da imas karijeru sportiste...posle si pokusao da zavrsis- napustis tu karijeru, da napravis neku novu i uspesnu...e, pri izboru te druge si se s'oprostenjem za..bao. Ne ide ti i to je to...nisi ni za politicara ni za doktora nauka. Brate-nisi...Mij savet ti je da probas sa ugostiteljstvom...

Бојан Илић

pre 9 godina

Нека неко "провери дипломе" и "Пешчанику"( сви до једног) , кад већ моралишу годинама, да се види и ту ко шта ради?!
Фер би било ако већ глуме "морални репетитор"!

cukce

pre 9 godina

Ne znam zasto ali ja ovom coveku verujem, za razliku od Stefanovica! Nije bitna sadasnja politicka karijera i strancaka pripadnost, vec u proslosti ko je sta bio, Sapic je bio vrhunski sportista koji je godinama donosio titule i radovao naciju, a ko je u proslosti bio Nenad Stefanovic!?

plavi andjelak

pre 9 godina

Greh nije gresku naciniti vec je greh gresku ne ispraviti.
Nije to tako mala stvar da se tako lako zaboravi i da je ne spominje dok je neko drugi ne primeti.

Bata Raka

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Genije, 5. jul 2014 13:25)

E, moj Genije... Šapić jeste vaterpolo legenda, nema tu šta da se kaže, ali šta ti znaš o njemu kao čoveku? Isto koliko znaš i o komšiji iz ulaza pored tebe. Jedino što komšiju nisi gledao u reprezentaciji, pa ti je sve jedno. Namerno ili nenamorno izostavljanje izvora u naučnom radu, u naučnim krugovima se naziva PLAGIJAT. Kraj priče! Nećeš ti određivati ko je plagijator vodeći se svojim emocijama. P L A G I J A T O R i vrhunski vaterpolista. Postoje stručnjaci koji su prepoznali njegovu veštinu u bazenu, pa ga zvali u reprezentaciju. Postoje stručnjaci koji će oceniti verodostojnost njegovog doktorata, pa će ga pozvati na odgovornost ukoliko postoji osnov.

selo moje lepse od pariza

pre 9 godina

nije problem u ambicioznim kompleksasima skromnog intelektualnog kapaciteta, nego u drzavi koja nema kapacitet da upravlja sopstvenim obrazovnim sistemom.

žuti_bot

pre 9 godina

Evo je sam žuti bot, pa šta. Bo ne može, ni za sto godina, promeni činjenicu da su reakcije na svoje problematične doktorate, drastične. Vaš minister nešto mulja i koprca se dok DS kadar pošteno kaže da je pograšio i to je ogromna razlika u kadrovima jedne i druge partije!!!!

Prosvetitelj

pre 9 godina

Postovani g. Sapicu,

Kao prvo ne razumem sta Vam je uopšte trebalo da ulazite u politiku, pored onakve sjajne karijere.

Takodje smatram da je Vas komentar pun nepotrebnih emocija, zato sto niko ne treba da ostane postedjen provere strucnosti, pogotovo licnosti iz javnog političkog života.

Jedini, a smatram i najbolji način je da stavite Vas doktorat na proveru nezavisnoj komisiji. Na taj način možete da svima "zapusite" usta ili u protivnom da Vam se oduzme titula doktora.

Srdacan pozdrav

Goran

pre 9 godina

Mene je ovo sokiralo ... nisam znao da je Sapic dogurao do doktora tako brzo ... kao da je juce bilo kada je diplomirao na VISOJ TRENERSKOJ!

Kolovođa

pre 9 godina

Gospodine Šapuću,
ako niste naveli izbor u svom doktoratu, onda je to u najmanju ruku neozbiljno. Izrada doktorske disertacije je ozbiljan posao i za takve greške, kao što je "nenamerno izostavljanje izvora", ne postoji opravdanje. Takav rad nije trebao ni proći komisiju, ako ga je komisija uopšte i gledala.
I da, gospodine Šapuću, nenavođenje izvora je ozbiljan previd i predstavlja prisvajanje tuđe misli i dela. Samim tim je i vaša doktorska disertacija plagijat.
Na stranu vaši sportski uspesi i zasluge, tu nemam šta da vam progovorim. Ali što se tiče vašeg obrazovanja i vašeg nastupa, tu ste debelo zakazali.
U Nemačkoj su predsedniku države oduzeli doktorsku titulu i "šutnuli" ga iz političkog života i iz fotelje zbog plagijata. Samo on je naveo sve izvore u svom doktoratu, ali je zaboravio par referenci u fusnoti, što je morate priznati mnogo manji previd od vašeg.

Marko

pre 9 godina

Kako bese ime onog ministra od kojeg je i pocela cela ova prica sa laznim doktoratima? Ne mogu da se setim od silnih afera koje se lansiraju svakia dan.

Veliki drmr

pre 9 godina

To sto se van konteksta pozvao na sportsku karijeru, meni je dovoljno da pomslim da to zaista jeste jedini deo njegovog profesionalnog zivota koji nije plagijat.

Dragan

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT", a nenamerno propustio da navedem izvor, tu grešku mogu da priznam i za nju da se izvinim stručnoj i svakoj drugoj javnosti."
- Takva vrsta "greške" zove se plagijat.

pozdravio te Mica Megatrend

pre 9 godina

Konceptualno doktorat služi da doktorant doda opštem fondu znanja u nekoj oblasti i svoj lični doprinos do koga se stiže ličnim radom, zalaganjem, istraživanjem a korišćenje tuđe literature je tu tek referenca koja treba da služi da iznete tvrdnje potkrepi i zato se i citiraju ali i navode izvori. Kada se izvor ne navede podrazumeva se da je do njega došlo sopstvenim radom a to je suštinska slabost procedure doktoriranja koju plagijatori i razni trutovi i lezilebovići eksploatišu i tako dolaze do društvenog ugleda koji im ne pripada. Svako ko je doktorirao sopstvenim radom, po nepisanoj proceduri, je morao da dospe i do ovakvih zaključaka. Međutim kada vam doktorsku disertaciju piše za neki iznos neki siroti doktorčić bez harizme, posla, ugleda i uticaja a takvih je Srbija puna i prepuna onda nam se obrazovanje brzo svede na resavsku školu prepisivanja i dobijamo funkcionalno nepismene doktore koji bi po logici stvari trebali da barem u intelektualnom smislu (a vrlo često i mnogo šire) budu društvena elita. Sve to dalje za posledicu ima dalju razgradnju države i svi oni koji žele državu kao održivi oblik življenja koji garantuje barem reprodukciju moraju se moraju suprotstaviti ovakvim tendencijama kao što je doktoriranje na foru, tako što vam neko napiše doktorat za novac a branite ga pred komisijom koja je ogrezla u korupciju. Nema to veze sa streljačkim strojem kako to Šapić želi da predstavi već je to poslednja linija odbrane zdravog razuma.

Pera

pre 9 godina

Čak i da si naveo izvor, ne moze toliki deo TVOG doktorata, biti deo TUDJE knjige, ukljucujuci doslovce prevedene kineske poslovice... pobogu!!! Doktorat mora biti TVOJ RAD, a ne pretezno TVOJE PREPISIVANJE... to deca u osnovnoj skoli nauce... pa zato NE pokusavaju da doktoriraju, jer je preterano naporno... to je RAD!!!

Genije

pre 9 godina

I samo da dodam da Pescanik treba da se pozabavi malo predsednickom diplomom. I kako je polagao ispit u isto vreme kada je bio u Nemackoj. Nesto mi se cini da Pescanik ne sme da dira Vucica i Nikolica. Dalje je jasno ko je iza njih.

Dragan

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT", a nenamerno propustio da navedem izvor, tu grešku mogu da priznam i za nju da se izvinim stručnoj i svakoj drugoj javnosti."
- Takva vrsta "greške" zove se plagijat.

Patrick

pre 9 godina

Da, to je otprilike isto kao ono u osnovnoj skoli: "Imam domaci, ali sam ga zaboravio kod kuce". -Dakle, nemas domaci. Jedan.
"Zaboravio sam da navedem izvor.."- Plagirao si. Jedan.

Veliki drmr

pre 9 godina

To sto se van konteksta pozvao na sportsku karijeru, meni je dovoljno da pomslim da to zaista jeste jedini deo njegovog profesionalnog zivota koji nije plagijat.

esmin

pre 9 godina

Teleprompter piše da javnost sumnja da je Rasim Ljajic završio fakultet. Voleo bih da procitam nešto opširnije o tome na vašem sajtu. Pozdrav

Zoran

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.
(Genije, 5. jul 2014 13:25)

Genijalac to što je neko napravio vrhunske rezultate u sportu ne daje mu za pravo da krade. Nadam se da će tvoj genijalni um pre ili kasnije shvatiti razliku kao što je, koliko vidim, ukapirao da pare ne rastu na drvetu.

Aleksandar

pre 9 godina

Zalosno objasnjenje. Moja cerka je nedavno odbranila diplomski ali nije zaboravila da navede nijedan ``izvor``, bilo pisani ili sa interneta. Za svaki preuzet podatak je dala fusnotu ( ima ih oko 200)a Sapic je ``zaboravio da navede celu knjigu``.

Profesor

pre 9 godina

Niste problem ti i tvoja greska vec sto je doktorat potvrdila institucija koja nije u stanju da primeti ne samo tvoje vec bilo cije greske.

astrofizika

pre 9 godina

Nije bilo moralno ni to sto si se tukao sa saigracima Vaterpolo reprezentacije Srbije iz tadasnje tvoje originalne sportske karijere. Ne brini brzo se ovde sve zaboravlja.

NemanjaBB

pre 9 godina

O strucnosti komisije toliko, na dva nacina se vidi da su nesposobni za to sto rade:
1) Nisu skontali da si ubacio fraze iz drugih doktorata
2) Skontali su da si ubacio, a opet te nisu oborili zbog toga

I eto, takvi danas dodeljuju diplome, doktorate itd itd..

mudrac

pre 9 godina

Sta sve moze da prodje kao odgovor u ovoj zemlji, pa to je neverovatno! Bar od tebe Sapicu kao izvrsnog sportiste nisam ocekivao ovo, jer bi ti nabolje trebao da znas sta je ferplej!

Uki

pre 9 godina

,,Notorne činjenice su da nikada ništa nelegalno i nemoralno nisam uradio kroz čitavu svoju životnu karijeru, bila ona sportska, školska, univerzitetska ili politička.''

Da li sećate OI u Pekingu i tuče sa Šefikom nakon čega su izbačeni iz reprezetacije?

Atina

pre 9 godina

Sto volim sto "doktoranti" pogrese u radu, "strucna" komisija ne pronadje gresku, a studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu l seminarski rad (za pisljiva 2 ESPB) na prepravku zbog nedovoljno izvora i fusnota! Sada svaki rad prolazi kroz Ephorus bazu, u seminarskom radu prepoznaje sadrzaj koji nije autorski (dakle, preuzet je) i ako nije pokriven izvorom kandidatu rad bude odbijen, za dalje posledice nisam sigurna. A razlika izmedju znacaja seminarskog i doktorskog rada je naravno ogromna.

ha..

pre 9 godina

A šta njemu sve to treba, nije mi jasno uopšte..!? Zaradio novac pošteno, nesumnjivo kvalitetan sportista, zaradio i penziju sportsku.. Kakav bre doktorar i politika? Gangula, bre!?

DEDA CVETKO

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT" (bla, bla...)"

Šapicu, MENAGEMENT (sic) se piše "MANAGEMENT".

rile67

pre 9 godina

Greska? Prema tome lopov koji istrci iz zlatare sa uzetim zlatom, ako ga uhvate moze da se pravda da je "zaboravio" da plati u zurbi!? Bravo za doktora!

pox

pre 9 godina

"Želim da kažem nekoliko notornih činjenica..." Ovde bi učiteljica srpskog u 5. razredu dala jedinicu. a ne da taj đak još bude doktor. Ceo njegov tekst odiše manjkom stila i forme, da ne dam grublju ocenu. Činjenice se ne kažu, već se iznose ili izlažu. Pogotovo kad su "notorne"...

