Petak, 04.07.2014.

18:23

Ostaje bez posla jer je trudna

Izvor: B92

Ostaje bez posla jer je trudna IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

velko

pre 9 godina

E, to je Vučićeva Srbia. Može on da priča šta hoće i da o sebi misli šta hoće ali kao Premijer čija Vlada predlaže zakone a ovo prolazi nekažnjeno ostavlja svakog normalnog čoveka bez teksta! Gde je on ovde napredan za Srbiju. U Beloj kugi?

Pravda

pre 9 godina

voleo bih da su nam zakoni poput Švedske , Finske , Norveške , Danske itd....
ali onda naši političari nebi imali šanse da za 20 godina da po 20-i put objave rat protiv šverca cigarete , kriminala , korupcije , nepravde i sl. Sve ima svoju cenu .
Mladi ste Gospođo - uzmite stvar u svoje ruke i potražite posao za Vas tamo gde Vam se najviše sviđa i.., bićete uspešni .
Ja sam za svojih 52 god. 52 puta dobio odkaz - ili sam dao odkaz . Al je sve kako ja hoću . Tako je to jednostavno .

Mica

pre 9 godina

Prica bez smisla. Nije imala posao, nema ni razloga da ga dobije jer institutu nije potreban jos jedan saradnik. Sta nije jasno? Ko ce platiti doktorsje studije? Ako hoce da studira neka plati sama, neka nadje nekoga ko ce to uraditi umesto nje, ili pak, nek nadje univerzitet koji drzi besplatnu nastavu i ispite. Komentari "muza" su za neku zabavnu rubriku.

Miloje

pre 9 godina

Praksa masovnog odlaska na trudnicko postoji samo u Srbiji. Normalnom svetu trudnicko nepostoji a porodiljsko traje samo 6 meseci. Nashe zene se nevrecaju na posao po godinu dve dana.Shto znaci da kada se porode vishe puta, osustvuju toliko da su zaboravile shta su i gde radile. Problem je shto su nam suvishe male plate i onda trudnice su prinudjene da odsustvuju shto duze sa svojom navuvanim platama kako bi odgajila decu. Na ovaj nachin, doktori krse kodeks, zene gube karijeru a privreda sposobne radnice. Ceo sistem je nakaradan.

Rhyzm

pre 9 godina

Da si se hvalila da si "ponosna" pripadnica LGBTSTAGOD populacije, te da si na posao dosla sa "partnerkom", dali bi ti direktorsko mesto, i placeno odsustvo jedno deset godina, pa onda kazu kako LGBTSTAGOD nemaju ista prava, i nemaju ista vec su povlasceni.

m

pre 9 godina

@propast
Kažeš botovi? Sada je ona pametna jer hoće posao za stalno a nije odradila pripravnički a ostali su majmuni koji su radili. Devojka dobila šansu da radi godinu dana i posle toga je mogla da dobije posao za stalno, pokažeš kakav si radnik i to je cela filozfija. Ne ona je ostala trudna i produžili su joj ugovor na godinu dana, i sada kada joj je isticao ugovr ona ponovo trudna i tebi je to ok, i državna firma treba da bude socijalna ustanova koja brine o povećavnju nataliteta. Devojka nije bila korektna i nije otpuštena i ne gubi posao jer ga nije ni imala, imala je ugovor na godinu dana a tri godine će biti na budžetu, ali ona hoće za stalno i to traži bez ikakvog pokrića sem što ponavlja da je trudnica i da već ima dete, a muž inače ne radi već pravi decu i nosi zlatni lančić. Izvinjavam se ne mogu da saosećem, a i nisam obožavalac A. Vučića.

Privatnik iz EU

pre 9 godina

U mojoj firmi imamo nalog da placamo u fond za trudnice.
Sve firme placaju, a ona firma koja ima zene koje su na trudnicko dobija pokrivenu min. platu dok je zena na trudnickom.

Firme koje imaju pretezno zene radnice nisu opterecene trudnickim bolovanjima a metalske struke koje imaju pretezno muskarce imaju da placaju deo po zaposlenom radniku.
Tako da je teret rasporedjen ravnopravno na se radnike.
To mi je model koji mi se dopada iako ja imam pretezno muskarce zaposlene u mojoj firmi... (premda mi ne pomaze da se bunim protiv uredjenja, nista se nebi promenulo da se i ne slazem :-) )

roditelji 5-oro dece

pre 9 godina

Mi imamo 5-oro dece, muz radi kao privatnik a supruga radi u medicini. Deca su nam od 5 - 15 god. i nikad nismo imali problema da je pretila opasnost od otkaza.
Ne razumem kako to moze da se desi u Novom Sadu??

