Sreda, 02.07.2014.

19:07

Koji je glumac najbolji Šerlok Holms?

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Koji je glumac najbolji Šerlok Holms? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

v stepanovic

pre 9 godina

Kao Srbin sa skoro pola veka boravka u Engleskoj, iskreno sam zabrinut za buducnost srpskog naroda. Nisam procitao gornji clanak, niti jedan od komentara, kao sto nisam nasao ni jednog Engleza ili lokalne medije,koji se bave takvim trivijanim pitanjima. Ne znam gde zive tih 156 'sofisticiranih' Srba, koji trace svoj zivot na beznacajna pitanja jednog fiktivnog karaktera jedne strane zemlje! Valjda su resili sve svoje i svoje zemlje probleme, pa eto da demonstriraju svoje globalno pznavanje kulture pred svetom. Meni licno, prvo literarno delo koje mi pade na pamet je 'Pokondirena tikva'!!!

Feanor

pre 9 godina

DOMINACIJA JE NEMINOVNOST. Brett naravno. Svaka cast Benedictu, i ideja da naprave drugacijeg Holmesa je OK, ali Holmes iz knjige je Jeremy i kHaj price.

mik

pre 9 godina

Evo i ja glasam za Dzeremija, mislim dobar mi je i Ovaj Benedikt ali mi smeta sto je kao Serlok nekako previse razmetljiv. Jeste da je Serlok takav po prirodi, ali je Dzeremi Bret kao Serlok uspeo da bude razmetljiv na mnogo suptilniji i nenametljiviji nacin i to nema veze sa scenarijom vec je sam nacin glume u pitanju.

Nikola

pre 9 godina

Džeremi Bret je bez konkurencije najupečatljiviji Holms.
Sjajno je što i su današnja dva Holmsa (namerno sam izostavio seriju Elementary) Kumberbač i Dauni JR izneli taj lik na sopstveni način i nisu pokušali da kopiraju Breta... Nadajmo se još kojoj sezoni i još makar jednom nastavku filma!

Nema ni drugog Tonija Soprana do Gandolfinija

pre 9 godina

Ako se ja dobro sećam Džeremi Bret se i lečio od uloge Šerloka Holmsa. Jednostavno je počeo da živi lik Holmsa.

draxtor

pre 9 godina

a onaj nesrecnik iz "Elementary"? :-) Drago mi je da ga ni nema na listi.
Jeremy Brett je na nezasluzenom 3. mestu. Bar bi trebalo da podeli 1. mesto sa Benediktom.

Pele76

pre 9 godina

Bret. Odrastao uz seriju. Pamtim većinu epizoda, a jurnjava, borba sa Morijartijem i pad sa vodopada mi je urezana u sećanje. S' vremena na vreme ta scena nekako ispliva sama od sebe. Ričijev Šerlok je zabavan, ali prva pomisao na Šerloka je Bret.

Mikeli

pre 9 godina

Drago mi je sto vidim da Dzeremi dominira u ocima kolega komentatora. Kako je taj covek docarao Holmsa niko nikada nece. Sto neko rece na samo spominjanje Holmsa meni se pojavi njegova slika u glavi...pa cujem i muziku iz serije. Dobro imam malo sentimentalnosti prema tom coveku, svakodnevno sam gledao tu seriju, cak i kada je bila reprizirana par puta (a nije reprizirana cesto). Dajte je opet da ovi mladji vide ko je jedini pravi Serlok Holms.

zoran1965

pre 9 godina

holms sa benediktom, pre lici na tv verziju borna ili bonda ili obicnu krimi seriju, nego na Sherlock Holmes-a.

naravno: Jeremy Brett

zoran1965

pre 9 godina

holms sa benediktom, pre lici na tv verziju borna ili bonda ili obicnu krimi seriju, nego na Sherlock Holmes-a.

naravno: Jeremy Brett

aa

pre 9 godina

Nesto sam razmisljao, ima toliko onih koji su voleli tu seriju (Avanture Sherloca Holmsa, Jeremy Brett)... Bilo bi lepo da neko na B-92 opet pocne da emituje neku sezonu, umesto recimo one serije Dzoi, pa i Prijatelje vec znamo napamet... To bi bila prava stvar!!! :-) Uzdam se u malu pomoc moderatora!!! :-)

HarryC

pre 9 godina

@lukoil

Ljudi ne znaju za tu vrhunsku rusku verziju S. Holmsa. I ja sam je pogledao na sugestiju kolege Rusa, ali ipak meni je J. Brett najbolji Sherlock Holmes, a Livanov je na visokom drugom mestu. Inace, za sve rusofobe, Vasilij Livanov je od kraljice Elizabete nagradjen zvanjem OBE za glumu S. Holmsa, s kojim bi, da je kojim slucajem britanski podanik, mogao pred ime da doda titulu Sir.

dragance

pre 9 godina

Dzeremi Bret je jedini pravi serlok holms, tolko je upecatljivo glumio da kad pogledas nekog drugog glumca sto glumi holmsa ispadne smesno, ja sam jednostavno tako zamislio serloka u liku dzeremija breta i to je to, za mene nema drugog holmsa...