APV

pre 9 godina

Sapicu,sportska karijera je jedno,ali doktorantska disertacija nevezano za tvoju profesiju je u totalu budalastina.To sto si ti veliki sportista,ne podrazumeva da si hirurg i da mozes odmah u operacionu salu.
Lazno predstavljanje je tesko krivicno delo

svetko

pre 9 godina

kad vas mojom pesnicom udarim u glavu izvinite toje bilo slucajno jer je ruka sama se podigla i udarila vas da sam ja to znao i bio svestan nebih to dozvolio do tad oprostite.

martin

pre 9 godina

Gledao sam jednu emisiju na TV....jedan clan stranke Rasima LJajica, inače je ranije vodio kviz na drzavnoj televiziji kaze
"ZAVRSIO SAM ELEKTROTEHNIKU, ALI DOKTORIRAO SAM EKONOMIJU"
Sada predaje na nekom privatnom unirvezitetu.
Da li neko moze da mi kaze, da li je to moguce, ja mislim NE.
(zoraqn, 5. jul 2014 18:49)
Naravno da je moguce. Mozes da upises postdiplomske studije na bilo kom fakultetu nakon zavrsetka osnovnih studija

Aleksandar

pre 9 godina

O Nou,ako se tako ne piše na Engleskom neka dr.Šapić ispravi.Kako su smeli tako DRSKO da ispituju nečiji rad koji sa velikom mukom plaćen.....

Fratelo

pre 9 godina

Izvor je osnovna stvar koju svaki doktorat mora da ima. Ovo nije smeo da propusti. Ovde se očigledno radi o namernom propustu, u to nema sumnje. Ipak, neka se formira komisija koja će istražiti ovaj slučaj.

Kolovođa

pre 9 godina

Gospodine Šapuću,
ako niste naveli izbor u svom doktoratu, onda je to u najmanju ruku neozbiljno. Izrada doktorske disertacije je ozbiljan posao i za takve greške, kao što je "nenamerno izostavljanje izvora", ne postoji opravdanje. Takav rad nije trebao ni proći komisiju, ako ga je komisija uopšte i gledala.
I da, gospodine Šapuću, nenavođenje izvora je ozbiljan previd i predstavlja prisvajanje tuđe misli i dela. Samim tim je i vaša doktorska disertacija plagijat.
Na stranu vaši sportski uspesi i zasluge, tu nemam šta da vam progovorim. Ali što se tiče vašeg obrazovanja i vašeg nastupa, tu ste debelo zakazali.
U Nemačkoj su predsedniku države oduzeli doktorsku titulu i "šutnuli" ga iz političkog života i iz fotelje zbog plagijata. Samo on je naveo sve izvore u svom doktoratu, ali je zaboravio par referenci u fusnoti, što je morate priznati mnogo manji previd od vašeg.

zm

pre 9 godina

Jeste, koristio si delove knjige ili bolje rečeno preveo čitava poglavlja i preuzeo ih kao da su tvoje delo. Aco, braco derane moj tršavi.

Goran

pre 9 godina

Mene je ovo sokiralo ... nisam znao da je Sapic dogurao do doktora tako brzo ... kao da je juce bilo kada je diplomirao na VISOJ TRENERSKOJ!

veerghoen

pre 9 godina

Ако си био страшан спортиста, не значи да си и одличан руководилац и функционер.

Antids

pre 9 godina

Ako će mo, kako je istina,onda moramo reći da je Šapić prvi pustio niz vodu DS, a sada mu oni vraćaju preko Peščanika. Ekspresno mu iskopaše disertaciju.

DAN D

pre 9 godina

Nisam sklon kursadžijama dr mr iz sveta koji nas ovde u srbiji ponižavaju, KADA ĆE NJIHOVI radovi biti provereni od slova doslova, siguran sam da nisu čisti i besprelorni već resavci-

Bata Raka

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Genije, 5. jul 2014 13:25)

E, moj Genije... Šapić jeste vaterpolo legenda, nema tu šta da se kaže, ali šta ti znaš o njemu kao čoveku? Isto koliko znaš i o komšiji iz ulaza pored tebe. Jedino što komšiju nisi gledao u reprezentaciji, pa ti je sve jedno. Namerno ili nenamorno izostavljanje izvora u naučnom radu, u naučnim krugovima se naziva PLAGIJAT. Kraj priče! Nećeš ti određivati ko je plagijator vodeći se svojim emocijama. P L A G I J A T O R i vrhunski vaterpolista. Postoje stručnjaci koji su prepoznali njegovu veštinu u bazenu, pa ga zvali u reprezentaciju. Postoje stručnjaci koji će oceniti verodostojnost njegovog doktorata, pa će ga pozvati na odgovornost ukoliko postoji osnov.

Milos

pre 9 godina

Sta li ti je trebalo da se muvas u politiku? Bolje je bilo da si ostao sportista da te pamtimo po necemu dobrom. Ti da budes doktor nauka je jako malo verovatno, jednostavno niti imas vokabular niti dovoljno znanja.
P.S. Kada te je u TV duelu pre dve-tri godine Jeremic desetkovao, trebao si da se povuces iz politike, moj OEBS-u!

evgenij

pre 9 godina

ovaj covek je legenda vaterpola ono sto je pele u fudbalu dzordan u kosarci..ne znam sta mu je sve to trebalo..nije sramota ne zavrsiti faks pogotovu ne ako si u svom poslu najbolji na svetu kao sto je on bio..

laki

pre 9 godina

Mađarski predsjednik podnio ostavku zbog plagijata (02. april 2012)
http://sandzakavaz.rs/svijet/madarski-predsjednik-podnio-ostavku-zbog-plagijata-02-april-2012/

Koje Ime?

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT"...sinko ti nisi ni procitao tu knjigu, nego trazi pare nazad od ljudi koji su te zeznuli!!!

v

pre 9 godina

Primer kako veliki ljudi postaju mali. Bio je car, a sada ga razvlace sa pravom po blatu. Za mene ovo nije nikavo iznenadjenje, ko ga je pratio na tviteru, mogao je svakodnevno da se smeje njegovim izjavama, a narocito njegovoj gramatici i nacinu pisanja koji ne prilici jednom gimnazijalcu, a kamo li doktoru. Ko ke sve danas doktor, drago mi je sto ja nisam medju njima.

Pera

pre 9 godina

Čak i da si naveo izvor, ne moze toliki deo TVOG doktorata, biti deo TUDJE knjige, ukljucujuci doslovce prevedene kineske poslovice... pobogu!!! Doktorat mora biti TVOJ RAD, a ne pretezno TVOJE PREPISIVANJE... to deca u osnovnoj skoli nauce... pa zato NE pokusavaju da doktoriraju, jer je preterano naporno... to je RAD!!!

brainwash

pre 9 godina

Plagijat je ocigledan i jedni pravi potez bi bila ostavka na mesto predsednika opstine kao i na sve javne funkcije, kao i eventualna druga krivicno-pravna odgovornost.

бт

pre 9 godina

Ако би то што је Шапић рекао било довољно да се скину сумње са његовог доктората онда појам плагијат уопште не би постојао. Свакоме на свету ко у свом докторату препише нечије идеје а прикаже их као своје (јер ако се не цитира извор то се аутоматски подразумева) било би касније довољно да се због тога једноставно и лако, као Шапић овом приликом извини и да каже како даље о томе неће да дискутује. Позивање на његову спортску каријеру је тек тежак промашај (и покушај њене злоупотребе) јер то је исто као када би возач заустављен због проласка на црвено питао полицију како су уопште могли да посумњају да је он направио прекршај када као студент никада није преписивао на испитима. И смешно и жалосно у исто време.

Sasa

pre 9 godina

Ovo se desava kada covek ima nerealna ocekivanja od samog sebe. Sam si izabrao da budes sportista i da imas karijeru sportiste...posle si pokusao da zavrsis- napustis tu karijeru, da napravis neku novu i uspesnu...e, pri izboru te druge si se s'oprostenjem za..bao. Ne ide ti i to je to...nisi ni za politicara ni za doktora nauka. Brate-nisi...Mij savet ti je da probas sa ugostiteljstvom...

mirko

pre 9 godina

Čovek ladno PREVEO celo poglavlje, a pravda se da nije naveo izvor. Hej! Doktore! Pa ovo je smešno i tužno na šta na liči obrazovanje u Srbiji.

Prosvetitelj

pre 9 godina

Postovani g. Sapicu,

Kao prvo ne razumem sta Vam je uopšte trebalo da ulazite u politiku, pored onakve sjajne karijere.

Takodje smatram da je Vas komentar pun nepotrebnih emocija, zato sto niko ne treba da ostane postedjen provere strucnosti, pogotovo licnosti iz javnog političkog života.

Jedini, a smatram i najbolji način je da stavite Vas doktorat na proveru nezavisnoj komisiji. Na taj način možete da svima "zapusite" usta ili u protivnom da Vam se oduzme titula doktora.

Srdacan pozdrav

bgd

pre 9 godina

Veći problem za Srbiju od njegovog prepisanog doktorata (na-idi-mi-dođi-mi fakultetu i iz nekog ćiribu-ćiriba predmeta) je to što je on predsednik najveće opštine u zemlji i podpredsednik nekada respektabilne stranke.

I niko ga nije ni pitao za sportsku karijeru.
Taj deo života je ostavio iza sebe kada je ušao u politiku.

Necu_u_Tor

pre 9 godina

Apsolutno ne mislim da je u pitanju sitan propust. Apsolutno mislim da je covek, iz samo njemu znanih razloga, resio da iz fantasticne sportske karijere krene drugim putem i tu dolazimo do problema. Niti je imao vremena, niti znanja da kako treba zavrsi fakultet, a kamo li nesto vise, o doktoratu da ne pricam.

Ko god ima iole znanjka o tome sta bi doktorat, normalan doktorat, trebalo da bude, zna o cemu pisem.

Ovako, Sapic je resio da to uradi. Ne ulazeci u pricu potplacivanja i usluga, kojij je mozda bilo, a mozda i ne, ne znam ali smem da sumnjam, naisao je bednike(da, bednike, nemojte cenzurisati) i stvar gotova. Napisao covek nesto u rangu seminarskog rada, verovatno su prilikom pregleda malo zamaskirane supljine i eto doktorata. Devalvacija pojma doktorata, etika prema kolegama, postovanje institucije - ma sve je to nebitno...

Pored tog ljigavog cina, ovo ima i drugu dimenziju. Dimenziju propadanja demokratske stranke. Meni je konkretno cinjenica da je u njoj napredovao covek koji je ovako stekao doktorat bila poslednja kap u casi, kap koja mi je potvrdila da je od stranke koja je bar nesto dobro znacila ostala gomila sljama, estrada ravna pinku, kuriru i informeru, "ja tebi ti meni" ravna SPS-u, nista nije sveto ala SNS...

I prosto ne znam kako jos par ljudi tamo ne shvata koliko je upravo cin guranja Sapica i slicnih u prvi plan uticao da DS izgubi ono glavno uporiste - ljude koji jos uvek znaju znacenje reci "moral".

Disertacija?

pre 9 godina

Problem je mnogo ozbiljniji! Nezavisno od toga da li je tekst plagijat i u kojoj meri, on – kao takav – teško da zadovoljava kriterijume doktorske disertacije. Već na pravi pogled vidi se da, po strukturi, sadržaju i načinu obrade, više liči na udžbenik ili priručnik. Tom utisku još više doprinosi nedostatak akademske opremljenosti teksta, kao i neuobičajeno mali broj navedenih referenci (67). Što se tiče referenci, ogromna većina je samo navedena na kraju rada, ali se – osim par izuzetaka – ne pominje i u tekstu. Rad ovog autora (ko god on bio) očigledno nema ni teorijskog ni empirijskog istraživanja, zbog čega je i „Zaključak“ vrlo „razuđen“, neodređen, uopšten i bez navođenja jesu li hipoteze sa početka rada (str. 2-3) uopšte i dokazane!?! Primera radi, ako je jedna od hipoteza bila da „Nivo satisfakcije individualnih potrošača predstavlja glavni faktor zadržavanja postojećih i privlačenja novih korisnika” kako je ona ispitana i dokazana ili ne?

racerx

pre 9 godina

ja ne znam sta se svi lozite da su Shapic dr. Gangula i Stefanovic dr. Nasli krivi za neko plagijatorstvo. Zar neko zaista misli da su oni iskucali jedno jedino slovo, ne na svojim doktoratima i master radovima, nego na seminarskim? Kriv je neki lik,kome su dali da im za 2000 evrica napise rad, cak nije verovatno ni on kriv, jer mu je receno odakle da ga prepise, posto za ozbiljan doktora treba min 4-5 god i veoma pametno dupe, a boga mi i glava, a ko ce da placa tolike troskove. Krivi su u stvari ovi sto su napisali svoje doktorate a pamet u dupe i glavu im se ne istrosi pa u dokonosti krenuli da kontrolisu "kolege". Salu na stranu, svaka cast ljudima! raskrinkajte bagru, doktori!!!!!

mihajlo

pre 9 godina

Ajde ne vadi se na sportski uspeh i trazis koje kakve uspehe. Svaka cast na sportskom uspehu ali nemoj da omalovazavas ostale koji su ulozili trud za to vreme dok si se ti bavijo sportom, u svoj doktorat kde nisu zaboravili da navedu tudji rad. Doktorat se predo takav kakav je, dobijo si potvrdjeno i to je zavrseni cin. Kod doktorata nema, zaboravijo sam, nemogu da se setim itd. Ili si mislo da ostali neznaju da koriste net i sve ostalo!? Doktorat ti je
plagiran, jel sa izvinjenjem i sam potvrdjujes gresku. Znaci sedi jedan. Vidimo se na drugom roku.