Auu, da, zaboravili sam da kazemo da smo mi izasli iz Srbije vec 23 godine... zivimo u Danskoj... gde je zemlja uredjena... do duse ima nesto trulo u drzavi Danskoj... ali ziveti je sasvim OK.

Petar

pre 9 godina

@sasav

Drzava i drzavnni budzet ne finansiraju institut, sem u delu projekata Ministarstva za nauku. Dakle, institut se bori na trzistu i od toga opstaje....

Ja+

pre 9 godina

Kao i svaki rad na odredjeno vreme kad istekne ugovor...pedala.Na taj nacin se stite poslodavci.Ranije je bilo porodiljsko 3 meseca(sezdesetih godina)a sad trudnicko 6 meseci porodiljsko 1 godinu pa vezanost deteta za majku 3-6 meseci,pa drugo dete pa Jovo nanovo.Zamislite da imate malu prodavnicu i zaposlite jednu radnicu koja posle tri dana ode 4 godine na bolovanje a vi jurite zamenu....jel to OK ?

sasav

pre 9 godina

Najbesramnija zloupotreba! Nije radila, ali je primala platu. Onda joj se osladilo, pa daj jos jedno dete, opet ne radi, a prima platu. Muz mesto da trazi pos'o, pravi decu. A mi placamo, posto drzava finansira Institut. I sad, posto je izradila magarce, za nagradu treba da dobije stalni posao, da bi mogla da i dalje bude na placenom odsustvu, tj. da ne radi, a da prima platu. Zbog ovakvih su porodilje prokazane, i otpustaju ih. Sramota!

Sto je mnogo mnogo je!

pre 9 godina

Ja zivim u Holandiji i ovde nikome ne pada na pamet da vas otpusti kada ostanete u drugom stanju. Elem, trudnicko bolovanje pocinje 4 nedelje pre termina za porodjaj a zavrsava se 12 nedelja posle porodjaja. Imam dvoje dece i poznajem masu ljudi sa malom decom ovde. Nikada, ali nikada nisam cula da je nekome doktor produzio bolovanje. Sve zene imaju 16 nedelja bolovanja ukupno (4 pre i 12 posle porodjaja).

V-man

pre 9 godina

Šta je ovo čudno. Pa ovakve stvari se svakog dana dogadjaju u privatnom sektoru. Pogledajte šta se radi u ProCredit banci sa porodiljama:
http://forum.efektiva.rs/viewtopic.php?id=18 a i u ostalim bankama je manje više isto. Čim se radnica vrati sa porodiljskog sledi otkaz.

Tvrtko Grbichanac

pre 9 godina

Tvrtko, drugi put:
- Da je ovoj zemlji stalo do poroda, ona bi brigu o mamama, preuzela na SEBE.
Dakle da poslodavaca sa time nema NISTA. Tj da svaka porodilja ima ISTI status, radila/ne radila.
Dakle, da se trudnoca tretira kao radni odnos:
trudna si> imas minimalaca 2 godine, pa se snalazi, dosta ti je...
Ionako se taj minimalac deli sakom i kapom onima koji su ovu zemlju i doveli dovde sa svojim hindu/budistickim stavom "vezi konja gde ti gazda kaze" ili "sta se ti bunis".
Dakle od 6 meseca, pa sledece 2 godine imas platu i socijalno, jer si trudna, svima isto, i doktorici nauka i seljanci na pijaci, svi smo isti.
A 6 mesec, da ne bi neko zacinjao trudnocu i posle prekidao.

m

pre 9 godina

Mene samo zanima u kojoj se to razvijenoj državi dobija ugovor za STALNO bez ikakvog iskustva, mada kod njih i sa iskustvom se ne dobija lako posao za stalno. Devojci se nudi ugovor na godinu dana jer po zakonu ne smeju da je ostave bez posla dok je trudna. Ne radi se o otpuštanju već isticanju ugovora. Poslodavac ima pravo da ne obnovi ugovor, ali isto ne može da ostavi trudnicu bez ugovora, zato i dobija ugovor na godinu dana. Ona hoće posao za stalno kao i ostali što su dobili sa tom razlikom što je ona svoj pripravnički provela na trudničkom a ostali radili. Da li je to pošteno procenite sami.

Miloš

pre 9 godina

''Potpuno podržavam zaštitu trudnica ali ovde se radi o zloupotrebi porodiljskog''.
(m, 4. jul 2014 23:34)
Samo mi, molim Vas, objasnite kako se porodiljsko odsustvo ''zloupotrebljava''? Iskreno, odavno veću glupost nisam pročitao.