Pa da zakljucimo ...

pre 9 godina

Jeremy Brett je definitivno najbolji KLASICNI Holms svih vremena, ali to nije sve. Serija u kojoj je Brett glumio najpreciznije prati Dojlove price, scenografija i kostimi odgovaraju Londonu XIX veka, cak su isli i dotle da skinu akcente i zargon koji se koristio u pojedinim londonskim cetvrtima u to vreme. Svaka cast!

Cumberbatch je veoma interesantan hibrid Serloka Holmsa i Dzejmsa Bonda. Ideja da se lik Holmsa pomeri u drugo istorijsko razdoblje nije nova. Cak je i Basil Rathbone igrao u par filmova cija je radnja smestena izmedju dva svetska rata ili cak i tokom II svetskog rata (Sherlock Holmes and the Secret Weapon (1943)), ili pomerena u druge zemlje (Alzir, Amerika itd.). Ali Cumberbatch i serija u kojoj glumi donose definitivno nesto novo: ideju da se Dojlov lik smesti u sadasnje doba, da mu se dodele moderne tehnoloske igracke, da mu se omoguci pristup modernim patoloskim laboratorijama i forenzickim metodama, da mu se dodele zadaci dostojni agenta 007 ... Veoma zanimlijvo, ali to NIJE Holms i nema preterano puno dodirnih tacaka s njim.

Nemanja

pre 9 godina

Dzeremi Bret. Posle njega nema druge percepcije lika Holmsa. Isto kao uloga Bruna Ganca kao Hitlera u Untergangu, ili Patona posle Dzordza C. Skota.

Missing Jeremy Brett

pre 9 godina

Zar uopste to pitanje mozemo da postavimo uz uvazavanje svih koji su igrali i igraju Serloka. Dosadasnji komentari govore sve, neko je sjajno prokomentarisao da kad pomislim na Serloka pomislim na Jeremy Bretta.

Aleksandar

pre 9 godina

Gledao sam 12 filmova sa B. Ratbonom, zatim sam gledao sve epizode sa Dežremi Bretom, gledao sam i Daunija, Hestona i Kamberbača.

Ako poštujemo pisca i njegovu zamisao - Džeremi Bret.

Ako volite malo slobodno i psihodelično - Kamberbač.

Ako volite komično - Džini Vajlder :)

marko

pre 9 godina

hteo sam da kažem Džeremi Bret, ali pošto vidim da vlada konsezus samo ću da pozdravim sve obožavaoce Šerloka Holmsa(bezobzira ko im je omiljeni Holms) i naravno posebno one koji imaju kolekiju sa Džeremijem! ;)

Sare

pre 9 godina

Jeremy Brett ubedljivo, kakva lucidnost u glumi prosto ne prevaziđena dramaturgija, ekscentricnost posle nekog vremena rado odgledam neku seriju Sherlock Holmes sa Brettom u glavnoj ulozi. Basil isto nije los A novi Sherlock više manje recimo ponekad tu i tamo pogledam ništa specijalno.

Oko_ovoga_nema_kompromisa

pre 9 godina

@Dejli Telegraf
"U to ime, britanski Dejli Telegraf objavio je listu 20 najboljih Šerloka koje smo gledali proteklih više od 100 godina!"

Prava lista "Top 20 S.H." je: 1. J. Brett, pa 19 praznih mesta. Da bi im se na listi pojavio još neko od glumaca moraće da naprave "Top 21 S.H.".

djadja

pre 9 godina

secam se detinjstva, ustanem jako rani ujutru da bi gledala holmsa (dzeremija) i to mi je i dan danas toliko upecatljiv ritual iz detinjstva da se svaki put nasmejem kad mi misao dodje..sjajno!

beholder

pre 9 godina

po komentarima dole stanovnici Srbije su uspeli da se po prvi put oko necega ujedine. Istinski fascinantno. Inace delim misljenje o g. Brett-u :-)

Tori

pre 9 godina

Brat Dzeremi...rodjen da glumi Holmsa. I ostali glumci iz serije su divni...inace kazu da je bio retko dobar covek..takodje,malo je poznato da je bio u uzem izboru za ulogu Bonda posle Konerija.

Nema Dileme

pre 9 godina

Dzeremi Bret.