Nikola

pre 9 godina

Kada sam bio u Nisu pre nekoliko eseci upoznao sam lika koji je izuzetno inteligentan ali nema posao. Izdrzava se pisanjem diplomskih, seminarskih i master radova a trenutno pise i jedan doktorat po narudzbini. Ja sam doktor nauka iz hemije, doktorirao sam u inostranstvu i bilo mi je fascinantno da ovaj lik pokriva sve oblasti, i prirodne i drustvene nauke, mada doktorat "pise" iz drustvenih nauka. Ovakvi ljudi postoje i u inostranstvu ali su "specijalizovani" za odredjene oblasti, nisu "univerzalni". To ukazuje koliko je kontrola radova od strane profesora u Srbiji losa.
A objasnjenje gospodina Sapica je intelektualna sramota.

Lament

pre 9 godina

Ovo me opravdanje me podseca na drugaricu iz gimanzije koja nije procitala "Lament nad Beogradom" i rekla profesoru da je neko iscepao stranice :-) (knjigu je,navodno, uzela iz biblioteke).
Dobila je jedinicu.

Diplomac

pre 9 godina

Spremam diplomski, pred kraj sam, i moj mentor je odbio da procita/korwgira textualni deo dok ne navedem izvore na zadnjoj strani. Toliko.

plavi andjelak

pre 9 godina

Greh nije gresku naciniti vec je greh gresku ne ispraviti.
Nije to tako mala stvar da se tako lako zaboravi i da je ne spominje dok je neko drugi ne primeti.

Neće tu biti ni jedne prave diplome ni doktorata

pre 9 godina

Ovo je vrzino kolo koje kad počne da se odmotava - tek onda ćemo videti koliko smo truli. Doktorati se u svetu pišu godinama a diplome dobijaju na redovnim studijama uglavnom.

Na prste će moći da se prebroje oni koji imaju prave diplome, ovoj aferi neće biti kraja. Ili to, ili ćemo kao država biti izbačeni sa liste svih institucija koje priznaju diplome.

S obzirom na naše "rezultate" kao društva u celini, ovo treba da bude sve samo ne iznenađenje.

Šapić ne ume suvislu rečenicu da složi i to je činjenica a njegovom diplomom i njenom validnošću neka se bave nadležni, ja nisam merodavan.

Mare

pre 9 godina

Puna podrska ovim ljudima sto proveravaju doktorske i master teze, pokradose nam i unistise drzavu razni plagijatori, sve sami doktori, zato nam i jeste tako kako nam je!

igor

pre 9 godina

Gosn Sapicu, studentima maltene poniste seminarski ili vrate na doradu, neki cak i sednu na kicmu kad se ne navede izvor. U doktoratu to ne sme da se desi ni u ludilu. Zato ja za sebe kazem da ne zasluzujem ni master, o doktoratu da ne pricam. Nekad se znalo ko je magistar, a danas se trguje masterom.

aleksandar

pre 9 godina

Samim tim sto kaze da ne razume zasto ga prozivaju "tamo neki intelektualci" jasno stavlja do znanja svakom ko je iole obrazovan da je njegov doktorat (blago receno) pisao neko drugi, na brzaka a on ga samo predao...
Takav tip doktorata bi trebalo da ima pridev "politicki" doktorat, kako bi svima bilo jasno na koji nacin i u kojoj ispostavi tamo nekog sega mega fakulteta je odbranjen.

A gde je mentor?

pre 9 godina

Odijum javnosti se, s pravom, obrušio na gdina Šapića, ali on nije i jedini krivac. Glavni krivci su mentor disertacije i komisija pred kojom je ona (od)branjena! Doktorand može da ponudi bilo kakav tekst, ali zato je tu mentor koji sve mora da pažljivo pregleda, a naročito finalnu verziju. To isto, potom, moraju da urade i članovi komisije. Ne znam kako je moguće da mentoru (slučajno?) promakne krucijalni propust kandidata koji u zaključnim razmatranjima i ne pominje, a kamoli da potvrđuje ili odbacuje početne hipoteze?!? U suštini, ovakva disertacija nije ni dovršena, pa nije ni smela biti predmet usmene odbrane. Šta je na toj odbrani doktorand, zapravo, „branio“ – to znaju samo on, njegov mentor i članovi komisije, koji su valjda bili prisutni.

Washington

pre 9 godina

Nenavođenje izvora greškom se zove - plagijat.
(stručnjak, 5. jul 2014 13:28)

Tacno. U Americi bi za ovo delo dobio sut kartu iz faksa, pa bi morao da se bori godinama ako ikad ponovo zeli da se vrati u bilo koji fakultet da studira!

Uzeti tudje reci i predstaviti ih kao svoje, JOS U DOKTORATU!!!!!! Alo brate, pa ja nisam ni magistar a ovaj DOKTOR ne zna da navede izvor kad uzme necije reci.

ALI u ovoj zemlji kradja i lopovluk su normalne stvari. Lud je bilo ko ko je iskren. Ko nadje pare pa vrati, ko plati voznju autobusom, ko placa struju, racune, itd. Samo su pametni lopovi i neiskreni ljudi.

uni on

pre 9 godina

mladenovacki union i dalje stancuje i deli sakom i kapom. diplome masteri doktorati. a okolo ice i pice na racun skole. ispred guzva ali se niko ne plasi ispita. nema brzinskog poslednjeg preslisavanja... fakultet 0

hianlki

pre 9 godina

Pa dobro, mozda sam i ja nekad zzlzlzlzlzlzzzlll, zaboravio da navedem izvor al dobro desi se pogresi covek.
I da si zaboravio slucajno, to je plagijat i trebao je da ti bude odbijen rad, covece radis doktorat ne pismeni iz Srpskog! Al dobro cim su ti u komisiji bili teletabisi nista cudno.

Aca faca

pre 9 godina

Gde su sad SNS botovi da lupaju minuse? Jel i ovo napad protiv reformi i Srbiji? Budalastina... Union i Megatrend medjutim nisu najgori. Sta je sa Privrednom akademijom u Novom Sadu koja je jos pre nekoliko godina pominjana kao stamparija diploma? Ili sa Evropskim univerzitetom u Beogradu? Pozivam nadlezne drzavne organe da provere sve stecene diplome sa ovaih privatnih kvazifakulteta ali i sa raznoraznih isturenih odeljenja drzavnih fakulteta, kao i da vec jednom odluce da li je bilo korupcije u aferi Indeks.

tender

pre 9 godina

Crni Sapic je samo jedan rasvetljen slucaj, mozes misliti kakvih li sve ima.
Bizarna neka vremena kad doktor nauka postajes preko debele veze, kradjom i podvaljivanjem tudjeg rada.
Kad bi neko uspeo da proveri sve nase "doktore nauka" verujem da u Riplijevoj knjizi ne bi bilo mesta za ostale slucajeve.

ja sam veliki dr mr

pre 9 godina

Ima pacovi kod veliki ko svinjodeti od po kilo dve ko zec!
A sta vi radite?
Ja sam u penziji!
Gde ste radili?
Pa dobro ja nisam nigde radio!
Pa kako ste penzioner?
MA JA SAM VELIKI DR MR :)

Bulevarac

pre 9 godina

HAHAHA Greškom nisam naveo izvor, ne jednu rečenicu, nego čitave stranice, koje sam prevodio sa Engleskog, od reči do reči prevedene... i ne samo jednog autora, i ostale autore je mukica zaboravio da navade :) Možda on misli da bi ukoliko stavi navode, doktorat bio korektan :)

pozdravio te Mica Megatrend

pre 9 godina

Konceptualno doktorat služi da doktorant doda opštem fondu znanja u nekoj oblasti i svoj lični doprinos do koga se stiže ličnim radom, zalaganjem, istraživanjem a korišćenje tuđe literature je tu tek referenca koja treba da služi da iznete tvrdnje potkrepi i zato se i citiraju ali i navode izvori. Kada se izvor ne navede podrazumeva se da je do njega došlo sopstvenim radom a to je suštinska slabost procedure doktoriranja koju plagijatori i razni trutovi i lezilebovići eksploatišu i tako dolaze do društvenog ugleda koji im ne pripada. Svako ko je doktorirao sopstvenim radom, po nepisanoj proceduri, je morao da dospe i do ovakvih zaključaka. Međutim kada vam doktorsku disertaciju piše za neki iznos neki siroti doktorčić bez harizme, posla, ugleda i uticaja a takvih je Srbija puna i prepuna onda nam se obrazovanje brzo svede na resavsku školu prepisivanja i dobijamo funkcionalno nepismene doktore koji bi po logici stvari trebali da barem u intelektualnom smislu (a vrlo često i mnogo šire) budu društvena elita. Sve to dalje za posledicu ima dalju razgradnju države i svi oni koji žele državu kao održivi oblik življenja koji garantuje barem reprodukciju moraju se moraju suprotstaviti ovakvim tendencijama kao što je doktoriranje na foru, tako što vam neko napiše doktorat za novac a branite ga pred komisijom koja je ogrezla u korupciju. Nema to veze sa streljačkim strojem kako to Šapić želi da predstavi već je to poslednja linija odbrane zdravog razuma.

Overlord

pre 9 godina

Nisam sklon kursadžijama dr mr iz sveta koji nas ovde u srbiji ponižavaju, KADA ĆE NJIHOVI radovi biti provereni od slova doslova, siguran sam da nisu čisti i besprelorni već resavci-
(DAN D, 5. jul 2014 18:22)

Izvoli: http://www.bookdepository.com/Extraterritorial-Application-Human-Rights-Treaties-Marko-Milanovic/9780199682256
Doktorska disertacija Marka Milanovića. Pa proveravaj.
Na tu istu disertaciju se poziva i Supreme Court of United Kingdom. Evo ovde:
http://www.bailii.org/uk/cases/UKSC/2010/29.html
Ja sam siguran da su NJIHOVI radovi i ČISTI i BESPREKORNI.
Mada, ako su tebi Kembridž i LSE kursevi i ako po tebi sa njih izlaze kursadžije, onda sam džabe sve ovo pisao.

Бојан Илић

pre 9 godina

Нека неко "провери дипломе" и "Пешчанику"( сви до једног) , кад већ моралишу годинама, да се види и ту ко шта ради?!
Фер би било ако већ глуме "морални репетитор"!

cukce

pre 9 godina

Ne znam zasto ali ja ovom coveku verujem, za razliku od Stefanovica! Nije bitna sadasnja politicka karijera i strancaka pripadnost, vec u proslosti ko je sta bio, Sapic je bio vrhunski sportista koji je godinama donosio titule i radovao naciju, a ko je u proslosti bio Nenad Stefanovic!?

Jovana

pre 9 godina

Nasa zemlja je zemlja muljanja. Svi muljaju, i politicari i narod i lekari i pekari. Svako pokusava da prodje sto lakse i jeftinije. Svako ko je ovde napisao komentar nekoga u svom zivotu mulja. Mozda devojku ili muza ili mozda direktora. Da smo i mi radili diplomski il doktorat i mi bi muljali, prepisivali, menjali red reci. Ne znam sta nam je to cudno kad smo svi takvi. Ove stvari se ne resavaju pojedinacno vec podizanjem svesti kod naroda o opstim normama ponasanja pa ce posledica toga biti da se u ovakve stvari ne sumnja.

