Ponedeljak, 30.06.2014.

09:40

Alah prašta fudbalerima?

Izvor: Urednik: Nemanja Rujeviæ, Autor: Štefan Dege / bš

Alah prašta fudbalerima? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

HakeemOlajuwon

pre 9 godina

@Aferim

svako vidi ono shto zeli da vidi. malo nas je koji svojim ochima vidimo ono shto je zaista ispred njih, u pravom svijetlu. tvoja zelja da budesh sudija i tumachish moje vidjenje kao pogreshno je opet stvar neke druge diskusije. ja sam pak zadovoljan sa Jednim sudijom i nadam se da je obostrano.

post iz chovjeka izvlachi najtananije osjecaje skromnosti, ljubavi, chovjekoljublja, predanosti, posvecenosti, iskrenosti, skrushenosti...

post dodje kao filter, odstranjuje sve shto nije chisto ljudsko i iskonsko. pomaze chovjeku da spozna svoju shirinu i svoje nepoznate dimenzije. oplemenjuje dushu chovjeka.

siguran sam da cesh shvatiti moju pravu poentu onog trenutka kada zapostish, nezavisno kojoj vjeri pripadash. opet ne bih da te uvrijedim chinjenicom da ako nisi vjernik ipak ne znash shta pripushtash :)

Rade

pre 9 godina

Piše se Allah a tako se i čita, sa dva l na svim jezicima, pa i na srpskom jer je to vlastita imenica.

Inače i u hrišćanstvu posta su oslobođeni bolesni, trudnice, mala deca i oni koji se bave teškim fizičkim radom i nije vezan samo za hranu i piće već prvenstveno za duševno stanje. Ali hejteri to ne znaju jer oni hejtuju.

Aferim

pre 9 godina

@HakeemOlajuwon: Hoćeš reći da je nečovek onaj koji ne posti? Da nisi malo preterao? Nadam se samo da je u pitanju tvoje lično pogrešno tumačenje vere.

Dejan

pre 9 godina

Jedna od bizarnih stvari u vezi posta koja takodje mora da se prilagodjava i to rade vernici koji tamo zive. Sta hocu da kazem. Muslimani koji zive u Norveskoj iznad polarnog kruga u letnjim mesecima je dan ceo dan tj. sunce uopste ne zalazi. Sta oni da rade? Da zive od vazduha celog meseca. Mnogo slicnih bizarnosti postoje u svim religijama ali ova mi je bas fascinantna. Meni licno govori o tome koliko je ova religija geografski ogranicena u ovom slucaju.

Kiks

pre 9 godina

Neko rece:

"Nisam ateista, samo tesko verujem"...

Dokle cemo se baviti glupostima javno? Zar vera nije licna stvar? Zar treba da se divlja ulicama tudje drzave i lomi "od srece"? Koja to religija odobrava i dokle?

Citam redom komentare i lepse se osecam kao ateista... Eto vam vasi Bogovi a i oni drugi sa jednim ili 2 slova L...

Mou

pre 9 godina

Auuu... Pa ja ne znam stvarno šta da kažem. Zar neko u 21. veku može biti toliko glup pa da bude pripadnik bilo koje religije, koja sama sebe pobija počevši od "svetih knjiga" koje su pune kontradiktornosti pa do ovih blesavih pravila.
Fudbal nije ni postojao za vreme nastanka kurana. Smejurija :D

mios padres

pre 9 godina

I drugo oko Alaha, to je arapski naziv za Boga. Isto Kao da ga nazivamo Got ako pricamo o Nemcima ili Deus o latinima. Ali dobro, Alah I moze da se koristi Ali nikako Allah jer toga u srpskom pravopisu nema

loller

pre 9 godina

@nereligiozan
Svako veruje u nešto, čak i oni koji za sebe misle suprotno. Neko u Boga, neko u Najki ili druge brendove, neko vrišti pred svojim idolima na koncertima, neko u Mamona ($) itd..
Bitno je da svako ima svoj slobodan izbor.
Što se neznanja tiče, ne znam da li si mislio i na Ajnštajna, Njutna, Pupina, Dostojevskog, Tolstoja...?

Kao verujući pravoslavac i Srbin, želim svim muslimanima, ljudima dobre volje da u miru i radosti provedu svoj praznik.
Svako dobro od Gospoda.