Davno odgledano, serija vrlo dobro napravljena, svaka epizoda odlicna.

Muzika fenomenalna.

Dzeremi = Splendid!

Neprevazidjen.

elba

pre 9 godina

Gledam intervju sa Dzermi Bretom i voditelj konstatuje "Vama je mnogo pomogla uloga Holmsa u karijeri...a on odgovara "da se ne varamo Holms jeste moja karijera".Iako uzivam u novom serijalu i Benedikt ga takodje sjajno glumi, Bret=Holms.

Dr.Rosić

pre 9 godina

Benedikt Kamberbač da bude najbolji Šerlok Holms? Šta god pokušava reklama za novog glumca ne vredi.Da nisu popili koju više? Džeremi Bret pa 20 mesta prazno pa onda može neko onako stidljivo na listu. Držanje, dikcija, izgled, govor tela, sve je kod Džeremi Breta onako kako mi, koji smo čitali izvornog Holmsa pisca Ser Artur Konan Dojla prevedenog još davne 1968 godine u izdanju Otokar Keršovanija, zamišljamo.

bzv

pre 9 godina

Odlican je Kamberbec, ali je za mene pojam Dzeremi Bret (a pritom nisam odrastao uz seriju, zainteresovao sam se tek kasnije, tako da nemam odredjeni osecaj sentimentalnosti)

KK

pre 9 godina

Nova serija mi se ne svidja, previse je amerikanizovana, a jedino je ova sa Dzermi Bretom bila odlicno rezirana, i odlicno docarava lonodnsku ekscentricnost.

vlada

pre 9 godina

Svaka cast drugim glumcima na trudu, ali Jeremy Brett je bio epohalan. I ne samo njegova fascinantna gluma. Vec i rezija, scenario, sporedna gluma, likovi i fotografija Granadinih serija. Mogli ste lako da uocite razliku brojnih dijalekata engleskog jezika. I uspele su da na jedan ziv, skoro opipljiv nacin docaraju atmosferu Londona i Viktorijanske Engleske sa kraja 19. veka.

dzukac

pre 9 godina

Džeremi Bret, definitivno.
Ono što je Koneri za Bonda, Selers za Kluzoa, Suše za Poaroa i Berček za Miloša Obrenovića to je Bret za Šerloka Holmsa.

Šerlok

pre 9 godina

Džeremi Bret definitivno! Pokoj mu duši. Mogli biste ovog leta da nas obradujete emitovanjem te serije baš kao što smo nekad gledali na vašem kanalu (2006.godine).

mr.key

pre 9 godina

"Na prvom mestu liste Dejli Telegrafa, gle čuda, našao se sve popularniji britanski glumac Benedikt Kamberbač, aktuelni Šerlok Holms u najnovijoj BBC-jevoj seriji."

Pa da, malo reklame nije na odmet. Ipak je Džeremi Bret bio i ostao najbolji, svi ostali mu nisu ni do kolena, pogotovu Benedikt aka rebutovani Kan.

qwerty

pre 9 godina

Dzeremi Bret, pa mnogo mesta ostaje upraznjeno. Gledam i novu seriju sa velicanstvenim Benediktom Kamberbačem, a i filmovi sa R.D.J, su vrlo zanimljivi, ali Dzeremi Bret je neprevazidjen

dzukac

pre 9 godina

Džeremi Bret, definitivno.
Ono što je Koneri za Bonda, Selers za Kluzoa, Suše za Poaroa i Berček za Miloša Obrenovića to je Bret za Šerloka Holmsa.

qwerty

pre 9 godina

Dzeremi Bret, pa mnogo mesta ostaje upraznjeno. Gledam i novu seriju sa velicanstvenim Benediktom Kamberbačem, a i filmovi sa R.D.J, su vrlo zanimljivi, ali Dzeremi Bret je neprevazidjen

Šerlok

pre 9 godina

Džeremi Bret definitivno! Pokoj mu duši. Mogli biste ovog leta da nas obradujete emitovanjem te serije baš kao što smo nekad gledali na vašem kanalu (2006.godine).

mr.key

pre 9 godina

"Na prvom mestu liste Dejli Telegrafa, gle čuda, našao se sve popularniji britanski glumac Benedikt Kamberbač, aktuelni Šerlok Holms u najnovijoj BBC-jevoj seriji."