Duci0167

pre 9 godina

(Perspektiva, 4. jul 2014 20:45)
Da i onda je tako glupa izasla pred kamere cekajuci da je neki strucnjak raskrinka.Ti mora da si neki poslodavac,gazda,gazdetina?

abc

pre 9 godina

Nije se jos vratila ni sa prvog porodiljskog, a vec ponovo ostala trudna, pa najbolje da bude na placenom odsustvu dok joj deca ne zavrse fakultet!

m

pre 9 godina

Sam naslov navodi da se posmili kako su je otpustili. Devojka je od 2012.na ugovru na određeno zaposlena kao istraživač pripravnik i znala je da to nije ugovor za stalno. Ona je ostala trudna čim je dobila ugovor (mogli bi te podatke da iznesete u javnost, ovako se selektivno objavljuje ono što odgovara jednoj strani). U naslovu piše da ostaje bez posla a to nije tačno, oni ne smeju da je otpuste i daju joj ugovor na godinu dana, međutim ona vidi da su drugi istraživači pripravnici sada dobili posao za stalno pa hoće i ona i pritiskom u medijima to pokušava da dobije. Da li ima pokriće za takve želje? Dobila je šansu da radi (ne dobija to svako u Srbiji) razmeće se svojim prosekom (bubanje je jedno prksa drugo) i misli da samo na osnovu toga zaslužuje da dobije posao za stalno. Kako neko može da oceni kakav je ona radnik kada je bila na trudničkom. Ona nema iskustva a očekuje da je tretiraju kao sve druge istraživače koji su radili. Potpuno podržavam zaštitu trudnica ali ovde se radi o zloupotrebi porodiljskog.

Adrian

pre 9 godina

Ne razumem cemu cudjenje? Ovo je poznato da zene gube posao ako zatrudne jer dok su u tom stanju imaju 1 godinu nerada iz gazdine perspektive. Da ne pricam sto se i dalje placa deo plate itd.. Cist gubitak za gazdu. Ova drzava je stvorila i odzava ovu radnu "klimu" uz sve to dok oni ne zive u istoj stvarnosti kao mi, piju coca-colu za 15 din, jedu besplatno, ne placaju infostan i gorivo naravno.

Milja

pre 9 godina

Država da zaštiti trudnice i porodilje, znam kako je ženi. Ostala sam bez posla kada sam trebala da se vratim sa porodiljskog. Strašno. Ne smem da se odlučim na drugo dete dok ne budem primljena na neodređeno. Do čega smo mo došli?

Perspektiva

pre 9 godina

Pa najbolje sve pripravnice da ostaju trudne po dve godine i onda izlaze na vestima kad im se ne zasnuje radni odnos. Za one koji nisu upućeni u ovaj sistem, devetomesečni pripravnički angažman ocenjuje mentor na osnovu čega se dalje odlučuje o osnivanju radnog odnosa sa pripravnikom. U ovom konkretnom slučaju, jasno je da žena zloupotrebljava zakon o porodiljskom bolovanju.

Dorijan Green

pre 9 godina

Moja supruga je dobila otkaz u preduzecu koje je bilo u stecaju. Kada su novinari objavili pricu da stecajni upravnik otpusta trudnicu i da taj stecajni upravnik ima u svojoj karjeri mozda i primanje mita on je odlucio da je vrati kao nije znao. Interesantno je to da je dobila otkaz u sestom mesecu kada je trazila da joj overe knjizicu jer je morala da se javi kod drzavnog doktora. Tako da znam kako je ovoj zeni tesko a mislim da nas ima sve manje i da ce biti samo koristi od njenog rada.

m

pre 9 godina

Sam naslov navodi da se posmili kako su je otpustili. Devojka je od 2012.na ugovru na određeno zaposlena kao istraživač pripravnik i znala je da to nije ugovor za stalno. Ona je ostala trudna čim je dobila ugovor (mogli bi te podatke da iznesete u javnost, ovako se selektivno objavljuje ono što odgovara jednoj strani). U naslovu piše da ostaje bez posla a to nije tačno, oni ne smeju da je otpuste i daju joj ugovor na godinu dana, međutim ona vidi da su drugi istraživači pripravnici sada dobili posao za stalno pa hoće i ona i pritiskom u medijima to pokušava da dobije. Da li ima pokriće za takve želje? Dobila je šansu da radi (ne dobija to svako u Srbiji) razmeće se svojim prosekom (bubanje je jedno prksa drugo) i misli da samo na osnovu toga zaslužuje da dobije posao za stalno. Kako neko može da oceni kakav je ona radnik kada je bila na trudničkom. Ona nema iskustva a očekuje da je tretiraju kao sve druge istraživače koji su radili. Potpuno podržavam zaštitu trudnica ali ovde se radi o zloupotrebi porodiljskog.