E.F.

pre 9 godina

Ja uopste ne znam zbog cega se vi cimate oko toga. Ako mi hocemo da postimo to je nasa stvar,nema potrebe za zavlacite nos gde mu mesto nije. Sto mora uvek kad se objave ovakvi tekstovi da bude ovakvih negativnih komentara? Nije mi jasno. Civilizujte se ljudiiiiiii

milan-bgd

pre 9 godina

S obzirom da je Ramazan kao i ceo muslimanski kalendar vezan za Mesec i time pomičan, dešava se s vremena na vreme da post padne u vreme letnje Olimpijade ili svetskog prvenstva, pa se priča o postu sportista ponavlja. Koliko znam, sportistima je dozvoljen unos hrane i pića tokom dana za vreme prvenstva. Davno sam čitao Kuran i čini mi se da piše da Alah vidi kad je čovek u nevolji i da prašta ako se ne posti ili unosi "nečista" hrana ne iz ćeifa nego iz gole nužde.
Ne vidim čemu zlobni podsmeh tudjim verovanjima. Da li je ramazanski post ikoga oštetio ili uvredio? Čemu uvredljivi komentari? Vi biste baš voleli da neki sportista musliman kolabira nasred terena? Svaki pravoverni musliman će lako (osim moćda prvih nekoliko dana) izgurati post. A šta je sa našim pridržavanjem pravila o postu? Kobasicijade i svinjokolje usred Posta? Mrsni Sveti Nikola? Bitno je da se smejemo kako će muslimani izdržati na terenu ili u severnom polarnom krugu gde noć traje 6 meseci.
Da se razumemo, nisam musliman i ne branim nikog. Samo bih hteo da prestane naša ozloglašena oholost i netrpeljivost.

Skywalker

pre 9 godina

Sto se tice kako se pise Alah ne mora da znaci da se u srpskom obavezno pise Alah sa jednim "l". Cak, mislim da je ispravno Allah kao sto neki ovde kazu. Inace, ako bismo primenjivali da se u srpskom pise sa jednim "l", onda ni vakuum ne bi bio vakuum, nego vakum. Ali, na latinskom je vacuum, zato je kod nas sa dva "u" i to niko ne osporava. Inace, sto se religije tice, apsolutno se slazem sa Marksom. Eto, ova situacija i ne samo ona, pokazuje da je bio u pravu. Ili, sto bi rekao Bunjuel "Ja sam, hvala Bogu, ateista." A ja kazem: "Hvala nasim popovima sto su me naterali da budem ateista."

bzvz

pre 9 godina

Post je samo deo dzihada, a dzihad je borba sa samim sobom. Onaj ko se bori sa samim sobom da bi bio blizi Alahu, a igrati sa srcem fudbal je takodje borba sa sobom, njemu nije bitno da li posti ili ne. On je vec pobednik ako daje sve od sebe u onome sto radi.

12345

pre 9 godina

Па онда ова утакмица ни не треба да се игра,Алах ће да им среди да победе "невернике"...

Zagor Te-Nej

pre 9 godina

@neko ko je proucio kurán: "Teski fizicki radnici ne moraju da poste ako ne mogu da nadju zamenu za posao koi rade." Jel' to onda vazi i za prostitutke...;-)?

exH3D

pre 9 godina

@Max Da, najbolje je biti trol. Zapravo, muslimanima je dozvoljeno da ne poste ukoliko imaju razlog ili su prinuđeni, a onda se post mora nadoknaditi, bez obzira na to da li je fudbalska utakmica, bolest... Informiši se malo pre nego što lupiš nešto.

Ja

pre 9 godina

@Sandzak u zemlji Srbiji se pise kako se izgovara, a izgovara se Alah sto ga ce se i tako pisati, kad toliko kukate o toleranciji pa vajda je osnovno da znate jezik zemlje u kojoj zivite.

neko ko je proucio kurán

pre 9 godina

teski fizicki radnici ne moraju da poste ako ne mogu da nadju zamenu za posao koi rade. tako da fudbaleri u tim teskim uslovima ne moraju da poste pa kad se vrate iz brazila mogu da naposte.

Miki

pre 9 godina

Muslimanima koji su bolesni, trudnicama i teskim fizickim radnicima je dozvoljeno da taj dan preskoce post, koji ce kasnije kad budu u mogucnosti nadoknaditi.

Rade Bec

pre 9 godina

Allag se oise sa dva slova L. Allah vam se smilovao.
(Sandzak, 30. jun 2014 10:04)

Tebi se, kako mogu da primetim, bas nije smilovao.
Sedi jedan!