Pa da, malo reklame nije na odmet. Ipak je Džeremi Bret bio i ostao najbolji, svi ostali mu nisu ni do kolena, pogotovu Benedikt aka rebutovani Kan.

marko

pre 9 godina

hteo sam da kažem Džeremi Bret, ali pošto vidim da vlada konsezus samo ću da pozdravim sve obožavaoce Šerloka Holmsa(bezobzira ko im je omiljeni Holms) i naravno posebno one koji imaju kolekiju sa Džeremijem! ;)

Missing Jeremy Brett

pre 9 godina

Zar uopste to pitanje mozemo da postavimo uz uvazavanje svih koji su igrali i igraju Serloka. Dosadasnji komentari govore sve, neko je sjajno prokomentarisao da kad pomislim na Serloka pomislim na Jeremy Bretta.

elba

pre 9 godina

Gledam intervju sa Dzermi Bretom i voditelj konstatuje "Vama je mnogo pomogla uloga Holmsa u karijeri...a on odgovara "da se ne varamo Holms jeste moja karijera".Iako uzivam u novom serijalu i Benedikt ga takodje sjajno glumi, Bret=Holms.

vlada

pre 9 godina

Svaka cast drugim glumcima na trudu, ali Jeremy Brett je bio epohalan. I ne samo njegova fascinantna gluma. Vec i rezija, scenario, sporedna gluma, likovi i fotografija Granadinih serija. Mogli ste lako da uocite razliku brojnih dijalekata engleskog jezika. I uspele su da na jedan ziv, skoro opipljiv nacin docaraju atmosferu Londona i Viktorijanske Engleske sa kraja 19. veka.

Dr.Rosić

pre 9 godina

Benedikt Kamberbač da bude najbolji Šerlok Holms? Šta god pokušava reklama za novog glumca ne vredi.Da nisu popili koju više? Džeremi Bret pa 20 mesta prazno pa onda može neko onako stidljivo na listu. Držanje, dikcija, izgled, govor tela, sve je kod Džeremi Breta onako kako mi, koji smo čitali izvornog Holmsa pisca Ser Artur Konan Dojla prevedenog još davne 1968 godine u izdanju Otokar Keršovanija, zamišljamo.

Nema Dileme

pre 9 godina

Dzeremi Bret.

Davno odgledano, serija vrlo dobro napravljena, svaka epizoda odlicna.

Muzika fenomenalna.

Dzeremi = Splendid!

Neprevazidjen.

Tori

pre 9 godina

Brat Dzeremi...rodjen da glumi Holmsa. I ostali glumci iz serije su divni...inace kazu da je bio retko dobar covek..takodje,malo je poznato da je bio u uzem izboru za ulogu Bonda posle Konerija.

bzv

pre 9 godina

Odlican je Kamberbec, ali je za mene pojam Dzeremi Bret (a pritom nisam odrastao uz seriju, zainteresovao sam se tek kasnije, tako da nemam odredjeni osecaj sentimentalnosti)

KK

pre 9 godina

Nova serija mi se ne svidja, previse je amerikanizovana, a jedino je ova sa Dzermi Bretom bila odlicno rezirana, i odlicno docarava lonodnsku ekscentricnost.

Mikeli

pre 9 godina

Drago mi je sto vidim da Dzeremi dominira u ocima kolega komentatora. Kako je taj covek docarao Holmsa niko nikada nece. Sto neko rece na samo spominjanje Holmsa meni se pojavi njegova slika u glavi...pa cujem i muziku iz serije. Dobro imam malo sentimentalnosti prema tom coveku, svakodnevno sam gledao tu seriju, cak i kada je bila reprizirana par puta (a nije reprizirana cesto). Dajte je opet da ovi mladji vide ko je jedini pravi Serlok Holms.

aa

pre 9 godina

Nesto sam razmisljao, ima toliko onih koji su voleli tu seriju (Avanture Sherloca Holmsa, Jeremy Brett)... Bilo bi lepo da neko na B-92 opet pocne da emituje neku sezonu, umesto recimo one serije Dzoi, pa i Prijatelje vec znamo napamet... To bi bila prava stvar!!! :-) Uzdam se u malu pomoc moderatora!!! :-)

Nema ni drugog Tonija Soprana do Gandolfinija

pre 9 godina

Ako se ja dobro sećam Džeremi Bret se i lečio od uloge Šerloka Holmsa. Jednostavno je počeo da živi lik Holmsa.

Feanor

pre 9 godina

DOMINACIJA JE NEMINOVNOST. Brett naravno. Svaka cast Benedictu, i ideja da naprave drugacijeg Holmesa je OK, ali Holmes iz knjige je Jeremy i kHaj price.