Sercan

pre 9 godina

@Uki, ma bravo majstore.
Čitajući njegovo pravdanje prvo mi je to palo na pamet.
Šapić i svi ostali plagijatori su uradili to sa namerom da bi se okoristili o sistem. Da imaju veće plate, jer zakonski veća stručna sprema jednako bolja plata. Znali su gospoda šta rade. Da je države vratili bi svaku paru koju su ukrali (jer to je lopovluk) i odgovarali za laž i prevaru.
Moramo stvari nazivati pravim imenima da bi smo razlikovali dobro od zla.

Banezi

pre 9 godina

Nije problem sto je neko neobrazovan vec sto je iskompleksiran zbog toga. Ako ne mozes da zavrsis drzavni faks na vreme, sta ti treba da pod stare dane bacas pare na razne Megatrendove i Unione i njihove lazne diplome i disertacije. Kao da mi ne znamo da su to smesni fakulteti.

Pametnjaković

pre 9 godina

Ajd što je doktorat plagijat, nego što se sada postavlja pitanje kako je moguće da mentor to nije primetio, kako komisija nije primetila, a svi oni dobijaju po primerak, pre odbrane rada. Srbija je ipak sprdnja, nemojmo se zavaravati ovde, lažemo i druge, a i sebe. U Srbiji jednostavno niko ne zna ništa da radi kako treba, pa čak ni jednostavne rutinske poslove. A kako i da znaju kad su zaposleni preko partijskih i drugih veza. To nam se svima sve više i više obija o glavu, ne bi me čudilo da Srbija potpuno nestane za manje od 10 godina, jer je već i sad diskutabilno njeno postojanje.

smeker

pre 9 godina

Sta je ovde Sapic kriv.Uradio je rad kako je znao,krivi su oni sto su ga ocenjivali i titulu dodelili.Pescanik pocinje pomalo da juri vestice...

Genije

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.

Marko

pre 9 godina

Kako bese ime onog ministra od kojeg je i pocela cela ova prica sa laznim doktoratima? Ne mogu da se setim od silnih afera koje se lansiraju svakia dan.

selo moje lepse od pariza

pre 9 godina

nije problem u ambicioznim kompleksasima skromnog intelektualnog kapaciteta, nego u drzavi koja nema kapacitet da upravlja sopstvenim obrazovnim sistemom.

Spale

pre 9 godina

Ne, ne, ne sad izgovori, ne vadjenje. Bolje ćuti, bolje ništa ne progovaraj, nego da daješ besmislene izgovore u koje ne veruje ni oni što su prošli pored fakulteta. Ako želiš da se pravdaš, razmisli, ne reaguj odmah, pokušaj da se koncentrišeš na odgovor. Nemoj kao Mića da pričaš sve i svašta i na kraju ovi još više nagaze i raskomadaju te do kraja.
A gospoda iz Peščanika bi sad morali da malo pročešljaju i predsednika države. Ajde da vidimo kako je gosn precednik diplomirao. Kad je polagao ispite, kod kojih profesora i sve redom. Kad to budete do kraja razobličili onda zaslužujete sve komplimente ovog jadnog naroda. Cepajte samo.

aneks ugovora

pre 9 godina

Predlažem da novinari krenu lakšim putem i objave članak o nekom političkom funkcioneru koji nije plagijator. Ako takvog uopšte ima.

crazy processor

pre 9 godina

Vaterpolo reprezentacija je bila bolja pre njega, a bolja je i posle njega. O njegovoj velicini govori njegov timski duh u disciplini koja koja zavisi od tima, dzaba medalje kad je udario na svoje. Sto se tice doktorata o tome mogu reci da covek mora posvetiti dobrih deset godina da bi naucio oblast za koju ce biti ekspert, obzirom da je Sapic bio dobar profesionalni sportista u njegov doktorat mogu da poveruju samo ljudi koji nisu ucili nista...

Dimitrije

pre 9 godina

Mnogi su muckali,ali nazalost mi nemamo drzavne instrumente koji se bave ovakvim stvarima i onda pojedinci moraju da nam "otvaraju" oci. O cemu mi da pricamo kad imamo predsednika drzave sa blago receno sumnjivom diplomom.

Cunami

pre 9 godina

Ej bre ne pises sastav za treci osnovne...to je doktorski rad, tu ne smije da bude greske... Tu ste krivi i ti i mentor i komisija i fakultet na koji si doktoriro jer to ne smije da prodje...naravno ako je slucajna greka

mlekadzija

pre 9 godina

Ocekujem istu ostrinu u napadu na tezu A.Sapica (ako je stvarno plagijat( kao sto je bilo nedavno sa tezom ministra. Budite principijelni...

alo

pre 9 godina

ma nije problem kod tih njihovih doktorata ak one navedu literaturu koj usu koristili problem je sto su prepisival izi te literature. Ta literatura moze sam oneka smernica da m bude ali problem je i plagijat je ako iskorostis makara jednu recenicu iz te druge literature. Znaci vas rad NE SME da ima nijednu jdinu recenicu koja je istovetna nekoj koja je vec objavljena. Znam sigurno da nasi kad " pisu" nisu u stanju ni da promene malo na svoj nacin jer radi mu ustanovi koja objavljuje radove nassih strucnjaka. STa im vredi sto navedu po 120 knjiga u literaturi koju su koristili kad su iz svake od tih knjiga prepisali po nekoliko paragrafa. Nije tu samo nasa nego i strana. Pa kad bi stranci uzel inase radove da ispregledaju bil obi tuzbi samo tako. od najmanjih radova koj ise pojavljuju naraznim semonarima do radova za odbranu doktorskih disertacija a o diplomskim radovima da ne pricam

Milan

pre 9 godina

U ovakvu situaciju su nas doveli kadrovi koji pozavrsavase drzavne(drustvene)fakultete a ne private.Teagedija traje od 90ih(ekonoimija,socijala,zdravstvo,skolstvo,vojska,sudstvo...).Mislim da [polako zamenjujemo treze I ulazimo u licne obracune.Nije valjda da sus svi drzavni (drustveni)fakulteti bajke I snovi???Cemu vodi ovakvo istrazivanje I kopanje po proslosti?Samo pitam.Pa 50% Srbije je glasalo za ovo sto ima.Pitam Pescanik,mozda bi bilo bolje da promenimo narod?

zoraqn

pre 9 godina

Gledao sam jednu emisiju na TV....jedan clan stranke Rasima LJajica, inače je ranije vodio kviz na drzavnoj televiziji kaze
"ZAVRSIO SAM ELEKTROTEHNIKU, ALI DOKTORIRAO SAM EKONOMIJU"
Sada predaje na nekom privatnom unirvezitetu.
Da li neko moze da mi kaze, da li je to moguce, ja mislim NE.

pao s marsa

pre 9 godina

A šta je sa mentorom dotične disertacije i članovima komisije pred kojima je branjena disertaciju? Da li su je oni uopšte pročitali? Ljudi od struke odmah primete kad nešto čitaju da li je to nešto novo ili puko "citiranje". Tako su ovi naši iz Londona i provalili ove naše novokomponovane doktore. Ko li je sledeći?

tranzicija

pre 9 godina

Kad se sve skupi na gomilu, nije problem u individualnim osobama, vec u sistemu. Mnoge stvari se kod nas rade bez lose namere ali bez preciznosti i odgovornosti u izvedbi. Potrebna je reforma skolstva, kao i jasna i nedvosmislena uputstva za pisanje naucnih radova.

Gangula

pre 9 godina

Sramno je napadati čoveka koji je toliko dao ovoj napaćenoj zemlji. Kada je bilo najteže, donosio nam je najlepše vesti. Aco, uz tebe smo.

žuti_bot

pre 9 godina

Evo je sam žuti bot, pa šta. Bo ne može, ni za sto godina, promeni činjenicu da su reakcije na svoje problematične doktorate, drastične. Vaš minister nešto mulja i koprca se dok DS kadar pošteno kaže da je pograšio i to je ogromna razlika u kadrovima jedne i druge partije!!!!

Duci0167Obren

pre 9 godina

Zasto motivi covece? Pa uhvacen si u bukvalnom prepisivanju necega sto je trebao da ti bude doktorat! Zaboravio? Kad odes u prodavnicu pa moze da se desi da zaboravis da kupis mleko ali ... Kazes "Izvinjavam se,izvolite tituli" i ako te sramota,odes negde u selo da zivis.

Rajko

pre 9 godina

Proverio sam upravo navod Peščanika o prepisivanju strana 91-95 ovog ''doktorata'' iz članka izvesnog Mima Draškovića. I zaprepastio sam se - sve je istina, od a do š prepisano iz tog rada pet stranica bez navođenja izvora! Jedino je ijekavski original ovog članka prepravio na ekavski. Ovo je bruka i sramota za Srbiju, ako ne bude kažnjen zbog ovoga dotakli smo dno dna!
Osim toga, Šapić nema objavljen ni jedan rad na Kobsonu, a to je uslov za odbranu doktorata.
(Rajko, 5. jul 2014 21:36)

sidraš

pre 9 godina

Šapićeva doktorska disertacija je verovatno plagijat, ali je očigledno da je Šapić, zbog svoje uspešne sportske karijere, iskorišten od strane Demokratske Stranke, a sada je "pušten niz vodu".

Iandeb

pre 9 godina

@strucnjak:

Ne, nego bezobzirno predstavljanje rada i rezultata drugih naucnika kao svog je plagijat. Ljudi nisu roboti, mogu da naprave previd. Postoji granica koju nadlezna tela moraju povuci, gde ovakva vrsta gresaka postaje plagijat. Ne znam koliko su propustenih referenci nasli Sapicu i gde (jedna referenca u uvodu i jedna referenca u zakljucima su potpuno drugacije tezine), ne ulazim u to da li je njegov rad pravi plagijat ili nije, samo smatram da je ta vrsta rasudjivanja "tvoj rad sadrzi vise od nula nepomenutih referenci" totalno zlonamerna.

Voleo bih da se skeniraju sve disertacije BU od osnivanja do danas, pa da vidimo koliko njih je plagijat po tvom tumacenju.

Grada

pre 9 godina

Clanovi komisije za doktorat nisu cinovnici u opstini ili sudu koji overavaju autenticnost dokumenata. Software koji to radi je veoma skup I dozvoljava se sa samo u profesionalne svrhe. To sto ustanove u kojima rade saradnici Pescanika to dozvoljavaju nasim "naucnicima" je lepa stvar makar i kostalo budzet i poreske obveznike Velike Britanije.
Nisam siguran da pored svih belosvetskih ala koji upravljaju ovim svetom treba dozvoliti i "naucnicima" da zloupotrebljavaju svoju poziciju. Uostalom kojim "naukama" se bave i saradnici Pescanika, kada imaju vremena za naucnik istrazivanjima o plagijatima. Da bi se malo priblizili politarima u Srbiji, urusice kredibilitet svih diploma u Srbija (ako se kopira doktorat, moze i master I maturski rad). Tako ce na kraju da iseku i grane na kojima oni sede pa ce im sutra kolega Rumun na Birmingemu uzeti poziciju, jer su oni iz zemlje gde je sve plagijat do plagijata. Na kraju da li ocinsvo moze podvesti pod formu plagijata, i sta bi se tu tek desilo.

rosa u podne

pre 9 godina

Vec 15 godina ne zivim u Srbiji, tako da polako zaboravljam maternji jezik, suzava mi se fond reci, zaboravljam gramticka pravila, stil mi je sve vise pod uticajem ceskog jezika...

Zato pitam, frazu "notorne cinjenice" sada prvi put cujem, ali frazu "notorne lazi" sam cuo mnogo puta. Od kada je fraza "notorne cinjenice" usla u upotrebu?

Jos nesto, primetio sam i meni nepoznat glagol "smarati" da se vec dosta cesto koristi, ali nije mi bas jasno sta znaci.

Pelcovani

pre 9 godina

Neverovatno je koliko čoveku malo treba da sa krova padne u podrum. Bio si vrhunski sportista, imaćeš ili već imaš decu, a ako te zdravlje posluži i unuke. I ovim plagijatom ili, narodski rečeno, lopovlukom (plagijator je u nauci isto što i lopov na pijaci, prodavnici...) si sebi natovario epitet i bruku, koja ima da te prati tokom čitavog života. A onda će i deca i unuci s punim pravom govoriti o ocu (dedi) kao lopovu.