HakeemOlajuwon

pre 9 godina

chinjenica da vecina nereligoznih ljudi, ateista i libertanijana raznih vrsta, pri pomenu muslimanskog posta, prvo pomisli na ustezanje od hrane i pica, dovoljno govori o povrshnosti i neupucenosti pomenutih.

vjernicima je i prije islamskog pristupa zivotu, bio propisan post, i samo vjernici razumiju druge vjernike kada udovoljavaju pozivu svog Gospodara. onaj ko misli daje post ustezanje samo od jela i pica, ne treba ni da posti, jer to je najmanji stupanj vjerovanja u prochiscenje sebe kao lichnosti. post upravo pravi razliku izmedju chovjeka i nechovjeka, da ne kazem zivotinje. sputava strasti, sputava iskrivljenu stranu lichnosti, prochiscujuci srce, dushu i um. spoznaja u sitog chovjeka se ne moze porediti sa spoznajom gladnog chovjeka.

da rezimiramo, sve je u glavi! Hakim Olajdzuvon i njegova partija u finalu NBA lige, u sezoni kada je postao prvi MVP koji je ujedno bio i najbolji defanzivac, upravo potvrdjuje moje rijechi.

pogadjate - postio je!


ps: naslov je skandalozan, ali podsjeti me shta to bjeshe cenzura (b92, molim vas isposhtujte drugachije mishljenje i objavite komentar)

ja

pre 9 godina

ukoliko niste upoznati sa nekom temom nemojte komentarisati ili prenositi glupave tekstove. ko god je putnik (a alzirci se defitinitvno smatraju putnicima u brazilu jer se nalaze daleko od svoje kuce) ne mora da posti, vec ce te dane kada je u mogucnosti napostiti. to nije moderno objasnjenje to je pravilo koje vazi oduvek jos od poslanika Muhameda s.a.v.s.

MisterZ

pre 9 godina

Oni nisu smesni, oni su dramaticni... Radoznalost je ubila macku, ove ce neznanje. Izgladnjivanje 30 dana? Ma neka igraju gladni, nema otkazivanja utakmica! Kraj price...

Zox

pre 9 godina

Ima li bolje prilike da se pokaze "prava vera" nego da pobede Nemce...

Steta sto se Nemci ne kockaju ugledom i znanjem, a bilo bi i pateticno da "pobedi Alah" (ipak je fudbal samo sport i ipak je ovo 21. vek), ali jos jedna prilika da se pokaze i verski fanatizam... Steta zbog propustene prilike, a nadam se da ce im Alah oprostiti onih 7-8 golova sto ce da prime, mada to bas i ne zelim zbog Vahe koji je dobro i naporno radio da ih dovede dovde...

ludak

pre 9 godina

bilo bi korisno da neki poznavalac islama objasni ratovanje u vreme ramazana, odbranu doma, napad u zoru i tako te stvari. nesto mi se ne cini da nece biti odbrane kuce i sela jer je post...

Max

pre 9 godina

"Ako muslimani na stadionu igraju utakmicu, Alah im dozvoljava da se odreknu posta tokom meseca ramazana"

Moderan taj Alah, zna šta je to utakmica. Verovatno zna i šta je to mobilni telefon, mikročip, genetska modifikacija. Dok bogovi prate trendove, nema zime.

Max

pre 9 godina

"Ako muslimani na stadionu igraju utakmicu, Alah im dozvoljava da se odreknu posta tokom meseca ramazana"

Moderan taj Alah, zna šta je to utakmica. Verovatno zna i šta je to mobilni telefon, mikročip, genetska modifikacija. Dok bogovi prate trendove, nema zime.

Ja

pre 9 godina

@Sandzak u zemlji Srbiji se pise kako se izgovara, a izgovara se Alah sto ga ce se i tako pisati, kad toliko kukate o toleranciji pa vajda je osnovno da znate jezik zemlje u kojoj zivite.

Rade Bec

pre 9 godina

Allag se oise sa dva slova L. Allah vam se smilovao.
(Sandzak, 30. jun 2014 10:04)

Tebi se, kako mogu da primetim, bas nije smilovao.
Sedi jedan!

ja

pre 9 godina

ukoliko niste upoznati sa nekom temom nemojte komentarisati ili prenositi glupave tekstove. ko god je putnik (a alzirci se defitinitvno smatraju putnicima u brazilu jer se nalaze daleko od svoje kuce) ne mora da posti, vec ce te dane kada je u mogucnosti napostiti. to nije moderno objasnjenje to je pravilo koje vazi oduvek jos od poslanika Muhameda s.a.v.s.