Nikola

pre 9 godina

Džeremi Bret je bez konkurencije najupečatljiviji Holms.
Sjajno je što i su današnja dva Holmsa (namerno sam izostavio seriju Elementary) Kumberbač i Dauni JR izneli taj lik na sopstveni način i nisu pokušali da kopiraju Breta... Nadajmo se još kojoj sezoni i još makar jednom nastavku filma!

mik

pre 9 godina

Evo i ja glasam za Dzeremija, mislim dobar mi je i Ovaj Benedikt ali mi smeta sto je kao Serlok nekako previse razmetljiv. Jeste da je Serlok takav po prirodi, ali je Dzeremi Bret kao Serlok uspeo da bude razmetljiv na mnogo suptilniji i nenametljiviji nacin i to nema veze sa scenarijom vec je sam nacin glume u pitanju.

beholder

pre 9 godina

po komentarima dole stanovnici Srbije su uspeli da se po prvi put oko necega ujedine. Istinski fascinantno. Inace delim misljenje o g. Brett-u :-)

dragance

pre 9 godina

Dzeremi Bret je jedini pravi serlok holms, tolko je upecatljivo glumio da kad pogledas nekog drugog glumca sto glumi holmsa ispadne smesno, ja sam jednostavno tako zamislio serloka u liku dzeremija breta i to je to, za mene nema drugog holmsa...

Pele76

pre 9 godina

Bret. Odrastao uz seriju. Pamtim većinu epizoda, a jurnjava, borba sa Morijartijem i pad sa vodopada mi je urezana u sećanje. S' vremena na vreme ta scena nekako ispliva sama od sebe. Ričijev Šerlok je zabavan, ali prva pomisao na Šerloka je Bret.

djadja

pre 9 godina

secam se detinjstva, ustanem jako rani ujutru da bi gledala holmsa (dzeremija) i to mi je i dan danas toliko upecatljiv ritual iz detinjstva da se svaki put nasmejem kad mi misao dodje..sjajno!

Aleksandar

pre 9 godina

Gledao sam 12 filmova sa B. Ratbonom, zatim sam gledao sve epizode sa Dežremi Bretom, gledao sam i Daunija, Hestona i Kamberbača.

Ako poštujemo pisca i njegovu zamisao - Džeremi Bret.

Ako volite malo slobodno i psihodelično - Kamberbač.

Ako volite komično - Džini Vajlder :)

HarryC

pre 9 godina

@lukoil

Ljudi ne znaju za tu vrhunsku rusku verziju S. Holmsa. I ja sam je pogledao na sugestiju kolege Rusa, ali ipak meni je J. Brett najbolji Sherlock Holmes, a Livanov je na visokom drugom mestu. Inace, za sve rusofobe, Vasilij Livanov je od kraljice Elizabete nagradjen zvanjem OBE za glumu S. Holmsa, s kojim bi, da je kojim slucajem britanski podanik, mogao pred ime da doda titulu Sir.

Pa da zakljucimo ...

pre 9 godina

Jeremy Brett je definitivno najbolji KLASICNI Holms svih vremena, ali to nije sve. Serija u kojoj je Brett glumio najpreciznije prati Dojlove price, scenografija i kostimi odgovaraju Londonu XIX veka, cak su isli i dotle da skinu akcente i zargon koji se koristio u pojedinim londonskim cetvrtima u to vreme. Svaka cast!

Cumberbatch je veoma interesantan hibrid Serloka Holmsa i Dzejmsa Bonda. Ideja da se lik Holmsa pomeri u drugo istorijsko razdoblje nije nova. Cak je i Basil Rathbone igrao u par filmova cija je radnja smestena izmedju dva svetska rata ili cak i tokom II svetskog rata (Sherlock Holmes and the Secret Weapon (1943)), ili pomerena u druge zemlje (Alzir, Amerika itd.). Ali Cumberbatch i serija u kojoj glumi donose definitivno nesto novo: ideju da se Dojlov lik smesti u sadasnje doba, da mu se dodele moderne tehnoloske igracke, da mu se omoguci pristup modernim patoloskim laboratorijama i forenzickim metodama, da mu se dodele zadaci dostojni agenta 007 ... Veoma zanimlijvo, ali to NIJE Holms i nema preterano puno dodirnih tacaka s njim.

zoran1965

pre 9 godina

holms sa benediktom, pre lici na tv verziju borna ili bonda ili obicnu krimi seriju, nego na Sherlock Holmes-a.

naravno: Jeremy Brett

Oko_ovoga_nema_kompromisa

pre 9 godina

@Dejli Telegraf
"U to ime, britanski Dejli Telegraf objavio je listu 20 najboljih Šerloka koje smo gledali proteklih više od 100 godina!"