Perspektiva

pre 9 godina

Pa najbolje sve pripravnice da ostaju trudne po dve godine i onda izlaze na vestima kad im se ne zasnuje radni odnos. Za one koji nisu upućeni u ovaj sistem, devetomesečni pripravnički angažman ocenjuje mentor na osnovu čega se dalje odlučuje o osnivanju radnog odnosa sa pripravnikom. U ovom konkretnom slučaju, jasno je da žena zloupotrebljava zakon o porodiljskom bolovanju.

abc

pre 9 godina

Nije se jos vratila ni sa prvog porodiljskog, a vec ponovo ostala trudna, pa najbolje da bude na placenom odsustvu dok joj deca ne zavrse fakultet!

sasav

pre 9 godina

Najbesramnija zloupotreba! Nije radila, ali je primala platu. Onda joj se osladilo, pa daj jos jedno dete, opet ne radi, a prima platu. Muz mesto da trazi pos'o, pravi decu. A mi placamo, posto drzava finansira Institut. I sad, posto je izradila magarce, za nagradu treba da dobije stalni posao, da bi mogla da i dalje bude na placenom odsustvu, tj. da ne radi, a da prima platu. Zbog ovakvih su porodilje prokazane, i otpustaju ih. Sramota!

m

pre 9 godina

Mene samo zanima u kojoj se to razvijenoj državi dobija ugovor za STALNO bez ikakvog iskustva, mada kod njih i sa iskustvom se ne dobija lako posao za stalno. Devojci se nudi ugovor na godinu dana jer po zakonu ne smeju da je ostave bez posla dok je trudna. Ne radi se o otpuštanju već isticanju ugovora. Poslodavac ima pravo da ne obnovi ugovor, ali isto ne može da ostavi trudnicu bez ugovora, zato i dobija ugovor na godinu dana. Ona hoće posao za stalno kao i ostali što su dobili sa tom razlikom što je ona svoj pripravnički provela na trudničkom a ostali radili. Da li je to pošteno procenite sami.

m

pre 9 godina

@propast
Kažeš botovi? Sada je ona pametna jer hoće posao za stalno a nije odradila pripravnički a ostali su majmuni koji su radili. Devojka dobila šansu da radi godinu dana i posle toga je mogla da dobije posao za stalno, pokažeš kakav si radnik i to je cela filozfija. Ne ona je ostala trudna i produžili su joj ugovor na godinu dana, i sada kada joj je isticao ugovr ona ponovo trudna i tebi je to ok, i državna firma treba da bude socijalna ustanova koja brine o povećavnju nataliteta. Devojka nije bila korektna i nije otpuštena i ne gubi posao jer ga nije ni imala, imala je ugovor na godinu dana a tri godine će biti na budžetu, ali ona hoće za stalno i to traži bez ikakvog pokrića sem što ponavlja da je trudnica i da već ima dete, a muž inače ne radi već pravi decu i nosi zlatni lančić. Izvinjavam se ne mogu da saosećem, a i nisam obožavalac A. Vučića.

Adrian

pre 9 godina

Ne razumem cemu cudjenje? Ovo je poznato da zene gube posao ako zatrudne jer dok su u tom stanju imaju 1 godinu nerada iz gazdine perspektive. Da ne pricam sto se i dalje placa deo plate itd.. Cist gubitak za gazdu. Ova drzava je stvorila i odzava ovu radnu "klimu" uz sve to dok oni ne zive u istoj stvarnosti kao mi, piju coca-colu za 15 din, jedu besplatno, ne placaju infostan i gorivo naravno.

Milja

pre 9 godina

Država da zaštiti trudnice i porodilje, znam kako je ženi. Ostala sam bez posla kada sam trebala da se vratim sa porodiljskog. Strašno. Ne smem da se odlučim na drugo dete dok ne budem primljena na neodređeno. Do čega smo mo došli?

Dorijan Green

pre 9 godina

Moja supruga je dobila otkaz u preduzecu koje je bilo u stecaju. Kada su novinari objavili pricu da stecajni upravnik otpusta trudnicu i da taj stecajni upravnik ima u svojoj karjeri mozda i primanje mita on je odlucio da je vrati kao nije znao. Interesantno je to da je dobila otkaz u sestom mesecu kada je trazila da joj overe knjizicu jer je morala da se javi kod drzavnog doktora. Tako da znam kako je ovoj zeni tesko a mislim da nas ima sve manje i da ce biti samo koristi od njenog rada.

Ja+

pre 9 godina

Kao i svaki rad na odredjeno vreme kad istekne ugovor...pedala.Na taj nacin se stite poslodavci.Ranije je bilo porodiljsko 3 meseca(sezdesetih godina)a sad trudnicko 6 meseci porodiljsko 1 godinu pa vezanost deteta za majku 3-6 meseci,pa drugo dete pa Jovo nanovo.Zamislite da imate malu prodavnicu i zaposlite jednu radnicu koja posle tri dana ode 4 godine na bolovanje a vi jurite zamenu....jel to OK ?