Miki

pre 9 godina

Muslimanima koji su bolesni, trudnicama i teskim fizickim radnicima je dozvoljeno da taj dan preskoce post, koji ce kasnije kad budu u mogucnosti nadoknaditi.

neko ko je proucio kurán

pre 9 godina

teski fizicki radnici ne moraju da poste ako ne mogu da nadju zamenu za posao koi rade. tako da fudbaleri u tim teskim uslovima ne moraju da poste pa kad se vrate iz brazila mogu da naposte.

ludak

pre 9 godina

bilo bi korisno da neki poznavalac islama objasni ratovanje u vreme ramazana, odbranu doma, napad u zoru i tako te stvari. nesto mi se ne cini da nece biti odbrane kuce i sela jer je post...

exH3D

pre 9 godina

@Max Da, najbolje je biti trol. Zapravo, muslimanima je dozvoljeno da ne poste ukoliko imaju razlog ili su prinuđeni, a onda se post mora nadoknaditi, bez obzira na to da li je fudbalska utakmica, bolest... Informiši se malo pre nego što lupiš nešto.

HakeemOlajuwon

pre 9 godina

chinjenica da vecina nereligoznih ljudi, ateista i libertanijana raznih vrsta, pri pomenu muslimanskog posta, prvo pomisli na ustezanje od hrane i pica, dovoljno govori o povrshnosti i neupucenosti pomenutih.

vjernicima je i prije islamskog pristupa zivotu, bio propisan post, i samo vjernici razumiju druge vjernike kada udovoljavaju pozivu svog Gospodara. onaj ko misli daje post ustezanje samo od jela i pica, ne treba ni da posti, jer to je najmanji stupanj vjerovanja u prochiscenje sebe kao lichnosti. post upravo pravi razliku izmedju chovjeka i nechovjeka, da ne kazem zivotinje. sputava strasti, sputava iskrivljenu stranu lichnosti, prochiscujuci srce, dushu i um. spoznaja u sitog chovjeka se ne moze porediti sa spoznajom gladnog chovjeka.

da rezimiramo, sve je u glavi! Hakim Olajdzuvon i njegova partija u finalu NBA lige, u sezoni kada je postao prvi MVP koji je ujedno bio i najbolji defanzivac, upravo potvrdjuje moje rijechi.

pogadjate - postio je!


ps: naslov je skandalozan, ali podsjeti me shta to bjeshe cenzura (b92, molim vas isposhtujte drugachije mishljenje i objavite komentar)

milan-bgd

pre 9 godina

S obzirom da je Ramazan kao i ceo muslimanski kalendar vezan za Mesec i time pomičan, dešava se s vremena na vreme da post padne u vreme letnje Olimpijade ili svetskog prvenstva, pa se priča o postu sportista ponavlja. Koliko znam, sportistima je dozvoljen unos hrane i pića tokom dana za vreme prvenstva. Davno sam čitao Kuran i čini mi se da piše da Alah vidi kad je čovek u nevolji i da prašta ako se ne posti ili unosi "nečista" hrana ne iz ćeifa nego iz gole nužde.
Ne vidim čemu zlobni podsmeh tudjim verovanjima. Da li je ramazanski post ikoga oštetio ili uvredio? Čemu uvredljivi komentari? Vi biste baš voleli da neki sportista musliman kolabira nasred terena? Svaki pravoverni musliman će lako (osim moćda prvih nekoliko dana) izgurati post. A šta je sa našim pridržavanjem pravila o postu? Kobasicijade i svinjokolje usred Posta? Mrsni Sveti Nikola? Bitno je da se smejemo kako će muslimani izdržati na terenu ili u severnom polarnom krugu gde noć traje 6 meseci.
Da se razumemo, nisam musliman i ne branim nikog. Samo bih hteo da prestane naša ozloglašena oholost i netrpeljivost.

Zox

pre 9 godina

Ima li bolje prilike da se pokaze "prava vera" nego da pobede Nemce...

Steta sto se Nemci ne kockaju ugledom i znanjem, a bilo bi i pateticno da "pobedi Alah" (ipak je fudbal samo sport i ipak je ovo 21. vek), ali jos jedna prilika da se pokaze i verski fanatizam... Steta zbog propustene prilike, a nadam se da ce im Alah oprostiti onih 7-8 golova sto ce da prime, mada to bas i ne zelim zbog Vahe koji je dobro i naporno radio da ih dovede dovde...

MisterZ

pre 9 godina

Oni nisu smesni, oni su dramaticni... Radoznalost je ubila macku, ove ce neznanje. Izgladnjivanje 30 dana? Ma neka igraju gladni, nema otkazivanja utakmica! Kraj price...