Ali psiha čoveka je čudo - kada neko uobrazi da je Bog, onda mu zine d.... da bude i doktor i političar, i da igra sa zvezdama... Strašno!!!

ljubica

pre 9 godina

(Gale, 5. jul 2014 23:24)

Ovde su svi doktori nauka. Samo sto navedose svoje ime i prezime. Privatni univerziteti i jesu otvoreni da bi se njihovi vlasnici obogatili. A vlasnici su uglavnom iz sveta visokog obrazovanja i bliski strankama na vlasti. Brojni profesori sa BU su ucestvovali u tome i kao predavaci i kao mentori. A od 2000. god. to je bila demokratska stranka. Pa je i normalno da ima najvise njenih kadrova.

mara

pre 9 godina

Ova izjava je smešna i ne bi prošla ni u obdaništu. Kao prvo, ovo govori o upoznatosti dotičnog sa izradom Diplomskog rada, kao drugo, govori dosta toga o samom mentoru, a kao treće, o komisiji. Sve ukupno, kada rezimiramo sve gore navedeno, postavlja se pitanje: "Kakav je to fakultet na kome je Šapić doktorirao?"

Gale

pre 9 godina

Da li je neka recenica preuzeta ili ne uz navodjenje izvora I nije toliko bitno. Bitno je da li iz tog doktorata proizilaze 2 rada sa SCI liste. Ako da tu je kraj. Ako ne to treba proveriti. E sad nemam vremena da objasnjavam sta je to SCI lista, posto vidim da ovde svi znaju sta je plagijat.

CR7

pre 9 godina

Kako moze da se ne navede komplet literatuta? Znas ono Prezime, ime autora, naziv knjige, grad, godina izdanja... pa mene je nastavnica u osnovnoj mucila sto nisam lepo naveo literaturu i imao sam samo 2 knjige... posle sam 5 nekih nasao i sve moralo po ps-u da bude..

LICNA - U - NAPADU

pre 9 godina

Odbrana Aleksandra Sapica da je zaboravio da stavi izvor ne pije vodu, jer je to od najvaznijih elemenata. Doktorska disertacija Aleksandra Sapic je verovatno plagijat, ali je ono sto je sasvim ocigledno da je Al;eksandar Sapic, dozvolio je zbog svoje uspesne sportske karijere, da bude maksimalno iskoristen od strane Demokratske Stranke, kada im je trebao a sada je pusten niz more u camcu bez vesala.

Neso

pre 9 godina

Dali u ovoj nasoj drzavi ima drugih problema osim plagijata?Meni se cini da se previse paznje poklanja necemu sto uopste nije vazno za zivot obicnog naroda. Raznorazni sajtovi i stampa podizu sebi rejting nevaznim stvarima. Koga je briga dal je Stefanovic Sapic itd.doktor ili nije vaznije je sta i kako rade za narod. Milos Obrenovic je bio nepismen, a stvorio je drzavu.

Sivilo

pre 9 godina

Svasta sa ovim demokratama,ne bi me iznenadilo da okrive SNS za ovo i ako oni nemaju veze.Odbilo im se od glavu sto su napadali naprednjake.

Alala

pre 9 godina

Sve demokrate koje imaju doktorate da predaju komisiji. Peščanik je upravo novina doktora nauka iz demokratske stranke. Srbija ima najviše doktora nauka, a vidimo da demokrate pljuju po tuđem radu, branići njihove članove. Šapićev rad morati da se utvrdi pred komisijom. Sramota da funkcionere iz drugih stranaka napadate a ne gledate kakve radove imaju u svojoj stranci. Peščanik je uvek dostupan i tu se promovišu doktori nauka iz demokratske stranke.Da li je nečiji rad plagijat to treba komisija da utvrdi.

Genije

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.

cukce

pre 9 godina

Ne znam zasto ali ja ovom coveku verujem, za razliku od Stefanovica! Nije bitna sadasnja politicka karijera i strancaka pripadnost, vec u proslosti ko je sta bio, Sapic je bio vrhunski sportista koji je godinama donosio titule i radovao naciju, a ko je u proslosti bio Nenad Stefanovic!?

Milan

pre 9 godina

U ovakvu situaciju su nas doveli kadrovi koji pozavrsavase drzavne(drustvene)fakultete a ne private.Teagedija traje od 90ih(ekonoimija,socijala,zdravstvo,skolstvo,vojska,sudstvo...).Mislim da [polako zamenjujemo treze I ulazimo u licne obracune.Nije valjda da sus svi drzavni (drustveni)fakulteti bajke I snovi???Cemu vodi ovakvo istrazivanje I kopanje po proslosti?Samo pitam.Pa 50% Srbije je glasalo za ovo sto ima.Pitam Pescanik,mozda bi bilo bolje da promenimo narod?

smeker

pre 9 godina

Sta je ovde Sapic kriv.Uradio je rad kako je znao,krivi su oni sto su ga ocenjivali i titulu dodelili.Pescanik pocinje pomalo da juri vestice...

Gangula

pre 9 godina

Sramno je napadati čoveka koji je toliko dao ovoj napaćenoj zemlji. Kada je bilo najteže, donosio nam je najlepše vesti. Aco, uz tebe smo.

Aca faca

pre 9 godina

Gde su sad SNS botovi da lupaju minuse? Jel i ovo napad protiv reformi i Srbiji? Budalastina... Union i Megatrend medjutim nisu najgori. Sta je sa Privrednom akademijom u Novom Sadu koja je jos pre nekoliko godina pominjana kao stamparija diploma? Ili sa Evropskim univerzitetom u Beogradu? Pozivam nadlezne drzavne organe da provere sve stecene diplome sa ovaih privatnih kvazifakulteta ali i sa raznoraznih isturenih odeljenja drzavnih fakulteta, kao i da vec jednom odluce da li je bilo korupcije u aferi Indeks.

zoraqn

pre 9 godina

Gledao sam jednu emisiju na TV....jedan clan stranke Rasima LJajica, inače je ranije vodio kviz na drzavnoj televiziji kaze
"ZAVRSIO SAM ELEKTROTEHNIKU, ALI DOKTORIRAO SAM EKONOMIJU"
Sada predaje na nekom privatnom unirvezitetu.
Da li neko moze da mi kaze, da li je to moguce, ja mislim NE.

žuti_bot

pre 9 godina

Evo je sam žuti bot, pa šta. Bo ne može, ni za sto godina, promeni činjenicu da su reakcije na svoje problematične doktorate, drastične. Vaš minister nešto mulja i koprca se dok DS kadar pošteno kaže da je pograšio i to je ogromna razlika u kadrovima jedne i druge partije!!!!

Pametnjaković

pre 9 godina

Ajd što je doktorat plagijat, nego što se sada postavlja pitanje kako je moguće da mentor to nije primetio, kako komisija nije primetila, a svi oni dobijaju po primerak, pre odbrane rada. Srbija je ipak sprdnja, nemojmo se zavaravati ovde, lažemo i druge, a i sebe. U Srbiji jednostavno niko ne zna ništa da radi kako treba, pa čak ni jednostavne rutinske poslove. A kako i da znaju kad su zaposleni preko partijskih i drugih veza. To nam se svima sve više i više obija o glavu, ne bi me čudilo da Srbija potpuno nestane za manje od 10 godina, jer je već i sad diskutabilno njeno postojanje.

Overlord

pre 9 godina

Nisam sklon kursadžijama dr mr iz sveta koji nas ovde u srbiji ponižavaju, KADA ĆE NJIHOVI radovi biti provereni od slova doslova, siguran sam da nisu čisti i besprelorni već resavci-
(DAN D, 5. jul 2014 18:22)

Izvoli: http://www.bookdepository.com/Extraterritorial-Application-Human-Rights-Treaties-Marko-Milanovic/9780199682256
Doktorska disertacija Marka Milanovića. Pa proveravaj.
Na tu istu disertaciju se poziva i Supreme Court of United Kingdom. Evo ovde:
http://www.bailii.org/uk/cases/UKSC/2010/29.html
Ja sam siguran da su NJIHOVI radovi i ČISTI i BESPREKORNI.
Mada, ako su tebi Kembridž i LSE kursevi i ako po tebi sa njih izlaze kursadžije, onda sam džabe sve ovo pisao.

Genije

pre 9 godina

I samo da dodam da Pescanik treba da se pozabavi malo predsednickom diplomom. I kako je polagao ispit u isto vreme kada je bio u Nemackoj. Nesto mi se cini da Pescanik ne sme da dira Vucica i Nikolica. Dalje je jasno ko je iza njih.

aneks ugovora

pre 9 godina

Predlažem da novinari krenu lakšim putem i objave članak o nekom političkom funkcioneru koji nije plagijator. Ako takvog uopšte ima.

Dimitrije

pre 9 godina

Mnogi su muckali,ali nazalost mi nemamo drzavne instrumente koji se bave ovakvim stvarima i onda pojedinci moraju da nam "otvaraju" oci. O cemu mi da pricamo kad imamo predsednika drzave sa blago receno sumnjivom diplomom.

racerx

pre 9 godina

ja ne znam sta se svi lozite da su Shapic dr. Gangula i Stefanovic dr. Nasli krivi za neko plagijatorstvo. Zar neko zaista misli da su oni iskucali jedno jedino slovo, ne na svojim doktoratima i master radovima, nego na seminarskim? Kriv je neki lik,kome su dali da im za 2000 evrica napise rad, cak nije verovatno ni on kriv, jer mu je receno odakle da ga prepise, posto za ozbiljan doktora treba min 4-5 god i veoma pametno dupe, a boga mi i glava, a ko ce da placa tolike troskove. Krivi su u stvari ovi sto su napisali svoje doktorate a pamet u dupe i glavu im se ne istrosi pa u dokonosti krenuli da kontrolisu "kolege". Salu na stranu, svaka cast ljudima! raskrinkajte bagru, doktori!!!!!

Marko

pre 9 godina

Kako bese ime onog ministra od kojeg je i pocela cela ova prica sa laznim doktoratima? Ne mogu da se setim od silnih afera koje se lansiraju svakia dan.

selo moje lepse od pariza

pre 9 godina

nije problem u ambicioznim kompleksasima skromnog intelektualnog kapaciteta, nego u drzavi koja nema kapacitet da upravlja sopstvenim obrazovnim sistemom.

Grada

pre 9 godina

Clanovi komisije za doktorat nisu cinovnici u opstini ili sudu koji overavaju autenticnost dokumenata. Software koji to radi je veoma skup I dozvoljava se sa samo u profesionalne svrhe. To sto ustanove u kojima rade saradnici Pescanika to dozvoljavaju nasim "naucnicima" je lepa stvar makar i kostalo budzet i poreske obveznike Velike Britanije.
Nisam siguran da pored svih belosvetskih ala koji upravljaju ovim svetom treba dozvoliti i "naucnicima" da zloupotrebljavaju svoju poziciju. Uostalom kojim "naukama" se bave i saradnici Pescanika, kada imaju vremena za naucnik istrazivanjima o plagijatima. Da bi se malo priblizili politarima u Srbiji, urusice kredibilitet svih diploma u Srbija (ako se kopira doktorat, moze i master I maturski rad). Tako ce na kraju da iseku i grane na kojima oni sede pa ce im sutra kolega Rumun na Birmingemu uzeti poziciju, jer su oni iz zemlje gde je sve plagijat do plagijata. Na kraju da li ocinsvo moze podvesti pod formu plagijata, i sta bi se tu tek desilo.

DAN D

pre 9 godina

Nisam sklon kursadžijama dr mr iz sveta koji nas ovde u srbiji ponižavaju, KADA ĆE NJIHOVI radovi biti provereni od slova doslova, siguran sam da nisu čisti i besprelorni već resavci-

Бојан Илић

pre 9 godina

Нека неко "провери дипломе" и "Пешчанику"( сви до једног) , кад већ моралишу годинама, да се види и ту ко шта ради?!
Фер би било ако већ глуме "морални репетитор"!

tender

pre 9 godina

Crni Sapic je samo jedan rasvetljen slucaj, mozes misliti kakvih li sve ima.
Bizarna neka vremena kad doktor nauka postajes preko debele veze, kradjom i podvaljivanjem tudjeg rada.
Kad bi neko uspeo da proveri sve nase "doktore nauka" verujem da u Riplijevoj knjizi ne bi bilo mesta za ostale slucajeve.

astrofizika

pre 9 godina

Nije bilo moralno ni to sto si se tukao sa saigracima Vaterpolo reprezentacije Srbije iz tadasnje tvoje originalne sportske karijere. Ne brini brzo se ovde sve zaboravlja.