Sto je mnogo mnogo je!

pre 9 godina

Ja zivim u Holandiji i ovde nikome ne pada na pamet da vas otpusti kada ostanete u drugom stanju. Elem, trudnicko bolovanje pocinje 4 nedelje pre termina za porodjaj a zavrsava se 12 nedelja posle porodjaja. Imam dvoje dece i poznajem masu ljudi sa malom decom ovde. Nikada, ali nikada nisam cula da je nekome doktor produzio bolovanje. Sve zene imaju 16 nedelja bolovanja ukupno (4 pre i 12 posle porodjaja).

Mica

pre 9 godina

Prica bez smisla. Nije imala posao, nema ni razloga da ga dobije jer institutu nije potreban jos jedan saradnik. Sta nije jasno? Ko ce platiti doktorsje studije? Ako hoce da studira neka plati sama, neka nadje nekoga ko ce to uraditi umesto nje, ili pak, nek nadje univerzitet koji drzi besplatnu nastavu i ispite. Komentari "muza" su za neku zabavnu rubriku.

Miloje

pre 9 godina

Praksa masovnog odlaska na trudnicko postoji samo u Srbiji. Normalnom svetu trudnicko nepostoji a porodiljsko traje samo 6 meseci. Nashe zene se nevrecaju na posao po godinu dve dana.Shto znaci da kada se porode vishe puta, osustvuju toliko da su zaboravile shta su i gde radile. Problem je shto su nam suvishe male plate i onda trudnice su prinudjene da odsustvuju shto duze sa svojom navuvanim platama kako bi odgajila decu. Na ovaj nachin, doktori krse kodeks, zene gube karijeru a privreda sposobne radnice. Ceo sistem je nakaradan.

Tvrtko Grbichanac

pre 9 godina

Tvrtko, drugi put:
- Da je ovoj zemlji stalo do poroda, ona bi brigu o mamama, preuzela na SEBE.
Dakle da poslodavaca sa time nema NISTA. Tj da svaka porodilja ima ISTI status, radila/ne radila.
Dakle, da se trudnoca tretira kao radni odnos:
trudna si> imas minimalaca 2 godine, pa se snalazi, dosta ti je...
Ionako se taj minimalac deli sakom i kapom onima koji su ovu zemlju i doveli dovde sa svojim hindu/budistickim stavom "vezi konja gde ti gazda kaze" ili "sta se ti bunis".
Dakle od 6 meseca, pa sledece 2 godine imas platu i socijalno, jer si trudna, svima isto, i doktorici nauka i seljanci na pijaci, svi smo isti.
A 6 mesec, da ne bi neko zacinjao trudnocu i posle prekidao.

roditelji 5-oro dece

pre 9 godina

Mi imamo 5-oro dece, muz radi kao privatnik a supruga radi u medicini. Deca su nam od 5 - 15 god. i nikad nismo imali problema da je pretila opasnost od otkaza.
Ne razumem kako to moze da se desi u Novom Sadu??

Auu, da, zaboravili sam da kazemo da smo mi izasli iz Srbije vec 23 godine... zivimo u Danskoj... gde je zemlja uredjena... do duse ima nesto trulo u drzavi Danskoj... ali ziveti je sasvim OK.

Duci0167

pre 9 godina

(Perspektiva, 4. jul 2014 20:45)
Da i onda je tako glupa izasla pred kamere cekajuci da je neki strucnjak raskrinka.Ti mora da si neki poslodavac,gazda,gazdetina?

Miloš

pre 9 godina

''Potpuno podržavam zaštitu trudnica ali ovde se radi o zloupotrebi porodiljskog''.
(m, 4. jul 2014 23:34)
Samo mi, molim Vas, objasnite kako se porodiljsko odsustvo ''zloupotrebljava''? Iskreno, odavno veću glupost nisam pročitao.

V-man

pre 9 godina

Šta je ovo čudno. Pa ovakve stvari se svakog dana dogadjaju u privatnom sektoru. Pogledajte šta se radi u ProCredit banci sa porodiljama:
http://forum.efektiva.rs/viewtopic.php?id=18 a i u ostalim bankama je manje više isto. Čim se radnica vrati sa porodiljskog sledi otkaz.

Petar

pre 9 godina

@sasav

Drzava i drzavnni budzet ne finansiraju institut, sem u delu projekata Ministarstva za nauku. Dakle, institut se bori na trzistu i od toga opstaje....

Rhyzm

pre 9 godina

Da si se hvalila da si "ponosna" pripadnica LGBTSTAGOD populacije, te da si na posao dosla sa "partnerkom", dali bi ti direktorsko mesto, i placeno odsustvo jedno deset godina, pa onda kazu kako LGBTSTAGOD nemaju ista prava, i nemaju ista vec su povlasceni.

