Nedelja, 29.06.2014.

08:50

Ruski borbeni avioni stigli u Irak

Prvih 5 ruskih borbenih aviona "suhoj-25" dopremljeno je u Irak u cilju jačanja borbenih sposobnosti iračkog vazduhoplovstva, potvrdilo je ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Ruski borbeni avioni stigli u Irak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Rus

pre 9 godina

Molim B92 da okači ovo. Dobri ljudi moji, nikada nisam komentarisao ali sada moram. Inače sam vojni inženjer i radio sam u Rusiji. Mogu vam reći, da rusi imaju najmodernije a ujedno i najbolje avione na svetu. Inače postoje varijante Suhoja (modifikovani SU-25 ) na kojima su isključivo ruski inženjeri radili, ali sam pričao sa njima i kada sam ih pitao na kakvom oružju rade i što je taj avion toliko izolovan i čuvan, kroz šalu su mi rekli da rade na oružju koje "gasi svetla". Kada sam lane video kako je 25ica preletala američki kruzer bilo mi je (posle godinu dana) jasno o kakvom se oružju radi. Jednostavno SU-25 (modifikovani) je otporan na EMP A UJEDNO GA I STVARA. Atomska bomba takodje stvara EMP. Inače EMP ili elektro magnetni puls, uništava svu elektroniku u određenom radijusu , samim tim onemogućava komunikaciju i naravno ubija kontrolnu elektroniku kod aviona ili npr broda. Emp deluje tako što u elektronskim elementima, indukuje veliki struju koja sagori sva kola (prosta varijanta). Jedan ovakav avion je dovoljan za neutralisanje cele flote. Što tiče aviona koji su poručeni, svi su tipa vazduh-kopno (jurišnik) i služe za lociranje i neutralisanje kopnenih meta od vitalog žnačaja. Naravno mogu da se koriste i za vaz-vaz borbe ali to je kao igra tenisa tiganjem. Mete su bataljonii vojske, konvoji, stovarišta, magacini, tenkovi, zgrade, mostovi. Pošto pobunjenici i ekstremisti nemaju aviaciju niti adekvatne protiv-avionske sisteme, biće to nešto slično ratu čizme i crva, sad vi odlučite ko je crv.

Star

pre 9 godina

Kakvi pajseri se ovde oglasavaju. Mozga i informacije nemaju, ali da komentarisu vole ...

Jedino ako iracani daju stotine miliona dolara onako, za losu i primitivnu rusku tehniku... Ma da, jedino...

Najjace i tehnoloski najnaprednije ratno vazduhoplovstvo poseduje Rusija. Naravno, Irak ce dobiti starije ali unapredjene modele, dovoljno da poprilicno sprze i prorede sunitske fundamentaliste.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Pazi ove strucnjake sto brane ruski otpad od tehnike. E jadnici...
(Ciji je bolji i veci, 29. jun 2014 16:03)

Baš se slatko ismeja. Mogu da zamislima kakva je elektronika u njima- sajle i poluge.

kgbcommieboy

pre 9 godina

Ja kad sam pročitao naslov,taman pomislih evo rusi šalju trupe,saće da zaštite saveznike da intervenišu jednom u 100 godina,kad ono reč je o isporuci aviona.

Posle se čude što amerika vlada svetom.Ovo je samo dokaz ruske prave snage i logike,umesto da postave svoju marionetsku vlast i tako zastite interese svoje zemlje sace ameri da postave svoje,pritom postajuci sve blizi ruskoj granici.
Nema šta commie-logika napravis dva koraka unapred tri unazad i time se hvalis.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Iracani su kupili 10 komada SU 24 to je onaj avion sto zaplasuje Amerikance,taj je za sve namene i bombarder i lovac a ide na niskim visinama van radara najbolji avion na svetu za rat,razvalio pobunjenike u Siriji.

Tassadar

pre 9 godina

@ Avion Nije važno koliko si informisan, već je važno da prvi komentarišeš... Lupiš i ostaneš živ... važno je da je slučaj prokomentarisao protiv ruske tehnike, a to što je pomešao babe i žabe nikom ništa... Ne možeš upoređivati lovce i jurišnike dilbe jedan !

ah

pre 9 godina

@s
Zato sto ovi teroristi nemaju avijaciju, vec samo kopnenu vojsku, a jurisnici kakav je SU-25 se koriste za ratovanje protiv kopnenih snaga.
MiG-29 je prvenstveno namenjen za borbu protiv aviona.

ah

pre 9 godina

@vuja
Taj stari krs u sebi ima najmoderniju tehnologiju. Inace je samo godinu dana stariji od F-16, tako da su po tvojoj logici svi avioni stari krsevi.

Dex Dejvid

pre 9 godina

Riječ država, sem tri svoja elementa po međunarodnom pravu, teritorija, stalno stanovništvo i suverena vlast, podrazumjeva i dobro organizovanu vlast i državnu strukturu, od uprave, zdrastva i školstva školstva do policije i vojske.Da ne ulazimo u raspravu o Sadamu, niti o njegovoj sudskoj presudi, nepobitna je činjinica da je Irak kao država bila veoma snažan, sa snažnom upravom, državnom organizacijom i strukturom i vojskom.Bila je to zemlja u kojoj je jedan katolik bio potpresjednik, a katolici koji su sačinjavali mali procenat stanovništva bili su najbogatiji sloj društva.Stavimo po strani Haludžu, ne sporim da je bilo teških kršenja ljudskih prava u takvom Iraku.Sa dolaskom Amerikanaca cjela jedna država i njen snažni aparat su rasformirani, a na njihovo mjesto dovedeni šarlatani iz emigracije.Poslijedice toga su vidljive danas, na žalost sa ogromnim brojem mrtvih.Da bi Irak koliko toliko stao na noge potrebno je da iskoristi več postoječe ljudske resurse, pa i pilote iz Sadamovog vremena i nema ništa neobično što su ponovo kupili ruske avijone, jer imaju sposobne pilote koji če da upravljaju sa njima.Ne razumijem se u avijaciju, ali ako jednog dana Saudijska Arabija kupi barem jedan ruski avijon, svijet od tog trenutka više neče biti isti, sve će se promjeniti.