Kiks

pre 9 godina

Neko rece:

"Nisam ateista, samo tesko verujem"...

Dokle cemo se baviti glupostima javno? Zar vera nije licna stvar? Zar treba da se divlja ulicama tudje drzave i lomi "od srece"? Koja to religija odobrava i dokle?

Citam redom komentare i lepse se osecam kao ateista... Eto vam vasi Bogovi a i oni drugi sa jednim ili 2 slova L...

loller

pre 9 godina

@nereligiozan
Svako veruje u nešto, čak i oni koji za sebe misle suprotno. Neko u Boga, neko u Najki ili druge brendove, neko vrišti pred svojim idolima na koncertima, neko u Mamona ($) itd..
Bitno je da svako ima svoj slobodan izbor.
Što se neznanja tiče, ne znam da li si mislio i na Ajnštajna, Njutna, Pupina, Dostojevskog, Tolstoja...?

Kao verujući pravoslavac i Srbin, želim svim muslimanima, ljudima dobre volje da u miru i radosti provedu svoj praznik.
Svako dobro od Gospoda.

Dejan

pre 9 godina

Jedna od bizarnih stvari u vezi posta koja takodje mora da se prilagodjava i to rade vernici koji tamo zive. Sta hocu da kazem. Muslimani koji zive u Norveskoj iznad polarnog kruga u letnjim mesecima je dan ceo dan tj. sunce uopste ne zalazi. Sta oni da rade? Da zive od vazduha celog meseca. Mnogo slicnih bizarnosti postoje u svim religijama ali ova mi je bas fascinantna. Meni licno govori o tome koliko je ova religija geografski ogranicena u ovom slucaju.

Aferim

pre 9 godina

@HakeemOlajuwon: Hoćeš reći da je nečovek onaj koji ne posti? Da nisi malo preterao? Nadam se samo da je u pitanju tvoje lično pogrešno tumačenje vere.

Rade

pre 9 godina

Piše se Allah a tako se i čita, sa dva l na svim jezicima, pa i na srpskom jer je to vlastita imenica.

Inače i u hrišćanstvu posta su oslobođeni bolesni, trudnice, mala deca i oni koji se bave teškim fizičkim radom i nije vezan samo za hranu i piće već prvenstveno za duševno stanje. Ali hejteri to ne znaju jer oni hejtuju.

Mou

pre 9 godina

Auuu... Pa ja ne znam stvarno šta da kažem. Zar neko u 21. veku može biti toliko glup pa da bude pripadnik bilo koje religije, koja sama sebe pobija počevši od "svetih knjiga" koje su pune kontradiktornosti pa do ovih blesavih pravila.
Fudbal nije ni postojao za vreme nastanka kurana. Smejurija :D

Skywalker

pre 9 godina

Sto se tice kako se pise Alah ne mora da znaci da se u srpskom obavezno pise Alah sa jednim "l". Cak, mislim da je ispravno Allah kao sto neki ovde kazu. Inace, ako bismo primenjivali da se u srpskom pise sa jednim "l", onda ni vakuum ne bi bio vakuum, nego vakum. Ali, na latinskom je vacuum, zato je kod nas sa dva "u" i to niko ne osporava. Inace, sto se religije tice, apsolutno se slazem sa Marksom. Eto, ova situacija i ne samo ona, pokazuje da je bio u pravu. Ili, sto bi rekao Bunjuel "Ja sam, hvala Bogu, ateista." A ja kazem: "Hvala nasim popovima sto su me naterali da budem ateista."

E.F.

pre 9 godina

Ja uopste ne znam zbog cega se vi cimate oko toga. Ako mi hocemo da postimo to je nasa stvar,nema potrebe za zavlacite nos gde mu mesto nije. Sto mora uvek kad se objave ovakvi tekstovi da bude ovakvih negativnih komentara? Nije mi jasno. Civilizujte se ljudiiiiiii

HakeemOlajuwon

pre 9 godina

@Aferim

svako vidi ono shto zeli da vidi. malo nas je koji svojim ochima vidimo ono shto je zaista ispred njih, u pravom svijetlu. tvoja zelja da budesh sudija i tumachish moje vidjenje kao pogreshno je opet stvar neke druge diskusije. ja sam pak zadovoljan sa Jednim sudijom i nadam se da je obostrano.

post iz chovjeka izvlachi najtananije osjecaje skromnosti, ljubavi, chovjekoljublja, predanosti, posvecenosti, iskrenosti, skrushenosti...