Prava lista "Top 20 S.H." je: 1. J. Brett, pa 19 praznih mesta. Da bi im se na listi pojavio još neko od glumaca moraće da naprave "Top 21 S.H.".

zoran1965

pre 9 godina

holms sa benediktom, pre lici na tv verziju borna ili bonda ili obicnu krimi seriju, nego na Sherlock Holmes-a.

naravno: Jeremy Brett

Nemanja

pre 9 godina

Dzeremi Bret. Posle njega nema druge percepcije lika Holmsa. Isto kao uloga Bruna Ganca kao Hitlera u Untergangu, ili Patona posle Dzordza C. Skota.

draxtor

pre 9 godina

a onaj nesrecnik iz "Elementary"? :-) Drago mi je da ga ni nema na listi.
Jeremy Brett je na nezasluzenom 3. mestu. Bar bi trebalo da podeli 1. mesto sa Benediktom.

Sare

pre 9 godina

Jeremy Brett ubedljivo, kakva lucidnost u glumi prosto ne prevaziđena dramaturgija, ekscentricnost posle nekog vremena rado odgledam neku seriju Sherlock Holmes sa Brettom u glavnoj ulozi. Basil isto nije los A novi Sherlock više manje recimo ponekad tu i tamo pogledam ništa specijalno.

v stepanovic

pre 9 godina

Kao Srbin sa skoro pola veka boravka u Engleskoj, iskreno sam zabrinut za buducnost srpskog naroda. Nisam procitao gornji clanak, niti jedan od komentara, kao sto nisam nasao ni jednog Engleza ili lokalne medije,koji se bave takvim trivijanim pitanjima. Ne znam gde zive tih 156 'sofisticiranih' Srba, koji trace svoj zivot na beznacajna pitanja jednog fiktivnog karaktera jedne strane zemlje! Valjda su resili sve svoje i svoje zemlje probleme, pa eto da demonstriraju svoje globalno pznavanje kulture pred svetom. Meni licno, prvo literarno delo koje mi pade na pamet je 'Pokondirena tikva'!!!

v stepanovic

pre 9 godina

Kao Srbin sa skoro pola veka boravka u Engleskoj, iskreno sam zabrinut za buducnost srpskog naroda. Nisam procitao gornji clanak, niti jedan od komentara, kao sto nisam nasao ni jednog Engleza ili lokalne medije,koji se bave takvim trivijanim pitanjima. Ne znam gde zive tih 156 'sofisticiranih' Srba, koji trace svoj zivot na beznacajna pitanja jednog fiktivnog karaktera jedne strane zemlje! Valjda su resili sve svoje i svoje zemlje probleme, pa eto da demonstriraju svoje globalno pznavanje kulture pred svetom. Meni licno, prvo literarno delo koje mi pade na pamet je 'Pokondirena tikva'!!!

mr.key

pre 9 godina

"Na prvom mestu liste Dejli Telegrafa, gle čuda, našao se sve popularniji britanski glumac Benedikt Kamberbač, aktuelni Šerlok Holms u najnovijoj BBC-jevoj seriji."

Pa da, malo reklame nije na odmet. Ipak je Džeremi Bret bio i ostao najbolji, svi ostali mu nisu ni do kolena, pogotovu Benedikt aka rebutovani Kan.

KK

pre 9 godina

Nova serija mi se ne svidja, previse je amerikanizovana, a jedino je ova sa Dzermi Bretom bila odlicno rezirana, i odlicno docarava lonodnsku ekscentricnost.

Dr.Rosić

pre 9 godina

Benedikt Kamberbač da bude najbolji Šerlok Holms? Šta god pokušava reklama za novog glumca ne vredi.Da nisu popili koju više? Džeremi Bret pa 20 mesta prazno pa onda može neko onako stidljivo na listu. Držanje, dikcija, izgled, govor tela, sve je kod Džeremi Breta onako kako mi, koji smo čitali izvornog Holmsa pisca Ser Artur Konan Dojla prevedenog još davne 1968 godine u izdanju Otokar Keršovanija, zamišljamo.

dzukac

pre 9 godina

Džeremi Bret, definitivno.
Ono što je Koneri za Bonda, Selers za Kluzoa, Suše za Poaroa i Berček za Miloša Obrenovića to je Bret za Šerloka Holmsa.

qwerty

pre 9 godina

Dzeremi Bret, pa mnogo mesta ostaje upraznjeno. Gledam i novu seriju sa velicanstvenim Benediktom Kamberbačem, a i filmovi sa R.D.J, su vrlo zanimljivi, ali Dzeremi Bret je neprevazidjen

Šerlok

pre 9 godina

Džeremi Bret definitivno! Pokoj mu duši. Mogli biste ovog leta da nas obradujete emitovanjem te serije baš kao što smo nekad gledali na vašem kanalu (2006.godine).

draxtor

pre 9 godina

a onaj nesrecnik iz "Elementary"? :-) Drago mi je da ga ni nema na listi.
Jeremy Brett je na nezasluzenom 3. mestu. Bar bi trebalo da podeli 1. mesto sa Benediktom.