Patrick

pre 9 godina

Da, to je otprilike isto kao ono u osnovnoj skoli: "Imam domaci, ali sam ga zaboravio kod kuce". -Dakle, nemas domaci. Jedan.
"Zaboravio sam da navedem izvor.."- Plagirao si. Jedan.

esmin

pre 9 godina

Teleprompter piše da javnost sumnja da je Rasim Ljajic završio fakultet. Voleo bih da procitam nešto opširnije o tome na vašem sajtu. Pozdrav

Iandeb

pre 9 godina

@strucnjak:

Ne, nego bezobzirno predstavljanje rada i rezultata drugih naucnika kao svog je plagijat. Ljudi nisu roboti, mogu da naprave previd. Postoji granica koju nadlezna tela moraju povuci, gde ovakva vrsta gresaka postaje plagijat. Ne znam koliko su propustenih referenci nasli Sapicu i gde (jedna referenca u uvodu i jedna referenca u zakljucima su potpuno drugacije tezine), ne ulazim u to da li je njegov rad pravi plagijat ili nije, samo smatram da je ta vrsta rasudjivanja "tvoj rad sadrzi vise od nula nepomenutih referenci" totalno zlonamerna.

Voleo bih da se skeniraju sve disertacije BU od osnivanja do danas, pa da vidimo koliko njih je plagijat po tvom tumacenju.

Antids

pre 9 godina

Ako će mo, kako je istina,onda moramo reći da je Šapić prvi pustio niz vodu DS, a sada mu oni vraćaju preko Peščanika. Ekspresno mu iskopaše disertaciju.

Zoran

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.
(Genije, 5. jul 2014 13:25)

Genijalac to što je neko napravio vrhunske rezultate u sportu ne daje mu za pravo da krade. Nadam se da će tvoj genijalni um pre ili kasnije shvatiti razliku kao što je, koliko vidim, ukapirao da pare ne rastu na drvetu.

Jovana

pre 9 godina

Nasa zemlja je zemlja muljanja. Svi muljaju, i politicari i narod i lekari i pekari. Svako pokusava da prodje sto lakse i jeftinije. Svako ko je ovde napisao komentar nekoga u svom zivotu mulja. Mozda devojku ili muza ili mozda direktora. Da smo i mi radili diplomski il doktorat i mi bi muljali, prepisivali, menjali red reci. Ne znam sta nam je to cudno kad smo svi takvi. Ove stvari se ne resavaju pojedinacno vec podizanjem svesti kod naroda o opstim normama ponasanja pa ce posledica toga biti da se u ovakve stvari ne sumnja.

Aleksandar

pre 9 godina

Zalosno objasnjenje. Moja cerka je nedavno odbranila diplomski ali nije zaboravila da navede nijedan ``izvor``, bilo pisani ili sa interneta. Za svaki preuzet podatak je dala fusnotu ( ima ih oko 200)a Sapic je ``zaboravio da navede celu knjigu``.

mihajlo

pre 9 godina

Ajde ne vadi se na sportski uspeh i trazis koje kakve uspehe. Svaka cast na sportskom uspehu ali nemoj da omalovazavas ostale koji su ulozili trud za to vreme dok si se ti bavijo sportom, u svoj doktorat kde nisu zaboravili da navedu tudji rad. Doktorat se predo takav kakav je, dobijo si potvrdjeno i to je zavrseni cin. Kod doktorata nema, zaboravijo sam, nemogu da se setim itd. Ili si mislo da ostali neznaju da koriste net i sve ostalo!? Doktorat ti je
plagiran, jel sa izvinjenjem i sam potvrdjujes gresku. Znaci sedi jedan. Vidimo se na drugom roku.

Neso

pre 9 godina

Dali u ovoj nasoj drzavi ima drugih problema osim plagijata?Meni se cini da se previse paznje poklanja necemu sto uopste nije vazno za zivot obicnog naroda. Raznorazni sajtovi i stampa podizu sebi rejting nevaznim stvarima. Koga je briga dal je Stefanovic Sapic itd.doktor ili nije vaznije je sta i kako rade za narod. Milos Obrenovic je bio nepismen, a stvorio je drzavu.

mlekadzija

pre 9 godina

Ocekujem istu ostrinu u napadu na tezu A.Sapica (ako je stvarno plagijat( kao sto je bilo nedavno sa tezom ministra. Budite principijelni...

martin

pre 9 godina

Gledao sam jednu emisiju na TV....jedan clan stranke Rasima LJajica, inače je ranije vodio kviz na drzavnoj televiziji kaze
"ZAVRSIO SAM ELEKTROTEHNIKU, ALI DOKTORIRAO SAM EKONOMIJU"
Sada predaje na nekom privatnom unirvezitetu.
Da li neko moze da mi kaze, da li je to moguce, ja mislim NE.
(zoraqn, 5. jul 2014 18:49)
Naravno da je moguce. Mozes da upises postdiplomske studije na bilo kom fakultetu nakon zavrsetka osnovnih studija

Profesor

pre 9 godina

Niste problem ti i tvoja greska vec sto je doktorat potvrdila institucija koja nije u stanju da primeti ne samo tvoje vec bilo cije greske.

Dragan

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT", a nenamerno propustio da navedem izvor, tu grešku mogu da priznam i za nju da se izvinim stručnoj i svakoj drugoj javnosti."
- Takva vrsta "greške" zove se plagijat.

Banezi

pre 9 godina

Nije problem sto je neko neobrazovan vec sto je iskompleksiran zbog toga. Ako ne mozes da zavrsis drzavni faks na vreme, sta ti treba da pod stare dane bacas pare na razne Megatrendove i Unione i njihove lazne diplome i disertacije. Kao da mi ne znamo da su to smesni fakulteti.

NemanjaBB

pre 9 godina

O strucnosti komisije toliko, na dva nacina se vidi da su nesposobni za to sto rade:
1) Nisu skontali da si ubacio fraze iz drugih doktorata
2) Skontali su da si ubacio, a opet te nisu oborili zbog toga

I eto, takvi danas dodeljuju diplome, doktorate itd itd..

mudrac

pre 9 godina

Sta sve moze da prodje kao odgovor u ovoj zemlji, pa to je neverovatno! Bar od tebe Sapicu kao izvrsnog sportiste nisam ocekivao ovo, jer bi ti nabolje trebao da znas sta je ferplej!

alo

pre 9 godina

ma nije problem kod tih njihovih doktorata ak one navedu literaturu koj usu koristili problem je sto su prepisival izi te literature. Ta literatura moze sam oneka smernica da m bude ali problem je i plagijat je ako iskorostis makara jednu recenicu iz te druge literature. Znaci vas rad NE SME da ima nijednu jdinu recenicu koja je istovetna nekoj koja je vec objavljena. Znam sigurno da nasi kad " pisu" nisu u stanju ni da promene malo na svoj nacin jer radi mu ustanovi koja objavljuje radove nassih strucnjaka. STa im vredi sto navedu po 120 knjiga u literaturi koju su koristili kad su iz svake od tih knjiga prepisali po nekoliko paragrafa. Nije tu samo nasa nego i strana. Pa kad bi stranci uzel inase radove da ispregledaju bil obi tuzbi samo tako. od najmanjih radova koj ise pojavljuju naraznim semonarima do radova za odbranu doktorskih disertacija a o diplomskim radovima da ne pricam

Gale

pre 9 godina

Da li je neka recenica preuzeta ili ne uz navodjenje izvora I nije toliko bitno. Bitno je da li iz tog doktorata proizilaze 2 rada sa SCI liste. Ako da tu je kraj. Ako ne to treba proveriti. E sad nemam vremena da objasnjavam sta je to SCI lista, posto vidim da ovde svi znaju sta je plagijat.

Veliki drmr

pre 9 godina

To sto se van konteksta pozvao na sportsku karijeru, meni je dovoljno da pomslim da to zaista jeste jedini deo njegovog profesionalnog zivota koji nije plagijat.

Diplomac

pre 9 godina

Spremam diplomski, pred kraj sam, i moj mentor je odbio da procita/korwgira textualni deo dok ne navedem izvore na zadnjoj strani. Toliko.

evgenij

pre 9 godina

ovaj covek je legenda vaterpola ono sto je pele u fudbalu dzordan u kosarci..ne znam sta mu je sve to trebalo..nije sramota ne zavrsiti faks pogotovu ne ako si u svom poslu najbolji na svetu kao sto je on bio..

ja sam veliki dr mr

pre 9 godina

Ima pacovi kod veliki ko svinjodeti od po kilo dve ko zec!
A sta vi radite?
Ja sam u penziji!
Gde ste radili?
Pa dobro ja nisam nigde radio!
Pa kako ste penzioner?
MA JA SAM VELIKI DR MR :)

bgd

pre 9 godina

Veći problem za Srbiju od njegovog prepisanog doktorata (na-idi-mi-dođi-mi fakultetu i iz nekog ćiribu-ćiriba predmeta) je to što je on predsednik najveće opštine u zemlji i podpredsednik nekada respektabilne stranke.

I niko ga nije ni pitao za sportsku karijeru.
Taj deo života je ostavio iza sebe kada je ušao u politiku.

Uki

pre 9 godina

,,Notorne činjenice su da nikada ništa nelegalno i nemoralno nisam uradio kroz čitavu svoju životnu karijeru, bila ona sportska, školska, univerzitetska ili politička.''

Da li sećate OI u Pekingu i tuče sa Šefikom nakon čega su izbačeni iz reprezetacije?

A gde je mentor?

pre 9 godina

Odijum javnosti se, s pravom, obrušio na gdina Šapića, ali on nije i jedini krivac. Glavni krivci su mentor disertacije i komisija pred kojom je ona (od)branjena! Doktorand može da ponudi bilo kakav tekst, ali zato je tu mentor koji sve mora da pažljivo pregleda, a naročito finalnu verziju. To isto, potom, moraju da urade i članovi komisije. Ne znam kako je moguće da mentoru (slučajno?) promakne krucijalni propust kandidata koji u zaključnim razmatranjima i ne pominje, a kamoli da potvrđuje ili odbacuje početne hipoteze?!? U suštini, ovakva disertacija nije ni dovršena, pa nije ni smela biti predmet usmene odbrane. Šta je na toj odbrani doktorand, zapravo, „branio“ – to znaju samo on, njegov mentor i članovi komisije, koji su valjda bili prisutni.

pox

pre 9 godina

"Želim da kažem nekoliko notornih činjenica..." Ovde bi učiteljica srpskog u 5. razredu dala jedinicu. a ne da taj đak još bude doktor. Ceo njegov tekst odiše manjkom stila i forme, da ne dam grublju ocenu. Činjenice se ne kažu, već se iznose ili izlažu. Pogotovo kad su "notorne"...

ha..

pre 9 godina

A šta njemu sve to treba, nije mi jasno uopšte..!? Zaradio novac pošteno, nesumnjivo kvalitetan sportista, zaradio i penziju sportsku.. Kakav bre doktorar i politika? Gangula, bre!?

veerghoen

pre 9 godina

Ако си био страшан спортиста, не значи да си и одличан руководилац и функционер.

DEDA CVETKO

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT" (bla, bla...)"

Šapicu, MENAGEMENT (sic) se piše "MANAGEMENT".

svetko

pre 9 godina

kad vas mojom pesnicom udarim u glavu izvinite toje bilo slucajno jer je ruka sama se podigla i udarila vas da sam ja to znao i bio svestan nebih to dozvolio do tad oprostite.

Fratelo

pre 9 godina

Izvor je osnovna stvar koju svaki doktorat mora da ima. Ovo nije smeo da propusti. Ovde se očigledno radi o namernom propustu, u to nema sumnje. Ipak, neka se formira komisija koja će istražiti ovaj slučaj.

CR7

pre 9 godina

Kako moze da se ne navede komplet literatuta? Znas ono Prezime, ime autora, naziv knjige, grad, godina izdanja... pa mene je nastavnica u osnovnoj mucila sto nisam lepo naveo literaturu i imao sam samo 2 knjige... posle sam 5 nekih nasao i sve moralo po ps-u da bude..

tranzicija

pre 9 godina

Kad se sve skupi na gomilu, nije problem u individualnim osobama, vec u sistemu. Mnoge stvari se kod nas rade bez lose namere ali bez preciznosti i odgovornosti u izvedbi. Potrebna je reforma skolstva, kao i jasna i nedvosmislena uputstva za pisanje naucnih radova.