Privatnik iz EU

pre 9 godina

U mojoj firmi imamo nalog da placamo u fond za trudnice.
Sve firme placaju, a ona firma koja ima zene koje su na trudnicko dobija pokrivenu min. platu dok je zena na trudnickom.

Firme koje imaju pretezno zene radnice nisu opterecene trudnickim bolovanjima a metalske struke koje imaju pretezno muskarce imaju da placaju deo po zaposlenom radniku.
Tako da je teret rasporedjen ravnopravno na se radnike.
To mi je model koji mi se dopada iako ja imam pretezno muskarce zaposlene u mojoj firmi... (premda mi ne pomaze da se bunim protiv uredjenja, nista se nebi promenulo da se i ne slazem :-) )

Pravda

pre 9 godina

voleo bih da su nam zakoni poput Švedske , Finske , Norveške , Danske itd....
ali onda naši političari nebi imali šanse da za 20 godina da po 20-i put objave rat protiv šverca cigarete , kriminala , korupcije , nepravde i sl. Sve ima svoju cenu .
Mladi ste Gospođo - uzmite stvar u svoje ruke i potražite posao za Vas tamo gde Vam se najviše sviđa i.., bićete uspešni .
Ja sam za svojih 52 god. 52 puta dobio odkaz - ili sam dao odkaz . Al je sve kako ja hoću . Tako je to jednostavno .

velko

pre 9 godina

E, to je Vučićeva Srbia. Može on da priča šta hoće i da o sebi misli šta hoće ali kao Premijer čija Vlada predlaže zakone a ovo prolazi nekažnjeno ostavlja svakog normalnog čoveka bez teksta! Gde je on ovde napredan za Srbiju. U Beloj kugi?

abc

pre 9 godina

Nije se jos vratila ni sa prvog porodiljskog, a vec ponovo ostala trudna, pa najbolje da bude na placenom odsustvu dok joj deca ne zavrse fakultet!

Miloš

pre 9 godina

''Potpuno podržavam zaštitu trudnica ali ovde se radi o zloupotrebi porodiljskog''.
(m, 4. jul 2014 23:34)
Samo mi, molim Vas, objasnite kako se porodiljsko odsustvo ''zloupotrebljava''? Iskreno, odavno veću glupost nisam pročitao.

Duci0167

pre 9 godina

(Perspektiva, 4. jul 2014 20:45)
Da i onda je tako glupa izasla pred kamere cekajuci da je neki strucnjak raskrinka.Ti mora da si neki poslodavac,gazda,gazdetina?

Perspektiva

pre 9 godina

Pa najbolje sve pripravnice da ostaju trudne po dve godine i onda izlaze na vestima kad im se ne zasnuje radni odnos. Za one koji nisu upućeni u ovaj sistem, devetomesečni pripravnički angažman ocenjuje mentor na osnovu čega se dalje odlučuje o osnivanju radnog odnosa sa pripravnikom. U ovom konkretnom slučaju, jasno je da žena zloupotrebljava zakon o porodiljskom bolovanju.

m

pre 9 godina

Sam naslov navodi da se posmili kako su je otpustili. Devojka je od 2012.na ugovru na određeno zaposlena kao istraživač pripravnik i znala je da to nije ugovor za stalno. Ona je ostala trudna čim je dobila ugovor (mogli bi te podatke da iznesete u javnost, ovako se selektivno objavljuje ono što odgovara jednoj strani). U naslovu piše da ostaje bez posla a to nije tačno, oni ne smeju da je otpuste i daju joj ugovor na godinu dana, međutim ona vidi da su drugi istraživači pripravnici sada dobili posao za stalno pa hoće i ona i pritiskom u medijima to pokušava da dobije. Da li ima pokriće za takve želje? Dobila je šansu da radi (ne dobija to svako u Srbiji) razmeće se svojim prosekom (bubanje je jedno prksa drugo) i misli da samo na osnovu toga zaslužuje da dobije posao za stalno. Kako neko može da oceni kakav je ona radnik kada je bila na trudničkom. Ona nema iskustva a očekuje da je tretiraju kao sve druge istraživače koji su radili. Potpuno podržavam zaštitu trudnica ali ovde se radi o zloupotrebi porodiljskog.

Milja

pre 9 godina

Država da zaštiti trudnice i porodilje, znam kako je ženi. Ostala sam bez posla kada sam trebala da se vratim sa porodiljskog. Strašno. Ne smem da se odlučim na drugo dete dok ne budem primljena na neodređeno. Do čega smo mo došli?

sasav

pre 9 godina

Najbesramnija zloupotreba! Nije radila, ali je primala platu. Onda joj se osladilo, pa daj jos jedno dete, opet ne radi, a prima platu. Muz mesto da trazi pos'o, pravi decu. A mi placamo, posto drzava finansira Institut. I sad, posto je izradila magarce, za nagradu treba da dobije stalni posao, da bi mogla da i dalje bude na placenom odsustvu, tj. da ne radi, a da prima platu. Zbog ovakvih su porodilje prokazane, i otpustaju ih. Sramota!