marko

pre 9 godina

hteo sam da kažem Džeremi Bret, ali pošto vidim da vlada konsezus samo ću da pozdravim sve obožavaoce Šerloka Holmsa(bezobzira ko im je omiljeni Holms) i naravno posebno one koji imaju kolekiju sa Džeremijem! ;)

Missing Jeremy Brett

pre 9 godina

Zar uopste to pitanje mozemo da postavimo uz uvazavanje svih koji su igrali i igraju Serloka. Dosadasnji komentari govore sve, neko je sjajno prokomentarisao da kad pomislim na Serloka pomislim na Jeremy Bretta.

bzv

pre 9 godina

Odlican je Kamberbec, ali je za mene pojam Dzeremi Bret (a pritom nisam odrastao uz seriju, zainteresovao sam se tek kasnije, tako da nemam odredjeni osecaj sentimentalnosti)

zoran1965

pre 9 godina

holms sa benediktom, pre lici na tv verziju borna ili bonda ili obicnu krimi seriju, nego na Sherlock Holmes-a.

naravno: Jeremy Brett

djadja

pre 9 godina

secam se detinjstva, ustanem jako rani ujutru da bi gledala holmsa (dzeremija) i to mi je i dan danas toliko upecatljiv ritual iz detinjstva da se svaki put nasmejem kad mi misao dodje..sjajno!

Tori

pre 9 godina

Brat Dzeremi...rodjen da glumi Holmsa. I ostali glumci iz serije su divni...inace kazu da je bio retko dobar covek..takodje,malo je poznato da je bio u uzem izboru za ulogu Bonda posle Konerija.

Sare

pre 9 godina

Jeremy Brett ubedljivo, kakva lucidnost u glumi prosto ne prevaziđena dramaturgija, ekscentricnost posle nekog vremena rado odgledam neku seriju Sherlock Holmes sa Brettom u glavnoj ulozi. Basil isto nije los A novi Sherlock više manje recimo ponekad tu i tamo pogledam ništa specijalno.

Pa da zakljucimo ...

pre 9 godina

Jeremy Brett je definitivno najbolji KLASICNI Holms svih vremena, ali to nije sve. Serija u kojoj je Brett glumio najpreciznije prati Dojlove price, scenografija i kostimi odgovaraju Londonu XIX veka, cak su isli i dotle da skinu akcente i zargon koji se koristio u pojedinim londonskim cetvrtima u to vreme. Svaka cast!

Cumberbatch je veoma interesantan hibrid Serloka Holmsa i Dzejmsa Bonda. Ideja da se lik Holmsa pomeri u drugo istorijsko razdoblje nije nova. Cak je i Basil Rathbone igrao u par filmova cija je radnja smestena izmedju dva svetska rata ili cak i tokom II svetskog rata (Sherlock Holmes and the Secret Weapon (1943)), ili pomerena u druge zemlje (Alzir, Amerika itd.). Ali Cumberbatch i serija u kojoj glumi donose definitivno nesto novo: ideju da se Dojlov lik smesti u sadasnje doba, da mu se dodele moderne tehnoloske igracke, da mu se omoguci pristup modernim patoloskim laboratorijama i forenzickim metodama, da mu se dodele zadaci dostojni agenta 007 ... Veoma zanimlijvo, ali to NIJE Holms i nema preterano puno dodirnih tacaka s njim.

HarryC

pre 9 godina

@lukoil

Ljudi ne znaju za tu vrhunsku rusku verziju S. Holmsa. I ja sam je pogledao na sugestiju kolege Rusa, ali ipak meni je J. Brett najbolji Sherlock Holmes, a Livanov je na visokom drugom mestu. Inace, za sve rusofobe, Vasilij Livanov je od kraljice Elizabete nagradjen zvanjem OBE za glumu S. Holmsa, s kojim bi, da je kojim slucajem britanski podanik, mogao pred ime da doda titulu Sir.

zoran1965

pre 9 godina

holms sa benediktom, pre lici na tv verziju borna ili bonda ili obicnu krimi seriju, nego na Sherlock Holmes-a.

naravno: Jeremy Brett

Nikola

pre 9 godina

Džeremi Bret je bez konkurencije najupečatljiviji Holms.
Sjajno je što i su današnja dva Holmsa (namerno sam izostavio seriju Elementary) Kumberbač i Dauni JR izneli taj lik na sopstveni način i nisu pokušali da kopiraju Breta... Nadajmo se još kojoj sezoni i još makar jednom nastavku filma!