Bata Raka

pre 9 godina

Sto ste njega napali? Legendu sporta. Pre sam podrzavao pescanik, jer su napadali ove sto su prevaranti, ali upravo su napali legendu. Sve moze da prevari Mica ili Nebojsa, ali ovaj covek je u toliko navrata u bazenu i van njega pokazao koliki je covek. Idol gomile mladih. I vi njega napadate? Bolje istrazite ko je sponzorisao Vicicevu kampanju, bio je na svakom bilbordu u Srbiji, a kolko ja znam, pare ne rastu na drvetu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Genije, 5. jul 2014 13:25)

E, moj Genije... Šapić jeste vaterpolo legenda, nema tu šta da se kaže, ali šta ti znaš o njemu kao čoveku? Isto koliko znaš i o komšiji iz ulaza pored tebe. Jedino što komšiju nisi gledao u reprezentaciji, pa ti je sve jedno. Namerno ili nenamorno izostavljanje izvora u naučnom radu, u naučnim krugovima se naziva PLAGIJAT. Kraj priče! Nećeš ti određivati ko je plagijator vodeći se svojim emocijama. P L A G I J A T O R i vrhunski vaterpolista. Postoje stručnjaci koji su prepoznali njegovu veštinu u bazenu, pa ga zvali u reprezentaciju. Postoje stručnjaci koji će oceniti verodostojnost njegovog doktorata, pa će ga pozvati na odgovornost ukoliko postoji osnov.

pozdravio te Mica Megatrend

pre 9 godina

Konceptualno doktorat služi da doktorant doda opštem fondu znanja u nekoj oblasti i svoj lični doprinos do koga se stiže ličnim radom, zalaganjem, istraživanjem a korišćenje tuđe literature je tu tek referenca koja treba da služi da iznete tvrdnje potkrepi i zato se i citiraju ali i navode izvori. Kada se izvor ne navede podrazumeva se da je do njega došlo sopstvenim radom a to je suštinska slabost procedure doktoriranja koju plagijatori i razni trutovi i lezilebovići eksploatišu i tako dolaze do društvenog ugleda koji im ne pripada. Svako ko je doktorirao sopstvenim radom, po nepisanoj proceduri, je morao da dospe i do ovakvih zaključaka. Međutim kada vam doktorsku disertaciju piše za neki iznos neki siroti doktorčić bez harizme, posla, ugleda i uticaja a takvih je Srbija puna i prepuna onda nam se obrazovanje brzo svede na resavsku školu prepisivanja i dobijamo funkcionalno nepismene doktore koji bi po logici stvari trebali da barem u intelektualnom smislu (a vrlo često i mnogo šire) budu društvena elita. Sve to dalje za posledicu ima dalju razgradnju države i svi oni koji žele državu kao održivi oblik življenja koji garantuje barem reprodukciju moraju se moraju suprotstaviti ovakvim tendencijama kao što je doktoriranje na foru, tako što vam neko napiše doktorat za novac a branite ga pred komisijom koja je ogrezla u korupciju. Nema to veze sa streljačkim strojem kako to Šapić želi da predstavi već je to poslednja linija odbrane zdravog razuma.

crazy processor

pre 9 godina

Vaterpolo reprezentacija je bila bolja pre njega, a bolja je i posle njega. O njegovoj velicini govori njegov timski duh u disciplini koja koja zavisi od tima, dzaba medalje kad je udario na svoje. Sto se tice doktorata o tome mogu reci da covek mora posvetiti dobrih deset godina da bi naucio oblast za koju ce biti ekspert, obzirom da je Sapic bio dobar profesionalni sportista u njegov doktorat mogu da poveruju samo ljudi koji nisu ucili nista...

APV

pre 9 godina

Sapicu,sportska karijera je jedno,ali doktorantska disertacija nevezano za tvoju profesiju je u totalu budalastina.To sto si ti veliki sportista,ne podrazumeva da si hirurg i da mozes odmah u operacionu salu.
Lazno predstavljanje je tesko krivicno delo

Rajko

pre 9 godina

Proverio sam upravo navod Peščanika o prepisivanju strana 91-95 ovog ''doktorata'' iz članka izvesnog Mima Draškovića. I zaprepastio sam se - sve je istina, od a do š prepisano iz tog rada pet stranica bez navođenja izvora! Jedino je ijekavski original ovog članka prepravio na ekavski. Ovo je bruka i sramota za Srbiju, ako ne bude kažnjen zbog ovoga dotakli smo dno dna!
Osim toga, Šapić nema objavljen ni jedan rad na Kobsonu, a to je uslov za odbranu doktorata.
(Rajko, 5. jul 2014 21:36)

Sivilo

pre 9 godina

Svasta sa ovim demokratama,ne bi me iznenadilo da okrive SNS za ovo i ako oni nemaju veze.Odbilo im se od glavu sto su napadali naprednjake.

mirko

pre 9 godina

Čovek ladno PREVEO celo poglavlje, a pravda se da nije naveo izvor. Hej! Doktore! Pa ovo je smešno i tužno na šta na liči obrazovanje u Srbiji.

Koje Ime?

pre 9 godina

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "SELLING AND SALES MENAGEMENT"...sinko ti nisi ni procitao tu knjigu, nego trazi pare nazad od ljudi koji su te zeznuli!!!

Goran

pre 9 godina

Mene je ovo sokiralo ... nisam znao da je Sapic dogurao do doktora tako brzo ... kao da je juce bilo kada je diplomirao na VISOJ TRENERSKOJ!

Prosvetitelj

pre 9 godina

Postovani g. Sapicu,

Kao prvo ne razumem sta Vam je uopšte trebalo da ulazite u politiku, pored onakve sjajne karijere.

Takodje smatram da je Vas komentar pun nepotrebnih emocija, zato sto niko ne treba da ostane postedjen provere strucnosti, pogotovo licnosti iz javnog političkog života.

Jedini, a smatram i najbolji način je da stavite Vas doktorat na proveru nezavisnoj komisiji. Na taj način možete da svima "zapusite" usta ili u protivnom da Vam se oduzme titula doktora.

Srdacan pozdrav

Sasa

pre 9 godina

Ovo se desava kada covek ima nerealna ocekivanja od samog sebe. Sam si izabrao da budes sportista i da imas karijeru sportiste...posle si pokusao da zavrsis- napustis tu karijeru, da napravis neku novu i uspesnu...e, pri izboru te druge si se s'oprostenjem za..bao. Ne ide ti i to je to...nisi ni za politicara ni za doktora nauka. Brate-nisi...Mij savet ti je da probas sa ugostiteljstvom...

Neće tu biti ni jedne prave diplome ni doktorata

pre 9 godina

Ovo je vrzino kolo koje kad počne da se odmotava - tek onda ćemo videti koliko smo truli. Doktorati se u svetu pišu godinama a diplome dobijaju na redovnim studijama uglavnom.

Na prste će moći da se prebroje oni koji imaju prave diplome, ovoj aferi neće biti kraja. Ili to, ili ćemo kao država biti izbačeni sa liste svih institucija koje priznaju diplome.

S obzirom na naše "rezultate" kao društva u celini, ovo treba da bude sve samo ne iznenađenje.

Šapić ne ume suvislu rečenicu da složi i to je činjenica a njegovom diplomom i njenom validnošću neka se bave nadležni, ja nisam merodavan.

Kolovođa

pre 9 godina

Gospodine Šapuću,
ako niste naveli izbor u svom doktoratu, onda je to u najmanju ruku neozbiljno. Izrada doktorske disertacije je ozbiljan posao i za takve greške, kao što je "nenamerno izostavljanje izvora", ne postoji opravdanje. Takav rad nije trebao ni proći komisiju, ako ga je komisija uopšte i gledala.
I da, gospodine Šapuću, nenavođenje izvora je ozbiljan previd i predstavlja prisvajanje tuđe misli i dela. Samim tim je i vaša doktorska disertacija plagijat.
Na stranu vaši sportski uspesi i zasluge, tu nemam šta da vam progovorim. Ali što se tiče vašeg obrazovanja i vašeg nastupa, tu ste debelo zakazali.
U Nemačkoj su predsedniku države oduzeli doktorsku titulu i "šutnuli" ga iz političkog života i iz fotelje zbog plagijata. Samo on je naveo sve izvore u svom doktoratu, ali je zaboravio par referenci u fusnoti, što je morate priznati mnogo manji previd od vašeg.

Spale

pre 9 godina

Ne, ne, ne sad izgovori, ne vadjenje. Bolje ćuti, bolje ništa ne progovaraj, nego da daješ besmislene izgovore u koje ne veruje ni oni što su prošli pored fakulteta. Ako želiš da se pravdaš, razmisli, ne reaguj odmah, pokušaj da se koncentrišeš na odgovor. Nemoj kao Mića da pričaš sve i svašta i na kraju ovi još više nagaze i raskomadaju te do kraja.
A gospoda iz Peščanika bi sad morali da malo pročešljaju i predsednika države. Ajde da vidimo kako je gosn precednik diplomirao. Kad je polagao ispite, kod kojih profesora i sve redom. Kad to budete do kraja razobličili onda zaslužujete sve komplimente ovog jadnog naroda. Cepajte samo.

Necu_u_Tor

pre 9 godina

Apsolutno ne mislim da je u pitanju sitan propust. Apsolutno mislim da je covek, iz samo njemu znanih razloga, resio da iz fantasticne sportske karijere krene drugim putem i tu dolazimo do problema. Niti je imao vremena, niti znanja da kako treba zavrsi fakultet, a kamo li nesto vise, o doktoratu da ne pricam.

Ko god ima iole znanjka o tome sta bi doktorat, normalan doktorat, trebalo da bude, zna o cemu pisem.

Ovako, Sapic je resio da to uradi. Ne ulazeci u pricu potplacivanja i usluga, kojij je mozda bilo, a mozda i ne, ne znam ali smem da sumnjam, naisao je bednike(da, bednike, nemojte cenzurisati) i stvar gotova. Napisao covek nesto u rangu seminarskog rada, verovatno su prilikom pregleda malo zamaskirane supljine i eto doktorata. Devalvacija pojma doktorata, etika prema kolegama, postovanje institucije - ma sve je to nebitno...

Pored tog ljigavog cina, ovo ima i drugu dimenziju. Dimenziju propadanja demokratske stranke. Meni je konkretno cinjenica da je u njoj napredovao covek koji je ovako stekao doktorat bila poslednja kap u casi, kap koja mi je potvrdila da je od stranke koja je bar nesto dobro znacila ostala gomila sljama, estrada ravna pinku, kuriru i informeru, "ja tebi ti meni" ravna SPS-u, nista nije sveto ala SNS...

I prosto ne znam kako jos par ljudi tamo ne shvata koliko je upravo cin guranja Sapica i slicnih u prvi plan uticao da DS izgubi ono glavno uporiste - ljude koji jos uvek znaju znacenje reci "moral".

brainwash

pre 9 godina

Plagijat je ocigledan i jedni pravi potez bi bila ostavka na mesto predsednika opstine kao i na sve javne funkcije, kao i eventualna druga krivicno-pravna odgovornost.

Lament

pre 9 godina

Ovo me opravdanje me podseca na drugaricu iz gimanzije koja nije procitala "Lament nad Beogradom" i rekla profesoru da je neko iscepao stranice :-) (knjigu je,navodno, uzela iz biblioteke).
Dobila je jedinicu.

v

pre 9 godina

Primer kako veliki ljudi postaju mali. Bio je car, a sada ga razvlace sa pravom po blatu. Za mene ovo nije nikavo iznenadjenje, ko ga je pratio na tviteru, mogao je svakodnevno da se smeje njegovim izjavama, a narocito njegovoj gramatici i nacinu pisanja koji ne prilici jednom gimnazijalcu, a kamo li doktoru. Ko ke sve danas doktor, drago mi je sto ja nisam medju njima.

Washington

pre 9 godina

Nenavođenje izvora greškom se zove - plagijat.
(stručnjak, 5. jul 2014 13:28)

Tacno. U Americi bi za ovo delo dobio sut kartu iz faksa, pa bi morao da se bori godinama ako ikad ponovo zeli da se vrati u bilo koji fakultet da studira!

Uzeti tudje reci i predstaviti ih kao svoje, JOS U DOKTORATU!!!!!! Alo brate, pa ja nisam ni magistar a ovaj DOKTOR ne zna da navede izvor kad uzme necije reci.

ALI u ovoj zemlji kradja i lopovluk su normalne stvari. Lud je bilo ko ko je iskren. Ko nadje pare pa vrati, ko plati voznju autobusom, ko placa struju, racune, itd. Samo su pametni lopovi i neiskreni ljudi.