Rhyzm

pre 9 godina

Da si se hvalila da si "ponosna" pripadnica LGBTSTAGOD populacije, te da si na posao dosla sa "partnerkom", dali bi ti direktorsko mesto, i placeno odsustvo jedno deset godina, pa onda kazu kako LGBTSTAGOD nemaju ista prava, i nemaju ista vec su povlasceni.

roditelji 5-oro dece

pre 9 godina

Mi imamo 5-oro dece, muz radi kao privatnik a supruga radi u medicini. Deca su nam od 5 - 15 god. i nikad nismo imali problema da je pretila opasnost od otkaza.
Ne razumem kako to moze da se desi u Novom Sadu??

Auu, da, zaboravili sam da kazemo da smo mi izasli iz Srbije vec 23 godine... zivimo u Danskoj... gde je zemlja uredjena... do duse ima nesto trulo u drzavi Danskoj... ali ziveti je sasvim OK.

Miloje

pre 9 godina

Praksa masovnog odlaska na trudnicko postoji samo u Srbiji. Normalnom svetu trudnicko nepostoji a porodiljsko traje samo 6 meseci. Nashe zene se nevrecaju na posao po godinu dve dana.Shto znaci da kada se porode vishe puta, osustvuju toliko da su zaboravile shta su i gde radile. Problem je shto su nam suvishe male plate i onda trudnice su prinudjene da odsustvuju shto duze sa svojom navuvanim platama kako bi odgajila decu. Na ovaj nachin, doktori krse kodeks, zene gube karijeru a privreda sposobne radnice. Ceo sistem je nakaradan.

Dorijan Green

pre 9 godina

Moja supruga je dobila otkaz u preduzecu koje je bilo u stecaju. Kada su novinari objavili pricu da stecajni upravnik otpusta trudnicu i da taj stecajni upravnik ima u svojoj karjeri mozda i primanje mita on je odlucio da je vrati kao nije znao. Interesantno je to da je dobila otkaz u sestom mesecu kada je trazila da joj overe knjizicu jer je morala da se javi kod drzavnog doktora. Tako da znam kako je ovoj zeni tesko a mislim da nas ima sve manje i da ce biti samo koristi od njenog rada.

Adrian

pre 9 godina

Ne razumem cemu cudjenje? Ovo je poznato da zene gube posao ako zatrudne jer dok su u tom stanju imaju 1 godinu nerada iz gazdine perspektive. Da ne pricam sto se i dalje placa deo plate itd.. Cist gubitak za gazdu. Ova drzava je stvorila i odzava ovu radnu "klimu" uz sve to dok oni ne zive u istoj stvarnosti kao mi, piju coca-colu za 15 din, jedu besplatno, ne placaju infostan i gorivo naravno.

Ja+

pre 9 godina

Kao i svaki rad na odredjeno vreme kad istekne ugovor...pedala.Na taj nacin se stite poslodavci.Ranije je bilo porodiljsko 3 meseca(sezdesetih godina)a sad trudnicko 6 meseci porodiljsko 1 godinu pa vezanost deteta za majku 3-6 meseci,pa drugo dete pa Jovo nanovo.Zamislite da imate malu prodavnicu i zaposlite jednu radnicu koja posle tri dana ode 4 godine na bolovanje a vi jurite zamenu....jel to OK ?

Tvrtko Grbichanac

pre 9 godina

Tvrtko, drugi put:
- Da je ovoj zemlji stalo do poroda, ona bi brigu o mamama, preuzela na SEBE.
Dakle da poslodavaca sa time nema NISTA. Tj da svaka porodilja ima ISTI status, radila/ne radila.
Dakle, da se trudnoca tretira kao radni odnos:
trudna si> imas minimalaca 2 godine, pa se snalazi, dosta ti je...
Ionako se taj minimalac deli sakom i kapom onima koji su ovu zemlju i doveli dovde sa svojim hindu/budistickim stavom "vezi konja gde ti gazda kaze" ili "sta se ti bunis".
Dakle od 6 meseca, pa sledece 2 godine imas platu i socijalno, jer si trudna, svima isto, i doktorici nauka i seljanci na pijaci, svi smo isti.
A 6 mesec, da ne bi neko zacinjao trudnocu i posle prekidao.