Dragan

pre 9 godina

Za keš svako dobija avione vrlo brzo(ako ispunjava i političke uslove).Eurofighter da obori 4-5 Su-35, e to je već malo teži slučaj.

bzvz

pre 9 godina

@Avion
Inace, ovaj avion nije ni napravljen da se nosi sa lovcima.
To je jurisnik, napravljen za napade na kopnene snage. Ni americki A-10 ne moze da se nosi sa lovcima, vec je napravljen za unistavanje tenkova i zive sile na zemlji.
Sto se simulacija tice, Eurofajter je i u simulacijama i u stvarnosti jedan veliki promasaj.
Sa kojim se to Suhojem on nosi!?
Su-27 je za od njega za klasu bolji.
Su-30 takodje.
Su-35 bi ga oborio pre nego sto udje u domet Eurofajtera! Jos SU-35, bas kao i modernizovani SU-27 ima smanjenu frontalnu radarsku vidljivost, dakle STELT, tako da ga Eurofajter ne bi ni video, a vec bi bio srusen.
Da ne pominjem PAK-FA koji je u potpunosti STELT avion 5 generacije sposoban da unisti svaki avion koji postoji.
Dakle, sa kojim se to Suhojima Eurofajter "nosi" u simulacijama?
Inace, u simulacijama je modernizovani indijski MiG-21, izasao kao pobednik u "borbi" protiv F-16 i F-15.
U jedinoj ozbiljnoj simulaciji, SU-27 je unistio americke F-15, koji je i dalje glavni americki avion za vazdusne borbe, zbog odustajanja od masovne proizvodnje F-22.
Eurofajter je inferioran cak i u odnosu na francuski Rafal, a kamoli u odnosu na ruske i americke avione.

Sabi

pre 9 godina

@Avion
Eurofighter poredis sa Suhojem?? Pa u Engleskoj koja je, medju ostalim, finansirala Eurofighter projekat, postoje desetine viceva na račun performansi tog aviona. Pročitaj makar kolumnu neku Džeremi Klarksona na temu Eurofighter... Nadam se da troluješ. Zbog tebe..

po jo

pre 9 godina

Auuuu, inače u simulacijama ovo groblje od aviona ne može da se nosi niti s jednim zapadnim avionom, dok ovi u Su 25 zijevaju prema njima već lete zapadne rakete, nema dog fighta više. 1 Eurofighter se po simulacijama nosi s 4-5 najnovijih Suhojeva.
(Avion, 29. jun 2014 11:21)

Pitaj amere sta misle o tim avionima posle preleta su25 na crnom moru gde je bio postavljen amerivki brod...

iq120

pre 9 godina

Au pet remontavnih jurisnika za 500mil.kolino je onda mig35 (nenad, 29. jun 2014 08:57)
Prvih pet, ovaj avion kosta oko 5 mil $ u tom stanju, strasan jurisnik...

Doktor86

pre 9 godina

Vidim da je Amerima bas stalo do njihovih prijatelja i mira u Iraku. Zarad mira i unistenja hemijskog arsenala su i izvrsili invaziju na tu zemlju, zarad mira su postavili svoju vladu, zarad mira su otisli i zarad mira sada podrzavaju teroriste, pa zato i ti avioni kasne. Rusija je berem dosledna, i u Iraku i u Siriji podrzava one koji se bore protiv istih terorista. Jesu ovi avioni placeni, ali te pare su mogli da ponude i teroristi, ali njih Ameri podrzavaju za dzabe.

Doc Holiday

pre 9 godina

odlican izbor Iraka.. SU 25 je avion odlican za posao koji im treba , pilote za njih ce naci jer je Irak i pre americke invazije koristio ovaj tip aviona...
Cak je i logicniji izbor od porucenih americkih F-16, za koje i pilote moraju da doskoluju.

Neko je pomenuo SU 30K.. Negde se po Rusiji ili Belorusiji vuce 18 mislim komada tog aviona. To je inace jedna od najstarijih verzija tog tipa ( verovatno moguc upgrade ) nudili ih svima. Da su nasi bili pametni mogli su njih da uzmu i da ih koriste a modernizuju kad budu mogli i ako se ukaze potreba

svu (ni)su isti

pre 9 godina

Iskreno preporucujem svima, koji bar malo razumeju engleski, da pogledaju komentare na ovakve i slicne vesti na zapadnim sajtovima. Amerikanci doslovno placu sta radi njihova vlada dok se u Iraku i Siriji dogadja istorija. To je to sto se "kuva" sada.

zoran

pre 9 godina

Nesto se tu zestoko kuva.
(pseudo_slucajno, 29. jun 2014 10:18)

Jasno da se kuva, bas kao sto je bilo i sa Jugoslavijom.
Irak ce biti podeljen na tri dela. Kurdi ce dobiti drzavu na severu, te shiti i i suni svoju trecinu Iraka. Tko umesto jedne velike drzave , dobicemo tri manje, beznachajne marionete u rukama velikih sila.
Na taj nacih, kada Kurdi dobiju svoje na severu, pokusace da ubde Kurde iz Turske da predju u svoju novo-sonovanu drzavu. To nece ici lako, ali ka tome se ide.