Milos

pre 9 godina

Sta li ti je trebalo da se muvas u politiku? Bolje je bilo da si ostao sportista da te pamtimo po necemu dobrom. Ti da budes doktor nauka je jako malo verovatno, jednostavno niti imas vokabular niti dovoljno znanja.
P.S. Kada te je u TV duelu pre dve-tri godine Jeremic desetkovao, trebao si da se povuces iz politike, moj OEBS-u!

laki

pre 9 godina

Mađarski predsjednik podnio ostavku zbog plagijata (02. april 2012)
http://sandzakavaz.rs/svijet/madarski-predsjednik-podnio-ostavku-zbog-plagijata-02-april-2012/

rile67

pre 9 godina

Greska? Prema tome lopov koji istrci iz zlatare sa uzetim zlatom, ako ga uhvate moze da se pravda da je "zaboravio" da plati u zurbi!? Bravo za doktora!

zm

pre 9 godina

Jeste, koristio si delove knjige ili bolje rečeno preveo čitava poglavlja i preuzeo ih kao da su tvoje delo. Aco, braco derane moj tršavi.

Duci0167Obren

pre 9 godina

Zasto motivi covece? Pa uhvacen si u bukvalnom prepisivanju necega sto je trebao da ti bude doktorat! Zaboravio? Kad odes u prodavnicu pa moze da se desi da zaboravis da kupis mleko ali ... Kazes "Izvinjavam se,izvolite tituli" i ako te sramota,odes negde u selo da zivis.

mara

pre 9 godina

Ova izjava je smešna i ne bi prošla ni u obdaništu. Kao prvo, ovo govori o upoznatosti dotičnog sa izradom Diplomskog rada, kao drugo, govori dosta toga o samom mentoru, a kao treće, o komisiji. Sve ukupno, kada rezimiramo sve gore navedeno, postavlja se pitanje: "Kakav je to fakultet na kome je Šapić doktorirao?"

sidraš

pre 9 godina

Šapićeva doktorska disertacija je verovatno plagijat, ali je očigledno da je Šapić, zbog svoje uspešne sportske karijere, iskorišten od strane Demokratske Stranke, a sada je "pušten niz vodu".

Disertacija?

pre 9 godina

Problem je mnogo ozbiljniji! Nezavisno od toga da li je tekst plagijat i u kojoj meri, on – kao takav – teško da zadovoljava kriterijume doktorske disertacije. Već na pravi pogled vidi se da, po strukturi, sadržaju i načinu obrade, više liči na udžbenik ili priručnik. Tom utisku još više doprinosi nedostatak akademske opremljenosti teksta, kao i neuobičajeno mali broj navedenih referenci (67). Što se tiče referenci, ogromna većina je samo navedena na kraju rada, ali se – osim par izuzetaka – ne pominje i u tekstu. Rad ovog autora (ko god on bio) očigledno nema ni teorijskog ni empirijskog istraživanja, zbog čega je i „Zaključak“ vrlo „razuđen“, neodređen, uopšten i bez navođenja jesu li hipoteze sa početka rada (str. 2-3) uopšte i dokazane!?! Primera radi, ako je jedna od hipoteza bila da „Nivo satisfakcije individualnih potrošača predstavlja glavni faktor zadržavanja postojećih i privlačenja novih korisnika” kako je ona ispitana i dokazana ili ne?

Mare

pre 9 godina

Puna podrska ovim ljudima sto proveravaju doktorske i master teze, pokradose nam i unistise drzavu razni plagijatori, sve sami doktori, zato nam i jeste tako kako nam je!

бт

pre 9 godina

Ако би то што је Шапић рекао било довољно да се скину сумње са његовог доктората онда појам плагијат уопште не би постојао. Свакоме на свету ко у свом докторату препише нечије идеје а прикаже их као своје (јер ако се не цитира извор то се аутоматски подразумева) било би касније довољно да се због тога једноставно и лако, као Шапић овом приликом извини и да каже како даље о томе неће да дискутује. Позивање на његову спортску каријеру је тек тежак промашај (и покушај њене злоупотребе) јер то је исто као када би возач заустављен због проласка на црвено питао полицију како су уопште могли да посумњају да је он направио прекршај када као студент никада није преписивао на испитима. И смешно и жалосно у исто време.

plavi andjelak

pre 9 godina

Greh nije gresku naciniti vec je greh gresku ne ispraviti.
Nije to tako mala stvar da se tako lako zaboravi i da je ne spominje dok je neko drugi ne primeti.

Pera

pre 9 godina

Čak i da si naveo izvor, ne moze toliki deo TVOG doktorata, biti deo TUDJE knjige, ukljucujuci doslovce prevedene kineske poslovice... pobogu!!! Doktorat mora biti TVOJ RAD, a ne pretezno TVOJE PREPISIVANJE... to deca u osnovnoj skoli nauce... pa zato NE pokusavaju da doktoriraju, jer je preterano naporno... to je RAD!!!

Cunami

pre 9 godina

Ej bre ne pises sastav za treci osnovne...to je doktorski rad, tu ne smije da bude greske... Tu ste krivi i ti i mentor i komisija i fakultet na koji si doktoriro jer to ne smije da prodje...naravno ako je slucajna greka

Bulevarac

pre 9 godina

HAHAHA Greškom nisam naveo izvor, ne jednu rečenicu, nego čitave stranice, koje sam prevodio sa Engleskog, od reči do reči prevedene... i ne samo jednog autora, i ostale autore je mukica zaboravio da navade :) Možda on misli da bi ukoliko stavi navode, doktorat bio korektan :)

hianlki

pre 9 godina

Pa dobro, mozda sam i ja nekad zzlzlzlzlzlzzzlll, zaboravio da navedem izvor al dobro desi se pogresi covek.
I da si zaboravio slucajno, to je plagijat i trebao je da ti bude odbijen rad, covece radis doktorat ne pismeni iz Srpskog! Al dobro cim su ti u komisiji bili teletabisi nista cudno.

igor

pre 9 godina

Gosn Sapicu, studentima maltene poniste seminarski ili vrate na doradu, neki cak i sednu na kicmu kad se ne navede izvor. U doktoratu to ne sme da se desi ni u ludilu. Zato ja za sebe kazem da ne zasluzujem ni master, o doktoratu da ne pricam. Nekad se znalo ko je magistar, a danas se trguje masterom.

uni on

pre 9 godina

mladenovacki union i dalje stancuje i deli sakom i kapom. diplome masteri doktorati. a okolo ice i pice na racun skole. ispred guzva ali se niko ne plasi ispita. nema brzinskog poslednjeg preslisavanja... fakultet 0

Aleksandar

pre 9 godina

O Nou,ako se tako ne piše na Engleskom neka dr.Šapić ispravi.Kako su smeli tako DRSKO da ispituju nečiji rad koji sa velikom mukom plaćen.....

aleksandar

pre 9 godina

Samim tim sto kaze da ne razume zasto ga prozivaju "tamo neki intelektualci" jasno stavlja do znanja svakom ko je iole obrazovan da je njegov doktorat (blago receno) pisao neko drugi, na brzaka a on ga samo predao...
Takav tip doktorata bi trebalo da ima pridev "politicki" doktorat, kako bi svima bilo jasno na koji nacin i u kojoj ispostavi tamo nekog sega mega fakulteta je odbranjen.

Nikola

pre 9 godina

Kada sam bio u Nisu pre nekoliko eseci upoznao sam lika koji je izuzetno inteligentan ali nema posao. Izdrzava se pisanjem diplomskih, seminarskih i master radova a trenutno pise i jedan doktorat po narudzbini. Ja sam doktor nauka iz hemije, doktorirao sam u inostranstvu i bilo mi je fascinantno da ovaj lik pokriva sve oblasti, i prirodne i drustvene nauke, mada doktorat "pise" iz drustvenih nauka. Ovakvi ljudi postoje i u inostranstvu ali su "specijalizovani" za odredjene oblasti, nisu "univerzalni". To ukazuje koliko je kontrola radova od strane profesora u Srbiji losa.
A objasnjenje gospodina Sapica je intelektualna sramota.

Sercan

pre 9 godina

@Uki, ma bravo majstore.
Čitajući njegovo pravdanje prvo mi je to palo na pamet.
Šapić i svi ostali plagijatori su uradili to sa namerom da bi se okoristili o sistem. Da imaju veće plate, jer zakonski veća stručna sprema jednako bolja plata. Znali su gospoda šta rade. Da je države vratili bi svaku paru koju su ukrali (jer to je lopovluk) i odgovarali za laž i prevaru.
Moramo stvari nazivati pravim imenima da bi smo razlikovali dobro od zla.

Atina

pre 9 godina

Sto volim sto "doktoranti" pogrese u radu, "strucna" komisija ne pronadje gresku, a studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu l seminarski rad (za pisljiva 2 ESPB) na prepravku zbog nedovoljno izvora i fusnota! Sada svaki rad prolazi kroz Ephorus bazu, u seminarskom radu prepoznaje sadrzaj koji nije autorski (dakle, preuzet je) i ako nije pokriven izvorom kandidatu rad bude odbijen, za dalje posledice nisam sigurna. A razlika izmedju znacaja seminarskog i doktorskog rada je naravno ogromna.

pao s marsa

pre 9 godina

A šta je sa mentorom dotične disertacije i članovima komisije pred kojima je branjena disertaciju? Da li su je oni uopšte pročitali? Ljudi od struke odmah primete kad nešto čitaju da li je to nešto novo ili puko "citiranje". Tako su ovi naši iz Londona i provalili ove naše novokomponovane doktore. Ko li je sledeći?

rosa u podne

pre 9 godina

Vec 15 godina ne zivim u Srbiji, tako da polako zaboravljam maternji jezik, suzava mi se fond reci, zaboravljam gramticka pravila, stil mi je sve vise pod uticajem ceskog jezika...

Zato pitam, frazu "notorne cinjenice" sada prvi put cujem, ali frazu "notorne lazi" sam cuo mnogo puta. Od kada je fraza "notorne cinjenice" usla u upotrebu?

Jos nesto, primetio sam i meni nepoznat glagol "smarati" da se vec dosta cesto koristi, ali nije mi bas jasno sta znaci.

Pelcovani

pre 9 godina

Neverovatno je koliko čoveku malo treba da sa krova padne u podrum. Bio si vrhunski sportista, imaćeš ili već imaš decu, a ako te zdravlje posluži i unuke. I ovim plagijatom ili, narodski rečeno, lopovlukom (plagijator je u nauci isto što i lopov na pijaci, prodavnici...) si sebi natovario epitet i bruku, koja ima da te prati tokom čitavog života. A onda će i deca i unuci s punim pravom govoriti o ocu (dedi) kao lopovu.

Ali psiha čoveka je čudo - kada neko uobrazi da je Bog, onda mu zine d.... da bude i doktor i političar, i da igra sa zvezdama... Strašno!!!

ljubica

pre 9 godina

(Gale, 5. jul 2014 23:24)

Ovde su svi doktori nauka. Samo sto navedose svoje ime i prezime. Privatni univerziteti i jesu otvoreni da bi se njihovi vlasnici obogatili. A vlasnici su uglavnom iz sveta visokog obrazovanja i bliski strankama na vlasti. Brojni profesori sa BU su ucestvovali u tome i kao predavaci i kao mentori. A od 2000. god. to je bila demokratska stranka. Pa je i normalno da ima najvise njenih kadrova.

LICNA - U - NAPADU

pre 9 godina

Odbrana Aleksandra Sapica da je zaboravio da stavi izvor ne pije vodu, jer je to od najvaznijih elemenata. Doktorska disertacija Aleksandra Sapic je verovatno plagijat, ali je ono sto je sasvim ocigledno da je Al;eksandar Sapic, dozvolio je zbog svoje uspesne sportske karijere, da bude maksimalno iskoristen od strane Demokratske Stranke, kada im je trebao a sada je pusten niz more u camcu bez vesala.

Alala

pre 9 godina

Sve demokrate koje imaju doktorate da predaju komisiji. Peščanik je upravo novina doktora nauka iz demokratske stranke. Srbija ima najviše doktora nauka, a vidimo da demokrate pljuju po tuđem radu, branići njihove članove. Šapićev rad morati da se utvrdi pred komisijom. Sramota da funkcionere iz drugih stranaka napadate a ne gledate kakve radove imaju u svojoj stranci. Peščanik je uvek dostupan i tu se promovišu doktori nauka iz demokratske stranke.Da li je nečiji rad plagijat to treba komisija da utvrdi.