post dodje kao filter, odstranjuje sve shto nije chisto ljudsko i iskonsko. pomaze chovjeku da spozna svoju shirinu i svoje nepoznate dimenzije. oplemenjuje dushu chovjeka.

siguran sam da cesh shvatiti moju pravu poentu onog trenutka kada zapostish, nezavisno kojoj vjeri pripadash. opet ne bih da te uvrijedim chinjenicom da ako nisi vjernik ipak ne znash shta pripushtash :)

mios padres

pre 9 godina

I drugo oko Alaha, to je arapski naziv za Boga. Isto Kao da ga nazivamo Got ako pricamo o Nemcima ili Deus o latinima. Ali dobro, Alah I moze da se koristi Ali nikako Allah jer toga u srpskom pravopisu nema

Zagor Te-Nej

pre 9 godina

@neko ko je proucio kurán: "Teski fizicki radnici ne moraju da poste ako ne mogu da nadju zamenu za posao koi rade." Jel' to onda vazi i za prostitutke...;-)?

bzvz

pre 9 godina

Post je samo deo dzihada, a dzihad je borba sa samim sobom. Onaj ko se bori sa samim sobom da bi bio blizi Alahu, a igrati sa srcem fudbal je takodje borba sa sobom, njemu nije bitno da li posti ili ne. On je vec pobednik ako daje sve od sebe u onome sto radi.

12345

pre 9 godina

Па онда ова утакмица ни не треба да се игра,Алах ће да им среди да победе "невернике"...

Max

pre 9 godina

"Ako muslimani na stadionu igraju utakmicu, Alah im dozvoljava da se odreknu posta tokom meseca ramazana"

Moderan taj Alah, zna šta je to utakmica. Verovatno zna i šta je to mobilni telefon, mikročip, genetska modifikacija. Dok bogovi prate trendove, nema zime.

MisterZ

pre 9 godina

Oni nisu smesni, oni su dramaticni... Radoznalost je ubila macku, ove ce neznanje. Izgladnjivanje 30 dana? Ma neka igraju gladni, nema otkazivanja utakmica! Kraj price...

HakeemOlajuwon

pre 9 godina

chinjenica da vecina nereligoznih ljudi, ateista i libertanijana raznih vrsta, pri pomenu muslimanskog posta, prvo pomisli na ustezanje od hrane i pica, dovoljno govori o povrshnosti i neupucenosti pomenutih.

vjernicima je i prije islamskog pristupa zivotu, bio propisan post, i samo vjernici razumiju druge vjernike kada udovoljavaju pozivu svog Gospodara. onaj ko misli daje post ustezanje samo od jela i pica, ne treba ni da posti, jer to je najmanji stupanj vjerovanja u prochiscenje sebe kao lichnosti. post upravo pravi razliku izmedju chovjeka i nechovjeka, da ne kazem zivotinje. sputava strasti, sputava iskrivljenu stranu lichnosti, prochiscujuci srce, dushu i um. spoznaja u sitog chovjeka se ne moze porediti sa spoznajom gladnog chovjeka.

da rezimiramo, sve je u glavi! Hakim Olajdzuvon i njegova partija u finalu NBA lige, u sezoni kada je postao prvi MVP koji je ujedno bio i najbolji defanzivac, upravo potvrdjuje moje rijechi.

pogadjate - postio je!


ps: naslov je skandalozan, ali podsjeti me shta to bjeshe cenzura (b92, molim vas isposhtujte drugachije mishljenje i objavite komentar)

Ja

pre 9 godina

@Sandzak u zemlji Srbiji se pise kako se izgovara, a izgovara se Alah sto ga ce se i tako pisati, kad toliko kukate o toleranciji pa vajda je osnovno da znate jezik zemlje u kojoj zivite.

Zox

pre 9 godina

Ima li bolje prilike da se pokaze "prava vera" nego da pobede Nemce...

Steta sto se Nemci ne kockaju ugledom i znanjem, a bilo bi i pateticno da "pobedi Alah" (ipak je fudbal samo sport i ipak je ovo 21. vek), ali jos jedna prilika da se pokaze i verski fanatizam... Steta zbog propustene prilike, a nadam se da ce im Alah oprostiti onih 7-8 golova sto ce da prime, mada to bas i ne zelim zbog Vahe koji je dobro i naporno radio da ih dovede dovde...