P.S. sa druge strane, mi, bankrot Srbija nikako da skupimo pare za par baterija kako bi pokrenuli dav preostala aviona Mig-29.

Avion

pre 9 godina

Auuuu, inače u simulacijama ovo groblje od aviona ne može da se nosi niti s jednim zapadnim avionom, dok ovi u Su 25 zijevaju prema njima već lete zapadne rakete, nema dog fighta više. 1 Eurofighter se po simulacijama nosi s 4-5 najnovijih Suhojeva.

Milan

pre 9 godina

Pravi prijatelji se vide u praksi.Koliko je ruskih"prijateljskih" aviona stiglo u Srbiju pred bombardovanje NATO pakta??
Ptice na grani pevaju gde sede Mira Markovic i Marko,kako trose pokradene novce gradjana Srbije a Srbija ih TRAZI preko Interpola.Il su slepi politicari ili narod kojem bacaju pesak u oci?

GDR

pre 9 godina

A nama sipak 99
(j, 29. jun 2014 10:46)
Tebi je mnogo i sipak, za komentar koji nema veze sa vezom. Irak je platio kesom ove avione, i niko im nista nije poklonio. Platili su oni americke f-16, ali ih iz nekog razloga ameri ne isporucuju, verovatno dok se njihovi miljenici bolje prosire (ISIL i Al Kaida)pa da ih ne ugroze mnogo.

info

pre 9 godina

@Djordje: Su 25 su stari avioni koji se proizvode jos od 1975. i Irak je imao u svom sastavu takve avione, te stoga vec ima obucene pilote za taj tip aviona. To je verovatno i razlog zasto su uzeli bas te avione.

dzhoni

pre 9 godina

vidim da se ,,strucnjaci'' prosipaju sa kritikama rusiji sto nama nije dala naoruzanje '99. prvo, rusi iracanima nisu nista dali vec prodali. drugo, i da su hteli da nam daju, SRJ je od '98 godine bila pod embargom UN-a na trgovinu oruzjem.

Urbani

pre 9 godina

Još jedno se pokazalo kakav je saveznik Usa i Nato( i njihove ultara moderne letelice i ostala SF oprema) Srbija mora da uci iz tudjih grešaka ,nadam se da ovo neko prati iz MO Srbije.Stari ,dobri SU-25....

Jovan Ristic

pre 9 godina

Odličan izbor za situaciju u kojoj se iračka vlast nalazi. Ovi avioni odlično podržavaju trupe na zemlji. Jedino mi nije jasno zbog čega su kupili 50 komada. Mešavina frke i masne provizije?

Djordje

pre 9 godina

Smesno! U zemlji vlada haos ne zna se ko je na vlasti i ko ce sutra biti na vlasti? Muslimanski fanatici vec zauzeli vise od pola zemlje? Pa ko ce da vozi te avione? I protiv koga? Koliko meseci traje obuka pilota? Da nije tuzno ,mogli bi smo zaista nasmejati ovakvim glupostima

Sorab

pre 9 godina

Како пишу одређени портали, готово да је извесна информација да је група од 10 вишенаменских ловаца-бомбардера мод. Су-30К вечерас слетела на војни аеродром у близини Багдада.
Овим контигентом авиона, ирачка војска драстично увећава ватрену моћ и капацитет својих ваздушних снага и стиче реалне основе да у наредних неколико дана зада неподношљиве-фаталне губитке ИДИШ на северу ове земље.
Наравно потребно је прво навикнути ирачке посаде на овај веома софистициран и моћан апарат али није искључено да ће у операцијама "континуираног" бомбардовања учествовати пилоти из РФ и Белорусије.

GDR

pre 9 godina

A nama sipak 99
(j, 29. jun 2014 10:46)
Tebi je mnogo i sipak, za komentar koji nema veze sa vezom. Irak je platio kesom ove avione, i niko im nista nije poklonio. Platili su oni americke f-16, ali ih iz nekog razloga ameri ne isporucuju, verovatno dok se njihovi miljenici bolje prosire (ISIL i Al Kaida)pa da ih ne ugroze mnogo.

Urbani

pre 9 godina

Još jedno se pokazalo kakav je saveznik Usa i Nato( i njihove ultara moderne letelice i ostala SF oprema) Srbija mora da uci iz tudjih grešaka ,nadam se da ovo neko prati iz MO Srbije.Stari ,dobri SU-25....

zoran

pre 9 godina

Nesto se tu zestoko kuva.
(pseudo_slucajno, 29. jun 2014 10:18)

Jasno da se kuva, bas kao sto je bilo i sa Jugoslavijom.
Irak ce biti podeljen na tri dela. Kurdi ce dobiti drzavu na severu, te shiti i i suni svoju trecinu Iraka. Tko umesto jedne velike drzave , dobicemo tri manje, beznachajne marionete u rukama velikih sila.
Na taj nacih, kada Kurdi dobiju svoje na severu, pokusace da ubde Kurde iz Turske da predju u svoju novo-sonovanu drzavu. To nece ici lako, ali ka tome se ide.

P.S. sa druge strane, mi, bankrot Srbija nikako da skupimo pare za par baterija kako bi pokrenuli dav preostala aviona Mig-29.