Feanor

pre 9 godina

DOMINACIJA JE NEMINOVNOST. Brett naravno. Svaka cast Benedictu, i ideja da naprave drugacijeg Holmesa je OK, ali Holmes iz knjige je Jeremy i kHaj price.

vlada

pre 9 godina

Svaka cast drugim glumcima na trudu, ali Jeremy Brett je bio epohalan. I ne samo njegova fascinantna gluma. Vec i rezija, scenario, sporedna gluma, likovi i fotografija Granadinih serija. Mogli ste lako da uocite razliku brojnih dijalekata engleskog jezika. I uspele su da na jedan ziv, skoro opipljiv nacin docaraju atmosferu Londona i Viktorijanske Engleske sa kraja 19. veka.

Nema Dileme

pre 9 godina

Dzeremi Bret.

Davno odgledano, serija vrlo dobro napravljena, svaka epizoda odlicna.

Muzika fenomenalna.

Dzeremi = Splendid!

Neprevazidjen.

elba

pre 9 godina

Gledam intervju sa Dzermi Bretom i voditelj konstatuje "Vama je mnogo pomogla uloga Holmsa u karijeri...a on odgovara "da se ne varamo Holms jeste moja karijera".Iako uzivam u novom serijalu i Benedikt ga takodje sjajno glumi, Bret=Holms.

Oko_ovoga_nema_kompromisa

pre 9 godina

@Dejli Telegraf
"U to ime, britanski Dejli Telegraf objavio je listu 20 najboljih Šerloka koje smo gledali proteklih više od 100 godina!"

Prava lista "Top 20 S.H." je: 1. J. Brett, pa 19 praznih mesta. Da bi im se na listi pojavio još neko od glumaca moraće da naprave "Top 21 S.H.".

Aleksandar

pre 9 godina

Gledao sam 12 filmova sa B. Ratbonom, zatim sam gledao sve epizode sa Dežremi Bretom, gledao sam i Daunija, Hestona i Kamberbača.

Ako poštujemo pisca i njegovu zamisao - Džeremi Bret.

Ako volite malo slobodno i psihodelično - Kamberbač.

Ako volite komično - Džini Vajlder :)

beholder

pre 9 godina

po komentarima dole stanovnici Srbije su uspeli da se po prvi put oko necega ujedine. Istinski fascinantno. Inace delim misljenje o g. Brett-u :-)

Nemanja

pre 9 godina

Dzeremi Bret. Posle njega nema druge percepcije lika Holmsa. Isto kao uloga Bruna Ganca kao Hitlera u Untergangu, ili Patona posle Dzordza C. Skota.

dragance

pre 9 godina

Dzeremi Bret je jedini pravi serlok holms, tolko je upecatljivo glumio da kad pogledas nekog drugog glumca sto glumi holmsa ispadne smesno, ja sam jednostavno tako zamislio serloka u liku dzeremija breta i to je to, za mene nema drugog holmsa...

Nema ni drugog Tonija Soprana do Gandolfinija

pre 9 godina

Ako se ja dobro sećam Džeremi Bret se i lečio od uloge Šerloka Holmsa. Jednostavno je počeo da živi lik Holmsa.

Mikeli

pre 9 godina

Drago mi je sto vidim da Dzeremi dominira u ocima kolega komentatora. Kako je taj covek docarao Holmsa niko nikada nece. Sto neko rece na samo spominjanje Holmsa meni se pojavi njegova slika u glavi...pa cujem i muziku iz serije. Dobro imam malo sentimentalnosti prema tom coveku, svakodnevno sam gledao tu seriju, cak i kada je bila reprizirana par puta (a nije reprizirana cesto). Dajte je opet da ovi mladji vide ko je jedini pravi Serlok Holms.

mik

pre 9 godina

Evo i ja glasam za Dzeremija, mislim dobar mi je i Ovaj Benedikt ali mi smeta sto je kao Serlok nekako previse razmetljiv. Jeste da je Serlok takav po prirodi, ali je Dzeremi Bret kao Serlok uspeo da bude razmetljiv na mnogo suptilniji i nenametljiviji nacin i to nema veze sa scenarijom vec je sam nacin glume u pitanju.

aa

pre 9 godina

Nesto sam razmisljao, ima toliko onih koji su voleli tu seriju (Avanture Sherloca Holmsa, Jeremy Brett)... Bilo bi lepo da neko na B-92 opet pocne da emituje neku sezonu, umesto recimo one serije Dzoi, pa i Prijatelje vec znamo napamet... To bi bila prava stvar!!! :-) Uzdam se u malu pomoc moderatora!!! :-)

Pele76

pre 9 godina

Bret. Odrastao uz seriju. Pamtim većinu epizoda, a jurnjava, borba sa Morijartijem i pad sa vodopada mi je urezana u sećanje. S' vremena na vreme ta scena nekako ispliva sama od sebe. Ričijev Šerlok je zabavan, ali prva pomisao na Šerloka je Bret.