Rade Bec

pre 9 godina

Allag se oise sa dva slova L. Allah vam se smilovao.
(Sandzak, 30. jun 2014 10:04)

Tebi se, kako mogu da primetim, bas nije smilovao.
Sedi jedan!

12345

pre 9 godina

Па онда ова утакмица ни не треба да се игра,Алах ће да им среди да победе "невернике"...

Zagor Te-Nej

pre 9 godina

@neko ko je proucio kurán: "Teski fizicki radnici ne moraju da poste ako ne mogu da nadju zamenu za posao koi rade." Jel' to onda vazi i za prostitutke...;-)?

Rade

pre 9 godina

Piše se Allah a tako se i čita, sa dva l na svim jezicima, pa i na srpskom jer je to vlastita imenica.

Inače i u hrišćanstvu posta su oslobođeni bolesni, trudnice, mala deca i oni koji se bave teškim fizičkim radom i nije vezan samo za hranu i piće već prvenstveno za duševno stanje. Ali hejteri to ne znaju jer oni hejtuju.

ludak

pre 9 godina

bilo bi korisno da neki poznavalac islama objasni ratovanje u vreme ramazana, odbranu doma, napad u zoru i tako te stvari. nesto mi se ne cini da nece biti odbrane kuce i sela jer je post...

ja

pre 9 godina

ukoliko niste upoznati sa nekom temom nemojte komentarisati ili prenositi glupave tekstove. ko god je putnik (a alzirci se defitinitvno smatraju putnicima u brazilu jer se nalaze daleko od svoje kuce) ne mora da posti, vec ce te dane kada je u mogucnosti napostiti. to nije moderno objasnjenje to je pravilo koje vazi oduvek jos od poslanika Muhameda s.a.v.s.

exH3D

pre 9 godina

@Max Da, najbolje je biti trol. Zapravo, muslimanima je dozvoljeno da ne poste ukoliko imaju razlog ili su prinuđeni, a onda se post mora nadoknaditi, bez obzira na to da li je fudbalska utakmica, bolest... Informiši se malo pre nego što lupiš nešto.

Mou

pre 9 godina

Auuu... Pa ja ne znam stvarno šta da kažem. Zar neko u 21. veku može biti toliko glup pa da bude pripadnik bilo koje religije, koja sama sebe pobija počevši od "svetih knjiga" koje su pune kontradiktornosti pa do ovih blesavih pravila.
Fudbal nije ni postojao za vreme nastanka kurana. Smejurija :D

mios padres

pre 9 godina

I drugo oko Alaha, to je arapski naziv za Boga. Isto Kao da ga nazivamo Got ako pricamo o Nemcima ili Deus o latinima. Ali dobro, Alah I moze da se koristi Ali nikako Allah jer toga u srpskom pravopisu nema

Dejan

pre 9 godina

Jedna od bizarnih stvari u vezi posta koja takodje mora da se prilagodjava i to rade vernici koji tamo zive. Sta hocu da kazem. Muslimani koji zive u Norveskoj iznad polarnog kruga u letnjim mesecima je dan ceo dan tj. sunce uopste ne zalazi. Sta oni da rade? Da zive od vazduha celog meseca. Mnogo slicnih bizarnosti postoje u svim religijama ali ova mi je bas fascinantna. Meni licno govori o tome koliko je ova religija geografski ogranicena u ovom slucaju.

Skywalker

pre 9 godina

Sto se tice kako se pise Alah ne mora da znaci da se u srpskom obavezno pise Alah sa jednim "l". Cak, mislim da je ispravno Allah kao sto neki ovde kazu. Inace, ako bismo primenjivali da se u srpskom pise sa jednim "l", onda ni vakuum ne bi bio vakuum, nego vakum. Ali, na latinskom je vacuum, zato je kod nas sa dva "u" i to niko ne osporava. Inace, sto se religije tice, apsolutno se slazem sa Marksom. Eto, ova situacija i ne samo ona, pokazuje da je bio u pravu. Ili, sto bi rekao Bunjuel "Ja sam, hvala Bogu, ateista." A ja kazem: "Hvala nasim popovima sto su me naterali da budem ateista."