Sorab

pre 9 godina

Како пишу одређени портали, готово да је извесна информација да је група од 10 вишенаменских ловаца-бомбардера мод. Су-30К вечерас слетела на војни аеродром у близини Багдада.
Овим контигентом авиона, ирачка војска драстично увећава ватрену моћ и капацитет својих ваздушних снага и стиче реалне основе да у наредних неколико дана зада неподношљиве-фаталне губитке ИДИШ на северу ове земље.
Наравно потребно је прво навикнути ирачке посаде на овај веома софистициран и моћан апарат али није искључено да ће у операцијама "континуираног" бомбардовања учествовати пилоти из РФ и Белорусије.

bzvz

pre 9 godina

@Avion
Inace, ovaj avion nije ni napravljen da se nosi sa lovcima.
To je jurisnik, napravljen za napade na kopnene snage. Ni americki A-10 ne moze da se nosi sa lovcima, vec je napravljen za unistavanje tenkova i zive sile na zemlji.
Sto se simulacija tice, Eurofajter je i u simulacijama i u stvarnosti jedan veliki promasaj.
Sa kojim se to Suhojem on nosi!?
Su-27 je za od njega za klasu bolji.
Su-30 takodje.
Su-35 bi ga oborio pre nego sto udje u domet Eurofajtera! Jos SU-35, bas kao i modernizovani SU-27 ima smanjenu frontalnu radarsku vidljivost, dakle STELT, tako da ga Eurofajter ne bi ni video, a vec bi bio srusen.
Da ne pominjem PAK-FA koji je u potpunosti STELT avion 5 generacije sposoban da unisti svaki avion koji postoji.
Dakle, sa kojim se to Suhojima Eurofajter "nosi" u simulacijama?
Inace, u simulacijama je modernizovani indijski MiG-21, izasao kao pobednik u "borbi" protiv F-16 i F-15.
U jedinoj ozbiljnoj simulaciji, SU-27 je unistio americke F-15, koji je i dalje glavni americki avion za vazdusne borbe, zbog odustajanja od masovne proizvodnje F-22.
Eurofajter je inferioran cak i u odnosu na francuski Rafal, a kamoli u odnosu na ruske i americke avione.

info

pre 9 godina

@Djordje: Su 25 su stari avioni koji se proizvode jos od 1975. i Irak je imao u svom sastavu takve avione, te stoga vec ima obucene pilote za taj tip aviona. To je verovatno i razlog zasto su uzeli bas te avione.

po jo

pre 9 godina

Auuuu, inače u simulacijama ovo groblje od aviona ne može da se nosi niti s jednim zapadnim avionom, dok ovi u Su 25 zijevaju prema njima već lete zapadne rakete, nema dog fighta više. 1 Eurofighter se po simulacijama nosi s 4-5 najnovijih Suhojeva.
(Avion, 29. jun 2014 11:21)

Pitaj amere sta misle o tim avionima posle preleta su25 na crnom moru gde je bio postavljen amerivki brod...

Jovan Ristic

pre 9 godina

Odličan izbor za situaciju u kojoj se iračka vlast nalazi. Ovi avioni odlično podržavaju trupe na zemlji. Jedino mi nije jasno zbog čega su kupili 50 komada. Mešavina frke i masne provizije?

Sabi

pre 9 godina

@Avion
Eurofighter poredis sa Suhojem?? Pa u Engleskoj koja je, medju ostalim, finansirala Eurofighter projekat, postoje desetine viceva na račun performansi tog aviona. Pročitaj makar kolumnu neku Džeremi Klarksona na temu Eurofighter... Nadam se da troluješ. Zbog tebe..

Doktor86

pre 9 godina

Vidim da je Amerima bas stalo do njihovih prijatelja i mira u Iraku. Zarad mira i unistenja hemijskog arsenala su i izvrsili invaziju na tu zemlju, zarad mira su postavili svoju vladu, zarad mira su otisli i zarad mira sada podrzavaju teroriste, pa zato i ti avioni kasne. Rusija je berem dosledna, i u Iraku i u Siriji podrzava one koji se bore protiv istih terorista. Jesu ovi avioni placeni, ali te pare su mogli da ponude i teroristi, ali njih Ameri podrzavaju za dzabe.

Milan

pre 9 godina

Pravi prijatelji se vide u praksi.Koliko je ruskih"prijateljskih" aviona stiglo u Srbiju pred bombardovanje NATO pakta??
Ptice na grani pevaju gde sede Mira Markovic i Marko,kako trose pokradene novce gradjana Srbije a Srbija ih TRAZI preko Interpola.Il su slepi politicari ili narod kojem bacaju pesak u oci?

svu (ni)su isti

pre 9 godina

Iskreno preporucujem svima, koji bar malo razumeju engleski, da pogledaju komentare na ovakve i slicne vesti na zapadnim sajtovima. Amerikanci doslovno placu sta radi njihova vlada dok se u Iraku i Siriji dogadja istorija. To je to sto se "kuva" sada.

dzhoni

pre 9 godina

vidim da se ,,strucnjaci'' prosipaju sa kritikama rusiji sto nama nije dala naoruzanje '99. prvo, rusi iracanima nisu nista dali vec prodali. drugo, i da su hteli da nam daju, SRJ je od '98 godine bila pod embargom UN-a na trgovinu oruzjem.

Dragan

pre 9 godina

Za keš svako dobija avione vrlo brzo(ako ispunjava i političke uslove).Eurofighter da obori 4-5 Su-35, e to je već malo teži slučaj.