Mica

pre 9 godina

Prica bez smisla. Nije imala posao, nema ni razloga da ga dobije jer institutu nije potreban jos jedan saradnik. Sta nije jasno? Ko ce platiti doktorsje studije? Ako hoce da studira neka plati sama, neka nadje nekoga ko ce to uraditi umesto nje, ili pak, nek nadje univerzitet koji drzi besplatnu nastavu i ispite. Komentari "muza" su za neku zabavnu rubriku.

m

pre 9 godina

Mene samo zanima u kojoj se to razvijenoj državi dobija ugovor za STALNO bez ikakvog iskustva, mada kod njih i sa iskustvom se ne dobija lako posao za stalno. Devojci se nudi ugovor na godinu dana jer po zakonu ne smeju da je ostave bez posla dok je trudna. Ne radi se o otpuštanju već isticanju ugovora. Poslodavac ima pravo da ne obnovi ugovor, ali isto ne može da ostavi trudnicu bez ugovora, zato i dobija ugovor na godinu dana. Ona hoće posao za stalno kao i ostali što su dobili sa tom razlikom što je ona svoj pripravnički provela na trudničkom a ostali radili. Da li je to pošteno procenite sami.

Petar

pre 9 godina

@sasav

Drzava i drzavnni budzet ne finansiraju institut, sem u delu projekata Ministarstva za nauku. Dakle, institut se bori na trzistu i od toga opstaje....

V-man

pre 9 godina

Šta je ovo čudno. Pa ovakve stvari se svakog dana dogadjaju u privatnom sektoru. Pogledajte šta se radi u ProCredit banci sa porodiljama:
http://forum.efektiva.rs/viewtopic.php?id=18 a i u ostalim bankama je manje više isto. Čim se radnica vrati sa porodiljskog sledi otkaz.

Sto je mnogo mnogo je!

pre 9 godina

Ja zivim u Holandiji i ovde nikome ne pada na pamet da vas otpusti kada ostanete u drugom stanju. Elem, trudnicko bolovanje pocinje 4 nedelje pre termina za porodjaj a zavrsava se 12 nedelja posle porodjaja. Imam dvoje dece i poznajem masu ljudi sa malom decom ovde. Nikada, ali nikada nisam cula da je nekome doktor produzio bolovanje. Sve zene imaju 16 nedelja bolovanja ukupno (4 pre i 12 posle porodjaja).

m

pre 9 godina

@propast
Kažeš botovi? Sada je ona pametna jer hoće posao za stalno a nije odradila pripravnički a ostali su majmuni koji su radili. Devojka dobila šansu da radi godinu dana i posle toga je mogla da dobije posao za stalno, pokažeš kakav si radnik i to je cela filozfija. Ne ona je ostala trudna i produžili su joj ugovor na godinu dana, i sada kada joj je isticao ugovr ona ponovo trudna i tebi je to ok, i državna firma treba da bude socijalna ustanova koja brine o povećavnju nataliteta. Devojka nije bila korektna i nije otpuštena i ne gubi posao jer ga nije ni imala, imala je ugovor na godinu dana a tri godine će biti na budžetu, ali ona hoće za stalno i to traži bez ikakvog pokrića sem što ponavlja da je trudnica i da već ima dete, a muž inače ne radi već pravi decu i nosi zlatni lančić. Izvinjavam se ne mogu da saosećem, a i nisam obožavalac A. Vučića.

Privatnik iz EU

pre 9 godina

U mojoj firmi imamo nalog da placamo u fond za trudnice.
Sve firme placaju, a ona firma koja ima zene koje su na trudnicko dobija pokrivenu min. platu dok je zena na trudnickom.

Firme koje imaju pretezno zene radnice nisu opterecene trudnickim bolovanjima a metalske struke koje imaju pretezno muskarce imaju da placaju deo po zaposlenom radniku.
Tako da je teret rasporedjen ravnopravno na se radnike.
To mi je model koji mi se dopada iako ja imam pretezno muskarce zaposlene u mojoj firmi... (premda mi ne pomaze da se bunim protiv uredjenja, nista se nebi promenulo da se i ne slazem :-) )

velko

pre 9 godina

E, to je Vučićeva Srbia. Može on da priča šta hoće i da o sebi misli šta hoće ali kao Premijer čija Vlada predlaže zakone a ovo prolazi nekažnjeno ostavlja svakog normalnog čoveka bez teksta! Gde je on ovde napredan za Srbiju. U Beloj kugi?

Pravda

pre 9 godina

voleo bih da su nam zakoni poput Švedske , Finske , Norveške , Danske itd....
ali onda naši političari nebi imali šanse da za 20 godina da po 20-i put objave rat protiv šverca cigarete , kriminala , korupcije , nepravde i sl. Sve ima svoju cenu .
Mladi ste Gospođo - uzmite stvar u svoje ruke i potražite posao za Vas tamo gde Vam se najviše sviđa i.., bićete uspešni .
Ja sam za svojih 52 god. 52 puta dobio odkaz - ili sam dao odkaz . Al je sve kako ja hoću . Tako je to jednostavno .