Miki

pre 9 godina

Muslimanima koji su bolesni, trudnicama i teskim fizickim radnicima je dozvoljeno da taj dan preskoce post, koji ce kasnije kad budu u mogucnosti nadoknaditi.

milan-bgd

pre 9 godina

S obzirom da je Ramazan kao i ceo muslimanski kalendar vezan za Mesec i time pomičan, dešava se s vremena na vreme da post padne u vreme letnje Olimpijade ili svetskog prvenstva, pa se priča o postu sportista ponavlja. Koliko znam, sportistima je dozvoljen unos hrane i pića tokom dana za vreme prvenstva. Davno sam čitao Kuran i čini mi se da piše da Alah vidi kad je čovek u nevolji i da prašta ako se ne posti ili unosi "nečista" hrana ne iz ćeifa nego iz gole nužde.
Ne vidim čemu zlobni podsmeh tudjim verovanjima. Da li je ramazanski post ikoga oštetio ili uvredio? Čemu uvredljivi komentari? Vi biste baš voleli da neki sportista musliman kolabira nasred terena? Svaki pravoverni musliman će lako (osim moćda prvih nekoliko dana) izgurati post. A šta je sa našim pridržavanjem pravila o postu? Kobasicijade i svinjokolje usred Posta? Mrsni Sveti Nikola? Bitno je da se smejemo kako će muslimani izdržati na terenu ili u severnom polarnom krugu gde noć traje 6 meseci.
Da se razumemo, nisam musliman i ne branim nikog. Samo bih hteo da prestane naša ozloglašena oholost i netrpeljivost.

loller

pre 9 godina

@nereligiozan
Svako veruje u nešto, čak i oni koji za sebe misle suprotno. Neko u Boga, neko u Najki ili druge brendove, neko vrišti pred svojim idolima na koncertima, neko u Mamona ($) itd..
Bitno je da svako ima svoj slobodan izbor.
Što se neznanja tiče, ne znam da li si mislio i na Ajnštajna, Njutna, Pupina, Dostojevskog, Tolstoja...?

Kao verujući pravoslavac i Srbin, želim svim muslimanima, ljudima dobre volje da u miru i radosti provedu svoj praznik.
Svako dobro od Gospoda.

E.F.

pre 9 godina

Ja uopste ne znam zbog cega se vi cimate oko toga. Ako mi hocemo da postimo to je nasa stvar,nema potrebe za zavlacite nos gde mu mesto nije. Sto mora uvek kad se objave ovakvi tekstovi da bude ovakvih negativnih komentara? Nije mi jasno. Civilizujte se ljudiiiiiii

Kiks

pre 9 godina

Neko rece:

"Nisam ateista, samo tesko verujem"...

Dokle cemo se baviti glupostima javno? Zar vera nije licna stvar? Zar treba da se divlja ulicama tudje drzave i lomi "od srece"? Koja to religija odobrava i dokle?

Citam redom komentare i lepse se osecam kao ateista... Eto vam vasi Bogovi a i oni drugi sa jednim ili 2 slova L...

neko ko je proucio kurán

pre 9 godina

teski fizicki radnici ne moraju da poste ako ne mogu da nadju zamenu za posao koi rade. tako da fudbaleri u tim teskim uslovima ne moraju da poste pa kad se vrate iz brazila mogu da naposte.

HakeemOlajuwon

pre 9 godina

@Aferim

svako vidi ono shto zeli da vidi. malo nas je koji svojim ochima vidimo ono shto je zaista ispred njih, u pravom svijetlu. tvoja zelja da budesh sudija i tumachish moje vidjenje kao pogreshno je opet stvar neke druge diskusije. ja sam pak zadovoljan sa Jednim sudijom i nadam se da je obostrano.

post iz chovjeka izvlachi najtananije osjecaje skromnosti, ljubavi, chovjekoljublja, predanosti, posvecenosti, iskrenosti, skrushenosti...

post dodje kao filter, odstranjuje sve shto nije chisto ljudsko i iskonsko. pomaze chovjeku da spozna svoju shirinu i svoje nepoznate dimenzije. oplemenjuje dushu chovjeka.

siguran sam da cesh shvatiti moju pravu poentu onog trenutka kada zapostish, nezavisno kojoj vjeri pripadash. opet ne bih da te uvrijedim chinjenicom da ako nisi vjernik ipak ne znash shta pripushtash :)

bzvz

pre 9 godina

Post je samo deo dzihada, a dzihad je borba sa samim sobom. Onaj ko se bori sa samim sobom da bi bio blizi Alahu, a igrati sa srcem fudbal je takodje borba sa sobom, njemu nije bitno da li posti ili ne. On je vec pobednik ako daje sve od sebe u onome sto radi.

Aferim

pre 9 godina

@HakeemOlajuwon: Hoćeš reći da je nečovek onaj koji ne posti? Da nisi malo preterao? Nadam se samo da je u pitanju tvoje lično pogrešno tumačenje vere.