Doc Holiday

pre 9 godina

odlican izbor Iraka.. SU 25 je avion odlican za posao koji im treba , pilote za njih ce naci jer je Irak i pre americke invazije koristio ovaj tip aviona...
Cak je i logicniji izbor od porucenih americkih F-16, za koje i pilote moraju da doskoluju.

Neko je pomenuo SU 30K.. Negde se po Rusiji ili Belorusiji vuce 18 mislim komada tog aviona. To je inace jedna od najstarijih verzija tog tipa ( verovatno moguc upgrade ) nudili ih svima. Da su nasi bili pametni mogli su njih da uzmu i da ih koriste a modernizuju kad budu mogli i ako se ukaze potreba

iq120

pre 9 godina

Au pet remontavnih jurisnika za 500mil.kolino je onda mig35 (nenad, 29. jun 2014 08:57)
Prvih pet, ovaj avion kosta oko 5 mil $ u tom stanju, strasan jurisnik...

Djordje

pre 9 godina

Smesno! U zemlji vlada haos ne zna se ko je na vlasti i ko ce sutra biti na vlasti? Muslimanski fanatici vec zauzeli vise od pola zemlje? Pa ko ce da vozi te avione? I protiv koga? Koliko meseci traje obuka pilota? Da nije tuzno ,mogli bi smo zaista nasmejati ovakvim glupostima

Avion

pre 9 godina

Auuuu, inače u simulacijama ovo groblje od aviona ne može da se nosi niti s jednim zapadnim avionom, dok ovi u Su 25 zijevaju prema njima već lete zapadne rakete, nema dog fighta više. 1 Eurofighter se po simulacijama nosi s 4-5 najnovijih Suhojeva.

ah

pre 9 godina

@vuja
Taj stari krs u sebi ima najmoderniju tehnologiju. Inace je samo godinu dana stariji od F-16, tako da su po tvojoj logici svi avioni stari krsevi.

Tassadar

pre 9 godina

@ Avion Nije važno koliko si informisan, već je važno da prvi komentarišeš... Lupiš i ostaneš živ... važno je da je slučaj prokomentarisao protiv ruske tehnike, a to što je pomešao babe i žabe nikom ništa... Ne možeš upoređivati lovce i jurišnike dilbe jedan !

ah

pre 9 godina

@s
Zato sto ovi teroristi nemaju avijaciju, vec samo kopnenu vojsku, a jurisnici kakav je SU-25 se koriste za ratovanje protiv kopnenih snaga.
MiG-29 je prvenstveno namenjen za borbu protiv aviona.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Iracani su kupili 10 komada SU 24 to je onaj avion sto zaplasuje Amerikance,taj je za sve namene i bombarder i lovac a ide na niskim visinama van radara najbolji avion na svetu za rat,razvalio pobunjenike u Siriji.

Star

pre 9 godina

Kakvi pajseri se ovde oglasavaju. Mozga i informacije nemaju, ali da komentarisu vole ...

Jedino ako iracani daju stotine miliona dolara onako, za losu i primitivnu rusku tehniku... Ma da, jedino...

Najjace i tehnoloski najnaprednije ratno vazduhoplovstvo poseduje Rusija. Naravno, Irak ce dobiti starije ali unapredjene modele, dovoljno da poprilicno sprze i prorede sunitske fundamentaliste.

Dex Dejvid

pre 9 godina

Riječ država, sem tri svoja elementa po međunarodnom pravu, teritorija, stalno stanovništvo i suverena vlast, podrazumjeva i dobro organizovanu vlast i državnu strukturu, od uprave, zdrastva i školstva školstva do policije i vojske.Da ne ulazimo u raspravu o Sadamu, niti o njegovoj sudskoj presudi, nepobitna je činjinica da je Irak kao država bila veoma snažan, sa snažnom upravom, državnom organizacijom i strukturom i vojskom.Bila je to zemlja u kojoj je jedan katolik bio potpresjednik, a katolici koji su sačinjavali mali procenat stanovništva bili su najbogatiji sloj društva.Stavimo po strani Haludžu, ne sporim da je bilo teških kršenja ljudskih prava u takvom Iraku.Sa dolaskom Amerikanaca cjela jedna država i njen snažni aparat su rasformirani, a na njihovo mjesto dovedeni šarlatani iz emigracije.Poslijedice toga su vidljive danas, na žalost sa ogromnim brojem mrtvih.Da bi Irak koliko toliko stao na noge potrebno je da iskoristi več postoječe ljudske resurse, pa i pilote iz Sadamovog vremena i nema ništa neobično što su ponovo kupili ruske avijone, jer imaju sposobne pilote koji če da upravljaju sa njima.Ne razumijem se u avijaciju, ali ako jednog dana Saudijska Arabija kupi barem jedan ruski avijon, svijet od tog trenutka više neče biti isti, sve će se promjeniti.

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Pazi ove strucnjake sto brane ruski otpad od tehnike. E jadnici...
(Ciji je bolji i veci, 29. jun 2014 16:03)

Baš se slatko ismeja. Mogu da zamislima kakva je elektronika u njima- sajle i poluge.

Rus

pre 9 godina

Molim B92 da okači ovo. Dobri ljudi moji, nikada nisam komentarisao ali sada moram. Inače sam vojni inženjer i radio sam u Rusiji. Mogu vam reći, da rusi imaju najmodernije a ujedno i najbolje avione na svetu. Inače postoje varijante Suhoja (modifikovani SU-25 ) na kojima su isključivo ruski inženjeri radili, ali sam pričao sa njima i kada sam ih pitao na kakvom oružju rade i što je taj avion toliko izolovan i čuvan, kroz šalu su mi rekli da rade na oružju koje "gasi svetla". Kada sam lane video kako je 25ica preletala američki kruzer bilo mi je (posle godinu dana) jasno o kakvom se oružju radi. Jednostavno SU-25 (modifikovani) je otporan na EMP A UJEDNO GA I STVARA. Atomska bomba takodje stvara EMP. Inače EMP ili elektro magnetni puls, uništava svu elektroniku u određenom radijusu , samim tim onemogućava komunikaciju i naravno ubija kontrolnu elektroniku kod aviona ili npr broda. Emp deluje tako što u elektronskim elementima, indukuje veliki struju koja sagori sva kola (prosta varijanta). Jedan ovakav avion je dovoljan za neutralisanje cele flote. Što tiče aviona koji su poručeni, svi su tipa vazduh-kopno (jurišnik) i služe za lociranje i neutralisanje kopnenih meta od vitalog žnačaja. Naravno mogu da se koriste i za vaz-vaz borbe ali to je kao igra tenisa tiganjem. Mete su bataljonii vojske, konvoji, stovarišta, magacini, tenkovi, zgrade, mostovi. Pošto pobunjenici i ekstremisti nemaju aviaciju niti adekvatne protiv-avionske sisteme, biće to nešto slično ratu čizme i crva, sad vi odlučite ko je crv.

kgbcommieboy

pre 9 godina

Ja kad sam pročitao naslov,taman pomislih evo rusi šalju trupe,saće da zaštite saveznike da intervenišu jednom u 100 godina,kad ono reč je o isporuci aviona.

Posle se čude što amerika vlada svetom.Ovo je samo dokaz ruske prave snage i logike,umesto da postave svoju marionetsku vlast i tako zastite interese svoje zemlje sace ameri da postave svoje,pritom postajuci sve blizi ruskoj granici.
Nema šta commie-logika napravis dva koraka unapred tri unazad i time se hvalis.

Avion

pre 9 godina

Auuuu, inače u simulacijama ovo groblje od aviona ne može da se nosi niti s jednim zapadnim avionom, dok ovi u Su 25 zijevaju prema njima već lete zapadne rakete, nema dog fighta više. 1 Eurofighter se po simulacijama nosi s 4-5 najnovijih Suhojeva.

Djordje

pre 9 godina

Smesno! U zemlji vlada haos ne zna se ko je na vlasti i ko ce sutra biti na vlasti? Muslimanski fanatici vec zauzeli vise od pola zemlje? Pa ko ce da vozi te avione? I protiv koga? Koliko meseci traje obuka pilota? Da nije tuzno ,mogli bi smo zaista nasmejati ovakvim glupostima

Milan

pre 9 godina

Pravi prijatelji se vide u praksi.Koliko je ruskih"prijateljskih" aviona stiglo u Srbiju pred bombardovanje NATO pakta??
Ptice na grani pevaju gde sede Mira Markovic i Marko,kako trose pokradene novce gradjana Srbije a Srbija ih TRAZI preko Interpola.Il su slepi politicari ili narod kojem bacaju pesak u oci?

Maxo iz Kanade

pre 9 godina

Pazi ove strucnjake sto brane ruski otpad od tehnike. E jadnici...
(Ciji je bolji i veci, 29. jun 2014 16:03)

Baš se slatko ismeja. Mogu da zamislima kakva je elektronika u njima- sajle i poluge.

kgbcommieboy

pre 9 godina

Ja kad sam pročitao naslov,taman pomislih evo rusi šalju trupe,saće da zaštite saveznike da intervenišu jednom u 100 godina,kad ono reč je o isporuci aviona.

Posle se čude što amerika vlada svetom.Ovo je samo dokaz ruske prave snage i logike,umesto da postave svoju marionetsku vlast i tako zastite interese svoje zemlje sace ameri da postave svoje,pritom postajuci sve blizi ruskoj granici.
Nema šta commie-logika napravis dva koraka unapred tri unazad i time se hvalis.

Urbani

pre 9 godina

Još jedno se pokazalo kakav je saveznik Usa i Nato( i njihove ultara moderne letelice i ostala SF oprema) Srbija mora da uci iz tudjih grešaka ,nadam se da ovo neko prati iz MO Srbije.Stari ,dobri SU-25....

Jovan Ristic

pre 9 godina

Odličan izbor za situaciju u kojoj se iračka vlast nalazi. Ovi avioni odlično podržavaju trupe na zemlji. Jedino mi nije jasno zbog čega su kupili 50 komada. Mešavina frke i masne provizije?

GDR

pre 9 godina

A nama sipak 99
(j, 29. jun 2014 10:46)
Tebi je mnogo i sipak, za komentar koji nema veze sa vezom. Irak je platio kesom ove avione, i niko im nista nije poklonio. Platili su oni americke f-16, ali ih iz nekog razloga ameri ne isporucuju, verovatno dok se njihovi miljenici bolje prosire (ISIL i Al Kaida)pa da ih ne ugroze mnogo.

bzvz

pre 9 godina

@Avion
Inace, ovaj avion nije ni napravljen da se nosi sa lovcima.
To je jurisnik, napravljen za napade na kopnene snage. Ni americki A-10 ne moze da se nosi sa lovcima, vec je napravljen za unistavanje tenkova i zive sile na zemlji.
Sto se simulacija tice, Eurofajter je i u simulacijama i u stvarnosti jedan veliki promasaj.
Sa kojim se to Suhojem on nosi!?
Su-27 je za od njega za klasu bolji.
Su-30 takodje.
Su-35 bi ga oborio pre nego sto udje u domet Eurofajtera! Jos SU-35, bas kao i modernizovani SU-27 ima smanjenu frontalnu radarsku vidljivost, dakle STELT, tako da ga Eurofajter ne bi ni video, a vec bi bio srusen.
Da ne pominjem PAK-FA koji je u potpunosti STELT avion 5 generacije sposoban da unisti svaki avion koji postoji.
Dakle, sa kojim se to Suhojima Eurofajter "nosi" u simulacijama?
Inace, u simulacijama je modernizovani indijski MiG-21, izasao kao pobednik u "borbi" protiv F-16 i F-15.
U jedinoj ozbiljnoj simulaciji, SU-27 je unistio americke F-15, koji je i dalje glavni americki avion za vazdusne borbe, zbog odustajanja od masovne proizvodnje F-22.
Eurofajter je inferioran cak i u odnosu na francuski Rafal, a kamoli u odnosu na ruske i americke avione.

Sorab

pre 9 godina

Како пишу одређени портали, готово да је извесна информација да је група од 10 вишенаменских ловаца-бомбардера мод. Су-30К вечерас слетела на војни аеродром у близини Багдада.
Овим контигентом авиона, ирачка војска драстично увећава ватрену моћ и капацитет својих ваздушних снага и стиче реалне основе да у наредних неколико дана зада неподношљиве-фаталне губитке ИДИШ на северу ове земље.
Наравно потребно је прво навикнути ирачке посаде на овај веома софистициран и моћан апарат али није искључено да ће у операцијама "континуираног" бомбардовања учествовати пилоти из РФ и Белорусије.

po jo

pre 9 godina

Auuuu, inače u simulacijama ovo groblje od aviona ne može da se nosi niti s jednim zapadnim avionom, dok ovi u Su 25 zijevaju prema njima već lete zapadne rakete, nema dog fighta više. 1 Eurofighter se po simulacijama nosi s 4-5 najnovijih Suhojeva.
(Avion, 29. jun 2014 11:21)

Pitaj amere sta misle o tim avionima posle preleta su25 na crnom moru gde je bio postavljen amerivki brod...

zoran

pre 9 godina

Nesto se tu zestoko kuva.
(pseudo_slucajno, 29. jun 2014 10:18)

Jasno da se kuva, bas kao sto je bilo i sa Jugoslavijom.
Irak ce biti podeljen na tri dela. Kurdi ce dobiti drzavu na severu, te shiti i i suni svoju trecinu Iraka. Tko umesto jedne velike drzave , dobicemo tri manje, beznachajne marionete u rukama velikih sila.
Na taj nacih, kada Kurdi dobiju svoje na severu, pokusace da ubde Kurde iz Turske da predju u svoju novo-sonovanu drzavu. To nece ici lako, ali ka tome se ide.

P.S. sa druge strane, mi, bankrot Srbija nikako da skupimo pare za par baterija kako bi pokrenuli dav preostala aviona Mig-29.

dzhoni

pre 9 godina

vidim da se ,,strucnjaci'' prosipaju sa kritikama rusiji sto nama nije dala naoruzanje '99. prvo, rusi iracanima nisu nista dali vec prodali. drugo, i da su hteli da nam daju, SRJ je od '98 godine bila pod embargom UN-a na trgovinu oruzjem.

Sabi

pre 9 godina

@Avion
Eurofighter poredis sa Suhojem?? Pa u Engleskoj koja je, medju ostalim, finansirala Eurofighter projekat, postoje desetine viceva na račun performansi tog aviona. Pročitaj makar kolumnu neku Džeremi Klarksona na temu Eurofighter... Nadam se da troluješ. Zbog tebe..

Star

pre 9 godina

Kakvi pajseri se ovde oglasavaju. Mozga i informacije nemaju, ali da komentarisu vole ...

Jedino ako iracani daju stotine miliona dolara onako, za losu i primitivnu rusku tehniku... Ma da, jedino...

Najjace i tehnoloski najnaprednije ratno vazduhoplovstvo poseduje Rusija. Naravno, Irak ce dobiti starije ali unapredjene modele, dovoljno da poprilicno sprze i prorede sunitske fundamentaliste.

Doktor86

pre 9 godina

Vidim da je Amerima bas stalo do njihovih prijatelja i mira u Iraku. Zarad mira i unistenja hemijskog arsenala su i izvrsili invaziju na tu zemlju, zarad mira su postavili svoju vladu, zarad mira su otisli i zarad mira sada podrzavaju teroriste, pa zato i ti avioni kasne. Rusija je berem dosledna, i u Iraku i u Siriji podrzava one koji se bore protiv istih terorista. Jesu ovi avioni placeni, ali te pare su mogli da ponude i teroristi, ali njih Ameri podrzavaju za dzabe.

svu (ni)su isti

pre 9 godina

Iskreno preporucujem svima, koji bar malo razumeju engleski, da pogledaju komentare na ovakve i slicne vesti na zapadnim sajtovima. Amerikanci doslovno placu sta radi njihova vlada dok se u Iraku i Siriji dogadja istorija. To je to sto se "kuva" sada.

iq120

pre 9 godina

Au pet remontavnih jurisnika za 500mil.kolino je onda mig35 (nenad, 29. jun 2014 08:57)
Prvih pet, ovaj avion kosta oko 5 mil $ u tom stanju, strasan jurisnik...

Dragan

pre 9 godina

Za keš svako dobija avione vrlo brzo(ako ispunjava i političke uslove).Eurofighter da obori 4-5 Su-35, e to je već malo teži slučaj.

Doc Holiday

pre 9 godina

odlican izbor Iraka.. SU 25 je avion odlican za posao koji im treba , pilote za njih ce naci jer je Irak i pre americke invazije koristio ovaj tip aviona...
Cak je i logicniji izbor od porucenih americkih F-16, za koje i pilote moraju da doskoluju.

Neko je pomenuo SU 30K.. Negde se po Rusiji ili Belorusiji vuce 18 mislim komada tog aviona. To je inace jedna od najstarijih verzija tog tipa ( verovatno moguc upgrade ) nudili ih svima. Da su nasi bili pametni mogli su njih da uzmu i da ih koriste a modernizuju kad budu mogli i ako se ukaze potreba

Dex Dejvid

pre 9 godina

Riječ država, sem tri svoja elementa po međunarodnom pravu, teritorija, stalno stanovništvo i suverena vlast, podrazumjeva i dobro organizovanu vlast i državnu strukturu, od uprave, zdrastva i školstva školstva do policije i vojske.Da ne ulazimo u raspravu o Sadamu, niti o njegovoj sudskoj presudi, nepobitna je činjinica da je Irak kao država bila veoma snažan, sa snažnom upravom, državnom organizacijom i strukturom i vojskom.Bila je to zemlja u kojoj je jedan katolik bio potpresjednik, a katolici koji su sačinjavali mali procenat stanovništva bili su najbogatiji sloj društva.Stavimo po strani Haludžu, ne sporim da je bilo teških kršenja ljudskih prava u takvom Iraku.Sa dolaskom Amerikanaca cjela jedna država i njen snažni aparat su rasformirani, a na njihovo mjesto dovedeni šarlatani iz emigracije.Poslijedice toga su vidljive danas, na žalost sa ogromnim brojem mrtvih.Da bi Irak koliko toliko stao na noge potrebno je da iskoristi več postoječe ljudske resurse, pa i pilote iz Sadamovog vremena i nema ništa neobično što su ponovo kupili ruske avijone, jer imaju sposobne pilote koji če da upravljaju sa njima.Ne razumijem se u avijaciju, ali ako jednog dana Saudijska Arabija kupi barem jedan ruski avijon, svijet od tog trenutka više neče biti isti, sve će se promjeniti.

Suvereni demokrata

pre 9 godina

Iracani su kupili 10 komada SU 24 to je onaj avion sto zaplasuje Amerikance,taj je za sve namene i bombarder i lovac a ide na niskim visinama van radara najbolji avion na svetu za rat,razvalio pobunjenike u Siriji.

info

pre 9 godina

@Djordje: Su 25 su stari avioni koji se proizvode jos od 1975. i Irak je imao u svom sastavu takve avione, te stoga vec ima obucene pilote za taj tip aviona. To je verovatno i razlog zasto su uzeli bas te avione.

Tassadar

pre 9 godina

@ Avion Nije važno koliko si informisan, već je važno da prvi komentarišeš... Lupiš i ostaneš živ... važno je da je slučaj prokomentarisao protiv ruske tehnike, a to što je pomešao babe i žabe nikom ništa... Ne možeš upoređivati lovce i jurišnike dilbe jedan !

ah

pre 9 godina

@vuja
Taj stari krs u sebi ima najmoderniju tehnologiju. Inace je samo godinu dana stariji od F-16, tako da su po tvojoj logici svi avioni stari krsevi.

Rus

pre 9 godina

Molim B92 da okači ovo. Dobri ljudi moji, nikada nisam komentarisao ali sada moram. Inače sam vojni inženjer i radio sam u Rusiji. Mogu vam reći, da rusi imaju najmodernije a ujedno i najbolje avione na svetu. Inače postoje varijante Suhoja (modifikovani SU-25 ) na kojima su isključivo ruski inženjeri radili, ali sam pričao sa njima i kada sam ih pitao na kakvom oružju rade i što je taj avion toliko izolovan i čuvan, kroz šalu su mi rekli da rade na oružju koje "gasi svetla". Kada sam lane video kako je 25ica preletala američki kruzer bilo mi je (posle godinu dana) jasno o kakvom se oružju radi. Jednostavno SU-25 (modifikovani) je otporan na EMP A UJEDNO GA I STVARA. Atomska bomba takodje stvara EMP. Inače EMP ili elektro magnetni puls, uništava svu elektroniku u određenom radijusu , samim tim onemogućava komunikaciju i naravno ubija kontrolnu elektroniku kod aviona ili npr broda. Emp deluje tako što u elektronskim elementima, indukuje veliki struju koja sagori sva kola (prosta varijanta). Jedan ovakav avion je dovoljan za neutralisanje cele flote. Što tiče aviona koji su poručeni, svi su tipa vazduh-kopno (jurišnik) i služe za lociranje i neutralisanje kopnenih meta od vitalog žnačaja. Naravno mogu da se koriste i za vaz-vaz borbe ali to je kao igra tenisa tiganjem. Mete su bataljonii vojske, konvoji, stovarišta, magacini, tenkovi, zgrade, mostovi. Pošto pobunjenici i ekstremisti nemaju aviaciju niti adekvatne protiv-avionske sisteme, biće to nešto slično ratu čizme i crva, sad vi odlučite ko je crv.

ah

pre 9 godina

@s
Zato sto ovi teroristi nemaju avijaciju, vec samo kopnenu vojsku, a jurisnici kakav je SU-25 se koriste za ratovanje protiv kopnenih snaga.
MiG-29 je prvenstveno namenjen za borbu protiv aviona.